Page 1

Meille on syntynyt Vapahtaja

Tuomas Auvinen / Saako jouluna tuhlata? / 4 x rauha / Muonio / Joulurauhaa etsim채ss채 / Mit채 Jeesuksesta ennustetaan? / Immanuel / Yano ja Lunastamo / Mit채 MN-festareilla tapahtui?


K u u K Au d e N Lu K u

S I v u pe r S oo NA

Jukka Peura

150 Kehitysmaissa saa

eurolla aterian 1000 lapselle.

Yhden aterian hinnaksi tulee 0,15 €. Lähde: Toisenlainenlahja.fi

Petteri Puntila:

Ei olE KuolEmaa! Teksti Markus Tienhaara, kuva Petteri Puntilan albumi

1996 Petteri syntyy ja kastetaan 2009 Aloittaa jenkkifutis.harrastuksen 2010 Ripari 2013 Jenkkifutiksen pohjoismaiden mestaruus.

Jenkkifutiksen pohjoismaiden mestaruuden saavuttaneen 17-vuotiaan Petteri Puntilan ei tarvitse pelätä mitään, sillä Jeesus on hänen kanssaan koko ajan. Kuka olet ja mistä tulet? Keitä perheeseesi kuuluu? Olen Petteri Puntila 17 v. Harrastan amerikkalaista jalkapalloa Helsinki Wolverinesissa. Pelipaikaltani olen pelinrakentaja. Perheeseeni kuuluu äiti, kolme siskoa ja veli. Mitä odotat tällä hetkellä eniten? Tällä hetkellä odotan joululomaa. Kuinka kauan olet harastanut jenkkifutista ja miksi? Olen harrastanut jefua neljä ja puoli vuotta. Aloitin sen, koska se tuntui siistiltä lajilta ja siistiä se on vieläkin. Ensinnäkin oli mahtavaa, kun minut valittiin pelinrakentajaksi monien muiden pelinrakentajien joukosta. Voititte tänä syksynä Pohjoismaiden mestaruuden. Klassinen kysymys: Miltä nyt tuntuu? Oli tosi hieno kokemus olla voittamassa Suomelle kultaa. Erityisesti peli Tanskaa vastaan oli aivan huikea kokemus, kun pimeässä illassa sai ilotulitteiden saattamana juosta

2

Nuotta 12 12/2013 /2013 || www.nuotta.com www.nuotta.com

pelikavereiden kanssa laulamaan kansallislaulua ennen peliä. Pelaaminen oli tosi hauskaa ja voittaminen tietenkin myös.

Millaista on olla uskovana joukkueessasi? Onko harrastuksesi parissa tullut tilanteita, joissa evankeliumia voisi viedä eteenpäin? Joukkueessani on aika helppoa olla uskova, koska kun treenataan niin treenataan ja kun pelataan niin pelataan. En vietä juurikaan vapaaaikaa joukkuetovereiden kanssa kentän ulkopuolella, paitsi kaverini, jonka kanssa aloitin koko harrastuksen. Mitä usko sinulle merkitsee? Usko merkitsee minulle luottamusta siihen, että Jeesus on kanssani koko ajan. Hän on maksanut syntini Golgatalla eikä minun tarvitse pelätä mitään. Terveisesi Nuotan lukijoille? Ei ole kuolemaa! Kattokaa kaikki Sarasteen uusi musavideo!


pä ä K I r J o I TuS

K uu M e N e e & K Y LM e N e e Koonnut Anastasiya Artamonova

vApAhTAJAMMe SYNTYMäJuhLA, JouLu oN Jo oveLLA!

50

TuTKIJAT TodISTIvAT JuMALAN oLeMASSAoLoN

Itävaltalaiset ja saksalaiset tutkijat todistivat yhdessä loogismatemaattisen teorian, joka vahvisaa välillisesti korkeamman olennon, Jumalan, olemassaolon. Hyvä tiede!!!

40

MAveN-LuoTAIN LäheTeTTIIN oNNISTuNeeSTI MArSIIN

30

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinnon Marsiin lähettämä luotain on suunniteltu tutkimaan punaisen planeetan ilmakehän nykytilaa ja kehitystä.

Vielä meitä on monta MAATA NäK Y vISSä -feSTArIT TuLI ja meni

mukavissa tunnelmissa. Nuori seurakunta sai kuulla Sanaa, rukoilla, viettää ehtoollista, heilua ja laulaa housebandin säestämänä yhdessä ja vapaana Jumalan suuressa valokeilassa. Muukalaisten joukko kokoontui yhdeksi viikonlopuksi keräämään ja ammentamaan eväitä yhteisestä uskosta ja siitä yhteydestä, jonka vain Jumala voi antaa. Oli siistiä elää taas todeksi kls:n vanhaa hittiä: ”Vielä meitä on monta, jotka uskomme. Vielä meitä on monta, jotka taistelemme. Vielä meitä on monta, jotka taivu emme”. Arjen taistelussa on rankkaa elää vähemmistössä, vähän sivussa suurimmasta tapahtumien sykeestä. Risti, Raamattu ja seurakunta eivät vie meitä useinkaan tämän maailman valokeilaan. Jäämme usein suosiolla sivummalle katselemaan. Turussa meitä oli paikalla kolmen päivän aikana yhteensä 23 000 nuoren seurakunnan jäsentä. Isossa kokoontumisessa yhteys ja tunnelma tuli kokoontumisemme merkityksestä ja sisällöstä. Niin se aina menee. SMliigan finaalipeleissä on eri tunnelma kuin alkusarjan kierroksilla. Kun koulun vanhempainillassa jauhetaan normaaleita viideslukkalaisten arjen asioita, tunnelma on ihan toinen miettiessämme samalla porukalla, pitääkö homeinen alakoulu purkaa kokonaan vai tehdäänkö siihen remontti. Jääkiekkofinaalien tai kiihkeitten homekokousten tunnelma jää kuitenkin taakse alkumetreillä verrattaessa sitä HK-areenan lauantai-illan konsertin uskovien yhteyteen. Tuolloin paikalla oli Jumalan Pyhä Henki, joka synnyttää, vahvistaa ja puolustaa uskoa. Jumalan kolmas persoona saa aikaan sellaisen yhteisöllisen tunnelman, jonka pohjana on Jumalan Sanasta nouseva elävä ja vahva sisältö. Uskon, että tämä on suurin syy siihen, että Maata Näkyvissä -festareille tullaan vuosi vuoden jälkeen.

MAATA NäK Y vISSä -feSTAreIdeN TuNNeLMISTA siirrymme toiselaisiin tunnelmiin. Ar-

jen ja kiireitten keskelle hiipii Vapahtajamme syntymäjuhla. Yhtenä tavallisena yönä odotus palkittiin ja Betlehemin taivaalle syntyi tähti. Enkelit ilmoittivat paimenille, että teille ja koko maailmalle on syntynyt Vapahtaja. Ahmin innosta puhkuen tämän lehden raamiksen ennustuksia ja haastan sinua tekemään samoin, kun joulun viettoon rauhoitut. Joulun tapahtumat todistavat Jumalan suuruudesta ja uskollisuudesta. Kaikki meni ihmisten järkeilyjen vastaisesti, mutta täysin ennustusten mukaan. Samoin Maata Näkyvissä -festareilla vietetty viikonloppu ilosanoman kanssa on juuri sitä, mitä Raamattu meille lupaa. Eletään joulukuista arkea ja tehdään matkaa tämän maailman muukalaisina toisiamme tukien. Saamme laulaa ”Vielä meitä on monta, jotka uskomme ja luotamme Raamatun lupauksiin”. Jumalan on uskollinen.

oIKeIN ILoISTA, rAuhALLISTA ja armollista

Vapahtajame syntymäjuhlaa sinulle, arvoisa Nuotan lukija. Kiitos tästä vuodesta, vedetään hetki henkeä ja tarkastellaan suuntaa. Sitten jatkamme matkaa uusilla lehdillä. Pysy mukana, kun matka jatkuu uuteen vuoteen.

20

JApANISSA uuSI SAArI

Jumalan luomistyö jatkuu aina vain. Vedenalaisen tulivuorenpurkauksen seurauksena muodostui uusi saari Etelä-Japaniin Tyynellämerellä. Halkaisijaltaan 200 metrin kokoinen pieni maa-alue sijaitsee Boninsaarten lähellä.

10

euroopASSA KISSAKAhvILAbuuMI

0

Maailman ensimmäinen kissakahvila avattiin 15 vuotta sitten Taiwanilla. Asiakkaat voivat tulla kissakahvilaan nauttimaan kupin kahvia ja leikkimään kissojen kanssa.

10

KodITToMIA KIeLLeTTY NuKKuMASTA JuLKISILLA pAIKoILLA budApeSTISSA

Monessa muussa suurkaupungissa on varmasti sama meno.

20

vIeTNAMIN SuurTuLvAT ovAT vAATINeeT YLI 34 uhrIA

Rankkasateiden aiheuttamat tulvat ovat tappaneet ainakin 34 ihmistä ja 11 on edelleen kateissa Vietnamin keskiosissa.

30

JeNNAN ISä JouTuu hAKeMAN LäheSTYMISKIeLToA TYTTäreNSä SurMASTA TuoMITuLLe

40

Muutama vuosi sitten Espanjassa surmatun nuoren tytön isä on joutunut taposta tuomitun miehen vainon kohteeksi tämän vapauduttua vankilasta. Tätä ei voi käsittää ! KAuppAKeSKuS SorTuI rIIKASSA

Marraskuun 21. päivänä sattunut tragedia kauppakeskus Maximassa vaati 54 ihmisen hengen.

°C

Juha Heinonen Nuotan päätoimittaja

Nuotta 12 /2013

3


S I S ä LLYS

13 Juliaana luottaa Jumalaan

Juliaanan elämä ei aina ole ollut helppoa, mutta hän luottaa siihen, että Jumalalla on käsittämättömiä ja isoja tarkoituksia hänen elämälleen. Lue, mitä Juliaana ja kolme muuta nuorta ajattelevat rauhasta.

2 3 5 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Sivupersoona Petteri Puntila Pääkirjoitus: Vielä meitä on monta Tuomas Auvinen unelmien ytimessä Kolumni: Joulu saapuu jokaiselle Nokkapokka: Saako jouluna tuhlata? Toimittajalta: Ihminen Jumalan kuvana Missio: Joulurauha sisällissodan jälkeen Jos Jumala käskee lähtemään, pakkaa jo laukkus! Katrin repaleinen itsetunto eheytyi Juliaanan luottamus on Jumalassa Anteeksianto toi Jussille rauhan Oskari: Koetusten kautta voittoon Nuottatube: Park 7: Koukussa Näytön paikka: Muonion seurakunta Testi: Mitä lahjaksi läheiselle? Tästä puhutaan: Joulurauhaa etsimässä Raamatun oppilaana: Sydämeeni joulun teen Gallup: Mikä tuo joulutunnelmaa?

22 23 27 28 30 32 34 36 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47

Ristikko Nuotan julisteet Sarjikset Hyvä kysymys: Miten joulua vietetään eri puolilla maailmaa? Asiantuntija vastaa Joulun seitsemän sivupolkua Raamis: Messiasennustukset toteutuvat Gospel: Immanuel 2 x gospel: Yano ja Lunastamo Kirja-arvostelu: Eläimet opettavat sinua Leffa: Salpa TOP 5 Nuotta vertaa: Jeesus vs. Joulupukki Mitä Maata Näkyvissä -festareilla tapahtui? Oppilaana paholaisen kirjeopistossa Gospeluutiset ja Vainotun kirkon uutiset Menovinkit Hartaus: Mikä vai kuka on joulu?

34 messiasennustukset toteutuvat Joulun aikana luetaan paljon ennustuksia Messiaasta. Mistä kulmasta näitä ennustuksia pitäisi katsella? Erkki Koskenniemi on laatinut aiheesta mielenkiintoisen raamiksen Nuottaan.

36

Jumalanmiehii

Katso tuoreimmat uutiset Nuotta.comista

Nuotta ilmestyy 10 kertaa vuodessa 34. vuosikerta issn– 0357–7139

ToIMITuS Päätoimittaja Juha Heinonen juha.heinonen@nuotta.com Toimituspäällikkö Tommi Hakkari tommi.hakkari@nuotta.com Yhteydenotot sähköpostilla

4

Nuotta 12/2009 | www.nuotta.com

Toimitussihteeri Tea Ikonen tea.ikonen@nuotta.com Tätä lehteä tekivät Anastasiya Artamonova, Tanja Heiskanen, Kaisa Hirviniitty, Milka Ikäläinen, Roosa Jokela, Elina Jokinen, Tiina-Liisa Katajisto, Camilla Kaunisto, Joakim Keuru, Heta Kuosmanen, Jenny Kumpula, Mari Le, Anni Lähteenmäki, Tero Ohranen, Johanna Paasi, Lassi Peltomaa, Jukka Peura, Peter Regalado, Hilla Ryösö, Minttu Ryösö, Saara Rönkkö, Touko Salo, Markus Tienhaara, Tuuli Torkkeli, Miia Virtanen, Katri Wörlin, Kiara Yliniemi ja Heidi Ylänne. Toimitusneuvosto Mika Falk, Tommi Hakkari, Juha Heinonen, Leevi Helo, Tuire Hiljander, Tea Ikonen, Johanna Jutila, Jari-Pekka Järvinen, Matti Korhonen, Olli Lehmonen, Samuli Luomaranta ja Saija Tiilikainen.

Suurta nousukiitoa tekevä rap-duo Immanuel julkaisi Maata Näkyvissä -festareilla uuden Jumalanmiehiialbumin sekä järjesti spektaakkelimaisen shown monien vierailijoiden ja pyrojen avulla.

TILAUKSET JA OSOITTEENMUUTOKSET Nuotta/Tilauspalvelu, PL 184, 00181 HELSINKI Puh. 040 7007 707 (ma – pe klo 9 –14) tilauspalvelu@nuotta.com Sähköpostia lähettäessäsi mainitse lehden nimi. NORMAALIT TILAUSHINNAT kestotilaus 60,00 euroa, määräaikainen 3 kk 21 euroa, ulkomaille postitettaviin lisämaksu MAINOKSET JA MEDIAKORTTI ilmoitukset@nuotta.com Mediakortti löytyy netistä: www.nuotta.com/mediakortti.html ILMOITUSHINNAT Katso mediakortista, hinnat alkaen 100 e

Kannen kuva Camilla Kaunisto

TOIMITUKSEN OSOITE PL 184, 00181 HELSINKI, Lastenkodinkuja 1 (2. krs), puhelin: (09) 2513 9255 sähköposti: toimitus@nuotta.com etu.sukunimi@nuotta.com www.nuotta.com

Ulkoasu Tea Ikonen ja Hanna Pekkanen

Toimitus ei vastaa tilaamattoman materiaalin palauttamisesta.

JULKAISIJAT Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys Suomen Ev. Lut. Opiskelijaja Koululaislähetys KUSTANTAJAT Sley-Mediat Oy, toimitusjohtaja Hannu Kippo Kustannus Oy Uusi Tie, toimitusjohtaja Raimo Raukko Suomen Ev. Lut. Opiskelijaja Koululaislähetys, pääsihteeri Jussi Miettinen PAINO Arkmedia


pä ä hA A S TAT Te Lu

Tuomas auvinen unElmiEn YTimEssä

Teksti Joakim Keuru, kuvat Tero Ohranen

at

ki

Joulu antaa aiheen pysähtyä ja miettiä elämää. Mitä on tapahtunut ja mitä huominen tuo mukanaan? Millaisia unelmia, toiveita ja tavoitteita kannamme matkassamme? Tuomas Auvinen on muusikko, joka rakastui bändikaveriinsa ja perusti perheen jo nuorena. Nuotta Nuotta 11 12 12/2013 /2013

5


“Kerran meillä kävi kyllä Itämaan tietäjät, jotka jakoivat lahjoja. Meille opetettiin lahjoista niissä olevan hengellinen symboli siitä, kun Itämaan tietäjät antoi Jeesukselle lahjoja ja siitä suuresta lahjasta, mitä hän antoi meille.”

P

sa kahvipöydässä Maata Näkyvissä -festareilla. Mikko kysyi Tuomakselta siinä tilanteessa, tunteeko hän ketään tyyppiä, joka voisi tulla opettamaan bändiä. Tuomas vastasi sitten siihen kysymykseen, ’’että minä voin tulla’’. Siitä lähtien hän on oluNeLMANA lut Musiikkilinjalla hommissa, ensin heNgeLLINeN MuSIIKKI Tuomaksen unelmana 15-vuotiaana tuntiopettajana ja sitten vastaavana oli ryhtyä ammattijalkapalloilijaksi, opettajana. koska se oli sujunut harrastuksena Tuomas arvelee myös Jumalan erinomaisen hyluoneen hänet sen vin jo pari vuotta. verran itsevarmakTuomas ei kuitenkaan Nousukiito jalkasi kaveriksi, että kainostellut tuossa palloilijana kumuskalsi ottaa haastilanteessa - ja täällä minkin pysähtyi, teen vastaan. Joku hän nyt on. kun pelaaminen ei toinen olisi saatenää sujunutkaan tanut vain vastata: niin mainiosti. Hän ’’no en mä nyt tiehakkasi pari vuotta päätä seinään dä’’. Suomalainen ei yleensä mainostämän unelman kanssa, kunnes ta- ta itseään vaan sanoo, että ’’no en jusi lopettaa pelaamisen ja keskittyä mä tunne ketään’’. Tuomas ei kuitenmuihin asioihin. kaan kainostellut tuossa tilanteessa – Futispelaajaunelman kariudut- - ja täällä hän nyt on. tua yksi unelmistani on pitkään ollut tehdä hengellistä musiikkia työkse- LApSuudeN JouLu ni. Tämä unelma on käynyt toteen Istumme Tuomaksen työhuoneessa siinä mielessä, että olen opettajana ja hän muistelee hartaasti ensimtäällä ’Suomen Raamattuopiston’ mäisiä muistoja joulunvietostaan Musiikkilinjalla, Tuomas kertoo kotipaikkakunnallaan Turussa. – Minä asuin siihen aikaan TuHän muistaa joskus 15-vuotiaana harmittelevansa sitä, kun Suo- run tuomiokirkon takana ja muistan messa on niin pienet piirit ja siten sen,että joulukuusi haettiin siitä kirhyvin hankala elättää itseään mu- kon juurelta. siikilla. Nyt se on kumminkin mahVahvana muistona on se, kuindollistunut ja Tuomakselle on tosi iso ka he kävivät isän kanssa aina aajuttu saada elanto musiikista. tonaattona hakemassa joulukuusta, Tähän työhön Suomen Raamat- joka sitten vedettiin pulkalla kotiin ja tuopistolle Tuomas päätyi aika yllät- koristeltiin sen jälkeen . täin istuessaan Mikko Nikulan kans– Niin kauan kuin minä muistan, anen merkille saavuttuani Tuomaksen työhuoneeseen siellä olevat erilaiset soittimet, mitkä kuvastavat muusikon olemusta hyvin vahvasti.

6

Nuotta 12/2013 12 /2013 || www.nuotta.com www.nuotta.com

niin joulu oli aina valkea eli oli pal- velta toiselle, sillä jouluevankeliumi, jon lunta ja aattona mentiin paikan joululaulut, lahjat, ruoka ja joulupäälle kuuntelemaan joulurauhan kirkko ovat edelleen mukana Tuojulistusta. Ruokien laitto alkoi yleen- maksen ja hänen perheensä joulunsä sen jälkeen, ja minä yleensä tein vietossa. – Haluamme opettaa lapsillemsinappihunnun kinkulle, kun olin tarme myös joulun oikean sanoman peeksi vanha, Tuomas muistelee. Ruokaa Auvisten perheessä riit- Seesuksen syntymästä. ti pitkälle joulupyhien jälkeen aina nuutinpäivään asti ja joskus sitä oli erIKoINeN JouLuMuISTo vielä helmikuussakin. Parasta joulumuistoa on Tuomak– Jouluna meillä oli myös tapana sen vaikea sanoa, mutta hän on kyllä esittää siskoni kanssa joulukuvael- viettänyt yhden hyvin erilaisen jouma missä esitimme Joosefia ja Mari- lun vaimonsa kanssa Japanissa. aa. Lauloimme kuvaelmassa ’’Heinil– Vietimme siellä ensimmäisen lä härkien kaukalon’’ ja kannoimme joulumme yhdessä,ja oli hyvin jänJeesus-lasta joulukuusen juureen, nää huomata kuinka pihalla he olivat jossa oli seimi. Lahjat jaettiin sitten joulunsanomasta, koska siellä joulu aattoillan päätteeksi ja siinä samas- on hyvin kaupallinen karnevaalimaisa sitten laulettiin, syötiin lisää ja nen juhla, Tuomas toteaa. sitten mentiin nukkumaan. Siellä ollessaan he tajusivat arTuomaksen joulu oli aina hyvin vostavansa paljon länsimaisia joukristillinen ja kaikille lapsille oli hyvin luperinteitä, joissa vielä näkyy krisselkeää se, miksi vietämme joulua. tillinen perinne Jeesuksen syntymä– Meillä ei esimerkiksi joulupuk- juhlasta. kia käynyt ikinä. Kerran meillä kävi – Kokemushan se oli sinänsä kyllä Itämaan tieviettää joulu vai“Ilman oikeaa sanomaa moni kanssa jostäjät, jotka jakoivat lahjoja. Meille sain vieraassa joulun vietto menettää opetettiin lahjoista maassa, mutta hamerkityksensä niissä olevan henlusimme kumminkokonaan.” gellinen symboli kin muistaa sitä siitä, kun Itämaan oikeaa sanomaa tietäjät antoi Jeesukselle lahjoja ja lukemalla jouluevankeliumin ja jasiitä suuresta lahjasta, mitä hän an- kamalla toisillemme lahjat, Tuomas toi meille. Luimme myös jouluevan- naurahtaa. keliumin aattona ja joulupäivänä kävimme kirkossa. MITä JouLu MerKITSee? Joulun vietto on mennyt käytän- Joulu merkitsee Tuomakselle jeenössä Auvisten perheessä sukupol- suksen syntymää ja rauhaa.


Ko Lu M N I Kuva Mrs Peel/SXC.com

Tilaa joululaulukortti Sro:lta! Korttien idea on, että voi tilata ystävän oven eteen porukan SRO:lta laulamaan vapaavalintaisen joululaulun. Kortteja voi tilata ottamalla Tuomakseen yhteyttä: tuomas.auvinen@sro.fi tai puhelimitse 0407380860 ja niitä saisi hintaan 30 eur.

– Sen takia yritän välttää sitä pahinta joululahjahysteriaa. Pyrin ostamaan joululahjat mahdollisimman ajoissa, että välttäisin turhan sterssin. Joulun pitäisi kumminkin olla rauhoittumisen aikaa. Perheen kanssa yhdessä vietetty aika on myös tärkeää. Tuomaksen mielestä olisi myös hyvä, että yleissivistyksen kannalta tulisi jokaisen oli sitten uskossa tai ei - tietää, miksi kristityt viettävät joulua ja mikä tarina sen juhlan takana on. Onhan joulu alunperin ollut Suomessakin ennen kristinuskon tuloa pakanajuhla, jota kutsuttiin talvipäivänseisauksen juhlaksi. – Olisi oikeasti hyvä tietää miksi me vietämme joka vuosi tällaista juhlaa ja se toisi jonkun tarkoituksenkin siihen juhlimiseen, kun kaikki tietäisivät joulun alkuperäisestä sanomasta jotain.

TAIvAAN ISäKIN ANTAA LAhJoJA

Tuomas ei oikeastaan koskaan ko-

kenut paineita kertoa kavereilleen omasta uskostaan tai minkälaista joulua he viettivät. – Yksi syy ehkä tässä on se, että kaikki tiesivät isäni olevan pappi. He varmaan ajattelivat sen olleen itsestäänselvyys, että minäkin uskon niihin asioihin, mitä isäni saarnaa. Olin aina oma itseni enkä pelännyt kertoa uskostani, vaikka en ikinä mihinkään ’’ristiretkelle’’ lähtenytkään. Taivaan Isä on antanut myös lahjoja Tuomaksen omaan elämääni ja niistä päällimäisenä tulee hänelle mieleen vaimo, lapset ja hyvä kristillinen perusta, johon on hyvä rakentaa tätä elämää. Musiikkilinjan opettajana Tuomasta ollaan myös siunattu musiikin lahjalla. – Osaan myös olla ihmisten kanssa ja ottaa erilaiset ihmiset aina huomioon. Tämä on helpottanut opettajana olemista, kun ei ole mitään paineita tai jännitystä olla esillä, Tuomas arvioi itseään opettajana ja muusikkona.

Joulu saapuu jokaiselle LApSeNA JouLu TuNTuI kovin suurelta ja ihmeelliseltä juhlalta. Se kuului, tuoksui ja näkyi mitä ihmeellisimpinä asioina: jouluruokien tuoksu leijui ilmassa, joululaulut raikuivat äidin soittaessa pianoa ja kaikki olivat iloisen ja levänneen näköisiä. Ei ollut kiire minnekään. Aika tuntui ikään kuin pysähtyneen – varsinkin aattona, kun joulupukki olisi saanut tulla heti, tässä ja nyt. Vähän vanhempana aloin tajuamaan, miten suuri työ onkaan joulujärjestelyissä. Äiti aloitti perusteellisen joulusiivouksen usein jo marraskuun lopulla. Sen lisäksi piti leipoa piparit, tehdä laatikot ja postittaa joulukortit. Jossain vaiheessa pitäisi ehtiä soittamaan niitä joululaulujakin ja miettimään lahjatoiveita. Kun olin kolmannella luokalla, sain seurakunnan lapsikuoron joulupäättäjäisistä mukaani pienen kortin. Siihen oli kirjoitettu kertomus Jeesus-lapsesta. Tuona jouluna minä toin perheeseemme uuden tradition – jouluevankeliumin lukemisen. Se on ollut minulle todella tärkeä tehtävä ja muille niin olennainen joulun elementti, että ilman jouluevankeliumin lukemista joulu ei tunnu joululta. Toinen minulle tärkeä jouluperinne on jouluaamun kirkko äitini ja mummuni kanssa. Joka aattoilta kyllä mietin, miten ihanaa olisi nukkua aamulla pitkään. Mutta siellä se Roosa istuu seuraavana aamuna kirkonpenkissä. Meillä kaikilla on omat jouluperinteemme. Tästä esimerkkinä ystäväni, joka tekee joulun pyhäpäivinä valmiiksi jo seuraavan vuoden joulukortit. Toiset kuluttavat joulunalusajan häärien jouluvalmistelujen parissa, toisille riittää kiireetön yhdessäolo läheisten kanssa. Minun jouluuni Jeesus tietysti kuuluu, mutta kunnioitan myös muita joulunviettotapoja. Minun mielestäni on hienoa, että joulu saapuu kaikille – jokaiselle omalla tavallaan. Haluankin toivottaa rauhallista joulua aivan jokaiselle!

Nopeat Tuomakselle: AMMATTI: Opettaja, muusikko,

toimittaja perhe: Vaimo Mari-Kaisa, Lap-

set Ester 5 v. ja Olivia 3 v. ASuINpAIKKA: Helsinki LeMpI JouLuLAuLu: Heinillä

Roosa Jokela Kirjoittaja vuorottelee tällä palstalla Nuotan toisen kolumnistin Sanna Kumpulaisen kanssa.

härkien kaukalon

Nuotta 12 /2013

7


NoKKApoKKA

saaKo Jouluna

TuhlaTa?

Teksti Tuuli Torkkeli Kuva ariwasabi/123RF.com

Taas tulee se aika vuodesta, kun läheisille etsitään kuumeisesti lahjoja ja ruokapöytä täytetään jouluruoista. Unohtuuko kaiken tämän keskellä joulun tärkein asia? Pitääkö kovasta tuhlailusta tuntea syyllisyyttä? Facebookin Uskovaiset nuoret -ryhmän jäsenet pohtivat näitä asioita.

AILI NISSILä: Minusta on hirveetä että joulusta on tehty niin kaupallinen. Kyllä lahjat ihan kivoja on ja osa joulua, mut ei niiden pitäis se pääasia olla. Kristus on tärkeämpi ja jouluhan on hänen syntymäjuhlansa. Viettäkäämme sitä ja jätetään ne lahjat toissijaiseksi. Toki niitä antaa voi, kunhan ei ole joulun tärkein asia.

Miten perustella moraalisesti oma kulutus ja joululahjat, kun toisilla ei ole edes välttämättömyyksiä?

JeNNA MArIKA röNKKö: Ei lahjo-

jen ostelussa ole mitään väärää tai pahaa, ellei se tuo liikaa stressiä. Kun sen tekee antamisen ilosta, eikä pakosta, se on ok!

SArA LAhTI: Onhan se

inhottavaa, että joulusta tuntuu monella unohtuneen sen perimmäinen tarkoitus, Kristuksen syntymäpäivän muistaminen, ja siitä on tullut vain kulutusjuhla. Mutta ei lahjoissa sinällään mitään vikaa ole, ne ovat kaunis tapa muistaa läheistä. Oleellista on vain se, etteivät ne ole joulun pääasia eikä niistä tarvitse stressata, sillä suurin lahja on jo annettu silloin, kun Jumala antoi oman poikansa maan päälle sovittamaan meidän syntimme! Ja syyllistäminen ei koskaan ole suotavaa, siitä ei tule kenellekään mitään muuta kuin paha mieli ja se synnyttää vain ennakkoluuloja ja torjuvaa asennetta! Ihmisiä voi kyllä muistuttaa siitä, että kaikkein tärkeintä joulussa ei ole lahjat, hienot koristeet, ruuat tai mikään sellainen, vaan tärkeintä on keskittyä siihen, mitä Jumala meille antoi, kun antoi oman poikansa pois taivaan kirkkaudesta maan päälle ihmiseksi ihmisten joukkoon, sovittamaan meidän syntimme. Tärkeää on myös näyttää omalla esimerkillä, mitä itse ajattelee joulusta ja sen vietosta. Syyllistävä ”kehtaattekin ostaa lahjoja ja iloita, senkin huonot ihmiset” -tyyppinen puhe ei kuitenkaan missään nimessä ole suotavaa tai hyvä!!

8

Nuotta 11 12 /2013 | www.nuotta.com

LIISA äIJäLä: Antaa-

ko teidän lähipiiri toisilleen lahjoja kun on SUN synttäri? Jos kuitenkin haluaa ostella lahjoja, niin suosittelen muistamaan vähäosaisia.


To I M I T TA J A LTA

heIdI uuSITIe: Ketään

ei mielestäni pidä tuomita. Mutta minä en pidä siitä, että joulusta on tehty niin kaupallinen. Niitä uusia, hienoja, kiiltäviä lahjoja pitää aina olla saatavilla. Itse pyrin tekemään lahjat, koska niistä välittyy jotenkin erilainen tunnelma. Toki, on myös niitä, ketkä eivät harrasta käsitöitä, enkä lahjojen ostamista tuomitse. Kuitenkaan joulusta ei saisi unohtaa sitä keskeisintä asiaa, Jeesusta. ’Jouluna annetaan toisillemme lahjoja. Mitä annat syntymäpäiväsankarille?’ sitä kysyin joskus äidiltäni.

Suurin lahja on jo annettu silloin kun Jumala antoi oman poikansa maan päälle sovittamaan meidän syntimme!

MIKAeL eLMoLhodA:

Toi on kyllä mielenkiintoinen kysymys toi kuluttajan syyllistäminen. Meillä länsimaissa on usein yllin kyllin kaikkea, on rahaa millä ostaa ja lahjoja mitä ostaa. Toisella puolella maailmaa samaan aikaan kuollaan nälkään. Miten perustella moraalisesti oma kulutus ja joululahjat, kun toisilla ei ole edes välttämättömyyksiä? Toisaalta jos jättää kuluttamatta, oman maan talous heikkenee, ja siitä riippuvat monen ihmisen työpaikat ja toimeentulo. Ehkä kohtuus on tässäkin avain?

Ihminen Jumalan kuvana “JA JUMAL A LOI IHMISEN KUVAKSEEN, JUMAL AN KUVAKSI HäN HäNET LOI, MIEHEKSI JA NAISEKSI HäN LOI HEIDäT.” 1. MOOS. 5:2 JuMALAN MIeLeSTä oLeMMe kauniita ja komeita ihmisiä. Vaikka

jotkut arvostelevat ulkonäköämme tai toisia ihmisiä, meidän ei tule välittää siitä, vaan muistaa, että olemme kaikki Jumalalle tärkeitä ainutlaatuisia luomuksia. Taivaan Isä myöskin tuntee meidän jokaisen ajatuksemme ja ruumiinosamme. Hän rakastaa meitä ihan jokaista. Voin sanoa, että itselläni nuoremmassa iässä on ollut haastetta katsoa peiliin ja sanoa, että olen kaunis Jumalan kuva ja Jumala pitää minusta juuri tälläisenä. Mutta kun sain kasvaa uskossa ja sain kuulla paljon opetuksia siitä, millainen on ihminen Jumalan kuvana, aloin arvostamaan itseäni paremmin ja hyväksymään ulkonäköni. “Ja sinä olet oleva kaunis kruunu Herran kädessä, kuninkaallinen seppele Jumalan huomassa.” Jes. 62:3 Koska olemme syntiinlangenneita, emme näe itsessämme Jumalan luomaa kauneutta, vaan helposti keskitymme piirteisiin, joista emme pidä. Tämäkin on yksi sielunvihollisen keino saada ihminen tyytymättömäksi itseensä ja myös kauemmaksi Jumalasta, kun keskitymme liikaa itseemme, omaan ”rumuuteen”, kauneuden tavoitteluun ja muuhun murehtiseen. Tämä kaikkihan on oikeasti turhaa ja vie hirveästi aikaamme. Elämämme keskipiste tulisi olla Jeesus. Muistetaan myös, että Taivaan Isällämme on upea suunnitelma meidän kaikkien elämällemme. Pitää vain ottaa se rohkeasti vastaan ja rukoilla elämämme puolesta. Meillä jokaisella on tarkoitus olla tässä maailmassa. Me emme ole vahinkoja. Muistetaan siis olla rohkeita ja lujia! “Jolla on Poika, sillä on elämä. Jolla ei Jumalan Poikaa ole, sillä ei ole elämää.” 1. Joh. 5:12 Tiina-Liisa Katajisto

LINdA NISSI: Kyllähän toi meinin-

ki aika kaupallista nykyään on. Meillä on yleensä pukki tuonu lahjat, mut ennen ruokailua ja pukin tulemista on pöydän äärellä hiljennytty ja luettu jouluevankeliumi. Välillä kyl huomaa että toi lahjarumba stressaa..

Nuotta Nuotta 12 12/2013 /2013

9


M I SS I o

Joulurauha

sisällissodan jälkeen Teksti Miia Virtanen, kuvat Antti Saarenkedon albumi

Sleyn lähetystyöntekijä Antti Saarenketo ja hänen vaimonsa Liisa ovat toimineet lähetystyöntekijöinä Etelä-Sudanissa. Antilta saamme kuulla, millainen on Etelä-Sudanin joulu ja mitä joulu siellä merkitsee. Millaista on viettää joulua aivan erilaisessa ympäristössä kuin Suomessa?

M

aailman nuorin valtio Etelä-Sudan itsenäistyi lähes 25 vuotta kestäneen katkeran sisällissodan päätöksenä vuonna 2011, ja pitkä sota on jättänyt arvet maahan ja sen kansaan. Antti Saarenkedon mukaan sodan kipeät jäljet avaavat myös hedelmälliset mahdollisuudet lähetystyölle. – Anteeksianto, joka on evankeliumin keskeinen sanoma, on maassa erittäin ajankohtainen. Sanoma Jeesuksesta otetaan hyvin vastaan, Antti Saarenketo kertoo.

eLINTASo ToISeLTA pLANeeTALTA

Olosuhteet Etelä-Sudanissa ovat melko ankeat ja haasteelliset, ja ne vaikuttavat myös lähetys-

työntekijän arkeen. – Lähetystyöntekijänä haasteet liittyvät omaan jaksamiseen, työmäärään, osin turvallisuuteen, maan suureen köyhyyteen ja moniin evankeliumilta tavoittamattomiin kansanryhmiin, Antti kertoo. – Etelä-Sudan onkin kuin eri planeetta verrattuna Suomeen. Suomessa ihmisillä on yleensä kaikkea, mitä tulee aineelliseen hyvinvointiin. Suomalainen ei ymmärrä, kuinka hyvin asiat Suomessa ovat. Vaikka osa etelä-sudanilaisista on muslimeja ja pakanoita, enemmistö väestöstä on Antin mukaan kallellaan kristinuskoon. Monet hänen tuntemansa ihmiset elävätkin hyvin lähellä Jumalaa. Se näkyy positiivisesti heidän elämänasenteessaan, ja vastaavaa hän toivoisi myös Suomeen.

sanoma kristinuskoon sisältyy, Antti toteaa. Ero moniin suomalaisiin seurakuntiin näkyy myös selkeästi toisenlaisena ikäjakaumana, sillä suurin osa seurakunnassa käyvistä on nuoria. Antin mukaan monia seurakuntia voi kutsua perustellusti nuorisoseurakunniksi. Mukana on paljon entisiä lapsisotilaita ja seksiorjia.

JouLuMAA(Ko?)

Joulu ei Etelä-Sudanin katukuvassa juurikaan näy. Joistakin kaupoista voi löytää jotain ”joulukrääsää”, mutta noin 40 asteen lämpö saa ajatukset ja tunnelmat kauas joulusta. – Esimerkiksi ensimmäisenä jouluna kun olin Etelä-Sudanissa, en löytänyt yhtäkään joulukort-

etelä-Sudan: väKILuKu: 8 260 490 KIeLI: englanti pä äK AupuNKI: Juba

NuorI SeurAKuNTA eLää

Evankeliumin ydinsanoma Jumalasta, joka antoi ainokaisen poikansa Jeesuksen Kristuksen ihmisten syntien sovitukseksi, vetää nuoria seurakuntaan EteläSudanissa. – Kun on nähnyt sodan, kuoleman, epätoivon, anteeksiantamattomuuden ja rakkaudettomuuden, ymmärtää miten valtava

Juba

10

Nuotta 12 /2013 | www.nuotta.com


K I r J e I Tä M A A I LM A LTA

Tälle palstalle nuoret kirjoittavat kokemuksiaan eri puolilta maailmaa.

Jos Jumala käskee lähtemään, pakkaa jo laukkus! Teksti Touko Salo Kirjoittaja asuu tällä hetkellä Salomonsaarilla ja opettaa Malaitan teknisessä instituutissa jalokivitaidetta.

tia, Antti toteaa Etelä-Sudanin kirkoissa ja seurakunnissa joulu kuitenkin näkyy ja kuuluu. Antin mukaan esimerkiksi Etelä-Sudanin pääkaupungin Juban pääkirkossa jouluun aletaan valmistautua jo ajoissa keräämällä vapaaehtoista kolehtia juuri joulupäivän juhlimista varten. – Silloin seurakuntalaiset kokoontuvat yhteen iloitsemaan ja riemuitsemaan joulun sanomasta. Naiset aloittavat aamulla kirkon pihamaalla ruuanlaiton koko seurakunnalle, jonka he nauttivat yhdessä juhlajumalanpalveluksen päätteeksi, Antti kertoo Seurakunnissa mukana olevat nuoret yhtyvät samaan juhlaan koko kirkkokansan kanssa. Silloin musiikki on voimakkaasti läsnä ja Vapahtajamme syntymäjuhlasta syntynyt ilo raikuu ilmoille niin, että Antin mukaan naapuristokin sen kuulee.

rAuhAN MerKITYS

Pitkän sodan jälkeen voi vain kuvitella, kuinka paljon rauha etelä-sudanilaisille merkitsee. Jeesukseen uskovilla nuorilla sydämissä asuva rauha on ilon ja kiitoksen aihe myös jouluna, vaikka ympäristö joulun viettämiselle olisikin karumpi. – Etelä-Sudanilaisilta voisimme oppia yksinkertaisesti sen, että unohdettaisiin Suomessa joulustressimme ja keskittyisimme siihen oleelliseen ja tärkeimpään asiaan eli ilojuhlaan Jeesuksen Kristuksen syntymän vuoksi, Antti toteaa.

opeTAN MALAITAN TeKNISeSSä instituutissa jalokivitaidetta. Aluksi neljä kuukautta mietin, mistähän syystä Jumala on halusi lähettää mut Salomonsaarille. Salomonsaarten pääkaupungissa Honiarassa tuli tunne, että pitää muuttaa kaupunkiin jonka nimi on auki. Aattelin, et siellä on ovet auki. Olin siellä jonkin aikaa rukoillen ja miettien, mitähän nyt alan tekemään täälä. Yks päivä kun olin kotona ja katoin ulos ikkunasta, näin kaksi suomalaisen näköistä miestä ja ne pysähty meidän pihan etee kattomaan jotain hedelmäpuuta, mitä ne ei tuntenu. Menin ulos ja sanoin morjes. Ja ne vastas suomeks sitten. Alettiin juttelemaan siellä ja ne pyys mua tulemaan juttelemaan uudestaa viel niitten kaa. Näytin sitten niille jotain puusta tehtyjä ristikoruja, mitä tein suomessa, ja ne pyys mua tulemaan niitten työpaikalle. Siellä ne sanoi, että haluisivat mut töihin sinne opettajaks, vaikken ole ennen tehnyt kivistä mitään. Tänne on ihmiset pyytämättä tuoneet paljon erilaisia kiviä. Ja täällä saarella huomaa, että Jumala vie mua joka puolelle eri kyliä ja käyttää siellä. Kerran saarella nimeltä Gnognosilla mentiin pääsarelle markettiin hakemaan ruokaa ja takasintullessa tuli sellainen, olo että nyt pitää mennä käymään viereisellä Kwai-saarella. Mentyämme kanooteilla sinne kuulimme, että jollain lapsella oli sairaskohtaus, aivoissa joku ongelma. Se teki pakkoliikkeitä ja oli ihan sekaisin. Ne oli heti viemässä sitä lähimmäiseen sairaalaan veneellä. Mulle tuli heti vahva tunne, että mun pitää mennä rukoilemaan ennen kuin vene lähtee. Vene oli jo viisi metriä rannasta, mutta juoksin äkkiä veneeseen ja rukoilin siinä ja sitte ne lähti viemää sitä ja kuulin illalla, että se oli parantunut. Täällä olen huomannut, että monet ei osaa tai uskalla tai tiedä, miten rukoilla. Joissain kirkoissa kun ne rukoilee vaan, miten kirjassa sanotaa iltajumiksessa tai aamujumiksessa. Mutta kun tulee oikea tilanne, eivät ihmiset tiedä, mitä tehä. Usein ne voi oottaa, että joku pastori saapuis paikalle. Paikalliset ihmiset on tosi vieraanvaraisia ja iloisia. Ei turhia murheita eikä liian tiukkaa aikataulua. Helppo sopeutua mun mielestä. Täällä olen ainakin oppinu kärsivällisyyttä ja että suunnitelmat voi muuttua moneen kertaan. Täällä on paljon ihmisiä, jotka sanoo, että on uskossa, mutta silti ei oo päästäny irti joistain jutuista, mitä esi-isät on opettanu, esim. hain kutsumista. Monilla on myös paljon kaikenlaisia pelkoja. Kannattaa antaa kaikki murheet Jumalalle eikä turhaa murehtia. Pitäähän hän taivaan linnuistakin huolen. Jos sulla on näky lähtemisestä jonnekin ja rukoilet, niin uskon, että Jumala kyllä vastaa. Kannattaa joskus lähtee vaan. Monesti on helppo jäädä paikalleen omalle turvaalueelle. Mutta nyt, kun olen täällä, niin voin sanoa, että tämä on kaiken sen arvosta. Mitä enemmän on valmis antamaan Jumalalle, sitä enemmän voi saada. Uskon, että Jumala voi lähettää nuoria ja vanhempiakin siitä huolimatta, onko niillä ammatti ja onko hyvät opiskelupaperit tai minkä kautta lähtee tai mistä lähtee tai onko rahaa. Usein aatellaan, että on helppo lähtee jonnekin, mistä tuntee porukkaa. Esim. jos on espanjassa sukulaisia, niin on helppo mennä sinne. Mutta kyllähän Jumala tuntee kaikki ihmiset joka puolilla maailmaa. Jos lähdet jonnekin, niin Jumala voi johdattaa sut oikeitten ihmisten luo ja järjestää sulle majapaikan ja kodin ja työn. Onhan Jumala paljon voimallisempi kuin kukaan sukulainen Espanjassa. Mul on ollut saarilla koti ja perhe joka paikassa, minne olen mennyt. Ja on vieläkin. Jos Jumala on sanonut sulle, että lähde, niin pakkaa jo laukkus, vaikkei ois rahaa tai päivää tai muutakaa. Do your best – let God do the rest. Nuotta 12 /2013

11


N e L J ä TA r I NA A

Katri, 24, Espoo:

rEpalEiNEN itsEtuNto EhEytyi Teksti Katri Wörlin, kuva Katri Wörlinin albumi

”Vain Jumala pystyi muuttamaan elämäntilanteeni ja olosuhteet, joiden vanki koin olevani.”

rAuhAN LöYTäMINeN ei tapahtunut hetkes-

sä. Monien taisteluiden ja kipuiluiden jälkeen tajusin, kuinka hajalla olin. Useat ihmiset ja omat asenteeni olivat saaneet itsetuntoni ja minäkuvani palasiksi vuosien varrella. Olin monesti saanut kuulla, kuinka minusta ei ollut mihinkään ja en tulisi onnistumaan elämässäni. Aloin myös itse uskoa näihin sanoihin, mikä veti minua vain entistä syvemmälle. Vain Jumala pystyi muuttamaan elämäntilanteeni ja olosuhteet, joiden vanki koin olevani. Ja niin hän myös teki. Sen jälkeen sain voiman antaa Jumalalle koko elämäni, jotta hän rakentaisi sen uudelleen. Tämän seurauksena olen saanut kokea, kuinka olen tärkeä ja arvokas hänen silmissään. Jumalan rakkaus ja Raamatun sana ovat tällä hetkellä itsetuntoni ja arvojeni perusta, jota kukaan ei voi muuttaa. Tästä syystä saan elää tasapainoista elämää ja sydämessäni on rauha, jonka vain Jumala voi antaa ja jota kovin helposti ei horjuteta.

12

Nuotta 12/2013 12/2013 5 /2013 ||| www.nuotta.com www.nuotta.com www.nuotta.com


JuliaaNa, 18, KoKKola:

luottamuKsENi oN Jumalassa Teksti Mari Le, kuva Juliaana Kyöstin albumi

oLeN vANhIN perheeni kolmesta lapsesta.

”Tiedän, että Jumalalla on käsittämättömiä ja isoja tarkoituksia elämälleni.”

Elämämme ei ole ollut kovin helppoa, sillä monenlaiset ongelmat ovat varjostaneet sitä. Olen kantanut vastuuta kahdesta pikkusiskostani ja muista perheemme asioista pienestä pitäen. Rippikoulun jälkeen sain löytää suhteen Jeesukseen. Sen myötä sain valtavan rauhan, ja sain kokea että kaikki vielä järjestyy. Ihmettelen usein miten ihmiset pärjäävät ilman Jumalaa. Vaikka elämä olisi kuinka kamalaa tahansa, tiedän että hän pitää minusta huolta. Perheellemme huumori on todella tärkeää, sillä vaikka olisi pelkoa ja rikkinäisyyttä, voimme löytää toistemme seurassa ilon ja naurun tärkeyden. Tiedän, että Jumalalla on käsittämättömiä ja isoja tarkoituksia elämälleni. Kipeät asiat ovat voimavarani, ja niiden kautta voin tukea muita. Raamatusta löydän usein lohtua. On kuin Jumala sanoisi minulle: ”Sinulla ei ole mitään hätää Juliaana.”

Nuotta /2013 Nuotta 12 12/2013

13


KävIN erääSSä vaiheessa nuoruuttani kamppailua

oman syntisyyteni kanssa. Kasvoin uskovassa kodissa, mutta aloin kyseenalaistaa kotona opittuja asioita. Pidin itseäni kurjana ja jäin vellomaan tiettyihin juttuihin, kunnes ymmärsin Jumalan antavan kaiken anteeksi. Sain rauhan Jumalan kanssa. Se mitä vanhemmillani oli sanottavaa, alkoi taas kiinnostaa. Aloin kurjuuteni sijasta näkemään Jumalan suurta rakkautta ja armoa minua kohtaan. Sen takia voin kokea arjessa rauhaa. Jotkut ovat tulleet sanomaan, että vaikutan letkeältä kaverilta. Elämässäni tapahtuu juuri nyt kaikenlaista, sillä olen valmistunut automaattiasentajaksi, mutta vaihdan alaa täysin. Kauniaisissa on minulle paikka varattuna, mutta haluaisin ehkä sittenkin mennä armeijan jälkeen teologiseen.

”Aloin kurjuuteni sijasta näkemään Jumalan suurta rakkautta ja armoa minua kohtaan.”

Jussi, 19, lahti:

aNtEEKsiaNto toi rauhaN Teksti Mari Le, kuva Jussi Laurilan albumi

14

Nuotta 12 /2013 | www.nuotta.com


oLIN vANheMpIeNI maatilalla töissä, kunnes

yrityksemme ajautui konkurssiin. Maalla sijaitseva kotimme jäi aivan kokonaan taakse, ja muutin Mikkeliin opiskelemaan rakennusalaa. Konkurssia ennen rukoilimme vuosia, ja olimme ikään kuin oravan pyörässä. Kokemamme jälkeen asiat ovat kuitenkin järjestyneet, vaikka se oli kova paikka perheellemme. Olen saanut kokea, että tässä nykyajassamme Jumalan rauha on kova juttu. Luen aamuisin Raamattua, ja se tuo rauhaa jokaiseen päivään. Jos kuulen jonkun ikävän uutisen, rukoilen mielessäni, että Jumala johdattaisi kaiken parhain päin. Nykymaailmassa on paljon rauhattomuutta. Olisin voinut pettyä ja katkeroitua elämälle ja Jumalalle. Sen sijaan usko Jeesukseen toi rauhan. Kuten Jeesus sanoo: ”Katsokaa korppeja: eivät ne kylvä eivätkä leikkaa, ei niillä ole vajaa eikä varastoa, ja silti Jumala ruokkii ne. Kuinka paljon arvokkaampia te olettekaan kuin linnut!” (Luuk. 12:24)

”Olen saanut kokea, että tässä nykyajassamme Jumalan rauha on kova juttu.”

osKari, 18, miKKEli:

KoEtustEN Kautta voittooN Teksti Mari Le, kuva Oskari Mäkeläisen albumi

Nuotta 12 /2013

15


N uoT TATu b e Hilla Ryösö

Nuotta Tube

Lataa

Katso video!

Ossi Mäki-Reini Olen saanut niin paljon tekijä: Ossi Mäki-Reini

Immanuel - King of the Jungle tekijä: Immanuelhiphop

Hawk Nelson Words tekijä: Hawk Nelson

Park 7 - Koukussa Nuottacom

Kaikki kommentit

:DD: aika läppää bodaamista! toivotaivaassa: hei tosi hyvä biisi teiltä, tässä ei todellakaan oo kaikki. <3 lohduttavat sanat ja hyvä meininki! mmantsi: siis ihan siisti video mut mitä toi musa oikei on???? ;D jokuvaa96: hyvännäkösii jätkii! ;);) rimppakinttu: oikee suunta!! keikalla nähään #aurinkogospel jepajee489: mä en ois ainakaan mihinkää jeesusteluihi koukussa masi<: jee kls tyyppeiki siellä! jesuschrist: ”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.” Joh. 14:27

16

Nuotta 12 12/2013 /2013 || www.nuotta.com www.nuotta.com

Idän Ihmeet Herätys Jumala! tekijä: Idän Ihmeet

Saraste - Villit koirat tekijä: sarasterocks


!

NäY Tö N pA I K K A

Teksti ja kuvat Heta Kuosmanen ja Kiara Yliniemi

MUONION SEURAKUNTA

Kaukana, muttei

Jumalan selän takana

Seurakuntamme on pieni ja tiivis, kuin perhe, mutta joukkoon on kuitenkin uusienkin helppo tulla. Monelle nuorelle viikon kohokohta, perjantai-illan nuortenilta, on vetänyt kylämme kokoon nähden paljon nuoria paikalle. Nuorteniltojen lisäksi järjestetään syviksiä, solutapaamisia syvällisemmästä keskustelusta, asioiden jakamisesta ja raamatunluvusta kiinnostuneille. Seurakuntamme nuoret ja vanhat kohtaavat kerran kuussa Etsijän illoissa, jotka sisältävät opetusta, rukousta ja ylistystä sekä vapaaehtoisten seurakuntalaisten järjestämän kahvituksen. Myös isoskoulutusta on tarjolla innokkaille joka toinen viikko.

KuKA? NIMI: Olen Johannes Roimaa, 16-vuotias poika

Lapista.

MITä TeeT? Opiskelen Muonion lukiossa yk-

kösvuosikurssilla.

hArrASTuKSeT: Harrastan kuntosalia, jalka-

palloa ja seurakunnan jutuissa käymistä.

reISSuT LäheLLe JA KAuAS

Muonion seurakuntanuoret ovat aktiivista porukkaa. Toimintaa löytyy monenlaista, joten tylsää ei ehdi nuorelle Muoniossa tulla seurakunnan pienestä koosta huolimatta. Kaunis ja vaikuttava luonto toimii paikallisille paikkana löytää rauha, ja se on myös toiminnassa isossa osassa. Seurakuntamme nuortenporukalla on muun muassa tapana mennä vappuna hiihtovaellukselle Meekolle Kilpisjärvelle viettämään aikaa yhdessä ja samalla kohtaamaan muita tunturissa liikkuvia. Viime kerralla jaoimme tilaisuuden tullen suklaapatukoita, joihin oli liitetty lyhyt piristävä viesti ja raamatunkohta. Isoskoulutukseen on kuulunut myös vaelluksia, sekä lähimaastoon että Norjaan asti. Nämä retket Tärkeimpiä asioita toimivalle nuorten toiovat hioneet isoset yhdeksi yhtenäiseksi tiimiksi minnalle ovat hyvät nuorisotyöntekijät ja nuoisoskoulutuksen ohella. rista vastuuta kantavat aikuiset, ”Jumala on vaikuttanut Suunnitteilla on myös joiden sydämellä on halu antaa Muoniossa vahvasti viime nuorille toivoa elämään. Elina ja ollut jonkin aikaa pienemmän porukan lähetysvuosien aikana, ja vaikuttaa Mikael Heikkilä ovat saaneet olla matka kauemmas maailtukemassa monen nuoren kasvua koko ajan enemmän.” maan. Kohde ja ajankohta uskossa sen ylä- ja alamäissä suuovat vielä auki, mutta rellakin alueella Lapissa. Kuitenkin hieman rahaa on kerätty jo myyjäisissä myytyrukous on ja on ollut seurakuntamme kantava jen käsitöiden ja leivonnaisten sekä kahvitusten voima, ja vähitellen sinnikkyys on tuottanut näavulla. kyvää hedelmää.

JoKA pALJoN rAKASTAA, häN pALJoN TeKee

Jumala on vaikuttanut Muoniossa vahvasti viime vuosien aikana ja vaikuttaa koko ajan enemmän. Muutama vuosi sitten Muonion seurakunnan nuorisotyö oli kuihtunut lähes täysin kasaan, mutta nyt useampikymmen nuorta on aktiivisesti mukana seurakunnassa.

uSKo MITä uSKo Tuo eLäMääSI?

Usko tuo minun elämään turvallisuudentuntua. Aina voi olla varma siitä, ettei ole yksin. Vaikka kuinka pahalta tai hylätyltä tuntuis, on joku, joka välittää ja pitää huolta. Se tuo mulle myös kiitollisuudentunteen, kun saa vaan antaa kaikki synnit pois ja tietää, että ne annetaan anteeksi. Niillä ei ole enää mitään väliä, olitpa sie sitte tehny ihan mitä tahansa. Ainoastaan sillä on, että ne annetaan anteeksi.

SeurAKuNTA MIKä oN MIeLeSTäSI pArASTA MuoNIoN SeurAKuNNASSA?

Parasta Muonion seurakunnassa on yhteys. Tulee heti tosi lämmin fiilis ja tuntee olonsa kotoisaksi, kun menee nuorteniltaan. Illoissa on aina tosi hauskaa laulaa, kuunnella opetusta, nauraa porukalla, vaan hengata yömyöhään ja syödä paljon!

TuLevAISuuS MITä odoTAT TuLevAISuudeLTA?

oikaisu: Nuotan numerosta 11/2013 oli jäänyt virheellisesti mainitsematta Näytön paikka -jutun kirjoittaja Leena Lammela. Lutterin perikuntaa kyseisessä Nuotassa esittelivät siis Leena Lammela, Lauri Heikkilä ja Maria Räty. Nuotta pahoittelee virhettä.

Tulevaisuudelta odotan tällä hetkellä eniten lähtöä Uuteen-Seelantiin vaihto-oppilaaksi. Lähden tammikuussa ja tulen vasta vuoden lopussa takaisin Suomeen. Minut majoitetaan Hawerassa asuvaan perheeseen, joka vaikuttaa tosi mukavalta ja on myös uskossa.

Nuotta 12 /2013

17


Te S T I

Laatinut Saara Rönkkö, kuva Kym McLeod/SXC.hu

mitä lahjaksi läheiselleni? Joulun aika lähestyy. Jälleen on mietittävä sopivaa lahjaa läheiselle ihmiselle. Lahjan antaminen on molemminpuolista iloa. Siispä, tämän leikkimielisen testin avulla pääset paremmin vihille minkälaisia lahjoja voisit antaa läheisellesi. Jouluna on hyvä pysähtyä miettimään mitä rakkaus itsellemme merkitsee.

Ajatteletko numeroilla?

KYLLÄ

Oletko

lukuto

ukka?

en?

Oletko kärsivällin

KYLLÄ

EI

EI

EI Tykkäätkö

Kiinno neulep staako uik rellä ah kojen ääertamin en?

musiikista?

Valitse mieleinen uutuus DVD!

KY

Ä KY LL

EI

LLÄ

EI

KYL

Neulo jotain lämpöistä! Mm. villasukat, lapaset, pipo..

Innostaako valmiin leipomuksen tuoksu?

KY

EI

LL

Ä

Oletko haka suunnittelemaan?

Antamasi lempi-cdlevy tuottaa iloa läheisellesi!

Anna lahjakortti läheisen suosikkiliikkeeseen.

18

Nuotta 12 12/2013 /2013 || www.nuotta.com www.nuotta.com

Askartele jotain mukavaa! Mm. jokin joulukortti.

Leivo lahjaksi esim. pipareita, joulutorttuja.


Tä S Tä pu h uTA A N

Teksti Jenny Kumpula, kuva Viktor Gladkov/123RF.com

Joulurauhaa etsimässä Monien suomalaisten jouluun kuuluu joulurauhan julistuksen seuraaminen joko paikan päällä Turun Vanhalla suurtorilla tai television välityksellä. Syntyykö joulurauha julistuksen voimalla vai tarvitaanko siihen jotain muutakin?

S

matkaa taivaaseen. Joulurauha on nimenomaan uomen Turussa on jo 700 vuoden ajan piejaan, että kyseessä olisi teennäinen rauhan ja niä poikkeuksia lukuun ottamatta julistettu jakamisen juhla. Lisäksi tilaisuuden alussa lauletämän asian tiedostamista. jokaisena jouluaattona joulurauha. Tämä taan edelleen virsi 170, ”Jumala ompi linnamme”. perinteikäs tilaisuus pitää sisällään muutaman KuKA Tuo JouLurAuhAN? laulun sekä itse joulurauhan julistuksen, jonka JouLuN SANoMA Kristityn näkökulmasta katsottuna nykyinen aselukee tänä vuonna Turun kaupungin konserniJoulurauhan julistus yksin ei kuitenkaan riitä tuotelma on surullinen; jouluun olennaisesti kuuluhallinnossa työskentemaan rauhaa ihmiselle. Avain joulurauva sanoma maailmaan tulleesta pelastajasta, levä Mika Akkanen. Kyhaan löytyy julistuksen sisällöstä, ei siiJeesuksesta, on korvattu rauhalla ja kaupallisuuSanoma Jeesuksesta on tä, että julistus kuunnellaan pelkän ta- della. Rauhassa ei sinänsä ole mitään vikaa, jos seinen tilaisuus on siinä korvattu rauhalla ja mielessä erityinen, että van vuoksi ottamatta sen sanoja todesvain muistamme, keneltä rauhamme tulee. Jokaupallisuudella. sanoma Jeesuksesta on ta. Ihminen saattaa kuvitella olevansa hanneksen evankeliumissa Jeesus sanoo: ”Minä vahvasti esillä huolimatJumalan silmissä hyvä tekemäljätän teille rauhan. Oman rauta siitä, ettei järjestäjänä lä hyviä tekoja tai vaikkapa käyhani minä annan teille, en selJoulussa on kyse toimi Suomen evankelis-luterilainen kirkko tai jomällä jouluisin kirkossa tai kuuntelemalla laista jonka maailma antaa. kin kristillinen järjestö, vaan Turun kaupunki. joulurauhan julistuksen joka ainoa vuosi. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko ennen kaikkea Turussa julistettavasta joulurauhasta on muoPelastus ei kuitenkaan Raamatun mukaan epätoivoon.” (Joh. 14:27.) Jeesuksesta. dostunut niin vahva perinne, että julistuksen saperustu ihmisen tekoihin, vaan uskoon. Kukin meistä voi tahollaan rukoilla, että joulun sanoma namuoto saa edelleen antaa kunniaa Jumalalle. Kristittyinä meidän tulisi muistaa, että Vaikka Turun kaupungin sivuilla kerrotaan joulujoulussa on kyse ennen kaikkea Jeesuksesta. Hän saisi koskettaa myös niitä ihmisiä, jotka eivät rauhan julistuksen yksinkertaisesti johdattavan syntyi ihmiseksi kuollakseen ristillä meidän synvielä tunne Vapahtajaamme Jeesusta Kristusta. ihmisiä joulun viettoon, itse julistuksessa tähtiemme tähden ja tehdäkseen näin sovinnon ihTulkoon jokainen osalliseksi todellisesta jouludennetään, että joulurauha julistetaan nimenmisten ja Jumalan välille. Herramme sovitustyön rauhasta. ansiosta mekin saamme häneen uskoen tehdä omaan Jeesuksen syntymäjuhlan vuoksi sen siNuotta 12 /2013

19


r A A M ATu N o pp I L A A N A

Antti Koskenniemi, kuva Peter Regalado

Sydämeeni joulun t VAI KUKA SIEllä ASUU JA MEllASTAA?

Sarasteen kosketinsoittaja Antti Kokenniemi tunnetaan nuorisotyöntekijänä ja raamattuopettajana Sleyn nuorisotyön leirieillä sekä Pomarkun seurakunnassa. Nuotassa hän porautuu tunnettujen laulujen sanoituksiin. Näin joulun tiimoilla on hyvä sukeltaa Veskun Loirin tunnetuksi tekemän ”Sydämeeni joulun teen” -tekstin ytimeen. Mitä ajatuksia laulu Sydämeeni joulun teen herättää? Mikä on laulun sanoma?

Laulu taitaa olla yksi suosituimmista suomalaisista joululauluista. Se lienee tehty joulun kaupallistumista vastaan. Oikea joulunvietto on hiljentymistä ja rauhoittumista. Jeesuksen syntyminen ihmisen mielessä on kuitenkin aika ongelmallinen lause, mutta siitä lisää myöhempänä.

Mikä voi herättää ihmisessä ikuisuuden kaipuun tai tietoisuuden, ettei ole puhdas kuin talvinen hanki? (Säkeistöt 1 ja 2.) onko ihmisen mahdollista saavuttaa kumpaakaan?

Laulussa kertoja havahtuu peilaamaan elämäänsä lumisen maan kauneutta ihaillessa. Joulun ja uudenvuoden tienoilla myös menneen vuoden kertaaIlman Jeesusta minen voi tuoda syjoulussa on kyse dämeen tunteen rikkinäisyydestä tai syntijostain muusta kuin syydestä. Ja sekin, että joulusta. jouluun liittyy usein myös paljon odotuksia ja paineitakin. Ikuisuus ja puhtaus jäävät tässä elämässä kaukaisiksi haaveiksi, mutta Jesajan kirjassa Jumala lupaa näin: ”Vaikka teidän syntinne ovat verenpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin lumi. Vaikka ne ovat purppuranpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin puhdas villa.” (Jes. 1:18.)

sotajoukon ylistäessä Jumalaa – ei siis ihmisen mielessä, vaikka kuinka hartaasti laulelisi ja katselisi kynttilöitä. Jumala tuli maailmaan pelastaJos tässä laulettaisiin maan meitä. Jeevaikkapa ”seimeen sus eli oikeasti hiljaiseen Jeesus-lapsi tässä maailmassa, kuoli puolestamsyntyy uudelleen”, me ja nousi hautämä olisi aivan hyvä dastaan. Ei joulua laulu. Nyt tämä jää vietetä siksi, että arveluttavaksi. Jeesus syntyy jonkun mielessä. Jos tässä laulettaisiin vaikkapa ”seimeen hiljaiseen Jeesuslapsi syntyy uudelleen”, tämä olisi aivan hyvä laulu. Nyt tämä jää arveluttavaksi.

Miten Jeesus tulee ihmisen sydämeen?

Johanneksen evankeliumin luvuussa 16 Jeesus sanoo: ”Jos joku rakastaa minua, hän noudattaa minun sanaani. Minun Isäni rakastaa häntä, ja me tulemme hänen luokseen ja jäämme asumaan hänen luokseen.” Aina on syytä muistaa, että Jeesus puhuu meille Raamatussa – omasta sydämestä Jeesuksen ääntä on turha etsiä. Siellä kun mellastaa myös kaikki meidän omat äänemme, joista monia me mielellämme tulkitsemme Jumalan puheeksi.

Laulussa puhutaan sen nimen mukaisesti joulun tekemisestä sydämeen. Mikä tekee joulun?

Joulunvieton voi tietysti tehdä eri asiat eri ihmisille, mutta todellinen Joulun Herra nukkuu seimessä. Ilman Jeesusta joulussa on kyse jostain muusta kuin joulusta.

Jeesus-lapsi syntyy laulussa uudelleen laulun kertojan mieleen. Mitä raamattu kertoo Jeesuksen syntymästä?

Jeesus syntyi 2000 vuotta sitten Betlehemissä, Marian poikana surkeissa oloissa, taivaallisen

20

Nuotta 12 /2013 | www.nuotta.com

Antti Koskenniemi


n teen

K ATug A L Lu pp I Koonnut Minttu Ryösö

On jouluyö, sen hiljaisuutta Yksin kuuntelen, Ja sanaton on sydämeni kieli Vain tähdet öistä avaruutta Pukee loistaen ja ikuisuutta kaipaa avoin mieli Näin sydämeeni joulun teen Ja mieleen hiljaiseen Taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen On jouluyö ja lumihuntuun Pukeutunut maa Kun yhtä puhdas itse olla voisin! Se ajatukset joulun tuntuun Virittymään saa, Kuin harras sävel sisälläni soisi Näin sydämeeni joulun teen Ja mieleen hiljaiseen Taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen

Mikä tuo joulutunnelmaa? Vilja, 17: – Kuusi, lahjat, kynttilät, koristeet, lumi, joulupukki, joulutähti, kranssi, joululaulut ja joulukalenteri.

On jouluyö, sen syvä rauha Leijuu sisimpään, Kuin oisin osa suurta kaikkeutta Vain kynttilät ja kultanauhat Loistaa hämärään, Vaan mieleni on täynnä kirkkautta Näin sydämeeni joulun teen Ja mieleen hiljaiseen Taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen

Katja, 13: – Lämpimät värit & kynttilät, hautausmaalla käynti, joulu joulukirkko ja joulumusiikki.

Veikko Salmi Saku, 16: – Lumi, joulukuusi, joulun punainen sävy, kylmyys ja Jeesuksen syntymä.

Sini, 18: – Joulukuusen koristelu, riisipuuro kanelilla, yhdessäolo ja tähtitaivaan katselu illalla. Joulupukin käynti ja lumihiutaleiden sataminen.

Silmu, 17: – Äidin kanssa piparien leipominen ja se kun ihmiset on hyvällä mielellä, koska joulu lähestyy.

Nuotta 12 /2013

21


N uoTA N r I S T I K Ko Laatinut Mikko Piiroinen

Ristikon ratkaisuna toimii numeroiduista ruuduista muodostuva jouluun liittyv채 sana.

Ratkaisu seuraavan Nuotan tapahtumatorilla.

22

Nuotta 12 /2013 | www.nuotta.com


Nuotta 12 /2013

23

Kuva Apostrophe/123RF.com


Kuva Javarman Javarman/123RF.com


26

Nuotta 12 /2013 | www.nuotta.com


S A r J A K u vAT Pekka Rahkonen Satu Eronen Petri Pelkonen

Matt. 18:20 Sillä missä kaksi tahi kolme on kokoontunut minun nimeeni, siinä minä olen heidän keskellänsä.

Jes. 57:6–7 Eikö tämä ole paasto, johon minä mielistyn: että avaatte vääryyden siteet, irroitatte ikeen nuorat, ja päästätte sorretut vapaiksi, että särjette kaikki ikeet? Eikö tämä: että taitat leipäsi isoavalle ja viet kurjat kulkijat huoneeseesi, kun näet alastoman, vaatetat hänet etkä kätkeydy siltä, joka on omaa lihaasi?

Hepr. 13:13 Niin menkäämme siis hänen [Jeesuksen] tykönsä ”ulkopuolelle leirin”, hänen [Jeesuksen] pilkkaansa kantaen; Matt. 25:45 Silloin hän vastaa heille ja sanoo: ’Totisesti minä sanon teille: kaiken, minkä olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle’. Nuotta 12 /2013

27


h Y vä K YS Y M YS

miten joulua vietetään eri puolilla maailmaa? Teksti Anni Lähteenmäki, kuvat elwynn/123RF.com, Aron Kremer/SXC.hu ja Vladimir Melnikov/123RF.com

Tervetuloa Nuotan tarjoamalle maailmanympärysmatkalle. Tällä teemamatkalla tutustumme joulunviettoperinteisiin kolmessa eri maailmankolkassa. Kiinnitäkää siis turvavyönne ja varmistakaa että matkatavaranne ovat edessä olevan istuimen alla. Hyvää matkaa!

Kohde Nro 1: JApANI

J

apanissa joulua vietetään samoin kuin muitakin ulkomailta lainattuja juhlia kuten ystävänpäivää ja halloweenia. Marraskuusta lähtien syttyvät jouluvalot, joulutuotteet valtaavat näyteikkunat ja amerikkalaiset joululaulut soivat. Vaikka joulu muistuttaa monin puolin omaa kaupallista jouluamme, on erona se, etteivät lahjat ole Japanissa olennaisessa osassa, eikä erityisiä jouluruokia mansikkakakkua lukuunottamatta ole. Käytännössä joulua vietetään Japanissa joulupäivää lähimpänä olevana sunnuntaina eli yleensä 4. adventtina, koska jouluna ei ole Japanissa yleistä vapaata. - 23.12. on Japanin keisarin syntymäpäivä ja siksi kansallinen vapaapäivä, minkä vuoksi meidän seurakunnassamme HAT-Kobessa voidaan viettää tuona päivänä joulun kynttiläjumalanpalvelusta, joka on suunnattu erityisesti ei-kristittyjen tavoittamiseksi, selittää lähetystyöntekijä Anssi Sevanto. Japanilaiset pitävät joulua yleensä joulupukin juhlana, mutta he ovat myös kiinnostuneita osallistumaan kristittyihin tapahtumiin. - Evankeliumin julistamisen kannalta joulu on siis otollista aikaa, Anssi toteaa. Joulu riisutaan kokonaan pois jo tapaninpäivään mennessä, sillä sen jälkeen aletaan valmistautua suurempaa juhlaa, uutta vuotta, varten.

28

Nuotta 12 /2013 | www.nuotta.com

Japanilaiset pitävät joulua yleensä joulupukin juhlana, mutta he ovat myös kiinnostuneita osallistumaan kristittyihin tapahtumiin.


Kohde Nro 2: ISrAeL

I

sraelissa joulu ei yleisesti näy katukuvassa, tinuskon vieraantumisesta juutalaisista juurissillä vain maan kristitty vähemmistö viettää taan, toteaa Caspari-keskuksen projektivastaajoulua.Jouluperinteiden kirjo on kuitenkin laava Hanna Lindberg Jerusalemista. He nimittäin ja, sillä Israelissa on arabikristittyjen lisäksi kriskatsovat, etteivät joulun juuret ole Raamatussa tittyjä monista eri kulttuureista. Eri kirkkokunvaan pakanallisessa keskitalven juhlassa. nilla on myös omat aikansa - Mielenkiintoista on, viettää joulua eli Israelissa saettä jouluna kuitenkin sa voi viettää joulua sekä monidat israelilaiset hakeutuvat seupuolisesti että monta viikkoa! kristillisiin kirkkoihin seu Israelissa voi viettää Juutalaiset eivät vietä raamaan jouluhartauksia ja joulua sekä joulua, sillä Jeesuksen synjumalanpalveluksia. Heistä monipuolisesti että tymällä ei ole heille merkise on eksoottista ja monet monta viikkoa! tystä. Joulun aikaan juutalaiovat uteliaita näkemään, set viettävät hanukkaa, jossa vietmiten kristityt joulua viet yhdeksänhaaraiseen kynttetävät, Hanna kertoo. likköön sytytetään joka päivä - Olin mukana protesyksi kynttilä enemmän. Messiaaniset juutalaiset tanttisen kirkon joulukirkossa, joka oli erityisesti voivat liittää hanukkaan ajatuksen Jeesuksesta räätälöity uteliaita israelilaisia varten. Oli kosmaailman valona. kettavaa laulaa hepreaksi Jeesus-messiaasta - Toisilla Jeesukseen uskovilla juutalaisilla ei täydelle kirkkosalille keksittyneesti kuuntelevia ole mitään ongelmaa joulun suhteen, mutta on juutalaisia! myös niitä, jotka pitävät joulua esimerkkinä kris-

K

aamoksen luoma sininen hetki, revontulten tanssi tähtitaivaalla, lumivalkoinen hanki ja siitä heijastuva kuutamo, utsjoella luomakunta itsessään jo saa aikaan rauhallisen joulutunnelman. Teiden varsia ja pihoja koristavat jäälyhdyt, jotka valmistuvat nopeas nopeas”Pukujen väriloisto ti -30 asteen pakkasessa. Mitään erityisiä jouluvaloja korostaa joulun kaduilla ei ole, mutta julki julkiilosanomaa ja silla rakennuksilla on hillitty tunnelmaa: iloitkaa ja yhtenäinen jouluvalaistus. riemuitkaa, meille on Utsjokelaisia joulutasyntynyt Vapahtaja!” pahtumia ovat kauneimmat joululaulut ja metsäkirkko, jossa julistetaan joulurauha myös metsän eläimille eli pidetään taukoa joulun aikana metsästämisestä. - Koulun joulujuhlaan osallistuu koko kylä, eikä haittaa vaikkei koulussa omia lapsia enää olisikaan, sillä on siellä kuitenkin jonkun sukulaisen lapsia, kertoo Utsjoen seurakunnan nuorisotyönohjaaja Juha Reinola. Joulukirkko pidetään vuorottain joko keskiyöllä tai yhdeksältä jouluaamuna. - Tänä vuonna on aamujumalanpalveluksen vuoro ja kirkko täyttyy värikkäisiin lapinpukuihin pukeutuneita ihmisistä. Pukujen väriloisto korostaa joulun ilosanomaa ja tunnelmaa: iloitkaa ja riemuitkaa, meille on syntynyt Vapahtaja! Lapinpukujen lisäksi saamelaisuus näkyy myös muissakin jouluperinteissä. - Niissä perheissä, joissa lapsia huijataan uskomaan joulupukkiin, utsjokinen pukki tulee Finmarkin alueen suurimman tunturin Rastigasian takaa, joka sijaitsee 30 km päässä Utsjoelta. Paikallinen joulupukki ei ole myöskään pukeutunut punaiseen nuttuun vaan peskiin eli porontaljasta valmistettuun turkkiin, Juha selittää.

Kohde Nro 3: uTSJoKI

Nuotta 12 /2013

29


A S I A NTu NT I J A vA S TA A

Koonnut Mari Le, kuva Anna Yakimova/123RF.com

staavat:

Kysymyksiisi va

oLeN päIvI NIeMI. Teen moni-

muotoista ihmissuhdetyötä kouluttajana, luennoitsijana, terapeuttina sekä nuorisotyön eri muodoissa. Perheeseeni kuuluu mieheni Lasse, sekä Pimu-koira. Harrastan lukemista, liikuntaa, kirjoittamista ja sisustamista.

Mistä löytyy kadonnut opiskelumotivaatio? Moi. Tunnen itseni juuri nyt turhautuneeksi, koska en pääse eteenpäin gradun teossa. Mielessäni pyörii ihmissuhteet ja seuraava askel elämässäni. Miten saisin huomioni kiinnittymään graduun? Lotta Hei Lotta! Ihminen taitaa olla "koodattu" (anteeksi hassu sanavalintani) siihen, että ihmissuhteet ja elämänhallinta puskee väkisinkin läpi opintotarpeiden. Tarvitaan selkeää ja määrätietoista ajanhallintasuunnitelmaa, jotta tällä hetkellä tärkeimmät asiasi saavat kaikki tarvitsemansa ajan. Oletko kokeillut viikko- ja tuntiohjelman laatimista? Siihen olisi hyvä merkitä se aika, jonka päivittäin käyttää gradun tekemiseen ja siihen voisi selkeästi merkitä myös ystäville ja muulle elämälle aikaa. Liikunta, rentoutuminen, hyvät ihmissuhteet ym. ovat tärkeä osa, millä vahvistat omaa hyvinvointiasi, joten niistä valinnoista seuraa hyvää myös opiskeluun. Liian kurinalainen pakertaminen saa aikaan vain väsähtämisen ja ahdistusta. Voit tehdä myös ajatusleikkiä, jolla vahvistat opiskelumotivaatiota: mieti päämäärää - mihin gradun valmiiksisaaminen tähtää? Mieti, mitä vaiheita vielä tarvitsee tehdä että päämäärään pääsee. Mieti itseäsi tekemässä työtä niiden päämäärien saavuttamiseksi. Kuvittele itsesi onnelliseksi

30

Nuotta 12 /2013 | www.nuotta.com

tehdessäsi työtä valmistumisen eteen. Luo lukemisen ja kirjoittamisen ajaksi mahdollisimman mukava ja stressitön ympäristö. Voit myös huokaista huolesi Taivaan Isälle ennen gradun kirjoittamishetkeä. Hän on luvannut auttaa meitä kaikessa ja ottaa huolemme kantaakseen. Tsemppiä ja siunausta opiskelujen loppurutistukseen! Päivi Hei. Olen pahoissa riidoissa tyttöystäväni kanssa, enkä keksi ratkaisua. Ongelma on siis, että minulle on hyvin vaikeaa puhua asioista suoraan. Hän taas on tunteellinen enkä haluaisi loukata häntä. Rakastan häntä kuitenkin. Pitäisikö meidän vaan erota, jos olemme liian erilaiset? Mike Olisiko tuo kuitenkin vähän liian hätäinen ratkaisu? Seurustelu on aikaa, jolloin on tarkoitus tutustua toiseen. Siksi rohkaisen sinua puhumaan asioista suoraan. Seurustelu on aikaa, jolloin on hyvä selvittää, että olisiko tästä toisesta ihmisestä aviopuolisoksi. Siksi on tärkeä olla täysin rehellinen ja puhua suoraan, vaikka se kipeää tekeekin, sekä pyytää ja antaa anteeksi. Kannattaa myös rukoilla yhdessä! Siunausta sinulle Mike! Samuli

oLeN SAMppA LuoMArANTA . Olen Sleyn nuorisotyöntekijä. Asun vaimoni kanssa Kirkkonummella. Työhöni kuuluu nuorteniltojen, leirien, tapahtumien ja erilaisten nuortentempausten järjestäminen. Koen, että tässä ajassa hengelliselle nuorten toiminnalle on erityisen suurta tarvetta.

MoI! NIMeNI oN MArI Le ja

olen 21-vuotias tamperelainen nuori nainen. Järjestän Naisverkon iltoja, johdan solua, teen Nuottaa, opiskelen meikkaajaksi ja tapaan ystäviä. Kaikista eniten olen Jumalan tytär. Lähettäkäähän kysymyksiä palstalle!

Haluatk Lähetä k o kysyä jotain? yss mari.le@ ärisi osoitteesee n nu viestissä otta.com! Ilmoit a si, kenell e kysym ys on osoit ettu.


SeITSeMäN

Joulun seitseMäN sivupolkuA Teksti Kaisa Hirviniitty, kuva Tomasz Kopalski/123RF.com

Joluna sorrumme moniin eri asioihin ja unohdamme Jeesuksen. Tässä on seitsemän syntiä, jotka liittyvät jouluun.

2. Lahjat Lapsille nykyään opetetaan, että jouluna saa lahjoja, eikä muuta tarkoitusta joululla sitten olekaan. Mutta totuus on kaikkea muuta; jouluna 2013 vuotta sitten Jeesus tuli maan päälle pelastamaan meidät. Joulu ei ole pelkästään sitä, että annetaan maallisia lahjoja, vaan jouluna muistamme sitä, kun Vapahtajamme syntyi. Joh. 3:16: “Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo joutuisi kadotukseen, vaan saisi iänkaikkisen elämän.”

1. Joulupukki ja tontut Joulupukki ja tontut ovat pilanneet joulun todellisen sanoman. Joulua pitäisi juhlia Jeesuksen syntymäpäivänä eikä joulun todellinen sanoma ole se, että joulupukki lentää poroilla ja tuo kilteille lapsille lahjoja. Adventtinakaan ei enää muisteta Jeesusta, vaan keskitytään varomaan, etteivät tontut näkisi pahoja tekojamme. Joh. 14:6: “Jeesus vastasi: ‘Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.’”

32

Nuotta 12 12/2013 /2013 || www.nuotta.com www.nuotta.com

3. ”Kyllä äiti hoitaa!” Monissa perheissä varsinkin joulun aikaan äiti hoitaa ruoat, siivoaa, koristelee ja niin edelleen. Äiti joutuu tekemään käytännössä kaiken. Inhottavinta on, jos toiset eivät auta yhtään. Gal 6:12: “Kantakaa toistenne taakkoja, niin toteutatte Kristuksen lain.”


6. Ylensyönti 4. Joululaulut Okei, onhan se Petteri Punakuono todella kiva laulu ja sitä rataa, mutta jos lapselle ei opeteta lainkaan niitä kristillisiä lauluja, joulun pääsanoma unohtuu jälleen kerran. Ef. 3:21: “Olkoon ylistys seurakunnassa ja Kristuksessa Jeesuksessa kautta kaikkien sukupolvien, aina ja ikuisesti. Aamen.”

Länsimaiseen kulttuuriin kuuluu, että jouluna pöydät notkuvat ruokaa ja juomaa ja itse asiassa jokainen syö itsensä ähkyyn. Mutta entäpä he, joilla ei ole rahaa ruokaan? Mitäpä jos jättäisit ylimääräisen suklaarasian ostamatta jouluna ja lahjoittaisit rahan hyväntekeväisyyteen? Hyvän teon jälkeen joku varmasti kiittää! Matt. 25:35: “Minun oli nälkä, ja te annoitte minulle ruokaa. Minun oli jano, ja te annoitte minulle juotavaa. Minä olin koditon, ja te otitte minut luoksenne.”

7. välinpitämättömyys 5. pikkujoulut Kaikki suomalaiset tietävät, mistä puhutaan, kun puhutaan firmojen pikkujouluista. Pikkujoulut ovat tunnettuja siitä, että niissä viina virtaa ja kumppania mahdollisesti jopa petetään jonkun kanssa. Tilaisuuden nimi pitäisi vaihtaa, koska se ei liity jouluun mitenkään. Ef 5:18: “älkää juopuko viinistä, sillä siitä seuraa rietas meno, vaan antakaa Hengen täyttää itsenne.”

Monet keskittyvät Jouluna vain itseensä ja omiin läheisiinsä. Mitäpä jos tänä jouluna tekisit poikkeuksen ja menisit jakamaan joulun riemua niille, jotka viettävät joulunsa yksin? Room. 13:10: “Rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa. Näin rakkaus toteuttaa koko lain.”


rAAMIS KuKA YMMärTää eNNuSTuKSeT?

Mutta jäljelle jää kanto, ja kannosta nousee juurivesa, oikea, Jumalan mielen mukainen kuningas ja Iisain jälkeläinen ja Daavidin poika.

Muutama asia valaisee ennustusten luonnetta. Ensiksikin Jeesuksen ajan juutalaisuus oli hyvin hajanainen ja moniin suuntiin käyvä uskonto, jossa oli varsin paljon erilaisia suuntauksia. Siksi juutalaiset myös odottivat hyvin erilaista Messiaasta, jos odottivat mitään. Toiseksi ennustusten luonne on opittava hahmottamaan. Ne eivät ole kiveen hakattuja kaavoja, jotka toteutuvat sellaisenaan. Ensin oli profetia, joka sai vuosisatojen aikana alleen siivet. Se loi erilaisten ryhmien parissa erilaisia odotuksia. Näihin odotuksiin liittyi Kristuksen elämä – ja kuitenkin ne löivät toteutuessaan ällikällä kaikki kirjoitusten tuntijat. Ajattelepa Saulus Tarsolaista. Hän jos joku tunsi kirjoitukset. Juuri siksi hän oli aivan varma siitä, että nasaretilaiset olivat Jeesukseen uskoessaan jumalattomia harhaoppisia. Kun hän kohtasi Ylösnousseen, hän sokeutui ja istui kolme päivää ja kolme yötä. Hän tajusi olleensa väärässä ja taistelleensa Jumalaa vastaan. Vasta Kristuksen löytäessään hän alkoi ymmärtää ennustuksia. Niin kuin hän itse myöhemmin asian ilmaisi, peite otettiin pois hänen silmiltään. Saatat odottaa tältä kirjoitukselta sellaista näyttöä, jonka esittämisen jälkeen kristinuskon edelleen torjuva ystäväsi on joko tyhmä tai tietämätön. Silloin voit lopettaa lukemisen tähän. Ennustuksia eivät osanneet hahmottaa oikein Jeesusta edeltävät juutalaiset eikä vaikkapa Paavali ennen kääntymystään. He eivät olleet tyhmiä eivätkä tietämättömiä, vaan hengellisesti sokeita.

dAAvId SAI LupAuKSeN

ennustukset toteutuvat Teksti Erkki Koskenniemi, kuva nito500/123RF.com

Kuningas Daavid perusti Jerusalemin pääkaupungikseen ja halusi rakentaa myös temppelin Jumalalle. Kun hän kertoi tämän profeetta Naatanille, Naatan sai seuraavana yönä profetian: Daavid ei rakenna huonetta (temppeliä) Jumalalle, vaan Jumala rakentaa huoneen (=kuningashuoneen) Daavidille. Daavid sai lupauksen, että hänen suvustaan istuu aina mies Jumalan kansan valtaistuimella. Daavid tiesi, mitä hänelle luvattiin, meni kasvoilleen Jumalan eteen ja kiitti kaikesta Hyvien kuninkaiden sydämestään. Ikuinen jälkeen tuli huonoja ja dynastia oli luvattu! sitten erittäin huonoja. Kului vuosisatoja ja Daavidin jälkeläiset seurasivat toinen toistaan Jerusalemin valtaistuimella. Hyvien kuninkaiden jälkeen tuli huonoja ja sitten erittäin huonoja. Huonojen kuninkaiden aikana odotettiin kuningasta, joka oli oikea ja todellinen Daavidin poika. Lupaus alkoi saada siivet alleen. Mutta miten oudosti se lopulta toteutuikaan, se ja monet muut!

”NeITSYT TuLee rASKAAKSI…”

Vanhan ja Uuden testamentin lukeminen yhdessä on todella jännittävää puuhaa. Moni uskonasia aukeaa aivan uudella tavalla nimenomaan Vanhasta testamentista käsin. Joulun aikana luetaan paljon ennustuksia Messiaasta. Mistä kulmasta näitä ennustuksia pitäisi katsella? 34

Nuotta 12 /2013 | www.nuotta.com

Mahtava Assyria alkoi havitella alaisikseen Palestiinan pikkuvaltioita. Palestiinassa iski paniikki. Israel ja Syyria yrittivät pakottaa Jerusalemissa hallitsevan Juudan kuninkaan Aahaan yhteiseen puolustusliittoon ja lähtivät häntä vastaan sotaretkelle. Silloin kuningas säikähti perinpohjaisesti. Jumalan lähettiläänä profeetta Jesaja rohkaisi häntä, mutta Aahas käänsi selkänsä ja teki pahimman mitä tehdä saattoi: Hän pyysi apua Assyrian suurvallalta. Sotajoukko tuli Palestiinaan, murhasi, ryösti, raiskasi ja poltti. Helvetti näytti tulleen maan päälle. Juuri näiden tapahtumien keskellä Jesaja ennustaa, että kerran syntyy oikea Kuningas, joka ei ole niin kuin Aahas ja muut Jumalalle selkänsä


kääntäneet. Neitsyt tulee raskaaksi sälleen Johannes Kastajan seuraajija synnyttää pojan. Suuri puu kaa- en odotus. Sen tiedämme, että Jeetuu eli Daavidin suku menettää val- suksen kuoleman jälkeen Emmauktansa. Mutta jälseen kulki kaksi Lopulta Betlehemin jelle jää kanto, ja täydellisesti toikannosta nousee tähtitaivas ratkesi enkelien vonsa menettänyttä miestä – juurivesa, oikea, lauluun. Messias, meidän Jumalan mielen Vapahtajamme, oli syntynyt. he olivat luulleet, että Jeesus on mukainen kuninMessias, mutta gas ja Iisain jälkeläinen ja Daavidin poika. Ja silloin Jeesus oli ristiinnaulittu ja kaikki oli loppuu sotiminen, kaikki sotavarus- nyt valunut hiekkaan. Vai oliko? teet poltetaan ja alkaa ihana rauhan aika. Ikuinen dynastia on käsittä- KärSIvä KuNINgAS mätöntä onnen aikaa. Näistä asiois- Emmauksen tiellä Ylösnoussut Jeeta puhuvat Jesajan kirjan luvut 7, 9 sus opetti omansa lukemaan kohtia, jotka liitettiin kärsivään Messija 11. aaseen. Jesajan sanat suuresta kärsijästä, joka kantaa kaikkien synnit, odoTeTTIIN JA peTYTTIIN Pari vuosisataa Jesajan jälkeen Daa- aukesivat ja avasivat muitakin. Enää vidin suku törmäsi kerta kaikkiaan ei ollut kyse yhdestä suuresta sotukiviseinään. Jatkuva jumalattomuus rikuninkaasta ja häntä seuraavasta sai palkkansa. Jerusalem hävitettiin, kuninkaiden sarjasta. Nyt silmien kansa vietiin pakkosiirtolaisuuteen esiin asetettiin jokaisen synnit kanja kuningas päätti elämänsä vanki- tanut, kärsivä Jumalan Poika. Hän na ja silmät puhkottuna. Alkoi aika, on se yksi ainoa, joka istuu valtaisjolloin ei ollut kuningasta. Ja sitä tuimellaan iankaikkisesti, ei maan kesti ja kesti – jaksoiko kukaan enää päällä vaan taivaassa. Ja tästä käsin kaikki ennustukset nähtiin aivan odottaa? Uudelleen rakennettuun Jerusa- uudesta kulmasta. Palaset alkoivat lemiin juhlille kokoontunut kansa loksahdella kohdalleen ja kirjoitukkiitti Jumalaa ja lauloi psalmeja Daa- sista hahmottui Jumalan suuri suunvidin pojasta. Vielä kerran tulee hän, nitelma. Sydämeen syttyi ilo Jumajoka tuo oikeuden maahan. Monet lan rakkaudesta. Messias-ennustuksia riittää Raaodottivat, että silloin veri virtaa valtoimenaan ja viholliset ajetaan pois. matussa, ja nyt osaat ehkä liittää niiJeesuksen syntymän hetkellä taivas hin niitäkin, jotka eivät suoraan puhu ratkesi riemuun ja enkelit veisasivat Kuninkaasta. Miika ja Aamos, HooDaavidin pojan syntymää. Odotus oli sea ja Jeremia – minkä profeetat sanoivat, se väreilee Messias-odotäyttynyt. Emme tiedä, mitä kaikkea ajatteli tuksena psalmeissa. Lopulta Betlevanha Simeon, joka viimeisinä päivi- hemin tähtitaivas ratkesi enkelien nään sai pitää sylissään Messiasta. lauluun. Messias, meidän VapahtaEmme tiedä, mitä kaikkea kätki si- jamme, oli syntynyt.

Suomen ainoa kristillinen nuorten web-radio NuOTTA-TAAJuuS TARJOAA GOSPeLIA VuOROKAudeN yMPäRI!

Lue: Jes. 7, 9 ja 11 2. Sam. 7 Jes. 53

Kysymyksiä pohdittavaksi on saatu suuren hädän ja verenvuodatuksen keskellä. Nyt niitä luetaan juhlassa, jota hallitsevat kynttilät ja rauhallinen tunnelma. Sopivatko profetiat ja juhla toisiinsa? 2. pAAvALI puhuu peitteestä, joka on kirjoituksia lukevien juutalaisten silmillä (2. Kor. 3:15-16). Miten peite otetaan pois? Voiko asiaa edistää? 3. Lue MIIKAN KIrJAN luvut 4-5 ja Aamos 9:11-12 4. dAAvId oLI IISAIN poIKA. Katso ”juurivesasta” seuraavat kohdat: Jes. 11:1, Sak. 3:8; Ilm. 5:5 1. JouLuN profeTIAT

Nuotta 12 /2013

35


g oS pe L

Jumalan miehet roisironi Ja miKavEli Teksti Johanna Paasi, kuva Immanuel promo

Suurta nousukiitoa tekevä rap-duo Immanuel julkaisi Maata Näkyvissä -festareilla uuden Jumalanmiehii-albumin sekä järjesti spektaakkelimaisen shown monien vierailijoiden ja pyrojen avulla.

S

uomi-gospelin ykkösnimiin kuuluvan Im- mielestä hyvin levyn sisältöä. manuelin kulunut vuosi on ollut yhtä lentoa. – Unelmii oli kiva vetää keikalla, mutta Matkalla Vuosi sitten debyyttialbuminsa julkaisseet on kanssa kiva. Ja sitten vielä King of the jungle. räppärit Roisironi eli Roni Lempiäinen ja Mikaveli Kauheen vaikeeta valita omaa suosikkia levyltä, eli Mikael Meklin ovat vuoden aikana keikkailleet Mikael nauraa. kiitettävää tahtia sekä työstäneet uutta Jumalanmiehii-albumia, joka julkaistiin näyttävän keikan “KILoSANoMAA TYKILLä kanssa pari viikkoa sitten Maata Näkyvissä -fes- SuorAAN SuoMeeN” tareilla. Räppi on viime vuosien aikana noussut koko kan– Ekaa levyä julkaistessa oltiin altavastaajia, san tietoisuuteen ja sen avulla tavoittaa nuoria kukaan ei oikeastaan odottanut meiltä mitään. hyvin. Ronin mielestä yksi syy siihen on se, että suomalaiset ovat aika suoraNyt on jotain, mihin verrata joten totta kai on ollu vähän paineita, puheisia niin kuin räppikin, joka ”Luottakaa, että Jumala on selkeää ja rehellistä. Se on tosin on hyvä muistaa ettei Heron teidän kanssa.” ralle tehtäessä oo paineita, Roni omanlaisensa maailma, johon pitää suhtautua vähän pilke silkertoo. Jumalanmiehii-albumilla on yksi tavoite, vie- mäkulmassa. dä ilosanomaa eteenpäin. Biisit ovat saattaneet Listasijotuksien myötä maallinenkin media on syntyä hyvinkin nopeasti, mutta niitäkin hetkiä on kiinnostunut Immanuelista. Lisäksi monet ei-usollut, ettei toisen ideaan pääse mitenkään sisäl- kovat ovat antaneet hyvää palautetta. le. Levyllä vierailee myös monia muita artisteja, – Kilosanomaa on biisi, josta monet eikkarit on kuten Brädi ja Tuomas Kauhanen. Nimi ”Jumalan- tykänny sen takia, koska siinä on asennetta. Meilmiehii” oli Mikaelin idea ja se kuvaa molempien tä on myös kyselty, pitääkö Jumalasta räpätä joka

36

Nuotta 12 /2013 | www.nuotta.com

biisissä. Ollaan mekin sitä mietitty, kun eka levy oli aikalailla Joh. 3:16 joka biisi. Se oli hyvä sisääntulo, mutta nyt meillä pitäis olla jotain käytännön esimerkkii, esim. uuden levyn biisi “Unelmii” kertoo vaikeesta elämäntilanteesta, Roni avaa. Julkisuus on molempien mielestä positiivinen asia. Sen avulla on mahdollisuus vaikuttaa. Omalla tavalla siunauksesta voi aina tulla kirous, jollei kestä julkisuutta. – Eihän me mitään Biebereitä olla, mutta on kiva, jos jengi tulee puhumaan tai kokee, että meille voi tulla jutteleen, jos tunnistaa kadulla.

ILoSANoMAA LIMuSIINIKYYdILLä

Immanuel jakaa monien mielipiteitä. Vihapuheisiin suhtaudutaan osoittamalla rakkautta. – Niinkuin Raamatussakin sanotaan, rakastakaa vihamiehiä, rukoilkaa niitten puolesta jotka teitä vainoavat. Helppoa se ei ole, mutta se on se keino, miten tavoittaa ihmisiä, osoittamalla rakkautta. Joidenkin mielestä homma on mennyt liian pitkälle. Räppiin kuuluva röyhkeily ja bling bling


Jos Jeesus olis räppäri, millainen hän olis?

Immanuel

ikael Meklin

Lempiäinen ja M

Jä Se Ne T: Roni alanmiehii maa (2012), Jum Le vY T: Kilosano

(2013)

ei kaikkiin uppoa. Lisäksi kesällä haloota herätti limusiini, jolla porukka kiersi keikkoja, – Oltiin katteltu jotai rämää dösää, jolla oltais varmaan koko ajan tien varressa. Sitten joku jäbä sano, et mul olis tässä limusiini et hypäkkää kyytiin, heitän keikalle. Tottakai otettiin se siuListasijotuksien myötä nauksena vastaan, Mimaallinenkin media on kael avaa asiaa. kiinnostunut Immanuelista. – Se jäbä, joka halus meille sen lahjottaa, oli vetäny kaheksan vuotta suonen sisäsii, päässy irti ja tykänny meidän jutusta. On jännä, et tälläset tyypit haluu tukee Jumalan työtä, mieletön juttu! Roni jatkaa. Lopuksi pojat haluavat rohkaista nuoria elämään uskossa. – On tärkeetä käydä seurakunnassa kuulemassa Sanaa, koska se kasvattaa meissä uskoo. Luottakaa, että Jumala on teidän kanssa.

NeTTILINKIT:

https://www.facebook.com/immanuelhiphop

- Vitsi se olis swag! Jeesus olis koko paketti, joka rokkais stadionin. Tai no itse asiassa Jeesushan rokkas sillei että joka puolella väki tungeksi, kaikkia kiinnosti mikä tää mies oli. Veikkaan et jos Jeesus olis räpänny se flow olis ollu taivaallinen. Se olis varmaan toi iTunes ykkönen. Meidän varmaan pitäis rukoilla tekeen sitä biisi meidän kanssa.


g oS pe L x 2

YANo & luNAstAMo

soittAvAt JuMAlAN kuNNiAksi Tekstit Milka Ikäläinen

Kolme vuotta sitten perustetut yhtyeet Yano ja Lunastamo kertovat rokkikukkoilustaan Jumalan kunniaksi, yhtyeiden alkuajoista, arvomaailmoista ja sanoitusten taustoista.

Lunastamo

Lunastamon nopeat:

V

ruuTu vAI rAITA? – Ruutu SuKLAA vAI SALMIAKKI? – Suklaa KeSä vAI TALvI? – Talvi ILTA vAI AAMu? – Ilta SäveL vAI SANAT? – Kokonaisuus

Kuva Joona Raudaskoski

uoden 2011 loppupuolella sen, mitä ei ehkä olisi puhumalperustettu yhtye Lunastamo la uskaltanut edes ääneen sanoa. on sekoitus poppia, rockia ja Meidän biisit kertovat aika paljon punkia - energisyyttä, syvällisyyttä omista kokemuksista ja ajatuksisja uskoa Jeesukseen. Kaikki sai al- ta, havainnoista niin vaikka nakkikunsa vain halusta päästä soitta- kioskilla kuin bussissa istuessakin. maan ja kovaa, ja kun kolmen nuo- Ne ovat ikään kuin itseterapiaa, ren miehen kiinkun saa kerrottua nostus musiikkia mielen päällä ole”Saimme rokkikukkoilla kohtaan yhdistyi via juttuja, LunasJumalan kunniaksi!” vuoden 2010 Maatamon laulaja-kita Näkyvissä -festaristi ja kappaleitareilla bändin nykyisen basistin ja den sanoittaja sekä säveltäjä Jussi rumpalin tutustuttua toisiinsa, oli Paukkala selventää. – Missään vaiheessa ei ole ollut kasassa sopiva porukka bändin perustamiseen. mitään painetta, että nimenomaan gospelia täytyisi tehdä. Me olemSe MITä eI ääNeeN me kristittyjä ja tietenkin toivomme, että se tulisi ilmi niin musiikisSANoTuKSI SAA – Tuntui, että oli paljon sanottavaa, ta kuin kaikesta muustakin toiminja sanotuksiin pystyi purkamaan nastamme.

Yano Kuva Yano Promo

y

ano on kolme vuotta sitten perustettu pop-rock yhtye, jonka nykyisen kokoonpanon ensimmäinen keikka oli tämän vuoden Maata Näkyvissä -festareilla. Bänditouhut lähtivät käyntiin, kun yhtyeessä nykyisin koskettimia soittava Hannu Perkius kertoi biiseistään, joita hänellä oli pöytälaatikkoon kertynyt. Pikkuhiljaa ruvettiin koSuomi kaipaa uusia koamaan porukkaa yhtyeekristillisiä bändejä ja seen ja hiomaan kappaleita hyvää sanomaa. soitettavaan muotoon. –Haluaisimme tavoittaa musiikillamme kaikenlaisia ihmisiä, mutta kyllähän meidän musiikkimme ja meininkimme varmaan parhaiten uppoaa nuoriin. Sanoitukset ovat kristillisiä ja arvopohjamme on Raamattu, selittää yhtyeen rumpali Juuso Laaksonen. – Suomi kaipaa uusia kristillisiä bändejä ja hyvää sanomaa, ja siihen me olemme ruvenneet panostamaan. Eivät meidän kappaleemme kuitenkaan aja pois myöskään ketään ei-uskovia,

38

Nuotta 12 12/2013 /2013 || www.nuotta.com www.nuotta.com

Lunastamo on: JuSSI pAuKKALA Kitara ja laulu JuhA pALo Basso veIKKo KurKI Rummut

Yanon nopeat: Yano on: hANNu perKIuS Koskettimet

ja ohjelmointi JooNA rYödI Basso KeIJo KAuppINeN Kitarat heNrI ANNALA Laulu JuuSo LAAKSoNeN Rummut

pIMeä vAI vALoISA? – Valoisa. uuSI vAI vANhA? – Uusi. KeväT vAI SYKSY? – Kevät. KAAKAo vAI Tee? – Tee.


K I r J A - A rvoS Te Lu

si

at:

laa

us

Pekka Reinikainen: Eläimet opettavat sinua. 2013, Omakustanne

15.11. Maata Näkyvissä -festa- tomasti tähänastisen uramme koreilla julkaistun kolmen kappaleen hokohta, aivan huikea tapahtuma. levyn jälkeen yhtyeen seuraava ta- Kiitokset siitä korkeimmalle, järjesvoite olisi kokopitkä levy, jonka li- täjille ja yleisölle. säksi miehet haaveilevat musiikkivideonkin teosta jossain vaiheessa. googLAAMALLA LöYTYY Ainaisena tavoitteenaan yhtye kui- Yhtyeen nimi oli alkujaan pelkkä Lutenkin pitää sitä, että keikkoja tulisi nastus. Hyvin pian bändi kuitenkin kyllästyi nimeen, paljon. – Niin, että nis”Biisit kertovat aika paljon ja siitä tahdotkalihakset kehittiin mieleenpaiomista kokemuksista ja tyisivät moshanuvampi, mutta ajatuksista, havainnoista kuitenkin selvästessa, eikä salilla niin vaikka nakkikioskilla ti kristillisyyteen tarvitsisi käydä! Paukkala naurah- kuin bussissa istuessakin.” viittaava. taa. –Sellainen, Esiintymisesettä googlaatään yhdessä Euroopan suurim- maalla löytyisi vain meidän juttuja. mista gospeltapahtumista Turussa Niin yhtyeestä sitten tulikin Lunasyhtye piti kovasti. Yleisö oli mukana tamo. ja bändi sai lämpimän vastaanoton, Kaiken takana on kuitenkin kaikvaikka olikin ensikertalainen. kivaltias Jumala, ja Lunastamo tiivis– Oli sairaan hauskaa, saimme tää terveisensä Nuotan lukijoille: rokkikukkoilla Jumalan kunniaksi! – Jeesus on Kunkku. Siinä on kaikFestareilla soittaminen oli ehdot- ki olennainen.

sillä ne eivät suoraan hyökkää päälle. Yhtye kertoo, että niin kliseiseltä kuin se saattaakin kuulostaa, useat biisit pyörivät teeman usko, toivo ja rakkaus ympärillä. – Me ollaan kristillinen bändi ja uskotaan joka jätkä Jeesukseen. Niinpä tahtoisimme, että se myös näkyisi meidän elämäntavoissa ja tyyleissä. Jumala voi tehdä ihmisen elämästä niin paljon parempaa ja me haluamme levittää sitä sanomaa, sillä elämän jokainen ylä- ja alamäki on helpompi kulkea Taivaan Isän kädessä.

pArASTA eLäMää JuMALAN KANSSA

Unelmikseen yhtye nimeää vain unelman läheisestä elämästä Jumalan kanssa. Elämästä, jossa jokainen sekunti ja jokainen hengenveto sai-

Eläimet opettavat sinua on pieni, rehellisesti Raamatun alkulukuja puolustava kirja. Se keskittyy enimmäkseen luonnosta löytyviin ihmeellisiin rakenteisiin. Parasta kirjassa ovat sen tarkat selitykset sellaisista eläinten suunnitteluratkaisuista, joita ei olisi ilman Jumalaa, maininnat ihmisinsinöörien luonnosta lainaamista ylivertaisista ratkaisuista, ja Reinikaisen asiantuntemus lääkärinä, joka on alati tekemisissä lääketieteen keksintöjen kanssa. Lisäksi viimeinen kappale oli loistava päätös. Eläimet opettavat sinua saisi mielestäni keskittyä hieman tiukemmin aiheeseensa ja toistaa tiettyjä asioita vähemmän. Lukiessa tulee vaikutelma, että suomalainen kreationismia puolustava kirjallisuus astelee eteenpäin, mutta englanninkielinen maailma on vielä paljon meitä edellä. Suosittelen kirjaa nuorille, jotka kaipaavat selkeää suomenkielistä luettavaa aiheesta. Suosittelen myös lämpimästi tutustumaan sivustoihin, joista kirjoittaja mainitsee kirjansa esipuheessa. Kirjaa on saatavilla tv7:n kaupasta. Lassi Peltomaa

Musiikkia on hieno tehdä ylistykseksi Jumalalle ja soittaa hänen kunniakseen. Se on unelmaa. si olla Jumalan vierellä, pitäen kiinni hänen kädestään. – Silloin elämä on sitä, mitä sen pitää olla. Jos meillä on jumalasuhde kunnossa, Jumala pitää meistä huolen ja me voimme elää sitä meille suunniteltua, parasta elämää Jumalan kanssa. Musiikkia on hieno tehdä ylistykseksi Jumalalle ja soittaa hänen kunniakseen. Se on unelmaa. Yhtye kehottaa myös Nuotan lukijoita selvittämään, millaisesta bändistä Yanossa on kyse. – Ostakaa levyä, tulkaa keikoille, tykätkää Facebookissa. Me ollaan ehdottomasti tutustumisen arvoinen porukka! Nuotta /2013 Nuotta 12 12/2013

39


Le ffA

sAlpA Susia vuotavien kattojen alla Teksti Elina Jokinen, kuvat Salpa-elokuva promo

Irakilaissyntyisen espoolaismiehen Zagros Manucharin ensimmäinen kokopitkä elokuva Salpa kertoo koskettavan tarinan puhevikaisesta Henripojasta. Suomessa on tuhansia änkyttäjiä, jotka kamppailevat puhevikansa kanssa. Koko maailman väestöstä prosentti kärsii änkytyksestä. KärSIMäTöN huoLI

Henrin vanhemmat ovat eronneet. Henri asuu kahdestaan isänsä kanssa, joka on poikansa opiskeluongelmien takia alkanut opettaa häntä kotona. Läksyjen tekeminen on jokailtaista taistelua. Isä kieltää poikansa puhevian ja leimaa sen vain lapsuusajan häiriöksi. Suurin osa puhevikaisista onkin pikkulapsia, mutta jotkut joutuvat elämään änkyttämisen kanssa loppuelämänsä. Isä sulkee oman ahdistuksensa syvälle sisimpäänsä, mutta tulee samalla sulkeneeksi poikansa ulkopuolelle. Ongelmien kieltämisestä ei

koskaan seuraa mitään hyvää. Olisihan niin paljon helpompaa porskuttaa eteenpäin ilman takana laahaavaa ankkuria!

oN Apu LäheLLä, SIIS äLä peLKää

Henri etsii lohdutusta tallilta hevosten parista. Useimmat änkyttäjät puhuvat vaivattomasti yksin tai eläinten seurassa, joten änkytystä voisi kutsua ennemminkin kommunikaatio- kuin puheviaksi. Ja kommunikaatiovikoja taitaa löytyä yhden jos toisenkin kontolta. Peilin edessä omat sanat kuulostavat ai-

van järkeenkäyviltä, mutta julkises- yhteiskuntaamme: syömishäiriöt, ti suusta tuleekin aivan muuta kuin oppimishäiriöt, käyttäytymishäiripiti. öt, listaa voisi jatkaa loputtomiin. Kaikki sanoYleensä puhuYleensä puhutaan vat joskus asitaan näistä häioita, joita katuriöistä kärsivistä häiriöistä kärsivistä vat myöhemmin. ihmisistä, mutta ihmisistä, mutta entä jos Tärkein kysymys entä jos viastaan viastaan ei halua eroon? on: änkytämmeei halua eroon? kö me Isän edesMeillä kaikilla sä? Onko minun suhteeni Jumalaan omat heikkoutemme, olivat ne sitvilpitön ja avoin vai tuleeko suustani ten diagnosoituja tai ei. Huonoina pelkkää pihinää? hetkinä on helppo livahtaa omaan likaisuuteensa ja käpertyä sinne KärSIMYSTä vAI TurvAA? odottamaan parempia aikoja. Totuus Erilaiset häiriöt värittävät nyky- on kuitenkin se, että kaikissa itse ra-

Olisihan niin paljon helpompaa porskuttaa eteenpäin ilman takana laahaavaa ankkuria! 40

Nuotta 12 12/2013 /2013 || www.nuotta.com www.nuotta.com


ToP 5

Jumalan edessä saat olla susi lampaan vaatteissa. kennetuissa turvapaikoissa vetää ja katto vuotaa sateella. Vaatii valtavaa rohkeutta kertoa ongelmistaan ihmisille, mutta ihmisille voi valehdella, pehmentää särmiä ja värittää kuvaa. Jumalan edessä ei moinen vetele, Pyhän valossa ei yksikään nurkka jää pimeäksi. Mutta miten Jumalan eteen voi tulla, jos oma syntisyys kauhistaa?

oMA NAhKA eI rIITä

Jumalan eteen voi tulla jokainen, sen me tiedämme Sanan kautta. Jumala ei kuitenkaan siedä syntiä, joten miten voin tunnustaa ne hänelle, enhän voi kestää Jumalan vihaa.

Lohdutuksen sana kaikille ryvettyneille: Jumalan edessä saat olla susi lampaan vaatteissa. Oma hukannahka peittyy kokonaan karitsan lumenvalkoisen villan alle. Jumala tietää mitä valkeuden alla on, mutta karitsa antoi nylkeä itsensä, jotta me sudet saisimme tulla Isän eteen. On sairaus sitten näkyvää tai sisäistä, lääkkeillä parannettavaa tai loppuelämän mukana kulkevaa – Parantava kosketus on vain lampaannahan päässä.

Maanalaisen levykaupan myydyimmät 1. KLS: Hiljaisuus Huutaa 2. IMMANUEL: Jumalanmiehii 3. IDÄN IHMEET: Maailman Värit 4. KAEMO: Armosta 5. KATAJAINEN KANSA: Reggae-Virret KUUKAUDEN SUOSITUS STRYPER: No More Hell to Pay Keltamusta Kalifornialaisnelikko perustettiin jo vuonna 1983, mutta edelleen homma toimii todella mallikkaasti. Laulaja Michael Sweetin ääni on edelleen timanttia ja kitarasoolot karkkia korville! Myöskin sanoma on pysynyt kristallin kirkkaan läpi vuosien.

KUUKAUDEN YLLÄTTÄJÄ AUDILE: Reload Kotimaisen kristillisen Dance/trancen ykkösnimi tekee kakkoslevyllään selvää jälkeä. Kansainvälisen kuuloista ja näköistä meininkiä kaikin puolin. Hienoa!

Terve TerveISIN MIIKA Nuotta 12 /2013

41


N uoT TA v e r TA A Teksti Heidi Ylänne, kuvat Gevorg Gevorgyan ja anyka/123RF.com

I K K u p u L u o J N A A T S A JeeSuS v ”Ai sä uskot Jeesukseen? Kai sä sitte vielä uskot joulupukkiinkin?” Kertomuksia Jeesuksesta verrataan usein taruihin joulupukista, sillä kaikki tietävät, ettei joulupukkia oikeasti ole.

K

ristittynä tulee usein kuultua, kuinka Jeesus on yhtä totta kuin joulupukki. Toisin kuin joulupukki, Jeesus on historian merkintöjen mukaan todella ollut maan päällä keskuudessamme. Joulupukki on ainakin tähän mennessä todistettu olevan vain naapurin setiä, maksettuja pukkeja tai isoisiä tekoparrat naamalla ja lahjasäkit selässä. Varsinkin lapsena jouluna paras

hetki on, kun joulupukki tulee jakamaan lahjoja ja laulamaan joululauluja. Joulu on kuitenkin Jeesuksen syntymän juhla, joten on hyvä miettiä, kumpi on meille tärkeämpi, Jeesus vai joulupukki. Nyt vertaamme näitä kahta ajatuksella, että jos joulupukki todistettaisiin oikeaksi henkilöksi, kumman puoleen kannattaisi kääntyä?

Plussat

42

Nuotta 12/2013 12 /2013 || www.nuotta.com www.nuotta.com

JOULUPUKKI

+ Tuo jouluna lahjoja + On kiltti lapsille + Saa halata

JEESUS

+ Rakastaa meitä + Eli synnittömän elämän + Kuoli puolestamme + Voitti kuoleman + On aina kanssamme + Saamme vieläkin juhlia Hänen synttäreitään + Ei katso kuka on kiltti tai tuhma, olemme kaikki samalla viivalla


MA ATA Nä K Y v I SS ä - feS TA r I T

Mitä Maata Näkyvissä -festareilla tapahtui? MAATA NäK Y vISSä -feSTAreITA vietettiin taas marraskuun

puolivälissä. Tapahtuma säilytti paikkansa Pohjoismaiden ja ehkä koko Euroopan suurinpana kristillisenä nuorten viikonlopputapahtumana. Nuorta seurakuntaa oli yhteensä kolmen päivän aikana koolla noin 23000. Mitä kaikkea Turussa tapahtui? Päälimmäiseksi festareilta jäi vahva yhteisöllinen tunnelma, hyvää musiikki ja syvällinen opetus.

Saarnamiehet pistivät parstaan

Miinukset

Arvosana

Molemmissa jumalanpalveluksissa palikat olivat kohdallaan, musiikki toimi, puitteet pelasi ja saarnat olivat erinomaisia. Perjantaina pastori Pasi Palmu lähti liikeelle Suomen sisällissodan vuosista, saarnaten suurimman rakkauden voimasta. Jumalan rakkaus tuo elämää kuoleman keskelle, saarnasi Palmu. Sunnuntaina pastori Henri Karvinen yllätti elokuvateemalla. Valvomisen sunnuntaina hän liikkui mm. klassikkoelokuvien jatko-osissa. Karvinen painotti Jeesuksen tulemisen jatko-osaa ja henkilökohtaista uskoamme Jeesukseen. Mies sai myrskyisät ablodit saarnansa jälkeen.

Jumalan miehii meiltä ja kauempaa Musiikki rintamalla räp ja dance syrjäytti metallin ja raskaan rockin suosion vuoren huipulta. Immanuel järjesti konsertissaan semmoista positiivistä hässsäkkää, ettei vastaavaa ole varmasti kotimaiselta artistilta koskaan nähty. Keikkatauolle suuntaava Kls. oli vakuuttava. The Rain esitteli uuden biisinsä. Ulkomaalaiset artistit toimivat niin kuin ulkomaalaisten pitääkin. LZ7 sulatti jään perjantaina HK-areenalla ja samaan aikaan Theocracy näytti pommisuojassa, miten melodista heavyä soitetaan oikein. Hawk Nelson veti lauantaina juuri kuten pääesiintyjän kuulukin. Kansainvälinen soundi kuului myös Kontrolin keikalla, vaikka kieli oli suomi. "AtteVeikko on todellinen artisti" huokailtiin katsomossa sekä talkooväen lipan alla.

- Antaa lahjoja vain kilteille lapsille - Tulee käymään vain jouluisin

(ei ole)

Kiitos kaikesta

Toimituk sen suosikki!

Ensi vuosi ja uudet kujeet, totesivat järjestäjät. MN-festarit juhlii vuoden päästä 30-vuotista taivaltaan. Luvassa ei ole pitkiä muisteloita, vaan tätä päivää ja kiitollisuutta. Teemana on "Kiitos kaikesta", se juontaa juurensa Timoteuksen kirjeen 4 luvun kohdasta ”Kaikki mikä meitä ympäröi on hyvää, eikä mitään siitä tarvitse heittää pois, kun rukous ja Jmalan Sana sen pyhittää." – Jumalan armoa on hyvät sekä kipeät päivät. Kaikki on armoa, totesivat Sleyn nuorisotyön johtaja Juha Heinonen ja festareiden projektipäällikkö Lauri Halme. Eikun ensi vuonna uudestaan! Nuotta 12 /2013

43


o pp I L A A N A pA h o L A I S e N K I r J eo p I S ToSS A Teksti Lassi Peltomaa, kuva Icetray/123rf.com

Rakas Mali,

V

iimeaikaiset kirjeesi ovat olleet hieman erikoisia. Luulen, että tehokas terrori, jota olet kohdistanut suomalaiseen kielenkäyttöön on järkyttänyt mieltäsi. Tätä käy joskus paremmissakin piireissä, mutta tässä muutamia ohjastuksia tilanteen lievittämiseksi. On tietenkin tehokasta sotkea sana fundamentalisti tarkoittamaan sekä sellaista ihmistä, joka uskoo Raamatun Jumalaan, että luku- ja kirjoitustaidotonta idioottia. Älä kuitenkaan tee tätä sekaannusta oman pääsi sisällä! Se, että tiedät Vihollisemme olevan olemassa ei oikeuta sinua anomaan itsellesi kirjuria. Olet kovasti tuskaillut, miten saat suomalaiset kääntymään oikeasti uskonnottomiksi. Huomautan, että me emme käännä ihmisiä uskonnottomiksi, vaan käytämme terrmistövetoisen virhediagnoosin mallia, jossa ateismin uskonnollinen luonne peittyy sanahelinään. Sinun ei siis tarvitse poistaa sitä osaa ihmisen tietoisuudesta, joka pyrkii etsimään perimmäiselle todellisuudelle selityksen. Sinä vain täytät tämän tiedonjanon älyttömillä selityksillä, joiden turviin paeta Kaikkivaltiasta. Ja ei. Minun ei tarvitse olla huolissani tonttujen ”katoamisesta”. Eikä meidän olemassaolomme ole millään tavoin sidoksissa myöskään menninkäisten maailmaan. Kun pyysin sinulta tieteellisen tarkkaa selontekoa vastuualueesi suvuista, en odottanut mitään kahdensadan sivun darvinistista satuee-

44

Nuotta 12 /2013 /2013 || www.nuotta.com www.nuotta.com

posta prinsseiksi kehittyvistä sammakoista. Jos en olisi perillä kertomuksesta, jota alueesi ihmiset pänttäävät päähänsä olisin mennyt itse sekaisin. Saamieni viestien hyvä puoli on se, että olen vihdoin saanut jotakin näkökulmaa siihen, miksi viimeaikaiset ”sanaleikkisi” ovat olleet niin järjettömän läpinäkyviä. Olemme saaneet tehdä tuplasti työtä estääksemme ainakin älyllisesti laiskimpia potilaitamme huomaamasta mistä kenkä puristaa. Hellä setäsi, Pora

Tämä palsta on satiiria ja on kirjoitettu C. S. Lewisin kirjan Paholaisen kirjeopisto innoittamana.


Koonnut Tanja Heiskanen

GosPEluutisEt Maata Näkyvissä -festareilla 22 500 kävijää Marraskuun puolivälissä Turussa järjestetyt Maata Näkyvissä -festarit keräsivät 22 500 kävijää. – Yleisö luo festareiden ainutlaatuisen tunnelman. Maata Näkyvissä -festarit ovat meidän yhteinen juttu, iloitsee festareiden projektipäällikkö Lauri Halme. Ensi vuonna festarit järjestetään 14.—16.11. 30-vuotisjuhlavuoden teema on ”Kiitos kaikesta”. lupaus.net

radio dei soi Spotifyssa Radio Dein musiikkia voi radion lisäksi kuunnella nyt myös Spotifyssa. Tarjolla on kaksi soittolistaa, joista toinen sisältää uutuusmusiikkia ja toinen aktiivisessa soitossa olevia englanninkielisiä kappaleita. Spotifysta soittolistat löytyvät nimil-

lä ”Radio Dein uutuudet” ja ”Radio Dein englanninkielinen”. seurakuntalainen.fi

Apulannan Toni Wirtanen: gospeliin terävyyttä ja paloa Radio Dein haastateltavana ollut Apulannan Toni Wirtanen kaipaa gospeliin terävyyttä ja paloa. – Sitä ei aina välity, vaan ollaan turvallisen lämpöisiä, tumppuisia ja nukkaisia. Jos heität tikkaa, joka ei ole terävä, se ei tartu, Wirtanen pohtii. Hän kertoo gospelin soivan erityisesti autoradiossaan. – Olen tutuillekin fiilistellyt sitä, että Radio Dein juontajien ja varsinkin erikoisohjelmien ”läbyskä” on niin väkevää, että se on ainoaa, mitä jaksaa kuunnella. Toinen on Yle Puhe, mikä parhaimmillaan pääsee samaan, Wirtanen paljasti haastattelussa. seurakuntalainen.fi

hoosiannasta uusi sovitus Kerkko Koskinen on tehnyt uuden sovituksen Hoosianna-hymnistä. - Koska kyseessä on duurivoittoinen ilon laulu, päädyin innostavaan ja kohottavaan sovitukseen. Halusin näin kunnioittaa sävelmän alkulähtökohtaa, Ultra Bra -yhtyeestä muistettava Koskinen kuvailee. Kappaleen musiikkivideon voi katsoa Jouluradion YouTube-kanavalla. Sana hoosianna tarkoittaa’pelasta’ tai ’armahda’. – Videossa mietitään, keitä suomalaisia tulevaisuudessa eniten kirpaisee ja etsitään itämaan viisasta tietäjää, joka tietäisi millä lääkkeillä kaikilla olisi kivaa ja ketään ei sattuisi, musiikkivideon ohjaaja Susanna Kuparinen tiivistää. jouluradio.fi

Suomalaista ylistystä englanniksi Pekka Simojoen Ylistys-levyn pohjalta on tulossa levy englanninkielisin käännöksin. – Niitä teimme yhdessä amerikkalaisen kanttorinystäväni Margaret Vainion kanssa keväällä ja levylle ne laulaa puolestaan Hanna-Maria Helenius ystävineen. Make Perttilä pitää huolen, että kaikki toimii hyvin ja kuulostaa sellaiselta, että sen kehtaa antaa ulkolaisen ystävän käteen. Tämä on varmaan niitä projekteja, jotka pitää tehdä, ettei tarvitse harmitella vanhainkodin kiikkustuolissa sitten joskus, Simojoki kertoo. – Siitä tulee hieno, ainakin niin uskon! savijoki.net/simojoki

Koonnut Lassi Peltomaa

vaiNotuN KirKoN uutisEt Kristitty lakimies joutui pakenemaan Sudanista Sudanilainen kristitty lakimies Nahmia Ibrahim Omer Shaloka on joutunut pakenemaan maastaan. Syynä ovat tappouhkaukset Sudanin viranomaisten taholta. Sudanin valmistautuessa muodostamaan uutta perustuslakia Shaloka oli joutunut kuulusteltavaksi johtuen hänen työstään uskonnonvapauden puolesta. Shalokalle oltiin kerrottu, että jos hän ei ilmoittaudu viranomaisille päivittäin, hänet tapettaisiin. Sudanin perustuslain pelätään ottavan lisää vaikutteita sen jo valmiiksi suosimalta Sharia-lailta. Christian Today

Kristityn iranilaisvangin tila vakava Uskonsa vuoksi vangittu Vahid Hak-

kan on siirretty sairaalaan ja leikattu ruoansulatuselinten ongelmien takia. Jo ennen vankeutta Hakkanilla oli ollut hieman sisäistä verenvuotoa, mutta vankilan olosuhteet pahensivat tilannetta entisestään. Tuomari myönsi Hakkanille kahden kuukauden vapaan, jotta hän pääsisi leikkaukseen. Vapaastaan Hakkanin piti maksaa yli 60 000 euron takuut. Stefanus-lähetys ry

Islamikapinalliset hyökkäsivät kristittyjen kimppuun Syyriassa Islamikapinallisten hyökkäys Sadadin kaupunkiin on vaatinut kymmenien kristittyjen hengen. Tuhannet joutuivat pakenemaan saamatta mukaansa kuin vaatteet jotka heillä oli yllään. Koteja, yrityksiä ja julkisia

rakennuksia, esimerkiksi sairaala, ryöstettiin ja tuhottiin. Kirkkoihin maalattiin kristinuskoa halventavia lauseita. Isku tapahtui 21.10. ja hyökkääjillä on kytköksiä Al-Qaidaan. Hallituksen joukot valtasivat Sadadin 28.10., ja alueen asukkaat saattoivat palata takaisin. Heitä kuitenkin kohtasi karmea näky. Lähes 40 kuollutta piti kaivaa tunnistusta varten joukkohaudoista, noin puolet rakennuksista oli tuhottu ja sähkö, vesi ja puhelinyhteys puuttuivat kaupungista. Stefanus-lähetys ry

Nuorisojohtaja surmattu Tansaniassa

hengen. Viidakkoveitsin aseistautuneet miehet hyökkäsivät Mwanzassa sijaitsevaan Gilgal Christian Worship Centre -keskukseen. Hyökkäys tapahtui yhdeltä aamuyöllä, kun meneillään oli yli yön kestäväksi suunniteltu kokous. Meshackin lisäksi kaksi muuta seurakuntalaista haavoittui. Toinen sai viiltohaavoja päähänsä, mutta on jo päässyt sairaalasta. Toinen oli hyökkäyksen jäljiltä kriittisessä tilassa, mutta hänen uskotaan toipuvan. Hyökkäyksen motiivia ei tiedetä, mutta ryöstöstä ei ollut kyse. Stefanus-lähetys ry

Pohjois-Tansaniassa tapahtunut hyökkäys vaati nuorisotyötä johtaneen Elias Lunyamila Meshackin Nuotta 12 /2013

45


TApAhTuMA-

TorI

"KL:n nuorisotyötä parhaimmillaan. Kantaaottava ja tuore tapahtuma."

"vuoden tiukin toimintapläjäys." "Musamessuilta ja Maata Näkyvissä -festareilta tuttu Juha heinonen tekee sen taas. uskomaton roolisuoritus!"

∏Kuningasrock Alajärvellä 7.12.2014 kaikki suuntaa nokkansa kohti Alajärveä! Kuningasrock räjäyttää potin kattavalla ohjelmallaan. Ohjelmassa mukana Katajainen Kansa, Saraste, Revival Hymns, Gran Torino, Liisi Saarimaa, Ville Joensuu ja monet muut! Tapahtuma alkaa klo 18 Mollin salissa (Kurejoentie 369) ja ilta päättyy messuun Alajärven kirkossa, joka alkaa 22.30. Liput vain 5 e! TULE MUKAAN! Tapahtuman järjestäjinä Kuningasrock ry, Alajärven seurakunta ja Sleyn nuorisotyö.

∏Adventtileiri esantuvalla 13.–15.12.

"Kolme yötä jouluun on" laulavat malttamattomat ja laskutaidottomat joulunodottajat joulukuun puolivälissä. Esantuvan leirikeskuksessa Lapuan Kauhajärvellä soi paremmat laulut, vaikka joulun tunnelman voi sielläkin aistia. Adventtileirillä vietetään laatuaikaa hyvässä seurassa parhaan sanoman äärellä. Luvassa on Raamattuopetusta, keskusteluja, kohtaamista, pelailua, laulua sekä yhdessä häröilyä. Leirin meiningeistä vastaa Liisi Saarimaa sekä Samuli Luomaranta. Vielä ehtii mukaan! Leiri-ilmoittautumiset ja tiedustelut liisi.saarimaa@sley.fi

∏uudenvuodenpäivät Karkussa 30.12.–1.1.2014

Elämän isoimmissa hetkissä kannattaa olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Vuoden vaihtuessa ja rakettien noustessa taivaalle mistelipuun oksan alle kannattaa hakeutua parhaassa seurassa. Satakunnan sakin isännöimät Karkun Uudenvuodenpäivät kutsuvat muuta Suomea

46

Nuotta 12 /2013 | www.nuotta.com

kokemaan, elämään ja kikkailemaan yhdessä Kaikkivaltiaan silmien alle. Tapahtumaleirin tarkempi ohjelma löytyy netistä www.sley.fi/nuoriso ensimmäisten adventtikalenteriluukkujen auettua. Yllätyksiä luvassa myös paikan päällä. Ilmoittautumiset: toimisto@keokarkku.fi tai (03) 5134151

∏hAASTe-leiri ryttylä

raamatun punainen lanka 30.12.–1.1.2014 Luetko Raamattua valikoiden? Mitä mahtaisi tapahtua meissä ja lähellämme, jos suosikkijakeiden sijaan jäisimme Jumalan koko ilmoituksen varaan? Ohjelmassa mm. yömessu, talo-orkesteri, Immanuelin keikka ja Leif Nummelan & Vesa Ollilaisen upea opetuskokonaisuus Raamatun punaisesta langasta! Ohjelma, ruuat ja majoitus 50 e, kun ilmoittaudut viimeistään su 8.12. ja maksat leirin etukäteen. Myöhemmin ilmoittautuville tai paikan päällä maksaville 60 e. Kaupan päälle Leif Nummelan kirja Raamatun punainen lanka! Tule sellaisena, kuin olet! :) Ohjelma ja ilmoittautuminen www. nm.fi.

∏hAASTe+ ryttylä

29.12. – 1.1.2014 Tule Haasteeseen jo päivää aikaisemmin! Lisäpäivänä ollaan mukana rakentamassa yhteistä leiriä ja kurkistetaan Nuorten Maailman kulisseihin. Ohjelmassa on talkoohommia, rukousta, raamattuopetusta ja omilla lahjoilla palvelemista, 30.12.–1.1. osallistutaan Haasteen ohjelmaan. Ohjelma, ruuat ja majoitus 56 e, kun ilmoittaudut viimeistään su

"Tajunnanräjäyttävää... eturivin nuorisokulttuuria. Tykkäsin!"

"Taattua opKo-laatua. raamatullinen, rohkea ja rockvivahteinen. oscar tulossa?"

8.12. ja maksat leirin etukäteen. Myöhemmin ilmoittautuville tai paikan päällä maksaville 66 e. Kaupan päälle Leif Nummelan kirja Raamatun punainen lanka! Ohjelma ja ilmoittautuminen www.nm.fi.

∏Isoskoulutus II ryttylän Kansanlähetysopistolla

Isoskoulutuksen toinen osa starttaa tammikuussa (31.1.–2.2.2014)! ISKOssa on omat kanavat ensimmäisen, toisen ja kolmannen vuoden isosille. Luvassa on käytännön tilanteiden harjoittelua, keskustelua, musiikkia, uusia kavereita ja raamattuopetuksia. Hinta on 12.1. mennessä ilmoittautuneille 45 e, myöhemmin 50 e. Lisätietoa: www.nm.fi.

∏uusi Alku Lempäälässä 4.1.2014

Uusi Alku -tapahtumassa jokainen osallistuja saa kaulaansa artistipassin, sillä tässä tapahtumassa kaikki ovat yhtä ja Jumalan antamista lahjoista nautitaan mm. Open stagen tiiviin ja kannustavan tunnelman muodossa Mikko Vaismaan johdolla. Opetuksen ja toimintakanavien lisäksi musiikista vastaa kls., Idän Ihmeet, Immanuel ja iltakonsertin kruunaa Anton Laurila Worship Bandin liidaama ylistys. Päivä päätetään tuttuun tapaan messuun. Lisätietoa Facebookista ja www.uusialku.fi

∏Sleyn isoskoulutus alkaa !!! Vuoden vaihtuessa tammikuuksi Sleyn nuorisotyön isoskoulutus käynnistyy kolmessa paikassa. Eteläinen Suomi, Satakunta ja Häme kokoontuu Karkun evankeliselle

opistolle 17.–19.1. Mukana ripariopettajista ainakin Juhana, Lasse, Jari, Erkki ja Juha sekä villi liuta isosia. Varsinais-Suomen väki kokoontuu Mellilän Mustajärvelle 24.–26.1. Baltan ja Sampan johdolla sekä Pohjanmaa ja Pohjois-Suomi Kauhajärven Esantuvalle 24.–26.1. Siellä mukana ainaskin Liisi, Musti ja Pasi. Tarkemmat tiedustelut hinnoista ja systeemeistä isoskoulutusten vetäjiltä maililla etunimi.sukunimi@sley. fi. Ilmoittelua seuraamalla pääsee pitkälle.

∏valo paljastaa

Saarijärvellä 8.2. Valo paljastaa tuttuun tapaan helmikuussa Saarijärvellä. Tänä vuonna lauantai-illan huumassa mukana ainakin Immanuel, Miriam, Kaemo, Mikko Vaismaa sekä Juha Heinonen lisäinfoa Saarijärven seurakunnalta tai Sleyn nuorisotyön sivuilta.

K K O K O A P A V Ä S Ä K R E E R Ä Ä I S E P E M

M K I K K A D O L A A I N S M O K L I K S E I O L T A Ä K A T S A Y M P A A T A E L I L I E T S

O S I O T O A A K E T

Ä R I S T Ä

N U O R A T M I T A T A V A R I S E

K O L I H O K A E L L E S T I I V A N T O T U T I U O K T O D I S A L O E I K E N E N T U K I T T A A K A A T E N O M A H M A T I O N O S A K A A N A O P A I T H I E S T A T L I M A A T A A S M I V I I T I S L A M A E T S U O J S O L U T A

S A A O N A T A J O T U S R I I A I J S I A I R A A I K O H S A T A N O T A P A I R A T A K A I A U S A S A

D E U T E R O N O M I U M Ristikon ratkaisuna toimii numeroiduista ruuduista muodostuva Maata näkyvissä -festareiden esiintyjä.

edeLLISeN rISTIKoN rATKAISu


h A r TAuS

kulkee kanssasi arjessa Nuotasta saat rehellisen matkakumppanin taivastielle. Tilaa Nuotta itsellesi, ystävällesi tai vaikka paikkakuntasi koulun kirjastoon. Nuotta.com/tilauspalvelu tai 040 7007 707

Mikä vai kuka on joulu? Tää oN SuLLe, joka rakastat joulua ja tää on sulle, joka et voi

(Kahdessa erässä 2 x 30 e)

määräaikaisena 3 kuukautta hintaan 21 e Lehden saajan nimi: Katuosoite: Postinumero ja -toimipaikka: Puhelin: Sähköposti:

Tilaan lehden lahjaksi Maksajan nimi: Katuosoite: Postinumero ja -toimipaikka: Puhelin: Sähköposti:

NuoTTA MAKSAA poSTIMAKSuN

Nuotta / Sley-Media Oy

Kuvat Subbotina/123RF.com ja Elina Heikkilän albumi

kestotilauksena 1. vuodeksi hintaan 60 e

TUNNUS 5001710

Elina Heikkilä Muonion seurakunnan nuorisotyöntekijä

Kyllä, tilaan Nuotan

00003 VASTAUSLÄHETYS

sietää sitä! Perinteitä, koristeita, tunnelmaa, torttua.. lahjatkin on jees, kun sisin on kunnossa. Joulua on helppo rakastaa, jos siihen liittyvät muistot on kohdallaan, ja jos ympärillä on hyväksyvää rakkautta. Joulua on luonnollista inhota, jos kotona on paha olla eikä ole muuta minne mennä. Mutta mikä vai kuka on joulu? Haluan että tiedät - joulu ei ole rituaali ja tapa. Joulu on Immanuel, Rakkaus, joka tuli sun luo. Olosuhteilla ei ole väliä, kun otat Jeesusta kädestä. Jeesus on totta, hän on joulu. Jeesus syntyi talliin. Entä jos hän tulisi ihmisenä nyt Suomeen keskelle materialistista joulusesonkia? Veikkaanpa, ettei kovin moni asia olisi muuttunut. Paikat on täynnä, ihmisillä omat kiireensä kuten beetlehemiläisilläkin. Ehkä joku pitkin hampain antaisi majoittua autotalliin, tai Jeesus päätyisi lähiön roskiksen suojaan. Me emme aina omalta uskonnollisuudeltammekaan huomaa, että Jeesushan on täällä. Se sama Jeesus, jota sekä vihattiin että rakastettiin silloin. Anna Jeesuksen olla sun joulu, olipa se puitteiltaan minkälainen tahansa. Juhlava joulunvietto tarvitsee Jeesusta yhtä paljon kuin rituaaliton ja arkinenkin. Jeesus ei pelkää tulla sun luo vaikka huone olisikin sotkussa, eikä hän pelkää rakastaa sua vaikka ihmiset niin tekisikin. Anna hänen tulla, koska hän on täällä tänä jouluna. Ja kun hän, rakkaus, tulee - vaikutetaan sillä myös muihinkin. Tää ei ole salainen juttu vaan viesti, jonka Jeesus aloitti. Pistetään me sitä eteenpäin teoin ja sanoin.

Leikkaa irti ja postita


I rtonumero 7 e ISSN 0357-7139

9

770357 713007

01

Nuotta12/2013  

Joulukuun Nuotta iloitsee Vapahtajan syntymästä ja juhlii joulua rauhasta käsin. Haastattelussa muun muassa Tuomas Auvinen sekä Immanuel. Nu...