Page 1

Nuoren seurakunnan sanoma

12/09 12 /09

Jouluihminen-Minna | Lähi-idän aselepo | Pukki vs. Jeesus | Marian joulu | Rainin jäähyväiset | Kodittoman joulu | Jeesus ja nauru


S I V U PE R S O O NA

Minna Pyysalo:

M

Jo

’’Olen jouluihminen’’

Minna Pyysalo ja hänen miehensä Jussi julkaisivat täksi jouluksi joululevyn Jouluna Jumala syntyi. Pariskunnan jouluun kuuluvat perinteisesti musiikki, hiljaisuus, villasukat, glögi ja joulukirkko. Mistä saitte idean joululevyn tekemiseen? Olemme Jussin kanssa molemmat jouluja joulumusiikki-ihmisiä. Vuonna 1996 olimme jouluna Keniassa lähetystyöhommissa. Kävimme Nairobissa gospelmusiikkikaupassa, jossa soi Kenny Rogersin esittämä kappale Mary did you know?, johon ihastuimme. Tuolloin aloimme haaveilla oman joululevyn tekemisestä. Millainen Jouluna Jumala syntyi -levy on? Olemme etsineet levylle erilaisia joulun tunnelmia. Mukana on jopa vähän latinorytmejä. Laitettiin vähän enkelit jammaamaan. Mukana on niin harrasta joulutunnelmaa kuin riemullisia ja riehakkaita fiesta-fiiliksiä.

Mitä tahdotte levyllä viestittää? Sen, että Jumala lähetti ainoan Poikansa meidän edestämme tänne. Sen, että Jumala lähettää itsensä maan päälle kokemaan kaikki inhimilliset tunteet – surut, ilot, riemut – että hän meitä ymmärtää. Millainen on jouluihmisten joulu? Joulussa täytyy olla aika vähän. Tänä jouluna vietämme Jussin kanssa joulua pääosin kaksin. Juodaan glögiä ja syödään suklaata. Joulupäivänä ollaan vaan villasukissa hiljaisuudessa, aamulla käydään kirkossa. Ehkä sitä joulua odottaa aina vähän liikaakin. Muutenkin vois olla enemmän sellaista hiljaista rauhaa. Että se joulu vois olla semmonen muistutus siitä, että meillä on Jumalassa turva. Ja sitten se vois jatkua. Miten joulun syntymäpäiväsankarista tuli sinulle merkittävä? Kun olin pieni, molemmat vanhempani tekivät nuorisotyötä, ja olen pienestä pitäen osallistunut seurakunnan toimintaan, kuten kerhoihin.

Omalla riparilla vuonna 1986 tapahtui kuitenkin sellainen isompi kiinniotto. Eräänä aamuna isoset soittivat Outi Terhon levyä, jolla laulettiin: ”Jeesus tuli luokseni ja kysyi, tahdotko sinäkin mennä pois?” Se jotenkin pysähdytti ja oli sellainen ”näissä joukoissa tahdon seistä” -tyyppinen hetki. Olet ammatiltasi luokan- ja musiikinopettaja. Millaista on olla kristitty opettaja vuonna 2009? Siinä on lähetystyön paikka. Sellaisen lähetystyön, jota tehdään ihan vaan olemalla oma itsensä. Se, että oon uskossa, ei ole koulussa mikään salaisuus. Sanon uskostani, myös oppilaiden vanhemmille. Mun mielestä se on reilua ja rehellistä, koska se usko myös näkyy. En oo kokenut, että olisin joutunut koulussa jättämään itsestäni mitään pois. Varsinkin alkuun opettajanhuoneessa kuunneltiin tarkkaan, mitä sanoin – että tuleeko ”tuomion sanoja”. Keskustelu-aiheisiin otan kantaa reilusti kristittynä. Teksti Riikka Hämäläinen riikka.hamalainen@nuotta.com

M

Kuva Mari Nyman

Joulukuu 4 4 Heli Salo: Elämäni on vallankumousta Nuori laulajatar turvaa Jumalaan ja haaveilee armeijasta ja lähetystyöstä Afrikassa. 7 Lööppi. Nuoren seurakunnan sanoma. 8 Galluppi: mikä tekee joulun? 9 Kiveen kirjoitetut: Ensimmäinen joulu Marian silmin Mitä Mariasta meille kerrotaan ja mitä voimme oppia hänen kauttaan? 10 Mission Possible: Millainen on tämän päivän Israel? Mitä tapahtuu sotaisien uutislööppien takana? Annukalle ja Teemulle Israel on lähetyskohde. 12 Joulun sankarit nokikkain Jeesus ja pukki ottavat mittaa toisistaan. 13 Levyarvostelut Uusimmat lätyt ja ep:t. Bändit huomio: lähetättehän omanne Nuottaan!

10

14

14 Erilaisia jouluja Neljä nuorta kertoo, miten he aikovat viettää joulunsa. 18 Megaraamis: Profeetta Joona pakeni Jumalan tahtoa Voiko Jumalalta paeta tai piiloutua? 20 Joulu ilman kotia Tänäkin vuonna yli 7000 ihmistä viettää joulunsa kodittomana. Moni viettää perinteisen perhejuhlan yksin. Voisitko sinä auttaa heitä? 22 Onko täällä kilttejä lapsia? Joulun alla kehotetaan olemaan kiltisti. Miksi pitäisi olla kiltti? Milloin ei tarvitse olla kiltti? 24 Nuotan sarjakuvat 26 Nuotan jouluristikko 28 Uutiset ja mää. Uutisia meiltä, maailmalta ja vainotun kirkon parista. Muistathan antaa meille myös uutisvinkkejä!

18

20

30 Jeesus mesessä Mistä löytyy joulurauha, kun kotona riidellään ja rellestetään? 32 Seuriskaveri napapiirin pohjoispuolelta Utsjoelta 34 Mikä meitä naurattaa? Huumori on hyvästä, Raamattukin kehottaa iloitsemaan. Voiko huumori mennä yli? Missä ja milloin liikutaan rajalla? 36 Ihmeellinen viikonloppu Turussa Maata Näkyvissä -festarit ovat ohi, mitä jäi käteen? On aika tehdä katsaus menneisiin festareihin. 38 Gospel: The Rain jää keikkatauolle! Bändi soitti tällä erää viimeisen keikan Maata Näkyvissä -festareilla. Mitä tapahtuu seuraavaksi?

34


JUHLAVUOSI

2009 Minna ja Jussi levyttävät joululevyn Jouluna Jumala syntyi

1996 Jouluna Minna ja Jussi saavat ajatuksen oman joululevyn tekemisestä

1996 Naimisiin ja Minna valmistuu luokanopettajaksi

1995 Minna ja Jussi alkavat seurustella

1986 Jumala tarraa tiukasti kiinni riparilla

1971 Minna syntyy

w w w . n u o t t a . c o m

34

38

PÄ Ä K I R J O I TUS

40

40 Gospel: Kraka ja Egoeimi Kaksi kovan luokan bändiä Kuopiosta julkaisivat albuminsa tänä syksynä. Mitä yhtyeet haluavat biiseillään kertoa? 42 Mistä on eettiset lahjat tehty? Unohda joulukrääsä. 7 hyvää ideaa ilahduttaa. 44 Raamattu- ja rukouskalenteri 45 Hartaus Utsjoen seurakunnasta Arto Seppänen lukee evankeliumia allakasta. 46 Tapahtumatori 47 Miksi pidämme Nuotta-lehteä tärkeänä? Tilaa Nuotta-lehti itsellesi tai kaverille joululahjaksi. 48 Ilmainen lahja sinulle

Miksi joudumme väistelemään mätiä omenoita? MAATA NÄK Y VISSÄ -festareilla gospel soi ja

Jumalan sanaa opetettiin. Nuori seurakunta koki uskonyhteyttä juhlatunnelman vallitessa − olihan kyseessä juhlavuosi. Tämän vuoden Maata Näkyvissä -festarit saivat erityisen paljon huomiota tiedotusvälineissä. Erityiskohteluun eivät olleet syynä juhlavuoden hienot puitteet eikä laadukas sanoma, vaan festarit saivat median huomion, koska Turun yliopistollisen sairaalan infektiolääkäri pohti ääneen, että tapahtuma kannattaisi ehkä peruuttaa. Yhtäkkiä kristillisen nuorisotapahtuman järjestäminen ja varsinkin sen mahdollinen peruuttaminen oli iso ja tärkeä uutinen. Tapahtuman järjestäjänä jouduin vastailemaan festareiden aattona median edustajille sekä myös itselleni, miksi tämä tapahtuma järjestetään. Koskaan aiemmin ei järkkäilemiäni juttuja ole pohdittu aamu-tv:n uutislähetyksissä eikä teksti-tv:n sivuilla, mutta samanlaisten kysymyksien ja epäilyksien sekä syytösten eteen olen joutunut ennenkin. Toimiessani Muuramen seurakunnan nuorisotyönohjaajana järjestimme perjantai-iltaisin yhteistä yökahvilaa. Kahvilassa soi gospel, mukana oli aina hartaus ja usein myös live-esiintyjä. Kahvilassa oli tarkat säännöt järjestyksen suhteen. Paikalle pääsi päihtyneenäkin, mutta alkoholia ei saanut tuoda sisälle eikä sitä saanut nauttia myöskään kahvilan piha-alueella. Kuitenkin paikallislehdessä paheksuttiin, että nuorille järjestetään tämmöisiä paikkoja, joissa he voivat rellestää ja käyttää alkoholia. Työnkuvaani kuuluu myös jonkin verran kouluissa kiertämistä. Kerran opettajanhuoneessa toivottiin, etten tulevilla tunneilla puhuisi Jumalasta lainkaan. Tilanne vähän naurattikin, kun mietin, että sitä vartenhan täällä olen, että saan kertoa Jumalan ihmeellisestä rakkaudesta. Jumalan rakkauden ja ihmeellisen armon takia järjestimme Maata Näkyvissä -festaritkin. ON JUMALAN SUURTA ja ihmeellistä armoa, että hän siunaa tapahtumaamme niin, että paikalle saapuvat kaikki ne tuhannet ihmiset Sanan ja musiikin kuuloon. Festarit järjestetään taivasta varten. Tämä tavoite pitää myös vastustajan hereillä. Sielunvihollisella on kiire etenkin silloin, kun iso määrä ihmisiä kokoontuu sinne, missä Jumalan Pyhä Henki tekee työtään.

Tästä syystä isoin todistus Jumalan suuruudesta tapahtuman tiimoilla oli se, että eduskunnan kyselytunnilla kysyttiin ministeriltä, eikö Maata Näkyvissä -festarit pitäisi peruuttaa. Kyseinen tilanne vei aika hiljaiseksi, mutta samalla se paljasti festareitten arvon. Samaan aikaan järjestetään monia isompia tapahtumia, joista kukaan ei kysellyt mitään. Kristillinen nuorisotapahtuma on siis jollain tapaa vahvempi tapahtuma kuin Terveys & Kauneus -messut tai Karjalaturnaus, vaikka Suomi onkin pelaamassa. Maata Näkyvissä -festareitten voima on siinä, että siellä Jumalan Pyhä Henki kutsuu ihmisiä taivaan tielle. Uskoa syntyy ja usko vahvistuu − tämä on sielunviholliselle kauhistus, samoin kuin kaikki Jumalan valtakunnan työ. Pidetään parasta viestiä esillä, vaikka se vastustusta herättääkin. Paimenet saivat kuulla ilouutisen: meille on syntynyt Vapahtaja! Saman Vapahtajan suojissa saamme mekin mennä, vaikka välillä lentää tomaatteja ja mätiä omenoita kohti. ENSI VUONNA meillä on Nuotan suhteen

uudet kujeet. Seuraava lehti on ilmestyessään uuden näköinen ja uudistuneen oloinen. Sitä odotellessa Taivaan Isän siunaamaa joulua sekä sairaan siistiä ja armorikasta uutta vuotta 2010 sinulle, arvoisa Nuotan lukija!

Juha Heinonen Nuotan päätoimittaja Nuotta 12/2009

3


4

Nuotta 12/2009 | www.nuotta.com


Heli Salo:

”Elämäni on 19-vuotias Heli laulaa gospelduossa nimeltä Akustinen iltapäivä, tienaa leipänsä videovuokraamossa ja elää oman elämänsä vallankumousta. Hän haaveilee muun muassa sotilaspoliisin urasta ja lähetystyöstä Afrikassa. Tammikuussa häntä odottavat armeijan harmaat.

K

un Akustisen iltapäivän duokeikalla kuuntelee Heli Salon herkästi laulamia herkkiä biisejä, ei uskoisi, että nuori nainen kuvailee itseään spontaaniksi ja äkkipikaiseksi ihmiseksi. − Mulla on tietynlainen vallankumous koko ajan käynnissä itseäni vastaan. Oon ihminen, joka päätti 9-vuotiaana lähteä Lappiin leirille ilman vanhempia. Tulin juuri matkalta, jossa kävin laitesukeltamassa. Oon tehnyt benjihypyn. Joskus tahtoisin lähteä Afrikkaan lähetystyöhön. Kuin koko ajan etsisin jotain, Heli luettelee sisäisen vallankumouksen tuotoksiaan.

Uskallan ottaa riskejä, kun luotan siihen, että on joku, joka ottaa myös kiinni. − Oon kiitollinen siitä, että vanhemmat ovat tukeneet omissa radikaaleissakin valinnoissa. Ne tajuaa, että omat virheet tulee tehdä oman tekemisen kautta. Tosin äiti ei vieläkään suostu oikein käsittää, että oon lähdössä armeijaan, Heli nauraa.

JUMALA KESTÄÄ, VAIKKA MUUT EI − En ole mikään helppo ihminen. Seurauksena on, että esimerkiksi parisuhteessa eläminen on mulle vaikeaa. En pysy paikoillani. Erään poikaystäväehdokkaan kanssa suhde kariutui siihen, kun hän totesi, ettei tahdo inttileskeksi ja mää totesin, etten tahdo mitään inttileskeä. − Se vapaus tehdä ja toteuttaa omat päätökset tekee musta sen, mitä oon, Heli sanoo silmät loistaen. Heli uskaltaa heittäytyä elämän tarjoamiin tilanteisiin sillä luottaa Jumalan huolenpitoon. − Uskallan ottaa elämässä riskejä, kun luotan siihen, että on joku, joka ottaa myös kiinni. Eihän mun vallankumoukseni olis mitään, jos ei olis myös niitä kantavia käsiä. Silloin, kun se vallankumous ei onnistu, kun kaikki menee pieleen, pystyn turvaamaan siihen, että on joku, joka kantaa, ja joku kestää ja hyväksyy ne mun vallankumoukseni.

HAAVEENA SUPERMIESAMMATTI Tammikuussa Heli suuntaa kauas kotoa Tampereelta Kajaaniin armeijan harmaisiin. − Haluun kokeilla rajojani, siksi lähden. Myös se ympäristö kiehtoo. Oon jo kaksi vuotta vaan odottanut, että koska pääsen sinne, Heli kertoo innoissaan. Armeijaan lähteminen ei kuitenkaan ollut Helille täysin yksioikoinen päätös. − Tavallaan menen opettelemaan sinne ihmisten tappamista, mikä on kyllä iso eettinen ongelma itselle, hän pohtii. Haaveena Helillä olisi päästä sotilaspoliisiksi. Heliä kiehtovat myös muut supermiesammatit, kuten ensihoitajan, rauhanturvaajan ja poliisin työt. Kesällä 2008 Heli kävi Suomen Lähetysseuran Operaatio Lähetyskoulutus -kurssin. Siihen liittyi kahden viikon lähetystyöjakso Venäjällä Inkerinmaalla, jossa hän pääsi tekemään konkreettista auttamistyötä. − Me maalattiin kirkkoa, tavattiin vanhoja inkerinsuomalaisia ihmisiä, siivottiin, pidettiin virsiseuroja ja käytiin lastenkodissa, Heli kertoo. Venäjän-reissu sytytti kipinän lähetystyöhön.

Oli vapauttavaa tajuta, ettei tarvii kaatua omien ongelmiensa takia ja kantaa niitä yksin. − Armeijan jälkeen lähden taas jonnekin. Lähetystyö ja erilaiset kulttuurit kiinnostaa. Mulla on hirvee palo Afrikkaan. En tavallaan viihdy hyvinvointivaltiossa. Olis hienoa päästä antaan palanen siitä, mitä itse on saanut, Heli maalailee.

pulni: äkkipikainen, im nen. toi ah ja voimakast siivinen, spontaani tBa sti ma tto do Eh AR I : SA RJA KU VA SA NK n ennen ine ihm n ine all tav n man! Se oli iha ri. Siksi se kiehtoo. kuin siitä tuli sanka n töleffat ainakaan! Oo tyt LE FFA : Ei mitkään än kä tyk ja leffat katsonut kaikki natsi a leffoista ja tositarimyös muista rankoist eista ja poliiseista noista, kuten aktivist ttle -elokuvasta. Sea kertovasta Battle in vain inatsi! Mulle kelpaa KA RK IT: Oon karkk it ark äk lm de he ät Kouvolan lakut, kirpe King Kongit, Lauantai (paitsi ei keltaiset), it. um nik vii ja it ark pussin mustat autok Se on : Saarnaajan kirja. RA AM AT UN KIR JA aina on joh n, ne lai ollut monta vuotta sel ä mun ett ä, siit aa utt ist mu palaan ja joka . elämällä on merkitys

LU ON NE : Kuin isä

Akustinen iltapäivä

NU OR I Tampereen seu

dulta kotoisin

oleva gospelduo. LAU LU : Heli Salo

AK US TIN EN KIT AR A & LAU LU :

Mikko Huuhtanen

TRI O-K EIK OIL LA LIS ÄK SI :

Mikko Nyman (taustala

JUL KA ISU T: Singelevy

ulu & kitara) syksyllä 2009

AKUSTINEN ILTAPÄIVÄ Akustinen iltapäivä syntyi, kun Heli oli talvella 2008 isosena riparilla, jossa hän tutustui leirillä töissä olleeseen nuorisotyönohjaaja Mikko Huuhtaseen. Musiikillinen yhteistyö käynnistyi Valotykki-tapahtumassa, johon Mikko pyysi Heliä taustalaulajaksi. Nuotta 12/2009

5


− Huomasimme, että molemmilla on palo tehdä yksinkertaista ja paljasta musiikkia, Heli kertoo. Duon kappaleet syntyvät niin Mikon kuin Helinkin kynästä. − Parhaiten ja luontevimmin biisit on tehty yhteistyössä, Heli pohtii.

Erään poikaystäväehdokkaan kanssa suhde kariutui siihen, kun hän totesi, ettei tahdo inttileskeksi ja mää totesin, etten tahdo mitään inttileskeä. Duo aloitti rippikoululeireillä ja muissa tilaisuuksissa keikkailun ja biisien rustaamisen nimellä Heli Salo duo. − Kapinoin sitä nimeä vastaan, joten aloimme pohtia uutta nimeä. Mikko keksi nimen Akustinen iltapäivä ja pidimme sitä toimivana. Nykyään duo keikkailee välillä myös laajennetulla kokoonpanolla. Keikkoja bändi tekee muun muassa nuortenilloissa, leireillä, kirkoissa ja baareissa. − Musiikki on suunnattu lähinnä nuorille, mutta emme sano mihinkään keikkatoivomuksiin ei, Heli sanoo. − Sanoitukset eivät ole yhtä suorasanaisia kuin vaikkapa HB:lla. En kuitenkaan tekisi musiikkia, jos en tekisi nimenomaan gospelia. Keikoilla myös kerromme, mitä kappaleet meille merkitsevät.

HELIN HERKKYYS SOI MUSIIKISSA Räiskyvä ja kapinallinen Heli ilmaisee herkkää puoltansa musiikin avulla. Akustinen iltapäivä osallistui Tampereella O’Connell’s-pubissa järjestettyyn akustisen musiikin kilpailuun ja sai siellä hyvän vastaanoton. − Tuomaristo kannusti jatkamaan valitsemallamme tiellä ja kommentoi, että meidän musiikki on kauheen kilttiä. Mua nauratti, kun en todellakaan koe olevani mikään kiltti ihminen, Heli nauraa. − Tavallaan mulla ei musiikissa näy se voimakastahtoisuus, joka ehkä olen ulospäin. Herkkyys kappaleisiin kumpuaa jostain syvältä sisältä. Akustinen iltapäivä pyrkii siihen, että jokainen kappale, myös coverbiisit, kertovat Mikon ja Helin omasta elämästä. − Me on naurettu Mikon kanssa, että melkein jokainen kappale kertoo jollain lailla kaipauksesta. Lauluissa kaivataan ihmisten läheisyyttä, omaa aikaa, tasapainoa elämään ja Jumalaa. Vaikka perhe-elämää elävän Mikon ja tuulissa tuivertavan sinkun, Helin, elämäntilanteet ovat hyvin erilaiset, löytyy musiikin kautta yhteys. − Me ollaan molemmat riippuvaisia musiikista ja sen tekemisestä. Meitä yhdistää halu kertoa ihmisille meille tärkeistä asioista musiikin avulla.

KESTÄVÄ KULMAKIVI Heli on harrastanut lapsena monipuolisia musiikkiharrastuksia sekä kokeillut useita eri urheilulajeja. Rakkaana ja pysyvimpänä harrastuksena hänellä on säilynyt partio. Erähenkinen Heli tahtoi lähteä vuonna 2005 riparille

6

Nuotta 12/2009 | www.nuotta.com

Lappiin hänelle tyypillisesti: ilman, että tunsi samalta leiriltä ketään. − Riparille lähdin perinteen vuoksi mukaan. En ole kristitystä perheestä. Jouluaattona on käyty kirkossa muttei muuta, hän kertoo. − Riparilla sai kuunnella rauhassa, mitä vetäjillä ja isosilla oli sanottavana. Jotain siitä jäi kytemään, ja jostain syystä aloin leirin jälkeen käydä seurakunnan nuortenilloissa. − Riparin jälkeen elin jonkinlaisessa teiniiän kaaoksessa. Oli vapauttavaa tajuta, ettei tarvii kaatua omien ongelmiensa takia ja kantaa niitä yksin, Heli kertoo. Heli toimii nykyään seurakunnassa aktiivisesti. Hän on ollut töissä jo kahdellatoista seurakunnan leirillä. − Kristinusko on vaikuttanut elämäntapaani. Uskoa ilman en voisi enää elää. Se on sellainen varmuus. Kulmakivi, jonka varassa voi elää, Heli kuvailee.

PÄIVÄ KERRALLAAN, MUTTA TÄYSILLÄ Heli muutti puoli vuotta sitten yksin asumaan, ja turva Jeesuksessa on konkretisoitunut jokapäiväisessä elämässä yksinasumisen myötä. − Oon saanut kyllä laskea jokaisen euron, mutta aina oon selvinnyt. Täytyy miettiä vähän miten elää. Meillä on vastuuta ja velvollisuuksia. Ja pitää ollakin, hän sanoo painokkaasti. Aina Heli ei koe uskoa vahvana. − Toisinaan tuntuu, että Jumala on kaukana. Sitä välillä miettii, oonko unohtanut tai jättänyt taakse jotain. Kun menee oikein hyvin ja

Olin viikon pois Suomesta, ja kun tulin takaisin, täällä puhuttiin pelkästä possunuhasta, ja kaikki vaan panikoi ongelmiensa kanssa. mukavasti, saattaa oikein pysähtyä ja säikähtää: enkö tarviikaan Jumalaa? hän pohtii. − Oon kuitenkin vakuuttunut siitä, etten jaksais ilman sitä tunnetta, että joku kantaa ja pitää musta huolen. Heli toivoisi, että muutkin voisivat luopua murehtimisesta. − Olin viikon pois Suomesta, ja kun tulin takaisin, täällä puhuttiin pelkästä possunuhasta, ja kaikki vaan panikoi ongelmiensa kanssa, Heli sanoo närkästyneenä. − Kun kattoo vierestä, niin tuntuu, että ihmiset kuolee siihen murehtimiseensa. Toivois, että muutkin voi kokee samanlaista turvaa kuin itse. − Tuntuu, että jotkut keskittyy vaan siihen, että ne tuntee itsensä tosi huonoiksi ihmisiksi ja kaatuu syntiensä alle. Ja kun kristinuskon lähtökohtahan on nimenomaan se, että sää voit jättää ne asiat Jumalalle ja ne annetaan anteeks. − Toivon, että jokainen uskaltais elää ja nähdä, kuinka kaunis tää maailma on, vaikka asiat onkin toisinaan aika syvältä. Että jokainen vois ottaa tästä kaikki irti. Päivä kerrallaan, mutta täysillä.

Teksti Riikka Hämäläinen riikka.hamalainen@nuotta.com

Kuvat Teemu Leppänen ja Riikka Hämäläinen


LÖ Ö PP I

Johannes Koskenniemi

NAPAJÄÄTIKÖT SULAA ERIKOIS- Iltapulu, mikä moka: SPESIAALI LÖÖPPIKONE LINNAN EPÄKUNNOSSA JUHLISTA Katso kuvagalleria, arvo topit ja flopit, piirrä Hjallikselle viikset: vain meillä!

TANKIT

vyöryvät kadulle Myanmarissa – suomalaisperheen kesämarsut vaarassa!

Sarvikuonoa uhkaa

SUKUPUUTTO

Oudot lööpit eilisen Iltapulun etusivulla johtuvat lööppigeneraattorin yllättävästä häiriöstä, kertoo aviisin päätoimittaja. Lööpit herättivät hämmennystä ympäri maata. ”Seksiä tihkuva Obama laihtui kolme kiloa, kiidätettiin yöllä sairaalaan”, julisti ykkösuutinen. Sen alla komeili kellertävästi: ”Kohumissi: suuronnettomuuden ja vaalirahoituskohun kuuma yö lähiösviitissä”. Urheilun ykkösuutinen oli, erikoista kyllä: ”Tamille potkut, pensselisetä puikkoihin.” – Toisaalta emme ole koskaan myyneet yhtä paljon lehtiä kuin eilen, että ei meitä kovasti harmita, paljastaa Iltapulun päätoimittaja.

VALHEITA, VIEKKAUTTA JA VÄKIVALTAA

Katso video perhetragediasta

Kunnioitettu Jaakko, missä olet? Miksi et vastaa? Olen seurannut neuvojasi tarkasti ja ne ovat tuoneet onnea ja mammonaa, mutta nyt tarvitsen sinua enemmän kuin koskaan. Idästä länteen taivas on liekeissä ja viisarit seisovat paikoillaan. Mitä teen? Onko se loppu nyt? Pyhät tulevat! Nimim. Saints are coming Tämä on vastaaja. Kiitos viestistäsi. Palataan asiaan. Sarvijaakko

Lumihanki, poliisi ja

VIIMEINEN ERHE Betlehemissä on luotettavien raporttien mukaan syntynyt Rauhanruhtinas.

Lööpit vaikenevat. Kiitos lukijoille. Nuotta 12/2009

7


K ATUG A L LU PP I Netta Norro

Mikä tekee

joulun? Henna, 17 v: – Perheen kanssa oleminen, kuusi, kynttilät, tunnelma, edesmenneitten läheisten muisteleminen ja tietysti Jeesuksen syntymäjuhlan viettäminen.

Meeri, 16 v: – Lumi, piparien tuoksu, puhdas koti, kinkku, laatikot.

Antti, 17 v: – Se tunnelma ja joulun viettäminen perheen kanssa samalla muistaen, ettei joulupukki ole pääasia vaan Jeesuksen syntymä.

Jenna, 16 v: – Joulutunnelma, rakkaus, arvostus, punainen.

Sebastian, 16 v: – Läheiset, ruoka, joulufiilis, odotus.

8

Nuotta 12/2009 | www.nuotta.com

ENSIMM


K I V E E N K I R J O I TE TUT

MMÄINEN JOULU Marian silmin Ensimmäisenä jouluna nuori nainen synnyttää maailmaan Luojansa ja Vapahtajansa. Mitä Mariasta kerrotaan Raamatussa? Mitä voimme oppia hänen kertomuksensa kautta? Mikä on joulun sanoma?

paljon opittavaa Marian tavasta palvella ja totella Jumalaa. Tänä jouluna saamme yhdessä muistaa Mariaa ja ylistää häntä autuaaksi. Tähän meitä kehottaa Jumalan oma sana: ’’Tästedes kaikki sukupolvet ylistävät minua autuaaksi, sillä Voimallinen on tehnyt minulle suuria tekoja.’’ (Luuk. 1: 48−49.)

Joulun sanoma kertoo siitä, kuinka Jumalan Miten Jumalan Poika sana saa tilaa sydämissämme. Jeesusta kutvoi kuulua Daavidin sukuun? sutaan Jumalan Sanaksi, ja hän sai erityisellä Jeesus oli yhtäaikaa Jumala ja ihminen. Intavalla sijan Marian sydämessä ja kohdussa. himilliseltä puoleltaan hän kuului Daavidin Carola Häggkvist laulaa yhdessä joululesukuun, koska Joosef, hänen adoptioisänsä vynsä kappaleessa Taivas sylissäni Mariasta, kuului Daavidin sukuun. Joosef sai Jumalalta kehoituksen ottaa Maria vaimokseen ja joka pitää Jeesus-lasta sylissään. Maria miettii, kuka tämä lapsi lopulta oikein on? Onko suojelukseensa (Matt. 1). Siksi Marian lapsi hän vain yksi monista tuhansista lapsista vai lahjoitettiin hänelle. Ihan samalla tavalla kuin se kauan odotettu Messias? adoptiossa lapsesta tulee peMaria on saanut enkeliltä rillinen, niin myös Marian poika käskyn antaa lapselle nimen pääsi Daavidin suvun jäseneksi. Maria kantaa Jeesus. Kertosäkeessä lauletaan: kohdussaan lasta, ’’Vai oletko itse Taivas, jota saan Mistä tiedämme, että Jeesus joka loi maailman pitää sylissäni?’’ on odotettu Messias? ja hänet itsensä. Nuoren Marian ihmeellistä rasKenet Maria kautta varjeltiin ja hän sai ympätodellisuudessa synnytti? rilleen ihmisiä, jotka saivat ymSamainen Häggkvistin laulu tuo hienosti esille märtää jumalallisen salaisuuden. Jumala itse varhaisten kristittyjen opetuksen siitä, kuinka ilmoitti esimerkiksi Joosefille, paimenille ja Maria synnyttää ihmiseksi oman Luojansa. Jo vanhalle Simeonille, että lapsi on lähtöisin Jumalasta. He tiesivät, että tulee aika, jolloin Uudessa testamentissa apostolit tunnustivat Jeesuksen olevan se Jumalan persoonallinen Jumalan pelastussuunnitelmaa voidaan alViisaus, jonka kautta koko maailma on saanut kaa valottaa ihmisille. syntynsä (Sananl. 8: 22−31). Jumalan Viisaus on Jumalan luova Sana, jolla maailma sai alkunKerrotaanko Mariasta sa (1. Moos. 1). jo Vanhassa testamentissa? Johanneksen evankeliumi alkaa upealla kuVanhassa testamentissa on kolme profeetalvauksella, kuinka Jumalan Sana syntyy ihmilista tekstiä, joissa Jumala ilmoittaa Messiaan syntymisestä. Niissä kaikissa puhutaan vain seksi. Maria kantaa kohdussaan lasta, joka loi maailman ja hänet itsensä. lapsen äidistä: ’’Ja minä panen vihan sinun ja naisen väMiten Marian suostuminen Jumalan äidin lille ja sinun sukusi ja hänen sukunsa välille: osaan vaikutti hänen elämäänsä? ihminen on iskevä sinun pääsi murskaksi, ja Maria suostui osaan, joka merkitsi hänelle sinä olet iskevä häntä kantapäähän.’’ (1. Moos. suurta koettelemusta. Häntä tultaisiin epäile3: 15.) mään haureudesta. Hän sai myös raskaan ’’Neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan äidin rakkauden taakan kannettavakseen. ja antaa hänelle nimen Immanuel.’’ (Jes. 7: 14.) ’’Sinä Betlehem, sinä Efrata, sinä olet pienin Simeon profetoi hänelle: ’’Sinun omankin sydämesi läpi on miekka käyvä.’’ (Luuk. 2: 35.) Juudan sukukuntien joukossa! Mutta sinun Maria joutui ristin juurella katselemaan oman keskuudestasi nousee Israelille hallitsija. Häpoikansa kidutuskuolemaa (Joh. 19). nen juurensa ovat muinaisuudessa, ikiaikojen takana. Herra jättää Israelin vain siksi ajakMiksi joissain kirkkokunnissa si, kun synnyttäjä korostetaan Marian asemaa? synnyttää.’’ (Miika Olen syksyn aikana lukenut kirjan, jossa on 5: 2−3.) esitelty varhaisten kirkkoisien opetuksia JeeTeksti Antti Laato suksen äidistä Neitsyt Mariasta. Olen oppiÅbo Akademin Vanhan testamentin nut uudella tavalla ymmärtämään, miksi katoeksegetiikan ja lisessa ja ortodoksisessa kirkossa kunnioitejudaistiikan professori taan Mariaa ihan toisella tavalla kuin luterilaisessa kirkossamme. Koonnut Netta Norro Minä tarvitsen tätä naista elämääni. Tahdon nähdä äitini kasvot ja oppia tuntemaan Kuvat SXC ja Laatojen perhealbumi neitsyeni hengellisen puhtauden. Meillä on Nuotta 12/2009

9


M I S S I O N P OS S I B LE

Uuden sukupolven Pommi-iskuja, sekasortoa, raunioita ja rauhaa − Annukka rakastaa Israelia. KUKA : Annukka Kangasniemi MAA : Israel MILLOIN : Ensimmäisen kerran pikkutyttönä

vuonna 1992, sen jälkeen useaan otteeseen. Vuosina 2006 −2009 työskentelin ja asuin Israelissa.

Mikä ihme sai sinut kiinnostumaan Israelista, eikö se ole mummojen maa? Israelilla on aina ollut erityinen paikka sydämessäni. Vanhempani ovat aina pitäneet Israelin puolesta rukoilemista tärkeänä, ja uskon, että olen kasvanut arvostamaan Israelia. Pienenä Israel oli minulle kuin ihmemaa, missä oli lämmintä ja ihanaa. Vanhempana olen ollut kiinnostunut enemmän maan pyhistä paikoista. On mieletöntä nähdä paikat, missä Raamatun tapahtumat ovat tapahtuneet. Miten päädyit Israeliin vapaaehtoiseksi? Päätimme lukiossa ystäväni kanssa, että haluamme pitää välivuoden ja lähteä ulko-

Israel-mummo maille. Meitä kumpaakin kiinnosti lähteä Israeliin, halusimme saada uudenlaisen näkökulman pyhään maahan. Matkan järjestyminen ei kuitenkaan ollut itsestäänselvyys: Ensin emme löytäneet kibbutsia, johon olisimme päässeet vapaaehtoisiksi. Kun paikka viimein järjestyi, jännitimme Libanonin sodan loppumista. Sota päättyi juuri niihin aikoihin, kun saavuimme Israeliin.

Mikä ihmeen kibbutsi? Kibbutsi on kyläkommuuni, jossa työskennellään vapaaehtoisvoimin. Kibbutseja perustettiin aikanaan juutalaisten siirtolaisten tarpeeseen. Nykyään niiden tavoitteena on toimia ekologisesti ja kierrättäen sekä luontoa kunnioittaen. Kibbutsit ottavat vastaan vapaaehtoisia. Kommuuneissa ei makseta työstä palkkaa, vaan asukkaat saavat pienen taskurahan. Lisäksi jäsenet saavat majoituksen ja ruuan ilmaiseksi. Muu tilan tuotto käytetään yhteisön hyväksi. Kibbutseilla työskentelee paljon nuoria ympäri maailmaa.

joka on anglikaanisen kirkon perustama ja messiaanisten juutalaisten asuttama. Siellä työhöni kuului taloudenhoito ja ruuanlaitto.

Miksi koit tarpeelliseksi olla Israelissa? Osaksi minua piti Israelissa oma seikkailunhaluni ja yksinkertaisesti se, että rakastan sitä maata ja sen ihmisiä. Halusin auttaa Israelin kansaa työpanoksellani ja samalla pitää esillä sanomaa Jeesuksesta.

Minkälaista työtä sinä teit? Ensimmäisen kerran Israeliin mennessäni asuin Yad Hashmonassa, joka on suomalaisten perustama kibbutsi. Siellä työhöni kuului hotellin ja sen puutarhan ylläpitoa, keittiöaskareita ja lastenhoitoa. Toisella kertaa olin Ben Immanuelissa,

Annukan vinkit kiinnostuneille: 1. RUKOILE, että Jumala johdattaisi

sinua. 2. ETSI käsiisi henkilö, jolla on tietoa

ja joka on käynyt Israelissa. Kysele häneltä maasta ja työmahdollisuuksista. 3. GOOGLETA esimerkiksi ”volunteer israel” tai ”kibbutsi”. Ota selvää vaihtoehdoista. Mielestäni Yad Hashmonasta on helppo aloittaa. 4. OTA SELVÄÄ rahoituksesta. Jos lähdet järjestön kautta, voit kerätä itsellesi joukon seurakuntia tai yksittäisiä ihmisiä kannattamaan sinua taloudellisesti.


ASELEPO

palestiinalaisten ja juutalaisten välillä

Miten kristityn tulisi suhtautua Israeliin? Lue Vanhasta testamentista 1. Moos. 12: 1−3 ja Uudesta testamentista Room. 11. Nuo kohdat kertovat, mitä Jumala ajattelee Israelista ja miten meidän tulisi tuohon maahan ja kansaan suhtautua. Vaikka juutalaisetkin toimivat joskus väärin ja sotimista on vaikea ymmärtää, meille on annettu selkeä tehtävä: siunatkaa Israelia ja julistakaa heille evankeliumia! Myönnän, että se saattaa joskus olla käytännössä vaikeaa, mutta Jumala on antanut sen meille tehtäväksi. Itse rukoilen rauhaa ihmisten sydämiin. Mitä haluaisit sanoa henkilölle, joka haluaa lähteä kibbutsille? On hyvä lähteä matkaan positiivisella asenteella, mutta täytyy muistaa, ettei elämä Israelissa ole sen helpompaa tai pyhempää kuin muuallakaan, päinvastoin. Pitää olla valmiina pitämään puolensa niin hengellisesti kuin työnkin suhteen. Ota matkaan paljon ymmärrystä ja kärsivällisyyttä. Tekstit Joanna Amemori Kuvat Joanna Amemori ja haastateltujen albumit

tukalaa, ei vain sodan takia, vaan Masennus, viha ja kauhu täyttimyös vainojen, joita he saavat kovät Fatiman elämän. Hän yritti etsiä kea oman kansansa parissa. apua Koraanista, muttei löytänyt – Myös Jeesukseen uskovat juutarvitsemaansa lohdutusta. Fatimalla oli kristittyjä sukulaisia. talaiset kokevat, että puolustusvoiHe olivat kertoneet Fatimalle Jeesuk- missa palvelu on Jumalan mielen mukainen tehtävä. Raamatussa sesta. Ahdistuksessaan Fatima pollukee, että on Jumalan tahto, että vistui ja huusi: ”Jeesus, jos sinä olet israelilaiset asuvat Israelissa. Sotiolemassa, auta minua!” Sen jälkeen alestiinalaisesta Fatimasta laat kertovat uskomattomia juttuja Fatima meni nukkumaan vahvojen (nimi muutettu) oli kasvatetsodasta. unilääkkeiden tu kiihkomielinen muslimi. – Eräs kahtainnuttamana. Israelilaiset toimittivat Hänelle syötettiin propagandaa lapden pienen lapKeskellä yötä kaksi ja puoli miljoonaa suudesta lähtien. Hän katsoi lassen isä oli kauhän heräsi ja tenohjelmia, joissa piirroshahmot punkitaistelutihuomasi hahlentolehtistä varoittamaan saattoivat vaihtua tiuhaan, koska lanteessa. Hän mon sänkynsä siviilejä hyökkäyksestä. ne tekivät itsemurhaiskuja ja näin tajusi yhtäkkiä vieressä. ”Kuka antoivat lapsille hyvän esimerkin joutuneensa sinä olet?” kysyi muslimista. Ohjelmassa saatettulilinjalle ja ymmärsi, ettei nyt ollut Fatima. ”Minä olen Jeshua, pyysit tiin kertoa, miten lasten rakastama mitään tehtävissä, kuolema odottaa. minua avuksesi. Mitä voin tehdä?” hahmo tappoi kuollessaan useita Hän kertoi, että näki luotien tulevan ”Pelasta minut”, Fatima pyysi. juutalaisia. häntä kohti, mutta ne kimposivat Aamulla herätessään hän tunsi Samaa propagandaa syötettiin hänestä jättämättä naarmuakaan. olonsa kevyeksi. Kaikki viha ja katlastentarhassa ja myöhemmin kouSotilas näki, kuinka vastapuolen sokeruus oli poissa. Lääkärissä käylussa. Esimerkiksi Välimeri oli koutilaat juoksivat karkuun. dessään hän sai kuulla, että leukelun kartoissa punainen. Opettajat – Uskon, että Jumala varjelee mia oli parantunut. selittivät sen olevan täynnä juutakansaansa, Teemu sanoo. Kun katRAUHAN VÄLIKAPPALE laisten verta. selee israelilaisia miehiä ja tekee Edellä olevan todistuksen Teemu Vähitellen Fatimassa syttyi proheidän kanssaan työtä, ei voi uskoa, Kauppinen kuuli vuosittain järjestet- että he muodostavat voittamattopagandan seurauksena vahva viha tävässä messiaanisten juutalaisten juutalaisia kohtaan. Hän liittyi nuoman armeijan. He ovat sellaista flegja kristittyjen palestiinalaisten yhtei- maattista ja aavistuksen saamatonrisoseuraan, jonka päämääränä oli sessä tapahtumassa Succat Hallekouluttaa jäsenistään itsemurhata porukkaa. lissa. Hän on ollut jo usean vuoden pommittajia. Fatima kulki burkhas– Tiedän, että media on usein ajan miksaamassa ja hoitamassa sa, joka peitti hänet muulta maailpalestiinalaisten puolella sodasvaloja tapahtumassa. malta. ta puhuttaessa. Mediassa jätetään – Vastaavanlaisia todistuksia Itseltään hän ei kuitenkaan voikertomatta monia sodan tapahtukuulee vuosittain. On upeaa nähdä, nut piiloutua. Hän alkoi tuntea suurmia. Tiedän esimerkiksi, että enmiten juutalaisten ja palestiinalaista ahdistusta ja pimeyttä. Ongelmat nen Gazan sotaa israelilaiset soittiten suhtautualkoivat kohta vat 165 000 talouteen ja varoittivat minen toisiaan vaikuttaa fyysihyökkäyksistä. He myös toimittivat Mieti, milloin aiot kohtaan muutsestikin. Hänelkaksi ja puoli miljoonaa lentolehräjäyttää itsesi. Sinulla tuu uskoontulon tistä varoittamaan siviilejä. Näitä lä oli jatkuvasti asioita ei memyötä. He voivat huono olo. ei ole paljoa elinaikaa. diassa kerkokoontua yhLääkärille rota, Teemu teen ja ylistää mentyään Fatipäättää. Jeesusta, Teemu kertoo. ma sai kuulla, että hänellä on syö– Succat Hallel -tapahtumassa pä. Leukemia oli levinnyt niin pitkäljuutalaiset ja palestiinalaiset rukoilele, että hänelle annettiin vain puoli vat toistensa puolesta – silloinkin, vuotta elinaikaa. Fatiman lähtiessä kun heidän kansansa sotivat keskelääkäristä tohtori pysäytti hänet nään. Juutalaiset kokevat sotatilanovella ja kuiskasi: ”Mieti, milloin teen usein rankaksi, ja palestiinaTeemu aiot räjäyttää itsesi. Sinulla ei ole Kauppinen laisten kristittyjen elämä on todella paljoa elinaikaa.”

P

Nuotta 12/2009

11

Katso netistä lisätietoja Succat Hallel -tapahtumasta: www.jerusalempraise.com/website/

Israelilla on erityinen asema Jumalan suunnitelmissa. Haluan tulevaisuudessakin olla osa Israel- ja juutalaistyötä. Haluan nähdä, kuinka profetiat täyttyvät. Moni juutalaisia koskeva profetia on jo tullut toteen, yksi esimerkki on Israelin moderni valtio. Raamatussa ennustetaan myös, että juutalaiset tulevat kääntymään Jeesuksen puoleen. Silloin kun Israelin valtio perustettiin, siellä ei ollut montaakaan kristittyä perhettä. Nyt messiaanisia perheitä on jo yli 15 000.

Juutalaiset ja palestiinalaiset taistelevat Israelin maasta verissäpäin. Mitä sodasta ei kerrota mediassa? Entä mitä tapahtuu, kun Kristus asettuu riitapukareiden väliin?


Joulun SANKARIT no ? a a t t i o v i p Kum

Joulupukki Hyvää joulua lapsukaiset! Olettekos olleet kilttejä? Pukki tahtoisi kovasti istahtaa, on jo pitkä matka takana. Petteri tuolla vähän kauempana odottelee. Olisikos lapsilla laulu Pukille? Perheen äiti voisi samalla vaikka hakea hieman mehua, vai löytyisikös glögiä? Pukilla alkaa näitä vuosiakin olla jo. Niin paljon, ettei Pukki itsekään enää muista! Siitä Pukki kuitenkin on varma, että Suomesta hän on, vaikka amerikkalaiset yrittävät väittää Pukin tulevan sieltä. Amerikasta, pah... Jouluaattona onkin kiire, kun pitää kaikille maailman lapsille jakaa lahjat. Kuvitelkaapas, on se Pukki aikamoinen. Siinä on vipinää Korvatunturilla, kun lähtöä valmistellaan. Tontut vilahtelevat paikasta toiseen ja hosuvat sinne ja tänne. Täytyy Petterin ja muiden porojen olla voimissaan, että jaksavat maailman ympäri lentää. Eikä Pukki edes ehdi joka paikassa pysähtyä. Vaikka tahtoisin kyllä kovasti! Pukki kyllä tietää, että te lapsukaiset tahtoisitte jutella Pukin kanssa. Aattona täytyy kuitenkin rientää, ettei kukaan jää ilman lahjoja! Edes vilaus Pukin punaisesta nutusta, ja lahjat kuusen alla – mitäpä muuta täydelliseen jouluun tarvittaisiin! No niin, katsotaanpas, löytyisikö täältä jotain. Olettehan olleet kilttejä? Ei saa olla ilkeä toisille, täytyy totella vanhempia ja opettajia. Muuten ei löydy Pukin kontista mitään. Joulupukki kyllä tietää! Pukilla on paljon apureita, jotka kulkevat ympäri vuoden silmät auki ja korvat höröllään. Pukki viettää itse kesät lämpimässä lomaillen, tontut hoitavat työt sillä aikaa! Pukki katsokaas vaihtaa nutun shortseihin ja lähtee vapaalle. Joulun tienoilla riittää taas töitä aivan tarpeeksi. Pitää sitä saada tietty aika vuodesta olla omissa oloissa rakkaan Muorin kanssa! No niin rakkaat lapset, rauhallisesti nyt, täällä on jokaiselle jotain. Ja nyt täytyy Pukin jo jatkaakin matkaa. Muistakaa olla kilttejä! Hyvää joulua!

12

Nuotta 12/2009 | www.nuotta.com

Nuotan uudella reality-palstalla otetaan kerran kuussa mittaa kahdesta megatähdestä! Taistossa tässä kuussa kaksi joulun sankaria. Kumman sanoma vakuuttaa? Päätä sinä!

Täytyy olla kiltti, muuten ei löydy Pukin kontista mitään.

Suurinta lahjaa ette voi ansaita.

!

u, toinen jää

Toinen tippu

osoitteessa ajasuosikkia Äänestä voitt julkaistaan com! Tulokset a. tt uo .n w w w essä! ensi lähetyks


LEVYT

nokikkain

Leevi Helo

Teksti Saara Räty Kuvat iStockphoto ja Stockxpert

Jeesus Kuinka moni muistaa, mistä joulussa todella on kyse? Reilu 2000 vuotta sitten synnyin Betlehemiin, pienen tallin seimeen. Olen ollut aina Isän, Jumalan, luona, mutta ensimmäisenä jouluna synnyin ihmiseksi. Nimekseni tuli Jeesus, niin kuin Isä oli Marialle kertonut. Joulu on syntymäni juhla, vaikka nykyisin se on teille lähinnä syy pitää vapaata, antaa ja pyytää lahjoja. On hienoa ja tärkeää, että vietätte jouluna aikaa lähimmäisten kanssa ja muistatte rakkaitanne lahjoilla. Tärkeintä olisi kuitenkin muistaa, miksi lahjoja annetaan, ja mikä on suurin lahja. Se on lahja, jota te ette ansaitse. Maailmassa ei ole ketään, joka edes voisi ansaita sitä, sillä ihmiset ovat syntisiä. Joulupukki jakaa lahjat kilteille lapsille, mutta tämä lahja jaetaan jokaiselle, siitä huolimatta, ettette te ole tarpeeksi kilttejä. Kuolin ristillä. En siksi, että olisin tehnyt jotain väärää, elin synnittömän elämän. Kuolin siksi, että sovittaisin teidän syntinne. Ristinkuolemani armahti teidät. Te olisitte kaikki matkalla kadotukseen, mutta uskomalla minuun pääsette taivaaseen, jossa ei ole kyyneleitä, ei mitään murheita. Muistattehan, että voitte kääntyä puoleeni koska vain. Kuulen aina, olen aina valmiina auttamaan ja kantamaan. Jumalan puhelinlinjalle ei ole soittoaikoja, ei jonotusmusiikkia eikä puhelinvastaajaa. Isä kuulee kaikki rukoukset, minä kuulen kaikki rukoukset. Vastaus ei välttämättä ole sellainen kuin tahtoisit, mutta se on joka kerta parhaaksi sinulle. Muista se jokaisena hetkenä elämässäsi. Rakkaat lapset, valmistautukaa jouluun ilolla ja muistakaa, mitä te juhlitte. Siunattua joulunaikaa!

RADIO- JA ELOKUVAYSTÄVÄLLISTÄ MUUDIA

Kraka: Kaunotar ja pelkuri Kraka-yhtyeen olemassaolosta olen kyllä tiennyt, mutta en ollut aiemmin kuullut tätä bändiä. Sain siis aika avoimin mielin kuunnella bändin toista äänitettä. Ensimmäinen mielleyhtymä iski heti avausraidan Me ollaan kauniita kohdalla. Onko kyseessä Suomen Mew (vai pitäisikö lopettaa suomalaisten bändien vertailu ulkomaalaisiin vastaaviin)? Heikki Niemisen laulu sopii hienosti levyn fiilikseen, ehkä hän myös äänitteen tuottajana ja äänittäjänä sekä myös biisien tekijäpuolella olleena on saanut luoda itselleen ja laululleen sopivan ympäristöystävällisen tunnelman. Monien biisien introt ovat sopivan radioystävällisiä, jotta juontaja ehtii spiikata asiansa ennen laulun alkua...  Kokonaisuutta kuunnellessa tulee väistämättä mieleen, että jokin biisi sopisi loistavasti hyvän kotimaisen leffan lopputekstien taustalle. Tekstit ovat pääsääntöisesti kulkevia ja toimivia. Jo mainitsemani ekan biisin kertsissä luomisen evankeliumi tulee vahvasti esille, ainakin näin kristillisestä näkökulmasta kuunneltuna: ”Me ollaan kauniita, taidetta taivaasta.” Itse tykkäsin kovasti Huudan-biisin tekstistä, samasta vinkkelistä käsin (korvin?).

ENERGINEN ENSIÄÄNITE

Saraste: Kolme yötä hautausmaalla ja muita tarinoita Sarasteen ensimmäinen äänite tarjoilee yhtyeen ”What u see (or hear) is what u get” -tyylisenä pakettina. Nuorta energiaa riittää livenä ja nyt yhtyeen fanien iloksi myös levyllä. Droppivireiset kitaravallit ja korkeat kiipparit -yhdistelmä on itselleni aika tuttua kauraa, että olisin kaivannut jotain omaperäistä arrauspuolelle. Kitaravallit soivat komiasti ja tanakasti, kosketinsovituksiin olisin kaivannut mielikuvitusta enemmän. Toinen asia mikä jäi kummastuttamaan muuten mukiinmenevässä paketissa oli vokalistien osuudet. Laulu ei palvele täysillä hyviä ja suoria tekstejä. Laulun tuottaminen on mielestäni ehkä se vaikein juttu äänitteen tekemisprosessissa. Toivon, että pojat pysyvät uskollisena evankeliumille ja jaksavat treenata laulamista ja hyvien biisien tekemistä. Silloin myös erään yhtyeen keikkatauon jättämään ammottavaan reikään löytyy yksi täyttäjä tästä yhtyeestä. Energiaa ja asiaa Saraste-yhtyeeltä löytyy.

Nuotta 12/2009

13


Erilaisia Tekstit ja kuvat Aarni Seppälä

.

jouluja Anna tekee kanttorin työtä – OLEN KANTTORINA JOULUNPYHÄT taas ker-

Tuuraan kanttoreita, että he pääsevät viettämään joulun perheensä kanssa.

14

Nuotta 12/2009 | www.nuotta.com

ran. Tuuraan kanttoreita, ettei heidän tarvitse hoitaa jokaista messua itse, koska monilla heistä on oma perhe ja he haluavat viettää jouluna aikaa myös kotona. Jouluaamuna soitan tosi pienessä kirkossa Lohikoskella, ja tapaninpäivän olen Parikkalassa. Sinne on helppoa mennä töihin, sillä se on puoliksi kotikunta minulle, koska isäni on kotoisin sieltä. – Olen ollut tosi outo lapsi, sillä jo silloin halusin kanttoriksi. Myöhemmin uskonasioiden vahvistumisen myötä tajusin, että se on merkittävä vaikutusmahdollisuus. Voin laulaa hengellisiä lauluja kirkossa ja sitä kautta kertoa ihmisille Jeesuksesta. Aloitin 15-vuotiaana tekemään keikkaa, ja olen aiemminkin ollut jouluisin kanttorin työssä. Tällä hetkellä opiskelen toista vuotta kirkkomusiikkia Sibelius-Akatemiassa. – Aion olla jouluna perheen kanssa, auttaa äitiä ruuanlaitossa ja hakea kuusen isän kanssa. Tärkeintä joulussa on muistella Jeesuksen syntymää ja rauhoittua sanan äärelle.


Jukka on joulun töissä lastenkodissa – TEEN JOULUNA 24 TUNNIN työvuoron lasten-

kodissa. En aiemmin ole ollut jouluna töissä, vaan olen aina viettänyt joulun perheen kanssa kotona. Kiva olla tällä kertaa töissä, voi olla, että tulee vähän erilainen joulu kuin ennen. Tunnit saattavat kulua hitaasti, sillä lapsia ei välttämättä ole kovinkaan paljoa paikalla. Mikäli mahdollista, lapset viettävät joulun vanhempiensa tai muiden sukulaisten kanssa. – Opiskelen diakonia-ammattikorkeakoulussa sosionomiksi, ja olin ensimmäisen kerran harjoittelussa lastensuojelutyössä keväällä 2008. Innostuin siitä, ja olen sen jälkeen ollut kaikenlaisissa hommissa, muun muassa tekemässä sijaisuuksia alalla. Työskentelen tällä hetkellä ohjaajana, eli vietän aikaa lastenkodissa olevien nuorien kanssa ja teemme yhdessä heidän kanssaan heille mielekkäitä asioita. – Lastensuojelun periaate on, että yritetään tukea perhettä kaikin tavoin.

Teen jouluna 24 tunnin työvuoron lastenkodissa.

Nuotta 12/2009

15


Haluan tuoda joulumieltä ihmisille värikkäillä käsitöillä.

Riina neuloo joululahjoja – OLEN NEULONUT VILLASUKKIA, lapasia ja

pipoja joulua varten. Osan niistä aion myydä joulumyyjäisissä ja antaa kymmenykset tuotoista lähetystyöhön. Osan taas annan joululahjaksi perheenjäsenilleni. Haluan tuoda hyvää joulumieltä ihmisille värikkäillä käsitöilläni. – Pidän neulomisesta, se on mielestäni tosi kivaa. Olen harrastanut käsitöitä nuoresta asti. Neulon koulussakin, että jaksaisin istua paremmin paikallani. Neulominen tuo hyvää vastapainoa akateemiselle opiskelulle. – Aion viettää joulun perheeni luona Virossa Tarton kaupungissa, jossa vanhempani ovat lähetystyössä. Lisäksi aion tavata siellä muitakin lähetystyöntekijöitä, ystäviä ja seurakuntalaisia. Olen itsekin asunut siellä vuoden ajan. Odotan joululta erityisesti hiljentymistä, lepoa opiskelusta ja Kristuksen syntymäjuhlan riemua.

16

Nuotta 12/2009 | www.nuotta.com


Teidän pitäisi mennä tiernapoikien SM-kisoihin!

Niilo on jouluisin Murjaanien kuningas – OLEN OLLUT YLÄASTEEN ALUSTA lähtien

useana jouluna tiernapoika kolmen kaverini kanssa, ja aion olla jatkossakin. Yläasteellamme seitsemäsluokkalaiset tekivät tiernapoikahommaa, ja niinpä minäkin olin mukana siinä. Sen jälkeen ajattelimme kavereiden kanssa, että voisimme tehdä sitä keskenämmekin, koska se on kivaa. – Olemme päässeet esiintymään moniin erilaisiin paikkoihin, esimerkiksi yritysten pikkujouluihin ja vanhainkoteihin. Koska tiernapojat esiintyvät ennen joulua, olen päässyt viettämään joulun kotona. Olemme saaneet hyvää palautetta, mikä on ollut hienoa, varsinkin kun olemme olleet esiintymässä siellä sun täällä, eikä välttämättä aina kristillisissä tilaisuuksissa. – Tykkään tiernapoikana olemisesta. Esitys on jotenkin leppoisa. Muistan, että jonkun keikan päätteeksi joku huusi: ”Teidän pitäisi mennä tiernapoikien SM-kisoihin!” Varmaan sellaisetkin on sitten olemassa.

?

Mikä ihmeen ti

ernapo

jat? Tiernapojat on vanha suomalai nen jouluperinne, jota nu oret pojat alun perin kiersivät taloissa esitt ämässä. Kuvael ma perustuu pääasiassa Matteuksen ev ankeliumiin. Nykyään tiernap oikia tapaa lähi nnä erilaisissa joulu- ja pi kkujoulujuhliss a. Lä hd e W ik ip ed ia

Nuotta 12/2009

17


M EG A R A A M I S

V

anhan testamentin profeetta Joona sai oppia kantapään kautta, ettei Jumalaa vastaan kannata taistella. Joona sai Jumalalta käskyn julistaa niniveläisille, että Jumala ei hyväksy heidän pahuuttaan ja on rankaiseva heitä. Tämä ei sopinut Joonan suunnitelmiin, joten hän päätti lähteä karkumatkalle, kauas Jumalan selän taakse: meren yli Tarsisiin. Jumala lähetti myrskyn pysäyttämään pakomatkan. Koko laivan miehistö sai kokea kauhunhetkiä. Kaikki rukoilivat epäjumaliaan, ainoastaan Joona jätti kääntymättä Jumalan puoleen (Joona 1: 5). Muut ihmettelivät, miksi Joona ei rukoillut. He kovistelivat hänestä totuuden ulos. Vasta silloin merimiehet ymmärsivät huutaa elävää Jumalaa avuksi. Ei riittänyt, että Joona huutaisi heidän puolestaan, vaan heidän täytyi itse huutaa Herraa avuksi. Koko tämä tapahtuma sai heidät kääntymään ja palvomaan oikeaa Herraa (Joona 1: 13−16).

JOONA vastaanpyristelevä kala

18

Nuotta 12/2009 | www.nuotta.com

LAIN KYLMÄ TOTUUS Paavalin mukaan Jumalan laki on se väline, joka paljastaa meidän rikkomuksemme Jumalan edessä (Room. 3: 19−20). Ilman lakia ihminen ei tunnista rikkomuksiaan. Jokin taju meillä on oikeasta ja väärästä, mutta tarvitaan Jumalan sana avaamaan täydellinen totuus ja paljastamaan meidän syntisyytemme Jumalan edessä. Esimerkiksi himoa ei voisi tunnistaa synniksi ilman kymmentä käskyä (Room. 7: 7). Jumalan paljastava käsky saa meidät tajuamaan, ettemme voi ansaita taivaspaikkaa. Siksi julistuksen sisällössä täytyy olla laki. Koskaan ei kuitenkaan saa unohtaa armoa Jeesuksen Kristuksen tähden. Ilman sitä syntisellä ei ole turvaa Pyhän Jumalan kasvojen edessä.

VOIKO JUMALAA PAETA?

Kysymyksiä • MIKSI ON NIIN VAIKEA olla Jumalan kasvojen edessä? • TARVITSEMMEKO ME ihmisiä, jotka kertovat totuuden meidän elämästämme? • KENEN IHMISEN toivoisit kertovan tekemistäsi vääristä asioista?

TUOMIOPASUUNA TOIMII

Vanhan testamentin profeetta Joona oli kaukana pyhimyksestä. Hän oli peto paetessaan, tyly tyyppi julistaessaan ja elävän elämän profeetta. Kaikessa tässä Jumala oli kuitenkin häntä moninverroin vahvempi.

koa. Jos Joonan julistuksen toisto tyyliin ’’vielä 40 päivää, ja Helsinki hävitetään’’ olisi mahdollista, niin kyllähän meillä olisi kaupungit täynnä uskovia ihmisiä.

Pakoyrityksensä nujertamana Joona nöyrtyi saamaansa tehtävään: lähti julistamaan tuomiota Niniveen. Hän huusi kaupungissa yhtä lausetta: ’’Vielä 40 päivää, ja Ninive hävitetään.’’ Julistuksessa ei ollut mitään lempeää tai kaunista. Se oli tylyä tekstiä ilman korulauseita. Julistuksen teho yllättää − koko kaupunki katui tekojaan ja kääntyi todellisen Jumalan puoleen. Tämä tapahtui kansan tunnistaessa tehneensä vääryyttä, esimerkiksi raakaa väkivaltaa (Joona 3). Joonan toiminnassa näkyy, että profeetta ei ollut täydellä sydämellä mukana tehtävässä (Joona 4: 1−2). Ei voi siis sanoa, että Joonan vahva usko oli se, joka ratkaisi Niniven kaupungin kohtalon. Jesaja kuvaakin Jumalan sanan vaikutusta pettämättömänä keinona − Jumalan sana on kaiken vaikutuksen takana (Jes. 55: 9 −11). Jumala itse antoi tehtävän Joonalle, ja ilman Jumalan antamia valtuuksia mekään emme voi toimia. Emme siis voi omavaltaisesti lähteä toistamaan Joonan te-

Joona halusi paeta hänen mielestään hölmöä tehtävää maailman ääriin saakka. Hän halusi piiloutua. Alkaessamme vältellä Jumalan totuutta ja tehtäviä mekin yritämme piiloutua Jumalalta. Syntiinlankeemuksen jälkeen myös Aadam ja Eeva yrittivät piilotella puskissa (1. Moos. 3: 8). Syntisellä ihmisellä on kummallinen taipumus kuvitella, että hän voisi piiloutua kaikkivaltiaan Jumalan silmien luota. Monesti se tapahtuu sillä tavalla, että aletaan vääristellä Jumalan sanaa tai oikeasti luullaan, ettei Jumala huomaa joitain tekojamme. Jumala kuitenkin tietää kaiken ja rakkaudessaan haluaa paljastaa myös meidän tilamme.

Rukous Pyhä Jumala – rakas taivaan Isä. Auta meitä ymmärtämään, että olemme sinun kaikkitietävien, pyhien kasvojesi edessä, vaikka se tekee kipeää. Sinä tiedät meidän kaikki pahat tekomme. Auta meitä pysäyttämään askeleemme, jotka vievät kauemmas sinusta. Anna myös anteeksi meidän pahat tekomme Jeesuksen Kristuksen tähden. Kasvata meissä vastuuntuntoa antamiesi tehtävien hoidossa ja armahtavaa mieltä toisiamme kohtaan. Poikasi Jeesuksen Kristuksen nimessä. Aamen.

MYRSKYN SILMÄSSÄ Joonan paetessa Jumala nostatti myrskyn kääntääkseen hänet takaisin tekemään tehtävänsä.


TUHANSIEN ISRAELIN KANSAN profeettojen joukosta vain harva on jäänyt Vanhan testamentin lehdille. Ei ole sinänsä mitenkään ihmeellistä, että Jay eli Joona on mainittu Raamatussa. Onhan hänen toimintansa koskettanut kokonaisen kansan ja yhden kaupungin historiaa: hänen profetiansa mukaisesti Israelin alueet palautuivat ennalleen ja Niniven kaupunki katui tekojaan Jumalan edessä ja sai armon (2. Kun. 14: 25; Joona 3: 5 –10). Raamattu mainitsee hänen profetiansa olleen vaikuttamassa Israelin historiaan Jerobeamin, Jooan pojan ollessa Israelin valtion kuninkaana. Hänen kuninkuutensa oli 793 –753 eKr. Ninivessä hallitsi Adadnirari III 750 –722 eKr. Sinä aikana kaupungissa tehtiin radikaali muutos jumalanpalveluksissa, ja tämä tapahtuma liittyy Joonan julistukseen. Näillä perusteilla voidaan sanoa Joonan toimineen 700luvulla ennen Kristusta.

Joona lopulta tunnusti syyllisyytensä Jumalan edessä, ja hänen ehdotuksensa mukaisesti hänet heitettiin mereen. Jumala rakastaa myös meitä ja haluaa kääntää suuntamme takaisin hänen puoleensa. Jumala ilmoittaa tahtonsa meille sanassaan Raamatussa, ja sen mukaisesti voimme verrata omia tekojamme. Jumalan etsivä rakkaus tuli esiin myös siinä, kun Jumala lähetti suuren kalan nielaisemaan Joonan (Joona 2: 1). Ilman sitä Joona olisi hukkunut omiin virheisiinsä.

PAISTAA SE AURINKO JOONALLEKIN Tästä viriää myös Joonassa luottamus Jumalaa kohtaan. Kalan vatsassa Joonan usko tulee esiin kauhujen keskellä, ja hän huutaa avuksi Herraa. Jumala kuulee ja vastaa Joonan ahdistuneeseen rukoukseen (Joona 2: 3). Hänessä viriää vähitellen myös toivo siitä, että hän saa jälleen nähdä Jumalan pyhän temppelin, josta hän oli halunnut paeta kauas (Joona 2: 5). Lopulta Jumala päästi Joonan kirkkaaseen päivänvaloon. Meilläkin on toivo paremmasta tulevaisuudesta. Täällä ongelmien keskellä me saamme luottaa siihen, että meille on annettu suunnaton tulevaisuus taivaassa (Room. 8: 18−25). Jumalan armo on Joonan käsitystä armollisempi − Joona vihastui Jumalan armolliselle mielenlaadulle (Joona 4: 1−2). Jumala halusi opettaa häntä armahtamaan ihmisiä. Neljännen luvun kertomus risiinikasvin kohtalosta on opetusta Joonalle Jumalan armon syvyydestä (Joona 4: 9 −11). Jumalan armo on ihmismielelle käsittämättömän suuri. Antoihan hän oman Poikansa kuolemaan meidän syntiemme puolesta. Siinä on hänen armonsa käsittämätön suuruus.

valla myrskyn keskellä. Laivan miehistö tuli herättämään Joonan ja kysymään, mistä tämä myrsky johtuu. Ratkaisu oli Joona itse, ja hänet heitettiin laidan yli (Joona 1: 4−16). Kummasti tämä muistuttaa tapahtumaa, jossa Jeesus oli veneellä myrskyssä. Ratkaisu ei kuitenkaan ollut Herran heittäminen veneestä, vaan Herra itse oli ratkaisijana ongelmassa (Matt. 8: 23−27). Joonan elämä itsessään oli profetiaa Jeesuksesta Kristuksesta. Tärkeimmän Joonan elämään liittyvän profetian tuo esiin Jeesus. Hän sanoi antavansa Joonan merkin, ja tämä tapahtui pitkänperjantain ja pääsiäisen välisenä aikana Kristuksen ollessa kuolleena (Matt. 12: 39−40). Joona oli kalan vatsassa kolme päivää ja yötä, Jeesuskin oli haudassa kolme päivää ja kolme yötä ja nousi sitten kuolleista. Tämä on elävän elämän profetiaa. Elämän profetia liittyy myös profeetan nimeen. Joona itsessään tarkoittaa suomeksi kyyhkystä. Isän nimi Amittai voidaan kääntää sanalla ’’totuuteni’’. Joona on siis Kyyhkynen − totuuteni poika (Joona 1:1). Ninivessä Joona julisti Jumalan totuutta. Herramme Jeesus Kristus on Jumalan poika isolla J:llä ja Pyhä Henki laskeutui kasteessa hänen päällensä kyyhkysen hahmossa. Hän tuli julistamaan totuutta Isänsä tahdon mukaisesti.

PROFETIA JEESUKSESTA Vanhan testamentin profetiat voivat olla hyvin monenlaisia. Yleisin tapa profetoida on kertoa suusanallisesti asiansa. Toinen tapa on pienoisnäytelmät, joita Jeremia näki ja teki (esim. Jer. 18: 1−12; 19: 10 −15). Paetessaan Joona nukkui lai-

Teksti Pekka Jauhiainen Kuvat Stockxpert ja Pekka Jauhiaisen arkisto

Tue medialähetystyötä! Haluatko olla mukana Jumalan valtakunnan työssä Nuotta-lehden muodossa? Nyt siihen on mahdollisuus: ryhdy Nuotta-kummiksi!

Nuotta-kummina mahdollistat monia asioita: suomalaisissa kristillisissä tapahtumissa, aktioissa, kouluissa ja paikoissa, joissa nuoret ovat. Unelmana on antaa Nuotta-lehti jokaiselle peruskoulun 9.-luokkalaiselle (50 000 lehteä).

1. NUOTAN JAKAMISEN

Virossa on 400 000 alle 30-vuotiasta nuorta, ja vain 0,5 %:lla on seurakuntayhteys. Nuotta tekee Pluss-nimistä lehteä yhdessä virolaisten kanssa. www.nuotta.com/pluss

2. NUOTAN KÄÄNTÄMISTÄ VIRON KIELELLE.

3. RADIO DEISSÄ KUULTAVAN NUOTTA-TAAJUUDEN TEKOA

(keskiviikkoisin klo 19:35) ja INTERNET-SIVUJEN KEHITTÄwww.nuotta.com). Nuotan www-sivuilla MISTÄ (www.nuotta.com). käy satoja ihmisiä päivittäin, ja radio tavoittaa kymmeniä tuhansia nuoria viikoittain.

Tarvitsemme rukoustasi ja taloudellista tukeasi tämän mahdollistamiseksi. Haastammekin sinut mukaan! Annetaan yhdessä sellainen lahja, joka kantaa hedelmää aina taivaaseen asti. Kukin antakoon ”Kukin sen mukaan kuin on mielessään päättänyt, ei vastahakoisesti eikä pakosta, sillä iloista antajaa Jumala rakastaa.” (2. Kor. 9: 7) Ryhdy Nuotta-kummiksi tulostamalla lomake osoitteesta www.nuotta.com/ryhdy-nuotta-kummiksi.html tai soittamalla numeroon (09) 251 39 230. Nuotta-medialähetystyön tilitiedot • tilinumero: 800015-779195 • viite: 10078 89200 42470 01519 • keräyslupa 1293 A


Joulu

ilman kotia Joulu on perheen kanssa yhdessäolon aikaa. Entäs jos ei ole kotia, jossa viettää joulua? Tänäkin vuonna joulua viettää ainakin 7 000 asunnotonta.

OMA VIKA, KUN ON ALKANUT PUMMIKSI Joskus saatetaan ajatella, että asunnottomuus ja yhteiskunnasta syrjäytyminen ovat täysin ihmisen omaa syytä. Syrjäytymiseen liittyy usein monenlaisia tekijöitä ja monien ongelmien kasautuva vyyhti. Monilla kadun eläjillä jo lapsuus on ollut rankka ja elämän edellytykset ovat olleet heikot. Koti on saattanut olla väkivaltainen, heidät on otettu huostaan, ja he ovat saattaneet joutua kiertämään eri laitoksissa läpi elämänsä. Toisaalta syrjäytyneiden asunnottomien joukossa on myös korkeakoulutettuja ihmisiä, jotka vasta jokin elämässä tapahtunut yllättävä kriisi on ajanut pohjalle. Diakoni Marko Ajanki kertoo esimerkin suomalaisesta miehestä, joka työskenteli rakennustyömiehenä ympäri maailmaa. − Rakennustyömaalla hänelle tapahtui työtapaturma, jossa hän sai kovan tällin päähänsä. Loukkaantumisen seurauksena hän joutui työttömyyskierteeseen, jossa hän ajautui käyttämään päihteitä, hän kertoo. Suomen korkeasti arvostettu sosiaaliturvasysteemi saattaa joissain tapauksissa kohdella esimerkiksi työtapaturman kohdanneita ihmisiä hyvinkin tylysti ja ajaa sosiaaliturvan ulkopuolelle. Eräs mies oli onnettomuuden seurauksena loukkaantunut vakavasti ja oli loukkaantumisen seurauksena täysin työkyvytön. Asiantunteva erityislääkäri antoi pätevän lausunnon miehen työkyvyttömyydestä. Kela kuitenkin passitti miehen lääkäriin, jossa lausunto oli toinen ja miestä kehotettiin hakemaan työtä. Koska mies ei työkyvyttömyytensä takia

20

Nuotta 12/2009 | www.nuotta.com

kyennyt kuitenkaan työtä tekemään, joutui hän pattitilanteeseen − ilman minkäänlaisia tuloja tai sosiaaliturvaa. Tällä hetkellä kyseinen mies saa apua oman seurakuntansa diakoneilta. Syrjäytymiseen liittyy siis usein niin omiin valintoihin liittyviä syitä kuin ihmisestä itsestään riippumattomiakin syitä.

ONKO TOIVOTTOMIA TAPAUKSIA? Usein toimintakeskus Mustan Lampaan kävijät ovat ihmisiä, joiden kohdalla esimerkiksi kunnan sosiaalityöntekijä on kokenut ajau-

Musta Lammas PÄIVÄKESKUS MUSTA LAMMAS Tampe-

reella on ruokapaikka, pesupaikka ja olohuone niille ihmisille, joilla ei omia ole. TYÖNTEKIJÄT NEUVOVAT ja avustavat erilaisten anomusten ja hakemusten laatimisissa, muun muassa toimeentulotuki, hoitotuki. Lampaasta tehdään tarvittaessa kotikäyntejä. tuvansa epätoivoon todeten, että ihminen on toivoton tapaus, jota on mahdotonta enää auttaa. − Mustan Lampaan toiminta lähtee kristillisestä ihmiskäsityksestä, jonka mukaan jokaisella ihmisellä on ihmisarvo huolimatta hänen elämäntilanteestaan tai teoistaan. Syrjäytyneet ja asunnottomat ihmiset eivät ole sen huonompia ihmisiä kuin me muutkaan, Mustan Lampaan työntekijä Marko Ajanki painottaa ja jatkaa:

− Me, joilla menee hyvin, olemme sen meidän hyvinvointimme velkaa heille, joilla on vähemmän.

ETTEI KUKAAN OLISI JOULUNA YKSIN Tänä jouluna Mustassa Lampaassa vietetään neljättä kertaa Mustan Lampaan joulua. Päiväkeskuksen ovet avautuvat joulunviettoon aattona klo 11.30 ja sulkeutuvat vasta tapaninpäivänä iltapäivästä. Kymmenten vapaaehtoisten ja Mustan Lampaan vakituisten työntekijöiden voimin päiväkeskuksessa järjestetään joulunpyhien ajaksi yöpyminen, ohjelmaa, hartauksia, ruokaa ja joululahjojakin heille, jotka joutuisivat muutoin esimerkiksi vaeltamaan joulunkin kaduilla yksin. Mustan Lampaan jouluun voi osallistua esimerkiksi lahjoittamalla muutaman euron arvoisia kodittomille jaettavia joululahjoja, kuten karamellipussin, sukat, shampoon tai deodorantin. Viime vuonna Mustan Lampaan joulussa oli yhteensä 450 kävijää. Mustan Lampaan joulunvietto alkaa jo jouluviikolla, kun 22. 12. vähäosaisille jaetaan 500 joulukassia, jotka sisältävät jouluruokia ja taloustavaraa 40 euron arvosta. Kasseista sata viedään koteihin sairaille ja heille, joilla on liikkumisvaikeuksia.

EI ASUNNOTTOMUUS TARTU Asunnottomuuden ja syrjäytymisen ongelman ratkaisemisessa ei ole varsinaisesti kyse asuntojen puutteesta. Ei tarvitse olla päättäjä, sosiaalityöntekijä tai diakoniatyöntekijä, että pystyy auttamaan.


Faktaa: SUOMESSA on yli 7 000 yk-

sinäistä koditonta, ja heistä 3 000 asuu Helsingissä. YHTEENSÄ 177 kunnassa on asunnottomia, mutta monissa näistä kunnista asunnottomia henkilöitä on vain yhdestä kahteen.

− Ei asunnottomuus tartu, se on hoidettavissa, ja lääkkeenä voi toimia teistä jokainen, kommentoi eräs asunnoton Helsingissä järjestetyssä asunnottomien yössä, kun asunnottomilta itseltään kysyttiin, millaisia ratkaisuja he toivoisivat ongelmiinsa. Auttamisessa keskeistä onkin apua tarvitsevan ihmisen kuuntelu: Mitä hän todella tarvitsee? Ystävää, apua käytännön asioissa, ruokaa vai jotakin muuta. Tavallinen, kenelle tahansa eteen tuleva tilanne on se, kun jokin ihminen tulee kadulla pummaamaan rahaa. − Monesti saattaa olla, että pummattu raha menee alkoholiin, ja se ei kyseistä ihmistä auta. Tällaisessa tilanteessa kannattaa kysyä, mihin ihminen rahaa tarvitsee. Jos hän sanoo tarvitsevansa sitä ruokaan, voi esimerkiksi tarjoutua ostamaan hänelle kaupasta ruokaa. Jos hän ei ota apua vastaan, hän tuskin on niin pahassa pulassa, että olisi ruokaa todella tarvinnut, Marko Ajanki neuvoo. − Tärkeintä kuitenkin näissä asunnottomien kohtaamisissa on ystävällinen suhtautuminen ihmiseen kuin keneen tahansa ihmiseen, hän painottaa. Eräs syrjäytynyt onkin todennut, että pahinta asunnottomuudessa on se, että heitä kohdellaan täysin b-luokan kansalaisina. Esimerkiksi maahanmuuttajien syrjäytymisen yhtenä taustatekijänä on todettu olevan naapuruston asenne maahanmuuttajiin. Koska ongelmien kasautumisen vyyhti alkaa usein jo varhain lapsuudessa, jo nuoret koululaiset voivat olla auttamassa syrjäytymisvaarassa olevia ihmisiä. Se tapahtuu yksinkertaisesti olemalla

niiden tukena, joilla on vaikeuksia koulunkäynnin kanssa ja olemalla niiden ystäviä, jotka ovat erilaisia ja joilla ei ole ystäviä. Vähintäänkin tulee olla itse syrjimättä ketään.

KUKA ON LAUPIAS SAMARIALAINEN? Jeesuksen kertomus laupiaasta samarialaisesta on totta tänäänkin. Marko Ajanki kertoo tilanteesta, jossa Helsingin Hakaniemessä eräs 12-vuotias diabetesta sairastava tyttö oli saanut sairauskohtauksen ja tuupertunut kadulle. Kukaan ei ollut auttanut häntä, vaan ihmisen olivat kävelleet ohi, kuten ihmiset laupias samarialainen -kertomuksessakin. Kaksi laitapuolenkulkijaa olivat huomanneet tytön. He alkoivat selvittää, mikä hänellä on hätänä ja mitä tulisi tehdä. He olivat ostaneet hänelle verensokeria nostattavaa syötävää, mikä oli auttanut, ja tyttö oli selviytynyt. − Tämän päivän tienpuolessa makaavan ohi kulkevia ihmisiä ovat ehkä sosiaalityöntekijät, päättäjät, kirkon työntekijätkin − he, joiden juuri pitäisi auttaa. Ja laupias samarialainen on ehkä juuri se halveksittu laitapuolenkulkija tai vaikkapa somali, joka pysähtyy ja auttaa, Ajanki pohtii. − Jos joskus näkee ihmisen makaavan kadulla, saattaa usein ensimmäinen ajatus olla, että hän on sammunut

alkoholin vaikutuksesta. Kyseessä saattaa olla myös sairaskohtaus. − On erittäin tärkeää, ettei vaan kävele ohi. Jos ei ole rohkeutta esimerkiksi herätellä ihmistä, voi tällaisessa tilanteessa esimerkiksi soittaa 112:een ja varmistaa, onko kukaan jo ilmoittanut kyseiseen paikkaan tuupertuneesta henkilöstä, Ajanki neuvoo. Teksti Riikka Hämäläinen riikka.hamalainen@nuotta.com

Kuvat Marko Ajangin albumi ja SXC / Leroy Skalstad

Ilman huumoria tätä työtä on rankka tehdä. Ajanki kuvassa keskellä.

Nuotta 12/2009

21


Onko täällä

KILTTEJÄ LAPSIA? Joulun alla kaivataan kilttejä lapsia. Millaisia me Jumalan lapset olemme?

PITÄÄKÖ OLLA KILTTI? Me kaikki olemme Jumalan lapsia, ja Jumala on meidän oma Isämme. Aivan samalla tavalla kuin tavallisetkin isämme, myös taivaallinen Isämme laittaa meille sääntöjä ja rajoja, joita meidän täytyy totella. Monta kertaa meitä ärsyttävät kaiken maailman käskyt, ja haluamme olla mieluummin kapinallisia kuin kilttejä kullanmuruja. Eikö olekin helppoa pelastaa itsensä kiperästä tilanteesta valheella tai hauskaa heittää kaksimielistä vitsiä kaveriporukalla? On, mutta aina jää kiinni. Vaikka muut ihmiset eivät tajuaisi mitään, Jumala näkee kaiken. Joonakaan ei päässyt Raamatussa pakoon Jumalan tarkkoja silmiä vaan päätyi kalan vatsaan. Meidänkin tottelemattomuudellamme, synnillä, on seuraukset. Pienenä moni on jäänyt arestiin. Isä antoi kyllä anteeksi, mutta rangaistus piti kärsiä. Jumalan määräämä aresti olisi kuolema ilman Jeesusta. Jeesus itse kuoli meidän takiamme ja sovitti syntimme, koska tiesi, ettei täällä maailmassa ollut, eikä tulisi olemaan, täysin kilttejä lapsia. Jeesuksen takia saamme anteeksi tottelemattomuutemme, mutta se ei tarkoita, ettei meidän pitäisi pyrkiä eroon pahoista tavoistamme.

22

Nuotta 12/2009 | www.nuotta.com

PÄÄSEEKÖ TAIVAASEEN OLEMALLA KILTTI? Jotkut ajattelevat, että jos on riittävän kiltti, pääsee taivaaseen. Tidyy. Väärin menee. Vaikka kuinka olisi totellut vanhempia, auttanut Afrikan orpolapsia, osalJos sinulla on yhteys listunut jokaiseen Jeesukseen, pääset Pelastakaa kissat -keräykseen, käynyt taivaaseen. kirkossa tai saanut parhaimmat arvosanat koulussa, ei sillä vielä saavuteta pelastusta. Ainoa ratkaisu on Jeesus. Hänen ristintyöhönsä turvaamalla pääsemme taivaaseen. Meidän on usein vaikea ymmärtää, että saamme todella kaiken lahjaksi.


MILLOIN EI TARVITSE OLLA KILTTI? Jeesus ei rikkonut yhtäkään käskyä, mutta ei silti aina ollut kiltti. Hän ei pysynyt kiltisti hiljaa esimerkiksi fariseusten ja lainopettajien puristuksessa, vaan uskalsi sanoa mielipiteensä ja sai temppeliherrat sanattomiksi. Jeesus ei pyydellyt anteeksi, kun kaupustelijoiden pöydät lentelivät ja Jumalan Poika raivosi. Jeesuksella oli tehtävä. Siitä ei suoriuduttu vain kiltillä hymyllä ja toisten mielistelyllä. Hän puhui niin kuin se, jolle on annettu valta. Tässä maailmassa mekään emme saa tehtävää suoritettua eli evankeliumia eteenpäin pelkällä kiltteydellä, vaan sanomalla rististä, joka on hulluutta niille, jotka eivät usko. Sille nauretaan, mutta sen ei tarvitse pysäyttää meitä. Voimme ottaa mallia Jeesuksesta ja seistä lujina sen puolesta, mihin uskomme. Astutaan esiin sopivalla ja sopimattomalla ajalla (2. Tim. 4: 2).

VOIKO OLLA LIIAN KILTTI? Kiltteys on hieno piirre ihmisessä, mistä varsinkin ympärillä olevat nauttivat suuresti. Kiltti auttaa, passaa, sopeutuu, joustaa ja elää muutenkin usein asenteella ”kaikki käy”. Kilttinä saa helposti pisteet kotiin. Mutta mistä kiltteys kumpuaa? Todellinen kiltteyshän on vapaaehtoista. Jotkut kuitenkin ovat kilttejä, koska tuntuu, että on pakko. Tällaisille kilteille käy kaikki, koska he eivät uskalla sanoa ei. He uhrautuvat, koska hakevat hyväksyntää. He suostuvat pompoteltaviksi, koska pelkäävät hylkäämistä. Kiltit tekevät hankalat ja likaiset työt; niin kotona, koulussa kuin seurakunnassakin. Joillakin kiltteys on tapa kiillottaa eläOllaan kilttejä määnsä ja näyttää, kuinka hyvä on. Jotkut haluavat koulumenestyksellä todistaa Jumalan lapsia – arvoaan tai puskevat töitä numeroiden mutta ei ovimattoja. eteen toisten painostamana. On oltava jotain, eikä saa pettää toisten odotuksia. Kiltit saattavat kätkeä tunteensa syvälle, koska eivät uskalla tuoda niitä pintaan tai sanoa ääneen. Jos on eri mieltä eikä suostu kaikkeen, mitä pyydetään, joutuu hylätyksi. Kiltti ei kerro, jos on loukkaantunut, eikä pidä kiinni oikeuksistaan. Näin hän yrittää ostaa itselleen rakkautta. Hän saattaa pettyä ja katkeroitua, jos ei saa teoistaan kiitosta. Vaarana tunteiden piilottamisessa on, että joskus ne räjähtävät ulos: surut, pettymykset, haavat, viha, katkeruus... Kaikkia ei edes voi miellyttää, ja siksi monet kiltit joutuvat kiusaajien silmätikuiksi. Silloin kiltit eivät uskalla nousta vastarintaan, vaan yrittävät kestää kaiken hiljaisuudessa. Ei kuulosta hyvältä. Kiltteys tekee kipeää, kun sitä on liikaa. Miten muuttua? Joidenkin kohdalla se lähtee siitä, että myöntää valehtelevansa itselleen ja muille. En ole näin kiltti oikeasti! Tunteet täytyy purkaa ulos ja uskaltaa olla aito. Muille ympärillä se voi olla isku vasten kasvoja, varsinkin niille, jotka ovat tottuneet käyttämään kiltteyttäsi hyväksi. Raja on kuitenkin vedettävä. Sinun ei tarvitse ole kenenkään pallo, jota pompotellaan. Kun ei suostu kaikkeen, oppii olemaan myös rehellinen. Loppupeleissä myös arvostetaan enemmän sellaista, joka tietää paikkansa ja arvonsa, ja osaa sanoa ei. Mistä arvo löytyy? Jumalasta, joka rakastaa meitä ja on luonut meidät kuvakseen. Ollaan kilttejä Jumalan lapsia – mutta ei ovimattoja.

Teksti Susanna Sarimaa susanna.sarimaa@nuotta.com

Kuva SXC / Jade Colly


24

Nuotta 12/2009 | www.nuotta.com


Nuotta 11/2009 25 NUOTTA-PISTE MAATA NÄK Y VISSÄ -FESTAREILLA 2009


Pekka Rahkonen Satu Petri Pelkonen

-

1. Moos. 3: 6 Ja vaimo näki, että siitä puusta oli hyvä syödä ja että se oli ihana katsella ja suloinen puu antamaan ymmärrystä;

26

Nuotta 12/2009 | www.nuotta.com

1. Moos. 3: 4,5 Niin käärme sanoi vaimolle: ”Ette suinkaan kuole; vaan Jumala tietää, että sinä päivänä, jona te siitä syötte, aukenevat teidän silmänne, ja te tulette niinkuin Jumala tietämään hyvän ja pahan.”

1. Joh. 4: 1 Rakkaani, älkää jokaista henkeä uskoko, vaan koetelkaa henget, ovatko ne Jumalasta; sillä monta väärää profeettaa on lähtenyt maailmaan.


N UOTA N MA R R A S R I S T I K KO

Mikko Piiroinen

Ratkaisu seuraavan Nuotan tapahtumatorilla.

27

Nuotta 11/2009 | www.nuotta.com


JA MÄÄ Koonnut Johanna Hartikainen Lähetä uutisvinkki Nuottaan osoitteeseen uutisvinkki@nuotta.com

KOTIMAASTA NUORET TOIVOVAT AIKUISTEN PUUTTUVAN JUOMISEEN Vantaalla tehdyn kyselytutkimuksen mukaan noin 70 prosenttia yläkouluikäisistä vantaalaisista odottaa aikuisten puuttuvan nykyistä enemmän nuorten juomiseen. Kolmasosa alkoholia käyttävistä nuorista kertoi, että ainakin toinen vanhempi suhtautuu päihteiden käyttöön hyväksyvästi. Ennaltaehkäisevää päihdetyötä on viime vuosina lisätty Vantaan alueella. Yläkouluikäiset itse näkevät vanhempien päihteettömän esimerkin ja hyvän lapsi –vanhempisuhteen parhaina ennaltaehkäisevänä keinona. Poliisin keinoihin kuulu-

vat rikesakkojen antaminen, oikeus tutkia, onko alaikäisillä mukana alkoholijuomia, ja alaikäisen hallusta löytyneiden alkoholijuomien hävittäminen. Nuoria työnsä kautta kohtaavat arvelevat, että niin sanotusta kaverivanhemmuudesta johtuva rajojen puuttuminen saa alkoholia käyttävät nuoret toivomaan aikuisten puuttumista juomiseensa. Nuorten alkoholinkäyttöä käsittelevä kyselytutkimus toteutettiin Vantaa välittää -hankkeen ja Elämä on parasta huumetta ry:n yhteistyönä vuosina 2007, 2008 ja 2009. www.vantaanlauri.fi Kuva SXC / Jesse Therrien

MAAILMALTA SIKAINFLUENSSAA TORJUTAAN RUKOUSOPPAALLA Yhdysvaltalaisen The Assemblies of God -järjestön kansallinen rukouskeskus (NPC) on julkaissut sikainfluenssaan keskittyvän rukousoppaan. Sen tarkoituksena on toimia niin yksityishenkilöiden kuin seurakuntienkin apuna rukoustaistelussa H1N1-virukseen liittyvien seikkojen puolesta.

Oppaan luettelemiin rukousaiheisiin kuuluvat muun muassa viisauden pyytäminen hoitohenkilökunnalle, tartunnan saaneiden parantuminen, rokotteiden saatavuuden paraneminen ja Jumalan varjelus. NPC:n henkilökunta on myös kiinnostunut kuulemaan palautetta pastoreilta ja rukouspiirien vastaavilta. Tarkoituksena on julkaista joka kuukausi ilmestyvässä uutiskirjeessä todistuksia siitä, miten Jumala on

MAATA NÄKYVISSÄ TORJUI SIKAINFLUENSSATARTUNTOJA TEHOKKAASTI

Noin 70 prosenttia yläkouluikäisistä vantaalaisnuorista odottaa aikuisten puuttuvan enemmän nuorten juomiseen.

toiminut rukouksen kautta. Englanninkielisen rukousoppaan voi ladata osoitteesta: http://prayer.ag.org http://rss.ag.org

OPISKELIJAT KERÄSIVÄT KENKÄRAHOJA IRAKIN LAPSILLE Yhdysvaltain Oklahomassa sijaitsevan Oral Roberts Universityn (ORU) opiskelijat hyödynsivät neuvottelutaitojaan ja lahjoittivat uudet kengät lähes 4 000 irakilaislapselle. Viimeistä vuosikurssiaan suo-

VAINOTUN KIRKON UUTISIA MALESIASSA TAKAVARIKOITIIN 15 000 RAAMATTUA Malesian viranomaiset ovat takavarikoineet lähikuukausien aikana yli 15 000 Raamattua. Syynä on raamatunkäännöksessä esiintynyt sana ”Allah”, joka tarkoittaa Jumalaa. Valtaosa Malesian väestöstä on muslimeja, ja sana ”Allah” viittaa myös islamin jumalaan. Siksi sana on varattu muslimien käyttöön. Indonesiasta maahan tuotujen Raamattujen takavarikointi nostattaa todennäköisesti vähemmistöt vastarintaan, sillä Malesiassa vi-

28

Nuotta 12/2009 | www.nuotta.com

ranomaiset toimivat valtauskonnon ehdoilla. www.google.com/hostednews

PASTORI AMMUTTIIN KOTIMATKALLA YLISTYSKOKOUKSEN JÄLKEEN Kaksi naamioitunutta al-Shabaab -muslimijoukkojen miliisiä ampui mogadishulaisen pastorin Somaliassa tämän ajaessa kotiin ylistyskokouksen jälkeen. Mogadishulaisen pastorin, Ali Hussein Weheliyen surma tapahtui jo lokakuussa, mutta tieto siitä pääsi julkisuuteen

vasta kuukautta myöhemmin. Joshua Projectin esittämän arvion mukaan 99 prosenttia Somalian väestöstä on muslimeja, joten maan kristityt elävät vaikeissa olosuhteissa. Somaliassa on kuitenkin sadoittain kristittyjä, jotka kokoontuvat maanalaisissa seurakunnissa. Myös murhattu Ali Hussein Weheliye oli maanalaisen seurakunnan pastori. Suurin osa al-Shabaabin joukoista koulutetaan al-Qaidan tai talebanien leireillä Pakistanissa. AlShabaab on ottanut tavoitteekseen hävittää kristityt koko Somaliasta, ja Ali Hussein Weheliye oli tänä

Pohjoismaiden suurimman kristillisen nuorisotapahtuman, Maata Näkyvissä -festareiden järjestäjät varautuivat huolella sikainfluenssan leviämismahdollisuuden ehkäisemiseen. Ihmisiä kehotettiin etukäteen jättämään tapahtuma väliin, jos heillä tai heidän lähipiirissään oli influenssatartuntaan viittaavia oireita. Hygienia huomioitiin festareilla aiempaa tarkemmin. Festarivieraita kehotettiin välttämään kättelemistä ja halaamista, pesemään kätensä usein ja yskimään käsien sijasta hihaansa. Ehtoollista nautittiin yhteismaljan sijaan muovisista erillispikareista.

rittavat ORU:n opiskelijat saivat markkinoinnin johtamisen kurssilla tehtäväkseen neuvotella mahdollisimman alhaisen hinnan kenkäparia kohti. Neuvottelukierroksen tulos oli 1,26 dollaria (n. 0,85 euroa) paria kohti, ja hintaan saatiin sisällytettyä myös kuljetus Irakiin. Rahaa kerättiin oppilaitoksen kaksi kertaa viikossa järjestettävissä jumalanpalveluksissa kolehdin muodossa. 5 000 dollarin (n. 3 362 euron) kolehtituloilla saatiin lähetettyä Irakiin 3 969 kenkäparia.

vuonna jo viidestoista Somaliassa surmattu kristitty. www.wnd.com

IRANILAISKRISTITTYJEN 259 PÄIVÄN VANKEUS PÄÄTTYI Lähes yhdeksän kuukautta uskonsa tunnustamisen tähden vankilassa olleet iranilaisnaiset ovat päässeet vapauteen. Noin 30-vuotiaat kristityt naiset pidätettiin maaliskuussa ilman virallista syytettä. Kuukauden kuluttua vangitsemispäivästä syyksi ilmoitettiin laittomiin kokoontumisiin osallistuminen ja maan turvallisuuden vastainen toiminta. Elokuisessa oikeudenkäynnissä heitä kuulusteltiin heidän vakaumuksestaan, eivätkä he suostuneet


Seitsemän lääkärin ja neljän sairaanhoitajan infektioryhmä oli paikalla kaiken varalta. Heidän hoitoonsa hakeutui ainakin kymmenen nuorta, joista viidellä todettiin influenssaoireita. Sleyn nuorisotyön johtaja Juha Heinonen arvioi sikainfluenssan vähentäneen festareiden yleisömäärää noin kymmenellä prosentilla. www.maatanakyvissa.fi www.evl.fi

KAUNEIMPIA JOULULAULUJA LÄHETYSTYÖN HYVÄKSI Suomen Lähetysseuran perinteiset kauneimpien joululaulujen yhteislaulutilaisuudet kokoavat vuosittain lähes miljoona suomalaista laulajaa ja kuulijaa.

Vuonna 1973 alkanut perinne toteutetaan lähetystyön hyväksi, sillä joululaulutilaisuuksissa koottu kolehti lahjoitetaan Suomen Lähetysseuran kautta tehtävän lähetystyön tukemiseksi. Eri paikkakuntien seurakuntien järjestämien tilaisuuksien lisäksi Lähetysseura järjestää Maailman kauneimmat joululaulut -konsertin Helsingissä 11. 12. Esiintyjinä kuullaan muun muassa Jari Sillanpäätä, Tarja Turusta ja Mikko Kuustosta. Myös jouluisten soittoäänten hankkimisella voi tukea lähetystyötä Suomen Lähetysseuran joulukeräyksen kautta. www.kauneimmatjoululaulut.fi www.mission.fi

ORU:n projekti toteutettiin yhteistyössä World Compassion -järjestön Shoes That Save (Pelastavat kengät) -ohjelman kanssa. Vastaavanlaisilla hankkeilla Irakiin lähetetään lähes 10 000 paria kenkiä. ORU on evankelista Oral Robertsin perustama yhteiskristillinen, taideaineita painottava yliopisto, jossa on opiskelijoita 56 maasta. www.christiannewswire.com Kuva SXC / Jean Scheien Yhdysvaltalaisopiskelijat lahjoittivat uudet kengät lähes 4 000 irakilaislapselle.

ehdotukseen kieltää uskonsa Jeesukseen suullisesti sekä kirjallisesti. Naisia pidettiin pahamaineisessa Teheranin vankilassa 259 päivän ajan, eikä heille järjestetty vankeuden aikana asianmukaista terveydenhoitoa. Vaikka naiset ovat päässeet palaamaan koteihinsa, vielä ei ole tiedossa, liittyykö vapautukseen joitakin ehtoja tai rajoituksia. Iranin viranomaisten toistuva käytäntö on järjestää jo vankilasta vapautuneille lisäoikeudenkäyntejä tai laatia entisten vankien allekirjoitettavaksi asiakirjoja, jotka rajoittavat heidän liikkumistaan tai toimintaansa. Maailmassa on arviolta 100 miljoonaa kristittyä, jotka kärsivät kuulusteluista, pidätyksistä ja jopa

joutuvat kuolemaan sen tähden, että uskovat Jeesukseen. Lisäksi on miljoonia, jotka elävät uskonsa tähden syrjittyinä. http://christiannewswire.com

GOSPEL FOR ASIAN TYÖ VAARASSA INTIASSA Gospel for Asian lähetit kokevat toistuvasti vainoja hinduvaltaisissa maissa. Lokakuussa joukko kristinuskoa vastustavia paikallisia ryntäsi keskeyttämään Intian Maharashtrassa pidetyn ylistyskokouksen. Yksityishenkilön kodissa pidetyn kokouksen uhattiin jäävän viimeiseksi. Jokin aika sitten Gospel for Asian työntekijä oli todistanut 15 perheen uskoontulon samassa kylässä. www.assistnews.net

I H M I N E N

2009

Vainotut kristityt ÄÄRIMUSLIMIT HYÖKKÄSIVÄT KRISTITTYJÄ VASTAAN Gojran alueella Pakistanissa. Seitsemän kristittyä tapettiin, 19 loukkaantui, yli sata kotia ryöstettiin ja poltettiin maan tasalle. Luitko edellä olevan tekstin kuin päivän sanomalehden, ajattelematta sen enempää mitä siinä kerrottiin? Vai tunsitko seitsemän perheen tuskan heidän menettäessään rakkaan perheenjäsenensä väkivaltaisen kuoleman kautta? Tunsitko haavoittuneiden kivut ominasi? Aistitko lasten ja äitien pakokauhun ja pelon, kun heidän kotinsa hävitettiin? Kaikki tämä tapahtui kaksi kuukautta sitten. Älä unohda vainottuja. Sinä olet heidän kanssaan yhtä perhettä, Jeesuksessa. Vainottuja veljiäsi ja sisariasi on noin sadassa maassa eri puolilla maailmaa. Heidän lukumääränsä on suuri, yli 200 miljoonaa. Älä unohda heitä. Anna heidän kohtalonsa koskettaa. Sinulle vainot ovat todellisuutta juuri nyt, kun luet tätä. Rukoile! Lisätietoa www.rakasihminen.fi

Nuotta 12/2009

29


J E ESUS M ES ES S Ä Aarni Seppälä

Mikko – keskustelu Tiedosto

Muokkaa

Toiminnot

Työkalut

Ohje

Plus!

Mikko <miksu@nuotta.com>

Paula sanoo: Hyvää joulua Mikko! Mikko sanoo: No just. Hyvää todellaki... äiti vaa juo ja isästä ei taaskaan oo kuulunu mitään. Vois se ees jonku kortin lähettää, mut eihän se välitä yhtää. Että kiitos vaa Paula sanoo: Hei anteeks! Mä ajattelin, että sulle vois toivottaa hyvää joulua ilman, että pahotan sun mielen. Mitä oot tehny tänää? Mikko sanoo: No en paljoo mitää. Yrittäny vahtii äitiä, ettei se tee mitää tyhmää ja ollu pikkusiskon kaa. Ostin siskolle lahjaks sellasen pehmolelun, et sille tulis parempi mieli, ja se tykkäs siitä. Ehkä ainoo hyvä asia tänää. Paula sanoo: Hyvä kuulla, että oot pitäny Veerasta huolta. Voisinpa auttaa jotenki... Mikko sanoo: Vissii joo. Oot varmaa ihan tyytyväinen siellä perhees kanssa... Paula sanoo: Älä viiti Mikko. Tiiät ettei meilläkään kaikki oo ihan kohallaan. Vois meidän porukatki olla riitelemättä, ees nyt ku on joulu... Joulun tarkotus ois kuitenki olla rauhassa ja hiljentyä Taivaan Iskän eessä eikä tapella esim. siitä onks meillä tarpeeks lahjoja vai ei. Mikko sanoo: No jos mulla ois ees yks, nii oisin tyytyväinen. Tai en ees tarvis sitäkää, mut ehjä perhe ois kiva. Tai jos äiti vaa vois olla juomatta...

AB No onneks meillä on Jeesus, sehän on kuitenki joulun tärkein juttu ja pysyy, vaik meiän joulu ois millanen. Paras ja ainoo oikee joululahja löytyy siitä, et Jeesus synty kuollakseen meiän puolesta! Huomenna ois kirkolla joulupäivän messu, toivottavasti nähään siellä. Oot rukouksissa Mikko.

Lähetä Haku


KOHDEMAITA: Viro, Etelä-Afrikka, Bus4life, Trans-

form-välimeri: Italia, Espanja, Kreikka, Turkki, Israel, Pohjois-Afrikka.

29.–31.1.2010 Ryttylä, KL-opisto

Lähtisitkö ensi kesänä lyhytaikaiseen lähetystyöhön? Revoluzone haastaa sinut kyselemään omaa paikkaasi lähetystyössä ja tarjoaa mahdollisuuden oppia paljon uutta siitä, mitä on elää kristittynä ja Jeesuksen todistajana. Hinta: 30 €. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: SEKL, www.nm., nuorisotiimi @sekl. tai 019 779 2289.

form-välimeri: Italia, Espanja, Kreikka, Turkki, Israel, Pohjois-Afrikka.

Suomen Ev.lut. Kansanlähetys, Opiskelija- ja koululaislähetys ja Operaatio Mobilisaatio ylpeänä esittävät

KOHDEMAITA: Viro, Etelä-Afrikka, Bus4life, Trans-


S EU R I S K AV E R I

Koonnut Johanna Välimäki

Mun kuva

MINÄ KUKA: Anne Halonen, 17 vuotta HARRASTUKSET: pianonsoitto, hiihto TULEVAISUUDESSA HALUAN :

normaalin perheen, hyvän työpaikan ja nähdä vaivaa hyvän asian puolesta OLEN HYVÄ: kokkaamisessa ja käsitöissä ÄRSYTTÄVINTÄ MAAILMASSA:

ylimieliset ihmiset

SEURAKUNTA PARASTA UTSJOEN SEURAKUNNASSA:

Yhtenäisyyden ja hyväksynnän tunne. Nuorten porukassa kaikki tuntee toisensa eikä helposti jää ulkopuolelle. Myös nuorisotyöntekijämme Juha on ehdotonta tähtijoukkoa. TIENI SEURAKUNTAAN :

Olen pienestä pitäen ollut mukana srk-kuvioissa ja se jatkuu edelleen. Äitini on uskonnonopettaja, ja olen käynyt pyhäkoulussa lapsena. Jeesus on siis kulkenut mukana koko elämän.

USKO RAAMATTU:

En lue kauheasti, mutta ikävien juttujen sattuessa kohdalle Raamattu antaa uskomatonta voimaa ja lohtua. PARAS KOHTA RAAMATUSSA:

Luuk. 17: 22−37. Luimme kohdan joskus nuortenillassa ja se sytytti minut. Jeesuksen paluusta kertova kohta on kaikinpuolin pelottavan ihmeellinen ja jättää myös jälkeensä ihmeellisen tunteen. PARASTA USKOSSA:

Voi olla rauhassa ilman pelkoa.

JOULU-NOPEET KOTI : ruokapöytä LAHJAT: kivoja KINKKU VAI KALKKUNA:

kinkku LAULU: Sylvian joululaulu PERINNE: joulukirkko

SEURISTERVEISET SUOMEN KATOLTA, EU: N POHJOISIMMASTA PITÄJÄSTÄ!

32

Nuotta 12/2009 | www.nuotta.com

UTSJOEN SEURAKUNTA


Nuotta 12/2009

33


H

H

HAH HEH

HAH

HAH HAH

Mikä meitä HAH HEHnaurattaa? HEH HEH

HEH 1

Komediat ja YouTube-pätkät tarjoavat meille huumoria laidasta laitaan. Kaikelle ei kuitenkaan kannata nauraa. Sen sijaan, että Me vuokrattiin kavereiden kanssa Brüno-niminen kyllästäisimme elokuva, joka kertoo itävaltalaisesta muotitoimittaitsemme kaikenlaijasta, joka on stereotyyppinen homo. sella huumorilla, on Se oli kaksimielisen huumorin kyllästämä: oli per- hyvä valita vastuulvoilua nahkaisissa alushousuissa ja itsensä paljaste- lisesti, mitä katsoo, lua viattomille ihmisille, ja kaiken lisäksi siinä pilkat- ja kyseenalaistaa tiin ihmisiä, jotka vierastavat homoseksuaalisuutta. oma huvittuneiKaverit ei pystyny hillitsemään itseään, ne nauro suutensa: ihan vääränä. Leffan loputtua ne alko ihmettelee, et Mille minä oimiks mua ei naurattanu. Ja mä tyhmä sit sanoin, et keastaan nauran? mun mielestä toi ei oo hyvää huumoria: se on kaksNauranko toisen mielistä ja ihmisiä mollaavaa. Kaikki alko avautuu häpeälliselle timulle, etten mä tajuu huumorista mitään ja tuomitlanteelle, tietylle sen vaan kaikki. Sain tiukkapipon leiman otsaani. ihmisryhmälle tai alapääjutuille, jotka edustavat pikemminkin ihmisen kieroutunutta suhtautumista seksuaalisuuteen kuin komediagenreä?

HAH

HAH 34

Nuotta 12/2009 | www.nuotta.com

HAH

Huumori maustaa elämän. Nauru päivässä piristää kaamoksenkin. Mutta voiko huumori joskus mennä yli? Voiko elämän mausteesta tulla mautonta? Nostamme esiin muutamia tilanteita, joissa vitsit ovat jääneet vaivaamaan.

Huumori ei ole vain makuasia; meille kerrotaan Raamatussa selvästi, mille kristityn ei sovi nauraa. ’’Rivoudet, typerät jutut ja kaksimielisyydet eivät teille sovi’’ (Ef. 5: 4). Uskomme myös, että jokainen yksilö on Jumalan luoma ja hänelle tärkeä. Toisten ihmisten pilkkaaminen on näin ollen Jumalan luomistyön halveksimista. Kysy itseltäsi aika-ajoin: naureskelisitko samoille asioille, jos todella ymmärtäisit, että Jeesus on kanssasi niin tietokoneella kuin leffateatterissakin? On rohkeutta kyseenalaistaa kavereiden käsitys hauskasta, silläkin uhalla, etteivät he täysin ymmärrä mielipidettämme. Meille on annettu tehtäväksi pitää huolta erityisesti uskovista ystävistämme (Gal. 6: 1). Oman mielipiteen ilmaiseminen voi laittaa

heidätkin pohtimaan, mikä on oikeanlaista viihdettä uskovalle.

ONKO MIKÄÄN PYHÄÄ? Monen mielikuva kristitystä on harmaaseen kolttuun pukeutunut isoäiti, joka arvostelee maailmanmenoa, ei taputa hengellisissä tilanteissa eikä naura yleisillä paikoilla. Nykypäivänä meidän kristittyjen näkökulma elämään on hieman muuttunut. Olemme löytäneet Raamatusta kehotuksen

Huumori ei ole vain makuasia, meille kerrotaan Raamatussa selvästi, mille ei kristityn sovi nauraa. iloita. Olemmeko kuitenkin menneet joissakin asioissa liian pitkälle pyrkiessämme todistelemaan olevamme sangen hauskaa ja


HAH HAH HAH HAH HEH HEHHEH 2

3

HEH

huumorintajuista Olin seurakunnan vapaaehtoisille järjestetyissä pikkujouluissa. Vapaaehtoisiin oli panostettu: tarjottiin joulusakkia? Pieni itseironia puuro ja paljon ohjelmaa. Esitykset huipentuivat Kappeliparodiaan. Lavalle asvoi olla paikallaan, jos se tehdään mui- teli porukka, joka alkoi näytellä seurakunnan tekemiä virheitä ja harharetkiä, ja jokaisen näytöksen päätteekta kunnioittaen. si näytettiin kyltti: ”Miksi ihmiset eroavat kirkosta? ” Kuitenkin kaiken Aluksi nauroin ihmisten mukana, koska osa jutuista hauskanpidon oli aika osuvia. Mutta sitten jutut alkoivat mennä väkeskellä tulee hän yli. Näyttelijät esittivät eri armolahjoja saaneita muistaa, että Jumala on pyhä, hän henkilöitä. He olivat rukoilevinaan ihmisten puolesta, ja esirukoiltavat alkoivat sitten tehdä erilaisia asioita: ei salli nimeään kotkottaa, nauraa, kieriä ynnä muuta. pilkattavan. Naureskelin vaivaantuneena muiden mukana, Ennen kuin heitämme ilmoil- mutta kotona iski huono omatunto. le ’’hengellisen sanoma. Kaikki rippikoulun vasvitsin’’, on syytä pohtia, keikahtaatuuhenkilöt antavat yhdessä kuko se herjan puolelle. Esimerkiksi van seurakunnasta. Jumalan tarjoamien armolahjojen Opetukset, hartaudet, vapaaväärinkäytön ei tulisi olla meille aika ja iltaohjelmat muodostavat naurun aihe vaan surun paikka. monen nuoren käsityksen seuraOlemmeko menneet liian kunnasta ja uskonasioista ylipitkälle pyrkiessämme päätään. Jos aiemmin päivällä on puhuttu Jeesuksen ristintyöstä, todistella olevamme saattaa iltaohjelmassa yleisesti sangen hauskaa ja riisuutuminen suunnata ajatukhuumorintajuista sakkia? set toisaalle. Hauskoilla iltaohjelmilla on Jumalan pyhyyden kunnioittamioma paikkansa rippikoulussa. nen ja hänen nimensä korottamiNiiden kautta riparilaiset oppivat nen ei ole vanhanaikaista. tuntemaan toisiaan ja heidän väRIPARIHUUMORIA YLI LAIDAN linen ryhmähenkensä paranee. Iltaohjelmassa on hyvä luoda Rippikoulun isosten ja vetäjien on turvallinen ilmapiiri, joka tukee hyvä pysähtyä miettimään ennen koko leiriä. Ennen jokaista leikleirin alkua, mikä on rippikoulun kiä ja sketsiä Olin viime kesänä riparilla isosena. Silloin kun itse on hyvä mietolin riparilaisena, isoset saivat keskenään suunnitella tiä: Miksi tämä iltaohjelmat, ja ne oli tosi hauskoja. Niiden sketsit ja juttu on niin leikit tekivät riparista ikimuistoisen. hauska? Mitä Viime kesänä, kun itse olin isosena, vetäjä halusi se ajaa takaa, tarkistaa kaikki leikit ja sketsit etukäteen. Tuntui siltä, ja voisiko jolleettä kaikki meidän ideat teilattiin. kin tulla epäEsimerkiksi viimeisenä iltana haluttiin tehdä vaatemukava olo? letka. Eli se, missä jaetaan porukka kahtia ja niiden pitää tehdä vaatteistaan solmimalla letka. Pisin voittaa. No, ei sitten saatu tehdä sitä. Mä en ymmärrä, eihän Teksti ja kuvat siinä kenenkään oo pakko riisuutua. Joanna Amemori


IHMEELLINEN viikonloppu Turussa Taas yksi ihmeellinen viikonloppu Turun Maata Näkyvissä -festareilla on ohi. Tuhannet nuoret saivat hiljentyä Jumalan sanan ääreen, nauttia hyvästä musiikista ja iloita uskovista ystävistä. Mikä kolahti festareilla?

Festareilta albumilistalle KUKA? Miika Luomaranta,

Sarasteen rumpali MISTÄ? Kuortaneelta MITÄ? Saraste soitti lauantain en-

Kristuksen läsnäoloa KUKA? Emerituspiispa Olavi Rimpiläinen, 72 v MISTÄ? Oulusta MITÄ? Olavi oli ensimmäistä kertaa festareilla.

Hän piti lauantaina kanavaa Uskon huoltoasema jumalanpalveluksesta. MIKÄ KRUUNASI FESTARIT? Olavin mielestä festarit nilkuttaisi ilman jumalanpalveluksia. Tapahtumasta tulisi vain ajanviete- ja opetustilaisuus. Ennen kaikkea messut tekevät Maata Näkyvissä -festareista hengellisten asioiden jakopaikan. ”Jumalanpalvelus on Kristuksen läsnäoloa ja yhteys seurakuntaan.”

36

Nuotta 12/2009 | www.nuotta.com

Miikalle debyyttilevyn julkaisu Maata Näkyvissä -festareilla merkitsi unelman toteutumista.

simmäisessä gospelkaivoksessa ja julkaisi samalla debyyttialbuminsa. Tunnelma oli katossa ja keikka oli upea! Bändiläiset tekivät lisäksi talkoohommia. TALKOOLAISINA? Sarasteen jäsenet ovat vuodesta toiseen olleet tekemässä töitä festareiden toteutumisen eteen. Miika toteaa, etteivät he enää osaisi olla festareilla ilman oman panoksen antamista. ALBUMILISTA? Debyyttilevy Kolme yötä hautausmaalla ja muita tarinoita nousi Suomen virallisen albumilistan sijalle 25. Miika kertoo tunteen olevan upea ja Sarasteen olevan kiitollinen levyn teossa auttaneille sekä erityisesti kaikille levyn ostaneille.


Yleisöä ja tunnelmaa riitti läpi viikonlopun.

Vuoden paras kansi!

Topit

Tässä ne nyt ovat! Vuoden parhaat Nuotta-kannet. Ääniä annettiin yli 1000 kappaletta, ja paras voitti!

1. JUMALANPALVELUKSET

Perjantain ehtoollisjumalanpalvelus keräsi avauspäivänä suurimman osallistujajoukon. Valtavalla porukalla Jumalan eteen hiljentyminen ja ehtoollisen nauttiminen – wau!

����

2. SIKA

Lavalla oli ja pysyi. Festarikansa toimi fiksusti, hygienia ja infektiotiimi pelittivät, eikä possulle annettu valtaa.

����������

����������

�����

����

3. SADE

Viimeistä kertaa, kenties koskaan. The Rain tarjoili musiikkia monipuolisesti eri levyiltä ja jäi komeasti tauolle festareiden pääkonsertissa.

Hyvillä järjestelyillä ja ennen kaikkea Jumalan varjeluksella säästyttiin sikainfluenssalta.

Flopit on perusteltua ja tarpeellista, mutta sadeHyvästä meiningistä nauttisi vielä enemmän, keli ja pitkät jonot jos uupumus ei vainoai- eivät hymyilytä. si salakavalasti. 1. VÄSYMYS

3. PALUU ARKEEN 2. ULKONA ODOTTELU

Hallin tyhjentäminen

������� �������� ��������������������������� ��������������������������� ���������������������������� ������������������������� ������������������������

arkeen Jumalan sanan ääressä vietetyn viikonlopun jälkeen? Onneksi Jeesus kuitenkin lupaa antaa voimia jaksaa arjenkin keskellä.

Kuka tahtoisi lähteä kotiin puuduttavaan

����������������� ������������������������������ ������������������������������ ����������������������������� ���������������������������� ���������������

����

����

����

����

����

����

�����

����

Avoin ja ihmisläheinen Jumalan seurakunta!

������

KUKA? Anni, Aani, Janger, vuoden

festariseurakunnasta Kangasalta. MITÄ? Aani nautti festareista noin

yhdeksänkymmenen kangasalalaisnuoren kanssa. Hän pohtii saattavansa lähteä talkoolaiseksi ensi vuonna.

���������������������� ���������������������� ������������������������ ������������������������ ���������������������� ��������������������

������� �������� ���������� ���������� ��������� �������� ���������� ��������� ���������� �������� ��������� ��������� ��������� ���� ���������� ��������

������������������������������������������������������������������ ���������������������������������������������������������������������������

VUODEN FESTARISEURAKUNTA?

Kangasalan seurakuntanuoret ovat olleet vuodesta toiseen suurella porukalla ja hyvällä meiningillä Maata Näkyvissä -festareilla. Aani toteaa tittelin haun ja saannin olleen hyvä tilaisuus näyttää muille, että seurakunnan nuorisolla menee hyvin. Sitä kautta Kangasala voi myös olla rohkaisemassa muita seurakuntia: asiat luistavat, kun niille antaa aikaa. Kangasalan nuoret tuulettavat vuoden festariseurakunta 2009 -titteliä.

Teksti Saara Räty

NUOTTA-ARVONNAN VOITTAJAT OLIVAT:

Heidi Simojoki Kangasalalta Elisa Aronen Nummelasta Mervi Viinikka Hämeenlinnasta Tiina Inkeröinen Pudasjärveltä Voittajille lähetettiin Suomalainen Ääniraamattu mp3-muodossa. Onnea voittajille!

saara.raty@nuotta.com

Kuvat Heikki Peräaho, Tero Takalo-Eskola, SPixels Nuotta 12/2009

37


The Rain Pian sataa(ko) taas...? ENNEN

GOS PE L CE NTE R

Fanien maailma järkkyi, kun gospeltaivaan kirkkain tähti The Rain ilmoitti laittavansa pillit pussiin − toistaiseksi. Vuoden 2009 Maata Näkyvissä -festareiden keikka jää tällä erää viimeiseksi.

I

lmassa kaikuu kovaääninen kysymys: miksi ja mitä seuraavaksi? − Noin kymmenen vuoden ajan on aina tiedetty seuraavan keikan päivämäärä. Ei olla tehty tätä hommaa levosta käsin. Varmaa on vain se, että ensi vuonna ei tehdä yhtään keikkaa, pohtii yhtyeen kitarasankari Jussi Turkuhallin yleisönaulakoiden takapylväikössä. Saman näkökulman jakaa Sami nojaillen kaadettuun pingispöytään: − Jos on jatkuva stressi päällä ilman vaihtoehtoja, on vaikeaa kuulla Jumala ääntä, vaikka sille koko touhun pitäisi perustua. − Ennen ekaa levyä oli aina hinku ja palo tehdä. Nykyään homma on leipääntynyttä ja tekemisestä on uusiutumisen vaatimuksen vuoksi muodostunut pakko. Tauon kautta koitetaan etsiä musan tekemisen riemua uudelleen, komppaa Pasi.

TAUKOPAIKALLA? Treenikämppä on irtisanottu. Nettisivut ovat silti pystyssä ja levymyynti pyörii. Ristiriitaistako? Ei toki. − Puhumme keikkatauosta, sillä emme itsekään vielä tiedä tarkkaan tulevaisuudesta. Yhtyetoiminta ei lopu, vaikka kalenteriin ei varauksia tehdä. Tauko-nimitys on myös kätevä väsyneiden comeback-huhujen torjumiseen, linjaa Sami.

Varmaan vaareinakin jamitellaan yhdessä vanhainkodin bändikämpällä.

J ÄL K E E N

Se oli siinä!

MILLOIN SATAA TAAS?

Keskittymistä ennen h-hetkeä.

1987

− The Rain on meille soittajille kuitenkin läpi elämän kulkeva juttu ja työmuoto, ikään kuin pieni seurakunta, ei se noin vain lopu. Varmaan vaareinakin jamitellaan yhdessä vanhainkodin bändikämpällä, jatkaa Pasi.

1988

Pasi ja Tatsi Eka keikka. riparilla. Jussi Salo miksaajana. Alkavat soitella Samin ja Hannun kanssa.

Keikoilla paljon kiertäneiden tosifanien sydämeen jää sateenvarjologon muotoinen aukko. Mitä heille on tarjolla tällä haavaa? − Juuri ilmestyneeltä dvd:ltä meidät näkee livenä, ja kotisivuilla voi käydä kurkkimassa, hihkaisee Tatsi. − Toivottavasti kenenkään uskonelämä ei perustu The Rainiin. Tahtoisin, että meidän sanomiset olisivat tärkeämpiä kuin itse yhtye, pohtii Jussi. Sami tarjoilee ensiapua kaipuuseen ja vettä janoavalle. − Kuunnelkaa meidän biisejä ja tutkikaa sanoituksia Raamatun kanssa. Sieltä löytyy enemmän täytettä kuin bändistä itsestään. Asiaan kuuluvasti spekulaatiot yhtyeen jatkon ympärillä alkoivat käydä kuumina heti taukoilmoituksen jälkeen.

Viimeistä viedään.

1989

1990

1991

Nimi The Rain Ensimmäinen Ensimmäinen vahvistetaan. äänite. Viron-kiertue. Kalle Nyberg liittyy bändiin.

1993

1995

Hannu Kalle jää pois luovuttaa kitaristin kitaristin tontilta. paikan Jussille.

1996

1998

Kriisi ja uudelleensyntyminen.

Hommataan Esikoisalbumi manageri. julkaistaan. Crew kasvaa. Levy menestyy. Tehdään oheistuotteita.

1999

2000 Homma ammattimaistuu. Ensimmäistä kertaa MNfestareiden päälavalla.


stuu. ä

Jussi Tulessa.

Suosikkisanat

Pitää se parta olla trimmattuna lavalla.

Kasvot

(Samin valinta): ”Isyys kasvattaa paljon. Sain kirjoitettua paperille juuri sen, mitä sydämessä tunsin.”

− Jos The Rain palaa vielä lavalle, niin asiat ovat toisin. Yhtyeen jäsenistö tuskin koskaan vaihtuu, kertoo Tatsi. − Itse ajattelen, että jos palaamme keikoille, soitamme ensimmäiseksi jossain seurakunnan olohuoneessa niin kuin alkuvuosina, Sami nostalgisoi innostuneesti.

VIIMEISTÄ VIEDÄÄN Tutuksi muodostuneilla Maata Näkyvissä -festareilla The Rain soittaa viimeisen keikkansa tällä erää. Fiilikset ennen suurta loppuhuipennusta ovat sekalaiset.

Tauon kautta koitetaan etsiä musan tekemisen riemua uudelleen. − Itselläni on hyvä ja rauhallinen mieli. Kiva kun saa taas esiintyä isolle porukalle, kertoilee Sami. − En oo koskaan jännittänyt näin vähän, mikä johtuu myös melko riisutusta keikasta. Toisaalta on tosi tunteikas olo, kun jengi on sellaisella asenteella, että oliko tää nyt tässä, herkistelee Pasi. Jäähyväiskeikka päättyy enteilevään Pian sataa taas -kappaleeseen. Rockkvartetti kiittää yleisöä. Haikeiden tunnelmien keskeltä toimittaja sulkeutuu autoonsa. Vähän aikaa sitten saapuneet pisarat tuulilasilla kertovat omaa tarinaansa. Nyt on kuitenkin poutaa, toistaiseksi... Teksti Tuomas Auvinen Kuvat Mikael Rydenfelt

Alkuvalmisteluja.

The Rain – Checkpoint-dvd Keikkatauolle Maata Näkyvissä -festareilta jäänyt suomigospelin T-Rex julkaisi mylläkän keskellä myös dvd:n. Checkpoint-nimeä kantava julkaisu sisältää livetaltioinnin viimevuotiselta MN-festarikeikalta, dokumentin yhtyeen pitkästä taipaleesta, televisiossakin välkkyneen Vastavirrassa-musiikkivideon sekä musalla maustetun kuvakoosteen. Dokumentissa nähdään kuvaa soittajien rippikouluajoistakin aina tähän päivään asti. Välillä suorastaan hellyttäväksi äityvä arkistomateriaali päästää fanin uudella tavalla lähelle yhtyettä ja sen jäseniä tuoden aivan erilaisen näkökulman bändistä sekä kontrastin komeille keikoille. Konserttitaltioinnissa puitteet ovat hienot ja soundikin toimii. Vaikka soitto ja laulu eivät teknisesti aivan studiotasolle yllä ja virheitä tapahtuu, soittaa yhtye ehkä pitkän kokemuksen johdosta silti hyvin yhteen ja homma rullaa sujuvasti eteenpäin. Liiallisen editoinnin välttely luo livemäisen sekä orgaanisen fiiliksen. Paikoin kuvakulmien vaihtelu olisi voinut olla monipuolisempaa. Musavideo ja kuvakooste viimeistelevät paketin, joka on oiva ostos niin vannoutuneelle fanille kuin keltanokallekin.

Muistoja: ” KIITOS JA ANTEEKSI -levy ja sen

jälkeinen vuosi. Touhu laajeni toden teolla ja se innosti bändiä.” –Pasi ” 20 -VUOTISKONSERTTI, jossa Hannu ja Kalle olivat soittamassa. Aukko pitkässä ystävyydessä täyttyi.” –Sami ” THE RAIN ON OLLUT seurakuntayhteys, jossa on olleet lähimmät ihmiset.” –Tatsi ” TREENIT, JOSSA JUTELTIIN kolme tuntia ennen ensimmäistäkään sointua.” –Jussi

2002

2003

2005

2008

2009

Tie 316 -albumi.

Oma yhdistys The Rain ry perustetaan.

Ellipsis-levy. Ensimmäinen ammattilaiskiertue.

Yhtä kuin voitto -albumi Suomen virallisen albumilistan sijalla 2. Vastavirrassakiertue.

Checkpoint -dvd. Yhtye jää keikkatauolle toistaiseksi.

Muistatko kun leikittiin, kuinka viattomasti nuolaistiin metallia pakkasessa Sitten leikki vaihtui toteen, viattomuus jäi rautaan roikkumaan pala kerrallaan Nyt kasvot, jotka näät kun katsot peiliin, on niin rikki että murrut kyyneliin voimattomiin Muistan tarkalleen nuo kasvot enkelilapsen, kasvot täydellisen! Sun ensihenkäykseen mä rakastuin ja sen kaiken pistin mun sydämeen Löysit kartan viisauteen Lapsenusko kiipes taivaaseen tikapuita enkeleiden Voi, miksi järkeväksi kasvoit? Silloin hylkäsit sen hulluuden ristinmuotoisen Vaikka kasvos onkin muuttuneet ja vieraat, niin saat juosta Isän luokse pystypäin Hän kuiskaa näin Muistan tarkalleen nuo kasvot enkelilapsen, kasvot täydellisen! Sun ensihenkäykseen mä rakastuin ja sen kaiken pistin mun sydämeen Nyt silmät, joista viattomuus sammui loistaa korkeuteen – jos piirtää sut saan Ja se sydän, josta luottamus hukkui luottaa taivaaseen – jos piirtää sut saan uudestaan Mä muistan tarkalleen nuo kasvot enkelilapsen, kasvot täydellisen! Sun ensihenkäykseen mä rakastuin ja sen kaiken pistin mun sydämeen Siis käännä taivaaseen nuo kasvot enkelilapsen! kasvot täydellisen! Sun ensihenkäykseen mä rakastuin ja mä kerron sen! Sä oot täydellinen, niin täydellinen!

Hiljenee

(Pasin valinta): ”Parisuhdeteksti. Pari rimpuilee elämässä toinen toistaan kantaen. Lopulta Jumala kantaa molemmat. Ollaan kaikki oltu pitkään naimisissa. Jos liitto perustuisi aviolupaukselle, niin avioeroprosentit voisivat olla pienempiä. Toivottavasti itse onnistumme loppuun asti.” Päivä laskee taivaan rannan taa Katsot silmiin, katsot minua vaan Tätä kalpeata rakkauttas ainoata – minua Jos yöllä myrsky käy Niin tiedät, ettei aamulla meitä enää näy Me ollaan historiaa Kun hiljenee Ja yö kaupunkiin verhojaan laskee Hiljenee Nukut syliini ja olet niin kaunis, jee Hiljenee Mun rampa rakkaus tahtoisi sua lämmittää Hiljenee Mä rukoilen Herra, tule meidän elämään Sä sanoit: Oot mun koko maailma Mä roikun sinussa kuin mies hukkuva Sun ei taida kannattaa paljoa käsiin mun rakentaa Tulevaa Jää käsiin suurempiin Elämä kuitenkin Ja kaikki tietää sen; Ei täällä kestä yhtään mikään

Nuotta 12/2009

39


GOS PE L CE NTE R

Molemmat on perustettu viime vuosituhannen lopulla, molemmat ovat laadukkaita pop/rock-yhtyeitä. Ne julkaisivat uudet albuminsa syksyllä 2009. Ne ovat...

Kraka ja Egoeimi

Kuopio, Suomen 9. suurin kaupunki tunnetaan savon murteesta, kalakukosta ja Puijon tornista. Kraka ja Egoeimi ovat nostaneet Kuopion myös Suomen gospelkartalle.

GOSPELIA

KALAKUKKOJEN KAUPUNGISTA

Joku kertoi tulleensa uskoon kuunneltuaan musiikkiamme!

EGOEIMI − ASENNETTA TÄYSILLÄ Egoeimi viilasi neljättä albumiaan Yliluonnollista kaksi vuotta − nyt levy on viimein julkaistu.

−L

evyntekoprosessi on ollut kivinen mutta antoisa tie, kertoo Egoeimin basisti Otto Kulhomäki 21. 11. 2009 julkaistusta levystään Yliluonnollinen. − Edellinen julkaisumme Lainaa-single julkaistiin Maata Näkyvissä -festareilla 2007 ja sen vastaanotto oli todella hyvä. Työstimme Yliluonnollista melkein kaksi vuotta, vaikka alun perin tarkoitus oli, että levy ilmestyisi vuoden päästä singlen julkaisusta. − Nyt kun levy on vihdoin julkaistu, olemme kaikki tyytyväisiä lopputulokseen, Otto Kulhomäki sanoo. − Neljän albumin lisäksi yhtyeellä on takanaan lukuisia keikkoja ympäri Suomen.

KUTSUMUKSESTA MUSIIKKIIN Soittaminen Egoeimissa on yhtyeen kaikille jäsenille kutsumus. He kokevat tekevänsä

40

Nuotta 12/2009 | www.nuotta.com

tärkeää työtä mutta samalla myös nauttivat siitä suuresti. − Jos haluaa kertoa ihmisille Jeesuksesta, niin mikä olisi parempi väline kuin musiikki, laulaja Jyrki Liukkonen pohtii ja jakaa kokemuksiaan: − Todellinen huippuhetki oli, kun sain tekstiviestin, jossa joku kertoi tulleensa uskoon kuunneltuaan musiikkiamme. Eräskin henkilö kirjoitti vieraskirjaamme, että joku biisiimme oli estänyt häntä tekemästä itsemurhaa. Siitä tuli erittäin kiitollinen olo!

Egoeimi on:

LUONNOLLINEN TULEVAISUUS

Kraka on:

Egoeimillä on kova into päästä keikoille toteuttamaan kutsumustaan. Myös uusi levy on suunnitteilla, ja tarkoitus on kehittää eteenpäin yhtyeen valo- ja efektipuolta. − Esimerkiksi koulukiertueet olisivat mielekkäitä ja antaisivat paljon pitkän levytysprojektin jälkeen, kitaristi Juuso Enjala kertoo.

JYRKI LIUKKONEN laulu JUUSO ENJALA kitara JARKKO VENOLA kitara OTTO KULHOMÄKI basso TIMO TUOVINEN rummut

www.egoeimi.net www.myspace.com/egoeimiband

HEIKKI NIEMINEN laulu, kitara PETTERI HIRVONEN kitara TEEMU RUOHONEN basso JUKKA HYNYNEN rummut

www.kraka.fi www.myspace.com/krakamusic


KRAKA − ELÄMÄNLÄHEISTÄ TAIDETTA Kraka pyrkii välittämään kuulijalle rehellisesti laulun viestin ja tunnelman.

K

rakan toinen pitkäsoitto, pitkään työstetty Kaunotar ja pelkuri -albumi on värikkäämpi ja tyyliltään kirjavampi kuin edeltäjänsä. Peruslähtökohdiltaan Kraka on oivaltavaa ja tuoretta kitaravoittoista poprockia. Uuden levyn ja siltä lohkaistujen sinkkujen myötä Kraka on saanut myös runsaasti radiosoittoa. − Mä saan suurimmat kiksit siitä, kun saa omasta cd-soittimesta soitettua studiosession jälkeen jotain, mitä on itse tehnyt. En siitä, kuinka menestynyt joku radiosingle on, vaikka siitäkin olemme tosi kiitollisia, Krakan laulaja-kitaristi Heikki Nieminen hehkuttaa.

MUSIIKKIA SUURELLA SYDÄMELLÄ Krakan toiminnan taustalla on musiikin tekemisen into. Tekstit nousevat elämän kokemuksista, eli osa yhtyeen teksteistä on hengellisiä, ja osa niistä käsittelee muita elämän osa-alueita. Kraka ei tieten tahtoen ratsasta kristillisellä sanomalla, vaikka se on löydettävissä yhtyeen musiikista. − Ajattelen, että musiikki on taidetta, yhtyeen rumpali Jukka Hynynen pohtii ja antaa esimerkin: − Ajatellaan vaikka taulua. Se ei voi olla kristillinen tai ei-kristillinen taulu, vaan se on pelkkä taulu ja taideteos itsessään, vaikka siitä varmasti näkyy läpi taiteilijan ajatukset, jotka ovat innoittaneet häntä tekemään sen. − Arvomaailma ja luovuuden lähde usein löytyy taiteesta, kuten varmasti meidänkin musiikissa kuuluu se, että ollaan kristittyjä ja Jumala on meille suuri inspiraation lähde. − On vaikeaa luokitella tarkkaan mitään, mitä tekee, kun yrittää tehdä sen niin suurella sydämellä kuin pystyy ja toivoo, että se koskettaisi ihmisiä monella tasolla, Heikki Nieminen toteaa.

Arvomaailma ja luovuuden lähde usein löytyy taiteesta

PALJAANA PARRASVALOISSA − Krakalle musiikin tekemisen motiivi on tärkeä asia. Usein hengellisissä piireissä törmää ajatukseen, että bändi, joka tekee ensin gospelmusiikkia, pyörtää hengellisen arvomaailmansa ja pyrkii parrasvaloihin saadessaan julkisuutta myös maallisella puolella. Heikki Nieminen ei allekirjoita tätä ainakaan omalla kohdallaan. − Mulle se ajatus on vieras, sillä miksi tekisin musiikkia päästäkseni parrasvaloihin. Parrasvalot on nähty, eikä niistä saa elämän sisältöä tai intoa musiikin tekemiseen, Heikki kertoo ja sanoo: − Ajattelen, että haluan riisua itseni paljaaksi ja kertoa siitä oman tarinani, oli se sitten musiikillisesti tai tekstillisesti. Esiintyessä pääsee parhaimmillaan niin lähelle musiikin ydintä, että kaikki muu katoaa ympäriltä. Silloin ei ole tärkeää, miten musiikkimme luokitellaan, vaan se, että pyrkii rehellisesti välittämään kuulijalle laulun viestin ja tunnelman. Teksti Aarni Seppälä Krakan kuva John Amunet / Heart Visuals Egoeimin kuva Egoeimin kuva-arkisto


Mistä on eettiset

joululahjat

tehty?

Joulu ei ole pelkkää krääsää! Nuotta kokosi ekologiset ja oikeasti tärkeät lahjavinkit yksiin kuoriin. Anna lahja, joka oikeasti muuttaa ihmisten elämät!

Joulun tärkein lahja on evankeliumi Lahjakin voi evankelioida! Mikä tekee sydämeen oikean joulun? Jeesus, meille lahjaksi syntynyt Vapahtaja! Levitä lahjan välityksellä sitä oikeaa joulun sanomaa. Nuotta on vahvasti evankeliumin asialla. Oletko ajatellut, että voisit antaa sen lahjaksi ystävällesi, joka ei vielä tunne Jeesusta? Ja nyt sinulla on mahdollisuus tukea myös Viron kristittyjä nuoria Nuotta-kummina. Nuotta tekee yhdessä virolaisten kanssa Pluss-lehteä, ja sen talous on täysin sinun lahjasi varassa! Tilaa ja lähde kummiksi osoitteessa: www.nuotta.com

Ekologisia lahjoja

Nuotta-taajuus Radio Dei keskiviikkoisin 19:35

www.nuotta.com

Katseita kerääviä, erilaisia lahjoja ympäristöarvoilla paketoituna? MUM’s on raikas esimerkki eettisestä designista: uniikkeja aarteita ja kudottuja veistoksia (muun muassa laukkuja, tuoleja, huopia, rintakoruja, hameita ja istuimia) suoraan Etelä-Afrikasta. Tuotteilla on ihmisestä ja ympäristöstä vastuuta kantava tarina, jonka saat tuotteen mukana. www.kotiprojekti.fi/SHOP


Kirppariaarteita Toisen vanhaa, meille uutta; etsi tarpeettoman uutta tulevaisuutta. Kirppari on keidas täynnä hyvää tavaraa, joka on menettänyt merkityksensä yhdessä kodissa. Jospa lähipiiristäsi löytyisi se joulunodottaja, jota nämä kodittomat kaipaavat. http://vuolanne.net/kirpputorit

Epäitsekkyys Vaikka roolimme lahjan antajina ei olekaan ojentaa lahjan saajaa tämän itsekkyydestä, voimme suhtautua lahjojen antamiseen mahdollisuutena kääntää katseemme pois itsestämme ja tehdä yhdessä hyvää. Lahjoita joulukeräyksiin: Sleyn joulukeräyksen tuotto kohdistetaan Juban kirkon jälleenrakentamiseen Sudanissa yli 20 vuotta kestäneen sisällissodan jälkeen. www.sley.fi/joulukerays Lahjoita Kansanlähetyksen joulukeräykseen, jossa tuetaan seurakuntien kasvua Bulgariassa www.sekl.fi tai Opkon työtä Suomen koululaisten ja opiskelijoiden keskuudessa www.opko.fi.

Kehitysyhteistyölahjoja on monenlaisia. Toisenlaisten lahjojen verkkokaupat tarjoavat valikoiman eettisiä ja ekologisia lahjoja, joilla sinä ja lahjan saaja autatte kehitysmaiden ihmisiä. Netissä lahjoittamallasi summalla voit lahjoittaa ystäväsi puolesta esimerkiksi vuohen, koulupuvun, puuroa tai aapisia kehitysmaihin. www.toisenlainenlahja.fi www.lahjaksilehma.fi www.pelastakaalapset.fi/toivekauppa www.onnenlahjat.fi www.parempilahja.fi www.liike.fi/kauppa

Luova lahja Pistä persoonasi peliin, päästä ideat irti ja taiteile taidoillasi. Tee itse persoonallinen lahja, joka muistuttaa lahjan saajaa juuri sinusta. Hanki materiaali esimerkiksi kirppareilta, tuunaa vanhaa, luo uniikkia.

Palvelumieli Tympiikö tavarapaljous? Olisiko lupaus leppoisampi lahja? Askartele kaverille lupauksien lahjakortti: lupaa tiskata tiskit, antaa hartiahieronta, auttaa siivouksessa, kastella kukat tai tehdä lumityöt esimerkiksi kuukauden ajan.

Joulumieli Piristä kaverin kännykkää jouluisella soittoäänellä. Tuet muun muassa tyttöjen koulutusmahdollisuuksia Nepalissa: www.mission.fi/osallistu/musiikki/kauneimmat_joululaulut/kauneimmat_soittoaanet Tavaralahjan tilalle on mukava vaihtaa lahjakortti, joka täyttää säännöllisesti ilmaantuvan rahareiän. Maksa esimerkiksi kaverin seuraava kampaaja- tai kuntosalikäynti. Jos haluat mieluummin tarjota elämyksen, osta lahjakortti esimerkiksi kylpylään tai konserttiin. Reilulle kaverille voi toivottaa reilua joulua esimerkiksi Reilun kaupan konvehdeilla, kahvipaketilla tai vaatteilla. Herkkukorin täytteeksi saat esimerkiksi hilloja, suklaita, hedelmiä ja teetä. Näillä valinnoilla tuemme kehittyvien maiden köyhiä maanviljelijöitä ja kunnioitamme ympäristöä. www.reilukauppa.fi

Teksti Johanna Hartikainen Kuva SXC Kuvankäsittely Tea Ikonen

Päivi Niemen terapiavastaanotot Tampereella ja Helsingissä www.paiviniemi.net/


BIBLE AND

PRAYER

Laita rasti ruutuun ja lue Raamattu läpi vuodessa Nuotan messissä − vähän vanhaa, vähän uutta, psalmipätkä ja sananlasku joka päivälle! Kalenterista löydät raamattumaratonin lisäksi rukousaiheet jokaiselle päivälle, tapahtumia ja sunnuntain messun aiheen.

UPDATE 14.12. – 3.1.

51

14.12. JOUKO    

15.12. HEIMO

Joona 1: 1 – 4: 11 Ilm. 5: 1 – 14 Ps. 133: 1 – 3 Sananl. 29: 26 – 27

   

Isä, anna sisälleni hiljaisuutta, vaikka ympärillä on meteliä.

52

21.12. TUOMAS,

22.12. RAAFAEL

TOMI, TOMMI, TUOMO

   

   

Sak. 1: 1 – 21 Ilm. 12: 1 – 17 Ps. 140: 1 – 14 Sananl. 30: 17

Tuo valosi pimeyteen! Talvipäivän seisaus

53

Sak. 2: 1 – 3: 10 Ilm. 12: 18 – 13: 18 Ps. 141: 1 – 10 Sananl. 30: 18 – 20

Kiitos siitä, että kristillisen uskonsa vuoksi 259 päivää vangittuna olleet naiset Maryam ja Marzieh vapautettiin. Rukoilemme heidän terveytensä puolesta.

28.12. PIIA    

Sak. 12:1 – 13: 9 Ilm. 19: 1 – 21 Ps. 147: 1 – 20 Sananl. 31: 1 – 7

Anna oikeudenmukaisuuden, rakkauden ja rauhan saada voitto kaikesta vääryydestä, tunteettomuudesta ja sotien mielettömyydestä. Viattomien lasten päivä

44

Nuotta 12/2009 | www.nuotta.com

Miika 1: 1 – 4: 14 Ilm. 6: 1 – 17 Ps. 134: 1 – 3 Sananl. 30: 1 – 4

   

Sak. 4:1 – 5: 11 Ilm. 14: 1 – 20 Ps. 142: 1 – 8 Sananl. 30: 21 – 23

Kiitos, että tahdot tulla kaikkiin koteihin.

17.12. RAAKEL

AULIKKI AADA

   

   

Opeta jakamaan joulun iloa etenkin heidän kanssaan, joiden elämä huutaa lähimmäistä.

23.12. SENNI

16.12. AULI, Miika 5:1 – 7: 20 Ilm. 7: 1 – 17 Ps. 135: 1 – 21 Sananl. 30: 5 – 6

24.12. AATAMI,

25.12.

EEVA, EEVI, EVELIINA

   

   

Sak. 6:1 – 7:14 Ilm. 15: 1 – 8 Ps. 143: 1 – 12 Sananl. 30: 24 – 28

Lahjoita minulle ja koko maailmalle siunattu joulujuhla.

Messun aihe: Lupaukset täyttyvät

   

Sak. 14: 1 – 21 Ilm. 20: 1 – 15 Ps. 148: 1 – 14 Sananl. 31: 8 – 9

Rukoilemme ugandalaisen seurakunnan puolesta, jonka kirkkoon muslimit hyökkäsivät jumalanpalveluksen aikana. Tilanteesta valokuvia ottanut seurakuntalainen hakattiin.

Sak. 8: 1 – 23 Ilm. 16: 1 – 21 Ps. 144: 1 – 15 Sananl. 30: 29 – 31

Anna uskon valon loistaa sanoissamme ja teoissamme. Joulupäivä

18.12. AAPO,

19.12. IIRO,

RAMI, AAPPO

IISAKKI, IIKKA, ISKO

   

Kiitos, että tulet sinnekin, jossa sinua ei edes osata odottaa.

Opeta antamaan yltäkylläisyydestäni niille, joilla on tyhjät kädet.

Jouluaatto

29.12. RAUHA

Naah. 1: 1 – 3: 19 Ilm. 8: 1 – 13 Ps. 136: 1 – 26 Sananl. 30: 7 – 9

Hab. 1: 1 – 3:19 Ilm. 9: 1 – 21 Ps. 137: 1 – 9 Sananl. 30: 10

Rukoilemme israelilaisen druusikylän puolesta, jossa muut kyläläiset suunnittelevat toimenpiteitä kylän kristittyjä vastaan.

26.12. TAPANI, TEPPO, TAHVO    

Sak. 9: 1 – 17 Ilm. 17: 1 – 18 Ps. 145: 1 – 21 Sananl. 30: 32

Messun aihe: Kristuksen todistajat Tapaninpäivä

Messun aihe: Sana tuli lihaksi

1.1.

TAAVI, DAAVID

SYLVESTER, SILVO

 Mal. 1:1 – 2: 17  Ilm. 21: 1 – 27  Ps. 149: 1 – 9 Sananl. 31: 10 – 24

   

   

Kiitos siitä, miten tänä vuonna olet ohjannut elämääni.

Kiitos siitä kaikesta, minkä olet minulle kuluneen vuoden aikana antanut.

30.12. − 1.1. Uusivuosi Karkussa

Sef. 1:1 – 3: 20 Ilm. 10: 1 – 11 Ps. 138: 1 – 8 Sananl. 30: 11 – 14

Valmista sydäntäni viettämään Vapahtajan syntymäjuhlaa.

KERK    

Ha Ilm Ps Sa

Auta k

4. ad

Mess synty

27.12. HANNU, HANNES    

Sak. 10:1 – 11: 17 Ilm. 18: 1 – 24 Ps. 146: 1 – 10 Sananl. 30: 33

Kiitos rakkaudestasi, syntien sovituksesta ja anteeksiantamuksesta. Apostoli Johanneksen päivä Messun aihe: Jumala on rakkaus

30.12. TAAVETTI, 31.12.

30.12. − 1.1. Haaste, Ryttylä

   

20.

Mal. 3: 1 – 4: 6 Ilm. 22: 1 – 21 Ps. 150: 1 – 6 Sananl. 31: 25 – 31

1. Moos. 1:1 – 2: 25 Matt. 1: 1 – 2: 12 Ps. 1: 1 – 6 Sananl. 1: 1 – 6

Opeta jättämään tulevaisuuteni sinun käsiisi. Uudenvuodenpäivä Messun aihe: Jeesuksen nimessä

2.1. AAPELI    

1. Moos. 3: 1 – 4: 26 Matt. 2: 13 – 3: 12 Ps. 2: 1 – 12 Sananl. 1: 7 – 9

Lisää luottamusta ja lujita toivoa.

3.1

ELME    

1. M Ps Sa

Auta kotin

Mess Herra


O, , ISKO

– 14

äni ahtajan

H A R TAUS

UUTTA! Nyt rukoillaan Facebookissa

– Onko Prayerbook Nuotta jo sinun kaverisi? YLI 400 suomalaista on liittynyt jo yhden viikon aikana

rukoilemaan yhdessä Nuotan kanssa Facebookissa. Prayerbook Nuotta välittää rukousaiheet kristityille ympäri maan juuri silloin, kun rukousta tarvitaan. PRAYERBOOKIA toimittaa Nuotta-lehden koulutettu rukoustoimitus, joka vastaa siitä, että kaikki rukouspyynnöt käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti. ETSI PROFIILI ”Prayerbook Nuotta” ja lisää kaveriksesi. Facebookissa nähdään!

20.12. BENJAMIN, KERKKO    

Hagg. 1:1 – 2: 23 Ilm. 11: 1 – 19 Ps. 139: 1 – 24 Sananl. 30: 15 – 16

Auta katsomaan sinuun. 4. adventti Messun aihe: Herran syntymä on lähellä

atun Luitko Rataam läpi Nuo innmukana? kalenter

än nulle iloa täm ukm ke ko o rr maan ja ke le O N KO tu lia ai ke m na? Laita eää lehden vuoden aika inen on tärk em ul ku en te ut sestasi. Pala kannalta. hittämistyön : osoitteeseen LÄ H ET TÄ Ä IT VO N EE PA LA U TT ta.com ainen@nuot riikka.hamal A LE N TE R N U O TA N K

U,

si, a ja esta.

IS TA ollut si

Lisätietoa tapahtumista: nm.fi, nuoriso.sley.fi ja opko.fi

ksen

s

– 4: 26 : 12

9

ta

3.1. ELMO, ELMERI, ELMER    

1. Moos. 5: 1 – 7: 24 Matt. 3: 13 – 4: 11 Ps. 3: 1 – 9 Sananl. 1: 10 –19

Auta löytämään kotini sinussa. Messun aihe: Herran huoneessa

Lähetä oma rukouksesi kalenteriin! RUKOUSAIHE julkaistaan seuraavan Nuotan kalenterissa, ja saat sinulle tärkeälle aiheelle paljon esirukoilijoita ympäri Suomen. VOITTE POHTIA oman seurakuntanne nuor-

ten kanssa, minkä omaa paikkakuntaanne koskevan asian puolesta toivoisitte erityisesti rukoiltavan. Vastaanotetaan myös henkilökohtaisia rukousaiheita. LÄHETÄ RUKOUSAIHEET osoitteeseen:

riikka.hamalainen@nuotta.com

KYLLÄ ALLAKKA TIETÄÄ − Almanakan joulusaarna JOKAINEN MEISTÄ TUNTEE allakan, almanakan, kalenterin tai päi-

vyrin. Ensimmäinen suomenkielinen allakka tehtiin vuonna 1705. Allakka oli Raamatun, virsi- ja rukouskirjan jälkeen tärkein painotuote vuosisatoja suomalaisissa kodeissa. Kalenterissa olevat nimipäivät olivat tärkeitä merkkejä ajan määrittelyssä. Niihin sidottiin myös valtavasti tietoa säistä ja muusta sellaisesta. Almanakoista löytyi tarkka tieto taivaan tähtien ja planeettojen vaiheista. Ja joulusaarna! Vuosisatojen ajan allakan etusivulla oli vuoden kohdalla lisäys ”jälkeen Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen syntymän”. Joulun sanoma pysyi otsikoissa vuosisadat. Jouluaika alkaa tuomaanpäivästä 21. joulukuuta. ”Tule meille Tuomas kulta, tuoppa joulu tullessasi.” Apostoli Tuomas muistuttaa meitä siitä, että meidän tulisi uskoa epäilemättä, mutta ei ilman perusteita. Tuomas-opetuslapsihan pyysi nähdä sovituksen merkit, haavat Jeesuksen käsissä ja kyljessä, jotta hän rohkenisi uskoa. Jouluaatto taitaa oli ainoa päivä, jolloin on miehen ja naisen nimi merkitty samalle päivälle, nimittäin samana päivänä syntyneet Aatami ja Eeva. Allakka muistuttaa näin myös syntiinlankeemuksesta. Seuraava päiväkin yllättää. Silloin ei ole kenenkään nimipäivä, silloin on joulupäivä, Vapahtajamme syntymäpäivä. Jos saattoivatkin Aatami ja Eeva meidät surkeuteen, niin meillä on rakas Vapahtaja, joka toi meille pelastuksen. Toinen joulupäivä eli tapaninpäivä muistuttaa, että usko Kristukseen voi maksaa paljon. Se on ensimmäisen marttyyrin Stefanuksen muistopäivä. Uudenvuodenpäivän kohdalla ei ole myöskään kenenkään nimeä. Silloin on Jeesus-nimen päivä. Kahdeksantena päivänä syntymästään Herramme sai nimen. Vuoden vaihtuessa ensimmäisessä suomalaisessa allakassa tammikuun alun kohdalla luki: ”Jumala andacon meille hyvä ja rauhallista Wuotta.” Sittemmin: ”Anna oi Jeesus rauha ja menestys.” Mitäpä siihen lisäämistä, muuta kuin aamen.

Koonnut Riikka Hämäläinen riikka.hamalainen@nuotta.com

Arto Seppänen

Kuva SXC

kirkkoherra, Utsjoen seurakunta Nuotta 12/2009

45


Lähde mukaan! TA PA HTU M ATO R I

Haaste 10 Ryttylässä 30. 12. 2009 – 1.1. 2010 Kannen kuva Maata Näkyvissä / Heikki Peräaho

Nuotta ilmestyy 11 kertaa vuodessa 30. vuosikerta ISSN–0357–7139 TOIMITUS Päätoimittaja Juha Heinonen juha.heinonen@nuotta.com Toimituspäällikkö Tommi Hakkari tommi.hakkari@nuotta.com Yhteydenotot sähköpostilla Toimitussihteeri Joanna Amemori joanna.amemori@nuotta.com Toimituskunta Maarit Alkula, Tuomas Auvinen, Riina Halme, Riikka Hämäläinen, Johannes Koskenniemi, Leena Koski, Netta Norro, Jukka Peura, Martti Pyykönen, Saara Räty, Joanna Rönkkö, Susanna Sarimaa, Aarni Seppälä, Mikke Vepsäläinen Toimitusneuvosto Mika Falk, Tommi Hakkari, Juha Heinonen, Leevi Helo, Sofia Huolman, Teemu Kakkuri, Sami Liukkonen, Kai Niemelä, Päivi Niemi, Lasse Räty, Raimo Raukko Ulkoasu Tea Ikonen, Tommi Hakkari, Tommi Hämäläinen TILAUKSET JA OSOITTEENMUUTOKSET YAP Solutions Oy / Nuotta, PL 22, 01621 VANTAA. Puh. 030 39778 (ma–pe klo 8–16), fax (09) 794 031, tilauspalvelu@nuotta.com Sähköpostia lähettäessäsi mainitse lehden nimi. NORMAALIT TILAUSHINNAT kestotilaus 49 euroa, vuosikerta 55 euroa, ulkomaille postitettaviin lisämaksu MAINOKSET JA MEDIAKORTTI ilmoitukset@nuotta.com Mediakortti löytyy netistä: www.nuotta.com/mediakortti.html ILMOITUSHINNAT Katso mediakortista, hinnat alkaen 100 e TOIMITUKSEN OSOITE PL 184, 00181 HELSINKI, Lastenkodinkuja 1 (2. krs), puhelin: (09) 2513 9253 faksi: (09) 2513 9280 sähköposti: toimitus@nuotta.com etu.sukunimi@nuotta.com www.nuotta.com Toimitus ei vastaa tilaamattoman materiaalin palauttamisesta. JULKAISIJAT Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys Suomen Ev. Lut. Opiskelijaja Koululaislähetys KUSTANTAJAT Sley-Mediat Oy, toimitusjohtaja Teemu Kakkuri Kustannus Oy Uusi Tie, toimitusjohtaja Raimo Raukko Suomen Ev. Lut. Opiskelijaja Koululaislähetys, pääsihteeri Jussi Miettinen PAINO Painotalo Auranen Oy

Uskon sankari, uskon esikuva... Kuka hän on? Millainen hän on? Voiko sankari olla särkynyt? Mitä sitten, jos sankari epäonnistuu? Näitä ja monia muita mielenkiintoisia juttuja pohditaan Haaste 10 -uudenvuodenleirillä Ryttylässä 30. 12.2009 – 1.1. 2010. Luvassa raamattuopetusta, mukavaa yhdessäoloa, musiikkia, rukousta ja väriilmiöitä taivaalla. Paikalla mm. Pepi Sihvonen, Mika Falk, Johanna Sandberg, Vesa Ollilainen, Mikko Nikula ja Idän ihmeet. Nähdään Ryttylässä!

K-18 vuodenvaihteessa Ohtakarissa 30. 12. 2009 – 1. 1. 2010 ”Ajettiin purppuravaunuilla unelmiin” -otsikolla järjestetään K-18 -biennaali eli leiri Lohtajan Ohtakarissa 30. 12. 2009 – 1.1. 2010. Sisältö kuulostaa piirretyltä komedialta, mutta todellisuus perillä voikin yllättää positiivisesti. Tule mukaan, jos vaikka mahtuisit. Hinta on 35 euroa ja henkkarit tarkastetaan ovella. Katso lisää netistä: www.sley.fi/eo/html/fi/ k18leiriohtakari.html Ilmoittautumiset ja tiedustelut: kirsi.vimpari@gmail.com

Uusi vuosi haltuun Karkussa 30. 12. 2009 – 1. 1. 2010 Karkun uudenvuoden päivät kutsuvat Karkun evankeliselle opistolle 30.12.2009 – 1.1.2010. Tule pohtimaan, kohtaamaan ja löytämään Jumalan salaisuuksia. Uutta vuotta odotellessa nautitaan laadukkaasta sanomasta, iloitaan yhteydestä ja palataan aikaan, jolloin miehet olivat miehiä, gangstereita ja herrasmiehiä, ja naiset naisia ja sankareita. Seuraa ilmoittelua, äläkä missaa tilaisuutta viettää varmasti erilainen uusivuosi.

”Seuraa sinä minua” -opiskelijakonffa 7.– 10.1.2010 Vielä ehdit ilmoittautua opiskelijakonferenssiin! Enä-Sepän leirikeskuksessa Vihdissä pohditaan elämää Jeesuksen seuraajana raamattuopetusten ja pienryhmäkeskustelujen kautta. Lisäksi saat selville, miten voit itse olla mukana viemässä ilosanomaa muille opiskelijoille. Aikaa on myös rennommalle yhdessäololle, eikä ulkoilua ja saunomistakaan ole unohdettu.

Ilmoittaudu viimeistään 18. 12. osoitteessa: www.opko.fi/konferenssi

Mellilässä. Jos olet isoshommista kiinnostunut, zekkaa lähin paikkasi netistä: www.sley.fi/nuoriso

Uusi Alku Lempäälässä 9. 1. 2010

Isoskoulutus Ryttylässä 29.– 31. 1. 2010

Vuoden ensimmäinen merkittävä gospeltapahtuma pidetään Hakkarin liikuntahallissa Lempäälässä 9. 1. 2010 alkaen kello 12.00. Luvassa sanaa ja musaa sekä aimo mahdollisuus osallistua interaktiiviseen ohjelmaan. Mukana HB, kls. levynjulkkarikeikallaan, Lumina Polaris, Kaemo, Mikko Vaismaa, Johannes Häkämies, Juha Heinonen, Marko Sagulin, Mikko Oikarinen, Ismo Vettenranta, Jukka Jämsen ja monet muut. Voit istua ja kuunnella tai laulaa, näytellä, miksata, puhua tai tehdä jotain ihan muuta. Katso: www. uusialku.fi

Tapahtuma, josta et halua jäädä paitsi! Olet lämpimästi tervetullut isoskoulutusviikonloppuun Ryttylässä 29.– 31.1.2010. Päivien aikana haluamme tarjota sinulle monipuolisen ja ravitsevan paketin kaikesta olennaisesta, jota tarvitset isoseksi kasvamisessa. Kaiken tämän lisäksi tarjolla on keskinäistä yhteyttä, musiikkia, iltaohjelmaa ja uusia ystäviä! Hinta 25 e. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: www.nm.fi, nuorisotiimi@sekl.fi tai 019 779 2289. Ryttylässä tavataan!

Revoluzone 29. – 31. 1. 2010

Sleyn kolmen kuukauden raamattukurssit järjestetään Karkun evankelisella opistolla 1. 2. ja 30. 8. alkaen. Tenteistä ja kokeista vapailla kursseilla perehdytään Raamattuun luotettavien opettajien seurassa, nautitaan uusista kristityistä ystävistä ja valmiiksi katetun noutopöydän antimista. Tutustumisviikolla 22.– 26. 2. saa kurssiin tuntumaa 90 euron täysihoitohintaan. www.keokarkku.fi, puh. 03 5134 151.

Ensi kesänä lyhytaikaiseen lähetystyöhön? Revoluzone-viikonloppu Ryttylässä haastaa sinut etsimään omaa paikkaasi Jumalan suuressa suunnitelmassa ja lähetystyössä. Luvassa syvälle Sanaan porautuvia raamattutyöskentelyjä, innostavia puheenvuoroja & kokemuksia aktioista, yhteistä rukousta – siis kaikkea, mitä tarvitaan vallankumouksen synnyttämiseksi. Ilmoittaudu ajoissa ja valmistaudu kunnolla ensi kesän seikkailuihin. Lisätietoa ja ilmoittautumiset: www.nm.fi

Mitä jos? Tampereella 22.– 24. 1. Tammikuinen Mitä jos? -tapahtuma kerää Luther-talolle Tampereen sydämeen nuorta seurakuntaa pohtimaan, mitä jos Jumala rakastaa meitä täysillä. Mukana etsimässä, löytämässä ja kohtaamassa Kaemo, Nolla, Park 7, Pyysalot & Ipe, Miriam, Riina & Jossu, Juha Heinonen, Lasse Räty ja Anne Hopeavuori. Sunnuntaina kaikki huipentuu Riemumessuun Roadin johdolla. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Vuosi vaihtuu, isoskoulutus alkaa 22. – 24. 1. Tammikuussa pyörähtää Sleyn nuorisotyön isoskoulutus. Ensimmäistä alueellista viikonloppua vietetään yhtaikaa 22. – 24.1. Tampereella, Pohjanmaalla sekä Mustajärvellä

Raamattukurssille Karkkuun!

Kevin Max tulee Musamessuille Maaliskuun Musamessuille saapuu kuuluisa vieras. Dc Talkissa kannuksensa ansainnut Kevin Max saapuu Nosturiin todistamaan tämän hetken keikkakuntonsa. Mukana seuraa vuosi sitten Maata Näkyvissä -festareilla vieraillut ruotsalainen bob K -yhtye.

K R I S T S I T T Y J E E N

U L A U M A

K O R I S T M E A L I J K A S

M E K K K O A A T T A A R A L I N A N T T I A S I U T A N O N A Y M B I T O D E S A L A A K K T A

L S O A A H A N T L I A A P A T I L O R I P A A T E R I A O T K I R J A I R A V K A T S E U E N U T E L A S K O T I L Y I J Y A L Y R A S A I T O K A U A N K L U S A L O T I K K A I N O L I N M E O T T E L U I T A A T T T E K A T A K A N A V I N U O N N I K T A S A A V A

H A R A K A S T I N T I A N R K E O K A R T O M H U U I K S I K I A S T U P O I S

MARRASRISTIKON RATKAISU

4

54

tu

S A T A O L O S A S T A T L A A T A T

j t


Miksi tilaisin Nuotan? ...ei pääse puusta pitkälle Lehden ulkoasu ja osa palstoista tulee vuodenvaihteessa muuttumaan, mutta sanomassa ei päästä puusta pitkälle. Ristin juurelta lähtee voiton sanoma. Nuotta-lehti haluaa tuoda rohkeasti evankeliumia esille. Haluamme olla herättelemässä niitä, jotka eivät vielä Kristusta tunne.

...varustaa Nuori seurakunta tarvitsee varustuksen jaksaakseen tämän maailman paineissa. Jumala varustaa meitä sanansa kautta. Nuotta-lehti sisältää raamattuopetuksia, jotka on kirjoitettu nuorten kielellä. Raamatusta löytyvät vastaukset moniin nuorten ongelmiin.

...kulkee vastavirtaan Tässä maailmassa nuoret kristityt joutuvat usein ahtaalle. Heidän mielipiteensä ja arvonsa kyseenalaistetaan. Moni kokee olevansa yksin. Nuotta-lehti haluaa osaltaan olla yhdistämässä nuoria kristittyjä ympäri Suomen. Kerromme gospel yhtyeistä, tapahtumista ja ilmiöistä. Nuotta edustaa nuorten kristillistä vastavirtakulttuuria.

...on vaikuttava joululahja Haluatko antaa lahjan, joka voi muuttaa ystäväsi koko elämän? Nuotan tilaus on lahja, joka tuo iloa koko vuodeksi ja mahdollisesti kantaa läpi elämän.

Siksi. Leikkaa irti ja postita

Kyllä, tilaan Nuotan

t a a l i t ä t s ä T

. n a t o Nu

aan skomattom K S I kotiisi u siis 11 numeroa eli E D O U V n at uota . rm. 49 e). Sa Voit tilata N uotta-lehti IN TA A N (noon edullisin tapa saada N H N O R U E 45 Tämä yttä asiaa! 544 sivua tä

t

rttua mme. a t s ö y m t i Vo panjaa m a k s u o j r in a t ullisesti va L E H D E T ed utustumis vaa. sivua luetta U U K AU D E N mäiset 3 K lla saat yhteensä 144 Saat ensim va A. Tällä ta 15 E U R O L L L A tai OMAKKEEL L A L L A V E OL 8 –16) tai T IL A A A L L A 0 3 977 8 (M A – P E K LO .CO M tai L L A : 03 @ N U OT TA P U H E L IM E US PA LV E LU A IL T : A L IL T A .CO M S Ä H KÖ P O S T IS TÄ : W W W.N U OT T E N

ensimmäiset 3 kuukautta hintaan 15 e Lehden saajan nimi: Katuosoite: Postinumero ja -toimipaikka: Puhelin: Sähköposti:

Tilaan lehden lahjaksi Maksajan nimi: Katuosoite: Postinumero ja -toimipaikka: Puhelin: Sähköposti:

NUOTTA MAKSAA POSTIMAKSUN

Nuotta / Sley-Mediat Oy

TUNNUS 5001710

00003 VASTAUSLÄHETYS

isjakson i tutustum toishalutessas laus jatkuu it lopettaa Ti . vo to a uo nk jo S, ausm i puU til ta LA lä in TI el lis TÖ ul rje ki ÄS ed TK U VA SÄ s) on aina isanoo sen JA au irt i N til O ta tö S si i). äs U ek os sä vu TI LA tkuva räaikais n (3 kk tai stotilaus (ja uuttaa tilauksen mää akson jälkee jälkeen. Ke tilaaja m vitun tilausj so es i nn es ku ks , au til taiseksi Voit perua helimitse.

kestotilauksena 1. vuodeksi hintaan 45 e (norm. 49 e)


Irtonumero 5 e ISSN 0357-7139

9

01

770357 713007

Ilmainen lahja Sinulle ja ystävällesi! Tänä jouluna sinulle tarjotaan lahjaa, joka tulee taatusti muuttamaan elämäsi. Älä anna tämän tilaisuuden mennä ohi: avaa paketti ja ymmärrä joulun tarkoitus. Kerrothan upeasta tilaisuudesta myös ystävällesi, ja saat kaupan päälle rutkasti hyvää mieltä!

KYLLÄ KIITOS! Haluan nähdä mitä minulle on tarjolla ja omistaa lahjan omalle kohdalleni. KYLLÄ KIITOS! Haluan kertoa tästä lahjasta myös ystävälleni Suomessa tai rajojen ulkopuolella ryhtymällä Nuotta-kummiksi™ .

Jos vastasit kyllä, toimi seuraavasti: kirjan luku 9. Tämän lahjan sisältö on paljastettu jo noin 700 vuotta ennen ensimmäistä joulua.

LUE JESAJAN

evankeliumin luku 2. Jeesus syntyi ensimmäisenä jouluna täyttäen profetian.

LUE LUUKKAAN

LUE JOHANNEKSEN evankeliumi 3:16. Jeesus syntyi kuollakseen, jotta juuri sinä saisit elää ikuisesti taivaassa hänen omanaan. RUKOILE JEESUSTA

tulemaan elämääsi ja antamaan pahat tekosi anteeksi.

KÄY KATSOMASSA NUOTTA.COM . Löydät sieltä selvät ohjeet siitä, kuinka voit

Nuotta-kummina™ edistää lähetystyötä Virossa, Venäjällä ja Suomessa. Teksti Joanna Amemori, kuva Stockxpert

Nuotta 12/2009  
Nuotta 12/2009  

Nuotassa 12/2009 on pääaiheena tietysti joulu. Eli löytyy juttua jouluevankeliumista, selkkausta joulun sankaruudesta, suoraa puhetta koditt...