Page 1

Kesätyöopas 2012


SISÄLLYS

KEITÄ ME OLEMME?

Keitä me olemme 3 Top 10 -vinkit 4 Nuorten haastatteluja 6 Työhakemusmallit 10 Nuorten oikeudet ja velvollisuudet 12 Helsingin kaupungin kesätyöt ja Ansio-kurssi 14 Linkkivinkit 15

Etkö keksi minne in? haluaisit kesätöih uksista Lue nuorten kokem sivuilta 6–9!

2

Olemme joukko 13–16-vuotiaita nuoria, ja muodostamme Malmi-Pukinmäki alueen ANSA-ryhmän. ANSA on Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen järjestämää vaikuttamistoimintaa, ja ANSA tarkoittaa Aktiiviset nuoret stadin asialla. Tulemme Karviaistien, Pukinmäen ja Hiidenkiven kouluista. Olemme tavanneet noin kerran kuussa Malmin nuorisotalolla ja tehneet tätä lehtistä, jolla haluamme tarjota sinulle mahdollisimman hyvin tietoa kesätöistä. Valitsimme tämän aiheen, sillä se on ajankohtainen. Aikuisten luomat nuorille suunnatut esitteet ovat usein tylsiä, joten teimme esitteen, jota me itse lukisimme. Kesää 2012 odotellessa: Anna, Julia, Janika, Juha, Niklas, Miro, Risto, Benkku, Tuomas, Kalle ja Lauri.

3


TOP 10 -VINKIT HAKIESSA: Apua! Pitäisi hakea kesätöitä, mutta en tiedä mitä tehdä! 1.

HAE PAIKKAA AJOISSA!

HAASTATTELUSSA: Apua! Sain pyynnön haastatteluun, mutta en tiedä mitä tehdä! 6.

• Pukeudu siististi ja työpaikkaan nähden sopivasti. Älä kuitenkaan yritä liikaa olla aikuinen vaan ole rohkeasti oma persoonallinen itsesi. 7.

OLE AVOIN UUSILLE KOKEMUKSILLE!

8.

• Älä rajoitu hakemaan vain tiettyä työtä, vaan hae rohkeasti erilaistakin työtä. 3.

4.

5.

9.

PANOSTA HAKEMUKSEEN! • Hyvän hakemuksen tulee erottua muiden joukosta ja olla persoonallinen.

4

HANKI TIETOA! • Tiedä työpaikasta johon haet. Jos haluat, että sinut muistetaan sinun pitää vaikuttaa aidosti kiinnostuneelta työstä. Kun tiedät yrityksestä osoitat, että olet nähnyt paikan eteen vaivaa. Uskalla silti kysyä rohkeasti jos jokin mietityttää.

HAE AKTIIVISESTI! • Etsi vapaita paikkoja netistä, lehdistä tai ilmoitustauluilta. Käy rohkeasti kysymässä paikan päällä olisiko paikkaa kesäksi tarjolla. Älä lannistu vaikket saisi ensimmäistä haluamaasi paikkaa. Usein myös puhelimella soittaneet muistetaan hyvin työntekijää valittaessa.

MIETI ETUKÄTEEN! • Työhaastatteluissa kysytään usein samoja kysymyksiä: Miksi juuri sinä olisit sopiva työhön? Heikkouksiasi ja vahvuuksiasi. Mieti miten vastaat kysymyksiin ja mitä haluat kertoa itsestäsi, jottet mene lukkoon tai unohda kertoa jotain.

HYÖDYNNÄ TUTTUJA! • Usein helpoin tapa saada kesätöitä on suhteet. Mieti kaukaisempiakin sukulaisia tai tuttavia. Tai voisitko hakea kesätöitä esimerkiksi aikaisemmasta TET-paikastasi?

MUISTA KÄYTÖSTAVAT! • Ole ajoissa! Kättele, katso silmiin, puhuttele asiallisesti, älä jauha purkkaa ja käyttäydy muutenkin tilanteeseen nähden sopivasti. Kuvittele opettajasi valitukset pääsi sisällä.

• Älä jätä hakemista kesän alkuun, parhaat paikat menevät jo keväällä. 2.

MIETI ULKONÄKÖÄSI!

10.

LUOTA ITSEESI! • Jos olet päässyt haastatteluun on työnantaja kiinnostunut. Mieti vahvuuksiasi, älä vähättele itseäsi. Kerro ansioistasi (esim. jos olet vahva jossain tai olet ollut mukana oppilaskunnassa) ja ole avoin. Liian itsevarma ei tule kuitenkaan olla, sillä se voi ärsyttää työnhakijaa.

5


HAASTATTELUT HAASTATTELUT Me haastattelimme kuutta nuorta heidän kesätyökokemuksistaan. Lue ja kuule millaisia töitä nuorille on tarjolla!

Tätä kysyimme: 1. Olitko viime kesänä kesätöissä? Jos olit, niin missä? 2. Mitä työtehtäviisi kuului? 3. Kauan kesätyö kesti, minkä mittaisia työpäiviä teit ja kuinka paljon sait palkkaa? 4. Mistä keksit paikan ja miten hait siihen? 5. Viihdyitkö työssä ja kenelle suosittelisit sitä? 6. Anna muutama vinkki paikkaa hakevalle nuorelle.

6

Janika Salander, 15 vuotta 1. Kyllä olin kesätöissä viime vuonna. Olin Tapanilan Erän yleisurheilujaoston apuohjaajana leirillä ja harjoituksissa. 2. Työtehtäviini kuului lasten valvominen ja ohjaaminen erilaisissa tehtävissä. 3. Kesätyö kesti koko kesäloman yli. Olin joka tiistai tunnin yleisurheilukentällä valvomassa lapsia, ja yleisurheiluleiri kesti viisi päivää Pälkäneellä. Sain palkkaa 9e tunti, kun olin yleisurheilukentällä, ja Pälkäneen leiriltä sain 100 euron korvauksen + majoituksen ja ruoan. 4. Harrastin yleisurheilua, joten sain paikan sitä kautta. En hakenut sinne mitenkään vaan pääsin niin sanotusti oikotien kautta. 5. Viihdyin töissä hyvin paljon. Suosittelisin sitä yleisurheilua harrastaville ja ulkoilusta ja urheilusta pitäville ihmisille. Lisäksi tässä työssä tarvitsee paljon sosiaalisia taitoja. 6. Kannattaa mennä Tapanilan Erän toimistoon kysymään paikkaa henkilökohtaisesti, koska se antaa parhaimman vaikutuksen. Jos harrastaa jo yleisurheilua, kannattaa kysyä valmentajalta.

Niklas Takanen 1. Kyllä olin kesätöissä. Työpaikkani oli perheeni kesämökillä Porissa. 2. Työtehtäviini kuului puiden halkominen klapikoneella (klapikone = laite/kone, jolla puu halkaistaan). 3. Kesätyö kesti noin kaksi kuukautta. 4. Juttelimme isäni kanssa urakasta, ja sovimme palkasta. 5. Viihdyin kesätyössäni hyvin vaikka en kauheasti pidä kesämökistä. Suosittelen työtä ihmiselle, joka tykkää/viihtyy metsän parissa ja luonnossa. 6. No vinkkejä ei nyt hirveesti ole, koska se oli perheen kanssa omalla mökillä sovittu homma. Mutta jos tuommoiseen työhön haluaa, niin voi kysyä tuttavilta olisiko heillä jotain samantyyppistä hommaa.

7


Tuomas Karvonen, 15 vuotta

Johanna Uusiniemi, 16 vuotta

1. 2. 3. 4. 5. 6.

1. Olin kesätöissä Algeco:lla. 2. Kesätyön kesto oli 2 viikkoa, ja päivässä tein töitä 4–8 tuntia. Palkkani oli 10e tunnissa. 3. Työn sain äidin ideasta ja äidin kautta. 4. Työtehtäviini kuului siivousta, inventaariota ja mapitusta. 5. Itse en viihtynyt työssä enkä suosittele kenellekään. 6. Paikkaa hakeville suosittelen, että käy itse kysymässä paikan päältä, ja hae paikkaa josta tykkäät.

Olin, Oulunkylän Alepassa. Hyllytys, asiakaspalvelu. 2 viikkoa, 7h päivä, 310e. Näin ilmoituksen. Viihdyin ja suosittelen kaikille. Ole reipas ja puhu selkeällä äänellä.

Alichia Thomas, 16 vuotta 1. Olin kesätöissä seuran koripalloleirillä ohjaajana. 2. Työtehtäviini kuului lasten opettamista, koripallo-ohjausta ja ruuan tekoa leiriläisille. 3. Kesätyö kesti noin viikon verran, ja päivässä työtä tehtiin 8 tuntia. Eri kesätyöläisillä oli 1–3 viikon pituisia työtehtäviä. 4. Työn sain seuran kautta, koska harrastan koripalloa. 5. Itse en tykännyt kesätyöstäni, mutta rahaa siitä sai, joten se oli okei. Suosittelen kesätyötä urheilullisille nuorille, jotka osaavat koripalloa. 6. Paikkaa hakevien olisi hyvä osata käsitellä lapsia ja tietenkin koripalloa pitäisi osata.

8

Janni Ovaska, 16 vuotta 1. Olin kesätöissä Malmin Palloseuran lasten jalkapallokoulussa. 2. Työtehtäviini kuuluivat lasten valmentaminen, treenien suunnittelu, toteutus ja lopuksi siivoaminen. 3. Olin töissä 3 päivää n. 4 tuntia päivässä ja sain palkkioksi 70e. 4. Sain paikan, kun joukkueenjohtajani suositteli sitä jengilleni. Hain paikkaa laittamalla sähköpostia jalkapallokoulusta vastuussa olevalle valmentajalle. 5. Viihdyin töissä yleensä, mutta toisinaan lapset saattoivat olla melko hankalia. Siksi suosittelisinkin paikkaa lapsirakkaalle jalkapallotaidon omaavalle nuorelle, jolla riittää hermot ja joka osaa hallita sosiaaliset tilanteet hyvin. 6. Kesätyöpaikkaa hakevalle nuorelle suosittelisin, että hakee paikkaa ajoissa ja rohkeasti. Itse työssä tulisi myös muistaa olla ajoissa ja tehdä parhaansa.

9


allekirjoitus nimen selvennys

Terveisin

Olen erittäin kiinnostunut työskentelemään liikkeessänne, ja minulta löytyy siihen tarvittavia ominaisuuksia: olen reipas, iloinen ja oppimishaluinen. Toivon, että otatte minuun yhteyttä koulun ohella tehtävästä iltatyöstä. Tarjoamanne työpaikka sopii erinomaisesti minulle ja se täydentää sopivasti koulutustani.

TAI

Olen urheilullinen, ja minulla on hyvä fyysinen kunto. Olen innokas tekemään töitä ulkoilmassa ja oppimaan uusia asioita sekä viettämään kesälomani työtä tehden. Toivottavasti olen etsimänne kesätyöntekijä.

LOPUKSI KEHU ITSEÄSI

Äidinkieli + koulussa opiskeltavat kielet (MUUT ERITYISTAIDOT)

KIELITAITO

Mitä harrastat + jos ohjaat tai teet muuta vapaaehtoistyötä harrastuksen parissa + harrastuksen kautta suoritetut kurssit

HARRASTUKSET

Kaikki aiemmat työpaikat Tet-paikat

TYÖKOKEMUS

Haen avoinna olevaa ... paikkaa yrityksestänne. Olen 16-vuotias tyttö ja kiinnostunut tästä paikasta sen takia että... KOULUTUS missä koulussa tällä hetkellä (peruskoulu/lukio) ja mitkä ovat jatkosuunnitelmat ANSA + oppilaskunnan hallitus

PAIKKA JOTA HAET

YRITYKSEN NIMI HENKILÖ, JOLLE HAKEMUS OSOITETAAN OSOITE Tähän viite mistä löysit ilmoituksen, esim. lehti tai internet ja päivämäärä (Helsingin sanomat 26.1.2012)

Päivämäärä (esim. 20.3.2012) OMAT TIEDOT NIMI + OSOITE + PUH.NRO + S-POSTI

Hakemus

No niin! Tiedät minne haluaisit hakea, mu miten kirjoitat hakemuksen ja mitä sinun tta kertoa itsestäsi? Tässä selkeä ohje avuksitulee !

HAASTATTELUT TYÖHAKEMUSMALLI


HAASTATTELUT NUORTEN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET Itse työelämässä nuorilla on omat oikeutensa, mutta myös velvollisuutensa. Lue tästä tärkeimmät ja ole perillä faktoista hakiessasi töitä! Kesätyön pelisäännöt Parhaillaan on käsillä se aika vuodesta, jolloin kesätyöntekijät alkavat hakeutua työpaikkoihin. Kesätöissäkin on huomioitava työsuojeluasiat ja työehdot.Nuorella työntekijällä tarkoitetaan alle 18-vuotiasta työntekijää. Työhön voidaan pääsääntöisesti ottaa 15 vuotta täyttänyt peruskoulunsa lopettanut henkilö. 14-vuotias tai tänä vuonna 14 vuotta täyttävä voi tehdä enintään puolet loma-ajastaan kevyttä työtä, josta ei ole haittaa hänen terveydelleen tai koulunkäynnilleen. Työsopimus Työsopimus on työntekijän ja työnantajan välinen sopimus, jossa työntekijä sitoutuu tekemään työnantajalle työtä tämän johdon ja valvonnan alaisena palkkaa tai muuta vastiketta vastaan. Työsopimus on aina syytä tehdä kirjallisena, vaikka suullinenkin on pätevä. 15-vuotias voi tehdä työsopimuksen itse, alle 15-vuotiaan puolesta sen allekirjoittaa huoltaja tai nuori itse huoltajan suostumuksesta. Työsopimukseen on syytä kirjata ainakin palkan määrä, työaika, työtehtävät ja työsuhteen kesto. Työsopimus kannattaa laatia kahtena kappaleena, toinen työntekijälle, toinen työnantajalle.

Työaika 15 vuotta täyttäneen työaika saa olla yhtä pitkä kuin täysi-ikäisenkin, ja määrätyin rajoituksin myös ylitöiden tekeminen on sallittua. Alle 15-vuotiaan työpäivä saa olla enintään 7 tuntia, eikä ylitöitä saa teettää. Yötyön teettäminen nuorilla on kielletty. Työnantajan on kirjattava tehdyt työtunnit työaikakirjanpitoon. Kuitenkin myös työntekijän on aina syytä kirjata tekemänsä työtunnit muistiin esim. kalenteriin siltä varalta että niistä myöhemmin tulee epäselvyyttä. Näin kannattaa tehdä erityisesti silloin, kun työpäivien pituudet vaihtelevat, töitä tehdään muutoin epäsäännöllisesti tai kun tehdään ylitöitä. Työturvallisuus Työtehtävät on suhteutettava nuoren fyysiseen ja henkiseen suorituskykyyn. Nuorten työopastuksesta ja työn valvonnasta tuleekin kantaa erityistä huolta. Ainakin työskentelyn alkuvaiheessa edellytetään valvontaa, jotta voidaan varmistua luotettavasti siitä, että nuori on oppinut tekemään työnsä oikein ja turvallisesti. Työterveystarkastus Jos työsuhde on tarkoitettu kestämään yli kolme kuukautta, on nuorelle työntekijälle suoritettava työterveystarkastus työnantajan kustannuksella viimeistään kuukauden kuluessa työsuhteen alkamisesta. Terveystarkastusta ei tarvitse tehdä, jos työ on kevyttä tai jos nuorella on esittää vuotta nuorempi lääkärintodistus, joka riittävästi selvittää hänen soveltuvuutensa ko. työhön. Työsuhteen päättyminen Kesätyö päättyy työsopimuksessa sovitun ajan kuluttua. Lopputili on maksettava viimeisenä työpäivänä, ellei muuta ole sovittu. Ellei nuori ole pitänyt työsuhteensa aikana ansaitsemaansa lomaa, lopputilin yhteydessä maksetaan lomakorvaus. Työtodistus Työntekijällä on oikeus saada työtodistus työsuhteen päättyessä. Työtodistus kannattaa aina pyytää, se on tärkeä asiakirja uutta työpaikkaa tai koulutuspaikkaa haettaessa.

Palkka

Apu ja neuvonta

Nuorille maksettavat palkat ovat keskimäärin 70–90% alimmasta taulukkopalkasta. Palkat selviävät ko. alan työehtosopimuksesta. Aina on syytä varmistua siitä, että palkka lisineen on oikein maksettu. Joka kesä tulee ilmi tapauksia, joissa joko peruspalkka tai ainakin ylityö- tai sunnuntaityökorvauksia tai iltalisiä on jätetty nuorille maksamatta. Näitä ei saa sisällyttää peruspalkkaan, vaan ne maksetaan sen lisäksi.

Jos kesätyössä ilmenee ongelmia, ne selvitetään ensisijaisesti työpaikalla. Tällöin myös huoltajien aktiivisuus on paikallaan. Apua ja neuvoa voi pyytää myös luottamusmieheltä tai työsuojeluvaltuutetulta, jos sellainen työpaikalle on valittu.

12

13


HAASTATTELUT HELSINGIN KAUPUNGIN KESÄTYÖT Helsingin kaupunki tukee erityisesti 16–17-vuotiaita kesätöiden saamisessa. Kaupunki palkkaa tänä kesänä noin 800 nuorta erilaisiin tehtäviin esim. puistotyöntekijöiksi, vanhustenpalveluihin, päiväkoteihin ja kiinteistönhuoltoon. Nuorten kesätöiden pituus vaihtelee kolmesta viikosta kahteen kuukauteen, palkkaa maksetaan kokopäivätyöstä 1000 euroa kuukaudessa. Helsingin kaupungin kesätyöpaikat ja hakemus löytyvät osoitteesta: www.erekryhelsinki.fi

ANSIO-KURSSI Ansio on 15–17-vuotiaiden kurssi, jossa opit työnhaun aakkoset ja työelämän pelisäännöt. Ansio-kursseja järjestetään vuodessa useampia Helsingissä. Kurssit on tarkoitettu 31.5.2012 mennessä 15 vuotta täyttäneille, mutta alle 18-vuotiaille. Kullekin kurssille otetaan noin 20 osallistujaa. Kurssin suorittamisesta saat kurssitodistuksen, jota arvostetaan työnhaussa. Ansio-kurssi suoritetaan aina kuukauden aikana, ja se sisältää 10 tuntia teoriaa ja 12 tuntia työharjoittelua HOK–Elannon toimipaikassa tai nuorisoasiainkeskuksen toiminnoissa. Lisää tietoa kurssista ja seuraavat mahdollisuudet osallistua näet osoitteesta www.duunisauma.fi

14

LINKKILISTA Jäikö jokin askarruttamaan? Haluatko lisä tietoa? Mistä löydät avoimia kesätyöpaikk ä oja? Vastaukset ja paljon muuta löydät linkkilistastamme! www.kompassi.info www.kunkoululoppuu.fi www.mol.fi www.alli.fi www.erekryhelsinki.fi www.oikotie.fi www.uranus.fi www.job.fi www.monster.fi www.tyopaikat.com www.tyosuojelu.fi www.nuoriso.hel.fi www.hel.fi www.hel.fi/tulevaisuustiski www.4h.fi 15


TÜrkeen paljon tekemistä!

nuoriso.hel.fi

Kesätyöopas nuorille  

Opas kesätyön hakuun.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you