Page 1

COURTIER HYPOTHÉCAIRE

www.casamoldovei.ca

casamoldovei@yahoo.ca

Tel.:(514) 892-7075 Fax:(514) 938-1880 23 decembrie 2010

4

Crăciunul este acea sărbătoare minunată care ne dă putere să fim mai buni, mai generoşi şi mai curajoşi. Să îndrăznim să visăm şi să speram mai mult, să credem cu tărie că anul ce va începe va fi mai rodnic şi mai fericit. Sărbători fericite! Moş Crăciun să vă dăruiască multă căldură în suflet şi în casă, bucurie în inimă şi multă sănătate şi putere de munca. Ca de obicei, să ne adunăm în jurul bradului alături de familie şi de cei dragi, să lăsăm lumina Crăciunului să ne pătrundă în case şi să ne bucurăm de magia sărbătorilor.

Crăciun Fericit şi un An Nou cât mai bun!

PUBLICITATE / PUBLICITÉ / ADVERTISING / РЕКЛАМА : Tel.:(514) 892-7075 Fax:(514) 938-1880 casamoldovei@yahoo.ca


2

CUVÂNT DE INTRODUCERE

Dragii noştri! Am revenit ca să încerc să vă aduc un dram de optimism, să ne revenim după daravera asta a noastră a basarabenilor de “a o face lată” sau ” a călca din nou pe aceeaşi greblă” sau, ce mai încolo-incoace - “să ne mai lingem rănile”. ” Mintea moldovanului cea de pe urmă” - aş mai găsi o spusă de-a noastra neaoşă. Pentru că, de-a lungul veacurilor, în devenirea noastră ca Neam, multe am avut de suferit şi de păţit. Numai că “tot păţitu-i priceput” şi, iată, am acumulat doar proverbele pline de înţelepciune. Acum, hai, dacă tot am dat-o pe proverbe - “să stăm strâmb şi să judecăm drept”. Moldova, ce-ai votat? Asta căutăm noi acum să dezghiocăm, şi poate, să încercăm să băgăm în cap semenilor noştri de pe-aici nişte constatări. Dar şi vouă, cei care, cred, mai sunteţi cu sufletul şi gândurile spre Moldova. Să ştiţi, că “boala comunismului nu a dispărut în RM, nu au dispărut nici efectele, consecinţele comunismului, „homo sovieticus” trăind încă în mulţi dintre noi. Societatea noastră, populaţia Moldovei în general, trece printr-o etapă dificilă şi dureroasă de convalescenţă istorică. Avem nevoie, aşadar, de o atenţie sporită, de susţinerea Europei, a Occidentului în general, dar mai ales a României.” (C. Tănase). Numai paradoxuri şi ciudăţenii pe capul nostru: să-i cunoşti pe cei care ţi-au stricat viaţa ani la rând, ţi-au împrăştiat copiii prin lumea mare, teau adus la sărăcie şi haos, şi sa-i alegi din nou în organul suprem al ţării???!!!!!... 39% !!!... Fanii Partidului bolşevicilor, prostiţi de ideologia păgână a idolului lor Vladimir Ilici Lenin, i-au votat masiv ca nişte

zombie, ajungând şi de data asta la un procent foarte mare -39% (42 de mandate din necesarul constituţional de 101 mandate) !!! Acum, noi ăştea, mai descurcăreţi am păţit-o tot ca în proverbul ticluit de noi: “un prost aruncă o piatră în baltă şi mai mulţi înţelepţi se chinuie s-o scoată”. Adică, acum suntem în ceasul “facerii”, căci ne tot opintim să croim din nou o echipă de cârmuitori înţelepţi, o nouă Alianţă de profesionişti pentru a ieşi din impasul în care ne-am pomenit în ultimul timp. Dar, într-adevăr, grele sunt durerile facerii. Încercăm să mobilizăm din nou societatea civilă, mass-media, tot ce poate încuraja liderii partidelor democratice (PL-ul lui Ghimpu, PLDM-ul lui Filat şi PD-ul lui Lupu, adică restul care au trecut pragul legal de 4% şi intrunesc împreună 59 de mandate) spre a uita de orgolii, profituri personale, fotolii călduţe şi să se adune într-o echipă eficientă de adevăraţi Bărbaţi (Manageri profesionişti). Moldovenii zic în astfel de cazuri, că “Este şi mai rău”. Iată aşa suntem noi. Sau tatăl meu, ţăran răzăş de prin părţile Nisporenenilor, zicea deseori: “Omul e bogat atunci cînd se mulţumeşte cu ce are”. Nu ştiu de unde a luat el adevărul ista. Poate o fi şi aşa. Dar el nu ştiea, că alte popoare mai zic: “Dar se poate şI mai bine”. Tot timpul ne întrebăm noi, naivii: de ce nu-i luminează Dumnezeu şi pe acei care, dacă tot ajung sus acolo să ne decidă soarta, să procedeze corect, cinstit şi cu demnitate, şi să se gândească la posteritate, la urma care o vor lăsa după ce vor pleca la Domnu. Aici e binevenită reproducerea unui material succint publicat de o colegă de-a noastră din Chişinău, Aneta Grosu de la Ziarul de Gardă.

După moarte Cât de des, fiind în viaţă, ne gândim ce va vorbi despre noi lumea atunci când nu vom mai fi? (…) Ce vor vorbi oamenii despre Iurie Roşca? (…) Ce vor spune oamenii, cei care azi sunt încă tineri, după plecarea lui Vlad Cubreacov? De ce nu ar trebui să-l uite pe Ştefan Secăreanu? (…) Cum va fi pomenit Vladimir Voronin de posteritate? S-ar putea ca cei din viitor să nu mai ţină cont de funcţiile acestuia, de mandatul prezidenţial, prelungit artificial, de glumele sale de prost gust sau de felul în care, pe timpul său, a fost evitat Memorandumul Kozak. Posteritatea îl va pomeni, neîndoielnic, pentru averile sale nemeritate şi pentru copiii omorâţi de regimul său, la 7 aprilie 2009. (…) Ce vor spune urmaşii despre actualii? Despre liderul PDM, Marian Lupu? (…) Despre scurta “domnie” a lui M.Ghimpu, cu siguranţă, vor pomeni de bine foarte mulţi. Pentru că nu a mai fost alta tocmai de la 1940 ncoace. Poate şi în manualele de istorie va intra… Cine ştie… Cel puţin, va fi pomenită ca “dezghetul” lui Hruşciov. (n.r.). Aneta Grosu, www.zdg.md Ce avem de făcut acum?! Doar să aşteptăm. Aşa suntem noi, mai ales în ultimii ani: aşteptăm să vină cineva şi să ne resolve problemele. Aşa cum spera şi tatăl meu până-n ultima clipă a vieţii: “Ai să vezi, totuna vor veni odată şi odată americanii ceia şi pe la noi…” Până la urmă, sper să revenim şi noi singuri la normalitate, să ne descotorosim de obsesiile astea vicioase, impuse de timpurile vitrege, să gândim pozitiv şi să ne străduim să devenim cât mai optimişti.

Aflaţi în prag de sărbători, noi, cei din echipa redacţiei Chişinău a ziarului “Casa Moldovei (Canada)”, ne bucurăm că am reuşit să fim alături de acest proiect, să fim alături la bine şi la greu, ne-am intristat si ne-am bucurat impreuna. Sperăm din tot sufletul, cu ajutorul Domnului, să reuşim şi în anul care vine să vă bucurăm cu noi realizări, cu noutăţi şi publicaţii inedite, astfel să ne simţim bine alături, chiar de ne despar mări şi ţări. Vă dorim din suflet Sărbători Fericite cu un Moş bogat şi un An Nou plin de împliniri, cu multă sănătate şi lumină în suflet. Bucuraţi-vă de fiecare clipă alături de copiii voştri şi de cei dragi. Domnul Dumnezeu să vă aibă în pază şi să vă aducă tot binele din lume! Crăciun fericit! Să trăiţi să trăiţi, Întru mulţi ani fericiţi Şi ca pomii să-nfloriţi Şi ca ei să-mbătrâniţi Şi ca toamna cea bogată; Fie casa-ndestulată. Tot cu mesele întinse, Cu făcliile aprinse, Să petreceţi împreună, Până-n veci cu voie bună. Al Dumneavoastră, cu mult respect, Nicolae Josan, redactor-şef ( re d a c ţ i a C h i ş i n ă u , Re p u b l i c a Moldova).


MASS-MEDIA DE ACASA

3

Ştiri din Moldova Filat: „Am făcut puţin pentru ca să scoatem comunismul din noi” „Noi am vorbit atât de mult despre comunişti, despre comunism, despre ceea ce s-a întâmplat în perioada dânşilor, însă, din păcate, am făcut atât de puţin pentru ca să scoatem comunismul din noi”, a declarat premierul Vlad Filat. Afirmaţia a fost făcută într-un interviu acordat postului românesc „Realitatea” TV. În context, premierul a precizat că „acest lucru nu poate fi făcut cu forţa”. Despre liderul c o m u n i s t , V l a d i m i r Vo r o n i n , premierul Filat a declarat că acesta „foarte des emană prin vorbire... stupidităţi”. Declaraţia a fost făcută în replică la declaraţiile răuvoitoare ale lui Voronin la adresa României, potrivit cărora România şi-ar fi trimis tancurile în preajma Chişinăului. Într-un interviu recent acordat publicaţiei ruseşti „Moskovski Komsomolet”, Vo ro n i n de c l a ra c ă „ t a n c u r i l e româneşti sunt sub Chişinău, ne rămâne doar să aruncăm grenade sub ele”. Filat a spus la „Realitatea” TV că „aceste acţiuni şi atitudinea românofobă au fost la baza campaniei electorale a Partidului Comuniştilor, care într-o manieră mincinoasă, manipulatorie, a promovat idei care, până la urmă, au şi caracter xenofob”. Potrivit lui Filat, România a fost întotdeauna alături de Republica Moldova. Şi acest lucru s-a văzut şi în timpul inundaţiilor care au lovit Moldova în acest an, a mai spus premierul. Sursa: Deca-press ________________ Economia Republicii Moldova a înregistrat în perioada ianuarie-septembrie 2010 o creştere cu 6,5% În perioada ianuarie-septembrie 2010, produsul intern brut a constituit în valoare nominală 52 214 milioane lei în preţuri curente de piaţă, în creştere - în termeni reali - cu 6,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, informează Biroul Naţional de Statistică. Această majorare a fost determinată de sporirea valorii adăugate brute produse în sectoarele de bunuri şi servicii, de creşterea impozitelor pe produse, precum şi datorită creşterii consumului final. Valoarea adăugată brută produsă în sectoarele de bunuri şi servicii s-a majorat în raport cu aceeaşi perioadă a anului precedent respectiv cu 6,5% şi 5,1%, influenţând pozitiv (cu 1,3% şi 3,3% respectiv) indicele de volum al produsului intern brut. Volumul impozitelor pe produse (inclusiv cele de import) colectate la bugetul public naţional a înregistrat o creştere de 14,0% în raport cu perioada similară a anului anterior, influenţând cu 2,2% creşterea produsului intern brut. Consumul final a fost în creştere cu 4,2% în raport cu perioada respectivă a anului precedent, influenţând pozitiv (cu 2,2%) indicele volumului fizic al produsului intern brut.

Exportul şi importul de bunuri şi servicii s-au majorat respectiv cu 7,9% şi 12,2% faţă de perioada respectivă a anului precedent, arată datele statistice. Recuperarea economică înre gistrată pe parcursul a trei trimestre consecutive nu are impact şi asupra bunăstării populaţiei, nu se reflectă și asupra indicatorilor sociali, mai cu seamă a indicatorilor pieii muncii. Menţionăm că, potrivit previziunilor BNM, în anul 2010 vom avea o creştere economică de 5%. Sursa: Centrului analitic independent Expert-Grup. ________________ Investitorii chinezi vin în RM să „conserveze" energia solară O companie chinezească va construi în RM prima fabrică de produse solare, generatoare de energie electrică. Joi, în cadrul unei conferinţe de presă, investitorii au anunţat că vor deschide, cu acest prilej în RM noi locuri de muncă. Fabrica urmează să fie construită la Orhei, şi va oferi locuitorilor din regiune în jur de 2000 locuri de muncă. Aceasta va produce baterii pentru încălzirea apei, pentru încălzirea încăperilor, dar şi pentru iluminare. Directorul Executiv a Organizaţiei de Promovare a Exportului din Republica Moldova, Andrei Timuş, a declarat că noile tehnologii de producere a energiei electrice vor putea fi folosite, la iluminarea străzilor, spre exemplu. Produsele solare chinezeşti, fabricate în RM, vor fi orientate şi pentru export, deoarece RM are o deschidere pe piaţa estică, dar şi cea vestică, a mai specificat Andrei Timuş. La modul practic, pentru încălzirea unei suprafeţe de 200 m. p. va fi nevoie de o investiţie de 1000 de euro. Bateriile solare vor fi funcţionale 10 ani, în consecinţă încălzirea suprafeţei de 200 m. p. va costa în jur de 100 de euro pe an, au explicat producătorii chinezi. Potrivit lui Andrei Timuş, noile tehnologii ar fi o modalitate de a economisi, în special în contextul majorării preţurilor la gaz natural. Potrivit Viceministrului economiei, Sergiu Ciobanu, viitorul aparţine resurselor energetice regenerabile, precum este energia solara. Totuşi, viceministrul a calificat decizia investitorilor chinezi de a investi în RM drept una îndrăzneaţă, din cauza i n s t a b i l i t ă ţ i i p o l i t i c e c a re s e perpetuiază. Compania chinezească, este una din cele mai mari din China în domeniul energiei solare. La întrebarea cînd anume o asemenea fabrică va începe să lucreze şi în RM, reprezentantul Chinez a declarat că nu poate divulga termenul, pentru că e secret comercial. Marţi şi executivul, a decis crearea unei agenţii pentru eficienţă energetică în RM, care ar elabora politici în domeniu. Sursa: www.voceabasarabiei.net

ADRESA REDACŢIEI: 4060, Rue Sainte-Catherine Ouest, Westmount, QC H3Z 2Z3. www.casamoldovei.ca casamoldovei@yahoo.ca Tel.:(514) 892-7075 Fax:(514) 938-1880 Redactor şef: Nicolae Josan Echipa redacţională: Marina Ticu, Serghei Junea, Galina Cotorobai Design şi machetare: Corneliu Iachimov Publicaţie absolut independentă ce nu primeşte nici o subvenţie. Casa Moldovei în Canada nu este răspunzător de conţinutul materialelor publicitare. Nu toate articolele publicate exprimă punctul de vedere al redacţiei.


4

ISTORII DE ACASA

AMERICANUL MOLDOVEAN Copiii din Zguriţa, Drochia au şi doreşte să-i ajute pe copiii din computere şi o bibliotecă amenajată. unde să facă sport, pot să navigheze localitate să aibă mai multe activităţi pe net, pentru că în localitate a la fel ca semenii lor din America. apă rut un centru moder n de

Americanul n ostru vorbeşte fluent limba română,

doar că

E s t e vo r b a d e s p re V i n c e accentul englezesc îl cam dă de gol.

computere, iar cei pasionaţi de Lambert, care locuieşte mai bine de Însă asta nu-l împiedică să comunice lectură, pot să treacă pe la noua doi ani în satul Zguriţa. Stă la o cu sătenii.

Valentinei Colesnic –

bibliotecă inaugurată în sat. Toate familie de moldoveni şi deprinde femeia care îl găzduieşte, îi spune acestea au fost posibile datorită unui viaţa de pe meleagurile noastre. “mamă”. Şi pentru că o iubeşte ca pe tânăr american, care de doi ani face „Americanul-moldovean” a învăţat în propria mamă, Vince şi-a propus s-o „Toţi sunt prietenoşi cu mine, este muncă de voluntariat în satul Zguriţa acest răstimp cum să mulgă vaca, să înveţe limba lui, poate că într-o zi greu pentru un străin să înveţe meargă la pascut oile. Ce sa mai… doamna Valentina va ajunge să-i cultura, este foarte diferită, dar când face tot de ce este nevoie pe lângă vadă ţara de origine. Valentina am venit am vrut să văd o altă lume casă. Mai mult, lui Vince îi place să Colesnic spune că băiatului „adoptiv” cum trăieşte... iar acum mă simt aici faca şi „baby-siter” sau cum se mai îi plac sarmăluţele şi vinul. Femeia ca acasă.” spune pe la noi: să fie în rol de zice că Vince simte gustul vieţii

Vince mai doreşte ca în satul

dădacă. Voluntarul american, acum moldovenilor. „A fost şi cu rândul cu “adoptiv” – Zguriţ a s ă facă un joacă baschet pe noul teren sportiv vacile, dă mâncare la porci.” Acum, nu amfiteatru. Iar când va pleca în cu elevii cărora le predă şi engleza. îşi imaginează viaţa fără el. Pe lângă America, să poată povesti semenilor Vince spune că s-a gândit să realizeze munca de acasă, Vince Lambert ajută lui că la o distanţă de zeci de mii de un proiect, prin aplicarea căruia administraţia locală să găsească km, are o a doua casă! Vince Lambert elevii din localitatea Zguriţa să poată problemele din sat şi să pună „pe este al treilea voluntar american care beneficia de un teren de sport ro a te ” n o i p ro i e c te , c a re a r activează în satul Zguriţa. renovat şi alte lucruri utile pentru ei. îmbunătăţi nivelul de trai al Tot prin intermediul acestui proiect localităţii. şcoala

La rândul său, Vince

din sat mai are sală de spune că îi plac oamenii din Zguriţa.

Răzvan Dumitrescu


INTERVIU

5

Interviu cu formaţia «CATHARSIS» Cu muzica celor de la “Phoenix” în inimă şi suflând cu putere în pânze, formaţia “Catharsis”, mai bine de 14 ani ne ţine pe noi, basarabenii, pe linia de plutire a muzicii bune, de calitate, inteligente, a muzicii pentru urechi, nu doar pentru picioare. Mesajul pieselor lui Mihai Budurin şi Ion Raţă este unul profund, care răscoleşte, fie că sunt texte cu conţinut patriotic, filosofic sau de dragoste. Această muzică te face săţi pui întrebări, adică să gândeşti. Şi asta e foarte bine! P.S. Recent, membrii formaţiei „Catharsis” au fost distinşi cu onorabilul titlu de „Artist Emerit” al R. Moldova. „ CASA MOLDOVEI”: Care-i biografia formatiei “Catharsis”? “ C AT H A R S I S ” : F o r m a ţ i a “Catharsis” a luat naştere în 1997, într-o formulă lărgită. Pe lângă noi doi, Ion Raţă şi Mihai Budurin, mai activau încă Sergiu Musteaţă şi Igor Cojocaru. Din 2000 se ajunge la o formulă restrânsă, care există şi până astăzi. Anterior, din '90 până în '97, ne numeam Remediu Contra Plictis. Cea mai bună şcoală pentru a păşi pe scena mare a fost activitatea în Asociaţia Folchiştilor din Moldova, participarea la cenacluri şi evoluarea în cadrul festivalului “Galbenă Gutuie”. De drag

de ascultători ne-am propus să lansăm piese cu mesaj profund, care să poată fi intonate împreună cu toată audienţa, cum ar fi “Ce timp frumos”, “Glosă în metru eminescian”, “Adio”, “Al nouălea cer”, “Îţi jur” ş.a. Am preluat şi unele şlagăre de altădată: “Bucuraţivă, prieteni”, “Toamnele”, “Urare de viaţă lungă”, “Mi-e dor”, cărora le-am dat un suflu nou, modern. Aceste piese şi multe altele le-am prezentat atât melomanilor de la noi, cât şi celor din România, Germania, SUA, Ucraina, Kazahstan, Azerbaidjan. În alegerea denumirii CATHARSIS ne-am inspirat din “Poetica” lui Aristotel, cuvânt ce din greacă s-ar traduce “purificare”, un fel de relaxare sufletească, pe care dorim s-o transmitem celor ce ne ascultă. „CASA MOLDOVEI”: Vă cunoaştem ca artişti talentaţi, dar mai puţin ştim ce fel de familişti sunt Mihai Budurin şi Ion Raţă? “ CATHARSIS”: Noi vrem să credem că suntem buni familişti, dar mai corect şi cinstit ar putea să vă spună soţiile noastre, copiii. Sincer, nu prea credem celor ce se declară jertfe pe altarul artei, adică arta e tot, iar familia e undeva în urmă, pe planul doi. Suntem de părere, că arta în sine ia naştere din dragostea faţă de cei

apropiaţi: părinţi, copii, soţie, locuri natale. Desigur, noi încercăm să ne facem timp pentru toate. Dacă ne reuşeşte sau nu - asta e altă treabă. Şi unul, şi altul suntem căsătoriţi, avem copii. Eu, Mihai, am un băiat, Cristi, aproape major, pasionat de modă, iar Ion are o fiică, Ruxanda, care, se pare, vrea să-i calce pe urme studiază pianul şi actoria. Însă cert este faptul că ambii sunt cei mai duri şi obiectivi critici ai creaţiei noastre. E devreme să zicem dacă ne vor urma în profesia noastră, dar suntem aproape siguri că meseria ce o vor îmbrăţişa o vor profesa foarte cinstit şi cu aceeaşi dăruire cum o facem şi noi. Aşa i-am educat şi, credem, am făcut-o bine. Trebuie să fii sincer mai întâi cu tine însuţi, apoi, sigur, vei deveni credibil şi acceptat de cei din jur. „CASA MOLDOVEI”: Un mesaj pentru cititorii revistei “CASA MOLDOVEI”. “CATHARSIS”: Cititorilor revistei “CASA MOLDOVEI” le dorim, vorba cântecului, “Bucuraţi-vă, prieteni, de prieteni şi de fraţi. Bucuraţi-vă de-un nume, ce vi-i dat ca să-l purtaţi!..” Am mai completa, bucuraţi-vă cu toată familia de această revistă, plină de informaţii interesante. Iar colectivului redacţional - să muncească cu acelaşi

avânt şi respect pentru cititori, aducând în case informaţii utile şi buna dispoziţie. Crăciun fericit, şi să nu uite tradiţiile noastre româneşti, adică săşi spună unul altuia câte un Colind sau o Urătură, aşa cum poate mulţi au prins obiceiul de-atunci de pe când erau aici în Moldova. Mereu şi mereu să se gândească la glia străbună, de acolo de unde au pornit, si unde zac mormintele străbunilor noştrili. Sănătate şi prosperitate tuturor.


6

ACTUALITATE CANADIANĂ

Ştiri din Canada Ca să conducem mai bine

QUEBEC - Ministrul Transporturilor, Sam Hamad, a anunţat lansarea unei campanii de sensibilizare ce vizează conducerea vehiculelor în timpul iernii. Campania este intitulată "Iarna ar putea să vă surprindă" şi va fi implementată cu ajutorul a peste 250 de indicatoare instalate de-a lungul drumurilor şi prin intermediul publicităţii radio şi TV. Ministrul a subliniat faptul că şoferii ce conduc în condiţii dificile au tendinţa să uite de pericolele ce pot apărea. "Nu trebuie să uităm că iarna le aduce conducătorilor auto multe surprize, chiar şi pentru cei ce au o experienţă de mai bine de 30 de ani." Sam Hamald a profitat de ocazie şi a menţionat proiectul de lege 71 şi adăugarea celor 44 de prevederi referitoare la "pedeapsa şi mai severă a conducătorilor auto în stare de ebrietate". Potrivit Ministerului Transporturilor din Quebec, schimbarea anvelopelor de iarnă înainte de 15

decembrie (lege ce a intrat în vigoare de anul trecut) duce la evitarea a 600 de accidente anual. Aproximativ 40% din accidentele rutiere au loc în timpul sezonului de iarnă. În ultimii trei ani, aproximativ 14.000 pe persoane au avut de suferit în urma accidentelor, dintre care 150 şi-au pierdut viaţa. Campania de sensibilzare se va desfăşura până la sfârşitul lunii martie. Sursa: www.lejournaldemontreal.ca *** Quebecul scoate religia din gradiniţe

lor religioasă", a spus ministrul. Dna James a explicat că, în prezent, puţine grădinie oferă educaie religioasă. Numărul lor este estimat la o sută. "Centrele de îngrijire a copiilor subvenionate de către stat trebuie să se conformeze prezentei directive până la 1 iunie 2011. în cazul în care centrele refuză, statul va reduce sau va anula subveniile. " Dumneaei a menionat faptul că există o diferenă foarte mare între predarea religiei și definirea elementelor caracteristice unei culturi. Sărbătorile fac parte din palmaresul cultural, astfel încât unele aspecte trebuiesc făcute cunoscute copiilor. "Cu alte cuvinte, nu vom interzice centrelor de îngrijire a copiilor să scoată Pomii de Crăciun", a concluzionat d-na James. Sursa: www.lejournaldemontreal.ca *** Deficitele provinciale trebuiesc reduse cât mai rapid

Educaţia religioasă este acum interzisă în centrele de îngrijire a copiilor subvenţionate. Anunul a fost făcut public vineri în cadrul unei conferine de presă de către ministrul proteciei familiei, Yolande James. "Copiii în vârstă de 0-5 ani nu vor învăţa nici o dogmă religioasă, indiferent de apartenena

Ministrul finanelor Jim Flaherty a avertizat guvernele provinciale să acceleze planurile lor de eliminare a deficitelor bugetare. In acest context este programată o vizită de lucru cu omologii provinciali ce va avea loc în Kananaskis, Alberta. Avertizarea vizează în mod direct provincia Ontario, care, potrivit

ultimelor estimări, va fi ultima provincie ce-și va echilibra bugetul în ultimii șapte ani. "Sper că miniştrii vor finaliza şedinţa de la Kananaskis cu un angajament de a-și echilibra bugetele în toate guvernele federale, provinciale și teritoriale", a declarat jurnalistilor Jim Flaherty. Deficitul provinciei Ontario se ridica anul acesta la 18.7 miliarde dolari, iar al tuturor provinciilor la 165 miliarde. Dl. Flaherty le comunică miniștrilor că deficitele bugetare trebuiesc reduse la 0 până în 2015. "Sper că miniştrii se vor angaja să caute metode de a echilibra bugetul lor", a spus Flaherty." Criticii lui Flaherty, inclusiv unii economiști de pe Bay Street, spun că dacă guvernele recurg la reducerea bruscă a cheltuielilor sau la creșterea impozitelor, acest fenomen ar putea avea efectul opus redresării economice. Sursa: www.canoe.com


SFAT PENTRU EMIGRANŢI

7

Planificaţi declaraţiile pe venit înainte de Anul Nou Canadienii ar trebui să se bucure de acest moment al anului pentru a revizui cheltuielile fiscale deductibile care ar putea fi prezentate guvernului, susţin experţii. "Pentru majoritatea oamenilor, acum este momentul perfect pentru a lua aceste decizii", afirmă Cleo Hamel , un expert fiscal la H&R Block. Cheltuielile pentru educaţie şi sănătate trebuie să se facă înainte de 31 decembrie pentru a le include în anul fiscal 2010. Acelaş proces se aplică pentru donaţii şi contribuţiile în cadrul programului de economie pentru studii (Regime d'Épargne

Études). Singura excepţie este creditul fiscal pentru reparaţiile reşedinţiale, care se aplică la cheltuielile efectuate în 2009 până la sfârşitul lunii ianuarie 2010. Dacă aţi păstrat bonurile de plată din ianuarie anul curent, ele nu pot fi utilizate pentru declaraţiile fiscale în acest an, dar le puteţi adăuga ajustând declaraţia de anul trecut. Este necesar de completat un formular simplu de pe site-ul Agenţiei de Venituri a Canadei şi de al trimite prin poştă. Contribuţiile la programul REER se pot încasa până la sfârşitul lunii februarie, dar canadienii pot depune

bani şi mai devreme, potrivit doamnei Hamel. "Ar trebui să analizaţi cît mai repede situaţia REER-ului personal, pentru a nu o face la sfârşitul lunii februarie, când intraţi în panică", spune ea. Un expert în fiscalitate poate să evalueze ce sumă de bani ar trebui să fie depusă în REER servindu-se de un bon de salariu. “Sfârşitul anului este, de asemenea, un moment bun pentru a analiza portofoliul de investitor“, ne sfătuie Dennis Tew, de la Franklin Templeton Investments. Orice tranzacţie pe piaţă trebuie să fie finalizată înainte de 31 decembrie ca

să se poată aplica pentru anul fiscal 2010. "Cred că sfârşitul anului este timpul potrivit pentru a face un bilanţ al tuturor tranzacţiilor financiare şi pentru a analiza venitul investiţiilor", spune Dennis Tew. "Niciodata nu e prea devreme să vă asiguraţi că toate investiţiile sunt realizate în aşa mod ca să salvaţi legal cât mai mult posibil din impozit." Sursa: LA PRESSE Traducere: Serghei Junea

BUSINESS

FACEBOOK: venituri de 2 miliarde $ SUA în 2010 Cel mai popular site de reţea din l u m e , va g e n e r a v e n i t u r i d e aproximativ 2 miliarde dolari SUA în 2010, mai mult decât fusese estimat anterior de c ătre trei persoane familiarizate cu aceste rezultate. Vânzările s-au dublat faţă de 2009, au adăugat sursele, care au solicitat anonimatul, deoarece compania privată nu-şi dezvăluie veniturile. Anul trecut, Facebook a realizat vânzări care sau situat între 700 milioane $ SUA şi 800 milioane $ SUA. La începutul anului, se prevedea ca veniturile companiei să graviteze în jurul la 1,5 miliarde $ SUA, ceea ce a fost dezvăluit de două surse. Cei 500 de milioane de utilizatori a Facebook-ului fac ca societatea să devină o ţintă atractivă pentru agenţii de publicitate, inclusiv Coca-Cola, JPMorgan Chase şi Adidas . În octombrie anul trecut, Facebook a depaşit Yahoo la numărul de utilizatori în întreaga lume şi a fost clasat a treia companie in spatele la

G o o g l e ş i M i c r o s o f t , p o t r iv i t ComScore, o firmă de cercetare în Reston, Virginia. "Dragostea consumatorilor faţă de reţele sociale este o afacere care durează", a declarat Karsten Weide, analist la IDC în San Mateo, California, care adaugă: "Toate mărcile importante sunt pe acest site." Facebook-ul, infiinţat în anul 2004, prevede vînzări de 2 miliarde $ SUA, care au fost realizate mai repede decât Yahoo şi aproape în acelaşi ritm ca Google. Yahoo, înfiinţat în anul 1994, a avut venituri de 1,6 miliarde $ SUA în 2003 şi de 3,6 miliarde $ în 2004. Google, infiinţat în 1998, a atins suma de 1,5 miliarde dolari în 2003 şi 3,2 miliarde dolari în 2004. Mark Zuckerberg, fondator la Facebook şi PDG , a fost numit Personalitatea Anului de către revista Time în această săptămână. Publicaţia a descris rolul care l-a jucat Domnul Zuckerberg în "crearea unui nou sistem pentru schimbul informaţiilor, astfel schimbând modul de a trăi."

M. Zuckerberg, care are 26 de ani, a creat Facebook-ul în timp ce era student la anul doi la Universitatea Harvard. După ce echipa lui a permis persoanelor puţin şcolarizate să folosească situl web, compania a depaşit MySpace, potrivit News Corp., şi acum doi ani, a fost înregistrată ca prima reţea socială din lume. La momentul actual, utilizatorii Facebook-ului postează în fiecare zi un miliard de publicaţii, cum ar fi fotografii şi mesaje ", potrivit journalului Time. Facebook nu şi- a schimbat tarifele pentru anunţuri, chiar dacă numărului de utilizatori a creat o cerere pentru mărirea spaţiului mesajelor comerciale , a anunţat compania în luna august. Plus la aceasta, Facebook câştigă venituri prin intermediul programelor de credit care permite utilizatorilor să achiziţioneze obiecte virtuale în jocuri online. « Oamenii se învaţă şi vor

descoperi cum pot lucra cu Facebook», afirmă Christian Juhl, preşedintele agenţiei de publicitate digitală Razorfish , o diviziune a Publicis Groupe, din Paris. Facebook înregistrează câştiguri şi cu ajutorul anunţurilor grafice, clipurilor video şi alte elemente grafice promoţionale care apar pe siturile web. Compania ar putea avea aproximativ 9,4% din această piaţă în SUA în acest an, comparativ cu 6,6% în 2009, potrivit eMarketer Inc., din New York. Creşterea acestei companii îi bucură şi pe investitori. Compania are o valoare de 43,1 miliarde dolari, potrivit SharesPost o "Boursă" de acţiuni private. Acest lucru reprezintă un salt de peste 60% în ultimele trei luni şi de aproape patru ori mai mult decît valoare ei în luna martie. Sursa: LA PRESSE Traducere: Serghei Junea


8

PUBLICITATE


PUBLICITATE

9


10

SFAT PENTRU EMIGRANŢI

Ce acte primim după studii şi la ce ne folosesc? Ce studii să facem ca să ne integrăm bine pe piaţa muncii din Québec? DEC, BAC, DESS, ASP? E o întrebare cu un răspuns complicat pentru noii-veniţi, dar poate şi pentru mulţi care s-au avântat într-un proces de a face bani rapid şi au lăsat studiile mai în umbră. Noi vom încerca să vă oferim o parte din informaţii în acest număr al ziarului, referitor la diplomele pe care le poţi obţine şi la ce folosesc ele.

EDUCAŢIE PROFESIONALĂ SECUNDARĂ Diplôme d'études professionnelles (DEP) este un document obţinut în urma a circa 2 ani de studii la o şcoală profesională din Québec, care pregăteşte studentul să intre direct pe piaţa muncii. Acesta vizează diferite domenii de activitate, precum bucătar, asistent în domeniul sănătăţii, constucţiilor etc. Pentru a fi admisibil la DEP, e suficient să ai un certificat de studii secundare. Lista profesiilor o găsiţi la adresa electronică : http://www.csdm.qc.ca /FormationProfessionnelle/Program mes/ListeProgrammes.aspx Lista şcolilor profesionale - la adresa : http://www.csdm.qc.ca/ FormationProfessionnelle.aspx . EDUCAŢIE PROFESIONALĂ COLEGIALĂ Diplôme d'études collégiales (DEC) este un document de studii colegiale. Atenţie la studiile colegiale! Ele se ramifică în două categorii :

educaţie preuniversitară şi educaţie tehnică. Programul de educaţie preuniversitară pregăteşte persoana pentru studii universitare. Daca în M o l d ova a i fa c u t d e j a s t u d i i universitare, nu e necesar să urmezi acest program pentru a fi admis la universitate în Québec. În cazul celor care doresc să facă un DEC pentru a intra direct pe piaţa muncii trebuie să aleagă programul de educaţie tehnică, care durează 3 ani. Însă majoritatea colegiilor oferă programe şi de o durată mai scurtă, în urma cărora studentul obţine o Atestare de studii colegiale (AEC). Lista colegiilor din Montréal o gaseşti la adresa electronică http:// fr.wikipedia.org/wiki/Liste_des_%C3 %A9tablissements_d%27enseignemen t_coll%C3%A9gial_du_Qu%C3%A9bec #Montr.C3.A9al_et_environs . EDUCAŢIE UNIVERSITARĂ Sistemul universitar e compus din 3 cicluri. Programul PRIMULUI CICLU universitar oferă 4 tipuri de diplome. Baccalaureat (BAC ) este un program de învăţământ universitar, care durează 3 ani şi conţine 90 de credite. La unele discipline, precum arta ingineriei (génie) sau sistemul educaţiei, bacalaureatul are o durată de 4 ani şi conţine 120 de credite. Observaţi diferenţa dintre bacalaureatul de la noi din ţară şi cel din Québec? La noi, diploma de bacalaureat se oferă după absolvirea studiilor liceale şi este o uşă spre studiile universitare, pe când în Québec bacalaureatul este chiar studiile universitare. Deci bacalaureatul québecos este echivalent cu diploma de licenţă de la noi din ţară. Certificat este un program care vizează în general bazele unei discipline. Durează 1 an şi conţine 30 de credite. Mai multe certificate pot fi asociate la alte programe sau constitui

prima parte a unui program de bacalaureat. Unele instituţii recunosc faptul că daca un student are mai multe certificate, e ca şi cum a îndeplinit un program de «bacalaureat prin cumul de certificate». Mineur şi majeur sunt două tipuri de diplome care pot fi combinate pentru a forma echivalentul unui bacalaureat . Diploma mineur se obţine după un an de studii şi are 30 de credite, iar majeur, după 2 ani şi are 60 de credite. Pentru un BAC trebuiesc 3 diplome de mineur sau un mineur şi un majeur. În cazul celor care au deja diplomă de licenţă din Moldova echivalată conform sistemului de îvăţământ din Canada, nu e obligatoriu să urmeze un BAC pentru a-şi exersa meseria . E suficient să facă un certificat, un mineur sau un majeur pentru a cunoaşte situaţia din domeniul dat pe piaţa canadiană. Doctorat professionnel este un program din primul cilcu universitar specific anumitor domenii, precum cel medical sau juridic. Acesta este echivalentul unei diplome de cilcul 3 de învăţământ. Al DOILEA CILCU universitar oferă două tipuri de programe : maîtrise (masterat) şi diplôme d'études supérieures spécialisées (DESS) (diplomă de studii superioare specializate). Maîtrise (masterat) este un program cu o durată de 2 ani, axat fie pe competenţe de cercetare, fie pe cele profesionale şi conţine 45 de credite. Îa perioada studiilor, studentul trebuie să publice articole în reviste ştiinţifice iar la sfârşitul programului studentul trebuie să realisese o lucrare de masterat. Între timp, studenţii la masterat pot preda la universitate studenţilor din primul ciclu de studii.

Diplôme d'études supérieures spécialisées (DESS) este un program mai scurt decât masteratul, conţine 30 de credite şi este axat pe competenţe profesionale. Al TREILEA CILCU de studii presupune obţinerea unui doctorat. Doctoranzii sunt cercetători şi au, în acelaşi timp, dreptul de a preda la universitate studenţilor din ciclurile inferioare. Lista universităţilor din provincia Québec o găsiţi la adresa electronică h t t p : / / f r. w i k i p e d i a . o r g / w i k i / Liste_des_universit%C3%A9s_du_ Qu%C3%A9bec . Dacă eşti dezorientat şi nu ştii în care parte s-o apuci, în ce domeniu să faci studii, ce program de învăţământ să alegi şi multe altele, şcoala îţi vine în ajutor. Majoritatea instituţiilor de învăţământ din Montréal au un orientator cu care poţi discuta, care te poate îndruma conform dorinţelor tale.


SFAT PENTRU EMIGRANŢI

11

Cum să-ţi găseşti un job Ajunși în Canada, preocuparea cea mai mare a fiecărui imigrant este de a-și găsi un loc de muncă. Unii o fac destul de repede, alii, din contra, caută luni în șir fără mari succese. Odată ce posezi una din limbile vorbite in Canada, adică franceza sau engleza (ideal ar fi să le cunoști pe amble), ești dornic de a lucra și învăa lucruri noi, trebuie să te pui pe treabă cât mai curând. Există diferite modalităi de a-i găsi un job. Regula numărul 1 – mărește-ţi reţeaua de contacte! În Canada, numărul ofertelor de muncă publicate în ziare sau plasate pe internet este limitat. Conform statisticilor, numai 20% din numărul total al ofertelor este făcut public, iar de celelalte 80% știu numai un grup limitat de persoane, ceea ce, în limbaj canadian se numește "marché caché". Patronii canadieni preferă să- ș i găsească angajai ce sunt recomandai de către cineva din cercul lor și deseori evită să folosească serviciile ageniilor de recrutare , care sunt deseori costisitoare. De aceea, pentru a afla de o ofertă de muncă într-un anumit domeniu este nevoie de mai mult efort decât tradiionala practică de a căuta un job pe internet. Regula numărul 1 este săi mărești reeaua de contacte, astfel încât să te poi informa de la prietenii tăi. Prin intermediul lor ai putea să-i

găsești mai ușor un post de muncă. Dacă ai venit de curând în Canada și încă nu ai o reea de contacte bine dezvoltată, încearcă să participi la cât mai multe evenimente sociale unde poi întâlni persoane noi. Cu sigurană că în cartierul în care locuiești este un centru sportiv la care poi merge, vei practica sportul tău preferat și în același timp vei cunoaște oameni noi. O practică des întâlnită aici este "la cuisine collective". Sună bizar pentru unii, dar este și aceasta o bună modalitate de a întâlni alte persoane. Pentru a face cuno ș tin  ă cu profesioni ș ti din domeniul de activitate ce l-ai avut în Moldova, este ideal să mergi la întrunirile ce au loc în cadrul asociaiilor profesionale. Despre ele poi afla mai multe facând un research pe net. Centrele de resurse oferă multor imigrani șansa de a se informa și de a-și pregăti corect dosarul cu care se va aplica pentru un job. CV-ul, scrisoarea de prezentare și aplicarea pentru job. Cea mai bună modalitate de "a te vinde" în Canada este prin intermediul unui CV și a unei scrisori de prezentare realizat conform cerinelor de aici. CV-ul european, cu care, probabil, am venit cu toii de acasă, nu ne va ajuta foarte mult. Pentru a-l realiza corect avem nevoie fie de un instructor bun, fie trebuie să punem mâna pe carte și să-l realizăm

conform instruciunilor. Este foarte important de a ne actualiza și adapta CV-ul și scrisoarea de prezentare pentru fiecare ofertă de muncă în parte. Acest lucru se face pentru a fi atractiv pentru angajator și pentru a ne crește șansele de reușită. Ca să aplicăm pentru un job ne trebuie fie o ofertă de muncă căreia să îi răspundem, fie să depunem o candidatură spontană. Conform s t a t i s t i c i l o r, m u l t e c o m p a n i i recrutează angaja  i din rândul candidaturilor spontane. Dacă i-ai făcut o listă a companiilor pentru care ai vrea să lucrezi, trebuie să le trimii neapărat dosarul de aplicare. Șansele de reușită sunt mai mici, însă nici nu știi de unde îi vine norocul. Cum ne putem informa despre o anumită profesie și care sunt cerinţele pe piaţa canadiană? Site-ul http://www5.hrsdc.gc.ca și www.emploiquebec.net ne oferă informaii despre toate profesiile existente. Totodată, dacă nu știm care este salariul care se cuvine unui profesionist dintr-un anumit domeniu, aici vom găsi răspunsul. Aceste portaluri informative sunt instrumente elaborate de către Departamentul Canadian de Resurse Umane și Dezvoltarea Competenelor. *** "La doar 3 săptămâni după ce am venit în Canada mi-am găsit un job.

Oferta de muncă am găsit-o pe www.craiglist.ca . Am fost angajată în calitate de secretară pentru o agenie imobiliară. La interviul de angajare mi s-a cerut să demonstrez că posed engleza și franceza. La diplomele mele nimeni nu a acordat mare atenie, tot ce a contat a fost experien  a anterioară. Cred că angajatorii au fost impresiona  i ș i de scrisorile de recomandare. Salariul negociat este de 15 $ pe oră." Viorica, 25 de ani. "Sunt de 6 luni în Canada și încă nu mi-am găsit un post de lucru. Depun CV-uri pe la centre comerciale și aș fi dispus să accept orice ofertă de muncă. Intre timp, fac cursuri de franceză și școala auto pentru a obine permisul de conducere canadian." Ana, 27 de ani. "Am fost angajat la 2 luni după ce am venit în Canada. Un prieten de-al meu ce lucra într-un restaurant mi-a spus ca managerul lor are nevoie să angajeze un ospătar. I-am trimis CV-ul, m-am prezentat la interviu și am fost angajat." Mihai, 32 ani. *** Iată o listă de site-uri ce poate fi utilă în căutarea unui loc de muncă: www.placement.emploiquebec.net www.recherche.monster.ca www.beljob.ca www.icimonboulot.ca www.workopolis.com www.jobboom.com


12

ÎNTREBĂRI-RĂSPUNSURI

IMOBIL: Cumpărare sau închiriere? Cumpărarea imobilului în Canada este o afacere profitabilă. Totodată trebuie sa stiţi că este un avantaj garantat să fiţi sfătuit de un specialist în domeniu. Astfel, veţi face un pas ce va îmbunătăţi esenţial calitatea vieţii voastre în noua patrie. Când vă hotărâţi să vă cumpăraţi un apartament sau o casă aveţi nevoie de foarte mult timp. Esenţial este să obţineţi informaţia corectă despre sistemul canadian şi studiul pieţei imobiliare, şi, desigur, să aveţi o sursă financiară pentru a cumpăra acest imobil. Inchirierea unui apartament este un lucru indispensabil pentru noii imigranţi pentru a începe viaţa în Canada. Intre timp, aceştia îşi pot pregăti o bază financiară pentru a-şi cumpăra propriul imobil. De obicei, cei nou-veniţi în Canada au nevoie de un apartament plasat în apropierea staţiei de metro sau undeva unde mijloacele de transport public sunt accesibile. Dat fiind faptul că noii imigranţi sunt ocupaţi cu studierea limbilor sau frecventează diverse cursuri, aceste activităţi necesită o amplasare cât mai aproape de centru. Atunci când v-aţi stabilit, aţi depăşit deja prímele etape ale integraării în Canada şi aveţi o sursă sigură de existenţă este bine să va gândiţi şi la cumpararea unui imobil propriu. Situatia este una similară – pentru că atunci când staţi cu chirie sunteti lipsit de posibilitatea de a agonisi banii pentru a-i investi în proprietatea personală. Şi cu cât mai mult o să tergiversaţi achiziţionarea unui imobil, veţi fi nevoit să staţi cu chirie pierzând astfel posibilitatea de a aduna bani pentru a-i investí în proprietatea pe care o doriţi. Ca să un pierdeţi timpul si să fiţi apţi de a lua o decizie corectă ar fi bine

să consultaţi un specialist ce activează de mai mulţi ani pe piaţa imobiliară din Canada. Astfel, el vă va explica detaliat, pas cu pas, ce oportunităţi aveţi şi care este varianta optimă pentru dumneavoastră. Serviciile de consulta nţă a agenţilor imobiliari în Canada sunt gratis. Respectiv este foarte uşor şi accesibil să apelaţi la serviciile unui agent imobiliar, să obţineţi informaţia necesară, să cunoaşteţi tóate detaliile pentru o eventuală achiziţionare a unui imobil. În continuare, voi încerca să fac o analiză comparativă între închirierea unui apartament şi cumpărarea acestuia. Ce oportunităţi aveţi stând cu chirie? • Nu sunteţi legat de acest imobil şi dacă s-au schimbat planurile vieţii sunteti liber de a lua orice decizie neavând probleme cu vânzarea sau administrarea acestui imobil. În caz daca a ţi decis să plecaţi în altă provincie sau aţi scimbat locul de trai, aveţi mai putine probleme de a face acest schimb decât atunci când sunteti proprietarul unei locuinţe. • În afară de aceasta, trebuie să luaţi în considerare şi situatia ca aveţi semnat şi un contract de 1(un) an de zile şi că trebuie să aranjaţi această problemă cu proprietarul imobilui care presupune, ori să achitaţi costul chiriei pâna la sfârşitul contractului, ori să găsiţi pe cineva î n locul dumneavoastră care va prelua această chirie. Asta, desigur, dacă va acepta proprietarul imobilului. • Stând cu chirie, nu aveţi bataie de cap referitoare la reparaţia sau administrarea acestui imobil. Ce oportunităţi aveţi fiind proprietar al unui imobil? • Cumpararea imobilului propriu

Canadian Society of Immigration Consultants

M041356

este o investiţie profitabilă şi o schimbare radicală a bunăstării vieţii în Canada. • De obicei, în Canada creşterea preţului la imobil este mai mare decât creşterea ratei inflaţiei . • De fiecare data când achitaţi ipoteca lunară pentru acest imobil, faceti o plata pentru a răscumpăra acest imobil de la bancă. • Lunar, dumneavoastra faceţi investiţie sigură în această proprietate, care, în orice moment o puteti vinde pentru a primi banii în numerar sau puteţi lua o linie de credit în baza acestui imobil pentru a va promova o afacere sau pentru a cumpăra un alt imobil. • Trebuie sa luati in consideraţie faptul că în Canada, dacă aţi cumpărat un imobil şi peste ceva timp l-aţi vândut cu un preţ mai mare – diferenţa de preţ între cumpărare şi vânzare (capital gain) nu este taxat, ceea ce vă va permite să aveţi un profit curat în rezultatul unei cumpărături reuşite al unui imobil . • Dacă sunteţi un specialist bun în construcţii şi cu ajutorul unui agent imobiliar cu experienţă puteţi găsi pe piaţă case care au un potenţial de vânzare şi care necesită doar nişte lucrări nesemnificative pentru a le îmbunătăţi aspectul şi pentru a le revinde – puteţi utiliza cu uşurinţă această oportunitate. Pentru a trage nişte concluzii, vă pot spune că în Canada, conform datelor statistice, mai mult de 75% din populaţia canadiană trăieşte în imobil propriu. În Canada statul este un garant al sistemului financiar şi imobiliar, care prin diferite programe, atât pentru noii immigranţi, cât si pentru acei care deja sunt stabiliţi în Canada de mulţi ani, stimulează cumpărarea imobilului

care s-a dovedit a fi o afacere profitabilă şi stabilă. Pentru noii imigranţ i sunt programe speciale care le permit în timp scurt după sosirea în Canada să-şi procure un imobil. E suficient să fii în posesia a doar 5 -10% din suma imobilui şi să aveţi un job stabil în Canada, astfel aveţi o şansă reală să primiţi de la instituţiile financiare canadiene un credit în condiţii avantajoase pentru cumpărarea unui imobil propriu. În încheierea acestui mesaj, va mai putem spune, că cumpărarea unui imobil în Canada este un pas semnificativ întru scimbarea statului social. Totodată, este şi o afacere cu nişte responsabilităţi esenţiale în faţa instituţiilor financiare de la care obţinem ipoteca şi cu care suntem întrun contract de responsabi lităţi financiare de lungă durată. Pentru a avea o informaţie c o m p l e t ă d e s p re î n c h i r i e re s i proprietate privată şi pentru a avea o analiză amplă în tot procesul cumpărării unui imobil în Canada, cu toate aspectele şi detaliile tranzacţiei, aveţi nevoie să consultaţi un agent imobiliar cu exeperienţă canadiană, care, gratis, vă va descrie acest doemniu major cu infoarmaţ ii necesare pentru a face un pas sigur , stabil şi, totodată profitabil în procesul de cumpărare a unui imobil în Canada. Dacă aveţi intenţia să cumpăraţi un imobil mâine, este bine ca astăzi să consultaţ i un agent imobiliar cu exeperienţa care vă va putea descrie procedura procesului de cumparare, sistemul financiar canadian, posibilităţile pe care le aveţi, informaţii utile pentru a vă pregăti pentru acest pas. Agent imobiliar, Elena Rogova


ÎNTREBĂRI-RĂSPUNSURI

13

VISE REALIZATE Statistică verificată – fiecare al treilea emigrant în Quebec îşi cumpără o casă în primii cinci ani din momentul când se află în tară, şi ceilalţi au de gând să-şi procure o proprietate în viitorul apropriat. Cumpărarea unui imobil, printre altele, e cea mai mare şi riscantă investiţie în viaţa fiecăruia, şi, cu părere de rău în comparaţie cu majoritatea cumpărăturilor, casa nu se acoperă cu nici o garanţie de rambursare în caz că ea nu vă place ori e rău construită. Acceptând de a emigra în ţară străină noi trebuie să acceptăm nu numai legile şi cultura ţării primitoare, dar şi felul de a face afaceri. În Quebec, fiecare poate singur săşi cumpere o proprietate ca şi în Moldova, dar aici majoritatea îşi cumpăra prin intermediul unui agent imobiliar. De ce? Puneţi întrebarea aceasta unui agent şi ve-ti primi o sută de dovezi. Tot fiecare, ca şi în Moldova, poate să-şi examineze singur casa din punct de vedere structural, dar majoritatea apelează la serviciul unui inspector imobiliar, de ce? E simplu. În Codul Civil există un articol ce spune că fiecare marfă vândută de la creion la avion trebue să fie în stare

bună şi aptă de a-şi îndepleni rolul pentru care a fost creată. Deci , vânzătorul trebue să vîndă casa în stare de a fi locuită şi folosită în plina măsura şi în securitate de noul proprietar. Cu părere de rău, nu fiecare vânzător cunoaşte starea reală a casei şi nici normele actuale de construcţie, aşa că responsabilitatea de a verifica marfa se pune pe spatele cumpărătorului şi odată acceptată el devine automat responsabil de toate problemele existente legate de imobil. Dar ce nu ştie noul venit din strainătate, că orice construcţie în Canada e făcută după normele Nord Americane ce sunt întărite în Codul Naţional de Construcţie în care casa nu e numai pereţi şi acoperiş, dar şi o can titate enormă de sisteme şi componente pe care le cunosc numai oamenii calificaţi în construcţie şi inspectorii imobiliari. Am auzit multe cazuri când în primele luni de trai în casă noul proprietar găseşte probleme destul de serioase, dar carul s-a dus şi vânzătorul nu are răspundere în cazul cînd defectele sunt văzute în timpul vizitei făcute înaintea cumpărării. Angajând serviciile unui inspector,

dumneavoastră ve-ţi fi uimiţi de cantitatea lucrurilor de care nici nu aveaţi închipuire că există. În cazul ăsta e important de a găsi cît mai multe defecte şi anomalii înaintea tranzacţiei de cumpărare, ca să aveţi o închipuire de starea casei şi altele care urmează. De obicei inspecţia unei case de 150 - 200m2 ocupă 3 ore după care inspectorul vă înmânează un raport în scris cu descrierea tuturor sistemelor, starea componentelor casei, după care vă veţi putea închipui cam cât vă vor costa reparaţiile obligatorii. Mai aveţi şi posibilitatea de a negocia preţul propus de vânzător ori să refuzaţi cumpărarea. Am avut un caz cînd o tânără familie a refuzat trei case consecutiv după asemenea inspectări, în timpul cărora am găsit multe probleme serioase pe care ei nu le-au observat în timpul primei vizite când a fost semnată oferta şi, printre altele, nici soţul, care lucrează în construcţii, nu le-a observat. Deci, stimaţi compatrioţi, faceţi concluziile de rigoare . Vă doresc un Crăciun fericit, şi ca în Noul An să aveţi o casă plină de bucurii dar nu de probleme. Grigore Savciuc, inspector imobiliar


14

DIVERSE

SĂNĂTATEA de ACASĂ Medicina populară De câte ori nu ţi s-a întâmplat ca mama sau bunica ta să găsească rapid o soluţie care să-ţi aline durerile de stomac, arsurile, inţepăturile, infecţiile şi alte probleme cu care te-ai confruntat? Am adunat aici remediile naturiste pentru cele mai întâlnite afecţiuni. Sfaturi pentru cei cărora le îngheaţă mâinile şi picioarele • Consumaţi ceai cu ghimbir (îl găsiţi ambalat la plic în orice magazin alimentar). Se ia 1/2 linguriţă de praf de ghimbir peste care se toarnă un pahar de uncrop, se adaugă o felie de lămâie şi se lasă pe câteva minute la cald. Se consumă fierbinte dimineaţa pe stomacul gol şi seara înainte de somn. Puteţi adăuga şi o linguriţă de miere de albine. • În fiecare seară ţineţi picioarele în apă caldă, ştergeţi-le, măsându-le cu un ştergar aspru, apoi încălţaţi şosete în care aţi pus câte 2-3 linguri de muştar uscat. • Amestecaţi o linguriţă de miere cu 1/2 linguriţă de piper negru măcinat. Ungeţi cu acest amestec tălpile apoi călcaţi cu ambele picioare pe un ziar, pe care în prealabil aţi presărat praf de muştar. Încălţaţi o pereche de şosete de bumbac şi nu le scoateţi decât peste două zile. Acest remediu îl puteţi utiliza şi în cazul durerilor de articulaţii. Luptăm cu bătăturile • Se curăţă şi se taie în patru o ceapă mică, se ţine în oţet 24 de ore,

apoi se rumeneşte la foc. Se aplică exact pe suprafaţa bătăturii, în prealabil spălată cu apă călduţă, şi se fixează cu un plasture. După o zi-două bătătura va dispare. • În cazul bătături-lor uscate este indicat amestecul de părţi egale de propolis şi untură de porc. Se aplică o biluţă din acest amestec pe bătătură, iar a doua zi aceasta se înmoaie astfel, încât poate fi uşor îndepăr-tată. • Ţineţi picioarele în apă caldă, ştergeţi-le, apoi aplicaţi pe bătătură o cantitate mică de răşină de brad, în prealabil încălzită în mână. Fixaţi-o cu un plasture. După 2-3 zile repetaţi procedura. Efectul este garantat. • Adeseori ne chinuie bătăturile ce apar pe talpă, sub degete. Există un remediu pe cât de simplu, pe atât de eficient. Se taie o lămâie în două, se stoarce sucul, iar coaja se aplică pe zona afectată de bătături. Se fixează cu un bandaj, apoi se încalţă în ciorap. A doua zi bătătura se înlătură uşor cu o piatră ponce. • Se aplică alternativ pentru 24 de ore o bucăţică de frunză de varză şi o bucăţică de frunză de aloe. Continuaţi procedura 3-4 zile. O întâmplare neplăcută – diareea • Se iau în părţi egale: coajă de stejar, rădăcini de obligeană, cimbru, frunze de nuc. Peste o linguriţă plină din acest amestec se toarnă un pahar cu apă rece şi se lasă la măcerat 6 ore. Apoi se fierbe 5-7 minute. Se strecoară şi se consumă în decursul unei zile câte un gât la intervale de o oră. • 200 ml de spirt se toarnă peste 30 de pereţi despărţitori din nuci. Se

lasă pentru 48 de ore. Se strecoară şi se păstrează într-un loc întunecat. La nevoie se iau 7 picături de soluţie cu 50 grame apă fiartă şi răcită. Se bea de 3 ori în zi la intervale de două ore. • Într-un litru de apă clocotită se pune o mână de coji maronii de ceapă şi se lasă să fiarbă 10 minute. Se administrează câte 500 ml pe zi. • Se iau 3-4 lingu-riţe de pulbere de ghindă de stejar în zi pe sto-macul gol. Praful se ţine sub limbă câteva minute, după care se înghite cu apă. • Două linguri de sâmburi de struguri se fierb în 200 ml apă până când apa scade la jumătate. Se răceşte, se strecoară şi se bea. • Peste 200 grame de porumbele se toarnă 1 litru de vodcă sau ţuică şi se lasă la măcerat la un loc întunecat şi răcoros timp de două săptămâni. Se administrează doar adulţilor câte o lingură de tinctură înainte de masă. Înlăturăm nevralgiile, durerile musculare şi cele de articulaţii • Se amestecă 100 gr praf de muştar cu 0,5 l vodcă. Se lasă pentru 10 zile într-un loc călduţ, periodic agitând vasul. Se utilizează în calitate de comprese şi pentru frecţii. • Alegeţi argilă dintr-un loc curat. Adăugaţi un pic de apă şi ungeţi locurile cu probleme. Procedura o efectuaţi seara şi doar pentru două ore. Apoi locurile cu pricina se spală şi se înfăşoară în ceva cald. Repetaţi 10 seri la rând. • Adunaţi plante de rostopască în perioada de înflorire. Spălaţi-le şi tocaţi-le prin maşina de tocat. Scurgeţi sucul. Se amestecă 1 l de suc, 0,5 l de

vin „Kahor”, 0,5 l vodcă (sau ţuică). Se masează încheieturile şi se înfăşoară în ceva cald. • Durerile de genunchi devin uneori insuportabile. Iată un remediu la îndemână pentru a scăpa de ele. Peste 130 de flori de păpădie turnaţi 300 ml de vodcă. Se lasă pentru 30 de zile. Cu soluţia căpătată masaţi genunchii seara, apoi înfăşuraţi locul dureros în frunze de brusture şi înveliţi cu ceva cald pentru toată noaptea. Repetaţi procedura până durerile se atenuează, apoi dispar. • Daţi prin răzătoare ridiche neagră. Puneţi masa obţinută pe o pânză de bumbac sau tifon în câteva straturi şi o aplicaţi pe articulaţiile afectate. Această compresă încălzeşte foarte bine locul cu pricina. Atenţie la arsuri! • Amestecaţi o lingură de miere cu patru linguri de oţet, lăsaţi pentru 2-3 ore. Se ung articulaţiile genunchilor de 2-3 ori pe zi. Cura de tratament este de 10 zile. • Se face o masă omogenă dintr-o linguriţă de unt topit şi spongilla (“bodeaga”). Se masează zona încheieturii genunchilor. Înveliţi cu ceva cald. Dacă durerile nu dispar, repetaţi procedura, dar nu mai devreme decât peste o săptămână pentru a evita arsurile.

Makler Canadian Redacţia ziarului «Casa Moldovei în Canada» invită pentru colaborare ziarişti. Curs de dans latino-american pentru copii şi adulţi. 7325 A Blvd Decarie, www.ecolequartierlatin.com Tel. 514-670-0441 - Maxim şi Alina

Plasaţi anunţurile şi publicitatea Dvs GRATIS în rubrica «Makler Canadian» E-mail: casamoldovei@yahoo.ca Tel.:(514) 892-7075 Fax:(514) 938-1880


DIVERSE

15

BUCĂTĂRIA de ACASĂ Ciorbă ţărănească Ingrediente: 0,4kg carne de vacă (porc), 2 morcovi, 2 cartofi, 1-2 ardei graşi, 3 roşii, 1 ţelină, 1 ceapă , 1 ceaşcă de boabe de mazăre , o mână de fasole verde. Modul de preparare: Carnea de vacă se pune la fiert, la foc mic, cu puţină sare în 2 l de apă rece, aproximativ o oră. Dacă preparăm ciorba ţărănească utilizând oase de vacă, acestea se taie să intre în oală, se spală şi se pun la fiert în apă rece odată cu carnea. Se lasă ciorba să fiarbă 5 minute, se ia spuma, se adaugă o cană de apă rece, se lasă să inceapă din nou să fiarbă şi se ia spuma iar. Dacă doriţi, puteţi apoi strecura ciorba prin tifon, pentru a înlătura orice urmă de spumă. Legumele şi ceapa, tocate mărunt, se călesc 2 minute cu 2 linguri de untdelemn şi se adaugă în supă. Fasolea se taie mai mare şi se adaugă în ciorbă. După 1/2 oră, se adaugă mazărea. Când carnea şi zarzavatul au fiert bine, se pun cartofii tăiaţi în cuburi mici, ardeii şi roşiile tăiate în felioare subţiri. Ciorba se fierbe încă un sfert de oră, ca să fiarbă cartofii,

apoi se adaugă borşul, completînd cu apă cât este necesar, ca ciorba să nu fie prea deasă şi se sărează după gust. Se lasă să mai dea câteva clocote; ciorba ţărănească se ia de pe foc, şi se adaugă patrunjel sau leuştean verde tăiat mărunt. Ciorbă ţăranească cu zeamă de varză Ingrediente: 500g carne de vacă, 1-2 cepe mijlocii, 1 fir praz, 2 morcovi, 1 pastârnac, 1 rădăcină de pătrunjel, 1/2 ţelină, 2 cartofi mijlocii, 2-3 roşii , 2 linguri orez, sare. Modul de preparare: Carnea de vacă spălată, se taie în bucăţi potrivite şi se pune într-o oală cu apă rece la foc. Se lasă să clocotească, având grijă să se adune spuma care se formează, până când aceasta nu mai apare, apoi se adaugă sarea. Zarzavatul, curăţat şi spălat, se taie mărunt şi se adaugă la ciorba ţărănească. Când carnea şi zarzavatul sunt aproape fierte, se adaugă orezul, ales şi spălat. Roşiile, opărite şi curăţate de pieliţă, şi tăiate felii, se adaugă mai târziu. Se lasă să mai fiarbă 10-15 minute. Separat, se fierbe într-o oală

zeama de varză şi, după ce a dat 1-2 clocote, se adaugă la ciorbă. După ce ciorba ţărănească a mai dat câteva clocote, se potriveşte de sare, se ia de pe foc şi se adaugă frunzele de pătrunjel şi de leuştean tocate mărunt. Ardei umpluţi (mâncare de post) Ingrediente: 18-12 ardei graşi, 200 g ciuperci, 100 g orez, 1 ceapă, 1 cutie roşii în suc sau 3 -5 linguri bulion, pătrunjel verde, sare, piper, ulei, opţional vegeta. Modul de preparare: Ceapa se toacă şi se căleşte în ulei încins. Se adaugă ciupercile tăiate şi orezul, spălat în prealabil. Când ceapa devine sticloasă, se stinge cu o cană de apă, se adaugă 1 lingură de vegeta şi se lasă să fiarbă până când se înmoaie orezul. Se stinge focul, se adaugă verdeaţa tocată. Cu acest amestec se umplu ardeii. Ardeii umpluţi se aranjează într-o cratiţă. Se toacă roşiile şi se pun, împreună cu sucul de roşii, peste ardeii umpluţi. Se adaugă şi apă cât să acopere ardeii. Se acoperă cratiţa cu ardei umpluţi şi se dă la cuptor 45 - 60 min.

Zacuscă de vinete şi gogoşari Ingrediente: 1 kg roşii; 4 vinete mijlocii; 8 gogoşari; 2 cepe; 100 ml ulei; 2 linguri zahăr; sare. Mod de preparare: Se coc vinetele şi gogoşarii. Se curaţă şi se toacă împreună pe fund (se pot toca numai vinetele, iar gogoşarii se taie felii). Se opăresc roşiile, se curăţă pieliţa şi se taie în sferturi. Se pun vinetele, gogoşarii şi roşiile într-o cratiţă cu uleiul în care s-a rumenit ceapa. Se pune zahărul, se potriveşte de sare şi se lasă să fiarbă la foc mic până scade zeama, observând să nu se prindă pe fund. Se pune în borcane şi se capseazăsterilizează.

BANCURI de ACASĂ

Robinovici, evreu rus, lua mereu cuvântul la adunările de partid, unde se declara mereu de acord cu antevorbitorii săi. - Tovăraşe Robinovici, îi spuse secretarul de partid, dar dumneata nai niciodată o parere proprie? - Ba da, dar ţin să vă spun că nu sunt de acord cu ea! *** La Casa guvernului se opreşte badea Gheorghe cu bicicleta şi o reazemă de perete lângă uşă şi începe să caşte ochii în jur. Poliţstul de srviciu: - Moşule, ia bicicleta de-aici că vin miniştrii, primul-ministru... - Nu-i nimic, că i-am pus lacăt!

*** Contradicţiile comunismului: Cu toate că la comunişti se munceşte neeficient, treaba merge foarte bine. Cu toate că treaba merge foarte bine, populaţia trăieşte în sărăcie. Cu toate că populaţia trăieşte în sărăcie,omul are acasă tot ce vrea. Cu toate că omul are acasă tot ce vrea, el este nemulţumit. Cu toate că omul este nemulţumit, el totuşi votează comuniştii… *** Un anunţ în cabinetul unui doctor: “Nu beau bomboane şi flori!” ***

Un beţiv îşi sună nevasta şi-i spune: -Draga mea, am o şedinţă, rămân să dorm la ea! *** Ion era pe patul de moarte. O întreabă pe Maria: - Apoi tu, Marie, că amu` mor, tu mai înşelat pe mine ori ba? Maria îi răspunde gânditoare: - Mă, Ioane, io ţ-aş zice, da` dacă nu mori ...

*** Doi tipi în parc aruncă nişte coji de pâine la porumbei. Zice unul dintre ei: - Uite, porumbeii ăştia sunt ca politicienii! Cât timp sunt jos îţi mănâncă din palmă, dar când ajung sus... fac pe tine! *** Un vierme îi spune prietenei sale: - Dacă nu te măriţi cu mine, mă arunc în faţa găinii!!


Casa Moldovei 4  

Canada, Montreal, 2010 “CASA MOLDOVEI in CANADA” Primul ziar in America de Nord. DumitruConceptiaziarului este : promovarea imaginei Mol...

Casa Moldovei 4  

Canada, Montreal, 2010 “CASA MOLDOVEI in CANADA” Primul ziar in America de Nord. DumitruConceptiaziarului este : promovarea imaginei Mol...

Advertisement