Issuu on Google+

P

o

r

t

f

o

Nung Gu Ahn

l

i

o


Contents

Architectural works 01

Green Renovation

02

Breathing District

03

Negotiating Gesture

04

Swaco Visiting Center

05

Eco Split

06

Pile in a Pinch

07

Tube in the Cube


02

GREEN RENOVATION Spring 2011 3rd year undergraduate studio, tutored by professor Alexandros This project started from two main concerns of high rise apartment located in the city: Isolation of neighbors in the apartments and contaminated air in the city. The main concept started from I-beam. Using ornamental I-beam as a functional element, it creates wind vibration power generators and interior public spaces. This renovated building uses air as power source and filters it to produce clean air into the interior space. After using air in the apartment, the filter system reabsorb the contaminated air to bubble, which is the facade of the interior public space. Because of the dirty air, after being reabsorbed, the bubble space turns to translucent and keeps residents privacy with plenty of lights.

Green renovation

01


WInd


04 Green renovation

Wind Vibrating Power Generator The thin lug units attached power generator produce electrocity as vibrating by winds. This innovative unit contributes not only eco-friendly energy, but also beautiful and mysterious looking from outside passengers’ view point.

I-Beam

Wind vibration power generator

Generate Electrocity

Pumping Air

Filtering Air

Producing Clean Air


Dirty Air to Clean Air There are five bubble spaces among the 26 stories building. These public spaces become lungs of the building and contribute clean air to each housing units in the apartment. Each bubble surrounding the public space is hollow and consists of transprent skin. After the bubbles absorb dirty air, it turns to translucent an nd it controls the amount of light in the sp pace. The residents living in this renovvated apartment share this space as community room and as filter by connected with each housing unit. So residents can see e the interaction between their living air

Clean

Living room Bed room Bathroom

Interior public space

Kitchen

Exterior public space

Plan

Contaminated

Air Circulation Plan Diagram


06 Green renovation

Section

Air Circualtion Section Diagram


08 Green renovation

Detail View

Detail view of the wind vibration units with the bubble space

The model made by plexiglass, basswoods and bristols. The challeging things to build this model were stacking up the each slabs straight, and making wind vibrate units with bristols. As using plexiglass for the building the main idea, wind vibration system is stressed out.


Green breathing district


02

BREATHING DISTRICT Autumn 2011 4th year undergraduate studio, tutored by professor Bart Overly When designing residences, the main concern is not to harm the preserved environment on boundary of the site. For protecting the preserved space, the residences are only allowed to watch it. However, as extending the green area into the residences, residents not only have a good view but also are surrounded by refreshing environment to let them experience indirectly.


The circulations of the humans and cars are clearly seperated by different levels. The ground level only allow walking civilians, and there are two main layers under the ground level. The car circulation is about 10 feet below the ground level. And about 15 feet below the ground level, there are water circlulation running from lagoon into the site. The main purposes of the water path are filtering water and sustaining vegitation on the green spaces within the site.

9

3

7

5 2

4 6

1

8

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Housing district Green wave complex Socc So occc ccer er fie ield ldss Tenn Te nnis nis cou ourt rtss Publ Pu blic bl ic par arkk Artificial pon nds Spor Sp ortt re research & retaiil Commercial dis istr tric ict (tourism, casiino o) Olympic park


12 Breathing district

Siteplan

Waterpath

Parking & circulation

Green transition


Green Wave Complex All green connection with lobby space from each housing meet the wavy complex. The green roof of the complex produce habitat to birds. The punched holes on it are connected to water path so that it can contribute water to sustain the vegitation. Like the green ramp from housing, the wavy green roof is also preserved nature space. Residents can observe this birds’ habitat from the apartments and public park. Therefore, residents can feel that they are surrounded by preserved nature. And also the people approaching from the metro located across the park can feel that they are in the nature as walking closer the housing district. The programs of the complex are grocery, retails and communication space.

Maximized windows

Minimized windows

Wind vibrating skin


14 Breathing district

The park is sustained by the grey water collecting system and provides free green space for the community.


Ventilation & Grey Water

5 feet extra spaces among each slab creates plenum space for ventilation. All ventilation spaces started from infront of the building which face to river side to the pened lobby so whole building is connected by one big air circulation. Also, this plenum spaces also create suken living spaces, bedrooms and bathrooms in each living unit.

Rain water is collected and filtered into each tank located below the community center. The inverted gable roof of the building makes the path of the rain. The vertical transparent path shows the filetering process of the grey water from inside to people to educate them.


16 Breathing district

Gray waters

Natural winds

L’

I

I’

I’

I

L

Wind vibrate power generators


Typical Unit Types Each housing unit has a sunken living room that contributes to dynamic ventilation and creates spatial seperation.

Plan L

Plan I’

Plan I

Plan L’


18 Breathing district

Residential vs Commercial


Sectional Model

The physical model is a part of the living district. The model shows sectional detail (Ventilation spaces) and facade.


20

Breathing district


03

SWACO VISITING CENTER Autum 2010 3rd year undergraduate studio, tutored by b professor r e so Laurie La r Gunzleman G n em m The terrain of the Swaco Landfill is under constant flux because of changes in the collected trash. The main idea of the building starts by reversing the expectation that people usually want to conceal trash through use of landfills. This visiting center recovers the tainted land by embeding into the site, and creating a spectacle of the changing landscape. The center reclaims the lost landscape and the shifting mounds are changed from trash to spectacular display.

N


22 Swaco visiting center

The main exhibition space is a ramp and it makes dynamic view of the landfill.


Form & Circulation The circulation of the visiting center is motivated by the Art of Jim Denevan. By arraying and increasing the simple forms such as circles, they give one big dynamic image. The main purpose of the visiting center is to stimulate people to participate in reducing waste. I thought that the artwork can be translated to the circulation with the idea that a little change in thinking, each visitor can make a big change.

Building Location BUILDING

LANDFILL

Density of visitors Above the landfill Light density of visitors Medium density of visitors High density of visitors

Half and half In the landfill f


24 Swaco visiting center

The visitor center is surrounded by this new constantly changing landscape


Workshop

Lobby Landartis pavillion

Office

Perminent exhibition h center

Ad Adm Administration dm m ministration

Community room

Swaco visiting center


26 Swaco visiting center

Programs Public Private

Classroom

Community room

Temporary exhibition

Overservation tower Perminent exhibition

Theater

Lobby

Lobby

Cafe

Theater e Admin m i Office

W r Workshop

The purpose of the visitor center is to create an educational experience that will change peoples relationship to garbage. The center attracts people l to t move through th h it with ith its it spiral circulation greating dynamic views. Through carefuly curated views the buildings openings frame moments of the landscape extending the exhibition beyond the gallery and makes the visitor rethink the trash we create.

Landfill


The ramp circulation starts from the main entrance. By taking the ramps, visitors can feel the floor shifting beneath them like the changing “ground� outside.


28

Swaco visiting center


04

NEGOTIATING GESTURE Autum 2010 Studio A, tutored by professor Laurie Gunzleman The main idea started from the two different intertwined grid systems on the site. The problem is that there is already north market on the site, so the Whole Foods market and the local market would be located very close and sharing their front space. As the features of the programs of the each building, they should decide on sharing their program or to seperate. For solving this situation, parking space and grocery are clearly seperated and restaurants and bars are connected to the second floor of the north market. The connection space becomes the gesture of the negotiation.


Programs 1 Bakery 2 Vegitable & fruits 3 Snacks and chips 4 Body products 5 Grocery 6 Frozen products 7 Vegitables 8 Seafoods 9 Milk products 10 Meat

11 Grocery 12 Coffee 13 Loading dock 14 Freezer 15 Rounge for employees 16 Office 17 Public restrooms 1

17

12

10 6

9

5 11

16 8

4 3 7

2

1

13 15 14

Basement plan

Ground level plan


32 Negotiating gesture

The signage moves along the kinetic skin.


18 Public restrooms 2 19 Wine & bar 20 Employee’s restrooms & lockers 21 Conference space 22 Restaurants 23 Kitchens 24 Prepared foods 25 Kiosk space 26 Pizza 27 Cooking class 28 Meeting space 29 Roof garden 30 Open-air eating space

24 23

22

29

25 30

18 21

27

19

26

20

28

Second level plan

1

Kinetic skin diagram

2

Kinetic facade expresses the negotiating gesture.


34 Negotiating gesture

Section A

Section B

Section C

+ Building form diagram

=


Wine bar is placed on the rounded corner of the building. The glass wall maximizes views of the bar to the main street.


36 Negotiating gesture

Basement

Ground level

Second level A

Second level B


ECO-SPLIT Winter 2012 Group p Pr P oj oject j 3rd year undergr grrad aduate studio, tut uttor u tor o ed d by prrof o es esso sor Ka Kare are en Le ew wiis


38 Eco-split

Landscape Management Plan Zones Approach

1

Arrival

Approach Revisted

2

ritories itories Laboritories

Qualities

3 4

Private Housing ng

Publicc ing ng Housing

Management

Primary Occupancy Group

-Two lane paved parking

-Means of entering and exting the site

-High Intensity -Occassional Repair

-Visiting Public -Temporary Students -Permanent Reidents

-Paved parking lot -Visitor Oreientation -Exterior/Interior Touch Tanks -Small docks allowing access to the Lagoon and Salt Bay -Enclose Exhibition spaces and classrooms

-Education -Entertainment -Research -Arival Orientation -Dining Services

-High Intensity -Wooden Decking Repair -Waste Removal -Cleaned Daily

-Visiting Public -Temporary Students -Permanent Reidents

-Wooden Bridge spanning lagoon -Elevated path through dense mangroves

-Means of re-accesing approach

-Medium Intensity -Wooden Decking Repair

-Visiting Public -Temporary Students

-Research -Experimentation

-High Intensity -Dangerous material removal -Cleaned daily

-Perminent Scientist -Temporary Students

-Four enclosed laboratories (Limited Natural Light) -Three enclosed offices -Second floor to access lab support spaces

-Research -Experimentation

-High Intensity -Dangerous material removal -Cleaned daily

-Perminent Scientist -Temporary Students

-Elevated wooden decking

-Means of accessing Salt Bay and Lagoon

-Low Intesity -Rarely repairing wooden decking

-Perminent Scientist -Temporary Students

-Seclusion within dense mangrove forest -Unobstructed ocean view -Private wooden deck

-Place of repreive for permanent residents

-Individually managed by resident -Mangroves grow undisturbed

-Perminent Scientist

-�Dorm Style� Housing -Six separate buildings -Housing 48 students

-Place of repreive for temporary students

-Cleaned Occassionally -Primarily managed by resident

-Temporary Students

Wet -Four enclosed laboratories (No natrual light permitted) -Four enclosed offices -Second floor to access lab support spaces

Dry

Dock/ Pavilion

Types and Intensities of Uses

ECO/SPLIT is a design for a sustainable lab and surrounding campus on the island of St. Croix. Research of the environment is meant to help people gain a better understanding of nature. By distinguishing the different eco-systems within the site users become more aware of the variations featured in the landscape. By using architecture to separate the various ecologies the program becomes the edge and users are able to experience multiple environments simultaneously throughout the site.


Site organization


40 Eco-split

Labs

Office Spaces Lab Areas Lab Support Space

Dry Labs

Exterior Corridor Vestible/Lab Prep Space

Wet Labs


Dorm Housing g

Section

Exploded Axonometric drawing


42 Eco-split

Private Housing

Plan

Exploded Axonometric drawing


PILE IN A PINCH


Shanghai Art Hubs

Building types from surrounding site

Fa 2012 Group Work Fall 2nd year graduate studio, tutored by professor Robert Liversy sy & Bar artt Overly The project is an art academy in M50, Shanghai. The outer programs of the building are designed for living and working space for students while the inner programs for facilities such as dining, kitchen, bar, recital hall, gallery, cafe, and etc.

Comprise the pile


bowing from weight

crashes through lobby

slanted

crashes through lower volume

rests on top

screen becomes dislodged

PILE IN ITS FINAL FORM


46

Pile in a pinch


Circulation

from entry to dining

Pile circulation

from studio to library

from courtyard to rooftop recreation

Skin circulation

Possible connection variations from skin to pile


48 Pile in a pinch

Plans

Library + Studios Scale: 1/32” = 1’-0”

Recital hall + Studios Scale: 1/16” = 1’-0”

Dining + Residences Scale: 1/16” = 1’-0”


Section & Elevation

Section A

1/16”=1’-0”

West elevation

1/16”=1’-0”


50 Pile in a pinch

Interior Elevation

Library and recreation elevation 1/8”=1’-0”

Dining and kitchen elevation

Recital elevation (Dining above) 1/8”=1’-0”

Gallery elevation 1/8”=1’-0”


Systems Diagrams Library/Roof garden/ Connection to skin

Dining/ Kitchen/ Bar/ Connection to skin

Recital hall/ Lobby/ Connection to skin

Diagram of flow of forces as they move through pile

Circulation core

Gallery/ Store/ Cafe

Admin

Basement/ Utilities

Axonometric of just structural elements in pile

Exploded axonometric of flow of forces within structural elements


52 Pile in a pinch

Operable windows Operable curtains for shading and heat control Low-E coated glass PEX tubing Chases allow for M.E.P. connections within skin

System at work in individual units

Cocrete

Batt insulation Firring strips Drywall

Structural logic for skin

Exploded wall section within skin


54 Pile in a pinch

Parapet Roof pavers Waterproof membrane Double glazed windows in aluminum curtain wall system (TYP.) Metal mesh screen Steel frame and reinforced concrete slab construction Metal flashing Steel tube Double glazed channel glass curtain wall

Metal flashing Reinforced concrete tube construction

Corrugated metal rainscreen

2” Polystyrene insulation Titanium zinc rainscreen Steel tube Steel structural frame 2’ reinforced concrete slab

1’ bearing wall

7’ X 7’ footer


Winter er 201 13 Group Pr Project 2nd ye ear graduate studio, tutore red by b profe essorr Jus ustitin n Di Dile les

Derived from the sim i plle prim mitive forms of a tube and a cube, the th e ai airp rport utililizes es the deffor o mation of these elements ts to enhance e circulat a ion with hou out interc r epting static program. The tube serves as a the highw h ay thaat moves people and n the cube surrounds it with pe perm rmin i ant fu f nctions.


07

TUBE IN THE CUBE

Primitives

Shell

Core


Detail section

Long section


58

Arrival Departure

Tube in the cube

Way finding diagram


60

Detail plan Detail plan

Tube in the cube

Large voids within the walls create plenum space for ventilation and untilities.


Nunggu Ahn