Page 1

#3

8 0 0 2 APRIL

www.majalahim.com Adakah

Peniag

aan Eb ook M asih Re levan?

Jurang Gene rasi Perniaga an Internet

n Ebiz Formula Kejayaa pak! m a N pi Tak a T t a Lih

n a n h s i r K a l a b o G et n r e t n I an w a h a s U g n a r o e S h a Kis


KANDUNGAN Adakah Peniagaan Ebook Masih Relevan? Artikel 1 / Artikel 2 / Artikel 3

5-8

Wawancara Eksklusif Bersama Usahawan Produk Informasi Gobala Krishnan

9

Jurang Generasi Perniagaan Internet - Irwan Dahnil

15

Beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum membina web direktori - Alang

17

Formula Kejayaan Ebiz - Zul

19

Protected Page - Mdpai

21

Adab menuntut ilmu online(Bahagian 3(Last)) - Osman Affan

26

Pendekatan Bijak Memasarkan Program Affiliate Di Internet - Zamri Nanyan

28

Lihat Tapi Tak Nampak! - Tazilan

31

How to Write a Privacy Policy for Your Website or Blog - Kak G

32

Review Produk ( Panduan Upgrade Blog Wordpress) - Sham RajaAdSense

35

Jiwa Tertekan Akibat Hutang - Shamsuddin Kadir

36

Soal Jawab IM - Amirol

37

www.majalahim.com

MAJALAH IM’s CREW Team Flarebiz Tazilan Irwan Dahnil Osman Affan Zamri Nanyan Syed Ikhwan Shamsuddin

SmartZul Mdpai Alang Shuth Kak G Amirol Sham

Ketua Editor: Adly aka Labanon Editor Bersama: Zhafran aka Kaizen Rekaan Grafik: Nizam Ahamad aka mysticmind Bahagian Audio: Norakmal aka DikMal Bahagian Iklan : Naqib aka Ecaros Pemasaran Jenama: Team FlareBiz

Penerbit: FlareBiz Network (KT0236135-D) Pengedaran dan Langganan: www.MajalahIM.com Forum Perbincangan: www.wangcyber.com/forum Komplen dan pertanyaan: support@flarebiz.com - www.flarebiz.com


KETAHUI RAHSIA PENGIKLANAN BERKESAN DI MEDIA CETAK DAN INTERNET UNTUK MEMAJUKAN PERNIAGAAN ANDA.

Terdapat 5 ebook siri pengiklanan -asas pengiklanan internet -panduan google adwords -tips memaksimakan prestasi iklan adwords -panduan pengiklanan media cetak -panduan pengiklanan media online.

http://www.panduaniklan.com [+]Rahsia Penulis Ebook http://www.PenulisEbook.com [+] Making Money with Blogging http://www.theblogrevenue.com [+] Panduan Google Adsense dalam BM yang Pertama http://www.rajaadsense.com [+] Malaysia Today and Beyond http://www.malaysiastory.net


Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Syukur ke ke hadrat hadrat Ilahi Ilahi kerana kerana dengan dengan limpah limpah kurnia-Nya kurnia-Nya dapat dapat lagi lagi kita kita bertemu bertemu Syukur di dalam dalam MajalahIM MajalahIM April April ini. ini. Saya Saya berharap berharap semua semua pembaca pembaca MajalahIM MajalahIM berada berada di dalam keadaan keadaan ceria ceria dan dan bahagia bahagia dengan dengan orang orang disekeliling. disekeliling. dalam Pertama-tamanya, saya saya ingin ingin meminta meminta maaf maaf kepada kepada semua semua pembaca pembaca MajalahIM MajalahIM dan dan Pertama-tamanya, juga para para penulis penulis kerana kerana kelewatan kelewatan kami kami menerbitkan menerbitkan MajalahIM MajalahIM untuk untuk edisi edisi ke ke 2 2 juga dan ke ke 3. 3. Sejujurnya, Sejujurnya, kami kami semua semua amat amat baru baru dalam dalam bidang bidang penerbitan penerbitan majalah majalah dan dan dan juga mengaku mengaku bahawa bahawa kami kami telah telah banyak banyak membuat membuat kesilapan. kesilapan. Namun, Namun, itu itu bukan bukan satu satu juga alasan untuk untuk menghentikan menghentikan perjuangan perjuangan kami kami ini. ini. Sebaliknya, Sebaliknya, kami kami dengan dengan berfikiran berfikiran alasan positif, mengambil mengambil iaia sebagai sebagai satu satu cabaran cabaran yang yang harus harus ditempuhi ditempuhi dengan dengan cekal cekal dan dan positif, tabah. Kami Kami juga juga akan akan berusaha berusaha untuk untuk memperbaiki memperbaiki kelemahan kelemahan diri diri untuk untuk memberi memberi tabah. yang terbaik terbaik kepada kepada semua semua pembaca pembaca MajalahIM. MajalahIM. yang Jutaan terima terima kasih kasih juga, juga, saya saya ucapkan ucapkan kepada kepada krew-krew krew-krew MajalahIM MajalahIM yang yang lain lain Jutaan iaitu Adly, Adly, Nizam, Nizam, Naqib Naqib dan dan Dikmal Dikmal kerana kerana telah telah memberi memberi usaha usaha dan dan komitmen komitmen iaitu yang tinggi tinggi untuk untuk memastikan memastikan majalah majalah ini ini terus terus bernafas bernafas di di arena arena dunia dunia Internet Internet yang Marketing Malaysia Malaysia Marketing Dalam edisi edisi kali kali ini, ini, fokus fokus kami kami adalah adalah tentang tentang ebook. ebook. Ramai Ramai yang yang masih masih ragu-ragu ragu-ragu Dalam dengan kebolehan kebolehan membuat membuat duit duit dengan dengan ebook ebook dan dan tidak tidak kurang kurang ramai ramai juga juga yang yang dengan berpendapat bahawa bahawa ebook ebook adalah adalah suatu suatu benda benda yang yang sudah sudah tepu tepu atau atau tidak tidak relevan. relevan. berpendapat Benarkah pendapat pendapat tersebut? tersebut? Benarkah Insyaallah selepas selepas membaca membaca MajalahIM MajalahIM kali kali ini, ini, anda anda akan akan mendapat mendapat sedikit sedikit keskesInsyaallah edaran mengenai mengenai dunia dunia sebenar sebenar ebook ebook dan dan bagaimana bagaimana manusia manusia boleh boleh jadi jadi kaya-raya kaya-raya edaran dengan benda benda yang yang bernama bernama ebook. ebook. dengan Selamat Membaca, Membaca, Selamat Zhafran Zhafran Ketua Editor Editor MajalahIM MajalahIM Ketua www.majalahim.com www.majalahim.com www.flarebiz.com www.flarebiz.com


JOM MENULIS

EBOOK!!!

Assalamuaaikum

dan salam sejahtera kepada semua pembaca Majalah IM. Memang tidak dinafikan perniagaan e-book semakin popular dalam arena perniagaan internet kini. Saya pasti setiap dari kita ingin menghasilan sebuah e-book yang berkualiti dan mampu di jual di pasaran internet. Tapi niat di hati tidak kesampaian kerana anda sering kekeringan idea, ilham serta kekurangan pengetahuan. Jadi saya ingin berkongsi sedikit tip untuk menghasilkan e-book yang berkualiti dan mampu di jual walaupun anda bukannya seorang pakar atau berpengetahuan luas. Pada pendapat saya e-book dan buku sama sahaja, kedua-duanya dihasilkan bertujuan untuk menyampaikan mesej, idea dan ilmu penulis kepada pembaca. Yang membezakan kedua-dua jenis buku ini hanyalah kelebihan e-book yang boleh di-update dari masa ke masa serta kos pengeluarannya tidak menelan belanja yang tinggi. Saya tertarik dengan kisah penulis novel Harry Potter yang terkenal iaitu J.K. Rowling. Beliau hanya menggunakan pengalaman hidup dan imaginasinya untuk menghasilkan novel Harry Potter and the Philosopher’s Stone pada tahun 1997 dan jilid-jilid seterusnya. Kini kesemua jilid bukunya terjual sebanyak 400 juta salinan dan 5 buku pertamanya kini telah dijadikan filem. Semuanya hasil daripada idea dan ilham beliau yang amat unik sehingga menjadikannya seorang jutawan dan orang ke-136 terkaya di dunia. Beliau HANYA mengunakan imaginasi dan kemahiran menulisnya sahaja untuk menjadi kaya.

“Wang tidak dapat menghasilkan idea, tetapi idea yang dapat menghasilkan wang”. - Naqib aka Ecaros www. tipebiz.com

PAGE



Seperti kata Albert Einstein, “Imaginasi lebih penting daripada pengetahuan.” Ini bermakna, imaginasi yang dihasilkan idea kreatif dapat menghasilkan pengetahuan. Ini tidak bermaksud pengetahuan itu tidak penting. Pengetahuan juga penting tetapi imaginasi jauh lebih penting. Walaupun anda tidak mempunyai sebarang pengetahuan, anda masih boleh menghasilkan e-book yang berkualiti dengan kepakaran dan idea yang anda miliki asalkan idea dan mesej yang anda sampaikan dapat memberi manafaat kepada pembaca. Pembaca hanya inginkan jalan penyelesaian bagi masalah mereka sahaja apabila mereka membaca e-book anda, tidak lebih dari itu.


Dengan kata lain, e-book anda tidak semesti berkaitan dengan perniagaan internet sahaja tapi boleh berkaitan dengan pebagai aspek lain antaranya:

-

Agama Hiburan Kesihatan Motivasi Masakan Pengetahuan am Pendidikan Perniagaan Sukan

Ini antara contoh-contoh e-book yang anda boleh hasilkan kerana setiap orang mempunyai minat dan masalah masing-masing dan tiada sebab kenapa anda hanya perlu fokus pada satu jenis e-book sahaja. Asalkan anda ada maklumat atau kemahiran yang boleh menyelesaikan masalah pembaca itu sudah cukup sebagai permulaan. Anda hanya perlu fikir apa produk yang dapat anda hasilkan berdasarkan idea, pengetahuan dan kemahiran yang anda ada. Katakan anda pandai bermain piano, anda boleh hasilkan e-book tutorial “Cara-cara Mempelajari Piano A-Z”. Yang paling penting anda tidak hasilkan e-book yang berunsur lucah, ajaran sesat, skim cepat kaya dan e-book yang tidak memberi manafaat kepada pembaca. Anda tidak pandai menulis buku atau ebook? Anda hanya cuma perlu membaca dan menulis apa saja yang terlintas difikiran anda dan lama-kelamaan anda akan cekap dan mahir dalam penulisan.

PAGE



Rasa malu, rendah diri dan tidak layak? Tidak ada sebab kenapa anda perlu malu, rendah diri atau rasa tidak layak. Apa yang paling penting maklumat dan idea yang anda berikan itu memberi pengajaran, manafaat atau faedah kepada pembaca tidak kiralah siapa anda. Yang paling penting anda ada idea dan maklumat untuk menulis yang dapat menyelesaikan masalah pembaca. Sudah ramai orang buat? Itu tidak menjadi masalah sebenarnya. Saya tertarik dengan suatu soalan, “Kenapa masih ada orang yang menghasilkan buku-buku motivasi, masakan dan sebagainya. Bukankah buku-buku begitu sudah tepu di pasaran?”. Semuanya kerana perkembangan ilmu. Katakan buku masakan, resepi-resepi masakan sentiasa bertambah dan berkembang dari masa ke masa. Walaupun pasaran sudah tepu tapi orang ramai akan terus membeli buku masakan, asalkan resepi-resepi yang dihasilkan dapat memenuhi kehendak mereka dan sesuai dengan perubahan zaman. Dengan kata lain ilmu sentiasa bertambah dan tidak mungkin tepu. Ingatlah, ilmu yang diterokai manusia kini ibarat satu buih yang kecil di lautan yang luas. Kita tidak mungkin akan mengetahui segala-galanya melainkan Tuhan yang maha mengetahui segala perkara nyata dan ghaib di dunia mahupun di akhirat. Ingatlah : “Wang tidak dapat menghasilkan idea, tetapi idea yang dapat menghasilkan wang”.

Ingatlah, ilmu yang diterokai manusia kini ibarat satu buih yang kecil di lautan yang luas. Kita tidak mungkin akan mengetahui segala-galanya melainkan Tuhan yang maha mengetahui segala perkara nyata dan ghaib di dunia mahupun di akhirat. Ingatlah : “Wang tidak dapat menghasilkan idea, tetapi idea yang dapat menghasilkan wang”. Jadi pada pendapat saya kenyataan perniagaan e-book sudah tidak lagi relevan merupakan satu kenyataan yang tidak berasas sebenarnya. Perniagaan e-book akan sentiasa relevan dan akan berkembang selagi manusia terus menerokai ilmu di dunia ini. Yang paling penting anda pandai memanafaatkan imaginasi, idea, pengetahuan dan kemahiran anda dalam menghasilkan e-book.

Naqib aka Ecaros

www. tipebiz.com


ADAK AH

PERNIAGAAN

EBOOK M A S I H R E L E VA N ?

PERNIAGAAN INTERNET SEMEMANGNYA TIDAK BOLEH LARI DENGAN PERNIAGAAN PRODUK DIGITAL TERUTAMANYA E-BOOK. E-BOOK MERUPAKAN PERNIAGAAN PALING POPULAR YANG CUBA DINIAGAKAN OLEH PARA NEWBIE SAMA ADA DALAM NEGARA KITA SENDIRI MAHUPUN LUAR NEGARA. EBOOK AKAN SENTIASA DIBELI OLEH PENGGUNA INTERNET KERANA MEREKA INGIN MENAMBAH PENGETAHUAN DAN ILMU MEREKA TERHADAP SESUATU PERKARA.

Tiada sebab mengapa ada segelintir daripada masyarakat kita mengatakan bahawa perniagaan e-book ini sudah tepu dan tidak laku. GoOleh: Zhafran a.k.a Kaizen longan sebegini biasanya tidak mahu membuka minda dan mereka sebenarnya orang yang tidak mempunyai minat untuk membaca. Mereka juga tidak tahu bahawa Internet Marketer diluar sana mampu mendapat $1 juta dalam masa beberapa jam sahaja dengan perniagaan e-book! Inilah reality sebenar perniagaan e-book yang anda anggapkan sebagai tepu, tidak laku dan sebagainya. Perniagaan e-book sebenarnya bukanlah hanya tentang buat duit, cara cari duit dan sebagainya. Perniagaan e-book sebenarnya lebih luas dan anda sepatutnya tahu bahawa terdapat pelbagai jenis tajuk yang anda boleh jadikanya sebagai e-book. Contohnya, seperti e-book Koleksi Resepi Masakan, Cara Menangani Stress dan sebagainya. Anda sepatutnya menggunakan kelebihan dan kepakaran anda untuk dijadikan produk seperti e-book. Dengan ini sumber pendapatan income anda lebih pelbagai. Perniagaan ebook tetap akan terus berkembang kerana permintaan terhadap e-book adalah tinggi. Ada juga yang mengatakan “Buat apa beli e-book… sedangkan semuanya boleh dicari di Internet?”. Bagi saya ini merupakan hak individu kerana ada kelebihan dan keburukkanya. Benda percuma biasanya tidak begitu lengkap dan dengan membeli e-book anda akan memperolehi ilmu yang lengkap disamping bonus-bonus yang disediakan akan membuatkan anda lebih faham terhadap sesuatu perkara. Kesimpulanya, jika anda ingin membuat e-book silakan dan aturlah strategi pemasaran yang terbaik bagi produk anda. Tanpa pemasaran e-book anda tetap tidak laku walaupun anda fikir semua pengguna Internet perlu membaca e-book anda.

PAGE




Adakah Perniagaan E-Book Masih Relevan?

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca Majalah IM. Saya sering ditanya pelbagai soalan tentang perniagaan e-buku atau e-book dalam talian oleh rakan-rakan,pelawat blog dan sebagainya. Seperti yang diketahui umum bahawa perniagaan e-book ini adalah salah satu perniagaan Internet berlandaskan produk digital. Ini bermakna produk anda tidak akan kehabisan stok, tidak basi dan tidak rosak sebagaimana produk fizikal. E-book juga adalah satu perniagaan Internet yang cukup popular setanding dengan perniagaan web hosting dan perkhidmatan design. E-book juga merupakan salah satu produk informasi dan sudah ramai menjadi jutawan dengan menjalankan perniagaan produk informasi ini. Perniagaan jenis ini juga memerlukan modal yang sangat murah jika hendak dibandingkan dengan produk-produk lain. Ketahuilah bahawa setiap tahun pengguna Internet membelanjakan wang berjuta-juta USD di seluruh dunia untuk membeli e-book. Kini timbul pula persoalan sama ada perniagaan Internet masih relevan ataupun tidak? Bagi pendapat saya, perniagaan e-book akan tetap relevan sampai bila-bila kerana sudah menjadi lumrah kehidupan manusia yang suka membaca. E-book sebenarnya adalah satu alternatif di dunia serba moden ini untuk mendapatkan ilmu pengetahuan. Samalah seperti buku biasa yang sering dikeluarkan agar masyarakat dapat ilmu baru daripada individu tertentu. Membeli ebook sebenarnya samalah anda membeli buku kerana matlamatnya adalah untuk mendapat ilmu yang dikehendaki. Namun, mentaliti masyarakat kita pada hari ini membeli ebook bukan kerana ingin mendapatkan

PAGE



ilmu tetapi ingin mendapatkan duit Jawapan bagi soalan ini ialah cuba melalui e-book tersebut. tengok Donald Trump, walaupun sudah kaya-raya dan seluruh dunia Tambahan pula jika ebook itu mengetahui tentang kekayaanya, menyediakan lesen hak jua- beliau tetap mengeluarkan pellan semula, maka mereka akan bagai jenis buku tentang dunia membeli ebook tersebut seka- perniagaan. Tiada apa yang perlu dar ingin menjualnya kembali dihairankan. dan mendapatkan keuntungan. Ada lagi yang mengajukan soalan Cuba kita renungkan apakah sebe- berbunyi “Nampaknya walaupun narnya matlamat buku dicipta? saya bukan jutawan, saya boleh Buku dicipta adalah sebagai me- menulis tentang e-book “Bagaimdium perkongsian ilmu oleh penu- ana Ingin Menjadi Jutawan?” lis kepada masyarakat. Atas dasar dan menjualnya kepada seluruh inilah bagi saya perniagaan e-book dunia”. Bagi saya boleh dan tidak tetap akan relevan kerana masyar- ada salahnya jika informasi yang akat perlu membeli buku atau e- diberikan adalah tepat dan benar. book untuk menambah ilmu pengetahuan. Robert Kiyosaki telah membuktikanya melalui buku “Rich Dad Tidak mustahil suatu hari nanti Poor Dad” dan Robert Kiyosaki buku teks di sekolah tidak akan juga telah mengatakan beliau perdigunakan lagi sebaliknya akan nah bankrupt dalam buku tersebut menggunkan e-book dalam format sedangkan setelah di periksa tiada PDF sebagai buku teks moden yang sebarang rekod menunjukkan lebih menjimatkan kos. Mungkin beliau bankrupt. Namun, ramai e-buku teks tersebut hanya dijual usahawan biasa menjadi jutawan dengan harga RM1 setiap satu dan selepas membaca buku tersebut terdapat beratus e-book rujukan kerana mengamalkan beberapa untuk subjek tertentu dengan har- teknik dalam buku beliau. ga yang murah di Internet. Tujuannya adalah untuk mendidik Jika ada orang mengatakan perni- masyarakat tentang ilmu kewanagaan e-book lama-kelamaan akan gan. Bagi saya tidak perlu mengmejadi tepu maka katakan kepada etahui secara detail status penulis mereka anda menipu diri sendiri. asalkan ilmu yang diberikan adalah Orang sebegini biasanya adalah tepat,benar dan bernas untuk orang yang gagal dalam pernia- diamalkan. gaan e-book dan cuba menunding jari terhadap orang lain kerana ke- Konklusinya, e-book masih relevan gagalan mereka. dan diperlukan. Jadi anda sepatutnya mencuba dahulu sebelum Mereka tidak mahu bertanggung- anda mengatakan bahawa perniajawab di atas kegagalan tersebuat gaan e-book adalah menipu dan dan timbulah kenyataan bahawa tidak menguntungkan. perniagan ebook sudah tidak relevan lagi. p/s: Tunggu e-book terbaru saya Mereka juga akan bertanya kepada tentang bagaimana memasarkan penjual e-book yang dikategorikan produk informasi(e-book) ini. “buat duit di Internet”, “Jika dah kaya mengapa masih ingin men- Adly aka Labanon jual e-book yang mendedahkan www.flarebiz.com rahsianya? Baik bagi FREE jer”.

G


Gobala KrishnanK Gobala Kisah Seorang Usahawan Internet

1) Terima kasih kerana sudi meluangkan sedikit masa untuk diinterview oleh pihak Flarebiz. Pertamanya boleh bro Gobala menceritakan sedikit latar belakang bro. Baiklah...Saya tak nak cerita panjang-panjang, secara ringkas sahaja. Saya belajar Business Managment and Marketing di MMU dan setelah gradute saya berkerja di Telekom Malaysia lebih kurang 3 setengah tahun. Tapi sejarah saya dalam perniagaan internet ini sebenarnya bermula sejak saya belajar lagi iaitu masa saya mula belajar bagaimana nak buat website pada satu samesta di MMU. Selepas itu, saya belajar sendiri bagaimana nak buat website dan saya berjaya menghasilkan satu website tentang gitar elektrik dan musik.

A R A NC ! A W F I A S W KLU E KS

Lebih kurang 6 bulan selepas buat website tu, saya terserempak dengan satu website tentang bagaimana membuat money online dan saya amat tertarik dengan idea tersebut. Lepas 6 bulan mencuba tapi hasilnya tetap gagal. Pada bulan kelapan, akhirnya saya berjaya juga buat sedikit duit dari internet iaitu cheque bernilai $43 dollar atau lebih kurang RM 140. Dari situ minat mula timbul tapi selepas mula berkerja saya tak banyak masa untuk mencuba benda-benda lain dalam perniagaan internet selain buat kerja kat office. Saya terperangkap dan takde masa nak buat perniagaan internet ketika tu. Saya sebenarnya tidak percaya perniagaan internet boleh buat duit yang banyak masa itu walaupun saya boleh mendapat lebih kurang RM 800 sebulan. Tapi saya nak jadi jutawan. Lepas tu saya cuba improve dari RM 800 jadi RM 8000 dan lebih kurang setahun mencuba tapi hasilnya tetap gagal... 3 tahun lepas tu saya bercadang untuk membuat perniagaan internet secara serius dan professional. Masa tu saya mengambil risiko yang tinggi iaitu saya letak jawatan dalam company Telekom Malaysia dan memulakan kembali perniagaan internet bermula dari zero. Pada 5 bulan pertama memang susah tapi boleh survive la. Selepas tu saya keluarkan sebuah ebook bertajuk “Chapter M� berkenaan penyesaian masalah Paypal dan Clickbank di Malaysia. Daripada ebook itu saya mendapat income lebih dari RM 10,000 dalam masa sebulan. Dari situ saya mula percaya balik yang perniagaan internet ini bukan sahaja boleh buat poket money, nak buat duit part time atau duit sampingan malah boleh dijadikan business untuk menjadi kaya. Lepas tu saya mula melancarkan produk-produk lain seperti sebuah lagi ebook Wordpress Essential System, membina mailing list sendiri dan mencuba program affiliate. Saya mempromosikan ebook, bergiat dalam affiliate sehinggalah sekarang. PAGE



“ Train yourself to have business owner mentality� ~ Gobala Krishnan


2) Siapakah sebenarnya yang menjadi idola bro dalam perniagaan internet ini? Saya sebenarnya tiada idola yang saya tiru bulat-bulat, tapi saya ada beberapa orang guru yang saya belajar dari mereka cara membuat merketing, website, membentuk produk dan banyak lagi. Tapi saya masih ingat lagi sebab utama kenapa saya cuba membuat perniagaan internet ini secara fultime, iaitu kerana saya terserempak dengan website seorang internet marketer Malaysia iaitu Partick Chan pada Desember 2004. Dalam website versi ingeris itu ada mengatakan yang “Rakyat Malaysia yang tidak pernah pergi koleg atau universiti boleh menghasilkan pendapatan lebih lima angka sebulan dari internet sambil berada di rumah dan menonton tv”. Dari situ saya percaya yang kita sebagai rakyat Malaysia pun ada peluang yang sama. Jika seseorang boleh buat, saya rasa saya pun pun boleh buat dan saya memang terpengaruh dengan Patrick Chan masa itu sehingga membeli DVD kursusnya yang berharga lebih kurang RM600. Dari situ saya paksa diri saya untuk belajar semula benda-benda ini, internet marketing, yelah kadang-kadang kita ingat kita dah pandai. Cth. saya boleh buat RM 800 tapi time nak up buat RM 8000 tak jadi-jadi.. Masa itukan saya ingat saya sudah “pandai” sebab tu nak buat RM 8000 tak jadi-jadi. 3) Apa yang istimewanya tentang perniagaan internet ini sehingga bro sanggup berhenti kerja? Kalau nak jadi kaya memang banyak cara. Buka syarikat yang buat tar jalan pun boleh jadi millionaire atau kaya. Tapi apa yang saya suka pasal perniagaan internet; 1. Kebebasan untuk berkerja dimana-mana je. Asalkan ada internet connection dan dan komputer dah boleh jalan. Tak kira di rumah, di pejabat, dekat starbuck dan dimana-mana je. 2. Tak terhad waktu berkerja setiap hari. Saya boleh berkerja 3 hari dan 3 hari lagi cuti, tak terkongkong. Perniagaan internet dengan menggunakan software dan sebagainya banyak memberi kebebasan kepada saya sebenarnya, dengan kata lain perniagaan internet ini boleh berfungsi secara automatic. Kebebasan inilah yang saya tertarik pada mulanya sehingga saya membuat keputusan berhenti kerja dan memulakan perniagaan internet 4) Setakat ini bro sudah ada berapa perniagaan internet? Eeehh...sekarang cuma ada satu je. 5) Produk-produk bro lebih tertumpu pada pasaran global? Kenapa dan apa yang silapnya dengan pasaran Malaysia? Tidak apa yang silapnya dengan pasaran Malaysia. Salah satu produk saya yang paling berjaya sekali ialah ebook “Chapter M” yang memang 100% untuk market Malaysia sahaja. Tetapi dalam business ini ada infomation marketing, sesetengah infomasi itu memang ia khusus untuk satu market sahaja contohnya ebook “Chapter M” targetnya untuk Malaysian yang ada masalah dengan Paypal dan Clickbank di Malaysia sahaja. Tapi kalau anda buat ebook yang topiknya lebih general katakan jika anda buat ebook “Online dating”, nak cari awek online la katakan. Infomasi macam tu memang general, ianya boleh diaplikasi dimana sahaja di dunia ni. Tapi kalau anda buat ebook begitu, kenapa hanya tertumpu pada market tempatan sahaja? Kenapa tidak international market kerana anda boleh jual kepada sesiapa pun. Semuanya bergantung kepada type of infomation yang anda cuba jualkan. Contohnya jika anda visit internetmillionaire.com.my, website usahawan internet yang targetnya untuk Malaysian sahaja kerana type of informationnya.

www.gobalakrishnan.com PAGE

10


Semuanya depend pada infomation sahaja. Jika infomation anda general yang boleh diapikasikan di negara-negara lain, tidak salah anda menjualnya secara global. Oleh sebab tukaran wang asing tu, ebook tu mungkin pada rakyat Malaysia kelihatan mahal, tapi tidak bagi orang kat US. Katakan anda menjual ebook pada harga $37 USD. $37 USD kat US is nothing sebab mereka dah biasa belanjakan $37 USD ni untuk benda sebegini. Ibarat tukar USD jadi Ringgit Malaysia. RM 37 kat sini biasa je, tidak mahal pun bagi sesebuah ebook. Tapi jika orang Malaysia convert, orang Malaysia ni suka convert sebenarnya..huhu, bila dah convert dia tengok “usshh!!..RM 126 mahal bangat ebook ni�. Jadi susah sebenarnya nak menyakinkan orang tempatan untuk beli ebook berharga RM 126, kerana kelihatan mahal bagi rakyat Malaysia. Tapi jika infomationnya general, anda boleh target untuk global market dan sesetengah market tu spending capasitynya lebih tinggi daripada orang di Malaysia, dengan kata lain lebih mudah untuk jual kepada mereka. 6) Ada sesetengah orang kata perniagaan internet ini sudah tepu? Apa pendapat bro tentang keyataan sinis ini? Anda sekarang dah tahu kenapa saya quit internet markting sebelum ini? Saya ada cerita yang saya berjaya buat lebih kurang RM 800 dan cuba nak up lebih banyak lagi tapi tak jadi. Last sekali saya give up tapi 3 tahun lepas tu kembali buat internet marketing semula. Masa tu tahun 2002 orang kata benda yang sama jugak, orang kata perniagaan internet sudah tepu, tiada gunanya buat ebook sebab dah ramai dah orang yang buat. Benda ini memang orang akan sentiasa bercakap dan akan terus bercakap. Tapi masalahnya bukan kerana market dah tepu ke apa, masalahnya ialah adakah diorang faham market tu. Market ini khususnya internet punya market selalu berubah-ubah. Apa yang anda boleh jual 2 tahun dahulu, sekarang dah tak boleh jual dah sebab market dah berubah. Jadi anda juga kena ubah produk anda, kalau anda berjaya menghasilkan produk yang marketnya memang sesuai masa tu, tak kisah la market tu tepu ke, tepung ke asalkan produk itu baik anda boleh buat duit. 7) Perniagaan internet ini ada dua jenis iaitu produk fizikal dan digital? Bila bercakap pasal produk digital orang akan terfikir ebook. Tapi adakah perniagaan ebook masih relevan? Perniagaan ebook masih relevan dari dulu sampai sekarang. Kalau ada orang yang jumpa saya dan berani kata ebook tak boleh dijual. Saya boleh buktikan dia salah. 5 tahun dahulu ebook memang murah, tapi tidak sekarang. Kalau 5 tahun dulu nak beli ebook tiada yang lebih daripada $100 USD atau $50 USD. Sekarang ini nak dapat ebook kurang daripada $50 USD pun susah. Banyak yang $97 USD, $200 USD pun ada.

Semuanya depend pada infomation sahaja. Jika infomation anda general yang boleh diapikasikan di negara-negara lain, tidak salah anda menjualnya secara global.

PAGE

11


So, apa masalahnya bukan orang tak nak beli ebook, malah value of the ebook itselt dah meningkat, dengan kata lain value of the infomation sekarang dah meningkat. Itu menunjukakan perniagaan ebook masih lagi relevan. Ok, kalau orang kata market itu dah tepu, apa masalahnya kalau market itu dah tepu? Bila dah ada ramai orang buat, too much of infomation la. So sekarang ebook anda juga kena berubah, instead ebook yang menceritakan secara basic sahaja kerana orang kini buat ebook yang lebih mendalam, lebih fokus topik-topik kecil dan menerangkannya dengan lebih detail. So, walaupun market tu dah tepu atau terlalu banyak infomation, anda masih boleh menjual ebook asalkan ebook anda much better than other, more targeted dan lebih tertumpu pada suatu market. 8) Sebelum bro mencapai tahap ini apa cabaran dan dugaan yang bro Gobala hadapi sendiri? Ok...cabaran pertama adalah semasa saya mulamula nak start perniagaan internet, saya rasa saya asyik membelanjakan duit sahaja. Duit keluar, keluar dan keluar tapi tak masuk-masuk. Kalau duit masuk pun tidak cukup atau tidak sebanyak duit yang keluar, jadi saya always rugi. Jadi bila always rugi, rugi, rugi akan sampai satu tahap yang mana anda pun akan give up, saya pun mengalami perkara yang sama. So, itulah cabaran saya masa starting perniagaan internet ini, always rugi, untuk belajar pula perlu belanjakan banyak wang dan duit yang masuk masa tu sedikit sahaja. Cabaran kedua pula masa nak mempromosikan produk dalam market. Cabaran disini masa nak buat money online sebab ada banyak sangat methods of marketing: cara promosikan produk, cara mendapatkan traffic dan banyak sangat. The problem is most people cuba nak jadi master dan tahu semuanya. Masalah saya masa tu pun sama juga. The truth is you only need one or two methods untuk mendapat visitors yang visit website anda. One or two methods yang anda benar-benar expert and do over and over again sebenarnya sudah cukup. Saya dapat katakan yang ini berlaku kerana information overload kini, too much infomation sampai anda pun pening nak buat yang mana satu dan sebab anda tidak tahu nak buat satu akhirnya anda akan give up.

PAGE

12

9) Saya juga berpendapat macam bro yang dimana mentaliti segelintir masyarakat kita tidak mahu melabur duit untuk sedikit ilmu. Apa nasihat bro pada mereka? Dalam 3 tahun ini saya hanya jumpa dua jenis orang je. Yang satu tu peminta sedekah dan lagi satu lagi tu business owner. Yang peminta sedekah ini senang je nak identify diorang, mereka akan hantar email : “Halo...saya baru dalam bidang internet ni, saya tak tau apa-apa. Tolong call saya dan ajar saya semua pasal internet marketing”. Kalau korang baca e-mail tu mesti korang rasa “ehh...bodoh betul orang ini, kenapa nak call dia dan explain semua pasal internet marketing”. Bukannya dia mintak tolong “boleh tak saya jumpa awak, call awak atau bayar awak untuk ajar saya”, TAK!! tapi diorang suruh saya call diorang dan ajar semua pasal internet marketing. Ini mentaliti orang yang saya panggil peminta sedekah la, sebabnya diorang ini hanya tahu meminta macam peminta sedekah “tolonglah saya, saya tak tau nak buat apa, tolonglah bagi duit sikit” semua tu sama aje cuma ayat je lain-lain.

Yang satu lagi pula business owner, orang yang berfikir secara business. Mereka ini senang juga nak identify, cakap sekali je diorang dah boleh buat dan mereka tak akan bagi banyak alasan. In fact, mereka perlu dengar sikit je. Business owner ini biasanya akan tanya soalan yang lebih tertumpu. Biasa saya dapat soalan-soalan ini daripada blog , seminar dan email. Diorang akan tanya soalan yang relevan sahaja sebab benda lain semuanya diorang boleh buat research sendiri kat internet.


10) Boleh bro berkongsi dengan kami sedikit rahsia dan formula untuk berjaya dalam perniagaan internet ini? Rahsia pertama: You must tread it as a business atau anda mesti anggap ini sebagai perniagaan, bukan sebagai hobi atau benda-benda lain. Ok, kalau anda nak anggap ini sebagai hobi pun boleh tapi anda patut terima income tu seperti income hobi la. Kalau anda buat hobi jual bakul kepada 10 orang sebulan, anda takkan jadi jutawan sebab itu hobi. Jadi kalau anda anggap ini sebagai hobi tapi nak jadi jutawan itu tak bolehlah. So you must manage your expectation. Kalau anda spend cuma 1 atau 2 jam sehaja sehari untuk perniagaan internet tapi nak jadi jutawan dalam masa 3 bulan pun tak jadi. Rahsia kedua: dapatkan secepat mungkin niche market pada permulaan perniagaan dan cuba dapatkan market yang kena dengan jiwa anda, dengan kata lain market yang anda ada pengetahuan, kalau takde pengetahuan pun anda tahu orang yang expert dalam market itu. Anda harus tahu bagaimana market itu berfikir, website mana yang selalu orang kunjungi, apa yang ramai orang beli online dan banyak lagi. Mula-mula just understand one market sahaja tak payah nak buat website lagi sebelum anda betul-betul memahami market tu. Apa yang mereka beli, apa yang mereka tak akan beli, infomation mana yang mereka nak dan infomation mana yang mereka tak nak, semuanya anda kena faham. If you understand the niche market then you can make money from it. Rahsia ketiga: Always expend on you instead product. Katakan anda start dalam market musik. Anda dah analysis dan buat target market anda pada orang tempatan dalam arena musik.

PAGE

13

Anda mesti tahu apa yang diorang minat, contohnya terbaiknya Akademi Fantasia. Katakan anda ada blog tentang AF ini dan anda berjaya membuat duit daripadanya melalui Adsense. Janganlah pada bulan berikutnya anda cuba market yang completely berbeza dari market asal anda, musik. Katakan anda cuba buat untuk market Health – “How to lose weight�. Kedua-dua market music dan health ini takde kaitan langsung sebenarnya. Apabila anda cuba nak buat dalam market yang completely berbeza, akhirnya anda tidak ada masa nak buat semua ni. Website yang dulu baik pun lama-lama akan jadi buruk juga. Jadi lebih baik memiliki 1 market yang berjaya daripada memiliki 2 market yang gagal. 11) Apakah sebenarnya matlamat Internet Millionaire Club (IMC) ini dan kenapa semua pembaca perlu menyertainya? Anda dah tahu yang second time saya tertarik pada perniagaan internet ini apabila saya jumpa website Patrick Chan. Dari situ baru saya sedar kalau kita tak tau siapa orang lain yang sudah ada perniagaan online dan kita tak boleh nak jumpa diorang ini untuk belajar secara face to face daripada mereka, memang susah sebenarnya untuk berjaya buat seorang diri. Perniagaan internet ini kalau anda nak buat seorang diri memang susah, tapi jika anda ada group of people macam support group yang anda boleh bertemu dan berbincang kurang-kurang 30 minit, memang banyak idea yang anda boleh dapat dari mereka. Anda tak boleh nak meluangkan masa mempelajari everything from internet. As a business owner actions is more power than words. Anda kena buat lot of actions untuk promote your business market.


Sekali-sekala tu you must meet other successful internet business owner di Malaysia untuk berbincang, mendapatkan idea dan infomasi terbaru dari mereka. That is the way to improve your internet business. Business saya mula berkembang bila saya mula buat business group saya sendiri macam study group la. Study seorang diri memang boring, tapi kalau anda study dalam satu group especially bila group tu ada perempuan cantik, it will become more interisting sehingga everyday nak study, everyday nak join the group itu tapi kalau buat seorang diri mesti jadi malas, tengok tv, main komputer, dan banyak lagi. IMC ini sama juga, berfungsi sebagai tempat semua succeesful business owner di Malaysia berkumpul. Disinilah tempat saya mengumpulkan semua internet business owner dalam satu group dan kita ada sesi dua bulan sekali untuk learn from each other. 12) Berapa averange income bro? Sejak april 2006 income saya selalu melebihi RM 10,000 tapi sekarang dah melebihi tinggi 5 figure la. 13) Apa pesanan bro kepada semua yang ingin memulakan perniagaan internet? Jangan jadi peminta sedekah. Dalam dunia perniagaan ini kalau kita nak minta sedekah tiada siapa pun yang akan bagi. Jadi cuba ambil tanggungjawab anda sendiri untuk learn something. Untuk berjaya anda tak boleh mengharapkan pada orang lain buat something untuk anda sehingganya anda berjaya. Itu mentaliti orang yang berkerja kat company, orang yang kerja kat company boleh mengadu pada bosnya “Bos tak tau la, macam mana nak buat, saya tak pandai”. Then bos pun “Ok, ok, takpe, bagi orang lain buat”.

NOTA : AUDIO WAWANCARA INI (*.MP3) DISERTAKAN SEKALI! PAGE

14

Tapi kalau nak buat perniagaan internet jangan jadi peminta sedekah. Janganlah pergi kata kat orang lain “Tolonglah, tolong saya, saya takde duit, saya taknak belanjakan duit, saya taknak buat affort, saya taknak meluangkan masa tapi saya nak berjaya”.. Jangan ada mentaliti sebegitu sebab tu mentaliti peminta sedekah namanya dan sampai bila-bila pun anda takkan berjaya. Cuba train yourself to have business owner mentaliti. Bila ada problem dan business ini memang sentiasa ada problem, bila ada problem tu cuba tanam mentaliti macam business owner. Tanya dahulu how to solve the problem and look for the solution. Jangan just say “Ohh...problem, i give up”.“You must try to solve all the problem and take your own responsibility for your own action and that is the way to succeed”.


DITUNJANGI OLEH ORANG MUDA ? Dah hampir 2 minggu saya berad a di Sabah. Maybe tak dapat pelua ng untuk jalan-jalan di sini. Banyak lagi kerja perlu disiapkan!

M

SAYA BERKESEMPATAN BERJUMPA DENGAN EN IKMAL DI KOTA KINABALU. BELIAU SEORANG PENJAWAT AWAM BEKERJA DENGAN INSTITUSI KEHAKIMAN NEGARA. KATANYA DIA BERUMUR DALAM 40AN DAN SERING MENGIKUT PERKEMBANGAN PERNIAGAAN MELALUI INTERNET (KAT OFFICE INTERNET SENTIASA ADA). ADA SATU STATEMENT BELIAU YANG MEMBUAT SAYA BERFIKIR SEKETIKA.

enurut En Ikmal, perniagaan di internet atau SMS ini sebenarnya bentuk perniagaan alaf baru dan cara baru.Dan cuba perhatikan betul-betul, mereka disebalik perniagaan ini kebanyakannya terdiri dari golongan muda-muda belaka! Betul atau tidak sama ada perniagaan berasaskan teknologi yang dipacu oleh internet ditunjangi oleh orang muda ? Bagi orang yang ‘agak tidak muda’, perniagaan internet atau SMS atau seumpama dengannya adalah sesuatu yang baru. Ketika Perdana Menteri masih Tun Hussein Onn atau Tun Abdul Razak, mana ada perniagaan berbentuk sebegini. Mereka berumur 40 tahun ke atas, seolah2 terasa tidak terkejar dengan teknologi yang cepat yang membawa 1001 peluang perniagaan baru. “Pakcik baru je kenal komputer. Baru nak biasakan diri dengan mouse, tiba2 nak belajar internet pulak. Belajar internet pun terketar-ketar, ni nak buat duit dari internet pulak! Aduhai.. Konfius pakcik! “ ” Internet ni ‘kaku’. Takde elemen kemanusiaan. Kadang-kadang, baca email tu, susah nak agak orang yang menulis email ni, marah ke, gembira ke, sedih ke… Takde feel la “ Mereka ini sebenarnya dah terlepas satu ‘zaman’ dimana sebenarnya komputer dan internet ini tidak lagi kaku dengan pelbagai teknik penyampaian. Mereka terlepas belajar tentang etika internet. Untuk menyertai perniagaan teknologi seperti internet atau SMS, mereka sepatutnya lebih selective dalam memilih skop kerja. Saya rasa tak perlulah mereka baru nak belajar buat web (sedangkan kalau upah webdesigner pun kos tidak semahal mana). Baik mereka fokus kepada apa yang mereka mahu, daripada menghabiskan banyak masa mempelajari teknologi. Itu belum lagi menyentuh hal-hal promosi dan marketing. Kerana seringkali disalahanggap apabila ada laman web kelak, mesti dah ada pembeli yang beratur membeli! Mungkin mereka lebih baik fokus kepada bagaimana meningkatkan jualan dari menghabiskan masa untuk buat web. Dengan niat belajar tidak mengapa, tapi kalau niat utk jimat duit dari upah designer , saya rasa adalah kurang tepat. Bersetuju dengan En Ikmal, pada pandangan saya memang perniagaan berasaskan teknologi seperti internet dan juga SMS ini banyak digerakkan oleh golongan muda (Ehem…32 tahun masih muda kan ?) Dan dengan kemudahan teknologi, juga memungkinkan pelajar sekolah juga menjalankan perniagaan. Usahawan internet memang kebanyakkannya orang muda dan orang yang sanggup belajar teknologi… Walau pun begitu, tidak sepatutnya umur dijadikan sebab untuk berjinak dengan perniagaan berasaskan teknologi. Sekadar pandangan…

Irwan Dahnil Salam Usahawan,

www.irwandahnil.com

PAGE

15


KHAS KEPADA MEREKA YANG LETIH DAN SERIK BEKERJA MAKAN GAJI DAN TIDAK MENDAPAT BAYARAN YANG MEMUASKAN...

Siapa lagi yang mahu menjana pendapatan sebanyak RM289,000 daripada blogging dan Perniagaan Internet sambil duduk berehat dirumah sambil menonton Astro? Ketahui Rahsia Top Internet Marketing Gurus di Malaysia dan Bagaimana kamu juga dapan menjadi seperti mereka – DIJAMIN

SERTAI SEKARANG! http://www.internetmillionaires.com.my/join/silver/


Beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum membina web direktori By Alang

www.szab.net/blog

Bagi sesetengah pihak, membina direktori memang mudah kerana anda tidak perlu memikirkan tentang isi kandungannya. Hanya register domain yang sesuai, install script direktori dan siap. Sebenarnya, untuk membina direktori yang berjaya dan memberikan keuntungan kepada pemiliknya, ia memerlukan lebih daripada itu. Industri direktori ini mempunyai persaingan yang sangat hebat kerana semua orang ingin membina direktori kerana mereka beranggapan senang untuk menghasilkannya. Disini, saya senaraikan beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan sebelum membina laman web direktori

Percuma atau Berbayar

Jika anda ingin direktori anda menjadi popular dalam masa yang singkat, buatlah direktori percuma. Tetapi, bukan sahaja popular dikalangan pemilik laman web, ianya juga akan menjadi popular di kalangan spammers. Direktori percuma memang akan mendapat beratus-ratus submission sehari kerana semua orang suka benda percuma tetapi mampukah anda menanganinya? Sudahkah anda fikirkan apakah cara untuk anda mendapatkan pendapatan daripada direktori percuma anda itu? Meletakkan google adsense bukanlah yang terbaik kerana ia mempunyai CTR yang paling rendah. Lama kelamaan anda akan kehilangan motivasi melakukannya dan bertambahlah lagi satu direktori yang hidup segan mati tak mahu di dunia internet ini. Jadi, sudah tentu anda memikirkan membuat direktori berbayar lebih senang kerana tidak perlu melayan karenah spammers. Salah!

Membuat direktori berbayar juga amat susah kerana tanpa promosi, besar kemungkinan direktori anda akan terus kosong dan jika direktori tersebut kosong, ia tidak boleh dinamakan direktori lagi Dengan persaingan yang amat hebat, anda memerlukan modal yang agak besar untuk membina direktori berbayar yang berjaya dan memberi keuntungan. Anda harus meletakkan diri anda ditempat pelanggan dengan menanyakan soalan “apakah faedah yang akan diperolehi jika menyenaraikan di direktori ini dan apakah ianya setimpal dengan bayaran yang dibuat.� Apa yang anda boleh lakukan untuk mengatasi dilema ini ialah bermula dengan direktori percuma dalam tempoh yang singat dan selepas itu mula mengenakan bayaran yang rendah. Apabila direktori anda semakin popular, naikkan harga sedikit demi sedikit. Tetapi anda harus memastikan tiada laman web berkualiti rendah yang disenaraikan semasa tempoh percuma itu kerana ini boleh menyebabkan direktori anda menjadi “bad neighbourhood� dan menghadapi kesukaran untuk mendapat submission. PAGE

17


Kategori

Direktori yang baik harus mempunyai beberapa ratus kategori. Jalan mudah yang boleh diambil ialah menggunakan mana-mana kategori database yang boleh dibeli dengan harga yang rendah. Tetapi apakah yang membezakan direktori anda dengan beribu-ribu direktori lain yang juga menggunakan kaedah yang sama. Jadi disini, jalan yang terbaik ialah menambah kategori untuk direktori anda satu persatu secara manual dan untuk setiap kategori, letakkan meta tag dan description. Sebagai panduan, anda boleh melihat struktur kategori di beberapa direktori yang popular tetapi jangan meniru bulat-bulat. Anda juga perlu menggalakkan pelawat boleh mencadangkan kategori baru yang lebih sesuai untuk laman web mereka dengan meletakkan “Suggest New Category� di contact form atau di submission page.

Promosi

Saya telah memberikan tips mempromosi direktori sebelum ini dan sebagai tambahan, anda juga boleh menggunakan PPC seperti Google Adwords untuk mempromosikan direktori anda

Tempoh Masa Approval

Jika anda mengiklankan yang anda akan meluluskan setiap submission dalam tempoh 24 jam, anda harus pastikan anda berbuat demikian. Tempoh masa ini amat penting kerana ia boleh membina reputasi direktori anda dan menjadi satu faktor yang membuatkan orang ingin menyenaraikan laman web mereka. Tetapi jangan meletakkan tempoh masa yang tidak munasabah seperti penyenaraian dalam masa 1 jam kerana agak sukar untuk anda melakukannya. Tempoh masa yang terbaik ialah antara 24 hingga 72 jam. Jika direktori anda direktori percuma, mungkin anda boleh meletakkan tempoh masa yang lebih lama seperti satu minggu atau 2 minggu tetapi tidak harus lebih dari itu.

Profesional

Jika anda tidak ingin menyenaraikan sesuatu submission sedangkan pelanggan sudah membayar, cara yang terbaik ialah memberikan pulangan semula kepada pelanggan. Walaupun mungkin anda sudah menulis Guidelines atau FAQ yang anda tidak akan memberi pulangan terhadap submission yang ditolak, tetapi tidak salah anda melakukannya kerana pelanggan akan lebih menghargai kejujuran dan profesionalisme anda dan mereka mungkin akan berurusan dengan anda lagi di masa hadapan. Selain itu, jika anda berjanji untuk meluluskan submission dalam tempoh 24 jam tetapi tidak boleh melakukannya, jalan yang terbaik ialah memberikan diskaun kepada pelanggan tersebut.

Sebagai kesimpulannya membina direktori tidak semudah yang kita sangkakan walaupun anda tidak perlu memerah idea untuk memikirkan apa yang perlu anda tulis. Untuk membina direktori yang benar-benar berjaya anda harus menjadikannya direktori anda lain dari yang lain dan memberi manfaat kepada pemilik laman web dan juga pelawat. ADVERTISEMENT

http://adstheme.vivabuy.com/bm.html PAGE

18


ada kali ini, saya ingin berkongsikan formula untuk anda semua berjaya di dalam perniagaan Internet yang dibina. Perkara pertama yang perlu anda tahu ialah, tiada rahsia besar untuk berjaya di dalam perniagaan Internet. Apa yang perlu anda mahiri ialah beberapa konsep asas sahaja. Formula yang saya mahu huraikan pada kali ini boleh diringkaskan seperti berikut:

Formula Kejayaan Ebiz

KE = (K + M + P + MU) x

KE ialah Kejayaan Ebiz. K ialah Keinginan membara yang tidak mudah luntur. M ialah Matlamat yang jelas. P ialah Perancangan yang tersusun. MU ialah Minda Usahawan. X pula ialah kuasa ganda.

Keinginan adalah lebih daripada sekadar kemahuan semata-mata. Apabila anda ingin, bermaksud anda akan berusaha habishabisan sehingga tercapai apa yang dimahukan. Inilah beza mahu dan ingin. Mahu adalah pemula di fikiran dan ingin pula Formula ini lebih kepada sifat dala- dimanifestasikan dengan tinman usahawan Internet, bukan dakan dan kesungguhan. pada teknikalnya. Mungkin ada yang mengatakan, inikah formula Matlamat Besar Dan Jelas kejayaan perniagaan Internet? Anda perlu tahu dengan jelas, Maka jawab saya ialah, 100% YA! apakah matlamat anda melakuSehebat mana produk dan laman kan perniagaan Internet? Sekaweb anda, secanggih mana komdar mahu melangsaikan hutang puter anda dan selaju mana sekali piutang? Sekadar mahu menampun talian Internet yang anda guna, pung gaya hidup yang boros? Ini anda tidak akan berjaya jika tiada bukan matlamat, tetapi ia adalah unsur-unsur di atas. tujuan. Baiklah, saya akan jelaskan satu per- Saya suka melihat matlamat satu untuk setiap perkara tersebut. itu sebagai satu perkara yang berakhir dengan kejayaan yang Keinginan Membara memberikan kesan jangka panTidak cukup hanya sekadar mahu jang kepada kehidupan. Bukan berjaya. Tanyalah kepada si pesekadar melunaskan hutang dan malas, mereka pun mahu berjaya meninggalkan usaha perniagaan juga. Semua orang mahu berjaya Internet. Tapi matlamat ialah termasuk anda dan saya. Tapi apa- sesuatu yang besar dan boleh kah yang membezakan antara kita memberikan keuntungan jangka semua? Ya, keinginan. panjang kepada si usahawan tadi.

nya terletak kepada diri anda sendiri. Saiz dan ukuran besar itu anda perlu tafsirkan untuk diri anda sendiri, bukan dibandingbanding atau meniru orang lain. Biarlah ia kecil bagi orang lain, tapi ia tetap besar bagi anda. Selain mempunyai matlamat, anda perlu mempunyai aliran tersendiri untuk mencapai matlamat besar tersebut. Contohnya, jika anda mahu ke Kota Bahru dari Johor dengan menaiki kereta, anda perlu berhenti, melalui atau singgah dari satu tempat ke satu tempat dahulu sehinggalah anda sampai ke destinasi tersebut. Begitu juga dengan matlamat, ia adalah satu destinasi. Jika anda mahu menjadi jutawan di dalam masa tiga tahun dari sekarang, maka senaraikan atau sediakan satu ‘master plan’ apa yang perlu anda lakukan dalam masa tiga tahun tersebut.

Matlamat perlulah jelas dan ada alirannya. Bukan hari ini tulis matlamat, esok lusa terus dapat. Dengan adanya fasa-fasa tersebut, maka anda akan lebih Matlamat anda perlulah besar. bermotivasi kerana tiada tekanan Soalnya, sebesar mana? Jawapan- dalam diri. Sebaliknya, anda perlu

PAGE

19

Disediakan Oleh: Mohd Zulfadli (SmartZul)

P


melakukan dari kecil, sikit-sikit dan akhirya sampai kepada matlamat tersebut. Perancangan Rapi Sila jawab soalan ini sekarang: Di saat anda bangun pagi dan sudah bersedia untuk melakukan kerja-kerja perniagaan Internet anda, adakah anda tahu apa yang patut anda lakukan pertama sekali? Apa pula perkara kedua, ketiga dan sehinggalah dalam seharian tersebut? Dan, adakah ini masa yang sesuai untuk anda membaca e-majalah ini? Jika anda tidak tahu apa tugas seharian anda atau melakukan sesuatu pada masa yang tidak sesuai, hati-hatilah. Ia adalah petanda besar yang anda akan gagal atau paling kurang perniagaan anda hanya kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Atau hidup segan mati tak mahu. Itulah bukti yang anda tiada perancangan. Seorang usahawan wajib mempunyai jadual tugasnya tersendiri. Perlu ada dokumentasi sistem tugas seharian, mingguan dan juga bulanan. Malah adalah lebih bagus jika anda menyediakan ‘master plan’ untuk setahun. Begitu pentingnya perancangan sehinggakan ada satu pepatah yang berbunyi, “Gagal merancang bermakna merancang untuk gagal�. Kata-kata ini adalah amat benar sekali. Minda Usahawan Sejauh mana anda melangkah dan bertapak di dalam bidang perniagaan Internet, ia bergantung kepada sejauh mana minda keusahawanan anda. Kalau ia melebihi batasan fikiran biasa, PAGE

20

maka anda memang mudah untuk berjaya. Apakah itu minda usahawan? Secara mudah, minda usahawan adalah unsur-unsur yang positif di dalam fikiran dan jiwa anda. Tidak takut gagal, tidak malu, tidak mudah putus-asa, keinginan yang tidak mudah luntur dan berfikiran jauh. Yang paling utama di dalam minda usahawan ialah meletakkan Tuhan di kedudukan yang lebih tinggi daripada unsur-unsur yang disebutkan tadi. Ini kerana segala apa yang berlaku adalah di atas kehendakNya. Berjaya atau tidak, usahawan Internet yang meletakkan ALLAH di tempat utama dan pertama akan pasti tidak mudah putus-asa kerana janjiNya adalah semuanya baik-baik belaka walaupun yang dihadapi adalah kegagalan. Inilah puncak kehebatan minda seorang usahawan. ALLAH adalah segala-galanya selepas berusaha dan bertindak. Secara mudah, minda usahawan adalah satu fikiran tanpa batasan dan dimanifestasikan di dalam bentuk tindakan dan amalan. Kuasa Penggandaan Saya amat pasti, anda sudah biasa dengan penerangan-penerangan di atas. Anggaplah ia sebagai penghangat dan pemanas kepada diri anda. Namun, satu unsur lain yang mungkin amat jarang anda dengar dan baca ialah kuasa penggandaan. Tidak cukup hanya berfikiran positif, tapi fikiran positif itu perlulah digandakan atau ditingkatkan lagi kepada tahap yang lebih tinggi. Begitu juga tidak cukup anda hanya meletakkan

ALLAH di tempat utama dan pertama di dalam diri, tapi gandakan lagi amalan yang boleh meningkatkan kedudukan anda di sisiNya. Semakin suci hati anda, semakin mudah rezeki datang kepada anda. Ini janji ALLAH. Jadi, tidak cukup hanya usaha yang biasa-biasa atau ala kadar. Tetapi anda mesti menggandakannya dan juga mesti meningkatkan apa sahaja unsur dan fakor kejayaan dari semasa ke semasa dengan cara sedikit demi sedikit (istiqamah). Kesimpulan Saya tidak mengatakan inilah formula muktamad untuk berjaya. Tetapi ia adalah formula dalaman asas yang perlu dimiliki oleh semua usahawan. Jika tiada unsur-unsur asas ini, bermakna cacat dan goyahlah usaha perniagaan yang dilakukan.

MENGENAI PENULIS ARTIKEL Mohd Zulfadli atau dikenali sebagai SmartZul adalah usahawan Internet sepenuh masa dan juga merupakan seorang penulis blog yang aktif. Beliau mempunyai beberapa produk sendiri seperti Pakej Kit Blogger yang mana mendapat sambutan yang amat menggalakkan. Anda boleh mendapat maklumat lanjut mengenai produk ini di: http://bloggingsteps.com/kit


PROTECTED PAGE

Oleh : Mdpai

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Untuk edisi April Malajah IM, saya akan memperkenalkan anda dengan asas-asas “protected page”. Definisi “protected page” adalah satu atau lebih page yang jika anda mahu mengakses/melihat/ isi kandungan page tersebut, anda perlu memasukkan terlebih dahulu kata laluan yang betul. Contoh, si A adalah seorang IM yang menjual pelbagai jenis ebook dalam satu pakej. Jadi untuk tujuan itu, dia membina satu page HTML yang mengandungi beberapa link untuk mendownload ebook2 nya. Tetapi dia sedar yang page HTML nya itu boleh diakses oleh sesiapa sahaja tidak kira pelanggan ataupun tidak. Satu cara mudah, si A menamakan page HTML itu dengan nama yang pelik seperti asdl23132.html supaya tidak diketahui ramai. Tapi tahukah anda, walau macam mana anda rename sekalipun, amat senang bagi seseorang untuk menjumpai page tersebut (err tapi jangan tanya saya pula macam mana nak buat, takkan la saya nak bagitau kan? ). Jadi di sinilah gunanya “protected page” ni. Ok, mari kita mula bermain dengan code, <?php session_start(); /**********************************************/ $password = “pass123”; /**********************************************/ // Initialize variable yang digunakan untuk authorization if(!isset($_SESSION[‘auth’])){ $_SESSION[‘auth’] = false; } //Validate password yang dimasukkan oleh user if(isset($_POST[‘katalaluan’])){ //Jika password yg dimasukkan betul, if($_POST[‘katalaluan’] == $password){ //authorization diberikan $_SESSION[‘auth’] = true; //refresh page header(“Location : “.$_SERVER[‘PHP_SELF’]); } } //Jika user mempunyai authorization if($_SESSION[‘auth’] == true){ ?>

PAGE

21


<!-- Protected page mula --> <html> <head> <title>Tutorial PHP</title> </head> <body> <p>Tahniah. Download link anda. <a href=”#”>DOWNLOAD</a></p> </body> </html> <!-- Protected page tamat --> <?php //Jika user tidak mempunyai authorization } else { ?> <!-- Page Error mula --> <html> <head> <title>Error!!</title> </head> <body> <form action=”<?= $_SERVER[‘PHP_SELF’] ?>” method=”post”> Kata Laluan <input type=”password” name=”katalaluan”> <input type=”submit” value=”Akses”> </form> </body> </html> <!-- Page Error tamat --> <?php } ?> Jika anda perhatikan, dalam coding yang saya berikan di atas, terdapat coding HTML untuk 2 page yang berlainan. Sebenarnya, apa yang kita akan buat adalah, display page yang berkaitan kepada user yang berkaitan. Contoh jika user yang tiada authorization, kita akan displaykan page untuk kata laluan manakala sebaliknya untuk user yang sudah mempunyai authorization, kita akan displaykan page yang mempunyai link download. Tanpa membuang masa, mari kita membedah code saya di atas. session_start(); Ini adalah function built-in PHP yang kita gunakan untuk protected page ini. Di dalam web programming sebenar, terdapat dua cara digunakan untuk page authorization,

PAGE

22


iaitu SESSION dan juga COOKIE. Kali ini saya gunakan session kerana ia lebih senang difahami. $password = “pass123”; Ini adalah password yang akan dibandingkan dengan password yang dimasukkan oleh user. Dalam web programming sebenar, password sebegini selalunya disimpan di dalam database SQL. // Initialize variable yang digunakan untuk authorization if(!isset($_SESSION[‘auth’])){ $_SESSION[‘auth’] = false; } Kita menggunakan variable yang dinamakan $_SESSION[‘auth’] untuk memastikan samada user tersebut mempunyai akses atau tidak. Code ini bertujuan untuk menginitialize variable ini kepada false untuk penggunaan pertama kali. Jadi secara automatic, semua user yang pertama kali masuk page kita ini akan dibawa ke bahagian login (kata laluan). //Validate password yang dimasukkan oleh user if(isset($_POST[‘katalaluan’])){ //Jika password yg dimasukkan betul, if($_POST[‘katalaluan’] == $password){ //authorization diberikan $_SESSION[‘auth’] = true; //refresh page header(“Location : “.$_SERVER[‘PHP_SELF’]); } } Code ini akan diexecute/dilaksanakan jika user memasukkan kata laluan dan menekan button “Akses”. Kemudian kita akan membuat test untuk memastikan kata laluan yang dimasukkan oleh user padan dengan kata laluan yang telah kita tentukan di awal page tadi. Jika kata laluan tersebut padan, kita akan memberikan authorization kepada user tersebut. Diingatkan di sini bahawa, jika $_SESSION[‘auth’] = true, ia bermakna user tersebut mempunyai akses/authorization manakala jika $_SESSION[‘auth’] = false, user tersebut tidak mempunyai akses/authorization dan akan dibawa ke bahagian login. //Jika user mempunyai authorization if($_SESSION[‘auth’] == true){ ?> <!-- Protected page mula --> <html> <head> <title>Tutorial PHP</title> </head> <body>

PAGE

23


<p>Tahniah. Download link anda. <a href=”#”>DOWNLOAD</a></p> <p>Pergi ke protected page 2. <a href=”index2.php”>CLICK</a></p> </body> </html> <!-- Protected page tamat --> <?php Seperti yang saya katakan tadi, $_SESSION[‘auth’] = true bermaksud user tersebut ada authorization. Jadi di sini kita membuat if($_SESSION[‘auth’] == true){ untuk memastikan user tersebut mempunyai authorization untuk mengakses link download nanti. Secara ringkasnya anda boleh memasukkan apa-apa sahaja di dalam bloc if ini kerana di dalam bloc ini, content anda dilindungi!! Orang luar yang tiada akses tidak akan mampu untuk melihat apa yang anda masukkan di dalam bloc ini. if($_SESSION[‘auth’] == true){ //masukkan apa yang anda mahu lindungi di dalam ini. Sebagai contoh, di dalam code di atas, saya masukkan link untuk download. Namun anda boleh buat lebih dari itu. } <?php //Jika user tidak mempunyai authorization } else { ?> Ok, sekarang untuk user yang tiada akses/authorization, kita gunakan else iaitu lawan kepada if tadi. Konsepnya sama, anda boleh masukkan apa-apa di dalam “else{ }” namun yang anda masukkan itu hanya akan dilihat oleh user yang masih tiada akses. Sebagai contoh, saya memasukkan form login untuk user memasukkan kata laluan mereka. Contoh di bawah; <?php //Jika user tidak mempunyai authorization } else { ?> <!-- Page Error mula --> <html> <head> <title>Error!!</title> </head> <body> <form action=”<?= $_SERVER[‘PHP_SELF’] ?>” method=”post”>

PAGE

24


Kata Laluan <input type=”password” name=”katalaluan”> <input type=”submit” value=”Akses”> </form> </body> </html> <!-- Page Error tamat --> <?php } ?> Tamat sudah tutorial kita untuk kali ini. Seperti biasa jika anda masih mengalami masalah untuk mengaplikasikan tutorial ini, jangan segan jangan silu boleh contact saya melalui emai l atau terus YM. Sekian bertemu lagi pada edisi akan datang.

ADVERTISEMENT

http://panduanebiz.info/

http://affiliate.enter4money.com/?id=39cent

PAGE

25


ADAB MENUNTUT

ILMU

online Oleh: Osman Affan *sambungan dari MajalahIM #2

ADAB 3 Apabila sudah berada di dalam rumah seseorang dan apabila kita bergelar tetamu, ada beberapa perkara yang perlu dielakkan seperti jangan letak kaki atas meja, jangan terlalu meminta itu dan ini hingga menyusahkan tuan rumah dan jaga bahasa yang digunakan.

Tips:

Di dalam adab menuntut online pula, ketika menulis email atau komen di laman web, elakkan daripada:

Sama juga kalau kita bertanya melalui laman web, biarlah kita mendapat jawapan melalui laman web juga, bukan dihantar secara peribadi ke email kita.

• MENGGUNAKAN HURUF BESAR UNTUK SEMUA HURUF! Menggunakan huruf besar memberi gambaran seolah-olah kita sedang meninggikan suara. Ia tidak sepatutnya dilakukan. Tambahan pula, semasa kita belajar di sekolah bermula di tadika dulu, kita sudah diajar di mana patut digunakan huruf besar dan huruf kecil bukan? Jadi, kita perlu aplikasikannya. • menggunakan ayat perintah. Ayat perintah maksudnya menyuruh tuan rumah berbuat sesuatu dengan menggunakan ayat perintah. Contohnya, “emailkan saya ini.”, “Berikan saya itu.” atau “sila jawab segera.” • Menulis dengan tulisan ringkas walaupun alasan kita sudah terbiasa atau tidak sempat menulis dengan penuh. Ini boleh menjadi tabiat yang sukar dihapuskan. PAGE

26

• Jika kita bertanya soalan melalui email, biarlah kita harap mendapat jawapan melalui email juga. Janganlah hantar email dan suruh seseorang itu membalas menggunakan sms atau pos laju pula.

• Jika seseorang itu lebih tua daripada kita, eloklah menggunakan gelaran abang, kakak, Tuan, Puan, cikgu atau sekurang-kurangnya encik atau cik. Ini adalah amalan mudah untuk membuat seseorang itu rasa kita hormat kepada mereka. Bayangkan kalau kita jumpa seseorang di alam nyata, adakah kita akan panggil namanya begitu sahaja walaupun dia lebih tua daripada kita? Saya percaya tentu tidak. Jadi, di dalam email dan laman web pun begitu juga.

ADAB 4 Adab keempat dan adab terakhir yang ingin saya kongsikan jika kita menuntut ilmu secara online ialah ‘apa yang perlu dilakukan ketika tetamu meninggalkan rumah‘.


Sekarang bayangkan jika kita menjadi tetamu di rumah seseorang. Setelah kita dihidangkan dengan minuman dan dilayan dengan baik, apa yang perlu kita lakukan sebelum meninggalkan rumah tersebut? Mudah sahaja bukan? Apa yang perlu dilakukan ialah meminta diri dan ucapkan terima kasih atas layanan yang kita terima. Jadi semasa menuntut ilmu online, setelah kita dapat apa yang kita minta atau soal, • Minta diri. Cara paling mudah untuk minta diri ialah dengan mengucapkan terima kasih di atas bantuan dan layanan seseorang yang telah membantu kita. Ucapan terima kasih adalah sesuatu yang sangat mudah dilakukan tetapi kesannya kepada penerima sangat besar. Manusia sangat suka jika dihargai. Jika kita ucapkan terima kasih dengan baik dan ikhlas kepada sesiapa yang menolong kita, dia akan rasa gembira dan lebih besar kemungkinan akan menolong kita lagi di lain hari. Dia juga akan rasa dihargai dan turut merasa gembira. Bukankah ini perkara yang baik? Tips: • Sebelum kita minta bantuan seseorang secara online seperti meminta jalan penyelesaian atau khidmat nasihat, pastikan kita bersungguh-sungguh mahu membuat perubahan. Saya biasa melihat pelajar yang suka bertanya soalan tetapi mereka tidak berminat untuk melakukan apa yang dinasihatkan. Jadi, setelah diberi nasihat, mereka kata nasihat itu sukar dilakukan dan mula bertanya tentang masalah lain pula. Jika kita tidak berminat untuk berubah, orang juga tidak akan berminat untuk menolong. • Jika kita mahu bertanya, tanya soalan yang pendek, ringkas dan terus kepada masalah. Jangan tanya soalan yang cuba menunjukkan kita pandai.

PAGE

27

Contohnya, • “Tuan, benarkah kita patut ada matlamat untuk berjaya? Setahu saya melalui buku-buku yang saya baca, matlamat adalah perkara terpenting untuk mencapai kejayaan. Kajian juga menunjukkan bahawa 3% sahaja orang dewasa yang ada matlamat dan mereka inilah yang berjaya dalam hidup. Saya sendiri banyak dengar dalam ceramah dan kursus-kursus yang pernah saya hadiri tentang kepentingan matlamat ini. Dalam Islam juga ada menerangkan tentang matlamat ini sebenarnya.” • Panjang bukan soalan ini? Namun jawapannya hanya, “Ya, benar.” Soalan ini hanya menunjukkan yang penyoal lebih berminat untuk memberitahu apa yang dia rasa dia tahu. Jika ini berlaku, penyoal akan jadi seorang yang mahu belajar dalam keadaaan gelas yang penuh. Baca petua 1 apa akibat jika anda menyoal begini. Selamat mencuba.

KESIMPULAN Alhamdulillah. Saya telah kongsikan beberapa adab jika kita mahu menuntut ilmu secara online. Adab-adab ini amat penting jika kita hendak menuntut ilmu tanpa berdepan dengan seseorang yang berkongsi ilmu itu. Harapan saya ialah tips-tips ini dapat difahami tanpa melihat dari arah yang salah. Arah yang salah ialah arah di mana anda melihat tips-tips ini sebagai arahan saya kepada anda supaya bersopan apabila berurusan dengan saya di laman web ini. Bukan itu mesej yang hendak disampaikan oleh tips-tips ini. Arah yang perlu anda gunakan ialah tips-tips ini patut diamalkan oleh sesiapa sahaja yang mahu menuntut ilmu atau mahu berkomunikasi dengan seseorang di internet. Tips-tips ini juga penting untuk cara kita berkomunikasi dengan seseorang yang kita tidak kenali. Saya percaya jika kita menjaga adab semasa menuntut ilmu, kita akan lebih mudah menguasai sesuatu ilmu itu dan ilmu kita pasti akan lebih diberkati. Selamat menuntut ilmu online.


Pendekatan Bijak Bijak Pendekatan Memasarkan Program Program Memasarkan Affiliate Di Di Internet Internet Affiliate

ri Nanyan

Oleh : Zam

MENCIPTA PRODUK SENDIRI UNTUK DIJUAL DI INTERNET MUNGKIN AGAK SUKAR BAGI SESETENGAH INDIVIDU. JADI, TIDAK HAIRANLAH RAMAI DI ANTARA USAHAWAN INTERNET MENUMPUKAN PERHATIAN KEPADA PROGRAM PENGIKLANAN GOOGLE ADSENSE DAN PROGRAM AFFILIATE. Kali ini kita akan membincangkan mengenai program affiliate. Seperti yang anda sedia maklum, bukan semua program affiliate adalah sama. Ada yang memberikan komisyen yang tinggi. Ada yang memberikan komisyen yang rendah, dan ada yang menetapkan quota jualan yang perlu anda hasilkan sebelum anda dibayar sebarang komisyen. Saranan saya… baca dan teliti syarat penyertaan program affiliate yang anda ingin sertai sebelum anda mula melakukan promosi produk affiliate tersebut. Anda pasti perlukannya pada hari kemudian untuk menyemak kembali prestasi promosi yang anda jalankan. Untuk tujuan anda memahami bagaimana program affiliate ini berfungsi, saya akan berikan 2 contoh yang berbeza di sini. Contoh Pertama (www.MLMLessons.com/103) Imej di sebelah menunjukkan bagaimana saya berjaya menghasilkan satu jualan untuk produk “103 Ways & Places To Sponsor New Distributors”. Produk ini berharga USD $97 dan bagi setiap jualan yang dilakukan, saya akan mendapat komisyen sebanyak 50% ataupun bersamaan USD $48.50. Cara yang saya lakukan untuk menghasilkan jualan ini ialah dengan menggunakan mailing list saya untuk pasaran antarabangsa di mana sasarannya ialah kepada mereka yang mengusahakan perniagaan MLM.

PAGE

28


Contoh Kedua (www.MLMLessons.com/mlmbrilliance) Imej ini pula menunjukkan satu jualan bagi produk “MLM Brilliance” yang merupakan satu alatan video di Internet bagi menerangkan konsep MLM dan bagaimana anda boleh menarik prospek untuk menyertai sebarang program MLM.

Produk ini merupakan satu langganan berharga USD $29.95 setiap bulan, dan komisyennya ialah USD $11.39 untuk bulan pertama dan akan terus mendapat USD $5.99 untuk bulan seterusnya jika mereka yang melanggan servis ini meneruskan pembayaran setiap bulan. Cara yang saya lakukan adalah cara sama yang saya gunakan untuk mempromosikan produk “103 Ways & Places To Sponsor New Distributors”. Sekarang… anda sudah lihat bagaimana berbezanya struktur komisyen bagi dua produk affiliate yang ditawarkan. Anda mungkin akan menyatakan yang produk “103 Ways & Places To Sponsor New Distributors” akan memberikan pulangan yang lumayan berbanding produk “MLM Brilliance”.

USD $48.50 berbanding USD $5.99! Senang untuk dibezakan, bukan? Jadi, perlukah anda menumpukan perhatian kepada produk seperti “103 Ways & Places To Sponsor New Distributors” sahaja? Pada pendapat saya, anda perlu lihat kepada produk yang memberikan pulangan lumayan pada jangka masa yang panjang – yang mana jika anda berhenti mempromosikan produk tersebut, anda akan masih mendapat komisyennya. Itulah sebabnya saya masih lagi mempromosikan produk yang memberikan komisyen yang rendah seperti di atas walaupun saya tetap meneruskan promosi produk yang memberikan komisyen yang tinggi. Sebab ini jugalah saya mempromosikan program Online MLM yang saya sertai. Tidak dinafikan bahawa promosi produk yang memberikan komisyen yang tinggi juga adalah penting kerana ianya memberikan satu pulangan yang besar dalam masa yang singkat.

PAGE

29

Kadang-kadang keadaan mendesak kita untuk menggunakan wang yang berlebihan pada bulan-bulan tertentu, dan di sinilah gunanya program affiliate yang memberikan pulangan lumayan pada masa yang singkat. Pada masa yang sama juga, anda mungkin akan jatuh sakit atau ingin pergi bercuti untuk satu tempoh yang panjang. Sekiranya tiada pendapatan daripada program affiliate yang memberikan pulangan tetap pada setiap bulan, anda bakal menghadapi masalah. Jadi, di sinilah gunanya program affiliate yang memberikan komisyen setiap bulan kepada anda daripada pelanggan yang sama menggunakan servis sebegini. Persoalan saya… adakah anda mempromosikan pogram affiliate yang memberikan komisyen setiap bulan hasil daripada jualan pertama anda? Jika belum, mungkin inilah masanya untuk anda mula mempelbagaikan pendapatan hasil komisyen daripada program affiliate yang anda sertai. Program affiliate yang menawarkan pulangan setiap bulan mungkin memberikan komisyen yang agak kecil tetapi sekiranya dilakukan berterusan untuk beberapa lama, komisyen tersebut akan menjadi besar juga nanti.


Mengenai Penulis Zamri Nanyan mula berkecimpung di dalam perniagaan Internet sejak tahun 2003. Internet juga memberikan Zamri kebebasan untuk meluahkan fikiran beliau, menambah ramai kenalan dari serata dunia dan menjana pendapatan pada masa yang sama. Beliau berasa puas sekiranya dapat membantu lebih ramai orang membongkar rahsia menjana pendapatan melalui Internet. Lawati laman web beliau di http://www.ZamriNanyan.com, http://www.SuccessUniversity.com.my dan http://www1.BisnesDigital.com untuk mengenali Zamri Nanyan dengan lebih dekat.

*nota: Anda dibenarkan untuk menyalin, menyebar dan meletakkan artikel ini di blog atau laman web anda selagi anda tidak mengubah isi kandungan artikel ini dan keterangan mengenai Zamri Nanyan di atas tidak dibuang. Anda juga dibenarkan untuk mengubah link â&#x20AC;&#x153;Bisnes Digitalâ&#x20AC;? kepada link affiliate and untuk menjana pendapatan sampingan daripada artikel ini.

ADVERTISEMENT

http://www.qubixdesign.com/tekniksimple

PAGE

30


LIHAT TAPI TAK NAMPAK! OLEH : Tazilan Hj. Ibrahim

APA JUA BISNES YANG INGIN KITA JALANKAN, TIDAK KIRALAH SAMADA IANYA BISNES INTERNET ATAU BISNES KONVENSIONAL, IA PASTI BERMULA DENGAN SECEBIS IDEA ASAS. SAMADA IDEA BISNES KITA ITU BAGUS ATAU TIDAK, IA BERGANTUNG KEPADA KEBOLEHAN KITA SENDIRI UNTUK MERANGKA, MERANCANG, MENYUSUN DAN AKHIRNYA MENJADIKANNYA IDEA BISNES YANG BENARBENAR LENGKAP, MANTAP DAN BERPOTENSI UNTUK MENCIPTA KEJAYAAN.

Ironinya masih ramai yang berhadapan dengan dilema dan beranggapan amat sukar mendapatkan idea bisnes yang baik. Seakan menjadi sebuah misteri… di mana dan bagaimanakah caranya untuk mendapatkan idea bisnes ini? Bahkan seseorang pernah menyatakan kepada saya bahawa puas sudah dia memerah otak dan akal fikirannya untuk mendapatkan idea bisnes yang sesuai untuk dirinya, namun usahanya itu menemui jalan buntu. Ilham yang ditunggu-tunggu tetap tak kunjung tiba bagaikan menanti buah yang tak gugur-gugur. Adakah anda juga begitu? Namun hakikat sebenarnya, ianya tidaklah sesukar seperti yang disangkakan kerana sesungguhnya terdapat banyak idea bisnes ada di persekitaran kita! Cuma kita sahaja yang tak nampak Memang benar… sebenarnya idea atau peluang bisnes terbentang luas di hadapan mata kita tetapi kebanyakan daripada kita tidak sedar atau tidak pernah melatih diri bagaimana untuk melihat peluang tersebut. Dalam erti kata lain… kita hanya melihat tetapi tak nampak! Betapa ruginya jika kita mempersiakan anugerah yang dikurniakan tuhan kepada kita. Mata bukan sekadar untuk melihat tetapi juga membolehkan kita nampak sesuatu di sebalik sesuatu, jika kita mahu. Bagaimanakah caranya? Dengan teknik mudah, cubalah kenalpasti sejenis bisnes yang menarik minat anda. Kita ambil contoh mudah, katakanlah anda berminat menjalankan bisnes gerai burger. Pertama sekali, buatlah pemerhatian dan kajian bagaimana sebuah gerai burger beroperasi setiap hari. Perhatikan rupa, rekabentuk dan hiasan gerai, cara penyediaan burger, layanan pelanggan dan sebagainya. Yang penting, pastikan anda melihat dan memerhatikan segalanya. Langkah kedua, selepas pemerhatian anda tadi, fikirkan sekurang-kurangnya 10 perkara atau cara untuk mencipta pembaharuan, inovasi atau penambahbaikan ke atas bisnes tersebut. Latih minda anda untuk mengenalpasti seberapa banyak idea baru untuk menjadikan bisnes gerai burger anda itu nanti lebih baik, lebih inovatif dan lebih berdaya maju! Sekarang, anda sudahpun miliki idea bisnes ada sendiri. Teknik ini juga boleh digunakan ke atas apa jua jenis bisnes, termasuklah bisnes di internet. Anda tetap boleh bersaing walaupun sesuatu niche itu telah disertai oleh ramai usahawan internet lain, asalkan anda memperkenalkan pembaharuan, kelainan, keunikan dan lain dari yang lain!

IDEA BISNES PAGE

31

Kata akhir saya, setiap kali anda melihat sesuatu… pastikan anda bukan sahaja melihat, tetapi anda juga nampak!


How to Write a Privacy Policy for Your Website or Blog BY : GALADRIEL

Due to the fact that most of us have Blogs and Websites that we use for content creation (in other words, for Adsense), I’ve decided to write this article in English. As you all may or may not have realized, the new Google Adsense policy insists that every website or blog that has Adsense have its own Privacy Policy. You can read the latest Google Adsense Term and Conditions here: https://www.google.com/adsense/localizedterms Okay, I’m sure by now, you’re scratching your head wondering what this means to you and your websites or blogs: “…You must have and abide by an appropriate privacy policy that clearly discloses that third parties may be placing and reading cookies on your users’ browser, or using web beacons to collect information, in the course of ads being served on your website. Your privacy policy should also include information about user options for cookie management.” – from Google TOS Part 1, last two sentences in paragraph. Don’t worry! I’m going to spare you from all the legal jargons and lawyer-speak. You can just copy and paste the section on cookies and what-nots from the paragraph below. Simple, huh? Note that this is taken from Google’s own TOS and was first published in AssociatePrograms. com and reprinted here by me so you don’t have to search for it.

PAGE

32

What You Should Add to Your Website / Blog Privacy Policy: If you have your own Privacy Policy, you can add a short paragraph on Google Adsense and cookies like this: Cookies and Google Advertising Third parties, such as Google AdSense, may place and read cookies on your browser, or use web beacons to collect information, while serving ads on www.yourblog-or-website name).com. Here is how Google explains cookies: “A ‘cookie’ is a small file containing a string of characters that is sent to your computer when you visit a website. When you visit the website again, the cookie allows that site to recognize your browser. Cookies may store user preferences and other information. You can reset your browser to refuse all cookies or to indicate when a cookie is being sent. However, some website features or services may not function properly without cookies.” Of course, if you don’t have any Privacy Policy at all, you can use the Privacy Policy Creator here: http://www.webdevtips.co.uk/webdevtips/codegen/privacy.shtml Just type in your website name and your email. Alternatively, you can copy the Privacy Policy on Blog Internet Melayu here: http://www.internetmelayu.com/blog/read-firstlegal-issues/ Or cut and paste and modify from here:


PRIVACY POLICY:

Cut From Here

www.internetmelayu.com & Blog Internet Melayu Online Privacy Policy (last updated March 21, 2008) www.internetmelayu.com has established this Privacy Policy to explain how it protects and manages the personal information that it collects from you (the customer) online. Our Commitment To Privacy: Your privacy is important to us. To better protect your privacy we provide this notice explaining our online information practices and the choices you can make about the way your information is collected and used. To make this notice easy to find, we make it available on our homepage and at every point where personally identifiable information may be requested. The Information We Collect: This notice applies to all information collected or submitted on the www.internetmelayu.com website. On some pages, you can order products, make requests, and register to receive materials. The Way We Use Information: We use the information you provide about yourself when placing an order only to complete that order. We do not share this information with outside parties except to the extent necessary to complete that order. We use the information you provide about someone else when placing an order only to ship the product and to confirm delivery. We do not share this information with outside parties except to the extent necessary to complete that order. We use return email addresses to answer the email we receive. Such addresses are not used for any other purpose and are not shared with outside parties. You can register with our website if you would like to receive our ezine or newsletter as well as updates on our new products and services. Information you submit on our website will not be used for this purpose unless you fill out the registration form. We use non-identifying and aggregate information to better design our website and to share with advertisers. For example, we may tell an advertiser that X number of individuals visited a certain area on our website, or that Y number of men and Z number of women filled out our registration form, but we would not disclose anything that could be used to identify those individuals. Finally, we never use or share the personally identifiable information provided to us online in ways unrelated to the ones described above without also providing you an opportunity to opt-out or otherwise prohibit such unrelated uses. Cookies and Google Advertising Third parties, such as Google AdSense, may place and read cookies on your browser, or use web beacons to collect information, while serving ads on www.internetmelayu.com. Here is how Google explains cookies: “A ‘cookie’ is a small file containing a string of characters that is sent to your computer when you visit a website. When you visit the website again, the cookie allows that site to recognize your browser. Cookies may store user preferences and other information. PAGE

33


You can reset your browser to refuse all cookies or to indicate when a cookie is being sent. However, some website features or services may not function properly without cookies.” Our Commitment To Data Security: To prevent unauthorized access, maintain data accuracy, and ensure the correct use of information, we have put in place appropriate physical, electronic, and managerial procedures to safeguard and secure the information we collect online. Our Commitment To Children’s Privacy: Protecting the privacy of the very young is especially important. For that reason, we never collect or maintain information at our website from those we actually know are under 13, and no part of our website/blog is structured to attract anyone under 13. How You Can Access Or Correct Your Information You can correct factual errors in your personally identifiable information by sending us a request that credibly shows error. To protect your privacy and security, we will also take reasonable steps to verify your identity before granting access or making corrections

Until Here Just change the words in blue to your own website or blog URL and name. If you don’t have an Ezine or newsletter or free report on your website or blog, you may delete the part about ezine or newsletter (see paragraph 4: The Way we Use Information). Well, I hope that this short guide will help you in writing a Privacy Policy for your Blogs and Websites.

WRITER’S PROFILE Galadriel has been involved in internet marketing (full-time) since early 2006. She writes articles in both English and Malay and has done freelance copywriting for herself and numerous clients. She also does Malay to English translation work. Recently her Internet Melayu Blog has just reached its second year online. Please visit www.internetmelayu.com to read her Internet Marketing Blog in Bahasa Malaysia.

PAGE

34


Video Panduan Upgrade Blog Wordpress Program NizalTalk baru baru ini. Intonasi boleh mempengaruhi kefahaman dan penerimaan maklumat oleh seseorang. Pengunaan intonasi yang salah boleh menyebabkan orang salah faham. Saya cukup respek bagaimana IM terkenal membuat video mereka. Intonasi dan suara yang cukup jelas. Secara keseluruhan video ini saya rasa dapat membantu ramai orang dalam menaiktaraf blog Wordpress mereka termasuk saya. Saya sebenarnya lebih gemar mengunakan fantastico berbanding upgrade secara manual sebagaimana yang Zul tunjukkan dalam video tersebut.

Semalam Smartzul telah meminta saya mereview produk terbaru beliau iaitu Video Panduan Upgrade Blog Wordpress. Secara keseluruhannya sangat bagus dan detail bagi membantu mereka yang sudah mempunyai blog wordpress. Tak tahu apa itu blog wordpress? Sila dapatkan Panduan Blogger Kit terlebih dahulu. Video panduan ini mempunyai 12 video yang menunjukkan cara untuk menaiktarafkan versi blog wordpress. Seperti yang sedia maklum, wordpress.org agak aktif menghasilkan versi versi terbaru.Versi terbaru ketika review ini ditulis adalah versi 2.3.3 dan versi 2.5 telah mula diperkenalkan. Namun beberapa kelemahan yang perlu Zul buat bagi memperbaiki video tutorial tersebut adalah dari segi sebutan seperti wordpress,cache dan beberapa ayat lain yang perlu diperbetulkan. Apa yang saya lihat dan dengar Zul cenderung untuk menyebut perkataan bahasa inggeris dalam bahasa melayu. Pelik skit bunyinya. Macam bahasa baku..:p Antara yang perlu diperbaiki ialah pengunaan intonasi. Ini yang saya belajar semasa

PAGE

35

Tetapi jika anda install Wordpress secara manual, anda kena upgrade secara manual. Itulah peraturannya. Anda tak boleh guna Fantastico untuk upgrade blog yang diinstall secara manual. Saya ingin mengucapkan tahniah kepada Zul kerana telah berjaya mencipta satu lagi produk yang akan membantu ramai orang terutamanya Blogger dari Malaysia atau mereka yang faham bahasa Malaysia la. Mat salleh tak faham sebab penerangannya dalam Bahasa Malaysia. Zul juga akan memberikan lesen jual semula kepada mereka yang berminat. Tapi saranan saya, mereka yang telah membeli lesen jual semula Blogger Kit diwajibkan membeli Video ini. Ini adalah kerana anda boleh membuat upsell kepada pelanggan sedia ada anda. Jadi ia akan menjadi kombinasi yang bagus untuk mengembangkan perniagaan reseller berkenaan. Anda boleh mendapatkannyan di http://bloggingsteps.com/up/ Review Oleh: Sham Raja Adsense www.rajaadsense.com


Jiwa tertekan akibat hutang by Shamsuddin Kadir

www.shamsuddinkadir.com

Benar kata Nabi Muhammad (s.aw) bahawa hutang itu menghilangkan ketenangan. Kerana hutang kita dihimpit dengan pelbagai perasaan. Minda menjadi semakin tertekan, perasaan kita menjadi semakin gelisah. Memikirkan bebanan hutang yang tidak mampu kita bayar secara terdekat. Fikiran menjadi tidak menentu, pandangan kabur, kerja di pejabat ‘tergendala’. Pandangan beberapa orang yang menghantar email kepada saya. Hutang bayaran ansuran tidak merisaukan kita apabila ianya dapat ditunaikan apabila setiap kali mendapat wang gaji.

• Bagaimana dengan ansuran pinjaman yang sudah tertunggak beberapa bulan? • Bagaimana dengan bil-bil elektrik, air, telefon untuk beberapa bulan sudah tidak berbayar? • Bagaimana dengan panggilan telefon dari bank? • Bagaimana dengan surat-surat peringatan daripada bank? • Bagaimana dengan surat saman? • Bagaimana dengan hutang KAD KREDIT?

Semua itu memerlukan duit untuk menjelaskan. Hutang darah dibayar dengan darah, inikan hutang duit sudah pasti dibayar dengan duit, itu kata bank. Tidak bayar aku saman” Aduh…seksanya hidup dalam hutang. Jika dahulu hidup tidak sampai ke tahap ini, saya menjadi semakin daif apabila minyak petrol naik RM0.30. Ini adalah luahan sebahagian yang berhadapan dengan bebanan hutang yang telah tertunggak. Sebaiknya, tenangkan fikiran kita, jika boleh cuba ingat masalah yang besar yang pernah melanda hidup kita yang kita pernah rasakan ianya akan menghancurkan kita. Cuba lihat sekarang, kita masih selamat, masalah itu sudah berakhir. Begitu juga dengan hutang, tenangkan fikiran dan pada masa yang sama cari ikhtiar.

• Ubah gaya hidup kita. Contohnya . Berhenti minum air selain ais kosong ataupun air suam di luar. • Beli barangan dapur mengunakan tunai bukannya kad kredit - jika kita ada tabiat kurang elok mengunakan kad kredit. Di mana bukan kita yang kawal kad kredit, kad kredit itu yang kawal kita. • Hentikan membeli barangan / servis yang diluar kemampuan kita. Contohnya. suratkhabar, majalah, saluran tv berbayar jika perlu. • Kurangkan ‘window shopping’ cari aktiviti riadah seperti membawa keluarga ke padang. • Downgrade barangan keperluan daripada yang berjenama A kepada jenama C dengan syarat ianya halal, berkualiti dan harga yang lebih rendah. • Bentangkan belanjawan baru di meja makan, wajibkan seluruh ahli keluarga yang sudah boleh ‘berfikir’ (4 tahun ke atas) untuk turut sama menyediakan dan mengamalkan apa yang telah dipersetujui bersama.

Itu adalah sebahagian apa yang kita boleh lakukan. Bagi mendapatkan maklumat sepenuhnya dapatkan buku ‘Hidup Tenang Walaupun Berhutang’ di dalamnya juga ada menyediakan panduan membayar hutang melalui sampul surat. Jika kita tidak menjadi TUAN kepada duit, kita terpaksa menjadi HAMBA kepada HUTANG.

PAGE

36


SOAL JAWAB IM SOALAN 1 Salam, sy ni newbie dlm internet biz ni..masalah ni nak lama sy pendam tp sekarang baru yakin..hehe. Sy nak tanya camne nak letak password kat link download dgn cara yg paling mudah? Saya dah try kat cpanel tp xleh ar.. Camne? ada cara lain tak? Tolong sy ok...sy buntu ni..Tq sebab sudi membantu.

JAWAPAN

Untuk meletakkan password terhadap link download, berikut adalah langkah–langkahnya. 1. 2.

Login ke dalam Cpanel Cari folder “Password Protect Directories”

3. Anda akan dibawa ke halaman baru dan kemudian pilih “public_html” (Pastikan anda klik pada imej folder disebelah tulisan dan bukan pada teksnya)

4.

Cari folder yang ingin anda protect dan klik pada nama folder tersebut.

5. Klik pada kekotak “Directory requires a password to access via the web (you must check this to activate password protection)” PAGE

37


6. Masukkan nama khas di bahagian “Protected Resource Name (will display in browser’s password mask):” untuk protection sebagai contoh nama “ruangan download” dan Tekan Butang “Save” 7. Tambahkan user dan password untuk kebeneran akses ke folder tersebut. 8. Layari ke URL yang telah diprotect sebagai contoh : http://domainanda.com/folderprotect dan kemudian masukkan username dan password untuk akses. Tekan butang “Add/Modify User Authorize User”

SOALAN 2 Assalamualaikum & selamat sejahtera. Saya ingin menceritakan satu masalah saya tentang perniagaan internet ini. Saya ingin menjalankan perniagaan internet, tetapi saya sebagai seorang pelajar tidak dapat melayan pelanggan dan sebagainya. Tambahan pula saya tinggal di asrama dan akan online 2 minggu sekali. Jadi, agak-agaknya niche apa yang sesuai dengan saya seorang pelajar. Jangan nafikan sebab saya tengok saudara Labanon & Kaiba bermula dari bangku sekolah lagi dalam perniagaan internet ini. Pengalaman saya berniaga ialah membuat banner ads, setakat ini saya dah dapat RM26 Maybank2u dan $15 dalam paypal. Hanya perkhidmatan yang sekejap sahaja yang saya mampu lakukan. Jadi, persoalannya, niche agak-agaknya apa yang sesuai dengan saya? Saya berminat dalam bidang design. Dan .. saya banyak membuang masa memikirkan apa yang saya nak jual di internet? tak kisah la Malaysia or International. Harap2 pihak MajalahIM dapat membantu saya, pelajar Tingkatan 5.

PAGE

38


JAWAPAN Untuk golongan pelajar / pekerja terutama sekali yang jarang online serta tidak dapat menguruskan pelanggan setiap hari, perkara yang sesuai untuk dilakukan di internet sebelum terlibat secara serius adalah seperti Affiliate Marketing, Google Adsense dan List Building. Berikut adalah penerangan mengapa pilihan ini adalah antara pilihan yang terbaik untuk anda yang jarang online sama ada disebabkan sibuk bekerja, masih belajar dan sebagainya : Pemasaran affiliate Anda tidak perlu berurusan dengan pelanggan kerana tugas anda hanya melakukan promosi. Lain – lain urusan akan diuruskan oleh pihak pengusaha produk. Jadi, tidak akan timbul soal pening kepala untuk menguruskan pelanggan, penghantaran produk dan sebagainya. Hanya perlu tunggu komisyen masuk ke dalam akaun sahaja.  Walaubagaimanapun, anda perlu mencari program affiliate yang benar – benar stabil dari segi pembayaran komisyen serta produknya yang mendapat sambutan (berpotensi). Google Adsense Google adsense adalah cabang daripada program affiliate dan anda boleh melakukan program google adsense ini dengan mudah. Siapkan laman web niche anda, letakkan code google adsense dan lakukan promosi terhadap web tersebut. Tidak perlu berurusan dengan mana – mana pelanggan kerana anda hanya terlibat dalam pengurusan laman web anda serta hanya perlu melakukan promosi yang mungkin mengambil masa 1 atau ke 2 jam sahaja. List building Perkara ini adalah amat penting jika anda ingin memiliki senarai prospek yang bakal membeli produk anda di masa hadapan. Memandangkan anda belum dapat memberi tumpuan sepenuh masa, maka bina terlebih dahulu list (senarai) prospek anda. Siapkan laman web seperti newsletter / ezine / squeeze page untuk mendapatkan list. Sediakan beberapa artikel yang berkaitan dengan niche yang anda minat. Tetapkan penghantaran artikel tersebut sekurang – kurangnya seminggu sekali. Jadi, andai kata anda hanya mampu online 2 minggu sekali, sistem autoresponder yang dipasang akan “bekerja” untuk anda tanpa henti mengikut masa yang telah anda tetapkan. Nama anda akan dikenali walaupun pada hakikatnya anda tidak online setiap hari. Sediakan report percuma yang membenarkan prospek anda untuk sebarkannya dan jana keuntungan daripada link affiliate yang anda masukkan serta bina kredibiliti anda secara tidak langsung. Apabila tiba masanya anda bersedia untuk melakukan perniagaan internet secara “full time” dan ingin melancarkan produk anda, anda sudah tidak perlu risau lagi untuk mendapatkan pembeli kerana anda telahpun memiliki senarai prospek yang bakal membeli produk anda. Daripada : Amirol Zolkifli Pemilik Pakej Web Jualan Evolusi Blog : www.mohdamirol.com PAGE

39


www.akademisms.com/ebook.htm

www1.bisnesdigital.com

www.modelbisnesinternet.com

www.bloggingsteps.com/kit

www.rahsiaonline.biz

www.tipadsense.com


www.internetmelayu.com

www.smartstudy.com

www.design-hut.com

www.rapidfirestudio.com

www.galeribatik.com

www.mysticdreamworks.com

Majalah Niaga 3  
Majalah Niaga 3  
Advertisement