Page 1

Nicholas Tomaszewski Undergraduate Portfolio 2010


Discovery Channel Museum

Undergraduate Portfolio 2010

Congressional Youth Garden

Nicholas Tomaszewski 11200 Lockwood Drive, Apt. 1219A Silver Spring, MD. 20901 410.794.6625 ntomasze@gmail.com

1

2


3 4 5 6 7

Additional Works

Facade Project

Memorial Library

Mondrian Apartment Complex

Architecture Exhibition


Congressional Youth Garden Architect of the Capitol Professional Practice: Design Leader: 2010 Location: US Capitol Hill, Washington, DC. Square 575 Program: Congressional Youth Garden and Sustainability Pavilion requested by the US Botanic Garden, consisting of classrooms, small auditorium, administrative offices, and a playful, yet educational, children’s garden.

Square 575

Concepts: While working for the Architect of the Capitol, we were asked by the US Botanic Garden to develop a children’s garden and exhibition dedicated to young achievers of the Congressional Award.

US Botanic Garden

In addition, the project is intended to display sustainable practice on Square 575, a vacant lot mirroring the US Botanic Garden on the National Mall. Our client wanted to place particular interest in how visitors understood the implications of green initiatives into the site. The design featured innovative techniques that allowed the visitor (children and adults alike) to sensually experience green aspects of the structure, such as vegetative passive solar qualities, a drip-irrigation system that trickles through a labyrinth of interactive elements, and a wind-reliant badgeer, which bubbles from beneath an indoor fountain pool while naturally ventilating the structure. aerial of congressional youth garden


Congressional Youth Garden

During the Summer months, the pavilion is sheltered from solar heat by trellis-vegetation located on the roof and south-facing wall. Cool air enters through indoor fountain pools fed by the badgeer. Openings located along the pinnicle of the pavilion roof flushes heat out of the space by stack ventilation. SUMMER thermal diagram

During the Winter months, the trellis vegetation receeds, allowing the pavilion to benefit from the solar-heat absorbed by the south-facing thermal wall and glass-pane roof. The badgeer is sealed and the fountain pools have a minor role in retaining heat within the interior space. WINTER thermal diagram

1.1


Congressional Youth Garden

CONTINUED

Architect of the Capitol Professional Practice: Design Leader: 2010

interactive drip-irrigation system

vegetative trellis roof cut-away diagram

Drip-Irrigation is a sustainable method to irrigate plants and vegetation while simultaneously conserving water. Rain water is collected and stored at roof-level until the release-valve is opened during a dry-period. Gravity allows water to slowly drip through the irrigation system to the plant beds where water is efficiently absorbed and prevents wasteful run-off.

The greenhouse roof structure is sheltered by a vegetative trellis to benefit the differing thermal requirements during the summer and winter months.

To celebrate the sustainable method, the water trickles over pinwheels and interactive pieces within the pavilion for the visitor’s learning pleasure.

In the summer, the thick vegetation shades the pavilion from intense solar rays and creates a canopy atmosphere within the interior space. When the vegetation receeds during the winter months, the greenhouse glass can utilize the sun for passive solar heating purposes.


At the Congressional Youth Garden, prominient north winds enter the badgeer at the US Botanic Garden. Wind passing through the badgeer is naturally chilled as it flows under the Capitol Reflecting Pool towards Square 575 and eventually cooling the interior space of the pavilion.

typical iranian badgeer diagram

pavilion badgeer system

To celebrate the badgeer’s process and provide a visual understanding to the visitor, the air is released within the pavilion at the bottom of indoor fountain pools. The visitor is able to witness the cool-air bubbling to the surface of the water, providing a unique educational and sensual experience.

Congressional Youth Garden

The Iranian Badgeer is a vernacular system utilizing wind to promote stack ventilation and natural cooling of interior space.

1.2


Discovery Channel Museum Professor Luis Diego Quiros: Spring 2010: Studio Semester Sequence 4 / 4 Location: Silver Spring, MD. Georgia Avenue corridor Program: Exhibition Museum promoting the Discovery Channel, consisting of exhibition space, galleries, auditorium, retail store, administration offices, and outdoor gathering space/theatre. Concepts: The Discovery Channel Museum is nestled at the tip of the redeveloped commercial center of downtown Silver Spring. Linking the central business district through a series of “pocket parks” promotes pedestrian movement throughout the downtown area and creates numerous settings for community events. The Discovery Museum rests alongside Georgia Ave, embracing a retail corridor and terraced plaza designed for an outdoor theatre during the warmer months.

aerial of discovery channel museum

URBAN CONTEXT

1”=100’-0”

discovery museum, silver spring, MD


Discovery Channel Museum

suntrust banking

theatre exhibition

offices

media center

discovery store

georgian apartments

crown plaza hotel

retail corridor

multi-story housing

SITE

1/32”=1’-0” discovery museum, silver spring, MD

parking

The Discovery Channel Museum site is arranged to promote pedestrian circulation and community gathering. The retail corridor leads visitors away from vehicle-dominated Georgia Ave and into a sunken, terraced plaza. The terraced landscape doubles as seating for an outdoor theatre where screenings are projected on the wall-face of the Discovery Channel Museum for the public. The museum emerges from the landscape in jagged, repetitive forms. The two large massings of the museum are zipped together by a circulation corridor covered by a glass-mesh canopy.

1/16”= 1’-0”

SECTION site discovery museum, silver spring, MD

2.1


Discovery Channel Museum

CONTINUED

Professor Luis Diego Quiros: Spring 2010: Studio Semester Sequence 4 / 4

retail corridor to discovery museum

discovery museum circulation corridor

The emerging forms of the Discovery Channel Museum gradually open up to the circulation corridor, exposing access to various portions of the exhibition galleries. terraced outdoor theatre

sunken plaza from museum entrance


Discovery Channel Museum

n EXHIBITION 1/8”=1’-0” discovery museum, silver spring, MD

1/8”= 1’-0”

discovery museum, silver spring, MD

2.2


Architecture Exhibition Professor Hooman Koliji: Fall 2009: Studio Semester Sequence 3 / 4 Location: Chevy Chase, MD. along Wisconsin Avenue Program: An exhibition space to present architecture to the greater DC community, consisting of a grand exhibiton space, smaller galleries, 150-seat theatre, administration offices, cafe / wine bar, and bookstore. Concepts: Serving as a new hub to expose new and old architectural developments, I investigated the interplay of a minimalist, gridded “skin and bone” exterior (based on the studies of Mies van der Rhoe), against a series of curving “ribbons” on the interior that penetrate the skin. Fluid forms weave through the massing to establish a variety of scales and moments appropriate to their program and function. The gentle sweep of the street-facing elevation provides a flowing form to connect the adjacent context.

aerial of architecture exhibition


Architecture Exhibition

street elevation

ground-level plan

upper-level plan

section

3.1


Architecture Exhibition

CONTINUED

Professor Hooman Koliji: Fall 2009: Studio Semester Sequence 3 / 4 design process development

The process originated from an idea conceived to maintain a continuous “ribbon� throughout the exhibition, directed by circulation and functional form.

Further development lead to multiple ribbons gently guiding movement and circulation through the galleries. The fluid forms allow for a gradual transition from the grand gathering spaces to the more intimate galleries.


The smaller galleries branch into the central circulation corridor before opening up to the grand exhibition space and cafe at either ends. The Architecture Exhibition serves as an educator of architecture to the Nation’s Capitol and a single cherry-blossom tree, a celebrated feature of the DC area, is planted in the cafe atrium.

Architecture Exhibition

The overall form of the Architecture Exhibition infuses the “skin and bone” techniques of Mies van der Rhoe with a fluid introduction of “ribbons” to divide the functions of the space and suggest circulation through the galleries. The diagrams below portray the “ribbon” forms, their organization through a coulmn and glass grid system, and the final form.

3.2


Mondrian Apartment Complex Professor Hooman Koliji: Fall 2009: Studio Semester Sequence 3 / 4 Location: Outside Tenleytown, Washington, DC. corner of Wisconsin Avenue and Nebraska. Program: Apartment complex for students of architecture, consisting of community studio space, reference library, 20 apartment units of various occupancies, and small cafe. Concepts: The apartment complex is intended to develop a community environment for architecture students to live, work, and interact in a studio setting. In order to develop relationships between indoor and outdoor space, I pursued an exploration of formal porosity. I drew inspiration from the later paintings and work of artist, Piet Mondrian, whose studies create space through a twodimensional grid. My personal intent was to design the architecture as if Mondrian, given a “second lifetime,� were to experiment with three-dimensional sculpture or form, rather than canvas painting.

prominient street view of complex


Mondrian Apartment Complex section / front elevation

“mondrian-stylized” front elevation

The painting above is a “Mondrian-stylized” representation of the apartment complex’s front elevation, displaying the three-dimension depth implied by Mondrian’s work on a two-dimensional plane. The transparent core of the apartment complex consists of a glass elevator wrapped by a “floating” staircase, serving as the primary vertical circulation. The central horizontal “slab” hosts the complex’s full architectural studio, allowing students to work in a community environment. floor plan diagrams

4.1


Mondrian Apartment Complex

CONTINUED

Professor Hooman Koliji: Fall 2009: Studio Semester Sequence 3 / 4

design process development

In order to understand the depth phenomenon of Mondrian’s two-dimensional artwork, I traced, analyzed, and studied the later paintings infusing grids and rigorously placed patchs of color.

Further development of the apartment complex involved pushing and pulling the massing in relation to the function and program. The result was a porous composition of fragments and volumes that work together as a massed form.


This composition represents various views and perspectives throughout the apartment complex. Attention was paid to detail in utilizing Mondrian’s concepts at all scales, both broad and intimate.

Views consist of the fountain just outside the complex entrance, an overall view from the rear courtyard, aerial massings, outside the transparent vertical circulation core, and the glass-elevator shaft.

Mondrian Apartment Complex

perspective and views composite

4.2


Memorial Library Professor Josh Hill: Spring 2009: Studio Semester Sequence 2 / 4 Location: Chestertown, MD.

contextual site plan

Program: Public research library consisting of atrium space, historical artifact display, stacks, reading rooms, and small cafe. Concepts: Holding a strong historical culture, Chestertown is a pictureseque example of a Maryland waterfront town. Therefore, developing the new Memorial Library had to be extremely cautious and respectful to the town’s urban and architectural context. The Memorial Library utilized traditional materials, such as red brick, to blend into the surrounding context, while still exercising a modest, yet modern architectural style. The final result consisted of a heavily-massed double-bar parti, infilled by a lightweight, modernized core. The core consists of the primary circulation to the rear reading garden and the light-filled reading room on the upper-level.

exterior entrance approach


Memorial Library

perspective and views composite

upper-level plan

lower-level plan

5.1


Memorial Library

CONTINUED

Professor Josh Hill: Spring 2009: Studio Semester Sequence 2 / 4

entrance approach

main reading room

glass spiral staircase


Memorial Library entrance elevation in context

adjacent elevation in context

section

5.2


Facade Project Professor Kristina Crenshaw: Spring 2009: Studio Semester Sequence 2 / 4 Location: 7th Street NW, Washington, DC. Program: Homeless shelter consisting of entrance lobby, double-height grand dining room, residential floors, and administrative/counseling/employment offices. Concepts: The homeless shelter serves as a safe haven and aid to the less fortunate, providing food, shelter, and employment opportunities. An idea revolving around “Acension� inspired the literal design of the framed dining space in an effort to become an icon of hope.


Facade Project acension development process models

facade in context

6.1


Additional Works Examples of Various Personal Art and Design Works Painting is one of my favorite mediums to work in because of variety of textures that can be utilized in developing a piece. I prefer to think of painting as more than a two-dimensional art form, but rather a sculpture through carving and manipulating thick volumes of paint. To me, I enjoy being able to see a painting up close and understand how each stroke, splatter, or gash was choreographed by the artist.

copper acrylic on canvas, 2009


Additional Works passion & doubt watercolor on parchment 2009

eugene poole gallery logo digital graphic design

Well known in the DC area for his folk/jazz inspired oil paintings, Eugene Poole is an energetic soul who donates the money earned from his paintings’ sales to charity. Eugene approached me with a sketch to create the gallery-logo for his newly developed artist website. The logo infuses common themes and characteristics of his artwork and will be the trademark for his future endeavors and promotions.

typography exploration

7.1


I appreciate your time and review. Thank you.

Nicholas Tomaszewski Undergraduate Portfolio 2010 11200 Lockwood Drive, Apt. 1219A Silver Spring, MD. 20901 410.794.6625 ntomasze@gmail.com


2010_Portfolio_TOMASZEWSKI  

2010 Undergraduate Architecture Portfolio - Nicholas Tomaszewski

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you