Page 1


Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Α’ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΛΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΥΛΑ ΚΑΖΑΡΙΑΝ ΝΤΙΑΝΑ ΚΑΡΟΥΣΟΣ ΒΙΚΤΩΡ ΛΑΖΑΡΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΤΕΖΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΕΤΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΝΤΕΡΒΙΣΙΣ ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΥΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΕΤΡΑΛΗ ΜΑΡΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΛΑΜΠΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ

ΜΑΘΗΤΕΣ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΛΑΧΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΓΚΟΥΝΤΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΙΜΠΡΟ ΝΤΑΒΙΝΤ ΚΑΝΕΚΑ ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΛΑΖΑΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΕΡΖΕΚΟΥ ΕΡΙΟΝ ΝΤΡΑΓΚΟΤΙ ΔΙΟΝΥΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΚΟΥΡΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, ΠΕ06, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΚΑΡΠΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΕ04.03

2


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

2

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

3

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

4

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

6

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

7-9

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ -Από το 1890 έως σήμερα

11-12

-Λειτουργία ανεμογεννήτριας

13-15

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ -Αιολικα πάρκα Ν. Ευβοιας

16 17

-Πλεονεκτήματα

18

-Μειονεκτήματα

19

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΚΡΥΡΑΧΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

20-21 23

3


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ.. Είναι από τις στιγμές που συνειδητοποιείς ότι το σχολείο μπορεί να προσφέρει πέρα από τη στείρα γνώση, την ευκαιρία για εμάς τους μαθητές να βιώσουμε και να αξιολογήσουμε πρακτικά τα όσα έχουμε μάθει μέσα και έξω από το σχολείο. Η αιολική ενέργεια ως εναλλακτική μορφή ενέργειας είχε ήδη απασχολήσει την περιοχή της Τροιζηνίας μετά από έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής για την επικείμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο όρος Αδέρες. Μέσα από την επίσκεψή μας στο αιολικό πάρκο της Χαλκίδας μπορέσαμε και από κοντά να αντιληφθούμε τη σημασία και την αξία του ανέμου ως πηγή ενέργειας στη χώρα μας και την περιοχή μας, να ρωτήσουμε θέματα πρακτικά από έμπειρους τεχνικούς, να δούμε από κοντά μια ανεμογεννήτρια και να πληροφορηθούμε τον τρόπο λειτουργίας της και τέλος να θαυμάσουμε για ακόμη μια φορά το μέγεθος του ανθρώπινου μυαλού που με τη βοήθεια της φύσης μπορεί να επιτεύξει τεχνολογικά θαύματα. Συλλέξαμε γενικές και πιο ειδικές πληροφορίες μέσα από το διαδίκτυο κυρίως και τον τύπο και αφού τις επεξεργαστήκαμε και τις αξιολογήσαμε, τις ταξινομήσαμε και τις αποτυπώνουμε σε ‘ένα εγχειρίδιο. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε δε τις υπεύθυνες καθηγήτριες του περιβαλλοντικού προγράμματος κ. Καρπάκη Αγγελική και Στεργίου Ιωάννα για την καθοδήγηση, το συντονισμό της προσπάθειάς μας και τις ιδιαίτερες στιγμές γνώσης και ψυχαγωγίας που μας χάρισαν μέσα από την τριήμερη επίσκεψή μας στην περιοχή της Χαλκίδας.

Οι μαθητές

4


5


ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ; Αιολική ενέργεια είναι η ενέργεια του ανέμου που προέρχεται από τη μετακίνηση αερίων μαζών της ατμόσφαιρας. Είναι η ενέργεια που περικλείει ο άνεμος και η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί με κατάλληλους μηχανισμούς και διατάξεις. Συγκεκριμένα, η εκμετάλλευση της κινητικής ενέργειας του ανέμου γίνεται μέσω ανεμοκινητήρων, που τη μετατρέπουν σε ωφέλιμη μηχανική ενέργεια, και μέσω ανεμογεννητριών, ανεμοκινητήρων δηλαδή που διαθέτουν ηλεκτρογεννήτρια, που τη μετατρέπουν απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια. Καλύπτεται έτσι ένα μεγάλο φάσμα εφαρμογών: η μηχανική ενέργεια χρησιμοποιείται για τη λειτουργία αντλιών νερού στην ύδρευση και άρδευση περιοχών, για θέρμανση αγροτικών μονάδων και κατοικιών, για τη λειτουργία εγκαταστάσεων αφαλάτωσης νερού σε συνδυασμό με άλλες πηγές ενέργειας κ.ά., ενώ η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να τροφοδοτεί το ηλεκτρικό δίκτυο. Για την παραγωγή αξιόλογων ποσών ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργούνται συγκροτήματα από πολλές ανεμογεννήτριες μαζί, τα οποία ονομάζονται αιολικά πάρκα.

6


7


Η σηµασία της ενέργειας του ανέµου φαίνεται στην Ελληνική µυθολογία όπου ο Αίολος διορίζεται από τους Θεούς του Ολύµπου ως "Ταµίας των ανέµων". Ο άνθρωπος πρωτοχρησιµοποίησε την αιολική ενέργεια στα ιστιοφόρα πλοία, γεγονός που συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη της ναυτιλίας. Μια άλλη εφαρµογή της αιολικής ενέργειας είναι οι ανεµόµυλοι.

Οι ανεμόμυλοι μαζί µε τους νερόµυλους συγκαταλέγονται στους αρχικούς κινητήρες που αντικατέστησαν τους µυς των ζώων ως πηγές ενέργειας. Διαδόθηκαν πλατιά στην Ευρώπη επί 650 χρόνια, από τον 12ο µέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, οπότε άρχισε σταδιακά να περιορίζεται η χρήση τους, λόγω κυρίως της ατµοµηχανής. Η οριστική τους εκτόπιση άρχισε µετά τον Α' Παγκόσµιο πόλεµο, παράλληλα µε την ανάπτυξη του κινητήρα εσωτερικής καύσεως και την διάδοση του ηλεκτρισµού. Κατά τη δεκαετία του 1970, το ενδιαφέρον για την εκµετάλλευση της αιολικής ενέργειας µε ανεµογεννήτριες και ανεµόµυλους ανανεώθηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης και των προβληµάτων που δηµιουργεί η ρύπανση του περιβάλλοντος. Ο άνθρωπος χρησιμοποίησε την αιολική (άνεμο) ενέργεια απο τα παλιά τα χρόνια με μεγαλη επιτυχία για την κίνηση των καραβιών και το άλεσμα του σιταριού.

8


Στην Ελλάδα και στην Κύπρο μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιήσαμε τον ανεμόμυλο για την άντληση νερού. Ο ανεµόµυλος είναι µια διάταξη που χρησιµοποιεί ως κινητήρια δύναµη την κινητική ενέργεια του άνεµου (αιολική ενέργεια) και χρησιµοποιείται για την άλεση σιτηρών, την άντληση νερού και σε άλλες εργασίες. Οι ανεμογεννήτριες είναι συνέχεια των ανεμόμυλων. Η ανεμογεννήτρια εμφανίστηκε το 1891 από τον Pol La Cour που τον βλέπουμε στην φωτογραφία με τη γυναίκα του.

Στην πιο κάτω φωτογραφία ανεμογεννήτριες του.

βλέπουμε

δύο

από

τις

9


ΑΠΟ ΤΟ 1890 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

10


Ο ανεµόµυλος χρησιµοποιήθηκε για πρώτη φορά ως ανεµογεννήτρια το 1890 όταν εγκαταστάθηκε πάνω σε χαλύβδινο πύργο ο ανεµόµυλος του Π. Λα Κούρ στη Δανία, µε ισχία µε σχισµές και διπλά πτερύγια αυτόµατης µετάπτωσης προς τη διεύθυνση του ανέµού. Μετά τον Α' Παγκόσµιο πόλεµο, έγιναν πειράµατα µε ανεµόµυλους που είχαν ισχία αεροτοµής, δηλαδή όµοια µε πτερύγια αεροπορικής έλικας. Το 1931 µια τέτοια ανεµογεννήτρια εγκαταστάθηκε στην Κριµαία και η παραγόµενη ηλεκτρική ισχύς διοχετευόταν στο τµήµα χαµηλής τάσης του τοπικού δικτύου. Πραγµατικές ανεµογεννήτριες µε δύο πτερύγια λειτούργησαν κατά στις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1940, στην Αγγλία στη δεκαετία του 1950 καθώς και στη Γαλλία. Η πιο πετυχηµένη ανεµογεννήτρια αναπτύχθηκε στη Δανία από τον J.Juul µε τρία πτερύγια αλληλοσυνδεόµενα µεταξύ τους και µε έναν πρόβολο στο µπροστινό µέρος του άξονα περιστροφής. Στην Ολλανδία εκτελέστηκαν πειράµατα από τον F.G. Pigeaud µε αντικείµενο τη µετασκευή των παλαιών ανεµόµυλων άλεσης δηµητριακών, έτσι ώστε η πλεονάζουσα ενέργεια να χρησιµοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή. Χρησιµοποιήθηκε ένας ασύγχρονο ς ηλεκτροκινητήρας που κινούσε τον ανεµόµυλο (σε περίπτωση άπνοιας) ή λειτουργούσε σαν γεννήτρια, όταν φυσούσε. Ο µηχανισµός µετάδοσης κίνησης περιλάµβανε συµπλέκτη παράκαµψης µε σκοπό ο ηλεκτροκινητήρας να µην κινεί τα ιστία παρά µόνο να εκτελεί χρήσιµο έργο. Η οροφή στρεφόταν µε τη βοήθεια σερβοκινητήρα που ελεγχόταν από έναν ανεµοδείκτη. Μετά τον Β' Παγκόσµιο πόλεµο πολλοί περίµεναν ότι η αιολική ενέργεια θα συνέβαλλε σηµαντικά στην παραγωγή ηλεκτρισµού, αλλά οι προσπάθειες ανάπτυξης ανεµογεννητριών ατόνησαν µέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Οι προσπάθειες αυτές ξανάρχισαν πιο έντονες µετά την πρώτη πετρελαϊκή κρίση (1973) και στηρίχθηκαν κατά µεγάλο µέρος στην σύγχρονη αεροδιαστηµική τεχνολογία. Έτσι αναπτύχθηκαν διάφοροι τύποι ανεµογεννητριών και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 διατίθονταν στο εµπόριο συγκροτήµατα µικρής ισχύος (µέχρι 20-25 κιλοβάτ) ενώ είχαν κατασκευαστεί και ανεµογεννήτριες µεγαλύτερης ισχύος (3-4 µεγαβάτ).

11


Σήμερα η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με μηχανές που μετατρέπουν την ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική και ονομάζονται ανεμογεννήτριες . Κατατάσσονται σε δύο βασικές κατηγορίες: -τις ανεμογεννήτριες με οριζόντιο άξονα, όπου ο δρομέας είναι τύπου έλικας και ο άξονας μπορεί να περιστρέφεται συνεχώς παράλληλα προς τον άνεμο και - τις ανεμογεννήτριες με κατακόρυφο άξονα που παραμένει σταθερός.

Στην παγκόσμια αγορά έχουν επικρατήσει οι ανεμογεννήτριες οριζόντιου άξονα σε ποσοστό 90 %. Η ισχύς τους μπορεί να ξεπερνά τα 500 Kw και μπορούν να συνδεθούν κατευθείαν στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Έτσι μια συστοιχία πολλών ανεμογεννητριών, που ονομάζεται αιολικό πάρκο, μπορεί να λειτουργήσει σαν μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ 12


Ο άνεμος περιστρέφει τα πτερύγια μιας ανεμογεννήτριας, τα οποία είναι συνδεδεμένα με ένα περιστρεφόμενο άξονα. Ο άξονας περνάει μέσα σε ένα κιβώτιο μετάδοσης της κίνησης όπου αυξάνεται η ταχύτητα περιστροφής. Το κιβώτιο συνδέεται με έναν άξονα μεγάλης ταχύτητας περιστροφής ο οποίος κινεί μια γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Aν η ένταση του ανέμου ενισχυθεί πάρα πολύ, η τουρμπίνα έχει ένα φρένο που περιορίζει την υπερβολική αύξηση περιστροφής των πτερυγίων για να περιοριστεί η φθορά της και να αποφευχθεί η καταστροφή της. Η ταχύτητα του ανέμου πρέπει να είναι περισσότερο από 15 kph για να μπορέσει η μια κοινή τουρμπίνα να παράγει ηλεκτρισμό. Συνήθως παράγουν 50-300 Kw η κάθε μία. Ένα Kw ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να ανάψει 100 λάμπες των 100w.

13


Καθώς η γεννήτρια περιστρέφεται παράγει ηλεκτρισμό με τάση 25.000 volt. Το ηλεκτρικό ρεύμα περνάει πρώτα από ένα μετασχηματιστή στην ηλεκτροπαραγωγική μονάδα ο οποίος ανεβάζει την τάση του στα 400.000 volt. Όταν το ηλεκτρικό ρεύμα διανύει μεγάλες αποστάσεις είναι καλύτερα να έχουμε υψηλή τάση. Τα μεγάλα, χοντρά σύρματα της μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος είναι κατασκευασμένα από χαλκό ή αλουμίνιο για να υπάρχει μικρότερη αντίσταση στη μεταφορά του ρεύματος. Όσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση του σύρματος τόσο πιο πολύ θερμαίνεται. Έτσι κάποιο ποσό ηλεκτρικής ενέργειας χάνεται επειδή μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια.

Τα σύρματα μεταφοράς ρεύματος καταλήγουν σε ένα υποσταθμό όπου οι μετασχηματιστές του μετατρέπουν την υψηλή τάση σε χαμηλή για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ηλεκτρικές συσκευές.

14


Η ισχύς που μπορεί να δώσει μια ανεμογεννήτρια εξαρτάται κυρίως από δύο παράγοντες: 1. Όσο μεγαλύτερα είναι τα πτερύγια, τόσο μεγαλύτερη η ισχύς της. Διπλασιάζοντας το μήκος των πτερυγίων, τετραπλασιάζεται η ισχύς σε κάθε ταχύτητα ανέμου. 2. Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα του ανέμου, τόσο μεγαλύτερη η ισχύς. Με διπλάσια ταχύτητα ανέμου, οκταπλασιάζεται η ισχύς της ίδιας ανεμογεννήτριας. Μια καλής ποιότητας μικρή ανεμογεννήτρια συνήθως μπορεί να αποδώσει μέχρι το 30-35% της διαθέσιμης στον άνεμο ισχύος. Αν δηλαδή για ένα συγκεκριμένο μέγεθος ανεμογεννήτριας και ταχύτητας ανέμου, η ισχύς του ανέμου που φθάνει στα πτερύγιά της είναι 1000W, μόνο τα 350W θα είναι σε θέση να αποδώσει. Μια μεγάλη ανεμογεννήτρια μπορεί να δώσει και λίγο παραπάνω.

15


ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

16


Μέχρι σήμερα στη Νότια Εύβοια έχουν εγκατασταθεί 347 ανεμογεννήτριες, που αντιστοιχούν στο 20% της συνολικής αιολικής ισχύος που παράγει η χώρα. Επίσης, ήδη έχουν εγκριθεί άδειες παραγωγής, για περίπου 450 MW και αναμένονται οι άδειες εγκατάστασης, τουλάχιστον 20 νέων πάρκων, με την περάτωση της κατασκευής της νέας γραμμής μεταφοράς Πολυπόταμος Πλατανιστός (γραμμή υψηλής τάσης). Η παραγόμενη ενέργεια θα περάσει από τον Πολυπόταμο στη Ν. Μάκρη Αττικής με υποθαλάσσιο καλώδιο, που θα χρηματοδοτηθεί κατά 70% από ιδιωτικές εταιρείες. Με χρονικό ορίζοντα το 2012, θα ξεκινήσει η εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων, όπως επισημαίνει σε επιστολή του προς δήμους και φορείς της Νότιας Εύβοιας, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας. •

Δήμος Δυστίων: Κατειλημμένη έκταση: 162.431 στρ. MW που έχουν εγκατασταθεί: 54,52. Επιτρεπόμενα με βάση χωροταξικό: 341,11 MW. Δυνατότητα: 286,59 MW επιπλέον. Δήμος Καρύστου: Κατειλημμένη έκταση: 166.950 στρ. MW που έχουν εγκατασταθεί: 8. Επιτρεπόμενα με βάση χωροταξικό: 176,97 MW. Δυνατότητα: 168,97 MW επιπλέον. Δήμος Μαρμαρίου: Κατειλημμένη έκταση: 241.332 στρ. MW που έχουν εγκατασταθεί: 37,08. Επιτρεπόμενα με βάση χωροταξικό: 506,80 MW. Δυνατότητα: 469,72 MW επιπλέον. Δήμος Στηρέων: Κατειλημμένη έκταση: 188.583 στρ. MW που έχουν εγκατασταθεί: 65,7. Επιτρεπόμενα με βάση χωροταξικό: 396,02 MW. Δυνατότητα: 330,32 MW επιπλέον. Δήμος Ταμυνέων: Κατειλημμένη έκταση: 203.971 στρ. MW που έχουν εγκατασταθεί: 10,2. Επιτρεπόμενα με βάση χωροταξικό: 428,34 MW. Δυνατότητα: 418,14 MW επιπλέον. Κοινότητα Καφηρέως: Κατειλημμένη έκταση: 77.750 στρ. MW που έχουν εγκατασταθεί: 36,6. Επιτρεπόμενα με βάση χωροταξικό: 163,32 MW. Δυνατότητα: 126,72 MW επιπλέον.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

17


Η αιολική ενέργεια προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, πράγμα που εξηγεί γιατί είναι η περισσότερο ταχέως αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας στον κόσμο. Οι ερευνητικές προσπάθειες έχουν στόχο να ανταποκριθούν στις ανάγκες για ευρύτερη χρήση της αιολικής ενέργειας. Απορρέοντας από τον άνεμο, η αιολική ενέργεια είναι μια καθαρή πηγή ενέργειας. Η αιολική ενέργεια δεν μολύνει την ατμόσφαιρα όπως τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού τα οποία στηρίζονται στην καύση ορυκτών καυσίμων, όπως άνθρακα ή φυσικό αέριο. Οι ανεμογεννήτριες δεν εκλύουν χημικές ουσίες στο περιβάλλον οι οποίες προκαλούν όξινη βροχή ή αέρια του θερμοκηπίου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η αιολική ενέργεια είναι οικιακή πηγή ενέργειας, καθώς αφθονεί η διαθέσιμη πηγή, ο άνεμος. Η τεχνολογία που αναπτύσσεται περί την αιολική ενέργεια είναι μια από τις πιο οικονομικές που υπάρχουν σήμερα στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κοστίζει ανάμεσα σε 4 και 6 cents ανά κιλοβατώρα· η τιμή εξαρτάται από την ύπαρξη/παροχή ανέμου και από τη χρηματοδότηση ή μη του εκάστοτε προγράμματος παραγωγής. Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να στηθούν σε αγροκτήματα ή ράντσα, έτσι ωφελώντας την οικονομία των αγροτικών περιοχών, όπου βρίσκονται οι περισσότερες από τις καλύτερες τοποθεσίες από την άποψη του ανέμου. Οι αγρότες μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στη γη, καθώς οι ανεμογεννήτριες χρησιμοποιούν μόνον ένα μικρό μέρος της γης. Οι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων για την παραγωγή αιολικής ενέργειας πληρώνουν ενοίκιο στους αγρότες για τη χρήση της γης.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

18


Η αιολική ενέργεια πρέπει να συναγωνιστεί τις συμβατικές πηγές ενέργειας σε επίπεδο κόστους. Ανάλογα με το πόσο ενεργητική, ως προς τον άνεμο, είναι μια τοποθεσία, το αιολικό πάρκο μπορεί ή δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικό ως προς το κόστος. Παρότι το κόστος της αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία 10 χρόνια, η τεχνολογία απαιτεί μια αρχική επένδυση υψηλότερη από εκείνη των γεννητριών που λειτουργούν με καύση ορυκτών. Η ισχυρότερη πρόκληση στη χρησιμοποίηση του ανέμου ως πηγή ενέργειας είναι ότι ο άνεμος είναι περιοδικά διακοπτόμενος και δεν φυσά πάντα όταν ο ηλεκτρισμός απαιτείται. Η αιολική ενέργεια δεν μπορεί να αποθηκευτεί (εκτός αν χρησιμοποιηθούν μπαταρίες). Επιπλέον, δεν μπορούν όλοι οι άνεμοι να τιθασευτούν ώστε να καλυφθούν, τη στιγμή που προκύπτουν, οι ανάγκες σε ηλεκτρισμό. Τα κατάλληλα σημεία για αιολικά πάρκα συχνά βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, μακριά από πόλεις όπου χρειάζεται ο ηλεκτρισμός. Η ανάπτυξη της εκμετάλλευσης του ανέμου ως φυσικού πόρου μπορεί ίσως να συναγωνιστεί άλλες χρήσεις της γης και αυτές οι εναλλακτικές χρήσεις ίσως χαίρουν μεγαλύτερης εκτιμήσεως απ΄ ό,τι η παραγωγή ηλεκτρισμού. Αν και τα αιολικά πάρκα έχουν σχετικά μικρή επίπτωση στο περιβάλλον σε σύγκριση με άλλες συμβατικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, υπάρχει ένας προβληματισμός για τον θόρυβο που παράγεται από τις λεπίδες του ηλεκτρικού κινητήρα (ρότορα), για την αισθητική (οπτική) επίπτωση και για τα πουλιά που μερικές φορές έχουν σκοτωθεί καθώς πετούσαν προς τους ηλεκτρικούς κινητήρες. Τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα έχουν επιλυθεί ή έχουν σε σημαντικό βαθμό μειωθεί μέσω της τεχνολογικής ανάπτυξης ή μέσω της επιλογής κατάλληλων περιοχών για τη δημιουργία αιολικών πάρκων.

Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΜΠΑΡΚΟ ΜΑΚΡΥΡΑΧΗΣ 19


20


21


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

www.anemogennitria.gr

www.indy.gr

www.aenaon.gr

www.digital-camera.gr

www.el.wikipedia.gr

www.oikipa.gr

www.energotech.gr

www.aioliko.gr

www.kpe-kastor.kas.sch.gr

www.physics.gr/energy

• Εργασίες μαθητών

22


23

Περιβαλλοντικη 2010-11  

περιβαλλοντικη

Περιβαλλοντικη 2010-11  

περιβαλλοντικη