Page 1

WONDERLUST Burma

Från gatudamm till paradisstrand

Turkiet

Följ med Gaby och hennes vänner till Alanya

Fira jul i Indien

Aruba Eagle Beach

Ett brev från Ma rs!


Innehåll Wonderlust Burmaspecial

2 Ledare 3 Min sommar i Alanya 6 Burmaspecial 11En julafton jag aldrig glömmer 14Aruba 15 Ett brev från mars

Hannah Forssblad Chefredaktör/Skribent

Gaby Dahan Skribent

Miakel Blom Skribent

Anna Skårberg Skribent


Ledaren V isst är det något speciellt med att sätta sig på ett plan, på väg mot

Sexsidor lång Burmaspecial !

ett outforskat land. Du känner hur det pirrar lite i magen av förväntan, du kanske åker med dina vänner på en studentresa, eller så sitter du själv på planet och ska ut och resa i Asien helt själv. Vart du än åker kommer du att få uppleva en ny kultur, träffa nya människor, smaka på spännande mat och förhoppningsvis kommer du få många positiva minnen som du kan bära med dig livet ut. I det här numret av Wonderlust får du följa med på en härlig men lärorik festresa med bästa kompisarna till Alanya, ett sex sidor långt bildreportage om min resa till Burma. Du får lära dig lite mer om paradiset i Aruba och dessutom har vi fått ett brev från Micke som har flyttat till Mars!

Hannah Forssblad

Läs mer om Ngapali Beach på sid

an 8

2


Min sommar i Alanya Jag ska berätta om min resa till Alanya som jag gjorde i somras. Jag och mina kompisar hyrde en lägenhet i tre veckor i staden Mahmutlar som ligger lite utanför Alanya. Sola, bada, äta, dricka, shoppa och båtturer var det mesta resan bestod av. Efter ca 3 timmars flygresa var vi äntligen framme på Gazipasas flygplats. Vi klev av planet, trötta och spända. Tre veckors semester för mig och två veckor för min kompis i soliga varma Alanya. Vi chockerades hur liten den nyöppnade flygplatsen var. Väskorna stod redan på marken när vi kom fram vilket var rätt skönt. När vi kom ut slogs vi av det fuktiga vädret, det var då vi insåg att vi äntligen var framme. 8 månaders planerande av resan hade äntligen blivit av. När fort vi kom ut hittade vi en man som höll i en skylt med mitt namn på. Han körde oss till en del av staden Mahmutlar där jag inte hade varit innan. Jag har bott i den staden varje sommar i 4 år i en lägenhet min mamma hade som hon valde att sälja. Vi bodde i andra delen av staden men bilresan tog knappt 30 minuter från flygplatsen. När vi kom fram betalade vi och tackade chauffören, tog våra väskor och sprang upp till lägenheten. Vårt första intryck var att det var en fin lägenhet, en väldigt rymlig lägenhet. När vi såg våra enskilda sovrum insåg vi att det inte var riktigt städat. Största chocken var badrummen, vi hade betalat för städning och det var inte rent. Vi bytte om och gick mot restaurangen Central Park där min turkiska pappa jobbar. Han är inte min riktiga pappa men tar hand om mig när jag är i Turkiet. Det första vi gjorde var att gå på toaletten för att vi vägrade att gå på våra egna. Sedan

beställde vi mat och drinkar och satt tysta för en stund och bara njöt. Två 17 åringar ensamma i Alanya detta kan bli en bra resa utan att något farligt händer eller så blir det en spårad resa. Första kvällen gjorde vi inget speciellt förutom att gå vilse, 4 på natten kom vi till en kyrkogård. Efter lite promenerande hittade vi äntligen hem. När jag vaknade morgonen efter sov min kompis så jag gick och köpte mat i affären precis mittemot oss. Hon vaknade när jag kom hem och hade dukat upp maten. Vi kollade på varandra och vi båda visste att denna resan var något vi aldrig skulle glömma. Det går inte att förklara hela resan, det var för mycket saker som hände. Min kompis glömde en kväll sin mobil i en taxi, som vi lyckades få tillbaka med hjälp av andra taxi chaufförer. Jag gick runt och frös nästan hela tiden för jag hade lyckats få halsfluss. Ett starkt minne jag har med min kompis var en onsdag, vi hade bestämt oss för att åka med en turist båt i Alanya under dagen. Vi var inte vana att vakna så tidigt som vi behövde, klockan halv 9. Men det var det värt. Vi fick skjuts till hamnen. Vi klev på båten, visade våra biljetter och hittade soliga platser på anda våningen av tre. När båten började åka från hamnen spelades låten watch out for this. Dem gav information om när man fick bada osv. Jag hade feber när vi var på båten så jag kunde inte vara i solen för länge, vi gick ner en våning tog något att dricka och satte oss i skuggan. Vi insåg att det bara var killar som jobbade på båten, alla var i blandade åldrar den yngsta var 15 och den äldsta var runt 60. Det fanns två killar i vår ålder på båten som vi fick bra kontakt med. Vi hade vattenkrig, slängde läsk på varandra,


badade, lekte och softade. Killarna hade bestämt att vi skulle ge dem massage, vilket vi gjorde. När det var vår tur att få massage tog killarna fram kroppskritor och började måla på oss. Jag fick flera röda penisar på mina armar... Vi bestämde oss för att hämnas på killarna och började måla på deras ryggar och bröst. Efteråt när vi försökte få bort målningarna gick det inte. Min kompis fick av sitt, hon hade blivit målad med gult medans jag blev målad med rött som inte gick bort. Under båtturen fick vi bra kontakt med killarna så vi bestämde oss för att vi skulle träffa dem på kvällen, vilket inte blev av för jag hade blivit sjukare. En vecka senare efter att min kompis hade åkt hem och två tjejer från min klass hade kommit ner till mig åkte vi på samma båt. Killarna från båten kände igen mig och jag förklarade varför vi inte hade hört av oss efter förra gången. De trodde inte på mig, men vi umgicks med dem resten av dagen. Det var tre dagar kvar av resan och vi åkte på deras båt varje dag, vi blev så bra vänner med killarna så vi slapp betala. På kvällana mötte vi upp killarna vid deras båt, satt och snacka, drack lite och gick till klubbarna. Den här resan kommer att glömma. Jag fick lära mig nya saker till exempel man måste vara försiktig med drinkarna från de stora klubbarna. Jag fick träffa mina turkiska vänner som jag hade saknat, speciellt en kille som är som en bror för mig och så fick jag lära känna flera nya människor som jag nu mera kallar mina vänner!

Text och bild: Gaby Dahan Mail: gaby.dahan@hotmail.com

4


Fr책n gatudamm till paradisstrand

-

Upplev Burmas fantastiska kultur


Landet som under år styrts av en militärregim.

Den sägs också innehålla åtta hårstrån från Siddhartha Landet där inte coca-cola fanns för ett och ett halvt Gautama, den historiske Buddha. år sedan. Landet som en gång blev bojkottat av de- Prata gärna med några av munkarna här, alternativt hyr mokratiaktivisten Aung San Suu Kyi och hennes en guide som visar dig runt och berättar och om Shweparti. Har nu har allt fler resenärer börjat söka sig dagon och dess historia. till Burma. Ta en lång promenad runt om i staden, prata med inI landet som länge varit bojkottat på grund av militär- vånarna, kolla på de olika marknaderna. Våga gå in regimen som styr landet, har nu, sakta men säkert turis- och runt bland husen, det är oftast där de roligaste och men börjat blomstra. Märken som Samsung, HTC och det mest spännande sakerna finns. Och saknar du ditt lyxbilar har börjat sprida sig på marknaden – produkter svenska kaffe? Stanna då till på illy, något dyrt men ack som inte ens existerade i Burma för två år sedan. Både så gott kaffe då burmesernas egna kaffe påminner lite Fredrik Reinfeldt och Barack Obama har kommit hit om bark blandat med vatten… När du tröttnat på stadsmed delegationer för att knyta tätare band. bullret kan du åka ut till parken, lägga dig i gräset och ta en eftermiddagslur vid vattnet. Under jullovet (2013 -2014) åkte min familj och jag ner till Burma för att blandas med de andra turisterna välden över och för att få ett smakprov på den Burmesiska kulturen. Resan började med att min syster och jag lanDet lustiga huset i Rangoon dade i den gamla huvudstaden Rangoon (Yangon). Rangoon är med sina 4 miljoner invånare Burmas största stad. Här finns allt från finare områden till slum – som vilken asiatisk storstad som helst. Det finns några få sevärdheter här som man inte får missa. Den stora pagoden, Shwedagon, också känd som den gyllene pagoden. Shwedagon är den heligaste buddhistiska helgedomen för burmeserna. ”Tornet” är målat i äkta guld, på toppen finns det över 4000 diamanter där den största är 76 carat, tillsammans med 2317 rubiner, safirer och andra ädelstenar.

En romantisk stund vid parken

6


Bildtext Thatbyinnyutemplet reser sig รถver de andra pagoderna och lyser med sin vita fasad.


Efter tre dagar i Rangoon drog vi oss vidare med en iskall nattbuss på nästan nio timmar till Old Bagan. När vi kom fram klockan fyra på morgonen utan hotell och allt var fullbokat, insåg vi att det kan vara bra att boka hotell första natten, så att man får sova någonstans. En annan lärdom vi drog klockan fyra på morgonen var att det är kallt på nätterna när man åker upp i bergen. Så en tjocktröja och ett par mjuka långbyxor hade gjort sig gott.

Hit åker många turister från hela världen och platsen känns som ett paradis. Då infrastrukturen inte tillåter ett större antal människor där samtidigt känner man sig nästan lite unik i paradiset. Det finns många byar längst vägen, där finner du även mängder av lokala barer och resturanger där trurismen blandas med lokalbeolkningen. De fantastiskt goda och billiga skaldjuren, den vackra stranden och det rena vattnet gör det värt att resa hit.

I Bagan finns det inte så mycket mer att göra än att kolla på de olika pagoderna. Ett tips är att läsa på om Bagans historia innan ni kommer hit, alternativt hyra en guide. En annan upplevelse man inte får missa är att se solnedgången från en pagoda. En magisk upplevelse du sent kommer att glömma. En till två dagar räcker gott här i Bagan. Efter två dagar som var fullspäckade med pagoder och templen ville vi till sol ocb bad. Vi tog första bästa flyg till Burmas Karibien - Thandwe, Ngapali Beach. Ngapali Beach ligger vid Indiska Oceanen och är tre kilomenter lång.

Men självklart finns det mer att göra än sol, bad och god mat. Om du får lite pirr i benen kan man hyra en cykel och se sig runt längst med vägen. Strax utanför finns det en 18-håls golfbana.Eller så kan du åka ut och snorkla några timmar under dagen. Det finns mycket fina fiskar att se, dessutom stannar man till på en miniö mitt ute i havet. Där kan du köpa något att dricka, eller bara njuta av solen en liten stund. Här på Ngapali Beach kan du stanna så länge du vill, allt från två dagar tills du tröttnar. Ett tips, snabbaste och enklaste sättet att resa hit är med flyg.

En något disig men vacker solnedgång över pagoderna

8


Guide

Burma RESA TILL BURMA Många flygningar från Skandinavien till Rangoon kräver en eller två mellanlandningar. Man kan även flyga med direktflyg till Thailand och sedan flyga en kort sträcka över till Burma. MAT Burmas gator är fyllda av gatumat. Var inte rädd att sätta dig längst vägen och ta en måltid. Avocadosalladen är en favorit under säsong. När du är längst med kusten så är grillade jätteräkor ett måste. En traditionell rätt består oftast av ris, soppa och med en eller flera köttgrytor. INTERNET OCH TELEFON Glöm ditt svenska abonnemang, allt som har med uppkoppling att göra är hopplöst i Burma. Ta med dig en androidtelefon och köp ett simkort direkt på flygplatsen, kostar ca 150kr. TA SIG RUNT i BURMA Lättaste sättet att resa runt mellan städerna i Burma är att ta buss eller flyg. Det finns VIP-bussar som är perfekta för långresor. Annars är inrikesflygen billiga och går snabbt, men det är en viss charm att se landskapet samtidigt som du tar dig till en ny stad.

V Du kan ISUM olik söka a visu du i sätt. mp A S n du p verige tigen å två gast å plats eller så söker ea iB sö visu lternativ urma. B ker met e inna t är att illin du fix åker a .

MISSA INTE Cash is king. I Burma kan västerlänningar inte ta ut pengar i varken bankomater eller på bankkontor. Ta med tillräckligt med pengar (rena och hela dollarsedlar) för din vistelse i landet.

MISSA GÄRNA Svartväxlarna. Man går inte många steg på Rangoons gator innan man stöter på svartväxlare som erbjuder 5 procent bättre kurs än bankerna. Men du blir garanterat blåst. Gå till baken!


SNABBFAKTA Invånare: drygt 50 miljoner. Huvudstad: Naypyidaw. Största stad: Rangoon. Språk: burmesiska. Valuta: 980 kyat = ca 8 kr. Observera att utlänningar inte kan ta ut pengar i Burma. Ta med nypressade amerikanska dollar. Tidskillnad: +5,5 timmar. Bäst tid att resa: nov-feb. Rengar mest: Juni-augusti (rangoon), maj-juni (Mandalay).

Vägen till paradiset - Ngapali Beach

10


Paradissemestra i Aruba

Kritvita strand, klarblått vatten och ett varmt klimat lockar de flesta turisterna och även en hel del svenskar under den kalla, tråkiga och dystra vintertiden. Aruba sägs ha Västindiens bästa och vackraste stränder vilket gör det till en dröm resa för många.

Solens ljusa strålar lyser ut över det blanka, stilla och lugna havet som skiftar i tur-

kost, mildaste grön och djupblått. Vinden har mojnat och vilket får dem härliga 28 graderna att kännas ännu varmare än innan. Sanden som är kritvit och finfördelad som socker silar jag mellan tårna. Man kan höra svaga ljud av glad musik och skrattande människor från den lilla restaurangen en bit bort. Stranden som heter Eagle beach som har utsetts till en av världens tio vackraste stränder ser ut att vara flera mil lång som nu börjar tömmas på folk då solen sakta börjar dra sig mot horisonten ännu en gång. Himlen som vart klarblå hela dagen börjar nu skifta färg mellan rosa, orange och gul. Palmerna och dividiviträdet utger bara större och större skugga. Snart är det enda som lyser upp stranden det starka månljuset och de klara stjärnorna på den blåsvarta himlen. På eftermiddagen nästa dag är vädret solklart utan ett moln på himlen och temperaturen är i både luften och vattnet perfekt ljummen, precis som större delen av året. Att ta en Katamaran för att snorkla vid korallrevet är en fantastisk upplevelse då man får se både färgglada fiskar och koraller. Här kan man se fantastiska korallfiskar i alla tänkbara färger men även barracudor, rockor och hajar. Vrak som har legat där sen andra världskriget dyker även upp på vissa ställen som tillexempel det tyska lastfartyget Antilla som med sina 145 meter är det ett av de största vraken i Karibien. I vraket finns det inte bara fantastisk historia utan även exotiska djur som sköldpaddor och sjöhästar. Aruba är den minsta av ABC- öarna som Aruba, Bonaire och Curacao kallas med ett gemensamt namn. Men turistmässigt är Aruba störst med över en miljon turister årligen en del kommer med flyg men de allra flesta kommer med kryssningsfartyg som ligger på rad längs Oranjestads långa kaj.


Kryssningsturisterna som är hur många som helst stiger på bussar som för dem till snorklingsturer, det fantastiska kritvita stränderna och huvudstaden. Staden Oranjestad som är huvudstaden i Aruba ligger inte långt från Eagle beach. Det är en stad där man kan hitta allt från de dyraste och mest exklusiva märkeskläderna i blankputsade skylfönster till små stånd där man kan hitta de vackraste pärlade smyckena. Husen är alla målade i pastellfärger som lyser upp den lilla staden. När vi går på den lilla stadens gator så hörs skratt, glädje och prat från mestadels amerikaner men även en del holländare då Aruba är en holländsk koloni sedan 1600 talet. Restaurangerna och caféerna längs med gatorna finns i alla möjliga olika teman så som karibiskt, italienskt, japanskt, kinesiskt och en mängd andra.

kristallklara vattnet där båtarna guppar kan man äta sig en god karibisk middag. Menyn varierar från dag till dag då kocken själv bestämmer vad som serveras för färska skaldjur och nyfångad fisk. Han serverar även en av de lokala specialiteterna som är en gryta gjord på Iguana(ödla). Här kan du beskåda den underbara solnedgången där himlens vackra färger speglar sig i det klara vattnet medan du avnjuter en måltid. Tillsammans med andra turister men även en hel del lokalbefolkning sprider sig gemenskapen och glädjen över hela restaurangen, men man kan även höra den ute på gatorna i den lilla staden.

Text: Anna skårberg

Restaurangen Bon Bini som ligger i den lilla småbåtshamnen med en fantastisk utsikt över det

12


En julafton jag a Vi sitter på en båt, mitt ute i ingenstans på Backwaters öarna i Indien. Mörkret har fallit för längesedan och myggorna attackerar oss. Framför mig står två pojkar i åtta års ålder, den ena bankar på en tamburin medan den andra skrålar på ”We wish you a merry chistmas”.

Min julafton i Indien var mist sagt speciell när min familj och jag firade jul i Indien förra året. Min upplevelse skiljer sig väldig mycket från vad Lakshay är van vid. Det började med en rolig upplevelse till en sömlös och ganska äcklig natt. Vi vaknade upp på julaftonsmorgon, hoppade in i en taxi och åkte tvärs över Kerla tills vi kom fram till hamnen där båtarna som seglar på BackIndien ligger på nummer sju storleksmässigt av alla län- waters lägger till. Där blev vi mötta av en gammal farder i världen. De har alla världsreligionerna på en och bror och båtens kapten som presenterade sig på knaggsamma plats, så hur firar de egentligen jul? Lakshay lig engelska och visade sedan vägen till den handgjorda Narula bor i Bombay som är Indiens största stad. Laks- och något sunkiga båten… hay är själv Hindu, men firar jul enligt de kristna traditionerna. ”I Bombay älskar man julen!” - Den 24 december går jag och mina vänner till kyrkan för att tända ljus och för att be. Det är så himla I Bombay älskar man julen berättar Lakshay. Hela stamysigt att vara i kyrkan på jul. den är klädd i olika ljusvolanger och i varje köpcentrum är det som att kliva in i tomtens egna land. Låtsassnö, Lakshays egen familj firar inte jul, men han och hans plastgranar, renar och tomtar är bara några av de sakervänner brukar samlas den 25 december. na man stöter på när man går runt. Till och med våra - Vi firar inte jul hemma hos mig, men mina vän- tempel och kyrkor julpyntar. ner och jag samlas hemma hos någon den 25 december. - De kristna i Indien älskar att köpa presenter till Vi börjar alltid med att spela spel, sedan hjälper vi alla varandra, men vi hinduer köper aldrig några julklappar till med middagen som vi sedan äter tillsammans. till varandra. Utan vi umgås och har kul istället. Gemenskap är väldigt viktigt för oss.


aldrig glömmer Efter att vi har blivit visade till våra illaluktande hytter där till och med sängarna var levande klättrade vi genast upp på båtens övre däck där vi solade, sov och njöt av det fina vädret samtidigt som vi seglade längst öarna. Innan solen gick ner la vi till på en lång smal tillbyggd ö, där de bodde cirka 3-4 familjer. Efter vi hade ätit middag och utforskat ön började det överraskande julfirandet. Från ingenstans kommer det två barn som är utklädda till tomtar och vrålar till olika julsånger, i alla fall på de få orden de kunde i texterna. Efter det ”fina” framträdandet gav vi barnen lite dricks och återgick till vårt harmoniska julmys i värmen. - En sak man ska komma ihåg är att hela Indien förvandlas till ett långt firande i december landet blir levade med både traditionella och moderna evenemang. Allt från klassisk till elektronisk musik dansmusik från internationella DJ:s fylls runt om.

Backwaters är ett system av sjöar, floder och kanaler som sträcker sig mil efter mil innanför kusten i södra Kerala. Kettuvallam (husbåten) binds samman med kokosfiberknutar. Inte en enda spik används för byggandet av båten. Båten är tillverkad av plankor av brödfruktträ och kokosfiber. Detta beläggs sedan med en kaustik svart kåda tillverkad av kokta cashewkärnor. Med noggrannt underhåll kan en husbåt hålla i flera generationer.

Efter en sömnlös natt la vi till i hamnen igen. Tog våra väskor och åkte vidare mot centrum. Min Indiska julafton var speciell och skilde sig väldigt mycket från livet i Text och foto: Hannah Forssblad storstan. Men en sak är jag väldigt säker på – jag kom- Mail: hannah.forssblad@gmail.com mer aldrig att glömma den.

14


Alesso vog Cadis! Hallå!

Alesso vog Cadis betyder ”Hej mina vänner!” och ni kan ju gissa vilket språk?! Marsiska! Här på Mars har man skapat ett nytt språk som jag försöker komma underfund med, det är riktigt kul att lära sig ett så pass annorlunda språk. När man hälsar här sätter man sig ner på marken för att sedan kvickt resa sig upp. I början var det väldigt knepigt, men nu känns det helt naturligt! På mars kallar dem mig för ”Neuvio” som betyder nykomling och det är precis vad jag är. Jag trivs som sagt väldigt bra, men jag kan inte låta bli att sakna alla mina vänner och min familj. Som tur är har jag med mig bilder på er där hemma som jag kan visa för minanya vänner här och de älskar att titta på er! Marsianerna tycker vi människor ser så underliga ut för att vi bara har två fötter, händer och öron. I skrivande stund har jag befunnit mig på Mars i tre månader och jag skulle aldrig vilja lämna den här planeten! Alla är väldigt trevliga och har varit öppna mot mig fastän jag inte kommer härifrån. Här är det jag som är utomjording! Marsianerna är ett unikt folkslag, de ser alla olika ut till skillnad från oss människor som har samma kroppar. Vissa har tre par fötter och andra har inga alls, det finns tio fingriga varelser med tio ögon och dessutom finns det marsianer som går på händer istället för fötterna. Vi har träffat på olika varelser som kunnat allt från att teleportera sig till att läsa andras tankar. Omgivningen här är lite kuslig faktiskt, atmosfären är som ett enda stort rött täcke. Överallt ser du stenklumpar och det finns nästan inga växter alls här. Det pirrar i kroppen när man andas, luften är verkligen speciell. Det luktar en viss lukt här som inte riktigt går att beskriva, jag har aldrig känt den innan. Kan i alla fall säga att det luktar godare än avgaserna från bilar! På Mars finns det inga som bestämmer över andra, utan de är folket själva som styr. Alla hjälper alla och det finns ingen statsmakt som kontrollerar folket. Det råder anarki här. Ändå fungerar samspelet mellan marsianerna häpnadsväckande och det finns inga kriminella här överhuvudtaget. Enligt mig så tycker jag att de lever i en drömvärld, jag önskar stämningen hade varit likadan på jorden. Det existerar inga krig, alla är totalt olika och marsianerna är verkligen ett stolt folkslag med mycket kärlek. Vi har mycket att hämta från dem, de inspirerar mig till att bli en bättre människa! Det finns mycket att säga om Mars och de skulle ta en evighet att berätta allting, men jag har fått med det viktigaste intrycken jag fått här och än så länge ångrar jag inte att jag åkt hit. Hoppas allting står bra till där hemma och att ni inte hunnit sakna mig alltför mycket! Min hemresa vet jag inte när den sker, men jag lovar att höra av mig snart igen.

Hälsningar Micke


pet a k s d n a l En del av rs! a m å p r hä

En härlig eft ermiddagsu

tsikt

håll! å p rsian a m En

16


Wonderlust  

En tidning av Hannah Forssblad i samarbete med elever från Sa12. Om resor till andra länder och planeter.

Advertisement