Page 1

Det Ante Mig Frikonstnär, studerar och jobbar. ”Det ante mig” tänkte han och skrattade när han skapade sitt eget varumärke samtidigt som han både pluggar japanska och jobbar. Det var hans första steg mot att nå sitt drömjobb. Serietecknare. Nu berättar och tipsar han om hur man får allt att gå ihop och om inspirationen.

N

är jag möter honom sitter han redan i caféet med en kopp grönt te och en T-shirt han designat själv. Den visar en bild på en man som ser ut som en blandning mellan Zlatan Ibrahimovic och Trazan, från det kända barnprogrammet, tillsammans med texten ”Trazan Ibrahimovic”. Det verkar vara rusning för allt fler personer samlas i väntan på sitt kaffe och jag får fråga Ante en extra gång om namnet för att det blivit så högljutt i lokalen. Vi småpratar lite i väntan på att massan ska skingra sig och en stund senare frågar jag om hans serietecknande. När började du teckna och hur blev du inspirerad till just din stil? - Jag har alltid varit intresserad av tv-spel, framför allt Nintendo och senare har jag även blivit politiskt aktiv, berättar Ante. Han förklarar att spel som Super Mario har följt honom hela livet och det är de spel han blivit mest inspirerad av. ”Det Ante Mig” är hans eget företag som han bedriver på sociala medier där han publicerar sin konst.

Hur går det med företaget nu när du pluggar japanska och jobbar samtidigt? - Bra men långsamt. Jag blir ofta stressad över jobb och skola och glömmer då av många projekt jag börjat på. Det blir som att jag ruvar på grejerna och sen släpper jag det i en bättre tid, förklarar han. Ante fortsätter och säger att han allra helst sluppit jobba men att det hade blivit väldigt svårt ekonomiskt med tanke på att han bor i centrala Göteborg. Ett par gånger under året har han ställt ut sin konst på utställningar och festivaler runt om i Norden. - Senast var jag , i oktober, i Köpenhamn på en festival enbart för serietecknare. Där fick jag både ny inspiration för mitt eget tecknande och jag fick sålt vissa grejer. Däremot räckte de 500 danska kronor jag fick in knappt till resan dit, säger Ante och skrattar. En annan sak som blir problematisk för honom är att


han alltid känner behovet av att hålla sig uppdaterad när det kommer till politik, och då inte bara inrikes utan i hela välrden. ”Hur ska jag annars leverera de mest komiska och aktuella satirerna?”. Och det är precis det han gör. Han tecknar det ingen annan vågar men ändå något de flesta anser vara både tragiskt och komiskt med dagens politik, som till exempel bilden nedan som är ett av hans senaste verk. För den som inte är insatt kritiserar Ante i denna bilden Sveriges flyktingpolitik där en svensk man står på en stege och byter ut ordet ”pest” till ”best”. - Många skulle säkert tycka det jag tecknar är både drygt och allt för kritiskt, absolut inget man borde skämta om. Saken är att de personerna inte förstår att det är precis det vi måste göra. Att skämta om sådant vi människor tycker är jobbigt är ett sätt för oss att hantera det jobbiga.

få chansen att fördjupa och utveckla sig ännu mer inom sitt drömjobb. Dessutom kommer nu möjligheten att återuppliva företaget han driver på sociala medier. Till andra som tänker i samma banor som just Ante som kanske drömmer om att bli författare eller, precis som Ante, serietecknare har han lite tips. Man måste låta saker ta sin tid. Han menar att om intresset är tillräckligt stort är tålamodet det också och beskriver hur han pluggat och jobbat i flera år och inte en sekund tänkt tanken att det skulle vara enklare om han slutat teckna. Ante avslutar vår intervju med att säga att de som läser detta och tänker i samma banor måste låta det ta tid. Livet måste få komma mellan ibland. Jag tackar för mig, Ante packar ihop sig för att röra sig bort mot skolan och jag själv sitter kvar och ser allt fler människor röra sig hemåt i rusningen.

Hur tänker du inför framtiden? - Detta är ju min dröm och just nu har jag inga planer på att släppa den. Bara häromdagen sade jag upp mig från mitt jobb på caféet och det känns så himla skönt att äntligen få göra det jag verkligen vill, förklarar Ante. Efter en jul som ska firas med turistande i USA ska Ante börja plugga en kurs i bildberättande på Göteborgs Universitet. I kursen anser han att han kommer

Namn: Ante Wiklund Ålder: 24 år Bor: Haga, Göteborg. Sysselsättning: Jobbar, pluggar på GU och serietecknar tiden som blir över.

Text: Caroline Ramstedt

Det Ante mig  

Ett personporträtt av Ante Wiklund, skrivet av Caroline Ramstedt.

Det Ante mig  

Ett personporträtt av Ante Wiklund, skrivet av Caroline Ramstedt.

Advertisement