Page 1

BEAUTÉ

Vi sätter färg på den gråaktiga hösten!


Beauté

Innehåll nr 1

1 Ledare 2 Redaktionen 3 Vad är skönhet? 5 Saker vi älskar med hösten 9 Bli vacker med f r ukt! 11 Skönhetsideal

”It doesn’t matter what they say about you behind your back. Important is when you turn around, everybody is silent”


Hösten.... Grönt blir till gult, orange och eldrött mörknar så småningom till purpur och brunt. Hösten är här! Bästa tiden på året för dem som älskar att vira halsduken flera varv runt halsen så den inte ska släpa i marken eller När kvällarna mörknar och dagarna blir kortare är det extra viktigt att ge kroppen färg och energi. Enklast får man den effekten genom att äta mycket frukt (fem frukter om dagen är bra för magen!), som innehåller massa vitaminer och antioxidanter som du kan läsa på sidan 8. Att ta ett äpple från trädet som har vackra höstfärger och se buskar som skiftat färg dramatiskt. Då kan varje höstdag bli en aha-upplevelse. Man kan känna sig tråkig, trött, ensam och förfärad av allt det grå som så småningom kryper fram efter naturens konstverk av vackra färgskiftningar. Det påverkar en både psykiskt och fysiskt. Man blir blek och känner sig nästan grå av att solens strålar tycks försvinna till andra länder. Man kan se sig själv gå in på resesajter för att boka en sista minuten och rymma härifrån för en liten stund för att ladda batterierna. Visst låter det härligt? Absolut! Men istället för att lägga pengar på flera veckors semester för att sedan komma tillbaka och känna den där tröttheten igen vill vi på Beauté förbereda er mentalt till att stanna kvar och njuta! Vi har skrivit massa tips och ideér för att få dig att tänka om. Efter en dag inomhus av jobb och stress brukar jag köpa med mig en bukett tulpaner, frukt och levande ljus. För jag vägrar låta hösten vinna, jag vägrar hamna i en höstgrå vardag där det enda jag tänker på är sommarvarma dagar. För tänk hur vackert livet är i nuet. Ta ett äpple från grannens mörkröda träd, snöra på dig träningsskorna med en halsduk virad runt halsen och tänk - att i år ska minusgrader inte få vinna. Passa även på att bläddra igenom Beauté, våren kommer fortare än du anar.


Redaktionen

Chefredaktör / skribent Patricia Edsjö Kontakt: patriciaedsjo@hotmail. com

Skribent Felicia Hjalmarsson Kontakt: felicia.hjalmarsson@ hotmail.com

Skribent josefine Stigbring Kontakt: josefine.stigbring@ hotmail.com

”Don’t wait, the time will never be just right”


Vad är skön ”Skönhet är någonting som alla människor tolkar på olika sätt och kan återspeglas i olika former. Det som är vackert för dig kanske inte är vackert för någon annan. Men de flesta är nog överens om att ordet skönhet står för något vackert. För mig är inte skönhet att ha de bästa makeup borstarna eller de bättre hud- och hårvårdsprodukterna. Skönhet är inte den som har de allra dyraste kläderna eller den som sminkar sig bäst. Jag anser att skönhet ses av dem som väljer att inte se några brister, av dem som du älskar och de som älskar dig. För alla är vackra. Olyckligtvis väljer en del människor att hata andra för saker de inte gillar. Glöm de personer som gör dina dagar eländiga och lev istället för dem som gör ditt liv vackert. Du kommer aldrig att kunna ses som vacker i allas ögon, för så länge det finns miljarder människor så finns det också miljarder olika åsikter. Det viktiga är att du är nöjd över dig själv och har accepterat dig för den du är – det är skönhet. Gör dig vacker i dina egna ögon. För det finns inte en enda människa som inte har några brister, inte en enda människa som är helt perfekt, inte heller en enda människa som är precis som dig. Alla har sin egen unika upplaga av sig själv och det är något vackert.” Text: Felicia Hjalmarsson


nhet fรถr dig?


31 saker Beauté älskar med hösten

1. Att torktumla sitt duntäcke som legat i dvala hela sommaren och trä in det i nytvättade lakan. 2. När den nya luften blåser in och det känns som att andas in Vicks-tabletter. 3. Huden som sakta börjar blekna men fräknarna som ännu inte riktigt vill försvinna. 4. Strumpbyxor. 5. Dr-martens kängor. 6. Frosten på daggdropparna strax innan klockan slår frukost. 7. Att man nästan känner sig fransk i kappa, klackskor och långa halsdukar. 8. Höstmodet i blankt nattsvart. 9. Latte i take-away-muggar som man dricker när man skyndar sig hem från en lång dag. 10. Regniga söndagar med filmmaraton. Enbart komedier förstås.

11. Ljudet av att cykla genom lövhögar. 12. Sortera koftorna i garderoben i färgskala. 13. Att man får dricka obscena mängder med te. 14. Uteserveringar med värmelampor och fleecefiltar. 15. Att det plötsligt känns okej att följa sin mammas råd att ”klä sig ordentligt”. 16. Tända ljus. 17. Hitta kappan i perfekt längd som man vet att man kommer leva i ett halvår. 18. Seriestarten för de allra bästa tv-serierna. 19. Färgskalan på träden i Slotsskogen. 20. Chailatte. 21. Stanna inne hela dagen och hångla för att det ändå är så dåligt väder ute.

22. Äppelsäsongen som gör att det börjar dofta skärgård och skog vid fruktdisken. 23. Smörstekta kantareller på rostat bröd. 24. Tredagars weekends till London eller Paris där sommaren fortfarande sitter kvar i staden. 25. Varma yllestrumpor och gummistövlar. 26. Dela paraply med någon man tycker om. 27. Sova nära varandra igen utan att bli för varm över ryggen. 28. Citrussäsongen. 29. När någon kupar ens händer och blåser varm luft inuti. 30. När ens mormor säger: ”ser du vad mycket rönnbär det är på träden? Det blir nog en snöig jul ändå.” 31. Små, små jackor på frusna taxar.


Text: Patricia Edsjรถ Bild: Patricia Edsjรถ


Bli vacker med frukt! Vi har nyligen firat in 2014 tillsammans med nyårslöften, eller har du kanske inte lovat dig något i år? Vad sägs om att börja äta mer frukt, få en frisk och fräsch hy och dessutom bli piggare i din vardag? Enligt forskare vid St Andrews University verkar du mer attraktiv och får finare lyster i huden av att äta minst en frukt per dag. Med tanke på att frukt innehåller många vitaminer och mineraler. ”De flesta av oss vet att vi bör äta frukt varje dag, men vi är inte tillräckligt motiverade till att faktiskt ta steget och äta en mer hälsosam kost,” säger Carolin som går andra året på NTI gymnasiet i Göteborg. I klassrummet sitter elever på rad och skriver på sina datorer. Det knappar för fullt från tangenterna samtidigt som olika röster hörs från olika håll, både inifrån och utifrån klassrummet. Det är ingen bra koncentrationsförmåga här. Därav borde ungdomar minska sitt sockerintag och ta ett gott steg mot mer frukt i sin vardag och känna att de tar hand om sin kropp. Jag frågar Carolin hur ofta hon äter frukt och varför: - Jag brukar försöka ta en frukt per dag, då jag känner mig nyttig med att äta frukt. Dessutom känner jag mig mycket piggare och min hy har förbättrats något extremt sedan jag började äta frukt allt mer ofta istället för godsaker. Tror du många ungdomar äter frukt? - Nej, jag tror inte dagens ungdomar äter särskilt mycket frukt. De flesta föredrar socker framför frukt. När de väl äter frukt är det oftast tillsammans

med något som gör det sött, exempelvis äpplekaka. Vilken frukt föredrar du? - Det finns många goda frukter, men om jag måste välja så blir det vattenmelon eller Sharon frukt. Många ungdomstjejer springer ofta iväg till affärer för att leta efter en magisk produkt som gör dem vackra, glöm inte grunderna: mycket färsk frukt tillsammans med mycket vatten. Vitamin E kan få ditt hår att skina och du kan få den behövda dosen av den här vitaminen genom att dagligen ta ett äpple eller apelsin. Du bör undvika för mycket sötsaker, choklad, kakor och bakelser, eftersom dessa godsaker inte hjälper ditt hår, hy eller naglar att se bättre ut. Att ta väl hand om sig själv är en viktig del i livet. Lyckligtvis finns det mängder av superenkla och dessutom billiga knep för att ta hand om dig själv, ett av dem är att äta frukt. Det är inte bara gott utan ger ett bra resultat på ditt utseende och välmående. Sist men inte minst tänkte jag tipsa om några riktigt goda frukter och dess påverkan på kroppen samt vilka vitaminer respektive frukt innehåller: Apelsin – rikt på vitamin C och flavonoider. C-vitaminet i apelsinen föryngrar vår hud. Flavonoiden hesperiden som apelsiner innehåller utöver C-vitamin har enligt studier visat sig kunna sänka kolesterol och stoppa inflammationer. – packade med betydelsefulla vitaminer och mineraler. Bland annat: Kalium, Järn, Zink, Vitamin


A- och C. Ett känt problem som gör att du tappar hår är att du har brist på järn i kroppen. Genom att äta bananer kan du försäkra sig om att håret ska växa och bli vackert. Kalium förbättrar hjärnans funktion, samt är bra för hjärtat då frukten är låg på natrium (salt), vilket minskar risken för åderförkalkning samt stroke.

Äpple - C vitamin. Innehåller pektin som är blodsockersänkande, ett äpple om dagen kan skydda mot hjärt-och kärlskjukdomar enligt nya studier.

Granatäpple – ger gott om antioxidanter. Ellaginsyran i granatäpplet har cancerbekämpande egenskaper och ger skydd mot hjärtsjukdomar.

Banan - B6, C vitamin, kalium, magnesium. Är den mest kolhydratiska frukten och är därför bra att ta i samband med fysisk träning för att snabbt ge kroppen extra energi innan, efter eller under träningen. Banan är även bra mot högt blodtryck och kalium som är bra för att motverka stress, samt magnesium som är bra mot huvudvärk. Banan har även visat sig bra vid mag- och tarmsår.

Cantaloupmelon har ett högt värde av vitamin C, antioxidanter och betakaroten. Betakaroten ger dig en jämnare bränna av solen och är bra för hud, hår och naglar.

Kiwi - Kalium, magnesium och C vitamin. Innehåller faktiskt mer C vitamin än apelsiner!

Text: Josefine Stigbring Bild: Josefine Stigbring


Skönhetsideal? - Nej tack! Sara är 15 år. Ständigt nås hon av medievågor kring ”hur hon ska se ut” och ”vad som är vackert”. Varje dag växer en ångest inom henne för att hon inte lever upp till dessa krav. I sin klass märker hon tydligt av hur viktigt det är att passa in och se ut på ett visst sätt. I kompisgänget sker en ständig jämförelse som bidrar till den press hon känner hos sig själv. Sara är inte ensam om att må dåligt över skönhetsidealen vi har idag. Skönhetsideal skapar fruktansvärda konsekvenser för mängder av unga flickor varje dag och borde inte finnas i ett välmående samhälle! Skönhetsideal har funnits i alla tider. Från mullig till trådsmal, från likblek till extremsolbränna, från Marilyns fylliga kropp till Twiggys magra. Men aldrig har det haft så stora konsekvenser som idag. Ingen kan väl ha undgått hur det är man ”ska se ut” i dagens samhälle. 2000-talet fram till dagens skönhetsideal är en jakt på det ”naturliga” och ett försök till att föreviga ungdomen. Man ska vara slank men vältränad med muskler, stora ögon, rak näsa, onaturligt långa ögonfransar (självklart på ett naturligt vis) och man ska se ut som 20 år trots att man är i 40-års ålder. Enligt de skönhetsideal som råder idag så har det tydligen aldrig funnits så många fula som nu.. Sara tillhör den målgrupp som är mest utsatt. En ålder i livet då man söker efter sin identitet, vilket i sin tur gör en extra påverkningsbar. Den största orsaken till dagens skönhetsideal är median. Här ser vi, hör vi och läser vi dagligen om hur man ska se ut. I varenda tjejtidning finns det tips om hur du kan få en bättre rumpa eller lyckas gå ner i vikt och skvaller på tv kring vem som blivit smalast eller vem som klär sig bäst osv. Det tar helt enkelt inte slut. Median påverkar oss på ett sätt som vi knappt märker av.

Men varför är då skönhetsideal så farligt som det faktiskt är? Den målgruppen media och reklamer söker sig till är som sagt unga människor, oftast tjejer, som fortfarande söker efter sin identitet. Men sökandet kan leda till allvarliga hälsoproblem, såväl fysiska och psykiska. Ungdomar får komplex, ätstörningar och blir väldigt fixerade vid sina utseenden. Man blir självkritisk och börjar se på saker på ett annat sätt mot vad dem egentligen är. En ung tjej som lider av ätstörningar kan bli riktigt sjuk efter ett tag och kanske inte ens helt återställas efter sin sjukdom. En av anledningarna till att människor får ätstörningar tror jag också beror på en brist på information om sjukdomen. Det enda man hör av ätstörningar är lite löst prat och farorna kring att vara underviktig liksom glöms bort. Ätstörningar är inte det enda resultat av de förvrängda bilderna media ger ut. I Sverige utförs kring 25 000 Skönhetsoperationer varje år och kostar staten enorma summor pengar. Visserligen kan man själv betala för plastikoperationer utöver vad den offentliga sjukvården erbjuder, men kostnaderna för komplikationer, sjukskrivning och mediciner bekostas ändå ofta av skattebetalarna. Detta är oacceptabelt och kräver skärpt lagstiftning. Men, ekonomin är ändå inte det allra viktigaste. Bakom varje svår komplikation efter denna kirurgi finns en tragik och inte så sällan ett livslångt lidande som sprids till anhöriga och familj. En grupp forskare i Danmark har specialiserat sig på studier kring bröstimplantat och deras forskning visar att var femte bröstförstoring leder till komplikationer. Ett stort problem och fara med dagens skönhetsideal är just att de är förvrängda och skenbara. Det är detta som skapas när modeindustrin använder retuschering som säljgrepp. Skönhetsidealen har


blivit till en form av hjärntvätt eftersom ingen någonsin kan nå upp till hur modellerna ser ut. Deras utseende finns ju inte i verkligheten.
 Modeindustrin sätt att sälja sina produkter har bidragit till att få barn att känna att det är något fel med deras utseende. Det är över huvud taget inte okej att få barn tror att de inte skulle vara tillräckligt bra som de är! Idag upplever unga tjejer mer än någonsin ett tryck att leva upp till något som uppfattas som det fysiskt perfekta och som ständigt återspeglas i samhället runt omkring oss. Enligt Doves senaste globala undersökningar om attityder hos flickor i åldrarna 1017, har 60 procent av alla flickor någon gång valt att inte delta i någon aktivitet därför att de trodde att de inte såg tillräckligt bra ut. Men mer chockerande är det faktum att 15 procent valde att inte gå till skolan och 12 procent undvek att gå till läkaren på grund av deras uppfattning kring sitt utseende. Det är dags för skönhetsidealen att tas på allvar och klassas som det allvarliga samhällsproblem det faktiskt är!

Men visst kan man vända på frågan och istället undra varför det egentligen klagas så mycket på rådande skönhetsideal? Ofta är kvinnan smal och vältränad, mannen är muskulös med lite underhudsfett. Livsstilen involverar ofta träning och en strikt men nyttig diet. Ofta är det relativt sunda ideal. Träning har dessutom många positiva effekter på långsiktig fysisk och mental hälsa. Men till detta bör man tillägga att den träningshets som finns idag i det allra flesta fall inte är nyttig för oss. Och stress, ångest och mobbning är aldrig hälsosamt! Så slutligen, vill vi leva i ett samhälle där människor aldrig anser sig se tillräckligt bra ut och där deras utseende håller dem tillbaka från att förverkliga sin fulla potential i livet. Ett samhälle där individualiteten kränks och som föder allvarliga hälsoproblem hos unga tjejer som Sara. Skönhetsideal är osunt och borde inte finnas i ett välmående samhälle! Säg nej till skönhetsideal för en bättre framtid!

Skribent: Felicia Hjalmarsson


Beauté  

En tidning av Patricia Edsjö i samarbete med elever från Sa12. Om skönhet och hälsa.

Beauté  

En tidning av Patricia Edsjö i samarbete med elever från Sa12. Om skönhet och hälsa.

Advertisement