Page 1

Rocío Bueno - 6è A

* Què és un volcà? Un volcà és una estructura geològica per la qual emergeix magma (roca fosa) i gasos de l'interior d'un planeta. L'ascens succeeix generalment en episodis d'activitat violenta denominats erupcions. En acumular-se el material que sorgeix de l'interior es forma una estructura cònica en la superfície que pot formar elevacions des d'unes centenes de metres fins a uns quants quilòmetres.

* Les parts d'un volcà Un volcà consta de les següents parts: • Cambra magmàtica: és el magatzem intern on s'acumula la matèria sotmesa a gran temperatura. •

Xemeneia o conducte de sortida: és la fractura a través de la qual surt el magma a l'exterior.

Con volcànic: és l'elevació del terreny formada pels materials emesos pel volcà.

Cràter: és una petita depressió situada al vèrtex del con volcànic

* Quins materials treu? Els Productes Volcànics •

Productes gasosos: El magma és ric en gasos, perquè està sotmès a grans pressions. Hi ha gasos combustibles o inflamables i gasos incombustibles.


Productes líquids: reben el nom de lava, que és el magma alliberat de gasos.

Productes sòlids: són fragments de lava que se solidifiquen : - Les bombes volcàniques són de gran tamany, amb un diàmetre entre 5 cm i 5 m.

- El lapil·li té el tamany de les graves, un diàmetre entre 2 i 5 mm. Les gredes són pedretes petites de dimensions més igualades.

- Els cendres volcànics són molt polsoses, el seu diàmetre és més petit de 2mm. Són trossos minúsculs de lava solidificada.

* Zones volcàniques • Zona circumpacífica: Aquesta estreta franja envolta el Pacífic. També se la denomina el cercle de foc, ja que es troben la major part dels volcans actius coneguts. • Zona mediterrània-transasiàtica: Correspon a tot el sistema alpí, des de la Península Ibèrica i el Nord d'Àfrica fins el Pàmir, on aquesta zona es fa més ampla i inclou Birmània, les Índies Holandeses i arriba fins a la zona circumpacífica. • La Cresta mediana de l'Atlàntic: Des de les Spitzberg a l'Atlàntic, serralada submarina agitada per sismes menys intensos que els de les dues zones anteriors.

* Tipus de volcans Vulcanià: El nom ve de les erupcions del volcà Vulcà. Solen ser explosives i formen núvols foscos de cendra. La lava és més pastosa i viscosa i entre erupció i erupció s'encrosta ràpidament i tapona la xemeneia. L'erupció és molt violenta i la lava es polvoritza en cendres o bé en forma de pedra tosca. També es produeix una columna de gasos.


Hawaià: Normalment volcans fissurals, en els quals la lava sol ser poc densa. Típic dels volcans de Hawai. L'erupció és contínua i el cràter és un llac de lava que gairebé mai no es buida.

Peleà: La lava és molt viscosa. La lava, molt pressionada dintre de la xemeneia, s'obre pas pels costats i baixa vessant avall.

Estrombolià: La lava té una proporció més elevada de sílice i per tant és menys fluida. Tot és constant i quan la lava surt al exterior fa explosions també continues i rícmiques.

No ens hem d'oblidar de l'existència de volcans submarins, els quals tenen el cràter recobert de corals.

* Volcans famosos • Kilimanjaro: Muntanya de Tanzània, situada a la regió fronterera amb Kenya, constituïda per un gran volcà apagat amb un cràter de 2 km. de diàmetre, d'on sobresurten la punta rocallosa del Mawensi ( 5.355 m. d'altitud ) i el cim nevat del Kibo ( 5.916 m. d'altitud ), que és el cim més alt d'Àfrica. • Krakatoa: Illa volcànica de la Indonèsia, situada en el estret de la Sonda, entre les illes de Sumatra i Java. Va ser destruïda parcialment en 1.883 per l'erupció del seu volcà Perbuatan.

Els volcans  

Treball fet pels alumnes de 6è A de l'Escola Napoleó Soliva

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you