Page 1

Najnovije vijesti iz Ogulina i okolnih opæina pratite na našem portalu

www.ogulin-info.com

BROJ 10, GODINA I. STUDENI 2009. BESPLATNO Naklada 5000 komada www.ogulin-info.com

Šego pomoæu UNDP-a osigurao dodatna dva milijuna kuna za projekt vodovoda Plaški

(str. 2)

Položen kamen temeljac za zgradu POS-a, cijena kvadrata 769,32 €

(str. 9) Male biciklijade održane u Josipdolu i Tounju

(str. 25)

(str. 11)

(str. 6)

Obrtnièka i tehnièka škola Ogulin Državni tajnik SDSS-a službeno obilježila 124 godine postojanja posjetio Grad Ogulin

INTERVJU: Marinko Herman, naèelnik PP Ogulin (str 16)

Radnici PM Lignuma dali otkaze i tuže Miljavca zbog neisplaæenih plaæa! (str. 9)


2

RIJEČ UREDNIKA Poštovani čitateljice i dragi nam čitatelji! Pred Vama se nalazi još jedan broj naših «novinica»,koje su ovaj put više nego bogate ozbiljnim temama i raznim informacijama.

10,

STUDENI 2009.

Kamen temeljac položen, u zgradi POS-a cijena kvadrata 769,32 €

OGULIN-INFO PRESS

broj

Naš Ogulin vrvio je zbivanjima, obilježeni su mnogi bitni dani i obljetnice, održani koncerti i humanitarne akcije. Stoga, u ovom broju svatko može pronaći nešto za sebe, od najmanjih do najvećih. Uživajte u čitanju! Do slijedećeg broja, pozdrav! Kamen temeljac za izgradnju stambeno – poslovne građevine iz projekta POS-a svečano je položen dana 28. listopada. Zgrada, čiji je rok završetka jedna godina, gradi se u ulici Ivane Brlić Mažuranić, pokraj HEP-ove zgrade.

Mihaela

IMPRESSUM NOVINA: Glavni urednik: Mihaela Milanović Poljak, dipl. novinar e-mail: mihaela@ogulin-info.com Izvršni urednik: Neven Rajak e-mail: neven@ogulin-info.com Grafički urednik: Igor Šumonja e-mail: igor.sumonja@ogulin-info.com UREDNIŠTVO Helena Vlahović Sabina Magličić Zdravko Borić Mićo Zatezalo Neven Vujnović Ana Magdić Matija Palalić REDAKCIJA: Otok Oštarijski 29, Ogulin e-mail: redakcija@ogulin-info.com Tel: 098/182-1528, 095/856-3038 Marketing i oglašavanje: e-mail: marketing@ogulin-info.com Tel: 095/551 24 54 IZDAVAČ: Info GRUPA d.o.o. Tiskara Zagreb d.o.o. Radnička cesta 210 10000 Zagreb

IMATE VIJEST, ČLANAK ILI FOTOGRAFIJU? ŠALJITE NA e-mail: redakcija@ogulin-info.com

U Gradskoj vijećnici Grada Ogulina svečano je održano potpisivanje dokumenata, kojemu su pored gradonačelnika Nikole Magdića, njegovih zamjenika i Gradskih vijećnika, prisustvovali i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) mr. sc. Grga Ivezić, predsjednik uprave poduzeća Radnik iz Križevaca koje je izvođač radova Mirko Habijanac, predstavnik projektanta poduzeća Studio Morphosis Bojan Livaković, predstavnik poduzeća za nadzor Gin – Company Nenad Šužberić i ostali gosti. Potpisan je Ugovor o međusobnim pravima i obvezama u pogledu izgradnje stambeno – poslovne građevine iz Programa društveno poticane stanogradnje Vlade Republike Hrvatske (POS) u Gradu Ogulinu, te uz Ugovor potpisana je Povelja za kamen temeljac koja je poslije i položena u temelje zgrade. Zgrada će po dovršetku radova imati osamnaest stanova površine 50 do 70 kvadratnih metara i jedan poslovni prostor. Neto prodajna cijena kvadratnog metra trebala bi iznositi 769,32 €, što je i više nego povoljna cijena, s obzirom na trenutno stanje na tržištu.


broj

10,

STUDENI 2009.

OGULIN-INFO PRESS

3

Brojne aktivnosti Društva „Naša djeca“ povodom dječjeg tjedna U sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna, dana 06. listopada, djeca Dječjeg vrtića “Bistrac” Ogulin, Prve osnovne škole Ogulin i Osnovne škole Josipdol s područnim školama Oštarije i Tounj, oslikavala su kolnik i pločnik u centru grada. Ovo je već tradicionalna akcija Društva „Naša djeca“ Ogulin u sklopu Dječjeg tjedna koji se održava svake godine, prvi tjedan u mjesecu listopadu s motivom “Ljubav djeci prije svega” i “Odrasli, slušajte nas!” Nakon zabavnog crtanja izaslanstvo Društva „Naša Djeca“, na čelu sa predsjednicom Ljiljanom Kaurić posjetilo je odjel pedijatrije u Općoj bolnici Ogulin, gdje ih je dočekala doktorica Marija Boban Vujnović, te im pokazala dječji odjel. Djecu su gosti obradovali malim poklonima, slatkišima i bojicama. Gradonačelnik Grada Ogulina Nikola Magdić, sa svojim zamjenicima Tonom Radočajem i Vladimirom Kubelkom, ugostio je 07. listopada također u sklopu Dječjeg tjedna, članove DND-a Ogulin. Nakon uvodnog govora gradonačelnik je, između ostalog, napomenuo kako je Grad uvijek spreman pomoći u svim aktivnostima u kojima sudjeluju djeca i ustanove za odgoj i obrazovanje. Ovaj tjedan obilježava se pod motom “Ljubav djeci prije svega” ali je i onaj dio slogana, po njemu najvažniji za one koji vode Grad, a to je poruka djece “Odrasli, slušajte nas!” Ljiljana Kaurić, predsjednica Društva “Naša djeca”, zahvalila se gradonačelniku na prijemu i rekla kako “Naša djeca” slave 23. rođendan, te ga izvijestila o svim aktivnostima koje se provode u sklopu Dječjeg tjedna i Međunarodnog tjedna djeteta. Najavljeno je i osnivanje gradskog Dječjeg Vijeća, kako bi djeca svojim prijedlozima mogla apelirati gradu i ukazani na ono što oni misle da je potrebno uraditi.  Predstavnici djece osnovnih i srednjih škola, te razne skupine Društva “Naša djeca” obratili su se gradonačelniku i upoznali ga sa svojim aktivnostima i aktivnostima škola iz kojih dolaze. Na kraju je gradonačelnik dobio i prigodan poklon - knjigu pisanih poruka svome gradu i gradonačelniku od Dječjeg vrtića “Bistrac” i ogulinskih osnovnih škola.

Preko stotinu djece sudjelovalo na bicikličokoromobilijadi Društvo Naša djeca Ogulin organiziralo je u subotu 10. listopada i tradicionalnu „Bicikličokoromobilijadu“. Kao i svake godine, ova zanimljiva manifestacija u kojoj se djeca uzrasta od dječjeg vrtića pa sve do osmih razreda osnovne škole   natječu u vožnji   na biciklu, rolama,  i romobilu, te pokušavaju preći određenu stazu s preprekama što vještije i brže,   privukla je mnoštvo mališana i njihovih roditelja. Oni najbolji u svojoj kategoriji osvajaju diplomu i slatku nagradučokoladu. Natjecanje je trajalo oko dva sata, a male bicikliste i rolere bodrili  su ne samo brojni vršnjaci i prijatelji, već i veliki broj njihovih roditelja, djedova i baka.  Dječji tjedan završio je već legendarnim „Partyjem za ekipu“, na kojem su klinci uživali u disko večeri i druženju sa svojim vršnjacima.

„ARCITEC IVŠIÆ“ d.o.o.

Arhitektonski projektni ured

Od sada poslujemo na novoj adresi: Gajeva 6, 47300 Ogulin (u poslovnoj zgradi T.P. Ogulin ) ulaz iza Erste banke prvi kat

15 godina tradicije

Tel.: 047/531-527 Mob.: 095 905 72 58

Uredovno vrijeme: svakog dana od 8-16 sati


4

OGULIN-INFO PRESS

broj

10,

STUDENI 2009.

Održana Županijska skupština Karlovačke županije „Da još jedan dožupan neće biti veliki financijski udarac, složio se i župan Ivan Vučić, kazavši da se o bujanju administracije i sličnom govori samo kad se nije na vlasti.“ Dana 28. listopada u Karlovcu je održana 4. Sjednica Županijske skupštine. U opsežni dnevni red od 11 točaka, dodana je i dopunska točka o izmjeni Statuta, a vezano za dopunske izbore za zamjenika župana , zamjenike gradonačelnika i načelnika općina u kojima manjine prelaze 15%, odnosno u Županiji 5%  stanovnika. Na početku sjednice, u vrijeme trajanja aktualnog sata, pažnju vijećnika najviše je privukla tema prijevoza učenika i plaćanja voznih karata. Naime, za mjesec  rujan, a sada je već i listopad na izmaku, roditelji nisu dobili povrat novca. Odgovor je dao pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu, sport i informiranje Željko Šančić i vijećnike obavijestio da će naknade za rujan biti isplaćene zajedno sa mjesecom studenim, a za listopad u prosincu. Od nove godine, plaćanje će ići redovno. Vijećnik Mićo Zatezalo iz Ogulina pitao je hoće li županija nastaviti sa 50% -tnom isplatom sadnog materijala  za sadnju trajnih nasada i  neriješeno pitanje zemljišnih knjiga u općinama i gradovima Županije koje su van snage, a u vezi kapitalnih ulaganja u poljoprivredi, gdje je potrebno rješenje o gradnji. Odgovorio mu je pročelnik odjela Kobasić-poticaji u idućoj godini ostaju kao i dosad, a za dio pitanja o zemljišnim knjigama odgovorio je župan Ivan Vučić i vijećnike obavijestio kako je upoznat sa stanjem zemljišnih knjiga i da će županija učiniti sve da se zemljišne knjige dovedu u funkciji, ali da o tom problemu posljednju riječ ima  Ministarstvo pravosuđa, a

županija je spremna i financijski pomoći da se ovaj problem riješi. U prvoj točki dnevnog reda, o izmjeni Statuta Županije karlovačke zaiskrilo je između vijećnika SDSS-a Miće Zatezala i vijećnice HNS-a Mirjane Bašić. Bašićeva je ustvrdila da dopunskih izbora za zamjenika župana i zamjenike gradonačelnika i načelnike općina ne treba, da su Srbi svoje izborno pravo konzumirali i da su dopunski izbori nepotreban trošak. Odgovorio je Zatezalo, da ako Hrvatsku nisu na koljena bacili „majstori“ koji su izvršili privatizaciju, neće ni izbor zamjenika za rečene dužnosti. Da još jedan dožupan neće biti veliki financijski udarac, složio se i župan Ivan Vučić, kazavši da se o bujanju administracije i sličnom govori samo kad se nije na vlasti. Naglasio je i da bi popise birača, prema kojima se i ostvaruje pravo na predstavnika nacionalne manjine, trebalo ažurirati. Ova rasprava se otegla i oduzela dragocjeno vrijeme važnijim temama, o Planu navodnjavanja i Strategiji održivog korištenja energije u Karlovačkoj županiji. Najzanimljivije za ogulinski kraj je informacija da će ići pilot-projekt navodnjavanja oko jezera Sabljaci, na površini od oko 50 ha, te na području Plaškog. U nastavku sjednice, od ogulinskih vijećnika javio se dr. Branko Božić u raspravi o poslovanju zdravstvenih ustanova  na području Karlovačke županije. Zbog poodmaklog vremena, već je prošlo 14 h, vijećnici su izglasali ostatak dnevnog reda bez veće rasprave. (nr)

Radnici PM Lignuma dali otkaze i tuže Miljavca zbog neisplaćenih plaća! Opća gospodarska kriza pogodila je i tvrku PM Lignum u vlasništvu umirovljenog generala Pavla Miljavca. Nekolicina radnika dala je otkaze zbog neisplate plaća, te su podigli tužbu protiv Miljavca Nekolicina radnika tvrtke PM Lignum, u vlasništvu umirovljenog generala Pavla Miljavca, nakon što su zbog neisplaćenih plaća dali otkaz, odlučili su se na tužbu kako bi dobili svoje plaće! Jedan od bivših radnika PM Lignuma, koji je za sada želio ostati anoniman, rekao nam je kako su Miljavca prijavili Državnom inspektoratu, radi dokazivanja neisplate plaća za mjesece travanj, svibanj, lipanj i kolovoz 2009. godine, što je inspektorat i potvrdio nakon provedbe inspekcijskog nadzora i uvida u relevantno-pravnu i drugu dokumentaciju, što potvrđuje i dokument koji su radnici dobili od inspektorata. Protiv Miljavca je pokrenut optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Dugoj Resi, dok njegovu izjavu, za sada, nismo uspjeli dobiti. Radnici su prijavu odlučili podnijeti odmah, jer prema Zakonu o radu ovakva novčana potraživanja zastarijevaju nakon tri godine. Radnici samo, kako kažu, žele ono što im pripada, odnosno ono što su pošteno zaradili, a na tužbu su se odlučili jer nemaju drugog izbora ni načina da dođu do svojih plaća.


broj

10,

STUDENI 2009.

OGULIN-INFO PRESS

5

Udruga slijepih Ogulin obilježila dan bijelog štapa Prigodnim domjenkom i okupljanjem članova u svojim prostorijama, udruga slijepih Ogulin obilježila je 14. listopada „Dan bijelog štapa“. Predsjednik udruge prof. Ivan Jurjević pozdravio je sve nazočne članove i goste među kojima su bili nazočni zamjenik gradonačelnika Vladimir Kubelka i defektologinja Prve osnovne škole Ogulin Bernarda Veršec. Predsjednik Jurjević je naglasio kako je „Dan bijelo g štapa“ Ove godine poseban i zbog činjenice da se obilježava 200-ta godišnjica rođenja Louisa Brailla koji je izmislio pismo za slijepe – brajicu. Ovom prigodom, najmlađi član Udruge i učenik Prve osnovne škole Ogulin Tomislav Kurelac, pročitao je ulomak iz Biblije pisan na brajici. Naime udruga je pomogla Tomislavu koji ne vidi, da se opismeni i nauči braillevo pismo, te mu je time otvoren novi prozor u svijet. Tomislav, koji je inače odličan učenik, vrlo brzo je savladao brajicu. Tajnica udruge Zvjezdana Jurjević prisutne je upoznala sa Danom bijelog štaba, objasnivši kako je Bijeli štap

prometni zaštitni znak slijepih u prometu i pomagalo slijepih koje im omogućava samostalno kretanje na poznatom terenu. Bijeli štap simbol je njihove nezavisnosti i samostalnosti, a kao zaštitni znak slijepih osoba koristi još od 15. 10. 1930.godine, na inicijativu francuske novinarke Guilly d’Herbmont, a rezolucijom UN br. 3 koju je donijela Skupština svjetskog saveza slijepih 1992. godine odlučeno je da se 15.listopada proglasi svjetskim Danom bijelog štapa. Hrvatski savez slijepih kao krovna udruga i 27 temeljnih udruga tog dana organizira široki spektar aktivnosti, kroz kulturne, sportske i edukativne manifestacije sa svrhom razbijanja predrasuda o sljepoći. Zbog ne donošenja Zakona o doplatku na tešku invalidnost, Hrvatski savez slijepih planirao je ove godine Dan bijelog štapa obilježiti štrajkom glađu članova udruga slijepih, koji je ipak odgođen, jer je državna tajnica u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Dorica Nikolić dala konkretno obećanje

na 17. Sjednici izvršnog odbora Hrvatskog saveza slijepih (održanoj 09.10.2009.) da će Ministarstvo do kraja godine izraditi Nacrt novog Zakona, te ga do 30.06.2010. godine usvojiti uz predviđenu saborsku proceduru. Naime, prema sadašnjem Zakonu o doplatku za tešku invalidnost, odnosno doplatka za tuđu njegu, ovaj doplatak u Hrvatskoj je među najnižima u Europi i iznosi samo 350 do 500 kuna. Ivan Jurjević napomenu je kako je zadovoljan dosadašnjom suradnjom i podrškom Grada Ogulina, koji udruzi, osim redovne uplate predviđene proračunom, financijski pomogne i prilikom organiziranja raznih izleta i drugih aktivnosti. Jurjević se također zahvalio i susjednim Općinama, te svima ostalima koji na ovaj ili onaj način pomažu udruzi slijepih. Nazočnima se obratio i zamjenik gradonačelnika Vladimir Kubelka, istaknuvši važnost pomaganja slijepima, te je obećao da će se potruditi da Grad još više financijski pomogne Udruzi slijepih Ogulina.

Završen most preko Rudnice u Ožanićima TOUNJ - Radovi na izgradnji mosta preko Rudnice u Ožanićima koji već neko vrijeme izvode mještani Kamenice u Općini Tounj, privedeni su kraju . Kako je prikupljen sav potrebni materijal 21.08.2009. počela je izgradnja mosta. Tada su napravljene „babke“, odnosno nosači za most na koje su navučene šinje preko kojih su proteklog vikenda postavljene gredice i ograda za prijelaz pješaka preko mosta. Most je dug 12 metara i širok 1,6 matra. Služit će za prijelaz Rudnice jer se na drugoj strani planira napraviti nadstrešnica gdje bi se mještani mogli okupiti, zabaviti i provesti vikende i obljetnice u, kako kažu, najljepšem dijelu njihovog mjesta. Most je i prije tu postojao, ali kada se srušio u drugom svjetskom ratu most na Tounjčici u Ožanićima ovaj mostić je izgubio važnost, kažu mještani. Most se nalazio na glavnoj prometnici koja je išla od Tounja preko Capana, Ožanića prema Tržiću i Slunju. Organizacijski odbor za izgradnju mosta na čelu sa Tomislavom Fumićem zahvaljuje svim sponzorima koji su učestvovali sa raznim materijalom na izgradnji mosta. Mještani iz cijelog naselja Kamenice svojim su radom doprinijeli da se sav materijal ugradi i da se stvori ovo atraktivno mjesto koje će služiti i budućim generacijama.


6

OGULIN-INFO PRESS

broj

10,

STUDENI 2009.

Državni tajnik SDSS-a službeno posjetio Grad Ogulin „Državni tajnik Stanko Janjić i predstavnik Ureda potpredsjednika Vlade Marko Popović službeno su posjetili Grad Ogulin, nakon čega su zajedno sa delegacijom Grada obišli i Drežnicu“ U četvrtak 29. listopada na inicijativu GO SDSS-a Ogulin, u službenom posjetu Ogulinu bili su državni Tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja Stanko Janić i predstavnik Ureda potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca, Marko Popović. Protokol posjeta Ogulinu započeo je sastankom kod gradonačelnika Ogulina Nikole Magdića, uz prisustvo zamjenika gradonačelnika Tone Radočaja i direktora Vodovoda i kanalizacije Zdravka Paušića, te predstavnika Gradske organizacije SDSS-a Ogulin Nade Zatezalo, Nevena Vujnovića i Siniše Ljubojevića. Težište sastanka bio je razgovor o rješavanju problema opskrbe pitkom vodom Donjih i Gornjih Dubrava, Ponikava, Popovog Sela, Trošmarije, Musulinskog Potoka i Jasenka, te vrlo loše stanje vodovoda na području Drežnice. Na sastanku je dogovoreno da će se suradnjom Grada Ogulina sa resornim ministarstvima, etapno rješavati vodoopskrba navedenih naselja, kao i kandidiranje projekata prema predpristupnim fondovima EU. Koalicijskim sporazumom HDZ-SDSS osiguravaju se dodatna sredstva za potrebe lokalnih samouprava sa manjinskim stanovništvom. Ministarstvo regionalnog razvoja predvidjet će ta sredstva i za sljedeću godinu prema prioritetima koje će predstavnici lokalnog SDSS-a prezentirati Gradu Ogulinu. -Razlog posjeta državnog tajnika iz SDSS-a je aktivno sudjelovanje lokalnog SDSS-a u razvoju Grada Ogulina. Sastanak je bio konstruktivan jer su se dogovorile konkretne stvari, a to je samo početak koordinacija državnih dužnosnika SDSS-a i Grada Ogulina. Ovaj sastanak je imao težište na vodoopskrbi jer je pitka voda osnovni preduvjet opstanka i razvoja nekog područja – izjavio je Ljubojević za Ogulin-info Nakon sastanka sa gradonačelnikom, gosti i sudionici sastanka, zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Tonom

Radočajem, uputili su se u Drežnicu. U razgovoru delegacije sa Vijećem mjesnog odbora, Đorđe Tomić je državnom tajniku, zamjeniku gradonačelnika i rukovodstvu GO SDSS-a objasnio osnovne probleme u Drežnici. Govorilo se o neadekvatnoj vodoopskrbnoj mreži, zemljišnim knjigama, te drugim problemima. -Svjesni velike problematike Drežnice SDSS će svojim aktivnostima nastojati omogućiti što brže rješavanje gorućih pitanja Drežnice. Uz neadekvatnu vodoopskrbnu mrežu, pitanje zemljišnih knjiga onemogućava realizaciju bitnih projekata u razvoju Drežnice. S problematikom zemljišnih knjiga upoznat je potpredsjednik Vlade dr. Slobodan Uzelac. SDSS očekuje rješavanje zemljišnih knjiga Drežnice još u ovoj godini, a više informacija dobit ćemo do posjete Slobodana Uzelca Gradu Ogulinu. Inicijativu za posjet potpredsjednika Vlade započeli smo ovih dana, te očekujemo njegov skori dolazak – rekao je Siniša LJubojević.


broj

10,

STUDENI 2009.

OGULIN-INFO PRESS

7

U Josipdolu održana treća sjednica Općinskog vijeća, proračun Općine smanjen za 6,5% U utorak 13. listopada, pod predsjedanjem Zdravka Jandrlića, održana je treća po redu sjednica Općinskog vijeća Općine Josipdol. Sjednica je započela zanimljivim aktualnim satom, a prvi je pitanja postavio vijećnik Anton Božičević, kojeg je zanimalo da li je moguće povećati iznos kojim Općina sufinancira školsku kuhinju za učenike, budući da se pokazalo kako je jedan obrok učenicima nedovoljan zbog relativno dugog boravka u školi. Božičevića je zanimalo i u čijem je vlasništvu, školskom ili općinskom, informatički kabinet u OŠ Oštarije, odnosno oprema i računala u njemu i tko plaća njegovo održavanje, budući da su neka računala u kvaru, a uskoro im ističe garancija. Načelnik Zlatko Mihaljević u vezi sufinanciranja školske kuhinje odgovorio je kako Općina Josipdol kuhinju sufinancira u skladu sa zahtjevima škola, napomenuvši kako je od škole zatražen popis djece čiji su roditelji slabijeg imovinskog stanja, te su za njih osigurana dodatna sredstva u proračunu. Informatički kabinet je trenutno u vlasništvu Općine jer je tako u ugovoru, budući da je kabinet opremljen zahvaljujući pomoći Ministarstva znanosti obrazovanja i športa, a po isteku ugovora s Ministarstvom, Općina će opremu donirati školi. Načelnik je napomenuo da se obavezno mora provjeriti stanje svih računala dok su pod garancijom i svako neispravno računalo poslati na servis. Dubravko Galić postavio je prvo pitanje da li je Carevo Polje ušlo u projekt obnove i rekonstrukcije nerazvrstanih cesta, te što sve taj projekt uključuje. Drugo pitanje Galić je postavio oko novog kamiona za komunalni otpad. Zanimalo ga je što su stanovnici općine dobili kupnjom tog kamiona. Načelnik je odgovorio da projekt obnove i rekonstrukcije uključuje oko 11 kilometara nerazvrstanih cesta, te da nije predviđeno Carevo Polje jer projekt ne uključuje popravak cesta. Na pitanje o novom kamionu za odvoz komunalnog otpada načelnik Mihaljević je odgovorio da su građani dobili bolju uslugo, te je objasnio kako je ovaj projekt bio neophodan jer je ugovor sa komunalcem Vrbovsko, koji je prije vršio odvoz smeća, istekao. Uvjet za produženje ugovora bio je 100% povećanje cijena, što za Općinu nije isplativo. Vijećnika Ivicu Vidoša zanimalo je kako napreduje realizacija otkupa zemljišta za igralište u Modrušu, na što je načelnik odgovorio da je već sve dogovoreno i kroz nekoliko dana će biti riješeno. Renata Kesner pitala je zašto se odustalo od izrade projektne dokumentacije za dvoranu OŠ Oštarije. Načelnik je rekao kako se od projekta izgradnje dvorane ne odustaje, već je isti odgođen zbog gospodarske krize u zemlji, budući da izgradnju dvorane trebaju financirati resorna ministarstva, a projekt je vrijedan oko 10 milijuna kuna. Kesner je pitala i zbog čega je radno vrijeme ugostiteljski objekata za blagdan Velike Gospe skraćeno i ima li to veze sa njenim ulaskom u Općinsko vijeće. Načelnik je odgovorio da je radno vrijeme određeno u dogovoru s načelnikom PP Ogulin i nema

nikakve veze s tim što je ona u vijeću. Damira Bokulića zanimalo je zašto svi građani nisu dobili kontejnere za smeće i što je s kontejnerima za pilane i veće proizvođače smeća. Bokulić je također pitao da li se materijali za sjednice mogu vijećnicima dostaviti ranije, jer ih ne stigne proučiti. Načelnik je odgovorio da ne zna točno tko je dobio a tko nije dobio kante i kontejnere, no svakako će kontejnere dobiti svi građani, uključujući i njegovu pilanu, ali budući da Općina ne zbrinjava industrijski otpad pilane i veći proizvođači smeća dobit će samo kontejnere za komunalni otpad. Bokulić je na kraju rekao kako je krivo koncipirao pitanje, te kako se ono odnosilo samo na njegovu pilanu, jer je kod kuće dobio kantu za otpad. Vezano za materijale za sjednice, načelnik je odgovorio da je prema Poslovniku materijale obavezno dostaviti 5 dana prije sjednice, te da oni uvijek stignu na vrijeme. Josipa Duića zanimalo je da li postoji mogućnost postavljanje rampe na ulaz na igralište u Oštarijama, jer na isto dolaze razni privatni automobili i manji kamioni što sprječava korištenje istog, kao i izlazak vatrogasaca. Općina ne može postaviti rampu na igralište dok se ne riješi vlasništvo zemlje sa Trgovačkim poduzećem Ogulin, sa kojim Općina vodi sudski spor – objasnio je načelnik Zlatko Mihaljević U nastavku sjednice pročelnik Milan Rendulić ukratko je izvijestio vijećnike o proračunu Općine, te je prihvaćen prijedlog izmjene i dopune proračuna Općine Josipdol. Novi proračun je smanjen za 6,5 posto, odnosno sada iznosi 11 milijuna kuna, a zbog toga su smanjene i neke stavke u rashodima, koji su sada 8 posto manji.. Prihvaćena je Odluka o osnivanju radnih tijela Općinskog vijeća. Prihvaćene su i Odluka o ustroju Jedinstvenog upravnog odjela općine Josipdol, Odluka o mjerama za korištenje poljoprivrednog zemljišta, Odluka o prihvaćenom Izvješća o obavljenom uvidu u proračun i financijske izvještaje općine Josipdol za 2008. godinu, te Odluka o imenovanju članova radnih tijela Općinskog vijeća.


8

OGULIN-INFO PRESS

broj

10,

STUDENI 2009.

SABORSKO - VIJESTI

Povodom Dana neovisnosti Općina Saborsko mještanima poklonila novi reflektor Ove godine u Općini Saborsko Dan neovisnosti Republike Hrvatske nije proslavljen na tradicionalan način, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Umjesto toga kupljen je, od strane Općine Saborsko, novi reflektor koji je postavljen na mjesto kod velikog križa na brdu Alan, koji je nedavno razbijen i uništen. - Smatramo da ovakva gesta će biti na ponos svima nama a pogotovo poginulim braniteljima, kojima je glavni križ na brdu Alan i podignut u čast. Općina Saborsko ovim putem čestita Dan neovisnosti Republike Hrvatske svim svojim stanovnicima – riječi su načelnice Đurđice Špehar.

Saborčani na osmom Biskupijskom susretu Supružnika i roditelja u Gospiću Supružnici iz župe Saborsko i ove godine prisustvovali su susretu supružnika i roditelja u Gospičko Senjskoj biskupiji. Ovo je već osma godina za redom kako se na nivou Biskupije (svih pet dekanata) organizira susret. Ovaj događaj je već postao i tradicionalan. Susret vodi i organizira Mons. Tomislav Šporčić, v.r povjerenik za pastvu obitelji, a domaćin susreta bio je Gospićki dekan Antun Luketić. Susret je počeo okupljanjem u gospićkoj katedrali Marijina navještenja, nakon molitve u katedrali sudionici susreta preselili su se u dvoranu Pučkog otvorenog učilišta, gdje ih je pozdravio organizator. Predavanje je održao Preč. dr. Božo Radoš, duhovnik u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu. Tema predavanja bila je «Obitelj i duhovni poziv» , a na predavanju je bilo pred 60-tak sudionika. Preč. Radoš je na temelju svog desetljetnog iskustva duhovnika koji je ove godine primio 57 novih kandidata, ukazao na obitelj kao okružje kroz koje Bog djeluje i širi prostor slobode.

Uspješna karitativna akcija Karitativna akcija prikupljanja plodova zemlje za sjemeništarce Općine Saborsko bila je uspješna. Prikupljeno je najviše krumpira koji je ujedno i najpoznatiji poljoprivredni proizvod ovog kraja. Sjemenište se zahvalilo svima onima koji su dali svoj doprinos ovoj humanoj akciji, a ponajviše fra Slavku Antunoviću koji je akciju pokrenuo zajedno sa pastoralnim vijećem župe Saborsko, kao i svim ljudima koji su odvojili svoje slobodno vrijeme i skupljali spomenute proizvode.

Postavljena nova svjetlosna signalizacija Dana 20. listopada djelatnici IGM-a Tounj postavili su svjetlosnu signalizaciju kod pješačkog prijelaza u blizini škole u Saborskom. Namjena signalizacije je da upozorava vozače da se približavaju pješačkom prijelazu, kako bi mogli na vrijeme usporiti i po potrebi propustiti pješake među kojima su najčešće đaci koji svakodnevno idu u školu. (foto: Ivan Matovina)


broj

10,

STUDENI 2009.

OGULIN-INFO PRESS

9

U Josipdolu i Tounju održane male biciklijade TOUNJ - U organizaciji Osnovne škole Josipdol i Biciklističkog kluba Kotač iz Josipdola u područnoj školi Lucije Capan u Tounju održana je mala biciklijada. Tridesetak učenika od prvog do osmog razreda okušalo je svoju sportsku sreću u četiri kategorije. Među djecom nije vladala samo konkurencija već su pokazali veliku solidarnost posuđujući bicikle i kacige onima koji ih nemaju, te su time pokazali onu pravu bit sporta. Šteta što mi ne učimo od djece već ona moraju učiti naše loše navike. U prvoj kategoriji (I. i II. razred) Borna Salopek osvojio je prvo mjesto ispred Ive Lulić na drugom mjestu i Fanike Capan na trećem mjestu. U drugoj kategoriji (III. i IV. razred), prvo mjesto osvojio je Leonardo Pribanić, a Luka Kordiš i Eugen Sopek osvojili su drugo i treće mjesto. U trećoj kategoriji (V. i VI. razred) najspretniji je bio David Mavrović. Drugi je bio Valentino Pribanić koji je unatoč kazni od dvije sekunde zadržao drugu poziciju ispred Ivana Mrgana koji je bio trećeplasirani. U četvrtoj kategoriji (VII. i VIII. razred) David Brletić bio je prvi, Renato Pribanić drugi, a Tomislav Pribanić treći. Svi učesnici dobili su čokolade i diplome, a prvoplasirani će naknadno dobiti biciklističke kacige. Nagrade učenicima podijelila je voditeljica škole Bojana Kotvica Celčić. JOSIPDOL - Mala biciklijada održana je i u Josipdolu, također u organizaciji OŠ Josipdol i Biciklističkog kluba Kotač iz Josipdola, a pod pokroviteljstvom Općine Josipdol i Društva Naša Djeca iz Josipdola, a sudjelovalo je čak 57 prijavljenih učenika. U prvoj kategoriji (I. i II. razred) prvo mjesto odnesao je Toni Marinić ispred Nikice Velića koji je bio drugi i Gorana Paušića na trećem mjestu. U drugoj kategoriji (III. i IV. razred) prvi je bio Martin Moguš koji je pobijedio ispred drugoplasiranog Antonia Rendulića koji je imao najbolje vrijeme, ali je skupio tri sekunde kazne što ga je dovelo na drugu poziciju. Rikard Polić osvojio je treće mjesto s vrlo malim zaostatkom. U trećoj kategoriji (V. i IV. razred) polako je počela padati kišica, a i poligon je bio teže postavljen te su rijetki bili vozili bez kaznenih bodova. Jedan od rijetkih je i pobjednik treće kategorije Mateo Neralić koji je zbog izvanredne vožnje isplivao ispred Franje Capana na drugom mjestu i Stjepana Šibarića na trećem mjestu. Prije početka četvrte kategorije kiša je ozbiljno priprijetila odgodom no ipak je uspješno odvožena. uvjeti su bili teški i svatko je napravio barem jednu grešku. Tako je Ivan Gračanin osvojio prvo, Marko Sabljak drugo, a Tomislav Špehar treće mjesto. Nagrade pobjednicima i utješne nagrade i diplome podijelio je predsjednik DND-a Josipdol, a ujedno i zamjenik Načelnika Općine Josipdol gospodin Nikica Jagnjić. Nakon natjecanja članovi BK Kotač i ravnateljica OŠ Josipdol Zorica Jurašić održali su sastanak gdje su dogovoreni budući načini suradnje i želja da se dogodine ovaj događaj ponovi s još više sudionika i još bogatijim nagradama. (Mladen Mrakovčić)

„NAJORIGINALNIJE FRIZURE“ organizaciji vrijednih odgajatelja Učeničkog doma u Ogulinu održana je odgojna aktivnost za djecu doma „Naj - originalnija frizura“. Učenički dom je mješoviti dom, dom za djevojke i mladiće, učenike Obrtničko-tehničke škole Ogulin svih profila zanimanja i učenike Gimnazije Ogulin. Glavne zadaće rada u domu jesu međusobna povezanost, upoznavanje i prijateljstvo svih korisnika doma kao konačan cilj.Upravo s tim ciljem, vrijedne odgajateljice i odgajatelj, inicirali su povezivanje djece različitih uzrasta i povezali ih u skupine koje su uređivale svoje kolege i kolegice. U srijedu, 28. listopada 2009. godine, održana je prezentacija zamišljenoga i realiziranog.

SEBASTIJAN KATALINIĆ

Prvo mjesto za naj – frizuru nagrađene su Ivona, Melita i Sanja koje su osmislile frizuru svome modelu Sebastijanu. Drugo mjesto za frizersko umijeće osvojile su Valentina i Tereza koje su se dokazale u uređenju Marije. Neskriveno oduševljenje zavladalo je kad je proglašen pobjednik u kategoriji „originalni styling – cjelokupni dojam“ za koji je nagradu izborio Antonio. Veselja i sreće nije manjkalo ove večeri u domu. Originalnim frizurama i novim styling-om korisnici Učeničkog doma u Ogulinu su se stvarno povezali i sprijateljili, a ujedno proveli jedno nezaboravno zabavno večer. ANTONIO KASIPOVIĆ


10

OGULIN-INFO PRESS

broj

10,

STUDENI 2009.

Dan Lipošćak 5. na kraju sezone

Posljednje dvije utrke Alpe Adria Clio Cupa u ovoj sezoni održane su 3./4.listopada. U Salzburgringu je nastupilo 17 vozača iz 5 zemalja. Naš predstavnik u ovom internacionalnom kupu, Dan Lipošćak, u kvalifikacijama za 1. utrku osvojio je 5. startnu poziciju. Utrka je do 9. kruga protekla mirno, a Dan se uspio približiti četvrtoplasiranom Perfettiju. U oštroj utrci došlo je do kontakta između Lipošćaka i Vukovića, uslijed čega se Lipošćak nekoliko puta prevrnuo preko krova, a Vuković izletio

u izletnu zonu pokraj staze. Dan je prošao bez ozljeda, ali je njegov automobil u potpunosti uništen. Pobijedio je ovogodišnji pobjednik Alpe Adria Clio Cupa, Giancarlo Lenzotti ispred timskih kolega Ricciarinija i Perfettija. Naš drugi predstavnik, Goran Sertić je zauzeo 14. mjesto. Dan Lipošćak nije uspio nastupiti na kvalifikacijama za drugu utrku, zbog kvara na drugom automobilu. Iako je promjenio motor automobila do utrke, morao je startati sa posljednje pozicije, te potom

Gradonačelnik primio ogulinske sportaše Brozinića, Orlića i Matijašića Kao što je običaj, gradonačelnik Grada Ogulina Nikola Magdić, sa svojim zamjenicima Tonom Radočajem i Vladimirom Kubelkom primio je 21. listopada ogulinske sportaše Vedrana Orlića, Marija Matijašića i Milana Brozinića, te im uručivši prigodne poklone, čestitao na postignućima u sportu i ostvarenim rezultatima u Hrvatskoj, Europi i Svijetu. Ogulinski streličar Vedran Orlić, član strijeličarskog društva “Frankopanski strjeličari”, treće rangiran je na svjetskoj razini u svojoj disciplini, te četvrti na europskom prvenstvu u FIELD disciplini u stilu olimpijskog luka. Član Sportskog ribolovnog društva Ogulin Mario Matijašić osvojio je, zajedno sa Hrvatskom reprezentacijom, drugo mjesto u lovu ribe leptirom (meps) na Svjetskom prvenstvu u Andori. Član i predsjednik AK Klek Ogulin Milan Brozinić (Paga) postao je prvak Hrvatske u brdskoj vožnji u klasi H16, te nakon ove pobjede ujedno najavio da se povlači iz aktivnog automobilizma i u budućnosti će se baviti organiziranjem utrka i prvenstava, te pomaganjem mlađim talentiranim vozačima, kojih, kako kaže, u Ogulinu ne nedostaje.

OGULIN

odustati već u prvim krugovima utrke, ovaj put zbog kvara elektronike. Mjesta na podiju i u ovoj utrci su podijelili vozači Composite motorsporta, s razlikom što su Lenzotti i Ricciarini zamijenili mjesta. Goran Sertić je ponovo završio utrku na 14. mjestu. Lipošćak je izgubio ovim kaotičnim vikendom i sezonu okončao na 5. mjestu ukupnog poretka. Tijekom sezone u kupu je nastupilo preko 40 vozača iz 7 zemalja, stoga je Lipošćakov rezultat svakako pohvalan, stekao je iskustvo i pokazao veliki napredak.

Proslava 4. godišnjice rada SKD “Prosvjeta” pododbora Ogulin

OGULIN

Pozivamo Vas 28.11.2009. (subota) na Proslavu 4. godišnjice rada SKD “Prosvjeta” pododbora Ogulin

Kulturno umjetnicki program ce se održati u Sportskoj dvorani Ogulin, Bolnicka cesta 13, (pokraj Prve osnovne škole Ogulin)

Poèetak u 18:00 sati ULAZ BESPLATAN


broj

10,

OGULIN-INFO PRESS

STUDENI 2009.

Sigurnih 5.000 primjeraka vaše reklame po najpovoljnijim cjenama vidjet ce naši citatelji iz Ogulina,

Josipdola, Tounja, Plaškog, Saborkog... RADNI FORMAT

1/8 stranice

1/16 stranice

52 x 69 mm

339 kn

RADNI FORMAT 200 x 35 mm

(jednokratno )

199 kn (jednokratno )

169 kn

299 kn (ugovor na 6 mj.)

279 kn (ugovor na 12 mj.)

(ugovor na 6 mj.)

1/16 stranice

149 kn (ugovor na 12 mj.)

RADNI FORMAT 100 x 138 mm

1/8 stranice RADNI FORMAT 100 x 69 mm

1/4 stranice

1.199 kn (jednokratno )

1.099 kn (ugovor na 6 mj.)

1/4 stranice

(ugovor na 12 mj.)

549 kn

599 kn (jednokratno )

899 kn

(ugovor na 6 mj.)

RADNI FORMAT 100 x 275 mm

499 kn

1/2 stranice

(ugovor na 12 mj.)

1/4 stranice RADNI FORMAT 200 x 69 mm

RADNI FORMAT 200 x 275 mm CIJELA STRANICA

206 x 25 mm 999,00 kn

2.299 kn (jednokratno )

1.699 kn (ugovor na 12 mj.)

GARANC

5.0

PR

IM

JE

A IJ

2.099 kn (ugovor na 6 mj.)

00

RA

KA

206 x 25 mm 999,00 kn

Svi oglašivaèi koji u našim novinama imaju godišnje reklamne ugovore GRATIS dobivaju reklamu na našem internet portalu!

IZDVOJENO - NASLOVNICA: 999,00 kn modul RADNI FORMAT 206 x 25 mm na naslovnoj stranici 999,00 kn Za oglašivaèe sa godišnjim ugovorima na nekim od unutarnjih pozicija odobravamo popust od 20% za modul na naslovnici

e-mail: e-mail: marketing@ogulin-info.com e-mail: ana@ogulin-info.com

Telefoni: 095/ 551-2454 098/182-1528

NAPOMENA: Cijene su izražene bez PDV-a, Info GRUPA d.o.o.

11

Šego pomoću UNDP-a osigurao dodatna dva milijuna kuna za vodovod Plaški U Općini Plaški kreće projekt vrijedan dva milijuna kuna, koji u suradnji s Općinom financira UNDP. Kvalitetno pripremljen projekt od strane Općine osigurao je Plaškom potpisivanje ugovora i financijsku injekciju koja je skoro u visini godišnjeg proračuna Općine. U sklopu pilot-projekta „Gospodarenje vodoopskrbnim sustavima“ kojeg provodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, predstavnici Gradova Gline, Petrinje, Slunja, te Općina Gvozd, Plaški, Sunja, Topusko i Vojnić potpisali su 02. listopada s predstavnicima UNDP-a Sporazume o zajedničkom financiranju projekata poboljšanja vodoopskrbnih sustava. Projekt je rezultat zajedničke suradnje UNDP-a s gradovima i općinama, a zamišljen je kao potpora učinkovitoj provedbi Strategije upravljanja vodama koju je Hrvatski sabor donio u srpnju 2008. godine. Ciljevi projekta odnose se na unapređenje učinkovitosti sustava javne vodoopskrbe i kvalitete pitke vode, kao i korištenja vodnih resursa u svrhu lokalnog razvoja, jačanje sposobnosti lokalnih komunalnih poduzeća i ostalih institucija uključenih u pružanje usluga vodoopskrbe. - Ovaj program, za koji je Općina Plaški potpisala ugovor, bazira se na rekonstrukciji komunalne infrastrukture, tako će oko 50 godina stare cijevi za vodoopskrbu plaškog biti zamijenjene novim. Posebno treba naglasiti da je veliki dio cjevovoda u Plaskom sada od azbesta, za koji svi znamo da je štetan – rekao je načelnika Plaškog Ivan Šego - Puno truda uložili smo u pripremu projekta za vodovod, i sretan sam što je projekt prošao i što smo potpisivanjem ovog ugovora osigurali dodatna dva milijuna kuna za Općinu Plaški, ovo je značajan iznos, koji je vrlo blizu godišnjeg proračuna naše Općine. Valja napomenuti da je ovaj novac namjenski i neće biti isplaćen odmah. Prvi dio sredstava ide za projektnu dokumentaciju, koju sa 50% financira sama Općina, dok će ostatak novca biti isplaćen po etapama realizacije projekta rekao je Šego


12

OGULIN-INFO PRESS

broj

10,

STUDENI 2009.

TK Frankopan na „Fužine Kids Open 2009“ Polaznici teniske škole teniskog kluba Frankopan iz Ogulina nastupili su u Fužinama na teniskom turnir „Fužine Kids Open 2009“. Teniski klub „Fužine“ smješten je u okviru Parka Gorica – Fužine. Frankopani su se natjecali u dvije dobne kategorije. Do osam godina, po sistemu Play & Stay, nastupili su Jan Kopriva, Matija Ceranić i Lora Lipošćak, koja je ujedno ostvarila najbolji rezultat plasiravši se u polufinale. U kategoriji do deset godina TK Frankopan je predstavljalo pet djevojčica: Melanie Skender, Larisa Salopek, Klara Puškarić, Matea Žanić i Roberta Balon koja je osvojila izvrstano drugo mjesto izgubivši u finalu. Treće mjesto osvojila je Matea Žanić. Za sve sudionike organizirana je zabava i vožnja turističkim vlakićem oko jezera Bajer.

Marinić osvojio “Stipić cup” do 12 godina U Jaski je odigran “Stipić cup”, 3./.4.listopada. Natjecalo se ukupno 31 natjecatelj, a najbolje, odnosno prvo mjesto osvoji je Josip Marinić iz Teniskog kluba Ogulin. Marinić je redom pobjeđivao natjecatelje iz TK Zagi s 6:0 6:0, zatim Bujasa iz TK Mladost rezultatom 6:0 6:1. U četvrtfinalu bio je bolji od Čapina iz TK Varteks 6:2 7:6. Polufinale je odigrao iznimno dobro i sa 6:4 6:3 bio bolji od Gašparovića iz TK Borna. U ponedjeljak je, 5.listopada, odigrano finale gdje je s identičnim rezultatom po setovima 7:5 7:5 naš Žozip bio bolji od Golca iz TK Zagi i tako ostvario, uz momčadsko državno prvenstvo, još jedan veliki uspjeh u ovoj godini.

Marinić u polufinalu OP Rudeša Josip Marinić je, 10./11.listopada, nastupio na Otvorenom prvenstvu Teniskog kluba Rudeš iz Zagreba za uzrast do 12 godina. U konkurenciji od 32 natjecatelja Žozip je i ovaj put odigrao odlične mečeve, te se plasirao u polufinale te nakon dobivenog prvog seta izgubio meč.

Orlić na trećem mjestu u ukupnom svjetskom poretku Završetkom ovogodišnje outdoor streličarske sezone svjetska strjeličarska federacija FITA na svojim internet stranicama objavila je konačan poredak na svjetskoj rang list u FIELD disciplini za 2009. godinu. Hrvatski juniorski reprezentativac i član ŠD “Frankopaski strjeličari” Ogulin, Vedran Orlić, plasirao se u konačnom ukupnom svjetskom poretku na odlično treće mjesto. Takvim rezultatom potvrdio je dosadašnji rang i otvorio si je vrata za ulazak u viši rang stipendiranja od strane Hrvatskog olimpijskog odbora.

Prva pobjeda rukometaša u gostima U Labinu, 24./25.listopada, rukometaši Ogulina prošli su teško gostovanje i upisali nova 2 boda. Upisali su prvu pobjedu na gostovanjima ove godine i to protiv “pojačanog” Mladog Rudara II . RK Mladi Rudar II : RK Ogulin 29:33 (15:15) U 5. kolu 3. HRL Zapad odigran je utakmica u Ogulinu, između domaćih rukometaša i gostujućih iz Buja, koji su vodeći na tablici. U ovoj utakmici pokazala se velika želja i borbenost za pobjedu. Proradila je vanjska linija Ogulinaca, te su ukupno postigli 30 pogodaka. RK Ogulin: RK Buje 53 36:31 (18:13)


broj

10,

OGULIN-INFO PRESS

STUDENI 2009.

13

Martina Bokulić osvojila 4. mjesto na Državnom prvenstvu „Masters 2009“ Ogulinska tenisačica Martina Bokulić, članica TK Ogulin, učestvovala je na Državnom prvenstvu Hrvatske za djevojčice - „Masters 2009“, koje je održano 10. i 11. listopada na terenima TK Kvarnera u Rijeci. Na turniru su sudjelovale ukupno 32 djevojčice iz cijele Hrvatske, od kojih je osam predstavnika bilo iz Dalmacije, osam iz grada Zagreba, četiri iz Istre i primorja, četiri iz slavonije, četiri iz sjeverozapadne Hrvatske, i četiri iz središnje Hrvatske. Martina je u 1. kolu protiv Majetić Petre iz Zagreba pobijedila rezultatom 4:0 4:3. U 2. kolu pobijedila je dalmatinku Karlu Ajduković rezultatom 4:2 4:1, u četvrtfinalu je zatim pobijedila i zagrepčanku Anu Biškić sa 4:2, 4:2. U finalu je Martina izgubila od Dee Lako iz Dalmacije rezultatom 4:1 4:1, a poražena je i u borbi za 3. mjesto protiv Klare Marčel. Za Martinu, koja je na ovom turniru osvojila 4. mjesto i stala uz bok dalmatinkama, ovo je ipak veliki uspjeh.

DOP grada Ogulin do 14 godina U Teniskoj dvorani, 17./18.listopada, odigran je prvi teniski turnir iz zimskog ciklusa Dvoranskih otvorenih prvenstava grada Ogulina. Teniski turnir odigran je u konkurenciji dječaka i djevojčica za uzrast do 14 godina. Ispred Teniskog kluba Ogulin nastupilo je ukupno devet igrača odnosno pet dječaka i četiri djevojčice i postigli sljedeće rezultate: Josip Marinić, Nikola Sabljak i Sušanj Marko nastupili su na turniru usprkos činjenici da se mogu natjecati još i do 12 godina. Nikola je izgubio od Šimonovića rezultatom 6:0 6:2, Marko od Vujovića 6:0 6:1, Josip od konačnog pobjednika turnira Babića 6:2 6:2. Tkalec Mario se uspio probiti korak dalje, pa je tako u prvom kolu pobijedio Vid Grčića iz Zadra sa 6:4 1:6 6:4 da bi u drugom kolu bolji od njega bio pobjednik turnira iz Zagreba Babić 6:0 6:1. Stariji brat Robert imao je status prvog nositelja, te ga je i opravdao osvojivši turnir sa samo jednim izgubljenim setom u finalnom meču. Redom je bio bolji od Tadina iz Zagreba 6:3 6:1, zatim Pandžiću iz Požege je prepustio tri gema, a u polufinalu Vujovića iz Rijeke samo dva gema. U finalu odigran je meč pun preokreta da bi na kraju naš tenisač bio uspješniji od Babića iz Teniskog kluba Franjo Punčec rezulatom 3:6 6:4 6:2 i tako osvojio Dvoransko otvoreno prvenstvo grada Ogulina u muškoj konkurenciji. U konkurenciji djevojčica natjecalo se je 10 igračica od čeka pet iz Teniskog kluba Ogulin. Matea Sušanj, Adrijana Magdić, Magdalena Brozović i Martina Bokulić izgubile su odmah u prvom kolu. Mia Jurašić napravila je puno bolji rezultat te se plasirala do polufinala. Do polufinala Mia je izgubila samo dva gema, da bi u polufinalu tek u trećem setu izgubila od Erceg iz Stobreča.

Odbojkaši protiv “Medicinara” sa porazom u trećem kolu U 3.kolu, odigranom 24./25.listopada, II.a Hrvatske odbojkaške lige - središnja Hrvatska, odbojkaši Ogulina gostovali su kod vodećeg i neporaženog Odbojkaškog kluba Medicinar iz Zagreba. Naši odbojkaši odlično su otvorili utakmicu, ali na kraju utakmice ukupan rezultat je 3:2 (24:26, 25:20, 25:16, 22:25: 16:14) za OK Medicinar. To je veliki je rezultat za Ogulin pošto su treći put za redom osvojeni bodovi. Za Ogulin puna dva sata igrali su: Željko Končar, Milan Ninković, Josip Brajdić, Damir Poljak, Bojan Grba, Dragan Stipanović, Vedran Mlinac, Luka Salopek, trener: Miroslav Bosanac. Sljedeće kolo igra se za dva tjedna. Ogulin ide na još jedno teško gostovanje kod ekipe Croatia koja je prošle godine ispala iz Ib Hrvatske lige.

Prvo i drugo kolo 10. listopada naši odbojkaši gostovali u Čazmi protiv istoimenog kluba i nesretno izgubili u petom setu sa čak 16-14 i tako upisali samo jedan bod u prvom kolu. Pogreška je ispravljena već u sljedećem kolu 17. listopada kad je u Ogulinu gostovao Odbojkaški klub Žerek iz Varaždina, te su ih naši odbojkaši u rekordnom vremenu pobjedili s rezultatom 25-15, 25-21, 25-20 i upisali dodatna tri boda.


14

OGULIN-INFO PRESS

broj

10,

STUDENI 2009.

Kuglačice KK Policajac sa nizom poraza U subotu 24.10. u nastavku svojega prvenstva i ženska i muška ekipa KK Policajca susreli su se s klubovima iz Istre. Najprije su kuglačice na ogulinskoj gradskoj kuglani ugostile kuglačice ŽKK Istre iz Poreča, a gotovo istovremeno u Puli su svoju utakmicu odigrali kuglači KK Policajca i kuglači KK Elektroistre. U obadva susreta ekipe KK Policajca zabilježile su poraze. U 6. kolu 1. HKL žene u utakmici između KK Policajca i ŽKK Istre gošće su bile za malo uspješnije i zabilježile svoju prvu prvenstvenu pobjedu rezultatom 5 : 3, a u ukupno srušenim čunjevima bilo je 3209 : 3156 za Istranke. U četvrtak 23.10. u Rijeci na kuglani SRC Mlaka odigrana je odgođena utakmica 5. kola 1. HKL za žene između KK Rijeka Kvarner VIG i KK Policajca. Očekivano pobjedu su ostvarile domaće kuglačice ukupnim rezultatom 7 : 1, a u čunjevima je bilo 3385 : 3161. Za KK Policajac u ovoj utakmicu svoj prvi nastup u 1. HKL imale su čak dvije kuglačice - Ana Puškarić-Kober te, kao zamjena Maji Stipetić, Ana Grgurić.

U utakmici 4. kola 1. HKL između kuglačica KK Policajca i kuglačica KK Zagreba, koja je odigrana u subotu 10. listopada na ogulinskoj gradskoj kuglani, gošće su osvojile svih 8 bodova i ukupnu pobjedu.

Pobjeda i poraz kuglača Kuglači KK Policajca u 3. kolu 3. HKL zapad gostovali su u Puli gdje su se susreli s kuglačima KK Elektroistre. Izgubili su s maksimalnih 8 : 0, a u ukupno srušenim čunjevima bilo je čak i “podnošljivo” jer razlika nije bila prevelika kako bi se to dalo zaključiti iz rezultata. KK Elektroistra je ukupno srušila 3268, a KK Policajac 3159 čunjeva. Kuglači KK Policajca u 2. kolu 3. HKL zapad uvjerljivo su u subotu pobijedili kuglače KK Uljanika iz Pule ukupnim rezultatom 7 : 1 odnosno 3430 : 3227 u srušenim čunjevima.

Radnici HŽ-a u Plaškom djevojčice mamili u vagone pa ih silovali PLAŠKI - Prema svjedočanstvu roditelja djevojčice koju su radnici HŽ-a u Plaškom pokušali silovati, čini se da je to praksa koja se događa već godinama. Otac prepričava, kako su njegovu kćer pokušali napastovati prije tri godine, kada je bila stara 12 godina. “Muškarac koji i danas na željezničkoj postaji Plaški radi kao skretničar počeo ju je pipkati, a kad ju je dečko, tada također dvanaestogodišnjak, htio obraniti, perverzni željezničar ga je udario, ali i odustao od bolesnih namjera”, rekao je otac djevojčice, piše Jutarnji list.

Djevojčice su uglavnom bile mlađe od 14 godina Zabrinuti roditelji pričaju kako radnici Hrvatskih željeznica namame djevojčice u postaju i ponude im novac za cigarete i bonove za mobitele te tada krenu sa napastovanjem. Od nekih djevojčica traže da im samo pokažu međunožje, dok neke stupaju s njima i u spolne odnose. Većina djevojčica bila je mlađa od 14

godina. Policiji se roditelji boje prijaviti zlostavljače, jer na kraju uvijek stradaju ljudi iz Plaškog. “Gotovo svi radnici na željezničkoj postaji su ljudi iz Ogulina, baš kao i policajci. Ovo je područje gdje svi sve poznaju, mnogi od njih su čak i u rodbinskim vezama i onda se sve se čini da se slučaj zataška”, rekao je otac djevojčice.

Ovo se događalo i prije godinu-dvije Na željezničkoj postaji tvrde kako tamo policija nije ništa istraživala niti ikoga privodila zbog ovih optužbi. Šef postaje Stanko Rendulić tvrdi kako ne bi govorio o nečemu što se događalo prije nego je, prije dvije godine, preuzeo kolodvor. “To nismo radili mi, to se prije godinu, dvije događalo tamo niže, u žutim vagonima u remontaži. Tada su tu bili radnici koji su radili na remontu pruge i spavali u tim vagonima, kamo su dolazile curice”, rekao je HŽ-ov radnik te dodao kao je tamo bilo 30-ak radnika.


broj

10,

OGULIN-INFO PRESS

STUDENI 2009.

15

Ogulinski GSS-ovac demolirao kuću kuću bivšeg kandidata za gradonačelnika Ogulina Istaknuti ogulinski pripadnik HGSS-a Davor Košutić (43) upao je u Zlatka Cindrića (46) i gotovo potpuno je demolirao, zbog preljuba supruge. U izljevu njegova bijesa, kako je to policiji prijavio Cindrić, stradali su telefonski aparat, telefaks, interfon, troja staklena vrata na regalu te regal, tri lustera, zamrzivač Gorenje, stalak za telefon i četiri prozorska stakla. Procjenjuje se da mu je počinjena materijalna šteta od 35.000 kuna. Do Davora Košutića tijekom četvrtka nismo uspjeli doći kako bi dobili njegov komentar na priče sumještana koji danima bruje da je inače miran i dobar Ogulinac “pukao” jer mu je Cindrić preoteo suprugu. Cijelu priču potvrdio je njegov suparnik. - Riječ je o čovjeku koji nema niti malo tolerancije u sebi. Sve je to jedna velika glupost, ne znam kako bih to drugačije komentirao - rekao je nesuđeni ogulinski gradonačelnik i djelatnik Županije karlovačke Cindrić. Cindrić kaže da se Košutićeva žena k njemu doselila prošloga četvrtka s čime se on nije mogao pomiriti. - Ušao je nasilno u kuću i redom počeo razbijati. Najgore u svemu je to što je digao ruku na ženu. Udario ju je. Sve smo prijavili policiji i oni će odraditi svoj dio posla. Očekujem podizanje kaznene prijave, a čeka ga i privatna tužba s odštetnim zahtjevom - naveo je Zlatko. Na pitanje jesu li Davor i žena iz ljubavnog trokuta razvedeni ili formalno u braku te koliko traje njihova ljubav, nije izravno odgovorio.

“Nije htio riješiti cijelu stvar kao pravi muškarac“ - Čuo sam se s Davorom nakon što mi je porazbijao inventar. Rekao sam mu: ‘Pričekaj me tamo da riješimo to kao muškarci, jednom za svagda’, no nestao je prije nego što sam se vratio. Ne tvrdim da me se prestrašio, no iz nekog razloga je podvio rep - rekao je Cindrić za Jutarnji list

CRNI KUTAK 68-godišnja Ogulinka ostala bez zlatnog nakita Da razbojništva i u Ogulinu postaju sve učestalija govori i posljednji slučaj provale u kuću 68-godišnje Ogulinke, koja je ostala bez svog zlatnog nakita, vrijednog oko 5 tisuća kuna. Neugodna krađa se zbila u periodu od 30. rujna 05.listpoada. Policija za sada nije utvrdila je li netko provalio u kuću pa okrao ženu ili je to učinio netko koga je sama pustila u kuću. Neslužbeno doznajemo kako u pravilu ovakvi slučajevi najčešće ostaju neriješeni, pa je najbolje biti oprezan i vrijedne stvari ne držati na lako dohvatljivim i uočljivim mjestima ili čak vrijednosti pohraniti u specijaliziranim bankama sa sefovima.

Razbijeni automobil pravoslavnog svećenika u Plaškom Ne dugo nakon dolaska pravoslavnog svećenika u Plaški, policiji je prijavljeno oštećenje automobila Saše Umičevića, Plaščanskog paroha. Automobil se nalazio u blizini automobila „Veksa“, koji je također razbijen. Vandalizam se dogodio u noći, 8./9. listopada, a motivi još nisu poznati. Srpska prvavoslavna crkva upozorava da je taj događaj zastrašivanje, što Općinska vlast opovrgava.

Šumska krađa Od 3. do 5. listopada 49-godišnjak iz Plaškog je u šumi kod Plaškog posjekao oko 3 m3 graba i bukve vlasništvo Hrvatskih šuma, pričinivši materijalnu štetu od oko 350 kuna, stoji u izvješću Policijske uprave Karlovačke.

Ukraden WC U vremenskom periodu od 21. do 23. listopada s odmorišta Modruš uz državnu cestu D-23 otuđen je kemijski WC vlasništvo poduzeća iz Zagreba. Materijalna šteta je oko deset tisuća kuna.


16

OGULIN-INFO PRESS

broj

10,

STUDENI 2009.

OGULIN INFO

„U ovomjesečnom intervjuu razgovarali smo sa načelnikom PP Ogulin Marinkom Hermanom. Dugogodišnji načelnik PP Ogulin rekao nam je nešto više o problematici kojom se bavi Policijska postaja Ogulin koja je nadležna za područje grada Ogulina i okolnih općina Tounj, Josipdol, Saborsko i Plaški“ Marinko Herman

Intervju: Marinko Herman, načelnik PP Ogulin Za početak, kao što je praksa u našim intervjuima, recite nam nešto više o sebi, svom obrazovanju i karijeri? Na čelu Policijske postaje Ogulin sam devet godina. Svoje policijsko iskustvo stekao sam na poslovima temeljne i kriminalističke policije. Srednju policijsku školu završio sam davne 1983. godine, od kada neprestano radim na policijskim poslovima. Po završetku srednje policijske škole devet godina radio sam u Policijskoj postaji Karlovac, nakon čega sam premješten u Ogulin, gdje sam šest godina radio na poslovima kriminalističke policije. Nakon toga 1998. godine premješten sam u PU karlovačku u Odsjek za maloljetničku delinkvenciju, gdje sam radio sve do 2000. godine kada sam postavljen za načelnika Policijske postaje Ogulin. Trenutno završavam specijalistički diplomski stručni studij kriminalistike na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu. Recite nam nešto o PP Ogulin, koje područja pokriva i koje poslove obavlja? Policijska postaja Ogulin obavlja poslove iz područja temeljne, prometne te kriminalističke policije, kao i upravne poslove. Postaja je nadležna za Grad Ogulin, te općine Josipdol, Tounj, Plaški i Saborsko. Teritorijalno je podijeljena na dva teritorijalna sektora i četiri kontakt rajona, od kojih su tri u gradu Ogulinu i jedan u općini Plaški. Kakvo je općenito stanje sigurnosti na području Ogulina i okolnih općina, koja su najčešća kaznena djela koja evidentira PP Ogulin? Stanje sigurnosti na području nadležnosti Policijske postaje Ogulin je zadovoljavajuće. Što se tiče strukture kaznenih djela za prvih devet mjeseci ove godine, najviše kaznenih djela zabilježeno je iz područja imovinskog kriminaliteta (124), od čega najveći broj otpada na krađe i teške krađe. Najćešći objekti napada kod kaznenih djela teških krađa provaljivanja su u ugostiteljske objekte, trgovine i kuće. Slijede kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta (58), zatim kaznena djela iz domene kazneno pravne zaštite djece i maloljetnika (14), kaznena

djela protiv života i tijela (12), kaznena djela zlouporabe droge (3). Možemo istaći da u posljednjih nekoliko godina ne bilježimo teška kaznena djela (ubojstva, razbojništva i dr.) U prvih devet mjeseci ove godine evidentirano je 165 prekršaja remećenja javnog reda i mira, dok je u istom razdoblju prošle godine evidentirano ukupno 188 prekršaja iz čega je vidljiv pad broja prekršaja. Najveći dio otpada na svađe, viku, tučnjavu te drsko ponašanje. Što se tiče prekršaja iz ostalih zakona, najzastupljeniji su prekršaji iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Kakva je situacija sa prometnim prekršajima? Na području naše postaje u prvih devet mjeseci ove godine evidentirano je 177 cestovnih prometnih nesreća, što je u odnosu na isti period prošle godine smanjenje za 11 prometnih nesreća. Nažalost ove godine u tri prometne nesreće poginulo je pet osoba dok je u istom periodu prošle godine u dvije prometne nesreće smrtno stradalo dvije osobe. Što konkretno policija čini da bi se smanjile prometne nesreće? U cilju prevencije činjenja prometnih prekršaja i smanjenja prometnih nesreća policijski službenici proveli su 74 preventivnorepresivne akcije i to na brzinu, alkohol, tehničku ispravnost vozila, akcije na sprječavanju činjenja prekršaja vozača motocikala i pješaka. Početkom školske godine policijski službenici PP Ogulin izvršili su edukativna predavanja o poznavanju prometnih propisa za najmlađu skupinu sudionika, prve razrede osnovnih škola kao i za djecu vrtića kojom prilikom je istima podijeljen promidžbeni materijal. Također su održali edukativni sastanak sa roditeljima navedene djece a sve u cilju sigurnog dolaska i odlaska djece iz škole. Tijekom vikenda u noćnim satima policijski službenici Policijske postaje Ogulin provode pojačane mjere i radnje kao što su prevencija prekršaja narušavanja javnog reda i mira, prekršaja iz domene sigurnosti prometa na cestama, kao i kaznenih djela. U narednom periodu policijski službenici pojačano će provoditi nadzor prema recidivistima najtežih prometnih prekršaja, a poglavito u vrijeme nadolazećih blagdana.


broj

10,

STUDENI 2009.

OGULIN-INFO PRESS

17

Vojarna Sv. Petar dobila novog kapelana Dana 13. listopada 2009. u vojarni Sv. Petar održana je u nazočnosti vojnog biskupa mons. Jurja Jezerinca svečanost uvođenja u dužnost vojnog kapelana fra Marijana Jelušića. Nazočili su i dekan karlovačkog dekanata Vojnog ordinarijata Andrija Markač, ogulinski dekan mr. Tomislav Rogić, fra Vice Blekić i dr. Željko Blagus. Svečanosti su uz pripadnike Vojno obavještajne bojne Hrvatske kopnene vojske nazočili i zapovjednik vojarne bojnik Perica Turalija, zamjenik zapovjednika bojnik Davor Stipetić, zapovjednik Policijske postaje Ogulin Marinko Herman i zamjenik gradonačelnika Ogulina Tone Radočaj. Misno slavlje u vojarni predslavio je biskup Juraj Jezerinac a Dekan karlovačkog dekanata Vojnog ordinarijata preč. Andrija Markač na početku je pročitao dekret o imenovanju Vojne kapelanije Sv. Petra i Pavla Vojno obavještajne bojne Hrvatske kopnene vojske u Ogulinu od 1. siječnja 2009. godine kao i imenovanju vojnog kapelana fra Marijana Jelušića od datuma 29. lipnja 2009. Fra Marijan Jelušić zatim je pročitao ispovijest vjere nakon čega je postao službeno vojnim kapelanom. U svom obraćanju izrazio je zahvalnost na ukazanoj časti u svećeničkoj godini u kojoj prima novu dužnost. Izrazio je zadovoljstvo što će biti na usluzi vojnicima i njihovim obiteljima u obavljanju odgovornih zadaća. (Zvonko Ranogajec)

TRAZIM ZIVOTNU DRUZICU

Ozbiljan 50-godišnji muškarac traži ozbiljnu žensku osobu za zajednièki život. Zainteresirane dame mogu se javiti na broj mobitela

091/ 941 24 67


18

OGULIN-INFO PRESS

KOLUMNE

broj

10,

STUDENI 2009.

Takvu Hrvatsku ja sanjam

Još jednom se vraćamo priči o mržnji, prijetnjama, nasilju, ksenofobiji... Sa vremenskim odmakom od 15-tak dana, možemo mirno analizirati događaje vezane za nogomet, a ova područja su nedavno potresali i ostavljali mučan dojam. Sve je počelo premlaćivanjem, sa kasnijim smrtnim posljedicama Mićo Zatezalo francuskog navijača u Beogradu, nastavljeno je ubistvom u Širokom Brijegu i ružnim scenama u Varaždinu. Svim tim događajima zajedničko je da su se dogodili na ili oko nogometnih stadiona, da ih je potakla mržnja prema drugom ili drugačijem i da su učesnici mahom mladi ljudi, u nekim slučajevima čak maloljetnici. I to je ono što najviše zabrinjava. Tražeći uzroke, najlakše se pozvati na rat i događaje vezane za to vrijeme, kad su sadašnji delikventi bili još djeca. Dijelom je to istina, ali onaj drugi dio priče, mračan i uvijek guran pod tepih a kod nas uglavnom prešućivan , je odgoj i prevelika tolerancija društva prema nasilju i ksenofobiji. Ne bih ovom prilikom pokušavao stavljati ikakvu poveznicu između nabrojenih događaja, jer se zbog posljedica i ne mogu komparirati, ne bih želio komentirati ni političko uplitanje i pokušaj da se posljedice ublaže ili zataškaju, želio bih malo više pažnje posvetiti događajima u Varaždinu, jer to se ipak događa u našem dvorištu. Srećom, posljedice ovog incidenta su i najmanje, ali ne treba se zanositi da nisu opasne, da je to bezazleno arlaukanje, koje ne može prerasti u nešto puno ozbiljnije. Jer, u početku bijaše riječ, zar ne? Djelo je došlo poslije. Sportski komentator HTV-a, u trenutku dok ga se nejasno čuje od urlika „ubij, ubij Srbina“ upozorava da je spiker na stadionu opomenuo gledatelje da ne bacaju pirotehniku , da sudac ne bi prekinuo utakmicu, i mrtavhladan konstatira da je do sada navijanje bilo sportsko i korektno!!! Nije problem što on to neće reći, bojim se da je problem da su takvi povici postali društveno prihvatljivi, da je takvo „navijanje“ u redu. I tu dolazimo do mračne strane hrvatskog društva, za čije rješavanje nema volje, na takve ispade se zažmiri, gurnu se pod tepih i time se izgrednicima šalje poruka da je takvo ponašanje dopušteno.

U ovom slučaju izloženi su Srbi, drugi put su to „purgeri“, „tovari“, određeni političari...Zbog godina izgrednika, očito je da promjene treba početi u obrazovanju i odgoju, roditelji tih mladića bi se morali zamisliti u čemu su zakazali, nose li to njihovi sinovi od kuće. A i HTV , odnosno njegovo vodstvo i urednici, naročito sportski program, morali bi se zapitati kakve poruke šalju njihovi reporteri, odnosno kakve su posljedice njihovih izgovorenih i ne izgovorenih poruka tijekom prijenosa. Tek drugi dan, nakon burne saborske rasprave i osude svih važnijih političkih igrača, počelo je posipanje pepelom i na HTV-u. Nažalost, ne i prije toga i to je razlog i tema za jednu širu raspravu, ne širi li se putem HTV-a mržnja i ksenofobija, i kako tome stati na kraj. Ovog puta urednici nisu reagirali, nisu prozvali ni sportskog komentatora niti njegovog urednika, a ni Sabor vjerovatno ne bi reagirao da se nije javio predstavnik srpske manjine i upozorio na neželjene pojave i neprihvatljivost da se o tome javno i sa najvišeg političkog mjesta u Hrvatskoj ne progovori i takva pojava ne osudi. I to je pomak, premda bi efekat bio puno veći da su srpskog predstavnika preduhitrili Vlada i HDZ sa partnerima. Ovim pojavama treba posvetiti punu pažnju , upravo iz razloga da se i kod nas ne bi dogodili tragični događaji kao u Beogradu ili Širokom Brijegu, jer nakon takvih ishoda više se ništa ne može vratiti na početak, a ove pojave i tako će se morati početi rješavati. Ovakvi, sigurno nećemo u EU, tamo ne žele i naše nasilnike, imaju i oni ovakvih pojava. Za razliku od nas, oni ih nastoje spriječiti i u tome imaju uspjeha, tamo cijele porodice i sa malom djecom hodočaste na nogometne utakmice. Takvu, sigurnu, tolerantnu i nasmijanu Hrvatsku ja sanjam.Zemlju u kojoj možete biti sigurni kad sa malom djecom odete na utakmicu, jedino vas može pogoditi poraz ekipe za koju navijate, za vaše napredovanje nećete morati pisati barba Luki, za vaš uspjeh i napredovanje bit dovoljni vaše znanje i rezultati. Da bi dobili posao, nećete morati biti član stranke, presudni kriterij bit će vaši rezultati u školi ili na fakultetu, nećete se morati crveniti na sudu kad profesore budu sudili u aferi index-5 ili index-12, da ispit položite bit će dovoljno da naučite, ustvari jedino tako ćete ga moći položiti. Iskreno se nadam da će se moji snovi ostvariti, a Hrvatska uistinu postati zemlja u kojoj je ugodno živjeti.

Tvrtka ADDA d.o.o. kupila zemljište u Poduzetničkoj zoni Dana 12. listopada 2009. godine gradonačelnik Grada Ogulina g. Nikola Magdić i direktor poduzeća ADDA d.o.o. Ogulin g. Josip Luketić potpisali su Ugovor o kupoprodaji nekretnine u Poduzetničkoj zoni Ogulin. Potpisu ugovora nazočili su zamjenik gradonačelnika Vladimir Kubelka, te predstavnici Poduzetničke zone Ogulin d.o.o. g. Janko Lipošćak i g. Tomislav Špehar. Ugovor je sklopljen temeljem Odluke Gradskog vijeća Grada Ogulina od 4.rujna 2009.g. za zemljište površine 25.600 m2 u vrijednosti 204.800 EUR-a. Kupoprodajna cijena umanjena je za ranije uplaćenu jamčevinu ,a odobrena je i mjesečna obročna otplata u trajanju od godine i pol sa kamatom od 4 % godišnje. Prema primljenom poslovnom planu investitor namjerava organizirati veleprodaju i maloprodaju građevinskog materijala, operativu i usluge u građevinarstvu te najam strojeva i opreme za prijevoz i izvođenje građevinskih radova. Projektom je predviđena izgradnja betonske hale, čelične nadstrešnice, kranske staze sa dizalicom i otvoreni prodajni prostor. U odnosu na dosadašnje poslovanje društva, predviđen je višestruki porast prihoda i zapošljavanje novih 12 djelatnika. Početak pripremnih radovi započinje odmah, a redovno poslovanje planira se početkom 2011. godine.


broj

10,

STUDENI 2009.

OGULIN-INFO PRESS

19

Veliki interes mladih ogulinskih djevojaka za okrugli stol na temu „Maloljetničke trudnoće i majčinstvo – otvorimo oči!“ Udruga roditelja „Korak po korak“ u suradnji s Uredom UNICEF-a u Hrvatskoj i Udruga roditelja djece i mladeži Ogulin održala je, u srijedu 21.10. u 16:30 h u Gradskoj vijećnici Grada Ogulina, Okrugli stol na temu „Maloljetničke trudnoće i majčinstvo – otvorimo oči!“. Prisutne je ispred Grada Ogulina pozdravio zamjenik gradonačelnika Vladimir Kubelka, a na predavanju je, pored predstavnika osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova, DND-a Ogulin i sličnih ustanova vezanih za odgoj i obrazovanje djece, bilo prisutno i mnogo ogulinskih mladih djevojaka, zbog čega su predstavnici Udruge izrazili veliko zadovoljstvo. Prvim dijelom predavanja naglasak je stavljen na rizično spolno ponašanje mladih i psihosocijalni aspekt maloljetničkih trudnoća i majčinstva, u kojem je prezentaciju održala Silvija Stanić, dipl. psihologinja i voditeljica projekta „Mama je mama“. Također, prisutne je upoznala s inicijalnom idejom, nastankom

i provođenjem projekta „Mama je mama“, kao i o raznim aktivnostima pokrenutim s ciljem prevencije rizičnog ponašanja mladih i pružanja pomoći maloljetnim trudnicama, majkama i njihovim obiteljima. Mr.sc. dr. Nives Šikanić Dugić, ginekologinja iz Centra za reproduktivno zdravlje Klinike za dječje bolesti Zagreb govorila je o medicinskim aspektima maloljetničkih trudnoća i majčinstva, rizičnoj seksulanoj aktivnosti mladih te o potrebi za uvođenjem spolnog odgoja u škole koja će na znanstveno utemeljen i razvojno primjeren način mladima dati informacije o odgovornom spolnom ponašanju, prevenciji spolno prenosivih bolesti i maloljetničkih trudnoća. Dipl. socijalna radnica Vesna Šugar, voditeljica Materinskog odjela u Dječjem domu Zagreb upoznala je prisutne s velikim iskustvom stečenim u radu s maloljetnim trudnicama i majkama, sa socijalnim rizicima, pravnim aspektima pomoći, kao i zakonskim regulativama kojima se podliježe pri radu s

ovako osjetljivom skupinom korisnica. Po završetku izlaganja prikazan je 27–minutni dokumentarni film Mama je mama snimljen u produkciji HTV-a. Kroz film su prikazane priče triju maloljetnih majki, od smještaja u Materinskom odjelu do individualnih savjetovanja i grupa za potporu u Udruzi roditelja „Korak po korak“. Prateći njihove priče i promatrajući reakcije obitelji i šire okoline, nakon prikazivanja filma uslijedila je rasprava u koju su se uključili predstavnici institucija iznoseći svoje viđenje i iskustva u rješavanju ovog problema. Također, prisutni su iznijeli svoje stavove o filmu, projektu i idejama za budućnost u zajedničkom cilju pružanja psihosocijalne, pravne i druge potrebne pomoći maloljetnim trudnicama, majkama i njihovim obiteljima, ali i utjecaju na prevenciju rizičnog ponašanja mladih.

Grad Ogulin darivateljima podijelio priznanja za ljubilarno 35, 50, i 75 darivanje krvi Gradonačelnik Grada Ogulina Nikola Magdić, primio je 23. listopada ogulinske dobrovoljne darivatelje krvi, koji su krv darivali ljubilarno 35, 50 i 75, puta. Pored darivatelja, na prijemu su bili prisutni i predstavnici Crvenog križa s predsjednikom Željkom Lipošćakom, te doktorica Grgurić

iz ogulinske bolnice. Darivatelji su pored priznanja od Hrvatskog Crvenog križa dobili i prigodne poklone od Grada Ogulina - ručne satove s posvetom za 35 i 50 darivanja, te zidni sat s posvetom za 75 dobrovoljnih darivanja krvi. Đurđa Porubić krv je dala 35 puta, što je u rangu sa muškim

davanjem od 50 puta. Krv su 50 puta darivali Josip Domitrović, Željko Dujmić, Dragan Rendulić, Dražen Sertić, Ivan Salopek i Vinko Vuković, dok su Ivica Grdić i Vilko Lipošćak krv darovali čak 75 puta.


20

OGULIN-INFO PRESS

broj

10,

STUDENI 2009.

Rudolf Špehar

čovjek koji je zadužio Ogulin i Ogulince, a za uzvrat ostao zaboravljen od svih Dana 20. listopada 2006. godine umro je prvi predsjednik Općine Ogulin u samostalnoj Republici Hrvatskoj, Rudolf Špehar. Čovjek koji je zadužio Ogulin i sve stanovnike bivše Općine, ali nažalost i čovjek čije je ime nepravedno palo u zaborav. Današnje mlade generacije  Ogulinaca uglavnom ni ne znaju tko je bio prvi  ogulinski „gradonačelnik“, dok su ga oni stariji već lagano i zaboravili. Povodom treće godišnjice smrti Rudolfa Špehara, Ogulininfo razgovarao  je sa njegovom suprugom Kristi Špehar,  inače rođenom Finkinjom, koja danas sa njihovom djecom i unucima živi u kući na Cerovniku. Njegova supruga i obitelj smatraju  tužnim i neobičnim činjenicu da se nitko od predstavnika današnje vlasti Grada Ogulina, kao ni Općina nastalih podjelom bivše velike Općine Ogulin, ne obazire na njegovu smrt.   Rudolf je, prema riječima njegove supruge, sahranjen bez ikakvih počasti, njegovo ime danas se nigdje ne spominje, ne postoji njegova službena biografija, niti bilješke o brojnim aktivnostima kojima je pomogao u promoviranju Ogulina i Hrvatske u vrijeme kada je to bilo najteže. Jedini tko se sjetio njegove smrti i prošle godine zapalio svijeće na njegov grob je sadašnji načelnik Josipdola Zlatko Mihaljević - rekla nam je Kristi Špehar. Nitko drugi od sadašnjih predstavnika lokalnih vlasti, koje su nekad pripadale bivšoj Općini Ogulin, ni na koji način ne obilježava njegovu godišnjicu smrti, kao da nikad nije ni postojao – dodala je gospođa Špehar.

Skroman grob, bez spomenika Njegov skromno uređen grob nema spomenika, a obitelj nikada nije tražila od vlasti ili HDZ-a i HSS-a, koje je osnovao, da ga uredi i podigne mu spomenik. Ni on sam nikad nije imao običaj išta tražiti za sebe, već je uvijek davao drugima. Rudolfu Špeharu grob će na proljeće podignuti i urediti obitelj. Možda bi lokalne vlasti svih samouprava proizašlih iz bivše Općine, a ponajviše Grada Ogulina, trebali  osjećati makar moralnu obvezu da se Rudolfu Špeharu podigne spomenik, te da se negdje službeno objavi njegova biografija.

Dana 20. listopada 2006. godine umro je prvi predsjednik Općine Ogulin u samostalnoj Republici Hrvatskoj, Rudolf Špehar.

Budući da čak i na „svemoćnom“ internetu o Rudolfu Špeharu ima jako malo ili gotovo ništa podataka, u dogovoru sa njegovom obitelji, napisali smo kratak životopis prvog predsjednika Općine Ogulin: Rođen je u Cerovniku 17.04.1938.g. Roditelji: Mate i Anka (r. Pavlić) Špehar. U obitelji je bilo 12-ero djece, od kojih  su  samo Rudolf i tri sestre preživjeli do punoljetnosti. Osnovnu školu pohađao je u Cerovniku,  a potom se školovao  za autoelektričara i zaposlio  u Ogulinu  u   struci. No, njega  su privukle knjige, te se upisao  u večernju gimnaziju u Ogulinu i maturirao u dvije godine. Školski kolege ga se sjećaju kao izuzetno nadarenog učenika, koji je sve školske predmete svladavao  s lakoćom. Usprkos teškim ekonomskim  okolnostima upisao je Pravni fakultet u Zagrebu, te

26.01.1967 diplomirao s odličnim uspjehom. Prije diplomiranja je kao apsolvent odslužio vojni rok JNA u Mostaru.

Bio protiv komunističkog režima, što ga je odvelo i u zatvor Već u studentskim danima ne odstupa od svojih načela i principa, te svoje negodovanje prema politici komunističkog režima iskazuje paljenjem partijske knjižice na javnom prostoru zbog čega i dospijeva na kratko vrijeme u zatvor.  U studentskim godinama je ljetne praznike tri puta zaredom proveo u Engleskoj na  studentskim kampovima kako bi  naučio  jezike. Na takvom kampu je upoznao studenticu prava iz Finske, Kirsti Marttinen, koja je u veljači 1967. postala njegovom suprugom. Imaju četvero djece: Henri Matija (1968.), Ana-Marija (1971.), Mikael (1976.) i Kristina (1981.) Živjeli su u Finskoj od 1967. do 1977.godine. Rudolf je tamo studirao ugro-finsku filologiju na sveučilištu u Helsinkiju i položio ispit za sudskog prevodioca  finsko-srpskohrvatski.  Radio je kao suradnik zagrebačkog lista „Informator“, pokrivajući prostor cijele Skandinavije pri čemu je radio na specijalnim izdanjima iz pojedinih zemalja.1973. godine bio je voditelj stalne finske izložbe na Zagrebačkom velesajmu. Godine 1977. obitelj se seli natrag  u domovinu, a   Rudolf se zapošljava  u Općini  Biograd na moru kao voditelj imovinsko-pravne službe gdje ostaje do ljeta 1986. Tada ga je nadvladala nostalgija za rodnim krajem i sa obitelji    seli u Cerovnik, u rodnu kuću, koja je u međuvremenu ostala prazna, jer je i majka umrla1984.g. Rudolf se tada zapošljava kao komercijalni direktor Poljoprivredne zadruge Josipdol.

U najteže vrijeme ulazi u politiku i osniva Ogulinski ogranak HDZ-a. Potkraj 80-ih  godina  političke prilike u bivšoj državi  se zaoštravaju, što utječe i na obične građane u malim sredinama. PZ Josipdol završila je u stečaju, a  Rudolf dobio otkaz uz montirane optužbe za hrvatski nacionalizam. Ponesen  novim društvenim zbivanjima Rudolf se uključuje u HDZ, te  sa istomišljenicima osniva  ogranak stranke u Ogulinu. Na prvim slobodnim lokalnim izborima izabran je za predsjednika Skupštine bivše velike Općine Ogulin u proljeće 1990. U isto vrijeme se zahuktava kriza, te počinje rat u cijeloj Hrvatskoj,  a Općina Ogulin je u osjetljivoj poziciji. Rudolf je imenovan za predsjednika Kriznog štaba i mora preuzeti odgovornost za sigurnost ugroženog stanovništva.  Uporno pregovara sa Srbima u Plaškom, Jasenku i Drežnici. U  Jasenku i Drežnici postiže dobre rezultate, ali u Plaškom nažalost nije postigao dogovor.  Cjelonoćnim pregovorima postiže dogovor o mirnoj predaji kasarne JNA u centru Ogulina i Oštarijama, čime je sačuvano puno ljudskih života i bitno okrenuta vojna snaga u korist Hrvatske. Skoro svakodnevno je pohodio i ohrabrivao branitelje na položajima na Javoru u Cerovniku i okolnim mjestima. Promovira Hrvatsku u inozemstvu Zahvaljujući brojnim poznanstvima i znanju jezika dao je


broj

10,

STUDENI 2009.

OGULIN-INFO PRESS

veliki doprinos afirmaciji Hrvatske u inozemstvu. Nastupajući na televizijskim programima finske, švedske i njemačke televizije i davanjem više intervjua stranim novinarima, širio je istine o Domovinskom ratu. Predsjednik  Franjo  Tuđman ga je odlikovao spomenicom Domovinskoga rata 17.11.1994.

Zbog neslaganja sa stranačkom politikom odlazi iz HDZ-a i osniva HSS U političkom životu nije se slagao s većinskom strujom HDZ-a, pa je 1993. istupio  iz članstva,   što je značilo i smjenu s položaja predsjednika Općine Ogulin. Vojne strukture RH s kojima je tijesno surađivao kao predsjednik Općine i Kriznog štaba pozvale su ga u rujnu 1994. da radi kao časnik za vezu s UNPROFOR-om za što je bio idealan kandidat, jer je izvrsno poznavao teren i govorio više jezika. Nakon rata i podjelom  velike općine Ogulin na pet novih  općina  kandidirao se na  lokalnim izborima u Josipdolu, te bio izabran za vijećnika i potom načelnika Općine. U međuvremenu je osnovao lokalni ogranak HSS-a u Josipdolu i postao njegov predsjednik.    S položaja načelnika Općine Josipdol umirovljen je 2003.god. u starosti od 65 godina.

Umire skromno i tiho Umirovljeničke godine je aktivno proveo baveći se svojim najdražim hobijem, voćarstvom. S ljubavlju je njegovao svoje plantaže oraha, jabuka i krušaka i imao volju još više proširiti tu djelatnost. Nakon aktivno provedenog radnog dana u voćnjaku i veseleći se sutrašnjoj proslavi prvoga rođendana svojega unuka, iznenada je umro u noći 20.10.2006. u dobi od 68 godina. Pokopan je na mjesnom groblju u Cerovniku. Otišao je tiho kako je i živio, bez velike pompe i medijske

21

eksponiranosti, ali zato vrlo dostojanstveno.

Reakcije na godišnjicu smrti Nakon objave ovog članka na godišnjicu Špeharove smrti na našem Internet portalu, intervju sa Kristi Špehar objavio je i Večernji list, a Općinsko izaslanstvo Općine Josipdol na čelu sa načelnikom Općine Zlatkom Mihaljevićem položilo u četvrtak 22. listopada službeno vijence na grob pokojnog Rudolfa Špehara. Pridružilo im se i vodstvo Hrvatske Demokratske Zajednice i pokojnom Rudi odalo počast. Na našem Internet portalu www. ogulin-info.com pogledajte i video snimke govora Rudolfa Špehara, sa osnivačke skupštine HDZ-a Ogulin


22

OGULIN-INFO PRESS

broj

10,

STUDENI 2009.

KOLUMNE

Helena Vlahović

Nepravda Svatko se u životu suočio s nekom vrstom nepravde. Ali što je zapravo nepravda? Je li to subjektivni ili stvarni problem? Kako se nosimo, suočavamo i rješavamo nepravde? Nepravda je fizička ili psihička bol nanesena zbog ispoljavanja sile koja nije u skladu s moralnim zakonima. Nepravednik se osjeća nadmoćno kad uspije „pokoriti“ slabijega i hrani se njegovom boli. Bol pravednika duševna je hrana nepravednika. Dakle, stvari se odvijaju na nevidljivoj razini i tiču se osjećaja, emocija…Subjektivni ili stvarni osjećaj? Ovisi o tome koliko smo emotivno stabilni, istrenirani opraštanjem. A odgovor na treće pitanje iz uvoda…Prije svega smatram da treba imati vjere u sebe i druge. Vjerovati u nečju ljubav, dobrohotnost, milost! I onda je puno lakše nositi se s nepravdom jer će nas opraštanje potaknuti na pomirenje. Pomirenje sa samom sobom i drugim koji nam je nanio nepravdu. Možda on te nepravde nije niti svjestan. A ako jest i čini to namjerno, kazna

će ga sigurno stići, ali ne od nas. Za nas je važno pomiriti se sa sobom. U sebi oprostiti drugome da bismo sačuvali svoj unutarnji mir. Onda slijedi pomirenje s drugim. Pomirenje počinje kada u sebi oprostimo onome koji nam je nanio nepravdu. Trebamo biti svjesni toga da i nama puno puta treba opraštanje. To je zatvoreni krug. Moramo se odlučiti na pomirenje i onda raditi na opraštanju. I nama će trebati nekada oprostiti kada nenamjerno uvrijedimo drugoga ili mu nanesemo nepravdu. Opraštanje ne dolazi preko noći. Njega se treba vježbati. Možda nam neće uvijek uspjeti i htjeti ćemo nepravdu izravnati na svoj način, ali tako se „uvaljujemo“ u još veće probleme. Važno je uvijek ostati smiren i sabran. Gledati nepravednika u oči i oprostiti mu i nagraditi ga. Ili kazniti?! Tko zna, možda se nepravednik odluči pokajati za svoja djela i onda smo dobili još jednog pravednika. Znam da se ove misli možda mnogima čine smiješnima, ali to je samo dokaz da još trebaju sazrijevati. Mislite li da se zlo pobjeđuje dobrim ili vraćanjem zla? Ah, reći ćete, takvo što se događa samo u bajkama. U bajkama dobro uvijek pobjeđuje. Ali bajke su stvarnije od stvarnosti. Bitno je samo da se odlučimo za koju ćemo se stranu boriti. Stranu dobra ili zla? A dobro uvijek pobjeđuje… Nepravednika će stići kazna, ne brinite. Ali niste vi ti koji ga imate pravo kažnjavati na svoj način. Želimo li pobijediti nepravdu? Želimo li se suočiti s njom? Svejedno. Važno je sudjelovati na strani dobra. Samo činiti dobro i zabavljati se bez živciranja. P.S. Još vam imam puno toga reći…ali ne stane u ovu kolumnu…


broj

10,

STUDENI 2009.

OGULIN-INFO PRESS

23

U Salopek Selu proslavljen blagdan Majke Božje od Krunice U nedjelju 12. listopada u Salopek Selu tradicionalno je proslavljen blagdan Majke Božje od Krunice. Ovaj blagdan mještani Salopek Sela tradicionalno slave se već nekoliko godina u kapelici Svetoga Duha. Nažalost, zbog loših vremenskih uvjeta, sveta misa preseljena je u prostorije mjesnog odbora Salopek Selo. Misu je predvodio fra Vice Blekić, iz ogulinskog samostana franjevaca trećoredaca, zajedno sa fra Marijanom Jelušićem. (Ana Magdić)

Obilježena Slava hrama Sv. Petke u Gornjim Dubravama Jedna od najstarijih crkvi na području Ogulina je crkva Sv. Petke, koja je izgrađena 1730.godine. Slava hrama proslavljena je u utorak, 27.10. Održana je Sveta liturgija u 9.00. sati i Sveto bogosluženje u 18.00, uz učešće većeg broja vjernika Dubrava i okolnih mjesta. Liturgiju i bogosluženje služio je jerej Milan Simić, a u svojoj propovjedi govorio je o Sv. Petki, koja je živjela u 11. st. Pozvao je sve vjernike da vjeruju u Boga, kako je  vjerovala kroz svoj život i Sv. Petka. U organizaciji SPC, praznik je uveličan narodnim veseljem uz nastup SKD “Prosvjete” iz Ogulina i Gomirja u Domu Gornje Dubrave.

U Ogulinu i Ozlju pronađeno 5 novih endemskih vrsta

Čak 5 novih endemskih vrsta pronađeno je na Ogulinskom i na području Kamanja i Ozlja. Istraživanja, koja se provode od početka ove godine, dio su velikog projekta otkrivanja bio-raznolikosti podzemne faune Karlovačke županije. Voditelj projekta Krunoslav Mlačak potvrdio je ovo značajno otkriće za Radio Mrežnicu. Poduzetni istraživači iz Hrvatskog biospeleološkog društva, članovi planinarskog društva Vrlovka Kamanje, speleolozi karlovačkog Ursusu Speleus, Općina Kamanje i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima u županiji ovih dana zbrajaju  vrijedne nalaze. Pronađeni su, naime, endemski kukci. Posljednji nalazi ovih se dana snimaju, katalogiziraju i laboratorijski obrađuju.  Do sada su istražene 24 lokacije, a projekt ‘Istraživanje podzemlja Karlovačke županije’ privodi se kraju.


24

OGULIN-INFO PRESS

broj

10,

STUDENI 2009.

KOLUMNE S DRUGE STRANE KLUPE

TESLIN SVJETSKI SUSTAV

Teslin briljantan um i izumi omogućili su snažan svjetski napredak u XIX. stoljeću. Znano je da je nakon Tesline smrti ostalo oko 100 000 listova teksta koje je Tesla slagao u materijale sa svojih eksperimenata. Neke od tih materijala dobio je Teslin muzej u Beogradu, ali neki od materijala nalaze se i danas u ladicama FBI i ostalih američkih institucija koje pokušavaju dokučiti o velikim Teslinim otkrićima. Ipak jedan je od patenata uvelike utjecao na naš današnji život i rad. Ne znam kako Vi ali ja ne mogu prof. Zdravko Borić zamisliti jutro bez radio uređaja, odlazak na nastavu bez računala, navečer leći na krevet i gledati televiziju, a ponekad otići kod liječnika i masirati se „strujom“. Da, upravo je to sve ideja Nikole Tesle u vrijeme želje za izgradnjom „SVJETSKOG SUSTAVA“. Sam Tesla za svoj sustav kaže: “Svjetski je sustav rezultat kombinacije nekoliko izumiteljevih originalnih otkrića za njegova dugogodišnjeg istraživanja i pokuse. On omogućuje ne samo brzi i precizni bežični prijenos bilo kakve vrste signala, poruka ili znakova diljem svijeta, nego i međuveze postojećih telegrafskih, telefonskih i drugih signalnih stanica bez bilo kakve promjene njihove sadašnje opreme. To znači, na primjer, da telefonski pretplatnik odavde može nazvati bilo kojeg pretplatnika na zemljinoj kugli i razgovarati s njim. Jedan jeftini prijemnik, ništa veći od sata, omogućit će mu da čuje na bilo kojem mjestu na kopnu ili na moru, govor, glazbu s nekog drugog mjesta, bez obzira koliko je ono udaljeno. Ti su primjeri odabrani da vam predoče mogućnosti velikog znanstvenog napretka koji poništava udaljenost i taj sjajni prirodni vodič - Zemlju, koju je ljudska genijalnost uporabila umjesto žičanog vodiča, osposobljava za mnoge namjene. Jedna od daljnjih posljedica toga jest da uređaj koji radi kroz jednu ili više žica očito na ograničenoj udaljenosti može biti slično pokrenut bez umjetnih vodiča s istom jednostavnošću i točnošću, na udaljenosti kojoj nema granica osim onih koje postavljaju fizičke dimenzije globusa. Prema tome, tom idealnom metodom prijenosa neće se otvoriti za komercijalnu uporabu samo nova polja, nego proširiti i stara, već istražena. Prva stanica u ‘Svjetskom sustavu’ može se staviti u pogon za devet mjeseci. S tom stanicom mogu se dosegnuti električne aktivnosti do deset milijuna konjskih snaga, a projektirana je za tehničku primjenu koja ne zahtijeva veće troškove. Tu možemo

spomenuti sljedeće: 1. međuveze postojećih telegrafskih uređaja ili ureda širom svijeta; 2. uspostavljanje tajne i nepovredive državne telegrafske službe 3. međuveze svih postojećih telefona na zemljinoj kugli 4. opću distribuciju vijesti telegrafom ili telefonom, u službi tiska; 5. uspostavljanje takvoga ‘Svjetskog sustava’ za prijenos obavještenja za posve privatnu uporabu; 6. međupovezanost i rad svih burzovnih telegrafa cijelog svijeta; 7. uspostavljanje svjetskog sustava glazbene distribucije itd.; 8. univerzalna registracija vremena jeftinim satovima koji pokazuju vrijeme astronomskom preciznošću neovisno o mjestu; 9. svjetski prijenos tipkanih i rukom pisanih znakova, pisama, čekova itd.; 10. uspostavljanje univerzalne pomorske službe koja omogućuje navigatorima svih brodova da kormilare savršeno bez kompasa da bi odredili točan položaj broda, vrijeme i brzinu, da bi se spriječili sudari i nesreće, itd., 11. uvođenje sustava svjetskog tiska na kopnu i moru; 12. svjetsku reprodukciju fotografija i svih vrsta crteža i zapisa.” Teslin „Svjetski sustav“ nije ostvaren za njegova života. Pokušao je ostvariti svoju ideju početkom XX. stoljeća (1901.-1903. na Long Islandu) ali toranj nije završen, a srušen je od strane FBI 4. lipnja 1917. godine


broj

10,

STUDENI 2009.

OGULIN-INFO PRESS

25

Obrtnička i tehnička škola Ogulin obilježila 124 godine postojanja

Dana 31. listopada, nakon prigodnog športskog programa učenika i djelatnika Obrtničke i tehničke škole Ogulin, svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća, obilježena je 124. godina postajanja škole. Pored nastavnika i djelatnika škole, na sjednici su bili prisutni i članovi Školskog odbora Milan Rupčić, Milan Salopek, Katarina Juhas, Vedranko Brozović, Livija Brozović, Mladen Stipetić, Ljerka Bjeljac (ujedno i predstavnica Sindikata), Zvonko Galić, te predsjednica Odbora Zrinka Ceranić Jurković. Svečanu sjednicu otvorio je ravnatelj Milan Poljak, rekavši nekoliko rečenica o povijesti škole koja je 1885. godine po naredbi Kraljevske zemaljske vlade – odjela za bogoštovlje i nastavu, počela u gradu Ogulinu s radom kao Drvorezbarska škola. Škola je kroz povijest doživljavala česte promjene, na koje je utjecao razvitak društva i ovog kraja, a do danas je kroz školu prošlo oko 10.000 učenika i odraslih u različitim zanimanjima i strukama. Danas škola izvodi odgoj i obrazovanje za stjecanje stručne spreme u četverogodišnjem tehničkom programu (elektrotehničari, tehničari za računalstvo i tehničari za željeznički promet) i u trogodišnjem obrtničkom programu (vodoinstalater, strojobravar, automehaničar, stolar i frizer). Trenutno školu pohađa 409 učenika u 18 razrednih odjela, a zaposleno je ukupno 49 djelatnika. -Obrtnička i tehnička škola Ogulin danas predstavlja modernu i suvremenu školu, koja posjeduje vrhunski opremljene

Profesori sa dugim stažom i iskustvom

učionice, kabinete, praktikume, amfiteatar, te osigurava kvalitetno obrazovanje i odgoj učenika i odraslih – rekao je ravnatelj Milan Poljak. Ravnatelj je također istaknuo na velike uspjehe koje su učenici sa svojim mentorima postigli u protekloj godini: na županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika uz mentoricu Valentinu Blašković na Lidranu, Maja Perušić iz 3.b osvojila je 3. mjesto, u malom nogometu ekipa Škole 2. mjesto, voditelj prof. Bogdan Grba, u rukometu ekipa Škole 3. mjesto, voditelj prof. Amalija Markušić. Na regionalnom natjecanju iz elektrotehnike 1. mjesto osvojio je Dario Puškarić iz 2.a i 2. mjesto Zvonimir Mance iz 2.b uz mentorstvo prof. Zdravka Borića. Na državnom natjecanju iz željezničkog prometa Valentina Rupčić osvojila je 3. mjesto uz voditeljstvo dipl. inženjerke Zrinke Ceranić – Jurković. Dosta učenika je na spomenutim natjecanjima osvojilo neko od četvrtih i daljnjih mjesta.

- Želja nam je nastaviti sa usavršavanjem nastavnog kadra s novim tehnologijama, obogatiti školsku knjižnicu novim naslovima, izgraditi i proširiti u tavanskom prostoru korisni prostor, dograditi radionicu obrade drva, što više učenika uključiti u polaganje državne mature – dodaje ravnatelj Poljak. Na svečanosti su podijeljene i nagrade za vjernost u radu u škole, koje je podijelila predsjednica Školskog odbora Zrinka CeranićJurković, a nagrade su dobili: Damir Mihaljević za 15 godina rada, Milka Butković za 20 godina rada, Đurđa Šušnjić za 30 godina rada, Josip Puškarić 35 - godina, Ljerka Bjeljac - 35 godina i Franjo Salopek za čak 40 godina rada u Obrtničkoj i tehničkoj školi. Svi jubilarci složili su se da, iako se čini jako dugo, vrijeme koje su proveli radeći i odgajajući generacije učenika, prošlo je jako brzo i ugodno. Svečanost je završila druženjem i prigodnim U školu je posljednih godina došlo i dosta domjenkom. novih mladih i (ne)ozbiljnih profesora


26

OGULIN-INFO PRESS

broj

10,

STUDENI 2009.

Ogulinci uživali u klapskim pjesmama na humanitarnom koncertu udruge Oda prijateljstvu U subotu 18. listopada u novoj sportskoj dvorani u Ogulinu, održan je humanitarni koncert muške klape KUD-a Cambi i vokalnog ansambla KUD-a „Klek“ Ogulin. Organizator ovog koncerta je udruga „Oda prijateljstvu“, koja od prosinca 2006. godine pomaže, kako svojom podrškom tako i financijski, teško oboljeloj djeci i mladima iz Ogulina i okolice. Cijena ulaznice bila je 40 kuna, a cjelokupan prihod od koncerta ide za liječenje bolesnog dječaka Marka iz Ogulina. Na koncertu su, pored brojnih Ogulinaca i ljubitelja klapske glazbe, bili prisutni i gradonačelnik Grada Ogulina Nikola Magdić, njegov zamjenik Tone Radočaj, predsjednik Gradskog vijeća Milan Sabljak, župnik župe Blaženog Alojzija Stepinca i novoimenovani vojni kapelan fra Marijan Jelušić,

te brojni drugi predstavnici i ravnatelji raznih ustanova. Ogulince je sa povijesti Klape Cambi upoznao njihov voditelj Rajmir Kraljević, istaknuvši kako klapa ima dugu povijest, te je sa radom počela davne 1987. godine. O radu sa vokalnim ansamblom KUD-a Klek govorio je njihov voditelj Joško Ćaleta, etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent, te dugogodišnji klapski pjevač klape Trogir. Ćaleta je izrazio zadovoljstvo u radu s KUD-om klek, te je između ostalog napomenuo kako je iznimno zadovoljan postignutim rezultatima i kvalitetom rada članova ansambla. Na kraju programa predsjednik udruge Oda prijateljstvu Hrvoje Magdić uručio je zahvalnicu članovima KUD-a Klek, a dopredsjednik Sani Francetić zahvalio je pjevačima Klape Cambi.

SKD Prosvjeta ove godine organizirala likovnu koloniju u Ponikvama U organizaciji Srpskog kulturnog Društva „Prosvjeta“, u subotu 10. listopada, u Ponikvama je održana likovna kolonija „Ponikve 2009“. - Ovo je četvrta po redu likovna kolonija u organizaciji našeg Društva, s kojim se stvorio fundus slika sa 60-tak umjetničkih djela – rekao je predsjednik SKD Prosvjete Siniša Ljubojević. -Naše likovne kolonije imaju cilj stvoriti kulturnu baštinu tih mjesta, s njihovim motivima - nastavio je Ljubojević. Prije likovne kolonije u Ponikvama, Prosvjeta je kolonije organizirala u Musulinskom Potoku, Vitunju i Otoku. Na likovnoj koloniji u Ponikvama sudjelovali su  slikari iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.  Nakon radnog dana, u ime SKD Prosvjeta Pododbora Ogulin, predsjednik Siniša Ljubojević zahvalio se na višegodišnjoj suradnji i podjelio zahvalnice sudionicima kolonije: Đorđu Petroviću akd.sl., Milošu Popoviću akd.sl., Mili Kneževiću, akd.sl., Fikretu Abdiću, akd.sl., Hasanu Bekanoviću, Biserki Lovnički, Ani Milašinović, Jasni Anđelić, Hajnudinu Osmanagiću, Bošku Nikoliću, Jošku Lešu i Mariju Detrempisu.


broj

10,

STUDENI 2009.

OGULIN-INFO PRESS

27

Budućnost Ogulinskog kraja krije se u egzotičnom povrću? U Plaškom uspio prvi urod BATATA-slatkog krumpira

Danas je, prvi puta na ovom području, u Plaškom počelo iskopavanje batata ili tzv. slatkog krumpira. Petar Somek, stručni suradnik tvrtke Šulog d.o.o. koja se već 10 godina bavi uzgojem egzotičnog povrća u Hrvatskoj, rekao nam je kako je ovo bio probni nasad da bi se vidjelo kako se ova kultura ponaša u našim krajevima. Unatoč tome što ovaj prvi nasad nije posađen po standardima, nije se koristila nikakva prihrana niti umjetna gnojiva, nisu korišteni nikakvi otrovi, pa ček ni zemlja nije bila pripremljena dovoljno kvalitetno, urod je i više nego zadovoljavajući – rekao je Petar Somek. Tvrtka Šulog d.o.o. ima ambicije proširiti proizvodnju egzotičnog voća i povrća, te uvesti proizvodnju batata na našem području. Tvrtka će zainteresiranima za proizvodnju ove kulture osigurati kompletnu tehničku potporu, kao i otkup proizvedenog povrća. Za razliku od običnog krumpira, batat daje nekoliko puta veći prinos. Jedna sadnica ove kulture košta 1,5 kn, a od nje se u prosjeku može dobiti 4-6 kilograma slatkog krumpira, u Slavoniji je čak bilo slučajeva da je prinos po sadnici iznosio nevjerojatnih

15 kilograma. Ova kultura je u potpunosti prirodna i nema u sebi nikakvih GMO gena. Ova biljka je gomoljika koja u stvari spada u porodicu slakova, a porijeklom je iz Južne Amerike. Biljka je izuzetno slatka i izuzetno zdrava za sve one koji imaju problema sa štitnjačom i visokim šećerom. Može se jesti kuhan i pečen, odnosno osim što se priprema kao i svaki drugi krumpir, jestiv je čak i sirov. Pored batata, u Plaškom su probno posađene još dvije kulture – butternut tikva i kiwano krastavac, za čiju proizvodnju također ima potencijala na našoj zemlji. U Plaškom je prije nekoliko dana održana prva tribina, na kojoj su mještani upoznati sa svime što se dobiva uzgajanjem ove i sličnih kultura, a neki su već zainteresirani za proizvodnju. Za jedan hektar batata potrebno je približno oko 20.000 do 27.000 sadnica, a prihod po hektaru, ukoliko se pridržava pravila i načina sadnje i njege, iznosi najmanje 90.000 kuna - rekao je Somek, te se zahvalio i lokalnim vlastima koji su pomogli pri osiguravanju prostora za održavanje tribine i obavještavanju zainteresiranih za istu.

Srbi 06. prosinca na dopunskim manjinskim izborima biraju svog zamjenika gradonačelnika Ogulina Vlada Republike Hrvatske raspisala je izbore za manjinske zamjenike župana, gradonačelnika i načelnika Općina. Osim što će se 6. prosinca birati dožupan Karlovačke županije iz redova srpske nacionalne manjine, na dopunskim izborima Srbi će, konkretno u Ogulinu birati i zamjenika gradonačelnika. Pored Ogulina, birat će se zamjenik gradonačelnika Slunja, te zamjenici načelnika općina Lasinje, Barilovića, Rakovice i Saborskog. U općini Krnjak birat će se zamjenik načelnika iz redova hrvatskog naroda. U Tounju će se, pak, birati jedan član Općinskog Vijeća srpske nacionalnosti jer niti na jednoj listi nije postojao pripadnik srpske nacionalnosti. U ostalim gradskim i općinskim vijećima, te Županijskoj skupštini zastupljenost nacionalne manjine postići će se povećanjem broja vijećnika s izbornih lista tamo gdje to nije već učinjeno.


28

OGULIN-INFO PRESS

broj

10,

STUDENI 2009.

I treća sjednica Općinskog vijeća u Tounju puna optužbi U petak 02. listopada održana je, pod predsjedanjem Nikole Katića, treća po redu sjednica Općinskog vijeća Općine Tounj. Sjednica je započela odgovaranjem na postavljena vijećnička pitanja, a prvo pitanje postavio je vijećnik Ivica Rebrović, kojeg je zanimalo zašto je na općinu stigao račun za tiskanje predizbornih plakata HDZ-a. Načelnik Ivica Sopek odgovorio je kako nije znao o čemu se radi pa se raspitao u karlovačkoj tiskari MB koja je poslala račun. Sopek je rekao kako je HDZ na ovaj način skrivao troškove svoje kampanje što nije u redu, ali je ipak u proračun stavljena stavka troškova kampanje za stranke da bi se taj trošak pokrio, iako su ti plakati, kako kaže, blatili njega i njegovu obitelj. Bivši načelnik Nikola Brletić rekao je da tu ne vidi ništa sporno i da je plakate naručio ŽO HDZ-a, a ne on, te napomenuo kako Općina treba samo platiti stavku vrećica za Općinu Tounj koja je na spornom računu. Vijećnik Mirko Brletić pitao je zašto ukopnik u Kamenici nije zaposlen na puno radno vrijeme, već samo na četiri sata, te dao prijedlog da ga se zaposli na puno radno vrijeme. Načelnik je odgovorio kako je to bila odluka Općinskog vijeća, iako prijedlog smatra dobrim, za sada nažalost financijske prilike ne dozvoljavaju da se to promjeni. Vijećnika Josipa Pribanića zanimalo je zašto DVD Tounj kućanstvima koja nemaju vodovod, dovoz vode naplaćuje čak 300 kuna, i što se sve nalazi u toj cijeni. Odgovor je glasio kako kućanstva ne plaćaju cijenu od 300 kuna, već plaćaju samo 200 kuna, a 100 kuna sufinancira Općina. „Voda ne pada s neba, u toj cijeni je održavanje cisterne, troškovi goriva, troškovi vozača idt.“ – rekao je bivši načelnik Nikola Brletić. Nikola Paher pitao je što je s kompenzacijom od 17 tisuća eura, koje je trebao platiti IGM Tounj za zemljište i pola objekta DVD-a Tounj koje je prepisano na ovu firmu. Novac nikad nije plaćen općini, a u tijeku je rješavanje plaćanja tih 17 tisuća eura kompenzacijom za dug općine IGM-u zbog radova asfaltiranja. Ukoliko se ne uspije dogovorom riješiti ovo pitanje s novim vlasnikom IGM-a Jozom Kalemom, ovaj problem rješavat će se na sudu. Predsjednik vijeća Nikola Katić postavio je bivšem načelniku Nikoli Brletiću pitanje oko dogovora s Gradom Ogulinom o izgradnji Općinskog vodovoda na teritoriju Gornjih Dubrava koji pripada Ogulinu, a čiju izgradnju bi trebali zajedno financirati Grad Ogulin i Općina Tounj. Katića je zanimalo da li postoji kakav pismeni trag o tome. Brletić tvrdi da je na sastanku dogovoreno da Općina treba platiti samo četvrtinu izgradnje vodovoda, a dokumenti, odnosno zapisnik stoji negdje u Karlovačkoj županiji i treba ga potražiti. Kad su uputili upit gradonačelniku Ogulina, općina je dobila odgovor da budu zahvalni što su doveli magistralni vodovod do granica općine Tounj (Bosiljevo), jer je Grad Ogulin puno učinio na pripremnim radnjama, osigurao cijevni fazonski materijal za izgradnju vodovoda, izvršio rekonstrukciju Crpne stanice Zagorje i izgradio magistralni cjevovod Ogulin – Bosiljevo, a bez tih radnji ne bi se moglo pristupiti realizaciji gradnje vodoopskrbne mreže u općini Tounj. Zanimljiv je bio i prijedlog Brletića da se ukine četvrta točka dnevnog reda, prema kojoj bi se trebala povećati komunalna

naknada, požalivši se da je njegovoj supruzi ista povećana u 7. mjesecu, prije donošenja odluke. Načelnik Sopek objasnio je kako naknada nije povećavana već godinama iako su poduzetnici svoje usluge redovno povećavali, te kako nema razloga da se naknada ne poveća. A po pitanju povećanja naknade Brletićevoj supruzi, Sopek je odgovorio da njoj nije povećana naknada već samo kvadratura za koju treba platiti naknadu. U nastavku je usvojen zapisnik sa prethodne sjednice, te je podneseno izvješće o radu komisije za Vrtaču i Vatrogasni Dom. U sljedećoj točki dnevnog reda načelnik Ivica Sopek podnio je izvješće o svome radu u kojemu je, između ostalog , napomenuo veliko rezanje troškova u Općini smanjenjem radnog kadra, provedene su brojne radne akcije, kupljene su nove klupe za školu, uređeno je groblje, napravljena je i uređena autobusna stanica u Kukači i dr. Sljedeću godinu Sopek je najavio kao godinu novi projekata za Općinu, a onu iduću kao godinu realizacije istih, te se na kraju našalio rekavši da uskoro neće imati što raditi jer je već više od pola predizbornih obećanja ostvario. U nastavku sjednice donesene su Odluke o izradi projekta za izmjenu trase županijske ceste i pješačkog kolnika za potrebe općine Tounj i izdavanje lokacijske dozvole kod kuće obitelji Franjković, te odluka o rušenju kuće obitelji Franjković zbog izrade tehničke i projektne dokumentacije. Donesena je odluke o gradnji pješačkog kolnika uz magistralnu cestu Duga Resa – Senj od kuće Josipa Pleša do Tounjskog mosta u naselju Zdenac, odluka o rekonstrukciji pješačkog kolnika Zdenac-raskršće županijske i magistralne ceste od raskršća do IGM Tounj d.d. i županijske ceste za Gerovo u sklopu čega bi se izgradio i uredio prvi trg u Općini Tounj. Donesene su izmjene i dopune Programa gradnje objekata komunalne infrastrukture općine Tounj i Proračun za 2009. godinu.


broj

10,

STUDENI 2009.

OGULIN-INFO PRESS

29

Humor

Čita Mujo oglas u novinama i veli: - Vidi Haso, policija traži muškarca od 20 do 30 godina, jačeg stasa, pomalo ćelavog, koji noću hoda po parku i siluje žene. - Da... I? - Pa razmišljam da im se javim. Može biti dobra plaća, državna ustanova je to. - Imam vijesti za vas, jednu lošu i jednu još goru. - Recite, doktore! - Ostao vam je samo još jedan dan života. - Strašno! Što može biti gore od toga? - Od jučer vas pokušavam dobiti na telefon... Sjede narkomani na stepenicama nekog trga i fiksaju se. Odnekud naiđe neka baba i pita ih: - “Šta to radite djeco?” - “Evo fiksamo se”, odgovaraju oni. - “Neka, neka djeco, samo nemojte sjediti na hladnom betonu.” Razgovaraju Amerikanac, Rus i Mujo o svojim tvornicama. Kaže Amerikanac: -Mi u 9 sati počnemo konstruirati avion i u 12 on već leti. Kaže Rus: -Mi u 9 počnemo konstruirati brod i u 11 on već plovi. Kaže Mujo: -Mi u 9 počnemo konstruirat tvornicu piva, a u 10 već smo svi pijani. Pita policajac vozača: -Što imate od zimske opreme? Vozač: -Duge gaće. Čita djed novine i okrene stranu sa osmrtnicama. Nailazi unuk i kaže: -Što je djede, opet si na facebooku? Potukli se Bosanac i Crnogorac. Poslije pitaju Crnogorca kako je bilo. Kaže: „Njega odveli ko psa svezanog, a mene ko kralja na nosilima“.

Članovi LD Klek u suradnji sa Veterinarskim fakultetom uhvatili i obilježili medu kapitalca Smeđi medvjed, težak čak 250 kilograma uhvaćen je u utorak 19. listopada na lovnom području Lovačkog društva „Klek“ u Vitunju. Ovaj medo uhvaćen je u suradnji sa stručnjacima iz zagrebačkog Veterinarskog fakulteta, u cilju praćenja i proučavanja medvjeda na ovom području. Medo je uhvaćen u zamku koju su postavili lovci LD „Klek“, nakon čega su pozvali stručnjake sa Veterinarskog fakulteta. Prof. dr. sc. Đuro Huber pomoću puške sa injekcijskim punjenjem uspavao je medvjeda, te mu nakon toga zajedno sa kolegama izveo brojna mjerenja, izvagao težinu, uzeo mjere pandži nogu, repa, glave, te uzeo uzorke krvi i mokraće. Medvjedu je ugrađen i mikročip ispod kože, te postavljena ogrlica za satelitsko praćenje kretanja koja u sebi ima GPS prijemnik pomoću kojeg svaka dva sata određuje i mobitelom šalje lokaciju putem SMS poruke u centar za praćenje kretanja medvjeda. Inače ogrlica je napravljena tako da radi oko godinu i pol dana, nakon čega spadne sa medvjeda.


30

OGULIN-INFO PRESS

broj

10,

STUDENI 2009.

Nakon radionica na otvorenom, udruga Radost pokreće novi ciklus radionica u studenom! Dana 04. listopada održana je treća prezentacijska radionica na otvorenom, na jezeru Sabljaci, u okviru projekta «Bajka o toleranciji», koji se financira sredstvima dobivenim od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Okupilo se 20-ak članova i volontera iz Udruge Radost i Kluba oboljelih od multipleskleroze koji su od lišća, kukuruzovine, graha i drugih prirodnih materijala napravili Vilu Jesenku i Vilenjaka Jesenka, te izložili već ranije napravljene radove. Unatoč činjenici da su članovi Udruge obavijestili građanstvo, putem svih lokalnih medija, o vremenu i mjestu održavanja radionice odaziv sugrađana je na žalost bio izuzetno loš, osim nekolicine šetača koji su usputno bacili pogled što se to radi. Ali unatoč razočaranju u sugrađane ipak su Vila Jesenka i Vilenjak Jesenko dobili novi dom i to ni više ni manje nego na otoku Rabu, zahvaljujući g. Miljenku Prpiću i njegovoj supruzi Ankici koji su pokazali interes za naše radove i dali dobrotvorni prilog udruzi. Ovim putem udruga im se ponovno zahvaljuje, kao i onom malom broju posjetitelja koji su pogledali njihove radove i popričali sa članovima. Zahvaljuju se upravi restorana Sabljaci, kao i osoblju, što su im ponovno izašli u susret i omogućili korištenje terase. Iz Udruge se nadaju da će ubrzo

doći neka drugačija vremena u kojima će naši sugrađani pokazati veći interes za njihov rad i priključiti im se, bez obaveza, na ovakvim druženjima kojih će biti još puno, nadamo se! NOVI CIKLUS PSIHOLOŠKIH RADIONICA Udruga u sklopu već navedenog projekta «Bajka o toleranciji» organizira novi ciklus psiholoških radionica. Zahvaljujući dobroj suradnji sa dvjema djelatnicama Centara za socijalnu skrb iz Ogulina i Otočca, Dragani Gašparović dipl. psiholog prof. i Valentini Crnjaković Vuković dipl. socijalni radnik, početkom studenog počinje spomenuti novi ciklus od 6 radionica. Radionice će se održavati jedanput mjesečno, svakog prvog četvrtka u mjesecu, pa je prva planirana za 05.11.2009. sa početkom u 17.00 sati u prostorijama Udruge Radost. Udruga Radost organizira ove radionice za vlastite članove, te članove Kluba oboljelih od multipleskleroze, a iste su jedna od planiranih projektnih aktivnosti. - Planiramo i nakon završetka projekta «Bajka o toleranciji» nastaviti sa radom ove radionice - javljaju iz Udruge.

I ove godine u Ogulinskim školama zainteresirani učenici uče moderne plesove Plesna škola Tango iz Karlovca i ove godine u Ogulinskim školama organizira tečaj plesa za učenike. Voditelj škole Boris Šušnjar, objasnio nam je kako svake godine radi prezentacije po ogulinskim školama, da bi učenici koji su eventualno zainteresirani za plesanje, mogli vidjeti što škola nudi i kakvi su to moderni plesovi koji se mogu naučiti. Ove godine učenicima su plesove prezentirali poznati plesači Ištvan Varga i njegova partnerica Gabrijela Pilić. Ištvan Varga, inače bivši učenik plesne škole Tango, široj je publici poznat zbog svojih nastupa u zabavnoj emisiji HRT-a „Ples sa zvijezdama“. Voditelj Boris Šušnjar reko je kako je vrlo čest slučaj da se za školu plesa zainteresiraju, pored učenika, i mnogi roditelji koji požele naučiti neke od latinoameričkih plesova kojima se škola bavi. Plesna škola održavat će se, pored Prve osnovne škole, u školi I. B. Mažuranić, u školi Josipdol i u područnoj školi u Oštarijama.


broj

10,

31

STUDENI 2009.

Mjesečni komentar by Neven Rajak

U ovom broju odlučio sam komentirati nešto što do sada nisam komentirao. Naime imam baš veliku želju da ovaj mjesec, za razliku od prethodnih, nikoga ne kritiziram. Došla mi je u glavu pomisao da nekoga ili nešto pohvalim, odnosno da bar pokušam pohvaliti, ali ništa mi pametno nije palo na pamet pa i od toga odustajem. Osim toga pohvale ionako nikom nisu zanimljive. Kada nešto valja o tome se obično šuti, ali kada netko nešto zabrlja…. Dakle htio sam reći da čim netko nešto ne napravi na način da se to nekom drugom svidi, taj je odmah budala, idiot, nesposobnjaković, varalica, kradljivac….bla bla bla bla bla bla bla BLA! Da li vi mrzite onu situaciju kad vam dođe pametna misao pa vas u idućem trenutku netko ili nešto omete, a misao zaboravite? Upravo mi se to dogodilo, a baš mi je došla tako dobra misao. Zamalo sam napisao nešto revolucionarno i sad se grizem jer se toga ne mogu sjetiti, jer mi je frajer trubio pokraj kuće iz BMW-a. Zamislite tip ulovio trubiti ovdje ispred kuće gdje moji roditelji prodaju zelje. Trubi li ga trubi, kao da hoće kupiti dvije tone tog zelja. I što je najgore na kraju nije kupio ništa jer mu je skupo - zamislite vi to. Tip sa BMW-om serije 7 koji vrijedi bar 100.000 € kaže da mu je puno 30 kila zelja platiti 60 kuna. Ma nije meni ni toliko važno što kreten nije kupio to glupo zelje, nego izgubih misao. Zelje će ionako kupiti ovaj drugi čovjek u stojadinu, koji nije ni pitao koliko košta 5 vreća. Ne znam samo gdje će to sve strpati u stojadina. Vidi vidi, on bi još i krumpira, jao pa uništit će tu sirotinju od auta. Uglavnom ljut sam sad na onog majmuna sa BMW-om jer mi je zbog njegovog trubljenja pobjegla pametna misao i nisam uspio ništa pametno napisati. Tako da se nemojte ljutiti jer za sve je kriv kreten u BMW-u.

U Plaškom obilježena 66. obljetnica drugog zasjedanja ZAVNOH-a Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Ogulina i Vijeće srpske nacionalne manjine Općine Plaški, organizirali su u nedjelju 11. listopada obilježavanje 66. obljetnice drugog zasjedanja ZAVNOH-a u Plaškom. Ovaj povijesni važan događaj za Plaški dogodio se 12 - 15. listopada 1943., kada je u Domu kulture, nekada Domu ZAVNOH-a, održano II. zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske. Predsjedao mu je pjesnik i antifašist Vladimir Nazor, na čijem spomeniku su položeni vijenci. Na tom su povijesnom zasjedanju potvrđene odluke o priključenju nepravedno oduzetih 1920., 1924. i 1941. hrvatskih krajeva Dalmacije, Istre, i grada Zadra. Predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Ogulina Paula Mišar na početku je pozdravila goste među kojima su bili dr. Vesna Čulinović Konstatinović ispred delegacije SAB-a Republike Hrvatske, ispred delegacije SAB-a Karlovačke županije Mirko Mladinović, izaslanik župana Karlovačke županije Nagib Gaši, načelnik Općine Plaški Ivan Šego i njegov zamjenik Damir Šalov, predsjednik SAB-a Istarske županije Tomo Ravnić, delegat SAB-a Primorsko-goranske županije dr. Marko Paković, načelnik PP Ogulin Marinko Herman, članovi Udruge i drugi gosti. Nakon govora predsjednice Udruge, koja je naglasila važnost ovog zasjedanja za današnji status i granice Republike Hrvatske, prisutnima se kratko obratio načelnik Ivan Šego zaželjevši im dobrodošlicu u Plaški, a kratke govore o samom zasjedanju održali su i još neki članovi Udruge, nakon čega su delegati i članovi Udruga položili vijence na spomen-kosturnicu žrtava fašizma u spomen-parku NOB-u u Plaškom.


10,

OGULIN-INFO PRESS

studeni 2009.

Kolodvor Ogulin, 1931. godina

Kolodvor Ogulin danas ogulin nfo preporuke KNJIGA:

KOLIBA Autor:

William Paul Young Najmlaða kæer Macka Mackenzia Missy oteta je za vrijeme obiteljskog ljetovanja. Dokaz da je brutalno ubijena pronaðen je u nekoj napuštenoj kolibi u divljini Oregona. Èetiri godine kasnije, ožalošæeni Mack prima nevjerojatnu poruku, kojom ga se poziva da posjeti onu istu kolibu. Unatoè svojim dvojbama Mack jedno zimsko prijepodne odlazi tamo i doživljava najmraèniju moru. Ono što æe pronaæi u kolibi, zauvijek æe promijenit njegov život.

FILM:

Mi biramo za Vas

Surogati (Surrogates) Akcijski SF / triler, 90 min. 2009., SAD ULOGE: Bruce Willis, Rosamund Pike, Radha Mitchell, Ving Rhames

Jonathan Mostow, redatelj velikih akcijskih hitova kao što su Podmornica U-571 i Terminator 3 okuplja snažnu glumaèku postavu predvoðenu Bruceom Willisom. Radnja je smještena u futuristièki svijet u kojem ljudi žive u izolaciji, a komuniciraju putem robota surogata. Policajac (Willis) je po prvi puta u deset godina službe prisiljen napustiti svoj dom kako bi istražio ubojstva drugih surogata što ga odvodi u nevjerojatan svijet koji nije mogao niti zamisliti...

WEB STRANICA: www.caffe.hr

Vrsta: portal za ugostiteljstvo

„Caffe“ portal se temelji na ideji na se na jednom mjestu nalazi cjelokupni registar, popis ugostiteljskih objekata (restorani, caffe barovi, noæni klubovi, itd) od kojih æe svatko imati priliku predstaviti svoju ponudu interesnoj publici. U sklopu baze ugostiteljskih objekata, nalazit æe se i najnovija zbivanja u sferi noænog života (èlanci i fotogalerija), glazbena orijentiranost (house, rock, folk, koncerti i sl.), promotivna cijena piæa (partyi i sliène manifestacije) te ponuda hrane i smještaja (vezano za restorane i hotele). Pored registra/baze ugostiteljskih objekata, nalazi se tržište rada ponude i potražnje poslova vezanih za ugostiteljstvo.

OGULIN-INFO PRESS, BR. 10. STUDENI 2009.  
OGULIN-INFO PRESS, BR. 10. STUDENI 2009.  

OGULIN-INFO PRESS, prve besplatne novine ogulina i ogulinskog kraja. Pokrivamo područje cijele bivše općine ogulin sa 5000 primjeraka. VIjes...

Advertisement