Page 1

Ogulin-info nudi Vam najbolji omjer dobivenog i uloženog. Izlazimo u 5.000 primjeraka koji se distribuiraju na podruèju cijele bivše opæine Ogulin. Èinjenica da smo besplatni informacije na e-mail: osigurava nam stalnu èitanost i garancija je marketing@ogulin-info.com da æe Vaša reklama imati željeni uèinak.

Treba Vam dobra reklama?

Mi imamo rješenje!

sve informacije na www.ogulin-info.com

Naš internet portal ima preko 60.000 posjeta mjeseèno, oko 5.500 jedinstvenih posjetitelja, svakodnevno je ažuriran, te je jedan od najbržih medija u Ogulinskoj regiji.

BROJ 6, GODINA I. SRPANJ 2009. BESPLATNO Naklada 5000 komada www.ogulin-info.com

POÈELE ÈETVRTE FRANKOPANSKE (str. 2) LJETNE VEÈERI

(str. 5)

(str. 6)

Kakva sudbina èeka 500-tinjak Sabljak novi predsjednik, Huduroviæ i Vukoviæ potpredsjednici Gradskog radnika IGM Tounj? vijeæa Grada Ogulina

INTERVJU: Ðurðica Špehar, naèelnica opæine Saborsko (str 16)

(str. 20) Ogulinskom DND-u donirana raèunala za rad informatièke radionice

INTERVJU: Ivan Šego, naèelnik opæine Plaški (str 17)


2

RIJEČ UREDNIKA

OGULIN-INFO PRESS

6,

SRPANJ 2009.

Počele Frankopanske ljetne večeri

Dragi čitatelji i čitateljice!

Iznimno mi je drago što ste odlučili prolistati i ovaj broj Ogulin-infa, te pročitati ono što Vam se čini najzanimljivijim na našim stranicama. Od samog početka stvaranja ovog lista, bili smo uvjereni da događanja u našem gradu ne nedostaje, te da ćemo imati prepune ruke posla kako bi Vas pravovremeno i točno informirali. Upravu to dokazuje i ovaj broj, kjoj je prepun događanja na svim područjima. Tome možemo zahvaliti i mnogim kulturno- zabavnim maifestacijama u Ogulinu, kojih će u ovim ljetnim danima biti gotovo u svakome trenutku. Na našoj zadnjoj stranici, što ćete i sami primijetiti, nema više sadržaja neprimjerenih za naše najmlađe čitatelje. Upravo tamo smo odvojili mjesto za fotografiju i nekoliko riječi o kulturno-povijesnim znamenitostima i mjestima našeg grada. Nadamo se da ćemo time pridonijeti promicanju našeg grada. Ukoliko Vi imate neku ideju, fotografiju ili slično, slobodno nam pošaljite jer ćemo ju sa zadovoljstvom objaviti.

broj

U četvrtak 25. lipnja na Dan državnosti Republike Hrvatske, u Sportskoj dvorani Ogulin otvorene su četvrte po redu Frankopanske ljetne večeri. Multikulturalni festival donijet će brojne kazališne predstave i koncerte domaćih izvođača, ali i izvođača iz inozemstva. Svi programi bit će u Frankopanskom kaštelu ili atriju hotela Frankopan. Ovogodišnje ‘Frankopanske ljetne večeri’ otvorene su nakon što je operna diva Ivanka Boljkovac otpjevala državnu himnu i Odu domovini, a večer je nastavljena koncertom Tomislava Bralića i Klape Intrade. Brojnu publiku pozdravio je i gradonačelnik Nikola Magdić zaželivši im dobru zabavu ovoga ljeta. Organizator Frankopanskih ljetnih večeri je Pučko otvoreno učilište Ogulin, a festival će trajati sve do 20. srpnja. U sklopu bogatog programa ovogodišnjih večeri očekuju vas: HPD “Klek”, nastup Ivanke Boljkovac, koncert ansambla “ACOUSTIC PROJECT”, povijesna drama “ZULEJKA”, 12. međunarodni festival folklora „ZABA 2009“, koncert folklornih ansambala iz Indije, Indonezije, J. Koreje, Kazahstana, Tuve, Italije i SAD-a, koncert mariachi sastava „LOS CABARELLOS“, koncert puhačkog orkestra „ROYE“ iz Francuske, koncert DUO CORDE, koncert BELFAST FOOD, kazališna predstava GD HISTRIONI „Misli bolesnik ili HIPOKONDRIJAKUŠ „ i brojna druga događanja.

Do iduće prilke, lijep pozdrav svima!!!

Hrvatsko pjevačko društvo „ Klek“ proslavio 115 godina postojanja

IMPRESSUM NOVINA: Glavni urednik: Mihaela Milanović Poljak, dipl. novinar e-mail: mihaela@ogulin-info.com Izvršni urednik: Neven Rajak e-mail: neven@ogulin-info.com Grafički urednik: Igor Šumonja e-mail: igor.sumonja@ogulin-info.com UREDNIŠTVO Helena Vlahović Sabina Magličić Zdravko Borić Mićo Zatezalo Neven Vujnović REDAKCIJA: Otok Oštarijski 29, Ogulin e-mail: redakcija@ogulin-info.com Tel: 098/182-1528, 095/856-3038 Marketing i oglašavanje: e-mail: marketing@ogulin-info.com Tel: 098/161-0942 Tiskara Zagreb d.o.o. Radnička cesta 210 10000 Zagreb

IMATE VIJEST, ČLANAK ILI FOTOGRAFIJU? ŠALJITE NA e-mail: redakcija@ogulin-info.com

U atriju hotela Frankopan 27. lipnja održan je, u sklopu Frankopanskih

ljetnih večeri, koncert Hrvatskog pjevačkog društva „Klek“, koje je ujedno slavilo i 115 godina postojanja, a kao gosti nastupili su Ivanka Boljkovac, Nikša Radovanić i Darijana Blaće Šojat. Mirko Kovačević, tajnik Hrvatskog sabora kulture, povodom 115 obljetnice dodijelio je Povelju Hrvatskom pjevačkom društvu “Klek” za izuzetna dostignuća na području kulturno umjetničkog amaterizma i obogaćivanja hrvatske kulture. Povelja je dodijeljena i Vladimiru Vukoviću za 50 godina aktivnog djelovanja u Hrvatskom pjevačkom društvu “Klek” Ogulin, a Tomislav Blašković dobio je Zlatnu diplomu za 47 godina.


broj

6,

SRPANJ 2009.

OGULIN-INFO PRESS

3


4

OGULIN-INFO PRESS

broj

6,

SRPANJ 2009.

Magdić ostaje gradonačelnik, Vučić novi župan Karlovačke županije Nakon objave prvih rezultata drugog kruga izbora, u stožeru HDZ-a u Ogulinu slavilo se na veliko, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Nikola Magdić bit će i sljedeće četiri godine gradonačelnik Ogulina. Magdić je  osvojio preko 56,68% birača, dok je njegov protukandidat iz SDP-a Ivan Vuković osvojio 40,13 % glasova birača.

Magdić zadovoljan rezultatima i nastavlja raditi po planu Nikola Magdić, novi (stari) gradonačelnik Ogulina u razgovoru za ogulin-info izjavio je „kako je jako zadovoljan izbornim rezultatima i odazivom birača“. Magdić se još jednom zahvalio svim biračima koji su izašli na ove izbore, a posebno onima koji su mu ukazali povjerenje glasavši za njega i zamjenike Tonu Radočaja i Vladimira Kubelku. Gradonačelnik Magdić  posebno se zahvalio i svim članovima HDZ-a koji su uložili veliki trud u predizbornoj kampanji. Magdić je rekao kako je ova dvostruka pobjeda HDZ-a znak da su građani prepoznali njihov dobar rad i kvalitetne projekte, te su im upravo zbog toga ponovno dali povjerenje. Za gradonačelnika Magdića odmora, kako je rekao,  nema jer je puno posla oko projekata koji su u tijeku, kao i oko osmišljavanja novih.

Vučić novi župan Razloga za slavlje HDZ je imao i zbog pobjede Ivana Vučića koji je sa 58,72 % odnio pobjedi ispred SDP-ovog kandidata Brune Kurelića i postao novi župan Karlovačke županije. Bit ću župan svih građana, i onih koji su glasali za mene i onih koji nisu. U svoj rad mislim uključiti i nevladine udruge, građanske inicijative i čuti ću svačiji glas prilikom donošenja odluka, izjavio je novi karlovački župan Ivan Vučić. Vučić nije krio zadovoljstvo pobjedom u drugom krugu, usput se našalivši da se “sada može javiti i premijeru”. Zahvalio je svima koji su za njega glasali, a odgovarajući na pitanje što će prvo napraviti, sada, nakon izbora, kazao je: „Odmorit ću se kratko“. Vučićev odmor kratko je trajao jer je 10. lipnja preuzeo posao župana, dok mu saborski mandat ide u mirovanje.


broj

6,

SRPANJ 2009.

OGULIN-INFO PRESS

5

Ivan Pađen, direktor IGM Tounj „Mi moramo od nečega živjeti, od čega da živimo ako ne možemo od svoga rada, imamo obitelji koje moramo uzdržavati, kredite koje moramo plaćati, želimo samo ono što je naše“ – izjavio je radnik IGM-a Tounj

Teška situacija u IGM Tounj: plaće nema, a radnici poslani na kolektivni godišnji odmor Radnici tvrtke IGM Tounj d.d. 01. lipnja prestali su raditi u znak prosvjeda zbog neisplaćivanja plaća. Iako nemaju sindikata, niti svog službenog predstavnika, svi su složno stali sa radovima dok im se, kako su rekli, ne isplate njihove pošteno zarađene plaće. 40-ak radnika prvi puta su stali u obranu svojih prava, no tog dana dogovor nije postignut. Radnici kažu da je Pađen samo rekao „Tko može pratiti ovaj tempo neka ga prati, a tko ne može neka ide kući“. „Mi moramo od nečega živjeti, od čega da živimo ako ne možemo od svoga rada, imamo obitelji koje moramo uzdržavati, kredite koje moramo plaćati, želimo samo ono što je naše“ izjavio je jedan od radnika, koji je zbog straha od eventualnog gubitka posla želio ostati anoniman. U upravi IGM-a toga dana pokušali smo dobiti izjavu, no gospodin Pađen nije bio raspoložen za nikakav razgovor, te nas je na vrlo neljubazan

način zamolio da napustimo prostorije. Pađen je već sljedećeg dana pristao na dogovore s radnicima i predstavnicima sindikata. Dogovor je postigao obećavši im isplatu plaće za ožujak najkasnije do polovice lipnja, što se ipak nije dogodilo.

Tko se buni, evo mu otkaz Problemi u IGM- sredinom mjeseca dodatno su se pogoršali, naime radnici IGM-a Tounj Mario Pribanić i Dragan Ćuk, koji su javno upozorili na neisplatu plaća radnika te tvrtke i ostale probleme u njoj, dobili su otkaz. – Nazvali su me iz tvrtke i rekli da rješenje o otkazu očekujem poštom – iznosi Mario Pribanić za Večernji list, radnik u tounjskom kamenolomu. Istu priču navodi i Dragan Ćuk, vozač IGM-a. – Nadodali su da donesem zdravstvenu knjižicu u tu svrhu – kaže Ćuk. Ivan Pađen po običaju je ostao nedostupan za izjavu. Povjerenik Sindikata graditeljstva za središnju Hrvatsku i IGM Ivan Brozović navodi da je trenutačno teško ocijeniti na koji način sindikat može pomoći spomenutim radnicima. Ćuk i Pribanić obaviješteni su o otkazu nakon što su u javnost iznijeli činjenicu da u IGM-u ne isplaćuje radnike, odnosno ukazali na kršenje zakona. Zanimljivo je,

kako piše večernji list, da je istu sudbinu doživio ranije ove godine i Nikola Pribanić, također radnik u kamenolomu, postavši “tehnološkim viškom” nakon što je upozorio na kršenje temeljnih radnih prava. Postavlja se pitanje, ako sindikat ne zna može li zaštititi radnika, kome se radnik u ovoj državi uopće može obratiti?!

Plaće nema – svi na godišnji Pađen je tako radnike sredinom lipnja poslao na kolektivni godišnje odmor, čime je kupio nešto vremena da pokuša namaknuti prijeko potreban novac za plaće. Županijski povjerenik SSSH Nikola Badovinac rekao je kako vlasnik nastoji prikupiti novce za zaostale plaće i dao je jamstva za tri milijuna kuna koliko radnici potražuju za veljaču i ožujak. S početkom srpnja IGM nastavlja s radom, dok se nastavljaju i pregovori o isplati još oko šest milijuna kuna za preostale plaće. Badovinac smatra da je ovo dobar početak kako bi se poslodavcu dalo još neko vrijeme da pokuša konsolidirati poslovanje i naplati dugovanja. Neslužbeno doznajemo kako je jedna francuska građevinska tvrtka zainteresirana za kupnju IGM-a, no još službeno ništa nije potvrđeno, ostaje nam samo da pričekamo daljnji razvoj događaja, kako bismo saznali sudbinu koja čeka 500-tinjak radnika i ovu nekad snažnu i profitabilnu tounjsku tvrtku .


6

OGULIN-INFO PRESS

broj

6,

SRPANJ 2009.

Milan Sabljak, novi predsjednik Gradskog vijeća

Održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Ogulina Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Ogulina održana je 18. lipnja s početkom u 09:00 h pod predsjedanjem predstojnika županijskog Ureda državne uprave Željka Spudića. Prema izvješću Mandatne komisije, na lokalnim izborima za Grad Ogulin, od 12.771 birača glasovalo je njih 6.530, najviše je glasova dobila HDZ, 2903 glasova i 9 vijećnika, SDP je dobio 1489 glasova i 5 vijećnika, Nezavisna lista Željka Bokulića prikupila je 557 glasova za jedno vijećničko mjesto, a po jednog vijećnika dobili su još koalicija HSS-HSLS-HSU sa 321 i SDSS sa 372 glasa, dok Nezavisna lista Nenada Vukadinovića (216), HSP (205), SNS (148) i HNS-PGS (103 glasa) nisu prešli prag. Sjednici je nazočilo 16 od sveukupno 20 vijećnika, ispričali su se Siniša Ljubojević (SDSS) i Nevenka Šajn (SDP). Gradski vijećnici koji su prisegnuli da će se u sljedeće četiri godine brinuti za dobrobit našeg grada su Ivica Vuković (umjesto Ivana Vučića), Milan Sabljak, Milan Hudurović, Jure Turković, Blanka Poljak, Mato Špehar (umjesto Nikoline Luketić), Mladen Stipetić, Ivica Francetić (HDZ), Ivan Vuković, Željko Tonković, Zlatko Mrvoš, Momir Jakšić i Nevenka Šajn (SDP), Željko Bokulić (nezavisni), Siniša Ljubojević (SDSS) i Nikola Ivanac umjesto Vladimira Kubelke (HSS).

Kao 18 vijećnik u Gradsko vijeće je kao predstavnik

Konstituirano Općinsko vijeće u Plaškom

nacionalnih manjina ušla Zorica Jurašić sa HDZ-ove liste. Milan Sabljak (HDZ) izabran je za predsjednika Gradskog vijeća, a Milan Hudurović (HDZ) i Ivan Vuković (SDP) za potpredsjednike vijeća. Na kraju sjednice, novi predsjednik ogulinskog Gradskog vijeća Milan Sabljak zahvalio je vijećnicima na iskazanom povjerenju, a gradonačelnik Ogulina Nikola Magdić čestitao im je i poželio što bolju suradnju, neposrednu i sa uvažavanjem, te donošenje odluka u koristi svih građana Ogulina: Ivan Vuković izjavio je kako je zadovoljan potpredsjedničkim mjestom i rekao je kako će se SDP kao najjača oporbena stranka pobrinuti za transparentan rad gradske vlasti: Nezavisni vijećnik Željko Bokulić rekao je kako je imenovanje gospodina Vukovića za potpredsjednika Gradskog vijeća za njega jako iznanađujuće, te smatra da je to dokaz njegove tvrdnje o tihoj koaliciji sa HDZ-om.

Ivan Šego, novoizabrani načelnik Općine izjavio je kako je jako zadovoljan koalicijom, posebno neočekivano dobrom suradnjom sa SDSS-om, a kao načelniku prioritet mu je stvaranje novih radnih mjesta, tako da bi što veći broj mladih ljudi mogao ostati živjeti u Plaškom PLAŠKI - Općinsko vijeće u Općini Plaški konstituirano je 18. lipnja, gdje je dogovorena koalicija HDZ-SDSS-HSS-HSU-SDP ima većinu u Općinskom vijeću, dok SNS-ova lista na čelu sa Radmilom Medaković ostaje u oporbi. Na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća, koju je i ovdje započeo predstojnik županijskog Ureda državne uprave Željko Spudić za predsjednicu Općinskog vijeća izabrana je, sada bivša načelnica, Mara Šupica (SDSS), a za dopredsjednika vijeća izabran je Miroslav Mačić (HDZ). U Općinskom vijeću Plaškog iduće četiri godine sjediti će Vlatko Kulić, Miroslav Mačić, Mirjana Turkalj umjesto Marka Kasipovića i Ljubica Vijakčić (HDZ), Radmila Medaković, Pero Vukas, Milan Komadina i Boro Grba (SNS), Branko Grahovac i Mara Šupica (SDSS), Pero Damjanović i Anđelko Lozić (SDP) i Anto Tukarić (HSS-HNS).


broj

6,

SRPANJ 2009.

OGULIN-INFO PRESS

7

Konstituirano novo Općinsko vijeće u Tounju U Općini Tounj na ovim izborima povjerenje građana dobio je Ivica Sopek i njegova nezavisna lista. Konstituirajuća sjednica održana je u 10. lipnja 2009. Za predsjednika Općinskog vijeća izabran je Nikola Katić, a za zamjenika Nikola Paher. Nakon sjednice, načelnik Ivica Sopek održao je konferenciju za novinare, na kojoj je najavio otpuštanje pročelnika Vladimira Božičevića i iznesao zatečeno stanje općinske blagajne: - Na primopredaji dužnosti, dobio sam spisak neplaćenih računa, od čak 417.818,00 kuna, najvećim dijelom za asfalterske radove IGM-a Tounj, koji čak i nisu u planu komunalne infrastrukture. Iako je u planu za ovu godinu bilo oko 600.000,00 kuna za asfaltiranje, IGM Tounj je ispostavio računa za čak 1.360.000,00 kuna. Utrošeno je čak i 600.000,00 kuna namjenskih sredstava za izgradnju vodovoda koja uskoro treba početi, a mi ih sada nemamo čime platiti. Tjedan dana uoči izbora asfaltiralo se šakom i kapom, bez odluka vijeća, privatni putovi i dvorišta bivših funkcionara općine iz HDZ-a. Najtragičnije u svemu tome je što su natječaje za te radove raspisali

bivši načelnik, njegov zamjenik i pročelnik, oni su bili i u nadzoru tih radova. Čak su ispostavljeni i računi za neizvršene radove, a oni koji su izvršeni, vrlo su nekvalitetni. Ne trebam spominjati da je član poglavarstva vlasnik IGM-a Tounj Ivan Pađen, a moja upozorenja o sukobu interesa nitko nije slušao. Prostorni plan općine radi se već 7 godina, a ništa nije napravljeno osim što je potrošeno 170.000,00 kuna. Općina sada na računu nema niti kune.

Formirana nova vlast u Saborskom SABORSKO - 17.lipnja. 2009. sa početkom u 11.30 održana je konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća općine Saborsko. Sjednicu je otvorio gospodin Željko Spudić iz Županijskog ureda za lokalnu upravu i samoupravu, nakon utvrđivanja kvoruma i izvješća Mandatno imunitetne komisije, te utvrđivanja najstarijeg vijećnika, vođenje sjednice je preuzeo kao najstariji vijećnik Luka Hodak . Svi prisutni vijećnici pristupili su polaganju prisege i to pismeno potvrdili. Nakon prijedloga Komisije za izbor i imenovanja pristupilo se izboru predsjednika vijeća, jedini kandidat je bio Ivan Matovina što je i jednoglasno prihvaćeno. Nakon izbora novog predsjednika vijeća isti je preuzeo vođenje sjednice i na prijedlog Komisije za izbor i imenovanje, koja je predložila Marinka Sertića za zamjenika predsjednika vijeća isti prijedlog je dao na glasanje koji je također jednoglasno prihvaćen. Gost sjednice bio je gosp. Željko Obajdin potpredsjednik županijske skupštine i tajnik ŽO HSS-a. U vijeću Općine Saborsko će iduće četiri godine sjediti Nenad Dragić vijećnik (HSS), Marinko Sertić potpredsjednik vijeća (HDZ), Ivan Matovina  predsjednik vijeća (HSS), Mate Špehar vijećnik (HSS), Željko Ogrizović vijećnik (HSS), Milan Matovina vijećnik (HSS), te nezavisni vijećnici Luka Hodak, Nikola Grba i Ivica Hodak.


8

OGULIN-INFO PRESS

broj

6,

SRPANJ 2009.

U Josipdolu održana prva konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća U Josipdolu je 10.06. s početkom u 10 sati održana prva konstituirajuća sjednica novog Općinskog vijeća Općine Josipdol. Nakon utvrđivanja kvoruma i prozivke članova izabrano je mandatno povjerenstvo s Jandrlić Zdravkom na čelu te je podnešen izvještaj vijeću. Povjerenstvo je utvrdilo da je gospodin Nikola Miščević najstariji vijećnik te mu je prepušteno predsjedanje sjednicom do izbora predsjednika Općinskog vijeća. Nakon prisege svih članova vijeća izabire se odbor za izbor i imenovanje koji predlaže Zdravka Jandrlića, prof. za predsjednika Općinskog vijeća Općine Josipdol koji biva jednoglasno i prihvaćen te predsjednik Jandrlić preuzima vođenje sjednicom. Sukladno rezultatima izbora nije osigurana zastupljenost nacionalnih manjina zajamčena Ustavnim zakonom te se broj vijećnika Općine Josipdol povećava za jednoga na načina da se u vijeće izabere Nikola Miščević kao predstavnik srpske nacionalne manjine s izborne liste Hrvatske demokratske zajednice. Nositelj liste HDZ-a Zlatko Mihaljević je 21. svibnja podnio ostavku na dužnost člana Općinskog vijeća zbog obnašanja nespojive dužnosti, Općinskog Načelnika Općine Josipdol te su ispunjeni svi uvijeti da Dubravko Galić uđe u vijeće kao vijećnik HDZ-a. Također je i Biserka Pavković svoj mandat stavila u mirovanje zbog obnašanja dužnosti Ravnateljice Dječjeg vrtića, a umjesto nje u vijeće ulazi Ivica Vidoš također sa liste HDZ-a. Do kraja sjednice izabran je još Josip Duić za zamjenika predsjednika vijeća te članovi odbora za društvene djelatnosti, gospodarstvo i poljodjelstvo, proračun i financije te odbor za statut i poslovnik koji će uskoro morati dati novi prijedlog statuta zbog donošenja novog izbornog zakona. Članovi Općinskog vijeća: 1.Zdravko Jandrlić, prof - Predsjednik (HDZ) 2.Josip Duić - zamjenik Predsjednika(HDZ) 3.Josip Vukelić, ing. elektrotehnike(HDZ) 4.Ivica Vidoš(HDZ) 5.Danica Žanić(HDZ) 6.Davor Vuković, dipl. ing.(HDZ) 7.Mate Gerić(HDZ) 8.Anton Puškarić(HDZ) 9.Dubravko Galić(HDZ) 10.Damir Bokulić(NOL) 11.Renata Kesner, dipl.oecc.(NOL) 12.Zdravko Bokulić(SDP-HNS) 13.Anton Božičević(HSP) 14.Nikola Miščević - (nacionalne manjine)

Zastoj radova na izgradnji kanalizacijskog sustava kroz Proce Zbog radova na izgradnji kanalizacijskog sustava kroz naselje Proce, radnici izvođača radova „Đurkin“susreli su se sa neriješenim pitanjem garaža ispred sedmerokatnice. Zbog drvarni i garaža sagrađenih uz sam rub ceste, ako ne i na dijelu prometnice, nastavak Saborčanske prema Procama, zastali su radovi, jer daljnje kopanje nije moguće dok se ne ukloni nekoliko drvarni. Taj problem je aktualan već duže vrijeme, još od izgradnje autobusnog kolodvora, kada je bilo u planu spojiti Saborčansku ulicu sa Procama. Iz istog razloga tada se odustalo od daljnje izgradnje prometnice i problem je do danas ostao neriješen. Neriješen je ostao i prilaz trafo-stanici HEP-a , koja se nalazi iza garaža i nema prilaza do nje. Do daljnjeg, radnici izvođača radova ne žele rušiti šupe , koje su privatno vlasništvo, te očekuju rješenje od gradskih službi. U trenutku nastajanja ovoga teksta, još traje stanje “status-quo”.


broj

6,

SRPANJ 2009.

OGULIN-INFO PRESS

9

Vuković ponudio ostavku na mjesto šefa ogulinskog SDP-a Vuković: ‘18,000.000 kuna, koliko je uloženo u mjesne odbore, opravdano je presudilo u korist vladajućih’, na žalost, HDZ-ova kampanja je na kraju ipak bila negativna. SDP je u Ogulinu ostvario svoj najbolji rezultat u povijesti i on je temelj za nastavak rada najjače i jedine alternative vladajućem HDZ-u. Izjavio je to 10. lipnja na konferenciji za novinare SDPov Ivan Vuković. Ipak, zbog svog neuspjeha u drugom krugu za gradonačelnika, ponudio je ostavku na mjesto šefa ogulinskog SDP-a. ‘Moja je moralna obaveza ponuditi mandat predsjednika gradske organizacije na raspolaganje. O tome će konačno odlučiti Glavni odbor stranke. Još jednom iskreno čestitam pobjedniku’, rekao je Vuković. Presudno za pobjedu HDZ-a Vuković vidi prije svega u discipliniranom biračkom tijelu, koje je spremno oprostiti neoprostivo i prihvatiti sve moguće koalicije, ali i velikim ulaganjima koja je HDZ usmjerio u infrastrukturu. ‘18,000.000 kuna, koliko je uloženo u mjesne odbore, opravdano je presudilo u korist vladajućih’, pojasnio je. Na žalost, dodaje, HDZ-ova kampanja je na kraju ipak bila negativna.

‘Hajka je bila svih protiv SDP-a, uz spominjanje privatnih stvari, diskreditaciju osoba, što je posebno eskaliralo u zadnjem obraćanju javnosti HDZ-ovog kandidata uoči izbora.’ Najveći gubitnici ovih lokalnih izbora, kao i uvijek, su male stranke koje se prigodno pojavljuju svake četiri godine. No, sada su i nezavisne liste odigrale određene uloge. ‘Npr. nezavisna lista gospodina Bokulića bila je zapravo jedna nezainteresirana lista, što govori o njihovim stvarnim namjerama, a to je da je ‘treća opcija’ još jedan lažnjak, kako bi se birače razočarane HDZ-om spriječilo da možda povjerenje dadu SDP-u’, a nezavisna lista gospodina Vukadinovića bila je zapravo remetilački faktor sa ciljem da se poremeti dobar rezultat SDSS-a rekao je Vuković. Kako god bilo, rezultate SDP-a i svoj ulazak u drugi krug za gradonačelnika, Vuković je ocijenio povijesnima od kako je SDP-a u Ogulinu.

Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Karlovačke županije U Karlovcu je 16. lipnja sa početkom u 9.00h održana konstituirajuća skupština Županije Karlovačke. Od izabranih 41 vijećnika, na konstituirajućoj  sjednici skupštine  je  bilo prisutno 40 vijećnika.  Sukladno rezultatima izbora, HDZ je predložio za predsjednika Skupštine prof. Josipa Zaborskog jer je Nedjeljko Strikić odustao od mandata u županijskoj skupštini. Za podpredsjednike su izabrani iz redova HDZ-a  Željko Obajdin, a drugog potpredsjednika iz redova SDP-a Pero Karmelić. Do izbora novog čelništva, skupštinom  je  predsjedavao    najstariji vijećnik mr.sc. Vladimir Cvitanović. Izabrani su skupštinski odbori za izbor i imenovanja, a nakon dopune dnevnog reda, razriješen je ravnatelj županijske uprave za ceste Ivan Vučić, a za privremenog ravnatelja imenovan je Davorin Praunsperger. Nakon radnog dijela, u prostorijama Ugostiteljske škole za sve vijećnike i goste organiziran je prigodan domjenak, na kojem su se vijećnici sa županom i gostima zadržali oko jedan sat. U novom sazivu Županijske skupštine grad Ogulin predstavljat će Željko Lipošćak, Sanja Drenšek, Željko Kučinić i Anđelko Francetić iz redova HDZ-a, iz SDP-a Branko Božić i SDSS-a Mićo Zatezalo.


10

OGULIN-INFO PRESS

KOLUMNE

broj

6,

SRPANJ 2009.

Sačuvajmo prirodu

Na pisanje ovog članka potaknuli su me mladi ljudi i njihovo razmišljanje. Iako i dalje ostajem zagovornik izgradnje vodovoda u našim naseljima koja vodovod nemaju, moramo se zamisliti kad jednog dana i to bude riješeno, kuda će sva ta potrošena voda biti ispuštena. Neriješeni kanalizacijski sustav u urbanom dijelu Ogulina već sad je Mićo Zatezalo ozbiljna prijetnja podzemnim vodotocima i izvorima. Također, sva zaštitna sredstva upotrebljena u poljoprivredi, sve promijenjeno ulje u motorima, smetlište Sodol, sva sila divljih odlagališta... Nažalost, ekološka bomba ubrzano otkucava, ostaje sve manje vremena da se problemi počnu rješavati. Hrvatska, pa tako i ogulinski kraj, još ima kvalitetnu vodu i tlo, i to su rijetki sačuvani resursi. To blago smo naslijedili od predaka i bilo bi pošteno da ga ostavimo potomcima barem u stanju kakvom smo ga zatekli. Vode su postale strateški važne, gotovo trećini čovječanstva pitka voda nije dostupna! Za malo vremena, onaj tko bude kontrolirao vode, bit će jednako važan kao onaj tko danas kontrolira naftu.

Pored izobilja kvalitetne vode, i tlo je u Hrvatskoj gotovo djevičanski čisto. Jedno i drugo su važni preduvjeti za proizvodnju zdrave, a imamo potencijale i za proizvodnju ekološke hrane. Takvi proizvodi imaju daleko veće cijene, a tržište EU za njih je širom otvoreno. Uz veliku nezaposlenost, koja uzima sve više maha, tako organizirana proizvodnja hrane nudi i mogućnost zapošljavanja i može postati naš put za izlazak iz krize. Dobro organizirana poljoprivredna proizvodnja, s naglaskom na ekološko, zaštita voda i prirode, te turizam za bogatiju klijentelu, a ne jeftini masovni, mogući su put za vedrije EU perspektive. Na prošlim lokalnim izborima, nešto baš i nisam primijetio da su se stranke jako zalagale za očuvanje prirode i održivi razvoj Hrvatske, kao jedne od ekološki najočuvanijih zemalja.Za naš kraj životno je važno hitno i kvalitetno saniranje gradskog smetlišta Sodol i brojnih divljih odlagališta na širem području Grada, kao i ubrzani rad na izgradnji kanalizacijskog sustava i gradnji pročistača. Vjerujem da gradske vlasti čine što mogu, ali vrijeme nam curi, i izgradnja pročistača mora se ubrzati, a sanacija divljih odlagališta više se ne smije odgađati, to je toliko gorući problem da odgoda sanacije divljih deponija može izazvati i teže ekološke incidente.

Na prvoj sjednici Općinskog vijeća Sopek najavio uštede od 500.000 do 700.000 kn U srijedu 24. lipnja obilježen je Dan općine i župe „sv. Ivana Krstitelja“. Održane su radna, a zatim i svečana sjednica Općinskog vijeća, koje sada sa svojim nezavisnim kandidatima vodi novi načelnik Ivica Sopek. Na sjednici su donesene odluke o imenovanju komisije za Statut, Poslovnik i normativnu djelatnost, imenovana je komisija za financije i proračun, usvojen je statut općine Tounj, te su donesene odluke o usvajanju poslovnika Općinskog vijeća općine Tounj. Od vrlo važnog značaja za načelnika Ivicu Sopeka je odluka o ukidanju mjesečne naknade općinskim vijećnicima. Općina će od sada imati jednog zamjenika načelnika i jednog potpredsjednika Općinskog vijeća manje , ukinute su naknade za rad Odborima, kao i jedno pročelničko mjesto. Ivca Sopek ovim odlukama Općini Tounj planira uštedjeti od 500.000 do 700.000 kuna godišnje, a ušteđeni novac uložit će se u objekte komunalne infrastrukture. Radna sjednica prošla je poprilično burno, prepirkama između starog i novog načelnika i njihovih vijećnika. Prema zapisniku o primopredaji vlasti, bivši načelnik Nikola Brletić ostavio je čak 1,25 milijuna kuna duga i nepodmirenih obveza. Brletić zapisnik još uvijek nije potpisao, no Sopek je najavio reviziju

poslovanja, pa čak i USKOK ukoliko to bude potrebno. Među navedenim dugovanjima je i 600 tisuća kuna potrebnih za nastavak izgradnje općinskog vodovoda, čija investicija sada dolazi u pitanje. Odmah nakon radne, održana je i svečana sjednica na kojoj su se vijećnici i gosti prisjetili povijesti nastanka Općine Tounj. Načelnik Ivica Sopek prisjetio se vremena kada se radilo na nastanku Općine Tounj, u koje vrijeme je on bio prvi predsjednik Općine Josipdol. 07.prosinca 1992. pokrenuta je inicijativa da Tounj bude Općina, a 11.siječnja1993. službeno je predan zahtjev u tadašnje Ministarstvo uprave pravosuđa. Stvoriti općinu, kako kaže Sopek, nije bilo nimalo lako jer se tada svako malo mjesto borilo da dobije općinu. Sopek se u to vrijeme jako trudio i koristio svoju poziciju da Tounj dobije status Općine, a razloga za to bilo je mnogo, počevši od financije pa do broja stanovnika. Zahvaljujući svome autoritetu Sopek je, kako kaže, uspio pridobiti 10 od tadašnjih 11 vijećnika, 07. srpnja 1995. dobivena je suglasnost Općine Josipdol, 17. srpnja dobivena je suglasnost Županijske skupštine, a 31.siječnja 1997. Sabor je

donio odluku da Tounj postane Općina. Prvi višestranački izbori u Općini Tounj održani su 13. travnja 1997., a prvo općinsko vijeće konstituirano je 13.svibnja iste godine. Novi župan Karlovačke županije Ivan Vučić i gradonačelnik Slunja Ivan Bogović poslali su čestitke povodom Dana Općine. Sopek predložio da se posthumno dodijeli plaketa i povelja Josipu Franjkoviću, bivšem direktoru IGM-a i predsjedniku tadašnje općine Ogulin, koji je puno napravio na razvoju cijelog tounjskog kraja, što je jednoglasno prihvaćeno. Nakon svečane sjednice vijećnici su položili vijence kod spomenika poginulim braniteljima općine Tounj, te su prisustvovali svetoj misi u crkvi sv. Ivana Krstitelja. Nakon mise na školskom igralištu održana je zabava za sve Tounjce, na kojoj je nastupio KUD „Tounjčica“ , a Tounjce za kasnije zabavljala karlovačka grupa „Dobre vibracije“.


broj

6,

OGULIN-INFO PRESS

SRPANJ 2009.

11

ODVOŽENO PRVENSTVO REGIJE ZAPAD - BRDSKA AUTO UTRKA OGULIN 2009 U nedjelju 21. lipnja odvožena ja brdska auto utrka „OGULIN 2009“, prvenstvo regije zapad, u organizaciji AK „Klek“ Ogulin. Na utrci je sudjelovalo sveukupno 25 vozača iz raznih klubova iz cijele Hrvatske. U klasi N1 prvo mjesto osvojio je Ladavac Darko (Istra Racing Team Pazin), a drugi je bio Krajcar Kristijan (AK Buzet Autosport). U klasi N2 prvo mjesto osvojio je Muhvić Tomislav (AK Pula Rovinj), drugi je bio Černeka Saša (AK Buzet Autosport). Dobrila Nikola (Istra Racing Team Pazin),   bio je prvi u klasi A6. Dan Lipošćak (AK Klek Ogulin) osvojio je prvo mjesto u klasi A7, a drugi je bio Štrkalj Boris (AK Klek Ogulin). Šarić Danijel  (AK Pula

Rovinj) bio je prvi, a Cvetko Darko (AK Klek Ogulin) drugi u klasi H8. U klasi H9 prvi je bio Jaketić Renato (AK Klek Ogulin), drugi Ukota Neven (AMK Buzet). U klasi H10 Pleše Marko osvojio je prvo mjesto, Šajn Petar drugo i Musulin Nikola treće, sva trojica su iz AK Klek Ogulin.  U Klasi H11 prvi je bio Marinić Kristijan (AK Pula Rovinj), drugi Jaketić Cvetko (AK Klek Ogulin), a treći Majić Jurica (AK Klek Ogulin). U klasi H12 prvo mjesto osvojio je Vuković goran (AK Klek Ogulin), drugo Grabović Zoran (AK RI Autosport) i treće mjesto Korijan Mario (AK Pula Rovinj)U ukupnom poretku prvo mjesto osvojio je

Marinić Kristijan, drugi je bio Dan Lipošćak, a treće mjesto izborio je Jaketić Cvetko. Auto klub Klek Ogulin osvojio je prvo mjesto među klubovima sa ukupno 60 bodova, drugi je bio AK Pula Rovinj, a treće mjesto pripalo je Istra Racing Teamu Pazin. Generalni sponzor utrke je tvrtka Bartol d.o.o., a kao pokrovitelji uključili su se Grad Ogulin, Zajednica športskih udruga Ogulina, Javna vatrogasna postrojba Ogulin, Dom zdravlja Ogulin, Policijska postaja Ogulin i Auto Lovrić.

Ogulinski tenisači igraju za prvaka Hrvatske Tenisači teniskog kluba Ogulin u ponedjeljak 6. srpnja igrati će u finalu 1. hrvatske teniske lige protiv teniskog kluba Ponikve iz Zagreba. Kako su u prvom dijelu natjecanja ova dva kluba svoj susret igrali u Ogulinu, prvi susret finala igrati će se u Zagrebu. U zadnjem kolu prve hrvatske teniske lige naši tenisači pobijedili su u  Zagrebu  teniski klub Zagreb  rezultatom  7:2. Tenisači TK Ogulin i ove sezone su se iskazali svojim nastupima u

prvoj hrvatskoj teniskoj ligi. U sedam ligaških susreta naši tenisači su izgubili samo susret od vodećeg teniskog kluba Ponikve i sa 17 bodova zauzeli drugo mjesto. TK Ponikve je sa 18 bodova zauzeo prvu poziciju sa također 6 pobjeda kao i trećeplasirani TK Mladost sa 15 bodova. Prva utakmica doigravanja igrati će se u Zagrebu 6. srpnja. U prvom dijelu natjecanja TK Ponikve je pobijedio rezultatom 7:2 te u doigravanju već vodi rezultatom 1:0. U slučaju pobjede TK Ogulina drugi susret doigravanja igrati će se također u Zagrebu. Sustav natjecanja je da svaka momčad igra po sedam susreta sa svakom od momčadi iz lige i pri tom je 3 ili 4 puta domaćin. Prva i druga momčad lige igraju doigravanje za prvaka na dvije pobjede. Rezultat iz prvog dijela natjecanja zbraja se u doigravanju. U prvoj utakmici doigravanja domaćin je momčad koja je u prvom dijelu bila gost. U mogućoj drugoj utakmici doigravanja domaćin je bolje plasirana momčad nakon prvog kruga. Sustav bodovanja u prvoj ligi je da momčad dobiva 3 boda za rezultate 9:1, 8:1 i 7:2. Dva boda dobiva momčad koja pobjedi rezultatom 6:3 i 5:4. Za poraze 4:5 i 3:6 poražena momčad dobiva 1 bod a za poraze 2:7, 1:8 i 0:9 ne dobiva bodove.


12

OGULIN-INFO PRESS

broj

6,

SRPANJ 2009.

Mlađi i stariji pioniri NK Ogulina ušli u prvu ligu Mlađi pioniri i pioniri Nogometnog kluba Ogulin postigli su odličan uspjeh u kvalifikacijama za ulazak u Prvu hrvatsku ligu – središte. Obje momčadi su u subotu 20. lipnja 2009. nakon odlične igre pobijedili vršnjake NK Mladost iz Petrinje. Stariji pioniri su u kontroliranoj utakmici pobjedili rezultatom 3:1. Stariji pioniri Ogulina igrali su u sastavu: Dušan Maravić, Luka Rendulić, Mihael Francetić, Rade Brđanin, Mario Sušanj, Vid Palalić, Marko Puškarić, Ensar Murati, Kristijan Lovrić 3 (od 68. Andrija Božičević), Tomislav Paušić, Božirad Trbović (od 54. Domagoj Šimić). Trener: Marijo Butković. I mlađi pioniri Ogulina odlično su igrali, a u pomalo napetijoj utakmici zbog dva izjednačenja pobjeđuju sa 3:2. trostruki strijelac za mlađe pionire Ogulina je Josip Matovina. Mlađi pioniri igrali su u sastavu: Mateo Stipetić, Josip Barko, Slaven Crepulja, Luka Sabljak, Radenko Munjas, Josip sertić, Josip Matovina 3, Aleksandar Ivošević, Dino Luketić (od 60. Mateo Karaga), Mislav Švigač, Filip Dujmić. Trener: Dean Švigač. szgo.hr - Darko Pribanić

Orlić osvaja samo zlatne medalje U Sisku je 30. svibnja, na stadionu NK„Segesta“ održano natjecanje u strjeličarstvu pod nazivom FITA STAR 2x70m+OR (FITA outdoor target rounds)- „MEMORIJAL brigadira STJEPANA GRGCA“. I na ovom turniru sudjelovao je naš strjeličar Vedran Orlić, član SD“Frankopanski strjeličari“,u kategoriji kadeta i stilu zakrivljenog luka. U finalnoj borbi za zlatnu medalju protiv strjeličara iz Rijeke i pobijedio sa 111-90 krugova, te već treću godinu za redom osvoja 1. mjesto na ovom turniru. Vedran Orlić sudjelovao je je na međunarodnom turniru u Koprivnici. Organizator turnira „Koprivničko ljeto“FIELD 12+12 je strjeličarski klub“Koprivnica“. Na turniru se Vedran natjecao ovog puta u kategoriji juniora i stilu olimpijskog luka i osvojio 1. mjesto i zlatnu medalju. 13./14. lipnja u Mošćeničkoj Dragi u organizaciji streličarskog kluba“Rijeka“ iz Rijeke i turističke zajednice Mošćeničke Drage održano je dvodnevno natjecanje u FITA disciplini. To je po dužini trajanja i broju potrebnih ispucanih strijela najteže i najzahtjevnije natjecanje održano ove godine u Hrvatskoj. Natjecanje je bilo međunarodnog karaktera, na kome je učestvovalo 22 kluba iz tri države Na natjecanju je sudjelovao i naš Vedran Orlić u kategoriji kadeta i stilu olimpijskog luka. I ovoga puta  zadivio je sve prisutne strjeličare velikim brojem pogođenih krugova. Premda je veoma mlad stjeličar, gađa toliko dobro da na svakom natjecanju ostaje nepobjediv, te ga  mnogi njegovi strjeličarski kolege smatraju za uzor, ali i za strjeličara kojeg žele pobijediti.  U oba dana natjecanja Vedran je bio uvjerljivo najbolji s pogođenih ukupno 2588 krugova ostavivši svoju konkurenciju i preko 200 krugova iza sebe. Ponovno osvaja zlatnu medalju.

Članovi Teakwondo kluba Ogulin napravili izvrstan rezultat u Karlovcu Taekwondo klub Ogulin nastupio je 13. lipnja.2009. sa svoja četiri natjecatelja na jedanaestom „Adidas Open“ turniru u Karlovcu. skupini kadeta nastupili su: u kategoriji do 41 kg nastupio je Edi Bertović osvojivši treće mjesto, u kategoriji do 49 kg nastupio je Matej Ivanac osvojivši treće mjesto, a u kategoriji da 53 kg Alen Tatalović također je osvojio treće mjesto. U skupini juniora nastupio je Matija Puškarić koji je u kategoriji do 45 kg osvojio drugo mjesto.


broj

6,

OGULIN-INFO PRESS

SRPANJ 2009.

13

Održana druga tradicionalna biciklijada „Ogulinskim stazama“ Biciklistički klub Babaroge Ogulin organizirao je 28. lipnja drugu tradicionalnu biciklijadu „Ogulinskim stazama“. Ove godine biciklijada je vožena u humanitarne svrhe, novac prikupljen od kotizacije darovan je Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju i invaliditetom - „Radost“. Na biciklijadi je sudjelovalo 50-ak biciklista, a više od polovice došlo ih je iz raznih dijelova Hrvatske. Biciklisti su imali priliku voziti lakšu i težu rutu, lakša ruta bila je predviđena za starije osobe, djecu i roditelje, a kretalo se ispred frankopanske kule cestom D42 prema Puškarić selu, zatim pokraj mlina na rijeci Dobri, kroz selo Turkovići do Ribogojilišta u Vitunju. Oni odvažniji sa više kondicije imali su priliku voziti težu rutu koja je kretala također ispred frankopanske kule, kroz Žegar cestom prema Gojaku do Popovog sela.  U Popvom selu skretalo se na makadakski put prema šumarijskom odjelu „Gnilača“, gdje se dolazilo do ceste u Cetnju i kretalo prema Hreljinu Ogulinskom, u Hreljinu su biciklisti skrenuli prema selu Brestovac, spustili se na cestu prema  Vitunju također do ribogojilišta Vitunj. Na ribogojilištu je nakon vožnje organizirano druženje sudionika, uz zajedničko jelo i okrjepu.

Sjajni rezultati Ogulinskih gimnastičara

Prijateljski susret T.K.Frankopan i T.K.Vrbovsko U subotu 13. lipnja 2009. godine, u organizaciji T.K.Frankopan,  održan je prijateljski susret teniskih klubova T.K.Frankopan i T.K.Vrbovsko. To je prvi ovakav susret između ta dva  kluba. Na susretu su sudjelovala djeca svih dobnih kategorija. Frankopani su slavili rezultatom 15 - 9 u ukupnom zbroju mečeva, a tenisači T.K. Vrbovsko najavili su pobjedu u uzvratnom susretu u Vrbovskom.

Održan teniski turnir parova za rekreativce U organizaciji Teniskog kluba “Frankopan” 30. svibnja održan je Turnir parova za rekreativce. Na turniru su sudjelovali članovi oba teniska kluba iz Ogulina, te članovi TK Vrbovsko i TK Rakovica. Uz glavni turnir održan je i utješni turnir za parove koji se nisu uspjeli plasirati u završnicu glavnog turnira. Pobjednici glavnog turnira su Mladen Stipetić i Jure Zajc, dok su u utješnom turniru slavili Mario Bajt i Tibor Vukelić. Glavni turnir: 1. Stipetić - Zajc 2. Brkić - Cindrić 3. Abrlić - Pavičić

Utješni turnir: 1. Bajt - Vukelić 2. Magdić - Magdić 3. Žanić - Tonković

Članovi ‘Ogulinskog sokola’ ostvarili su sjajne rezultate na 2. kolu 9. Kupa Hrvatske za regiju zapad u muškoj i ženskoj gimnastici održanom 20. lipnja, i 2. kolu 6. Kupa Hrvatske u muškoj i ženskoj sportskoj gimnastici. Natjecanje je održano u Sokolskom domu, a nastupili su gimnastički klubovi ‘Filip Kok’ iz Duge Rese, ‘Ogulinski sokol’ iz Ogulina, ‘Rijeka’, ‘Vita’ iz Rijeke, ‘Sokol’ iz Siska, ‘Petrinja’ i ‘Sokol’ iz Karlovca. U C programu u konkurenciji kadeta ‘Ogulinski sokol’ bio je prvi. Kod kadeta B program najbolji je bio Matej Stošić iz ‘Ogulinskog sokola’, a njegov klupski kolega Alen Jurčević bio je prvi kod juniora B program.Od nagrađenih ogulinskih ‘Sokola’ u konkurenciji kadeta C program prvo mjesto osvojio je Radovan Vukelić .


14

OGULIN-INFO PRESS

broj

6,

SRPANJ 2009.

Ogulinski šerif nakon očeve smrti pokušao ubiti i zapaliti maćehu, usprkos tome i dalje je na slobodi se otrgnuti i pobjegla sam susjedi te pozvala policiju, koja je ubrzo došla i zatekla ga u dvorištu. Nije se usudio ući u kuću jer se ondje nalazio moj nećak – tvrdi. Razlog napada je bijes, jer prema ugovoru o izdržavanju, kaže, ima pravo na suprugovu imovinu, odnosno kuću u kojoj živi.

Božena Konjević iz Vitunja, izjavila je kako ju je sin pokojnog supruga pokušao ubiti i zapaliti. Riječ je o Nenadu Stipanoviću (38), kojeg je policija dan poslije pustila uz prekršajnu prijavu, bez obzira na to što u svom dosjeu ima više kaznenih djela – tvrdi Božena.

Pljuske i davljenje Oko 21 sat uletio je u dvorište moje obiteljske kuće s kombijem, koji mi je prethodno ukrao (još prije obavijestili smo policiju o krađi) kroz željezna vrata. Razbio ih je. Izišao je i porazbijao prozore na kući. Zalio je dvorište benzinom. Vikao je da će sve zapaliti, da će me zadaviti i ubiti. Sklonila sam se iza kuće i krenula zvati policiju. Vidio me, došao do mene i tri me puta pljusnuo.

– Radni sam vijek provela kao hotelska službenica. Sada sam u invalidskoj mirovini. Prodala sam stan u Rijeci i uložila sve u imanje u Vitunju gdje smo suprug i ja živjeli. Stipanović je probisvijet i kriminalac. Nije živio s nama jer moj pokojni suprug to nije htio. Sada mi prijeti. Strahujem za život. Njega se svi ovdje boje, on je lokalni šerif. Policajac koji ga je doveo na sud rekao je da ne može vjerovati kad je čuo da ga sudac pušta – kazala je Božena Konjević.

Pritvor nepotreban – Obavljen je razgovor s okrivljenikom. Doveden je i ispitan zbog prekršaja Zakona o nasilju u obitelji. Ispitana je oštećena i svjedok. Uzeta je u obzir socijalna anamneza, te je okrivljeniku određeno psihijatrijsko vještačenje.

Zatim me primio za vrat i počeo psovati. Uspjela sam mu

Luka Hodak odriče se politike, želi s Kerumom u bisnis sa bunikom

Luka Hodak Podsjećamo, Hodak je pod povećalo javnosti došao prilikom razularene novogodišnje proslave koju je priredio u svom vigvamu, a na kojoj je svojim uzvanicima između ostalog služio i halucinogenu (i potencijalno smrtonosnu) biljku buniku. Njegove šamanske aktivnosti vjerojatno bi ostale nezapažene da jedan od uzvanika, Ratko Barić, te večeri nije stradao nakon što je upao u vatru. Hodak tvrdi kako ga je jednostavno izdalo srce, te kako bunika nije imala nikakve veze s njegovom smrću, ali sumnje su u javnosti i dalje ostale. Sada nakon što je izbore, prema vlastitim riječima, “popušio”, Luka Hodak nije sasvim siguran čime će se baviti, ali volio bi proizvoditi buniku i slične halucinogene biljke, a razmišlja i o turizmu za pripadnike šamanizma. Najveći problem mu je, kako kaže, novac jer nema pola milijuna do milijun kuna početnog kapitala. “Dobar biznis bio bi i proizvodnja bunike i drugih sličnih biljaka jer su halucinogene, ali “zdrave”, rekao je Luka Hodak za

Šaman iz Saborskog, bivši član HDZ-a, koji nakon lokalnih izbora više nije načelnik, odlučio je da će se pokušati posvetiti biznisu. I to ni više ni manje nego - proizvodnji bunike Slobodnu Dalmaciju, te iskoristio priliku da svoju ideju ponudi novom splitskom gradonačelniku Željku Kerumu! “Zamislite što bih u Splitu napravio s bunikom, gdje svaki treći građanin puši lošu travu ili guta kemiju. U suradnji s Kerumom bih napravio revoluciju”, kaže Hodak i dodaje kako bi se, uz redovnu konzumaciju bunike, Hrvatska vrlo brzo očistila od cigareta, alkohola i loših opijata. Hodak je s javnošću podijelio i svoju izuzetno tešku obiteljsku situaciju zbog koje mu pod hitno treba novo zanimanje. “Sedmero nas je u obitelji, dvoje je studenata, najmlađe dijete mi ima Downov sindrom, a uskoro ću postati djed. Nitko više kod nas ne radi, a za vratom su mi krediti. Još ćemo nekako sljedećih šest mjeseci koliko ću kao bivši načelnik Saborskog primati naknadu od 7,8 tisuća kuna. Nakon toga prepuštam se Božjoj volji”, kaže Hodak i dodaje kako se odlučio sasvim okrenuti duhovnosti. “Ako mi Bog odredi da i dalje hodam kroz trnje, ja ću to činiti, kao Isus Krist što je činio”, zaključio je Hodak svoje emotivno izlaganje.


broj

6,

SRPANJ 2009.

OGULIN-INFO PRESS

15

Požar u Tounju, izgorjela stara kuća Na ulazu u naselje Tounj, 17.lipnja oko 16:40 h, u drvenoj prizemnici izbio je požar. Igrom slučaja, naišao je pripadnik DVD Oštarije i odmah obavijestio vatrogasce koji su za 10-tak minuta već bili na požarištu i pristupili gašenju. Kako se požar na  drvenoj konstrukciji munjevito proširio, to im je ostalo malo da požarište saniraju. Prema izjavama mještana, u kući nije nitko živio, a uzrok požara  je za sada nepoznat. U trenutku pisanja vijesti očekuje se dolazak policije. Po prvim saznanjima, u požaru nije bilo ozlijeđenih osoba, a kako je kuća na osami, ne prijeti ni širenje požara.

CRNI KUTAK Karlovčanin silovao 16-godišnju Ogulinku Policijske uprava karlovačka izvjestila je kako je provedenom kriminalističkom obradom utvrđeno da je 22-godišnji mladić iz Karlovca počinio kaznena djela silovanja, protupravnog oduzimanja slobode i prijetnje na štetu 16-godišnje Ogulinke. Temeljem naloga Istražnog centra Županijskog suda Karlovac policija je obavila pretragu mladićevog automobila i prostorija koje isti koristi. Kod osumnjičenog je pronađen pištolj ručne izrade i 5 kom streljiva cal. 16 mm koji su oduzeti uz potvrdu. 08.06.2009.g. osumnjičeni 22-godišnjak iz Karlovca doveden je u Istražni centar Županijskog suda u Karlovcu, Rješenjem suda određena mu je mjera opreza, zabrana približavanja djevojci na udaljenost od 300 m. Nakon izdavanja Rješenja 22-godišnji Karlovčanin, koji je ujedno policiji poznat i od ranije kao počinitelj prekršaja i kaznenog djela imovinskog delikta, pušten je na slobodu. Ogulinac koji je sa 3,32 promila alkohola vozio u pijanom stanju, kažnjen sa 8.000 kn Ogulinska policija je 15. lipnja rutinskom kontrolom prometa utvrdila da je Ogulinac sa čak 3,32 promila alkohola u krvi vozio gradom i ugrožavao promet u osobnom automobilu marke Fiat. Kažnjen je sa 8.000 kn kazne. U Prekršajnom sudu u Ogulinu saznali smo kako se radi o I.S. rođ. 1966. g., iz Ogulina. Događaj se dogodio dana 14. lipnja 2009. g. u 20,30 sati u Pešćenici. Rasprava na Prekršajnom sudu u Ogulinu održana je jučer, 15. lipnja, na žurnom ročištu u 10,00 sati u Prekršajnom sudu u Ogulinu. Vozač je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 8.000,00 kuna, izrečena mu je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od jedne godine. Budući da se vozač odrekao prava na žalbu, presuda je odmah postala pravomoćna. Tounjski provalnik uhićen prilikom novog pokušaja provale kioska TOUNJ - Nakon što je dana 15. lipnja 2009. godine uhićen prilikom pokušaja provale, u kiosk poduzeća “I-novine” u Turnju nad 28-godišnjim Karlovčaninom provedena je kriminalistička obrada u kojoj su osim policijskih službenika PP Karlovac sudjelovali i policijski službenici PU sisačko-moslavačke i PU zagrebačke. Utvrđeno je da je osumnjičeni počinio 46 kaznenih djela imovinskih delikata na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije. U utorak, 16. lipnja 2009. g. u poslijepodnevnim satima 28-godišnjak je priveden istražnom sucu Županijskog suda u Karlovcu, gdje mu je određeno 48-satno zadržavanje. Utvrđeno je da je počinio pet kaznenih djela teške krađe u kiosk “I-novine” na Turnju, te osim toga na području Karlovačke županije tijekom 2009. g. počinio je još 11 kaznenih djela teške krađe i krađe u kojima je otuđivao razni ručni i električni alat, veću količinu raznih vrsta cigareta, radio sa CD-om, motornu pilu, kosilicu, krovne obloge sa mrtvačnice židovskog groblja u Karlovcu, mobitel, tele, i dr. Materijalna šteta je oko 100.000 kuna. Uhvaćen kradljivac iz Ogulinskog TC “Plodine” Policijska uprava karlovačka izvjestila je da je provedenom kriminalističkom obradom utvrđeno kako je drsku krađu u Trgovački centar “Plodine” u Ogulinu, koja se dogodila 03. travnja .2009.g. i kojom prilikom je ukradeno više boca žestokog pića i 2 pršuta, ukupne vrijednosti 4.250,00 kn, izvršio 40-godišnjak iz Rijeke. Učestalost ovakvih sitnih”krađa” sve je veća i na Ogulinskom području, u ovom slučaju krivac je pronađen, no policija najčešće, kod ovakvih “manjih” krađa, ne uspije uhvatiti zločince.


16

OGULIN-INFO PRESS

broj

6,

SRPANJ 2009.

OGULIN INFO

NOVI NAČELNICI OPĆINA SABORSKO I PLAŠKI! „Općine Saborsko i Plaški dobile su nove načelnike, Đurđica Špehar u Saborskom je pobijedila šamana Luku Hodaka, a Ivan Šego u drugom krugu izbora u Plaškom pobijedio je bivšu načelnicu Radmilu Medaković, u ovom broju razgovarali smo s njima.“

Intervju: Đurđica Špehar

Gospođo Špehar možete li nam reći nešto o sebi?

Rođena sam 12.04.1971. godine u Ogulinu, a porijeklom sam iz Oštarija, gdje sam završila osnovnu školu, a srednju medicinsku školu završila sam u Karlovcu. Slijedom životnih okolnosti umjesto na fakultet, uključila sam se kao dragovoljac u 143. domobransku pukovniju Ogulin za obranu suvereniteta lijepe naše domovine. Nakon Domovinskog rata deset godina sam radila u Općoj bolnici Ogulin, na odjelima; ortopedija ,pulmologija i interni odjel. Od 2000. godine Radim u ambulanti Saborsko, najprije u privremenim prostorijama a poslije u našoj novoj prekrasnoj ambulanti. Sretno sam udana 1993.godine i imam dvije kćeri. Trudim se od samog dolaska u Saborsko sudjelovati u svim aktivnostima vezanim za našu Općinu. Članica sam i Pastoralnog vijeća župe Saborsko. Postali ste načelnica male i ratom stradale Općine. Kakvi su vaši dojmovi i stajalište kad je riječ o Saborskom? Istina je da sam postala načelnica jedne male ratom stradale općine. Općine koja je izolirana od svega, nemamo pristup informacijama, a one su u današnje vrijeme okosnica svega. Nemamo tiska,lokalni radio Ogulin ne možemo slušati, nemamo ADSL mrežu, imamo najsporiju internet vezu preko GPRS ili dialup veze i to je jedini način da bi uopće saznali ikakve novosti. Neću ovdje komentirati bivšu vlast, ali očito im je bilo u interesu da mještane drže neinformirane. U predizbornoj kampanji nismo niti jednom komentirali bivšu vlast, ali naš se bivši načelnik sam potrudio u medijima reklamirati, pa smo si dali truda i to printali da ljudi pročitaju i da svi saznaju kakvu im budućnost sprema danas već bivši načelnik. Mislim da je naša Općina prekrasna sa svim svojim prirodnim ljepotama, čistom rijekom Jesenicom, jezerom Blata, pitkom vodom, lovstvom, ribolovom, blizinom nacionalnog parka Plitvička jezera, kulturnim spomenicima, zdravom hranom, najboljim uvjetima za seoski turizam, i mislim da se u naš “raj na zemlji” ne smijemo previše miješati ali moramo ljudima omogućiti lakše životne uvjete na ovom području te vratiti mlade ljude u ovaj kraj.

Đurđica Špehar obitelji, koji vole ovaj kraj, a žele ovdje i dalje živjeti kao normalni ljudi. Želja nam je na listi imati kandidate iz svih dijelova naše općine, ali na žalost moram priznati da nemamo predstavnika iz naselja Blata, niti iz zaseoka Kuselj i to samo zato što oni to nisu htjeli. Ljudi su izgubli vjeru da se nešto može promijeniti ili su se bojali suprotstaviti bivšem načelniku, šamanu Luki Hodaku. Mi ostali smo se dogovorili i pobjedili, nismo imali šta izgubiti. Sve što imamo, pošteno smo svojim radom stekli, imamo uzorne i stabilne obitelji sa djecom kojom se ponosimo. Nismo više mogli slušati da nas nazivaju “Lukini indijanci”, da pričaju kako ne znamo što je mlijeko u tetrapaku, da govore kako smo “svi popizdili” (oprostite na izrazu), tako je nas mještane pred novinarima nazivala načelnikova supruga. To je sve prevršilo mjeru, a ako netko hoće živjeti u rezervatu i igrati se vradžbina neka tako živi na svom ranču i proizvodi buniku. Nitko si ne može uzeti za pravo da cijelo mjesto tako ponižava i ismijava u javnosti. Ovo je od uvijek bilo kršćansko mjesto i takvo će i ostati. Mi smo za maksimalno međusobno uvažavanje, za poštivanje svih ljudi bez obzira kojoj vjeri ili naciji pripadali. Mislim da smo već to i dosadašnjim svojim radom dokazali. Svima je bilo čudno jer na listi imamo Srbe. Zbunjujuća je bila i činjenica da neke od kandidata sa naše liste nismo prije ni poznavali, ali naša strategija se pokazala ispravna jer smo svima dali šansu, pa ćemo i dalje slijediti svoj zacrtani put i gledati kako na što bezbolniji način doći do ostavrenja naših ciljeva. Tradicionalni pozdrav HSS-a je” Vjera u Boga i seljačaka sloga “, a to će nam biti nit vodilja u našem radu. Infrastruktura se prilično obnovila. Ima li Saborsko, po Vašem mišljenju, izgleda za veći razvoj? Rekla sam da mi ništa ne obećavamo, ne želim govoriti o našim planovima dok ne budu ostvarivi, ali to apsolutno ne znači da ih i nemamo. Smatramo da Općina Saborsko i te kako ima razvojnih mogućnosti i prosperitet, trebamo joj vratiti i izgubljeni ugled koji je zaslužila svojim stradanjem i tolikim žrtvama rata, kojih se na žalost dosadašnja vlast znala sjetiti samo pred izbore ili nekom posebnom prigodom.

Vrlo dobrim rezultatom pobijedili ste u drugom krugu bivšeg načelnika, što mislite koji su razlozi zbog čega su vam birači dali povjerenje?

Općini Saborsko pripadaju i okolna sela i mjesta. Uz slab razvoj Saborskog, općinu tereti i još sporiji razvoj i obnova Ličke Jesenice, Blata i Begovca. Kakvi su vaši planovi za općinu u naredne četiri godine?

U drugom izbornom krugu sam imala točno 103 glasa više od nezavisnog kandidata Luke Hodaka. Mi u svojoj predizbornoj kampanji nismo obećavali ništa posebno, nismo htjeli ljudima obećavati “kule i vile” jer smatram da su ta obećanja lažna i već istrošena. Kad smo odlučili nešto poduzeti, našli smo se iz svih dijelova naše općine, imali smo viziju mladih, poštenih, sposobnih ljudi, ljudi koji su se svojim dosadašnjim radom dokazali u svojim sredinama. Mi smo ljudi koji ovdje imaju svoje

Malo ću pojasniti za one koji ne znaju da se naša Općina Saborsko sastoji od naselja Saborsko, Lička Jesenica ,Begovac i Blata. Saborsko je u ratu bilo potpuno sravnjeno sa zemljom, u samom mjestu je stradalo mnogo civila i branitelja. Saborsko je obnovljeno ali se još na pojedinim mjestima vide posljedice rata. Ostala tri naselja općine nakon odlaska stanovništva sa tih područja, kuće i drugi objekti su uništeni, prepušteni na propadanje. Sada imamo situaciju da se samo mjesto Saborsko


broj

6,

SRPANJ 2009.

OGULIN-INFO PRESS

lijepo izgradilo a da su nam ostali dijelovi općine zapušteni i prepušteni zubu vremena. Moje mišljenje, a i mojih stranačkih kolega iz HSS-a je da se dosadašnja situacija mora promijeniti na dobrobit svih nas koji ovdje živimo, a i onih ljudi koji će nam eventualno doći ovdje živjeti, kad im omogućimo normalnije životne uvijete. Na žalost imamo dijelova Općine koji još nemaju niti pitku vodu, ali ćemo dati sve od sebe da se to promjeni.

17

revizija u našoj općini pa ćemo sačekati njihovo izvješće. Ako bude potrebno, pozvat ćemo i USKOK. Naš bivši načelnik nije mislio da će izgubiti na izborima, pa se nije ni pripremao na primopredaju vlasti. Trenutačno na tome radimo, jer inače ne možemo početi sa formiranjem novog vodstva Općine, nemamo pročelnika, komunalnog radnika, a niti čistačice. Očito to nije bivšoj vlasti ni trebalo (imali su poglavicu), da nije istinito bilo bi smiješno. Žalosno je u kakvom smo stanju preuzeli našu općinu. Svega toga bili smo od početka svjesni, ali smatramo da će se nakon mukotrpnog rada i u našoj općini sve posložiti na svoje mjesto. Želim dodati da ćemo nakon određenog vremena imati što pokazati u pozitivnom kontekstu, kako našim mještanima tako i svijetu. Moj životni moto je; ‘’Jedan sam ne može mnogo, ali puno nas može sve!’’

Mislite li da je bilo nepravilnosti u vođenju Općine od strane bivšeg načelnika? Ako da,hoćete li raditi reviziju poslovanja Općine? Mislim da je bilo, ali mi nećemo iznositi u javnost podatke ako nisu provjereni. Puno toga znamo i vidjeli smo ali trenutačno je

Intervju: Ivan Šego

Recite nam nešto o sebi, struka, obrazovanje itd?

Rođen sam 05. lipnja 1983. u Banja Luci u BiH, u Plaški sam doselio 1995. godine i jako sam zavolio ovaj kraj. Osnovnu školu pohađao sam ovdje u Plaškom, srednju školu završio sam u Ogulinu 2002. godine. Trenutno sam apsolvent na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer aeropromet-aeronautika. Također sam završio i pilotsku školu za pilota lakih zrakolova. Od 2003. godine aktivan sam član Hrvatske Demokratske Zajednice, a 2008. izabran sam za potpredsjednika Općinskog odbora HDZ-a Plaški. U slobodno vrijeme bavim se košarkom kao igrač KK ogulin, te kao trener Osnovne škole Plaški. Postali ste načelnik Plaškog, Općine koja zaostaje u razvoju, mislite li da ćete uspjeti pokrenuti razvoj Plaškog? Da u pravu ste, Općina Plaški nažalost, naspram drugih Općina u regiji, jako zaostaje u razvoju. U ovom trenutku mogu samo reći da ću zasigurno dati sve od sebe da se to promijeni. Plaški je jedna od najsiromašnijih Općina u Hrvatskoj, dosta je pogođena ratnim zbivanjima i svjestan sam da će tu biti jako puno posla, ali to nije posao koji se ne može odraditi ako postoji volja za razvojem i boljim sutra, a ona kod nas definitivno postoji i svakim danom je sve jača. Da nisam siguran u to da Plaški ima puno potencijala i mogućnosti razvoja ne bih se ni upustio u izbornu utrku. U Općini prema popisu birača živi više pripadnika srpske nacionalnosti. U drugom krugu izabrani ste Vi za načelnika uz veliku konkurenciju, bivšu načelnicu Radmilu. Medaković. Čime ste dobili povjerenje dijela srpskih birača? Činjenica da sam u drugom krugu dobio i dio glasova srpskih birača samo govori o tome koliko ljudi ovdje žele promjene, kao i to da je ljudima prioritet razvoj i bolji život te ljudi koji će to i napraviti, neovisno o nacionalnosti. Jako mi je drago da su ljudi u meni pronašli to osvježenje, koje je očito potrebno ovdje u Plaškom. Kroz moje dosadašnje aktivnosti ljudi su uvidjeli da sam spreman sve učiniti da pomognem svojim sumještanima, ne želim prekriženih ruku gledati kako moji vršnjaci odlaze iz ovog prekrasnog mjesta jer nemaju posla ni prosperiteta. Plaški ima jako puno mogućnosti za razvoj i razvitak, ja ću se, sa svojim stranačkim

Ivan Šego kolegama i koalicijskim partnerima, potruditi da se što više uloži u projekte koji bi omogućili otvaranje novih radnih mjesta. Mladi ljudi,a i oni stariji, koji danas ovdje žive jako se dobro slažu, bez obzira na nacionalnost i vjeru, svi sada imamo zajednički cilj, a to je bolji život za sve nas. Mislim da mi je sama činjenica da sam relativno mlad i imam želju za radom, uvelike pomogla da dobijem i dio srpskih glasova. Da li ste zadovoljni novim sastavom Općinskog Vijeća, te suradnjom i koalicijom sa drugim strankama? Koalirali smo sa SDSS-om, HSS-om HSU-om i SDP- om kao tehničkom podrškom. Ja sam sa ovom koalicijom zadovoljan, a posebno sam zadovoljan jako dobrom suradnjom sa SDSS-om. Za mene kao načelnika Vijeće ima veliku važnost i očekujem dobru suradnju.

Koji su Vaši prvi koraci u vođenju Općine?

Općinu najprije treba malo urediti i omogućiti radne uvijete u skladu s vremenom u kojem živimo. Tu ponajprije mislim na nabavku računala i neke tehnološke opreme koja bi omogućila lakšu komunikaciju i rad. Moramo vidjeti i kakva je situacija sa već započetim projektima, te procijeniti koliko su oni isplativi i dali ćemo sa njima nastaviti. Očekujemo i podršku stranke sa Županijske i Državne razine kroz projekte koje planiramo predstaviti. Kao što sam već spomenuo primarni su nam cilj nova radna mjesta, a mislim da se to u Plaškom može ostvariti kroz pokretanje turizma i športa. Naravno da bi to bilo izvedivo morat ćemo riješiti i obnoviti infrastrukturu u mjestima gdje to još nije učinjeno itd. Posla je jako puno ali netko i to mora, još jednom se od srca zahvaljujem svojim sumještanima koji su mi ukazali povjerenje i obećajem da ću dati sve od sebe da ga opravdam.


18

OGULIN-INFO PRESS

broj

6,

SRPANJ 2009.

Ogulinski HGSS-ovci samoinicijativno izveli akciju čišćenja Đulinog ponora Članovi Ogulinskog HGSS-a još jednom su pokazali koliko su spremni nesebično pomoći svome gradu i svojim sugrađanima. Ovoga puta nisu imali nikakvu akciju spašavanja života, već su odlučili pokazati da se neke hvalevrijedne stvari u gradu Ogulinu mogu odraditi bez da netko bude plaćen za to. Kao što smo rekli, na vlastitu inicijativu, te zbog ljubavi prema prirodi i želji za ljepšim i čišćim Ogulinom, u subotu 06.lipnja. 2009.g. članovi HGSS-a Ogulin, nesebično su odvojili slobodno vrijeme, te umjesto sa svojim obiteljima, dan su proveli u uređenju Đulinog ponora u pojasu od “balkona” do vidikovca u Parku izviđača.

Taj dio Đulinog ponora najposjećeniji je dio grada uz Frankopansku kulu, a obzirom na to da se i ove godine u našem gradu održava festival bajki u trajanju od 10. do 14. lipnja, te će u tim danima Ogulin posjetiti na tisuće gostiju, članovi HGSS-a odlučili su se na ovaj hvale vrijedan potez. Da biste se i sami uvjerili u valjanost ovog pothvata, svakako vam preporučamo da i vi prošećete do naših vidikovaca i uvjerite se u prirodne ljepote kanjona Dobre.


broj

6,

SRPANJ 2009.

OGULIN-INFO PRESS

19

Održan četvrti po redu Ogulinski festival bajke Novi programski koncept umjetničkog direktora Marija Kovača udahnuo je novi život ovogodišnjem četvrtom po redu Ogulinskom festivalu bajki. Festival se održavao od 10. do 14. lipnja na brojnim lokacijama u gradu i prekrasnoj prirodi okolice Ogulina. Sinergijom prirodnih ljepota i mnogobrojnih kulturno – edukativnih sadržaja u festivalu su uživali svi koji su htjeli bar na nekoliko dana doživjeti bajku. Ovaj jedinstveni projekt u Hrvatskoj potaknut je stvaralaštvom Ivane Brlić Mažuranić kojoj je ogulinski kraj bio neiscrpan motiv za njena djela - jedinstveni spoj prirodnih ljepota, brojnih mitova i legendi. Festival je ponudio bogat i raznolik program koji je ove godine podijeljen tematski, tako da je svaki dan obilježen drugom bajkovitom temom. Prvi dan obilježile su vile i vilenjaci, drugi dan divovi i patuljci, treći dan bavio se vješticama i čarobnjacima, a posljednji dan posvećen je djeci. Cilj festivala je da se naglasi raznovrsnost bajki kao i njihovi različiti kulturološki izvori. Raznovrsni program donio je ponešto za svakoga: neke od najboljih dječjih predstava iz hrvatskih kazališta, animaciju i ulični teatar, koncerte, predavanja na temu bajki i narodnih predaja, prezentacijske radionice - dramske, kostimografske, lutkarske, izrade magičnog nakita... Tako su posjetitelji imati priliku uživati u predstavama „Blizanke“ kazališta Dubrava, „Cirkuski slonić Charlie“ u izvedbi kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“, „Čarobni osmjeh“ Tvornice lutaka i drugima. Cijeli grad oživio je zvukovima bubnjeva grupe „Buditelji“ koji su vodili i radionice za djecu. Tu su i stručno vođeni

kostimirani obilasci važnih turističkih i kulturnih točaka grada i okolice. Večernji program bio je ispunjen koncertima i kvalitetnom glazbenom zabavom. Namjera festivala bila je omogućiti ogulinskoj djeci rad s pedagozima koji mogu postaviti kvalitetne temelje za neke buduće projekte, a važnost suradnje lokalne zajednice i gostujućih umjetnika od neizmjerne je važnosti. Ove godine predstavljen je i bogatiji filmski program koji je prikazivao filmove u rasponu od klasika Disneya preko domaćih animiranih uspješnica, pa sve do suvremenog iranskog dječjeg filma. Poseban dio programa bio je “Pripovjedački kutak”, koji je tijekom festivala nudio pripovijedanje bajki hrvatskih, francuskih i njemačkih pripovjedačica, rutu pripovijedanja „Šetnja s divovima i patuljcima“ koja je brojnim posjetiteljima ponudila posebni doživljaj - obilazak bajkovitih i pitoresknih mjesta

u Ogulinu i okolici uz pripovijedanje, te pripovjedački maraton u kojem sudjeluju i djeca. Priliku za obiteljski posjet pružila je mogućnost dolaska na Festival eko turističkim vlakom „Karlek“ – vlak bajke – koji svakodnevno prometuje na liniji Zagreb – Ogulin. Ogulinski festival bajke održava se u organizaciji Udruge Ogulinski festival bajke i TZ Grada Ogulina, a tvrtka Muze d.o.o iz Zagreba zaslužna je za idejni koncept OGFB-a i produkciju festivala. Direktorica festivala je Ankica Puškarić, ovogodišnji umjetnički direktor bio je Mario Kovač a producentica Karla Bačić-Jelinčić. Vizualni identitet festivala oblikovao je Studio Cuculić iz Zagreba, a autorica ilustracija za ovogodišnji festival je Srđana Modrinić. Ovogodišnji festival podržali su Ministarstvo kulture RH, Grad Ogulin, Francuski institut, Roto promet d.o.o., Tv 4 rijeke, Ogulinski list i Radio Ogulin.


20

OGULIN-INFO PRESS

broj

6,

SRPANJ 2009.

Dodjela računala DND-u Ogulin U utorak 16. lipnja u prostorijama DND-a Ogulin predsjednik Otvorene računalne radionice “Svi smo protiv” Mladen Plazibat, predao je ispred svoje udruge 6 računala pomoću kojih može sa radom početi Informatička radionica DND-a Ogulin. Rezultat je ovo rada predsjednice Ogulinskog DND-a, Ljiljane Kaurić koja je prije pola godine započela je dogovore sa udrugom  „Svi smo protiv“ i Mladenom Plazibatom, a suradnja je urodila plodom i omogućila računala za DND.   Predaja je održana uz  nazočnost državne pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić, gradonačelnika Ogulina Nikole Magdića sa zamjenikom Vladimirom Kubelkom i predstavnicima Udruge roditelja djece s posebnim potrebama i osoba s invaliditetom „Radost“, kojoj su također, u sklopu ove akcije dodijeljena 4 računala. Mladenu Plazibatu zahvalile su se predsjednice DND-a Ogulin Ljiljana Kaurić i udruge „Radost“ Dubravka Šlat, isto tako zahvalio se i gradonačelnik Ogulina Nikola Magdić, koji je istaknuo veliku suradnju i potporu grada udrugama koje se bave raznim aktivnostima s djecom, iz istog razloga prošle godine Ogulin je dobio epitet „Grad-prijatelj djece“. Mila Jelavić pohvalila je ovu hvale vrijednu akciju, kao i odličan odnos Grada Ogulina prema djeci, nazvavši to pravim bogatstvom, te zaželjela da uskoro ogulinska bolnica dobije naziv „Bolnica – prijatelj djece“, na čemu se uveliko radi, a posebno velika suradnja je između DND-a Ogulin i dječjeg odjela uz česte posjete i donacije malim bolesnicima. Mladen Plazibat istaknuo je kako je njegova udruga do sada podijelila dječjim udrugama i školama po cijeloj Hrvatskoj 2966 kompjutera. Mladen Plazibat objasnio je da se ovdje radi uglavnom o rabljenim računalima iz raznih ministarstava i državnih institucija, koja zbog tehničkog napretka nemogu zadovoljiti potrebe tamošnjih korisnika, ali i više su nego dobrodošla u ovakve svrhe.

Sabor učenika pravoslavnog vjeronauka Na praznik Svih Svetih 14. lipnja, u manasatiru Gomirje održana je centralna proslava povodom završetka školske godine za sve učenike koji u školama imaju pravoslavni vjeronauk. Svetu liturgijsku proslavu predvodili su episkop dalmatinski gg. Fotije i episkop Gornjo-karlovački gg. Gerasim, a svečanosti su prisustvovali uz svećenike ove dvije eparhije i više stotina učenika vjeronauka, vjeroučitelja,vjernika i roditelja. Uz vjerski dio svečanosti, po završetku svete liturgije, u prostoru manastira održan je kulturno-umjetnički program, u kome su učestvovali SKD Prosvjeta iz Rijeke, pododbor iz Gomirja i posebni gosti  iz Štrpca sa Kosova i Metohije, te Velike Hoče. Cijeloj svečanosti poseban ton dali su Svetlana Stević pjevajući sa horom iz Kosova izvorne narodne pjesme i dječak Stefan Dobraš, učenik trećeg razreda OŠ  „R.Drainac“ iz Borče pored Beograda, recitirajući odlomak iz predstave“Crkva u 12 slika“. Po završetku  za sve sudionike i goste pripremljen je ručak i sokovi, a nakon toga u razgovoru između učesnika i gostiju, te njihovih roditelja, druženje je nastavljeno u prostorima i hladovini manastirskog dvorišta.


broj

6,

SRPANJ 2009.

OGULIN-INFO PRESS

21

Proslava blagdana sv. Antona u Dujmićima Spomendan - blagdan sv. Antona Padovanskog, inače najpopularnijeg sveca čitavog svijeta u Katoličkoj crkvi kojeg čak štuju i muslimanski vjernici , te vjernici drugih vjeroispovijesti slavi se 13.lipnja svake godine. U ogulinskom dekanatu sv.Ante slavio se u Modrušu, Generalskom Stolu (patron župe), filijalnoj crkvi u Ogulinskom Hreljinu čiji je zaštitnik, a najsvečanije je bilo u selu Dujmići gdje su misnom slavlju uz veliki broj vjernika bili prisutni Župan karlovački Ivan Vučić sa gradonačelnikom Ogulina Nikolom Magdićem i njegovim zamjenicima. Liturgijsko slavlje pred obnovljenom kapelicom spomenutog sveca na privatnom posjedu vodili su ogulinski franjevci  Marijan Jelušić i gvardijan ogulinski mr. Petar Runje. Nakon službenog dijela slavlja, okupljene je zabavljao KUD-Klek, a svi su našli osvježenje uz sok i pokoji kolač ugodno se družeći do popodnevnih sati. (mc)

Prošćenje u Trošmariji I ove godine 4. I 5. srpnja u Trošmariji će se okupiti vjernici na proslavi blagdana Majke Božje od Utjehe, kojoj je posvećena mjesna crkva i špilja. Ovo okupljanje je tradicionalno i dobro posjećeno od vjernika i glavni je događaj u mjestu tijekom godine. Tu se okupljaju, pored mještana i ljudi od Slunja do Skrada, od Australije do Kanade i SAD-a. Pored vjerskih sadržaja, nađe se tu obilje hrane, pića i zabave. Mještani i njihovi gosti se tu okupe jednom godišnje i obnove sjećanja, prijateljstva, druže se i zabavljaju. Da bi takvo okupljanje bilo moguće, brinu se vrijedni mještani i njihov župnik koji održavaju objekte i uređuju okoliš. Tako je prošle godine uređen krug špilje, uklonjena su stara stabla, kao i dvije lipe koje su ugrožavale krov i žljebove . Za taj složeni posao imali su pomoć jednog ogulinskog privatnog obrtnika i njegovu mehanizaciju , na čemu se zahvaljuju. Vrijedi spomenuti i rad mještana na uređenju prostora i okoliša crkvenog dvorišta. Posjetitelji će ove godine biti iznenađeni novim izgledom mjesta. Kako smo već pisali, Trošmarija je veliko gradilište. Pored budućeg akumulacionog jezera za potrebe HE Lešće, grade se dva velika mosta i proširuju i uređuju prometnice koje će do njih voditi. Jezero, u dužini 16 km imat će oblik slova Y i moglo bi postati osnova za turističku djelatnost. Materijal od iskopa iskorišten je za proširenje javne površine, tako da će ove godine biti puno više prostora za parkiranje i štandove. Na kraju ovog članka, sve Vas pozivamo da i ove godine posjetite ovo veliko crkveno i društveno okupljanje, te da se družimo u vjeri i ljubavi, s pogledom na bolju budućnost. Slavko Lipošćak

U Ogulinu proslavljen blagdan Tijelova U Ogulinu je 11. lipnja obilježen blagdan Tijelova. Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Križa i tijelovsku procesiju predvodio je fra Petar Runje, gvardijan samostana trećoredaca uz suslavlje dr. Jerka Valkovića profesora na teologiji u Rijeci i Visokoj teološko-katehetskoj školi u Zadru, župnika i dekana ogulinskog mons. mr. Tomislava Rogića, fra Marijana Jelušića župnika župe Blaženog Alojzija Stepinca, fra Vice Blekića i župnih vikaria mr. Antonija Čuture i Petra Šporčića. Misnom slavlju su nazočili gradonačelnik Nikola Magdić sa zamjenikom Tonom Radočajem. Tradicionalno, osnovne i srednje škole zajedno s Učeničkim domom priredili su oltare za procesiju. Uz prisustvo mnogo vjernika, prvopričesnici su u svečanoj odjeći kao najsvečanija pratnja presvetom oltarskom sakramentu.


22

OGULIN-INFO PRESS

broj

6,

SRPANJ 2009.

KOLUMNE

Helena Vlahović

Preobraženja i preobražaj

...„Kad se Gregor Samsa jednog jutra probudio nakon nemirnih snova, primijetio je da se u krevetu bio pretvorio u golemog kukca. Ležao je na oklopno tvrdim leđima i vidio, kada bi malko podigao glavu, svoj zaobljeni smeđi, zasvođenim ukrućenjima razdijeljen trbuh, na čijoj se visini pokrivač, koji samo što nije spuznuo na tlo, još jedva držao. Njegove mnoge prema obujmu njegova tijela jadno mršave nožice treperile su mu bespomoćno pred očima.“ ...(Franz Kafka, Preobražaj) Gregor Samsa, glavni lik Kafkine pripovijetke Preobražaj probudio se jednog jutra preobražen u kukca. Na neki način možemo govoriti o suvremenoj bajci, pripovijetci o „modernom“ čovjeku. I iako je autor na simboličan i metaforičan način prikazao odnos pojedinca i svijeta te obiteljske i društvene odnose, može nas potaknuti na razmišljanje o vlastitom preobražaju ili preobraženjima. Gregor Samsa se, ne slučajno, preobrazio u kukca jer je ta preobrazba metaforično najbolje oslikavala njegova unutarnja i psihička stanja. Kukac u kojega se preobrazio nije bio nimalo privlačan te simbolizira nešto odvratno, vrijedno prezira, odbačeno od drugih, nepoželjno. Tako se osjećao Gregor Samsa (i njegovo ime je simbolično- „sam sa sobom“). No pravo pitanje glasi: U što se ja želim preobraziti? Kako se ja želim osjećati? Kao bespomoćni kukac kojeg svi gaze i žele ga se riješiti ili kao leptir? Iz ličinke može nastati žohar ili leptir. Nerijetko smo svjesni svojih odabira i toga koliko zapravo naša razmišljanja djeluju na naše preobrazbe. Ja sam ono što mislim i o čemu razmišljam. Na neki način preobrazba Gregora Samse u kukca posljedica je njegovih dugotrajnih negativnih razmišljanja i depresija. Da je svijet gledao ružičastim očima , možda bi se jedno jutro probudio preobražen u leptira i odletio kroz prozor u svijet. I s cvijeta na cvijet. Ali on je odlučio biti bespomoćan. Mislio je da nema izbora i da je društvo odredilo njegov položaj. I zato se bespomoćno koprcao na leđima. Želim li i ja biti sam sa sobom, drugi „Samsa“ i bespomoćno se okretati i žaliti samog sebe? Možda se ponekad zaista i osjećamo usamljeno, no otvorimo li prozor primjetit ćemo mnoštvo...mnoštvo nečega... ljudi, ptica, kukaca...potrebno je samo „progledati“ na neki drugačiji način. Iz gusjenice može nastati prekrasan leptir. Želim li omogućiti takvu promjenu? Jer u konačnici, leptir će oprašiti neki cvijet, svijet učiniti ljepšim, a i sam se radovati životu. A zapravo i žohari imaju svoju funkciju u svijetu prirode...Sve ima svoju funkciju i ništa nije bez razloga... Pitanje je samo koju funkciju „ja“ želim izvršavati? Preobrazba se možda i događa iznenada, ali ona je posljedica dugotrajnih preobraženja. Vjerojatno se svakome bar jednom u

životu dogodilo da mu netko, misleći na fizički izgled, kaže: „Ajme, pa ti si se promijenio...nisam te mogao prepoznati!“ Ili se ujutro nakon buđenja pogledamo u ogledalo i odjednom shvatimo koliko smo se zapravo promijenili. Postanemo na trenutak svjesni svoje promjene, preobrazbe. I onda razmišljajući o sebi zaključimo što je dovelo do preobrazbe. Iako se Gregorova preobrazba dogodila preko noći, ona je bila posljedica dugotrajnog rada (ili „nerada“)na sebi. Nekoj fizičkoj preobrazbi nerijetko prethode i psihička preobraženja i stoga je važno kakav je sadržaj naših misli i čime punimo um. Kome ili čemu dozvoljavam i dopuštam da utječe i sudjeluje i mojim preobraženjima da bih u konačnici doživio/ doživjela preobrazbu? I stoga, pogledajmo još jednom kroz prozor (...ili još bolje, izađimo van...). Kome nalik želim biti? Leptiru ili žoharu?


broj

6,

SRPANJ 2009.

OGULIN-INFO PRESS

23

Srebrne medalje ogulinskim inovatorima Udruga inovatora Karlovačke županije i Županijska gospodarska komora Karlovac od 2. – 6. lipnja 2009. godine organizirali su osmu po redu izložbu inovacija IKA 2009. Na izložbi sudjeluju inovatori iz Karlovca, Rijeke, Varaždina, Zagreba, delegacija iz Istre i izlagači iz Ogulina. Grad Ogulin predstavljali su vrijedni maturalni radovi iz područja strojarstva, drvoprerađivačke struke i elektrotehnike. Na izložbi je sudjelovalo 67

radova iz različitih područja djelatnosti, a 5. lipnja su proglašeni pobjednici i nagrađeni zlatnim, srebrnim i brončanim medaljama. Rad „SKLOPIVA STOLICA“ koju je izradio učenik Obrtničke i tehničke škole Matija Bertović uz mentora dipl. ing. Damira Mihaljevića ocijenjen je srebrnom medaljom

i rad „AUTOMATSKA SKLOPKA ZVIJEZDA TROKUT“ učenika Obrtničke i tehničke škole Roberta Pleše i Ivana Plivelića uz mentora prof. Zdravka Borića ocijenjen je također srebrnom medaljom.

Gradonačelnik primio najbolje učenike

Gradonačelnik Grada Ogulina Nikola Magdić, sa svojim zamjenicima Tonom Radočajem i Vladimirom Kubelkom, 17.06 je ugostio učenike, te njihove mentore i ravnatelje,  ogulinskih osnovnih i srednjih, škola koji su osvojili prvo, drugo ili treće mjesto na državnim natjecanjima. Gradonačelnik je čestitao učenicima na izvrsnim rezultatima, naglasivši kako je ponosan na ogulinsko školstvo. Treće mjesto na državnom natjecanju u matematici osvojila je učenica Prve osnovne škole Ogulin, Iva Manojlović, s mentoricom Dragicom Ivšić. Iva je u svojoj školi proglašena i učenicom generacije.  Prvo ekipno mjesto na Državnom natjecanju školskih športskih klubova u gimnastici osvojili su – Matej Stošić, David Bićanić, Radovan Vukelić, Dominik Gnjatović i Matej Gerovac s trenerom Marinkom Jurašićem. Valentina Rupčić iz Obrtničke i tehničke škole Ogulin osvojila je 3. mjesto u željezničkom prometu i direktan upis na Prometni fakultet, mentorica je Zrinka Ceranić – Jurković. Iz Gimnazije Bernardina Frankopana Ogulin, 3. mjesto u gastro natjecanju, uz  mentoricu Liviju Brozović, osvojila je učenica Natalija Ujdenica. Kristijan Miani, Matko Kostelić i Zvonimir Rupčić, također iz Gimnazije Bernardina Frankopana, osvojili su 3. mjesto na natječaju Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske u kategoriji Najbolje ideje – poslovni plan “Kreiranje brenda” – proizvodnja autohtone ogulinske masnice, mentorica je Branka Drenšek.

U tijeku popularna škola paintballa! Dana 15.05.2009 g. u Ogulinu Paintball klub“Ogulin“započeo je sa paintball školom za najmlađe članove i sve ostale zainteresirane za taj sport. Treninzi su održavani 3 puta tjedno po dva sata, gdje su polaznici naučili tehnika igranja, te mnoge druge korisne informacije vezane uz taj sport. Po završetku škole polaznicima su dodijeljene diplome i besplatno članstvo do kraja godine. Sve zainteresirane ovim putem Paintball klub Ogulin poziva da se pridruže, jer je škola traje do 30.09.2009g. Sve informacije možete dobiti na brojeve mobitela 091/5676484 ili 099/4038592. Članovi i polaznici škole također imaju mogučnost proslave svog rođendana u paintball stilu. (sponzorirani članak)


24

OGULIN-INFO PRESS

broj

6,

SRPANJ 2009.

KOLUMNE S DRUGE STRANE KLUPE

NIKOLA TESLA – TAJNOVITI ZNANSTVENIK

Izuzetan ZNANSTVENIK i izumitelj. Da, često se upravo tako opisuje Nikolu Teslu, dok je tako pojednostavljeno mišljenje Tesla u potpunosti odbijao. Tesla se smatrao znanstvenikom, nije se smatrao genijem već osobom koja ima neke ideje i mogućnosti koje druge osobe nemaju. Opisujući razliku između sebe i Edisona, u doba „Rata struja“, Tesla kaže: „……..Znanstvenik je osoba koja traga prof. Zdravko Borić za novim i naprednim, dok izumitelj neprekidno vrijedno i kvalitetno traži, traži i traži iglu u plastu sijena……“ Upravo u tome je bila Teslina veličina. Da Tesla je bio znanstvenik – kako god to nekome zvučalo. Na području izmjeničnih struja i području elektrotehnike bio je Tesla izumitelj i pronalazač, ali u svojim znanstvenim radovima i idejama Tesla je potaknuo mnoge znanstvenike na ono što je pronađeno i smatra se epohalnim, a znanstvena je ideja upravo njegova, TESLINA. Evo nekih primjera. 1. TELEVIZIJA: Kad bi Tesli netko predstavio nešto ili pokušao nešto objasniti imao je takvu mogućnost da je to što je čuo vizualizirao tako vjerno da u nekim svojim trenucima nije znao da li je to stvarnost ili mašta. O toj svojoj sposobnosti često je teoretizirao, ali u svojoj biografiji „Moji pronalasci“ o tome kaže: „….Ako je moje objašnjenje točno trebalo bi biti moguće, na zaslonu, projicirati prikaz bilo kojeg predmeta što ga čovjek može zamisliti te ga tako učiniti vidljivim. Takav napredak značio bi pravu revoluciju u svim ljudskim odnosima.“ 2. RENDGENSKE ZRAKE: Prema više izvora Tesla je 1894. godine primijetio da na fotografskim pločama pokraj katodne cijevi nastaju oštećenja. Pokušavao je izvesti različite eksperimente i neke od rezultata je izložio u nekoliko zapaženih članaka u stručnim časopisima (Electrical Review,). U svojim pokusima dobio je jako dobre i jasne snimke.

Da je Tesla bio stvarno znanstvenik govori i podatak

Toranj Wardenclyffe kao reklama i stvarnost – za prijenos teksta i slike

da je i u svojim sedamdesetim godinama života izrađivao nove i danas korisne proizvode i za tada potpuno novoga. Znanstveno je obradio zrakoplov s vertikalnim uzlijetanjem i kratkim slijetanjem (zrakoplov koji se danas normalno koristi na nosačima aviona) ali znanstveno je najavljivao i letove zrakoplova pokretanih energijom valova izuzetno niske frekvencije. Te Tesline preokupacije krajem njegova života bile su plod želje Tesle za što mirnijim i sigurnijim svijetom. Takve letjelice počele su se istraživati pred, otprilike, 15 godina i još se pokušavaju ti Teslini podaci proučavati i proučiti. (nastavit će se………)

Rendgenski snimak Tesline noge koji je dobio 1896.g. pomoću X-zraka generiranih vakuumskim cijevima


broj

6,

SRPANJ 2009.

OGULIN-INFO PRESS

25

Frankopanska Garda osvojila dvostruko zlato

U petak 28. svibnja 2009. u Karlovcu je održana generalna proslava dana Kopnene vojske oružanih snaga Republike Hrvatske (KV OSRH). Svečanost je održana na Korani na nogometnom igralištu Karlovca. Kopnena vojska RH omogućila je cjelodnevno razgledanje i prezentaciju naoružanja gdje je bilo moguće vidjeti kako oklopna borbena vozila tako i ostalo vojničko osobno naoružanje. Glavna svečanost je upriličena u 18 sati na nogometnom igralištu gdje su bili postrojeni svi ešaloni kopnene vojske. Po prvi puta u osamnaestogodišnjoj proslavi OSRH postrojene su bile i povijesne postrojbe hrvatske vojske. Sam čin ulaska ešalona povijesnih postrojbi na stadion oduševio je mnogobrojno gledateljstvo i nagrađen je gromkim aplauzom. Tako postrojeni ešaloni kopnene vojske pozdravili su dolazak predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika OSRH gosp. Stjepana Mesića. Prijavak vrhovnom zapovjedniku podnio je zapovjednik kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac. Prigodnim riječima vojnicima, dočasnicima, časnicima i vojnim namještenicima obratili su se pored predsjednika Mesića još i predsjednik Sabora gosp. Luka Bebić i predsjednik Vlade gosp. Ivo Sanader čestitajući im dan OSRH. Nakon pozdravnih riječi i čestitki prikazane su demonstracije letačkih vještina naših pilota na vojnim letjelicama kao i sudjelovanje padobranaca direktnim padom na stadion.

Prezentirane su i druge razne discipline kao i prikaz djelovanja zaštitne bojne u osiguranju osobe te prikaz novog borbenog vozila. Po završetku svečanosti za prisutne i okupljene podijeljen je vojnički grah. Nastavak proslave dana OSRH održan je u subotu 29. svibnja 2009. gađanjem iz vojničke automatske puške (AK 47) na strelištu u Jamadolu. Ponovo po prvi puta gađanju su pristupile i povijesne postrojbe hrvatske vojske zajedno sa časničkim zborom Karlovačke županije koje je počelo u 12 sati. Natjecanje u gađanju bodovalo se ekipno i pojedinačno. Za Frankopansku gardu Ogulin gađali su Vedranko Brozović, Petar Marković, Neven Luketić, Josip Simon i Josip Puškarić. Najbolja je bila za ekipa Frankopanske garde Ogulin osvojivši 1. mjesto. Drugo mjesto pripalo je domaćinu Karlovačkoj građanskoj gardi dok je treće mjesto osvojila ekipa Dubrovačkih trombunjera. U pojedinačnim rezultatima najbolji je bio zapovjednik Frankopanske garde Ogulin Vedranko Brozović koji je osvojio zlatnu medalju. Srebrnu medalju osvojio je gosp. Marijan Žaja pripadnik Karlovačke građanske garde., a brončanu medalju podijelili su Neven Luketić gardista Frankopanske garde Ogulin i Ivan Gabrić pripadnik Dubrovačkih trombunjera. Vedranko Brozović  

Još jedna humana akcija učenika Prve osnovne škole Ogulin Učenici Prve osnovne škole Ogulin na njima specifičan način obilježili su kraj ove školske godine, još jednom pokazavši svoju humanost i volju za pomaganjem svojim kolegama. Naime ovoga puta, na inicijativu učenika VII c razreda, pokrenuta ja akcija prikupljanja novca za pomoć učeniku Dini Periću pri nabavi posebnog električnog bicikla kojim bi Dino, koji ima zdravstvenih probleme prilikom kretanja, mogao samostalno dolaziti u školu i uživati u vožnji sa svojim vršnjacima. Dino je omiljen u svom razredu, a želja za druženjem i izvan nastave navela je njegove kolege da organiziraju ovu akciju, kako bi Dino sa njima mogao u vožnju na jezero Sabljake. Učenici iz cijele škole prikupili se 7000 kuna, a novac je uručen Dinim roditeljima, koji su obećali da će već danas otići u Zagreb po novi bicikl. Ovo je samo jedna od niza akcija tijekom ove školske godine u kojoj su učenici Prve Osnovne škole pokazali da itekako brinu o svojim vršnjacima. Ravnatelj škole zvonko Ranogajec jako je zadovoljan rezultatima rada svojih učenika i ponosan na njihovu solidarnost prema vršnjacima.


26

OGULIN-INFO PRESS

Održana 13. Smotra izvornog folklora Karlovačke županije

U atriju hotela Frankopan 05. lipnja održano svečano otvorenje 13. Smotre izvornog folklora Karlovačke županije „Igra kolo“, koje je trajalo do nedjelje 7. lipnja. Smotru je službeno gradonačelnik Grada Ogulina Nikola Magdić, pozdravivši sve prisutne i izrazivši zadovoljstvo što se ova kulturna manifestacija već trinaestu godinu zaredom održava u Ogulinu. Smotru, koja se inače redovito održava tijekom prvog vikenda u lipnju, i ove godine organiziralo je Pučko otvoreno učilište Ogulin, KUD „Klek“ i Zajednica amatersko kulturno umjetničkih djelatnosti Karlovačke županije. Glavni pokrovitelji smotre su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Karlovačka županija, i Grad Ogulin. Na otvorenju, uz nastupe Vokalnog ansambla KUD-a „Klek“, KUD-a „Sveti Juraj“ iz Ogulinskog Zagorja i KUD-a „Tounjčica“ iz Tounja, prigodno je održana revija narodnih nošnji Karlovačke županije, na kojoj se predstavilo  preko 20 parova u svečanim

broj

6,

SRPANJ 2009.

Zlatko Cindrić

narodnim nošnjama i nošnjama nastalim pod utjecajem građanske mode. 13. Smotra izvornog folklora Karlovačke županije završena je svečanim mimohodom, te večernjim nastupom Kulturnoumjetničkih društava u Sportskoj dvorani Ogulin.


broj

6,

SRPANJ 2009.

OGULIN-INFO PRESS

Braniteljska zadruga «Kapela» Josipdol, predstavila pilot projekt sakupljanja i prerade šumske biomase u energente U prostorijama Općine Josipdol 18. lipnja održan je sastanak u vezi pilot projekta Braniteljske zadruge «Kapela» Josipdol oko sakupljanja i prerade šumske biomase  u energente. Sastanku su bili nazočni župan Karlovačke županije g. Ivan Vučić,  pročelnik Ureda za gospodarstvo Karlovačke županije g. Mladen Kobasić,  zamjenik župana Karlovačke županije  g. Ivan Banjavčić, savjetnik u  Ministarstvu  regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva g. Damir Špančić,  voditelj odsjeka za gospodarstvo  u Karlovačkoj županiji g. Vilim Magdić, stručni suradnik  u  Hrvatskim šumama g. Marinko Košutić,  projektant u tvrtki «SAPE» d.o.o. g. Dalibor Salopek,  upravitelj braniteljske zadruge «Kapela» g. Ante Krizmanić, predsjednik braniteljske zadruge «Kapela» g. Josip Pavlić,  načelnik općine Josipdol  g. Zlatko Mihaljević, zamjenik načelnika općine Josipdol g.  Nikica Jagnjić i pročelnik jedinstvenog upravnog odjela g.  Milan Rendulić. Na sastanku je predstavljen pilot projekta sakupljanja i prerade šumske biomase  u energente Braniteljske zadruge «Kapela» Josipdol te je dogovoreno da Županija Karlovačka i Općina Josipdol podupiru projekt, te da u isti treba uključiti Regionalnu razvojnu agenciju.  Županija Karlovačka i Općina Josipdol imenovati će ovlaštene članove Povjerenstva za obavljanje svih aktivnosti i potpore u realizaciji predmetnog  pilot projekta.

27


28

OGULIN-INFO PRESS

broj

6,

SRPANJ 2009.

Restoranu Frankopan prva zlatna plaketa, Gradini već šesta U četvrtak 04. svibnja na Trsatsko gradini u Rijeci, održana je, već 14. godinu  za redom,svečanost dodjele plaketa za „100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica“, koje bira i dodjeljuje udruga Gastronaut. Za 2008. godinu u izboru je  sudjelovalo preko 2400 samostalnih i hotelskih restorana u Hrvatskoj.  

Plakete je na svečanosti dijelio državni tajnik iz Ministarstva turizma Ivo Mujo, pa među stotinu najboljih restorana ove godine izabrano je čak 7 iz Karlovačke županije. To su restorani Lovački rog iz Karlovca i Žganjer iz Maloj Erjavca, kojima je ovo već dvanaesta plaketa, Srakovčić iz Karlovca (10 plaketa), „DP“ iz Zvečaja (7 plaketa), „Gradina“ iz Josipdola (6 plaketa), Lovački dom Muljava iz Vojnića

(2 plaketa), a po prvi puta i restoran hotela „Frankopan“ iz Ogulina. Plakete su ispred restorana „Gradina“ iz Josipdola primili vlasnik Vinko Pavlić i voditeljica hotela „Frankopan“ Jasminka Turina Luketić. Suorganizatori manifestacije su Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Turistička zajednica grada Rijeke i Udruga hrvatskih restoratera, te brojni sponzori.

Domagoj Vuković izabran za najboljeg DJ-a U sklopu otvorenja Ogulinskog festivala bajki, 10. lipnja je u Frankopanskom kaštelu održan završni „party za ekipu“. Društvo naša djeca, na inicijativu predsjednice Ljilje Kaurić,  organiziralo  je ovu novu-staru zabavnu aktivnost za mlade Ogulinske srednjoškolce i osnovnoškolce starije od 10 godina, pod nazivom „Party za ekipu“.  Zamisao je bila  da se mladima, koji još ne smiju izlaziti van u kafiće i ostala mjesta gdje se okupljaju mladi, subotom omogući izlazak i druženje. Prvi party održan je 14. Veljače, party je izazvao veliki interes mladih Ogulinaca i održavan je svake subote  u maloj dvorani Gradske sportske dvorane, u vremenu od 19:30 do 22:30h, a roditeljima ulaz ije bio dozvoljen. Mlade djevojke i mladići imali su priliku pokazati se kao DJ-i, te puštati glazbu po svom izboru i tako zabavljati publiku, glasovanje za izbor najboljeg DJ-a odvijalo se on-line, putem našeg internet portala, a najvišu ocjenu (4,61)  dobio je Domagoj Vuković znan kao DJ DODO.


broj

6,

SRPANJ 2009.

OGULIN-INFO PRESS

Humor Pričaju tri dječaka koji ima najbržeg tatu: -Moj tata je nogometaš, napuca loptu s udaljenosti od 11 metara i sam je uhvati na golu. -Moj tata se popne na brdo, baci kamen i sam ga uhvati prije nego padne na pod. -Moj tata radi u općini, na poslu je do 3, a kod kuće u 2.30! Budi se Mujo iz kome, a pored njega sjedi Fata: -Fato, onda kad sam ostao bez posla ti si bila uz mene... - I ono kad sam pokušao privatni posao, pa pukao, ti si opet bila uz mene... -I sad kad sam imao sudar i kad sam bio u komi, ti si opet bila uz mene... - Sad se želim razvesti od tebe jer mi stvarno donosiš nesreću. Putnički brod prolazi pokraj malog, pustog otoka usred oceana, a svi putnici s broda vide na otoku čovjeka dugačke brade kako skače, urla i maše iz sve snage. - Tko je ono na otoku? - upita jedan od putnika kapetana. - Ne znam - kaže kapetan - ali svake godine kad prolazimo, on totalno podivlja... Dolazi profesorica na svoj prvi sat u novoj školi. Zapazivši nered koji vlada u školi, kaže: - Ovo do sada nisam vidjela. Ovo je kaubojska škola! Netko od učenika dobaci: - Konje ostavljamo u zbornici. Otvorio Cigo štand na placu. Proleti neki frajer, ukrade kožnu jaknu i zbriše. Ciganka će na to: - Cigo, ode jakna! On pita: - Po kojoj cijeni? Ciganka - Po nabavnoj. Upravitelj zatvora završava proceduru nad osuđenim koji sjedi na električnoj stolici... - Imate li posljednju želju? - Da, držite me za ruku! Natjecali se Amerikanac, Rus i Hrvat tko ima bolji sluh. Amerikanac: - Sjedim ja neki dan u fotelji i gledam tv kad odjednom nešto tutnji! Odem na tavan i imam šta i viditi - pauk plete mrežu! Rus: - Ma nije to ništa! Bio ja u kuhinji, kuhao vodku, kad čujem nešto lupa, grebe! Odem u podrum, kad ono rđa nagriza željezo! Hrvat: - Pih, ma ni to nije ništa! Ležim ja u krevetu, kad odjednom nešto počelo tapkati, udarati, treštati - ne mogu zaspati od galame! Odem do ormara, otvorim ga, kad ono moj kaput izlazi iz mode!

29


30

OGULIN-INFO PRESS

broj

6,

SRPANJ 2009.

OVAN LJUBAV: Postat ćete mirniji kad se radi o izražavanju emocija. Do 7.7. još ćete privlačiti osobe suprotnog spola više nego inače, a u nastavku mjeseca taj tron preuzet će netko drugi. POSAO: Već početkom mjeseca krenut će zaostala korespondencija ili ćete dobiti poruke koje su bile kasnile. ZDRAVLJE: Većinom dobri planetarni utjecaji učinit će vaše zdravlje stabilnim tokom ovog mjeseca. Doduše, koji put ćete od muhe praviti slona, no prolazne brige neće ostaviti nikakve posljedice po vaše dobro kondicijsko stanje. BIK LJUBAV: Za vas počinje mjesec ljubavi, strasti i svih mogućih pozitivnih izazova kad se radi o privatnom životu. Ako ste još sami, ne sjedite kod kuće, nego odmah pođite van, jer rezultati ne bi trebali izostati. Ako ste već u vezi, voljena osoba će vas gledati s daleko više želje nego inače, pa će vaš odnos postati bogatiji. Tako će biti cijeli ovaj mjesec. POSAO: Novčana pitanja i konkretna akcija ili poduzimanja u privatnom sektoru bit će ono to će obilježiti ovaj mjesec. ZDRAVLJE: Imat ćete energije za dvoje, a uz potrebu da stalno nešto poduzimate i da budete u pokretu, jasno da će se javiti i umor. Iako će vam se činiti da možete baš sve, pobrinite se da se redovno opuštate kako ne biste pregorjeli. BLIZANCI LJUBAV: Mjesec je odličan za sve vaše skrivene želje i strasti. Ako postoji nešto što ste s partnerom (partnericom) željeli isprobati ili se u nečemu okušati, ovo je vrijeme za tako nešto. POSAO: Mjesec koji je pred vama mogao bi vam donijeti izvrsnu priliku za suradnju s inozemstvom, putovanje povezano s vašom profesijom, radom, stručnošću ili mogućnost stipendije, doškolovanja ili stručnog usavršavanja. ZDRAVLJE: Osjećat ćete se vrlo dobro većinu ovog mjeseca. Ono što će ga obilježiti bit će vaši intenzivni snovi i aktivna podsvijest, a naročito će vam isplivavati stvari povezane s emocionalnom stranom ličnosti. Koji put će vas to uzbuđivati, a koji put uznemiravati. RAK LJUBAV: Konačno se miču oblaci s vašeg ljubavnog neba, a vi kao da oživljujete. Vezani Rakovi i Račice ponovno će tokom ovog mjeseca naći sklad u odnosima s voljenom osobom, dok će oni koji su još sami ponovno postati motivirani za ljubav. Zato će i početi više izlaziti i sretati zanimljive osobe. POSAO: Ne postoji ništa što bi vas jače motiviralo za naporniji rad. U fazi ste previranja po prošlosti, zbrajanja rezultata, analiza ili prepuštanja svijetu mašte i kreativnosti koji se otvara pred vama. ZDRAVLJE: Tokom ovog mjeseca uslijedit će opće poboljšanje vašeg zdravstvenog stanja. LAV LJUBAV: Ono što ste dosad izgradili u svojim privatnim odnosima nastojte sačuvati takvim kakvo jest jer počinju dani kad ćete trebati nadvladavati razna iskušenja, nemire, nezadovoljstva ili slično. Radi se o prolaznom periodu kad možda nećete blistati u društvu voljene osobe, no ako ste dosad svoju vezu učvrstili na ispravan način, ova faza bit će samo dobar test za vašu ljubav. POSAO: Većinu mjeseca bit ćete pod povećanim pritiskom svojih nadređenih. ZDRAVLJE: Cijeli mjesec bit će izloženi povećanim naporima i stresovima. Istovremeno ćete imati manje energije, pa je gotovo sigurno da ćete se brzo umarati i biti podložniji uobičajenim prolaznim boljkama poput alergija, blažih upala ili sličnog. DJEVICA LJUBAV: Pred vama je mjesec lijepih ljubavnih prilika, sklada i novih ljubavnih ideja. Ako ste u vezi, sve će polako dolaziti na svoje mjesto, a jedina slaba točka bit će povremeni nedostatak razumijevanja, no samo na verbalnoj razini. POSAO: Vjerojatno je da ćete tokom ovog mjeseca dobiti priliku za napredovanje u karijeri ili će vaš status za vas postati zadovoljavajući. U svakom slučaju pred vama je mjesec prosperiteta, otvaranja novih i dobrih prilika s mogućnošću razvoja i napredovanja. ZDRAVLJE: Osim nervoze koja će vas potiho pratiti većinu mjeseca, vaše fizičko stanje bit će u natprosječno dobroj formi. Manja prolazna neraspoloženja nadvladavat ćete predanom brigom za zdravlje, kao i zdravom prehranom. Posebno će vam goditi sva hrana iz mora. VAGA LJUBAV: Napokon možete odahnuti. Vrijeme kritika, rasprava i nedostatka motivacije za ljubav je iza vas. Sve što se možda unestabililo ovaj će mjesec polako dolaziti na svoje mjesto, a na vama je da ove dobre planetarne utjecaje podupirete dobrom voljom i iskrenošću. POSAO: Poslovni ugovori ili pregovori koji su nedavno bili na dnevnom redu, tek sad će dobiti pravo lice ili ćete tek sada vi s njima biti zadovoljni. Ako dosad niste pristali na potpis, sad se to pokazalo kao dobar potez. Možete se upustiti u suradnju. Neki će poći i na dalje putovanje, a sve spomenuto trebalo bi dati vrlo dobre rezultate po vas. ZDRAVLJE: Lipanj će vam donijeti dugo očekivano poboljšanje i u zdravstvenom pogledu. Energija će vam biti u porastu, a stresovi će nestati, pa ćete se svakim danom osjećati sve bolje i bolje. ŠKORPION LJUBAV: Počinje vrijeme nesuglasica, kritika, rasprava, pa i svađa između vas i partnera (partnerice). Pripremite se na sve moguće scenarije, pa i na one u kojim se isprepliću ljubav i mržnja na najstrastveniji način. Nastojte se kontrolirati i održavati status quo u svojim privatnim odnosima. POSAO: Kalkulacije oko novčanih pitanja, sponzora, ulagača ili kredita zahtijevat će maksimalnu pažnju i stručnost. Moguće su greške u procjenama, savjetima ili slično. Nastojte biti tolerantni i profesionalni. Izazovi s kojim ćete se suočavati najviše će se manifestirati kroz odnose s drugima, pa tako i s poslovnim suradnicima. ZDRAVLJE: Bit će ovo izazovan mjesec za vašu kondiciju. Nedostajat će vam snage, lako ćete se umarati, bit će osjetljiviji na stresove i uobičajene trzavice iz svakodnevnice. STRIJELAC LJUBAV: Mučit će vas silne čežnje, a naročito ako ste još sami. Sve će to potrajati do posljednjeg tjedna u mjesecu kad će početi jenjavati. Potražit ćete neku dobru knjigu iz područja kulinarstva i na taj način impresionirati voljenu osobu. POSAO: Dani pred vama bit će obilježeni pojačanom radnom aktivnošću, no i vašom sposobnošću uživanja u radu. Možda zvuči kontradiktorno, no koliko će vam biti naporno, toliko ćete i voljeti to što radite. ZDRAVLJE: Pad imuniteta donijet će i poneku upalu, najvjerojatnije grla. Većinu mjeseca mučit će vas i kontinuirana sitna nervoza s kojom ćete se uglavnom boriti humorom. JARAC LJUBAV: I Mars i Venera bit će većinu mjeseca vrlo povoljno položeni prema vašem znaku, pa će vam se volja za ljubav ne samo vratiti, nego i pojačati. Bit će i onih koji bi se mogli zaista zaljubiti, a sve češće ćete izlaziti van. POSAO: Pred vama je odličan mjesec za posao. Ne samo da ćete ga imati količinski više nego inače (a vi to kao rođeni radoholičar i volite), nego ćete znati i vrlo skladno postaviti i organizirati stvari. Koji put i s lakoćom. ZDRAVLJE: Bit ćete u odličnoj formi cijeli ovaj mjesec. Uz to ćete paziti što jedete i kako živite, pa ćete dobre planetarne utjecaje na svoje kondicijsko stanje time još podići na kvadrat. VODENJAK LJUBAV: Vaša sposobnost zavođenja i ljubovanja bit će nešto smanjena ovaj mjesec. Ili će vam nedostajati motivacije za zagrljaje, ili ćete sve okrenuti na površne odnose. POSAO: Najviše ćete biti raspoloženi za društvo i zabavu, pa makar i površnog karaktera. Jednako površno odnosit ćete se i prema poslu, pa ako već radite, to će biti po sistemu „Idi mi, dođi mi“, tek toliko da odradite. ZDRAVLJE: Utjecaji na vaše zdravlje tokom ovog mjeseca su mješoviti. S jedne strane imat ćete dosta stresa, nemira i nedostatka energije, ali s druge, postoji i podrška planeta koja vam daje vedar duh, optimizam i sposobnost dobrog balansiranja. RIBE LJUBAV: Tokom cijelog mjeseca jača emotivna komunikacija između vas i voljene osobe. Ona verbalna neće biti na zadovoljavajućoj razini, pa je najbolje da svoju ljubav izražavate djelima, a ne riječima. POSAO: Osim zabave i mašte, ponekog izleta u prirodu ili slične razbibrige, teško ćete se fokusirati ne neki ozbiljan rad. Zato ćete na posao ići poput robota, a s posla poput sretnika. ZDRAVLJE: Mjesec koji je pred vama bit će solidan kad se o zdravlju radi. Imat ćete dovoljno snage za sve što želite napraviti, a mučit će vas jedino nervoza i povremena melaholija.


broj

6,

SRPANJ 2009.

Mjesečni komentar by Neven Rajak Evo pročitali ste još jedan, šesti po redu, broj OGULIN-INFO PRESS-a. Vrijeme nevjerojatno brzo prolazi, a protekli mjesec bio je jako zanimljiv i ispunjen događanjima. Svatko od nas, ukoliko je to htio, mogao je pronaći nešto za sebe u moru brojnih događanja u našem gradu. Moram priznati da je doista lijepo kada se u Ogulinu nešto zbiva i kada grad veselo živi, volio bih da je češće tako. Festival bajke privukao je mnoštvo turista iz cijele Hrvatske, pa čak i iz inozemstva u naš grad. Održana je 12. smotra izvornog folklora Karlovačke županije “Igra kolo”, otvorene su i Frankopanske ljetne večeri koje će trajati skoro do kraja srpnja itd.…. Uglavnom zabave u Ogulinu ovih dana ne nedostaje i to je jako pozitivno, naravno ako ste raspoloženi za zabavu. Ono što nije pozitivno jest činjenica da nema posla, gospodarska kriza osjeti se sve jače i jače, ljudi ostaju bez radnih mjesta, a nama najbliži primjer je slučaj tvrtke IGM Tounj, čijih 500-tinjak radnika i njihove obitelji još uvijek ne znaju kakva ih sudbina čeka. Tko je kriv za propast te tvrtke? Da li je kriv njezin direktor? Velike cijene goriva? Globalna kriza? Tvrtkine stranke koje ne plaćaju račune ili netko treći? Da li je sada uopće važno tko je kriv? Vjerojatno nije, važno je samo tko će za to snositi posljedice, a snosit će ih upravo tih 500 radnika i njihove obitelji. I tu priča, ukoliko se ne dogodi neko čudo, završava. Da stvar bude gora (a možda i bolja) upitan je i ulazak Hrvatske u EU.Seljaci su nezadovoljni i najavljuju nove prosvjede, loša je prognoza i za turističku sezonu, a mnogi tuguju i za Michaelom Jacksonom. No zašto biti negativan kad nam dolazi ljeto, oni koji si to ove godine mogu priuštiti vjerojatno će otići na more, oni koji si to ne mogu priuštiti vjerojatno će podignuti još jedan (peti ili šesti po redu) kredit i također otići na more, a oni nešto skromnijeg budžeta morat će se zadovoljiti našim lijepim jezerom Sabljaci, ukoliko voda ove godine, za razliku od prethodne, bude dobra i zdrava za kupanje. No nije sve tako crno. Da se malo pohvalim spomenut ću da smo se potrudili i nakon nekoliko mjeseci rada i priprema u rad pustili novu verziju našeg internet portala. Uz web 2.0 tehnologiju i nove sadržaje, sada na našem portalu možete pratiti i video vijesti. Posebno bih , za sve one koji ne znaju, napomenuo da svake nedjelje možete pogledati i novu „Ogulinsku kroniku“, emisiju koja se svake subote u 21:00h emitira na karlovačkoj televiziji „4 rijeke“. Jako mi je drago vidjeti i da drugi ogulinski mediji redizajniraju svoje web stranice, a i ažurnost vijesti na ogulinskom webu puno je bolja i brža nego unatrag kojih godinu dana. Toliko od mene za ovaj broj. „Čitamo“ se ponovo za mjesec dana.

31


OGULIN-INFO PRESS

6,

SRPANJ 2009.

OGULINSKE ZNAMENITOSTI:

Frankopanski kaštel nastao je oko 1500. godine iznad ponora rijeke Dobre ili kako ga mnogi nazivamo - Ðulinog ponora. Po svom sadržaju pripada tipu renesansnog kaštela. Gradski zidovi omeðivali su dvorišni prostor sa tri strane, a s èetvrte se nalazi palaèa- trokatna zgrada na èijim su rubovima kule. Danas se u tom zdanju nalazi Zavièajni muzej otvoren davne 1967. godine. U njemu se može razgledati nekoliko prekrasnih, vrlo vrijednih zbirki.

Mi biramo za Vas

ogulin nfo preporuke FILM:

KNJIGA:

BILMEZ

Sve moje bivše

(Ghosts of Girlfriends Past)

Romantièna komedija, 100 min.

Autor: Fadil Hadžiæ

ULOGE: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Breckin Meyer, Lacey Chabert

Connor Mead (McConaughey) je slavni fotograf s neslavnom reputacijom kratkih veza u kojima prièeka da se djevojke zaljube u njega, a onda ih ostavi. Njegov brat Paul (Meyer) uskoro se ženi, a Roman 'Bilmez' o poštenom i naivnom Bosancu koji dolazi u veliki grad - Zagreb - gdje ga èekaju uobièajene velikogradske zamke.Zanimljivo štivo,ne pretjerano teška tematika, bliska našem mentalitetu i podneblju, pisana jednostavno i zanimljivo sa dozom humora I ironije , karakteristiènim za Hadžiæa. Ukratko, za nadolazeæe ljetne dane idealna literature.

Connor, vjeèiti neženja, misli da je to tragièna pogreška. Upravo iz tog razloga Connor pokušava odgovoriti Paula od vjenèanja i èini se da je vrlo blizu uspjehu. Meðutim, noæ prije vjenèanja, Connora posjeæuje troje duhova koji ga odvode u njegovu prošlost, sadašnjost i usamljenu buduænost…

WEB STRANICA:

www.imamnovac.com

Vrsta: portal o osobnim financijama

Internet portal koji za cilj ima obrazovati ljude o novcu na jednostavan i zabavan naèin. Svaki èovjek koji radi na sebi i poboljšanju svog života zaslužuje svu moguæu pomoæ. Èovjek nije slobodan dok nije financijski slobodan. Svatko mora preuzeti odgovornosti za svoj život i svoj novac, a ovaj portal je tu da Vam pomogne sa raznim korisnim savjetima i temama vezanim za osobne financije. .

OGULIN-INFO PRESS Srpanj2009.  

Prve besplatne novine ogulinskog kraja, broj 6, srpanj 2009. naklada: 5.000 primjeraka

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you