Page 1

broj

4,

OGULIN-INFO PRESS

SVIBANJ 2009.

1

OVDJE MOŽE BITI VAŠA REKLAMA

BROJ 4, GODINA I. SVIBANJ 2009. BESPLATNO Naklada 5000 komada www.ogulin-info.com REZULTATI WEB ANKETE U TRAVNJU:

Nikola Magdiæ Ivan Vukoviæ Netko drugi

I want you to vote!

(str. 2)

LOKALNI IZBORI 2009.

U OGULINU 9 LISTA ZA GRADSKO VIJEÆE I 3 KANDIDATA ZA GRADONAÈELNIKA

(str. 20)

(str. 4) Bokuliæeva Nezavisna lista predstavila svog kandidata za gradonaèelnika

U City Baru održan humanitarni party za pomoã bolesnom djeèaku

Ogulin-info nudi Vam najbolji omjer dobivenog i uloženog. Izlazimo u 5.000 primjeraka koji se distribuiraju na podruèju cijele bivše opæine Ogulin. Èinjenica da smo besplatni informacije na e-mail: osigurava nam stalnu èitanost i garancija je marketing@ogulin-info.com da æe Vaša reklama imati željeni uèinak.

Treba Vam dobra reklama?

(str. 28) Polaganje kamena temeljca za zgradu namjenjenu hrvatskim ratnim vojnim invalidima”

INTERVJU: Ivan Vuèiæ, prvi Ogulinac kandidat za Župana (str. 16)


2

RIJEČ UREDNIKA Kasnimo? Ma ne, nikako, za dobre stvari nikada nije kasno... Pustimo šalu na stranu, pred Vama se i ovaj put nalazi niz ozbiljnih tema o događajima koji su obilježili proteklih mjesec u našem gradu i okolici. Istina, ovaj je broj u Vaše domove trebao stići pred nekoliko dana, ali imamo dobar razlog zašto smo odgodili njegovo izlaženje. Naime, kao što ste upoznati bliži nam se 17.svibnja 2009. kada ćemo po prvi puta imati priliku, neposrednim biranjem, izabrati predstavnike lokalne vlasti. Pred Vama će se naći nekoliko glasačkih listića sa imenima osoba koje će krojiti «politiku» našeg grada i županije, osoba koje svakodnevno susrećete i kojima će Vaš glas dati kredibilitet za naredni mandat. Na ovim izborima to je naša prednost, jer su te osobe imale građanske hrabrosti stati iza svojih izbornih programa. Svima želimo puno izbornog uspjeha! Upravo zato, nastojali smo za ovaj broj prikupiti što više informacija koje bi Vas mogle zanimati i koje bi Vam mogle olakšati nedoumice, ukoliko ih imate. U svakom slučaju, uživajte u čitanju, jer mnogi su se potrudili kako bi primjerak koji je pred Vama bio bolji od prethodnog, a već se trudimo da slijedeći bude bolji od ovog. Do idućeg pozdravljam Vas!

puta,

IMPRESSUM NOVINA: Glavni urednik: Mihaela Milanović Poljak, dipl. novinar e-mail: mihaela@ogulin-info.com Izvršni urednik: Neven Rajak e-mail: neven@ogulin-info.com Grafički urednik: Igor Šumonja e-mail: igor.sumonja@ogulin-info.com UREDNIŠTVO Helena Vlahović Sabina Magličić Zdravko Borić Mićo Zatezalo Neven Vujnović REDAKCIJA: Otok Oštarijski 29, Ogulin e-mail: redakcija@ogulin-info.com Tel: 098/182-1528, 095/856-3038 Marketing i oglašavanje: e-mail: marketing@ogulin-info.com Tel: 098/161-0942 Tiskara Zagreb d.o.o. Radnička cesta 210 10000 Zagreb

IMATE VIJEST, ČLANAK ILI FOTOGRAFIJU? ŠALJITE NA e-mail: redakcija@ogulin-info.com

OGULIN-INFO PRESS

broj

4,

SVIBANJ 2009.

U OGULINU 9 LISTA ZA GRADSKO VIJEĆE I 3 KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA U OGULINU 9 LISTA ZA GRADSKO VIJEĆE I 3 KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA

Nadolazeći lokalni izbori glavni su događaj ovog mjeseca i u Ogulinu gdje će građani moći birati između tri kandidata za buduće gradonačelnike i 9 lista za Gradsko vijeće. Ispred HDZ-a kandidat za gradonačelnika je sadašnji gradonačelnik Nikola Magdić, a kandidati za zamjenike Tone Radočaj (HDZ) i Vladimir Kubelka (HSS). SDP-ov kandidat za gradonačelnika je Ivan Vuković, a za njegove zamjenike Zlatko Mrvoš i Željko Tonković. Nezavisni kandidat za gradonačelnika je i Zlatko Cindrić sa zamjenicima Željkom Bokulićem i Dr. Igorom Tripalom. Za Gradsko vijeće predstavljene su: lista HDZ-a koju nosi Ivan Vučić, koalicijska lista HNS - PGS nositelj Dežika Ležaja, lista HSP-a koju nosi Krunoslav Salopek, koalicijska lista HSS - HSLS - HSU nositelj Vladimir Kubelka, Nezavisna gradska lista Željka Bokulića, Nezavisna gradska lista nositelja Nenada Vukadinovića, lista SDSS-a nositelja Siniše Ljubojevića, SDP-ova lista nositelja Ivana Vukovića i lista SNS-a nositelja Milana Rodića.

U JOSIPDOLU DVA KANDIDATA ZA NAČELNIKA I 5 LISTA ZA OPĆINSKO VIJEĆE U općini Josipdol za buduće načelnike kandidirali su se ispred SDP-a HNS-a i LD-a Željko Gračanin i Zdravko Bokulić za njegovog zamjenika, te Zlatko Mihaljević i Nikica Jagnjić kao kandidati HDZ-a. Pet stranaka predalo je kandidature za Općinsko vijeće: HDZ-nositelj liste Zlatko Mihaljević, HSP - nositelj liste Anton Božičević, HSU-nositelj liste Josip Cazin, Nezavisna općinska lista Damira Bokulića i SDP - HNS - LD – nositelj liste Zdravko Bokulić. PLAŠKI PORED 7 LISTA ZA VIJEĆE, IMA ČAK 8 KANDIDATA ZA NAČELNIKA Čak 8 kandidata u općini Plaški želi zauzeti mjesto načelnika: Borislav Kašljević i zamjenik Zoran Majdandžić – nezavisni, Savo Jovetić i njegov zamjenik Simo Divić - nezavisni, Radmila Medaković i Pero Vukas ispred SNS-a, Ivan Šego i Damir Šalov - HDZ, Anto Tukarić i Darko Delač ispred HSS-a i HSU-a, Veljko Vezmar i Pero Damjanović - SDP, Ranko Vidović i Nikolina Brđanin - nezavisni kandidati, te Mara Šupica i Nebojša Trbojević kao kandidati SDSS-a. Sedam lista je za Općinsko vijeće Plaškog: HDZ-nositelj Miroslav Mačić, HSS - HSU-nositelj Anto Tukarić, Nezavisna lista-Savo Jovetić, Nezavisna lista-Borislav Kašljević, SDSS-nositelj Branko Grahovac, SDP-nositelj Pero Damjanović i SNS-nositelj Radmila Medaković. TOUNJ IMA 2 KANDIDATA ZA NAČELNIKA I 4 LISTE ZA OPĆINSKO VIJEĆE Općina Tounj ima dva kandidata za budućeg načelnika: HDZ-ov i HSS-ov zajednički kandidat Nikola Brletić i zamjenik Jure Pribanić, te nezavisni kandidati Ivica Sopek i njegov zamjenik Klaudio Gočen. Liste za Općinsko vijeće su: lista HDZ-a nositelj Ivan Pađen, lista HSS-a nositeljica Katarina Pribanić, Nezavisna lista Ivice Sopeka i lista HNS-a nositelj Vlado Franjković.


broj

4,

SVIBANJ 2009.

OGULIN-INFO PRESS

Rezultati naše travanjske ankete:

UZ DVA KONKURENTA HODAK SE KANDIDIRAO KAO NEZAVISNI KANDIDAT U SABORSKOM HDZ-ov kandidat za načelnika u općini Saborsko je Marko Bićanić, a za zamjenika Nikola Hodak. Dosadašnji HDZ-ov načelnik Luka Hodak odlučio se kandidirati kao nezavisni kandidat, a njegov zamjenik je Nikola Grba. Kandidat ispred HSS-a je Đurđica Špehar sa zamjenikom Zvonkom Conjarom. Liste za općinsko Vijeće: HDZ - HSU nositelj liste Marinko Sertić, HSS- nositelj Đurđica Špehar i Nezavisna lista Luke Hodaka. Na našem web portalu postavili smo dvije ankete za Ogulin U prvoj anketi su ponuđene sve političke stranke ili nezavisne liste koje aktivno djeluju na području grada Ogulina. Posjetitelji portala „ogulin-info“ dali su 1452 glasa listama za koje smatraju da će ih najbolje predstavljati u Gradskom vijeću. Po rezultatima ankete izborni prag će preći samo četiri liste kandidata: HDZ, SDP, SDSS i Nezavisna lista Željka Bokulića. Birači su prepoznali svoje kandidate jer su ostale stranke, po anketi, predaleko od izbornog praga. Većinu tih glasova u ovakvom rasporedu, po D´Hontovoj metodi dobiva vodeći HDZ.

Prema pokazateljima naše ankete HDZ osvaja oko 32 %, SDP 23 %, SDSS 14 % i Nezavisna lista Željka Bokulića 13 % glasova. Ukoliko ovakav raspored glasova bude i nakon objavljenih rezultata, očekuje nas zanimljiv rasplet. Hoće li još koja lista kandidata uspjeti prijeći izborni prag i biti nečija sigurna potpora, saznat ćemo 17.05.2009.godine, nakon prebrojavanja glasova. Prema našoj anketi, u utrci za čelno mjesto Ogulina, od prijavljenih kandidata vodi Nikola Magdić, dosadašnji gradonačelnik. Njegov suparnik sa najviše izgleda, Ivan Vuković, prema našoj anketi poprilično zaostaje. Za vrijeme trajanja ankete nije bilo trećeg kandidata koji se u međuvremenu pojavio, pa bi se po našoj web anketi, trebalo ući u drugi izborni krug, što će izbore učiniti, ako ništa drugo, skupljim. Što bolji odaziv birača, svaki rezultat čini vjerodostojnijim. Uz svu nevjericu, razočaranost ili nešto drugo u politiku, bitno je da se na izborima odazovete u što većem broju. Tako ćete sami dati svoj doprinos u vašoj viziji budućnosti.

Prema našoj anketi prilikom odabira gradonačelnika ići će se u drugi krug

3


4

OGULIN-INFO PRESS

broj

4,

SVIBANJ 2009.

Predstavljeni kandidati Nezavisne liste Željka Bokulića i treći kandidat za Ogulinskog gradonačelnika „HDZ-ova koalicija sa HSLS-om, HSS-om i HSU-om, kao i podrška PGS-a i HNS-a za HDZ-ove kandidate za gradonačelnika i zamjenike dokaz je, da se HDZ boji gubitka vlasti u Ogulinu.“

Nositelj Nezavisne liste Željko Bokulić i kandidat za g Ivan Šego, predsjednik OO MHDZ-a

U Plaškom osnovana Općinska Organizacija Mladeži HDZ-a U nedjelju 26. travnja 2009. u Domu kulture u Plaškom održana je osnivačka skupština Općinske organizacije Mladeži Hrvatske demokratske zajednice Plaški. Skupu su nazočili predsjednik općinskog odbora HDZ-a Plaški, Marko Kasipović i zamjenik načelnika općine Plaški Damir Šalov. S nekoliko riječi članovima nove organizacije MHDZ-a obratili su se i gosti, kolege iz Mladeži Josipdola, Slunja i Ogulina koji su im poželjeli puno uspjeha u radu i suradnji, te izrazili veliko zadovoljstvo što je Županijska organizacija MHDZ-a Karlovačke županije bogatija za još jednu . Za predsjednika OO MHDZ-a Plaški izabran je Ivan Šego, za članove Općinskog odbora MHDZ-a Plaški izabrani su: Andrija Bagarić, Nikica Josipović, Dalibor Jurić i Valentin Čolić, dok su u nadzorni izabrani Dejan Petrušinski, Silvija Slišković i Ivan Jajčević. Novi predsjednik Mladeži, Ivan Šego, kandidat HDZ-a za načelnika općine Plaški, jedan od najmlađih kandidata za mjesto načelnika na predstojećim lokalnim izborima u RH, istaknuo je da Mladež svima želi pokazati i dokazati ispravnost politike Hrvatske demokratske zajednice, te prenijeti javnosti viziju Hrvatske demokratske zajednice koja je ustrajno i strpljivo pretvarana u konkretno imajući pred sobom dobrobit Plaškog i ljudi koji žive u njemu. Naglasio je kako mladi mogu mijenjati, jer to mogu, žele i znaju.


broj

4,

OGULIN-INFO PRESS

SVIBANJ 2009.

U srijedu 29. travnja na održanoj tiskovnoj konferenciji predstavljeni su kandidati Nezavisne liste Željka Bokulića za Gradsko vijeće i gradonačelnika Grada Ogulina. Lista je, kako kaže Bokulić, složena s posebnim osvrtom na zastupljenost žena, te su vodili brigu da na listi budu ljudi moralnih kvaliteta i čiste političke prošlosti i da ista ne bude sačinjena na osnovi rodbinskih veza, politički kupljenih radnih mjesta ili nekih predizbornih obećanja. Kandidat za gradonačelnika je Zlatko Cindrić, a za zamjenike Željko Bokulić i Igor Tripalo koji planiraju svoje funkcije obnašati volonterski. „Zlatko Cindrić je rođen 11. studenog 1963. godine . Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Njemačkoj. Prirodoslovno matematički fakultet sveučilišta u Zagrebu završava 1990. godine gdje stječe zvanje diplomirani biolog s ekologijom. Od 1990. –

5

1995. godine na PMF nastavlja poslijediplomski studij, a od 2001. godine na Filozofskom fakultetu, Sveučilišta u Zadru odjel za informatologiju i komunikologiju upisuje poslijediplomski studij. U svom dugogodišnjem radu gosp. Cindrić bio je nastavnik Prve osnovne škole u Ogulinu, Sveučilišni asistent na katedri za mikrobiologiju, u periodu od 1996. – 2002. godine u Karlovačkoj županiji bio je stručni suradnik za turizam, a od 01. prosinca 2002. godine postaje stručni suradnik za zaštitu okoliša, krajobraz i bio raznolikost. Autor je znanstvenih članaka i nekoliko studija, završio je tečaj iz destinacijskog menagmenta, managmentski seminar iz ekonomskog obrazovanja u jednoj njemačkoj neprofitnoj organizaciji za međunarodno poslovnoobrazovni razvoj i humane resurse. Sve ove karakteristike, uz dosljednost , poštenje i čisti obraz, garancija su da je grad Ogulin

dobio kandidata za gradonačelnika koji može i zna voditi ovaj grad na dobrobit svih nas, a ne odabranih i rodbine – rekao je Željko Bokulić. Predstavnici ove liste izjavili su kako na izborima očekuju jako dobar rezultat i iznenađujući broj vijećnika u Gradskom Vijeću. Izlazak potpredsjednika Gradskog vijeća Nenada Vukadinovića iz SDSS-a i formiranje nezavisne liste Bokulić je prokomentirao rekavši kako smatra da je to HDZ-ov način za razvodnjavanje glasova srpskog biračkog tijela. HDZ-ova koalicija sa HSLS-om, HSS-om i HSU-om (koji po Bokulićevom mišljenju neće preći izborni prag), kao i podrška PGS-a i HNS-a za HDZ-ove kandidate za gradonačelnika i zamjenike dokaz je,kaže Bokulić, da se HDZ boji gubitka vlasti u Ogulinu.

gradonačelnika Zlatko Cindrić

PGS i HNS na izbore idu zajedno, podršku za gradonačelnika daju HDZ-ovim kandidatima Na tiskovnoj konferenciji održanoj u petak 24. travnja predsjednik ogulinskog PGS-a Dežika Ležaja i predsjednik ogulinskog HNS-a Zdravko Tešić najavili su zajednički izlazak na nadolazeće lokalne izbore. Dežika Ležaja izjavio je kako je Primorsko-goranski Savez jedna od stranaka koja je zastupljena svim nacionalnim strukturama, a budući da funkcionira regionalno glavni ciljevi su briga za lokalno gospodarstvo i regiju koju predstavljaju. Kao prednost regionalnog funkcioniranja Ležaja navodi činjenicu kako PGS funkcionira na način da nema centralizirane uprave, te da svaka lokalna organizacija ove stranke odlučuje sama za sebe. Predsjednik Hrvatske Narodne Stranke Zdravko Tešić rekao je kako HNS i PGS na izbore idu zajedno iz razloga što smatraju da skupa mogu polučiti dobar izborni rezultat budući da je HNS u posljednje dvije godine udvostručio broj članova Gradske Organizacija, a PGS je i

na prošlim izborima imao dobar izborni rezultat koji im je donio i vijećnika u Gradskom Vijeću. Ova koalicija , kako kaže Tešić, nije se odlučila kandidirati svoje kandidate za gradonačelnika i zamjenika, već su odlučili podržati HDZ-

ove kandidate Nikolu Magdića i Tonu Radočaja za gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Ogulina.

Predsjednik PGS-a Dežika Ležaja i predsjednik HNS-a Zdravko Tešic


6

OGULIN-INFO PRESS

broj

4,

SVIBANJ 2009.

SDP IPAK NE IDE S NIKIM U KOALICIJU, PREDSTAVLJENI KANDIDATI ZA ZAMJENIKE

Na tiskovnoj konferenciji Gradske organizacije SDP-a Ogulin održanoj 15. travnja, predstavljen je plan izlaska na nadolazeće lokalne izbore. Predsjednik ogulinskog SDP-a Ivan Vuković rekao je kako je na posljednjoj sjednici GO donesena odluka da SDP, unatoč nastojanjima da se pokuša stvoriti koalicija sa HNS-om i PGS-om,

na izbore iziđe samostalno. Razlog ove odluke je, kako kaže Vuković, slab rejting navedenih stranaka i njihovih predstavnika. Na sjednici je također potvrđena Vukovićeva kandidatura za gradonačelnika, a vođeni zakonskim odredbama koje sugeriraju i obvezuju da jedinice lokalne samouprave sa 15 i više posto pripadnika neke nacionalne manjine imaju svog zamjenika gradonačelnika, što je u ogulinu slučaj sa srpskom nacionalnom manjinom koja čini oko 21% lokalnog stanovništva, ogulinski SDP odlučio je za manjinskog zamjenika kandidirati Zlatka Mrvoša. Kao drugi kandidat za SDP-ovog zamjenika gradonačelnika predstavljen je Željko

Tonković. Kako saznajemo u planu je bila i koalicija sa strankom Zelenih, no i od ove koalicije se odustalo zbog gore navedenih razloga. Vuković je rekao da SDP očekuje apsolutnu pobjedu, a u slučaju eventualne kohabitacije, vjeruje u rješavanje problema konsenzusom. Oko procjene rezultata nezavisne liste Željka Bokulića, Vuković je izjavio da pretpostavlja da će ova lista preći prag i ostvariti dobar izborni rezultat, te biti kvalitetan korektiv u Gradskom vijeću. A na pitanje o ostvarenju prvoaprilske šale o koaliciji SDP-a sa ovom listom, Vuković je rekao kako se to ipak neće ostvariti. (nr)


broj

4,

SVIBANJ 2009.

OGULIN-INFO PRESS

7

SDSS na izbore izlazi samostalno, predstavljene službene internet stranice Gradske organizacije “Ljubojević: Novim listama pokušava se razbiti srpsko glasačko tijelo, istupanje iz SDSS i formiranja Nezavisne liste smatram nekorektnim, a stvarni razlog možemo samo pretpostavljati.” Gradska organizacija SDSS-a Ogulin održala 21. travnja konferenciju za novinare, na kojoj su prisustvovali predsjednik Siniša Ljubojević, sekretar Mićo Zatezalo i član Izvršnog odbora GO Neven Vujnović. Cilj konferencije je bila prezentacija internet stranica SDSS-a Ogulin i nekoliko informacija povodom lokalnih izbora. Predsjednik GO SDSS Ogulin nam je objasnio kako SDSS u Ogulinu želi voditi transparentnu politiku, pa je iz tih razloga izrađena internetska stranica ogulinskog SDSS-a. Na stranici će se objavljivati sve aktivnosti SDSS-a u Hrvatskoj, županiji i gradu Ogulinu, adresa stranice je www.sdssogulin.com. SDSS je prva stranka u Ogulinu koja sada ima službene web stranice.   Predsjednik Ljubojević rekao nam je da je na 7. sjednici Izvršnog odbora GO SDSS-a donesena odluka, kojom se

potvrđuje informacija da će SDSS svoje kandidate za članove Gradskog vijeća predložiti na samostalnoj listi. Na taj način, kaže Ljubojević, SDSS želi građanima Ogulina i potencijalnim biračima ponuditi vlastiti program koji nije samo u interesu Srba, nego svih građana za što bolju budućnost cjelokupne zajednice. Na pitanje oko nastavka kontinuiteta koalicijske suradnje sa HDZ-om Ljubojević je odgovorio da će nakon izbora u slučaju eventualnih ponuda nekih koalicijskih partnera podržati onu opciju koja će biti spremna realizirati SDSS-ov program. SDSS je cijelu tiskovnu konferenciju u video formati postavio na svojim web stranicama. Ljubojević: „Novim listama pokušava se razbiti srpsko glasačko tijelo“ Nakon istupa Nenada Vukadinovića iz SDSS i formiranja Nezavisne liste,

Ljubojević nam je komentirao: „Predizborna događanja odraz su realne političke situacije, sistema i društva općenito. Istupanje iz SDSS i formiranja Nezavisne liste smatram nekorektnim, a stvarni razlog možemo samo pretpostavljati. SDSS želi dostojanstveno predstaviti srpsku manjinu nakon izbora, konkretnim i ambicioznim programom. Uz sve što se pokušava da se glasačko tijelo Srba razvodni na što više stranaka, mi očekujemo da će birači shvatiti naš cilj i dati nam potrebnu političku podršku. SDSS se zalagao za jedinstvenu listu, ali na žalost, to se na ovim izborima neće ostvariti. U Ogulinu živi 20,5% Srba, te se raznim obećanjima, podmetanjima i manipuliranjima želi umanjiti utjecaj srpske nacionalne manjine, što je do sada imalo rezultate. Pozivam građane da izađu na izbore i te svojim glasom daju doprinos svoje vizije budućnosti.

predsjednik Siniša Ljubojević, sekretar Mićo Zatezalo i član Izvršnog odbora GO Neven Vujnović.


8

OGULIN-INFO PRESS

broj

4,

SVIBANJ 2009.

predsjed


broj

4,

SVIBANJ 2009.

OGULIN-INFO PRESS

dnik Siniša Ljubojević, sekretar Mićo Zatezalo i član Izvršnog odbora GO Neven Vujnović.

9


10

OGULIN-INFO PRESS

broj

4,

SVIBANJ 2009.

Biskup Bogović na Uskrsni ponedjeljak u Ogulinu Svečano misno slavlje na Uskrsni ponedjeljak u 18:30 sati predslavio je gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović u koncelebraciji 9 svećenika na čelu s generalnim vikarom biskupije mons. mr. Tomislavom Šporčićem, ravnateljem Papinskih misijskih djela pri HBK dr. Milanom Špeharom, župnikom i dekanom ogulinskim mr. Tomislavom Rogićem, gvardijanom samostana franjevaca trećoredaca glagoljaša iz Ogulina mr. Petrom Runjom, upraviteljem svetišta Gospe od Čudesa iz Oštarija o. Ivanom Podgorelecom i ostalim svećenicima župa Ogulinskog dekanata. Liturgijsko pjevanje predvodio je veliki župni zbor pod vodstvom s. Pankracije Žižić i orguljsku pratnju prof. Slavka Barčića. Među više stotina vjernika misi su nazočili najviši predstavnici političkog i društvenog

života grada Ogulina. “Uskrsni Krist rekao nam je da nema razloga za strah a ovih dana odjekuje snažno “aleluja” ili zahvalimo Gospodinu,” poručio je biskup Bogović te izrazio potrebu da probudimo vrlinu zahvaljivanja. Čovjek se naime ponaša kao da je gospodar svijeta ne prihvaćajući da je sve ipak djelo Božje koje je stvorio od 1. do 7. dana. Posebno zahvalimo Bogu na osmom

danu kada je dovršio svoje darivanje davši ljudima i svog sina. Zahvalimo zato trostruko Bogu zbog onoga što je učinio svom sinu, čovječanstvu i svakom od nas. Zahvalimo Bogu štio je Isusa uskrsnuo, što je postavio zdrave temelje novom društvu i što smo svi mi preko Krista ucijepljeni u vječnu nadu spasenja. (Zvonko Ranogajec)


broj

4,

OGULIN-INFO PRESS

SVIBANJ 2009.

Obilježena 10 obljetnica Caritasova doma za stare i nemoćne ´Biskup Srećko Badurina´ Na Uskrsni ponedjeljak obilježena je u Ogulinu deseta obljetnica od osnivanja doma za stare i nemoćne “Biskup Srećko Badurina” čiji je osnivač Caritas Gospićko-senjske biskupije, odnosno tada Riječko-senjske nadbiskupije. U domu koji koristi prostor stare bolnice Ogulin okupili su se uz ravnateljicu Ružici Salopek i osoblje doma gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović, predsjednik Upravnog vijeća, ujedno ogulinski župnik i dekan mr. Tomislav Rogić, nekadašnji ravnatelj Caritasa Riječko-senjske nadbiskupije i ravnatelj Papinskih misijskih djela pri HBK dr. Milan špehar, kao i ogulinski gradonačelnik Nikola Magdić sa zamjenikom Tonom Radočajem. Susretu je nazočila i tajnica Caritasa Gospićkosenjske biskupije Ivana Bilen. O povijesti caritasova doma osnovanog 6. travnja 1999. godine Biskup Srećko Badurina govorila je ravnateljica Ružica Salopek. U proteklih 10 godina kroz dom koji ima kapacitet 30 štićenika prošlo je preko 200 korisnika od kojih je njih pet u domu svih ovih deset godina. Prvi štićenici su došli iz doma Sv. Antuna iz Karlovca a dom Biskup Srećko Badurina je jedina ustanova koja pruža smještaj nepokretnim i teško pokretnim osobama kojih ima i do 70 posto. Iako ima potporu biskupije i ministarstva, financijski se nekako kaska. Dom je prema kategorizaciji Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi 3. kategorije što znači da nema jednokrevetnih soba pa su i prihodi niži. Dom ima u planu proširenje kapaciteta na 50 korisnika kao i otvaranje pučke kuhinje za dostavu hrane korisnicima kući kao i za dnevni ili poludnevni boravak. Istaknuta je i suradnja s državnim odvjetništvom po čemu ogrješeni o zakon izvršavaju radnu obvezu u domu od 60

do 120 sati. Mnogi tada shvate da je vrjednije davati nego oduzimati. Potpisan je i dogovor s Ministarstvom pravosuđa o radu za opće dobro onih koji su kažnjeni do 60 dana zatvora. Istaknuta je jako dobra suradnja s Dječjim vrtićem i osnovnim školama grada koji redovito posjećuju štićenike doma. Dr. Milan špehar je govorio o teškim počecima rada doma kada je uspio iznaći inicijalna sredstva za opremanje bivše bolnice u caritasov dom od Talijanskog caritasa zahvaljujući osobnim prijateljskim vezama. U uređenje doma kao i sanaciju krovišta utrošeno je 3 milijuna kuna, a sredstva za postavljanje neophodnog dizala financirana su iz projekta koji je prošao na natječaju japanske vlade.Biskup Bogović je poručio da se nakon 10 godina rada okupe svi čimbenici od upravnog vijeća, do županije i ministarstva i vidjeti kako dalje u razvoju, jer je 10 godina bilo dostatno da se snimi situacija i vide perspektive, sa čime se složio i predsjednik Upravnog vijeća caritasova doma mr. Tomislav Rogić. Gradonačelnik Ogulina Nikola Magdić je otvaranje Caritasova doma istaknuo velikim događajem za grad jer je sačuvan objekt stare bolnice a stvoreni su i uvjeti za smještaj ljudi treće životne dobi. Pohvalio je puno učinjenih stvari kao što je priprema za proširenje doma, nabavku kuhinje za koju se treba osigurati prostor te podržava sastanak odgovornih koji trebaju osmisliti razvoj doma. Biskup je u nastavku obišao sve korisnike doma koji su s prostora Karlovačke županije i dijela Gospićko-senjske biskupije te sa svakim razmijenio toplu riječ. (Zvonko Ranogajec)

11 ZANIMLJIVO

Grad Ogulin ima tri službena vozila, Karlovac ih ima 16 Dok se naši političari na državnom nivou vozaju u automobilima vrijednim nekoliko stotina tisuća do nekoliko milijuna kuna, i vozni park ovdašnjih čelnika nije baš za odbaciti. Izuzetak je samo Ozalj, čija gradonačelnica nema službenog automobila. Prvi čovjek Karlovačke županije Ivica Horvat vozi Audi A6. Star je 3 godine, a Županija inače ima 11 automobila nabavljenih u razdoblju od 2001. do 2006. godine. Slunjsko Poglavarstvo ima 3 automobila, otkriva nam gradonačelnik Ivan Bogović, inače ovdašnji gradonačelnik s najmlađim službenim automobilom. Passat je star samo 2 godine. Ogulinska Gradska uprava također ima 3 automobila, a gradonačelnikov Passat, iako star tek 6 godina, već je otpisan, otkriva glasnogovornica Karmela Matić. Dugoreška uprava ima samo 2 službena automobila, a gradonačelnik obično vozi Škodu, priča tajnica Marija Polović. Karlovac, najveći grad u županiji ima i najviše automobila - čak 16. Ali, zato karlovački gradonačelnik vozi najstariji auto - Volvo, kaže glasnogovornica Andreja Barberić. Ozalj je poseban i po pitanju automobila. Službeni automobil ozaljska gradonačelnica nema. I Uprava ima samo jedan Twingo, a gradonačelnica Biserka Vranić otkriva da je njeno korištenje privatnog automobila Grad koštalo nešto više od 5.000 kuna. Možda nije loš model i za ostale.

ravnateljica Doma Ružica Salopek


12

OGULIN-INFO PRESS

broj

4,

SVIBANJ 2009.

Proslava najvećeg kršćanskog blagdana USKRSA Uskrsnim bdijenjem u večernjim satima na Veliku subotu vjernici katolici širom svijeta uključujući i našu Domovinu proslavljaju najveći Blagdan svih kršćana - USKRS Ovom blagdanu prethodilo je sveto trodnevlje u kojem su se održavali obredi sa liturgijskim slavljima izuzev Velikog petka na koji se nikada ne služi sv.misa. Tako je na Veliki četvrtak održano svečano Euharistijsko slavlje

sa obredom pranja nogu dvanaestorici odabranih ljudi kojima svećenik vrši pranje nogu kao što je i sam Isus učinio i svojim apostolima na Posljednjoj večeri na isti dan. Nakon otpjevane pjesme SLAVA BOGU NA VISINI, crkvena zvona zašute sve do bdijenja na Veliku subotu. Obredi Velikog petka sastoje se od nekoliko dijelova, od svečanih molitava,čitanje Muke Kristove ,svečanom klanjanju sv. Križu i na kraju slijedi Pričest. Vjernici se još neko vrijeme zadrže u crkvi pred Božjim grobom u kojem je položen Kristov Korpus

sabrani u molitvama i meditacijama te se potom u tišini raziđu. Ovo je inače i dan strogoga posta. Velika subota-USKRSNO BDIJENJE se sastoji od sedam dijelova. Blagoslov ognja i uskrsne svijeće pred crkvom, svečani ulaz u praznu crkvu uz pjevanje hvalospjeva uskrsnoj svijeći,čitanje iz starog zavjeta kao priprava za krštenje, zatim se vrši blagoslov krsne vode za cijelu godinu,potom slijedi obnova krsnog zavjeta prisutnih vjernika u crkvi,čitanje litanija sa odgovorima i na kraju liturgijsko slavlje.

Nakon ovog svečanog slavlja vrši se blagoslov jela i pića(pisanice,šunka,mladi luk,kruh,vino,kolači TD,). Prisutni vjernici čestitaju jedni drugima USKRS i potom se radosni raziđu sa blagoslovljenom hranom kako bi blagovali sa svojim ukućanima. Tako je bilo i u našem gradu a vaš reporter pratio je slavlja u Kapeli Krista Kralja kod otaca franjevaca koje je sve dane vodio Gvardijan samostana fra. Petar Runje.

mc


broj

4,

OGULIN-INFO PRESS

SVIBANJ 2009.

Pravoslavni vjernici u Ogulinu proslavili Vaskrs

U cijelom svijetu, tako i u Ogulinu Pravoslavni vjernici proslavili su u nedjelju 19. travnja najveći hrišćanski blagdan Hristovog uskrsnuća - Vaskrs. Svečanu liturgiju u hramu svetog Georgija u Ogulinu predvodio je jerej Milan Simić. Na završetku svečane liturgije vjernicima je pročitana poslanica patrijarha Pavla, poglavara Srpske pravoslavne crkve u kojoj on poručuje vjernicima da

mole uskrslog Gospodina da uskrsne ljudski lik prvobitne čovjekove prirode ‘koji je danas tako često izokrenut, maskiran i unakažen brojnim manama i porocima’. ‘Naše doba je trenutačno suočeno sa materijalnom krizom, ali je kod nas još prisutnija kriza morala i karaktera. Radovat ćemo se ako svatko ugledavši bilo koga od nas može kazati evo čovjeka! - da bi svatko, i prijatelj i neprijatelj, u svakom od nas doživio istinskog pravog čovjeka’.

Patrijarh vjernicima poručuje da sačuvaju ljudsko dostojanstvo koje je toliko uzdigao svojim uskrsnućem Sin Božji, da sačuvaju vjeru u uskrslog Gospodina, ljubav prema bližnjima, istini i pravdi, prema svemu dobru koje ljudi ipak žele, ali koje bez pomoći uskrsloga Gospodina i njegova evanđelja ne mogu postići.

Uskrsno primanje ogulinskog župnika i dekana Na Uskrsni ponedjeljak održano je tradicionalno Uskrsno primanje župnika i dekana ogulinskog mr. Tomislava Rogića za predstavnike političkog, javnog i kulturnog života grada, ravnatelje svih ustanova i predsjednike mjesnih odbora. Primanju je nazočio gospićkosenjski biskup mons. dr. Mile Bogović, saborski zastupnik Ivan Vučić i gradonačelnik grada Ogulina sa suradnicima Nikola Magdić. Na početku je prikazana prezentacija o prvih deset godina caritasova Doma za stare i nemoćne Biskup Srećko Badurina. Dekan Rogić je zatim uručio poklone ravnateljici doma Ružici Salopek, vlasniku restorana Gradina koji svih ovih godina skrbi o prehrani štićenika kao i gvardijanu samostana franjevaca trećoredaca glagoljaša o. mr. Petru Runji koji zadnjih deset godina brine o pastoralnoj skrbi štićenika. Ravnateljica Salopek je za odgovorni rad na čelu ove ustanove rekla da je to mjesto gdje svatko može živjeti vjeru, pohvalivši sve one koje doprinose normalnom funkcioniranju ovog doma. Dekan Rogić je zatim nastavio prošlogodišnju praksu nagrađivanja zaslužnih župljana i vjernika laika. Ove godine priznanja su dobili prof. Marija Špehar koja 15 godina bilježi kontinuirani rad u malom dječjem zboru, kao i Sani Francetić za 10 godina vođenja zbora mladih Emanuel. (Zvonko Ranogejec)

13


14

OGULIN-INFO PRESS

broj

4,

SVIBANJ 2009.

Održana redovna Skupština KUD-a sv.Juraj

U subotu 28. ožujka održana je redovna izborna skupština Kulturno umjetničkog društva “Sv. Juraj” iz Ogulinskog Zagorja. Na skupštini su podnesena izvješća o radu u prošloj, te predstavljeni planovi sa ovu godinu.

Ovo društvo osnovano je prije 17 godina i jedno je od najaktivnijih društava na području grada Ogulina. Društvo je prošle godine uz veliki trud i rad članova otvorilo Etno kuću, u koju su postavili stalnu izložbu, uredili okoliš oko kuća, te na otvaranju ugostili KUD “Šestine” iz Zagreba. Pored toga KUD “Sv. Juraj” provodio je i

aktivnosti vezane za očuvanje kulturne baštine nastupivši na nizu smotri i susreta diljem Republike Hrvatske. Svake godine KUD “Sv. Juraj” aktivno sudjeluje na proslavi Sv. Roka na Lišćevki, te tradicionalno organizira dolazak Svetog Nikole koji je ove godine na Lišćevki obradovao i štićenike doma u Obarovu koji su tada bili gosti KUD-a. KUD je sudjelovao i na manifestaciji Advent u Ogulinu, gdje su vrijedne članice sekcije rukotvorina prodavale suvenire i domaće proizvode, a jedan dio prihoda izdvojen je za potrebe Katoličke misije u svijetu. Kud je prošle godine obnovio i školu sviranja, te nastavio započeto snimanje izvornih pjesama na suvremene nosače zvuka. Nakon podnesenog i usvojenog izvješća o radu KUD-a predsjednika Zdravka Bertovića, te blagajničkog i izvješća Nadzornog odbora, kao gosti prigodno su se skupu obratili gradonačelnik gosp. Nikola Magdić

i saborski zastupnik gosp. Ivan Vučić. Na Skupštini su, uz brojne članove i ostale goste, bili nazočni i gradonačelnik Nikola Magdić, zamjenik gradonačelnika Tone Radočaj, saborski zastupnik Ivan Vučić i predsjednik Gradskog Vijeća Grada Ogulina Jure Turković.


broj

4,

OGULIN-INFO PRESS

SVIBANJ 2009.

Održana skupština Udruge “Radost”

Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom održala je u ponedjeljak 06.04.2009 svoju redovnu godišnju skupštinu u nazočnosti brojnih članova i uzvanika, među kojima su bili i gradonačelnik Ogulina Nikola Magdić, njegov zamjenik Tone Radočaj, te

predstavnica HSUTI-a gđica Ljiljana Ivković predstavnica Centra za soc. skrb. Skupštinu je otvorila predsjednica Udruge Dubravka Šlat, koja je nazočne upoznala sa svrhom, djelovanjem, izvještajima i planovima udruge. Trenutno Udruga broji 166 članova te je aktivna kroz četiri radionice: kreativna, glazbena, tjelesno terapeutska i informatička. U sklopu Udruge djeluje i Klub oboljelih od multiple skleroze, a sve nazočne o toj bolesti i problemima članova upoznala je predsjednica SlavicaKoka Sušanj. Članovi Kluba također su aktivni u nekim od navedenih radionica. Udruga djeluje

15

po principu volonterskog rada stoga i volonteri zauzimaju značajno mjesto u radu Udruge, jer svojom nesebičnom požrtvovnošću skrbe o članovima udruge kojima je nezamisliv svakodnevni život bez njihove potpore. Grad Ogulin u skladu sa svojim mogućnostima pomaže rad udruge, o čemu je govorio gradonačelnik Ogulina Nikola Magdić. Nakon skupštine uslijedio je prigodni domjenak koji je poslužio za neformalno druženje i razmjenu iskustava,a svi nazočni dobili su poklone koje su izradila djeca i članovi udruge.

CRNI KUTAK Ogulinac prodavao oružje u oglasniku Vinko Luketić, 29-godišnjak iz Ogulina, prodavao je oružje i streljivo. Oglašavao se u Plavom oglasniku, preko kojeg je naoružao i maloljetnika iz Sumartina na Braču. 17-godišnjak je od Luketića kupio automatsku pušku. Transakcija se dogodila uživo, a maloljetniku je ovaj pušku predao u Splitu te za nju dobio 600 eura i sto dolara. No, to nije bilo sve, jer je dječak od Luketića za 120 eura kupio i dvije pancirne košulje marke “point blank” te sto komada streljiva za dodatnih 300 kuna. Istovremeno, dogovorili su kako će posao ubuduće obavljati putem pošte pa je tako iz Ogulina 17-godišnjaku 11. ožujka stigla žuta omotnica s 30 komada streljiva, no dječaka su nakon preuzimanja iste čekali policajci, koji su dan prije tog pronašli kupljenu automatsku pušku, koju je dječak skrivao 500 metara od kuće u kojoj živi, u šumarku. Luketić je dječaku poslao još jednu pošiljku od 500 komada različitog streljiva, koju je ovaj trebao preuzeti 13. ožujka, koju je isto tako policija preuzela, a istog dana, gospićka policija na izlazu iz grada hvata Luketića, koji je u automobilu prevozio tri puške i tri ručne bombe, koje su sve glasile na njegovog oca. Policija je uhitila Luketića, ali nakon dva dana i kriminalističke obrade, on je pušten.

Pokradena vikendica u Ribarićima Policijska uprava Karlovačka javlja kako je u vremenskom periodu od 15. do 28.03.2009.g. u Ogulinu, u naselju Ribarići , izvršena provala u vikedivu koja je vlasništvo 55-godišnjaka iz Zagreba. Ukupna materijalna šteta iznosi oko 7.000, 00 kn. Iz vikendice je okradena inox bačva sa 45 l crnog vina, i 4 elektro aparata i električna peć za pečenje keramike.

Provaljeno u caffe bar Mia Policijska uprava karlovačka izvjestilaje kako je noću 06.travnja 2009. godine izvršena provala u ugostiteljski objekt “Mia” u Ogulinu. Ovo je još jedna u nizu brojnih krađa i provala koje su i u našem gradu postale sve učestalije. Iz objekta je otuđen novac iz kase. a ukupna materijalna šteta oko 6.000,00 kuna.

Samoubojstvo u Plaškom, 76-godišnjak se raznio ručnom bombom 76-godišnj D.Slišković iz Plaškog jučer je počinio samoubojstvo aktivacijom eksplozivne naprave (neslužbeno doznajemo da je riječ o ručnoj bombi) u podrumu obiteljske kuće. Riječ je o ocu Borisa Sliškovića, predsjedniku Općinskog vijeća Plaškog. Razlozi samoubojstva nisu poznati.


16

OGULIN-INFO PRESS

OGULIN INFO

broj

4,

SVIBANJ 2009.

Siniša Ljubojević

Intervju: Ivan Vučić,

prvi Ogulinac kandidat za župana Karlovačke županije U ovomjesečnom intervjuu odlučili smo intervjuirati saborskog zastupnika i prvog Ogulinca kandidata za župana Karlovačke županije od osnivanja Republike Hrvatske, gospodina Ivana Vučića. Kao član Hrvatske Demokratske Zajednice, Ivan Vučić već je dugo godina aktivan kako na lokalnoj i regionalnoj, tako i na državnoj političkoj sceni.

HDZ u tihoj koaliciji sa SDP-om? Ima li tu istine?

Za početak pozdravljam sve čitatelje OGULIN-INFO PRESS-a, te želim napomenuti kako mi je izrazito drago što se jedan ovakav medij, koji naši građani mogu besplatno pročitati, pojavio i u našem gradu. O sebi ne bih puno govorio budući da smatram da me svi moji sugrađani Ogulinci dobro poznaju. U prvom mandatu Karlovačke županije vršio sam funkciju podžupana, dva mandata bio sam gradonačelnik Grada Ogulina, te sam sada već drugi mandat saborski zastupnik. Svoj cijeli radni vijek proveo sam na Hrvatskim željeznicama u Karlovcu i Ogulinu, a sada sam i ravnatelj Županijske uprave za ceste. Rođen sam i živim u Ribarićima, gdje namjeravam provesti i ostatak života.

Budući da je Ogulin jedan od gradova koji ima veliki postotak građana srpske nacionalne manjine i samim time tu postoji veliki interes za njihovo političko predstavljanje, kako vi komentirate više najavljenih lista za predstavnike ove nacionalne manjine?

Čitao sam intervju za OGULIN-INFO PRESS u kojemu je gospodin Bokulić to izjavio i pitam se koja je druga strana te izjave? Da li to onda znači da je gospodin Bokulić sa nekim u koaliciji ako je viđen da s istim pije kavu? To što ja svoje političke suparnike ne doživljavam kao osobne neprijatelje, te kao takav slobodan sam i sa predsjednikom ogulinskog SDP- gospodinom Gospodine Vučić, možete li nam za početak ukratko Vukovićem popiti kavu i normalno porazgovarati, reći nešto o sebi, vašoj biografiji, obrazovanju i ne znači da je HDZ u koaliciji ili nekakvom tajnom dogovoru sa SDP-om. funkcijama koje trenutno obavljate?

Po novom Izbornom zakonu broj predstavnika nacionalnih manjina u predstavničkom tijelu Gradova i Općina određuje se prema postotku broja birača pripadnika neke nacionalne manjine. Sama činjenica da Grad Ogulin, za razliku od nekih drugih gradova u Hrvatskoj, svoj Statut po pitanju članova nacionalnih manjina u gradskom Vijeću ne mora mijenjati što govori Što Ogulin i okolne Općine mogu očekivati Vašim dovoljno o prihvaćenosti srpske nacionalne manjine u našoj lokalnoj upravi i samoupravi. Ja bih iskreno izborom za župana Karlovačke županije? govoreći najviše volio da postoji samo jedna lista za Prije svega smatram da je već i sama kandidatura pripadnike srpske nacionalne manjine jer samim time mene za župana priznanje mojoj stranci i meni osobno, bi i nama bilo jednostavnije raditi, te bi znali tko zaista odnosno mom dosadašnjem radu. U politici sam od predstavlja srpsku nacionalnu manjinu u Ogulinu i sa osnivanja neovisne Republike Hrvatske i kao političar kim možemo dogovarati suradnju. radim sve ove godine za razliku od mnogih drugih koji dolaze i odlaze. Uvijek je lakše obratiti se čovjeku koji je Da li sa nekim od predstavnika srpske nacionalne manjine imate neki predizborni sporazum o iz ovoga kraja bez obzira na političku opciju. suradnji? Kako vi kao predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Ogulin komentirate nedavne izjave nazavisnog Iako smo i na Županijskoj i na lokalnoj razini htjeli kandidata Željka Bokulića o tome kako je ogulinski sporazum sa nekim od manjinskih političkih opcija,


broj

4,

SVIBANJ 2009.

OGULIN-INFO PRESS

17

u Karlovačkoj županiji, ja se sa tom logikom ne slažem jer u tom bi slučaju isto tako mogli postaviti pitanje zašto npr. prdsjedik države nije iz Zagreba? Kao što sam već rekao, bio sam podžupan, sada sam ravnatelj Županijske uprave za ceste, te mogu reći da jako dobro poznajem cijelu Karlovačku županiju i očekujem dobru Možete li nam navesti neki projekt koji biste Vi kao podršku iz svakog njezinog dijela. Mislim da brojka od preko 13.000 potpisa podrške za moju kandidaturu budući župan htjeli realizirati? govori dovoljno. Jedan od najvažnijih projekata koje kao župan želim realizirati je zbrinjavanje komunalnog otpada, budući Znamo da vaša stranka u Ogulinu jako dugo, da rješavanje deponija smeća postaje sve veći problem. točnije od 1990. godine obnaša vlast. S obzirom na Također bih kao neke od važnijih projekata izdvojio činjenicu da je prema nekim istraživanjima HDZ-u nastavak izgradnje industrijskih i poslovnih zona u pao rejting zbog teške gospodarske situacije u Županiji, kao i plinifikaciju Županije. Županiju vidim Hrvatskoj, jeste li spremni na gubitak vlasti? kao servis građana i tijelo koje otvara vrata Općinama i Gradovima prema državnoj upravi i ministarstvima. Hrvatska Demokratska Zajednica u Ogulinu je na vlasti Projekat za koji ću se posebno zalagati i koji je bitan za od samog početka osnivanja Republike Hrvatske i uvjeren sam da ćemo i dalje obnašati vlast. I u težim Ogulin je Hrvatski olimpijski centar „Bjelolasica“. trenutcima od onih koji su danas, HDZ je imao vlast u Kakvu podršku biračkog tijela očekujete sa Ogulinu, što je situacija bila teže to smo mi ovdje imali područja cijele Karlovačke županije s obzirom na bolje rezultate. Uvjeren sam da izbore nećemo izgubiti, a za slučaj da se to dogodi ne bi bio kraj svijeta jer činjenicu da ste vi Ogulinac? narod je najbolji sudac i na njemu je da odluči tko će ga Očekujem dobru podršku birača iz cijele županije, iako predstavljati. (nr) neki kažu kako bi bilo logično da župan Karlovačke županije bude iz Karlovca budući da je to najveći grad naročito sa SDSS-om budući da sa njima surađujemo i na državnoj razini, nikakav sporazum nije postignut. Ovisno o rezultatima i podršci prema našim kandidatima, poslije izborna suradnja sa nekim od predstavnika srpske nacionalne nije isključena.


18

OGULIN-INFO PRESS

broj

4,

SVIBANJ 2009.

Poštovane biraèice i poštovani biraèi 17.05 2009.g. na lokalnim izborima prvi put æete neposredno izabrati gradonaèelnika Ogulina i þupana Karlovaèke þupanije. Isto tako, izabrat æete svoje predstavnike u predstavnièkim tijelima lokalne i regionalne samouprave. SDSS æe na podruèju Ogulina i cijele Karlovaèke þupanije, svoje kandidate predstaviti na samostalnim listama. Ovi lokalni izbori prilika su pripadnicima srpske nacionalne manjine da svoj glas ne daju uzalud. Problemi koji su okupirali srpsku zajednicu na podruèju Ogulina su se nagomilali. SDSS je spreman da uz vaðu podrðku probleme poène rjeðavati. Svojim lokalnim programom SDSS æe se boriti za ravnomjeran razvoj Ogulina i okolice, poðtivanje Ustavnog prava za pripadnike srpske nacionalne manjine, za pokretanje programa brige o starom i nemoænom stanovniðtvu, razvoju infrastrukture u podruèjima sa srpskim stanovniðtvom, za pitanje nezaposlenosti i ostalim problemima. SDSS je stranka koja u Saboru RH ima 3 zastupnika, u Vladi nekoliko pomoãnika ministara, drþavnog tajnika i potpredsjednika Vlade. Vertikalnom komunikacijom sa navedenim drþavnim duþnosnicima i horizontalnom sa gradskom Vlaðæu, SDSS želi saèuvati ono što imamo i ostvariti ono što nemamo. Nadam se da æete prepoznati kvalitetu programa i ciljeve SDSS-a Ogulin, te dati svoj glas buduænosti Srba na ovom podruèju i razvoju cijelokupne zajednice, na dobrobit svih graðana Ogulina. Vi ãete izabrati tko æe vas predstavljati! Siniða Ljubojeviæ, ing.el.

ZA

U Š P E J L

SVI

T S O N Æ U D U B

A N A Ð A R G H

A N I L U OG

w w w. s d s s - o g u l i n . c o m


broj

4,

SVIBANJ 2009.

OGULIN-INFO PRESS

19

Održan malonogometni turnir u Donjim Dubravama u organizaciji SKD „Prosvjeta“, u Otoku Oštarijskom turnir odgođen. U subotu 02. svibnja održan je malonogometni turnir u Donjim Dubravama. Na turniru je sudjelovalo 7 ekipa, a zbog relativno malog igrališta smještenog kod Doma kulture u Donjim Dubravama, svaka ekipa je imala po 5 igrača (4+1). Prvo mjesto i glavnu nagradu koja je iznosila 50% ukupnih uplata osvojila je ekipa „Oštarije, drugo mjesto i 25% ukupnih uplata osvojila je ekipa „Caffe bar Joka“, a treće mjesto i gajbu pive osvojila je ekipa „Donje Dubrave“. Organizator turnira u Dubravama ispred SKD „Prosvjeta“ je Siniša Jaković. Malonogometni turnir koji SKD „Prosvjeta“ organizira već 5 godina u Otoku Oštarijskom trebao je biti održan 10. svibnja, iako je tutnir najavljen mjesec dana unaprijed, odgođen je zbog radova na lokalnom igralištu u organizaciji mjesnog odbora. SKD „Prosvjeta“ nada se organizirati turnir u Otoku bez problema koji su bili prošle godine. Ekipa našeg portala „ogulin-info“ na turniru u Donjim Dubravama ispala je u prvom krugu izgubivši obadvije utakmice, očito nam bolje ide pisanje nego nogomet. (nr)

Održana izborna skupština sportske udruge Start Sportska udruga “Start” održala je redovnu izbornu Skupštinu u petak 17. travnja, u mjesnom domu Ribarići. Skupštinu je otvorio predsjednik Udruge Josip Kolić, koji je ujedno na ovoj Skupštini i ponovno izabran za predsjednika Udruge. Kao gosti na Skupštini su bili nazočni i Saborski zastupnik Ivan Vučić, gradonačelnik Grada Ogulina Nikola Magdić sa zamjenikom Tonom Radočajem. Predstavnici udruge zadovoljni su radom i ostvarenim projektima, među kojima ponajviše ističu izgradnju sportskog centra u Ribarićima s dva malonogometna terena (betonsko i travnato), boćalištem i kućicom s terasom, te uređenjem dvorane za stolni tenis u sklopu Doma.

Slučaj Hodak i dalje aktualan Općinsko državno odvjetništvu u Ogulinu zatražilo je od Istražnog centra Županijskog suda u Karlovcu poduzimanje istražnih radnji protiv Hodaka, zbog osnovane sumnje da je počinio teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, odnosno ‘da je 31. prosinca 2008. na svom imanju gostima tijekom dočeka Nove godine dao pripravak od otrovne biljke bunike, uslijed čega je R.B. preminuo na mjestu događaja.’

Protiv Luke Hodaka, načelnika

Protiv Luke Hodaka, HDZ-ov načelnika Saborskog, poznatog iz ‘slučaja bunika’, Državno je odvjetništvo zatražilo istragu zbog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. Saborskog i šamana, sada je, nakon što je ogulinsko Općinsko državno odvjetništvo zatražilo istragu, ustala i Crkva. Naime, Hodaka se smatra odgovornim za smrt Ratka Barića koji je u novogodišnjoj noći preminuo u njegovu vigvamu nakon konzumiranja kompota od halucinogene bunike. Priprema se postupak izopćenja Luke Hodaka iz Katoličke crkve. To što je potvrdio i glasnogovornik Gospićko-senjske biskupije Draženko Tomić. Ekskomunikacija ili izopćenje ove vrste u nadležnosti je naše mjesne crkve, no ne mogu vam ništa

komentirati jer postupak još nismo počeli kratko nam je komentirao. - Izopće li me nakon svega što sam učinio za Crkvu u Saborskom, moći ću samo slegnuti ramenima i nastaviti dalje kao i dosad - poručuje Hodak. Županijski odbor HDZ-a Karlovačke županije odlučio je da Luka Hodak neće biti njihov kandidat za načelnika Općine Saborsko.


20

OGULIN-INFO PRESS

broj

4,

SVIBANJ 2009.

U City Baru održan humanitarni party za pomoć bolesnom dječaku

Prekrasne mlade hostese volontirale su da bi pomogle Damiru

Udruga Oda prijateljstvu organizirala je sinoć humanitarni party u City baru u Ogulinu! Cilj ove akcije je prikupljanje sredstava za pomoć u liječenju Damira Puškarića (17), učenika Obrtničke i tehničke škole u Ogulinu. Tijekom večeri gosti su mogli kupiti kupone tombole po 10 kuna, a dobitnici su osvajali neke od nagrada sponzora, pizzerije “Rim”, “Bonino” i “Matejjan”, frizerskih salona “Barcheta” i “Mi”, salona cvijeća “Diva”, zlatarne “Jozefina”, te digital foto studija “In”. Kupone su volonterski prodavale prekrasne mlade hostese ( Martina Luketić, Anita Bokulić, Tea Salopek, Matea Atanasovski, Ana Herubik, Antonela Francetić, Marija Biondić, Tamara Herman, Slavica Perković i Katarina Glad). Sveukupno je prikupljeno 5000 kn, od kojih je 1600 kn donirala udruga Oda prijeteljstvu. I ovom prilikom su pokazali solidarnost prema svojim sugrađanima.


broj

4,

SVIBANJ 2009.

OGULIN-INFO PRESS

21

U Ogulinu održano regionalno prvenstvo mažoretkinja U subotu 28.03.2009. Ogulin je imao čast biti domaćin 3. regionalnog prvenstva mažoretkinja zapadne i južne Hrvatske, koje organizira Hrvatski mažoret savez. Da sve bude odrađeno kako i priliči takvom natjecanju, pobrinuli su se članovi Društva «Naša djeca» uz pomoć mnogobrojnih sponzora i aktivista. Na ovogodišnjem prvenstvu sudjelovali su mažoret timovi kadetkinja, juniorki i seniorki iz 6 gradova ovih regija Hrvatske i to iz: Biograda na moru,

Karlovca, Pule, Rovinja, Umaga i Ogulina. Djevojke su se natjecale u paradnom defileu i koreografiranom programu. Na samom početku prvenstva, sve prisutne pozdravila je predsjednica DND Ogulin, Ljiljana Kaurić. Nakon toga svima se s par, lijepih riječi obratila i Elizabeta Mikelj, predsjednica Hrvatskog mažoret saveza, a ujedno i internacionalni senior sudac sa delegatskim statusom. Osim nje budnim okom ovo prvenstvo pratili su i Alen Šćuric, također internacionalni senior sudac sa delegatskim

statusom, te Ivana Ćorić, nacionalni sudac. Sve natjecateljice pokazale su zavidno iskustvo u mažoret plesu, no međutim, kako to obično biva, samo za prva tri mjesta predviđena su priznanja i nagrade. Kategorija kadetkinja: 1. Biograd na moru 2. Pula 3. Rovinj 4. Ogulin Kategorija juniorki: 1. Pula 2. Rovinj 3. Biograd na moru 4. Ogulin

Kategorija seniorki: 1. Rovinj 2. Pula 3. Ogulin 4. Karlovac


22

OGULIN-INFO PRESS

broj

4,

SVIBANJ 2009.

KOLUMNE

Kratka priča o gospodinu Egu piše: Helena Vlahović Helena Vlahović Ja, ti, on, mi, vi, oni.. „Ah da“, reći će neki, zamjenice, gramatika... A mene su upravo one potaknule na razmišljanje o nekim sasvim drugim i drugačijim stvarima. Ljudi su uglavnom zaokupljeni sami sa sobom, svojim „ja“, a premalo razmišljaju o drugima; o njoj, njemu, njima, nama, vama...Malo dijete u najranijim danima života uopće nema svijest i predodžbu o sebi. Ono čuje kako ga roditelji oslovljavaju imenom (koje se sastoji od određenih glasova ili zvukova) i tako nauči povezivati tu riječ sa vlastitim identitetom pa će npr. pitamo li ga: „Tko je bio zločest?“, ili: „Tko je razbio vazu?“, reći: „Ivan, Ana, Marko!“ S vremenom dijete postaje svjesno samoga sebe i počinje umjesto svoga imena upotrijebljavati zamjenicu „ja“. „Ja sam razbio vazu“. Riječ „ja“ povezuje sa sobom i postaje svjesno samoga sebe. Počinje koristiti oblike iste zamjenice „meni“, „mene“ ili „moj“, „moje“: moj medo, moj autić...Osim toga, kako dijete raste tako postaje svjesno različitosti spolova, rasa, nacionalnosti te društvenoga statusa. Okolina ga nauči da je njegovo „ja“ uvjetovano onim što posjeduje, bogatstvom i siromaštvom, podrijetlom, izgledom... Kada to isto dijete odraste i postaje odrastao čovjek ono počinje samo sebe pa i druge vrednovati po tome što je u životu postigao/la, kakvo mu je obrazovanje, socijalni status, tko su mu i kakvi roditelji, kakav automobil vozi, kakav stan ili kuću ima itd. Ali osnovno pitanje ove kolumne je: Tko sam zapravo ja? Čime je zapravo određeno moje „ja“? Obrazovanjem, društvenim statusom ili nečim drugim? Ja bih odgovorila: „Ja sam ono što jesam.“ Pritom mi nije cilj igrati se Boga (jer je Bog na Mojsijevo pitanje kako se zove odgovorio sa: „Ja sam koji jesam ili postat ću ono što god želim postati“1 No hebrejsko značenje toga glagola je nešto različito od hrvatskoga), već razmotriti to pitanje i odgovor iz nekog sasvim drugog ugla. Poigrati se značenjem osnovnog glagola „biti“ od kojega je nastao oblik jesam ili sam. Glagol „biti“ je pomoćni glagol koji ima puno značenja. U osnovi označava postojanje, život... Od istoga glagola nastale su imenice „bit“ i „bitak“. Bit označava ono što je u nekoj stvari najvažnije, osnovno određenje nekog živog bića, ukupnost glavnih svojstava; bitnost, bivstvo i suštinu, a bitak je kategorija koja označava sve ono što jest, tj. cjelokupnost svih realnih predmeta i iskustava, ono što omogućuje postojanje svakog bića.2 Poigrala sam se, dakle, značenjem glagola „biti“ i imenica nastalih iz toga glagola ne bih li pokazala kako je jezik neraskidivi dio naše sveokupne stvarnosti, a možda premalo razmišljamo o njemu.

Dakle, odgovor na pitanje s početka: „Tko sam zapravo ja?“ Moj život ne proizlazi iz onoga što posjedujem, već iz onoga što ustinu jesam, kakva jesam i kakva želim biti. Sami biramo što želimo biti. Sami biramo što nam je u životu bitno. Novac, auto, status, impresioniranje drugih i ostavljanje dobrog dojma ili pak povezivanje sa samim sobom i vlastitim bićem i bitkom. Iako nije loše ni pogrešno posjedovati, naprotiv, to je i nužno i potrebno za svakodnevni život, problem nastaje kad razmišljamo: „Ja sam ono što posjedujem...“ Naše „ja“ je uvijek povezano s egom. Težimo identificirati se sa stvarima koje posjedujemo i vlastitim postignućima pa nerjetko rabimo zamjenice poput „moj“: „moj uspjeh“, „moje stvari“ misleći da je to ono što nas uistinu određuje. Takva razmišljanja nisu loša i osuđujuća, ali su iluzorna i mogu postati bolna. Što bi se dogodilo ako bi sve te stvari koje smo pripisivale našem „ja“ ili egu u trenutku nestale (što se, uostalom, i događa u zemljama pogođenim nekim iznenadnim elementarnim nepogodama)? Takvim gubitkom srušio bi se možda naš čitav svijet i nastala praznina. Sve ono što sam gradio/ la cijeli život u trenutku je nestalo. Malo djete plače kad mu se slomi igračka iako ga majka tješi da će mu kupiti novu, istu takvu. Ono plače jer se uz tu igračku identificiralo, jer je to njegova igračka. Rastanak od stvari s kojima se identificiralo je bolan. I odrasli se identificiraju sa stvarima. Međutim, sve je to iluzija jer one ne određuju naše postojanje. Takve su misli umjetno stvorene. Što je onda potrebno? Razgraničiti materijalne stvari od sebe samih.Moja egzistencija ne ovisi o materijalnim stvarima. Potrebno je vratiti se na početak... izaći iz sebe samih i sjediniti se s drugim. Sebe možemo vidjeti u drugima: u njoj, njemu, njima, vama, nama. Svi smo jedno. Dio Univerzuma u kojem pojedinačno „ja“ kao umjetna tvorevina gubi svoj značaj. Moje „ja“ je dio veće Instance i ja biram da ono bude satkano od neprolaznih, trajnih, nematerijalnih čimbenika kao što su dobrota, istina, ljubav...koje su univerzalne i jednake za sve. Ja jesam, odnosno želim postati ono što je dobro, povezati se s višim bićem, i s drugima kroz to biće. Jer u konačnici, opet, svi smo Jedno. Dio sveopćeg Univerzuma. U kojem svatko ima svoju ulogu. Da bude sretan i usreći druge. A ja sam „drugi“. Tko sretniji! I gdje tražim sreću? ________________________________________ 1 Biblija, Knjiga Postanka 3:14 2 Anić, Vladimir, Rječnik hrvatskoga jezika


broj

4,

SVIBANJ 2009.

OGULIN-INFO PRESS

23 DND u ogulinskoj bolnici

DND Ogulin bolnici donirao dva televizora za djecu u izolaciji Društvo Naša djeca Ogulin u ogulinskoj Općoj bolnici od 1999 godi provodi akciju „Za osmjeh djeteta u bolnici“, voditeljica te aktivnosti u DND-u Ogulin od prošle godine je vjeroučiteljica Ivona Puškarić.

Na izvršnom odboru DND-a odlučeno je, kako kaže predsjednica Ljiljana Kaurić, da se dio sredstava prikupljenih od prodaje ulaznica za maskenbal koji je DND organizirao u veljači ove godine, donira ovoj akciji za kupnju dva televizora za dječji odjel Opće bolnice Ogulin.

Televizori koji su kupljeni po povoljnijoj cijeni zahvaljujući Saši Vorkapiću - vlasniku tvrtke SAB-SERVIS, bit će postavljeni u sobe za izolaciju. Od sada će se i ona djeca koja zbog bolesti moraju biti izolirana i ne mogu vrijeme prilikom boravka u bolnici provesti u dnevnom

boravku dječjeg odjela, moći zabaviti gledajući crtiće i dječji program zahvaljujući članovima DND-a Ogulin.


24

OGULIN-INFO PRESS

broj

4,

SVIBANJ 2009.

KOLUMNE S DRUGE STRANE KLUPE

PEDAGOGIJA

“Tko se povede za praksom bez teorije, taj je kao kormilar koji se ukrca na lađu bez kormilara i kompasa i nikada nije siguran kuda plovi” - Leonardo da Vinci

prof. Zdravko Borić

Ove riječi Leonarda da Vincija potaknule su me da nešto kažem o onom što sam izučio i studirao, a bavim se punih tridesetak godina. Da, to je upravo pedagogija.

Pedagogiju različito definiraju stručnjaci, a definiraju je i nestručnjaci. Želio bih da se zna da je pedagogija nauka o ponašanju djece i adolescenata, a danas i odraslih (andragogija ) u smislu odgoja i obrazovanja za cijeli život. Pedagogija, kao riječ, počiva na složenici dviju grčkih riječi i to pais – paidos = dječak i ago, agein = voditi ili zajedno paidagogos = bio je obrazovani grčki rob koji je nadzirao i čuvao dijete - djecu (dječaka). Rob u staroj Grčkoj obično je vodio dječaka svoga gospodara kod učitelja. Taj se rob, čiji je zadatak bio da se brine o sigurnosti dječaka dok je van kuće, nazivao paidagogus. Kad bi Rimljani zarobili učenog Grka postavljali bi ga za kućnog učitelja i nazivan je paedagogus. Dok je prvi rob samo brinuo o sigurnosti dječaka, ovaj drugi je u pravom smislu postao učitelj djeci. Osim, nama veoma poznate, školske pedagogije postoje i posebni oblici pedagogije a jedna od njih je i PEDAGOGIJA SLOBODNOG VREMENA. Pedagogija slobodnog vremena proučava mogućnosti i uvijete odgoja u slobodnom vremenu. Na taj se način želi posebno naglasiti da se i u slobodnom vremenu mora

djelovati tako da se osoba odgaja i obrazuje. U tom vidu pedagogije posebnu ulogu imaju volonteri. Volonteri su ti koji doprinose izgradnji socijalnog i ljudskog potencijala, povećavaju uključenje građana u socijalni razvoj, doprinose pomirenju i obnovi i služe kao sredstvo u tzv. “doživotnom učenju” (cijelo životnom učenju) realizacijom svojih ideja i programa. Naime, volonteri su po jednoj od definicija “ljudi dobre volje koji su spremni da svoje vrijeme, znanje i vještine posvete radu, bez novčane nadoknade, u cilju realizacije neke društvene promjene, bilo na mikro ili makro društvenom planu“. Koliko volonteri imaju veliku ulogu u jednoj državi najbolje nam govori i preporuka UN – a i EU gdje se kaže da „ je volonterizam sredstvo koje doprinosi stvaranju promjena u društvu i zato za volontere treba izgraditi okruženje u kome će njihov rad biti prepoznat, gdje će biti vidljivo naglašeno da je njihov rad neophodan za razvoj društva.“ Upravo s time u svezi svaki volonter je i odgajatelj djece i djeteta u slobodno vrijeme. Pošto je odgajatelj, tada mora biti upoznat s osnovnim pedagoškim metodama i postupcima pri radu sa djecom i radu za djecu. Volonter mora poštivati djetetovu osobnost. U radu s djecom mora se u potpunosti angažirati i u trenucima rada s djecom zaboraviti na osobne probleme. Dijete u volonteru mora imati osobu pozitivna usmjerenja. Ukratko, dijete se uči biti zadovoljno, ohrabruje ga se, uči ga se strpljivosti, poštenju i pravednosti, razmišljanju i komuniciranju, prijateljstvu i ljubavi, toleranciji i sigurnosti ….

Susret Gradova i Općina prijatelja djece Požega 24. travnja 2009.g.

Leonardo da Vinci

Simpatije djeteta osvajaju „strogi“ volonteri, ali radini, dosljedni i pravedni. To je odavno uočena istina o kojoj piše J. M. Guyan – „Uspjet ćemo da nas dijete sluša ako smo uspjeli da nas zavoli, a ono će nas zavoljeti ako dosljedno tražimo izvršavanje razložne zapovijedi.“

„Svaka će organizacija postati `obrazovnom` organizacijom ili će propasti. Dom Tapscott“ „OD SVEGA SRCA VAM HVALA“


broj

4,

OGULIN-INFO PRESS

SVIBANJ 2009.

25

Predstavljen program HCK-a za djelovanje u slučaju prirodnih ili tehnički uzrokovanih katastrofa

Na jezeru Sabljaci početkom mjeseca održao se i drugi od ukupno četiri treninga sa pročistačima vode za novu grupu polaznika iz programa priprema za djelovanje u slučaju prirodnih ili tehnički uzrokovanih katastrofa. Organizator treninga je Hrvatski Crveni križ, a predvodili su ga instruktori Austrijskog Crvenog križa. Za potrebe treninga podignuto je i šatorsko naselje na Sabljacima. Djelatno osoblje HCK-a održalo

je i prezentaciju sudjelovanja u misijama izvan Hrvatske 2008. i 2009. godine. HCK u svojemu vlasništvu ima dva pročistača vode TWA 6 Bakerfeld, kapaciteta 6000 litara vode na sat, koji su značajna pomoć u brizi za zdravlje ugroženih osoba u slučaju prirodne ili tehnički uzrokovane katastrofe kada prirodni izbori vodovodne mreže nisu u mogućnosti zadovoljiti potrebe stanovništva. Ova oprema je standardna za pokret Crvenog križa, pa osim

U gradu Požegi održan je 24. travnja 2009. godine treći susret Gradova i općina prijatelja djece iz cijele Hrvatske. Na susretu je prisustvovalo četrnaest koordinacijskih odbora akcije iz različitih Gradova i općina prijatelja djece. Susret je organiziran preko radionica i okruglog stola. Na susretu je bilo organizirano sedam različitih radionica u kojima su sudjelovala djeca i iz Grada Ogulina. Program susreta započeo je programom domaćina, priredbom dobrodošlice, čiji su sudionici bili učenici osnovnih škola Grada Požege. Na kraju programa gradonačelnik Požege otvorio je 3. susret gradova, općina prijatelja djece. Predstavnici Ogulina sačinjeni od predstavnika pojedinih udruga, škola

djelovanja u Hrvatskoj timovi mogu intervenirati u regiji i svijetu. Iako se osposobljavanje timova za brze intervencije vrši za potrebe regija u našoj zemlji, HCK je, kako smo spomenuli, sudjelovao u dvije misije izvan Hrvatske: Sudan i Zimbabve, s tim da je posljednja misija bila početkom ove godine. Na treningu je sudjelovalo 20-ak osoba iz svih krajeva Hrvatske, a cilj je kroz određeno vrijeme u svim dijelovima naše zemlje oformiti ekipe osposobljene za rad sa pročistačima.

i vrtića našeg grada sudjelovali su u svim tematskim kreativnim radionicama.

Vesna Seljan Milčić (Socijalna skrb Ogulin i članica odbora).

Okrugli stol za članove i goste koordinacijskih odbora bio je na temu „Socijalna skrb za djecu“. Na okruglom stolu se raspravljalo o izradi nove verzije upitnika u području socijalne skrbi za djecu gdje su probno ocjenjivanje izveli članovi iz Zagreba, Opatije i Požege. U sklopu okruglog stola svaki koordinacijski odbor imao je pet minuta priliku da prezentira jednu aktivnost iz područja socijalne skrbi u gradu. Koordinacijski odbor iz Ogulina prezentirao je udrugu „Udruga roditelja i djece s poteškoćama u razvoju“. Ispred koordinacijskog odbora akcije bili su nazočni susretu - predsjednik Zdravko Borić i članovi Karmela Matić i

Susret je završio prezentacijom svih radionica. Čestitke svoj djeci i njihovim voditeljima sudionicima susreta na uspješnom predstavljanju našeg grada, a posebno članovima Dječjeg foruma DND – a Ogulin koji su u kvizu „Šetnja Požegom“ bili najuspješniji i dobili posebnu nagradu domćina susreta. Svaki učesnik radionice dobio je na poklon majcu s natpisom „3. susret gradova, općine prijatelja djece 2009.g.“, a grad Ogulin je svakom učesniku susreta poklonio majcu s grbom grada i natpisom OGULIN – GRAD PRIJATELJ DJECE.

(Zdravko Borić, prof.)


26

OGULIN-INFO PRESS

4,

SVIBANJ 2009.

Zlatko Cindrić

Mjesni odbor Zagorje Ogulinsko Ovaj Mjesni odbor smješten je na jugoistočnom cijelu Ogulina, u blizini jezera Sabljaci. U razgovoru sa predsjednikom MO Ivicom Vukovićem saznali smo da Zagorje ima oko 700 stanovnika koje čini 200-tinjak kućanstava. Mjesni odbor Zagorje okosnica je Mjesne zajednice Zagorje iz koje su pored Zagorja nastali Mjesni odbori Desmerice i Ribarići, koji sa MO Zagorje još uvijek dijele školu, poštu, crkvu i groblje. MO Zagorje sastoji se od tri naselja; Zagorje, Gornje Zagorje i Donje Zagorje, a karakterizira ga vrlo velika teritorijalna rasprostranjenost i činjenica da ima oko 20 km cesta koje povezuju naselja što zimi čini problem prilikom čišćenja snijega. Stanovništvo Zagorja poznato je složnosti i velikom zalaganju za dobrovoljni rad, što rezultira brojnim izgrađenim objektima i djelovanjem velikog broja Udruga. U Zagorju tako od 1992. godine djeluje KUD „Sv. Juraj“ koji broji 60-ak članova i bavi se očuvanjem kulturne tradicije i običaja, a posebno se ponose na nedavno uređenu etno kuću koja je namještena u stilu četrdesetih godina prošlog stoljeća. Ispred kuće se nalaze stari alati i detalji koji su obilježavali tadašnje dvorište. Ulazak u etno kuću je, kako kaže predsjednik KUD-a Zdravko Bertović, poput ulaska u vremeplov, jer se vrijeme na trenutak vrati unatrag. Kuća se nalazi u Donjem Zagorju, a otvorena je za posjetitelje svaki dan, uz prethodnu najavu. DVD „Zagorje“ koje broji oko 130 članova osnovano je davne 1952. godine, sudjeluje u mnogim vatrogasnim smotrama i natjecanjima, u svom voznom parku posjeduje cisternu i dva kombija, a prošle godine kupljeno je još jedno novo MAN vozilo na koje se ove godine planira nadograditi cisterna što će upotpuniti vozni park DVD-a. DVD djeluje u vlastitom vatrogasnom domu površine oko 600 četvornih metara na tri etaže, predsjednik je Franjo Kolić. Zagorje ima i svoj nogometni klub NK „MLADOST ZAGORJE“ čiji je predsjednik Dragan Cetinjanin. Klub ima 110 registriranih igrača, osnovan je 1980. godine i sada se natječe u 1. županijskoj ligi u četiri kategorije; mladi pioniri, pioniri, juniori i seniori. Valja spomenuti i da je na

broj

igralištu NK Zagorje u ljeto 1991. godine osnovana prva ratna postrojba u Ogulinu, bataljun ZNG „Klek“, povodom čega je podignuto i spomen obilježje u centru Zagorja. Predsjednik Lovačkog društva „SRNJAK ZAGORJE“, Nikola Udiković, rekao nam je kako je Društvo proizišlo iz LD „Vepar“ Josipdol 1995. godine, te gospodari lovištem 4/134 Veljun površine 2900 hektara. Društvo broji 70-ak članova, a raspolaže sa društvenim domom i rekreacijskim centrom „Šmitovo jezero“. Na području Zagorja nalazi se svetište sv. Roka i rekreacijski centar „Liščevka“. Predsjednik MO rekao nam je kako Vijeće broji 9 članova, pri čemu se posebno vodi računa o

zastupljenosti vijećnika svih sela u Zagorju. Također se ističe izuzetno dobra suradnju sa gradonačelnikom i Gradom Ogulinom. Od važnijih projekata u tijeku je proširenje od crkve do škole, koja je bila problem zbog malih dimenzija. U planu je postavljanje rasvjete na neosvijetljenim putevima i uređenje prostora oko Vatrogasnog doma. U mjestu postoji 5 sakralnih objekata, među kojima je najveća crkva sv. Jurja. Mjesni odbor Zagorje zasigurno je jedan od najugodnijih mjesta za življenje na području Ogulina, a tome je najviše doprinjela složnost i zajedništvo mještana koji mogu biti uzor mnogim ogulinskim mjestima.


broj

4,

OGULIN-INFO PRESS

SVIBANJ 2009.

KOLUMNE

27

Kakva će biti naša budućnost

Prolazeći ovih dana udaljenijim ogulinskim naseljima,teško mogu suspregnuti osjećaj tjeskobe. U nadolazećem proljeću, lijepom i toplom vremenu, kao kontrast se javljaju opustjela naselja, neobrađene njive i zarasli voćnjaci. Tek sporadično, može se vidjeti poneka baka u vrtu, dok je mlade rijetkost susresti, a pogotovo djecu. Selo nam je ostarilo Mićo Zatezalo i opustilo. To propadanje i depopulacija počeli su 50-tih godina prošlog stoljeća sa industrijalizacijom i potrebom za radnom snagom u gradovima. Imućniji seljaci bili su često bez razloga proglašavani kulacima i spas su tražili u seljačkim radnim zadrugama. Tek taj model organiziranja života na selu se pokazao kao promašaj i brzo je napušten, ali su ostale posljedice. Jedanput pokrenuto sa sela, stanovništvo se ipak dokopalo boljeg života u gradovima i na selu je ostao samo onaj tko nije imao izbora. Za školom, poslom, boljim uvjetima stanovanja i uopće višim standardom, mladi su sela napustili i ostala je uglavnom starija populacija. Završni udarac toj društvenoj skupini zadao je posljednji rat. Tim ljudima sada je potrebna pomoć šire zajednice da kod svojih kuća dostojanstveno prožive ostatak života. Većina njih ima ili mirovinu ili neki drugi vid socijalne zaštite, njima je sada potrebna pomoć u podizanju kvalitete života i ostanak u njihovim domovima,

jer bi teško podnijeli promjenu životne sredine. U nekim mjestima u Hrvatskoj briga za starije je zaživjela i kroz institucije društva i pokazalo se da je to odličan model. Želio bih da se i u našem gradu pokrene takav model zbrinjavanja starijih osoba i podigne kvaliteta života na selu. Za taj iskorak potrebna je prije svega dobra volja. To ulaganje u humanost ne bi predstavljalo prevelik financijski teret za društvo, jer na kraju, svi ćemo jednom ostariti i takva podrška društva će nam biti potrebna. Čim prije ovakav model brige za starije zaživi, društvo će nam biti uređenije i humanije. U ovo predizborno vrijeme, kad lijepih priča neće faliti, pozivam stranke da i na ovo osjetljivo područje obrate pozornost i ponude konkretne modele brige za starije ljude i zapostavljena područja Ogulina. Tim prije što bi se i kroz ovaj vid brige o starijima kojima je pomoć društva potrebna, moglo nešto ljudi i zaposliti, prvenstveno žena koje i tako teže pronalaze posao. U dogledno vrijeme Hrvatska će postati punopravna članica EU i svi bi trebali težiti da u EU uđemo kao uređena i uljuđena zemlja, ugodna za život pa i u zrelim godinama. Provedbom ovog socijalnog programa o zbrinjavanju starijih osoba u ruralnim krajevima sigurno bi drugim zemljama poslali jednu ljepšu sliku o Hrvatskoj, a o zadovoljstvu tih ljudi ne treba ni govoriti.

Mjesni odbor Ponikve Poštovani čitateljii, put nas je u ovom broju doveo u najsjeverniji MO Ogulina, u Ponikve. Sa problemima koje imaju stanovnici, upoznao nas je predsjednik MO Božo Pavlović. Naselje se proteže duž ŽC Malik-Zdihovo, i samo naselje je dužine oko 4 km. Stalno ga nastanjuje oko 150 stanovnika, i izrazito je staračko. Cestom nije direktno povezano sa svojim središtem Ogulinom, već prometnica jednim dijelom prolazi kroz općinu Bosiljevo. Zavojita je , uska i teško da zadovoljava i minimum normi za normalan promet. Do rata 1991. god. postojala je autobusna veza sa Ogulinom dva puta dnevno, ali je zbog slabog putovanja za vrijeme rata ukinuta, a po završetku više i nije otvorena. To je jedan od najtežih problema ovog naselja, a rješenje mu nije na vidiku. Drugi problem je propast DI Vrbovsko, gdje je radilo 20-tak radnika iz Ponikava, koje je autobus svakodnevno prevozio, tako da su vezu sa Ogulinom ostvarivali preko Vrbovskog. Teško, ali ipak je bilo moguće. Sada nema ni toga.

U središtu naselja nalazi se obnovljena crkva sv. Preobraženja, gdje se 19.08. svake godine okupi velik broj Ponikvaraca, kojih ima više u Zagrebu, Rijeci, Karlovcu... nego u matičnom naselju. Upravo traje obnova niskonaponske elektro-mreže i postavljanje javne rasvjete. To je dio infrastrukture kojom su mještani najzadovoljniji.Pored slabe povezanosti, jedan od težih problema je i nedostatak vodovoda , što onemogućuje bilo kakav ozbiljniji posao ili poljoprivrednu djelatnost. Interesantno je da je vodovod došao do susjednih naselja Jadrč koji je dio Vrbovskog i do Malika, dijela općine Bosiljevo. I sa jedne i sa druge strane, vodovod je udaljen jedva 2 km, i teško je razumjeti logiku da i ovo naselje nije priključeno na sigurnu vodoopskrbu. To bi bio , uz dovođenje ceste u normalno stanje, jedan od značajnih preduvjeta za normalan razvoj. U središtu mjesta nalazi se školska zgrada. Građevina je izložena propadanju, jer već godinama nema

učenika. Jedan dio je dat na korištenje MO, ali zbog slabog održavanja, cijela je prepuštena propadanju. Naselje nema niti mrtvačnice, i osjeća se velika potreba za izgradnjom, jer kod smrtnih slučajeva, porodice dolaze u nerješiv problem. A cijelo mjesto ima potencijala! Kotlina u kojoj se nalazi je ekološki besprijekorna, okružena šumama, a do auto-ceste i čvora Bosiljevo udaljena je 10-tak min. vožnje.Po nekim istraživanjima, Hrvatska se ubraja među 20 ekološki najočuvanijih zemalja svijeta. U Hrvatskoj, Ponikve sigurno spadaju u sam vrh! Posebno skrećem pažnju na natprosječnu životnu dob mještana Ponikava. Ovdje je doživjeti duboku starost, čak i 100 god. učestalo, i to je fenomen koji bi svakako trebalo istražiti! Da li je u pitanju zdrava hrana, malo usporeni životni ritam stanovnika, čist zrak ili izvorska voda koju koriste, ne znam, možda sve to skupa, ali tko želi doživjeti 100- tu, ne treba daleko otići, Ponikve su od Ogulina udaljene manje od 20 km!


28

OGULIN-INFO PRESS

broj

4,

SVIBANJ 2009.

Polaganje kamena temeljca za zgradu namijenjenu hrvatskim ratnim vojnim invalidima U Ogulinu je 14. travnja, s početkom u 11:00h, održana svečanost polaganja temeljnog kamena za zgradu namijenjenu za stambeno zbrinjavanje hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata u naselju Izišće

predsjednik Županijske skupštine Karlovačke županije Nikola Sopčić , te brojni državni, županijski i gradski dužnosnici kao i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

u RH, ali koju još uvijek nisu svi ispoštovali. Zgrada bi trebala udomiti 20 braniteljskih obitelji.  Kamen temeljac blagoslovio je župnik i dekan ogulinski mons. Gradonačelnik Nikola Magdić Tomislav Rogić, a svečano ga je položila rekao je kako ova investicija, za koju ministrica Jadranka Kosor. Ministrica Svečanosti su prisustvovali su sredstva osigurali Vlada Republike je  napomenula da će se usprkos potpredsjednica vlade i ministrica Hrvatske i Ministarstvo branitelja,  krizi, teškim vremenima i rebalansu obitelji, branitelja i međugeneracijske košta sveukupno 14 milijuna kuna, proračuna Zakon o pravima braniteljima solidarnosti  Jadranka Kosor,  a   Grad Ogulin osigurao je zemljište ispoštovati u potpunosti. gradonačelnik  Grada Ogulina Nikola i infrastrukturu, što je po Zakonu o Magdić, saborski zastupnik Ivan Vučić,  braniteljima obveza svih gradova

Promoviran 10. jubilarni broj župnog lista župe Sv. Jurja Zagorje Ogulinsko U župi Sv. Jurja u Zagorju Ogulinskom uoči blagdana zaštitnika župe 22. 4. 2009. promoviran je jubilarni 10. broj župnog lista „Kolišće“. List je predstavio župnik dr. Željko Blagus, a glavna urednica, profesorica Gordana Bertović podsjetila je nazočne goste na same početke uređivanja Kolišća kao i na sve naredne godine koje su prethodile ovom jubilarnom broju. Predstavljanju lista su nazočili gradonačelnik Grada Ogulina gosp. Nikola Magdić, dekan ogulinski mr. Tomislav Rogić, predsjednici Mjesnih odbora koji se nalaze na području Župe, predstavnici svih udruga iz Zagorja i brojni sponzori koji su svojim prilozima omogućili tisak lista. Gostima su se obratili gradonačelnik i dekan čestitavši Uređivačkom vijeću i urednici na uloženom trudu i desetogodišnjem izdavanju bogato opremljenog godišnjaka. Da je „Kolišće“ uistinu u potpunosti ispunilo svoju zadaću i povezivalo Zagorce u svijetu i domovini posvjedočila je čestitka koju je uputio Bernard Luketich predsjednik Hrvatske bratske zajednice u Americi.


broj

4,

SVIBANJ 2009.

OGULIN-INFO PRESS

Humor

Žena ulazi u kuhinju i zatiče muža kako stoji sa

muholovkom u ruci i luta po kuhinji. - Što to radiš? - Lovim muhe. - Je li? Jesi li ubio koju? - Da, tri mužjaka i dve ženke. Žena iznervirana upita: - A kako znaš koje su muške,a koje ženske? On joj odgovara: - Tri su bile na konzervi od piva, a dvije na telefonu. Koja je razlika između WC-a i groblja? - nema razlike, kad moraš ići, moraš! Pita mali Ivica mamu: -Mama, je li istina da se ljudi nakon smrti pretvore u prašinu? -Da, istina je. -Onda je neko umro pod mojim krevetom. Ulazi u kafić crnac s ogromnim papagajem na ramenu. Konobar ga pita: -Gdje si nabavio to čudo? Papagaj mu ogovara: -U Africi, ima ih na milijune! -Dakle, u obzir dolaze samo zelena salata, malo prepečenog kruha i sok od rajčice. -Dobro, doktore, ali niste mi rekli uzimam li to prije ili poslije jela? Sudac: -Žao mi je, ali moramo vas osuditi zbog proizvodnje i prodaje rakije! Optuženi: -A tko me vidio da je prozivodim? -Nisu vas vidjeli, ali su vam u podrumu pronašli potreban alat! -Onda me osudite i za silovanje, i za to imam potreban alat! Ljudi u cijelom svijetu odgovarali na pitanje: Kakvo je vaše osobno mišljenje o nestašici hrane u ostalim dijelovima svijeta? Rezultati su bili poražavajući: -U Africi nisu znali što je to hrana. -U Zapadnoj Europi nisu znali što je to nestašica. -U Istočnoj Europi nisu znali što je to osobno mišljenje. -U Americi nisu znali što je to ostatak svijeta. Za vrijeme vizite liječnik govori pacijentu: -Imam jednu dobru i jednu lošu vijest. Koju želite prvu? -Recite najprije lošu. -Moramo vam amputirati oba stopala! -A koja je dobra? -Pacijent iz susjedne sobe pita želite li mu prodati papuče!

29


30

OGULIN-INFO PRESS

broj

4,

SVIBANJ 2009.

OVAN LJUBAV: Ljubav će i ovaj mjesec biti jedno od intenzivnih područja u vašem životu. No ovaj put okrenut ćete se prekapanju po prošlosti ili minucioznim analizama svog ljubavnog života. Sve do sredine mjeseca preispitivat ćete tko ste vi u postojećoj vezi, tko je vaš partner (partnerica), kako sada stojite, kako biste mogli još bolje, a sve to do u najsitnije detalje. Neki bi mogli postati prave cjepidlake. POSAO: Tokom cijelog mjeseca imat ćete brojne prilike da pokažete što znate, a mnogi među vama naći će se u poziciji da donose odluke o kojim ovisi ne samo njihova poslovna budućnost, nego i ona njihovih kolega. Vama nije teško odlučiti, no teret odgovornosti nije nešto što obožavate. ZDRAVLJE: Bit ćete dobro i bez većih problema. Sredinom mjeseca moguć je veći i nagli stres s podsvjesne razine. BIK LJUBAV: Prvi dio mjeseca bit ćete zaokupljeni analizom tajnih ljubavnih mogućnosti ili ćete iza zatvorenih vrata ljubovati, ali ni sami nećete biti sigurni da li je to to. POSAO: Rezultati vašeg poslovanja ovaj mjesec postat će upitni, mršavi ili nedostatni povjerenja koje vam se ukazuje. Moguće je da ćete primijetiti vlastite greške ili će ih otkriti drugi. Moguće je da ćete priznati mali poraz, ali nikako odustajanje. ZDRAVLJE: Što se zdravlje tiče, dobro ćete se držati većinu ovog mjeseca. Ostaju jedino vaše stare loše navike prejedanja i nekretanja koje će vas povremeno dovoditi u iskušenja. BLIZANCI LJUBAV: Pred vama je lijep ljubavni mjesec i osim manjih previranja sredinom mjeseca, ništa bitno neće objektivno ugroziti vašu solidnu vezu. Dapače, ona će vam biti jedna od svijetlijih točaka u životu u ovim za vas stresnim vremenima. POSAO: Vrlo je vjerojatno da ćete se naći u poziciji da li otići ili ostati. No teško da ćete moći odmah rješiti ovu dvojbu. Objektivna situacija na vašem radnom mjestu mogla bi dovesti u pitanje i vaš status, zaposlenje ili karijeru. Ne bojte se, ovo je izazov kroz koji morate proći. ZDRAVLJE: Pripremite se za stresove koji će vas izmučiti do razine kronične iscrpljenosti. Taman kad pomislite da se možete opustiti, tamo negdje sredinom mjeseca, iznenadit će vas dokle stres može ići, a tek će u drugoj polovini mjeseca sve početi pomalo jenjavati. RAK: LJUBAV: Pouzetan duh i spremnost da izdržite sve bljutave nedaće osobnih odnosa bit će vaši aduti da održite svoju vezu unatoč određenoj neispunjenosti u duši. POSAO: Napredujete u karijeri, a zahtjevi koji se postavljau pred vas sve su veći i sve odgovorniji. Ispunjavat ćete svoje obaveze vrlo profesionalno i imati dovoljno snage i energije da isplivate i iz naizgled nerješivih problema. ZDRAVLJE: Nećete imati problema s energijom i kondicijom, ali će vas većinu mjeseca pratiti subjektivna neraspoloženja tipa melanholije ili depresije. Vjerojatno ćete se sportskim aktivnostima vaditi iz takvih stanja. Pojačan oprez u prometu potreban je cijelu prvu polovinu ovog mjeseca! LAV: LJUBAV: Ljubavne želje manifestirat će se kroz razmišljanja o idealnoj ljubavi. Ako ste još sami, toliko ćete uroniti u ista, da ćete zaboravljati na realnost. Možda se pokraj vas i pojavi netko zanimljiv, ali ga vi nećete odmah primijetiti zbog obuzetosti opisanim. POSAO: Ovaj mjesec mogli biste naglo i neočekivano osjetiti što je to financijska kriza. Istovremeno ćete biti vrlo idealistički nastrojeni, pa ćete vjerovati da sve možete rješiti čarobnim štapićem. ZDRAVLJE: Grlo, kašalj ili respiratorni problemi mogli bi vas malo pomučiti prvi dio mjeseca. Sredinom mjeseca trpjet će živci ili stopala. Ostalo je u redu. DJEVICA: LJUBAV: Vrlo je vjerojatno da ćete se u prvoj polovini mjeseca zateći u pravoj zamci. Kako god da okrenete, neće biti pravog rješenja. Na neki način bit će to pravo mučenje i za vas i za partnera (partnericu). POSAO: Pred vama je iscrpljujući mjesec. Možda jedan od najiscrpljujućijih u vašem životu. Zato ne očekujte previše ni na poslovnoj razini. Zahtjevi će biti ogromni, a vi već u startu na minimumu energije. ZDRAVLJE: U ovom izuzetno zahtjevnom razdoblju možete očekivati povrat svih vaših starih ili kroničnih boljki. Prvi dio mjeseca bit će u tom smislu teži nego drugi, kad sve to počinje popuštati. VAGA: LJUBAV: Većinu mjeseca mučit će vas čežnje i nenalaženje ispunjenja u vezi u kojoj jeste. Mnoge Vage stalno će dolaziti u iskušenja da analiziraju i razmišljaju o onom čega u njihovim osobnim odnosima nema, umjesto da se mudro pozabave onim što imaju i od toga naprave mali raj. POSAO: Očekuju vas znatno povećani napori na radnom mjestu, čak do fizičke razine (to znači da i ukoliko ne radite fizički posao, doživljavat ćete ga tako), a o stresu da i ne govorimo. K tome će atmosfera na poslu biti naelektrizirana do te mjere da će se napetost u zraku moći rezati nožem. ZDRAVLJE: Nedefinirane ili nejasne boljke mogle bi vas izmučiti u prvoj polovini mjeseca. Moguće su razne smetnje ili manifestacije za koje uopće neće biti jasno odakle dolaze i koji im je uzrok. ŠKORPION: LJUBAV: Prvi dio mjeseca provest ćete u analizama ljubavnih mogućnosti jer će vas jako zaintrigirati osboa s kojom radite. Nećete biti sasvim sigurni o čemu je zapravo riječ, a kako ste osoba koja voli izazove iznad svega, ovo će biti prava igra postavljanja zamki ili kviz situacija u kojim ćete testirati mogućeg partnera (partnericu). POSAO: Bogat poslovni mjesec bit će zahuktaniji u prvom svom dijelu. Radit ćete s elanom i ako treba i za dvoje. Ono po čemu ćete zapamtiti ovo vrijeme bit će miješanje privatnog i poslovnog jer ćete stalno dolaziti u iskušenja da se s nekim zbližite, a to će vam boravak na radnom mjestu činiti još zanimljivijm Kako neće biti drugih većih pomaka, promjena niti događaja na poslu, vama će baš ovaj flert biti glavno obilježje poslovnog mjeseca. ZDRAVLJE: Bit ćete u dobrom stanju većinu ovog mjeseca. STRIJELAC: LJUBAV: Dobar razvoj vaše ljubavne situacije i osobnih odnosa nastavit će se i cijeli ovaj mjesec, a to će vam biti utočište od svih drugih nedaća u životu. Njegujte ono što imate i ne dopustite da stres probije barijeru skladnog privatnog života. POSAO: Utjecaji na vaš poslovni život ovaj mjesec bit će mješoviti i dijametralno različiti. S jedne strane imate sreće, neke stvari razvijaju se i bolje nego što ste se nadali (to se odnosi uglavnom na određene rizike, spekulacije, sportske ili zabavljačke aktivnosti i profesije, pedagoške aktivnosti ili rad s mladima općenito). No s druge strane, naići ćete na probleme koji bi vas mogli toliko naživcirati da izgubite kompas. ZDRAVLJE: Muke stresa i raznih sličnih udaraca osjetit ćete na fizičkoj razini u prvoj polovini mjeseca. Od toga bi vam posljedično mogao porasti tlak ili bi se mogle vratiti sve vaše redovne boljke. JARAC: LJUBAV: Neka pretpotopna ljubav mogla bi biti tema vaših razmišljanja u samačkim noćima, a ako ste vezani i onda ćete je se vjerojatno sjetiti. Povod će biti neki tekući događaj, ali ništa od spomenutog neće ugroziti vašu inače stabilnu vezu. POSAO: Čuvajte kontakte i komunikacije koje ste do sada razvili. Pazite što govorite, jer će se u prvom dijelu mjeseca poslovna situacija tako razvijati da će mnogi vaši već uspostavljeni kontakti biti dovedeni u pitanje. ZDRAVLJE: Nećete imati većih problema sa zdravljem, a kondicija će vas dobro poslužiti. VODENJAK: LJUBAV: Događaji, susreti, izlasci, sve puno dobre volje i pozitivne energije, učinit će vam ovaj mjesec ugodnim, bilo da ste u paru, bilo da ste još sami. Neće biti većih promjena u vašim osobnim odnosima ako ste vezani. Veze će naime, funkcionirati sasvim dobro, a imat ćete dovoljno povoda za izlaske i obilazak zanimljivih mjesta, pa i za poneko putovanje. Osjećat ćete se prilično uravnoteženo, stabilno i sretno. POSAO: Osim financijskih , nećete imati nikakvih posebnih briga povezanih s poslom. Problem će biti jedino to što će rashodi biti veći nego prihodi, ali međuljudski odnosi, vaš entuzijazam i sposobnost da pokrenete ljude, bit će toliki, da će ove financijske brige biti zanemarive uodnosu na spomenuto. ZDRAVLJE: Vedrim duhom i optimizmom liječit ćete blaže prolazne grlene tegobe koje se mogu javiti u prvom dijelu mjeseca. RIBE: LJUBAV: Činit će vam se da je nešto krenulo po zlu u vašim osobnim odnosima. Kud god da krenete, naići ćete ili na zid, ili na nemogućnost da ostvarite ono što biste željeli. POSAO: Pred vama je mučan i zahtjevan mjesec u kom će vaši živci, snaga i pamet biti u ozbiljnim iskušenjima.. ZDRAVLJE: Cijelu prvu polovinu mjeseca trpjet ćete određene muke koje bi se mogle manifestirati kroz probleme sa živcima, ali i kroz sve vaše standardne boljke kojim ste inače skloni. Ako ima nešto što vas muči, a javlja se povremeno i smatra se vašom kroničnom sklonošću, to će se vjerojatno i pojaviti.


broj

4,

SVIBANJ 2009.

Mjesečni komentar by Neven Rajak Zanimalo nas to ili ne, ovih se dana na sve strane priča o nadolazećim lokalnim izborima. Izbori će doći i proći, a svi vaši i moji problemi će ostati i nakon 17. svibnja. Poruke političara možete, ovisno o tome tko se koliko potrudio informirati birače, čuti na radiju, vidjeti na plakatima, pročitati u novinama, na internetu itd… O izborima od mene toliko, svim kandidatima želim puno uspjeha, a glasačima puno sreće. Neću više javno psovati jer mi je mama rekla da to nije primjereno, a svi znamo da mamu i tatu treba slušati. Pravila kulturnog ponašanja nalažu nam da slušamo mamu i tatu, da poštujemo starije zato što su stariji i samim time pametniji. Ali što ako se naše mišljene razlikuje od mišljenja mame i tate? Što ako smo mi uvjereni da mama i tata krivo razmišljaju? Što ako mama i tata ne mogu prihvatiti da se danas ne vrednuju iste stvari kao u doba kad su oni bili mladi? Što ako danas i mladi ljudi razmišljaju svojom glavom, imaju svoje stavove, svoja razmišljanja i svoja reagiranja na ljude i događaje? Što ako više nije dovoljno samo biti stariji da bi bio pametniji? Što se tada događa? Tada ti mladi ljudi u očima starijih postaju bezobrazni i agresivni balavci, koji ne znaju što rade jer su premladi, neiskusni, brzopleti, jer oni ne prihvaćaju činjenicu da, iako za svoje postupke imaju kvalitetna obrazloženja, ne mogu biti u pravu samo zato što su premladi. Ova pojava naziva se sukob generacija i tim više se osjeti u mojoj generaciji jer „sukobljene“ strane, osim što dolaze iz različitih generacija, dolaze i iz različitih režima. Jedni su rođeni i odrasli u socijalizmu, te misle da shvaćaju demokraciju i kapitalizam u kojemu sada žive. Drugi pak socijalizam ne poznaju i nemaju mogućnosti ni želje da ga proučavaju jer im se sviđa demokracija i ono što ona predstavlja. Kako ovaj problem riješiti ja stvarno ne znam, no ako su stariji doista pametniji zar ne bi bilo logično da oni, budući da su pametniji, pronađu rješenje problema? Prije nekoliko dana čuo sam jednu izreku koja me se jako dojmila a glasi: „tko mlad nije agresivan nema srca, a tko kad ostari nije konzervativan nema mozga“. Jesmo li mi mladi možda previše agresivni vrijeme će pokazati, jer ono je ipak na našoj strani. Nadam se da ćemo kad ostarimo imati snage biti konzervativni. Na račun svog mjesečnog piskaranja na zadnjoj stranici ovog malog mjesečnika dobio sam razne kritike i pohvale, no nažalost sve je to iz „treće ruke“. Stoga bih vas zamolio da mi svoja pitanja, kritike, pohvale i pokude šaljete na mail neven@ogulin-info.com . Hvala!

31


OGULIN-INFO PRESS

FILM:

Brzi i žestoki: povratak

www.lokalniizbori.com

ULOGE: Angelina Jolie, John Malkovich, Jeffrey Donovan, Colm Feore, Amy Ryan, Michael Kelly

Vrijeme je lokalnih izbora, zbog toga ovog puta preporuèujemo Vam web stranicu na kojoj možete saznati sve o nadolazeæim lokanim izborima, proèitati nove Zakone za lokalne i regionalne uprave i samouprave, saznati najnovije informacije oko kandidata za gradonaèelnike i naèelinike itd..

(Changeling) Triler, 142 min. BUM, teroristièki napad na SAD 11. rujna 2001., kojeg BUSH, sadašnji stanar u Bijeloj kuæi koristi tako da njime BUUU plaši djecu Amerikance terorizmom... ... a zapravo uvodi diktaturu krupnog kapitala, koji ga je i doveo na mjesto prvog èovjeka SAD... .... a umjesto da napadne Saudijsku Arabiju, odakle su teroristi (ali i Bushovi dobri prijatelji, ukljuèujuæi i one iz klana bin Laden), on je napao Irak! Zbog nafte, zna se. No vlada i mediji im serviraju, a Amerikanci i dalje gutaju te i mnoge druge laþi, soène laþburgere. Istodobno, korporacijski kapital sve viðe reþe prava zaposlenika, bogataði su sve bogatiji, a javno zdravstvo i ðkolstvo imaju sve manje novca. Tako govori u svojoj novoj knjizi Michael Moore, trn u straþnjici korporacijske Amerike. Nakon ludo dobrih BIJELIH GLUPANA, Moore u ovoj (izvornog naslova DUDE, WHERE'S MY COUNTRY, ) joð þeðæe i joð duhovitije nastavlja rat protiv polito-korporacije Bush&Co.

Angelina Jolie i John Malkovich u provokativnom trileru redatelja Clint Eastwooda. Molitve Christine Collins uslišene su nakon što joj je vraæen oteti sin. Jednog jutra 1928. u Los Angelesu u radnièkom predgraðu Christine odlazi na posao I pozdravlja sina. Kada se vrati kuæi, Christininog sina nema. Potraga traje mjesecima, da bi na kraju Christine dobila informaciju da æe joj sin biti vraæen. No, postoji problem…vraæeno dijete nije njeno. Suoèena sa korumpiranom policijom I skeptiènom javnošæu Christine oèajnièki traži odgovore. Napokon dolazi do istine koja æe ju zauvijek promjeniti.Temeljeno na istinitom dogaðaju koji je potresao kalifornijski pravni sustav, Changeling je prièa o majci koja u potrazi za sinom èini sve što može i o onima koji æe je u njenoj potrazi pokušati sprijeèiti na sve moguæe naèine.

Vrsta: politika

OGULIN-INFO PRESS, Svibanj 2009.  

On-line izdanje besplatnih ogulinskin novina, broj 4, svibanj 2009.

OGULIN-INFO PRESS, Svibanj 2009.  

On-line izdanje besplatnih ogulinskin novina, broj 4, svibanj 2009.

Advertisement