__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Nieuwsbrief april 2019 De lente is van start gegaan. Tijd dus om weer aan onze buitenactiviteiten te beginnen. Het voorjaar was weer opmerkelijk! Wist je dat er in maart méér Grote vossen rondvlogen dan Kleine vossen? Deze laatste was vroeger algemeen maar heeft het de laatste jaren verschrikkelijk moeilijk om zich te handhaven. Een echte verklaring is er niet. Ook de nachtvlindervangers zijn weer volop actief want de lijst met waarnemingen wordt met de dag langer. De voorbije maand maart werden er verschillende lezingen gehouden in het Natuurpunt Museum in Turnhout. Het is leuk om vast te stellen dat steeds meer geïnteresseerden de weg vinden naar onze activiteiten. Dat wij als vlinderwerkgroep een brede waaier van soortengroepen behandelen is te danken aan de aanwezige expertise van onze leden. Ook in april staat er voor het eerst een bijzondere activiteit op ons programma. Samen met leden van Arianta (slakkenwerkgroep) en Hyla (amfibieën en reptielen-werkgroep) organiseren we een gezamenlijke inventarisatie rond “waterdieren” in Het Goorken in Arendonk. Een ideale manier om te komen kennismaken met deze boeiende wereld onder water.

Kleine parelmoervlinder - Issoria lathonia 2019-04-01 Retie - Prinsenpark (Groendomein provincie Antwerpen - regio Kempen) © Boeckx Emiel


Overzicht van de voorbije activiteiten in maart Dinsdag 12 maart 2019: Lezing mieren en nachtvlinders in het voorjaar Student Nathan Decroo liet ons kennismaken met het leven van de mieren. Zijn eindwerk werd door alle aanwezigen gesmaakt. Bedankt voor de leerrijke presentatie.

We kregen extra informatie over mieren houden en de indrukwekkende bruidsvlucht


Na de pauze was het tijd om de nachtvlinders van het voorjaar te overlopen. Het is de ideale periode om met deze soortengroep van start te gaan. Als vlinderwerkgroep laten we de mensen graag kennismaken met deze onbekende maar boeiende wereld.

Eikenvoorjaarsuil - Orthosia miniosa (imago) 2019-03-22 Turnhout - Centrum - Stokt Š Willy Ronsmans

Kijk zeker uit naar de dagactieve Oranje berkenspanner in de buurt van berken en bloeiende wilgen


Dinsdag 26 maart 2019: Lezing wantsen Voor het eerst gaf onze vlinderwerkgroep een lezing over wantsen. Gilbert Loos loodste ons door 10 families die in het veld goed herkenbaar zijn. Het was tof om vast te stellen dat heel wat mensen ook interesse tonen in een minder bekende soortengroep. Tijdens de pauze kregen ze de kans om enkele levende wantsen te bekijken. We sloten af met een foto-quiz om de opgedane kennis even te testen. Een geslaagde avond met een grote opkomst!


Wantsen bekijken en determineren


Zaterdag 13 april 2019: waterinventarisatie in Het Goorken Arendonk Samen met leden van Arianta en Hyla houden we een gezamenlijke inventarisatie in het Goorken in Arendonk. We gaan op zoek naar amfibieĂŤn met fuiken die de avond ervoor worden geplaatst. In de poelen zoeken we naar waterslakken, waterkevers, waterwantsen en andere ongewervelden.. Uiteraard bekijken we ook alles wat rond het water vliegt. Een ideale manier om met deze minder bekende soortengroepen kennis te maken. Samenkomst: Turnhout: Vanuit Turnhout kan je mee met het busje. Graag op voorhand inschrijven. We komen samen aan de parking voor het stadspark (kruising Parklaan/Graatakker) ter hoogte van het fietshuis om 8.30 uur. Arendonk: Wie rechtstreeks gaat, wordt om 9.00 uur verwacht in Arendonk. We komen samen aan de uitkijktoren (kruising Asselbergen en Wamp.

Einde: 12.00 uur Inschrijven bij : willy_ronsmans@msn.com of 0495 16 96 70


Zondag 14 april 2019 : Bijenwandeling in Landschap de Liereman

Deze zondag is er een bijenwandeling. De ‘Lieremanhoning’ die in het winkeltje van het bezoekerscentrum te koop is, is afkomstig van een plaatselijke imker, die zijn bijenkorven op verschillende plaatsen in het Landschap De Liereman heeft opgesteld. Natuurpunt De Wulp organiseert i.s.m. de Natuurpunt Studiewerkgroep van het Landschap De Liereman een bezoek aan de imker en zijn bijen. De imker vertelt in geuren en kleuren over de honingbijen en ook over de grote problemen waarmee de bijenpopulaties tegenwoordig te maken krijgen. Onderweg is er aandacht voor verschillende soorten solitaire bijen en hun verrassende levenswijze. Deelnemen is gratis, een vrijwillige bijdrage in het nestkastje wordt uiteraard erg gewaardeerd. Honden kunnen niet mee. Het einde is voorzien rond 16.00 uur. Gilbert Loos is onze gids bij de solitaire bijen. Onze vlinderwerkgroep help mee om insecten die rondvliegen te vangen zodat de aanwezigen ze van dichtbij kunnen bekijken.

Info: BC Landschap De Liereman, 014 42 99 66, bc.deliereman@natuurpunt.be Wanneer? 14/04/2019 van 13u30 tot 16u00 Afspraakplaats Bezoekerscentrum Landschap De Liereman

Meer informatie over bijen en wespen vind je op http://www.aculea.be/


Vrijdag 26 april 2019: Nachtvlinders vangen in Landschap de Liereman Indien het weer het toelaat zullen de nachtvlindervallen worden opgesteld in de Liereman. Diezelfde avond gaat er ook een avondwandeling door rond de weidevogels en rugstreeppadden. Samenkomst nachtvlinders : 21.00 uur Locatie: BC De Liereman Info: willy_ronsmans@msn.com of 0495 16 96 70

Voorjaarsspanner - Apocheima hispidaria 2019-02-23 Landschap De Liereman - Echelkuil Š Guy Emsens


Spin van het jaar 2019: de bosmierspringspin EIS Kenniscentrum Insecten 1-APR-2019 - De bosmierspringspin is uitgekozen als spin van het jaar 2019. De soort is mooi gekleurd en de mannetjes hebben indrukwekkende, vooruitstekende kaken. Zoals de naam al zegt is het een soort uit de familie van de springspinnen (Salticidae). De bosmierspringspin (Myrmarachne formicaria) wordt 5,0 tot 6,5 millimeter groot. Het kopborststuk is oranjebruin. Het kopgedeelte is zwart en sterk verhoogd. Het achterlijf is geel tot oranjebruin, aan de achterkant zwart. Op het eerste paar poten is een deel contrasterend zwart gekleurd. De platte kaken van het mannetje steken horizontaal naar voren. De spin kan het hele jaar door gevonden worden.

Profile for np taxandria

2019-04  

Nieuwsbrief Vlinderwerkgroep Taxandria april 2019

2019-04  

Nieuwsbrief Vlinderwerkgroep Taxandria april 2019

Advertisement