__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Nieuwsbrief maart 2019

Vlinders spotten in februari De recordtemperaturen in februari zorgden voor heel wat actieve dagvlinders. Van de overwinteraars zoals Citroenvlinder, Gehakkelde aurelia, Kleine vos, Dagpauwoog en nog enkele anderen, vlogen er heel wat vlinders rond. Daarnaast werden er ook verschillende Grote vossen gespot in onze regio zoals in het Grootenhoutbos. Ook het nachtvlinderseizoen is weer van start gegaan. Tijdens een lezing op 12 maart 2019 zetten we ze nog eens allemaal op een rijtje.

Grote vos - Nymphalis polychloros (imago) 2019-02-24 Grootenhout - Giels Bos (ANB) Š Eddy Devriese


Het uitzonderlijke weer zorgde ervoor dat ook bijzondere soorten zoals Oostelijke vos en Rouwmantel in Nederland opdoken. Uitkijken dus in de komende weken bij ons!

Oostelijke vos in Zeist (Nl)


Rouwmantel tussen de houtstapel op 2 maart in Venlo (Nl)

Het is weer volop tijd om te smeren! Dubbelstipvoorjaarsuil - Anorthoa munda (imago) 2019-02-26 Grootenhout - Giels Bos (ANB) Š Eddy Devriese


Nog enkele sfeerbeelden van de voorbije ANKONA-studiedag :

Foto’s: Emiel Boeckx


Activiteiten in maart Dinsdag 12 maart 2019: Lezing mieren en nachtvlinders in het voorjaar We presenteren jullie in het Natuurpunt Museum op twee verschillende lezingen van telkens ĂŠĂŠn uur. De eerste lezing gaat over mieren. De tweede over nachtvlinders in het voorjaar.

Mieren Nathan Decroo is student en zal ons tijdens deze presentatie zijn eindwerk rond het bijzondere leven van de mieren komen voorstellen. Hij neemt ons mee naar de boeiende leefwereld van deze sociale dieren. Je komt meer te weten over de lichaamsbouw, de communicatie, de bruidsvluchten en het sociaal gedrag. De meest voorkomende soorten maar ook enkele bedreigde soorten worden besproken. Tenslotte heeft Nathan nog een boeiende hobby: mieren houden en kweken. Nachtvlinders in het voorjaar De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor nachtvlinders. Al vanaf januari kruipen de eerste soorten uit hun pop. Ook de overwinteraars worden weer actief. Het voorjaar is de beste periode om te starten met nachtvlinders te leren determineren omdat het aantal soorten dan nog beperkt is. We geven jullie een bondig overzicht met de nodige uitleg om ze te leren herkennen. We geven ook enkele tips om zelf op zoek te gaan naar nachtvlinders in je buurt.

Beide activiteiten zijn gratis. Vooraf inschrijven doe je door een mailtje te sturen naar Willy Ronsmans Tussen beide lezingen is een kwartier pauze voorzien. Locatie: Natuurpunt Museum Graatakker Turnhout Aanvang: 20.00 uur Einde: 22.15 uur Info: willy_ronsmans@msn.com of 0495 16 96 70

Dinsdag 26 maart 2019: Vergadering Vlinderwerkgroep Taxandria Start: 19.00 uur Locatie: Natuurpunt Museum Graatakker Turnhout We maken de planning op van de volgende maanden.


Dinsdag 26 maart 2019: Lezing wantsen Gilbert Loos maakte een prachtige presentatie over wantsen. Tijdens deze lezing maak je kennis met 10 wantsenfamilies die je in het veld kan determineren. We bespreken de kenmerken, levenswijze en biotoop. We zorgen ook voor levend materiaal om de kenmerken te bestuderen. Alle informatie om zelf op zoek te gaan kan je terugvinden in onderstaand boekje “veldgids wantsen deel 1�. De activiteit is gratis. Vooraf inschrijven is wenselijk. Je kan ook de veldgids vooraf bestellen bij inschrijving (= 5 euro) Datum : Dinsdag 26 maart 2019 Locatie: Natuurpunt Museum Graatakker Turnhout Aanvang: 20.00 uur Einde: 21.30 uur Info: willy_ronsmans@msn.com of 0495 16 96 70

Profile for np taxandria

2019-03  

Vlinder-en insectenwerkgroep Taxandria

2019-03  

Vlinder-en insectenwerkgroep Taxandria

Advertisement