__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Oktober 2018 Overzicht van de voorbije activiteiten

Zondag 16 september 2018: uitstap naar de Voerstreek De vlinderwerkgroep van Natuurpunt organiseerde een wandeling in de Voerstreek. In de voormiddag werd in Teuven op zoek gegaan naar het Scheefbloemwitje dat in de voortuintjes van de inwoners leeft. Deze nieuwkomer is de laatste jaren duidelijk aan een opmars bezig. Daarnaast werden nog heel wat andere soorten aangetroffen waaronder Gele Luzernevlinder. Er werd tevens gezocht naar eitjes en rupsen. Zo troffen we o.a. eitjes aan van Icarusblauwtje, Iepenpage en Sleedoornpage.

Rotstuintjes met Scheefbloem

(Foto: Emiel Boeckx)


Rups van de Brummelspanner op braam (Foto: Emiel Boeckx)

Een afgevlogen Scheefbloemwitje (Foto: Emiel Boeckx)


In deze berm werden eitjes van Sleedoornpage aangetroffen. (Foto: Emiel Boeckx)

Op klimop werd de rups van het Boomblauwtje gezien.

Foto: Jan Vanwynsberghe


Na de picknick trokken we in de namiddag naar het natuurgebied Altenbroek in ’S Gravenvoeren. Er werden heel wat dagvlinders waargenomen waaronder Kleine parelmoervlinder, Kaasjeskruiddikkopje, Gele luzernevlinder, Argusvlinder, Iepenpage (eitjes) en Klaverblauwtje.

Parende Icarusblauwtjes (Foto: Emiel Boeckx)

Klaverblauwtje (Foto: Emiel Boeckx)


Met het klopscherm werden er 12 soorten wantsen, 7 soorten lieveheersbeestjes en andere insecten gevangen waaronder de zeldzame Bonte borstelboktor.

Bonte borstelboktor - Pogonocherus hispidulus (imago) 2018-09-16 Altenbroek Š Vlinderwerkgroep Taxandria

Vloeivleklieveheersbeestje - Oenopia conglobata (imago) 2018-09-16 Altenbroek Š Vlinderwerkgroep Taxandria


Knoopkruidschildwants - Carpocoris purpureipennis (imago) 2018-09-16 Altenbroek Š Vlinderwerkgroep Taxandria

Prachtmot - Oncocera semirubella (imago) 2018-09-16 Altenbroek Š Philippe Van de Velde


Tenslotte kon Ward Machielsen twee Rivierdonderpadden vangen in het beekje dat door het gebied stroomt.

Rivierdonderpad - Cottus perifretum (onbekend) 2018-09-16 Altenbroek Š Vlinderwerkgroep Taxandria

Eddy Devriese kon in het Grootenhoutbos een nieuwe soort toevoegen aan de dagvlinderlijst. De gele luzernevlinder is nummer 31.


Activiteiten oktober 2018

Vrijdag 5 oktober 2018: Wantsen in Tielen Heide (Turnhout) Er wordt vrijdag zonnig weer en 18°C voorspeld! Een dagje vrijaf op school zorgt ervoor dat ik een bezoekje breng aan Tielen Heide. Met het klopscherm gaan we op zoek naar wantsen en andere insecten. Wist je dat er in dit gebied erg zeldzame wantsen voorkomen zoals de Bonte dennenschildwants(Holcogaster fibulata) en de Slangenkruidbodemwants (Aellopus atratus)? Er zijn al meer dan 80 soorten aangetroffen. In de wintermaanden plannen we eveneens nog een workshop rond wantsen. Wil je graag mee op stap dan geef je een seintje bij : willy_ronsmans@msn.com of 0495 16 96 70 Samenkomst: kruising Veedijk /zandweg ingang Tielen Heide ( vroegere schietstand) Uur: 13.00 - 16.00 uur Meebrengen: paraplu of klopscherm / sleepnet en determinatiemateriaal Het gebied is niet vrij toegankelijk!

Slangenkruidbodemwants - Aellopus atratus (imago) 2018-07-11 Tielen - Tielenkamp (Ontoegankelijk) Š Willy Ronsmans


Zaterdag 13 oktober 2018 : werkdag Zwart Water Turnhouts Vennengebied In het leefgebied van het Gentiaanblauwtje wordt er boomopslag verwijderd in de heide. Wie graag komt helpen geeft een seintje bij Win Bosmans 0499 36 29 81 of bosmanswin@gmail.com Bijeenkomst: 9.30 uur aan het uitkijkplatform van het Zwart water Meebrengen: laarzen, werkhandschoenen, bijl of steekspade

Kijkplatform aan het Zwart Water

Sikkelsprinkhaan op Klokjesgentiaan aan het Zwart Water


Vlinderstudiedag 2018

Op zondag 8 december 2018 gaat er opnieuw een Vlinderstudiedag door in Mechelen. Hou deze datum alvast vrij want het wordt weer een goed gevuld programma! Meer informatie krijg je in de volgende nieuwsbrief. Bezoek ook eens de facebookpagina van de Vlinderwerkgroep: https://www.facebook.com/pages/category/Non-Governmental-Organization-NGO-/Vlinderwerkgroep-van-Natuurpunt-356745054440335/

Tijdens de studiedag kom je ook te weten hoe onze vlinders het hebben gedaan na een erg droog en heet jaar. De dagpauwoog heeft het alvast erg moeilijk gehad zoals blijkt uit onderstaande grafiek:

Bron: https://waarnemingen.be/soort/stat_species/700

Profile for np taxandria

2018-10  

Vlinderwerkgroep Taxandria

2018-10  

Vlinderwerkgroep Taxandria

Advertisement