__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Nieuwsbrief april 2018

24 maart 2018: Nachtvlinders in Landschap de Liereman In samenwerking met de Vlinderwerkgroep van Natuurpunt en de studiewerkgroep LDL organiseerden we ook dit voorjaar opnieuw een nachtvlinderactiviteit in Landschap de Liereman. Een 20-tal deelnemers gingen op zoek naar voorjaarssoorten op licht , lakens en smeer. Helaas lieten de zeldzamere soorten zoals Gageluil en Gevlamde vlinder zich niet zien. Door de lage temperatuur waren er minder vlinders actief. Toch konden we nog 16 soorten noteren. Het was zeker een geslaagde avond! Bedankt aan alle helpers en deelnemers!

Variabele voorjaarsuil - Orthosia incerta (imago) 2018-03-24 Landschap De Liereman - Liereman Š Vlinderwerkgroep Taxandria


Nog enkele foto’s van Emiel Boeckx:

Vroege spanner

Lente-orvlinder

Roodkopwinteruil

Dubbelstipvoorjaarsuil


Gageluil op smeer Op zondag 25 maart 2018 waren de temperaturen heel wat zachter door het gesloten wolkendek. Daarom werden de smeer, en ook de bloedende berkenstammen, opnieuw afgespeurd. Het was nu wel erg druk! Er werden 252 vlinders aangetroffen waaronder maar liefst 141 dubbelstipvoorjaarsuilen. Op één van de laatste bomen zat nog een verassing: de Gageluil.

Gageluil - Lithophane lamda (imago) 2018-03-25 Landschap De Liereman - Liereman © Willy Ronsmans

Ook onze vrienden van Vlinderwerkgroep Meanderland hadden naast verschillende Kleine manteluilen een Gageluil in Mol.

Kleine manteluil - Lithophane furcifera (imago) 2018-03-22 Mol - Buitengoor N © Eef Weetjens


Bloeiende wilgen Nu de wilgen volop beginnen te bloeien is het de ideale plaats om op zoek te gaan naar vlinders en andere insecten!

Grote vos - Nymphalis polychloros (imago) 2018-03-31 Kalmthout Š Frans Vorsselmans

Oranje berkenspanner - Archiearis parthenias Š Vanmeerbeeck Philippe


Activiteiten april 2018: Dinsdag 3 april 2018: Voorstelling nieuwe initiatieven+ vergadering Op dinsdag 3 april 2018 worden enkele nieuwe initiatieven voorgesteld. Iedereen is hierop van harte welkom! Locatie: Natuurpunt Museum Turnhout (Graatakker)

19.00 uur : Oproep nieuwe Hyla- werkgroep rond amfibieën en reptielen

Ward Machielsen is al vele jaren actief in onze regio rond amfibieën en reptielen. Als lid van HYLA (amfibieën- en reptielenwerkgroep van Natuurpunt) zou hij ook graag in onze regio willen starten met een plaatselijke werkgroep. Wil je graag mee helpen of heb je interesse in deze boeiende dieren, dan ben je van harte welkom! Meer informatie over de werkgroep vind je op: https://www.hylawerkgroep.be/ 20.00 uur: Vergadering Vlinderwerkgroep Programma: - terugblik op de voorbije activiteiten (januari – maart) - planning activiteiten voorjaar 2018 - meetnetten dagvlinders (afspraken) - rapport nachtvlinders Vliegveld Weelde (Bart Hoeymans) - nieuwe leden vlinderwerkgroep (Afdeling TK) - rondvraag - allerlei

21.00 uur: Voorstelling nieuw project “Turnhout adopteert het Icarusblauwtje Aan de hand van een PowerPoint wordt het nieuwe project voorgesteld. Vlinders en insecten hebben het nog steeds erg moeilijk en blijven achteruit boeren. Wij willen niet lijdzaam toezien maar overgaan tot actie! Wil jij meehelpen? Dan moet je zeker komen luisteren.


Zondag 15 april 2018: Bijenwandeling Landschap de Liereman Natuurpunt de Wulp en de Studiewerkgroep van LDL organiseren jaarlijks een bijenwandeling. Naast een bezoek aan de plaatselijke imker en zijn bijenkasten, neemt Gilbert Loos je mee in de leefwereld van de solitaire bijen. Onze vlinderwerkgroep helpt mee om de bezoekers te laten kennismaken met de insecten op de heide. Wil je meer te weten komen over deze unieke leefwereld, dan ben je van harte welkom! Bijeenkomst: 13.30 uur aan het BC Landschap de Liereman Einde: 16.00 uur Info: 014 42 99 66 of bc.deliereman@natuurpunt.be

www.aculea.be/


Zaterdag 28 april 2018: Rupsen zoeken van Grote weerschijnvlinder in het Meerdaalwoud

Samen met de Vlinderwerkgroep van Natuurpunt nemen wij deel aan onderstaande activiteit. De wandeling is pas in de namiddag maar wij maken er een daguitstap van. Wil je graag vanuit Turnhout mee op stap, dan kan je een plaatsje reserveren in ons busje. Samenkomst: 9.00 uur Locatie: parking tegenover het stadspark thv fietshuis (Parklaan/Graatakker) Terug: 18.00 uur Picknick meenemen voor ’s middags Inschrijven en info: willy_ronsmans@msn.com of 0495 16 96 70 “Op zaterdag 28 april gaan we in het Meerdaalwoud op zoek naar de rupsen van één van de meest bijzondere vlindersoorten van Vlaanderen: de Grote weerschijnvlinder. Tijdens een wandeling langs enkele belangrijke locaties maken we kennis met de rupsen en de leefwijze van deze enigmatische dagvlinder. Een uitgelezen kans om deze zeldzame en anders zo moeilijk waar te nemen soort te zien te krijgen. Tijdens de wandeling proberen we ook andere typische vlindersoorten waar te nemen zoals de Tauvlinder en rupsen van de Kleine ijsvogelvlinder. Afspraak op zaterdag 28 april om 14u bij Parking Speelberg, Weertsedreef 22 in Oud-Heverlee (https://goo.gl/maps/RLNVkXr9uW32). Stevige schoenen of laarzen zijn aanbevolen aangezien het plaatselijk erg modderig kan zijn afhankelijk van het weer. Het einde van deze activiteit is voorzien rond 16u30. Begeleiding: Maxime Fajgenblat (Natuurstudiegroep Dijleland)”

Rups Grote weerschijnvlinder

Profile for np taxandria

2018-04  

Vlinder-en insectenwerkgroep Taxandria

2018-04  

Vlinder-en insectenwerkgroep Taxandria

Advertisement