Page 1

Nieuwsbrief februari 2018

Zachte winter zorgt voor vroege waarnemingen Op dit moment zorgen de zachte temperaturen ervoor dat heel wat insecten en vlinders vroeger actief worden. Het loont de moeite om ook in deze wintermaanden op zoek te gaan naar insecten. Zo was er de vroege waarneming van een Grijze heispanner op 25 januari 2018 in Landschap de Liereman door Jelle Ronsmans. Normaal verschijnt de soort pas in de maand maart. Ook de eerste voorjaarsuilen zijn al waargenomen. Op zachte winteravonden levert het insmeren van bomen ook al heel wat uilen op waaronder Wachtervlinder, Bosbesuil en Zwartvlekwinteruil.

Grijze heispanner - Pachycnemia hippocastanaria (imago) 2018-01-25 Landschap De Liereman - Hoge Mierdse Heide Š Jelle Ronsmans


Op de schaarse zonnige dagen, werden ook al dagvlinders gezien, waaronder Atalanta , Citroenvlinder en Dagpauwoog.

Atalanta - Vanessa atalanta (imago) 2018-01-30 Š I. Robbe

Zestienstippelig lieveheersbeestje overwintert in groepen op weidepalen In Turnhout werden 876 Zestienstippelige lieveheersbeestjes geteld op weidepalen. De kevertjes zoeken elkaar op en brengen onbeschut de winter door. Ook op de Dombergheide werden een 200-tal kevertjes gezien.

Zestienstippelig lieveheersbeestje - Tytthaspis sedecimpunctata 2018-01-28 Turnhout - Dombergheide Š p geerts


Zeldzame wants gevonden in Tielen Heide (Turnhout) Op 28 januari 2018 vond Dirk Eysermans in de buurt van de spoorweg een erg zeldzame schildwants : Holcogaster fibulata. Het was nog maar de tweede keer dat dit beestje in BelgiĂŤ werd waargenomen.

Holcogaster fibulata (imago) 2018-01-28 Turnhout - Tielen heide Š D. Eysermans

Rupsen zoeken In deze periode kan je ook al op zoek gaan naar overwinterende rupsen. De rups van de Hageheld kan je o.a. vinden op bremstruiken.

Hageheld - Lasiocampa quercus (Vanmeerbeeck Philippe)


Activiteiten februari 2018 ANKONA-ontmoetingsdagen Ontmoet je collega's uit de natuursector op onze jaarlijkse trefdagen Op zaterdag 10 februari 2018 organiseren we onze 21ste editie van de ANKONA-ontmoetingsdag. Deze trefdag is bedoeld voor iedereen die een gezonde interesse heeft in natuur en landschap. De hele dag zijn er ook infostands te bezoeken. We verwelkomen ieder jaar ongeveer 320 geïnteresseerden op de UA-Campus Groenenborger. Keert de wolf ooit terug naar Vlaanderen? Slechtvalken (te) populair in provincie Antwerpen (en Vlaanderen)? Natuur- en gezondheidsonderzoek: hand in hand. Kunnen drones nuttig zijn bij weidevogelbeheer en opsporen van reekalven bij maaibeheer (praktijkervaringen)? Ontsnipperingsonderzoek: start van monitoring van 25-tal fauna- (en amfibieën-)tunnels en enkele praktijkervaringen. Een nieuwe webtool voor ‘Potentiële leefgebieden voor bedreigde soorten’. Vleermuizenonderzoek in landbouwstallen. Natuur- en landschapsontwikkeling van het militaire kamp in Tielen (Kasterlee). Kunnen gemengde bossen de effecten van klimaatverandering beter opvangen? … En tijdens de middagpauze een natuurfilm over het Turnhouts vennengebied. Stip de datum al zeker aan in je agenda … en probeer ook je lokale vereniging hiervoor warm te maken bv. door de opname van het programma in hun tijdschrift of e-zine. Deze 21ste editie wordt samen georganiseerd met de Universiteit Antwerpen (UA) - Departement Biologie (ECOBE) en heeft terug plaats op de UA-Campus Groenenborger (gebouw T), Groenenborgerlaan, Antwerpen. Info + inschrijven: tot zaterdagavond 3 februari 2018 https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dlm/samenwerkingsverbanden/anko na/ankona-ontmoetingsdagen.html Er zal een uitgebreide delegatie van onze vlinderwerkgroep aanwezig zijn. Het busje is reeds volzet. Samenkomst: parking tegenover het stadspark t.h.v. fietshuis Vertrek: 8.30 uur Terug : 18.00 uur Info: Willy Ronsmans 0495 16 96 70


Vlinderwerkgroep Meanderland stelt voor...

Over parelmoeren dikkoppen en uilen op een laken Omdat ze zo mooi zijn, Omdat ze zo'n fascinerende levensloop hebben, Omdat ze ons kunnen vertellen hoe het gesteld is met onze omgeving, ... We kunnen vele redenen bedenken, maar feit is dat nogal wat mensen interesse hebben in of gecharmeerd zijn door de aanwezigheid van vlinders. En tijdens menige nachten treffen we de laatste jaren ook al maar meer nachtvlinderliefhebbers aan. Voor al deze fladdervrienden hebben we goed nieuws. Graag willen we deze avond aangrijpen als de officiĂŤle start van Vlinderwerkgroep Meanderland. Dit is een initiatief om de kennis over en bescherming van dag- en nachtvlinders in onze regio uit te breiden. Met enkele enthousiastelingen stelden we alvast een voorlopige kalender op maar we kijken erg uit naar jullie voorstellen en inbreng om de werking verder uit te bouwen. Om de goesting nog wat op te drijven nodigden we Emiel Boeckx uit. Hij toont ons een straffe filmmontage van 90 dagvlindersoorten die hij allemaal in de vrije natuur in gans BelgiĂŤ kon waarnemen en filmen. Deuren gaan open om 19u30, start om 20u. Gratis toegang. Wanneer? 17/02/2018 van 20u00 tot 23u00 Afspraakplaats Bezoekerscentrum Grote Netewoud Watermolen 8, 2450 Meerhout Begeleider Marc Mangelschots


Van welke nachtvlinder is deze cocon? In de lente van 2017 vond ik in Postel een grote papierachtige cocon. Ze was bevestigd aan een grasstengel. Ze is ongeveer 4à5 cm groot. Ondertussen heb ik ze kunnen determineren. Weet jij van welke nachtvlinder ze is? In de volgende nieuwsbrief krijg je de oplossing.

Macronachtvlinder onbekend - Heterocera indet. (onbekend) 2017-05-23 Postel - De Koninklijke Schenking © Willy Ronsmans

ij

drinkkrokodillentranen’

De pauwspin uit Australië https://dekennisvannu.nl/site/artikel/Dit-is-waarom-de-kont-van-dit-spinnetje-blauw-is/8395


Toen in december 2013 een boot langzaam over Rio Puerto Viejo voer, kregen de passagiers onverwachts een bijzonder schouwspel te zien. Een vlinder en een bij lesten hun dorst met tranen van een kaaiman. De vlinder (Dryas iulia) en de bij (Centris sp.) fladderden ongeveer een kwartier om de ogen van de krokodilachtige (Caimanus Crocodilus) heen, terwijl die rustig bleef liggen. De insecten waren waarschijnlijk op zoek naar extra mineralen en eiwitten. Drinken uit mensenogen Dergelijk gedrag is overigens al eerder waargenomen. In 2012 observeerden Olivier Dangles en Jérôme Casas een bij die uit de ogen van een schildpad dronk. En in 2009 werd zelfs melding gemaakt van Thaise bijen die een teug namen uit de ogen van mensen.

Zout is op land vaak schaars. Vlinders drinken daarom weleens uit zoutwaterpoelen en halen mineralen uit bloed, zweet en urine.

en bij d

Bron: https://www.kijkmagazine.nl/nieuws/vlinders-bijen-drinkenkrokodillentranen/

rokodillentranen’

2018-02  
2018-02  
Advertisement