Page 1

Nieuwsbrief juli – augustus 2017

Overzicht van de voorbije activiteiten: Vrijdag 2 juni 2017: Nachtvlinders Tielen heide Turnhout Op deze zwoele avond was het ideaal weer om nachtvlinders te vangen. Er werden op 2,5 uur tijd maar liefst 110 soorten gezien! Naast twee nachtvlindervallen werd er ook met het laken gevangen. Onder de zeldzame soorten vermelden we Elzenuil, Naaldkunstwerkje, Pronkpalpmot, Vingerhoedskruiddwergspanner, Zwartvlekgranietmot, Gemsmot, Bandpalpmot, Blauw smalsnuitje en Dennenappelbladroller.

Naaldkunstwerkje - Bisigna procerella 2017-06-03 Tielen - Kamp (Niet vrij toegankelijk !) Š Marc Mangelschots


Dennenspinner

Elzenuil

Foto’s: Emiel Boeckx

Zaterdag 10 juni 2017: Wespvlinders Klein Schietveld Samen met de Vlinderwerkgroep Atalanta en de Vlinderwerkgroep van Natuurpunt werd voor het eerst een activiteit georganiseerd om wespvlinders te lokken met feromonen. De Hoornaarvlinder, de Wilgenwespvlinder en de Populierenwespvlinder lieten zich strikken. Het mooie weer zorgde daarnaast ook voor heel wat andere leuke soorten. Ook het vlieggebied van de Aardbeivlinder werd bezocht. Bedankt aan de organisatoren voor de geslaagde dag!


Hoornaarvlinder

Populierenwespvlinder

Hoornaarvlinder op feromoon

Wilgenwespvlinder


Heideblauwtje - Plebejus argus (imago) 2017-06-10 Kapellen/Brasschaat - De Uitlegger en omgeving Š Vlinderwerkgroep Taxandria

Foto’s: Emiel Boeckx


Vrijdag 16 juni 2017: Nachtvlinders Grootenhoutbos Het Grootenhoutbos is één van onze oudste bossen in de regio. De biodiversiteit is er erg hoog door de variatie aan biotopen en het gevoerde beheer. Samen met boswachter Werner Der Kinderen werd er een nachtvlinderinventarisatie gehouden. Dit leverde weer enkele leuke en zeldzame soorten op: Esdoorntandvlinder, Moerasduiveltje en zes Viervlakvlinders. Deze laatste is een trekvlinder die door het warme weer overal in Vlaanderen opduikt.

Viervlakvlinder - Lithosia quadra ( imago) 2017-06-16 Grootenhout - Giels Bos (ANB) © Vlinderwerkgroep Taxandria


Vuursteenvlinder - Habrosyne pyritoides (imago) 2017-06-16 Grootenhout - Giels Bos (ANB) © Vlinderwerkgroep Taxandria

Foto’s: Emiel Boeckx en Eddy Devriese


Dinsdag 20 juni 2017: Vergadering Vlinderwerkgroep: De planning voor de zomermaanden werd opgemaakt. Het wordt weer een drukke zomer met heel wat activiteiten. Heb je nog voorstellen voor het najaar dan mag je die nog steeds doorgeven. Wil jij ook eens een vlinder van dichterbij bekijken? Neem dan zeker eens deel aan een nachtvlinderactiviteit!

Donderdag 22 juni 2017 : nachtvlinders Tielen Kamp Tijdens de inventarisatie van de Nachtzwaluw in Tielen Kamp werd ook een lichtval opgesteld. Dit leverde weer enkele nieuwe soorten voor het gebied op. Zeldzame soorten waren o.a. Vijfvlekspaandermot, Tweestreepgrasuil, Geelpurperen spanner, Heidepistoolmot, v-haakspiegelmot en Grote witvlakbladroller.

Vijfvlekspaandermot - Hypatopa binotella (imago) 2017-06-23 Tielen - Kamp (Niet vrij toegankelijk !) Š Willy Ronsmans

Woensdag 28 juni 2017: Vlinderwandeling Stadsboerderij Turnhout Door het regenweer hebben we deze activiteit moeten annuleren.


Vlinder van de maand: De keizersmantel (Argynnis Paphia) Deze grote oranjebruine parelmoervlinder kom je steeds meer tegen in Vlaanderen. Het zijn sterke vliegers die grote afstanden kunnen afleggen. Door het warme weer van de voorbije weken kan je hem nu overal tegen komen. Bosranden en open plekken met veel nectar zijn ideaal om op zoek te gaan naar deze prachtige vlinder. Hij is in juni al gezien in Landschap de Liereman en in het Turnhouts Vennengebied.

Foto’s: Emiel Boeckx


Hoe werkt Het Grote Vlinderweekend? Op 5 & 6 augustus 2017 is het zover: Het Grote Vlinderweekend. Doe mee en tel de vlinders in je tuin. Zo leer je de mooiste bezoekers van je tuin kennen. En je brengt mee de toestand van de vlinders in Vlaanderen in kaart. 1. Vlinders herkennen Kan jij een atalanta van een oranje zandoogje onderscheiden? Om je te helpen de vlinders in je tuin te herkennen, zijn er verschillende hulpmiddeltjes: • •

Download de zoekkaart en ga ermee op pad in je tuin Bekijk het overzicht op de website of zoek op waarnemingen.be Heb je een soort niet gevonden?

Stuur je foto en je vraag door naar onze vlinderexpert 2. Vlinders tellen Loop een rondje door de tuin en noteer alle vlinders die je ziet. Dit kost, afhankelijk van de grootte van je tuin, meestal 15 tot 30 minuten. Kies een zonnig moment, want dan fladderen de vlinders het liefst rond. Kijk hoeveel vlinders van een bepaalde soort je tegelijkertijd ziet en noteer het grootste aantal, maar tel niet alles op. Zie je bijv. om 10u drie grote koolwitjes en om 10u25 vier exemplaren? Geef dan vier grote koolwitjes door in je telling. Zie je die dag andere vlinders ? Voeg de gegevens dan toe bij je telling van die dag. Tel je op een andere dag? Geef je vlinders dan door via een nieuwe telling.

Om de vlinders te noteren kan je de folder of het telformulier gebruiken. 3. Geef je telling door Vanaf zaterdag 5/08 tem zondag 6/08 kan je je telling ingeven via het online telformulier. Geef je telling online in. Zo help je om de gegevens sneller te verwerken. En je spaart papier. Meer info en downloaden zoekkaart: https://www.natuurpunt.be/pagina/het-grote-vlinderweekend-van-natuurpunt


Activiteiten tijdens de zomermaanden juli en augustus Juli: Zondag 2 juli 2017: infostand + insectenwandeling aan de Klapekster: Opening vernieuwde Klapekster Op zondag 2 juli, vanaf 10.30 uur wordt een publiekshappening georganiseerd in en rond Bezoekerscentrum De Klapekster in Wortel Kolonie. Het evenement richt zich op gezinnen, maar voor iedereen valt er wel iets plezant te beleven. Bezoekerscentrum De Klapekster werd door Natuurpunt Markvallei volledig vernieuwd en is nu helemaal klaar voor de ontvangst van de bezoekers van de Vallei van het Merkske. Op zondag 2 juli wordt de opening een feest voor iedereen. Vanaf 10.30u kan je in en rond het bezoekerscentrum terecht voor gegidste wandelingen, kinderanimatie, muziek, fietstochten, Vossenstreken, Ekstertje Klap en een overzicht van de werking van Natuurpunt in de afdeling Markvallei. Vossenstreken is meteen een primeur voor Vlaanderen. De door de Stichting Kempens Landschap ontwikkelde app maakt verkennen van Wortel Kolonie vooral voor kinderen een echte belevenis. De herder van Kemp vzw is ook van de partij met zijn kudde, er worden demonstraties gegeven en de live-muziek maakt het gezellig toeven op het ruimte terras. De Klapekster bevindt zich in het hart van Wortel Kolonie en is, zeker op 2 juli, een aanrader voor het hele gezin. Info: bc.deklapekster@natuurpunt.be Onze vlinderwerkgroep zal om 14.00 uur een insectenwandeling houden. Iedereen van harte welkom! Woensdag 5 juli 2017: Nachtvlinders Frans Segers Turnhout Het is al heel lang geleden dat er nog een inventarisatie is gehouden in Frans Segers. Dit kleine natuurreservaat heeft een grote variatie aan biotopen. We hopen uiteraard op enkele topsoorten en mooi weer! Samenkomst: ingang Frans Segers (bereikbaar via de Veedijk – steenweg op Gierle ) Uur: 21.30 uur Info: willy_ronsmans@msn.com 0495 16 96 70 Graag een seintje als je wil deelnemen.


Vrijdag 7 juli 2017: Bruine eikenpage Tielen Heide De Bruine eikenpage doet het goed in het militair domein! Wij bezoeken met de Vlinderwerkgroep het ANB-gedeelte. Samenkomst: Ingang Veedijk – zandweg vroegere schietstand Uur: 13.00 – 16.00 uur Info: willy_ronsmans@msn.com 0495 16 96 70 Graag een seintje als je wil deelnemen.

Zaterdag 8 juli 2017: Inventarisatie Olens Broek (Geelsprietdikkopje) Het Geelsprietdikkopje is de laatste jaren fel achteruitgegaan in Vlaanderen. We gaan op zoek naar dit onopvallend vlindertje maar kijken uiteraard ook naar de andere soorten.

Samenkomst: Kerk Sint- Jozef Olen (Lichtaartsteweg) Uur: 13.00 – 17.00 uur Info: willy_ronsmans@msn.com 0485 16 96 70 Graag vooraf een seintje als je zal deelnemen Wie wil meerijden met het busje kan een plaatsje reserveren. We vertrekken om 12.30 uur op de parking tegenover het stadspark t.h.v. het fietshuis.


Foto: Emiel Boeckx

Woensdag 12 juli 2017: Bruine eikenpage / Geelsprietdikkopje Weelde Er zijn de laatste jaren geen waarnemingen meer van Bruine eikenpage in Weelde. Toch willen we nog eens grondig op zoek gaan. Ook het Geelsprietdikkopje en de Kleine parelmoervlinder komen er nog in kleine aantallen voor. Samenkomst: 10.00 uur aan het Bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve Turnhout We bezoeken eerst Weelde Statie en komen om 12.30 uur picknicken aan het Bezoekerscentrum. In de namiddag bezoeken we de omgeving van het vliegveld/Klein Ravels Einde: 16.00 uur Info: willy_ronsmans@msn.com 0485 16 96 70 Graag vooraf een seintje als je zal deelnemen

Kleine parelmoervlinder Foto: Emiel Boeckx


Zondag 16 juli 2017: Libellenwandeling Kijkverdriet (org. TK Mark Van Mierlo) Maandelijkse wandeling in de Ravelse Gewestbossen op zoek naar libellen Gids Mark Van Mierlo neemt je mee op zoek naar libellen, de meest fascinerende luchtacrobaten onder de insecten in de Ravelse Gewestbossen en het Kijkverdriet. Contactpersoon: Mark Van Mierlo : mail: mark@nadorst.be Meebrengen: laarzen aangeraden. Honden niet toegelaten. Wanneer? 16/07/2017 van 13u30 tot 16u00 Afspraakplaats Boshuis Jachtweg 27, 2360 Ravels Organisatie Natuurpunt Turnhoutse Kempen mark@nadorst.be Mede-organisatoren Natuurpuntkern Ravels

Zaterdag 29 juli 2017: Nachtvlinders vangen LDL (Jelle Ronsmans) Samenkomst: 21.30 uur BC Landschap de Liereman Wie graag deelneemt geeft een seintje aan Jelle Ronsmans (0497 64 48 79)


Zondag 30 juli 2017: Vlinderwandeling LDL (+ infostand VWG) Vlinders in Landschap De Liereman Wandelen? Een gezellig marktje? Kinderactiviteiten? Het kan allemaal op 30 juli, kies of combineer! De NP studiewerkgroep van het Landschap de Liereman en Vlinderwerkgroep Taxandria nemen je tijdens het ‘Grote Vlinderweekend’ mee op de jaarlijkse vlinderwandeling. Wouter Vanreusel neemt doorwinterde vlinderspotters mee op pad op zoek naar moeilijker te determineren soorten. Een tweede gids legt meer de nadruk op het herkennen van de algemenere soorten. De vlinder- en bijenmarkt begint om 13.30 uur (tot ongeveer 16.30 uur). Je vindt er onder andere tips voor het aantrekkelijk maken van je tuin voor vlinders en er zijn enkele toffe activiteiten voor kinderen. Een vlindernetje mag, een verrekijker kan handig zijn... Info: BC Landschap De Liereman, 014 42 99 66, bc.deliereman@natuurpunt.be Wanneer? 30/07/2017 van 13u30 tot 16u30 Afspraakplaats Bezoekerscentrum Landschap De Liereman Schuurhovenberg 43, 2360 Oud-Turnhout Begeleider Wouter Vanreusel Organisatie Natuurpunt De Wulp 014 42 99 66 bc.deliereman@natuurpunt.be Natuurstudiewerkgroep De Liereman Mede-organisatoren Vlinderwerkgroep Taxandria (7931)


Augustus: Gentiaanblauwtje: Zoals elk jaar worden de eitjes van het Gentiaanblauwtje aan het Zwart water geteld. Vorig jaar was een topjaar en we zijn nieuwsgierig wat het dit jaar gaat worden. Meer info kan je bekomen bij Gilbert Loos op onderstaand mailadres: gilbert.loos@telenet.be

Donderdag 3 augustus 2017: Meetnet Gentiaanblauwtje Zwart Water Samenkomst: 9.00 uur aan het Zwart Water in Turnhout De twee vakken voor het meetnet worden geteld door Gilbert Loos en Willy Ronsmans Zaterdag 5 augustus 2017: Eitjes tellen Gentiaanblauwtje ZW (deel 1) Samenkomst: 9.00 uur aan het Zwart Water in Turnhout Woensdag 9 augustus 2017: Eitjes tellen Gentiaanblauwtje ZW (deel 2) Samenkomst: 9.00 uur aan het Zwart Water in Turnhout Woensdag 16 augustus 2017: Lieveheersbeestjes Zwart Water en Hoogmoerheide Het hiĂŤrogliefenlieveheersbeestje is erg zeldzaam in Vlaanderen maar komt nog wel voor in het Turnhouts Vennengebied. Uiteraard kijken we ook naar vlinders en andere ongewervelden! Samenkomst: 13.00 uur aan het Bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve Turnhout Einde: 17.00 uur Info: willy_ronsmans@msn.com 0485 16 96 70 Graag vooraf een seintje als je zal deelnemen


Vrijdag 18 augustus 2017: Nachtvlinders Ravels (Nacht van de Vleermuis) Nacht van de Vleermuis: opzoek naar het zoogdier dat kan vliegen in de Ravelse Gewestbossen Eerst een power-point-presentatie door Jan Cortens over het leven van de vleermuizen. Bij het invallen van duisternis gaan we met bat-detectors op zoek naar deze vliegende zoogdieren. Onderweg staat er ook een lichtval voor het lokken en determineren van nachtvlinders. Contactpersoon: jan.cortens@pandora.be Wanneer? 18/08/2017 van 19u30 tot 22u00 Afspraakplaats: Boshuis Jachtweg 27, Ravels Begeleider Jan Cortens Organisatie Natuurpunt Turnhoutse Kempen jan.cortens@pandora.be Mede-organisatoren Natuurpuntkern Ravels

Vrijdag 25 augustus 2017: Nachtvlinders Blak Beerse (Nacht van de Vleermuis) Europese Nacht van de Vleermuis te Beerse In samenwerking met Toerisme Beerse organiseren we de Europese Nacht van de Vleermuis. Onder leiding van gidsen van Natuurpunt maken we kennis met de wonderwereld van deze nachtdieren in de omgeving van de Schrieken. Er zal ook extra aandacht geschonken worden aan nachtvlinders (Vlinderwerkgroep Taxandria). We vragen 1 euro inkom, hiervoor krijgt iedereen een drankje. Wanneer? 25/08/2017 van 20u30 tot 23u00 Afspraakplaats aan einde van straat (Het Blak) Meergoorstraat 28, 2340 Beerse Bekijk op Google Maps Begeleider Joeri Cortens | Natuurpunt CVN Prijs Tarief leden: 1.00 euro Tarief niet-leden: 1.00 euro Organisatie Natuurpunt Kievit Paul Prinsen


014 43 73 63 | 0498 61 71 96 prinsen.embrechts@telenet.be Mede-organisatoren Gemeente Beerse Natuurpunt CVN

Zaterdag 26 augustus 2017: Nachtvlinders LDL (Nacht van de Vleermuis) We vangen nachtvlinders op een laken zodat de deelnemers aan de wandeling alles goed kunnen bekijken. 19.00 uur tot 22.30 uur: activiteiten Nacht van de Vleermuis 21.30 uur: nachtvlinders Locatie: BC Landschap de Liereman Dinsdag 29 augustus 2017: Vergadering Vlinderwerkgroep We evalueren de voorbije zomermaanden en plannen de activiteiten voor het najaar. Locatie: NP Museum Turnhout Aanvang: 20.00 uur

Secretariaat Vlinderwerkgroep gesloten: 15 juli 2017 tot en met 31 juli 2017

Meetnetten: In juli en augustus worden het Oranje zandoogje en de Kommavlinder geteld in onze regio. Wil je graag eens meelopen met ĂŠĂŠn van onze tellers dan mag je een seintje geven.

2017 07 08  
2017 07 08  
Advertisement