Page 1

Nieuwsbrief juni 2017 Overzicht van de voorbije activiteiten: Zaterdag 6 mei 2017: Grootenhoutbos + uitzetten route Oranje zandoogje (meetnet) + wandeling

De route in het Grootenhoutbos werd uitgezet en Eddy Devriese zal ze deze zomer voor het eerst lopen. Naast het oranje zandoogje worden ook de andere vlinders genoteerd. Bedankt aan Jelle Ronsmans voor het maken van het kaartje en aan Werner der Kinderen (ANB) voor het leveren van de paaltjes. Heb je zelf ook zin om een route te lopen of wil je graag eens meelopen met ĂŠĂŠn van onze leden, dan mag je dit altijd laten weten.


Eddy Devriese aan het werk!

Eddy Seeuws eveneens aan het werk…


Er was ook nog tijd om ondertussen te genieten van dit prachtig gebied en haar bewoners:

Filmen en fotograferen van het paringsritueel van de citroenvlinder waarbij de vlinders achterwaarts vliegen voor ze overgaan tot de daad!

Vlug nog enkele slakken zoeken‌


Enkele waarnemingen tijdens de wandeling in het Grootenhoutbos‌

Kleine groenbandspanner en Houtlangpootmug

Schorsmarpissa en Slanke poelslak

Landkaartje en Varenspanner


Zaterdag 13 mei 2017: Inventarisatie Postel E34/Reusels Bos Sinds de ontdekking van de Veldparelmoervlinders langs de E34 in Postel brengen we jaarlijks in mei een bezoek aan dit voormalig Koninklijk domein. Ook nu weer werden heel interessante soorten gezien zoals Bont dikkopje, Bonte bandspanner, Megarhissa- sluipwespen, Gestreept lieveheersbeestje en een zeldzame knotssprietbladwesp (Trichiosoma lucorum).

Trichiosoma lucorum

Heidewortelboorder

foto: Gilbert Loos

foto: Emiel Boeckx


Er werden ook weer heel wat dag-en nachtvlinders gevonden:

Bont dikkopje en Bonte bandspanner

Mi-vlinder

Rupsen van Rietvink en Grote beer


De veldparelmoervlinders waren nog niet actief maar werden de volgende dagen wel waargenomen door verschillende leden van de Vlinderwerkgroep aan beide zijden van de autosnelweg in de bloemrijke bermen.

Veldparelmoervlinder - Melitaea cinxia (imago) 2017-05-21 Postel - Reusels Bos Š Boeckx Emiel

Zondag 21 mei 2017: Lieveheersbeestjes in Landschap de Liereman De lieveheersbeestjeswandeling in Landschap de Liereman trok ook dit jaar weer heel wat belangstellenden. Het boeiende leven en de variatie van deze aaibare soortengroep zorgt voor heel wat interessante weetjes. Met het klopscherm werden een tiental soorten gevonden in het Bos van Bo en aan het ven van Brijs.

Bruin lieveheersbeestje (zwarte vorm)


Vrijdag 26 mei 2017: Nachtvlinders in de Goren (Gierle)

Samen met boswachter Werner der Kinderen werden er voor het eerst nachtvlinders gevangen in de Goren in Gierle. We hebben ditmaal gevangen met een laken zodat we de vlinders beter konden bekijken. Op twee uur tijd werden een 35 tal soorten gedetermineerd. Ook andere soortengroepen zoals waterkevers, lieveheersbeestjes en schietmotten komen vlot op het licht af.


Schedeldrager en Lindepijlstaart

Meetnet Veldparelmoervlinder In de maand mei werden de Veldparelmoervlinders geteld voor het meetnet. Er werden op verschillende locaties al vlinders gezien maar voor een overzicht is het momenteel nog te vroeg. Tellers die al wat meer informatie hebben mogen dit altijd laten weten. De evaluatie zal opnieuw in het najaar gebeuren.

Vlinder van de maand: Bruine daguil (Euclidia glyphica) Deze prachtige dagactieve nachtvlinder kan je nu overal tegenkomen in graslanden en wegbermen met klaversooorten, wikke en luzerne.


Bijzondere waarnemingen in mei 2017

Gevlamde uil - Actinotia polyodon 2017-05-19 Tielen - Kamp (Niet vrij toegankelijk !) © D. Eysermans

Teunisbloempijlstaart - Proserpinus proserpina 2017-05-14 Beerse © Eddy Seeuws


Eikendwergbladroller - Pammene albuginana 2017-05-04 Merksplas - Koekhoven Š p geerts

Aziatisch lieveheersbeestje - Harmonia axyridis 2017-05-13 Postel - Reusels Bos Š Vlinderwerkgroep Taxandria Een volledig zwart exemplaar!


Activiteiten juni 2017: Vrijdag 2 juni 2017: Nachtvlinders Tielen heide Turnhout We stellen het vanglaken op in Tielen heide (ANB) en zoeken ook in de omgeving naar verborgen soorten. Iedereen van harte welkom!

Samenkomst: ingang Tielen heide (Leiseinde) Uur: 21.30 uur – 24.00 uur Info: willy_ronsmans@msn.com of 0495 16 96 70

Zaterdag 10 juni 2017: Wespvlinders Klein Schietveld (VWG NP) Op zoek naar wespvlinders op het Klein schietveld in Brasschaat Heb je al ooit gehoord van een Wilgenwespvlinder of een Berkenglasvlinder? Het zijn dag-acieve nachtvlinders die tot de wespvlinders behoren. In Vlaanderen zijn een 20-tal soorten wespvlinders bekend. Normaal heb je weinig kans om ze in de natuur als vlinder tegen te komen. Toch is er een eenvoudige manier om ze makkelijk waar te nemen. Mannetjes van de wespvlinders hebben namelijk grote antennes die de geurstoffen (=feromonen) van de vrouwtjes van op grote afstand kunnen waarnemen. Wanneer we vangpotjes gebruiken met daarin een feromoon kunnen we de mannetjes lokken en ze van dichtbij bekijken. Daarna worden de vlindertjes terug vrij gelaten. Omdat sommige wespvlinders alleen in de voormiddag actief zijn, en andere alleen in de namiddag maken we er een ganse dag van. Vergeet dus je


boterhammen niet mee in je rugzak te steken. Ook zullen een fototoestel, een verrekijker en stevige wandelschoenen hun diensten bewijzen. Ben je geĂŻnteresseerd om mee te gaan op ontdekking, schrijf je dan vlug in ! Bij regenweer gaat de activiteit NIET door. Wanneer? 10/06/2017 van 10u00 tot 16u00 Afspraakplaats Klein Schietveld in Brasschaat Parking Cafetaria Perron Noord - Licht vliegwezenlaan, 2930 Brasschaat Begeleider Wim Veraghtert Organisatie Vlinderwerkgroep Atalanta Antwerpen Noord Hugo Wouters 0498806060 hugo.wouters@telenet.beVlinderwerkgroep Online inschrijven op onderstaande link is nodig: https://www.natuurpunt.be/agenda/op-zoek-naar-wespvlinders-op-het-kleinschietveld-brasschaat-22527 Vertrek vanuit Turnhout met busje: Samenkomst : 9.00 uur aan de parking tegenover het stadspark t.h.v. het fietspunt Terug: rond 17.00 uur Info: willy_ronsmans@msn.com of 0495 16 96 70 Bijdrage: 5 euro t.v.v. onze Vlinderwerkgroep

Berkenglasvlinder (Ruben Meert)


Vrijdag 16 juni 2017: Nachtvlinders Grootenhoutbos We gaan opnieuw nachtvlinders inventariseren in het Grootenhoutbos. Samenkomst: 21.30 uur aan de ingang langs De Breem (brug over de E34) Einde: 24.00 uur Info: willy_ronsmans@msn.com of 0495 16 96 70

Dinsdag 20 juni 2017: Vergadering Vlinderwerkgroep: Locatie: NP Museum Turnhout (Graatakker) Uur: 20.00 uur We maken de planning op voor de zomermaanden en evalueren de voorbije activiteiten. Iedereen welkom!

Woensdag 28 juni 2017: Vlinderwandeling Stadsboerderij Turnhout De graslanden en de wegbermen staan weer volop in bloei en heel wat vlinders en andere insecten maken hier gretig gebruik van. Samenkomst: Stadsboerderij Turnhout Uur: 13.00 – 15.00 uur Info: willy_ronsmans@msn.com of 0495 16 96 70

Nieuwsbrief Vlinderwerkgroep Taxandria: Wist je dat je al onze vorige nieuwsbrieven kan terugvinden op onderstaande link? http://np-taxandria.be/?page_id=257

2017 06  
2017 06  
Advertisement