Page 1

Nieuwsbrief mei 2017 Overzicht van de voorbije activiteiten: Woensdag 5 april 2017: Landschap de Liereman : uitzetten route Oranje zandoogje (meetnet) + wandeling

Er werden 12 secties van 50 meter afgebakend in Landschap de Liereman. Driejaarlijks zullen de oranje zandoogjes geteld worden langs deze route voor het meetnet dagvlinders. Uiteraard kunnen ook de andere dagvlinders hierin worden opgenomen. Jelle Ronsmans is de verantwoordelijke voor deze route. Wil je graag meegaan dan geeft je een seintje bij Jelle. De route wordt 3 keer gelopen tussen 15 juli en 15 augustus.


Vrijdag 7 april 2017 : Nachtvlinders in Postel Samen met de Vlinderwerkgroep van Natuurpunt werd in het Reusels Bos in de buurt van de Ecoduct een nachtvlinderinventarisatie georganiseerd. Het weer viel erg goed mee waardoor we 37 soorten konden strikken. Geen Gevlamde vlinder helaas maar wel Groenige orvlinder, Rode vlekkenuil, Gevlekte winteruil, Dennenappelbladroller en een rups van de zeldzame Marmeruil. Opvallend was het grote aantal rupsen van Rietvink op het pijpenstrootje. Wie dit gebied graag eens bezoekt kan in mei deelnemen aan onze daginventarisatie (zie verder in de nieuwsbrief).

Controleren van de lichtvallen

Rups van de Marmeruil


Dennenuil

Bomen controleren

Halvemaanvlinder


Zondag 9 april 2017: Bijenwandeling in Landschap de Liereman Tijdens de bijenwandeling konden we de zon en een 40-tal deelnemers verwelkomen. Er werd een bezoek gebracht aan de imker die honingbijen heeft staan in de Liereman. Naast de interessante uitleg kregen we ook de koningin van het bijenvolk te zien.

Bij de imker Willy Gilbert Loos stond ons op te wachten in het Bos van Bo voor de uitleg over de wilde bijen. Onze vlinderwerkgroep zocht in de buurt naar allerlei insecten om aan de deelnemers te laten zien.


Woensdag 12 april 2017: Nachtvlinders Balderij Tielen Er werd voor het eerst een korte inventarisatie gehouden in dit prachtige en gevarieerde gebied met graslanden, heide, moerassen en vijvers. Op twee uur tijd werden 24 soorten gevangen zoals Groenige or-vlinder, Geelbruine bandspanner en Berkenplatlijf. Iedereen was ervan overtuigd dat in dit gebied nog heel wat interessante soorten moeten voorkomen. We zullen in de zomermaanden hier zeker nog eens terugkomen!

Beukeneenstaart

Wapendrager

Berkenbrandvlerkvlinder


Dinsdag 18 april 2017: Workshop rupsen herkennen Jaarlijks organiseren we met de vlinderwerkgroep een aantal avonden rond een bepaald thema. Deze keer waren de rupsen van onze dagvlinders en goed herkenbare nachtvlinders aan de beurt. Toch blijkt het niet altijd eenvoudig om ze in het veld te herkennen en wordt er vaak minder aandacht aan besteed.

De rups van de kuifvlinder (boven) heeft twee vrijliggende, zwarte stippen in de gele dwarsband op het tweede en derde borstsegment. De zwarte stippen zijn bij de helmkruidvlinder (onder) groter en niet helemaal door geel omringd.


Vrijdag 21 april 2017: Nachtvlinderinventarisatie in Landschap de Liereman: Deze keer trokken we naar de Korhaan (Arendonk) om nachtvlinders te vangen. Dit leverde 44 soorten op waaronder enkele zeldzame soorten zoals Heidehaakbladroller, Groenige or-vlinder, Fijngestreepte haakbladroller, Rode vlekkenuil en Dennenappelbladroller.

Ook de Draak werd gevangen. De naam verwijst naar de opvallende rups van deze nachtvlinder.


Vlinder van de maand: Boterbloempje - Pseudopanthera macularia Deze dagactieve nachtvlinder kan je nu in onze regio langs bosranden en bospaden tegenkomen. Hij is op zoek naar nectar en vliegt zelfs bij minder zonnig weer. In het Grootenhoutbos is nog een mooie populatie aanwezig. De vlinders gebruiken hier vooral Hertsmunt als waardplant.

Toelichting wetenschappelijke naam Pseudopanthera: pseudos = vals en panthera = een panter, naar de zwarte vlekken op de gele ondergrond. macularia: macula = vlek, uiteraard slaand op de vele vlekken op de vleugels.

Vliegperiode van het Boterbloempje


De rups van het Boterbloempje kan je vinden van juli tot september.


Activiteiten mei 2017: Zaterdag 6 mei 2017: Grootenhoutbos + uitzetten route Oranje zandoogje (meetnet) + wandeling Eddy Devriese zal het Oranje zandoogje driejaarlijks opvolgen in het Grootenhoutbos. We bezoeken de locatie en zullen de route in kaart brengen. Daarna maken we nog een wandeling door het gebied. We komen zeker het Boterbloempje tegen! Samenkomst: Brug over E34 in Vosselaar (De Breem)

Uur: van 13.00 uur tot 16.00 uur Info: willy_ronsmans@msn.com of 0495 16 96 70

Zaterdag 13 mei 2017: Inventarisatie Postel E34/Reusels Bos We bezoeken de vliegplaats van de Veldparelmoervlinder en maken een wandeling in de bossen waar Bont dikkopje en Bonte bandspanner zeker op de afspraak zijn. Samenkomst: Turnhout (parking over stadspark t.h.v. fietshuis) Vertrek: 12.30 uur Terug: 16.30 uur Graag een seintje als je mee wenst te rijden met het busje. Info: willy_ronsmans@msn.com of 0495 16 96 70


Zondag 21 mei 2017: Lieveheersbeestjes in Landschap de Liereman We gaan op zoek naar lieveheersbeestjes en andere insecten die in onze klopschermen terecht komen. Jelle Ronsmans is onze gids. Er werden al 29 soorten gevonden. Misschien vinden we dan wel de 30ste soort! Loep en netje zijn handig. Voor determinatiemateriaal wordt gezorgd. Samenkomst: BC Landschap de Liereman Uur: 13.30 uur tot 16.00 uur Organisatie: studiewerkgroep LDL en Vlinderwerkgroep Taxandria Info: willy_ronsmans@msn.com of 0495 16 96 70

Bosmierenlieveheersbeestje Vrijdag 26 mei 2017: Nachtvlinders in de Goren (Gierle) Op vraag van Werner Der Kinderen (ANB) zullen we nachtvlinders inventariseren in de Goren in Gierle. De activiteit gaat enkel door bij gunstige weersomstandigheden. Samenkomst: om 21.00 uur aan de kerk van Gierle Einde: 24.00 uur Info: willy_ronsmans@msn.com of 0495 16 96 70 Meetnet Veldparelmoervlinders In mei worden de verschillende locaties van de Veldparelmoervlinders geteld in onze regio. Als er iemand hulp nodig heeft dan mag men dit altijd laten weten aan onze vlinderwerkgroep.


Bijzondere waarnemingen: Als je zelf iets bijzonders hebt waargenomen in onze regio , dan mag je ons altijd een foto of tekst bezorgen. We zullen het graag opnemen in onze nieuwsbrief!

Gilbert Loos vond bij een inventarisatie in het Turnhouts vennengebied de Noordse geelgerande watertor (Dytiscus lapponicus) . Dit zeer zeldzame beestje werd voor het eerst in onze regio ontdekt!

Kleine parelmoervlinder - Issoria lathonia 2017-04-27 Retie - Prinsenpark foto: Emiel Boeck

2017 05  

Nieuwsbrief vlinderwerkgroep Taxandria mei 2017

2017 05  

Nieuwsbrief vlinderwerkgroep Taxandria mei 2017

Advertisement