Page 1

Nieuwsbrief februari 2016 Jaaroverzicht 2015: Op 16 januari 2016 werd opnieuw een overzicht gegeven van het voorbije werkingsjaar. Het was een erg gevuld programma dat aantoont dat onze vlinderwerkgroep op heel wat fronten en plaatsen actief is geweest. Bij een hapje en een drankje werd nog even nagepraat maar nu kijken we weer volop uit naar het nieuwe werkingsjaar. Ook dit jaar staan er weer nieuwe uitdagingen op ons te wachten! Eén daarvan is het nieuwe “meetnettenproject” dat werd voorgesteld door Wouter Vanreusel. In 2016 zullen een aantal nieuwe vlinderroutes worden opgestart voor Kommavlinder , Veldparelmoervlinder en Gentiaanblauwtje (eitjes). Wie graag aan één van deze projecten wil meewerken mag zijn naam nog steeds opgeven bij Willy Ronsmans (willy_ronsmans@msn.com) Binnenkort worden alle kandidaten/ vrijwilligers uitgenodigd om samen de plannen te concretiseren. In een extra bijlage vinden jullie meer informatie over dit project.

Kommavlinder Foto: Emiel Boeckx


Activiteiten februari: Workshop : Herkennen van lieveheersbeestjes In onze regio komen een dertigtal grotere lieveheersbeestjes voor. We bespreken van elke soort de belangrijkste kenmerken en ook hun biotoop. Je krijgt ook de kans om zelf enkele soorten op naam te brengen. Wij zorgen voor determinatiemateriaal en zoekkaarten. Wanneer : dinsdag 9 februari 2016 Uur: 20.00 – 22.00 uur Plaats: Natuurpunt Museum Turnhout (Graatakker) Organisatie: Vlinderwerkgroep Taxandria Inschrijven: Willy Ronsmans (willy_ronsmans@msn.com) of 0495 16 96 70 Meebrengen: eventueel determinatietabel en loep De activiteit is gratis. Geen voorkennis vereist.

Kan je deze sterk gelijkende soorten uit elkaar houden?


Vlinder van de maand: Gevlekte winteruil (Conistra rubiginea)

Gevlekte winteruil - Conistra rubiginea 2015-10-24 Kasterlee - De Tikkebroeken Š Marc Mangelschots

Tijdens onze inventarisaties komen we regelmatig de Gevlekte winteruil tegen. In het najaar kruipt deze vlinder uit de pop. Hij wordt zowel op licht als op smeer aangetroffen maar steeds in kleine aantallen. Na overwintering wordt hij opnieuw actief en snoept hij in het voorjaar van wilgenkatjes. Hij is goed te herkennen aan het bonte patroon van donkere vlekken en stippen op de bruinachtig gele of oranjerode voorvleugels. Je kan hem zowel in bossen als in open gebieden (heideterreinen) tegenkomen. De rups kan je vinden van april tot in juni. Mogelijk is er ook een relatie met mieren maar dit is nog niet met zekerheid vastgesteld.


Spin van het jaar:

Kegelspin is Europese spin van het jaar

Met haar kegelvormig achterlijf en een vernuftig schuilelement in haar web, is de "kegelspin" verkozen tot Europese "spin van het jaar". Dat beslisten 78 spinnendeskundigen uit 26 Europese landen, zo meldt de Belgische Arachnologische Vereniging Arabel. "De kegelspin is geen zeldzaamheid. Ze wordt in heel Europa aangetroffen van zeeniveau tot op ongeveer 1.600 meter hoogte", zeggen Christhoff Hรถrweg en Koen Van Keer (Arabel). "De soort verkiest niet al te donkere naaldwouden, waar ze lokaal erg algemeen kan voorkomen, maar je kan ze ook vinden langs bos- en parkwegen of in droog weiland." Dat het achterlijf van de spin uitloopt in een kegelvormige bult, maakt de spin uniek onder de Belgische spinnen. Ook bijzonder is de dikker gesponnen verticale band die door het midden van haar web loopt. Die band bekleedt de spin met planten- en prooiresten, en dat verschilt van andere spinnen die zo'n "stabilimentum" weven. "In het midden van dat lijnvormige bouwwerk laat ze een opening vrij en daar gaat de kegelspin dan inzitten. Zo maakt ze de 'afvalband 'dicht en onttrekt ze zichzelf, tussen het afval, aan het oog van mogelijke aanvallers. Hierdoor is de kegelspin een van de weinige diersoorten die zelf haar omgeving zodanig bewerkt, dat ze er in gecamoufleerd is. Bij de meeste dieren werkt camouflage omgekeerd: zij passen zich aan aan de omgeving." De onderzoekers willen met de verkiezing van een "spin van het jaar" niet alleen het publiek inlichten en enthousiast maken voor spinnen, maar ook oproepen om waarnemingen met een goede foto te posten op www.waarnemingen.be.


Planning 2016: Momenteel staan er al een aantal activiteiten vast voor dit jaar maar de definitieve planning wordt opgemaakt op de vergadering van 15 maart 2016. Hieronder vind je de activiteiten die al vastliggen. 9 februari 2016: Workshop lieveheersbeestjes (20- 22u NP Museum Turnhout) 15 maart 2016: opmaken planning voorjaar 2016 (19u NP Museum Turnhout) 15 maart 2016: Workshop “dagactieve nachtvlinders” (20-22u NP Museum Turnhout) 27 maart 2016: “Lieveheersbeestjeswandeling” in het Landschap de Liereman (13-17u) 2 april 2016: Nachtvlinders vangen Turnhouts Vennengebied (21u - …) 14 april 2016: Workshop “dagvlinders herkennen” (20-22u NP Museum Turnhout) 4-6 juni 2016: Nationale nachtvlindernachten 6-7 augustus 2016: Nationaal vlinderweekend 26 november 2016: Vlinderstudiedag

Het is nog even wachten op de echte vlinders…

2016 02  
2016 02  
Advertisement