Page 1

Nieuwsbrief december 2015

Problemen met het verzenden nieuwsbrief: Blijkbaar zijn er met het verzenden van de nieuwsbrief van november 2015 problemen geweest. Verschillende leden hebben laten weten dat ze hem niet hebben ontvangen, waarvoor onze excuses. Indien je de nieuwsbrief van november nog graag krijgt, dan mag je dit laten weten. De oorzaak van de problemen is nog niet achterhaald maar we hopen dat dit nu is opgelost.

Overzicht van de voorbije activiteiten: 13 december 2015: Wintervlinderwandeling Grootenhoutbos De weersvoorspellingen waren onrustwekkend en schrikten heel wat mensen af om toch af te zakken naar het bos. Gelukkig was het tijdens de wandeling droog. Met 7 moedige mannen en vrouwen gingen we op zoek naar wintervlinders. Dit najaar was het erg zacht weer en had het nog niet gevroren. De meeste Kleine wintervlinders komen pas tevoorschijn na de eerste dagen met nachtvorst. We verwachtten dus geen spectaculaire aantallen. Toch was het de moeite waard en konden we enkele tientallen exemplaren vinden. Verschillende mannetjes hadden al een vleugelloos vrouwtje gevonden! Naast de Kleine wintervlinder werden ook Grote wintervlinder , Najaarsspanner, Kromzitter en een Witte boogbladroller aangetroffen. Omdat het nog vrij zacht was werden ook nog enkele bomen ingesmeerd. Hierop zaten Bosbesuil, Wachtervlinder en Bruine herfstuil. Naast de vlinders werd ook gezocht naar andere actieve soorten: Boomsprinkhaan , Korrelschalebijter, Platte Wielwebspin en een tiental soorten slakken werden genoteerd. Twee dagen later werd nog een bezoek gebracht aan de ingesmeerde bomen en troffen we naast Bosbesuil en Wachtervlinder ook nog Zwartvlekwinteruil aan. Ook de Gepluimde spanner werd gezien. Ook in november valt er dus nog heel wat te beleven in het bos!


Najaarsspanner - Agriopis aurantiaria (imago) 2015-11-13 Grootenhout - Giels Bos (ANB) Š Vlinderwerkgroep Taxandria

Kleine wintervlinder - Operophtera brumata 2015-11-13 Grootenhout - Giels Bos (ANB) Š Vlinderwerkgroep Taxandria


Kromzitter - Asteroscopus sphinx (imago) 2015-11-13 Grootenhout - Giels Bos (ANB) © Vlinderwerkgroep Taxandria

Korrelschalebijter - Carabus problematicus (imago) 2015-11-13 Grootenhout - Giels Bos (ANB) © Vlinderwerkgroep Taxandria


Vlinder van de maand: Wachtervlinder (Eupsilia transversa)

Wachtervlinder - Eupsilia transversa (imago) 2015-11-13 Grootenhout - Giels Bos (ANB) Š Vlinderwerkgroep Taxandria

De Wachtervlinder is een soort die we bij elke smeerbeurt wel eens tegenkomen. Soms in erg grote aantallen. Hij is erg gemakkelijk te herkennen aan de witte (of geeloranje) vlekken op de voorvleugel. Ook zijn er onder de grote vlek nog twee kleine vlekjes zichtbaar. Naast smeer komt hij ook op licht af. De vlinder overwinterd maar op zachte winteravonden kan je hem ook in december soms nog waarnemen. De rups, die van april tot juni te vinden is, foerageert ´s nachts op de bladeren van allerlei loofbomen en struiken, waaronder eik, sleedoorn, meidoorn, iep en spaanse aak en verbergt zich overdag tussen samengesponnen bladeren. Oudere rupsen zijn kannibalistisch, wat wil zeggen dat ze, als ze de kans krijgen, hun soortgenoten opeten als ze deze tegenkomen. De rups maakt in juni een ondergrondse cocon en verpopt zich daarin enkele weken tot maanden later.

Foto: Jeroen Voogd


Activiteiten : In december zijn er geen activiteiten voorzien. 15 december 2015: Vergadering Vlinderwerkgroep Natuurpunt in Mechelen Onze vlinderwerkgroep neemt wel deel aan de vergadering van de Vlinderwerkgroep van Natuurpunt om samen het nieuwe vlinderseizoen voor te bereiden. Het is een ideale manier om ook kennis te maken met de andere vlinderwerkgroepen die actief zijn in Vlaanderen. Op onderstaande link vind je meer info over de verschillende werkgroepen: http://www.natuurpunt.be/vlinderwerkgroep Jaaroverzicht 2015 Vlinderwerkgroep Taxandria Op zaterdag 16 januari 2016 nodigen we iedereen uit om samen, bij een hapje en een drankje, het voorbije jaar te bekijken aan de hand van de vele foto’s die werden gemaakt. Ook Wouter Vanreusel zal aanwezig zijn om ons meer uitleg te geven over het meetnettenproject. De activiteit is zoals altijd gratis maar vooraf inschrijven is gewenst. F

16 januari 2016 : Natuurpunt Museum Turnhout 19.00 uur :“Meetnettenproject” (Wouter Vanreusel) 19.30 uur: receptie 20.00 uur: jaaroverzicht 2015 Inschrijven: willy_ronsmans@msn.com (0495 16 96 70)


Soms is het goed om eens onder je bed (bloem) te gaan kijken voor je een dutje gaat doen‌

2015 12  
2015 12  
Advertisement