Page 1

Verslagen van de voorbije activiteiten: Woensdag 10 juli 2013 : Zoektocht naar de Bruine eikenpage op het militair domein in Turnhout/Tielen: De vlinderwerkgroep Taxandria organiseerde een zoektocht naar de Bruine eikenpage langs de spoorweg en het militair domein Tielen Kamp. Er werden vier vlinders waargenomen. Ze zaten allemaal op braamstruiken. We danken boswachter Kris Rombouts voor zijn medewerking. Naast de Bruine eikenpage werden ook nog een heel aantal andere vlinders gezien: Klein geaderd koolwitje, Citroenvlinder, Dagpauwoog, Gehakkelde aurelia, Bruin zandoogje, Koevinkje, Boomblauwtje en Groot dikkopje. Ook een aantal nachtvlinders werden waargenomen: Fraaie dennenbladroller, Brandnetelbladroller, Geisha, Gelijnde vlakjesmot, Waterleliemot,Witte grijsbandspanner, Gestreepte goudspanner, Licht visstaartje, Vierstipbeertje, Gamma-uil en de zeldzamere Geelpurperen spanner. Ook rupsen werden gevonden van de Sint-jacobsvlinder, Psi-uil en Zuringuil. Op 20 juli 2013 werd ook nog een zoekactie gehouden langs de Baalderij maar hier werden geen Bruine eikenpages waargenomen.

Bruine eikenpage

foto: Emiel Boeckx

Zondag 14 juli 2013: Vlinderwandeling in Landschap de Liereman:


Het mooie weer zorgde voor een massale opkomst! Meer dan 40 mensen namen deel aan de wandeling die werd georganiseerd door de studiegroep van LDL. Wouter Vanreusel was onze gids. In totaal werden 13 soorten dagvlinders waargenomen. De leukste waarneming vond ik het Koevinkje dat blijkbaar zijn weg opnieuw heeft gevonden naar de Echelkuil. Het is de eerste waarneming sinds de invoering van waarnemingen.be in dit gebied. De Kleine ijsvogelvlinder werd helaas niet gespot maar werd wel al opnieuw gezien dit jaar. We hopen dat hij dankzij de uitgevoerde beheerswerken zich zal kunnen handhaven. Ook het Heideblauwtje was nog in behoorlijke aantallen aanwezig in het deelgebied De Liereman. Oranje wortelboorder, Witte grijsbandspanner, Leverkleurige spanner, Donker klaverblaadje en Gamma-uil waren de aanwezige nachtvlinders. Bij de boktorren vermelden we Distelboktor, Geringelde Smalboktor,Vierbandsmalbok, Smalvleugelboktor en Zwartpuntsmalbok. Ook Oranje Aaskever , Citroenlieveheersbeestje en Roodbruin Wilgenhaantje werden genoteerd. Tenslotte kon Gilbert Loos ook nog de zeldzame Kleine Harsbij determineren. Alle deelnemers ontvingen nog een folder voor de tuinvlindertelling van Natuurpunt op 3 en 4 augustus 2013.

Landkaartje (zomergeneratie) foto: Pros De Langh Woensdag 17 juli 2013: Zoektocht Bruine eikenpage Weelde/Ravels: Er werd op twee locaties gezocht naar de Bruine eikenpage . Op de eerste locatie zit nog een gekende populatie. Hier vonden we ĂŠĂŠn Bruine eikenpage en nog 16 andere soorten dagvlinders: Groot dikkopje, Zwartsprietdikkopje, Citroenvlinder, Klein geaderd witje, Boomblauwtje, Eikenpage, Kleine vuurvlinder, Kleine vos, Dagpauwoog, Landkaartje, Gehakkelde Aurelia, Distelvlinder, Koevinkje, Oranje zandoogje, Bruin zandoogje, Koevinkje en Hooibeestje. Ook de Geelpurperen spanner, Gewone heispanner, Zuringspanner, Zilverstreep, Gamma-uil, Sintjacobsvlinder en Metaalvlinder voelden zich thuis in dit schraal milieu. De Veldkrekel , Bastaardzandloopkever en een goudwesp werden eveneens gezien. Op de tweede locatie werden nog geen eitjes gevonden van de Bruine eikenpage tijdens een zoektocht in november 2012 maar we hebben toch alle braamstruiken in de omgeving afgespeurd naar vlinders, zonder succes. Hier zat wel een behoorlijke populatie van de metaalvlinder.

Donderdag 25 juli 2013: inventarisatie dagvlinders in Prinsenpark te Retie:


Samen met de parkwachters John Ceunen, Dirk Meeus en Gert Gielis hebben we alle verschillende biotopen op het Provinciaal Groendomein bezocht. Daarbij werd vooral ook uitgekeken naar geschikte locaties voor de prioritaire soorten. Voor de Bruine eikenpage zijn twee mogelijk geschikte locaties gevonden met jonge eiken, braamstruiken en grote eiken. Er zal samen met de vlinderwerkgroep van Natuurpunt en de parkwachters in de winter een zoekactie worden gehouden naar eitjes van de Bruine eikenpage. Voor de Kleine ijsvogelvlinder werden geen geschikte locaties gevonden. In 2014 zal tijdens de vliegperiode van het Groentje eveneens een zoekactie worden gepland omdat er in 2009 één exemplaar werd waargenomen. Mogelijk gaat het hier om een zwerver. Onderstaand verslag werd opgemaakt door John Ceunen (domeinwachter): Inventarisatie van 13u tot 16.45u waarbij de belangrijkste deelgebieden van het Provinciaal domein werden bezocht. Zeer warm weer , temp. Ongeveer 30°C Aantal deelnemers: 10 Volgende soorten dagvlinders werden waargenomen: - Dikkopjes: Groot dikkopje - Witjes: Groot koolwitje, Klein koolwitje, Klein geaderd witje, Oranje Luzernevlinder(2) en Citroenvlinder - Vuurvlinders: Kleine vuurvlinder - Blauwtjes: Boomblauwtje en Icarusblauwtje - Kleine pages: Eikenpage - Vossen: Dagpauwoog, Distelvlinder, Atalanta, Gehakkelde aurelia en Landkaartje - Zandoogjes: Bruin zandoogje, Oranje zandoogje, Bont zandoogje en koevinkje Verder werden volgende nachtvlinders gezien: Lieveling, Gamma-uil, Vijfvlek-sint-jansvlinder, Metaalvlinder, Weegbreemot, Witte grijsbandspanner, Hagenheld, Gewone heispanner, Donkere marmeruil, Stro-uiltje en rupsen van de Sint-jacobsvlinder. Overige insecten: Vuurlibel, Gewone Oeverlibel, Bruine Glazenmaker, Boomsprinkhaan , Grote Groene Sabelsprinkhaan, Zwartstip-Smalboktor, Vierbandsmalbok en Zwartpuntsmalbok. Het vermelden waard is zeker de balts van een wespendief die minutenlang kon worden waargenomen. Carina Van Steenwinkel vond ook heel wat mijnen waaronder Heterarthrus cuneifrons en de Tweekleurige wilgenroosjesmot.

Heterarthrus cuneifrons foto: Carina Van Steenwinkel Keizersmantel duikt op in Grotenhoutbos! Tijdens de voorbereiding van de wandeling van de vlinderwerkgroep, zagen we op 24 juli 2013 plots een Keizersmantel opduiken. Hij bleef enige tijd op een distel zitten waardoor we hem goed konden bekijken. Toen we een foto wilden nemen vloog hij weg! Het was de eerste waarneming voor dit gebied. Andere leuke waarneming was een (dode) hazelworm. De wandeling op woensdag 7 augustus 2013 is dus zeker een aanrader!

Activiteiten augustus 2013 Zaterdag 3 augustus 2013: vlinderwandeling Turnhout


We bezoeken de bloemweiden langs de spoorweg , het knuppelpad en de kanaalzone op zoek naar vlinders en insecten. Plaats: fietsbrug over het kanaal in Turnhout ( Bels Lijntje) Tijdstip: 14 uur – 16 uur Contact: willy_ronsmans@msn.com of 0495 16 96 70 Organisatie: Vlinderwerkgroep Taxandria Zaterdag 3 en zondag 4 augustus 2013: Vlindermee telweekend van Natuurpunt Tel de vlinders in je tuin en geef de waarnemingen door ! Meer info vind je op www.vlindermee.be Woensdag 7 augustus 2013: vlinderinventarisatie in het Grotenhoutbos (Lille-Vosselaar)

Plaats: Brug over de E-34 in Vosselaar Tijdstip: 13.00 uur – 17.00 uur Contact: willy_ronsmans@msn.com of 0495 16 96 70 Organisatie : Vlinderwerkgroep Taxandria

Zondag 11 augustus 2013 : Libellenwandeling in Retie en Arendonk


Hoogzomer, een prachtig moment om nog eens naar de Antwerpse Kempen te gaan. Midden augustus is zowat de piek van de vliegperiode van Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum), Gevlekte glanslibel (Somatochlora flavomaculata) en Venglazenmaker (Aeshna juncea). Ook Tengere pantserjuffer (Lestes virens), Metaalglanslibel (Somatochlora metallica) en Kempense heidelibel (Sympetrum depressiusculum) zijn hier regelmatig waar te nemen rond deze periode. We bezoeken de Goorvijver, waar er een prachtige verlandingszone is ontstaan aan de rand van een grote zandwinningsput. Enkele jaren geleden vond ik hier een net uitgeslopen Zuidelijke heidelibel (Sympetrum meridionale). Verder bezoeken we een aantal leuke vijvers in natuurreservaat De Wateringen in Arendonk. Na de middag gaan we naar een nieuw terrein van ANB. De brede rietkragen en de mooie wateringensystemen laten het beste verhopen voor de toekomst. We leggen er de nulsituatie vast, in de hoop er binnen enkele jaren nog eens terug te komen om de evolutie van het terrein te mogen bekijken. Afspraak om 10 u aan de parking van de Goorvijver. Einde omstreeks 17 u. Meebrengen: Laarzen! Lunchpakket en drank voor 's middags. Aanrijden E34 afrit 26 (Arendonk, Retie). Let op: neem niet afrit 25 (Mol, Oud-Turnhout, Retie). Neem richting Retie, vlak na de helling van de brug gaat u linksaf naar een weg (Huisjes) die even naast de autosnelweg gaat en dan scherp terug het bos in. Neem daarna de eerste grote zandweg links, tot het einde. (zie kaartje) Verantwoordelijken: Peter Van der Schoot (0476/09 50 61 — petervanderschoot•telenet.be) en Hans Van Gompel (hansvangompel1•gmail.com) Bij twijfelachtig weer best even bellen naar een verantwoordelijke. Woensdag 17 augustus 2013: zoektocht naar de Kommavlinder Plaats: samenkomst op de parking van het BC Klein Engelandhoeve in Turnhout Tijdstip: 13.00 uur – 17.00 uur Contact: willy_ronsmans@msn.com of 0495 16 96 70 Organisatie: Vlinderwerkgroep Taxandria samen met Luc Van Assche (ANB) Woensdag 21 augustus 2013: vlinderinventarisatie Turnhouts Vennengebied Plaats: samenkomst op de parking van het BC Klein Engelandhoeve in Turnhout Tijdstip: 13.00 uur – 17.00 uur Contact: willy_ronsmans@msn.com of 0495 16 96 70 Organsisatie: Vlinderwerkgroep Taxandria samen met NP Turnhoutse Kempen Woensdag 28 augustus 2013 : Op zoek naar nachtelijk gespuis (o.a.nachtvlinders)


Plaats: Prinsenpark Retie (samen met de parkwachters) Tijdstip: 20.00 uur – 22.00 uur Contact: inschrijven verplicht via mail naar info@groenkempen.provant.be of telefonisch op 014 37 91 74

Vergadering Vlinderwerkgroep Taxandria Iedereen is welkom op de vergadering van de vlinderwerkgroep die doorgaat op woensdag 28 augustus 2013 . We komen samen in het NP-museum in Turnhout om 19.30 uur. De agenda volgt nog ! Nachtvlinders inventariseren: In augustus worden er nog een aantal nachtvlinderinventarisaties gepland in onze regio . We houden jullie op de hoogte wanneer die zullen doorgaan. Indien je binnen jullie afdeling of organisatie een nachtvlinderactiviteit wenst te plannen dan mag je altijd contact opnemen met de vlinderwerkgroep via willy_ronsmans@msn.com of 0495 16 96 70 . We spreken dan samen een moment af. Activiteiten september 2013: Indien je een activiteit wil aankondigen voor de maand september dan mag je dit doorgeven tot 25 augustus 2013.

2013 8  
2013 8  
Advertisement