Page 1

Overzicht van de voorbije activiteiten:

Nieuwsbrief oktober 2013

Vrijdag 13 september 2013 :Nachtvlinderinventarisatie in Ravels De weergoden hadden die avond geen zin om ons te sparen! De vallen werden in het bos in de nabijheid van het Boshuisje opgesteld. Jelle en Kirsten smeerden een aantal bomen in en na een drankje in het Boshuisje gingen we op stap. Op smeer troffen we Huismoeder, Haarbos, Piramidevlinder, Agaatvlinder en Zwartec-uil aan. Daarna controleerden we de vallen maar het begon al te regenen. We telden een 20-tal algemene soorten waaronder het mooie Roesje. Dit is ĂŠĂŠn van de soorten die als vlinder overwintert. We hadden gehoopt op enkele gouduilen maar die houden blijkbaar niet zo van regenweer! Wat onze avond toch nog boeiend (griezelig) maakte was een Korrelschalebijter die druk bezig was om zijn buikje te vullen met... een groene kikker! Jelle heeft hiervan een filmpje geplaatst op de facebookpagina van de vlinderwerkgroep Taxandria. We troffen ook nog een rustend Klein geaderd witje, een Boomsprinkhaan en een Groene stinkwants aan. Elk weer heeft zo zijn typische dieren: Grote aardslak , Boerenknoopje en een aantal wegslakken voelden zich wel thuis in dit weer. Wij besloten na twee uurtjes om drogere oorden op te zoeken.

Korrelschalebijter met Groene kikker (foto's: Jelle Ronsmans)

Agaatvlinder op smeer


21 september 2013 : Inventarisatie Abtsheide , Blakheide en De Pomp – Poelberg in Beerse

In deze prachtige natuurgebieden zijn nog maar weinig inventarisaties gehouden. Onze gids was Jeff Mangelschots die ons meenam naar de meest interessante gebieden. We noteerden nog 11 soorten dagvlinders waarvan het Bont zandoogje (derde generatie) met 41 exemplaren de meest geziene soort was. Bij de nachtvlinders vonden we ook heel wat rupsen van o.a. Roodbont-heide-uiltje, zuringuil , hageheld en veelvraat. Opvallend was een mooie populatie van de zeldzame oeverspin. We telden 11 exemplaren. Ook Kruisspin, Wespenspin, Viervlekwielwebspin, Rietkruisspin, Krabspin en Zebraspin lieten zich zien. De libellen vlogen ook volop met o.a. Bruinrode heidelibel, Zwarte heidelibel, Bruine glazenmaker, Blauwe glazenmaker, Paardenbijter, Gewone oeverlibel, Watersnuffel, Zwervende heidelibel, Zwervende pantserjuffer en twee Bruine winterjuffer. Andere leuke waarnemingen waren Mijterwants , Vijfstippelig lieveheersbeestje, Groene zandloopkever, Driehoornmestkever en Levendbarende hagedis. Tenslotte vermelden we ook nog Bruine sprinkhaan, Gewoon doorntje, Krasser, Struiksprinkhaan en Sikkelsprinkhaan. Op de terugweg liet ook een egel zich nog goed bekijken. Volgend jaar komen we hier in het voorjaar opnieuw inventariseren want ook het Groentje en Bont Dikkopje werden hier in het verleden al gezien.

Foto: Emiel Boeckx Rups van het Roodbont-heide-uiltje


Leuke waarnemingen in onze regio dinsdag 3 september 2013 Een mooie dag in Tielen Kamp Met enkele natuurvrienden zijn we bezig met het inventariseren van het militair kamp in Tielen en Turnhout (Tielenheide). Om 9.45 u. meld ik mij aan bij de para’s (is verplicht!) en rijd vervolgens naar Tielenheide waar een malaiseval staat opgesteld. Ze wordt op regelmatige tijdstippen geledigd en de insecten worden later op naam gebracht door Gilbert Loos. Het is een prachtige dag en de heide ligt er schitterend bij. Tijdens de wandeling over Tielenhei noteer ik enkele vlindersoorten en stoot 19 boomleeuweriken op. Rond de middag begeef ik mij naar het Diepgoor. Dit is een hersteld ven waar mijn boterhammen worden verorberd. Ondertussen kan ik genieten van een jagende Boomvalk. In de namiddag wandel ik langs de brede brandgangen langs de spoorlijn en blijf nog wat waarnemingen noteren. Aan de zuidelijkst gelegen spoorwegovergang neem ik de andere zijde van het spoor en wandel richting noorden. Plots wordt mijn aandacht getrokken door een vrij grote zwevende vlinder boven de heistruiken. Eerst denk ik aan een Distelvlinder, maar met de verrekijker merk ik dat het een Heivlinder is! De haren op mijn armen staan rechtop! “Dit kan toch niet”. Het is minstens 8 jaar geleden dat hier een heivlinder is gezien. Eerst hangt de vlinder aan een heistruik, maar als ik hem (haar) wil fotograferen vliegt ie op en gaat op de grond tussen het buntgras en het uitgedroogde haarmos zitten (camouflage). Hier lukt het me wel de vlinder te fotograferen. Met een berichtje breng ik boswachter Kris Rombouts en Willy Ronsmans op de hoogte maar als ik de vlinder terug ga zoeken is hij verdwenen. Al wandelend tot aan de grens met Turnhout worden geen Heivlinders meer gezien. Wel wordt er nog een Kleine parelmoervlinder en Oranje luzernevlinder gespot. In totaal werden er 17 soorten dagvlinders gezien. De Heivlinder is de 30ste soort die hier de voorbije 4 jaar is waargenomen. Rond half vier meld ik mij terug aan het wachtlokaal en geniet nog na van deze mooie waarneming. Mijn dag kon in elk geval niet meer stuk! Jeff Mangelschots


P.S. Twee dagen later worden de terreinen nogmaals bezocht. Geen Heivlinder deze keer maar wel 2 Blauwvleugelsprinkhanen. Toch ook niet zo gewoon. Ook vernam ik enkele dagen later van Peter van der Schoot dat hij in 2009 nog een Heivlinder zou hebben gezien.

foto: Jeff Mangelschots

Bleek blauwtje in Retie Op 11augustus werd door Robert Pieters een Bleek blauwtje gefotografeerd in Retie – Huisjes. Dit is de eerste waarneming in onze regio.

Bleek blauwtje (Foto: Robert Pieters)


Activiteiten in oktober 2013

Zaterdag 12 oktober 2013: Filmavond rond dagvlinders Onze voorzitter Emiel Boeckx trekt er regelmatig op uit om vlinders te filmen. Het resultaat hiervan kan je komen bekijken tijdens onze eerste filmavond. Waar? Natuurpunt Museum Turnhout Wanneer? 20.00 u Organisatie: Vlinderwerkgroep Taxandria

Woensdag 16 oktober 2013 : Vergadering vlinderwerkgroep Taxandria Waar? Natuurpunt Museum Turnhout Wanneer? 19.30 uur Iedereen is welkom! De agenda volgt nog.

Vrijdag 25 oktober 2013: Nachtvlinderwandeling in Landschap De Liereman Waar? Bezoekerscentrum LDL Wanneer? 20.00 u – 22.00 u Organisatie? Vlinderwerkgroep Taxandria Terwijl de meeste dagvlinders zijn verdwenen gaan we op zoek naar nachtvlinders die pas nu volop beginnen te vliegen. EÊn van de soorten die we gaan zoeken is de herfstbremspanner die hier nog een mooie populatie heeft. Op smeer verwachten we o.a. roodkopwinteruil , gevlekte winteruil en de herfstuilen. Bij goede weer wordt ook de lichtval opgesteld aan het Bezoekerscentrum.


Zondag 27 oktober: MIJNSPIN

OP ZOEK NAAR DE

Het natuurgebied “De Duivelskuil” in Vlimmeren/Beerse is een plaats waar de mijnspin Atypus affinis nog voorkomt in onze streek. Op 27 oktober gaan we de populatie mijnspinnen ter plaatse inventariseren. Met een scherpe blik gaan we op zoek naar de typische “kousen” die een bewijs zijn van de aanwezigheid van dit diertje. Deze zullen worden geteld en opgemeten. De lengte van de kous is immers een goede maatstaf van de ouderdom van de spin. Verder gaan we ook actief op zoek naar nieuwe vindplaatsen in het gebied. Waar? Wanneer? Verantwoordelijke: Organisatie:

09u00; Ganzenstraat 4, Beerse Bart Royens (0490 11 94 23) NP Markvallei

Gewone mijnspin en haar "kous"

Foto's: Paul en Marianne

2013 10  
2013 10  
Advertisement