Page 1

Mijn Business Online

Een handig boekje als het gaat om het online vestigen van uw bedrijf!

Jaargang 2011

Uitgegeven door


Hoe komt een groep mensen erbij om midden op de dag met z’n alle een dansje te doen in een drukke winkelstraat? Het fenomeen staat bekend als een flashmob. Mensen spreken via internet af om met een grote groep mensen iets opmerkelijks te doen, vaak om iets onder de aandacht te brengen. Internet verandert veel, niet alleen online maar ook in de offline wereld is de invloed van internet merkbaar. Dit geldt waarschijnlijk ook voor uw bedrijf. U heeft misschien vragen als: wat kan ik online doen en wat komt er kijken bij online gaan? Dit zijn de hoofdvragen van dit handige boekje. Dit boekje geeft antwoord op de meest gestelde vragen en geeft aan waarop u moet letten bij het investeren in een website. Maar dat is nog niet alles, want als u eenmaal een website hebt dan begint het pas echt. In dit boekje staan een aantal handige tips om erachter te komen wat u nu daadwerkelijk nodig heeft als u met uw bedrijf de online wereld betreedt.

Chantal (27) reageert via www.trosradar.nl

Inhoud 1. Waarom online

4

2. Maar met mijn bedrijf hoef ik toch helemaal niet online?

7

3. Wat komt er kijken bij mijn bedrijf

8

4. Soorten websites

16

5. Ontwikkelingen

19

6. Wat je nog meer moet weten

23

op een klacht over Autopalace Zwolle

1915

1920

3


1. Waarom online?

Wist u dat:

Niet voor alle bedrijven is internet belangrijk, maar internet wordt voor alle bedrijven wel steeds belangrijker. Om een beeld te schetsen in 2010 is de totale online besteding in Nederland geschat op meer dan 8 miljard euro.

14.800.200 internetgebruikers in Nederland, dit is 88,6% van de bevolking

Consumenten starten steeds vaker niet meer in de Goudengids wanneer ze een bedrijf zoeken, maar starten hun zoektocht bij Google. De website die ze tegenkomen is hun eerste ervaring met het bedrijf. Hebben ze moeite om u te vinden dan vinden ze snel een van uw concurrenten. Internet is snel en mensen zijn zo bij een ander. Daarom is vindbaar zijn en een goede eerste indruk enorm belangrijk voor u.

11.800.200 van deze internetgebruikers heeft een online wel eens een aankoop gedaan

90% van de bevolking tussen de 12-75 heeft toegang tot een internetaansluiting

2/3 van deze groep koopt frequent online De helft van deze gebruikers heeft weleens online radio geluisterd of tv gekeken In de lente van 2009 heeft 3 op de 10 internetgebruikers dit gedaan via een mobiel Facebook eigenlijk het 3e land ter wereld zou zijn

Online aankopen per jaar (www.thuiswinkel.org)

Eerste televisie 1920

Eerste HEMA vestiging 1930

5


2. Maar met mijn bedrijf hoef ik toch helemaal niet online? Voor ieder bedrijf zijn er online kansen. Het kan alleen het adres en openingstijden bevatten maar misschien is het mogelijk producten en diensten online aan te bieden. Hierdoor is het mogelijk om heel Nederland te bereiken. Er zijn maar weinig bedrijven waarbij online aanwezigheid geen toegevoegde waarde heeft. Zelfs traditionele bedrijven als sanitair handelaren en taartbakkerijen kunnen online succesvol zijn.

Mark (7) heeft een fiets gekregen van zijn moeder

Zijn moeder heeft deze fiets tweedehands op marktplaats gekocht en is zo goed als nieuw Eerste helicopter 1930

1935

7


3. Wat komt er kijken bij mijn bedrijf op internet? Design / Online uitstraling

Voor sommige bedrijven is uitstraling belangrijker dan voor andere bedrijven (zie hoofdstuk 4). Maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat de uitstraling wel uniform moet zijn. Een klant maakt geen onderscheid tussen de website en het fysieke bedrijf. Voor hem is het hetzelfde bedrijf. TIP: Zorg dat uw website in uw huisstijl is.

Niet te veel op een site

Het belangrijkste verschil met de fysieke vestiging is dat er niet de mogelijkheid is om in te spelen op bezoekers, je kan hem niet aanspreken en vragen of je hem kunt helpen. Een bezoeker van een site beslist binnen een seconde of de site hem biedt wat hij zoekt. Daarom is het belangrijk dat de website heel duidelijk is en dat de bezoeker in een oogopslag kan zien wat hij op de site kan doen. Denk goed na wat je op de homepage wil, wat moet de gebruiker als eerste zien? Als je betrouwbaar over wil komen Oprichting Disney 1935

Vraag uzelf af waar uw klant naar op zoek is. is het bijvoorbeeld slim om een veiligheidskeurmerk op de site te zetten. Als je wil uitstralen dat je online kunt bestellen en dat het door een vertrouwde partij wordt thuisbezorgd zou je een iDeal en TNT logo op de homepage kunnen zetten.

Usability

Het ontwerp van de site gaat verder dan alleen de uitstraling. Bij het ontwerp komt ook de usability van de site kijken. Usability betekent bruikbaarheid, hoe hoger de usability van de site hoe sneller en beter de gebruiker de website begrijpt. Er zijn standaard “regels� waaraan bijna iedere site zich aan houdt, zoals het logo linksbovenin. Bezoekers kijken (onbewust) linksbovenin waar de site over gaat. Dit kan eventueel verduidelijkt worden met een zogenaamde baseline. Een baseline is een kort zinnetje onder het logo wat een extra hint geeft wat het bedrijf doet.

Bekende baselines zijn: Gemaakt voor elkaar (Marktplaats.nl) Sense and Simplicity (Philips) Broadast Yourself (YouTube) TIP: Gebruik als baseline uw slogan, deze is vaak al herkenbaar voor uw klanten en zorg voor een eenduidige uitstraling.

Navigatie

Bezoekers van een site mogen niet verdwalen. Op het moment dat een bezoeker niet weet waar hij is of niet kan vinden wat hij zoekt is hij snel geneigd naar een andere site te gaan. Daarom is het belangrijk dat de navigatie duidelijk aanwezig is. Daarnaast moet een bezoeker kunnen zien waar hij op dat moment is. De navigatie kan op twee plaatsten zitten: links of horizontaal boven aan de website. Een bezoeker verwacht bijvoorbeeld dat hij naar de homepage gaat als hij op het logo klikt.

Oprichting Volkswagen 1945

9


Techniek

De techniek achter een site lijkt in eerste instantie niet belangrijk, als het werkt werkt het. Voor veel sites gaat dit ook op. Maar wanneer de site meer mogelijkheden heeft zoals koppelingen met andere systemen is het belangrijk te kijken naar de techniek. Een veel voorkomende koppeling is die tussen de website en het voorraad systeem.

Ook voor de compatibiliteit is het belangrijk na te denken over de toekomst. Zo kunnen iPhones en iPads bijvoorbeeld niet overweg met bepaalde websites. TIP: Als je verwacht dat je veel met je website gaat doen, zorg dan dat deze technisch klaar is voor de toekomst.

Marketing

Zorg dat je website klaar is voor de toekomst!

Maar ook met het oog op nieuwe functionaliteiten of een groeiend aantal gebruikers is het belangrijk om kritische naar de techniek te kijken. Kan het systeem in de toekomst worden uitgebreid? Vaak is het op lange termijn goedkoper en minder werk om nu al na te denken over de toekomst dan over 2 jaar een nieuw systeem te maken.

Chantal (25) vergelijkt tandartsverzekeringen

Het verscheelt sterk per site en merk, maar wanneer je een nieuwe webshop begint bestaat grofweg 30 tot 40% van de kosten in het eerste jaar uit kosten voor marketing. Bij offline marketing is de stelregel dat 50% van de marketingkosten niets bijdraagt, maar je weet niet welke 50%. On-line is bijna alles meetbaar, waardoor je wel weet welk deel niets toevoegt. Hierdoor kun je online marketing veel efficiĂŤnter inzetten.

Daarom zoekt ze op www.zorgkiezer.nl naar de verschillen Oprichting Sony 1945

Platen spelers

Eerste fabricage DAF vrachtwagens 1950

11


Marketing op internet kan op verschillende manieren: Banners Nu.nl telt 3 banners op de homepage, Marktplaats 1 en Elsevier 4. Als banners worden ingezet op een website met de juiste doelgroep kunnen ze heel goed werken. Banners worden vaak per 1000 vertoningen verkocht. De prijzen verschillen sterk per site, onderstaande tabel geeft een indicatie van kosten: financieeldagblad.nl

€60,00

nu.nl

€15,00

libelle.nl

€37.50

Kosten van een banner per 1000 vertoningen

Wat hierbij opvalt is dat hoe specifieker de doelgroep is hoe meer een advertentie plaats waard is. Tekst links Tekst links zijn minder bekend dan banners, maar in sommige gevallen minstens zo effectief. Een tekstlink wordt door een bezoeker serieuzer genomen dan een banner. Het is lang niet op elke Eerste reguliere televisie uitzending 1950

site mogelijk om een tekstlink te plaatsen, dit komt doordat tekstlinks snel als onderdeel van de site worden gezien. Startpagina.nl bestaat voor een groot gedeelte uit betaalde tekst links.

het probleem is dat alleen Google weet hoe sites worden gerangschikt. Daarom geven de SEO optimalisatie bedrijven geen harde garanties over de resultaten. Variabelen die invloed hebben zoekresultaten rangschikking zijn:

Organische zoekresultaten / Zoekmachine optimalisatie Het grootste deel van de internetters start zijn zoektocht bij Google. Wanneer een potentiele klant op zoek is naar jouw diensten begint hij ook zeer waarschijnlijk bij Google. Je kunt op twee manieren gevonden worden in Google, in de organische zoekresultaten, dit zijn de niet gesponsorde resultaten, en je kan tevoorschijn komen in de gesponsorde links, hier gaat het volgende kopje, adwords, over. Het is mogelijk de site zo in te richten dat hij hoog in de organische zoekresultaten komt, dit heet search engine optimalisation (SEO). Er zijn veel bedrijven die zeggen hierin gespecialiseerd te zijn,

op

de

Aantal links naar de site Unieke content Nieuwe content Snelheid van de pagina Consistente opbouw van de code Adwords Adwords is het advertentie systeem van Google. Het lijkt op een marktplaats. De basis van het systeem werkt als volgt: er wordt geboden op zoekwoorden, hoe hoger het maximale bod per klik hoe hoger de advertentie wordt weergeven als er op het woord wordt gezocht. Er is een maximum aan het aantal weer te geven advertenties, wanneer er meer advertenties zijn dan dat er plek is worden degene met het laagste bod niet weergegeven. Het is mogelijk een vast bedrag in te stellen wat maximaal aan

advertenties mag worden uitgegeven per dag. De woorden verschillen sterk in kosten, vooral producten en diensten die online kunnen worden aangeschaft en waarop veel winst per verkoop zit zijn duur. Kosten voor: geld lenen

€ 17,14 per klik

€ 11,08 per klik

€ 8,97 per klik

€ 0,11 per klik

goedkoopste hypotheek reisverzekering film huren

De prijzen verschillen sterk, dit grote verschil zit in de opbrengsten die de advertentie gemiddeld genereerd. Stel dat 1 op de 5 internetters die klikt op de advertentie die verschijnt bij “geld lenen” daadwerkelijk geld leent. Dan kost het €85,70 om een klant te krijgen, dit verdient de adverteerder makkelijk terug aan een klant.

Eerste satelliet Spoetnik 1 van de Sovjet-Unie op 4 oktober 1960

13


Continuïteit Een site moet altijd bereikbaar zijn, het klinkt heel vanzelfsprekend maar de praktijk wijst uit dat vooral complexere sites af en toe problemen ondervinden. Het is daarom raadzaam om hierover afspraken te maken met de bouwer van de site. Zorg dat de verantwoordelijkheden duidelijk zijn. Partijen nemen over het algemeen alleen verantwoordelijkheid over hetgeen wat zij leveren. Op het moment dat er iets verkeerd gaat en u omzet mis loopt is het vaak moeilijk te achterhalen bij welke partij de oorzaak ligt. Vaak wordt de uptime van de server gegarandeerd, maar niet de code (uw site) die erop draait. TIP: Zorg voor goede afspraken over het in werking blijven van uw website zodat u nooit voor verassingen komt te staan.

Voor de continuïteit van een website is ook het content beheer belangrijk. Dit is dus alles wat op je website staat, zoals teksten, plaatjes, producten, aanbiedingen of openingstijden. Je kunt de site optimaliseren op basis van je bezoeker. Google analytics kan hierbij helpen. Google analytics houdt precies bij waar

Beste vakantie die ik ooit heb gehad.

Recensie van Gaby (28) op www.vakantiereiswijzer.nl

bezoekers vandaan komen, waar ze op klikken en hoe lang ze bepaalde pagina’s bekijken. Door hier zorgvuldig naar te kijken kan de site worden aangepast aan de bezoeker en blijft de site voldoen aan de wensen van de bezoeker.

Zorg dat u uw website up to date houdt. Verschillende partijen Op een website komen verschillende disciplines bij elkaar. De kunst is om al deze disciplines op elkaar af te stemmen zodat er een website ontstaat. De verschillende disciplines worden vaak door verschillende partijen uitgevoerd, omdat er bijvoorbeeld al een reclamebureau is wat de huistijl heeft gemaakt en een hostingpartij waar de huidige site ook wordt gehost. Maar het komt ook steeds vaker voor dat er een partij is die een app voor een mobiele telefoon maakt. TIP: Zorg ervoor dat er voor alle elementen een partij verantwoordelijk is.

Casette spelers 1960

1965

15


4. Soorten Websites Een van de grote uitdagingen bij het maken van een website is de uitstraling. Wat moet de site overbrengen op de bezoeker? Now-Media heeft hiervoor een uitstraling index gemaakt die aan de hand van de soort informatie op de site een richting geeft aan het design. Door in het kwadrant aan te geven waar uw site gepositioneerd zit is het voor designers eenvoudiger om de site de juiste uitstraling te geven. In basis moet u twee keuzes maken, is het design van de site belangrijker dan de functionaliteit. Als tweede moet worden besloten of de site een strak of meer een speels uiterlijk heeft.

1 Design

3

2

Functioneel

Apple Audi Loewe Rado

Nike Ray-Ban Harley Davidson Bacardi

ABN Amro V&D Elsevier Nu.nl

Ryanair Marktplaats Bol.com Albert Heijn

4 Strak

De eerste email verzonden 1965

Oprichting Nokia

Oprichting Nike

Eerste man op de maan

Speels

Oprichting Microsoft 1975

17


5. Ontwikkelingen De basis van internet bestaat al sinds 1969 en begon als een netwerk tussen Amerikaanse universiteiten. In 1990 was het internet zoals we het nu kennen toegankelijk voor de commerciële doeleinden. Hier startte de echte groei als snel. De eerste webwinkels waren er al in 1994, dit werd snel opgevolgt door online radio, internettelefonie en de opkomst van Internet Explorer van Microsoft. Rond 1998 ontstonden de eerste portaalsites zoals startpagina.nl. Een jaar later kon je de eerste bankzaken via het internet regelen en kwam je de eerste mp3 muziekbestanden tegen. Nadat Wikipedia in 2001 opgericht werd kwamen er al snel weblogs en kwam in 2005 YouTube. De bekende term Web 2.0 werd regelmatig in de mond genomen om het ‘’nieuwe’’ internet te typeren.

Carlijn (32) en Rens (36) vieren hun eerste vakantie.

Internet in het algemeen

Tien jaar geleden bestond Google bijvoorbeeld nog niet, het is daarom belangrijk om bij te houden waar uw klanten zich online bevinden. Zoeken ze nog via Google of kan je beter op Facebook aanwezig zijn?

Ze hebben elkaar ontmoet via www.quick2date.nl

Oprichting Apple 1975

Cloud

Je hoort steeds vaker over “de cloud”. De cloud lijkt heel nieuw en hip maar het is niets anders dan jouw documenten opgeslagen op het internet. Dit heeft als voordeel dat je overal ter wereld bij je gegevens kan. Het meest bekende voorbeeld is waarschijnlijk webmail. Hier kan je overal ter wereld bij. De nadelen van de cloud zijn dat je niet weet hoe veilig je gegevens zijn. Wat als er een server crasht? Hebben ze een backup? Wat gebeurt er met je gegevens als ze besluiten te stoppen?

API

API staat voor application programming interface. Een api is als het ware een service die je aanbiedt aan andere partijen, zodat zij gebruik kunnen maken van jouw informatie. Het bekendste voorbeeld is Google maps. Bedrijven kunnen hier gratis gebruik van maken, Albert Heijn heeft hierop bijvoorbeeld al zijn vestigingen gezet.

Laser/Ink jet printer

Eerste GPS satelliet 1980

19


Op maat of open source?

Open source software is software die door een groep enthousiaste ontwikkelaars is gemaakt. De ontwikkelaars werken niet bij hetzelfde bedrijf en kennen elkaar vaak niet eens, de enige overeenkomst die zij hebben is dat ze het niet tevreden zijn over de huidige oplossingen. Samen ontwikkelen ze nieuwe software.

Lisa (15) meldt op hyves:

Lekkere muffins gemaakt, echt super goed gelukt!

Het voordeel van op maat software is dat alles mogelijk is. Er zijn geen beperkingen in functionaliteit of design. Open source wordt gemaakt voor iedereen, er wordt gestreefd naar een one size fits all website. Hierbij worden concessies gedaan waardoor het vaak niet precies aansluit bij uw wensen. Een ander voordeel van een opmaat systeem is dat de leverancier kennis heeft van het gehele systeem. Hierdoor zijn relatief makkelijk aanpassingen te maken. Doordat open source systemen vaak worden gebruikt is het voor hackers interessant om het pakket te hacken. De open source ontwikkelaars lossen dit op door regelmatig updates uit te brengen, hierdoor moet de website vaak worden geupdate.

Oprichting CNN 1980

CD

Handleiding of helpdesk Open source software download je van internet. Er zit over het algemeen geen handleiding bij en is er geen helpdesk die je kan bellen. Geen partij die verantwoordelijkheid neemt of helpt bij problemen. De programmeurs maken wat zij nodig hebben. Dit hoeft niet te zijn wat jij nodig hebt. Wanneer je problemen hebt met de website doordat de code niet goed is kan je nergens terecht. Wanneer je zelf een oplossing maakt kan deze na een update niet meer werken. Vaak zijn de standaard elementen niet voldoende om een website naar je eigen wens te maken. Hiervoor worden dan zogenaamde “plug-ins� gemaakt. Voor opensource software komen veel updates uit die nieuwe functionaliteit toevoegen en bugs oplossen. Deze updates kunnen ervoor zorgen dat de plug-in die voor jou is gemaakt niet meer werkt.

Eerste consumenten computer met een muis 1985

21


Outsourcen

Outsourcing is engels voor uitbesteding. Hiermee wordt bedoeld dat bijvoorbeeld het programmeren van de site niet in Nederland gebeurt, maar in lage lonen landen. Hierdoor worden de kosten voor het maken van de site aanzienelijk gedrukt. Het nadeel hiervan is dat de communicatie over wat er precies gemaakt moet worden lastig is, ook wanneer er aanpassingen moeten worden gedaan gaat hier vaak veel tijd overheen.

Social media

Sociale media zijn kort gezegd alle websites waarop bezoekers met elkaar kunnen communiceren, maar meestal worden de grote social sites als Facebook, Hyves, YouTube, Wikipedia en Twitter ermee bedoeld. De literatuur omschrijft social media als: “een groep internetapplicaties die gebruikmaken van de ideologie en de technologie van Web 2.0 en de creatieve uitwisseling van User Generated Content”. Social media is nog maar net nieuw, maar het ziet er naar uit dat het online veel gaat veranderen.

Commerciële omroep in Nederland 1985

Web 3.0

Web 3.0 staat voor de derde generatie websites. Web 2.0, de websites die we nu hebben, worden gekenmerkt door de functies waarmee gebruikers op elkaar kunnen reageren. De derde generatie websites werken meer met elkaar samen, ze leren van elkaar. Zo hoef je maar een keer in te loggen en weet internet wie je bent. Je hoeft dan niet meer overal opnieuw in te loggen. Doordat web 3.0 dingen met elkaar in verband brengt weet het bijvoorbeeld dat “Paris Hilton” de actrice kan zijn, maar het weet ook dat je het Hilton hotel in Parijs mee kunt bedoelen.

App’s poplulairder

App’s zijn de applicaties die je op smartphones en tablets zoals de iPad installeert. Veel van deze app’s hebben dezelfde functionaliteiten als websites. De app’s zijn alleen veel gebruiksvriendelijker dan de websites. Dit komt doordat websites zijn gemaakt voor computers met grote schermen en niet voor mobiele apparaten met kleine schermen. Het lastige van de app’s is dat ze niet zoals websites op iedere computer werken. Voor iedere soort telefoon (iOS, Android en Blackberry) is een aparte app nodig wat veel kosten met zich meebrengt.

6. Wat je nog meer moet weten CMS

CMS staat voor content management system. Dit systeem zorgt ervoor dat je zelf, vaak online, de content van je site kunt aanpassen. Er zijn geen standaard functies in een CMS. Het is daarom belangrijk dat je goede afspraken maakt met de website bouwer over de functies van een CMS, bijvoorbeeld: zelf pagina’s en menu item’s aanmaken, plaatjes vervangen en filmpjes plaatsen. Wanneer je geen CMS hebt moet de website bouwer alle (kleine) aanpassing maken. Hierdoor is het voor een website bouwer lucratief om niet alles aanpasbaar te maken in het CMS.

Stockfoto’s

De meeste sites maken gebruik van veel foto’s. Om al deze foto’s zelf te laten maken door een fotograaf is kostbaar. Zomaar foto’s van internet halen mag niet in verband met de rechten van de foto. De meeste sites maken daarom gebruik van zogenaamde stockfoto’s. Deze foto’s kosten ongeveer 5 - 10 euro per stuk en deze mag je gebruiken op je site. Een veel gebruikte site voor stockfoto’s is: www.istockphoto.com

Start van het GSM netwerk in Nederland Playstation

Websites mogelijk met grafische elementen

Oprichting Endemol 1995

23


Domeinregistratie

Stockfoto’s

Tijdlijn Design

Statistieken

Social media

De tijdlijn die door dit boekje loopt laat zien wat er in 100 jaar veranderd. Wat opvalt is dat technische ontwikkeling steeds sneller gaat. Bedrijven die hier goed op in spelen zoals Google, Bol.com, Marktplaats of Facebook groeien enorm snel. Bedrijven die technische ontwikkelingen niet snel genoeg oppakken zoals Britannica encyclopedie verliezen veel marktaandeel of verdwijnen zelfs helemaal.

Algemene gebeurtenis Einde van een bedrijf of product Introductie van een bedrijf of product

Techniek

CMS

Hosting Facebook

iPod Faillisement Fokker 1995

Eerste Universiteit online

Google gelanceerd

44% van de Nederlanders heeft thuis internet

Wikipedia

Nederlandse Google 2005

25


Faillisement Lehman Brothers

Twitter

General Motors failliet

Eerste TomTom Spirit landt op Mars Opkomst LCD

2005

87% van de Nederlanders heeft thuis internet

Faillisement DSB bank

Faillisement Its electronica

2 miljard internet gebruikers Eerste volledig digitale krant

iPad

2011

27


Telefoon: (+31)13-530 13 64 Fax: (+31)13-530 13 65 Adres: Den Ouden Heertgang 4 5051 TD Goirle Email: info@now-media.nl

Mijn Business online  

Dit boekje geeft antwoord op de vragen: moet ik met mijn bedrijf online en wat komt hierbij kijken.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you