Page 28

Трагање за историјском истином

MILUTIN PROPADOVIC „ТНЕ APPALLING

СВЕДОК ВРЕМЕНА У салону Удружења књижевника Србије, који је био мали да прими све заинтересоване, јуче је пред- стављена књига мемоарске прозе Светомира Р. Пауновића (1923), под насловом „Сећање сведока једног времена", у издању аутора. Пауновић је човек занимњиве биографије: био је југословенски добровољац, затим у заробљеништву у Немачкој, учестовао је у јединицама српских добровољаца у Истри, боравио у Великој Британији, био сарадник и главни уредник часописа „Искра”... Аутор пише о свом детињству, јужном Банату, селу Гај, обичајима, организовању омладине „Збора” у Вршцу и организацији Белих орлова, Димитрију Љотићу, 27. марту 1941. године, данима у зароб- љеништву, уређивању листа „Искра”, посетама Светој гори и Хиландару, повратку у Југославију после педесет година... Изучавање прошлости, трагање за историј- ском истином, каже Ђорђе Ј. Јанић, има многоструки значај. Доћи до историјске истине све је теже што се више приближавамо нашој савремености. Пауновић не украшава, не идеологизира живот наших политичких емиграната. Има у овој књизи и доста опаски, које задиру у многобројне сукобе у нашој емиграцији, који се и дан-данас рефлектују на нашој политичкој сцени својим негативним дејством. - Добро би било да писац, који је много рекао, али и много прећутао, напише и своја сећања о раду редакције „Искре”, као и о животу наших емиграната у логорима у Италији и Немачкој. Те две будуће књиге би отргле од заборава многе догађаје и оставиле многе доживљаје Срба на слободном западу као поуку будућим нараштајима - истиче Ђорђе Ј. Јанић. „Књига представља”, напомиње Драган Суботић, „сведочанство о крвавој историји 20. века, једног од најкрвавијих векова у људској историји, у којем су се одиграла два светска рата, са великим жртвама, и појавиле две погубне идеологије: фашизам и комунизам. Ова књига је значајна и зато што први део обилује етнолошким записима о јужном Банату, а други озбиљним политичко-антрополошким студија-

ST0RY OF EURO-AMERICAN MEDDLING IN YUGOSLAVIA" (Užasna priča o evropsko-američkom vršljanju u Jugoslaviji) Knjiga na engleskom je dokumentovana iz raznih izvora sa namerom da prikaže pozadinske manipulacije i laži u razbijanju bivše Jugoslavije. Knjiga je u mekom povezu i ima 376 stranica. Cena knjige je $ 12 (SAD dolara) ili odgovarajući iznos u drugoj valuti i može se dobiti na sledećim adresama:

Andra Mandić

Mirko Cečavac

1625 S. Clover Knoll Pl.

8 Bairstovv Cres.

NEW BERLIN, Wl 53151-1622

REXDALE, ONT.

U. S. A.

M9W 4T4 CANADA Dušan Popović 141 Dendy St. EAST BRIGHTON, Vic. 3187 AUSTRALIA Cena u SAD dolarima ili ekvivalenat u drugoj valu- ti:

SAD -$ 12; Kanada - $ 15; Evropa i Australija: obična pošta $15; avionska pošta - $23.

САБРАНА ДЕЛА

ДИМИТРИЈА B. ЉОТИЋА 12 КЊИГА МОГУ СЕ У СЦГ НАРУЧИТИ НА ТЕЛЕФОН 011582 179 (Од 14 до 20 ч.)

ЦЕНА КОМПЛЕТА (12 КЊИГА)

(Просечан број страница по књизи - преко 350) БРОШИРАН ПОВЕЗ 100 ЕВРА ТВРД ПОВЕЗ 120 ЕВРА

ма

ПОЛИТИКА, 11.11.2004.

З.Р.

Књига се може наручити код писца; цена 10 евра.

ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ДРАГАН ЧАВИЋ, апеловао је да се сви они који се налазе на

оптужници Трибунала добровољно предају Хагу, посебно зато што је РС у много тежој ситуацији од Србије, јер изнад себе има високог представника међународне заједнице: „РС због своје несарадње са Хагом кочи напредак БиХ у евроатлантским интеграцијама и озбиљно угрожава Дејтонски споразум. Најаве које долазе из разних међународних кругова у Сарајеву, доста су оквирне и доста релативне, али су у принципу подједнако тешке да РС, у случају таквих квалификација, може да очекује санкције.” (Б92, 22.11.2004.)

28

ИЛИ ЕКВИВАЛЕНАТУ ДРУГОЈ ВАЛУТИ

Плус поштарина за европске и прекоморске земље.

РИЖКОВ: „НАПАД НАТО НА ЈУГОСЛАВИЈУ БИО ЈЕ АГРЕСИЈА, којом су подривене норме међународног права и одредбе Повеље УН-а”, изјавио је Николај Рижков у Хагу на суђењу Милошевићу цитирајући документ Думе поводом почетка бомбардовања СРЈ. Рижков је бивши пре- мијер СССР-а, а данас члан руске Думе, а био је и од 1999 до 2003. године председавајући Специјалне комисије Думе о Ј ј (Б92 22 11 2004 ) Iskra 1. decembar 2004

iskra1123  

http://novo-videlo.com/images/biblioteka/iskra/iskra1123.pdf

iskra1123  

http://novo-videlo.com/images/biblioteka/iskra/iskra1123.pdf

Advertisement