Page 1

www.novine5plus.com

pišu za 5+ =Petkovics Márta =Zora Ćujić =Biljana Vučković

novine za srednjoškolce KÖZÉPISKOLÁSOK LAPJA

NO12 8 01.11.10. 8 free copy

/ Blic

govore za 5+

=Snežana Živić =Iso Planić =Tereza Lazarević =Bálint Zoltán =Ábrahám

Viola

zabava =Ljubav na daljinu / Going =The Vampire Diaries =Elitni odredi =Woodstock

the Distance

kompjuteri =Travian =Mafia =Cool Web Sites =Cloud computing

+ POSTER

8 Biseri sa časa 8 Školske vesti 8 Ukrštenice, sudoku 8 IN & OUT lista 8 Apoteka / Kozmetika / Psiholog

dom učenika subotica

novine uređuju učenici subotičkih srednjih škola / a lapot a szabadkai középiskolás diákok szerkesztik


2


8

s ko p a š e m b io d in e u n F il m g o

www.novine5plus.com

5

+

u!

n Inceptio

Gradske novine za srednjoškolce középiskolások lapja

Izdavač / Kiadó Dom učenika, Subotica Szabadkai Középiskolások Diákotthona Direktor / Igazgató Robert Đivanović, direktor@novine5plus.com Glavni i odgovorni urednik Boris Cupać, urednik@novine5plus.com Urednica redakcije na srpskom jeziku Olivera Uščumlić, sr@novine5plus.com pomoćnica UREDNICE REDAKCIJE NA SRPSKOM JEZIKU Tatjana Mandić Takač, sr@novine5plus.com Urednica redakcije na mađarskom jeziku / A magyar szerkesztőség szerkesztője Tómó Margaréta, hu@novine5plus.com

Lifka” Art cinema “Aleksandar 18 i 21 28. 29. 30. 31. X 2010.

Početak / Inception Uloge:

zef Gordon-Levit, Elen Leonardo di Kaprio, Džo

Pejdž, Marion Kotijar

nja snoj umetnosti izvlače apsolutno najbolji u opa , sna me vre za sti, Dom Kob je vešt lopov, sve dublje pod dragocene tajne iz naj informacija. On krade kada je um najranjiviji. din. đake i penzionere 100 Cena karata 150 din, za izma 5. Faš ava Žrt Trg esi adr na Karte se mogu nabaviti w.alifka.org ww m, u.co lan ifkas@nad Tel/ fax: 024/527-110, FOKUS Fondacija poziva sve srednjoškolce u Subotici i okolini da pošalju svoje likovne, foto ili video radove na temu UNIFORMA.

pomoćnica urednice redakcije na mađarskom jeziku / a magyar csoport segédszerkesztője Papp Bartusz Karolina, hu@novine5plus.com Tehnička podrška / Műszaki szerkesztő Arnold Tibor, support@novine5plus.com Redakcija na srpskom jeziku / Szerb szerkesztőség Srđan Miković, Anamarija Kološnjaji, Ana Manojlović, Sara Knežević, Danijela Danojević, Dijana Majstorović, Marija Govlja, Teodora Bođanec, Darija Ćatipović, Jelena Babić, Nikolina Drašković Redakcija na mađarskom jeziku / Magyar szerkesztőség Ábrahám Ágnes, Bárány Emma, Bakos Evelin, Berec Sára, Gál Júlia, Iván Korina, Csikós Renáta, Kovács Anikó, Martonosi Máté, Szőke Tímea saradnici / SzakmunkatársaK Tápai Renáta (lektor), Ana Krstić (lektor), Branislav Kolar (game), Siniša Zelen (web) Goran Cvijanov (photo) Design/prepress & Marketing Refresh / www.refresh.rs

Subo ta, 30. okto bar @ The Cod e / star t: 22h

Web site www.novine5plus.com

HALLOWEEN awaits

EELKE KLEIJN /Rotterdam, Netherlan ds/ Minimalistic /The Code Crew/ Needle /The Code Crew/

Za sve koji do ponoći dođu maskirani besplatno piće po izboru!

Autori tri najbolja rada biće nagrađeni trodnevnim putovanjem u GRAC (Austrija), evropsku kulturnu prestonicu 2003.

Štampa / Nyomtatás Minerva 1909 - Subotica Podrška / Támogatók FOKUS Fondacija

3


5

+

gradske novine za srednjoškolce - KÖZÉPISKOLÁSOK LAPJA

s-su.rs u k o f @ e c offi

Ingyenes rádiós újságíró iskola – MÉG JELENTKEZHETSZ!!! A FOKUS Ifjúsági Alapítvány a Szabadkai Rádióval közösen rádiós újságírói kisiskolát szervez. Ha szeretnéd megtapasztalni Szabadka legnagyobb és legrégibb rádióháza hullámainak atmoszféráját, ha kíváncsi vagy rá, hogyan készül egy rádióműsor, ha szívesen megismerkednél rádiós újságírókkal és az ő munkájukkal, ha a minőségi újságíráshoz elengedhetetlen, szakmai tapasztalatra és tudásra szeretnél szert tenni, ha szívesen csatlakoznál a Szabadkai Rádió új ifjúsági műsorának csapatához, jelentkezz! A rádiós újságírói műhely 15 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését várja. A három nyelven működő szerkesztőség nyitott ajtókkal várja a műhelybe jelentkező fiatalokat. A jelentkezést követő meghallgatáson a rádióállomás újságírói válogatják ki a jelentkezőket, akikkel aztán megkezdik a gyakorlati munkát. Az előadók a Szabadkai Rádió profi újságírói, akiktől már számos más szabadkai és környékbeli rádiós dolgozó tanult. A háromhónapos képzés alatt a

4

Ingyenes rádiós újságíró iskola – MÉG JELENTKEZHETSZ

résztvevők megtanulják, hogyan készítsenek hírt, körkérdést, riportot, interjút, hogyan kell közvetíteni, híreket és hirdetéseket felolvasni. A műhelymunka végeredményeként a tanulók, az újságírók támogatásával kitalálnak és létrehoznak egy-egy félórás ifjúsági műsort magyar, szerb és horvát nyelven. Az elkészített műsort a Szabadkai Rádió hullámain hallhatja majd a közönség, illetve a FOKUS Ifjúsági Alapítvány weboldalán is elérhető lesz. A műhely legügyesebb tanulói a rádióállomás munkatársaként dolgozhatnak tovább, és részt vehetnek egy újonnan induló ifjúsági műsor készítésében. A műhely elvégzése után minden résztvevő diplomát kap. A műhelymunkában való részvétel ingyenes. Jelentkezni az office@fokussu.rs e-mail címen vagy a 024/523566 telefonszámon lehet. A jelentkezéseket 2010. november 1-ig várjuk.

Szereplők: ALBERT- NAGY ÁKOS, BARTHA LÓRÁND, DARAGICS BERNADETTE, GYÖRBIRÓ EMESE, KOCSIS ISTVÁN, MUCHA OSZKÁRHUNOR, MÜLLER HENRIETTA, PAP NÓRA, RÁDULY RÉKA Fény és hangtechnikus: BERNÁT SZILÁRD Ügyelő: FÜZI ANNAMÁRIA Videó: BÁN JÓZSEF Rendező: FAZAKAS MISI Az előadás - Fazakas Misi ötlete alapján - a csapat improvizációiból született November 9-én lesz a A Kosztolányi Dezső Színház 16. születésnapja!

A KOSZTOLÁNYI DEZSŐ SZÍNHÁZBAN

Idén második alkalommal kerül megrendezésre a Desiré Central Station Festival 2010, mely idén a North/South, azaz Észak/Dél alcímet kapta, s idén is több ország jeles művészei mutatkoznak be a szabadkai közönségnek.

November 4-én az Osonó Színházműhely: Részletek a bolyongás meséiből című előadásával szerepel. A 2007 februárjában bemutatott RÉSZLETEK A BOLYONGÁS MESÉIBŐL c. előadásuk egy féléves kísérlet eredményeként született. Kísérletük tárgya: a színházi szertartás és jelenidő, a láthatatlan láthatóvá tevése. Képek és hangulatok. Álmok. Mozaikok. A színházi szertartásban megmutatott önmagunk. Minden, ami bennünk van. Az előadás egy olyan vizuális gondolat megteremtése, amelyben vágyaink, álmaink, félelmeink és szorongásaink jelennek meg a színházműhelyünkre jellemző teatrális nyelvben. A történetiséget teljesen megszüntetve részleteket, víziókat mutat meg a bennünk megszülető, sokszor még önmagunk elől is elrejtett érzésvilágról. Ezekből áll össze a “mese”. Bolyongunk az életben. Bolyongunk önmagunkban. Bolyongunk... és közben nem marad más, mint egy korty bort meginni közösen a nézővel és együtt keresni a befele figyelés, a megtisztulás lehetőségeit és a Csend hangjait.

November 22- e és 29- e között DESIRÉ CENTRAL STATION FESTIVAL 2010 north/ south

XIV. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó 2010. novemberében, vagyis most, a Kultúrotthonban Bácsfeketehegyen rendezik meg a a tizennegyedik kishegyesi születésű költőről, műfordítóról elnevezett vers- és prózamondó találkozót. A részvétel feltétele két vers vagy próza a magyar irodalomból, egy határon túli magyar irodalmi mű. Reményik Sándor irodalmi est lesz a Városháza dísztermében november 11-én 19 órakor. Közreműködik Lajkó Félix és Brasnyó Antal.


8

A majmok csokit nassolnak

www.novine5plus.com

Ulice postale školska dvorišta

Írja:

Petkovics Márta

földrajztanár és igazgatóhelyettes Svetozar Marković Gimnázium

O

któber végén járunk, két hónap múlt el a tanévkezdéstől. Elsőseim vannak. Sokan vannak, és ez nagyon jó. De még jobb, hogy mindannyian a gimibe akartak iratkozni, ami természetesen meg is látszik az eddigi eredményen. Jó fejek – ha élhetek ezzel, az általuk használt kifejezéssel. Dicsérik őket, és magam is örömmel tapasztalom, hogy okosak és szorgalmasak. Köztudott, hogy a gimiben azért még az okos gyerekeknek is meg kell melegíteniük a széket. Ezt sohasem rejtettük véka alá. Mi, tanárok nehéz helyzetben vagyunk. Megfelelő tudást nyújtani a tanulóknak, és a lehető legjobb módszerekkel kiaknázni a tanulókban lévő kreativitást és kincset, amit magukban rejtenek. Hogy az érettségiig mindenki megtalálja önmagát. A szülők (jogos) elvárása, hogy a gyereke a négy év után valamelyik jobb egyetemen tanuljon tovább. Persze állami költségen. A tantervek elavultak, a felszerelések az utóbbi időben ugyan bővültek, de még sincs elég. A júniusban érettségizett tanulóink már az egyetemi padban ülnek. A héten többen is felkerestek, és az első kihívásról, a beilleszkedés nehézségeiről beszélgettünk. Jó volt őket újra látni, még így megszeppenve is. Bátorításért jöttek, mert mondják: hiányzunk nekik, nincs aki útbaigazítsa őket, nincs, aki bábáskodjon fellettük. Meleg szívvel gondolnak vissza a gimnazista évekre és az itt kapott tudásra, mert arra alapozhatnak. Akkor talán mégis jó úton haladunk. Fiatal kollégák, volt diákjaink kezdték a tanévet nálunk. Visszajöttek. Az egyetemi évek alatt kevés a gyakorlati óra, inkább csak elméleti oktatásban részesültek. Magam is hasonló cipőben jártam pályakezdő koromban. Sajnos még mindig nem tanítják az egyetemen, hogyan kell a naplóba az órákat beírni, miként kell a tananyagot leszűkíteni vagy kipótolni, mit mondjon az osztályfőnök az első szülői értekezleten. A fiatal kollégák útmutatóra várnak és rám, valamint a többi ott dolgozó kollégám segítségére. Jól esik nekik egy-egy praktikus javaslat, vagy csak egy bátorító igen. Mégis jó látni őket, ahogy sürögnek-forognak, tele vannak kérdéssel, ötlettel. Az elmúlt hetekben az iskolánkban lévő Kosztolányi-emlékszobával kapcsolatban is van néhány pozitív élményem. Magyaroroszági középiskolás csoportok jöttek megnézni a szobát, amit az elmúlt néhány évben, amióta igazgatóhelyettes vagyok, nem tapasztaltam. Végigvezettem őket a több, mint 100 éves gimnázium épületében, megmutattam nekik a csodálatos diísztermünket, a felújított könyvtárunkat is. Amikor megkérdéztem, hogy hányan látogattak már korábban a Délvidékre, a résztvevők közül mindössze egy tanár jelentkezett, aki átutazóban járt ezen a vidéken. Az anyaországi magyar diákoknak fogalmuk sem volt, hogy hányan is élünk mi itt magyarok és milyen a város nemzetiségi összetétele. Sajnos keveset tudnak rólunk. Közben a gimiben állandóan történik valami. A palicsi Állatkerttel karöltve közös projektumba kezdtünk, amely októbertől májusig tart. A tanulók az állatkertben dolgoznak. Az első élménybeszámolók között akadtak nagyon érdekesek is: az oroszlánok fogamzásgátló tablettát kapnak, a majmok csokit nassolnak. Ennyi jó hír a tanévkezdés után és hol van még a vége?! Remélem, hogy hasonlóan alakul majd az egész tanév.

Piše:

Zora Ćujić

Srednja medicinska škola

S

igurno da borba protiv duvanskog dima zavređuje i normativnu i opštedruštvenu podršku i u njoj treba da prednjače upravo medicinske škole. Ipak, reč je o donošenju jedne regulative koja je skovana daleko od života. Ne znam kako je zakonodavac zamislio sprovođenje ovog Zakona u školama. I naša škola je, poštujući odredbe Zakona, đačke odmore spontano izmestila na ulicu, a školsko dvorište zvrlji prazno. Time su, vrlo ozbiljne (i skupe!) zaštitne mere koje su poduzete radi bezbednosti učenika – elektronska identifikacija prilikom ulaska u školu, 16 kamera, ograđena škola, dežurstva i čuvarske službe – postale gotovo apsurdne, i otvoreno ostaje pitanje: ko je odgovoran za bezbednost učenika na ulici? Srednja medicinska škola je, za razliku od ostalih čije se kolone učenika tokom odmora protežu na trotoarima uz vrlo prometne saobraćajnice, u relativno dobroj poziciji u pogledu saobraćaja, ali u pogledu počasti kojima će, sa ranim zimskim mrakom biti izloženi, nisu. Pri svemu tome, isti oni koji su donosioci ove vrlo radikalne zabrane pušenja, pune budžet porezom od cigareta i prodajom domaćih fabrika svetskim proizvođačima. Moje mišljenje je da škole treba da budu veoma aktivne u permanentnoj edukaciji radi borbe protiv duvanskog dima, a društvena zajednica na svim nivoima – manje licemerna. Pušači se ne “regrutuju” po školama, već mahom u noćnom životu, a ta sfera je izvan vidokruga i roditelja i škole, a Zakon je ne tretira ovako represivno. Konačno do evropskih vrednosti se raste ne samo kroz propise, već i stvaranjem uslova za njihovu primenu. Mogao bi to biti, recimo, dostojanstveniji standard građana... U školama bi se mnogo više postiglo ponudom jabuka i jogurta u kantinama, nego zabranama... Da bismo bili Finci... moramo malko finije i živeti.

5


5

+

gradske novine za srednjoškolce - KÖZÉPISKOLÁSOK LAPJA

SNEŽANA ŽIVIĆ, DIREKTORICA GIMNAZIJE “SVETOZAR MARKOVIĆ”

BUDUĆNOST – KABINETSKA NASTAVA Gimnazija pruža široko obrazovanje, ovde đaci nauče da uče! Naši učenici bez problema polažu prijemne ispite na fakultetima. Gimnazija je prava škola za sve koji su sigurni da žele da se bave naukom – ona im pruža temelj i to jako dobar…

G

imnazija “Svetozar Marković” u Subotici ima tradiciju dugu više od dva veka. Prošla je mnoge reforme, a danas radi po planu i programu za gimnazije prirodnog, društvenog i opšteg smera na tri jezika: srpskom, mađarskom i hrvatskom. Školu pohađa oko 960 učenika u 36 odeljenja. Zahvaljujući svojim izuzetnim dostignućima, stekla je ugled, kako u Subotici, tako i šire. Mnogi učenici Gimnazije postali su poznati lekari, advokati, profesori, inženjeri, umetnici, sportisti… - može se, između ostalog, pročitati na preglednom sajtu subotičke Gimnazije (www.gimnazijasubotica.edu. rs), koji uređuje prof. informatike Biljana Tajkov. Osim dvojezičnog sajta, Gimnazija se može pohvaliti i listom “Gymnasium”, koji izlazi u štampanoj i elektronskoj formi,

SNEŽANA ŽIVIĆ, A SVETOZAR MARKOVIĆ GIMNÁZIUM IGAZGATÓNŐJE

A szaktantermi oktatásban a jövő „A gimnázium széleskörű tudást nyújt, itt a diákok megtanulnak tanulni. A mi diákjainkat probléma nélkül felveszik az egyetemekre. A gimnázium igazi iskola azoknak, akik tudják, hogy tudománnyal szeretnének foglalkozni, alapot nyújt nekik és nem is akármilyet.” A Svetozar Marković Gimnázium több mint két évszázados hagyománnyal rendelkezik. Több változáson ment keresztül, ma pedig a természeti, társadalmi szakok programja alapján három nyelven, szerbül, magyarul és horvátul folyik az oktatás. Az iskolába csaknem 960 tanuló jár, 36 osztályba. Az iskola figyelemreméltó eredményeinek köszönhetően nem csak Szabadkán, hanem szélesebb körben is elismert. A gimnázium tanulói orvosok, ügyvédek, tanárok, mérnökök, művészek, sportolók lettek – többek között erről olvashatunk a gimnázium honlapján (www.gimnazijasubotica.edu.rs), amelyet Biljana Tajkov informatika szakos tanárnő szerkeszt.

6

– A kétnyelvű honlap mellett az iskola büszke lehet a Gymnasium nevű lapjára is, amely nyomtatásban és elektronikus formátumban is megjelenik, továbbá évente egyszer megjelenik a Te-Ti nevű összeállítás, amelyben a diákok szövegei, alkotásai jelennek meg – tudjuk meg az igazgatónőtől. A gimnázium előnye a többi iskolával szemben (amely szakmát ad a diákok kezébe) az igazgatónő szerint a széleskörű tudás, amelyet az iskolában szerezhetnek. –A gimnáziumban a diákok megtanulnak tanulni, megtanulják, hogy vannak kötelezettségeik, tanulnak a felelősségről, megtanulják használni a könyveket, irodalmat, könyvtárat. Egyszóval mindent ami a továbbtanulásukhoz szükséges. A gimnáziumban a diákok alapos tudást szereznek, amely megkönnyíti az egyetemi éveket, legyen szó természeti vagy társadalmi tudományokról. A programjaink komolyak és tágak, a tanárok többet követelnek, de tudják, hogy miért. A diákjaink probléma nélkül leteszik az

egyetemi felvételit. A gimnázium tökéletes iskola azok számára, akik tudják, hogy tudományokkal szeretnének foglalkozni. Sajnos azonban tény, hogy az effajta iskolák népszerűsége csökken. Mi ennek az oka? – Ebben a rendszerben, ami ma nálunk uralkodik, úgy tűnik, hogy azok, akiknek nincs iskolájuk, nagyon jól feltalálták magukat. A gyerekek ezt látják a televízióban és másutt is. Ők maguk is ebben a rendszerben élnek, amelyben az a fontos, hogy minél előbb „valaki” váljon belőlük, vagyis gazdagok legyenek. A tudás nem fontos. Amennyiben ez így folytatódik, így kezelik a tudást és a valódi értékeket, tartok tőle, hogy egyre kevesebb diák lesz a gimnázium mányokkal szeretnének foglalkozni. Sajnos azonban tény, hogy az effajta iskolák népszerűsége csökken. Mi ennek az oka? – Ebben a rendszerben, ami ma nálunk uralkodik, úgy tűnik, hogy azok, akiknek nincs iskolájuk, nagyon jól feltalálták magukat. A gyerekek ezt látják a televízióban és másutt is. Ők maguk is ebben a rendszerben élnek, amelyben az a fontos, hogy minél előbb „valaki” váljon belőlük, vagyis gazdagok legyenek. A tudás nem fontos. Amennyiben ez így folytatódik, így kezelik a tudást és a


8 svojim izveštajima i zbirkama literarnih radova učenika “Te- Ti” koja izlazi jednom godišnje – saznajemo od direktorice Snežane Živić. A prednost gimnazije u odnosu na druge srednje škole (koje obezbeđuju “zanat u rukama”), po rečima naše sagovornice, svakako je i široko obrazovanje koje pruža ova vrsta škole: U gimnaziji đaci nauče da uče, nauče na obaveze, na odgovornost, da se služe knjigama, literaturom, da koriste biblioteku… jednom rečju, sve što im je neophodno za nastavak školovanja. U gimnaziji deca dobijaju temeljno znanje koje im olakšava studije na bilo kom fakultetu (prirodnom ili društvenom). Naši programi su ozbiljniji i obimniji, profesori zahtevniji, a znaju i zašto. Naši učenici bez problema polažu prijemne ispite na fakultetima. Gimnazija je prava škola za sve koji su sigurni da žele da se bave naukom – ona im pruža temelj i to jako dobar. Nažalost, činjenica je da interesovanje za ovu vrstu škola polako ali sigurno opada. Šta je razlog? U ovom sistemu vrednosti ispada da su se oni koji nemaju škole dobro snašli. Deca to gledaju, vide na televiziji. I sami žive u tom sistemu u kojem je važno što pre postati “neko”, biti bogat, imati novca, a znanje nije važno. Ako se ovako nastavi sa tretmanom znanja i pravih vrednosti, bojim se da će sve valódi értékeket, tartok tőle, hogy egyre kevesebb diák lesz a gimnáziumban. Természetesen a csökkenéshez hozzájárul a natalitás csökkenése is – minden évben egyre kevesebb a nyolcadikos diák. Tény azonban az is, hogy egyre több gyerek választ népszerű szakiskolát, elsősorban a közgazdasági és az egészségügyi iskolára gondolok. Én megértem ezeket a gyerekeket, hiszen megindulsz a főutcán mást sem látsz csak bankokat, és bankban dolgozni a gyermekek számára nagyon jól hangzik. A szülőknek pedig egyre kevesebb pénzük van, hogy gyermekeiket taníttassák, a gimnázium viszont megköveteli a továbbtanulást – amikor befejezed a gimnáziumot, tulajdonképpen iskola nélkül maradtál, vagyis munka nélkül – emeli ki az igazgatónő. Ennek ellenére a gimnázium folyosói továbbra is vidám gyerekricsajtól hangosak, a teli tantermek pedig arról tanúskodnak, hogy Szabadkának még mindig szüksége van az effajta iskolára. Amint megtudtuk, a társadalmi szak népszerűbb a természetinél, míg azok a tanulók, akik horvátul tanulnak, általános szakon végeznek. A gimisek az iskola befejezésével a társadalomtudományokat részesítik előnyben – jogot, történelmet,

manje biti đaka u gimnaziji. Naravno, tome doprinosi i pad nataliteta – svake godine je sve manje učenika koji završavaju osmi razred. Ne možete “pokriti” sve škole ovako malim brojem đaka koji su završili osmi razred! Činjenica je i da je sve više dece usmereno ka atraktivnim smerovima u stručnim školama, posebno u ekonomskoj i medicinskoj. Ja razumem tu decu – kreneš glavnom ulicom bilo kojim gradom i svuda su banke, a raditi u banci deci lepo zvuči. Sa druge strane, roditelji imaju sve manje novca da školuju decu, a gimnazija je škola koja zahteva nadogradnju, fakultet – kada završiš gimnaziju, praktično si bez škole, što znači bez posla – primećuje direktorica. Ipak, hodnici Gimnazije i dalje, uprkos svemu, odzvanjaju veselim žagorom, a pune učionice govore u prilog tome da Subotica još uvek ima potrebu, i to veliku, za školom ovog tipa. Kako saznajemo, popularniji je društveni smer od prirodnog, dok učenici koji se školuju na hrvatskom nastavnom jeziku pohađaju opšti smer. Gimnazijalci se nakon mature u najvećoj meri opredeljuju za društvene nauke – studiraju pravo, istoriju, sociologiju, političke nauke ili žurnalistiku. Veliki broj bivših gimnazijalaca upisuje ekonomski fakultet, a sve manje ih je na matematici, fizici, čak i jezicima! Pohvalno je da je većina sadašnjih i bivših studenata, koji su završili Gimnaziju u Subotici, uspešno položila prijemni ispit na fakultetima i našla se na szociológiát, politikai tudományokat és újságírást tanulnak. Nagyon sokan a közgazdasági egyetemet választják és kevesebben vannak matematika, fizika, vagy nyelvi szakokon. Dicséretre méltó, hogy az egyetemi hallgatók többsége, akik Szabadkán fejezték a gimnáziumot, sikeres felvételi vizsgát tettek és állami költségvetésen tanulnak tovább. A szakemberek mellett az iskola 20 000 címből álló könyvtára, valamint az iskola felszereltsége is hozzájárul a jó eredményekhez. – Amikor az ismert író, Duško Kovačević bement a könyvárunkba, szó nélkül maradt. El sem tudta képzelni, hogy egy középiskolának ilyen könyvtára lehet. Jól felszerelt képzőművészeti szaktantermünk van, továbbá van egy termünk a tehetséges diákok számára, multimediális kabinetünk, továbbá egy nagyon szép dísztermünk, fizikatermünk, amit nemrég szereltünk fel. A problémát a nyelvi szaktantermek állapota okozza, mert a gimnáziumban angol, német, francia, orosz és latin nyelvet is tanulnak, de a jövő évtől olasz és spanyol nyelv is lesz. Úgy vélem, hogy a szaktantermi oktatásban van a jövő, és azon dolgozunk, hogy a gimnáziumban minél előbb megvalósuljon az efféle oktatás.

www.novine5plus.com

PRVA GIMNAZIJA Subotica je konačno dobila Gimnaziju 1795. godine. Ona se sastojala od tri gramatička i dva humanistička razreda. To potvrđuje i prvi pečat Gimnazije sa natpisom “Sigil. Gimnasii M. Theresiopolitani 1795.” Od 1803. godine Gimnazija je imala šest razreda, četiri gramatička i dva humanistička. Zakonom od 1845. godine ukida se latinski i uvodi mađarski jezik u škole. Profesori u Gramatičkoj školi, a zatim i u Gimnaziji, sve do 1860. godine bili su franjevci, a tada, sem veroučitelja, posao predavača preuzimaju fakultetski obrazovana svetovna lica. Sve do kraja XIX veka Gimnazija se nalazila ili pri Franjevačkom samostanu, ili u neadekvatnim zgradama nedaleko od Gradske kuće. Na zahtev Ministarstva prosvete, grad je finansirao izgradnju današnje zgrade Gimnazije. U njoj se nastava odvija od školske 1899/1900. godine. “budžetskoj”, a ne “samofinansirajućoj” listi. Osim stručnog kadra, kvalitetu nastave u Gimnaziji svakao doprinosi i izuzetno opremljena (i savremena) bibilioteka sa preko 20.000 naslova, kao i opremljenost škole uopšte: Kada je poznati književnik Duško Kovačević kročio u našu biblioteku, ostao je zaprepašćen! Po sopstvenim rečima, nije mogao ni da zamisli da jedna srednja škola ima ovakvu biblioteku! Takođe imamo dobro opremljeni likovni kabinet, kabinet za rad sa talentovanim učenicima, multimedijalnu učionicu, prelepu svečanu salu, kao i novouređeni kabinet za fiziku za koji nedostaju još neka nastavna sredstva za koja smo konkurisali kod Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. Gorući problem svakako je nedovoljna opremljenost jezičkih kabineta jer u našoj Gimnaziji se uči engleski, nemački, francuski, ruski i latinski jezik, a od sledeće godine ovoj listi biće dodata još dva – italijanski i španski. Smatram da je kabinetska nastava budućnost i zato ćemo raditi na tome da se u Gimnnaziji što pre oragnizuje ovaj vid nastave - ističe Snežana Živić. Piše: Tatjana Mandić Takač

7


5

+

gradske novine za srednjoškolce - KÖZÉPISKOLÁSOK LAPJA

Szeretem, ilyen egyszerű Ami feldob, ami sokat jelent, amitől boldog vagy, amit egyszerűen imádsz csinálni. Azt hiszem mindenki érez hasonlót, saját elhivatottsága vagy csak egyszerűen valami egyszerű iránt. Huszka Tímea is így van az asztalitenisszel.

5 Mi is az az asztalitenisz? :) +

– Az asztalitenisz, más néven ping-pong, egy labdajáték, amelyben kettő (egyéni játék) vagy négy játékos (páros játék) üt egy labdát egymás közt ütőkkel. A játékot egy asztalon játsszák, amelyet háló választ ketté. A játék adogatással (szervával) indul (a kezdő játékos úgy üti meg a labdát, hogy az előbb a saját, majd az ellenfél térfelén is lepattanjon, az ellenfélnek már „csak” át kell ütnie a másik térfélre a labdát, ezt követően a szerváló játékosnak is hasonló a feladata. A pontot az a játékos éri el, aki utoljára tette át+szabályos ütőfelülettel a labdát. 5 Mikor keztél el asztaliteniszezni? ­ - Általános iskolása voltam, második osztályos, Bajsán. Most már majdnem kilenc éve, hogy asztaliteniszezem. 5+Mikor érezted úgy, hogy ez már komolyabb, mint egy egyszerű hobbi? – Elég sok sikerem volt, és jól is ment a játék, a versenyzés. Általános iskolában minden versenyen, amin részt vettem, benne voltam az első háromban. Amikor középiskolába kerültem, már meg volt beszélve a Spartacusszal Szabadkán, hogy ide jövök, mert nem volt lánycsapat. Amikor idejöttem, a lánycsapat is megújjult és komolyabban megindult a versenyzés is. 5+A sportgimnázium mellett is emiatt döntöttél? – A volt edzőm ajánlotta, mert nagyon jó, hogy tolerálják az edzéseket és ez nagyon jól hangzott. Egyébként is sok embertől hallottam, hogy ez egy nagyon jó iskola. 5+Mikor és mi volt az első sikered? – 2002-ben, Horgoson. Erre nagyon emlékszem, nem csak azért mert az első siker, hanem mert nem volt ott az edzőm, csak apukám. Ott harmadik lettem, de erre nagyon büszke vagyok. 5+Hogy néz ki egy verseny, mennyire szoktál izgulni? – Mindig nagyon izgulok, de kell az izgulás, a félelem. Az első versenyemen nagyon izgultam, az kész káosz volt. Amikor viszont lazábbra veszem, akkor megy a legjobban. Volt egy versenyem amikor 2:2 volt az állás, én már feladtam, nem érdekelt hogy veszítek vagy győzők, csak játszottam, ahogy lesz úgy lesz. A végén pedig 3:2- re győztem. 5+Ki az, aki ellát tanácsokkal? – Az edzőimre mindig nagyon számíthatok. Branko Bristina az egyik edzőm, ő foglalkozik a fiatalabbakkal. A másik edzőm pedig Mészáros Béla, ő a szerbiai győztesekkel foglalkozik inkább. 5+Nagyon sok sikered volt. Sorold! :) – Bajsán én vagyok a rekordtartó, hétszeres iskolabajnok vagyok. Ez azt jelenti, hogy 2002-től 2008-ig minden iskolabajnokságot megnyertem.

8

Köztársasági versenyen, iskolák között második lettem egyéniben, csapat játékban is szintén második lettem Szabó Beátával. A páros játékban nagyon fontos, hogy egymásra hangoldódjunk, nagyon össze kell szokni. Én a csapatjátékot annyira nem kedvelem, inkább az egyénit. Országos versenyen, kadét, csapatjátékban második helyezés, egyéniben pedig harmadik helyezés. Nemzetközi bajnokságon harmadik lettem. + 5 Milyen sűrűn vannak ezek a versenyek? – Évadok vannak, főként tavasszal és ősszel. Nyáron inkább felkészítők vannak. Most is indultunk a ligán, már a vajdasági döntőn túl vagyunk, a következő pedig a szerbiai, utána jön majd az első szuperliga. 5+Van példaképed? – Persze, több is. Póta Georgina, ő magyarországi sportolónő, nagyon jó a stílusa, hasonló hozzám, nagyon jó szervái vannak. Timo Boll, ő Európabajnok, egyébként azt mondják hogy én vagyok Timo Boll jobb keze.:) Szeretem még Vladimir Samsonov játékát, ő sokat párbajozik Timo Bollal. 5+Szeretnél asztalitenisszel foglalkozni a továbbiakban is? Mi szeretnél lenni, ha nagy leszel? – Szeretnék testnevelő tanár lenni, remélem lesz lehetőségem itt a tanítóképzőben továbbtanulni, bár még nem nyílt meg a szak, de bízom benne. Szeretnék pingpong edzőként is dolgozni, mert szeretem a gyerekeket. Sokan mondják, hogy értek a gyerekek nyelvén és már foglalkozom is a kicsikkel. Segítek nekik, tanácsokkal látom el +őket. 5 Mit jelent számodra a ping-pong? – Első helyen a tanulás van, utána pingpong, majd minden egyéb. Már kilenc éve játszom és soha nem éreztem azt, hogy unom. Kérdezik is tőlem, hogy nem untál még rá? Én csak szeretem, ilyen egyszerű... 5+Mivel foglalkozol még szívesen? – Engem minden érdekel. Minden sportot imádok, de még olvasni is nagyon szeretek és persze a haverokkal lógni. Szeretnék bátorítani mindenkit, hogy jöjjön, nézze meg, hogy játszom, és játsszon ő is, mert egy nagyon jó sport. Úgy érzem nagyon szeretem, és ha kitartok mindent elérhetek. Timi kitartása példa lehet mindenkinek arra, hogy bármit lehet, csak akarn i kell. Turuc Roxána

MUZIKA U SRCU Ana Horvat, učenica I-2 razreda Hemijskotehnološke škole, dve godine je član Kulturno-umetničkog društva “Erne Lanji”, gde, kao član kvarteta, svira frulu i flautu. Ana je četiri godine pohađala Muzičku školu, a na pitanje zašto se opredelila baš za ova dva instrumenta, odgovara: Relativno je lako svirati na njima i lepo zvuče. Želja mi je da i drugi upoznaju ove instrumente i ne zaborave da ih sviraju i slušaju... Uživam u sviranju, svaka melodija u srce me dira... Osim Ane, u kvartetu svira i bračni par dr Laslo i dr Veronika Seleši Vago, kao i Aranka Miklenovič. Kvartet nastupa u Subotici i Mađarskoj, a poslednji nastup zabeležili su 16. oktobra u mestu Doroslo u Mađarskoj. Volela bih da se i nakon završetka škole, kada se zaposlim, i dalje bavim sviranjem jer volim muziku i volim ove instrumente – ističe Ana. Anita Balaž Piri I-2 Hemijsko-tehnološka škola

BUDUĆA SPISATELJICA? Mladi, kada imaju slobodnog vremena, obično slušaju muziku, gledaju televiziju, čitaju... Ali ne i Katica Stantić, učenica IV15 razreda Hemijsko-tehnološke škole. Katica piše knjigu koju će jednoga dana možda čitati mnogo ljudi širom sveta! Na pitanje kako je došla na ideju da sama napiše knjigu, Katica odgovara: Moja sestra je trebalo da napiše sastav na temu “Ja u sirotištu” i tražila je moju pomoć. Shvatila sam da je to zanimljiva tema pa sam i sama počela da pišem. U knjizi se govori o devojčici koja se zove Sna. Kao mala bila je u sirotištu gde je patila. Kasnije je usvojena i živi u bogatoj porodici, a sam kraj vam neću otkriti... Katica plaira da knjigu izda sledeće godine pod radnim nazivom “Dnevnik male Ane”. A dokaz da ni posle toga neće sedeti skrštenih ruku jesu njene reči: U planu imam još jednu knjigu koja će biti pisana po istinitom događaju... Jadranka Vojnić Hajdu IV-15 Hemijsko-tehnološka škola


8 Vojislav Jančić, uč enik III razreda Tehničke škole

OPOMENA POSLE SEDMOG GOLA :)

etajući domom sreli smo Vojislava Š Jančića, učenika Srednje tehničke škole “Ivan Sarić”. Vojislav se aktivno

bavi fudbalom još od svoje osme godine, kako kaže “jer su svi dečaci išli na taj sport”, pa nije želeo da bude izuzetak.

Inače trenira u FK Bačka 1901. i uspešno usklađuje svoje obaveze sa hobijem “pre podne trening, a posle podne škola”. Vojislav napominje da mu je važno što trenira i što je sportski aktivan, zaljubljen je u sport, to je ono što ga ispunjava i zbog čega se oseća sretno. Na pitanje da li je izabrao fudbal zbog toga što devojke vole fudbalere :), otkrio nam je: ”U tim godinama nisam ni razmišljao o tome, ali sada već razmišljam :).” Takođe nam je otkrio da kada bi mu se pružila mogućnost da ode u inostranstvo da igra, ostavio bi sve i otišao, to mu je san. Rekao nam je još da bi u budućnosti voleo da igra za Arsenal. Ispričao nam je jednu smešnu situaciju iz svoje karijere: ” To je bilo u Lovćencu. Kada sam dao sedmi gol, sudija mi je prišao i rekao mi: “Nemoj više, nemam mesta u blokčiću da upišem još golova :)”. Vojislav kaže kako ga najviše za vreme utakmice može iznervirati igrač i sudija. A mladima poručuje da “...nije sve u izlascima, alkoholu i pušenju. Bitno je da se bavimo sportom i da smo što aktivniji”. Zahvaljujemo se Vojislavu što je odvojio vremena za nas i ispričao nam neke zanimljivosti o sebi. Danijela Danojević Srednja medicinska škola, 3/5 Jelena Babić Srednja medicinska škola, 2/4

www.novine5plus.com

Искуство након размене ученика

Како је Маја тренирала

стари

индијански

спорт

у Тексасу

Размишљајући кога ћемо интервјуисати у нашем следећем броју, пала ми је на памет моја цимерка. Сигурно се питате зашто она... Па ево, открићу вам. Oна се зове Марија Сталевић. Иде у Средњу економску школу “Боса Милићевић”. Ове године је матурант. Долази из Куцуре, малог села поред Врбаса, а иначе је становник нешег дома већ три године. Кажем три, јер је трећи разред провела на размени ученика у Америци. Маја је пета ученица из нашег дома која је годину дана провела у Америци и тамо се школовала, те сам се због тога одлучила баш њу да изаберем за овај број. Како каже, за тај програм је чула од девојке која је већ била тамо. Она је дошла на њихов час и причала им је о својим догађајима и доживљајима за тих годину дана. Маја каже да јој се то допало и да је размишљала мало више о томе. Сазнала је кад је тестирање, и храбро одлучила да оде. После три круга тестирања, у априлу су јој из A-SMYLE организације јавили да се налази међу 50 ученика који су добили стипендију за одлазак на размену ученика. Каже да јој је било чудно и да није могла да верује, да је после толиког мучења успела, али свакако је била пресрећна иако још није била свесна у шта се упушта. Маја је своје време провела у Тексасу. У почетку јој је било чудно. Ипак је била тамо сама са својих 16 година и све је морала сама да ради. Признаје да је узбудљиво склапати нова пријатељства, усавршавати језик и учити о новој култури, обичајима, религији. Указала нам је и на разлику између њиховог и нашег школства. Систем школовања у Америци се разликује од нашег. Маја каже да је занимљивије тамо, да се професори потпуно другачије односе према ученицима а и према раду. Понашају се више као “пријатељи”, а не као неко кога морамо да се плашимо. Ученици сами бирају предмете које желе да уче и то јој се јако свиђа. У школи је најбитнија ствар спорт. Она је тренирала LACROSSE. То је стари индијански спорт. Марија је одлучила да испроба нешто ново и другачије. Било је занимљиво, иако понекад мало напорно. Тренинге је имала 6 пута недељно, али увек је било људи у тиму који су подизали енергију у екипи. Када сам је питала за храну, одмах је рекла да “америчка” храна не постоји, јер је та храна заправо храна из разних земаља. Такође, драго јој је што је имала прилику да проба кинеску, мексичку, индијску и италијанску храну. Занимљиво је да је за целу школску годину само три пута отишла у McDonald’s. Код њих је McDonald’s ресторан који нуди јефтинију храну и представља место на којем се окупља шира популација. Маја нам је причала и о породици у којој је боравила. Живела је са америчком породицом коју су чинили - мама, тата и 3 ћерке, отприлике њеног узраста. Од почетка су је прихватили као члана породице. Када год је била носталгична за кућом, породицом, пријатељима, њена нова породица ју је тешила. Славила је и њихове празнике: Halloween, Thanksgiving Day, Christmas, а такође су и они славили наш Божић. Занимљиво је било да је њена америчка породица одлучила за Божић да је изненади и направи праву српску вечеру. Направила је пилећу супу, пире-кромпир, сарму, ванилице као и Божићну погачу, која и није баш најбоље успела, али свакако јој је било драго што су се потрудили и изненадили је. Исто тако су јој за рођендан организовали журку изненађења. Позвали су друштво из школе и тима. После школе њена “мама” ју је одвела да јој испуни рођенданску жељу: да стави пирсинг (то је била само успутна станица, док су се људи за то време код куће окупљали). Када је дошла кући имала је журку, како каже, коју ми можемо видети само у америчикм филмовима. Признаје да јој се некада дешавало да ноћу размишља о кући, о томе како јој сви недостају, занимало ју је шта се у Србији дешава, али на крају је схватила да је учинила праву ствар, да је то једно велико искуство које ју је много променило у позитивном смислу. Сигурна је да никада неће заборавити како су се људи бринули за њу, били гостољубиви и љубазни по питању свега, увек су настојали да јој помогну и увек хтели да чују нешто ново о Србији, о људима и уопште о животу овде. Њена последња реченица за овај интервју је била: “Свима препоручујем да раде нешто ново и другачије, да пређу границу своје земље, да увек буду отвореног ума, толерантни и упорни у свему што раде и да никад не одустају од својих циљева ма како год они нестварно изгледали”. Сара Кнежевић, Средња медицинска школа, 3/1

9


5

+

gradske novine za srednjoškolce - KÖZÉPISKOLÁSOK LAPJA

A dzsessz a korral jár

Bálint Zoltán – aki nem elsősorban csak nevelő 5

+

Melyik a jobb szakma: a tanári vagy a nevelői? – A nevelői munka sokkal nehezebb és kevesebb a sikerélmény, mind a napi, mind az évi siker terén. A napi siker szinte egyenlő a nullával. Nem érzed azt, hogy valami újat, okosat tudtál csinálni aznap, sem a kihívást, az izgalmat. Hivatalosan pótszülőknek is szoktak hívni minket, nevelőket, bár ezek csak nagy szavak. Az igazi szülő nem érzi a mindennapi sikert. Míg a tanítási órán, amikor eljön a dolgozatok megírásának ideje, akkor látod, hogy valami történik, a tanulók elkezdenek gondolkodni úgy, ahogy te mondtad nekik. (Vagy legalábbis szeretted volna).

5 Mivel tölti a szabadidejét? +

Z

oli nevelővel elbeszélgettem zenéről, könyvekről, hitről, vagyis mindenről, ami ezt a bámulatosan energikus, állandóan nevetgélő, szakállas, nagy bakancsú embert érdekelhet, akit a közvetlensége miatt szeretünk, még akkor is, ha nagyon nehezen akar leülni nekem interjút adni, azzal húzva ki magát, hogy ő nem tud mit mondani, és szórakozottan tovább nevetgél. Aztán mégis sikerült. A portánál – ami nem épp egy szerencsés hely, mert mindig csörög a telefon kétpercenként – ültünk le, hogy megbeszéljük a világa ügyes-bajos dolgait.

5

+

Mióta dolgozik itt a szabadkai Diákotthonban, hogy került ide? – 10 éve dolgozom itt. Eddig ez a leghosszabb idő, amit egy munkahelyen töltöttem. Mielőtt idejöttem volna, Csantavéren fizikát tanítottam, de nem volt megfelelő a végzettségem, mivel műszaki tanár, illetve műszaki rajzoló vagyok. Akkoriban, azokban a háborús években nem tudtam, hogy meghosszabbítják-e a szerződésemet, vagy kiírják-e a pályázatot, így elég bizonytalan volt a helyzetem. Időközben hallottam a Diákotthonról. (Majd nevetve, a maga szokásos módján hozzáfűzi: Ha Attila nevelőt kérdezed, ő is ugyanezt fogja mondani, mert egyszerre jöttünk el a csantavéri iskolából ide, az intibe.)

10

– Nagyon szeretek biciklizni és túrázni egyaránt. Az útirány legtöbbször 40 kilométeren belüli település, mondjuk Kanizsa, és a környező települések. De ez nem érdekes, mivel csak felszállok a biciklimre – általában egy héten kétszer – és tekerek, aztán 80 km után leszállok… Részt szoktam venni a minden évben megtartott Fruška gora-i maratonon, mind biciklis, mind gyalogos résztvevőként. Egyébként többször el szoktam látogatni a mi hegyünkre, mert vannak más túrák is, nemcsak ez az egy nagy, amit mindenki ismer. Ezen kívül szoktam zenélni, mondhatni a zene az életem. Van egy együttesünk, amivel nagyon sok fellépésünk volt már (nagyot nevet), azt hiszem a három évünk alatt három, esetleg öt. Baráti társaságról van szó, kezdetben csak elhívtak zenélni, aztán ott ragadtam, és nagyon jóba lettünk. Amikor otthon vagyok, fölcsapom a tévét, de nem szoktam nézni, csak úgy megy, esetleg zenét hallgatok rajta.

5 Mennyire van jelen a „kulturális szórakozás” az életében? – kérdezem, miközben felcaplatunk a második emeleti díszterembe, ahol talán nyugisabb, és nem csörög folyton a telefon. – Szoktam olvasni, legtöbbször nem tudományosat, inkább szépirodalmat. Kedvenc íróm Robert Merle, francia író. Közben megkérdezi, mennyit akarok róla írni. „Hogy mennyit akarok magáról írni? Nem tudom. Azt mondták, sokat kell.” Kicsit megijed, hogy ő nem tud annyit +

beszélni, és máris belekezd egy hosszabb monológba, miközben folyamatosan röhörészik. Kedvenc filmje a Keresztapa, amit nemrég szerzett meg DVD-n, és hamarosan meg fogja nézni, emellett a Csillagok háborújáért és a francia filmekért rajong. – A francia filmek sokkal emberközelibbek, mint az amerikaiak, nem azt mondom, hogy az amerikai rossz, csak túl messze van tőlünk, a mi európai kultúránktól, gondolkodásmódunktól. A művészfilmeket is szereti, csak – mint állítja – azokhoz nehezen lehet hozzájutni. Arra a kérdésre, hogy mióta rajong a dzsesszért, nevetve azt mondja, hogy tíz perce, majd hozzáfűzi, hogy viccel. Én már teljesen kész vagyok, feladom, mikor már tényleg azt gondolom, reménytelen eset, áradni kezd belőle a szó, hogy alig lehet leállítani. – A dzsessz csak úgy jött az évekkel együtt, nem lehet pontosan meghatározni. Az első találkozásom a dzsesszel szörnyű emlékeket és élményeket hagyott bennem, de aztán ez kezdett megváltozni, míg végül teljesen megszerettem.

5 Mi az, amire nagyon vágyik az életben? – Ha materiális dologra gondolok, akkor mindenképpen egy Porsche Carrerát szeretnék, csak azzal az a baj, hogy akkor az utcán mindenki a falakon járna…:) Szellemi célom is van, de az nem rajtam áll. Azon a mikroközösségen is múlik, amelyben élek, amely körülvesz. Öregkoromra szeretnék a tengerpartra leköltözni, és ott élni. (Mert nem kell fűteni…) Mindenképpen egy idealisztikus helyen élni, ahol nem kell félni a háborútól, az ellenségtől, a szomszédtól (!), és mindenki jól érzi magát, csinálja a saját dolgát, szuperul megvagyunk, vagy éppenséggel nem csinálunk semmit, de azt legalább nyugodtan tesszük. :) Szeretnék hinni, mert úgy csodálom azokat az embereket, akik hisznek valamiben, bár nem vagyok ateista, hívőnek sem mondhatnám magam. Akik nagyon hisznek valamiben, azok az emberek nagyon boldogok, az pedig látszik rajtuk. Egy idő után átitatódnak valamiféle boldogságérzettel, és úgy tűnik, ők könnyebben dolgoznak, haladnak előre az életben, a megváltás felé. Berec Sára Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, II.A +


8 Predstavljamo naše vaspitače

Lepota zaboravljenih zanata Tereza Lazarević, pomoćnik direktora i vaspitač prve vaspitne grupe. Završila je Fakultet fizičke kulture u Novom Sadu i u domu radi već 20 godina.

Vest i iz doma Novinarska sekcija

V

eć 5 godina u Domu učenika u Subotici radi novinarska sekcija koja se održava svake srede u 20h. Rezultat sekcije su novine koje čitate, novine 5+, koje izlaze već godinu i po dana na srpskom i mađarskom jeziku, jer je sekcija dvojezična. Sekciju na srpskom jeziku vode Olivera Uščumlić i Boris Cupać, a na mađarskom Karolina Pap Bartus i Margareta Tomo. Novine 5+ izlaze početkom meseca, a to znači da mi svake srede vredno radimo, tražimo informacije, podatke, intervjuišemo, pišemo tekstove, skeniramo crteže, fotografišemo učenike... Na sekcijama učestvuje oko 20 učenika iz različitih srednjih škola, a pošto žive u Domu oni su i iz različitih mesta. Novine se besplatno dele po subotičkim srednjim školama i ovim putem pozivamo sve zainteresovane čitaoce da nam se pridruže tako što će posetiti naš sajt www.novine5plus.com.

Tereza Lazarević

5

Nikolina Drašković, Srednja medicinska škola 1/1

+

Zašto volite svoj posao i zašto ste se opredelili za rad sa decom? Volim svoj posao zato što je raditi sa mladim ljudima jako lepo, ali istovremeno nosi sa sobom veliku odgovornost. U školi je ocenjivanje važan deo vrednovanja učenika, dok se u domu učenici mogu vrednovati kroz više parametara kao što je pohađanje nastave, školska uspešnost, korišćenje slobodnog vremena, poštovanje pravila života i rada u domu, te učešće u radu sekcija i u aktivnostima u domu.

5 Kako provodite svoje slobodno vreme? Najveći deo slobodnog vremena posvećujem svojoj porodici. Onaj deo koji preostane koristim za putovanja i hobi koji sam slučajno otkrila učešćem na kursu tkanja. Tu sam otkrila svu lepotu i čar zaboravljenih zanata koji polako izumiru, a to su tkanje, predenje, vez i grnčarstvo. Srećna sam što u Subotici postoji jedno mesto koje je otvoreno za sve, a obuhvata folklor, rukotvorine i gde se neguju stari zanati, a to je VMF (Vojvođanski mađarski folklorni centar.) Volela bih da što više mladih ljudi upozna i opredeli se za neke od ovih aktivnosti. Anamarija Kološnjaji Srednja medicinska škola 3/5

www.novine5plus.com

Sajam knjiga

O

vogodišnji 55. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu počinje 25.10. i traje do 31.10.2010.godine. Moto ovogodišnjeg sajma je PAMET U GLAVU, a zemlja - počasni gost je Švedska. Naš dom organizuje posetu ovoj značajnoj manifestaciji 26.10.2010. a izveštaj - rečju i slikom očekujte u sledećem broju!

Odbojka

O

dbojkaška sekcija se održava svake srede od 19:30h – 21:30h u fiskulturnoj sali Srednje hemijske škole ”Lazar Nešić” gde u istom terminu igraju

i ženska i muška grupa. Na sekciju dolaze domci koji žele da se oprobaju u ovom sportu, ali se tu mogu naći i talentovani koji svoj talenat žele da pokažu na sportskoj domijadi koja se održava svake godine. Iz ličnog ugla, primetila sam da je na ovoj sekciji uvek interesantno i da su domci raspoloženi za igru. Zbog toga predlažem svima koji su zainteresovani za dobru igru i dobro druženje uz omiljeni sport, da se prijave vaspitaču Željku. Anamarija Kološnjaji Srednja medicinska škola 3/5

Radionice

O

d 3.11.2010. pa sve do kraja školske godine u Domu učenika srednjih škola održavaće se radionice na temu interkulturalizma i evropskih integracija, studiranja i stipendija (Erasmus Mundus, Leonardo da Vinci), volontiranja. European Voluntary Service (EVS) je projekat Evropske komisije koji omogućava mladim ljudima od 18 do 30 godina da postanu volonteri u stranoj državi na određeno vreme, obično na period od 2 do 12 meseci. Radionice će voditi volonteri iz Subotice i dva volontera iz Francuske. Razgovor će teći na engleskom, srpskom i mađarskom jeziku utorkom od 20 do 21.30h u biblioteci.

+

Anamarija Kološnjaji, Srednja medicinska škola 3/5

Nikolina Drašković Srednja medicinska škola 1/1

11


5

+

gradske novine za srednjoškolce - KÖZÉPISKOLÁSOK LAPJA

Egy hullámhosszon Alkalmazkodó, társasági személy, energikus, beszédes, vidám, céltudatos – Ábrahám Violával, a Pannon RTV műsorvezetőjével beszélgettünk

A

média világában dolgozóknak szinte nincs szabadidejük, hiszen nincs meghatározott munkaidő, amikor munka van, meg kell csinálni, legyen az szombati vagy vasárnapi napon, netán este. A Pannon RTV-ben dolgozik egy fiatal, hajdújárási lány, akinek hangjával hol a tévében, hol a rádióban (legtöbbet az utóbbiban) találkozhatunk, kellemes hangja sokmindenkit a rádióhoz vonz. Stílusosan, a Pannon RTV rádiós stúdiójában beszélgettem Ábrahám Violával, a Pannon Rádió műsorvezetőjével, akinek az elejében furcsa volt, hogy ő az alany, és minduntalan kérdezni szeretett volna.

5 Hogy kerültél ide, a Pannon RTV-be? – Csaknem tíz éve rádiózom, a hajdújárási Rádió 90-ben kezdtem. A rádió megnyílása után nem sokkal felvételt hirdettek, műsorvezetőket kerestek. Édesanyám és az ismerőseim buzdítottak, hogy próbáljam meg, de nem nagyon akartam kötélnek állni, annak ellenére, hogy előtte vezettem különféle műsorokat, falunapot, évzáró ünnepséget, így volt némi tapasztalatom. Végül mégis beadtam a derekam. Az ifjúsági műsort kezdtem el vezetni, akkor még nem volt közöm a “nagyműsorhoz”, ahogy mi neveztük. Hét évig tevékenykedtem Hajdújáráson, akkoriban fejeztem be a főiskolát, és úgy éreztem, új kihívásra, változatosságra van szükségem, így hát kipróbálom a tévézést. Miután felvettek a Pannon RTV-be, mondták, hogy pár hónap múlva a rádió is elindul, és rám is számítanak. Azóta nemcsak a rádiónál, hanem a tévénél is dolgozom, párhuzamosan űzöm mindkettőt, így nem csak a rádiózásban merül ki a feladatom. 5+ Miért nem nyomtatott sajtó? – Körülbelül egy évig a Hét Napban jelentek meg cikkeim, bár nem rendszeresen. Valahogy úgy érzem, hogy a rádió világa közelebb áll hozám, nem az a dolgom, hogy leülök, és megírom, hanem rögtön kell kérdezni, válaszolni, így társalgok a hallgatókkal. Ezt közelebb érzem magamhoz, hiszen nagyon szeretek beszélni, beszélgetni, és a mikrofon előtt jobban feltalálom magam. Habár nincs semmi kifogásom a nyomtatott sajtó ellen, de ez a világ valahogy pörgősebb, dinamikusabb, izgalmasabb. 5+ Már kiskorodban is vonzott a média világa? – Egyáltalán nem. Negyedik osztályban találta ki a tanító nénim, hogy én vezessem az évzáró ünnepséget. Először nagyon izgultam, és meglepődtem, hogy engem választott, de onnantól kezdve a tanító néni mindig elrendezte, hogy különféle ünnepségeken én vezessem a műsort. Lassan megszoktam a szereplést, a színpadot, azt, hogy emberek előtt vagyok, hogy szépen kell beszélni. 5+: Mennyi felkészülést, előkészületet igényel a munkád? – A rádiózás csupán gyakorlat útján sajátítható el, folyamatosan benne kell lenni. Ha például egy hónapig nem rádiózom, utána kicsit bajos feltalálnom magam. Előtudás mindenképpen kell, ami a technikát illeti. Előkészületet is igényel, mert azt nem engedhetjük meg, hogy a műsorvezető csak műsort vezessen, általában az anyagokat – internet és könyvek felhasználásával – én készítem elő magamnak, a hírek kivételével, ami a híreszerkesztő +

12

feladata. A hírszerkesztő óránként jön fel hozzám. Egyébként a rádió stúdiójában egyedül vagyok benn, azáltal, hogy én vagyok a műsorvezető és a technikus is egyben. 5+Mennyi időbe telt, mire mindent megtanultál, ami a technikai részét illeti a rádiózásnak? – Nem volt sok időnk, körülbelül egy hónap állt a rendelkezésünkre. Az adás először interneten indult el, így volt időnk gyakorolni, mert nem ment mindjárt az éterbe. Elsőre nagyon bonyolultnak tűnt, hiszen két számítógépet kell irányítani, előtted a mix-pult, plusz még dokumentumok, papírok, a soron következő zenére figyelni, miközben telefonáló van a vonal túlsó végén. Iszonyatos káosznak tűnt az egész, de lassan, egyre több gyakorlattal rendelkezvén már egyáltalán nem jelentett gondot, sőt teljesen természetes volt számunkra minden mozdulat. 5+Melyik műsort vezeted? – Van reggeli, napközi és esti műsorunk. Mi a kolléganőmmel, akivel hetente váltjuk egymást, a középsőt kaptuk, ahol az információkra, komolyabb témákra fektetjük a hangsúlyt. A reggeli műsor könnyed, vidám hangulatú, lazább témákkal. Igazából kereskedelmi rádió vagyunk, de igyekszünk megőrizni a közszolgálati tartalmat is, vagyis hallhatók interjúk, hangos bejátszások, információk a rádiónkban. 5+Szoktad visszahallgatni önmagad? – Igen (mosolyog), és nem mindig szoktam elégedett lenni. Nagyon érdekes, és néha igen meghökkentő, hogy a saját hangodat, hibáidat hallod vissza. Egyébként tanulságos is. J 5+Mennyire vagy rabja a hivatásodnak? – Nekem nagyon fontos a rádiózás, furcsa lenne nélküle élni. Soha nem adnám fel a tévézés kedvéért, szívesebben vagyok itt a mikrofon előtt. Jó hallani a hallgatók visszajelzését, legyen az pozitív vagy negatív. Amikor egyedül vagyok bent a stúdióban, akkor felhangosítom a zenét, elbulizgatok magamban. Nem biztos, hogy innen fogok nyugdíjba vonulni, mert egy idő után ki is öregszik az ember, de egyelőre még élvezem, amit csinálok, úgy érzem, megtaláltam benne a helyem, és szeretném folytatni. 5+ Azon sohasem gondolkodtál, hogy a szakmádban dolgozz, hiszen óvónőnek tanultál? – Vágyom arra is, hogy egyszer kipróbáljam, mert az is egy nagyon szép és kihívásokkal teli szakma. 5+ A munka mellett jut-e időd a magánéletedre? – A zsúfolt munka mellett mindenre próbálok időt szakítani. Azt hiszem, nem maradt ki semmi az életemből. 5+ Mi az, amit feltétlenül meg szeretnél tenni az életben? – Szeretnék egyszer nagyobb hangsúlyt fektetni a magánéletemre, egy szép, hangulatos házba költözni, családot alapítani. Nem szeretnék karrierista nő lenni, akinek csak a munka tölti ki az egész életét. Berec Sára Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, II.A


8

Алпиниста Исо Планић

www.novine5plus.com

Поглед са Монт Евереста Неки људи се крећу само једном стазом у животу. Крену једним путем и то им буде једина смерница. Али има и оних који се опеределе за још неки пут. Исо Планић је један од тих који су се определили за још нешто. Просветни је радник али и успешан алпиниста, стога смо одлучили да попричамо са њим у вези сa овим његовим другим путем, тј. алпинизмом. Упознајте нас мало са алпинизмом, које би кораке требала предузети особа која жели да се бави алпинизмом? Алпинизам је део планинарског спорта. Планинарски спорт је састављен из неколико дисциплина, то су на пример алпинизам, спортско пењање, то је оријентиринг, то је на крају крајева само планинарство које у својој основи подразумева пењање на планинске врхове овога света. Оно што треба рећи је да планинарство, осим тога што је спорт, оно је и покрет. Има те две своје основне димензије, димензију спорта, спортску компоненту, пре свега такмичење са самим собом. Планинарство има и еколошку компоненту јер је оно, заправо, веза између човека и природе, која је у овом савременом друштву, када су људи више окренути градовима, седењу у својим собама и интернету, све слабија. Такође има и своју социолошку комоненту, јер је планинарство у принципу екипни спорт. Ако се бавите планинарством, ви се кроз простор крећете, често и са другим људима, упознајете различите људе, културе, учите се толеранцији према другачијем начину мишљења, другачијем виђењу света, схватате колико је потребно бринути се о овој планети и чувати њену природу, та страна планинарства је покрет. Ево, и овде у нашој школи, као и у неким основним школама у Суботици, имамо вештачке стене на којима се почиње. Можда је баш прави начин почети од тих вештачких стена. У нашем планинарском клубу Спартак, имамо 4 стене на којима ти малишани и млади људи, вежбају спортско пењање. Од тога се почиње. Ко жели да се укључи у планинарство и алпинизам, за почетак је најважније да има добру вољу и крене на једно пешачење по околини Суботице или на један фрушкогорски маратон. Говорили сте о предностима, а које су мане алпинизма?

8047m. Налази се на граници Пакистана и Кине и тамо смо се пењали без додатног кисеоника.

Алпинизам као и свака делатност када се претера, може да има своје мане. И воду када пијеш превише, она није здрава, или када изаберете најлепши колач у посластичарници, и кад се преједеш, неће ти бити добро. Тако је и са алпинизмом, и са свим у животу што радиш, не смеш да претераш. Алпинизам ти помаже да спознаш себе, да упознаш своје могућности и границе својих могућности. Нуди ти могућност да по тим границама ходаш, да те границе помераш, да знаш где су и да учиниш себе бољим човеком и то је највећа предност овог спорта. Које је најлепше место на ком сте били, а која планина је била најтежа за успон? Био сам на пуно експедиција и свака експедиција је прича за себе, то је као један комплетан живот који има свој почетак, свој крај, своју причу. Експедиције трају месецима, подразумевају дуготрајне припреме, дуготрајан боравак у изолацији и повратак међу пријатеље, повратак кући који је увек радостан. Сва места која сам бирао била су лепа. Не могу да кажем да сам био на некој експедицији или неком планинарењу а да је било досадно и глупо. Као и у свему било је тренутака када је било јако тешко, можда је било тренутака када је било незанимљиво. Да ли сте ви били некада у опасности? Па био сам пуно пута. Једноставно тако је. Када се иде на те највише врхове света и када се покушава на неки посебан начин освојити неки врх, онда постоји одређени ризик који преузимаш на себе. Поред свих успеха које сте постигли пронашла сам још један занимљив податак, који је мене као ученика медицинске школе веома изненадио, а то је да сте се без боце кисеоника попели на врх планине. Да ли можете да нам кажете нешто више о томе? Па добро, нисам једини. Ту постоји и много људи који су се пењали и на највише врхове света без додатног кисеоника. Пењао сам се на Броуд пик, који је један од највиших врхова света, налази се на Каракоруму. То је врх висок

Свима нам је познато да сте 2005. са својом експедицијом освојили Монт Еверест. Како сте се осећали тада и да ли сте славили на неки посебан начин? Ми, планинари, међу собом када причамо о тим високим планинским врховима, никада не кажемо освојили врх, ми смо се на њега попели. Те планине су сувише високе и када човек стане пред њих схвати да ти њу не можеш да освојиш. Немамо тај однос према планини, да ми њу можемо да освојимо, или да ми нешто против ње ратујемо, да она губи а ми побеђујемо. Планинари настоје да имају један искренији однос према планини. На планину се можеш попети ако ти она то дозволи, а не ако ти од ње то на силу покушаваш да извучеш. После Монт Евереста, попео сам се још на три врха изнад 8000 m. Иначе, на свету постоји 14 врхова изнад 8000 m, а ја сам имао ту срећу да се попнем на њих 5 и у Србији по томе имам највише испуњених врхова. Мени се то допало и био сам срећан због тога. Колико сте се временом променили и шта вам је зрелост донела? Ја се само надам да нисам постао гори него што сам био. Ако сам постао и мало бољи захваљујући планинарењу, онда томе могу пуно да захвалим. Могу да захвалим планинарењу што сам стекао пуно пријатеља, што сам видео пуно земаља и предела, што сам на неки начин сада, кад сам већ прешао половину живота, задовољан садржајем свог живота. Да ли бисте нешто променили у досадашњој каријери? Вероватно бих у неким ситуацијама нешто другачије урадио, али заиста мислим да када бих се поново родио, опет бих се бавио географијом и планинарством. Кажу да је човек оно у шта верује. У шта ви верујете? Верујем у људе, верујем да могу да буду добри, да буду и бољи него што јесу... Имате ли данас неостварени сан? Мислим да сваки човек мора да има нешто у шта верује, да има жеље. Жеље су оно што нас чини људима и што нас у животу тера напред. Онај ко нема жеља, тај нема ни вољу за животом. Сара Кнежевић, Средња медицинска школа 3/01 Ана Манојловић Средња медицинска школа 2/4

13


5

+

gradske novine za srednjoškolce - KÖZÉPISKOLÁSOK LAPJA

Strane uređuje: prof. Tatjana Mandić-Takač

OBELEŽEN DAN TEHNIČKE ŠKOLE

ŠKOLA BEZ NASILJA

Učenici i profesori Tehničke škole “Ivan Sarić” 15. oktobra prvi put su proslavili Dan škole pod novim imenom. Za razliku od prethodnih godina kada se za Dan škole tradicionalno

U Tehničkoj školi “Ivan Sarić”, u subotu 16. oktobra, održana je obuka u okviru projekta “Škola bez nasilja”. Obuci su prisustvovala po dva predstavnika svakog odeljenja sa svojim razrednim starešinom. Program je obuhvatao pet radionica u kojima su

održavao veliki kros, ovaj put smo uz veliki doprinos školskog parlamenta realizovali mnoštvo ideja i imali razna dešavanja. Organizovana su takmičenja u stonom tenisu, šahu, odbojci, a najinteresantnije je bilo takmičenje u brzom menjanju guma na automobilu u kom su učestvovale samo devojke. Održan je i kviz

zadaci bili: definisanje nasilja, njegovo prepoznavanje i načini borbe protiv ovakve vrste ponašanja. Bilo je reči o uzrocima nasilja, vrstama nasilničkog ponašanja… Uočeno je da postoji znatan broj nasilnih učenika, ali i mogućnost suzbijanja takvog ponašanja - uz zalaganje i timski rad svih učenika i zaposlenih u školi. Na obuci smo mnogo naučili, a pomalo se i zabavili. Naučeno ćemo primeniti na časovima odeljenskog starešine. Danilo Čabrilo i Merima Karahasanović (ET- 45) , Tehnička škola “Ivan Sarić”

NOVI SPORTSKI TEREN U Hemijsko-tehnološkoj školi u toku je renoviranje sportskog terena, za koje je izdvojeno 2,5 miliona dinara. Finansijska sredstva obezbedili su Rotari klub Subotica, lokalna samouprava i sama škola. Radove izvodi “Komgrad”.

na temu “Upoznajmo Ivana Sarića”. Najviše znanja pokazali su prvaci, elektrotehničari računara. Proslavu Dana škole ulepšao je školski bend “Top Gun”. Dobro smo se zabavili, ali i pomalo učili na časovima na kojima smo mi tog dana bili profesori.

- Renoviranje terena trajaće oko tri nedelje, i nakon tog perioda učenicima će na raspolaganju biti rukometni i odbojkaški teren, kao i teren za mali fudbal, dok će deo prostora bili rezervisan i za teniski teren. Obnovili smo i osvetljenje, napravićemo novu ogradu i tribine – saznajemo od direktorice Iboljke Đokić. U Hemijsko-tehnološkoj školi u planu je i krečenje svlačionica, postavljanje lamperije, farbanje vrata..., kao i nabavka novih

14


8

www.novine5plus.com

računara, stolova i stolica, sređivanje parketa... Mnogo toga je planirano, a mi ćemo biti zadovoljni ako se planovi budu realizovali korak po korak... Snežana Heralić IV -15 Hemijsko-tehnološka škola

SANIRAN KROV ŠKOLE

U Politehničkoj školi je u četvrtak, 30. septembra, svečano proslavljen završetak sanacije školskog krova. Radovi na sanaciji krova naše škole trajali su tokom jula, avgusta i septembra, kada je zamenjeno 800 kvadrata crepa, izvedeni su limarski radovi i urađena izolacija krovne konstrukcije. Na proslavi su bili prisutni gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, pomoćnik gradonačelnika za obrazovanje i kulturu Ljubica Kiselički, predstavnik TONDACH-a Aleksandar Beronja, direktor “Javornika” Milenko Tanasić, kao i brojni predstavnici školskog odbora, saveta roditelja, profesori i učenici. Đaci su gostima priredili prigodan i na taj način se zahvalili na popravci krova škole…

ROĐENDANSKA PROSLAVA EKONOMSKE ŠKOLE Proteklog meseca je u kulturnom i sportskom duhu proslavljen 103. rođendan Ekonomske srednje skole “Bosa Milićević”. Jedanaest ekipa, sačinjene od učenika ugostiteljskog smera, prvi put su se nadmetale u kuvanju ribljeg paprikaša, dok su mladići sportskog duha odmeravali snage u “street basketu”. Mlade kuvare su ocenjivali iskusni subotički ugostitelji, a sportiste je zaustavljao zvižduk pištaljki profesora fizičkog vaspitanja. Ekstravagantna modna revija Kristine Ivković, proslogodišnje maturantkinje naše škole, izazvala je najveće ovacije. Na rođendansku proslavu su došli i profesori i učenici ekonomskih škola iz Hrvatske, Mađarske i Vojvodine. Sofija Jurić III-1 Ekonomska srednja škola

POZITIVNA ENERGIJA Na konkursu “Energija je svuda oko nas” Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, učenici Hemijsko-tehnološke škole iz Subotice ostvarili su više nego zapažen uspeh! U konkurenciji “Modeli i makete”, drugo mesto osvojile su Slađana Mlinkov i Biljana Mlinko, radom “Solarni kolektor”. U konkurenciji likovnih radova prva nagrada pripala je Srđanu Šaponji (“Alternativni i obnovljivi izvori energije”), a druga takođe učeniku Hemijsko-

Oni su budućnost: Dejan Hornik, Slađana Mlinkov, Biljana Mlinko i Srđan Šaponja, sa direktoricom škole Iboljkom Đokić i profesorom Svetozarom Tokovićem

tehnološke škole Dejanu Horniku (“Obnovljivi tipovi energije – upravljanje otpadom i energija”). Zahvaljujući profesoru Svetozaru Tokoviću, koji je bio mentor svim nagrađenim učenicima, Hemijsko-tehnološka škola iz Subotice proglašena je za drugu najuspešniju školu, dok je profesoru Tokoviću pripala i nagrada za mentora. Ivana Marki III-5Hemijsko-tehnološka škola

VESTI IZ MEDICINSKE ŠKOLE Petak, 15. oktobar u našoj školi obeležen je manifestacijom povodom Međunarodnog dana slepih - Dan belog štapa , gost ovog događaja bio je psiholog Virag Zoltan. Trenutno, u našoj školi razmatra se predlog nove muzike zvona za početak časa. Naša škola 26. oktobra posetiće i Sajam knjiga u Beogradu, a ono što sledi nakon toga je kvartal, petak 29. 10. je rezervisan za to. Toga dana časovi će biti skraćeni, radiće se prema rasporedu za utorak, a odmah nakon časova održaće se nastavničko veće. Ana Manojlović 2/4 Srednja medicinska škola

II MESTO NA KUPU TOLERANCIJE

Odbojkaši i odbojkašice Politehničke škole, svojom dobrom igrom uspeli su da dođu do finala ovogodišnjeg kupa. U borbi za finale sportisti naše škole savladali su Hemijskotehnološku školu „Lazar Nešić“ sa ubedljivih 2:0 po setovima. U finalu su se sastali najbolji: (Politehnička škola i Gimnazija) . Posle velike borbe i 1:1 u setovima ušli smo u treći odlučujući set, a na kraju ovog seta ipak su slavili gimnazijalci. Ekipa Politehničke škole nastupila je u sastavu: • Bojana Faćol, Biljana Konkolj, Jelena Oluić, Andrea Turuc, Dominik Čuljak, Mladen Konkolj, Stefan Ivković, Aleksandar Milodanović, Leonid Vojnović O ovom rezultatu popričali smo sa Biljanom Konkolj: „Smatram da smo mogli da pobedimo i osvojimo prvo mesto i tako se kvalifikujemo za dalje takmičenje... Nedostajala nam je upornost, uigranost i pomalo sreća, ali eto, na kraju Gimnazija je bila bolja za 2:1“ Srđan Miković GFT 3/15 Politehnička škola, Subotica

15


5

+

gradske novine za srednjoškolce - KÖZÉPISKOLÁSOK LAPJA

IVAN SARIĆ MŰSZAKI ISKOLA

SVETOZAR MARKOVIĆ GIMNÁZIUM

2010. október 16-a iskolánk napja. Száz évvel ezelőtt Ivan Sarić saját kezűleg készített repülőgépével a magasba emelkedett, s ezzel beírta magát a történelembe. Az ő tiszteletére kapta az iskola az Ivan Sarić nevet. Mint minden évben, idén is megtartottuk az iskolanapot, mely alkalmából a diákok különböző programokon vehettek részt. Volt activity vetélkedő, röplabda, ping-pong, sakk és autógumi-cserélő verseny – a lányok számára:) Természetesen a nyertesek jutalomban részesültek.

1981-től kezdve október 16-át az élelmezés világnapjának tekintjük. Ennek kapcsán az idei évben a Svetozar Marković Gimnázium dísztermében délelőtt a nagyszünetben és a délutáni váltásban is a diákok bevonásával emlékeztek meg erről az eseményről. Két héttel ezelőtt minden osztály kihúzott egy élelmiszerfajtát és arról kellett nekik minél több információt szerezni. Például, hogy milyen jótékony hatásai vannak, milyen összetételű, milyen egészséges ételek készíthetőek belőle, és így tovább. Minden osztály kapott egy saját standot, ahová kiállíthatta készítményeit, és mindenki megnézhette és meg is kóstolhatta, amit mások készítettek.

Iskolanap volt

Az élelmezés világnapja – A fogyókúra veszélyeiről

A diákok sokkal nagyobb kedvvel várták az idei iskolanapot, mivel az előző évektől eltérően most nem futással “ünnepeltünk”. Kovács Anikó (ET-32) és Csikós Renáta (SD-34)

Állatkertes projekt

Az idei tanévben a Svetozar Marković Gimnázium a Palicsi Állatkerttel együttműködve iskolánk diákjainak lehetőségük nyílt megtapasztalni a nyugaton oly nagy mértékben elismert önkéntes munkát. Eme megozdulás kezdeményezője szintén Bogar Jasminka biológia szakos tanárnő volt. Az észak-vajdasági gyerekek nagy része már legalább egyszer megfordult a palicsi állatkertben, tehát nem idegen számukra a terep. Az önkéntes munka október és november, valamint március és április folyamán tart, minden kedden és csütörtökön. 15 fős csoportokra osztják a diákokat, vegyes csoportokról van szó (minden csoportban vannak elsős, másodikos, harmadikos, negyedikes, szerb, horvát és magyar diákok). A munka részét képezi a gereblyézés, palántálás, magválogatás, locsolás, kengurú dajkálása, stb. Összesen három órát töltenek az állatkertben. Annyira sokan jelentkeztek (a 960 tanulóból majdnem 600-an), hogy mindenkire csak egyszer kerülhet sor. Ennek fejében a gimnázium udvarát felújítják: új növényzet, padok, mesterséges tó szökőkúttal és halakkal, növényekkel fogja díszíteni az udvart. A tervet az állatkert főkertésze készíti el, és az állatkert biztostja a szükséges anyagokat is. Egyedül a kivitelezésben lesz szükség ismételten önkéntesekre, de ebbe már a szülőket illetve a tanárokat is bevonják. A szökőkút és az udvar átadása a mostani érettségizők tiszteletére lesz a ballagásuk napján. Ábrahám Ágnes Svetozar Marković Gimnázium, IV/3

16

A projektum kezdeményezője Bogar Jasminka biológia szakos tanárnő volt, segítettek neki a szervezésben Godányi Szilvia, Budanović Gordana és Sanja Potkonjak tanárnők is. A rendezvény célja többek között az volt, hogy felhívja a diákok figyelmét arra, hogy egészségesen étkezzenek, emellett pedig fontos szerepet kapott az ismerkedés is. Ezt a megmozdulást egy három napos szeminárium előzte meg. Minden osztályból három tanuló vett részt ezeken a műhelymunkákon. Orvosok tartottak előadást az egészséges táplálkozásról, a fogyókúra veszélyeiről és a fogyókúra kapcsán kialakuló betegségekről. Az a három tanuló pedig, akik részt vettek az előadásokon, az egész osztálynak prezentálják ezeket az információkat, hisz a helytelen táplálkozás és a diéta veszélyei globális méretű problémának számítanak a mai világban. Véleményem szerint ez az idei megmozdulás nagyon sikeresnek tekinthető, a diákok igyekeztek magukból a maximumot kihozni, jót szórakoztunk együtt, s közben sok új dolgot megtanultunk.

EGÉSZSÉGÜGYI KÖZÉPISKOLA A fehér bot világnapja

Október 15-én van a fehér bot, közismertebb nevén a vakok világnapja. Ebből az alkalomból az Egészségügyi Középiskola vendége volt Virág Zoltán szabadkai világtalan pszichológus. Virág Zoltán vakon született, két éves korában bal szemét megműtötték és ennek köszönhetően 19 éves koráig látott. Sajnos ma már egyáltalán nem lát. Az elemi iskolát Zimonyban fejezte, majd Belgrádban az egyetemet. A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium pszichológiatanára volt éveken keresztük. Ma már nyugdíjas. Jelenleg is Szabadkán él feleségével, aki mindenben rendelkezésére áll. Zoltánról sok mindent megtudtunk, ami fontos, érdekes és talán felfoghatatlan lehet számunkra. Színeket lát, nincs vakvezető kutyája és szokott álmodni. Álmában lát. Mindent


8 lát, amit mi. Hobbija a rádió- és zenehallgatás. Könyveket olvas és ír is, külön vakok számára kifejlesztett írógéppel. Mi fel sem tudjuk fogni és sokakat hidegen hagy, hogy ezek az emberek milyen módon élik mindennapjaikat. Számukra az utcán való közlekedés is hatalmas tortúra. Míg mi, akik látunk, és minden végtagunk megvan, állandóan panaszkodunk minden apróság miatt. Ezek az emberek nem panaszkodnak, boldogan élnek azzal, amijük van, illetve azzal, amijük nincs. Minden tiszteletem az övék! Iván Korina 3.02, Egészségügyi Középiskola SPORT

A kézilabda fogságában Béres Melitta, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium II. osztályos tanulója a szabadkai Spartacus kézilabda-klub tagja, már 6 éve versenyszerűen kézilabdázik. Debelyacsán, szintén a Spartacus nevű klubnál kezdte pályafutását.

5 Hogy kerültél ide, Szabadkára, +

a városi csapatba?

Mivel a sporttagozatra járok, elsőben muszáj volt beiratkozni egy itteni klubba, azóta itt edzek. A csapatunk vegyes összetételű, nincs meghatározott korosztály.

5 Ki az edződ? +

Radovan Prolić, aki hivatásos edző, az első, azaz a szuperligában, illetve külföldi klubokban játszott.

5 Milyen eredményeitek vannak? +

A második helyen állunk a Vajdasági Ligában, amit Kovin (Kevevára) városával osztunk. Amíg Debelyacsán (Torontálvásárhely) játszottam, a Vajdasági Ligában elsők voltunk, ezáltal bejutottunk a 2. Ligába, ami viszont a Vajdasági Liga felett van. Ott a 6. helyen végeztünk.

5 A jövőben is szeretnéd folytatni a kézilabdázást? +

www.novine5plus.com

SUBOTICA DOMAĆIN MEĐUNARODNOG ODELJENJA SREDNJOŠKOLACA

UČENJE, DRUŽENJE, IZLETI... Đake iz Mađarske, Slovenije, Slovačke, Ukrajine, Rumunije i Hrvatske ugostili su srednjoškolci Hemijsko–tehnološke škole koja se projektu priključila 1999. godine. Iako žive u različitim državama, 29 srednjoškolaca koji su od 2. do 9. oktobra boravili u Subotici, povezuje znanje mađarskog jezika. Učenici višejezičnih školskih ustanova iz Mađarske, Slovenije, Slovačke, Ukrajine, Rumunije, Hrvatske i Srbije po deseti put oformili su međunarodno odeljenje koje je na časovima najviše pažnje posvetilo zaštiti životne sredine. Domaćin ovogodišnjeg susreta bila je Srednja hemijsko–tehnološka škola koja se u projekat „Komunikacija između kultura Karpatskog regiona“ priključila 1999. Godine, na poziv budimpeštanske Gimnazije. Koordinator programa međunarodnog odeljenja koje se svake godine formira u nekoj drugoj državi, pedagog Hemijsko-tehnološke škole Zdenka Vojnić Tunić kaže da je škola u Subotici treći put organizovala časove, radionice i druženje đaka: - Učenici su imali nastavu po rasporedu časova koja je prilagođen zadatoj temi. Ove godine najviše pažnje posvetili smo zaštiti životne sredine, ali smo organizovali i izlete u Beograd, Novi Sad, Sombor i Bač gde su đaci obišli znamenitosti i kulturno – istorijska zdanja vredna pažnje. Srednjoškolka Laura Bogdan u Suboticu je došla iz Lendave u Sloveniji gde pohađa školu u kojoj se uči na četiri jezika. U njenoj školi se časovi održavaju paralelno na slovenačkom i mađarskom jeziku, a profesori učenicima ocenjuju i znanje nemačkog i engleskog jezika. O poseti Subotici i Vojvodini kaže: - Ovde su ljudi ljubazni, a od svih gradova u Srbiji najviše mi se dopao Novi Sad. Obišli smo puno muzeja, crkvi i drugih kulturnih ustanova, a u školi je bilo najinteresantnije na času informatike. Emeši Pregi je učenica Gimnazije u slovačkom gradu Fulek. Njen strah da se neće snaći u Srbiji i kako će biti prihvaćena od vršnjaka, nestao je već pri prvom susretu sa ostalim učesnicima međunarodnog odeljenja: - Program je bio bogat i raznovrstan, dopali su mi se izleti, a u najlepšem sećanju će mi ostati obilazak Novog Sada. To je jako lep grad, naročito centar. Zanimnjive su bile laboratorijske vežbe na kojima smo ispitivali kvalitet vode iz jezera Ludaš i utvrdili smo da je voda bogata kiseonikom što pogoduje ribama. Učenik iz Mađarske, Laslo Potocki iz Hajdunanaša, nastaviće druženje sa vršnjacima koje u poznao u Subotici i ubuduće. On kaže da mu se osim Novog Sada dopada i subotička Gradska kuća. Klaudija Nemeš, učenica četvrtog razreda Hemijskotehnološke škole, škole-domaćina, prošle je godine bila učesnica međunarodnog odeljenja u Hajdunanašu. Posle susreta u svom gradu tvrdi da ne postoji nijedan razlog zbog čega bi se zastidela, naprotiv. Klaudija ističe da je ponosna na program koji je bio edukativan, ali i zabavan: - Srećna sam što je uprava škole učinila sve da mojim drugarima i meni učenje i druženje u međunarodnom odeljenju ostane u najlepšem sećanju.

Piše:

Biljana Vučković

Ha befejezem a középiskolát, valószínűleg Újvidékre, a Testnevelési Egyetemre (DIF) megyek tovább, és ott fogok edzeni. A kézilabda mindig része lesz az életemnek, annyira szeretem. Az egyetem befejezése után pedig ismét Debelyacsán, a szülővárosomban fogom folytatni a kézilabdát. Berec Sára Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, II.A

Zajednička fotografija svih učesnika međunarodnog odeljenja

17


5

+

gradske novine za srednjoškolce - KÖZÉPISKOLÁSOK LAPJA

Vaše priče, pesme, crteže, foto-montaže i kompjuterske grafike možete slati na e-mail: izlog@novine5plus.com (rezolucija za grafičke radove je 300 dpi) ili na adresu: Harambašićeva 22, Subotica (sa naznakom “Za novine 5+”). k Történeteiteket, verseiteket, novelláitokat, rajzaitokat, fotóitokat, montázsaitokat, számítógépes grafikáitokat küldjétek el az izlog@novine5plus.com címre (a képek esetében a felbontás legyen 300 dpi) vagy postán a Harambašić utca 22. címre, a borítékra írjátok rá: Az 5+ Középiskolások Lapjának.

Mirjana Ikanović I-15 Hemijsko-tehnološka škola (prof. Milan Marković)

KAPI ROSE Imao si dodir nežan, Osmeh blistav, Skoro snežan. Dala sam ti da me ljubiš. Pogled tvoj je duši hrana. Strast u meni svakog dana Umeo si ti da budiš. Svaka bajka svoj kraj ima, Dani lete, evo zima Nosi pramen moje kose. Ovaj život kao plima, Nemam sreće s ljubavima, Nestanu kao kapi rose... Glavu gore, život ide, Ne moraju svi da vide Kad mi opet loše krene. Samo ja ću uvek znati Koliko moja duša pati Što je prošlo naše vreme. Nikoleta Vilov II-c Gimnazija “Svetozar Marković”

20

Vojana Kilibarda I-15 Hemijsko-tehnološka škola (prof. Milan Marković) Anita Pleho Politehnička škola, AT 2/1

SA DRUGE STRANE Devoja Gleda svoj odraz. Bledo lice i zelene oči, Bezbrižan pogled mladosti. Starica Sa druge strane Nestrpljivo je posmatra. U galeriji uspomena Dani su kratki A noći preduge, Minuti su se vukli A godine proletele. Boje ljubavi polako blede A miris sreće postaje nepoznat, Vetar je stao I ne širi ga više. Starica Gleda svoj odraz. Bledo lice i zelene oči, Spokojan pogled starosti. Smrt sa druge starne Nestrpljivo je posmatra. Aleksandra Gabrić III-d Gimnazija “Svetozar Marković”


8

www.novine5plus.com

Valami

Amerika No. 2

ÍRJA:

Szőke Tímea from Birnamwood - Wisconsin

T

e jó ég! Hihetetlen, hogy már két hónapja vagyok itt. A pislogó effektus teljesen elmúlt, és egész morbid, hogy angolul gondolkodok, az agyam csak úgy átváltott angol üzemmódra. És hát így két hónap után, már az az „Úristen Amerikában vagyok!” érzés is lassan elmúlik... Két hete valahogy nem volt mit csinálnom hétvégén. És mindig, amikor túl sok időm van gondolkodni, rosszul érzem magam. Szóval átestem az ún. culture shock szindrómán. Egyszerűen elegem lett az egész flancos Amerikából, és úgy hazamentem volna egy hétre! De a hétvégével a szindrómának is vége lett. A következő hét Homecoming week volt. Ami azt hiszem eredetileg a péntek esti amerikai focimeccsről szól. Ez a legfontosabb meccs a szezonban, úgyhogy az iskolák ezen a héten megőrülnek és izgatottan várják a péntek estét. És hát mi úgy őrültünk meg, hogy hétfőn mindenki rikító narancssárgába öltözött, iskola után posztereket festettün, kés egy hatalmas tábortüzet raktunk az iskolaudvarban, ami később valami party-szerűségbe torkollott. Kedden mindenki a legrondább ruháját húzta fel, ebédidőben zsákban ugrálás és ki lesz a legszebb WC-papír múmia. Aztán szerdán hirtelen mindenki hippi lett és teheneket puszilgattunk, macskát öltöztettünk focistának és egymást etettük az ebédlőben néhány fényképért. Csütörtök az osztályszíneké volt, a végzősöké a fekete, és az egész iskolát kidekoráltuk a poszterekkel. Nah végre péntek, a „nagy nap”: mindenki zöldben és sárgában (az iskolaszínekben), első négy rövidített óra, aztán minden osztály bemutatta a szurkoló táncot, közben pedig ötpercenként az iskolahimnuszt énekeltük. Az igazgató, a fociedző meg még egy csomó ember bátorító beszédet mondott a focistáinknak, közben a pom-pom lányok rivaldafényben. Megválasztottuk a Homecoming királyt és királynőt, és hát persze, hogy az egész heti programokat a végzősök nyerték. Este hét óra, mindenki izgatottan várja a meccs kezdetét az ítéletidő ellenére is. Öhöm...a focistáink nem épp a legjobbak, szóval a második félidő kezdetén még pont nélkül, az ellenfél két touch down-nal vezetett, az eső továbbra is zuhogott. Szóval host sis-emmel inkább hazamentük. Ezzel nem csak a meccs végi tűzijátékot hagytuk ki, hanem az iskolánk

bravúros győzelmét is. (Igazából senki sem tudja, ez hogy történt.) Szombat este pedig Homecoming dance, a győzelem megünneplése, amit én nem igazán neveznék ünneplésnek, vagy bulinak, de azért túléltem. Azóta a fociszezonnak vége, mert hát a mi izomagyú focistáink elég hamar kiestek a bajnokságból. De a Cross Country csapatunk múlt csütörtökön negyedszerre az iskola történetében megnyerte a körzeti döntőt. Eszméletlen, hogy az első tízben öt lány volt közülünk. Én ötödik lettem, és fogalmam sincs, hogy csináltam, mikor a szezont századikként kezdtem. Azt hiszem a start a kedvenc részem,

amikor másik legalább 150 lány liheg a nyakadba, nah meg a cél, amikor a 4. km után végre megállsz és vagy összeesel vagy hánysz. Érdekes... Lényeg: szombaton rajtunk az iskola szeme, a győztes csapat az állami döntőben. Sajnos én majd csak szurkolok a lányoknak, mert egy kötelező workshop-on kell lennem egész hétvégén. Ez is része a programnak, sok minden mással együtt, amiről azelőtt senki sem beszélt... Nah és ha már iskola, akkor a Kosztolányit még akkor sem múlhatja felül semmi, (Lehet, hogy ez a büszkeségem már-már akkora, mint az amerikaiak amerikaisága. OMG!) ha itt iskolán kívüli tanulás nélkül is szín A-m van mindenből. Sőt! Az első töri tesztem a legjobb volt az osztályban, ami a Kosztolányiban nem hiszem, hogy valaha is megtörténne... A host mom-om, amikor arról meséltem neki, hogy a mi tesztjeink nem csak egyoldalas karikázgatós izék, hanem pontos adatokat kell megjegyeznük, mint például az összes afrikai ország és főváros, nevetve csak azt mondta: „Yeah, America is damn and fat.” Kicsit tényleg olyan, mintha pihenni jöttem volna, ami nem azt jelenti, hogy nem tanulok semmi újat, mert igen! Így, több, mint egy hónap után az iskolában rájöttem, hogy kikkel érdemes barátkozni és kikkel jobb csak azon „a kedves vagyok mindenkihez, szóval neked is válaszolok” szinten maradni. Ez a felszínes, cukormázas izésség szerintem a legtöbb amerikainak lételeme. Néha már idegesítő. De persze nem lehet mindenkit beskatulyázni, sőt. Még mindig vannak, akik hülye kérdésekkel zaklatnak, mint például: Szerbiában esznek kutyát? Nálatok is vannak utak? És láttál már tehenet? Stb., stb. Elég közkedvelt kérdésnek számít az is, hogy melyik ország tetszik jobban, amire diplomatikusan azt válaszolom, hogy nem szeretnék választani, vagy azt a bűvüs mondatot használom, amit a belgrádi agymosáson tanítottak, hogy: „Not better, not worse, just different.” De őszintén, tényleg nem akarom megítélni, hogy melyik a jobb. Sok az érv és az ellenérv minndenféleképp. Jah, és még mindig vannak, akik azt hiszik, szibériai vagyok...A különböző variációkat a nevemre pedig egyszerűen imádom. Folyt.köv.

21


5

+

gradske novine za srednjoškolce - KÖZÉPISKOLÁSOK LAPJA

Nova atrakcija - cloud computing

Oblak umesto kompjutera Mafijaški je život težak, ali isplativ, znate to po filmovima, ali i po originalnoj igri, prvom nastavku. Idemo se lagano upoznati s radnjom. Godina je 1925. kada je rođen glavni lik igre, naš junak Vito Scaletta, naravno na Siciliji. Vito se ne seća previše svog rodnog mesta, seća se samo da je život bio težak. Jednog je dana njegov otac odlučio prekinuti tu životnu patnju i odlučio sreću potražiti preko Atlanskog oceana, u Americi. Priča je to o tipičnom američkom snu sanjanom na italijanski način. Joe mu je najbolji prijatelj iz detinjstva, ali i lik koji ga je uvukao u maloletnički kriminal. Nakon jedne pljačke ulovila ga je policija, te je završio u zatvoru. Brzo je došao svetski rat, i 1943. godine odlučuje se prijaviti u vojsku, kako bi na neki način i izbegao nastavak života u zatvoru. Zanimljivo, rat ga odvodi u Evropu, tačnije u njegovo rodno mesto na Siciliji. To je za Vita novo iskustvo koje neće nikada zaboraviti. Radnja igre se razvija iz trećeg lica. Morate spasiti jednog lika od streljanja, upasti u glavnu zgradu i očistiti je od italijanskih “crnokošuljaša”. U rukama vam je poluautomatska puška MP 40, spora ali precizna. Inače, koristićete i M3 mitraljez, MG 42 i Berettu Model 38. Iz vojne uniforme ponovo se vraćate u civilni život. Prvo, povratak kući, majci i sestri, koje su presretne kad vas vide. Prespavali ste noć i odlučili pronaći posao, i po mogućnosti odseliti u svoj stan. Silazite iz zgrade, kad ono neki lik maltretira vašu sestru. Naravno, vi kao veliki brat rešavate to šakama. E, tu bi mogli nastati prvi pravi problemi. Pratite uputstva koje će se ispisivati na ekranu kako bi uspešno završili ovo “šakatanje”. Kad već uspete premlatiti nasilnika, od sestre ćete saznati kako je to bio uterivač dugova. Naime, dok ste bili u ratu, vaš je otac umro i za sobom ostavio dug od 2.000 dolara. U to vreme to je bio ogroman novac. Prvo što vam je palo na pamet je prijatelj iz detinjstva - Joe. Jedino rešenje je - raditi za mafiju. Vaš život kreće u potpuno drugačijem smeru, pun opasnosti i kriminala, ali sa druge strane novca i lepih žena. Tu počinje prava priča o životu našeg junaka Vita Scaletta. B. K. / DUST

Jednog dana ljudima više neće biti potrebna memorija računara - sve što imaju moći će da skladište na serverima, a jedino će im biti potreban internet. Jednog dana svi ćemo raditi “na oblaku”. Naime, sve što je potrebno za rad na kompjuteru i za virtuelnu komunikaciju biće centralno pohranjeno “na oblaku”. Rad “na oblaku” ili kako se to na engleskom kaže “cloud computing” nije kratkoročna pojava nego trajni trend. Zahvaljujući tome privreda će biti efikasnija, biće obezbeđen veći manevarski prostor i postojaće mogućnost da se uvek koristi najsavremeniji softver i to po povoljnijoj ceni. Na takvom “oblaku” postoji prostor za pohranjivanje podataka. Umesto da se oni čuvaju na hard disku ili na CD moguće ih je smestiti na oblaku. Taj oblak stavlja na raspolaganje i softver. Za korisnika to znači sledeće: neće mu biti potreban kompjuter kao do tada, nego će biti dovoljan pristup internetu. Ako želi da napiše pismo, korisnik će se ulogovati na oblak i koristiti ofis-softver iz njega. Jedan od šefova Majkrosofta Stiv Bolmer smatra da će sve više korisnika

želeti da radi na oblaku, dok tehnički direktor portala amazon. com Verner Fogels navodi da je Amazon već napravio servis za infrastrukturu. To su, na primer, kompjuterske službe, pohranjivaći podataka, zbirke podataka, mreže. Do sada je svaka firma morala sve to da kupi za sebe. Sada im se to nudi kao servis - dakle, ne moraju više da kupuju, nego na sat iznajmljuju sve što im je potrebno. Međutim, na mnoga pitanja još nema odgovora. Pre svega, koliko će biti sigurni podaci na oblaku i ko će imati pristup kojim podacima? Podaci na oblaku moraju biti dostupni u svakom trenutku, baš kao danas u sopstvenom računaru ili računarskom centru. Na primer, Fejsbuk, koji je neka vrsta oblaka, se ‘srušio’ i nekoliko sati nije bio dostupan. Tako nešto ne bi smelo da se desi. Firma koja nudi usluge na oblaku mora garantovati da će on u svakom trenutku biti dostupan ili se niko neće opredeliti za tu uslugu. Lepo je to što Amazon obećava. Ali, to nije kraj. Moraju postojati i političke smernice koje onaj ko nudi usluge mora da prihvati i poštuje.

S. Z. / DUST

GRAD FESTIVALA

STUDIRAJ ON-LINE

Sajt na kojem možeš da saznaš sve o festivalima u Subotici: datumi održavanja, procenu posećenosti, cene ulaznica, lokacije održavanja, galeriju slika, video spotove koji prate ove festivale ...

SAE institut Beograd je najveći svetski privatni fakultet za audio inženjering, filmsku produkciju, 3d animaciju i razvoj web sajtova, od nedavno i u našem glavnom gradu. 

gradfestivala.eu

22

belgrade.sae.edu

TELESKOP

worldwidetelescope. org Microsoft je tokom pretprošle godine lansirao projekat World Wide Telescope, kojim je moguće posmatrati sva nebeska tela vidljiva sa bilo kog dela naše planete.


8

LJUBAV NA DALJINU Dru Barimor glumi Erin, čiji iskreni ali pomalo izopačeni smisao za humor od samog početka šarmira Gereta (Džastin Long). Previše piva i trivijalni ritam bara dovode do doručka sledećeg jutra. Iskre koje varniče između njih uvode ih u letnju avanturu, ali ni jedno ni drugo ne veruje da to može da traje, jer Erin mora da se vrati u San Fransisko, a Geret ostaje u Njujorku. Ali kada šestonedeljno ludiranje počne da dobija na značaju, nisu sigurni da žele to da prekinu. Uprkos svemu, ovaj par je pronašao nešto što se može nazvati samo jednom rečju – ljubav. Otkačena i romantična komedija sa puno srca i strasti “Ljubav na daljinu” priča o tome šta se može desiti kada jedan neobavezni izlazak s pivom i pilećim krilcima slučajno postane nešto više. Kada su se upoznali, Erin i Geret nameravali su da provedu zajedno nekoliko zabavnih i neobaveznih nedelja pre nego što se ona vrati u San Fransisko, a on ostane u Njujorku. Ali, dok se Erin sprema da se ukrca na avion kako bi se vratila kući, oboje shvataju da su razvili dublja osećanja i ne žele da se završi, šta god bilo to što je nastalo među njima. Odlučuju da probaju “ljubav na daljinu”. Marija Govlja Srednja medicinska škola, 3/5

ELITNI ODREDI Grupa Elitni odredi oformljena je 2005 godine. Od tada pa do danas došlo je do određenih promena, pa se i sastav grupe promenio zbog različitih ambicija i ciljeva. Grupa danas broji dva člana, a to su Vladimir Matović - Wanted i Relja Popović – Drima. Stekli su veliku popularnost još na početku. Završen je njihov prvi album i uskoro se očekuje njihovo prvo zvanično izdanje. Pesma koja ih je proslavila je ‘’Moja jedina’’ koju već svi dobro znate. I pored toga što je član ove grupe, Relja se posvetio i svojoj solo karijeri i izdao mnogo hitova kao što su ‘’Zatvori oči’’, ‘’Ako izgubim te opet’’, ‘’Sve je kul’’. Zajedno sa Vladom a i bez njega, radio je sa mnogim reperima na našoj sceni kao što su Tatula, Cvija, Rasta, Frka i mnogi drugi. Elitni odredi održali su veliki broj koncerata i takođe su zajedno sa Cvijom Rastom i Vipom nastupali kao predgrupa na koncertu 50Centa koji je nastupao u Beogradu ove godine. Na albumu “Oko sveta” rade već duže vreme, i napokon su ga izdali… Reljinu lepotu ne bih komentarisala, ženski svet to najbolje zna. Marija Govlja Srednja medicinska škola, 3/5

Gijom Muso

Samo budi ovde Kao osmogodišnjak, Nejtan je skočio u vodu da bi spasio jednu devojču i utopio se. Na trenutak je bio mrtav; prošao je kroz tunel ispunjen svetlošću. Doživeo je kliničku smrt. Nakon dvadeset godina Nejtan je jedan od najuspešnijih advokata u Njujorku. Bio je oženjen onom istom devojčicom koju je spasio iz jezera, ali ona ga je napustila. Nejtan je još uvek voli i ne može da je zaboravi. Jednog dana kod Nejtana dolazi čovek koji mu govori nešto sasvim nepovezano. Nejtanu nije jasno šta ovaj čovek želi od njega i on zbog toga gubi koncentraciju na poslu. Nejtanov život se potpuno menja, on shvata neke stvari na koje ranije nije obraćao pažnu. Roman je veoma zanimljiv jer se tek na kraju knjige saznaje zašto se taj čovek pojavljuje i šta on uopšte traži od Nejtana.

www.novine5plus.com

"PLATO BOOKS" PREPORUKA

PAULO KOELJO

BRIDA “Brida”, roman koji je Paulo Koeljo napisao odmah  posle “Alhemičara”, predstavlja  dirljivu priču o duhovnoj strani erosa i erotskoj strani duhovnosti. Ovo je i priča o Bridi, mladoj i lepoj Irkinji, i njenoj potrazi za smislom sveta. Na tom duhovnom putovanju, ona upoznaje mudraca koji je podučava kako da savlada svoje strahove, i ženu koja je uči da pleše osluškujući skrivenu muziku sveta. Oni prepoznaju Bridinu darovitost, ali moraju je pustiti da do otkrića dođe sama. Dok Brida traga za svojom sudbinom, pokušava, uz mnogo teškoća, da pronađe ravnotežu između ljubavi i želje da se promeni… J.DSALINGER

ZABHEGYEZŐ

A regény főhőse Holden Caulfield 17 éves amerikai gimnazista, akit éppen a negyedik iskolából rúgtak ki. A cselekmény egy meg nem értett, a társadalmi konvenciókat befogadni és gyakorolni képtelen s ezért mindenünnen kitaszított kamasz fiú háromnapos kálváriája. Holden első személyben mondja el a kicsapása utáni három napjának történetét, melyet New Yorkban éjszakai mulatóhelyeken, kétes hírű szállodában s az utcán tölt el. Közben mindent megpróbál, hogy a világgal, az emberekkel normális kapcsolatot alakítson ki, de sikertelenül. Menekül az emberek elől, de mindenütt hazug embereket talál. Az egyetlen élőlény, akivel őszintén beszélhet, s aki talán meg is érti valamennyire, titokban felkeresett tízéves kishúga.

Teodora Bođanec Srednja medicinska škola 2/4

23


5

+

gradske novine za srednjoškolce - KÖZÉPISKOLÁSOK LAPJA

A tengeren nincsen sár

Melyek az igazi értékek egy ember életében? S vajon mi lesz azzal, aki megvonja magától mindazt, ami emberré tesz bennünket? Ha senkit sem szeretünk, s nem érezzük azt, hogy mi is fontosak vagyunk akár csak egyvalaki számára, mi értelme és mi a célja létünknek? Mi értelme, ha már saját magunkról is lemondunk? Az alaptörténet egyszerű: a betelepült német lakos megházasodik helybéli feleségével. Bevételük forrása egy kis vendéglő-benzinkút. Forgalmuk nem túl nagy, de fenn tudják tartani magukat. Az életükből csak egy valami hiányzik: a szerelem. Kora hálából ment hozzá Nezimhez egy jobb és szebb jövő reményében. Mert az élettől mindenki sokat vár. Lehetőségeket, elismerést, karriert, boldog családot, szerelmet… De mi van akkor, ha ezek közül semmit sem kap meg? Egyszerű alárendeltje urának, egész életét a megszokásból és hálából fogant hűség tölti ki. De épp az ilyen akaratlagos elszigeteltség teszi kiszolgáltatottá az embert. Kora veszte is ez lett. Beleszeretett az első jött-mentbe, többet remélt, mint amit az nyújtani tudott. Ez a piszkos viszony bemocskolta. Úgynevezett „szerelmük” nem tudott megküzdeni a viszontagságokkal. Az ismeretlenbe való menekvés kínálta szabadság felüdítő érzése sem tudta felülmúlni a biztonságot nyújtó megszokást. Ha egyszer veszítettünk el valakit, azt még túléljük. De ha másodszor is el kell veszítenünk, akkor már megfordul az ember fejében minden. Még létének értelme is megkérdőjeleződik. Kora kezén szárad saját és férje vére is, de úgymond ettől megtisztulva lép át egy számára talán boldogabb világba. Nekem ezt volt hivatott ábrázolni a mű végén fontosabb szerepet kapó vízsugár motívuma. Azzal, ha elfojtjuk vágyainkat, kiszolgáltatjuk magunkat minden jöttmentnek és a világnak… Kora gyengesége sem szerelmében rejlett, hanem ahogyan a helyzetet kezelte. Véleményem szerint mind zenei, mind technikai megoldások és történet szempontjából is fantasztikus a Népszínház Magyar Társulatának A tengeren nincsen sár című darabja. Megtanít bennünket arra, hogy fontosak legyünk saját magunk számára, és hogy az élet nem tündérmese. Kőkemény dráma. Ábrahám Ágnes Svetozar Marković Gimnázium, IV/3

24

Az új drog neve: Vámpírnaplók

Ne ájuljunk el a sztároktól!

A The Vampire Diaries egy amerikai fantasy tévésorozat, amelynek vetítése 2009ben kezdődött az Egyesült Államokban. A sorozat L. J. Smith regényei alapján készült, és hihetetlen erővel vonzza képernyők sokasága elé a fiatalokat. Sokan azt hiszik, hogy a Vámpírnaplók az Alkonyat utánozása, de ez nem igaz. Ugyanis a Vámpírnaplókat L. J. Smith már 1991-ben kezdte el írni, míg az Alkonyatot Stephenie Meyer 2005-ben adta ki. Egy kis áttekintés, hogy miért jobb a Vámpírnaplók, mint „társa”: nem annyira nyálas és érzelgős, mint az Alkonyat. Elena nem első látásra szeret bele Stefanba, hanem kisebb lépsekkel halad, majd egy csavarral Damon, a gonosz bátyj karjaiba hull, szemben Bellával, aki egyszerre lesz Edward társa. Mind a női, mind a férfi szereplők nagyon szépek, eleve itt van Elena, na meg persze a két fivért alakító Stefan és Damon is, ellenben Robert Pattinsonnal, aki az én véleményem szerint zárkózott, búskomor és nem az a kiköpött szépségideál (nem tudom, mit eszik rajta az a sok rajongója…). Itt a szereplőket nem kímélik az esésektől, nem félnek piszkosak, koszosak lenni. A történet egy Mystic Falls nevű városkában játszódik, ahol a történelem során számos megmagyarázhatatlan és különös haláleset történt, melyet később állattámadással magyaráztak. Ebben a városban él Elena, öccsével és nagynénjével. Elena pár hónappal a történet kezdete előtt, elvesztette a szüleit egy autóbalesetben, amit ő rejtélyes módon túlélt. Ekkor érkezik a városba és az iskolába egy új fiú: Stefan Salvatore. Hamar kiderül, hogy Stefan igazából egy vámpír, persze nem a rossz vámpírok közül való, állatok véréből táplálkozik. Damon, aki szintén vámpír, ám ő a rosszabb fajtából való és embereket öl. Elena kiköpött mása régi közös szerelmüknek, Katherine-nek. Mindemellett a cselekmény tovább bonyolódik, mikor egyre több vámpír bukkan fel a városban. Magyarországon a szériát 2010. június 25-én kezdte vetíteni az RTL Klub, de sem a szinkronhangokkal, sem a fordítással nem vagyok elégedett. Az eredetiben szavatosabban, pontosabban fogalmaznak, a magyar változat hemzseg a rosszul lefordított mondatoktól. Az államokban szeptember 9-én elindult a sorozat 2. évadja még több izgalommal, vérrel és persze szerelemmel, amit a rajongók tűkön ülve várnak már.

Minden ember életében van valaki, akire felnéz, akit tisztel, akit a példaképének tart. Ez a személy lehet egy nagybácsi, nagyéni, közelebbi vagy távolabbi rokon, egy barát, egy ismerős, vagy esetleg olyan valaki, aki ezek közül egyik kategóriába se esik bele. Ez a személy lehet akár egy sztár is. A tinédzserek többsége rajong egyegy énekesért, annak ellenére, hogy nem is ismerik. A filmekben alakított karakterek csak kitalált személyiségek, akik a valóságban nem léteznek. Ettől függetlenül a tizenéves lányokat az ájuldozás kerülgeti, mikor meghallják Edward Cullen vagy Jack Sparrow nevét. Magánéletükről a médián keresztül értesülnek, amiből csak néhány dolog igaz, a többi dekorációként van jelen, hogy ne essen az adott média népszerűsége. Az újságíróknak, riportereknek az a feladatuk, hogy új, valódi információt közöljenek az olvasóval, nem pedig hogy átfessék a valóságot. Ennek mindenki tudatában van, mégis legtöbbször úgy tűnik, hiába. Vegyük például a hollywoodi sztárokat. A legtöbb újságban másról sincs szó, csak, hogy ki kivel jön össze, meg, hogy kinek kitől lesz gyereke. Oké-oké, végülis a sztárság ezzel jár. De tényleg ennyire bele kell menni a híres emberek magánszférájába? Nem hinném, hogy az efféle cikkek kihagyása miatt nagyon csökkenne az adott média nézettsége – bár ez saját vélemény. Sokan összekeverik a példaképet a rajongással. Egy zene, egy színészi karakter alapján nem lehet példaképet választani. Viszont életstílus, munka, hobbi, más emberekhez való hozzáállás stb. alapján már igen. A média ezeket a dolgokat nem adja át megfelelően az embereknek, s talán ez az egyik oka annak, hogy a híres emberekre rajongással néznek, nem pedig példaképként. Az embereknek szükségük van egy olyan személyre, akire felnéznek, aki többre sarkallja őket. Viszont ennek a személynek nem kell világhírű sztárnak lennie. Ha szétnézünk a környezetünkben, láthatjuk, hogy mennyi ember van, akinek a munkássága, élete figyelemre méltó. A média minden ember életében jelen van, viszont nem vagyunk kötelesek neki élni. Kovács Anikó Ivan Sarić Műszaki Középiskola ET-32

Berec Sára II.A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium


8 Online game:

TRAVIAN A Travian egy böngészőben játszható, valósidejű, többszereplős stratégiai játék, mely internet-hozzáféréssel rendelkező számítógéppel játszható. A játékban való részvételhez nem szükséges fájlok letöltése, kiegészítők telepítése. Az újonnan regisztrált játékos, miután aktiválta regisztrációját, egy kis faluval kezdi, és célja, hogy fejlődése során elérje saját birodalma felépítését. A játékos a falu alapítása előtt kiválaszthatja, hogy a rendelkezésre álló három népcsoport közül melyiket választja. A felhasználó a rómaiak, germánok, gallok közül válogathat. Mind a három törzsnek megvan a maga erőssége és gyengéje!

www.novine5plus.com

Van-e élet a halál után? Megszülettem, élek újra. Igen, van. Az nem lehet, hogy meghalunk és földi életünk után nincs tovább. Nem. Nem tűnhetünk el csak úgy, nyom nélkül, mintha nem is lettünk volna… Most nem a lélekvándorlásra gondolok vagy egyéb dolgokra. Nehogy félreértés essen! A hit szent dolog, ezért a buddhisták a reinkarnációban hisznek, és én ezt tiszteletben tartom. De én a mennyországban hiszek. A sokak szerint gyönyörű, rózsaszínű, bárányfelhős mennyországra gondolok. Hiszem, hogy mindenki máshogy képzeli el és olyannak fogja majd látni, ahogy azt szeretné. Van, aki diszkónak, ahol buli az élet, nyugodt tengerpartnak, hegyvidéknek… Egyesek hatalmas rock színpadnak… Szóval, mindenki máshogy. Én például egy dombokkal körülvett völgynek kis házikóval, folyócskával… És persze egy hosszú,kanyargós aszfaltozott utat képzelek még oda, amin a gyorsasági motor szélsebesen suhan. :) De a legfontosabb, hogy együtt leszünk majd a szeretteinkkel örökkönörökké… Itt mindenki gyerek, aki szabadon játszhat, és odabújhat a másikhoz. A mai világban ez majdnem lehetetlen. Akik már nincsenek köztünk, a völgyben vannak és várnak ránk, segítik földi életünket. Iván Korina 3.02, Egészségügyi Középiskola

The music of freedom

A Travianban négy természeti erőforrás létezik: a fa, az agyag, a vas és a búza. E négy nyersanyag különböző mértékű kombinációja szükséges egy-egy épület, egység, illetve harcosfajta kifejlesztéséhez és továbbfejlesztéséhez.

Alfons Mucha (1860-1939) Cseh plakátművész, grafikus, illusztrátor, festő; a szecesszió egyik kiemelkedő képviselőjének számít. A szecesszióra jellemző az erotika és a halál motívumának összekapcsolódása, a növényi és geometrikus mintázat. A szecesszió színei a lila, az olajzöld és az arany. Mára már a szecesszió a giccs forrásává vált. Mucha pályáját autodidaktaként kezdte (ez azt jelenti, hogy ismereteit saját erejéből sajátította el, iskola nélkül). Bár művészetét a szecesszióra jellemző kígyózó indák, stilizált növényi motívumok, buja vonalvezetés, szépséges nőalakok jellemzik, nézeteit inkább a szimbolizmussal rokonította. Sokoldalú művész volt, illusztrált számos könyvet, tervezett bélyeget, naptárat, tapétát, bútort, szőnyeget, üvegablakot, ékszereket és ékszerüzleteket. Ábrahám Ágnes Svetozar Marković Gimnázium, IV/3

A goatrance kialakulásának kezdetei az 1990-es évekre tehetők, ám a kultúra sokkal messzebbre nyúlik vissza, egészen az 1960-as évek végére. A „hippikorszak gyermekei” ekkoriban azt gondolták, hogy a természettel harmóniában próbálják folytatni azt az életformát, amit Woodstock elindított (Make Love, Not War!). Goa (India egyik tengerparti állama) lett a fő célpont, ahol az emberek azt a szabadságot keresték, amit Woodstock adott. Sokan azonban nem bírták ezt az életmódot, ezért nagyon kevesen maradtak ott. A korszak nagy alkotásait egy San Franciscóban élő guru, Goa Gil szerettette meg az ottlakókkal. Ehhez az indiai folklorisztikus hatásokat, az akkoriban hódító detroiti technót, industrialt, new wave-et és az 1970-es évek pszichedelikus zenéjét hozzátéve létrejött a goatrance. A goatrance mint szó inkább szinonimaként használatos, mivel manapság inkább a psychedelic trance-et használják megnevezésként, azonosítójaként pedig egy háromjegyű szám is használatos: 604 – G = 6, O = 0, A = 4. A goakultúra alapját mindig is a partik, elsősorban a szabadtéri partik képezték, amelyek mindig valami különleges helyszínen kerültek megrendezésre, pl.: tengerpart, őserdő, hajó, régi kastély, sivatag, stb. Nevéből adódóan elsősorban az indiai Goa államban tartanak ilyen rendezvényeket. Azonban nekünk sem kell csüggednünk: az Ozora fesztivál Magyarországon minden évben várja a látogatókat. 2005 óta több tízezren látogatnak el ide. A zenei repertoár pszichedelikus trance, goa és ambient muzsikából áll. A fesztivál éjszakáiban sámántüzek, bámulatos színpadképek, vetítések majd maga a hajnal adnak a goa zene világsztárjainak zenéihez tökéletes keretet. Nagy Mária Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium II.N

25


5

+

gradske novine za srednjoškolce - KÖZÉPISKOLÁSOK LAPJA

Program Piše i fotografiše: Mirjana Alapović

prekogranične saradnje

Već duži niz godina postoje predpristupni fondovi Evropske Unije namenjeni projektima čija je realizacija predviđena u pograničnim područjima zemalja. Jedan od tih fondova je i IPA Cross-border Co-operation Programme Hungary - Serbia, namenjen razvoju infrastrukture, prekogranične saradnje u oblasti zaštite životne sredine i kulture. Zoološki vrt na Paliću je učestvovao na IPA konkursu i odobrena su mu dva projekta. Jedan od njih je: Implementation of nature conservation rescue center and animal health system with crossborder cooperation. Prekogranični partneri vrta su Szegedi Vadaspark i Kiskunsagi Nemzeti Park, dok je lokalni partner NVO Riparia. Realizacija projekta je započeta avgusta 2010. i traje do kraja jula 2011. U okviru samog projekta predviđeno je nekoliko aktivnosti. Pre svega, tu je izgradnja prihvatnog centra za ptice i manje sisare, na prostoru prihvatilišta Zoo vrta Palić. Ovaj objekat će pridoneti boljim smeštajnim kapacitetima vrta za prihvat povređenih ili zaplenjenih životinja koje se nakon oporavka ili zakonske procedure vraćaju u prirodu. Radi lakše kontrole prihvata i praćenja napretka životinja u prihvatilištu, ali i nakon puštanja u prirodu, predviđena je konstrukcija sistema za praćenje koji bi bio korišćen ne samo u Zoo vrtu već i na zaštićenim prirodnim dobrima regije. Kako bi se značaj zaštite i rehabilitacije životinja i rad prihvatilišta približio široj publici, biće organizovane stručne konferencije na kojima će gosti iz zemlje i inostranstva prikazati rezultate brojnih istraživanja, radova i terenskih zadataka poput uspešnog razmnožavnja crkavica ili vraćanja u prirodu rehabilitovanih roda i ptica grabljivica. Svakako da je za ovakav način rada potrebna nabavka i savremene veterinarske opreme i terenskog vozila, što će takođe biti omogućeno sredstvima iz projekta. Osnovni ciljevi su vezani za uspostavljanje dugotrajne saradnje sa prekograničnim partnerima, jer prirodna ne zna za administrativne granice, proširenje kapaciteta prihvatilišta vrta i kvaliteta prihvata životinja, stvaranje i funkcionisanje sistema za posmatranje i evidenciju životinja i svakako najvažniji, širenje svesti ljudi prema značaju očuvanja životne sredine zbog nas samih.

26

ZOO Palić - Krfska 4, 24413 Palić - 024/753-075 - office@zoopalic.co.rs - www.zoopalic.co.rs


8

www.novine5plus.com

Upoznajmo internacionalne volontere

Stigli smo, Subotico! Jedva dve nedelje smo tu, a čini nam se da smo tu već mesecima. Nije nam trebalo puno da se osećamo kod kuće, upoznali smo mnogo mladih i stvorili sjajna prijateljstva! Mi ne dolazimo iz daleka, ali smo ovde upoznali drugačiji svet pun potpuno novih mogućnosti. Naše ime je Gregoire i Agnes, potičemo iz rasličitih delova Francuske, tačnije iz Saint-Etienne-a i regije Pariza. Oboje smo stari 23 godine i upravo smo završili svoje studije. Sada počinjemo učiti srpski jezik i voleli bi znati pričati i malo mađarskog jezika. Projekti na kojem mi radimo potiču od Centra lokalne demokratije – LDA i upravo su oni zbog kojih smo odlučili doći tu na volonterski staž. Jedan deo tog stažiranja podrazumeva saradnju sa mladima na tematici o europeizacije, demokratizacije i/ili životne sredine. Na primer, mi radimo trenutno na organizovanju radionice u Domu učenika za učenike od 15 do 18 godina. Osim toga, drago nam je što ćemo biti uključeni u projekte drugih lokalnih organizacija. Veliki deo naših aktivnosti će se odvijati u novom EU Info kancelariji (na drugom spratu Otvorenog univerziteta). To je mesto gde će mladi moći upoznati Evropu, o mogućnostima volontiranja i drugim temama bitnim za nas mlade. Konačno, bićemo deo tima na projektu Grada Subotice i Centra lokalne demokratije pod nazivom Regionalna partnerstva za interkulturalne gradove, koji ima za cilj promovisati interkulturalni dijalog na Balkanu. Ukratko, mi smo spremni za nove avanture! Dok čitate ovaj članak, mi ćemo imati uz sebe i trećeg volontera. Njeno ime je Gabriela i dolazi iz Litvanije. Nas troje ćemo biti tu na volonterskom stažiranju do kraja jula 2011. Nadamo se da ćemo imati priliku upoznati te uskoro u EU info kancelariji ili negde u Subotici. Budi slobodan/dna i potraži nas, putem emaila: Gregoire: gregoirevialleton@gmail.com Agnes: agnes.rivet@gmail.com Vidimo se!

Here we are, Subotica! Only two weeks here but it seems like months. It has not taken us long time to feel like home, meet people and make new friends! We do not come from far away but here is like another world full of new possibilities. Our names are Gregoire and Agnes, coming from two different places in France, Saint-Etienne and the region of Paris. We both are 23 and just finished our studies. We have now started to learn Serbian and would like to get to know a bit of Hungarian as well! The projects we are working on at Local democracy agency - LDA are one of the reasons why we chose to come here. One part concerns working with other young people on areas such as Europe, democracy or environment. For example, we are currently working on organizing workshops in Dom Ucenica for pupils from 15 to 18. We are also likely to get involved in projects with other local associations. A great part of our work will take place in the new EU Info Point (2nd floor of the Open University). It is a place to learn about Europe, volunteering, and other subjects of the interest of young people. Finally, we will take part in LDA’s projects on regional partnerships promoting intercultural dialogue in the Balkan countries. In short, we are ready for new adventures! When you will be reading this article, we will be welcoming the third EVS volunteer. Her name is Gabriela and she comes from Lithuania. The three of us will be there till the end of July 2011 we are hoping to meet you soon in the EU Info Point or elsewhere in Subotica! Please do not hesitate to contact us: Gregoire: gregoirevialleton@gmail.com Agnes: agnes.rivet@gmail.com See you!

27


5

+

gradske novine za srednjoškolce - KÖZÉPISKOLÁSOK LAPJA

TUGA ILI DEPRESIJA?

Maja Stoparić psiholog i transakcioni psihoterapeut Bez obzira što nam deluje da emocije osećamo po ceo dan, to je netačno opažanje. Osećamo ih samo povremeno i kada se pojave - zadatak im je da nam ukažu na to da se dogodilo nešto što smatramo važnim. Baš zato smo i tužni samo onda kada gubimo nešto što nam je vredno, bilo da je u pitanju osoba, životn prilika, ili predmet. Naravno, u ovom osećanju, kao i u drugima, važi jednostavna formula: Što su izgubljeni objekat ili osoba važniji za nas=Tuga koju osećamo zbog gubitka je veća Sve ovo deluje vrlo jednostavno i verovatno se većina vas pita zašto bi uopšte ovo bila tema broja. Razlog je što ovih principa u svakodnevnom životu nismo svesni. Zato se povremeno dešava da nas osećanje tuge iznenadi, „presretne“, a da smo bili ubedjeni da je to što smo izgubili nama bilo nevažno. Neki će se pozivati i na čuvenu misao koja kaže: „Tek kada nešto/nekoga izgubiš, shvatiš koliko ti je bio važan“. No, važno je napomenuti da je bitno preispitati sebe i svoj sistem vrednosti pre nego što uopšte dodjete u ovakvu situaciju gubitka – na primer, odlučite da raskinete sa devojkom ili dečkom zato što ne osećate isto uzbudjenje kao na početku veze, a onda shvatite da ste tužni. Ponekada ljudi samo osećajući tugu umeju da shvate da im je neko važan – tako reći „unazad“, a da pre toga nisu bili svesni svog osećanja povezanosti sa osobom koju su ostavili, ili izgubili.

28

Gubitak značajne osobe traži promenu u sistemu vrednosti koji imate i to nije nimalo lak posao. Oni koji tuguju znaju koliko im je teško da gubitak za početak prihvate. Poneki od nas negiraju da se gubitak i desio, jer na taj način dalje ne moraju da se bave promenama, niti žalošću koju osećaju. Neko vreme možemo da negiramo, no kao što je postojao “period vezivanja“ za nama važnu osobu, mora postojati i „period razvezivanja“. Zašto je bitno razvezivanje? Bez njega se ne možemo ponovo vezati za nekoga drugog. Zato tuga ima svoj početak i kraj. Ponekada se osoba može bojati gubitka unapred, pa zbog toga sebe sprečavati i da razvija vezu – misleći da time sebi čini dobro po principu „Ako ni sa kim nisam blizak, neću ni tugovati zbog gubitka“. No, sasvim suprotno od toga – ovi ljudi su u velikom gubitku samim tim što žive u osiromašenim odnosima – bez puno vezivanja. Velika je razlika izmedju tuge i depresije u kvalitetu! Ma koliko da često za sebe kažemo „Baš sam depresivan!“ – depresija je vrlo različita od tuge i javlja se mnogo redje. Depresivno osećanje ćete prepoznati kod sebe tako što verujete da niste u stanju da nastavite svoj život bez značajne osobe. Osećate se kao da nemate perspektivu, da vam je život bez smisla i da je beznadežan. U ovom slučaju je jako važno da potražite pomoć psihologa!

Gondolatok a felnövés buktatóiról

Joó Horti Lívia pszichológus, pszichoterapeuta Felnőni cseppet sem problémamentes feladat. Tele van kihívásokkal, megküzdésekkel, feladatokkal, nehézségekkel, veszteségekkel. Ezzel együtt veszekedésekkel, haraggal, elakadásokkal, krízissel. Mindezzel meg kell küzdenünk, túl kell élnünk, megoldásokat kell találnunk. Lehetőleg olyat, ami társadalmilag elfogadható, előrevivő és építő is egyben. Nem kis feladat és bizony nem is egy emberre szabott, még akkor sem, ha úgy tűnik egyedül vagyunk, maradtunk a bajban. A kérdés csak az, ki segíthet, kiben bízhatsz, kire támaszkodhatsz? Hát mindenekelőtt magadra és arra a szociális hálóra, amit kiépítettél magad köré, már ha kiépítettél. Ha eddig inkább arra használtad az energiáidat, hogy felégesd a körülötted létező kapcsolatokat, akkor bizony ideje elgondolkodnod jól tetted-e, és ha rájössz – mert remélem, hogy rájössz, hogy hibáztál – akkor el kellene kezdeni újraépíteni őket. Egy dolog biztos. Nem úgy húrozott be bennünket a természet, hogy egyedül, magányosan élni tudjunk. Még a börtönökben is az a legelborzasztóbb és legnehezebben elviselhető büntetés, ha valakit magánzárkára ítélnek. Száz szónak is egy a vége: érett, egészséges felnőtté nem válhatunk élő kapcsolatok, érintések, beszélgetések nélkül. Mi ebben a Te feladatod? Sem több, sem kevesebb, mint,

hogy ápold, építsd, keresd a kapcsolatokat. Keresd, ha egyedül érzed magad. Nem jó dolog egyedül, magányosan lenni, ami persze nem azt jelenti, hogy olykor az ember nem kívánja az egyedüllétet és ez természetes és rendben is van. Van azonban, hogy azon kapod magad, hogy mindenki elpártolt mellőled, ellened vannak. Érdemes megkérdezned magadtól, mivel járultál hozzá Te magad ehhez? Ha megvan a válasz, akkor tovább is tudsz lépni, vagy abba az irányba, hogy helyrehozd a kapcsolataidat, vagy abba, hogy újakat keress. És ha már a lelki egészségünk megőrzésén elmélkedünk, azt se feledd, hogy az egészséges felnövéshez bizony legalább egy felnőtt személy együttműködésére, segítségére, bizalmára van szükségünk. Ezt a kiemelt fontosságú felnőtt kapcsolatot bizony nem pótolhatják a barátok. Hogy nincs ilyen a családodon belül? Sajnos ilyen is előfordul, akkor kezdd el keresni máshol. Keresd a szélesebb családi körben, vagy a baráti köröd szülei között. Olykor egy klassz szomszéd segíthet, vagy az osztályfőnököd, tanáraid. Fordulhatsz az iskola pszichológusához, pedagógusához, akár még hozzánk is. Egy a lényeg: ne maradj egyedül a nehézségeiddel, bánatoddal, elkeseredettségeddel. Mindig van fény az alagút végén. Társsal, segítővel, baráttal könnyebb megtalálni.


8 SZÁMOLJUNK LE A HULLADÉKKAL! – 2. rész

A szelektív hulladékgyűjtés

A

mindennapjaink során elhasználódott tárgyaknak a természetes bomlásához időre van szükségük. Egyes tárgyak esetében ez több ezer év is lehet. A természet egyszerűen már nem tehet többet. Ezért a mi feladatunk, hogy mindent megtegyünk azért, hogy a hulladék „termelése” minél kisebb mértékű legyen, és hogy a hulladék nagy részét az újrahasznosítás révén ismét értékes anyaggá alakítsuk át. Tudnunk kell azonban, hogy az újrahasznosítás alapfeltétele a hulladékok szelektív gyűjtése. Szelektív hulladékgyűjtésnek nevezzük azt a folyamatot, amikor a háztartásokban keletkező, ott már feleslegessé vált, de hasznosítható anyagokat külön gyűjtjük, és azokat továbbadjuk hasznosításra, ipari feldolgozásra. A szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft. eddig 42 helyen létesített úgynevezett zöld szigetet, vagyis konténereket helyezett el a különféle hulladék – papír, műanyag és alumíniumdoboz szelektív gyűjtésére. Ezáltal lehetőséget biztosítunk a polgároknak, hogy bekapcsolódjanak a szelektív gyűjtésbe és az újrahasznosítás folyamatába. A zöld szigeten kétféle konténerrel találkozhatunk: * A KÉK konténerben gyűjtjük a PAPÍRból készült hulladékot, pl. a kartont, a napilapokat és magazinokat, feleslegessé vált könyveket, leveleket, valamint a papír alapú csomagolásokat. * A SÁRGA konténerben pedig a MŰANYAGot és az ALUMÍNIUMDOBOZokat gyűjtjük, pl. a műanyag flakonokat (PET palack), nylon zacskókat, a különböző kupakokat, és az alumíniumból készült üdítős- és sörösdobozokat. A „zöld szigetek” elhelyezkedésének részletes listáját megtaláljátok a www.deponija.rs honlapon.

www.novine5plus.com

SKOCKAJMO OTPAD! – 2. deo

Selektivno prikupljanje otpada

Z

a prirodnu razgradnju materija i predmeta istrošenih u svakodnevnoj upotrebi potrebno je da prođe izvesno vreme, što u slučaju nekih predmeta može biti čak više hiljada godina. To je najviše što priroda može učiniti, zato je na nama da nastojimo u što većoj meri smanjiti nastanak otpada, i da veći deo otpada putem reciklaže ponovo pretvorimo u koristan materijal. Trebamo, međutim, znati da je osnovni preduslov reciklaže selektivno prikupljanje otpada. Selektivnim prikupljanjem otpada nazivamo proces kada se koristan otpad nastao u domaćinstvima sakuplja odvojeno, i predaje na dalje korišćenje, tj. na industrijsku preradu. „ Regionalna deponija“ d.o.o. Subotica je do sada na 42 lokacije postavila tzv. «zelena ostrva», tj. kontejnere za selektivno prikupljanje različitih vrsta otpada – papira, plastike i aluminijumskih konzervi. Na ovaj način dajemo mogućnost građanima da se uključe u selektivno prikupljanje otpada i u proces reciklaže. Na «zelenim ostrvima» možemo videti dve vrste kontejnera: * U PLAVE kontejnere sakupljamo otpadni PAPIR, na primer karton, novine i časopise, stare, neupotrebljive knjige, dopise i paprinu ambalažu. * U ŽUTE kontejnere odlažemo PLASTIČNU i ALUMINIJUMSKU ambalažu, na primer plastične (PET) boce, najlonske kese, zatvarače, i limenke od sokova i piva. Detaljnu listu lokacija «zelenih ostrva» možete naći na internet adresi www.deponija.rs

REGIONALNA DEPONIJA Subotica Trg Lazara Nešića 1. 024/673-815 www.deponija.rs info@deponija.rs

29


5

+

gradske novine za srednjoškolce - KÖZÉPISKOLÁSOK LAPJA

Mennyi vitaminra van szükséged pontosan? Mivel a téli időszakban kénytelen vagy nélkülözni az idénygyümölcsöket, és nehezebben tartod be az egészséges táplálkozás alapelveit, könnyen kialakulhat a vitaminhiány. Egy kis odafigyeléssel és néhány alapvető táplálkozástudományi ismeret birtokában azonban nem lesz nehéz megőrizni egészségedet. Mi is az az RDA? Az Amerikai Táplálkozástani Intézet az 1950-es években pontosan meghatározta a vitaminok és ásványi anyagok optimális mennyiségét, mely a Recommended Dietary Allowance - RDA -, vagyis ajánlott napi táplálékbevitel nevet kapta. A-vitamin - az éleslátásért Nélkülözhetetlen a szervezeted helyes fehérje-anyagcseréjéhez, valamint a bőr, a haj, a köröm és a nyálkahártyák egészségéhez. Az RDA szerint napi 0,8 milligramm A-vitaminra van szüksége a szervezetednek. Hiányában hajad és körmeid töredezetté válnak, bőröd kiszárad, valamint látásod romlik. A zöldségek és gyümölcsök nem tartalmaznak A-vitamint, csak annak elővitaminját, a karotint. Ez az anyag a szervezetben lejátszódó biológiai

30

folyamatok során alakul A-vitaminná. A legjobb karotinforrások 100 gramm spenótban - 4 milligramm. 100 gramm sütőtökben - 4 milligramm. 100 gramm kajszibarackban - aszalt is jó - 2 milligramm. 100 gramm nyers sárgarépában - 4 milligramm. B1-vitamin - idegerősítő Gyakran említik idegerősítőként is, mivel a vitamin legfontosabb célterülete az idegrendszer. Nélküle a szervezet nem képes a szénhidrátok lebontására, és a sejtek energiaforrás nélkül maradnak. A B1-vitamin ajánlott napi mennyisége 1,4 milligramm, melyből, ha nem fogyasztasz elegendőt, ingerlékennyé, szorongóvá válhatsz, idővel pedig az idegrendszer komolyabb működési zavara is kialakulhat. Forrásai 10 gramm élesztőben - 1 milligramm. 150 gramm sovány sertéshúsban - 1 milligramm. 30 gramm búzacsírában - 0,6 milligramm. B2-vitamin - vérszegénység ellen Elsősorban a vörösvérsejtek képzéséhez, valamint lebontásához szükséges. Ha nem jut belőle elegendő

mennyiség a szervezetedbe, vashiányos vérszegénység, fáradékonyság, a koncentrációs képesség csökkenése alakul ki. Napi 1,4 milligrammot igényel belőle a felnőtt szervezet, melyet a következő táplálékokból vehetsz fel a legkönnyebben. Természetes források 50 gramm sertésmájban - 1,5 milligramm. 100 gramm csirkemellben - 1 milligramm. Fél liter tejben - 1 milligramm. B6-vitamin - vashiány ellen Az 1930-as évek végén felfedezett B6-vitamin a szervezet fehérjeforgalmát szabályozza. Az RDA szerint napi két milligrammra van szüksége a szervezetednek. Hiányában izomgörcsök, étvágytalanság, bőrproblémák, vashiányos vérszegénység alakul ki. A B6-vitamin forrásai 100 gramm szőlőben - 1,5 milligramm 100 gramm burgonyában - 0,5 milligramm. 100 gramm dióban - 1,5 milligramm. 150 gramm csirkemájban - 1 milligramm. A többi vitaminról következő számunkban olvashattok.


8

www.novine5plus.com

NEGUJTE TELO I KOSU Da li živite u skladu sa prirodom? Pa naravno da ne jer vam školske obaveze i uživanje na fejsbuku to ne dozvoljavaju. Sve se češće u društvu čuje priča kako su devojke nezadovoljne svojim izgledom, a dečaci sa njima, i to tako u nedogled... Možda Vam mi možemo pomoći oko Vašeg problema. Postoji u Subotici jedan “Miracle” salon, a u njemu spas za Vas nezadovoljne svojom figurom. Spas se zove Power Plate! Šta je Power Plate? Power Plate® je sprava za vežbanje vrhunskog kvaliteta, koja radi na vibracionom principu. Power Plate® otvara novu dimenziju “wellness”-a i mogu ga koristiti ljudi svih uzrasta, načina života i fizičkih sposobnosti. Power Plate® koristi elemente Acceleration Traininga™-a i stimuliše prirodnu reakciju tela na vibracije. Vibracije prenose talase energije kroz telo, što podstiče mišićne kontrakcije (od 25 do 50 puta u sekundi). Kontrakcijama se povećava snaga mišića, ubrzava cirkulacija i raste opšta izdržljivost organizma, za samo 10-20 minuta dnevno, tri puta nedeljno.

Power Plate je koristan iz više razloga:

* Smanjuje obim tela, * Razgrađuje celulit, * Popravlja tonus mišića, * Povećava gustinu kostiju, * Otklanja bolove i mišićne upale, * Ubrzava oporavak od sportskih i drugih povreda, * Vraća samopouzdanje, * Power Plate je sprava koju bi svako trebalo bar jednom isprobati.

Brazilska nega kose sa keratinom Najbezbedniji i najefikasniji način dolaska do zdravog izgleda Vaše kose. Brazilsko ispravljanje kose je najbezbedniji način da oštećenu kosu ponovo obogatite keratinom, i vratite sjaj i zdrav izgled kosi. Nakon što je kosa obogaćena keratinom dlaka je zaštićena od pucanja i isušivanja i svako nanošenje hemijskih preparata nakon toga je bezbedno. Razlozi su jednostavni: brazilsko ispravljanje kose je privremeno ispravljanje koje omogućava keratinu da prodre u samu srž dlake i omogući njenu elastičnost i čvrstoću 3-4 meseca od tretmana. Za zdrav izgled kosi je neophodan keratin, protein koji kosi vraća visoki sjaj, postojanost boje, poboljšanje strukture, regeneraciju već oštećene kose i stručno obučen frizer.

Miracle Salon za negu lica, tela i kose Vl. Mirjana Milutinović - Korzo 10b, Subotica Telefon: 024/556-312, 024/557-370, 063/77-95-322

Pripremila: Mr ph. Jelena Blažin

KAKO ODRŽATI IDEALNU TELESNU TEŽINU (1. deo) kada imate 16, 17, 18 Mnogi ljudi, naročito tinejdžeri, nezadovoljni su svojom težinom i svojim izgledom, ali ne znaju kako da se na pravi način nose sa ovim problemom. Možda bi želeli da izgledate kao model ili glumac sa naslovnih strana, ali postizanje takvog cilja nije ni zdravo ni realno za većinu ljudi. Osim toga, ne treba se zavaravati da postoji magična pilula ili dijeta koja će učiniti da izgledate kao neko drugi. Najbolji način da saznate da li treba da izgubite kilograme je razgovor sa lekarem, nutricionistom ili dijetetičarem, koji može da vam pomogne da postavite ostvarive ciljeve. Pri tome je važno da znate da je gubitak kilograma i postizanje željene, zdrave težine cilj za čije ostvarivanje je potreban duži vremenski period. Suština je da promenite svoje navike u životnom stilu i načinu ishrane, i da ih se pridržavate ukoliko možete ceo život. Brze dijete i izgladnjivanje mogu doneti rezultate, ali oni su kratkotrajni i po pravilu posle ovakvih iscrpljivanja kilogrami se brzo vraćaju jer se uvek vratimo starim navikama. Uključite svoju porodicu Zamolite svoje roditelje da se uključe u vaš program gubitka telesne težine i unesu promene u način ishrane cele porodice, kako bi i porodica od zdrave ishrane imala dobrobit. Pokazalo se da se na ovaj način postiže bolji efekat na duge staze.

i nećete organizam opterećivati nepotrebnim šećerom i aditivima iz fabričkih proizvoda. Mleko sa manjim procentom masnoća je takođe dobar izbor. Male izmene za početak Najlakše je početi sa malim, postepenim izmenama u svojim navikama. Za početak, smanjite porcije hrane i nemojte piti gazirane sokove nedelju dana. Ako to uspete, već ćete se osećati bolje i moći ćete da se pozabavite uvođenjem zdrave hrane i vežbi u svoj život. Znati kada stati Mnogi ljudi jedu kada im je dosadno, kada su usamljeni, ili pod stresom, ili nastavljaju da jedu i kada su već siti. Pokušajte da prepoznate te momente i da usporite kada osetite da ste se zasitili. Ovo će pomoći jer mozak tek 20 minuta nakon unošenja hrane registruje koliko ste hrane uneli u organizam. Pokušajte da ne jedete kada ste uznemireni ili vam je dosadno, ako možete najbolje u tim trenucima preduzmite neke aktivnosti kao što je brza šetnja ili odlazak do studija za vežbanje. Još jedan način koji pomaže je vođenje dnevnika o tome šta i kada jedete, tako ćete najbolje moći da prepoznate momente i emotivna stanja koja su vas “naterala“ da pojedete više nego što vam je potrebno.

Više informacija možete pronaći na web adresama: Pazite šta pijete www.teenshealth.com Neverovatno je koliko dodatnih kalwww.apotekasubotica.rs orija unesemo pijući razne zaslađene voćne sokove i gazirana pića tokom dana, a i ne primetimo. Kada ste Za savet se možete žedni, najzdraviji način da utolite žeđ obratiti: Telefon: 024/568-822 je obična voda, ili nezaslađeni prirodApoteka Ogranak 18 no ceđeni sokovi. Na taj način ćete Apoteka Subotica uštedeti najmanje 150 kalorija dnevno www.apotekasubotica.rs

31


5

+

gradske novine za srednjoškolce - KÖZÉPISKOLÁSOK LAPJA

Oscar Wilde: 1854. október 16-án született Dublin-ban, az egyik legizgalmasabb életű angol író, műveiben életrajzi vonások lelhetők fel. Ugyan családapa volt, mégis tartott férfi szeretőt. Fajtalankodás miatt két év fegyházra és fegyencmunkára ítélte a bíróság. Két gyermeke született feleségétől, de ez a szégyen, ami Oscar által érte a családot, ellene fordította feleségét, aki gyermekei megóvása végett megváltoztatta a családnevüket is. Legjelentősebb művei: Dorian Gray arcképe (The picture of Dorian Gray), A boldog herceg és más mesék (felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ajánlott tanulságos történetek a képzelet világának megfelelően tolmácsolva). Drámái: Lady Windermere legyezője, Lord Arthur Saville bűne, Salome, A jelentéktelen asszony. Pablo Picasso: Teljes nevén: Pablo Diego José Santiago Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispín Crispiniano de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz Picasso; 1881. október 25-én született Spanyolországban. A XX. Századi avantgárd egyik legjelentősebb festője. 3 korszakot különböztetünk meg nála: a rózsaszín, a kék és az analitikus kubizmus korszakot. Arthur Rimbaud: 1854. október 20-án született Charlevilleben, francia szimbolista költő. Munkássága javarészét a Paul Verlaine-nel folytatott viszonya alatti néhány évben alkotta. Verlaine Ig-Nobel - díj Az úgynevezett Ig-Nobel-díjat - amelynek nevét az ignoble, vagyis szégyenletes, méltatlan, hanyagolható angol szóból képezték - 1991 óta osztják ki. Az alapszabály szerint olyan kutatásokkal lehet elnyerni, amelyeket nem lehet vagy nem érdemes megismételni. Idén a bálnák permetét gyűjtő helikopter mulatatta leginkább a bírálókat. Bálnatakonygyűjtés A mérnök kategóriában mexikói-brit csapat nyert, ők a bálnatakonygyűjtés távirányítású helikopteres megoldásáért kapták a citromdíjat. Elképzelésük szerint a helikoptert a kiszemelt bálna fölé kell irányítani, ott lebegtetni, megvárni, hogy “tüsszentsen” az állat, majd a helikopter alján lévő petricsészébe repült váladékot hazafuvarozni és máris lehet vizsgálgatni, hogy beteg-e a bálna. Asztmakezelés hullámvasutazással Az orvosi díjat egy holland tudóspáros kapta, ők azt állítják, hogy az asztma kezelhető hullámvasutazással, legalábbis enyhítők vele rohamai. Az ünnepséget – ahogy mindig – Marc Abrahams fejezte be hagyományos mondatával: “Ha ma nem kaptál anti-Nobelt, sok szerencsét jövőre, de ha kaptál, akkor még többet.” Korábbi díjazottak Tavaly egyebek közt gázálarccá átalakítható melltartóért, a teli és üres sörösüvegek ütéserősségi különbségének kocsmai elemzéséért, tequilából készített gyémántért kaptak díjakat kutatók, továbbá annak kimutatásáért, hogy a névtelen tehenek kevesebbet tejelnek, mint azok a marhák, melyeknek nevük is van. Végül a korábbi esztendők antidíjazottainak néhány kimagasló felfedezése: átlagosan húsz centivel messzebbre ugranak a kutyákon élő bolhák, mint a macskákon lakók, a ganajtúró bogarak finnyássága (Az alapfelvetés az volt, hogy a szájukban “összefut-e a nyál” bármely ürülék láttán, vagy netán válogatósak. Az eredmény: bizony finnyáskodnak is nem egészen ínyükre való tehénlepény láttán.), a Limburger sajt- és az emberi lábszag rokonaroma a nőstény malária szúnyogok számára (ugyanúgy vonzza őket a kettő), a heringek “szellentésnyelvének” bizonyítása (valóban hátsójukból eregetett légbuborékokkal kommunikálnak).

32

pártfogásába vette a fiatal költőt, aki csak tanulni akart idősebb kollégájától, a barátja akart lenni, de ez nem elégítette ki Verlaine vágyait. Többet szeretett volna Rimbaud-tól, miközben feleségével rohamosan romlott a viszonyuk. Versek Rimbaud-tól: Kóborlásaim, A magánhangzók szonettje, A részeg hajó, A párizsi orgia avagy Párizs újra benépesül; Gulácsy Lajos: 1882. október 12-én született Budapesten; magyar festőművész. Juhász Gyula barátja, idegbetegsége miatt sok időt tölt szanatóriumokban, 1917-től kezdve haláláig egy elmegyógyintézet lakója volt. Festészetének véget vetett 1924-ben bekövetkezett vaksága. Saját világot teremtett magának, ez volt NaConxypan, amely saját lakókkal és saját nyelvvel rendelkezett, gyakran megfestette ezt az álomvilágot. Juhász Gyula verse barátjához: Gulácsy Lajosnak. Henri Louis Bergson: 1859. október 18-án született Párizsban, francia filozófus. Az idő problematikájával foglalkozott, s nézetei megihlették Babits Mihályt is (Babits Mihály: A lírikus epilógja)… Mindezt úgy fogalmazta meg, h a múlt nem halt meg, nem semmisült meg, hanem állandóan hat ránk; az emlékezet révén a jelenben benne van az egész múlt. Megkülönböztetett objektív (órával mért) és szubjektív (egyénileg átélt) időt. Ábrahám Ágnes Svetozar Marković Gimnázium, IV/3

Tanuljunk szerbül! Učimo mađarski! Upomoć! Ostavi me na miru! Ne diraj me! Zvaću policiju! Policija! Zaustavite lopova! / Lopov! Treba mi pomoć. Hitno je! Izgubio (hímnem) / Izgubila (nőnem) sam se. Izgubio (hímnem) / Izgubila (nőnem) sam torbu. Izgubio (hímnem) / Izgubila (nőnem) sam novčanik. Bolestan (hímnem) / Bolesna (nőnem) sam. Povređen (hímnem) / Povređena (nőnem) sam. Treba mi doktor. Mogu li da upotrebim vaš telefon / da telefoniram s vašeg telefona?

Segítség! Hagyj békén! Ne érj hozzám! Hívom a rendőrséget! Rendőrség Fogják meg! Tolvaj! Kérhetném a segítségét? Sürgős! Eltévedtem. Elvesztettem a táskámat. Elve sztettem a pénztárcámat. Beteg vagyok. Megsebesültem. Orvosra van szükségem. Használhatnám a telefonját?


8

www.novine5plus.com

x Никола Гајдашевић Средња медицинска школа, 2о1

Redar: Svi su tu. Profesor: Još neko? x Prof. srpskog: Šta je Vuk (Karadžić) uradio pogrešno??? Učenik: Pa pojeo baku i crvenkapicu! x Učenik stavlja noge na sto, a profesor će na to: “Momak, noge na luster! Ako možeš: 5, a ako ne možeš: napolje !” x Profesor: Koliko imamo padeža u srpskom jeziku? Šapne jedan: 10.

Александра Благојевић Хемијско технолошка школа, 2-11

Profesor: Ko nije na času?

&

Šapne drugi: 1000. Učenica: Pa, tu negde između 10

in out

i 1000. x Profesorka: Deco, imaćete nenajavljen kontrolni sledeće

by Dijana Majstorović

nedelje.

Srednja Medicinska škola 3/5

x Nastavnica geografije: “Ko je ovde lud, ti ili ja?” Učenik: “Ja sigurno nisam.” x

ИН:

oУТ:

kимати природан тен... зар је

jкаснити...нико не воли да

црн тен у сред зиме “ин”?

чека...

Prof. srpskog (učeniku): “Pročitaj stihove koje nemaš u svesci, ali ipak si zabeležio!!!” x Profesor: Kada pričam o majmunima gledajte u mene,

kносити УГГ чизме...

jбити нервозан

kгледати слике из

j...када те “ухвати” киша, a ти

a ne kroz prozor. x Profesor istorije: Šta je bilo pre dvadeset jednu godinu u Berlinu Učenik: Pa...1989. x Profesor: Znaš li ti uopšte šta je osnovna kultura? Učenik: Čini mi se da sam i tu lekciju preskočio. Prikupila: Darija Ćatipović, Politehnička škola, AT 2/1

детињства...сигурно ћеш се добро насмејати... :)

немaш кишобран!!!

kићи на екскурзију... очекује

jимати 2 контролна у дану...

те незабораван провод са

‘Ало професори, па нисмо ми

друштвом... :)

Аjнштајни... :)

kотићи у шопинг... :) па ко то

jгледати рекламе на тв-у, а у

не воли??? :)

току је твоја омиљена серија...

33


5

+

gradske novine za srednjoškolce - KÖZÉPISKOLÁSOK LAPJA

sudoku

Fejtsd meg a rejtvényt, a színnel jelölt fősorban megtudhatja, mihez használható a Gabry’s XWord program. Vízszintes 1. A megfejtés első része. 7. Angol főnemesi cím. 8. A Szajna Párizsban! 9. Lovak kedvenc csemegéjének egysége! 11. Házőrző. 12. Zenedarab! 13. Általános, röv. 15. Rakovo, ukrán település magyar neve. 17. José Saramago Nobel-díjas író műve. 18. Csattanó. 19. Üres jel! 20. Asszonynév képző. 21. Egyszerű fehérje. 24. ... Timbermann; Howard Fast műve. 26. Neves magyar irodalmár, pedagógus (András). Függőleges 1. Túl hangosan beszél. 2. Német zeneszerző (Karl). 3. Kuruc brigadéros (Tamás). 4. Zell am ...; osztrák település. 5. Erjesztő enzim. 6. Páratlan tanú! 7. A megfejtés második része. 10. Mondat egysége. 14. (meg)vonalaz. 16. Kabarédal. 17. Női hangnem. 19. Spanyol férfinév. 22. Fok; arab földrajzi nevekben. 23. Török település a Sulan-hegységben. 25. Vita magja!

34


35


novine5plus - broj 12  

novine5plust

novine5plus - broj 12  

novine5plust

Advertisement