Page 16

16

26. авг

Завршница пројекта „Ми смо домаћини овог лета“

STREET ART FESTIVAL Културни центар „Рибница“ у сарадњи са младима, представницима удружења грађана из Краљева, организује „Street Art Festival“ за викенд 27. и 28. августа. Фестивал представља завршетак великог и амбициозног пројекта под називом „Ми смо домаћини овог лета“ током кога су одржани „Дани уметничке музике“, Први интернационални џез фестивал „ЈаzzIbar“, као и многобројне активности и програми које уређују музичка, књижевна и ликовна редакција Културног центра. У оквиру „Стреет Арт Фестивала“ планирано је одржавање разних видова алтернативних уметности као што су цртање графита, вожња скејта, плес, концерти, турнир у кликерима, перформанси, станд уп комедија… Овакав програм је продукт сарадње са разноликим удружењима грађана: „КВарт“, „Позитивна омладина“, „36 сома“, „Underground“ Краљево, „Crazy crew”, Ликовни атеље „Линија“, плесни колубови „Басилеус“ и „Арт“ као и многобројним појединцима, младим људима који су се са одушевљењем прикључили пројекту. „Street Art Festival“ је реанимација некадашњег фестивала са истим именом који је покренут и спровођен 2006. године од стране удружења грађана „Кварт“ и менаџера Александра Саше Мартића.

Запослени у Културном центру препознали су добру идеју, као и потребу младих за одржавањем разноликих културних догађаја. У сарадњи са њима, уз учешће минималних новчаних средстава, отишли су корак даље и поновно покренули овај некада веома запажен фестивал. Све већи број младих уметника, представника бројних удружења из нашег града жели да се укључи, не само у спровођење овог фестивала већ и у целокупан рад Културног центра, што нас обавезује да и убудуће пажљиво ослушкујемо потребе наших младих суграђана. Тиме је остварен циљ Културног центра, да се заједно креирају програми који ће задовољити различите укусе младих, којима, очигледно, недостају културне манифестације оваквог садржаја.

ФИЛИЈАЛА РЗЗО У НОВОМ ПАЗАРУ У септембру ће Нови Пазар добити Филијалу Републичког завода за здравствено осигурање, пошто је до сада новопазарски завод био експозитура филијале из Краљева. Отварање филијале у Новом Пазару изузетно је значајно за грађане у овом делу Србије, јер ће много лакше остваривати права из здрав-

ственог осигурања. Филијале су у Новом Пазару пре три године добиле ПИО и Национална служба запошљавања. Пре три месеца новопазарској електродистрибуцији враћен је статус огранка у систему ЕПС, а Градска управа је покренула и иницијативу да ЈП "Србијашуме" имају седиште у Новом Пазару.

Месец дана од почетка изград

НАЈЗНАЧАЈНИЈИ ГРАЂ

Радове на хали спортова изводи конзорцијум краљевачких фирми „Ам а прве спортисте примиће п У улици Душана Поповића у Рибници, на десној обали Ибра, узводно од ушћа реке Риб нице, поред магистралног пута М5 Краљево-Крушевац, крајем јула започела је рeализација најзначајнијег грађевинског пројекта у Краљеву. Спортска дворана пројектоване површине од 9.170 квадрата, на коју се чекало више од четрдесет година, када буде завршена, моћи ће да прими 3.308 гледалаца, од којих 14 особа са инвалидитетом. Према захтевима ФИБА, ИХФ и ФИБВ омогућиће одржавање међународних такмичења у рукомету, кошарци и одбојци, као и низу такмичења у „малим“ спортовима. Основна функција хале је одржавање спортских такмичења и тренинга спортиста, а алтернативне функције су рекреација грађанства и одржавање културних манифестација. У поступку јавне набавке, у складу са Законом о подстицању грађевинске индустрије Републике Србије у условима економске кризе, за најповољнијег понуђача изабран је конзорцијум краљевачких фирми, чији је носилац "Амига" д.о.о. Конзорцијум чине још „Ју кеопс“, „Валве профил“ и две београдске фирме. Двадесет пет дана од увођења у посао градилиште су обишли градоначелник Краљева са сарадницима, као и представници медија. Колико је реализација пројекта важна за инвеститоре и извођаче говори чињеница да ће се јавност редовно обавештавати о току радова и евентуалним проблемима који се буду јављали. Укупна вредност радова је 620 милиона динара. Планирано је да се у овој години утроши 450 милиона, од којих половину обезбеђује Влада Републике Србије преко ресорног министарства, другу половину локална самоуправа. Кредитом пословних банака обезбеђено је 45 милиона динара, а остатак до 225 милиона биће средства кредита који ће, у име локалне самоуправе, под повољним условима обезбедити Република. Преостали радови на завршетку хале изводиће се током наредне календарске године, када

ФОТОГРАФИ

IN 2976  

Ibarske novosti

IN 2976  

Ibarske novosti