Page 1

Ponedjeljak, 23. studenog 2009. • Broj 12

ASUSM602

TEMA BROJA

supersnažni prijenosnici str. 4-5

ELEKTRONIČKE KNJIGE – E-ČITAČI UBRZANO MIJENJAJU SVIJET NAKLADNIŠTVA

GamerSvijet

Koliko je primjena e-knjiga korisna, pokazuje primjer iz susjedne Slovenije, gdje je Sveučilište u Mariboru opskrbilo svoje studente e-čitačima BeBook na kojima imaju pohranjen sav nastavni sadržaj za cijelo vrijeme studiranja!

najnovije igre za PC, PS3, XBox i Wii str. 6-7

multivizija

B

liži se kraj recesijske godine i bit će zanimljivo vidjeti koliko je ove godine ICT svijet ulagao u patente i nove tehnologije. IBM je tijekom prošle godine registrirao 4186 patenata u Patentnom uredu SAD-a i tako postao prva tvrtka u povijesti koja je u samo jednoj godini patentirala više od 4000 inovacija. Broj patenata koje je IBM registrirao tijekom 2008. godine gotovo je triput veći od broja patenata koje je registrirala tvrtka Hewlett-Packard te nadmašuje broj patenata koje su registrirale tvrtke Microsoft, Hewlett-Packard, Oracle, Apple i Google – zajedno. Zanimljivo je da već šesnaestu godinu zaredom IBM predvodi u broju registriranih patenata u SAD-u. Ono što je za nas posebno zanimljivo je činjenica da će IBM više od 3000 tehničkih izuma, dakle više od polovine inovacija koje ostvaruje u jednoj godini, javno objavljivati te dati na besplatno korištenje i neće ih patentirati. Iz IBM-a napominju da im je cilj stimulirati inovacije kao svojevrsne javne investicije u velikim infrastrukturnim projektima kojima se planira pokrenuti globalno gospodarstvo. Isto tako, iz IBM-a planiraju povećanjem transparentnosti patentnog sustava pomoći u rješavanju trenutačne krize kvalitete patenata, koja sada ograničava rad izumitelja, poduzetnika i tvrtki svih veličina. Ne ulazeći u političke i pravne aspekte raznih državnih poticaja za inovatore u Hrvatskoj, činjenica je da godinama sami sebe zavaravamo kako smo jedni od najboljih inovatora u svijetu. No, istina je malo drukčija. Velike globalne kompanije vode ratove za prave patente, a mnogih inovacija se besplatno odriču jer im jednostavno nisu isplative. Nažalost, mnogi naši inovatori žive još uvijek u svom nekom paralelnom svijetu koji na kraju završava velikim razočaranjima, samo zato što im netko, tko bi to trebao, neće reći istinu.

e-Biblioteka u džepu Piše Dijana Kaćanski, dijana.kacanski@novilist.hr


2

N

TEMA BROJA ELEKTRONIČKE KNJIGE

a upravo održanom najvećem hrvatskom sajmu knjiga – zagrebačkom Interliberu, posjetitelji su na stotinama štandova mogli birati između tisuća najrazličitijih tiskanih izdanja s područja koja ih zanimaju, ali su se samo na jednom štandu – onome internetske knjižare Sveznadar.com (www.sveznadar.com), mogli upoznati s jedinom elektroničkom knjigom na hrvatskom tržištu – BeBookom. Već ta činjenica dovoljno govori o neinformiranosti hrvatskih nakladnika za (r)evoluciju koja je započela na Zapadu pojavom e-čitača Kindle. Taj je uređaj proizvela najveća svjetska internetska knjižara i trgovina Amazon.com za potrebe prodaje stotina tisuća naslova koji se nalaze u njihovoj ponudi u elektroničkom obliku. Tomu se pridružio i informatički div Sony sa svojim e-readerom, kao i gore navedeni nizozemski BeBook, koji zajedno pokrivaju najveći dio globalnog tržišta.

Besplatne e-knjige

Vratimo li se stanju na hrvatskom nakladničkom tržištu, svjedočimo nažalost o iznimkama, a ne pravilima vezanim uz izdavanje tiskanih naslova u elektroničkom obliku. Tako osim nekoliko siteova s besplatnim e-knjigama (poput http://

www.elektronickeknjige.com/), od nakladnika u Hrvata jedino Zgombić & Partneri (http://www.fzplus.hr/) nude kupcima osam svojih stručnih izdanja u e-obliku. Neki nakladnici objavljuju besplatna poglavlja knjiga, ali to nije važno za ovu priču. Među vlasnicima hrvatskih nakladničkih kuća vlada pogrešno uvjerenje da su e-knjige konkurencija tiskanim izdanjima, a ne kako je ispravno – suvremeno sredstvo za njihovu dodatnu prodaju. Koliko su u zabludi i koliko nažalost kaskaju za svojim inozemnim kolegama, pokazuje istraživanje da će do 2018. godine digitalne knjige premašiti po prodaji svoju stariju tiskanu braću.

Čitanje kao na papiru

Osim što su naslovi u elektroničkom obliku logično jeftiniji od tiskanih za 20 do 40 posto, elektronički čitači imaju osobine koje ih čine primjenjivim i u poslovnom svijetu. Budući da se primjerice memorija BeBooka može »nabildati« do 16 GB (i to za mini verziju!), da podržava i MP3, kao i sve druge formate (za razliku od razvikanog Kindlea), te da je ekran napravljen u E-paper i E-ink tehnologiji koja omogućava čitanje kao na papiru, sve je veća kategorija kupaca poput menadžera, profesora, odvjetnika, novinara, hotelijera, studenata, koja e-čitačima daje dodatnu funkciju. Treba posebno naglasiti da je dugotrajnost baterije primjerice kod BeBooka sedam tisuća klikova prije ponovnog punjenja, što ga osim po dimenzijama srednje knjige i težini od svega 220 gra-

ma, čini praktičnim i jednostavnim za korištenje.

Primjer iz Maribora

Koliko je primjena e-knjiga korisna, pokazuje primjer iz susjedne Slovenije, gdje je Sveučilište u Mariboru opskrbilo svoje studente e-čitačima BeBook na kojima imaju pohranjen sav nastavni sadržaj za cijelo vrijeme studiranja! Nije potrebno naglasiti što to znači u financijskom i organizacijskom smislu studentima i njihovim roditeljima, ali treba istaknuti da za istu primjenu e-knjiga još uvijek nema zanimanja u našoj Hrvatskoj. S obzirom na informatičku pismenost mladih Hrvata, uvođenje e-čitača u nastavni program hrvatskih obrazovnih ustanova mogao bi se provoditi već od nižih razreda osnovne škole. Grube procjene govore da bi se samo s jednogodišnjim proračunom koji se svake godine izdvaja za tiskanje šume udžbenika, moglo omogućiti svakome hrvatskom učeniku da dobije svoj e-čitač sa svim potrebnim sadržajem! Time bi država uštedjela golem novac roditeljima, a mlada leđa rasteretila kilograma nepotrebnih tiskanih izdanja.

Među vlasnicima hrvatskih nakladničkih kuća vlada pogrešno uvjerenje da su e-knjige konkurencija tiskanim izdanjima, a ne kako je ispravno – suvremeno sredstvo za njihovu dodatnu prodaju.


3

Što u svojoj torbi nose studenti iz Maribora BeBook 1: Poput manjeg rokovnika

BeBook e-čitač (e-reader) je uređaj, veličine 184 x 120 x 10mm i težine 220 g (poput standardne knjige), namijenjen čitanju elektroničkih knjiga (e-book) i ostalih elektronskih formata kao što su pdf, word, txt, html, rss. Koristi patentiranu tehnologiju E-paper i E-ink, a omogućuje čitanje kao na papiru. Također omogućuje da sa sobom nosite časopise, dokumente i novine u digitalnom obliku. Uz brojne e-formate možete pregledavati više od 300.000 besplatnih novina preko rss protokola. U uređaj je učitano 150 knjiga, a više od 20.000 besplatnih knjiga je dostupno na BeBook web siteu. Ova e-knjiga ima 512 MB interne memorije, dovoljne za najmanje 1.000 pohranjenih knjiga, te utor za SD kartice. Uređaj podržava slovenski, engleski, francuski, španjolski, njemački, nizozemski, kineski, ruski, grčki, ukrajinski, turski, japanski, korejski, bugarski, estonski, poljski i naravno, hrvatski jezik. Dobra karakteristika uređaja je mogućnost povećavanja, odnosno smanjivanja veličine slova na zaslonu do 3 razine, te razvrstavanje po naslovu, nazivu dokumenata i njihovoj veličini. Osim što se mogu čitati e-knjige, uređaj može poslužiti i za slušanje mp3-a i audio knjiga. Veličina E-Ink technology ekrana je 6 inča, odnosno 15,24 cm. Uređaj ima priključke za slušalice, USB te SD utor s kojim je moguće proširiti memoriju do 4GB.

Mini BeBook: džepno e-izdanje

Mini BeBook je elektronički čitač (e-reader), a sa svojim 5-inčnim E-ink displayem, površina čitanja mini BeBooka je samo za jedan inč (cca. 2,5 cm) manja po dijagonali od BeBook 1. Mini e-čitač, zbog svoje veličine možete držati u svakomu unutarnjemu džepu. Uređaj ima ugrađen brzi 400Mhz Arm processor, za hitro okretanje stranica, koje omogućava gumb koji se nalazi sa strane mini BeBooka. Uređaj podržava Adobe DRM ePub i PDF format. S ugrađenim Adobe Reader Mobile Software jednostavno možete jednim pritiskom na gumb dodavati i premještati sadržaj na svoj mini BeBook. Digital Rights Management (DRM) je implementiran u dva najpopularnija eBook formata - ePub i PDF. Većina online izdanja knjiga kupcima se nudi u ta dva formata. Mini BeBook podržava veliki broj formata, koji nisu primjenjivi s ostalim e-čitačima: ePub, PDF, doc, html, bmp, jpg, png, gif, tif, djvu, fb2, wol, txt, ppt, pdb, lit, chm, rar, zip, mp3, mobi, prc, htm i mbp are. S dodacima poput SD kartica i USB 2.0 moguće je jednostavno proširiti memoriju mini BeBooka. Sa SD memorijskom karticom memorija se može povećati na 16 GB. Karakteristika ovog uređaja je i glasovno čitanje tekstova najrazličitijih formata, ali za sada samo na engleskom jeziku. Cijena ovog uređaja iznosi 1.499 kuna.

Piše Boris VIDAS

Iako prvi pogled na naziv domene sugerira da je riječ o nautičkom portalu, odmah po učitavanju naslovne stranice postaje jasno da je Nautica portal zapravo nautički forum koji, s obzirom na broj od oko šestotinjak registriranih članova, gotovo petnaest tisuća objavljenih postova i više od devet tisuća jedinstvenih mjesečnih posjeta predstavlja respektabilan i hvale vrijedan domaći web projekt. Svojim posjetiteljima i registriranim korisnicima autori Nautica portala nude brojne teme za raspravu, a neke od najzanimljivijih definitivno su Motorni

brodovi i gumenjaci, Obiteljske i sportske jedrilice, Jedrenje, Windsurfing, Kitesurfing, Ponašanje na moru, Brodski dizajn i samogradnja te neizostavni Mali oglasi. U pozadini foruma nalazi se besplatno softversko rješenje koje dobro odrađuje svoj posao, no ipak treba spomenuti da mu nedostaje malo inventivnosti u pogledu dizajna. Sve u svemu, Nautica Portal je dobro realizirani forum koji će, s obzirom na specifičnost tematike koju obrađuje, uvijek imati svoju vjernu publiku.

U SLAST www.recept-dana.com Ukoliko svakodnevno pripremate obroke za sebe i svoje ukućane zasigurno vam je dobro poznato koliko je zapravo teško iz dana u dan spravljati raznovrsnu i ukusnu hranu na opće zadovoljstvo i kuhara i konzumenata. Srećom po domaćice, ali sve češće i domaćine, unazad nekoliko godina Internet je, baš kao i u drugim sferama ljudskoga života, postao neiscrpan izvor zanimljivih ideja te je za promjenu svakodnevne prehrambene rutine dovoljno otvoriti omiljeni web preglednik i pogledati koji je recept trenutačno aktualan

na portalu Recept-dana.com. Naime, riječ je o specijaliziranom portalu koji svojim posjetiteljima pomaže odgovoriti na pitanje »Što danas kuhati?« Bazu recepata moguće je pretraživati po kategorijama i tagovima, a svakako treba spomenuti i zanimljivu tražilicu koja pretražuje recepte temeljem popisa sastojaka unesenih od strane korisnika. Navigacija siteom krajnje je jednostavna i funkcionalna što je, u kombinaciji s oku ugodnim dizajnom, jamstvo dobre posjećenosti.

VAŠA VIRTUALNA CESTA www.svijetskutera.hr Bez obzira na to razmišljate li o nabavci skutera ili se ubrajate među pasionirane vozače ovih sve popularnijih prometala neprikosnovenih u borbi s gradskim gužvama, svakako posjetite specijalizirani portal Svijet Skutera. Naime, riječ je o jednom od starijih portala na domaćem web prostoru koji je nakon gotovo desetak godina postojanja postao sinonim za kvalitetne, ažurne i pouzdane članke o skuterima, specijaliziranoj moto opremi i vožnji motocikala. Tako je na stranicama portala

moguće pronaći strane i domaće vijesti, pročitati tekstove najnovijih modela skutera, usporediti cijene i tehničke karakteristike skutera dostupnih u Hrvatskoj, a kao posebnu zanimljivost vrijedi spomenuti tekstove o dodatnoj opremi, tuningu te raznim savjetima i trikovima. Osim bogatstvom informacija te korisnih članaka i savjeta, Svijet Skutera može se pohvaliti i vrlo dobrom vizualnom prezentacijom u kojoj, uz tamnu boju pozadine, dominiraju bijela i bordo boja.

IMPRESUM

FORUM ZA NAUTIČARE www.nautica-portal.com

MULTIMEDIA Tjedni prilog o informacijskim i komunikacijskim tehnologijama • Urednik: Vladimir MRVOŠ • Grafički urednik: Vladimir ŠAGADIN • Adresa: Novi list, MultiMedia, 51000 Rijeka, Zvonimirova 20a • e-mail: multimedia@novilist.hr


4

Novi model u ASUS-ovoj liniji multimedijalnih prijenosnika odaziva se na ime M60J i trenutačno je ako ne najsnažniji na tržištu, onda definitivno jedan od pretendenata za tron. Srce nove ASUSove uzdanice čini mobilna inačica velikoga prošlogodišnjeg hita, Intelove Core i7 arhitekture koja je doslovno pomela sve ispred sebe. Piše Nebojša STANIVUK

ASUS M60J

Snažni prijenosnici

P

oplavom jeftinih netbook računala, snažni prijenosnici iz tzv. »desktop replacment« razreda su nekako pali u drugi plan. Većina proizvođača se svim silama trudila ugrabiti komadić netbook tržišta koje je raslo i kada je prodaja svega ostaloga zbog globalne recesije padala. Ipak, koliko god zgodni i praktični bili, i najbolji ultraprijenosnici će kod iole zahtjevnije zadaće polomiti zube. Osim poslovnjaka, još jedna kategorija kupaca od netbooka nema pretjerane koristi; dakako, riječ je o igračima.

Prvi prijenosnik s Core i7 procesorom

Novi model u ASUS-ovoj liniji multimedijalnih prijenosnika odaziva se na ime M60J i trenutno je ako ne najsnažniji na tržištu, onda definitivno jedan od pretendenata za tron. Srce nove ASUSove uzdanice čini mobilna inačica velikoga prošlogodišnjeg hita, Intelove Core i7 arhitekture koja je doslovno pomela sve ispred sebe. Iako poprilično skupa i s u najboljem slučaju ne baš sjajnim omjerom uloženo/dobiveno, kad su gole performanse u pitanju, Core i7 arhutektura trenutačno nema pravoga konkurenta. Da bi ograničio potrošnju, radni takt je kod mobilnog modela Core i7 720M snižen na 1,6 GHz što je i dalje dovoljno za većinu aplikacija, no i dalje je u slučaju potrebe aktivacijom Turbo Boost opcije moguće podignuti radni takt na čak 2,8 GHz. Uparen s 4 GB DDR3 memorije koja radi na 1333 MHz, dva hard diska kapaciteta od po 500 GB te Nvidijijom GeForce GT240M grafičkom karticom s gigabajtom dedicirane memorije i podrškom za PhysX, M60 se osim za igranje bez ikakvih problema može koristiti i kao vrlo moćna radna stanica.

Iznimno kvalitetna izrada

Tijelo prijenosnika u cijelosti je izrađeno od brušenoga aluminija s detaljima sjajnog finiša i ostavlja puno bolji dojam od uobičajene plastike. Naravno, velike sjajne površine su pravi mamac za prašinu i otiske prstiju, no na to se jednostavno treba naviknuti. S obzirom na impresivnu tehničku specifikaciju, u unutrašnjosti se trebalo ostaviti dovoljno prostora za smještaj komponenti i njihovo hlađenje pa je prijenosnik nešto deblji no što bismo voljeli. ASUS jest posegnuo za optičkim trikom gdje se kućište prema rubovima stanjuje, no i dalje je riječ o poprilično masivnom uređaju. Tipkovnica je izvedena u pu-

nom formatu, s alfanumeričkim dijelom smještenim na desnoj strani. Same tipke su vrlo tanke, uz nešto duži hod, na što se nakon kraćeg korištenja vrlo lako naviknuti. Zahvaljujući preciznoj povratnoj informaciji broj grešaka pri tipkanju je minimalan, a niti nakon višesatnog tipkanja nisu primjetni znaci prekomjernog umora. Malena zamjerka se može uputiti multimedijalnim tipkama koje usprkos odličnom dizajnu i nisu najsretnije rješenje. Kontrole glasnoće su poprilično neprecizne, dok Wi-Fi tipka zna biti mušićava i s vremena na vrijeme odbija poslušnost.

Tek osrednji zaslon

S obzirom na apsolutno beskompromisnu izradu, odluka Asusa da u M60J ugradi u najboljem slučaju tek osrednji zaslon je bolno iznenađujuća. Prva stvar koja se kod ovog 16 inčnog zaslona (16:9 omjer stranica) odmah primijeti je sjajni premaz, koji je čak i za ovakav tip ekrana od kojeg se očekuje određena refleksija, jednostavno prenaglašen. Već i najslabije osvjetljenje smeta i prijenosnikom se najbolje služiti polumraku. Drugo neugodno iznenađenje je rezolucija. U vrijeme kada full HD postaje opći standard, i između ostaloga glavni razlog prelaska


5

Matrox M9188

na 16:9 format općenito, ASUS se odlučio za ugradnju zaslona niske rezolucije od svega 1366 x 768 piksela. Ova rezolucija možda jest uobičajena kod entry klase, no s obzirom na kategoriju u kojoj se natječe, ali i činjenicu da nema te igre koju M60J ne može »vrtjeti« u punoj HD rezoluciji, ugradnju takvog zaslona još je teže razumjeti.

Exprees Gate

Uz Windows Seven, računalo dolazi i s vrlo korisnim Express Gate softwarem. Riječ je o mini operativnom sustavu temeljenom na Linuxovu kernelu namijenjenom prvenstveno osnovnom podešavanju računala, no tu je i nekoliko vrlo korisnih aplikacija poput Internet preglednika i vrlo popularnog Skype alata za glasovnu i tekstualnu komunikaciju. Osim što odlično može poslužiti kao backup OS u slučaju da s Windowsima nešto pođe po zlu (što je prije ili kasnije neizbježno), Express Gate je i znatno manji potrošač stoga se i ovdje može uštedjeti pokoja dragocjena minuta autonomije. Express Gate odaje dojam vrlo dorađenog softwarea, uz vrijeme podizanja od svega nekoliko sekundi.

Očekivano ograničena autonomija

Iznimno snažan hardvare u mobilnom izdanju gotovo uvijek znači i vrlo ograničenu autonomiju, no ASUS je i s optimizacijom potrošnje napravio vrlo dobar posao. Ako se ne pretjera s procesorskim zahtjevima, i uporaba ograniči na rad u nekom od uredskih paketa ili surfanje Internetom, M60J će osigurati tek nešto manje od dva sata autonomije što je za ovu klasu izvrstan rezultat. U usporedbi

Alternativa Alienware M17X

s perolakom netbook kategorijom, čiji rekorderi mogu neprestano raditi i po desetak sati prije punjenja, ovaj rezultat ispada pomalo smiješnim, no kada se uzme u obzir silna procesorska moć kojom M60J raspolaže, teško da će itko realan poželjeti više. Zagrijavanje u radu je minimalno. Čak i pod maksimalnim opterećenjem izuzev lijeve strane na kojoj je smješten procesor laptop ostaje potpuno hladan. Valja se osvrnuti i na buku koja je čitavo vrijeme pod kontrolom. U normalnom režimu rada prijenosnik je apsolutno nečujan, dok se pri maksimalnoj vrtnji ventilatora

Iznenađujuće povoljna cijena

ASUS G60J se još uvijek ne može kupiti na domaćem tržištu no to bi se u skorije vrijeme trebalo promijeniti. Preporučena maloprodajna cijena zasad nije poznata, no prema najavama ona bi se trebala iznositi oko deset tisuća kuna što je za ovako snažan prijenosnik i više po poštena ponuda. Jedini pravi minus predstavlja zaslon koji je realno barem dva koplja ispod ostatka konfiguracije i sigurno će dobar dio korisnika odvratiti od kupnje, no ukoliko su sirove performanse prioritet, bolju ponudu od ASUSova modela G60J apsolutno je nemoguće pronaći.

Kako to izgleda kada se pri dizajniranju gamerskog prijenosnika ne rade apsolutno nikakvi kompromisi demonstrirao je američki Alienware. Računalo je zanovano na Intelovom Core 2 Extreme procesoru radnoga takta 2,53 MHz, s ukupno 12 MB cache memorije. Grafički podsustav čine dvije Nvidijine Geforce 280M grafičke kartice u SLI režimu rada, hard disk je kapaciteta 500 GB s opcijom ugradnje SSD-a, dok je za prikaz zadužen 17 inčni zaslon u rezoluciji od 1920 x 1200 piksela. Iznimno bogatu opciju zaokružuje Blu Ray pogon koji je dostupan uz doplatu. Uz veliku masu od gotovo 5,5 kilograma, zapravo jedini minus ovog monstruma je atronomska cijena koja domaćem tržištu iznosi oko 25 tisuća kuna. Dodatna prednost Alienwarea jest mogućnost potpune personalizacije računala. Primjera radi, odabirom procesora iz Core 2 Duo obitelji te odbacivanjem SLI sustava mogu se uz zadržavanje i dalje impresivnih performansi ostvariti značajne uštede.

Nekoć veliki Matrox danas nudi grafičke kartice namijenjene isključivo poslovnim korisnicima. Glavni prodajni adut novoga modela nemaštovito nazvanog M9188 je mogućnost simultanog prikaza na osam monitora. Maksimalna rezolucija po izlazu iznosi 2560 x 1600 piksela, uz podršku za OpenGL 2.0 standard. Matrox M9188 standardno dolazi s dva gigabajta RAM memorije, a najzahtjevniji korisnici kombiniranjem dvije kartice mogu osigurati prikaz na čak 16 monitora. Preporučena maloprodajna cijena iznosi očekivano visokih 1.995 dolara. Manje zahtjevnim korisnicima namijenjen je model M9128 LB znatno prihvatljivije cijene od 259 dolara, no i s podrškom prikaza ograničenom na svega dva monitora.

Rekordna prodaja iPhonea

Prema posljednjem istraživanju tvrtke Strategy Analytics, Apple je u trećem kvartalu tekuće godine prodao čak 7,4 milijuna primjeraka iPhonea ostvarujući pritom basnoslovnu zaradu od čak 1,6 milijardi dolara. Koliko visoke marže prodajom iPhonea Apple zapravo ostvaruje najbolje pokazuje primjer najvećeg svjetskog proizvođača mobilnih telefona, finske Nokie koja je za znatno manji profit od svega 1,1 milijardi dolara morala prodati čak 108 milijuna mobilnih telefona.

Nova revizija najpopularnijeg Noctuina hladnjaka

Noctua je najavila novu reviziju svojeg najpopularnijeg CPU hladnjaka kojim obećava izvrsne performanse uz tihi rad i smanjene dimenzije. Nova verzija NH-U9B dolazi s dva 92 milimetarska ventilatora s mogućnošću montaže na sve nove Intelove i AMD-ove procesore. Preporučena maloprodajna cijena u odnosu na prethodnike se nije mijenjala i iznosi 47 eura.

Xeroxova srebrna tinta

Xerox je patentirao tehnologiju srebrne tinte koja bi u budućnosti trebala znatno ubrzati i pojeftiniti proces izrade elektroničkih sklopova zamjenjujući spori i skupi foto postupak. Xeroxova inovacija omogućava direktan ispis sklopova na film, tkaninu ili plastiku bez ikakve uporabe silicijskih sklopova i skupih proizvodnih pogona. Trenutačni stupanj razvoja omogućuje izradu RFID čipova, čitača e-knjiga, fotonaponskih ćelija ili sve popularnijih elektroničkih dodataka za odjeću dok bi daljnji razvoj trebao omogućiti izradu znatno kompleksnijih sklopova.

Monitor ili televizor?

Samsung je predstavio 27 inčni monitor u punoj HD rezoluciji s ugrađenim TV tunerom koji je s obzirom na dimenzije i tehničku specifikaciju potpuno ravnopravno može koristiti i kao televizor, i kao računalni monitor. Model P2770HD baziran je na TN matrici s deklariranim vremenom odziva od 5 milisekundi, jakosti osvjetljenja od 300 cd/m2 uz dinamički kontrast od 50 000:1. Novi Samsungov hibrid zasad se prodaje isključivo u Koreji po cijeni nešto nižoj od 500 dolara, no vrlo skoro bi se trebao pojaviti i na domaćem tržištu.


6

James Cameron’s Avatar: The Game

Risen

Širok izbor skillova Nema puno igara koje dobiju drugu šansu kako bi popravile solidan početni dojam. Risen je svoju prigodu za pokazivanjem poboljšanja dobio na Xbox 360 konzoli, no zaključili smo kako se PC inačica ipak čini boljom. Grafika za PC nije neka sreća, čak i ako se sve postavke podese na maksimum, no dobro je što su eliminirana neka ograničenja koja su na konzoli uništila opći dojam. Za razliku od Xboxa, na PC-ju nemamo utisak kako lutamo napola dovršenim svijetom. Kretnje u igri nisu loše riješene. Lik se dosta glatko okreće za 360 stupnjeva, i dovoljno je pokretljiv, no osjetna je mala doza sporosti zbog koje ćete pomisliti kako bi sve to išlo lakše da vam je u ruci joystick, što naravno nije istina. U borbi se također osjeti tromost pa bi sukob s više protivnika ponekad mogao biti problem. Iako su udarci s obje strane sporiji od očekivanog, neprijatelj lakše blokira i lakše uzvraća udarce.

infobox PROIZVOĐAČ Deep Silver

IZDAVAČ

Piranha Bytes

ŽANR RPG

KONFIGURACIJA P4 3.0 Ghz ili Athlon 64 1800+, 512 RAM, 128 MB grafička

Na konzoli je ovo bolje riješeno, tamo i napad i blok i protunapad teku ubrzano i glatko. Ono što će svakako svi zamjeriti jest što za razliku od primjerice Obliviona, u Risenu ne možemo mijenjati svoju rasu ili izgled. Glavni lik je definiran i tu nema izbora. Navigacija po mapi je također malo nespretno riješena tako da je potraga za odredištima s misijama neuobičajeno teža nego li smo navikli od RPG igara. Ono što će vas privući jest širok izbor skillova koje dobivamo svakim levelom. Dobro su napravljeni, još bolje odmjereni, i što je najvažnije krasi ih konkretna učinkovitost. Ukoliko ste oslabljeni, ne morate se brinuti jer neki od njih se mogu i kupovati. Unatoč nekim stvarima koje su mogle biti malo bolje riješene, prolazak kroz igru ne čini se teškim, pa unatoč mnogim nedorečenim detaljima, Risen još uvijek vrijedi isprobati.

Površni bi igrači Avatar olako usporedili s igrom Halo, međutim istina je kako Avatar nije nimalo sličan pucačinama na koje smo navikli. Posebnom je čini mogućnost igranja na dva različita načina; s ljudima, na čijoj su strani znanstvenici pokriveni vojnom mašinerijom, te s rasom Na’vi, trometarskim snažnim šumskim bićima naoružanim primitivnim oružjem. Igra se dramatično mijenja ovisno o odabiru strane, jer se osim okruženja, mijenja i atmosfera, mehanika igre, taktike i misije, pa ćemo u jednom paketu praktički dobiti dvije igre. Ovo podsjeća na stari AvP, s tim da su razlike u mehanici igranja s ljudima, alienima i predatorima minorne u usporedbi s Avatarom. Odaberete li ljude, imati ćete pristup džipovima, tenkovima, brodovima i mehaničkim odjelima. Na’vi su pak više orijentirani na blisku borbu u kojoj birate između koplja i štapa. Okretni su i brzi te se kreću putovima kojima vojna mehanizacija ne može proći. Također su u mogućnosti koristiti eksplozive načinjene od biljaka. U igri će biti moguće podizati levele koji će se dobivati uz određenu količinu eliminacija, ne samo neprijatelja, već svega što se kreće, uključujući i šumske životinje, što daje naznaku kako će Avatar biti iznimno brutalna igra. Mape su predivno napravljene, prepune boja i šarenila i odlično dočaravaju SF okružje. Preglednost je odlična i uz malo igranja, ući ćete u igru i osjećati se kao da ste aktivni učesnik akcije,a ne tek igrač u fotelji. Igra izlazi 4. prosinca ove godine.

Tony Hawk: Ride

LEGO Rock Band

Prestaro za današnju mladu populaciju Lego Rock Back je pomalo čudan eksperiment, što samo po sebi ne bi bilo loše da je kojim čudom ispao uspješan. U biti igra se razlikuje od originalnog Rock Banda tek po novim kockastim likovima te dva noviteta. Prva novost je ta, da promašivši ton više nećete ostati bez bodova ili ispasti sa staze, već se idućim točno odsviranim tonom možete vratiti u igru, što je ugođaj spustilo na još arkadniju razinu. Drugi novitet je izvrsna opcija „Rock Power Challenge“ u kojemu više igrača zajedno može funkcionirati kao bend. Mada ovo nije posebno revolucionarno, zanimljivo je riješeno i popravilo je igrivost. Od ostalih dodataka na žalost malo se njih oslanja na glazbu, pa se glavnina svodi na opcije uređivanja likova i njihove pripreme za turneju. Ova ponuda će s vremenom postati naporna, jer umjesto da jednostavno krenete na novu turneju, prvo ćete morati odabrati Tour Area opciju, gdje ćete izabrati vozilo i odrediti mjesto nastupa. Za vrijeme dok se igra učitava, vrijeme

infobox PROIZVOĐAČ Harmonix

IZDAVAČ

Electronic Arts

ŽANR Glazbena simulacija

KONFIGURACIJA PlayStation 3

ćete prikratiti gledanjem prizora s kojima ćete se sretati tijekom igranja, no i ovo nakon nekog vremena može postati monotono, a kad vas taj osjećaj jednom obuzme, teško da će vas puštati do konca igre. Svemu tome odmažu i same pjesme koje u odnosu na originale nisu skraćene. Vjerujte, nema previše zabave u odrađivanju čitave pjesme plastičnim instrumentom, ma kako ona dobra bila. Opseg pjesama za izbor nije malen, no na žalost većina ih spada u navedenu kategoriju svirački dosadnih. Naravno da postoje i izuzeci, neke pjesme su toliko zabavne da biste ih najradije odsvirali par puta zaredom, no cjelokupna slika je ispod prosjeka jer većina je pjesama prestaro za današnju mladu populaciju kojoj je igra namijenjena. Svi navedeni elementi znatno umanjuju ugodu igranja, no zabavnih je segmenata još uvijek dovoljno da igru spase od loše reputacije, a u tome se posebno ističe bubnjarska uloga koja je mehaničko srce čitavog benda.

Tony Hawk je postao sveprisutno ime u svijetu zabave, a zahvaljujući 15-ak inačica nastavaka prve igre koju je davno još inaugurirao veliki Activision. Posljednjih je godina serijal dosegao vrhunac čemu svjedoči Pro Skater koji je prodan u 2 milijuna kopija samo za PlayStation 2. Kako bi ostali u vrhu, Tony i programeri odlučili su napraviti nešto novo, pa ćemo na svim konzolama nove generacije uskoro dobiti Tony Hawk: Ride. Igra je nalik svojim prethodnim nastavcima, no mehanika igranja je znatno drugačija jer za upravljanje likom nećete rabiti kontroler već skateboard na kojem ćete stajati tijekom igre, a koji će zahvaljujući senzorima pratiti vaše kretnje. Stvar nije komplicirana koliko se čini. Izabrat ćete svoj stav (regular ili goofy), oči ćete zalijepiti za ekran, i simulirati vožnju u okružju s ekrana. Skateboard je izdržljiv i kvalitetan tako da ćete moći bez problema skakati po njemu, pa ako nemate više od 350 kilograma, stvar bi trebala funkcionirati. Igra će imati tri razine težine, a vožnja će biti podijeljena u nekoliko modova, dok će se svaki nivo igrati na četiri različita načina; Speed Slalom, Trick, Challenge i Free Skate. Vožnjom ćete posjetiti 6 lokacija; tu su Južna Kalifornija, Chicago, New York, Frankfurt, Barcelona i Japan. Cijena igre bit će uobičajena, dok će skateboard koštati oko 500 kuna. Za naslutiti je kako će skateboard biti unificiran za Wii, Xbox360 i PS3.


7

Piše Zoran ŽMIRIĆ

Skate 3

Evo još jedne igre s tematikom skejtanja u čijoj je glavnoj ulozi, baš kao i u prethodnom nastavku Fabian D’La Peche. Igra donosi tri načina igranja od kojih je svaki vrijedan pažnje kao samostalan projekt. Story Mode nudi mogućnost brendiranja vašeg imena. Već imate reputaciju legende i pokrenuli ste svoj biznis. Najsigurniji način jest unovačenje tima koji ćete sponzorirati, oni će voziti vaše skejtove i time vas reklamirati. Taktika je omasoviti ekipu i time zavladati tržištem. Online mod će privući nove skejtere preko ljestvice svojih prijatelja koji također igraju. Možete igrati na način da si međusobno pomažete čime vam reputacija raste čak i kad jedan od vas nije u igri, jer i tada vaš lik ostaje u njoj i skejta. Baza su i dalje natjecanja, trikovi i odgovori na izazove suparnika. Zgodno je što se trikovi koji nose najviše bodova razlikuju od arene do arene. S obzirom na evoluciju skejtanja, i igra je odmakla od koncepta bezglavog skakanja i glupiranja pa je naglasak na taktici koja iziskuje promišljanje. Svaka pobjeda donijet će vam nagradu, no ne bez rizika. Zaboravite dakle na sigurne trikove za malo bodova koji će vam tijesno osigurati prolaz, već se pripremite na zahtjevne i opasne figure kojima riskirate pad i gubitak svih bodova. Cijelo vrijeme morate razmišljati o tome što radi vaš tim i što vam rade suparnici, jer samo tako ćete postići progres u igri i olakšati si daljnji prolaz. Skate 3 izlazi za PS3 i Xbox 360 u svibnju 2010.

Forza Motorsport 3

Igra odličnog balansa Još je stari Kineski filozof Konfucije običavao govoriti kako videoigru ne treba suditi po njezinoj ambalaži, i bio je u pravu. Jer gledajući kutiju trećeg nastavka Forza Motorsporta pomislili bi kako je riječ o tek još jednoj jurnjavi pred TV ekranom. Međutim ljepota ove igre nadvisuje konkurenciju u mnogo čemu, a užitak igranja pruža ponajviše Audijev model R8. On naravno nije najljepši i najbolji auto u ponudi, no svi se slažu kako im je ovaj automobil najviše prirastao k srcu, vjerujem zato jer je on oličenje svega što ćete zateći u ovoj igri, od odličnog balansa, preko nevjerojatne spretnosti, do iznenađujuće lakoće vožnje u natjecanjima. Ako vam se tekst ne čita do kraja, sukus stvari je jednostavan; igra je jednostavno izvrsna. Kontrola nad automobilom je fenomenalna tako da i malo dijete može voziti i pri tome ne skretati sa staze, zbog čega Turn 10 Studiosu treba

infobox PROIZVOĐAČ

Turn 10 Studios

IZDAVAČ

Microsoft Game Studios

ŽANR Simulacija utrka

KONFIGURACIJA Xbox Live

odati priznanje. Tim je dugo radio na kontroli modela i njihovim kretnjama, u početku je balans između brzine i skretanja bio gotovo nemoguć za savladavanje, no nakon uloženog iznimnog napora, programeri su uspjeli igrivost dovesti do najugodnijeg mogućeg. Drift mehanika je predivno odrađena, uz svaki drift u zavoju oko vas se diže prašina, nakon čega glatko ulazite u nastavak utrke.Grafika je toliko uvjerljiva da ćete na mahove pomisliti kako uistinu vijugate kroz prirodu, lišeni pojma o vremenu i prostoru, a pojačavanje vašeg vozila, uređivanje i šminkanje daje posebnu vizualnu draž. Prelazak na veće razine predstavlja i veće izazove, brže i snalažljivije protivnike i teže staze. Naravno, igrate li pametno, ništa od navedenog neće biti problem. Jednom kad probate igru, nećete joj okrenuti leđa sve dok je ne dovedete do samog kraja, možda i nekoliko puta.

F1 2009

U začetku ideje o konverziji ove igre za Wii, kreatori su namjeravali stvoriti igru nalik na Mario Kart, iako je dosadašnja praksa pokazala kako je bazični F1 jedan od najpopularnijih igara na svim ostalim platformama. Razlog ovakvom promišljanju sigurno leži u tome što je Wii najarkadnija moguća konzola kojoj je najsklonija mlađa populacija. Srećom, od ovog se koncepta odustalo pa će igrači na Wiiju moći uživati u punom sjaju utrka Formule 1. Hoće li zadovoljstvo kupaca biti jednako onome kod ostalih konzola ostaje za vidjeti, no po do sad viđenome slutimo dobar rezultat. Radnja se pogađate po naslovu vrti oko sezone 2009. tako da je priča fokusirana na dominaciju Jensona Buttona i Brawn Teama. S obzirom na to da je Sony do sada radio na svim inačicama igre, sve one imaju isti koncept i mehaniku. Primjerice, formulu je nemoguće progurati kroz zavoj pri brzini većoj od nulte. S obzirom na specifičnost Wii upravljanja, posao je ovog puta dopao u ruke tvrtki Britsoft koja je stvar prilagodila pa vožnja sad izgleda dinamičnija, zavoji više ne predstavljaju problem, a grafika je bolja od svega do sad viđenog. Sve vrvi od boja i šarenila, no dozirano s ukusom i bez pretjerivanja. S obzirom na to da smo u šetnjama kroz izbornike ostalih igara navikli na probleme, a ponajviše zbog nesuglasja s kontrolerom, Britsoft jamči kako je ovo u F1 2009 stvar prošlosti. Po svim dostupnim informacijama i uvidima, ovo bi trebao biti jedan od boljih Wii naslova posljednjih mjeseci.

Need For Speed: Nitro

Lako i za trogodišnje dijete Ova igra još jednom potvrđuje kako je Wii, iako daleko najbolja konzola na tržištu, jednostavno loše optimizirana za neke od najprodavanijih igara u svijetu. Za usporedbu je podatak koji kaže kako je prošle godine Need For Speed Undercover jedva došao na poziciju broj 126 po prodaji Wii igara u Britaniji, koja je reprezentativan uzorak europskog tržišta. Jednostavno rečeno, većina izdavača, kada se hvale prodajom, izbjegavaju pričati o Wii konzoli. Nakon što je Nitro izašao, najmanje što smo očekivali jest dobra igrivost, što je u startu palo u vodu jer vam mehanika igre ne dozvoljava sve ono na što smo navikli na drugim platformama; normalan start, ubrzanje i usporavanje tijekom vožnje. No s druge strane, Nitro će svakako imati svoju publiku jer uz solidnu grafiku omogućuje i uređivanje automobila, ako nekoga zadovoljava vanjsko šminkanje vozila, u što ne sumnjam jer razni se ljudi zabavljaju na razne načine.

infobox PROIZVOĐAČ

Electronic Arts

IZDAVAČ

Electronic Arts

ŽANR Fly&Drive

KONFIGURACIJA Wii

Igra se u Arcade i Career modovima i natječe se u Circuit, Elimination, Drag i Time Attack utrkama. Trke se odvijaju na 5 predivnih lokacija; Rio, Kairo, Madrid, Singapur i Dubai, a progres se računa u odnosu na zvjezdice skupljene tijekom svih utrka. Kontrole nisu popravile opći dojam. Vožnja se temelji na dodavanju gasa naginjanjem kontrolera unaprijed i njegovim okretanjem lijevo i desno čime upravljate u zavojima, dok za instantno ubrzanje koristite tipku A. Ako mislite da je ovakvo upravljanje nespretno, znajte da je teže li neko zvuči. Tijekom utrke možete i driftati što će olako savladati i trogodišnje dijete, jer se sve svodi na pritisak tipke B i okretanje kontrolera u stranu, što će polučiti savršeno sjedanje automobila u zavoj. Svjetla strana igre je gomila od 30 automobila koje možete kupiti ili osvojiti, a koji su rangirani u gradske, ulične, old timere i super nabrijane. Na žalost, uređenje automobila ispod haube nije moguće.


8

MALA ŠKOLA PHOTOSHOPA

svijet mobitela mogućnost zumiranja razvlačenjem palca i kažiprsta po ekranu, a uz to ima i velike mogućnosti personalizacije i prilagođavanja izbornika na ekranu vlastitim potrebama. Omogućava besplatan download raznih internet aplikacija, a ima i velike mogućnosti personalizacije i prilagodbe izbornika vlastitim potrebama i željama.

Korana Stojčić

Igre bojama Osnova Kanala su sive slike u nijansama koje služe definiranju boje na fotografiji. Ukupan broj kanala ovisit će o modelu boja na slici. Primjerice, ako radimo u RGB-u imamo tri kanala – crveni, zeleni i plavi. Ako radimo u CMYK-u onda imamo četiri kanala – cijan, magentu, žutu i crnu. Paleta Channels nam predstavlja jasan uvid kanala i kontrolu nad njima. U njoj ćete uočiti zajednički kanal, plus ostale kanale boja. No čemu sve to služi? Prvenstveno, korekcijama boja, kada ih želimo mijenjati, pojačati ili smanjiti im intenzitet, ali

i kompliciranim selekcijama. Bojama se možete igrati u nedogled i postizati interesantne rezultate. Ovog puta ćemo se poigrati Channel Mixer paletom da bismo uvidjeli mogućnosti kanala i kakve promjene na fotografiji možemo postići. Ova paleta daje visok stupanj kontrole koliko je pojedine boje prezentirano u određenom kanalu, idealna je za kreiranje crno-bijelih fotografija i još nekoliko drugih zanimljivih efekata koje vam predstavljamo u ovih pet zasebnih postupaka. 1. POBOLJŠANA CRNO-BIJELA FOTOGRAFIJA Da bismo fotografiju u boji pretvorili u crno-bijelu najučestalije koristimo Desaturate komandu. No sada to zanemarite i otvorite paletu Channel Mixer (Image>Adjustments>Chanel Mixer). Kliknite na Monochrome kvadratić da biste mogli podesiti sive nijanse na pojedinom kanalu. Pod Source Channels igrajte se klizačima sve dok ne postigne zapanjujuću crno-bijelu fotografiju. Ova opcija nudi puno više kontrole i bolji rezultat nego Desaturate komande. 2. EFEKT HAND-TINTED Takozvano ručno bojenje fotografije je proces kada crno-bijeloj fotografiji dodajemo boje. Ovim postupkom dobivamo nježne i lijepe pastelne tonove. U Channel Mixer paleti označite Monochrome kvadratić da oduzmemo boju i zatim ga ponovo isključite da možemo nastaviti raditi s bojama. Poigrajte se zasebno svim klizačima dok ne dobijete nove nježne i umirujuće tonove na fotografiji. 3. SEPIA Sepia ton je crvenkasto-smeđi monokromatski ton koji daje slici topao i starinski ugođaj. Kliknite u Channel Mixer prozoru Monocrome kvadratić i namjestite klizače da dobijete dobru crno-bijelu fotografiju. Zatim ponovo kliknite na Monocrome kvadratić da možemo nastaviti raditi s bojama, postavite Output channel na Red i njegov Constant neka bude 10. Constant od Green neka bude 0, a Blue -10. 4. ZAMJENA BOJE Ovim postupkom od postojeće boje dobivamo njezinu kontrastnu boju. Primjerice, ono što je bilo crveno sada će biti zeleno, žuto će biti ljubičasto i tako redom. Kliknite na ikonu ‘Create new fill or Adjustment Layer’ u Layer paleti i tu ćete odabrati Color Mixer. Ovaj put ga koristimo kao adjustment layer. Stavite Red Input 100% Green, a Green Input 100% Red. Dobit ćemo zanimljiv rezultat. 5. SELECTIVNO BOJANJE Ovim postupkom neki elementi na slici ostat će crno-bijeli, a neki će biti u boji. Na isti način kao u prethodnom koraku dodajte Channel Mixer kao adjustment layer i neka mu Preset bude Black&White with Blue Filter. Kliknite OK i promijenite blending mode u Lighter Color.

Tomato Opcija 0,29 najjeftinija na tržištu

Nova Tomato Opcija 0,29 korisnicima omogućuje najjeftinije razgovore i SMS poruke prema svim mrežama u Hrvatskoj za samo 0,29 kuna, uz naknadu za uspostavu poziva od 0,29 kuna i obračunsku jedinicu od jedne minute. Za uključenje opcije potrebno je nadoplatiti račun s bonom od 100 kuna i poslati SMS sadržaja Tomato na 4444, a opciju mogu uključiti svi novi Tomato korisnici koji prvi poziv ostvare od danas. Opcija će se uključiti u roku od 24 sata, o čemu će se korisnika obavijestiti SMS-om. Opcija vrijedi 30 dana od dana uključenja, a mjesečnom nadoplatom računa sa 100 kuna se produljuje za idućih 30 dana. U slučaju da korisnik ne nadoplati račun odgovarajućim iznosom, pozivi i SMS poruke se naplaćuju po cijenama početne Tomato tarife. Potom korisnik može ponovno aktivirati Opciju 0,29 kada nadoplati odgovarajućim iznosom svoj račun i pošalje poruku. »Razna istraživanja pokazuju da se korisnici ni u krizi ne mogu odreći potrebe za komunikacijom i mobilnim telefonom. Ipak, više paze na svoje troškove i zato smo im omogućili da im usluge koje najviše koriste budu i najjeftinije na tržištu. Naime, s Tomato Opcijom 0,29 i razgovorima prema svim mrežama u Hrvatskoj te SMS porukama za samo 0,29 kuna korisnik ostvaruje znatne uštede« izjavio je Dorjan Zadković iz Tomata. Tomato korisnici od svibnja mogu i plaćati parking i javni prijevoz SMS porukom.

HTC Hero

Novi mobilni telefon s Android operativnim sustavom HTC Hero jedan je od najpoželjnijih telefona na tržištu zbog zgodnih internet aplikacija Google Search, Gmail, Google Talk i brojnih besplatnih aplikacija koje se skidaju za svega nekoliko sekunda. Dostupan ekskluzivno u Vip ponudi, u bijeloj i crnoj boji, HTC Hero uređaj je izvrsnih performansi i privlačnog dizajna, a Vip korisnici mogu ga nabaviti po cijeni od 1.499 kuna uz tarifu Komplet 600. HTC Hero ima 3.2 inčni ekran osjetljiv na dodir uz automatsku rotaciju prikaza, 5 megapikselnu kameru s autofokusom, playere za glazbu i video te G Sensor. Ovaj HTC telefon podržava i multitouch odnosno

Sony Ericsson C901 GreenHeart

Prvi »zeleni« telefon iz GreenHeart portoflija Sony Ericsson C901 dostupan je ekskluzivno u Vip ponudi po cijeni već od 999 kuna. C901 prihvatljiviji je za okoliš jer koristi reciklirane materijale, energetski je učinkovitiji te tijekom životnog ciklusa emitira 15 posto manje CO2. Sony Ericsson C901 ima ekološki učinkovit zaslon, napravljen je od reciklirane plastike i boja na bazi vode. Ekološki izbor ne znači da korisnici moraju žrtvovati funkcije ili stil jer je telefon opremljen impresivnim mogućnostima, poput brzog 3G pristupa internetu i aktivnog zaslona koji pomažu korisnicima da upravljaju svojim užurbanim životom. Mobitel je opremljen fotoaparatom s 5,0 megapiksela ima 3G podršku, ima mogućnost videoreprodukcije, autofokus i Smile Shutter.

Hello Kitty

Prepoznatljiv uzorak najpoznatije mačkice na svijetu i vedre kombinacije boja uljepšat će svaki dan, ne samo najmlađima već svima onima koji se tako osjećaju. No Hello Kitty mobilni telefon je puno više od šarenog ukrasa. To je elegantan klizni mobilni telefon s glazbenim playerom, kamerom i pristupom internetu. Mobilni telefon dostupan je ekskluzivno u Vip ponudi uz tarifu Komplet 600 već po 9,99 kuna. Uz fotoaparat s 1,3 megapiksela, bitno je napomenuti i da zahvaljujući dobroj bateriji vrijeme razgovora je do 210 minuta.

multimedia  

multimedia

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you