Page 1

VAN

DE DRECHTSTEDEN

MASTERCLASS: NIEUW ARBEIDSRECHT

Het regent regels Online hulp bij WWZ -stress Klantgericht zakendoen volgens professionals uit verschillende branches

EDITIE

04 2014


LCS Piping B.V. is gespecialiseerd in het buigen van stalen, roestvaststalen en cunifer leidingen t/m 4” met diverse buigstralen en verschillende wanddiktes. Wij hebben diverse CNC gestuurde doornbuigmachines, waarmee wij door toepassing van het zgn. “3D buigsysteem”, ronde buizen kunnen buigen met een buigstraal van 1½D. Tevens zijn we sinds kort in het bezit van een combi buigmachine, waardoor we vele materiaalsoorten en vormen kunnen buigen en walsen, in grotere en kleinere radii. Naast het buigen van ronde buizen, beschikken wij tevens over een ruime ervaring op het gebied van het maken en installeren van complete pijpleidinginstallaties, zowel voor nieuwbouwals ook voor reparatiedoeleinden. Maar ook maatwerk is geen probleem.


INHOUD RONDE TAFEL

REPORTAGE

RONDE TAFEL

DE BELEVENISSEN VAN KONING KLANT

GEEF IETS WEG WAAR JE ZELF OOK BLIJ VAN WORDT!’

ONLINE ONDERNEMEN: BEHOEFTEN KLANT LEIDEND MAKEN

ViveleDon en Kleijn Gifts & Goods zijn twee bedrijven met een heel verschillende identiteit. Met deze eigenzinnige combinatie maakt eigenaar Leon van Vive het gezamenlijke productaanbod niet alleen heel breed, maar ook verrassend creatief. Vooral door zijn passie voor kunst en kennis van materialen is Leon erin geslaagd ViveleDon op de kaart te zetten als bedrijf dat geschenken met karakter levert.

Iedereen heeft de mond vol over online ondernemen. Maar veel ondernemers weten niet eens goed wat ze met hun website aan moeten. Laat staan dat ze het maximale rendement uit hun webbased communicatiemiddelen halen. Online verkoop als onderdeel van de totale bedrijfsvoering, veel ondernemers zien het nog steeds niet als een kans voor zichzelf. Zes specialisten uit de Drechtsteden laten er hun licht over schijnen.

LEES VERDER OP PAGINA 17

LEES VERDER OP PAGINA 28

Of een bedrijf nu bodemonderzoek verricht of horecaconcepten presenteert, zakendoen gaat altijd over mensen. Klanten bepalen uiteindelijk of een ervaring voor herhaling vatbaar is. En dat doen ze aan de hand van beleving, zeggen de tafelgasten. Een rondetafelgesprek over communicatie, de rol van internet en het ‘aanleren’ van klantgerichtheid.

LEES VERDER OP PAGINA 12

MASTERCLASS

HET REGENT REGELS Ondernemers opgelet, er komen nieuwe regels voor het inhuren van personeel aan. En die maken het er niet makkelijker op, zegt advocaat Theo Briggeman. “Het tegenovergestelde wordt bereikt, we raken van de regen in de drup.” Een verslag van de masterclass over het nieuw arbeidsrecht.

LEES VERDER OP PAGINA 8

PLUS MET INTERNET LIGT DE WERELD AAN JE VOETEN Hij is wellicht uitgegroeid tot de meest bekende online ondernemer van ons land. De 29-jarige Ben Woldring introduceerde in 1998, toen hij 13 jaar was, één van de eerste vergelijkingssites op internet, namelijk Bellen.com. Inmiddels vergelijkt zijn bedrijf Bencom Group niet alleen prijzen van telefoontarieven, maar ook van bijvoorbeeld energie, internet, digitale televisie, breedband en hotels.

LEES VERDER OP PAGINA 20

EN VERDER... 5 Column / Colofon 6 Nieuws 21  ‘Met Marktplaats staat mijn webwinkel op een A1-locatie’ 22 Eeuwige zoektocht naar de heilige graal van internetmarketing

25 Online hulp bij Wet werk en zekerheid-stress 27  FrisFacilitair geeft invulling aan social return binnen uw organisatie 32 Verplichte aircokeuring EPBD 33 ‘Het is gaaf om ondernemers te kunnen verbazen met innovatie’

35 Hoe integreert u offline en online marketing? 37 Welkom in de iWereld! 38 Energieakkoord raakt mkb: last of lust?

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014

3


ontdek in de hoeksche waard wat ik allang weet!

Op zoek naar een plek om uw bedrijf tot bloei te laten komen? De Hoeksche Waard beschikt met meer dan 3.000 ondernemingen over een sterk ondernemersklimaat! Gelegen aan de A29 biedt het gebied een prima en betaalbare infrastructuur voor bedrijvigheid. Er is een sterk netwerk van havengerelateerde bedrijven en de regio biedt ruime kansen

voor ondernemingen op het gebied van (biobased) industrie, handel, recreatie & toerisme en landbouw. Kom zelf eens kijken en ontdek wat onze ondernemers hier allang weten.

Wat u ook zoekt. De Hoeksche Waard heeft het. dehoekschewaardishetwaard.nl


COLUMN

DE KLANT ALS UIT TE PERSEN CITROEN Een ondernemer met een herenmodezaak in Woerden stond 240 euro rood op zijn rekening courant. Gedurende zes uur. Een nachtelijke, automatische afschrijving was hier debet aan, de pinbetalingen van de dagomzet werden twaalf uur later bijgeboekt. De plaatselijke Rabobank sommeerde hem het bedrijfskrediet van 20.000 euro onmiddellijk af te lossen.

particulieren die - op vergelijkbare wijze zoals beschreven - gemangeld zijn. Daar zitten twee voorbeelden bij van zogenaamd chique banken die het vermogen van klanten met onverantwoord speculeren hebben vergokt en dat proberen toe te dekken met geantidateerde documenten voorzien van vervalste handtekeningen van hun ‘cliënten’. De rechtszaken lopen.

De winkelier kon dat niet meteen, doordat hij kort daarvoor twee keer een ramkraak voor zijn kiezen had gekregen, waarna de verzekeraar telkens nieuwe veiligheidseisen had gesteld. Daarvoor en voor de inkoop van nieuwe voorraad had hij het krediet gebruikt.

Recent heeft een voormalige topbankier van de Rabobank, die zich al tien jaar ergerde aan de mateloze geldzucht van zijn collega’s, de stichting Mores opgericht waar gedupeerden hun verhaal kwijt kunnen. Samen met een team van deskundigen beoordeelt hij de klachten en spreekt de verantwoordelijken bij financiële instellingen erop aan. Als dat niet werkt, zoekt hij de publiciteit. Bankiers zijn maar voor één ding bang: negatieve publiciteit.

De bank kende geen pardon en eiste het geld per direct. De onfortuinlijke ondernemer kreeg zes weken de tijd om zijn huis te verkopen. De koopwoningenmarkt was net aan het instorten doordat de banken de westerse wereld in een financiële crisis hadden gestort van nooit eerder vertoonde weerga. Na die zes weken bracht de bank de onverkochte woning van de herenmodeman naar de veiling, waar – zo bleek later – een besloten vennootschap van de Rabobank het huis voor een appel en een ei opkocht. Ongeveer een half jaar nadien ging het huis tegen de marktwaarde weer de deur uit. De bank maakte een mooie winst, de ondernemer zat privé met een restschuld van 32.000 euro. Zijn zaak moest hij sluiten. Wekelijks maken banken en ook verzekeraars nieuwe slachtoffers in Nederland met hun niets ontziende, misselijk makende maatschappelijk onverantwoord gedrag. Bij het nieuwe meldpunt Mores liggen stapels voorbeelden van ondernemers en ook

Bij de geringste rimpeling grijpt een financiële instelling naar haar machtswapen om ‘de klant’ eens even kopje onder te dompelen. Banken kunnen zich dit wangedrag veroorloven omdat zij weten dat niemand hen een strobreed in de weg legt. In 2009 en 2010 hebben we kunnen zien hoe de toenmalige regering ABN Amro en ING met tientallen miljarden van de totale ondergang heeft gered. Inmiddels compenseren ABN Amro en Rabobank de door kabinet en parlement aan banden gelegde bonussen van topmanagers – het systeem dat feitelijk heeft geleid tot de financiële crises sinds 2008 - met salarisverhogingen van 20 respectievelijk 13 procent. Omdat die topmanagers het zo geweldig doen. Anders gaan ze naar het buitenland, luidt dan steevast het hypocriete commentaar. Lekker laten gaan, zou ik zeggen.

«

André Vermeulen // info@avoor.nl

COLOFON Het Ondernemersbelang van de Drechtsteden verschijnt vijf keer per jaar. Elfde jaargang, nummer 4, 2014 Oplage: 5.500 exemplaren Coverfoto Theo Briggeman van Briggeman & Jansen Advocaten Fotografie: Richard van Hoek

Uitgever Novema Uitgevers BV / Jelte Hut Postbus 30, 9860 AA Grootegast Weegbree 1, 9861 ES Grootegast Telefoon: 0594 – 51 03 03 Fax: 0594 – 61 18 63 info@novema.nl www.novema.nl Eindredactie Jørg van Caulil j.vancaulil@ondernemersbelang.nl

Regionale verbinder Harold van der Laan Novema Grootegast Telefoon: 0594 - 51 03 03 Fax: 084 - 729 22 10 h.vanderlaan@ondernemersbelang.nl Website www.ondernemersbelang.nl Vormgeving VDS Vormgeving, Drachten Druk Scholma Druk, Bedum

Aan deze uitgave werkten mee Ben van den Aarssen Jasper van den Bovenkamp Richard van Hoek Peter van Huijkelom Rien Linthout Wouter Mone Martin Neyt Henk Poker Wendy van Schie André Vermeulen Heleen Versprille

Adreswijzigingen Adreswijzigingen, verandering van contactpersoon of afmeldingen kunt u per mail doorgeven aan Tiny Klunder, t.klunder@novema.nl. Vermeld s.v.p. ook de editie er bij, die vindt u aan het begin van deze colofon. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014

5


MEERBUSINESS NIEUWS DORDTSE PC DOKTER EN AVANT BUNDELEN KRACHTEN

IN THE PICTURE: WILMAR CONSULTANCY “Na 44 jaar werkervaring, opgedaan in diverse functies bij de overheid en bedrijfsleven, vond ik de tijd rijp om per 1 mei 2012 mijn mooie ambtelijke carrière te beëindigen en als zelfstandige aan de slag te gaan. En uiteraard in de richting die ik erg leuk vind: de arbeidsbemiddeling. Rita is met haar vele jaren ervaring als directiesecretaresse een prima ondersteuning en zij zorgt voor de planning, rapportages en boekhouding.

Twee Dordtse ondernemers hebben de handen ineen geslagen: de PC Dokter Dordrecht is sinds kort onderdeel van Avant Internet. Avant, sinds 1997 een gevestigde naam in Dordrecht op het gebied van webdesign, hosting en mobiele applicaties, krijgt er met de PC Dokter een specialist bij in de praktische ondersteuning van particulieren en bedrijven. Xandra Hovius, eigenaar van Avant, merkt dat daar juist op dit moment behoefte aan is: “Avant en de PC Dokter hebben de drive om alle ondernemers in Dordrecht uit de crisis te trekken: door onze kijk en visie op de markt met hen te delen en hen te begeleiden in dit digitale tijdperk. Met specialistisch advies en persoonlijke hulp, bijvoorbeeld bij het opzetten van een webshop, wordt online ondernemen echt succesvol.”  De PC Dokter Dordrecht werd als ‘personage’ bedacht door Peter Reckers, tijdens een gezellige koffieochtend met onderneemster Fiona Buitenhuis van Coffeelicious. Reckers: “Ik wilde particulieren en bedrijven de stress van internet, computers, tablets en smartphones ontnemen. Na een succesvol jaar als zelfstandig ondernemer vond ik het een goed idee om versterking te zoeken. Want de enorme vraag naar persoonlijke ondersteuning van ondernemers over websites, webshops, en social media kan ik in m’n eentje niet aan.”  De twee ondernemers vullen elkaar op een positieve manier aan. Xandra Hovius: “Samen kunnen we een zeer breed pakket internetdiensten aanbieden voor alle soorten klanten, met ondersteuning en begeleiding op maat. En we zitten echt vol plannen voor de toekomst. Nadat we zijn gewend aan het samenwerken hier op de Singel, gaan we onze ideeën verder uitwerken.”

WILMAR Consultancy is een arbeidsmarktspecialist bij uitstek waar zowel de opdrachtgever als de kandidaat centraal staan. Wij zijn uw specialist in re-integratie (2e spoor), outplacement, jobhunting- en coaching. Onze opdrachtgevers zijn heel divers en bestaan uit (middel) grote bedrijven en overheden zoals Sociale Werkvoorziening en Sociale Diensten. Voor deze laatste doel=groepen (mensen met een SW-indicatie en/of een WWB/ WW-uitkering, kunt u ons inhuren als arbeidsbemiddelaar jobhunter. Heeft u te maken met (lang)ziekteverzuim van uw medewerkers, voorkom dan sancties van het UWV en start tijdig met re-integratie! Functioneren deze niet naar behoren en wilt u hen een kans geven hun baan te behouden? Als gecertificeerd register jobcoach begeleiden wij uw medewerkers ‘on the job’ en brengen hen weer op het gewenst niveau”. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een maatwerkoplossing: 06-11348160, info@wilmarconsultancy.nl, www.wilmarconsultancy.nl

WORD NU MEMBER VAN MEERBUSINESS ZHZ! Heeft u zich ook voorgenomen om uw netwerk te vergroten? Mail dan naar ZHZ@meerbusiness.nl en u kunt dat voornemen van uw lijstje afvinken. Members van MeerBusiness ZHZ (Zuid-Holland Zuid) profiteren van een groot, gevarieerd, actief en professioneel netwerk. Regelmatig afwisselende bijeenkomsten die we via de nieuwsbrief aankondigen. Voor de kosten hoeft u het niet te laten. Members van MeerBusiness betalen 170 euro ex. btw per kalenderjaar. Word nu lid en profiteer direct van de mogelijkheden van MeerBusiness ZHZ! We hopen u snel te ontmoeten!

6

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014

ZOMERBORREL MEERBUSINESS ZHZ ZONNIG EN SUCCESVOL! Tijdens de Zomerborrel van MeerBusiness ZHZ was het goed toeven op het terras van Restaurant Biggo bij het Kasteel van Rhoon. De gasten werden ontvangen met een heerlijke Spumante, verzorgd door Lucie Abee van LuVinum. Een hoge opkomst, prachtig weer, heerlijke hapjes, een inspirerend gezelschap en de sfeervolle landelijke omgeving maakten de laatste bijeenkomst voor de zomervakantie tot een groot succes.


REGIONAAL

Z A K E N P L AT F O R M

WORD NU L VERGROOT UW NET WE

ONDERNEMERSCOLLEGES HOEK EN BLOK: HOE KUNT U UW ONDERNEMING VERDER BRENGEN? Na de zomer gaat Hoek en Blok -accountants, belastingadviseurs en juristen - verder met de nieuwe vorm van dienstverlening: ondernemerscolleges. Ondernemers laten zich in een paar uur weer helemaal up-to-date brengen door deskundigen van Hoek en Blok. In september en oktober volgen alweer de laatste twee ondernemerscolleges van dit jaar. Het college Bedrijfswaardering vindt plaats op maandag 29 september. Tijdens dit college gaan we in op het hebben van inzicht in de waarde van een onder-neming. Op maandag 6 en 13 oktober volgt het college Strategie en Planvorming. Hier gaan we in op de vraag hoe u uw onderneming met een duidelijke visie en strategie verder kunt brengen. De onderwerpen van onze colleges zijn voor ondernemers vaak geen dagelijkse kost. Voor onze experts wel. Bovendien beschikken zij over state-of-the-art kennis en inzichten. In de colleges delen we die graag met u. Als u even helemaal bijgepraat bent over een onderwerp, biedt u dat toch meer rust en ruimte om te ondernemen. Deze colleges worden in sessies van drie uur gegeven in groepjes van maximaal twintig deelnemers. De kosten voor deelname bedragen 75 euro per persoon. Voor het college Strategie en Planvorming is dit 150 euro per persoon, omdat dit twee dagdelen betreft. De mogelijkheid tot aanmelden vindt u op: www.hoekenblok.nl/ondernemerscollege.

WIJ STELLEN EEN NIEUWE MEMBER AAN U VOOR: BAUKJE DE VRIES Sinds kort is Baukje het gezicht van CEO Certified Education Organisation. Ervaringsdeskundig m.b.t. commerciële trajecten, makkelijk in de omgang, een plezierig vasthoudend en doortastend persoon. Kortom: een prettige spontane persoonlijkheid, en een krachtige vrouw. Lees snel verder om te zien wat zij voor u kan betekenen en waar haar bedrijf voor staat.

BIJDRAGE VAN SOCIAL MEDIA

ROM/S ONTWIKKELT TRANSPORTCENTRUM SCHELLUINEN/WEST ROM/S is een samenwerkingsverband tussen de zes regiogemeenten in de Alblasserwaard/ Vijfheerenlanden en de BNG Gebiedsontwikkeling BV. Een belangrijke doelstelling van ROM/S is de realisering van het transportcentrum Schelluinen-West. Dit transportcentrum is ingericht voor bedrijven die gericht zijn op transport, logistiek en distributie. Met de ontwikkeling van het transportcentrum wordt beoogd om een alternatief te bieden voor de verspreide vestiging van transportbedrijven in dorpskernen en groene locaties in de regio, de zogenaamde knelpuntbedrijven. Vestiging op Schelluinen-West is daarom alleen voorbehouden aan bedrijven die een binding hebben met de regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden. Het transportcentrum wordt in twee fasen aangelegd. Naar verwachting zullen de kavels uiterlijk 2019 vergeven zijn.

MEER INFORMATIE? ROM/S heeft in Schelluinen een eigen kantoor. Het ervaren en ingevoerd accountmanagement ontvangt u en informeert met plezier over de mogelijkheden. Tevens wordt vanuit deze vestiging begeleiding geboden bij de verdere planvorming en de uitvoering.

Een goede basiskennis van Social Media platformen kan een grote bijdrage leveren aan het verhogen van uw bedrijfsresultaat en ligt aan de basis voor het beperken van het afbreukrisico. Daarnaast zijn Social Media platformen bewezen effectief voor het verhogen van het bedrijfsresultaat. Het Social Media proces dient volledig inzichtelijk te zijn, met alle onderlinge verbanden voor een succesvolle inzet van alle platformen.

CEO CERTIFIED EDUCATION ORGANIZATION® Draagt bij in het professioneel en doelgericht inzetten van Social Media door het bieden van werkbare adviezen, professionele opleidingen en cursussen, een hands-on werkstructuur en een projectmatige aanpak. Het overdragen van kunde en ervaring is hierbij essentieel. Wij zijn de specialist in het professioneel opleiden, leren gebruiken en implementeren van Social Media. CEO Certified Education Willemsplein 547 3016 DR Rotterdam Telefoon 06-11591388 E-mail b.devries@ceo-socialmedia.nl www.ceo-socialmedia.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014

7


MASTERCLASS: NIEUW ARBEIDSRECHT

Het regent regels Ondernemers opgelet, er komen nieuwe regels voor het inhuren van personeel aan. En die maken het er niet makkelijker op, zegt advocaat Theo Briggeman. “Het tegenovergestelde wordt bereikt, we raken van de regen in de drup.” Welkom op de dynamische arbeidsmarkt. Even wat cijfers om de huidige situatie te schetsen. De beroepsbevolking bestaat momenteel uit 7,9 miljoen Nederlanders, onder wie 1,4 miljoen ondernemers, zo meldde MKBNederland recentelijk. Meer dan de helft van dit aantal mag zich zelfstandige zonder personeel noemen. Alleen vorig jaar al besloten zo’n 150.000 landgenoten de stap naar het zzp-schap te wagen. Als bedrijven medewerkers aannemen, dan kiezen ze vaak voor flexibiliteit. MKB-Nederland ziet het aantal ondernemersvragen over korte contracten en nul-urencontracten dan ook almaar toenemen. De wet- en regelgeving was tot nu toe gericht op de oude situatie, dus vooral op vaste loonbetrekkingen, maar daar komt verandering in. De nieuwe Wet werk en zekerheid (WWZ) moet het aangezwollen leger van flexwerkers houvast bieden. “Eenvoudiger, rechtvaardiger, sneller en goedkoper”, somt Theo Briggeman de kabinetsdoelstellingen op. “Maar makkelijker gaat het zeker niet worden, dat kan ik nu al zeggen, en het is zeer de vraag of we goedkoper uit zijn.”

8

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014

NUL UREN EN BEPAALDE TIJD Het eerste gedeelte van de WWZ, de flexbepalingen, staat voor 1 januari 2015 op de rol. Nul-urencontracten mogen vanaf die datum nog maar voor 26 weken worden afgesloten. Alleen als een bepaling in de cao is vastgelegd, bijvoorbeeld voor piekwerkzaamheden, kan er van deze regel worden afgeweken. Voor een aantal sectoren, waaronder de gezondheidszorg, komt er een verbod op nul-urencontracten. “Deze maatregel heeft een enorme impact”, zegt Theo Briggeman. “Juist in de zorg wordt veel met nul-urencontracten gewerkt.” Ook de verlenging van contracten voor bepaalde tijd ondergaat een revisie. Nu mogen werkgevers maximaal driemaal in drie jaar tijd zo’n contractvorm aanbieden. Dat wordt twee jaar. Minimaal een maand voor het aflopen van de overeenkomst, moet een medewerker te horen krijgen of verlenging volgt. Gebeurt dit niet, dan kan een boete worden opgelegd ter hoogte van een bruto maandsalaris, rechtstreeks door de medewerker te ontvangen. De meldingsplicht geldt overigens niet voor contracten korter dan zes maanden. Specifieke groepen als profvoetballers en

jongeren onder de achttien jaar die minder dan twaalf uur per week werken, vallen niet onder de ketenregels. Ook bestuurders van vennootschappen zijn uitgezonderd. “De regering heeft gemeend dat zij wel voor zichzelf kunnen zorgen.”

PROEFTIJD KORT CONTRACT VERDWIJNT De proeftijd voor arbeidsovereenkomsten voor minder dan een halfjaar is per 1 januari passé. Beslaat het contract een langere periode, bijvoorbeeld een jaar, dan mag een bedrijf uiterlijk een maand proeftijd hanteren. De uitzondering op de regel is wederom de cao. Is daarin een proeftijd van twee maanden vastgesteld, dan is deze periode wél rechtsgeldig. Hoe zit het met proefplaatsingen van WW- en bijstandsgerechtigden, wil een deelnemer aan de masterclass weten. Theo Briggeman: “Als er nog geen sprake is van een arbeidscontract, dan is proefplaatsing mogelijk.” Andere vraag, kun je een contract voor een halfjaar en een dag afsluiten en zo toch een proeftijd afdwingen? “Mijn advies luidt: doe het niet”, antwoordt Briggeman. “De sancties kunnen zwaar zijn. Ik zou het grensgebied met rust laten en er zeven maanden van maken.”


MASTERCLASS

Tekst: Martin Neyt // Fotografie: Richard van Hoek

MASTER-TIPS 1. MITSEN EN MAREN » De nieuwe wet werk en zekerheid (WWZ) laat uitzonderingen toe. Voor bestuurders van vennootschappen kan schriftelijk worden afgeweken van de ketenregels voor contracten voor bepaalde tijd. Overeenkomsten en concurrentiebedingen die voor inwerkingtreding van de WWZ werden afgesloten (flexbepalingen: 1 januari 2015), vallen nog onder de oude wet. Cao’s kunnen eveneens afwijken van de WWZ.

2. UITZENDKRACHTEN » Via een uitzendbureau zijn medewerkers langer flexibel in te huren. Ook de risico’s op ziekte en vergoedingen worden zo verlegd.

WATERDICHTE BESCHRIJVING De overheid wil niet dat concurrentie- en relatiebedingen de kansen op ander werk voor flexibele krachten verkleinen, dus worden deze aloude afspraken in de ban gedaan. Alleen bij zwaarwegende belangen mogen werkgevers nog een beding instellen. “Je kunt dan denken aan zeer specialistische werkterreinen, zodanig dat een overstap acuut gevaar zou opleveren voor de bedrijfsvoering. Een waterdichte beschrijving is echter noodzakelijk. Overigens, bedingen die voor 1 januari in contracten zijn vastgelegd, blijven van kracht totdat de overeenkomst eindigt.”

TRANSITIEBUDGET Het nieuwe ontslagstelsel, dat op 1 juli 2015 ingaat, betekent extra werk voor het UWV. Ontslag om economische redenen of vanwege langdurige ziekte komt namelijk standaard op het bordje van de overheidsinstantie te liggen. Functioneert een medewerker niet, dan buigt de kantonrechter zich over de zaak. Tegen de beslissing van het UWV of het vonnis van de rechter kunnen partijen in beroep en cassatie gaan. Ontslagvergoeding op basis van de bekende kantonrechtersformule maakt plaats voor een transitiebudget. Een ontslagen werknemer krijgt afhankelijk van het aantal dienstjaren een toelage voor scholing en begeleiding naar ander werk, met een maximum tot 75.000 euro. Pas na een betrekking van twee jaar of langer –ook bij ziekte en contracten voor bepaalde tijd- hebben medewerkers recht op een transitievergoeding.

WEG SMEEROLIE In theorie wordt het daarmee goedkoper om iemand te ontslaan, maar er ontstaat volgens Theo Briggeman een ander probleem: de ‘smeerolie’ in een ontslagprocedure is weg. “De vergoeding op basis van de kantonrechtersformule zorgde ervoor dat werknemer en werkgever sneller tot overeenstemming konden

3. CONTRACTVORM komen. De regering wil van deze regeling af, ze maakt slechts een kleine uitzondering voor ernstig verwijtbaar handelen. De kantonrechter heeft binnenkort ook niet langer de mogelijkheid contracten te ontbinden bij onvoldoende redelijke grond. Ik verwacht dan ook dat er uiteindelijk veel meer geprocedeerd gaat worden. Het tegenovergestelde wordt dan bereikt, de nieuwe wet brengt ons van de regen in de drup.” Een voordeel voor de werknemer is in elk geval dat het onderscheid tussen ontslag via UWV en kantonrechter is verdwenen, voegt de arbeidsrechtadvocaat toe. “Bij een traject via het UWV kreeg een medewerker geen financiële tegemoetkoming.” Hoe zit het met het transitiebudget als een bedrijf al veel in de ontwikkeling van een medewerker heeft geïnvesteerd, luidt de vraag van een masterclassdeelnemer. Briggeman: “De eerder gemaakte kosten voor scholing, re-integratie en outplacement mogen van de transitievergoeding worden afgetrokken.”

NA HALFJAAR AL PASSENDE ARBEID Nog een verandering die tot meer rechtszaken kan leiden: de nieuwe Werkloosheidswet. Werknemers ontvangen vanaf 1 januari 2016 maximaal twee jaar WW. Na een halfjaar wordt al het werk reeds aangemerkt als passende arbeid. Ook de opbouw van rechten voor de WW verloopt veel langzamer in het nieuwe stelsel. “Medewerkers hebben dus een flinke motivatie om te knokken voor een hoge vergoeding”, stelt Theo Briggeman. “Een vaststellingsovereenkomst kan een goed middel zijn om langdurige procedures te voorkomen.” De motie van senator Joris Backer kan een ontsnappingsroute bieden. In juni aanvaardde de Eerste Kamer zijn voorstel om meer ‘smeerolie’ toe te staan. Briggeman: “De vraag speelt of een bepaalde mate van vergoeding bij verstoorde arbeidsrelaties toch geen beter effect heeft op de arbeidsmarkt. Wij blijven de ontwikkelingen voor ondernemers volgen.”

«

» Bij een halfjaar of minder is er geen proeftijd, maar ook geen verplichte aanzegging. Kiest een werkgever voor driemaal 7 maanden dan heeft een werknemer geen recht op een transitievergoeding.

4. BEDENKTIJD » Stel een vaststellingsovereenkomst op schrift en bouw twee weken bedenktijd in. Liefst voor de 15e van de maand afsluiten, zodat de bedenktijd voor het verstrijken van de kalendermaand eindigt.

DE EXPERT » Theo Briggeman is gespecialiseerd in arbeidsrecht, strafrecht en huurrecht. Samen met advocaat Richard Jansen runt hij het Dordtse kantoor Briggeman & Jansen, dat voor bedrijven en particulieren werkt. Sinds december 2013 zijn de juristen in een monumentaal pand naast de Grote Kerk gevestigd.

BRIGGEMAN & JANSEN ADVOCATEN Grotekerksplein 4 3311 CC Dordrecht Telefoon 078 - 74 70 109 E-mail t.briggeman@bjadvocaten.nl www.bjadvocaten.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014

9


Uw pand, product of personeel nageschilderd in elke kunststijl die u maar wilt.

Kunst in digitale vorm! www.vanFOTOnaarKUNST.nl Leuk als cadeau, reclame of wandversiering.

Lezersactie: 10% korting. Code: OB2014 geldig t/m 31-10-2014. vanFOTOnaarKUNST.nl | Rosmolenweg 9b | 3356 LK Papendrecht


Hèt zakelijke glasvezelnetwerk van de regio Drechtsteden - Barendrecht - Gorinchem - Leerdam - Directe koppelingen met Amsterdam en dienstverleners - Professioneel beheerd, vele regionale gebruikers - Mogelijkheden voor gebruik dark fibers - 100% eigen glasvezel netwerk - Zakelijke internetdiensten - Meerdere POP locaties, rechtstreekse verbindingen met DataPlace in Alblasserdam

Meer informatie: info@vitrumnet.nl www.vitrumnet.nl

“DRECHTSTEDEN?”... TOPREGIO MET EEN EIGEN DATACENTER EN EIGEN GLASVEZELNETWERK!

Een volledige dochter van Breedband Drechtsteden Groep


Online ondernemen: de behoeften van de klant leidend maken DEELNEMERS ANTON DE GROOT

PETER DEEGE

Directeur De Groot Drukkerij. Veelzijdige en full service offsetdrukkerij, voor alle grafische producties en met hoogwaardige uitvoering van crossmedia communicatie-uitingen.

Oprichter en eigenaar Drechtsteden Accountants, Papendrecht. Sparring partner van ondernemers in het mkb bij het inzicht geven in de huidige en toekomstige financiële en fiscale positie, zowel zakelijk als privé. www.drechtstedenaccountants.nl

www.degrootdruk.nl

12

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014


RONDE TAFEL

Tekst: Ben van den Aarssen // Fotografie: Richard van Hoek

Iedereen heeft de mond vol over online ondernemen. Maar veel ondernemers weten niet eens goed wat ze met hun website aan moeten. Laat staan dat ze het maximale rendement uit hun webbased communicatiemiddelen halen. Online verkoop als onderdeel van de totale bedrijfsvoering, veel ondernemers zien het nog steeds niet als een kans voor zichzelf. Zes specialisten uit de Drechtsteden laten er hun licht over schijnen. De door ‘het slimme neefje’ gemaakte website is al lang niet meer effectief genoeg. Daarover is iedereen aan tafel bij De Groot Drukkerij in Goudriaan het snel eens. Maar hoe moet het dan wel? Hoe ontwikkel je een resultaatgerichte online strategie en hoe start je een succesvolle website en/of webwinkel? Wat duidelijk is: een goede ondernemer weet dat vandaag de dag alles draait om gevonden worden, zichtbaar zijn, organisch als het even kan, betaald als het moet. Online ondernemen, betoogt webmaster Etienne Martens, is een zaak van professionals. ‘’Het is een vak apart.’’ Het op de juiste manier inzetten van de beschikbare techniek, zorgen dat je bovenaan komt te staan bij het intikken van de meest relevante zoekwoorden, het is werk voor specialisten. Soms huurt Martens daarvoor externe deskundigen in, specialisten op hun vakgebied. Een bewuste keuze. Een kwestie van je eigen grenzen kennen. Tegenwoordig is het een kwestie van samen optrekken. Het nieuwe ondernemen, zoals het wordt genoemd. ‘’Ik was vroeger ook een eenzame duizendpoot. Maar zo werkt het niet meer. Daarvoor is de wereld te ingewikkeld geworden.’’ Eén ding wil Martens op voorhand wel duidelijk maken: online ondernemers zijn de winnaars van morgen. Ook nu het al zo druk is op internet zijn er nog volop kansen. ‘’Je bent nooit te laat.’’

UITHANGBORD Leon van Vive is een voorbeeld van een succesvol online ondernemer. Pas na een gedegen voorbereiding heeft hij zijn online winkels in manchetknopen, sculpturen en awards gelanceerd. De tijd nemen om de markt te onderzoeken, de zaak goed op poten

zetten, het is volgens Van Vive een voorwaarde om succes te boeken. Daar hoort ook de inzet van een specialist in AdWords en een deskundige SEO (search engine optimization) adviseur bij. ‘’Ik ben een commerciant, met de focus op verkoop. Je moet professionele partijen inhuren. Anders kom je nooit van je zolderkamer af.’’ Als accountant heeft Peter Deege dezelfde stap gezet. In zijn beroepsgroep is online ondernemen nog geen vanzelfsprekendheid, hoewel steeds meer zaken met de klant digitaal worden afgewikkeld. Deege ziet het internet vooral ook als een uithangbord: laten weten dat je er bent. Eigenlijk is er met de inzet van online instrumenten volgens hem niet zoveel nieuws onder de zon. De tools zijn anders, dat wel. ‘’Maar ook als je een fysieke winkel hebt, moet je een duidelijke visie op de toekomst van je bedrijf hebben.’’

SCEPTISCH Veel traditioneel denkende ondernemers zien de online winkel nog steeds niet als een kans voor zichzelf. Voor hen betekenen de techniek en de vulling van websites eerst en vooral een kostenpost, hoewel consumenten steeds meer online bestellen en ook in het business-tobusiness segment de omzet groeit. Hoewel volgens alle onderzoeken deze ontwikkeling zich de komende jaren doorzet, blijft een deel van de ondernemers sceptisch. Online ondernemen staat in hun visie gelijk aan het nodige bijkomend werk, zonder dat het veel extra klanten oplevert. Etienne Martens brengt het kernachtig onder woorden: ‘’Voor sommigen is het hocus pocus, iets dat geld kost.’’ Nijs Stam heeft dezelfde ervaringen. ‘’Optimaal werkende IT, met alle mogelijkheden om zowel de klanttevredenheid als de bedrijfs-

resultaten te verbeteren, wordt nog vaak gezien als een sluitstuk. Met name voor startende ondernemers is het lastig.’’

UNIEKE MARKETING TOOL Bij Mark Snoeren moet je met dergelijke argumenten niet aankomen. Een duidelijke strategische visie onderscheidt wat hem betreft het kaf van het koren, juist in ondernemersland. Net als realisme. ‘’Je staat versteld van het aantal starters dat eerst denkt aan de dikke lease-BMW en andere randzaken. Ik probeer hen altijd de spiegel voor te houden en de aandacht te vestigen op wat hun core-business moet worden. Een online strategie hoort daarbij. Daarin moet je investeren als je in de markt door wil breken. Op een houtje-touwtje manier lukt dat niet.’’ Leon van Vive beschouwt het internet als een unieke marketing tool en onmisbaar voor de presentatie van het bedrijf. Online ondernemen maakt volgens hem juist effectieve bedrijfsvoering mogelijk, waarbij elke euro van het marketing budget rechtstreeks wordt ingezet voor het werven van potentiële klanten. ‘’Je moet het zien als een stille verkoopmedewerker.’’ Mark Snoeren vult aan: ‘’Een medewerker die bovendien nooit ziek is, last heeft van een slecht humeur of op vakantie wil. Bovendien: techniek is schaalbaar en de resultaten zijn direct te meten.’’

TE STATISCH Gastheer Anton de Groot ziet de voordelen van het online ondernemen wel. Maar ook heeft hij zijn twijfels. ‘’Je krijgt er wel een bedrijf bij, met alle logistiek die er aan vast zit.’’ De afgelopen jaren heeft De Groot het nodige geïnvesteerd in intelligente systemen. In de grafische wereld is dat deels ook een

ETIENNE MARTENS

LEON VAN VIVE

MARK SNOEREN

NIJS STAM

Eigenaar Bluepoint eCommerce, Dordrecht. Freelance webmaster voor ondernemers die zelf niet de benodigde tijd of kennis hebben om een effectieve website te realiseren en te onderhouden.

Directeur ViveleDon, Papendrecht. Specialist op het gebied van kunst en geschenken voor het bedrijfsleven, met diverse webshops die ook de particuliere markt bedienen.

Operational en sales director VitrumNet, Dordrecht. Exploitant van het regionale glasvezelnetwerk Breedband Drechtsteden Groep voor zakelijk gebruik.

Omnis-IT, Hardinxveld-Giessendam. Specialist op het gebied van kantoorautomatisering, software oplossingen en telefonie.

www.webmastervoordezaak.nl

www.viveledon.nl

www.vitriumnet.nl

www.omnis-it.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014

13


Waarvoor kunt u bij ons terecht en waar mag u op rekenen?

| Jaarrekening | Administratieve begeleiding Vennootschapsbelasting | Advies | Bedrijfsovername | Herstructurering | Inkomstenbelasting | Loonadministratie | Aangiften

| Deskundig | Gedreven | Klankbord | Meelevend | Betrouwbaar | www.drechtstedenaccountants.nl

Nieuwland Parc 77, Papendrecht, telefoon: 078-8907289

Kwaliteitsdrukwerk online bestellen Korte levertijden Altijd scherpe prijzen

OMNIS www.omnis-it.nl

Tel. +31 184 750800

Premere maakt het mogelijk! ten worden Alle producis verzonden bij ons grat

IT zoals je het graag zou willen

Kijk op www.premere nl

Premere online drukkerij - Zuidzijde 131 - 2977 XE Goudriaan - e-mail: info@premere.nl


RONDE TAFEL kwestie van overleven. In die prijsgedreven vechtmarkt wil De Groot zich eigenlijk niet teveel begeven. ‘’De massa is kassa.’’ Liever maakt hij het verschil met klantgerichte oplossingen, met kwaliteit en betrouwbaarheid als onderscheidende kernwaarden. Ook dan kun je volgens hem tenders en aanbestedingen in je voordeel beslissen. Het beste bewijs: de omzetgroei van het bedrijf bedraagt circa 20 procent. Door alle marktontwikkelingen zijn de bedrijfsprocessen wel ingrijpend veranderd. ‘’Er wordt hier tegenwoordig 24 uur per dag gewerkt en we denken na over de zaterdag.’’ Met extra aandacht voor online ondernemen zouden er volgens De Groot meer potentiële klanten bereikt kunnen worden. ‘’Onze website is nog veel te statisch. We gebruiken de beschikbare tools onvoldoende. Hoewel we een landelijke speler zijn, weten we dat veel van onze klanten in bepaalde concentratiegebieden zitten. Ook elders in het land hebben we een netwerk van verkopers zitten, maar we willen graag meer plaatsonafhankelijk werken en nog directer met onze klanten in contact komen. Dat is bij ons zeker een speerpunt voor de komende jaren.’’

INTERACTIEVE VIRTUELE RONDWANDELING Leon van Vive heeft die horde al lang genomen. Bij hem is bijvoorbeeld een virtuele rondwandeling door de showroom mogelijk, waarbij er direct kan worden doorgelinkt naar digitale brochures en webshops. Van Vive weet dat het noodzaak is om je online te onderscheiden, net zoals vroeger met advertenties in de krant. ‘’Je moet steeds blijven verrassen. Beeld is daarbij belangrijk en versterkt de boodschap. Het principe is hetzelfde als in de fysieke winkel. Als je binnenkomt, moet je meteen het goede gevoel krijgen.

Binnen een paar seconden weet je: hier ga ik kopen. Zo is het in een fysieke winkel en in de online winkel is het niet anders.’’ Het belang van een goede foto en een leuke bedrijfsfilm wordt door velen nog steeds onderschat. Maar het is volgens Van Vive bij lange na niet genoeg. ‘’Het gaat erom dat je leads genereert en daarvoor moet je multimediaal met je klanten communiceren. Maar eerst moet je gevonden worden. Natuurlijke of betaalde zoekresultaten, het maakt niet uit, je moet bovenaan staan bij Google. Een kosten-batenanalyse maakt alles duidelijk: met Google Analytics weet je meteen waar men op zoekt, wat het kost en wat het oplevert. En je moet het altijd koppelen aan de vraag: wat kost een goede verkoper me?’’

Online ondernemers zijn de winnaars van morgen PERSONALISEREN Online ondernemen is volgens Etienne Martens vooral een kwestie van andersom denken: niet meer vanuit het product naar de markt kijken, maar de klant centraal stellen. ‘’Wat tikt de gebruiker in? Wat zijn de behoeften van die klant? Waar is hij of zij naar op zoek?’’ Het antwoord op die vraag maakt in de visie van Martens het verschil tussen succes en falen. ‘’Bij het bouwen van een website wordt nog te vaak gedacht vanuit het aanbod en het product zelf. Maar hoe haal je business

uit een website? Door de behoeften van de klant, de uiteindelijke gebruiker, centraal te stellen.’’ Nijs Stam zegt hetzelfde, in andere bewoordingen. ‘’Als bedrijf moet je altijd duidelijk je focus voor ogen houden. Wat verwacht die klant van mij en wil ik er voor die specifieke klantengroep zijn? Je zult eerst je eigen marktpositie moeten definiëren en van daaruit je online instrumenten inzetten.’’ Wat volgens Peter Deege ook nog wel eens vergeten wordt: uiteindelijk communiceer je altijd met een individu, hoewel het internet een massamedium lijkt. ‘’Daarom ook staan alle gezichten van ons team op onze website. Je moet je product personaliseren en dichtbij brengen, ongeacht in welke branche je opereert.’’

SAMENWERKEN Om werkelijk het maximale rendement uit online ondernemen en webbased communicatiemiddelen te halen moet er volgens Mark Snoeren meer gebeuren: de ondernemer moet uit zijn ivoren toren durven komen. ‘’Zonder samenwerken lukt het niet meer. De modellen zijn veranderd. De volumes zijn hoger, de marges lager. Veel grote bedrijven zijn niet adaptive genoeg en daardoor per definitie eindig.’’ Online ondernemen leidt in de visie van Snoeren vanzelf tot nieuwe netwerken. ‘’Alles wordt tegenwoordig gedeeld. Ik geloof in een toekomst waarin specialisten voortdurend met elkaar schakelen, kennis en informatie delen en de hiërarchie uit het bedrijf wordt gehaald. Online ondernemen gaat in essentie over de kern van het ondernemerschap. Actief inspelen op nieuwe ontwikkelingen, direct met je klant in contact komen, content met kwaliteit bieden en altijd de behoeften van de klant leidend maken.’’

«

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014

15


Al 8 keer de beste zakelijke verzekeraar van Nederland We zijn er. Altijd. Zeker voor de ondernemer.

UnivĂŠ Rivierenland Tel: 0184 - 65 84 11 e-mail: rivierenlandmkb@unive.nl

www.unive-rivierenland.nl M 1405 03561 Adv. Zakelijk 210x157 RU726.indd 1

Daar plukt Ăş de vruchten van! 28-5-2014 11:01:54

Uw oppervlak 24/7 in beweging

Wij brengen uw oppervlak vanaf nu 24/7 in beweging, om meer maatschappelijke impact te kunnen delen met meer lokaal verdienen. 100% nieuwe groene economie! Maakt u kennis met Cablean Surface.

Cablean B.V. | Stationspark 550, 3364 DA Sliedrecht Tel. 0184-448 155 | www.cablean.nl


REPORTAGE

Tekst: Heleen Versprille // Fotografie: Richard van Hoek

QUICK SCAN HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT » In deze branche zijn veel kleine aanbieders actief waardoor de prijzen onder druk staan. Daarnaast raakt de markt verzadigd met het reguliere aanbod, klanten zitten helemaal niet te wachten op weer zo’n dikke brochure vol pennen en bekers.

LEON VAN VIVE:

ONZE VISIE

‘Geef iets weg waar je zelf ook blij van wordt!’ Voor iedere zakelijke gelegenheid is er een passend of persoonlijk geschenk te bedenken. Van de bekende relatiegeschenken, promotionele producten en kerstpakketten tot kunstzinnige, unieke objecten die zijn ontworpen in opdracht. ViveleDon en Kleijn Gifts & Goods zijn twee bedrijven met een heel verschillende identiteit. Met deze eigenzinnige combinatie maakt eigenaar Leon van Vive het gezamenlijke productaanbod niet alleen heel breed, maar ook verrassend creatief. Vooral door zijn passie voor kunst en kennis van materialen is Leon erin geslaagd ViveleDon op de kaart te zetten als bedrijf dat geschenken met karakter levert. In nauwe samenwerking met kunstenaars, designers, vormgevers en productiebedrijven worden unieke en persoonlijke geschenken gecreëerd. “Schilderijen, sculpturen, glaskunst en allerlei andere soorten kunstobjecten, geschikt voor bijzondere gelegenheden zoals bijvoorbeeld een afscheid of jubileum. We denken graag creatief met de klanten mee om iets moois en persoonlijks te ontwikkelen dat de ontvanger echt raakt. Het hele traject, van ontwerpschets tot aflevering, begeleiden we zelf. Verder blijft het bijzonder om te zien welke toepassingen er allemaal zijn, ik ben er dan ook trots op als er op tv een award wordt uitgereikt die van ons afkomstig is.”

GEVESTIGDE NAAM Ruim een jaar geleden werd Kleijn Gifts & Goods in Papendrecht overgenomen, een bedrijf dat al bijna 25 jaar bestaat en regionaal een goede naam heeft opgebouwd. Leon: “Het assortiment bestaat voornamelijk uit relatiegeschenken en promotionele

artikelen en kleding. Verder leveren we natuurlijk ook kerstpakketten en eindejaarsgeschenken. De klanten kunnen kiezen uit een scala van producten, wij verzorgen de rest. Door dit samen te brengen met de kunst en luxe artikelen van ViveleDon hebben we een optimaal aanbod, voor ieder wat wils. Van een grote partij pennen met opdruk tot een schilderij van bijvoorbeeld een bedrijfspand. Als specialist die het totaalpakket kan leveren, maken we het de klanten erg gemakkelijk met One stop shopping, alles is te vinden op één plek. Daarvoor hebben we een interactieve, virtuele tour ontwikkeld waaraan een heel netwerk gekoppeld is. Klanten stappen letterlijk bij ons bedrijf binnen en bereiken met één muisklik alle productinformatie van 25 brochures en 6 webshops.”

TRENDWATCHER Leon bezoekt regelmatig beurzen in binnen- en buitenland. “Ik ben altijd op zoek naar nieuwe dingen en ga graag naar giftshows, de afgelopen periode was ik in Hong Kong, Frankfurt en Birmingham. Als trendwatcher ontdek ik altijd weer leuke of actuele producten waar ik anderen mee kan inspireren. In de showroom staat een grote kist vol met gekke gadgets. Die sjouw ik ook vaak mee naar klanten om te laten zien wat voor verrassende en creatieve dingen je kunt doen als je af durft te wijken van alles wat bekend of traditioneel is.”

«

» Niet alleen onze klanten maar ook wij willen ons onderscheiden van de concurrentie. Lef en vernieuwing zijn belangrijk: durf anders te zijn door ‘out of the box’ te denken en steeds met verfrissende ideeën te komen. Op veel van onze producten zijn de sleutelwoorden ‘gepersonaliseerd’ en ‘op maat gemaakt’ van toepassing. Wij weten dat het werkt om een relatiegeschenk weg te geven waar zichtbaar aandacht aan is besteed en waar niet alleen de ontvanger maar ook de gever blij van wordt!

UW OPLOSSING » Als eerste bedrijf in Nederland in onze sector hebben wij een interactieve showroom op www.viveledon.nl/virtuele-tour. Kijk gerust rond en laat je inspireren! Het nieuwste concept is ‘Van foto naar kunst’ waar veel originele en creatieve bewerkingen en materialen mogelijk zijn. Onze solide basis bestaat uit vier factoren: we hebben een ruim assortiment met veel variatie, we leveren snel, onze producten zijn gegarandeerd van goede kwaliteit en we bieden uitstekende service!

VIVELEDON Rosmolenweg 9b 3356 LK Papendrecht Telefoon 078 - 360 40 00 E-mail info@viveledon.com www.viveledon.com

KLEIJN GIFTS & GOODS Rosmolenweg 9b 3356 LK Papendrecht Telefoon 078 - 615 45 79 E-mail info@kleijn-relatiegeschenken.nl www.kleijn-relatiegeschenken.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014

17


‘Met internet ligt de wereld aan je voeten’

INTERNETONDERNEMER BEN WOLDRING KIJKT ALTIJD NAAR DE LANGE TERMIJN

Hij is wellicht uitgegroeid tot de meest bekende online ondernemer van ons land. De 29-jarige Ben Woldring introduceerde in 1998, toen hij 13 jaar was, één van de eerste vergelijkingssites op internet, namelijk Bellen.com. Inmiddels vergelijkt zijn bedrijf Bencom Group niet alleen prijzen van telefoontarieven, maar ook van bijvoorbeeld energie, internet, digitale televisie, breedband en hotels.

18

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014


PLUS Meest opvallend, of niet, bij alle vergelijkingssites van marktleider Bencom staat de onafhankelijkheid voorop. “Wij zijn ongevoelig voor bedrijven die bovenaan in de lijstjes willen staan, daar zijn we heel duidelijk in. Pas als je met een aantrekkelijker en goedkoper product voor de consument komt, maak je daar kans op”, zegt Ben Woldring. Befaamd is in dat verband inmiddels de ‘price fighting Friday’, wanneer talloze aanbieders, nog voor het weekend, een gooi naar een toppositie in de vergelijkingslijstjes willen doen. “Die competitie is spontaan ontstaan en eindigt elke vrijdagmiddag strikt om vijf uur. Bedrijven vinden het interessant en belangrijk om nog voor het weekend in de top vijf te komen, want juist dan gaan veel mensen vergelijken.”

IDEALE UITVALSBASIS Het hoofdkantoor van de Bencom Group staat in het Groningse Usquert, geen plek waar je op het eerste gezicht een toonaangevend internetbedrijf zou verwachten. Woldring hecht aan zijn roots, Bencom is gevestigd in zijn ouderlijk huis. “Ik ben destijds letterlijk in het kleinste kamertje van dit huis op de familiecomputer met Bellen.com begonnen.” Maar er liggen vooral andere redenen ten grondslag aan het feit dat Bencom op het Noord-Groningse platteland is gevestigd. “Een internetbedrijf kan overal beginnen, mits de infrastructuur goed is en er voldoende gekwalificeerd personeel voorhanden is. Beiden zijn in Usquert aanwezig. De verbindingen zijn hier niet anders dan in Amsterdam en met de stad Groningen om de hoek zijn we verzekerd van een ruim aanbod gekwalificeerde medewerkers. Ja, Groningen is de ideale uitvalsbasis voor internetbedrijven.” Bij dit alles past ook de noordelijke nuchterheid van Ben Woldring. “Vanaf het begin van mijn bedrijf heb ik de stelregel gehanteerd dat ik niet afhankelijk wilde zijn van een bank. Dat is anno 2014 wellicht een logische gedachte, maar voor die tijd best bijzonder. En dus investeer ik ook pas als de revenuen er naar zijn.” “Een andere wijze les uit die beginjaren kreeg ik mee van mijn accountant. Hij vond dat ik met name in het eerste jaar zelf de boekhouding moest doen, waaronder ook de BTW-aangifte. Want, zo vertelde hij, omzet en winst zijn twee totaal verschillende zaken. Veel ondernemers gaan daarmee de mist in. En ja, ook voor mij was het in dat eerste jaar slikken toen ik dacht een aardig bedrag te hebben verdiend, totdat de belastingaanslag nog even langs kwam. Een betere leerschool kon ik mij niet wensen. Deze accountant heeft mij ook bijgebracht dat je altijd naar de langere termijn moet kijken en die visie heeft ons bedrijf ver gebracht.”

Tekst: Henk Poker // Fotografie: Rien Linthout

“Een internetbedrijf kan overal beginnen, mits de infrastructuur goed is en er voldoende gekwalificeerd personeel voorhanden is” LANGE ADEM In 2000 deed de internetbubbel zich voor en gingen ontzettend veel internetbedrijven over de kop. Woldring: “Vooral omdat ze alleen maar bezig waren met omzet en niet met het maken van winst, dat kwam later wel, zo dachten ze. Dure A1-locaties, lease-auto’s, het kon allemaal niet op, maar aan die gekkigheid hebben wij nooit meegedaan.” Bencom had een lange adem, wat nodig was in een markt die niet zo snel liberaliseerde, terwijl andere bedrijven vooral naar adem hapten. Dat is volgens Ben Woldring van doorslaggevend belang geweest bij de groei die de Bencom Group vervolgens doormaakte. Daarin paste het opzetten van nieuwe vergelijkingssites, maar ook een overname in 2005 van een concurrent. “Een mooie stap, waarbij we alle beslissingen zelf konden nemen. Bij zo’n proces betrek ik altijd mijn collega’s hier op kantoor. Je deelt de afwegingen, verzamelt goede adviseurs om je heen en met elkaar werk je naar een climax toe. Dat gebeurt in een ontspannen sfeer, omdat je alles goed voorbereidt. Ik zie de champagnefles nog open gaan toen alles rond was, een prachtig moment.”

KANSEN Woldring vindt dat we in een prachtige tijd leven. “Ik heb onlangs eens nagedacht over hoe het leven was voordat we internet hadden. Dat kun je toch niet meer vergelijken met de huidige tijd. Wie internet goed inzet heeft nu letterlijk de wereld aan zijn voeten. Als ik bijvoorbeeld in een nieuwe markt wil stappen, dan moest ik daar voorheen veel onderzoek voor doen. Nu kan ik me via internet een beeld vormen, voordat je in gesprek gaat met partijen.

Dat biedt ook voor jongeren enorm veel kansen. Alleen de factor tijd kan daarin een vijand zijn.” De kracht van de Bencom Group zit hem volgens Woldring in de techniek achter de websites, maar vooral ook in de deskundige, vakkundige en nieuwsgierige medewerkers. In dat kader prijst Ben Woldring het meedoen aan allerlei verkiezingen aan. “Dat levert publiciteit op en trekt talenten aan.” Maar, het opent ook deuren die anders wellicht gesloten zouden blijven. Zo werd hij in 2006 door het Amerikaanse zakenblad Business Week uitgeroepen tot Europees ondernemer van het jaar onder de 25. Woldring: “Dat werkte als katalysator om bij alle grote hotels binnen te komen, waaruit LookingforBooking.com is ontstaan. Nee, ik geloof niet in het opdoen van inspiratie als ondernemer op kantoor. Het gebeurt buiten de deur. Daarom hou ik ook vaak lezingen en presentaties, de reacties die je terugkrijgt vanuit de zaal heeft mij en ons bedrijf in de afgelopen jaren enorm veel gebracht.” Buiten de deur is waar Ben Woldring nieuwe ideeën en inspiratie opdoet. Zo zag hij in Silicon Valley de voordelen van Cloud Computing, al ruimschoots voordat het in ons land echt groots zijn intrede deed. “De Bencom Group was één van de eerste ondernemingen die in the cloud is gaan werken. Min of meer noodgedwongen, omdat onze vorige provider het moeilijk had. Dankzij cloud computing kunnen we nu pieken in onze bezoekersaantallen uitstekend opvangen. Daarnaast hoeven we niet meer te investeren in servers, we betalen naar gebruik. Ik kan dat iedereen die bezig is met internet aanraden.”

«

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014

19


Uw totaaloplossing op het gebied van Security, Safety, Facility, Technology, Consulting & Academy. Wilt u meer weten over onze toegevoegde waarde? Neem dan contact met ons op en we werken samen een verrassende oplossing uit!

C

M

Y

CM

MY

CY

Een onvergetelijk bedrijfsfeest voor elk budget.

CMY

K

WWW.VANHALENEVENTS.NL || WWW.VANHALENPARTYRENTAL.NL


PLUS

Peter van Rossem van Buitenkado.nl

Tekst: Wendy van Schie // Fotografie: Peter van Huijkelom

“Met Marktplaats staat mijn webwinkel op een A1-locatie”

QUICK SCAN HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT

Marktplaats, gestart als verkoopplatform voor tweedehands artikelen, is inmiddels ook een serieus verkoopkanaal voor professionele (web)winkels, met zo’n 6,5 miljoen kooplustige bezoekers per maand: een winkelstraat vol potentiële klanten!

Ook Peter van Rossem ontwikkelde zijn handelsgeest verder via Marktplaats. “Ik kom uit een ondernemersgezin en heb, naast een vaste baan, eigenlijk altijd van alles verhandeld via Marktplaats. Toen ik 45 was, ben ik een hbo-opleiding gaan volgen. Voor mijn afstudeeropdracht heb ik Buitenkado.nl opgezet, een webwinkel voor tuin- en vrijetijdsartikelen. Mijn afstudeercoach adviseerde me om deze online winkel ook echt te realiseren. Toen ik mijn vaste baan kwijtraakte, ben ik op mijn vijftigste serieus gestart.” Van Rossem vindt dat Marktplaats wordt onderschat als verkoopkanaal. “Ik heb ook andere

on- en offline kanalen ingezet, maar Admarkt van Marktplaats Zakelijk levert de beste resultaten. Mijn markt is een vechtmarkt, waar de prijs een belangrijk criterium is. Daarom moet ik de kosten zo laag mogelijk houden. Via mijn Admarkt-account kan ik heel dicht op de bal zitten. Je ziet precies hoeveel kliks je advertentie heeft gehad, wat het kost en wat het resultaat is. Per dag kun je bepalen wat je per klik wilt betalen en zo houd je de kosten in eigen hand. Uiteraard moet je webwinkel wel goed op orde zijn. Met Marktplaats staat mijn webwinkel op een A1-locatie, maar je moet er zelf voor zorgen dat je winkel uitnodigt om binnen te komen.”

MARKTPLAATS.NL: KATALYSATOR VAN ONDERNEMERSCHAP Marktplaats blijkt een katalysator te zijn voor ondernemerschap, vertelt Stanja Mau-Sjoe, strategie & marketing manager mkb bij Marktplaats Zakelijk. “Er zijn veel mooie verhalen over ondernemers die dankzij Marktplaats een (web)winkel zijn gestart en succesvol hebben uitgebouwd.” Marktplaats heeft nu zo’n 6,5 miljoen unieke bezoekers per maand. “Dat zijn vrijwel allemaal mensen die iets willen kopen.” Via Admarkt Topadvertenties van Marktplaats Zakelijk kunnen ondernemers in de zoekresultaten op Marktplaats op de beste plekken zichtbaar zijn. Er wordt betaald per klik op de advertentie. “Zo kan de ondernemer de controle houden over de hoogte van de klikprijs én de maximale dagelijkse kosten.” Niet alleen de prijs bepaalt het succes en de plaats op de resultatenpagina op Marktplaats. “Het gaat om een combinatie van de klikprijs en de populariteit van de advertentie. Daarom is het ook belangrijk dat je jezelf goed profileert door de advertentie zo volledig en aansprekend mogelijk op te stellen. De Zakelijke Helpdesk van Marktplaats kan daarbij helpen. Bij ons kunnen ondernemers nog adverteren zoals zij dat willen, met de foto’s en tekst waar hun aanbod het best mee naar voren komt.” Marktplaats maakt online ondernemen toegankelijk voor alle ondernemers en biedt op een simpele manier direct toegang tot een koopgericht publiek.

«

» Ondernemers begeven zich via internet op een wereldwijde markt met vele miljoenen potentiële klanten. Hoe vind je de juiste weg naar je doelgroep en hoe leid je die naar je (web)winkel? Welke marketing- en verkoopkanalen werken in de wereld van e-commerce? Wat heeft resultaat en hoe kun je je marketingbudget het meest effectief inzetten?

ONZE VISIE » Marktplaats biedt ondernemers via Admarkt Topadvertenties de mogelijkheid om snel en gemakkelijk een koopgericht publiek te bereiken, waarbij ze de kosten in eigen hand kunnen houden en de resultaten direct kunnen beïnvloeden.

UW OPLOSSING » Marktplaats heeft zo’n 6,5 miljoen kooplustige bezoekers per maand. Dat zijn lang niet meer alleen kopers van tweedehands artikelen. Marktplaats heeft in alle productgroepen ook een groot aanbod aan nieuwe artikelen. Advertenties op de resultatenpagina’s van Marktplaats leiden bezoekers naar de (web) winkels van professionele verkopers. Deze bepalen zelf de prijs die zij per klik op hun advertentie willen betalen. Deze klikprijs en de populariteit van de advertentie vergeleken met andere aanbieders (het aantal kliks) bepalen samen de positie op de pagina. Admarkt adviseert ondernemers desgewenst over de opmaak, inhoud en kosten van hun advertenties.

ZAKELIJKE HELPDESK MARKTPLAATS Telefoon 088 - 008 26 26 Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur, zaterdag 10.00 tot 16.00 uur www.admarkt.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014

21


GEVIERDE INTERNETMARKETEER TONNY LOORBACH OVER SEO, PRIVATE SHARING EN EMOTIE

Eeuwige zoektocht naar de heilige graal van internetmarketing Iedere maand een nieuw marketingevangelie preken is ongeloofwaardig, zegt Tonny Loorbach van de Internet Marketing Universiteit (IMU) over de haastig evoluerende trends in zijn vakgebied. “Maar als online marketingexperts ontdekken we natuurlijk wel telkens opnieuw een holy grail. En dan moet je ‘m ook direct effectief inzetten voor je klanten. Want morgen is er iets nieuws. Zo werkt dat op internet.”

22

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014


PLUS

Tekst: Jasper van den Bovenkamp // Fotografie: Laura de Haan

Toen ondernemer Tonny Loorbach (27) in 2010 van start ging met de Internet Marketing Universiteit had hij er al heel wat jaren in de internetmarketing op zitten. Bij zijn toenmalige werkgever hielp de internetmarketeer, zoals hij dat zelf zegt, ondernemers succesvol te worden op internet. Met adviezen, workshops, gastlezingen en wat zich allemaal niet aandiende. “Ik vond dat gaaf om te zien, dat je op mensen kennis overdraagt en ze zo inspireert dat ze succes gaan boeken, meer verdienen, een beter leven krijgen.”

KRIEBELEN Maar na luttele honderden klanten begon het bij Loorbach te kriebelen. In de loop van zijn nog prille werkzame leven had hij zo zijn eigen visie op het vak van internetmarketing gekregen, en in zijn job bleef hij een beetje steken bij ‘het uitruilen van uren voor euro’s’. “Het ging mij niet om het geld. Ik was gewoon benieuwd of mijn visie steekhoudend was, of ik er een bedrijf van kon runnen.” En óf hij dat kon. Nu, vier jaar later, heeft Loorbach een stevige reputatie opgebouwd op het vlak van internetmarketing. Behalve dat hij het gezicht bepaalt van de IMU, is hij veelgevraagd spreker en schrijver voor webinars, live seminars, gastlezingen, blogs en video’s. Zo organiseert hij geregeld een soort sweatpants Friday-webinar – inderdaad, lekker informeel, in je sweatpants – en is hij in oktober dit jaar de centrale spil bij het Wondernemerschap Seminar. Zijn speeches gaan over zoekmachineoptimalisatie (SEO), websiteeffectiviteit, marketingpositionering, salespsychologie, neuromarketing en verder alles wat ook maar ergens raakvlakken met internetmarketing heeft. Benieuwd hoe met een effectief gebruik van het voegwoordje ‘maar’ de sluizen van online marketing zich als op een toverwoord openen? Bijgepraat worden over de wetmatigheden van search engine optimization? Of meer weten over het verschil in resultaat tussen winst- en verliestaal? Loorbach trekt volle zalen.

HET WINSTMODEL Dat de Amsterdamse ondernemer zijn kennis en expertise geregeld pro Deo het publieke domein in slingert, mag overigens opmerkelijk heten. Ze bepalen namelijk allesbehalve de core business van de Internet Marketing Universiteit.

Die richtte Loorbach destijds op om Het Winstmodel op de markt te brengen. Het Winstmodel is een systeem voor ondernemers die zonder marketingachtergrond en technische kennis toch eenvoudig een succesvolle, zoekmachineoptimale website willen kunnen maken. Het programma, dat binnenkort verdergaat onder een nieuwe, internationale naam, bepaalt vandaag nog steeds de kern van IMU’s dienstverlening. Maar met het delen van free content middels tal van online en offline lezingen laat de onderneming zien ook op abstracter niveau te acteren. Daarmee creëert ze bij kijkers en potentiële klanten een gevoel van relevantie. De IMU is up-to-date. “We zijn geen productverkoper”, zegt Loorbach, “maar een autoriteit op het vlak van internetmarketing.”

“Je komt als bedrijf echt niet meer weg zonder social mediastrategie” SYMPTOMEN Op dat terrein voorop te blijven lopen is bepaald geen sinecure. De ontwikkelingen buitelen over elkaar heen, geeft Loorbach toe. Symptomen noemt hij ze. “Als ondernemer wil je elke dag bezoekers naar je website of online shop. Maar het kan zijn dat je dat morgen op een andere manier moet doen dan vandaag. De symptomen veranderen voortdurend; telkens opnieuw vinden we als internetmarketeers een nieuwe holy grail. Neem adverteren met Facebook, dat op het moment vele malen interessanter is dan Google Adwords. Op Facebook kan en mag nu alles nog, en het kost nauwelijks wat, terwijl adverteren via Google ingewikkeld is geworden en je er bovendien flink voor moet betalen. Dat soort kansen moet je nu pakken, want morgen is er iets nieuws.” En zo haalt het ene symptoom het andere in. Upcoming fenomeen is nu bijvoorbeeld private sharing, een service die is ontwikkeld doordat steeds meer mensen gebruikmaken van mobiel internet, legt Loorbach uit. “Als we nu een webpagina, bedrijf, product of dienst bij anderen willen aanbevelen, kiezen we de ‘Vind ik leuk’-knop van Facebook. Vanaf binnenkort krijgen mobiele internetters er een WhatsAppsymbooltje bij. Door die aan te tikken, versturen ze gericht een persoonlijke link naar iemand uit hun adresboek. Dat is qua marketing vele malen effectiever.”

HUMMINGBIRD Een andere noviteit is Hummingbird, de semantische zoekmachine van Google die bij een zoekopdracht niet meer sec naar de ingetikte woorden kijkt, maar ook de betekenis erachter meeneemt. Zoekt men bijvoorbeeld op ‘Wat is de dichtstbijzijnde sushibar?’ dan vormt het algoritme een lijst met sushi-verkooppunten in de nabije omgeving, in plaats van websites weer te geven die de zoekopdracht als titel dragen. “Het wordt daarmee allemaal wat specifieker en persoonlijker”, zegt Loorbach. Wat dat laatste betreft, opvallend is de comeback van het persoonlijke element in de online marketingwereld. “Sociale invloeden winnen aan kracht. Je komt als bedrijf echt niet meer weg zonder social mediastrategie. Positionering vanuit het bedrijf of het product alleen wordt niet meer geaccepteerd. Dat is te statisch en te kil. Je website moet een ziel hebben. Die geef je hem bijvoorbeeld door als directeur of eigenaar blogs te publiceren, webinars te geven, actief te zijn op social community’s, echt contact te zoeken en een band op te bouwen met mensen. Interview gebruikers over je product of dienst, laat hen vertellen waar het hen gebracht heeft en publiceer een video op je website. Persoonlijke emotie wordt steeds belangrijker.”

ZINGEVING Loorbach duidt die ontwikkeling als een verschuiving van informatie- naar entertainmenttijdperk. “Het gaat niet meer om het zenden van informatie in de eerste plaats. Mensen zoeken toegevoegde waarde op internet, ze willen er een bepaalde zingeving vinden. Weten ze van zichzelf niet waarom ze bestaan, dan zijn ze geneigd de zingeving van anderen over te nemen. Als wij zeggen: honderden tevreden gebruikers van ons product zien in ons een succesvolle internetmarketeer, hier heb je een blauwdruk, lees, kijk, luister en geloof, dan zul je zien dat iemand bereid is je visie te adopteren. Zo leid je potentiële klanten via een persoonlijke benadering, met blogs, webinars, social media of wat dan ook naar je product of dienst.” Kleine relativering: zo leiden we klanten nú naar ons product. Het Ondernemersbelang dekt zich in, want morgen, als deze inkt amper droog is, heeft de onconventionele internetmarketeer wéér een heilige graal ontdekt, een nieuwe. In die voortdurende zoektocht moeten ondernemers alert zijn, dicht bij de online ontdekkingsreizigers blijven en zorgen dat ze de boot niet missen. Nu niet en morgen niet.

«

Meer informatie op tonnyloorbach.nl en internetmarketinguniversiteit.nl.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014

23


Hoe onze manier van coaten ook voor u kan werken, kunt u uitvinden door te bellen met 0166-607111 of 06-53448347. Wij verwerken aluminium, staal en bewerkt staal, ook in bijzondere grote lengtes, ook de mogelijkheid van het huren van productietijd behoort hier toe, nieuwsgierig!

Bel 06-53448347 De kracht van een goed afgewerkt product. Alu, staal en verzinkt staal, ook in grote lengtes. Ook mogelijkheden voor het huren van productietijd. Bel naar 0166-607111, 06-53448347 of et kh o mail naar: info@deburencoating.nl ,o r ei oo m v . af res len n d a Va a str

DEN I F YO U R G A R K E - O V E R NEEDS A MA CALL THE

Je hebt van die gevallen waarbij je niet genoeg hebt aan een paar groene vingers. Een kleine aanpassing kan je tuin niet het gewenste resultaat geven. Het is dan ook op deze momenten dat je de hulp kunt gebruiken van het A-team. Een groep vakmensen met zo hun eigen methodes en gereedschap. Gedurende hun groene carrière hebben ze met de meest extreme situaties te kampen gehad en zijn dus ook wat gewend. Ze weten met elke klus, groot of klein, wel raad. Ook behoefte aan het A-team? Een telefoontje en we komen in actie! Aardoom Hoveniers BV Hovystraat 1, 2982 PC Ridderkerk • 0180 42 84 58 • www.aardoomhoveniers.nl


KENNISPARTNER

PERSONEEL EN LOONLINE BIEDT UITKOMST BIJ NIEUWE EISEN WET

Online hulp bij Wet werk en zekerheid-stress Het leek allemaal ooit een hele stap voorwaarts te zijn voor Ondernemend Nederland: versoepeling ontslagrecht en minder hoge afkoopvergoedingen. De praktijk blijkt echter anders. De Wet werk en zekerheid (WWZ) eist van ondernemers een heel strak regime voor wat betreft de communicatie, acties en vastlegging daarvan ten aanzien van het functioneren van medewerkers. Wie dat niet op orde heeft, zit vast aan zijn disfunctionerende personeelsleden, met alle kosten van dien. Wie vandaag de dag een slecht functionerende medewerker heeft, gaat naar de kantonrechter met een goed verhaal, betaalt de formule en het ontslag is een feit. Okay, wat kort door de bocht misschien, maar in de praktijk komt het daar vaak op neer. “Vanaf 1 januari staat diezelfde ondernemer voor een dichte deur van de kantonrechter”, aldus Arja Verwaal, manager van VerzuimPreventPlus. “Alleen cases met een goed uitgewerkt personeelsdossier komen nog in aanmerking. De rest wordt überhaupt niet behandeld.” Wat precies met een goed dossier wordt bedoeld moet nog uit jurisprudentie gaan blijken, maar in ieder geval gaat het over verslagen van regelmatige functioneringsgesprekken en vastlegging van de opvolging daarvan met zaken als scholing.

MINDER TRANSITIEVERGOEDING » In Personeel & Loonline worden ook de opleidingen die iemand geniet geregistreerd, net als de investeringen die daarmee gemoeid zijn. Dit is handig want opleidingskosten die gericht zijn op de ontwikkeling van de medewerker mogen weer in aftrek worden gebracht op de wettelijke ‘transitievergoeding’ die medewerkers mee krijgen bij ontslag.

ALERTS “De WWZ vereist dus van ondernemers dat ze vanaf januari 2015 een waterdicht P&Osysteem hebben”, vult Annemieke de Reus, loonadviseur bij Hoek en Blok, accountants, belastingadviseurs en juristen, aan. “Dat lijkt overigens ingewikkelder dan het hoeft te zijn. Ons Personeel & Loonline-systeem is al jaren up-and-running en biedt ondernemers precies de ondersteuning die de nieuwe wet vereist om niet in de knoei te komen. Het systeem maakt per medewerker een compleet online dossier aan. Contracten en functioneringsverslagen worden daarin bijgehouden en het genereert automatisch alerts als het tijd is voor bepaalde gesprekken of opvolgingsacties.”

ADDERTJE Dat is overigens niet alleen relevant bij disfunctionerende medewerkers, maar ook voor het bijhouden van tijdelijke contracten. Verwaal: “In de nieuwe wet is het namelijk zo geregeld dat medewerkers die langer dan twee jaar in dienst zijn geweest – ook al was dat via tijdelijke contracten – sowieso recht hebben op een transitievergoeding. We adviseren de duur van de contracten hierop aan te passen, maar ook het aflopen van contracten wordt feilloos bijgehouden door Personeel & Loonline.” “En er is nog een addertje onder het gras”, vervolgt De Reus. “Bij tijdelijke contracten moet minimaal een maand van tevoren worden aangegeven of dit verlengd wordt of niet. Wie dat niet op tijd

PERSONEEL & LOONLINE » Het Personeel & Loonline-systeem wordt reeds vanaf 2010 succesvol door Hoek en Blok en VerzuimPreventPlus ingezet. Inmiddels maken al zo’n 500 ondernemers met ongeveer 4000 werknemers er gebruik van. Het professionele online HRM-systeem bevat niet alleen geïntegreerde personeelsdossiers en verzuimregistratie maar ook een compleet verzorgde salarisadministratie. De Reus: “Daarnaast kent het ook een voor werknemers opengesteld online deel. Daarin kunnen reglementen, voorschriften, algemene arbeidsvoorwaarden, loonstroken, jaaropgaven en de verlofregistratie worden weergegeven. Nooit meer: ‘oh, dat wist ik niet’.”

doet, betaalt een extra vergoeding aan die tijdelijke medewerker. Ook dat onderstreept maar weer eens waarom borging van personeelscontracten en functionering essentieel gaat worden. Wie dat niet doet, kan met extra hoge kosten geconfronteerd worden.”

«

Meer informatie via www.hoekenblok.nl of bel Arja Verwaal op 0184-49 68 04

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014

25


v a a r t i n I C T- o p l o s s i n g e n Automatisering | Detachering | Telecom | Hosting

Ervaar de voordelen van

DIGITAAL DRUKWERK

Scherpe Hoge prijzen kwaliteit

Kleine/grote Personaliseren Mailings oplages

Voor meetrie informa27 33

681 Bel 078 of kijk op s .n l w w w.Xe b iu

VCS Automatisering bv Ter Steeghe Ring 77, 3331 LX Zwijndrecht

DRUKWERK VORMGEVING WEBDESIGN UITGEVERIJ

T +31 (0)85 48 72 800 E info@vcs.nl, W www.vcs.nl

Een goed afscheid helpt je verder. Yarden & Verkaik Uitvaartzorg Dordrecht Mirjam Verkaik

Wij zijn er voor iedereen! Ook voor particulieren en elders verzekerden.

24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Voor het melden van een overlijden

078 711 0201 of 06 19 47 28 15

ONDERNEMEND VOOR ONDERNEMERS Uitvaartzorg Dordrecht

Advies bedrijfsovernames Controle jaarrekeningen Employee benefits Fiscaliteiten en Samenstelwerkzaamheden

Albert Cuypsingel 268

T 078 711 30 50

3311 HK Dordrecht

www.o2accountants.nl Onderdeel van partnerinfinance.nl

www.yarden-verkaik.nl

Toermalijnring 1020 3316 LC Dordrecht


REPORTAGE

FrisFacilitair geeft invulling aan social return binnen uw organisatie Een veelzijdig bedrijf was het al, maar FrisFacilitair is ook onderscheidend in het bieden van de juiste maatschappelijke en sociale oplossing voor facilitaire zaken en het investeren in een goede relatie met medewerkers en opdrachtgevers. De diensten die FrisFacilitair levert variëren op het gebied van schoonmaak-, wasserij-, schilderen onderhoudsdiensten. De medewerkers van FrisFacilitair komen bij de meest uiteenlopende bedrijven, scholen, instellingen en gemeentes in de Drechtsteden. De dienstverlening maakt het verschil, de vakbekwame medewerkers van FrisFacilitair staan bekend om hun klantvriendelijkheid en inzet. Een ander voordeel is het maatschappelijke aspect, door te kiezen voor FrisFacilitair kies je als werkgever voor het invullen van ‘social return’. Uit studies en eigen ervaring blijkt dat de loyaliteit van medewerkers met een beperking groter is dan dat van regulier personeel. Steeds meer mensen kiezen bewust voor organisaties die invulling geven aan SROI, dat merkt FrisFacilitair ook aan de groei van de klantenkring. “De groei in social return is zowel bij overheidsinstanties als reguliere bedrijven te merken”, vertelt Corine Vermeij, bedrijfsdirecteur van FrisFacilitair. “Onze klanten kiezen bewust voor FrisFacilitair. Kwaliteit en duurzaamheid zijn kernwoorden in ons bedrijf en in de branche. Op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen nemen wij onze verantwoordelijkheid door milieubewust te werken,

duurzame producten te gebruiken, werkgelegenheid te bieden voor mensen met een handicap en transparantie te geven in onze bedrijfsvoering. Daarnaast is het voor onze klanten ook interessant om social return mee te nemen in hun pr en marketingstrategieën. Mensen met een beperking brengen unieke ervaringen en een nieuwe kijk met zich mee naast de loyaliteit. Dat zie je terug in het geleverde werk en onze tevreden klanten. Het is een win-winsituatie.”

PARTICIPATIEWET PER 1 JANUARI 2015 Op 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. Voor bedrijven en overheid houdt het in dat ze banen vrijmaken of werk creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor bedrijven die aan de slag gaan met mensen vanuit de Participatiewet, zijn er diverse (premie-) kortingen en subsidies om het financieel aantrekkelijk te maken. Ook worden aanpassingen aan de werkplek en begeleiding uit handen genomen. Vermeij: “De Participatiewet biedt mensen met een beperking de mogelijkheid om in de vrije sector aan het werk te kunnen. Bedrijven en instanties kunnen er ook voor kiezen om opgeleide mensen in te zetten, daar kan FrisFacilitair een rol in spelen.”

FrisFacilitair kan op verschillende manieren invulling geven aan SROI. Dit kan door het inhuren van de vakkrachten of het uitbesteden van projecten aan de gemotiveerde medewerkers van FrisFacilitair. Regelmatig verzorgen zij een opleveringsschoonmaak van onder andere scholen en kantoren of worden ze gevraagd om bouwlocaties op te ruimen en puinvrij te maken. De social return binnen uw organisatie kan eigenlijk heel eenvoudig geregeld worden via FrisFacilitair, hiervoor wordt ook samengewerkt met diverse collega SWbedrijven. Uiteraard kan FrisFacilitair uw organisatie ook voorzien van het juiste advies. Kortom, met FrisFacilitair, als professionele partner, kiest uw bedrijf voor kwaliteit en duurzaamheid. U kiest voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

«

FRISFACILITAIR Pascalstraat 70 3316 GR Dordrecht Telefoon 078 - 617 88 11 E-mail info@frisfacilitair.nl www.frisfacilitair.nl facebook.com/FrisFacilitair twitter.com/FrisFacilitair

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014

27


De belevenissen van Koning Klant

Of een bedrijf nu bodemonderzoek verricht of horecaconcepten presenteert, zakendoen gaat altijd over mensen. Klanten bepalen uiteindelijk of een ervaring voor herhaling vatbaar is. En dat doen ze aan de hand van beleving, zeggen de tafelgasten. Een rondetafelgesprek over communicatie, de rol van internet en het ‘aanleren’ van klantgerichtheid.

28

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014

DEELNEMERS

KLANTGERICHT ZAKENDOEN VOLGENS PROFESSIONALS UIT VIJF VERSCHILLENDE BRANCHES

DENNIS OEMAR SAID Directeur bij Kanters Horeca Advies uit Hendrik-Ido-Ambacht. Ondersteunt horeca gerelateerde bedrijven bij het realiseren van rendement en onderscheidend vermogen met onder andere advies, conceptontwikkeling, marktonderzoek en haalbaarheidsstudies. www.kantershorecaadvies.nl


RONDE TAFEL

Tekst: Martin Neyt // Fotografie: Richard van Hoek

Tientallen meters aan marketingwerkjes zijn er over hem verschenen. Over de lastige klant, de klant als zakenpartner en de ongrijpbare klant. De klant die zijn kroon heeft verruild voor een officierspet en zich als dictator gedraagt. Zijn wil is wet, zo niet, dan straft hij je door naar de concurrent te gaan. Of, tegendraads aan deze opvatting, de klant die helemaal geen koning meer is en maar mee moet in het ‘eerlijke verhaal’ van een bedrijf. Voormalig topschaatser Ben van der Burg, al decennia werkzaam in het bedrijfsleven, uitte dit idee in zijn wekelijkse radiocolumn voor BNR. Hij wordt naar eigen zeggen moe van ondernemingen die pretenderen dat ze de klant centraal stellen en wees op de afwijkende aanpak van een biologische lunchroom in Amersfoort. Daar schijnen briefjes op tafel te liggen met een mededeling in de trant van ‘de klant is geen koning, we zijn allemaal mensen, dus gelijkwaardig’. De heerlijke taartjes en broodjes verkopen zichzelf, het zit er bomvol, weet Van der Burg. Hij pleit dan ook voor het simpelweg leveren van het beste product en de beste service. De klant centraal stellen blijft een holle frase als een bedrijf het niet in de praktijk laat zien, vinden de discussiepartners, bijeengekomen in het Papendrechtse kantoor van Aboriginal Marketing. Klantgerichtheid vergt naar hun mening de nodige inspanning en wie het goed aanpakt, verdient er geld mee. Maar een sterk product of dienst alleen is niet altijd voldoende. “Duidelijkheid is voor ons onlosmakelijk met klantgerichtheid verbonden”, vertelt Jeroen Stam van Stam Hoveniers. “Het maakt niet uit of het om een kleine oprit of een megaproject inclusief camerabeveiliging gaat, de klant krijgt een vast aanspreekpunt. Onze hoveniers zijn fantastische vakmensen, maar het zijn geen adviseurs. Daarom verzoek ik klanten mij meteen te bellen als er vragen zijn. Zo voorkom je dat er verwarring ontstaat en mensen met een vervelend gevoel blijven zitten.”

KLANT MEENEMEN Voordat Stam Hoveniers aan het werk gaat, moét er overeenstemming zijn over de prijs, de te verrichten werkzaamheden en de oplevertermijn. Met heldere afspraken kweek je goodwill, stelt Jeroen Stam. “De prijs staat vooraf vast, de klant kan zijn beslissing om ons in te huren daarop baseren. Als we eenmaal groen licht hebben gekregen, is het eindbedrag geen issue meer. Ook de communicatie over aanpak en oplevering zorgt voor rust. Dat betekent overigens niet dat we niets extra’s willen doen. Je moet meedenken met klanten en anticiperen, dat betaalt zich uit in een goede naam.” Ook in het vakgebied van Monique Penders, manager bij Inventerra Milieukundig Adviesbureau, bestaat klantgericht werken voor een belangrijk deel uit duidelijke en effectieve communicatie. “Bodemonderzoek, saneringsplannen en milieukundige begeleiding zijn geen producten waarmee je je direct onderscheidt, maar ze zijn soms essentieel in de aanloop naar een bouwontwikkeling of eigendomstransactie. Kosteneffectiviteit, kwaliteit, vakkundigheid en het halen van deadlines zijn onze troefkaarten. Als een opdrachtgever ervoor open staat, geven we hem een inkijkje in de problematiek. Soms levert dat heel leuke reacties en zelfs een reeks nieuwe opdrachten op, een andere keer zegt iemand: laat dat advies maar zitten, doe mij gewoon een prijsopgave. Prima, dan dringen we niet aan.”

ALS EEN BOEMERANG “Als een boemerang keert klantgerichtheid, maar ook klantongerichtheid, naar je terug”, zegt Marieke van Wijngaarden (Aboriginal Marketing). Ze mikt met haar bedrijf op zakelijke relaties voor de lange termijn en is duidelijk over haar functie. “Wij verplaatsen ons graag in de marketingstrategie van de klant. Zo kunnen we met de juiste producten en diensten komen, zonder een klant iets aan te smeren wat hij niet nodig heeft. Je kunt ons

zien als de onafhankelijke marketingadviseur die met de ondernemer resultaat wil behalen, zoals meer omzet en new business genereren.” Internetsales heeft volgens Marieke van Wijngaarden niets met klantgerichtheid te maken. “De markt is continu in beweging. Zeker op het gebied van marketing verandert er op dit moment heel veel. Het is belangrijk dat wij op de hoogte zijn van die ontwikkelingen en deze kennis met onze klanten delen. Zo kijken wij proactief voor onze klanten op beurzen in binnen- en buitenland. Allemaal toegevoegde waarde die je niet uit een webshop haalt. Het maakt je werk ook veel leuker. Uiteindelijk zal je als bedrijf de klanten krijgen die bij je passen.”

UIT DE VERF Er is geen sector waar het zo op details aankomt als de horeca. De kwaliteit van gerechten kan nog zo hoog zijn, onvriendelijke bediening, een tafeltje in een tochtige hoek of een vuil glas gooien roet in het eten. De gevolgen zijn meteen zichtbaar. Klanten geven hun geld ergens anders uit en schromen niet om negatief commentaar op één van de vele beoordelingssites achter te laten. Met een beetje pech versturen ze ook nog een pissige tweet of uiten ze hun ongenoegen op Facebook. De beleving van de klant is cruciaal, geeft Dennis Oemar Said van Kanters Horeca Advies aan. “Ontvangst, interieur, handelingssnelheid, muziek, kaart, ze zetten samen een gevoel neer. Het moment van up-selling komt later in het traject. Het begint met het bepalen van de marktpositie, het vaststellen van onderscheidend vermogen en gedetailleerde uitwerking in een concept. Zelfs op het oog basale zaken als de looproutes van het personeel, maken een wezenlijk verschil. Het luisteren aan tafel volgt als het concept eenmaal staat. Wat bestellen gasten en welke hapjes en drankjes passen daar nog meer bij? Zitten mensen niet te lang met lege glazen?”

MONIQUE PENDERS

AD RIEBERGEN

JEROEN STAM

MARIEKE VAN WIJNGAARDEN

Manager Adviesbureau bij Inventerra uit Hendrik-Ido-Ambacht. Gespecialiseerd in bodemonderzoek, partijkeuring, bodemsaneringsplannen en milieukundige begeleiding. Biedt daarnaast natuurtoets/quickscan, archeologisch onderzoek en asfaltonderzoek. www.inventerra.nl

Partner en directeur ondernemersadvies bij Hoek en Blok accountants, belastingadviseurs en juristen, gevestigd in Sliedrecht en Barendrecht. Biedt tevens HR-diensten, verzuimbegeleiding, financieren, financial planning en subsidieadvies. www.hoekenblok.nl

Mede-eigenaar van het Dordtse Stam Hoveniers. Aanleg, onderhoud en ontwerp van tuinen, terrassen en andere groenvoorzieningen. Innovatief design, zoals groene gevels en daken, voor de zakelijke markt.

Eigenaar van Aboriginal Marketing uit Papendrecht. Gespecialiseerd in marketingstrategie, bedrijfs- en promotiekleding en de professionele inzet van relatiegeschenken en giveaways. Geeft ook marketingworkshops.

www.stamhoveniers.nl

www.aboriginalmarketing.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014

29


Haalbaarheidsanalyse Bedrijfsdoorlichting Marktonderzoek Bemiddeling & location search Business development Kanters Horeca Advies B.V.

Conceptontwikkeling

De Veldoven 4d 3342 GR Hendrik Ido Ambacht Tel: 078 6300605

Project & Interim Management

Fax: 078 6300606 info@kantershorecaadvies.nl

www.kantershorecaadvies.nl HOE WAARDEERT U UW RELATIES?

Bel snel voor gratis advies!

STRATEGIE | PRODUCTEN | KLEDING Aboriginal Marketing B.V. Geulweg 5 | 3356 LB Papendrecht Postbus 306 | 3350 AH Papendrecht

Telefoon +31 (0)78 - 303 11 11 www.aboriginalmarketing.nl sales@aboriginalmarketing.nl

Aanbesteding


RONDE TAFEL Steeds meer horecagelegenheden in de Drechtsteden weten volgens Dennis Oemar Said hoe ze de gast moeten benaderen. “De grote shake-out van hobbyistische zaken vond omstreeks 2009 plaats. Bovendien veranderde de gemeentelijke visie over horeca, ook grotere bedrijven krijgen nu de ruimte. Professionalisering is het gevolg. Er komt steeds meer horeca met een serieuze bedrijfsvoering. Ze trekken opgeleid personeel aan en staan open voor continue vernieuwing.”

IDEALE TOOL Persoonlijk contact is onmiskenbaar het meest klantgericht, zeggen de tafelgasten, maar internet kan prima ondersteunend instrument zijn. Mits ze op de juiste manier wordt ingezet. Responsive webdesign is een must voor de horeca, vindt Dennis Oemar Said, aangezien consumenten restaurants en hotels vaak mobiel checken. Jeroen Stam omschrijft Facebook als een ideale tool om werk te etaleren. “Het moet dan wel strikt zakelijk blijven.” Bij een serieus bedrijf hoort professionele online communicatie, vult Monique Penders aan. “Taalfouten, incomplete en niet-actuele informatie op de website, daar verliest een bedrijf ontzettend veel krediet mee. Nieuws is ook van belang, al is dit afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent. Wij hebben voldoende aan een periodieke mailing over bijvoorbeeld veranderingen in wet- en regelgeving. Er werd ooit eens geopperd om meer met social media te doen en, als bedrijf dat bodemonderzoek verricht, aan te sluiten bij Earth Day. Tja… dat is totaal niet waar wij mee bezig zijn.”

KRITIEK BIEDT KANSEN Niets te melden? Laat social media dan voor wat ze zijn, adviseert Marieke van

Wijngaarden. “Een bedrijf kan veel winnen bij het juiste gebruik van social media, maar niemand zit te wachten op plichtmatige berichten. Ook het kopen van Twittervolgers - er zijn bedrijven die tegen betaling accounts aanmaken - is niet aan te raden. Authenticiteit wordt op prijs gesteld. Ondernemers schrikken soms van negatieve commentaren, maar kritiek biedt ook kansen. Het mooie van social media is dat je snel en adequaat kunt reageren.” Volgens Ad Riebergen (Hoek en Blok) moeten bedrijven zich realiseren dat online communicatie deel uit maakt van de huisstijl. Een bezoekje aan zakelijke websites wil nog wel eens een schrikreactie opleveren. “Je kunt er af en toe geen touw aan vastknopen, het kost zelfs moeite om uit te vinden welke diensten een bedrijf nu biedt. Al met al doet z’n ervaring afbreuk aan het imago van een onderneming. Ook social media dragen bij aan de totaalbeleving. Iemand die standaard vijf topics per dag opent op LinkedIn, hangt mij op den duur de keel uit. Online communicatie is een machtig middel, maar je kunt het er niet zomaar bij doen. Een consequente, kwalitatieve benadering is noodzakelijk.”

voorgeschoteld. Het gaat bij ons niet om de verkoop van losse services, we leggen een compleet concept voor de klant neer. Ook hier komt beleving weer om de hoek kijken: een klant merkt dat hij wordt ontzorgd, dat geeft vertrouwen. Het management heeft de taak om deze visie continu uit te dragen. Maar het is geen dictaat. Wij vinden het eveneens belangrijk om naar young potentials te luisteren, zij komen vaak met verfrissende inzichten.” De bedrijfscultuur moet ruimte laten voor feedback, voegt Ad Riebergen toe, want dat is lang niet altijd vanzelfsprekend. “Daarnaast kan het geven en ontvangen van feedback worden getraind.”

YOUNG POTENTIALS

Klanttevredenheidsonderzoeken zijn naar mening van Monique Penders bruikbaar, al kunnen ze ook irritatie opwekken. ‘Daar heb je als gast of klant niet altijd zin in. Dus zorgvuldig toepassen.” Heel wat minder formeel, maar o zo effectief, is het gratis maatoverhemd bij de aanschaf van een auto, zegt Marieke van Wijngaarden. Tijdens het passen en meten van de kersverse autobezitter, vraagt de kleermaker naar diens ervaringen. “Het is natuurlijk niet de insteek om mensen uit te horen, maar in die setting komt er werkelijk een schat aan informatie los.”

Wie voor honderd procent achter zijn product staat, straalt dat uit, klinkt het aan tafel. “Enthousiasme werkt aanstekelijk, klanten gaan erin mee.” Maar hoe zorg je ervoor dat medewerkers dezelfde passie tonen? Kan een klantgerichte houding überhaupt worden aangeleerd? Ad Riebergen: “De selectie begint natuurlijk al aan de poort door kandidaten die over de juiste competenties en attitude beschikken aan te nemen. Nieuwe medewerkers krijgen de Hoek en Blok-filosofie in cursusvorm

OVERHEMD BIJ AUTO Het eerste contact met – potentiële - opdrachtgevers en gasten, het beantwoorden van de telefoon, e-mailcorrespondentie, klachtafhandeling, ze zijn allemaal vast te leggen, te trainen en te certificeren. De finesses laten echter zich wat lastiger vangen, maar daar kan een mystery guest volgens Dennis Oemar Said uitkomst bieden. “Deze onaangekondigde bezoekjes houden medewerkers scherp.”

«

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014

31


COLUMN WILMAR Consultancy Arbeidsmarkt specialisten

WILMAR Consultancy uw betrouwbare partner voor re-integratie en outplacement. WILMAR Consultancy Prinses Margrietstraat 8 4671 GA Dinteloord tel: 06-11348160 info@wilmarconsultancy.nl

VERPLICHTE AIRCOKEURING EPBD

Milieukundig

Per 1 december 2013 is de vernieuwde EPBD-richtlijn voor keuring van airconditioning in werking getreden. Onderdeel van deze vernieuwde richtlijn vormt de wettelijke verplichting om airconditioningsystemen met een totaal koelvermogen van meer dan 12 kW per gebouw eens per vijf jaar te laten keuren. Afhankelijk van de klasse waarin de installatie valt en van het bouwjaar is er een uiterste keuringsdatum vastgesteld. Na deze eerste keuring geldt een vijfjaarlijkse herkeuringsplicht. Omdat is gebleken dat er nog veel onduidelijkheid over de aircokeuring bestaat, gaan we nader in op deze verplichte aircokeuring.

Adviesbureau

Ga voor meer informatie naar:

www.bodemonderzoeknodig.nl

De EPBD-keuring voor airconditioning is onderdeel van de Europese richtlijn Energieprestatie gebouwen, gericht op de Europese 2020 doelstellingen om 20 procent minder CO2-uitstoot en 20 procent energiebesparing in het jaar 2020 te realiseren. Samenhangend met deze doelstellingen, resulteren de maatregelen voortkomend uit de EPBD-aircokeuring in een energiebesparing tussen 10 en 30 procent van de jaarlijkse energiekosten van de installatie. Met deze energiebesparing worden de kosten van de keuring al snel terugverdiend. Bijkomende voordelen van de keuring vormen de reductie van de kans op storingen met 5 tot 35 procent en een gezondere en comfortabelere werkomgeving voor de medewerkers. Uitvoer van de EPBD-aircokeuring mag alleen door deskundigen met een EPBD-A of EPBD-A & EPBD-B diploma uitgevoerd worden. Het onderscheid in bevoegdheid tussen deze twee diploma’s is afhankelijk van het totale koelvermogen van de installatie. Punten van inspectie in de aircokeuring vormen onder meer de koelinstallatie, pompen en leidingen, condensor, warmtewisselaar, luchtbehandelingsinstallatie en de regeling. De rapportage opgesteld door een EPBD-gecertificeerd deskundige geeft u een duidelijk overzicht van de conditie van de installatie inclusief verbeterpunten. Met de rapportage voldoet u daarnaast aan de wettelijke verplichtingen.

Nijverheidsweg 34 - 3341 LJ Hendrik Ido Ambacht - 078 682 24 55

C

M

Y

CM

MY

Voor meer informatie over de EPBD-aircokeuring kunt u contact met ons opnemen. Onze adviseurs kunnen u een advies op maat geven met betrekking tot de verplichting voor uw installatie.

«

JOERI GILJAM Marketing Manager, Heeboss Noordeinde 114, 3341 LW Hendrik-Ido-Ambacht Telefoon 078 - 699 00 10 E-mail info@heeboss.nl www.heeboss.nl

32

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014

CY

CMY

K


PLUS

Tekst: Henk Poker // Fotografie: Rien Linthout

SIMMPL:

‘Het is gaaf om ondernemers te kunnen verbazen met innovatie’ Toen VoIP, oftewel bellen via internet, haar intrede deed, was kostenbesparing vaak de belangrijkste reden voor bedrijven om over te schakelen op deze nieuwe manier van bellen. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en komt CallvoipTelefonie onder de naam Simmpl met een nieuwe online centrale, die net zo eenvoudig te bedienen is als een smartphone of tablet. “We hebben geluisterd naar de wensen van de klant”, zegt Robert Tijdhof. “Met Simmpl bieden we nu een nieuwe innovatieve online telefooncentrale voor de zakelijke markt, een communicatieplatform op basis van state-ofthe-art technologie, waarbij betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en continue aansluiting bij de klantbehoefte centraal staan.”

9+ Tijdhof: “De verbazing die we zien bij ondernemers als we een demonstratie van de mogelijkheden geven, is erg motiverend. Het is onze uitdaging om de verwachting van de klant de overtreffen: de 9+ benadering. Met name actieve gebruikers hoeven we nauwelijks te wijzen op de voordelen die Simmpl biedt. Maar ook nieuwe klanten ontdekken dat het aantrekkelijk is om niet meer zelf een centrale te hoeven aanschaffen en dat geen ingewikkelde apparatuur hoeft te worden onderhouden. De ongekend

overzichtelijke interface en het feit dat Simmpl onbeperkt schaalbaar is, doen de rest.” Dat het bedrijfsleven de voordelen van ICT en internet inmiddels heeft ontdekt, behoeft geen nader betoog. CallvoipTelefonie kan de klant alle vraagstukken omtrent internetverbindingen en telefonie uit handen nemen. “In 2007, toen wij begonnen, moesten we de klant nog overtuigen van de betrouwbaarheid van VoIP, maar het heeft z’n waarde inmiddels bewezen.”

PERSOONLIJKE BENADERING Als middelgrote onderneming is CallvoipTelefonie van alle markten thuis. “Wij onderscheiden ons met een persoonlijke benadering. We zijn heel direct en efficiënt en het persoonlijke karakter past daarbij. CallvoipTelefonie biedt meerwaarde en onze klanten stellen het op prijs dat ze bij ons snel worden geholpen.” Bovendien, en dat is wel zo aantrekkelijk, krijgen klanten bij CallvoipTelefonie het advies er gratis bij.

“We zijn trots op elke klant, groot of klein. Hij gooit z’n vraag bij wijze van spreken bij ons over de schutting en wij creëren een passende oplossing.” Als voorbeeld noemt Tijdhof het Infoversum (een 3D-koepeltheater) in Groningen, waarvoor CallvoipTelefonie de internet en telefonie verbindingen mocht aanleggen. “Infoversum is een vernieuwend concept, waar met de techniek van tien jaar vooruit wordt gewerkt. Dat past perfect bij ons en bij de filosofie van ons nieuwe platform Simmpl.” Op de vraag of Simmpl is uitontwikkeld, antwoordt Tijdhof : “Nee, de techniek staat nooit stil. CallvoipTelefonie zal daar te allen tijde op inspelen en klanten op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen. Ons doel is namelijk een tevreden klant, die altijd en overal kan werken met de meest moderne oplossingen in telefonie en ICT.”

«

V.l.n.r. Shawn Laatsch (Directeur Infoversum), Marieke Timmer en Robert Tijdhof

CALLVOIPTELEFONIE Koldingweg 19-1, 9723 HL Groningen Telefoon 050 – 820 00 00 www.tijdhof.nl en www.simmpl.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014

33


Verzuimbegeleiding is ingewikkeld, tijdrovend en risicovol! C5 Casemanagement ontzorgt en neemt u veel werk uit handen. Procedurefouten met hoge sancties tot gevolg worden voorkomen.

De casemanagers van C5 Casemanagers zijn erin gespecialiseerd u met uw verplichtingen in de verzuimbegeleiding te ontzorgen. Uw vaste casemanager bewaakt het proces, stemt de te nemen stappen met u af en zorgt ervoor dat deze stappen tijdig worden gezet. Hierdoor voorkomt u onnodige risico’s en kunt u zich maximaal richten op het aansturen van uw bedrijfsprocessen. Terwijl u wÊl de regie houdt over de begeleiding van uw verzuimende medewerkers. C5 Casemanagement draagt zorg voor een vaste bedrijfsarts van Bedrijfsartsen5. Waar nodig worden andere deskundigen van 5Kwadraat ingeschakeld. Zo haalt u ålle disciplines in huis voor een gezonde bedrijfsvoering en groei van uw bedrijf!

www.c5casemanagers.nl Bergen op Zoom | Roosendaal | Goes | Rotterdam


ONDERNEMERSPANEL

Hoe integreert u offline en online marketing? De tijd dat advertenties niets te maken hadden met uw website, ligt ver achter ons. Als ondernemer zoekt u constant naar mogelijkheden om meer bezoekers op uw website te krijgen. Slim gebruik van nieuwe technologieën als QR-codes & Layar kan ervoor zorgen dat online marketing naadloos aansluit op offline marketing en andersom. Ook het inzetten van social media als Facebook en Twitter wordt onlosmakelijk onderdeel van marketingstrategie. Hoe ziet u het belang van de integratie van online en offline marketingmogelijkheden voor uw onderneming? De mening van ons panel.

JACQUELINE DEN OUDEN

AD RIEBERGEN

JOHANNA KAMUNEN

UITZENDBUREAU IJSSELMONDE

HOEK EN BLOK, ACCOUNTANTS BELASTINGADVISEURS JURISTEN B.V.

SNART* DESIGN

“Informatie delen is veel gemakkelijker geworden”

“Integratie online en offline gaat bij ons veel verder”

“Een dienst beoordelen we het liefst offline”

De integratie van online en offline marketingmogelijkheden is voor ons van groot belang. Online marketing is niet meer weg te denken uit de bedrijfsstrategie en internet is zo diep in de samenleving doorgedrongen, dat je online marketing niet meer kan negeren. Voor ons geldt dat wij via online marketing naamsbekendheid en klantenloyaliteit opbouwen, vacatures publiceren en nieuwe klanten werven. Social media is geen eenrichtingsverkeer en omdat iedereen makkelijk benaderbaar is en kan reageren wanneer het uitkomt, is het voor onze organisatie interessant. Gebruikers reageren op elkaar en door deze interactie is informatie delen veel gemakkelijker geworden. Door middel van het toepassen van online en offline marketing kunnen wij nog beter rekening houden met de wensen en behoeften van onze klanten en kandidaten. Uiteraard blijft persoonlijk contact bij ons wel voorop staan! «

De vraag of online en offline marketingmogelijkheden geïntegreerd zouden moeten worden, is voor ons een gepasseerd station. Het is een gegeven! Of het nu om werving van nieuwe medewerkers gaat of het in de markt zetten van onze dienstverlening. Offline triggeren we en online geven we uitgebreide informatie, met onze website als centraal punt. Hetzelfde geldt voor social media. De integratie van online en offline gaat bij ons overigens veel verder dan alleen de marketing. Via ons digitale klantenportaal kunnen klanten bijvoorbeeld belastingaangiftes en publicatiejaarrekeningen accorderen en archiveren. Ons Personeel en Loonline-systeem geeft op elk gewenst moment inzage in personeelsadministratie en verzuimbeheer. Maar er gaat niets boven een goed gesprek. Daarom hebben we de vier spreekkamers in ons pand in Sliedrecht rond het ‘keukentafelgevoel’ laten inrichten. Want daaraan vinden tenslotte de beste gesprekken plaats. «

Vroeger waren we alleen online op momenten dat we dat zelf wilden of moesten zijn. Tegenwoordig zoeken we vaak naar producten en informatie over diensten. Ikzelf ben daar niet heel anders in dan een gemiddelde consument van boven de veertig. Mijn doelgroep is voor het grote deel te vinden in dezelfde leeftijdscategorie. Online informatie zoeken is leuk maar een dienst beoordelen we het liefst offline. Voor mijn doelgroep is het van belang dat mijn website er is en dat zij in het gesprek met mij nog het een en ander digitaal kunnen bekijken. Mond-tot-mondreclame, op aanbeveling geïntroduceerd worden en persoonlijk contact passen bij mijn dienst die ook zeer persoonlijk is en over het vormgeven van een specifiek fysieke omgeving gaat. «

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014

35


Stijlvol & Representatief Maatkleding straalt individualiteit en kwaliteit uit. Voor u persoonlijk, maar ook zakelijk. RS-Sartoria biedt u deze kwaliteit van maatkleding bij u thuis of uw onderneming. Tevens verzorgd RS-Sartoria naadloos voor de juiste uitstraling van uw bedrijf en medewerkers.

Maatpakken vanaf € 499,-* Graag komen we bij u langs om uw mogelijkheden te bespreken.

* Prijzen Incl. BTW

Rob Saarloos | 06 5208 8012 | rob@rs-sartoria.nl | www.rs-sartoria.nl

DAR Bouwadvies. B.V. is een dynamisch bouwkundig adviesbureau, dat een gedreven inzet combineert met specialisme. De personele bezetting bestaat uit bouwkundig ingenieurs: ing. D. A. (David) Roelofs (directeur), 2 projectleiders, 4 tekenaars, een constructeur en een specialist Ruimtelijke Ordening. DAR verzorgt vergunningen op het gebied van bouw, sloop, reclame, brandveiligheid en milieu. Indien noodzakelijk aangevuld met tekeningen, constructieve berekeningen en de benodigde rapportages. Tijdens de procedure is één projectleider van DAR het aanspreekpunt voor de integrale aanpak. Ruim 10 jaar ervaring binnen (en buiten) de overheid zijn een garantie voor het oplossingsgericht werken, binnen de kaders van de wet. Omdat de expertise van DAR nog steeds door gemeenten wordt ingehuurd, blijven wij op de hoogte van relevante wetgeving en gemeentelijke procedures. Als referentie worden genoemd de gemeenten: Nieuwegein, Cromstrijen, Rotterdam (ds + V), Woudrichem, Vlist, Gouda, Zoetermeer en de Omgevingsdienst Midden Holland. Hierdoor is DAR Bouwadvies B.V. uitzonderlijk in vergelijking tot bestaande adviesbureaus. DAR zorgt voor het zo soepel mogelijk doorlopen van de procedures, door gebruik te maken van de kennis en ervaring op gedaan bij gemeenten. Uitvoering en begeleiding van het project, een evenzo belangrijk traject. Wanneer de vergunning is verkregen, kan DAR ook deze zorg wegnemen, door in contact te treden met aannemers en uitvoerende partijen, om het project zowel qua kosten als bouwtechnisch te begeleiden, binnen het budget, de gestelde termijnen en kwaliteitseisen van de opdrachtgever. Door Samenwerking bereiken we meer, graag begeleiden wij (ver)bouwprojecten van ontwerp-bouwplan tot aan oplevering. Bent u geïnteresseerd in een samenwerking? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, want samen bereiken we meer!

DAR Bouwadvies BV Edisonweg 60 2952 AD Alblasserdam Tel.: 078 2000 219 info@darbouwadvies.nl www.darbouwadvies.nl


KENNISPARTNER

Welkom in de iWereld! Als we om ons heen kijken zien we een totaal andere wereld dan ongeveer tien jaren geleden. Het Nieuwe Werken heeft gezorgd voor een extra dimensie. Dagelijks leven en bedrijfsleven hebben zich vermengd. Werken doen we net zo makkelijk van huis uit en onderweg. Of op locatie bij de klant, zeggen de deelnemers aan het rondetafelgesprek van Hét Ondernemersbelang, want partnerschap is tegenwoordig onmisbaar. “Er rolden opeens geen opdrachten meer van de fax.” Gedurfde uitspaken? Er is in ieder geval heel wat over nagepraat en iedereen komt wel tot de conclusie dat onder invloed van de iWereld de wijze van samenwerking sterk aan het veranderen is. In de iSamenleving waarin eigen verantwoordelijkheid, keuzevrijheid en co-creatie centraal staan, eist bijpassend ondernemingsrecht. In onze geïndividualiseerde en geprofessionaliseerde samenleving maakt het individueel ondernemerschap een ongekende opmars door. Dat weerspiegelt zich in het grote aantal zzp’ers op dit moment, dat traditionele werkgever- en werknemerschap aan het verdringen is. Daarnaast heeft de samenleving te maken met een terugtredende overheid die verantwoordelijkheid en zorg bij de burger teruglegt. Zo wordt van de burger in toenemende mate eigen ondernemerschap gevraagd. De juridische vormgeving van het ondernemerschap dient aan te sluiten bij deze ontwikkelingen. Het begin is eenvoudig. De startende ondernemer heeft als dienstverlener weinig startkapitaal nodig en kan de werkzaamheden zelf nog makkelijk aan. Hij is persoonlijk aansprakelijk. Door samenwerking kunnen ook complexe diensten concurrerend worden aangeboden. Er ontstaan samenwerkingsvormen. Bewust of onbewust wordt afhankelijk van de aard van de activiteiten al snel de rechtsvorm van een maatschap of

vennootschap onder firma aangenomen. De keuze is echter zeer bepalend voor de mate van persoonlijke aansprakelijkheid. Bij een samenwerking van professionele specialisten kunnen aard en omvang van de risico’s echter moeilijk worden ingeschat. De gevolgen van de aansprakelijkheid kunnen dan ook groot zijn. Bij de maatschap is er sprake van aansprakelijkheid voor gelijke delen, maar bij de vennootschap onder firma is er sprake van hoofdelijke aansprakelijkheid. Toch is de personenvennootschap waartoe maatschap en vennootschap onder firma worden gerekend mateloos populair. Vermoedelijk omdat ze op eenvoudige wijze kunnen worden opgericht en omdat ze – wat ik vaak hoor – fiscaal grote voordelen zouden bieden. Met betrekking tot de aansprakelijkheid kan ik verzekeren dat deze voordelen er zeker niet zijn. Ik heb zo al heel wat schrijnende gevallen voorbij zien komen. De ‘ondernemende’ zzp’er komt uiteindelijk toch bij de recent geïntroduceerde flex-bv uit. De rechtspersoon heeft een meer contractueel karakter gekregen en is meer toegegroeid naar de personenvennootschappen voormeld. In principe kan de zzp’er bij aansprakelijkheid

slechts het vermogen van de vennootschap verliezen en is hij – als hij geen wanbeleid voort – niet persoonlijk aansprakelijk. Juist omdat het in de iWereld veel eenvoudiger is geworden om voor jezelf te beginnen en het aantrekkelijk is met anderen samen te werken met betrekking tot de meest aantrekkelijke projecten, is het zaak om je over te geven aan de verlokkingen van het ondernemerschap en je goed voor te laten vluchten over de voor- en nadelen van de diverse samenwerkingsvormen. Er kan een keuze worden gemaakt uit diverse mogelijkheden, terwijl zelfs combinaties mogelijk zijn. Uiteraard is het niet onverstandig om uw advocaat eens mee te laten denken over de gevolgen van uw keuze voor de persoonlijke aansprakelijkheid.

«

JONGENEEL CS ADVOCATEN Gert Jongeneel Dr. Langeveldplein 20 3361 HE Sliedrecht Telefoon 0184 - 41 84 33 E-mail info@jongeneel.net www.jongeneel.net

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014

37


Fotografie: Gerrit Boer

Energieakkoord raakt mkb: last of lust? Verplicht besparingsonderzoek, investeren in energiebesparende maatregelen; als ondernemer krijgt u de komende tijd te maken met de gevolgen van het Energieakkoord voor duurzame groei. Een onwelkome extra kostenpost, of juist een kans? Door nu te anticiperen op de nieuwe eisen, slim te verduurzamen en gebruik te maken van subsidieregelingen kan energiereductie in uw voordeel werken. De adviseurs van Antea Group bieden hierbij brede ondersteuning.

Het kost vandaag veel tijd, kennis en energie om alles wat uw onderneming raakt op het gebied van bouwkunde, constructies, werktuigbouw en elektrotechniek te volgen en af te zetten tegen alle normen en verplichtingen. U wilt er gewoon vanuit kunnen gaan dat uw onderkomen, installaties en andere machines voldoen aan de eisen van vandaag en die van de toekomst. En niet alleen dat ze voldoen aan de eisen, maar ook dat u gedane investeringen terugziet in uw energienota.

Kunt u dat voor zijn, liggen er subsidies die u hiervoor kunt aanwenden. Is uw bedrijf wellicht al zuiniger dan u denkt? Goed om te weten dat er mogelijkheden zijn om de eisen uit het Energieakkoord in uw voordeel te laten werken. Door nu al rekening te houden met de gevolgen van de veranderingen in wetgeving en het in kaart te brengen waar uw bedrijf staat, kunt u slimme maatregelen nemen en wellicht gebruik maken van subsidieregelingen. Kortom, de terugverdientijd beperken.

STROOMVERSNELLING

De adviseurs en ingenieurs van Antea Group ondersteunen u bij deze opgave. Dit bureau is gespecialiseerd in Bouw & Energie. “We hebben inzicht in wetten en regels, maar ook in de nieuwste energietechnieken en -concepten. We vertalen deze kennis naar de inrichting van gebouwen en gebouwgebonden installaties. We bieden duurzame meerjaren-onderhoudsplannen en werken met Breeam, een beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestaties van gebouwen te meten. We voeren scans uit met het oog op energiezuinigheid en adviseren over hoe u slim kunt verduurzamen. Bij renovatie kijken we bijvoorbeeld verder dan het vervangen van de vraag. We zorgen daar waar het kan voor een passende herbestemming.

Het Energieakkoord brengt een stroomversnelling in de eisen die de overheid stelt aan energiezuinig ondernemen. Een goede zaak voor het milieu. Maar wel een ontwikkeling die uw onderneming raakt. Bedrijven met een energienota van meer dan € 7.000,- per jaar hebben al de plicht om een beperkt energiebesparingsonderzoek uit te voeren. Bij een nota van meer dan € 45.000,- worden de onderzoekseisen nog strenger. Ook geldt er een verplichting om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. De komende jaren krijgt controle hierop prioriteit.

SPECIALIST IN BOUW & ENERGIE

“Kunt u al die eisen voor zijn, liggen er subsidies die u kunt aanwenden of is uw bedrijf wellicht al zuiniger dan u denkt?” 38

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014

OVER ANTEA GROUP Van stad tot land, van water tot lucht; de ingenieurs en adviseurs van Antea Group dragen al zestig jaar bij aan onze leefomgeving. In Nederland groeiden we onder de naam Oranjewoud uit tot een allround en onafhankelijke partner voor bedrijfsleven en overheden. Onder meer op het thema Bouw & Energie. We bieden specialistische kennis en dienstverlening op het gebied van bouwkunde, constructies, energie, elektrotechniek en bouwfysica. Wij dragen met onafhankelijke vakmensen hoogwaardige en duurzame oplossingen aan. Met onze kennis van techniek en uitvoering leveren we meerwaarde in het hele bouwproces: van ontwerp tot en met beheer en onderhoud.

Zo is in Rotterdam meegewerkt aan het ombouwen van een kantoorcomplex tot schoolgebouw”, lichten Chris van der Veen (businesslijndirecteur) en Tanja Lendzion (adviesgroepmanager) toe. Duurzaamheid of voldoen aan wetten en eisen is voor de specialisten van Antea Group daarom nooit een doel op zich. “We denken in de continuïteit van uw onderneming. Klein of groot.”

«

ANTEA GROUP Tolhuisweg 57, 8443 DV Heerenveen Telefoon 0513 - 63 45 58 E-mail info.nl@anteagroup.com www.anteagroup.nl

Tanja Lendzion en Chris van der Veen

PLUS


Welke bedrijven hebben uw website bezocht? Slechts 2 á 3% van uw online-bezoekers neemt daadwerkelijk contact met u op. Wie zijn die andere 97% en hoe bereikt u die alsnog? Het antwoord is even simpel als doeltreffend: Website-Leads.

Hoe werkt het:

1

Een potentiële klant bezoekt uw website

2 3

De bezoeker wordt geïdentificeerd via zijn IP-adres (Internet Protocolnummer) Aan de hand van het verkregen IP-adres wordt het bijbehorende bedrijf opgezocht in de database van het DATA-collectief

4

Voorbeeld overzicht Website-Leads

gelegd, zoals hoe uw bezoeker op uw website gekomen is, welke pagina’s hij

Geachte heer Rademaker,

heeft bezocht, hoe lang hij op die pagina’s

De heer W.S. Leads van DATA collectief B.V. heeft vandaag om 15:53 uur uw website bezocht. Hierbij een overzicht van het bezoek. DATA-collectief B.V. Coltbaan 4 C/D 3439 NG Nieuwegein T: 0800-2028 Donderdag 3 januari 2013

Alle relevante informatie wordt nu vast-

is gebleven en waar hij is afgehaakt

5

De heer W.S. Leads E: ws.leads@datacollectief.nl M: 06-21231892

Het DATA-collectief maakt een bezoekrapport van het websitebezoek en stuurt u een e-mail met alle informatie zodat u direct contact kunt opnemen met uw

Bezochte pagina’s

websitebezoeker

AdWords: (Google: “reclamebureau utrecht“) 15:53:41

18s

home | reclame- en marketingbureau Utrecht

15:53:59

28s

referenties | diverse projecten

15:54:27

17s

klanten | overzicht van alle klanten

15:54:44

29s

nieuws | nieuwsberichten reclamebureau

15:55:13

10s

Contact | contactgegevens

15:55:23

58s

Werkzaamheden | reclame utrecht

15:56:21

98s

Over ons | Reclamebureau binnenstad Utrecht

15:57:59

34s

Algemene voorwaarden

Totale tijd: 00:04:18

Pagina’s bezocht: 8

Score: 40

Website-Leads

Met vriendelijke groet, Ineke Peppelenbosch Uw Personal Sales Assistant

Voor meer informatie (0800-2028)

www.websiteleads.nl

Onderdeel van:


www.shiraz.nl

OFFICE FURNITURE Toermalijnring 1600, 3316 LC Dordrecht

ALPA va. 119,-

DIT JAAR WORDEN WIJ

20 EN DAT VIEREN WE MET VEEL AANBIEDINGEN

‘DUURZAAM HOEF T NIE T DUUR TE ZIJN!’ Duurzaamheid heeft voor ons een dubbele betekenis. Wij zorgen ervoor dat we kwaliteit leveren die garant staat voor een lange levensduur van onze producten. Anderzijds selecteren we met oog voor mens en maatschappij. Onze fabrikanten

DEZE MEUBELS ZIJN NIET ALLEEN GROEN VA N K L E U R . . .

produceren volgens de strenge eisen van het kwaliteitsmanagement ISO 9001:2008, het milieumanagement ISO 14001:2004 en de EG- Eco-audit-verordening.. Onze producten komen bij voorkeur uit Nederland of West-Europa om CO2 uitstoot minimaal te houden en de Nederlandse economie te versterken. Zie voor meer info over onze duurzame keuzes

www.shiraz.nl

MAG va. 89,-

MAX 49,-

Het Ondernemersbelang Drechtsteden 4-2014  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Het Ondernemersbelang Drechtsteden 4-2014  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Advertisement