Page 1

VAN

FLEVOLAND

Wat gebeurt er als de ondernemer morgen tegen een boom rijdt? Extra advies nodig bij stapelfinancieringen Van indirect naar gestapeld financieren: De bank is niet langer de enige bron

EDITIE

05 2016


TE KOOP

LANDDROSTSTRAAT 2, ALMERE-STAD • Markant vrijstaand kantoorgebouw • Gelegen nabij Hogeschool Windesheim en City Mall centrum Almere Stad • Oppervlakte ca. 5.500 m² • Goed bereikbaar per fiets, auto en openbaar vervoer • Indeelbaar per 3 meter • Tweede en derde verdieping compleet trendy ingericht • Begane grond is een auditorium voor ca. 100 zitplaatsen • Parkeerkelder met fietsenstalling op maaiveld • Oplevering in overleg Dit vrijstaande kantoorgebouw komt in aanmerking voor transformatie naar woningen. De gemeente Almere heeft de wens op deze plek, gelegen nabij de Almeerse hogeronderwijs instellingen, voor de komende decennia een woonomgeving te creëren voor oa. de Young professional (studenten en starters). De gemeente staat positief tegenover een wijziging van het bestemmingsplan in wonen en heeft uitgesproken dat zij de ruimte voor 20 jaar voor dit doel wil laten gebruiken. Hiervoor zoeken wij een organisatie of bedrijf die de transformatie voor eigen rekening en risico kan uitvoeren en de opstal kan (laten) exploiteren.

KOOPSOM OP AANVRAAG

Arcuris is een toonaangevende en betrouwbare vastgoedadviseur met gedrevenheid en passie. De duurzame klantrelaties zijn belangrijk. Door als team te opereren probeert Arcuris de beste resultaten voor haar klanten te bereiken.

de makelaar die voor ú werkt!

Arcuris Bedrijfshuisvesting | Schoutstraat 110 | 1315 EZ Almere | Tel. 036 - 521 19 00 | www.arcuris.eu


INHOUD RONDE TAFEL FINANCIEEL

CHAUFFEURSSERVICE

MAATWERK

EXTRA ADVIES NODIG BIJ STAPELFINANCIERINGEN

BEDRIJFSLEVEN ZIET HET GEMAK VAN CHAUFFEURSSERVICE

ICT-systemen vormen meer en meer de basis voor het zakendoen in de wereld van financiële en juridische dienstverlening. Er is een nieuwe economische tijd, met nieuwe kansen. Er ontstaan nieuwe verdienmodellen en samenwerking wordt met de dag belangrijker. Voor een goed financieel advies komt echter ook nog steeds een flink portie vertrouwen om de hoek kijken.

Vervoer op maat. Daar draait het allemaal om in de dienstverlening van Vloettax Personenvervoer. Een flexibele en veelzijdige vervoersorganisatie met vestigingen in Emmeloord en Lelystad, die in toenemende mate de zakelijke markt bedient. Vloettax beschikt over een uitgebreid wagenpark en biedt een scala aan diensten.

SPECIALIST IN BUISOPHANGING EN -VERWERKING ONDERSTEUNT DE INSTALLATEUR

LEES VERDER OP PAGINA 12

COVERINTERVIEW

Er verandert veel in de (utiliteits)bouw. Het bouwproces moet steeds sneller en wordt steeds complexer, terwijl de technici steeds breder geschoold zijn. Er is behoefte aan specialistische kennis. Huygmetaal Montagesystemen levert producten en systemen voor het ophangen en bewerken van buizen.

LEES VERDER OP PAGINA 27

LEES VERDER OP PAGINA 29

WAT GEBEURT ER ALS DE ONDERNEMER MORGEN TEGEN EEN BOOM RIJDT? Als ondernemers gevraagd wordt naar hun pensioen, dan weten ze eigenlijk nooit precies hoe ze er nu werkelijk financieel voor staan en wat voor gevolgen dit heeft voor de toekomst. En dus: hoe hun toekomstig pensioen er voor staat. Aan het woord is Henk-Jan Roersma, senior belastingadviseur bij Countus Accountants en Adviseurs in Almere. “Wat er ontbreekt aan kennis bij de meeste ondernemers? Inzicht en overzicht.”

LEES VERDER OP PAGINA 8

PLUS VAN INDIRECT NAAR GESTAPELD FINANCIEREN: DE BANK IS NIET LANGER DE ENIGE BRON Bankiers noemen elke niet-bancaire vorm van financiering ‘alternatief’, maar wie meer dan een eeuw terugkijkt in de geschiedenis ziet dat de bank zelf langzamerhand een alternatief werd voor het directe financieren en nu weer op de terugweg is. Vorig jaar was de helft van de bedrijfsfinancieringen alweer van niet-bancaire oorsprong. In die situatie gaat geen verandering komen, zegt Roeland van Dijk, integendeel: de toekomst is aan het directe- en gestapeld financieren.

LEES VERDER OP PAGINA 20

EN VERDER... 3 Inhoud 5 Column / Colofon 6 Nieuws 7 Laat je data niet lekken! 11 SCALA Flevoland start nieuw leerwerkconcept 17 Pré Printcentrum valt op door ervaring, flexibiliteit en vakmanschap

18 Ondernemerspanel 23 Incasso 2.0: Blauwe vinkjes een machtig wapen 24 De rol van emoties en data in de marketing 30 “Samenwerking met werkveld kan niet intensief genoeg zijn” 33 Samen werken aan duurzame oplossingen

35 216: de nieuwe accountant 36 Schol Inkomen adviseert op velerlei gebied 37 Recruiters kiezen nogal eens verkeerd

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2016

3


VERLEID UW DOELGROEP Vertel uw verhaal met pakkende teksten

Een schone werkplek, schone ramen, nette kantine, schoon sanitair, frisse scholen en sportgebouwen. Dat verwachten we toch eigenlijk allemaal. Horison is een multifunctioneel schoonmaakbedrijf dat zich heeft gespecialiserd in de schoonmaak en onderhoud van grote en kleine bedrijven, scholen, kantoren, fabrieken en overige bedrijfsgebouwen. Bij Horison kunt u ook terecht voor een zeer uitgebreid aanbod schoonmaak producten en apparatuur. Schoonmaakbedrijf Horison staat garant voor een goed onderhoud met een persoonlijke toutch zonder vervelende verassingen achteraf. Werfweg 60-62 | 8243 PG Lelystad | Tel. 0320 - 25 31 96 info@horison-schoonmaakbedrijf.nl | www.horison-schoonmaakbedrijf.nl

Vertel maar! Vertel over uw bedrijf, uw passie, uw klanten en waar u goed in bent. Op basis daarvan schrijf ik pakkende webteksten, facebookberichten, blogs, brochures, nieuwsbrieven of persberichten.

Als bedrijf zijnde wilt u herkenbaar en representatief zijn. Met bedrijfskleding zorgt u voor een eigen identitiet en draagt u bij aan de herkenbaarheid en representativiteit van uw bedrijf. Bij BKF leveren wij bedrijfskleding voor verschillende branches. Tevens verzorgen wij ook sportkleding voor verenigingen en bedrijven, sportprijzen en textiel opdruk zoals bedrijfslogo`s etc. BKF maakt gebruik van de Roland BN-20. Dankzij de vele mogelijkheden stelt deze machine ons in staat om flexible te werken. Wij gebruiken deze machine voor bijvoorbeeld hitte transfers voor T-shirts en ander textiel, schitterende stickers, logo`s posters, raamstickers, richtingaanwijzers etc.

Websites, social media en teksten in ĂŠĂŠn keer goed! www.coconut-communicatie.nl | 06 46 01 29 87

Ook voor al uw sportprijzen zoals bekers vaantjes en medailles kunt u bij ons terecht. Vraagt u gerust naar de mogelijkheden.

Werfweg 60-62 | 8243 PG Lelystad Tel. 0320 -26 44 25 | info@bkf-flevoland.nl www.bkf-flevoland.nl


COLUMN

UURTARIEF VAN 17 MILLE Herinnert u zich het ziekenfonds nog? Mensen met een laag tot modaal inkomen waren verzekerd voor ziekenhuis, apotheek en huisarts. Bovenmodale inkomensgroepen moesten zich ‘particulier verzekeren’, zoals dat heette. In 2006 veranderde dat. Toenmalig minister Hans Hoogervorst (VVD) dacht dat de kosten voor de zorg zouden dalen als ziekenhuizen en verzekeraars onderling gingen concurreren. Marktwerking was het toverwoord. Vraag en aanbod moesten de prijs bepalen. In dat jaar gaf de rijksoverheid 44 miljard euro uit aan zorgkosten. We zijn nu tien jaar verder. Enig idee hoeveel de huidige minister – Edith Schippers, ook VVD – uitgeeft? Drie en zeventig miljard euro. Dat is 66 procent meer dan in 2006. Natuurlijk worden we ouder dan pakweg vijftig jaar geleden, waardoor de zorgkosten toenemen, maar het is quatsch te beweren dat dit de oorzaak van de exorbitante kostenstijging is. Bejaardenhuizen bestaan allang niet meer en verzorgingstehuizen worden in hoog tempo gesloten. Inflatie is er na 2008 nauwelijks geweest. Het probleem zit in de wijze waarop zorgverzekeraars van de regering de vrije hand hebben gekregen om de prijzen te bepalen. Concurrentie op prijs is er nauwelijks. Wie denkt dat het ziekenhuis de kostprijs van een specialistische behandeling of operatie bepaalt, heeft het mis. De directie van een hospitaal stelt de tarieven vast aan de hand van de bedragen die ze van de verzekeraars die met haar in zee willen, ontvangt. Simpel gezegd: als een ziekenhuis 50 miljoen euro krijgt en het 10.000 behandelingen

verricht, dan bedraagt het tarief voor een operatie of andere medische handeling gemiddeld 5.000 euro. Volgens dit principe kon het dit jaar gebeuren dat het operatief inbrengen van een schroefje in de schedel van een vrouw uit Enschede een nota opleverde van 16.943,36 euro. De behandelend arts was binnen zestig minuten klaar met dit klusje. Dat is nog eens een uurtarief! Het schroefje zelf, dat als kapstok diende voor een gehoorapparaatje, kostte 1.100 euro. De vrouw wilde weten waarom de simpele handeling zoveel geld kostte, maar het ziekenhuis weigerde inzage te geven in de kostenopbouw. Zij hoefde het immers niet zelf te betalen. De nota was voor de verzekeraar, en die krijgt z’n geld uit de Haagse belastingpotten. De vrouw liet het er niet bij zitten en liep naar de krant. Tegen een redacteur zei de woordvoerster van het ziekenhuis dit: “Er is geen enkel verband met de kostprijs van behandelingen. Wij gaan niet inhoudelijk in op uw vraag over de achtergrond van een rekening.” Dit is Nederland 2016. Dit noemt ‘Den Haag’ nu al tien jaar marktwerking in de zorg. U en ik weten dat de overheid geen verstand heeft van ondernemen. Dat hoeft ook niet. Wij betalen ambtenaren en politici om collectieve voorzieningen zo goed mogelijk voor ons te organiseren tegen een acceptabele prijs. Dat is in de zorg volkomen mislukt. Kwalitatief is het weliswaar overwegend in orde, maar financieel is het een puinhoop. Weet u al op wie u gaat stemmen in maart of gelooft u het wel?

“Er is geen enkel verband met de kostprijs van een behandeling”

«

André Vermeulen // info@avoor.nl

COLOFON Hét Ondernemersbelang Flevoland verschijnt vijf keer per jaar. Dertiende jaargang, nummer 5, 2016 Oplage: 4.000 exemplaren Coverfoto Henk-Jan Roersma, senior belastingadviseur bij Countus Accountants en Adviseurs in Almere Fotografie: Ruud Voest

Uitgever Novema West bv / Jelte Hut Morra 2-41, 9204 KH Drachten Telefoon 0512 - 74 52 20 E-mail info@ondernemersbelang.nl www.ondernemersbelang.nl

Bladmanagers Ruud Wouters E-mail r.wouters@ondernemersbelang.nl Renso Profijt E-mail r.profijt@ondernemersbelang.nl Telefoon 0228 – 32 12 53

Eindredactie Baukje Bosma Telefoon 0512 – 74 52 20 E-mail b.bosma@ondernemersbelang.nl

Website www.ondernemersbelang.nl Vormgeving VDS Crossmedia BV, Emmen Druk Veldhuis Media, Raalte

Aan deze uitgave werkten mee: Willem Bakering Gerrit Boer Luuk Gosewehr Jerry Helmers Harry Knevelbaard Jeroen Kuypers Marco Magielse Jan Nass Martin Neyt Wendy van Schie André Vermeulen (column) Ruud Voest René Zoetemelk

Adreswijzigingen Adreswijzigingen, verandering van contactpersoon of afmeldingen kunt u per mail doorgeven aan Tiny Klunder, t.klunder@ondernemersbelang.nl. Vermeld s.v.p. ook de editie er bij, die vindt u aan het begin van deze colofon. ISSN: 1873 - 8109 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uit­gever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2016

5


KORT NIEUWS NOORDOOSTPOLDER MKB-VRIENDELIJKSTE GEMEENTE FLEVOLAND

Noordoostpolder is door ondernemers verkozen tot meest mkb-vriendelijke gemeente van Flevoland. Wethouder Hans Wijnants ontving de prijs uit handen van regiomanager Hans Bakker van MKB-Nederland tijdens een bijeenkomst waar ook vertegenwoordigers van ondernemersverenigingen bij aanwezig waren. Noordoostpolder neemt de wisseltrofee voor de mkb-vriendelijkste gemeente over van Zeewolde, dat de titel twee jaar geleden in de wacht sleepte. Almere en Lelystad zijn geëindigd op de tweede en derde plek. Dat Noordoostpolder de afgelopen jaren niet heeft stilgezeten bewijst de opmars op de ranglijst van de mkb-vriendelijkste gemeente van Flevoland: na twee keer als derde te zijn geëindigd dit jaar dus de nummer 1. Noordoostpolder scoort in het onderzoek ten opzichte van de andere Flevolandse gemeenten met name goed op de onderdelen communicatie en beleid en lokale lasten; ondernemers vinden dat zij op dat punt waar krijgen voor hun geld. Op het onderdeel imago scoort Noordoostpolder een stuk minder, maar dat wordt weer gecompenseerd door de tevredenheid onder de ondernemers over de gemeente.

V.l.n.r.: Simon Douw (gastspreker namens Douw & Koren, Crowdfunding), Elise van Poelgeest (BCB), Jerry Helmers (Crown Media) en winnaar Robert van Eekhout (Van Ons)

ROBERT VAN EEKHOUT IS SLIMSTE ONDERNEMER VAN NEDERLAND

De Amsterdamse internetondernemer Robert van Eekhout (30) is op 10 oktober gekroond tot ‘De Slimste Ondernemer van Nederland’. Founder en CEO bij Van Ons App & Web Development maakte de jaarlijkse Kennisquiz als beste tijdens de 9e BCB / Crown Media Business Challenge. Dit jaar was het thema Crowdfunding: de deelnemende ondernemers kregen 25 vragen voorgelegd over deze nieuwe vorm van financiering. Van Eekhout scoorde het beste en ging dus naar huis met de felbegeerde kennistrofee. Tweede werd Gert Meekel. Derde werd Pauline van Cromvoirt.

ANWB EN LEASEPLAN VERDUBBELEN AANBOD PRIVATE LEASEAUTO’S

Sinds oktober kunnen consumenten twee keer zoveel private leasemodellen vinden op de website van de ANWB. Vanwege de groeiende vraag naar private leaseauto’s, voegt LeasePlan een flink aantal nieuwe modellen toe aan de ANWB-selectie, waaronder de smart forfour, de Opel Astra en de Renault Clio. In totaal komt het aanbod daarmee op 27 modellen. LeasePlan zorgde in 2014 voor de definitieve doorbraak van private lease in Nederland. Sindsdien verdubbelt de markt ieder jaar. Het is de eerste partij op de markt die zo’n breed en divers structureel aanbod biedt. Met de groeiende populariteit neemt de vraag naar een breder aanbod toe. Eerder dit jaar sprak de leasemaatschappij al de ambitie uit om private lease nog aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor een brede groep consumenten. Het verkregen Keurmerk Private Lease speelt hierin een belangrijke rol, alsook de uitbreiding van het structurele aanbod. Het aanbod bij de ANWB voldoet aan de voorwaarden van het Keurmerk Private Lease. Kijk voor meer informatie op leaseplan.nl/privatelease/ of voor het volledige aanbod via de ANWB op anwb.nl/auto/private-lease/anwb-private-lease.

NIEUW HANDBOEK OM TOENEMENDE STRESS OP HET WERK HET HOOFD TE BIEDEN

Gezond leven, je energiek voelen en optimaal presteren, we willen het allemaal. Toch lukt het lang niet iedereen. Fysiotherapeut Rogier van Hoorn ziet steeds meer professionals uit balans raken. Hij ontwikkelde een verandermodel, waarbij hij gebruikmaakte van de ervaringen van topmanagers uit het bedrijfsleven. In zijn boek 10 gezonde werkgewoontes, laat Rogier van Hoorn zien hoe je vitaal blijft onder stress en hectiek, thuis en op het werk. De auteur geeft praktische tips en een model om je gedrag blijvend te veranderen. In zijn boek beschrijft hij hoe je je dromen in kleine stapjes wél kunt bereiken, door haalbare doelen te stellen en er ‘kleine gewoontes’ van te maken. Tien topmanagers uit het bedrijfsleven vertellen openhartig hoe ze soms dreigden te bezwijken onder stress, en hoe ze manieren vonden om in balans te blijven. Het boek geeft inzicht in je energiebalans en helpt je om vast te stellen welke energiebronnen zijn verstoord en hoe je op basis daarvan je prioriteiten kunt stellen en gezonde gewoontes kunt creëren. Het is daarom ook te gebruiken als periodieke vitaliteitscheck. Compleet met oefeningen op kantoor, recepten en slaaptips. 10 gezonde werkgewoontes, Presteren en in vorm blijven is makkelijker dan je denkt, Rogier van Hoorn, ISBN 9789491757358, Fullcolour, 184 blz, € 17,50.

UW NIEUWS IN HÉT ONDERNEMERSBELANG? Gaat u verhuizen, een nieuwe vestiging openen, fuseren of heeft u een nieuw product? Laat het ons weten en mail uw persberichten naar: b.bosma@ondernemersbelang.nl. Dan staat wellicht ook uw nieuws binnenkort in Hét Ondernemersbelang.

6

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2016


COLUMN

LAAT JE DATA NIET LEKKEN!

RABOBANK ORGANISEERT DAG OVER NIEUWE FINANCIERINGSVORMEN VOOR ONDERNEMERS

Op het Rabobankkantoor aan Het Ravelijn 50 in Lelystad organiseerden de drie Flevolandse Rabobanken gezamenlijk de Dag van het Nieuwe Financieren. Deze dag draaide helemaal om plannen van ondernemers en hoe deze gefinancierd kunnen worden. Tijdens de Dag van het Nieuwe Financieren konden ondernemers meedoen aan workshops over nieuwe financieringsvormen, hun plannen bespreken met adviseurs van de Rabobank en andere ondernemers ontmoeten. In de workshops praatten experts bezoekers in twintig tot veertig minuten bij over trends en ontwikkelingen op het gebied van financieren. Zij gaven voorbeelden uit de praktijk en handige tips. Er waren workshops over: stapelfinanciering, crowdfunding, lease, hoe kijkt de bank naar uw financieringsaanvraag en wat is een goede pitch?

Met die boetebevoegdheid en de maximaal toegestane hoogte daarvan heeft de privacytoezichthouder geen stok in handen, maar een honkbalknuppel. Mijn inschatting is dat de maximale boete die kan worden opgelegd en die 820.000,- euro bedraagt, voor de meeste MKB’ers direct de doodklap zou betekenen. Is die boete overigens niet passend, dan mag zij tien procent van de netto jaaromzet van de onderneming beslaan. Die ‘tien procent-boetes’ zullen in de praktijk dus vooral gelden voor de kleine groep MKB-bedrijven met een minimale netto jaaromzet van meer dan 8,2 miljoen euro. Zelfs als versleutelde data in handen van onbevoegde derden mochten vallen, kunnen die daar niets mee Zo’n (dood)klap wilt u uiteraard voorkomen en de wet verplicht ook tot preventie. U moet namelijk maatregelen treffen om de privacy te beschermen en tevens een databeschermingsbeleid op poten zetten en dit (aantoonbaar) handhaven. U moet zodoende met uw medewerkers, maar bijvoorbeeld ook met uw leveranciers en andere zakelijke netwerkpartners, afspraken maken over hoe veilig om te gaan met data en deze afspraken vervolgens vastleggen. Heeft u dit allemaal goed geregeld, dan kunt u er bij een datalek zelfs helemaal zonder boete vanaf komen. Uw beleid moet overigens gericht zijn op al uw bedrijfsdata die direct herleidbaar is tot individuen.

Een schone werkplek, schone ramen, nette kantine, schoon sanitair, frisse scholen en sportgebouwen. Dat verwachten we toch eigenlijk allemaal. Horison is een multifunctioneel schoonmaakbedrijf dat zich heeft gespecialiserd in de schoonmaak en onderhoud van grote en kleine bedrijven, scholen, kantoren, fabrieken en overige bedrijfsgebouwen. Bij Horison kunt u ook terecht voor een zeer uitgebreid aanbod schoonmaak producten en apparatuur. Schoonmaakbedrijf Horison staat garant voor een goed onderhoud met een persoonlijke toutch zonder vervelende verassingen achteraf.

Werfweg 60-62 | 8243 PG Lelystad | Tel. 0320 - 25 31 96 info@horison-schoonmaakbedrijf.nl | www.horison-schoonmaakbedrijf.nl

Als bedrijf zijnde wilt u herkenbaar en representatief zijn. Met bedrijfskleding zorgt u voor een eigen identitiet en draagt u bij aan de herkenbaarheid en representativiteit van uw bedrijf. Bij BKF leveren wij bedrijfskleding voor verschillende branches. Tevens verzorgen wij ook sportkleding voor verenigingen en bedrijven, sportprijzen en textiel opdruk zoals bedrijfslogo`s etc. BKF maakt gebruik van de Roland BN-20. Dankzij de vele mogelijkheden stelt deze machine ons in staat om flexible te werken. Wij gebruiken deze machine voor bijvoorbeeld hitte transfers voor T-shirts en ander textiel, schitterende stickers, logo`s posters, raamstickers, richtingaanwijzers etc.

Een datalek kan op vele wijzen ontstaan, onder meer doordat uw server wordt gehackt en persoonsgegevens worden gestolen. Maar ook doordat een van uw medewerkers privacygevoelige data verliest door een device te laten slingeren. Denk aan een usb-stick of laptop, maar ook aan een smartphone of zelfs een printje met vertrouwelijke data erop. Nu zijn er diverse preventiemaatregelen denkbaar, maar aangezien vrijwel elk bedrijf tegenwoordig in de cloud zit, is het versleutelen van uw data middels encryptie sowieso de backbone van goed databeschermingsbeleid. Want zelfs als versleutelde data in handen van daartoe onbevoegde derden mochten vallen, kunnen die daar niets mee. En wat als data ondanks uw inspanningen toch in handen van die daartoe onbevoegde derde vallen? Dan is het devies om dat direct (binnen 72 uur) proactief te melden bij de AP én in sommige gevallen ook bij diegenen die schade lijden van uw lek. Dit werkt boeteverlagend, terwijl verzwijging van een datalek bij ontdekking door de AP juist tot een hogere boete leidt. Alertheid op preventie én transparantie bij ongelukken zijn dus absoluut geboden. Sinds 1 januari.

«

BAART KOSTER Tekst & communicatie | Telefoon 06 - 418 604 90 | www.kosterteksten.nl

Ook voor al uw sportprijzen zoals bekers vaantjes en medailles kunt u bij ons terecht. Vraagt u gerust naar de mogelijkheden.

Op 1 januari jongstleden werd de Wet bescherming persoonsgegevens uitgebreid met de Wet meldplicht datalekken en een boetebevoegdheid voor de privacytoezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Doel van de meldplicht: het minimaliseren van de schade die betrokkenen lijden door een datalek.

Werfweg 60-62 | 8243 PG Lelystad Tel. 0320 -26 44 25 | info@bkf-flevoland.nl www.bkf-flevoland.nl

Jurist / ​Gespreksleider (ronde tafels + groepsgesprekken) / Interviewer / Copywriter / Ghostwriter / (Eind)Redacteur / Columnist

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2016

7


WAT GEBEURT ER ALS DE ONDERNEMER MORGEN TEGEN EEN BOOM RIJDT?

Ondernemers en DGA’s hebben onvoldoende beeld van hun persoonlijke financiële toekomst Als ondernemers gevraagd wordt naar hun pensioen, dan weten ze eigenlijk nooit precies hoe ze er nu werkelijk financieel voor staan en wat voor gevolgen dit heeft voor de toekomst. En dus: hoe hun toekomstig pensioen er voor staat. Aan het woord is Henk-Jan Roersma, senior belastingadviseur bij Countus Accountants en Adviseurs in Almere. “Wat er ontbreekt aan kennis bij de meeste ondernemers? Inzicht en overzicht.”

8

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2016


COVERINTERVIEW Volgens de zichtbaar bevlogen Henk-Jan is pensioenplanning feitelijk slechts een klein onderdeel van het complete financiële plan dat ondernemers in beeld moeten hebben. “Ze weten het ongeveer, maar niet precies”, stelt hij. “En het moge duidelijk zijn: dat is niet voldoende.” Henk-Jan heeft het over een aantal foutieve aannames, die hij vaak ziet bij ondernemers, vooral DGA’s, als ze met hem in gesprek gaan over pensioen. “Ze menen vaak het wel goed te hebben geregeld”, zegt hij. “Ze zeggen: ‘Ik heb toch pensioen in eigen beheer?’. Maar als je hen vraagt, wat dat dan precies inhoudt, dan weten ze geen exact antwoord te geven. Ze veronderstellen dat ze dit alles onder controle hebben. Maar, is er wel geld beschikbaar als de BV de pensioenuitkeringen moet gaan doen?

TIP VOOR DE PARTNERS VAN DE ONDERNEMERS EN DGA’S “Laat uzelf ook adviseren. Verspeel uw partnerpensioenrechten niet, want de wetgeving verandert per 1 januari a.s. Als u niets doet, dan wordt u misschien niet gecompenseerd als het (in de toekomst) erop aankomt …”

Tekst: Jerry Helmers // Fotografie: Ruud Voest

Ze zijn er nog veel te vaak van overtuigd, dat de verkoop van de onderneming – in de toekomst – uiteindelijk de (pensioen)pot kan vullen. Maar ik heb al vaak meegemaakt dat de ondernemers teleurgesteld zijn in de uitkomsten van de berekening die hiervan wordt gemaakt. Sterker nog: ze komen van een koude kermis thuis.” Volgens Henk-Jan is dé vraag die moet worden gesteld, in hoeverre ondernemers zijn voorgesorteerd op de toekomst. “Als ik het met mijn klanten heb over het belastingadvies dat ik geef, dan trek ik de discussie uiteindelijk breder. Veel breder. Bijvoorbeeld over bedrijfsoverdracht in de toekomst. Kan de onderneming eigenlijk wel functioneren als de initiële eigenaar – de huidige directeur – niet meer in het zadel zit? En, hoe zit het met de familie? En, de kinderen. Is daar wel een regeling voor getroffen? Ik denk dan bijvoorbeeld aan een levenstestament. Veel ondernemers hebben dat niet. Dat is simpelweg een verklaring van wat er geregeld moet worden en wie welke bevoegdheden en verantwoordelijkheden

“Wat gebeurt er eigenlijk met je bedrijf als je morgen tegen een boom rijdt” heeft, als de DGA niet meer in staat is om zelf leiding aan de onderneming te geven. Nee, hij is dus niet overleden. Hij is er nog. Maar je zal maar flink ziek worden. Het bedrijf moet wel door kunnen gaan. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het ‘gewone’ testament. Ik pleit altijd voor een reset van je eigen testament. Immers, oorspronkelijke uitgangspunten moet je echt opnieuw willen bekijken, omdat de persoonlijke situatie inmiddels veranderd kan zijn, maar zeker ook de wet- en regelgeving continu wijzigen.”

COMPLEET PLAATJE Henk-Jan ziet het als zijn rol (als zijn verplichting!) om te triggeren. “Zo zeg ik letterlijk wel eens in de gesprekken: ‘Wat gebeurt er eigenlijk met je bedrijf als je morgen tegen een boom rijdt?’ Ik probeer dan ook altijd het netwerk rondom de ondernemer daarbij te betrekken. Hij heeft namelijk ongetwijfeld ook andere financiële adviseurs, die ieder op hun eigen vakgebied adviseren. Maar het gaat uiteindelijk om het complete plaatje.

TIPS VOOR ONDERNEMERS – WAT MOET ER NOG VÓÓR 1 JANUARI GEREGELD WORDEN? 1. R  egelt u dit jaar nog dat u stopt met de verdere opbouw van uw pensioen in eigen beheer. Leg hierover afspraken met de eigen BV vast. Als u na 1 januari 2017 doorgaat, dan ontstaat eigenlijk een onzuivere pensioenregeling die grote fiscale consequenties kan hebben. 2. T  ot aan het einde van dit jaar is het nog mogelijk om het pensioenkapitaal dat verzekerd is bij een verzekeringsmaatschappij over te hevelen naar de eigen BV. Maar pas op, niet in alle gevallen is dat een voordelige keuze. Eerst laten beoordelen. Recente ontwikkeling: Geen paniek! Voor deze punten is uitstel verleend tot 1 april 2017!

Het zijn allemaal communicerende vaten. Het zijn ogenschijnlijk allemaal losse puzzelstukjes. Maar hoe zetten we ze in elkaar voor het beste plaatje?” Henk-Jan erkent dat er ook een ‘spannend element’ zit in die gesprekken met ondernemers. “Ik zou het zelfs soms ‘emotioneel beladen’ noemen”, zo stelt hij. “Je betrekt de echtgeno(o)t(e), de kinderen en de medewerkers van de onderneming erbij, die elk hun eigen belangen en wensen hebben, maar die strijdig met elkaar kunnen zijn. Daar kunnen soms gevoeligheden aan de oppervlakte komen, die verborgen zouden blijven, als dat gesprek niet was gevoerd. Ik vind dat ik als adviseur me het moet kunnen veroorloven om gewaagde opmerkingen te maken. Ik schets hen de realiteit. Ik signaleer spanningsvelden en die benoem ik, om vervolgens te helpen daarvoor een oplossing te vinden.” Henk-Jan realiseert zich goed dat dergelijke gesprekken alleen gevoerd kunnen worden in een sfeer van vertrouwen. “De klant moet mij de autoriteit geven”, zo besluit hij. “Het leuke en interessante aan mijn werk is dan ook als ik zie dat ondernemers op een gegeven moment écht willen aanhaken, omdat ze zien dat ik er ben voor hun belang. En als ze dat écht accepteren, dan gaan ze ook in op mijn confronterende vragen. Simpelweg omdat ze niet alleen hun pensioen, maar ook hun complete financiële planning voor de toekomst op orde willen hebben. Ze beseffen dan dat het een must was om dat gesprek aan te gaan.”

«

www.countus.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2016

9


TE KOOP

GILDENVELD 2 TE ZEEWOLDE • • • • • •

Onder architectuur gebouwd representatief kantoorgebouw Gelegen nabij centrum Zeewolde en omvangrijke “Horsterbos” Goed bereikbaar met openbaar- en eigen vervoer Vloeroppervlakte ca. 845 m² - kavelgrootte 2.188 m² Hoogwaardig afwerkingsniveau, natuursteen en houten materialen Liftinstallatie – glasvezelaansluiting – verzorgde landschapstuin

VRAAGPRIJS: € 845.000,- k.k., excl. BTW

Arcuris is een toonaangevende en betrouwbare vastgoedadviseur met gedrevenheid en passie. De duurzame klantrelaties zijn belangrijk. Door als team te opereren probeert Arcuris de beste resultaten voor haar klanten te bereiken.

de makelaar die voor ú werkt!

Arcuris Bedrijfshuisvesting | Schoutstraat 110 | 1315 EZ Almere | Tel. 036 - 521 19 00 | www.arcuris.eu

MANAGEMENT PARTNERS

ORGANIZATION- & MAN POWER DEVELOPMENT

Uw Flevolandse MKB partner voor ondernemersvraagstukken Elke ondernemer heeft af en toe een klankbord nodig; een sparringpartner die objectief kan adviseren. MP kan deze rol als geen ander vervullen. Het blijft daarbij niet bij vage adviezen: Management Partners Int. helpt mee met de implementatie. Een hands-on mentaliteit die past bij Flevolandse pioniers. > Organisatieontwikkeling > Managementadvisering > Begeleiding bij aan- en verkoop bedrijven > Rol als Flex Finance Partner (FFP) > Personal Coaching > Assessments, Search en Headhunting Management Partners Int. Paviljoen Het Drieluik | Gildenveld 16 | 3892 DG Zeewolde Tel.: 036-523 49 00 | E-mail: info@management-partners.nl

www.management-partners.nl

Uw MP Partners: Wim van den Noort Orvo Pels Albert Phaff Andries Oosterkamp


SCALA VAKROUTE

SCALA Flevoland start nieuw leer-werkconcept: De SCALA Vakroute Het ingezette economisch herstel wordt gelukkig ook steeds duidelijker zichtbaar op de arbeidsmarkt in Flevoland e.o. Er ontstaat in toenemende mate behoefte aan goed opgeleid en vaktechnisch personeel. Verschillen tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, zoals dat tot uiting komt in de niet-vervulde arbeidsvraag (specifieke vacatures) en het onbenut arbeidsaanbod (o.a. WW-gerechtigden), maken het wenselijk gezamenlijk op te treden om de juiste medewerker op de juiste plek te krijgen.

Als we met zijn allen willen dat een gemotiveerde beroepsbevolking met potentie opgeleid wordt tot vakmensen, zullen we de handen ineen moeten slaan en slimmer moeten samenwerken. De visie van SCALA is dat opleiden [onderwijs en bedrijfsleven] in de toekomst een continu proces is van leven lang leren op de werkvloer en daarbuiten. Scala heeft hybride leerconcepten ontwikkeld waar werkgever en werknemer samen werken aan talentontwikkeling. Uiteindelijk doel is duurzaam werk voor de deelnemers en vakbekwame werknemers voor de bedrijven.

DE DRIE SCALA SERVICELIJNEN 1. S  CALA Aviation: MRO Vliegtuigtechniek en Onderhoud 2. S  CALA Technic: bouw en infra, elektroinstallatie, werktuigbouw en digitale besturingstechniek 3. S  CALA Facility Services: Integrale dienstverlening met o.a.: Hostess, cleaning, logistiek, catering, beveiliging, etc.

WAT HOUDT HET CONCEPT IN De vakroute is bedoeld om de volwassen medewerkers [tussen de 25 en 55 jaar]: Bij-, Om- of Na te scholen. Na een werving en selectiedag worden de meest gemotiveerde deelnemers uitgekozen om vervolgens deel te nemen aan een voorschakelprogramma. Dit programma bestaat uit veertien weken en is als volgt ingedeeld:

Tijdens deze periode leren de deelnemers de basisprincipes toe te passen in een praktijkwerkomgeving, training on the job en inwerken voor de BBL-periode. Na deze periode van veertien weken besluit de werkgever de deelnemer een jaarcontract aan te bieden met een BBL-opleidingstraject.

EÉN WEEK BOOTCAMP

FINANCIËN

Een weekprogramma met veel sport- en spelactiviteiten, individueel en samenwerken, kamperen, zelf eten klaar maken, corvee, vroeg opstaan, groepsgesprekken, empowerment, etc. Vrijdagmiddag eindgesprek en terugreis. Kernwoorden: vitaliteit, doorzetten, discipline, ruggengraat, teambuilding.

Neem voor informatie over de kosten vrijblijvend contact met op met Scala. Er zijn per branche verschillende subsidiemogelijkheden ook voor de werkgever. De deelnemer behoudt zijn/haar uitkering gedurende de veertien weken vakroute. Werkgevers die nu meedoen zijn enthousiast over de lage kosten van dit traject.

VIJF WEKEN TRAININGSPROGRAMMA Tijdens deze periode gaan de deelnemers vijf dagen per week naar een trainingscentrum voor de basistechnieken van het vak. Dit programma wordt afgewisseld met een veiligheidscursus en sociale/communicatieve vaardigheden. In dit onderdeel vormen gastlessen en excursies bij verschillende bedrijven een belangrijk onderdeel.

ACHT WEKEN TRAINING ON THE JOB In de laatste acht weken worden de deelnemers en de praktijkbegeleiders gecoacht vanuit Scala Vakroute.

«

VRAGEN OF REACTIES NAAR AANLEIDING VAN DIT CONCEPT? Telefonisch: Dennis Grimbergen Telefoon 06 - 441 543 04 Piet Mathôt Telefoon 06 - 511 115 71 Mail naar: info@scalaflevoland.nl Voor meer info kijk op: www.scalaflevoland.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2016

11


DEELNEMERS AUKE HOEFNAGEL, FLYNTH ADVISEURS EN ACCOUNTANTS

ALBERT PHAFF, MANAGEMENT PARTNERS

Samen met ondernemers continuïteit en groei creëren, nieuwe mogelijkheden benutten. Accountants, fiscalisten, juristen en subsidie-adviseurs die de branches en regio’s, waarin ze actief zijn, kennen.

Ondernemers, die bedrijven effectief ondersteunen bij vraagstukken omtrent hun organisatie. Geen kortetermijnoplossingen, maar continue verbetering. Alle partners zijn multidisciplinair en komen zelf uit het bedrijfsleven. www.management-partners.nl

www.flynth.nl

12

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2016

HARM WIERDA, CREDION Of er nu bancair geld, equity, werkkapitaal of crowdfunding nodig is om de doelstellingen van de ondernemer te bereiken. Credion-adviseurs regelen voor ondernemers de beste financieringsconstructies, snel en gedegen. www.credion.nl


RONDE TAFEL FINANCIEEL

Tekst: Willem Bakering // Fotografie: Luuk Gosewehr

TAFELGESPREK FINANCIËLE DIENSTVERLENING FLEVOLAND

Extra advies nodig bij stapelfinancieringen ICT-systemen vormen meer en meer de basis voor het zakendoen in de wereld van financiële en juridische dienstverlening. Er is een nieuwe economische tijd, met nieuwe kansen. Er ontstaan nieuwe verdienmodellen en samenwerking wordt met de dag belangrijker. Voor een goed financieel advies komt echter ook nog steeds een flink portie vertrouwen om de hoek kijken. De herfst is duidelijk aangebroken, grijze luchten en bladeren dwarrelen van de bomen. Binnen heeft iedereen het duidelijk naar de zin aan de grote vergadertafel in de centrale entree bij Schol op Urk. In het voormalige ABNAMRO-gebouw praten we – samen met gastheren Meindert Schreuder en Klaas Tol - over de actuele ontwikkelingen op het gebied van financiële dienstverlening. Aan de muren grote sfeervolle foto’s van karakteristieke plekken van Urk. Onder meer van de boten in de haven en het Vissersmonument. De financiële dienstverleners merken dat het op het economische vlak beter gaat, maar zien ook dat banken door de strengere regels steeds minder mogelijkheden hebben en dat steeds vaker juristen bepalend zijn voor het inrichten en bewaken van bedrijfsprocessen. Maar ook al gaat het beter, het blijft hard werken voor iedereen … Het tafelgesprek barst los ... De veranderende financieringsmogelijkheden, crowdfunding, het belang van persoonlijk contact, veranderende maatschappelijke visies en nieuwe fenomenen als factoring (waarbij ondernemers hun facturatie en debiteurenrisico overdragen

THOMAS DE WITH, MANAGING PARTNER CROWDPARTNERS.NL Samen met deskundige partners maakt Crowdpartners investeren in bedrijfs- en onroerend goed leningen toegankelijk voor iedereen. De combinatie van ervaring, kennis, innovatie en ondernemerschap is de basis van het Crowdpartners-team. www.crowdpartners.nl

aan een gespecialiseerd bedrijf) komen allemaal aan bod. Maar het gaat ook over de steeds groter wordende invloed van ICT op de dagelijkse gang van zaken, zowel bij de financiële dienstverleners als hun klanten. Wie dat goed op orde heeft, kan elk moment van de dag de cijfers inzien … en kan sturen!

“Een goede bedrijfsovername is minimaal een race van vijf jaar” ZOEKEN NAAR OPLOSSINGEN Makkelijk is het echter nergens, ook in de financiële hoek niet. “Ik heb regelmatig te maken met bedrijven in de automotive en ook bedrijven van naam en faam in die sector krijgen vandaag de dag vaak ‘nee’ te horen van de bank. Je gaat dan op zoek naar alternatieven,

LOUWE POST, WEFORSEA Weforsea richt zich voornamelijk - mede vanwege de ervaring en expertise - op maritieme- en visserij (gerelateerde) projecten. Hierbij willen we ervoor zorgen dat goede ideeën snel en duurzaam gerealiseerd kunnen worden. www.weforsea.nl

bijvoorbeeld de business angels in de automotive wereld. Je moet wel steeds zoeken naar oplossingen”, zegt Albert Phaff van Management Partners. Hij geeft duidelijk aan dat het speelveld al behoorlijk is veranderd in de afgelopen jaren. De vraag komt naar voren of in de automotive branche veel factoring voorkomt. Phaff antwoordt ontkennend. “Daar is het de markt niet voor.” Harm Wierda (Credion Flevoland) merkt op dat de bedrijven die zich met factoring bezighouden als paddenstoelen uit de grond schieten. “Wij krijgen de vraag naar factoring op dit moment wel vaak van snelgroeiende bedrijven”, zegt Loyd Hendriks van Straetus Incasso Flevoland/Gelderse Vallei. Harm Wierda stelt dat er weliswaar sprake is van een verschuiving in de markt, maar dat de banken nog steeds 75 tot 80 procent van de financieringen voor hun rekening nemen. “Wat je wel in toenemende mate tegenkomt, is dat dat je gestapelde financieringen krijgt. De bank wil wel, maar pas op het moment dat je bijvoorbeeld voor de andere helft van het te financieren bedrag een andere financier of

LOYD HENDRIKS, STRAETUS INCASSO FLEVOLAND/GELDERSE VALLEI

MEINDERT SCHREUDER, KLAAS TOL - SCHOL OP URK

Straetus Incasso Flevoland/Gelderse Vallei int vorderingen of neemt bedrijven het gehele traject van debiteurenbeheer uit handen. Werkend vanuit vijf onderdelen: incasso, aanmaning, kredietrapport, servicecontract en debiteurenbeheer. www.straetus.nl

Schol biedt een compleet pakket van diensten en producten op het gebied van (inkomens)verzekeringen en hypotheken voor particulieren en bedrijven. Ook beschikt over een uitgebreid aanbod van woningen en bedrijfspanden. www.scholopurk.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2016

13


RONDE TAFEL FINANCIEEL “Gaan we het voor een groot aantal ondernemers niet te moeilijk maken?” oplossing hebt. Dat soort constructies.” “Dan kom je meteen bij het volgende punt en dat zijn de zekerheden”, merkt Harm Wierda op. Voor Louwe Post van Weforsea betekent gelijkwaardige financiering ook gelijkwaardige zekerheden. “Je kunt je als bank nog zo opstellen dat jij vooral de zekerheid wilt, maar wij vinden dat niet … Er zijn vaak meer partijen betrokken.”

ONOMKEERBARE TREND Thomas de With van Crowdpartners.nl. haakt daarop in: “De banken doen wel een stuk minder dan ze tien jaar geleden deden. Ik denk dat er een onomkeerbare trend is ingezet. De technologie schrijdt voort, zodat je klanten op verschillende manieren kunt bedienen. De traditionele accountmanagers van banken krijgen steeds meer de rol van adviseur en consultant waarbij niet alle financieringen noodzakelijk bij de bank worden ondergebracht. Tegelijkertijd zijn er steeds meer financiële adviesorganisaties die een oplossing willen bieden. Als die trends samenkomen, krijg je meer op maat gesneden financieringen. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze minder afhankelijk worden van één partij en kiezen voor duurzame oplossingen, waarbij steeds wordt gekeken waar de financiering voor nodig is. Ook in het mkb krijg je andere adviseurs en komen er veel meer technologische oplossingen, waarbij je 24/7 kan zien waar je staat en hoe je iets kunt financieren, bijvoorbeeld via crowdfunding.”

“De klant uitleggen wat goed advies hen oplevert” “Is een bedrijfsplan niet meteen openbaar als je via crowdfunding geld probeert te genereren”, vraagt Loyd Hendriks zich af. “Dat valt wel mee”, denkt Louwe Post hardop mee. “Wij doen veel in de zeevaart en dat gaat soms om grote bedragen. Als je daar twee financiers voor hebt, en die koppel je aan elkaar, dan hoef je niet eens online. Het hangt er dus ook vanaf hoe je het uitvoert. Er gebeurt ook veel buiten de crowdfundingsplatformen om. ”

OPENHEID EN TRANSPARANTIE “Een van de trends is juist dat je naar buiten gaat treden om kapitaal binnen te krijgen. Daar is ook openheid en transparantie voor

14

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2016

nodig”, zegt Thomas de With. “We moeten er in Europa vanaf dat we zeggen ‘Dit is mijn plan’ en dat we het vervolgens tegen onze borst aan houden. In de Verenigde Staten is het veel meer dat gezegd wordt: ‘Dit is mijn plan, wie wil er deelgenoot van worden?’ Al doen tien mensen het na, dan doen ze het tien keer anders na en dan rijst ook nog de vraag of ze het vol kunnen houden.” Volgens Albert Phaff kan een goed plan ook als marketinginstrument worden gezien. “Ik zie dat vooral bij de start ups.”

MIN OF MEER NOODZAAK Auke Hoefnagel van Flynth merkt op dat er weliswaar een verschuiving gaande is, maar dat de ondernemers waar zijn organisatie dagelijks mee te maken heeft het liefst één financieringsvorm hebben. Maar die tijd lijkt voorbij. “Je ziet dat vanuit de regelgeving noodzakelijkerwijs crowdfunding in beeld komt. Gestapelde financiering is min of meer noodzaak geworden.” Voor de financiële adviseurs betekent dat dat ze een grotere rol zijn gaan spelen, omdat verschillende financieringsvormen samen moeten worden gebracht. “Je moet partijen aan elkaar verbinden. Maar de banken doen dat zelf ook”, zegt Auke Hoefnagel. “De concepten van de banken veranderen ook. “Vroeger hadden banken meerdere adviseurs in het veld lopen, tegenwoordig zijn dat er nog maar enkele”, stelt Harm Wierda. “Je moet als ondernemer met een kleinere kredietaanvraag tegenwoordig je informatie invoeren of een mail insturen, dat wordt in het systeem gestopt en daar komt een antwoord uitrollen.” Dat is ook de ervaring van de andere gespreksdeelnemers. ICToplossingen voeren de boventoon bij de banken. “Dat wat de banken nog willen, is een onderdeel van het totaalplaatje van de ondernemer”, vult Auke Hoefnagel aan. “Maar ik merk niet dat die ondernemer er enthousiast over wordt. Het is meer een noodzaak.” “Crowdfunding is een prachtig instrument, zeker voor de kleinere bedragen. Het is een waardevol platform waarmee je risico’s kunt spreiden. De afgelopen jaren is deze financieringsvorm enorm gegroeid, maar ik kan moeilijk een inschatting maken of er nog veel groei in zit”, zegt Harm Wierda.

CROWDLEASING De term crowdleasing valt. Thomas de With legt uit dat het een van de drie concepten is, die zijn organisatie aan investeerders aanbiedt. “Crowdlease is de nieuwste investeringsvorm

met een aantrekkelijk rendement, waarbij wordt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen. Het bedrijfsmiddel is het onderpand en is dus extra zekerheid.” Men is het erover eens dat er op het financiële vlak ook nieuwe intreders op de markt zullen komen.” Volgens sommigen is het interessant om te kijken of crowdfunding ook geschikt is om echt grotere bedragen uit de markt te halen. Harm Wierda zet daar z’n vraagtekens bij. “Grotere bedragen worden vaak voor langere looptijden gebruikt en daarin voorzien de huidige platforms met een gemiddelde looptijd van 57 maanden per lening nog niet in.” Louwe Post stelt dat het sector afhankelijk is. “Wij merken dat mensen die altijd in de maritieme sector gewerkt hebben hun spaarcentjes best willen investeren, maar dan wel in de sector waarin ze zelf actief zijn geweest. Wij zoeken voor onze projecten ook heel gericht naar die investeerders. Ze willen ondersteunen, maar ook betrokken blijven. Ik stap er zelf ook alleen in als ik er zelf in geloof.”

JONGE ONDERNEMERS WERKEN DIGITAAL Voor een groot aantal bedrijven en zeker voor de dienstverleners zelf geldt dat de automatiseringsstromen enorm goed zijn geworden. Daardoor zijn cijfers van klanten à la minute beschikbaar en interpretabel. Er zijn veel meer gegevens beschikbaar om te kunnen sturen. “Al onze betalingen gaan bijvoorbeeld via iDEAL. Wij werken er nu een half jaar mee en inmiddels gaat maar liefst 60 tot 70 procent van onze betalingen via iDEAL”,”, vertelt Loyd Hendriks. De accountants zijn de mkb-ondernemers aan het opvoeden als het gaat om het digitaal boekhouden. “Ik kom ook nog veel


ondernemers tegen die hun financiële zaken niet goed geregeld hebben en die dus achter de feiten aan lopen.” De meeste jongere ondernemers doen wel heel veel digitaal. “Ze hebben een dasboard op hun mobieltje waarop ze alles kunnen aflezen”, aldus Harm Wierda.

INZICHT IN CIJFERS “Gaan wij het voor een groot aantal ondernemers niet te moeilijk maken”, vraagt Meindert Schreuder zich af. “Bijvoorbeeld, de eigenaren van een klein bouwbedrijf willen alleen maar bouwen, bouwen en nog eens bouwen en die willen eigenlijk niks te maken hebben met al dat gedoe eromheen. Hoever moet je daarin gaan?” “Het is toch van groot belang om inzicht in de cijfers te hebben”, bepleit Auke Hoefnagel. “Je kunt toch hele grote problemen voorkomen.” Terwijl het toch een fluitje van een cent lijkt volgens de gespreksdeelnemers. “Het grote voordeel: elke dag is er overzicht: betalingen, herinneringen, facturen die de deur uit moeten. Alles gaat automatisch. Vanaf het moment dat ik dat ben gaan doen, is de liquiditeit met sprongen vooruitgegaan. En het probleem van afboeken ken ik niet meer. Ideaal”, zegt Louwe Post. De financieel specialisten bieden hun klanten vrijwel allemaal oplossingen op maat aan.

“Het merendeel van de start ups is ICTgedreven”, vult Albert Phaff aan om de veranderingen in de markt aan te geven. “Als er tien mensen bij een startend bedrijf werkzaam zijn, zijn zeven aan de slag met de ICT en houden misschien drie mensen zich bezig met de business waar het om draait.”

REGELMATIG EVEN ROND DE TAFEL “Eenderde deel van onze werkzaamheden is advies; fiscaal juridisch, arbeidsrecht. Dat was een aantal jaren geleden tien procent en het gaat de helft van onze werkzaamheden bepalen”, vertelt Auke Hoefnagel. De lokale adviseur blijft een belangrijke rol vervullen voor de ondernemer, zo is de algemene verwachting. “Daarbij is en blijft samenwerking met lokale partners essentieel. Het komt erop neer dat de mensen jou vertrouwen. Dat betekent regelmatig even rond de tafel zitten en goed advies geven. Daar hecht de klant veel waarde aan. Ik geloof heilig in het een-op-eencontact.” “Wij gaan uit van het cafetariamodel”, zegt Thomas de With. “Mensen die zelf meer willen of kunnen doen, hebben de mogelijkheid vergaand zelf zaken in te vullen. En daar waar je moet ondersteunen of helpen, is dat ook mogelijk. Dat kan dus per situatie verschillen. Maar de basis is dat onze dienstverlening 24/7 toegankelijk is.”

Advisering betekent ook dat je je grenzen kent, erkennen alle gespreksdeelnemers. Dus waar nodig worden juridische adviseurs of fiscalisten ingeschakeld om de klant van het beste advies te voorzien. Loyd Hendriks: “Het is met name ook belangrijk dat je de grens moet kennen van je klant. Wat wij veel tegenkomen is dat men heel veel zelf probeert te doen. Ook als juist goed professioneel advies nodig is. Je moet de klant goed uitleggen dat het hen wat oplevert. Daar gaat het altijd om.”

VOORBEREIDINGEN STARTEN VAAK TE LAAT Fusies en overnames komen in het laatste deel van het gesprek nog aan bod. Conclusie is dat er vaak sprake is van onderschatting van hoe ingewikkeld het is en dat er vaak veel te laat met de voorbereidingen wordt begonnen. Zeker als iemand aan het eind van z’n werkzame leven z’n onderneming wil verkopen. “De juridische afspraken worden steeds belangrijker. Het is minimaal een race van vijf jaar. De ondernemer heeft er vaak niet van gehoord dat z’n bedrijf overnameklaar gemaakt moet worden”, zegt Auke Hoefnagel. Albert Phaff vult aan: “Men zit er vaak lang tegen aan te hikken om het bedrijf van de hand te doen, maar als het besluit eenmaal genomen is, moet het ook snel en daar zit natuurlijk een discrepantie.”

«

“Veel investeerders willen ondersteunen en ook betrokken blijven”

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2016

15


U bent ambitieuzer dan uw bank kan financieren. Wat nu..? Banken financieren niet meer zoals u gewend bent Waar vindt u tegenwoordig nog ruimte om te ondernemen? Deze ruimte wil Credion met u vinden. Wij geloven in pro-actief zijn; niet afwachten maar altijd zelf handelen en de regie houden. Met onze adviseurs is Credion dé Financial Engineer voor MKB financieringen met de beste toegang tot nationaal en internationaal kapitaal.

Credion is dé autoriteit voor advies in bedrijfsfinancieringen voor ondernemend Nederland. De afgelopen jaren hebben we al vele duizenden MKB ondernemers geholpen aan enkele miljarden financiering.

Credion Lelystad Middendreef 297 8233 GT Lelystad T 088 141 47 99 E lelystad@credion.nl W www.credion.nl

Mark Hetsen en Harm Wierda

Credion realiseert bedrijfsfinancieringen

Welkom bij Autobedrijf Jedi Expert in Volkswagen, Audi, SEAT en Škoda

Bij Autobedrijf Jedi kunt u terecht voor verkoop, onderhoud, reparatie en leasing van alle merken. Ook is Jedi bemiddelaar voor al uw schadeherstel. Uiteraard is Jedi een erkend BOVAG Autobedrijf en expert in onderhoud van uw Volkswagen, Audi, SEAT en Škoda.

Gratis afstellen en controle verlichting OK24914

Verlichting is veiligheid, zeker nu de donkeredagen weer in aantocht zijn. Lever deze waardebon in en laat gratis uw verlichting afstellen en controleren en ontvang een originele lampenset voor slechts € 19,95 (m.u.v. Xenon).

www.jedi.nl

Zichtbaar veiliger

Meer dan 50 jaar ervaring. Met meer dan 50 jaar ervaring in de autobranche kunt u rekenen op betrouwbaarheid, kwaliteit en service. Het motto is in die jaren onveranderd gebleven: met volledige inzet zorgen voor een klantwaardige behandeling voor iedere klant. Dat merkt u direct wanneer u bij Jedi binnenstapt of belt voor een afspraak: wij doen er alles aan om in uw mobiliteitswensen te voorzien.

Jedi Almere | Markerkant 1402 | Almere | Tel. 036 533 2020 Jedi Zeewolde | Schepenveld 49 | Zeewolde | Tel. 036 522 1330

info@jedi.nl

Autobedrijf Jedi onderscheidend in service en kwaliteit


PRINT- EN MAILBEDRIJF

Tekst: Wendy van Schie // Fotografie: Luuk Gosewehr

Pré Printcentrum valt op door ervaring, flexibiliteit en vakmanschap ‘Print’ is, zeker in combinatie met e-mail, nog altijd een veelgebruikt middel om een boodschap over te brengen. Dat geldt van de antwoordkaart tot het meer complexe fulfilment van vertrouwelijke aard. Pré heeft al meer dan twintig jaar ervaring in digitaal printwerk. Directeur Robert van Wijk: “We groeien elk jaar met zo’n zes à zeven procent en hebben nu zo’n tweehonderd klanten. Met het toetreden van mijn zoon Jeroen twee jaar geleden zijn we inmiddels een echt familiebedrijf geworden! We zijn een print- en mailbedrijf in de ruimste zin van het woord; heel sterk in kleinschalige opdrachten en alles wat privacygevoelige informatie bevat. We printen op alle formaten en op elke gewenste papiersoort. Om hoge kwaliteit te kunnen leveren werken we met printers, zoals Bizhub Press 8000 en 1070 van Konica Minolta. Ook werken we met een KIP grootformaat. Door de aanschaf van deze machines, inclusief vouwunit, kunnen we fullcolour printen op alle formaten en vouwen tot een formaat van 91,4 cm breed. Ook is het scannen van bouwtekeningen mogelijk in zwart en fullcolour.”

MAXIMALE BEVEILIGING VAN KLANTGEGEVENS Voor vader en zoon Van Wijk is de vertrouwelijkheid van klantgegevens belangrijk. Reden om een deel van hun bedrijf te verhuizen. “Wij zijn gevestigd aan de Operetteweg 45. In dat pand voeren we onze mailactiviteiten uit. Daar waar we te maken hebben met privacygevoelige klantgegevens hebben we sinds oktober van dit jaar een nieuwe locatie aan de Operetteweg 37. Veel van onze high-end opdrachtgevers werken met klantbestanden of andere gegevens die zeer vertrouwelijk zijn. De locatie aan de Operetteweg 37 is zo ingericht dat veiligheid maximaal is gewaarborgd. Zo moeten bezoekers zich eerst melden en maken eindklanten gebruik van een eigen, beveiligde serveromgeving voor het beheer van data. Een absolute voorwaarde om te kunnen printen voor bijvoorbeeld verzekeraars en accountantskantoren”, aldus Jeroen van Wijk. “Op onze bestaande vestiging aan de Operetteweg 45 blijven we onze reguliere

“We zijn een print- en mailbedrijf in de ruimste zin van het woord”

mailingactiviteiten uitvoeren, waaronder folie verpakken, couverteren, snijden, vouwen en brocheren.

ECHT PERSOONLIJK Puur persoonlijke aandacht bieden Robert en Jeroen van Wijk hun klanten. “We denken met onze klanten mee. Onze ervaring zetten we graag in om te komen tot de beste kwaliteit. Wilt u graag zien wat ons nieuwe machinepark voor u kan betekenen? Kom dan vooral vrijblijvend eens langs voor een demonstratie. U bent van harte welkom!”

«

GOOGLE ZOEKVRAAG Printen, direct mail, mailing, fulfilment, couverteren, verpakken, A7, A0, snijden, vouwen, brocheren, print- en mailbedrijf, bouwtekeningen, CAD/GIS-tekeningen.

PRÉ PRINT & MAIL Operetteweg 37, 1323 VK Almere Telefoon 036 – 760 07 76 E-mail info@pre-mail-advies.nl www.pre-mail-advies.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2016

17


ONDERNEMERSPANEL

Wat is de toekomst van de bank? De financiële sector is al jaren aan het reorganiseren. De traditionele banken staan onder druk en dreigen voorbij te worden gelopen door innovatieve fintech startups en techgiganten als Google en Apple. Een voorbeeld van zo’n startup is het betaalplatform Square, een revolutionair mobiel platform dat iedereen in staat stelt creditcards te accepteren via een mobiel apparaat. Verzorgen de banken straks alleen nog hypotheken? Veel banken zoeken naar een nieuwe richting. Hoe ziet de bank van de toekomst eruit? De mening van ons panel.

MICHAEL KECKEIS

MICHAEL TOP

NEESKE ABRAHAMSE

ABN AMRO

TOP & TOP SCHOONMAAK

MARKTONDERZOEK- EN ADVIESBUREAU KIEKENDIEFPERSPECTIEF

“Digitalisering en gebruikersgemak zullen voor klanten verder toenemen”

Digitalisering en gebruikersgemak zullen voor klanten verder toenemen. Op dit vlak zullen banken ook samenwerken met innovatieve toetreders. Bedrijven kunnen daarnaast blijven rekenen op een vertrouwd adviseur die hun sector kent en hen helpt bij het inschatten en managen van de risico’s van de bedrijfsvoering. En uiteraard bij het vinden van passende financiële oplossingen. Die adviesrol kan digitaal maar ook gewoon face-to-face. Afhankelijk van de wens van de klant. In de kern gaat het om kwalitatief goed advies van een adviseur die de sector en de klant goed kent. Dat geldt nu en in de toekomst. Daarom werkt ABN AMRO met relatiemanagers, die specifiek in één sector werken. «

18

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2016

“De bank van de toekomst zal moeten inspelen op wat de klant wil” De bank van de toekomst zal moeten inspelen op wat de klant wil. Er is een deel van de samenleving die hun geld op de traditionele manier wil laten beheren. En een groot deel die mee wil in de innovatieve tijd waarin we leven. Banken moeten weer bank worden, het uitlenen van andermans geld aan mensen die bijvoorbeeld een goed idee hebben. Mijns inziens moeten banken participeren tussen de mensen die geld willen uitlenen en de mensen die geld nodig hebben. Hierdoor is de drempel om ‘te veel’ te lenen gecontroleerd door een menselijke factor, namelijk degene die het geld uitleent. Banken leggen de verantwoordelijkheid bij de mensen die willen uitlenen en hierdoor wordt volgens mij het bankwezen weer gezond. «

“Bank van de toekomst: Inzet op technologie, advies en klantgerichtheid” Eén van de belangrijkste ontwikkelingen bij banken is technologie. Denk hierbij aan slimme apps, big data en mobiel bankieren. Banken zetten daar al op in en zullen dat de komende jaren nog meer gaan doen. Banken willen namelijk in de concurrentiestrijd steeds meer hun kostprijs verlagen en dat doen ze met behulp van automatisering. Eerst de simpele taken, die zijn al grotendeels door technologie overgenomen, en nu zijn de complexere taken aan de beurt. De bank van de toekomst heeft daardoor steeds minder personeel, tevens zal het personeel hoger geschoold zijn. Verder zullen banken veel meer op de adviestak gaan inzetten. Daar heb je ook goed opgeleid personeel voor nodig. Andere taken kunnen prima door slimme software uitgevoerd worden. Bankpersoneel zal daarom zeer klantgericht moeten handelen, want daarmee kunnen ze als organisatie het verschil maken. «


JENNIE KEMPENAAR–VAN ITTERSUM

DINA-PERLA MARCIANO

DIK ROSEBOOM

WET ADVOCATEN

DINA-PERLA

RO-AD ARBODIENSTVERLENING

“De rol en de plaats van banken in de samenleving verandert”

“Ga nu digitaal. Bankbiljetten en munten, vaarwel”

“Bedrijven hebben veel geld en kunnen dat inzetten”

Banken zijn er al heel lang. De geschiedenis verhaalt over wisselbanken in ons land in het begin van de 17e eeuw. Voorwaar een instituut op leeftijd! Banken hebben door de eeuwen heen wereldwijd een grote rol in de samenleving gespeeld. Banken horen erbij. De rol en de plaats van banken in de samenleving verandert. Dat is altijd al zo geweest. Niets nieuws onder de zon. De traditionele banken staan onder druk en dreigen of worden soms voorbijgelopen door allerlei innovaties op het gebied van betalingsverkeer. Soms door bedrijven die niets met de financiële sector van doen hebben. Toch verwacht ik dat de banken zullen blijven bestaan. Zeker de zogenaamde ‘systeembanken’. Zij zijn immers van belang voor het functioneren van het financieel-economische systeem en spelen daarmee een cruciale rol in de maatschappij. Zij verzorgen op die wijze de financiële bloedsomloop van de economie, las ik ergens. Het leven zonder banken is moeilijk voor te stellen. «

David Yermack: Google. Waarom? Mijn voorspellingen zijn ‘schattig’ in vergelijking met die van een dergelijke autoriteit. Mijn werk is vanuit consultancy en communicatie – breed. Mijn partner werkt bovendien voor een bedrijf in fintech dat oude legacysystemen aanpakt, aan new banking en meer projecten werkt, bijvoorbeeld in verzekeren. Kortom, ik hoor weleens wat. 50% van de banken is volgens Yermack in 2026 door blockchain passé. Toch doet hij er zelf nog niet aan: “Je moet wel gek zijn om te investeren in een munt met 9% volatiliteit op dagbasis.” (Bron: FD) Toezicht ontbreekt. Risk & compliance is dus uiterst boeiend en biedt banken kansen. Met een focus op bepaalde klantgroepen en productlijnen via meerdere platforms en samenwerkingsverbanden, zie ik banken als orgaan functioneren. Schrap onnodige, oude meuk intern en extern. Ga nu digitaal. Bankbiljetten en munten, vaarwel. «

Heeft de bank nog wel toekomst. Het vertrouwen in de banken is afgelopen jaren behoorlijk beschaamd. Soms denk ik dat banken niets geleerd hebben en weer gewoon doorgegaan zijn op de oude voet: “Vooral voor jezelf bezig zijn.” Met andere woorden gaat het om indekken en controle en niet om innovatie of meedenken met de klant. Hier springen andere partijen op in en terecht. Ondernemers die elkaar financieel ondersteunen door geld te lenen; natuurlijk heeft degene die geld heeft hieraan ook een voordeel door een hogere rente te kunnen rekenen dan hij anders voor zijn geld krijgt bij de banken. Gisteren nog namen een Nederlands en Russisch bedrijf een Indiaas bedrijf over en werd er 13 miljard in contacten betaald. Bedrijven hebben veel geld en kunnen dat inzetten. Of het risico kleiner of groter is dat vind ik een moeilijk onderwerp. Wel weet ik dat banken nog het één en ander kunnen doen om het vertrouwen terug te krijgen en dat is opschieten geblazen. «

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2016

19


VAN INDIRECT NAAR GESTAPELD FINANCIEREN:

De bank is niet langer de enige bron

20

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2016


GESTAPELD FINANCIEREN

Tekst: Jeroen Kuypers // Fotografie: Marco Magielse

Bankiers noemen elke niet-bancaire vorm van financiering ‘alternatief’, maar wie meer dan een eeuw terugkijkt in de geschiedenis ziet dat de bank zelf langzamerhand een alternatief werd voor het directe financieren en nu weer op de terugweg is. Vorig jaar was de helft van de bedrijfsfinancieringen alweer van niet-bancaire oorsprong. In die situatie gaat geen verandering komen, zegt Roeland van Dijk, integendeel: de toekomst is aan het directeen gestapeld financieren. Roeland van Dijk was insider in de bankwereld. Hij werkte onder meer als toezichthouder bij De Nederlandse Bank en voor ABN AMRO in de tijd van de fusie met Fortis. Maar terwijl hij de mensen nog steeds een warm hart toedraagt, heeft hij zijn twijfels over de toekomst van het instituut zelf. “Een bank is geen doel op zich; het is een middel om geld van spaarders bij bedrijven en overheden te krijgen. De financiële crisis van 2008 liet echter zien dat veel bankiers hun instelling wél als eindproduct waren gaan beschouwen. De meeste banken verdienden geld met hypotheken, verloren het met investmentbanking en speelden zo’n beetje quitte met het MKB. Daarin is weinig veranderd, behalve dat de meeste accountmanagers die de relaties met MKB ondernemers onderhielden inmiddels ontslagen zijn.”

NIET LANGER VAN ÉÉN BRON Maar ook als de bank haar beste tijd heeft gehad, blijft ze een prominente rol spelen. Roeland van Dijk meent dat ze bijvoorbeeld veel hypotheken zal blijven verstrekken. Het grote verschil met vroeger is dat de bank niet langer de hoofdmoot van de bedrijfsfinanciering voor haar rekening zal nemen maar nog slechts een deel ervan. “Neem de financiering van een drukkerij. Ik kan me voorstellen dat de bank de stenen neemt, een leasemaatschappij de persen en de rest via overige geldschieters wordt opgehaald. Dat kan via een business angel, dat kan via een investeringsfonds maar ook via crowdfunding. Waar het om gaat is dat de financiering wordt opgeknipt of gestapeld – het is maar van welke kant je er tegenaan kijkt – en niet langer van één bron komt. Overigens is dat eeuwenlang zo geweest. Bedrijven werden direct gefinancierd, om te beginnen door direct betrokkenen; fools, friends and family, zoals het oneerbiedig heet. De bank kwam pas in de modernere tijd om de hoek kijken. Maar het zegt iets over het PR talent van banken dat ze hun alternatieve vorm van financiering voor de traditionele hebben kunnen laten doorgaan.”

GRONDIG VERANTWOORDEN Omdat hij deze evolutie voorzag heeft Roeland van Dijk zijn loopbaan niet vervolgd in het bankwezen. In plaats daarvan is hij druk

doende geweest met de ontwikkeling van een digitale tool die ondernemers kunnen gebruiken bij hun zoektocht naar kapitaal. Want ook voor hen is er na 2008 definitief iets veranderd op dit vlak. “Tien jaar terug betekende een financieringsaanvraag per definitie een gang naar de bank en een gesprek met de accountmanager. Hij beoordeelde het terugverdienpotentieel van een krediet en verdedigde de aanvraag binnen het team van de bank. Het ging allemaal vrij eenvoudig en ook nogal makkelijk. Hoeveel ondernemers die voor een half miljoen kwamen kregen niet de vraag of het ook een tonnetje of twee meer mocht zijn? Daardoor hebben veel MKB bedrijven niet geleerd zich grondig te verantwoorden, en dat is wel wat het nieuwe financieren van hen eist. Informatie moet actueler zijn, tegenvallers moeten direct worden gecommuniceerd . Over slecht nieuws moeten de ondernemer en zijn geldschieters van tevoren duidelijke afspraken maken, zodat de laatsten nooit het idee krijgen dat hen wat wordt achtergehouden. Maar ook optimistische prognoses zullen geldschieters niet voor zoete koek aannemen. De omzet met 50% omhoog? Bewijs maar eens hoe je dat gaat doen. Met andere woorden: gestapeld financieren vergt een veel grotere mate van transparantie. Uiteindelijk draait het nog altijd om vertrouwen.”

WAT DELEN MET WIE? Dat neemt niet weg dat de ondernemer uiteindelijk zelf bepaalt welke informatie hij met wie deelt. Want als verschillende partijen verschillende onderdelen financieren hoeven ze niet alles van elkaar te weten. “Daarom is een digitaal platform zo ideaal”, zegt Roeland van Dijk. “Je maakt een duidelijk plan dat is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken. Natuurlijk krijgt iedere geïnteresseerde het algehele verhaal te lezen, met de cijfermatige onderbouwing, maar als het op de onderdelen aankomt geef je ze alleen toegang tot dat bepaalde luik en ook voor een welbepaalde tijd. De financiering van het bedrijfspand? Een bank krijgt één week toegang tot dat deel van het plan en mag daarna een voorstel neerleggen. Hetzelfde geldt voor het deel over de machines voor de leasemaatschappij, dat over de debiteurenportefeuille voor de factoringmaatschappij. Met de ontwikkeling van een

dergelijk platform heb ik me de voorbije jaren intensief beziggehouden, samen met andere financieringsspecialisten die zonder oogkleppen naar de toekomst durven kijken.”

GELD OP ZOEK NAAR RENDEMENT Het aandeel van de banken in de totale financiering van het MKB is sinds het uitbreken van de crisis gedaald van 95% naar 50% - en de tendens blijft dalend. Het landschap is zo grondig opgeschud dat het nooit meer terug kan vallen in de plooien van vóór 2008. Allerhande vormen van directe financiering, die voordien natuurlijk ook al bestonden, hebben de vleugels breed uitgeslagen en gaan die niet meer inklappen. Ze worden daarbij voortgestuwd door een dorst naar rendement. “Dat rendement is niet te halen op een spaarrekening, niet met een obligatie en evenmin op de beurs met al zijn pieken en dalen”, aldus Roeland van Dijk. “Maar bijvoorbeeld pensioenfondsen moéten wel rendement halen om hun inleggers te kunnen uitbetalen. Er is dus een oceaan van geld dat op zoek is naar winstgevende proposities. Tegelijk zijn er duizenden ondernemers met prima plannen die kapitaal zoeken om die te kunnen realiseren. De enige omslag die we nu nog moeten maken is er een in het denken over financiering en over de instrumenten die we bij dat nieuwe, gestapelde financieren moeten inzetten.” Waarbij vertrouwen en transparantie de kern vormen of als uitgangspunt dient.

«

ROELAND VAN DIJK Roeland van Dijk, specialist directe financiering en partner bij Greyt, een organisatie van ervaren financieel directeuren. Betrokken bij het opzetten van diverse directe financieringsvormen en werkzaam voor start ups en MKB bedrijven. Na zijn studie bedrijfseconomie en de postacademische opleiding tot Register Controller heeft hij diverse adviesfuncties vervuld o.a. bij Accenture, De Nederlandsche Bank (DNB) en ABN AMRO. Hierna is hij werkzaam geweest als directielid/hoofd financiën van MKB bedrijven en heeft zich vervolgens gespecialiseerd in directe/aanvullende financiering voor MKB bedrijven met als doel: ‘zorgen dat het MKB financierbaar blijft!’. www.roelandvandijk.nl /www.greyt.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2016

21


DE ENIGE OFFICIËLE BMW EN MINI DEALER IN FLEVOLAND. • HAAL- EN BRENGSERVICE: KOSTELOOS ÉN OOK IN DE AVONDUREN. • ONDERHOUD VANAF € 8,32 PER MAAND*. * Vraag naar de voorwaarden

EKRIS LELYSTAD

POSEIDONWEG 5

8239 DK LELYSTAD

TEL 0320 - 211911

WWW.EKRIS.NL/FLEVOLAND


BLAUWE VINKJES

Incasso 2.0: Blauwe vinkjes een machtig wapen De mensen bereiken via Whatsapp, dat doen Straetus Incasso Flevoland & Straetus Incasso De Gelderse Vallei. De blauwe vinkjes, ze blijken een meer dan gouden greep.

De smartphone is inmiddels niet meer weg te denken uit het dagelijks straatbeeld. Loop door een drukke winkelstraat en menigeen wandelt daar met zijn of haar telefoon in de hand. Facebook bekijken, op Twitter het laatste nieuws tot je nemen, we doen het allemaal. En Whatsapp checken natuurlijk. Het was voor Straetus Incasso Flevoland & Straetus Incasso De Gelderse Vallei, gevestigd in Dronten, al snel duidelijk: daar moesten ze in de werkwijze iets mee gaan doen. Zo gezegd, zo gedaan en inmiddels worden cliënten veelvuldig via Whatsapp achter de broek aan gezeten.

VEEL MEER SUCCESVOLLE ASPECTEN Het is innovatief en hoort bij een nieuwe manier van incasseren. De blauwe vinkjes zijn één, maar er zijn nog veel meer aspecten. Zo gaan Hendriks en zijn mensen bij de debiteuren langs. “Een Fries wordt door een Fries bezocht, Limburg door een Limburger en dat doen wij al in het minnelijk traject”, legt de eigenaar uit. Daarnaast worden bij Straetus lang niet overal kosten voor in rekening gebracht. Het resultaat staat voorop, het bekijken van uittreksels is

bijvoorbeeld compleet voor rekening van het bedrijf. Allemaal componenten die de onderneming tot de grootste Straetus-vestiging van Nederland maakt. Het valt duidelijk in de smaak. De onderneming is ook dag en nacht voor de klanten bereikbaar. “Wij hebben zeker geen negen-tot-vijfmentaliteit”, vindt Hendriks. “Daarnaast rekenen wij om de twee weken af. Als er tien procent van de incasso is ontvangen, gaat die tien procent ook direct naar de klant.” Naast de incassodiensten adviseert Straetus ook in debiteurenbeheer, kredietrapporten en geeft het constant juridisch advies. “In het mkb gaat zoveel mis, daar is echt nog heel veel winst te behalen. Wij proberen daarin te helpen. Ons motto luidt: voorkomen is beter dan genezen. Door ons te laten adviseren, kun je grote problemen voor zijn.”

INCASSO 2.0 De succesformule, door Hendriks omschreven als ‘incasso 2.0’, is in trek. Zo ook bij Van Werven-directeur Tjaco Naaktgeboren en Bertus Boer, directeur van 123Machineverhuur. “Voor onze debiteurenafdeling blijven sommige deuren gesloten. Loyd Hendriks en zijn team

“Debiteuren worden al in het minnelijk traject bezocht”

“Straetus opent deuren die voor ons gesloten blijven” helpen ons geweldig om juist die deuren te openen. Hij schakelt snel en zorgt dat we de vordering alsnog betaald krijgen”, zegt Naaktgeboren. Boer: “Straetus heeft ons vakkundig en succesvol geholpen, bij moeilijke incasso trajecten. Ze zijn doortastend en doelgericht.” Het centraal stellen van de klant, dat is wat de gedachte van Hendriks anders maakt. Hij is dan ook trots op de groei die zijn onderneming heeft doorgemaakt. Een jaar geleden gestart, op dit moment toonaangevend in de branche. “We werken er, met jonge en goede mensen, keihard voor. We krijgen het vertrouwen en daar zijn we enorm trots op.”

«

Telefoon 088 – 044 00 20 E-mail L.hendriks@straetus.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2016

23


DE ROL VAN EMOTIES EN DATA IN DE MARKETING

Met verstand alleen koop je niets 24

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2016


MARKETING

Tekst: Jeroen Kuypers // Fotografie: Ruud Voest

De wetenschap kan lang gekoesterde opvattingen ontkrachten maar ook de juistheid ervan bevestigen. Dat ontdekte Paul Postma, directeur Paul Postma Marketing Consultancy (www.ppmc.nl), toen hij naging hoe de recente ontdekkingen van het hersenonderzoek de wereld van de marketing hebben opgeschud en zelfs een nieuwe tak ervan deden ontstaan: de neuromarketing. In zijn boek Anatomie van de Verleiding laat hij zien hoe marketeers de kennis van de werking van het brein kunnen toepassen in hun vak, op consumenten, maar ook op opdrachtgevers en zichzelf. Evolutionair gezien beschikken we over een ‘oud’ brein en een nieuw. Het eerste stuurt vooral emoties, het laatste – de cortex – maakt rationele overwegingen. Als we een smartphone of een stel schoenen graag willen hebben, ontstaat de verleiding voor de aankoop in het oude terwijl het nieuwe aan het rekenen slaat om te beoordelen of het niet te duur wordt. Oudere mensen hebben hun gevoelens door ervaring vaak beter in de hand, zodat de cortex een grotere kans heeft op het laatste woord. Maar als de cortex de enige is die het voor het zeggen heeft volgt er simpelweg geen koop, zegt Paul Postma: “Bij de keuze van een automerk en model spelen emoties een belangrijke rol. Maar als de kleur je niks kan schelen, blijf je juist daar eindeloos over twijfelen. Ik ben daar zelf een voorbeeld van en liet mijn tienjarig zoontje beslissen. Als gevolg daarvan heb ik jaren in een knalrode auto rondgereden.”

BEETNEMEN DOOR JE ZELFBEELD Wie Anatomie van de Verleiding leest, beseft dat marketeers de vorige eeuw vaak instinctief al hebben aangevoeld hoe deze tweedeling in emotie en ratio werkte, ook al was de exacte rol van het oude neurale systeem nog in nevelen gehuld. Of en hoe een commercial de consument raakte was dus meer een kwestie van ervaring dan van kennis. Tegenwoordig kan de maker het effect vooraf laten meten via een hersenscan: als bepaalde gebieden oplichten worden de gewenste emoties (zoals begeerte) opgewekt, als er niets oplicht, schiet het filmpje zijn doel volkomen voorbij. Postma suggereert dat de marketeers die de intenties van hun eindgebruikers niet goed wisten in te schatten zich vooral door hun zelfbeeld lieten beetnemen. “Mijn bureau heeft gewerkt voor een telefoonbedrijf, waarvan de marketingmanager een duidelijk beeld had van zijn klanten. Net als hij jong, knap en hip en zijn bellers waren dat dus ook. Daarom had hij zijn klantendienst bemand met klonen van zichzelf. Voor die groep werden dure acties bedacht. Maar wat bleek uit onze data-analyse? Een deel van zijn bellers was inderdaad jong, maar wisselde vaak van provider en had een slechte betalingsmoraal. Op die veronderstelde doelgroep werd juist geld verloren. Een groot deel bestond uit oudere Nederlanders van Turkse of Marokkaanse afkomst, die minder vlot Nederlands spraken dan de jonge klanten. Ze belden veel en ver, betaalden stipt en waren dus winstgevend. In het callcenter vonden ze die maar lastig. Als je zo’n manager confron-

“Iedereen laat virtueel zoveel sporen na, dat het steeds eenvoudiger wordt een productaanbod op persoonlijke voorkeuren aan te passen” teert met de resultaten van je analyse, gelooft hij de feiten niet. Dat maakt in mijn ogen vroegere ondernemers als Van der Valk en Blokker zo briljant. Zij projecteerden zichzelf niet op hun klanten, maar hadden oog voor wat de grote massa werkelijk wilde.”

ARGUMENTEN VERZINNEN De marketingmanager was een slachtoffer van zijn eigen oude brein. Postma geeft tal van voorbeelden hoe iedereen zichzelf bedot. Tijdens een directievergadering is plan A beter voor het bedrijf maar B voor je carrière. Je zult jezelf al snel overtuigd hebben dat B de beste optie is voor het bedrijf. Ons oude brein – of reptielen- en zoogdierenbrein – is bezig met begeerte, met status – kan ik met dit product thuiskomen? –maar ook met angst. Beelden van ouderdom en ziektes remmen de kooplust af, evenals negatieve associaties via woorden, zelfs al is de inhoud gericht op het voorkomen ervan. De cortex speelt bij dit alles slechts een geringe rol.

KOPPELAARS VAN DATA “Je kunt de effecten van marketing op het oude brein testen via scans of eyetracking, maar dat zijn relatief dure methoden”, zegt Paul Postma. “Je kunt ook simpelweg kijken naar wat klanten daadwerkelijk gekocht hebben. Dat deden we al in de jaren tachtig, maar dat is tegenwoordig, dankzij de gigantische hoeveelheid data die het internet genereert, een stuk makkelijker geworden. Het buikgevoel is een onbetrouwbaar kompas, maar data van feiten spreken een heldere taal. Veel succesvolle bedrijven van nu zijn in feite niet anders dan verzamelaars en koppelaars van data: Marktplaats, Funda, de vergelijkingssites. Veel bezoekers hangen weliswaar maar wat rond op zo’n site – uit verveling of om te gluren naar het huis van de buren dat te koop staat – maar de data leveren niettemin kostbare informatie op. Als de traffic aantoont dat er in een bepaalde gemeente weinig interesse is voor huizen rond het kwart miljoen en veel meer rond de drie ton, mét open keuken, kunnen makelaars de prijzen van de eerste categorie optrekken en er tekst aan

toevoegen die verduidelijkt dat een bepaalde muur makkelijk te slopen valt.”

BIG DATA Datagestuurde marketing is niet toevallig de grote specialiteit van Paul Postma. Als jonge marketingdirecteur van Wehkamp zette hij de branche in 1984 al op zijn kop met een artikel in het vakblad Intermediair -‘Het grote falen van de marketingtheorie’- en met een marketingpraktijk die de basis bleek voor het latere CRM. Neuromarketing en Big Data bevestigen alleen maar het gelijk dat hij eigenlijk al kreeg met boeken als Het Nieuwe Marketingtijdperk (2OOO) en Verstandig denken, Infantiel handelen (2008). “In mijn nieuwste boek, Big Data Marketing – snel, simpel en succesvol, onderzoek ik de impact van de revolutie in Big Data voor de marketing”, aldus Paul Postma. “Die heeft de laatste tien jaar een enorme gevlucht genomen. Iedereen laat virtueel zoveel sporen na, dat het steeds eenvoudiger wordt een productaanbod op persoonlijke voorkeuren aan te passen. Kinderen in Disneyworld hebben soms de indruk dat een attractie speciaal voor hen is gemaakt. Ze beseffen niet dat Disney inmiddels is getransformeerd tot een IT bedrijf dat slim gebruikt maakt van de voorkeuren die de klanten zelf aangeven.” De aangename stijl, de vele praktijkvoorbeelden maar ook de subtiele humor maken van de boeken van Paul Postma bepaald geen droge studieboeken. Ruim dertig jaar nadat hij de marketingwereld voor het eerst door elkaar schudde is hij nog steeds in staat marketeers verrassende inzichten te verschaffen en oude wijn en nieuwe zakken feilloos van elkaar te scheiden.

«

RECENTE BOEKEN Recente boeken van Paul Postma worden uitgegeven door Adfo Books: • Anatomie van de verleiding • Handboek Direct Marketing 3.0

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2016

25


VMBO VMBO MBO MBO HBO HBO

OPLEIDINGEN OPLEIDINGEN VOOR VOOR HAVENS HAVENS -- SCHEEPVAART SCHEEPVAART -- TRANSPORT TRANSPORT -- PROCESINDUSTRIE PROCESINDUSTRIE

OPEN DAGEN EN LOCATIES ZIE W W W.WERELDOPLEIDING.NL De HBO-opleidingen worden verzorgd door Rotterdam Mainport University. De open dagen van locatie Zwolle zijn op andere data. De HBO-opleidingen worden verzorgd door Rotterdam Mainport University. De open dagen van locatie Zwolle zijn op andere data.


CHAUFFEURSSERVICE

Tekst: Harry Knevelbaard // Fotografie: Gerrit Boer

BEDRIJFSLEVEN ZIET HET GEMAK VAN CHAUFFEURSSERVICE

Vloettax bedient zakelijke markt optimaal Vervoer op maat. Daar draait het allemaal om in de dienstverlening van Vloettax Personenvervoer. Een flexibele en veelzijdige vervoersorganisatie met vestigingen in Emmeloord en Lelystad, die in toenemende mate de zakelijke markt bedient.

Vloettax beschikt over een uitgebreid wagenpark en biedt een scala aan diensten. Van ziekenvervoer, Valys-vervoer, rolstoelvervoer en school- en groepsvervoer tot luchthavenvervoer, directie- en VIP-vervoer, chauffeursservice en koeriersdiensten. Ook rijdt Vloettax voor AWBZ-instellingen, sociale werkplaatsen, voor- en naschoolse opvang en bedient ze de lokale markt met de Regiotaxi en Poldertaxi. Vloettax is zestig jaar geleden opgericht door de heer C.B.A.M. van der Vloet, die het bedrijf in 1990 overdeed aan de heer J. Schenk. Diens zoons Dirk en Cornelis traden midden jaren ’90 toe tot het bedrijf. Sinds 2007, toen hun vader overleed, voeren Dirk en Cornelis samen de directie. Vloettax bedient klanten in de provincie Flevoland en vervoert deze door het hele land. Het bedrijf heeft zo’n 150 medewerkers en een wagenpark van meer dan honderd voertuigen, met personenauto’s, busjes, rolstoelbussen, touringcars en de meest luxeauto’s voor directie- en VIP-vervoer. Vloettax is aangesloten bij DVG (De Vier Gewesten) Personenvervoer, een landelijke franchiseorganisatie waarvan 125 taxi- en touringcarondernemingen deel uitmaken.

ZAKELIJKE MARKT “De zakelijke markt maakt steeds meer gebruik van onze diensten”, zegt Dirk Schenk. “Daarbij kan het gaan om luchthavenvervoer - met name Schipholservice -, maar ook om bijvoorbeeld delegatievervoer per touringcar. Denk onder meer aan bedrijven die buitenlandse gasten hebben. Ook worden onze touringcars gebruikt voor personeelsuitjes. En natuurlijk vervoeren we met onze auto’s regelmatig klanten naar belangrijke besprekingen met zakenrelaties en leidinggevenden die tijdelijk door blessures of medicijngebruik niet in staat zijn om zelf te rijden. We hebben altijd een passende oplossing.”

CHAUFFEURSSERVICE Sinds een aantal jaren biedt het bedrijf met Vloettax Chauffeur Service een dienst die in het bedrijfsleven sterk aan populariteit wint. “Deze service is bedoeld voor directie- of managementleden die in een auto met chauffeur willen reizen”, vertelt taxi- en directiechauffeur Jan van der Molen, die bij Vloettax het aanspreekpunt is voor het bedrijfsleven. “Dat kan in hun eigen auto, maar ook in een representatieve auto van ons. We beschikken daarvoor over een Audi A6 3.0 TDI en een aantal Toyota Avensis directieauto’s. Er staan vier directiechauffeurs op afroep klaar. Deze service neemt, mede door het herstel van de economie en

GOOGLE ZOEKVRAAG Personenvervoer, taxivervoer, Flevoland, luchthavenvervoer, directie- en VIP-vervoer, chauffeursservice, delegatievervoer, koeriersdiensten.

de toenemende filedruk, momenteel een flinke vlucht.”

PRODUCTIEVE WERKTIJD “Onze chauffeursservice biedt u veel voordelen en gemak”, gaat Van der Molen verder. “U kunt dan efficiënt omgaan met uw tijd, bijvoorbeeld door stukken te lezen, op uw laptop of tablet te werken of telefoongesprekken te voeren. U komt bovendien uitgerust en goed voorbereid aan op uw afspraak. En de chauffeur zorgt ook nog eens voor het parkeren van uw auto. Heel handig en gemakkelijk allemaal. En ook heel slim. De kosten van de chauffeur zijn meestal snel terugverdiend. Als u 30.000 zakelijke kilometers per jaar rijdt, dan zit u 400 uur in de auto. Een chauffeur kan u dan naast flinke tijdwinst ook geld opleveren.”

FLEXIBILITEIT Volgens Schenk en Van der Molen onderscheidt Vloettax zich in de markt naast de kwaliteit van haar diensten vooral door flexibiliteit. “Wij kunnen altijd optimaal inspelen op de wensen van onze klanten. Bovendien hebben klanten bij ons maar één aanspreekpunt. Dat persoonlijk contact vinden zij heel plezierig …”

«

VLOETTAX PERSONENVERVOER Landbouwkade 9, 8304 AE Emmeloord Kolkweg 69, 8243 PN Lelystad Telefoon 0527 - 61 63 36 E-mail info@vloettax.nl www.vloettax.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2016

27


DE NIEUWE FORD

Maak nu een afspraak voor een proefrit en ervaar het zelf.

€56.165 VA N A F

NU IN DE

SHOWROOM

FORD EDGE SPORT

Prijzen in euro’s, incl. BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage, tenzij anders aangegeven. Wijzigingen voorbehouden. Zie voor kosten en voorwaarden ford.nl/verkoopvoorwaarden. Afgebeelde auto kan afwijken van standaardspecificaties. Gemiddeld brandstofverbruik en CO2 -uitstoot: km/liter: 16,9-17,1; liter/100 km: 5,8-5,9; CO2 g/km: 149-152.

Schurer-Kamphuis www.ford-schurerkamphuis.nl

Almere FordStore Lelystad Dronten

036 - 533 45 00 0320 - 42 11 11 0321 - 33 26 44


MAATWERK

Tekst: Wendy van Schie // Fotografie: Luuk Gosewehr

“Wij kunnen nog warm worden van een beugel en een buis!”

Specialist in buisophanging en -verwerking ondersteunt de installateur Er verandert veel in de (utiliteits)bouw. Het bouwproces moet steeds sneller en wordt steeds complexer, terwijl de technici steeds breder geschoold zijn. Er is behoefte aan specialistische kennis. Huygmetaal Montagesystemen levert producten en systemen voor het ophangen en bewerken van buizen. “Het gaat om werktuigbouwkundige en industriële installaties die vooral worden toegepast in de utiliteitsbouw”, vertelt directeur-eigenaar Kees van Doorn. Hoewel de bouwsector herstel laat zien, blijft de utiliteitsbouw nog achter, constateert hij. “Er zijn maar weinig grote nieuwbouwprojecten en het wijzigen van de bestemming van bestaande utiliteitsgebouwen verloopt traag. Je ziet momenteel vooral kleinere projecten, bijvoorbeeld verbouwingen en uitbreidingen van bedrijven. Dat betekent vaak snel leveren, want als de voorbereiding klaar is, wil de opdrachtgever meestal meteen beginnen. Bij grote projecten is de voorbereidingstijd langer, is er meer gelegenheid voor planning en werkvoorbereiding. Daar komt bij dat het bouwen niet alleen sneller moet, maar dat het bouwproces ook complexer wordt. Mede daardoor zijn de faalkosten in de bouw hoog. Juist in deze situatie komt ons specialisme goed van pas. Wij kunnen helpen de kosten terug te dringen door installateurs te ondersteunen met technisch goede oplossingen, binnen het budget.”

“Behalve specialist in de montagetechnische producten zijn we ook gespecialiseerd in de prefab-levering van montagesystemen, zowel eenvoudige elementen als gecompliceerde constructies. Maatwerk, waarmee de installateur op het werk meteen aan de slag kan. Daarnaast verkopen en verhuren we gereedschappen: persgereedschap, afkort-, ontbraam-, draadsnij- en rolgroefmachines van Novopress, Roller, Ridgid en Victaulic. Onze eigen technische dienst verzorgt de service en garantie.” Het bedrijf is in 1953 gestart met een uitvinding om simpel bevestigingen in beton te maken. “Indertijd werkte men nog met matige boormachines en boren. De oprichters van Huygmetaal hebben toen een speciale boormachine (de Euromat) ontwikkeld en op de markt gebracht.” Van Doorn heeft het bedrijf in 2008 overgenomen, nadat hij er jarenlang bedrijfsleider was. “Het is nu een familiebedrijf, want mijn zoon Gerrit zit sinds 2012 ook in de zaak. Hij vindt het leuk, heeft er plezier in om de contacten te onderhouden met technici en klanten. Dat is belangrijk om de vertaalslag te maken van de projectleiding/ werkvoorbereiding naar de uitvoering en om onze klanten heel snel te kunnen helpen.”

MONTAGE TECHNISCHE PRODUCTEN EN (PREFAB) MONTAGESYSTEMEN VOOR BUIZEN

NIET DE GROOTSTE, WEL DE BESTE

Huygmetaal Montagesystemen levert alles om een buis op te hangen en te bewerken.

Huygmetaal Montagesystemen is een klein en flexibel bedrijf. “We werken landelijk, met vier mensen in de buitendienst en een technisch

adviseur. In de binnendienst werken vijftien mensen. Toen ik het bedrijf overnam, heb ik onderzoek onder de klanten gedaan met de vraag: waarom doe je zaken met ons? Daaruit kwam het persoonlijke contact als voornaamste reden. Een klant heeft bij ons gewoon een naam, is geen nummer. Meestal weten we ook met welk werk hij bezig is. Zo’n vijftig procent van de orders wordt telefonisch besproken. Onze mensen weten waarover ze het hebben en bekijken altijd of het beter, slimmer, efficiënter en goedkoper kan. Ook wij kunnen nog warm worden van een beugel en een buis!”

«

GOOGLE ZOEKVRAAG Buisophanging, buisverwerking, buizen ophangen, montagesystemen, montage technische producten, prefab montage, bevestigingsbeugels voor buizen, huren perstangen, huren Victaulic.

HUYGMETAAL MONTAGESYSTEMEN Damsluisweg 44a, 1332 ED Almere Telefoon 036 - 549 66 20 E-mail info@huygmetaal.nl www.huygmetaal.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2016

29


SCHEEPVAART- EN TRANSPORT COLLEGE OPENT DYNAMISCH SCHOOLJAAR

“Samenwerking met werkveld kan niet intensief genoeg zijn” 30

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2016


SCHEEPVAART- EN TRANSPORT COLLEGE

Tekst: Martin Neyt // Fotografie: Jan Nass

Onderwijs hobbelt traditioneel achter ontwikkelingen aan, zo luidt de bekende kritiek. Het Scheepvaart- en Transport College (STC) doet er juist alles aan om voorop te lopen, werpt Peter Koster, directeur van het STC in de Rotterdamse Waalhaven, tegen. Het casco van de nieuwe vestiging van het STC in de Waalhaven is inmiddels verrezen. Vanaf april volgend jaar zal het er gonzen. Vmbo- en mbo-leerlingen bezoeken dan de leslokalen, leren in de meest geavanceerde simulatoren en magazijnopstellingen, bewegen in de twee sportzalen en dojo, waar onder andere de verdedigingskunst aikido wordt onderwezen. De groei van het schoolgebouw laat zich vanuit de zustervestiging aan de Anthony Fokkerweg, die in 2013 de deuren opende, mooi aanschouwen. De aanwinst in aanbouw telt zeven verdiepingen, drie meer dan zijn evenknie, en beschikt over een parkeergarage. Een glazen luchtbrug legt in de laatste bouwfase de verbinding tussen beide panden. De nieuwbouw verloopt geheel volgens schema. Heel even kwam er een kleine kink in de kabel, maar de professionals van Build2Learn –projectmatig bouwen voor het onderwijsliepen de opgelopen achterstand gedurende de zomervakantie in, vertelt Peter Koster. “De streefdatum van april 2017 gaan we zeker halen. De mbo-opleidingen worden in Waalhaven 16 zuidzijde, het adres van de nieuwe locatie, ondergebracht. Omdat het aantal mbo-leerlingen zo groot is, blijft een klein deel aan de Anthony Fokkerweg. Verder wordt deze vestiging het domein van vmbo-leerlingen.”

VOLGENDE FASE AANGEBROKEN Zodra de leerlingen hun intrek in Waalhaven 16 hebben genomen, kan het STC grofweg een indeling maken op basis van locaties. Het markante hoofdgebouw aan de Rotterdamse Lloydstraat huisvest de maritieme tak, zoals offshore, waterbouw en zeevaart, en de hboopleidingen. De Waalhaven staat voor vmbo en mbo in de sectoren transport en logistiek en haven.

LEERLING BEOORDEELT STC Wat vindt de leerling eigenlijk zelf van zijn opleiding? Via Google zien we louter positieve recensies, maar zo’n beoordeling is snel geschreven. De onafhankelijke tweejaarlijkse meting van Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) levert echter een prachtig rapportcijfer op: 7,4. Het STC verbeterde daarmee zijn totaalscore ten opzichte van 2014. Vier STC-opleidingen scoorden zelfs een 8 of hoger. Landelijk ligt het gemiddelde op een 7, zo bleek uit het onderzoek onder 267.000 mbo-leerlingen.

STC heeft daarnaast een school voor technisch onderwijs in Brielle, zeevaartopleidingen door heel Nederland en een locatie voor bedrijfsmatige trainingen in havengebied Westpoort in Amsterdam. Het STC stippelt nu een route uit om verder te kunnen ontwikkelen, vertelt Koster. “Vorig jaar bestonden we een kwart eeuw, in die tijd hebben we onze naam als gedegen opleider gevestigd. Oud-bestuursvoorzitter Erik Hietbrink heeft het fundament gelegd. Zijn opvolger Frits Gronsveld begeleidt het STC nu naar een volgende fase. We willen voorop blijven lopen. Dat doen we binnen een opzet van vier colleges: haven, logistiek, maritiem en proces. Werkgroepen bespreken toekomstige ontwikkelingen in hun vakgebieden.” Er zijn werkgroepen die zich richten op ‘21st century skills’ en de school als kennisinstelling, Peter Koster is zelf lid van de werkgroep Contacten met het Bedrijfsleven. Het STC is van oudsher opgezet vanuit het werkveld, benadrukt hij, maar het onderwijsinstituut wil de banden nog verder aanhalen. “De samenwerking met het werkveld kan niet intensief genoeg zijn. We hebben bedrijfstakcommissies, onze denktank BIRD, bedrijfsbezoeken van docenten en natuurlijk contacten via stages van leerlingen, maar we willen het zicht op wat er speelt nog breder maken. Wat brengt de toekomst? We bespreken het graag met ondernemingen en organisaties. Met de input actualiseren we de lesstof continu. Voor ons is het belangrijk dat we mensen met een goede instelling afleveren, professionals die gedurende hun carrière blijven leren. Zulke mensen wil je ook als leraar aantrekken. Vandaar dat we ons alumninetwerk uitbreiden. We zoeken door de wol geverfde oud-STC’ers voor het docentschap, al dan niet op parttime basis, en voor masterclasses.”

HAVENMANAGEMENT IN OMAN Het STC opende in 2005 een vestiging in de Omaanse havenstad Sohar. Dit International Maritime College Oman (IMCO), een joint venture met de Omaanse overheid, is tot op heden de enige school in de Golfregio die het totale pakket van scheepvaart, offshore, logistiek en havengebonden procesindustrie aanbiedt. Studenten kunnen er sinds 2016 ook het hbo+ Master-of-Science-programma in Shipping and Transport doorlopen. Oman wil zijn logistieke functie in de regio verder versterken. De Omaanse overheid is volgens Koster zeer geïnteresseerd in de onderwijsopzet

GOOGLE ZOEKVRAAG - Mbo en hbo Rotterdam - Logistieke opleidingen Rotterdam - Maritieme opleidingen Rotterdam - Opleidingen in de haven - Scheepvaart onderwijs - Transport onderwijs

van het STC. “We krijgen in Rotterdam regelmatig bezoek van Omani. Ze willen met eigen ogen zien hoe we het hier aanpakken.” Het gaat dan niet alleen om de organisatie, nieuwe technieken en lesstof, ook de methode mag op grote belangstelling rekenen. “Zoals gezegd, hechten we veel waarde aan de juiste beroepshouding. Als leerlingen en studenten hun opleiding net hebben afgerond, zijn het nog geen ervaren professionals, maar de basis is goed. Bijvoorbeeld aikido gaat deel uitmaken van het sportprogramma om deelnemers iets bij te brengen over vertrouwen en zelfvertrouwen. Leerlingen moeten soms zelf ervaren wat ze in hun mars hebben. Vaak gaat de aandacht uit naar de hogere mbo-niveaus en hbo, maar ook op mbo-niveau 1 gebeuren mooie dingen. Mensen die schooluitval en problemen achter de rug hebben, ontdekken hier gaandeweg dat ze wél iets kunnen. Sommige stromen zelfs door naar de opleiding tot Logistiek Teamleider op niveau 3. Prachtig om te zien.”

DE KRITISCHE LEERLING Persoonlijke groei en blijvend leren, ze komen tijdens het interview meermaals ter sprake. Ook een kritische blik maakt volgens Koster deel uit van een goede instelling. En de leerlingen van het STC zijn doorgaans kritisch. “Onlangs gaven leerlingen bij me aan dat hun rooster onlogisch was. Dat soort geluiden hoor ik graag, want ze bieden ruimte voor verbetering. Het is dan wel de bedoeling dat leerlingen zelf oplossingen aandragen. En dat deden ze, ik ben direct met de verbeterde versie naar de planners gegaan. Zo’n open blik moet je als opleider behouden. We kunnen niet op eerder behaalde successen teren, dan roest je uiteindelijk vast.”

«

SCHEEPVAART EN TRANSPORT COLLEGE Anthony Fokkerweg 4, 3088 GG Rotterdam Telefoon 010 - 42 90 266 E-mail hoogmoed@stc-r.nl www.stc-group.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2016

31


Wij ontzorgen u graag op HR-gebied!

Flexibiliteit biedt zekerheid!

Koperstraat 12 S 8211 AK Lelystad 0320 230 076 www.topentop.nl

Uitzenden

Detacheren

Payrolling

Werving & Selectie

Onze deur staat altijd voor u open!

Outplacement

Team Flexmen XS Emmeloord

Beursstraat 4a 8302 CW EMMELOORD T : + 31 (0)527 - 61 62 72 E : mail.emmeloord@flexmenxs.nl

Op en Top schoon!

www.flexmenxs.nl

Flexmen XS, onderdeel van Human United XS, een full servicepartner op gebied van personele diensten, is aangesloten bij de ABU en beschikt over alle benodigde certificeringen.

Hoe slim gaat u om met uw (reis)tijd?

Meeuwis & Advocat

Meeuwis & Stoel & S Meeuwis AdvocatenAdvocate Meeuwis Meeuwis & Stoel & Stoel Advocaten Advocaten Bezoekadres: Jupiterweg 21 8251 AW Dronten

Postadres Postbus 2 8250 AG

Telnr.: 0321-317247 Faxnr.: 0321-318920 E-mail: info@msadronten.nl Website: www.msadronten.nl

Bezoekadres: Jupiterweg 21 Zet reistijd om in productieve werktijd en verdien 8251 Dronten extra geld met een directiechauffeur opAW afroep.

Kies voor: comfort, gemak, veiligheid en efficiency Bezoekadres: Neem voor meer informatie contact opBezoekadres: met Jupiterweg 21 Jan van der Molen van Vloettax Chauffeur Service21 Jupiterweg 8251 AW Dronten T: 06 - 10 89 54 50 | E: jvdmolen@vloettax.nl 8251 AW Dronten

Chauffeur Service

Postadres: Bezoekadres: Postadres: Postbus 293 Jupiterweg 21 Postbus 293 8250 AG Dronten 8251 AW Dronten 8250 AG Dro Telnr.: 0321-317247 Telnr.: 0321-317247 Postadres: Faxnr.: 0321-318920 Faxnr.: 0321-318920 Postadres: Postbus 293 E-mail: info@msadronten.nl E-mail: info@msadronten.nl Postbus 293 8250 AG Dronten Website: Website: www.msadronten.nl 8250 AG www.msadronten.nl Dronten

Telnr.: 0321-317247 Telnr.: 0321-317247 Faxnr.: 0321-318920 Landbouwkade 9 Faxnr.: 0321-318920 info@msadronten.nl 8304 AEE-mail: Emmeloord E-mail: info@msadronten.nl Website: 0527 - 62 38 62 www.msadronten.nl Website: www.msadronten.nl

www vloettax.nl


DUURZAME KANSEN

Samen werken aan duurzame oplossingen Als ondernemer of medewerker werk jij aan de taken van vandaag en morgen, maar natuurlijk denk je ook na over de lange termijn: hoe staan zaken er over 1, 5 of zelfs 10 jaar ervoor? Wat kan ik doen om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen? Dat vinden wij bij MVO Nederland een goed idee. Wij staan voor: een klimaatneutrale wereld, zonder afval of milieuvervuiling waarin iedereen mee kan en mag doen. Het bedrijfsleven speelt hierin een onmisbare rol en heeft hier ook baat bij. Daarom werken we samen met onze 2300 partners, bedrijven en organisaties en faciliteren het proces. Wat hen verbindt is hun inzet op een toekomstbestendige businesscase. Vrijwel elke ondernemer of medewerker wil zich inzetten voor het voortbestaan van hun organisatie en waarde toevoegen aan de omgeving. Een goede MVO-aanpak helpt hierbij.

MVO IN DE BUURT Veel mkb’ers werken regionaal of lokaal. Daarom werken we onder meer vanuit het programma DuurzaamDoor van RVO.nl samen met regionale partners. Met MVOAlliantie Noord Nederland, Duurzaam Den Haag en de Duurzaamheidspartners Amstelveen werken we aan regionale en lokale vraagstukken. Bijvoorbeeld het verduurzamen van bedrijventerreinen in Den Haag en Amstelveen.

SAMEN NAAR DUURZAAMHEID De partners van MVO Nederland hebben toegang tot onze bijeenkomsten, kennis en tools. Daarnaast werken we met partners in netwerken aan concrete resultaten. Zo hebben het Netwerk Textiel met het Netwerk Zorg

circulaire zorgkleding ontwikkeld en maakt het Netwerk Food & Agribusiness het mogelijk om verspilling in de keten terug te dringen. Partners van MVO Nederland nemen we mee in coalities en verbinden we aan relevante contacten. Directeur Stan Uyland van Betonballon: “Als onafhankelijke organisatie brengt MVO Nederland alle partijen in de keten bij elkaar om samen interessante marktproposities te ontwikkelen, gericht op een duurzame wereld. Zo is onze markt flink vergroot doordat MVO Nederland ons koppelde aan een buitenlandse partner. Alle partijen in de betonketen werken onder leiding van MVO Nederland aan een Betonakkoord. Dat is goed voor ons én de samenleving.”

VAN UITDAGING NAAR DUURZAME OPLOSSINGEN Als facilitator richten wij ons op matchmaking: partijen met een vraagstuk helpen aan duurzame oplossingen. We stelden Renzo Deurloo, oprichter van GreenFox, voor aan de hoogste innovatieambtenaar van het ministerie van Economische Zaken. “Daaruit kwam de grootste opdracht in onze historie, namelijk voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu.” Op onze Futureproof.community kunnen bedrijven zelf aan de slag door kosteloos een

MVO IN JE WINKEL, ZO DOE JE DAT Speciaal voor winkeliers heeft MVO Nederland een quick scan ontwikkeld waarmee je snel een beeld krijgt van wat je nu al doet en wat je nog zou kunnen doen. In 10 minuten krijg je zicht op de kansen om jouw winkel (meer) te verduurzamen.

profiel aan te maken en uitdagingen met hulp van de community op te lossen en oplossingen onder de aandacht te brengen. Matchmaking doen we ook in marktconsultaties voor aanbestedende diensten. MVO Nederland wil verduurzamen over de as van inkoop en met een inkoopvolume van 73 miljard euro per jaar kan de overheid veel impact realiseren. MVO Nederland ondersteunt nu de Categoriemanager Schoonmaak Rijk bij het ontwikkelen van een methodiek voor duurzaam specialistisch vloeronderhoud door de juiste specialisten aan tafel te krijgen.

MEER WETEN? We leggen je graag uit hoe jij kan profiteren van de kennis, het netwerk en de tools van MVO Nederland. Neem contact op en ontdek de duurzame kansen voor jouw bedrijf.

«

MVO NEDERLAND Nieuwekade 9, 3511 RV Utrecht E-mail contact@mvonederland.nl Telefoon 030 -230 5600

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2016

33


“adviseurs en r e d r e v e i d s t n a account s.â€? gaan dan cijfUwerdoelstellingen en ambities realiseert u met Flynth. De adviseurs en accountants van Flynth helpen u graag met het realiseren van uw ambities en doelen. Dat doen we heel bewust met actuele cijfers waarmee u vooruit kunt kijken, met plaats- en tijdsonafhankelijke dienstverlening ĂŠn met heldere prijzen. Een unieke aanpak die in deze dynamische tijd goed aansluit bij de wensen van ondernemers. Onze betrokkenheid maakt van Flynth veel mĂŠĂŠr dan een advies- en accountantsorganisatie. We zijn uw partner in succes. De adviseurs van Flynth vindt u o.a. in: Urk 088 236 94 00, Emmeloord 088 236 89 00 en Dronten 088 236 88 00 of kijk voor meer informatie op www.flynth.nl

I

Ondernemen inspireert

I

n e r e t s e v n i m e i Marit

D W O  CR

G N I D FUN

! s n o t e h t k u l n e sam

 Breehorn 2, 8321 WP Urk  085 487 1800  info@weforsea.nl  www.weforsea.nl i.s.m. www.crowdpartners.nl


ADVISEURS & ACCOUNTANTS 216 ADVISEURS & ACCOUNTANTS

216: de nieuwe accountant De snelheid van de vooruitgang vraagt om een ‘nieuwe’ accountant. Vanuit haar drijfveer de MKB-ondernemer echt centraal te stellen, werkt 216 Adviseurs & Accountants (‘216’) aan een totaalconcept van klantbenadering. Niet het aanbieden van de traditionele accountancydiensten is de kern van dit concept, maar die diensten aanbieden waar de ondernemer echt mee verder komt. 216 ziet IT & Innovatie als drager van deze dienstenontwikkeling. Met deze visie, versterkt door een team van vaktechnisch sterke professionals die in staat zijn relaties te laten bloeien, is 216 nu al in staat de MKB-ondernemer verder te helpen. 216, een carve out van KPMG MKB, zoekt naar verdergaande mogelijkheden om de ondernemer nog beter te laten ondernemen en zaken te vereenvoudigen. 216 kent dan ook het concept van de ‘One-stop ondernemersshop’, waarbij zowel fysiek als virtueel diverse diensten samenkomen. Naast de meer traditionele diensten biedt en ontwikkelt zij adviesdiensten op het gebied van finance, notarieel, juridische dienstverlening en verzekeringen. De traditionele diensten worden daarbij opnieuw beoordeeld, ingericht en gewaardeerd: wat heeft de klant echt nodig en welke (financiële) waarde kun je hieraan koppelen? Het te hoog beprijzen van commodity diensten is binnen 216 dan ook uit den boze. Het real time inzicht geven in de ontwikkelingen van de klantorganisatie en het persoonlijk rendement, is de kern van haar gewenste dienstverlening. Niet periodiek rapporteren, maar 24/7 beschikbare up-to-date stuurinformatie. Marcel Bisschops, Voorzitter Dagelijks Bestuur: “Wij bieden een totaal-pakket aan dat wordt ontwikkeld vanuit de behoefte van

de ondernemer en niet vanuit de wenselijkheden van de professie. Door middel van klantpanels peilen wij behoeften en ontwikkelen wij samen met de klanten diensten. Door deze manier van dienstontwikkeling met een passend prijskaartje (‘value for money’) durf ik te stellen dat onze diensten beter aansluiten op klantbehoeften dan die van onze concullega’s.”

MENSEN, MARKTEN EN INNOVATIE 216 heeft een drietal pijlers benoemd als vehicle om haar strategie uit te rollen. Middels focus op Mensen, Markten en Innovatie werkt zij aan de organisatie van de toekomst. De organisatie heeft de Agile werkwijze omarmd en behoort tot de eerste financiële dienstenorganisaties ter wereld, die haar volledige organisatie conform Agile inricht. Marcel Bisschops: “Dit is een proces van zeker 2-5 jaar, maar wij zien de absolute noodzaak en meerwaarde van deze aanpak. Enkel door je klant centraal te stellen in al je doen en laten, het flexibel inrichten van je organisatie en het beleggen van de verantwoordelijkheden en bevoegdheden bij de teams, kun je echt verder komen en daadwerkelijk toegevoegde waarde leveren.” In 2017 zal 216 een aantal nieuwe diensten uitrollen. Met name de 216 Totaalbalans inclusief het 216 Financieringsplatform zijn diensten waarmee 216 de ondernemer,

en de mens achter de ondernemer verder gaat ondersteunen. De 216 Totaalbalans laat de traditionele bedrijfsbalans en de persoonlijke balans van de ondernemer in onderlinge samenhang en real time zien. Hierdoor kan de ondernemer voor het eerst echt sturen op zijn totale financiële positie. Met het 216 Financieringsplatform verbindt 216 actief financieringsvraag en –aanbod vanuit haar zogenaamde ‘digitale kluis’. Door het transparant en real time koppelen van met name de non-traditionele kredietverschaffers aan de MKB-ondernemer opent zij verdergaande mogelijkheden op het gebied van (stapel)financieringen. Door dit platform te koppelen aan professionals met verstand van zaken en hun uitgebreid netwerk, draagt 216 bij aan het financieren en revitaliseren van MKB Nederland.

ALTIJD DICHTBIJ Marcel Bisschops: “Met 150 medewerkers verdeeld over 13 kantoren zijn we altijd in de buurt. Bij voorkeur werken wij vanuit bedrijfsverzamelgebouwen. Hier vinden we synergie met andere bedrijven en vormen we met hen een community. We zijn allang niet enkel accountants meer, maar bedrijfsadviseurs in de volle breedte. 216 kun je ook zien als 21-6, 21 juni, het begin van de zomer... Een dienstverlener die zorgt voor een zonnige toekomst.”

«

216 ADVISEURS & ACCOUNTANTS bisschops.marcel@216.nl www.216.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2016

35


ADVERTORIAL

Schol Inkomen adviseert op velerlei gebied Schol Inkomen geeft advies over inkomensbescherming bij arbeidsongeschiktheid, overlijden en pensionering aan werkgevers, werknemers, ondernemers en andere belanghebbenden zoals nabestaanden. Het is niet ons eerste belang of er een verzekeringsproduct tot stand komt ter bescherming van het gezinsinkomen. Wij zoeken binnen een kader van contractuele verplichtingen, wettelijke en fiscale bepalingen naar passende en betaalbare mogelijkheden om een regeling ter bescherming van het inkomen te treffen. Pensioenadvies is ook een van de pijlers van Schol Inkomen. Wij adviseren werknemers en ondernemers over hun oudedagsvoorziening, of dat nu de verplichte aansluiting van werknemers

bij het bedrijfstakpensioenfonds betreft of de pensioenopbouw in eigen beheer van de directeurgrootaandeelhouder. Voor veel mensen is dit complexe materie waar zij liever niet mee bezig zijn. Maar er kunnen gebeurtenissen plaatsvinden die van grote invloed zijn op de pensioenvoorziening en waarbij een goed advies noodzakelijk is, bijvoorbeeld een fusie, een echtscheiding of stoppen met het bedrijf. Ook bedrijfsmatig is het niet alleen van belang of er een goede inkomensverzekering en arbodienst geregeld is, we kijken naar de inzetbaarheid van mensen in het bedrijf en de daarbij behorende risico’s en verplichtingen, of dat nu eigen werknemers betreft of ingehuurde krachten van buitenaf. Niet alleen ziekte en arbeidsongeschiktheid is een personeelsrisico maar ook het bedrijfsimago, kwaliteit en

productiviteit. Kortom inzetbaarheid van mensen in de organisatie. Omdat verzekeringsoplossingen slechts een beperkt onderdeel van de advisering betreft, werken wij met zogenaamde netto producten. Dit betekent dat wij geen beloning van de verzekeringsmaatschappij ontvangen. Wij brengen onze diensten rechtstreeks in rekening bij u als opdrachtgever. Voor de totstandkoming van de overeenkomst weet u wat onze kosten zijn. Dat is wel zo helder.

«

SCHOL INKOMEN Akkers 34-a, Urk www.scholopurk.nl

TA X H E AV EN

administraties & belastingen

“een belastingparadijs kunnen we u niet garanderen... maar wel uw rots in de fiscale branding”

Angelique van Vendeloo

“een belastingparadijs kunnen we u niet garanderen... maar wel uw rots in de fiscale branding”a d m i n i s t r a t i e s

Workumstraat 5 8244 EJ Lelystad 06-47200314 www.Tax-Heaven.nl info@Tax-heaven.nl

TA X H E AV EN

& belastingen

“een belastingparadijs kunnen we u niet garanderen... maar wel uw rots in de fiscale branding”

Angelique van Vendeloo

Workumstraat 5 8244 EJ Lelystad 06-47200314 www.Tax-Heaven.nl info@Tax-heaven.nl


WERVINGSPROCES ZONDE VAN HET GELD

Recruiters kiezen nogal eens verkeerd Selectie van medewerkers gaat geregeld fout. En zo’n mismatch kost veel geld. “Het zoveel mogelijk objectiveren van het selectieproces kan soelaas bieden.” Aan het woord zijn Sandy Kluiters, Business Developer Contact Centers en Tamara Donkervoort, Business Unit Manager Zakelijk Dienstverlening bij Olympia Uitzendbureau. “Het gaat weer beter met de economie. De werkloosheid daalt. Goed nieuws, behalve voor recruiters. Want met een dalende werkloosheid moeten zij zich harder inspannen om de juiste gekwalificeerde medewerkers voor vacatures te vinden. En aangezien het de medewerkers zijn die een bedrijf kunnen maken of breken, is het werven en selecteren van nieuwe kandidaten ‘serious business’. Bedrijven moeten medewerkers zien te vinden die bekwaam zijn, gemotiveerd, geïnspireerd, proactief, bij voorkeur zelfstandig kunnen functioneren, en die passen in het team en in de organisatie. Ga er maar aan staan”, aldus Sandy Kluiters, Business Developer Contact Centers bij Olympia Uitzendbureau.

KOSTEN LOPEN SNEL OP Het gaat dan ook wel eens mis. Sterker nog, maar liefst 95 procent van de bedrijven neemt elk jaar wel eens verkeerde mensen aan, zo blijkt uit de Talent Acquisition Study 2015 van de Brandon Hall Group. Kluiters: “De kosten die zo’n mismatch met zich meebrengt zijn aanzienlijk. De investeringen in het wervingen selectietraject alleen al zijn weggegooid. Hetzelfde geldt voor de inwerktijd, het productieverlies, fouten die zijn gemaakt door de verkeerde medewerker in kwestie, klanten die dit wellicht heeft gekost, en dan ook nog de tijd en kosten die het ontslag zelf met zich meebrengt. De kosten lopen al snel in de tienduizenden euro’s per verkeerd geselecteerde medewerker, zo niet meer.” Uit een Amerikaans onderzoek van CareerBuilder (2012) blijkt bijvoorbeeld dat 41 procent van de Amerikaanse onderzochte bedrijven aangeeft dat één mismatch hen gemiddeld meer dan vijfentwintigduizend dollars kost. Voor een kwart van de bedrijven bleken de kosten zelfs dubbel zo hoog: meer dan vijftigduizend dollars per verkeerd aangenomen medewerker.

ACHTERHAALDE TECHNIEKEN Des te opmerkelijker is het dat veel bedrijven nog steeds gebruik maken van achterhaalde selectietechnieken. Zo kwam er in 1998 al een grote – en nog steeds breed gedragen wetenschappelijke studie uit van Schmidt en Hunter die stelt dat het open sollicitatie interview een ‘onbetrouwbaar en rampzalig selectiemiddel’ is omdat deze nooit objectief

kan zijn. De interviewer heeft zijn mening al klaar en zoekt in zo’n gesprek vooral naar bevestiging. Als bedrijven kandidaten al willen interviewen dan kunnen ze nog het best gebruikmaken van een gestructureerde vragenlijst die vooraf is opgesteld. Opvallend genoeg blijkt werkervaring eveneens een slechte voorspellende factor te zijn. Waar iemand in het verleden heeft gewerkt en wat hij heeft gedaan, zegt niet zoveel over hoe hij in zijn nieuwe baan zal presteren. Toch focussen nog heel wat bedrijven op het CV van een kandidaat en gebruiken ze een open interview om de juiste kandidaat te selecteren.

OLYMPIA ALMERE Ondernemer Koos Piena Marktmeesterstraat 49, 1315 GA Almere Telefoon 036 - 532 06 65 E-mail almere@olympia.nl

OLYMPIA SERVICE CENTER Eisenhowerlaan 140, 2517 KN Den Haag Telefoon 070 - 338 10 50 E-mail info@olympia.nl www.olympia.nl

ZOVEEL MOGELIJK OBJECTIVEREN VAN INFORMATIE “Wie echt wil weten of een kandidaat goed zal presteren in zijn baan, kan de kandidaat het best testen op intelligentie, zo blijkt uit het onderzoek van Schmidt en Hunter. Hetzelfde geldt voor de ‘proeve van bekwaamheid’. Ook dit is een gedegen selectiemiddel, zo menen de wetenschappers. Objectiveren van informatie lijkt een andere belangrijke sleutel in het verbeteren van het selectieproces. Hoe objectiever de informatie over een kandidaat, hoe eerlijker en beter de selectie verloopt.” Tamara Donkervoort, Business Unit Manager Zakelijk Dienstverlening bij Olympia Uitzendbureau vult aan: “Automatiseren van het selectieproces, zoals Olympia doet met het selecteren van ‘agents’ voor contact centers, kan daarbij helpen. Wij laten kandidaten zelf in een virtuele omgeving kijken of ze geschikt zijn voor een baan als ‘agent’. Middels een ‘game’ voeren ze een proeve van bekwaamheid uit en komen ze er achter wat hun competenties, vaardigheden en mogelijkheden zijn. We kijken tijdens dit hele wervingsproces niet naar het CV van een kandidaat maar wat iemand nú kan en wil. En we selecteren op intelligentie, persoonlijkheid en vaardigheden. Wat rest is een laatste ‘klikgesprek’ met kandidaten die geschikt zijn gebleken zodat vanuit beide kanten het positieve beeld bevestigd wordt.”

«

V.l.n.r. Tamara Donkersloot, Sander Blokland en Sandy Kluiters van Olympia Uitzendbureau

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2016

37


Dirkzwager zorgt dat u het weet.

Wij delen onze kennis graag. Het juridische antwoord op een simpele vraag, is vaak gecompliceerder dan verwacht. Met gezond verstand komt u een heel eind, maar voor een ĂŠcht antwoord is meer kennis nodig. Dirkzwager deelt die kennis graag met u. Ontdek snel hoe Dirkzwager haar kennis deelt op www.partnerinkennis.nl


bedrijfsmatig

Thuis in vastgoedland

De makelaars & taxateurs van VSO maken elke dag dĂŠ perfecte match tussen vastgoed en bedrijf. De afgelopen zesentwintig jaar heeft VSO naam gemaakt in de agrarische makelaardij om van daaruit ook de segmenten bedrijfshuisvesting, beleggen in commercieel vastgoed en vrijstaand wonen te bedienen. Het team adviseert, taxeert en bemiddelt bij de huur en verhuur en aan- en verkoop van onroerend goed. Wilt u vrijblijvend een afspraak maken? Neem contact op met ons kantoor.

De Bolder 2

Noordzijde 2-A

8251 KC Dronten

8302 GL Emmeloord

T 0321 - 318 318

T 0527 - 20 33 55

www.vsomakelaars.nl

Havenzicht 72 1357 NR Almere T 036 - 54 90 628


AAM I RZ

TALLER

WOUDA: VERSTAND VAN INNOVATIEVE, DUURZAME INSTALLATIES

EN

NS

DUU

Milieuvriendelijk ondernemen met zonnepanelen WOUDA zonnepanelen · Uitstekend rendement · Verduurzaming bedrijfsvoering · Fiscale voordelen* · Salderen voor installaties tot 3x80A* · SDE+ subsidie voor installaties >3x80A*

Profiteeer van d soverheirding stimule

*Op onze website staan de stimuleringsregelingen www.wouda.nl/zonnepanelenzakelijk

Bij Wouda vinden we dat de toekomst ligt in het verstandig omgaan met energie. Dankzij onze jarenlange ervaring en kennis op het gebied van innovatieve installaties, voorzien wij onze opdrachtgevers graag van praktische tips en adviezen over energiebesparing en duurzame energie. Wij plaatsen daarom niet

‘zomaar’ zonnepanelen maar kijken ook even verder met u mee als het gaat om de complete technische installatie van uw pand. Zo komen wij vaak tot innovatieve, duurzame oplossingen die goed zijn voor het milieu én uw portemonee. Zonder concessies te doen aan kwaliteit. Kijk, dat noemen wij bij Wouda nou ‘Duurzaam Installeren’.

Een berekening van uw voordeel?

Neem dan contact op met Jan de Boer (0321) 386052 of mail hem op j.deboer@wouda.nl.

Duurzaam installeren De Noord 35, 8251 GK Dronten, T (0321) 38 60 60 info@wouda.nl

www.wouda.nl

Erkend installateur | Expertise van de gehele installatie | Betrouwbare partner met een historie van 80 jaar

Het Ondernemersbelang Flevoland 5-2016  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Het Ondernemersbelang Flevoland 5-2016  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Advertisement