Page 1

AMSTERDAM

Op de drempel van de Derde Gouden Eeuw De snelste weg van A naar B

Varende ondernemers timmeren aan de blauwe weg

Digitale ethiek wordt hĂŠt speerpunt

04 2017 JAARGANG 14


Kuiperbergweg 30 (ind. terr. Amstel III) | 1101 AG Amsterdam ZO | Tel. 020-6972646 | receptie@autoschadekarnekamp.nl

www.autoschadekarnekamp.nl


INHOUD RONDE TAFEL TRANSPORT EN LOGISTIEK

HUUR/VERHUUR

BINNENVAART

DE SNELSTE WEG VAN A NAAR B

HUUR EN VERHUUR OP DE WONINGMARKT

Ondernemers in transport en logistiek moeten het laten rollen onder uitdagende marktomstandigheden, om het eufemistisch uit te drukken. Hoe gaan zij om met prijsdruk, technologische innovaties en steeds hogere klantverwachtingen? Die en andere vragen werden besproken tijdens een bijeenkomst in het Westelijk havengebied. De Amsterdamse haven neemt zowel nationaal als internationaal een prominentere plek in dan menigeen denkt. Qua totaal internationaal marktaandeel is de Amsterdamse haven de vierde van Europa.

Wat doe je, als verhuurmakelaar, als je de verhuurder moet vertellen, dat je gratis dienstverlening voortaan geld kost? We moeten meer waar voor dat geld bieden, besloten ze bij Domica. “We hebben in drie maanden tijd een enorme switch moeten maken, maar gelukkig zijn we er goed uitgekomen”, vertelt Koen van Meer, directeur/eigenaar van Domica Nederland. Wat was er aan de hand?

VARENDE ONDERNEMERS TIMMEREN AAN DE BLAUWE WEG

LEES VERDER OP PAGINA 12

COVERINTERVIEW

Bijna veertig procent van de vervoersstromen in Nederland komt voor rekening van de binnenvaart. Daarmee zijn de Nederlandse binnenvaartondernemers koploper in Europa. En niet alleen daarmee. Wat het in de praktijk betekent, vertelt Andries de Weerd, regiocoördinator IJsselmeer en NoordHolland van Koninklijke BLN-Schuttevaer, brancheorganisatie voor de binnenvaart. Hij is binnenvaartschipper en docent.

LEES VERDER OP PAGINA 16

LEES VERDER OP PAGINA 27

OP DE DREMPEL VAN DE DERDE GOUDEN EEUW De grootste ondernemersorganisatie van Amsterdam viert op 29 september haar eeuwfeest. ORAM mag een rijk verleden achter zich hebben, haar bestuurders kijken niettemin reikhalzend vooruit. “We staan aan de vooravond van Amsterdams Derde Gouden Eeuw.” Voorzitter Paul Wevers en directeur Kees Noorman laten zich niet afleiden door de prachtige aanblik van het aan de voeten van het hoge Havengebouw gelegen stadscentrum.

LEES VERDER OP PAGINA 8

PLUS DIGITALE ETHIEK WORDT HÉT SPEERPUNT De technologische evolutie lijkt soms ons op sleeptouw te nemen in plaats van andersom. Trendwatcher Tony Bosma waarschuwt voor de gevolgen daarvan en voorziet de gestage opkomst van een tegenbeweging. Die zal de digitale vooruitgang geen halt toeroepen maar ze wel weer in lijn brengen met de menselijke maat. Als we geen tegengas geven zullen we onbewust en ongewild steeds meer data leveren aan high tech multinationals, nu nog slechts over ons letterlijke huishouden, straks ook over ons lichamelijke.

LEES VERDER OP PAGINA 39

EN VERDER... 3 Inhoud 5 Column/Colofon 6 Nieuws 11 ‘In interieurontwerp meer focus op welbevinden personeel’ 18 Big data te groots en complex voor het mkb? 21 “Toptrucks, zeker qua prestaties en TCO2!”

23 De 7 belangrijkste aandachtspunten voor een zakelijke verhuizing 25 Structuur dichtgetimmerd bestek wordt losgelaten 29 Communicatie via een machine? 31 Een aanvaring met de fiscus! 32 Zet privacywetgeving vandaag nog op uw agenda

33 Ga jij ook voor een eindejaarsspurt? 34 Multitechnische dienstverlening, van ontwerp tot exploitatie en onderhoud 36 Nederland eet meer plantaardig 40 Binnen één generatie CO2-neutraal energie en warmte produceren?

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

3


www.jaeger.nl

Problemen met de fiscus? Wij nemen het voor u op!

DE ADVOCATEN VAN JAEGER ZIJN GESPECIALISEERD IN PROCEDURES OVER BELASTINGEN Heeft u een te hoge aanslag ontvangen? Heeft de belastingdienst een boete opgelegd? Bent u aansprakelijk gesteld voor de belastingschulden van uw BV? Doet de FIOD een onderzoek? De advocaten-belastingkundigen van Jaeger geven antwoord op uw vragen, behartigen uw belangen, voeren uw procedure.

WIJ HEBBEN DE OPLOSSING VOOR UW PROBLEEM SCHERPE FOCUS, HOGE KWALITEIT Voor deze scherpe begrenzing van ons vakgebied hebben wij bewust gekozen: wij zijn liever heel goed dan heel groot. Persoonlijke aandacht voor onze cliënten en een uitzonderlijk hoge kwaliteit van onze diensten zijn voor ons essentiële waarden. Jaeger is daarbij een beetje een recalcitrant kantoor. Eigenwijs en kritisch. Dat heeft een positief effect op de resultaten die wij voor cliënten behalen.

www.jaeger.nl

 020 - 676 04 81

 info@jaeger.nl


COLUMN

DAG VAN DE BELASTINGVRIJHEID Als er een blauwe envelop op de mat ligt, schrikt iedereen. Wat nu weer? Blijkt het de aanslag wegenbelasting te zijn, leven we weer gerustgesteld verder. We maken ons pas echt druk als er een aanslag binnenkomt, die we niet hadden verwacht. Dat komt ook nogal eens voor. Zeker bij ondernemers. Vrijwel niemand realiseert zich hoeveel belasting hij betaalt. Het gaat natuurlijk niet alleen om inkomstenbelasting, maar ook om gemeentelijke heffingen, accijnzen op drank, rookwaar en brandstof, hondenbelasting, bijtelling voor een leaseauto, vennootschapsbelasting voor wie een bv heeft en vooral btw. Accountantsfirma Deloitte rekent elk jaar uit tot welke dag Nederland werkt voor de belastingdienst en andere inningskantoren van de overheid. Dit jaar was dat 16 juni. Dus ‘de Nederlander’ werkt bijna het eerste halfjaar voor de Staat. Pas daarna komt hij aan zichzelf toe. Deze datum geldt natuurlijk niet voor iedereen. Het beste af is een alleenstaande werknemer met een laag inkomen en een huurwoning. Die is op 20 maart al klaar met betalen. Het echtpaar van middelbare leeftijd dat 175.000 euro per jaar maakt, in een villa woont, twee dikke auto’s rijdt en regelmatig een fles wijn ontkurkt, is tot 23 juli bezig met belasting betalen. Tussen deze twee in zit de zzp’er van 35 jaar met een modaal inkomen, een gewone auto, een huurhuis en een pakje shag per twee dagen. Hij kan al op 19 april de vlag uithangen. De berekening van de Tax Freedom Day, zoals 16 juni wel wordt genoemd, is voor het eerst

gemaakt in de Verenigde Staten. Daar wordt het sinds 1948 bijgehouden. Als de belastingdruk in de VS net zo hoog zou zijn als in Nederland, zouden de Amerikanen massaal naar Washington marcheren en daar alle instituties omvertrekken. Nederland kent een collectieve lastendruk van 50 procent: de helft van wat wij bruto verdienen gaat linksom of rechtsom naar de overheid. In de VS beweegt deze lastendruk zich tussen 25 en 30 procent. Tax Freedom Day is daar dan ook al op 24 april. Wereldwijd is de bevolking van India het beste af. Daar vieren ze de Dag van de Belastingvrijheid al op 14 maart. Maar ja, ze hebben er ook geen cent te makken, zou je kunnen redeneren. Het slechtst af zijn de Belgen. Hun ‘feestdag’ begint pas op 6 augustus. De arme zuiderburen werken dus dik zeven maanden per jaar voor hun drie regeringen: de landelijke, de Vlaamse en de Waalse. Dat verklaart wellicht een en ander. Binnen de Europese Unie doet Nederland het niet best. Verreweg de meeste lidstaten zijn eerder klaar met belasting betalen dan wij. Cyprus spant de kroon. Op het Griekse deel van het eiland bedraagt de belastingdruk 19 procent. Op 13 maart is het daar gebeurd. In West-Europa ben je het beste af in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. De Britten en de Ieren betalen ‘slechts’ 36 respectievelijk 32 procent van hun inkomen aan de Staat. De enige landen waar het nog langer duurt dan in Nederland zijn Oostenrijk (10 juli), Duitsland (19 juli), Frankrijk (26 juli) en Hongarije (6 augustus). Het is dus niet erg om veel belasting te betalen. Je woont dan waarschijnlijk in een welvarend land.

«

André Vermeulen // dewoordwinkel@kpnmail.nl

COLOFON Hét Ondernemersbelang Amsterdam verschijnt vijf keer per jaar. Veertiende jaargang, nummer 4, 2017 Oplage: 6.500 exemplaren Coverfoto Paul Wevers (links) en Kees Noorman Fotografie: Blinkfotografie

Uitgever Smart Business Publishers Noord B.V. Morra 2-41, 9204 KH Drachten Telefoon 0512 - 74 52 20 E-mail info@ondernemersbelang.nl www.ondernemersbelang.nl Eindredactie Ymi Hut-Liemburg y.hut@ondernemersbelang.nl Telefoon 0512 - 74 52 20

Media-adviseur Piet Wiersma Telefoon 0228 - 32 12 53 Esther Broersen e.broersen@ondernemersbelang.nl Website www.ondernemersbelang.nl Vormgeving VDS Crossmedia BV, Emmen Druk Drukkerij Veldhuis, Raalte

Aan deze uitgave werkten mee: Blinkfotografie Luuk Gosewehr Jerry Helmers Baart Koster Jeroen Kuypers Marco Magielse Wendy van Schie André Vermeulen (column)

Adreswijzigingen Adreswijzigingen, verandering van contactpersoon of afmeldingen kunt u per mail doorgeven aan Tiny Klunder, t.klunder@ondernemersbelang.nl. Vermeld s.v.p. ook de editie er bij, die vindt u aan het begin van deze colofon. ISSN: 1873 – 7439 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uit­gever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

5


KORT NIEUWS BOATSTERS BESTORMT WERELDMARKT

Daar waar het platform aanvankelijk enkel een Airbnb voor varende boten was, werkt Boatsters nu ook samen met wereldwijde charter partners. En daar waar Boatsters vorig jaar nog maar in 19 landen boten verhuurde, heeft het bedrijf inmiddels dekking in 63 landen. Naast de uitbreiding van het aanbod en het vergroten van de dekking is het label Boatsters Black opgericht. Onder die naam verhuurt Boatsters exclusieve superjachten inclusief de volledige service. Zo verhuren we voor 500 euro per week een zeilboot voor 4 personen in Kroatië maar net zo goed een superjacht van 50 meter in Ibiza voor 2 ton per week!” , aldus Nick Gelevert, oprichter van Boatsters. Afgelopen anderhalf jaar heeft Boatsters getracht zich te transformeren tot hét ultieme boten-platform door de beste kenmerken van de platformen Airbnb, Booking en Uber samen te brengen. Het Airbnb-model voor de mensen die de charme inzien van het huren van een boot van een ander, het Booking-model voor degene die meer professionaliteit willen en het Uber Black-model voor het hoogste segment. www.boatsters.com

SUCCESVOLLE INRICHTING VAN ENERGIELANDSCHAPPEN V.l.n.r.: Maarten Reijgersberg, Jan de Mooij, Erik-Jan Ginjaar, Wim van Rooijen

'NEXT ECONOMY METROPOOL'

Op 17 en 18 januari 2018 vindt in het Postillion WTC Rotterdam de 19e editie van People's Business plaats. Het event heeft als thema 'Next Economy Metropool'. People's Business is een hoogwaardig kennis- en netwerkplatform in het kloppend hart van de metropool Rotterdam - Den Haag. Het event in januari geeft het nieuwe businessjaar een inspirerende start. Het thema 'Next Economy Metropool' is tijdens CHIO Rotterdam op 24 juni bekendgemaakt. Steden zijn in beweging en moeten zich blijven ontwikkelen. People's Business richt zich op onderwerpen die in de stad een grote rol spelen en (in) direct invloed hebben op het ondernemerschap. Zo hebben de 23 gemeenten van de Metropoolregio Rotterdam - Den Haag een routekaart vastgesteld voor een nieuwe economie met daarbij aandacht voor de snelle ontwikkeling van internettechnologie en de overgang naar schone energie. Er moet een fundamentele omslag komen in de manier waarop de samenleving en economie worden vormgegeven. People's Business vraagt met het thema aandacht voor innoveren en het samen op zoek gaan naar nieuwe kansen. Aanmelden kan op www.pbrotterdam.nl.

Hernieuwbare energie wordt in de toekomst overal een vanzelfsprekend onderdeel van onze leefomgeving. Dat is een enorme uitdaging voor ons land, want een grote hoeveelheid windturbines en zonneparken inpassen in het bestaande landschap zal niet zomaar gaan. We moeten daarom anders gaan denken over het inrichten van ons landschap zodat we straks een mooie én functionele leefomgeving hebben, betogen ECN en Wageningen University & Research (WUR) in het paper “De energietransitie: een nieuwe dimensie in ons landschap” dat zij publiceren. In toenemende mate vindt de opwekking van energie bovengronds en dichter bij huis plaats. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor zowel onze leefomgeving als ons landschap. De toekomst ligt bij ‘energielandschappen’ en we moeten nu al nadenken over de ruimtelijke vormgeving daarvan en de manier waarop we die tot stand willen brengen. Alleen al voor de benodigde zonneparken hebben we ruimte nodig zo groot als de halve provincie Utrecht. Er moeten geheel nieuwe landschappen worden gecreëerd. Landschappen die door mensen worden gewaardeerd en economisch haalbaar zijn”, zeggen de experts van ECN en WUR.

UW NIEUWS IN HÉT ONDERNEMERSBELANG? Gaat u verhuizen, een nieuwe vestiging openen of heeft u een nieuw product? Laat het ons weten en mail uw persberichten naar: p.wiersma@ondernemersbelang.nl. Dan staat wellicht ook uw nieuws binnenkort in Hét Ondernemersbelang.

6

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017


NAKED ESPRESSO VAN START IN AMSTERDAM

Begin juli heeft in de Warmoesstraat NAKED ESPRESSO haar deuren geopend in het voormalig politiebureau; het is de eerste koffiezaak als start van een nieuwe keten. De zaak wordt gerund door Ad van Stek, zijn zoons Jesper en Niels en ondernemer Bob Kleton. Aan koffieskills geen gebrek want eerder dit jaar werd Jesper van Stek vijfde bij de Dutch Barste Championships. Ook hebben de ondernemers al diverse Latte Awards gewonnen. NAKED ESPRESSO kan gezien worden als een stoere en rebelse Espressobar, waar iedere gast zich onmiddellijk thuis voelt. Ook de ondernemer die bijvoorbeeld tussen twee afspraken in, een goede lunch kan nuttigen maar tegelijkertijd met behulp van snelle wifi, zijn laptop kan openen en door kan werken, is vanzelfsprekend van harte welkom. NAKED ESPRESSO biedt een uitgebreid assortiment aan koffie (warm en koud) en smakelijke Comfort Food. Jesper en Ad van Stek, Bob Kleton. www.NakedEspresso.nl

AL RUIM 300 INFLUENCERS OP MARKETINGPLATFORM HULC

De nieuwe marktplaats voor influencers en SEO is nog maar drie maanden live, maar heeft nu al ruim 300 bloggers, vloggers en websites aan zich gebonden. Hulc beantwoordt hiermee de vraag van marketeers om snel en eenvoudig externe content te laten plaatsen. Op Hulc.nl kunnen marketeers nu met slechts een aantal klikken een campagne plaatsen, waarop influencers kunnen reageren met hun voorstel. Van de vele aanmeldingen zijn inmiddels ruim 300 van alleen de beste publishers, bloggers en vloggers toegelaten tot Hulc. Dankzij het platform genereren zij eenvoudig inkomsten. Het platform is voor influencers aantrekkelijk door de vrije marktwerking. Ze kunnen namelijk zelf hun vraagprijs bepalen op basis van hun website-statistieken. Het platform wordt veruit het meest gebruikt door grote bedrijven, en partijen die zich met online vindbaarheid en SEO bezighouden. Ruim 170 campagnes zijn aangemaakt en met gemiddeld 18 voorstellen per campagne hebben opdrachtgevers een ruime keuze uit samenwerkingen.

KLARNA GROUP KIEST VOOR COMPLETE TRANSFORMATIE MET 'SMOOOTH'

Klarna Group, aanbieder van online betaaldiensten, rolde haar 'Smoooth'aanpak uit. Daarbij staan een nieuwe look & feel en gebruikerservaring centraal en presenteren Klarna en SOFORT zich in een nieuw uniform Klarna-design. Dat betekent niet alleen een nieuw logo en grafische identiteit, maar ook een volledig nieuwe checkout-omgeving. Het uitgangspunt: een transformatie van traditionele transacties naar een complete, optimale winkelervaring voor consumenten. Afgelopen jaar al werden als voorloper op de rebranding een aantal nieuwe marketinguitingen geïntroduceerd, die inmiddels meerdere awards hebben gewonnen. Voor de volledige rebranding onderzocht Klarna opnieuw alle touchpoints van consumenten in de customer journey. Dit heeft geresulteerd in producten en diensten met intuïtieve vormgeving en functionaliteit. Voor webshops draagt dit bij aan groei, meer conversie en betere klantenbinding. Het ‘Smoooth’concept staat voor gemak van betalen met één klik via de Klarna checkout in de webshop en de Klarna App.

FITSHE NU VERKRIJGBAAR IN SUPERMARKTEN

De proteïne bars van FITSHE liggen nu in de schappen van AH to Go en duurzame supermarkt Marqt. Door deze ontwikkeling weet Caroline Glasbergen, CEO en oprichter van het merk, in een omnichannel wereld e-commerce met offline verkoop te combineren en is FITSHE klaar om bedrijfsgroei te realiseren en te bouwen aan haar merk. Het bedrijf produceert en verkoopt 100 procent natuurlijke, functionele en lekkere proteïne shakes en bars. “Ik kwam erachter dat veel vrouwen niet eten na het sporten, terwijl dit essentieel is voor het herstel van het lichaam. De verkoop van de producten van FITSHE gebeurde eerder voornamelijk online. Om míjn ambities waar te maken, ben ik een partnership aangegaan met Fortino Capital, een investeringsmaatschappij met ervaring in het schalen van bedrijven. Dankzij deze samenwerking en een investering van Fortino Capital kan ik me focussen op de toekomst”, vertelt Caroline.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

7


De grootste ondernemersorganisatie van Amsterdam viert op 29 september haar eeuwfeest. ORAM mag een rijk verleden achter zich hebben, haar bestuurders kijken niettemin reikhalzend vooruit. “We staan aan de vooravond van Amsterdams Derde Gouden Eeuw.”

Op de drempel van de Derde Gouden Eeuw

8

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017


COVERINTERVIEW

Tekst: Baart Koster // Fotografie: Blinkfotografie

Voorzitter Paul Wevers en directeur Kees Noorman laten zich niet afleiden door de prachtige aanblik van het aan de voeten van het hoge Havengebouw gelegen stadscentrum. “Er is genoeg werk aan onze winkel”, zegt Noorman. “We spannen ons gezamenlijk met de ondernemers en de gemeente in voor groei van de stad. Een stad die niet groeit verliest namelijk zijn aantrekkingskracht voor bedrijven, omdat je dan als afzet- en werkgeversmarkt minder interessant wordt. Wat weer ten koste gaat van de kwaliteit van je opleidingsinstituten. Kortom; je belandt dan in no time in een neerwaartse spiraal.” Noorman is niet de enige die dat probleem ziet, ook Zef Hemel, hoogleraar grootstedelijke problematiek aan de UvA, zette dat al eloquent uiteen tijdens een in 2015 door de ORAM georganiseerd Najaarsforum. Hij sprak toen zelfs van een Derde Gouden Eeuw die er voor de stad aankomt en waarin ondernemers een voortrekkersrol zouden moeten vervullen. Ook de term ‘opslingeren’ gebruikt Hemel regelmatig als hij het over de voorziene stadsgroei heeft, waarmee hij een groei bedoelt die de totale economische omvang van Amsterdam zal verdubbelen.

DE EERSTE GOUDEN EEUW IS BEKEND, DE DERDE KOMT ER BLIJKBAAR AAN, MAAR HADDEN WE OOK EEN TWEEDE GOUDEN EEUW? Noorman: Jazeker! In de periode van 1880 tot 1929 was er een periode van grote groei en bloei in Amsterdam. Amsterdamse ondernemers speelden een belangrijke rol in die stadsontwikkeling. Dat maakte onder andere de bouw van het Paleis voor Volksvlijt, het Concertgebouw en Amsterdam-Zuid mogelijk. En in 1928 werden dankzij hun inspanningen de Olympische Spelen in Amsterdam georganiseerd. Bovendien betekende de tweede Gouden Eeuw een substantiële groei voor verschillende Amsterdamse bedrijven waaronder Heineken, wat weer een stimulans voor de werkgelegenheid betekende.

Wevers: Overigens moeten we wel een onderscheid tussen de eerste twee en de komende Derde Gouden Eeuw maken. In het verleden waren veel vooraanstaande ondernemers namelijk tevens bestuurder. Ze konden daardoor snel en gemakkelijk beslissingen nemen. Bovendien waren ze ook nog betrokken bij de rechtspraak. Vervolgens kwam Montesquieu met zijn scheiding van machten. De Derde Gouden Eeuw zal dan ook op een compleet ander speelveld vorm krijgen. We zullen als verenigde ondernemers samen met de overheid moeten optrekken. ORAM heeft de afgelopen periode gewerkt aan het opzetten van een platform, de zogenoemde Coalitie voor de Derde Gouden Eeuw. Wij hebben de ondernemers opgelijnd die zich medeverantwoordelijk willen maken voor de komende groei en daar actief aan gaan bijdragen.

WELKE GEDACHTE ZIT ER PRECIES ACHTER DE COALITIE VOOR DE DERDE GOUDEN EEUW? Noorman: Mede geïnspireerd door de oproep van Hemel aan de ondernemers om zich als katalysatoren voor groei op te stellen, heeft ORAM ondernemers bij elkaar gebracht in de Coalitie. Dit vanuit de gedachte dat het verenigde bedrijfsleven rond dit thema een meer proactieve rol moest gaan spelen. Want de enorme expertise die er bij onze leden zit, wordt eigenlijk te weinig ingezet om de ontwikkelings- en groeikansen van de stad te grijpen. Ook ORAM ligt zo’n proactieve rol veel beter, wij helpen graag daar waar we iets kunnen betekenen om Amsterdams ondernemerschap te versterken. “De enorme expertise bij onze leden wordt te weinig ingezet om de ontwikkelings- en groeikansen van de stad te grijpen”

NU IS DE ONTWIKKELING VAN DE STAD EEN BREED BEGRIP. ZIJN ER THEMATISCHE SPEERPUNTEN VOOR GROEI BENOEMD? Noorman: Tijdens een sessie in het Olympisch stadion heeft ORAM met ondernemers gebrainstormd over de thema’s waarop we onze energie zouden moeten richten. We stelden vast dat veel van wat in en rond Amsterdam speelt regionaal moet worden aangepakt, zoals infrastructuur, bouwen en logistiek. Om op die terreinen stappen te maken, moet je niet alleen gebruikmaken van de expertise van Amsterdamse bedrijven maar ook over gemeentegrenzen heen denken. Wevers: Realiseer je trouwens dat aan de hele groeigedachte twee dimensies zitten. Je praat over absolute groei, maar óók over groeien door je verzorgingsgebied uit te breiden.

Momenteel worden we begrensd door een aantal gemeentes rond de stad die hun eigen koers varen, maar er moet juist meer en beter samengewerkt worden. Bestuurlijk is er dus nog een stap te maken die ons ook zeker zal helpen om op te slingeren.

WAREN ER OOK SOCIALE THEMA’S DIE ONDERNEMERS TOT SPEERPUNTEN PROMOVEERDEN? Noorman: Ja, inclusiviteit wordt belangrijk gevonden, waarbij het bijvoorbeeld om het werven van talent gaat. Je kunt je in je stad geen wijken permitteren waar werkgevers geen talenten kunnen werven omdat dergelijke wijken zich onbereikbaar opstellen voor het bedrijfsleven. Daarnaast zien ondernemers de groei van sociale ongelijkheid als onwenselijk. Stel: jij bent directeur van een hotel in het stadscentrum en jouw personeel kan het zich niet permitteren om daar te wonen. Dat kun je niet hebben. Dus óf je zorgt dat mensen hier kunnen blijven wonen óf ze moeten hier 24/7 kunnen komen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld lightrail systemen naar Purmerend en Almere gaat aanleggen, om zo easy and constant access te organiseren.

WE STAAN OOK OP DE DREMPEL HET EEUWFEEST VAN ORAM DAT 100 JAAR GELEDEN BEGON ALS SCHEEPVAART VERENIGING NOORD (SVN). Noorman: En daar zien we enorm naar uit! Het zal op een gepaste locatie plaatsvinden, in een oude herontwikkelde scheepshal op de NDSM-werf. Ik noem dat een gepaste locatie omdat in scheepvaart niet alleen onze wortels liggen maar wij ook wensen te functioneren als een vereniging die wil bijdragen aan een omgeving waar een goed ondernemersklimaat gewaarborgd is. We gaan op het feest onze Blauwdruk voor de Derde Gouden Eeuw aan het Amsterdamse stadsbestuur overhandigen. Als coalitie zijn we agendasettend bezig geweest, we hebben richtingaanwijzers voor groei en ontwikkeling neergezet. Aan de concrete oplossingen gaan we als bedrijfsleven onze bijdrage leveren, dat is een belofte.

«

ORAM BESTAAT 100 JAAR! Vier ons jubileum mee op vrijdag 29 september aanstaande van 18.00-23.00 uur in de NDSM Scheepsbouwloods Ga naar www.100jaaroram.nl voor kaarten.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

9


FEESTEN

CATERINGS

NETWERK EVENTS

PRIVATE DINING

Restaurant TwisT Indiaas & Thais Restaurant Amstelzijde 53, 1184 TZ Amstelveen Tel. 020 - 337 44 27

AUTOVERHUUR www.amcar.nl Jacob Obrechtplein 13-15 Amsterdam Tel. 020 - 662 42 14 Isolatorweg 37 Amsterdam Westpoort Tel. 020 - 681 23 44 Schade herstel

Autoruitschade

AUTOHERSTEL Kom langs, ook zonder afspraak!!!

www.amcarautoherstel.nl

Isolatorweg 37 Amsterdam Westpoort Tel. 020 - 682 96 05

Of bel om een afspraak te maken!!!


ARCHITECTUUR

Tekst: Jerry Helmers // Fotografie: Blinkfotografie

ARCHITECTEN HEBBEN OPVALLENDE VISIE: WERKNEMERS NIET MEER TEVREDEN OVER WERKPLEK

‘In interieurontwerp meer focus op welbevinden personeel’ Werknemers in Nederland zijn behoorlijk ontevreden over hun werkplek. De trend is (of… misschien wel ‘was’!) dat er binnen kantoorvastgoed nogal geflexibiliseerd moest worden. “Waar vroeger de kantoortuintjes of afgeschermde kantoren de norm waren, zo lijkt de norm nu dat niemand meer een eigen bureau heeft. Je ziet wel waar je gaat zitten als je aan de werkdag begint. Toch is dat het ook niet meer. Er is al weer een nieuwe beweging op komst…”

Peter legt uit dat een bedrijf vanzelfsprekend de eigen identiteit wil terugzien in een ontwerp. “Daar stellen we vanzelfsprekend kritische vragen over. Het interessante is echter dat veel ondernemers niet altijd even goed weten wat ze willen uitstralen. Eigenlijk zijn wij in die gesprekken communicatieadviseurs.”

Aan het woord zijn de twee samenwerkende architecten Sander Schreuder (30) en Peter Dautzenberg (63) die in Amsterdam-Zuidoost een gezamenlijk atelier beheren, en daardoor vaak gemeenschappelijke opdrachten aangaan. “Dat er binnen kantoorruimtes een bepaalde mate van openheid moet zijn, is goed te beredeneren,” zegt het tweetal. “Transparantie is nl. een must. Prima als een werknemer – ook al zit hij aan zijn ‘eigen’ bureau – hoort wat er elders speelt in het bedrijf, bij de collega’s en bij de projecten die ze doen. Onze opdrachtgevers vragen ons vaak om in de ontwerpen die we maken, met name gebruik te maken van deze ruimtes. Echter, het liefst praten we (ook) met de werknemers. Een facilitair manager is nl. niet altijd even goed in staat om de wensen van zijn collega’s, zijn werknemers, optimaal te verwoorden. Ons doel? We willen het welbevinden van de werknemers verbeteren. We willen mensen écht weer trots maken op hun werkplek. Het resultaat? Het ziekteverzuim zal dalen en ze presenteren ook beter.”

“Daarnaast is er de uitdaging om afzonderlijke afdelingen een eigen identiteit te geven,” vertelt Sander. “Zo kunnen er thema’s per verdieping zijn. Of, per werkdiscipline. Deze dienen complementair aan elkaar te zijn. Wij proberen de werknemers, dus de eindgebruikers, altijd zo veel mogelijk inspraak te geven. Zij zijn immers degenen die er werken. We hebben dit bij een recent project van ons ook zo aangevlogen: de herinrichting van het kantoor van woningstichting Rochdale.” De belangrijkste tendens is dat er weer kleuren worden gebruikt. “Men wil een kantoor vooral als een vrolijke plek zien,” zo lacht het tweetal. “Je ziet dit nu al in de beeldende kunst, die altijd vooruitloopt. Dat biedt ons altijd veel inspiratie.” “Ons belangrijkste advies aan ondernemers en bedrijven die hun kantoor of werkplekken van een upgrade willen voorzien? Start bij de werknemers. Zij zijn het belangrijkste productiekapitaal. Luister naar hen.”

«

PERSONALIA SANDER SCHREUDER Leeftijd: 30 jaar Bucketlist: Ik woon in een luxe appartement dat ik zelf heb mogen ontwerpen, in een echte Bijlmer flat! Wat wil ik nog meer? Het zou verder super zijn om Garage4ALL door te kunnen ontwikkelen.

PETER DAUTZENBERG Leeftijd: 63 jaar Bucketlist: Ik wil graag nog een interieurconcept voor een openbare ruimte van 10.000 m² maken. Ik geef les (Bouwkunde en Architectuur) aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik vind dit zo inspirerend dat ik hoop dit nog lang te mogen doen. En, verder wil ik graag naar Australië en Nieuw-Zeeland om mijn wereldreis af te maken. Bovendien blijf ik hopen op een goed eindresultaat voor Garage4All.

www.Garage4all.nl www.PeterDautzenberg.nl www.SanderSchreuder.nl

Peter Dautzenberg en Sander Schreuder zetten zich in Amsterdam Zuidoost actief in met betrekking tot het behoud van de Bijlmergarage Kempering. De twee architecten zien dit als een vorm van lokale maatschappelijke betrokkenheid. “We hebben onszelf daar heel organisch in de rol van ontwikkelende architecten gemanoeuvreerd. We willen de garage graag behouden. Kantoren, appartement, een museum en de grootste daktuin van de stad… Garage4ALL. De garage wordt beschouwd als waardevol erfgoed; we moeten deze dus behouden. Bovendien – als onze plannen worden verwezenlijkt – leveren we een goede bijdrage aan het positief levendig houden van Bijlmermeer.”

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

11


RONDE TAFEL TRANSPORT EN LOGISTIEK

Tekst: Baart Koster // Fotografie: Blinkfotografie

MEER DATA DELEN EN INTEGREREN;

de snelste weg van A naar B Ondernemers in transport en logistiek moeten het laten rollen onder uitdagende marktomstandigheden, om het eufemistisch uit te drukken. Hoe gaan zij om met prijsdruk, technologische innovaties en steeds hogere klantverwachtingen? Die en andere vragen werden besproken tijdens een bijeenkomst in het Westelijk havengebied. De Amsterdamse haven neemt zowel nationaal als internationaal een prominentere plek in dan menigeen denkt. Qua totaal internationaal marktaandeel is de Amsterdamse haven de vierde van Europa. Bovendien wordt nergens ter wereld zoveel benzine en cacao opgeslagen en doorgevoerd als in Amsterdam. Tegen dat inspirerende decor was Havenwerk, gespecialiseerd in personeelsvoorziening in havens en industriële logistiek, de gastheer voor de ronde tafel van Hét Ondernemersbelang. De deelnemers zetten daar de tanden in een smakelijke lunch en in het eerste thema: ICT. Wat doen technologische innovaties voor de sector? Volgens Niek Mast, manager van Havenwerk, behoren veel technische toepassingen inmiddels al tot het standaardrepertoire van ondernemers. “De urenbriefjes die medewerkers moesten aftekenen, terugbrengen om ze vervolgens te verwerken, behoren tot het verleden. Daarvoor werken we nu met apps en als dat goed functioneert, haalt het veel papier uit onze processen. Dat geldt ook voor facturen die we direct aansluitend op die verwerking ook

12

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

digitaal kunnen versturen. Het streven is om die processen papierloos en foutloos te laten verlopen.” Digitalisering dient het gebruiksgemak, als het tenminste goed op de gebruikersbehoeften is afgestemd. Maar daarover later meer. Een andere reden voor de toenemende implementatie van ICT-tools is dat dit helpt om meer controle in de keten te krijgen, zegt Gerard Smelik, vestigingsmanager Amsterdam voor Iveco Schouten. “Degene die een project betaalt of een klant die een voertuig door ons laat repareren, wil helder hebben wie er aan het voertuig heeft gewerkt, van wanneer tot wanneer, bijvoorbeeld of er overdag of ’s avonds aan is gewerkt.” Dat die grip op processen alles met de prijs te maken heeft is evident, zeker omdat die in de transportsector onder druk staat. Smelik: “Iedereen wil zijn kostprijs omlaag hebben. Een fabrikant van vrachtwagens, maar ook schepen, wil zo weinig mogelijk geld uitgeven in het traject af fabriek. Dus voor garantiewerkzaamheden wil de fabrikant exact weten wie aan een auto heeft

gewerkt en welke onderdelen hij gebruikte. Alles heeft tegenwoordig een QR (Quick Response)code, ook motoronderdelen. Je kunt zeggen ‘big brother is watching you’ maar de intentie ervan is toch vooral om onterechte claims in onderhoudstrajecten te voorkomen.

Niek Mast Manager Havenwerk www.havenwerk.nl


“Er zijn genoeg cadeautjes uitgedeeld aan automobilisten in de vorm van tunnels en verbreding van wegen”

Gerard Smelik Vestigingsmanager (Iveco truck, bestel en bus, -sales en aftersales verantwoordelijk) www.iveco-schouten.nl

Daarnaast geeft het de fabrikant feedback op zijn producten. Hij ziet wanneer bepaalde onderdelen het begeven en kan die kennis gebruiken om een onderdeel voor een nieuw model te verbeteren.”

DE RIJN GETEMD Andries de Weerd is regiocoördinator IJsselmeer en Noord-Holland voor de Koninklijke BLN Schuttevaer, de

brancheorganisatie voor de binnenvaart. Daarnaast doceert hij binnenvaartschippers het vak en bevaart hij ook zelf nog af en toe een schip. De Weerd vertelt hoe technologie de binnenvaart helpt om kosten te besparen. “Voor ons zitten de besparingskansen in brandstof en personeel. Kun je op dat eerste besparen dan is dat winst. Samen met Rijkswaterstaat ontwikkelden we een sluis app die schippers precies vertelt waar ze aan toe zijn met de sluis die ze naderen. Is daar bijvoorbeeld sprake van filevorming dan krijgt de schipper door in welke groep zijn schip is ingedeeld en op welk tijdstip hij bij de sluis moet zijn. Vaak is er voldoende tijd waardoor de schipper de mogelijkheid heeft om er op lage snelheid naartoe te varen. Dat bespaart brandstof en tevens stress bij de schipper.” Voor gunstige vaarroutes zit er ook een praktische app aan te komen. “Wij ontwikkelen nu samen met Rijkswaterstaat een systeem dat CoVadem heet. Dat registreert jouw

vaarpatroon en de diepte van de rivier. Nu is de levensader voor de binnenvaart, de Rijn, een natuurlijke rivier met wisselende bodemdiepte. Ze is steeds op andere plaatsen ondiep en de ondiepste plek is bepalend voor hoe diep je een schip dat veilig van Rotterdam naar Duisburg moet varen, kunt beladen. CoVadem gaat schippers helpen om met deze actuele gegevens een optimale belading en route te bepalen.” Als lobbyist voor de binnenvaart moet De Weerd nog van het hart dat het brugbeleid hier en daar beter kan. Sommige bruggen gaan maar driemaal daags open en op drukke momenten zelfs helemaal niet. Beheerders van bruggen zouden moeten stoppen met spitsuursluiting, vindt hij. “Er zijn genoeg cadeautjes uitgedeeld aan automobilisten in de vorm van tunnels en verbreding van wegen. Laat de schipper dus gewoon varen. Een oplossing kan zijn om bruggen kort te openen, want automobilisten

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

13


RONDE TAFEL TRANSPORT EN LOGISTIEK “Veel ICT-oplossingen lijken vooral ontwikkeld voor eigenaren en aandeelhouders”

Dirk Dijk Accountmanager Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam www.wspgrootamsterdam.nl

ervaren vooral overlast wanneer bruggen lange tijd achtereen geopend zijn. Overigens zijn we met Rijkswaterstaat ook bezig een app te ontwikkelen waarmee data tussen de brugwachter en de schipper gaat. Deze data wordt doorgegeven aan bijvoorbeeld TomTom, waarbij de automobilist een reisadvies krijgt. Dat neemt de ergernis weg.” Voor Johan Berm, mede-eigenaar van verhuisbedrijf UTS van der Lee, is het ICT-verhaal vrij betrekkelijk. “Bij verhuizingen, zeker als het om particulieren gaat, klopt het in de praktijk vrijwel nooit. Er lopen ter plekke altijd dingen anders ook al heb je vooraf je gegevens nog zo nauwkeurig afgestemd. Improvisatie en flexibiliteit zijn daarom inherent aan onze service.” Wel werkt Berm met track & trace om zo steeds inzichtelijk te hebben waar zijn chauffeurs zich bevinden. Daarnaast bespaart hij op zijn interne kosten met een digitale werkbon. “Die neemt de chauffeur mee, de klant tekent op locatie af. Op die bon staan tevens de gewerkte uren en zo kan de factuur er ook meteen uit. Dat is efficiënter, sneller en daarmee goedkoper.” Jeroen van Oosterom, Sales en Marketing Manager bij Mirage ICT Services waarbij hij zich vooral richt op het MKB, bevestigt dat door track & trace en 4G-netwerken er meer mogelijk is geworden voor ondernemers in transport en logistiek. “Je ziet dat bedrijven voortdurend op dergelijke technologische toepassingen voortborduren, terwijl hun meerwaarde uiteindelijk natuurlijk in hun service schuilt. Wat dat betreft vraagt de klant tegenwoordig ook wel wat. Alles moet

sneller. Just in time, just in place. Om daaraan te voldoen ben je afhankelijk van de vraag of daarvoor de juiste software wordt ontwikkeld. Als pionier kun je dan nog innovaties oppakken, maar het pionierschap is eigenlijk alleen voor de grotere bedrijven weggelegd. Voor het MKB is dat lastig, je praat toch over een kostenpost die niet iedere MKB-ondernemer kan dragen.”

SOFTWARE STUURT Smelik merkt op dat er sinds track & trace veel is gebeurd. De technologische toepassing van het communiceren van meerdere data vanuit één component is bijvoorbeeld een uitermate krachtige tool voor de transportketen. “Truck connected is daarvan een voorbeeld. Dat ingebouwde systeem toont waar de truck rijdt, maar geeft jou op afstand ook de informatie of de truck de hele trip naar Italië kan maken zonder afwijkingen die dat zouden kunnen verhinderen. Fabrikanten zijn al software aan het ontwikkelen die afwijkingen in de wagen signaleert voordat de chauffeur ook maar iets merkt. Vervolgens communiceert die software met de mainframe van de fabrikant om te bepalen wat er moet gebeuren. Bij een acuut probleem dat binnen honderd kilometer aangepakt moet worden, wordt gekeken waar de truck zich bevindt ten opzichte van de dichtstbijzijnde dealer. Daar kijkt truck connected in het voorraadsysteem om te zien of de dealer het onderdeel op voorraad heeft en daarna krijgt de chauffeur een navigatie instructie die vermeldt wat eraan mankeert en waar hij heen moet rijden om dat te laten verhelpen. Dit is geen toekomstmuziek, deze technologie bestaat al.”

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

En als het eens niet lukt om just in time te leveren? Je voorkomt veel irritatie door klanten te informeren over het tijdspad voor levering, is de algemene opinie aan tafel. Mast voegt daaraan toe dat ook de moed om af en toe ‘nee’ te zeggen tegen de klant en dat tijdig te doen, nuttig is. Sterker, dat levert toegevoegde waarde, want zo weet de klant waar hij aan toe is en kan hij ook weer door. Van Oosterom benadrukt het belang om vooral alternatieven te bieden voor datgene wat je op een bepaald moment niet kunt leveren. En ook inlevingsvermogen in de klant is een onmisbare service tool. “Vergeet bovendien niet hoe belangrijk het is om een probleem van de klant snel op te lossen.

Overigens is Smelik niet onverdeeld tevreden over de output van software ontwikkelaars én over beslissingen van ondernemingsdirecties om met bepaalde pakketten te gaan werken. “Veel ICT-oplossingen lijken vooral ontwikkeld voor eigenaren en aandeelhouders. Dat wil zeggen dat ze prima financiële rapportages geven, maar bijvoorbeeld een administratieve ramp zijn voor de man die een werkorder

“Er kan veel meer over de binnenwateren vervoerd worden, maar tot mijn verbazing is er boven Beverwijk nog geen enkele containerterminal te vinden” 14

moet maken voor een klant en snel moet zien of onderdelen op voorraad zijn. Ik pleit ervoor dat men zich beter verdiept in wat de receptionist bij een truckdealer of een proces operator bij een raffinaderij nou precies voor handelingen moet doen om relevante data snel inzichtelijk te hebben. Want te veel pakketten doen momenteel nog niet wat ze zouden moeten doen.” Dan spitst het gesprek zich nog even toe op die klant die snelheid van de leverancier verwacht. Hij kijkt al raar op als er niet binnen tien minuten op een email wordt gereageerd, merkt Smelik op. “Terwijl het andersom precies andersom werkt”, zegt Van Oosterom. “Mijn technische collega’s verwachten dat er een dag nadat ik een offerte naar een klant heb gestuurd een akkoord komt en zij aan het werk kunnen. Dan moet ik uitleggen dat het zo niet werkt. Klanten verwachten weliswaar dat ik dezelfde dag na aanvraag een offerte uitbreng, maar doen er zelf weken of soms maanden over om daarop te beslissen.”

Andries de Weerd Koninklijke BNL Schuttevaer Regiocoördinator IJsselmeer en Noord-Holland www.bln.nl


Johan Berm Directeur UTS Van der Lee/ Cors de Jongh www.utscorsdejongh.nl

Niet alles hoeft vlekkeloos te verlopen, maar verhelp onvolkomenheden snel als je wilt dat de klant bij je blijft”, voegt Berm toe. Tot slot legt Niek Mast nog uit hoe je met een smart service concept de verwachtingen van een kritische klant zelfs kunt overtreffen. “Dat inhuren van arbeid duur zou zijn is lang niet altijd juist. Flexinuïteit, een samenvoeging van de service componenten flexibiliteit, continuïteit en kwaliteit, verlaagt wij de personeelskosten van onze klanten. Tevens zorgen we er met opleiding en training voor dat onze medewerkers continu en flexibel de capaciteitsvraag van klanten invullen. Veiligheid staat daarbij altijd voorop en juist daarom is flexinuïteit gebaseerd op het vakmanschap van onze vaste krachten.”

ROLMODELLEN ALS UITHANGBORD Twee partijen aan tafel die veel met havenactiviteiten en binnenvaart te maken

hebben, dat roept de vraag op naar de positie van watertransport in het totale vervoer. De Weerd ziet de rol ervan groeien, maar vindt ook dat die geremd wordt doordat te veel transportkilometers nog onnodig over de weg lopen. “We hebben elkaar allemaal nodig en de sector is erbij gebaat wanneer alle partijen nadenken over efficiënter transport. Er kan veel meer over de binnenwateren vervoerd worden, maar tot mijn verbazing is er boven Beverwijk nog geen enkele containerterminal te vinden. De terminals zitten nu zelfs al rond Rotterdam. Vroeger kon je pas 180 kilometer van Rotterdam een rendabele containerterminal runnen, tegenwoordig is die straal gekrompen tot 30 kilometer. Dan gaat er in Noord-Holland dus iets niet goed en dat is ook niet zo vreemd, want Noord-Holland heeft geen beleid voor goederenvervoer over water. Daar moet het echt mee aan de slag, want er liggen flinke kansen voor watertransport en vervoerseconomie.” Dirk Dijk, accountmanager gemeente Amsterdam bij het Werkgevers Service Punt (WSP), nuanceert dat beeld voor Amsterdam met een statistische onderbouwing. “Ruim 43 procent van alle goedervervoer van en naar de Amsterdamse havenregio gaat per binnenvaart. Gezien het landelijke percentage van 17.6 procent is dat opmerkelijk hoog.” Een ander verbeterpunt is het stoffige imago van de sector bij jongeren. De gespreksdeelnemers stellen vast dat de motivatie en wil om aan te pakken vaak ontbreken. Bezwaren als onregelmatig en fysiek zwaar werk blijken jongeren meestal te weerhouden. Maar afgezien van het feit dat dit beeld grotendeels achterhaald is, ziet Dijk

wel degelijk mogelijkheden om heilig vuur bij de jeugd op te wekken. “Vanochtend zag ik nog hoe een man die voor een groep jongeren over zijn transportwerk vertelde echt wat bij ze losmaakte. Dergelijke rolmodellen zijn juist nu zo belangrijk omdat we kwijt zijn wat we vroeger nog hadden: dat de vakkennis en ervaring van vader op zoon gingen. Rolmodellen kunnen met hun verhaal de afstand verkleinen die er is tussen jongeren en werkgevers. Jongeren kunnen zich met zo iemand identificeren, krijgen er geloof in dat ze bepaald werk met plezier kunnen doen en raken enthousiast door het verhaal. Ik wil daarom in de regio gaan experimenteren met rolmodellen voor groepen jongeren. Ik geloof zeker dat die veel jeugd kunnen enthousiasmeren voor transport en logistiek.”

«

Jeroen van Oosterom Sales en marketing manager Mirage ICT-Services B.V. www.mirage.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

15


PROFESSIONALITEIT, SERVICE EN SNELHEID… VOOR DE PERFECTE MATCH

Huur en verhuur op de woningmarkt

Wat doe je, als verhuurmakelaar, als je de verhuurder moet vertellen, dat je gratis dienstverlening voortaan geld kost? We moeten meer waar voor dat geld bieden, besloten ze bij Domica. “We hebben in drie maanden tijd een enorme switch moeten maken, maar gelukkig zijn we er goed uitgekomen”, vertelt Koen van Meer, directeur/eigenaar van Domica Nederland. V.l.n.r.: Marieke Quirijns, Kees Heuveling van Beek, Martijn van Veen en Koen van Meer, Bibi de Graaf ontbreekt op de foto.

16

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017


HUUR/VERHUUR Wat was er aan de hand? “Wettelijk is vastgelegd dat bij de huur/verhuur van woningen de opdrachtgever courtage betaalt aan de bemiddelaar. Alleen was nooit duidelijk wie nu eigenlijk de opdrachtgever was: degene die zijn woning wil verhuren of de huurder. Bij Domica beschouwden wij de huurder als opdrachtgever, dus die betaalde ons een bemiddelingscourtage. Onze dienstverlening aan de verhuurder was gratis. Maar er waren ook makelaars, die - in strijd met de wet - aan beide partijen courtage in rekening brachten. Dat leidde tot rechtszaken en uiteindelijk tot een onderzoek door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM deed in oktober 2014 uitspraak: met ingang van 1 januari 2015 mochten de bureaus geen kosten meer in rekening brengen aan de huurders, maar alleen aan de verhuurders. De woningverhuurder werd

“Wat moet je doen, als je verdienmodel ineens 180 graden draait?”

Tekst: Wendy van Schie // Fotografie: Luuk Gosewehr

voortaan gezien als opdrachtgever en niet de huurder. Wat moet je doen, als je verdienmodel ineens 180 graden draait? Op zich waren wij blij met deze duidelijkheid, maar het betekende wel dat we in drie maanden tijd al onze verhuurders ervan moesten overtuigen dat zij moesten gaan betalen voor onze dienstverlening. Daar kwam nog eens bij dat we huurders moesten terugbetalen.” Ga er maar aan staan, als grootste bemiddelingsbureau van Nederland! “Maar we vonden (en vinden) dat we een voorbeeldfunctie hebben voor de branche en daarom de vernieuwing in gang moesten zetten.”

DOMICA AMSTERDAM Domica opereert als franchiseorganisatie momenteel vanuit 21 vestigingen. Franchisenemer in Amsterdam is Bibi de Graaf. De vestiging wordt verder gerund door een hecht, goed op elkaar ingespeeld team, dat bestaat uit Kees Heuveling van Beek, Marieke Quirijns en Martijn van Veen. Een spannende tijd was het, bevestigen ze. Maar uiteindelijk heeft de hele transformatie wel geleid tot verdergaande professionalisering. “Naast onze dienstverlening aan particuliere huurders en verhuurders zijn we ons gaan focussen op bedrijven die tijdelijk (in Amsterdam vanaf zes maanden) of langdurig woonruimte nodig hebben voor hun medewerkers, voor expats of voor andere relaties, die zelfstandige woonruimte zoeken.” In en om Amsterdam gaat het in ruim 95 procent van de woningen om gemeubileerde verhuur. “Momenteel ligt de voorkeur van huurders rondom de Zuidas en in Zuid. Ze vragen naar gebieden waar veel locals wonen. Wij rekenen marktconforme huurprijzen, het begint bij zo’n € 1.500, en we zijn eerlijk en transparant naar alle betrokken partijen. Wij nemen ze graag alle huisvestingszorgen uit handen.”

MAATWERK IN HOUSING En dat kan ver gaan. “We leveren echt maatwerk. Dat geldt zowel voor de verhuurder als voor de huurder en, als daar sprake van is, voor het bedrijf dat ons inschakelt voor zijn housingvraag. Daarom is het ook zo belangrijk, dat we de plaatselijke markt goed kennen. Zeker in Amsterdam heb je te maken met veel en ook nog eens regelmatig veranderende regels op het gebied van huisvesting. Die moet je kennen en je moet je voelhorens in de markt hebben. Maar dat niet alleen. Als iemand hier komt werken, is bijvoorbeeld het woon-werkverkeer belangrijk en als het gaat om een gezin, houden we ook rekening met bijvoorbeeld scholen, kinderopvang en winkels in de buurt. We nemen de huurder soms letterlijk bij de hand en maken hem of haar wegwijs.” De verhuurder wil graag zeker weten dat de verhuur contractueel goed geregeld is én dat de huurder betrouwbaar is. “Continuïteit is ook belangrijk. We zien het als onze zorgplicht naar de woningeigenaar en

PERSONALIA Naam: Koen van Meer Leeftijd: 37 jaar Houdt van zijn gezin. Naam: Bibi de Graaf Leeftijd: 26 jaar Naam: Marieke Quirijns Leeftijd: Zo jong als ze zich voelt Naam: Martijn van Veen Leeftijd: 30 jaar Houdt van culturele activiteiten. Naam: Kees Heuveling van Beek Leeftijd: 56 jaar Houdt van de goede dingen van het leven.

willen meerwaarde leveren. We zijn bijna 24/7 beschikbaar. De contracten zijn maatwerk en we screenen elke huurder. Meestal organiseren we ook een kennismakingsronde. Er is zelfs een verzekering mogelijk voor de verhuurder, via onze brancheorganisatie VBO. Wij zijn in het bezit van het VBO-keurmerk.” Zoals in de autoverhuur inmiddels gebruikelijk is, wordt de situatie in de woning voor- en achteraf digitaal vastgelegd, zodat eventuele schade kan worden verrekend. Snelheid, kwaliteit en dienstverlening noemt het Domica-team als belangrijkste kenmerken van hun werk. “Als het moet, kunnen we binnen vijf dagen een match tot stand brengen. We spelen flexibel in op elke situatie. Dat moet ook wel, want we hebben te maken met veel nationaliteiten, met elk hun eigen gewoonten en eisen. Tegelijkertijd wil de verhuurder dat de woning snel en correct wordt verhuurd. En als we bemiddelen voor een bedrijf, dan wil men ook daar zeker weten dat er goed voor de medewerker of relatie wordt gezorgd. Met onze kennis van de regio vinden we de perfecte match voor huurder én verhuurder.”

«

DOMICA AMSTERDAM Singel 370 1016 AH Amsterdam Telefoon 020 – 639 11 49 E-mail amsterdam@domica.nl www.domica.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

17


ONDERNEMERSPANEL

Big data te groots en complex voor het mkb? Elke dag wordt een enorme hoeveelheid data geproduceerd. Deze zogenoemde big data biedt een schat aan informatie waar jij als ondernemer je voordeel mee kunt doen. Doel? Het verbeteren van de zakelijke successen. Het analyseren en interpreteren van data is niet gemakkelijk en juiste kennis en skills zijn onmisbaar. Schenkt u al structureel aandacht aan databeheer? Oftewel; benut u al de ondernemingskansen die voortvloeien uit big data? De mening van ons panel.

KIRSTEN VAN SCHAIK

DINA PERLA DE WINTER

KIM SCHUURMANS

DE REGELMEISJES

DNA-PERLA

MARREE EN DIJXHOORN ADVOCATEN

“Het verbetert zeker het eventuele zakelijke succes”

“Big data, AI etc. mogen het humane en geestelijke niet overnemen”

“Partijen zoals facebook lopen hierin vooruit”

Big data, een mooie naam voor een schat aan informatie. Waardevol voor de inzet van marketing, te gebruiken bij wetenschappelijk onderzoek en het kan een preventieve functie hebben. Het verbetert dus zeker het eventuele zakelijke succes. Het beheren van data hebben wij al een tijd onder de knie. Het bijhouden van diverse soorten gegevens en dus data biedt een scala aan mogelijkheden. Zowel voor ons als bedrijf, als de totale maatschappij en dus de samenleving. Maar eerst moeten al die gegevens op een goede manier worden verzameld, en daar moet een flexibele infrastructuur voor zijn, welke bij jouw organisatie past. Naar mijn mening moeten wij ons nu eerst daarop richten, en houden wij het tot die tijd bij het beheren van de data welke wij onder de knie hebben. «

18

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

Bij effectieve analyses zorgt big data voor leads, kennis, competitieve informatie en innovaties. Voor persoonlijke groei, empowerment en spiritualiteit is het vrijwel nietszeggend. ‘Fijne data’ voor vooruitgang, het oorspronkelijke (onnabootsbare) van het individu en bezielende vanuit de tijdloze kern staan centraal. ‘Big data’ is dan jarenlange, spirituele studie, waaronder de Kabbala en A-course in miracles. Begin 2018 verschijnt Levende sierlijkheid, een eenvoudige gids voor iedereen die in zichzelf wil investeren, zakelijk en privé. Ook volgt de drieluik Schaduw achter en gezicht naar de zon, gericht op de beleving van toen, emancipatie en de strijd tussen goed en kwaad. Memoires één, Exodus uit de vuurtoren, verschijnt eind 2017. Fenomenen zoals big data, AI etc. etc. zijn vooruitstrevend functioneel, maar mogen het humane en geestelijke niet overnemen. Door het bezielende, waaronder de interpretaties, levenswegformulering en blauwdruk, draait de wereld immers door. «

Uit de vijver van ‘big data’ kan elke ondernemer (laten) filteren wat voor hem of haar relevant is, om dit vervolgens te analyseren en daaruit actiepunten op te stellen. Partijen zoals facebook lopen hierin vooruit. Laatst las ik een krantenartikel over ‘emotietargetting’, waarbij reclames op de gemoedstoestand van internetgebruikers zouden (kunnen) worden afgestemd. Aan het verwerken en analyseren van dergelijke data, zitten naar mijn mening zeker wat ethische dilemma’s naast ook privacyaspecten. Het verwerken en analyseren van anonieme data vind ik persoonlijk wat minder bezwaarlijk. Zo denk ik dat het interessant kan zijn om eens (anoniem) te onderzoeken welke van mijn blogs op social media veel gelezen of gedeeld worden en welke juist niet. Facebook en LinkedIn verstrekken hierover gegevens; ik neem me voor om dit eens vaker te bekijken. «


BOY SOOCHIT

YVONNE N. ROSINA

AD POOT

TRIMAYA BV

PHAROS ADVOCATEN

ADDITIONAL RISK-INSURANCE

“Wees in control!”

“Big data is big!”

“Ik ben niet echt een ITwonder”

Ik heb er eerder over geschreven; Smart Industry is de verregaande digitalisering en integratie van (markt)sectoren, informatiesystemen, productiesystemen en datasystemen. Hierdoor ontstaan nieuwe businessmodellen en nieuwe sectoren. Een belangrijke factor daarbij zal big data zijn. Niet sec big data, echter de bruikbare interpretatie, in de vorm van informatie, van deze data. Binnen onze sector technische automatisering, zal IoT heel wat data gaan genereren. Met een snelheid, hoeveelheid, diversiteit, kwaliteit, variatie en complexiteit dat ik me afvraag of we dit überhaupt kunnen overzien. Derhalve pleit ik voor verificatie, validatie, veiligheid en beveiliging bij het nemen van deze stappen. In de nieuwe holistische wereld is je eigen data analyseren utopie. Samenwerken op ketenniveau heeft de toekomst! “De enige bron van kennis is ervaring.“ - Albert Einstein. «

Ik las laatst dat big data de nieuwe olie is; big data is big! Maar, zoals niet elke machine op olie werkt, zal niet elke organisatie gebaat zijn bij big data. Het zinvol verwerken van big data zodat het value heeft, is niet altijd eenvoudig. Bestaande dataverwerking systemen van kleinere bedrijven zijn veelal niet geschikt en de benodigde kennis ontbreekt. Investeringen zijn dan noodzakelijk. Maar, is dat wel opportuun? Is big data daadwerkelijk relevant voor de organisatie? Wat gaat de organisatie uiteindelijk met die data gaan doen? Antwoorden op vragen als deze hangen m.i. niet zozeer af van de grootte, maar van het type organisatie. In onze business bijvoorbeeld, de advocatuur, willen wij uiteraard weten waar onze klanten zitten en wat hen beweegt. Echter, ons werk kenmerkt zich door persoonlijke aandacht; het is peoples business. Voor ons is big data dan ook geen prioriteit. «

Ik moet toegeven: “Ik ben niet echt een IT-wonder. Ofwel, ik ben meestal al blij dat alles werkt zoals ik wil. Daarbij komt dat wij als gespecialiseerde verzekeringsmakelaar maatwerk leveren voor bedrijven en instellingen en minder behoefte hebben aan conclusies uit de grote hoeveelheid data. Kortom het analyseren van big data komt niet vaak voor. Voor het kleinbedrijf dat zichzelf hierin moet bedruipen omdat kennis en tijd ontbreekt om zelf de big data te analyseren is externe hulp noodzakelijk. Ik denk dat we die stap nog moeten maken: de verdere - vooral eenvoudige toegankelijkheid van de big data voor de juiste analyses. Want als we die hebben, is er een enorme potentie aan (commerciële) kansen die iedere ondernemer voor het grijpen heeft.” «

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

19


Goed voorbereid de Duitse markt op! Met een zakelijke taaltraining op maat • individueel of als groep • aangepast op uw werksituaties • met uw vakwoordenschat • communicatie staat centraal • planning flexibel Met een professionele vertaling • van uw website • van uw nieuwsbrieven, correspondentie en flyers • correctie en redactie van reeds bestaande Duitse teksten

Dr. Katja B. Zaich Endumeni 16 – 1103 AT Amsterdam Tel. 020 4653972e-mail: katja@zaich.nl

ALTIJD BINNEN VIJF MINUTEN JE TAXI?

BEL 020 777 77 77 APP APP.TCATAXI.NL WEB WWW.TCATAXI.NL

TAXICENTRALE AMSTERDAM


AARDGASTRUCK

Tekst: Wendy van Schie // Fotografie: Luuk Gosewehr

“Toptrucks, zeker qua prestaties en TCO2!”

Koploper in aardgastechnologie, een lage kilometerkostprijs, geluidsarm en weinig uitstoot van schadelijke stoffen, ruim voldoende trekkracht, veel comfort voor de chauffeur… Wie denkt er nu meteen aan Iveco? Gerard Smelik kent de truckwereld als zijn broekzak. Voorheen was hij directeur aftersales bij een grote truckdealergroep, een multimerkendealer; sinds begin van dit jaar is hij vestigingsmanager Iveco Schouten Amsterdam en eindverantwoordelijk voor sales en aftersales. “Natuurlijk wist ik dat de Iveco-modellen kwalitatief goed zijn, maar zelfs ik was verrast toen onlangs de Iveco Stralis in de Top 3 zat bij een test met alle truckmerken, die een testparcours reden met 38 ton treingewicht. Qua brandstofverbruik was hij zelfs de beste. Het actuele Iveco-model in de 500 pk-klasse kan zich moeiteloos meten met de marktleiders.” Smelik vindt het dan ook jammer, dat Iveco vaak nog ondergewaardeerd wordt. “Iveco heeft toptrucks, zeker qua prestaties en TCO2!”

BESTEL- EN VRACHTWAGENS, TOURINGCARS EN STADSBUSSEN De Schouten Groep omvat onder andere een tiental dealervestigingen met Iveco-bestel- en vrachtwagens, bussen plus de lijn van de Fiat Professional bestelwagens. Daarnaast behoren Rolande tankstations voor LNG/CNG tot de Schouten groep. “Iveco Schouten is drie jaar geleden gestart in Amsterdam. We timmeren volop aan de weg met een uitgebreide service voor de totale range: Daily, Eurocargo, Trakker en Stralis. Daarnaast zijn we steunpunt voor de Iveco-bussen. De komende maanden gaan we 68 Euro 6-streekbussen bedrijfsklaar maken, die zullen rijden in de regio Groot Haarlem.”

Iveco Schouten Amsterdam heeft nu achttien medewerkers, onder wie elf monteurs. “We zijn druk bezig met de werving van nog meer goede medewerkers en vooral monteurs!”

ALTERNATIEVE BRANDSTOFFEN Iveco Schouten is specialist in bedrijfswagens en vrachtwagens met het milieuvriendelijke aardgas als brandstof: CNG (gecomprimeerd aardgas) voornamelijk voor kleinere bestelwagens en huisvuilwagens en LNG (vloeibaar aardgas) vooral voor internationaal transport met trekker-opleggercombinaties. “In de Europese transportpolitiek is aardgas belangrijk”, zegt Smelik. “De ontwikkeling van aardgas heeft in de transportsector dan ook een grote vlucht genomen. Schouten en dochteronderneming Rolande LNG hebben in de ontwikkeling van de gasvoertuigen en de tankstations een grote bijdrage geleverd. Er is dus veel kennis en ervaring in huis. Iveco is de grootste producent van aardgasmotoren ter wereld. De IVECO Stralis op vloeibaar aardgas of vloeibaar biogas loopt voorop in aardgastechnologie en heeft een actieradius van zo’n vijftienhonderd kilometer. Een aardgastruck is vooral stiller, belangrijk voor binnenstedelijk en nachtelijk vervoer. De aardgastruck is Piek-gecertificeerd. Iveco is het eerste merk dat een vrachtwagen kan leveren met een LNG-systeem dat af-fabriek wordt gemonteerd. Maar ook in andere alternatieve brandstoffen (hybride, volledig elektrisch) zijn we sterk.”

PERSONALIA Naam: Gerard Smelik Leeftijd: 60 jaar Bedrijfsnaam: Iveco Schouten Amsterdam BV Functie: Vestigingsmanager Specialiteit: Vrachtwagens en verder alles waar een motor in zit… Motto: Er samen echt voor gaan, geeft meer fun en een beter resultaat Bucketlist (top 3): 1. Route 66 op de Harley 2. Trektocht door Myanmar 3. Toer door Patagonia, Chili

Smelik wil de aandacht echter niet alleen vestigen op brandstofverbruik. “Iedere ondernemer weet dat het gaat om TCO. Wij vatten het samen: laag verbruik, lage emissie en lage Total Cost of Ownership = lage TCO2.” Toch realiseert ook Gerard Smelik zich dat vaak de emotie de doorslag geeft en Iveco dan nog tegen een achterhaald imago strijdt. “Als ratio en werkgelijke TCO2 de doorslag zouden geven, dan zou de keuze eerder op een Iveco bedrijfswagen vallen!”

«

IVECO SCHOUTEN AMSTERDAM BV Bolstoen 1, 1046 AS Amsterdam Telefoon 088 - 023 88 88 E-mail g.smelik@ivecoschouten.nl Mobiel 06 – 25 63 66 20 www.ivecoschouten.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

21


Uw nieuwe Ford vindt u in

FordStore Amsterdam FordStore FordStore: modern en vol interactieve technologie. U vindt uw nieuwe Ford hier; digitaal én ‘live’ in de showroom. Niet alleen de Ka+, Fiesta, Focus en Mondeo, maar ook de ‘SUVlijn’, met de EcoSport, Kuga en Edge. De sportieve Mustang én de ‘people movers’ zoals de B-MAX, C-MAX, S-MAX en de Galaxy. Kom kennismaken of maak een proefrit, de complete productlijn staat gereed!

Vignale In onze Vignale Lounge stapt u in een andere wereld. Die van ultieme luxe en comfort. Persoonlijke service, uw eigen relatiemanager. En de unieke ervaring van onze schitterende Vignale collectie: Mondeo, Kuga, S-MAX, Galaxy, Edge en… binnenkort de Fiesta!

Stern Lease Volledige focus op ondernemen en geen zorgen over uw mobiliteit? Dan is zakelijk leasen bij Stern Lease een geweldige oplossing. Operational, financial, shortlease en private lease klein zakelijk: informeer bij onze deskundige adviseurs naar de vele aantrekkelijke mogelijkheden.

Business Center & Fleetsales Onze accountmanagers zijn hét aanspreekpunt voor de zakelijke markt en staan klaar om een optimale mobiliteitsoplossing voor uw bedrijf te ontwikkelen. Ook voor lease, verzekeringen, verhuur en andere vormen van wagenparkbeheer zijn wij u graag van dienst. In ons Business Centre wordt u als zakelijke rijder of wagenparkbeheerder ondersteund door ervaren professionals die precies weten waar het op gebied van zakelijke mobiliteit om draait.

Transit Centrum en ‘Transit24’ In ons Transit Centrum beschikken we over alle modellen uit de productlijn. Ook voor proefritten! Onze accountmanager is specialist op het gebied van het product, de opbouw, de financieringsmogelijkheden en maakt graag een afspraak bij u op de zaak. ‘Transit24’ betekent ‘mobiel blijven’! Met een e-check, vervangend vervoer, ruime openingstijden, priority service en Pechhulp Europa zijn wij u maximaal van dienst.

FordStore Ardea Auto Amsterdam Klokkenbergweg 3-5, 1101 AK Amsterdam Zuidoost www.ardeaauto.nl


ZAKELIJKE VERHUIZING

Tekst: Jerry Helmers // Fotografie: Blinkfotografie

De 7 belangrijkste aandachtspunten voor een zakelijke verhuizing De verhuismarkt – ook voor de zakelijke sector – is ongekend aangetrokken; de economie boomt, de huizenmarkt beleeft volop nieuwe reuring en er is weer vertrouwen. Aan het woord is Ronald Bracké, accountmanager / directeur / eigenaar voor UTS van der Lee / Cors de Jongh Verhuizingen in Amsterdam. “Wij vinden het leuk als bedrijven gaan verhuizen. Maar… waarom onderschatten ondernemers een verhuizing toch zo?” Speciaal voor Hét Ondernemersbelang heeft Ronald 7 aandachtspunten op een rijtje gezet. “Hier moet de ondernemer aan denken als hij met zijn bedrijf gaat verhuizen!”

HOE REGEL JE ICT? “Tegenwoordig is het niet meer zo dat je de computers inpakt en op de nieuwe locatie weer uitpakt. Integendeel. Vraag je tijdig van te voren af of je van wired connections naar volledig wireless gaat. Als je dit weet, dan kun je op tijd – ruim in het voortraject – de juiste ICT-keuzes maken.”

WAT NEEM JE WEL/NIET MEE? “Bepaal goed wat je wilt verhuizen. Niet alles hoeft mee. Zeker niet als je als bedrijf een nieuwe huisstijl introduceert, onder andere door het nieuwe pand waar je naartoe gaat. Bepaal wat je met het ‘overtollige meubilair’ doet. We organiseerden kortgeleden een verhuizing voor een opdrachtgever van ons die van een statig monumentaal pand in de binnenstad van Amsterdam naar een hypermodern kantoor ging op de Zuidas. Daar hoorden andere meubels bij.”

VERHUIZEN IS GEEN SLUITPOST “Wij zien dat ondernemers (en ook particulieren) die willen verhuizen hun budget vooral afstemmen op de nieuwe locatie. Van het nieuwe plafond tot aan de marmeren vloer, de prachtige nieuwe receptiebalie en de pantry. En alles wat er nieuw moet zijn. Gek genoeg wordt daarmee de oude locatie meteen ‘het vergeten kindje’, terwijl je dáár ook nog zo veel zaken moet regelen. We zien dat ondernemers vaak ‘vergeten’ de kosten om alles van A naar B te transporteren niet in een budget opnemen. En tja, dan valt het uiteindelijk altijd tegen.”

HOE REGEL JE HET FACILITAIR GEDEELTE? “Als je verhuist, dan heeft dit invloed op de wijze waarop je je organisatie vormt. Of sterker nog: het is een kans om een efficiencyslag te maken. Wie komt waar te zitten in het nieuwe pand? Welke afdelingen voegen we wellicht samen? Hoe ‘flex’ worden we? Of kiezen we voor ‘vaste flexplekken’? Kortom: dit zijn essentiële keuzes die invloed hebben op de logistiek van je verhuizing.”

WAT DOE JE ZELF, WAT BESTEED JE UIT? “Er is altijd een stukje privé. Dat doe je sowieso zelf. Wat privé is, bepaal je zelf. Echter, als er bijvoorbeeld veel vertrouwelijke dossiers zijn, die ook verhuisd moeten worden, dan is dit ook mogelijk in grote bakken die worden verzegeld. Goed om dit van tevoren te inventariseren én het daar dus over te hebben met de verhuisorganisatie.”

PERSONALIA Naam: Ronald Bracké Leeftijd: 45 jaar Burgerlijke staat: Getrouwd Bedrijfsnaam: UTS van der Lee / Cors de Jongh verhuizingen Functie: Accountmanager / Directeur / Eigenaar Specialiteit: Projectverhuizingen, taxaties. Motto: Als ik iets moet verhuizen, dan is niks mij te gek of te veel Bucketlist: Alles wat ik niet heb, en in de toekomst graag zou willen, daar werk ik nu aan.

Bovenstaande aandachtspunten zijn onderdeel van een checklist ‘Verhuizingen’ met 200 aandachtspunten van UTS van der Lee.

«

UTS van der Lee / Cors de Jongh werkt CO-2 neutraal en is minimaal Euro6-gecertificeerd.

UTS VAN DER LEE / CORS DE JONG VERHUIZINGEN Petroleumhavenweg 16-18 1041 AC Amsterdam Telefoon 020 – 585 88 00 E-mail info@utsvanderlee.nl www.uts.nl

WANNEER GA JE VERHUIZEN?

“Gek genoeg wordt de ‘wanneer’ vraag niet altijd gesteld. Daarom is het een logisch aandachtspunt. Want, wanneer zijn de pieken in het bedrijf? Moet er misschien ’s nachts worden verhuisd? Ben je een 24/7-organisatie? Is er omzetderving in het verhuistraject gecalculeerd? Of in een groot bedrijf: kunnen we 500 medewerkers thuis laten werken of moeten we speciale verhuisroosters maken? Ons advies: laat je adviseren!”

HOE GA JE VERHUIZEN? “Welke afdelingen blijven in de lucht? Welke afdelingen kunnen tijdelijk even op non-actief? Dat zijn belangrijke vragen die allemaal te maken hebben met de markt waarin je opereert. Een kwestie van plannen dus. Maar, wel een heel belangrijke planning!”

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

23


WAAR GEHAKT WORDT VALLEN SPAANDERS

Bedrijven, organisaties en overheden werken samen en dat gaat meestal goed. Maar soms ontstaan er conflicten. Ik weet als geen ander dat onafhankelijke bemiddeling daarbij ruimte schept voor nieuwe inzichten, oplossingen en vruchtbare samenwerking. Een ‘nieuw script’ met andere woorden, en dat is waar ik u mee kan helpen. Bel mij gerust voor een oriënterend gesprek.

Janine van Oosten, voormalig Rijkshavenmeester van Amsterdam: “Hans is een betrouwbare schakel bij complexe meningsverschillen, snel schakelend van adviseur tot probleemoplosser zonder het einddoel van zijn opdrachtgever uit het oog te verliezen.”

Hans Bekkers werkt vanuit Nieuw Script, Amsterdam. Hij is associé bij Schonewille & Schonewille, Rotterdam. E. hans@nieuw-script.nl E. hansbekkers@schonewille-schonewille.com Tel. 0651 28 64 22

www.nieuw-script.nl www.schonewille-schonewille.com

Buiten een goed verzorgde lunch op het fijne terras, zijn wij nu ook uitgebreid met een dinerkaart.

20 jarig bestaan

1 november zijn wij 20 jaar open

HET MOOISTE TERRAS VAN AMSTERDAM IN HET VOORJAAR Onze specialiteiten: • De lekkerste Spare Ribs uit Noord-Holland • Biefstuk van de dubbeldoel koe uit Wouw • Zeeverse vis uit de Noordzee • 5 Nieuwe open wijnen • 8 speciaal bieren van de tap en nog eens 10 op fles • Alles is vers en wordt voor u met liefde bereid.

www.grandcafehermes.nl


BOUW EN TECHNIEK

Tekst: Jerry Helmers // Fotografie: Blinkfotografie

STRUCTUUR DICHTGETIMMERD BESTEK WORDT LOSGELATEN

Unieke contractsamenwerking leidt tot duurzaam ABN AMROpaviljoen op Zuidas In mei is de Zuidas in Amsterdam een nieuw pareltje rijker. We hebben het over het ABN AMRO-paviljoen dat dan wordt opgeleverd. De bouwer is BAM Bouw en Techniek, Regio Noordwest. Aan het woord is Mees Hazeleger, Manager Realisatie Bouw en Techniek van BAM Noordwest. “Voor ons was dit een bijzonder project,” zegt hij. “Niet alleen de contractvorm is opvallend, maar het gaat hier ook om een duurzaam circulair gebouw met veel nieuw toegepaste technieken.”

Mees vertelt dat er in overleg met ABN AMRO is besloten om met een ‘Ronde tafelcontract’ te werken. “We noemen dat ook wel het open-boekprincipe,” zegt hij. “Niet alles is bij de start van het bouwen (figuurlijk!) in beton gegoten. Elke fase heeft zijn eigen kosten. Maar, elke fase heeft ook zijn eigen ideeën en die kunnen op het laatste moment nog veranderd worden. Als bij wijze van spreken de klant van gedachten verandert over bijvoorbeeld de materialisering of de kleur van de wanden, dan kan dit nog gewoon worden opgepakt. Daardoor ontstaat een maximale flexibiliteit. De strakke structuur van een dichtgetimmerd bestek wordt losgelaten. Er is een hele andere verhouding met de opdrachtgever. Je bent meer partner. Je trekt samen op. Nieuwe ideeën of een andere invulling van het te bereiken eindresultaat per bouwfase groeien tijdens het proces. Daardoor deel je niet alleen de risico’s maar je hebt ook gezamenlijk profijt van de kansen die dan worden gegenereerd.” Mees legt uit dat voor een bouwbedrijf als BAM het risicoprofiel veel beter beheersbaar wordt. “Natuurlijk heb je wel diverse spelregels met elkaar afgesproken. Ook weten we hoe we met bepaalde buitensporigheden moeten omgaan door middel van een escalatiemodel maar de insteek is vanaf het begin anders en meer innoverend: je kunt nieuwe expertise die

je als voortschrijdend inzicht verwerft, beter benutten en daar dan je bouw op aanpassen.” Het ABN AMRO-paviljoen is tevens een volledig duurzaam circulair gebouw. “Alles wat is aangebracht is zó ontwikkeld dat het in de toekomst opnieuw gebruikt kan worden. Het past dus in de curve van cradle-to-cradle. De technieken die we inzetten om dit te bereiken zijn ook anders: zo is het gebouw voorzien van gelijkstroominstallatie waar dit vroeger alleen wisselstroom zou zijn. Dit betekent een impuls voor de duurzaamheid. Zo kunnen de zonnepanelen zonder omvormer op het gelijkspanningsnet worden aangesloten. Er wordt daarom een maximaal rendement gehaald uit duurzame energiebronnen.” “Voor de klimaathuishouding maken wij gebruik van Phase Changing Materials, die onder bepaalde condities warmte of koude afgeven,” vervolgt Mees. “In het paviljoen is dit verwerkt in de vloeren en in de plafonds waar de fancoilunits over uitblazen. Ook zijn er verticale en horizontale bodemlussen waardoor je meer uit een bepaalde oppervlakte haalt. Dit alles is niet eerder zo groots toegepast.” “Precies om die reden is het gebouw voor ons dus een bijzonder project,” zegt hij. “Het heeft ons ook veel nieuwe kennis gebracht en we hopen dan ook dat we in de komende maanden

PERSONALIA Naam: Mees Hazeleger Leeftijd: 35 jaar Burgerlijke staat: Samenwonend Bedrijfsnaam: BAM Bouw en Techniek Noord-West Functie: Manager Realisatie Specialisatie: Ondernemen Motto: Niets iets onmogelijk! Bucketlist: Driving Experience Lapland

en jaren dergelijke projecten – op basis van deze nieuwe contractvorm en de specifieke insteek qua duurzaamheid - op grotere schaal kunnen gaan doen. Overigens ben ik er van overtuigd dat de markt zéér toe is aan deze wijze van werken: flexibiliteit is namelijk écht een must geworden mede ook door de steeds veranderende marktomstandigheden. Bovendien zal de trend naar ‘nog meer circulair’ alleen maar doorzetten. Voor ons als BAM is dit uiteraard ook strategisch van belang: wij kunnen iets wat anderen nog niet doen of niet kunnen. We durven ons met deze wijze van werken scherp te onderscheiden.”

«

BAM BOUW EN TECHNIEK – REGIO NOORDWEST Elsrijkdreef 207 B 1103 MJ Amsterdam-Zuidoost Telefoon 020 - 660 03 00 E-mail info@bam.nl www.bambouwentechniek.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

25


Wilt u energie besparen met energiezuinige verlichting? Dan is Total Energy Solutions B.V. de meest ideale partner. • • • • •

50% tot 80% energiebesparing Terugverdientijden van 0,5 tot 3 jaar TES heeft 15 jaar ervaring op dit gebied TES is onafhankelijk TES adviseert alleen producten die zich in de markt bewezen hebben • Onze referenties zijn: Hero, TNT, Van leeuwen Buizen, Euromaster, Carglass, Vanderlande Industries, Akzo Nobel, Scania, Koopman Car terminal en vele andere. Wilt u dat we bij u ook energie besparen bel dan 0251-221161 of kijk voor meer informatie op www.verlichtingsscan.nl of www.tes-verlichting.nl


BINNENVAART

Tekst: Wendy van Schie // Fotografie: Luuk Gosewehr

Varende ondernemers timmeren aan de blauwe weg Bijna veertig procent van de vervoersstromen in Nederland komt voor rekening van de binnenvaart. Daarmee zijn de Nederlandse binnenvaartondernemers koploper in Europa. En niet alleen daarmee.

PERSONALIA Naam: Andries de Weerd Leeftijd: 58 jaar Burgerlijke staat: Latrelatie Bedrijfsnaam: Koninklijke BLN-Schuttevaer Functie: Regiocoördinator IJsselmeer en Noord-Holland Specialiteit: Problemen oplossen Motto: Vervoer…? Over het water als het kan, over de weg als het moet! Bucketlist: - Met zeesleper naar buiten varen met windkracht 10+ - Met narrowboat door the canals of Wales varen - Derde 11-stedenkruisje… als het ooit nog eens gaat vriezen.

“The Blue Road staat voor duurzaam vervoer over water. Het is het overkoepelende merk voor de binnenvaartbranche. ‘Blue’ verwijst naar het water en staat daarnaast voor innovatie, efficiency, duurzaamheid en smart technology.” Tot zover het Bureau Voorlichting Binnenvaart. Wat het in de praktijk betekent, vertelt Andries de Weerd, regiocoördinator IJsselmeer en NoordHolland van Koninklijke BLN-Schuttevaer, brancheorganisatie voor de binnenvaart. Hij is binnenvaartschipper en docent. “Met zo’n 8.400 binnenvaartschepen (cijfers 2014) zijn we een kleine partij, maar van groot belang voor onze economie.” ‘De binnenvaart’ is heel divers: vrachtvaart, tankvaart, sleep- en duwvaart en personenvervoer. Vorm en uitrusting van een schip worden meestal bepaald door het soort lading. “Voor vrijwel elke lading is een geschikt schip te vinden.”

VARENDE ONDERNEMERS Over de binnenvaart heersen nogal wat misverstanden. “Men denkt nog vaak dat binnenvaartschippers het bedrijf van de ouders hebben overgenomen en dat een binnenvaartschip wordt gerund door een echtpaar met kinderen op een internaat. Maar voor het grootste deel zijn het varende ondernemers die vanuit een andere achtergrond voor dit veelzijdige beroep hebben gekozen en die ten minste drie medewerkers in dienst hebben. Een binnenvaartschipper heeft een vaarbewijs en een

ondernemersdiploma, kennis van onder andere techniek, het weer en topografie en is een handige klusser! Zo’n zestig procent werkt internationaal. Binnenvaartschippers zijn echte ondernemers. Meestal varen ze dag en nacht door en werken de medewerkers in een schema van veertien dagen op en af. Binnenvaartschippers gaan, als het even kan, wel graag in het weekend naar huis. We pleiten daarom voor meer weekendligplaatsen!” De binnenvaart groeit hard. “Het is een moderne bedrijfstak, die inspeelt op de ontwikkelingen in de transportsector. In Europa staat onze binnenvaart hoog aangeschreven, vanwege de vakkennis, efficiency, moderne schepen en het goed opgeleide personeel, waardoor ze 24 uur per dag kunnen doorvaren.”

EEN KLEINE CARBON FOOTPRINT Nu duurzaamheid steeds nadrukkelijker meespeelt in het transport kan het niet anders of de binnenvaart wordt herontdekt, verwacht De Weerd: “Door bundeling van lading is nog veel milieuwinst te behalen. De lading van meerdere vrachtwagens kan in één schip. De first en last mile kunnen zo nodig door vrachtwagens worden gedaan.” Ook zouden overheden zich meer bewust moeten zijn van de belangrijke rol van de binnenvaart. “We moeten vaak knokken om de haarvaten in onze waterwegen open te houden. In Amsterdam bijvoorbeeld gaan de bruggen in de spitsuren niet open voor ons, om filevorming op de weg te voorkomen.

Terwijl Zaandam bewijst dat het juist beter is voor de doorstroming als binnenvaartschepen een voor een worden doorgelaten en de brug dus korter open is. Het wegtransport heeft daardoor minder voertuigverliesuren.” Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen. Zo is er een blauwe golf ontstaan in Noord-Holland, waardoor de vaartijd tussen het Noordzeekanaal en de Kaag is teruggebracht van 9 tot 4,5 uur. Gemeenten zouden vaker zoals vroeger moeten nadenken over ‘natte’ industrieterreinen, goed bereikbaar via het water.” Andries de Weerd ziet veel initiatieven in de binnenvaart die de milieubelasting per ton/ kilometer aanzienlijk verminderen. “Calamiteiten daargelaten kennen wij geen files. De binnenvaart oogt traag, maar we zijn altijd op tijd.”

«

KONINKLIJKE BLN-SCHUTTEVAER Scheepmakerij 320, 3331 MC Zwijndrecht Telefoon 078 - 782 05 65 E-mail info@bln.nl www.bln.nl Andries de Weerd regioijsnh@bln.nl Mobiel 06 – 53 82 61 37

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

27


eenvoudig

opvallend

visieontwikkeling | ontwerp | bouwkundig advies | www.baldarchitecture.nl


COLUMN

Fotografie: Blinkfotografie

Amsterdam per prive boot Een onvergetelijke ervaring!

COMMUNICATIE VIA EEN MACHINE?

arrangement

Cruise & Drink v.a.

22,50 p.p

Vertalen? Dat doe je toch met Google Translate? Dat hoor je vaak als je vertelt dat je als vertaler werkt. Het is ook ontzettend handig. Je kunt een hele tekst invoeren en praktisch tegelijk verschijnt de vertaling in de gewenste taal. De ideale oplossing voor een mailtje in een vreemde taal of zelfs voor de website. Gratis!

Smidtje Canal Cruise & Events biedt onbezorgd en comfortabel genieten terwijl de Amsterdamse grachten en historische panden in een aangenaam tempo aan u voorbij trekken. Een unieke ervaring die we graag met u delen. Van sloep tot salonboot, klassiek tot modern, er is voor ieder wat wils. Diversiteit in uitstraling en capaciteit vormen zo de kracht van onze vloot.

De populariteit van vertaalmachines op internet is groot en soms is het resultaat ook helemaal niet slecht. Alleen: hoe weet de gebruiker van zo’n vertaalmachine of de vertaling klopt als hij de taal niet kent? En hoe kunt u er zeker van zijn dat de brief of de wervende tekst op de website ook de juiste toon treft? Taal is immers veel meer dan alleen een rij woorden met maar één betekenis.

Bezoek snel www.smidtje.nl voor meer informatie en onze arrangementen, of neem contact op met ons boekingsteam voor een geheel vrijblijvende offerte: 020 670 60 67

24 ,-

19,-

1,5 hour Canal Tour 16,- 24 hour Ticket 20,Hop-on Hop-off

Kerkstraat 155

A

• +31 (0)20 - 23 74 322 • www.amsterdamcircleline.com

KAPTEIJN

Dat begint bij vrij simpele zinnen zoals ‘We zien graag uw reactie tegemoet’. Google Translate geeft als Duitse vertaling ‘Wir möchten Ihre Antwort sehen‘ (we willen uw antwoord zien), wat toch een heel stuk minder beleefd overkomt. Met de hulp van Google Translate zou u bij de volgende bijeenkomst uw Duitse gasten koffie met snoepjes (koffie met iets lekkers) aanbieden en de dag bij een ‘Biss mit Bissen’ (borrel met hapjes) besluiten. Ook is een Nederlandse lunch met broodjes heel iets anders dan een Duits ‘Mittagessen’, waar een warme maaltijd geserveerd wordt. Een machine ziet alleen maar tekst en kan deze in een andere taal omzetten. Een menselijke vertaler weet ook wat u met de tekst bedoelt en wat u bij de lezer van de tekst wilt bereiken. Dus, een menselijke vertaling ook van heel eenvoudige teksten is geen overbodige luxe.

«

ZAICH! TAALSERVICE

Handel in:

Duits (vertalingen, taaltrainingen, taaladvies) E-mail katja@zaich.nl www.zaich.nl

SCHROOT OUD METAAL Afhalen mogelijk, containers beschikbaar

☎ 020 - 668 28 17

Zeeburgerpad 112-114 - A’dam Oost Vlakbij de A10 - ringweg A’dam - afslag S114 Zeeburg

☎ 020 - 616 95 38

Van Slingelandtplein 17 - A’dam West vlakbij Haarlemmerweg

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

29


HET START MET EEN AMBITIE

Zieke medewerker? Hoge werkdruk? En op zoek naar technisch personeel dat u flexibel kunt inzetten? Sam@work helpt u. Ik beschik over een groot netwerk en ben betrokken bij opdrachtgever én werknemer. Zo vind ik voor u de perfecte match. En voorkomt u dat er werk blijft liggen.

Breestraat 2 C, 1941 EJ Beverwijk

www.sam-at-work.nl


COLUMN

EEN AANVARING MET DE FISCUS! Mr.dr. Arnaud Booij is gepromoveerd fiscaal-advocaat en docent aan de universiteit Leiden. Hij heeft ruim een jaar geleden met Charlotte Bikkers een boutique-firm opgezet in “tax controversy”. Zij helpen bedrijven, directie en aandeelhouders die in aanvaring komen met de fiscus. Het gebeurt de beste bedrijven (en hun aandeelhouders): de belastingdienst komt langs en doet een gedegen onderzoek. Dat onderzoek is op zichzelf al vervelend, want het kost veel tijd en je vraagt je af: waar zijn ze naar op zoek? En dan blijkt er iets in het verleden toch niet helemaal goed te zijn gegaan. Facturen die niet juist zijn verwerkt, btw die ten onrechte niet is afgedragen, een onzakelijke handeling met een gelieerde partij, een onjuist uitgevoerd belastingadvies. Wie heeft zitten slapen? Is het de belastingadviseur, de administrateur, de accountant? Of is er scherp aan de wind gezeild? De belastingdienst wil de onderste steen boven krijgen en stuurt lange vragenbrieven. Naheffingen en navorderingen dreigen, tot vele jaren terug. Met rente en met behoorlijke boetes. Worden de naheffingen en/of navorderingen niet betaald, dan dreigt persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurders. In de worstcasescenario’s wordt zelfs de FIOD erbij gehaald en dreigt strafrechtelijke vervolging. BooijBikkers is er om u in dergelijke zaken bij te staan. Wij onderhandelen met de belastingdienst, managen uw fiscale zaak, geven second opinions op adviezen van belastingadviseurs, doen interne onderzoeken en stippelen met u de beste strategie uit. Wij pakken het werk op, waar het werk van de belastingadviseur ophoudt. Waar nodig, procederen we, en als het moet zelfs tot aan de Hoge Raad. Daarnaast coördineren wij

de werkzaamheden van andere juristen zoals betrokken ondernemingsrecht advocaten en strafrechtadvocaten als dat nodig is. Ons werk is in toenemende mate ook internationaal gericht. Wat te doen als de Nederlandse belastingdienst vindt dat een buitenlandse vennootschap in Nederland is gevestigd voor de belastingheffing? Wat te doen als een buitenlandse belastingdienst vindt dat een Nederlands bedrijf een vaste inrichting heeft in het buitenland? Wat als de Nederlandse of buitenlandse belastingdienst vindt dat er sprake is van Aggressive Taxplanning? Wij hebben ruime ervaring met dergelijke gevallen van zogenoemde “Tax Controversy” en halen daardoor het beste uit de zaak die voorligt. In sommige gevallen zullen wij adviseren om te kiezen voor mediation of een (goed) gesprek. Omdat wij zelf ook mediators zijn kunnen wij inschatten wat er nodig is om partijen tot elkaar te brengen. En, wij zijn advocaten, met een geheimhoudingsplicht. U kunt daarom altijd vertrouwelijk met ons overleggen.

«

GEÏNTERESSEERD? U kunt geheel vrijblijvend en kosteloos een intakegesprek met ons aanvragen via info@booijbikkers.nl.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

31


PRIVACYWETGEVING

“Ik ontvang wel persoonsgegevens, maar ik doe er niets mee. Dan hoef ik daar toch niets over af te spreken?” Dit is een reactie die ik vorige week van één van onze relaties kreeg, aldus Jos Bongers, rayonmanager bij Luba. “Een gedachte die vast leeft bij meerdere organisaties die de nieuwe privacywetgeving meer van toepassing vinden op overheden, zorginstellingen en telecombedrijven. Niets is echter minder waar. Elk bedrijf, groot of klein, krijgt te maken krijgt met de strengere wet- en regelgeving rondom privacy die volgend jaar mei van kracht wordt. Luba gaat graag in gesprek met het mkb over dit onderwerp.”

Zet privacywetgeving vandaag nog op uw agenda Bongers: “Privacy is wellicht een taai onderwerp om mee aan de slag te gaan. Maar om het vertrouwen van klanten en medewerkers te behouden en reputatieschade te voorkomen, kun je het maar beter goed geregeld hebben. Om het mkb op weg te helpen geeft Luba binnenkort een whitepaper over privacy uit. Hierin staat wat er van organisaties verwacht wordt en geven we tips hoe te voldoen aan de nieuwe wetgeving. In dit artikel lichten we alvast een tipje van de sluier op.”

PERSOONSGEGEVENS Bongers: “De aangescherpte wetgeving draait om de bescherming van persoonsgegevens. Denk aan naam- en adresgegevens, e-mailadressen, pasfoto’s, BSN, bankrekeningnummer en IP-adressen. Van werknemers, sollicitanten, relaties, stagiaires etc. In een notendop betekent de aanscherping dat mensen die hun gegevens verstrekken, meer rechten krijgen en degenen die deze gegevens verwerken, meer plichten hebben. Daarop wordt strenger toezicht gehouden door de Autoriteit Persoonsgegevens. De boetes bij overtreding van de wet worden verhoogd naar € 20 miljoen euro of maximaal 10% van de jaaromzet.”

32

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

PRIVACYTEAM Een goede eerste stap bij het voldoen aan de nieuwe wetgeving is het samenstellen van een privacyteam die het privacybeleid vormgeeft. Betrek in dit team verschillende disciplines, zoals HR, IT en een jurist of privacy officer. Dit team kijkt vervolgens naar alle systemen. Voldoen deze aan de norm - organisaties zijn verplicht persoonsgegevens te beveiligen met moderne techniek - om datalekken te voorkomen? Er moet ook gekeken worden naar wie er toegang heeft tot welke gegevens. En naar data die bij partners opgeslagen wordt, bijvoorbeeld bij een webhost of mailpartner. Hebben deze partners de beveiliging op orde en is dit opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst?

MELDPLICHT DATALEKKEN Daarnaast zorgt het privacyteam voor een procedure datalekken. Bij een datalek van persoonsgegevens, bijvoorbeeld door een kwijtgeraakte USB-stick, een gestolen laptop of een hack van een databestand, geldt er een meldplicht aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). En in het geval van een ernstig lek ook aan de mensen van wie de persoonsgegevens zijn gelekt. Voorkomen van

een lek is beter, maar goed handelen na een lek kan verdere reputatieschade voorkomen.

BEWUSTWORDING “Beleid en goede procedures zijn belangrijk. Maar zijn pas het begin. Het allerbelangrijkste is bewustwording binnen de gehele organisatie van wat wel en niet mag volgens de nieuwe privacywet”, aldus Bongers. “En dat is niet binnen een dag geregeld. Op welke wijze zorgt u ervoor dat privacy echt onderdeel wordt van het werkproces? Dat het in de hoofden van uw medewerkers zit? Welke acties zet u daarvoor in? U leest het binnenkort in onze whitepaper Privacy. Wilt u de whitepaper ontvangen, laat het ons dan weten. We maken graag een afspraak met u om deze langs te brengen en onder het genot van een kop koffie door te spreken.”

«

LUBA UITZENDBUREAU Jos Bongers, Rayonmanager Noord-Holland Telefoon 06 - 53 16 04 32 E-mail jbongers@luba.nl


REPORTAGE GA JIJ OOK VOOR EEN EINDEJAARSSPURT?

Spotcap biedt flexibel zakelijk krediet aan ondernemers Het laatste kwartaal van het jaar is voor veel ondernemers een belangrijk seizoen. Zo staan de feestdagen voor de deur, waarop optimaal ingespeeld kan worden. Bijvoorbeeld door middel van een kerstcampagne of het inkopen van extra voorraad. Daarbij is het weer tijd om de eindejaarsbalans op te maken. Uiteraard wil elke ondernemer zo positief mogelijk het jaar afsluiten. Maar hoe kun je op korte termijn extra financiering aantrekken voor een eindejaarsspurt? ALTERNATIEVE FINANCIERING BIEDT DE UITKOMST Steeds meer ondernemers maken gebruik van alternatieve financieringsmogelijkheden. Alternatieve financiering omvat elk type financiering die niet van de bank afkomstig is. Deze alternatieve financieringsvormen kunnen ideaal ingezet worden in combinatie met een bancaire lening. Dit wordt stapelfinanciering genoemd. Want naast een lening bij de bank, hebben ondernemers ook regelmatig behoefte aan aanvullend werkkapitaal. Door middel van werkkapitaalfinanciering kan jij een extra impuls geven, die nodig is om jouw bedrijf te laten groeien. Denk bijvoorbeeld aan groeikansen als het aannemen van extra personeel, het lanceren van een nieuwe campagne of het voorfinancieren van voorraad. Waar traditionele financiële instellingen traag en terughoudend kunnen zijn in het verstrekken van zakelijk krediet, bieden alternatieve kredietverstrekkers zoals Spotcap een uitkomst. Spotcap stelt ondernemers in staat om in te spelen op seizoenspieken of een eindejaarsspurt te maken door middel van flexibel zakelijk krediet. Daarbij verloopt de aanvraagprocedure bij Spotcap geheel online en ontvang je binnen één werkdag antwoord op je kredietaanvraag. Zo weet jij direct waar je aan toe bent.

kan Spotcap de kredietanalyse uitvoeren op basis van de huidige bedrijfsprestaties in plaats van uitsluitend historische gegevens. Spotcap verstrekt kortlopend, zakelijk krediet van €10.000 tot €250.000 met een looptijd van maximaal 15 maanden. Bedrijven die minimaal 2 jaar actief zijn en een jaaromzet van €200.000 generen, komen al in aanmerking voor een krediet bij Spotcap. Kredietaanvragen kunnen geheel online en vrijblijvend ingediend worden. Bij goedkeuring kan het krediet direct worden opgenomen. Bij Spotcap kan een lening ook na een maand al boetevrij vervroegd afgelost

worden. Daarnaast bieden we de mogelijkheid tot een hertoetsing na 3 maanden van de looptijd.

«

Dit artikel is geschreven door Beer Zandt, senior Business Development Manager bij Spotcap.

ONLINE FINANCIERING AANVRAGEN Als online financieringspartner voor het MKB stelt Spotcap ondernemers in staat om te groeien middels zakelijk krediet. Als online kredietverlener bieden we een aantrekkelijke financieringsoplossing door de gebruiksvriendelijkheid in kredietaanvragen. Spotcap is gespecialiseerd in werkkapitaalfinanciering en voorraadfinanciering voor ondernemers. Met name voor het MKB is de financieringsformule van Spotcap gunstig, omdat de flexibiliteit en snelheid aansluit op de behoeftes van ondernemers. Door een combinatie van expertise en de inzet van slimme technologie

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

33


DE SMEEROLIE VAN DE SOFTWARE

Ondernemers moeten data-aware worden Tien jaar geleden raakte het mkb in de ban van social media, tegenwoordig is het geobsedeerd door Big Data. Het verzamelen en analyseren van zoveel mogelijk data zou klantengedrag niet alleen kunnen sturen maar zelfs exact voorspellen. Wat zijn reële beloftes en wat zijn verkooppraatjes van de bedrijven die de instrumenten voor datamining leveren? Arjan Burgers eigen instituut Eduvision leidt Big Data analytici op. Zijn blik op Big Data is noch roze, noch somber gekleurd en eerst en vooral nuchter.

34

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017


DATA-AWARE

Tekst: Jeroen Kuypers // Fotografie: Marco Magielse

Arjan Burger werd eerst opgeleid tot historicus en werd daarna ook nog IT-specialist. Zijn eerste studie gaf hem een brede kennis en een academisch denkniveau, zodat hij technologische ontwikkelingen makkelijker in een maatschappelijk perspectief kan plaatsen. Volgens Burger is er met Big Data niet zoveel nieuws onder de zon. “Tien jaar terug hadden we ook al veel data kunnen verzamelen en analyseren, alleen, het had ons heel veel meer computercapaciteit gekost. Daardoor zou het technisch een stuk complexer en dus economisch een stuk duurder zijn geweest dan nu. Het ontstaan van grote datacenters heeft datamining schaalbaar gemaakt en dus goedkoper en simpeler. Dat verklaart een deel van de toegenomen populariteit van datamining. Ik vermoed dan ook dat het voorvoegsel ‘Big’ binnen nu en vijf jaar zal gaan verdwijnen. Dan spreken we eenvoudigweg over data.”

DUBBELE VERTALING MAKEN Er valt wel heel wat meer aan data te verzamelen dan tien jaar terug. In die tijd is niet alleen het onlineverkeer an sich toegenomen maar is vooral het gebruik van social media explosief toegenomen. De vraag is echter of al die bijkomende data wel zo waardevol zijn voor bedrijven. “Het gevaar bestaat inderdaad dat ondernemingen data gaan verzamelen om het verzamelen”, geeft Arjan Burger toe. “De werkelijke waarde blijkt pas na de patroonanalyse. Welke patronen komen vaak voor en welke wijken er juist van af? Je moet als data-analist een dubbele vertaling maken, want de uitkomsten horen terug te worden vertaald naar de economische werkelijkheid: wat betekent dit nu concreet voor jouw bedrijf? Daarom is het vak van data-analist niet zo technisch en nerdy als het lijkt. Voor sommige profielen hebben we als opleider zelfs een voorkeur voor mensen die géén IT’er zijn maar marketeers.”

STEEKHOUDENDE UITSPRAKEN Data-analist is een beroep (of een functie) met toekomst, ook binnen het mkb. We hebben ten onrechte de indruk dat uitsluitend grote bedrijven aan datamining doen en dat die data ook uitsluitend aan andere grote bedrijven worden doorverkocht. Vooral de namen van Facebook en Google duiken in dat verband vaak op. Zo wordt Big Data in de belevingswereld gekoppeld aan Big Brother en vaak ook aan de opkomst van kunstmatige intelligentie. De stap naar een naargeestig toekomstbeeld, zoals in de film Minority Report van Steven Spielberg, waarin misdadigers al worden gearresteerd nog voor ze een misdaad hebben begaan, is dan maar klein. Arjan Burger relativeert ook dit beeld: “Sommige grote bedrijven staan al vrij ver in hun technologische toepassingen, maar

“Het gevaar bestaat inderdaad dat ondernemingen data gaan verzamelen om het verzamelen” over het algemeen kun je stellen dat nog maar een klein gedeelte van de data-analyses een voorspellend karakter heeft. In ons jargon: heel veel is analytics, heel weinig is predictive. En de koppeling met kunstmatige intelligentie staat nog in de kinderschoenen. Dat neemt niet weg dat je met Google Analytics in je site al veel data verzamelt en op de juiste manier opslaat, en dat je op basis van een gedegen analyse wel degelijk nu al steekhoudende uitspraken kunt doen over het toekomstig gedrag van je klanten. Ik ken bijvoorbeeld een keten van juwelierszaken die via beeldherkenning vrij goed kan bepalen welke smaak de klant die binnenstapte had. Je koppelt het beeld aan een database en dat levert een rijtje kenmerken op dat de verkoper helpt de klant gerichter te benaderen. De omzet steeg daardoor aantoonbaar met 6,2% per jaar. Dat is een percentage dat telt.”

WIE DOET ER WAT MEE? Veel belangrijker dan het spookbeeld van Big Brother is de vraag wie de eigenaar is van al die data, vindt Arjan Burger: ”Neem een moderne verwarmingsinstallatie. Doordat er steeds meer sensoren worden bijgeplaatst levert zo’n installatie onderhand een massa gegevens op. Daarmee kun je het apparaat steeds nauwkeuriger aansturen, wat goed is voor de duurzaamheid, maar zo komt er ook een massa gegevens over het gedrag van de bewoners vrij. Bij wie komen die data terecht? Bij de installateur, bij de leverancier van de installatie of bij die van de software voor het apparaat? En wie doet er wat mee? Het is best mogelijk dat de softwareleverancier die data

vrolijk doorverkoopt terwijl de installateur er niks mee doet en de bewoners er zich niet eens van bewust zijn dat er zoveel gegevens over hen worden verzameld. Daarom denk ik dat het belangrijk is dat grote groepen consumenten maar ook ondernemers de komende jaren data-aware worden. Data vormen zoiets als de smeerolie van de software. Ze zijn de onderlaag voor allerlei winstgevende activiteiten. Daarvan moeten we ons beter bewust worden. De consument moet zich afvragen wat hij terugkrijgt voor die stroom aan gegevens die hij dagelijks levert, de ondernemer moet assertiever worden tegenover de partijen met wie hij samenwerkt. Voor zo’n installateur is het helemaal niet nodig dat hij een data-analist in dienst neemt of zichzelf teveel daarin gaat verdiepen. Hij moet echter wel de gegevens en de analyses krijgen waar hij recht op heeft om zijn afnemers een betere dienstverlening te kunnen bieden. In zekere zin lopen de belangen van consumenten en mkb-ondernemers hierin parallel.” De stroom van data die we via computers, smartphones maar ook via apparaten die met het internet verbonden zijn, leveren zal in de toekomst alleen maar groter worden. Nu is het nog ‘slechts’ de Tesla en de lift, morgen zal het ons eigen lichaam zijn dat via chips in de kleding of onder de huid uitleesbaar wordt. De mens als (data)mijn. De uitdrukking ‘op een goudmijntje zitten’ krijgt stilaan een andere betekenis. Data-aware worden is dan niets meer of minder dan een noodzaak.

«

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

35


GREEN PROTEIN ALLIANCE Ondernemer Jeroen Willemsen is een ambitieuze man. Hij richtte onder andere Ojah BV op, producent van een nieuwe generatie vleesvervangers, waarmee partijen als De Vegetarische Slager en de Dutch Weed Burger hun merk konden laden. Maar Willemsen heeft grotere plannen. Hoe krijg je heel Nederland zover dat ze meer plantaardig eiwit gaan eten? Willemsen besefte zich dat alleen het aanbieden van vleesvervangers, niet voldoende is. Maar wat moet je dan wel doen? En hoe? Het antwoord bracht DuurzaamDoor.

Nederland eet meer plantaardig Met behulp van dat kennisprogramma is een aanvankelijke insteek van Jeroen Willemsen uitgegroeid tot een groter geheel, met veel potentie om zijn uiteindelijke doelstelling te bereiken: naar een gezondere en duurzamere balans van minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten in ons dieet. Het werd groter en breder en vooral ook doeltreffender dan Willemsen aan het begin in gedachten had. De realisatie van de Green Protein Alliance werd een feit. Neem grote retailers zoals Jumbo en AH. Laat ze samenwerken met grote én kleinere producenten zoals Alpro, Menken Orlando, SoFine, HAK, Zeewaar, Rotterzwam en BoonBonen. Voeg daarbij dan het ministerie van Economische Zaken en partners zoals Het Voedingscentrum en Natuur&Mileu en voilà……een in, hoge mate, potentiele succesvolle cocktail om Nederland meer plantaardig te laten eten is een feit. Want consumptie van meer plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke eiwitten is niet alleen noodzakelijk vanwege energie-, water- en landbouwgrond vraagstukken. Of om de

36

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

wereldbevolking op termijn te kunnen blijven voeden. Een menu met een goede balans tussen plantaardige eiwitten en dierlijke eiwitten is ook gezonder en in lijn met de nieuwe Schijf van 5. Dus voldoende redenen om Nederlanders te bewegen om meer plantaardig voedsel te laten eten. Maar hoe? “Ik heb mooie ervaringen beleefd met de bedrijven die ik heb opgericht en begeleid”, vertelt Jeroen Willemsen. “Maar de frustratie die ik had waren de vertragende ervaringen, zoals te lang blijven hangen in de onderzoek modus en je niet richten of niet kunnen richten op waar het allemaal om draait: de consument. Ik realiseerde mij dat, om consumenten écht te kunnen bereiken, je deze moet kennen en activeren. Door niet alleen het aanbieden van mooie en smakelijke producten, maar ook door het publiek voor te lichten over de voordelen van plantaardige eiwitten. En ik realiseerde mij ook dat dit niet alleen door individuele bedrijven moet worden gedaan.” “Via ons netwerk nam Jeroen Willemsen contact met ons op.” Aan het woord is Margrethe Brongers van DuurzaamDoor, onderdeel van de

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Samen met haar collega René Bruins heeft zij het initiële idee van Willemsen begeleid en ervoor gezorgd dat zijn idee uitgebouwd werd tot wat het nu is. “Aanvankelijk was zijn insteek om via alleen ondernemers zijn doelstelling te bereiken. Zijn doelstelling vonden wij reuze interessant, waarmee wij hem graag op weg wilden helpen. Maar een van de eerste acties die wij ondernamen was om een stap terug te doen. We moesten ons eerst goed realiseren wat er zich precies afspeelde in het speelveld om vervolgens te concluderen wat er dan nodig was. Wij vroegen ons dus ook af of alleen betrokkenheid van ondernemers wel de juiste insteek was om zijn doelstelling te halen. En zo nee, wat dan wel?” Uiteindelijk werd besloten om eind 2015 een expertmeeting te houden. Uit die meeting kwam het belang van samenwerking tussen bedrijven én partners zonder een commerciële inzet sterk naar voren. Een van de genodigden was Lucas Simons, oprichter/CEO van NewForesight. Een expert uit een aanpalend gebied, wat belangrijk is omdat hij vanuit die positie sneller over grenzen heen


kan denken. Hij stelde uiteindelijk voor om een alliantie plantaardige eiwitten op te richten met als doel om markttransformatie te versnellen. En zo werden de eerste contouren van de Green Protein Alliance zichtbaar. “Ik zie dat de medewerkers van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland, waartoe DuurzaamDoor behoort, beschikken over een speciale positie binnen de gehele overheid”, vervolgt Willemsen. “Mijn ervaring is dat zij beschikken over een binding met de uiteindelijke doelgroep, de consument. Daarnaast weten zij vaak een gezonde balans te vinden tussen publiek en privaat. De mensen van DuurzaamDoor, hebben mij begeleid bij het opzetten van een publiek/privaat samenwerkingsverband, waarbij diversiteit van groot belang was. Met grote en kleine spelers. Met commerciële en ideële belangen, maar ingestoken vanuit de consument en markt. De medewerkers van DuurzaamDoor hebben mij daarnaast het vertrouwen gegeven, dat ik op het goede pad zat en hebben mij gestimuleerd om buiten de gebaande paden om te exploreren. Maar zij hebben ook gewoonweg geholpen met praktische zaken in de beginfase om de oprichting van Green Protein Alliance te realiseren. En wat voor de alliantie heel belangrijk was, is de ondersteuning van DuurzaamDoor bij de contacten met het ministerie van Economische

Zaken. Het ministerie dat uiteindelijk een belangrijke pijler is binnen de alliantie.” Achteraf gezien heeft DuurzaamDoor de opzet van de alliantie op drie hoofdzaken aangestuurd. Ten eerste hebben de medewerkers meegedacht over een effectieve aanpak en ‘denkers’ van buiten het speelveld mee laten denken om te komen tot een organisatie die nog effectiever zou zijn dan iedereen aanvankelijk in gedachten had. Ten tweede hebben de medewerkers gewezen op bestaande regelingen om de startfase te kunnen realiseren. En als laatste hebben ze hun contacten ingezet om Green Protein Alliance te funderen bij het ministerie van Economische Zaken. Tijdens het eerste Green Protein Event op 16 februari 2017 presenteerde de alliantie haar Green Protein Growth Plan. Met een gemeenschappelijk gedragen ambitie: samen naar 50-50 in 2015, ofwel een dieet dat niet bestaat uit 65% dierlijke en 35% plantaardige eiwitten, maar letterlijk in evenwicht. De GPA is inmiddels een vereniging met 22 leden en 5 partners. Het plan geeft natuurlijk ook een antwoord op de vraag hoe dit te realiseren. Het antwoord ligt in het unieke samenwerkingsverband tussen koplopers in de voedingsbranche met als gezamenlijke doel om de consumptie van plantaardige proteïne een flinke impuls te geven. Beter voor mens en milieu én het levert nieuwe marktkansen op. Willemsen: “Alle leden investeren en willen uiteraard daar iets voor terug zien. Wij hebben daarom ook een aantal kristalheldere en meetbare targets gesteld: groei van de markt en verandering in consumentengedrag. Er zijn bijvoorbeeld in de eerste helft van 2017 door de GPA leden al 33 nieuwe green-protein producten geïntroduceerd. Onze target lag op 20. We gaan voor een groei van 15 procent van consumptie van plantaardige eiwit in 2017. We liggen nu op koers, zo blijkt uit de verkoopcijfers van het eerste half jaar. Uiteraard moet het ook ten goede komen voor de werkgelegenheid en de klimaatdoelstellingen. Met de target die we voor 2025 hebben gesteld dragen

we, voor minimaal 6 procent bij aan het behalen van de klimaatdoelstelling die Nederland heeft gesteld. Wij willen bewijzen dat KPI’s kunnen worden gerealiseerd door samenwerking tussen ondernemerschap en publiek belang!” Als het aan de Green Protein Alliance ligt, kunnen consumenten straks nog eenvoudiger kiezen. Een heldere boodschap over de voordelen van plantaardige proteïnen helpt daarbij. De gezamenlijke ambitie van de deelnemers is een markt waarin producten met plantaardige proteïne een vanzelfsprekende keuze zijn. Voor elk moment van de dag, voor iedereen. Gezond, van hoge kwaliteit, met een goede prijskwaliteitverhouding. En DuurzaamDoor zet haar werkzaamheden voort, met een visie en doelstelling die jaren geleden is bepaald. Verbredend, verdiepend, grensverleggend….en vooral samenwerkend. Met andere overheden, ondernemers, onderwijs, wetenschap en maatschappelijke organisaties. Met als doel een overgang naar een meer groene, duurzame economie. Om meer richting te geven heeft DuurzaamDoor sinds korte tijd meer de focus gelegd op de gebieden circulaire economie, energie en klimaat, voedsel, biodiversiteit en water. Daarnaast is er ook meer aandacht voor regionale duurzaamheidsnetwerken, integrale regionale ontwikkeling, integrale gebiedsontwikkeling en de omgevingswet.

«

Meer informatie over DuurzaamDoor: www.duurzaamdoor.nl Meer informatie over de Green Protein Alliance, inclusief het Green Protein Growth Plan: www.greenproteinalliance.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

37


Digitale ethiek wordt hét speerpunt De technologische evolutie lijkt soms ons op sleeptouw te nemen in plaats van andersom. Trendwatcher Tony Bosma waarschuwt voor de gevolgen daarvan en voorziet de gestage opkomst van een tegenbeweging. Die zal de digitale vooruitgang geen halt toeroepen maar ze wel weer in lijn brengen met de menselijke maat. Als we geen tegengas geven zullen we onbewust en ongewild steeds meer data leveren aan high tech multinationals, nu nog slechts over ons letterlijke huishouden, straks ook over ons lichamelijke.

38

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017


DIGITALE ETHIEK

Tekst: Jeroen Kuypers // Fotografie: Marco Magielse

Het internettijdperk begon met een fraaie belofte: ondernemen zou goedkoper en laagdrempeliger worden en binnen het bereik van iedereen komen. Met een paar muisklikken ligt de hele wereld aan je voeten. Amper dertig jaar later zijn niet de profetieën van internetgoeroes uitgekomen maar wel de woorden die Peter Drucker al in 1969 neerpende in zijn ‘The Age of Discontinuity’: “Over enkele decennia zijn de multinationals van nu van hun plek verdrongen en zullen andere bedrijven in totaal nieuwe sectoren de toon aangeven.” Tony Bosma geeft er anno 2017 een echo van: “In 2006 bestond de top tien van de wereld uit banken en oliemaatschappijen, in 2016 waren die alle tien vervangen door techbedrijven.” De kleine online-ondernemer vindt zijn weg via Marktplaats, maar de E-commerce wordt gedomineerd door giganten als Facebook, Amazon en Google. “Ook daarbuiten zijn ze zeer succesvol. Google is actief van de automobielsector tot die van de zorg. Een boete van € 2,3 miljard wegens monopolisme betaalt het bedrijf schouderophalend.”

PRIVACY OF GEMAK? De 43-jarige Bosma is bepaald geen pessimist, maar in zijn presentaties, artikelen en toekomstverkenningen onderstreept hij dat we doemscenario’s slechts kunnen voorkomen door ons lot in eigen handen te nemen. Enerzijds is er een teveel aan vertrouwen in de technologie, waarbij voor alles een technische oplossing bestaat die ons van onze eigen verantwoordelijkheid ontslaat, van obesitas tot klimaatverandering. Anderzijds is er een groeiende passiviteit, waarbij consumenten zonder het te beseffen hun vrijheid en privacy laten uithollen. “Privacy en gemak vormen uiteinden van één lijn. Als we in ons leven zoveel mogelijk gemak wensen zullen we bereid moeten zijn onze privacy op te geven; als privacy ons doel is zullen we bereid moeten zijn veel zelf te doen en niet alles aan slimme software over te laten.”

KLAKKELOOS ACHTERAAN LOPEN Onze data worden de komende jaren steeds vaker afgeluisterd door de doorbraak van spraaktechnologie. “Hoe meer spraakcommando’s we geven in huis en in de auto, hoe meer anderen kunnen meeluisteren als we gesprekken voeren. In 2020 zal al 50 tot 70% van internetsearch spraakgestuurd zijn. Speciale software zoekt daar de termen uit waarin bedrijven geïnteresseerd zijn. Het grootste probleem is niet eens dat we zovéél data leveren, maar dat we niet weten wat we ervoor terugkrijgen. Predictive analysis voorspelt niet alleen wat wij zullen kopen en hoe wij zullen stemmen maar gaat dat proces ook steeds meer sturen. ‘Wij bepalen wel wat u leuk vind.’ De voorspelling wordt dan een

selfulfilling prophecy. En hoewel 80% van de mensen daar nog steeds niet bij stil staat, groeit het bewustzijn dat het zo niet verder kan. Ondernemers in het mkb moeten daarom niet klakkeloos achter Virtual Reality aanlopen of data gaan verzamelen, maar hun klanten duidelijk maken dat zij in control zijn over hun eigen data. Klanten mogen weten wat in ruil voor het leveren van die data van jou als ondernemer kunnen verwachten.”

HET NIEUWE NORMAAL Digitale ethiek wordt daarom volgens Tony Bosma een speerpunt de komende jaren. Hij voorziet ook een terugkeer naar het persoonlijk contact. “Digitaal is het nieuwe normaal, fysiek is de nieuwe uitzondering. Ik denk dat persoonlijk contact belangrijk is om het vertrouwen tussen leveranciers en afnemers te herstellen, want ook al lijkt het of de crisis voorbij is, het vertrouwen dat in 2008 een deuk kreeg staat nog altijd op een historisch dieptepunt. We wantrouwen overheden, we wantrouwen banken maar ook grote merken. Kijk naar Volkswagen. Dat wilde het grootste automerk ter wereld worden en wat riep het daarvoor in het leven? Sjoemelsoftware. De opkomst van de social media heeft ons vertrouwen ook al niet hersteld. Veel van wat we online lezen blijkt bullshit.”

OUDE VERDIENMODELLEN De trendwatcher wijst op andere restanten van de onopgeloste crisis, zoals de schuldenberg die is blijven groeien en het aantal mensen dat om de een of andere reden niet meer meedoet: werkzoekenden die niet langer ingeschreven staan, daklozen, dropouts. “Niemand weet hoe omvangrijk die groep precies is, want dat meten we niet. Er is veel dat aan ons zicht ontsnapt, zoals de opbrengsten van de deeleconomie waar de Belastingdienst maar geen vat op krijgt. We digitaliseren oude structuren en verdienmodellen, de

wereld die we kennen, maar ondertussen ontstaan volstrekt nieuwe waar we geen raad mee weten. Airbnb 2.0 is al in de maak: een huisbeheerssysteem dat alles regelt, van de facturering aan de huurders tot het oproepen van de schoonmakers. Uber is wat mij betreft ordinair platformkapitalisme maar er bestaat ook een volledig autonome auto die op afroep naar je voordeur rijdt, met je afrekent en zichzelf naar de garage dirigeert voor onderhoud. Wat is het bedrijf? De mensen achter de auto of de auto zelf? De technologie is er al, wat nog ontbreekt is de acceptatiegraad onder de bevolking, maar dat is slechts een kwestie van tijd.”

EEN ANDERE GROEI De komende jaren verbreedt ook de datastroom die we leveren. Nu doen we dat nog via apparaten, binnenkort via sensoren in onze kleding en schoenen en daarna via chips in ons lichaam. Maar Tony Bosma voorziet ook de opkomst van een tegenbeweging, bestaande uit burgers en bedrijven die vraagtekens plaatsen en alternatieven formuleren voor de weg die de digitale monopolisten ons dwingen te gaan. “Ik denk dat het tegengeluid langzaam hoorbaar wordt maar wel onvermijdelijk is. Het grootste obstakel op het huidige pad is niets meer of minder dan het traditionele groeimodel. Groeien op basis van je prestaties en je passies is uitstekend, maar groeien om te groeien, omdat je nu eenmaal de grootste moet zijn is een heilloze weg. Groeien ten koste van alles, zelfs van je eigen organisme, is niet toevallig de mindset van kanker. Ook in gedigitaliseerde vorm heeft dat model geen toekomst.”

«

Voor meer informatie, ga naar: www.extendlimits.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

39


CO2-NEUTRAAL

Tekst: Wendy van Schie // Fotografie: Luuk Gosewehr

Binnen één generatie CO2-neutraal energie en warmte produceren? Nuon heeft zich een ambitieus doel gesteld. Het bedrijf is nu al koploper in de productie van windenergie, maar heeft voor een totale transitie naar een duurzame energieproductie ook andere partijen nodig. Het kabinet heeft in het Energieakkoord als uitgangspunt gesteld, dat de energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Nuon en haar moederbedrijf Vattenfall sluiten zich daarbij aan, maar zijn ambitieuzer: al binnen één generatie (dus binnen ongeveer 25 jaar)

40

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

zou de elektriciteitsopwekking volledig CO2neutraal moeten zijn. Ruud Snelderwaard, als clustermanager verantwoordelijk voor de Nuon-vestigingen in Diemen en Amsterdam (Hemweg), weet dat het een flinke uitdaging is, die alleen kan worden gerealiseerd als alle betrokkenen een flinke steen bijdragen.

Maar nog niet iedereen realiseert zich wat het inhoudt.

DE STAND VAN ZAKEN IN ELEKTRICITEITSPRODUCTIE Op een doordeweekse dag nemen de klanten in Nederland momenteel zo’n 10.000


“CO2-neutrale energieproductie kunnen we alleen realiseren met een brede maatschappelijke inzet, ook van de overheid” megawatt per uur af. Onder optimale omstandigheden kan het bedrijf daarvan nu ongeveer 4.000 megawatt produceren uit wind en zon. “Het probleem bij de productie van energie is, dat je nooit een overschot of tekort kunt hebben. Energie laat zich nog niet in grote hoeveelheden opslaan en bij een tekort valt er uiteraard van alles stil. Wanneer je afhankelijk bent van zon en wind moet je dus voorbereid zijn op de situatie dat er langere tijd onvoldoende zon en wind is. Je moet een grote energievoorraad kunnen opbouwen. De grootste accu die nu beschikbaar is, kan 54 megawatt opslaan. Dat is de productie van vijf minuten! Een andere mogelijkheid is om de elektriciteit om te zetten in andere

producten, zoals ammoniak, waterstof, ethanol of andere vloeistoffen.”

BREDE MAATSCHAPPELIJKE INZET Energie uit een accu kan in de huidige infrastructuur goed worden ingezet, maar voor energie uit vloeistoffen moet nagenoeg de hele infrastructuur worden omgebouwd. “De turbines van een gasgestuurde energiecentrale kun je ombouwen naar waterstof, maar bij de andere vloeistoffen werkt dat niet. Turbines moeten worden vernieuwd, andere leidingen gelegd en opslagtanks gebouwd. Bovendien zijn de risico’s heel anders en daarmee de veiligheidsmaatregelen. Wij hebben geen verstand van transport en opslag van waterstof, ethanol, ammoniak of andere vloeistoffen. CO2-neutrale energieproductie kunnen we alleen realiseren met een brede maatschappelijke inzet, ook van de overheid. Iedereen zal eraan moeten bijdragen.” Nuon is producent en verkoper van energie en warmte, geen onderzoeksinstantie, benadrukt Snelderwaard. “Samen met andere organisaties kunnen we betere producten ontwikkelen. Daarom werken wij samen met onder andere universiteiten en TNO. Wij hebben veel kennis en ervaring. Daarmee kunnen we de voorwaarden creëren, waarmee zij ideeën kunnen genereren. Dat zijn kostbare exercities. Het vraagt experimenteren en dat vraagt mensen, mogelijkheden en geld. Er is nog veel onzeker en er zijn risico’s aan verbonden, maar we weten dat het anders moet.”

SLUITING KOLENCENTRALE Intussen wordt de druk op Nuon opgevoerd om de kolencentrale aan de Hemweg te sluiten. “We weten dat het moet gebeuren en in principe zou het kunnen. Alleen zijn we nog niet zo ver dat we voldoende alternatieven hebben, dus moeten we elektriciteit inkopen. En die wordt dan misschien opgewekt in andere kolencentrales of kerncentrales. Nuon is ertoe bereid, maar het gaat om tweehonderd mensen met een grote betrokkenheid bij dit bedrijf. Daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. Daarnaast kost het ook nog zo’n 250 miljoen euro aan gemiste winst.”

PALET VAN OPLOSSINGEN Overigens benadrukt Snelderwaard dat de transitie naar CO2-neutrale energieen warmteproductie niet de enige duurzame oplossing is. “Je moet meer dingen doen. Daarvoor is innovatie nodig en samenwerking. Zo zijn we bijvoorbeeld met het Havenbedrijf bezig het energiegebruik in de Amsterdamse haven duurzamer te maken. Daarnaast zetten we in op stadsverwarming. We zijn nu al een van de grootste leveranciers van stadswarmte in Nederland. In de komende decennia zal het gebruik van aardgas volledig worden teruggedraaid. Wat wordt de vervanger? Moeten mensen thuis biomassa gaan gebruiken? Los van het feit dat dit niet CO2-vrij kan, stinkt het en heeft de omgeving er dus last van. Een andere duurzame oplossing, die momenteel al veel wordt toegepast, is de inzet van warmtepompen voor de verwarming van huizen en de productie van warm water. Er wordt onderzoek gedaan naar geothermie: het gebruik van aardwarmte voor het winnen van energie. Het vraagt een palet aan oplossingen. Dé oplossing hebben wij niet.”

«

“Het vraagt een palet aan oplossingen. Dé oplossing hebben wij niet” PERSONALIA Naam: Ruud Snelderwaard Leeftijd: 57 jaar Burgerlijke staat: Gehuwd, gelukkig Bedrijfsnaam: Nuon Functie: Clustermanager Specialiteit: Mensen in relatie tot techniek Motto: Plezier in je werk/leven hebben Bucketlist: Geen. Je moet dingen die je wilt doen NU doen

NUON LOCAL ASSET GROUP AMSTERDAM Petroleumhavenweg 1 1041 AB Amsterdam Telefoon 020 - 587 82 00 E-mail ruud.snelderwaard@nuon.com www.nuon.com

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

41


REPORTAGE

Tekst: Wendy van Schie // Fotografie: Luuk Gosewehr

Gerald Koenis (links) en Henk Pronk

Multitechnische dienstverlening Netwerksystemen en energie-, infrastructurele, industriële en gebouwinstallaties Multitechnische dienstverlening, van ontwerp tot exploitatie en onderhoud. Als je met je E- en W-technische dienstverlening bijdraagt aan de bereikbaarheid en het functioneren van veel ondernemingen in en om Amsterdam, dan is het logisch dat je je dicht bij de klant vestigt.

“Het onderhoud van de bruggen en sluizen in het Noordzeekanaal, renovatie van de Velsertunnel, de digitale reisinformatieborden van het GVB, verlichting, portalen en route-informatie langs de snelwegen, nieuwe elektrotechnische en luchtbehandelingsinstallatie voor de operatiekamer in het Ziekenhuis Amstelland en tal van systemen en installaties voor Woonzorg, het Havenbedrijf, op Schiphol, bij Tata, OTA, Vopak en AEB…” Henk Pronk en Gerald Koenis noemen zo even een paar van de projecten en werkzaamheden die SPIE in de regio Amsterdam uitvoert en heeft uitgevoerd.

“Vandaar dat we hier in Westpoort een vestiging hebben geopend. SPIE is nu ook goed vertegenwoordigd in de regio Amsterdam.” Pronk is business unit manager Industry services en e-fficient buildings en Koenis business unit manager Smart city bij de Amsterdamse vestiging. In en vanuit de locatie in AmsterdamWestpoort werken nu zo’n honderd medewerkers. Daar komen nog de medewerkers bij van recent door SPIE overgenomen, gerenommeerde technische dienstverleners in deze regio, zoals Ziut en Aaftink. “SPIE staat voor groei en ontwikkeling.

DE VIER MARKTSEGMENTEN VAN SPIE In e-fficient buildings combineert SPIE de multitechnische diensten om vandaag de energiebesparende oplossingen voor de gebouwen van de toekomst te creëren. Of het nu gaat om zieken- en verzorgingshuizen, banken, scholen, kantoorpanden of datacenters. Op het gebied van Energies helpt SPIE met het faciliteren van de energietransitie door het leveren van innovatieve en duurzame oplossingen voor onder andere middenspanningsinstallaties, busbar systemen, windenergie, hoogspanningsstations en hoogspanningslijnen. Bij Industry services ligt de focus op het engineeren, automatiseren, bouwen, onderhouden en optimaliseren van industriële processen, terugwinnen van energie en het duurzaam beheren van technische installaties. Totaaloplossingen die innovatief, kosteneffectief en veilig zijn. Voor het segment Smart city ontwikkelt SPIE gerichte oplossingen voor de groeiende behoefte op het gebied van energieprestatie, ecomobiliteit en duurzame verbeteringen van de leefomgeving, zoals intelligente openbare verlichting, connectiviteit en telecommunicatie, videobewaking, transport en mobiliteit, educatieve en medische infrastructuren, voorzieningen voor openbare diensten en waterzuivering en afvalverwerking.

42

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2017

PERSONALIA Naam: Henk Pronk Leeftijd: 47 jaar Bucketlist: 1. Reizen; 7 continenten 2. Vrijwilligerswerk in de ouderenzorg Naam: Gerald Koenis Leeftijd: 52 jaar Bucketlist: Fietsen naar Parijs TT Isle of Man bijwonen

Wij staan 24/7 klaar voor onze klanten en willen dus ook dicht bij de klant zijn. Vanuit deze plek langs de A5 kunnen we snel en efficiënt opereren.”

TOP 3 IN TECHNISCHE DIENSTVERLENING SPIE Nederland is een dochteronderneming van de SPIE Groep, marktleider in Europa in multitechnische dienstverlening op de gebieden energie en communicatie. SPIE Nederland werkt samen met zijn klanten aan het ontwerp, de uitvoering, de exploitatie en het onderhoud van netwerksystemen en energie-, infrastructurele, industriële en gebouwinstallaties. Met zo’n vierduizend medewerkers behoort SPIE Nederland tot de top 3 van technische dienstverleners in Nederland. SPIE heeft een goede landelijke dekking en is actief in de marktsegmenten e-fficient buildings, Energies, Industry services en Smart city.

«

SPIE NEDERLAND Vaalmuiden 1 1046 BV Amsterdam Telefoon 020 – 659 50 75 E-mail henk.pronk@spie.com Mobiel 06 – 10 67 47 16 E-mail g.koenis@spie.com Mobiel 06 – 10 94 45 75 www.spie-nl.com


DE NIEUWE LEXUS LC 500h

EXPERIENCE AMAZING Technische expertise en een uitgesproken ontwerp komen samen in deze luxueuze Gran Turismo coupé. Het nieuwe onderstel met achterwielaandrijving en de soepele 3,5 liter V6 benzinemotor met ’s werelds eerste 10-traps Multi Stage Hybrid automatische transmissie resulteren in kracht, respons en efficiency zonder enig compromis. Daarmee legt de LC 500h de perfecte basis voor een superieure rijervaring.

LEXUS AMSTERDAM

Pieter Braaijweg 8, 1114 AJ Amsterdam, Tel.: 020-5996400 lexus-amsterdam.nl


WIJ HEBBEN HET LEF OM HET

ANDERS TE DOEN.

Fruytier Lawyers in Business helpt ondernemers succesvol te zijn. De advocaten van Fruytier zijn uitstekend opgeleide, getalenteerde juristen. Onze advocaten proberen het recht altijd zodanig toe te passen dat het in uw voordeel werkt. Vanuit een gedegen juridische achtergrond durven ze te improviseren en hebben ze het lef om het anders te doen. Zowel binnen als buiten de rechtszaal. Die ondernemende, creatieve instelling waarderen cliĂŤnten.

CONTACT: +31 (0)20 521 01 30 info@flib.nl www.flib.nl

Het Ondernemersbelang Amsterdam 4-2017  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Advertisement