Page 1

NR. 3

2013

LEIDEN

Communicatie is emotie

CORPUS Congress Centre biedt meerdere mogelijkheden

Duurzaamheid troef bij AkzoNobel Sassenheim

••••••••••••••••

Hogeschool Leiden biedt competentiegericht onderwijs

Wanbetalers verzuren de economie

WWW.ONDERNEMERSBELANG.NL


Drukkerij Printshop Ouwehand bv

Wij zijn een grafisch bedrijf gevestigd te Leiderdorp. Met een breed aanbod aan mogelijkheden en toepassingen onder één dak, is geen uitdaging ons te gek. Met een enthousiast team van vakmensen doen wij waar we goed in zijn, mooi druk- en printwerk maken! Zowel voor de zakelijke als de particuliere markt. Vanzelfsprekend kunt u bij ons terecht voor offsetdruk; briefpapier, enveloppen, mappen, labels, brochures, periodieken, etc. Kleine oplages kunnen we drukken op onze digitale persen, zodat we snel en voordelig kunnen produceren. Flyers, visitekaartjes, labels, productwaaiers, boeken en nog veel meer, kunnen wij in een handomdraai voor u vervaardigen. Ook voor bouwtekeningen, posters, rollbanners, foamborden en ander grootformaat reclamewerk bent u bij ons aan het juiste adres. Gelamineerd, opgeplakt of opgespannen, het kan allemaal. Personaliseren van briefpapier, kaarten en enveloppen is bij ons ook mogelijk. Wij verzorgen voor diverse bedrijven hun mailingen, vraag eens naar de mogelijkheden.

Meer informatie? Neem gerust contact met ons op: 071 - 589 76 70 Kabelbaan 10, 2352 BL Leiderdorp info@printshopouwehand.nl www.printshopouwehand.nl


STARTEN ACCOUNTANCY BELASTINGEN PERSONEEL SALARISSEN RECHT OPTIMALISATIE OVERNAMES VERKOOP PENSIOEN

Dubbele première.

Brandstofverbruik gemiddeld 3,8-9,3 l/100 km (1 op 10,8-26,3) CO2 emissie 99-217 g/km.

De nieuwe ŠKODA Octavia Combi en nieuwe Superb. Bijzondere momenten delen we graag met u. Zeker als het gaat om de introductie van maar liefst twee topmodellen. Daarom willen we u van harte uitnodigen voor de première van de nieuwe ŠKODA Octavia Combi en nieuwe Superb. Oftewel een uitgebreide kennismaking, in een gepaste ambiance. ŠKODA Octavia Combi. Al vanaf € 20.770,-. Bijtelling vanaf € 145,- p.m. Lease vanaf € 369,- p.m. ŠKODA Superb. Al vanaf € 27.490,-. Bijtelling vanaf € 199,- p.m. Lease vanaf € 525,- p.m.

www.skoda.nl

Genoemde vanaf prijs is incl. BTW en BPM, excl. verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. Leasebedrag per maand is excl. BTW en excl. brandstof via ŠKODA Leasing o.b.v. 48 mnd en 20.000 km per jaar full operational lease. Eigen risico € 500,- per gebeurtenis. Wijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden. Getoonde afbeelding kan meeruitvoeringen bevatten.

AUTOBEDRIJF HAMERS Dobbeweg 2, 2254 AG Voorschoten, Telefoon 071 - 5 600 200, info@autohamers.nl, www.autohamers.nl U vindt ons ondermeer via de A44, afslag Voorschoten. Volg ons ook op Facebook.


Inhoud Het Ondernemersbelang van Leiden

Communicatie is emotie

verschijnt vijf keer per jaar. Negende jaargang, nummer 3, 2013 OPLAGE

08

3.000 exemplaren COVERFOTO

In tijden van recessie wordt het nut en de inzet van marketing en communicatie weer eens tegen het licht gehouden. Terecht of niet: het houdt je wel scherp, want uiteindelijk moeten marketing en communicatie ook hun geld opleveren, al is dit lang niet altijd direct in harde inkomsten uit te drukken. Ten aanzien van dit laatste moet bij veel directies nog een flinke vertaalslag gemaakt worden. Opbrengsten hoeven niet gelijk te zijn aan inkomsten. Misschien is de crisis eigenlijk helemaal niet zo slecht.

V.l.n.r.: Rob Lamping, Michael Breel en Fred Melai Fotografie: René Zoetemelk UITGEVER Jelte Hut Novema Uitgevers bv Postbus 30 9860 AA Grootegast

CORPUS Congress Centre biedt meerdere mogelijkheden Bij het grote publiek is CORPUS vooral bekend van de educatieve attractie ‘reis door de mens’ - die bezoekers de unieke kans biedt om het lichaam van binnen te zien en te leren hoe het werkt en wat je moet doen om het gezond te houden. Minder bekend is dat CORPUS ook een ruim congrescentrum herbergt. Het congrescentrum bestaat uit een grote conferentiezaal voor maximaal 540 deelnemers en een aangrenzende lounge voor de registratie en catering voor hetzelfde aantal personen.

Weegbree 1

11

9861 ES Grootegast T 0594 - 51 03 03

Duurzaamheid troef bij AkzoNobel Sassenheim

F 0594 - 61 18 63 info@ondernemersbelang.nl www.ondernemersbelang.nl EINDREDACTIE

18

Baukje Bosma T 0594 - 69 56 16 b.bosma@ondernemersbelang.nl MEDIA-ADVISEUR T 0228 - 32 12 53 Herman Koreman h.koreman@ondernemersbelang.nl VORMGEVING VDS Vormgeving!, Drachten

AkzoNobel is wereldwijd de grootste verf en coating producent. In Sassenheim (bij Sikkens) worden autoreparatie en vliegtuiglakken geproduceerd. Daarnaast worden decoratieve verven ontwikkeld door de Research and Development afdeling. Hiervoor wordt op dit moment een nieuw laboratorium gebouwd. Qua duurzaamheid heeft Akzo Nobel inmiddels zijn sporen verdiend. De multinational staat al jaren hoog op de belangrijke Dow Jones Sustainability Index. Dit is de duurzaamheidsindexering voor toonaangevende grote ondernemingen die duurzaamheid centraal stellen.

Hogeschool Leiden biedt competentiegericht onderwijs Hogeschool Leiden werkt intensief samen met het regionale beroepenveld en het bedrijfsleven. De rol van de hogeschool daarin is die van kennismakelaar en aanjager van innovatie in organisaties en bedrijven. Agnita Mur, lid College van Bestuur: “Wij willen een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de kenniseconomie in de regio. Het is onze taak om de beste werknemers voor nu en de toekomst op te leiden, daarom investeren we intensief in onze contacten met partners uit het onderwijs, het werkveld en de samenleving.”

27

DRUK Drukkerij Veldhuis, Raalte AAN DEZE UITGAVE WERKTEN MEE Gerrit Boer Paul Kusters (cartoon) Jeroen Kuypers Ed Lamme Marco Magielse André Staas (Comm’Art) André Vermeulen (column) René Zoetemelk Adreswijzigingen, verandering van contactpersoon of afmeldingen kunt u per mail doorgeven aan Tiny Klunder, t.klunder@novema.nl. Vermeld s.v.p. ook de editie er bij, die vindt u bovenaan in het colofon. ISSN 1873-7420 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen

In het hartkatern Wanbetalers verzuren de economie

Ingenieurs streven naar het opzetten van ketens waaruit geen energie weglekt. In economische ketens wordt die rol vervuld door geld. Hoe meer bedrijven hun betalingen opschorten, hoe groter het verlies voor de keten als geheel. Om die vlot te trekken stimuleert het Verbond van Credit Management Bedrijven (VCMB) de implementering en toepassing van creditmanagement in het bedrijfsleven. “Het veilig stellen van de eigen cashpositie gaat ten koste van het MKB”, zegt Mannes Westhuis, voorzitter van het VCMB.

Energie uit de golven Op termijn lijkt de zon de belangrijkste bron van hernieuwbare energie, maar de zee zou wel eens op de tweede plaats kunnen komen. Golven vormen geconcentreerde windenergie en zogeheten golfenergieconvertors kunnen deze omzetten in elektrische stroom. Helaas is de zee ook een bron van verwoesting. Tot nog toe liepen de meeste experimenten vast op stormschade en slijtage. De Wave Pioneer van FlanSea heeft de eerste testen succesvol doorstaan. Binnen tien jaar zou een commercieel levensvatbare vorm van golfenergie haalbaar moeten zijn.

zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties.

02

het ONDERNEMERS BELANG

- Veldhuis Media groeit door anticyclisch investeren in mensen en machines - Eteck maakt Nederland steeds groener


Column ■

En verder

Geen luchtfietserij

04

Nieuws

Voorspellen is moeilijk als je geen medium bent. Vooruitblikken op

13

De ondernemer revisited

basis van een ontwikkeling of trend pakt bijna altijd anders uit dan

16

Panel: Belemmert het ontslagrecht de ondernemer?

was verwacht. Kijk maar naar de rekenmeesters van de regering,

21

WOKB zet zich in voor watersportondernemers

23

Vergaderen in 17e eeuwse grandeur, voor een ouder-

riaal waaruit blijkt hoe de economie zich ontwikkelt. Waarop het

wetse prijs

kabinet zijn beleid afstemt. Het mislukt keer op keer. Al na twee

die een paar keer per jaar onder de naam Centraal Plan Bureau de coalitiepartijen en de Tweede Kamer voorzien van cijfermate-

maanden blijken de ‘ramingen’ zoals ze hun voorspellingen noemen, de prullenbak in te kunnen. Zelf geeft de directeur van het CPB ook toe dat ze maar wat zitten aan te klooien. Alleen zegt hij het op een wat deftiger manier dan ik nu doe. Maar het komt op hetzelfde neer. In december verschijnen altijd blaadjes van astrologen waarin zij voorspellen welke rampen ons te wachten staan. Wie er wereldkampioen dit-en-dat wordt, wat voor zomer we zullen krijgen en waar er een revolutie uitbreekt. Als je zo’n blaadje een jaar bewaart en dan terugleest, blijkt er niets te zijn uitgekomen. Zelf deed ik op deze plek ook eens een voorspelling. In het najaar van 2011 schreef ik dat wij vóór het jaar 2050 de files op de wegen zouden hebben ingeruild voor een individueel vervoermiddel in

Strip

de lucht. Actieve ondernemers en forenzende werknemers zouden zich dan massaal per minicopter door de lucht verplaatsen. Ik durf nu al te voorspellen dat die voorspelling uit komt en nog sneller dan ik zelf had gedacht. In ons eigen Nederland staat al een vliegende auto klaar. De PAL-V (www.pal-v.com) van de innovatieve ondernemer Robert Dingemanse heeft een jaar geleden z’n eerste geslaagde testvlucht gemaakt. De tweepersoons luchtauto is productierijp, maar de directeur wacht nog tot 2015 met de levering van de eerste serie van 25 toestellen. Alles moet perfect zijn, hij laat niets aan het toeval over. In de orderportefeuille heeft Dingemanse naar eigen zeggen al 6.000 (!) belangstellenden, vooral uit het buitenland. Vermogende particulieren en zakenmensen financieren de jongensdroom van de entrepreneur. De PAL-V is een gyrocopter. Dat wil zeggen dat het toestel een start- en landingsbaan nodig heeft en niet als een helicopter loodrecht opstijgt. Om omhoog te komen is 165 meter nodig, voor de landing is 30 meter asfalt toereikend. Het laatste kan overal, voor het eerste is voorlopig nog een airstrip nodig. Daarvan zijn er enkele tientallen in Nederland. Op de weg haalt de autocopter 180 kilometer per uur, in de lucht gaat het met dezelfde snelheid. Hij loopt op benzine, gemiddeld 1 op 12. Nu nog kost het toestel ruwweg 250.000 euro, maar over tien jaar zou dat wel eens minder dan de helft kunnen zijn. De eerste kleurentelevisie en reizen per vliegtuig waren vroeger ook dure grappen; als de massa er vat op krijgt, dalen de prijzen vanzelf. En tegen de beroepsvoorspellers zeg ik “Vlieg op!” André Vermeulen info@avoor.nl het ONDERNEMERS BELANG

03


Nieuws Technische groothandel LAMAN viert eeuwwisseling

Technische groothandel LAMAN vierde op 8 mei 2013 zijn 100-jarig bestaan. In 1913 legde de heer Laman in Leiden de basis voor de organisatie die vandaag de dag de Europese markt bedient op het gebied van toelevering voor de industriële sector. Volgens de kronieken van de organisatie begon LAMAN destijds als ijzerwarenwinkel in Leiden.

Inmiddels is LAMAN uitgegroeid tot Benelux-toeleverancier voor de industriële sector. Toen de onderneming begin jaren negentig van de vorige eeuw op het overnamepad ging, groeide de organisatie snel en sloeg LAMAN zijn vleugels in de regio uit. In de loop der jaren werden verschillende bedrijven door LAMAN overgenomen, zodat het aantal

Ingebruikneming zonnepanelen

Pot & pan opent haar deuren in Leidse binnenstad

V.l.n.r.: Stefan van der Laan (Groene-Woningen), Wim Anholts (bestuurslid algemene zaken C.K.V. Fiks), Kees de Graauw (directeur particulieren Rabobank Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest) en Ton Tieleman (voorzitter Leidse Korfbal Federatie)

Korfbalverenigingen in Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest hebben onlangs zonnepanelen in gebruik genomen. Deze groene manier van energieopwekking werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Rabobank Wensenfonds. De Leidse Korfbal Federatie was een van de veertig genomineerde wensen bij het Rabobank Wensenfonds 2012. De wens betrof de aanschaf van zonnepanelen voor alle bij hen aangesloten verenigingen. Door het in gebruik nemen van zonnepanelen slaan de verenigingen, en dus de federatie, twee vliegen in een klap: ze maken gebruik van duurzame energie en ze verlagen de energiekosten waardoor de korfbalsport betaalbaar blijft. Leverancier Groene-Woningen droeg zorg voor de installatie van de zonnepanelen bij de zes aangesloten korfbalverenigingen.

04

het ONDERNEMERS BELANG

Op 1 mei heeft de nieuwe life-style kookwinkel ‘pot & pan’ zijn deuren geopend in de Burgsteeg te Leiden. Het Centrummanagement Leiden is verheugd een faciliterende rol te hebben gespeeld in het ontstaan van een match tussen de onderneemster Hillie Hallink en de eigenaar van het winkelpand. Deze match vloeit voort uit de nieuwe aanpak, waarbij actief potentiële ondernemers worden benaderd om zich te vestigen in één van de zes winkelgebieden. Bij pot & pan vindt u allerlei handige, goede en fijne spullen die met koken en lekker eten te maken hebben. Om de sfeer te verhogen staat er regelmatig iets op het vuur of in de oven. Daarnaast staan er maandelijks demonstraties en proeverijen op de agenda. Naast het feit dat pot & pan een gezellige winkel is, verkoopt

vestigingen in Nederland uiteindelijk groeide naar tien. Vanaf 2004 maakt de organisatie deel uit van Descours & Cabaud. Deze Franse multinational geldt al 235 jaar als Europees marktleider op het gebied van indirecte en verbruiksgoederen, ook wel MRO-artikelen genoemd. Descours & Cabaud, met een jaaromzet van 3 miljard euro, is als groothandel actief in de toelevering van ge- en verbruiksartikelen voor de bouw en de industrie. De organisatie fungeert als moedermaatschappij van LAMAN op het gebied van de toelevering voor de industrie. LAMAN bedient in deze branche zowel kleine, middelgrote als grote bedrijven. Om de feestelijkheden rond het 100-jarig bestaan extra kracht bij te zetten, heeft LAMAN doorheen het hele jaar diverse acties gepland. Daarnaast is er een maandelijkse actiefolder met in elke editie tien verschillende jubileumacties van LAMAN en is er een speciale website gelanceerd waar alle acties op terug te vinden zijn: laman100jaar.nl.

Begin 2013 is Ambiance Zonwering Verplancke verhuisd van Leiderdorp naar de Rijneke Boulevard, Zoeterwoude. Door de showroom te delen met Horizon Tuinmeubelen hebben ze nu met minder kosten een grotere, betere locatie met een uniek concept kunnen realiseren. De nieuwe showroom is zeker een aanwinst voor de regio Leiden. Ambiance Zonwering Verplancke is gespecialiseerd in alle soorten maatwerk binnen- en buitenzonwering, een ruim assortiment terrasoverkappingen, vouwdaken en nog veel meer. Dus alles op het gebied van het buitenleven en voor een comfortabel binnenklimaat, voor zowel uw woning als horeca- en kantooroplossingen kunt u bij daar terecht. Zij zoeken samen met de klant naar de beste oplossing en doen dit indien nodig in samenwerking andere vakspecialisten zoals een hovenier, loodgieter, aannemer of smederij. Zij bieden speciale maatwerkoplossingen voor zowel particulieren als de klein zakelijke markt. Kom gerust eens langs. De koffie staat klaar! Voor meer informatie: www.ambiance-zonwering.nl

Dorpskantoor Rijnsburg zet deuren wijd open voor lokale ondernemers de winkel hoofdzakelijk milieuvriendelijk en duurzaam in Europa vervaardigde artikelen. De spullen die niet uit Europa komen, zijn Fairtrade. Pot & pan is een winkel die een ultieme kookbeleving biedt. Het past daarmee volledig bij de DNA van het gebied, waarin de winkel is gevestigd.

Ondernemersdag071 Op vrijdag 28 juni organiseerde Rabobank Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest Ondernemersdag071. Deze dag werd georganiseerd voor ondernemers uit de regio Leiden met als doel kennis te delen en handvatten aan te reiken om (nog) succesvoller te ondernemen. Ondernemersdag071, dat plaatsvond in samenwerking met Leiden Culinair, stond geheel in het teken van ondernemerschap. In verschillende workshops behandelden

Ambiance Zonwering Verplancke op nieuwe locatie klaar voor toekomst

gastsprekers onderwerpen die ondernemers konden helpen bij uitdagingen van dat moment.

Op zaterdag 1 juni 2013 opende het Dorpskantoor in Rijnsburg officieel haar deuren tijdens een open dag, die samen met alle betrokkenen van de Burgt werd georganiseerd. Geïnteresseerde ondernemers uit Rijnsburg en omstreken kregen een rondleiding en informatie over de vernieuwende en unieke mogelijkheden die het Dorpskantoor te bieden heeft als aanbieder van kantoorruimte, werkplekken en vergaderfaciliteiten. Het Dorpskantoor biedt een professionele werkomgeving waar alles aanwezig is om te kunnen excelleren, zonder verplicht langdurige contracten, dicht op het vuur bij de lokale gemeente. Werken in een broedplaats van ondernemers waar men elkaar zal versterken en stimuleren. Voor meer informatie: www.dorpskantoor.nl


Mummiekisten-bus rijdt om en door Leiden

Welkom in Leiden Na 20 jaar Leiderdorp verhuisde Reijers Communicatie naar de voormalige conservenfabriek van Tieleman en Dros in Leiden. Beter bekend als het ‘Mostertcomplex’ vanwege het verhuisbedrijf dat er in de jaren ‘50 van de vorige eeuw gevestigd was. Nu is het een bedrijfsverzamelgebouw met voornamelijk bedrijven uit de creatieve industrie. Een broedplaats voor ideeën en een ideale plek voor een communicatieadviesbureau. Het past, beter dan een klassiek kantoor, bij modern ondernemen. Compact, met een lage overhead, waarin de basisdisciplines advies, tekst en vormgeving vertegenwoordigd zijn en van waaruit te allen tijde de regie gevoerd wordt. Per project aangevuld met de juiste specialisten uit een geolied netwerk, zoals webbouwers, fotografen of filmmakers. En daar merkt de opdrachtgever ook wat van: zeer professioneel advies, rechtstreeks contact met de ideeënmakers, één aanspreekpunt en tarieven die passen bij deze tijd. Nieuw adres: Middelstegracht 89r. Telefoon 071 – 542 04 82, e-mail info@reijerscommunicatie.nl of www.reijerscommunicatie.nl

Tot en met 15 september rijden in en om Leiden twee ‘Mummiekistbussen’ van het Rijksmuseum van Oudheden, ter promotie van de tentoonstelling ‘Mummiekisten van de Amon-priesters’. Het gaat om een stadsbus en een streekbus, die geheel zijn beplakt met kleurrijke foto’s van Egyptische goden, mummiekisten en hiërogliefen. Het ontwerp is van het Leidse bureau Double Matured. Wie een foto van een bus plaatst op de Facebook-pagina van het museum of mailt naar win@rmo.nl dingt mee naar een reis voor twee personen naar Rome, aangeboden door Labrys Reizen. Meer informatie staat op www.rmo.nl. De winnaar van de ‘spot en win’ busactie gaat naar Rome en het Vaticaan. Uit de Vaticaanse Musea staat in de tentoonstelling in Leiden een prachtige mummiekist. Samen met een deels vergulde kist uit het Louvre is die een van de blikvangers van de tentoonstelling ‘Mummiekisten van de Amon-priesters’. De winnaar heeft de kans om in Rome de overige

Egyptische mummiekisten uit de Vaticaanse collectie te bezoeken. In het Rijksmuseum van Oudheden is ‘Mummiekisten van de Amon-priesters’ nog te zien tot en met 15 september.

ADVERTENTIE

De Javaanse Proeverij viert feest Al 10 jaar wordt de klanten van De Javaanse Proeverij ‘Oosters smullen zonder soesa’ met Indonesische catering aangeboden. Dit jaar viert De Javaanse Proeverij feest en wil u laten meegenieten met een aantal steeds wisselende aanbiedingen. Dim Dum Proeverij, voor bij de borrel.

Op twee vaste locaties kunnen wij u aan boord ontvangen. Onze locatie aan de Zijldijk in Leiderdorp beschikt zelfs over een eigen afgesloten parkeerterrein. Mocht u een andere opstapplaats wensen, dan bekijken wij samen met u de mogelijkheden.

Uw nieuws Is er een nieuwe directie aangetreden? Heeft u productnieuws? Gaat u verhuizen, een nieuwe vestiging openen of fuseren? Uw persberichten, bij voorkeur met foto, kunt u sturen naar Uitgeverij Novema, redactie HOB Leiden; t.a.v. Baukje Bosma; Postbus 30, 9860 AA Grootegast, of per e-mail: b.bosma@ondernemersbelang.nl

De tentoonstelling vertelt het intrigerende verhaal van de dienaren van de Amon-tempels in Thebe (Egypte) en de restauratie van hun kleurrijke beschilderde mummiekisten.

Groene Hart Cruises / Partyboot | Bezoek- & postadres Zijldijk 30, 2352 AB Leiderdorp tel.: 071-5413183 | Boordtelefoon: 06-53674376 | info@partyboot.nl

www.partyboot.nl

Naast diverse kroepoeksoorten, zijn er grote verse gemarineerde garnalen, mini gemarineerde kipsatés en een aantal gefrituurde hapjes zoals miniloempia, pangsit goreng of martabak of perkadel djaggoeng. De Javaanse Proeverij biedt een Fullservice menu aan, waarbij zij alles verzorgen, dus inclusief bediening en bijpassend servies. U krijgt bovenstaande DimSum proeverij bij de borrel en twee hoofdgerechten uitgeserveerd. Optioneel kunt u ook een nagerecht bijbestellen zoals een grand dessert of spekkoek voor bij de koffie. Neemt u eens een kijkje op de website voor nadere informatie of bel vrijblijvend voor advies: www.dejavaanseproeverij.nl Tel. 071-572 14 16 of 06 222 699 77.

het ONDERNEMERS BELANG

05


T/m augustus 2013 50% korting op de zaalhuur!


Leiden kent vele smaken. Mooie restaurants, lekkere eetcafĂŠs, vette haring van de markt en broodjes dĂśner na het stappen. Het een is niet beter dan het ander, het ligt er maar net aan welk moment het is en op welke plek je bent. Zo heb je na een uurtje sportschool meestal geen trek in een toastje olijventapenade, terwijl het menu op je trouwdag zelden bestaat uit een patatje mĂŠt.

Met communicatie is het precies zo. Soms moet je schreeuwen, soms fluisteren. De ene keer spreken we de lachspieren aan, een andere keer het onderbuikgevoel. Soms kleurig en uitbundig, dan weer sober en zwart-wit.

SOMS MILD, SOMS PITTIG, MAAR ALTIJD SCHERP

Bij Reijers Communicatie beheersen we alle varianten. En belangrijker: we weten precies wanneer wat het beste smaakt.

Omdat we ons verdiepen in onze opdrachtgevers. In hun product. In hun kansen en in hun problemen. We luisteren, we praten en we adviseren. Gaan we de doelgroep zachtjes kietelen, of wordt het een inke dreun tussen de ogen? Pas als dat bepaald is, gaan we naar de keuken. En stellen we een menu samen dat bestaat uit de juiste ingrediÍnten. Online en ofine. Tekst en design. Thematisch en actiematig.

Leiden is een nieuwe smaak rijker. Reijers Communicatie koos na twintig jaar Leiderdorp voor Leiden. Sinds 1 mei werken we in de voormalige conservenfabriek van Tieleman & Dros. Bij velen beter bekend onder de naam Mostertcomplex aan de Middelstegracht. Full service communicatieadvies, campagne- en huisstijlontwikkeling. Proeven? Bel Fred Melai of Ilja Reijers: 071 – 542 04 82.

Reijers Communicatie nu in het Mostertcomplex in Leiden Reijers Communicatie maakt onder andere advertenties, brochures, folders, ďŹ lms, websites, social media, direct marketing en ideeĂŤn voor beurzen en evenementen voor onder andere Stebru Bouw, Acquest Arte, Remmers Bouwgroep, Woningcorporatie Portaal, Bink Software, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Safari Zeeland, Gemeente Voorschoten, Gemeente Leidschendam-Voorburg, Wassenaarsche Bouwstichting, Makasa Tanzanian Safaris, RenĂŠ van Schaik Speciaalslager, Dura Vermeer, Redov, Finger Totaalonderhoud, Pavan IJsspecialiteiten en Patisserie en Stichting Muziek in Huis.

.JEEFMTUFHSBDIUS 55-FJEFOt5FMFGPPOo info@reijerscommunicatie.nl t XXXSFJKFSTDPNNVOJDBUJFOM


Rondetafelgesprek

Tekst: Ed Lamme • Fotografie: René Zoetemelk

Communicatie Akron Communicatie & Vormgeving Akron is het bureau van specialisten voor totale communicatie. Directeur/ Account Manager Michael Breel: “Wij zijn onafhankelijk en denken middelenvrij. Het concept is leidend, creatie volgt. We zetten in wat nodig is om het doel te bereiken. Zo nodig met een van onze specialistische partners. Daarvoor hebben we de juiste mensen in huis. Professionele mensen met kennis van zaken en passie voor communicatie en social media.” Akron Communicatie & Vormgeving Rapenburg 34 2311 EX Leiden T 071 - 516 00 16 www.akron.nl

Balyon Grafisch Ontwerpers Balyon is de totaalpartner in communicatie vormgeving: Corporate identity, conceptontwikkeling, grafisch ontwerp, webdesign, illustratie en fotografie. Vier enthousiaste grafisch ontwerpers werken direct samen met opdrachtgevers, zonder tussenkomst van accountmanagers. Grafisch ontwerper/fotograaf Rob Lamping: “Deze directe benadering wordt zeer gewaardeerd, is bij onze relaties beter bekend als co-creatie en staat garant voor succes”. Balyon Grafisch Ontwerpers Weipoortseweg 3 2381 NA Zoeterwoude T 071 - 580 44 33 www.balyon.com

Reijers Communicatie Reijers Communicatie is een communicatieadviesbureau. Creative Partner Fred Melai: “We bedenken, ontwikkelen en realiseren ideeën die de boodschap van onze opdrachtgevers over het voetlicht brengen. Daarbij geloven we in de kracht van creativiteit. We willen niet alleen creatieve communicatiemiddelen maken, we willen ook creatief ondernemen. Omdat we niet geloven in standaard oplossingen. Er bestaan namelijk ook geen standaard opdrachtgevers”. Reijers Communicatie Middelstegracht 89R (Mostertcomplex) 2312 TT Leiden T 071 - 542 04 82 www.reijerscommunicatie.nl

08

het ONDERNEMERS BELANG


is emotie In tijden van recessie wordt het nut en de inzet van marketing en communicatie

O

ver dit actuele onderwerp ging een, door uitgeverij Novema georganiseerd, Rondetafelgesprek dat onlangs in hotel-restaurant De Beukenhof in Oegstgeest werd gehouden. In het fraaie, historische pand, met de schitterende Engelse countrystijl tuin, schoven aan tafel: Michael Breel, directeurAccount Manager van Akron Communicatie & Vormgeving in Leiden, Rob Lamping, grafisch ontwerper/fotograaf bij Balyon Grafisch Ontwerpers uit Zoeterwoude en Fred Melai, creative partner van Reijers Communicatie in Leiden.

weer eens tegen het licht gehouden. Terecht of niet: het houdt je wel scherp, want uiteindelijk moeten marketing en communicatie ook hun geld opleveren, al is dit lang niet altijd direct in harde inkomsten uit te drukken. Ten aanzien van dit laatste moet bij veel directies nog een flinke vertaalslag gemaakt worden. Opbrengsten hoeven niet gelijk te zijn aan inkomsten. Misschien is de crisis eigenlijk helemaal niet zo slecht. Allerlei beperkingen kunnen namelijk juist leiden tot de meest creatieve ontwikkelingen.

Onderscheid “Niet bewegen in een crisis is geen optie!”, zo benadrukt Michael Breel. “Juist in deze tijd moet je je onderscheiden. Met name dag- en weekbladen staan enorm onder druk. Zij hebben de afgelopen jaren nog niet het concept gevonden om de slag te maken van off- naar online. Dat zie je dagelijks pijnlijk terug.” Fred Melai: “De onlineverdienmodellen zijn nog niet uitontwikkeld. Daar worstelen alle bureaus mee.

Vervolg op pagina 10

het ONDERNEMERS BELANG

09


Rondetafelgesprek

Fred Melai

Michael Breel

Rob Lamping

10

het ONDERNEMERS BELANG

Een advertentie is makkelijk te offreren, je weet precies wat je ervoor moet doen. Dat is bij online veel lastiger, vooral als het gaat om social media.” “De markt weet nog steeds niet wat er allemaal kan. Je hebt nooit een sluitende offerte, achteraf komt er altijd wat bij. Bij de traditionele media is dat veel minder, een advertentie is een advertentie,” zo merkt Rob Lamping op. Toch gaat print er niet uit, zo bleek tijdens de discussie. Michael Breel had een mooi voorbeeld. “Wij werken bijvoorbeeld voor Reisorganisatie Djoser die van die dikke reisgidsen heeft. Uit een evaluatie bleek dat beleving online minder is dan zo’n fraaie gids op schoot. Boeken doe je online, maar over een bestemming wil je graag van alles lezen.” “Oriënteren doe je via internet, dat is het medium om dat te doen. Daar staat de actuele informatie met prijzen op. Maar als de keuze dan gemaakt is, of bijna, en je wilt bijvoorbeeld een nieuwe auto kopen, dan wil je wel de brochure hebben. Die twee dingen hebben dus verschillende gebruiksmomenten”, aldus Fred Melai. ”Rob Lamping: “Door de bezuinigingen ging veel informatie online, maar je ziet nu bedrijfsbladen weer terugkomen. Dat werkt veel prettiger, thuis in een stoel met een kopje koffie tijdens een rustmoment.” De verschuiving van offline naar online maakt voor communicatiebureaus niet uit. Michael Breel. ”Alles wat wij tegenwoordig maken is digitaal. Als ik een brochure maak is het doelgroepafhankelijk of deze online gebruikt wordt of geprint wordt. Het blijft toch vormgeving. Het werk blijft groeien.” “Een groot verschil is dat online veel interactiever is”, aldus Fred Melai. “Het is eigenlijk een gesprek met de consument. Een brochure is eendimensionaler, daar vertel je je verhaal in.” “Je kunt via internet meten waar je bezoekers vandaan komen en wat zij lezen. Als je een brochure willekeurig in een brievenbus gooit, moet je maar hopen dat die gelezen wordt. Je kunt online veel beter sturen en bewust een doelgroep uitkiezen”, voegt Rob Lamping eraan toe. Recessie “Wie ben je, wat wil je, wat zijn je kernwaarden en hoe wil je je profileren? Veel ondernemers gaan daaraan voorbij en zien imagebuilding alleen maar als kostenpost. Nu het minder gaat, is het van belang om daarin te investeren. Het biedt meerwaarde en het is je bestaansrecht”, benadrukt Rob Lamping. Michael Breel: “Ondernemers gaan veel meer zelf doen. Maar of hun ideeën wel passen binnen het gekozen communicatieconcept, daar is soms geen oog voor.” “Vooral tegen kleine ondernemers die hun vak uitoefenen is het heel lastig om te zeggen dat zij een goed logo met een gedachte en een idee

daarachter moeten hebben. Maar daarmee kunnen zij juist hun communicatiekracht vergroten.” Fred Melai: “Het geld moet er wel zijn. Er zijn opdrachtgevers die het niet mee zit en die dan andere prioriteiten hebben, en bijvoorbeeld voor het personeel kiezen. Anticyclisch investeren is wel mooi, maar je moet er wel het geld voor hebben. Wij moeten in deze tijd harder werken om onszelf te bewijzen en klanten moeten bereid zijn om van je diensten gebruik te maken. Wij hebben onze tarieven de afgelopen twee jaar ook wat afgeslankt. Althans in die zin dat we ons hoogste tarief eigenlijk nauwelijks meer hanteren”. Michael Breel kijkt bedenkelijk als hij het over online aanbestedingen heeft. “Er is geen enkel persoonlijk contact meer. Je wordt benaderd via het systeem waar je gegevens in moet zetten. Alle communicatie gaat online, er is geen enkel contact met de klant. Alles is gebaseerd op gelijkwaardigheid. Uiteindelijk worden er punten toegekend. Ik vind dat verschrikkelijk. Er zit geen enkel gevoel meer in. Die manier van werken staat haaks op onze branche. Ik vind dat wij een emotioneel vak hebben. Communicatie is emotie! Ik zag meer in de ouderwetse Pitch waarbij je met je kartonnen onder de arm naar de klant ging. Iedere presentatie die je deed was feest. Dat is de kern van je vak.” “Daar kan je je gevoel in kwijt”, beaamt Fred Melai. “Dat is een wezenlijk onderdeel van ons werk. Heerlijk!” Houden van de crisis Tijdens de discussie kwam ook de invloed van televisiespotjes aan de orde, zoals de reclame voor het Rijksmuseum en de Telfort-case. Fred Melai: “Dat is de campagne van die meneer die eerst in een BMW-X5 rijdt en nu in Lijn 5. Dat is een fantastische campagne. Wat daar zo goed aan is, is dat het een van de weinige campagnes is waarbij die hele crisis op een ongelofelijk positieve en vrolijke manier gebruikt is. Daardoor ga je bijna van de crisis houden. Het heeft veel voor het merk Telfort gedaan. Ik heb daar heel veel bewondering voor.” Nog tal van onderwerpen kwamen aan de orde zoals de invloed van social media als Twitter en Facebook, het gebruik daarvan en de tijd die het onderhoud kost, het averechts werken van reclametrucs, duurzame producten en het ontbreken van merkbeleving in het MKB. Heel duidelijk was dat de drie deelnemers aan het Rondetafelgesprek enthousiast zijn over hun vak en de recessie zien als een uitdaging om hun creativiteit nog verder te ontplooien. “De lol van ons vak is de diversiteit van de onze klanten en de persoonlijke contacten. Wij hebben hen nodig om er samen iets moois van te maken!


Bedrijfsreportage

CORPUS Congress Centre biedt meerdere mogelijkheden Bij het grote publiek is CORPUS vooral bekend van de educatieve attractie ‘reis door de mens’ - die bezoekers de unieke kans biedt om het lichaam van binnen te zien en te leren hoe het werkt en wat je moet doen om het gezond te houden.

M

inder bekend is dat CORPUS ook een ruim congrescentrum herbergt. Het congrescentrum bestaat uit een grote conferentiezaal voor maximaal 540 deelnemers en een aangrenzende lounge voor de registratie en catering voor hetzelfde aantal personen. In combinatie met het CORPUS penthouse en - in het naastgelegen Hilton Garden Inn Leiden**** - 5 vergaderzalen van verschillende capaciteiten en 173 kamers, is alles aanwezig voor het organiseren van een (meerdaags) congres of evenement. De ‘reis door de mens’ combineert educatie en entertainment en kan daarbij dienen als pauze of afsluiting van een congres of als partner programma.

“De mens in al haar facetten staat in CORPUS centraal”, zegt Huub Lazarom, director van CORPUS. “In CORPUS draait het om drie kernwaarden: veel bewegen, verantwoord eten en gezond leven. Welke werkgever is niet gebaat bij gezonde medewerkers? In CORPUS worden mensen op een inspirerende manier bewust gemaakt van de werking van het menselijk lichaam en gestimuleerd om een gezonde levenswijze te omarmen. Voor het bedrijfsleven is dat van groot belang.” Ook voor kleinere gezelschappen biedt CORPUS diverse mogelijkheden voor een inspannende of juist ontspannende bijeenkomst. De hersenen aan het werk zetten kan bijvoorbeeld met een

brainstormarrangement, een all inclusive arrangement waar ook de ‘reis door de mens’ als inspirerende break onderdeel van is. Nieuw is de mogelijkheid om ook in de avond – na een buffet - een trainingssessie te organiseren in het penthouse. In beide gevallen zijn natuurlijk alle voorzieningen – van pepermuntje tot plasmascherm – aanwezig.

CORPUS Congress Centre Willem Einthovenstraat 1 2342 BH Oegstgeest T 071 - 751 02 03 congres@corpusexperience.nl

ADVERTENTIE

NIET BEWEGEN IN EEN CRISIS IS EEN KEUZE

VOOR WIE WIL BLIJVEN BEWEGEN, BIEDEN WIJ PROFESSIONELE NAVIGATIE.

C O N C E P T V O O R C R E A T I E AKRON.NL

het ONDERNEMERS BELANG

11


Wat mag u van uw accountant verwachten? Een gedegen en betrouwbaar ďŹ scaal advies Tijdige en adequate managementinformatie Uitgebreide kennis van typologiĂŤn van ondernemingen en organisatie Begeleiding bij het beantwoorden van investeringsvraagstukken en belangrijke strategische beslissingen

Maar.... u verdient meer! Sprangers Van den Ende doet ook meer! Persoonlijke begeleiding, een klankbord en eigen initiatief zijn begrippen die centraal staan in onze dienstverlening. Kortom, een accountant waar u van op aan kunt. Sprangers Van den Ende accountants en belastingadviseurs Prinsessegracht 33, Postbus 11562 2502 AN Den Haag, Tel.: 070-3469442 Heerenweg 6B1 2222 AM Katwijk aan Zee, Tel.: 071-2020215 E-mail: info@svde.nl voor meer informatie: bezoek onze website

www.svde.nl


Column In mijn werk als belastingadviseur kom ik regelmatig in contact met mensen uit de fiscale wetenschap. In die kringen is een tendens aan het ontstaan die niet veel goeds voorspelt voor de ondernemers in Nederland. Er lijkt een nieuwe generatie op te staan die van mening is dat de ondernemer zwaarder zou moeten worden belast.

De ondernemer revisited T

ussen een werknemer enerzijds en een ondernemer anderzijds bestaan grote verschillen. Zo neemt een ondernemer risico’s op zich waar een werknemer van gevrijwaard blijft. Een ondernemer met overtollig personeel weet in deze crisistijd maar al te goed wat het lopen van risico betekent. Afhankelijk van het aantal dienstjaren krijgt hij de rekening op zijn bordje.

Vraag is nu of het, op grond van de risico’s die een ondernemer loopt, terecht is dat er zo’n groot verschil in belastingdruk bestaat tussen werknemers en ondernemers. De eerste signalen dat de belastingheffing van ondernemers in beeld komt vernam ik een aantal jaren geleden op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Men deed daar onderzoek naar de verschillen in belastingdruk tussen een werknemer enerzijds en een ondernemer anderzijds. De conclusie van dat onderzoek was dat de arbeid van een werknemer veel zwaarder belast wordt dan de arbeid van een gemiddelde ondernemer. Dat verschil wordt veroorzaakt door de ondernemersfaciliteiten, zoals zelfstandigen- en starters aftrek, maar ook doordat ondernemers alle kosten die samenhangen met de onderneming mogen aftrekken, terwijl een werknemer zijn kosten die samenhangen met de dienstbetrekking niet in aftrek mag brengen. Het verschil wordt nog verder vergroot doordat het lagere inkomen van de ondernemer aanleiding kan vormen tot toekenning van hogere huur-of zorgtoeslag of kindgebonden budget. Ruim tien jaar na invoering van de Wet op de Inkomstenbelasting 2001 is door de regering opdracht gegeven aan de Commissie Dijkhuizen om de inkomstenbelasting te evalueren en om eventuele aanpassingen te adviseren. De uitkomst van het onderzoek van die commissie is op 18 juni jl. gepubliceerd. Deze commissie, die overigens deels uit wetenschappers

bestaat, omarmt de gedachte dat de verschillen in belastingdruk tussen werknemers en ondernemers zouden moeten worden verkleind. Om dat te bereiken luidt het voorstel dat de zelfstandigen- en startersaftrek zouden moeten verdwijnen. In ruil daarvoor wordt het belastingtarief vereenvoudigd, door de invoering van één tarief van 37% tot een inkomen van € 62.500. Daarboven zou het tarief 49% moeten worden. Het moge duidelijk zijn dat bij invoering van deze voorstellen de ondernemer met een hoog belastbaar inkomen er het minste last van heeft. De praktijk leert echter dat er zeer veel ondernemers zijn die niet in staat zijn een hoog inkomen te verdienen. Bovendien is het gilde ondernemers de laatste jaren sterk uitgebreid. In diverse sectoren, waaronder de bouw, heeft een ontwikkeling plaatsgehad waarbij werknemers eerst werden ontslagen om daarna weer als ZZP-er aan het werk gezet te worden. Die ZZP-ers kwalificeren we óók als ondernemer. Zonder het doen van grote investeringen en zonder het risico van eigen personeel genieten ook zij van alle faciliteiten. Een inkomen tot ca. € 25.000 blijft voor hen volledig vrij van inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen.

Sprangers Van den Ende Prinsessegracht 33 2514 AP Den Haag T 070 - 346 94 42 F 070 - 346 83 58 Sprangers Van den Ende Heerenweg 6B1 2222 AM Katwijk aan Zee T 071 - 202 02 15

Albert Nieuwenhout MB FB is als partner verbonden aan Sprangers Van den Ende accountants en belastingadviseurs

Zoals het altijd gaat bij wijziging van de belastingwet wordt een voorstel aangenomen als een grote groep belastingplichtigen kan worden aangepakt. Door de grote groep ondernemers inclusief de aangroei van de afgelopen jaren met vele ZZP-ers lijkt mij de kans dat die voorstellen uiteindelijk door de Kamer aangenomen worden niet gering. Het valt dan maar te hopen dat de èchte ondernemer wordt ontzien!ls 8% over een half jaar.

het ONDERNEMERS BELANG

13


DE NIEUWE VOLVO V40 IT’S YOU

Nu in onze showroom!

€ 25.995 Lease vanaf € 449 p/m vanaf

14

De gloednieuwe Volvo V40 zit u als gegoten. Deze elegante 5-deurs, 5-zits hatchback combineert een flexibel karakter met een uniek design. U creëert een eigen stijl dankzij het interactief TFT dashboard en u past de kleur van de binnenverlichting aan op uw stemming. Met geraffineerde opties als het panoramische dak of de verlichte versnellingspook kunt u uw rijbeleving verder personaliseren. Maar hij ‘rijdt’ uiteraard ook voorop op het gebied van veiligheid. Met de exclusieve knieairbag, de allereerste voetgangersairbag ter wereld en standaard City Safety overtreft de V40 de hoge Volvo veiligheidsstandaard. En dankzij zijn zuinige D2 dieselmotor rijdt u vanaf deze zomer zelfs wegenbelastingvrij of met slechts 14% bijtelling.

volvocars.nl

* tegen meerprijs leverbaar

Volvo V40 v.a. € 25.995 incl. btw, excl. kosten rijklaarmaken, verwijderingsbijdrage. Leasen v.a. € 449 p.m., excl. btw en brandstof, o.b.v. Full Operational Lease, 60 mnd, 20.000 km p.j., Volvo Car Lease: 0345-68 87 80 (kantooruren). Wijzigingen voorbehouden. Gem. verbruik: 3,6 - 7,9 l/100 km (27,8 - 12,7 km/l), gem. CO2-uitstoot resp. 94 - 185 g/km.

www.svalaauto.nl

Svala Auto Leiderdorp, Rietschans 70, 2352 BB Leiderdorp, T (071) 581 09 50


Interview

Tekst: André Staas – Comm’Art • Fotografie: Gerrit Boer

Veldhuis Media groeit door anticyclisch investeren in mensen en machines Veldhuis Media heeft zich ontwikkeld tot een specialistische full colour drukkerij die het hele grafische traject, van grafisch ontwerp tot verzending per post, onder één dak aanbiedt. Directeur Erwin de Lange legt uit: “We beschikken om te beginnen over een creatieve studio met grafisch ontwerp en DTP. Daarnaast is er uiteraard een drukkerij met drie 72/103 full colour drukpersen en digitale printmachines. Ten slotte heeft het bedrijf een eigen grafische afwerking, waaronder snijden, vouwen, geniet brocheren en wire-o binden. “Doordat we de hele keten in huis hebben, houden we maximale grip op het proces en daarmee op de kwaliteit. Voor onze klanten betekent het vooral gemak.”

H

et bedrijf telt vijftig medewerkers. In opdracht van uitgeverijen, reclamebureaus, drukwerkintermediairs en grote bedrijven worden in Raalte magazines, catalogi, tijdschriften, boeken, jaarverslagen en verkoopbrochures geproduceerd. Dat gebeurt volcontinu, dat wil zeggen in 3 ploegen, 5 dagen lang, 24 uur per dag. Motivatie en betrokkenheid

Tegen de stroom in investeren. Daar komt de succesvolle strategie van Veldhuis Media op neer. “Uiteraard zijn we continu bezig met kostenbeheersing. Daar ligt de eerste winst. Tegelijkertijd maken we sprongen voorwaarts. Zo zetten we zwaar in op relatiebeheer en acquisitie. Hiervoor hebben we vier accountmanagers in dienst. We houden continu druk op de markt. Dat is écht nodig want je krijgt het werk niet zo maar; je moet er bovenop zitten. Alleen als je je uiterste best doet, wordt het werk je gegund.” De sprongen voorwaarts zijn goed te zien. In 2008 betrok Veldhuis Media een nieuw bedrijfspand en breidde daarmee uit met 800 m². Daarnaast is geïnvesteerd in machines. Bijvoorbeeld een nieuwe Komori LS540, een vijfkleurendrukpers op formaat 72x103. In 2008 werd ook al zo’n machine in de drukkerij geïnstalleerd, destijds de eerste van deze generatie in Nederland. Verder een nieuwe volautomatische compute-to-plate machine

Oscar Jager (l.) en Erwin de Lange

(CTP), waarop rechtstreeks vanaf de computer drukplaten worden gemaakt. Ook staan er nieuwe vouwmachines en een nieuwe seallijn.” Daarnaast heeft het bedrijf geïnvesteerd in zijn medewerkers. “Mensen maken bij ons het verschil. We doen er alles aan om medewerkers te vinden en te binden. We geven ze vrijheid en verantwoordelijkheid. Hierdoor hebben ze plezier in het werk. We willen medewerkers met initiatief, ondernemerschap, met op z’n tijd uiteraard ook het nodige conformisme. Onze opdrachtgevers voelen feilloos aan dat we investeren in kennis, motivatie, betrokkenheid, vakmanschap. Goed drukken kan iedere drukker. Maar het komt aan op mensen, die hun vak verstaan en met klanten kunnen omgaan. Mensen, die af en toe een stapje extra willen zetten, die zich tot het uiterste inspannen, die kunnen improviseren om onvoorziene problemen op te lossen.” Doen wat is afgesproken

Investeren in mensen en machines: daar wordt Veldhuis Media beter van, maar ook zijn klanten. “Met onze moderne machines kunnen we een maximale snelheid en flexibiliteit garanderen, naast een minimale kostprijs. We waarborgen de kwaliteit van onze producten door te werken binnen passende protocollen en normen; onze drukpersen, CTP en proefsystemen zijn ingericht op NEN-ISO 12647-2.”Duurzaamheid staat bij Veldhuis Media hoog in het vaandel. “We hebben duurzaamheid ingebed in onze bedrijfsvoering. Zo zijn onze prepress en de plaatvervaardiging 100% chemievrij en werken we met inkten die 100% afbreekbaar zijn. We zijn FSC-gecertificeerd, wat wil zeggen dat we papier gebruiken dat op duurzame wijze is geproduceerd. En ons hele bedrijf draait op groene stroom. We zijn slechts een paar certificaten verwijderd van CO2-neutraal bedrijf. Voor overheden en steeds meer bedrijven is duurzaam inkopen aantrekkelijk, mits de prijs niet al te gek wordt.”Het succes van Veldhuis Media wordt volgens De Lange ook bepaald doordat “we doen wat is afgesproken. Dit lijkt een open deur, maar in de praktijk maken bedrijven nogal eens brokken. Bij ons is het écht zo; we hebben er naam mee gemaakt.”

Industriële principes

Ook de komende jaren blijft Veldhuis Media investeren in mensen en machines. “Van huis uit is de grafische branche nogal ambachtelijk van aard. We willen dit loslaten, zonder afbreuk te doen aan het vakmanschap van onze drukkers. We benaderen onze drukkerij vanuit de industriële invalshoek. We produceren met nieuwe machines, die worden bediend door kundige, ervaren en bovenal betrokken medewerkers. Zij werken binnen procedures en met protocollen die de maximale kwaliteit waarborgen tegen een minimale kostprijs. “In zo’n industriële cultuur gedijen onze medewerkers goed. Ze zijn heel betrokken bij het product, ons bedrijf, onze klanten en op elkaar. Er heerst hier een prettig familiegevoel. Een gevoel van: we staan en gaan ervoor. De cultuur is informeel; drempels zijn er niet. We praten met en luisteren naar elkaar. Met als gevolg een hoge productiviteit: het ziekteverzuim is bij ons minder dan één procent en de faalkosten zijn minimaal.”

info@veldhuis.nl www.veldhuis.nl @veldhuismedia

het ONDERNEMERS BELANG


Interview

Tekst: Jeroen Kuypers • Fotografie: Marco Magielse

VCMB helpt de betalingsmoraal te verbeteren:

Wanbetalers verzuren de economie Ingenieurs streven naar het opzetten van ketens waaruit geen energie weglekt. In economische ketens wordt die rol vervuld door geld. Hoe meer bedrijven hun betalingen opschorten, hoe groter het verlies voor de keten als geheel. Om die vlot te trekken stimuleert het Verbond van Credit Management Bedrijven (VCMB) de implementering en toepassing van creditmanagement in het bedrijfsleven. Het doet dat op tal van manieren: door middel van workshops en seminars voor ondernemers, via het curriculum van hogescholen en door

Het Europees Parlement wil nu al dat overheden hun betalingstermijn binnen de zestig dagen houden en heeft nog meer van zulke maatregelen in de maak. Het zijn notabene de Zuid-Europeanen die hiertoe het initiatief nemen en het was een Griek die het eerste wetsvoorstel formuleerde. Zij die altijd de reputatie hadden slechte betalers te zijn, ondervinden tijdens deze crisis het verzurend effect van het late betalen op de economie en willen er, terecht, paal en perk aan stellen.”

te lobbyen in Den Haag en Brussel. Uiteindelijk is namelijk iedereen gebaat bij een goede betalingsmoraal, zelfs degenen die het er niet zo nauw mee nemen.

M

annes Westhuis is commercieel directeur bij Bierens Incasso Advocaten en daarnaast voorzitter van het VCMB. Het verbond heeft 36 leden. Dat lijkt niet veel, maar het zijn wel de gerenommeerde spelers op de markt. Samen dekken ze zo’n 85% van de markt af. Op het eerste zicht lijken sommigen ook elkaars concurrenten. Deurwaarders en advocaten vissen immers in dezelfde vijver naar cliënten. Maar binnen het VCMB bijt dat niet. “We hebben een overkoepelend belang, namelijk de marktontwikkelingen bestuderen en het creditmanagement stimuleren. Uiteraard concurreren we wel met elkaar, maar binnen het VCMB werken we juist heel prettig samen.”

het ONDERNEMERS BELANG

De prijs van het laat betalen De crisis heeft de neiging betalingstermijnen te rekken versterkt, en de grote inkopers zijn hierin succesvoller geweest dan de kleinere. “Maar het even veilig stellen van de eigen cashpositie gaat ten koste van het MKB. Als Nederlandse leveranciers daardoor verdwijnen moet het bedrijf de goederen in of uit lage lonenlanden gaan halen, met mogelijk een lagere kwaliteit en reputatieverlies als gevolg.” zegt Mannes Westhuis. Met andere woorden: laat betalen heeft altijd een prijs, zelfs als die niet in de vorm van administratiekosten en rente komt. “En daarom roepen we die grote inkopers op hun verantwoordelijkheid te nemen en het MKB niet voor het blok te zetten. Trouwens, Brussel doet dat ook.

Om de betaling durven vragen, zoals om de order Het MKB lijdt hierbij niet alleen onder de crisis maar ook onder de vaak diep ingesleten gewoonte facturen te laat te versturen en de opvolging van de betaling te laten slabakken. “En dat terwijl er tegenwoordig toch tal van prachtige systemen bestaan om dit te controleren. Er zijn nieuwe handelsinformatiesystemen voor het MKB voor handen en ook kredietverzekeren is laagdrempelig geworden.” verduidelijkt Mannes Westhuis. “Ondernemers zijn er vaak heel goed in een persoonlijke band met hun klanten op te bouwen. Ze kunnen bevlogen over hun bedrijf en product spreken. En toch hebben ze er veel meer moeite mee om naar de betaling te vragen dan om de order. In seminars en workshops, die voor de branchevereniging veelal gratis worden gegeven, proberen we hen duidelijk te maken dat een


systematische opvolging van de betalingen veel financiële ellende kan voorkomen, en dat de goede band met de klant nooit wordt verstoord door op tijdige betaling aan te dringen. Op preventief vlak valt er nog veel voor ons te doen binnen deze doelgroep.” Bedragen in verhouding Voor andere doelgroepen is de uitdaging in wezen niet anders, meent Mannes Westhuis: “Neem de grote telecombedrijven. Die moeten er voor zorgen dat met name hun jongere klanten geen schulden bij hen ophopen door een abonnement te nemen en meer te bellen en internetten dan ze zich kunnen veroorloven. Hoe doe je dat zonder ze weg te jagen of te exploiteren? Ik heb er bewondering voor hoe deze bedrijven dat voor elkaar proberen te krijgen.” Het voorbeeld toont aan hoe ook het belang van de debiteur een rol speelt in alle vormen van creditmanagement. Ook dat belang wordt voortdurend meegewogen in de aanbevelingen die het VCMB doet bij bewindslieden en kamerleden. “Neem de wet

op de incassokosten. Het kan niet zo zijn dat een onbetaalde rekening van € 260,- meer dan € 700,- aan inningskosten meebrengt. De bedragen moeten met elkaar in verhouding staan. Toen die wet werd voorbereid zaten wij, samen met vertegenwoordigers van de VVCM, in een Haagse commissie. We kwamen met verschillende voorstellen. Ook al doen we hetzelfde werk voor ongeveer dezelfde doelgroep, we kunnen met elkaar van mening verschillen over details.” De reputatie van stipte betaler Hoewel het ledenbestand nu al ruim viervijfde van de markt vertegenwoordigt ziet Westhuis het graag nog wat aangroeien tot een vijftigtal. Creditmanagementbedrijven die lid worden van het VCMB krijgen veel waar en activiteiten voor hun lidgeld. Er zijn tal van commissies waarin marktontwikkelingen worden bestudeerd, er wordt onderling veel kennis gedeeld en er is veel vraag naar het verrichten van voorlichtingswerk. Maar voorlichting geven over effectiever facturen innen levert zo’n lid zelf geen cent

op. Vanwaar dan die nadruk op liefdewerk/ oud papier bij een verbond dat nota bene zijn bestaansrecht aan betalingskwesties ontleent? Omdat er nog veel ‘zendingswerk’ is, antwoordt Mannes Westhuis: “Nederland was altijd een land van stipte betalers, misschien mede dankzij de dominantie van het christelijke geloof. Bekend staan als een goede betaler maakte deel uit van de reputatie van een ondernemer. Geleidelijk aan is dat minder gaan gelden, maar om dat te compenseren zijn er, met de Verenigde Staten als voorloper, uitstekende creditmanagementsystemen ontwikkeld. Wanneer wij als VCMB erin slagen de betalingsmoraal op te krikken, mede met behulp van deze systemen en partners, voorkomen we dat er teveel geld uit de economie weglekt. Een betere betalingsmoraal is goed voor de economische activiteit als geheel, en van een grotere taart kunnen ook wij meer mee-eten dan van een kleinere.” Voor meer informatie, surf naar: www.vcmb.nl

het ONDERNEMERS BELANG


Welke bedrijven hebben uw website bezocht? Slechts 2 á 3% van uw online-bezoekers neemt daadwerkelijk contact met u op. Wie zijn die andere 97% en hoe bereikt u die alsnog? Het antwoord is even simpel als doeltreffend: Website-Leads.

Hoe werkt het:

1

Een potentiële klant bezoekt uw website

2

De bezoeker wordt geïdentificeerd via zijn IP-adres (Internet Protocolnummer)

3

Aan de hand van het verkregen IP-adres wordt het bijbehorende bedrijf opgezocht in de database van het DATA-collectief

4 Voorbeeld overzicht Website-Leads

Alle relevante informatie wordt nu vastgelegd, zoals hoe uw bezoeker op uw website gekomen is, welke pagina’s hij

Geachte heer Rademaker,

heeft bezocht, hoe lang hij op die pagina’s De heer W.S. Leads van DATA collectief B.V. heeft vandaag om 15:53 uur uw website bezocht. Hierbij een overzicht van het bezoek. DATA-collectief B.V. Coltbaan 4 C/D 3439 NG Nieuwegein T: 0800-2028

is gebleven en waar hij is afgehaakt

5

De heer W.S. Leads E: ws.leads@datacollectief.nl M: 06-21231892

Het DATA-collectief maakt een bezoekrapport van het websitebezoek en stuurt u een e-mail met alle informatie zodat u direct contact kunt opnemen met uw

Donderdag 3 januari 2013

Bezochte pagina’s

websitebezoeker

AdWords: (Google: “reclamebureau utrecht“) 15:53:41

18s

home | reclame- en marketingbureau Utrecht

15:53:59

28s

referenties | diverse projecten

15:54:27

17s

klanten | overzicht van alle klanten

15:54:44

29s

nieuws | nieuwsberichten reclamebureau

15:55:13

10s

Contact | contactgegevens

15:55:23

58s

Werkzaamheden | reclame utrecht

15:56:21

98s

Over ons | Reclamebureau binnenstad Utrecht

15:57:59

34s

Algemene voorwaarden

Totale tijd: 00:04:18

Pagina’s bezocht: 8

Score: 40

Website-Leads

Met vriendelijke groet, Ineke Peppelenbosch Uw Personal Sales Assistant

Voor meer informatie (0800-2028)

www.websiteleads.nl

Onderdeel van:


BLIJ BOEKHOUDEN & FACTUREREN  Efficiënt Maak met één muisklik van een offerte een factuur en verstuur deze per e-mail

Accuraat Voorkom fouten door afschriften in te lezen en automatisch te boeken

Eenvoudig Btw wordt automatisch geboekt, de btw-aangifte berekent u met één druk op de knop

Overzichtelijk In één oogopslag volledig financieel inzicht door uitgebreide rapportages

BLIJ Boekhouden & Factureren met SnelStart Ervaar zelf het gemak en profiteer nu van:

€ 50,i ec

Act ode

ge l di gt

/m

3

Ga naar www.snelstart.nl/blij met actiecode 0s pe m HOB2013C e e

0222 36 30 61

WWW.SNELSTART.NL

extra korting

t

b

r

@snelstart


Interview

Tekst: Jeroen Kuypers • Fotografie: Marco Magielse

G

olfenergie is een recente loot aan de stam van hernieuwbare energie. Na de oliecrisis van ’73 werden de eerste onderzoeken ernaar gestart, onderzoek dat volgens professor Marc Vantorre, hoogleraar maritieme technologie aan de universiteit van Gent, veel fundamentele kennis opleverde. “Maar in de jaren tachtig daalde de olieprijs naar een laag niveau en werden alle subsidies gestaakt. Pas rond het jaar 2000 kwamen er opnieuw fondsen vrij.” Het duurde nog eens vijf jaar eer de eerste golfenergieconvertors te water werden gelaten. De Portugezen en de Scandinaviërs liepen in de praktijk voorop. “De Pacific en de Atlantische kust zijn dan ook uiterst geschikt, met hun constante aanvoer van brede golven. Maar helaas heb je in die gebieden ook veel zware stormen die de apparatuur in de drijvende golfenergieconvertors kunnen beschadigen. De Noordzee vormt een zogezegd mild golfklimaat, met minder extreem weer, maar daardoor ook met minder krachtige golven en dus minder energierendement.”

Energie uit de golven

Nieuwe bron zit nog tussen schaalmodel en prototype Op termijn lijkt de zon de belangrijkste bron van hernieuwbare energie, maar de zee zou wel eens op de tweede plaats kunnen komen. Golven vormen geconcentreerde windenergie en zogeheten golfenergieconvertors kunnen deze omzetten in elektrische stroom. Helaas is de zee ook een bron van verwoesting. Tot nog toe liepen de meeste experimenten vast op stormschade en slijtage. De Wave Pioneer van FlanSea heeft de eerste testen succesvol doorstaan. Momenteel drijft een model voor de Belgische kust, overlevend en stroom leverend tussen en dankzij de deinende golven. Binnen tien jaar zou een commercieel levensvatbare vorm van golfenergie haalbaar moeten zijn.

het ONDERNEMERS BELANG

Schommelen De Wave Pioneer is een boei, die met een kabel en een anker op de zeebodem verankerd ligt. Hij haalt zijn energie uit de op- en neer gaande beweging. Aanvankelijk werd er met modellen op kleine schaal geëxperimenteerd in de waterbouwkundige laboratoria in Gent en Antwerpen, daarna werd een groter model in de haven van Oostende geplaatst en nu dobbert een nog groter daar een halve kilometer voor de kust. Het drijvend apparaat bevat niet alleen de voor energieomzetting benodigde mechanica en elektronica maar staat ook vol met allerhande meetapparatuur. Via wifi levert het een constante stroom van data aan de onderzoekers op het land. “We zoeken naar manieren om de boei zoveel mogelijk energie te laten genereren door de beweging ervan optimaal te benutten,” zegt Marc Vantorre. “Herman De Dijcker, woordvoerder van de firma Cloostermans, een van de deelnemers in het consortium, vergeleek de boei met een schommel. Je kunt, als een slome vader, je kind zelf laten schommelen of proberen die schommel op het juiste moment net dat extra duwtje te geven zodat ze hoger komt. Wij willen dat laatste. Tegelijkertijd zijn we benieuwd naar de uitwerking van zwaar weer. Vanzelfsprekend kijken we niet uit naar een hevige najaarsstorm, maar een zeer lokale bij onze boei zouden we wel verwelkomen. Hoe voorkomen we vroegtijdige slijtage en schade als gevolg van de inwerking van zout water en onverhoedse bewegingen? Daar zijn we mee bezig.”


Geen off the shelf onderdelen Hoewel er nog veel wetenschappelijke kennis te vergaren valt is het experiment met de Wave Pioneer ook een economisch experiment. De grootschalige inzet van de golfenergieconvertor heeft enkel zin als het energetisch rendement hoog genoeg is en de investeringskosten acceptabel zijn. “Dit model is nog geenszins een prototype,” aldus Marc Vantorre. “Wanneer je een mal moet laten maken voor één exemplaar is het prijskaartje dat daaraan hangt erg duur, als je er honderd apparaten mee kunt maken wordt dat al heel anders. In ons consortium nemen diverse MKB-bedrijven deel die elk hun eigen specialisme hebben. Spiromatic heeft bijvoorbeeld het metalen omhulsel van de boei geproduceerd, maar net als bijna alle andere onderdelen van het apparaat is dit geen serieproduct. Wanneer we eenmaal die overgang kunnen maken van unieke naar off the shelf producten komt de commerciële exploitatie van golfenergieconvertoren al een stap dichterbij.” Windmolenpark Het uiteindelijke rendement wordt mede bepaald door de kosten van onderhoud. “De boei moet dus makkelijk te openen zijn voor eventuele reparaties.

We kunnen ook moeilijk voor elke schroef die dient te worden vervangen een monteur de zee op sturen,” verduidelijkt Marc Vantorre. “En er zijn nog meer factoren om rekening mee te houden, zoals de kans op een aanvaring met een schip en de kosten van de aanleg van een stroomkabel naar de kust. Daarom is de meest logisch plek om golfenergieconvertoren te plaatsen een windmolenpark op zee. Zo’n park is al verbonden met de kust met een stroomkabel, zodat je die niet extra hoeft aan te leggen, en het is ook een plek die verboden is voor scheepvaart en visserij. Daarnaast kan ook het onderhoud gecombineerd worden met dat aan de windmolens.” Ondanks de samenvoeging bestaat er één groot verschil tussen een windmolen en een golfenergieconvertor als de Wave Pioneer: in opbrengst. Marc Vantorre: “Bij golfenergie heb je te maken met veel kleinere apparaten en dus ook met een geringer opbrengst. Je moet echt rekenen in tientallen of honderden kilowatts, zodat je al heel wat apparaten bij elkaar moet zetten eer je aan megawatts gaat komen. Bovendien is er niet altijd evenveel golfslag en zijn er zelfs momenten waarop de boei stilligt en meer energie verbruikt dan oplevert.”

Duurzame uitbouw Zoals er vele wegen naar Rome leiden, leiden er veel verschillende varianten tot dé ideale golfenergieconvector, zoals de Wave Dragon en de slangvormige Pelamis. De een bleek al wat minder renderend of robuust dan de ander. Teleurstellingen zijn niet uitgebleven. Maar de kans dat het onderzoek naar golfenergie opnieuw zo goed als droog komt te liggen, zoals dertig jaar geleden, lijkt erg klein. Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk zijn drie van de landen die investeren in deze vorm van hernieuwbare energie. In Europees verband is er enkele jaren terug al intensief samengewerkt, met als resultaat een golfenergieconvertor die in een Noorse fjord drijft. De Belgische partijen die deelnemen in FlanSea kiezen echter voor een Vlaamse aanpak. “Op Vlaams vlak deel je de kennis makkelijker en duurzamer met elkaar,” concludeert Marc Vantorre. “Wij zijn bijvoorbeeld met vier professoren van één ingenieursfaculteit lid van het consortium, met professor Julien De Rouck als de drijvende kracht achter het project. We zorgen ervoor dat alle kennis die we verzamelen binnen de Universiteit Gent verspreid wordt. Dat biedt de beste garantie voor een duurzame uitbouw van de expertise en hopelijk leidt dat nog dit decennium tot een commercieel exploiteerbare vorm van deze energiebron.”

het ONDERNEMERS BELANG


Bedrijfsreportage

Tekst en fotografie: René Zoetemelk

Energiek op zoek naar een duurzame toekomst zijn Jaap van Eck en Cees Verloop gestart met een onderneming voor groene energie. Eteck ontwikkelt, realiseert en exploiteert projecten met duurzame bronnen en zorgt daarmee voor stabiele warmte en koeling in alle seizoenen. Sinds 2000 heeft Eteck veel installaties gebouwd, in beheer en in eigendom genomen. Duurzame energie in woonwijken, kantoren en bedrijven wordt door Eteck verzorgd. Het resultaat is een woning of Jaap van Eck en Cees Verloop: “Grote betrokkenheid is de basis voor ons succes”

bedrijfspand zonder zorgen voor de toekomst.

Eteck maakt Nederland steeds groener

E

teck maakt gebruikt van duurzame schone energie door opwekking via warmte/koude opslag, oppervlaktewater, biomassa/houtpellets (samengeperst houtafval) en door gebruik van restwarmte. De gedrevenheid en betrokkenheid van een familiebedrijf in combinatie met de passie voor duurzame energie maakt van Eteck een sterke partner bij de realisering van duurzame projecten. Directeur Jaap van Eck en Algemeen directeur Cees Verloop zijn enthousiast over hun missie. Jaap van Eck komt voort uit het bekende sloopbedrijf Van Eck dat bestond sinds 1895. “Alle superlatieven kun je op ons familiebedrijf loslaten. Passie en gedrevenheid stonden aan de wieg van de generaties Van Eck. Ondernemerschap dichtbij, noem ik dat. Grote betrokkenheid is de basis voor ons succes.” Cees Verloop: “Tot 2010 werkten we onder de naam Forteck aan sloop, infra en energieprojecten. Ons bedrijf is nu getransformeerd naar een moderne duurzame energieleverancier. De passie van een familiebedrijf en de kennis van een modern energiebedrijf komen samen in Eteck.” Stabiele warmte en koeling

Eteck biedt een totaalconcept. Dit heeft volgens Cees Verloop veel voordelen: “Naast de ontwikkeling en realisatie van energieprojecten verzorgen wij ook de exploitatie.

het ONDERNEMERS BELANG

Waar halen ze de energie vandaan? Dit betekent zonder zorgen genieten van stabiele warmte in de winter en koeling in de zomer.” Jaap van Eck: “Eteck biedt 30 jaar exploitatie voor marktconforme tarieven. Wij hebben dus ook de zorg over het eindresultaat van ons werk. We stellen daarbij de eindgebruiker centraal. 24 uur per dag staan onze medewerkers paraat om eventuele storingen op te lossen. Onze klanten kunnen rekenen op de beste service die er is. Dat kun je aan een van oorsprong familiebedrijf overlaten. Wij laten niemand in de kou staan.” Projecten

Vooral bij nieuwbouwprojecten wordt Eteck bij de ontwikkeling en exploitatie betrokken. Eteck ziet echter ook uitdaging in verduurzaming van bestaande bedrijfspanden, bedrijfsterreinen en woonwijken. Port City in Rotterdam is volgens Cees Verloop een goed voorbeeld van wat er al mogelijk is. Dit nieuwe kantorencomplex heeft een verwarmings- en koelingssysteem dat zijn energie ook uit het water van de Waalhaven haalt. Het energiesysteem combineert traditionele warmte-koude-opslag met het onttrekken van thermische energie aan oppervlaktewater. Zowel in de zomer als in de winter wordt de energie gebruikt om de warmte- en koude opslag te laden. Het moderne complex heeft geen gasaansluiting en geen aansluiting op stadsverwarming en is mede daarmee grotendeels CO2-neutraal. “Wateroppervlakten zijn grote gratis zonnecollectoren.”

Groen groeit

“Ons bedrijf groeit. Naast onze inzet bij nieuwbouwprojecten en renovatie van bestaande installaties nemen we steeds meer exploitaties over.” Steeds meer partijen zijn volgens Cees Verloop op zoek naar toegewijde specialisten voor de verkoop van duurzame energie. “Onze passie en betrokkenheid zijn groot en daardoor kunnen wij veel service bieden. Dat er vertrouwen is in onze aanpak bewijst wel het aantal projecten dat wij inmiddels draaien. Wij zullen niet snel nee zeggen op een vraag. Iedere vraag naar verduurzaming van de energievoorziening is voor ons een uitdaging. Kan niet, bestaat niet! ” Eteck heeft al meer dan 50 projecten in exploitatie en maakt Nederland steeds groener. Groen groeit!

Eteck Duurzame energie Coenecoop 12 2741 PG Waddinxveen Postbus 58 2740 AB Waddinxveen T 0182 - 62 16 00 www.eteck.nl info@eteck.nl


Schoonmaak & Onderhoudsbedrijf J. Tegelaar Dankzij jarenlange ervaring is schoonmaakbedrijf J.Tegelaar de ideale partner voor glasbewassing, vloeronderhoud, kunststof reiniging, graffiti verwijderen, tapijtreiniging bouwoplevering en algemene schoonmaakdiensten. Werken in een schone omgeving, dat willen we allemaal. Schoonmaakbedrijf J.Tegelaar maakt dat mogelijk. Snel, goed en voor een aantrekkelijke prijs. Bovendien zijn wij gespecialiseerd in glasbewassing op elke hoogte.

A. Diepenbrocksingel 33, 2352 KP Leiderdorp Tel: 071 589 49 64 | Mob: 06 130 80 535 | E-mail: hans2@planet.nl


Ondernemerspanel

Belemmert het ontslagrecht de ondernemer? Ondernemers moeten snel in kunnen spelen op wisselingen in de economische situatie en veranderingen in de marktvraag. Dat betekent dat je je personeelsbestand soepel moet kunnen aanpassen. Dat is van belang voor de groei en continuïteit van het bedrijf. Maar een werkgever die iemand wil ontslaan, krijgt te maken met allerlei procedures. Het ontslagrecht belemmert het flexibel opereren van de ondernemer, met als gevolg een rem op de groei van de werkgelegenheid en van de economie. Kunt u uw bedrijf aanpassen aan de omstandigheden of voelt u zich geremd door ontslagprocedures? De mening van ons panel. ■ Emma Biemans Emma Biemans - Interieuradvies & Ontwerp Het beschermen van de werknemer kan als een prettige zekerheid voelen voor mensen met een aanstelling voor onbepaalde tijd. De werknemer is zeker van salaris, verzekeringen en opbouw van pensioen. De werkgever heeft de mogelijkheid een lange termijn relatie aan te gaan en te investeren in groei van de medewerkers en dus kwaliteit. Dat houdt niet in dat een versoepeling van het ontslagrecht onverstandig is. De veranderingen in de economie hebben veranderingen in bedrijfsstructuren met zich meegebracht. In het huidige MKB is het minder

interessant om vaste aanstellingen aan te bieden. Veel functies zijn projectmatig en kleine bedrijven worden tijdelijk ingehuurd. Hierdoor blijven risico’s voor de ondernemer beperkt. Ik zou het positief willen stellen: ook voor de werknemer is het interessanter! Het elke 5 jaar job-hoppen wat tendens was, verandert dan naar elke 6/12/24 maanden veranderen van bedrijf en/of functie. Dit houdt het werk uitdagend en overzichtelijk. Voor beide partijen, werkgever en werknemer, wordt de kwaliteit weer belangrijker dan de kwantiteit. Een goede ontwikkeling voor werkgever én werknemer!

Annemieke Stoop - Lexam Advocaten In de praktijk is dit een veelgehoorde klacht van ondernemers. Toch is het zo dat versoepeling van de ontslagbescherming volgens het Centraal Planbureau niet leidt tot meer werkgelegenheid. Wel kan een flexibel ontslagstelsel leiden tot een andere verdeling op de arbeidsmarkt. Zo is gebleken dat jongeren minder kansen hebben op een baan in landen met een weinig soepel ontslagrecht. De huidige wetgeving biedt ondernemers mogelijkheden voor een flexibel

personeelsbestand. Een werkgever heeft vaak de mogelijkheid om te werken met bijvoorbeeld uitzendkrachten of nuluren-contracten. Als een vaste kracht moet worden ontslagen, zal daar in de meeste gevallen een goede onderbouwing voor moeten worden gegeven. Dat kan inhouden dat er eerst een dossier moet worden opgebouwd. Uiteindelijk lukt het bijna altijd om in goed overleg tot een ontslagregeling te komen, mits er tijdig goed juridisch advies wordt ingewonnen.

Wouter Keuris Fotografie

■ Annemieke Stoop

■ Joost van der Helm Joost van der Helm - Credifixx Incasso Vanuit werkgeversstandpunt kan het ontslagrecht niet flexibel genoeg zijn. En het is een gegeven dat werkgevers nu uiterst voorzichtig zijn met het aannemen van personeel. Flexibeler regels zou in onze praktijk voor meer werkgelegenheid zorgen. Het aannemen van oproepkrachten met 0-urencontracten biedt niet altijd

16

het ONDERNEMERS BELANG

uitkomst, hier gelden al snel regels die van toepassing zijn bij vaste werknemers. Na 36 maanden is de oproepkracht zelfs in vaste dienst. Misschien is het voor de politiek nu tijd voor een grote stap richting meer flexibiliteit en kan het alsmaar toenemende aantal werklozen worden gematigd. Recente artikelen echter wijzen op een voorlopig nog niet soepeler ontslagrecht.


■ Lawrence Armitage Lawrence Armitage - Het Marketing Café Bepaalde procedures zijn goed. Het is namelijk niet helemaal eerlijk om zomaar een werkgever de toestemming te geven om werknemers te ontslaan. Maar wat je wel ziet is dat mede door de crisis bedrijven niet zomaar personeel aannemen en voorzichtig zijn met vaste

contracten. Het Marketing Café is niet belemmerd door deze procedures, omdat onze werknemers werken met nulurencontracten. Dit in verband met dat onze marketeers worden ingehuurd door klanten en daarom dus ook flexibel zijn. Juist in in deze crisis is flexibiliteit een gewoon goed. 

■ Jacqueline Landman Jacqueline Landman Boogschutter HR advies & projecten Voor ondernemers is belangrijk om door planning rekening te houden met een flexibel aan te passen groep medewerkers. Goede voorbereiding is het halve werk. Dit kan door variatie in tijdelijke, vaste en flex contracten. Verder kun je door slim inzetten van arbeidsvoorwaarden en werktijden ook inspelen op wisselingen in de markt. Succesvolle

ondernemers weten wat hun klanten maar ook wat hun medewerkers willen en kunnen. Als blijkt dat één of meer medewerkers niet mee kunnen in deze planning, dan is zaak om dit zorgvuldig te bespreken en vast te leggen. Door de procedures van het ontslagrecht te kennen, kost het minder tijd om ze te doorlopen. En vaak genoeg zijn procedures niet nodig, als je met goed overleg tot de conclusie komt dat je beiden meer succes bereikt, door uit elkaar te gaan.

■ Nannette Verschoor Nannette Verschoor - Nota Bene Flexibiliteit is voor een ondernemer tegenwoordig absoluut een kritische succesfactor. Je bedrijf lean en mean houden en snel in kunnen spelen op veranderende omstandigheden zijn essentieel. Echter, je zult ook een duidelijke eigen positie moeten innemen. Meer dan ooit is het belangrijk dat je als bedrijf weet waar je voor staat en daar ook naar handelt. Om dat goed te kunnen doen heb je enerzijds een vaste kern van eigen medewerkers

nodig, die je bedrijf door en door kennen en zich daarmee vereenzelvigen, en anderzijds een flexibele schil van mensen die aanhaken daar waar nodig. Een soepel ontslagrecht hoort daar absoluut bij. Daarmee maak je het voor ondernemers makkelijker om mensen aan te nemen. Ze zijn dan eerder bereid om werkzoekenden een kans te geven. Dat is goed voor de economie, en dus voor ons allemaal. Naar mijn idee heeft het huidige ontslagrecht dan ook zijn langste tijd gehad.

■ Marieke de Lange Marieke de Lange - Domates (project- en managementondersteuning) Het kunnen inspelen op veranderingen is voor iedereen van belang. Zowel voor de werkgever als voor de werknemer en beide partijen hebben hier hun verantwoordelijkheid in. Het is fijn dat de werknemer beschermd wordt om uitbuiting te voorkomen maar zijn we in Nederland niet wat doorgeslagen? Maken we het door alle regels en vangnetten onze werknemers niet te comfortabel? En voor de werkgevers niet extra moeilijk? Voor ondernemers vinden we het heel normaal dat ze te kampen hebben

met goede en met slechte jaren. Van werkgevers wordt verwacht dat ze creatief blijven, inspelen op de veranderingen in de markt en rekening houden de economische situatie. Maar waarom vinden we dat voor werknemers minder vanzelfsprekend? Het gevaar van onze verzorgingsstaat is dat mensen zich minder verantwoordelijk voelen voor hun eigen beslissingen of niet gestimuleerd worden om het heft in eigen handen te houden. Want als je valt dan is er altijd nog dat vangnet. Ik kies ervoor om die verantwoordelijkheid wel te pakken. Voor mij is dit één van de drijfveren om interimmer te zijn.

■ Marjan Holierhoek Marjan Holierhoek - directeur-eigenaar iamployed BV Als eerste lijkt het mij vanzelfsprekend dat werknemers beschermd moeten zijn en blijven ongeacht wisselingen in de economische situatie en veranderingen in de marktvraag. Ik onderken de problemen waarmee ondernemers te kampen hebben en wellicht nog te kampen krijgen in deze woelige tijden. Maar, om werknemers ‘te pas en

te onpas’ te kunnen ontslaan gaat wel wat ver. Flexibel opereren van de ondernemer kan op andere manieren dan werknemers te ontslaan. Het inlenen van personeel bij professionele bureaus die gespecialiseerd zijn in het werken met flexibele contracten zou één van die manieren kunnen zijn. Het is namelijk heel goed mogelijk voor langere periode personeel op flexibele basis in te lenen.

het ONDERNEMERS BELANG

17


Bedrijfsreportage

Tekst en fotografie: René Zoetemelk

Duurzaamheid troef bij AkzoNobel Sassenheim

“Every color is green” AkzoNobel is wereldwijd de grootste verf en coating producent. In Sassenheim (bij Sikkens) worden autoreparatie en vliegtuiglakken geproduceerd. Daarnaast worden decoratieve verven ontwikkeld door de Research and Development afdeling. Hiervoor wordt op dit moment een nieuw laboratorium gebouwd. Qua duurzaamheid heeft Akzo Nobel inmiddels zijn sporen verdiend. De multinational staat al jaren hoog op de belangrijke Dow Jones Sustainability Index. Dit is de duurzaamheidsindexering voor toonaangevende grote ondernemingen die duurzaamheid centraal stellen.

W

out Versluis en Edwin de Roij zijn respectievelijk Facilitair Manager Automotive & Aerospace Coatings en Manager Health Safety and Environment. Wout Versluis: “Bij alles wat we doen staat duurzaamheid centraal. Ons beleid is gericht op milieu-, economische en sociale aspecten. Dit doen we op alle niveaus van de bedrijfsprocessen. Hierdoor is duurzaamheid volledig geïntegreerd in alle processen, van grondstofwinning tot de afvoer of recycling van eindproducten. Fundament is een stevig Health, Safety, Environment and Security (HSE&S) beleid. We hanteren bedrijf breed hetzelfde waardesysteem, een weerspiegeling van de manier waarop wij zaken doen en ervoor zorgen dat onze medewerkers zich breed ontwikkelen.” Edwin de Roij: “We hebben een heldere duurzaamheidsroute in kaart gebracht. Dat het duurzaamheidsbeleid succesvol is blijkt uit de hoge rangschikking op de Dow Jones Sustainability Index.” Duurzame waardeketens AkzoNobel hanteert een algemeen duurzaamheidsbeleid waarbinnen alle investeringen en innovaties passen. Dit beleid geldt voor alle waardeketens, van grondstof tot afvalverwerking en waar mogelijk hergebruik.

18

het et ONDERNEMERS BELANG

Eco innovatie is een onderdeel van de kernstrategie. Edwin de Roij: “De samenleving eist producten met minder grondstoffen en die minder energie nodig hebben bij de productie en verwerking. Verder moet de productie veilig zijn en de toepassing niet schadelijk zijn voor het milieu. We gaan voor ecopremium producten die qua grondstofgebruik, productieprocessen en innovatieve functionaliteit duurzaam zijn.” Bij AkzoNobel wordt steeds gewerkt aan verbeteringen. Mogelijkheden worden onderzocht om synthetische grondstoffen te vervangen door biologische.” Productieprocessen AkzoNobel blijft de productieprocessen optimaliseren en de opbrengsten en energieefficiëntie worden verder verbeterd. Edwin de Roij: “In sales en marketing werken we ook nauw samen met onze klanten om duurzame oplossingen voor de lange termijn te ontwikkelen. We gebruiken eco-efficiëntie als een maatstaf voor onze producten. Ook onze toeleveranciers moeten aan de hoge normen voldoen.” Gedragscode AkzoNobel wil dat alle medewerkers verantwoordelijkheid dragen voor de duur-

zaamheidprestaties van de onderneming. Dit wordt in toenemende mate verankerd in de persoonlijke targets en compensatiepakketten van managers en medewerkers. Naleving en integriteitsmanagement vormen de ruggengraat van het bestuursproces van AkzoNobel en vormen de basis voor onze license to operate. Edwin de Roij: “De kern hiervan is onze Gedragscode, waarin de regels en principes vastgelegd zijn met betrekking tot kwesties als zakelijke integriteit, arbeidsverhoudingen, gezondheid, veiligheid, het milieu en de betrokkenheid bij de gemeenschap. Een sterke gezondheid en veiligheidscultuur is een wezenlijke basis voor het succes en blijvende concurrentievermogen van deze onderneming. We hebben een progressief Health, Safety, Environment and Security policy. Onze HSE managementsystemen zijn gebaseerd op internationale normen . Wij stellen ons tot doel de prestaties continu te verbeteren en zorgen dat alle medewerkers goed opgeleid zijn . Veiligheid is cruciaal bij AkzoNobel. Individueel besef van veiligheid is hier topprioriteit. Medewerkers controleren elkaar. Het blijkt uit onderzoeken dat als collega’s elkaar aanspreken op gedrag dat er minder ongevallen zijn. We hebben een strikt veiligheidsbeleid.”


Huidige projecten In Sassenheim wordt in de volle breedte van de bedrijfsvoering duurzaamheid als uitgangpunt gesteld. “Je denkt bij de productie van verf en andere chemische producten al snel aan duurzame productieprocessen. Het gaat echter veel verder.” Wout Versluis noemt als voorbeeld de restauratie van de ‘Sikkenstoren’. “Bij het opnieuw voegen zijn er gelijk nestkasten aangebracht voor zwaluwen.” Ook wordt zoveel mogelijk grijs water gebruik voor allerlei zaken. “Er gaat veel schoon water verloren voor activiteiten waarvoor water eigenlijk niet 100 % gezuiverd hoeft te zijn. Om gezuiverd water te besparen kan regenwater worden opgevangen. Wij proberen het ook in onze productieprocessen toe te passen. Maar dat vraagt wel een bepaalde samenstelling van het water. Ook daar werken we hard aan.” Op het terrein van AkzoNobel wordt gebouwd aan een nieuw ‘Decoratieve verven laboratorium’. Op 18 januari jongst lede is de eerste paal geslagen. Het gebouw wordt volgens de laatste normen gebouwd. “We gaan onder andere werken met warmteterugwinningssystemen en dynamisch gestuurde verlichting waardoor we veel stabieler met minder energieverbruik kunnen werken.”

Rond het terrein in Sassenheim staat veel op stapel. Naast de bouw van het nieuwe laboratorium wordt ook de inrichting van het terrein voor de verkeersstromen aangepakt. Dat pakt men volgens het duurzaamheidsbeleid aan. Edwin de Roij is enthousiast over de aanpak. “Het terrein zal door de nieuwe verkeersstromen veel veiliger worden. Er zijn minder confrontaties tussen de diverse verkeersdeelnemers. Door de inrit van het grote bedrijfsterrein te verplaatsen naar de N444 wordt de omgeving veel minder belast en worden verkeerstromen veel overzichtelijker.” De omgeving rond de gebouwen gaat ook op de schop. Het wordt volgens Wouter Versluis een omgeving waarin mensen zich prettig voelen. “We maken wandelpaden door een groene omgeving met onder andere natuurlijk oevers.” Daarmee verbetert ook de veiligheid op het terrein. “Je wordt door de paden aangetrokken en daardoor zal men dus minder op de wegen lopen. ”Zo snijdt het mes aan twee kanten. We voldoen aan de huidige norm voor duurzaamheid en verhogen tegelijkertijd de veiligheid.”

Toekomst De focus komt, volgens Edwin de Roij, steeds meer te liggen op het herkennen en beheren van gebieden die voor de onderneming duurzame kansen op lange termijn bieden. “Wij werken bijvoorbeeld aan projecten met leveranciers en klanten om samen tot eersteklas ecologische oplossingen te komen. Ook werken wij aan de ontwikkeling van onze mensen, zodat zij, in een veilige en duurzame omgeving, leiding kunnen geven en geïnspireerd met innovatieve oplossingen kunnen komen. Voortdurend zullen we innoveren en investeren.” Een lastige vraag voor Wout Versluis: “In een paar woorden ons beleid weergeven? In het kader van onze verfproductie kun je wel zeggen, ‘Every color is green’. Dat geeft ons beleid goed weer!”

Akzo Nobel Car Refinishes bv Rijksstraatweg 31 2171 AJ Sassenheim T 071 - 308 69 44 www.akzonobel.com

het ONDERNEMERS BELANG

19


Ervaar het Groene Hart op het water.

Vaar zelf op een motorboot! Vaarles / instructies inbegrepen, ook zonder ervaring of vaarbewijs.

0172 51 81 13 • Woubrugge www.laanyacht.nl

Royal Van Lent beschikt over de modernste faciliteiten, droogdokken, verwarmde hallen en werkplaatsen. Onze jachten worden gebouwd van hoogwaardige materialen met behulp van de nieuwste machines.

Julianalaan 3 | 2159 LA Kaag | T 025 - 254 71 23

WWW.FEADSHIP.NL


Informatief

WOKB zet zich in voor watersportondernemers De Watersportgebonden Ondernemers Kaag Braassem e.o. (W.O.K.B.) stelt zich aan u voor. De WOKB is een initiatief van diverse ondernemers in de regio Kaag Braassem e.o. die behoeften hadden aan een belangenvereniging voor de watersportondernemers. Eind 2006 is de WOKB opgericht met een handjevol leden. Inmiddels bestaat de WOKB een aantal jaren en heeft zij circa 100 leden, dit zijn watersportgebonden ondernemers vanuit het Hollandse Plassengebied.

D

e WOKB richt zich op gebiedsgerichte belangenbehartiging, marketing en promotie en maakt zich daarmee sterk voor een goed ondernemersklimaat in de watersport. De WOKB wordt door regionale gemeenten en provincies als gesprekspartner betrokken bij diverse projecten en initiatieven. Hierdoor kan de WOKB al een in vroeg stadium de belangen van haar leden op de agenda krijgen bij diverse overheden. De WOKB wordt ondersteund door de Kamer van Koophandel. De WOKB heeft de volgende Externe speerpunten: 1. Structureel overleg Met Gemeenten, Provincies en andere stakeholders in de regio een structureel overleg opzetten. Door dé spreekbuis van de watersportgebonden ondernemers te zijn wil de WOKB door middel van regelmatig overleg met de betrokken bestuurders het belang van een goed recreatie- en ondernemersbeleid voor de Kaag en Braassem voortdurend onder de aandacht houden van de beleidsmakers en hierop de visie van de watersportgebonden ondernemers geven.

De WOKB wil daar verandering in brengen. Door bundeling van de verschillende toeristische informatiekanalen wil de WOKB het imago versterken en de bekendheid vergroten. Vooral op dit vlak kan er door middel van overleg en bundeling van krachten op korte termijn veel gewonnen worden. 3. Vaarroutes Door het uitbreiden van de vaarroutes, opheffen van vaarbelemmeringen en knelpunten, ontstaat een nog aantrekkelijker vaargebied. Het onderzoeken van de mogelijkheden voor een doorvaartroute over de Langeraarse plassen is één van de mogelijkheden die de WOKB wil initiëren.

4. Verblijfstoerisme De WOKB wil initiatieven ontplooien om meer overnachtingsmogelijkheden op of aan het water te realiseren. Ook moet het gebied aantrekkelijker worden om vanaf het water in te verblijven. Gedacht wordt aan het inzetten van luxe schepen van de bruine vloot van het IJsselmeer in het gebied als overnachtingsmogelijkheid voor sloepenvaarders. Voorts valt te denken aan diverse attractieve zaken in en om het water zoals horeca, musea en ontspanningsmogelijkheden. Een voorbeeld hierbij is het opzetten van een traditionele werf. 5. Kwaliteitverbetering Het verbeteren van bestaande voorzieningen, algemene knelpunten en het realiseren van milieuservicepunten in het gebied. Door achterblijvende infrastructuur, onderhoud, innovatie en ontwikkeling is het imago van het gebied achtergebleven op andere watersport gebieden zoals de Friese meren. Middels een upgrading wil de WOKB de kwaliteit van het gebied verbeteren. 6. Ondernemersklimaat verbeteren Als spreekbuis voor de watersportgebonden ondernemers probeert de WOKB het belang van een gunstig ondernemersklimaat te benadrukken bij de betrokken Gemeenten, Provincies en overige overheden, zodat de ondernemer meer medewerking kan verwachten van deze partijen bij het uitoefenen van zijn/ haar bedrijf en het realiseren van zijn/ haar plannen. Naast belangenbehartiging zorgt de WOKB een aantal keer per jaar voor een netwerkbijeenkomst met relevante thema’s voor de watersportgebonden ondernemers. Heeft u interesse om lid te worden dan kunt u hiervoor contact op met het secretariaat, info@wokb.nl

2. Promotie Bij waterrecreatie wordt niet gelijk gedacht aan de Kaag en de Braassem.

het ONDERNEMERS BELANG

21


Een nieuwe route naar een bekend adres!

Terweeweg 2-4 2341 CR OEGSTGEEST T 071 517 31 88 www.debeukenhof.nl


Bedrijfsreportage

Vergaderen in 17e eeuwse grandeur, voor een ouderwetse prijs Een prachtig stucplafond, bloedrode fluwelen wanden en eeuwenoude schilde-

De Regentenkamer Oude Vest 159a

rijen vormen een prachtig decor in De Regentenkamer in Leiden. Een 17e eeuwse

2312 XW Leiden T 071 - 512 44 13

stijlkamer met alle grandeur van toen. Deze kamer is werkelijk één van de meest

info@regentenkamer.com www.regentenkamer.com

historische en fraaiste in de stad. Huys van Leyden Oude Singel 212

D

eze ‘koninklijke’ zaal vormt een ideale omgeving voor het organiseren van heisessies en vergaderingen of voor stijlvolle galadiners en recepties. De gastheer ontvangt u in rokkostuum en u eet met tafelzilver naar 18e eeuws origineel. U en uw gasten hebben de ruimte geheel privé en u ontvangt er alle persoonlijke aandacht van weleer. Een aanrader wanneer u iets bijzonders zoekt. U kunt er op vertrouwen dat u en uw gasten een geslaagde dag tegemoet gaan. De Regentenkamer mag misschien 333 jaar oud zijn, maar is nog niets van zijn charme verloren.

Slapen in je eigen Stadspaleis Het zusje van De Regentenkamer heet Boutique hotel Huys van Leyden en is tevens het kleinste 4 sterrenhotel van Zuid-Holland. Het heeft vijf charmante kamers gelegen in een rijksmonumentaal grachtenpand. Naast alle authentieke details, zijn ze voorzien van moderne gemakken (nespresso, flatscreen TV, minibar, gratis WiFi). Daarnaast kunnen alle gasten gebruikmaken van de sauna & whirlpool en ontbijten, lunchen of privé dineren in de barokke ‘Huyskaemer’. Vanwege de intieme en huiselijke sfeer van deze zaal is hij tevens te gebruiken voor intensief overleg, geheel privé. Comfort is meer dan slapen alleen. Laat u verrassen en ons voor u zorgen.

2312 RJ Leiden T 071 - 260 07 00 info@huysvanleyden.nl www.huysvanleyden.nl

het ONDERNEMERS BELANG

23


Rembrandt Kliniek Leiden

■ ■ ■

ŽƚŽdžͲĞŶĮůůĞƌďĞŚĂŶĚĞůŝŶŐĞŶ Dermatologie KŽŐůŝĚĐŽƌƌĞĐƟĞƐ vóór ooglidcorrectie

na ooglidcorrectie

Bij de Rembrandt Kliniek bent u verzekerd van een betrouwbaar advies. Tijdens het consult staat eerlijkheid en deskundigheid centraal. U bent tevens verzekerd van een behandeling door ervaren specialisten voor een uitstekend natuurlijk resultaat. Wij kennen zeer korte ǁĂĐŚƫũĚĞŶ͕ behandelen ook buiten kantooruren en zorgen voor Ƶ͕ voor én na de behandeling. Bel 071-5143876 voor een afspraak͕ of mail naar info@rembrandtkliniek.nl Rembrandt Kliniek ✦ Doezastraat 2A ✦ 2311 HB Leiden ✦ 071 – 514 38 76

www.rembrandtkliniek.nl


Kijk, ook dit is Huurman Leiden

Meer weten over Huurman Leiden? Kijk op

WWW.HUURMAN-LEIDEN.NL

Telefoon (071) 576 93 41

E-mail info@huurman-leiden.nl

bouwen met huurman daar komt iets moois van


Business Club Kagerzoom Netwerken tijdens een rondje golf?   

Relaties uitnodigen?

Tarieven

Elke maand een business-competitiewedstrijd!

PAKKET A: ENKELVOUDIG BEDRIJFSLIDMAATSCHAP OP

Deelname aan alle wedstrijden van de vereniging!

• alle rechten zoals van een verenigingslid;

NAAM € 2.500,-* P.J. • naamsvermelding op tableau in clubhuis; • mogelijkheid tot deelname aan alle wedstrijden van de vereniging; • voordelig spelen op een aantal banen in de Rand-

Een bedrijfslidmaatschap van de golfclub Kagerzoom met z’n prachtige, door Gerard Jol ontworpen, baan aan de rand van de Kagerplassen, biedt u onderstaande mogelijkheden.

stad; • 20 vouchers per kaarthouder (9 holes alle dagen bruikbaar); • Recht op golfles in de baan met een pro (2x2 pers.)

• gebruik van de drivingrange en oefenfaciliteiten; • speelrecht op de 9-holes baan;

gedurende 2 uur; PAKKET B: ENKELVOUDIG BEDRIJFSLIDMAATSCHAP

• mogelijkheid 4 weken vooruit te reserveren;

O.B.V. WILDCARD € 3.000.-* P.J.

• uw bedrijfsnaam vermeld in het clubhuis en op de website;

• één wildcard (week/weekend) per dag te gebruiken door uzelf of een relatie;

• elke maand een business-competitiewedstrijd met aansluitend een netwerkborrel;

• reserveren kan 4 weken vooruit;

• deelname aan de business club dag;

• deelname aan de maandelijkse business wedstrijden;

• handicapregistratie;

UITBREIDING MET EEN EXTRA WILDCARD VOOR

• 20 vouchers per kaarthouder (9 holes alle dagen bruikbaar) voor het uitnodigen van relaties;

€ 2.000,-* P.J. (GELDT VOOR ZOWEL A ALS B)

• Recht op golfles in de baan met een pro (2x2 pers.) gedurende 2 uur (geldt alleen in het 1e

• één keer per jaar een bedrijfstoernooi organiseren;

jaar van een nieuw contract;

*PRIJZEN ZIJN EXCL. BTW EN WORDEN JAARLIJKS GEÏNDEXEERD.

Belangstelling

BUSINESS-COMPETITIEWEDSTRIJD

Wij maken graag een afspraak om het

• In de winter (okt/mrt) over 9 holes. In de zomer.(apr/

• Elke 3e vrijdag van de maand vindt de business-competitiewedstrijd plaats.

bedrijfslidmaatschap in detail met u door te nemen.

sep) over 9 holes. 1 maal over 18 holes op een andere golfbaan.

Bezoek onze website www.kagerzoom.nl of mail naar businessclub@kagerzoom.nl

• Per speelrecht een relatie uitnodigen. • De wedstrijd wordt gespeeld tegen de teams van de deelnemende bedrijven • Na afloop een netwerkborrel.

Veerpolder 20 | 2361 KV Warmond businessclub@kagerzoom.nl | www.kagerzoom.nl


Bedrijfsreportage

Hogeschool Leiden biedt competentiegericht onderwijs Hogeschool Leiden werkt intensief samen met het regionale beroepenveld en het bedrijfsleven. De rol van de hogeschool daarin is die van kennismakelaar en aanjager van innovatie in organisaties en bedrijven.

A

gnita Mur, lid College van Bestuur: “Wij willen een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de kenniseconomie in de regio. Het is onze taak om de beste werknemers voor nu en de toekomst op te leiden, daarom investeren we intensief in onze contacten met partners uit het onderwijs, het werkveld en de samenleving. Dankzij deze samenwerkingsverbanden kunnen we inspelen op de dynamiek en behoeften van de arbeidsmarkt. Daarnaast komen er interessante stages en afstudeeropdrachten uit voort waardoor onze studenten hun kennis en talenten in de praktijk kunnen ontplooien: concrete projecten en onderzoeksvragen waarvoor bedrijven en instellingen uit de Leidse regio oplossingen zoeken. Zo profiteert ieder van elkaars kennis en competenties”. Praktijk Dat blijkt dan ook in de praktijk: Jill Simons, P&O-adviseur bij Topaz: “De contacten tussen Topaz en Hogeschool Leiden zijn heel goed. Zo zit ons hoofd P&O in de beroepenveldcommissie (BvC) van de opleiding Human Resource Management.

Daarnaast bieden we al jaren stageplekken aan studenten en afstudeerders. We zijn heel tevreden over het aanbod van stagiaires. Ze bezitten goede competenties en vaardigheden. Vooral hun zelfstandigheid en mondigheid valt op”. Kwaliteitsimpuls door onderzoek Naast het opleiden van studenten voor een professionele loopbaan, wil Hogeschool Leiden door toegepast onderzoek bijdragen aan oplossing van maatschappelijke vraagstukken in de regio. Agnita Mur, lid College van Bestuur: “Onze lectoraten zijn hierbij een sturende en stuwende kracht en vormen een belangrijke schakel tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. De hogeschool richt zich daarbij op drie kennisgebieden: Jeugd, Life Sciences en Gezondheidszorg. Het zijn de gebieden waarop we onze bachelor- en masteropleidingen hebben vormgegeven. Bovendien is juist in deze sectoren de binding met de regio groot. Samen met de stad Leiden en de regio wil de hogeschool het beste uit haar omgeving samenbrengen.

De komende jaren blijven wij dan ook graag in opdracht van - of in samenwerking met het werkveld werken. Het oordeel van het werkveld is daarbij maatgevend voor ons succes. Het is voor ons van belang dat het werkveld zegt: Je moet ze van Hogeschool Leiden hebben.” Hogeschool Leiden Competentiegericht onderwijs. Ruim 700 medewerkers. Ong. 8000 studenten. Gevestigd aan de Zernikedreef in het Bio Science Park Leiden. Regioregisseur: Jose Helsoot, contactpersoon voor bedrijven, instellingen of ondernemers met interesse in samenwerkingsverbanden. www.hsleiden.nl

Hogeschool Leiden Zernikedreef 11 2333 CK Leiden T 071 - 518 88 00 infohl@hsleiden.nl www.hsleiden.nl

het ONDERNEMERS BELANG

27


Wij bouwen aan uw merk! Merkontwikkeling, corporate identity, conceptontwikkeling en creatie.

Balyon ontwikkelt en bouwt merken en identiteiten voor ondernemers met passie en enthousiaste communicatieafdelingen in het MKB.

Weipoortseweg 3, 2381 NA Zoeterwoude 071–580 44 33, www.balyon.com Uw totaalpartner in communicatievormgeving


IBB Kondor bouwt en ontwikkelt. Dat doen we in de ruimste zin van beide woorden, over de volle breedte van de vastgoedmarkt. We zijn gespecialiseerd in grote en middelgrote bouwprojecten, variĂŤrend van fabrieken en kantoorgebouwen tot woningen en renovatieprojecten.

Nieuwbouw Meerburg aan de A4 te Zoeterwoude

Oude Vaartweg 1 2343 JD Oegstgeest Postbus 27 2300 AA Leiden

Telefoon: Telefax: Internet: E-Mail:

071-30 50 500 071-30 50 530 www.ibbkondor.nl info@ibbkondor.nl


“ A BOOK IS A GIFT YOU CAN OPEN AGAIN AND AGAIN “ Garrison Keillor

Het Ondernemersbelang Leiden 3-2013  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Het Ondernemersbelang Leiden 3-2013  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Advertisement