Page 1

VAN

DRENTHE

Industriegemeente Emmen doet het, crisis of geen crisis, goed TT-Instituut leidt Top Technici op Wetgeving frustreert in plaats van faciliteert

EDITIE

01 2014


timing.nl

Timing Hoogeveen staat voor de kracht van mensen die doen! Zonder doeners staat Nederland stil. Doeners zijn de ruggengraat van onze economie. Timing Hoogeveen is specialist in doen-werk. We hebben banen in de logistiek, productie, callcenters, schoonmaak, thuiszorg en op kantoor. Van ongeschoold en VMBO tot MBO+ niveau.

wij doen

Schutstraat 3 7907 CA Hoogeveen T 0528 266 933 hoogeveen@timing.nl


INHOUD ONDERWERP

t Top Technici op

pel

Samenwerken met bedrijfsleven Het TT-Instituut werkt samen met een groot aantal bedrijven en organisaties. Innovam , het landelijke kenniscentrum voor de mobiliteitsbranche ontwikkelt samen met het onderwijs, het innovatieve onderwijsleerbedrijf en zal straks ook de studenten die erin gaan werken begeleiden. Het TT-Instituut biedt verschillende onderwijsvormen aan en verbindt VMBO-, MBO- en HBO-onderwijs. Het onderwijsleerbedrijf zal hierin een belangrijke plaats innemen, dit is de leeromgeving in de vorm van een echt bedrijf, dat gerund wordt door studenten. Auto’s en motoren die hier worden gerepareerd worden beschikbaar gesteld door bedrijven uit de regio.

SPEER: DENKEN EN DOEN IN RECLAME IN ÉÉN HAND dwarsverbanden gelegd tussen VMBO

Er worden en MBO en tussen MBO en HBO, zodat leerlingen Juist nu Drenthe ondernemers van de kunnen doorstromen. College onder is metinvloed de Hogeschool van Arnhem en economie Nijmegen in gesprek aantrekkende weer durven te invesover een doorstroommodule naar HBO autoteren is een kritische blik nodig: wie ben ik, techniek, met als eerste resultaat een project over tuning. In september een samenwerkingswat doestart ik enook hoe vertel ik dat? Speer Reclame verband op het gebied van onderhoud en aanpassingen helpt. Een succesvol ondernemer houdt regelaan de raceauto motoren van de Hanze Racing matigdezijn kantenbestand, productportfolio en Division (HARD), raceafdeling van studenten werktuigbouwkunde aan de Hanze Hogeschool. verkoopstrategie tegen het licht. Afnemers,

markten, producten en diensten: Verschillende bedrijven, waaronder het Asser bedrijf Per- ze dok, hebben alren aangegeven allemaalgeïnteresseerd razendsnel.te zijn in de opleiding en mee te willen denken over de inhoud daarvan (o.a. revisietechniek).

verande-

REPORTAGE

MASTERCLASS

TT-INSTITUUT LEIDT TOP TECHNICI OP

MASTERCLASS MET PERSONEEL ALS ONDERWERP HOUDT GEMOEDEREN BEZIG

Nauwe betrekking met racewereld TT-Instituut onderhoudt nauwe betrekking In januari kopte het Dagblad van het met de racewereld. Ten Kate Racing, al jaren actief in de WK Noorden: ‘TT-Instituut leidt handige Superbike, en Drenthe College hebben een samenwerkingsconvenant afgesloten. Doel is relevante expertise, handjes op’ en ‘Willy Wortels kunnen rekenen ervaring en middelen te bundelen. Volgens Ten Kate op warme belangstelling’. past de opleiding heel goed bij de vraag van de markt In september opentTijdens Drenthe College het TTnaar goede monteurs. de feestelijke kick-off van het TT-Instituut in januari jl. hield gedeputeerde Instituut, het gloednieuwe opleidingsinstituut Van der Tuuk al een pleidooi om studenten die van bij hetafkomen TT-circuit inteAssen. staat school de kans geven inTT-Instituut Drenthe te starten. “We moeten vasthouden en een plek voor: Top ze Technici Instituut en bieden.” biedt opleidin-

LEES VERDER OP PAGINA 14

COVERINTERVIEW

Rutger Belt van

Vraag een ondernemer naar ervaringen met Ten Kate Racing: zijn personeel bij ziekte en re-integratie en de ‘Straks is het zaak de pareltjes verhalen komen los. Zo bleek onlangs tijdens eruit te pikken en die verder de masterclass met als onderwerp: Passende door te laten groeien tot of bedongen arbeid bij re-integratie van zieke misschien wel MotoGP-niveau’ werknemers. Op landgoed Nienoord in Leek maakte advocaat Ina Slofstra van Schuurmans Advocaten & Adviseurs in Roden aan de hand gen op het gebied van motoren en auto’s voor Meer informatie Wilt informatie2, over het 4. TT-Instituut of de samenwerkingsmogelijkheden? van voorbeelden duidelijk welke addertjes er mbou niveaus 3 en U kunt bellen met Tonny de Hooge, opleidingsmanager van Drenthe College, TT Instituut, telefoon 088 1883849 of mailen t.dehooge@drenthecollege.nl onder het gras zitten.

LEES VERDER OP PAGINA 20

LEES VERDER OP PAGINA 26

INDUSTRIEGEMEENTE EMMEN DOET HET, CRISIS OF GEEN CRISIS, GOED De werkloosheid is er nu lager dan in 2006. Doelbewust koerst Emmen op de sectoren Chemie en Transport &Logistiek, daarbij de arbeidsmarkt versterkend. In een winter die maar geen winter wilde worden bezocht de Emmer EZ-wethouder Bouke Arends weer vele bedrijven. Keuze te over, want de Zuidoost-Drentse gemeente telt zo’n 8.000 bedrijven. “Zo houd ik de vinger aan de pols. Ik zie, hoor en voel de economische activiteiten in onze regio. Opvallend vind ik de geluiden van ondernemers die exporteren. Ze geven stuk voor stuk signalen af dat het goed met ze gaat.

Klaar voor de start van een flitsende carrière?

LEES VERDER OP PAGINA 10

PLUS assen

WETGEVING FRUSTREERT IN PLAATS VAN FACILITEERT

drenthecollege.nu

0800 - 88 12345

Hoe ziet de arbeidsmarkt van morgen er uit? Volgens Marco Bastian, directeur van de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU), moet het antwoord op die vraag niet door de huidige politici en overige beleidsmakers worden gegeven, maar door de jongere generatie, de werkers van morgen.

LEES VERDER OP PAGINA 32

EN VERDER... 5 6 7 9 13

Column: Legale fraude Nieuws Liberté, egalité, fraternité Anders denken Bij Maltha Glasrecycling blijft geen scherf onbenut 17 Een kopie van de bedrijfsgegevens is geen back-up

18 Bent u voorbereid op de arbeidsmarkt van de toekomst? 23 Nu ook Olympia Assen in handen van Annette Weijnans en Nynke Jansen 25 De Wet BeZaVa 28 Wie rekent rijdt in Mercedes-Benz van Wensink 30 Olympia Uitzendbureau kent als de arbeidsmarkt

31 ALS-patiënt en havenondernemer Bernard Muller 35 Ondernemer Gerard van Gils 36 MKB Cursus & Training: scholing is succesfactor 38 Concurrentiebeding

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

3


Sommer... Vasco da Gamastraat 30, 7825 VJ Emmen Tel. (0591) 612211 Fax (0591) 610648 E info@sommerschilderwerken.nl

Met uw vastgoedonderhoud heeft u specifieke doelen voor ogen: resultaten in technisch, esthetisch en functioneel opzicht. Sommer Schilderwerken is volledig ingesteld op de realisatie van uw doelen. We doen het anders en innovatiever, maar blijven degelijke vakmensen. Onze adviseurs ontwikkelen een onderhoudsvisie over de lange termijn, treden op als sparring partner en ‘ontzorgen’. Van deelopdrachten naar verantwoordelijkheid voor het geheel.

www.sommerschilderwerken.nl

...voor zorgeloos onderhoud!

Congres- en Evenementenbureau Drenthe Nijbracht 128, 7821 CE Emmen t 0591- 651197

e info@congresbureaudrenthe.nl Congres- en Evenementenbureau Drenthe werkt graag samen met: - Chateauhotel De Havixhorst - Hampshire hotel Zuid-Drenthe - Hotel Emmen vd Valk - Hampshire hotel Emmen - Landgoed Overcinge - Bitter en Zoet - De Fijnfabriek

De uitspraak is van Confucius en verwoord voor Congres- en Evenementenbureau Drenthe hét uitgangspunt en de ultieme uitdaging bij elke opdracht. Voor zowel de opdrachtgever als voor de gasten creëren wij graag een gebeurtenis waar met plezier en voldoening aan terug gedacht kan worden. Of dit nu uw (inter)-nationale congres is, een zakelijke bijeenkomst, een officiële ontvangst of dat ene bijzondere feest! U kunt ons inschakelen voor een totaal concept: van het eerste creatieve idee tot en met de detailuitvoering van uw bijeenkomst. En natuurlijk voor deelopdrachten zoals de logistieke organisatie van een congres of event.

www.congresbureaudrenthe.nl


COLUMN

LEGALE FRAUDE Wel eens iets geleverd aan een ander bedrijf en nooit betaald gekregen? Dan is de kans groot dat u het slachtoffer bent geworden van wettelijk toegestane oplichting. Als uw ‘klant’ tenminste niet failliet was. De Nationale Ombudsman verklaarde eind vorig jaar dat het wel meevalt met fraude in Nederland. Nou, ik heb nieuws voor u: het is veel erger dan we al dachten.

gemaakt. De schuldeisers kunnen niets ondernemen. De KvK ontdekt het pas als de jaarstukken bij herhaling niet worden ingeleverd. De ‘verdwenen’ bv’s gaan naar de kelder van de Kamer.

Het gaat als volgt. Iemand heeft een besloten vennootschap en koopt goederen of diensten, dure spullen zoals auto’s, horloges en luxueuze vakanties. Vaak betaalt men met een creditcard, maar dat hoeft niet per se. In kort tijdsbestek bestelt de bv voor kapitalen aan spullen, maar betalen ho maar. Wanneer u een incassobureau inschakelt, is het al te laat.

Het wordt nog gekker. Sommige accountantskantoren adviseren hun klanten met veel schulden om deze weg te volgen; het is immers legaal en je hoeft niet failliet te gaan. Zo is het een businessmodel geworden. In 2013 hebben de Kamers van Koophandel landelijk 4000 van deze bv’s ten grave gedragen. Totale schade 100 miljoen euro met een gemiddelde van 25.000 euro per bv. In Amsterdam alleen al zijn vorig jaar 1400 fop-bv’s ‘afgelegd’, terwijl er daar nog 2000 op de plank liggen, waarmee hetzelfde gaat gebeuren.

De bv-boef heeft inmiddels zijn kantooradres verlaten en het adres uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. Probleem nummer 1: er is geen vestigingsplaats meer. Iets omslachtiger is om de aandelen van de bv om te zetten in certificaten en die in beheer te geven aan een stichting in Polen. Tegelijkertijd schrijft de eigenaar zich op de website van de KvK uit als bestuurder. Probleem nummer 2: er is geen directeur meer. Probleem nummer 3: er is niets meer. U bent uw geld kwijt.

Nu oprichting van een bv vrijwel niets meer kost (€ 325) valt te verwachten dat dit verschijnsel de komende jaren explosief zal toenemen. Temeer daar de overheid het toch laat afweten. Die richt zich alleen – zo lijkt het – op makkelijk te scoren inkomsten. Of op belastingfraudeurs. Wat burger en bedrijf aan schade lijden, zal de overheid een zorg wezen. Alleen al op de A2 en de A4 tikt het Rijk elke dag gemiddeld € 220.000 binnen door wat camera’s op te hangen. Dat is 80 miljoen op jaarbasis.

Dit is dus een ander fenomeen dan faillisementsfraude. Dat is strafbaar, hoewel het Openbaar Ministerie er zelden werk van maakt. Hier gaat het om een legale manier om van je schulden af te komen, zelfs als ze met opzet zijn

De fraudeur die in zijn Porsche lachend lak heeft aan de snelheidscontroles weet dat hij uiteindelijk niet te pakken is. Want de overheid verplaatst zich in een Lelijke Eend als het om fraudebestrijding gaat.

«

André Vermeulen // info@avoor.nl

COLOFON Hét Ondernemersbelang Drenthe verschijnt vijf keer per jaar Tiende jaargang, nummer 1-2014 Oplage: 5.000 exemplaren Coverfoto Bouke Arends, wethouder Economische Zaken gemeente Emmen Foto Gerrit Boer

Uitgever Novema Uitgevers BV / Jelte Hut Postbus 30, 9860 AA Grootegast Weegbree 1, 9861 ES Grootegast Telefoon 0594 – 51 03 03 Fax 0594 – 61 18 63 info@novema.nl www.novema.nl Eindredactie Erik van Raalte Telefoon 0594 - 69 56 14 / 51 03 03 e.vanraalte@ondernemersbelang.nl

Regionale verbinder Mark van Duuren Telefoon 0594 - 51 03 03 m.vanduuren@ondernemersbelang.nl Website www.ondernemersbelang.nl Vormgeving VDS Vormgeving, Drachten Druk Scholma Druk Bedum

Aan deze uitgave werkten mee Gerrit Boer Jeroen Kuypers Ed Lamme Rien Linthout Henk Poker Marco Magielse Jan Nass Martin Neyt André Staas André Vermeulen (column) René Zoetemelk

Adreswijzigingen Adreswijzigingen, verandering van contactpersoon of afmeldingen kunt u per mail doorgeven aan Tiny Klunder, t.klunder@novema.nl. Vermeld s.v.p. ook de editie er bij, die vindt u aan het begin van deze colofon. ISSN 1871 - 2568 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

5


KORT NIEUWS KANTOOR LELYSTAD CM&P UITGEBREID

LEASE QUALITY IN TOP 3 BESTE LEASEMAATSCHAPPIJEN 2013 Lease Quality behoort tot de top 3 van beste leasemaatschappijen van Nederland. Tijdens het automotive leasing event op 10 december 2013 is dit bekend gemaakt. Deze verkiezing werd georganiseerd door Vereniging Auto van de Zaak (Vavdz) en tevreden.nl. Op basis van de beoordelingen van meer dan 5.000 respondenten, leden van Vavdz en klanten van de betrokken leasemaatschappijen, werd Lease Quality beoordeeld met een 8,5. Lease Quality is een universele autoleasemaatschappij. Bedrijven en instellingen kunnen alle merken personenauto’s en lichte bedrijfswagens leasen bij deze maatschappij. Leasemanager Pieter Wimmers is trots op de uitverkiezing. Vereniging Auto van de Zaak komt op voor de belangen van berijders van een auto van de zaak. Tevreden.nl is een toonaangevend bureau op het gebied van klant- en medewerkerstevredenheidonderzoek.

Per 1 januari 2014 is Ferdinand Zomerman toegetreden tot Claassen, Moolenbeek & Partners (CM&P). Hij zal mede vorm geven aan de vestiging Lelystad. Ferdinand heeft 17 jaar gewerkt op diverse accountantskantoren en heeft daar diverse ervaringen opgedaan bij diverse ondernemingen en branches. Deze ervaringen kunnen uitstekend ingezet voor de dienstverlening van CM&P in het MKB en de Agro verwerkende industrie. Claassen, Moolenbeek & Partners (CM&P) is een onafhankelijk bedrijfskundig en bancair adviesbureau voor een brede groep van ondernemingen. Meer informatie over vestiging Lelystad van Claassen, Moolenbeek & Partners kunt u vinden op: http://www.cmenp.nl/lelystad

AUTO PALACE GROEP NEEMT DEALERSCHAP OVER VAN WENSINK AUTOMOTIVE

FOEDERERDFK WORDT LID VAN CROWE HORWATH INTERNATIONAL

Auto Palace Groep heeft begin dit jaar het dealerschap van de merken Fiat en Alfa Romeo overgenomen van Wensink Automotive B.V. Auto Palace Groep zal de merken Alfa Romeo en Fiat integreren in hun bestaande aanbod voor de regio’s Zwolle, Emmeloord, Dronten, Assen, Meppel en Hoogeveen. Fiat-Chrysler Group streeft naar partners die zoveel mogelijk ‘eigen merken’ verkopen.

Met ingang van 1 januari 2014 heeft FoedererDFK het lidmaatschap aanvaard van Crowe Horwath International. Tot dat moment was Foederer lid van DFK International. Door de overstap naar het netwerk van Crowe Horwath heeft Foederer aansluiting gekregen bij een van de 10 grootste accountantsnetwerken ter wereld. Foederer geeft hiermee verdere invulling aan haar ambitie om ook haar internationale dienstverlening verder uit te bouwen. Foederer zal het toonaangevende lid worden van Crowe Horwath in Nederland. Foederer is met 300 medewerkers een top 20 accountantskantoor in Nederland en biedt haar diensten aan vanuit 9 vestigingen en heeft haar hoofdvestiging in Eindhoven.

Fiat en Alfa Romeo maken onderdeel uit de Fiat-Chrysler Group, waartoe ook de merken Lancia, Jeep, Ferrari en Maserati behoren. Wensink geeft aan dat de overdracht van het dealerschap past binnen de strategie om zich volledig te focussen op de merken Ford en Mercedes-Benz.

MILJOENENBESPARING IN AFVALVERWERKING PER 2016 IS EEN FEIT Vertegenwoordigers van vijf Drentse gemeenten en Area Reiniging hebben een contract met Attero getekend voor de verwerking van huishoudelijk restafval, bedrijfseigen restafval en huishoudelijk grof restafval. Het contract gaat in per juli 2016 en leidt tot een jaarlijkse besparing van 6,5 miljoen euro voor de gemeenten Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, De Wolden en Tynaarlo alsook voor de gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen, die samenwerken in Area. Het nieuwe contract is de volgende stap naar een meer economische en duurzame afvalverwerking. Het huidige verwerkingscontract loopt pas in 2016 af, maar vanwege overcapaciteit op de markt voor afvalFoto Reina de Vries verbranding is ervoor gekozen vroegtijdig een aanbesteding uit te voeren. Met het nieuwe contract realiseren de gemeenten vanaf 2016 een forse besparing van 6,5 miljoen euro per jaar. Attero is verheugd met de voortzetting van de samenwerking met de Drentse gemeenten. Tachtig jaar geleden startte het bedrijf – toen nog als VAM – met de verwerking van afval in Drenthe. Algemeen directeur Pierre Vincent zei dat geld nog steeds een rol speelt, maar dat vooral duurzaamheid een steeds belangrijkere plek heeft in de huidige afvalverwerking.

6

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014


COLUMN

Frits Spijkers, Eduard van den Bout en Olaf Ten Hoopen en het nieuwe MTH logo.

BESTUURSWISSELING BIJ MTH Op 12 december hebben klanten, relaties, vrienden en collega’s op feestelijke wijze afscheid genomen van mr. G.A.J. (Frits) Spijkers, bestuursvoorzitter van MTH accountants & adviseurs. Frits Spijkers verlaat na ruim 34 jaar zijn geliefde organisatie met pijn in het hart. Bijzonder tevreden en met grote trots kijkt hij terug op een prachtige werkzame periode. “Ik heb het volste vertrouwen in een goede toekomst voor mijn club, maar het werd tijd om het bestuursstokje over te dragen aan een nieuwe generatie.” Drs. E. (Eduard) van den Bout RA is benoemd tot de nieuwe bestuursvoorzitter van MTH accountants & adviseurs en mr. A. (Olaf) ten Hoopen is toegetreden als lid van het Dagelijks Bestuur. Samen met P.E. (Peter) Houtkamp RA vormen zij het nieuwe dagelijks bestuur.

LIBERTÉ, EGALITÉ, FRATERNITÉ Vrijheid, gelijkheid, broederschap. De waarden van de Franse revolutie echoën nog steeds in onze maatschappelijke opvattingen. Ieder heeft zijn kluif. Vrijheid voor de liberalen, gelijkheid voor de socialisten en broederschap voor de christendemocraten. In goed evenwicht hebben deze waarden geleid tot een vredige samenleving en gelukkige mensen. Hoe zit het nu met dit evenwicht? De vrijheid komt voldoende aan zijn trekken, al baren bonussen en opgeheven middelvingers zorgen. Broederschap is helemaal hip: het is samen voor en samen na. Maar de gelijkheid: komt die door teveel vrijheid van sommigen in selectieve broederschap niet tussen wal en schip? Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het met de gelijkheid slecht is gesteld in onze contreien. Vooral de Verenigde Staten en Engeland, bekend om hun grote inkomensverschillen, scoren hoog als het gaat om gezondheid, levensduur, geweld, kindersterfte en narcisme. Hoog in de zin van slecht wel te verstaan. De tweedeling in deze Angelsaksische samenlevingen is schrijnend: een gemiddelde CEO verdient 300 keer zoveel dan een gewone werknemer. In Nederland doen de grootste verdieners er krap twee weken over om het minimum jaarloon te verdienen. Wie denkt dat grote inkomensverschillen leiden tot een grotere sociale mobiliteit komt bedrogen uit: juist in de egalitaire Scandinavische landen is die het grootst. Wie beweert dat een tweedeling in de samenleving leidt tot mindere economische en sociale prestaties moet ik gelijk geven. Juist in een tijd van broos economisch herstel en transitie naar een duurzame samenleving kunnen we ons geen tweedeling permitteren. Op de arbeidsmarkt hebben we ze naast hoogopgeleide specialisten hard nodig: de generalisten met de handige handjes.

@VERHOEF NIEUWE BEWONER DE FABRIEK Kantorenpark De Fabriek in Emmen kent sinds kort een nieuwe bewoner. @verhoef advies en administratie heeft zich daar gevestigd in één van de door natuur omgeven kantoorpanden. Erik Verhoef begon 10 jaar geleden zijn eigen kantoor en bouwde daarmee een grote klantenkring op. Na in de afgelopen 5 jaren mede-eigenaar te zijn geweest van een accountantskantoor vond Verhoef dat het tijd was voor een nieuwe stap. “De afgelopen jaren werd mij duidelijk dat de bedrijven die ik als klant heb geen baat hadden bij het feit dat wij accountantskantoor waren. Het exploiteren van een accountantskantoor brengt verplichtingen met zich mee, waardoor de kosten per klant in een aantal gevallen te hoog werden. Vandaar de keus om verder te gaan als administratiekantoor waarbij het adviseren van ondernemers voorop staat.” Bij een nieuw kantoor hoort ook een nieuwe naam en die werd gevonden in @verhoef. Voor meer informatie: www.verhoef.pro

Een welvarende economie onderhouden is iets wat we samen moeten doen. Werkgevers en werknemers. Hoog- en laagopgeleiden. Dik betaalden en onderbetaalden. De verschillen lopen uit de hand en bouwen een bom onder een goed functionerende arbeidsmarkt. Wat hebben we eraan als de handige handjes slecht gemotiveerd en nauwelijks betrokken zijn? Omgekeerd: wat zijn gedreven en goed presterende werknemers ons waard? Ongelijkheid is de kortste weg naar de revolutie. Willen we die? Of toch maar liever een meer egalitaire samenleving? Gedenk de waarden van de Franse revolutie: vrijheid, gelijkheid en broederschap!

«

ANDRÉ STAAS Comm’Art, communicatieadviseurs, Assen Telefoon 0592 - 46 01 80, E-mail info@commart.nl www.commart.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2013

7


SPOTLIGHT

BEDRIJVEN IN DE SPOTLIGHT! SCAN ONDERSTAANDE QR-CODES OM DE BEDRIJFSVIDEO’S TE BEKIJKEN OF BEKIJK DE BEDRIJFSVIDEO’S OP WWW.ONDERNEMERSBELANG.NL Om een QR-code te scannen dient u via iTunes (Iphone) of Market (Android) een app te downloaden, enkele opties zijn i-nigma, Neo-Reader, Quick-Mark en QRReader.Vervolgens opent u de QR-scanner-app, richt u de camera van uw smartphone/tablet op de QR-code en de QR code wordt automatisch gescand.

Julius van der Werf Tegelhandel bv Lorentzstraat 19 Sneek - Diamantlaan 2 Groningen Tel. (0515) 41 31 48 www.juliusvdwerf.nl

ONDERNEMERSBELANG? HET

Creatieve oplossingen, prettig geprijsd en supersnel geleverd…

Dát is werken met Comm’Art • communicatieadvies • tekstcreatie • grafisch ontwerp • drukwerk en websites Gazellenlaan 24 9408 CL Assen T 0592 460 180 E info@commart.nl www.commart.nl

8

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2013


Fotografie: Niek Erents fotografie

Anders denken Mensen in mijn omgeving blijven het maar zeggen. Jij denkt anders. Ik vind overigens van niet. KLASSIEKER Een klassiek voorbeeld van anders denken is het verhaal van een man die bij de winkel komt en vraagt of ze ook boren verkopen. Iedereen denkt dat deze man een boor wil. De anders denker weet dat deze man geen boor wil. Hij wil een gat.

MIJN VAK Zo is het eigenlijk ook in mijn vak. Wij maken jaarrekeningen, aangiften, prognoses, financieringsaanvragen, arbeidscontracten, loonstroken, ontslagovereenkomsten en ga zo maar door. De vraag is echter of dat ook is waar de klant naar op zoek is. Het antwoord hierop is natuurlijk een geweldig nee. Het is misschien leuk om aan de hand van voorbeelden eens te kijken wat de klant dan eigenlijk wel wil.

JAARREKENING OF RAPPORTAGE Als de klant een jaarrekening of tussentijdse rapportage vraagt, zit hij mijn inziens echt niet te wachten op het boekje met cijfers. Wat hij wel wil is afsluiting van een periode en leren van het verleden.

AANGIFTEN Als een klant vraagt om een aangifte, wil hij of zij voldoen aan wat de wet van hem vraagt. Natuurlijk willen ze precies dat deel bijdragen aan onze overheid wat volgens de regels moet, maar ook geen cent meer.

PROGNOSES Een (liquiditeits)prognose is voor vele ondernemers onbekend terrein. Zij die er wel bekend mee zijn willen geen prognose. Ze willen inzicht in de gevolgen van mogelijke keuzes die ze gaan maken.

ARBEIDSOVEREENKOMSTEN Tot slot de ondernemer die een arbeidscontract vraagt. Zit hij nog echt te wachten op een paar velletjes met tekst? Nee hij heeft behoefte aan een goed overzicht van de afspraken die hij met zijn werknemer heeft gemaakt om zo in de toekomst verschillen van inzicht te voorkomen. Ook wil hij dat deze afspraken niet strijdig zijn met CAO’s of wetgeving.

CONCLUSIE Als je onze diensten en producten zo bekijkt dan creëren wij behoorlijke waarde voor onze klanten. Immers plannen we met de (liquiditeits)prognose de route, sturen we bij op basis van rapportages en kunnen we op die manier zoveel mogelijk belasting voor u besparen, waarna we de aangiften verzorgen en u ook nog eens heeft voldaan aan de wet. En passant helpen we bij het vastleggen van alle afspraken die met de buitenwereld worden gemaakt.

UITNODIGING Nu dan het echte anders denken. Alle ondernemers die ik spreek willen regelmatig contact met zijn of haar adviseur. Willen ze dat echt of willen ze iets anders. U mag het zeggen. Reageer via twitter op @harmwiekens of mail me op: harm.wiekens@jonglaan.nl

«

Wilt u eens een andere blik op uw bedrijf, gebruikt u dan ook vooral de hierboven genoemde contactmethodes. Mocht u echt anders denken dan ben ik ook bereikbaar op 06 - 464 059 38 of op 0591 - 61 90 00.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

9


WETHOUDER BOUKE ARENDS:

“Je moet als overheid je nek durven uitsteken”

10

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014


COVERINTERVIEW

Tekst: André Staas // Fotografie: Gerrit Boer

Industriegemeente Emmen doet het, crisis of geen crisis, goed. De werkloosheid is nu lager dan in 2006. Doelbewust koerst Emmen op de sectoren Chemie en Transport &Logistiek, daarbij de arbeidsmarkt versterkend. RECHTE LIJN OMHOOG In een winter die maar geen winter wilde worden bezocht de Emmer EZ-wethouder Bouke Arends weer vele bedrijven. Keuze te over, want de Zuidoost-Drentse gemeente telt zo’n 8.000 bedrijven. “Zo houd ik de vinger aan de pols. Ik zie, hoor en voel de economische activiteiten in onze regio. Opvallend vind ik de geluiden van ondernemers die exporteren. Ze geven stuk voor stuk signalen af dat het goed met ze gaat. Ze kunnen de vraag bijna niet bijbenen en ondernemen in één rechte lijn omhoog. Bij exporterende bedrijven zie ik geen ontslagen; wel zie ik de komende tijd vacatures ontstaan. De export zorgt ook in Emmen voor het aanjagen van economische ontwikkelingen.”

CHEMISCHE TOPLOCATIE De gemeente Emmen legt de nadruk op de kansrijke sectoren Chemie en Transport & Logistiek. “We zijn dé vezelchemieregio van ons land. De helft van alle banen in Nederland in deze bedrijvigheid vind je bij bedrijven in de regio Emmen. We zijn dan ook in het landelijke topsectorenbeleid benoemd als een van de topclusterregio’s voor chemie. Hiermee versterken wij het industriële profiel dat we na de oorlog hebben opgebouwd. Samen met Emmtech Businesspark en Stenden Hogeschool en ondersteund door de provincie Drenthe en de gemeente Hoogeveen heeft Emmen zich ingespannen om de COCI-status te krijgen.” Het kwaliteitslabel COCI staat voor Centre for Open Chemical Innovation. Hierin werken verschillende lokale partijen samen om ondernemers te faciliteren bij het ontwikkelen en tot wasdom brengen van nieuwe chemische producten. Met het predicaat COCI heeft Emmen erkenning en herkenning als groene chemische toplocatie van nationale betekenis. Nieuwe bedrijvigheid krijgt pas goed de kans als opleidingen daarop aansluiten. Daarom heeft Stenden Hogeschool een masteropleiding gestart op het gebied van polymeren. Het Drenthe College versterkt het mbo-niveau door het opzetten van een Centrum voor Innovatief Vakmanschap en een AOT-opleiding (allround onderhoudstechnicus). Deze AOT-opleiding heeft het Drenthe College samen met de NAM en de gemeente Emmen geïnitieerd. “Het is de bedoeling dat bedrijven aanhaken en 2.000 euro per student per jaar betalen. Studenten lopen dan stage bij de bedrijven, maken werkstukken en kunnen er vrijwel zeker aan de slag als ze hun opleiding hebben voltooid. 20 studenten is 20 stageplekken is 20 werkstukken is 20 banen.”

VIJFTIENDE LOGISTIEKE HOTSPOT Met de aanleg van de A37 en de aansluiting daarvan op de Duitse A31 is Emmen voor ondernemers een aantrekkelijke regio geworden om zich te vestigen. “Het bedrijventerrein Businesspark A37 kent reeds vele vestigingen; daar staat onder meer een full service truckstop. Een betonproducent uit het westen van ons land is overgekomen omdat deze een flinke reductie op zijn transportkosten realiseert nu hij veel dichter bij zijn Duitse afnemers is gevestigd. Een ander Randstedelijk bedrijf is naar Emmen gekomen om hier producten uit China te bewerken en te vervoeren naar Duitsland en de Oost-Europese en Baltische staten. Zo willen we het graag zien: geen vrachtwagens die langsrijden, maar die afmeren. We willen hier bedrijvigheid en die krijg je door waarde toe te voegen.”

“In het centrum van Emmen is het een drukte van jewelste” Samen met de gemeente Coevorden investeert de gemeente Emmen dan ook in Dryport EmmenCoevorden, waarbij in Emmen het accent ligt op wegvervoer en in Coevorden op railtransport. “Die samenwerking gaat uitstekend en leidt tot resultaten. In 2012 kwamen we voor het eerst in de top twintig lijst van logistieke hotspots. Van de negentiende plaats stegen we naar vijftien, net na Amsterdam. Als enige Noord-Nederlandse regio staan we op deze lijst; het geeft goed het belang van ons logistieke cluster in de regionale economie aan.” Ook op het gebied van Transport & Logistiek speelt het onderwijs een belangrijke rol, bijvoorbeeld met de nieuwe hbo-opleiding Logistiek manager van Stenden Hogeschool.

TEGEN DE SCEPSIS IN In het centrum van Emmen is het een drukte van jewelste. Het dierenpark is begonnen met de bouw van een nieuw park en de gemeente bouwt een nieuw theater en twee pleinen, compleet met ondertunneling. “Het centrum van Emmen wordt jaarlijks door negen miljoen mensen bezocht, inwoners én bezoekers van buiten de gemeente. Het economisch belang, van het centrum is daarmee enorm. Om die reden moeten we het centrum aantrekkelijk houden. Zowel voor de huidige als toekomstige bewoners maar ook voor bezoekers van buiten de gemeente.

Met een investering van in totaal 450 miljoen euro zijn we het centrum aan het opknappen. Dat betalen we als gemeente niet allemaal zelf. Uit eigen middelen dragen we ongeveer. 85 miljoen euro bij voor de financiering. De overige investeringen worden grotendeels door andere overheden betaald of worden uit exploitaties bekostigd. Elke euro financiering van de gemeente kent daardoor vier euro financiering door derden of op andere wijze. Tijdens de bouw tellen we 4.700 manjaren aan werk, terwijl het aantal structurele banen 800 bedraagt.” De gemeente heeft tegen de scepsis en weerstand in de moed gehad om door te zetten. En die scepsis en weerstand was er binnen de gemeenschap; waar is het voor nodig, wat zal het worden, prestigeprojecten. “Maar neem nou de realisatie van de Mediamarkt, de grootste in Noord-Nederland. Tijdens de eerste drie dagen na opening werd daar voor twee miljoen euro besteed. Zulke trekkers hebben een enorme aanzuigende werking, waar het hele centrum van profiteert. Een ander voorbeeld is de Veenvaart (Koning Willem Alexanderkanaal). Door de aanleg van deze nieuwe vaarverbinding zien we nieuwe toeristische activiteiten ontstaan. Van de 32 miljoen euro kostende investering betaalde de gemeente 8. Ik vind dat je als overheid je nek moet durven uitsteken en vasthouden aan een weloverwogen keuze. Het gaat om werk, werk en nog eens werk. Om de economische ontwikkeling van onze regio.”

AANPAKKEN EN DOORPAKKEN Of het nu gaat om de goed draaiende exporterende bedrijven of de succesvolle vezelindustrie, om de leisureondernemers of de centrumwinkeliers, Emmenaren bewijzen dat ze goede ondernemers zijn. “We investeren in ondernemerschap en in de kwaliteit van bedrijfsvoering en medewerkers. Zo komen we de crisis door. We bewegen soepel mee met de economische cyclus. Dit betekent dat we ervoor zorgen dat we samen met het bedrijfsleven en het onderwijs ons voorbereiden op betere tijden. En die komen er, al ijlt het in onze regio altijd wat langer na dan bij andere landsdelen. “Stapje voor stapje verbeteren we onze economische structuur. Dat zie je terug in de werkgelegenheidscijfers. In 2006 hadden we te maken met een werkeloosheidspercentage van 16; nu is dat 13. Dat is nog steeds te hoog maar we gaan beetje bij beetje vooruit. Wat daar zeker bij helpt is de arbeidsmentaliteit van de mensen in onze regio. Het is hier aanpakken en doorpakken geblazen. Als het moet doen we een stapje extra, we zeuren niet en staan voor onze dingen.” Arends ziet, hoort en voelt dat in de bedrijven die hij bezoekt. Of het nu in de lenteachtige winter is of in de winterse lente.

«

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

11


Bekijk onze vernieuwde website Aquaoptimaal is uw totaalleverancier op het gebied van professionele zwembaden en spabaden

“Uw antwoord op juridische vragen” Arbeidsrecht Contractenrecht • Energielening voor het MKB • Financiering duurzame energieopwekking en energiebesparing • Eenvoudige aanvraagprocedure • Aantrekkelijke rente • Looptijd 5 of 10 jaar • Geen afsluitprovisie

www.energieleningdrenthe.nl

Huurrecht Personen en Familierecht. Weerdingerstraat 9-A 7815 SB Emmen 0591 686 767


REPORTAGE

Tekst: André Staas // Fotografie: Gerrit Boer

Bij Maltha Glasrecycling blijft geen scherf onbenut Enorme bergen flessen en fijngemalen glas markeren het bedrijfsterrein van Maltha in Emmen. Het bedrijf maakt van glas uit de glasbak waardevolle grondstoffen voor de glasindustrie. 100.000 TON GLAS PER JAAR Ruim 70% van ons wegwerpglas vindt in ons land zijn weg naar de glasrecyclers die er scherven van maken voor de glasfabriek. Die maken er op hun beurt weer nieuwe flessen en potten van. Net als textiel papier, plastic en andere afvalstoffen is ook glas een product waar de recyclingindustrie wel raad mee weet. In Emmen staat de glasrecyclingfabriek van Maltha. De roots van dit bedrijf liggen in het Rotterdam van bijna een eeuw geleden waar de oprichters Schiedamse jeneverflessen inzamelden voor hergebruik. Nu is Maltha Glasrecycling een internationaal opererende verwerker van zowel holglas (verpakkingsglas) als vlakglas (ruiten). In Heijningen en Emmen staan de Nederlandse fabrieken; daarnaast heeft het bedrijf vestigingen in België, Frankrijk (3), Portugal en Hongarije. “We kopen afvalglas van gemeenten en andere glasinzamelaars”, vertelt commercieel manager Benelux, Bianca Lambrechts. “In totaal verwerken we in Emmen jaarlijks 100.000 ton tot glasgranulaat, zowel wit als groen, bruin en bont. Daarvan maken glasfabrieken nieuw verpakkingsmateriaal. Het kwalitatief mindere granulaat vindt zijn bestemming in onder meer de wegenbouw.”

MEER DAN 70% De inhoud van glascontainers komt met vrachtwagens naar Emmen. “Daar zit van alles

tussen”, vertelt locatiemanager Gertjan Hans, “van gestolen portemonnees tot plastic tassen en spijkerbroeken. We halen het grove materiaal er handmatig uit. Vooral op keramiek, aardewerk en porselein zijn we alert omdat dit funest is voor de smeltovens. Vervolgens zeven we het gebroken glas. Metaal, aluminium, kurk en plastic worden er mechanisch uitgehaald totdat er een residu over is dat geschikt is voor de productie van nieuw glas. Uiteraard testen we aan de hand van monsters of het resultaat voldoet een de strenge eisen van de glasindustrie. Zo mag er per duizend kilo glasgranulaat maar 25 gram keramiek, steen of porselein zitten en al helemaal geen loodglas.” Glas is honderd procent recyclebaar; in tegenstelling tot plastic kan glas oneindig vaak worden hergebruikt zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. “Glasproducenten zijn met gerecycled glas goedkoper uit; zo halen producenten van groen glas die tachtig procent gebruikt glas inzetten, een energiebesparing van maar liefst twintig procent.” Lambrechts besluit: “We kunnen nog altijd meer glas inzamelen. De vraag van de producenten is er. Gelukkig vinden op lokale schaal voorlichtingscampagnes plaats om de consumenten te bewegen met hun lege flessen en potten naar de glasbak te lopen. Wij innoveren en investeren continu om een steeds betere kwaliteit aan grondstof te leveren.”

«

QUICK SCAN HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT » Glasfabrikanten zetten graag gerecycled glas in om zo te besparen op hun energieverbruik. Ondertussen stimuleren lokale overheden hun burgers om glas apart te houden, net als papier, textiel, kunststof en nog veel meer afvalstoffen. Het inzamelpercentage van afvalglas, dat nu ruim 70% bedraagt, kan nog veel hoger.

ONZE VISIE » Maltha Glasrecycling wil voor lokale overheden en andere aanbieders van afvalglas een duurzame partner zijn om glas een nieuw leven te geven. Vanuit langetermijnrelaties denkt en doet het bedrijf mee om van afvalglas een waardevolle grondstof te maken en ook voor vrijkomende materialen als metaal, aluminium, keramiek, aardewerk en porselein een nuttige bestemming te vinden.

UW OPLOSSING » Aan de hand van continue innovaties en investeringen slaagt Maltha Glasrecycling erin om glasgranulaat van een steeds hogere kwaliteit te produceren uit afvalglas. Naast energiebesparing en een kleinere CO2-voetafdruk heeft recycling van glas als voordeel dat de afvalstort minder snel vol loopt en we minder zand en soda hoeven in te zetten voor de productie van glas.

MALTHA GLASRECYCLING NOORD-OOST NEDERLAND BV Columbusstraat 20, 7825 VR Emmen Telefoon 0591 - 630 370 E-mail emmen@maltha.nl www.maltha.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

13


Speer Reclame helpt! Juist nu ondernemers onder invloed van de aantrekkende economie weer durven te investeren is een kritische blik nodig: wie ben ik, wat doe ik en hoe vertel ik dat? Speer Reclame helpt!

14

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014


REPORTAGE BUSINESS-TO-BUSINESS Een succesvol ondernemer is hij die regelmatig zijn kantenbestand, productportfolio en verkoopstrategie tegen het licht houdt. Afnemers, markten, producten en diensten: ze veranderen allemaal razendsnel. Op overvolle markten komt het aan op positie kiezen én positioneren. Aan de hand van een uitgekiende strategie en met behulp van pakkende middelen. Denken en doen in reclame: daar houdt het Emmer Speer Reclame zich mee bezig. Directeur Marcel Nijveldt had een technische én een commerciële opleiding plus een jarenlange ervaring in sales en marketing achter de rug toen hij in 2007 de kans kreeg om Speer Reclame over te nemen. “Het bedrijf legde zich toe op autobelettering, textielbedrukking en kopiëren/drukken. Voor mij een mooie gelegenheid om mijn ambitie vorm te geven. Als verkoopleider had ik haarscherp in de gaten gekregen dat zeker technische bedrijven nog een hele slag te maken hebben op het gebied van marketing en communicatie. Zulke bedrijven hebben écht behoefte aan strategische en operationele ondersteuning op het gebied van reclame, daar ben ik van overtuigd!”

ALLES IN ÉÉN HAND Nijeveldt’s concept was even eenvoudig als geniaal: focussen op technische bedrijven waar vakkennis de boventoon voert en een compleet pakket aan producten en diensten leveren op het gebied van marketing, sales en reclame. “Alles in één hand, dat is de kern van ons concept. We denken, ondersteunen en voeren uit. De klant kan voor het hele traject bij ons terecht, van strategisch advies tot het beletteren van zijn auto’s. Afhankelijk van zijn wens schakelt de klant ons voor een enkelvoudig product in of besteedt hij het hele reclametraject aan ons uit.” En zo ontwikkelt Speer Reclame marketing-, communicatie- en verkoopplannen, campagnes en huisstijlen. Daarnaast verzorgt en ondersteunt het bedrijf marktonderzoek, productintroducties en commerciële trainingen. Op uitwerkend vlak zien we grafisch ontwerp, drukwerk, buitenreclame, textielbedrukking en autobelettering. Ook posters, relatiegeschenken, mailacties, websites en webshops levert het bedrijf, net als signing (indoor en outdoor) en textielbedrukking met transfers.

Tekst: André Staas // Fotografie: Gerrit Boer

Kortom: alles wat op het gebied van marketing communicatie en verkoopondersteuning speelt. Speer Reclame is in het hele land actief en -specifiek met industriële transfers op bedrijfskleding- in Duitsland. Het bedrijf is gevestigd in Emmen en De Wijk en telt veertien medewerkers.

PROACTIEVE HOUDING Technische bedrijven, die de kern van Speer’s relaties vormen, hebben economisch gezien de wind in de zeilen. “Veel bedrijven floreren dankzij de export en ontwikkelen goed met de markten mee. Ik constateer bij onze relaties een toenemende neiging om zich te concentreren op hun kerntaken en voor reclame en verkoopondersteunende middelen specialisten in te schakelen. Daarnaast zie ik hit-and-run: alles moet flexibel en snel. Wij spelen daarop in door flexibiliteit te bieden en proactief mee te bewegen. Zo houden wij bijvoorbeeld voorraden van verschillende producten aan en komen met ideeën voor andere materialen en designs voor uiteenlopende materialen.” Een proactieve houding hoort bij een intensieve persoonlijke benadering en die zie je dan ook bij Speer Reclame. “Klanten hechten aan een vertrouwensrelatie; ze verwachten net dat stapje extra, een beetje meer voor dezelfde prijs. Wij investeren graag in zulke klanten en proberen ons zo goed mogelijk te verplaatsen in hen én in hun klanten. Hoe beter je de klant en de klant van de klant begrijpt, hoe hoger je toegevoegde waarde. Die ontlenen wij dus aan een breed pakket aan producten en diensten, alles onder één dak, én aan onze proactieve houding.”

SPEER WÉRKT Dé uitdaging voor Nijveldt is zijn relaties ertoe bewegen om uit de waan van de dag te stappen, vroegtijdig de juiste strategie te kiezen en daarop de reclame-uitingen baseren, kwalitatief hoogwaardig en passend binnen de normen van professionaliteit uiteraard. “Wij hebben een sterke adviesrol. Reclame is onze specialiteit, wij volgen de ontwikkelingen en trends en weten wat wel en niet werkt. Vanuit onze autoriteit willen we dat aan onze klanten vertellen. Hoe beter we daarin slagen, hoe sterker de indruk die de klant van ons heeft. Vaak reikt die namelijk niet veel verder dan een vage herinnering aan de laatste opdracht. We willen de klant bij de hand nemen en hem laten zien en beleven wat de kracht van reclame is en hoe wij hem kunnen ontzorgen.” Geen wonder dat organisaties van naam met Speer Reclame in zee gaan. De gemeente Emmen bijvoorbeeld, voor wie het hele wagenpark in huisstijl is gebracht. Of de gemeente Coevorden waar in het nieuwe gemeentehuis raampartijen zijn beplakt. Ook logistiek dienstverleners als Brinkman en machinebouwers als Landes kennen de weg naar Speer Reclame, net als de olie- en gasindustrie, de NAM en hun toeleveranciers. Het gemak van alles onder één dak, de snelheid en de flexibiliteit, dat zijn de sterke punten van Speer Reclame. Voor de opdrachtgever betekent dit minder tijd, ergernis en kosten en meer producten en diensten. Speer werkt; niet voor niets groeide het van 6 medewerkers in 2007 naar 14 nu!

«

QUICK SCAN HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT » Nu de economie weer aantrekt en ondernemers durven te investeren komt het aan op positie kiezen. Keuzes maken, producten en diensten op orde hebben, de juiste doelgroepen benaderen. Reclamespecialisten kunnen ondernemers daarbij helpen, zowel met het ontwikkelen van een strategie als met de productie van verkoopondersteunende reclamemiddelen.

ONZE VISIE » Speer Reclame richt zich in het bijzonder op business-to-business bedrijven. Met als uitgangspunt dat alles begint met het onderhouden van relaties en vervolgt met het aangaan van nieuwe relaties. Het Emmer bedrijf denkt mee, ondersteunt en voert uit op het gebied van reclame. Vanuit een proactieve houding en gebaseerd op kennis van de klant en zijn markt.

UW OPLOSSING » Alles in één hand. Zo luidt het concept van Speer Reclame. Denken, ondersteunen en uitvoeren. Het gemak van alles onder één dak, de snelheid en de flexibiliteit, dat zijn de sterke punten van Speer Reclame. Voor de opdrachtgever betekent dit minder tijd, ergernis en kosten en meer producten en diensten.

SPEER RECLAME Marco Polostraat 6 7825 VM Emmen Telefoon 0591 - 644 846 E-mail marcel@speer.nl www.speer.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

15


KENNISPARTNER

Een kopie van de bedrijfsgegevens is geen back-up Het risico van dataverlies blijft een hot item voor ieder bedrijf, ook binnen het MKB. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het gros van de ondernemers geen volledige back-up heeft van zijn bedrijfsdata. Het veilig stellen van bedrijfsdata wordt vaak als een lastige en vervelende taak gezien, totdat een laptop of server het begeeft, of de stroom uitvalt en er naarstig gezocht moet worden naar die laatste back-up die de bedrijfscontinuïteit weer zal herstellen. Menig computergebruiker heeft ooit wel eens met de handen in het haar gezeten omdat juist die belangrijke offerte of e-mail was kwijtgeraakt. In theorie is een back-up maken van de bedrijfsgegevens een eenvoudig proces. Men kopieert alle bestanden naar een ander apparaat en bewaart deze veilig. In geval van nood wordt de kopie vervolgens gebruikt om de gegevens te herstellen. Het mooiste hierbij is als de hersteltijd minimaal is zodat de productiviteit en de continuïteit snel weer optimaal is. “Helaas is het in de praktijk niet zo eenvoudig”, stelt Rob Wierenga, directeur Yard-IT te Gieten. “Het één op één kopiëren van bestanden naar bijvoorbeeld een USB stick is nu eenmaal niet voldoende. Buiten het feit dat een USB stick op zichzelf al de nodige risico’s met zich meebrengt, geldt het simpelweg kopiëren van bestanden niet als een volwaardige back-up. Een volledige back-up bevat namelijk alle data van alle bestanden en mappen en dat op ieder moment. Wanneer men regelmatig volledige back-ups maakt waarbij alles opgeslagen wordt, zal een snellere en simpelere herstel operatie volgen dan wanneer er sporadisch of niet frequent bestanden gekopieerd worden. Het is dus zaak een solide back-up strategie op te stellen zodat het risico van dataverlies geminimaliseerd wordt”.

Dat het kwijtraken van onvervangbare gegevens een nachtmerrie is, mag duidelijk zijn. Beter voorkomen dan genezen dus! Yard-IT neemt deze zorg uit handen en voorziet in een automatische back-up die tegen een maandelijks abonnement afgenomen wordt. De ondernemer heeft er zelf geen omkijken meer naar en kostbare tijd wordt bespaard. Terwijl tegen een minimale investering de zaken gewoon goed geregeld zijn. Kijk voor meer informatie op www.yard-it.nl/backup of neem contact op via 088-0115300. Wij helpen graag bij de ontwikkeling van uw eigen, unieke back-up strategie.

YARD IT Brink 17 9461 AR Gieten Telefoon 088 - 011 53 00 E-mail info@yard-it.nl www.yard-it.nl

«

In een ideale situatie zouden alle back-ups, volledige back-ups moeten zijn en niet slechts kopieën van bepaalde bestanden op een bepaald moment. Eén complete back-up biedt namelijk de mogelijkheid om alle backupbestanden volledig te herstellen en biedt zo dus de beste oplossing in data beveiliging. Echter, het is goed om wel bedacht te zijn op het grotere beveiligingsprobleem dat zo’n back-up met zich meebrengt. Elke volledige back-up bevat een complete kopie van alle data. Als de back-up media illegaal benaderd kan worden, of wordt gesloten, dan heeft de hacker of dief toegang tot een volledige kopie van alle bedrijfsdata. Het is daarom raadzaam om een volledige back-up in ieder geval met een wachtwoord te beveiligen, of op zo’n manier op te slaan dat niemand hier toegang tot heeft.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

17


ONDERNEMERSPANEL

Bent u voorbereid op de arbeidsmarkt van de toekomst? De arbeidsmarkt is aan het veranderen. De inhoud van het werk verandert, maar ook de vormgeving van arbeidsrelaties verandert. Mensen veranderen regelmatig van baan en ondernemers vragen maximale flexibiliteit bij inzet van arbeid. Het aantal zzp’ers neemt drastisch toe ten koste van het aantal vaste functies binnen een bedrijf. Het vraagt van zowel werkgevers als werknemers een andere houding. Bent u voorbereid op de nieuwe arbeidsmarkt? De mening van ons panel.

REINHARDT LAGERWAARD

ANDRÉ STAAS

SJOERD SCHOLTE

SCHUURMANS ADVOCATEN VOOR ONDERNEMERS

COMM’ART (ASSEN)

DIRECTEUR BEDRIJVEN RABOBANK ASSEN EN NOORD-DRENTHE

“Het is verstandig om tijdig advies te vragen” Het antwoord daarop luidt dezerzijds volmondig: ja! Het zou ook onlogisch zijn om anders te antwoorden, want wij verdienen ons brood daarmee. Het adviseren met betrekking tot Arbeidsrecht en het zonodig daarover procederen, is een belangrijk bestanddeel van onze bedrijfspraktijk. Onze MKB-cliënten hebben eigenlijk allemaal één of meerdere personeelsleden, en lopen tegen de problemen aan die het huidige arbeidsrecht voor ondernemers creëert, maar ook tegen de toekomstige problemen. 1 juli a.s. is daarbij een belangrijke datum. Alsdan treden een aantal wijzigingen in werking die veel invloed hebben op de toekomst van zowel werkgever als werknemer. Dezerzijds proberen wij onze MKB- cliënten zo goed en efficiënt mogelijk te adviseren en te assisteren. De ervaring leert dat het economisch verstandig is om tijdig advies te vragen. Doet men dat niet, en laat men de zaak op zijn beloop, dan ontstaan veelal zeer kostbare problemen en/of trajecten. Bespaart u zich zelf dat, en raadpleeg tijdig uw huisadvocaat. «

18

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

“Ontgroening en vergrijzing zetten gewoon door” Weet u nog, zeven jaar geleden? Ondernemers haalden de vreemdste strapatsen uit om nieuwe medewerkers naar hun bedrijven te lokken. Geschikt of niet, het maakte niet uit. Ondertussen is de situatie op de arbeidsmarkt omgekeerd. Nu zijn de strapatsen bedoeld om medewerkers naar buiten te krijgen. Hoe raar kan het lopen in korte tijd? Anders dan de economie kent de demografie geen grote ups en downs. Ontgroening en vergrijzing zetten gewoon door; het aanbod van arbeid neemt af. Aan de andere kant zet de automatisering versneld door: we besteden steeds meer werk uit aan machines en robots en de vraag naar arbeid neemt af, sneller zelfs dan de teruggang in het aanbod. De spoeling wordt dun, de koek klein. Behalve aandacht voor de kwalitatieve aansluiting van vraag en aanbod doemt het verdelingsvraagstuk op. Op naar de 30- of zelfs 25-urige werkweek? Ligt het goede leven in het verschiet? «

“Wij bouwen aan duurzame klantrelaties” Wat is nieuwe arbeidsmarkt? Indien dit betreft het tijds- en plaatsonafhankelijk werken hebben we voldoende technische mogelijkheden. Leidend hierin is de klantbehoefte, onze werktijden worden niet bepaald door wensen van de medewerkers. Betreft het vraagstuk het inrichten van een flexibel personeelsbestand, dan zijn we hier niet op voorbereid. Als organisatie bouwen we aan duurzame klantrelaties. Onze medewerkers hebben hier het grootste aandeel in en vanuit dit perspectief bouwen we juist aan lange relaties met onze medewerkers. Dit doen we door volop bezig te zijn met het ontwikkelen van onze medewerkers. Wij bieden voldoende kansen en mogelijkheden om doorlopend te blijven ontwikkelen, zowel op persoonlijk als op zakelijk niveau. Op deze wijze blijven onze medewerkers in staat om in te blijven spelen op de veranderende klantwensen en behoeften. En daar doen we het per slot van rekening voor! «


ELS LAMMERS

DRS. ROELIE LUBBERS-HILBRANDS RA

MARIO PELLEGROM

CONGRESBUREAU DRENTHE

PARTNER BDO ACCOUNTANTS & BELASTINGADVISEURS

REGIO MANAGER TIMING HOOGEVEEN EN MEPPEL

“Mensen worden productiever als ze optimaal worden gefaciliteerd”

“Haal het beste uit jezelf”

“Het is niet meer van deze tijd alle deskundigheden zelf in huis te hebben” Ja, het vraagt flexibiliteit van zowel ondernemers als werknemers/opdrachtnemers. Al jaren werken wij samen met freelancers (ZZP’ers) voor bepaalde opdrachten van klanten. We huren heel specifieke deskundigheid in. Het is ook niet meer van deze tijd om als bureau al die deskundigheden zelf in huis te hebben. We werken met een klein vast team en hebben een groot netwerk om ons heen. Juist daardoor kunnen we meerwaarde bieden. Je kunt een opdrachtgever ontzorgen, doordat zij de opdracht in het geheel weg kunnen zetten. Als je goed luistert naar de klantvraag kan je prachtig mixen en matchen met de deskundigheden die je in je netwerk hebt. Wij merken de laatste jaren dat ook klanten juist graag werken met bureaus of ZZP-ers, ook voor wat langere interim opdrachten om flexibel met budgetten om te kunnen gaan. «

Accountantskantoren zijn druk in de weer met de verandering in de arbeidsmarkt. Het nieuwe werken heeft voor- en tegenstanders. Bij grote kantoren kunnen medewerkers hun werk steeds meer tijd- en plaatsonafhankelijk uitvoeren. Mensen worden productiever als ze optimaal worden gefaciliteerd door technologie. Samenwerken kan op afstand. Maar niet altijd. In de accountancy is on the job training en sparren met collega’s belangrijk. Je moet dus bereikbaar zijn op tijden dat collega’s je nodig hebben, maar veel belangrijker…. ook je klant. De techniek vraagt daarnaast om andere competenties. Het pure boekhouden is bijzaak, dat doet de techniek en automatisering. Wellicht hebben we over een tijdje twee uitersten in dienst: de medewerkers die voortreffelijk alle gegevens in een model met management- en sturingsinformatie voor de klant kunnen verwerken en medewerkers die dat model voortreffelijk met de klant kunnen doornemen. Wij zijn druk met al die veranderingen bezig, van aannamebeleid, selectieprocedures, technologische ontwikkelingen tot aan arbeidsvoorwaarden aan toe. «

Bij Timing werken we dagelijks met veranderende omstandigheden op de arbeidsmarkt. Onze klanten mogen dan ook van ons verwachten dat wij hen op een goede en volledige manier informeren en adviseren. Zowel over marktontwikkelingen als over veranderende wet- en regelgeving. Op strategisch niveau doen we dit met instrumenten zoals Strategische Personeelsplanning, Generaties! en Talentmanagement. Het spreekt bijna voor zich dat Timing voorop wil lopen wat betreft de verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt. Wij geloven in een sterke samenhang tussen Strategische Personeelsplanning en Talentmanagement, waarbij het doel is om het beste uit jezelf te halen. Maar dat lukt alleen door de juiste mensen, op de juiste plek en op het juiste moment in te zetten. Heeft u behoefte aan meer informatie over de verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt, dan wissel ik graag met u van gedachten. «

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

19


REPORTAGE

TT-Instituut TT-Instituut TT-Instituut TT-Instituut leidt leidt leidt leidt Top Top Top Top Technici Technici Technici Technici op op op op

TT-Instituut leidt Top Technici op

InInjanuari Injanuari januari In kopte januari kopte kopte het kopte het het Dagblad Dagblad Dagblad het Dagblad van van van het het van het Noorden: Noorden: Noorden: het Noorden: Samenwerken Samenwerken Samenwerken Samenwerken met met met bedrijfsleven bedrijfsleven bedrijfsleven met bedrijfsleven ‘TT-Instituut ‘TT-Instituut ‘TT-Instituut ‘TT-Instituut leidt leidt leidt handige handige leidt handige handige handjes handjes handjes handjes op’ op’ op’ enen‘Willy en op’ ‘Willy ‘Willy en ‘Willy Het Het Het TT-Instituut TT-Instituut TT-Instituut Het TT-Instituut werkt werkt werkt samen samen werkt samen met samen met met een een met een groot groot groot een aantal aantal groot aantal aantal Wortels Wortels Wortels kunnen Wortels kunnen kunnen rekenen kunnen rekenen rekenen op rekenen op warme op warme warme opbelangstelling’. warme belangstelling’. belangstelling’. belangstelling’. bedrijven bedrijven bedrijven bedrijven enenorganisaties. enorganisaties. organisaties. en organisaties. Innovam Innovam Innovam Innovam , het , het , het landelijke landelijke , landelijke het landelijke kenniscentrum kenniscentrum kenniscentrum kenniscentrum voor voor voor dehandjes demobiliteitsbranche voor demobiliteitsbranche mobiliteitsbranche deop’ mobiliteitsbranche ontwikkelt ontwikkelt ontwikkelt In januari kopte het Dagblad van het Noorden: ‘TT-Instituut leidt handige en ‘Willyontwikkelt Wortels kunnen In In september In september september In september opent opent opent Drenthe Drenthe opent Drenthe College Drenthe College College het College het TT-Instituut, het TT-Instituut, TT-Instituut, het TT-Instituut, samen samen samen met samen met met het het het onderwijs, met onderwijs, onderwijs, het onderwijs, het het het innovatieve innovatieve innovatieve het innovatieve onderwijsonderwijsonderwijsonderwijsrekenen op warme belangstelling’. het het het gloednieuwe gloednieuwe gloednieuwe het gloednieuwe opleidingsinstituut opleidingsinstituut opleidingsinstituut opleidingsinstituut bijbijhet bijhet het TT-circuit bij TT-circuit TT-circuit het TT-circuit leerbedrijf leerbedrijf leerbedrijf leerbedrijf enen zal en zal straks zal straks enstraks zal ook ook straks de ook de studenten de studenten ook studenten de studenten diedie erin die erin erin gaan die gaan gaan erin gaan in in Assen. in Assen. Assen. in TT-Instituut TT-Instituut Assen. TT-Instituut TT-Instituut staat staat staat voor: voor: staat voor: Top Top voor: Technici Top Technici Technici TopInstituut. Technici Instituut. Instituut. Instituut. werken werken werken begeleiden. werken begeleiden. begeleiden. begeleiden. Het Het Het TT-Instituut TT-Instituut TT-Instituut Het TT-Instituut biedt biedt biedt verschillenverschillenbiedt verschillenverschillenTT-Instituut TT-Instituut TT-Instituut TT-Instituut biedt biedt biedt opleidingen biedt opleidingen opleidingen ophet ophet het gebied opgebied gebied het SAMENWERKEN van gebied van van van MET dede onderwijsvormen de onderwijsvormen onderwijsvormen de onderwijsvormen aan aan aan enzodat en verbindt en aan verbindt verbindt en VMBO-, verbindt VMBO-, VMBO-, MBOVMBO-, MBOMBOenen MBOen en Inopleidingen september opentop Drenthe BEDRIJFSLEVEN leerlingen kunnen doorstromen. motoren motoren motoren motoren enenauto’s enauto’s auto’s en voor auto’s voor voor mbo mbo voor mbo niveaus niveaus mbo niveaus 2, niveaus 2, 3 2, 3 en 3 en 2, 4. en 4. 3 4. en 4. HBO-onderwijs. HBO-onderwijs. HBO-onderwijs. HBO-onderwijs. Het Het Het onderwijsleerbedrijf onderwijsleerbedrijf onderwijsleerbedrijf Het onderwijsleerbedrijf zal zal hierin zal hierin hierin zal een een hierin een Het TT-Instituut werkt samen met een groot College het TT-Instituut, het Drenthe College is met de Hogeschool vaneen aantal bedrijven organisaties. Innovam, gloednieuwe opleidingsinstituut Arnhem en Nijmegen in gesprek een in DeDeDe combinatie combinatie combinatie De combinatie van van van sport, sport, van sport, sensortechnologie, sport, sensortechnologie, sensortechnologie, sensortechnologie, duurduurduurduur- enbelangrijke belangrijke belangrijke belangrijke plaats plaats plaats innemen, innemen, plaats innemen, innemen, ditdit isdit is de is de dit leeromgeving de leeromgeving isleeromgeving de leeromgeving inover in in het landelijke kenniscentrum voor de bij het TT-circuit in (auto)techniek Assen. TT-Instituut staat doorstroommodule HBO autotechniek, zaamheid zaamheid zaamheid zaamheid en en moderne en moderne moderne en moderne (auto)techniek (auto)techniek (auto)techniek is is de is debasis debasis isbasis de voor voor basis voor voor dede vorm de vorm vorm de van van vorm van een een een echt van echt echt een bedrijf, bedrijf, echt bedrijf, dat bedrijf, dat dat gerund gerund gerund datnaar wordt gerund wordt wordt door door wordt door door mobiliteitsbranche ontwikkelt samen met heten voor: Technici Instituut. TT-Instituut met als een project over tuning. alle alle alle opleidingen opleidingen opleidingen alle Top opleidingen binnen binnen binnen TT-Instituut. binnen TT-Instituut. TT-Instituut. TT-Instituut. Daarnaast Daarnaast Daarnaast Daarnaast sluit sluit sluit sluit studenten. studenten. studenten. studenten. Auto’s Auto’s Auto’s Auto’s enen motoren motoren motoren en eerste motoren dieresultaat diedie hier hier die hier worden worden hier worden worden onderwijs, onderwijsleerbedrijf biedt opleidingen opop het gebied van motoren In september start ook een samenwerkingsdede opleiding de opleiding opleiding de opleiding nauw nauw nauw aan aan nauw aan op de op aan de nieuwe de nieuwe op nieuwe deontwikkelingen nieuwe ontwikkelingen ontwikkelingen ontwikkelingen in in in hetininnovatieve gerepareerd gerepareerd gerepareerd gerepareerd worden worden worden beschikbaar worden beschikbaar beschikbaar beschikbaar gesteld gesteld gesteld door gesteld door door bedrijven bedrijven door bedrijven bedrijven en zal studenten die erinregio. gaan en voor mbo niveaus 2,hybride 3rijden, en 4. verband op het gebied van onderhoud en dedebranche: debranche: branche: deauto’s branche: elektrisch elektrisch elektrisch elektrisch rijden, rijden, rijden, hybride hybride techniek hybride techniek techniek techniek en enstraks en ook en deuit uit de uit de regio. de regio. uit regio. de werken begeleiden. Het TT-Instituut biedt De combinatie van sport, sensortechnologie, aanpassingen aan de raceauto motoren mogelijk mogelijk mogelijk nieuwe mogelijk nieuwe nieuwe duurzame nieuwe duurzame duurzame duurzame brandstoftechnologie. brandstoftechnologie. brandstoftechnologie. brandstoftechnologie. Het Het Het Het verschillende onderwijsvormen aan en duurzaamheid en moderne (auto)techniek is de van degelegd Hanze Racing Division (HARD), onderwijsprogramma onderwijsprogramma onderwijsprogramma onderwijsprogramma is iszoiszoingericht zoingericht is ingericht zo ingericht dat dat dat studenten studenten studenten dat studenten Er Erworden Erworden worden Er dwarsverbanden worden dwarsverbanden dwarsverbanden dwarsverbanden gelegd gelegd tussen gelegd tussen tussen VMBO tussen VMBO VMBO VMBO verbindt en HBO-onderwijs. basis voor alle opleidingen binnen TT-Instituut. de van studenten werktuigdedede innovatieve innovatieve de innovatieve innovatieve vakmensen vakmensen vakmensen vakmensen worden worden worden worden waar waar waar het waar het hetVMBO-, het MBOenenMBO en MBO MBO en enen MBO tussen entussen tussen enMBO tussen MBO MBO enraceafdeling en MBO HBO, enHBO, HBO, en zodat zodat HBO, zodat leerlingen leerlingen zodat leerlingen leerlingen Het onderwijsleerbedrijf zal hierin een Daarnaast sluit de opleiding nauw aan op bouwkunde aan de Hanze bedrijfsleven bedrijfsleven bedrijfsleven bedrijfsleven omom zit om zit tezit te om springen te springen zit springen te en springen en krijgen en krijgen krijgen en dekrijgen de skills de skills skills mee demee skills mee mee kunnen kunnen kunnen doorstromen. kunnen doorstromen. doorstromen. doorstromen. Drenthe Drenthe Drenthe Drenthe College College College is College ismet isHogeschool. met met de is demet de de belangrijke plaats innemen, dit is de de nieuwe ontwikkelingen in de branche: Verschillende bedrijven, waaronder het diedie nodig die nodig nodig die zijn zijn nodig voor zijn voor voor de zijn de 21ste de voor 21ste 21ste eeuw. deeeuw. 21ste eeuw.eeuw. Hogeschool Hogeschool Hogeschool Hogeschool van van van Arnhem Arnhem van Arnhem Arnhem enenNijmegen enNijmegen Nijmegen en Nijmegen in ingesprek ingesprek gesprek in gesprek leeromgeving in de vorm van een echt bedrijf, elektrisch rijden, hybride techniek en mogelijk Asser bedrijf Perdok, hebben al aangegeven over over over een een over een doorstroommodule doorstroommodule een doorstroommodule doorstroommodule naar naar naar HBO naar HBO HBO autoHBO autoauto-autodat gerund wordt door studenten. Auto’s en nieuwe duurzame brandstoftechnologie. geïnteresseerd te zijn in de opleiding en mee techniek, techniek, techniek, techniek, met met met alsalsmet eerste alseerste eerste alsresultaat eerste resultaat resultaat resultaat een een een project project project een over project over over over motoren die hier worden gerepareerd worden Het onderwijsprogramma is zo ingericht dat te willen denken over de inhoud daarvan tuning. tuning. tuning. Intuning. Inseptember Inseptember september In september start start start ook ook start ook een een een ook samenwerkingssamenwerkingssamenwerkingseen samenwerkingsbeschikbaar gesteld door bedrijven uit de regio. studenten de innovatieve vakmensen worden (o.a. revisietechniek). verband verband verband op verband op het op het gebied het gebied opgebied het van van gebied onderhoud van onderhoud onderhoud van onderhoud enen aanpassingen en aanpassingen aanpassingen en aanpassingen waar het bedrijfsleven om zit te springen en aan aan aan dedeaan raceauto deraceauto raceauto de raceauto motoren motoren motoren motoren van van van dedevan Hanze deHanze Hanze de Racing Racing Racing Racing NAUWE BETREKKING MET Hanze RACEWERELD Er worden dwarsverbanden gelegd tussen krijgen de skills mee die nodig zijn voor de Division Division Division Division (HARD), (HARD), (HARD), (HARD), de de de raceafdeling raceafdeling raceafdeling de raceafdeling van van van studenten studenten van studenten studenten TT-Instituut onderhoudt nauwe betrekking VMBO en MBO en tussen MBO en HBO, 21ste eeuw. werktuigbouwkunde werktuigbouwkunde werktuigbouwkunde werktuigbouwkunde aan aan aan demet de Hanze de aan Hanze Hanze de Hogeschool. Hogeschool. Hanze Hogeschool. Hogeschool. de racewereld. Ten Kate Racing, al

‘Innovatie ‘Innovatie ‘Innovatie ‘Innovatie bereik bereik bereik bereik jejealleen jealleen alleen je alleen inincombinatie incombinatie combinatie in combinatie met met met demet dede praktijk’. praktijk’. praktijk’. de praktijk’.

Verschillende Verschillende Verschillende bedrijven, bedrijven, bedrijven, bedrijven, waaronder waaronder waaronder waaronder het het Asser het Asser Asser het bedrijf bedrijf Asser bedrijf PerPerbedrijf Per- Per‘Innovatie bereik je alleen inVerschillende College hebben een samenwerkingsconvenant dok, dok, dok, hebben hebben hebben dok,alhebben al aangegeven al aangegeven aangegeven al aangegeven geïnteresseerd geïnteresseerd geïnteresseerd geïnteresseerd te te zijn te zijn in zijn in de te in de zijn deervaring in de afgesloten. Doel is relevante expertise, combinatie met de praktijk’ opleiding opleiding opleiding opleiding enen mee en mee mee teen te willen te mee willen willen denken te willen denken over denken over de de inhoud de over inhoud inhoud de daarinhoud daardaardaarendenken middelen teover bundelen. Volgens Ten Kate jaren actief in de WK Superbike, en Drenthe

van van (o.a. van (o.a. (o.a. revisietechniek). van revisietechniek). revisietechniek). (o.a. revisietechniek). past de opleiding heel goed bij de vraag van

N TT ra Su ki er pa na va Va sc “W

M W U te

KK

ee e

gewoon gewoon gewoon gewoon goed goed goed onderwijs goed onderwijs onderwijs onderwijs emmen emmen emmen emmen meppel meppel meppel meppel assen assen assen assen


Nauwe Nauwe Nauwe Nauwe Nauwe betrekking Nauwe betrekking betrekking Nauwe betrekking betrekking betrekking betrekking met met met racewereld met racewereld met racewereld met racewereld met racewereld racewereld racewereld TT-Instituut TT-Instituut TT-Instituut TT-Instituut TT-Instituut TT-Instituut TT-Instituut onderhoudt onderhoudt onderhoudt onderhoudt onderhoudt onderhoudt onderhoudt nauwe nauwe nauwe nauwe nauwe betrekking nauwe betrekking betrekking nauwe betrekking betrekking betrekking betrekking met met met met demet de de met de met dedede racewereld. racewereld. racewereld. racewereld. racewereld. racewereld. racewereld. Ten Ten Ten Kate Ten Kate Ten Kate Ten Kate Racing, Ten Kate Racing, Racing, Kate Racing, Kate Racing, alRacing, al jaren al Racing, jaren al jaren al jaren actief al jaren actief actief al jaren actief jaren inactief in de actief inde actief in de WK in de WK WK in de WK in de WK de WK WK Nauwe betrekking met racewereld de markt naar goede monteurs. Tijdens de Superbike, Superbike, Superbike, Superbike, Superbike, Superbike, en Superbike, en en Drenthe en Drenthe Drenthe en Drenthe en Drenthe en College Drenthe College Drenthe College College College hebben College hebben hebben College hebben hebben een hebben een een hebben samenwereen samenwereen samenwereen samenwereen samenwersamenwersamenwerTT-Instituut onderhoudt nauwe betrekking met de feestelijke kick-off van het TT-Instituut in kingsconvenant kingsconvenant kingsconvenant kingsconvenant kingsconvenant kingsconvenant kingsconvenant afgesloten. afgesloten. afgesloten. afgesloten. afgesloten. afgesloten. afgesloten. Doel Doel Doel Doel isRacing, Doel is relevante isDoel relevante is relevante Doel is relevante is relevante is relevante expertise, relevante expertise, expertise, expertise, expertise, expertise, expertise, racewereld. Ten Kate al jaren actief in de WK januari jl. hield gedeputeerde Van der Tuuk ervaring ervaring ervaring ervaring ervaring en ervaring en ervaring en middelen en middelen middelen en middelen en middelen en middelen te middelen te bundelen. te bundelen. te bundelen. te bundelen. te bundelen. te bundelen. Volgens bundelen. Volgens Volgens Volgens Volgens Ten Volgens Ten Volgens Ten Kate Ten Kate Ten Kate Ten Kate Ten Kate Kate Kate Superbike, en Drenthe College hebben een samenweral een pleidooi om studenten die van school past past past de past de past de opleiding past de opleiding opleiding past de opleiding de opleiding de opleiding heel opleiding heel heel goed heel goed heel goed heel goed bij heel goed bij bij de goed bij de goed de vraag bij de vraag vraag bij de vraag bij de van vraag de van van vraag de van vraag de van de markt van de markt markt van de markt de markt de markt markt kingsconvenant afgesloten. afkomen de kans te geven in DrentheDoel te is relevante expertise, naar naar naar naar goede naar goede goede naar goede naar monteurs. goede monteurs. goede monteurs. goede monteurs. monteurs. monteurs. Tijdens monteurs. Tijdens Tijdens Tijdens Tijdens de Tijdens de de Tijdens feestelijke de feestelijke feestelijke de feestelijke de feestelijke de feestelijke kick-off feestelijke kick-off kick-off kick-off kick-off kick-off kick-off ervaring en middelen te bundelen. Volgens Ten Kate starten. “We moeten ze vasthouden en van van van het van het van het TT-Instituut van het TT-Instituut van TT-Instituut het TT-Instituut het TT-Instituut het TT-Instituut TT-Instituut in in januari injanuari in januari in januari in januari jl.in januari jl. hield jl.januari hield jl. hield jl. hield gedeputeerde jl. hield gedeputeerde gedeputeerde jl. hield gedeputeerde hield gedeputeerde gedeputeerde gedeputeerde past opleiding heel goed bij de vraag van de markt een plekde bieden.” Van Van Van der Van der Van der Tuuk Van der Tuuk Van Tuuk der Tuuk der al Tuuk der al een al Tuuk een al Tuuk een al pleidooi een al pleidooi een pleidooi al een pleidooi een pleidooi om pleidooi om pleidooi om studenten om studenten studenten om studenten om studenten om studenten die studenten die die van die van van die van die van die van van naar goede monteurs. Tijdens de feestelijke kick-off school school school school afkomen school afkomen school afkomen school afkomen afkomen de afkomen de afkomen kans de kans de kans de kans tede kans te geven te de kans geven te geven kans te geven in te geven in Drenthe te geven in Drenthe geven in Drenthe in Drenthe in Drenthe te in Drenthe te starten. Drenthe testarten. te starten. te starten. te starten. te starten. starten. van het TT-Instituut in januari jl. hield gedeputeerde “We “We “We moeten “We moeten “We moeten “We moeten “We moeten ze moeten ze vasthouden ze moeten vasthouden ze vasthouden ze vasthouden ze vasthouden ze vasthouden vasthouden en en en een en een een plek en een plek en plek een en bieden.” plek een bieden.” plek een bieden.” plek bieden.” plek bieden.” bieden.” bieden.” VanINFORMATIE der Tuuk al een pleidooi om studenten die van MEER

Rutger Rutger Rutger Rutger Rutger Rutger Rutger Belt Belt Belt Belt Belt van Belt van van Belt van van van van RutgerTen Belt van Ten Kate Racing: Ten Ten Ten Kate Ten Kate Ten Kate Ten Kate Kate Racing: Kate Racing: Racing: Kate Racing: Racing: Racing: Racing: Rutger Belt van ‘Straks ‘Straks ‘Straks ‘Straks ‘Straks ‘Straks ‘Straks isisis het is het het ishet is zaak het is zaak zaak het zaak het zaak de zaak de de zaak pareltjes de pareltjes de pareltjes de pareltjes de pareltjes pareltjes pareltjes ‘Straks het zaak de Ten Kate is Racing: eruit eruit eruit eruit eruit te eruit te te eruit pikken te pikken pikken tepikken tepikken tepikken en pikken en en die en die en die en die verder en die verder verder die verder die verder verder verder pareltjes eruit ‘Straks is het zaakte depikken pareltjesen door door door door door te door te te door laten te laten laten telaten telaten tegroeien laten groeien laten groeien groeien groeien groeien groeien tot tot tot tot tot tot tot « eruit teverder pikken en die verder die door te laten misschien misschien misschien misschien misschien misschien misschien wel wel wel wel MotoGP-niveau’ wel MotoGP-niveau’ MotoGP-niveau’ wel MotoGP-niveau’ wel MotoGP-niveau’ MotoGP-niveau’ MotoGP-niveau’ door te laten groeien tot wel groeien tot misschien misschien wel MotoGP-niveau’ school afkomen te geven inamenwerkingsmogelijkheden? Drenthe te starten. Wilt u informatie overde hetkans TT-Instituut of de

Meer Meer Meer Meer informatie Meer informatie informatie Meer Meer informatie informatie informatie “We moeten vasthouden een plek bieden.” Uinformatie kunt bellen metze Tonny de Hooge, en opleidingsmanager van Wilt Wilt Wilt uWilt informatie uWilt uinformatie Wilt informatie uDrenthe Wilt informatie u informatie u informatie uCollege, over informatie over over het over het over het TT-Instituut over het TT-Instituut over TT-Instituut het TT-Instituut het TT-Instituut het TT-Instituut TT-Instituut of of de of de of de samenwerkingsmogelijkheden? of samenwerkingsmogelijkheden? samenwerkingsmogelijkheden? of de samenwerkingsmogelijkheden? of de samenwerkingsmogelijkheden? de samenwerkingsmogelijkheden? samenwerkingsmogelijkheden? TT Instituut, telefoon 088 -de 188 38 49 of mailen UU kunt Ukunt U kunt U kunt bellen U kunt bellen bellen U kunt bellen kunt met bellen met bellen met Tonny bellen met Tonny met Tonny met Tonny de met Tonny de Tonny de Hooge, Tonny de Hooge, Hooge, de Hooge, de Hooge, opleidingsmanager de Hooge, opleidingsmanager opleidingsmanager Hooge, opleidingsmanager opleidingsmanager opleidingsmanager opleidingsmanager van van van Drenthe van Drenthe Drenthe van Drenthe van Drenthe van College, Drenthe College, Drenthe College, College, College, TT College, TT TT Instituut, College, TT Instituut, Instituut, TT Instituut, TT Instituut, TT Instituut, Instituut, t.dehooge@drenthecollege.nl Meer informatie telefoon telefoon telefoon telefoon telefoon 088 telefoon 088 telefoon 088 1883849 088 1883849 088 1883849 088 1883849 088 1883849 1883849 of 1883849 of mailen of mailen of mailen of mailen of mailen t.dehooge@drenthecollege.nl of mailen t.dehooge@drenthecollege.nl t.dehooge@drenthecollege.nl mailen t.dehooge@drenthecollege.nl t.dehooge@drenthecollege.nl t.dehooge@drenthecollege.nl t.dehooge@drenthecollege.nl Wilt u informatie over het TT-Instituut of de samenwerkingsmogelijkheden? U kunt bellen met Tonny de Hooge, opleidingsmanager van Drenthe College, TT Instituut, telefoon 088 1883849 of mailen t.dehooge@drenthecollege.nl

Klaar Klaar Klaar Klaar Klaar Klaar Klaar voor voor voor voor voor voor de voor de de de start de start de start de start start start start van van van van van van van Klaar voor de start van een een een een een flitsende een flitsende een flitsende flitsende flitsende flitsende flitsende carrière? carrière? carrière? carrière? carrière? carrière? carrière? een flitsende carrière?

drenthecollege.nu drenthecollege.nu drenthecollege.nu drenthecollege.nu drenthecollege.nu drenthecollege.nu drenthecollege.nu 0800 0800 0800 0800 - 0800 88 --0800 88 88 12345 -0800 88 12345 -12345 88 -12345 88 -12345 88 12345 12345 drenthecollege.nu

0800 - 88 12345

MotoGP-niveau’


Used 1: het gebruikte bestelwagenlabel van Mercedes-Benz. U vindt uw selectie bij Wensink. Kies voor de kwaliteit van Mercedes-Benz, maar dan wel tegen de scherpst mogelijke prijs. Want ook in zijn tweede leven biedt een bestelwagen van Mercedes-Benz kwaliteit, comfort en rendement. Met het Used 1 label bent u verzekerd van een op 110 punten gecontroleerd voertuig met 12 maanden garantie. Een goedgekeurde bestelwagen, maar ook een echte Mercedes-Benz met een ongekend comfortniveau, riante laadruimte en de uitstraling die past bij uw bedrijf.

Kijk voor onze vestigingen op www.wensink.nl tel. 038 - 425 5755, info@wensink.nl

FHV_94273_MB_Used1_210x157_Wensink.indd 1

3/21/14 9:27 AM

WEINIG TIJD

GEEN OVERZICHT IN UW ADMINISTRATIE? BESTEEDT HET UIT AAN H & B FINANCIEEL ADVISEURS!

Wél de kwaliteit van een accountantskantoor maar niet de prijs!

DIENSTEN:

• FINANCIËLE ADMINISTRATIE • SALARISADMINISTRATIE EN PERSONEELSADVIES • JAARREKENING • BELASTINGEN • TOESLAGEN • BEDRIJFSADVIES • DETACHERING

Weerdingerstraat 35, 7815 SC Emmen Tel. 0591 – 72 44 01, info@hbadviseurs.nl WWW.HBADVISEURS.NL


REPORTAGE

Nu ook Olympia Assen in handen van Annette Weijnans en Nynke Jansen Annette Weijnans en Nynke Jansen zijn ruim 7 jaar actief als ondernemer van de Olympia vestiging in Emmen. Onlangs is de stap genomen om de vestiging in Assen er aan toe te gaan voegen “Een kans moet je nooit laten lopen, ook niet in deze tijden”; aldus Annette. “Er zijn volop mogelijkheden in de regio”, vult Nynke aan. Juist dit ondernemerschap maakt Olympia anders. Als franchise organisatie komen bij Olympia groot- en kleinschaligheid samen Er zijn ruim negentig reguliere vestigingen en 50 inhouse vestigingen, waarbij alle vestigingen worden geleid door zelfstandige ondernemers, ondersteunt door het centrale service center in Den Haag. Dit maakt Olympia tot een top 5 speler, met het onderscheid van lokaal ondernemerschap dat door de uniek franchise structuur letterlijk midden in de lokale gemeenschap staat. Naast een vestiging in Emmen, zijn de dames sinds afgelopen winter ook de ondernemers van de Olympia vestiging in Assen. Daarbij is bewust gekozen om te verhuizen naar De Drentse Zaak in Assen. Een monumentaal pand, waar veel activiteiten voor ondernemers plaats vinden. “Een goede beslissing ” aldus Weijnans. “Als onderneming van ondernemers staan wij nu midden tussen collega ondernemers.” Volgens Nynke betekent dit niet dat uitzendkrachten ons niet meer weten te vinden. Iedereen is nog steeds meer dan welkom en over aanloop hebben wij niets te klagen “Het beste van twee werelden zeg maar.” Olympia is voortdurend in beweging. Net zoals dat geldt voor de arbeidsmarkt en de economie. Daarbij ondersteunt Olympia organisaties door

het leveren van tijdelijke en vaste arbeid maar ook door het geven van advies en het delen van kennis. Alleen, of in samenwerking met andere partijen. Enkele concrete voorbeelden hiervan zijn: Een van de projecten is Techniek Noord dat vanuit Assen in samenwerking met de ondernemers in de drie noordelijke provincies is opgezet, richt zich specifiek op een aantal onderwerpen zoals het tekort aan technisch personeel, vergrijzing, verzuim en de wens als organisatie flexibel te willen zijn. Het is een informatieve avond met, en voor, technische bedrijven waarbij beleven en netwerken centraal zal staan in de vorm van een panelgesprek met o.a. certificerende en subsidiërende instanties en verschillende specialisten op het gebied van certificeringen en opleidingen. Een mooie manier om van elkaar te leren en elkaar te inspireren om zo samen de regio succesvol te maken. Een ander voorbeeld is een avondvullend programma op het gebied van Lean en Six Sigma in combinatie met Talent. Op het eerste gezicht een wat vreemde combinatie, maar die wel degelijk met elkaar te maken heeft. Lean en Six Sigma zijn succesvolle methodieken voor het optimaliseren van processen gericht op effectiviteit, efficiency, beheersing en voorkomen van verspilling.

Daarnaast wordt talent steeds belangrijker voor het succes van organisaties. Hoe kunnen deze twee zaken met elkaar worden gecombineerd. Op een interactieve avond komen een aantal experts hun visie op dit onderwerp delen met lokale ondernemers en belangstellende. Wat kunnen/ moeten organisaties er mee, en wat niet? Ook zo helpen wij u steeds beter te worden. Kortom Olympia doet meer dan het leveren van (tijdelijk)personeel alleen. Wij helpen als onderneming van ondernemers andere ondernemers om succesvol te blijven in de dynamische wereld van vandaag.

«

OLYMPIA UITZENDBUREAU Vestiging Assen Beilerstraat 24, 9401 PL Assen Telefoon 0592 - 33 14 40 E-mail assen@olympia.nl Vestiging Emmen Hoofdstraat 149a, 7811 EM Emmen Telefoon 0591 - 65 92 11 E-mail emmen@olympia.nl www.olympia.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

23


KENNISPARTNER

De Wet BeZaVa De arbeidsmarkt wordt steeds flexibeler. In toenemende mate worden banen ingevuld door tijdelijke werknemers, ingeleende arbeidskrachten en zelfstandigen zonder personeel. Op 1 januari 2013 is de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVa) ingevoerd. Met deze modernisering van de Ziektewet heeft u sinds 1 januari 2014 te maken. Tot 2013 betaalden werkgevers uitsluitend een gedifferentieerde premie WGA voor werknemers met een vast dienstverband. Werkgevers betalen vanaf 2014 ook een gedifferentieerde premie WGA en Ziektewet voor werknemers met een flexibel dienstverband; de zogenoemde flexwerkers. Flexwerkers zijn werknemers die: • een fictieve dienstbetrekking hebben, zoals thuiswerkers, stagiaires of provisiewerkers; • een tijdelijk dienstverband hebben en ziek uit dienst gaan; • een tijdelijk dienstverband hebben en binnen 4 weken na het einde van hun dienstverband ziek worden (nawerking). Voor de berekening van de gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet worden werkgevers in 3 categorieën ingedeeld. Binnen iedere categorie komen de premies op een andere manier tot stand: 1. kleine werkgevers met een premieplichtige loonsom van < € 307.000: premie op sectorniveau. 2. middelgrote werkgevers met premieplichtige loonsom van € 307.000 tot € 3.070.000: gewogen gemiddelde van sectorpremie en individuele premie. 3. grote werkgevers met een premieplichtige loonsom van > € 3.070.000): premie op individueel niveau. Voor het berekenen van de gedifferentieerde premie 2014 kijkt het UWV naar loonsom en de instroom in de Ziektewet of WIA over 2012. In individuele gevallen kan dat een enorme last met zich meebrengen, maar ook een voordeel op gaan leveren.

De Belastingdienst informeert werkgevers over de gedifferentieerde premie in een toekenningsbeslissing en premiebeschikking. Werkgevers kunnen vervolgens binnen zes weken bezwaar maken bij de Belastingdienst. Het is dan ook van groot belang om aan de hand van het Burger Service Nummer (BSN) van de aan u toegerekende personen te controleren of deze personen in dienst zijn geweest en of deze personen binnen 28 dagen na het dienstverband in de Ziektewet zijn ingestroomd. U kunt er voor kiezen om vanaf 1 juli 2014 eigen risicodrager te worden voor de Ziektewet. U bent in dat geval zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van de Ziektewet met de daarbij behorende rechten en plichten. Indien u eigen risicodrager voor de Ziektewet en WGA wilt worden, dan dient de aanvraag daartoe voor 1 april bij het UWV binnen te zijn. Het is verstandig om de re-integratie van de zieke werknemer vanaf dag één goed en grondig aan te pakken en ex-werknemers te volgen na het einde van het dienstverband. Het lijkt mij sterk dat iemand die niet meer in dienst is weer in dienst wordt genomen vanwege zijn ziekte of arbeidsongeschiktheid. Met deze nieuwe wet is dat echter niet ondenkbaar.

«

BDO ACCOUNTANTS & BELASTINGADVISEURS B.V. Westeind 52 7800 AL Emmen Telefoon 0591 - 66 46 64 E-mail emmen@bdo.nl www.bdo.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

25


MASTERCLASS: PASSENDE OF BEDONGEN ARBEID

Wanneer wordt passende arbeid bedongen arbeid? Vraag een ondernemer naar ervaringen met zijn personeel bij ziekte en re-integratie en de verhalen komen los. Zo bleek onlangs tijdens de masterclass met als onderwerp: Passende of bedongen arbeid bij re-integratie van zieke werknemers. Op landgoed Nienoord in Leek maakte advocaat Ina Slofstra van Schuurmans Advocaten & Adviseurs in Roden aan de hand van voorbeelden duidelijk welke addertjes er onder het gras zitten. En dat zijn er, zo bleek, nogal wat. ‘Interessant en leerzaam’, waren de meest gehoorde opmerkingen na afloop van de masterclass. Ina Slofstra, gespecialiseerd in arbeidsrecht en al ruim 15 jaar als advocaat actief, weet dan ook als geen ander waar ondernemers zoal tegenaan lopen bij de re-integratie van zieke medewerkers. Met name op het gebied van passende of bedongen arbeid bevinden zich

26

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

de valkuilen, daarover later meer. Algemeen bekend is dat werkgever en werknemer de eerste 2 jaar van ziekte gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de re-integratie van de betreffende werknemer binnen het bedrijf of elders. Is dat binnen deze termijn niet mogelijk, dan kan de werknemer in aanmerking komen voor de WIA; WGA of IVA.

GEEN SLUITEND ANTWOORD Ingewikkelder wordt het wanneer de medewerker wel binnen die 2 jaar terugkeert op zijn eigen of andere werkplek en vervolgens weer uitvalt of in toenemende mate arbeidsongeschikt wordt. In welke gevallen is er dan sprake van passende arbeid en wanneer wordt dat bedongen arbeid? Helaas is daar geen sluitend


MASTERCLASS

Tekst: Henk Poker // Fotografie: Rien Linthout

INGRIJPENDE WIJZIGINGEN En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, komt er, als onderdeel van nieuwe sociale afspraken, ook nog het nieuwe ontslagrecht op de markt af. Ina:” Dat zal ingrijpende wijzigingen met zich meebrengen Gelukkig wordt het nieuwe ontslagrecht wel in tranches ingevoerd, maar de eerste volgt, zoals het er nu naar uitziet, al op 1 juli aanstaande.” Of het er allemaal beter van gaat worden, is maar de vraag. Ina Slofstra waarschuwt dat het aantal procedures dat werknemers gaan aanspannen wel eens zou kunnen toenemen. “Het doel is eenvoud en overzicht, maar de praktijk kon wel eens weerbarstig blijken te zijn.”

antwoord op te geven, omdat talloze situaties door rechters anders beoordeeld kunnen worden. En dan is er ook nog verschil tussen de rechtbanken onderling. Snapt u het nog? De opmerking vanuit de zaal dat het dus uit kan maken waar je een zaak aanhangig moet maken, was derhalve een terechte. Eerst de termen bedongen en passende arbeid maar eens verduidelijken. Bedongen arbeid is arbeid wat de werknemer op basis van de overeenkomst verricht. Passende arbeid is als de werknemer ziek is en niet meer z’n eigen werkzaamheden kan verrichten en binnen de gestelde 2 jaar een gecreëerde of andere functie binnen het bedrijf krijgt aangeboden. Waarmee passende arbeid op een gegeven moment ook weer over kan gaan in bedongen arbeid. En dan gaat de verplichte loondoorbetaling van 104 weken dus ook weer in.

FACTOREN De casussen die Ina Slofstra besprak gaven kraakhelder aan hoe moeilijk de materie eigenlijk is, ook al vanwege het feit dat rechters in den lande niet één lijn trekken. Wanneer wordt passende arbeid bijvoorbeeld bedongen arbeid? En kunnen aangepaste werkzaamheden vanzelf bedongen werkzaamheden worden? Heldere richtlijnen zijn er niet, zo gaf Ina aan. “En dat maakt het voor werkgevers ook zo ingewikkeld. Ook als advocaat kunnen wij niet altijd van tevoren aangeven of een werkgever een zaak kan winnen. Sommige rechters zijn heel erg pro werknemers, waar anderen veel realistischer zijn. Ja, dat is vreemd, er zou eigenlijk één lijn getrokken moeten worden. Wel zijn er een aantal vragen die rechters altijd stellen bij de beoordeling of arbeid aangepast i gebleven dan wel bedongen is geworden.”

De belangrijkste wijzigingen zijn dat het UWV ontslagen alleen nog toetst op bedrijfseconomische omstandigheden, dat de kantonrechter oordeelt over ontslagen op persoonlijk gerelateerde gronden en dat hoger beroep mogelijk wordt. “Ziedaar mijn vermoeden dat werknemers meer gaan procederen”, geeft Ina aan. “En rechters”, zo zegt zij, “hebben al aangekondigd dat ze minder snel gaan ontbinden, zeker als het dossier niet op orde is.”

MASTER-TIPS TIP NUMMER 1 » Leg afspraken tussen werkgever en werknemer altijd vast, ook als een werknemer een traject van re-integratie ingaat. Zet daarin duidelijke afspraken over de te verrichten werkzaamheden. En spreek af wanneer passende arbeid eventueel bedongen arbeid wordt. Is dat het geval, maak dan een nieuwe overeenkomst op, met daarin vastgelegde afspraken, maar doe dit niet te snel.

TIP NUMMER 2 » Verder adviseer ik tijdens een re-integratie periodiek te evalueren met de betreffende werknemer, daar een verslag van te maken en deze ook naar de werknemer toe te sturen. Problemen zijn te voorkomen door echt alles vast te leggen, dat is de basis. En leg gemaakte afspraken altijd voor aan de werknemer.

Een goede ontwikkeling voor werkgevers is wel dat de exorbitante vergoedingen voor ontslagen werknemers naar beneden gaan. Er komt namelijk een transitievergoeding waarvan de hoogte is gerelateerd aan een vaste formule, eventueel aangevuld met een vergoeding naar billijkheid. Verder zijn er wijzigingen op het gebied van concurrentiebeding en proeftijden en tenslotte waarschuwde Ina Slofstra nog voor de vaststellingsovereenkomst met bedenktermijn. “Want voordat je het weet zit je een maand langer aan iemand vast, terwijl je dat helemaal niet wilt.” Haar algemene conclusie is dat de politiek de gevolgen van het nieuwe ontslagrecht niet overziet en werkgevers massaal op zoek zullen gaan naar andere constructies om onder de regels uit te komen. “De markt wordt er daardoor niet echt flexibeler op, wat wel de bedoeling is.”

«

Volgens Ina is het daarom goed om discussie achteraf te voorkomen door re-integratie activiteiten en afspraken altijd vast te leggen. “Probleem is wel dat er qua tijd geen lijn is te ontdekken in de vraag wanneer passende arbeid bedongen arbeid word en dat maakt het extra lastig. En wil een werknemer die moet re-integreren helemaal niets, dan ligt er echt een probleem voor de werkgever. Dat komt helaas ook regelmatig voor.”

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

27


REPORTAGE

Tekst: André Staas // Fotografie: Gerrit Boer

QUICK SCAN

Wie rekent rijdt in Mercedes-Benz van Wensink Mercedes had altijd de naam om duur te zijn. Niets is minder waar als je kijkt naar de kosten per kilometer. Wensink Mercedes-Benz in Emmen houdt ondernemers graag het plaatje voor: wie rekent rijdt Mercedes.

MOBILITEIT NAAR WENS Het is écht lente in autoland. Tenminste bij Wensink Mercedes-Benz in Emmen. De Mercedes-dealer boekte afgelopen februari meer omzet dan in februari 2013. “Ondernemers vertrouwen in hun bedrijven, ze durven weer”, vertelt verkoper personenauto’s Julius Elders. “Vorig jaar keken ze nog vooral de kat uit de boom, maar de reuring is terug. Wij hebben de wind extra in de rug omdat we niet alleen van de economische opleving profiteren maar ook van onze nieuwe modellen in de A-klasse en de GLA-serie. Daarmee boren we duidelijk een nieuwe doelgroep aan.” Wensink Emmen verkoopt en onderhoudt onder andere personen-, bedrijfs- en vrachtauto’s in ZuidoostDrenthe. De 2 verkopers,1 servicemanager, 2 servicemedewerkers, 14 monteurs en 2 magazijnmedewerkers maken het ondernemers makkelijk om hun mobiliteit helemaal naar wens vorm te geven. Dat doen ze aan de hand van vijf kernwaarden: betrouwbaarheid, bevlogenheid, betrokkenheid, professionaliteit en trots. Een Mercedes-Benz is er voor alle ondernemers en hun medewerkers. In onder andere de A-, B-, C-, E- en M- klasse, maar ook in de luxe S-klasse. Bij leaserijders zijn vooral de A- en de C-klasse populair. Dit jaar geven een vernieuwde C-lijn en de compleet nieuwe GLA een impuls van formaat aan de keuzemogelijkheden. “De GLA is de perfecte auto voor mensen die houden van design en styling”, aldus Elders. “De auto heeft een robuust uiterlijk en is uniek wat betreft de mogelijkheden voor entertainment.”

STIJGENDE VERKOOP Ook op het gebied van bedrijfswagens is er bij Wensink volop keus. Verkoper bedrijfswagens Bastiaan Vink legt uit: “Met de Citan, Vito en Sprinter hebben we een enorm bereik. Of het nu om de slager om de hoek gaat of het grote bouwbedrijf, voor iedere ondernemer is er een passende auto. Met de Sprinter zijn we zelfs marktleider in het segment grote bussen. Dat is niet voor niets zo, want ondernemers die kunnen rekenen weten dat ze met een Mercedes-Benz een gunstige kilometerprijs hebben. Mercedes-Benz is degelijk, heeft een hoge inruilwaarde, is betaalbaar in onderhoud en rijdt zuinig.” Wat personen- en zowel lichte als zware bedrijfswagens bindt is dat de Mercedes-Benz ster bij Wensink staat voor een combinatie van de voordelen van een degelijk wereldmerk met die van een betrouwbare dealer die altijd klaar staat voor ondernemers in de regio. Elders: “We omgeven onze auto’s met een uitgebreide service. We garanderen ondernemers mobiliteit, linksom of rechtsom.” Mercedes-Benz is gemaakt om kilometers te maken. “Ze laten je nooit staan, rijden comfortabel en brengen je voor een gunstige kilometerprijs van A naar B en omgekeerd”, zo besluit Vink. “Ondernemers die kunnen rekenen weten dit. Dat merken wij aan onze stijgende verkopen. Kortom wie rekent rijdt Mercedes.”

«

HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT » De markt voor personenauto’s en bedrijfswagens is ronduit grillig. Na jaren van teruglopende verkopen trekt de handel voorzichtig aan. Ondernemers durven weer te investeren. Maar de prijzen staan onder druk, de marges zijn klein. Particuliere en zakelijke rijders letten op de kleintjes en zijn gevoelig voor lage kilometerprijzen die onder meer worden gerealiseerd door een laag verbruik en een hoge inruilwaarde.

ONZE VISIE » Als geen ander automerk staat Mercedes-Benz bekend om zijn degelijkheid. Mercedes-Benz is gebouwd om kilometers te maken. Het Duitse automerk kent een gunstige kilometerprijs; ondernemers die kunnen rekenen weten dit. Wensink Mercedes-Benz Emmen bedient met een ruim assortiment personen- en bedrijfsauto’s de zakelijke markt in Zuidoost-Drenthe.

UW OPLOSSING » Rijders die zekerheid willen combineren met comfort komen bij Mercedes uit. Wensink omgeeft de bedrijfszekere auto’s, die een aantrekkelijke kilometerprijs hebben, met een service van hoog niveau. De eigen servicedienst biedt 24/7 ondersteuning en voor heel Europa geldt de mobiliteitsservice die maar liefst dertig jaar is gegarandeerd. Robuust, degelijk, bedrijfszeker en verrassend voordelig per kilometer, dat is Wensink Mercedes-Benz. Aangenaam!

WENSINK EMMEN Albatrosstraat 8 7821 AM Emmen Telefoon 0591 - 65 06 40 E-mail info@wensink.nl www.wensink.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

29


PLUS

Tekst: Ed Lamme // Fotografie: René Zoetemelk

Olympia Uitzendbureau kent de arbeidsmarkt Tekort aan geschoold personeel, vergrijzing, ontgroening, verzuim, minder vaste contracten, veranderende wet- en regelgeving: hoe ga je als ondernemer om met de veranderende arbeidsmarkt? Olympia Uitzendbureau speelt daar continu op in! “De kracht van Olympia Uitzendbureau is dat wij een franchiseorganisatie zijn”, benadrukt Steven Gudde, Manager Innovatie & Ontwikkeling van Olympia. “Iedere vestiging van Olympia wordt geleid door een franchiseondernemer. Zij kennen als ondernemers de bedrijven in hun werkgebied en de problemen en behoeften in hun markt doordat zij letterlijk dicht op hun klanten zitten. Met kennis en daadkracht kunnen zij snel inspelen op de vraag naar flexibele arbeid. Hun langdurige betrokkenheid, de lokale kennis en het lokale netwerk bieden grote voordelen voor onze klanten. Zij garanderen immers continuïteit in personele bezetting en marktkennis. Onze franchiseondernemers hebben de drive en resultaatgerichtheid van een ondernemer en voelen zich verantwoordelijk voor het succes van de klant. En dat zie je terug in de cijfers.”

TOENAME FLEXIBELE ARBEID Gudde wijst op de veranderingen op de arbeidsmarkt. “De concurrentie en het kostenbewustzijn nemen in alle sectoren toe. Een bedrijf dat concurrerend wil blijven, moet zich steeds flexibeler organiseren. Werkgevers kunnen

OLYMPIA EMMEN Nynke Jansen Telefoon 0591 - 65 92 11 E-mail emmen@olympia.nl

OLYMPIA ASSEN Annette Weijnans-Nieuwland Telefoon 0592 - 33 14 40 E-mail assen@olympia.nl

OLYMPIA HOOGEVEEN Jan Bult Telefoon 0528 - 32 07 32 E-mail hoogeveen@olympia.nl

OLYMPIA MEPPEL Annemarie Viellevoye Telefoon 0522 - 24 52 52 E-mail meppel@olympia.nl www.olympia.nl

30

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

drastisch besparen op personeelskosten als zij werken met een compacte kern. En met een flexibele schil kun je naar behoefte werknemers inzetten en zit je er niet aan vast. Is er geen werk dan hoef je ook niet te betalen. Door een groot deel van het personeelsbestand flexibel te houden worden de bedrijfsrisico’s ingeperkt en worden krachten naar behoefte ingehuurd. Momenteel werkt 30% van de mensen in Nederland min of meer flexibel. Deze verandering vraagt een andere aanpak in de omgang met de factor arbeid. Naast toenemende flexibiliteit zie je ook dat bedrijven personeelsafdelingen afslanken en vaker externen inhuren voor werving en selectie en het beheren en plannen van personele capaciteit. Met onze kennis en ervaring zijn wij in staat om deze specifieke taken over te nemen en bieden wij als businesspartner onze klanten een optimale bedrijfscontinuïteit.”

SERVICE EN OPLEIDING Gudde voegt er aan toe dat vanuit het Olympia Service

Center in Den Haag de franchiseondernemers in hun regio worden ondersteund om maximaal succesvol te zijn. “Onze ondernemende professionals spelen bijvoorbeeld constant in op de vele veranderingen in de wetgeving. Neem bijvoorbeeld het Ontslagrecht, de Participatiewet en de Flexwet. Uniek daarbij is het intern opleidingsinstituut: de Olympia Academy. “Ons kenniscentrum zorgt ervoor dat wij een continu lerende en inspirerende organisatie zijn. Zo kunnen startende franchiseondernemers, maar ook ervaren ondernemers en hun teams blijven werken aan de beste versie van zichzelf en hun onderneming. ”Dit alles zorgt ervoor dat de franchiseondernemer altijd op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen in de markt. Vanuit de lokale vestiging kan de ondernemer zich focussen op datgene waar hij goed in is: díe kennis inzetten voor ondernemingen en bedrijven in de lokale markt!” Olympia staat in de top 5 van grootste uitzendorganisaties in Nederland. Met 45 jaar ervaring werkt de organisatie, vanuit 90 vestigingen, dagelijks voor duizenden opdrachtgevers, van MKB tot multinationals.

«


PLUS

Tekst: Martin Neyt // Fotografie: Jan Nass

BERNARD MULLER: WIJ VINDEN EEN MEDICIJN TEGEN ALS

“Ik heb geen angst meer” Zijn bedrijf Burando is recent gelauwerd als snelste groeier van Zuid-Holland. Eerder ontving hij al een prijs van Havenbedrijf Rotterdam. Bernard Muller wendt zijn ondernemerskracht nu op een andere manier aan. Hij wil een cure voor de slopende ziekte ALS vinden.

De reclamecampagne laat geen ruimte voor twijfel. ‘Ik ben inmiddels overleden’, luidt de boodschap op manshoge posters. Een plens ijskoud water in het gezicht van de toeschouwer, maar het is helaas de realiteit. ALS -amyotrofische laterale scleroseis een progressieve spierziekte, patiënten leven vanaf de diagnose gemiddeld drie tot vijf jaar. De aandoening vernietigt zenuwcellen, waardoor functies uitvallen. “In principe begeef ik me in de reservetijd”, vertelt Bernard Muller, bij wie in 2010 ALS werd vastgesteld. “De verschijnselen openbaren zich bij mij echter in een trager tempo. Uiteraard kijk ik er niet naar uit om ‘locked-in’ te raken, een situatie van volle bewustzijn zonder te kunnen communiceren. Ik ondersteun dan ook de ontwikkeling van alternatieve communicatiemiddelen.”

GEEN FAIRY TALE Wat doet Bernard Muller eigenlijk niet? Hij zwom kilometers door de Amsterdamse grachten tijdens de City Swim, waarmee geld voor onderzoek bijeen wordt gebracht. De Mont Ventoux bleek niet eens te hoog tijdens de Tour du ALS en dit jaar rijdt hij samen met een Australische medepatiënt en rallycoureur Peter Versluis van Londen naar Mongolië. Dan staan er nog de opzet van een zorghotel voor ALS-patiënten en een Mount Everestexpeditie op stapel. “Maar ik klim niet mee hoor”, stelt Muller met een glimlach. “Hoewel ik me goed voel, zou dat iets te veel worden. Het voornaamste is dat er geld binnenkomt voor onderzoek en uiteindelijk

de ontwikkeling van een geneesmiddel. Dat is allesbehalve een fairy tale De ziekte AIDS betekende voorheen een zekere dood en kijk nu eens wat er aan levensreddende medicijnen voorhanden is.”

STROOMVERSNELLING Een arts in Berlijn stelde drieënhalf jaar geleden de diagnose ALS bij Bernard Muller. De wereld van de Rotterdamse ondernemer stortte in. Hij hervond zijn kracht echter snel en begon plannen te maken. Het 2500 jaar oude The Art of War van Sun Tzu bood daarbij een bruikbare basis. “Vijf missies heb ik op zijn werk gebaseerd. Het aanspreken en samenbrengen van ALSpatiënten, verzamelen van middelen, ontdekken van de oorzaak, vinden van een cure en de zorg voor patiënten. De ontmoeting met medeondernemer en ALS-patiënt Robbert Jan Stuit -en recent met Garmt van Soest- bracht alles stroomversnelling. We hebben samen biotechbedrijf Treeway opgericht om de ontwikkeling van een medicijn op een hoger plan te zetten.”

PROJECT MINE Robbert Jan Stuit en Bernard Muller zijn tevens de initiatiefnemers van project MinE. Samen met professor Leonard van den Berg, dé deskundige op ALS-gebied, en Eric Nolet van Stichting ALS, willen ze 15000 DNA-profielen van ALS-patiënten verzamelen voor genetisch onderzoek. Een kostbare zaak, want één profiel kost al duizenden euro’s, maar Project MinE is met inmiddels meer dan 2000 profielen op de goede weg.

VECHT MEE: ALS DE WERELD UIT! Hewlett-Packard (HP)en Stichting ITdonations gaan samen de strijd aan tegen ALS. HP heeft sinds jaar en dag een sterk ontwikkeld MVO beleid en heeft zich voor de komende 2 jaar ten doel gesteld om mee te helpen aan het bestrijden van de dodelijke zenuw-/spierziekte ALS. Dit doen zij samen met de Stichting ITdonations en een aantal regionale HP partners. ITdonations is een onafhankelijke stichting met als doel het duurzaam en verantwoord afvoeren van IT apparatuur, GSM’s, PDA’s en smartphones . Stichting ITdonations zorgt voor een gecertificeerde werkwijze inclusief 100% veilige dataverwijdering. De restwaarde van de apparatuur komt ten gunste aan het ALS onderzoek / de Stichting ALS. Doneer NU uw afgeschreven ICT Apparatuur en vecht mee tegen de genadeloze ziekte ALS. Wilt u meer weten over de actie? Neem dan contact op met Claudia Vink van ITdonations via info@itdonations.nl

“Wij vinden een medicijn tegen ALS”, zegt Bernard Muller. “Daar ben ik van overtuigd. Ik moet ook wel, anders hebben onze inspanningen geen zin. De angst die ik in eerste instantie na de diagnose voelde, is allang verdwenen. Angst heeft plaatsgemaakt voor energie.”

«

PROJECT MINE E-mail bernard@projectmine.com www.projectmine.com facebook.com/MineMakeityours

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

31


DE ARBEIDSMARKT VAN MORGEN:

Wetgeving frustreert in plaats van faciliteert 32

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014


PLUS

Tekst: Jeroen Kuypers // Fotografie: Marco Magielse

Hoe ziet de arbeidsmarkt van morgen er uit? Volgens Marco Bastian, directeur van de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU), moet het antwoord op die vraag niet door de huidige politici en overige beleidsmakers worden gegeven, maar door de jongere generatie, de werkers van morgen. “Als Henry Ford een cowboy had gevraagd wat de oplossing voor het mobiliteitsvraagstuk was, had die gezegd ‘een sneller paard’ ”. Samen met Business Universiteit Nyenrode heeft de NBBU daarom een studentenwedstrijd uitgeschreven om een duidelijke glimp op te vangen van die toekomst, om het geluid van een ronkende automotor te horen tussen het gehinnik dat er ongetwijfeld ook in opklinkt. Tussen de twintig en dertig procent van de beroepsbevolking heeft werkafspraken op basis van bepaalde tijd. Dat zijn alles bij elkaar zo’n twee miljoen mensen – veel meer dan er nodig zouden zijn als flexwerk zich nog altijd zou beperken tot piek & ziek, zoals vroeger. Op een recent congres dat door het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid was georganiseerd werd door de beleidsmakers zelf geconstateerd dat het aantal flexwerkers in de huidige laagconjunctuur opnieuw was gegroeid. En toch is het deze minister die onlangs de Wet Werk en Zekerheid heeft gelanceerd, waarin wordt gesteld dat ‘iedereen weer recht heeft op een vaste baan’. Hoe vallen dit Haagse voornemen en de evolutie in de reële economie met elkaar te rijmen?

SCHIJNCONTRACTEN “De Partij van de Arbeid wil de vaste baan minder vast en de flex minder flex maken. Die gelooft heilig in de mantra en denkt dat deze vanzelf realiteit wordt als die maar vaak genoeg herhaald wordt,” zegt Marco Bastian. “In de oude situatie kon je iemand nog drie maal achter elkaar een contract van een jaar aanbieden, met een tussenperiode van drie maanden, in de nieuwe wordt dat beperkt tot twee keer. Bovendien krijgt een werknemer na twee jaar recht op een transitievergoeding. Het is niet moeilijk om te voorzien dat deze nieuwe wet tot nog veel meer schijncontracten zal leiden dan er nu al bestaan.”

FOUTE VERBANDEN LEGGEN De wetgeving heeft in Nederland de neiging sterk achter de feiten aan te lopen. Marco Bastian geeft een voorbeeld: “Wij beweren een dienstenland te zijn, maar tot in de jaren negentig viel je als bedrijf niet onder de huurbescherming als je geen product verkocht vanuit je pand maar een dienst. We zorgen voor een patch van regelgeving, waarbij we bij wijze van spreken met behulp van MS-Dos de programmatuur voor een IPhone willen schrijven. Er worden ook zaken aan elkaar geknoopt die op het oog wel maar in wezen niets met elkaar te maken hebben. Flexwerk heeft een slechte naam omdat je zonder vast contract moeilijk een hypotheek kunt krijgen. Hoe zit dat dan met al die mensen die een vaste baan hadden en werkloos werden?

Slapen die sindsdien allemaal onder de brug? Nee natuurlijk. De AFM legt de banken helaas op dat inkomen verbonden is met een bepaalde contractvorm in plaats van met werk.“

VERDWIJNENDE BEROEPSGROEPEN De nieuwe wet anticipeert niet op de grote veranderingen die voor de deur staan, vindt Marco Bastian: “Er zijn ontwikkelingen gaande waarvan we de impact nog niet bij benadering kunnen inschatten, bijvoorbeeld die van het 3d printen. Of neem de manier waarop de financiële administratie automatiseert en vereenvoudigt. Een factuur komt digitaal binnen en wordt

“Het duurt niet lang meer of boekhouders zijn niet meer nodig” vanzelf op de juiste post geboekt. Het duurt niet lang meer of boekhouders zijn niet meer nodig, een complete beroepsgroep verdwijnt wellicht. En dat we de betekenis van dergelijke ontwikkelingen maar moeilijk kunnen overschatten wordt wel bewezen door die van de App. Nog maar enkele jaren geleden hadden we er nog nooit van gehoord, nu maakt een groot deel van de bevolking er gebruik van alsof ze nooit anders heeft gedaan.”

VAN GEMIDDELD TWEE NAAR VEERTIEN BANEN Nog een voorbeeld hoe de arbeidsmarkt flexibiliseert, tegen de Haagse stroom in, is het toenemend aantal malen dat jongeren van baan veranderen. Cijfers uit de VS spreken in dat verband boekdelen, vindt Marco Bastian: “Vroeger had een Amerikaan gemiddeld twee banen tot zijn vijfendertigste, nu zijn dat er veertien. Het verlangen naar meer flex groeit zowel aan de kant van de werkgevers als aan die van de werknemers. Dat impliceert ook dat de rol van de intermediair steeds belangrijker wordt in het verbinden van opdrachtgevers en opdrachtnemers.

De wetgeving zou die evolutie moeten faciliteren in plaats van frustreren. Ik moet daarbij denken aan de parabel van de twee scholen die van elkaar gescheiden worden door een gemeenschappelijke tuin. Wekenlang vergaderen ze over de vraag hoe ze die moeten afgrenzen en inrichten. Ze komen er niet uit, tot ze besluiten de kinderen zelf hun weg te laten zoeken erdoorheen en aan de hand van dat pad de kwetsbare planten en doornige struiken in perkjes te plaatsen. “

REMMENDE VOORSPRONG Omdat de jongste generatie werkgevers en werknemers zich de impact van de veranderende arbeidsmarkt het meest lijkt te realiseren, moet die ook meer stem krijgen bij het formuleren van toekomstbestendige oplossingen voor de problemen van nu, vindt de directie van de NBBU. Zelfs binnen het hart van de wereld van de flexibele arbeid, de uitzendbranche zelf, werkt de wet van de remmende voorsprong. Wat vroeger een voorsprong opleverde is nu een blok aan het been. De NBBU werd een twintigtal jaar geleden opgericht uit onvrede van veel kleinere en middelgrote uitzendbureaus met de inertie van de Algemene Bond Uitzendondernemingen, de ABU, waarin de grote bedrijven teveel zeggenschap hadden. Het was dan ook de NBBU die, samen met de Businessuniversiteit Nyenrode, het initiatief nam tot het project Sunrise, waarbij de werkers van morgen worden uitgenodigd mee te denken over de arbeidsmarkt van morgen. De meest innovatieve kijk op een van de vijf thema’s maakt kans op een prijs van vijfduizend euro. “Degenen die nu aan het roer staan zijn degenen die de problemen waarmee we nu kampen hebben veroorzaakt. Van hen mag je niet verwachten dat ze een effectieve oplossing aandragen,” vindt Marco Bastian. “We hebben behoefte aan een nieuwe horizon. In het najaar van 2014 maken we bekend hoe die nieuwe horizon er volgens de deelnemers aan de wedstrijd uit ziet.”

«

Voor meer informatie, surf naar: www.arbeidsmarktvanmorgen.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

33


Welke bedrijven hebben uw website bezocht? Slechts 2 á 3% van uw online-bezoekers neemt daadwerkelijk contact met u op. Wie zijn die andere 97% en hoe bereikt u die alsnog? Het antwoord is even simpel als doeltreffend: Website-Leads.

Hoe werkt het:

1

Een potentiële klant bezoekt uw website

2 3

De bezoeker wordt geïdentificeerd via zijn IP-adres (Internet Protocolnummer) Aan de hand van het verkregen IP-adres wordt het bijbehorende bedrijf opgezocht in de database van het DATA-collectief

4

Voorbeeld overzicht Website-Leads

gelegd, zoals hoe uw bezoeker op uw website gekomen is, welke pagina’s hij

Geachte heer Rademaker,

heeft bezocht, hoe lang hij op die pagina’s

De heer W.S. Leads van DATA collectief B.V. heeft vandaag om 15:53 uur uw website bezocht. Hierbij een overzicht van het bezoek. DATA-collectief B.V. Coltbaan 4 C/D 3439 NG Nieuwegein T: 0800-2028 Donderdag 3 januari 2013

Alle relevante informatie wordt nu vast-

is gebleven en waar hij is afgehaakt

5

De heer W.S. Leads E: ws.leads@datacollectief.nl M: 06-21231892

Het DATA-collectief maakt een bezoekrapport van het websitebezoek en stuurt u een e-mail met alle informatie zodat u direct contact kunt opnemen met uw

Bezochte pagina’s

websitebezoeker

AdWords: (Google: “reclamebureau utrecht“) 15:53:41

18s

home | reclame- en marketingbureau Utrecht

15:53:59

28s

referenties | diverse projecten

15:54:27

17s

klanten | overzicht van alle klanten

15:54:44

29s

nieuws | nieuwsberichten reclamebureau

15:55:13

10s

Contact | contactgegevens

15:55:23

58s

Werkzaamheden | reclame utrecht

15:56:21

98s

Over ons | Reclamebureau binnenstad Utrecht

15:57:59

34s

Algemene voorwaarden

Totale tijd: 00:04:18

Pagina’s bezocht: 8

Score: 40

Website-Leads

Met vriendelijke groet, Ineke Peppelenbosch Uw Personal Sales Assistant

Voor meer informatie (0800-2028)

www.websiteleads.nl

Onderdeel van:


PLUS

Tekst: Ed Lamme // Fotografie: René Zoetemelk

ONDERNEMER GERARD VAN GILS:

Alles wat bloeit en mij altijd weer boeit! Dat oudere werknemers niet bij de pakken gaan neerzitten bewijst ondernemer Gerard van Gils. Na tegenslagen kwam hij er steeds weer bovenop en zijn nieuwste bedrijf Green Bird is een groot succes! Als zoon van een kweker uit Waddinxveen groeide Gerard van Gils (68) tussen de bloemen op en op zijn 20e begon hij voor zich zelf. Hij ging met een mobiele bloemenkar op pad en ventte bloemen op standplaatsen bij winkelcentra in de regio. Al snel begon de jonge Gerard bloemenwinkeltjes in supermarkten. Toch ging zijn hart uit naar de groothandel. Inmiddels getrouwd met zijn jeugdliefde Ria, waar hij nu al 47 jaar lief en leed mee deelt, begon hij achter zijn huis in Alphen aan den Rijn een tuincentrum. “Wij waren de eersten die boeketten leverden en kregen daarmee een grote bekendheid.”

TEGENSLAG In zijn kantoor in de veiling Bleiswijk vertelt de gedreven ondernemer ook over de tegenslagen. “Ons bedrijf groeide snel en op een gegeven ogenblik hadden wij 40 man in dienst. De klanten kwamen vanzelf naar ons toe. Een grote klant uit Frankrijk bestelde zelfs voor zo’n 80 duizend gulden per week. Betalingen begonnen echter op een gegeven moment te stagneren en

uiteindelijk ging mijn zaak failliet. Ik ging echter op dezelfde dag door met mijn nieuwe bedrijf Trendmaster, waar 120 man aan de slag waren. In 2005 ben ik gestopt omdat op mijn 60e het vuur was gedoofd. Mijn kinderen zijn verder gegaan met Euroboeket. Na een flinke dip ben ik echter toch weer aan de slag gegaan en begon met adviesbureau Iris, een bedrijf gespecialiseerd in logistiek en financieel management voor startende ondernemers, waar ik mijn ervaringen kwijt kon. Ondanks het feit dat Iris aardig liep zocht ik toch naar een manier om mijn passie voor het bloemenvak te kunnen behouden en hierin innovatief te zijn. Uiteindelijk leidde dat tot een nieuw en uniek product: de Vogelvoederkrans!”

GREEN BIRD Wat begon met de Voederkrans, als alternatief voor de kerstkrans, is uitgelopen tot een van de meest kwalitatief hoogstaande- en voedingsrijke tuincreaties. Gerard van Gils met enige trots “Mijn nieuwe bedrijf is erg hard gegroeid. Het laatste kwartaal van 2013 hadden wij een

oplage van ruim 350 duizend eenheden in 12 verschillende items! Zelfs in Rob’s Grote Tuinverbouwing op SBS6 is aan onze vogelvoederproducten uitgebreid aandacht besteed.” Hij vertelt dat de productie plaatsvindt in Polen, waar dertig tot honderd medewerkers hun vakmanschap inzetten voor de vogelvoederproducten. “Alle gebruikte materialen zijn puur natuur. De stro, die als basis dient, wordt natuurvriendelijk geteeld door boeren in Polen. Het mos, dat om de stro wordt gebonden, is afkomstig uit bossen in Polen die daarvoor speciaal door Staatsbosbeheer zijn aangewezen. Op een stuk grond staan drie enorme loodsen voor de vervaardiging en opslag van onze producten. Met medewerking van mijn zoon gaan we de komende jaren verder uitbreiden. En ondanks mij gevorderde leeftijd heb ik het gevoel weer net begonnen te zijn!”

«

www.green-bird.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

35


PLUS

Tekst: Martin Neyt // Fotografie: René Zoetemelk

MKB Cursus & Training: scholing is succesfactor Bedrijven die hun kennis en vaardigheden op peil houden lopen voorop, zegt George Bel. De directeur van MKB Cursus & Training verwacht dit jaar een nog grotere vraag naar trainingen op P&O-gebied. In tienden van procenten wordt er gerekend als het om de Nederlandse economie gaat. Zo schuifelden we in het derde kwartaal van 2013 met 0,2 procent vooruit ten opzichte van de drie maanden die daaraan vooraf gingen. Ook voor 2014 voorspellen economen een voorzichtige groei. Kijken we echter voorbij allerlei macro-economische beschouwingen, dan zien we veel bedrijven die het goed doen, stelt George Bel. Volgens hem zijn dat niet zelden ondernemingen waar continue ontwikkeling van management en medewerkers prioriteit heeft. “Deze bedrijven anticiperen op de nabije toekomst. Ze zijn wendbaar genoeg om de huidige omstandigheden

36

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

ten goede te keren en ze zijn gereed voor een plotseling stijgende vraag. Scholing maakt deel uit van hun succes. Ondernemers die zich bijvoorbeeld serieus verdiepen in de marketingmogelijkheden van sociale media, vervullen een voortrekkersrol. Het is ook gewoon heel logisch: een verkoopteam dat goed voorbereid, gewapend met actuele kennis en vaardigheden aan de slag gaat, is vele malen sterker dan een team dat achteroverleunt.”

ECHTE PRAKTIJKMENSEN MKB Cursus & Training behaalde vorig jaar een percentage aan tevreden klanten waar menig bedrijf jaloers op zal zijn. De onafhan-

kelijke certificeringinstantie Cedeo deed uitgebreid onderzoek en kwam tot de conclusie dat 98 procent (zeer) tevreden is over het aanbod van de landelijke opleidingsorganisatie. Onder meer de praktijkgerichtheid en de directe toepasbaarheid scoren volgens Cedeo erg hoog. “We organiseren cursussen en trainingen in de regio”, vertelt George Bel. “Er is altijd wel een locatie in de buurt van deelnemers. De opleidingsprogramma’s komen voort uit de concrete vraag van het midden- en kleinbedrijf. Regelmatig vernieuwen we het aanbod. Er komen trainingen bij en bestaande opleidingen worden geactualiseerd en uitgebreid.


We leren cursisten het gesprek aan te gaan met opdrachtgevers, zonder dat ze deze klanten voor het hoofd stoten. Met de juiste woorden kun je veel bereiken.”

INNOVATIEVE ZELFSTANDIGEN

Onze trainers zijn echte praktijkmensen. Ze hebben oog voor de wensen van ondernemers en weten mensen enthousiast te maken.”

SPOTLIGHT OP PERSONEEL Over enthousiasmeren gesproken, medewerkers zodanig coachen dat ze het beste uit zichzelf halen, staat volgens George Bel vol in de spotlight. Hij voorspelt dat trainingen als Personeelsgesprekken, Effectief leidinggeven en Personeelsmanagement verder aan populariteit winnen. “Veel bedrijven zijn afgeslankt, alleen de beste mensen zitten er nog. Om ervoor te zorgen dat deze medewerkers hun talenten optimaal benutten, is zorgvuldige aansturing noodzakelijk. Daarnaast moet je mensen kunnen inspireren. Leidinggeven begint tenslotte met motiveren. Er is dan ook veel belangstelling voor een pittige training als Effectief leidinggeven, die voor een groot deel uit praktijkoefeningen bestaat.” Naast scholingsaanbod op P&O-gebied, staan trainingen die de marketing, verkoop en financiële huishouding helpen verbeteren hoog op de verlanglijst van ondernemers. “Bedrijven willen bijvoorbeeld klantgerichtheid naar een hoger niveau tillen. En debiteurenbeheer is nog altijd een hot item.

WAT VINDEN KLANTEN? TIME MANAGEMENT Yvonne Jansen, medewerker P&O bij Wicro Plastics, Kessel “Je kunt zelf veel doen om prettiger te werken, zo blijkt uit de training. Het is een natuurlijke reactie om druk aan de organisatie te wijten, maar bepaalde spanningen ontstaan door individuele acties. Sommige medewerkers trekken veel naar zich toe, andere schuiven juist af. Neem je verantwoordelijkheid voor je eigen werk en communiceer over taken die wellicht niet bij jouw functie horen.”

Speciaal voor kleine zelfstandigen, creëert MKB Cursus & Training een programma met thema’s als ondernemersplan, verkoopgesprekken en basisadministratie. De prijzen van deze aparte lijn zijn afgestemd op de doelgroep. George Bel: “zzp-schap is er in alle soorten en maten. Sommige zzp’ers zijn echte ondernemers, ze groeien door, andere blijven hun specialisme als eenling uitvoeren. Er komen ook steeds meer jongeren die in eigen beheer een innovatief, online product ontwikkelen. Hoe dan ook, de zzp’er moet een duizendpoot zijn, hij moet van alles een beetje weten. Daar gaan wij bij ondersteunen.” Ook de komst van het transitiebudget -onderdeel van het ontslagrecht dat per 1 juli 2015 in gaat- biedt naar mening van George Bel nieuwe inzichten. De transitievergoeding wordt per dienstjaar berekend, heeft een maximum van 75.000 euro en is uitsluitend bedoeld voor scholing. “We gaan ons best doen om zo goed mogelijk bij de komende vraag aan te sluiten.”

KLASSIKAAL EN DIGITAAL Technologische mogelijkheden maken mobiel werken en communiceren steeds eenvoudiger. Zo kan ook scholing op afstand worden gevolgd, onder meer via e-learning. Vervangt de computer op den duur het vertrouwde klaslokaal? George Bel ziet eerder een mengvorm ontstaan. “De interactie tussen deelnemers is onmisbaar bij veel trainingen. Scholing gericht op veiligheid is daar een concreet voorbeeld van, maar je kunt ook denken aan rollenspellen bij Leidinggeven en motiveren, Verkoop en acquisitie en Omgaan met de media. E-learning is echter een mooie methode om theoretische kennis te toetsen of een opfriscursus te volgen. Stel, je hebt de opleiding Arbeidsrecht gevolgd, dan kan informatie over aanpassingen in de regelgeving digitaal worden aangeleverd. Blended learning, de combinatie van klassikaal en digitaal, heeft zeker toekomst.”

«

KLANTGERICHT VERKOPEN IN DE DETAILHANDEL Ada Elings-Geels, eigenaresse Geels Woonwarenhuis, Bennekom “Een mystery shopper bezocht ons woonwarenhuis voorafgaand aan de training. Dat bleek dus de trainer zelf te zijn. Zijn winkelervaringen leverden meteen veel input op. We barsten van de productkennis, maar de klant uiteindelijk tot aankoop verleiden kon beter. In twee trainingsavonden hebben we veel bijgeleerd, ook over het omgaan met veeleisende klanten. Nu moeten we de kennis op peil houden.”

QUICK SCAN HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT » Een ondernemer moet in principe overal verstand van hebben: verkoop, financiën, P&O, marketing, management. Als het bedrijf groeit, komen er nog veel meer taken bij. Dat geldt ook voor medewerkers op een bepaald niveau, zij werken steeds vaker multifunctioneel.

ONZE VISIE » We willen ondernemers en ondernemende mensen laten excelleren. Met trainingen op deelgebieden vergaren professionals de kennis die ze daadwerkelijk nodig hebben. Geen ellenlange sessies, gevuld met theorie, maar een zeer praktische aanpak. Wat cursisten vandaag leren, passen ze morgen toe.

UW OPLOSSING » Onze cursussen en trainingen worden in alle delen van het land gegeven. De reistijd is zodoende minimaal. Incompanytraining is eveneens mogelijk. We hebben een oplossingsgerichte insteek, informatie moet aansluiten bij de dagelijkse praktijk van cursisten. Omdat de cursussen en trainingen klassikaal plaatsvinden, leren deelnemers van elkaar. Ze kunnen de stof tevens in groepsverband uittesten.

MKB CURSUS & TRAINING BV Malietoren Bezuidenhoutseweg 12 2594 AV Den Haag Telefoon 015 - 219 13 90 E-mail info@mkbct.nl www.mkbct.nl

KLANTGERICHT DENKEN EN HANDELEN Jaco van den Dool, directeur JK van den Dool BV, Wassenaar “Vrijwel iedereen vindt dat hij klantvriendelijk werkt, maar ervaart de klant dat ook zo? Klantvriendelijkheid hangt vaak van eigen inzicht af. De training heeft daar bij ons lijn in gebracht. We zijn heel concreet begonnen met uniformiteit in de telefoonaanname. E-mail is een ander voorbeeld: beantwoordt vragen van klanten eens zelf in plaats van slechts een terugbelverzoek aan je collega te sturen.” Meer ervaringen van klanten: www.mkbct.nl/klanten

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

37


KENNISPARTNER

Concurrentiebeding

Beroep op een concurrentiebeding in een managementovereenkomst is onaanvaardbaar wanneer de overeengekomen managementfee niet wordt betaald. X, en zijn management B.V., X B.V., zijn met Y overeengekomen dat ze hun activiteiten op het gebied van online verkopen van het product Z zullen bundelen. Afgesproken is dat X met ingang van september 2011 bij Y in dienst zal treden als commercieel directeur tegen een managementfee van € 7.000,-- exclusief BTW per maand. Tevens is een concurrentiebeding overeengekomen. Bij brief van mei 2012 heeft X aan Y bericht dat hij zijn functie met ingang van 1 juni 2012 neerlegt. Dit omdat Y vanaf september 2011 de maandelijkse managementfee niet heeft betaald. X en X B.V. vorderen vervolgens in Kort Geding betaling van de vergoeding van in totaal iets meer dan € 30.000,--. Tevens vorderen zij een verbod voor Y om zich op het concurrentiebeding te beroepen. Y stelt dat er is afgesproken dat de managementfee alleen betaald zou worden als er een minimale drempel per maand behaald zou worden en dat zou niet gebeurd zijn.

38

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

RECHTER De Voorzieningenrechter in Kort Geding leidt uit de tekst van de managementovereenkomst af dat de managementfee van € 7.000,-onvoorwaardelijk is overeengekomen. Weliswaar wordt in een later opgestelde samenwerkingsovereenkomst over een drempel gesproken, maar niet duidelijk is of die verwijzing daadwerkelijk op de managementfee ziet of alleen op een voorschot op dividend. Het gevorderde bedrag dient derhalve betaald te worden. Ten aanzien van het concurrentiebeding overweegt de Voorzieningenrechter dat nu de managementovereenkomst door X gerechtvaardigd werd beëindigd wegens nalatigheid van Y, in een zo belangrijke hoofdverplichting als het betalen van salaris, dat een beroep van Y op het concurrentiebeding naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. X is naar het voorlopig oordeel van de Voorzieningenrechter dan

ook bevrijd van het concurrentiebeding. Het verbod op het zich beroepen op het beding is toewijsbaar in die zin dat, zo lang de bodemrechter niet over het concurrentiebeding heeft beslist, Y geen conservatoire beslagen op grond van het beding mag verzoeken zonder het onderhavige vonnis daarbij over te leggen. Alsdan kan de beslagrechter met dit vonnis rekening houden. Mocht u in een vergelijkbare situatie verkeren of komen te verkeren, raadpleeg altijd uw huisadvocaat.

«

Mr. Reinhardt Lagerwaard is directeur van Schuurmans Advocaten voor Ondernemers

SCHUURMANS ADVOCATEN VOOR ONDERNEMERS Oosteinde 4B 9301 LJ Roden Telefoon 050 – 501 54 55 www.schuurmans-advocaten.nl


“Laat Schuurmans Advocaten u ontzorgen”

Schuurmans

dvocaten & Adviseurs v o o r

o n d e r n e m e r s

Oosteinde 4b • Postbus 145 • 9300 AC Roden T 050 50 15 455 • F 050 50 15 456 • info@schuurmans-advocaten.nl • www.schuurmans.nl


Maak het mee in Emmen!

Artist impression beoogd truckfacilitycenter ‘Truckcentrum Emmen’ op het Bedrijvenpark A37.

• Grootste industrieconcentratie in Noord-Nederland • Groei productie met 59% in 10 jaar • Industrie regio Emmen produceert meer dan € 3,2 miljard • Meest in kunststofvezels gespecialiseerde regio van Europa • CoCi-status: Centre for Open Chemical Innovation: Emmen behoort tot de vijf topregio’s van Nederland op gebied van groene chemie • Nummer 1 in Noord-Nederland qua bedrijvigheid in de sector Hightech Systemen & Materialen • Na Aberdeen de meeste bedrijven in Europa die actief zijn in de olie- en gaswinning (on- en offshore) • De laagste lokale lasten voor grote bedrijven van de 38 grote gemeenten in Nederland • Circa 20% van de beroepsbevolking direct werkzaam in de industrie • Kortste route tussen de havens van Amsterdam en Rotterdam en Noord-Duitsland (Bremen/Hamburg), de Baltische Staten en Scandinavië • 15e logistieke hotspot van Nederland

Duitsland Leeuwarden

Scandinavië

Groningen

Baltische Staten

Emmen Zwolle

A37

Emmen biedt u: • direct beschikbaar ruim 100 hectare aan bedrijventerreinen voor maakindustrie, chemie en food (tot en milieucategorie 6), logistiek, value-added-logistics, e-logistiek, etc. • klein- en grootschalige kavels • woon/werk locaties • een perfecte logistieke ontsluiting • concurrerende grondprijzen en uitgiftecondities • een slagvaardige, coöperatieve overheid

A31 Randstad

Ruhrgebied

Meer informatie of afspraak? Kijk op www.emmen.nl of neem contact op met team Economie van de gemeente Emmen: T. 14 0591 (buitenland: telefoon +31 591 689 000) E. gemeente@emmen.nl

Het Ondernemersbelang Drenthe 1-2014  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you