Page 1

VAN

FLEVOLAND

Flexibele arbeidsmarkt wint aan kracht met arbeidsmobiliteit Den Haag bepaalt deels bedrijfsresultaat in de mobiliteitssector Wetgeving frustreert in plaats van faciliteert

EDITIE

01 2014


Multifunctionele winkelruimten A1-locatie in Almere

Grote Markt

Grote Markt Centrum

Centrum

15

. 15

De Grote Markt in Almere ligt tussen het Centraal Station en het nieuwe winkelgebied. Hierdoor is de Grote Markt een echte A1-locatie, een goed bereikbare locatie met een grote passantenstroom. Met haar winkels, restaurants en cafés is de Grote Markt een trekpleister voor toeristen en winkelend publiek. Het is de plek om even bij te komen, of de dag gezellig af te sluiten. Bovendien worden er regelmatig evenementen georganiseerd oken op en rond de Grote Markt. Zo wordt telkens weer op creatieve wijze het publiek aangesproken waardoor het een levendige en drukbezochte locatie is.

Grote Markt Centrum

15

Almere Stad Grote Markt De ruimten aan de Grote Markt variëren in oppervlakte en kunnen als zelfstandige kantoor- of winkelruimten worden gebruikt maar zijn ook uitermate geschikt voor horeca. Een patisserie of een winkel met kookbenodigdheden passen uitstekend bij deze locatie, maar ook voor een nagelstudio, cadeauwinkel, eetcafe of heerlijk restaurant zijn deze ruimten geschikt. De gevels van de ruimten aan de Grote Markt worden voorzien van nieuwe zonnewering over de volle breedte, hierdoor krijgen de ruimten een eigentijdse en uniforme uitstraling, eveneens wordt hiermee de zichtlocatie versterkt. Oppervlakte ca. 60 tot 170 m2 Prijs v.a. € 1250,- per maand excl. BTW en excl. servicekosten.

Marktmeesterstraat 81-83 Almere Stad Marktmeesterstraat 81- 83 In het verlengde van de Grote Markt ligt de Marktmeesterstraat. In deze straat, die in de aanlooproute van het NS-station naar de Grote Markt ligt, zijn veel dienstverlenende bedrijven en restaurants gevestigd. De ruimte aan de Marktmeesterstraat is mede door de zichtlocatie de perfecte uitvalsbasis voor organisaties die actief zijn in de maatschappelijke dienstverlening of de zorg. De ruimte is echter ook geschikt voor detailhandel of als kantoorruimte, zoals voor een advocaten- of assurantiekantoor, een schoonheidsspecialiste of wellicht voor een mondhygiëniste.

Centrum

15

Oppervlakte ca.135 m2 Prijs € 3000,- per maand excl. BTW en excl. servicekosten.

. openbare parkeerplaatsen en parkeergarages te vinden. In de omgeving zijn in ruime mate

Meer weten? Zie onze website of bel met een van onze medewerkers voor een afspraak.

Bun Vastgoed, Watercipresstraat 11 1326 CM Almere T 036 535 44 43 E vastgoed@bun.nl I www.bun.nl


INHOUD RONDE TAFEL

REPORTAGE

RONDE TAFEL

DEN HAAG BEPAALT DEELS BEDRIJFSRESULTAAT IN DE MOBILITEITSSECTOR

HET SUCCES VAN ISOFASTTRACK

HET GAAT OM PASSIE, ENTHOUSIASME EN DELEN VAN KENNIS

CO2-uitstoot, elektrische en hybride auto’s, de bereikbaarheid van Flevoland en steeds schonere vrachtwagens. Deze onderwerpen komen welhaast vanzelfsprekend voorbij in het tafelgesprek over mobiliteit met zes betrokken ondernemers. De trend van ‘bezit naar gebruik’ is eveneens duidelijk merkbaar.

Steeds meer bedrijven zien de waarde in van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Een meer dan ideëel streven om dat toe te passen in het dagelijkse beleid, maar hoe doe je dat? Met de online applicatie ISOFastTrack hebben bedrijven eenvoudig, snel en winstgevend grip op het MVO-beleid. Oene Venema en Karolien van Tilburg zijn de drijvende krachten achter ISOFastTrack.

LEES VERDER OP PAGINA 12

COVERINTERVIEW

De arbeidsmarkt verandert. Steeds meer vacatures worden ingevuld via social media. Vaste banen worden nog mondjesmaat aangeboden. Tegelijkertijd is het voor bedrijven een kwestie van binden en boeien om medewerkers aan boord te houden. Vakkennis blijft belangrijk, maar meer nog gaat het om passie, enthousiasme en het delen van kennis. Op uitnodiging van Hét Ondernemersbelang kwamen vijf ondernemers bijeen om van gedachten te wisselen over de veranderingen in de arbeidsmarkt.

LEES VERDER OP PAGINA 23

LEES VERDER OP PAGINA 24

FLEXIBELE ARBEIDSMARKT WINT AAN KRACHT MET ARBEIDSMOBILITEIT “In deze economisch zware tijden is de arbeidsmarkt sterk aan het veranderen. Dat betekent dat bedrijven en organisaties flexibel moeten zijn. Ze moeten op het gebied van de personeelsvoorziening anders omgaan met vacatures en de inrichting van hun eigen organisatie. Daarbij is het toepassen van arbeidsmobiliteit van groot belang.” Deze visie is van Jerremy Bulo, directeur van Adjectiv Recruitment in Lelystad.

LEES VERDER OP PAGINA 8

PLUS WETGEVING FRUSTREERT IN PLAATS VAN FACILITEERT Hoe ziet de arbeidsmarkt van morgen er uit? Volgens Marco Bastian, directeur van de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU), moet het antwoord op die vraag niet door de huidige politici en overige beleidsmakers worden gegeven, maar door de jongere generatie, de werkers van morgen.

LEES VERDER OP PAGINA 32

EN VERDER... 5 Column: Legale fraude 6 Nieuws 16 Koffieprofessionals Urnain Trade en Redbeans pakken duurzaam door 18 Bent u voorbereid op de arbeidsmarkt van de toekomst?

30 Column: vogels spotten 31 ALS-patiënt en havenondernemer Bernard Muller 35 Ondernemer Gerard van Gils 36 MKB Cursus & Training: scholing is succesfactor

38 Olympia Uitzendbureau kent als de arbeidsmarkt

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

3


WAT BIEDT OKKERSE & SCHOP ADVOCATEN U Okkerse & Schop Advocaten biedt haar clientèle een kostenbewuste advocaat die, al dan niet op basis van een onderhoudscontract, zegt waar het op staat en altijd kijkt naar de zakelijk voor de cliënt meest gerede oplossing. KENNISMAKEN Voor een oriënterend gesprek bent u als zakelijke cliënt altijd van harte welkom bij onze vestigingen in Almere of Lelystad. Een kennismaking zonder specifieke aanleiding geeft u dan een indruk

van onze wijze van werken. Dat is van wederzijds belang wanneer wij met u tot zaken komen. Heeft u Okkerse & Schop Advocaten gehoord op de radio? Cees Okkerse is iedere vrijdag van 10.30 uur tot 11.30 uur te gast over juridische zaken: www.omroepflevoland.nl. Bel voor een vrijblijvend gesprek met een van onze specialisten mr. Cees Okkerse en mr. Sjakko van Raaijen in Almere 036 5346220 of mr. Bas van Dijen in Lelystad 0320 289888. U kunt ons ook mailen: advocaten@okkerse-schop.nl


COLUMN

LEGALE FRAUDE Wel eens iets geleverd aan een ander bedrijf en nooit betaald gekregen? Dan is de kans groot dat u het slachtoffer bent geworden van wettelijk toegestane oplichting. Als uw ‘klant’ tenminste niet failliet was. De Nationale Ombudsman verklaarde eind vorig jaar dat het wel meevalt met fraude in Nederland. Nou, ik heb nieuws voor u: het is veel erger dan we al dachten.

gemaakt. De schuldeisers kunnen niets ondernemen. De KvK ontdekt het pas als de jaarstukken bij herhaling niet worden ingeleverd. De ‘verdwenen’ bv’s gaan naar de kelder van de Kamer.

Het gaat als volgt. Iemand heeft een besloten vennootschap en koopt goederen of diensten, dure spullen zoals auto’s, horloges en luxueuze vakanties. Vaak betaalt men met een creditcard, maar dat hoeft niet per se. In kort tijdsbestek bestelt de bv voor kapitalen aan spullen, maar betalen ho maar. Wanneer u een incassobureau inschakelt, is het al te laat.

Het wordt nog gekker. Sommige accountantskantoren adviseren hun klanten met veel schulden om deze weg te volgen; het is immers legaal en je hoeft niet failliet te gaan. Zo is het een businessmodel geworden. In 2013 hebben de Kamers van Koophandel landelijk 4000 van deze bv’s ten grave gedragen. Totale schade 100 miljoen euro met een gemiddelde van 25.000 euro per bv. In Amsterdam alleen al zijn vorig jaar 1400 fop-bv’s ‘afgelegd’, terwijl er daar nog 2000 op de plank liggen, waarmee hetzelfde gaat gebeuren.

De bv-boef heeft inmiddels zijn kantooradres verlaten en het adres uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. Probleem nummer 1: er is geen vestigingsplaats meer. Iets omslachtiger is om de aandelen van de bv om te zetten in certificaten en die in beheer te geven aan een stichting in Polen. Tegelijkertijd schrijft de eigenaar zich op de website van de KvK uit als bestuurder. Probleem nummer 2: er is geen directeur meer. Probleem nummer 3: er is niets meer. U bent uw geld kwijt.

Nu oprichting van een bv vrijwel niets meer kost (€ 325) valt te verwachten dat dit verschijnsel de komende jaren explosief zal toenemen. Temeer daar de overheid het toch laat afweten. Die richt zich alleen – zo lijkt het – op makkelijk te scoren inkomsten. Of op belastingfraudeurs. Wat burger en bedrijf aan schade lijden, zal de overheid een zorg wezen. Alleen al op de A2 en de A4 tikt het Rijk elke dag gemiddeld € 220.000 binnen door wat camera’s op te hangen. Dat is 80 miljoen op jaarbasis.

Dit is dus een ander fenomeen dan faillisementsfraude. Dat is strafbaar, hoewel het Openbaar Ministerie er zelden werk van maakt. Hier gaat het om een legale manier om van je schulden af te komen, zelfs als ze met opzet zijn

De fraudeur die in zijn Porsche lachend lak heeft aan de snelheidscontroles weet dat hij uiteindelijk niet te pakken is. Want de overheid verplaatst zich in een Lelijke Eend als het om fraudebestrijding gaat.

«

André Vermeulen // info@avoor.nl

COLOFON Het Ondernemersbelang van Flevoland verschijnt vijf keer per jaar Elfde jaargang, nummer 1-2014 Oplage: 3.500 exemplaren Coverfoto Jerremy Bulo, directeur van Adjectiv Recruitment in Lelystad Fotografie: John Phielix

Uitgever Novema Uitgevers BV / Jelte Hut Postbus 30, 9860 AA Grootegast Weegbree 1, 9861 ES Grootegast Telefoon: 0594 – 51 03 03 Fax: 0594 – 61 18 63 info@novema.nl www.novema.nl

Regionale verbinder Ruud Wouters Novema Enkhuizen Telefoon: 0228 - 32 12 53 r.wouters@ondernemersbelang.nl

Eindredactie Erik van Raalte Telefoon: 0594 - 69 56 14 e.vanraalte@ondernemersbelang.nl

Vormgeving VDS Vormgeving, Drachten

Website www.ondernemersbelang.nl

Druk Scholma Druk, Bedum

Aan deze uitgave werkten mee: Gerrit Boer Harry Knevelbaard Baart Koster Jeroen Kuypers Ed Lamme Marco Magielse William Moore Jan Nass Martin Neyt John Phielix André Vermeulen (column) René Zoetemelk

Adreswijzigingen Adreswijzigingen, verandering van contactpersoon of afmeldingen kunt u per mail doorgeven aan Tiny Klunder, t.klunder@novema.nl. Vermeld s.v.p. ook de editie er bij, die vindt u aan het begin van deze colofon. ISSN: 1873 - 8109 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

5


KORT NIEUWS KANTOOR LELYSTAD CM&P UITGEBREID Per 1 januari 2014 is Ferdinand Zomerman toegetreden tot Claassen, Moolenbeek & Partners (CM&P). Hij zal mede vorm geven aan de vestiging Lelystad. Ferdinand heeft 17 jaar gewerkt op diverse accountantskantoren en heeft daar diverse ervaringen opgedaan bij diverse ondernemingen en branches. Deze ervaringen kunnen uitstekend ingezet voor de dienstverlening van CM&P in het MKB en de Agro verwerkende industrie. Claassen, Moolenbeek & Partners (CM&P) is een onafhankelijk bedrijfskundig en bancair adviesbureau voor een brede groep van ondernemingen. Meer informatie over vestiging Lelystad van Claassen, Moolenbeek & Partners kunt u vinden op: http://www.cmenp.nl/lelystad

Frits Spijkers, Eduard van den Bout en Olaf Ten Hoopen en het nieuwe MTH logo.

BESTUURSWISSELING BIJ MTH Op 12 december hebben klanten, relaties, vrienden en collega’s op feestelijke wijze afscheid genomen van mr. G.A.J. (Frits) Spijkers, bestuursvoorzitter van MTH accountants & adviseurs. Frits Spijkers verlaat na ruim 34 jaar zijn geliefde organisatie met pijn in het hart. Bijzonder tevreden en met grote trots kijkt hij terug op een prachtige werkzame periode. “Ik heb het volste vertrouwen in een goede toekomst voor mijn club, maar het werd tijd om het bestuursstokje over te dragen aan een nieuwe generatie.” Drs. E. (Eduard) van den Bout RA is benoemd tot de nieuwe bestuursvoorzitter van MTH accountants & adviseurs en mr. A. (Olaf) ten Hoopen is toegetreden als lid van het Dagelijks Bestuur. Samen met P.E. (Peter) Houtkamp RA vormen zij het nieuwe dagelijks bestuur.

AUTO PALACE GROEP NEEMT DEALERSCHAP OVER VAN WENSINK AUTOMOTIVE Auto Palace Groep heeft begin dit jaar het dealerschap van de merken Fiat en Alfa Romeo overgenomen van Wensink Automotive B.V. Auto Palace Groep zal de merken Alfa Romeo en Fiat integreren in hun bestaande aanbod voor de regio’s Zwolle, Emmeloord, Dronten, Assen, Meppel en Hoogeveen. Fiat-Chrysler Group streeft naar partners die zoveel mogelijk ‘eigen merken’ verkopen. Fiat en Alfa Romeo maken onderdeel uit de FiatChrysler Group, waartoe ook de merken Lancia, Jeep, Ferrari en Maserati behoren. Wensink geeft aan dat de overdracht van het dealerschap past binnen de strategie om zich volledig te focussen op de merken Ford en Mercedes-Benz.

FOEDERERDFK WORDT LID VAN CROWE HORWATH INTERNATIONAL Met ingang van 1 januari 2014 heeft FoedererDFK het lidmaatschap aanvaard van Crowe Horwath International. Tot dat moment was Foederer lid van DFK International. Door de overstap naar het netwerk van Crowe Horwath heeft Foederer aansluiting gekregen bij een van de 10 grootste accountantsnetwerken ter wereld. Foederer geeft hiermee verdere invulling aan haar ambitie om ook haar internationale dienstverlening verder uit te bouwen. Foederer zal het toonaangevende lid worden van Crowe Horwath in Nederland. Foederer is met 300 medewerkers een top 20 accountantskantoor in Nederland en biedt haar diensten aan vanuit 9 vestigingen en heeft haar hoofdvestiging in Eindhoven.

GRENSPROVINCIES EXPORTEREN MEER NAAR BUURLANDEN Provincies die aan Duitsland of België grenzen exporteren relatief meer naar de buurlanden. In Groningen, Overijssel, Gelderland en Limburg ligt het aandeel van goederen met Duitsland als bestemming boven het gemiddelde. Zeeland, Noord-Brabant en Limburg exporteren meer dan gemiddelde naar België. Dit blijkt uit het kwartaalbericht regio’s van ING Economisch Bureau. Buurlanden zijn bij uitstek voor de grensprovincies een belangrijke bestemming. Waarschijnlijk heeft nabijheid via het eenvoudiger kunnen leggen van handelscontacten, door bijvoorbeeld betere verbindingen en minder reistijd, een positief effect op de export. Duitsland is voor Nederland en alle provincies afzonderlijk de grootste afnemer. Het aandeel in de totale provinciale uitvoer loopt uiteen van 36% voor Groningen tot 17% voor Friesland. In bijna alle aan Duitsland grenzende provincies wordt meer dan gemiddeld naar het buurland geëxporteerd. België is in negen provincies de nummer twee. Ook voor België geldt dat dit land voor de buurprovincies meer dan gemiddeld van belang is als exportbestemming.

UW NIEUWS IN HÉT ONDERNEMERSBELANG? Gaat u verhuizen, een nieuwe vestiging openen of heeft u een nieuw product? Laat het ons weten en mail uw persberichten naar: e.vanraalte@ondernemersbelang.nl. Dan staat wellicht ook uw nieuws binnenkort in Hét Ondernemersbelang.

6

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014


MARGA JANSE NIEUWE VOORZITTER NETWERK FLEVOLANDSE ZAKENVROUWEN Op donderdag 6 maart heeft de ledenvergadering van het Netwerk Flevolandse Zakenvrouwen Marga Janse uit Almere tot nieuwe voorzitter gekozen. Zij volgt Marion Wichard op, mede-oprichter van het Netwerk in 2007 en voorzitter van het eerste uur, die aan het einde van de statutair bepaalde termijn was. Als dank voor haar inzet gedurende vele jaren kreeg Marion Wichard een sculptuur van glaskunstenares Sacha Janzee aangeboden, alsmede het erelidmaatschap van het Netwerk. Haar opvolgster Marga Janse is sinds 2006 ondernemer.

LOOPBAANBEGELEIDING VOOR DE AMBITIEUZE EN TALENTVOLLE VROUW BD4WOMEN BV uit Almere bemiddelt starters, young professionals en professionals vanuit een werkende of uitkeringssituatie. Met het project ‘Alleenstaande moeders naar de Arbeidsmarkt’ ondersteunt BD4Women vrouwen met een uitkering in hun loopbaan. Niet alleen een nauwkeurige startdiagnose maar ook het diepgaand analyseren van de behoeften en mogelijkheden van de kandidaten leidt tot succesvolle duurzame uitstroom. Kandidaten motiveren en in hun kracht zetten is het doel. Door de combinatie van op maat trainingen, counseling, sollicitatiesupport en intensieve begeleiding op de werkplek is het slagingspercentage van 87% van de inzetbare kandidaten een feit. Voor meer informatie: www.bd4women.nl

Met haar bedrijf InnovatiefLerenLeren (iLL) ontwerpt en faciliteert zij innovatieprocessen en traint ze organisaties, teams en individuele mensen buiten de huidige kaders te denken. Ze is lid van het Netwerk sinds 2011. Ook is afscheid genomen van ledenmanager Nelleke Seegers. Haar opvolgster is Else Vlieland uit Emmeloord, die binnen het Netwerk onder meer bekend is als medeorganisator van de workshop vorig jaar december. Marion Wichard blijft de komende maanden nog als medeorganisator en jurylid betrokken bij de verkiezing van de Flevolandse Zakenvrouw van het Jaar. Dit evenement vindt plaats op 19 juni in de Meerpaal in Dronten.

LELYSTAD AIRPORT BELANGRIJK VOOR STRUCTUURVERSTERKING ECONOMIE Verdere ontwikkeling van Lelystad Airport is belangrijk voor de economische groei in de regio, vinden werkgeversvereniging VNO-NCW Midden en de bedrijvenkringen van Flevoland en Noord-Veluwe. De organisaties benadrukken dat de uitbreiding van de luchthaven zorgt voor werkgelegenheid en regionale structuurversterking. Ook biedt het mogelijkheden voor nieuwe technische, luchtvaartgerelateerde onderwijsinrichtingen op MBO- en HBO-niveau. Vanwege de gestage groei van Schiphol en het bereiken van het maximaal toegestaan aantal vliegbewegingen in de nabije toekomst heeft het kabinet aan voormalig minister Hans Alders de opdracht gegeven om de Tweede Kamer te adviseren over de ontwikkeling van luchthaven Schiphol in samenhang met luchthaven Lelystad.

MOBIEL CENTRE 30 JAAR NUMMER 1 Op 1 mei 2014 bestaat Mobiel Centre 30 jaar. Dit jaar kijkt Mobiel Centre vooruit op het MIE, nieuwe onderzoeken, Masterclasses, samenwerkingen en lanceringen. Na de nieuwe locaties op Schiphol en in Almere krijgt het Test Centre Utrecht een complete makeover. De 7 eigen interviewlocaties, verspreid door heel Nederland zijn speerpunt voor face-to-face onderzoek, waaronder F2F® interviews, smaaktests en eye-tracking onderzoek. Vanuit het hoofdkantoor in Almere krijgt online-onderzoek een boost. Het nieuwe ZEYIO® consumentenpanel (in samenwerking met Motivaction) is voorbereid en de eerste grote tests lopen. Het aantal tablets en smartphones in het veld wordt verder opgeschroefd en in 2014 zet Mobiel Centre de volgende stap in scanningtechnologie. Samen met kennisinstituten en samenwerkingspartners organiseert Mobiel Centre ook dit jaar een symposium over belevingsonderzoek. De nieuwste inzichten worden nog deze lente live gepresenteerd voor het publiek. Voor meer informatie: www.mobielcentre.nl

UNIEKE OPDRACHT VOOR SCHAAP COMPOSITES Schaap Composites uit Lelystad, vertegenwoordigd door directeur Leen Schaap, en gemeente Noordoostpolder, vertegenwoordigd door wethouder Willy Schutte, hebben een contract getekend voor de bouw van twee composiet bruggen in het nieuwe recreatie- en natuurgebied Wellerwaard. Deze opdracht is binnen provincie Flevoland mede tot stand gekomen dankzij de inspanningen van stichting CompoWorld uit Marknesse. De gemeente Noordoostpolder heeft voor de Wellerwaard bewust gekozen voor het materiaal composieten. Het materiaal is innovatief en biedt naast vormvrijheid en het duurzame karakter kostenreductie over de gehele levensduur van de brug. De Almeerse architect Jurgen van Staaden is verantwoordelijk voor het ontwerp van de bruggen. Eind 2014 moeten de bruggen op hun plek liggen.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

7


‘MEDEWERKERS MOETEN ZICH KUNNEN ONTWIKKELEN’

Flexibele arbeidsmarkt wint aan kracht met arbeidsmobiliteit “In deze economisch zware tijden is de arbeidsmarkt sterk aan het veranderen. Dat betekent dat bedrijven en organisaties flexibel moeten zijn. Ze moeten op het gebied van de personeelsvoorziening anders omgaan met vacatures en de inrichting van hun eigen organisatie. Daarbij is het toepassen van arbeidsmobiliteit van groot belang. Er moet goed gestuurd worden op instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers.”

8

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014


COVERINTERVIEW

Tekst: Harry Knevelbaard // Fotografie: Gerrit Boer

Deze visie is van Jerremy Bulo, directeur van Adjectiv Recruitment in Lelystad, een detacherings- en werving & selectieorganisatie op onder meer de terreinen van financiën, ICT en managementondersteuning. Adjectiv Recruitment heeft ruime ervaring in het projectmatig ondersteunen van opdrachtgevers. Het bureau is zowel actief in de profit- als non-profit sector. Van overheden tot het grotere MKB en multinationals. Adjectiv Recruitment heeft twaalf interne medewerkers (backoffice, sales, HR en administratie) en een externe organisatie die deels uit vast personeel bestaat en deels uit consultants die worden ingehuurd.

GEMOTIVEERDE MEDEWERKERS

Met flexibel inzetbare medewerkers kunnen bedrijven gemakkelijker inspelen op economische veranderingen. In drukke tijden meer medewerkers en tijdens rustige periodes juist minder. Een flexibele schil biedt daarnaast de mogelijkheid om via nieuwe medewerkers ook nieuwe kennis in je bedrijf of organisatie te halen. Die medewerkers kun je regelmatig verversen, waardoor je het kennisniveau up-to-date kunt houden.”

INTERNE OPLEIDING “Als ik kijk naar onze eigen organisatie”, gaat Bulo verder, “dan leiden wij nieuwe medewerkers ook intern op. We trainen ze bijvoorbeeld op het uitvoeren en beheersen van processen. Als ze vervolgens regelmatig naar klanten gaan om daar werkzaamheden te doen of op onze detacheringsafdeling activiteiten verrichten, neemt de kans ook toe dat we hem of haar kwijtraken. Aan de andere kant is het natuurlijk ook zo dat wij als organisatie dan ook profijt hebben gehad van een leergierige medewerker die continu geprikkeld is gebleven.”

“We hebben ambitieuze, leergierige medewerkers die zich graag verder willen ontwikkelen”

Hoewel veel werkgevers het vaak moeilijk vinden om arbeidsmobiliteit concreet toe te passen op individuele werknemers, is volgens Bulo het plaatsen en houden van gemotiveerde medewerkers op de juiste plek essentieel. “Wij merken dat ook in onze eigen organisatie”, licht hij toe. “We hebben ambitieuze, leergierige medewerkers die zich graag verder willen ontwikkelen. Als werkgever moet je daar goed op inspelen. Wij bieden onze mensen bijvoorbeeld ondersteuning via cursussen en opleidingen. Daar is ieder jaar budget voor beschikbaar. Dat wordt gewaardeerd. Mede hierdoor kent onze organisatie maar weinig verloop en hebben we een laag percentage aan ziekteverzuim.”

GOEDKOPE OPLOSSINGEN Bulo constateert dat in tegenstelling tot een aantal jaren geleden bij veel bedrijven op het gebied van hun personeelsvoorziening het vizier vooral is gericht op goedkope oplossingen. “Steeds vaker zien we dat met name werkzaamheden voor niet geschoolden naar het buitenland worden verplaatst”, zegt hij. “Het outsourcen van activiteiten of processen betreft soms complete afdelingen. Die komen nooit meer terug. Dat heeft grote gevolgen voor de werkgelegenheid. En dan is er natuurlijk ook nog de steeds verdergaande automatisering. Ook daarmee wordt bezuinigd op personeelskosten. Dit zijn ontwikkelingen die de komende jaren nog nadrukkelijker gestalte zullen krijgen. De werkgelegenheid zal alleen maar verder afnemen. Dat is onomkeerbaar. Ook als de economie straks weer iets meer aantrekt.”

DILEMMA Bulo erkent dat het inzetten van mobiliteitsprojecten voor het eigen personeel veel werkgevers ook voor een dilemma stelt. Zij lopen immers het risico dat medewerkers die het traject hebben doorlopen met de opgedane kennis hun heil elders zoeken. Bulo: “Dat risico bestaat altijd en moet je incalculeren. Het is belangrijk om als werkgever aantrekkelijk te zijn voor medewerkers. Zij willen zich kunnen ontplooien. Ik trek wel eens een parallel met de voetbalwereld. Daar ontwikkelen spelers zich ook. Ze worden beter en verkassen op termijn naar een andere club. Nou weet ik ook wel dat daar transfersommen aan te pas komen, maar toch. Als ze zich niet verder zouden kunnen ontwikkelen, zouden ze ook weggaan.”

ZZP-ERS

Jerremy Bulo voorspelt dat bedrijven en organisaties in de naaste toekomst nog meer gebruik zullen maken van flexibele medewerkers als bijvoorbeeld ZZP-ers. “Dat doen we zelf ook”, zegt hij. “Met name bij kortdurende projecten op financieel gebied of bij IT-activiteiten. Bij projecten met een lange looptijd - bijvoorbeeld als het gaat om managementondersteuning - zetten wij vaste medewerkers in. Dan betreft het meestal projecten waarvoor een intensieve begeleiding nodig is. Het inzetten van ZZP-ers biedt ook nog een ander groot voordeel. Als werkgever moet je goed zorgen voor je vaste medewerkers. Je moet ze aantrekkelijk houden voor de volgende opdracht. Dat betekent dus dat je hun opleidingsniveau op peil moet houden. Dat hoeft bij ZZP-ers uiteraard niet. Zij moeten zichzelf interessant houden voor de arbeidsmarkt en hun opleidingsniveau zelf blijven ontwikkelen.”

«

KENNIS BINNENHALEN Volgens Bulo zijn er ook steeds meer bedrijven die bij personeelsvraagstukken naar oplossingen zoeken waarbij ze meteen ook zoveel mogelijk nieuwe kennis kunnen binnenhalen. “Bedrijven werken naast hun vaste club medewerkers steeds vaker met een flexibele schil daaromheen”, legt hij uit. “Het mes snijdt dan aan twee kanten.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

9


BANDEN, VELGEN EN AUTOSERVICE Profile Tyrecenter Flevobanden is met 6 vestigingen in Flevoland en omgeving de specialist in banden, velgen, APK en compleet auto-onderhoud. Ongeacht het merk en type auto. Daarbij bieden wij standaard extra service: wat dacht u van gratis haal- en brengservice, vervangend vervoer en ruime wachtruimtes met gratis WiFi.

✔ Zomer- en winterbanden ✔ APK ✔ Kleine en grote beurten ✔ Reparaties voor alle automerken ✔ Banden en onderhoud voor alle leasemaatschappijen

Meer informatie? Bel ons of kijk op www.profiletyrecenter.nl/flevobanden

FLEVOBANDEN

ALMERE DRONTEN EMMELOORD LELYSTAD NIJKERK ZEEWOLDE T 036 5215043 T 0321 313201 T 0527 612339 T 0320 222500 T 033 2460424 T 036 5218282

W W W. P R O F I L E T Y R E C E N T E R . N L / F L E V O BA N D E N


www.oving.nl

GEÏNSPIREERD DOOR RIJPLEZIER, ONTWORPEN DOOR RENAULT

RENAULT CLIO ESTATE NÚ BIJ OVING

COMFORTABELE ALL-IN-ONE PRIJS VANAF € 159,- PER MAAND INCL. FINANCIERING, ONDERHOUD EN GARANTIE* EFFICIËNTE ENERGY MOTOR TOT 1.200 KG TREKGEWICHT R-LINK MULTIMEDIA- EN NAVIGATIESYSTEEM VANAF € 14.990,14% BIJ TELLING OP DE ENERGY dCi 90 S&S ECO2 EXCL. KOSTEN RIJKLAAR MAKEN À € 845,-

LAAT UW HART SNELLER KLOPPEN. RIJ AL CLIO VOOR EEN COMFORTABELE ALL-IN-ONE PRIJS VANAF € 159,- . LAAT U VERLEIDEN OP RENAULT.NL.

AUTOBEDRIJF OVING B.V.

EMMELOORD HATTEM Twingo 0% All in One 4,9% All in One 2,9% All in One 1,9% All in One 4,9% All in One 2,9% All in One 1,9% 7,9% standaard financiering

NAGELERWEG 6 NIEUWEWEG 101

TEL. (0527) 62 00 04 TEL. (038) 444 94 44

Consumentenprijs € 9.590 € 9.590 € 19.990 € 45.990 € 9.590 € 19.990 € 45.990

Aanbetaling

Totaal krediet-bedrag € 5.000 € 6.425 € 13.327 € 30.660 € 6.425 € 13.327 € 30.660

Loop-tijd in maanden 24 48 48 48 60 60 60

Slot termijn €€ 2.397 € 4.998 € 11.498 €€€-

Vaste debet rentevoet 0,00% 4,90% 2,90% 1,90% 4,90% 2,90% 1,90%

Jaarlijks kostenpercentage 0,00% 4,90% 2,90% 1,90% 4,90% 2,90% 1,90%

Totaal te betalen bedrag € 5.000 € 7.290 € 14.409 € 29.478 € 7.238 € 14.332 € 29.366

Maandtermijn

€ 4.590 € 3.165 € 6.663 € 15.330 € 3.165 € 6.663 € 15.330

€ 10.000

€-

€ 10.000

48

€-

7,90%

7,90%

€ 11.696

€ 243,7

€ 208,3 € 102,0 € 196,1 € 433,1 € 121,0 € 238,9 € 536,1

RAALTE ZWOLLE

OVERKAMPSWEG 27 BISSCHOP WILLEBRANDLAAN 66

TEL. (0572) 36 32 15 TEL. (038) 455 44 50

* Genoemd maandbedrag berekend op basis van financiering van de consumentenprijs na aftrek van (a) een aanbetaling van 33,33% van de consumentenprijs en (b) betaling van een slottermijn ineens van 25% van de consumentenprijs. Kijk voor de volledige voorwaarden ook m.b.t. onderhoud, garantie, financieringsregeling en daaraan gekoppelde kilometerstanden op renault.nl. De in deze advertentie gecommuniceerde prijzen betreffen consumentenprijzen vanaf 05/01/2014. Afbeeldingen die in deze advertentie zijn gebruikt kunnen afwijken van de daadwerkelijk geleverde auto en/of specificaties in Nederland en/of fiscale categorie waarin het model valt. Alle prijzen personenauto’s en diensten zijn inclusief BTW en BPM en exclusief kosten rijklaar maken. Vraag altijd uw dealer naar de exacte details voor uw persoonlijke situatie. Kijk voor de exacte actievoorwaarden op renault.nl. Aflopend krediet met vaste debetrentevoet verstrekt door Renault Financial Services, handelsnaam van RCI Financial Services B.V. te Schiphol-Rijk (KvK nummer 30055070, AFM vergunningsnummer 12009781). All in One geldig op orders van particulieren van 05/01/2014 tot en met 06/05/2014. Jaarlijks kostenpercentage varieert per model. Twingo, Clio, Captur 4,9%, Mégane, Scénic, Laguna 2,9%, Espace 1,9%. Looptijden beschikbaar van 36 tot 60 maanden, geen maximaal te financieren bedrag. De maximaal slottermijn is afhankelijk van de looptijd van de financiering en is berekend op basis van de waarde van de auto (30% bij 36 maanden, 25% bij 48 maanden en 10% bij 60 maanden financiering). Jaarlijks kostenpercentage 0% tot 24 maanden. Renault Financial Services behoudt zich het recht de actie zonder opgaaf van reden te beëindigen. Jaarlijks kostenpercentage na actieperiode bedraagt 7,9%. Toetsing en registratie bij het BKR te Tiel. Bedragen zijn afgerond op hele euro’s. Rentewijzigingen en drukfouten voorbehouden. Min./max. verbruik: 3,2-5,2 l/100 km. Resp. 31,3-19,2 km /l. CO 2 83-120 g/km.


RONDETAFELGESPREK OVER MOBILITEIT:

Den Haag bepaalt deels bedrijfsresultaat in de sector

DEELNEMERS JAN VERBRUGGEN

TIM BROERSMA

Algemeen directeur Verbruggen Bedrijfswageninrichtingen. Verbruggen staat voor vakkundige, deskundige en veilig ingerichte bedrijfswagens.

Accountmanager Verbruggen Bedrijfswageninrichtingen. Voor elke branche en voor elk merk en type bedrijfswagen heeft Verbruggen een passende oplossing.

www.bedrijfswagen-inrichtingen.nl

12

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014


RONDE TAFEL

Tekst: Willem Bakering // Fotografie: Gerrit Boer

CO2-uitstoot, elektrische en hybride auto’s, de bereikbaarheid van Flevoland en steeds schonere vrachtwagens. Deze onderwerpen komen welhaast vanzelfsprekend voorbij in het tafelgesprek over mobiliteit met zes betrokken ondernemers. De trend van ‘bezit naar gebruik’ is eveneens duidelijk merkbaar. Zeer toepasselijk vindt het rondetafelgesprek plaats in de vestiging van Profile Tyrecenter Flevobanden aan De Dommel in Dronten. Het pand ademt, voelt en ruikt (vooral banden) mobiliteit. Jan Velthuis praat over de verschuiving van bezit naar gebruik. “Je scoorde vroeger met een dure auto, een groot huis of een luxe exotisch vakantie. Bij ons tenminste, want in een land als Bolivia geeft het trekken van je voortanden aanzien als je ze laat vervangen voor gouden exemplaren. Jongeren lijken auto’s minder belangrijk te vinden dan ouderen. Een rijbewijs moet je hebben, maar het bezit van een eigen auto is niet echt ‘hot’ meer. Autofabrikanten beginnen daar voorzichtig rekening mee te houden.”

Jan Velthuis: “Bezit van een eigen auto is niet echt ‘hot’ meer” Aart Lijs merkt in zijn omgeving ook dat jongeren langer wachten met het behalen van hun rijbewijs. “Vandaag de dag is een smartphone veel belangrijker.” De gespreksdeelnemers zijn het erover eens dat toegang tot internet vandaag de dag het allerbelangrijkst is voor jongeren. Als er dan een auto nodig is, huur je die. Of

je leent er eentje bij iemand in de straat. Dat gebeurt allemaal via de smartphone.

VOLDOENDE LAADPALEN? De opkomst van hybride en elektrische auto’s heeft alles te maken met vermindering van CO2-uitstoot. Dus geen broeikaseffect, geen fijnstof, geen stikstofoxiden en geen smog in de verstedelijkte gebieden. “Er is een revolutie in denken over auto’s gaande”, zegt Jan Velthuis. De discussie ontstaat of er bijvoorbeeld voldoende laadpalen zijn om het elektrisch rijden goed mogelijk te maken. Maar tegelijkertijd wordt geconstateerd dat de interesse voor elektrisch rijden toeneemt naarmate de actieradius van de auto’s groter wordt. Alles gaat om bijtelling. “Als je vandaag de dag een nieuw model hebt met een lage uitstoot, ben je de koopman. Zeker voor de zakelijke rijder.”

moet men klanten steeds meer informatie leveren over de duurzaamheid die met de inrichting van de bedrijfswagens gemoeid is. Tim Broersma: “Kijk ook naar de ecodrive die je in de bedrijfswagens kunt gebruiken, waardoor je maar op tachtig procent van je vermogen gaat rijden. Je bespaart dan dertig procent op je brandstof verbruik en dat is toch heel aanzienlijk.”

Aart Lijs: “Steeds meer focus op duurzaam inkopen

VERNIEUWDE BANDEN

SPECIALISTISCHE KENNIS

Bij Profile Tyrecentre merkt men aan de stijgende vraag vanuit de transportsector naar vernieuwde banden dat het duurzaamheidsverhaal steeds meer gaat leven. Aart Lijs: “Het gaat dan voornamelijk om bedrijven die in de foodsector actief zijn. Zij krijgen van hun klanten de vraag voorgelegd wat ze doen op het gebied van duurzaamheid. En dat is bijvoorbeeld geen nieuwe banden meer aanschaffen, maar vernieuwde banden. Het is enerzijds een gevolg van besparing van kosten, omdat er alleen een nieuw loopvlak op de banden komt, maar ook een kwestie van duurzaamheid. Je merkt dat bedrijven en overheden steeds meer de focus hebben op duurzaam inkopen. Ze moeten gewoon.” Ook bij Verbruggen Bedrijfswageninrichting

Automotive-bedrijven moeten intern hun bedrijfsvoering aanpassen door de komst van elektrische auto’s. Er is andere apparatuur nodig en ook moeten de medewerkers – met name in de werkplaats - over specialistische kennis beschikken. Kennis van techniek, gedrag, mobiliteit, energie, milieu en innovatieve systemen zijn onontbeerlijk als het om duurzaamheid gaat.

EURO 5 EN 6 Vrachtwagens hebben jarenlang het stempel opgeplakt gekregen dat ze vervuilend zijn, maar dat is volgens de gespreksdeelnemers aardig aan het veranderen. Aart Lijs wijst op de Euro 5 en Euro 6 motoren die zeer schoon zijn. “Bovendien mag je met oudere

JAN VELTHUIS

DAVE BULTMAN

AART LIJS

ROB BOUWHEER

Commercieel directeur Autobedrijf Oving B.V. Dealer van de merken Renault en Dacia (personen- en bedrijfswagens).

Directeur, PR en marketing Bultman Autoverhuur. Autoverhuur Bultman heeft zes eigen vestigingen en vier agentschappen.

Directeur Profile Tyrecenter Flevobanden. Profile Tyrecenter Flevobanden is thuis op het gebied van banden, velgen en totaalonderhoud.

www.oving.nl

www.bultman.nl

www.profiletyrecenter.nl

Directeur operations Bouwheer Zeewolde B.V. Sinds 1982 gespecialiseerd in het repareren en onderhouden van getrokken voertuigen en gevestigd in Zeewolde. www.bouwheer.com

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

13


RONDE TAFEL

vervuilende vrachtwagens de steden gewoon niet meer in. Hier in Nederland zijn we daar heel erg mee bezig, maar ondertussen gaat men in het Oostblok nog gewoon z’n gang en die auto’s zie je hier ook gewoon rijden.” “Ook wij merken bij de vraag bij de huur van vrachtwagens dat men een steeds zuinigere auto wil. En met name neemt ook de vraag naar euro 6 steeds verder toe in verband met de stad distributies”, aldus Dave Bultman.

INVESTEREN “De mensen die er verstand van hebben, die weten het wel, maar veel mensen zien de vrachtauto’s – onterecht – nog steeds als vervuilend en een hinderlijk obstakel op de weg”, zegt Rob Bouwheer. “Er is bijna geen sector waar men gedwongen is om zoveel

Jan Verbruggen: “Bereikbaarheid kan bepalend zijn voor vestiging van bedrijven”

Rob Bouwheer “Onduidelijkheid door wispelturigheid in besluitvorming” is verbeterd en er ook in de komende jaren verbeteringen aan staan te komen, zoals de verdubbeling van de Gooiseweg naar Zeewolde en de A6 bij Almere. Volgens Aart Lijs zouden gemeenten die strategische ligging meer aan moeten grijpen om transportbedrijven naar Flevoland te halen. “Zeewolde is wel voorloper. Maar overal kunnen transportbedrijven in Flevoland terecht, de ligging is ideaal.” Ook voor bedrijfswagens is een centrale ligging en goede bereikbaarheid essentieel. “De mogelijkheden zijn er wel.” Jan Verbruggen wijst er op dat ligging en bereikbaarheid voor bedrijven toch doorslaggevend kunnen zijn om zich ergens te vestigen. Een bedrijf als Koopman International heeft bijvoorbeeld voor Emmeloord gekozen vanwege de ligging en omdat de grond goedkoop is. “Vanuit heel Europa komen de vrachtwagens binnenrijden.”

LELYSTAD AIRPORT te investeren als in de transportwereld.” Tijdens de discussie wordt gesteld dat houtkachels vervuilender zijn dan de nieuwste type vrachtwagens, maar dat daar geen maatregelen tegen genomen worden. De gemiddelde CO2-uitstoot van deze vrachtwagens is inmiddels gedaald naar een niveau die gelijk is aan kleine en zuinige benzineauto’s. Flevoland heeft een strategische ligging in Nederland, waarbij het wegennet inmiddels

14

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

Biedt de ontwikkeling van Lelystad Airport kansen of is het een ver-van-mijn-bed-show? Volgens Jan Verbruggen is het voordeel beperkt omdat Lelystad vooral gebruikt gaat worden voor passagiersvluchten. “Dan ontstaat weinig extra bedrijvigheid waar wij voordeel bij kunnen hebben. Het is goed dat het er komt, maar voor onze branche levert het weinig op.” AartLijs wijst ook naar de mogelijkheden die het project Flevokust (containeroverslag) bij Lelystad op zou kunnen leveren voor toeleverende bedrijven in de transportsector.

Dave Bultman over de mogelijkheden als Lelystad Airport er komt: “Als autoverhuurder hebben wij ook een agentschap van Hertz Autoverhuur. Voor deze afdeling zal het een plus zijn dat er een dergelijk vertrekpunt komt voor passagiers. Autoverhuurbalies zijn dan een welkome aanvulling op de mobiliteit voor zowel de vertrekkende als aankomende passagiers.” Verbruggen Bedrijfwageninrichting heeft de klanten Noord-Nederland zitten. “Dat vergt een andere tactiek dan de Randstad”, zegt Jan Verbruggen. “Dat heeft met de mentaliteit te maken. Als je in Almere of die kant op een offerte uit hebt staan en je belt binnen twee weken niet terug, dan sla je de plank mis. Maar in Groningen moet je rustig blijven afwachten.”

SOCIAL MEDIA Internet, Facebook, Twitter… Ook de automotive sector ontkomt niet aan het gebruik van social media. “Een website moet je hebben, anders besta je niet”, zegt Tim Broersma. Daar is iedereen het wel over eens. Jan Velthuis vertelt dat Renault zwaar inzet op Facebook om de doelgroep jongeren te bereiken. “Je verkoopt niet direct auto’s, maar er wordt wel over je gesproken en je brengt bijvoorbeeld elektrisch rijden onder de aandacht. Op dit moment hebben we een actie waarbij een (sport)club een auto kan winnen door likes te verzamelen.” De andere gespreksdeelnemers wijzen erop dat een dergelijke actie alleen mogelijk is voor grote bedrijven en dat kleine


bedrijven naar andere oplossingen moeten zoeken om onder de aandacht van het publiek te komen. Dave Bultman: “Ik ben het daar niet helemaal mee eens, het is ook als kleinere speler erg belangrijk om een community op te bouwen en zo aan klantenbinding te doen, ook op Facebook! Als autoverhuurder gebruiken wij deze tool om onze klanten te informeren. Zo blijf je met ze in contact op de momenten dat ze ons niet nodig hebben.”

TOEKOMSTSCENARIO’S Voor autofabrikanten wordt de uitdaging hoe ze jongeren aan zich kunnen binden. Het bezit

van een auto is niet vanzelfsprekend en zeker in de stad zijn fiets, brommer en openbaar vervoer aantrekkelijke alternatieven. Iedereen kijkt naar mogelijke toekomstscenario’s. Mercedes is bezig met huurauto’s (Car2Go in Amsterdam), BMW is in Berlijn nadrukkelijk aanwezig met Go2Car. Dat gaan ze ook in Den Haag opzetten. Volkswagen-importeur Pon heeft een aandeel in autodealer Greenwheels genomen en kocht zelfs fietsfabriek Gazelle. “Wij moeten als Nederlanders financieel geprikkeld worden”, zegt Aart Lijs als het Het Nieuwe Rijden (zuinig rijden met oog voor het milieu) ter sprake komt. Rob Bouwheer vertelt

dat de chauffeurs van zijn bedrijf jaarlijks een dag bijscholing krijgen. “Je moet wat doen met je personeel, dat is duidelijk. Uiteindelijk is het wettelijk verplicht om die bijscholing te volgen om beroepsmatig te kunnen blijven rijden. Waar ik vooral van baal is de wispelturigheid in de besluitvorming van de overheid. Er is onduidelijkheid, je weet nooit waar je aan toe bent.“ Het bedrijfsresultaat van bedrijven in de sector wordt deels bepaald door wat er in Den Haag wordt bedacht, zo wordt gesteld.

«

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

15


KOFFIEPROFESSIONALS URBAIN TRADE EN REDBEANS

Pakken maatschappelijk en duurzaam door

16

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014


REPORTAGE

Tekst: Baart Koster // Fotografie: William Moore

Urbain Trade is leverancier van hoogkwalitatieve koffieproducten en -systemen. Daarnaast hebben Paul en Urbain Watjer hart voor duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Geen wonder dus dat ze samenwerken met Peter van der Linden, sales manager bij Redbeans dat onderdeel is van Neuteboom Koffiebranders. En wie een bij een optelt, komt in dit geval op drie uit. De koffiemarkt is inmiddels aardig gesegmenteerd, maar wordt tegelijkertijd gedomineerd door conservatieve principes. Naast de koppen filterkoffie uit de vorige eeuw is er bijvoorbeeld ook nog steeds de Italiaanse espresso met zijn ingewikkelde systeem van regels en rituelen. Keus te over, maar niet als je het een niveau hoger zoekt. Als het om excellente kwaliteit gaat is Redbeans de aangewezen leverancier voor de horeca en de kantorenmarkt. Excellent en vernieuwend, hoewel dat laatste niet altijd wil zeggen dat je met je rug naar het verleden staat, legt Van der Linden uit. “Wij begrijpen het verleden en omarmen de espresso. Er is al veel goede smaak ontwikkeld en die omarmen wij, maar dan wel volgens de wetten van de nieuwe wereld. Internationaal. Omdat de wereld verstedelijkt raakt en de stad de primaire plek van inspiratie is geworden, halen wij onze invloeden uit wereldsteden als New York, Sjanghai, Tokio en natuurlijk Amsterdam.”

FAIR EN PUUR NATUUR Als bedrijf dat met beide benen in het heden staat, communiceert Redbeans met nieuwe media, houdt het van modern en stijlvol design en heeft het lak aan voorgeschreven regels. Dat zet een heel nieuwe toon, illustreert Van der Linden. “Hoewel wij bloedserieus zijn over zaken als kwaliteitskoffie en fraai vormgegeven koffiemachines, onze producten dus, is ook de knipoog voor ons belangrijk. We nemen onszelf en de etiketten en regeltjes niet al te serieus. Dat opent ongekende mogelijkheden voor nieuwe innovaties. Niet alleen op het gebied van producten, maar ook als het om servicemogelijkheden gaat.” Om bij die producten te beginnen; naast kwaliteit en authenticiteit zoekt Redbeans het ook in idealen als fairness. “Dat geeft een belangrijke klik met ons”, aldus Urbain Trade directeur Paul Watjer. “Ook wij hebben onze focus gericht op duurzaamheid en daarom werken we zo graag samen met Redbeans, dat als leverancier over alle relevante certificaten beschikt, daarnaast biologisch geteelde bonen levert. Puur natuur dus en bovendien fairtrade ingekocht. De hele keten, van branden tot transport, is klimaatneutraal. En voegt dus geen grammetje extra CO2 toe. Dat spreekt mij allemaal erg aan. De samenwerking werpt daarnaast ook commercieel zijn vruchten af, want Redbeans is onze grootste groeier wat betreft onze omzet in koffieproducten en -machines.”

BIG BEANMACHINES

U KUNT DIE MOGELIJK MAKEN!

Watjer mag een estheet genoemd worden. Een blik in de showroom van Urbain Trade leert dat machines niet alleen goede koffie moeten produceren, maar ook de ‘looks’ moeten hebben. Watjer zit daar bovenop, want presentatie is bij een sfeerproduct als koffie van niet te onderschatten belang. “Er bovenop zitten wil onder meer zeggen dat ik mij soms actief met het ontwerp van een machine bemoei. Ook wat dat betreft voel ik grote geestverwantschap met Peter. Je hoeft maar naar zijn beanmachines te kijken om te zien dat hij zich ook door esthetiek laat inspireren. Het is trouwens überhaupt een eis die ik stel aan elke machine die eruit gaat, dat hij niet alleen goed is voor vele kwaliteitsmomenten op de vloeren van kantoren of horecagelegenheden. Maar dat hij bovendien een sieraad voor de omgeving is. En dat is dan ook precies wat je van de Redbeans machinelijn kunt zeggen.” Ook de verpakking van de koffie sluit daar mooi bij aan, vervolgt Watjer. “Redbeans levert een schitterende goudkleurige koffiezak. Het mooie van die verpakking is niet alleen het uiterlijk, de verpakking is daarnaast geheel recyclebaar, doordat er geen aluminium in verwerkt zit.”

Dankzij de gepassioneerde inzet van hoofdsponsor Urbain Trade en van iedereen die bij het NUW-project betrokken is, werd al veel bereikt. Inmiddels staat er zelfs een ambachtsschooltje, waarmee een wens van vader en zoon Watjer in vervulling is gegaan. “Er is ook een leven na groep zeven, zeggen wij altijd. Met de bouw van het schooltje en onze financiering van alle vakmaterialen, kunnen de kinderen nu ook een vak leren. Op dit moment worden er meisjes opgeleid tot kapster en jongens tot metselaar. De vakkennis die ze nu opdoen is de sleutel naar een toekomst met perspectief.” Toch is er ook bezorgdheid bij Paul en Urbain. “Er is hard geld nodig om de steun die we nu geven aan de Aids-wezen te consolideren. Maar we willen de steun uitbreiden, zodat steeds meer wezen kunnen bouwen aan hun toekomst. En daarvoor zijn nieuwe sponsoren hard nodig.” Dat investeren in de Ugandese Aids-wezen een goede investering is, wil Paul tot slot nog benadrukken. “Niet alleen is het ethisch een verantwoordelijkheid om die kwetsbare kinderen een toekomst te geven, ook commercieel kan dat een goede beslissing zijn. Want je komt als nieuwe sponsor weer interessante ondernemers tegen die al bij het NUW-project betrokken zijn. Je verbreedt dus niet alleen maatschappelijk, maar ook commercieel je horizon.”

UGANDESE AIDS-WEZEN VERDIENEN EEN TOEKOMST Naast milieubewuste duurzaamheid worden Paul en Urbain Watjer ook bewogen door maatschappelijke noden. Sinds enige jaren zijn zij daarom hoofdsponsor van het NUW, het Nederlands Ugandees Wezen project. “Al jaren betalen wij voor 350 Ugandese Aids-wezen dagelijks de lunches die zij op school krijgen aangeboden. Maar ook scholing is essentieel voor deze kinderen, die toch al op achterstand staan, om een toekomst op te kunnen bouwen. Daarom bekostigen we ook hun schooluniformen en de schoolmaterialen.” De betrokkenheid is groot en blijft niet bij het overmaken van geld. Paul en Urbain zijn al meerdere malen naar het Ugandese dorp Mpigi afgereisd om met eigen ogen te zien hoe de ondersteuning voor de kinderen uitwerkt. “Die bezoeken zijn leerzaam. Zo zagen we het positieve effect van de steun die de kinderen nu al krijgen, maar liepen we ook tegen problemen aan die schreeuwden om een oplossing. Zo kunnen de Afrikaanse nachten koud zijn en had lang niet ieder kind een groot, warm kleed om onder te slapen. En zonder kom je de koude nachten echt niet door. Dat geldt trouwens ook als je zonder muskietennet over je matras probeert te slapen. Gelukkig konden we ook voor netten zorgen.”

«

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

17


ONDERNEMERSPANEL

Bent u voorbereid op de arbeidsmarkt van de toekomst? De arbeidsmarkt is aan het veranderen. De inhoud van het werk verandert, maar ook de vormgeving van arbeidsrelaties verandert. Mensen veranderen regelmatig van baan en ondernemers vragen maximale flexibiliteit bij inzet van arbeid. Het aantal zzp’ers neemt drastisch toe ten koste van het aantal vaste functies binnen een bedrijf. Het vraagt van zowel werkgevers als werknemers een andere houding. Bent u voorbereid op de nieuwe arbeidsmarkt? De mening van ons panel.

DIEKE TALSMA

EGBERT MEKENKAMP

HENK BETS

ADVOCAAT TALSMA VAN DEN ESHOF ADVOCATEN

DIT BOUW EN TECHNIEK

ACTUARIEEL ADVIESBUREAU CONFIDENT

“Je kunt nu nog niet voorbereid zijn op de nieuwe arbeidsmarkt” Deze vraag is nog niet zo makkelijk te beantwoorden. Ik ben in ieder geval voorbereid op de inwerkingtreding van de Wet werk en zekerheid. Deze wet bevat diverse maatregelen die erop gericht zijn werknemers eerder aanspraak te kunnen laten maken op een vast contract. De regering wil voldoende flexibiliteit behouden, maar wil voorkomen dat mensen langdurig en onvrijwillig ingeschakeld worden op basis van (onzekere) flexibele contracten. De praktijk zal weer moeten uitwijzen in hoeverre de doelstellingen van de regering daadwerkelijk worden behaald. Op dit moment echt voorbereid zijn op de nieuwe arbeidsmarkt kan mijns inziens nog niet. Daarvoor zullen we eerst moeten afwachten hoe de nieuwe regels in de praktijk zullen uitpakken. Om niet voor verassingen te komen staan, is het wel raadzaam dat werkgevers en werknemers in grote lijnen weten welke wijzigingen er gaan komen. «

18

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

“Er bestaat een structurele mismatch op de arbeidsmarkt” In het snel vergrijzende Europa, Nederland inbegrepen, is de arbeidsmarkt de achilleshiel geworden van onze economie, van onze welvaart, van onze werk- en inkomenszekerheid en van de sociale cohesie in de samenleving. Het wordt van cruciaal belang om op het juiste moment te kunnen beschikken over het juiste aantal werknemers met de juiste vaardigheden. En al die werklozen dan? Tal van onderzoeken tonen aan dat er een behoorlijke mismatch bestaat tussen de vraag naar en het aanbod van werk. De oplossing voor de ‘perfecte match’ is te vinden via innovatie in gestandaardiseerde competentietaal in combinatie met (draadloze) technologie. De digitale competenties en vaardigheden van de werkzoekende komen overeen met die van de ideale kandidaat voor het bedrijf. Stel je voor: je rijdt over een industrieterrein en je smartphone begint te trillen. Een app geeft aan, dat er een 85% match is op jouw cv bij het bedrijf dat je net passeerde. «

“Combinatie van verschillende soorten medewerkers is belangrijk”

Wij werken al sinds 1999 met een combinatie van vast krachten, tijdelijke contracten en flexwerkers. Vaste krachten zorgen voor behoud van kennis en ervaring, helpen bij een betrouwbare uitvoering van terugkerende werkzaamheden en kunnen zorgen voor diepgaande relaties met klanten. Dit zijn zaken die in onze bedrijfstak voor een onderneming belangrijk zijn. De flexwerkers helpen om de pieken op te kunnen vangen of kunnen voorzien in specifieke expertise. De tijdelijke contracten kunnen voordelen van beiden bieden. Hierbij is het belangrijk om een goede combinatie van de verschillende soorten medewerkers in je bedrijf te hebben. Een flexwerker heeft immers vaak ook een ander profiel dan een vaste kracht. Hier kan diversiteit grote voordelen opleveren. «


ADRIAAN DE REGT

HANS RUIJGROK

CEES VAN VLIET

STEDELIJK MUSEUM ZWOLLE

DAVINA & PARTNERS NOTARISSEN

VAN WIJNEN MIDDEN

“Groeiend aantal vrijwilligers werkt voor langere periode”

“Met minder mensen moet je meer doen”

“Werkgever kiest nu sneller voor zzp’er”

De arbeidsmarkt verandert in rap tempo. Werkgevers zijn terughoudend bij het verlenen van vaste contracten en zoeken naar andere mogelijkheden. Automatisering neemt een deel van de werkzaamheden uit handen. Daardoor zie je dat de behoefte aan eenvoudige administratieve werkzaamheden afneemt. De tijden waarin je als kantoor een grote backoffice had, liggen achter ons. Daarentegen wordt de samenleving steeds ingewikkelder met de daarmee gepaard gaande problematiek. Ook worden mensen mondiger en kunnen zij veel informatie zelf vergaren via internet. Als kantoor zal je op een andere manier georganiseerd dienen te zijn. Kostenbeheersing speelt daarbij een belangrijke rol. Met minder mensen moet je meer doen. Dat vergt flexibiliteit van de organisatie en de medewerkers. «

De manier waarop mensen hun geld willen verdienen is behoorlijk gewijzigd. Vroeger werkten mensen vaak hun hele leven bij een werkgever. De zzp’er was een nog bijna onbekend fenomeen. Hoe anders is dat vandaag. Het is beslist niet altijd zo dat iemand die zzp’er wordt ook een echte ondernemer is of wil worden. Veel werkgevers zijn ook huiverig om mensen in vaste dienst te nemen en werken vaak met tijdelijke contracten of zelfs alleen maar met zzp’ers of freelancers. Dat is op zich redelijk begrijpelijk. De (financiële) problemen die je als werkgever kunt krijgen als je een werknemer moet ontslaan zijn behoorlijk. Terwijl een werknemer die al jarenlang bij je werkt met een beperkte opzegtermijn bij je vertrekken. Dat alles duidt toch op een redelijke ongelijkheid, waardoor je misschien als werkgever tegenwoordig sneller kiest voor een zzp’er of freelancer. «

In de museumwereld zie je de ontwikkeling naar een klein team met vaste aanstellingen met een schil van losse contracten eromheen van projectmedewerkers of specialisten voor een specifiek project. Daartegenover staat het groeiend aantal vrijwilligers die voor een langere periode één of twee dagdelen in de week willen werken in het museum. Het vraagt van het vaste team overzicht en inzicht in de lange lijnen naar de toekomst en in de kortere lijnen van een project. Het voordeel is dat bij het doorgaan van projecten mensen met tijdelijke contracten kunnen worden aangenomen en als een project geen geld genereert er geen mensen worden aangenomen. «

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

19


Uw personeel operationeel...

Van Burgwal Van Van de dede Burgwal Burgwal Van de Burgwal Bedrijfswageninrichtingen Bedrijfswageninrichtingen Bedrijfswageninrichtingen

Bedrijfswageninrichtingen Al jaren hèt adres voor het AlAljaren jaren hèt hètadres adresvoor voorhet het inbouwen uw bedrijfswagens en Al jaren hètvan adres voor het inbouwen inbouwen van van uw uwbedrijfswagens bedrijfswagens en en Vloer en zijwandbekleding en Bodemlades, inbouwen van uw bedrijfswagens en Vloer Vloer en enzijwandbekleding zijwandbekleding enBodemlades, Bodemlades, Vloer en zijwandbekledingen en Bodemlades, Jedi houdt uw personeel graag operationeel, want met de gratis haal- en brengservice van Jedi verliezen uw medewerkers geen kostbare tijd met het wachten op onderhoud en reparatie van de (bedrijfs)auto. En komt het een keer voor dat uw medewerkers moeten wachten, dan kunnen ze via gratis Wifi gewoon bij ons doorwerken! Schepenveld 49, 3891 ZK Zeewolde - Tel 036 - 522 13 30

www.jedi.nl

Onderdeel van Onderdeel van Onderdeel Onderdeel van van Aanhangwagenbedrijf van de Burgwal Ook voor: Imperials, Kentekenplaten, Aanhangwagenbedrijf van Aanhangwagenbedrijf Aanhangwagenbedrijf van vande de deBurgwal Burgwal Burgwal Aluminium oprijplaten

voor: Imperials, Kentekenplaten, Ook OokOok voor: voor: Imperials, Imperials, Kentekenplaten, Kentekenplaten, En natuurlijk alle modellen aanhangwagens Aluminium oprijplaten Aluminium Aluminium oprijplaten oprijplaten voor verkoop, verhuur en onderhoud En natuurlijk alle modellen aanhangwagens En Ennatuurlijk natuurlijk alle alle modellen modellen aanhangwagens aanhangwagens voor verkoop, verhuur en onderhoud voor voorAdres: verkoop, verkoop, verhuur verhuur enonderhoud onderhoud Vaartweg 71,en 8243 PD Lelystad

Tel: 0320-262071 Adres: Vaartweg 71, 8243 PD Lelystad Tel: 0320-262071 info@vandeburgwal.nl Adres: Adres: Vaartweg Vaartweg 71, 71,8243 8243www.vandeburgwal.nl PD PD Lelystad Lelystad

www.vandeburgwal.nl  0320-262071 Tel: Tel:info@vandeburgwal.nl 0320-262071 

info@vandeburgwal.nl info@vandeburgwal.nl www.vandeburgwal.nl www.vandeburgwal.nl



Een eigen adviseur voor uw familiebedrijf! Creatief in de advisering, efficiënt in de uitvoering! Als ‘Uw geheel eigen adviseur’ willen wij graag een verlengstuk van uw organisatie zijn. Persoonlijk contact en een plezierige sfeer staan daarbij voorop, zodat u een goed gevoel heeft bij onze samenwerking en weet dat onze adviezen direct, persoonlijk, op maat en dus geheel eigen zijn. Pure toegevoegde waarde. U kunt rekenen op een vaste adviseur die hoogstpersoonlijk uw zaken behartigt en ze ook kent. MTH

Uw geheel eigen adviseur!

Voor meer specialistische kennis op het gebied van uw belastingen, personeel, pensioen, subsidies en bedrijfsoverdracht kan uw adviseur een beroep doen op onze specialisten. Samen helpen wij u uw bedrijf én uzelf financieel nog beter te maken. Deze persoonlijke en op u afgestemde manier van werken hebben wij ons geheel eigen gemaakt.

Middendreef 297, 8233 GT Lelystad T: (0320) 232 435 E: lelystad@mth.nl www.mth.nl Spoordreef 25-27, 1315 GK Almere T: (036) 534 48 62 E: almere@mth.nl www.mth.nl Duit 14, 8305 BB Emmeloord T: (0527) 613 841 E: emmeloord@mth.nl www.mth.nl Gildenveld 6, 3892 DG Zeewolde T: (036) 524 50 15 E: zeewolde@mth.nl www.mth.nl


DE NIEUWE GENERATIE NISSAN QASHQAI NU IN DE SHOWROOM!

ALLEEN BIJ BOCHANE MET 3 JAAR GRATIS ONDERHOUD. Krachtig. Voorzien van de meest innovatieve technologie en gemaakt om u te verbluffen. Dat is de nieuwe generatie Nissan QASHQAI. Exclusief bij Bochane Nissan nu met 3 jaar GRATIS onderhoud! v.a.

20% bijtelling

Nissan

Veldoven 3 6826 TS Arnhem Tel. (026) 376 00 50 Galileistraat 12 3902 HR Veenendaal (Nieuw adres!) Tel. (0318) 52 95 55 Winkelsteegseweg 150 6534 AR Nijmegen Tel. (024) 359 13 40 Schroefstraat 34 8223 ED Lelystad Tel. (0320) 29 01 50 Weten wat uw auto waard is? Taxeer ’m GRATIS op www.bochaneinactie.nl/nissan

*Consumentenadviesprijs Nissan QASHQAI 1.2L DIG-T (85 kW/115 pk) Visia v.a. € 23.150,- (o.b.v. de meest recente prijslijst, incl. BTW en BPM, excl. recyclingbijdrage à € 45,- en kosten rijklaar maken). Vanaf leaseprijs gebaseerd op Nissan QASHQAI 1.2L DIG-T (85 kW/115 pk) Visia o.b.v. 48 maanden/15.000 km per jaar full operational lease via Nissan Business Finance, incl. verzekering excl. BTW, brandstof en vervangend vervoer. Afbeeldingen kunnen afwijken van standaarduitvoering. QASHQAI-gamma: 3,8-5,8 l/100 km, resp. 26,3-17,2 km/ltr. CO2-uitstoot variërend van 99 gr/km tot 129 gr/km. Alle wijzigingen voorbehouden aan Nissan Nederland.


Tweespalt met leverancier, werknemer of zakenpartner? €

€€

Die schept ruimte

Kies niet voor een juridische strijd Maar voor een mediator

Houdt je een spiegel voor

Werkt aan respect voor elkaar En vindt een neutrale oplossing

Kies de slimste route naar een oplossing. Kies voor de dialoog, kies voor mediation. Bel me: 06 30386146 of mail naar info@alexboermanadvies.nl

De beschikbaarheid van vakbekwaam, gemotiveerd personeel is voor ondernemers essentieel om te kunnen voldoen aan de bedrijfsdoelstellingen. Flexmen XS is hiervoor uw geschikte partner en voorziet u snel en adequaat in uw vraag naar tijdelijk personeel. Flexmen XS is gespecialiseerd in het uitzenden, detacheren, werven en selecteren van vakkundige medewerkers en optimaliseert tevens andere HR-diensten op deskundige, transparante en persoonlijke wijze.

Flexibiliteit biedt zekerheid ► ► ► ► ► ► ► ►

Uitzenden Detacheren Payrolling Werving & Selectie Inhouse Services HR Servicing HR Opleiding & Ontwikkeling HR Consultancy

Beursstraat 4a 8302 CW EMMELOORD T F E

: : :

+ 31 (0)527 - 61 62 72 + 31 (0)527 - 61 73 93 mail.emmeloord@flexmenxs.nl

I

:

www.flexmenxs.nl

Flexmen XS, onderdeel van Human United XS, een full servicepartner op gebied van personele diensten, is aangesloten bij de ABU en beschikt over alle benodigde certificeringen.


REPORTAGE

Fotografie: Gerrit Boer

‘HET SUCCES VAN ISOFASTTRACK’

Eenvoudig, snel en winstgevend Steeds meer bedrijven zien de waarde in van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Een meer dan ideëel streven om dat toe te passen in het dagelijkse beleid, maar hoe doe je dat?

Met de online applicatie ISOFastTrack hebben bedrijven eenvoudig, snel en winstgevend grip op het MVO-beleid. Meer dan ooit staan bedrijven stil bij het begrip duurzaamheid en denken ze aan volgende generaties. Het is hét business model voor de toekomst. Volgens Oene Venema en Karolien van Tilburg, de drijvende krachten achter ISOFastTrack, zet die trend zich in de nabije toekomst alleen maar voort. “Uiteindelijk wordt iedereen daar beter van”, zegt de bevlogen projectleider Karolien. “Niet alleen de volgende generaties, maar ook onze generatie. Het voelt goed om samen te werken aan betere prestaties van bedrijven en een betere wereld. Ja, ik ben daar heel idealistisch in. Maar het is wél zo. Daarnaast gaan klanten er steeds meer op letten welke bedrijven maatschappelijk verantwoord ondernemen, en welke niet. De eerste pikken ze eruit. Ze gaan voor waarde.”

MAAR HOE? Gevolg is dat steeds meer bedrijven MVO willen implementeren in hun dagelijkse beleid. Dan rijzen er al snel meerdere vragen. Want veel bedrijven hebben de kennis over MVO niet in huis. Karolien: “Je hoort ook vaak: ‘We moeten het toch eens doen, maar we zijn ontzettend druk.’ In beide gevallen is ISOFastTrack dé oplossing.” Want met deze online applicatie, gebaseerd op de internationale richtlijn voor maatschappelijke verantwoordelijkheid van organisaties (ISO 26000), kunnen bedrijven eenvoudig, snel en winstgevend een

QUICK SCAN HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT

MVO-beleid opzetten. Aan de hand van een efficiënt stappenprogramma kunnen ondernemers aangeven waarom ze ondernemen, hoe ze dat doen en hoe ze omgaan met belanghebbenden.

» Bedrijven zien de noodzaak en vooral het nut van MVO/ISO 26000 in maar hebben moeite om goede keuzes te maken uit het veelvoud wat duurzaamheid te bieden heeft. Kennis ontbreekt om de juiste focus te krijgen en de kosten, door middel van trainingen of externe consultants, zijn vaak te hoog voor het MKB.

IN ACTIE KOMEN

ONZE VISIE

Antwoorden op vragen die voortkomen uit zeven MVO-kernthema’s (zoals milieu) bepalen hoe het actieplan voor het komende jaar eruitziet. “Met die vragen hebben we een vuistdik boekwerk met de internationale MVO-richtlijn praktisch en overzichtelijk gemaakt. Deze opzet dwingt mensen na te denken over wat er binnen een bedrijf allemaal verbeterd kan worden, en tot waar je invloed reikt. Dat werkt heel motiverend; het hele bedrijf mag meedenken en u bent aantoonbaar bezig met MVO.”

» MVO gaat over je eigen bedrijf. Waar staat jouw bedrijf voor? Hoe wil je ondernemen? Met oog voor de toekomst en op een winstgevende wijze. Bedrijven kunnen heel goed zelf aangeven waar ze voor staan en waarom ze bepaalde keuzes maken. Nu nog de vertaling in een MVO/ISO 26000 jasje.

Aan elk kernthema worden vervolgens twee acties gekoppeld. Bedrijven voeren dus veertien acties per jaar uit. Het systeem monitort de acties en de MVO-experts van ISOFastTrack controleren en adviseren waar nodig.

KOPLOPER Wat levert dit bedrijven op? Oene Venema: “Ze maken een enorme efficiëntieslag, behalen winst door het actieplan uit te voeren en motiveren de eigen medewerkers. Met ISOFastTrack besparen ze kosten voor dure consultants én een heleboel tijd. Het is hartstikke leuk om te zien dat bedrijven elkaar aansteken. Als je er bovenuit wil steken, moet je een goed MVO-actieplan uitvoeren. Dan ben je constant koploper.”

«

UW OPLOSSING » ISOFastTrack zet u en uw medewerkers aan het denken. U bepaalt de huidige MVO/ ISO 26000-status en neemt verbeterpunten waar die u vervolgens ook uit gaat voeren. De applicatie biedt u kennis en gereedschap om zelf aan de slag te gaan met uw organisatie en de kansen die de markt biedt. U gaat sparen voor de toekomst.

ISOFASTTRACK Ecopark 36 8305 BK Emmeloord Telefoon 0527 - 69 95 98 E-mail info@isofasttrack.nl www.isofasttrack.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

23


RONDETAFELGESPREK ARBEIDSMARKT

De arbeidsmarkt verandert. Steeds meer vacatures worden ingevuld via social media. Vaste banen worden nog mondjesmaat aangeboden. Tegelijkertijd is het voor bedrijven een kwestie van binden en boeien om medewerkers aan boord te houden. Vakkennis blijft belangrijk, maar meer nog gaat het om passie, enthousiasme en het delen van kennis. Op uitnodiging van Hét Ondernemersbelang kwamen vijf ondernemers bijeen om van gedachten te wisselen over de veranderingen in de arbeidsmarkt.

24

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

DEELNEMERS

“Het gaat om passie, enthousiasme en delen van kennis”

ROBERT VLEKKE Managing Partner Vision Forward Wij helpen organisaties om hun effectiviteit te vergroten. Onze inzichten, tools en acties geven energie aan de mensen, waardoor aanzienlijke groei wordt behaald. De groei van een persoon gaat daarbij vooraf aan de groei van de onderneming.


RONDE TAFEL

Tekst: Willem Bakering // Fotografie: Gerrit Boer

Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bij alle gespreksdeelnemers hoog in het vaandel Ook bij gastheer ACVO opleidingen en advies, dat is gehuisvest op het Ecopark in Emmeloord. De keuze voor deze locatie heeft ACVO aangezet tot het nadenken over innovatieve en duurzame oplossingen. “Zo min mogelijk gebruik maken van energiebronnen en hulpbronnen. Het grappige is dat collega’s vaak onbewust ook zo weinig mogelijk lichten aan hebben, gewoon omdat dat nu in onze denkwijze zit. Klanten kiezen voor ons, omdat we over een laadpaal voor elektrische auto’s beschikken. Het is dus niet alleen investeren, het levert ook wel degelijk wat op”, stelt Oene Venema.

Robert Vlekke: “Ouders kind met vmbo-advies juist feliciteren” TRENDSETTERS De economische crisis loopt op z’n eind. Over een paar jaar is ook de grootste ellende op het gebied van werkgelegenheid voorbij, zo is de algemene verwachting. Met name in de uitzendbranche zijn veranderingen vaak snel merkbaar. Fenny Geurtzen: “We worden altijd trendsetters genoemd. De verwachting is dat 2014 een transitiejaar zal zijn, waarbij bedrijven kijken hoe ze invulling gaan geven aan de manier waarop ze in de toekomst willen opereren.

Harold Meulens: “Flexkrachten opleiden voor groeisectoren” We hebben moeilijke jaren gehad, maar ik denk dat we het diepste dal voorbij zijn. Als het gaat om werk lijkt de kans vrij groot om in de sector techniek een baan te vinden, met name als de export aan gaat trekken. De kansen zijn beter dan op het gebied van cultuur, administratie en in de vrije beroepen. Het is dus van belang om jongeren duidelijk te maken in welke sectoren kansen liggen. Er zijn bijvoorbeeld samenwerkingsverbanden tussen scholen op vmbo-niveau om leerlingen – door het benutten en ontwikkelen van de juiste competenties - beter naar het mbo door te kunnen laten stromen. Dat is mooi, want juist via het mbo is er samenwerking met het bedrijfsleven.”

hierin een cruciale rol. Niet alleen door het vinden van de juiste kandidaat of door goede begeleiding, maar met name door te zorgen voor goede alternatieven als een werknemer niet meer terecht kan bij een bedrijf. Door flexkrachten op te leiden voor specialistische groeisectoren, zoals de sector van de nanotechnologie wil Timing voor 2015 bij tien procent van de flexkrachten de afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen. Vaardigheden die nodig zijn voor het werken in cleanrooms zorgen ervoor dat doe-werk, zoals de assemblage van onderdelen van chipmachines, zelden wordt ingeleend. Wij maken dat mogelijk door flexkrachten hiervoor op te leiden.”

OMSLAGPUNT

MINDSET MOET OM

Volgens Robert Vlekke en Alex Boerman is het zaak om een aantal jaren vooruit te kijken om goed op de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt in te kunnen spelen. “Ik denk dat we nu op een omslagpunt staan”, zegt Robert Vlekke. “Als we acht of misschien vijftien jaar vooruit kijken, moeten we het misschien totaal anders aanpakken.” Alex Boerman vult aan: “Binnen de agri- en foodsector gebeurt veel meer in Flevoland dan men soms denkt. Ook het woord techniek hoor je veel, waar het gaat om kansen. Het is belangrijk om te kijken wat het beste past in het huidige tijdsbeeld, maar ook dat je beleving en passie laat zien.” Het opleiden van personeel is zeer belangrijk voor de continuïteit van organisaties. Harold Meulens: “De uitzendbranche speelt

Veel ouders zien – voorafgaand aan de arbeidsmarkt - hun kind het liefst naar de havo of vwo gaan, terwijl 55 procent van de leerlingen in het vmbo terechtkomt en misschien wel meer kansen heeft. Robert Vlekke: “Misschien moet je ouders van wie het kind een vmbo-advies heeft gekregen juist wel feliciteren. Die mindset moet om. Helaas is er wel sprake van een opleidingsinflatie.” Fenny Geurtzen vraagt zich af of de beloningsstructuur, waarbij iemand met een witte boord vaak meer verdient dan iemand in een overall, vandaag de dag nog wel klopt. Geconcludeerd wordt dat in de meeste sectoren en ook in technische bedrijven nog maar weinig echt ‘vuil’ werk wordt gedaan. ICT neemt op alle gebieden een steeds belangrijkere plaats in.

HAROLD MEULENS

ALEX BOERMAN

OENE VENEMA

FENNY GEURTZEN

Manager Timing Uitzendbureau Timing kent een veelzijdige dienstverlening om in de totale personeelsbehoefte van bedrijven te kunnen voorzien. We zijn gespecialiseerd in banen in de productie, schoonmaak, logistiek, zorg, het callcenter en op kantoor.

Eigenaar Alex Boerman advies Adviseur en mediator op het gebied van HRM, Loopbaan- en Organisatieverandering. Als professional geeft hij ondersteuning aan noodzakelijke veranderingen door mensen in hun kracht te zetten en in beweging te krijgen

ACVO Opleidingen en advies. Het instituut voor praktijkgerichte veiligheidsopleidingen en vakkundig veiligheidsadvies. ACVO is praktisch, innovatief en klantgericht. Er wordt uitsluitend gewerkt met actieve professionele docenten die de taal spreken van de deelnemers.

Vestigingsmanager Flexmen XS Flexmen XS is uitgegroeid tot een gespecialiseerde uitzendorganisatie die in diverse branches actief is en werkgevers vooral wil ontzorgen. Werkgevers kunnen zich hierdoor focussen op hun ondernemerschap.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

25


RONDE TAFEL KOM IN BEWEGING

Fenny Geurtzen: “Veel bedrijven hebben hulp nodig van deskundigen” DE WERELD WORDT ANDERS De ambitie van werknemers is vaak gericht op een hogere positie qua werk, maar het gaat er ook om hoe je als persoon ontwikkelt. “Daar wordt nog te weinig naar gekeken. Het menselijk perspectief is juist enorm belangrijk”, zegt Robert Vlekke. “Jongeren maken vandaag de dag andere linken dan wij doen en hebben gedaan. De wereld wordt heel anders. De ambitie van groeien, groeien en nog eens groeien zit er niet meer in. Ze willen iets bereiken en dat vinden ze prima. Waarom 40 uur werken als ik aan 32 uur ook voldoende heb? Wij zijn daar echt anders in opgegroeid”, stelt Oene Venema. “Door techniek worden heel veel functies overbodig”, zegt Robert Vlekke. “Je kunt rechten gaan studeren, maar je ziet ook een trend dat heel veel juridisch medewerkers vandaag de dag ontslagen worden omdat vrijwel alle gegevens via de computer beschikbaar zijn. Het is dus ook van belang om goed te kijken welke effecten technische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt hebben.” Volgens Fenny Geurtzen liggen er ook behoorlijke kansen voor dienstverlenende bedrijven. “In heel veel sectoren wordt de wet- en regelgeving steeds ingewikkelder en hebben bedrijven hulp nodig van deskundigen. Daar valt nog veel te ontwikkelen en samen te werken.”

ONTZORGENDE ROL PAYROLLING Harold Meulens ziet deze tendens ook op het gebied van personeelsbeleid. Hij wijst op de groeiende behoefte bij bedrijven om de niet-kernactiviteiten uit te besteden. “Ook de toenemende flexibiliteit van arbeidscontracten maakt dat organisaties op een andere manier dan ze gewend zijn naar het personeelsbeleid zullen moeten kijken. Hierdoor zal personeelsbeleid steeds meer het werk worden van specialisten (professionele partners).” Payrolling is daarvan een

Alex Boerman: “Wat is de kern van wat ik doe?”

26

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

voorbeeld. Harold Meulens zegt dat organisaties steeds meer geconfronteerd worden met administratieve lasten en grote financiële risico’s. De toegenomen wet- en regelgeving maakt het werkgeverschap complex, risicovol en minder aantrekkelijk. Ik geloof dat payrolling hier steeds meer een ontzorgende rol in kan en zal gaan spelen.”

Het woord ‘moeten’ wekt in veel gevallen duidelijk aversie, zo menen de gespreksdeelnemers. “Het gaat erom wat mensen willen en kunnen. Zoek uit waarom je enthousiast voor iets kunt worden. Als je met een enthousiast verhaal voor iemand staat, maakt dat altijd een goede indruk. Passie, daar gaat het om. Kom in beweging, ga anderen opzoeken en vorm netwerken. Dat moet wel bij mensen zelf gaan landen”, zegt Alex Boerman. “Als de kandidaat niet echt gemotiveerd en gepassioneerd is, wordt het niks, al zijn de harde criteria op iemands CV nog zo goed”, vervolgt Fenny Geurtzen.

WAARDECREATIE De in Flevoland sterk aanwezige pioniersgeest wordt door iedereen als positief ervaren. “Niet iedereen hoeft ondernemer te worden, maar voor iedereen geldt wel het persoonlijk ondernemerschap”, stelt Alex Boerman. “Het vinden van een vaste baan is niet meer vanzelfsprekend als je werk zoekt. Ik geloof er niet meer in dat werknemers een ‘lifetime job’ of zoiets krijgen. Het gaat erom wat je competenties zijn. Wat is de kern van wat ik doe en wat is daarin doorslaggevend? Hoe onderscheid ik mij en ga ik daar mee de markt op?” Robert Vlekke vult aan: “Uiteindelijk gaat het om waardecreatie voor individuen en waardecreatie in het totaal. Mensen zullen steeds meer projectmatig gaan werken, is de verwachting.” Harold Meulens: “Organisaties zullen steeds meer werknemers op projectbasis in dienst willen nemen om zo optimaal te kunnen profiteren van het talent van een werknemer. Dit kan niet als vastgehouden wordt aan vaste contracten. Een baan voor het leven is steeds minder van deze tijd.”

EEN GOED VERHAAL Voor werkgevers gaat het vooral om het ontzorgen van klanten. “Waar ligt de echte deskundigheid van jou en je medewerkers? Het gaat er om een goed gevoel bij de klant achter te laten, waardoor hij bij je terugkomt”, zegt Oene Venema. “Je moet er echt wat voor doen. Wij hebben bijvoorbeeld gezegd ‘Je werkt veilig of je werkt niet’. Dat zal niet iedere opdrachtgever ons direct in dank afnemen, maar als dan blijkt dat we een goed verhaal hebben en er goede contacten zijn met provincies, gemeenten en inspecties, dan raakt men overtuigd. Dan breng je meerwaarde. We zorgen er ook voor dat freelancers graag voor ons werken. Die worden onze ambassadeurs.”

Oene Venema: “Niet onderuitgezakt, maar een actieve houding” “Er zijn natuurlijk verschillen per functie. Als je in de installatiebranche gaat werken, is ook die beroepsopleiding noodzakelijk. Maar bij de meeste functies gaat het veelal om wat mensen echt willen. Het is een andere manier van mensen aannemen”, zegt Oene Venema. “Wij letten daar zelf ontzettend sterk op bij sollicitaties. Sterker nog, nieuwe medewerkers zoeken we in eerste instantie via Facebook. Social media wordt sowieso steeds belangrijker. “Zorg ook dat je enthousiast overkomt en je cv er goed uitziet. Geen foto onderuitgezakt op de bank, maar met een positieve actieve houding. Dat werkt echt.”

LEVEN LANG LEREN Het aantal oudere werknemers boven de 45 zal steeds meer toenemen, terwijl dat onder de 45 afneemt. Tijdens de discussie wordt duidelijk dat ouderen en jongeren elkaar prima aan kunnen vullen. “Veel oudere medewerkers kunnen jongeren laten zien wat goed gemotiveerd werken is. Jongeren kunnen ouderen weer leren wat de nieuwste ontwikkelingen zijn. Zo leer je van elkaar”, vertelt Fenny Geurtzen. Oene Venema: “Een leven lang leren is natuurlijk ook een hot item. Je moet anders omgaan met de middelen die je hebt. Wij hebben onze social-media strategie laten uitzoeken door een 16-jarige stagiaire marketing en communicatie. Die voelen dat perfect aan. Dat betekent wel dat ouderen ook open moeten staan voor de kennis die door jongeren in het bedrijf wordt ingebracht.”

«


HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

27


Start ook

Succes door betrokkenheid

Ben jij boeiend genoeg? Hoe werk jij aan betrokkenheid, zowel onderling als naar je klanten en prospects? Dat is wat ons boeit. Onze visie is dat de groei van een persoon vooraf gaat aan die van de organisatie. En betrokkenheid is de basis voor die groei. Resultaten hiervan laten we zien bij onze klanten waar we een groei in bijvoorbeeld saleseffectiviteit van meer dan 30% bereiken. Wil je weten hoe wij dat doen? Vraag dan een waardevol gesprek met ons aan.

w w w. v i s i o n f o r w a r d . n l / h o b

Uitzenden

de flexibele en zorgeloze aanvulling op uw team WIJ DOEN In vakantieperioden, bij ziekte van vast personeel of door een snel veranderende markt, kunt u behoefte hebben aan tijdelijk personeel. Het inzetten van flexkrachten op uitzendbasis is dan in veel gevallen een goede oplossing. Uitzenden levert u flexibiliteit en snelheid op. En dat zonder de risico’s van extra personeel op de loonlijst. MEER DAN GOED GEREGELD Wij hebben de juiste mensen voor u klaar staan. Doeners, die graag de handen voor u uit de mouwen steken! Uitzenden via Timing betekent voor u flexibiliteit zonder risico’s. Waarom? Omdat bij uitzenden het

werkgeversrisico bij Timing ligt. Zo heeft u geen last van wettelijke opzegtermijnen, dure ontslagprocedures of doorbetaling bij ziekte. Bovendien verzorgen wij het traject van werving, contract- en loonadministratie, personeelsbeheer, verzuimregistratie en voorlichting over Arbo- en veiligheidsregels. We nemen u in alle opzichten werk uit handen en zorgen ervoor dat de zaken prima geregeld zijn! MEER WETEN? Benieuwd wat Timing voor u kan betekenen? Onze Intercedenten komen graag bij u langs om de mogelijkheden en voordelen van uitzenden te bespreken.

ieder z’n werk Schoustraat 32-32 1315 EX Almere T 036 533 43 44 Almere@timing.nl www.timing.nl




  

 

    

  


COLUMN

Mogen we u jaarlijks in de ogen kijken? VOGELS SPOTTEN Ik weet nog precies waar het begon, want ik woonde in die tijd aan de bron. In het Amsterdamse Vondelpark moet een keer een deurtje van een volière hebben opengestaan. Dat ene, fatale, moment bleek genoeg voor de opgesloten exoten om het luchtruim te kiezen. En ik had nog zo gehoopt dat zo’n kloek Hollands wintertje ze er snel onder zou krijgen. Maar tot mijn afgrijzen bleken de beestjes winterhard. Waardoor ze nu ook het zwerk boven het onder de rook van Amsterdam gelegen Uithoorn onveilig maken. De halsbandparkiet is naar mijn smaak te vergelijken met een hardrock gitarist die tussen een strijkkwartet gaat zitten om vervolgens cello’s en violen met een paar verscheurende noten onhoorbaar te maken. De vogel brengt een letterlijk metalig geluid voort en doet dat op zo’n volume dat ik er intolerante gevoelens van krijg. Onze inheemse zangvogels kunnen nauwelijks tegen de roeptoeter op. Dan de eetgewoonten van het dier. Het vliegt naar rijpe vruchten, want behalve zaden, granen en bloemen(!) versmaden ze ook het fruit niet. Vervolgens strijkt deze onopgevoede papegaaiachtige neer op, laat ik zeggen, een appel. Bij voorkeur een halfrijpe appel. Daaruit neemt hij vervolgens twee, hooguit drie hapjes om weer verder te fladderen, de volop rijpende appel kansloos aan het verrottingsproces overgevend. En omdat de halsbandparkiet het steeds bij een paar hapjes laat, kan hij in no time complete boomgaarden de vernieling in consumeren. Iedere rechtgeaarde fruit eter mag zijn zakdoek erbij pakken. Ik wacht wel even....... U begrijpt dat ik deze ellendeling zeker niet met ondernemers wil vergelijken. Wij zijn weer heel andere vogels. Toch kunnen we van deze felle aandachttrekker iets leren. Namelijk hoe het niet moet. Dat je ervoor moet waken om ‘out of context’ te werk te gaan wanneer je aan je naamsbekendheid werkt. Menig ondernemer roeptoetert er ook op los, denkend dat hij zo PR-matig wel lekker bezig is. Maar vergetend dat narrow casting vaak veel verstandiger is dan broad casting. Alle middelen zijn aanwezig om te voorkomen dat je als erwtensoepfabrikant een deel van je saleskracht op de Antillen verspilt. Wie zich vooraf goed informeert kan precies weten waar zijn potentiële klanten zitten. MKB’ers die zich op b to b richten, moeten dus niet willen figureren in media die alleen door eindgebruikende burgers worden gelezen. Die ondernemers doen er juist verstandig aan om hun licht op te steken bij Het Ondernemersbelang. Het benutten van off- en online platformen die door de doelgroep worden bezocht, maakt bovendien een veel betere indruk. Want wees eerlijk: hoe komt een erwtensoepfabrikant die een karretje neerzet aan een Antilliaans strand op u over? Ik durf te zeggen: dwaas. Als hij zich daarentegen aan een stijfbevroren Hollandse plas meldt, zie je opeens allemaal lachende gezichten. Met het benutten van het juiste platform bewijs je jezelf dus een grote dienst in tijd, energie én effect. Wellicht een goed voornemen voor 2014 om hier extra scherp op te zijn. En de halsbandparkiet? Om het in ons jargon te zeggen: die had zich natuurlijk moeten beperken tot zijn thuismarkten: de Afrikaanse en Zuid-Aziatische bossen.

«

BAART KOSTER (freelance zakelijk & economisch journalist, copywriter en columnist) www.kosterteksten.nl

30

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

“Focus op omzet... en laat ons uw kosten besparen”

w w w . o n z e a a n p a k . n l


PLUS

Tekst: Martin Neyt // Fotografie: Jan Nass

BERNARD MULLER: WIJ VINDEN EEN MEDICIJN TEGEN ALS

“Ik heb geen angst meer” Zijn bedrijf Burando is recent gelauwerd als snelste groeier van Zuid-Holland. Eerder ontving hij al een prijs van Havenbedrijf Rotterdam. Bernard Muller wendt zijn ondernemerskracht nu op een andere manier aan. Hij wil een cure voor de slopende ziekte ALS vinden.

De reclamecampagne laat geen ruimte voor twijfel. ‘Ik ben inmiddels overleden’, luidt de boodschap op manshoge posters. Een plens ijskoud water in het gezicht van de toeschouwer, maar het is helaas de realiteit. ALS -amyotrofische laterale scleroseis een progressieve spierziekte, patiënten leven vanaf de diagnose gemiddeld drie tot vijf jaar. De aandoening vernietigt zenuwcellen, waardoor functies uitvallen. “In principe begeef ik me in de reservetijd”, vertelt Bernard Muller, bij wie in 2010 ALS werd vastgesteld. “De verschijnselen openbaren zich bij mij echter in een trager tempo. Uiteraard kijk ik er niet naar uit om ‘locked-in’ te raken, een situatie van volle bewustzijn zonder te kunnen communiceren. Ik ondersteun dan ook de ontwikkeling van alternatieve communicatiemiddelen.”

GEEN FAIRY TALE Wat doet Bernard Muller eigenlijk niet? Hij zwom kilometers door de Amsterdamse grachten tijdens de City Swim, waarmee geld voor onderzoek bijeen wordt gebracht. De Mont Ventoux bleek niet eens te hoog tijdens de Tour du ALS en dit jaar rijdt hij samen met een Australische medepatiënt en rallycoureur Peter Versluis van Londen naar Mongolië. Dan staan er nog de opzet van een zorghotel voor ALS-patiënten en een Mount Everestexpeditie op stapel. “Maar ik klim niet mee hoor”, stelt Muller met een glimlach. “Hoewel ik me goed voel, zou dat iets te veel worden. Het voornaamste is dat er geld binnenkomt voor onderzoek en uiteindelijk

de ontwikkeling van een geneesmiddel. Dat is allesbehalve een fairy tale De ziekte AIDS betekende voorheen een zekere dood en kijk nu eens wat er aan levensreddende medicijnen voorhanden is.”

STROOMVERSNELLING Een arts in Berlijn stelde drieënhalf jaar geleden de diagnose ALS bij Bernard Muller. De wereld van de Rotterdamse ondernemer stortte in. Hij hervond zijn kracht echter snel en begon plannen te maken. Het 2500 jaar oude The Art of War van Sun Tzu bood daarbij een bruikbare basis. “Vijf missies heb ik op zijn werk gebaseerd. Het aanspreken en samenbrengen van ALSpatiënten, verzamelen van middelen, ontdekken van de oorzaak, vinden van een cure en de zorg voor patiënten. De ontmoeting met medeondernemer en ALS-patiënt Robbert Jan Stuit -en recent met Garmt van Soest- bracht alles stroomversnelling. We hebben samen biotechbedrijf Treeway opgericht om de ontwikkeling van een medicijn op een hoger plan te zetten.”

PROJECT MINE Robbert Jan Stuit en Bernard Muller zijn tevens de initiatiefnemers van project MinE. Samen met professor Leonard van den Berg, dé deskundige op ALS-gebied, en Eric Nolet van Stichting ALS, willen ze 15000 DNA-profielen van ALS-patiënten verzamelen voor genetisch onderzoek. Een kostbare zaak, want één profiel kost al duizenden euro’s, maar Project MinE is met inmiddels meer dan 2000 profielen op de goede weg.

VECHT MEE: ALS DE WERELD UIT! Hewlett-Packard (HP)en Stichting ITdonations gaan samen de strijd aan tegen ALS. HP heeft sinds jaar en dag een sterk ontwikkeld MVO beleid en heeft zich voor de komende 2 jaar ten doel gesteld om mee te helpen aan het bestrijden van de dodelijke zenuw-/spierziekte ALS. Dit doen zij samen met de Stichting ITdonations en een aantal regionale HP partners. ITdonations is een onafhankelijke stichting met als doel het duurzaam en verantwoord afvoeren van IT apparatuur, GSM’s, PDA’s en smartphones . Stichting ITdonations zorgt voor een gecertificeerde werkwijze inclusief 100% veilige dataverwijdering. De restwaarde van de apparatuur komt ten gunste aan het ALS onderzoek / de Stichting ALS. Doneer NU uw afgeschreven ICT Apparatuur en vecht mee tegen de genadeloze ziekte ALS. Wilt u meer weten over de actie? Neem dan contact op met Claudia Vink van ITdonations via info@itdonations.nl

“Wij vinden een medicijn tegen ALS”, zegt Bernard Muller. “Daar ben ik van overtuigd. Ik moet ook wel, anders hebben onze inspanningen geen zin. De angst die ik in eerste instantie na de diagnose voelde, is allang verdwenen. Angst heeft plaatsgemaakt voor energie.”

«

PROJECT MINE E-mail bernard@projectmine.com www.projectmine.com facebook.com/MineMakeityours

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

31


DE ARBEIDSMARKT VAN MORGEN:

Wetgeving frustreert in plaats van faciliteert 32

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014


PLUS

Tekst: Jeroen Kuypers // Fotografie: Marco Magielse

Hoe ziet de arbeidsmarkt van morgen er uit? Volgens Marco Bastian, directeur van de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU), moet het antwoord op die vraag niet door de huidige politici en overige beleidsmakers worden gegeven, maar door de jongere generatie, de werkers van morgen. “Als Henry Ford een cowboy had gevraagd wat de oplossing voor het mobiliteitsvraagstuk was, had die gezegd ‘een sneller paard’ ”. Samen met Business Universiteit Nyenrode heeft de NBBU daarom een studentenwedstrijd uitgeschreven om een duidelijke glimp op te vangen van die toekomst, om het geluid van een ronkende automotor te horen tussen het gehinnik dat er ongetwijfeld ook in opklinkt. Tussen de twintig en dertig procent van de beroepsbevolking heeft werkafspraken op basis van bepaalde tijd. Dat zijn alles bij elkaar zo’n twee miljoen mensen – veel meer dan er nodig zouden zijn als flexwerk zich nog altijd zou beperken tot piek & ziek, zoals vroeger. Op een recent congres dat door het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid was georganiseerd werd door de beleidsmakers zelf geconstateerd dat het aantal flexwerkers in de huidige laagconjunctuur opnieuw was gegroeid. En toch is het deze minister die onlangs de Wet Werk en Zekerheid heeft gelanceerd, waarin wordt gesteld dat ‘iedereen weer recht heeft op een vaste baan’. Hoe vallen dit Haagse voornemen en de evolutie in de reële economie met elkaar te rijmen?

SCHIJNCONTRACTEN “De Partij van de Arbeid wil de vaste baan minder vast en de flex minder flex maken. Die gelooft heilig in de mantra en denkt dat deze vanzelf realiteit wordt als die maar vaak genoeg herhaald wordt,” zegt Marco Bastian. “In de oude situatie kon je iemand nog drie maal achter elkaar een contract van een jaar aanbieden, met een tussenperiode van drie maanden, in de nieuwe wordt dat beperkt tot twee keer. Bovendien krijgt een werknemer na twee jaar recht op een transitievergoeding. Het is niet moeilijk om te voorzien dat deze nieuwe wet tot nog veel meer schijncontracten zal leiden dan er nu al bestaan.”

FOUTE VERBANDEN LEGGEN De wetgeving heeft in Nederland de neiging sterk achter de feiten aan te lopen. Marco Bastian geeft een voorbeeld: “Wij beweren een dienstenland te zijn, maar tot in de jaren negentig viel je als bedrijf niet onder de huurbescherming als je geen product verkocht vanuit je pand maar een dienst. We zorgen voor een patch van regelgeving, waarbij we bij wijze van spreken met behulp van MS-Dos de programmatuur voor een IPhone willen schrijven. Er worden ook zaken aan elkaar geknoopt die op het oog wel maar in wezen niets met elkaar te maken hebben. Flexwerk heeft een slechte naam omdat je zonder vast contract moeilijk een hypotheek kunt krijgen. Hoe zit dat dan met al die mensen die een vaste baan hadden en werkloos werden?

Slapen die sindsdien allemaal onder de brug? Nee natuurlijk. De AFM legt de banken helaas op dat inkomen verbonden is met een bepaalde contractvorm in plaats van met werk.“

VERDWIJNENDE BEROEPSGROEPEN De nieuwe wet anticipeert niet op de grote veranderingen die voor de deur staan, vindt Marco Bastian: “Er zijn ontwikkelingen gaande waarvan we de impact nog niet bij benadering kunnen inschatten, bijvoorbeeld die van het 3d printen. Of neem de manier waarop de financiële administratie automatiseert en vereenvoudigt. Een factuur komt digitaal binnen en wordt

“Het duurt niet lang meer of boekhouders zijn niet meer nodig” vanzelf op de juiste post geboekt. Het duurt niet lang meer of boekhouders zijn niet meer nodig, een complete beroepsgroep verdwijnt wellicht. En dat we de betekenis van dergelijke ontwikkelingen maar moeilijk kunnen overschatten wordt wel bewezen door die van de App. Nog maar enkele jaren geleden hadden we er nog nooit van gehoord, nu maakt een groot deel van de bevolking er gebruik van alsof ze nooit anders heeft gedaan.”

VAN GEMIDDELD TWEE NAAR VEERTIEN BANEN Nog een voorbeeld hoe de arbeidsmarkt flexibiliseert, tegen de Haagse stroom in, is het toenemend aantal malen dat jongeren van baan veranderen. Cijfers uit de VS spreken in dat verband boekdelen, vindt Marco Bastian: “Vroeger had een Amerikaan gemiddeld twee banen tot zijn vijfendertigste, nu zijn dat er veertien. Het verlangen naar meer flex groeit zowel aan de kant van de werkgevers als aan die van de werknemers. Dat impliceert ook dat de rol van de intermediair steeds belangrijker wordt in het verbinden van opdrachtgevers en opdrachtnemers.

De wetgeving zou die evolutie moeten faciliteren in plaats van frustreren. Ik moet daarbij denken aan de parabel van de twee scholen die van elkaar gescheiden worden door een gemeenschappelijke tuin. Wekenlang vergaderen ze over de vraag hoe ze die moeten afgrenzen en inrichten. Ze komen er niet uit, tot ze besluiten de kinderen zelf hun weg te laten zoeken erdoorheen en aan de hand van dat pad de kwetsbare planten en doornige struiken in perkjes te plaatsen. “

REMMENDE VOORSPRONG Omdat de jongste generatie werkgevers en werknemers zich de impact van de veranderende arbeidsmarkt het meest lijkt te realiseren, moet die ook meer stem krijgen bij het formuleren van toekomstbestendige oplossingen voor de problemen van nu, vindt de directie van de NBBU. Zelfs binnen het hart van de wereld van de flexibele arbeid, de uitzendbranche zelf, werkt de wet van de remmende voorsprong. Wat vroeger een voorsprong opleverde is nu een blok aan het been. De NBBU werd een twintigtal jaar geleden opgericht uit onvrede van veel kleinere en middelgrote uitzendbureaus met de inertie van de Algemene Bond Uitzendondernemingen, de ABU, waarin de grote bedrijven teveel zeggenschap hadden. Het was dan ook de NBBU die, samen met de Businessuniversiteit Nyenrode, het initiatief nam tot het project Sunrise, waarbij de werkers van morgen worden uitgenodigd mee te denken over de arbeidsmarkt van morgen. De meest innovatieve kijk op een van de vijf thema’s maakt kans op een prijs van vijfduizend euro. “Degenen die nu aan het roer staan zijn degenen die de problemen waarmee we nu kampen hebben veroorzaakt. Van hen mag je niet verwachten dat ze een effectieve oplossing aandragen,” vindt Marco Bastian. “We hebben behoefte aan een nieuwe horizon. In het najaar van 2014 maken we bekend hoe die nieuwe horizon er volgens de deelnemers aan de wedstrijd uit ziet.”

«

Voor meer informatie, surf naar: www.arbeidsmarktvanmorgen.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

33


Welke bedrijven hebben uw website bezocht? Slechts 2 á 3% van uw online-bezoekers neemt daadwerkelijk contact met u op. Wie zijn die andere 97% en hoe bereikt u die alsnog? Het antwoord is even simpel als doeltreffend: Website-Leads.

Hoe werkt het:

1

Een potentiële klant bezoekt uw website

2 3

De bezoeker wordt geïdentificeerd via zijn IP-adres (Internet Protocolnummer) Aan de hand van het verkregen IP-adres wordt het bijbehorende bedrijf opgezocht in de database van het DATA-collectief

4

Voorbeeld overzicht Website-Leads

gelegd, zoals hoe uw bezoeker op uw website gekomen is, welke pagina’s hij

Geachte heer Rademaker,

heeft bezocht, hoe lang hij op die pagina’s

De heer W.S. Leads van DATA collectief B.V. heeft vandaag om 15:53 uur uw website bezocht. Hierbij een overzicht van het bezoek. DATA-collectief B.V. Coltbaan 4 C/D 3439 NG Nieuwegein T: 0800-2028 Donderdag 3 januari 2013

Alle relevante informatie wordt nu vast-

is gebleven en waar hij is afgehaakt

5

De heer W.S. Leads E: ws.leads@datacollectief.nl M: 06-21231892

Het DATA-collectief maakt een bezoekrapport van het websitebezoek en stuurt u een e-mail met alle informatie zodat u direct contact kunt opnemen met uw

Bezochte pagina’s

websitebezoeker

AdWords: (Google: “reclamebureau utrecht“) 15:53:41

18s

home | reclame- en marketingbureau Utrecht

15:53:59

28s

referenties | diverse projecten

15:54:27

17s

klanten | overzicht van alle klanten

15:54:44

29s

nieuws | nieuwsberichten reclamebureau

15:55:13

10s

Contact | contactgegevens

15:55:23

58s

Werkzaamheden | reclame utrecht

15:56:21

98s

Over ons | Reclamebureau binnenstad Utrecht

15:57:59

34s

Algemene voorwaarden

Totale tijd: 00:04:18

Pagina’s bezocht: 8

Score: 40

Website-Leads

Met vriendelijke groet, Ineke Peppelenbosch Uw Personal Sales Assistant

Voor meer informatie (0800-2028)

www.websiteleads.nl

Onderdeel van:


PLUS

Tekst: Ed Lamme // Fotografie: René Zoetemelk

ONDERNEMER GERARD VAN GILS:

Alles wat bloeit en mij altijd weer boeit! Dat oudere werknemers niet bij de pakken gaan neerzitten bewijst ondernemer Gerard van Gils. Na tegenslagen kwam hij er steeds weer bovenop en zijn nieuwste bedrijf Green Bird is een groot succes! Als zoon van een kweker uit Waddinxveen groeide Gerard van Gils (68) tussen de bloemen op en op zijn 20e begon hij voor zich zelf. Hij ging met een mobiele bloemenkar op pad en ventte bloemen op standplaatsen bij winkelcentra in de regio. Al snel begon de jonge Gerard bloemenwinkeltjes in supermarkten. Toch ging zijn hart uit naar de groothandel. Inmiddels getrouwd met zijn jeugdliefde Ria, waar hij nu al 47 jaar lief en leed mee deelt, begon hij achter zijn huis in Alphen aan den Rijn een tuincentrum. “Wij waren de eersten die boeketten leverden en kregen daarmee een grote bekendheid.”

TEGENSLAG In zijn kantoor in de veiling Bleiswijk vertelt de gedreven ondernemer ook over de tegenslagen. “Ons bedrijf groeide snel en op een gegeven ogenblik hadden wij 40 man in dienst. De klanten kwamen vanzelf naar ons toe. Een grote klant uit Frankrijk bestelde zelfs voor zo’n 80 duizend gulden per week. Betalingen begonnen echter op een gegeven moment te stagneren en

uiteindelijk ging mijn zaak failliet. Ik ging echter op dezelfde dag door met mijn nieuwe bedrijf Trendmaster, waar 120 man aan de slag waren. In 2005 ben ik gestopt omdat op mijn 60e het vuur was gedoofd. Mijn kinderen zijn verder gegaan met Euroboeket. Na een flinke dip ben ik echter toch weer aan de slag gegaan en begon met adviesbureau Iris, een bedrijf gespecialiseerd in logistiek en financieel management voor startende ondernemers, waar ik mijn ervaringen kwijt kon. Ondanks het feit dat Iris aardig liep zocht ik toch naar een manier om mijn passie voor het bloemenvak te kunnen behouden en hierin innovatief te zijn. Uiteindelijk leidde dat tot een nieuw en uniek product: de Vogelvoederkrans!”

GREEN BIRD Wat begon met de Voederkrans, als alternatief voor de kerstkrans, is uitgelopen tot een van de meest kwalitatief hoogstaande- en voedingsrijke tuincreaties. Gerard van Gils met enige trots “Mijn nieuwe bedrijf is erg hard gegroeid. Het laatste kwartaal van 2013 hadden wij een

oplage van ruim 350 duizend eenheden in 12 verschillende items! Zelfs in Rob’s Grote Tuinverbouwing op SBS6 is aan onze vogelvoederproducten uitgebreid aandacht besteed.” Hij vertelt dat de productie plaatsvindt in Polen, waar dertig tot honderd medewerkers hun vakmanschap inzetten voor de vogelvoederproducten. “Alle gebruikte materialen zijn puur natuur. De stro, die als basis dient, wordt natuurvriendelijk geteeld door boeren in Polen. Het mos, dat om de stro wordt gebonden, is afkomstig uit bossen in Polen die daarvoor speciaal door Staatsbosbeheer zijn aangewezen. Op een stuk grond staan drie enorme loodsen voor de vervaardiging en opslag van onze producten. Met medewerking van mijn zoon gaan we de komende jaren verder uitbreiden. En ondanks mij gevorderde leeftijd heb ik het gevoel weer net begonnen te zijn!”

«

www.green-bird.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

35


PLUS

Tekst: Martin Neyt // Fotografie: René Zoetemelk

MKB Cursus & Training: scholing is succesfactor Bedrijven die hun kennis en vaardigheden op peil houden lopen voorop, zegt George Bel. De directeur van MKB Cursus & Training verwacht dit jaar een nog grotere vraag naar trainingen op P&O-gebied. In tienden van procenten wordt er gerekend als het om de Nederlandse economie gaat. Zo schuifelden we in het derde kwartaal van 2013 met 0,2 procent vooruit ten opzichte van de drie maanden die daaraan vooraf gingen. Ook voor 2014 voorspellen economen een voorzichtige groei. Kijken we echter voorbij allerlei macro-economische beschouwingen, dan zien we veel bedrijven die het goed doen, stelt George Bel. Volgens hem zijn dat niet zelden ondernemingen waar continue ontwikkeling van management en medewerkers prioriteit heeft. “Deze bedrijven anticiperen op de nabije toekomst. Ze zijn wendbaar genoeg om de huidige omstandigheden

36

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

ten goede te keren en ze zijn gereed voor een plotseling stijgende vraag. Scholing maakt deel uit van hun succes. Ondernemers die zich bijvoorbeeld serieus verdiepen in de marketingmogelijkheden van sociale media, vervullen een voortrekkersrol. Het is ook gewoon heel logisch: een verkoopteam dat goed voorbereid, gewapend met actuele kennis en vaardigheden aan de slag gaat, is vele malen sterker dan een team dat achteroverleunt.”

ECHTE PRAKTIJKMENSEN MKB Cursus & Training behaalde vorig jaar een percentage aan tevreden klanten waar menig bedrijf jaloers op zal zijn. De onafhan-

kelijke certificeringinstantie Cedeo deed uitgebreid onderzoek en kwam tot de conclusie dat 98 procent (zeer) tevreden is over het aanbod van de landelijke opleidingsorganisatie. Onder meer de praktijkgerichtheid en de directe toepasbaarheid scoren volgens Cedeo erg hoog. “We organiseren cursussen en trainingen in de regio”, vertelt George Bel. “Er is altijd wel een locatie in de buurt van deelnemers. De opleidingsprogramma’s komen voort uit de concrete vraag van het midden- en kleinbedrijf. Regelmatig vernieuwen we het aanbod. Er komen trainingen bij en bestaande opleidingen worden geactualiseerd en uitgebreid.


We leren cursisten het gesprek aan te gaan met opdrachtgevers, zonder dat ze deze klanten voor het hoofd stoten. Met de juiste woorden kun je veel bereiken.”

INNOVATIEVE ZELFSTANDIGEN

Onze trainers zijn echte praktijkmensen. Ze hebben oog voor de wensen van ondernemers en weten mensen enthousiast te maken.”

SPOTLIGHT OP PERSONEEL Over enthousiasmeren gesproken, medewerkers zodanig coachen dat ze het beste uit zichzelf halen, staat volgens George Bel vol in de spotlight. Hij voorspelt dat trainingen als Personeelsgesprekken, Effectief leidinggeven en Personeelsmanagement verder aan populariteit winnen. “Veel bedrijven zijn afgeslankt, alleen de beste mensen zitten er nog. Om ervoor te zorgen dat deze medewerkers hun talenten optimaal benutten, is zorgvuldige aansturing noodzakelijk. Daarnaast moet je mensen kunnen inspireren. Leidinggeven begint tenslotte met motiveren. Er is dan ook veel belangstelling voor een pittige training als Effectief leidinggeven, die voor een groot deel uit praktijkoefeningen bestaat.” Naast scholingsaanbod op P&O-gebied, staan trainingen die de marketing, verkoop en financiële huishouding helpen verbeteren hoog op de verlanglijst van ondernemers. “Bedrijven willen bijvoorbeeld klantgerichtheid naar een hoger niveau tillen. En debiteurenbeheer is nog altijd een hot item.

WAT VINDEN KLANTEN? TIME MANAGEMENT Yvonne Jansen, medewerker P&O bij Wicro Plastics, Kessel “Je kunt zelf veel doen om prettiger te werken, zo blijkt uit de training. Het is een natuurlijke reactie om druk aan de organisatie te wijten, maar bepaalde spanningen ontstaan door individuele acties. Sommige medewerkers trekken veel naar zich toe, andere schuiven juist af. Neem je verantwoordelijkheid voor je eigen werk en communiceer over taken die wellicht niet bij jouw functie horen.”

Speciaal voor kleine zelfstandigen, creëert MKB Cursus & Training een programma met thema’s als ondernemersplan, verkoopgesprekken en basisadministratie. De prijzen van deze aparte lijn zijn afgestemd op de doelgroep. George Bel: “zzp-schap is er in alle soorten en maten. Sommige zzp’ers zijn echte ondernemers, ze groeien door, andere blijven hun specialisme als eenling uitvoeren. Er komen ook steeds meer jongeren die in eigen beheer een innovatief, online product ontwikkelen. Hoe dan ook, de zzp’er moet een duizendpoot zijn, hij moet van alles een beetje weten. Daar gaan wij bij ondersteunen.” Ook de komst van het transitiebudget -onderdeel van het ontslagrecht dat per 1 juli 2015 in gaat- biedt naar mening van George Bel nieuwe inzichten. De transitievergoeding wordt per dienstjaar berekend, heeft een maximum van 75.000 euro en is uitsluitend bedoeld voor scholing. “We gaan ons best doen om zo goed mogelijk bij de komende vraag aan te sluiten.”

KLASSIKAAL EN DIGITAAL Technologische mogelijkheden maken mobiel werken en communiceren steeds eenvoudiger. Zo kan ook scholing op afstand worden gevolgd, onder meer via e-learning. Vervangt de computer op den duur het vertrouwde klaslokaal? George Bel ziet eerder een mengvorm ontstaan. “De interactie tussen deelnemers is onmisbaar bij veel trainingen. Scholing gericht op veiligheid is daar een concreet voorbeeld van, maar je kunt ook denken aan rollenspellen bij Leidinggeven en motiveren, Verkoop en acquisitie en Omgaan met de media. E-learning is echter een mooie methode om theoretische kennis te toetsen of een opfriscursus te volgen. Stel, je hebt de opleiding Arbeidsrecht gevolgd, dan kan informatie over aanpassingen in de regelgeving digitaal worden aangeleverd. Blended learning, de combinatie van klassikaal en digitaal, heeft zeker toekomst.”

«

KLANTGERICHT VERKOPEN IN DE DETAILHANDEL Ada Elings-Geels, eigenaresse Geels Woonwarenhuis, Bennekom “Een mystery shopper bezocht ons woonwarenhuis voorafgaand aan de training. Dat bleek dus de trainer zelf te zijn. Zijn winkelervaringen leverden meteen veel input op. We barsten van de productkennis, maar de klant uiteindelijk tot aankoop verleiden kon beter. In twee trainingsavonden hebben we veel bijgeleerd, ook over het omgaan met veeleisende klanten. Nu moeten we de kennis op peil houden.”

QUICK SCAN HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT » Een ondernemer moet in principe overal verstand van hebben: verkoop, financiën, P&O, marketing, management. Als het bedrijf groeit, komen er nog veel meer taken bij. Dat geldt ook voor medewerkers op een bepaald niveau, zij werken steeds vaker multifunctioneel.

ONZE VISIE » We willen ondernemers en ondernemende mensen laten excelleren. Met trainingen op deelgebieden vergaren professionals de kennis die ze daadwerkelijk nodig hebben. Geen ellenlange sessies, gevuld met theorie, maar een zeer praktische aanpak. Wat cursisten vandaag leren, passen ze morgen toe.

UW OPLOSSING » Onze cursussen en trainingen worden in alle delen van het land gegeven. De reistijd is zodoende minimaal. Incompanytraining is eveneens mogelijk. We hebben een oplossingsgerichte insteek, informatie moet aansluiten bij de dagelijkse praktijk van cursisten. Omdat de cursussen en trainingen klassikaal plaatsvinden, leren deelnemers van elkaar. Ze kunnen de stof tevens in groepsverband uittesten.

MKB CURSUS & TRAINING BV Malietoren Bezuidenhoutseweg 12 2594 AV Den Haag Telefoon 015 - 219 13 90 E-mail info@mkbct.nl www.mkbct.nl

KLANTGERICHT DENKEN EN HANDELEN Jaco van den Dool, directeur JK van den Dool BV, Wassenaar “Vrijwel iedereen vindt dat hij klantvriendelijk werkt, maar ervaart de klant dat ook zo? Klantvriendelijkheid hangt vaak van eigen inzicht af. De training heeft daar bij ons lijn in gebracht. We zijn heel concreet begonnen met uniformiteit in de telefoonaanname. E-mail is een ander voorbeeld: beantwoordt vragen van klanten eens zelf in plaats van slechts een terugbelverzoek aan je collega te sturen.” Meer ervaringen van klanten: www.mkbct.nl/klanten

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

37


PLUS

Tekst: Ed Lamme // Fotografie: René Zoetemelk

Olympia Uitzendbureau kent de arbeidsmarkt Tekort aan geschoold personeel, vergrijzing, ontgroening, verzuim, minder vaste contracten, veranderende wet- en regelgeving: hoe ga je als ondernemer om met de veranderende arbeidsmarkt? Olympia Uitzendbureau speelt daar continu op in! “De kracht van Olympia Uitzendbureau is dat wij een franchiseorganisatie zijn”, benadrukt Steven Gudde, Manager Innovatie & Ontwikkeling van Olympia. “Iedere vestiging van Olympia wordt geleid door een franchiseondernemer. Zij kennen als ondernemers de bedrijven in hun werkgebied en de problemen en behoeften in hun markt doordat zij letterlijk dicht op hun klanten zitten. Met kennis en daadkracht kunnen zij snel inspelen op de vraag naar flexibele arbeid. Hun langdurige betrokkenheid, de lokale kennis en het lokale netwerk bieden grote voordelen voor onze klanten. Zij garanderen immers continuïteit in personele bezetting en marktkennis. Onze franchiseondernemers hebben de drive en resultaatgerichtheid van een ondernemer en voelen zich verantwoordelijk voor het succes van de klant. En dat zie je terug in de cijfers.”

TOENAME FLEXIBELE ARBEID Gudde wijst op de veranderingen op de arbeidsmarkt. “De concurrentie en het kostenbewustzijn nemen in alle sectoren toe. Een bedrijf dat concurrerend wil blijven, moet zich steeds flexibeler organiseren. Werkgevers kunnen

OLYMPIA ALMERE Koos Piena Marktmeesterstraat 49, 1315 GA Almere Telefoon 036 - 532 06 65 E-mail almere@olympia.nl www.olympia.nl

38

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

drastisch besparen op personeelskosten als zij werken met een compacte kern. En met een flexibele schil kun je naar behoefte werknemers inzetten en zit je er niet aan vast. Is er geen werk dan hoef je ook niet te betalen. Door een groot deel van het personeelsbestand flexibel te houden worden de bedrijfsrisico’s ingeperkt en worden krachten naar behoefte ingehuurd. Momenteel werkt 30% van de mensen in Nederland min of meer flexibel. Deze verandering vraagt een andere aanpak in de omgang met de factor arbeid. Naast toenemende flexibiliteit zie je ook dat bedrijven personeelsafdelingen afslanken en vaker externen inhuren voor werving en selectie en het beheren en plannen van personele capaciteit. Met onze kennis en ervaring zijn wij in staat om deze specifieke taken over te nemen en bieden wij als businesspartner onze klanten een optimale bedrijfscontinuïteit.”

SERVICE EN OPLEIDING Gudde voegt er aan toe dat vanuit het Olympia Service

Center in Den Haag de franchiseondernemers in hun regio worden ondersteund om maximaal succesvol te zijn. “Onze ondernemende professionals spelen bijvoorbeeld constant in op de vele veranderingen in de wetgeving. Neem bijvoorbeeld het Ontslagrecht, de Participatiewet en de Flexwet. Uniek daarbij is het intern opleidingsinstituut: de Olympia Academy. “Ons kenniscentrum zorgt ervoor dat wij een continu lerende en inspirerende organisatie zijn. Zo kunnen startende franchiseondernemers, maar ook ervaren ondernemers en hun teams blijven werken aan de beste versie van zichzelf en hun onderneming. ”Dit alles zorgt ervoor dat de franchiseondernemer altijd op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen in de markt. Vanuit de lokale vestiging kan de ondernemer zich focussen op datgene waar hij goed in is: díe kennis inzetten voor ondernemingen en bedrijven in de lokale markt!” Olympia staat in de top 5 van grootste uitzendorganisaties in Nederland. Met 45 jaar ervaring werkt de organisatie, vanuit 90 vestigingen, dagelijks voor duizenden opdrachtgevers, van MKB tot multinationals.

«


Het team van Van der Heide...

...staat voor u klaar. Het is maar dat u het weet. Wij zijn er klaar voor. Kom dus vooral eens kennismaken met onze modellen of maak een proefrit in de Volkswagen van uw dromen. Vrijblijvend. We garanderen u echter dat het u altijd iets oplevert. Al is het maar een heerlijke kop koffie en een prettig gesprek. U bent van harte welkom. Brandstofverbruik: ø 2,9 kg - 8,6 L/100 km (1 kg/L op 34,5 - 11,6 km), CO2-uitstoot 79 - 195 g/km.

Autobedrijven Van der Heide Werktuigenweg 40, Emmeloord. Telefoon 0527 - 61 43 04 Dubbelstraat 11, Balk. Telefoon 0514 - 60 36 41 info@autovdheide.nl / www.autovdheide.nl

Er is al een Volkswagen vanaf â‚Ź 9.690,-. Vanaf prijs is inclusief BTW en BPM, excl. verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. Wijzigingen ook in uitvoeringsdetails voorbehouden. Getoonde afbeeldingen bevatten meeruitvoeringen. Voor meer informatie volkswagen.nl. De testmethode heeft niet tot doel het praktijkverbruik nauwkeurig weer te geven. Het praktijkverbruik kan daarmee afwijken. Het daadwerkelijk verbruik van uw auto hangt ook sterk af van uw rijgedrag. Wij adviseren Het Nieuwe Rijden, zie ook www.hetnieuwerijden.nl voor handige tips om zuiniger te rijden.


SKYACTIV TECHNOLOGY: de efficiency van rijplezier

• SKYACTIV-G met 165 pk (121 kW) • 1.800 kg trekkracht Vanaf € 27.990,-

• SKYACTIV-D met 150 pk (110 kW) • Verbruik van 1 op 26 (diesel) Vanaf € 31.990,-

• SKYACTIV-G met 120 pk (88 kW) • Verbruik van 1 op 20 Vanaf € 29.190,-

Hoe kan rijplezier samengaan met efficiency? Volgens Mazda maar op één manier: door meer te presteren met minder middelen. Het kan met SKYACTIV TECHNOLOGY, dat zorgt voor motoren met een hogere compressieverhouding dan in de Formule 1, auto’s met een lager gewicht en transmissies die direct en sportief schakelen. Zo zorgt SKYACTIV TECHNOLOGY voor betere prestaties, een lager brandstofverbruik en een lagere uitstoot.

Gemiddeld verbruik getoonde modellen liter per 100 km/km’s per liter/CO�2-uitstoot g/km: van 3,9 tot 6,0/van 16,6 tot 25,6/van 104 tot 139. Prijzen inclusief BPM en BTW en exclusief kosten rijklaar maken. Vraag ons naar de kosten en voorwaarden of kijk op www.mazda.nl. Prijswijzigingen voorbehouden. Afgebeelde modellen kunnen afwijken van de daadwerkelijke specificaties.

MAZDA FREEROAD ALMERE

Zandzuigerstraat 6 • 1333 HD Almere • Tel. 036 - 54 94 249 • www.freeroad.nl

Het Ondernemersbelang Flevoland 1-2014  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...