Page 1

VAN

ROTTERDAM RIJNMOND

Kan met innovatiebanen werkloosheid worden uitgebannen? P&O-professionals: ‘Weg met de hokjes’ Software is cruciaal voor het succes van topsectoren

EDITIE

05 2013


Echte toppers zijn niet te stoppen

Altijd wind mee

Continu gelooft in de maakbaarheid van succes. Als intermediair voor de bouw en industrie zien we dagelijks wat er gebeurt als passie, talent en ambitie samenkomen en mensen helemaal op hun plek zitten. Dan zijn ze niet te stoppen. Alsof ze altijd wind mee hebben. En daar helpen wij graag bij. Met een Hollandse ondernemersmentaliteit bouwen aan winnende teams. Dat is Continu. Altijd wind mee.

www.continu.nl

Continu is trotse sponsor van Team LiGA


INHOUD RONDE TAFEL

MASTERCLASS: E-COACHING

REPORTAGE

P&O-PROFESSIONALS: ‘WEG MET DE HOKJES’

WE MOÉTEN VOORUIT, DESNOODS MET KLEINE STAPPEN

PALA AUTOMATISERING IN ROTTERDAM

7HJHQVWULMGLJ+HWNDELQHWOHJWGHÀH[LELOLVHring aan banden en pretendeert tegelijkertijd het ontslagrecht te versoepelen. Bedrijven moeten het ook helemaal niet van de overheid hebben, zeggen de deelnemers aan de rondetafel van Het Ondernemersbelang, bijeengekomen in het Vlaardingse Delta Hotel.

Online media koud en afstandelijk? E-coaching is juist persoonlijk en dichtbij, zeggen Meta Marzguioui en Gé Oerlemans van allround HR-partner Focus. Nog belangrijker, het is zeer effectief. Niet voor niets werken Philips en Rabobank ermee. Vijfentwintig deelnemers, variërend van HR-adviseur en ondernemer uit de automobielbranche tot advocaat en manager van Havenbedrijf Rotterdam, volgden de Masterclass e-coaching.

LEES VERDER OP PAGINA 8

COVERINTERVIEW

In het hart van de Rotterdamse Waalhaven bevindt zich de bedrijfslocatie van PALA Automatisering. Geen voor de hand liggende plek voor een ICT-onderneming, zo líjkt het althans. Maar de schijn bedriegt, want PALA $XWRPDWLVHULQJLVKLHUMXLVWH[iFWRS]LMQ plaats. Directeur Bektas Pala legt uit waarom.

LEES VERDER OP PAGINA 18

LEES VERDER OP PAGINA 32

KAN MET INNOVATIEBANEN WERKLOOSHEID WORDEN UITGEBANNEN? Maarten Freriks is sinds 2000 als directeur verbonden aan id Plein. De onderneming (met hoofdvestiging in Rotterdam) begeleidt onder meer werkgevers met de uitstroom en het behoud YDQPHGHZHUNHUVLQGH]DNHOLMNHHQQRQSUR¿WVHFWRU$OVRQGHUQHPHULV)UHULNVDOWLMGRS]RHN naar mogelijkheden voor nieuwe, baanbrekende marktontwikkelingen. Dat bracht hem dit jaar op het idee van de zogeheten Innovatiebanen. 2014 wordt het jaar van de introductie. Freriks heeft hoge verwachtingen van het concept: ‘Als dit slaagt, kunnen we de werkloosheid uitbannen GDQZHOPLQLPDOLVHUHQ¶/XFKW¿HWVHULMRILV)UHULNVHHQHFKWHYLVLRQDLU"

LEES VERDER OP PAGINA 13

PLUS SOFTWARE IS CRUCIAAL VOOR HET SUCCES VAN TOPSECTOREN Het is vreemd dat ICT door Den Haag niet als aparte topsector is aangewezen, want of het nu om Logistiek, Agri & Food, Lifesciences & Health of Tuinbouw gaat, overal is software het dynamische element dat onze bedrijven internationaal zo’n grote voorsprong geeft. Bovendien is een aantal Nederlandse ICT bedrijven wereldvermaard. Brancheorganisatie Nederland ICT vertegenwoordigt via haar 580 leden 80% van de ruim € 30 miljard die de sector omzet. Volgens voorzitter Bart Hogendoorn stuwt de sector haar eigen indrukwekkende innovatie.

LEES VERDER OP PAGINA 30

EN VERDER... 3 4 5 6 7 14

Inhoud Communicatie op de werkvloer Column / Colofon Nieuws Nederland uit de recessie!? Generatiemanagement: hét thema op de arbeidsmarkt 15 Een langdurig zieke medewerker? Kies voor WerkMOED

17 MellesConsult 25 jaar actief op de arbeidsmarkt 20 Pellicaan Advocaten in Rotterdam 21 ‘ABN AMRO ondersteunt bedrijven aktief in de markt’ 22 Cloud computing; The sky is the limit 23 Blom Opleidingen: Landelijke opleider met regionale kracht 24 Ondernemerspanel

26 Brancheverenigingen aan de vooravond van vernieuwing 29 Cloud computing biedt ondernemers veel voordelen 34 Zakelijk Rijden

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013

3


KENNISPARTNER

Communicatie op de werkvloer Op de werkvloer heeft iedereen elkaar altijd wel iets te vertellen: over de laatste vakantie, ontwikkelingen in het bedrijf of over komende teamvergaderingen. Om gespreksstof zitten we dus niet verlegen, maar vaak weten we niet hóe we iets moeten vertellen. Vooral leidinggevende vinden het moeilijk om de juiste toon te vinden. Plat commanderen is tegenwoordig immers not done. Voor je het weet zit je met een club boze werknemers die geen millimeter vooruit te branden zijn. Of erger nog, met medewerkers die succesvol elders solliciteren. Behalve open en duidelijk communiceren, moeten de meeste managers ook beter luisteren.

gaat dit schoonmaken? Wij reinigen dit

en nog veel meer! De drie p’s van Schoonmaakdiensten Rotterdam: professioneel, met passie en zonder poespas! Niet lullen, maar poetsen. Wie kent dit typisch Rotterdamse gezegde niet? Schoonmaakdiensten Rotterdam in elk geval wel. Sterker nog, wij nemen hem zéér letterlijk! Met een onvervalst Rotterdamse werkmentaliteit nemen wij door heel Nederland het binnenén buitenschoonmaakwerk van bedrijven uit handen. Professioneel, met passie en zonder poespas. Meer weten over onze dienstverlening? Kijk op schoonmaakdiensten.eu.

Voor de werknemer valt er overigens ook nog wel wat te verbeteren. De meeste conflicten tussen collega’s ontstaan door gebrekkige communicatie. Het is voor mensen moeilijk om precies te zeggen wat je van de ander verwacht en wat je ergens van vindt. Daarbij is het vaak de toon die de muziek maakt. Hoe moet het dan wel? Communiceer duidelijk over een bepaalde visie, maak irritaties bespreekbaar met je collega, luister actief, deel successen en vraag om feedback. Wees ook niet bang om kritiek te uiten en te incasseren, zolang het maar opbouwend is. Een goede communicatie, elkaar echt begrijpen is niet alleen bevorderlijk voor een prettige werksfeer, maar het levert ook betere resultaten op! In deze moderne tijden van digitalisering, gaat communiceren vaak per e-mail, sms, whatsapp, Facebook, etc. Hoewel dit makkelijk, snel en efficiënt is, is het niet meer persoonlijk. Wij zijn van mening dat persoonlijk contact dé basis is voor goede communicatie en dat zal altijd zo blijven!

«

UITZENDBUREAU IJSSELMONDE a professional with personality Vestiging Zwijndrecht Stationsweg 15-17 Telefoon 078 - 612 10 08 Vestiging Rotterdam Laan op Zuid 486 Telefoon 010 - 215 09 47

4

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013

Veranderingen in uw organisatie of bedrijf? Bel Focus om alle mogelijkheden te bespreken!

outplacement, loopbaanbegeleiding, re-integratie, assessments, coaching en HR advies

Focus in Rotterdam, Oudehoofdplein 4, 010 4112355 - rotterdam@focusnederland.nl www.focusnederland.nl


COLUMN

PUUR BEDROG Het is de hoogste tijd voor een ander politiek systeem in Nederland. Democratie is leuk, maar je kan het ook overdrijven. Het wemelt van de partijen in de Tweede Kamer en de kiezer, u en ik, weet niet meer aan wie hij zijn stem moet geven. Stem je op de VVD, dan krijg je de PvdA. Stem je op de PvdA, dan krijg je de VVD. Ze houden elkaar gevangen in een soort wurggreep met als resultaat dat er niets meer uit hun handen komt. De maatregelen die zij nemen, hebben een averechste uitwerking. De economische bedrijvigheid suddert op een laag pitje, de werkloosheid stijgt maar door. Het aantal banen daalt. En de consument houdt z’n geld op de spaarrekening. Neem de plannen van Prinsjesdag, afgelopen september. Het kabinet zegt 6 miljard euro te gaan bezuinigen in 2014 ‘om de overheidsÂżQDQFLsQRSRUGHWHNULMJHQÂś'LWLVSXXU bedrog. De staat haalt volgend jaar naar verwachting 249 miljard op aan belastingen, accijnzen en premies. Daartegenover is de regering van plan om voor 267 miljard aan uitgaven te doen. Er is dus een gat van 18 miljard. Dat is niet eenmalig, dat is elk jaar zo. Een bezuiniging van 6 miljard dekt het tekort dus slechts voor een derde deel. Maar zelfs dat is niet waar, want het kabinet-Rutte haalt dat bedrag vooral op bij de burger en het bedrijfsleven. En dan vooral het kleinere bedrijfsleven, het MKB en de zzp’ers. U en ik dus. Sterker nog, de regering doet helemaal niets om haar eigen tekort terug te dringen.

De overheidsuitgaven stijgen volgend jaar gewoon verder door. En zij geeft het leger ambtenaren een salarisverhoging alsof er niets aan de hand is. Nog wat cijfers om van te rillen: alle Nederlanders bij elkaar, inclusief de bedrijven, verdienen dit jaar 568 miljard euro. Bruto. Want 44 procent hiervan gaat naar de overheid! Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat hier nog geen revolutie is uitgebroken. Kennelijk vinden wij het met z’n allen helemaal niet erg dat het halve land in de ¿OHVWDDWGDWVRPPLJHWUHLQHQXLWJOLMGHQRYHU hersftblaadjes en andere treinen het helemaal niet doen, dat de zorgsector een bureaucratische, geldverslindende bende is, dat het onderwijsniveau al vele jaren lang afneemt (wie kan er nog rekenen en schrijven onder de 30 jaar?), en dat de meeste politieagenten achter een bureau zitten. Dat Hans Biesheuvel afgelopen zomer bij MKB-Nederland wegliep, is een veeg teken. Na twee jaar gepolder in Den Haag had hij door dat er geen bal verandert. Hij probeert het nu zelf en probeert 100.000 ondernemers als tientjeslid binnen te halen. Los van de vraag of hem dat lukt, het heeft geen zin. Het heeft pas zin als er een nieuwe politieke ondernemerspartij komt die bij de verkiezingen 76 zetels haalt. Maar dat gebeurt niet in Nederland. Daarom moeten we naar een systeem toe zoals in Duitsland of Engeland, waar ÊÊn of twee grote partijen telkens vier jaar regeren. Dat geeft rust en stabiliteit. En de economie vaart er wel bij.

ÂŤ

AndrĂŠ Vermeulen // info@avoor.nl

COLOFON HĂŠt Ondernemersbelang Rotterdam Rijnmond verschijnt vijf keer per jaar. Elfde jaargang, nummer 5, 2013 Oplage: 3.000 exemplaren Coverfoto Maarten Freriks, directeur id Plein Fotografie: Jan Nass

Uitgever Novema Uitgevers BV / Jelte Hut Postbus 30, 9860 AA Grootegast Weegbree 1, 9861 ES Grootegast Telefoon: 0594 – 51 03 03 Fax: 0594 – 61 18 63 info@novema.nl www.novema.nl

Regionale verbinder Novema Valkenswaard Paul Willems Telefoon: 040 - 84 50 457 p.willems@ondernemersbelang.nl

Eindredactie Erik van Raalte Telefoon: 0594 - 69 56 14 e.vanraalte@ondernemersbelang.nl

Vormgeving VDS Vormgeving, Drachten

Website www.ondernemersbelang.nl/rotterdam

Druk D+L Printpartner GmbH, Bocholt

Aan deze uitgave werkten mee: Melissa van der Beek Gerrit Boer Jeroen Kuypers Ed Lamme Fred Louter Marco Magielse Jan Nass Martin Neyt AndrĂŠ Vermeulen (column) RenĂŠ Zoetemelk

Adreswijzigingen Adreswijzigingen, verandering van contactpersoon of afmeldingen kunt u per mail doorgeven aan Tiny Klunder, t.klunder@novema.nl. Vermeld s.v.p. ook de editie er bij, die vindt u aan het begin van deze colofon. ISSN 1875 - 4260 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013

5


KORT NIEUWS

DIJKSTRA VOERMANS BREIDT PROCESPRAKTIJK IN ROTTERDAM UIT Dijkstra Voermans breidt haar procespraktijk in Rotterdam uit met de komst van mr. Ton van Oosten (42). Ton wordt in Rotterdam verantwoordelijk voor het verder uitbreiden van de commerciĂŤle procespraktijk en het opzetten van een corporate litigation praktijk. De procespraktijk vormt een logische aanvulling op de reeds bestaande ondernemingsrecht-, arbeidsrecht- en herstructureringspraktijken van de Rotterdamse vestiging. Ton van Oosten is ruim 16 jaar advocaat en heeft onder meer gewerkt bij Houthoff Buruma, Simmons & Simmons en Kneppelhout & Korthals. Hij is tevens als jurist werkzaam geweest in het bedrijfsleven. Dijkstra Voermans Advocatuur & Notariaat is een middelgroot advocaten -en notariskantoor met ruim 30 advocaten en (kandidaat-)notarissen. Vanuit kantoren in Utrecht en Rotterdam biedt Dijkstra Voermans een compleet pakket van juridische diensten aan het MKB, grote bedrijven en instellingen. Dijkstra Voermans heeft een samenwerkingsverband met BDO.

REDACTIE EN MEDEWERKERS VAN HÉT ONDERNEMERSBELANG ROTTERDAM RIJNMOND WENSEN U EEN VOORSPOEDIG EN ONDERNEMEND 2014!

Platform voor kansrijk ondernemen WWW.ONDERNEMERSBELANG.NL

UW NIEUWS IN HÉT ONDERNEMERSBELANG? Gaat u verhuizen, een nieuwe vestiging openen of heeft u een nieuw product? Laat het ons weten en mail uw persberichten naar: e.vanraalte@ondernemersbelang.nl. Dan staat wellicht ook uw nieuws binnenkort in HÊt Ondernemersbelang.

CARLTON OASIS Curieweg 1 3208 KJ Spijkenisse The Netherlands Tel: + 31 (0) 181 625 222 Fax: + 31 (0) 181 611 094 info@oasis.carlton.nl www.carlton.nl/oasis

Meet the difference! t.VMUJGVODUJPOFMFDPOGFSFOUJF SVJNUFONFUBJSDPOEJUJPOJOHFOEBHMJDIU t(VOTUJHFMJHHJOHUVTTFOXFSFMETUBE 3PUUFSEBNFOIFUNPPJF;FFMBOE t5FBNCVJMEJOHBDUJWJUFJUFO t1FSTPPOMJKLF.FFUJOH.BOBHFS

8QLHNXLW]LFKWLQIRUPHHOHHQJHYRHOHHQEHOHYLQJHQDOWLMGKHWZDWHU DDQXZYRHWHQ+HW'HOWD+RWHOGHFRPELQDWLHYDQDQGHUVGDQDQGHUV

t3FTUBVSBOUFO&OHFMTFQVC t)FBMUI$FOUFSNFU[XFNCBE TBVOB

ÂŞQHHQSURIHVVLRQHOHVHUYLFH8ZDDQW]LFKDOVHHQZHUHOGUHL]LJHULQKHW

5VSLTTUPPNCBEFOmUOFTT

VWHHGVZLVVHOHQGHGHFRUYDQYRRUELMYDUHQGHVFKHSHQLQGHZHUHOGKDYHQ

tHSBUJTQBSLFFSQMBBUTFO

5RWWHUGDP*HOHJHQDDQGH1LHXZH0DDVEHVFKLNWKHW'HOWD+RWHORYHU

t(SBUJTESBBEMPPTJOUFSOFUEPPS

NDPHUVHQXQLHNH]DOHQ9RRUKHWHWHQHQGULQNHQLVHU1DXWLTXHPHW GH%UDVVHULHKHW*UDQG&DIÂŞHQGH9LHU:LQGVWUHNHQ *HKHHOLQJHULFKWLQHHQHLJHQWLMGVHQQDXWLVFKWKHPDLVGLWHHQDEVROXWH DDQUDGHUYRRULHGHUHJHOHJHQKHLG$OOHVNDQLQGH]HXQLHNHORFDWLH (UYDDUKHWJHYRHOGHEHOHYLQJHQDOWLMGKHWZDWHUDDQXZYRHWHQ 'HOWD+RWHObb 0DDVERXOHYDUGb_$.9ODDUGLQJHQbb Wbb_I_0b HPDUNGHMRQJ#GHOWDKRWHOQOb_ZZZZGHOWDKRWHOQO

6

tIPUFMLBNFSTNFUBJSDPOEJUJPOJOH

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013

IFUHFIFMFIPUFM t#VTJOFTT$PSOFS t(PVEFO(SFFOLFZ


COLUMN

DECLAREE BIEDT INVESTEERDERS KANS OP RUIM RENDEMENT VIA CROWDFUNDING Declaree, de online applicatie waarmee organisaties het gehele onkostendeclaratieproces kunnen automatiseren, heeft zich in het een jaar tijd ontwikkeld tot de eenvoudigste en meest gebruiksvriendelijke onkosten declaratietool in de markt. Via een mobiele app kunnen medewerkers hun onkosten direct digitaliseren, waarmee tot wel 65% ten opzichte van het handmatige proces bespaard kan worden. Om verdere groei te verwezenlijken is Declaree een campagne gestart via het aandelen-crowdfundingplatform Symbid om in het komende jaar uitgebeide marketing- en salesactiviteiten te kunnen ontplooien. Met een investering vanaf ₏ 20 kan al een aandeel worden verworven in de technische startup. Het verwachte rendement kan gemiddeld zo’n 20% per jaar bedragen. Via investeringsplatform Symbid dat sinds 2011 meer dan ₏ 2 miljoen heeft opgehaald voor ondernemers, kunnen investeerders een aandeel kopen in de ambities van de jonge ondernemers, die met de actie ₏ 40.000 willen ophalen. Alle beleggers worden daarmee gezamenlijk eigenaar in de startup. Meer informatie kunt u vinden op www.symbid.nl

SYMBID

ONDERNEMERSVRAAG HEBBEN DE GEDRUKTE MEDIA NOG TOEKOMST? Ja, gedrukte media hebben nog (steeds) toekomst en zullen nooit worden verdrongen door de digitale media (42%)

Nee, de gedrukte media hebben hun langste tijd gehad en worden geheel verdrongen door de digitale media (24%)

Gedrukte media worden de verdieping van digitale nieuwsvoorzieningen (34%)

NIEUWBOUW ARGO-HYTOS B.V. OFFICIEEL GEOPEND +HQN-DQW]HQGLUHFWHXUYDQGH%HQHOX[YHVWLJLQJYDQKHW,QWHUQDWLRQDOH hydrauliekbedrijf Argo-Hytos B.V., koos vrijdag 13 december voor de RIÂżFLsOHRSHQLQJYDQ]LMQQLHXZHEHGULMIVSDQGDDQGH,QGXVWULHZHJLQ Maassluis. Een bijzonder moment voor hem en zijn team, want wat hij in 1998 op zijn zolderkamer startte, groeide in 15 jaar tijd uit tot een modern en eigentijds hydrauliekbedrijf met een vooraanstaande marktpositie in GH%HQHOX[ Na tien jaar activiteiten in meerdere huurpanden aan de Zwarte Zee, achtte Henk Jantzen de tijd rijp voor nieuwbouw. Het pand betekent een verrijking van de Industrieweg en is op een bijzondere manier tot stand gekomen. Het pand heeft een geheel ander aanzien gekregen en hoewel het bedrijfskantoor aan de straatzijde geheel uit nieuwbouw bestaat, heeft de architect op een handige manier gebruik gemaakt van de bestaande bouw. %LMGHRIÂżFLsOHRSHQLQJZRUGHQQLHWDOOHHQYHHONODQWUHODWLHVPDDURRNIDPLOLH vrienden en medewerkers van de Argo-Hytos B.V. verwacht. De CEO van de Argo Hytos Group, de heer Christian Kienzle en zijn echtgenote, komen speciaal YDQXLW=ZLWVHUODQGRPGHRIÂżFLsOHRSHQLQJRSWHOXLVWHUHQ'HSODDWVHOLMNH overheid wordt afgevaardigd door wethouder Eitjes.

NEDERLAND UIT DE RECESSIE!? Half november verschenen berichten, dat Nederland uit de recessie is. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het Bruto Nationaal Product (BNP) in het derde kwartaal met 0,1% gestegen. Volgens velen kon de vlag uit. Maar is dat zo? Iets nauwkeuriger gekeken blijkt, dat de 0,1% binnen de foutenmarge valt. M.a.w. volgend kwartaal kan zomaar een bijstelling van dit percentage volgen. Daarnaast is het BNP een verzamelcijfer en blijken er tussen de verschillende sectoren grote YHUVFKLOOHQWHEHVWDDQ'HH[SRUWYHUWRRQWHHQJURWHUHVWLMJLQJWHUZLMO de bouw nog krimpt. Dus enige voorzichtigheid is nog wel geboden. In de vorige editie van Het Ondernemersbelang gaf AndrĂŠ Vermeulen zijn column de titel: “Het gaat gebeurenâ€?. Daarin voorspelde hij in alinea 7 dat ergens in 2014 of 2015 of misschien 2016 het vliegwiel van de woningmarkt sneller draait en de rest van de economie mee omhoog trekt. In dezelfde editie schreef ik in mijn eigen column over personeelsplanning in alinea 4: â€Śâ€Śâ€œEchter, er komt een moment -en dat is mogelijk dichterbij dan we beseffen- dat de economie weer opbloeit. Nu al nadenken over scenario’s voor dat moment, geeft u een voorsprong t.o.v. uw concurrentenâ€?. ‌.. Zou dat moment dan toch nu al aangebroken zijn? En zo ja, bent u en is uw onderneming er al wel klaar voor? Hebt u al kunnen voorsorteren? Eind 2012 heb ik onder de titel ‘Bent u klaar voor 2014’ gewezen op zaken die in 2013 in het kader van voorsorteren belangrijk waren. Denk aan: De Werkkostenregeling en ook aan de Moderne Ziektewet en niet onbelangrijk de nieuwe regels m.b.t. de wettelijke vakantiedagen. Ziet u door de bomen het bos nog wel? “Leuker kunnen we het niet maken; wel gemakkelijkerâ€? is de leus van de Belastingdienst. Maar laat u er vooral niet door verrassen. Benut de voordelen, die er zeker ook mee te behalen zijn. Kent u die nog niet? Laat u daarin adviseren en u gaat een stuk vrolijker het nieuwe jaar in. Laat de recessie vooral achter u!! Mocht u hierop willen reageren/meer over willen weten, neem dan contact met mij op. Misschien bespreek ik uw vraag, idee, aanpak wel in deze column.

ÂŤ

RENÉ EYSINK SMEETS Flame Think People ZZZÀDPHDGYLHVQO

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013

7


DEELNEMERS SAMANTHA BEZEMER Directeur van verzuimadviesbureau werkMOED en jobcoachorganisatie Just4Work ZZZ-XVW:RUNQO

8

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013


RONDE TAFEL

Tekst: Martin Neyt // Fotografie: Jan Nass

P&O-PROFESSIONALS: SWITCH MOET ONDERDEEL BEDRIJFSCULTUUR ZIJN

Weg met de hokjes Tegenstrijdig. Het kabinet legt de flexibilisering aan banden en pretendeert tegelijkertijd het ontslagrecht te versoepelen. Bedrijven moeten het ook helemaal niet van de overheid hebben, zeggen de tafelgasten. Investeren in ontwikkeling heeft meer effect. Het poldert zo lekker weg. Hier een kilootje af, daar een pondje bij en we hebben een beleid waar iedereen -lees: sociale partners en overheid- mee door een deur kan. Maar ontstaan er zo meer banen? Krijgt de economie eindelijk een echte boost in plaats van een flauw duwtje van 0,1 procent? Het lijkt de negen deelnemers aan de rondetafel van Het Ondernemersbelang, bijeengekomen in het Vlaardingse Delta Hotel, sterk. Te meer omdat de volgende regering gerust weer een streep door het akkoord zet. “Dat gebeurt keer op keerâ€?, zegt Yvonne Lagendijk, partner bij Pellicaan Advocaten. “Zelfs het huidige begrotingsakkoord verschilt al van het sociaal akkoord dat in april werd gesloten.â€? 'HPDDWUHJHOHQYRRUIOH[ZHUNHQ]LMQLQHON geval overeind gebleven. FNV wilde een rem op GHQDDUHLJHQ]HJJHQGRRUJHVFKRWHQIOH[LELOL sering van de arbeidsmarkt en krijgt deze in de vorm van een beperkt aantal contractverlengingen. Het voorstel uit het sociaal akkoord is nu als volgt: vanaf 1 juli 2014 hebben medewerkers die twee jaar aaneengesloten voor een bedrijf werken, recht op een vaste baan. Mocht het contract eerder worden beĂŤindigd, dan kunnen werkgevers de cyclus pas na een halfjaar hervatten. Dat is momenteel drie maanden. Of dit ook wet wordt, is de vraag. De Kamers moeten het nog goedkeuren. Ze schieten met een kanon op een mug, NOLQNWKHWDDQWDIHO=RWUHIMHIOH[ZHUNHUV

die prima functioneren. “Deze professionals kiezen bewust voor vrijheid, met de geplande wetgeving werk je ze enkel tegenâ€?, zegt Pim Melles (MellesConsult). Het kabinet houdt ook geen enkele rekening met veranderingen in de maatschappij, maar gaat uit van de aloude situatie tussen werknemer en werkgever. Dat terwijl ‘lifetime employment’ achterhaald is, stellen Meta Marzguioui (loopbaanadviesbureau Focus) en Flip van den Heuvel (Tence Inzetbureau). “Niemand zit dertig jaar op dezelfde plek. Wie wil dat nu nog?â€? Daarbij valt aan te merken dat de wens om regelmatig van werkomgeving te switchen per beroepsgroep verschilt, antwoordt Maarten Freriks (arbeidsorganisatie id Groep en id Plein). “Hoger opgeleiden ontwikkelen zich graag, maar veel medewerkers in lager gekwalificeerde beroepen willen toch langdurige zekerheid bij ĂŠĂŠn werkgever.â€?

VERSOEPELING WORDT VERANDERING +RHGDQRRNIOH[LELOLWHLWLVQLHWPHHUWH stuiten. Het leger ZZP’ers zwol in slechts enkele jaren aan tot bijna een miljoen. We lijken af te stevenen op een maatschappij waarin zelfstandigheid de norm wordt. “Generatie Y kijkt naar de samenwerking binnen een werkveld en naar de aard van een bedrijf, veel minder naar de duur van een dienstverband�, merkt Flip van den Heuvel op.

De overheid moet dan ook niet alles willen regelen, reageert Yvonne Lagendijk. “Je kunt dat beter aan de partijen zelf overlaten. Veel medewerkers in loondienst hebben een CAO, die leent zich prima voor branchespecifieke afspraken. De overheid zou ZZP’ers juist moeten ondersteunen in hun ondernemerschap. Nu voegt ze enkel meer regels toe. Als het zo doorgaat, krijgen kleine zelfstandigen dezelfde rechten en plichten als werknemers in loondienst. Weg vrijheid. Daar wint niemand iets mee.â€? Ook van het nieuwe ontslagrecht, dat op 1 juli 2015 moet ingaan, verwachten de discussiepartners niet al te veel. Zoals het er nu uitziet, moeten werkgevers voor ontslag om bedrijfseconomische redenen en wegens langdurige arbeidsongeschiktheid naar het UWV. De kantonrechter komt pas in beeld bij een verstoorde arbeidsverhouding. Yvonne Lagendijk: Âł'HWUDQVLWLHYHUJRHGLQJZRUGWPD[LPDDO HXURHQPD[LPDDOppQMDDUVDODULVYRRUPHQVHQ die meer dan 75.000 euro per maand verdienen. Maar of procedures daarmee makkelijker verlopen, is zeer de vraag. Ik zie een ontslagverandering, niet zozeer een ontslagversoepeling.â€? De verandering kan er evenwel voor zorgen dat werknemer en werkgever eerder met elkaar in gesprek gaan, vult Maarten Freriks aan. “Op zich is het een goede stap. Partijen betrekken nu vaak hun stellingen en komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Een vast

RAIMOND BOER

YVONNE LAGENDIJK

MAARTEN FRERIKS

FLIP VAN DEN HEUVEL

Vestigingsmanager Rotterdam uitzendbureau 65plus.

Partner bij Pellicaan Advocaten, specialisatie: arbeidsrecht

Directeur van organisaties voor arbeid en re-integratie id Groep en id Plein

Unitmanager Zuid-Holland bij Tence Inzetbureau

ZZZSOXVQO

ZZZSHOOLFDDQQO

ZZZLGSOHLQQO

ZZZWHQFHQO

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013

9


RONDE TAFEL transitiebudget verschaft duidelijkheid. Zowel werknemers als werkgevers kennen de hoogte van de vergoeding, die hobbel is in elk geval genomen.”

ANGSTCULTUUR VERMIJDEN Arbeidconflicten kunnen hoog oplopen en dat kost bedrijven bergen tijd en geld. Aan oplossingen zonder tussenkomst van een rechter is veel behoefte, vertelt René Eysink Smeets (P&O-advies Flame). “Er zijn werkgevers die zweren bij mediation, maar de meeste kiezen toch hun eigen weg. Grotere bedrijven hebben een sociaal plan voor werknemers die moeten vertrekken vanwege reorganisatie. Dat is allemaal goed geregeld.” Functieverandering en ontslag kunnen volgens René Eysink Smeets soepeler verlopen als ze intern bespreekbaar worden gemaakt. “Integreer door- en uitstroom in de bedrijfscultuur. Een angstcultuur waarin mensen deze onderwerpen niet durven aan te kaarten, moet worden vermeden.” Als de mediator ten tonele verschijnt, is het te laat, geeft Samantha Bezemer -samen met Petra Moret directeur van werkMOED en Just4Work- aan. “Dan is een breuk onvermijdelijk. Bij tweede-spoortrajecten wordt wel van mediation gebruik gemaakt. In die fase zijn alle inspanningen noodzakelijk om iemand weer op de rit te helpen.” Het UWV toetst of werkgever en werknemer voldoende actie hebben ondernomen. “De arbeidsinstantie is de afgelopen tijd strenger geworden”, stelt Meta Marzguioui. “Wij merken dat zeker”, zeggen Petra Moret en Samantha Bezemer. “Het UWV handelt puur in kaders. Wie iets te laat reageert, heeft zo een loon-sanctie te pakken.”

der meer zijn post. Maarten Freriks benadrukt het nut van loopbaancoaching: “Werk actief aan de carrières van individuele medewerkers.” Flip van den Heuvel wijst op de leidende rol van managers. “Managers moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Houd op gezette tijden functionerings- en beoordelingsgesprekken.” ‘You’re hired to be fired’, zeggen de Amerikanen. Nu getuigt die uitspraak doorgaans van kortetermijndenken en snel winstbejag, maar er kan ook een positieve invulling aan worden gegeven. Er is niets mis mee als medewerkers van te voren weten dat ze hun functie XLWHLQGHOLMNRQWJURHLHQHQ]LFKLQWHUQRIH[WHUQ moeten ontwikkelen, vinden de gespreksdeelnemers. Meta Marzguioui haalt de CAO van de Publieke Omroep aan. “Elke medewerker krijgt eens per vijf jaar de mogelijkheid een traject te doorlopen. Dat is geen verplichting, maar het wordt wel gestimuleerd. Ik vind het een goede manier om stilstand te voorkomen. Sommige medewerkers houden zich krampachtig vast aan een functie, terwijl ze er misschien niet eens meer zo geschikt voor zijn.” Een arbeidscontract is geen levensverzekering, dat wordt vaak door kantonrechters gesteld, voegt Yvonne Lagendijk toe. Maar dat neemt niet weg dat werknemers een gevoel van zekerheid met zich mee kunnen dragen. Daarom is continue begeleiding en ontwikkeling zo belangrijk, zegt Raimond Boer (Uitzendbureau 65plus). “Medewerkers kunnen driekwart jaar met een probleem rondlopen voordat een werkgever erachter komt. Dan is het vaak al te laat: mensen gooien hun kont tegen de krib en houden zich vast aan hun contract.”

SELECTEREN OP SOFTSKILLS ROL VAN MANAGERS Door- en uitstroom van personeel moet dus in de bedrijfscultuur worden verankerd. Klinkt goed, maar hoe doe je dat in een tijd waar financiële zorgen aan de orde van de dag zijn? De hypotheek, de huur en ander vaste lasten moeten worden betaald, niemand verlaat zon-

Vast werk is tegenwoordig niet meer zo vast, in elk geval niet voor een leven lang. Toch is het contract voor onbepaalde tijd nog uitermate populair, weet Pim Melles uit ervaring. “Sollicitanten hechten er ontzettend veel waarde aan. Maar ook managers kunnen op vastigheid hameren. Als ze eenmaal een

goede kracht hebben gevonden, willen ze die niet kwijt.” Het denken in hokjes belemmert medewerkers en bedrijven in hun groei, vindt René Eysink Smeets. Volgens hem moet er na het aannemen van personeel meteen vooruit worden gekeken. “Waar staat iemand over vijf jaar? Past zijn profiel in de toekomstige onderneming? Het vizier moet van beide kanten op ontwikkeling zijn gericht.” Tence veranderde om die reden van uitzendnaar inzetbureau, vertelt Flip van den Heuvel. “Van oorsprong zaten we aan de verwijskant, we hadden minder zicht op het proces na de indiensttreding. Dat is verschoven naar een begeleidende rol, gericht op het verwerven en verder ontwikkelen van competenties.” Raimond Boer spreekt van softskills, vaardigheden die buiten schoolbank, collegezaal, werkvloer en cursuslokaal zijn opgedaan. “Honderden kandidaten melden zich voor één vacature en ze hebben allemaal een passende opleiding en werkervaring. Waar selecteer je dan nog op? Persoonlijke eigenschappen, sociale vaardigheden en achtergrond zijn dan goede graadmeters. Scheelt ook meteen werving- en selectietijd.”

TUSSEN URL EN IRL Uitzend- en inzetbureaus, HR-adviseurs en andere arbeidsdeskundigen bieden diensten steeds vaker online aan. Zo automatiseerde Tence het proces omtrent inschrijving en contractafhandeling. Het selectiegesprek met IOH[FROOHJD¶VYLQGWQRJDOWLMGI\VLHNSODDWV'H digitale revolutie is echter nog lang niet ten einde, zegt Flip van den Heuvel, de apps voor kandidaten en klanten worden verfijnd en steeds meer taken worden centraal uitgevoerd. “Ons hoofddoel is efficiencywinst, er is nu meer tijd YRRUDGYLVHULQJDDQ]RZHORQ]HIOH[FRO lega’s als klanten. We hoeven niet meer talloze kantoren in de stad aan te houden. Heel veel kan online en mobiel.” Ook digitale loopbaanportalen, gevuld met uiteenlopende HR functionaliteiten, zijn volgens Meta Marzguioui aan een opmars bezig.

DEELNEMERS RENÉ EYSINK SMEETS

META MARZGUIOUI

PIM MELLES

PETRA MORET

Directeur P&O-adviesbureau Flame Think People

Regiodirecteur Groot-Rotterdam bij loopbaanadviesbureau Focus

Directeur van MellesConsult, werving, selectie, detachering, advies; specialisatie: scheepvaart en transport

Directeur van verzuimadviesbureau werkMOED en jobcoachorganisatie Just4Work

ZZZÀDPDGYLHVQO

ZZZIRFXVQHGHUODQGQO

ZZZPHOOHVFRQVXOWQO

ZZZZHUNPRHGQO

10

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013


Bedrijven kunnen deze portalen naar eigen inzicht inrichten. “Je kunt een vacature matchingsmodule toevoegen, vragenlijsten, testen en andere HR-loopbaan tools. E-coaching voor medewerkers is ook een optie. Werknemers krijgen zo de regie over hun eigen loopbaan.” Maar de digitale omgeving zal het warme contact nooit verdrijven, zeggen de discussianten. Het blijft een combinatie tussen surfen naar URL’s en ontmoetingen IRL, in real life. Maarten Freriks: “We werken voor mensen, dus er zullen altijd fysieke momenten zijn. Die heb je ook nodig om uiteindelijk een sterke match te maken.”

VOOROORDELEN WEGNEMEN Voortschrijdende automatisering en internetdienstverlening zorgen ervoor dat meer werk met minder handen kan worden verricht. Tegelijkertijd moeten we langer doorwerken, kloppen kleine zelfstandigen massaal op de deur, krimpt de overheid verder in én moeten er volgens de Participatiewet (2015) tienduizenden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk worden geholpen. Zo’n scheve verhouding tussen vraag en aanbod levert onherroepelijk spanningen op. Raimond Boer moet dagelijks bij potentiële klanten de vooroordelen wegnemen. Er heerst volgens hem nog veel cynisme over senioren. “Het aannemen van AOW-gerechtigden is nu financieel aantrekkelijk. Maar veel belangrijker is dat werkgevers een vat met kennis in huis krijgen. Dit betekent overigens niet dat de groep senioren 40-plussers moet gaan vervangen,

want dan schieten we er economisch gezien nog niets mee op.” Petra Moret en Samantha Bezemer kennen de vooroordelen over beroepskrachten op leeftijd. “Bedrijven zitten op zijn zachtst gezegd niet te springen om 55-plussers. Met Wajongers hebben we andere ervaringen, dat gaat eigenlijk heel aardig. Zij nemen bijvoorbeeld het licht administratief werk van medewerkers op kantoor over.” De relatief hoge kosten die oudere professionals met zich mee brengen, vormen naar mening van Pim Melles een struikelblok. Hij ziet momenteel juist veel vraag naar stagiairs ontstaan. “Ze presteren over het algemeen goed, maar ze krijgen natuurlijk niet zoveel betaald.”

REALISTISCHE VERWACHTINGEN Zijn de verwachtingen van jonge sollicitanten realistisch genoeg? Niet altijd, vinden de tafelgasten, maar dat geldt ook voor werkgevers. Op school wordt leerlingen verteld wat ze waard zijn, antwoordt Pim Melles, en dat strookt soms niet met de praktijk. “We hebben goed contact met het Scheepvaarten Transport College, we geven dat daar ook aan. Bedrijven klagen echter dat opleidingen niet aansluiten. Ze schreeuwen om technisch personeel. Maar welke kennisinvesteringen hebben ze zelf in de afgelopen decennia gedaan? School is en blijft een basis, van daaruit ontwikkelen medewerkers zich verder. Het merendeel verricht niet het werk waarvoor hij ooit heeft geleerd. Beroepen verdwijnen zelfs.

De Rotterdamse haven beschikte over talloze bootwerkers, maar je vindt ze nu niet meer.” Toch spannen ondernemingen zich momenteel in om de kennis op peil te krijgen, geeft René Eysink Smeets aan. Vaak in samenwerking met onderwijsinstellingen. “Het is belangrijk dat die contacten worden geïntensiveerd, zo ontstaan maatwerkopleidingen.” Flip van den Heuvel wijst op een samenwerkingsverband van Tence met het ROC, waarbij leerlingen een op een bedrijf toegespitste opleiding krijgen. Pim Melles: “Prima, als we de uiteindelijke switch maar in het oog houden.”

ZEKERHEDEN VERDWIJNEN Een gedragsverandering is volgens een aantal gespreksdeelnemers noodzakelijk om de arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken. Want zekerheden verdwijnen, zegt Meta Marzguioui. “Stoppen voor je zestigste wordt zeldzaam en AOW zal ook niet meer zo vanzelfsprekend zijn. We moeten dus anders tegen werk aankijken. Je bent niet zoals vroeger bezig met het bereiken van het eindpunt, nee, je geeft constant actief je carrière vorm.” Van ‘ik word met pensioen gestuurd’ naar ‘ik kiés voor pensioen’, zo omschrijft Raimond Boer het nieuw élan. “We moeten wel. De generaties na de babyboomers zijn niet omvangrijk genoeg om het gat dat deze groep achter laat te vullen. Geleidelijk gaan we toe naar een samenleving waar mensen langer doorwerken en waar kennis en ervaring van senioren worden gewaardeerd.”

«

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013

11


VMBO | MBO | HBO | MASTER TRAINING EN OPLEIDING HAVENS LUCHTVAART WEGTRANSPORT RAIL LOGISTIEK WATERBOUW/BAGGERBEDRIJF ZEEVAART ZEEVISVAART SCHEEPS- EN  JACHTBOUW RIJN-  EN  BINNENVAART PROCESINDUSTRIE

... een wereldkeuze !

OPEN DAGEN 2014 VRIJDAG

ZATERDAG

18.00-21.00 UUR

10.00-14.00 UUR

24 JANUARI 25 JANUARI

VRIJDAG

ZATERDAG

18.00-21.00 UUR

10.00-14.00 UUR

21 MAART 22 MAART

Lloydstraat 300 | 3024 EA Rotterdam | 010 44 86 000 |

| W W W. S T C - G R O U P. N L


REPORTAGE

Tekst: Fred Louter // Fotografie: Jan Nass

ID PLEIN ROTTERDAM INTRODUCEERT IN 2014 REVOLUTIONAIR CONCEPT

‘Als dit slaagt, kunnen we de werkloosheid uitbannen, dan wel minimaliseren’ Maarten Freriks is sinds 2000 als directeur verbonden aan id Plein. De onderneming (met hoofdvestiging in Rotterdam) begeleidt onder meer werkgevers met de uitstroom en het behoud van medewerkers in de zakelijkeen non-profit sector. Als ondernemer is Freriks altijd op zoek naar mogelijkheden voor nieuwe, baanbrekende marktontwikkelingen. Dat bracht hem dit jaar op het idee van de zogeheten Innovatiebanen. 2014 wordt het jaar van de introductie. Freriks heeft hoge verwachtingen van het concept: ‘Als dit slaagt, kunnen we de werkloosheid uitbannen dan wel minimaliseren’. Luchtfietserij of is Freriks een echte visionair? Âľ,QQRYDWLHEDQHQÂśGiWLVGHQDDP van het nieuw bedachte concept van Freriks. In het kort: id Plein introduceert een werkzoekende die goed heeft nagedacht over het bedrijf waar hij het liefst zou willen werken en wat hij die organisatie te bieden heeft. De werkzoekende gaat daar in de aanvangsfase pro deo aan de slag en gaat bewijzen voor het bedrijf van toegevoegde waarde te kunnen zijn. Is dat het geval, dan wordt de overeenkomst omgezet in een betaalde functie. Freriks: ,,Het gaat in veel gevallen om werkzaamheden waarvoor momenteel in crisistijd aan voorbij wordt gegaan, zoals het ontwikkelen van nieuwe, innovatieve diensten en/of producten, efficiency verhogende processen et cetera. Bedrijven zijn vandaag de dag vooral bezig met overleven, willen liever niet investeren in nieuwe medewerkers. Wij bieden via het concept Innovatiebanen de mogelijkheid aan zowel werkgever als werknemer om te ontdekken of de nieuwe functie rendement

oplevert. Het motiveert dus twee partijen, die elkaar vandaag de dag hard nodig hebben.� Freriks kwam op het lumineuze idee doordat hij de arbeidsmarkt vanuit zijn functie uiteraard op de voet volgt. ‘Frustratie’ was de aanleiding voor het idee: ,,Duizenden werklozen steken heel veel tijd en energie in het leren solliciteren, in het zich optimaal profileren en presenteren, netwerken en uiteraard solliciteren,� legt Freriks uit. ,,De kans op succes is door het enorme aanbod van sollicitanten momenteel echter minimaal. Dat frustreert. Aan de andere kant is er de werkgever. Hij ontvangt op een vacature vaak heel veel reacties en moet daaruit de juiste keuze maken. Tijdrovend en vermoeiend, ook nog eens zonder garantie op succes. Beide partijen verliezen dus heel veel kostbare tijd. Dat moest in onze optiek anders kunnen via een slimmere selectieprocedure. Dat heeft geresulteerd in het idee van de Innovatiebanen.�

Ondernemers die geïnteresseerd zijn in het nieuwe concept kunnen zich nu al melden bij id Plein. Id Plein gaat in dat geval werkzoekenden werven en selecteren. ,,Let wel,� zegt Freriks, ,,het gaat om mensen die weten wat hun toegevoegde waarde kan zijn voor een bedrijf of sector. Wij brengen ze in contact met de organisatie, zodat ze aan de slag kunnen en deze bedrijven helpen bij innoveren en groeien. Blijkt het geen succes, dan heeft de werkgever toch kennis opgedaan over de haalbaarheid van een van de concepten. En dat is ook iets waard.�

ÂŤ

ID PLEIN ROTTERDAM Mijnsherenlaan 7a 3081 GA Rotterdam Telefoon 010 - 851 31 60 E-mail info@idplein.nl ZZZLGSOHLQQO

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013

13


REPORTAGE

GENERATIEMANAGEMENT:

hĂŠt thema op de arbeidsmarkt ARBEIDSBEMIDDELING - Gemotiveerde en betrouwbare medewerkers 9RRUGHOLJWDULHI - 6QHOGHMXLVWHPDWFKGRRUMDUHQHUYDULQJ *UDWLVGHVNXQGLJHYUDDJEDDNPEW lonen en arbeidsrechten

PAYROLLING 8ZRXGPHGHZHUNHURSĂ€H[LEHOHHQ GXVNRVWHQHIÂżFLsQWHEDVLVEHKRXGHQ *HHQORRQGRRUEHWDOLQJVYHUSOLFKWLQJ bij ziekte - 8JHHIWDOOHDGPLQLVWUDWLHYHWDNHQHQULVLFRÂśV YDQKHWZHUNJHYHUVFKDSXLWKDQGHQ 2SWLPDOHĂ€H[LELOLWHLWWHJHQHHQVFKHUS tarief

Uitzendbureau 65plus is al 38 jaar marktleider op het gebied van arbeidsbemiddeling van senioren. Vanuit 9 landelijke vestigingen wordt vraag en aanbod van arbeid naadloos bij elkaar gebracht. Maar ook advisering in arbeidsrechtelijke vraagstukken inzake AOW-gerechtigden is een onderdeel van de dienstverlening van Uitzendbureau 65plus. Medewerkers die hart voor de zaak hebben, die gemotiveerd zijn en die zich niet bij de minste verkoudheidsverschijnselen ziek melden. Dat is de juiste omschrijving van de kandidaten die Uitzendbureau 65plus in haar bestand heeft. De kandidaten die zich melden bij 65plus zijn vitaal en hebben vaak net de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Zij voelen zich nog te jong en te vitaal om thuis te zitten. Bovendien willen zij graag betrokken blijven in het arbeidsproces.

HUIDIGE WET- EN REGELGEVING Voor werkgevers is er weinig gefaciliteerd als het om AOW-gerechtigden gaat. De werkJHYHUVZLOOHQJUDDJIOH[LEHOJHEUXLNPDNHQYDQ uitzendkrachten, maar zij willen bij langdurig ziekteverzuim geen loondoorbetalingsverplichting hebben. Uitzendbureau 65plus biedt opdrachtgevers de mogelijkheid om

14

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013

PDDUOLHIVWMDDUHHQXLW]HQGNUDFKWIOH[LEHOLQ te zetten, zonder dat zij hierbij risicodragend zijn.

BEHOUDEN VAN OUD-MEDEWERKERS De vraag naar behoud van gepensioneerde medewerkers neemt toe. Via de aangepaste regelgeving is het mogelijk om deze ervaren medewerkers via Uitzendbureau 65plus te behouden.

VAN ALLE MARKTEN THUIS Uitzendbureau 65plus beschikt over een enorm bestand aan beschikbare uitzendkrachten. Alle uitzendkrachten hebben een persoonlijk intakegesprek gehad. Het uitzendkrachtenbestand is zo divers dat alle branches bediend kunnen worden: van MKB tot overheid. Via gesprekken met de opdrachtgever kan snel een passende oplossing aangedragen worden voor het personele knelpunt.

ÂŤ

POOLMANAGEMENT 2SLHGHUPRPHQWGHMXLVWHEH]HWWLQJ 8ZSHUVRQHHOVSODQQLQJLQJHYXOGGRRU onze planners :HUNLQVWUXFWLHVRSORFDWLHYHU]RUJG door 65plus

PROFESSIONAL ([SHUWLVHRS+%2QLYHDX - Al vanaf â‚Ź35,- kunt u een professional inzetten '  LUHFWEHVFKLNEDUHĂ€H[LEHOHNDQGLGDWHQ - Landelijk portfolio, ook uit uw branche

,QWHUHVVHLQGH]HVSHFLÂżHNHJHQHUDWLH" Neem dan contact met ons op voor een vrijEOLMYHQGDGYLHVJHVSUHN

UITZENDBUREAU 65PLUS Beukelsdijk 11b 3021 AA ROTTERDAM Telefoon 010 - 276 23 87 ZZZSOXVQO Twitter: @65plusrotterdam


REPORTAGE

Tekst: Melissa van der Beek

QUICK SCAN HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT ª,VXZPHGHZHUNHUODQJGXULJ]LHNGDQ WUHHGWGH:HW9HUEHWHULQJ3RRUWZDFKWHU met daarin wat u en uw werknemer moeten GRHQLQZHUNLQJ9HHOZHUNJHYHUVZHWHQ WHZHLQLJYDQGH]HZHWHQUHJHOJHYLQJ Zonder de juiste kennis, loopt u het risico op een loonsanctie of misschien resulteert het in HHQFRQÀLFWPHWXZPHGHZHUNHU

Een langdurig zieke medewerker? Kies voor WerkMOED

ONZE VISIE ª9ROJHQVGH:HW9HUEHWHULQJ3RRUWZDFKWHU PRHWHHQZHUNJHYHUYHUVFKLOOHQGH]DNHQ UHJHOHQZDDURQGHUKHWPDNHQYDQHHQSUR bleemanalyse en het iedere 6 weken voeren YDQJHVSUHNNHQPHWGHPHGHZHUNHU'RRU drukte - en met name door onwetendheid – LVKHWYRRUYHHOZHUNJHYHUVODVWLJDDQGH]H HLVHQWHYROGRHQ1LHWDOOHHQHHQZHUNJHYHU KHHIWYHUSOLFKWLQJHQHHQ]LHNHZHUNQHPHU ook!

Na gewerkt te hebben bij een groot re-integratiebureau vonden Petra Moret en Samantha Bezemer dat het anders kon. Daarom startten ze 8 jaar geleden Just4Work. Inmiddels hebben ze een tweede bedrijf: WerkMOED. Met Just4Work, dat 18 mensen in dienst heeft, werken Moret en Bezemer aan re-integratieprojecten en jobcoaching van moeilijke doelgroepen. “Denk hierbij aan jong gehandicapten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt,� zegt Bezemer. “Deze mensen verdienen een kans en ons doel is om werkgevers te stimuleren om deze doelgroep te werk te stellen. Al is het maar voor een korte stage,� vervolgt Bezemer.

ONTBREKEN VAN KENNIS Doordat de dames bij veel verschillende bedrijven over de vloer komen, merkten ze dat organisaties vaak niet weten wat ze moeten doen als een medewerker langdurig ziek is. “Om deze bedrijven met onze kennis te ondersteunen hebben we anderhalf jaar geleden verzuim-adviesbureau WerkMOED opgericht,� vertelt Moret. Want wat als een medewerker langdurig ziek wordt? Een werkgever is verplicht om totaal 2 jaar het salaris van een zieke medewerker door te betalen. Daarna gaat de werknemer over naar de uitkeringsinstantie, mits werkgever eigen risicodrager is. Een werkgever moet de wet- en regelgeving volgen, zoals omschreven in de Wet Verbetering Poortwachter. Moret: “Doe je dat niet, dan loop je het risico op een loonsanctie, opgelegd door het UWV. Dit betekent dat een werkgever na die 2 jaar nog een jaar loon

GRRUPRHWEHWDOHQ'DWLVQDWXXUOLMNHHQÀLQNH kostenpost.�

UW OPLOSSING

LOONSANCTIE VAN EEN JAAR Bezemer ziet het vaak spaak lopen: “Deze wet vraagt best veel. Zo moeten er contacten onderhouden worden met de bedrijfsarts en de zieke medewerker. Er wordt verwacht dat de werkgever gerichte interventies inzet. Dat zijn geen dagelijkse activiteiten van een werkgever. Sterker: een werkgever wil zich daar helemaal niet mee bezig houden.� In de praktijk zien Moret en Bezemer werkgevers door het ontbreken van kennis rondzwemmen. Ze weten niet wat ze moeten doen of komen te laat in actie, met als gevolg: een loonsanctie van een jaar.

BIJ DE LES HOUDEN Het team van WerkMOED kent de veranderende regels van binnen en buiten. Zo kan het bureau advies geven over welke stappen een werkgever moet ondernemen, maar ook kan het het gehele traject uit handen nemen. Moret: “Dan voeren wij de gesprekken met de bedrijfsarts en verzorgen wij de rapportages. Vaak is het contact onderhouden heel PRHLOLMNYRRUHHQZHUNJHYHUHQNDQHHQFRQĂ€LFWPHW de medewerker op de loer liggen. Uiteindelijk heeft LHGHUHHQKHW]HOIGHGRHOHQGDQLVKHWÂżMQGDWZLMDOV onafhankelijke partij iedereen bij de les houden.â€?

ÂŤ

ÂŞ:HUN02('LVVSHFLDOLVWRSKHWJHELHGYDQ ]LHNWHYHU]XLP]RZHOYRRUJURWHDOVYRRU NOHLQHEHGULMYHQ+HW]LHNWHYHU]XLPEXUHDXLV RSGHKRRJWHYDQLHGHUHVWDSGLHXLWJHYRHUG PRHWZRUGHQHQJHHIWKLHURYHUHHQKHOGHU DGYLHV'DDUQDDVWNDQ:HUN02('KHWKHOH SURFHVXLWKDQGHQQHPHQYDQKHWPDNHQ van de analyses tot en met het onderhouden YDQFRQWDFWHQPHWGHYHUVFKLOOHQGHSDUWLMHQ

-XVW:RUN Spuiboulevard 222a 3311 GR Dordrecht Telefoon 088 - 345 67 80 E-mail info@just4work.nl ZZZMXVWZRUNQO :HUN02(' Burgemeester de Bruinelaan 87 3331 AC Zwijndrecht Telefoon 078 - 645 90 13 E-mail info@werkmoed.nl ZZZZHUNPRHGQO

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013

15


/䝄CJK"VUPIBBH;FFVX 䪦 LPSUJOHPQEF ,JB0QUJNBNFU1MVT1BDL

7BO䪦 

/VWPPS䪦  "]CJKUFMMJOH

3PUUFSEBN )PPGEXFH 5FM   XXXLJBSPUUFSEBNOPPSEOM

4DIJFEBN rT(SBWFMBOETFXFH 5FM   XXXLJBTDIJFEBNOM

(FNCSBOETUPGWFSCSVJL MLNm LNM$0VJUTUPPUHLN &YDMVTJFGLPTUFOSJKLMBBSNBLFO䜪䪦  NFUBMMJDMBL䜪䪦 FOLPTUFOPWFSIFJE䜪䪦 (FUPPOENPEFMLBOBGXJKLFOWBOEFTUBOEBBSEVJUWPFSJOH8JK[JHJOHFOFOESVLGPVUFOWPPSCFIPVEFO


REPORTAGE

MellesConsult 25 jaar actief op de arbeidsmarkt Het invullen van een vacature is een tijdrovende aangelegenheid en vraagt om expertise. Sinds 1988 is MellesConsult actief op de arbeidsmarkt en viert dit jaar alweer haar 25-jarige bestaan. Als Werving, Selectie en Detacheringsbureau dat gespecialiseerd is in de Transport, Logistiek en Scheepvaartbranche, worden onze diensten door zowel grote als kleine rederijen, logistieke dienstverleners en transportbedrijven gewaardeerd.

De Rotterdamse haven groeit de komende 20 jaar en maakt tegelijkertijd een aantal structurele veranderingen door. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld reeds aanwezige goederensoorten zoals containers en olieproducten, maar ook om nieuwe zoals LNG, biomassa en CO2. Een logistieke organisatie kan daardoor zijn positie versterken als het goed omgaat met de kansen en zich op het personele vlak goed laat informeren en organiseren. Doordat alle medewerkers van Melles Consult hun ervaring hebben opgedaan in de diverse branches binnen de Rotterdamse haven, verstaan wij als geen ander de taal die onze klanten spreken. Aangevuld met kennis op het gebied van Human Resources bieden wij een totale adviserende rol voor onze logistieke klanten. Wij vinden het van belang om de relatie met onze klanten goed te onderhouden. Als ‘Team MellesConsult’ houden wij voortdurend contact met klanten en prospects. Het zoeken en vinden van de ‘perfect match’ is ons vak en dat doen we door onze kennis en deskundigheid te combineren met aandacht

en servicegerichtheid. Daarbij is het van belang dat de juiste vragen gesteld worden. In een gesprek met de klant bespreken wij welke inhoudelijke en persoonlijke kwaliteiten gevraagd worden en welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Ook met de kandidaten voeren wij een uitgebreid gesprek bij ons op kantoor. Omdat wij bemiddelen voor zowel jonge, startende kandidaten als ervaren, door de wol geverfde werknemers, vinden wij het belangrijk betrokken te zijn bij de fase waarin deze doelgroepen zich op dat moment bevinden. Een starter weet soms nog niet zo goed wat hij of zij wil en komt daar gaandeweg door het ‘te doen’ achter. Een ervaren persoon, een professional in zijn vakgebied, kan toe zijn aan een volgende stap in zijn carrière. MellesConsult kan als deskundig bemiddelingsbureau hen daarin adviseren en begeleiden. Zo onderhouden wij ook nauwe banden met het Scheepvaart en Transportcollege en geven daar presentaties aan eindejaarsleerlingen. Wij geven zo leerlingen een realistisch beeld mee m.b.t. de verdiensten en mogelijkheden na het behalen van hun diploma.

In dit digitale tijdperk is het van belang om overal aanwezig te zijn. Dit doen wij via de diverse social media, zoals twitter, linked in en facebook. Bovendien hebben wij een website waar meer informatie over onze dienstverlening te vinden is. Ook houden wij weleens ludieke acties, zo hebben wij om ons 25-jarig bestaan te vieren, speciale jubileumtarieven naar onze klanten en prospects gezonden die voor heel 2013 gelden. En voor sinterklaas hebben wij een filmpje gemaakt als mailing, en die is al 360 keer via You Tube bekeken! Benieuwd naar wat MellesConsult voor uw organisatie kan betekenen? MellesConsult helpt u graag verder.

«

Team MellesConsult; Caroline, Mandy, Judith, Yolanda, Pim en Suzanne

MELLESCONSULT Dorpsweg 90-92 3083 LE Rotterdam Telefoon 010 - 299 95 08 E-mail info@mellesconsult.nl ZZZPHOOHVFRQVXOWQO

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013

17


MASTERCLASS: E-COACHING

We moéten vooruit, desnoods met kleine stappen Online media koud en afstandelijk? E-coaching is juist persoonlijk en dichtbij, zeggen Meta Marzguioui en Gé Oerlemans van allround HR-partner Focus. Nog belangrijker, het is zeer effectief. Niet voor niets werken Philips en Rabobank ermee. Denise heeft een probleem. Ze tobt met gevoelens van onzekerheid en dat beïnvloedt haar functioneren. Is ze nog wel geschikt voor haar baan, vraagt ze zich in de eerste mail aan haar e-coach af. Ze heeft een beroepskeuzetest gedaan en wil graag tips om de onzekerheid te bestrijden. Kunnen de 25 masterclassvolgers, variërend van HR-adviseur en ondernemer uit de automobielbranche tot advocaat en manager van Havenbedrijf Rotterdam, een suggestie geven? “Begin met een compliment”, klinkt het in de lesruimte van Focus in Rotterdam. “Vraag naar de uitkomst van de beroepentest en de achtergrond van haar onzekerheid.”

RESULTAAT IN ZES MAILS Het compliment is een voltreffer. Elke mailwisseling start met een positieve impuls, zegt Gé Oerlemans, business development manager bij Focus. Het antwoord krijgt dan ook het onderwerp ‘stap in de goede richting’ mee. Maar hij blijft niet hangen in het waarom van de aanvraag. “In ongeveer zes e-mails moeten er resultaten zijn geboekt, dus er is geen ruimte voor lange uiteenzettingen. Ten eerste wil ik weten hoe haar takenpakket

18

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013

eruit ziet. Vervolgens komt de twijfel, in combinatie met de uitslag van de beroepentest, aan bod. Helder taalgebruik, korte zinnen zonder afzwakkende woorden, is daarbij een noodzaak. E-coaching bestaat voor een groot deel uit semantiek.” De coach legt in de returnmail direct de verantwoordelijkheid bij de aanvraagster. Hij laat haar zelf de test interpreteren. Daarnaast geeft hij aan wat de spelregels van het traject zijn, onder andere wat betreft reactietijd. “In alles wat ik doe, zit actie besloten. E-coaching is geen medium om te leuteren. We moéten vooruit, desnoods met kleine stappen. Onduidelijkheden wil ik vermijden. Denise mag ook niet achteroverleunen. Een e-coach is geen adviseur die een pad uitstippelt. Nee, hij stimuleert de coachee om zelf oplossingen aan te dragen en heeft taal als strategisch instrument.”

OPEN IN ANONIMITEIT Woorden en een beeldscherm om te sturen, is dat niet wat onpersoonlijk, vraagt een aantal deelnemers van de masterclass. Wat is er nu beter dan iemand in de ogen te kijken en allerlei non-verbale signalen op te vangen? Een begrijpelijke opvatting, vindt Meta Marzguioui,

regiodirecteur Groot-Rotterdam bij Focus, maar uitgebreid onderzoek van Universiteit van Tilburg laat het tegendeel zien. E-coaching blijkt beter te werken dan face-to-facecontact omdat mensen in anonimiteit open durven te zijn. “Medewerkers laten doorgaans niet het achterste van hun tong zien in gesprekken met collega’s. E-coaching levert zulke goede resultaten op goed omdat je elkaar juist niet in de ogen kunt kijken. Mensen kunnen op zelf


MASTERCLASS

Tekst: Martin Neyt // Fotografie: Jan Nass

gekozen momenten reageren, ook dat geeft een groter gevoel van controle. E-coaching heeft zich inmiddels ook in andere werkvelden, zoals therapeutische omgeYLQJHQEHZH]HQ´1DDVWRSHQKHLGHQHIÂżFLHQF\ZLQVW -werknemers zijn geen dagdelen van hun werkplekheeft e-coaching volgens de Universiteit van Tilburg een ‘schrijfvoordeel’. De schrijvende mens stimuleert essentiĂŤle delen van zijn hersenen, zo tonen MRI’s aan. Informatie beklijft beter en er worden nieuwe verbanden gelegd. Daar komt deels het betrokken gevoel dat e-coaching geeft uit voort. GĂŠ Oerlemans: “Coachees doorlopen een actief proces. Ze komen al schrijvend tot eventuele oplossingen. Het levert ook nog eens een terugvalpreventie, je kunt altijd teruglezen welke VWDSSHQMHKHEWJH]HW´2RNGHFRDFKSURÂżWHHUWYDQ de balans tussen fysieke afstand en virtuele nabijheid. Hij heeft bedenktijd voor een strategisch antwoord en kan zich volledig richten op de pijnpunten, zonder last te hebben van vooroordelen die uiterlijk en gedrag met zich mee kunnen brengen.

aangesteld en elke twee weken wordt een voortgangsgesprek gevoerd. De faalangst is daarmee niet verdreven, Denise wil een training volgen. “Juist nu ga ik op die faalangst inâ€?, zegt GĂŠ Oerlemans. “Ze heeft steun binnen het bedrijf, we kunnen belangrijke slagen gaan maken. Waar bestaat die faalangst uit en welke trainingen wil ze volgen?â€? Denise beschrijft haar gevoelens en komt met opties op de proppen. NLP vindt ze vaag, over een andere cursus twijfelt ze vanwege de kosten. Of de coach een alternatief heeft. Dat heeft hij, in de vorm van een bevestiging. “Eigen initiatief gaat boven interventie, dus ik ga verder op de weg die ze zelf heeft ingezet. Het trainingscentrum van haar keuze biedt ook mindfulness aan, een methodiek met een bewezen werking. Dergelijke trainingen zijn betaalbaar en worden in buurt en wijk gegeven. Ik stimuleer haar om die cursus te gaan volgen.â€? Daarna blijft het stil. “Geen bericht is goed bericht.â€?

ONDERZOEK NAAR EFFECTEN VERDER MET BOUWSTENEN Denise meldt in haar tweede bericht dat ze baliemedewerker is. Deze functie sluit in principe aan bij de uitslag van haar beroepentest: een conventioneel, PHQVJHULFKWSURÂżHO=HRYHUOHJWUHJHOPDWLJELQQHQ teams en afdelingen. De faalangst -Denise spreekt nu niet meer over onzekerheid- komt naar haar mening voort uit een aantal nieuwe, commerciĂŤle taken. Ze heeft een verkoopcursus gedaan en die verliep prima, maar in de praktijk blokkeert ze. GĂŠ Oerlemans gebruikt deze informatie als bouwstenen. Een compliment voor haar openhartigheid, een bevestiging van haar passende rol binnen het bedrijf, een opmerking over de discrepantie tussen verkoopcursus en werkvloer ĂŠn een verwijzing naar de overlegstructuur in het bedrijf. Denise kan haar leidinggevende betrekken bij het in de praktijk brengen van de commerciĂŤle theorie. “Het is wat suggestief, maar ik ga er vanuit dat zij en haar leidinggevende daarvoor open staan. Ook hier geldt: je wilt vooruit, er moet iets gebeuren.â€?

Organisaties als Philips, Rabobank, belastingdienst, ROC’s en hogescholen maken inmiddels van ecoaching gebruik. Deze tool kan onderdeel zijn van een uitgebreid loopbaanportaal met HR-info, tests en vacatures. Maar dat hoeft niet, Focus biedt e-coaching ook als ‘stand-alone’ instrument aan. “Bijvoorbeeld Achmea zet onze e-coaching los inâ€?, vertelt GĂŠ Oerlemans. “E-coaching wint snel terrein. We hebben zelf onderzoek gedaan naar de effecten en de eerste resultaten zijn bemoedigend. Meer dan driekwart van de gebruikers geeft aan dankzij e-coaching vooruit te kunnen. Het gemiddelde rapportcijfer is een 7,4. Tachtig procent zou de methode aanraden.â€? Hoe zit het met de privacy, wil een deelnemer weten, want je geeft jezelf toch online bloot. Oerlemans: “Er worden geen gegevens verstuurd via Gmail en dergelijke. Alle handelingen blijven in een streng beveiligde digitale omgeving. De software zelf is makkelijk te integreren in het eigen systeem en ook de bediening werkt eenvoudig. Users hebben de correspondentie bij elkaar in een overzichtelijk scherm.â€?

MASTER-TIPS 1. SPEEL IN OP DE VRAAG Âť Wat vanochtend hot was, is vanmidGDJZHHUXLW)OH[LELOLWHLWLVHHQQRRG]DDN]RZHOYRRURUJDQLVDWLHVDOV PHGHZHUNHUV(FRDFKLQJVOXLWDDQELM YUDDJQDDUFRQWLQXHYHUEHWHULQJ

2. KIES VOOR STRUCTURELE ONTWIKKELING ÂŞ(HQEHGULMILV]RJRHGDOV]LMQSHUVRQHHO$OVPHQVHQPHWSOH]LHUKXQZHUN doen en zich structureel kunnen ontwikkelen, heeft dat effect op de resultaten YDQHHQRQGHUQHPLQJ

3. MAAK BEWEGING NATUURLIJK ÂŞ0HGHZHUNHUV]LWWHQQLHWPHHUGHUWLJ MDDURSGH]HOIGHSOHN(FRDFKLQJNDQ ELMGUDJHQDDQQDWXXUOLMNHEHZHJLQJLQ RI]HOIVEXLWHQHHQRUJDQLVDWLH0HQVHQ NXQQHQYLDHFRDFKLQJRQWGHNNHQGDW]H wellicht in een andere baan beter uit de YHUINRPHQ

4. MAAK KENNIS TOEGANKELIJK Âť Ontwikkelen hoeft niet veel tijd te NRVWHQ(FRDFKLQJYHUVFKDIWPHGH ZHUNHUVVQHOHQHIIHFWLHILQ]LFKWHQ

VERVELEND MAAR VRUCHTBAAR In de reactie laat Denise weten dat ze een emotioneel gesprek met haar manager heeft gehad. Vervelend, maar ook vruchtbaar. Er is een collega als buddy

AFSLUITENDE MAIL Iets later dan afgesproken in de spelregels, stuurt 'HQLVHHHQYLMIGHHQODDWVWHEHULFKW([FXVHVPDDU ze was druk bezig. En ze heeft goed nieuws, ze is gestart met mindfulness. “Op dat moment zijn alle noodzakelijke stappen gezet. Ze heeft haar probleem kenbaar gemaakt in de organisatie, krijgt ondersteuning en werkt eigenhandig aan verbetering met een cursus. Alleen een afsluitende mail met compliment, bevestiging en de toevoeging dat ze voor vragen altijd contact met de coach kan opnemen, rest dan nog.â€? Zo’n case is interessant, maar wanneer besluit je dat e-coaching toch niet het passende middel is, luidt de vraag in de lesruimte. Eigenlijk aan het einde van het traject, antwoordt GĂŠ Oerlemans. “Het is natuurlijk mogelijk dat e-coaching niet volstaat, maar dan nog is het geen verloren tijd. De coachee heeft het probleem in elk geval benoemd en is al bezig met oplossingen. E-coaching kan mensen zo de zekerheid geven om contact met een hulpverlener te zoeken.â€?

ÂŤ

DE EXPERTS GĂŠ Oerlemans is business development manager bij loopbaanadviesbedrijf Focus. Meta Marzguioui is regiodirecteur GrootRotterdam van Focus. Het loopbaanadviesbureau bestaat inmiddels een kwart eeuw en beschikt in totaal over twaalf vestigingen in Nederland.

FOCUS Oudehoofdplein 4 3011 TM Rotterdam Telefoon 010 411 23 55 E-mail rotterdam@focusnederland.nl ZZZIRFXVQHGHUODQGQO

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013

19


Tekst: Fred Louter // Fotografie: Jan Nass

v.l.n.r. Richard Ouwerling, Yvonne Lagendijk en Jasper van der Voet

REPORTAGE

PELLICAAN ADVOCATEN IN ROTTERDAM

Sparringpartner met passie voor branchespecifiek arbeids- en ondernemingsrecht Met drie vestigingen (naast Rotterdam ook Amsterdam en Utrecht) en ruim 20 advocaten bestrijkt Pellicaan Advocaten een werkgebied van NoordHolland tot diep in Brabant. Relaties (bedrijven, maar ook not-for-profitorganisaties en DGA’s) kunnen bij het kantoor terecht voor allerhande juridische zaken rond arbeids- en ondernemingsrecht. “Ook de advocatenmarkt is momenteel in beweging,â€? zegt Yvonne Lagendijk in haar kantoor met prachtig uitzicht op de Nieuwe Maas en Van Brienenoordbrug. “Toen wij in 2002 begonnen, lag het zwaartepunt van onze werkzaamheden elders. Zo stelden wij in die tijd heel veel verschillende contracten op, tegenwoordig plukken mensen die zo van internet. Wij hebben uiteraard onze dienstverlening aangepast aan ‘de nieuwe tijd’. Als Pellicaan Advocaten opereren we met branchefocus. Welke ontwikkelingen spelen er in welke branche? Het zorgt ervoor dat je relaties op juridisch gebied uitstekend kunt adviseren bij belangrijke beslissingen binnen hĂşn vakgebied. Dat is de advieskant, maar natuurlijk staan wij bedrijven ook terzijde als het gaat om gerechtelijke procedures, bijvoorbeeld bij arbeidsgeschillen zoals reorganisaties, individueel ontslag, contractenrecht, fusies en overnames.â€?

BRANCHESPECIFIEK De branches waar Pellicaan Advocaten zich in specialiseert zijn de ‘Uitzendbranche’, ‘Transport en logistiek’, ‘Kinderopvang en zorg’ en ‘Bouw en vastgoed’. “Een bewuste keuze,� zegt Jasper van der Voet. “Er speelt in

20

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013

deze sectoren veel, zowel economisch als op het gebied van wetgeving. Wij houden ons als NDQWRRUELMYRRUEHHOGDOMDUHQVSHFL¿HNEH]LJ met de uitzendbranche, een zeer dynamische sector met heel veel concurrentie. Wij kunnen met uitzendbureaus uitstekend meedenken RYHUNRVWHQEHVSDUHQGHPDDWUHJHOHQHQÀH[L bilisering van de organisatie. Het kan net het verschil maken bij het binnenhalen van een opdracht of bijdragen aan de continuïteit van een organisatie in het algemeen. Daarnaast houden wij onze relaties pro-actief op de hoogte via bijvoorbeeld seminars, nieuwsbrieven of heel direct via 1-op-1-gesprekken.�

LANGETERMIJNDENKEN Volgens Richard Ouwerling is het beeld dat mensen van een advocatenkantoor kunnen KHEEHQQRJDOHHQVRQJHQXDQFHHUGÂł6WRIÂżJ en hoge uurtarieven, dat zijn vaak de opmerkingen die je hoort. Dat is jammer en niet terecht. In ons vak heerst momenteel een enorme dynamiek. En de kosten gaan voor de baten uit, dat is ook in ons vak het geval. In de meerderheid van de zaken verdienen cliĂŤnten uiteindelijk hun ‘investering’ in goed advies terug. Daarnaast zijn wij altijd transparant en zetten wij in op een langetermijnrelatie met een cliĂŤnt. Dat laatste betekent soms dat wij

STRATEGISCHE ALLIANTIE MET MAZARS Pellicaan Advocaten heeft een straWHJLVFKHDOOLDQWLHPHW0D]DUVHHQ WRRQDDQJHYHQGÂżVFDOLVWHQHQDFFRXQ WDQWVNDQWRRUPHWYHVWLJLQJHQZHUHOGZLMG 'HVDPHQZHUNLQJPHW0D]DUVJHHIWKHW NDQWRRUGHPRJHOLMNKHLGRPGHVJHZHQVW RRNHHQÂżVFDOLVWRIDFFRXQWDQWWHEHWUHNNHQ bij meeromvattende adviezen met een ÂżQDQFLsOHHQÂżVFDOHDFKWHUJURQG9RRUDO ELMGHFRPSOH[HUHRQGHUZHUSHQNDQGH]H PXOWLGLVFLSOLQDLUHDDQSDNHHQGRRUVODJ JHYHQGHUROLQKHWSURFHVVSHOHQ

een bedrijf adviseren om in de eerste plaats tot een schikking te komen in plaats van zich in een lange juridische procedure te storten met RQ]HNHUHDÀRRS'DWZRUGWJHZDDUGHHUGZDQW zo’n 80% van onze clientèle is al langere tijd aan ons kantoor verbonden.�

ÂŤ

PELLICAAN ADVOCATEN Postbus 23161 3001 KD Rotterdam Telefoon 088 - 627 22 87 E-mail info@pellicaan.nl ZZZSHOOLFDDQQO


REPORTAGE

Tekst: Fred Louter // Fotografie: Jan Nass

QUICK SCAN

‘ABN AMRO ONDERSTEUNT BEDRIJVEN AKTIEF IN DE MARKT’

Ron Groenewegen en Paul Tilleman van ABN-AMRO Rotterdam Zuid Ditmaal vanuit hun kantoor aan de Nieuwe Maas op Rotterdam-Zuid kijken Ron Groenewegen (directeur ABN AMRO Rotterdam) en Paul Tilleman (adjunct directeur ABN AMRO Rotterdam Bedrijven) uit over de rivier die zo fraai meandert door hartje Rotterdam. Na de aankondiging van economisch herstel in de landelijke media kijken we naar de lokale Rotterdamse economie. De signalen zijn herkenbaar maar het is volgens beide bankiers nog pril , maar wie als ondernemer kansen ziet en bereid is kritisch naar zijn bestaande businessmodel te kijken, maakt grote kans op succes, juist nu.

INTENSER Voor Groenewegen en Tilleman is deze tijd welliswaar anders dan in een hoogconjunctuur maar wel erg belangrijk voor onze klanten “Het is wel anders,â€? zegt Tilleman. “Nu is het zaak om met elkaar de continuĂŻteit van ondernemingen te waarborgen. Daarbij spelen de ondernemer, de accountant en de bankier een gezamenlijke rol. Dat is een andere insteek, maar wel de basis. Hierdoor krijg je met ondernemers een intensere, diepgaandere relatie. Er wordt meer van ons en van de ondernemer gevraagd. Dat is niet erg, dat maakt inventief en actief.â€? Volgens Groenewegen is ABN AMRO een uitstekende partij om juist in deze tijd mee in gesprek te gaan: “Dat komt met name door ons zeer uitgebreide kennisnetwerk dat we in huis hebben, zowel hier in Nederland als op onze buitenlandse kantoren. Onze relatiemanagers zijn uitstekend opgeleid en ingevoerd, ze weten waar ze over praten. Die kennis willen ze graag delen met de marktpartijen in het bedrijfsleven.â€? (zie Quick Scan, red.)

INTERNATIONAAL Tilleman vervolgt: “We gaan niet op de stoel van de ondernemer zitten, we kennen onze rol, maar kunnen daar waar nodig prima sparren over de te volgen lijn. Deze tijd vraagt om innovatie en nieuwe uitdagingen, zoveel is wel duidelijk.â€? Waar de mogelijkheden volgens Groenewegen nu met name liggen? “Ik zou zeggen: beperk je als het kan niet tot alleen Nederland als afzetgebied. In de landen om ons heen, zoals Engeland, Duitsland en BelgiĂŤ, is al sprake van enige economische groei. Probeer daarop mee te liften. Doe dit ook vanuit het streven naar een sterkere concurrentiepositie in de nabije toekomst.â€?

ÂŤ

ABN-AMRO MARKTGEBIED ROTTERDAM ZUID Postbus 24016 3007 DA Rotterdam Telefoon 06 - 513 00 979 (Drs. R.A. Groenewegen) E-mail info@nl.abnamro.com ZZZDEQDPURFRP

HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT  Als ondernemer wil je snel over altijd actuele informatie beschikken, die je als RQGHUQHPHURSZHJKHOSWELMKHWPDNHQYDQ GHMXLVWHNHX]HVHQKHWQHPHQYDQGHJRHGH EHVOLVVLQJHQ%LMYRRUNHXUEOLMIMHRSGH KRRJWHYDQRQWZLNNHOLQJHQXLWMRXZHLJHQ EUDQFKHRIVHFWRU

ONZE VISIE ÂŞ$%1$052EUHQJWRQGHUQHPHUVOHWWHUOLMN HQÂżJXXUOLMNJUDDJYHUGHU+HWEHJULMSWGH behoefte van ondernemers om altijd op de KRRJWHWHZLOOHQ]LMQYDQEHVWDDQGHHQ QLHXZHRQWZLNNHOLQJHQLQGHVHFWRUHQ ZDDULQEHGULMYHQZHUN]DDP]LMQ+HWLVGH YLVLHYDQ$%1$052RPGH]HELMGHEDQN bekende informatie kosteloos met ondernePHUVWHGHOHQ0HWHLJHQUHODWLHVPDDU RRNPHWQLHWDDQ$%1$052JHOLHHUGH EHGULMYHQ2PGDWZLMGHQNHQGDWDOOHVZDW ELMNDQGUDJHQDDQHHQJRHGIXQFWLRQHUHQGH HFRQRPLHXLWHLQGHOLMNJXQVWLJLVYRRU ÂľGHJHKHOHPDUNWÂś

UW OPLOSSING ÂŞ$%1$052RQWZLNNHOGHVSHFLDDOYRRUKHW beschikbaar stellen en delen van heel veel functionele informatie uit tal van branches HHQWZHHWDOKDQGLJHWRROV$OOHUHHUVWLVGDDU GHJHKHHOHLJHQDSS$%1$0520DUNHW ,QVLJKWV'H]HDSSZRUGWELMJHKRXGHQGRRU GHJHVSHFLDOLVHHUGHPDUNHWLQJDQDOLVWHQYDQ $%1$052'HDSSLVEHVFKLNEDDUYRRUGH L3DGHQNDQJHGRZQORDGZRUGHQLQGH L7XQHV6WRUH7HYHQVLVKLMDOVZHEVLWHWHYLQ GHQRSLQWHUQHWKWWSVLQVLJKWVDEQDPUR QO9RRUKHHOYHHOLQIRUPDWLHRYHURQGHUQH men in het buitenland kunnen ondernemers WHUHFKWRSGHSDJLQD*UHQ]HORRV 2QGHUQHPHQ*DKLHUYRRUQDDU KWWSVH[WUDDEQDPURQOLQWHUQDWLRQDDO

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013

21


KENNISPARTNER

Cloud computing; The sky is the limit, mits je goede afspraken maakt! Cloud computing is niet meer weg te denken uit het huidige ICT-landschap. Steeds meer ondernemers kiezen voor cloud computing vanwege de flexibiliteit en kostenefficiÍntie. DE RISICO’S VAN CLOUD COMPUTING Cloud computing brengt ook risico’s met zich mee. De risico’s kunnen beperkt worden door heldere afspraken te maken met de cloudleverancier. Veel ondernemers gaan echter - soms klakkeloos - akkoord met de door de cloudleverancier gepresenteerde standaard voorwaarden.

WAT IS CLOUD COMPUTING? Cloud computing is het op afstand opslaan van JHJHYHQVHQVRIWZDUHYDQGHJHEUXLNHURSH[WHUQH computers. Gebruikers van een clouddienst kunnen vanaf hun eigen locatie via internet toegang tot deze gegevens krijgen. Cloud computing is YDDNVQHOOHUJRHGNRSHUIOH[LEHOHUHQERYHQGLHQ meestal veiliger dan IT-oplossingen binnen de eigen kantooromgeving.

CONTINUĂ?TEIT Een van de belangrijkste aandachtspunten is de continuĂŻteit van de dienstverlening. In de cloud draaien vaak bedrijfskritische applicaties. Continue beschikbaarheid van het systeem is cruciaal. Een goed contract bevat daarom voldoende ‘incentives’ voor de cloudprovider om de beschikbaarheid op peil te houden, bijvoorbeeld in de vorm van boetes bij schending van een beschikbaarheidsgarantie. Bij aanvang van de dienstverlening kunnen voorts afspraken worden gemaakt om de gevolgen van een faillissement van de cloudprovider beheersbaar te houden.

VENDOR LOCK-IN Als de bedrijfsvoering van de klant (te) afhankelijk wordt van de cloudprovider bestaat het risico op een ‘vendor lock-in’. Vendor lock-in maakt de overstap naar een andere leverancier moeilijk. Dit ULVLFRNDQZRUGHQEHSHUNWGRRUHHQH[LWUHJHOLQJ overeen te komen. Bij voorkeur wordt een

22

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013

evenwichtige opzegregeling bedongen en wordt de cloudprovider contractueel verplicht actief te faciliteren bij de overstap naar een andere cloudprovider.

PRIVACY Privacy speelt een belangrijke rol bij cloud computing. De Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp) is van toepassing op de verwerking van alle persoonsgegevens in de cloud. In de Wbp is bijvoorbeeld vastgelegd dat doorgifte van persoonsgegevens naar een land zonder ‘passend beschermingsniveau’ niet is toegestaan. Persoonsgegevens mogen in beginsel niet buiten de Economische Ruimte worden gebracht. Sommige cloudproviders maken echter gebruik van datacentra in de VS. Denkbaar is dat de klant vervolgens als verantwoordelijke wordt aangesproken wegens schending van de Wbp. Het is daarom van cruciaal belang dat heldere afspraken worden gemaakt over de wijze van verwerking en doorgifte van persoonsgegevens.

om de aan cloud computing verbonden risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dankzij de toename van het aantal cloudproviders heeft u als ondernemer steeds meer te kiezen. De toegenomen concurrentie op de ‘cloud markt’ zorgt voor meer onderhandelingsruimte. Vanzelfsprekend is het verstandig juridisch advies in te winnen bij het aangaan van een overeenkomst met een cloudprovider.

ÂŤ

TIP: ONDERHANDEL MET DE CLOUDPROVIDER Het maken van specifieke afspraken met de cloudprovider is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Veel cloudproviders hanteren een ‘take it or leave it’ beleid, waarbij de klant feitelijk geen andere keuze wordt geboden dan akkoord te gaan met het standaard contract van de cloudprovider. De Europese Commissie biedt mogelijk uitkomst. De Europese Commissie meent dat de huidige VWDQGDDUGFORXGFRQWUDFWHQWHFRPSOH[]LMQHQPHW name de belangen van leveranciers behartigen. (HQH[SHUWJURHSLVDDQJHVWHOGRPPRGHOFRQWUDF ten op te stellen die enerzijds de belangen van klanten waarborgen en anderzijds makkelijker te begrijpen zijn. Wanneer die contracten gereed zijn is nog niet bekend. Tot die tijd blijft het raadzaam goede en specifieke afspraken te maken

DIJKSTRA VOERMANS ADVOCATUUR & NOTARIAAT Joost Mosselman - Advocaat K.P. van der Mandelelaan 40a 3062 MB Rotterdam Telefoon 010 - 242 48 90 E-mail joost.mosselman@dvan.nl ZZZGLMNVWUDYRHUPDQVQO


REPORTAGE

BLOM OPLEIDINGEN:

Landelijke opleider met regionale kracht BLOM OPLEIDINGEN bewijst zich als een gedegen opleidingsinstituut. En profileert zich als landelijke opleider met regionale kracht. De regionale kracht in Rotterdam/Rijnmond en omgeving uit zich in de vestiging Schiedam. Hier is BLOM Opleidingen al 15 jaar actief met intern transportopleidingen. ONGEVALLEN Intern transport komt men overal en in veel verschillende vormen tegen, van heftruck tot elektropallettruck en van hoogwerker tot veilig hijsen. Door het vele gebruik neemt ook de kans van ongevallen toe. Naast persoonlijke ongevallen ontstaat er ook vaak materiële schade met hoge kosten tot gevolg. Door een goed opleidingsbeleid te voeren kunnen bedrijven deze risico’s op ongevallen beperken.

OPLEIDINGEN De belangrijkste cursussen die BLOM Opleidingen in de vestiging Schiedam verzorgd zijn de cursussen heftruck en reachtruck, hoogwerker en veilig hijsen. Naast de gebruikelijke theorie en praktijk wordt er ook veel aandacht besteed aan mentaliteitsverandering van de deelnemers. Want wanneer de deelnemer een opleiding met goed gevolg heeft afgelegd, maar

vervolgens tijdens de dagelijkse werkzaamheden dat wat hij heeft geleerd niet in de praktijk brengt, dan heeft een opleiding geen enkel nut. Leidinggevenden kunnen hier een grote bijdrage leveren door medewerkers op hun verkeerde mentaliteit aan te spreken. De cursussen worden standaard afgesloten met een eigen certificaat maar kunnen naar wens ook worden afgesloten met HHQ62*H[DPHQ 6699 

ding, waarin zij ervaringen kunnen delen met collega’s uit andere bedrijven

IN-COMPANY OPLEIDINGEN Ideaal wanneer er specifieke opleidingseisen zijn die niet of moeilijk kunnen worden nagebootst. De medewerkers leren in hun eigen specifieke omgeving om te gaan met hun eigen materieel en toegespitst op de eigen bedrijfssituatie en aangepast aan de eigen bedrijfsplanning.

«

Naast de al genoemde opleidingen verzorgt BLOM Opleidingen ook VCA en BHV cursussen.

Meer weten over BLOM Opleidingen?

OPEN OPLEIDINGEN

BLOM OPLEIDINGEN SCHIEDAM

Ideaal wanneer een medewerker of een klein aantal medewerkers de opleiding wilt laten volgen. Maar ook als veel medewerkers niet allemaal tegelijkertijd gemist kunnen worden. Bovendien volgen de medewerkers een oplei-

Fortunaweg 17 3113 AN Schiedam Telefoon 074 - 376 4044 ZZZEORPRSOHLGLQJHQQO

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013

23


ONDERNEMERSPANEL

Wat zijn uw verwachtingen voor 2014? De meningen zijn verdeeld over de economische vooruitzichten voor 2014. De president van de Nederlandsche Bank ziet een einde aan de crisis en in de landen om ons heen is sprake van economisch herstel. Zet het economische herstel in 2014 ook in Nederland door? Wat zijn uw verwachtingen? De mening van ons panel.

24

FRANCA VAN SCHELT

CORINA BARENDREGT

RUUD GUILLAUME

DYNALINX BV & VOIPLINX BV

CONQUEST COMMUNICATIE & EVENTS

GUILLAUME CONSULTANCY

³:HJDDQPHWHHQGRVLV ÀLQNHSRVLWLYLWHLWGH WRHNRPVWWHJHPRHW´

³+HWLVQX]DDNGDW vertrouwen snel te herstellen�

³+HWNDELQHWVEHOHLGGRHWWH ZHLQLJDDQKHWVWLPXOHUHQ van de economie�

7MDKHWLVNRI¿HGLNNLMNHQPDDUGHZHQV van de gedachte is dat er toch zo langzamerhand wel een licht herstel te merken valt. Op netwerkbijeenkomsten hoor je steeds positievere geluiden van collega-ondernemers. Toch is het nog heel fragiel en zeker de staart van een crisis is vaak het meest venijnig. Als ik naar DynaLinX en VoipLinX kijk, zijn de verwachtingen hoog voor 2014! Het afgelopen kwartaal is ons nieuwe CRM systeem gelanceerd, waarbij de enthousiaste reacties van klanten ons vertellen dat we hiermee een goede weg zijn ingeslagen. Ook hebben we ons VOIP product verder in de markt weten te zetten en zijn we een krachtige samenwerking op het gebied van Marketing & Sales aangegaan met Secret Talent. Het jaar 2014 zal bij ons van start gaan met de uitbreiding van een nieuwe systeembeheerder, waarbij we met een ÀLQNHGRVLVSRVLWLYLWHLWGHWRHNRPVW tegemoet gaan. 

Het is maar vanuit welk perspectief je het einde van de crisis bekijkt. In buurland BelgiÍ, waar veel opdrachtgevers van ons bureau gesitueerd zijn, was de crisis aanzienlijk minder heftig voelbaar en trad ook het herstel daar eerder in. In Nederland heeft het vertrouwen van de koper een ÀLQNHNQDXZJHNUHJHQ/RJLVFK+HWDDQWDO faillissementen was aanzienlijk, het percentage mensen zonder baan idem dito. Huizen werden niet verkocht. De crisis raakte een ieder persoonlijk. Het is nu zaak dat vertrouwen snel te herstellen. Daar moet in geïnvesteerd worden. Door overheid en bedrijfsleven. Ik verwacht dat het economisch herstel in Nederland in 2014 trager op gang komt dan in de omringende landen en dat we het eerste halfjaar achterblijven. Daarna herstellen we ons. Om dan te doen waar we goed in zijn: ondernemen! 

Ik verwacht een groei van de economie met enkele tienden van procenten. Nederland blijft achter qua groei bij heel veel andere Europese landen. In de praktijk zullen de gevolgen heel verschillend zijn per branche. Meer groei zal nodig zijn om de Nederlandse economie en een aantal sectoren uit de crisis te helpen. Achterblijvende koopkracht en de verdere ontwikkeling van internetverkopen zullen gevolgen hebben voor heel wat MKB-bedrijven PXYRSH[SRUWJHULFKWHEHGULMYHQ$OVRUJD nisatie- en MVO-adviseur voor MKB bedrijven verwacht ik wel enige groei van mijn orderportefeuille omdat steeds meer organisaties onderkennen dat er een hernieuwde oriĂŤntatie op de markt nodig is en innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds belangrijker worden voor het realiseren van een duurzaam concurrentievoordeel. Redelijk pessimistisch ben ik over het kabinetsbeleid dat te weinig doet aan het stimuleren van de economie gericht op verbeteren koopkracht, bevorderen van innovatie, het investeren in onderwijs en het vergroenen van de economie. ÂŤ

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013


ESTHER DEN BREEYEN

HUGO VAN DER POT

PRESENTANZA

UITZENDBUREAU IJSSELMONDE

TROUVÉ

³+HWKHUVWHO]DO ODQJ]DDPJDDQ´

³.UDFKWLJHFRQRPLVFK KHUVWHO]DOYRRUORSLJ uitblijven�

³+HWYHWLVYDQGHERWWHQ het zakendoen is verhard�

Ik ben optimistisch over het komende jaar. Hoewel er nog veel bedrijven last hebben van de nasleep van de recessie (facturen worden nog steeds heel laat betaald en opdrachten aarzelend verstrekt) geloof ik dat we het ergste gehad hebben. Het herstel zal langzaam gaan, zeker in vergelijking met hoe snel de recessie er ineens was, maar alle goede dingen komen langzaam. De tijd voordat het kaartenhuis in elkaar stortte was achteraf bezien te mooi om waar te zijn. We rekenden onszelf rijk vanuit de gedachte dat het niet op kon. We weten nu beter en met die wetenschap hebben we een basis voor verstandig ondernemen en consumeren. Die nieuwe realiteit lijkt me een prima uitgangspunt voor 2014 en verder. Voorwaarde is wel dat ook de overheid en de banken meewerken. Daarover ben ik minder positief. Als we uit de recessie komen dan is dat niet dankzij, maar ondanks deze twee “mastermindsâ€? ÂŤ

Het economisch herstel neemt langzaam stijgende vormen aan in Nederland. Aantrekkende groei in belangrijke handelspartners zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zorgen voor H[SRUWJURHLZDW1HGHUODQGRSWHUPLMQ uit de recessie zal gaan helpen. Omdat de binnenlandse bestedingen nog altijd 70% van de Nederlandse economie uitmaken, zal krachtig economisch herstel voorlopig uitblijven zolang het beschikbare inkomen van huishoudens niet toeneemt. Een lichtpuntje LVGDWHFRQRPHQYRRUVSHOOHQGDWGHLQĂ€DWLH einde dit jaar fors zal afnemen, waardoor de koopkracht van consumenten volgend jaar licht vooruit zal gaan en we waarschijnlijk medio 2014 tekenen van economisch herstel zullen gaan merken. ÂŤ

Absoluut herstel, ook voor Nederland. We zien het herstel al in de landen om ons heen, kijk naar de VS en de UK. De huizenmarkt trekt aan, de beurskoersen gaan weer de goede kant op. De laatste cijfers zijn (voorzichtig) positief. MAAR‌ zoals altijd zit het venijn in het staartje! Het vet is van de botten, het zakendoen is verhard. Hoe lang houden de meeste bedrijven het nog vol? Of is het neerstorten met GH¿QLVKLQ]LFKW"9HHOEHGULMYHQ]LMQPHW kostenreductie bezig geweest. Met de juiste kostenbeheersing in 2014 moet het lukken om het vol te blijven houden (trouwens, TrouvÊ kan u met deze kostenbeheersing helpen door middel van (facturen) scannen en document management). Wij willen in ieder geval iedereen een succesvol 2014 toewensen! Bent u ondertussen nieuwsgierig geworden naar wat u aan kostenbeheersing kunt doen? Kom als goed voornemen gewoon eens bij ons langs in Capelle a/d IJssel, wij laten het u graag zien. 

(foto: Hans Sloot)

TINEKE STEL

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013

25


VAN PUNAISES NAAR SPELDEN

Brancheverenigingen aan de vooravond van vernieuwing 26

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013


PLUS

Tekst: Jeroen Kuypers // Fotografie: Marco Magielse

Brancheverenigingen bieden juridische diensten en helpen bij het tot stand komen van collectieve arbeidsovereenkomsten maar is dat soort dienstverlening voldoende voor ondernemers om lid te worden of te blijven? Onderzoek door de businessuniversiteit van Nyenrode toont aan dat er behoefte is aan een meerwaarde. Brancheorganisaties moeten hun leden zowel diepgaander kennis als verdergaande onderlinge samenwerking aanbieden. De crisis heeft die verandering uitgesteld maar in een betere conjunctuur zal de noodzaak zich des te harder manifesteren. Verenigingen hebben het nergens makkelijk. Politieke partijen en sportclubs verliezen even hard leden als kerken en vakbonden. Ondernemers lijken trouwer dan werknemers maar ook hun lidmaatschap is niet langer vanzelfsprekend. “Met name de kleinere bedrijven zijn goed af met de diensten van een brancheorganisatie, terwijl de grotere eigen juristen en personeelsfunctionarissen in huis hebben maar het stom vinden geen gebruik te maken van de expertise van de vakvereniging. Horecabedrijven komen zonder hun bond niet in gesprek met burgemeester of politie en aannemers hadden op zichzelf nooit zoiets als de ZZP kaart kunnen organiseren,” verklaart Leo Witvliet, hoogleraar interim management, hun trouw. “En toch is dat steeds minder vaak genoeg,” vult Raoul Wirtz, Program Manager Executive Education, aan. “Brancheorganisaties moeten platforms bieden voor ontmoetingen en kennisuitwisseling. De behoefte aan vergaande samenwerking groeit. Het kleinere MKB blijkt bijvoorbeeld een fors bedrag uit te geven aan sales, maar een groot deel van die kosten kan worden teruggebracht door collectief in plaats van individueel initiatieven te ontplooien, en die zijn dan nog effectiever ook.”

MEER DAN EEN ETIKETTENWISSEL Wat moet er daarvoor concreet veranderen? Zijn er teveel organisaties en is fusie het antwoord? Volgens Witvliet leiden fusies enkel tot eenheidsworst. “Een etikettenwissel zal de ondernemers niet overtuigen. Vakverenigingen moeten eerder leren denken in ketens. Daarom richt die van de slagers zich al op verantwoorde voeding in plaats van uitsluitend op vlees en die van de bandenspecialisten op veilig rijden. Er is geen behoefte aan minder brancheorganisaties . Als dat zo was zouden ondernemers niet lid worden van twee of drie organisaties tegelijk om maar overal de benodigde kennis vandaan te halen. Wat wel nodig is, is een diepgaander kennisaanbod. Vroeger moest je als vakorganisatie een punaise zijn: ondiep maar breed. De toekomst vereist spelden: smal maar diepgaand. Het gevaar bestaat echter dat de geïnstitutionaliseerde structuren en gevestigde belangen binnen zo’n branchevereniging die transformatie in de weg staan. De verenigingsstructuur is op zich al een rem voor ingrijpende veranderingen, zeker aan de top. Er zijn daar bovendien veel mensen in dienst die al die jaren in een bepaald stramien gewerkt hebben, net zoals er in het verleden paden en

koersen zijn uitgezet waarvan het management maar moeilijk kan afwijken. Dat is in het bedrijfsleven niet anders.”

ACHTERSTALLIG ONDERHOUD Maar het besef druppelt gestaag door. MKB Nederland gaf Nyenrode zelf de opdracht na te gaan hoe brancheorganisaties ondernemender kunnen worden en vooral hun leden daarbij helpen. Meer ondernemerschap en in het verlengde daarvan meer innovatie is levensnoodzakelijk, zegt Raoul Wirtz, juist vanwege de crisis. “Bedrijven zijn alleen maar bezig geweest met overleven. Daardoor is er veel achterstallig onderhoud ontstaan. Een ondernemer die ooit als zelfstandig installateur in zijn tuinhuisje is begonnen en nu een bedrijf met enkele tientallen medewerkers runt, moet op een bepaald moment een omslag maken: meer delegeren, meer in grote lijnen denken, een professionele organisatie met

‘Een etikettenwissel zal de ondernemers niet overtuigen’ een MT leiden in plaats van een uit zijn voegende barstende eenmanszaak. Daarvoor is kennis en training nodig, maar door de crisis is dat verandermoment door veel ondernemers jarenlang uitgesteld. Daarnaast is er meer dan ooit behoefte aan innovatie, aan manieren om slimmer en dus goedkoper te werken. De internationale concurrentie neemt op alle vlakken sterk toe. Willen onze ondernemers het blijven redden, dan is verregaande onderlinge samenwerking op branche- en ketenniveau hard nodig, en dus een ondernemender branchevereniging die dit facilliteert. Een aantal elementen van de oude komen daarvoor goed van pas, bijvoorbeeld de getrapte organisatie met lokale en regionale afdelingen, maar op andere vlakken moet er veel veranderen.”

INITIATIEVEN EN EXPERIMENTEN STIMULEREN Ondernemende brancheverenigingen kunnen ook maatschappelijke initiatieven stimuleren die de overheid niet durft te steunen, meent

Leo Witvliet. “Neem de bevolkingskrimp in het noordoosten van Groningen en zuiden van Limburg. De politiek weet niet goed wat ze daarmee aan moet, maar ondernemers zullen die leegloop van het platteland juist als een uitdaging zien. Ik beweer daarmee niet dat dé oplossing direct van het bedrijfsleven komt, wel dat uit diverse kleinschalige initiatieven en experimenten een oplossing kan worden gedistilleerd. We denken nog steeds te snel dat de grote bedrijven als enige in staat zijn onze economie vooruit te helpen maar de voorbije crisisjaren hebben eens te meer aangetoond dat die vooral voor zichzelf zorgen. Ze hebben hun kosten van de crisis grotendeels afgewenteld op hun leveranciers, op het MKB, dat daardoor sterk op zijn vermogen heeft ingeteerd. De slagkracht van het midden- en kleinbedrijf is echter ongebroken.”

PRAKTIJKGERICHT Dat MKB kan bij de vernieuwde branchevereniging terecht voor diepgaander kennis en verdergaande samenwerking, en in het verlengde daarvan bij Nyenrode voor op maat gesneden opleidingstrajecten om het eigen ondernemerschap te verbeteren. “Wij hebben een keur aan specialisten op het gebied van de small business en het familiebedrijf bij ons werken,” aldus Raoul Wirtz. “Die kunnen en willen we dan ook graag ten behoeve van die bedrijven inzetten.” Maar de onderwijstrajecten die Nyenrode voor de leden van brancheorganisaties heeft ontwikkeld zijn allerminst schools. De opleidingen zijn sterk gericht op het dagelijks leiden van een bedrijf en zo ingericht dat de ondernemer geen moeite heeft de vertaalslag te maken van de algemene theorie naar de praktijk van zijn onderneming. “We verlangen een lerende houding van de ondernemers maar onszelf verbieden we een belerende,” vat Leo Witvliet het samen. Hoe de vernieuwing van de brancheverenigingen gedetailleerd zal uitpakken moeten de komende jaren uitwijzen. Vast staat slechts dat ze hun leden zullen stimuleren tot het aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden en het innoveren van hun bedrijfsvoering. Als ze dat niet of in onvoldoende mate doen, zal dat trouwste verenigingslid van allemaal, de ondernemer, waarschijnlijk alsnog de weg opgaan van die leden van andere verenigingen en zijn lidmaatschap niet langer braaf elk jaar vernieuwen. De eerste vernieuwing wordt zo een voorwaarde voor de laatste.

«

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013

27


Welke bedrijven hebben uw website bezocht? Slechts 2 á 3% van uw online-bezoekers neemt daadwerkelijk contact met u op. Wie zijn die andere 97% en hoe bereikt u die alsnog? Het antwoord is even simpel als doeltreffend: Website-Leads.

Hoe werkt het:

1

Een potentiële klant bezoekt uw website

2

De bezoeker wordt geïdentificeerd via zijn IP-adres (Internet Protocolnummer)

3

Aan de hand van het verkregen IP-adres wordt het bijbehorende bedrijf opgezocht in de database van het DATA-collectief

4 Voorbeeld overzicht Website-Leads

Alle relevante informatie wordt nu vastgelegd, zoals hoe uw bezoeker op uw website gekomen is, welke pagina’s hij

Geachte heer Rademaker,

heeft bezocht, hoe lang hij op die pagina’s De heer W.S. Leads van DATA collectief B.V. heeft vandaag om 15:53 uur uw website bezocht. Hierbij een overzicht van het bezoek. DATA-collectief B.V. Coltbaan 4 C/D 3439 NG Nieuwegein T: 0800-2028

is gebleven en waar hij is afgehaakt

5

De heer W.S. Leads E: ws.leads@datacollectief.nl M: 06-21231892

Het DATA-collectief maakt een bezoekrapport van het websitebezoek en stuurt u een e-mail met alle informatie zodat u direct contact kunt opnemen met uw

Donderdag 3 januari 2013

Bezochte pagina’s

websitebezoeker

AdWords: (Google: “reclamebureau utrecht“) 15:53:41

18s

home | reclame- en marketingbureau Utrecht

15:53:59

28s

referenties | diverse projecten

15:54:27

17s

klanten | overzicht van alle klanten

15:54:44

29s

nieuws | nieuwsberichten reclamebureau

15:55:13

10s

Contact | contactgegevens

15:55:23

58s

Werkzaamheden | reclame utrecht

15:56:21

98s

Over ons | Reclamebureau binnenstad Utrecht

15:57:59

34s

Algemene voorwaarden

Totale tijd: 00:04:18

Pagina’s bezocht: 8

Score: 40

Website-Leads

Met vriendelijke groet, Ineke Peppelenbosch Uw Personal Sales Assistant

Voor meer informatie (0800-2028)

www.websiteleads.nl

Onderdeel van:


PLUS

Tekst: Ed lamme // Fotografie: René Zoetemelk

QUICK SCAN

Cloud computing biedt ondernemers veel voordelen

HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT » Mkb-ers hebben voor het voeren van hun administratie te maken met vele directe en indirecte kosten, zoals investeringen vooraf, ict-kosten, de accountant en betalen naar gebruik. Daarnaast heeft men vaak geen directe toegang tot hun gegevens, wat niet ten goede komt aan de slagvaardigheid van een bedrijf.

Een stijgend aantal ondernemers maakt gebruik van Exact Online, de bedrijfssoftware in de cloud. Nu al werken er ruim 120.000 bedrijven mee. Naar verwachting zal het aantal gebruikers explosief stijgen! “Online bedrijfsvoering is dé toekomst!” Sebastiaan de Jong, Sales Director van Exact, is daar stellig over. In het fraaie en transparante hoofdkantoor van Exact in Delft gaat hij nader in op de unieke bedrijfssoftware Exact Online. “Tijdens ons drukbezochte jaarlijkse event Exact Live 13, begin oktober in Ahoy in Rotterdam, bleek er veel belangstelling voor te zijn. Met Exact Online kunnen ondernemers de boekhouding zelf doen en slechts bij uitzondering onderdelen uitbesteden aan een accountant, of er juist voor kiezen zelf zo weinig mogelijk te doen en zoveel mogelijk uit te besteden. Daarvoor heeft de boekhouder zelf via internet toegang tot de informatie. Ondernemers krijgen 24/7 de meest betrouwbare en stabiele service. Dit is mogelijk omdat de infrastructuur van Exact Online permanent wordt bewaakt en de snelheid van de service in de gaten wordt gehouden. Met deze online software bespaart men op kosten voor een systeembeheerder, hardware en licenties. De gegevens worden veilig opgeslagen en dagelijks worden er automatisch nood back-ups gemaakt. Het is een buitengewoon aantrekkelijk pakket waarmee ondernemers een optimale digitale samenwerking hebben met hun accountant. Men betaalt een vast bedrag per maand voor het gebruik, inclusief support, veilige hosting en dagelijkse software updates.”

ONBEGRENSDE MOGELIJKHEDEN Sebastiaan de Jong benadrukt dat ondernemers met hun administratie aan de slag kunnen op het moment dat het hen schikt. “Voor ondernemers is de eerste prioriteit natuurlijk ondernemen en met Exact Online maken wij het gemakkelijk de cijfers te beheren. Via het selfservice portaal op onze website kan men zich aanmelden en een keuze maken uit de verschillende pakketten. Er zijn flexibele pakketten, men betaalt alleen voor wat gebruikt wordt. Om ondernemers zo snel mogelijk op weg te helpen, organiseren we door het hele land gratis trainingen. Inmiddels doen daar per maand al zo’n 600 nieuwe klanten aan mee. Via ons App Center kunnen specifieke apps gedownload worden, bijvoorbeeld een automatische uitwisseling van afschriften en betaalopdrachten tussen Internetbankieren en Exact Online. Maar er zijn ook apps om bedrijfsgegevens 24/7 wereldwijd mobiel bij de hand te hebben zoals Exact Online voor iPad, iPhone en Android. Wij bieden iedere ondernemer een unieke in de cloud geïntegreerde oplossing. Op dit moment is cloud computing de echte groeimarkt voor Exact, met een groei van 40% tot 50% per jaar. Met een focus op bedrijven met 1 tot 100 medewerkers zijn we de grootste leverancier van bedrijfssoftware in de cloud voor het mkb. Exact Online is innovatief en heeft de toekomst. Daar zijn wij van overtuigd.”

«

ONZE VISIE » Mkb-ers ervaren in de praktijk veel voordelen van online bedrijfssoftware. Veel ondernemers hebben dat inmiddels al ontdekt. Men heeft altijd en overal toegang tot belangrijke gegevens en kan eenvoudiger gegevens delen met de accountant. Daardoor heeft men constant grip op het bedrijf, is de samenwerking met de accountant beter en zijn de kosten lager. Het aantal gebruikers zal dan ook snel verder stijgen.

UW OPLOSSING » Ondernemers hebben altijd en overal hun gegevens bij de hand. Het enige wat men nodig heeft is een internetverbinding. Met Exact Online bespaart men op kosten voor een systeembeheerder, hardware en licenties. Omdat er in één omgeving wordt samengewerkt met de accountant is het advies RRNYHHOEHWHURSPDDW0HWRQ]HÀH[LEHOH pakketen betaalt men per maand alleen wat er daadwerkelijk nodig is. Via self service portaal op onze website kan men snel aan de slag!

EXACT Molengraaffsingel 33 2629 JD Delft Telefoon 015 - 711 50 00 www.exactonline.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013

29


ALLES RAAKT DOORWEVEN MET ICT

Software is cruciaal voor het succes van topsectoren Het is vreemd dat ICT door Den Haag niet als aparte topsector is aangewezen , want of het nu om Logistiek, Agri & Food, Lifesciences & Health of Tuinbouw gaat, overal is software het dynamische element dat onze bedrijven internationaal zo’n grote voorsprong geeft. Bovendien is een aantal Nederlandse ICT bedrijven wereldvermaard, zoals TomTom en Exact, en is ons land toonaangevend op het gebied van datacentra en gaming.

30

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013


PLUS Brancheorganisatie Nederland ICT vertegenwoordigt via haar 580 leden 80% van de ruim € 30 miljard die de sector omzet. Volgens voorzitter Bart Hogendoorn stuwt de sector haar eigen indrukwekkende innovatie en zal die de komende jaren nog in een stroomversnelling komen, met brede toepassingen voor augmented reality, robotica en 3 D printing. Dan is de vraag terecht of de overheid het belang van die innovatie voldoende erkent en facilliteert. De investeringen in hardware hebben merkbaar geleden onder de crisis, maar die in software hebben enkel de groei zien toenemen en geen terugval gekend. Is die spagaat tussen wat traditioneel de twee benen waren waarop ICT stond tijdelijk of permanent? “Steeds meer bedrijven nemen meer services af en kopen minder apparaten. De eigen mailserver wordt bijvoorbeeld vervangen door die van Google. Het lijkt er dus op dat de investeringsverhouding tussen software, hardware en services blijvend veranderd is,” antwoordt Bart Hogendoorn. “Maar er zijn ook bedrijven die juist voor extra investeringen in hardware kiezen, bijvoorbeeld om minder energie te hoeven gebruiken voor koeling. De hele bedrijfsvoering kan vaak aanzienlijk verduurzaamd worden juist dankzij de inzet van ICT, net zoals wij als sector al heel duurzaam zijn geworden.”

INNOVATION AWARDS Den Haag hamert op het belang van innovatie om onszelf uit de crisis te vernieuwen en ICT speelt vaak een sleutelrol bij die innovatie. Ook de topsectoren moeten het in toenemende mate hebben van ICT om in dit land met hoge arbeidskosten competitief aan de top te blijven. Een tuinbouwbedrijf moet heel precies kunnen bemesten, beluchten en

‘De software is het dynamische element’

Tekst: Jeroen Kuypers // Fotografie: Marco Magielse

veelal kleinere en zeer gespecialiseerde bedrijven die de meest interessante innovaties voortbrengen. “Zij spelen een sleutelrol in de topsectoren. Ze hebben niet alleen veel kennis van ICT maar ook van de industrie waaraan ze leveren. Alles raakt langzamerhand doorweven met ICT. Neem het fenomeen 3 D printing. Dat gaat een revolutie veroorzaken in de distributie, omdat consumenten in het vervolg geen volledige producten meer gaan bestellen maar halffabricaten, waarmee ze thuis hun eigen product printen. Zo’n revolutie laat ook zien hoe kwetsbaar een succesvolle sector als de logistiek is. De software is het dynamische element. Veel hangt dus af van de manier waarop ICT bedrijven in deze sector op de uitdaging van 3 D printing inspringen.”

OPLEIDEN VOOR BEROEPEN VAN MORGEN Is de politiek een aanjager of een sta-inde-weg als het op het tempo van innovatie aankomt? Het antwoord van Hogendoorn is wat tweeslachtig. “De overheid wil graag doorbraakprojecten en is niet blind voor het belang van ICT daarbij, maar ze kan wel meer voor de sector doen, bijvoorbeeld op het gebied van aanbestedingsregels. Het wordt ons niet moeilijk gemaakt, wat niet wegneemt dat het wel een stuk makkelijker zou kunnen. De samenleving als geheel kan nog een positiever beeld van ICT gebruiken. Meer jongeren zouden voor een opleiding in de ICT kunnen en moeten kiezen. Maar ook hier zie je hoe dynamisch onze branche is, want zowel het aantal banen als het aantal opleidingen is heel divers. Sommigen kiezen voor het onderhoud van systemen, anderen voor het programmeren en designen ervan. Scholing is in onze sector ook een continu proces, waardoor we tevens in staat zijn een groot aantal zij-instromers de switch te laten maken. In feite zijn de uitdagingen voor de scholing net zo indrukwekkend als die voor de industrie. De aansluiting van de theorie in het onderwijs op de praktijk in de industrie kan beter, wat niet wegneemt dat de evolutie zo snel gaat dat het onderwijs de bijna onmogelijke taak heeft nu mensen op te leiden voor beroepen van morgen die we momenteel nog niet eens kennen.”

HET BELANG VAN DE OMGEVING

besproeien om een optimale oogst te kunnen krijgen en die precisie kan enkel met gesofistikeerde software bereikt worden. Nederland ICT stimuleert innovaties op tal van manieren, onder andere via de Innovation Awards. Volgens Bart Hogendoorn zijn het namelijk

Software is niet tastbaar, en met de vele cloudoplossingen zijn ook ICT’ ers niet langer gebonden aan een vaste werkplek of werktijd. Toch kent Nederland wel degelijk enkele regio’s die de kenmerken vertonen van een Hollandse Silicon Valley, meent Bart Hogendoorn. Eindhoven is de bekendste, maar Amsterdam is er ook een: “Ik vroeg ooit de directeur van TomTom waarom hij zijn

bedrijf in Amsterdam gevestigd had, en hij antwoordde dat er in de hoofdstad zo ontzettend veel jonge mensen wonen of komen die talent en affiniteit hadden voor en met ICT dat hij het personeel maar voor het uitkiezen had. Met andere woorden: de omgeving is ook essentieel voor het slagen van ICT bedrijven. Daarom is Amsterdam ook een centrum voor de gamingindustrie, nog zo’n tak waarin ons land internationaal excelleert.”

‘Meer jongeren zouden voor een opleiding in de ICT kunnen en moeten kiezen’

Het belang van zo’n grootstedelijke hot spot kan nauwelijks overschat worden, vindt Bart Hogendoorn, zeker met de vele vernieuwingen die de komende jaren op ons af komen. “Google Glass is een mooi voorbeeld van augmented reality, net zoals de chirurg die via een robot opereert een voorbeeld is van de impact van ICT op de gezondheidszorg, maar het zijn nog slechts de eerste voorbeelden. Steeds meer diagnoses zullen op afstand kunnen worden gesteld; steeds meer producten zullen door de consument zelf kunnen worden samengesteld en geprint. De impact die dit soort vernieuwingen op ons dagelijks leven zullen hebben is enorm, het aantal nieuwe markten dat hierdoor zal ontstaan is groot, en overal is ICT de bepalende factor.” Als we de BV Nederland van deze nieuwe markten willen laten profiteren zullen we de vele kleinere en middelgrote ICT bedrijven die deze golf van innovaties mede sturen ruim baan moeten geven. De zeventiende eeuw werd voor ons land de Gouden Eeuw omdat we niet alleen de wind in de zeilen hadden maar ook nieuwe zeilen en schepen wisten te ontwikkelen, sneller en beter dan die van andere landen. Het is dan ook geen toeval dat één van de subgroepen van Nederland ICT de Software VOC is genoemd. Wachtten vier eeuwen terug de ondernemers nog op voldoende windkracht uit de juiste windrichting, dan wachten ze nu op de juiste combinatie van enen en nullen, alleen komt deze niet van overzee maar vanaf ons eigen land.

«

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013

31


PALA AUTOMATISERING IN ROTTERDAM

Ook zonder transport- en logistiekautomatiséring staat alles stil In het hart van de Rotterdamse Waalhaven bevindt zich de bedrijfslocatie van PALA Automatisering. Geen voor de hand liggende plek voor een ICT-onderneming, zo líjkt het althans. Maar de schijn bedriegt, want PALA Automatisering is hier juist exáct op zijn plaats. Directeur Bektas Pala legt uit waarom.

32

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013


REPORTAGE

Tekst: Fred Louter

‘Zonder transport staat alles stil’. Deze bekende slogan van Transport en Logistiek Nederland (TLN) deed enkele jaren geleden zijn succesvolle intrede in ons land. Doel was ĂŠn is burgers bewust maken van het belang van transport en zo begrip creĂŤren voor ondernemingen en werknemers (met name vrachtwagenchauffeurs) in de vervoerssector. De slogan is terecht, want inderdaad: zonder transport valt een samenleving of economie compleet stil. Lege schappen in supermarkten, geen popconcerten, geen kermissen – om maar enkele voorbeelden te noemen – zouden het gevolg zijn. Maar zoals een samenleving niet zonder transport kan, kan de transport- en logistieke wereld niet zonder ICT. Want: ook zonder transport- en logistiekautomatisering staat vandaag de dag alles stil. PALA Automatisering in Rotterdam verzorgt automatisering in de breedste zin van het woord, maar staat tevens al jarenlang bekend als dĂŠ automatiseringsspecialist voor de transport- en logistieke sector. “Ik vind het wel een mooie vergelijking,â€? vertelt de rustig en weloverwogen sprekende Bektas Pala, directeur van PALA Automatisering. “Het is ook helemaal waar. Zoals de samenleving afhankelijk is van transport, is de sector an sich afhankelijk van betrouwbare maatwerkautomatisering. We zijn blij dat we ons steentje bij kunnen dragen aan deze vicieuze cirkel. Als je ergens transport hebt, is het natuurlijk wel in de Rotterdamse haven. Daarom heb ik ervoor gekozen om mij in het spreekwoordelijke oog van de orkaan te vestigen. Vrijwel elk bedrijf in deze omgeving is wel klant bij PALA.â€? Als het gaat om ICT in de transport- en logistieke sector verzorgt PALA Automatisering alles: van a tot z. Maar ook bedrijven in andere sectoren zijn welkom aan de Rotterdamse Waalhaven. “Natuurlijk, wij zijn beschikbaar voor iedereen,â€? lacht Pala. “We werken inmiddels internationaal, hebben ook klanten in Duitsland, BelgiĂŤ, Turkije en Engeland. We zijn belangrijke partners van leveranciers als HP, wat kwaliteit waarborgt. Bedrijven kunnen bij ons terecht voor hardware, software, bekabeling en overige ICT-dienstverlening. Belangrijk daarbij is dat we meteen in de aanvangsfase de solide basis leggen voor betrouwbare ICT, zodat we achteraf ook niet veel worden ingeschakeld voor calamiteiten. We vertrouwen erop dat ICT een kwestie is van goed inrichten en daarna goed onderhouden. Daarmee reduceer je de kans op vervelende verrassingen meteen al tot een minimum. En hoef je dus ook minder after-sales te verrichten, zo simpel is het.â€? De geschiedenis van PALA Automatisering laat zich bijna lezen als een spannend jongensboek. Het bedrijf is in 2007 opgericht door Pala zelf. “Ik was daarvoor al twaalf jaar werkzaam geweest voor een bedrijf in logistieke automatisering. Door een fusie voelde ik mij niet meer op mijn plek binnen deze organisatie. Ik nam

ontslag. Een toenmalige relatie van mij benaderde mij met de vraag of ik het zag zitten om voor mezelf te gaan beginnen in hetzelfde vakgebied. Die vraag overviel mij uiteraard, ook al ik kom ik wel uit een gezin van ondernemers. Ik besloot in samenwerking met die klant de stap te wagen. Waarom die klant mij benaderde? Hij voelde zich niet meer senang binnen het bedrijf waar hij klant was. Voelde zich een nummer, terwijl toen ik er nog werkte er een nauwe band was. Je wist wat je aan elkaar had en we konden enorm snel schakelen. Dat miste deze relatie, vandaar zijn verzoek. Deze klant ben ik achteraf uiteraard heel dankbaar, want het betekende het begin van de ontwikkeling van een mooi bedrijf.â€? Pala moet zichzelf af en toe nog in de arm knijpen om te beseffen wat de ondernemer samen met zijn team, inmiddels bestaand uit zeven personen, de afgelopen jaren heeft neergezet. Pala: “Als je ziet welke relaties wij inmiddels in ons klantenportfolio hebben zitten: Top Logistics, FMS, H.N. Post en Zonen, Vonk en Co en niet te vergeten PostNL; dit zijn niet de minste referenties, daar zijn we hartstikke trots op. Had je mij dit tien jaar geleden voorspeld, dan had ik je waarschijnlijk ietwat glazig en vol ongeloof aangekeken. Maar het is wel de realiteit, we doen het sinds onze oprichting in 2007 uitstekend en weten ons ook in deze economisch moeilijke tijd uitstekend te handhaven in de sector.â€? De bescheidenheid van Pala is oprecht en bijna aandoenlijk, maar de ondernemer weet wel degelijk wat hij wil en waar het succes aan te danken is. Het is volgens hem zeker geen toeval dat juist zĂ­jn bedrijf zich zo stabiel blijft presenteren in een markt, waarin zich natuurlijk ook tal van andere aanbieders presenteren. “Er zijn echt genoeg bedrijven die ook de producten en diensten kunnen leveren die wij bieden,â€? zegt Pala, ,,maar wij onderscheiden ons YDQDQGHUHSDUWLMHQGRRURQVH[WUHHPKRJHVHUYLFHniveau. Dat zeggen alle bedrijven? Dat kan, maar ik kan elke klant verzekeren dat dit zo is. Het is onze identiteit! Bij ons is iedere relatie even belangrijk. Een klant is een klant, ook al levert de ene klant ons meer op dan de andere. Iedere ondernemer heeft recht op perfecte dienstverlening. We kijken niet eerst naar zijn service level agreement om te kijken of een bepaalde handeling wel in zijn servicepakket zit. Sterker, we werken niet eens met SLA’s. We zijn er hoe dan ook voor een klant, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Daarom hebben onze klanten ook onze mobiele nummers, zodat ze ons altijd kunnen bereiken. Voor noodgevallen ben ik zelfs op vakantie bereikbaar, zodat ik zelfs als dat echt nodig mocht zijn, iets kan betekenen. Waarom dat zo belangrijk is? Het antwoord laat zich raden. Het kost ondernemers veel te veel geld als door falende ICT bijvoorbeeld een wagenpark stilstaat. Dat moet meteen opgelost worden, daar kan eenvoudigweg niet mee gewacht worden, H[FXVHVJHOGHQRS]RÂśQPRPHQWQLHWHQGLH gebruiken we bij PALA dus ook niet. Noem het inderdaad maar ICT+.â€?

ÂŤ

QUICK SCAN HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT ª+pWSUREOHHPYDQGHPDUNW+DSHUHQGH ,&7NDQHHQRQGHUQHPLQJYHHOJHOGNRVWHQ 'LUHFWHDFWLHLVYHUHLVWRPGLWWHYRRUNRPHQ Maar ja, zit directe actie wel in uw service OHYHODJUHHPHQW"

ONZE VISIE ÂŞ(HQNODQWJURRWRINOHLQLVHHQNODQW HONSUREOHHPPypWGLUHFWRSJHORVWZRUGHQ 2YHUGDJGRRUGHZHHNVÂśVDYRQGVRILQKHW ZHHNHQGHUEHVWDDQJHHQH[FXVHV

UW OPLOSSING ÂŞ3$/$$XWRPDWLVHULQJLVYLDGH YDVWHOLMQpQPRELHOEHUHLNEDDU=RYRRUNRPW XJURWHVFKDGHGRRUKHWXLWYDOOHQYDQDXWR PDWLVHULQJVPLGGHOHQHQEHQXVQHOZHHU YROOHGLJRSHUDWLRQHHO

“We zijn er hoe dan ook voor een klant, XXUSHUGDJ GDJHQSHUZHHN´

PALA AUTOMATISERING B.V. Waalhaven ZZ 48 3088 HJ Rotterdam Telefoon 085 - 773 37 79 E-mail info@pala-it.com ZZZSDODLWFRP

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013

33


ZAKELIJK RIJDEN Frank van Klink

In de rubriek zakelijk rijden informeert Frank van Klink (XLLease) ons over de nieuwste automodellen die wel of niet het overwegen waard zijn. Zowel Frank van Klink als autojournalist Lex van Velzen geeft kort commentaar op de getoonde modellen.

Lex van Velzen

STRAK IN ’T PAK

Audi breidt z’n A3-reeks gestaag uit. Volgend voorjaar wordt een fraaie vier-persoons cabrio met klassieke stoffen kap aan de reeks toegevoegd en dit jaar is de A3 Sedan al beschikbaar. Nu is Nederland niet zo’n land voor de standaard auto met kofferbak, maar dit is toch wel een bijzonder geslaagd exemplaar. En ten opzichte van de A4 is vooral het prijskaartje gekrompen. Frank van Klink: Grappig dat Audi en Mercedes elkaar in zo’n beetje elk segment treffen. Deze ronde wint Audi overtuigend! Lex van Velzen: Een echte wereldauto voor Audi: eind van dit jaar start ook in China de productie van de A3 Sedan.

FUTURISTISCHE FRANSOOS

HOOG IS HOT De geslaagde opvolger van de Golf Plus is niet alleen nog praktischer dan z’n voorganger maar nu ook beduidend dynamischer. De wat naar senioren riekende naam ‘Plus’ wordt bij de nieuwkomer dan ook niet langer gebezigd: de jongste telg van de huidige Golf-generatie gaat als Sportsvan door het leven. Wat langer dan de ‘gewone’ Golf maar aanzienlijk korter dan de Variant en toch een riante bagageruimte die tot 1.500 liter uit te breiden is. En door de fraaie lijnvoering zie je er niet aan af dat de Sportsvan toch nog even hoog is als z’n voorganger. Frank van Klink: Als deze Sportsvan volgend jaar op de markt komt zal’ie een nog grotere doelgroep gaan bereiken dan de Plus, laat maar komen!

Kijk, da’s toch weer eens even autre chose, die nieuwe Citroen C4 Picasso. Aan alle kanten vernieuwd, lichter, schoner en veiliger dan z’n voorganger. Ook het interieur is super hip: zaken als airco, navigatie en telefoon worden via een 7 inch touchscreen bediend en de duurdere versies beschikken daarnaast ook nog over een 12 inch HD-scherm als vervanging van het standaard dashboard.

Lex van Velzen: Mooie techniek, de vernieuwde Blind Spot Monitor kijkt nu ook over je schouder als je een parkeerplek verlaat.

Frank van Klink: Heftige vormgeving en leuke techniek. Gemiste kans: wel een actieve cruise control maar net niet echt actief: hij waarschuwt alleen maar remt niet zelf af als je te dicht op je voorganger zit. Lex van Velzen: Voor wie nog meer ruimte nodig heeft is voor 1.900 euro meerprijs de ‘Grand’ versie leverbaar, een echte zeven-zitter.

HET SOUFFLÉ-EFFECT

In tegenstelling tot z’n voorgangers heeft Peugeot de nieuwe 308 wat laten inzakken. Waren de 307 en de vorige generatie 308 behoorlijke hoge hoedenauto’s, de jongste generatie is beduidend lager en daarmee meer in lijn met de concurrentie. En Peugeot was blijkbaar uitgeteld, want twee keer dezelfde nummering voor totaal verschillende auto’s is nog niet eerder voorgekomen. Frank van Klink: Nette auto, wij hopen heel erg dat de veelbelovende 308 R ook in productie wordt genomen, leuke concurrent voor de snellere Golfs. Lex van Velzen: Stukken leuker dan z’n uitermate saaie voorganger, mooi strak interieur met weinig frutsels of overbodige knoppen en schakelaars.

34

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2013


Het moment van loskomen Gestart met een droom en met een helder doel. Wij zorgen dat je snel met je administratie start en groeien met je mee.

Kijk nu op: www.snelstart.nl/starter

Wij laten ondernemers ondernemen. Factureren en boekhouden

www.snelstart.nl

t: 0222 36 30 61

twitter.com/snelstart

www.facebook.com/snelstart


Zien en realiseren ‘Dynamische en ambitieuze onderneming, die meedenkt met de klant en staat voor vooruitgang.’

Adviseren, procederen en kennisdelen vormen de kern van ons werk. Ons juridisch vakmanschap uit zich in onze brede H[SHUWLVHNQRZKRZEUDQFKHHUYDULQJpQĂ H[LELOLWHLW Wij zorgen ervoor dat u als ondernemer datgene kunt doen waar u goed in bent, namelijk ondernemen. - Arbeid & Medezeggenschap

- Intellectueel Eigendom, Media & ICT

- Fusies & Overnames

- Mededinging & Gereguleerde markten

- Geschillen & Procedures

- Onderneming & Handel

- Insolventie & Herstructurering

- Personen- & Familierecht

Dijkstra Voermans Advocatuur Rotterdam K.P. van der Mandelelaan 40a 3062 MB Rotterdam T +31 (10) 242 48 80 F +31 (10) 242 48 50

Dijkstra Voermans Notariaat Utrecht Winthontlaan 2 3526 KV Utrecht T +31 (30) 285 03 00 F +31 (30) 285 03 01

Utrecht Winthontlaan 2 3526 KV Utrecht T +31 (30) 285 03 80 F +31 (30) 285 03 99

Het Ondernemersbelang Rotterdam Rijnmond 5-2013  
Het Ondernemersbelang Rotterdam Rijnmond 5-2013  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Advertisement