Page 1

van

foodvalley/werv

Runnen vrouwen hun bedrijf anders? Vrouwen verbinden, mannen polariseren Duurzame inzetbaarheid in de zorg

EDITIE

04 2013


spotlight

Bedrijven in de spotlight! Scan onderstaande QR-codes om de bedrijfsvideo’s te bekijken of bekijk de bedrijfsvideo’s op www.ondernemersbelang.nl Om een QR-code te scannen dient u via iTunes (Iphone) of Market (Android) een app te downloaden, enkele opties zijn i-nigma, Neo-Reader, Quick-Mark en QRReader.Vervolgens opent u de QR-scanner-app, richt u de camera van uw smartphone/tablet op de QR-code en de QR code wordt automatisch gescand.

Ohmstraat 8 3861 NB Nijkerk T 033 - 245 09 90

www.batbatterijen.nl Basis formaten >100%

[ 75mm breed]

60%<

Postbus 110 3900 AC Veenendaal T 0318 - 51 21 17

Galileistraat 27-29 3902 HR Veenendaal T 0318 - 50 99 88

www.mooimerk.com

www.vandijkgroen.nl

www.valleiautoverhuur.nl

Zandlaan Logo kleur 25 6717 LN Ede T 0318 - 47 71 00

Kleinste formaat met tekst in het blok

50% <

Kleinste formaat met tekst uit het blok

HS paars | opbouw Cyaan 79% Magenta 94%

HS Zandlaan rood | opbouw Magenta 100% Geel 100%

HS paars | PMS Pantone 266 c

HS Zandlaan rood | PMS Pantone 485 c

HS Bovenbuurtweg oranje | PMS Pantone 151 c

HS paars | RGB R 102 G 57 B 183

HS Zandlaan rood | RGB R 213 G 43 B 30

HS Bovenbuurtweg oranje | RGB R 255 G 121 B0

Newtonstraat 25 3902 HP Veenendaal T 0318 - 54 46 66

Hoorn 18 6713 KR Ede T 0318 - 47 88 70

HS Bovenbuurtweg oranje | opbouw Magenta 60% Geel 100%

www.hetstreek.nl

www.colourprint.nl

www.arehbo.nl


inhoud Reportage

ronde tafel

Reportage

Vrouwen verbinden, mannen polariseren

Duurzame inzetbaarheid in de zorg

Box Inn: goederenopslag met optimale service

Vivian Vleeshouwers is directeur van Lekko. Ze nam het bedrijf twee jaar geleden over uit faillissement en ondanks de marktomstandigheden is de exploitatie alweer winstgevend. Yvette van der Kloet is regiodirecteur van ABN AMRO en zorgde voor de financiering en de begeleiding bij beslissingen met grote financiële consequenties. Twee vrouwen met een mooie carrière in een vooral door mannen bevolkte werkomgeving: de maakindustrie en de financiële wereld. Ze spreken met elkaar over het succes van Lekko en de rol van vrouwen in leidinggevende posities. Hoe verschillen zij van hun mannelijke collega’s? Wat is het geheim van hun succes?

lees verder op pagina 21

Wat doen werkgevers in de zorg eraan om hun personeel goed en gemotiveerd hun werk laten doen? Krijgen ze ‘t voor elkaar om werknemers fluitend naar het werk te laten fietsen? Misschien zelfs wel met een appeltje in de broodtrommel? En is investeren in gezonde, competente en gemotiveerde medewerkers nu wat er bedoeld wordt met duurzame inzetbaarheid? Tijd voor een goed gesprek.

Waar laat je tijdelijk de kerstpakketten? En het statisch archief? En als je als ondernemer, monteur of vertegenwoordiger de hele dag onderweg bent, aan wie kunnen de bezorgservices jouw bestellingen afgeven? Het antwoord op deze (en meer) vragen is: Box Inn self-storage te Veenendaal. Veilige opslag en hulpvaardige medewerkers die pakketten voor u kunnen aannemen en verzenden. Met flexibele opslagmogelijkheden en extra service kunnen de FoodValley-bedrijven hun voordeel doen!

lees verder op pagina 24

lees verder op pagina 32

ronde tafel Runnen vrouwen hun bedrijf anders? Vrouwelijk ondernemerschap zit in de lift. Steeds meer vrouwelijke ondernemers starten en procentueel bezien gaan aanzienlijk minder ondernemingen in handen van een vrouw failliet dan van een man. Komt dit doordat vrouwen ondernemerschap anders vorm geven? En wat is dan die vrouwelijke inbreng? Twaalf vrouwelijke ondernemers buigen zich onder het genot van een heerlijk driegangen diner bij Het Oude Politiebureau in Ede over het thema vrouwelijk ondernemerschap. Vegen zij clichés van tafel, of runnen vrouwen een bedrijf echt anders?

lees verder op pagina 10

plus De accountant als matchmaker De banken willen wel meer geld uitlenen maar kunnen dat niet. De nasleep van de financiële crisis, in combinatie met de door de akkoorden van Bazel opgelegde strengere kapitaaleisen zal hun uitleencapaciteit nog jarenlang aan banden leggen. Er is dus grote behoefte aan een alternatief platform op de kapitaalmarkt. Naast geld is daarvoor expertise nodig. Hoe weten kapitaalverstrekkers en –verkrijgers namelijk of ze elkaar kunnen vertrouwen? Paul Dinkgreve, voorzitter van SRA (Samenwerkende Registeraccountants en Accountant-Administratieconsulenten), ziet hier een taak weggelegd voor zijn beroepsgroep.

lees verder op pagina 28

en verder... 3 Inhoud 5 Column / Colofon 6 Nieuws 7 Mantelpakje 9 Cybercrime eist cybersecurity 14 Ondernemersprofielen

21 Maak uw bedrijf recessieproof 23 Modulair installatiewerk verkort de bouwtijd 29 MultiVlaai Ede kiest voor Van Hunnik Autogroep 30 Hoe komt u aan nieuwe klanten? De mening van ons panel

34 Provincieschool werkt samen met mondiaal opererende bank 40 Transport en logistiek benut crisis als verandermoment 42 Van Liere Media maakt communiceren makkelijk

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013

3


OPSLAGRUIMTE NODIG?

SELF-STORAGE

Box Inn self-storage Kernreactorstraat 24a 3903 LG Veenendaal 0318-501601 0318-508085 www.box-inn.nl info@box-inn.nl

Verwarmde en droge opslag Voor particulier en bedrijf 3

Van 1 m

3

tot 150 m

7 dagen per week toegang Flexibele huurperiodes Permanente camerabeveiliging Gratis goederenontvangst

Transformatorstraat 1 3903 LT Veenendaal t (0318) 56 39 00 f (0318) 56 39 01 info@iw4.nl www.iw4.nl

haalt ook in zijn medewerkers

het beste naar boven

Mensen maken een organisatie Zeker bij IW4. Waar mensen werken die vastbesloten zijn hun talent te ontwikkelen. Met een onvervalste loyaliteit. Mensen die ook voor u aan de slag kunnen. In uw eigen organisatie of via onze bedrijfsactiviteiten voor groenonderhoud, schoonmaak, metaalbewerking, verpakking en montage.

Ontspannen netwerken bij Eddaâ&#x20AC;&#x2122;s Golf CafĂŠ & Business 2 Business

&

Golfen Netwerken

Hunnenweg 16 - 3781 NN Voorthuizen - 0342-473832 info@eddahuzid.nl - www.eddahuzid.nl - @edda_huzid


column

Het gaat gebeuren! Goed nieuws! Aan de crisis komt een eind. Wanneer, kan ik u niet zeggen, maar het gaat gebeuren. Dat staat vast. Volgt u mij maar even en loop mee langs de volgende zinnen. Dan bent u hopelijk overtuigd. Zolang als het kapitalisme bestaat, zijn er crises geweest, depressies zelfs. Maar daarna ging het altijd weer bergopwaarts. Wie er de economische handboeken op na slaat (niet doen trouwens, dodelijk saai), komt vele voorbeelden tegen. De laatste echte crisis speelde zich dertig jaar geleden af. De inflatie was hoog (bijna 7 procent in 1981) en de rente ontspoorde navenant. De oudere zus van mijn toenmalige vriendin moest haar hypotheekrentetermijn na vijf jaar weer verlengen en schoot omhoog van 8 naar 13 procent. Zij kreeg letterlijk en figuurlijk een hartverzakking.

Maar, het goede nieuws is dat er bijna geen nieuwe woningen meer worden gebouwd in dit land. Terwijl de bevolking doorgroeit. We zijn al bijna met 17 miljoen. Huren is weer populair omdat de banken moeilijk doen met hypotheekverstrekking. De huurprijzen schieten dus overal omhoog. Nog even en niemand kan of wil dat nog betalen. Het wachten is nu op een bank die als eerste met een heel slimme, nieuwe hypotheekvorm komt. En die komt er. Zeker nu er in Den Haag voorzichtig wordt gedacht aan een variant op het Duitse systeem, waar je minimaal 20 procent van de koopsom contant moet meenemen. Dat gaat in Nederland niet werken, want bij de buren zijn de salarissen hoger en de huizenprijzen lager.

Alles was toen nog veel erger dan nu, maar dat weet bijna niemand meer. De jeugdwerkloosheid explodeerde, wie van school kwam kon het wel schudden. Door de invoering van de VUT en kortere werkweken kwam alles weer op z’n pootjes terecht, maar dat duurde wel een jaar of tien.

Ergens in 2014 of 2015 of misschien wel 2016 gaat het beginnen: het grote leger kooplustige tweeverdieners onder de 40 jaar gaat de verandering op de huizenmarkt én de economie inleiden. Kopen betekent vaak renoveren (er is te weinig nieuwbouw), schilderen, stofferen, keukens, badkamers en meubels aanschaffen, kortom de zaak gaat weer draaien.

We zien nu vergelijkbare ontwikkelingen met dit verschil dat inflatie en rente juist laag zijn. Destijds gaven consumenten geen geld uit omdat het er niet meer was, nu potten ze het op omdat ze de regering niet vertrouwen met haar zwalkend beleid.

Als het vliegwiel van de woningmarkt sneller draait, zullen andere sectoren en bedrijfstakken ook weer het licht gaan zien. Het vertrouwen neemt toe, de consument gaat weer meer besteden. De cirkel is rond. Echt, het gaat gebeuren!

«

André Vermeulen // info@avoor.nl

colofon Hét Ondernemersbelang Foodvalley / WERV verschijnt vijf keer per jaar Elfde jaargang, nummer 4-2013 Oplage: 4.000 exemplaren Coverfoto Achter v.l.n.r. Kitty Cost, Helen van den Oever, Mariëtte Haselaar, Lilyan van de Beek, Martine Tekelenburg en Sietske Spann. Voor v.l.n.r. Jolanda Zeggelaar, Mirjam Leloux, Arina Rengelink, Eline Walda, Heddy van Dijk en Marriette van Wagensveld (foto: Bob Bakker)

Uitgever Novema Uitgevers BV / Jelte Hut Postbus 30, 9860 AA Grootegast Weegbree 1, 9861 ES Grootegast Telefoon 0594 - 51 03 03 Fax 0594 - 61 18 63 info@novema.nl www.novema.nl Eindredactie Erik van Raalte Telefoon 0594 - 69 56 14 e.vanraalte@ondernemersbelang.nl

Regionale verbinder Frits Schouten Novema Helmond Telefoon 0492 - 82 01 57 Fax 0492 - 82 01 58 f.schouten@ondernemersbelang.nl Website www.ondernemersbelang.nl Vormgeving VDS Vormgeving, Drachten Druk D+L Printpartner GmbH, Bocholt

Aan deze uitgave werkten mee: Guy Ackermans Bob Bakker Gerrit Boer Jasper v. d. Bovenkamp Jeroen Kuypers Fernande Leeflang Marco Magielse Jelmer van Nimwegen André Staas (Comm’Art) André Vermeulen (column)

Adreswijzigingen Adreswijzigingen, verandering van contactpersoon of afmeldingen kunt u per mail doorgeven aan Tiny Klunder, t.klunder@novema.nl. Vermeld s.v.p. ook de editie er bij, die vindt u aan het begin van deze colofon. ISSN: 1872 - 5570 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uit­gever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties.

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013

5


kort nieuws Verbeteren productieproces helpt meer mensen aan werk Confed, gevestigd op bedrijventerrein Arkervaart in Nijkerk, is een belangrijke speler op de internationale markt voor elektronische apparatuur. Het bedrijf assembleert o.a. meet- en regelkasten, schakelunits en draadbomen. Met een afzetgebied in Europa, Azië en de Verenigde Staten heeft Confed sinds de oprichting in 2005 vanuit Nijkerk een wereldwijde organisatie opgebouwd. In 2009 breidde Confed uit met een eigen productievestiging in Slowakije voor kabels, paneelbedrading en transformatoren. Vorig jaar is een joint venture onder naam Confed Flexworkx gestart met de Inclusief Groep, de voormalige sociale werkvoorziening in Nunspeet. Inmiddels werken 15 mensen vanuit de Inclusief Groep bij Confed in Nunspeet en Nijkerk. Samen met TNO is gezocht naar manieren om het productieproces inzichtelijk te maken om van daaruit verbeterstappen te zetten. De productielijn werd opgeknipt in deelwerkzaamheden, de beschrijvingen zijn vereenvoudigd en in kleur verduidelijkt. Tevens is er een lijnproductie opgesteld waarbij drie medewerkers elkaar naadloos kunnen aanvullen in de werkzaamheden zonder dat er ergens een wachttijd is.

Debos levert bijdrage aan Stichting Ambulance Wens Nederland De ‘Stichting Ambulance Wens Nederland’, is ontstaan vanuit het idee om de laatste wens van terminale patiënten te vervullen met vrijwilligers en een eigen ambulance”, aldus Kees Veldboer, directeur en oprichter van de Stichting. De missie van de stichting is om iedere terminale patiënt die aandacht te geven die hij/zij verdient, zodat de patiënt niet hoeft te overlijden zonder dat één laatste wens is gerealiseerd. Door het vervullen van deze laatste wens kan er wellicht voor de patiënt en diens omgeving een klein beetje licht komen in die laatste dagen. Voor Richard Derks van Debos Schoonmaakbedrijf & Bedrijfsdiensten uit Ede was het vanzelfsprekend om aan het verzoek te voldoen deze stichting te sponsoren. Voor meer informatie: http://www.ambulancewens.nl/

Jubilerend EBC ondersteunt Edese ondernemers Het EBC (Edes Bedrijfs Contact) behartigt sinds 1963 de belangen van ondernemers bij lokale overheden en belangenorganisaties. Dit jaar viert de belangenvereniging haar 50-jarig jubileum met als hoogtepunt het jubileumfeest in november. Eén van de belangrijkste speerpunten voor dit jubileumjaar is het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van bedrijventerreinen in de gemeente Ede. “Voor veel ondernemers is de uitstraling van hun bedrijf en de omgeving erom heen belangrijk, hoewel ze niet altijd invloed hierop hebben”, zegt Wim van den Brandt, voorzitter van het EBC. “Om die reden hebben wij dit punt tot een speerpunt gemaakt.” Wethouder Kremers waardeert de samenwerking met het EBC: “Het EBC is uitgegroeid tot een ontmoetingsplek en een platform voor de Edese ondernemer.” Ondernemers die in dit jubileumjaar lid willen worden, kijken voor meer informatie op www.ebcede.nl of kunnen een mail sturen naar secretariaat@ebcede.nl. (advertentie)

Ontdek de grootste kamers van Midden Nederland

Gratis Wifi en parkeren

8 multifunctionele zalen en luxe boardrooms

Restaurant en Grand Café

Van der Valk Hotel Leusden-Amersfoort Philipsstraat 18 | 3833 LC Leusden | T. 033-4.345.345 Twitter @hotelleusden | www.hotelleusden.nl

Capitar IT Group gaat technisch beheer Bel-me-niet Register verzorgen Capitar IT Group uit Ede wordt verantwoordelijk voor het IT-beheer en de doorontwikkeling van het Bel-me-niet Register. Ook de hosting en beveiliging van het BMNR-register komt bij Capitar te liggen, dat voor deze opdracht samenwerkt met Drupal-specialist Wunderkraut. Capitar is door de Stichting Infofilter geselecteerd na een Europese aanbesteding. Het Bel-me-niet Register heeft als doel consumentenirritatie over ongevraagde telemarketing verminderen. Overzichtelijkheid en bereikbaarheid van het Register moet altijd gegarandeerd zijn. Capitar IT Group krijgt de opdracht de IT-infrastructuur verder te vernieuwen en zal het technische systeem beheren. De opdracht geldt voor een periode van twee jaar met de optie tot verlenging met nog eens twee jaar.

Uw nieuws in hét Ondernemersbelang? Gaat u verhuizen, een nieuwe vestiging openen of heeft u een nieuw product? Laat het ons weten en mail uw persberichten naar: e.vanraalte@ondernemersbelang.nl. Dan staat wellicht ook uw nieuws binnenkort in Hét Ondernemersbelang.

6

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013


column

Jaap Venendaal (r.) en Addie Roelofsen

Ondernemer Jaap Venendaal neemt exploitatie van Hotel de Wereld over Met de overname van de exploitatie van Hotel de Wereld komt het aantal hotels dat Jaap Venendaal in beheer heeft op zeven: Hotel de Wereld, Hof van Wageningen, Hotel de Wageningsche Berg (heropening december 2013), Hotel Frerikshof in Winterswijk, Landgoed Avegoor in Ellecom, Hotel PTC+ in Ede en het nog te bouwen Hotel Ede naast Cinemec. Venendaal neemt tevens de restaurants O Mundo, Koekoekpannenkoek en Drinks & Bites in Wageningen over. Addie Roelofsen, sinds 2003 directeur/eigenaar van de laatstgenoemde restaurants en van Hotel de Wereld, wordt zijn rechterhand voor alle hotels en restaurants. De overname heeft geen consequenties voor het personeel. Venendaal sluit niet uit dat er nog meer hotels onder zijn paraplu komen.

Visser & Visser Pensioenadviseurs wordt Retira Pensioenadviseurs Per september 2013 gaat Visser & Visser Pensioenadviseurs verder onder een nieuwe naam: Retira Pensioenadviseurs. Een nieuwe naam met een nieuwe uitstraling, maar de dienstverlening blijft onveranderd. Retira Pensioenadviseurs is een onafhankelijke adviseur met veel kennis en expertise op het gebied van collectief pensioen. De nieuwe naam Retira biedt Visser & Visser de gelegenheid zich nog sterker als pensioenadviseur te profileren en geeft kansen om nieuwe markten te benaderen. Maak kennis met de pensioenadviseurs van Retira. Voor info: www.retira.nl.

Accountancy in gebarentaal | Alfred Bout AA Van Harberden Accountants en Belastingadviseurs heeft diverse dove ondernemers als klant. Hun zaken worden behartigd door Alfred Bout, die binnen het kantoor actief is als allround assistent-accountant. Alfred heeft begin dit jaar zijn opleiding voor accountant afgerond en mag zich sinds 17 juni jl. AA noemen. Een hele prestatie, die Alfreds karakter en doorzettingsvermogen duidelijk maakt! Alfred is vanaf zijn geboorte doof en communiceert in gebarentaal. Hij is daarom expert in de financiële ondersteuning van dove en slechthorende relaties. Hij verzorgt voor deze ondernemers fiscale aangiften, de jaarrekening, verleent administratieve ondersteuning en geeft financieel advies. Zijn taal is hun taal. Van Harberden Accountants en Belastingadviseurs heeft vestigingen in Veenendaal en Ridderkerk.

Mantelpakje Persoonlijk heb ik niets met een driedelig pak, colbert of stropdas. Ik val dus vaak uit de toon als ik in een directiekamer mijn ideeën ventileer. Je ziet in ieder geval direct wie daar de creatieveling is en wie de ‘decision makers’. Maar ik heb de heren directeuren wel nodig om mijn bedrijf winstgevend te houden. Daarom is het zaak om op voet van commerciële vrede te leven met driedelig pak, colbert en stropdas. Al enige tijd geleden heeft het mantelpakje haar intrede gedaan in de directieverblijven. Ik heb de vrouwen aan de top toegejuicht als Marianne Vos op de Cauberg. Want met het mantelpakje – eerlijk gezegd zie ik liever toch iets vrouwelijkers! – is met zachte drang een nieuw aspect de directiekamer binnengedrongen: invoelingsvermogen. Het maakt het heerlijk om te sparren met de directievrouwen. Ze zijn tegelijkertijd zo helder als glas, weten wat ze willen en hoe ze het willen. Het gaat pas fout wanneer ze tegengewerkt worden door alfamannetjes zonder enige empathie. Hoe strakker de stropdassen, hoe meer stijfsel in de mantelpakjes. Jammer, dat verhult zoveel moois!

«

Michael Das

Da’s Communicatie BV Bovenbuurtweg 20 6717 XA Ede Telefoon 0318 - 30 07 40 Mobiel 06 - 30 84 17 92 Fax 0318 - 63 76 08 E-mail info@dascommunicatie.nl www.dascommunicatie.nl

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013

7


Het oude Politiebureau maakt zakendoen tot een succes VERGADEREN

NETWERKEN

ZAKENDINER

OP LOCATIE

Het oude Politiebureau

Met uitzicht op Ede,

Verras uw zakenrelaties

Nodigt u uw relaties liever

biedt verrassende vergader-

bovenin ons pand, vindt

met een culinaire

uit op uw eigen bedrijf?

ruimtes. Ontspannen

u de bijzondere zolder-

ervaring. Onze gerechten

Wij verzorgen lekkere

zakendoen in een juiste

kamer. Een ruimte waar

zijn verďŹ jnd en van hoge

luxe hapjes op de zaak,

sfeer draagt bij tot een

u met wel 150 personen

kwaliteit. Op verrassende

een heerlijke barbecue

goede relatie met uw

terecht kunt voor

wijze werken we veel met

of een aangeefdiner op

zakenpartners. Neem even

congressen en recepties.

streekproducten. Tijdens

locatie. Onze koks maken

wat afstand en plan uw

Alle benodigde faciliteiten

uw zakenlunch of diner

er trouwens graag een

afspraak in een privĂŠ-

zijn aanwezig. Liever een

ontbreekt het u aan

mooie show van. Verras

kamer of onze gezellige

netwerkbijeenkomst

niets. Op een zonnige dag

uw gasten bijvoorbeeld

bistro De Adjudant.

beneden? Wij denken

serveren wij uw gerechten

met een demonstratie van

Om 08.30 uur openen

graag met u mee.

met alle plezier buiten op

onze rookoven.

wij voor u onze deuren.

ons terras.

www.hetoudepolitiebureau.nl


reportage

Tekst: Jelmer van Nimwegen // Fotografie: Guy Ackermans

ActStamp Information Security, Veenendaal

Cybercrime eist cybersecurity Wel camerabewaking en een tankwerende slagboom bij de toegangswegen van het bedrijventerrein, maar geen degelijke firewall voor de server... De meeste bedrijven zijn veel beter beveiligd tegen een fysieke inbraak dan tegen een digitale beroving. ActStamp helpt bedrijven hun kostbaarste goed te beveiligen: de bedrijfskritische data.

“Het blijft voor veel mensen letterlijk onvoorstelbaar dat iets wat je niet kunt zien, gestolen kan worden,” vertelt Robbert-Frank Ludwig, directeur-eigenaar van ActStamp Information Security. “Maar feit is dat bedrijfskritische data een hoge waarde kunnen vertegenwoordigen – bijvoorbeeld voor de concurrentie. Zelfs betrekkelijk eenvoudige persoonsgegevens zijn tot €150,- per persoon waard! En nog afgezien van marktwaarde: als een bedrijf per ongeluk of met opzet data kwijtraakt, is dat voor de bedrijfscontinuïteit een groot probleem.”

Continuïteit Het gevaar komt slechts ten dele van buiten op de bedrijven af, want ook medewerkers kunnen – bedoeld of onbedoeld – veel schade aanrichten. Vrijwel alle bedrijven zijn in hun processen in hoge mate afhankelijk van hun automatisering. Uit een recent onderzoek onder 160 Nederlandse MKB-bedrijven blijkt dat de beveiliging van hun computernetwerk ernstig onder de maat is. Bovendien kost het 80% van de onderzochte bedrijven zo veel tijd om het automatiseringssysteem weer te activeren, dat de continuïteit van het bedrijf op het spel staat. In de praktijk blijkt het verlies van alle data altijd enorme gevolgen te hebben.

Securitystrategie Om ondernemers te helpen, adviseert ActStamp MKB-bedrijven over de meest effectieve en efficiënte manier om zich te verweren tegen de gevaren die van buitenaf, maar ook van binnenuit komen. “Bij het ontwerp van zo’n strategie ontstaat altijd een spanningsveld. Met een maximale beveiliging komt de efficiëntie in gevaar. We zoeken dus de beveiligingsgraad waarbij de meest waardevolle data, van de primaire processen, het best beveiligd zijn en de overige vlot bereikbaar blijven. In die zin is dat niet anders dan in de fysieke wereld: je diamanten leg je in een kluis.”

Security Check Een eerste stap op de weg naar cybersecurity is de basale ActStamp Security Check, een systematische controle van alle in- en uitgaande data. “Daarin komen we al zo veel tegen! Medewerkers die via dropbox uw bedrijfsdata delen met klanten, bandbreedte misbruiken (Facebook, LinkedIn), en zelfs ongewenste websites bezoeken die mogelijk virussen binnenhalen. “Wij zien dat veiligheidsregels regelmatig worden genegeerd en hoe veilig we het ook maken: de mens is en blijft vaak de zwakste schakel in de keten. De

check is gratis en vrijblijvend, omdat we de klant graag bewuster willen maken van de risico’s die ze lopen. Dat bewustzijn begint met het inzicht dat er mogelijk iets nog niet helemaal in orde is.”

Firewall ActStamp biedt een uitgebreid security-advies met concrete maatregelen en training van de medewerkers, maar de Firewall-dienstverlening van ActStamp is al een heel goede start. “Onze firewall biedt een uitstekende bescherming tegen de hedendaagse internetcriminaliteit. Het bijhouden van de laatste kwetsbaarheden en veiligheidsupdates is voor de bedrijfs-IT’er onmogelijk, daar heeft hij het meestal veel te druk voor. ActStamp zorgt voor een firewall die bij uw bedrijf past, en eventueel proactief beheerd, inclusief veilig thuiswerken, vanaf nog geen 2 euro per dag!”

«

ActStamp Information Security Kazemat 13 3905 NR Veenendaal Telefoon 085 - 401 14 51 E-mail info@actstamp.nl www.actstamp.nl

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013

9


Twaalf vrouwen praten tijdens diner over vrouwelijk ondernemerschap:

Runnen vrouwen hun bedrijf anders?

10

HĂŠt Ondernemersbelang // editie 04 â&#x20AC;˘ 2013


ronde tafel

Tekst: Fernande Leeflang // Fotografie: Bob Bakker

Vrouwelijk ondernemerschap zit in de lift. Steeds meer vrouwelijke ondernemers starten en procentueel bezien gaan aanzienlijk minder ondernemingen in handen van een vrouw failliet dan van een man. Komt dit doordat vrouwen ondernemerschap anders vorm geven? En wat is dan die vrouwelijke inbreng? Twaalf vrouwelijke ondernemers buigen zich onder het genot van een heerlijk driegangen diner bij Het Oude Politiebureau in Ede over het thema vrouwelijk ondernemerschap. Vegen zij clichés van tafel, of runnen vrouwen een bedrijf echt anders?

Stelling: vrouwelijke ondernemers zijn sterker relatiegericht. Dierenarts Spann onderschrijft dit: “Dierenartsen waren over het algemeen man; er komen nu echter steeds meer vrouwelijke. Het grote verschil richting klanten en personeel is dat ik persoonlijker ben. In tegenstelling tot bijvoorbeeld huisartsen, zijn mensen voor dierenartsen vrij om te gaan en staan. Men komt bij ons omdat ze prettig geholpen zijn en voor de persoonlijke benadering. Mijn ervaring: persoon-

lijk contact is het halve werk. Mensen nemen immers aan dat de kwaliteit goed is. Vrouwen kunnen dit denk ik beter dan mannen.” Ook Van Wagensveld ziet een verschil: “Ik merk in de relatiegeschenkenbranche dat ik zoek buiten de kaders, doorzettingsvermogen heb, terwijl een man eerder afhaakt. Je kijkt als vrouw naar het totaalbeeld.” Van den Oever: “Door heel erg ‘op de relatie te zitten’, vergroot je je gunfactor. Dit is niet gemaakt, maar betreft oprechte interesse. Voor mij komt relatie voor de functie.” Hasselaar knikt instemmend: “Het draait om aandacht en interesse.” Walda daarentegen ziet geen grote man/ vrouwverschillen: “Misschien dat vrouwen attenter zijn, maar met het bouwen en onderhouden van relaties zie ik geen verschil. In het verleden, toen ik verkoopmanager was

en een aantal binnen- en buitendienstmedewerkers onder me had, zag ik dit evenmin; een man doet het ook uitstekend.” Cost: “Gunfactor speelt ook een rol. Zo hebben wij ook wel eens out of the blue werk gekregen, puur omdat ik vrouw ben.” “Ik herken dat”, vervolgt Van den Oever. “Ik ben door de businessclub Gelderse Kring gevraagd, omdat ze graag een vrouw als voorzitter wilden: ’We zijn al zo’n mannenclub’ . Ik vind dat hartstikke leuk. En ik werk graag met mannen”, lacht ze. Een deel van de tafelgenoten is lid van gemengde clubs, anderen kiezen specifiek voor een vrouwenclub. Enkele reacties. Van Dijk: “Ik heb niets met vrouwenclubs; ik ga juist voor gemengd”, evenals Walda: “Ik houd meer van de mix.” Tekelenburg, Spann en Leloux daarentegen zien meerwaarde van

Sietske Spann van DierenDokters Ede “Naast passie voor zorg en dieren, streven wij een duurzame relatie met de baasjes na. Alleen samen kunnen we de gezondheid van dieren waarborgen. Transparante en uitgebreide communicatie staat daarom centraal”, aldus Sietske Spann, sinds 2006 werkzaam bij DierenDokters Ede. De in 2005 opgerichte praktijk nam ze in 2008 over en sinds 2011 werkt ze er samen met haar echtgenoot en vijf paraveterinairen. De franchisevestiging heeft veel contact heeft met de overige twaalf DierenDokters-praktijken, voor kennis- en ervaringsuitwisseling. www.dierendokters.com/dierenarts-dierenkliniek/ede

deelnemers

Op het eerste gezicht lijkt één cliché waar: vrouwen praten gemakkelijk. Want zodra de onderneemsters aangeschoven zijn, starten ze met converseren. Over een keur aan onderwerpen. Van aftasten is geen sprake. Of is dat schijn? Het lijkt een drukte van belang, maar ja, wat wil je met een gezelschap van twaalf. Bovendien: is iedereen wel zo druk, of voert een aantal onderneemsters de boventoon. En is dat doordat ze vrouw zijn, ondernemer of betreft het een karaktereigenschap? Een aantal is beroepsmatig met communicatie bezig omdat dit hun core business betreft. Eline Walda van Eline Walda Strategisch Marketing Advies, Helen van den Oever van Case Communicatie, Arina Rengelink van Arina Bureau voor Communicatie en Martine Tekelenburg van CommunicatieCheck. Ook dierenarts Sietske Spann (DierenDokters Ede) stelt zich echter te onderscheiden door goede communicatie. Je zou zeggen dat Jolanda Zeggelaar (Administratiekantoor Zegge) en Kitty Cost (Cost Belastingadvies) meer met cijfers hebben, maar ook zij hebben te maken met klanten. Evenals Heddy van Dijk (Decokay van Dijk) en Lilyan van de Beek (Sfeer en Meer, Dodici), die ze faceto-face ontmoeten in hun winkel. Mirjam Leloux, die met Leloux Science & Business adviseert over het vermarkten van innovaties, communiceert doorgaans met mannelijke opdrachtgevers en Mariëtte Hasselaar en Marriette van Wagensveld zijn respectievelijk directeur van een intermediair (SAA Maat Adviseurs) en eigenaar van een bedrijf in relatiegeschenken en promotionele artikelen, Complementair Premiums & Gifts. Ook daar is communicatie prominent aanwezig. Bij welke onderneming eigenlijk niet?

Eline Walda van Eline Walda Strategisch Marketing Advies Als merkenbouwer helpt Eline Walda onder de naam Eline Walda Strategisch Marketing Advies (opgericht 2006) bedrijven om zich op een positieve manier te onderscheiden. Dit doet zij via marketing- en communicatieadvies, ondernemerscoaching, training en publicaties. Met de ondernemer komt zij middels scherpe vragen tot concrete antwoorden die nodig zijn om het bedrijf te doen groeien. Omdat Walda niet alleen een achtergrond heeft in marketing en communicatie maar ook in verkoopmanagement, kan zij met verschillende petten op naar een vraagstelling kijken en tot een concreet advies komen waarmee de ondernemer echt verder wordt geholpen. De eenmanszaak adviespraktijk in Veenendaal werkt nauw samen met regionale partners, zodat alle marketingactiviteiten – van marktonderzoek tot huisstijlontwerp – beschikbaar zijn. www.elinewalda.nl

Jolanda Zeggelaar van Administratiekantoor Zegge Samen met broer Robert runt Jolanda Zeggelaar sinds 2008 administratiekantoor Zegge (drie werknemers), dat naast traditionele werkzaamheden een nieuwe tak heeft: ZeggeXtra: dé virtueel assistent. Deze neemt indirecte en niet-declarabele werkzaamheden (telefoonbeantwoording, kilometerregistratie, social media et cetera) over, opdat de ondernemer zich op zijn core business kan concentreren. Het administratiekantoor aan de Maanderpoort in Ede onderscheidt zich door zijn laagdrempeligheid en brede dienstenaanbod. Maandelijks wordt een ‘huiswerkavond’ georganiseerd: kleine zelfstandigen die uit kostenbesparing zelf de boekhouding doen, komen met hun laptop bij Zegge om die daar bij te werken. www.zeggeXtra.nl

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013

11


vrouwelijke business- en serviceclubs. Tekelenburg (naast lid gemengde club Zakelijk Heuvelrug, Entre Femmes-lid): “We hebben een erg boeiend programmaaanbod met leuke gastsprekers; meestal mannen (tafelgenoten lachen). Ik zie wel verschillen: handel haal ik hier niet vandaan, het gaat meer om elkaar versterken, adviseren.” Spann: “Ik ben ook lid geweest van Juniorkamer, maar vond twee clubs te veel en heb gekozen voor Ladies’ Circle. Inhoudelijk is er geen verschil; het zijn erg inspirerende bijeenkomsten. Het is overigens absoluut geen theekransenclub. Vrouwen zijn eerder wat kritischer, mannen wat gemoedelijker.” Leloux: “Ik ben lid van Soroptimistclub Ede en ook lid geweest van Rotary. Ik werk bijna alleen met mannen, allemaal techneuten, en dat wordt wel eens iets te veel.”

Stelling: vrouwen hebben meer emotie bij kwaliteit en weinig bij scoren met omzetgroei. Cost: “Dit wordt vaak gezegd, maar ik ben het hiermee niet eens. Dat bij ons alleen vrouwen werken is puur toeval. Ik ben een belastingadviseur, die toevallig vrouw is. Kwaliteit vind ik wel belangrijker; ik ben een vaktechneut. Dit is gewoon des ondernemers.” Rengelink: “Vrouwen gaan

12

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013

meer voor de tien, terwijl mannen een acht ook goed vinden en hun tijd vervolgens ergens anders aan besteden. Vrouwen zijn perfectionistischer. Ik in ieder geval. Daarbij gaat het ook om een goede balans tussen inzet en verdiensten.” Van Dijk: “Ik ken ook mannen die voor een tien gaan.” Walda: “Kwaliteit is een randvoorwaarde. Geen kwaliteit? Dan zijn klanten weg. Alle ondernemers willen groeien, niet alleen overleven. Dat pak je aan door te kijken naar de omzet en brutowinst.” Van de Beek: ”Het gaat bij iedereen om de omzet. Bij ons zijn de rollen verdeeld: ik ben het creatieve brein, mijn man is meer van de cijfers. Die mix is goed. Je moet datgene doen wat je goed ligt.” Dit contrasteert met Spann, Van Dijk, Van Wagensveld en Van den Oever, allen juist cijfermatig ingesteld. Van Dijk: “Ik ben van de cijfers. Daarbij stuur ik op marges en niet op omzet, want als je niets verdient heb je niets.” Van Wagensveld: “Marges staan erg onder druk. Door kwaliteit en door te vragen blijf je overeind.” Van den Oever: “Ik werk alleen maar met mannen die creatief zijn, ik let op de cijfers.” Hasselaar: “Je dient inderdaad kwaliteit te leveren, maar ik besef ook erg goed dat scoren met omzetgroei van wezenlijk belang is. Uiteindelijk hopen we nog jaren door te gaan en dan zal je ook financieel de juiste resultaten neer moeten zetten.”

Stelling: vrouwen kunnen beter oplossingsgericht werken, doordat ze gewend zijn veel ballen in de lucht te houden. Een kolfje naar de hand van Jolanda Zeggelaar: “Ja, dit herken ik. Het is ook een nare eigenschap, want je trekt snel van alles naar je toe.” Van Wagensveld: “Dit is ook wetenschappelijk bewezen: mannen kunnen niet meerdere dingen tegelijk.” “Niemand kan dit, tenzij het om routineuze dingen gaat”, weerlegt Walda. Tekelenburg herkent wat Zeggelaar zegt: “Ik zit veel bij mannen aan tafel en merk dat ik snel zaken naar me toetrek. Zoals recentelijk: ik zou alleen de marketing doen, maar schrijf nu ook het verdienmodel… ‘Oh prima’, reageerden de mannen toen ik dit opperde.” Ook Van Dijk neemt snel werk uit handen: “Ik voel me er sneller toe geroepen, voel me anders schuldig.” Cost: “Vrouwen leggen sneller overal verbanden tussen. Mannen zijn met één laatje – één ding tegelijk – bezig en openen daarna een ander laatje.” Spann: ”Ik denk dat de kracht van vrouwen is dat zij verbanden kunnen leggen.” Tekelenburg: “Ik merk wel, dat als je met een man eenmaal in een flow zit, je snel kunt schakelen.” Van de Beek: “Ik ben heel erg intuïtief, mijn man houdt zich hoofdzakelijk met de zakelijke kant bezig, werkt meer oplossingsgericht.


ronde tafel

Stelling: vrouwen moeten zich meer bewijzen dan mannen. Leloux: “Hiervoor werkte ik bij een chemisch bedrijf, als één van de weinige vrouwen. Daar werd tegen vrouwelijk gedrag anders aangekeken, golden mannelijke normen. Zolang je goed presteert is er niets aan de hand, maar als het minder gaat, val je extra op.” Cost had daar in haar vorige functie als belastingadviseur in loondienst geen last van. “Functievereisten waren daar standaard, beroepsgericht.” Leloux illustreert: “Ik had altijd nette jurken aan. Ze zeiden: ‘Je ziet eruit als een vrouw, denkt als een man’. Dat is toch raar?” Van den Oever: “Ik heb weleens gehoord: ‘Eigenlijk zocht ik een man, maar jij bent een vrouw met ballen…’.”

Helen van den Oever van Case Communicatie Conceptontwikkeling, grafisch ontwerp en communicatieadvies is waarmee Case Communicatie (vier werknemers) zich bezighoudt. Directeur Helen van den Oever, die in 2009 de in 1982 gestarte Reclamestudio Kees Kuiphof overnam: “Originele, krachtige ontwerpen-op-maat, die breed inzetbaar zijn in een crossmediale aanpak, is waar wij voor staan.” De klantengroep van Case Communicatie aan de Stationsweg in Ede, is breed en zowel de profit- als nonprofitsector. “vrouwelijke ondernemer ben ik sterk gericht op de relatie met mijn klanten en leveranciers wat zijn vruchten afwerpt. Overigens is dat niet een bewuste keuze; het past bij mijn persoonlijkheid”, aldus Van den Oever, die pleit voor meer vrouwelijke ondernemers in businessclubs. “Al vind ik niet dat deze groep een soort uitzonderingspositie moet bekleden”, zegt ze. Recentelijk is ze voorzitter geworden van businessclub De Gelderse Kring. www.casecommunicatie.nl

deelnemers

Hij denkt meer zwart/wit.” Tekelenburg: “Ik zie ook dat wij het laatste jaar drie keer om tafel hebben gezeten om visie met elkaar te levelen. Mijn man heeft een financieel adviesbureau en die heeft de laatste tíen jaar twee keer om tafel gezeten…” En mannen zijn eerder klaar, constateren Van Wagensveld (relatiegeschenken) en Van de Beek (mode). Eerstgenoemde: “Binnen vijf minuten, en een vrouw is zo twee uur bezig.” De eigenaresse van modezaken: “Een man kijkt niet eens in de spiegel, hij kijkt naar zijn vrouw en zegt: hoe staat dit?” Walda plaatst de opmerkingen in perspectief: “Is dit een rol die men zich aanmeet of natuurlijk gedrag? Ik vind het apart om mensen puur op basis van sexe te bestempelen. Het is generaliseren in het extreme; ik ken ook mannen die veel empathischer zijn dan een vrouw en mijn zoon heeft gisteren een hele dag geshopt.” Van Dijk: “Als het om je bedrijf ‘verkopen’ gaat, wordt het een ander verhaal. Het ligt er ook aan waar je interesse ligt.” “Bij bedrijfsverkoop zit weinig verschil tussen mannen en vrouwen”, weet Cost. Tekelenburg: “Dat ik zaken naar me toetrek komt ook doordat ik van een commerciële omgeving naar semi-overheid ben gegaan, een hele cultuuromslag. Nu is het eerder: we hebben tot 2014…” Walda neemt over: “En je bent ondernemer geworden om aan te pakken.” Hasselaar: “Als ik nieuwe initiatieven ontplooi of het tempo overvoer beseft men dat dit nodig is.” Zeggelaar: “Wat ik wel zie is dat vrouwen zich eerder kwetsbaar opstellen. Verder gaan ze wel voor de pegels, maar komen daar niet zozeer voor uit. Wat perfectionisme betreft: dat heeft mijn broer, waarmee ik samenwerk, wel en ik niet.”

Mariëtte Hasselaar van SAA Maat Adviseurs SAA Maat Adviseurs (1974) behartigt de belangen op het gebied van verzekeringen en andere financiële diensten (zowel particulieren als MKB). Mariëtte Hasselaar is directeur van SAA Maat Adviseurs in Ede (achttien medewerkers) en tevens lid van het MT van SAA in Rotterdam (tot top tien klassering van intermediairs in Nederland), waaronder de Edese vestiging ressorteert. “Wij brengen risico’s in kaart en onderzoeken welke financiële instelling het aantrekkelijkste aanbod heeft. En klanten kunnen een beroep ons doen als ze de verzekering moeten aanspreken”, vat Hasselaar hun core business samen. Dat het Edese intermediair onderdeel uitmaakt van een grote organisatie heeft meerwaarde: “We beschikken over negentien volmachten, hebben bij praktisch alle verzekeringsmaatschappijen een agentschap en een eigen placing broker op de assurantiebeurs.” www.maat.nl

Heddy van Dijk van Decokay van Dijk en Piet van Dijk BV “Wij kunnen het hele huis aankleden”, aldus Heddy van Dijk, samen met haar broer eigenaar van Decokay van Dijk en Piet van Dijk BV, beide sinds 2000 gevestigd aan de Woonboulevard in Veenendaal waar zowel verf als behang, vloerbedekking en raamdecoratie (gordijnen en zonwering) wordt verkocht. “Desgewenst adviseren en meten we thuis”, zegt Van Dijk, die leiding geeft aan de winkel. “Doordat we alles in eigen hand hebben, zou je ons bij wijze van spreken de sleutel kunnen geven. Wij zorgen ervoor dat dan alles voor de verhuizing geregeld is.” Het familiebedrijf kent een lange geschiedenis: in 1930 door opa Van Dijk gestart als schildersbedrijf, in 1959 door de volgende generatie uitgebreid met een winkel en anno 2013 in het totaal tien medewerkers. www.vandijk.decokay.nl

Arina Rengelink van Arina Bureau voor Communicatie Communicatie! We zijn er allemaal ieder moment van de dag mee bezig. Bewust of onbewust, in woord of geschrift, verbaal of non-verbaal, offline of online. De ontwikkelingen in het communicatievak staan niet stil. Sterker nog, in een tijd van onbegrensde mogelijkheden neemt de snelheid van veranderingen hand over hand toe. Zeker als we kijken naar de ontwikkelingen op het gebied van online communicatie. Social media als LinkedIn, Twitter, Facebook, Pinterest, ze zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. En wat volgt er nog? Meer en meer zullen de social media een rol gaan spelen in het succesvol zijn van organisaties. Aan deze ontwikkelingen wil Arina Rengelink een bijdrage leveren. www.arina-bc.nl

Mirjam Leloux van Leloux, Science & Business BV Onder de naam Leloux, Science & Business BV adviseert dr. Mirjam Leloux kennisinstellingen/universiteiten, bedrijven en particuliere uitvinders over innovatie. In het bijzonder over hoe uitvindingen vermarkt kunnen worden. “Onze aanpak is pragmatisch en effectief. Ook ontwikkelen wij steeds nieuwe benaderingen en publiceren daar regelmatig over”, aldus dga Leloux, die haar bedrijf (twee tot drie medewerkers) in 2005 startte nadat het consultancybedrijf waarvoor zij werkte werd overgenomen. Een goed besluit, want dat bedrijf ging een half jaar later failliet. www.scienceandbusiness.nl

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013

13


ronde tafel deelnemers

Lilyan van de Beek van Sfeer en Meer en DOdici Dameskleding, schoenen en laarzen, tassen en sinds kort een kleine collectie herenkleding, is het domein waarin Lilyan van de Beek zich begeeft. Ze runt in Ede de winkels Sfeer en Meer (middensegment) en DOdici (laag/middensegment), samen met haar man Evert-Jan en een team van negen dames. Waar haar man zich vooral bezighoudt met cijfers, is zij het creatieve brein achter de twee bedrijven. Voordat ze startte in 2005, werkte ze bij een bank. “Vanwege een reorganisatie moest ik vertrekken. Met een zakje geld als startkapitaal kon ik mijn meisjesdroom realiseren.” “Het is belangrijk je koppie boven het maaiveld uit te steken: dus risico’s nemen en scherp blijven op alle fronten”, luidt Van de Beeks devies. “Een vrouwelijke onderneming is als het leven bij een kampvuur: een onderneemster zoekt hout om haar vuur brandend te houden, in de vorm van opdrachten, inspiratie, vernieuwing en creativiteit.” www.sfeerenmeer-ede.nl

Marriette van Wagensveld van Complementair Premiums & Gifts De kunst van het geven is het motto van Marriette van Wagensveld voor Complementair Premium & Gifts, dat sinds 1 januari in haar handen is. Complementair levert onder meer relatiegeschenken, promotionele artikelen, bedrukte chocolade, business gifts, wijngeschenken, waardebonnen, kerstpakketten (en voor andere feestdagen) en promotextiel. Het bedrijf viert volgend jaar zijn eerste lustrum. Volgens Van Wagenveld dankt ze het succes aan het leveren van maatwerk van klein tot groot, in combinatie met haar opleiding en werkervaring op het gebied van sales en marketing. “Dat maakt dat ik klanten ook op die gebieden kan adviseren.” Vanaf half augustus is de showroom aan de Landjuweel 10 in Veenendaal weer volledig ingericht als kerstshowroom (op afspraak). www.complementair.net

Martine Tekelenburg van CommunicatieCheck Communicatieadvies in de brede zin is waarmee Martine Tekelenburg zich bezighoudt met CommunicatieCheck (vijf medewerkers), dat zij met mede-eigenaresse Susan Claessens januari 2012 startte. ,,We voeren kleine opdrachten uit, maar ook grote zoals begeleiding van een communicatie- of merkstrategie, de gehele gebiedscommunicatie voor semi-overheid en citymarketing. CommunicatieCheck biedt commerciële bedrijven hulp op basis van een check. “Voor 175 euro krijgt de klant handvatten voor communicatie naar zijn doelgroepen. Die check staat centraal om zo dicht mogelijk aan te sluiten bij hun wensen en behoeften. We maken een korte analyse van de huidige en de gewenste situatie waaruit een advies volgt. Vervolgens bepaalt de klant naar gelang zijn budget, waarvoor hij ons inhuurt. Dat varieert van het verzorgen van de nieuwsbrief, een social media workshop, advisering rondom naamsverandering tot het uitbesteden van de gehele communicatie.” www.communicatiecheck.nu

Kitty Cost van Cost Belastingadvies “Kwaliteit van ons werk en advies vinden wij het allerbelangrijkste”, aldus Kitty Cost, bijna tien jaar directeur van Cost Belastingadvies, een belastingadvieskantoor voor zelfstandige ondernemers, midden- en kleinbedrijf en particulieren. “Wij geven allround belastingadvies. Wij verzorgen belastingaangiften en administraties, helpen bij het opzetten van een eigen bedrijf en zorgen dat alle administratieve en belastingtechnische zaken goed verzorgd zijn. Last but not least, spannen wij ons ervoor in dat klanten zo min mogelijk belasting betalen.” Correctheid en verbetermogelijkheden staan bij iedere uitgifte centraal. “Als een administratieve of belastingtechnische inrichting beter kan, geven wij dat aan.” Heeft Cost Belastingadvies niet het juiste specialisme in huis, dan wordt dit binnen het uitgebreide netwerk gezocht. “Met deze werkwijze realiseerden wij vaak aanzienlijke belastingteruggaven.” Dat bij het Woudenbergse belastingadvieskantoor vijf vrouwen werken is geen bewuste keus. “Mijn onderneming begon ik niet als iets ’vrouwelijks’, maar als belastingadvieskantoor en dat is het nog steeds.” www.costbelastingadvies.nl

Cost concludeert: “We zien allemaal verschillen met mannen in ons vakgebied, maar op professioneel vlak zijn mannen en vrouwen gelijk.” Daar is Rengelink het niet mee eens: “Ik heb bij een grote organisatie gewerkt waar geen vrouwen aan de top werkten en er niet snel zullen komen: vrouwen zijn voorbestemd kinderen te krijgen, je bent niet fulltime beschikbaar en dat heeft invloed op je carrière.” “Als je niet fulltime beschikbaar bent, heb je ook minder werkervaring”, aldus Cost. Rengelink: “Tot op zekere hoogte: je werkt wel drie dagen, je loopt weldegelijk mee.” De onderneemsters raken niet uitgepraat over (voor)oordelen. Zo antwoordt Zeggelaar niet als vrouwen op het schoolplein vragen hoeveel uren ze werkt. “Of ik maak het aantal uren minder.” Ook Rengelink herkent de kritische schoolpleinmoederblikken. Costs man doet veel op school, wat reacties oplevert als: “Hij heeft tenminste een leuke vader.” Van den Oever, met werkweken van circa vijftig uur, ergert zich aan het feit dat ze erop aangekeken wordt dat ze geen luizenmoeder of voorleesmoeder is, omdat ze werkt. Spann draagt nu ‘dierenartskleding’, omdat ze anders geregeld voor assistente werd aangezien. Tegen Tekelenburg werd gezegd: “Heb je die nieuwe auto van je man gehad?” Van de Beek, die zegt zich nooit veroordeeld te hebben gevoeld voor lange werkweken, wordt ‘ziedend’ als klanten zeggen: “Wat heb je een leuk winkeltje”, omdat dit denigrerend klinkt. Nu Van Dijk niet meer piepjong is, wordt ze voor vol aangezien en niet meer straal voorbijgelopen, wat vroeger geregeld gebeurde. Van Wagensveld merkt dat mannen gemakkelijker over onvolkomenheden waar je niets aan kunt doen heen stappen als je je eenmaal hebt bewezen. Walda besloot eens op een vakbeurs haar rok te verruilen voor een broek. Bovendien ging ze assertiever staan. Pas toen kwamen klanten ook bij haar. Hasselaar meent dat alles draait om passie, voor je relaties en voor het vak. Dit straal je uit en anderen voelen dat. Dat maakt het verschil. Het draait meer om (voor)oordelen, dan dat mannen en vrouwen wezenlijk van elkaar verschillen als het gaat om ondernemerschap, stelt Walda. “Af en toe zijn er nuanceverschillen. In relaties onderhouden zijn vrouwen net attenter. Verder merk ik vooral grote verschillen in hoeverre iemand bijvoorbeeld intern of extern gericht is. We hebben vooral te maken met ingesleten rollenpatronen en soms gaan vrouwen overcompenseren.” Het wordt stil aan tafel: iedereen is het met Walda eens.

«

14

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013


Tijden Tijden veranderen… veranderen… Het isHet bijna is bijna 35 jaar 35 geleden jaar geleden dat Drukkerij dat Drukkerij van Ree van isRee begonnen is begonnen aan aan de Anjerstraat de Anjerstraat in Veenendaal. in Veenendaal. Een drukkerij Een drukkerij die indie de in jaren de jaren daarna daarna is is uitgegroeid uitgegroeid tot een tot van een de vanbekendste de bekendste drukkerijen drukkerijen in deinregio. de regio. Dit Dit medemede dankzij dankzij een trouwe een trouwe klantenkring klantenkring van meer van meer dan 2.000 dan 2.000 bedrijven, bedrijven, instellingen instellingen en particulieren. en particulieren. In al In diealjaren die jaren hebben hebben de ontwikkelinde ontwikkelingen binnen gen binnen de grafische de grafische industrie industrie niet stil nietgestaan. stil gestaan. Daarom Daarom is er altijd is er altijd geïnvesteerd geïnvesteerd in deinnieuwste de nieuwste technieken technieken op het opgebied het gebied van grafisch van grafisch ontwerp, ontwerp, drukken, drukken, printen printen en afwerking. en afwerking. Maar… Maar… tijdentijden veranderen. veranderen. En omdat En omdat ‘drukkerij’ ‘drukkerij’ de lading de lading niet meer niet meer dekt draagt dekt draagt de onderneming de onderneming sinds sinds ruim een ruimjaar eeneen jaarnieuwe een nieuwe naam,naam, te weten: te weten:

Van VanRee ReeMedia Media&&Communicatie Communicatie Een onderneming Een onderneming die zich dieniet zichalleen niet alleen richt op richt aan-huisfolder, op aan-huisfolder, autobelettering autobelettering of website, of website, het traditionele het traditionele drukwerk drukwerk en printmedia en printmedia Van Ree VanMedia Ree Media & Communicatie & Communicatie regeltregelt het het maar maar nu ook nuop ook nieuwe op nieuwe mediamedia als internet als internet voor u. voor u. en sociale en sociale media.media. Ook voor Ookreclame voor reclame en beleten beletteringen teringen kunt ukunt terecht u terecht bij VanbijRee VanMedia Ree Media & Bespaar & Bespaar op uw oponline uw online en offline en offline mediamedia Communicatie. Communicatie. Dit alles Dit met allesde met hoge de hoge kwali-kwaliDoor Door de totale de totale productie productie en distributie en distributie van van teit enteit scherpe en scherpe prijzenprijzen die u van die uhen vangewend hen gewend uw drukwerk, uw drukwerk, printmedia printmedia en nieuwe en nieuwe mediamedia bent. bent.

over te over laten te aan latenVan aanRee VanMedia Ree Media & Commu& Communicatienicatie levert levert u dit gegarandeerd u dit gegarandeerd een bespaeen bespa-

Vormgeving Vormgeving en DTP en DTP

ring op. ringWij op.weten Wij weten zeker zeker dat uw datdrukwerk, uw drukwerk,

Uw vormgevingUw vormgevingen DTP-werk en DTP-werk is in goede is in goede printmedia printmedia en nieuwe en nieuwe mediamedia op deopjuiste de juiste handen handen bij VanbijRee VanMedia Ree Media & Communicatie. & Communicatie. manier manier geregeld geregeld worden, worden, zonder zonder dat udat er u er Van het Vanontwikkelen het ontwikkelen van een van logo een of logo eenof een omkijken omkijken naar heeft. naar heeft. nieuwe nieuwe huisstijl huisstijl tot het totopmaken het opmaken van brovan brochures, chures, foldersfolders en POS-materiaal. en POS-materiaal. Zij bieden Zij bieden GratisGratis auditaudit snel en snel voordelig en voordelig creatieve creatieve oplossingen oplossingen van- vanBepaalBepaal zelf hoe zelfver hoe u wilt ver ugaan. wilt gaan. Zo kunt Zoukunt ons u ons uit hun uiteigen hun eigen studio.studio.

inschakelen, inschakelen, enkel enkel en alleen en alleen om teom profiteren te profiteren van onze van onze eigen eigen productie productie en onze en onze enorme enorme

EigenEigen productie productie

inkoopkracht inkoopkracht op het opgebied het gebied van drukwerk. van drukwerk.

Afhankelijk Afhankelijk van het van type het opdracht type opdracht en het en het Maar Maar u kunt u kunt natuurlijk natuurlijk ook besluiten ook besluiten om om volume volume daarvan, daarvan, worden worden de opdrachten de opdrachten uw totale uw totale drukwerkpakket, drukwerkpakket, printmedia printmedia en en PostbusPostbus 106 106 3900 AC3900 Veenendaal AC Veenendaal De Smalle De Zijde Smalle 17a Zijde 17a 3903 LM3903 Veenendaal LM Veenendaal Bedrijventerrein Bedrijventerrein Nijverkamp Nijverkamp T. 0318 T.- 517 0318554 - 517 554 F. 0318 F.- 541 0318088 - 541 088 info@vanreemedia.nl info@vanreemedia.nl www.vanreemedia.nl www.vanreemedia.nl

in eigen in eigen huis geproduceerd huis geproduceerd en afgewerkt. en afgewerkt. nieuwe nieuwe mediamedia door ons dooruit ons te uit laten te laten voeren. voeren. MochtMocht het voor het voor u voordeliger u voordeliger zijn om zijnde om Niet de alleen Niet alleen bent ubent daarmee u daarmee verlostverlost van een van een opdracht opdracht niet inniet eigen in eigen huis te huis produceren, te produceren, hoop hoop gedoe... gedoe... ook kunt ook u kunt rekenen u rekenen op een op een dan profiteert dan profiteert u vanuhet van schaalvoordeel het schaalvoordeel en substantiële en substantiële besparing besparing van tijd, van inspanning tijd, inspanning goedegoede afspraken afspraken met toeleveranciers. met toeleveranciers.

en uiteindelijk en uiteindelijk van uw van indirecte uw indirecte kosten. kosten.

Dus of Dushetof nu hetgaat nu gaat om een om visitekaartje een visitekaartje Profiteer Profiteer van één vanadres één adres voor alvoor uw al drukwerk, uw drukwerk, of

directmail, of directmail, één enkele één enkele posterposter of huisof huisprintmedia printmedia en nieuwe en nieuwe media.media.


profiel

Onderneemster in beeld Twaalf onderneemsters stellen zich in korte bewoordingen op deze profielpagina’s aan u voor.

Decokay

DierenDokters Ede

Eline Walda Strategisch Marketing Advies

Heddy van Dijk

Sietske Spann

Eline Walda

Leeftijd: 52 jaar Functie: Directeur-eigenaar Decokay van Dijk en Piet van Dijk BV @work: Decokay van Dijk is een winkel aan de Woonboulevard in Veenendaal en wij verkopen verf, behang, gordijnen, zonwering en tapijt. Piet van Dijk is ons schildersbedrijf. Ik bemoei me voornamelijk met de winkel, mijn broer doet voornamelijk de schilders. Ik regel de inkoop, de reclame, het personeel, de boekhouding, maar ga ook voor advies naar mensen thuis. @home: Ik probeer met mijn vriend zoveel mogelijk leuke dingen te doen. We hebben allebei 2 studerende kinderen, die buitenshuis wonen. We houden allebei van uitgaan, golven, tennissen, dus we hebben genoeg te doen.

Leeftijd: 36 jaar Functie: Dierenarts gezelschapsdieren in hart en nieren @work: ben ik dierenarts/mede-eigenaar van DierenDokters Ede, een bevlogen dierenartsenpraktijk voor gezelschapsdieren. Ik ben sociaal, betrokken en bekwaam, met passie voor dier en baas. We vertalen onze ideeën over de beste zorg voor een dier naar een behandelplan die past bij de wensen en behoeften van hun baasjes. Ik hecht belang aan een persoonlijke en transparante communicatie en ik werk SAMEN met de baasjes aan de gezondheid van hun dieren. @home: geniet ik samen met mijn man en maatschapspartner Elmar van onze zoontjes Jelte (2) en de pasgeboren Tibbe, onze hond en twee katten.

Functie: Merkenbouwer en marketingstrateeg @work: Ik help bedrijven om zich op een positieve manier van anderen te onderscheiden. Dit doe ik via marketing- en communicatieadvies, ondernemerscoaching, training en publicaties. Via scherpe vragen dring ik met mijn klanten snel door naar de kern; ‘de vraag achter de vraag’. Samen met de ondernemer kom ik zo tot de concrete antwoorden die nodig zijn om het bedrijf te doen groeien. Omdat ik niet alleen een achtergrond heb in marketing en communicatie maar ook in verkoopmanagement, kan ik met verschillende petten op naar een vraagstelling kijken en zo tot een concreet advies komen, dat de ondernemer echt verder helpt. @home: Breng ik graag tijd door met mijn favoriete gezinsleden: man Jan, zoon Eliran van 18 en hondje Kiki, het meest goedmoedige Jack Russeltje dat er bestaat.

Wat motiveert u het meest als ondernemer? Als mensen helemaal blij zijn met onze spullen en onze service. Klantvriendelijkeid staat bij ons hoog in het vaandel. En het is heerlijk als alle puzzelstukjes op zijn plaats vallen en mensen helemaal gelukkig zijn met hun nieuwe kamer, huis, wat dan ook. Over 5 jaar hoop ik dat de crisis voorbij is en we allemaal weer de kans krijgen om te doen waar we goed in zijn.

16

Wat motiveert u het meest als ondernemer? Mensen inspireren om goed voor hun huisdier te zorgen. Dankbare baasjes. Werknemers die het beste in zichzelf naar boven weten te halen. Over 5 jaar sturen alle dieren uit de omgeving met plezier hun baasje naar ons toe om een afspraak te maken.

Wat motiveert u het meest als ondernemer? Ondernemers helpen, met een sterk merk en de optimale marketingmix hun bedrijfsresultaten te verbeteren op de korte en de lange termijn. Blije klanten, daar doe ik het voor! Ondernemen is Flexibel meebewegen bij veranderingen, maar wel stevig geankerd in een eigen visie op de wereld om je heen.

Ondernemen is voortdurend bijsturen en opletten dat je nog up to date bent in alles, je inrichting, je kennis van zaken, je boekhouding.

Ondernemen is Mensen raken en motiveren. Je passie en ambitie op een gezonde eigen manier tot uitvoer brengen, en doen waar je het beste in bent.

Decokay van Dijk

DierenDokters Ede

Eline Walda Strategisch Marketing Advies

Groeneveldselaan 43 3903 AX Veenendaal tel. 0318 - 512777 www.vandijk.decokay.nl

Veldhuizerweg 3 6712 DD Ede tel. 0318 - 651641 e-mail ede@dierendokters.com www.dierendokters.com

Ravelstraat 16 3906 CN Veenendaal tel. 06 - 46733701 e-mail contact@elinewalda.nl www.elinewalda.nl

Hét Ondernemersbelang // editie 01 • 2013


Leloux Science & Business BV

Maat Adviseurs

Sfeer en Meer

Mirjam Leloux

Mariëtte Hasselaar

Lilyan van de Beek

Functie: Directeur van Leloux Science & Business BV @work: Wij adviseren over innovatie; wij helpen uitvinders, bedrijven en universiteiten met het vermarkten van hun octrooien.Samen met de uitvinder ontwikkelen wij de route naar de markt. Dit doen we door eerst goed te analyseren wat de sterke punten van een uitvinding in de markt is. Vervolgens doen we aan matchmaking: we gaan op zoek naar de juiste business partner of investeerder voor deze uitvinding. We hebben een groot internationaal netwerk, en veel creativiteit, durf en doorzettingsvermogen om dit soort processen tot een goed einde te kunnen brengen. Verder kan ik, vanuit mijn ervaring als mediator, ook helpen als onderhandelingen, bijvoorbeeld tussen een uitvinder en zijn investeerder zijn vastgelopen, helpen om dit weer vlot te trekken.

Leeftijd: 45 jaar Functie: Directeur SAA Maat Adviseurs (MT lid SAA) @work: SAA Maat Adviseurs behartigt, onafhankelijk, belangen op het gebied van verzekeringen en financiële diensten voor de particulier, het MKB en onze niche, de agrarische sector. SAA Maat Adviseurs is onderdeel van SAA te Rotterdam, behorend tot de Top 10 intermediairbedrijven. Als ondernemer andere ondernemers helpen vertaal ik naar het organiseren van activiteiten voor het MKB en de agrarische sector. Voorbeeld hiervan is voor ondernemend Ede en omstreken het organiseren van het jaarlijkse zakelijk speeddate-event, het Match op Maat speeddate-event, en ook de jaarlijkse Hoekelumparty waar ondernemers elkaar in ongedwongen sfeer ontmoeten. Simpele maar zeer effectieve manieren om ondernemers met elkaar in contact te brengen. @home: Ik woon in Ede, ben getrouwd met Charles Hasselaar en we hebben een dochter van 9 jaar oud. Ik ben gek op watersport, de hei en het bos.

Functie: Eigenaar van Sfeer en meer @work: Sfeer en Meer voor trendy dames- en een beetje herenkleding, schoenen en laarzen, tassen. Bij dOdici (onze 2e winkel) ook dameskleding maar in een lager segment. Ik ben de creatieve brein van onze zaak. Ik doe onder andere de inkoop. Kost veel tijd omdat wij dicht op de markt willen zitten en altijd uit zijn op de nieuwste trends. Daarnaast natuurlijk de verkoop voor het persoonlijke contact met onze klanten. De styling van onze winkels doe ik zelf. Mijn man Evert-Jan neemt de volledige administratie, de planning van ons team van 8 medewerksters, de binnenkomst van goederen, en veel randverschijnselen voor zijn rekening. Ik geloof in samenwerken en niet in elkaar tegenwerken. Door elkaar te ‘gebruiken’ kun je bijvoorbeeld een mooi evenement als Edesbest neerzetten; www.edesbest.nl. @home: Wij hebben 2 zoons; Luuk van 19 en Jasper van 23. We hebben een heerlijk huis in Bennekom. De weinig vrije tijd besteed ik aan sporten: Fitness, Bootcamp en tennis. Daarnaast vind ik het heerlijk om met vriendinnen lekker te lunchen of te eten.

@home: Ik heb een lieve man en twee kinderen waarvan de oudste al uit huis is. Daarnaast houdt ik van muziek maken en gedichten schrijven en onlangs is mijn eerste dichtbundel ‘Vatbaar licht’ gepubliceerd door uitgeverij Kontrast in Oosterbeek. Wat motiveert u het meest als ondernemer? Ik houd van de vrijheid om zelf steeds actief nieuwe uitdagingen te kunnen oppakken.

Wat motiveert u het meest als ondernemer? Passie! Wanneer je iets vanuit je hart doet, ben je op je best! Niets is mooier dan een relatie van een kwalitatief hoogwaardig en onafhankelijk advies te kunnen voorzien.

Over 5 jaar hoop dat ik over vijf jaar nog wat meer ervaring heb kunnen opdoen als coach, mediator en toezichthouder, bijv. als commissaris van startende bedrijven. Ook zou ik het leuk vinden om meer bij het beroepsonderwijs te worden betrokken.

Over 5 jaar: Economisch zijn het geen gemakkelijke tijden, maar daar hebben we weinig tot geen invloed op. Let op je kosten en bepaal helder de focus, er liggen genoeg kansen. En behoefte aan echt onafhankelijk advies door deskundig intermediair blijft, daar ben ik van overtuigd.

Ondernemen is: Durven en doen

Ondernemen is: Ondernemen is voor mij iets doen voor een ander. Oprechte aandacht en mensen ontzorgen, een behoefte die wij uitstekend kunnen vervullen.

Ondernemen is: Gebruik maken van je kwaliteiten. Je ziel moet in datgene zitten wat je doet. In 2009 zijn wij verkozen tot beste ondernemer van Ede. Zonder ons geweldige team hadden we dit nooit kunnen bereiken!

Leloux, Science & Business BV

SAA Maat Adviseurs B.V.

Sfeer en meer

Stationsweg 33 6711 PJ Ede e-mail mleloux@scienceandbusiness.nl www.scienceandbusiness.nl

Klinkenbergerweg 30b Postbus 105, 6710 BC Ede tel. 0318 - 596496 e-mail info@maat.nl www.maat.nl

Maandereind 42a, 6711 AD Ede tel. 0318 - 656424 mob. 06 - 51116279 e-mail info@sfeerenmeer-ede.nl www.sfeerenmeer-ede.nl

Wat motiveert u het meest als ondernemer? De zelfstandigheid en het creatieve gedeelte. Ik kan helemaal zelf bepalen welke koers ik vaar. Over 5 jaar: We hebben de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Onze zaak is in 2012 ruim verdubbeld qua oppervlakte. Ik hoop dat we de komende jaren onze zaken kunnen continueren. Natuurlijk blijf ik ambities houden want dat is ondernemen!!

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013

17


profiel zeggextra

Arina Bureau voor Communicatie

Case Communictie

jolanda zeggelaar

Arina Rengelink – van Droffelaar

Helen van den Oever

Leeftijd: 43 jaar Functie: Mede-eigenaar van ZeggeXtra te Ede. @work: Samen met mijn broer Robert run ik een administratiekantoor in Ede. Inmiddels hebben we ons team uitgebreid met Mijnie, Annejo en Johan. @home: I k heb een zoon van 14 en een dochter van 11 jaar, Chiel en Nanne. In mijn vrije tijd lees ik graag een boek of kijk een goede film.

Leeftijd: 48 jaar @work: Met haar adviesbureau Arina Bureau voor Communicatie verzorgt Arina uiteenlopende marketing- en communicatieprojecten, interim opdrachten of tijdelijke inzet voor haar opdrachtgevers. Met haar grote betrokkenheid, enthousiasme, vakkundigheid en oog voor details stelt zij communicatieplannen op, ontwikkelt campagnes met bijbehorende communicatiemiddelen, organiseert evenementen van A tot Z en voert redactiewerk uit. Door de samenwerking met een netwerk van specialisten, zoals vormgevers, drukkers, webdesigners en fotografen kunt u van het eerste advies tot en met de productie van de communicatiemiddelen bij haar terecht. Een communicatiebureau dat staat voor betrokkenheid, kwaliteit, professionaliteit en creativiteit. @home: Al heel lang samen met Mark en samen hebben we twee dochters: Madelein (16) en Veerle (13). Naast dat mijn werk mijn hobby is, heb ik nog een andere passie: Zwitserland. In onze vakanties kun je ons dan ook veelal vinden in Zwitserland. Daar genieten we volop van ons Chalet en samen met vrienden trekken we ’s zomers de Zwitserse bergen in en zijn we ’s winters op de skipiste te vinden.

Leeftijd: 42 jaar Functie: Directeur Case Communicatie BV @work:  Case Communicatie BV maakt reclame voor bedrijven en zetten organisaties ‘in de etalage’. De logo’s en bedrijfspresentaties die we ontwikkelen, zijn altijd uniek en onderscheidend. Het mooiste van ons vak is dat we een ‘kijkje in de keuken’ krijgen bij andere ondernemers. Samen met de opdrachtgever bespreken we de onderscheidende waarde, de koers en positionering. Mijn rol is die van sparringpartner en communicatieadviseur. Verder stuur ik dagelijks het bureau aan. @home: Met waarschijnlijk de leukste man van de wereld, woon ik in het prachtige Ede. Onze zonen zijn 9 en 12 jaar. We houden veel van reizen, omdat we daarmee andere culturen leren kennen. Samen genieten we van het leven, trekken er veel op uit en hebben lieve vrienden waar we regelmatig een ‘glaasje’ mee drinken.

Wij ontzorgen zzp-ers en kleine zelfstandigen zodat zij zich kunnen focussen op hun business. Waarom deze groep ondernemers? Omdat daar zoveel energie en passie in zit. Zzp-ers en zelfstandigen hebben de toekomst! ZeggeXtra is uw telefoniste, uw secretaresse, uw boekhouder. Zelf ben ik kleine zelfstandige, heb 25 jaar ervaring in diverse branches. Ik werk oplossingsgericht, zie de mens achter de cijfers en neem de tijd om, als het moet in Jip & Janneke taal, de cijfers toe te lichten. Slagvaardig ondernemerschap heeft alles te maken met prioriteiten stellen en het maken van de juiste keuzes. Welke werkzaamheden pak je zelf op en wat delegeer je aan een externe ondersteunende professional.

Ondernemen is: Als vrouwelijke ondernemer ben ik sterk gericht op de relatie met mijn opdrachtgevers en staat daarin de lange termijn relatie centraal. Dit betekent mijns inziens eerlijk zaken doen, betrokken zijn, je soms kwetsbaar opstellen en altijd streven naar een perfecte uitwerking van de opdracht. Ambitie: Ieder communicatievraagstuk vraagt om een eigen aanpak. Communicatie is geen doel op zich. Communicatie is een instrument om een doel te bereiken. Mijn ambitie is om de komende vijf jaar mijn eigen bedrijf verder uit te bouwen en organisaties te ondersteunen met hun communicagtievraagstukken.

18

Wat motiveert u het meest als ondernemer? Elke dag een nieuwe uitdaging aangaan. Of het nu een nieuwe klant werven, een creatief concept bedenken of een probleem oplossen is. Als ondernemer ben ik elke dag bezig mezelf en de organisatie te verbeteren. Door ervaringen krijg ik nieuwe inzichten die ik direct weer toepas. Dynamiek op-en-top. Zo’n baan zou je toch voor geen goud willen missen? Over 5 tot 10 jaar hoop ik dat we bij Case Communicatie met meer vaste disciplines ‘in huis’ werken. Uitbreiding is in deze tijd een lastig vraagstuk, dus lossen we dat op met een pool van flexibele vakmensen. Mijn ideaalbeeld is dat ze allemaal om de ‘vergadertafel’ zitten: marketingstrateeg, interaction designer, webbouwer, DTP-er, copywriter en vormgever. Ook in ons vak moet je continu bijblijven; een team van dergelijke omvang en samenstelling kan het bedrijf nog verder brengen. Ondernemen is: Hard werken, zelf je koers bepalen, mensen verbinden, de lat hoger leggen, geïnspireerd raken.

ZeggeXtra

Arina Bureau voor Communicatie

Case Communicatie

Maanderpoort 43 te Ede tel. 0318 - 657600 mob. 06 - 23994259 e-mail jolanda@zegge-ede.nl www.zeggeXtra.nl

Julianalaan 13, 6717 JK Ede tel. 06 - 27087383 e-mail info@arina-bc.nl www.arina-bc.nl

Stationsweg 73 6711 PL Ede tel. 0318 - 650333 www.casecommunicatie.nl

Hét Ondernemersbelang // editie 01 • 2013


CommunicatieCheck

Complementair Premiums & Gifts

Cost Belastingadvies

Martine Tekelenburg

Marriette van Wagensveld

Kitty Cost

Leeftijd: 37 jaar Functie: Mede-eigenaar CommunicatieCheck.nu (mede-eigenaar samen met Susan Claessens en Anne Wouters) @work: Communicatie en marketingadviesbureau op het gebied van (Gebieds)communicatie en citymarketing, online en social marketing. En het geven van Social Media Trainingen. @home: M  ijn energie haal ik uit onze twee dochters (6 en 9). Ik ben dol op sporten en muziek en wordt rustig van pianospelen. Mijn passie is schrijven, onlangs is dan ook mijn eerste kinderboek op de markt verschenen: ‘Pimpelmoes en Pompelmoes gaan op zoek’. Daar ben ik natuurlijk wel trots op.

Leeftijd: 50 jaar Functie: Eigenaar van Complementair Premiums & Gifts @work: Complementair Premiums & Gifts verkoopt relatiegeschenken, promokleding, bedrijfskleding en Sinterklaas-, Kerstgeschenken. Het meedenken met de verschillende ondernemers (klanten) door een passend relatiegeschenk te vinden voor de relaties van de ondernemers dat omzetverhogend kan werken. Mijn ondernemerskwaliteiten zijn creativiteit, persoonlijke aandacht, snel en adequaat inspringen op een vraag van een klant. Stukje zorg wegnemen op het gebied van Marketing en voor de decembermaand kan Complementair voorzien in alle behoeften voor wat betreft geschenken, te weten onder andere inzake Sinterklaas, cadeaubonnen, kerstpakketten, wijnen en (december) chocolade. @home: Ik ben getrouwd met Ton Diepeveen en ik heb een dochter van 14 jaar en een zoon van 12 jaar. Iedere zomer ga ik graag naar de Balearen Mallorca waar ik heb gewoond met mijn man en oudste dochter. Heerlijk om je Spaanse vrienden weer te zien en te genieten van het echte Spaanse leven.

Leeftijd: 39 jaar @work: Bij Cost Belastingadvies werken we in een zeer enthousiast en ervaren team waarbinnen ik de probleemoplosser, aanjager en controleur ben.

Mijn ondernemerskwaliteiten: Creatief, doorpakken, gaan voor resultaat, presentatie en inspiratie skills. Wat kunt u betekenen voor andere ondernemers? Inspireren, motiveren, en een luisterend oor zijn, samenwerken, creatieve oplossingen aandragen. Wat motiveert u het meest als ondernemer? Doordat je ondernemer bent voelt het alsof alles kan en niets moet. Daarbij opgeteld de leuke en boeiende mensen die ik dagelijks spreek in allerlei omgevingen houden mij gemotiveerd om deze weg als ondernemer te blijven volgen. Over 5 jaar: Dat het bedrijf CommunicatieCheck nog verder uitgroeit tot een begrip in de omgeving.

Wat motiveert u het meest als ondernemer? Tevreden klanten

Mijn grootste kracht is dat ik de taal van onze klanten spreek, waardoor ik hen inzicht in hun eigen situatie kan geven. Zoals een van mijn klanten zei: “Costs eenvoudige opzet van administratie maakt het ondernemerschap een stuk gemakkelijker”. @home: In het RavotAapia komen mijn man en ik tot rust terwijl onze kinderen Koen en Tom zich uitleven. Wij hebben dan ook al jaren een abonnement op het Ouwehands Dierenpark. Wat motiveert u het meest als ondernemer? Ik heb een passie voor belastingen en zou graag heel veel belasting willen betalen, maar vindt dat niemand teveel belasting moet betalen. Ik heb er mijn werk van gemaakt om voor mensen het geld terug te vragen waar ze recht op hebben en hun zorgen omtrent de financiële administratie weg te nemen, waardoor zij zich kunnen richten op hetgeen waar zij het beste in zijn: ondernemen.

Over 5 jaar is een ‘wereld’ zonder Complementair Premiums & Gifts niet volmaakt. Ondernemen is hard werken met aandacht voor een goede balans tussen werk en privé.

Ondernemen is: Nieuwe ideeën ten uitvoer kunnen brengen, nieuwe boeiende mensen ontmoeten en nieuwe inzichten verkrijgen.

CommunicatieCheck

Complementair Premiums & Gifts

Cost Belastingadvies

Burg. JHR. H. van den Boschstraat 18 3958 CD Amerongen www.communicatiecheck.nu

Landjuweel 10 3900 AA Veenendaal tel. 0318 - 582685 e-mail info@complementair.net www.complementair.net

Stationsweg Oost 279 A 3931 ER Woudenberg tel. 033 - 2858500 www.costbelastingadvies.nl  

Hét Ondernemersbelang // editie 04 01 • 2013

19


OOk vOOr deze vraag zijn wij uw gesprekspartner Weten wat nu nodig is. U heeft vast zelf ideeĂŤn over slagvaardig ondernemen in een krimpende economie. Of over hoe u kosten kunt besparen en marges behoudt. Uw relatiemanager denkt graag met u mee. Hij is op de hoogte van de actuele ontwikkelingen binnen uw sector en in uw onderneming. En weet wat nu nodig is om uw plannen op korte en lange termijn te realiseren. Zo zorgen we ervoor dat uw onderneming een geoliede machine blijft. Juist in deze tijd. Meer weten? Ga naar abnamro.nl/industrie


Tekst: Jelmer van Nimwegen // Fotografie: Guy Ackermans

Yvette van der Kloet ((l.) Vivian Vleeshouwers

reportage

Vrouwen verbinden, mannen polariseren Vivian Vleeshouwers is directeur van Lekko. Ze nam het bedrijf twee jaar geleden over uit faillissement en ondanks de marktomstandigheden is de exploitatie alweer winstgevend. Yvette van der Kloet is regiodirecteur van ABN AMRO en zorgde voor de financiering en de begeleiding bij beslissingen met grote financiële consequenties. Twee vrouwen met een mooie carrière in een vooral door mannen bevolkte werkomgeving: de maakindustrie en de financiële wereld. Ze spreken met elkaar over het succes van Lekko en de rol van vrouwen in leidinggevende posities. Hoe verschillen zij van hun mannelijke collega’s? Wat is het geheim van hun succes?

Het risico bij de vraag naar ‘het verschil tussen mannen en vrouwen in leidinggevende posities is gebrek aan nuance,” zegt Yvette van der Kloet, die als regiodirecteur 300 medewerkers op 15 kantoren aanstuurt. “Als ik zeg ‘mannen polariseren en communiceren minder gemakkelijk over gevoelens’ weet ik dat ik sommige mannen tekort doe, omdat die daar juist heel goed in zijn. Dus neem mijn opmerkingen niet absoluut, maar bewust generaliserend.” Daarmee geeft ze direct al een praktische demonstratie van waar vrouwen beter in zijn: hun inlevingsvermogen is in beter ontwikkeld, ze zijn verbindend, ze hebben een open oog en oor voor de persoonlijke beslommeringen van hun medewerkers en ze houden meer rekening met de gevoelens van anderen.

Emotioneel betrokken “Ik heb dagelijks informele contactmomenten met mijn medewerkers,” vertelt Lekkodirecteur Vivian Vleeshouwers, “En dan spreken we vrijuit over van alles. Als ik aansluitend in een vergadering zit kan ik heel goed omschakelen: dan houd ik iedereen strak op topic en dan moet de focus helemaal gericht zijn op betere resultaten. Zo is een hecht team ontstaan, waarin mensen én begrip voor elkaar hebben én keihard op hoog professioneel niveau werken.” Die leiderschapsstijl geeft prima zakelijke resultaten: het ooit failliete

productiebedrijf draait nu uitstekend. “Statistieken laten zien dat in deze tijd meer bedrijven met mannen aan het roer failliet gaan dan bedrijven onder vrouwelijke leiding. Vrouwen zijn niet zo bezig met hun ego en kunnen gemakkelijker de onnodige franje downsizen.” Dat heeft Vivian in het eerste jaar dan ook grondig gedaan.

Doortastend Ik ben direct verhuisd naar een kleiner, goedkoper pand, ik heb de machines laten moderniseren en aanpassen voor nieuwe producten en van de 3-ploegendienst ben ik overgegaan naar één dagdienst. Gevolg was dat ik met beduidend minder mensen toekon. We produceren nu in 8 uur meer dan destijds in 24!” Yvette van der Kloet: “Waarmee direct duidelijk is dat ‘rekening houden met de gevoelens van mensen’ niet betekent dat je soft of zwak bent en niet doortastend kunt handelen om je bedrijf gezond te maken. Integendeel: het belang van het collectief telt juist zwaar. Het verschil zit meer in de manier waarop vrouwen dat dan doen.” Ze komt zelf uit een omgeving waar de 100 top functies voor 85% bezet zijn door mannen. “ABN AMRO heeft het charter ‘Talent naar de top’ ondertekend, waarbij ‘diversity’ het doel is: een evenwichtiger afspiegeling van de maatschappij in de hogere functies, niet alleen mannen en vrouwen, maar ook huidskleur, fysieke beperking enzovoort.”

Teamprestatie Ze vertelt: “Een directeur scoorde een tijdje wie er bij hem binnenliep en wat ze dan kwamen doen. Er kwamen 10x zoveel mannen binnen en die kwamen vooral hun successen melden. De vrouwen hadden iets nodig waarmee ze weer verder konden: een handtekening of een antwoord op een vraag. Daardoor komen mannen beter in beeld en als er dan intern gezocht wordt naar een opvolger zijn mannen top of mind. En dat terwijl op de UVA de 20 beste studenten voor 70% vrouwen zijn en 30% gekleurde mannen! Vrouwen zetten zichzelf niet zo gemakkelijk in het middelpunt – dat voelt voor hen al snel als opscheppen. En ze hebben niet zo die ‘Dat heb ik goed gedaan’-houding, omdat ze zich altijd realiseren dat succes een teamprestatie is.”

«

Lekko Kernreactorstraat 7 3903 LG Veenendaal Telefoon 0318 - 72 40 24 www.lekko.eu

ABN AMRO Arnhemseweg 7 6711 GP EDE Telefoon 0900 - 00 24 www.abnamro.nl

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013

21


â&#x20AC;&#x2DC;Beter ondernemen met kengetallenâ&#x20AC;&#x2122; Verbinder van regionale ondernemers Voor informatie kunt u contact opnemen met Frits schouten f.schouten@ondernemersbelang.nl Telefoon: 0492 - 82 01 57

Verwacht u duidelijkheid en perspectief van uw accountant? Een advies dat direct toepasbaar is voor de keuzes van morgen? Bel ons dan op 0318 55 95 00. WWW.VANHARBERDEN.NL

Platform voor kansrijk ondernemen www.ondernemersbelang.nl

Landjuweel 12, 3905 PG Veenendaal . Tinstraat 6A, 2984 AN Ridderkerk

GOED BEZIG.

Advocatenkantoor Vahl | Wilhelminastraat 16 | 3771 AR Barneveld T 0342 - 42 25 31 | F 0342 - 42 21 37 | vahl@vabarneveld.nl | www.vabarneveld.nl


Kennispartner

Tekst: Wim Vahl

Maak uw bedrijf recessieproof Hoewel volgens de media de crisis voorzichtig op zijn retour zou zijn zullen de gevolgen ervan nog lange tijd merkbaar zijn, zowel aan de zijde van de consument als de ondernemer. De aangekondigde herziening van het ontslagrecht, maar ook de voorgenomen belastingmaatregelen ten aanzien van ondernemers en ZZP’ers zullen een sector die het toch al zwaar had, waarschijnlijk nog meer onder druk zetten. Een veel gehoord probleem is dat consumenten en klanten niet meer in staat zijn hun rekeningen tijdig te voldoen, hetgeen ook een gezonde onderneming snel in zwaar weer kan brengen. In dat opzicht is een helder, maar vooral strak debiteurenbeheer van levensbelang. Hieronder een aantal tips en aanbevelingen om dit in goede banen te leiden.

Betalingstermijn Neem de door u gehanteerde betalingstermijn op in uw offerte, opdrachtbevestiging of algemene voorwaarden. De termijn kunt u zelf bepalen, de wet schrijft alleen voor dat de termijn redelijk moet zijn.

Zet afspraken op papier Mondelinge afspraken zijn net zo rechtsgeldig als afspraken die in een overeenkomst zijn verwerkt, het probleem is echter dat het meestal enorm lastig is om die afspraken achteraf te bewijzen. Werk daarom altijd met een offerte, een opdrachtbevestiging of een overeenkomst. Als de dienstverlening eenvoudiger van aard is kan een duidelijke factuur of een bevestigende email in veel gevallen al voldoende zijn, mits zaken als betalingstermijn, condities van levering en dergelijke er maar duidelijk uit blijken. Goede algemene voorwaarden zijn uitermate geschikt om alle details van de dienstverlening vast te leggen. Als u met algemene voorwaarden werkt is het raadzaam om deze achterop de factuur te printen of deze als los document toe te zenden of te overhandigen. Zo voorkomt u discussie over te toepasselijkheid ervan.

Bij het uitblijven van betaling Let op de door u gehanteerde termijnen. Debiteuren nemen veelal de ruimte die hen geboden wordt. In veel gevallen kan een telefoontje daags na het verstrijken van een termijn al helpen een fors percentage van de facturen betaald te krijgen, zeker als u informatief belt en vraagt of de factuur is aangekomen. Op die manier kan op relatief natuurlijke wijze dan ook de betaling van de factuur ter sprake worden gebracht. Als een klant dan toch niet betaald is het de vraag of u met een consument of een zakelijke wederpartij van doen heeft. Bij een zakelijke wederpartij staat het u vrij afspraken over betalingsverkeer en het incasseren van openstaande facturen te maken, al dan niet door middel van uw algemene voorwaarden. Bij een consument moet u rekening houden met de Wet Incassokosten die per 1 juli 2012 van kracht is geworden. Kernbepaling van die wet is dat u de klant minimaal nog één keer aanmaant door middel van een herinneringsbrief waarin u een termijn vermeld waarbinnen de klant alsnog kosteloos kan betalen. In die brief moet u vermelden dat na

het verstrijken van die termijn incassokosten in rekening worden gebracht én hoe hoog die kosten dan zijn. Mocht een factuur ondanks alle moeite dan toch onbetaald blijven kan de vordering uit handen worden gegeven. Naast de bekende instanties daarvoor kunt u daarvoor ook uitstekend bij een advocatenkantoor terecht, zeker als korte lijnen en een inhoudelijke kennis van uw bedrijf en uw activiteiten iets is wat voor u belangrijk is. Met het juiste incassoproduct zijn de kosten daarvan vergelijkbaar met het Incassobureau of de Deurwaarder, terwijl u in die situatie verzekerd bent en blijft van hoogwaardige en betrokken juridische dienstverlening.

«

Advocatenkantoor Vahl Wilhelminastraat 16 3771 AR Barneveld Telefoon 0342 - 42 25 31 Fax 0342 - 42 21 37 E-mail vahl@vabarneveld.nl www.vabarneveld.nl

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013

23


RONDETAFELGESPREK OVER DUURZAME INZETBAARHEID IN DE ZORG

Met een appel in de broodtrommel op de fiets naar het werk

Wat doen werkgevers in de zorg eraan om hun personeel goed en gemotiveerd hun werk laten doen? Krijgen ze ‘t voor elkaar om werknemers fluitend naar het werk te laten fietsen? Misschien zelfs wel met een appeltje in de broodtrommel? En is investeren in gezonde, competente en gemotiveerde medewerkers nu wat er bedoeld wordt met duurzame inzetbaarheid? Tijd voor een goed gesprek.

24

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013


ronde tafel

Tekst: Jasper van den Bovenkamp

Het zijn ondernemers en directeuren uit de volle breedte van de zorgsector die in Boerderij ‘t Paradijs in Barneveld aan tafel schuiven. Terwijl op het erf een paard in sukkeldraf voorbij stiefelt, binnen de hond al kwispelend zijn rondje doet en een boerderijvlieg zich nestelt op de rand van een kopje koffie, kruisen de zeven deelnemers aan het rondetafelgesprek van Het Ondernemersbelang de degens. Nou ja, de degens. Hoewel ze ‘t niet altijd met elkaar eens zijn, leiden meningsverschillen aan de Barneveldse tafel deze vrijdagnamiddag allerminst tot verbale zwaardgevechten. Men is in de zorg kennelijk gewend elkaar te dienen en naar elkaar te luisteren.

Privéleven

Arjan Kiers vraagt zich af of werknemers zich na alle gezondheidslobby’s vanuit de managementlagen meer bewust zijn geworden van de thematiek. “Ik heb soms het idee dat ze denken: totdat ik ziek word, heb ik m’n werkgever niet nodig en wat ik in mijn vrije tijd doe, is mijn eigen zaak.” Het verschilt per organisatie en tak van sport, weet Vlot uit ervaring. “In een lopendebandfabriek is de attitude snel zo van ‘mijn werkgever moet er maar voor zorgen dat ik bij arbeidsongeschiktheid of ziekte weer aan het werk kom’. Ga je naar bijvoorbeeld een gemeentelijke instelling, dan merk je al wel iets van een ommekeer.”

Medewerker ondersteunen Prangend is de vraag in hoeverre werkgevers in de privésfeer van werknemers mogen indringen

Probleem bij ons is dat het verzuim doorgaans wel van langere duur is. Onze mensen zijn in de regel hoogopgeleid en sommigen gaan in hun project helemaal tot het gaatje. We hebben daar preventief beleid op gezet, door geregeld met onze mensen te praten. ‘Hoe gaat het?’ en ‘Overdrijf je niet een beetje?’ Daarmee ondervangen we dat sommigen te ver doorschieten.”

IJsbrand Snoeij is benieuwd of het ziekteverzuimpercentage afgelopen jaren is gestegen. Volgens Vlot is het afhankelijk van de manier waarop werkgevers er mee omgaan. “Wij zijn er geen voorstander van verzuim te medicaliseren. Liever bekijken we wat een werknemer nog wel kan, hoe hij bepaalde obstakels kan slechten, welke redenen er zijn om bijvoorbeeld niet een paar uur per week te werken.”

“We bieden ze moderne werkplekken”, antwoordt Scharloo. “En we werken ook op een nieuwe manier. We spreken met werknemers af wat er moet gebeuren; wanneer en waar ze dat doen vinden we minder belangrijk. Door die vrijheid te geven, voorkomen we deels dat zaken uit de hand lopen.”

Tot het gaatje Bij Hans Scharloo is het verzuim al jarenlang niet meer dan 2 procent. “Maar, we opereren dan ook een beetje in een andere tak van sport.

De Waard: “Hebben jouw mensen geen last van gewrichtsproblematiek?”

Snoeij noemt een voorbeeld uit zijn praktijk dat daarop nauw aansluit. “Een man die jaren geleden na een burn-out bij ons als vrijwilliger kwam werken, komt hier nog elke week, terwijl hij allang weer aan het werk is.

Arjan Kiers is sinds twee jaar directeur-bestuurder van Zorggroep Ena in Barneveld. Ena, gericht op verzorging, verpleging en thuiszorg, heeft behalve in Barneveld locaties in Voorthuizen en Scherpenzeel.

Henk de Waard is directeur-bestuurder van christelijk zorgcentrum Neboplus in Barneveld. In een sector waar het ene na het andere zorgcentrum fuseert, koos Neboplus er bewust voor kleinschalig te blijven opereren.

deelnemers

Nadat het gezelschap de term ‘duurzame inzetbaarheid in de zorg’ heeft gedefinieerd en de wijdlopigheid ervan integraal heeft bevestigd, opent Heleen Vlot het gesprek met te stellen dat werkgevers hun personeel moeten stimuleren voldoende te bewegen en gezond te eten. De belangrijkste risico’s in de zorg voor werknemers liggen namelijk op het vlak van de fysieke belasting, legt de veiligheidskundige uit. “Vanuit politiek en wetgeving wordt enorm gefocust op lifestyle, op voldoende beweging. Wat mij betreft moedigen werkgevers een gezonde leefstijl bij hun werknemers aan. Neem het ziekenhuis in Twente, dat mensen aanspoort de fiets te pakken. Voor elke keer dat ze met hun tweewieler naar hun werk komen, krijgen ze punten die ze in de bedrijfskantine voor gezonde voeding kunnen inwisselen. Ik begrijp dat je je niet moet bemoeien met het privéleven van werknemers, maar als werkgever kamp je met een enorme kostenpost als mensen ziek worden. Het lijkt me daarom uitermate zinvol in preventieve sfeer aandacht aan duurzame inzetbaarheid te schenken.”

als het gaat om een gezonde lifestyle. Henk de Waard vindt dat je dat feitelijk niet kunt maken. “Als er sprake is van verzuim, kun je ook vragen: ‘Wat ga jij eraan doen om het verzuim naar beneden bij te stellen?’ en ‘Wat kunnen wij als organisatie voor jou betekenen?’ Misschien kun je je werknemer ondersteunen met een medische keuring, bijvoorbeeld. Ik vind het te ver gaan om je met de privésituatie van je personeel te bemoeien. Wij dagen liever uit en vragen medewerkers te komen met een plan van aanpak.”

IJsbrand SnoeiJ is directeur van Boerderij ‘t Paradijs, een sociaal landbouwbedrijf dat ruim zeven jaar in Barneveld is gevestigd. Daarnaast is hij voorzitter van de Coöperatie Boer en Zorg. Vijf dagen per week ontvangt Snoeij in ‘t Paradijs ouderen met dementie, ongeveer zestig kinderen met autisme en volwassenen met afstand tot de arbeidsmarkt. Op de boerderij bevinden zich zo’n 6.000 kippen en op de anderhalve hectare landbouwgrond worden groente en fruit verbouwd. Snoeij is vandaag tevens gastheer van het rondetafelgesprek. Cor Cornelissen was jarenlang verpleegkundige en draaide mee op de werkvloer van onder meer de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en volwassenenpsychiatrie. Sinds anderhalf jaar runt hij met zijn vrouw Emma de kleinschalige woonvorm Herbergier Ede. Er wonen zestien ouderen met een geheugenprobleem.

Heleen Vlot werkt als veiligheidskundige bij Claris arbodiensten in Veenendaal. Vanuit die functie komt ze bij heel diverse organisaties over de vloer: van staalbedrijf tot zorginstelling. Vlot richt zich in haar werk voornamelijk op risicoinventarisatie.

Sjaak Haakman is directeur van SolutionS, een instelling die integrale behandelingen biedt op het vlak van doserings- en verslavingsproblemen. Bij SolutionS werken, verspreid over twee kantoren in Barneveld, een kliniek in Voorthuizen en verder een aantal kantoren verspreid over het land, zo’n 120 medewerkers.

Hans Scharloo is directeur van NederCare, een organisatie die software bouwt, implementeert en onderhoudt voor onder meer de jeugdzorg, de gehandicaptenzorg en de ggz. Met het pakket Care4 en MoreCare4 ondersteunt NederCare de belangrijkste processen van zorg- en hulpverlenende organisaties.

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013

25


ronde tafel Zijn motivatie: hij wil een veilige marge voor zichzelf inbouwen en voorkomen dat hij opnieuw wordt uitgeschakeld.”

het cliché, maar wanneer de cliënt centraal staat, als hij gelukkig is, dan geeft dat medewerkers een ongelooflijke drive. Toch?”

Appeltje

“Heeft Cornelissen veel verloop wat de medewerkers betreft?”, wil Vlot graag weten. “We zijn nu anderhalf jaar bezig, dus heel veel zinnigs kan ik daar nog niet over zeggen. Wel gaan we stilaan kritischer kijken met wie we verder gaan.”

Nog altijd zweeft de vraag in de lucht wat werkgevers nu moeten doen om personeel op de gezonde tour te krijgen. Een broodtrommel onder de snelbinders met een appeltje erin? “Nee”, vindt Vlot. “Het gaat erom dat je dingen bespreekbaar maakt, ook buiten de kaders van werkomstandigheden.” Daar kan toch niets op tegen zijn? Sjaak Haakman vindt van wel. “Ik pleit ervoor problemen bespreekbaar te maken, als die er zijn. Wat kun jij als werkgever doen en hoe kan de werknemer een steentje bijdragen? Maar veel verder gaat het niet. We gaan geen fitnessabonnement regelen of iets dergelijks.” Misschien kunnen medewerkers onderling ook wel iets voor elkaar betekenen, probeert Snoeij de discussie uit de werkgever-werknemersfeer te halen. “We praten misschien teveel vanuit posities. Om een voorbeeld te noemen: bij ons is 250 keer per jaar een medewerker jarig. Onderling zorgen ze ervoor dat er op een gezonde manier met traktaties wordt omgegaan. En dat werkt uitstekend.”

Regelgeving Cor Cornelissen geeft met een nieuwe stelling het gesprek een andere wending. Als we ons in de zorg laten leiden door de aandacht voor onze gasten in plaats van regelgeving of overstijgende procedures, zo stelt hij, dan zijn medewerkers veel gelukkiger. “Wanneer ze alle tijd van hun arbeidscontract kunnen investeren in gasten of cliënten, zie je ze opbloeien. Het geeft hun bevrediging, omdat ze er echt voor hun gasten kunnen zijn.” Haakman sluit instemmend aan. “Vergeef me

26

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013

Arbeidsvreugde Het zal geen verbazing wekken dat de stelling van Cornelissen veel bijval krijgt. En daarom neemt Scharloo het woord om uit te leggen dat volgens hem standaardisering van functies en vaardigheden leidt tot verlies van arbeidsvreugde. “Onze dertig medewerkers – deels ict’er, deels afkomstig uit de zorg – hebben allemaal hun specifieke talenten. Grosso modo werken er bij ons consultants en ontwikkelaars. Als je hen zou benaderen vanuit de gedachte dat zij allemaal hetzelfde zijn en hetzelfde moeten kunnen, houdt onze organisatie er volgende week mee op. Door per individu te bekijken waar hij of zij gelukkig van wordt, ontstaat er een sfeer waarin medewerkers bereid zijn elkaar te helpen en aan te vullen. Conclusie: een vrolijke organisatie met weinig verloop.” De Waard wil een heel eind met Scharloo optrekken, “maar niet helemaal.” “Lager opgeleide werknemers of bijvoorbeeld mensen met autisme kunnen juist veel behoefte hebben aan structuur of kaders. Ga je bij hen op competenties zitten, dan crashen ze.”

Keurslijf Snoeij herkent zich in de nuancering van De Waard, die door Scharloo overigens volkomen wordt bevestigd. “Ook onze mensen hebben die rust nodig. Anderzijds merk ik ook dat sommige mensen dat kunnen ervaren als een keurslijf. Die hebben echt ruimte nodig.”

“Kortom”, resumeert Vlot, “ken je mensen!” “Ga ook met elkaar in gesprek”, vult Snoeij aan. “En houd van elkaar”, vervolmaakt De Waard het trilateraal. “Als je van je klanten houdt, komt het goed. Geef als leidinggevende het goede voorbeeld en je mensen gaan mee.” Snoeij wil toch nog wat toevoegen. “Houd goed in de gaten of je mensen op de juiste plek zitten. ‘k Had recent een meisje dat in de winkel helemaal vast liep, maar opbloeide toen ze in een andere functie met kinderen creatief kon zijn.”

Keukenzuster Kiers weet het vuur van het gesprek nog verder op te poken door te stellen dat het behouden van medewerkers bij de zorg niet per se hoeft te resulteren in behoud voor de eigen organisatie. “Duurzame inzetbaarheid beperkt zich niet tot jouw bedrijf. Wanneer je personeel hebt waarvan je denkt: dit is niet de organisatie waar hij of zij gelukkig wordt, dan moet je het ook aandurven om dit bespreekbaar te maken en hem of haar elders onder te brengen. Je kunt alles op alles zetten om iemand bij je eigen organisatie te houden, maar dat is niet altijd waar je werknemer vrolijk van wordt. Ik heb situaties meegemaakt dat een verzorgende in het ziekenhuis als keukenzuster koffie serveerde. Vroeg of laat ging dat dodelijk vervelen en werd ze ziek.” Klopt helemaal, beaamt Cornelissen. “Er lopen veel mensen in de zorg rond zonder echte toewijding. Ze kozen er ooit bewust voor in de zorg te gaan werken, maar zijn afgeknapt op de werkdruk en de bureaucratisering.” Kiers geeft daarop aan bij sollicitatiegesprekken te vragen met welke energie mensen denken naar hun werk te komen en met welke energie te weer naar huis gaan. “Volgens mij moeten dat allebei plusjes zijn. Dat je met plezier komt en met voldoening weer gaat.”

«


Tekst: Jelmer van Nimwegen // Fotografie: Guy Ackermans

V.l.n.r. Willem van Rotterdam, Manager Prefab; Nico Lamerichs, Regiodirecteur en Wiljan Eerland, Commercieel directeur

interview

BAM Techniek, Veenendaal

Modulair installatiewerk verkort de bouwtijd De bedrijven in de bouwsector hebben het niet gemakkelijk in het economische dal waar we al enkele jaren doorheen gaan. Er wordt dan ook op vele fronten gezocht naar manieren om efficiënter te bouwen. Landelijk installatiebedrijf BAM Techniek levert daaraan haar bijdrage door ‘modulair bouwen’. Daarbij wordt het installatiewerk zoveel mogelijk van de bouwplaats verplaatst naar de assemblagehal in Veenendaal. Dat levert niet alleen een besparing op de totale bouwtijd op, maar het levert ook BREEAM-punten op: het is een duurzame methode. Het idee is niet nieuw, meldt Nico Lamerichs, directeur van BAM Techniek Regio Midden. In de vestiging Veenendaal werken 280 mensen, waarmee de regio de grootste van Nederland is. “Er zijn al eerder bedrijven geweest die pogingen deden om installatiewerk in modules te vangen, maar dat liep toch steeds uit op een deceptie. Installatiewerk laat zich niet zo gemakkelijk in een strak maatpak persen. Dat hebben we dus ook niet gedaan. In onze modules zoeken we steeds het optimum tussen uniformiteit en fl exibiliteit. Dat is natuurlijk een spanningsveld waarin het er om gaat de juiste keuzes te maken en die vaardigheid zijn we aan het verwerven.” In de modules wordt alle leidingwerk opgenomen, van drinkwater tot verwarming en koeling . Ook de elektra en de meet- en regeltechniek die het systeem aanstuurt worden zoveel mogelijk opgenomen in het modulaire bouwen. “Alles in herhaalbare modules bouwen kan natuurlijk nooit,” geeft commercieel directeur Wiljan Eerland toe. “Maar we slagen er toch in om tot 80% van het werk over te brengen naar

onze assemblagehal in Veenendaal. De modules zijn een uitkomst voor de grotere utiliteitbouw. In de materialen maakt het natuurlijk niet uit: er is net zoveel leidingwerk nodig als wanneer het op de ouderwetse manier wordt ingebouwd, maar we besparen enorm veel tijd op de bouwplaats.” De bouwtijd wordt verkort door vermindering van het aantal bewegingen op de bouwplaats. Er hoeven niet vijf, zes verschillende soorten installatiehandelingen ‘trappie op trappie af’ aan het plafond te worden uitgevoerd. Lamerichs: “Dat maakt dat de totale bouwtijd op de bouwplaats aanzienlijk wordt verkort. Dat kan bij een verbouwing maanden alternatieve huisvesting besparen!” Voor BAM Techniek zelf is de methode een belangrijk wapen in de strijd om de opdrachten: het levert veel BREEAM-punten op. Eerland: “Bij duurzaam bouwen wordt onder meer gelet op het energieverbruik door transport van mensen. Bij installatiewerk komen de technici uit de wijde omgeving, wat tot veel CO2 uitstoot leidt. De mensen die in Veenendaal aan de modules werken, komen allemaal uit de directe omgeving. Zo werken wij veel duurzamer dan onze concurrenten!”

Het plan om modulair te gaan bouwen ontstond in het voorjaar van 2012 en inmiddels loopt het eerste project: het verbouwen van The Base Triport, het hoogwaardige kantorencentrum bij Schiphol. In september start de renovatie van de Technische Universiteit in Eindhoven en in diezelfde maand start de bouw van het Stadskantoor Delft. “Het systeem is goed,” meldt Lamerichs, “Maar ik weet zeker dat we in de komende jaren steeds beter zullen worden in het vinden van het optimum tussen doelmatige eenvormigheid en ruimte laten voor de creativiteit van de architect.”

«

BAM Techniek bv Regio Midden Industrielaan 34 3903 AB Veenendaal Telefoon 0318 - 54 60 60 www.bamtechniek.nl

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013

27


klantenbeleving

MultiVlaai Ede kiest voor Van Hunnik Autogroep MultiVlaai Ede biedt zes dagen in de week echte Limburgse vlaaien aan. Het assortiment bestaat uit meer dan 30 verschillende vlaaien met daarbij iedere week een andere vlaai in de aanbieding als ‘Vlaai van de Week’ voor € 9,99. Daarnaast levert MultiVlaai Ede op bestelling ook Petit Fours, slagroomtaarten voor 20 of 40 personen en taarten met logo of foto voor 10, 20 of 40 personen. Naast vlaaien verkoopt MultiVlaai ook Leonidas bonbons. MultiVlaai Ede serveert in de winkel of op het terras aan het Oude Kerkplein koffie, thee of limonade met een heerlijke punt vlaai voor slechts €3,50. Het tweede kopje koffie of thee kost €1,-, waarbij MultiVlaai zich met de koffie en thee onderscheidt in kwaliteit en smaak. De eigenaren Jenny en Arthur van den Hudding hebben voor Van Hunnik Autogroep gekozen bij de aanschaf van hun Citroën bedrijfswagen. De bestellingen bij MultiVlaai kunnen thuis of op het werk bezorgd worden. Daarvoor is een auto met laadruimte nodig. De auto moet daarnaast betrouwbaar zijn, comfortabel en economisch in de bebouwde kom rijden. De Citroen Berlingo e-HDi 90

Airdream met EGS-versnellingsbak en extra passagiersstoel voldoet voor Jenny en Arthur van den Hudding aan al die eisen. Jenny en Arthur zijn al jaren ook als particulier een tevreden klant bij Van Hunnik Autogroep. Zij worden er altijd prima geholpen. Bij Van Hunnik Autogroep staan aardige mensen in de showroom, ze hebben een vakkundig team aan monteurs en bieden een prima service. Toen Jenny en Arthur hoorden dat Van Hunnik een speciaal duo in dienst heeft dat ondernemers begeleidt bij de keuze voor een bedrijfsauto inclusief reclame bestickering, hebben zij de Citroen bedrijfsdagen bezocht en een Berlingo uitgekozen. De rentevrije financiering was een mooi extraatje.

«

MultiVlaai Ede Oude Kerkplein 3 6711 AZ Ede Telefoon 0318 - 65 13 88 www.multivlaai.nl

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013

29


ondernemerspanel

Hoe komt u aan nieuwe klanten? Nieuwe klanten en nieuwe opdrachten binnenslepen is dé grootste uitdaging voor ondernemers in deze tijd. Het grootste deel van de omzet van MKB-bedrijven wordt gehaald uit de directe omgeving. Daarmee is zaken doen met bedrijven uit de eigen regio de sleutel tot succes van de meeste bedrijven. Om dit te bereiken zijn er diverse mogelijkheden zoals mailings, koude acquisitie, bijwonen van netwerkbijeenkomsten en bijeenkomsten van businessclubs, publiciteit in ondernemersbladen, etc. Wat is úw strategie om aan nieuwe klanten te komen? De mening van ons panel.

30

Peter Pors

Frank Nonhebel

Egbert Mekenkamp

DR public relations

The Travel Club Wageningen

DIT Bouw en Techniek

“Vertrouwen komt te voet en gaat te paard”

“Overtuig je klant van je toegevoegde waarde”

“Je moet schieten, anders kun je niet scoren”.

Onbekend maakt onbemind. Daarom adviseren we onze klanten en onszelf om regelmatig op verschillende plekken ‘aanwezig’ te zijn. We noemen dit de ‘customers journey’. Waar is onze naam gedurende de week te zien voor potentiële en huidige klanten? Bijeenkomsten, de media, online, op straat etc. Vergeet je huidige klanten daarbij niet. Het beste is als ambassadeurs positief over jouw bedrijf spreken. Als je dit merkt, mag je ambassadeurs bedanken. Als er ambassadeurs zijn die ons hebben gepromoot in het afgelopen jaar: heel, heel erg bedankt! Dat is pas echt duurzame marketing. Tegelijk mogen ondernemers zich realiseren: vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Dus houd je naam hoog. Kom afspraken na en verras klanten met een beetje meer aandacht. Mail geen offerte, maar breng even langs. Een mix van de deze acties zorgt dat je grote kans maakt op meer business én daarbij de achterdeur dicht houdt. «

Nieuwe klanten werven en bestaande relaties behouden, is niet alleen noodzakelijk voor de continuering van je bedrijf, maar ook een uitdaging om je scherp te houden. Als zelfstandig reisagent verkoop ik geen dagelijks consumptie- of gebruiksartikel. Wel loopt vrijwel iedereen regelmatig in gedachten om op reis te zijn of te gaan. De belangrijkste bron om je klantenkring op pijl te houden en uit te breiden, is en blijft de mond-tot-mond reclame. Zorg voor een hoog kwaliteitsgehalte, bied uitstekende service en geef je klant veel aandacht. Heb je eenmaal het contact gelegd, overtuig je klant dan van je toegevoegde waarde. Persoonlijke tussentijdse belangstelling en terugkoppeling na terugkomst waardeert men zeer en is voor mij een belangrijke toegevoegde waarde, die zijn vruchten afwerpt. Natuurlijk behoren ook o.a. adverteren, (trouw)beursen en het versturen van nieuwsbrieven tot het werven en behouden van klanten. Maar niets overtreft persoonlijke benadering en persoonlijke aandacht. «

Johan Cruijff heeft uitspraken gedaan, die naar mijn mening uiterst treffend zijn bij commercieel handelen. ‘Als je wilt scoren, moet je weten waar het doel is’ en ‘Je moet schieten, anders kun je niet scoren’. Ken je markt en ken je potentiële klanten is essentieel bij het vinden van nieuwe opdrachtgevers. Tevens moet het niet blijven bij plannen maken, maar is het belangrijk om doelen vast te stellen en de acties en resultaten te monitoren. Het is bijna overbodig om te noemen, dat medewerk(st)ers die een commerciële functie hebben goed moeten zijn in hun vak. Anders moeten ze pizza’s gaan bakken. Dan is er nog de ‘Paarse Koe”. Hoe onderscheidend is het product of de dienst die u aanbiedt werkelijk? Is uw communicatie opvallend genoeg? Bij DIT hebben we de meeste van deze zaken goed op orde, alhoewel er altijd verbeterslagen te maken zijn. Het vinden van nieuwe klanten is dus geen toeval. Of zoals Cruijff het zegt: ‘Toeval is logisch’. «

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013


Ruben van der Stroom

Claire van Vrijberghe de Coningh

Caroline Hulsman

Uitzendburo Doorstroom

Claire’s Assistance

Tundun Communicatie & PR

“Een klant behouden is ons hoofddoel”.

“Sociale media bieden kansen”.

“Het winnen van nieuwe klanten is als het sluiten van vriendschappen”.

Bellen of gebeld worden, voor ons als regionaal uitzendbureau is dat de manier om aan nieuwe klanten te komen. Onze dienstverlening is er op gericht goede uitzendkrachten vrijblijvend voor te stellen bij bedrijven met als doel een nieuwe baan voor ze te vinden. Bedrijven bellen ons om hun vacatures succesvol en snel in te laten vullen. Zo komen wij aan nieuwe klanten. Persoonlijk contact is het uitgangspunt. Alle overige genoemde activiteiten leveren voor ons niet het gewenste resultaat op maar zijn slechts leuk voor de naamsbekendheid. Een klant krijgen is niet ons hoofddoel, een klant behouden wel. Als je de juiste uitzendkracht voorstelt tegen de juiste prijs doe je zaken. «

Om nieuwe klanten te verwelkomen is het van belang om een gedegen strategie en concrete doelstellingen voor ogen te hebben. Aan de hand hiervan kun je een plan van aanpak maken. Ik adviseer altijd om hier een complete marketingmix in te verwerken. Een advertentie in een magazine heeft bijvoorbeeld meer resultaat als je deze content ook plaats op sociale media. Interactie, merkimago, traffic en onderscheidend zijn; daar draait het in deze tijd om! Sociale media bieden hier de ultieme kansen in. Mijn tip is dan ook; tweet, like, post en tag. Maak van je huidige klanten ambassadeurs, investeer in goede webcare en leg de focus op de vraag van de klant. «

Nieuwe klanten binnenhalen is een van de uitdagingen binnen het ondernemerschap. Netwerken is daarbij een belangrijk hulpmiddel. In een persoonlijk gesprek kun je immers beter aan je gesprekspartner aflezen of jouw verhaal aanspreekt of bijsturing behoeft. Het winnen van nieuwe klanten is als het sluiten van vriendschappen. Je maakt kennis en spreekt elkaar regelmatig persoonlijk of per telefoon. Zo leer je elkaar steeds beter kennen. Je wint vertrouwen en krijgt inzicht in wat deze nieuwe “vriend” echt nodig heeft. Wanneer je vertrouwen gewonnen hebt, kun je ook open adviseren. Dit kost veel tijd, maar de investering leidt veelal tot een langdurende tevreden klantrelatie. «

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013

31


reportage

Tekst: Jelmer van Nimwegen // Fotografie: Guy Ackermans

Box Inn: goederenopslag met optimale service Waar laat je tijdelijk de kerstpakketten? En het statisch archief? En als je als ondernemer, monteur of vertegenwoordiger de hele dag onderweg bent, aan wie kunnen de bezorgservices jouw bestellingen afgeven? Het antwoord op deze (en meer) vragen is: Box Inn self-storage te Veenendaal. Veilige opslag en hulpvaardige medewerkers die pakketten voor u kunnen aannemen en verzenden. Met flexibele opslagmogelijkheden en extra service kunnen de FoodValley-bedrijven hun voordeel doen!

“In heel Nederland zijn de afgelopen 15 jaar vele self-storage concepten uitgerold”, vertelt Tenny Fondse - den Hartog. “Maar door het persoonlijke karakter en optimale service onderscheidt Box Inn zich van de rest. We bieden al 7 jaar maatoplossingen voor klanten die op zoek zijn naar net iets meer dan alleen een opslagruimte. Dit is bij grotere ketens vaak moeilijk te realiseren. Daar zijn regels nu eenmaal regels...” Veel klanten ervaren het als een voordeel dat ze, als ze speciale wensen hebben, direct met de eigenaar kunnen overleggen. “Korte lijnen is wel zo snel en zo handig.”

Flexibiliteit De service van Box Inn begint bij kwalitatief hoogstaand onderdak te bieden aan waardevolle goederen – van huisraad tot archieven en van machineonderdelen tot seizoensartikelen.

De boxen verschillen in grootte. Van een locker van één vierkante meter tot een garagebox van vijftig vierkante meter. De mogelijkheden zijn eindeloos. Mocht de ruimtebehoefte in de loop der tijd veranderen dan kunnen klanten kosteloos verhuizen naar een andere opslagruimte. Niemand zit vast aan lange contracten. “Mensen zoeken soms een oplossing voor een weekend: er wordt verbouwd en dan is het handig als de kwetsbare goederen ergens anders staan opgeslagen.”

Haal en Brengbox Voor wie het nog gemakkelijker wil: de box kan ook bij bedrijf of huis afgeleverd worden. De klant kan dan de spullen er in zetten en dan wordt de volle (en verzegelde) box naar de opslag gereden. “Ideaal ook bij samenwonen, als iemand nog niet meteen alle schepen achter zich wil verbranden. Of bij een overlijden, als de spullen snel uit het huis of het verzorgingscomplex weg moeten. Er zijn zoveel redenen waarom mensen even extra opslagruimte nodig hebben.”

Pakketservice We nemen zoveel mogelijk werk uit handen van onze klanten. Goederen en poststukken worden door de medewerkers van Box Inn in ontvangst genomen en in de opslagruimte van de betreffende klant geplaatst. De klant wordt direct op de hoogte gebracht dat er goederen zijn geleverd. Omgekeerd is het ook mogelijk om de verzending van goederen aan Box Inn

32

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013

over te laten. “Vooral webwinkels vinden dat erg prettig. De klant kiest een vervoerder en wij zorgen dat de pakketten meegaan. Ook bestaat de mogelijkheid om Box Inn als afhaalbalie te gebruiken, zodat webwinkelklanten verzendkosten kunnen besparen.”

Veiligheid Voor klanten is het van groot belang dat de goederen veilig staan opgeslagen. “Met de veiligheid zit het helemaal goed. Dag en nacht houden camera’s binnen en buiten alles in het oog. Persoonlijk toezicht en externe beveiliging doen de rest van het werk. Klanten hebben een persoonlijke toegangscode en een eigen slot in de deur van hun opslagruimte. De klant is de enige die bij zijn spullen kan. In 2009 is flink geïnvesteerd in brandbeveiliging, zodat ook die aan de strengste eisen voldoet. De temperatuur en luchtvochtigheid in het pand wordt zo constant mogelijk gehouden. “Inboedels, archieven en materialen staan hierdoor in feite veiliger dan thuis of in het bedrijf.” Box Inn is veilig, comfortabel en gemakkelijk toegankelijk. Ideaal!

«

Box Inn Kernreactorstraat 24a 3903 LG Veenendaal Telefoon 0318 - 50 16 01 www.box-inn.nl


reportage

Yarden streeft naar een persoonlijke uitvaart “Vanuit onze eigen achtergrond zetten wij ons, met hart en ziel in rondom het overlijden van uw dierbare. Tijd, rust en aandacht zijn hierbij onze aandachtspunten. Met elkaar vormen wij een hecht team en streven we, samen met u, naar een persoonlijke uitvaart.” Stap voor stap begeleiding Het overlijden van een naaste maakt u, gelukkig, niet elke dag mee. Ineens komt er heel veel op u af en moet er van alles geregeld worden. Yarden & de Ruiter Uitvaartzorg Ede-Veenendaal verzorgt uw complete uitvaart. Van opbaring tot drukwerk en de feitelijke begrafenis of crematie. De uitvaartbegeleiders van Yarden & de Ruiter begeleiden u in alle stappen van dit ingrijpende proces. Wij denken met u of uw nabestaanden mee, adviseren, organiseren en ondersteunen waar mogelijk. Wij ontzorgen zoveel mogelijk waardoor een ieder alle tijd en ruimte heeft om te wennen aan het overlijden van hun dierbare. U kunt ook bij ons terecht indien u ergens anders lid of verzekerd bent!

Afscheidshuis ‘De Passage’ in Veenendaal Indien een thuis-opbaring niet de voorkeur heeft of praktisch gezien niet tot de mogelijkheden behoort, is het Afscheidshuis ‘de Passage’ een mooi alternatief. De sfeervolle villa biedt veel ruimte en heeft een prachtige uitstraling. In één van de drie huiselijke familiekamers kunnen nabestaanden in alle rust, op hun eigen tijd en op hun eigen manier afscheid nemen. Nabestaanden kunnen in Veenendaal naar wens ook een sleutel krijgen van één van de kamers, zodat ze zo vaak en zo lang kunnen komen als zij willen.

Afscheidshuis ‘De Passage’ in Ede Er is in alle kamers een koffiehoek, een cd-speler en een zithoek zodat de familie volledig

haar eigen gang kan gaan in deze moeilijke tijd.

Keurmerk Uitvaartzorg Yarden & de Ruiter Uitvaartzorg EdeVeenendaal is in het bezit van het Keurmerk Uitvaart. Een garantie voor kwaliteit. De organisatie is uitgebreid beoordeeld op dienstverlening, transparantie en integriteit. U krijgt vooraf inzicht in de kosten, zodat er geen verrassingen achteraf zijn. In de dagen na het overlijden tot aan de uitvaart kunt u rekenen op vaste contactpersonen. En ook daarna geven wij nazorg. Alle medewerkers zijn ervaren en breed opgeleid. Het is zelfs mogelijk dat de uitvaartbegeleid(st)er ook de verzorg(st)er is en zelfs de rouwauto rijdt.

Persoonlijk, betrokken en waarde toevoegend Een uitvaart is een zeer persoonlijke gebeurtenis. De wensen van de overledene en diens naasten staan centraal. Daarom biedt Yarden & De Ruiter alle ruimte voor persoonlijke inbreng. De nabestaanden mogen kiezen welke kleur kleding medewerkers tijdens de uitvaart dragen, de begeleiders lopen voor de stoet uit, eventueel met de kinderen aan de hand. Nabestaanden mogen voor in de rouwauto plaatsnemen, naast de chauffeur om hun dierbare op deze laatste rit te begeleiden.

Voorbespreking Uw eigen uitvaart of die van uw naasten is misschien een lastig gespreksonderwerp. Toch is het goed om hier eens bij stil te staan. Want als het zo ver is, is het fijn dat nabestaanden bekend zijn met de wensen van de overle-

dene. Vooraf bespreken van de wensen schept duidelijkheid en voorkomt vragen en onzekerheden bij de nabestaanden. In een informeel ‘keukentafelgesprek’ gaan de uitvaartbegeleiders van De Passage dit gesprek graag met u aan. Dit kan ook in het Afscheidshuis plaatsvinden in onze sfeervolle spreekkamer.

«

Vrije Inloopavond Uitvaartzorg & Bezichtiging Afscheidshuis de Passage, Kerklaan 3 Veenendaal Ma. 11 nov. van 19.00u. tot 21.00u. Afscheidshuis de Passage, Voorsterweg 10 in Ede Wo. 20 nov. van 19.00u. tot 21.00u. Open Dag Crematorium Slingerbos, Slingerboslaan 15 Ede Zondag 10 november van 10.00 uur tot 16.00 uur: Infomarkt Afscheid & Uitvaart / Zondagsconcert van 13.00 tot 14.00 uur

Afscheidshuis ‘De Passage’ Kerklaan 3 3905 MC Veenendaal Telefoon 0318 - 50 07 77 Voorsterweg 10 6717 GS Ede Telefoon 0318 - 30 05 99 E-mail depassage@kpnmail.nl www.depassage-uitvaartzorg.nl

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013

33


reportage

Provincieschool werkt samen met mondiaal opererende bank ‘Techniek op middelbare scholen zakt in’ kopte in september Trouw. Dit schooljaar volgen minder leerlingen dan ooit technische vakken. Het technasium van CSG Het Streek in Ede laat zien dat het ook anders kan. Een groeiend aantal bedrijven werkt samen met de school, waaronder de IT-afdeling van ABN AMRO Bank NV.

Op de Zuidas van metropool Amsterdam staat het hoofdkantoor van ABN AMRO, 24 verdiepingen hoog. In de Gelderse provinciestad Ede staat Het Streek, een christelijke scholengemeenschap met onder meer een technasium. Eenmaal per jaar krijgen technasiumleerlingen tijdens een bedrijfsbezoekdag een rondleiding door het bankgebouw, de opmaat voor een nieuw projectjaar met de bank. ‘De coolste excursie ever,’ oordeelde een van de tieners.

Push voor bètaonderwijs Waarom zou vorig jaar zelfs topman Gerrit Zalm aanwezig zijn geweest tijdens de afsluiting van de bedrijfsbezoekdag, áls niet de door ABN AMRO gesponsorde Esther Vergeer in de finale had gestaan van het Paralympics rolstoeltennistoernooi in Londen? We gaan voor een antwoord op deze vraag naar de twee aanjagers van de samenwerking: Wim van de Steege, hoofd van de afdeling Test & Acceptatie Services bij de dienst IT Solutions NL van de bank. En Marjolein Willemsen, rector van de locatie Bovenbuurtweg van Het Streek. ‘Wim en ik kennen elkaar nog uit onze tienertijd,’ zegt rector Willemsen. ‘Toen we elkaar weer tegenkwamen via LinkedIn, zochten we naar mogelijkheden om als school en als bank iets voor elkaar te betekenen.’ Van de Steege:

34

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013

‘Marjolein vertelde mij over de push die het bètaonderwijs nodig heeft en welke mogelijkheden er lagen voor bedrijven die daar iets aan willen doen. Onze bank drijft mede op de techniek. En we willen graag maatschappelijk verantwoord ondernemen. Omdat iedere medewerker van de bank de mogelijkheid krijgt om circa 40 uur per jaar te besteden aan mvoprojecten, heb ik mijn medewerkers voorgesteld vanuit de mvo-gedachte het bètaonderwijs te gaan ondersteunen door diverse IT-projecten op te zetten voor technasium-4-leerlingen. Dat voorstel is met veel enthousiasme ontvangen en omarmd. Dat heeft op mijn afdeling geleid tot een grotere medewerkerstevredenheid en werkt aanstekelijk richting onze directe collega’s binnen de bank.’

Testen van applicaties Vanaf het begin is een grote mate van gedrevenheid en betrokkenheid aanwezig tussen de bank en de school. ‘Dit jaar testen zij onze app voor zzp’ers. Met ons mobiel usability laboratorium gaan we dan naar Ede. De leerlingen zorgen voor testpersonen, in dit geval zzp’ers. Met onder meer een eye tracker onderzoeken zij de gebruikersvriendelijkheid van deze door de bank ontwikkelde app.’ Rector Willemsen: ‘Onze school hecht bijzonder veel waarde aan de samenwerking met het

bedrijfsleven. In dat kader zijn we blij met ieder bedrijf dat die samenwerking aan wil gaan. Dat het met ABN AMRO zo klikt, heeft toch wel iets met de grootte te maken. Het dóet wat met de school en met de technasiumleerlingen, dat we samenwerken met het ABN AMROhoofdkantoor op de Zuidas in Amsterdam! Beide partijen zien het als een succes. Dat alles geeft een ongelofelijke boost in onze school.’ Van de Steege: ‘Wij doen met heel beperkte middelen iets geweldigs. We gunnen elkaar het succes. Het is voor beide partijen een win-winsituatie.’

«

Arie Verhoef


Zet uw hele bedrijf in de cloud

Maak een einde aan uitpuilende ordners en archiefkasten. Zet ook uw bedrijf in de cloud, dan heeft u overal en altijd uw documenten bij de hand. Het kan met Exact Online. Of u nu kiest voor de boekhouding, urenregistratie of voorraadbeheer. U start al vanaf € 29,- per maand voor Exact Online boekhouden.

Probeer Exact Online nu 30 dagen gratis en vrijblijvend uit. Ga naar exactonline.nl Exact Online. Dé online bedrijfssoftware.


sra plEIT voor plaTform alTErnaTIEvE krEDIETvErlEnIng

de accountant als matchmaker

36

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013


plus

Tekst: Jeroen Kuypers // fotografie: Marco Magielse

de banken willen wel meer geld uitlenen maar kunnen dat niet. de nasleep van de financiële crisis, in combinatie met de door de akkoorden van Bazel opgelegde strengere kapitaaleisen zal hun uitleencapaciteit nog jarenlang aan banden leggen. er is dus grote behoefte aan een alternatief platform op de kapitaalmarkt. naast geld is daarvoor expertise nodig. Hoe weten kapitaalverstrekkers en –verkrijgers namelijk of ze elkaar kunnen vertrouwen? Paul dinkgreve, voorzitter van Sra (Samenwerkende registeraccountants en accountant-administratieconsulenten), ziet hier een taak weggelegd voor zijn beroepsgroep. Zijn netwerkorganisatie ijvert op dit moment al hard voor het creëren van dit nieuwe platform. Met een omvang van 20 miljoen euro is de rol die de alternatieve kapitaalverstrekkers spelen nog uiterst bescheiden. Bedrijven, overheden en particulieren die geld willen lenen blijven zich in overgrote mate tot banken wenden. Daar heeft de grootste bankencrisis sinds de jaren dertig van de vorige eeuw geen noemenswaardige verandering in gebracht. Dat wil echter niet zeggen dat ondernemers dat alternatieve circuit bewust mijden, en nog minder dat ze het zich de komende jaren kunnen veróórloven dat te doen. Ondanks de talloze verwijzingen naar ‘easy money’ en de centrale banken die de geldpersen dag en nacht laten werken is het prijskaartje dat aan krediet hangt duur. “De Euribor bedraagt amper een half procent, maar de rentetarieven die de alternatieve financiers

‘Ondernemers

spelen geen Sinterklaas als ze hun medewerkers een iPad geven’ (bijv. Credits) bedrijven aanrekenen liggen al snel tussen de acht en de elf”, zegt Paul Dinkgreve. “Door de crisis schatten banken het risicoprofiel van de aanvragen vaak hoog in. Dat risico gaat niet snel omlaag, die Euribor blijft niet eeuwig op die uitzonderlijke lage 0,5 procent. Je hoeft geen economisch genie te zijn om te beseffen dat de prijs van het bedrijfskrediet dus ook alleen maar kan stijgen.”

het mkb iS de dupe Banken staan volgens Paul Dinkgreve met de rug tegen de muur. Enerzijds zijn de miljardenverliezen van 2007/2008 nog maar nauwelijks verwerkt, anderzijds dwingen de akkoorden van Bazel hen hun balansen op te schonen en hun eigen vermogen te verhogen. “Dat doen ze door debiteuren zoveel mogelijk te laten aflossen en zelf zo weinig mogelijk uit te lenen. Noodgedwongen. Het is een kwestie van het hoofd boven water zien te houden. Het MKB is de dupe van deze situatie en niet het grootbedrijf, want een krediet van een ton is tegenwoordig moeilijker voor elkaar te boksen dan een lening van tien miljoen.”

Maar het heeft geen zin met de beschuldigende vinger naar de banken te wijzen, vindt de SRA voorzitter. Hij vindt het overdreven gemoraliseer zelfs gevaarlijk: “Je kunt het verleden niet in de toekomst zetten. Dat moet je afsluiten om verder te kunnen. Bankiers hebben inderdaad te veel en te makkelijk uitgeleend, maar ondernemers en burgers waren ook maar al te gretig dat overdadige krediet aan te vragen. Banken zijn bovendien niet de enige die bovenop hun geld zitten. Sommige ondernemingen hebben honderden miljoenen op bankrekeningen staan, geld dat hen zo niets oplevert, zelfs geld kost, maar dat ze weigeren te investeren. Een voor de hand liggend alternatief zou zijn dat deze bedrijven sneller hun crediteuren betalen zodat de werkkapitaaldruk bij leveranciers weggenomen wordt. Door nu zo sterk de nadruk te leggen op het op orde brengen van het huishoudboekje, eerst en vooral dat van de Rijksoverheid, dreigen we de geringe groei die er is helemaal af te knijpen. Reorganiseren doe je niet met je rug tegen de muur. Eerst moet die muur weg.”

meer dan een financieel doorgeefluik En in plaats van een beschuldigende vinger kan er beter een hele hand uit de mouw worden gestoken. Waar de banken tekortschieten, en voorlopig zullen blijven schieten, moeten andere kapitaalverstrekkers hun rol trachten over te nemen. Een bank is echter veel meer dan een financieel doorgeefluik. Deskundigen beoordelen de slaagkansen van het project waarvoor de ondernemer een kredietaanvraag indient, en juist daar kunnen de accountantskantoren die SRA vertegenwoordigt een grote rol spelen, meent Paul Dinkgreve. “We willen helpen vraag en aanbod op de alternatieve kapitaalmarkt bij elkaar te brengen, maar ook de aanvragers en aanbieders op hun merites beoordelen. Daarvoor beschikken we over grote databases. Wij kunnen bench-marken, wij kunnen ratings afgeven, kortom: wij kunnen de slaagkans van een project heel goed in kaart brengen. Accountants begeleiden nu al voortdurend kredietaanvragen bij banken. Dat kunnen we ook in andere situaties in de plaats van banken doen.”

werkkoStenregeling zonder rompSlomp Waarom wacht SRA niet met dit aanbod tot het platform dat hiervan gebruik zal maken een-

maal een feit is? “Omdat we als koepelorganisatie die honderden kantoren vertegenwoordigt toegevoegde waarde te bieden hebben, bruikbare ideeën hebben over hoe dat platform optimaal kan functioneren. Daarnaast vinden we dat je niet achteraf moet klagen als je vooraf niet getracht hebt je steentje bij te dragen,” stelt Paul Dinkgreve. “Daarom heb ik onder meer zitting in het algemeen bestuur van MKB Nederland en tevens voorzitter van de beleidscommissie financiële, economische en fiscale zaken binnen dit MKB platform. Ook heb ik het liefst contact met leden van de Tweede Kamer als de vergadering van hun vaste Kamercommissie nog moet plaatsvinden. Op die momenten kun je nog concreet invloed uitoefenen. Neem onze recente positionpaper over een alternatieve en werkbare werkkostenregeling voor bedrijven, daarover zijn we nu al in overleg met het ministerie en het parlement. Als we met ons commentaar zouden wachten tot een werkkostenregeling eenmaal is opgenomen in nieuwe wetgeving wordt het veel moeilijker nog iets aangepast te krijgen dat in het belang is van onze cliënten, de ondernemers in het MKB. We weten heel goed wat er in het MKB speelt, en wat de werkkosten betreft is dat het verlangen om de middelen die de werkgever de werknemers ter beschikking stelt zoveel mogelijk onder het noodzakelijkheidbeginsel te laten vallen. Ondernemers spelen geen Sinterklaas als ze hun medewerkers een iPad geven. Zo’n apparaat is nodig om het personeel zijn taken zo efficiënt mogelijk te laten verrichten. Ondernemers hebben ook geen behoefte aan wéér een extra controlemoment daarvoor. Daarom stellen wij voor dit moment te laten aansluiten bij bestaande processen rond de loonadministratie. Dat scheelt rompslomp.” Proactief ageren vanuit de concrete behoeften van de ondernemerspraktijk, dat is wat SRA doet. Dat geldt voor zaken die binnen het traditionele werkterrein van de accountant of fiscalist liggen, zoals de werkkostenregeling, maar ook voor die met een algemener maatschappelijk belang, zoals het opzetten van een platform voor alternatieve kapitaalverstrekking. Meer kredietverlening betekent niet alleen meer werk voor de adviseur maar vooral meer investeringsplannen die van papier realiteit kunnen worden. Dat kleine beetje extra groei heeft de BV Nederland hard nodig.

«

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013

37


BLIJ BOEKHOUDEN & FACTUREREN Efficiënt Maak met één muisklik van een offerte een factuur en verstuur deze per e-mail

Accuraat Voorkom fouten door afschriften in te lezen en automatisch te boeken

Eenvoudig Btw wordt automatisch geboekt, de btw-aangifte berekent u met één druk op de knop

Overzichtelijk In één oogopslag volledig financieel inzicht door uitgebreide rapportages

BLIJ

Boekhouden & Factureren met SnelStart Ervaar zelf het gemak en profiteer nu van:

€ 50,-

extra korting

A cti

eco de ge

l di gt

/m

ok

3

0

0222 36 30 61

WWW.SNELSTART.NL

to b

er

'13

Ga naar www.snelstart.nl/blij met actiecode HOB2013C

@snelstart


Welke bedrijven hebben uw website bezocht? Slechts 2 á 3% van uw online-bezoekers neemt daadwerkelijk contact met u op. Wie zijn die andere 97% en hoe bereikt u die alsnog? Het antwoord is even simpel als doeltreffend: Website-Leads.

Hoe werkt het:

1

Een potentiële klant bezoekt uw website

2 3

De bezoeker wordt geïdentificeerd via zijn IP-adres (Internet Protocolnummer) Aan de hand van het verkregen IP-adres wordt het bijbehorende bedrijf opgezocht in de database van het DATA-collectief

4

Voorbeeld overzicht Website-Leads

gelegd, zoals hoe uw bezoeker op uw website gekomen is, welke pagina’s hij

Geachte heer Rademaker,

heeft bezocht, hoe lang hij op die pagina’s

De heer W.S. Leads van DATA collectief B.V. heeft vandaag om 15:53 uur uw website bezocht. Hierbij een overzicht van het bezoek. DATA-collectief B.V. Coltbaan 4 C/D 3439 NG Nieuwegein T: 0800-2028 Donderdag 3 januari 2013

Alle relevante informatie wordt nu vast-

is gebleven en waar hij is afgehaakt

5

De heer W.S. Leads E: ws.leads@datacollectief.nl M: 06-21231892

Het DATA-collectief maakt een bezoekrapport van het websitebezoek en stuurt u een e-mail met alle informatie zodat u direct contact kunt opnemen met uw

Bezochte pagina’s

websitebezoeker

AdWords: (Google: “reclamebureau utrecht“) 15:53:41

18s

home | reclame- en marketingbureau Utrecht

15:53:59

28s

referenties | diverse projecten

15:54:27

17s

klanten | overzicht van alle klanten

15:54:44

29s

nieuws | nieuwsberichten reclamebureau

15:55:13

10s

Contact | contactgegevens

15:55:23

58s

Werkzaamheden | reclame utrecht

15:56:21

98s

Over ons | Reclamebureau binnenstad Utrecht

15:57:59

34s

Algemene voorwaarden

Totale tijd: 00:04:18

Pagina’s bezocht: 8

Score: 40

Website-Leads

Met vriendelijke groet, Ineke Peppelenbosch Uw Personal Sales Assistant

Voor meer informatie (0800-2028)

www.websiteleads.nl

Onderdeel van:


DE Druk om TE vErDuurzamEn

transport en logistiek benut crisis als verandermoment

in weinig sectoren loopt de groei en krimp van de bedrijvigheid zo parallel met die van de conjunctuurgolven als in die van transport en logistiek. daarom raadt Peter Sierat, algemeen directeur van brancheorganisatie transport en Logistiek nederland (tLn), zijn leden aan niet passief te wachten tot ‘de’ crisis over is, maar deze periode van stagnatie of geringe groei te benutten om hun bedrijfsvoering te verduurzamen. Juist daar liggen voor deze toch al zo innovatieve en dynamische sector de komende jaren de grootste uitdaging om de marktpositie te verstevigen en problemen op het gebied van kostenstijging en personeelstekort het hoofd te bieden.

40

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013


plus

Tekst: Jeroen Kuypers // fotografie: Marco Magielse

Transport en logistiek zijn goed voor 8 procent van het bruto nationaal product en eenzelfde percentage van de werkgelegenheid. In Europees verband weegt de sector nog zwaarder. ’Nederland distributieland’ is een slogan die niet alleen voor het binnenland geldt. Toch lijkt het of onze bedrijven door de crisis juist in internationaal perspectief de zwaarste klappen hebben gehad, getuige de vele OostEuropese nummerborden op de snelwegen. Volgens Peter Sierat bedriegt hier de schijn: “Het aantal Oost-Europese kentekens is inderdaad toegenomen, maar als je verder kijkt, zie je dat de regie van die vrachtstromen nog steeds in handen is van Nederlandse bedrijven. Die hebben in de loop der jaren reële vestigingen geopend in het oosten van Europa. Ons marktaandeel is gelijk gebleven. Wel hebben wij last van schijnconstructies waarbij sociale- en fiscale regels worden overtreden. Tegelijk neemt het belang van verre internationale ritten af. 85 procent van onze ladingen betreffen ritten van één dag. Daar vallen ook het Ruhrgebied en Antwerpen onder, maar het geeft aan dat de toekomst aan de kortere afstanden is.”

proceSinnovatie De toenemende prijsdruk en de noodzaak de ‘carbon footprint’ van elk product te verkleinen dwingt ondernemers het aantal ritten en kilometers stelselmatig terug te brengen. Efficiënt plannen is de nieuwe mantra, onnodig rijden het nieuwe taboe. “Daardoor heeft de sector de komende jaren meer behoefte aan hoger opgeleide instroom, want ICT speelt een sleutelrol in deze efficiencyslag”, aldus Peter Sierat. “Wij hebben de naam weinig innovatief te zijn, maar achter de schermen vindt een constante en indrukwekkende proces-innovatie plaats. Alleen, een transportmanagementsysteem is onzichtbaar en een Ipad zichtbaar én tastbaar. Daarnaast hebben we een nog grotere behoefte aan vrachtwagenbestuurders als gevolg van de vergrijzing. Vóór de crisis heeft TLN berekend dat er vanaf 2015 tot de jaren daarna zo’n 50.000 chauffeurs nodig zijn. Op een totaal van 125.000 is dat een enorm aantal. De crisis heeft dat tekort minder voelbaar en acuut gemaakt. In plaats van rond hun zestigste met pensioen te gaan, zijn de babyboomers blijven doorwerken. De teruggang in vrachtvolumes werd opgevangen door het niet verlengen van tijdelijke contracten en door het grote aantal overuren dat de meeste chauffeurs maakte terug te schroeven. Dat heeft ertoe geleid dat het grootste deel van het vaste personeel in dienst is kunnen blijven, maar, die pensionering komt er nu onvermijdelijk aan.”

nieuwe publiekScampagne TLN gaat samen met SOOB partners FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen de werving

ondersteunen met een nieuwe publiekscampagne die de uiterst succes-volle ‘Zonder Transport staat alles stil’ opvolgt. Sierat: “Dankzij die campagne vindt inmiddels 75 procent van alle Nederlanders dat transport onmisbaar is, maar, de meesten weten nog steeds niet welke interessante banen onze leden te bieden hebben. Daar gaan we wat aan doen met ‘Hollands Goud’, onder meer via een 19-delige soapserie die een inkijk in onze sector biedt.” Helaas heeft de crisis en vooral de trend naar kortere ritten de romantiek die rond het chauffeursberoep hing een knauw gegeven. “Het waren inderdaad vooral de vele overuren die het vak het imago gaven van een beroep waarmee je een heel goede boterham kunt verdienen,” geeft Peter Sierat toe. “Maar aan die evolutie zit ook weer een positieve kant. Mannen die veel overuren maken zijn

‘In een crisis

overleef je, in een nieuwe realiteit pas je je aan’ veel weg van huis. Voor vrouwen met kinderen werd het vak daardoor vrij onaantrekkelijk. In de nabije toekomst zullen we meer deeltijdbanen mogelijk kunnen maken en dat zal de toestroom van vrouwelijke chauffeurs vergroten en in het algemeen een betere balans tussen werk en privé bieden.“

ketenoploSSingen Ook de verduurzaming van de sector zal een aantrekkende werking hebben op de jongeren die de komende jaren de arbeidsmarkt zullen betreden en daar, als gevolg van de massale uittreding van babyboomers, hoe dan ook meer keuze zullen krijgen dan nu. Ook daar loopt de werkelijkheid voorop op het imago. “De uitstoot van fijnstof door het transport is de afgelopen tien jaar met niet minder dan 85 procent gedaald”, stelt Peter Sierat. “Wat die van CO2 betreft, zeggen we altijd dat efficiënter georganiseerde ritten minder uitstoot betekent – en automatisch ook minder kosten, want brandstof vormt een belangrijke post daarin. We moeten echter op alle vlakken verduurzamen. Ondernemers in de transport en logistiek moeten ook de banden met hun opdrachtgevers verduurzamen door meer tot partnerships te komen. De tijd dat je in november eens bij je klant langsging om over een prijsverhoging te praten is voorbij. Tegenwoordig moet je streven naar een voort-

durende samenspraak waarbij je, samen met je opdrachtgever, nagaat hoe je de efficiency kunt verhogen door meer ton per kilometer te vervoeren en zo min mogelijk leeg te rijden. Toon jezelf van je innovatieve kant en als dan blijkt dat de kosten alsnog wat zijn gestegen zal die tariefverhoging geen probleem vormen. Trouwens, we hebben geen keuze. Ook de opdrachtgevers voelen de druk van de maatschappij om te verduurzamen. De retailketens reageren op die van de consument, de chemie voelt de drang nog veiliger te produceren en vervoeren. Daarom zijn wij van TLN een groot voorstander van zogeheten ketenoplossingen. Overleg met alle betrokken partijen om tot optimaliseringen te komen. Onze gesprekken met de chemische sector zijn een mooi voorbeeld. Wettelijk gesproken kan een chemiereus zeggen: ik zorg ervoor dat alles binnen de poorten perfect geregeld is en zodra de vracht naar buiten wordt gereden mag hij de verantwoordelijkheid aan een externe partij overlaten. Maar het is voor iedereen beter als het vervoer van gevaarlijke stoffen van A tot Z perfect geregeld is, en als dat inhoudt dat wij als keten een stap verder gaan dan de overheid wettelijk gesproken van ons verlangt, dan doen we dat.” De crisis is volgens Peter Sierat dus een perfect tijdsgewricht om te voldoen aan de eisen die de toekomst aan de sector stelt: vrouwvriendelijker, duurzamer en (nog) innovatiever worden. “Daarom geef ik er de voorkeur aan de term ‘crisis’ te vervangen door ‘nieuwe realiteit’. In een crisis overleef je, in een nieuwe realiteit pas je je aan; het eerste overkomt je, het laatste heb je zelf in de hand.”

«

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013

41


Tekst: André Staas – Comm’Art // fotografie: Gerrit Boer

Marcel Wildeboer (l.) en Wouter van Liere

plus

QuIck scan HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT » De communicatiebranche is hevig in ontwikkeling. Digitale media betrekken hun positie naast de printmedia: de factuur op briefpapier maakt plaats voor de PDF via e-mail. Veel drukkerijen hebben al het loodje gelegd. Ondertussen nemen de behoefte en de noodzaak aan communicatie toe. Oplagen worden kleiner, omvangen groeien. De ideale communicatiemix is morgen weer anders dan die van vandaag. De vraag naar gespecialiseerde oplossingen is indringend.

ONZE VISIE » Van Liere Media voorziet daarin met hoogwaardige grafimediaproducten en -diensten. Aan de hand van nieuwe oplossingen op het gebied van automatisering en logistiek ontzorgt het Emmer bedrijf zijn klanten. In de vorm van hoogwaardig druken printwerk, inclusief afwerking, opslag en distributie. Daarnaast met direct marketing campagnes en crossmediale oplossingen. Klanten kunnen zelf op templates hun communicatiemiddelen opmaken en beheren door toepassing van gebruiksvriendelijke web2print software.

UW OPLOSSING » Zo ontzorgt Van Liere Media opdrachtgevers. Met een conceptuele benadering, een breed scala aan mogelijkheden en klantvriendelijke, persoonlijke contacten. Prijs en kwaliteit staan uiteraard in een prettige verhouding tot elkaar.

van liere media Waanderweg 2 7812 HZ Emmen Telefoon 0591 - 611 099 E-mail info@vanlieremedia.nl www.vanlieremedia.nl

van liere media maakt communiceren makkelijk Organisaties informeren en communiceren wat af. Ze gebruiken daarbij digitale media als telefoon, e-mail en internet naast gedrukte media als folders en nieuwsbrieven. van Liere Media helpt ze daarbij. hoogwaardige grafimediaproductieS De roots van Drenthe’s bekendste drukkerij liggen in Goes, waar Wouter van Liere’s grootvader ooit begon. Met de industrialisatie in de jaren vijftig kwam het bedrijf naar Emmen. Wouter van Liere, manager nieuwe media, vertelt: “We hebben ons ontwikkeld van drukkerij tot all-in aanbieder van hoogwaardige grafimediaproducties op basis van communicatieconcepten die we samen met onze opdrachtgevers ontwikkelen. Die ontzorgen we helemaal.” Met imponerende druk- en printmachines worden visitekaartjes, briefpapier, enveloppen, folders, brochures, nieuwsbrieven, noem maar op, gemaakt. In oplagen van 1 tot honderdduizenden. “We produceren op basis van grafische ontwerpen van onze opdrachtgevers maar hebben zelf ook vormgevers in huis. Naast drukwerk verzorgen we ook digitale producten als e-mailnieuwsbrieven en websites.” Van Liere Media telt 25 medewerkers en is actief in heel Nederland, met een accent op NoordoostNederland, waar nauwelijks nog grafimediabedrijven van enige omvang en betekenis over zijn. “We hebben een duidelijke regiofunctie en werken voor uiteenlopende opdrachtgevers. Van detailhandel tot industrie en van onderwijsinstelling tot accountantskantoor.”

op kop blijven Onder invloed van de transitie van print naar digi-

42

Hét Ondernemersbelang // editie 04 • 2013

taal ontstaan steeds meer communicatiemogelijkheden. “Papier als drager blijft natuurlijk bestaan”, zo stelt bedrijfsleider Marcel Wildeboer, “maar er komen digitale dragers bij. Print en digitaal gaan goed samen. Zo ontwikkelen we bijvoorbeeld crossmediale concepten waarbij we een gepersonaliseerde mailing laten opvolgen door een e-mail of een SMSbericht, inclusief track & trace op de website. Met creatieve combinaties van offline en online kunnen onze opdrachtgevers heel gericht, opvallend en effectief hun doelgroepen benaderen.” Een bijzondere service is Xpressionmanager. “Iedereen kan met deze specifieke software in zijn bedrijf zelf communicatiemiddelen opmaken, beheren en bestellen aan de hand van vooraf ontwikkelde templates. Niet alleen huisdrukwerk als briefpapier, enveloppen en folders, maar ook e-mailingen, SMSberichten en gepersonaliseerde websites. Allemaal binnen de huisstijl.” Van Liere Media ontwikkelt zich zo tot all in communicatiepartner voor bedrijven, overheden en instellingen. “Klanten moeten met onze producten en diensten geld kunnen verdienen”, zo besluit Van Liere. “Wij bieden ze hiervoor steeds meer digitale faciliteiten op het gebied van ontwerp, productie, beheer en logistiek. Voorop lopen hoeven we daarbij niet perse maar we anticiperen wel pijlsnel op nieuwe ontwikkelingen. Zo blijven we op kop.”

«


onderscheiden in aanpak en creativiteit Huisstijlen, communicatiecampagne, verpakking of signing of aanverwante visuele communicatie.

Bovenbuurtweg 20, 6717 XA EDE | 0318-300740 | 06-30841792

info@dascommunicatie.nl dascommunicatie.nl

Huwelijksceremonie

Vergaderingen

Receptie

Conferenties

Bruiloftsdiner

Manifestaties

Trouwfeest

Trainingen

Bruidsovernachting

Presentaties

Mogen wij u een handje helpen? Bij piekdrukte of ziekte is het prettig wanneer u kunt beschikken over flexibele arbeidskrachten. VDB Dienstverlening is een volledig gecertificeerd partner die extra handen levert voor alle bedrijfsactiviteiten. Structureel of incidenteel. Waar, wanneer en hoe lang u maar wilt. Dat maakt ons veelzijdig in personeel. VDB Dienstverlening BV  Renswoude  T 0342 - 410 230

 I www.VDBgroep.eu

Training in Eerste Hulp en Veiligheid Wij kunnen o.a. de volgende cursussen aanbieden: • BHV • BHV herhaling • BHV voor TX keur EHBO • Reanimatie • EHBO voor Gastouders EHBO in combinatie met BHV voor de BSO • VCA Nieuw is onze webshop met ruim 1500 artikelen op het gebied van veiligheid Rietzanger 41 | 3906 ND VEENENDAAL Tel: 0318 556909 | Mob: 06 55 872345 www.vdc-training.eu | www.vdc-webshop.nl

Durft u te leren? ROC A12 Training & Advies start dit jaar weer met cursussen en opleidingen in Arnhem en Ede voor volwassenen. • Erkende certificaten en diploma’s • Vrijstellingsmogelijkheden voor reeds behaalde modules • Meerdere startmomenten per jaar • Bij u in de buurt • Verhoogt uw kansen op de arbeidsmarkt

Sterk in Biogasinstallaties - 24/7 servicedienst - Onderhoud pompen - Wisselen mixers - Gekwalificeerde monteurs - VCA** 2008\5.1 - ISO9001

Kijk voor meer informatie op www.a12.nl > volwassenenonderwijs. U kunt ook bellen naar 0318 45 51 80 of mailen naar trainingenadvies@roc.a12.nl

Ede & Velp | Training & Advies | www.a12.nl

www.denooij.nl www.pompentechnieknederland.nl


Univé helpt u ondernemen U bent zelfstandig ondernemer. Dat betekent dat u naar eigen inzicht werkt en uw eigen doelen nastreeft. Ongebonden handelen, creëren en ontwikkelen. Helaas zijn er ongewenste voorvallen die uw enthousiasme flink kunnen afemmen en die uw onderneming zelfs de das om kunnen doen.

EGELD, GOED GER

VO O R E L K

A AR

ij. ltijd dichtb Univé is a ur! jke advise li n o o s r e wp Ontmoet u

Univé Midden‐Nederland Bedrijvenafdeling (0342) 42 07 44 U vindt ons in: Barneveld, Ede, Harderwijk, Nijkerk en Putten

www.unive.nl/dichtbij

Uw persoonlijke adviseur van Univé staat graag met u stil bij de risico’s die uw bedrijf loopt. Samen met u vraagt hij zich af welke risico’s u zelf kunt dragen, welke gevaren u voor kunt zijn (preventie) en voor welke scenario’s u het beste een verzekering af kunt sluiten. Zo krijgt u een advies op maat en dat geeft een veilig gevoel. Bel (0342) 42 07 44 voor het maken van een afspraak of kijk op www.unive.nl/zakelijk

Het Ondernemersbelang Foodvalley 4-2013  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Het Ondernemersbelang Foodvalley 4-2013  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Advertisement