Page 1

VAN

FOODVALLEY

Ford Transit Custom ‘Bestelauto van het jaar 2014’ Ronde Tafel: De arbeidsmarkt wordt nooit meer zoals hij was Wetgeving frustreert in plaats van faciliteert

EDITIE

01 2014


Euro Business is de handelsnaam voor Euro Business Holland B.V. en Euro Business Zuid-Oost B.V. te Barneveld. Door het structurele te kort aan personeel, met name in de industrie, zijn wij in 1997 van start gegaan met onze personeelsactiviteiten.

“Denkt met u mee voor goed personeel” Harselaarseweg 113 a/b • 3771 MA Barneveld Tel: 0342 - 40 88 09 / 75 07 51 “Het uitzenden en detacheren van arbeidskrachten uit Oost-Europese landen”. En het werven van vakkundig personeel.

SPEELSCHEMA WEDSTRIJDEN POSTER WK BRAZILIË 2014

+ UW LOGO! Posteruitvoering

ve-away Een leuke gi het WK om tijdens der de uw bedrijf on brengen! aandacht te

0! Al vanaf € 1,2 ! en leverbaar In alle kleur Scan en kijk of u een voetbal BBQ gewonnen heeft!

9! Al vanaf € 0,3

WK 2014 speelschema

Pocketuitvoering

VOETBALPLANNERS.nl De voetbalplanner is verkrijgbaar in een ‘pocket-’ en poster-uitvoering zodat uw bedrijf volop in beeld is tijdens dit toernooi. Leuk voor op kantoor, de bouwkeet, kantine of om weg te geven. Alle info op de site: www.voetbalplanners.nl

Bedrijf Verkopen? "Zoekt u investeerders of participanten? Ook daarvoor bent u bij ons aan het juiste adres."

Ondernemers die willen scoren... ...nemen contact op met Diligence. Diligence is de overnamespecialist voor het MKB en helpt ondernemers bij het vinden van een geschikte overnamekandidaat. Bel Diligence Veenendaal 0880550350 of kijk op www.diligence.nl

bedrijfsovername en -opvolging vlnr: Hans Wijnen, Robert de Vries, Frans Verbeek


INHOUD RONDE TAFEL

REPORTAGE

RONDE TAFEL

DE ARBEIDSMARKT WORDT NOOIT MEER ZOALS HIJ WAS

VERSTERKING VOOR OVERNAMESPECIALIST DILIGENCE

WERKGEVER MOET GEZONDE LEEFSTIJL WERKNEMER STIMULEREN

Panta rei - alles stroomt, alles verandert. Dat geldt voor de mondiale economie, maar zeker ook voor de nationale en regionale arbeidsmarkt. Vier mannen spreken op uitnodiging van Hét Ondernemersbelang bij gastheer René Holstijn, algemeen directeur van IW-4 Bedrijven, over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt; van flexibilisering tot het opnemen van een wettelijk vastgesteld quotum ‘gedeeltelijk arbeidsgehandicapten’.

Robert de Vries is sinds 1 januari 2014 de derde overnamespecialist in de hoofdvestiging van Diligence in Veenendaal. Met de toetreding van de ervaren bedrijfskundige staat de in totaal 10 man sterke Diligence-organisatie nóg steviger in de markt: er zijn na de moeilijke en vaak zelfs magere jaren in de bedrijfstransacties niet veel ‘grote spelers’ meer over.

Hoever reikt nu de verantwoordelijkheid van werkgevers in de zorg als het gaat om de vitaliteit van hun medewerkers? Moeten werknemers vooral zelf zorgen voor hun gezondheid of is het de taak van hun baas dat ze lekker in hun vel zitten? En – wie weet – ligt de waarheid wel ergens in het midden. Vier experts uit de volle breedte van de zorg met elkaar in gesprek over duurzame inzetbaarheid in de zorg.

LEES VERDER OP PAGINA 14

LEES VERDER OP PAGINA 16

LEES VERDER OP PAGINA 11

COVERINTERVIEW

FORD TRANSIT CUSTOM ‘BESTELAUTO VAN HET JAAR 2014’ Van der Kolk heeft ‘m in huis! De ‘Bestelauto van het Jaar 2014’: de Ford Transit Custom. Deze afgetekende winnaar eindigde veruit als hoogste op de criteria kilometerkostprijs, functionaliteit, comfort, veiligheid, rijeigenschappen én uitstraling: precies de zaken die de ondernemer belangrijk vindt. Door de afgewogen balans tussen functionaliteit en doelmatigheid is de wagen ook geschikt als familiewagen voor het gezin van de ZZP’er.

LEES VERDER OP PAGINA 08

PLUS WETGEVING FRUSTREERT IN PLAATS VAN FACILITEERT Hoe ziet de arbeidsmarkt van morgen er uit? Volgens Marco Bastian, directeur van de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU), moet het antwoord op die vraag niet door de huidige politici en overige beleidsmakers worden gegeven, maar door de jongere generatie, de werkers van morgen.

LEES VERDER OP PAGINA 28

EN VERDER... 3 Inhoud 5 Column: Legale fraude 6 Nieuws 7 Ondertussen op de werkvloer in 2014 15 Flexibiliteit in personele bezetting cruciaal in 2014

19 Bronbemaling 19 Familiebedrijf De Nooij bestaat 100 jaar 20 Bent u voorbereid op de arbeidsmarkt van de toekomst? 21 Uw rijbewijs 22 Henk van Dijk: Makelaar in hart en nieren 24 De Vries & Partners

27 ALS-patiënt en havenondernemer Bernard Muller 31 Ondernemer Gerard van Gils 32 MKB Cursus & Training: scholing is succesfactor 34 Olympia Uitzendbureau kent als de arbeidsmarkt

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

3


(MY ASIA) THAIS RESTAURANT EN CATERING

Authentiek, origineel, vers en gezond 10% korting op alle gerechten bij a�haal!!! Wij verzorgen graag uw catering, u krijgt dan tot 10% korting!

Hoogstraat 9 • 6701 BJ Wageningen • Telefoonnummer: 0317 - 411029 e-mail: Siam.palace.wageningen@gmail.com

www.myasia.nu


COLUMN

LEGALE FRAUDE Wel eens iets geleverd aan een ander bedrijf en nooit betaald gekregen? Dan is de kans groot dat u het slachtoffer bent geworden van wettelijk toegestane oplichting. Als uw ‘klant’ tenminste niet failliet was. De Nationale Ombudsman verklaarde eind vorig jaar dat het wel meevalt met fraude in Nederland. Nou, ik heb nieuws voor u: het is veel erger dan we al dachten.

gemaakt. De schuldeisers kunnen niets ondernemen. De KvK ontdekt het pas als de jaarstukken bij herhaling niet worden ingeleverd. De ‘verdwenen’ bv’s gaan naar de kelder van de Kamer.

Het gaat als volgt. Iemand heeft een besloten vennootschap en koopt goederen of diensten, dure spullen zoals auto’s, horloges en luxueuze vakanties. Vaak betaalt men met een creditcard, maar dat hoeft niet per se. In kort tijdsbestek bestelt de bv voor kapitalen aan spullen, maar betalen ho maar. Wanneer u een incassobureau inschakelt, is het al te laat.

Het wordt nog gekker. Sommige accountantskantoren adviseren hun klanten met veel schulden om deze weg te volgen; het is immers legaal en je hoeft niet failliet te gaan. Zo is het een businessmodel geworden. In 2013 hebben de Kamers van Koophandel landelijk 4000 van deze bv’s ten grave gedragen. Totale schade 100 miljoen euro met een gemiddelde van 25.000 euro per bv. In Amsterdam alleen al zijn vorig jaar 1400 fop-bv’s ‘afgelegd’, terwijl er daar nog 2000 op de plank liggen, waarmee hetzelfde gaat gebeuren.

De bv-boef heeft inmiddels zijn kantooradres verlaten en het adres uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. Probleem nummer 1: er is geen vestigingsplaats meer. Iets omslachtiger is om de aandelen van de bv om te zetten in certificaten en die in beheer te geven aan een stichting in Polen. Tegelijkertijd schrijft de eigenaar zich op de website van de KvK uit als bestuurder. Probleem nummer 2: er is geen directeur meer. Probleem nummer 3: er is niets meer. U bent uw geld kwijt.

Nu oprichting van een bv vrijwel niets meer kost (€ 325) valt te verwachten dat dit verschijnsel de komende jaren explosief zal toenemen. Temeer daar de overheid het toch laat afweten. Die richt zich alleen – zo lijkt het – op makkelijk te scoren inkomsten. Of op belastingfraudeurs. Wat burger en bedrijf aan schade lijden, zal de overheid een zorg wezen. Alleen al op de A2 en de A4 tikt het Rijk elke dag gemiddeld € 220.000 binnen door wat camera’s op te hangen. Dat is 80 miljoen op jaarbasis.

Dit is dus een ander fenomeen dan faillisementsfraude. Dat is strafbaar, hoewel het Openbaar Ministerie er zelden werk van maakt. Hier gaat het om een legale manier om van je schulden af te komen, zelfs als ze met opzet zijn

De fraudeur die in zijn Porsche lachend lak heeft aan de snelheidscontroles weet dat hij uiteindelijk niet te pakken is. Want de overheid verplaatst zich in een Lelijke Eend als het om fraudebestrijding gaat.

«

André Vermeulen // info@avoor.nl

COLOFON Het Ondernemersbelang voor de regio Foodvalley verschijnt vijf keer per jaar. Twaalfde jaargang, nummer 1-2014 Oplage: 4.000 exemplaren Coverfoto Jan van der Kolk, directeur Ford-Van der Kolk Foto Guy Ackermans

Uitgever Novema Uitgevers BV / Jelte Hut Postbus 30, 9860 AA Grootegast Weegbree 1, 9861 ES Grootegast Telefoon 0594 - 51 03 03 Fax 0594 - 61 18 63 info@novema.nl www.novema.nl Eindredactie Erik van Raalte Telefoon 0594 - 69 56 14 e.vanraalte@ondernemersbelang.nl

Regionale verbinder Danny Jansen Novema Helmond Telefoon 0492 – 82 01 57 Fax 0492 – 82 01 58 d.jansen@ondernemersbelang.nl Website www.ondernemersbelang.nl Vormgeving VDS Vormgeving, Drachten Druk Veldhuis Media, Raalte

Aan deze uitgave werkten mee: Guy Ackermans Jasper van den Bovenkamp Jeroen Kuypers Ed Lamme Marco Magielse Jan Nass Martin Neyt Jelmer van Nimwegen André Vermeulen (column) René Zoetemelk

Adreswijzigingen Adreswijzigingen, verandering van contactpersoon of afmeldingen kunt u per mail doorgeven aan Tiny Klunder, t.klunder@novema.nl. Vermeld s.v.p. ook de editie er bij, die vindt u aan het begin van deze colofon. ISSN: 1872 - 5570 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

5


KORT NIEUWS CVJO EDE IS ER VOOR STARTENDE ONDERNEMERS IN DE VALLEI REGIO Het Centrum voor Jong Ondernemerschap (CvJO) heeft in Ede haar deuren geopend. Volgens Hans Zomer, Aanjager van het CvJO Ede, een geweldig mooie kans voor startende ondernemers om in een collegiale setting hun kennis, ervaring en netwerken te delen en te vergroten. Met als voornaamste doel: jou een vliegende start bieden als startende ondernemer binnen de Vallei Regio. Wil je ervaren of het CvJO Ede een goede plek voor jou is, dan biedt het CvJO Ede de mogelijkheid om een maand gratis te komen proefwerken. Voor meer informatie: www.cvjoede.nl of Hans Zomer via hans@cvjoede.nl of 06-51837131.

Frits Spijkers, Eduard van den Bout en Olaf Ten Hoopen en het nieuwe MTH logo.

BESTUURSWISSELING BIJ MTH Op 12 december hebben klanten, relaties, vrienden en collega’s op feestelijke wijze afscheid genomen van mr. G.A.J. (Frits) Spijkers, bestuursvoorzitter van MTH accountants & adviseurs. Frits Spijkers verlaat na ruim 34 jaar zijn geliefde organisatie met pijn in het hart. Bijzonder tevreden en met grote trots kijkt hij terug op een prachtige werkzame periode. “Ik heb het volste vertrouwen in een goede toekomst voor mijn club, maar het werd tijd om het bestuursstokje over te dragen aan een nieuwe generatie.” Drs. E. (Eduard) van den Bout RA is benoemd tot de nieuwe bestuursvoorzitter van MTH accountants & adviseurs en mr. A. (Olaf) ten Hoopen is toegetreden als lid van het Dagelijks Bestuur. Samen met P.E. (Peter) Houtkamp RA vormen zij het nieuwe dagelijks bestuur.

ALTIJD ZOMER IN DE VLINDERKAS VAN DE PASSIFLORAHOEVE Foto Royal-Naturepress; Cees Buys

1 Juni gaat de Passiflorahoeve, mét de grote vlindertuin én de enige vlinderkwekerij van West-Europa, weer open. De vlindertuin en -kwekerij zijn gehuisvest in een grote kas,waar u kunt genieten van tientallen vlindersoorten. Na wat zonnige dagen bloeien buiten honderden passiflora’s hibiscussen, fuchsia’s en Aristolochia’s. De Passiflorahoeve heeft van meerdere soorten de grootste verzameling van Nederland. Tuin en kassen zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 10.00-16.00 uur. De toegang bedraagt € 5,--. Parkeren is gratis. Zorgboerderij Passiflorahoeve is gevestigd aan de Oud Willigerweg 1 in Harskamp; Telefoon 06 21 475 425.

INSCHRIJVING FOOD VALLEY AWARD 2014 GEOPEND De inschrijving voor de 10e editie van de Food Valley Award, een initiatief van Food Valley NL, is geopend. De prijs vertegenwoordigt de innovatie met meerwaarde voor de agri, food en feed sector en is in 10 jaar tijd uitgegroeid tot één van de meest begeerde en prestigieuze innovatieprijzen in Nederland. In 2013 won NXP Semiconductors de prijs voor de pasteur sensor tag. Het winnen van de Award heeft NXP Semiconductors veel publiciteit opgeleverd en is daardoor in contact gekomen met een aantal nieuwe partijen in de keten en dat heeft geleid tot interessante discussies. De genomineerden en de uiteindelijke winnaar worden bepaald door een onafhankelijke vakjury. De jury beoordeelt de inzendingen op het innovatieve karakter en de economische haalbaarheid. De Award wordt uitgereikt tijdens de jaarlijkse Food Valley Expo die dit jaar op donderdag 23 oktober plaatsvindt in het Hotel en Congrescentrum Papendal te Arnhem. Direct aanmelden of een innovatie voordragen kan via www.foodvalleyaward.nl. Inzendingen dienen uiterlijk 1 mei 2014 te zijn ontvangen.

DE KANTOORSPECIALIST VIERT 25-JARIG BESTAAN Op vrijdag 14 maart viert De kantoorspecialist in Veenendaal zijn 25-jarig bestaan. Dat maakt directeur Evert van Engelenhoven sr. bekend. De kantoorspecialist werd in 1989 opgericht en focuste zich in eerste instantie op kantoormeubilair en -machines. Na een aantal jaren werd het pakket uitgebreid met kantoorartikelen. Als gevolg van de digitalisering breidde de Veenendaalse onderneming in 1997 verder uit met een afdeling voor systeem- en netwerkbeheer. Nog weer later kwam daar tweedehandslaptops.nl bij, een webshop voor gebruikte hardware. In de beginjaren moest De Kantoorspecialist het doen met een toonzaal van zestig vierkante meter en een piepklein magazijn; inmiddels beschikt de organisatie aan De Smalle Zijde over een ruime winkel, een grote showroom, diverse kantoren, een technische dienst en magazijnen. www.kantoorspecialist.nl

UW NIEUWS IN HÉT ONDERNEMERSBELANG? Gaat u verhuizen, een nieuwe vestiging openen of heeft u een nieuw product? Laat het ons weten en mail uw persberichten naar: e.vanraalte@ondernemersbelang.nl. Dan staat wellicht ook uw nieuws binnenkort in Hét Ondernemersbelang.

6

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014


COLUMN INCLUSIEF GRESBO BLIJ MET TEVREDEN KLANT GEMEENTE NIJKERK

Geert Dreschler en Alja Köhnen

ADVISEUR SPECIAAL VOOR ZZP’ERS De ondernemende zzp-er in de Valleiregio kan voortaan voor een compleet financieel dienstenpakket terecht bij ZZP-Next accountants. “We bieden overzichtelijke pakketten tegen vaste, lage prijzen én inclusief zzp-advies”, aldus ZZP-adviseur Alja Köhnen. MKB Accountants in Veenendaal vindt dat de zzp’er specifieke aandacht verdient. Directeur Geert Dreschler: “Daarom zijn we het nieuwe bedrijf ZZP-Next gestart. Tegen een vast bedrag per maand kan men zaken zoals de Btw-aangifte, het verzorgen van de jaarrekening en eventueel het boeken van de administratie professioneel laten verzorgen.” ZZP-Next organiseert maandelijks een themabijeenkomst voor zzp’ers. De eerste themabijeenkomst in februari ging over Automatisering en hoe je telefoontjes en e-mails kunt afhandelen, ook als je zelf bezig bent met een opdracht. Voor meer informatie over de werkwijze van ZZP-Next en over de maandelijkse bijeenkomsten: www.zzp-next.nl.

Sinds september vorig jaar verzorgt Inclusief Gresbo de schoonmaak bij de gemeente Nijkerk. De gemeente Nijkerk heeft laten weten erg tevreden te zijn over de kwaliteit van het schoonmaakwerk en de inzet van de medewerkers. De Gresbo-schoonmaakploeg begint iedere werkdag om 7.00 uur en maakt de publieksruimtes schoon voordat de medewerkers van het stadhuis aan het werk gaan. Onder werktijd worden de werkruimtes schoongemaakt. De gemeente vindt dit positief: “Het feit dat ze overdag aan het werk zijn, zorgt voor contact met de medewerkers van de gemeente en zo voor waardering van het schoonmaakwerk”, zegt Karin Visser, adviseur huisvesting en facilitaire zaken van de gemeente Nijkerk. Inmiddels zijn er intern al enkele kwaliteitscontroles (DKS) gehouden. Het schoonmaakwerk is goed verzorgd en de medewerkers zijn vriendelijk en behulpzaam. V.l.n.r. arin Visser (gemeente Nijkerk), Kevin, Gert Hoek (uitvoerder Gresbo), Martijn, Henk Brentjes (gemeente Nijkerk),Mahmoud, Marianne (voorvrouw Gresbo), Jes Pit (unitmanager Gresbo) en Patricia

SUCCESVOLLE LINKEDIN-WORKSHOP BIJ VAN HARBERDEN Op woensdag 19 februari en dinsdag 25 februari kwamen bijna 100 klanten en relaties van Van Harberden accountants en belastingadviseurs bijeen voor een LinkedIn-workshop. Hans van Veldhuizen, partner bij Van Harberden: “Als accountants en belastingadviseurs delen we graag kennis. Hierbij gaan we verder dan alleen cijfers. Daarom organiseren we dit jaar diverse inhoudelijke workshops voor klanten en relaties.” Rianne van den Heuvel, eigenaresse van Fotostudio 7, was één van de deelnemers: “Ik heb zeer recent een persoonlijk LinkedIn-profiel aangemaakt, op advies van mijn accountant Anton van Steenis. Tijdens de workshop kwam ik erachter dat je echt rendement uit LinkedIn kunt halen. Het is dé nieuwe manier om klanten binnen te halen en te laten zien dat je er bent!”

ONDERTUSSEN OP DE WERKVLOER IN 2014 Ook in 2014 gebeurt er van alles op de werkvloer. Waar met personeel wordt gewerkt, liggen juridische kwesties op de loer. Werkgevers dienen maatregelen te treffen Reorganisaties zijn nog steeds aan de orde van de dag: bedrijven moeten personeelsleden ontslaan vanwege de financiële situatie. Gelet op het flexibel kunnen omspringen met de bedrijfsomvang zijn flexibele arbeidsrelaties wellicht een goed alternatief voor vaste krachten. Discussies over functioneren van arbeidskrachten zijn van alle tijden. Vaak leidt het tot een einde van de arbeidsovereenkomst. Ook de overheid zit niet stil Enkele wijzigingen in 2014 op het gebied van het arbeidsrecht en het ontslagrecht, zie voor meer info www.advocatenkantoorwolters.nl/nieuws.php: • per 1 januari 2014: werkgevers worden geconfronteerd met de financiële gevolgen van ziekteverzuim van werknemers die zij tijdelijk in dienst hebben gehad. Dit is een gevolg van de Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters (BeZaVa). Tijdige re-integratie is nu voor werkgevers nog belangrijker; • per 1 juli 2014?: verandering van de regelingen ten aanzien van werknemers voor bepaalde tijd (als wetsvoorstel Werk en Zekerheid definitief wordt). Actie Het wordt weer een dynamisch arbeidsrechtelijk jaar. Werkgevers doen er goed aan hun rechten en plichten te kennen. Laat u tijdig adviseren over hoe te schakelen bij onder andere ziekte, re-integratie en ontslag. Neem contact op met advocaat Annette Wolters.

«

ADVOCAAT BIJ ADVOCATENKANTOOR WOLTERS Telefoon 0318 - 70 12 20 wolters@advocatenkantoorwolters.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

7


VAN DER KOLK, FORD-DEALER IN EDE, VEENENDAAL & WAGENINGEN

Ford Transit Custom ‘Bestelauto van het jaar 2014’

Van der Kolk heeft ‘m in huis! De ‘Bestelauto van het Jaar 2014’: de Ford Transit Custom. Deze afgetekende winnaar eindigde veruit als hoogste op de criteria kilometerkostprijs, functionaliteit, comfort, veiligheid, rijeigenschappen én uitstraling: precies de zaken die de ondernemer belangrijk vindt. Door de afgewogen balans tussen functionaliteit en doelmatigheid is de wagen ook geschikt als familiewagen voor het gezin van de ZZP’er.

8

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014


COVERINTERVIEW

Tekst: Jelmer van Nimwwegen // Fotografie: Guy Ackermans

De Ford Transit Custom valt met een laadvermogen van 1.001 tot 1.600 kilogram in de bestelwagencategorie ‘medium’ en kreeg in de verkiezing van alle beoordeelde kandidaten de meeste punten. De jury onderbouwde haar keuze met: “Ford rolt een complete generatie nieuwe bedrijfswagens uit en daarvan is de winnaar van nu de eerste exponent.” En wát voor een. De auto heeft de hoge verwachtingen van de juryleden zelfs overtroffen. Wie met deze bestelauto rijdt, waant zich in een heel grote personenauto. “Als we naar de puntentelling kijken, dan eindigt hij in zijn klasse veruit het hoogst bij de beoordelingscriteria kilometerkostprijs, functionaliteit, comfort, veiligheid, rijeigenschappen en uitstraling”, aldus de juryvoorzitter.

NIEUWE REEKS De vakjury van ‘De Bestelauto van het Jaar’ bestaat uit directieleden van grote Nederlandse leasemaatschappijen, vertegenwoordigers van grote nationale en internationale fleetowners en uit gespecialiseerde bedrijfsautojournalisten. De verkiezing is een initiatief van Automobiel Management en de prijs is dit jaar voor de 25ste keer uitgereikt. “Wij zijn natuurlijk heel blij en gepast trots met opnieuw een belangrijke onderscheiding”, zegt Jan van der Kolk, directeur van Ford-Van der Kolk. “In het 25-jarig bestaan van deze prijs heeft Ford al 6 keer de overwinning behaald. Het winnen van een prijs, en zeker een die is toegekend door een vakjury, zegt alles over de kwaliteit en eigenschappen van onze producten en diensten. De Transit Custom is de eerste van een compleet nieuwe reeks Ford bedrijfswagenmodellen en is perfect uit de startblokken gekomen. Niet alleen met deze prijs, want eerder dit jaar sleepte de Transit Custom al een flink aantal andere onderscheidingen in de wacht, waaronder de ‘International Van of the Year’ Award.”

VIJF VESTIGINGEN Naast de onlangs geïntroduceerde Transit Custom, bracht Ford ook recentelijk de gloednieuwe Transit Connect op de markt, later dit jaar gevolgd door de compacte Transit Courier en 2-tons+ Transit-modellen. Vanaf eind 2014 biedt Ford het meest brede aanbod van lichte tot middelzware bedrijfswagens in Europa. “Met de forse uitbreiding van ons productaanbod zullen wij onze regionale positie in de bedrijfswagenmarkt aanzienlijk versterken”, verwacht Van der Kolk sr. “Niet alleen in de vestiging van Ede, maar ook die in Wageningen, Veenendaal, Nijkerk en Bunschoten-Spakenburg staan de bestelwagens te trappelen om aan het werk te kunnen!”

HULP BIJ KEUZE In de showrooms zijn gespecialiseerde bedrijfswagenverkopers aanwezig om ondernemers te helpen de juiste keuze te maken en de wagens custom made aan te passen op de te verrichten werkzaamheden. “Dan stellen ze de juiste vragen, zoals: ‘Wat moet u ermee kunnen doen?’ Dat heeft consequenties voor het laadvermogen, de laadhoogte en de laadbreedte, welk budget heeft u hiervoor beschikbaar? (kosten per maand of kosten per kilometer), welke lading gaat u vervoeren? (veilig vastzetten, betimmering van de laadruimte), welke inrichting vergemakkelijkt uw werk? (inrichtingen), wilt u uw naamsbekendheid verbeteren met de bedrijfsauto? (belettering), hoe gaat u de auto betalen - in maandelijkse termijnen of ineens? (financial lease, operational lease), welke risico’s voorziet u bij het rijden in een bedrijfsauto en voor welk deel wilt u die risico’s afdekken? (verzekeringen). De verkopers weten ook het antwoord op de essentiële vraag: ‘Wat kost het onderhoud per maand of per kilometer?’ (reparatie en onderhoudscontract). Kortom, er komt veel kijken bij de aankoop van bedrijfsauto’s en onze verkopers hebben daar jarenlang ervaring in.” De mensen bij Van der Kolk hebben veel ervaring, want ‘ze gaan niet meer weg’, lacht Van der Kolk. “Bij ons zijn feestjes ter gelegenheid van een 40-jarige dienstbetrekking nogal gewoon. We kennen nauwelijks verloop, onze mensen hebben het naar hun zin en dat geldt ook voor onze klanten. Ford mikt al vanaf het eerste begin, in 1903, op de productie van betrouwbare en betaalbare auto’s voor een groot publiek.

En die filosofie matcht 100% met het credo van Van der Kolk: ‘wij werken vertrouwd en eerlijk.. punt’. Als een klant zijn recht heeft gaat hij krijgen waar hij recht op heeft. Geen discussie. En geen franje ook - dat maakt alles maar nodeloos duurder.”

GRATIS VERVANGEND VERVOER De inmiddels gepensioneerde (maar opgewekt doorwerkende) Jan van der Kolk is de derde Van der Kolk in het familiebedrijf, dat in 1903 startte als rijwielhandel en rijwielreparatiewerkplaats. In 1936 verwierf Jan’s vader het Ford-dealerschap en nu is de achterkleinzoon van de oprichter eigenaar en algemeen directeur van vijf automobielbedrijven, met in totaal rond 75 medewerkers. “We hebben op elke locatie een garage en we hebben binnen de groep een eigen schadeherstelbedrijf. Alles in eigen huis en eigen hand - zoveel mogelijk. We zijn ouderwets in die dingen. Zo ook met vervangend vervoer. In de meeste autobedrijven is huur de enige optie - wij bieden beide aan: gratis vervangend vervoer waarbij we een occasion meegeven of gehuurde vervanging, waarbij een nieuwe wagen wordt meegegeven. De klant is nog steeds koning bij Ford-Van der Kolk. Altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven. Ook nu de nieuwe generatie aan het roer staat.”

«

www.ford-ede.nl www.ford-wageningen.nl www.ford-veenendaal.nl www.ford-nijkerk.nl www.ford-bunschoten.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

9


RONDETAFELGESPREK ‘ONTWIKKELINGEN OP DE ARBEIDSMARKT’

10

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

DEELNEMERS

De arbeidsmarkt wordt nooit meer zoals hij was


RONDE TAFEL

Tekst: Jelmer van Nimwegen // Fotografie: Guy Ackermans

Panta rei - alles stroomt, alles verandert. Dat geldt voor de mondiale economie, maar zeker ook voor de nationale en regionale arbeidsmarkt. Vier mannen spreken bij gastheer René Holstijn, algemeen directeur van IW-4 Bedrijven, over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt; van flexibilisering tot het opnemen van een wettelijk vastgesteld quotum ‘gedeeltelijk arbeidsgehandicapten’. En gaat de nieuwe wet wellicht invloed hebben op de concurrentieposities? Van Holsteijn zelf opent de discussie. Als algemeen directeur van IW4 zet hij zich dagelijks in om de mensen met een arbeidshandicap te helpen aan een plaats in de reguliere arbeidsmarkt. “We hebben hier in huis wel een zogenaamde beschermde werkomgeving, maar het liefst zien we dat onze mensen integreren, worden opgenomen in het normale bedrijfsleven. Dat vraagt best wat van een werkgever, al zijn de verschillen groot. Sommigen van onze mensen vragen weinig, anderen wat meer fysieke en organisatorische aanpassingen. Wij begeleiden de ontvangende bedrijven daar intensief in.” Hoe graag Van Holsteijn ook wenst dat zijn mensen een passende baan vinden, hij is toch geen voorstander van een wettelijke verplichting om bedrijven vanaf 25 medewerkers rond 5% van het personeel in te laten vullen door mensen met een arbeidshandicap. “Daarvoor verschillen de bedrijven te veel. Als ik hier in Veenendaal een grote hovenier bel, dan kunnen morgen misschien wel 20 mensen in de groenvoorziening terecht. Dat ligt bij bijvoorbeeld een advocatenkantoor beslist anders. Ik voer veel gesprekken met locale ondernemers en ik zie een grote bereidwilligheid - maar soms blijkt het gewoon écht niet mogelijk om een plaatst te vinden of te creëren. Dat verander je niet met een sociaal akkoord en van hogerhand opgelegde wetten. Dat geeft alleen maar weerstand en het zoeken naar de mazen begint onmiddellijk.”

20% FLEXIBELE SCHIL Coen Lagerwey knikt. Zijn bedrijf, ASB Asbestsanering, heeft 22 mensen in dienst en komt daarmee dicht bij het wettelijk criterium ‘25 mensen in dienst’. “Ik zou best willen hoor, stukje verantwoordelijkheid mee dragen, maar

Dankzij de problemen in de bouw heb ik nu echt toppers in mijn bedrijf wat wij doen is geen regulier sloopwerk. We moeten heel veel maatregelen nemen om veilig te werken - voor onszelf en voor de omgeving. We werken met kleine teams van drie mensen op een project - nauwelijks magazijnwerk en geen intern productieproces, alles op locatie en...” Van Holsteijn valt hem in de rede: “Die drie mannen kunnen toch zeker wel een ijverige assistent gebruiken?” Lagerwey lacht, hij begrijpt en waardeert de poging van een bevlogen voorvechter. “Maar op dit moment zeker niet. Ik neem sowieso mensen niet meteen voor vast aan. Ik heb goede afspraken met Jaco (de directeur-eigenaar van ‘Flox werkt’-red.), zodat ik mensen een poosje buiten de contractsfeer kan houden. Dankzij de problemen in de bouw heb ik nu echt toppers in mijn bedrijf. Ik gun iedereen een vaste baan, maar mijn eerste verantwoordelijkheid ligt bij de mensen die nu al bij mij werken en bij het voortbestaan van mijn bedrijf. Dan is een flexibele schil van 15 of 20% noodzaak. Overigens zijn in de afgelopen twee jaar al acht mensen na bemiddeling van Flox werkt in vaste dienst genomen. Als ik merk dat ik een goede kracht heb en als ik zie dat ik werk voor hem heb, dan wil ik ze juist weer graag binden.”

ONBETROUWBARE OVERHEID Die spagaat wordt direct herkend door Ruud van de Meer, personeelsadviseur voor Moba. “Wij ontwikkelen en produceren eierensorteer- en verpakkingsmachines. Wereldwijd hebben we ca. 500 mensen in dienst en beheersen we 75% van de markt. Om die positie te behouden hebben we een onderzoek- en ontwikkelingsafdeling met rond 60 mensen! Dat zijn hooggekwalificeerde medewerkers, constructeurs en besturingstechnici. Je begrijpt dat er daarvan niet heel veel zijn en de tragiek is dat juist die creatieve mensen vaak hun vrijheid hoog waarderen - zij hoeven niet zo nodig een vaste betrekking! In die zin ontstaat er op dit moment en soort tweedeling in de arbeidsmarkt: gemakkelijk te vervangen mensen en mensen met een bijzondere kwaliteit, met name in de techniek. Voor de laatste groep breken goede tijden aan: ze kunnen kiezen waar ze willen werken!” Bij Moba in Barneveld werken ongeveer 350 medewerkers, daarnaast wordt werk uitbesteed aan rond 150 mensen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. “Daar is de oprichter van het bedrijf zestig jaar geleden al mee begonnen. Die cultuur is er nog steeds. Maar ook wij hebben zo onze reserves als het gaat om de nieuwe participatiewet. Zo geldt nu nog dat bedrijven als IW4 hun mensen terugnemen als ze (langdurig) ziek worden. Daar zijn gunstige regelingen voor. Maar hoe lang duren die nog? De overheid heeft zich op verschillende punten al niet heel erg betrouwbaar getoond.”

FLEXIBILITEIT INKOPEN Jaco Verboom, directeur-eigenaar van ‘Flox werkt’, met vestigingen in Veenendaal en Papendrecht, valt hem bij: “Er zijn geen zeker-

JACO VERBOOM

RENÉ VAN HOLSTEIJN

RUUD VAN DE MEER

COEN LAGERWEY

Directeur-eigenaar van ‘Flox werkt’, met vestigingen in Veenendaal en Papendrecht: “De flexibiliteit in arbeid binnen bedrijven zal zich in de komende jaren verder ontwikkelen en daar werken wij graag aan mee.” www.floxwerkt.nl

Algemeen directeur van IW4, gevestigd in Veenendaal: “Een wettelijk verplicht quotum van mensen met een arbeidshandicap werkt averechts.”

Personeelsadviseur bij Moba, gevestigd in Barneveld: “Onderwijs en bedrijven moeten samen zorgen dat de opleidingen aansluiten op de dagelijkse praktijk in de bedrijven.” www.moba.net

Directeur-eigenaar van ASB Asbestsanering, gevestigd in Veenendaal: Dankzij de crisis heb ik nu zeer goede vakmensen aan mijn nieuwe bedrijf kunnen binden. www.asbsanering.nl

www.iw4.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

11


KLAAR VOOR EEN UPGRADE UPGRADE is de nieuwe naam van ROC A12 Training & Advies. Directeur Ronald Waasdorp: ‘UPGRADE staat voor verbetering, professionalisering. Dat is precies waar we voor gaan. Met onze trainingen, cursussen en opleidingen ondersteunen we bedrijven en particulieren om de verbeterde nieuwe versie van zichzelf te worden. Want beter worden in je vakgebied en bijblijven met de nieuwste ontwikkelingen maakt je sterk en flexibel, daar geloven we in.’ Ronald Waasdorp Directeur UPGRADE

UPGRADE biedt trainingen, cursussen en opleidingen op verschillende vlakken, van Handel en Administratie tot Zorg of Techniek. En van beroepskeuzeonderzoek tot assessments of werknemersvaardigheden. Waasdorp: ‘Voor elke professionaliseringsvraag hebben we een passende upgrade.’

www.upgrade.nu

WIJ HALEN GRAAG HET BESTE UIT MENSEN UPGRADE verzorgt cursussen/trainingen/opleidingen op het gebied van:

• Secretarieel • Techniek • Zorg • Financieel administratief • Veiligheid

• EVC • Lassen • Talen • Fit - Food - Focus • Automotive

Vakgericht en doelbewust. Uit de praktijk voor de praktijk. De scholingen worden verzorgd op onze locaties in Ede, Arnhem, Velp, Veenendaal, Huissen, Wageningen en Barneveld, bij jou op locatie of in de buurt. Meer informatie: www.upgrade.nu | 0318 45 51 80 | info@upgrade.nu

Wij werken o.a. voor:


RONDE TAFEL heden meer. Wetten en regels veranderen, vaste contracten blijken steeds minder vast nu zo veel bedrijven failliet gaan of in grote moeilijkheden komen. De tijdelijke contracten gaan van drie keer 1 jaar naar maximaal twee keer 1 jaar. Voor bedrijven als die van Coen en Ruud is Flox werkt dan een uitkomst, want daarmee kunnen we die flexibele periode verlengen. Dat gaat dan tegen de geest van de wet in, maar ik denk dat Coen gelijk heeft: het gaat om het voortbestaan van het bedrijf! Ze kun-

nen bij ons de flexibiliteit die ze nodig hebben inkopen, via uitzenden, detacheren of payrollen.” Verboom vindt de timing van de introductie van de participatiewet erg ongelukkig: “De meeste bedrijven zijn door de crisis tot op het bot gesaneerd en die zijn blij als ze na al die jaren van krimp eindelijk weer eens iemand kunnen aannemen. Zeker bij de kleinere bedrijven gaat ook al gauw de concurrentiepositie meespelen. Overigens: bij al te veel flexibiliteit verwatert de bedrijfscultuur en

vermindert de betrokkenheid van arbeidskrachten. De loyaliteit lost dan op.” De mannen vinden overigens dat ook het onderwijs een cruciale rol speelt in toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. “Er is al wat ontwikkeling in te constateren”, vindt Ruud van de Meer. “Maar scholen en bedrijven mogen van mij intensiever gaan samenwerken, zodat kennis en vaardigheden in de toekomst nog beter aansluiten op wat de bedrijven nodig hebben.”

«

“Voor mensen met een bijzondere kwaliteit, met name in de techniek, breken goede tijden aan: ze kunnen kiezen waar ze willen werken!”

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

13


REPORTAGE

Tekst: Jelmer van Nimwegen} // Fotografie: Guy Ackermans

V.l.n.r. Hans Wijnen, Robert de Vries en Frans Verbeek.

Versterking voor overnamespecialist Diligence in Veenendaal Robert de Vries is sinds 1 januari 2014 de derde overnamespecialist in de hoofdvestiging van Diligence. Met de toetreding van de ervaren bedrijfskundige staat de in totaal 10 man sterke Diligence-organisatie nóg steviger in de markt: er zijn na de moeilijke en vaak zelfs magere jaren in de bedrijfstransacties niet veel ‘grote spelers’ meer over.

QUICK SCAN HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT De verkoop van bedrijven is de afgelopen jaren vertraagd, een goede prijs voor je bedrijf bedingen is steeds lastiger.

ONZE VISIE Voor het verkopen van een bedrijf geldt: hoe vaker je het doe, hoe beter je er in wordt. Hoe meer kennis, hoe beter het resultaat. Hoe meer partners, hoe groter het netwerk.

UW OPLOSSING Gebundelde krachten van individuele experts in het proces van bedrijfsovername. De interne kracht laten groeien, door onder andere toetreding van Robert de Vries in Veenendaal.

DILIGENCE Kerkewijk 111 3904 JA Veenendaal Telefoon 088 - 055 03 50 www.diligence.nl

14

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

Er voor de opdrachtgever maximaal uithalen wat er in zit”, zegt Robert de Vries. “Dat is mijn doel. In deze economie is dat niet eenvoudig en juist dát triggert mij. Als ik zie dat er allerlei beren op de weg lopen, als er tussen de koper en verkoper zo’n grote ruimte zit dat de meeste mensen zouden denken ‘Dat gaat ‘m niet worden’ - juist dán wordt het interessant!” Het zijn geen loze woorden. Robert de Vries heeft - als interim directeur - onder meer een fusie van twee flinke bedrijven begeleid (samen 30 miljoen omzet en 250 medewerkers). “Voor de fusie had de een 10% winst op omzet, de ander -2%. Na twee jaar zat het nieuwe bedrijf op 11%... Daar houd ik van. Partijen bij elkaar brengen, resultaten neerzetten. Het onmogelijke laten gebeuren!”

RAAD WETEN De Vries maakte kennis met Diligence toen hij in 2006 zijn bedrijf verkocht. “En vier jaar geleden kwamen we elkaar weer tegen. Toen trok het overnamevak mij al sterk aan, maar ik zat nog vast in de interim directie- en fusieopdracht. Nu is de tijd rijp en kan ik mij full time wijden aan de verkoop van bedrijven.” Diligence is de overnamespecialist van het MKB die altijd de juiste koper vindt. Diligence begint met het creëren van rust. De gemiddelde ondernemer verkoopt één of twee keer in zijn of haar leven een bedrijf en dus komen zaken op hen af waar ze onvoldoende raad mee weten. Diligence neemt tijdens het verkoopproces alle zorgen van de ondernemer/verkoper over, waardoor tijd beschikbaar blijft voor de ordentelijke leiding over de dagelijkse gang van zaken.

ENORM NETWERK De twee zittende overnamespecialisten, Frans Verbeek en Hans Wijnen, zijn blij met de toetreding. “Robert brengt zijn eigen expertise, al zijn kennis en ervaring in,” zegt Verbeek, “En dat is essentieel in onze formule. We werken intensief samen, waardoor een extra waarde ontstaat: met z’n tienen weet je meer dan wanneer je er alleen voor staat. We hebben mensen met een registered valuation-achtergrond, maar ook ex-fiscalisten, juristen en bankiers.” Wijnen voegt er aan toe: “En Robert heeft zijn eigen netwerk, dat aan ons gezamenlijk netwerk wordt geknoopt. Ook hier: hoe meer mensen, hoe beter. Elke zes weken houden we een hele dag vrij en komen we bij elkaar om met elkaar alle portefeuilles door te lopen en elkaar te bevragen en te informeren. Met elkaar hebben we heel veel potentiële kopers en verkopers.”

HOOGSTE KWALITEIT Robert de Vries besluit: “Ik had natuurlijk opties, maar ik heb gekozen om me juist bij Diligence te voegen, omdat de overnamespecialisten daar écht helemaal onafhankelijk werken. Geen banden met financiële partijen, geen historie voor of na de overname. En heel, heel veel kennis en ervaring. Ik kies altijd in alles voor de hoogste kwaliteit en in overnamebegeleiding is dat Diligence.” “Dat is mooi en heel ontroerend dat je dat vindt,” zegt Verbeek. “Maar speelt het feit dat je maar 400 meter verderop woont misschien ook een beetje mee?” De mannen lachen hartelijk, dus die samenwerking zit wel goed.

«


REPORTAGE

Tekst: Jelmer van Nimwegen // Fotografie: Guy Ackermans

FLOX WERKT, PERSONEELSBEMIDDELING VEENENDAAL

Flexibiliteit in personele bezetting cruciaal in 2014 De motoren van de economie lijken in 2014 weer op gang te komen. Om aan een stijgende vraag te voldoen zullen afgeslankte bedrijven in hun personele bezetting moeten opschalen. Maar is de opleving blijvend of dipt de beurs nóg een keer? Het is beter nog geen (vast) personeel aan te nemen. Flox biedt daartoe werving en selectie, uitzenden, detachering en payroll. Flexibel en toch goed gekwalificeerd personeel.

We zijn gespecialiseerde bemiddelaars in personeel”, meldt directeur-eigenaar Jaco Verboom. “Kortdurend tijdelijk werk is niet onze expertise, kwalitatief goed personeel voor een langere termijn wél. Voor ondernemers die mensen niet direct in vaste dienst willen nemen: wij hebben zoveel vertrouwen in de mensen die wij selecteren, dat we ze met een gerust hart op onze loonlijst zetten en detacheren of payroll’en.” Flox selecteert zo zorgvuldig dat kandidaten direct op de juiste plaats in de organisatie en het team terecht komen.

MATCHEN OP BEDRIJFSCULTUUR Verboom kent het klappen van de personele zweep, want voordat hij in 2008 zijn bedrijf begon, was hij 12 jaar in dienst bij een landelijk opererend uitzend-

bureau. “Dat is een heel andere tak van sport”, vindt Verboom. “Minder persoonlijk. Wij nemen alle tijd voor de mensen voor we ze aan onze opdrachtgevers voorstellen.” Verboom en zijn vijf personeelbemiddelaars zijn allen mannen die het proces van vacature tot vaste aanstelling oppakken en begeleiden. “Er is in de vijf jaar dat Flox Werkt actief is in de regio van 25 kilometer rond Veenendaal, nog geen enkele bemiddelaar weg gegaan. Intercedenten bij de grote uitzenders blijven gemiddeld slechts 9 maanden. Die continuïteit vinden onze opdrachtgevers prettig. Niet steeds opnieuw hoeven uit te leggen wat het bedrijf doet en wie het bedrijf zoekt.”

EXTRA WERK Ondernemers en directeuren spreken graag met een collega-ondernemer. Directeur Verboom weet als werkgever - 2 jaar geleden opende hij een tweede vestiging met hetzelfde concept in Papendrecht - hoe belangrijk is om goed, betrouwbaar en gemotiveerd personeel te hebben. “Wij bemiddelen in de meeste uitlopende branches en we hebben een database met ruim 4500 cv’s. Als de juiste persoon hier niet tussen zit, dan gaan we op zoek. Want ook het zoeken is een tijdrovende zaak: op een advertentie komen momenteel al snel 100 tot 150 reacties! Al die brieven moeten gelezen en beoordeeld worden en ál die sollicitanten moeten een correcte reactie ontvangen. En omdat ze recht hebben op toelichting, komen er vaak nog wat telefoongesprekken achteraan. In bedrijven waar geen P&O’er is, komt al dat werk meestal bij de directeur of leidinggevende terecht. Maar die hebben al een volle agenda zónder dit extra werk.”

QUICK SCAN HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT Als de economie opkrabbelt en de vraag van klanten toeneemt, hebben de sterk afgeslankte bedrijven gekwalificeerde arbeidskrachten nodig. De vraag is: hoe vinden zij die nieuwe medewerkers? Omdat één zwaluw niet direct zomer maakt, vormt het aannemen van mensen in vaste dienst een zeker risico.

ONZE VISIE Wie in het komende jaar snel wil kunnen schakelen, heeft een goede en flexibele beschikbaarheid nodig van betrouwbare werknemers.

UW OPLOSSING Voor bedrijven die gekwalificeerd vast personeel zoeken, verzorgt Flox werkt de werving en selectie. Voor bedrijven die nog geen mensen voor vast willen of kunnen aannemen, biedt Flox uitzenden, detachering en payrolling.

TRENDS Met de elkaar versterkende trends ‘vergrijzing’ en ‘ontgroening’ staat het Nederlandse bedrijfsleven voor een serieus probleem: waar halen we goede mensen vandaan? In Veenendaal en Papendrecht luidt het antwoord: “Bij Flox”.

«

FLOX WERKT Vendelier 1 3905 PB Veenendaal Telefoon 0318 - 58 18 10 E-mail info@floxwerkt.nl www.floxwerkt.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

15


RONDETAFELGESPREK OVER DUURZAME INZETBAARHEID IN DE ZORG

16

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

DEELNEMERS

“Werkgever moet gezonde leefstijl werknemer stimuleren”


RONDE TAFEL

Tekst: Jasper van den Bovenkamp // Fotografie: Guy Ackermans

Hoever reikt nu de verantwoordelijkheid van werkgevers in de zorg als het gaat om de vitaliteit van hun medewerkers? Moeten werknemers vooral zelf zorgen voor hun gezondheid of is het de taak van hun baas dat ze lekker in hun vel zitten? En – wie weet – ligt de waarheid wel ergens in het midden. Vier experts uit de volle breedte van de zorg met elkaar in gesprek over duurzame inzetbaarheid in de zorg. Waar we ‘t over hebben, aan tafel bij Claris Arbodiensten in Veenendaal? Over duurzame inzetbaarheid. En dat gaat, zegt Peter Elferink, een van de deelnemers, over vitaliteit in fysieke zin – dat werknemers zich op 67-jarige leeftijd nog steeds fit voelen – en over arbeidsmarktvitaliteit. “Maar ook”, vult Heleen Vlot aan, “gaat het, naast fysieke gezondheid, over mentale fitheid.” En daarmee is het onderwerp van dit rondetafelgesprek voldoende afgekaderd, als het aan de vier gesprekspartners ligt.

Met kretologie als ‘eet gezond’ en ‘beweeg voldoend’’ schieten we niet zoveel op aan goede voorlichting. Waar hebben we het over, als we praten over vitaliteit?”

TABOE Maar voorlopig ligt de vraag waar de werkgeversverantwoordelijkheid voor die fysieke en mentale gezondheid begint en ophoudt nog wel op tafel. En natuurlijk geldt hetzelfde voor de verantwoordelijk van werknemers. Belangrijk vindt Vlot het in ieder geval dat het een onderwerp van het “preventieve gesprek” is. “Praat erover bij het functioneringsgesprek bijvoorbeeld. Ik merk dat er een beetje een taboe op rust; veel werkgevers denken al snel dat ze te diep in de privacysfeer zitten. Wat mij betreft heeft de werkgever een stimulerende functie als het gaat om voldoende beweging en gezond voedsel van zijn medewerkers.” Herman Koning vindt dat ver gaan. “Als werknemer heb je de verantwoordelijkheid binnen de grenzen van je mogelijkheden fit te zijn voor je werk. Wat ik merk, is dat het ontbreekt

“Nou”, reageert Gorissen, “de meeste mensen weten toch wel wat een gezonde levensstijl is en wat niet?” “Ik spreek vanuit dertig jaar ervaring”, antwoordt Koning. “Wat gezond is voor de één, is dat niet voor de ander. Met kretologie als ‘eet gezond’ en ‘beweeg voldoend’’ schieten we niet zoveel op. Vanuit de medische wereld moeten begrippen als ‘gezondheid’ en ‘vitaliteit’ duidelijker gedefinieerd worden.”

GETRIGGERD “Oké”, zegt Gorissen, “maar de zienswijze van Heleen triggert mij wel. Ik vind het spannend om mijn MT-leden te stimuleren tijdens functioneringsgesprekken naar de leefstijl van werknemers te vragen. Maar eerlijk gezegd is dit is echt nieuw voor mij. Is er bij een medewerker sprake van verzuim, dan komt dat

soort onderwerpen echt wel aan de orde. Maar preventief? Nee. Ik ben benieuwd hoe ver je hierin kunt en mag gaan.” Onbeantwoord is nog altijd de vraag wat gezondheid nu precies beduidt. Koning doet een poging. “Gezondheid is de mogelijkheid om je overal en onder alle omstandigheden snel aan te passen aan de wisselende omgevingsomstandigheden.” Koning verzorgt hierop aan de hand van een geprinte handout een minicollege over ons zelfregulerende systeem en hoe dat beter moet gaan functioneren, over hoe klachten bij de wortel moeten worden aangepakt en dat slechts het aanpakken of onderdrukken van het meest opvallende symptoom niet of nauwelijks de hieraan ten grondslag liggende oorzaken aanpakt. “Maar stel dat een werknemer uitvalt en burn-out raakt. Vraag je dan ook naar familieomstandigheden? En naar allerlei andere invloeden die een rol spelen? Ik ben van mening dat je alleen dan bij de bodem van het probleem komt. Hoe is die medewerker in onbalans geraakt?” Maar”, reageert Gorissen, “begrijp ik het goed dat je ook zegt dat je dat als werkgever nooit zelf kunt?” “Nooit” is wat sterk uitgedrukt, zegt Koning. “Maar het is goed je te realiseren dat er vaak meer aan de hand is dan alleen het manifeste symptoom. Neem de twijfelgevallen waarbij de werknemer weliswaar niet uitvalt, terwijl het overduidelijk is dat het niet goed gaat. Hoe ga je daar dan mee om?”

HELEEN VLOT

WILMA GORISSEN

HERMAN KONING

PETER ELFERINK

werkt als veiligheidskundige bij Claris Arbodiensten. Vanuit die achtergrond voert ze risico-inventarisaties uit en doet ze geregeld werkplekonderzoek. Het klantenpalet van Claris is breed: van industrie tot onderwijs en zorg.

is directeur/bestuurder van Stichting Ons Bedrijf in Barneveld. De organisatie telt ongeveer 300 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kan zijn vanwege een verstandelijke beperking, psychiatrische problematiek of omdat mensen langdurig in de bijstand zitten. Ons Bedrijf verzorgt het traject van arbeidsmatige dagbesteding tot toeleiding naar werk. www.onsbedrijfbarneveld.nl

is arts en eigenaar van Medi-Point in Veenendaal, een centrum voor Levensconforme Geneeskunde waar geïntegreerde onderzoeken en therapieën plaatsvinden. Zwaartepunten zijn preventief onderzoek en vitaliteitsbevordering.

is directeur/bestuurder van Welstede en Ede. Welstede houdt zich bezig met welzijnswerk, peuterspeelzalen en kinderopvang. Dat doet de organisatie met 200 medewerkers die vanuit ongeveer 35 locaties werken. Het bereik van Welstede strekt van Harskamp tot Bennekom.

www.medipoint.nl

www.welstede.nl

www.claris.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

17


RONDE TAFEL

“Goeie vraag”, vindt Vlot. “Je kunt niet tegen iedereen zeggen: ‘Ik stuur je door.’ Wat mij betreft trek je het iets teveel in het medische speelveld. Je kunt toch, door met elkaar gewoon in gesprek te gaan, al heel veel preventief filteren?” Volstrekt mee eens, knikt Koning. “Maar wees je bewust van jouw ‘meetsysteem’ als werkgever.”

HANGMATCONSTRUCTIE Toch”, zo mengt Elferink zich in het gesprek, “vind ik dat de primaire verantwoordelijkheid bij werknemers zelf ligt. Natuurlijk kun je hen als werkgever motiveren, maar zij moeten het besluit nemen er al dan niet iets mee te doen. Anders krijg je van die hangmatconstructies, waarbij werknemers lekker achterover leunen terwijl werkgevers tal van verantwoordelijkheden naar zich toegeschoven krijgen.” “De toon van gesprekken is bij ons op dat vlak veranderd”, constateert Gorissen. “Constateer ik veelvuldig verzuim, dan leg ik de bal bij de werknemer: Wat ga jij eraan doen om dit probleem op te lossen. Sommige werknemers zijn zich inderdaad te weinig bewust van hun contractuele plichten. Ik laat ze creatief meedenken over oplossingen. Een goed voorbeeld vind ik een werknemers die belt dat ze het ‘s morgens niet ziet zitten om te komen, maar die dat ‘s avonds wil inhalen. En het gebeurt. Ik merk dat er bereidwilligheid is om na te denken over dit thema.”

18

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

“De werkgever is verantwoordelijk voor goede voorlichting; wat werknemers er mee doen, is hun zaak.” Kunnen we concluderen dat werkgevers hun werknemers mogen of moeten stimuleren tot een gezonde leefstijl? Elferink: “Stimuleren: ja. Maar, een gezonde kantine met gezond voedsel betekent wel een lage medewerkerstevredenheidsscore.” Koning, als het lachen is bedaard: “De werkgever is verantwoordelijk voor goede voorlichting; wat werknemers er mee doen, is hun zaak.” Gorissen: “De verantwoordelijkheid van een gezonde leefstijl ligt bij de werknemer.” Vlot: “Dwingen kun je iemand niet. Paul Rosenmüller, voorzitter van het Convenant Gezond Gewicht, pleit er bijvoorbeeld voor een gezonde leefstijl van werknemers in de cao op te nemen. Dat vind ik te ver gaan.” “Pff”, zucht Koning, “weer een

regel erbij. Laat maar zitten, inderdaad.”

PROTOCOLLEN Vitaliteitsproblemen hebben overigens lang niet altijd met de privésituatie te maken. Ook op de werkvloer kunnen virusjes rondwaren die medewerkers mentaal en fysiek uit balans brengen, zegt Elferink. Neem de verstikking als gevolg van een overmaat aan protocollen. In sommige gevallen oorzaak van psychische blokkades bij werknemers, weet Koning. “Als je iets moet doen wat je frustreert, geeft dat stress, waardoor je meer stresshormonen aanmaakt, wat leidt tot lichamelijke ongemakken.” Bij Welstede zijn de HKZ- en ISO-certificering – destijds met ijver binnengehaald – met grote overtuiging weer weggejorist, laat Elferink weten. “M’n mensen waren bezig met protocollen in plaats van cliënten te helpen.” Hij hekelt de “cryptische omschrijving” in sommige arbeidscontracten die rept over “uit deze functie voortvloeiende administratieve verplichtingen.” “Dan ben je verpleegkundige en moet je een kasboek bijhouden, rapportages maken en spreadsheets lezen. Of het tot uitval van personeel leidt weet ik niet, maar m’n mensen worden er niet gelukkig van. Dat weet ik wél. Die willen met hart en ziel zich toewijden aan hun cliënt. Gewoon, met de handen aan het bed.”

«


ADVERTORIAL

ADVERTORIAL

Familiebedrijf De Nooij bestaat 100 jaar Voor De Nooij Stainless en De Nooij Pompinstallaties in Ede is 2014 speciaal. Op 16 maart 2014 bestaat het van oorsprong Bennekomse familiebedrijf honderd jaar. Directeur Christiaan de Nooij: “We kijken terug, maar zijn ook klaar voor de toekomst.”

Vakkundig en goed werk leveren We kunnen in het dagelijks leven niet zonder water. Indien u veel water gebruikt is het financieel aantrekkelijk om een eigen watervoorziening aan te leggen. Al meer dan dertig jaar boren wij waterbronnen en zuiveren we het grondwater. In 1978 is A.J. van der Haar sr. klein begonnen met de verhuur van twee bemalingspompen, wat inmiddels is uitgebreid naar meer dan 100 pompen. We zijn als bedrijf actief op gebied van: • Bronbemalingen • Bemalingadvies • Boren van waterbronnen • Drainagewerk en • Tuinberegening Tevens kunt u bij ons terecht voor koopadvies of verhuur van bronpompen, vuilwaterpompen en gps-gestuurde pompen. Van der Haar Bronbemaling is ook uw adres voor verhuur van complete stroomvoorzieningen. Dit deden we bij de start van het bedrijf als extra service, maar inmiddels is de verhuur een belangrijk bedrijfsonderdeel geworden. U kunt bij ons terecht voor: • De verhuur van aggregaten, verdeelinrichtingen en lichtmasten voor de bouw en evenementen • Levering en aanleg van noodstroomvoorzieningen We kennen de markt en de producten die van kwaliteit zijn. Daarin willen wij u graag adviseren. Met ruim 35 jaar aan ervaring en vakkennis weten we wat het beste past bij uw wensen. We doen ons werk graag vakkundig en goed, zodat u met de beste methode tot het beste resultaat komt. Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies en/of prijsopgave.

De Nooij: “Mijn opa, Jan de Nooij, startte in 1914 het bedrijf als grof en kachelsmederij in Bennekom. In de decennia erna hebben hij en daarna mijn vader Paul en oom Wim het ontwikkeld tot een specialistische organisatie in roestvaststaal (RVS ) en pompinstallaties.” Vanaf 1980 namen huidig directeur Christaan de Nooij en neef Jan de Nooij het bedrijf over. Sinds 2004 bestaat de directie uit Christiaan de Nooij. Inmiddels is de onderneming gevestigd in Ede en bestaat het uit twee firma’s: De Nooij Stainless en De Nooij Pompinstallaties. Beiden hebben het kwaliteitscertificaat ISO 9001.

DE NOOIJ STAINLESS De Nooij Stainless produceert RVS-producten voor offshore en de chemische industrie wereldwijd. De nadruk ligt hierbij op aardgas en olie, zoals boorplatformen. Regionaal is de plaatverwerker ook bekend als toeleverancier voor industriebedrijven. De Nooij onderscheidt zich hoofdzakelijk op het gebied van gasafscheiderpakketten (vanes). Verder heeft de onderneming beschikking over een lasersnijmachine, hooggekwalificeerde lassers en uitgebreide kennis van RVS en nikkellegeringen.

DE NOOIJ POMPINSTALLATIES De Nooij Pompinstallaties richt zich op het efficiënt transporteren en behandelen van schoon water en afvalwater. De pompinstallateur is leverancier voor (semi-)overheidsinstanties, waaronder Gemeente Ede. Verder richt het bedrijf zich op recreatie- en industriebedrijven. De Nooij Pompinstallaties heeft een 24/7 storingsdienst, veiligheidscertificaat VCA** en is erkend elektrotechnisch installateur.

POMPEN IS LEVEN Pompen is Leven is een persoonlijk initiatief van Christiaan de Nooij. De stichting verzorgt putten, pompen, latrines en regenwateropvang voor het platteland van Noord-Ghana. De Nooij: “Wij trainen de lokale bevolking om zelfredzaam te worden. Dit stimuleert de economie en verhoogt de overlevingskansen.”

«

DE NOOIJ Voltastraat 7 Postbus 4020, 6710 EA Ede Telefoon 0318 - 49 32 10 E-mail info@denooij.nl www.denooij.nl

«

VAN DER HAAR BRONBEMALING Bronbemaling | Beregening | Bronboring Bemalingsadvies Aggregaten Verhuur Plaggenweg 45, 3774 RN Kootwijkerbroek Telefoon 0342 - 44 22 58 / 06 - 22 51 04 60 E-mail info@bronbemaling.nu www.bronbemaling.nu

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

19


ONDERNEMERSPANEL

Bent u voorbereid op de arbeidsmarkt van de toekomst? De arbeidsmarkt is aan het veranderen. De inhoud van het werk verandert, maar ook de vormgeving van arbeidsrelaties verandert. Mensen veranderen regelmatig van baan en ondernemers vragen maximale flexibiliteit bij inzet van arbeid. Het aantal zzp’ers neemt drastisch toe ten koste van het aantal vaste functies binnen een bedrijf. Het vraagt van zowel werkgevers als werknemers een andere houding. Bent u voorbereid op de nieuwe arbeidsmarkt? De mening van ons panel.

RONALD BURGERS

HEIN VRIENS

ALBERT VOET

CATERING GROEP NEDERLAND

BOL ADVISEURS

MANAGEMENTADVIES EN MEDIATION

“Werknemers investeren in het bedrijf als het bedrijf investeert in de werknemer”

“Zonder toekomstvisie en ambitie word je geleefd”

“De essentie van goed personeelsmanagement is belangrijk”

Om voorbereid te zijn op de toekomstige arbeidsmarkt zul je eerst moeten weten hoe je eigen toekomst er uit moet zien. Zonder toekomstvisie en ambitie word je geleefd, in plaats van zelf de touwtjes in handen te nemen. Weet je als ondernemer wat je wilt, dan kun je bepalen hoeveel mensen met welke kwalificaties je nodig hebt om de plannen te realiseren. Dat de huidige en toekomstige generaties meer op zoek gaan naar kortdurende dienstverbanden waarin uitdaging en persoonlijke ontwikkeling centraal staan, mag niet over het hoofd gezien worden. Wil je een aantrekkelijke werkgever voor hen zijn, dan zullen de organisatie en het beloningssysteem hierop moeten aansluiten, zodat hen geboden wordt wat ze zoeken. Acceptatie hiervan en echt invulling geven hieraan, zouden wel eens de grootste uitdaging voor de ondernemer kunnen zijn om voorbereid op de toekomstige arbeidsmarkt te zijn. «

Voorspellen is moeilijk en zeker als het over de toekomst gaat. Ik durf de stelling aan dat ook op arbeidsgebied veel verandert, maar in essentie ook heel veel zaken hetzelfde blijven. Uiteraard zijn er verschillen te benoemen, maar. Persoonlijk zou ik het liever ‘arbeidsmanagement’ noemen. Niet alleen eigen personeel hoort daar onder, maar ook ingehuurd personeel, zzp’ers, loonwerk maar ook ingehuurde adviseurs zoals accountants en relatiebeheerders. Het is een kleine stap om ook met ingehuurde arbeiders en zzp’ers functioneringsgesprekken te voeren. Een stapje verder is om dat ook te doen met externe partijen zoals uw adviseurs die u voor arbeid betaalt. Op deze manier kunt u sturing geven om het arbeidspotentieel beter te benutten en daardoor het arbeidsrendement te verhogen. Kortom; is er bij u verschil tussen personeelsmanagement en arbeidsmanagement? «

Als cateraar zijn wij een Horeca-gerelateerd bedrijf en in deze branche is het ons bekend dat (landelijk gezien) mensen regelmatig veranderen van baan. Wij zijn ons al jaren bewust dat je mensen niet kunt binden door contracten. Werknemers investeren in het bedrijf als het bedrijf investeert in de werknemer. Door te investeren in de kwaliteiten van je medewerkers ontstaat er waardering en komt dit ook het bedrijf ten goede. Wij zijn een flexibel en gastvrij bedrijf naar onze gasten, maar ook naar onze medewerkers. Dat (willen) zijn, trekt een bepaalde doelgroep gasten aan, maar ook werknemers. Wat wij belangrijker vinden, boven dat iemand zzp-er of vaste werknemer is, is dat hij/ zij (met veel plezier uiteraard) doet waar hij/ zij goed in is. Ik geloof daarom ook meer in samen doen. Of je dit met mensen doet vanuit je eigen organisatie of op basis van samenwerking met partners/ zzpers, moet voor de kwaliteit van je diensten niet uitmaken. Daar ben je altijd zelf nog bij! «

20

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014


C.J. (COR) SPRONK

DOUWE MEETSMA

RENÉ METZ

SB&A / SPRONK TECHNIEK

MEETSMA ADVIES

DIRECTEUR EASY OFFICE ONLINE BV

“Goede mensen lopen niet thuis”

“Flexibilisering zal de meeste invloed hebben op werkzaamheden”

“Met moderne clouddiensten kan er plaats- en tijdonafhankelijk worden gewerkt”

Flexibilisering van de arbeidsmarkt is een van de meest omstreden en heftigst bediscussieerde thema’s van de afgelopen jaren. Dit is een direct gevolg van de sterke groei van het aantal uitzendkrachten, oproepkrachten, tijdelijke contracten en (z)zp-ers in de afgelopen tien jaar. De flexibilisering moet het voor werknemers eenvoudiger maken om van werk naar werk te gaan als zij geen contractverlenging krijgen of worden ontslagen. De verwachting is dat binnen 5 jaar minimaal de helft van de arbeidsrelaties ingevuld wordt door tijdelijke contracten. Een recent onderzoek van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie geeft aan dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt naar verwachting de meeste invloed zal hebben op de werkzaamheden in 2014, gevolgd door reorganisaties en talent management. De belangrijkste prioriteiten liggen bij het invullen van vacatures, gebruik van social media en employer branding. «

Daar zijn wij zeker op voorbereid. Easy Office Online maakt regelmatig gebruik van zzp-ers voor diverse werkzaamheden. Door gebruik te maken van moderne clouddiensten, die wij overigens ook zelf leveren, kan er plaats- en tijdonafhankelijk worden gewerkt. Dat betekent dat wij flexibel zzp-ers kunnen inhuren, die toch volledig de beschikking hebben over alle tools. De beschikbaarheid van veel zzp-ers op de markt, voor bv ict-diensten en marketing- en financiële werkzaamheden geeft ons de gelegenheid om van hun expertise gebruik te maken zonder lange termijn contracten aan te gaan. Wij zien dat als een win-win situatie. «

De nieuwe arbeidsmarkt….haha, interessante gedachte. Afgelopen jaren hebben we het ondernemers (bijna) allemaal ongelofelijk voor de kiezen gekregen. Helaas zijn hiermee ook veel werknemers de dupe geworden van minder werkaanbod of minder omzet bij onze opdrachtgevers. Elk arbeidscontract is wel drie keer omgedraaid en beoordeeld en ik denk dat dat goed is. “Goede mensen lopen niet thuis”, hoorden we eerder wel eens van onze klanten, maar deze garantie is er momenteel voor niemand meer. Flexibilisering zal de kans van de komende jaren worden terwijl schijnzelfstandigen een gevaar kunnen worden op langere termijn. Laat je als ondernemer goed voorlichten en controleer de papieren goed. De nieuwe arbeidsmarkt….wij zijn er klaar voor! «

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

21


Duurzaam denken, vooruitzien..

BEIJER & ZN. B.V. Voor sloop-, grondwerken, bodemsaneringen en specialist in asbestverwijdering BAM Techniek bv Regio Midden

Cuneraweg 411 3911 RL Rhenen Telefoon 0318 – 512086 E-mail info@beijer-rhenen.nl Internet www.beijer-rhenen.nl

Industrielaan 34 3903 AD Veenendaal Tel. (0318) 54 60 60 veenendaal@bamtechniek.nl www.bamtechniek.nl

OPSLAGRUIMTE NODIG?

SELF-STORAGE

Box Inn self-storage Kernreactorstraat 24a 3903 LG Veenendaal 0318-501601 0318-508085 www.box-inn.nl info@box-inn.nl

Verwarmde en droge opslag Voor particulier en bedrijf 3

Van 1 m

3

tot 150 m

7 dagen per week toegang Flexibele huurperiodes Permanente camerabeveiliging Gratis goederenontvangst


KENNISPARTNER

Tekst: Wim Vahl

Uw rijbewijs De wegenverkeerswet biedt de Politie de mogelijkheid om in bepaalde gevallen uw rijbewijs in te vorderen. In de volksmond noemt met dit ook wel een inbeslaggenomen rijbewijs, maar dat is juridisch geen goede benaming. Voorwaarde om het rijbewijs in te vorderen is dat de veiligheid op de weg ernstig in gevaar is gebracht. Wanneer is dat nu het geval?

Het weigeren van een alcoholonderzoek, het rijden met een alcoholgehalte van meer dan 570 ug/l (voor een beginnend bestuurder 350 ug/l) of een snelheidsovertreding met meer dan 50 kilometer per uur vallen hier volgens de wetgever sowieso onder. Dit zijn dan ook de meest voorkomende redenen dat de Politie tot invordering overgaat. Andere redenen die relatief gezien minder voorkomen zijn rijden onder invloed van drugs of medicijnen, verkeersgevaarlijk gedrag of bijvoorbeeld als er een verkeersongeval is geweest waarbij aanwijzingen bestaan dat de bestuurder grote fouten heeft gemaakt. Een invordering kan forse consequenties hebben, zeker als iemand voor dat rijbewijs afhankelijk is voor het verrichten of uitvoeren van zijn of haar werkzaamheden. Om die reden gelden er termijnen en zijn er mogelijkheden het rijbewijs weer terug te krijgen. De Politie moet een ingevorderd rijbewijs binnen drie dagen opsturen naar de Officier van Justitie. Die moet op zijn beurt binnen tien dagen beslissen of het rijbewijs wordt teruggegeven of dat er een langere inhoudingstermijn zal worden gehanteerd. Bij snelheidsovertredingen is die termijn al

snel twee maanden, bij alcoholzaken is die termijn al snel 6 maanden of meer. Tegen die beslissing kunt u een klaagschrift indienen bij de Rechtbank. Dat laatste is meestal een verstandige zet, zeker als u zich laat bijstaan door iemand die ervaring met dergelijke zaken heeft en die weet wat er moet worden aangevoerd om de kans op teruggaaf zo groot mogelijk te maken. De Rechter zal naast de formele voorschriften bestaande uit de termijnen en de geldigheid van de invordering dan ook stilstaan bij de persoonlijke omstandigheden van de klager. Is er sprake van werk of andere redenen waarom het rijbewijs onmisbaar is. Verder zal de Rechter ook stil moeten staan bij de vraag wat de uiteindelijke strafrechtelijke afwikkeling zou kunnen worden. Als het voor de hand ligt dat er alleen een boete of een voorwaardelijke straf zal volgen (bijvoorbeeld bij first-offenders of als er ook al een Alcoholslotprogramma of Educatieve maatregel door het CBR is opgelegd) dan mag het rijbewijs niet worden ingehouden en krijgt u het terug. U kunt als burger dit in principe allemaal zelf doen, de ervaring leert echter wel dat het in vrijwel alle gevallen nuttig en vaak zelfs noodzakelijk is om professionele hulp in te

schakelen. Het voeren van het woord tijdens een zitting, het opstellen en structureren van een klaagschrift is specialistisch werk. Bovendien kan een advocaat verweren voeren die een gewone burger niet kent of waar u tijdens de behandeling van een klaagschrift niet zo snel aan denkt. Advocatenkantoor Vahl biedt die deskundige hulp en kan putten uit forse ervaring op dit rechtsgebied. Dergelijke zaken kunnen Pro Deo worden afgewikkeld of anders tegen een zeer scherp kortingstarief dat flink afwijkt van de reguliere uurtarieven in de advocatuur. Vrijblijvend een vraag of probleem voorleggen kan altijd, onze medewerkers staan voor u klaar.

«

ADVOCATENKANTOOR VAHL Wilhelminastraat 16 3771 AR Barneveld Telefoon 0342 - 42 25 31 Fax 0342 - 42 21 37 E-mail vahl@vabarneveld.nl www.vabarneveld.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

23


Univé helpt u ondernemen U bent zelfstandig ondernemer. Dat betekent dat u naar eigen inzicht werkt en uw eigen doelen nastreeft. Ongebonden handelen, creëren en ontwikkelen. Helaas zijn er ongewenste voorvallen die uw enthousiasme flink kunnen afemmen en die uw onderneming zelfs de das om kunnen doen.

EGELD, GOED GER

VO O R E L K

A AR

ij. ltijd dichtb Univé is a ur! jke advise li n o o s r e wp Ontmoet u

Univé Midden‐Nederland Bedrijvenafdeling (0342) 42 07 44 U vindt ons in: Barneveld, Ede, Harderwijk, Nijkerk en Putten

www.unive.nl/dichtbij

Uw persoonlijke adviseur van Univé staat graag met u stil bij de risico’s die uw bedrijf loopt. Samen met u vraagt hij zich af welke risico’s u zelf kunt dragen, welke gevaren u voor kunt zijn (preventie) en voor welke scenario’s u het beste een verzekering af kunt sluiten. Zo krijgt u een advies op maat en dat geeft een veilig gevoel. Bel (0342) 42 07 44 voor het maken van een afspraak of kijk op www.unive.nl/zakelijk


REPORTAGE

Tekst en fotografie: ProfielMedia I Marco van Eckeveld

QUICK SCAN HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT

Makelaar in hart en nieren Henk van Dijk uit De Klomp (een klein dorp net buiten Ede) is een ervaren makelaar die met passie spreekt over zijn vak. Al bijna 30 jaar is hij actief in de makelaardij, zowel in het agrarisch vastgoed als in de woningmarkt. Ook kijkt Van Dijk graag over de grens. EMIGRATIE

AGRARISCHE SECTOR

Op dit moment is Van Dijk vooral bezig met makelaardij in Nederland, maar hij heeft ook een vakantiepark in Schotland in zijn aanbod. “Het internationale trekt mij wel. Dat zit een beetje in mijn genen. Verschillende familieleden zijn geëmigreerd naar het buitenland. Ik ben zelf zo’n 35 keer in Canada geweest waarbij ik zaken deed in vastgoed.” Het is daarom niet vreemd dat Henk van Dijk al ruim twintig jaar hulp biedt bij emigratie, vooral naar Canada. Van Dijk is er overigens van overtuigd dat het aantal emigraties weer gaat toenemen. “Als de agrarische markt in Nederland weer aantrekt, zullen ondernemers weer over de grens gaan kijken. En ik geef ze groot gelijk.”

“In de agrarische sector vindt een modernisering plaats, bedrijven worden steeds specialistischer. Verouderde bedrijven zullen daarom gaan stoppen en voor die bedrijfsgebouwen moet een goed alternatief gevonden worden”, zegt Henk van Dijk. Gemeenten zouden daar een positieve rol in kunnen spelen door alternatieven mogelijk te maken voor de vrijkomende stallen. Van Dijk biedt zijn expertise aan om de ondernemer bij zo’n transformatie te helpen. “Maar gemeenten zijn over het algemeen nog te statisch, ze moeten meer in de huid van de agrariër kruipen om te begrijpen wat de boer bezighoudt.”

HANDEL

Van Dijk is ook een succesvolle aankoopmakelaar voor de particuliere markt. “Als jonge mensen een huis zoeken, is het verstandig om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Niet alleen om de onderhandelingen te voeren, maar ook voor een goede begeleiding en een eerlijk advies.” En dat verdient zich altijd weer terug.

“In Nederland zal de woningmarkt weer aantrekken”, verwacht Henk van Dijk. “De economie zal zich weer gaan herstellen en de markt heeft het dieptepunt bereikt. We zien nu in het lagere woningsegment dat er weer handel is en dat biedt hoop voor de toekomst. Alleen in de duurdere woningen zit nog te weinig beweging.”

“De makelaardij maakt een moeilijke tijd door, de prijzen van de duurdere woningen staan flink onder druk. Er is minder consumentenvertrouwen en de banken lenen minder geld. Bovendien wordt er in het agrarische vastgoed te weinig geïnvesteerd.”

ONZE VISIE “De markt moet weer op gang gebracht worden. Belangrijk is dat de ondernemers weer vertrouwen krijgen in de bank en de bank in de ondernemers. Traditionele agrarische bedrijfsvoering moet omgevormd worden tot een toekomstgerichte manier van ondernemen.”

UW OPLOSSING “De rente is momenteel historisch laag, het is belangrijk dat banken wat meer risico durven nemen. Dat zal ondernemers stimuleren om weer te gaan investeren. Sommige banken zouden meer moeten investeren in de klantrelatie en luisteren naar de wensen van de markt. Dit zou een belangrijk deel van de oplossing zijn. Als er weer geïnvesteerd wordt, is een goede begeleiding van belang en dat bieden wij.

AANKOOP

«

H. VAN DIJK MAKELAARDIJ Binnenweg 9 6745 XC De Klomp Telefoon 0318 - 57 13 38 / 06 - 23 75 15 27 E-mail info@hvandijk.nl www.hvandijk.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

25


KOFFIE KL KLEURT JE DAG! Je dag begint; je gaat in overleg; het is pauze; het is tijd om die middagdip te overwinnen. Koffie is er bij en kleurt je dag. Je ruikt het, je proeft het. En nu maakt Fortune de koffiebeleving nog kleurrijker! Fortune is inmiddels een begrip geworden bij het MKB als het om lekkere koffie voor op het werk gaat. Door heel Nederland rijden zo’n 50 bestelbussen rond om dagelijks de koffie en bijbehorende producten te bezorgen. Nederland is opgedeeld in verschillende regio’s, waarin een Franchiseondernemer aan het roer staat. Zo garanderen wij de persoonlijke betrokkenheid bij onze klanten en kunnen we snelle service verlenen. Ook in de omgeving van de Veluwe, Flevoland, Veenendaal, Wageningen en Beuningen rijden wagens van Fortune regio Veluwe en Fortune regio Wageningen rond. “Onze klanten waarderen de ruime keus in koffieautomaten en koffiemelanges. Voor elke situatie kunnen we het juiste pakket samenstellen. Luxe automaten met bonen, of snelle onderhoudsvriendelijke automaten voor bedrijven waar veel koffie wordt gedronken op piekmomenten”, vertelt Wilco van Vliet, eigenaar van Fortune regio Veluwe. Koffie is een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat lekkere koffie de motivatie en productie op de werkplek verbetert. “De koffieautomaat is een belangrijke ontmoetingsplaats binnen een bedrijf. Je kunt het vergelijken met de waterput van vroeger. Daar vinden de gesprekken plaats en worden nieuwtjes uitgewisseld. Met onze nieuwe Passio koffieautomaat willen we die ontmoetingsplaats meer kleur geven. Als bedrijf kun je nu de koffieautomaat aanpassen aan je eigen stijl”, vertelt Jan Veenbrink, eigenaar van Fortune regio Wageningen enthousiast. Meer weten? Breng dan vrijblijvend een bezoek aan de showroom. Bel voor een afspraak naar onderstaande nummers:

Showroom: De Smalle Zijde 17 3903 LM Veenendaal www.fortune.nl

nk Ja n Ve e nbbririn k 2 0 3 n e e 1 8 41 5 V 4 n 0 06 - 2 0 6 - Ja

W il c o va n V li e t 06 - 203 0 16 4 0


PLUS

Tekst: Martin Neyt // Fotografie: Jan Nass

BERNARD MULLER: WIJ VINDEN EEN MEDICIJN TEGEN ALS

“Ik heb geen angst meer” Zijn bedrijf Burando is recent gelauwerd als snelste groeier van Zuid-Holland. Eerder ontving hij al een prijs van Havenbedrijf Rotterdam. Bernard Muller wendt zijn ondernemerskracht nu op een andere manier aan. Hij wil een cure voor de slopende ziekte ALS vinden.

De reclamecampagne laat geen ruimte voor twijfel. ‘Ik ben inmiddels overleden’, luidt de boodschap op manshoge posters. Een plens ijskoud water in het gezicht van de toeschouwer, maar het is helaas de realiteit. ALS -amyotrofische laterale scleroseis een progressieve spierziekte, patiënten leven vanaf de diagnose gemiddeld drie tot vijf jaar. De aandoening vernietigt zenuwcellen, waardoor functies uitvallen. “In principe begeef ik me in de reservetijd”, vertelt Bernard Muller, bij wie in 2010 ALS werd vastgesteld. “De verschijnselen openbaren zich bij mij echter in een trager tempo. Uiteraard kijk ik er niet naar uit om ‘locked-in’ te raken, een situatie van volle bewustzijn zonder te kunnen communiceren. Ik ondersteun dan ook de ontwikkeling van alternatieve communicatiemiddelen.”

GEEN FAIRY TALE Wat doet Bernard Muller eigenlijk niet? Hij zwom kilometers door de Amsterdamse grachten tijdens de City Swim, waarmee geld voor onderzoek bijeen wordt gebracht. De Mont Ventoux bleek niet eens te hoog tijdens de Tour du ALS en dit jaar rijdt hij samen met een Australische medepatiënt en rallycoureur Peter Versluis van Londen naar Mongolië. Dan staan er nog de opzet van een zorghotel voor ALS-patiënten en een Mount Everestexpeditie op stapel. “Maar ik klim niet mee hoor”, stelt Muller met een glimlach. “Hoewel ik me goed voel, zou dat iets te veel worden. Het voornaamste is dat er geld binnenkomt voor onderzoek en uiteindelijk

de ontwikkeling van een geneesmiddel. Dat is allesbehalve een fairy tale De ziekte AIDS betekende voorheen een zekere dood en kijk nu eens wat er aan levensreddende medicijnen voorhanden is.”

STROOMVERSNELLING Een arts in Berlijn stelde drieënhalf jaar geleden de diagnose ALS bij Bernard Muller. De wereld van de Rotterdamse ondernemer stortte in. Hij hervond zijn kracht echter snel en begon plannen te maken. Het 2500 jaar oude The Art of War van Sun Tzu bood daarbij een bruikbare basis. “Vijf missies heb ik op zijn werk gebaseerd. Het aanspreken en samenbrengen van ALSpatiënten, verzamelen van middelen, ontdekken van de oorzaak, vinden van een cure en de zorg voor patiënten. De ontmoeting met medeondernemer en ALS-patiënt Robbert Jan Stuit -en recent met Garmt van Soest- bracht alles stroomversnelling. We hebben samen biotechbedrijf Treeway opgericht om de ontwikkeling van een medicijn op een hoger plan te zetten.”

PROJECT MINE Robbert Jan Stuit en Bernard Muller zijn tevens de initiatiefnemers van project MinE. Samen met professor Leonard van den Berg, dé deskundige op ALS-gebied, en Eric Nolet van Stichting ALS, willen ze 15000 DNA-profielen van ALS-patiënten verzamelen voor genetisch onderzoek. Een kostbare zaak, want één profiel kost al duizenden euro’s, maar Project MinE is met inmiddels meer dan 2000 profielen op de goede weg.

VECHT MEE: ALS DE WERELD UIT! Hewlett-Packard (HP)en Stichting ITdonations gaan samen de strijd aan tegen ALS. HP heeft sinds jaar en dag een sterk ontwikkeld MVO beleid en heeft zich voor de komende 2 jaar ten doel gesteld om mee te helpen aan het bestrijden van de dodelijke zenuw-/spierziekte ALS. Dit doen zij samen met de Stichting ITdonations en een aantal regionale HP partners. ITdonations is een onafhankelijke stichting met als doel het duurzaam en verantwoord afvoeren van IT apparatuur, GSM’s, PDA’s en smartphones . Stichting ITdonations zorgt voor een gecertificeerde werkwijze inclusief 100% veilige dataverwijdering. De restwaarde van de apparatuur komt ten gunste aan het ALS onderzoek / de Stichting ALS. Doneer NU uw afgeschreven ICT Apparatuur en vecht mee tegen de genadeloze ziekte ALS. Wilt u meer weten over de actie? Neem dan contact op met Claudia Vink van ITdonations via info@itdonations.nl

“Wij vinden een medicijn tegen ALS”, zegt Bernard Muller. “Daar ben ik van overtuigd. Ik moet ook wel, anders hebben onze inspanningen geen zin. De angst die ik in eerste instantie na de diagnose voelde, is allang verdwenen. Angst heeft plaatsgemaakt voor energie.”

«

PROJECT MINE E-mail bernard@projectmine.com www.projectmine.com facebook.com/MineMakeityours

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

27


DE ARBEIDSMARKT VAN MORGEN:

Wetgeving frustreert in plaats van faciliteert 28

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014


PLUS

Tekst: Jeroen Kuypers // Fotografie: Marco Magielse

Hoe ziet de arbeidsmarkt van morgen er uit? Volgens Marco Bastian, directeur van de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU), moet het antwoord op die vraag niet door de huidige politici en overige beleidsmakers worden gegeven, maar door de jongere generatie, de werkers van morgen. “Als Henry Ford een cowboy had gevraagd wat de oplossing voor het mobiliteitsvraagstuk was, had die gezegd ‘een sneller paard’ ”. Samen met Business Universiteit Nyenrode heeft de NBBU daarom een studentenwedstrijd uitgeschreven om een duidelijke glimp op te vangen van die toekomst, om het geluid van een ronkende automotor te horen tussen het gehinnik dat er ongetwijfeld ook in opklinkt. Tussen de twintig en dertig procent van de beroepsbevolking heeft werkafspraken op basis van bepaalde tijd. Dat zijn alles bij elkaar zo’n twee miljoen mensen – veel meer dan er nodig zouden zijn als flexwerk zich nog altijd zou beperken tot piek & ziek, zoals vroeger. Op een recent congres dat door het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid was georganiseerd werd door de beleidsmakers zelf geconstateerd dat het aantal flexwerkers in de huidige laagconjunctuur opnieuw was gegroeid. En toch is het deze minister die onlangs de Wet Werk en Zekerheid heeft gelanceerd, waarin wordt gesteld dat ‘iedereen weer recht heeft op een vaste baan’. Hoe vallen dit Haagse voornemen en de evolutie in de reële economie met elkaar te rijmen?

SCHIJNCONTRACTEN “De Partij van de Arbeid wil de vaste baan minder vast en de flex minder flex maken. Die gelooft heilig in de mantra en denkt dat deze vanzelf realiteit wordt als die maar vaak genoeg herhaald wordt,” zegt Marco Bastian. “In de oude situatie kon je iemand nog drie maal achter elkaar een contract van een jaar aanbieden, met een tussenperiode van drie maanden, in de nieuwe wordt dat beperkt tot twee keer. Bovendien krijgt een werknemer na twee jaar recht op een transitievergoeding. Het is niet moeilijk om te voorzien dat deze nieuwe wet tot nog veel meer schijncontracten zal leiden dan er nu al bestaan.”

FOUTE VERBANDEN LEGGEN De wetgeving heeft in Nederland de neiging sterk achter de feiten aan te lopen. Marco Bastian geeft een voorbeeld: “Wij beweren een dienstenland te zijn, maar tot in de jaren negentig viel je als bedrijf niet onder de huurbescherming als je geen product verkocht vanuit je pand maar een dienst. We zorgen voor een patch van regelgeving, waarbij we bij wijze van spreken met behulp van MS-Dos de programmatuur voor een IPhone willen schrijven. Er worden ook zaken aan elkaar geknoopt die op het oog wel maar in wezen niets met elkaar te maken hebben. Flexwerk heeft een slechte naam omdat je zonder vast contract moeilijk een hypotheek kunt krijgen. Hoe zit dat dan met al die mensen die een vaste baan hadden en werkloos werden?

Slapen die sindsdien allemaal onder de brug? Nee natuurlijk. De AFM legt de banken helaas op dat inkomen verbonden is met een bepaalde contractvorm in plaats van met werk.“

VERDWIJNENDE BEROEPSGROEPEN De nieuwe wet anticipeert niet op de grote veranderingen die voor de deur staan, vindt Marco Bastian: “Er zijn ontwikkelingen gaande waarvan we de impact nog niet bij benadering kunnen inschatten, bijvoorbeeld die van het 3d printen. Of neem de manier waarop de financiële administratie automatiseert en vereenvoudigt. Een factuur komt digitaal binnen en wordt

“Het duurt niet lang meer of boekhouders zijn niet meer nodig” vanzelf op de juiste post geboekt. Het duurt niet lang meer of boekhouders zijn niet meer nodig, een complete beroepsgroep verdwijnt wellicht. En dat we de betekenis van dergelijke ontwikkelingen maar moeilijk kunnen overschatten wordt wel bewezen door die van de App. Nog maar enkele jaren geleden hadden we er nog nooit van gehoord, nu maakt een groot deel van de bevolking er gebruik van alsof ze nooit anders heeft gedaan.”

VAN GEMIDDELD TWEE NAAR VEERTIEN BANEN Nog een voorbeeld hoe de arbeidsmarkt flexibiliseert, tegen de Haagse stroom in, is het toenemend aantal malen dat jongeren van baan veranderen. Cijfers uit de VS spreken in dat verband boekdelen, vindt Marco Bastian: “Vroeger had een Amerikaan gemiddeld twee banen tot zijn vijfendertigste, nu zijn dat er veertien. Het verlangen naar meer flex groeit zowel aan de kant van de werkgevers als aan die van de werknemers. Dat impliceert ook dat de rol van de intermediair steeds belangrijker wordt in het verbinden van opdrachtgevers en opdrachtnemers.

De wetgeving zou die evolutie moeten faciliteren in plaats van frustreren. Ik moet daarbij denken aan de parabel van de twee scholen die van elkaar gescheiden worden door een gemeenschappelijke tuin. Wekenlang vergaderen ze over de vraag hoe ze die moeten afgrenzen en inrichten. Ze komen er niet uit, tot ze besluiten de kinderen zelf hun weg te laten zoeken erdoorheen en aan de hand van dat pad de kwetsbare planten en doornige struiken in perkjes te plaatsen. “

REMMENDE VOORSPRONG Omdat de jongste generatie werkgevers en werknemers zich de impact van de veranderende arbeidsmarkt het meest lijkt te realiseren, moet die ook meer stem krijgen bij het formuleren van toekomstbestendige oplossingen voor de problemen van nu, vindt de directie van de NBBU. Zelfs binnen het hart van de wereld van de flexibele arbeid, de uitzendbranche zelf, werkt de wet van de remmende voorsprong. Wat vroeger een voorsprong opleverde is nu een blok aan het been. De NBBU werd een twintigtal jaar geleden opgericht uit onvrede van veel kleinere en middelgrote uitzendbureaus met de inertie van de Algemene Bond Uitzendondernemingen, de ABU, waarin de grote bedrijven teveel zeggenschap hadden. Het was dan ook de NBBU die, samen met de Businessuniversiteit Nyenrode, het initiatief nam tot het project Sunrise, waarbij de werkers van morgen worden uitgenodigd mee te denken over de arbeidsmarkt van morgen. De meest innovatieve kijk op een van de vijf thema’s maakt kans op een prijs van vijfduizend euro. “Degenen die nu aan het roer staan zijn degenen die de problemen waarmee we nu kampen hebben veroorzaakt. Van hen mag je niet verwachten dat ze een effectieve oplossing aandragen,” vindt Marco Bastian. “We hebben behoefte aan een nieuwe horizon. In het najaar van 2014 maken we bekend hoe die nieuwe horizon er volgens de deelnemers aan de wedstrijd uit ziet.”

«

Voor meer informatie, surf naar: www.arbeidsmarktvanmorgen.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

29


Welke bedrijven hebben uw website bezocht? Slechts 2 á 3% van uw online-bezoekers neemt daadwerkelijk contact met u op. Wie zijn die andere 97% en hoe bereikt u die alsnog? Het antwoord is even simpel als doeltreffend: Website-Leads.

Hoe werkt het:

1

Een potentiële klant bezoekt uw website

2 3

De bezoeker wordt geïdentificeerd via zijn IP-adres (Internet Protocolnummer) Aan de hand van het verkregen IP-adres wordt het bijbehorende bedrijf opgezocht in de database van het DATA-collectief

4

Voorbeeld overzicht Website-Leads

gelegd, zoals hoe uw bezoeker op uw website gekomen is, welke pagina’s hij

Geachte heer Rademaker,

heeft bezocht, hoe lang hij op die pagina’s

De heer W.S. Leads van DATA collectief B.V. heeft vandaag om 15:53 uur uw website bezocht. Hierbij een overzicht van het bezoek. DATA-collectief B.V. Coltbaan 4 C/D 3439 NG Nieuwegein T: 0800-2028 Donderdag 3 januari 2013

Alle relevante informatie wordt nu vast-

is gebleven en waar hij is afgehaakt

5

De heer W.S. Leads E: ws.leads@datacollectief.nl M: 06-21231892

Het DATA-collectief maakt een bezoekrapport van het websitebezoek en stuurt u een e-mail met alle informatie zodat u direct contact kunt opnemen met uw

Bezochte pagina’s

websitebezoeker

AdWords: (Google: “reclamebureau utrecht“) 15:53:41

18s

home | reclame- en marketingbureau Utrecht

15:53:59

28s

referenties | diverse projecten

15:54:27

17s

klanten | overzicht van alle klanten

15:54:44

29s

nieuws | nieuwsberichten reclamebureau

15:55:13

10s

Contact | contactgegevens

15:55:23

58s

Werkzaamheden | reclame utrecht

15:56:21

98s

Over ons | Reclamebureau binnenstad Utrecht

15:57:59

34s

Algemene voorwaarden

Totale tijd: 00:04:18

Pagina’s bezocht: 8

Score: 40

Website-Leads

Met vriendelijke groet, Ineke Peppelenbosch Uw Personal Sales Assistant

Voor meer informatie (0800-2028)

www.websiteleads.nl

Onderdeel van:


PLUS

Tekst: Ed Lamme // Fotografie: René Zoetemelk

ONDERNEMER GERARD VAN GILS:

Alles wat bloeit en mij altijd weer boeit! Dat oudere werknemers niet bij de pakken gaan neerzitten bewijst ondernemer Gerard van Gils. Na tegenslagen kwam hij er steeds weer bovenop en zijn nieuwste bedrijf Green Bird is een groot succes! Als zoon van een kweker uit Waddinxveen groeide Gerard van Gils (68) tussen de bloemen op en op zijn 20e begon hij voor zich zelf. Hij ging met een mobiele bloemenkar op pad en ventte bloemen op standplaatsen bij winkelcentra in de regio. Al snel begon de jonge Gerard bloemenwinkeltjes in supermarkten. Toch ging zijn hart uit naar de groothandel. Inmiddels getrouwd met zijn jeugdliefde Ria, waar hij nu al 47 jaar lief en leed mee deelt, begon hij achter zijn huis in Alphen aan den Rijn een tuincentrum. “Wij waren de eersten die boeketten leverden en kregen daarmee een grote bekendheid.”

TEGENSLAG In zijn kantoor in de veiling Bleiswijk vertelt de gedreven ondernemer ook over de tegenslagen. “Ons bedrijf groeide snel en op een gegeven ogenblik hadden wij 40 man in dienst. De klanten kwamen vanzelf naar ons toe. Een grote klant uit Frankrijk bestelde zelfs voor zo’n 80 duizend gulden per week. Betalingen begonnen echter op een gegeven moment te stagneren en

uiteindelijk ging mijn zaak failliet. Ik ging echter op dezelfde dag door met mijn nieuwe bedrijf Trendmaster, waar 120 man aan de slag waren. In 2005 ben ik gestopt omdat op mijn 60e het vuur was gedoofd. Mijn kinderen zijn verder gegaan met Euroboeket. Na een flinke dip ben ik echter toch weer aan de slag gegaan en begon met adviesbureau Iris, een bedrijf gespecialiseerd in logistiek en financieel management voor startende ondernemers, waar ik mijn ervaringen kwijt kon. Ondanks het feit dat Iris aardig liep zocht ik toch naar een manier om mijn passie voor het bloemenvak te kunnen behouden en hierin innovatief te zijn. Uiteindelijk leidde dat tot een nieuw en uniek product: de Vogelvoederkrans!”

GREEN BIRD Wat begon met de Voederkrans, als alternatief voor de kerstkrans, is uitgelopen tot een van de meest kwalitatief hoogstaande- en voedingsrijke tuincreaties. Gerard van Gils met enige trots “Mijn nieuwe bedrijf is erg hard gegroeid. Het laatste kwartaal van 2013 hadden wij een

oplage van ruim 350 duizend eenheden in 12 verschillende items! Zelfs in Rob’s Grote Tuinverbouwing op SBS6 is aan onze vogelvoederproducten uitgebreid aandacht besteed.” Hij vertelt dat de productie plaatsvindt in Polen, waar dertig tot honderd medewerkers hun vakmanschap inzetten voor de vogelvoederproducten. “Alle gebruikte materialen zijn puur natuur. De stro, die als basis dient, wordt natuurvriendelijk geteeld door boeren in Polen. Het mos, dat om de stro wordt gebonden, is afkomstig uit bossen in Polen die daarvoor speciaal door Staatsbosbeheer zijn aangewezen. Op een stuk grond staan drie enorme loodsen voor de vervaardiging en opslag van onze producten. Met medewerking van mijn zoon gaan we de komende jaren verder uitbreiden. En ondanks mij gevorderde leeftijd heb ik het gevoel weer net begonnen te zijn!”

«

www.green-bird.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

31


PLUS

Tekst: Martin Neyt // Fotografie: René Zoetemelk

MKB Cursus & Training: scholing is succesfactor Bedrijven die hun kennis en vaardigheden op peil houden lopen voorop, zegt George Bel. De directeur van MKB Cursus & Training verwacht dit jaar een nog grotere vraag naar trainingen op P&O-gebied. In tienden van procenten wordt er gerekend als het om de Nederlandse economie gaat. Zo schuifelden we in het derde kwartaal van 2013 met 0,2 procent vooruit ten opzichte van de drie maanden die daaraan vooraf gingen. Ook voor 2014 voorspellen economen een voorzichtige groei. Kijken we echter voorbij allerlei macro-economische beschouwingen, dan zien we veel bedrijven die het goed doen, stelt George Bel. Volgens hem zijn dat niet zelden ondernemingen waar continue ontwikkeling van management en medewerkers prioriteit heeft. “Deze bedrijven anticiperen op de nabije toekomst. Ze zijn wendbaar genoeg om de huidige omstandigheden

32

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

ten goede te keren en ze zijn gereed voor een plotseling stijgende vraag. Scholing maakt deel uit van hun succes. Ondernemers die zich bijvoorbeeld serieus verdiepen in de marketingmogelijkheden van sociale media, vervullen een voortrekkersrol. Het is ook gewoon heel logisch: een verkoopteam dat goed voorbereid, gewapend met actuele kennis en vaardigheden aan de slag gaat, is vele malen sterker dan een team dat achteroverleunt.”

ECHTE PRAKTIJKMENSEN MKB Cursus & Training behaalde vorig jaar een percentage aan tevreden klanten waar menig bedrijf jaloers op zal zijn. De onafhan-

kelijke certificeringinstantie Cedeo deed uitgebreid onderzoek en kwam tot de conclusie dat 98 procent (zeer) tevreden is over het aanbod van de landelijke opleidingsorganisatie. Onder meer de praktijkgerichtheid en de directe toepasbaarheid scoren volgens Cedeo erg hoog. “We organiseren cursussen en trainingen in de regio”, vertelt George Bel. “Er is altijd wel een locatie in de buurt van deelnemers. De opleidingsprogramma’s komen voort uit de concrete vraag van het midden- en kleinbedrijf. Regelmatig vernieuwen we het aanbod. Er komen trainingen bij en bestaande opleidingen worden geactualiseerd en uitgebreid.


We leren cursisten het gesprek aan te gaan met opdrachtgevers, zonder dat ze deze klanten voor het hoofd stoten. Met de juiste woorden kun je veel bereiken.”

INNOVATIEVE ZELFSTANDIGEN

Onze trainers zijn echte praktijkmensen. Ze hebben oog voor de wensen van ondernemers en weten mensen enthousiast te maken.”

SPOTLIGHT OP PERSONEEL Over enthousiasmeren gesproken, medewerkers zodanig coachen dat ze het beste uit zichzelf halen, staat volgens George Bel vol in de spotlight. Hij voorspelt dat trainingen als Personeelsgesprekken, Effectief leidinggeven en Personeelsmanagement verder aan populariteit winnen. “Veel bedrijven zijn afgeslankt, alleen de beste mensen zitten er nog. Om ervoor te zorgen dat deze medewerkers hun talenten optimaal benutten, is zorgvuldige aansturing noodzakelijk. Daarnaast moet je mensen kunnen inspireren. Leidinggeven begint tenslotte met motiveren. Er is dan ook veel belangstelling voor een pittige training als Effectief leidinggeven, die voor een groot deel uit praktijkoefeningen bestaat.” Naast scholingsaanbod op P&O-gebied, staan trainingen die de marketing, verkoop en financiële huishouding helpen verbeteren hoog op de verlanglijst van ondernemers. “Bedrijven willen bijvoorbeeld klantgerichtheid naar een hoger niveau tillen. En debiteurenbeheer is nog altijd een hot item.

WAT VINDEN KLANTEN? TIME MANAGEMENT Yvonne Jansen, medewerker P&O bij Wicro Plastics, Kessel “Je kunt zelf veel doen om prettiger te werken, zo blijkt uit de training. Het is een natuurlijke reactie om druk aan de organisatie te wijten, maar bepaalde spanningen ontstaan door individuele acties. Sommige medewerkers trekken veel naar zich toe, andere schuiven juist af. Neem je verantwoordelijkheid voor je eigen werk en communiceer over taken die wellicht niet bij jouw functie horen.”

Speciaal voor kleine zelfstandigen, creëert MKB Cursus & Training een programma met thema’s als ondernemersplan, verkoopgesprekken en basisadministratie. De prijzen van deze aparte lijn zijn afgestemd op de doelgroep. George Bel: “zzp-schap is er in alle soorten en maten. Sommige zzp’ers zijn echte ondernemers, ze groeien door, andere blijven hun specialisme als eenling uitvoeren. Er komen ook steeds meer jongeren die in eigen beheer een innovatief, online product ontwikkelen. Hoe dan ook, de zzp’er moet een duizendpoot zijn, hij moet van alles een beetje weten. Daar gaan wij bij ondersteunen.” Ook de komst van het transitiebudget -onderdeel van het ontslagrecht dat per 1 juli 2015 in gaat- biedt naar mening van George Bel nieuwe inzichten. De transitievergoeding wordt per dienstjaar berekend, heeft een maximum van 75.000 euro en is uitsluitend bedoeld voor scholing. “We gaan ons best doen om zo goed mogelijk bij de komende vraag aan te sluiten.”

KLASSIKAAL EN DIGITAAL Technologische mogelijkheden maken mobiel werken en communiceren steeds eenvoudiger. Zo kan ook scholing op afstand worden gevolgd, onder meer via e-learning. Vervangt de computer op den duur het vertrouwde klaslokaal? George Bel ziet eerder een mengvorm ontstaan. “De interactie tussen deelnemers is onmisbaar bij veel trainingen. Scholing gericht op veiligheid is daar een concreet voorbeeld van, maar je kunt ook denken aan rollenspellen bij Leidinggeven en motiveren, Verkoop en acquisitie en Omgaan met de media. E-learning is echter een mooie methode om theoretische kennis te toetsen of een opfriscursus te volgen. Stel, je hebt de opleiding Arbeidsrecht gevolgd, dan kan informatie over aanpassingen in de regelgeving digitaal worden aangeleverd. Blended learning, de combinatie van klassikaal en digitaal, heeft zeker toekomst.”

«

KLANTGERICHT VERKOPEN IN DE DETAILHANDEL Ada Elings-Geels, eigenaresse Geels Woonwarenhuis, Bennekom “Een mystery shopper bezocht ons woonwarenhuis voorafgaand aan de training. Dat bleek dus de trainer zelf te zijn. Zijn winkelervaringen leverden meteen veel input op. We barsten van de productkennis, maar de klant uiteindelijk tot aankoop verleiden kon beter. In twee trainingsavonden hebben we veel bijgeleerd, ook over het omgaan met veeleisende klanten. Nu moeten we de kennis op peil houden.”

QUICK SCAN HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT » Een ondernemer moet in principe overal verstand van hebben: verkoop, financiën, P&O, marketing, management. Als het bedrijf groeit, komen er nog veel meer taken bij. Dat geldt ook voor medewerkers op een bepaald niveau, zij werken steeds vaker multifunctioneel.

ONZE VISIE » We willen ondernemers en ondernemende mensen laten excelleren. Met trainingen op deelgebieden vergaren professionals de kennis die ze daadwerkelijk nodig hebben. Geen ellenlange sessies, gevuld met theorie, maar een zeer praktische aanpak. Wat cursisten vandaag leren, passen ze morgen toe.

UW OPLOSSING » Onze cursussen en trainingen worden in alle delen van het land gegeven. De reistijd is zodoende minimaal. Incompanytraining is eveneens mogelijk. We hebben een oplossingsgerichte insteek, informatie moet aansluiten bij de dagelijkse praktijk van cursisten. Omdat de cursussen en trainingen klassikaal plaatsvinden, leren deelnemers van elkaar. Ze kunnen de stof tevens in groepsverband uittesten.

MKB CURSUS & TRAINING BV Malietoren Bezuidenhoutseweg 12 2594 AV Den Haag Telefoon 015 - 219 13 90 E-mail info@mkbct.nl www.mkbct.nl

KLANTGERICHT DENKEN EN HANDELEN Jaco van den Dool, directeur JK van den Dool BV, Wassenaar “Vrijwel iedereen vindt dat hij klantvriendelijk werkt, maar ervaart de klant dat ook zo? Klantvriendelijkheid hangt vaak van eigen inzicht af. De training heeft daar bij ons lijn in gebracht. We zijn heel concreet begonnen met uniformiteit in de telefoonaanname. E-mail is een ander voorbeeld: beantwoordt vragen van klanten eens zelf in plaats van slechts een terugbelverzoek aan je collega te sturen.” Meer ervaringen van klanten: www.mkbct.nl/klanten

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

33


PLUS

Tekst: Ed Lamme // Fotografie: René Zoetemelk

Olympia Uitzendbureau kent de arbeidsmarkt Tekort aan geschoold personeel, vergrijzing, ontgroening, verzuim, minder vaste contracten, veranderende wet- en regelgeving: hoe ga je als ondernemer om met de veranderende arbeidsmarkt? Olympia Uitzendbureau speelt daar continu op in! “De kracht van Olympia Uitzendbureau is dat wij een franchiseorganisatie zijn”, benadrukt Steven Gudde, Manager Innovatie & Ontwikkeling van Olympia. “Iedere vestiging van Olympia wordt geleid door een franchiseondernemer. Zij kennen als ondernemers de bedrijven in hun werkgebied en de problemen en behoeften in hun markt doordat zij letterlijk dicht op hun klanten zitten. Met kennis en daadkracht kunnen zij snel inspelen op de vraag naar flexibele arbeid. Hun langdurige betrokkenheid, de lokale kennis en het lokale netwerk bieden grote voordelen voor onze klanten. Zij garanderen immers continuïteit in personele bezetting en marktkennis. Onze franchiseondernemers hebben de drive en resultaatgerichtheid van een ondernemer en voelen zich verantwoordelijk voor het succes van de klant. En dat zie je terug in de cijfers.”

TOENAME FLEXIBELE ARBEID Gudde wijst op de veranderingen op de arbeidsmarkt. “De concurrentie en het kostenbewustzijn nemen in alle sectoren toe. Een bedrijf dat concurrerend wil blijven, moet zich steeds flexibeler organiseren. Werkgevers kunnen

OLYMPIA VEENENDAAL Jacqueline Muller Kerkewijk / Spoorlaan 1-B, 3903 XS Veenendaal Telefoon 0318 - 50 75 88 E-mail veenendaal@olympia.nl

OLYMPIA EDE Willibrord van der Kolk Stationsweg 5, 6711 PJ Ede Telefoon 0318 - 62 93 33 E-mail ede@olympia.nl www.olympia.nl

34

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2014

drastisch besparen op personeelskosten als zij werken met een compacte kern. En met een flexibele schil kun je naar behoefte werknemers inzetten en zit je er niet aan vast. Is er geen werk dan hoef je ook niet te betalen. Door een groot deel van het personeelsbestand flexibel te houden worden de bedrijfsrisico’s ingeperkt en worden krachten naar behoefte ingehuurd. Momenteel werkt 30% van de mensen in Nederland min of meer flexibel. Deze verandering vraagt een andere aanpak in de omgang met de factor arbeid. Naast toenemende flexibiliteit zie je ook dat bedrijven personeelsafdelingen afslanken en vaker externen inhuren voor werving en selectie en het beheren en plannen van personele capaciteit. Met onze kennis en ervaring zijn wij in staat om deze specifieke taken over te nemen en bieden wij als businesspartner onze klanten een optimale bedrijfscontinuïteit.”

SERVICE EN OPLEIDING Gudde voegt er aan toe dat vanuit het Olympia Service

Center in Den Haag de franchiseondernemers in hun regio worden ondersteund om maximaal succesvol te zijn. “Onze ondernemende professionals spelen bijvoorbeeld constant in op de vele veranderingen in de wetgeving. Neem bijvoorbeeld het Ontslagrecht, de Participatiewet en de Flexwet. Uniek daarbij is het intern opleidingsinstituut: de Olympia Academy. “Ons kenniscentrum zorgt ervoor dat wij een continu lerende en inspirerende organisatie zijn. Zo kunnen startende franchiseondernemers, maar ook ervaren ondernemers en hun teams blijven werken aan de beste versie van zichzelf en hun onderneming. ”Dit alles zorgt ervoor dat de franchiseondernemer altijd op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen in de markt. Vanuit de lokale vestiging kan de ondernemer zich focussen op datgene waar hij goed in is: díe kennis inzetten voor ondernemingen en bedrijven in de lokale markt!” Olympia staat in de top 5 van grootste uitzendorganisaties in Nederland. Met 45 jaar ervaring werkt de organisatie, vanuit 90 vestigingen, dagelijks voor duizenden opdrachtgevers, van MKB tot multinationals.

«


Boot Administraties Voor ondernemers: Het arbeidsrecht en het ontslagrecht bieden mogelijkheden om personeel te leiden en in te grijpen als het niet goed gaat. Van aanname, via beoordeling tot uiteindelijk ontslag dient een werkgever strategisch te handelen. Zo kan ook ziekteverzuim zoveel mogelijk worden voorkomen door tijdig de juiste stappen te nemen. Laat u tijdig adviseren. Het ondernemingsrecht en het contractenrecht bieden mogelijkheden. Een goed contract en algemene voorwaarden zijn van waarde. Laat contracten en algemene voorwaarden opstellen en/of controleren.

LOON- EN FINANCIËLE ADMINISTRATIES mr. A.L. (Annette) Wolters Advocaat 06-57561094 Advocatenkantoor Wolters Newtonstraat 3 3902 HP Veenendaal T 0318 – 701220 info@advocatenkantoorwolters.nl www.advocatenkantoorwolters.nl

Voor persoonlijke begeleiding en advies: • verzorgen administraties • samenstellen jaarrekeningen • belastingaangiften en fiscale adviezen • salarisadministraties • advies inzake personeelsbeleid, arbowetgeving etc. • interim management

Telefoon: 0318 - 50 68 05 / 0318 - 50 67 62 Mobiel: 06-53871049 E-mail: bootadmin@solcon.nl Postbus 299, 3900 AG Veenendaal Plesmanstraat 72, Veenendaal

Advocatenkantoor Vahl | Wilhelminastraat 16 | 3771 AR Barneveld T 0342 - 42 25 31 | F 0342 - 42 21 37 | vahl@vabarneveld.nl | www.vabarneveld.nl


The best knows no alternative. The best knows no alternative. De nieuwe C-Klasse. Vanaf € 36.995,-. De nieuwe C-Klasse. Vanaf € 36.995,-.

De nieuwe C-Klasse zorgt al snel voor een gevoel van fascinatie. Als pionier in zijn segment inspireert de C-Klasse met een unieke combinatie van modern design en eindeloos veel innovatieve aspecten, zoals het De C-Klasse zorgt al snel een gevoel van fascinatie. Als pionier zijn segment inspireert LEDnieuwe Intelligent Light System¹ met voor welkomstverlichting. Het comfortabele en in tegelijk sportieve karakter,dehet C-Klasse een uniekeinterieur combinatie modern design en eindeloos veel aspecten, zoalsDrive het kwalitatiefmet hoogstaande en devan innovatieve assistentiesystemen vaninnovatieve Mercedes-Benz Intelligent LED Intelligent Light System¹ met welkomstverlichting. Het tijdens comfortabele en tegelijkproefrit. sportieve karakter, het leggen de lat steeds hoger. Ervaar de nieuwe C-Klasse zelf een uitgebreide kwalitatief hoogstaande interieur en de innovatieve assistentiesystemen van Mercedes-Benz Intelligent Drive Gecombineerd verbruik: 4,0 – 5,8 l/100 km, 25,0 – 17,2 km/l. CO2-uitstoot: 103 - 135 g/km. U rijdt al een C-Klasse vanaf € 36.995,- incl. BPM leggen de lat steeds hoger. Ervaar de nieuwe C-Klasse zelf tijdens een uitgebreide proefrit. en BTW en excl. verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. Voor kosten en leveringsvoorwaarden zie www.sternauto.nl. Leasetarief vanaf € 595,- per maand excl. BTW o.b.v. Operationele Service Lease, looptijd 48 maanden, benzine 20.000 km per jaar, diesel 30.000 km per jaar. Gecombineerd verbruik: 4,0 – door 5,8 l/100 km, 25,0 – 17,2 km/l.teCO -uitstoot: 135 g/km. U rijdt00800 al een–C-Klasse € 36.995,incl. BPM Acceptatie onder voorbehoud Mercedes-Benz Financial Utrecht. Bel 103 voor-meer informatie: 97 77 77vanaf 77 (gratis). ¹Optioneel. 2 en BTW en excl. verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. Voor kosten en leveringsvoorwaarden zie www.sternauto.nl. Leasetarief vanaf € 595,- per maand excl. BTW o.b.v. Operationele Service Lease, looptijd 48 maanden, benzine 20.000 km per jaar, diesel 30.000 km per jaar. Acceptatie onder voorbehoud door Mercedes-Benz Financial te Utrecht. Bel voor meer informatie: 00800 – 97 77 77 77 (gratis). ¹Optioneel.

Veenendaal Galileistraat 15, 3902 HR, tel. 0318 - 55 58 58. www.sternauto.nl, info@sternauto.nl

Het Ondernemersbelang Foodvalley 1-2014  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you