Page 1

NR. 2

2013

HAAGLANDEN

Focus op

duurzame inzetbaarheid

Ad Hoc zorgt voor betrouwbare oplossingen

MVO is blijven kijken naar wat en hoe je iets doet

••••••••••••••••

De crisis is de verandering van een tijdperk

Hoe familiebedrijven hun cultuur en succes kunnen behouden

WWW.ONDERNEMERSBELANG.NL


Belastingadvies in het hart van Den Haag Smit en de Wolf is hèt accountants- en belastingadvieskantoor in Den Haag. Van starter tot middelgroot MKB-ondernemer bent u voor accountancydiensten, administratieve werkzaamheden of gedegen belastingadvies bij Smit en de Wolf aan het juiste adres. Smit en de Wolf is door haar meer dan 35-jarige historie een betrouwbare en deskundige partner van ondernemend Den Haag en omstreken gebleken. Door investeringen in jonge en ondernemende specialisten met ervaring bij verscheidene grotere accountantskantoren, heeft Smit en de Wolf de kwaliteitsslag kunnen maken die heden ten dage van een accountantskantoor mag worden verwacht. Bent u benieuwd hoe Smit en de Wolf ook u of uw onderneming kan bijstaan in uitdagende tijden? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Met een gerust hart ondernemen begint hier.

www.smitwolf.nl

Scheveningseweg 10 • 2517 KT Den Haag 070 356 07 95 • info@smitwolf.nl


Advocaten voor ondernemers

0/%&3/&.*/(43&$)5t"3#&*%43&$)5t*/$"440

Wilt u vrijblijvend kennismaken? Uw contactpersoon: mr. Olaf Diels Telefoon:

070 - 762 05 30

E-mail:

diels@diep-advocaten.nl

Internet:

www. diep-advocaten.nl

Bent u net zo ambitieus & gedreven als ZLM? WESTCORD HOTEL DELFT WestCord Hotel Delft is ideaal gelegen aan de A13 tussen Rotterdam en Den Haag, naast IKEA. Delft is dé plaats om te verblijven: geniet van de stad, Delfts Blauw en Oranje. Voor uw vergadering, conferentie en receptie biedt het hotel uitstekende mogelijkheden. Elf modern ingerichte vergaderzalen zijn voorzien van Wi-Fi, daglicht en airconditioning, het hotel is daarom met recht een ‘Meeting Point’. Het hotel beschikt over gratis parkeerfaciliteit. Het Atrium biedt zelfs mogelijkheden tot 250 personen! ;"-&/t(3"5*48*'*t(3"5*41"3,&3&/t,".&34t46*5&4t5&33"4t3&45"63"/5

Fiscaal advies, tijdige managementinformatie, begeleiding bij investeringen en strategische beslissingen. Buiten onze gedegen dienstverlening begeleiden wij u persoonlijk bij uw bedrijfsvoering. Niet alleen maar voor uw cijfers maar juist ook als uw betrouwbaar klankbord! Wij geven wat een ondernemer van een goede accountant mag verwachten!

WestCord Hotel Delft Olof Palmestraat 2 2616 LM Delft tel: +31 (0)15 88 890 10 delft@westcordhotels.nl

www.westcordhotels.nl

www.svde.nl

Prinsessegracht 33 2514 AP Den Haag T 070 - 346 94 42


Inhoud Het Ondernemersbelang van Haaglanden

Focus op duurzame inzetbaarheid

verschijnt vijf keer per jaar. Elfde jaargang, nummer 2, 2013. OPLAGE 4.000 exemplaren

08

COVERFOTO

De beroepsbevolking in Nederland ontgroent en vergrijst momenteel snel. Onder impuls hiervan, de aanhoudende economische tegenwind en het besef dat functies niet meer voor eeuwig vastliggen, maar constant veranderen, neemt de aandacht voor duurzame inzetbaarheid toe. Het is voor iedere organisatie van belang om binnen haar personeelsbeleid aandacht te besteden aan duurzame inzetbaarheid. Focus Voorburg, loopbaanadviesbureau was gastheer voor de Masterclass duurzame inzetbaarheid.

Jan Buitendijk Fotografie: René Zoetemelk UITGEVER Jelte Hut Novema Uitgevers bv Postbus 30 9860 AA Grootegast Weegbree 1 9861 ES Grootegast

Ad Hoc zorgt voor betrouwbare oplossingen De leegstand van woningen en bedrijfspanden neemt nog steeds toe in Nederland. De markt van leegstandbeheer is volop in beweging. Ad Hoc biedt met het beheer van leegstaande panden de oplossing voor zowel eigenaren van onroerend goed als voor woningzoekenden en startende ondernemers die een passend bedrijfspand of kantoor zoeken. Ad Hoc is sinds 1990 marktleider op het gebied van bestrijding van leegstandsrisico’s. Met tien vestigingen in Nederland en een eigen mobiele Technische Dienst biedt Ad Hoc landelijke dekking.

12

T 0594 - 51 03 03 F 0594 - 61 18 63 info@ondernemersbelang.nl

MVO is blijven kijken naar wat en hoe je iets doet

www.ondernemersbelang.nl

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is geen product. Het is geen label, keurmerk of logo dat we ergens op plakken. MVO en Duurzaam ondernemen zijn een bewustwordingsproces! De ervaring leert dat, wanneer je als ondernemer het MVO-pad bent ingeslagen, je tot de conclusie komt dat dit de juiste weg is. Je voldoet als ondernemer aan de MVO-criteria als je een bijdrage levert aan de kernwaarden people, planet, profit. Over dit boeiende onderwerp ging een aantal ondernemers in discussie.

EINDREDACTIE Baukje Bosma T 0594 - 69 56 16

14

b.bosma@ondernemersbelang.nl MEDIA-ADVISEUR NOVEMA Richard van der Veen T 0594 - 51 03 03

De crisis is de verandering van een tijdperk

r.vanderveen@ondernemersbelang.nl

De macro-economische cijfers laten zien dat Nederland te maken heeft met een periode van conjuncturele zwakte. De eurozone heeft de afgelopen jaren onder vuur gelegen. En de Nederlandse economie is in 2012 gekrompen. Het lijkt er niet op dat die krimp dit jaar zal plaatsmaken voor groei. De sombere consument houdt zijn hand op de knip. Daarmee doet de Nederlandse economie het slechter dan die van de ons omringende landen. Wij zullen het dus anders moeten doen!

VORMGEVING VDS Vormgeving!, Drachten DRUK Scholma Druk, Bedum AAN DEZE UITGAVE WERKTEN MEE Hans van Asch Paul Kusters (cartoon) Jeroen Kuypers Ed Lamme IngerMarlies Leeuwenburgh Marco Magielse Martin Neyt Tekstbureau Vakmaten André Vermeulen (strip) René Zoetemelk Adreswijzigingen, verandering van contactpersoon of afmeldingen kunt u per mail doorgeven aan Tiny Klunder, t.klunder@novema.nl. Vermeld s.v.p. ook de editie er bij, die vindt u bovenaan in het colofon. ISSN: 1873-7102 Niets uit deze uitgave mag worden

In het hartkatern Hoe familiebedrijven hun cultuur en succes kunnen behouden

Familiebedrijven hebben een eigen krachtbron: de samenhang tussen de familieleden die de organisatie leiden die hen in staat stelt hoge toppen te scheren. De familie belichaamt de unieke cultuur die het bedrijf onderscheidt van andere en waaraan het zijn succes dankt. Maar naarmate een familiebedrijf groeit en de rol van de familie verandert kan deze cultuur verwateren. Volgens Anne Kloosterboer, hoofd van de sectie Familybusiness bij de HayGroup, is de uitdaging dit ‘bedrijfs-DNA’ dieper in de organisatie te verspreiden en verankeren.

‘Antwoord voor bedrijven’: Slechts een muisklik tussen vraag en aanbod Ondernemers worden geconfronteerd met een breed spectrum aan wet- en regelgeving, zowel bestaande als nieuwe. Die niet aflatende informatiestroom van de overheid genereert vanzelfsprekend een even continue stroom aan vragen. ‘Antwoord voor bedrijven’ is een overheidsdienst die deze vragenstroom kanaliseert en beantwoordt. Het merendeel van de antwoorden is op de website te vinden, de rest van de vragen wordt per telefoon, chat of twitter afgehandeld. Sinds kort is er zelfs een app die ondernemers op de hoogte houdt van de nieuwste wet- en regelwijzigingen.

verveelvoudigd en/of overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties.

02

het ONDERNEMERS BELANG

20

- Volg de Topclick Masterclass - Svea Finans neemt zakelijke vorderingen over en betaalt binnen 48 uur - Maak met het OSB-keurmerk een veilige keuze - Veldhuis Media groeit door anticyclisch investeren in mensen en machines


Column ■

En verder

Europa openluchtmuseum

04

Nieuws

Ex-top Fortis voor rechter. Philips-directeuren geven fraude toe. Schandaal

07

Aanhaken of achterblijven

SNS breidt zich uit. Zomaar wat krantenkoppen op één en dezelfde dag.

11

Uw adviseur in 2013

13

Wsp helpt u maatschappelijk verantwoord ondernemen

17

Wie neemt het roer over?

18

Panel: Hebben de gedrukte media nog toekomst?

22

Gezonder én langer werken met de juiste tools

De veroordelingen in de vastgoedfraudezaak rond het Bouwfonds zijn nog maar nauwelijks uitgesproken door de rechter of nieuwe megaverduisteringen komen aan het licht. Het lijkt wel een epidemie die in kringen van Nederlandse topmanagers heerst. De kredietcrisis, de bankencrisis, de eurocrisis, sommigen hebben er niets van opgestoken. Integendeel, ze hebben er maling aan. Na hen de zondvloed. Fraude en diefstal zijn natuurlijk van alle tijden, maar in déze tijd lijkt er toch structureel iets anders aan de hand te zijn. Een mentaliteit bij de top van het grote (financiële) bedrijfsleven die niet meer is wat ze ooit was. Vroeger was een bankier een deftige heer die er een eer in stelde om het aan zijn instelling toevertrouwde vermogen zo goed mogelijk te beheren en liefst te vergroten. Dat waren nog familiebedrijven, die oude banken. Het zijn de familiebedrijven die in Nederland de economie en de werkgelegenheid nog een beetje overeind weten te houden. Grote ondernemingen breken de boel alleen maar af. Massaontslagen rollen bij het UWV door de computers. Het verschil tussen een ondernemer en een ‘topmanager’ is de

Strip

focus, de gerichtheid. De laatste krijgt bij zijn aanstelling al te weten hoeveel jaarsalarissen en vertrekbonussen hij meekrijgt als hij miskleunt, de eerste heeft vooral als zorg om zijn bedrijf draaiende te houden. De Britse premier Cameron hield begin van het jaar een toespraak met als kern dat het afgelopen moet zijn met de onvoorstelbare bureaucratie van de Europese Unie, waar de burger helemaal niets meer mee heeft. Het omzetten van een plan in een wet duurt in Brussel zo maar tien jaar. Als de EU-bobo’s niet bereid zijn om te veranderen opdat dit werelddeel concurrerender wordt, stapt Engeland op. In Brussel heerst dezelfde mentaliteit als onder topmanagers. Het is nooit genoeg. De 20.000 ambtenaren bij de EU-instituties kregen per 1 januari een salarisverhoging van 5.5 procent. Zij waren daar kwaad over, want het had 10 procent moeten zijn. Losgezongen van de werkelijkheid. Geen idee van wat er buiten hun ivoren kantoortorens gebeurt. Cameron gaat zijn zin niet krijgen. De state of mind is er niet naar in Brussel. Er heerst decadentie en zelfgenoegzaamheid. De mentaliteit van de foute topmanager. Daardoor zal Europa langzaam maar zeker afglijden naar een tweederangs werelddeel. Europa wordt één groot openluchtmuseum. Voor toeristen uit China. Het is geen toeval dat de belangrijke technologische uitvindingen van de laatste 25 jaar uit de VS en Zuid-Korea zijn gekomen, niet uit Europa. Er is daar weinig bureaucratie, er wordt harder gewerkt en foute topmanagers gaan gewoon de gevangenis in. André Vermeulen info@avoor.nl

het ONDERNEMERS BELANG

03


Nieuws Vele blogs maken één boek

Ondernemersvraag

Oproep van Stichting Slimme Boefjes

2013: Een jaar met nieuwe kansen? Ja er blijven voldoende kansen voor succesvol ondernemerschap: innovatie, duurzaam en maatschappelijk ondernemen. (71%) Door de bezuinigingsmaatregelen is het moeilijk kansen te creëren en is het een kwestie van overleven! (18%) Het vertrouwen in de economie ben ik kwijt geraakt, ik zie dan ook geen kansen voor 2013. (11%)

Met bloggen trek je opdrachtgevers aan die werkelijk geïnteresseerd zijn in wat jij te bieden hebt. Als je authentiek schrijft over waar je goed in bent en je richt je op jouw ideale klant, dan leidt dat tot leuker werk, binnen of buiten jouw bedrijf. Succesvol bloggen is gemakkelijk en hoeft niet veel tijd te kosten als je weet wat je moet doen. Een blog schrijven vergt geen bijzonder talent, het is een ambacht. Goed bloggen vergt alleen maar oefening; in bijna honderd opdrachten ontwikkel je stapsgewijs je eigen stijl. Een eenvoudig vakwerk geeft structuur aan je blog. Concrete tips helpen je over de drempel in je strijd tegen het grote Witte Scherm en met een paar vuistregels schrijf je correct l e b ij en aantrekkelijk. gb deijbblijekoeld. van wijk oegd.bvcaanrowlin l b Deel je kennis decarolin met een verhaal door slechts antwoord te geven op vijf vragen. Verleid je doelgroep zonder veel inspanning met een gerichte aanpak. Kijk voor meer informatie op www.blogbijbel.nl en voor meer werk van Caroline D. van Wijk op www.clineschrijft.nl

Uw nieuws Is er een nieuwe directie aangetreden? Heeft u productnieuws? Gaat u verhuizen, een nieuwe vestiging openen of fuseren? Uw persberichten, bij voorkeur met foto, kunt u sturen naar Uitgeverij Novema, redactie HOB Haaglanden; t.a.v. Baukje Bosma; Postbus 30, 9860 AA Grootegast, of per e-mail: b.bosma@ondernemersbelang.nl

04

het ONDERNEMERS BELANG

Overtuig met een Prezi (van Ellen) Wel eens een presentatie bijgewoond waarbij het aantal getoonde dia’s het publiek volledig murw kreeg? Death by Powerpoint komt helaas nog veelvuldig voor. Het online programma Prezi stelt je beter in staat om je verhaal dynamisch visueel te ondersteunen. In plaats van losse dia’s met opsommingen werk je met Prezi op één canvas. Bij een vraag uit de zaal klik je niet koortsachtig heen en weer, maar zoom je eenvoudig in op het gevraagde onderwerp. Vervolgens keer je terug naar je verhaallijn of kies je ervoor de zaal te volgen.

En te overtuigen! Voor het maken van een Prezi (of een Powerpoint-presentatie die staat als een huis natuurlijk) kun je nu terecht bij Ellen Rietveld, zakelijk assistent op afroep. Zij is beschikbaar voor eenmalige of regelmatige secretariële diensten, en al inzetbaar vanaf een half uur. Kijk voor meer informatie op www.overdeheg.nl of bel Ellen op 06-81650233.

Stichting Slimme Boefjes (www. slimmeboefjes.nl) zamelt gebruikte babyspullen in. Zij maken daarvan de StartKid: een babystartpakket met alle basisbenodigdheden voor als er een baby op komst is. Met de StartKid in huis, kan de baby komen, want de StartKid voorziet in de spullen die de kraamzorgorganisatie wenst. Kortom: gebruikt goed wordt weer goed gebruikt! Bijna 185.000 kinderen worden per jaar in Nederland geboren. Voor al deze baby’s wordt een grote hoeveelheid spullen aangeschaft. Babyspullen worden vaak kort gebruikt en zien er dan nog heel goed uit. Stichting Slimme Boefjes gunt deze spullen graag nog een tweede ronde! Om het initiatief verder te verwezenlijken, heeft Slimme Boefjes hulp nodig! Ze zoeken ondersteuning bij het transport van de ingezamelde spullen: van de diverse inzamellocaties in de regio naar de plek waar wordt gewassen/gesorteerd/ingepakt. Welk vervoersbedrijf/ koerier pakt dit op? Ze zoeken sponsoring voor de materialen, waarmee ze nieuwe inzamelbakken kunnen maken, om nog meer mensen de gelegenheid te geven hun spullen in te leveren. Van 250 euro maken ze 6 boxen; zij zijn altijd geïnteresseerd in voor het publiek toegankelijke locaties, om een inzamelbox (afm. vloeroppervlak 40x60 cm) te plaatsen. Welke winkel / winkelketen geeft de box een plekje?

Tweede easyHotel in Nederland een feit Op de Parkstraat in Den Haag heeft easyHotel onlangs zijn tweede vestiging in Nederland geopend. Haagse wethouder Marjolein de Jong verklaarde het hotel officieel voor geopend door een fles champagne tegen de gevel kapot te slaan. De prijsvechter is het kleinere broertje van vliegtuigmaatschappij easyJet met een vergelijkbare budgetformule. Alle vestigingen van easyHotel zijn gelegen op A1-locaties in grote steden en hebben een 24-uurs bemande receptie. De lichte en nette tweepersoonskamers in easyHotel Den Haag zijn te boeken vanaf €49,- per nacht en beschikken over een eigen badkamer, een comfortabel bed, WiFi, airco en dubbele beglazing. Gasten kunnen tegen bijbetaling gebruikmaken van eventuele extra voorzieningen. Aangezien easyHotel geen eigen restaurant heeft verwacht het in navolging op de vestiging in Amsterdam ook in Den Haag

Het team van easyHotel Benelux met in het midden wethouder Marjolein de Jong (Fotografie: Richard Mulder)

een positief effect te genereren voor de lokale economie en de omliggende eetgelegenheden. Naast Amsterdam en Den Haag opent easyHotel in het najaar nog een derde vestiging in ons land.

Ook Rotterdam kan dan kennismaken met deze unieke hotelformule. Voor meer informatie zie www.easyHotelholland.com


Next Generation Sourcing Bedrijven hebben moeite om nieuw inkooptalent aan zich te binden. Pas afgestudeerden willen het liefste bij de bekende organisaties werken. Shell, Heineken, Ahold, Philips, DSM en Coca-Cola, dat zijn de sexy namen. Hoogopgeleid talent is schaars waardoor de minder bekende bedrijven vaker het nakijken hebben. Personeelbemiddelingsbureau op het gebied van Inkoop en Logistiek, InQuest, wil met een nieuw project, met de naam: ‘Next Generation Sourcing’, de talenten van de toekomst behouden voor inkoop. Next Generation Sourcing is een actieve samenwerking van Studelta, The Sourcing Experience en InQuest, waarbinnen een speciaal talentprogramma ontwikkeld is. Sommige bedrijven hebben in het verleden te weinig geïnvesteerd in het werven van nieuw Inkooptalent. Door een unieke samenwerking met Studelta en The Sourcing Experience brengt Inquest startende afgestudeerden die een carrière in inkoop ambiëren en organisaties die jong talent zoeken bij elkaar. Zowel in de publieke als private sector. Voor meer informatie: Info@Inquest.nl / 070-3029040.

Werken en ontspannen aan het water bij Harbour Village Harbour Village in Rijswijk wordt een aantrekkelijke en waterrijke nieuwe bedrijvenlocatie, speciaal gericht op kleinschalige bedrijfsruimten, dienstverlening en horeca. Bijzonder in deze ontwikkeling van Heembouw Ontwikkeling, samen met het Industrieschap Plaspoelpolder (IPP) en de gemeente Rijswijk is de ligging aan een nieuwe plezierhaven, èn de mogelijkheid voor ondernemers om zelf hun eigen bedrijfsruimte mee te ontwerpen. Inmiddels is het terrein waar Harbour Village zal verrijzen, aan de Nijverheidsstraat in Rijswijk,

Henricushof III Ypenburg: Werken op een centrale plek in de regio

Aan de rand van Ypenburg in Den Haag ligt bedrijvencentrum Henricushof 3. Een modern bedrijfsverzamelgebouw, dat bestaat uit 16 hoogwaardige bedrijfsruimten. Henricushof is eind mei opgeleverd en inmiddels zijn de trotse eigenaars druk bezig met de afbouw en inrichting

op de Landtong, bouwrijp gemaakt. De kades zijn vernieuwd en in de komende periode zal het terrein worden ingezaaid zodat het er mooi en netjes bij ligt. Harbour Village wordt in twee fasen gerealiseerd; de prognose voor de start van de bouw is december van dit jaar. De verkoop van de eerste fase is in volle gang. Harbour Village biedt bedrijfsruimten in alle soorten en maten, en is daarmee een aantrekkelijke vestigingslocatie voor uiteenlopende typen bedrijfsvoering. Voor meer informatie: www.harbour-village.nl.

Businesspark Haaglanden zonder LeidschendamVoorburg Op 2 juli lanceerden de gemeente Den Haag, Delft, Rijswijk, PijnackerNootdorp en Midden-Delfland het Businesspark Haaglanden. Een initiatief van de vijf gemeenten om ondernemers wegwijs te maken in de beschikbare bedrijfshuisvesting. Een prachtig initiatief, maar voor GBLV (Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg) alle reden om wethouder Van Ostaijen (CDA) van Economische zaken te vragen waarom LeidschendamVoorburg niet bij dit initiatief is aangesloten. Voor Frank Rozenberg (raadslid GBLV) is dit initiatief van de buurgemeenten het zoveelste bewijs dat het college van B&W van Leidschendam-Voorburg ondernemers en werkgelegenheid niet belangrijk vindt. GBLV zal bij de vergadering van de commissie AZ aan wethouder Van Ostaijen (CDA) vragen waarom de gemeente niet bij dit initiatief betrokken is.

Opmeer heeft 1,4 miljoen certificaten voor Koningsspelen gedrukt

van hun units. Henricushof is gunstig gelegen, vlakbij de aansluiting op de A4, de A12 en de A13 en vormt het slotstuk van 2 eerdere fases, die eerder zijn gerealiseerd en in gebruik genomen. De centrale ligging van Henricushof aan de rand van Ypenburg, gecombineerd met het moderne en kwalitatief hoogwaardige ontwerp, maken dit bedrijvencentrum tot een aantrekkelijke vestigingsplek. Er zijn nog 4 units van circa 100 m² te koop, die per direct beschikbaar zijn. Voor meer informatie: www.henricushof.nl Boy Opmeer (directeur) en Wim Ruijgrok (oud-directeur VNO-NCW)

Nieuwe Vitaliteit Scan verlaagt verzuimkosten Vitale medewerkers, ze zijn onmisbaar voor iedere organisatie. Ze presteren beter, zijn energieker, gemotiveerder en minder vaak ziek. De nieuwe Vitaliteit Scan van Focus helpt organisaties de verzuimkosten minimaal te houden. De Vitaliteit Scan is interessant voor iedere medewerker. En zeker voor diegenen die niet goed in hun vel zitten op hun werkplek en stresssignalen afgeven: ze maken bijvoorbeeld fou-

ten die ze normaal niet maken, zijn snel afgeleid of hebben lichamelijke klachten. Speciaal voor leidinggevenden heeft Focus de stresskaart ontwikkeld met de top 10 van stresssignalen. Dit kaartje is gratis te bestellen via info@focusnederland.nl. Meer informatie over de Vitaliteit Scan en stresskaart staat op www.focusnederland.nl.

Aan het einde van de sportdag kregen alle kinderen een Koningsspelen Certificaat. Opmeer in Den Haag werd benaderd door VNO-NCW/ MKB Nederland. Wim Ruijgrok, oud-directeur VNO-NCW, vroeg of zij een bijdrage wilden leveren met de productie van deze certificaten. VNO-NCW/MKB Nederland zou dan het papier hiervoor beschikbaar stellen. Het doel van deze spelen was om samen met het bedrijfsleven de Koningsspelen mogelijk te maken. Het was één van de vele projecten die

het Comité Inhuldiging organiseerde rond de troonswisseling. De Richard Krajicek Foundation en de Johan Cruyff Foundation coördineerden het megaproject Koningsspelen waarbij alle kinderen op vrijdag 26 april de dag begonnen met een gezond ontbijt, dan de Koningssportdag en aan het einde als bewijs van deelname het certificaat. Opmeer vond het ook een prima initiatief om in een samenwerking met verschillende bedrijven, het bewegen van kinderen op de basisscholen te stimuleren.

het ONDERNEMERS BELANG

05


Partners van MVO Nederland KOFFERS O

P MAAT -

FLEXKOF

FERS – PR

ESENTAT

‘Snell

IEKOFFER

er gro eien d Tel.: 06 oor cu -2041 stome 2172 r exce | www llence .n3ws ’ trateg y.com

S - FLIGH

TCASES

WWW.GEF

KEN.NL WWW.G2-

FLIGHTCA

SES.COM

P o l & Pol de adm

inistratie coach

www.pol-e

tie munica

n-pol.nl

m me co

Duurza

er Opme

w w w.

rij bv

Drukke

opme

e r b v. n

l

g en Haa CW D nl 2544 v. , rb 8 e g e pm inenwe info@o Kerketu 0 40, 308 4 T 070

www.vd

i.nl

Tel. 070 www.etco 414 16 50 nnect.com

om

ope.c

www.b

loembin

derijvan

r ke-eu k i r t . www

dermaa

t.nl

0022

ww

-448 .nl | tel: 070 a tr s k ij d i. x a w.t


Interview

Tekst: Tekstbureau Vakmaten • Fotografie: Ruud Voest

MVO Nederland-directeur Willem Lageweg

‘De keuze is eenvoudig: aanhaken of achterblijven’ Bedrijven die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid anno 2013 het liefst onder het tapijt vegen, halen vroeg of laat bakzeil. Daarvan zijn steeds meer ondernemers doordrongen. In elk geval de 2.000 aangesloten ondernemingen van kennis- en netwerkorganisatie MVO Nederland. Directeur Willem Lageweg: “Nederland moet de bakermat van duurzaam ondernemerschap worden.”

A

an tafel bij MVO Nederland hoef je niet ver te zoeken voor een concrete vertolking van duurzaam ondernemerschap. “Deze bureaustoel is zo ontworpen dat ‘ie aan het eind van z’n levensduur gemakkelijk kan worden ontmanteld en hergebruikt voor een nieuwe”, zegt Lageweg. Bovendien, MVO Nederland heeft de stoel niet gekocht, maar betaalt slechts voor het gebruik. “We betalen een bedrag per maand en na een aantal jaren gaat de stoel terug naar de fabriek, die eigenaar blijft van de stoel. Op die manier houdt de producent zicht op de materialen die in de stoel zijn verwerkt en kan hij optimaal sturen op hergebruik.” Die omslag van producteigendom naar –gebruik maakt onderdeel van de ‘circulaire economie’, die ook MVO Nederland voorstaat. Een economie waarin materialen, grondstoffen en producten eindeloos worden hergebruikt en afval tot een absoluut minimum wordt beperkt. “En Nederland is dan ook klaar voor die circulaire economie”, zegt Lageweg in het jaarlijkse trendrapport van de organisatie. “Delen en hergebruiken vervangt bezitten en weggooien.” Het rapport bevat tien MVO-trends die in meer of mindere mate hun stempel zullen drukken op de Nederlandse samenleving. Lageweg vat ze samen in vier essentiële ontwikkelingen. “Ten eerste zie je dat meer en meer bedrijven werk maken van de reductie van hun footprint. Op bescheiden schaal, door oude tl-buizen te vervangen door zuinige led-lampen, of heel radicaal, zoals tapijttegelfabrikant Interface met Mission Zero. In 2020, zo is het doel van de fabrikant, willen ze letterlijk een footprint van nul komma nul gerealiseerd hebben.” Kansen in ontwikkelingslanden Een tweede ontwikkeling die Lageweg waarneemt is de clustering van hulp en handel. “Steeds meer ontwikkelingslanden worden economisch volwassen(er), waardoor er interessante markten ontstaan, ook voor Nederlandse bedrijven. Wij pleiten ervoor

die kansen op een verantwoorde manier te verzilveren. Dus door enerzijds een goede handel op te zetten, maar anderzijds ook een bijdrage te leveren aan de duurzame volwassenwording van zo’n economie.” Een voorbeeld hiervan geeft Nablus Soap. Net buiten de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever zette de Nederlandse Dirk Terwel samen met een lokale partner Nablus Soap op. In de fabriek produceren lokale werknemers handgemaakte olijfoliezeep, volgens eeuwenoud Palestijns recept. In combinatie met de nodige Europese zakelijkheid weet Nablus Soap een traditioneel product met winst in verschillende markten af te zetten. Bovendien zorgt de fabriek in de onrustige regio voor de broodnodige werkgelegenheid. De derde macro-trend die Lageweg noemt is die van sociale innovatie. “Daarmee bedoel ik innovatie van de communicatie en samenwerking tussen mensen. Denk aan een beter gestroomlijnde productieketen, om efficiënter te werken en minder restafval over te houden. In samenwerking en door co-creatie valt zo ontzettend veel te leren.” Een sector bij uitstek vindt Lageweg de bouw, waar de productieketens van architect tot aannemer veelal nog inefficiënt opereren. “Zou er meer overleg plaatsvinden tussen de diverse partijen in het proces, dan werkt dat niet alleen sneller, maar ook economischer.”

Scepsis Hoewel de goede voorbeelden talrijk zijn, binnen en buiten Nederland, moeten veel ondernemers nog maar weinig hebben van MVO. “Dat is niet verstandig”, zegt Lageweg, die voor aarzelende ondernemers een online toolkit heeft ontwikkeld. De tool genaamd MVO Maps geeft ondernemers die zich bij MVO Nederland aansluiten aan de hand van een vragenlijst inzicht in hun vorderingen op gebied van MVO. “Ik ben er van overtuigd dat MVO de toekomst is voor het bedrijfsleven. Steeds meer bedrijven tonen aan dat er een goede businesscase is voor duurzaamheid. Je kunt aanhaken, of achterblijven.” Voor meer informatie: www.mvonederland.nl

Directeur Willem Lageweg: “Nederland moet de bakermat van duurzaam ondernemerschap worden”

Eigenlijk hangt deze ontwikkeling sterk samen met de laatste grote trend die de MVO Nederland-directeur constateert. “Alles wordt transparanter. Bedrijven opereren, of ze het willen of niet in een glazen huis. De voortdurende globalisering en digitalisering van de maatschappij speelt daar een grote rol in. Maar consumenten willen ook graag inzicht. Hoe wordt mijn product gemaakt? En met welke materialen?” Lageweg geeft het voorbeeld van Oat Shoes. Een schoenenfabrikant die volledig biologisch afbreekbaar schoeisel heeft ontwikkeld. “Na gebruik stop je de schoenen in de grond en groeit er een boom uit.”

het ONDERNEMERS BELANG

07


Interview

Tekst: Ed Lamme • Fotografie: René Zoetemelk

Jan Buitendijk, regio directeur Haaglanden-Rijnstreek

Duurzame inzetbaarheid, maar wat is het? Een veelgebruikte definitie is: Duurzame inzetbaarheid is de mate, waarin medewerkers productief, gemotiveerd en gezond willen en kunnen blijven werken, binnen of buiten de organisatie. Hij wees op het Manifest Duurzame Inzetbaarheid dat in oktober van het vorig jaar door Tex Gunning, (CEO TNT Express) in de rol van Adviseur Project Duurzame Inzetbaarheid, aan staatssecretaris Paul de Krom werd aangeboden. Het Manifest is het resultaat van een aantal bijeenkomsten met een mix van 100 bedrijven die op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid initiatieven hebben ontwikkeld.

Focus op duurzame inzetbaarheid De beroepsbevolking in Nederland ontgroent en vergrijst momenteel snel. Onder impuls hiervan, de aanhoudende economische tegenwind en het besef dat functies niet meer voor eeuwig vastliggen, maar constant veranderen, neemt de aandacht voor duurzame inzetbaarheid toe. Het is voor iedere organisatie van belang om binnen haar personeelsbeleid aandacht te besteden aan duurzame inzetbaarheid. Specifiek beleid gericht op gezondheid, inzetbaarheid, persoonlijke ontwikkeling en vitaliteit zorgt voor duurzame inzetbaarheid en vitale organisaties.

D

uurzame inzetbaarheid stond centraal tijdens een door uitgeverij Novema en loopbaanadviesbureau Focus georganiseerde Masterclass. In het kantoor van loopbaanadviesbureau Focus in Voorburg werden de deelnemers aan de Masterclass gastvrij ontvangen door Jan Buitendijk, regio directeur Haaglanden-Rijnstreek en Ditmer Rouwenhorst, Business Development Manager van Focus. De diensten van Focus hebben betrekking op strategisch HR advies, loopbaanbegeleiding, outplacement, coaching, assessments, reintegratie, verzuimpreventie, trainingen en opleidingen.

08

het ONDERNEMERS BELANG

Manifest Duurzame Inzetbaarheid Jan Buitendijk begon de geanimeerde bijeenkomst met te stellen dat een organisatie ervoor moet zorgen dat alle werknemers, ongeacht hun leeftijd, inzetbaar en gemotiveerd zijn en blijven. “Door aandacht te besteden aan duurzame inzetbaarheid van personeel kan er voorkomen worden dat kennis, ervaring en competenties voortijdig verloren gaan, en bovenal medewerkers vitaal en betrokken zijn. Uiteindelijk draagt dit bij tot een economisch sterk(er) bedrijf. Maatschappelijk is duurzame inzetbaarheid een belangrijk thema, gezien de vergrijzing en verwachte krapte op de arbeidsmarkt. Organisaties en medewerkers kunnen werk maken van duurzame inzetbaarheid.”

Lang en gelukkig werken Jan Buitendijk hield de deelnemers voor dat als werknemers nog lang en gelukkig willen werken zij flexibel en up-to-date moeten zijn in deze snel veranderende economie. “De arbeidsproductiviteit stijgt wanneer alle bedrijven en organisaties investeren in de betrokkenheid van hun medewerkers. Het werk moet zo georganiseerd worden dat mensen zin hebben in hun werk. Werknemers zullen van hun kant steeds weer andere kennis en vaardigheden moeten op doen. Ook moet je organiseren dat werknemers vanuit autonomie, zingeving en meesterschap hun functies kunnen uitoefenen. Koester de relatie tussen mensen. Alleen dan houd je de productiviteit op peil. Gezien de krimpende beroepsbevolking is dat nodig als waarborg voor de continuïteit en welvaart in ons land!” Ditmer Rouwenhorst gaat in op het duurzaam ondernemen. “Centraal staan de 3 P’s: People, Profit en Planet. Je zult medewerkers moeten verduurzamen. Je kunt een organisatie niet laten groeien, je kunt alleen de medewerkers die de organisatie maken laten groeien. Met andere woorden: groeiende medewerkers doen een bedrijf groeien!” Hij wijst ook op duurzaam leven. “Je ziet in de samenleving een verschuiving naar minder vanzelfsprekende sociale zekerheid. Mensen zullen meer verantwoordelijkheid moeten gaan nemen voor de eigen gezondheid en de economische zelfredzaamheid. Van medewerkers mag verwacht worden dat zij zich duurzaam aantrekkelijk houden! Uiteraard moet er gewerkt worden aan duurzame educatie door het op peil houden van de vakinhoudelijke kennis en vaardigheden. Naast de persoonlijke groei door levensgebeurtenissen en het opdoen van (werk)ervaring lijken employability vaardigheden duurzame aantrekkelijkheid te kunnen veroorzaken. Dat vraagt om persoonlijk leiderschap, voor iedereen die prettig en efficiënt werkzaam wil blijven.


Medewerkers bovenaan “Maar hoe doe je dat als organisatie en als medewerker”, hield Jan Buitendijk zijn gehoor voor dat aan de lippen van de beide heren hing. “In het Manifest Duurzame Inzetbaarheid staan een aantal tips die uit de sessies met de 100 bedrijven naar voren zijn gekomen. Ik zal er een paar, zoals die 100 bedrijven dat doen, noemen. Je kunt klein beginnen en daarna uitbouwen. Ga eens bij de buren kijken hoe die dat doen. Kijk ook naar het verzuim binnen je organisatie t.o.v. het gemiddelde in de branche. Reken uit wat 1 procent verzuimdaling je oplevert. Gebruik een vast percentage van de baten van je bedrijf om in de verdere duurzaamheid van de medewerkers te investeren. Belangrijk is dat je die aanpak zichtbaar maakt in je organisatie en hou elkaar op de hoogte van de successen. Maak het plan van aanpak duurzame inzetbaarheid in overleg met de medewerkers. Waardeer ook initiatief, zelfstandigheid en trots in het vak van je medewerkers. En niet onbelangrijk, breng de logica terug in het vak en in de organisatie. Haal dubbel werk of bureaucratische rompslomp weg.” Ditmer Rouwenhorst benadrukt dat het belangrijk is om mensen verantwoordelijkheid over hun werk te geven. “Ga na hoe je zelf wil werken, niemand wil dat er voortdurend iemand over je schouder meekijkt. Draai het organogram van je bedrijf om. Zet medewerkers in aandacht bovenaan! Leidinggevenden faciliteren de medewerkers, zodat zij optimaal hun werk kunnen doen.”

Gezondheid Het Manifest Duurzame Inzetbaarheid heeft ook aandacht voor de gezondheid van de werknemers. “Ga met werknemers in gesprek over het gezamenlijke belang van investeren in gezondheid. Geef daarbij wel als manager het goede voorbeeld. Doe aan gezondheidmanagement niet aan verzuimmanagement. Denk aan het aanbieden van faciliteiten waar werknemers vrijwillig gebruik van kunnen maken, zoals korting bij sporten, gezond eten in de bedrijfskantine en hulp bij het stoppen met roken. Ook financiële stimuleringsmaatregelen voor het gebruik van de fiets zijn een middel om de gezondheid te bevorderen. Maar ook kun je denken aan gezonde werkplekken of aan medische controle door een bedrijfsarts of een fysiotherapeut”, aldus voorbeelden van die 100 bedrijven. Ontwikkeling Ook de ontwikkeling van medewerkers kwam aan de orde. Jan Buitendijk en Ditmer Rouwenhorst benadrukten dit expliciet. “Gebruik het potentieel van alle medewerkers, ongeacht leeftijd. Laat elke nieuwe medewerker na 3 of 4 jaar denken in scenario’s over ander werk. Geef open en eerlijk de mogelijkheden in- of extern weer. En benut de mogelijkheden van loopbaanontwikkeling en het verkrijgen van een goed beeld van de loopbaantoekomst van de medewerkers. Wie wil minder werken en wie wil ergens anders werken? Ga experimenteren met stages of uitwisseling binnen het bedrijf of met andere bedrijven in de regio. Het is een manier om mensen in beweging te krijgen. Reserveer ook een percentage van de loonsom voor

scholing en stel een persoonlijk ontwikkelbudget beschikbaar. Ga in gesprek over een loopbaan. Wie ben, wat wil je, wat kun je en zijn er groeimogelijkheden? Kan men wel mee in de ontwikkeling van een bedrijf of kan men zich beter op een werkplek buiten de organisatie richten? Al deze vragen moeten bespreekbaar zijn als uiting van interesse in medewerkers en hun betrokkenheid, meesterschap en zingeving. Zowel in het belang van de werkgever als die van de werknemer.” Employability Jan Buitendijk besluit met het begrip ‘employability’ dat verwant is aan duurzame inzetbaarheid. “Het een gaat niet zonder het ander. Je zou het synoniemen kunnen noemen, maar in de uitwerking is het wel anders. De focus bij duurzame inzetbaarheid ligt op duurzame aantrekkelijkheid van medewerkers. Naast vitaliteit en gezondheid kan een loopbaanplan zich richten op employability in de latere fasen van de loopbaan. Hoe zorg je ervoor dat je vitaal, gezond en bevlogen bezig bent. Hoe zorg je ervoor dat je toegevoegde waarde kunt blijven leveren in alle leeftijdsfasen. Vanuit onze 25-jarige expertise als loopbaanadviesbureau hopen wij met deze Masterclass een bijdrage geleverd te hebben aan de noodzakelijke aandacht voor duurzame inzetbaarheid.” Voor meer informatie: Focus Voorburg Burgemeester Feithplein 18 2237 BZ Voorburg T 070 - 387 67 97 www.focusnederland.nl

Masterclass over duurzame inzetbaarheid

het ONDERNEMERS BELANG

09


Uitzendbureau 65plus heeft al ruim 38 jaar ervaring

Arbeidsbemiddeling

in de seniore arbeidsmarkt. Wij bieden actieve en vitale senioren de mogelijkheid door te werken na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.

• Gemotiveerde en betrouwbare medewerkers • Voordelig tarief • Snel de juiste match door jaren ervaring • Gratis deskundige vraagbaak m.b.t. lonen en arbeidsrechten

Diversiteit is wat ons onderscheidt, een unieke database met ruim 17.000 kandidaten en een landelijke dekking met 9 vestigingen is het bewijs. Vanuit onze vestiging Den Haag bedienen wij organisaties in de

Payrolling

regio Groot Haaglanden.

• Uw oud- medewerker op flexibele, en dus kostenefficiënte basis behouden • Geen loondoorbetalingsverplichting bij ziekte • U geeft alle administratieve taken en risico’s van het werkgeverschap uit handen

Wij komen graag met uw organisatie in contact om u te informeren over

• Optimale flexibiliteit tegen een scherp tarief

de mogelijkheden. Of u nu een flexibele chauffeur nodig heeft, een ervaren ingenieur of een adviseur met veel vakkennis binnen uw branche, wij zijn u graag van dienst.

Poolmanagement • Op ieder moment de juiste bezetting

Ook denken wij graag met u mee over de mogelijkheden voor de inzet

• Uw personeelsplanning ingevuld door onze planners

van uw bijna AOW-gerechtigde medewerkers binnen uw organisatie.

• Werkinstructies op locatie verzorgd door 65plus

Hebben wij uw interesse gewekt? Neem dan contact op met onze vestiging voor het maken van een vrijblijvende

Professional

afspraak. Langskomen mag ook altijd, u ben van harte

• Expertise op HBO+ niveau • Al vanaf €35,- kunt u een professional inzetten

welkom op de Reinkenstraat 42, 2517 CW Den Haag.

• Direct beschikbare flexibele kandidaten • Landelijk portfolio, ook uit uw branche

www.65plus.nl - denhaag@65plus.nl - 070-346 20 21

Rijswijk

Koop

som

€ 112

Ypenburg

v.a.

at ste

ts i n u 4 De la

Ypenburg Den Haag aan de Henricuskade

.500,-

m

Koopso

00,-

€ 135.0 /HVrijswijk

Ontwerp je eigen bedrijfsruimte op de meest sfeervolle en inspirerende locatie van Rijswijk! Schrijf u nu in en maak een persoonlijke afspraak.

Interesse? Bel:

070 - 342 01 01

makelaar & taxateur bedrijfshuisvesting bv

079 - 351 31 11

www.harbour-village.nl

De laatste 4 units Begin mei zijn alle bedrijfsruimten opgeleverd aan de trotse eigenaren. Er zijn nog slechts 4 units per direct beschikbaar. De bedrijfsruimten zijn ca. 100 m2 groot, hebben eigen parkeerplaatsen en liggen op een uitstekende locatie.

Interesse? Kijk snel op de website:

www.henricushof.nl


Tekst: J.D. Lodder AA • Fotografie: René Zoetemelk

Advies Uw adviseur in 2013 Zoals in iedere branche is ook de accountants- en belastingadviesbranche aan veranderingen onderhevig. Van huis uit zijn de traditionele accountants en belastingadviseurs gericht op het samenvatten van het verleden. De werkzaamheden bestonden voornamelijk uit het samenstellen van jaarrekeningen en fiscale aangiften om zo te voldoen aan de regelgeving. Daarbij werd dan gestreefd naar het realiseren van een zo optimaal mogelijke belastingdruk.

D

aar waar in het verleden de focus lag op het ‘verslaan’ van het verleden is de focus anno 2013 veel meer gericht op het ‘verslaan’ van het heden. Een goede adviseur kan u ook bijstaan bij toekomstvraagstukken. In dit kader is het zeker niet onverstandig om met uw adviseur eens over de volgende onderwerpen van gedachte te wisselen: Kan ik mijn informatievoorziening verbeteren? Als ondernemer wilt u grip hebben op uw organisatie. Goede en tijdige financiële informatie is hierbij van vitaal belang. Uw adviseur kan u hier uiteraard bij helpen door bijvoorbeeld het samenstellen van tussentijdse financiële informatie en deze met u te analyseren. Maar liever nog begeleidt hij u bij het inrichten van het informatiesysteem op een zodanige wijze dat u zelf op ieder gewenst moment kunt beschikken over kwalitatief goede informatie. Hoe kan ik komen tot betrouwbaardere prognoses? Als ondernemer wilt u snel kunnen schakelen bij een steeds veranderende omgeving. Om hier goed op te kunnen sturen is van belang dat u zoveel mogelijk inzicht krijgt in toekomstige ontwikkelingen. Prognoses kunnen hierbij een goed hulpmiddel zijn. Dit kan variëren van globalere meerjaren prognoses tot

J.D. Lodder AA

gedetailleerde liquiditeitsprognoses waarbij beheersing van de cashflow centraal staat. Om de kwaliteit te kunnen waarborgen zijn er diverse rekenmodellen en software beschikbaar om tot een betrouwbaardere inschatting te komen.

Ook is het goed de huidige financiering van uw onderneming nog eens te onderzoeken. Hierbij kan gedacht worden aan zaken als gestelde zekerheden, looptijden, extra aflossingen, rentes en dergelijke.

Is de structuur van mijn onderneming nog wel actueel? Het is goed dat u als ondernemer regelmatig de structuur van uw onderneming onder de loep neemt. Hierbij kunt u denken aan onderwerpen als: Is de structuur optimaal en kostenefficiënt? Voldoet de juridische structuur nog? Moet er gereorganiseerd worden? Is mijn onderneming klaar voor de overdracht naar mijn kinderen?

Dit alles maakt dat onze branche een dynamische branche is. Alleen maar routinematig werk behoort tot een ver verleden. U als ondernemer mag van een moderne adviseur verwachten dat deze met u meedenkt en samen met u naar de toekomst kijkt.

Voldoet de financiering van mijn onderneming nog of kan deze verbeterd worden? In de huidige economische situatie kan het zijn dat een ondernemer zich geconfronteerd ziet met liquiditeitskrapte waardoor er een financierings- of vermogensbehoefte is. Of juist dat er behoefte is aan extra financiering ten behoeve van investeringen. Hoewel de indruk bestaat dat banken terughoudender zijn geworden in de kredietverstrekking, is het onze ervaring dat indien er sprake is van reëel en goed onderbouwd financieringsplan een kredietaanvraag wel degelijk succesvol kan zijn.

Scheveningseweg 10 2517 KT Den Haag T 070 - 356 07 95 F 070 - 356 14 37 De website is vernieuwd: check www.smitwolf.nl

het ONDERNEMERS BELANG

11


Bedrijfsreportage Claudia Duinisveld: "Wij bieden een toekomst voor panden, woningzoekenden en ondernemers”

Tekst en fotografie: René Zoetemelk

De leegstand van woningen en bedrijfspanden neemt nog steeds toe in Nederland. De markt van leegstandbeheer is volop in beweging. Ad Hoc biedt met het beheer van leegstaande panden de oplossing voor zowel eigenaren van onroerend goed als voor woningzoekenden en startende ondernemers die een passend bedrijfspand of kantoor zoeken. Ad Hoc is sinds 1990 marktleider op het gebied van bestrijding van leegstandsrisico’s. Met tien vestigingen in Nederland en een eigen mobiele Technische Dienst biedt Ad Hoc landelijke dekking. Het hoofdkantoor van Ad Hoc staat in Den Haag.

Ad Hoc zorgt voor betrouwbare oplossingen tegen leegstand en biedt groeikansen aan ondernemers

H

et mes snijdt aan twee kanten. Claudia Duinisveld is Manager Operations en ziet het succes van het concept van Ad Hoc nog steeds toenemen. “Het is voor vastgoedeigenaren een hele zorg om een leegstaand pand representatief te houden. Vandalisme en verloedering liggen op de loer. Naast het beheer zorgen we er ook voor dat ondernemers, woningzoekenden en galeriehouders een plek vinden in bijvoorbeeld lege woningen en bedrijfsruimten. De gedeelde belangen brengen wij samen in onze bedrijfsstrategie. Daardoor zijn we uitgegroeid tot de succesvolste bestrijder van leegstandsrisico’s en bieden we ruimte voor wonen en werken!” Beheer Leegstaande vastgoedobjecten verloederen. Het is onvermijdelijk dat de gebouwen te maken krijgen met verval en vandalisme. Goed beheer, tijdelijke bewoning of tijdelijk gebruik door ondernemers is een prima garantie tegen onnodige achteruitgang. Claudia Duinisveld ziet niet alleen de vraag naar beheer toenemen vanuit de economische recessie maar ook vanuit de gedachte dat leegstand een risico vormt voor waardedaling. “Dat besef is er steeds meer. Wij hebben nu 23 jaar ervaring en hebben veel klanten kunnen helpen. Wij bieden onze

12

het ONDERNEMERS BELANG

opdrachtgevers, bewoners en ondernemers veel voordelen, waaronder onze geroemde Controle & Technische Dienst die vakkundige ondersteuning biedt. Daarnaast werken we regionaal en zijn we daarom altijd dichtbij. Dat betekent direct contact, snelle aanwezigheid en korte lijnen. Dit is in onze optiek zeer belangrijk bij de bestrijding van leegstandsrisico’s.” Keurmerk Ad Hoc beschikt over het Keurmerk Leegstandbeheer. Ieder jaar voert een onafhankelijke toetsingsorganisatie een audit uit bij de ondernemingen die het Keurmerk Leegstandbeheer voeren. Hierbij worden alle belangrijke toetsingspunten van het Keurmerk onder de loep genomen, waaronder de werkwijze, gedragscode en overeenkomsten van de leegstandbeheerder. Claudia Duinisveld: “Ad Hoc vindt het Keurmerk Leegstandbeheer belangrijk, omdat het Keurmerk laat zien dat Ad Hoc zich onderscheidt met onder andere een professionele, transparante werkwijze en aandacht voor de privacy en rechten van haar gebruikers. Ad Hoc beseft als geen ander dat de bestrijding van leegstandsrisico’s in de eerste plaats mensenwerk is”. Dat betekent dat we zorgen voor een gedegen selectie van bewoners en ondernemers die een pand gaan gebruiken,

gedreven toezichthouders en vakkundige technische ondersteuning met 24-uurs bereikbaarheid.” Betrouwbaar en succesvol “Bedrijfsnamen en organisaties blijven gekoppeld aan hun oude panden. Goed beheer en nieuwe tijdelijke gebruikers voorkomen imagoschade en waardevermindering door verval.” Claudia Duinisveld ziet dat haar Ad Hoc startende ondernemers een nieuwe toekomst kan bieden en werkt nog steeds met veel plezier aan de oplossingen voor eigenaren en verhuurders. “Het is mooi om te zien dat startende ondernemers vanuit hun tijdelijke werkruimte succesvol zijn doorgegroeid. Kiest men voor ons, dan kiest men voor betrouwbare oplossingen tegen leegstand, voordelige woonruimte of een passende werkplek. Wij bieden een toekomst voor panden, woningzoekenden en ondernemers.”

Groot Hertoginnelaan 41, 2517 EC Den Haag T 070 - 312 03 33 www.adhocbeheer.nl


Bedrijfsreportage

Tekst en fotografie: René Zoetemelk

“Welk bedrijf heeft de zekerheid dat facturen binnen 48 uur worden betaald?” Met die vraag opent Ronald van der Starre zijn betoog over Svea Finans. Van der Starre is directeur van deze Credit Managementgroep met vestigingen in Reeuwijk en Amsterdam.

Zekerheid waarop je kunt bouwen:

Svea Finans neemt zakelijke vorderingen over en betaalt binnen 48 uur

S

vea is een op het MKB gerichte financier. Het neemt echter ook het debiteurenbeheer uit handen en dekt kredietrisico af. Volgens Ronald van der Starre geeft dat zoveel zekerheid dat ondernemers zich volledig kunnen richten op hun core business. “Je weet dat je facturen snel worden betaald en dat geeft rust. Wij zijn echter geen incassobureau maar een verlengstuk van een organisatie.” Factoring Door het verkopen van zakelijke vorderingen aan Svea heeft een ondernemer altijd liquide middelen. Ronald van der Starre ziet daar het grote voordeel voor het MKB. “Hierdoor maken bijvoorbeeld veel uitzendbureaus gebruik van onze diensten. Uitzendkrachten verwachten vanzelfsprekend wekelijks uitbetaling van hun salaris. De betaling van, vaak grote, vorderingen van de uitzendbureaus bij hun klanten laat vaak lang op zich wachten. Wij nemen die vorderingen over en betalen direct uit, zodat ze snel over liquide middelen kunnen beschikken. Het is maar een voorbeeld van een branche waarvoor wij veel diensten verrichten. Ook veel ondernemers uit andere branches hebben profijt van onze inzet. Je hebt direct beschikking over het geld waarvoor je diensten hebt verricht.” Door Svea worden jaarlijks 50.000 vorderingen verwerkt met een totaal bedrag van rond de € 150.000.000,-. Dienstverlening De doelgroep van Svea is het MKB, waaronder ook de grote groep ZZPers, met een omzet tussen de € 50.000 en € 4.000.000,-. “Wij nemen voor onze klanten vorderingen over als het bedrijf waarvoor ze werkzaamheden hebben verricht voldoende kredietwaardig is. Het onderzoek naar die kredietwaardigheid doen wij snel zodat we aan de slag kunnen. Ondernemers hebben behoefte vlot en adequaat zaken te doen. Svea is daarom georganiseerd naar de vraag van de klant. Onze accountmanager blijft vanaf acquisitie tot en met debiteurenbeheer bij de factuurstroom betrokken. Bij Svea is men verzekerd van contact met één medewerker die op de hoogte is van de bedrijfsomstandigheden en facturering.

Op een gekochte factuur wordt uiteraard verdiend. “Het aankooppercentage is afhankelijk van de kredietwaardigheid van de organisatie waar de vordering wordt gedaan en de gehanteerde betalingscondities die daar gelden. Meestal ligt het bedrag rond de 5% van het factuurbedrag. Het kost je iets maar je weet dan wel zeker dat er binnen 48 uur wordt uitbetaald en dat de risico’s voor Svea zijn.” Het aquisitietraject van Svea is kort. Er worden geen ingewikkelde liquiditeitsprognoses en toekomstverwachtingen gevraagd. “Als we tot overeenstemming komen met de nieuwe relatie gaan we snel aan de slag. Er komen hier zelfs klanten met een stapel facturen binnenlopen.” Flexibel Wanneer je net een onderneming hebt opgebouwd of als je uit een moeilijke periode komt is het belangrijk dat er voldoende liquide middelen zijn. Die behoefte zal in de loop van de tijd minder worden. Ronald van der Starre: “Onze dienstverlening is zo opgebouwd dat je niet vastzit aan langlopende verplichtingen. De ondernemer kan zelf bepalen welke facturen er worden ingediend. Er gelden dus geen minimale omzetvereisten of concentratiegraden. Er zijn relaties die slechts facturen voor één klant bij ons onderbrengen. Veel is mogelijk!”

Solide partner Ronald van der Starre tot slot: “Wij zijn een solide partner. In Zweden heeft Svea Finans de functie van Spaarbank en beschikt daardoor over substantieel eigen en vreemd vermogen. Ingekochte facturen worden altijd uitbetaald. Het is zekerheid waarop je kunt bouwen.”

Svea Finans Reeuwijk: Reeuwijkse Poort 107b 2811 MX Reeuwijk T 0182 - 62 44 00 Amsterdam: Ed Pelsterpark 12 1087 EJ Amsterdam T 020 - 398 90 00 info@sveafinans.nl www.sveafinans.nl

het ONDERNEMERS BELANG

Ronald van der Starre: “Er worden door Svea Finans geen ingewikkelde liquiditeitsprognoses en toekomstverwachtingen gevraagd”


Terneuzen, Terneuzen, volop ruimte Terneuzen, Terneuzen,volop volop volopruimte ruimte ruimte voor voor ondernemers voor voorondernemers ondernemers ondernemers

Welkom Welkom inin Terneuzen! Terneuzen! Terneuzen Terneuzen is is dede grootste grootste gegeWelkom Welkom in in Terneuzen! Terneuzen! Terneuzen Terneuzen is is de de grootste grootste gegemeente meente van van Zeeland. Zeeland. Terneuzen Terneuzen ligt ligt inin het het centrum centrum van van meente meente van van Zeeland. Zeeland. Terneuzen Terneuzen ligt ligt in in het het centrum centrum van van Zeeuws-Vlaanderen Zeeuws-Vlaanderen en en telt telt 55.000 55.000 inwoners. inwoners. DeDe ligging ligging Zeeuws-Vlaanderen Zeeuws-Vlaanderen en en telt telt 55.000 55.000 inwoners. inwoners. De De ligging ligging van van dede gemeente gemeente is is een een van van onze onze sterke sterke punten: punten: tussen tussen dede van van dede gemeente gemeente ishet is een een van van onze onze sterke sterke punten: punten: tussen tussen de Westerschelde Westerschelde inin het noorden noorden enen grenzend grenzend aan aan België België inde in het het Westerschelde Westerschelde in in het het noorden noorden en en grenzend grenzend aan aan België België in in het het zuiden. zuiden.Terneuzen Terneuzen is is dus dus strategisch strategisch gelegen gelegen ten ten opzichte opzichte zuiden. zuiden. Terneuzen Terneuzen is is dus dus strategisch strategisch gelegen gelegen ten ten opzichte opzichte van van steden steden alsals Antwerpen, Antwerpen, Gent Gent enen Rotterdam. Rotterdam. van van steden steden alsals Antwerpen, Antwerpen, Gent Gent enen Rotterdam. Rotterdam.

Terneuzen Terneuzen is een is een gemeente gemeente met met een een grote grote landbouwsector landbouwsector enen Terneuzen Terneuzen is een is een gemeente gemeente met met een een grote grote landbouwsector landbouwsector enen tegelijkertijd tegelijkertijd een een sterk sterk ontwikkelde ontwikkelde industriezone industriezone langs langs het het Kanaal Kanaal tegelijkertijd tegelijkertijd een een sterk sterk ontwikkelde ontwikkelde industriezone industriezone langs langs het het Kanaal Kanaal van van Gent Gent naar naar Terneuzen. Terneuzen. Samen Samen met met dede haven haven van van Vlissingen Vlissingen vormt vormt van van Gent Gent naar naar Terneuzen. Terneuzen. Samen Samen met met dede haven haven van van Vlissingen Vlissingen vormt vormt dede haven haven van van Terneuzen Terneuzen het het opop twee twee nana grootste grootste havengebied havengebied van van dede haven haven van van Terneuzen Terneuzen het het opop twee twee nana grootste grootste havengebied havengebied van van Nederland. Nederland. ErEr zijn zijn prima prima logistieke logistieke verbindingen verbindingen viavia het het water, water, dede weg weg Nederland. Nederland. ErEr zijn zijn prima prima logistieke logistieke verbindingen verbindingen viavia het het water, water, dede weg weg (Westerscheldetunnel) (Westerscheldetunnel) enen het het goederenspoor goederenspoor naar naar afzetgebieden afzetgebieden (Westerscheldetunnel) (Westerscheldetunnel) enen het het goederenspoor goederenspoor naar naar afzetgebieden afzetgebieden overal overal terter wereld. wereld. overal overal terter wereld. wereld. In In Terneuzen Terneuzen wordt wordt volop volop fors fors geïnvesteerd geïnvesteerd in in glastuinbouw glastuinbouw enen biobio In In Terneuzen Terneuzen wordt wordt volop volop fors fors geïnvesteerd geïnvesteerd in in glastuinbouw glastuinbouw enen biobio based based economy. economy. Van Van oudsher oudsher zijn zijn chemie chemie enen maintenance maintenance sterk sterk based based economy. economy. Van Van oudsher oudsher zijn zijn chemie chemie enen maintenance maintenance sterk sterk vertegenwoordigd vertegenwoordigd in in Terneuzen. Terneuzen. Terneuzen Terneuzen heeft heeft ondernemers ondernemers veel veel tete vertegenwoordigd vertegenwoordigd in in Terneuzen. Terneuzen. Terneuzen Terneuzen heeft heeft ondernemers ondernemers veel veel tete bieden! bieden! Vooral Vooral ruimte: ruimte: betaalbare betaalbare enen representatieve representatieve kavels kavels opop bedrijbedrijbieden! bieden! Vooral Vooral ruimte: ruimte: betaalbare betaalbare enen representatieve representatieve kavels kavels opop bedrijbedrijventerreinen, venterreinen, bijvoorbeeld bijvoorbeeld in in dede Koegorsstraat Koegorsstraat enen Handelspoort-Zuid. Handelspoort-Zuid. venterreinen, venterreinen, bijvoorbeeld bijvoorbeeld in in dede Koegorsstraat Koegorsstraat enen Handelspoort-Zuid. Handelspoort-Zuid. Maar Maar ook ook grond grond opop zogenoemde zogenoemde natte natte bedrijventerreinen: bedrijventerreinen: in in dede Maar Maar ook ook grond grond opop zogenoemde zogenoemde natte natte bedrijventerreinen: bedrijventerreinen: in in dede haven, haven, met met kade. kade. haven, haven, met met kade. kade.

Terneuzen Terneuzen heeft heeft bovendien bovendien een een sterk sterk middenmiddenenen kleinbedrijf. kleinbedrijf. Het Het Terneuzen Terneuzen heeft heeft bovendien bovendien een een sterk sterk middenmiddenenen kleinbedrijf. kleinbedrijf. Het Het Zeeuws-Vlaamse Zeeuws-Vlaamse arbeidsethos arbeidsethos wordt wordt geroemd: geroemd: erer is tijd is tijd om om tete Zeeuws-Vlaamse Zeeuws-Vlaamse arbeidsethos arbeidsethos wordt wordt geroemd: geroemd: erer is tijd is tijd om om tete genieten, genieten, maar maar erer wordt wordt keihard keihard gewerkt! gewerkt!Files Files kennen kennen wewe hier hier niet. niet. genieten, genieten, maar maar erer wordt wordt keihard keihard gewerkt! gewerkt!Files Files kennen kennen wewe hier hier niet. niet. DeDe Belgische Belgische markt markt ligtligt binnen binnen handbereik handbereik enen dede goede goede internationale internationale DeDe Belgische Belgische markt markt ligtligt binnen binnen handbereik handbereik enen dede goede goede internationale internationale samenwerking samenwerking wordt wordt dede komende komende jaren jaren onderstreept onderstreept door door dede bouw bouw samenwerking samenwerking wordt wordt dede komende komende jaren jaren onderstreept onderstreept door door dede bouw bouw van van een een nieuwe nieuwe zeesluis zeesluis in in Terneuzen. Terneuzen. Kortom, Kortom, erer wacht wacht u hier u hier een een van van een een nieuwe nieuwe zeesluis zeesluis in in Terneuzen. Terneuzen. Kortom, Kortom, erer wacht wacht u hier u hier een een prima prima ondernemersklimaat. ondernemersklimaat. prima prima ondernemersklimaat. ondernemersklimaat.

Interesse? Interesse? Interesse? Interesse?

AlsAls u meer u meer wilt wilt weten weten over over dede mogelijkheden mogelijkheden AlsAls u meer u meer wilt wilt weten weten over over dede mogelijkheden mogelijkheden diedie Terneuzen Terneuzen ondernemers ondernemers biedt, biedt, helpt helpt onze onze diedie Terneuzen Terneuzen ondernemers ondernemers biedt, biedt, helpt helpt onze onze bedrijfscontactfunctionaris bedrijfscontactfunctionaris Petra Petra dede Vliegher Vliegher uu bedrijfscontactfunctionaris bedrijfscontactfunctionaris Petra Petra dede Vliegher Vliegher uu graag graag verder. verder.ZijZij is het is het eerste eerste aanspreekpunt aanspreekpunt graag graag verder. verder.ZijZij is het is het eerste eerste aanspreekpunt aanspreekpunt voor voor ondernemers ondernemers in in onze onze gemeentelijke gemeentelijke voor voor ondernemers ondernemers in in onze onze gemeentelijke gemeentelijke organisatie. organisatie. U kunt U kunt haar haar bereiken bereiken viavia T 14 T 14 0115 0115 organisatie. organisatie. U kunt U kunt haar haar bereiken bereiken viavia T 14 T 14 0115 0115 of of viavia p.devliegher@terneuzen.nl. p.devliegher@terneuzen.nl. of of viavia p.devliegher@terneuzen.nl. p.devliegher@terneuzen.nl.

www.terneuzen.nl www.terneuzen.nl www.terneuzen.nl www.terneuzen.nl

Bezoek Bezoek ons op Provada de stand van de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone Bezoek Bezoekons ons onsop op opProvada Provada Provadain inin inde de destand stand standvan van vande de deZeeuws-Vlaamse Zeeuws-Vlaamse Zeeuws-VlaamseKanaalzone Kanaalzone Kanaalzone


Topclick Masterclass MEER RENDEMENT UIT UW ADWORDS CAMPAGNE?

Volg de Topclick Masterclass! Wist u dat ondernemers met een goed ingerichte AdWords campagne elke geïnvesteerde euro dubbel terugverdienen? Beheert u zelf uw Google AdWords campagne, maar haalt u hier onvoldoende rendement uit? Meld u aan voor de AdWords Master Class van Topclick Nederland. Want met de ondersteuning van een AdWords expert haalt u het beste uit uw eigen campagne en kunt u zich volledig richten op het behalen van úw doelstellingen.

Datum : Tijd: Lokatie :

Woensd

ag 15 m ei 2013 14.00 17.00 u ur rc Kosten ial TV, E : scudo 1 Aan de D, 8305 BM Aanme e ln ame zij Emmelo lden via n geen ord : kosten p.wiers of T. 02 verbon maond 28 - 321 den ernmers 253 (Pie belang t Wiersm .nl a, media -advise ur) Comme

Het Ond

Online Ma rketing erneme

rsbelan

g Maste

rclass

In de M astercla sses va en vakm n Het O anscha nderne p met a mersbe mers do ndere b lang de or de g edrijve len too especia n. In de naange de were li s e Masterc e vende b rd ld van d e profe lass van edrijve e Onlin ssionals direct b n hun k w e Marke o v e a nsdag 1 innen u n ennis, k Topclic ting. Na w bedri 5 mei w k op aa unde afloop jf in de orden d n s p v re an deze kende w praktijk e deeln gelege Masterc te bren eij z e nheid o meege lass ben gen. Te m te ne nomen vens bie t u in sta twerke in dt deze at het g n. Zo sla educati eleerde at u tw eve ses ee vlieg sie een en in éé leuke n klap!

Program

ma:

14:00 14:15 14:15 14:45 14:45 15:00 15:00 16:00 16:00 16:15 16:15 17:00

Er is ruim

Openin g en in troduct Rondle ie deeln iding e emers (H n presen Introdu et Ond tatie CT ctie Top erneme V (Den c rsbelan lick (Ma n Master is Ras) g) rtin He class m id e e t k vragen amp) Uitleg T rondje opclick (Arvin S Nederla Netwer ingh) nd Part ken ner Pro gramm a (Mart in Heid ekamp

)

te voor maxima Zorg du al 30 de s wel da elneme (media-a t u er sn rs. Aan dviseur el bij be deelnam Ondern n e zijn g t w a nt VOL emersb een kos = VOL. elang A ten verb Aanmeld msterd per ema onden. en bij P am) op il bij p.w iet Wiers telefoon iersma@ m n a ummer ondern 0228 - 3 emersb 2 12 53 elang.n of l

‘Wij ver

Het On

binden

lokale o

dernem

ndernem WWW.O

ers en o

NDERN

EMERS

unen bij

BELAN

G.NL

ng

ondern

emen in

Een leerzame Master Class in duidelijke taal Met grote expertise in zoekmachine adverteren en ruime ervaring in uiteenlopende branches, spreekt de AdWords expert van Topclick Nederland de taal van de ondernemer. Zo wordt moeilijke materie vertaald in hapklare brokken en krijgt u gerichte tips & tricks en creatieve oplossingen waarmee u straks meer rendement haalt uit uw eigen AdWords campagne. Wat leert u? • Relevante keywords selecteren • Effectieve advertentieteksten opstellen • Werking, veilingsysteem en biedstrategieën • Opzetten van account en account-structuur • Doormeten van resultaten via AdWords en Analytics Over de AdWords expert Arvin Singh Google AdWords expert Arvin Singh verdiept zich in conversieoptimalisatie en creëert synergie tussen verschillende online marketing activiteiten. Arvin verzorgt dagelijks succesvolle en rendabele AdWords campagnes voor vooraanstaande klanten waaronder Rook-Stop, Nivo Uitvaartverzekeringen en Bij’Tij.

ersbela

nderste

Over Topclick Nederland Sinds 2006 zorgt Topclick Nederland ervoor dat bedrijven goed vindbaar zijn op internet. Een betere vindbaarheid op internet betekent meer klanten, meer aanvragen en meer omzet. Dit doet Topclick met veel succes voor duizenden tevreden ondernemers. Van evenementenbureaus tot koeriers, autorijscholen, advocatenkantoren en kinderdagverblijven.

de regio

’ www.topclick.nl

het ONDERNEMERS BELANG


Interview

Tekst: Jeroen Kuypers • Fotografie: Marco Magielse

Familiebedrijven hebben een eigen krachtbron: de samenhang tussen de familieleden die de organisatie leiden die hen in staat stelt hoge toppen te scheren. De familie belichaamt de unieke cultuur die het bedrijf onderscheidt van andere en waaraan het zijn succes dankt. Maar naarmate een familiebedrijf groeit en de rol van de familie verandert kan deze cultuur verwateren. Volgens Anne Kloosterboer, hoofd van de sectie Familybusiness bij de HayGroup, is de uitdaging dit ‘bedrijfs-DNA’ dieper in de organisatie te verspreiden en verankeren. Op die manier worden de familiewaarden losgekoppeld van de familieleden, wint de organisatie aan autonomie en slagkracht en behoudt ze toch die unieke cultuur waaraan ze haar ontstaan én succes te danken heeft.

Hoe familiebedrijven hun cultuur en succes kunnen behouden:

De familiewaarden los

van de familieleden

D

irectieleden in een familiebedrijf dragen twee petten: enerzijds zijn ze financieel directeur, verkoopleider of exportmanager, anderzijds zijn ze zoon, dochter, broer of nicht. Kritiek op iemands functioneren wordt daardoor meteen ook persoonlijke kritiek, en dat geeft vaak aanleiding tot het ontstaan van een wespennest waarin emotionele en zakelijke

het ONDERNEMERS BELANG

belangen nauwelijks nog van elkaar te onderscheiden zijn. Toch is niets zo gevaarlijk als die belangen verstrengeld te laten. “Het is de taak van adviseurs zoals wij een eerlijk gesprek mogelijk te maken waarbij alles bespreekbaar wordt gemaakt,” zegt Anne Kloosterboer. “Dat vergt van ons financieel en organisatorisch inzicht maar evengoed psychologisch.”

Zachte en harde waarden Dergelijke problemen spelen vooral op bij transitiemomenten in de levenscyclus van een familiebedrijf: wanneer nieuwe (buitenlandse) groeimarkten worden betreden, filialen worden geopend, overnames worden gepleegd, en natuurlijk tijdens de opvolging van de ene generatie door de andere. Anne Kloosterboer: “Familieleden kunnen de grens van hun professionele kunnen bereiken. Ik heb in de retail gezien dat een zuster die altijd uitstekend had gefunctioneerd haar werk niet meer aan kon omdat de winkelketen te groot werd. Dan kan zo’n vrouw wel worden ‘weggemanaged’, maar dat gaat niet zonder gezichtsverlies. Ik heb alle betrokkenen om tafel gebracht en zichtbaar trachten te maken waar haar krachten liggen, zodat ze opnieuw op een plek terecht kon komen waar die optimaal tot hun recht komen. Daarvoor is het belangrijk dat je de ‘zachte’ waarden – de bindingen tussen mensen – even hard waardeert als de ‘harde’ – de financials. In de praktijk dragen ze namelijk beide evenveel bij aan het succes. De zachte waarden zijn echter meestal een kwestie van instinct en gevoel. Je moet dat gevoel dus eerst in woorden zien te vertalen. Het gesprek moet ook tot zelfinzicht leiden bij degene die van functie


koppelen

dient te veranderen. Als al die ingrediënten er zijn, kun je werken aan een oplossing die niet alleen zonder gezichtsverlies is, maar die de betrokkene ook opnieuw op een positie brengt waar die opnieuw de meeste toegevoegde waarde aan de organisatie kan geven.” Afkomst is geen argument Familieleden zijn de dragers van de bedrijfscultuur, maar krijgen ze die laatste automatisch mee, via een combinatie van hun genetische code en de paplepel, of moeten ze zich die moeizaam eigen maken? Volgens Anne Kloosterboer gaat het allerminst vanzelf: “Ik ken een kledingconcern waar de talentrijke jongeren al op twaalfjarige leeftijd worden geselecteerd en een speciaal opleidings- en trainingstraject in gaan. De meeste familiebedrijven doen hun best die waarden actief te implementeren. Ik heb het dan ook eens meegemaakt in een drankenconcern dat een neef van de CEO vond dat hij recht had op een hoge positie enkel en alleen vanwege zijn familieband. Hij kreeg zijn zin niet. Afkomst is geen argument, zei de CEO, ga jezelf eerst maar bewijzen op een andere plek. Maar ook buitenstaanders moeten de kans krijgen zich die zachte

waarde eigen te maken. Er zijn voorbeelden van grote familiebedrijven waar de Raad van Bestuur terecht van oordeel was dat het tijd werd een niet-familielid in de directie op te nemen en waar dit keer op keer mislukte. Meestal werd de komst van de buitenstaander met veel bombarie aangekondigd en werd er gewezen op diens indrukwekkende loopbaan bij een multinational. Maar als de man ‘gedropt’ werd in de organisatie bleek dat niemand hem accepteerde, omdat gevreesd werd dat hij de cultuur die het bedrijf hadden groot gemaakt niet begreep. Na zes maanden was hij afgeknapt en vertrok hij met stille trom. Om dat dure afbreukrisico te minimaliseren kun je een buitenstaander beter in de middenlaag van het management introduceren, hem zichzelf daar laten bewijzen als ‘een van ons’ en dan pas de weg naar boven laten vinden.” Blijvende waarden Hoe langer een familiebedrijf bestaat en hoe groter het wordt, hoe groter ook de kans dat de rol van de familie kleiner wordt. Dat begint al bij een installatiebedrijf met tien of vijftien werknemers, waar de zoon die de vader opvolgt vindt, dat hij meer vakman dan ondernemer is en een algemeen

directeur naast hem aanstelt. Conflicten tussen familieleden die de korte termijn (nu het bedrijf verkoop klaarmaken om te kunnen cashen) boven de lange verkiezen, kunnen de rol van de familie volledig uitschakelen. Maar ook als het bedrijf in handen van de familie blijft komt er vroeg of laat toch vaak een moment dat het management en het bezit van een onderneming van elkaar gescheiden raken. Betekent dit ook automatisch het einde van de unieke bedrijfscultuur? Volgens Anne Kloosterboer hoeft dat helemaal niet. Zoals de buitenstaander in de middenlaag zich de waarden eigen kan maken, kunnen de overige werknemers en niet-familieleden dat ook. “Een Nederlands familiebedrijf groeide in één generatie van vijftien naar tweeduizend medewerkers, een Braziliaans groeide uit tot een multinational. In beide gevallen heb je het over een kolos van een organisatie, waarbij in het laatste geval de familie die het had opgericht ook nog volledig uit het bedrijf was verdwenen. Toch bleven de waarden die het groot hadden gemaakt – lean, op de kleintjes letten en overal kansen zien en grijpen – de organisatie sturen. Door die waarden expliciet te maken hadden tal van medewerkers ze geleidelijk tot de hunne gemaakt. De ervaring leert dat dit belangrijk is, omdat je als bedrijf langer overleeft als je die waarden kent en behoudt – ook zonder familieleden.”

het ONDERNEMERS BELANG


ZELF BOEKHOUDEN & FACTUREREN Slim & Efficiënt Maak met één muisklik van een offerte een factuur en verstuur deze per e-mail

Slim & Accuraat Voorkom fouten door afschriften in te lezen en automatisch en foutloos te boeken

Slim & Eenvoudig Btw wordt automatisch geboekt, de btw-aangifte berekent u met één druk op de knop

Slim & Overzichtelijk In één oogopslag volledig financieel inzicht door uitgebreide rapportages

ZELF EENVOUDIG boekhouden & factureren Dat doet u gewoon zelf! Bespaar op uw accountantskosten door gebruik te maken van onze software. Profiteer nu van:

€ 50,ie l

Act oop t t/

m 21

ju n

i2

0222 36 30 61

WWW.SNELSTART.NL

01

3

extra korting

Ga naar www.snelstart.nl/zelf met actiecode HOB2013B @snelstart


Bedrijfsreportage

Tekst: IngerMarlies Leeuwenburgh • Fotografie: Ad Vereijken

OSB, Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten, heeft op 1 januari 2013 een keurmerk ingevoerd waarmee schoonmaaken glazenwasserbedrijven zich kunnen Onderscheiden in de SchoonmaakBranche. Het geeft de klant meer zekerheid dat hij te maken heeft met een betrouwbare partner en het schoonmaak- of glazenwasserbedijf weet dat hij op alle fronten zijn zaken op orde heeft.

Maak met het OSB-keurmerk een veilige keuze

D

e schoonmaakbranche had in het verleden een slechte naam. Klanten hadden nooit vooraf zekerheid over de kwaliteit die geleverd zou worden. Ze zagen door de bomen het bos niet meer, aldus OSB-directeur Rob Bongenaar. “Dat is niet goed voor de klant, maar ook niet voor de betrouwbare schoonmaakbedrijven. Daarom vonden wij het noodzakelijk een keurmerk in het leven te roepen.” Onafhankelijke Inspectie Instelling Paul Meerman van S & G diensten, bestaande uit De-glazenwassers bv en De-schoonmakers bv heeft als eerste het OSB-keurmerk in ontvangst mogen nemen. “Schoonmaken is geen beroep, maar een missie”, aldus Meerman. “Wij kozen ervoor het OSB-keurmerk aan te vragen, om ons te kunnen onderscheiden van bedrijven die de kwaliteit van hun schoonmaakwerkzaamheden, hun administratie, of hun prijsstelling niet op orde hebben. De keuring wordt niet door OSB zelf uitgevoerd maar door een onafhankelijke Inspectie Instelling en is bepaald geen sinecure. Tweemaal per jaar wordt alles gecontroleerd, van opdracht tot factuur, geleverde manuren, afdrachten BTW, sociale premies en loonbelasting. Dat alles helemaal op orde is, is een keiharde eis voor de toetsingsnorm NEN 4400-1. Voor mij een geruststellende gedachte dat het bij mij in orde is. Voor de opdrachtgever is het van belang dat, naast geleverde kwaliteit, hiermee in het kader van ketenaansprakelijkheid de risico’s op verhaal en boetes van de Belastingdienst, de Arbeidsinspectie en andere overheidinstanties worden beperkt.”

Hiermee maak je duidelijk hoe je handelt bij aanbesteding en contractering, hoe de organisatie de implementatie en naleving van sociaal beleid conform de code waarborgt en hoe het schoonmaakbedrijf de algemene tevredenheid van haar medewerkers meet.” Verstand van zaken Bongenaar: “Zorgvuldig omgaan met elkaar is het uitgangspunt. Betrouwbaarheid en kwaliteit zijn de peilers. Schoonmaken is een vak dat je moet uitvoeren met verstand van zaken. Het OSB-keurmerk wordt dan ook alleen gegeven aan bedrijven die aan alle gestelde eisen voldoen.”

Ik stuur informatie vooraf of leg bij het eerste bezoek uit wat het keurmerk inhoudt, dat er regels en voorschriften zijn en hoe onze prijs is opgebouwd. Klanten waarderen dat zeer, het maakt ze direct duidelijk dat ze met een serieuze, betrouwbare partner om de tafel zitten.”

OSB Bezoekadres: Rompertsebaan 50 5231 GT ’s-Hertogenbosch Postadres: Postbus 3265 5203 DG ‘s-Hertogenbosch T 073 - 648 38 50 info@osb.nl

Reactie van klanten “De bekendheid van het keurmerk moet nog groeien”, erkent Meerman. “Klanten zijn nu vaak blij verrast dat er een keurmerk is. Opmerkelijk is dat er nu sneller over en weer vertrouwen ontstaat met de klant.

www.osb.nl

Lianne de Heus, Rob Bongenaar en Paul Meerman

Eerlijke prijs Meerman: “In 2010 zijn er grote stakingen geweest in de schoonmaakbranche, omdat de druk op de prijzen zo groot werd, dat de last voor de werknemers onevenredig zwaar werd. Ik vind het als verantwoordelijk werkgever en als ondernemer heel belangrijk dat het OSB-keurmerk ook eist dat OSB-leden moeten voldoen aan de Code Verantwoordelijk Marktgedrag.

het ONDERNEMERS BELANG


Interview

‘Antwoord voor Bedrijven’:

Slechts een muisklik tussen vraag en aanbod Ondernemers worden geconfronteerd met een breed spectrum aan wet- en regelgeving, zowel bestaande als nieuwe. Die niet aflatende informatiestroom van de overheid genereert vanzelfsprekend een even continue stroom aan vragen. ‘Antwoord voor bedrijven’

Tekst: Jeroen Kuypers • Fotografie: Marco Magielse

E

en digitale dienstverlening inrichten voor bedrijven is niet simpel want ‘de’ ondernemer bestaat niet. Er zijn mensen die een bedrijf willen starten, ZZP’ers, franchisehouders van ketens en DGA’s van grote familiebedrijven. Elk hebben ze hun specifieke vragen, gaande van vrije generieke (‘hoe begin ik een eigen zaak?’) tot zeer complexe. “Het is de uitdaging om zoveel mogelijk vragen te voorzien en via de website te beantwoorden,” zegt Ubbo Dijk, marketing communicatie manager. “Dat doen we onder meer door telkens bij de medewerkers van ons callcenter te inventariseren of ze al een tijdje dezelfde antwoorden geven. We doen ook geregeld gebruikersonderzoek en passen de website desgewenst aan, bijvoorbeeld door de zoekfunctie te optimaliseren zodat bezoekers niet direct gaan bellen maar net één keer doorklikken het antwoord zelf vinden.”

is een overheidsdienst die deze vragenstroom kanaliseert en beantwoordt. Het merendeel van de antwoorden is op de website te vinden, de rest van de vragen wordt per telefoon, chat of twitter afgehandeld. Sinds kort is er zelfs een app die ondernemers op de hoogte houdt van de nieuwste wet- en regelwijzigingen. 3,2 miljoen unieke websitebezoekers per jaar en 23.000 downloads van de app in amper twee maanden. Dit succes deed sommigen al bewonderend opmerken ‘De overheid kan het dus toch.’

het ONDERNEMERS BELANG

Stappenplannen Dankzij die hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en kanaalsturing van vragen kan ‘Antwoord voor bedrijven’ met een klein aantal medewerkers een enorm aantal vragen beantwoorden. Ubbo Dijk: “We hebben zogenaamde Stappenplannen ontwikkeld voor samengestelde vragen. Als een bakker bijvoorbeeld een terras aan zijn zaak wil beginnen vindt hij daarin alle wet- en


regelgeving waarmee hij te maken krijgt overzichtelijk bij elkaar, van het aanvragen van een terrasvergunning tot de aanleg van een toilet voor de klanten. Specifieke vragen worden vooral via de telefoon en de e-mail beantwoord. Onze medewerkers zijn bereikbaar via kantoortijden. Alleen tussen twaalf en twee hebben ze een lange pauze, voor de lunch én voor het beantwoorden van e-mailberichten.” ‘Antwoord voor bedrijven’ is ook het EUdienstenloket. Alle content van de website is in het Engels vertaald, zodat buitenlandse ondernemers er met hun vragen terecht kunnen. “De meeste lidstaten hebben een aparte dienst opgericht voor dit EUdienstenloket. Nederland is het enige land waar een digitale dienstverlener deze door Brussel opgelegde taak er eenvoudigweg ‘bij’ kon nemen,” verduidelijkt Ubbo Dijk.”

Toch gebeurt dit niet. “Ons team heeft ervoor gekozen zelf achter die informatie aan te gaan,” aldus Ubbo Dijk. “We beschikken over formele en informele contacten op alle niveaus die ons op de hoogte stellen van wijzigingen. Vervolgens verwerken we die kennis zelf in een tekst, maar laten die wel accorderen door de bevoegde specialisten op de ministeries. Die pro-actieve houding werkt heel goed. Toen vorig jaar het zogenaamde Kundus- of najaarsaccoord gesloten werd hebben wij alle voor ondernemers relevante passages op onze website geplaatst. Ondanks alle voorbehouden wisten ondernemers dankzij onze publicatie in ieder geval wat ze mochten verwachten. We waren daarmee de eerste.”

pagina terecht komen. “Zo voerden we aan het begin van de kredietcrisis, direct nadat de Minister het woord voor het eerst gebruikt had, de zoekterm ‘Deeltijd WW’ in,” zegt Ubbo Dijk. “Niemand wist hoe de nieuwe regeling exact vorm zou krijgen maar op onze site stond de essentie al weergegeven en die informatie werd gretig opgevraagd. Zo hebben we het soms ook moeilijk om een term te schrappen. ‘Tante Agaathregeling’ is een uitdrukking die sinds 2001 officieel niet meer wordt gebruikt. Je moet nu ‘Durfkapitaalregeling’ schrijven. Toch vat de term zo goed samen waar het om gaat en is ze zo wijdverbreid, dat we die nog jarenlang hebben gebruikt voor de zoekmachines.”

Zondagavondtweets De voorbije vijf jaar is het kennisniveau van de medewerkers stelselmatig verhoogd. Er zijn er die mee discussiëren met ondernemers op het Higherlevel forum en webredacteur Edgar beantwoordt vele vragen via Twitter. “Twitter is een medium dat we ook buiten de kantooruren inzetten,” zegt Ubbo Dijk. “Vooral de zondagavondtweets zijn erg gewild. Maar social media werken op zo’n manier dat Edgar op zijn beurt ook zelf uitvoerig geïnformeerd wordt. We functioneren niet als een eiland maar onderhouden goede contacten met werkgeversorganisaties als VNO-NCW en MKB Nederland, met brancheorganisaties en met de wereld van de intermediairs. We zien bijvoorbeeld dat op Plein.nl vaak content van ons wordt overgenomen. Dat juichen we toe.”

Hype De introductie van een eigen NieuweWettenapp, enkele maanden geleden, heeft het voor ondernemers nog eenvoudiger gemaakt aan informatie over nieuwe wet- en regelgeving te komen. “Je krijgt nu een seintje als er op jouw gebied iets verandert en komt bij het aanklikken rechtstreeks op de pagina die daarover informeert. De app wordt door nieuwsdiensten maar vooral door ondernemers als uitermate handig ervaren en is in korte tijd een echte hype geworden. We hebben de app nota bene zelf ontwikkeld en in de markt gezet, omdat commerciële partijen het niet van de grond kregen. Dat dubbele succes deed iemand onlangs opmerken: ‘De overheid kan het dus toch,’ een compliment aan onze hele dienstverlening dat ik graag gehoord heb.”

Hoge mate van vindbaarheid De vindbaarheid van de informatie op ‘Antwoord voor bedrijven’ is erg hoog. De webredactie weet als geen ander hoe zoekmachines functioneren en hoe ondernemers dus met behulp van één enkele term direct op de juiste

Binnenkort hebben de lezers van Het Ondernemersbelang rechtsreeks toegang tot de vraagbaak van Antwoord voor Bedrijven.

Pro-actieve informatievoorziening Het structuren van informatie en het stroomlijnen van antwoorden is één ding, ervoor zorgen dat al die nieuwe wet- en regelgeving tijdig aangeleverd wordt zodat ze verwerkt kan worden tot content een tweede. ‘Antwoord voor bedrijven’ is organisatorisch een Davidje tegenover de Goliaths van de departementen waarvan het afhankelijk is. De kans dat ambtelijke collega’s de dienst simpelweg over het hoofd zien is reëel.

het ONDERNEMERS BELANG


Lig nooit meer wakker van uw IT-beheer

Geen zorgen meer over uw server en belangrijke gegevens. Zet ook uw bedrijf in de cloud en u hoeft niet meer te investeren in IT-kennis, systeembeheerders of servers. Wij zorgen er bovendien voor dat u veilig en betrouwbaar werkt. Het kan met Exact Online. Of u nu kiest voor de boekhouding, urenregistratie of voorraadbeheer. Ontdek zelf de voordelen of volg een webinar op exactonline.nl.

Exact Online. DĂŠ online bedrijfssoftware.


Interview

Tekst: André Staas – Comm’Art • Fotografie: Gerrit Boer

Veldhuis Media groeit door anticyclisch investeren in mensen en machines Veldhuis Media heeft zich ontwikkeld tot een specialistische full colour drukkerij die het hele grafische traject, van grafisch ontwerp tot verzending per post, onder één dak aanbiedt. Directeur Erwin de Lange legt uit: “We beschikken om te beginnen over een creatieve studio met grafisch ontwerp en DTP. Daarnaast is er uiteraard een drukkerij met drie 72/103 full colour drukpersen en digitale printmachines. Ten slotte heeft het bedrijf een eigen grafische afwerking, waaronder snijden, vouwen, geniet brocheren en wire-o binden. “Doordat we de hele keten in huis hebben, houden we maximale grip op het proces en daarmee op de kwaliteit. Voor onze klanten betekent het vooral gemak.”

H

et bedrijf telt vijftig medewerkers. In opdracht van uitgeverijen, reclamebureaus, drukwerkintermediairs en grote bedrijven worden in Raalte magazines, catalogi, tijdschriften, boeken, jaarverslagen en verkoopbrochures geproduceerd. Dat gebeurt volcontinu, dat wil zeggen in 3 ploegen, 5 dagen lang, 24 uur per dag. Motivatie en betrokkenheid

Tegen de stroom in investeren. Daar komt de succesvolle strategie van Veldhuis Media op neer. “Uiteraard zijn we continu bezig met kostenbeheersing. Daar ligt de eerste winst. Tegelijkertijd maken we sprongen voorwaarts. Zo zetten we zwaar in op relatiebeheer en acquisitie. Hiervoor hebben we vier accountmanagers in dienst. We houden continu druk op de markt. Dat is écht nodig want je krijgt het werk niet zo maar; je moet er bovenop zitten. Alleen als je je uiterste best doet, wordt het werk je gegund.” De sprongen voorwaarts zijn goed te zien. In 2008 betrok Veldhuis Media een nieuw bedrijfspand en breidde daarmee uit met 800 m². Daarnaast is geïnvesteerd in machines. Bijvoorbeeld een nieuwe Komori LS540, een vijfkleurendrukpers op formaat 72x103. In 2008 werd ook al zo’n machine in de drukkerij geïnstalleerd, destijds de eerste van deze generatie in Nederland. Verder een nieuwe volautomatische compute-to-plate machine

Oscar Jager (l.) en Erwin de Lange

(CTP), waarop rechtstreeks vanaf de computer drukplaten worden gemaakt. Ook staan er nieuwe vouwmachines en een nieuwe seallijn.” Daarnaast heeft het bedrijf geïnvesteerd in zijn medewerkers. “Mensen maken bij ons het verschil. We doen er alles aan om medewerkers te vinden en te binden. We geven ze vrijheid en verantwoordelijkheid. Hierdoor hebben ze plezier in het werk. We willen medewerkers met initiatief, ondernemerschap, met op z’n tijd uiteraard ook het nodige conformisme. Onze opdrachtgevers voelen feilloos aan dat we investeren in kennis, motivatie, betrokkenheid, vakmanschap. Goed drukken kan iedere drukker. Maar het komt aan op mensen, die hun vak verstaan en met klanten kunnen omgaan. Mensen, die af en toe een stapje extra willen zetten, die zich tot het uiterste inspannen, die kunnen improviseren om onvoorziene problemen op te lossen.” Doen wat is afgesproken

Investeren in mensen en machines: daar wordt Veldhuis Media beter van, maar ook zijn klanten. “Met onze moderne machines kunnen we een maximale snelheid en flexibiliteit garanderen, naast een minimale kostprijs. We waarborgen de kwaliteit van onze producten door te werken binnen passende protocollen en normen; onze drukpersen, CTP en proefsystemen zijn ingericht op NEN-ISO 12647-2.”Duurzaamheid staat bij Veldhuis Media hoog in het vaandel. “We hebben duurzaamheid ingebed in onze bedrijfsvoering. Zo zijn onze prepress en de plaatvervaardiging 100% chemievrij en werken we met inkten die 100% afbreekbaar zijn. We zijn FSC-gecertificeerd, wat wil zeggen dat we papier gebruiken dat op duurzame wijze is geproduceerd. En ons hele bedrijf draait op groene stroom. We zijn slechts een paar certificaten verwijderd van CO2-neutraal bedrijf. Voor overheden en steeds meer bedrijven is duurzaam inkopen aantrekkelijk, mits de prijs niet al te gek wordt.”Het succes van Veldhuis Media wordt volgens De Lange ook bepaald doordat “we doen wat is afgesproken. Dit lijkt een open deur, maar in de praktijk maken bedrijven nogal eens brokken. Bij ons is het écht zo; we hebben er naam mee gemaakt.”

Industriële principes

Ook de komende jaren blijft Veldhuis Media investeren in mensen en machines. “Van huis uit is de grafische branche nogal ambachtelijk van aard. We willen dit loslaten, zonder afbreuk te doen aan het vakmanschap van onze drukkers. We benaderen onze drukkerij vanuit de industriële invalshoek. We produceren met nieuwe machines, die worden bediend door kundige, ervaren en bovenal betrokken medewerkers. Zij werken binnen procedures en met protocollen die de maximale kwaliteit waarborgen tegen een minimale kostprijs. “In zo’n industriële cultuur gedijen onze medewerkers goed. Ze zijn heel betrokken bij het product, ons bedrijf, onze klanten en op elkaar. Er heerst hier een prettig familiegevoel. Een gevoel van: we staan en gaan ervoor. De cultuur is informeel; drempels zijn er niet. We praten met en luisteren naar elkaar. Met als gevolg een hoge productiviteit: het ziekteverzuim is bij ons minder dan één procent en de faalkosten zijn minimaal.”

info@veldhuis.nl www.veldhuis.nl @veldhuismedia

het ONDERNEMERS BELANG


Column Uw betrouwbare partner op het gebied van uitzending, werving & selectie, payrolling en detachering REINKENSTRAAT 7, DEN HAAG T 070 360 99 22 E reinken@ep92.nl PROMENADEPLEIN 115, ZOETERMEER T 079 343 44 33 E zoetermeer@ep92.nl

WWW.EP92.NL

Wsp helpt u maatschappelijk verantwoord ondernemen

M

aatschappelijk verantwoord ondernemen, social return, people planet profit..... de termen vliegen ons om de oren. MVO is hot, zelfs in crisistijd. Producenten worden zuiniger op grondstoffen, op vervoersbewegingen en op restmateriaal. Er groeien nieuwe marktsegmenten, deelauto’s zoals greenwheels doen het goed en ook de schoenmaker, garages en naaiateliers doen het beter dan voor de crisis. Logische ontwikkelingen in Florine Buijten crisistijd die bovendien goed zijn voor het milieu... Maar MVO is meer dan alleen letten op het milieu, het is ook goed zorgen voor de ‘people’. En juist in crisistijd verliezen veel mensen hun baan. Aan de andere kant moet er verder worden bezuinigd en van het UWV, SVB en gemeenten wordt gevraagd om met nog minder, meer te bereiken. Er worden op verschillende niveaus afspraken gemaakt om te komen tot een duurzame samenleving. Zo ook over het in dienst nemen van meer kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. Zo zijn er in het merendeel van de cao’s afspraken opgenomen over het in dienst nemen van meer kwetsbare groepen, vooral het in dienst nemen van jongeren in de Wajong is populair. Maar wat komt er van deze afspraken terecht? Wie controleert ze eigenlijk? Worden de afgesproken zaken van de vorige onderhandelingen bij de nieuwe er weer bij gepakt? Of blijft het bij goede intenties?

Carbon Matters verbetert de energie efficiency van bedrijfsprocessen en verlaagt CO2 emissie. Met onze analyse technieken, product kennis en zo nodig herontwerp van productie processen versterken we uw business – lagere kosten, duurzamer, meer competitief. Dit geldt ook voor gebouw gebonden processen als in kantoren waar energiegebruik kan worden gereduceerd met 30 tot 50% en verder als het moet. Heeft u interesse of vragen, neem contact op.

Bezuidenhoutseweg 161, 2594 AG Den Haag | Tel. 070-3153078 G.J. Otten

06-46006658 | J.P. van den Berg

06-51330972

De gemeente kan de oplossing bieden bij het nakomen van deze afspraken. Door het (tijdelijk) in dienst nemen van mensen die bijstand ontvangen of door een stuk van het werk door de Haeghe Groep te laten uitvoeren, kunt u aantoonbaar bijdragen aan ‘de mensenkant’ van MVO. Je hoort van veel werkgevers dat het zoveel gedoe is. Maar volgens mij valt dat best mee. Ja, het moet wel verantwoord, maar dat verantwoorden hoeft u niet te doen, dan doen wij. En ja, de kandidaten die wij aanbieden hebben meer begeleiding nodig. Maar die extra begeleiding geven wij. En ja, we leggen de gemaakte afspraken graag even vast. Maar dat doet u bij het aannemen van een opdracht toch ook? Als de voorspellingen uitkomen en de arbeidsmarkt wordt de komende tien jaar krap, dan hebben we iedereen nodig. En alles draait dan om het hebben van recente werkervaring. En dat is wat de gemeente graag wil verzorgen, opdat als die krapte eenmaal intreed, we ook snel iedereen aan het werk kunnen hebben in een reguliere baan. Voor meer informatie zie www.werkgeversservicepuntdenhaag.nl

het ONDERNEMERS BELANG

13


Rondetafelgesprek

MVO is blijven kijken naar wat en hoe je iets doet Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is geen product. Het is geen label, keurmerk of logo dat we ergens op plakken. MVO en Duurzaam ondernemen zijn een bewustwordingsproces! De ervaring leert dat, wanneer je als ondernemer het MVO-pad bent ingeslagen, je tot de conclusie komt dat dit de juiste weg is. Je voldoet als ondernemer aan de MVO-criteria als je een bijdrage levert aan de kernwaarden people, planet, profit.

14

het ONDERNEMERS BELANG

Tekst: Ed Lamme • Fotografie: Jan Nass

O

ver dit boeiende onderwerp ging een aantal ondernemers in discussie tijdens een, in het gastvrije WestCord Hotel Delft (naast IKEA), door uitgeverij Novema georganiseerd Rondetafelgesprek. Aangeschoven waren: Eric Panhuijzen, directeur van E-motive; Judith Voermans, Sustainability Officer Quality, Environment & Product Safety bij Canon Nederland N.V. Albert Telgenkamp, directeur van Sedus; Cees Verloop, Algemeen Directeur van Eteck Duurzame Energie en Henriëtte Timmer, Marketing Communicatie Manager van KYOCERA Document Solutions Nederland B.V. Vrijwilligerswerk Cees Verloop begint het gesprek met de opmerking dat MVO veel breder is: “MVO is niet alleen ondernemen, het is het ook als iemand actief is in vrijwilligerswerk. Of dat nu op de hockeyclub is van een zoon of dochter of in een gehandicapteninstelling waar men regelmatig activiteiten ontplooit, ik vind dat ook onder MVO vallen. Als je die mensen in je bedrijf hebt, vind ik het als werkgever belangrijk om dat te stimuleren.” Henriëtte Timmer: “Het is niet iets nieuws,


Canon Nederland Judith Voermans is duurzaamheidsmanager bij Canon in ’s-Hertogenbosch, een toonaangevend leverancier op het gebied van Digital Imaging en Informatie Technologie, voor zowel particulieren als bedrijven. Wereldwijd telt Canon 3 regionale hoofdkantoren (gevestigd in Japan, Amerika en Europa) met in totaal 277 dochterondernemingen. Dagelijks zijn hier meer dan 198.000 werknemers actief. www.canon.nl

het heeft nu alleen een naam gekregen. De bedrijfsfilosofie van Kyocera zit zo al in elkaar sinds 1959. Dat je als mens alleen maar doet wat juist is! Dat betekent dat je aandacht en respect hebt voor je medemensen en voor de natuur. Alle medewerkers van Kyocera worden daar mee opgevoed, krijgen dat mee als gedachtegoed.” “Eigenlijk begint het al thuis”, merkt Eric Panhuijzen op. “Het is eigenlijk van de zotte dat een bedrijf de mensen moet opvoeden om papier in de papier- en plastic in de plasticbak te gooien, geen papier op straat, noem maar op.”

Judith Voermans vertelt dat Canon vrijwilligersdagen kent. “Elke medewerker krijgt één dag per jaar vrij om mee te doen aan een speciaal georganiseerde Canon vrijwilligersdag. Het leuke is dat mensen die daar aan meedoen het zo bijzonder vinden. Wij hebben zo’n vijftal projecten waar men aan mee kan doen. Een aantal van onze 1600 medewerkers doet al lang zelf vrijwilligerswerk, vaak elke week. Een grote groep heeft dat nog nooit gedaan maar als zij er via de Canon vrijwilligersdagen mee kennismaken, zie je vervolgens dat zij daarna besluiten om vaste vrijwilliger te worden. Dat is een mooie wisselwerking tussen zaken en thuis.” Bewustwording Cees Verloop: “Als ik bij een klant ben krijg ik toch wel eens de vraag of wij aan MVO doen. Voor mij is dat geen vraag, het is heel normaal. Voor degenen die het al lang deden is het niets nieuws, er zit nu alleen een etiketje op.” Volgens Eric Panhuijzen is MVO zo gek oud nog niet. “In het verleden hield ik mij onder andere bezig met het in de markt zetten van schonere auto’s. Al voordat de landelijke regeling van kracht werd, waren wij een van de eersten die auto’s verantwoord lieten recyclen.” Judith Voermans wijst erop dat de lat steeds hoger komt te liggen. “In de jaren 80 was MVO ook al een onderwerp. De laatste jaren heeft het een naam gekregen. De eisen zijn wel strenger geworden. Neem Fsc-papier: een aantal jaren geleden nog zeer bijzonder en tegenwoordig vaak een standaardeis van klanten. De lat wordt dus steeds hoger gelegd. Door de veranderende technologieën blijft het zich continu ontwikkelen. Ook klanten gaan steeds meer eisen stellen.”

Albert Telgenkamp: “De toename van schaarste maakt ook dat je voorzichtiger bent met de grondstoffen. Als je dan gescheiden kunt inzamelen heb je waarde in plaats van afval.” Een van de mooiste voorbeelden is volgens Eric Panhuijzen de vraag waarom we plastic gescheiden inzamelen. “Als je in de pers leest dat de voetbalshirts van het Nederlands Elftal van PET-flessen zijn gemaakt spreekt dat tot de verbeelding en stimuleert dat.” Henriëtte Timmer: “Wij verkopen onze producten uitsluitend via dealers, en wij helpen hen zo nodig met MVO thema´s. Als producent probeer je daarin het voortouw te nemen. Er ligt een mooie taak om de mindset te veranderen.” Cees Verloop: “Wij hebben zo’n 7000 klanten en via een nieuwsbrief geven wij besparingstips. Als men geld kan besparen spreekt dat erg aan. Ik ben nu aan het kijken of wij een voordelige zonnepanelenactie kunnen aanbieden. Dat geeft een stuk verduurzaming aan onze projecten en dat levert, zowel voor de consument als landelijk wat op. Georganiseerd aanbieden maakt het makkelijker.” “Besparen wil iedereen!”, zegt Judith Voermans. “Wij hebben hetzelfde omdat onze klanten willen besparen op papier. Verspilling is niet duurzaam. Je moet soms keuzes maken die lijnrecht tegenover je huidige businessmodel staan. Maar daardoor ontstaan ook weer nieuwe businessmodellen.” Inspireren “MVO begint bij jezelf en heeft niets te maken met de grootte van een bedrijf,” zo reageert Panhuijzen op de stelling dat MVO alleen voor grote bedrijven is. “Het zit in de mens zelf.” “Maar sommige bedrijven zullen een heel verandertraject in moeten gaan om die omslag te gaan maken. Hoe groter je organisatie is, hoe lastiger dat wordt. Je zult intensiever moeten gaan communiceren. Je moet er meer voor doen. Je moet management hebben dat meedenkt en inspirerend communiceert naar de werknemers over MVO. Daarmee ontstaat vertrouwen om zelf met initiatieven te komen. Als leidinggevenden die dan gaan ondersteunen ontstaat een wisselwerking en ontstaat het beeld ‘wij gaan het met z’n allen doen’“, aldus Henriëtte Timmer.

E-motive Eric Panhuijzen is directeur van E-motive. E-motive richt zich volledig op de invoering van elektrisch vervoer en is leverancier voor diverse elektrische voertuigen en oplaadpunten. Naast een groot assortiment elektrische scooters levert E-motive ook elektrische fietsen. Daarnaast adviseert en ondersteunt E-motive bij het ontwikkelen en implementeren van nieuw beleid op het gebied van duurzaam vervoer en ontzorgt zij als het ware de klant wanneer het gaat om de invoering en aanschaf van elektrisch vervoer. www.e-motive.nl

het ONDERNEMERS BELANG

15


Rondetafelgesprek

KYOCERA Document Solutions Nederland B.V. Henriëtte Timmer is Marketing Communicatie Manager en lid van het MVOteam bij KYOCERA Document Solutions Nederland B.V. in Schiphol-Rijk. die geavanceerde en milieuvriendelijke documentoplossingen levert aan zakelijk Nederland. Hun ECOSYS-concept combineert milieu-efficiëntie met economische efficiëntie. De duurzame componenten en energiebesparende, stille en schone technologie zorgen voor een minimale impact op het milieu. www.kyoceradocumentsolutions.nl

Eric Panhuijzen: “Als je mensen eens laat opschrijven wat zij allemaal al doen aan vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld op zaterdag bij de sportclub, staat men versteld van wat men allemaal al op maatschappelijk gebied doet. En als men dat dan onderling uitwisselt werkt dat weer inspirerend. Eigenlijk zijn wij goed bezig. Mensen die dat nog niet doen gaan denken dat zij toch ook maar eens wat moeten gaan doen.” Uitdagingen Wat Albert Telgenkamp triggert is dat in de bijvoorbeeld zuidelijke landen minder aan MVO wordt gedaan. “Nederland is in veel gevallen voorloper op het gebied van MVO. Onze Nederlandse insteek is voor de internationale organisatie soms een voordeel. Volg ons als gidsland en je ziet dat uiteindelijk het buitenland voordeel heeft van onze aanpak. Met duurzaamheid valt aan het einde van de rit geld te verdienen. Veel bedrijven, waaronder de overheid, eisen van je dat je als leverancier voldoet aan de door hen gestelde criteria op het gebied van duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid. Indien je daaraan niet tegemoetkomt heb je een geweldige achterstand.” “Ontwikkeling is belangrijk! Het kan niet vanaf dag één goed gaan. Je moet ergens beginnen om die stap te zetten. Het leuke van een internationaal bedrijf is dat je elkaar in het buitenland ook weer stimuleert. Je komt andere uitdagingen tegen. Bij Canon Portugal zie je bijvoorbeeld dat de focus met name ligt op het sociale stuk met liefdadigheid en maatschappelijke inzet. Bij ons in Nederland en ook vanuit in Japan richten wij ons weer meer op het milieu”, zo legt Judith Voermans uit.

Voor Albert Telgenkamp zitten er ook in de crisis uitdagingen. “Je kunt je onderscheiden met bijvoorbeeld een lage CO2-footprint, een graad van hergebruik etc. Qua inkoop kun je daar nu al rekening mee houden. Voor bedrijven liggen er nu al veel kansen om je aan te sluiten bij emissierechten van bedrijven waar je zaken mee doet.” Cees Verloop benadrukt het gebruik van schone energie. “Schone energie is voor 100 procent hernieuwbaar. Zonneenergie brengt geen vervuiling met zich mee, de productie daargelaten.

het ONDERNEMERS BELANG

Ontprinter “Je moet producten zodanig maken dat je ze aan het eind van de levensduur weer uit elkaar kunt halen en alles weer terug kunt brengen naar de grondstoffen. In het ideale geval kunnen de grondstoffen ge-upcycled worden. Met andere woorden: je maakt van een laagwaardig- een hoogwaardig product. In de circulaire economie blijft de producent eigenaar van het product en koop je gebruik in plaats van bezit. Daarmee stimuleer je dat er vooral producten gemaakt worden van uitstekende kwaliteit en voorkom je het ‘Fyra drama’ waarbij de laagste aanschafwaarde wint. Als je naar Amerika gaat koop je immers ook geen vliegtuig maar een ticket, waarom zou je dat voor een auto ook niet doen en koop je kilometers. In de zakelijke markt is leasen heel gebruikelijk, maar bijvoorbeeld bij kantoormeubilair nog niet. Dat stimuleert om kwalitatief hoogwaardige producten te maken met een zuinig verbruik. Uiteindelijk leidt dat tot minder grondstoffenverbruik”,

Sedus Stoll Albert Telgenkamp is directeur van Sedus Stoll BV Nederland in Zoetermeer. Sedus Stoll AG is een toonaangevend Duits bedrijf dat kantoormeubels produceert en verkoopt. De hoofdvestiging van Sedus Stoll ligt in Waldshut-Tiengen. Met acht Europese dochterondernemingen behoort Sedus tot de grootste kantoormeubelfabrikanten in Europa. De wereldwijde distributie in ruim 50 landen wordt door partnerbedrijven op alle vijf continenten gerealiseerd. www.sedus.nl

Windmolens ook, als die dingen er eenmaal staan, de wind waait toch wel. Maar kolen of olie, hoe zuinig ook, is altijd het verbruik van iets wat niet hernieuwbaar is.” Eric Panhuijzen wijst ook op de komst van elektrische en waterstof auto’s. Judith Voermans: “Het mooie is dat duurzaamheid een onderwerp wordt van technologische ontwikkeling. Er wordt over gesproken, grondstoffen worden schaarser, en

Eteck Duurzame Energie Cees Verloop is Algemeen Directeur van Eteck Energiebedrijven BV in Waddinxveen. Eteck is een energiebedrijf dat gespecialiseerd is in de levering van duurzame koude en warmte met behulp van locale collectieve energiesystemen voor, bijvoorbeeld, kantoorpanden, appartementsgebouwen en woonwijken tot 1000 woningen. De kracht van Eteck zit in de integrale kennis van zowel technische, juridische als financiële aspecten, integraal in techniek en proces. www.eteck.nl

16

dus ga je andere technologieën ontwikkelen. Veel apparaten worden daardoor zuiniger. Daar kan je grote slagen maken.”

aldus Telgenkamp over de circulaire economie. (De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die na verbruik worden vernietigd. red.) Aan het einde van de bijeenkomst wees Henriëtte Timmer nog op de ontwikkeling van een bijzonder product: de ontprinter. “Daar gaat papier in waarop geprint is en die ontprinter haalt de toner er weer van af zodat het papier weer gebruikt kan worden. Dat is fantastisch!” Tal van andere onderwerpen kwamen nog over tafel zoals 3D-printen, stimuleringsregelingen van de overheid, vraaggestuurde productie, zonnecellen op het KYOCERA stadion en de reden waarom je voor een bepaald product kiest. “Er zal nog een hele tijd een financiële prikkel nodig zijn, want de meeste mensen kijken nog steeds voornamelijk naar de prijs!”, zo besluit Judith Voermans.


Advies

Tekst en fotografie: Notaris Michaël Lentze

Familiebedrijven worden niet alleen zakelijk, maar ook door emoties geleid, en daarbij spelen de onderlinge familierelaties zeker een rol. Want wie beschikt over de juiste kwaliteiten om u op te volgen?

Wie neemt het roer over? H

et is verstandig tijdig uit te kijken naar een opvolger. Wilt u het bedrijf als familiebedrijf behouden, dan spreekt het voor zich dat u eerst naar uw kinderen kijkt. Wie kan uw taken overnemen? En hoe zit het met de rechten van de andere familieleden? Meestal gaat de overdracht bij een familiebedrijf redelijk natuurlijk, want vaak werken er al een of meer kinderen in het bedrijf. Toch blijft het spannend, omdat de onderlinge relaties, dromen en ambities net zo belangrijk zijn als het voortbestaan van het bedrijf. Duidelijke afspraken over de rollen en verantwoordelijkheden zijn dan ook van essentieel belang. Maar wees vooral eerlijk als u nagaat of uw beoogde opvolger over de juiste vaardigheden én ambities beschikt. De mogelijkheden Er zijn diverse juridische en fiscale mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld de opvolging in leiding scheiden van de opvolging in eigendom, en aandelen met of zonder stemrecht uitgeven. Een geruisloze overdracht is mogelijk

bij een eenmanszaak of een vof als uw opvolger minimaal 36 maanden in uw bedrijf heeft gewerkt. En een vennootschap kan vermogen afsplitsen door de BV’s te splitsen. De fiscus ziet echter geen verschil tussen een opvolging in de familie of de verkoop aan een derde. Een andere overweging is wellicht de bedrijfsopvolgingsregeling met een vrijstelling tot één miljoen euro. Als alle erfgenamen een even groot deel van het bedrijf krijgen, komt de eigendom en de leiding in verschillende handen terecht. Aandeelhouders hebben vooral een financieel belang. Maar voor wie tevens de leiding heeft, spelen ook immateriële aspecten een rol. En als één kind de leiding en de eigendom krijgt, is het vaak wenselijk dat de andere kinderen financieel gecompenseerd worden. Uw opvolging kan bij leven of in een testament geregeld worden. Een regeling bij leven heeft natuurlijk de voorkeur, maar altijd moet de continuïteit van de onderneming gewaarborgd zijn en in het pensioen van de vertrekkende ondernemer of de nabestaanden zijn

voorzien. Daarbij is een goede balans tussen de familiebelangen en de bedrijfsbelangen nodig voor de gezondheid van het bedrijf en de harmonie in de familie. Schakel daarom tijdig de hulp in van een notaris. Mijn collega’s en ik adviseren u graag, op ons kantoor of bij u thuis of op de zaak. Want wij begrijpen de waarde van het familiebedrijf. Michaël Lentze Notaris

Parkstraat 93 2514 JH Den Haag T 070 - 364 48 30 F 070 - 364 48 33 notaris@ellenslentze.nl www.ellenslentze.nl

het ONDERNEMERS BELANG

17


Ondernemerspanel

Hebben de gedrukte media nog toekomst? Steeds meer kranten en (vak)tijdschriften zijn digitaal beschikbaar. Naast een papieren versie zijn bijvoorbeeld ook de edities van Het Ondernemersbelang digitaal voor iPhone of tablet beschikbaar. Zal de digitalisering de gedrukte media in de toekomst geheel verdringen? Of blijven ondernemers de voorkeur geven aan de tastbare versies van hun krant, magazine of vaktijdschrift. De mening van ons panel.

■ Stef Bahlmann Stef Bahlmann - ABN AMRO Op mijn buro staan enkele kaartenbakken met visitekaartjes die ik ontvangen heb van de vele bedrijven in Den Haag en omstreken. Vrijwel dagelijks wordt deze aangevuld en vrijwel dagelijks zoek ik een adres of telefoonnummer op. Mijn kaartenbak is tastbaar en dat voelt nog steeds goed. Dit opzoeken in mijn kaartenbak gaat bij mij sneller dan digitaal opzoeken. Dit is een voorbeeld dat digitalisering niet altijd beter is. Zo ligt het ook met vaktijdschriften. Je wilt iets tastbaar in je handen hebben en erin bladeren. Het digitaal kunnen

opslaan is soms handig om iets snel terug te zoeken. Voorwaarde hierbij is dat je een goed systeem hebt waarbij je iets kan terug vinden. In het algemeen durf ik te stellen dat de echte vakliteratuur (ik denk hierbij aan juridische handboeken) die aan sterke wijzigingen onderhevig is, in zowel gedrukte vorm zal verschijnen doch ook digitaal als naslagwerk. Een blad als Het Ondernemersbelang dient tastbaar te zijn. Dat het nu ook digitaal beschikbaar is, is zeer prettig. Sommige stukken kan ik dan doorzenden naar relaties, prospects of collega’s. Mooi toch?

■ Ingrid Lingeman Ingrid Lingeman - directeur Uitzendbureau 65plus Niet in de zin van een groeiverwachting, maar wel als aanvulling naast de digitale media. Om mij heen zie ik nog genoeg mensen die het prettig vinden om een krant te kunnen blijven lezen in gedrukte vorm. Uiteraard is de opkomst van de sociale media niet te stoppen. Daar schuilt ook een gevaar in, namelijk een

overkill aan informatie 24 uur per dag beschikbaar. Gedrukte media kan daarentegen voor een rustmoment zorgen. Ik zie dit vooral terug bij onze kandidaten van 65 jaar en ouder. Deze generatie wordt steeds actiever en meer bedreven in het nemen en geven van informatie via de digitale weg, maar vindt het daarnaast prettig om een papieren (buurt)krant te ontvangen.

■ Rob Perik Rob Perik - VNO-NCW Den Haag Ondernemers in hart en ziel spelen alert in op nieuwe ontwikkelingen. Sterker nog, zij leggen de basis voor zo’n ontwikkeling door de introductie van een nieuw product of nieuw proces. Voor de ware ondernemer is de vraag of hij de voorkeur geeft aan de tastbare versie van zijn krant daarom niet relevant. Zodra zijn medium een wezenlijk andere vorm en inhoud krijgt, zal hij deze bekijken. Als zijn krant in digitale vorm verschijnt, zal hij deze direct op waarde schatten: als informatie- en inspiratiebron en als een plaats om zijn bedrijf te profileren. Kostenbesparing is vaak de reden voor digitalisering van een gedrukt medium. De digitale mogelijkheden

18

het ONDERNEMERS BELANG

worden echter matig benut. Dat is namelijk ook duur, denk bijvoorbeeld aan bewegend beeld. Niet zelden neemt een redactie de formule van de gedrukte versie één op één over. Dergelijk digitale versies hebben in mijn ogen geen toekomst, omdat ze gebruikersonvriendelijker zijn dan de gedrukte exemplaren. Zeker ook, omdat de gedrukte media evengoed door ontwikkelen. Executive.nl, MT, Zout, ik noem maar enkele inspirerende titels voor ondernemers. Digitaal, gedrukt of een combinatie? Het kan allemaal, zolang uitgevers telkens opnieuw bekijken hoe zij hun doelgroep het best kunnen bedienen. Een ondernemer stelt zich deze vraag iedere dag.


■ R.M. de Wolf MSc RA R.M. de Wolf MSc RA - Smit en de Wolf belastingadviseurs b.v. De digitalisering met betrekking tot de gedrukte media zal in ieder geval nog wel blijven toenemen ten opzichte van tastbare versies. Met name de beleving van de digitale versies ten opzichte van de gedrukte versies houden

de tastbare versies nog in stand. De ontwikkelingen in de digitale versies op dit punt zijn goed zichtbaar. De voordelen van de digitale versies ten opzichte van de gedrukte versies zullen naar mijn mening op termijn de overhand krijgen ten opzichte van de beleving en zullen vervolgens de gedrukte versies in de markt verdringen.

■ Etienne Hendriks Etienne Hendriks - general manager KYOCERA Document Solutions Nederland B.V. Wij verwachten dat er in de toekomst geen grote rol voor papieren versies van titels is weggelegd. De behoefte aan betrouwbare, onafhankelijke en makkelijk toegankelijke informatie van hoge kwaliteit blijft ook in de toekomst stijgen. Lezers komen op hun werk steeds

meer in aanraking met gedigitaliseerde werkprocessen zoals digitale archivering, het scannen en delen van documenten, werken in de cloud e.d. Daar komt geen papier meer aan te pas. Dit verandert ook de manier waarop zij informatie willen ontvangen; steeds vaker het liefst op één plek en device zoals een smartphone of tablet.

■ Benny Laduk Benny Laduk - Vuurrood Veiligheid Volgens mij zal de gedrukte media in de toekomst nooit geheel verdwijnen. Voor een snelle boodschap is digitalisering voldoende. Maar meer inhoudelijk zal men altijd op zoek gaan naar gedrukte informatie. Vergelijk dit met een cursus EHBO of BHV die tegenwoordig ook via

e-learning worden aangeboden. Vuurrood Veiligheid zal altijd de kwaliteit van de cursussen willen waarborgen waarbij zo’n cursus als naslag wel zal kunnen voldoen, maar het zal nooit de praktijkvoorbeelden van het aanleggen van een verband of het blussen van een brand kunnen vervangen.

■ Ellen Rietveld Ellen Rietveld - zakelijk assistent op afroep overdeheg.nl Met een verleden in krantenland kan ik me een wereld zonder gedrukte media niet voorstellen, maar de rol van print verandert natuurlijk wel. De snelheid van nieuws is alleen digitaal bij te houden. Voor de duiding van dat nieuws lees ik liever op papier een goed onderbouwd opiniestuk. Het verspreiden van een magazine met een artikel over jouw mooie onderneming of innovatie

blijft een sterk marketinginstrument waarmee je ook mensen bereikt die niet zelf actief naar informatie over jou op zoek gaan. In dat artikel verwijs je vervolgens wel naar het filmpje op de website. Vergeet ook de waarde van een intern bedrijfsblad niet. Intranet is alleen beschikbaar voor medewerkers, terwijl een regelmatige nieuwsbrief op het huisadres ook door het thuisfront kan worden gelezen. Dat bevordert de betrokkenheid.

■ Jesse Beem Jesse Beem - StuD Studentenuitzendbureau Ook bij StuD krijgt de digitale media steeds meer de overhand. Maar de tastbare media blijft, ook met het oog op de toekomst, nog steeds noodzakelijk. Het blijft toch een feit dat men een tastbare brochure vele malen vaker onthoudt en waardeert dat enkel een digitale.

Daarnaast zit de werkende ondernemer van nu continu achter een scherm (tablet, computer) te werken. Wat is er nou heerlijker dan tijdens de koffiepauze een ondernemersblad op tafel te zien liggen en deze dan met alle aandacht rustig door te lezen. De kracht van ons blijft toch nog bij het verspreiden van tastbare media.

het ONDERNEMERS BELANG

19


Te gast bij ...

Tekst: Ed Lamme • Fotografie: René Zoetemelk

Han Mesters: “De turbulentie in de omgeving neemt toe, instituten staan onder druk”

Te gast bij... ABN AMRO bedrijven in Den Haag: Masterclass zakelijke dienstverlening

De crisis is de verandering van een tijdperk De macro-economische cijfers laten zien dat Nederland te maken heeft met een periode van conjuncturele zwakte. De eurozone heeft de afgelopen jaren onder vuur gelegen. En de Nederlandse economie is in 2012 gekrompen. Het lijkt er niet op dat die krimp dit jaar zal plaatsmaken voor groei. De sombere consument houdt zijn hand op de knip. Daarmee doet de Nederlandse economie het slechter dan die van de ons omringende landen. Wij zullen het dus anders moeten doen!

D

e turbulentie in de omgeving neemt toe, instituten staan onder druk, aldus Han Mesters, Sector Banker Zakelijke Dienstverlening bij de zakenbank van ABN AMRO. Tijdens een door uitgeverij Novema, uitgever van onder andere Het Ondernemersbelang Haaglanden, en ABN AMRO georganiseerde Masterclass gaf hij onlangs zijn boeiende visie op Zakelijke Dienstverlening.

Omslag economie De deelnemers aan de Masterclass, voornamelijk ondernemers in de zakelijke sector, werden op het markante kantoor aan de Kneuterdijk in Den Haag welkom geheten door Stef Bahlmann, Directeur Bedrijven van de ABN AMRO Regio Den Haag en omstreken. Aanwezig waren onder meer notaris Michaël Lenze en advocaat Marten van der Loo

20

het ONDERNEMERS BELANG

van Ellens & Lentze, notariaat & mediation, Ireen Castenmiller - van Hoorn, advocaat bij BartensKranz, advocaten en notarissen, accountant Rutger de Wolf van Smits & De Wolf, accountants- en belastingadvieskantoor, advocaat Laura van Zuydgeest van GMW Advocaten, Max Beekhuis van Doxis informatiemanagers, Gerd-Jan Otten van Carbon Matters, Albert Telgenkamp van Sedus Stoll bureaumeubilair, Arnout Alblas van projecten procesmanagementbureau Steeds en Ilona van Waveren van DB Telecom. Omslag economie Stef Bahlmann introduceerde Han Mesters, een bevlogen kredietfilosoof die een ontwikkelings- en oplossingsgerichte brug slaat tussen heden en verleden van banken in een snel veranderende wereld. Mesters concentreert zich op het effect van globale tendensen op

de commerciële diensten en is trendwatcher. Hij kijkt verder: naar de systeemsamenhang die de bedrijfsomgeving en organisatie van klanten beïnvloedt. In de optiek van Han Mesters maakt de arbeidsmarkt ingrijpende veranderingen door. “Als historicus is dit voor mij een unieke tijd. Er gebeuren in de waan van alle dag heel veel onverwachte zaken en er is een duidelijke omslag in onze economie. Deze crisis heeft natuurlijk voor velen hele vervelende consequenties, maar biedt tegelijkertijd een uitdaging om het anders te doen. Wij hebben te maken met een verandering van een tijdperk en dat is een omslag in denken en doen!”, aldus Han Mesters. Hij merkt op dat de drie P’s, People Planet Profit, een drietraps raket zijn die op een harmonieuze wijze gecombineerd moet worden. “Wanneer de combinatie niet harmonieus is zullen de andere elementen hieronder lijden!” Feminiene cultuur Hij verwijst naar de zakelijke Nederlandse bankcultuur. “Van oudsher heeft die een overwegend analytische attitude. Op het gebied van klantgericht relatiemanagement kan de bankensector in ons land nog veel leren van andere sectoren in de zakelijke dienstverlening. ABN AMRO heeft in de laatste paar jaar al positieve stappen gezet hierin. Producten lijken op elkaar, marges slinken, klanten kiezen steeds vaker op basis van ‘prijs’. Bovendien heb je te maken met een internationaal geldmarktsysteem dat niet langer op de vertrouwde manier kan functioneren.” Volgens hem inspireert de crisis ABN AMRO op de terreinen ‘personeel’ en ‘organisatie’ nieuwe sporen te volgen.


“De banken zijn te hiërarchisch en er moeten meer vrouwen in de top komen. Dat geldt trouwens voor alle bedrijven. Wij moeten naar een meer feminiene, vriendelijker, bedrijfscultuur.” Marges onder druk Han Mesters: “Het sentiment onder de ondernemers is verder gedaald. De verwachtingen voor de komende drie maanden zijn sterk negatief. De werkloosheid is verder toegenomen en het besteedbare inkomen neemt af. Er zijn minder vacatures en een hogere werkeloosheid. Meer particulieren hebben moeite gekregen om aan hun financiële verplichtingen te voldoen. De kans is groot dat het aantal betalingsachterstanden komend jaar toe zal nemen. Verontrustend is ook dat 16% van de huizenbezitters ‘onder water’ staat. En wat ondernemingen in het zogeheten bedrijvensegment (MKB) betreft, een groot deel zit bij hun bank bij Bijzonder Beheer!” Mesters noemde ook lichtpunten. “Enkele indicatoren wezen in de eerste maanden van 2013 op een aanhoudende groei van de uitvoer. Bovendien blijkt uit diverse internationale ranglijsten dat de Nederlandse concurrentiepositie goed is. Dat betekent dat ons land goed in staat zou moeten zijn om te profiteren van de aantrekkende wereldhandel.” Sectoren Mesters loopt een paar sectoren langs. “De marges staan onder druk, maar niet in alle branches. Zo is de brutowinst bij onderzoek- en adviesbureaus nog relatief hoog. De arbeidskosten bij schoonmaak en beveiliging zijn relatief hoog, maar de marges redelijk constant. Er is druk op de marges bij rechtskundige diensten en arbeidsbureaus. De afgelopen 5 jaar is het aantal deurwaarderskantoren gedaald met 8%, terwijl het aantal

incassobureaus met 51% toenam. Zonder deurwaarders en incassobedrijven zouden financiële transacties trouwens niet mogelijk zijn.” Hij gaat wat verder in op de schoonmaakbranche. “De prijs/kwaliteit is daar een belangrijk criterium, waarbij de selectie op prijs de overhand krijgt. Je kunt echter toegevoegde waarde bieden door een totaalconcept van facilitaire diensten. Schoonmaak is een commodity (handelswaar) wat switchgedrag in de hand werkt. De schoonmaakmarkt is verzadigd en het aanbod en leegstand van kantoren neemt toe. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in schoonmaakbemiddeling (regiefunctie) - zonder eigen diensten in beheer en alles extern ingekocht – zijn echter in opkomst!” Kernactiviteiten Mesters prikkelde zijn gehoor onder meer door een ander geluid te geven over het tekort aan technisch personeel. “Sommige bedrijven zijn nu bezig met een project om mensen die ooit voor de techniek zijn opgeleid weer terug in de sector te halen. Als je op die manier gaat kijken, dan blijft er wellicht maar weinig over van dat zogenaamde tekort aan technici. Volgens mij hebben we geen tekort aan technisch personeel, maar een tekort aan vermogen om mensen met de juiste kwaliteiten te vinden in de samenleving.” Han Mesters gaat verder in op twee belangrijke trends. “Werkgevers concentreren zich steeds meer op kernactiviteiten. Hierdoor zal ‘vast’ in de bedrijfspopulatie terrein prijs geven aan ‘flex’. Ik ervaar dat nieuwe generaties medewerkers beduidend anders naar werk kijken dan mijn eigen generatie. Het gaat niet langer ‘vooral’ om geld, maar om plezier, voldoening

en voldoende tijd voor privézaken. De jonge mensen van nu zijn geen slaaf van spulletjes meer. Velen hebben geen eigen auto meer, maar huren of lenen die. Het onderscheidende vermogen in dienstverlening, of dat nu bankieren, uitzenden of detacheren betreft, wordt steeds meer bepaald door een creatieve, gediversifieerde groep medewerkers. Die cultuur trekt de juiste mensen aan, de juiste mensen genereren winst. Met intrinsieke motivatie en de juiste managementondersteuning en -attitude als sleutelfactoren.” Hiërarchie De verdiencapaciteit staat bij veel sectoren onder druk door de ‘Grote drie’: druk op de brutomarge, behoefte aan onderscheidend vermogen en duidelijk maken van de toegevoegde waarde. Mijn verwachting is dan ook dat die druk op de brutomarge door blijft werken in de crisis en dat de topjaren 2007 en 2008 niet meer terugkomen. De uitdaging waar bedrijven voor staan is dus veel meer dan alleen kostenbeheersing: het gaat ook om het creëren van voorwaarden voor creativiteit, bijvoorbeeld m.b.t. het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten en het vermogen om de juiste specialisten voor een bepaalde tijd aan het bedrijf te verbinden. Het wordt daarom steeds belangrijker voor een bedrijf om de juiste specialisten te vinden en vervolgens om deze specialisten aan zich te binden. De cultuur van een bedrijf moet dan ook meer ‘specialist vriendelijk’ worden; dat wil zeggen de cultuur moet gedragen worden door autonomy, mastery en purpose. Aansturing op basis van hiërarchie werkt niet meer!”. Meer informatie: www.abnamro.nl/sectoren

Deelnemers aan de Masterclass

het ONDERNEMERS BELANG

21


Bedrijfsreportage

Tekst: Martin Neyt

Backshop Healthy Computing heeft basis in de wetenschap

Gezonder én langer werken met de juiste tools De pc zorgt er al decennia voor dat we continu vanaf een stoel naar een monitor turen en met de komst van handzame laptops en tablets maken we nog eens extra zituren. Maar de homo sapiens sedens, de zittende mens, bestaat niet, zegt Alex Rodi, directeur van Backshop Healthy Computing, gelegen boven Rotterdam op een steenworp afstand van Delft bij de A13. Hij voorzag twintig jaar geleden dat computerwerk serieuze gezondheidsklachten kan veroorzaken. Sindsdien focust hij zich met Backshop op gedegen ergonomisch advies voor bedrijven, overheid en particulieren. Daarnaast importeert en levert zijn bedrijf ergonomische hardware en accessoires. Als iets niet verkrijgbaar is, ontwikkelt Backshop het zelf.

G

esepareerde toetsenborden. Oversized, licht, gegolfd. Monitorverhogers, zwenkarmen, documenthouders en laptopstandaarden. Speciaal kantoormeubilair. Muizen die rollen, verticaal bewegen, switchen of pennen.

22

het ONDERNEMERS BELANG

De hoofdlocatie van Backshop Healthy Computing, gevestigd op het bedrijventerrein Noord-West (naast Rotterdam The Hague Airport), toont een keur aan vernuftige technologische hulpmiddelen. Het is slechts een kleine greep uit het assortiment, zo leert de Backshop-catalogus. Wie had dat gedacht in 1992? Een standaard muisje kon je krijgen. “De wetenschap hield zich destijds bezig met het fenomeen RSI, Repetitive Strain Injury”, vertelt Alex Rodi. “Er bestond al een RSI-patiëntenvereniging. Maar de fabrikanten bleven achter. In Nederland was ergonomische hardware onvindbaar. Noorwegen introduceerde een verticale muis en de VS hadden een verticaal toetsenbord én een muis met pedaal. Met de ontwikkelaars van deze producten ben ik zaken gaan doen.” Alex Rodi combineert commercieel inzicht met ervaring in de gezondheidszorg. Jaren geleden werkte hij in de verpleging, maar vanwege rugklachten kon hij dit beroep niet meer uitoefenen. Een onvervalste carrièreswitch richting de functie van marketingmanager bij een bank volgde. De fascinatie voor gezondheid bleef aanwezig. “In Backshop komen beide vakgebieden samen. Ons team levert een bijdrage aan een gezondere en veiligere werkomgeving. We willen professionals en particulieren bewust maken van de mogelijkheden. Zelfs kleine aanpassingen, zoals het op hoogte stellen van zittingen, armleuningen en bureaus en het inlassen van korte rustpauzes, maken een verschil.”

Spierspanning

Het team van Backshop Healthy Computing bestaat, naast directeur Alex Rodi, uit een ergonomisch adviseur, een Caesartherapeut, een professor in de toegepaste psychofysiologie en een bedrijfsfysiotherapeut. De laatstgenoemde professional werkt vanuit de bedrijfsvestiging in het Duitse Herzogenrath. Professor dr. Erik Peper, onder andere hoogleraar aan de San Francisco State University, heeft een adviesrol in het bedrijf. Alex Rodi volgde zijn eerste trainingen bij de professor in de VS. “Daar was al meer bekend over de invloed van veelvuldig pc-gebruik op de mens. Erik Peper heeft me verder ingewijd in de spierspanningfysiologie. Ik wilde absoluut goed beslagen ten ijs komen. Uitsluitend dozen met ergonomische materialen schuiven zag ik niet zitten.” Ook nu, twintig jaar later, biedt Backshop Healthy Computing kennis en materiaal, in die volgorde. Rodi beschrijft de verhouding als ‘tachtig - twintig’. “De producten zijn ondersteunend, de oplossingen


Samen met de werkgever bekijken we hoe we daar verbetering in kunnen brengen.” Preventief

komen uit kennis voort. Als je werkhouding, stress en externe invloeden, bijvoorbeeld geluidshinder, in ogenschouw neemt, dan kan de omgeving daarop worden ingericht. De optelsom van klachtenveroorzakers is belangrijk. Ze houden met elkaar verband.” Het verkrijgen van een totaalbeeld is een verdienste van onder andere de Caesartherapeut van Backshop. Zij beschouwt de werknemer in zijn complete omgeving. Werkplek, materialen, aard van de werkzaamheden en sfeer passeren de revue. Maar ook thuissituatie en gedrag van medewerkers zelf. “Thuis moet het lichaam kunnen rusten”, vertelt Rodi. “Dit regenereren wordt steeds meer naar de achtergrond gedrukt door de volle agenda. De nieuwe communicatiemiddelen helpen ook niet mee. Mensen zitten de hele dag achter een scherm en dan gaan ze thuis in de weer met tablet en smartphone. Wij ondersteunen ze om daarin een balans te vinden.” Dat geldt ook voor de werkzaamheden. “Om een voorbeeld te geven: nieuwe registratiesoftware kan bijdragen aan de bedrijfsefficiency, maar het kan tegelijkertijd betekenen dat het werk eenzijdig wordt. Medewerkers maken steeds dezelfde beweging.

Volgens Alex Rodi is dertig procent van de gezondheidsklachten aan stress te wijten. Computerwerk is op zich al stressvol, stelt Backshop in zijn Ergowijzer. Zodra iemand achter een beeldscherm plaats neemt, verhoogt zijn spierspanning automatisch. Overdadige concentratie beïnvloedt vervolgens de ademhaling en als er werkdruk ontstaat -het moet af!- wordt het uiterste van spieren in nek, schouders, armen en rug gevergd. De stress neemt nog eens toe door de economische omstandigheden. Onzekerheid over baanbehoud speelt een rol. Alex Rodi zou graag zien dat bedrijven preventief handelen om uitval van beroepskrachten te voorkomen. Het tegendeel is de realiteit. “Er wordt vooral curatief opgetreden, maar dan kan een medewerker reeds voor lange tijd uit de roulatie zijn. Computergerelateerde klachten nemen maanden van herstel in beslag. Mensen kunnen gezonder én langer werken met de juiste kennis en materialen. De investeringen voor werkgevers zijn, zeker vergeleken met de kosten voor ziekte en re-integratie, relatief gering.”

Tabletstandaard

Hoewel Backshops productrange flink aan de maat is, stuit de onderneming af en toe op een hiaat. Een tabletstandaard die aan de arbo-normen voldoet, was er nog niet, dus ontwikkelde het bedrijf er eentje van aluminium en kunststof. “De standaard is gemaakt van hetzelfde lichte materiaal dat in Audi’s wordt gebruikt. We hebben tevens een laptopstandaard op de markt gebracht. Een laptop is een onding om op te werken, je zit in een ineengekrompen houding. De bestaande houders zijn echter nogal prijzig. Onze standaard kost een derde van die prijs.” De markt dicteert soms ideeën voor nieuwe hulpmiddelen, maar een groot deel komt rechtstreeks uit de wetenschap. Alex Rodi bezoekt regelmatig congressen in het buitenland en raadpleegt zijn contacten. “Een aantal maanden geleden praatte Alan Hedge me in Las Vegas bij over alle recente ontwikkelingen. Hij is professor in het werkveld Design and Environmental Analysis aan de Cornell University. Zo houd ik mijn kennisniveau op peil.”

KANS

De Nederlandse overheid verving een aantal jaren geleden de veelomvattende term RSI voor KANS, Klachten Arm, Nek en Schouders. Voor diagnose en bestrijding van KANS bestaan duidelijkere richtlijnen. Rodi: “Over het algemeen is er meer kennis aanwezig bij artsen. Menig bedrijfsarts herkent de klachten en verwijst eventueel naar ons bedrijf voor aanvullend advies en de toepassing van ergonomische materialen. Het midden- en kleinbedrijf heeft meestal geen bedrijfsarts in dienst, maar deze sector kunnen we via kennisoverdracht aan personeelsmedewerkers en bedrijfspresentaties ondersteunen.” Ondernemers en particulieren zijn volgens Alex Rodi welkom bij de vestiging van Backshop Healthy Computing. “Advies of de aanschaf van een product, het kan allemaal. Nu het Nieuwe Werken toeneemt en de groep ZZP’ers groeit, zien we steeds meer mensen die een gezond en veilig thuiskantoor willen inrichten.”

Zorginstelling ontzorgen

Een kleinere zorginstelling uit de Rijnmond bezocht verschillende kantoorinrichters voor een zitmeubel dat elke werknemer goede ondersteuning biedt. Helaas werd dé stoel niet gevonden. Totdat Backshop Healthy Computing in beeld kwam. De Rotterdamse specialist leverde het ergonomisch meubilair en voorzag medewerkers van individuele instructies, zodat iedereen -ongeacht bouw en gewicht- comfortabel en verantwoord kan werken. “We brengen alle facetten bij elkaar en komen vervolgens met passende oplossingen”, vertelt Alex Rodi. “Backshop ontzorgt. Klanten vinden dat een prettige aanpak.”

Backshop Healthy Computing BV Vareseweg 43 3047 AT Rotterdam (Overschie nabij Rotterdam) T 010 - 470 26 11 info@backshop.nl www.backshop.eu

het ONDERNEMERS BELANG

23


de nieuwste visie op arbozorg E-motive

Voordelen van elektrische voertuigen:

E-motive is de elektrische scooter specialist en levert elektrische scooters op 2, 3 of 4 wielen en ook elektrische fietsen.

Geruisloos Weinig onderhoud Comfortabel Eenvoudige bediening Voordelig in gebruik Bij elk stopcontact tanken (liefst groene stroom)

Uw

Geen CO2 uitstoot Subsidie op voertuigen LYRIC Elektrische scooters

Elektrische fietsen

fietsen Elektrische

vanaf:

naf: scooters va Elektrische

€ 1.449,-

€ 2.940,-

15%

w n op un e r a p s e b oste ? k m i u z r ve

Ziekte ag n e g r o Z r Gedr o o v n e wijk ezondheid en G

ever ls werkg a u r o o ren op waard l bespa n! flink za s ko te verzuim

Onze accountmanagers komen graag langs om een gepast advies te geven over een eventuele samenwerking met uw organisatie.

€ 1349,-

f: LYRIC vana

inimaal

ook m ilt toch

Biro Contact m | +31 6 46 39 68 37, e| info@e-motive.nl, w| www.e-motive.nl Showroom: Polakweg 17, 2288 GG Rijswijk (Plaspoelpolder)

Care for Companies Zoetermeer Groeneweg 5 2718 AA Zoetermeer T (079) 361 13 18 F (079) 361 48 41 E INFO@CAREFORCOMPANIES.NL I WWW. CAREFORCOMPANIES.NL

A c e    r  t vrj t/m 15 jul i

Waarom bedrijfshulpverleners (BHV’ers)? De werkgever laat zich ten aanzien van de naleving van zijn verplichtingen op grond van de Arbowet bijstaan door één of meerdere werknemers, door hem geselecteerd als Bedrijfshulpverleners. Deze BHV’ers zorgen er voor dat op het moment dat er zich in uw bedrijf een calamiteit voordoet alle aanwezige mensen het pand zo snel mogelijk kunnen verlaten. BHV’ers kunnen niet alleen voorkomen dat er slachtoffers vallen, ook kunnen zij de materiële schade beperken.

Onze BHV cursussen » » » » » » » »

BHV Basis en Herhaling Ploegleider Basis en Herhaling Hoofd BHV Basis en Herhaling Ontruimingsoefeningen Levensreddend handelen (LEH) Kleine blusmiddelen training (BO) Omgaan met agressie (A) Communicatie (C)

JUDWLVZDWHUFRROHU RIHXURLQUXLONRUWLQJ Fortune maakt koffieautomaten waar medewerkers én baas blij van worden. Zeker nu we iets extra’s geven bij de koffie. Bestel voor 15 juli de Tempo of Passio M koffiemachine en profiteer!

Voorjaarsactie Wat wilt u bij de koffie? Een gratis watercooler ter waarde van € 730,Of € 365,- inruilkorting op uw oude koffiemachine

Interesse? We komen graag op de koffie om de mogelijkheden te bespreken. Kijk op www.watwiltubijdekoffie.nl of bel 0800 235 56033.

Slimme ondernemers kiezen voor de Passio M of Tempo van Fortune: • • • • • •

Vanaf € 0,08 per kopje Snelheid en gemak 5 jaar gratis service/onderhoud Storing binnen 1 dag opgelost Gratis proefplaatsing Eén vaste contactpersoon


eindelijk uw bedrijf inrichten zoals u dat wilt De wet vereenvoudiging en flexibilisering BV-recht geeft u de mogelijkheid uw huidige BV te wijzigen naar een flexibelere vennootschap. Het is raadzaam uw huidige statuten aan te passen. Wilt u meer weten? Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek. Bij ons of bij u. Bel vandaag nog: 070 364 48 30. Ellens & Lentze heeft tijd voor u!

samenleven

wonen

Parkstraat 93

|

nalaten

2514 JH ’s-Gravenhage

scheiden

|

t 070 - 364 48 30

ondernemen

|

www.ellenslentze.nl

mediation


Het Ondernemersbelang Haaglanden 2-2013  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you