Page 1

DE CENTRALE AS: ‘HET VELD LIGT ER, HET IS NU AAN DE SPELERS’ DWAANDE-AMBASSADEURS ZETTEN NOORDOOST FRIESLAND OP DE KAART Paul Olijve, eigenaar De Haan en Westerhoff:

‘Goede mensen zijn goud voor het bedrijf’ 'WIE GEMOTIVEERD IS, HELPEN WIJ ZEKER AAN EEN BAAN' OF 2014 | www.of.nl | 06


en t

ne re tt nd o em rd

5%

ge ga ra nd ee

lodge EILAND vanaf 169.000,V.O.N. EXCL. BTW

EILANDLODGE NIEUW TYPE GELEGEN IN DUINGEBIED OP VAKANTIEPARK BOOMHIEMKE VANAF € 169.000,- V.O.N. EXCL. BTW 5% NETTO GEGARANDEERD RENDEMENT VOOR 5 JAAR KIJK VOOR ALLE TYPES EN PRIJZEN OP:

www.tweedehuisopboomhiemke.nl Voor nadere informatie en/of het maken van een afspraak kunt u bellen met ons kantoor: (0513) 627 050 of e-mailen naar info@parcestate.com. Ook kunt u rechtstreeks contact opnemen met de makelaar van Parc Estate (De heer H. Goudkamp, 06-53146901).

Oud Kerkhof 4 | 8601 EE Sneek t (0513) 62 70 50 | info@parcestate.com WWW.PARCESTATE.COM

Jan Roepespad 4 | 9161 CT Hollum t (0519) 55 43 33 | info@boomhiemke.nl WWW.BOOMHIEMKE.NL


ABRATKI KK EE RL S B L I K

Op zoek naar het sublieme In kringen van kunsthistorici en kunstliefhebbers wordt wel eens gesproken over ‘het sublieme’. Wat is ‘het sublieme’? De definitie vrij vertaald: ‘Wanneer men iets tegenkomt of ervaart waar men de rillingen van krijgt, zo mooi, of indrukwekkend’. Ik denk dat we allemaal op zoek zijn naar dat soort ervaringen. De geboorte van een kind of kleinkind is natuurlijk een sterk voorbeeld. Maar ook locaties of een prachtig werk kan van grote invloed zijn. Wel eens in stilte aan de voet van een gletsjer gestaan? Of vanaf een zeilboot op de oceaan de zon zien opkomen? Of voor de Mona Lisa gestaan? Dan weet u wat ik bedoel. Het sublieme betekent: een ervaring hebben die zo groot is, dat jij jezelf even heel klein voelt. Maar ho, dan toch op een heel prettige manier. In het besef dat je deelgenoot bent van iets unieks. Omdat je nu eenmaal bijna de meeste tijd van je leven werkend doorbrengt heb ik mezelf jaren geleden voorgenomen alleen maar boeiende dingen te doen. En op zoek te blijven naar het sublieme. En voor mij betekent dat: niet alleen in mijn vrije tijd op pad gaan, maar ook in mijn werk. Neem dit magazine. We wilden 8 jaar geleden dat OF het beste zakenblad van het noorden zou worden en misschien…. is dat wel gelukt. En nu willen we verder. Want het is geweldig boeiend om nieuwe dingen te ontwikkelen, zeker nu het medialandschap behoorlijk over de kop gaat. Media-bobo’s hebben het de laatste tijd erg veel over ‘verdienmodellen’ en ‘samenwerken’. Dan denken ze vooral aan: het integreren van bestaande kanalen. Hulde. Maar….wie écht wil vernieuwen moet bereid zijn een avontuur aan te gaan, samen met adverteerders. Wat OF betreft: natuurlijk weten wij dat we het Friese bedrijfsleven met een magazine, regio-edities, een webportaal, social media en TV een enorm bereik te bieden hebben. Maar we winden er ook geen doekjes om; alleen door dingen te proberen zul je écht weten wat het uiteindelijk oplevert. Een ding weet ik wel: wie samen op avontuur gaat en dat doet met een professionele gids komt op prachtige bestemmingen. En weet u wat uiteindelijk zal blijken? Dat de reis er naar toe nog veel belangrijker was. Mijn privé zoektocht naar het sublieme vindt u hier: https://vimeo.com/102819701

Menno Bakker HOOFDREDACTEUR

Meer lezen of reageren? http://www.facebook.com/menno.bakker.96 of op https://twitter.com/OF_nl

VOLG OF NU OOK VIA

EN

. K I J K O P W W W . O F. N L .

3

OF 2014-06


Het restaurant aan de haven. Wij bieden een gevarieerd aanbod van verse producten voor ontbijt, lunch en diner.

Zie onze lunch - dinerkaart op:

www.zeezicht-terschelling.nl Wij zijn alle dagen geopend vanaf 08.30 uur voor ontbijt, lunch en diner.

Willem Barentszkade 20 8881 BC Terschelling zeezicht.terschelling@gmail.com Tel. 0562 44 29 52

• Heftruckopleidingen • Reachtruckopleidingen • Veiligheidstrainingen • VCA/BHV Marshallweg 3 8912 AC Leeuwarden Telefoon: 06 142 553 66 Website: www.agrilog.nl Email: info@agrilog.nl

Museumplein 2 9203 DD Drachten [t] (0512) 51 56 47 www.museumdrachten.nl openingstijden: di t/m zo 11-17 uur feestdagen 11-17 uur maandag gesloten

meer dan 100 werken in de

RINSEMA VLEUGEL


AI N R THIOK U E LD

40 10

40

3 Bakkers Blik 6 Kort nieuws 10 Kansen creëren door samen te werken: ‘Het veld ligt er, het is nu aan de spelers’ 17 Dwaande-ambassadeurs zetten Noordoost Friesland op de kaart 21 Land van Friese nuchterheid 28 De persoonlijke aanpak van Wanted Sneek 30 Het scenario van Donkel & Donkel 32 Paul Olijve, eigenaar De Haan en Westerhoff : ‘Goede mensen zijn goud voor het bedrijf’ 38 Tall Ships Races: netwerken, genieten en terug naar de basis 41 Gezondheidscirkel - column Snoek 42 Frisia Invest-oprichter draagt zaak over aan zoon en dochter 46 Uitvinderswedstrijd wordt vaste waarde COLOFON Uitgeverij Ondernemend Friesland BV Hoofdredactie Menno Bakker Bladmanagement Ed Klijnman

Advertentie exploitatie en administratie Ondernemend Friesland BV Tussendiepen 21 9206 AA Drachten Telefoon 0512 366326 Andre Toering 06-46155747 Gert de Lange 06 10556784 Jos Miedema 06 15262182

VOLG OF NU OOK VIA

50

54

48 Zoektocht door Toscane 54 Duitse professor zwemt de Rijn af

Cover foto: Paul Olijve, eigenaar De Haan en Westerhoff

Redactie NARVIC Inhoudgevers, met: Ingrid van Damme, Atty Marije Horjus, Casper Ferwerda, Henk Dilling, Menno Bakker, Ivo Pakvis

Vormgeving Sprog | strategie + communicatie Drukker Scholma Druk

nieuwsberichten@of.nl ISSN 1383-9314

© De uitgever kan op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van informatie. Uitgever aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de schade, van welk aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebasseerd zijn op informatie uit deze uitgave. Uit deze uitgave mag na toestemming van de uitgever met bronvermelding geciteerd worden.

www.of.nl

EN

. K I J K O P W W W . O F. N L .

5

OF 2014-06


SPANNEND DING!

RONDJE ROND KANTOOR Op 5 augustus trok iedere wielerfanaat (waaronder menig ondernemer) naar Surhuisterveen en omstreken. De reden: de Profronde van Surhuisterveen. Toch wel het leukste rondje rond de kerk van de Lage Landen. Ook aanwezig was de nieuwe Ondernemend Friesland journalist Ivo Pakvis. Pakvis (32) is bij Communicatiebureau Narvic aangenomen als trainee, via het Talint foar Fryslân-project van de Provincie Friesland. Bij Narvic (‘inhoudgevers van communicatie’; tevens het redactiebureau van Ondernemend Friesland) hoopt Pakvis zijn horizon flink te verbreden. “Narvic is gespecialiseerd in wat we tegenwoordig ‘branded journalism’ noemen”, aldus de trainee. “Het bedrijf opereert precies op het snijvlak van journalistiek en marketing en maakt zowel artikelen als filmpjes. Dat is wat mij erg aanspreekt.” Het was niet doorslaggevend tijdens de sollicitatieprocedure, maar Pakvis nam zeker een dikke plus mee in zijn rugzak toen hij in het voorjaar op gesprek ging bij OF-hoofdredacteur Menno Bakker. En dat is dat beide heren gek zijn van wielrennen. En dus draaien de NarvicOF-ers regelmatig een rondje rond het kantoor.

6

OF 2014-06

Hein de Graaf, bekend als kunstenaar en samen met Gerco Van Beek beeldcolumnist voor OF, kan geen vakantie vieren zonder te verzamelen en te creëren. En dat levert prachtige plaatjes op, zo zagen wij. Dit werk zonder titel is een van de opbrengsten en kan zo in de collectie van het Fries Museum. Op Facebook voegde De Graaf er ook nog een zelfportret aan toe. Commentaar: “Gevonden op het strand: het masker van Hannibal Lecter. Spannend ding!”

VEENSTRA|FRITOM BREIDT UIT MET NIEUWE OPLEGGERS Er is voorlopig weer laadruimte genoeg bij logistieke dienstverlener Veenstra|Fritom. Het bedrijf uit Heeg heeft de vloot uitgebreid met acht nieuwe opleggers van het merk Krone. Deze zullen voornamelijk ingezet worden in transporten naar Duitsland, Italië en Frankrijk. De opleggers voldoen aan de laatste eisen van de foodsector, met onder andere aluminium zeilplanken en een schuifdak. De aanwezige liftassen hebben door een verminderde rolweerstand een positief effect op de uitstoot van CO2, waarmee Veenstra|Fritom voldoet aan haar eigen doelstellingen om deze uitstoot terug te dringen.


AKROTRI TK ENLI E U W S

BOURGUIGNON VIERT JUBILEUM MET UNIEKE NIEUWE SHOWROOM Bourguignon Leeuwarden mag de champagne opentrekken. Dit jaar bestaat het bedrijf dertig jaar en is het tweede SEAT-dealerschap dat de corporate identity van het Spaanse automerk implementeert. SEAT, onderdeel van de Volkswagen-groep, had de nieuwe opzet van de showroom enkel nog in Berlijn staan. De zogenaamde ‘flagship store’ kreeg dus een vervolg in Leeuwarden. De opening van de nieuwe showroom lokte bijna drieduizend bezoekers naar Bourguignon. “Het is de kroon op ons dertigjarig bestaan”, zei Ramon Bourguignon, directeur van de vestiging. “Het hoge bezoekersaantal was meer dan overweldigend.”

NOORDELIJKE NUCHTERHEID ZORGT VOOR MOOIE OPLOSSING Succesvolle overgang naar compleet IP platform en vast-mobiel integratie bij Volvo vestigingen. Onlangs heeft Faber Telecom & Data alle vestigingen van Volvo dealer van der Schaaf gekoppeld met de aanleg van een compleet nieuw IP communicatie systeem. Ook is er een koppeling met het GSM netwerk gerealiseerd voor een optimale plaats-onafhankelijke bereikbaarheid van externe medewerkers. Dit bevordert de efficiëntie in het bedrijf. Faber Telecom & Data heeft voor deze oplossing de diensten van de innovatieve provider Voiceworks gebruikt; Faber is op dit moment als enige in het noorden wholesale partner voor zowel vaste als mobiele oplossingen. Directeur Wander van Tuinen geeft aan zeer tevreden te zijn met zowel de gekozen oplossing als het installatietraject.

Hein Molenkamp (midden) tijdens een congres van de Water Alliance in het WTC Leeuwarden. Op de achtergrond Johannes Boonstra, zakelijk directeur van Wetsus.

JONGELINGEN DOEN VAN ZICH SPREKEN TIJDENS DONG ENERGY SOLAR CHALLENGE De scholieren die in actie kwamen tijdens de DONG Energy Solar Challenge, hebben een uitstekende dag achter de rug. De jonge talenten waren van de partij op de Van Wijnen Solar Day en voeren mee

met de World Cup for Solar Powered Boats. Het Linde College uit Wolvega won het onderdeel massastart, waarbij de scholieren een stuk moesten hardlopen, om vervolgens het stokje over te geven aan

een schipper, die op zijn beurt weer in de zonneboot een parcours van tien kilometer aflegde. De zege in de slalom en sprintwedstrijden gingen naar De Nieuwe Veste uit Coevorden.

NOORD-NEDERLANDSE BEDRIJVEN SLAAN HANDEN INEEN VOOR TECHNOLOGISCHE INNOVATIE Een samenwerkingsverband tussen een aantal Noord-Nederlandse bedrijven moet zorgen voor een flinke impuls op het gebied van innovatieve technologie. Onder andere Fokker Aerostructures (Hoogeveen), Philips Consumer Lifestyle (Drachten), de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeshool Groningen hebben de handen ineen geslagen, om door middel van kennisdeling de innovatie op technologisch gebied naar een hoger plan te tillen. “Het is van groot economisch belang voor het Noorden om innovatie te stimuleren door kennisdeling en samenwerking te faciliteren”, aldus Rob Goossens van Fokker. Naast bovengenoemde partijen sluiten ook ASTRON, NOM, SRON, Stichting INCAS, Innovatiecluster Drachten en Sensor City Assen zich aan bij het initiatief.

VOLG OF NU OOK VIA

EN

. K I J K O P W W W . O F. N L .

WATERCAMPUS BUSINESS CAFÉ OVER FRIESE SUBSIDIE Fryslân Fernijt is de subsidie waarmee de provincie innovaties in Friesland probeert te stimuleren. Tijdens het WaterCampus Business Café op 4 september in science center Johannes de Doper (Leeuwarden) licht Gedeputeerde Tineke Schokker het beleid, de achtergronden en de doelstellingen van de regeling toe. Vanzelfsprekend wordt ook nader ingegaan op watertechnologie. Het programma wordt afgesloten met een informele netwerkborrel. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Netwerkorganisatie Water Alliance is mede verantwoordelijk voor de organisatie. Aanmelden kan via www.wateralliance.nl of door een mail te sturen aan events@wateralliance.nl. Watertechnologie is een belangrijk speerpunt voor Friesland. En dat levert het bedrijfsleven voordelen op. Zo ondersteunt de Water Alliance van directeur Hein Molenkamp bedrijven bij het betreden van nationale en internationale markten. “En we zijn er niet alleen voor specifieke watertechnologie. Ook voor tal van toeleveranciers kan de groei van deze branche belangrijk zijn. Het gaat ons erom dat de economie in het noorden zoveel mogelijk profiteert.”

7

OF 2014-06


BIDDLE ONTVANGT FINANCIEEL GEZOND AWARD 2014 VAN GRAYDON Biddle’s Algemeen Directeur Wiebe de Vries en Controller Thijs Jellema namen uit handen van Graydons Sales Manager Gert-Jan Hense de ‘Financieel Gezond Award 2014’ in ontvangst. Handelsinformatiebureau Graydon heeft Biddle namelijk uitgeroepen tot één van de ‘gezondste’, bedrijven binnen de branche. De award is een financieel kwaliteitskeurmerk van Graydon op basis van omzetcijfers, jaarcijfers, kredietwaardigheid, betaalgedrag en de algemene bedrijfssituatie.Algemeen Directeur Wiebe de Vries is zeer content met deze award: “We zijn er trots op dat wij de award toegekend hebben gekregen. Het wil zeggen dat Biddle tot de top van financieel gezonde bedrijven behoort en dat onze relaties verantwoord zaken met Biddle kunnen doen. Het is een erkenning voor ons ondernemerschap en financieel beleid. Biddle heeft de laatste drie jaar recordomzetten behaald en deze pluim op de hoed is dan ook een verdiend resultaat.”

GEEN PRIJSVERHOGING NIEUWE POSTZEGEL FRL Postbedrijf FRL te Leeuwarden heeft op maandag 11 augustus jl. een nieuwe postzegel uitgegeven. Geheel tegen de tendens van de huidige ontwikkelingen op de postmarkt in, was een prijsverhoging niet nodig. De nieuwe regionale postzegels zullen verkrijgbaar blijven voor het tarief van € 0,40 per zegel (inclusief BTW). Het postbedrijf koos opnieuw een Frysk onderwerp voor de zegel: Fryslân – Wetterlân. Op de postzegels in de karakteristieke vorm van een pompeblêd zijn tien verschillende afbeeldingen van Fryske waterwegen en bruggen te zien. Directeur Lieuwe Dijkstra: ,,We zijn zeer tevreden met deze zegels, ze bieden een fraai en herkenbaar beeld van de schoonheid van onze 40 40 40 provincie, 40 40 zowel voor 40 40 40 Friezen als 40 40 voor toeristen en postzegelFRLPOST.NL verzamelaars.”

Het kan Jan Veenma niet gek genoeg: POP UP KOKEN

POSTZEGELS JK

OS

AT

LA

ER

RT

L - BLAUW

V

T .N

eurocent

L - WART

EN

OS

T .N

L - GROU

ÂN

ND FRYSLÂN - WETTERL

FRIESLAND - WATERLA

geheel Fryslân. Post niet verstuurt u uw post door u op onze Met deze pompeblêdzegels meer informatie kijkt PostNL deponeren. Voor - 215 41 57. in brievenbussen van telefoonnummer: 058 FRL in Leeuwarden op website of belt u met

8

07-2014

K

OE

BR

DI

T .N

P

L - GORRE

OS

F RL

T .N

A

D

EN

RD

AA

P

L - BLIKV

eurocent

P

OS

T .N

F RL

ER

F RL

UM L - BURG

eurocent

L - DONK

P

L - DOKK

T .N

T .N

F RL

P

P

OS

OS

P

L - HOLW

F RL

F RL

T .N

UM

F RL

T .N

eurocent

eurocent

OS

P

A

OS

ER

eurocent

eurocent

F RL

L - LEEUW

OS

P

P

T .N

F RL

F RL

OS

eurocent

eurocent

eurocent

OF 2014-06

Ondernemers worden steeds creatiever. Neem Jan Veenma van Jan Cooks 4 You. Hij plaatste onlangs een Facebookberichtje over onbeperkt mosselen eten bij Bianca Waamelink van B&B BinnenInn in Metslawier. En zie daar: binnen twee dagen was het eerste Pop Up restaurant in NoordOost Friesland een feit. Naar verluidt schoven meer dan 25 personen aan en dat aan een lange tafel in de tuin van Bianca. De enthousiaste reacties waren achteraf niet van de lucht en zwierven via Facebook uit over de wereld. Als het aan Jan Veenma ligt kan het niet gek genoeg. Hij houdt zich dan ook aanbevolen voor nieuwe locaties. www.jancooks4you.nl

TAMSMA CS NAAR BURGEMEESTER WUITEWEG IN DRACHTEN Tamsma cs introduceert: nieuwe ruimte voor ondernemerschap aan de Burgemeester Wuiteweg 14 in Drachten. Al generaties lang gaan ondernemers uit Drachten en omgeving voor accountancy en fiscale zaken naar Tamsma aan de Stationsweg 79 in Drachten. Maar sinds 11 augustus jl. kloppen ze ergens anders aan, namelijk: de Burgemeester Wuiteweg 14. Na 35 jaar vond Tamsma jr. het tijd voor vernieuwing. In een nieuw en ruimer pand biedt hij een ruimere vorm van dienstverlening aan, waaronder: accountancy, consultancy, mediation, juridische advisering en strategie. Verruiming die tevens onderstreept wordt met een vernieuwde naam en logo. De reden voor dit alles schuilt in de motivatie van Tamsma om meer dan ooit een coach voor de ondernemer te zijn. Hans Tamsma: “Juist nu moeten ondernemers de handen vrij hebben voor ondernemen. Al het andere is bijzaak. Waarom zou je zelf het fiscale wiel uitvinden als er specialisten zoals wij zijn? Als spil in een netwerk van financiële, juridische en fiscale specialisten kan ik hier exact het team samenstellen dat nodig is om klanten te ontzorgen. Zo’n slagvaardige organisatie past beter in dit tijdsbeeld, omdat je alleen betaalt voor wat je afneemt. Terwijl je bij de grotere kantoren feitelijk ook betaalt voor het overeind houden van het hele systeem: van registeraccountant tot fiscalist. Van koffiejuf tot bedrijfsuitje... En dat terwijl kostenbesparing nu belangrijker dan ooit is. Immers, winst voor de onderneming komt uit de lengte of de breedte. Hier aan de Burgemeester Wuiteweg 14 hebben we alle ruimte voor gezond ondernemerschap. Ondernemers zijn van harte welkom om eens te komen buurten.”


AKROTRI TK ENLI E U W S

DE AMBITIES VAN ANNE SCHOUW VAN SCHOUW ASSURANTIËN HARLINGEN OF komt vrijwel dagelijks veel inspirerende ondernemers tegen in Friesland. We stellen u graag voor aan Anne Schouw van Schouw Assurantien uit Harlingen. Sinds 2007 runt zij haar eigen assurantiekantoor in Harlingen. We stelden Anne een paar vragen. Wat doet uw bedrijf precies? “Mijn bedrijf, Schouw Assurantien, is gevestigd in het historische centrum van Harlingen. Ik adviseer en regel verzekeringen voor bedrijven in Noord Nederland. Dat doe ik sinds 2007 en heb inmiddels een diversiteit aan

bedrijven in de boeken voor wie ik hun verzekeringen regel. Toch heb ik ook mijn specialismen, horeca en zakelijke dienstverlening.”

Wat is uw ambitie? “Van belang vind ik, dat mijn relaties een eerlijk, duidelijk en begrijpelijk advies krijgen. Een goede persoonlijke band met elkaar vind ik daarom essentieel. Het is mijn uitgangspunt om een langdurige zakelijke relatie met elkaar aan te gaan en niet een snelle (eenmalige) oplossing te bieden. Hierbij past ook mijn andere kernwaarde, namelijk totaal advies. Alleen wanneer je elkaar vertrouwt en inzage hebt in de

gehele bedrijfssituatie, kom je tot een gedegen advies. Mijn ambitie is dan ook om invulling te blijven geven aan het persoonlijke contact, het geven van totaal advies en het leveren van maatwerk.”

Waarom moeten lezers van Ondernemend Friesland u bellen? “De lezers die zich kunnen vinden in mijn benadering en willen weten of zij hun bedrijfsverzekeringen goed op orde hebben, zijn van harte welkom. Graag maak ik een afspraak om nader kennis te maken”, aldus de ambitieuze Anne Schouw.

Alles in één advies Lippe Project wee t alles op gebied van vlo eren, muren en ramen ! Drachten 0512 - 549721

Dagtochten vannuit Makkum, naar Texel, Vlieland, Terschelling, Medemblik of Enkhuizen 45700126 Mers94x50mm indd 3

VOLG OF NU OOK VIA

EN

. K I J K O P W W W . O F. N L .

26-04-11 16 09

9

OF 2014-06


10

OF 2014-06


NOORDOOST FRYSLÂN

Rondetafelgesprek

‘Het veld ligt er, het is nu aan de spelers’ In Noordoost Fryslân wordt momenteel hard gewerkt aan De Centrale As. Deze nieuwe weg moet de regio Noordoost Friesland een ongekende impuls geven op het gebied van bereikbaarheid en groei. Maar het gaat om méér dan een weg alleen. De nieuwe weg heeft ook partijen bij elkaar gebracht, samenwerkingsverbanden gesmeed en netwerken tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven doen opbloeien. Er ligt nu een basis waarop komende jaren verder gebouwd kan worden. Voor OF namen Sijtse Hilarides, projectmanager van De Centrale As, Trea Tamminga coördinator van de Agenda van Netwerk Noordoost en Bauke Schaafsma, vertegenwoordiger van Ondernemersfederatie Noord Oost Friesland (ONOF en Stichting Ondernemers Dantumadeel) plaats aan de ronde tafel en gingen het gesprek aan.

Noordoost Friesland staat voor uitdagingen. De regio is net als in de rest van Fryslân geconfronteerd met lastige economische omstandigheden en krijgt daarnaast te maken met demografische veranderingen. De komst van De Centrale As en de regionale samenwerking moet een goede basis gaan vormen voor de toekomst. De ondernemers uit de regio hebben goud in handen, zo voelt men. En het is aan hen om dit goud goed te besteden.

‘Het wordt een prachtregio’ Vanuit het Streekhûs, gevestigd in Burgum, werken diverse partijen voor en met de mienskip aan de toekomst van Noordoost Friesland. Een greep uit de lijst: (de gebiedsontwikkeling rond) De Centrale

VOLG OF NU OOK VIA

EN

As, Dwaande, Agenda Netwerk Noordoost, Noardlike Fryske Wâlden, vaarweg Lemmer Delfzijl, Kenniswerkplaats, Markant Friesland, de Ondernemersfederatie. De drie gesprekspartners hebben een duidelijke visie: De Centrale As en het hieruit ontstane regionale netwerk is het beste wat de regio kan overkomen. Maar het is vervolgens aan de bedrijven en instanties zelf om de kansen te verzilveren. En dat is even doorbijten. “Zoals het er nu bij ligt, ziet het er nog niet mooi uit”, aldus Bauke Schaafsma. “Overal wordt gewerkt en alles wordt tegelijk aangepakt. Maar we weten dat het straks een prachtregio wordt. We staan straks heel goed op de kaart en we moeten ervoor zorgen dat de kansen die er gaan komen, benut worden. Het moet

. K I J K O P W W W . O F. N L .

niet zo zijn dat we na de afronding van het project de handen wassen en verwachten dat alles wel vanzelf zal gaan.” Het is een visie die kan rekenen op de bijval van zijn gesprekspartners. “Het is niet alleen een autoweg is, maar een complete gebiedsontwikkeling”, voegt Sijtse Hilarides toe. “Straks ligt alles er. Het voetbalveld is klaar en vervolgens zullen de spelers het veld betreden. Daar kan de overheid een faciliterende rol in spelen, maar in principe moeten die initiatieven uit de private sector komen.”

Netwerken Het bedrijfsleven zal dus de handen uit de mouwen moeten steken om de opwaardering van Noordoost Friesland daadwerkelijk vorm te geven. “Er ligt sinds 2011

11

al een ‘gearwurkingsagenda’ van de gemeenten, provincie Fryslân en de diverse regionale spelers, waarin duidelijk is vastgelegd waar de prioriteiten van de regio liggen”, aldus Trea Tamminga. “En we hebben het geluk dat de ONOF zich bij ons heeft gevoegd. Hiermee is 85 procent van de ondernemers vertegenwoordigd en worden de ondernemersnetwerken flink versterkt.” Netwerken, het woord is gevallen. Een betere omschrijving van wat er zich momenteel in Noordoost Friesland afspeelt, is er niet te bedenken. “We versterken het netwerk”, zegt Hilarides. “Niet alleen van het autoverkeer, het spoor, het kanaal, de digitale snelweg maar ook van de ondernemers, onderwijs, overheid en Mienskip. Ondernemers versterken elkaar en als je de

OF 2014-06


NOORDOOST FRYSLÂN

Sijtse Hilarides Geboren 12 april 1953. Functie Projectmanager Centrale As. Vooropleiding Verkeersacademie, hts verkeerskunde Favoriete vrijetijdsbesteding Op ontdekkingstocht in steden in Zuid Frankrijk, Spanje, Italië, auto's, doe het zelf, etc. Toekomstdroom Een (duurzame) wereld met perspectief en kansen voor iedereen.

Bauke Schaafsma

gecombineerde krachten opschaalt, creëer je kansen voor het gebied.”

Meerwaarde Nu de regio een grote verandering zal ondergaan, moeten bedrijven zelf ook nadenken hoe ze hun klanten in de toekomst gaan behouden. Volgens Schaafsma wordt de manier van zakendoen ook anders. “Vroeger hoefde de bakker op de hoek de deur niet uit voor de klanten, want die kwamen toch wel”, legt hij uit. “Maar zo kan je niet meer denken. Je moet uitvinden hoe je je eigen bedrijf kunt invullen als een meerwaarde. Niet: ‘ze komen wel’, maar meer ‘hoe kan ik ze hier krijgen?’ Schaafsma ziet intussen al wel dat de ondernemers enthousiast zijn over De Centrale As en de mogelijkheden die

VOLG OF NU OOK VIA

EN

het gaat bieden. “Op dat gebied is inmiddels een inhaalslag gemaakt. Het initiatief komt niet van bovenaf, maar juist van onderen. Het is een gezamenlijke inspanning van ons allemaal. Dat is heel belangrijk. Zodra je als overheid iets gaat opleggen, wekt dat tegenstand. Maar hier steken we allemaal de handen uit de mouwen.”

Toekomst Hoe ziet de toekomst van Noordoost Friesland eruit? Hoe kan de regio zich in de toekomst ontwikkelen? “Met de aanleg van De Centrale As maken we de regio kleiner door de bereikbaarheid te verbeteren”, zegt Hilarides. “Hierdoor integreren de verschillende werelden eromheen ook beter met elkaar. Groningen, Leeuwarden:

. K I J K O P W W W . O F. N L .

het komt allemaal dichterbij.” Tamminga vult aan: “We zetten hier kostbare stappen, en het netwerk dat we hiermee opbouwen moeten we verzilveren.” En dan is er nog een niet onbelangrijk punt waarin Noordoost Friesland zich onderscheidt. “Het is gewoon een prachtig gebied”, zegt Tamminga. “We hebben het Lauwersmeer, de Wadden, de Wâlden…” Met deze ingrediënten, gecombineerd met de sterke ‘mienskip’ vanuit de bewoners en de ondernemerswereld zelf, heeft Noordoost Friesland alle kansen voor een goede toekomst. De regio is volop Dwaande en pagina’s voor het volgende hoofdstuk van de ontwikkelagenda liggen klaar. De pen is in handen van de regio zelf. Het kan een prachtig boek worden.

13

Geboren 15 november 1953. Functie Eigenaar Handelsonderneming Schaafsma. Vooropleiding Detailhandel, management & organisatie. Favoriete vrijetijdsbesteding “Vrije tijd heb ik helaas te weinig.” Toekomstdroom Een economisch sterk Noardeast-Fryslân!

Trea Tamminga Geboren 1 juni 1973 Functie Coördinator van de Agenda van Netwerk Noordoost, het samenwerkingsverband in de regio. Vooropleiding Regionale Economie aan de RUG Favoriete vrijetijdsbesteding Sport, familie en reizen.

OF 2014-06


conchyp_130_197_fc

BOUWBEDRIJF DIJKSTRA DE GRAAF ENGWIERUM FGHIJKFLMNOPDK;QPDDH1G<

RRR1KFLMNOPDK;QPDDH1G<

BOUWEN EN RESTAUREREN

17-06-2008

09:59

Pagina 1

!"#$!%&'()*+ &(),-.'/+&%+0'//*+!121 !#.%3&4,-$%(+5 6785+93+%30$(%'#: .;<=+>?77@A>B5C5 ++++ Dokkum Hogepol 18 *DE=+>?77@A>B???

restauratie-renovatie-nieuwbouw-verbouw-onderhoud  

Gegarandeerd vakwerk Sinds 1883

9101 LZ Dokkum Telefoon (0519) 29 49 15 ED -omk ak iul mn o t a r i s @ h e l l e m a . k n b . n l Hogepol 18 Leeuwarden 9101 LZ Dokkum Heliconweg 40A (naast WTC) Telefoon (0519) 29 49 15 8914 AT Leeuwarden E-mail notaris@hellema.knb.nl Telefoon (058) 21 30 022 Leeuwarden Ameland Heliconweg 40A (naast WTC) T o r e n s t r a a t 11 - b 8914 AT Leeuwarden 9163 HD Nes (A) Telefoon (058) 21 30 022 Telefoon (0519) 54 35 04 Ameland ST oc rheine sr tmr ao antn 1i k1 o- bo g iedere 2e en 4e woensdag 9v .1d6. 3 mHa Da n dN ei ns (hAe )t D o r p s h u i s Telefoon (0519) 54 35 04 notaris@hellema.knb.nl Sw cwhwi e. hr eml ol en m n iaknooot ga r i s s e n . n l iedere 2e en 4e woensdag v. d . m a a n d i n h e t D o r p s h u i s notaris@hellema.knb.nl www.hellemanotarissen.nl

                   

           

restauratie stadhuis Harlingen

kiezen voor kwaliteit

www.dijkstradegraaf.nl

tel: 0511-408272

         

info@dijkstradegraaf.nl

fax: 0511-408555

Agrarisch recht

Nieuwbouw

Erfrecht

Recreatieprojecten

Ondernemingsrecht Agrarisch recht Estateplanning Erfrecht

Appartementen Nieuwbouw Bedrijfsovername Recreatieprojecten

Ondernemingsrecht

Appartementen

Estateplanning

Bedrijfsovername

Nieuw in Burgum

Jachtwerf Naviste Bij ons kunt u terecht voor:

Stalling

Kraan t/m 13 ton (in overleg ook zwaarder) Boten inkrimpen voor stalling Mastenkraan aanwezig Binnenkort ook binnenstalling mogelijk Lid:

bouwen en restaureren sinds 1883

Losse hellingen • Zeilmakerij • Poetsen Ook kunt u bij ons zelf:

Reparaties verrichten • Schilderwerk verrichten Stralen • Coaten

Jachtwerf Naviste • Burgumerdaam 55b, 9251 GC Burgum tel. 06-26993329 / tel. 06-12392163 • www.naviste.nl Zeilmakerij Steegstra • Stienfeksterwei 32, 9131 KM Ee tel. 06-26993329 • www.zeilmakerijsteegstra.nl


A ROTOI RK D N E LO O S T F R Y S L Â N

Auke Spoelstra:

‘De Centrale As biedt zeker kansen maar de gevaren zijn minstens zo groot’ Samen met Theo Pietersma is Auke Spoelstra eigenaar van Pietersma en Spoelstra, Ruimtelijke Ordening en Milieuadviseurs, gevestigd in Drogeham. OF liet hem kennisnemen van het rondetafelgesprek over De Centrale As en vroeg hem naar zijn visie. U bent niet alleen ondernemer maar ook adviseur op het gebied van Ruimtelijke Ordening. Hoe kijkt ú aan tegen het proces waarlangs is besloten De Centrale As aan te leggen? “Dat proces komt precies overeen met het beeld dat Sijtse Hilarides (zie artikel Rondetafelgesprek, red.) schetst: we leggen een voetbalveld aan en nu is het aan de voetballers. In mijn visie besluiten mensen eerst dat ze met z’n allen willen voetballen, richten een vereniging op en gaan dan kijken of het aanleggen van een voetbalveld met kleedboxen haalbaar is. In het beeld van Hilardes gaat het andersom: eerst wordt een voetbalveld aange-

VOLG OF NU OOK VIA

EN

legd en dan moeten we nog een vereniging en voetballers vinden die daarop willen spelen. Dit lijkt een omgekeerde volgorde en het lijkt er een beetje op dat de spelers op een geforceerde wijze bij het voetbalveld worden gezocht. Maar de ontsluiting ligt er en nu moeten de ondernemers (mogelijk op een geforceerde wijze) gestimuleerd worden om te bedenken hoe ze hier gebruik van gaan maken.”

Met de aanleg van de Centrale As wordt de regio kleiner gemaakt, stelt Sijtse Hilarides tevens. Ziet u dat ook zo? “De regio wordt inderdaad kleiner en gemakkelijker bereikbaar met

. K I J K O P W W W . O F. N L .

de aanleg van De Centrale As. Maar dit werkt twee kanten op. Uiteraard zijn de klanten sneller bij de bedrijven in de regio, en dat is ene voordeel. Andersom: de klanten uit de eigen regio zijn nu ook sneller in Leeuwarden en de A7-zone. Voor bedrijven uit de eigen regio kan dit ook betekenen dat ze verhuizen naar deze meer centrale regio’s. Immers voor de reeds bestaande klanten zijn ze ook daar gemakkelijk bereikbaar en nieuwe klanten kunnen eenvoudiger worden bereikt vanuit deze centrale regio’s. Het klantenpotentieel neemt met een verhuizing naar de meer centraler gelegen economische regio’s alleen maar toe... De Centrale As biedt

15

zeker kansen maar de gevaren zijn minstens zo groot!”

OF 2014-06


Bouwen met vertrouwen

Ongeveer een derde van de bouwkosten gaat op aan de draagconstructie. Besparingen, zonder dat de kwaliteit en veiligheid in het geding komen, kunnen er voor zorgen dat projecten financieel wèl haalbaar zijn. Juist in deze tijd is dat relevanter dan ooit. Slim construeren maakt steeds vaker het verschil tussen wel of niet bouwen.

ADviseur in: - Houtconstructies - stAAlconstructies - Betonconstructies - FunDeringstecHnieken expertise: - BouwgeBreken - BrAnDveiligHeiDsonDerzoek

De constructeur om op en mee te Bouwen!

Gevelreiniging Glasbewassing Hogedrukreiniging Ontruimingen IndustriĂŤle reiniging Oplevering nieuwbouw Bedrijven en particulieren 06 504 510 89 / 0519 293 106

www.phiemstra-dokkum.nl

www.OF.nl


A RWTAI A D K ENLD E

Dwaande-ambassadeurs zetten Noordoost Friesland op de kaart

‘Weg met de bescheidenheid’

Wie op bezoek was bij de Profronde van Surhuisterveen, kon er niet omheen. Dwaande was volop in beeld. Zie tekst hierboven Het samenwerkingsverband tussen ondernemers uit Noordoost Friesland timmert stevig aan de weg en toonde zichzelf met overtuiging tijdens het wielercriterium. Geesje Duursma, eigenaar van restaurant De Pleats in Burgum en voorzitter van de ambassadeurs, ziet het graag zo. “We mogen best wat meer opvallen. Noordoost Friesland is een prachtige regio en dat mogen de mensen weten ook.”

VOLG OF NU OOK VIA

EN

. K I J K O P W W W . O F. N L .

17

OF 2014-06


Brandemeer 8

Industrieterre

8502 TV JOUR

De Pleats biedt alle faciliteiten voor uw zakelijke wensen! Vergader- en congreszalen voor elke gezelschap

De IJzeren Man D a k - & g e v e l b e p l at i n g

Brandemeer 8 Industrieterrein De Ekers 8502 TV JOURE tel. [0513] - 41 79 00 info@deijzerenman.nl www.deijzerenman.nl

• WIFI • Lounge keuken • Dagarrangementen • Fairtrade arrangementen • Diner • Break out mogelijkheden • Fingerfood lunch • Keukentechniek workshop • Podiumfaciliteiten

De Haan interim financieel crisis management

• Audiovisuele middelen saneren • herfinancieren crediteurenakkoorden begeleiding faillissementen bv herstructureringen

Schoolstraat 82 - Burgum - 0511 461556 www.depleats.nl | info@depleats.nl | twitter.com/depleats

Bel voor een vrijblijvend gesprek naar T 06 839 666 29

tel. [0513] - 4

info@deijzere

www.deijzere


DWAANDE

Siemen van Kammen Geboren 5 december 1975. Burgelijke staat Gehuwd, 3 kinderen. Hobby’s Muziek en oldtimers auto’s trekkers en trucks, ik geniet van elke dag.

Sicco de Vries Terwijl Tourwinnaar Vincenzo Nibali en zijn ploegmaat Lieuwe Westra voorgesteld worden aan het publiek, hebben de ondernemers een eigen pre-party bij collega ambassadeur B&G Food and Lifestyle tegenover het VIP-paviljoen. Pal naast de finish en midden in het gewoel staat een grote, paarse poort. “We zijn er druk mee dwaande”, lacht Duursma, die merkt dat er in de regio een positieve sfeer is en op allerlei fronten samengewerkt wordt, met als doel Noordoost Friesland op de kaart zetten. En dat is nodig, want wie over Friesland spreekt, denkt niet gelijk aan deze hoek. “Men spreekt vaak over de Wadden, Gaasterland of de Friese Meren en onze regio is dan vaak het ondergeschoven kindje. Bij Dwaande draait het om meer dan toerisme en promotie, het gaat om trots, sfeer en beleving. Dwaande staat ook voor hoe mooi het hier wonen en werken is en ik geloof er heilig in, dat als wij die trots uitstralen, we daar de vruchten van gaan plukken.”

VOLG OF NU OOK VIA

EN

Ambassadeurs Noordoost Friesland heeft inmiddels een schat aan ambassadeurs, uit alle hoeken van het ondernemersveld. En allemaal geloven ze in de kracht van de regio. Sicco de Vries van Alfa Accountants, kiest er dan ook heel bewust voor om er te blijven. “Wij verhuizen per 1 september naar Buitenpost, na jarenlang in Kollum te hebben gewerkt”, zegt hij. “Het is voor ons heel belangrijk om in de regio te blijven. Het is een mooie omgeving en veel van onze medewerkers en klanten komen hier uit de buurt. We zijn heel enthousiast over Dwaande en moedigen het initiatief van harte aan. De ondernemers moeten hier de handen ineen slaan om de regio sterk te houden.”

‘De wereld begint hier’ Ale Siemen van Kammen van Van Kammen Tenten & Catering uit Oosternijkerk, eveneens ambassadeur, deelt dat enthousiasme. Het bedrijf verzorgt zowel regionale als

. K I J K O P W W W . O F. N L .

landelijke evenementen en merkt regelmatig hoe er naar Noordoost Friesland gekeken wordt. “Men rijdt dan naar eigen zeggen ‘helemaal naar Dokkum’”, lacht hij. “Vandaar dat het initiatief van Dwaande ons er aansprak. Dit stuk Friesland mag best wat beter op de kaart gezet worden. De stichting heeft ons een leuke ploeg met ondernemers gebracht, die veel goede ideeën hebben voor de regio. Achter Leeuwarden is het niet dichtgeplakt met kranten, de wereld begint hier juist.” En in Surhuisterveen, tussen de wielrenners, draagt Dwaande deze boodschap maar wat graag uit. “Friesland is een sterk merk”, aldus Geesje Duursma. “Daar willen we op meeliften. Maar die bescheidenheid in onze regio, die mag er wel wat uit. We zijn trots op Noordoost Friesland en de Dwaandeambassadeurs willen dat op alle mogelijke manieren laten zien.”

19

Directievoorzitter Alfa Accountants en Adviseurs cluster Fryslân (kantoor Leeuwarden en Buitenpost) en daarnaast accountant en bedrijfskundig adviseur voor familiebedrijven in het MKB Geboren 19 augustus 1973 in Sneek Burgelijke staat Gehuwd met Petra van den Akker en trotse vader van Kees (3) en Anna (half jaar) Hobby’s Eten, varen, tennis.

Geesje Duursma-Dijkstra Dga De Pleats Burgum en Duursma advies BV (of in dit kader voorzitter ambassadeur Dwaande)? Geboren 22 september 1972 te Opeinde (sm). Burgelijke staat Gehuwd en twee zonen. Hobby’s Reizen, lezen en dammen.

OF 2014-06


TENTEN

Van Kammen Tenten & Catering 't Oogh 10 9137 SL Oosternijkerk Tel.: 0519 - 24 15 84 Fax: 0519 - 24 12 98 info@vankammententen.nl

CATERING

OOSTERNIJKERK

ALU-HALLEN SPANTENTEN EVENEMENT - VLOEREN (OVERDEKTE) PODIA

G N RI

VERHUUR AGGREGATEN

Méér dan alleen een tent...

CATERING COMPLETE INRICHTING

TE

NT

EN

kijk ook op: www.vankammententen.nl

Van Kammen Tenten & Catering ‘t Oogh 10 9137 SL Oosternijkerk Tel: 0519 - 24 15 84 Fax: 0519 - 24 12 98 info@vankammententen.nl www.vankammententen.nl

& E T A C

Onderneem meer met

Al a!

Als ondernemer ziet u mogelijkheden en benut u kansen. Wij zijn overal dichtbij om u te ondersteunen op het gebied van accountancy, belastingen, bedrijfskundige zaken, lonen en sociale zekerheid en alles wat daarmee verband houdt. Wilt u weten hoe Alfa u daarbij kan ondersteunen?

Alfa Accountants en Adviseurs Noordersingel 4, 8917 BA Leeuwarden Telefoon 088 2532300, leeuwarden@alfa.nl

Alfa ondersteunt: Volg ons:

www. al f a. nl

Ried 10, 9285 KK Buitenpost Telefoon 088 2532400, buitenpost@alfa.nl


A RNTDI EK RE N O L E M E N I N N O O R D O OS T- FR I E S L A N D

Land van Friese nuchterheid Het is een wereld van harde werkers, Friese nuchterheid en gemeenschapsgevoel: Noordoost Friesland. Ook hier zijn ondernemers de motor van de economie. Ze verdienen hier hun brood, zijn werkgevers en zetten zich in voor innovatie. Hoe vergaat het hen? Wat drijft hen, wat houdt hen bezig? OF stapte in de auto en bezocht zes van hen. Anne Barkmeijer:

‘We kunnen weer investeren’ “De markt trekt weer aan”, aldus Anne Barkmeijer, exponent van de vierde generatie van het familiebedrijf. De zaken gaan goed: “En daar zetten we met zijn allen onze schouders onder.” Want hij doet het niet alleen, benadrukt hij: “We werken hier met een fantastische groep mensen.” Hij merkt op dat de markt afgelopen periode wat verschoven is: “Onze opdrachtgevers leggen, onder druk van de recessie, langere afstanden af naar hun klanten. Wij bewegen mee. De straal van onze afzetmarkt wordt daardoor wat groter. ”Hout blijft in de bouwwereld onverminderd po-

VOLG OF NU OOK VIA

EN

pulair: “Natuurlijk, deels heeft een verschuiving plaatsgevonden naar kunststof. Maar hout blíjft, het is een warm product het lééft. Hout is sterk, betrouwbaar en bovendien een CO2-neutraal product. Daar wil je als mens van genieten.” De economische opleving biedt Barkmeijer inmiddels meer ruimte voor investeringen. Sinds kort beschikt het bedrijf over een spiksplinternieuwe 4-zijdige schaafbank. Anne Barkmeijer: “In de afgelopen tijden zagen we veel bedrijven de schaverij sluiten of, bij grotere concerns, centraliseren. Wij hebben deze investering

. K I J K O P W W W . O F. N L .

uit- maar niet afgesteld. Daar zijn we nu heel blij mee: we kunnen sneller werken en daarmee sneller leveren. Daarin kunnen we het verschil maken.” Vertrouwen heeft hij ook in de toekomst van de regio: “Inspanningen om samen te bouwen aan de toekomst van de regio, zoals Dwaande, gaan hun vruchten afwerpen. Neem een project zoals Kollum watersportdorp, dat gaat de lokale economie een impuls geven. Je merkt ook dat hier het ‘wij-gevoel’ groeit. Het is natuurlijk ook een prachtgebied.”

21

Anne Barkmeijer Sinds 2013 mede-eigenaar van Houthandel Barkmeijer in Kollum en samen met Jan Kempenaar verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding. Locatie gesprek Kollum in Kollumerland. Aantal werknemers 14. Geboren 19 mei 1976 in Leeuwarden, groeide op in Kollum. Loopbaan Begon zijn loopbaan bij een houthandel in Schiedam en Steenbergen, in 2002 trad hij toe tot het familiebedrijf. Burgerlijke staat Getrouwd en trotse vader van een zoon (4) en een dochter (7).

OF 2014-06


Vertrouwd met uw zaken...

Wietse de Vries 06 -51805047 Hendrik Bosma 06 -22451729

A D V I E S E N A D M I N I S T R AT I E

Elingsloane 23 9251 MN Burgum Tel. 0511-464018 www.burotwa.nl BuroTwa•Adv•OFrl•2014•170x115.indd 1

14-07-14 12:01


O N D E R N E M E N I N N O O R D O OS T- FR I E S L A N D

Wouter Slotegraaf:

’Het achterblijven van een digitale infrastructuur is voor ons een risico’ Anderhalf jaar geleden begon Wouter Slotegraaf samen met Jan Kooistra Freed Interactive. Wouter Slotegraaf: “We ontwikkelen alles op het gebied van mobiele interactie: apps, touchscreens en interactieve narrowcasting.” Afgelopen zomer bouwde Freed, in opdracht van de KNVB, de OnsOranje WK 2014 app voor alle supporters in Nederland en degenen die naar Brazilië waren afgereisd. Slotegraaf: “Supporters konden zich met deze app elk moment op de hoogte stellen van alle details rondom het WK. Een pracht opdracht voor ons: zomaar in één keer heb je 80.000 gebruikers voor

je app. Dat is leuk hoor!” Freed begeeft zich op een uiterst dynamische markt. Een dynamiek waarin doorlopend nieuwe apparatuur op de markt komt, nieuwe oplossingen bedacht worden en waarbinnen vraagstukken rondom privacy op de maatschappelijke agenda kwamen. Slotegraaf: “Persoonlijke informatie wordt transparanter, van je hartslag, muzikale voorkeur tot aan gezondheidsklachten. Ik vind het vanuit mijn vaktechnische perspectief allemaal prachtig, maar mijn vader of mijn vrouw denken daar misschien wel heel anders over. We hebben duidelijkheid nodig over

wat wel en niet kan. Neelie Kroes moet haast maken met gepaste wet- en regelgeving.” Ondernemen vanuit Noordoost Friesland bevalt hem goed: “Ik heb een jong gezin en we wonen hier heel graag.” Het achterblijven van de digitale infrastructuur in de regio ziet hij wel als een risico: “Er worden ambities uitgesproken, maar de eerste investeringen vormen kennelijk zo’n drempel dat snel internet hier nog steeds toekomstmuziek is. Maar wie meer kenniseconomie in de regio wil, zal toch echt een keer door de zure appel heen moeten bijten.”

In gesprek met

Wouter Slotegraaf Samen met Jan Kooistra eigenaar van Freed Interactive Locatie Surhuisterveen in Achtkarspelen Aantal medewerkers 4 Geboren 10 februari 1976 in Harkema Loopbaan Mede-oprichter Tsjil (2001) en Speak.nl (2007), sinds 2012 medeeigenaar Freed.nl Burgerlijke staat Getrouwd met Dieuwke, Harnt (9), Frauke (6) en Gerild (4)

Hendrik Bosma:

‘Wij willen niet een soort managers worden’ In Burgum begonnen Hendrik Bosma en Wietse de Vries vijf jaar geleden met het advies- en administratiekantoor BuroTwa. “We konden dankzij goede afspraken met onze voormalige werkgever doorgaan met het bedienen van onze ‘eigen’ klanten, in de regio vanuit het kantoor in Burgum en vanuit een bijkantoor op Ameland de aldaar gevestigde relaties. ”Klein blijven, dat is wat ze graag willen: “We willen zelf het werk blijven doen, contact houden met onze klanten, het is niet onze bedoeling om een soort managers te

VOLG OF NU OOK VIA

EN

worden. We zitten dicht bij elkaar, kijken elkaars werk na, houden elkaar scherp en overleggen veel.” Op school was hij goed in de cijfertjes, vakken als handelsrekenen en bedrijfseconomie gingen hem goed af. “Maar in dit vak zijn, zeker vandaag de dag, de sociale vaardigheden zeker zo belangrijk. Onze meerwaarde zit in het adviseren van onze klanten. Het handwerk wordt door de computer overgenomen. De meeste klanten houden online hun eigen boekhouding bij. Dat is goed, want zo hou je overzicht over je eigen fi-

. K I J K O P W W W . O F. N L .

nanciële situatie.” Natuurlijk zijn er ook klanten die alles uitbesteden: “Ik begrijp ook best dat iemand die lange dagen en nachten in de horeca draait, geen zin meer heeft in die administratie.” Ondernemen in Noordoost Friesland bevalt hem prima: “We zitten hier dichtbij onze klanten, willen snel en adequaat kunnen reageren als er een probleem bij ons wordt neergelegd (en verbazen ons over klachten over collega’s die niet terugbellen). Het MKB moet snel kunnen reageren op kansen en flexibel zijn: dat moeten wij dus ook!”

23

In gesprek met

Hendrik Bosma RB belastingconsulent en samen met Wietse de Vries mede-eigenaar van BuroTwa Advies en Administratie. Locatie Burgum in Tytsjerksteradiel. Aantal medewerkers 3. Geboren 19 november 1966 in Harich. Loopbaan SCA Hygiëne Paper, Acera Accountants, BuroTwa advies- en administratie. Burgerlijke staat Gehuwd met Nynke Sibma en vader van 4 zoons.

OF 2014-06


MEER DAN ALLEEN EEN ACCOUNTANTSKANTOOR Met veel persoonlijke aandacht en aantrekkelijke tarieven. Onderstaand een greep uit wat wij voor u kunnen betekenen: Voor ondernemers: •  •  •   •   •  •  •  •  •  • 

Voor particulieren: •    •    •     Daarnaast ook: •   •     •    •      •    

    

t      f     

e  i 

Voor verfraaiing en bescherming www.koopmansverf.nl van al uw tuinhout!

Professionele kwaliteit sinds 1885 www.koopmansverf.nl

/koopmansverf


O N D E R N E M E N I N N O O R D O OS T- FR I E S L A N D

Teake Damstra:

‘We maken ons druk om arbowetgeving, maar laten onze kinderen leren in ongezonde schoolgebouwen’ De markt trekt weer aan, vertelt Teake Damstra. Het Koninklijke Installatiebedrijf dat in 2010 zijn honderdjarig bestaan vierde heeft opdrachtgevers uit allerlei sectoren van de markt: van de utiliteit- en woningbouw, zorg en welzijn tot aan het onderwijs, de horeca, industrie en de particuliere sector. Vlak voor de zomervakantie kwam er een grote order binnen. Damstra ‘sloeg zijn vakantie over’. “Maar ook werknemers stelden hun vakantie uit. Die saamhorigheid is er hier: we pakken samen aan.” Zijn 13-jarige zoon greep zijn kans en

deed deze zomer vakantiewerk bij het bedrijf van zijn vader. Net als hijzelf toen hij 13 was. “Wie weet, is hij straks vertegenwoordiger van de vijfde generatie. Ik zou dat erg mooi vinden.” Projecten waarop hij trots is? “Onze projecten ter verbetering van het binnenklimaat van de scholen. Die zijn ook hard nodig. Moet je kijken hoe we ons druk maken om arbowetgeving. Maar onze kinderen zitten op school met een ongezond binnenklimaat. Schoolprestaties gaan wel met

30% omlaag. Ik ben elke keer weer blij wanneer we zo’n project afronden en de kinderen weer in een gezonde omgeving naar school kunnen.” Ondernemen vanuit Noordoost Friesland, dat bevalt hem prima. “Natuurlijk zijn er ook nadelen. In 1999 hebben we hier nieuwbouw gepleegd, het was nog niet zo makkelijk om dat verwezenlijkt te krijgen. Met steun van de burgemeester is alles goed gekomen. Erg blij zijn we met de Centrale As: het scheelt onze monteurs straks de nodige reistijd!”

In gesprek met

Teake Damstra Sinds 2010 mede-eigenaar van Koninklijke Damstra Installatietechniek, samen met zijn vader Thymen en zijn broer Rein. De organisatie kent inmiddels drie divisies: Koninklijke Damstra Installatietechniek, WTRD Technoservice en Westermann Installatietechniek. Locatie Driezum in Dantumadiel. Aantal werknemers 120. Geboren 25 augustus 1974. Loopbaan Na mijn opleidingen in 1997 in het familiebedrijf gestapt. Vervolgens begonnen als werkvoorbereider/projectleider. Burgerlijke staat Getrouwd, drie kinderen; 2 jongens en 1 meisje.

Paul Dokter:

‘We kunnen snel reageren op vragen uit de markt’ Op het industrieterrein in Marrum, op een gebied van 3,5 hectare staat de verffabriek van Nelf Meesterlakken – P.K. Koopmans Lakfabrieken, een van de vier grote spelers in Nederland. Behalve levering in heel Nederland exporteert Nelf - Koopmans ook naar 16 Europese landen. Eigenaar van het bedrijf is sinds 2006 Paul Dokter: “We leveren aan de particuliere sector, de nautische sector, de bouw en industrie en ook aan private label. De zaken gaan voortvarend. Paul Dokter: “We groeien nog elk jaar. Ondanks de recessie. We bewegen mee met de markt, en reageren

VOLG OF NU OOK VIA

EN

snel op vragen uit de markt.” Zo levert Nelf Meesterlakken – P.K. Koopmans Lakfabrieken een specialistische voedingsmiddel coating voor de nieuwe zuivelfabrieken Fonterra en Aware in Heerenveen.”Coating voor de voedingsindustrie is aan zeer strenge eisen gebonden. Onze coating, ontwikkeld in ons eigen laboratorium, heeft inmiddels een label (Food Approval Certificate) dat wereldwijd geldig is, ook in de Verenigde Staten, waar zeer strenge eisen gelden.” Nog een voorbeeld van technisch vernuft: ook de

. K I J K O P W W W . O F. N L .

parkeergarages op Schiphol zijn bewerkt met een coating van Nelf. Paul Dokter: “Deze coating, tevens ontwikkeld in ons laboratorium, breekt uitlaatgassen af.” Ondernemen in Noordoost Friesland heeft voordelen, aldus Dokter. “Zoals de hier heersende arbeidsmoraal, die is sterk en ook bij ons merk je dat. Natuurlijk, de regio heeft ook nadelen. “De gemeente is te klein om een brede expertise te hebben voor specialistische bedrijven als de onze. En we zitten hier ook niet vlakbij de uitvalswegen. Daarom ben ook ik blij met de komst van de Centrale As.”

25

In gesprek met

Paul Dokter

Eigenaar van Nelf Meesterlakken – P.K. Koopmans Lakfabrieken. Locatie Marrum in Ferwerderadiel. Aantal werknemers 76. Geboren 10 september 1965 in Hindeloopen. Loopbaan Filiaalleider Friesche Olie- en Verfhandel BV, Sales Manager I.C.I. Engeland, Commercieel Directeur Verffabriek Herfst en Helder, D.G.A. Nelf Meesterlakken - P.K. Koopmans Lakfabrieken. Burgerlijke staat Getrouwd, vader van een zoon (21) en een dochter (18).

OF 2014-06


Riddersmaweg 2 | 9291 NC KOLLUM | Tel. 0511 - 45 25 25 | Fax 0511 - 45 34 07 | verkoop@barkmeijerbv.nl

@ @

Samen werken aan een duurzame toekomst www.damstra.nl


A RNTDI EK RE N O L E M E N I N N O O R D O OS T- FR I E S L A N D

In gesprek met Sijtze Hellema, eigenaar van Hellema Notaris

‘Een notariële akte kun je maar beter af en toe tegen het licht houden’ Hellema Notaris is gevestigd in een monumentaal pand in het historische hart van Dokkum. Zestien jaar geleden begon Sijtze Hellema hier zijn praktijk. “Het is een brede notarispraktijk, gericht op particulieren en ondernemers, waaronder ook veel agrariërs. We houden daarnaast ook kantoor in Nes op Ameland (1x per 2 weken) en op Schiermonnikoog (2 x per maand in het dorpshuis). Een mooi, groot werkgebied dus.” Regelgeving verandert tegenwoordig razendsnel. Hellema: “Vroeger

VOLG OF NU OOK VIA

EN

ging een notariële akte voor jaren een la in. Tegenwoordig is het verstandig om deze van tijd tot tijd tegen het licht te houden. Dat is bij ons een gratis service.” Wie met een fusie of bedrijfsovername te maken krijgt, doet er goed aan om in een vroeg stadium bij Hellema aan te schuiven, zo adviseert hij: “Want kunnen we, in samenspraak met een fiscalist, nog een eigen route uitstippelen en keuzes maken. Start je pas om 5 voor 12, dan is de kans groot dat je met voldongen feiten geconfronteerd wordt.”

. K I J K O P W W W . O F. N L .

Steeds meer klanten komen via internet bij hem terecht. Online communicatie wordt steeds belangrijker, ook voor zijn bedrijf, maar heeft ook zo zijn lastige kanten, aldus Hellema: “De winkeliers hier in het hart van Dokkum hebben daar wel last van. Steeds meer aankopen vinden via internet plaats. Daar moet je als winkeliers op inspelen met nieuwe creatieve concepten en dat gebeurt ook zeker. Wat in elk geval ook helpt is de verruiming van de gratis parkeergelegenheid in Dokkum, ook daarmee kun je meer bezoekers genereren.”

27

In gesprek met

Sijtze Hellema Eigenaar van Hellema Notaris. Locatie Dokkum in Dongeradeel. Aantal werknemers 6. Geboren 14 november 1957 te Leeuwarden. Loopbaan Altijd gewerkt in het notariaat. Burgerlijke staat Gehuwd (4 dochters).

OF 2014-06


28

OF 2014-06


WANTED

De persoonlijke aanpak van Wanted Sneek

'Wie gemotiveerd is, helpen wij zeker aan een baan'

Ruim 25 jaar was Sintra in Sneek hét adres in Noord-Nederland waar de technische sector kon aankloppen voor goed geschoolde en gemotiveerde krachten. Sinds 2013 vormt het uitzendbureau met andere spelers in het land een nieuw team: Wanted. Maar eigenlijk is er niet zoveel veranderd in de Waterpoortstad. De persoonlijke aandacht en topkwaliteit zijn er nog gewoon. De industrie (onder meer in de voedingsmiddelen), constructie en scheepsbouw waren voor Sintra altijd de belangrijkste sectoren. Dit is onder de nieuwe naam Wanted nog steeds het geval. Het personeel wordt met name uitgezonden naar grote klanten en vooral ook MKB'ers in Friesland, Groningen en Drenthe. Ook de rest van Nederland is geen probleem, net als klussen in Europa, het Midden-Oosten en zelfs de Bahama's. Het spectrum is met de Wantedkrachtenbundeling nog breder geworden, vertelt salesmanager Elbrich Speerstra. Ze begon twaalf jaar geleden bij Sintra als receptioniste en leerde het bedrijf in verschillende functies als geen ander kennen. "Sintra werkte al enige tijd samen met Dulfer E&I uit Den Haag. Beiden vallen nu onder Wanted. Wanted heeft verder vestigingen in Beverwijk (hoofdkantoor), Barendrecht, Andijk, Den Helder en sinds kort Vlissingen. Door klanten- en inschrijfbestanden uit te wisselen staan we samen sterk. We vullen elkaar goed aan. Zo bemiddelt Wanted Den

VOLG OF NU OOK VIA

EN

Helder, gevestigd op de luchthaven, in offshore-personeel."

Mensenkennis In totaal werken bijna dertig man bij Wanted waarvan zeven in Sneek. Het grootste deel van de boekhouding wordt in Friesland gedaan. Speerstra: "Dat betekent onder meer de verloning van ruim 700 uitzendkrachten." Dat het Sneker uitzendbureau het steeds drukker heeft, gaat niet ten koste van de vertrouwde, nuchtere werkwijze. Het bevlogen verkoopteam hecht veel waarde aan persoonlijk contact, zowel met de uitzendkracht als de klant. "Wij willen een goede match maken", vertelt Speerstra. "Mensenkennis is dan erg belangrijk." Werkzoekenden komen soms binnenwandelen, maar de meesten schrijven zich via techniekbanen.nl in. Speerstra: "Als ik iemand ergens heen stuur, wil ik hem of haar wel eerst even zien en spreken. Ik ben vooral benieuwd naar de motivatie - dat is zo belangrijk bij uitzendwerk. Wie gemotiveerd is, helpen wij zeker aan een baan." Er

. K I J K O P W W W . O F. N L .

zijn helaas wel wat zorgen. "Want ik mis de jonge mensen enorm. Waar zijn de LTS en de MTS? Het onderwijs moet techniek interessanter maken. Want er komt straks een megagat."

Eerlijk zaken doen Ook aan de andere kant, bij de werkgever, hebben Speerstra en haar Sneker collega's veel contact. "Ik wil graag weten wat een bedrijf precies doet, om zo de juiste mensen voor hen te kunnen vinden. Daarom kom ik regelmatig langs. Behoeftes duidelijk krijgen en meedenken lukt niet met een telefoontje." Eerlijk zaken doen is ook een speerpunt van Speerstra en Wanted. "Bekende bedrijven weten dat als ik iemand stuur, hij of zij gewoon goed is. Als ik toch twijfels heb, vertel ik het ook. En als het wat langer gaat duren om iemand te vinden, bijvoorbeeld naar iemand met een specialisme, ben ik eveneens eerlijk. Door het goede contact met de klant krijg ik dan vaak ook ruim de tijd."

29

Elbrich Speerstra Salesmanager Wanted Woonplaats Heeg. Geboren 4 juni 1980 te Sneek. Loopbaan 2000-2002 verkoopassistent/telefoniste Veenstra Transport Heeg, 2002-heden Wanted. Studie DOC Röben secretaresse, uitzendmedewerker A. Hobby's Tuinieren, het buitenleven. Lijfspreuk Eerlijk duurt het langst.

OF 2014-06


Het scenario van Donkel & Donkel

Digitale printtechniek is de laatste jaren zó verbeterd dat het een prima alternatief is voor offset drukwerk, zo stelt Evert Jan Donkel, directeur van de digitale drukkerij Donkel & Donkel in Drachten. Volgens hem leent de techniek zich uitstekend voor communicatiedragers zoals nieuwsbrieven, brochures, magazines, visitekaartjes, proefschriften en jubileumboeken. Evert-Jan Donkel Directeur Donkel & Donkel Geboren 1968, Groningen. Burgerlijke staat Samenwonend met Maartje Storm, twee kinderen. Hobby’s Tennis en zeilen. Laatst gelezen boek ‘Generatie Z’. Levensmotto “Doe vooral dingen die je echt leuk vindt en die je energie opleveren. Verder kan een gezonde dosis zelfspot geen kwaad.”

30

“De grootste kracht van digitaal druk? Dat is de snelheid waarmee het drukwerk kan worden geleverd”, stelt Evert Jan Donkel. “In principe kan het binnen een dagdeel kant en klaar zijn, inclusief binden. Dan beschik je over drukwerk van superieure kwaliteit. Verder is er een grote keuze uit kwalitatief hoogwaardig afdrukmateriaal; van gloss of mat gesatineerd papier en sulfaatkarton tot en met zelfklevend papier en gekleurd papier in allerlei formaten en grams gewichten. Omdat digitaal drukken een kortere opstarttijd kent, is de kostprijs van het drukwerk bij een kleinere oplage (tot circa 5000 exemplaren) veel lager dan bij offset. Een kleine oplage heeft overigens nóg een voordeel: je kunt je printwerk altijd

OF 2014-06

up-to-date houden.”

Goed bezig In het bedrijfsscenario van Donkel & Donkel spelen gemak, cross media en duurzaamheid een sleutelrol. “De klant kan zelf bepalen hoe hij de bestanden wil aanleveren. Dat kan via ons webportal of via e-mail, maar hij mag ook binnenstappen om zijn bestand persoonlijk af te geven en de opdracht nog even met ons door te nemen. Een nieuwe activiteit wordt het verzorgen van cross media-mail voor bedrijven en andere organisaties. Hierbij kun je denken aan een geprinte mailing –een kaart of een brief – die als ‘teaser’ wordt gebruikt om de interesse van je klanten te prikkelen. De ‘teaser’ verwijst naar een

persoonlijke URL, die wij eveneens voor de klant kunnen verzorgen, waar uitgebreide informatie wordt gegeven en waar kan worden gerespondeerd. Die actie wordt dan weer gevolgd door een bevestiging: digitaal, in print of via sms. Een ander thema dat onze aandacht heeft is duurzaamheid. Wij zijn inmiddels FSC gecertificeerd. We mogen dus het FSC logo plaatsen als wij milieuvriendelijk papier voor onze opdrachtgever gebruiken. Onze klant kan zo aangeven dat hij met zijn drukwerk rekening houdt met het milieu. Ik vind trouwens dat de grafische industrie over het algemeen heel goed bezig is met het milieu. Dat mag best eens worden gezegd.”


A ROTNI K E L & D O N K E L D

VOLG OF NU OOK VIA

EN

. K I J K O P W W W . O F. N L .

31

OF 2014-06


32

OF 2014-06


DE HAAN EN WESTERHOF

Paul Olijve, eigenaar De Haan en Westerhoff:

‘Goede mensen zijn goud voor het bedrijf’ Een gesprek met Paul Olijve over ondernemen is een gesprek over mensen. “Mensen zijn het goud van je bedrijf, zij máken het bedrijf.” De Haan Westerhoff is gespecialiseerd in de verkoop, montage en service & onderhoud van buiten- en binnenzonwering, kozijnen en andere gevelvullende elementen. Olijve: “Onze nadruk ligt op het leveren van een perfecte service. Wij behandelen onze klanten zoals wij zelf behandeld willen worden.”

VOLG OF NU OOK VIA

EN

. K I J K O P W W W . O F. N L .

33

OF 2014-06


ë n n S n S c c h h o o u u w w A A s A s s s u s u r u r a a n a n t n t i t i ë ë n n S n S c c h h o o u u w w A A s A s s s u s u r u r a a n a n t n t i t i ë

S c h o u w A s s u r a n t i ë n c h o u w A s s u r a n t i ë n S h o u w A s s u r a n t i ë n S c o u w A s s u r a n t i ë n S c h u w A s s u r a n t i ë n S c h o w A s s u r a n t i ë n S c h o u A s s u r a n t i ë n S c h o u w s s u r a n t i ë n S c h o u w A s u r a n t i ë n S c h o u w A s u r a n t i ë n S c h o u w A s s r a n t i ë n S c h o u w A s s u a n t i ë n S c h o u w A s s u r n t i ë n S c h o u w A s s u r a t i ë n S c h o u w A s s u r a n i ë n S c h o u w A s s u r a n t ë n S c h o u w A s s u r a n t i n S c h o u w A s s u r a n t i ë S c h o u w A s s u r a n t i ë n c h o u w A s s u r a n t i ë n S h o u w A s s u r a n t i ë n S c o u w A s s u r a n t i ë n S c h u w A s s u r a n t i ë n S c h o w A s s u r a n t i ë n S c h o u A s s u r a n t i ë n S c h o u w s s u r a n t i ë n S c h o u w A s u r a n t i ë n S c h o u w A s u r a n t i ë n S c h o u w A s s r a n t i ë n S c h o u w A s s u a n t i ë n S c h o u w A s s u r n t i ë n S c h o u w A s s u r a t i ë n S c h o u w A s s u r a n i ë n S c h o u w A s s u r a n t ë n S c h o u w A s s u r a n t i n S c h o u w A s s u r a n t i ë

S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r Schouw Assurantiën n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a t i ë n S c h oT 0517 u w - A433038 s s u Fr0517 a n - t430215 i ë n S c h o u w A s s u r a n i ë n S c h o Euinfo@schouwassurantien.nl w A s s u r a n t i ë nI www. S c hschouwassurantien.nl o u w A s s u r a n t ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i n S c h o u w A s s u r a n t i ë n S c h o u w A s s u r a n t i ë

S c h o u w A s s u r a n t i ë n c h o u w A s s u r a n t i ë n h o u w A s s u r a n t i ë n S o u w A s s u r a n t i ë n S c h u w A s s u r a n t i ë n S c h o w A s s u r a n t i ë n S c h o u A s s u r a n t i ë n S c h o u w s s u r a n t i ë n S c h o u w A s u r a n t i ë n S c h o u w A u r a n t i ë n S c h o u w A s r a n t i ë n S c h o u w A s s u a n t i ë n S c h o u w A s s u n t i ë n S c h o u w A s s u r a t i ë n S c h o u w A s s u r a n i ë n S c h o u w A s s u r a n ë n S c h o u w A s s u r a n t n S c h o u w A s s u r a n t i S c h o u w A s s u r a n t i ë n c h o u w A s s u r a n t i ë n h o u w A s s u r a n t i ë n S o u w A s s u r a n t i ë n S c h u w A s s u r a n t i ë n S c h o w A s s u r a n t i ë n S c h o u A s s u r a n t i ë n S c h o u w s s u r a n t i ë n S c h o u w A s u r a n t i ë n S c h o u w A u r a n t i ë n S c h o u w A s r a n t i ë n S c h o u w A s s u a n t i ë n S c h o u w A s s u n t i ë n S c h o u w A s s u r a t i ë n S c h o u w A s s u r a n i ë n S c h o u w A s s u r a n ë n S c h o u w A s s u r a n t n S c h o u w A s s u r a n t i

“voor uw bedrijfszekerheid”

telefonie | netwerkbekabeling | ip-camerasystemen

Telefonie.

Voordelig en betrouwbaar.

dokkum | t.(0519) 24 20 24 | faber-telecom.nl


DE HAAN EN WESTERHOF

Aanvankelijk was zonwering de core business van de Haan Westerhoff. Vanaf 2007 kwam de focus op de complete geveltechniek te liggen. De productie werd sindsdien uitbesteed aan vaste partners (met uitzondering van de eigen lijn aluminium kozijnen), er kwam de nadruk steeds meer op een hoge kwaliteit serviceverlening te liggen. Olijve: “We hebben 24-uursservice met een landelijke dekking en werken met een compleet geautomatiseerd systeem. Dat hebben we in de loop der jaren geperfectioneerd en dat blijven we doen. We hebben 40 monteurs in dienst maar ook 3 elektriciens.” Want om goede service te verlenen, moet je het hele proces beheersen, aldus Olijve: “Denk je de situatie in: een zonnescherm doet het niet,

VOLG OF NU OOK VIA

EN

wie bel jij dan als klant? Precies: dan bel je ons. Maar stel dat het probleem nu in de elektriek zit, -want alle systemen werken tegenwoordig elektronisch-, dan kunnen onze elektriciens het probleem blootleggen. We hoeven de klant niet vertellen dat hij maar een elektricien moet bellen om het probleem te diagnosticeren. Daarmee voorkom je dat klanten eindeloos van het kastje naar de muur gestuurd worden. De problemen snel en effectief oplossen: daar staan wij voor.”

‘Weten waar je aan toe bent’ Klanten kunnen bij De Haan Westerhoff een onderhoudscontract afsluiten. Olijve: “Wij zorgen ervoor dat alles netjes blijft werken. Want goed onderhoud scheelt in de

. K I J K O P W W W . O F. N L .

levensduur: het kan wel oplopen tot vier extra jaren levensduur voor materialen. Als je het goed doet kan zonwering zeker 20 jaar mee. Dus dat loont. Als ondernemer betaal je een vast bedrag per maand, hij weet dus waar hij aan toe is.” En dat laatste is belangrijk, aldus Olijve: “De klant moet weten wat ie van mij kan verwachten en vice versa. Daar moet je open over zijn, dat schept duidelijkheid. Precies kunnen aangeven wat jij kunt bieden is essentieel.” Dat speelt ook bij grote projecten waarbij het ook om grote bedragen kan gaan: “Stel een bedrijf fuseert, krijgt er een aantal panden bij en wil alle zonwering bij ons onderbrengen. We beoordelen dan de staat van alle materialen, daar zitten ook materialen bij die we zelf niet

35

geplaatst hebben. We kunnen precies aangeven wat vervangen moet worden, hoeveel achterstallig onderhoud er is, en waar de klant op basis daarvan op langere termijn budgettair aan toe is.”

Mensen motiveren Als ondernemer moet je het leuk vinden om met mensen om te gaan, vindt Olijve: “Managers die door het bedrijf heen lopen zonder mensen aan te spreken, aan te kijken of zelfs maar te kennen, dat kan niet lang goed gaan. Die komen zichzelf vroeg of laat tegen. Het is ook geen rol de je kunt spelen, je moet het van nature in je hebben.” De laatste jaren, waarin de nadruk meer en meer op service kwam te liggen, brengt Olijve zijn werktijd voornamelijk op de locatie

OF 2014-06


Bureau Jeugdzorg kiest voor Vast en Mobiel Integratie. Vaste telefonie en Mobiele telefonie komen samen! Het integreren van vaste en mobiele telefonie kan op verschillende manieren. Oplossingen variĂŤren van doorschakelingen tot volledige integratie. Onze dienst Vast-Mobiel integratie VrieService VAMO behoort tot de laatste categorie. VrieService VAMO overschrijdt absolute grenzen op het gebied van vast-mobiel integratie door VrieService VastIP en mobiele telefonie met elkaar te verenigen.

Een belangrijk voordeel van VrieService VAMO is dat u niet hoeft te investeren in een (nieuwe) telefooncentrale. Met VrieService VAMO maakt u gebruik van een gehoste telefooncentrale met state-of-the-art faciliteiten. VrieService biedt Vast-Mobiel integratie aan over het betrouwbare netwerk van KPN.

adviseurs in telecommunicatie Kraaiheide 8

Drachten

0512 58 79 00

www.vrieservice.nl

Mobiele Telefonie - Vaste Telefonie - Satelliet Communicatie


DE HAAN EN WESTERHOF

in Drachten door, bij zijn werknemers dus. “Voorheen zat ik vaker bij klanten. Maar dit is misschien wel leuker, of in elk geval net zo leuk.” Met mensen omgaan, hen motiveren, dat vindt hij het leukste dat er is: “Je moet mensen verbinden en niet tegen elkaar uitspelen. 80% van mijn werk bestaat uit mensen motiveren, vinger aan de pols houden, kijken of het lekker loopt. De deur staat open, mensen stappen hier binnen als ze ergens niet uitkomen. Elke dag een plus uit je mensen en het werk te halen om groei te realiseren, dat is mijn werk.”

Privéleven Optimistisch is hij over de toekomst: “We hebben ook moeilijke tijden gehad hoor, in de periode 2010-2012. In 2013 stabiliseerde dat en we verwachten nu weer een voorzichtige groei.” Het was geen gemakkelijke tijd: “We hebben ook

VOLG OF NU OOK VIA

EN

ingrijpende beslissingen moeten nemen, afscheid van mensen moeten nemen. Maar: er is geen dag geweest dat ik niet met plezier naar mijn werk gegaan ben. Het was wel minder leuk dan in goede tijden, maar ik ben hier nooit met een negatief gevoel binnen gestapt.” Plezier in het werk: het is essentieel. Voor Olijve is dat ook een reden om ook aandacht te hebben voor het privéleven van zijn werknemers, want wie het thuis leuk heeft, gaat met meer plezier naar zijn werk. Olijve: “Daarom wil ik ook weten hoe het met mensen gaat, als iemand ziek is wil ik dat weten. Als er thuis wat aan de hand is, dan wil ik dat ook weten. Dan kunnen we daar rekening mee houden. Iedereen zit wel eens een periode niet goed in zijn vel, en dan reageer je anders dan onder normale omstandigheden.” Maar, relativeert Olijve: “We moeten ook niet romantiseren.

. K I J K O P W W W . O F. N L .

Ook hier wordt soms stevig met de deuren geslagen, maar dat kan ook niet anders.”

Gehaktbal En natuurlijk: soms lopen de meningen uiteen. Olijve: “Toen wij een autovolgsysteem in wilden voeren ten behoeve van ons servicesysteem (met als doel om bezoeken aan klanten zo effectief mogelijk in te plannen), stuitte dat bij een aantal werknemers op weerstand. ‘Maar dan voel ik me bespioneerd’, was de reactie. Ik zeg: ‘Als jij onderweg bij een benzinestation wel eens een gehaktbal eet, of een bakje koffie drinkt, dan moet je dat gewoon blijven doen. Want dat doe ik ook. Dat is helemaal geen probleem’. Verandering roept vaak weerstand op, daar moet je aandacht aan schenken. Inmiddels is het systeem ingevoerd en het loopt als een zonnetje.”

37

Paul Olijve Geboren 18 oktober 1959 in Rotterdam, verhuisde op driejarige leeftijd naar Buitenpost. Burgerlijke staat Gelukkig getrouwd, drie lieve kinderen. Vooropleiding Middelbare school en verkoopcursussen. Loopbaan Begon in 1979 bij De Haan. Na zes jaar stapte hij tijdelijk over naar BOAL aluminium waar hij de verkoop binnen de Benelux onder zijn hoede had. Keerde achttien jaar geleden terug naar de Haan en werd aandeelhouder. Hobby’s Voetbal; voorzitter van vv Buitenpost en is als sponsor betrokken bij Veerkr88 Voetbalschool, vv Buitenpost (jeugdbestuur) en sc Heerenveen en Cambuur.

OF 2014-06


Tall Ships Races: netwerken, genieten en terug naar de basis

‘We hadden geen bereik met onze Pokkies meer’

Tjonge, wat was het aangenaam verpozen, aan boord van de Christian Radich. De Commerciële Club Noordwest Fryslân had het schip gecharterd om de leden te trakteren op een vorstelijk diner. Dat mede dankzij het weer vooral de koude biertjes als zoete broodjes over de Tallship-toonbank vlogen is niet meer dan logisch. Gevolg is wel dat het gezichtsherkennend vermogen van onze verslaggever ter plaatse per uur afnam. Niettemin heeft hij ons een verslag gestuurd met een hoog ‘kijk-eens-wie-we- daar-hebben-gehalte.’

38

OF 2014-06


COLUMN - SNOEK

Uitzicht op de Stad Amsterdam. Een schip dat in 2000 op initiatief van Frits Goldschmeding, oprichter van Randstad, werd gebouwd. Als inspiratiebron gold het koopvaardijschip De Amsterdam uit 1854. De exploitatie van deze clipper, met name op het gebied van efficiency en veiligheid is in handen van het Friese bedrijf JR Shipping.

Franeker detaillisten hebben lol in Harlingen. We herkenden heer en mevrouw Siesling (zij uiterst links; hij uiterst rechts), de ambachtelijke bakkers uit Franeker. In stijlvol wit: de charmante Angela Kleeefstra van café de Kleine Beurs. Naast haar ondernemer Willem van der Weerd.

Al die willen te kaap’ren varen

Lekker flyeren

VOLG OF NU OOK VIA

EN

. K I J K O P W W W . O F. N L .

39

OF 2014-06


Het ruime sop kiezen

Frans Nieuwhof, financieel planner en bestuurslid van de Commerciële Club Noordwest Friesland spreekt zijn leden toe.

Proost!

Kleurrijk hospitality-duo Folkert Kuperus met echtgenote. Baukje Postma, manager bedrijven gemeente Franekeradeel, met Gerlinde Zoodsma van coachingsbureau Vidae, Ben van der Ham voorzitter van de VVV Harlingen en Dreas Hermans (coach en samen met Zoodsma eigenaar van het schip van El Galante).

Voor wie het nog niet wist: het idee voor de races, waarin de grootste zeilschepen ter wereld een sportieve strijd met elkaar aangaan, dateert uit 1956. Toen namen twintig opleidingsschepen het voor het eerst tegen elkaar op, op initiatief van Bernard Morgan, advocaat te Londen. Hem stond een ‘brotherhood of the sea’ voor ogen, een verbroedering tussen zeevarenden uit alle uithoeken van de wereld door middel van een sportief festijn. De eerste editie trok zoveel publiek, dat al snel werd besloten van The Tall Ships Races een jaarlijks evenement te maken. Sinds 2003 geniet het evenement de officieel erkende goede doelen status vanwege het educatieve karakter van de zeilwedstrijd voor

40

OF 2014-06

jongeren die als trainee kunnen deelnemen. Voor ieder deelnemend schip geldt dat de bemanning voor minstens de helft moet bestaan uit jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Jaarlijks stappen ruim 3000 jongeren uit meer dan 20 landen aan boord om op volle zee de ervaring van hun leven op te doen. De belangstelling onder de Nederlandse jongeren was dit jaar enorm. En daar waar de totale opbrengst van sponsoring wellicht wat is tegengevallen moet aangetekend worden dat ook de reizen van de vele jongeren financieel zijn mogelijk gemaakt, of door ouders, of door bevriende bedrijven.

meevarend op de Oosterschelde (gesponsord door Omrin) een blog bij. Prima zaak, want zo konden de thuisblijvers van dichtbij meeleven met de grote problemen die je zoal op zee kunt tegenkomen. Citaat: “De dag van de start was volgens mij een grote zwarte dag voor veel trainees aan boord, WE HADDEN GEEN BEREIK MET ONZE POKKIE`S MEER ( smartphone).” Nou ja, even helemaal terugkeren naar de basis is niet verkeerd, zo leert ook het verslag van Marije. “Ik moet zeggen ik had weinig last van dat feit, sterker nog ik vond het wel lekker onbereikbaar te zijn.”

Mooi dat veel jongeren zelf verslag deden van hun reis. Zo hield Marije van der Meer,

Het evenement werd uiteindelijk door zo’n 200.000 belangstellenden bezocht.


AO C R TL IUKME N L - SNOEK

Gezondheidscirkel Ik heb ergens een prachtig citaat gelezen van de Franse achttiende eeuwse schrijver Voltaire. Hij zei: “In de ene helft van ons leven offeren we ons leven op om geld te verdienen, in de andere offeren we geld om weer gezond te worden. En al die tijd gaan gezondheid en leven er zachtjesaan van door.” De les die je uit die wijze worden kunt trekken is dat gezondheid het allerbelangrijkste is in het leven en dat het zeer verstandig is om te zorgen dat je ook tijdens je werk gezond blijft. Dat klinkt als een dooddoener, maar het is nog niet lang geleden dat in West Europa de gezondheid van miljoenen mensen iedere dag ernstig werd geschaad door abominabele werkomstandigheden. En, nóg zijn er overal ter wereld plekken waar mensen – en vaak ook nog kinderen - hun gezondheid op het spel moeten zetten

VOLG OF NU OOK VIA

EN

om maar een beetje geld te verdienen. In Nederland is het bewustzijn over een gezonde werkomgeving gelukkig volop aanwezig. Te lang echter concentreerden we ons daarbij alleen op een gezonde werkplek. Te weinig zagen - en zien - we in dat er veel meer nodig is om medewerkers gezond te houden. Waardering en verantwoordelijkheid bijvoorbeeld. Wie zijn medewerkers die twee elementen geeft zal er gemotiveerd personeel voor terugkrijgen. Mensen die met plezier naar hun werk gaan. Als ondernemer heb je ook een zorgplicht. Onze mensen werken bijvoorbeeld dagelijks in het groen. We doen alles; van bomen rooien, tot tuinen aanleggen en van het aanleggen van walbeschoeiing tot het sneeuwvrij maken van wegen. Veel fysiek werk. Om onze mensen

. K I J K O P W W W . O F. N L .

lekker fit te houden hebben we wekelijks een fysiotherapeut over de vloer. Daar kan iedereen gebruik van maken. Daarmee krijgen onze medewerkers niet alleen professionele begeleiding, maar ook het gevoel dat hun vak serieus wordt genomen. Dat geeft een voldaan gevoel. Wij vinden dat vanzelfsprekend, maar het valt me op dat dit toch bijzonder wordt gevonden. Zo won onze Drentse vestiging in 2014 de Green Awards 2014, een onderscheiding die jaarlijks door Stenden University en het bedrijf Educohof wordt uitgereikt aan het meest duurzame bedrijf in Drenthe. Dat we juist op het gebied van people management hoog scoorden geeft mij weer een voldaan gevoel. En tja, door dat gevoel blijf ik als ondernemer en werkgever weer langer gezond, ook niet onbelangrijk. Kijk, zo is de gezondheidscirkel weer rond.

41

OF 2014-06


‘Meer tijd voor de kleinkinderen’

Frisia Invest-oprichter Ger Paques draagt zaak over aan zoon en dochter In de jaren ’70 begonnen in de agrarische sector en uitgegroeid tot de eigenaar van een miljoenenbedrijf. Ger Paques, oprichter van Frisia Invest, heeft onverdund ondernemersbloed door de aderen stromen. Maar ook bij hem beginnen de jaren te tellen en dus wordt Frisia Invest langzaam maar zeker overgedragen aan dochter Audrey en zoon Johan. “Ik ben nu grootvader en dat verlegt de ambities enorm.”

42

OF 2014-06


FRISIA INVEST

VOLG OF NU OOK VIA

EN

. K I J K O P W W W . O F. N L .

43

OF 2014-06


Sjoerd en Arjan. Typisch ondernemers met een nine-to-five mentaliteit.

Nieuw! Slim boekhouden met een betrouwbare online totaaloplossing Da’s lekker... tijd overhouden voor een potje tennis met je vrienden. Hoe doe je dat? Met Boekhout van Kromhout. Deze slimme online oplossing van Van der Veen & Kromhout geeft 24/7 inzicht in de prestaties van uw bedrijf. U bent altijd in control en de tijdrovende administratie behoort tot het verleden. Zo kunt u de kostbare uren na vijven besteden zoals u zelf wilt: aan uw relatie, uw kinderen, uw hobby, uw sport of om nieuwe ondernemingsplannen uit te werken.

Ontdek hoeveel tijd u kunt besparen! Ga naar www.boekhoutvankromhout.com

Het gemak van een grotendeels geautomatiseerde administratie Overal en altijd inzicht in actuele cijfers Betrouwbare sturingsinformatie in één muisklik Altijd het advies van uw accountant bij de hand Tijd overhouden voor zaken die er écht toe doen


FRISIA INVEST

Ger Paques zette halverwege de jaren ’70 zijn eerste stappen op het ondernemers pad. Op 25-jarige leeftijd begon hij met zijn broer een bedrijf, dat handelde in silo’s. “We waren de eerste die de silo’s importeerden uit Engeland en Duitsland”, vertelt hij vanuit zijn prachtige bedrijfspand aan de Stationsstraat in Sneek. “Maar we begonnen eigenlijk nét op het moment dat die markt instortte.” En dus werd na een aantal jaren de stap gemaakt naar mestopslag, ‘want stront zal er altijd zijn’, zo vertelde Paques destijds aan de krant. “Met die mestopslag hebben we een enorme slag geslagen”, vervolgt hij. “Daar zijn er duizenden van gebouwd door heel Nederland.” De agrarische sector bleef tot diep in de jaren ’90 het terrein van Paques, die echter wel een kleine hobby erbij deed. “In de avonduren hield ik me nog wat bezig met de aankopen en verkopen van recreatiewoningen. En in 1995 maakte ik de volledige overstap naar vastgoed.”

De eerste jaren werden er vooral bedrijfspanden ontwikkeld, later

VOLG OF NU OOK VIA

EN

kwamen daar ook winkels, kantoorpanden en recreatieparken bij. Inmiddels wordt er veel in huurwoningen geïnvesteerd. “Huurwoningen, geen koopwoningen”, verduidelijkt Paques. “Met de toenemende vergrijzing verwachten we dat met name de markt voor ouderenhuurwoningen een

grote vlucht gaat nemen. Alles op één verdieping, een lift erin en ervoor zorgen dat men kan genieten van een mooie oude dag.”

komt. Geen van beiden dacht er op jonge leeftijd aan om voor het familiebedrijf te gaan werken. “Het was niet vanzelfsprekend dat we de boel gingen overnemen”, zegt Audrey. “Eigenlijk had ik in eerste instantie niet zo veel met de panden die m’n vader liet bouwen.” Maar zowel Audrey als Johan komt gedurende de jaren meer en meer in aanraking met de zaak van vader Ger. Eerst een dag in de week, later meer. “Hij was geen strenge leermeester”, blikt Audrey terug op de eerste jaren. “We kregen heel veel vrijheid en alles verliep eigenlijk heel geleidelijk.” Het proces is nog steeds gaande. Vader Ger is nog altijd zeer betrokken bij de zaak, maar probeert het meer en meer los te laten. “Dat

lukt redelijk. Als ik nu een paar weken weg ben, hebben we alleen contact als het echt dringend is.

Ikzelf bel niet zo gauw. Nou ja… Als er een besluit genomen moet worden, ben ik er graag wel even bij. Je blijft toch wel betrokken bij de onderneming.” Dochter Audrey bevestigt de geleidelijke omslag. “Hij kan het meer loslaten, zeker nu de administratie en het beheer door ons is overgenomen. Hij heeft vooral ’s avonds meer rust.” De toekomst is, met name in de woningsector, nu nog onzeker. Dat beseft zoon Johan maar al te goed. “Maar wij hebben als kracht dat we snel kunnen schakelen”, zegt hij. “Wij zijn geen logge onderneming die ergens achteraan sjokt, we kijken continu naar de markt en hoe we erop in kunnen spelen.” Het is deze kwaliteit, plus de schat aan ervaring binnen Frisia Invest, die de overgang van vader op zoon en dochter tot een soepele maken. Helemaal van het toneel zal Ger Paques niet verdwijnen, maar de boot ligt klaar en de kleinkinderen kunnen rekenen op een actieve en geruste opa. De zaak is in uitstekende handen.

Maar hoe goed de ondernemersjas hem ook past, na veertig jaar keihard werken is het tijd om wat meer te gaan ontspannen. “Ik wil meer reizen en ben sinds twee jaar grootvader. Dat is zó leuk, dat verlegt de ambitie enorm.” En dus krijgen kinderen Audrey en Johan steeds meer verantwoordelijkheid binnen Frisia Invest. Audrey heeft een achtergrond in marketing, terwijl Johan uit de autoverkoop

. K I J K O P W W W . O F. N L .

45

OF 2014-06


Alle winnaars op een rij: Bastiaan Rijsenbrij, Ingrid Schuiten, Ivan Milovamovic, Jennifer Yang, Bart Schot en Stenz Bandringa winnen € 3000 om hun vinding verder te ontwikkelen. Diana Betoux ontving € 2000 en Esther Kakes kreeg voor dat doel € 1000.

Uitvinderwedstrijd

Podium voor jong technisch talent Op 24 juni jl. vond in Drachten de tweede editie plaats van de Uitvinderswedstrijd, een initiatief van het Innovatiecluster Drachten en de gemeente Smallingerland. Talentvolle studenten van Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool Windesheim, Stenden Hogeschool uit Emmen, HIT Assen en de Rijksuniversiteit Groningen presenteerden hun uitvinding voor een enthousiast publiek. De opdracht van de wedstrijd was simpel en helder: ontwerp een product dat stressreducerend werkt. Het Innovatiecluster Drachten bestaat inmiddels uit 11 high tech bedrijven, allemaal actief op een aantal vierkante kilometers in en nabij Drachten. Voor de afdelingen research and development werken hier 1000 HBO-ers en WO-ers in de technische sector en wordt elk jaar ruim € 100 miljoen geïnvesteerd in research en development. “Studenten techniek hoeven niet per se naar de Randstad of het zuiden voor een mooie carrière in de techniek”, aldus Sara Bohnen,

46

werkzaam bij Philips Consumer Lifestyle en Relatiebeheerder Onderwijsinstellingen het Innovatiecluster. “Want Drachten en omgeving biedt voor jonge mensen prachtige kansen op een loopbaan in de high tech. Daarom is het belangrijk dat bedrijven en studenten elkaar leren kennen.”

Kennismaking Met die insteek biedt het Innovatiecluster Drachten samen met de gemeente Smallingerland

OF 2014-06

de studenten deze unieke kans. Sara Bohnen: “Ze ontwerpen een product, doen onderzoek naar de vermarktbaarheid ervan , creëren prototypes om deze vervolgens op professionele manier op een podium met allure te presenteren.” Bedrijven maken zo kennis met de studenten en omgekeerd: “Deze 11 innovatieve bedrijven zijn nog niet bij iedereen bekend, ook niet bij alle studenten, dit is een manier om daar verandering in te brengen.” Deelnemers zijn studenten

uit het tweede en derde studiejaar. Sara Bohnen: “Dat is een bewuste keuze. In het eerste jaar ben je te vroeg, dan moeten studenten nog veel basiskennis opdoen. Start je vlak voor hun afstuderen dan zijn ze wellicht al verder gevorderd met hun carrièreplanning. Maar tweede- en derdejaars studenten hebben nog een heel traject voor zich. Ze maken kennis met de bedrijven en kunnen die later weer benaderen voor een interessante stage.”


I N N O VAT I E C LU S T E R D R AC H T E N

De winnende Flex In Sole wordt door Bastiaan Rijsenbrij en Ingrid Schuiten, ook namens nog vier andere medestudenten gepresenteerd aan de jury. De studenten komen van de Hanzehogeschool Groningen.

Het organiserend comité (vlnr): Henry Frieswijk (gemeente Smallingerland), Sjoerd van Netten (Neopost), Sara Bohnen (Philips Consumer Lifestyle), Rolf Moedt (Norma IMS), Wim Venema (Irmato en voorzitter van de organisatie), Martine Poelstra (ROC Friese Poort) en Marja de Vries (SMST)

Maatschappelijke belang Alle deelnemende scholen hielden onder hun studenten een voorselectie. Van elke school mochten 2 tot 3 groepen hun plan presenteren. Opdracht: ontwerp een product dat stressreducerend werkt. Sara Bohnen: “Stress wordt ook wel de nieuwe griep genoemd: mensen vandaag de dag staan behoorlijk onder druk, dat leeft ook bij studenten. Bewust hebben we ervoor gekozen om de opdracht te liëren aan een maatschappelijk issue en niet aan de core business van een van onze bedrijven. We willen er als bedrijven zo objectief en onafhankelijk mogelijk in staan. “

FlexInSole De jury bestaat uit technische vertegenwoordigers van elk bedrijf. Dertien inzendingen streden om de hoofdprijs van € 3000. De jury koos unaniem voor de FlexInSole

VOLG OF NU OOK VIA

EN

van een groep studenten van de Hanzehogeschool Groningen. Sara Bohnen: ”De FlexInSole is een inlegzool die via de voetreflex de hartslag meet en zo aan de gebruiker kan laten weten hoe hoog het stressniveau is. De benodigde batterij laadt tijdens het lopen op door de warmte en de wrijving die ontstaat. Via een bijbehorende app kan de gebruiker vervolgens leren wat er aan een te hoog stressniveau te doen is.”

Blijvende contacten Voor de enthousiaste studenten zijn dit de eerste stappen in hun contacten met het bedrijfsleven waar ze straks een baan hopen te vinden. Sara Bohnen: “We streven natuurlijk naar blijvende contacten. Dat zagen we vorig jaar ook gebeuren. Die contacten waren soms intensief en ook productief. Zo zijn de winnaars van vorig jaar

. K I J K O P W W W . O F. N L .

De 8 koppige jury zit klaar voor een reeks presentaties van studenten van vijf instellingen voor HBO en WO. Een lange maar inspirerende middag.

hun idee-product onder begeleiding van ICD-bedrijven an het doorontwikkelen.” De Uitvinderswedstrijd wordt een jaarlijks terugkerend evenement. De opdracht voor aankomend studiejaar wordt in oktober 2014 bekend gemaakt.

Bij het Innovatiecluster Drachten zijn aangesloten: BD Kiestra, Philips Consumer Lifestyle, Neopost Technologies, Irmato, Norma IMS, Variass Medical Systems, SMST, Whisper Power, Delta Instruments, YP Your Partner, S & T

Sara Bohnen Geboren 12 november 1976 in Delft. Vooropleiding (HBO-FM) en (Post HBO-HRM). Functie Relatiebeheerder Onderwijsinstellingen bij het Innovatiecluster Drachten en Coördinator Schoolrelations & Events bij Philips Consumer Lifestyle.

47

OF 201406


Zoektocht door Toscane Als je naar een feestje gaat trek je iets anders aan dan wanneer je naar een zakelijke bespreking gaat. Waarom loop je dan wel altijd met dezelfde tas? Die vraag inspireerde Marieke van den Berg tot het concept van ChalRose: een modulair systeem waarmee je, met behulp van accessoires, steeds weer een andere stijl tas kunt creĂŤren. Ze trok door Toscane om een bedrijf te vinden die haar tassen en accessoires kon gaan produceren.

48

OF 2014-06


FA RR ITEI ZK EE N L IN DEN VREEMDE

VOLG OF NU OOK VIA

EN

. K I J K O P W W W . O F. N L .

49

OF 2014-06


Inspirerend netwerken, workshops volgen en zaken doen! SPEERPUNTEN TEL2015 Succesvol netwerken met vele verschillende ondernemers, branchegenoten en bezoekers Uitbreiding van kennis via een omvangrijk kosteloos te volgen workshopprogramma Met elkaar netwerken, van elkaar leren en zoeken naar nieuwe kansen en markten TEL is de zakenbeurs voor het Noorden. Kom ook, op 24 en 25 maart 2015 in het WTC Expo, en ontdek dat â&#x20AC;&#x2DC; liveâ&#x20AC;&#x2122; communicatie echt werkt.

TEL, WAAR NETWERKEN BEGINT 24 & 25 maart . 12.00 uur - 22.00 uur


FRIEZEN IN DEN VREEMDE

Wat een mooi concept, kun je uitleggen hoe het werkt?

door te gaan.

De basistas verkrijgbaar in verschillende kleuren. Met behulp van accessoires kun je eindeloos variëren in stijl en uiterlijk van de tas. Het werkt met een kliksysteem: aan de buitenkant kun je accessoires (zoals diverse frontjes of voortasjes) vastklikken, aan de binnenkant compartimenten voor sleutels, smartphone en beurs, visitekaartjes. Het is niet alleen modieus maar ook heel praktisch!

Waarom moest je naar Italië voor een producent? In Nederland redden we dat niet qua niveau. Voor echt hoogwaardige leerbewerking moet je in Italië zijn. Het is natuurlijk de bedoeling dat de tas lang meegaat. Daarom gebruiken we het mooiste leer, en stellen we hoge eisen aan de bewerking. Het kliksysteem maakt de productie extra complex, alle accessoires moeten op alle tassen passen.

Je liep rond met dit idee, wat was toen je volgende stap?

Hoe heb je dat aangepakt?

Ik ben gaan experimenteren met lappen stof, een schaar en een nietmachine, en zette zo mijn idee om in een tastbare tas. Ik liet dat aan mijn vriendin Pat zien, die reageerde enthousiast. Ze vond dat ik er iets mee moest doen. In 2012 besloten we het concept samen in de markt te zetten. Aan die samenwerking kwam echter snel een eind doordat zij ernstig ziek werd. Ik besloot toen om alleen

Via de tandarts van Pat kwamen we in contact met iemand die zijn leven lang gehandeld had in lederwaren en lange tijd in Toscane gewoond heeft. Hij vertelde ons waar we in Toscane goede producenten konden vinden. Toen we in deze fase belandden was Pat al gestopt, ik ben toen alleen naar Italië gegaan. Ik ben op het vliegtuig gestapt en verschillende productiebedrijven gaan bezoeken. Ik

VOLG OF NU OOK VIA

EN

. K I J K O P W W W . O F. N L .

kwam in dorpjes en gehuchten bij traditionele familiebedrijven over de vloer. In onze beleving een wereld ‘buiten’ de bewoonde wereld, maar bedenk dat iedereen daar wel internetverbinding heeft. Dus als ik bijvoorbeeld afspraken had gemaakt kon ik die ‘s avonds vanuit mijn hotel naar een potentiële opdrachtgever mailen.

Was het moeilijk om echt contact te krijgen? Ze zitten echt niet op jou te wachten, je moet dus echt doorzetten. Het communiceren op zichzelf ging best goed. Ik spreek geen Italiaans maar ben wel taalgevoelig en kan het redelijk verstaan. En de tweede generatie verstaat ook vaak wel Engels. En je praat natuurlijk ook met handen en voeten. In het begin was het wel lastig om het idee over te brengen, ze begrepen het idee van een basistas met wisselende accessoires niet direct. Ze wilden dan bijvoorbeeld de accessoires bevestigen aan de tas. In de eerste periode ging ik er

51

elke maand vier dagen heen om contacten op te bouwen.

En wanneer had je ’beet’? Op een gegeven moment nam er een familie per email contact met mij op toen ik weer in Nederland was. Ze wilden contact maar bleken me alleen niet goed te begrijpen, ze dachten dat ik tassen wilde afnemen. Bij de volgende Italiëtrip bezocht ik hen weer. Ze hebben voor mij de prototypecollectie gemaakt. Ik heb toen alles gefotografeerd en in maart 2013 is de webshop online gegaan.

Dus toen had je het voor elkaar? Dat dacht ik. Tot ze mij belden met de mededeling dat ze 150 tassen voor me klaar hadden staan. Die hadden ze op voorhand geproduceerd, zonder dat ik daar een opdracht voor had gegeven. Die tassen wilde ik helemaal niet afnemen, daar had ik het geld niet voor. Ik was wel van plan om hen te vragen enkele accessoires voor

OF 2014-06


,,Cool Presentation en Arrix: Simple Click’’

Jan Douma, directeur Arrix Automatisering: “Arrix verplaatst zich altijd eerst in de klant. Daar begint automatiseren mee.’’ Ons universeel inzetbaar schappresentatiesysteem ‘Simple Click’ is uniek in Nederland. Alle supermarkten kennen Cool Presentation. Ons bedrijf is marktleider en volop bezig om die status ook in meerdere Europese landen te verkrijgen. Dat moet lukken. We zijn al actief in 15 andere landen. Met onze relatief kleine organisatie kunnen we de concurrentie met grote multinationals prima aan. Onze flexibiliteit en klantgerichte benadering is uitzonderlijk, bovendien leveren we zeer snel. Ook onze nuchtere mentaliteit - ‘afspraak is afspraak’ - spreekt de klanten enorm aan. Sinds 2008 werken wij met Arrix Automatisering en Exact software. Begin dit jaar zijn we gestart met het warehouse management systeem. Dat werkt gewoon super! Alle inkomende goederen worden nu gescand en direct verwerkt in ons voorraadsysteem. We werken daardoor efficiënter, we houden onze voorraad optimaal en de informatie is veel sneller beschikbaar. De volgende stap wordt het scannen en administratief verwerken van uitgaande goederen. Ook dat zal de efficiency en de beheersing van de kosten zeker ten goede komen. Mijn complimenten aan de consultants van Arrix. Zij laten dezelfde instelling zien als die wij van onze medewerkers verwachten. Meedenken, inspireren en samenwerken. Er is ‘simple’ een ‘click’. We zijn blij met Arrix en bevelen het bedrijf graag aan.

ICT Infrastructuur / Cloud Service / Exact Software / Helpdesk / SharePoint / Internetdiensten / Websites / Softwareontwikkeling Arrix Automatisering en Arrix Optimus maken deel uit van de Arrix holding. Daaronder vallen bovenstaande business units. Arrix is altijd duidelijk en verbetert bedrijfsprocessen.

Johannes Nijdam, directeur Cool Presentation Vanuit een passie voor optimaal presenteren, heeft Cool Presentation meer dan 500 presentatietechnieken voor haar trouwe klanten ontwikkeld. Waaronder drie universeel inzetbare schappresentatie systemen onder de merknaam Simple Click. In Nederland is Cool Presentation de grootste speler in supermarkten en formules (food- en non-food). Daarnaast is het bedrijf actief in meer dan 15 landen in de rest van de wereld. Innoveren, meedenken en samenwerken zijn kenmerkend voor het succes van Cool Presentation.

Heideanjer 2 - Drachten T. 0512 - 543 221 www.arrix.nl Meer weten? www.arrix.nl/referenten


FRIEZEN IN DEN VREEMDE

mij te maken. Als ik die tassen niet zou afnemen zouden ze niets meer voor me doen, dat kreeg ik te horen. Ik werd gewoon gechanteerd. Dat heeft me wel even met de neus op de feiten gedrukt. Ik ben verder gaan zoeken en ben met een ander atelier in zee gegaan. En natuurlijk heb ik alles zwart wit op papier gezet en het contract zo goed mogelijk dichtgetimmerd.

Zijn er ook dingen meegevallen? In het begin vroeg ik me af of het niet lastig zou zijn om elke maand nieuwe accessoires op de markt te brengen. Maar dat bleek enorm mee te vallen, ik zit boordevol ideeen en ik kan nog maanden vooruit. Bij iedere nieuwe accessoire geef ik overigens een donatie aan KIVA, een organisatie die micro-kredieten verleent aan vrouwen in derdewereldlanden die daarmee een eigen bedrijf kunnen beginnen.

Wat valt je het meest op aan de Toscaanse cultuur? Die eindeloze siësta! Van half 8 tot 12 uur wordt er gewerkt en dan hebben ze van 12 tot 16.00 uur

VOLG OF NU OOK VIA

EN

vrij. In die tijd kan ik dus ook niet verder, ik kan niet anders dan me aanpassen. Vervolgens werken ze ‘s avonds wel weer lang door, van 16.00 uur tot 20.30 uur, maar dat mag ook wel.

Heb je ook spannende dingen meegemaakt? Ik nam een keer een late vlucht. Het leek me simpel: ik kom laat aan maar huur gewoon net als anders een auto en rijd naar mijn hotel. Zo kon ik ‘s morgens lekker vroeg beginnen. Dat bleek een misrekening. Want bij het verhuurverblijf nabij de luchthaven bleken de auto’s op. Stond ik daar in the middle of nowhere, midden in de nacht. Ik heb mijn man gebeld en die heeft op internet een autoverhuurder in de buurt opgezocht. Die kon ik vervolgens bellen, de verhuurder heeft me toen een auto gebracht. Voor een best prijsje natuurlijk. Ik plan mijn vlucht dus niet meer ’s avonds.

Lukt het een beetje om bekendheid te krijgen met je concept?

media gestaan. Daarnaast doe ik ook veel via social media. Een paar maanden geleden werd ik benaderd door de Nederlandse soapactrice Touriya Haoud, die inmiddels carrière aan het maken is in Hollywood. Ze stuurde me een e-mail waarin ze vertelde hoe leuk ze het concept vond. Via Touriya zijn we vervolgens gespot door de Kadashians en binnenkort zijn mijn tassen te zien in de real life soap Keeping Up With The Kardashians. Kim Kardashian heeft meer dan 2 miljoen volgers dus je kunt je voorstellen wat een impact dat kan hebben.

Heb je tips voor andere ondernemers die plannen hebben om internationaal te gaan?

Marieke van den Berg-Eerdmans

Doen en volhouden! Laat je niet ontmoedigen. Ik krijg nog steeds te horen: er zijn toch al genoeg tassen, waar begin je aan? Maar dat is van alle tijden. Dat betekent nog niet dat jij met je nieuwe idee niet door zou kunnen breken.

We hebben in diverse glossy’s en

. K I J K O P W W W . O F. N L .

53

Geboren 17 augustus 1967 in Heemskerk. Opleiding PABO / Academie voor Binnenhuisarchitectuur loopbaan leerkracht, intern begeleider, ondernemer. Hobby’s Lezen, reizen, films, koken. Levensmotto Ga uit van je eigen kracht en blijf jezelf! www.chalrose.nl

OF 2014-06


A N D R E A S FAT H

Het verhaal van Andreas Fath

Duitse professor zwemt de Rijn af

In het koude water van de Tomasee, ook wel bekend als de ‘Rheinquelle’, de officiële bron van de Rijn, is professor Andreas Fath, actief op de Universiteit van Futhwangen, op 30 juli begonnen aan een ongekende zwemtocht, waar hij de complete Rijn zal afzwemmen. De professor is een ervaren lange-afstandszwemmer en wil gedurende zijn tocht van meer dan 1.200 kilometer, die bekend staat als het Rheines Wasser-project, een lijst verzamelen van alle stoffen die in het Rijnwater aanwezig zijn en dan met name de stoffen die schadelijk zijn voor het ecosysteem in de rivier. Zijn bevindingen zullen onder andere getoetst worden door Wetsus, het befaamde’centre of excellence for sustainable water technology’ in Leeuwarden. Professor Fath weet waar hij aan begint. De Duitser heeft veel ervaring in het lange-afstandszwemmen en is zich bewust van de gevaren die hij onderweg zal tegenkomen. “De rivier zal mij testen, maar ik zal de rivier ook testen”, aldus de professor. De Rijn voert van de bron naar de monding over 1.231 kilometer en heeft een behoorlijk stevige stroming. Geen terrein voor onbekwame zwemmers. “Ik hoop dat mensen ons langs de kant komen toejuichen, maar spring in vredesnaam niet met mij in het water. De stroming in de Rijn is extreem gevaarlijk, zelfs voor ervaren zwemmers zoals ik.” De Rijn heeft niet alleen te maken met een ferme stroming, maar staat ook te boek als zeer vervuild. De rivier kronkelt door het Ruhrgebied en heeft daar in de loop der jaren de zure vruchten van mogen plukken. Een groot ongeluk met chemiebedrijf Sandoz in 1986 zorgde echter voor veel mediaaandacht en een bewustzijn onder het grote

54

publiek, dat zich realiseerde dat de vervuiling van de rivier de spuigaten uit liep. Inmiddels is de kwaliteit van het water verbeterd ten opzichte van dertig jaar geleden, maar dat betekent niet dat de Rijn nu ook daadwerkelijk zijn naam eer aan doet. “Mijn doel is om een complete lijst met stoffen te krijgen die zich in de Rijn bevinden, met name de stoffen die de waterkwaliteit negatief beïnvloeden”, legt Fath zijn project uit. “De volgende stap is het ontwikkelen van een manier om die stoffen te bestrijden.” De prof wil ook dat zijn actie voor de nodige publiciteit zorgt. Immers; een hoogleraar die de Rijn afzwemt, dat is wel iets wat de nodige aandacht verdient. En met die publiciteit moet de ‘awareness’ van het probleem van de vervuiling in de Rijn ook stijgen. Maar kon dat niet op een andere, misschien wat minder gevaarlijke manier? “Wie tegenwoordig een mooi

OF 2014-06

project gesponsord wil krijgen, moet wel met iets bijzonders komen!” Dan de oplossingen, voor het zuiveren van water, het verbeteren van saniatair, verduurzamen van gebruik. Wel, voor wie het nog niet wist, daarin spelen Friese bedrijven een belangrijke rol. Vanaf onder andere WaterCampus Leeuwarden, waar ook Wetsus is gevestigd, werken tal van bedrijven samen met kennisinstellingen aan oplossingen waarmee de geheimen van zoetwater worden prijsgegeven en de wereld een duurzamere plek wordt. Vanaf diezelfde WaterCampus helpt de organisatie Water Alliance deze bedrijven om markten te vinden. En dat lukt behoorlijk. De watertechnologiepioniers van Paques Balk zijn wereldwijd bekend, maar ook Friese watertechnologiebedrijven als Capilix, Biotrack en Blue Leg Monitor timmeren hard aan de weg.


Uw internet verbinding ook zo krap?

DataDiensten Fryslân, voor méér Internet! Bel 058 - 845 80 00 DataDiensten Fryslân neemt u een zorg uit handen met hoogwaardige kennis en kunde op het gebied van internet, ICT netwerken en netwerkbeveiliging.

luistert, adviseert, lost op

François HaverSchmidtwei 3 • 8914 BC Leeuwarden • info@ddfr.nl • www.ddfr.nl


Onder de naam Raadsma ToegangsBeheer (RTB) biedt Raadsma alle mogelijke deurtechnieken en elektronische toepassingen. RTB maakt het mogelijk de toegangsrechten van personen vooraf en op afstand te regelen ten behoeve van veiligheid, beveiliging en comfort. In onze moderne RTB showroom in Leeuwarden ontvangen onze adviseurs u graag om u te laten zien wat er allemaal mogelijk is.

KENNIS IS KUNNEN

Advertentiepagina OF

Dokkum . Heerenveen . Leeuwarden . Groningen . t. (0519) 29 23 25 . www.raadsma.nl

Profile for Uitgeverij Novema

OF | Hét zakelijk magazine voor Ondernemend Friesland | editie 6 | september | 2014  

Uw on & offline partner Ondernemend Friesland (OF) is al 25 jaar dé informatie- én inspiratiebron voor Friese ondernemers. In iedere editie...

OF | Hét zakelijk magazine voor Ondernemend Friesland | editie 6 | september | 2014  

Uw on & offline partner Ondernemend Friesland (OF) is al 25 jaar dé informatie- én inspiratiebron voor Friese ondernemers. In iedere editie...

Profile for novema
Advertisement