Page 1

Drachtstervaartproject: Eindelijk de vaart er in

Het geheim van Cobusson

Internet als water

De klare taal van Van Braak Accountants

‘Wij zeggen waar het op staat’ Augustus ’12 | www.of.nl | 06


bakkers blik

wonen op een eiland Mijn goede vriend Siepko Wenning, opgegroeid in Leeuwarden, nu wonend op La Palma, was drie dagen in Nederland. Of ik mee wilde naar Oerol. Tuurlijk! Siepko heeft altijd een mooi verhaal. Hij was altijd een avonturier, maar heeft relatieve rust gevonden op La Palma. Daar verhuurt hij mooie huisjes. Hij heeft een jeugddroom waargemaakt: wonen op een eiland. Die droom had hij al toen hij vijftien was. Tijdens onze eerste kop koffie op de boot naar Terschelling vertelt hij erover. Een ultiem ondernemersverhaal. ‘Ik was vijftien en wilde man zijn. Avontuur. Onze overbuurvrouw wilde haar zomerhuis op Terschelling verkopen voor 1000 gulden. Een soort tenthuis, maar wel met houten wanden. Ik had een krantenwijk en sloot diezelfde avond een kleine hypotheek bij mijn vader. Zo werd ik de eigenaar van een houten zomerhuis. Bij mijn eerste bezoek aan het huisje gingen twee sterke ooms mee. We haalden het huisje op bij een opslag en ik betaalde daar tweehonderd gulden. Vervolgens betaalde ik aan een transporteur een bedrag voor twee ritten met een tractor en een open kar naar de camping. Het liep niet geweldig. Een onverwachte windvlaag blies een deel van het huis over de sloot het weiland in. En het werd koud. Met ijzige verstijfde vingers stond ik als een ijspilaar toe te kijken hoe de twee sterke ooms moeite deden om het tenthuis in elkaar te zetten. Ik trakteerde ze op een overnachting en een etentje bij de Chinees. Toen was ik platzak. En dus werd ik noodgedwongen verhuurder van een ‘sfeervolle houten vakantiebungalow’. Mijn moeder werd ingezet om de boekingen in goede banen te leiden. Jammerlijk genoeg maakte zij een fout waardoor het huis in eenzelfde week twee maal was verhuurd. De oplossing was om voor deze klanten een ander huis te huren. Huurprijs: aanzienlijk hoger dan de huur van mijn huisje, maar ja. Daarbij kwam de campingeigenaar – hoe had ik hem kunnen vergeten – met de rekening voor stageld, water en licht. Het najaar brak aan. Ik zag er als een blok tegenop om alles af te breken. Nóg zo’n zomer keihard werken? Nee, dan liever met de jongens en de meisjes van mijn klas in het zwembad flirten. En dus stond er dat najaar een advertentie in de krant: ‘Sfeervol houten zomerhuis te koop’. ‘Proef de vrijheid!’ Voor minder dan de aankoopprijs werd ik verlost van mijn zomerse avontuur. De baten en de lasten van de zomerverhuur zette ik onder elkaar. Uitkomst: 1,25 gulden winst!’ Het gehele verhaal leest u in de zomereditie van ‘Terschelling Magazine’.

Menno Bakker Hoofdredacteur

Meer lezen of reageren? http://bakkersblik.blogspot.com

Volg OF nu ook via

en

. K i j k o p w w w . o f. n l .

3

AUGUSTUS 2012


DAT UW ACCOUNTANT OOK UW SPARRINGPARTNER IS? U hebt uw zaken goed voor elkaar. Uw bedrijf heeft een aardige omvang. Met als gevolg dat uw jaarrekening wordt gecontroleerd door een register-

DAT UW ACCOUNTANT OOK u juist behoefte heeft aan een sparringpartner. Iemand die bij u past. UW SPARRINGPARTNER IS? Nuchter. Helder. Creatief als het moet. En altijd betrokken. accountant. Maar het lijkt wel of deze steeds meer controleur wordt. Terwijl

U hebt uw zaken goed voor elkaar. Uw bedrijf heeft een aardige omvang. Acera Registeraccountants biedt deze kwaliteiten. En dankzij de omvang Met als gevolg dat uw jaarrekening wordt gecontroleerd door een registervan onze organisatie is ĂŠn blijven wij uw accountant en sparringpartner die accountant. Maar het lijkt wel of deze steeds meer controleur wordt. Terwijl haarfijn aanvoelt wat ondernemen voor u betekent. In welke situatie dan ook. u juist behoefte heeft aan een sparringpartner. Iemand die bij u past. Nuchter. Helder. Creatief als het moet. En altijd betrokken. Acera Registeraccountants biedt deze kwaliteiten. En dankzij de omvang van onze organisatie is ĂŠn blijven wij uw accountant en sparringpartner die haarfijn aanvoelt wat ondernemen voor u betekent. In welke situatie dan ook.

L e e u w a r d e n

-

D r a c h t e n

-

H e e r e n v e e n

-

D o k k u m

-

w w w . a c e r a . n l


ianrht o i kuedl

COLOFON Uitgeverij Novema Uitgevers BV Hoofdredactie Menno Bakker Bladmanagement Ed Klijnman Advertentie exploitatie en administratie: Novema Uitgevers BV Tussendiepen 21 9206 AA Drachten Telefoon 0512 366326 Gert de Lange gertdelange@of.nl Menno Stapert mennostapert@of.nl Klaas Westra klaaswestra@of.nl

6 Kort nieuws 8 Smallingerland schiet miljoenen Drachtstervaartproject voor 12 Een boerderij vol creatieve oplossingen 13 Zelfstandig Opsterland gelooft in samenwerking 14 Het robuuste maatwerk van Cenes Drachten 15 Rinsma Fasion Plaza, voor de persoonlijke modebeleving

Medewerkers Ingrid van Damme, Max van den Broek, Simon Bosma, Nancy Harlaar, Peter de Wit

17 Scania: Met een gerust hart de weg op 20 Transport: ‘Kleine stromen kunnen uitgroeien tot één grote’ 27 Sjoerd Vellinga over denken en doen: ‘Je hebt last-posten nodig’

Redactie nieuwsberichten@of.nl

31 Column Rob Visschedijk - Trustus Capital Management 32 De goedgevulde portefeuille van Rondaan Carrosserie

Vormgeving Sprog | strategie + communicatie

en Wagenbouw

35 DGMR gaat duurzaam en efficiënt om met ruimte

Drukker Telenga Media

38 De klare taal van Van Braak Accountants:

ISSN 1383-9314

‘Wij zeggen waar het op staat’

45 Het geheim van Cobusson: ‘Creatief denken en blijven innoveren’ 49 Gespot!

De uitgever kan op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van informatie.

52 OF in retro

Uitgever aanvaardt dan ook geen enkele

55 De kracht van testimonials

aansprakelijkheid voor de schade, van welk aard dan ook, die het gevolg is van handelingen

57 Column Arnoud Annema - Datacentre Fryslân

en/of beslissingen die gebasseerd zijn op ­informatie uit deze uitgave. Uit deze ­uitgave

59 Friezen in den Vreemde

mag na toestemming van de uitgever met

62 Column Ate van der Meer - Snakeware

bronvermelding geciteerd worden.

65 Stop!Contact! www.of.nl t @OF_nl

Cover: Hennie van Braak, eigenaar VBA Van Braak Accountants

i linkedin.com/ondernemendfriesland

V o l g O F n u ook v i a

e n

. K i jk op www . of . n l .

5

AUGUSTUS 2012


Smartphone applicatie GN Media is een jong en dynamisch reclamebureau, dat zich richt op functionele en grafische vormgeving in allerlei vormen, van complete huisstijlen tot websites en iPad/smartphone applicaties. GN Media is opgericht door Gerrit Numan, die in mei 2012 is afgestudeerd aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden als Communicatie en Multimedia specialist. Zijn afstudeeropdracht had alles te maken met een smartphone applicatie gericht op kinderen van 4-12 jaar met een autistische gedragsstoornis. Een complexe doelgroep, maar is er toch in geslaagd deze op de markt te brengen. Door een eerdere opleiding als grafisch vormgever heeft Gerrit al verscheidende opdrachten als grafisch vormgever mogen uitvoeren, deze zijn terug te vinden op www.gerritnuman.nl.

Spannende Afrikareis voor Yta Yta Strikwerda wordt gezien als een boegbeeld voor mensen met het syndroom van Down. Daarom heeft de Wolvegaster in Zuid-Afrika een prijs ontvangen van de European Down Syndrome Association. Yta vertelt op basisscholen over haar beperkingen, maar we kennen haar vooral van har ontwapende optreden bij Paul de Leeuw werd Yta beroemd. Een van die optredens werd zelfs gekozen tot tvmoment van het jaar.

Omrin en het groene gas Omrin heeft als eerste bedrijf in Nederland een vrachtwagen – een zogenaamde ‘haakarmauto’ – met aanhanger op groen gas in gebruik genomen die ook voor lange afstanden ingezet kan worden. Deze combinatie kan twee containers van ieder veertig kuub transporteren. De Iveco Stralis kan, met een tankinhoud van 1500 liter gecomprimeerd gas, meer dan 400 kilometer afleggen. Omrin zet hiermee weer een stap in de verduurzaming van haar wagenpark. De combinatie zal vooral ingezet worden voor het transport tussen Ecopark De Wierde in Oudehaske (waar huishoudelijk afval gescheiden en bewerkt wordt) naar de REC in Harlingen (waar uit het niet-herbruikbaar brandbaar afval energie wordt geproduceerd).

Bokma’s berenburg is back De jenever van Bokma kennen we allemaal. Gewoon te koop in de winkels. Maar de berenburg van dat van origine Leeuwarder bedrijf is mogelijk uit ons geheugen verdwenen. Maar daar komt verandering in, want Bokma komt na dertig jaar opnieuw met de berenburg. De drank is uiteraard in heel ons land verkrijgbaar zijn, maar de nadruk ligt op heitelân Friesland.

Op de foto: Pieter Dirk Rondaan en commercieel-directeur Jan Terpstra van Cornelis overhandigen de sleutels aan Omrin-chauffeur Marco Smid.

Hoog bezoek

Turnkey zakendoen? Lippe Project be waakt de procedure en levert sleutelklaar op! Drachten 0512 - 549721

45700126 Mers94x50mm indd 6

26-04-11 16 11

6

AUGU S TU S 2 0 1 2

Een topdelegatie van het Duitse bedrijf Berghof was eind juni te gast op de WaterCampus in Leeuwarden. De gerenommeerde Duitse onderneming is actief in een groot aantal branches, waaronder chemie, farmacie, energie, elektronica, automotive en watertechnologie. De delegatie bezocht Wetsus en Water Alliance en werd toegesproken door burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden, zakelijk directeur Johannes Boonstra van Wetsus en managing director Hein Molenkamp van de Water Alliance. “En natuurlijk bezochten ze ook de salesafdeling van hun business unit Berghof Membrane Technology, die sinds een aantal jaren is gehuisvest in het science center Johannes de Doper”, zegt manager external affairs Jan Bargboer van de Water Alliance. “Vanuit Leeuwarden adviseren zij internationale partners, zoals de leveranciers van filtratiesystemen, over producten op het gebied van membraantechnologie.”


kort nieuws

Unieke leergang Het Nieuwe Noorden

Carcleaning Drachten van start gegaan Onder de naam Carcleaning Drachten is 1 juni jl. aan de Janssenlaan 124B op het industrieterrein A7 te Drachten een nieuw bedrijf van start gegaan. Eigenaar Bert Hoekstra heeft jarenlang ervaring opgedaan in het professioneel polijsten, poetsen en reinigen van auto’s, motoren, caravans en boten. Voor veel ondernemers, accountmanagers en overige buitendienst medewerkers is de auto het visitekaartje van het bedrijf. “Toch verwonder ik me vaak over de staat van de auto’s die ik reinig”, aldus eigenaar Bert Hoekstra. “Vaak is het een kwestie van tijd. Daarvoor heb ik een speciale service in het leven geroepen voor de ondernemers in de regio Drachten. We komen de auto persoonlijk afhalen bij het bedrijf en na reiniging wordt deze weer bij het bedrijf afgeleverd en is de auto weer als nieuw. Kortom, de ondernemers kunnen gewoon doorgaan met hun werkzaamheden terwijl wij de auto cleanen. Uiteraard kunnen klanten hun auto ook afleveren en na ‘t cleanen weer afhalen. We werken met hoogwaardige poets- en polijstproducten die voldoen aan alle huidige normen en we werken zo wel voor de zakelijke- als particuliere markt.”

Net zoals de ontwikkelingen op het gebied van organiseren en communiceren razendsnel veranderen, verandert ook de manier waarop mensen in organisaties willen leren. In lijn met een aantal wereldwijde trends op het gebied van leren, ontwikkelt Het Nieuwe Noorden daarom een unieke online leergang die volledig aansluit bij deze trends. Het gaat om een online leergang Business Storytelling voor communicatieadviseurs, managers en andere belangstellenden met behoefte aan een ‘goed verhaal’. Landelijk is dit de eerste leergang op het gebied van Business Storytelling die volledig online is te volgen. Dus, geen reistijd, geen reiskosten, maar samen met collega’s en gelijkgestemden aan de slag met een online community als basis. Voor de leergang wordt bovendien gebruik gemaakt van verschillende online tools, Skype, webinars en social media. Voor meer informatie: www.hetnieuwenoorden.nl

Glasvezel door riool voor Fryslân Ring Provinciale glasvezelcoöperatie Fryslân Ring en de gemeente Heerenveen pakken een primeur voor Noord Nederland: het nieuwe pand in Luxwoude wordt via het gemeentelijke riool aangesloten op het glasvezelnetwerk. Normaal gesproken wordt bij het afnemen van een glasvezelaansluiting het grootste deel van de kosten bepaald door het benodigde graafwerk. Op het platteland kan dit al gauw oplopen tot enkele kilometers, en dus een fors prijskaartje. Met het door bestaande rioolbuizen blazen van de glasvezel tot in een bedrijfspand of woning wordt het kostenplaatje een stuk gunstiger.

Alweer één jaar culinair lekkernijen Trattoria IMPERIA heeft in korte tijd de harten veroverd van liefhebbers van Italiaanse lekkernijen. Het specialiteitenrestaurant en lunchroom aan het Moleneind in Drachten vierde deze zomer het eenjarig bestaan. Bovendien is alles biologisch en wordt er gebruik gemaakt van streekproducten uit Peebos, Drachtstercompagnie, Lippenhuizen en Donkerbroek. Overdag serveert IMPERIA heerlijke broodjes, Italiaanse espresso en cappuccino, vers gedraaide pasta en lunchgerechten om van te watertanden. ‘s Avonds kan er worden aangeschoven voor een culinaire belevenis. Met mooi weer kunt u Al Fresco in onze binnentuin zitten.

Volg OF nu ook via

en

Praamvaren wil VVV-Award Stichting Praamvaren Leeuwarden doet nog steeds een gooi naar de prestigieuze VVV Rob de Bes Award. Om deze landelijke stimuleringsprijs daadwerkelijk te winnen, moest de stichting afgelopen zomer eerst zoveel mogelijk publieksstemmen vergaren. Inmiddels behoort de stichting tot de vijf overgebleven kanshebbers, waaruit de vakjury op 27 september de winnaar kiest. De VVV Rob de Bes Award bestaat uit een trofee en een geldbedrag van 10.000 euro netto. De VVV-sector wil met deze prijs verrassende of vernieuwende initiatieven van ondernemers belonen en hen een duwtje in de rug geven. “Wij vinden het een hele eer dat we hiervoor genomineerd zijn”, vertelt Arjen de Ruiter van de stichting Praamvaren Leeuwarden. “We zijn een groep vrijwilligers, dus dan is dit een mooie waardering.”

. K i j k o p w w w . o f. n l .

7

Friese drainagemachine voor Singapore En weer levert Fryslân een fraai staaltje werk. ‘s Werelds grootste drainagemachine in zijn soort gaat straks in Singapore helpen bij de aanleg van een containerhaven in Singapore. En wat is nou het mooie hieraan. Het gigantische apparaat is door Friese bedrijven in elkaar gezet.

AUGU S TU S 2 0 1 2


Smallingerland schiet miljoenen Drachtstervaartproject voor

Eindelijk de vaart er in E

r wordt al ruim 15 jaar over gesproken en de plannen liggen klaar. De economische malaise en de ingestorte huizenmarkt zijn er echter debet aan dat het laatste stuk van de Drachtstervaart nog altijd niet is uitgegraven. Door een extra investering heeft de gemeente Smallingerland het plan alsnog vlot getrokken. Nog dit jaar wordt begonnen met uitgraven van het Moleneind en vanaf 2016 kunnen de bootjes varen tot aan het carillon in het centrum.

8

AUGUSTUS 2012


a re m g t i ekeenl t e s m a l l i n g e r l a n d o p st e r l a n d

Volg OF nu ook via

en

. K i j k o p w w w . o f. n l .

9

AUGUSTUS 2012


Cloud-diensten zijn populair, kostenbesparend en veiliger

Een VPS op maat = flexibel werken voor u.

T 0515 44 41 42 W www.sinneict.nl Koaldyk 5 8621CN Heeg

Vraag nu aan: Zomerprogramma 2011


g e m e e n t e s m a l l i n g e r l a n d o p st e r l a n d

Bijna vier jaar lag het Drachtstervaartproject stil. Oorzaak: de economische recessie in combinatie met vastgelopen huizenmarkt. Immers, in het contract tussen de gemeente Smallingerland en Vastgoed Noord, onderdeel van de Wind Groep, stond dat de projectontwikkelaar bij bouw en verkoop van 500 huizen langs het eerste deel van het vaartproject zou beginnen met het uitgraven van het laatste stuk vaart naar het centrum van Drachten. De teller blijft echter op 400 verkochte woningen steken en niets wijst er op dat daar op korte termijn verandering in komt.

Extra miljoenen Voor de gemeente Smallingerland reden genoeg om het project voor te financieren, legt wethouder Ties Zweers uit. “Naast de renteloze lening van € 9 miljoen aan de projectontwikkelaar steken we € 5 miljoen extra in het project, zodat er nog dit jaar met het werk gestart

kan worden.” Als de gemeente dat niet gedaan zou hebben, zou het volgens professor Ed Nozeman, bijzonder hoogleraar Vastgoed, vanwege de vastgoed crisis nog 7 tot 14 jaar kunnen duren voordat de eerste spade de grond in zou gaan. Als de nood echter het hoogst is, is de redding nabij. Die redding is in dit geval de noodzaak om het riool onder het Moleneind te vervangen. “Dat betekent dat we toch gaan graven en waarom de zaak daarna weer dichtgooien als het later weer open moet. Door het rioolwerk te koppelen aan het vaartproject slaan we twee vliegen in één klap. Dat is praktisch en efficiënt.”

Impuls De gemeenteraad is nagenoeg unaniem akkoord gegaan om extra miljoenen uit de algemene reserve in het project te steken. Bovendien heeft de provincie het lef van Smallingerland om in deze crisistijd toch te investeren beloond

met een bijdrage van € 1,5 miljoen. Het totale project kost uiteindelijk € 18 miljoen, maar dat is het volgens Zweers dubbel en dwars waard. “Het werk alleen al is goed voor eenmalig 2.350 arbeidsjaren en structureel 130 arbeidsplaatsen. Daarnaast wordt de regionale centrumfunctie van Drachten versterkt en krijgt het toerisme en de waterrecreatie in de regio een flinke impuls.” De gemeente heeft altijd een stabiel financieel beleid gevoerd en dat betaald zich volgens de wethouder nu uit. “Zo investeren ook € 13 miljoen in De Lawei en De Meldij. Samen met subsidies en de marktbijdrage is er € 16 miljoen voor dit project beschikbaar. Verder wordt er momenteel samen met andere partijen € 100 miljoen gestoken in de revitalisering van het Raadhuisplein. Er gebeurt hier momenteel veel, maar als het eenmaal klaar is kunnen we weer jaren vooruit.”

Korte lijnen tussen gemeente en kinderopvang Catalpa Noord Kinderopvang Catalpa Noord heeft niet te klagen over samenwerking met de gemeente Smallingerland. De organisatie met zes locaties voor buitenschoolse opvang, vier locaties voor dagopvang en een gastouderbureau in Drachten is zeer te spreken over de gemeentelijke contacten. Als het om kinderopvang gaat is Catalpa met tien vestigingen in Drachten een grote speler in de gemeente Smallingerland. Goed contact met de gemeente is van groot belang voor de organisatie, stelt Monique de Ruijter. Zij is als locatiemanager verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van vier van de zes buitenschoolse opvangen. “Er zijn contacten op verschillende niveaus. Er is contact over gebouwen, over de doorgaande lijn voor kinderen van 0-23 jaar (Centrum voor Jeugd en Gezin), maar ook over ouders waarvoor de gemeente een deel van kosten van kinderopvang vergoedt.’’ Tevens krijgt de gemeente naar aanleiding van inspecties door de GGD rapporten over het functioneren van de kinderopvang. Als die rapporten goed zijn, zouden die zondermeer op het gemeentehuis in een la gestopt kunnen worden, maar dat doen ze in Smallingerland niet. De Ruijter: “We hebben onlangs nog een beleidsambtenaar op bezoek gehad die kwam kijken hoe het hier in de praktijk functioneert. Dat is heel plezierig, want gemeente beslist over onze vergunning. We hebben elkaar wat dat betreft nodig. Zij willen goede kinderopvang en wij kunnen die bieden. Het is een wisselwerking en dan is het goed dat de lijnen kort zijn.”

Volg OF nu ook via

en

. K i j k o p w w w . o f. n l .

Ties Zweers Wethouder Smallingerland Geboren 18 februari 1949 in Hardenberg. Burgerlijke staat Gehuwd, 3 kinderen, 4 kleinkinderen. Loopbaan Ambtenaar bij de gemeente Hardenberg (10 jaar), de gemeente Smallingerland (12 jaar) en de gemeente Opsterland (22 jaar). Nu bezig aan zijn eerste termijn als wethouder. Hij was tevens jarenlang verbonden als docent aan de bestuursacademie. Favoriete boek “Ik lees graag thrillers, maar het boek Familieportret van Jenna Blum heeft veel indruk op me gemaakt.”

Monique de Ruijter Locatiemanager Drachten Kinderopvang Catalpa Noord Geboren 23 december 1958 in Bussum Burgerlijke staat Gehuwd, 3 kinderen, een pleegkind en 2 pleegkleinkinderen. Loopbaan Na haar opleiding is zij als activiteitenbegeleider in de ouderzorg begonnen. Sinds 1992 is zij werkzaam in de kinderopvang in Friesland. Hobby’s Zingen, tuinieren, lezen en wandelen.

11

AUGU S TU S 2 0 1 2


g e m e e n t e s m a l l i n g e r l a n d o p st e r l a n d

Een boerderij vol creatieve oplossingen W

ie uit Drachten en omgeving kent die boerderij aan het einde van de Noorderdwarsvaart niet? Daar waar vroeger de koeien gemolken werden, SRV-wagens stonden te laden en een bandencentrum gevestigd was, zitten tegenwoordig reclamebureau Young Creations en Nulvijf Promotiebedrijf gezamenlijk in deze verbouwde boerderij. Niet alleen mooi, maar vooral effectief In 2003 is Young Creations verhuisd naar deze locatie vanwege groei. “Maar we waren ook op zoek naar een creatieve omgeving, waar we voor onze klanten de beste communicatieoplossingen konden bedenken”, aldus Jan de Jong, eigenaar en aanjager van zowel Young Creations als Nulvijf. “Waar we in het verleden ook bladen uitgaven, hebben we vanaf 2003 de bewuste keuze gemaakt om ons te richten op klanten die wij hulp konden bieden op het gebied van reclame en drukwerk. Wij onderscheiden ons met concepten en ontwerpen die om de essentie gaan. We zien te vaak ‘leuke dingetjes’ die eigenlijk nergens over gaan. We willen kritisch zijn. Dat is niet altijd leuk voor een klant,

12

maar wel noodzakelijk om de juiste vertaalslag te kunnen maken. De doelgroep duidelijk maken waar onze klant voor staat. We maken niet alleen mooi werk, maar vooral effectief.” Naast dit creatieve werk, verzorgt Young Creations ook de middelen die voortvloeien uit een concept of idee. Jan: “Door ons netwerk kunnen we altijd op de meest efficiënte productiemachines produceren. We laten produceren in binnen- en buitenland. Daarnaast doen we veel media, dus de opmaak van advertenties en het plaatsen daarvan en ontwerpen we ook veel websites.”

Nulvijf Promotiebedrijf Naast dit reclamebureau is Jan ook druk doende met Nulvijf. Nulvijf houdt zich bezig met reclamemiddelen en relatiegeschenken. Jan:

AUGU S TU S 2 0 1 2

“Hier zijn we in 2005 mee begonnen, omdat er veel vraag naar was bij onze klanten. We werden op een gegeven moment overal voor gebeld. Voor vlaggen, spandoeken, pennen, eindejaarsgeschenken, etc. Om de positionering duidelijk te houden voor Young Creations, hebben we voor de reclamemiddelen Nulvijf opgericht. Reclame maken en reclamemiddelen zijn twee totaal verschillende dingen, maar is vaak wel met elkaar verbonden. Bij een campagne zie je vaak een leuke gadget of give away. We hebben nu alles zelf in de hand en dus onder controle. Maar Nulvijf scoort zelfstandig ook heel erg goed, we draaien als een tierelier.” “Het zullen de korte lijnen zijn”, volgens Jan. “We proberen er bovenop te zitten en hebben een aantal zeer effectieve manieren

gevonden om de omzet te vergroten. Tja, ideaal dat je creatieve mensen aan het werk hebt, die het zusterbedrijf ook goed kunnen vermarkten. Nulvijf heeft in het pand twee showrooms: één voor de relatiegeschenken en give aways en één voor vlaggen, spandoeken en promotionele kleding. Naast de regionale markt doet Nulvijf ook veel via internet. Zeker op het gebied van vlaggen. Door de scherpe prijzen is er een landelijke dekking.” Jan sluit af: “Kort gezegd hebben we voor iedere vraag een verrassende oplossing. Van ‘het in de markt zetten’ tot een simpele balpen.” Meer informatie en cases vind je op www.youngcreations.nl en www.nulvijf.nl


a re m g t i ekeenl t e s m a l l i n g e r l a n d o p st e r l a n d

Gemeente bundelt krachten met buren Oost- en Weststellingwerf

Zelfstandig Opsterland gelooft in samenwerking

D

aar waar her en der in de provincie gemeenten met elkaar fuseren of op zijn minst praten over het opheffen van de eigen gemeentegrenzen, heeft gemeente Opsterland zich al in 2008 uitgesproken voor het behoud van zelfstandigheid. Wel is gekozen voor samenwerking met de buurgemeenten Oosten Weststellingwerf. Onder de naam OWO bundelen zij hun krachten om samen een krachtige plattelandsregio te vormen. “Samen staan we sterker en kunnen we meer bereiken”, aldus burgemeester Francisca Ravestein van Opsterland. Het samenwerkingsproces tussen de gemeenten Opsterland en Oosten Weststellingwerf is in volle gang. Hoewel het hele proces nog maar net is gestart begint het samenwerkingsverband tussen de OWOgemeenten steeds meer gestalte te krijgen. Dat moet ook wel, legt Ravestein uit, want het wordt steeds lastiger om als gemeente het hoofd alleen boven water te houden. “Er komt heel wat op ons af. We krijgen er taken bij, maar moeten ook bezuinigingen. Vergrijzing en bevolkingskrimp liggen op de loer. Zaken die allemaal een rol spelen bij het leefbaar houden van de gemeente.”

Niveau Als je toch zelfstandig wil blijven en tegelijkertijd die leefbaarheid op niveau wilt te houden is samenwerking met anderen noodzakelijk, is de overtuiging van Ravestein “In ons geval is het logisch dat we bij Oosten Weststellingwerf zijn uitgekomen. We zijn alle drie plattelandgemeenten met veel kernen en dezelfde pro-

Volg OF nu ook via

en

blematiek. Dat schept al een band.” Door de krachten te bundelen op het gebied van onder andere sociale zaken, ICT en administratie is er al veel winst te halen. Maar ook inhoudelijk, bijvoorbeeld gezamenlijk een backoffice te voeren, kunnen de gemeenten elkaar versterken, vindt Ravestein. “Door gebruik te maken van elkaars deskundigheid en expertise hoef je niet ieder afzonderlijk het wiel uit te vinden. Je kunt leren van elkaar en elkaars sterke punten benutten.”

Eigen beleid Om toch het zelfstandige karakter van iedere gemeente te waarborgen, zullen de OWO-gemeenten wel eigen beleid blijven maken. Samen sociaal beleid ontwikkelen of het samenvoegen van de afdelingen die gemeentelijke belastingen innen, wil niet zeggen dat ook alle tarieven gelijkgetrokken moeten worden. “De tarieven bepalen we zelf. Voor de burger maakt het verder niet uit of de rekening uit Oosterwolde of

. K i j k o p w w w . o f. n l .

Beetsterzwaag wordt gestuurd.” De ambtenaren van de OWOgemeenten hebben er inmiddels al een uitwisselingsprogramma opzitten. Zij hebben een dag bij hun collega’s in de andere gemeenten gewerkt en dat is volgens een Ravestein een groot succes geworden. “Er is heel enthousiast gereageerd. Men heeft bij elkaar in de keuken kunnen kijken en kennis kunnen maken. De lijnen zijn daardoor korter geworden. Men weet elkaar nu sneller te vinden.” De samenwerking wil volgens de burgemeester van Opsterland overigens niet zeggen dat men de andere buurgemeenten voortaan links laat liggen. “Juist niet. Als sterke plattelandsregio, samen vertegenwoordigen we 85.000 inwoners, willen we de band met de omliggende stedelijke gebieden zoals Smallingerland en Heerenveen versterken. Daar profiteert uiteindelijk de hele regio van.”

13

Francisca Ravestein Burgemeester van Opsterland Geboren 26 oktober 1952 in Leiden. Partij D66. Loopbaan Na haar opleiding tot fysiotherapeute heeft zij van 1978 tot 1987 als zodanig in Rotterdam gewerkt. In 1987 is beleidsmedewerker van de D66-fractie in de Tweede Kamer geworden. Van 1988 tot 1998 was zij ook lid van de Rotterdamse gemeenteraad. In 1998 werd zij gekozen tot lid van de Tweede Kamer. In 2002 verliet zij de Kamer en ging ze aan de slag als manager internationale betrekkingen bij de Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam. Van 2004 tot 2006 was zij wethouder in Renkum en van 2007 tot 2008 waarnemend burgemeester van Beverwijk. Sinds 2008 is zij burgemeester van Opsterland. Favoriete sport Basketbal. Zij is speelster actief geweest bij AMVJ in Rotterdam en sinds 2010 is zij voorzitter van Nederlandse Basketbal Bond.

AUGU S TU S 2 0 1 2


g e m e e n t e s m a l l i n g e r l a n d o p st e r l a n d

Erik Moorlag Samen met Wiebo de Vries is hij eigenaar/directeur van Cenes Drachten. Geboren 2 juli 1969 in Drachten. Burgerlijke staat Getrouwd, 2 kinderen en een pleegkind. Loopbaan Voor de overname van het bedrijf was Moorlag al 16 jaar in dienst bij Cenes. Hij heeft zich onder andere beziggehouden met projectbegeleiding, calculatie, verkoop en ontwerpen. Hobby’s Leuke dingen doen met het gezin en gezellig samen zijn met vrienden.

14

Het robuuste maatwerk van Cenes Drachten

S

tandbouw, interieurbouw en scheepsbetimmering, het zijn de drie sterke pijlers onder Cenes Drachten. Ondanks de huidige recessie heeft het bedrijf nog een goed gevulde ordeportefeuille en kan het door een recente overname ook nog flink groeien. Directeur Erik Moorlag ziet de toekomst van het bedrijf dan ook zeer zonnig tegemoet. Robuust maatwerk, dat is volgens Moorlag de kracht van het bedrijf. “Stand- en interieurbouw is altijd maatwerk, maar dat geldt voor de scheepsbetimmering ook. Geen schip is gelijk, dus elk scheepsinterieur moet op maat gemaakt worden. Bovendien moet alles wat we maken tegen een stootje kunnen, dus moet het robuust zijn.” Een andere sterk punt van het bedrijf is dat het steeds weer

AUGU S TU S 2 0 1 2

nieuwe markten weet aan te boren. De Vries: “Zo hebben we laatste tijd veel opdrachten voor interieurs in de zorgsector.” Door de recente overname van het failliete H28 Meubel- en Interieurbouw in Tyrnaarlo en door de intensieve samenwerking met het interieurbouwbedrijf en ontwerpbureau Kremer & Kremer verwacht Moorlog dat het bedrijf

de komende tijd flink zal groeien. “De productie van H28 zetten we voort in Assen en Kremer en Kremer gaat zich helemaal toeleggen op het ontwerpen van interieurs. Wij zorgen dan voor de uitvoering.” Bij Cenes werken momenteel 40 mensen. Erik Moorlag heeft samen met Wiebo de Vries in december vorig jaar het bedrijf overgenomen van de vorige eigenaar Jeen Veenstra die met pensioen is gegaan.


g e m e e n t e s m a l l i n g e r l a n d o p st e r l a n d

Rinsma Fasion Plaza, voor de persoonlijke modebeleving

E

en modestad in een dorp. Het is een al vaker gebruikte omschrijving voor Rinsma Fasion Plaza die de lading nog altijd dekt, Het bedrijf is al sinds 1888 in Gorredijk gevestigd. Wat ooit begon als een als een atelier voor maatconfectie groeide uit tot een uniek modewinkelconcept. Volgend jaar bestaat het bedrijf het 125 jaar. Rinsma Fasion Plaza is eigenlijk meer een verzameling modewinkels onder één dak, legt directeur/ eigenaar Coby Rinsma uit. “We hebben voor iedere doelgroep een eigen afdeling en spelen daar zoveel mogelijk in op de wensen van onze klanten.” Zo is er de GET (Girls Emotions Trends) voor trendy meiden, de afdeling Women feminime en casual, de afdeling Select met de exclusievere merken, de afdeling gala- en gelegenheidskleding en de winkel met de col-

Volg OF nu ook via

en

lectie Steenwijk Schoenen. Die formule, aangevuld met de persoonlijke benadering van iedere klant, maakt het concept in Gorredijk uniek. Rinsma: “De persoonlijke benadering in combinatie met de professionaliteit en deskundigheid van ons personeel zorgt ervoor dat onze klanten zich altijd meer dan welkom voelen. Werken bij Rinsma is meer dan verkopen. We leiden ons modeadviseuses zelf op en zorgen dat ze het Rinsma-dna krijgen.

. K i j k o p w w w . o f. n l .

Het gaat ook om het overbrengen van een gevoel.” Het concept is de manier gebleken om zich van andere modezaken te kunnen onderscheiden. “We zijn verbonden met Gorredijk, een mooi dorp waar we niet weg willen. Met deze formule hoeft dat ook niet. De mensen komen graag naar ons toe. Winkelen bij ons is meer dan even snel mode-inkopen doen. Het moet echt feestje een zijn”, stelt Coby Rinsma.

15

Coby Rinsma, Eigenaar, directeur en inkoper van Rinsma Fasion Plaza. Geboren 4 maart 1964 te Indijk (voormalige gemeente Wymbritseradiel). Burgerlijke staat Getrouwd, 3 kinderen. Loopbaan Al dertig jaar werkzaam in het familiebedrijf. Zij runt nu samen met haar echtgenoot Gerk Jan (hij is van de vierde generatie Rinsma’s) het bedrijf. Hobby’s Motorrijden en genieten van Friesland.

AUGU S TU S 2 0 1 2


Ervaar de pure smaak van Italië Bgmb^fK^lmZnkZgmohhk^^gngb^d^eng\ah_]bg^k''' Ikh_^llbhg^e^<Zm^kbg`ohhk^ed^`^e^`^ga^b]''' Dhhdlmn]bhf^mbglibk^k^g]^phkdlahil''' SZd^ebcd^;^shk`l^kob\^'''

Biologisch Ambachtelijk en Authentiek Streekprodukten Alles uit eigen keuken K^lmZnkZgmBFI>KB: Fhe^g^bg]SS/*u2+),SP=kZ\am^guM).*+.**.-*uppp'bfi^kbZ]kZ\am^g'ge

Comfortabel wonen begint met Breman Service Drachten! Breman Service Drachten geeft u drie redenen om nu te kiezen voor een service- en onderhoudsabonnement voor uw cv- of ventilatieapparatuur:

25% KORTING

ar op in het 1e ja entsem n n o ab uw en st ko

1. 2. 3.

Snel verhelpen van storingen zonder voorrij- en arbeidskosten Optimaal wooncomfort door periodieke inspectie- en onderhoud Profiteer het eerste jaar van 25% op uw abonnementskosten

Meld u aan via onze website (onder vermelding van actiecode Smallingerland) of bel voor meer informatie 0800 - 44 222 44.

Janssenlaan 16, 9207 JD Drachten, T 0800 - 44 222 44, E info@service.breman.nl, I www.warmteadvies.nl

Breman Drachten, uw duurzame totaalinstallateur! Breman Drachten is werkzaam in de seriematige woningbouw en kleine utiliteitsbouw. Bovendien beschikken wij over een gespecialiseerde afdeling die zich richt op renovatie- en ketelvervangingsprojecten. Onze specialiteiten: • Ketelvervanging • Centrale verwarming • Eéndagsmontage cv • Luchtbehandeling

• Elektrotechniek • Brandpreventie • Loodgieterswerk • Gas

• Water • Sanitair • Kwaliteitscontrole • Renovatie

De Giek 16, 9206 AT Drachten, T 0512 - 51 49 15, E drachten@breman.nl, I www.breman.nl


scania joure

Scania

Met een gerust hart de weg op D

e marges staan onder druk in de transportsector. Een haperende economie gecombineerd met hoge brandstofprijzen zijn daar debet aan. Goed onderhoud van het wagenpark, een op maat gesneden verzekeringspakket en een verstandige financiering werpen zeker nu extra vruchten af, zeggen de mannen van Scania. In één van de 43 vestigingen, aan de Tolhûswei in Joure, geven ze hun visie. De sterke koffie ontbreekt niet.

Volg OF nu ook via

en

. K i j k o p w w w . o f. n l .

17

AUGU S TU S 2 0 1 2


...met trots! de Signmaking experts Uranusweg 16 • Leeuwarden • www.ffandersreclame.nl

Slimme oplossingen van TEAM De werkwijze van TEAM communicatie management is wezenlijk anders dan die van andere reclame- of communicatiebureaus. Wij gaan naar de kern van de zaak en managen communicatie op een snelle, efficiënte manier. Dat bespaart veel tijd en dus geld. Vooruit met de geit!

Burgemeester Wuiteweg 16, Drachten Tel. 0512 - 38 22 82, info@team.nl

www.team.nl


scania joure

Scania is befaamd om haar efficiënte productieproces. Bij de technologische ontwikkeling krijgt het streven naar een laag brandstofverbruik en een schoner milieu bijzondere aandacht. Dit is ook het geval bij de nu al leverbare Scania euro-6. Daarnaast is de Scania beeldbepalend op de weg. “Het is niet voor niets de droom van menig chauffeur om een keer in een echte Scania te mogen rijden,” aldus accountmanager Rudolf Valkema. Scania levert aan eigenrijders, eigen vervoerders (zoals supermarkten) en transportbedrijven. “Het

traject begint altijd met het product: de aankoop van één of meer Scania’s”, aldus Valkema. “Maar zaken als financiering, verzekering en onderhoud komen vervolgens direct aan de orde. We stellen een totaalconcept op waarmee de ondernemer zorgeloos de weg op kan. Bij dat proces zijn Scania Insurance en Scania Finance direct betrokken.” Scania Finance levert ook in deze economisch moeilijkere tijden maatwerk voor de klant. “We denken in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden”, aldus Paul Middelbos.

Risicoanalyse Verzekeren is maatwerk, weet Tim Borchers. Hij is verzekeringsadviseur voor de regio Noord en direct aanspreekpunt voor de ondernemers:

Volg OF nu ook via

en

“We maken eerst een risicoanalyse van het bedrijf. Welke zaken moet je beslist afdekken, en welke niet? Een bedrijf dat bederfelijke waar vervoert kampt met andere risico’s dan een transporteur van gevaarlijke stoffen.” Alle kennis is in huis. Dat moet ook wel, want wetgeving verandert snel, ook over de grenzen. “Aansprakelijkheidswetgeving in Nederland ziet er bijvoorbeeld anders uit dan in Duitsland. Wij kennen alle ins en outs.” Stil komen te staan langs de kant van de weg is een risico voor elke transportondernemer. Borchers: “Alles is er

op gericht om dat te voorkomen, maar gebeurt het tóch dan is snel ingrijpen een must. We hebben een 24-uursdienst. Na een melding komen we onmiddellijk in actie. Zo kunnen we direct voor vervangend vervoer zorgen. Onze grote vloot opererend onder de vlag van R&FLex truckverhuur bestaat uit jonge Scania´s in verschillende uitvoeringen. Deze kunnen per direct worden ingezet als dat nodig is.”

Paul Middelbos

Rudolf Valkema

Tim Borchers

Kees-jan Smink

Zoals gezegd: stilstand voorkomen is natuurlijk de drive en leidt tot aanzienlijke kostenbesparing. Met een vast onderhoudscontract kan de ondernemer de pieken uit zijn kostenplaatje halen en blijven de Scania’s up to date. Kees-Jan Smink, service-manager bij Scania Joure: “Een wagen die piekfijn in orde is, dat is de beste preventie. Het op tijd vervangen van (originele) onderdelen is daarbij van groot belang. Liever hier een onderdeel tijdig vervangen dan straks in het buitenland langs de kant van de weg staan. Bovendien kennen we onze Scania trucks en hun geschiedenis door en door. Problemen die ik vandaag tegenkom ben ik vaak al eerder tegengekomen. Uit die kennis kunnen we putten en dat is onze kracht.”

Scania Insurance Geboren 3 mei 1981 in Delfzijl. Vooropleiding Op verzekeringsgebied o.a. Assurantie B (tegenwoordig WFT) en deels WFT Volmacht Schade. Loopbaan Elf jaar werkzaam geweest voor een regionale verzekeraar (Univé), dit jaar begonnen voor Scania Insurance. Hobby’s Muziek (speelt gitaar).

Rudolf Valkema Accountmanager Geboren 19 oktober 1968 in Joure. Vooropleiding Atheneum. Loopbaan Chauffeur, transportplanner, verkoop Mercedes trucks, sinds 2002 accountmanager bij Scania Nederland. Hobby’s Voetbal, hardlopen, schaatsen.

Kees-jan Smink Servicemanager Geboren 17 november 1970 in Joure. Vooropleiding Bedrijfswagentechniek. Loopbaan Sinds 1988 bij Scania Joure. Hobby’s Voetbal, boot, klassieke Saab.

Paul Middelbos

Onderhoudscontract

Scania Finance Geboren 3 januari 1961 in Utrecht. Vooropleiding IVA Driebergen, Hogeschool Utrecht. Loopbaan Verkoop DAF, Mercedes Benz, Scania. Sinds 2001 bij Scania Finance, voorheen Bezoma, als regiomanager NoordNederland Hobby’s Voetbal, tennis.

Schade wordt zo snel mogelijk verholpen: “Er is direct contact met Scania Insurance en alles wordt direct en snel geregeld, zonder tussenpersonen. De vrachtauto gaat per direct naar de Scania werkplaats.”

. K i j k o p w w w . o f. n l .

Tim Borchers

19

AUGU S TU S 2 0 1 2


20

AUGUSTUS 2012


ar a b t inkcehl e : t r a n s p o r t

Branche: Transport

â&#x20AC;&#x2DC;Kleine stromen kunnen uitgroeien tot een groteâ&#x20AC;&#x2122; N

ederland dankt zijn faam aan de kaas, de vernuftige Deltawerken en aan zijn rol als transportland en logistiek knooppunt. Maar kan Nederland zijn naam als transportland ook in tijden van economisch tegenslag waarmaken? En: wat zijn de perspectieven van de branche in Noord Nederland? OF bezocht twee ondernemers die hun sporen hebben verdiend in hun vak. Ze zijn optimistisch, maar ook kritisch. In de basis zit het wel goed met de sector, stellen zij, maar er zijn ook aandachtspunten.

Volg OF nu ook via

en

. K i j k o p w w w . o f. n l .

21

AUGUSTUS 2012


NIEUW:

LAAT U VERRASSEN DOOR EEN TOTAAL NIEUWE SUBARU. NÚ IN ONZE SHOWROOM. WELKOM !

VANAF

B

MET GROEN ENERGIELABEL EN TREKGEWICHT TOT 1.600 KG. Gem. verbruik resp. CO2-uitstoot afh. van type/uitvoering: 5,6 - 6,9 l/100km, 17,9 - 14,5 km/l; 146 - 160 gr/km. Subaru XV AWD vanaf 27.495 euro incl.BTW/BPM, excl. kosten rijklaarmaken en verwijderingsbijdrage. Wijzigingen voorbehouden.

Autobedrijf van der Ploeg b.v.

Koarteloane 70 • 9298 RJ Kollumerzwaag • Tel. (0511) 44 12 50 • www.autobedrijf-vanderploeg.nl

Duurzaam op weg met Portena Logistiek

Portena Logistiek is sinds 1932 een van de grotere distributeurs en warehousers (55.000 m2) in Nederland. Met een wagenpark van 120 combinaties is Portena gespecialiseerd in de fijnmazige distributie in de Benelux. Voor een impressie van Portena Logistiek, bekijk onze bedrijfsfilm via de QR Code.

Tinweg 12 8445 PD Heerenveen

Telefoon 0513-639797 Fax 0513-639797

E-mail info@portena.nl Internet www.portena.nl


branche: transport

Paul Rinsma, eigenaar van HOV Harlingen (sinds 2009), heeft nog niet te klagen over omzet, ondanks de recessie. “Natuurlijk hebben we minder vervoer vanuit de aan de bouw gerelateerde aanwas, maar de aan voedsel gerelateerde sector blijft stabiel. Denk aan het aandeel van pootaardappelen, het belangrijkste exportproduct uit deze regio.” HOV is het facilitaire bedrijf van de Harlinger haven, het ontsluitingspunt van Noord-Nederland. Rinsma: “We houden ons bezig met laden en lossen, projectbelading, overslag naar binnenvaartschepen, opslag en warehousing.” Aanverwant bedrijf, waarmee nauw wordt samengewerkt, is de HCL. Dat is de binnenlijndienst die met twee verbindingen vaart tussen

Volg OF nu ook via

en

Rotterdam en Noord-Nederland. De eerste verbinding loopt van Rotterdam via Amsterdam en Kampen naar Harlingen, de tweede verbindt Rotterdam, Heerenveen en Groningen.

Regionale productie De laatste jaren gaat steeds meer transport over water, merkt Rinsma. “Vandaag de dag wordt elk dubbeltje omgedraaid en dat pakt goed uit voor het vervoer over water. De binnenvaart is goedkoper per moduliteit. Je kunt de toename van het vervoer over water aflezen aan het netwerk dat steeds fijnmaziger wordt. Nederland telt inmiddels dertig binnenvaartterminals, dat waren er vijftien jaar geleden nog maar circa vijf.” Over

. K i j k o p w w w . o f. n l .

de toekomst van de branche in Noord Nederland is hij nuchter: “Natuurlijk zijn er mogelijkheden. De potentie is er. Maar of we straks werkelijk van groei kunnen spreken is afhankelijk van de regionale productie en handel.”

Creativiteit Meer industrie naar Friesland, dat zou helpen. Rinsma: “De reststoffenenergiecentrale (REC) die onlangs in gebruik genomen is, moet bijvoorbeeld meer bedrijven aantrekken die gebruikmaken van de door de REC geproduceerde warmte. Meer aan de productie gerelateerde industrie zou ook helpen.” Maar groei blijft in verhouding tot het westen toch een relatief begrip: “Je hebt hier te maken met cultureel erfgoed, groei moet altijd

23

René Visser Geboren 20 augustus 1970 in Katlijk. Vooropleiding Havo, heao en MBA. Loopbaan Begon zijn loopbaan als vertegenwoordiger bij Batavus, werd vervolgens Sales Manager bij Prins Dokkum. Vanaf 1996 is hij werkzaam bij Portena Logistiek als Sales Manager, Commercieel Directeur, en Logistiek Algemeen Directeur. Hobby’s Tennis, hardlopen, toneelspelen. Ambtities Met het bedrijf en de mensen op alle gebieden te groeien. Mooiste prestatie op zakelijk gebied Via binnenhalen klanten en overnames zijn we de logistieke partner geworden van Accell (beursgenoteerd bedrijf).

AUGU S TU S 2 0 1 2


ONZE ZORG IS UW WINST HOV Harlingen BV… • slaat al uw goederen op, zowel overdekt als onoverdekt. • stripped en stuffed uw containers • laadt en lost al uw zeeschepen en binnenvaartschepen. • heeft zich gespecialiseerd in projectlading.

HOV Harlingen BV | Nieuwe Vissershaven 3 8861 NX Harlingen | Tel: 0517 41 74 56 | Fax: 0517 41 90 62 www.hovharlingen.nl | info@hovharlingen.nl

LAAT DIE CONTAINERS TOCH VAREN... ... MET HCL!!! rvoer Voor al uw containerve rdam tte Ro , en erp tw An vanaf ar na en Amsterdam n Friesland en Groninge

Harlingen Container Lines BV | Nieuwe Vissershaven 3 | 8861 NX HARLINGEN | Tel: 0517 41 74 56 | Fax: 0517 41 90 62 www.hclharlingen.nl | info@hovharlingen.nl


branche: transport

in de pas lopen met de aard en de schaal van het gebied.” Groei komt soms uit onverwachte hoek. “Met de crisis groeit ook de creativiteit. Om me heen zie ik ondernemers die nieuwe exportactiviteiten op poten zetten. Dat zijn nu nog kleine stromen, maar die kunnen groter worden in de loop der jaren.”

Spreiding Het zwaartepunt van de containerlogistiek ligt in de Randstad en dat brengt veel fileleed met zich mee. Spreiding naar gebieden met meer ruimte kan verlichting geven, aldus Rinsma. Spreiding is sowieso een voorwaarde voor een soepele logistiek. Rinsma: “Het is ook daarom onze ambitie om een netwerk op te zetten waarmee we een gevarieerd dienstenpakket op diverse locaties kunnen aanbieden. Vandaag de dag moet je actief zijn op meer dan één plek.” Sommige noordelijke transportbedrijven nemen om die reden strate-

Volg OF nu ook via

en

gische plekken in het midden van het land in. Een goed voorbeeld daarvan is Portena Logistiek die in maart een vestiging in Waardenburg overnam. Eigenaar René Visser: “Met uitsluitend het noorden als uitvalsbasis ben je minder aantrekkelijk. Je moet zorgen voor aansluiting op de vitale plekken van de infrastructuur.” Portena Logistiek beschikt over een 95 eigen auto’s, een warehousecomplex met een totaal vloeroppervlak van meer dan 50.000 vierkante meter en heeft tweehonderd mensen op de loonlijst staan. Een noordelijk transportbedrijf heeft zo zijn eigen kunst en kunde in huis en kan van zijn herkomst een specialisme maken, aldus Visser: “In Noord Nederland wonen weinig mensen. We rijden hier relatief lange afstanden naar relatief afgelegen gebieden. Daarin hebben wij onze eigen logistiek ontwikkeld, in de vorm van slimme combinaties.”

. K i j k o p w w w . o f. n l .

Maatschappelijk belang De positie van Nederland als transportland is prima, aldus René Visser. Belangrijk is wel om de regie in eigen handen te houden. “We ondervinden veel concurrentie in Oost-Europese landen. Daarom moeten we onze eigen lijn blijven trekken en de nadruk blijven leggen op kwaliteit en het totaalproduct.” Communicatie en een goede ICTgestuurde planning zijn elementen waarmee we bij uitstek een toegevoegde waarde kunnen leveren, aldus Visser: “ICT kan op een slimme manier ingezet worden. Zorg dat de wagens zo vol mogelijk de weg opgaan. Ook de brandstofprijzen nopen hiertoe. Het loont wanneer we minder kilometers hoeven te rijden. Als we dat kunnen bereiken door samen te werken met collega’s moeten we dat doen. Ook als het niet direct in je eigen belang is, maar wel in belang van de branche of de maatschappij.”

25

Paul Rinsma Geboren 2 maart 1977 in Leeuwarden. Vooropleiding Logistiek en techniek in de vervoerskunde. Loopbaan Begon in de havenkranenverkoop bij een fabrikant in Duitsland en is sinds 2009 eigenaar van HOV Harlingen. Hobby’s Roeien, modeltreinen en oude auto’s. Prestatie op zakelijk gebied “Ik weet niet of ik het direct een prestatie moet noemen, maar ik heb wel gemerkt dat het loont om over je eigen grenzen heen te kijken. Ik beheers de Duitse taal goed, leg daardoor makkelijk contact met Duitse klanten en merk dat zoiets heel verrijkend en stimulerend kan zijn.”

AUGU S TU S 2 0 1 2


‘Mijn kleding sluit naadloos aan bij mijn ambities. De personal shopper geeft altijd goed advies’ Dát is voor mij Rinsma Fashion Plaza.

RINSMA FASHION PLAZA

blijft verrassen RINSMA FASHION PLAZA | LIJNBAAN 10 GORREDIJK | WWW.RINSMAFASHION.NL


a er n c t itkreel o f e x p e r t i s e w at e r t e c h n o l o g y

‘Je hebt lastposten nodig’ Sjoerd Vellinga over denken en doen

“In organisaties hoor je altijd roepen dat ‘de neuzen dezelfde kant op moeten’. Dit zou de belangrijkste voorwaarde zijn om als organisatie doelen te bereiken. Nou, volgens mij moet je dát nu juist niet willen, tenminste wanneer je vernieuwend wil zijn. Niets is lastiger dan kuddegedrag bij een vernieuwingsproces. Je hebt juist lastposten nodig die uit de kudde durven te stappen en anders kunnen denken.” Sjoerd Vellinga, adviseur procestechnologie, is zeker van zijn zaak. Hij heeft zijn sporen dan ook verdiend als het gaat om het tot stand brengen van vernieuwingen. Zo was hij medeverantwoordelijk voor het opzetten van een Chinese vestiging van het Friese Paques in Sjanghai. Voor Centre of Expertise Water Technology slaat Vellinga op dit moment een brug tussen het mbo- en hbo onderwijs en het bedrijfsleven.

Volg OF nu ook via

en

. K i j k o p w w w . o f. n l .

27

AUGUSTUS 2012


Verhuisbedrijf Prinsen Prijsopgave vooraf, geen verrassingen achteraf! www.personeelsned.nl Vestigingen in Sneek Leeuwarden Heerenveen

Verhuizingen • Opslag • Transport Tel: 0512 515000 www.verhuisbedrijfprinsen.nl

Op weg voor mensen en werk...

Wij zijn gespecialiseerd in...

Outplacement Oversteken naar een nieuwe baan...

Uitzenden Werken aan werk...

Re-integratie Een nieuwe koers...

Loopbaanadvies De sprong wagen...


c e n t r e o f e x p e r t i s e w at e r t e c h n o l o g y

Sjoerd Vellinga Geboren 20 november 1946 te Bolsward. Burgerlijke staat Samenwonend, vier kinderen. Opleiding Scheepswerktuigkundige. Carrière Werkte onder andere voor de Koninklijke Java-China-Pakketvaart Lijnen NV (KJCPL) op een zeelijn tussen Java en China. Ging later bij Paques aan de slag. Speelde een belangrijke rol bij het opzetten van de Chinese vestiging van Paques in Shanghai. Is nu adviseur procestechnologie. Werkt onder andere voor het CEW.

Centre of Expertise Water Technology De tijd dat hij voor het eerst in China verbleef, dat was pionieren geblazen. De cultuur in dat land verschilt nu eenmaal enorm van de Westerse. Recentelijk ging hij opnieuw voor zijn oude werkgever naar China met de opdracht te kijken hoe hij het innoverend denken in de Chinese vestiging zou kunnen versterken. “Ik ga dat eerst maar eens onderzoeken. Weet niet zeker of het een haalbare kaart is. China is een geweldig land en het opleidingsniveau is prima. Maar men heeft de afgelopen decennia niet goed geleerd om zelf na te denken.” Voor Centre of Expertise Water Technology (verder: CEW) slaat Vellinga een brug tussen het mbo en hbo onderwijs en het bedrijfsleven. Hoe? Door disciplines en bloedgroepen te integre-

Volg OF nu ook via

en

ren. “Een op de vijf studenten is briljant. Daar achteraan komt de meute”, stelt Vellinga in niet mis te verstane woorden. “Dat is zo op de universiteit, maar ook op het mbo en hbo. Het gaat er om die briljante studenten te koesteren en in te zetten. Klinkt gemakkelijk, nietwaar? Nou, het is héél moeilijk. Omdat we, op scholen en in bedrijven, nog veel te veel met geïsoleerde processen werken. Ik bedoel daarmee dat vakgebieden en verschillende disciplines binnen die gebieden nog erg zijn afgebakend. Daar moeten we van af. Zet vrijdenkers van diverse pluimage bij elkaar en er ontstaan bijzondere dingen. Denken en doen.”

Nieuwe technieken Concreet zoekt Vellinga voor het

. K i j k o p w w w . o f. n l .

CEW naar een mogelijkheid om in opdracht van het bedrijfsleven een ‘pilotscale’ op te zetten voor nieuwe technieken. “Zie het maar als een proefopstelling die zoveel mogelijk de werkelijkheid benadert. Geen ‘labscale’, dat is te theoretisch. Ook geen fullscale natuurlijk, maar een model waarbij studenten van divers pluimage onder begeleiding van CEW en in opdracht van en samenwerking met het bedrijfsleven concreet zaken uitproberen die vervolgens tot innovaties kunnen leiden in de markt. Wat ik bedoel met ‘divers pluimage’? Nou, dat je er meerdere disciplines bij betrekt. Een techneut alleen is niks. Maar in balans met bijvoorbeeld een creatief en een financieel slim type kan zo’n team vleugels krijgen.”

29

Het CEW is lid van de zogenaamde Water Alliance, het samenwerkingsverband van bedrijven, onderwijs en overheid. Het CEW is gevestigd op de Watercampus Leeuwarden en biedt bedrijven de mogelijkheid om toegepast onderzoek en productontwikkeling op het gebied van watertechnologie geheel of gedeeltelijk uit te besteden. Bedrijven voeren dan samen met studenten, docenten en lectoren van de hogescholen onderzoek uit in geavanceerde laboratoria en op diverse (demo)sites. Het resultaat hiervan is de zogenaamde ‘kennisvalorisatie’. Dit betekent dat ontwikkelde technologische kennis wordt vertaald naar economische bedrijvigheid. Meer informatie

www.cew-leeuwarden.nl

AUGU S TU S 2 0 1 2


Denken in mogelijkheden en oplossingen www.frieslandlease.nl


a r t’ si kSeple c i a l i st – T r ustus OF

Deleveraging en verdamping van waarde Een actuele term in allerlei economische publicaties is “deleveraging”. Dit betekent simpel gesteld niets anders dan het afbouwen van schulden. Schulden die overheden, bedrijven en consumenten hebben opgebouwd in grofweg de afgelopen 15 jaar. Wat betekent dit afbouwen van schulden voor u en wat betekent het voor de financiële markten? De oude wereld, zeg de wereld tot aan 2008, werd gedomineerd door groei. Groei van economieën, groei van beschikbaar kapitaal en groei van de waarde van allerlei type beleggingen en bezittingen. De groei van het geld verliep veel sneller dan de groei van alle mogelijke beleggingen. U raadt al waar dat toe leidt. Zet twee in plaats van één potentiële koper op de markt voor één sappige appel en ik hoef u niet te vertellen wat de verkoper met de prijs gaat doen. In 2008 gooide de kredietcrisis roet in het eten. Om banken overeind te houden staken de overheden zichzelf diep in de schulden. De beschikbaarheid van het kapitaal voor consumenten en producenten staakte plots. En nu is het ‘pay-back time’, de wereld draait precies de andere kant op. Deleveraging noemen we dat. Consumenten, producenten en overheden doen allemaal verwoede pogingen hun schuldenlast terug te brengen. Consumenten en producenten slagen daar redelijk in, hoewel deleveraging vaak gepaard gaat met het nemen van verliezen. Overheden worstelen met hun discipline en stellen de noodzakelijke maatregelen liever

Volg OF nu ook via

en

uit. Als particulier lukt u dit niet, de bank klopt al snel bij u op de deur. Overheden leken een tijd te denken de tucht van de markt te kunnen ontlopen, inmiddels eisen de financiële markten van zwakke overheden torenhoge rentes! Deleveraging gaat dus gepaard met verdamping van waarde. Wat gebeurt er precies op allerlei markten als deelnemers hun bezittingen willen verkopen om schulden af te bouwen. Heel simpel: de prijzen van deze beleggingen dalen. Het wordt interessant als we inzoomen op de snelheid waarmee dit gebeurt. Je kunt stellen dat de snelheid van verdampen wordt bepaald door het aantal deelnemers op een markt. Hoe meer deelnemers, des te sneller een nieuwe evenwichtsprijs of bodemprijs ontstaat. Het volgende voorbeeld illustreert dit: dagelijks worden er miljoenen aandelen Coca Cola in New York verhandeld. Een aandeel Coca Cola kostte begin januari 2008 US$ 32,64. Het dieptepunt kwam op 6 maart 2009, toen voor ditzelfde aandeel US$ 19,55 werd betaald. De deleveraging of verdamping nam 14 maanden in beslag. De huizenmarkt in Nederland zette omstreeks dezelfde tijd de daling in. Nu, in augustus 2012, 55 maanden later, constateren we dat het dieptepunt nog steeds niet is bereikt. Logisch, want hoeveel potentiële kopers en verkopers ontmoeten elkaar op de onroerend goed markt? Iemand die een bedrijfspand in Alkmaar wil verkopen ontmoet voor zijn object niet snel een ondernemer met plannen uit München. Maar als beide wilden handelen in aandelen Coca Cola….

. K i j k o p w w w . o f. n l .

Vanuit beleggingsperspectief wil je graag weten welke markt al is verdampt tot een evenwichtswaarde (of nog lager en dus aantrekkelijker) en op welke markt de verkopers nog met hun hoofd in de wolken zitten. Wat is interessant om te bezitten en wat niet? Een kort rondje langs de velden: Overheidsobligaties DuitslandNederland Bij deze overheden moet de deleveraging nog beginnen, deze waardes zijn torenhoog. Overheidsobligaties bieden nog maar tijdelijk (schijn) veiligheid. Bedrijfsobligaties Bedrijven hebben hun schulden in rap tempo afgebouwd. De banken verstrekten slechts moeizaam krediet voor investeringen of wensten hun geld terug. Doordat faillissementsrisico’s snel toenamen, daalde de waarde van de bedrijfsobligaties al in 2008 heel snel. Onze favoriet. Aandelen wereldwijd Aandelen hebben al heel vroeg grote klappen gehad vanaf 2008. De waarderingen zijn nu redelijk vanuit een historisch perspectief. Kijken we naar het eerdere voorbeeld Coca Cola, de koers is inmiddels ver voorbij het dieptepunt (39,26 US$). Bedrijven met een goede cashpositie die dividend uitkeren vallen in onze smaak. Voorzichtigheid blijft troef. Onroerend goed Deze markt lijkt in de VS het dieptepunt achter de rug te hebben, in Europa houden wij ons hart vast. Als u wilt kopen, leun achterover en wacht af. Grondstoffen Het is zo aardig dat niet de hele wereld deleveraged. Gelukkig

31

maar. Opkomende economieën oefenen een grote vraag uit naar olie en grondstoffen en overheden aldaar stimuleren hun economieën. Opkomende markten zitten in de opgaande fase. Het aanbod van grondstoffen kan op de middellange termijn de vraag niet bijbenen. Hier zien wij kansen. Het proces van deleveraging zal in de westerse wereld aanhouden de komende jaren. Burgers en bedrijven hebben hun financiën veel eerder op orde dan overheden, reken maar dat onze politici er zeker tot 2020 mee bezig zijn. Kijk ondertussen goed om u heen, haal uw hoofd uit de wolken en doe er uw voordeel mee. Hoe eerder u uw zaken op orde hebt, hoe sneller u op koopjesjacht kunt. Rob Visschedijk

Rob Visschedijk is managing partner bij Trustus Capital Management. Trustus begeleidt en beheert beleggingsportefeuilles van particulieren, stichtingen en bedrijven. Alle columns van Trustus kunt tevens terug vinden op www.of.nl/de-specialisten

AUGUSTUS 2012


32

AUGU S TU S 2 0 1 2


ao r r tnidk aa e l n c a r r o ss e r i e e n w ag e n b o u w

De goedgevulde portefeuille van Rondaan Carrosserie en Wagenbouw

Pieter Dirk Rondaan

Een zekerheid in roerige tijden E

en goed gevulde portefeuille, tevreden klanten en een gezonde basis. Het gaat, ondanks de economische tegenwind, goed met Rondaan Carrosserie en Wagenbouw in Berlikum. De broers Jan Sake en Pieter Dirk Rondaan willen het maar even gezegd hebben. De twee vormen samen met hun neef Pieter de vierde generatie die aan het roer staat van het familiebedrijf dat in 1915 werd opgericht door ‘overgrootvader’ Sieds Rondaan. De broers beseffen dat het succes van nu mede te danken is aan de degelijke bedrijfsvoering in het verleden. “Het familiebedrijf bestaat nu bijna honderd jaar en is ondanks de economisch mindere tijden volop in beweging”, zegt Jan Sake. “Door een gedegen bedrijfsvoering en het continu herinvesteren van winsten in het bedrijf hebben we voldoende buffer opgebouwd om eventuele klappen op te vangen.”

Zekerheid “Dankzij die solide basis, weten onze klanten waar ze bij ons aan toe zijn”, vult Pieter Dirk zijn broer aan. “Daardoor durven ze het ook aan hun truck bij ons te stallen terwijl wij aan de laadbak werken, of de kraan en het hydraulisch afzetsysteem opbouwen. Ze weten dat ze hun wagen terugkrijgen, mèt de door hen bestelde opbouw. Dat is tegenwoordig bij anderen in deze branche lang niet altijd zeker, we zien om ons heen helaas regelmatig faillissementen in deze sector. De klanten van die bedrijven moeten vervolgens nog maar zien of zij hun spullen

Volg OF nu ook via

en

terugkrijgen. Wij zijn een zekerheid. Mede daarom hebben we ook in deze mindere tijd een goed gevulde portefeuille.”

Beter materiaal “Bovendien krijgen onze klanten meer waar voor hun geld”, aldus Jan Sake. “Beter materiaal bijvoorbeeld. Wij denken mee, kijken voor welk werk het voertuig wordt gebruikt. En als we denken dat het nodig is, voeren we het materiaal soms net wat robuuster uit dan is afgesproken”. “We gaan voor een relatie voor de lange termijn. Een klant moet over vijf jaar nog steeds bij ons binnen kunnen en willen rijden voor onderhoud, reparaties of keuringen”, voegt Pieter Dirk eraan toe.

Specialisten “Onze grote kracht zijn de specialismen die we beheersen”, neemt Jan Sake het gesprek weer over. “Iedereen kan een standaard laadbak bouwen en op een carrosserie plaatsen. Maar wij bouwen klantspeciefieke lichtgewicht aanhangwagens van uiteenlopende aard, multifunctionele bulkkippers,

. K i j k o p w w w . o f. n l .

open- en gesloten laadbakken, autolaadkranen, containersystemen en hydraulische afzetsystemen. Wij kunnen dit doordat we beschikken over een betrokken en goed opgeleid team van vakmensen, waarbij ruime praktijkervaring wordt gecombineerd met hedendaagse technieken en innovatieve inzichten.

Focus “Wat tevens een rol speelt in ons succes is de focus op een aantal specifieke markten”, benadrukt Pieter Dirk. “Zo leveren we veel opbouwen aan overheden, semioverheden en vervoerders van veevoeders en granen. Deze markten zijn minder conjunctuurgevoelig waardoor er altijd opdrachten blijven komen. Dat geldt ook voor de afvalverwerkers en schroottransporteurs voor wie wij veel ontwikkelen en bouwen. Mensen blijven nu eenmaal afval produceren en schroot is een wereldmarkt die altijd in beweging is.”

33

Mede-eigenaar en verantwoordelijk voor o.a. financiën, P&O, ICT. Leeftijd 40 jaar. Woonplaats Harlingen. Burgerlijke staat Gehuwd, drie kinderen. Favoriete boek ‘Millennium Trilogie’ van Stieg Larsson. Favoriete serie “Ik vond de Britse detective Inspector Morse altijd prachtig.” Met wie zou je graag eens twee uur op een terras zitten? “Met Louis van Gaal, geroemd en verguisd.” Wat is je grootste wens? “Gezond en gelukkig oud worden met mijn gezin en aan het eind van de rit met recht kunnen zeggen “ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde”. Wat is de mooiste vrachtwagen ooit gemaakt? “Ik heb geen voorkeur, hoewel... er is er één als ik die voorbij rij gaat het raam even open...”

jan sake Rondaan Mede-eigenaar en verantwoordelijk voor o.a. commercie. Leeftijd 35 jaar. Woonplaats Beetgumermolen. Burgerlijke staat Gehuwd, twee kinderen. Favoriete boek ‘It Wrede Paradys’ van Hylke Speerstra. Favoriete film/serie Flying wild Alaska Met wie zou je graag eens twee uur op een terras zitten? “Met Richard Branson. Hij heeft een bijzondere visie op zakelijke dingen en gaat een avontuur ook niet uit de weg.” Wat is je grootste wens? “Reizen door Afrika. Dat continent boeit mij. Daar liggen zo veel kansen. Ik ben er zowel zakelijk als privé een paar keer geweest.” Wat is de mooiste vrachtwagen ooit gemaakt? “Die waar zowel wij als de klant tevreden mee is.”

AUGUSTUS 2012


Bel 0513 – 46 56 00 voor gratis informatie Leitswei 21 8401 CL Gorredijk

www.bouwbedrijfvdwoude.nl

         

Nieuwbouw Verbouw/aanbouw Duurzaam Energiezuinig Snel Projecten 35 jaar ervaring Flexibel Betaalbaar Woningborg garantie

Taxi Moll Wetterkant 2 8401 GC Gorredijk Tel. 0513-461355 info@taximoll.nl

v.o.f Ingenieursburo Ir C. Linek c.i. De Fjûrslach 17 - 8651 CJ IJlst Postbus 9 - 8650 AA IJlst Telefoon 0515 - 532031 - Fax 0515 - 531368 E-mail: linek@online.nl

Advies: staal-, beton-, houtconstructies, funderingstechniek


a rg tmi k d rel

DGMR gaat duurzaam en efficiĂŤnt om met ruimte

Het goede voorbeeld Landelijk advies- en ingenieursbureau DGMR verhuist naar een nieuwe locatie aan de Lavendelheide in Drachten. Met de nieuwe vestiging stelt DGMR een voorbeeld van duurzaam ondernemen.

Volg OF nu ook via

en

. K i j k o p w w w . o f. n l .

35

AUGUSTUS 2012


Noordkade 53 - 9203 CE Drachten Telefoon: 0512-518818 WWW.DESWETSER.NL DRACHTEN@DESWETSER.NL

Noordkade 54 - 9203 CE Drachten Telefoon: 0512-525282 WWW.BINNENDRACHTEN.NL INFO@BINNENDRACHTEN.NL


dgmr

DGMR is in juni al verhuisd, maar de officiële opening van het kantoor in Drachten is op 28 september. In Drachten heeft DGMR ruim twintig medewerkers en met de vestigingen in Arnhem, Den Haag, Drachten en Sittard komt dat aantal op 180. Jaap de Vries is bij de Friese vestiging adviseur op het gebied van duurzaam ondernemen. Hij is enthousiast over de nieuwe vestiging, waar gekozen werd voor een bestaand gebouw dat op duurzame wijze werd aangepast. Dit is ook een bewuste keuze, want er staan gewoon veel kantoorgebouwen leeg.

‘Het nieuwe werken’ DGMR stelt met de nieuwe vestiging een goed voorbeeld, legt De Vries uit. “Dit pand is vijf jaar geleden gebouwd en ontworpen door architect Van der Breggen. Het is een markant pand, opgetrokken uit houtskeletbouw en duurzaam gebouwd. Er is geen gasaansluiting. Voor een prettig binnenklimaat wordt gebruikgemaakt van duurzame warmte en koude uit de

Volg OF nu ook via

en

bodem”, vertelt hij. “Wij passen hier meteen ook ‘het nieuwe werken’ toe. Dus flexibeler werken, geen vaste tijden en werkplek meer. Duurzaam en efficiënt omgaan met de ruimte, daar draait het om. Het gebouw heeft een licht en open karakter, waarin wij een prettige werkomgeving hebben met meer ruimte om gasten te ontvangen voor vergaderingen en cursussen.” DGMR levert maatschappelijk relevante en hoogwaardige diensten en producten ter verbetering van de leef-, woon- en werkomgeving. “Aspecten als gezondheid, veiligheid en duurzaamheid staan bij ons hoog in het vaandel”, zet De Vries. “Wij adviseren bedrijven op het gebied van duurzaam ondernemen. We geven milieuadvies en doen onderzoek naar kwaliteit van lucht en geluid.” Het werkgebied van DGMR strekt zich hoofdzakelijk uit in de vier noordelijke provincies van Nederland. De opdrachtgevers variëren van echt grote ondernemingen tot een melkveehouder die een nieuwe milieuvergunning nodig heeft. Maar ook particulieren die een woning

. K i j k o p w w w . o f. n l .

willen (ver)bouwen, kunnen advies opvragen bij DGMR. Bekend zijn ook de ‘Koploperprojecten duurzaam ondernemen’, die op dit moment in een groot aantal Friese gemeenten worden uitgevoerd. Daarbij worden organisaties doorgelicht op duurzaamheid. Gemeenten en bedrijven kunnen vervolgens aan de slag en concrete voorbeelden van duurzaam ondernemen. De Vries: “Wij streven met een compleet pakket naar een duurzame relatie met opdrachtgevers. Energie besparen is dan een onderdeel van ons werk. Maar duurzaam ondernemen zien wij veel breder. Wij adviseren ondernemers daarom ook om te komen tot een verantwoorde structuur binnen het bedrijf. Dat betekent bijvoorbeeld op een goede manier omgaan met mensen binnen de organisatie.” DGMR is als adviseur betrokken geweest bij de ontwikkeling van onder meer Euroborg Groningen, diverse faculteitsgebouwen op de Zernike campus in Groningen, een nieuw gemeentehuis in Diever en Hardenberg, het kantoor voor

37

Rijkswaterstaat aan de A28, maar bijvoorbeeld ook het kunstproject/theater Het Strokasteel in Veenhuizen. Bijzondere projecten die nog in ontwikkeling zijn, betreffen Het Groninger Forum, het hoofdkantoor van G-star in Amsterdam, Roelof van Echten College in Hoogeveen, theater De Harmonie in Leeuwarden (brandveiligheid) en de uitbreiding van Dierenpark Emmen. In de bouw wil DGMR liefst al in het voortraject worden betrokken. “Wij willen graag in vroeg stadium in overleg met de architect en opdrachtgever. Dan kunnen meteen de juiste keuzes gemaakt worden op het gebied van duurzaamheid, maar ook qua bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid. Gelukkig staan steeds meer architecten daar voor open. Maar af en toe moeten we toch nog met elkaar vaststellen dat al in een vroeg stadium niet de juiste keuze is gemaakt en aanpassingen alsnog voor extra kosten zorgen. Het is voor iedereen beter dat we al veel eerder met elkaar om tafel zitten en gelukkig is dat besef er steeds meer.”

AUGU S TU S 2 0 1 2


De klare taal van Van Braak Accountants

‘Wij zeggen waar het op staat’

Steeds meer ondernemers weten de aanpak van Van Braak Accountants op waarde te schatten. Ze kunnen de klare taal van oprichter en eigenaar Hennie van Braak waarderen. “Gewoon zeggen waar het op staat, ook als de boodschap minder plezierig is. Dat is in het belang van de ondernemer.” Binnenkort opent hij in Franeker de elfde en in Vught de twaalfde vestiging van zijn bedrijf.

38

AUGUSTUS 2012


a br a v tik va e ln b r aa k a c c o u n ta n ts

Volg OF nu ook via

en

. K i j k o p w w w . o f. n l .

39

AUGUSTUS 2012


Deli XL Drachten is tevens UW leverancier voor Food & Non food Telefoon nr. 0512-513 171 www.delixl.nl

Catalpa a ap kinder kn e opvang o v n

Voor opvang van 0 - 13 jaar. U bent van harte welkom! Neem vast een kijkje op onze website www.catalpa.nl. 0800-0743


a br a v tik va e ln b r aa k a c c o u n ta n ts

Uitgeslapen dienstverlening voor wakkere ondernemers. Het is niet voor niets het motto van Van Braak Accountants (VBA). Met als onderkop ‘Kleine details maken het grote verschil’. Want daar gaat het volgens oprichter en eigenaar Hennie van Braak uiteindelijk om in de advisering: de details. Of zoals hij het zelf zegt: “We proberen voor onze klanten altijd het onderste uit de kan te

Volg OF nu ook via

en

halen door voortdurend te blijven zoeken naar alternatieven.”

Maatwerk Adviseren is maatwerk, is zijn overtuiging. Bovendien is er vaak meer mogelijk dan men denkt, voegt hij daar aan toe. “Het gaat niet om de jaarrekeningen. Als je dan pas ontdekt dat er iets niet goed is met de cijfers, dan ben je

. K i j k o p w w w . o f. n l .

verkeerd bezig. Wanneer je als accountant en adviseur je werk goed doet, weet je dat al eerder en kan er tijdig ingegrepen worden.” Als er snellere en betere adviezen gegeven worden, raken bedrijven minder snel in de problemen, is zijn stellige mening. Dat gebeurt nu nog veel te weinig, waardoor bedrijven er vaak veel te laat achter komen dat het water hun

41

eigenlijk al tot aan de lippen staat. Dat klinkt als een verwijt richting zijn collega-accountants. Van Braak windt er geen doekjes om: zo is het eigenlijk ook bedoeld.

Duidelijkheid Het past bij de nuchtere en zakelijke instelling van Van Braak die hij combineert met passie voor het vak en compassie voor zijn

AUGUSTUS 2012


Brandemeer 8 Industrieterrein De Ekers 8502 TV JOURE

De IJzeren Man Dak- & gevelbeplating

tel. [0513] - 41 79 00 info@deijzerenman.nl www.deijzerenman.nl

Adviseur op het gebied van Outplacement, Loopbaanadvies en Werving & Selectie T (0515) 41 14 00 I www.janfeenstra.nl

20 zalen I 43 hotelkamers en suites I Brasserie Lourens I wellness

Standbouw

full-service internationale standbouw standsystemen

VOOR ELKE ZAKELIJKE EN FEESTELIJKE GELEGENHEID!

display’s Advies, ontwerp en productie op maat!

taste history, enjoy luxury

www.post-plaza.nl

kijk eens op schokkerproducties.nl Gelegen in de binnenstad van Leeuwarden. A.Tweebaksmarkt 25-27 Leeuwarden T. +31 (0)58 215 93 17 E. info@post-plaza.nl

T 0513 46 41 00 Jonkerslân - Fûgelsang 16


v b a va n b r aa k a c c o u n ta n ts

Hennie van Braak

klanten. “Wij zeggen altijd zonder omwegen waar het op staat. Dat is soms hard en confronterend, maar wel noodzakelijk. Advies en ideeënvorming, dat zijn de kurken waarop wij drijven en om dat goed te kunnen doen, is duidelijkheid noodzakelijk.” Waarom anderen niet of te laat duidelijk zijn, weet hij niet. “Wellicht hebben zij moeite met het brengen van een minder plezierige boodschap of steken ze liever meer energie in het er gelikt uit laten zien van de jaarrekening.”

voornamelijk uit ondernemers in de MKB en de agrarische sector. “Wat wij met onze klanten gemeen hebben is dat het mensen zijn die geïnteresseerd zijn in oplossing die leiden tot een beter bedrijfsvoering en waarmee ze bovendien geld kunnen sparen. Binnen de kaders van wet zijn we ook altijd op zoek naar mogelijkheden daartoe. Dat is in het belang van onze klanten. Die weten dat te waarderen.”

Interesse in oplossingen

Hij vindt het zelf niet zo gek dat zelfs in deze economisch lastige tijd het bedrijf blijft groeien en er binnenkort nieuwe vestigingen in Franeker en Vught geopend

VBA adviseert op het gebied van bedrijfsstructuren en fiscale zaken. De klantenportefeuille bestaat

Volg OF nu ook via

en

Groei

. K i j k o p w w w . o f. n l .

worden. “We hebben veel werk en de agenda met afspraken blijft vol. Het mooiste is dat de meeste klanten via mond-tot-mondreclame bij ons komen. Dat is natuurlijk de beste reclame die er is. Daar kan geen enkele reclamecampagne tegenop.” De persoonlijke benadering van klanten is daar zeker op van invloed. Van Braak: “Om dit werk goed te kunnen doen moet je een vertrouwensband opbouwen. Weten wat er speelt in het bedrijf, maar ook wat de persoonlijke drijfveren zijn van de ondernemer. Daarom werken er hooguit twaalf mensen op onze kantoren, om de lijnen zo kort mogelijk te houden.”

43

Geboren 25 juni 1952 in Veenendaal Burgerlijke staat: gehuwd, vijf kinderen. Opleiding Accountant AA Loopbaan Tijdens zijn studie is hij zes jaar ijscoman geweest. In die tijd voorzag hij medeondernemers al van advies over bedrijfsvoering en fiscale zaken. In 1979 is hij voor zichzelf begonnen als accountant. Hobby’s Hij is actief als voetbalscheidsrechter en als vrijwilliger in de kerk.

VBA Van Braak Accountants Vestigingen Borger, Drachten, Holten Marum, Scherpenzeel, Tiel, Texel, Veenendaal, Zoetermeer en Zuidbroek. Binnenkort worden er ook vestigingen in Franeker en Vught geopend. Personeelsbestand 140 medewerkers. Kernactiviteiten Accountancy, fiscale advisering, administratieve dienstverlening en salarisadministratie.

AUGU S TU S 2 0 1 2


gd tot n e l r e Actie v oktober!rlengddtotot t 31 Actieieve lenegr! r e v Act31 ookktotobber! 31 ngd tot e l r e v Actie oktober! 31

Spectaculaire garagedeurenactie!

Extra 15% korting en u betaalt geen BTW voor een Crawford garagedeur!

Spectaculaire Spectaculairegaragedeurenactie! garagedeurenactie!

Bij aankoop van een Crawford sectionaal deur type g60 of g60 Satin ontvangt u maar liefst 15% extra korting en betalen wij voor u de BTW van 19% over het aankoopbedrag incl. montage. Dit uitzonderlijke 15% korting enen u betaalt geen BTW voor een Crawford garagedeur! voordeel geldt ook Extra voor alle opties zoals buitenstandaard kleur enBTW politiekeurmerk. Extra 15% korting u betaalt geen voor een Crawford garagedeur! Spectaculaire garagedeurenactie! eeneen Crawford sectionaal type g60 of of g60 Satin ontvangt uu maar Ook ontvangt u bij Bij onsaankoop alsaankoop enigevan A-merk 10 jaar garantie, ook deur opdeur slijtage onderhevige onderdelen! Bij van Crawford sectionaal type g60 g60 Satin ontvangt maarliefst liefst15% 15%extra extra korting en betalen wij wij voor u de BTW vanvan 19%een over hethet aankoopbedrag incl. montage. Extra 15% korting en uvoor betaalt geen BTW voor Crawford korting en betalen u afmeting de BTW over aankoopbedrag incl. montage.Dit Dituitzonderlijke uitzonderlijke Geniet van dit grote voordeel welke afhankelijk van en 19% uitvoering al garagedeur! snel vele honderden euro’s voordeel geldt ook voor allealle opties zoals buitenstandaard kleur enen politiekeurmerk. Bij aankoop van ook een Crawford sectionaal deur type g60 of g60 Satin ontvangt u maar liefst 15% extra voordeel geldt voor opties zoals buitenstandaard kleur politiekeurmerk. voordeel oplevert. korting en betalen wij voor u de BTW van 19% over het aankoopbedrag incl. montage. Dit uitzonderlijke OokOok ontvangt u bij ons als enige A-merk 10 10 jaar garantie, ook opop slijtage onderhevige voordeel geldt ook voor alleals opties zoals buitenstandaard kleur en politiekeurmerk. ontvangt u bij ons enige A-merk jaar garantie, ook slijtage onderhevigeonderdelen! onderdelen! Ook u bij ons als enige welke A-merk 10 jaar garantie, ook opafmeting slijtage onderhevige onderdelen!al snel vele honderden euro’s Geniet vanontvangt dit grote voordeel afhankelijk van enen uitvoering Geniet van dit grote voordeel welke afhankelijk van afmeting uitvoering al snel vele honderden euro’s Geniet van dit grote voordeel welke afhankelijk van afmeting en uitvoering al snel vele honderden euro’s voordeel oplevert. voordeel voordeeloplevert. oplevert.

Osingahuizen 10 · 8621 XD HEEG Tel. 0515 443383 · info@cobusson.nl Osingahuizen 10 · 8621 XD HEEG

Tel. 0515 443383 · info@cobusson.nl

Osingahuizen · 8621XD XDHEEG HEEG Osingahuizen 1010 · 8621 Tel. 0515 443383 · info@cobusson.nl Tel. 0515 443383 · info@cobusson.nl

Profiteer van de extra service van Van der Eems

Toonaangevend in techniek en design. www.normstahl.nl

Toonaangevend in techniek en design. www.normstahl.nl

Toonaangevend in in techniek techniek en en design. Toonaangevend www.normstahl.nl www.normstahl.nl

Nu direct

odnruliknweerk

uw

bestellen

vandereemsdirec t.n

l

Uw voordeel: 24/7 dienstverlening + Direct besparen + Heel eenvoudig bestellen + Vertrouwde kwaliteit + Stipte levering www.vandereems.nl

offsEt drukwErk | digitaal drukwErk | warEhousing | dtp/opmaak | afwErking

Zien is geloven


ao c r tb iuss k e lo n

Het geheim van Cobusson

‘Creatief denken en blijven innoveren’ O

ndanks stagnatie in de woningmarkt en economische tegenwind timmert Cobusson flink aan de weg met de verkoop van garagedeuren. Directeur Harry Fietje noemt zijn geheim van zakendoen: ‘creatief denken en blijven innoveren’. Resultaat: mensen die een nieuwe garagedeur zoeken kunnen nu in Heeg terecht in een complete showroom van honderd vierkante meter. “Wij zijn nu de enige in het Noorden die alle deuren in elke prijsklasse heeft opgesteld. We doen dat omdat de klant een garagedeur wil zien en voelen”, zegt Fietje.

Volg OF nu ook via

en

. K i j k o p w w w . o f. n l .

45

AUGUSTUS 2012


,,Meer rendement dankzij Arrix Optimusâ&#x20AC;? Het koopproces is sterk veranderd doordat veel informatie over producten en diensten nu op internet te vinden is. Een goede website is dus van groot belang. Je wilt als bedrijf gemakkelijk gevonden worden en zo meer rendement uit je organisatie halen. Maar dat niet alleen. Dankzij de juiste ICT toepassingen, aangedragen en uitgevoerd door Arrix Optimus, kunnen we nu ook sneller communiceren, kennis delen en overal werkzaamheden uitvoeren. Het contrast met onze oude websites is groot. We deden er eigenlijk niets mee en er stond ook geen relevante informatie op. Dat is nu wel anders. Ons uitgebreide assortiment is volledig digitaal beschikbaar. Het bezoekersaantal groeit gestaag en vanuit allerlei kanten krijgen wij bestellingen binnen. Zelfs uit hoeken waar we nooit aan gedacht hebben, zoals de entertainmenthoek. Recentelijk werden wij nog benaderd door TV omroep BNN. Zij wilden bij ons een order plaatsen voor de populaire Elten Sneaker Schoenen. Dat zegt genoeg over de vindbaarheid van onze webshop. Wij werken nu intens met de website en dan is hulp altijd prettig als je het even niet weet. Onze contactpersoon bij Arrix is onze steun en toeverlaat. Hij reageert vlot, denkt mee en zorgt altijd voor een correcte terugkoppeling. Die service ervaren wij als zeer positief. Dakcenter Hovinga, Surhuisterveen Benno Holwerda

Surhuisterveen www.hovinga.nl Het idee achter ICT. Arrix Optimus Drachten spreekt duidelijke taal: ICT toepassingen voor verbetering van bedrijfsresultaten. Op het gebied van maatwerksoftware, narrowcasting, websites, zoekmachine-optimalisatie en internet-marketing zet Arrix Optimus haar expertise in om samen met haar klanten te werken aan het behalen van meer rendement. Een goed voorbeeld daarvan is Dakcenter Hovinga te Surhuisterveen.

Heideanjer 2, Drachten, T. 0512 582 124 Meer weten? www.arrixoptimus.nl

Scan de code voor meer informatie over dit onderwerp.


c o b uss o n

De nieuwe showroom Crawford Normstahl Center aan de doorgaande weg tussen Heeg en Osingahuizen zal eraan bijdragen dat Cobusson een begrip wordt in het Noorden, voorspelt Fietje. “Wij hebben nu klanten in het hele Noorden, tot Apeldoorn en over de Afsluitdijk. De nieuwe showroom betekent echt een uitbreiding van ons bedrijf. Zo zullen wij ons marktaandeel verder kunnen vergroten.” Cobusson levert Crawford garagedeuren direct aan particulieren, zzp’ers en aannemers. In het Crawford Normstahl Center staan garagedeuren opgesteld in iedere prijsklasse. Elke uitvoering en bedieningsmogelijkheid wordt getoond. Deuren zijn er in 26 standaardkleuren/designs en er is een ‘color wall’ waar de bezoeker de gewenste kleur van de deur kan bepalen bij de verschillende steensoorten. “Wij hebben de volledige range van garagedeuren opgesteld, van de populaire BaseMatic tot en met zijwaarts openende Topdeuren met elektronische voorzieningen. Mensen kunnen bij ons alle mogelijkheden

Volg OF nu ook via

en

zien die er zijn: met panelen en ramen, modern of juist klassiek. Daarnaast kunnen wij direct de verschillende voorgeprogrammeerde bedieningsmogelijkheden demonstreren.”

zien de garage steeds meer als hoofdtoegang tot de woning. Daarom kiezen mensen nu vooral voor kwaliteit, gebruiksgemak en veiligheid.”

Meerwaarde

De allround buitendienstmedewerkers van Cobusson vervangen een garagedeur in principe in één dag. “Tegelijk met de montage van de garagedeur verzorgen wij ook bijkomende kleine bouwkundige aanpassingen en de aansluitingen.” Cobusson levert garagedeuren onder de eigen naam en is voor het hele Noorden de dealer van Crawford/Normstahl. Daarnaast kan de klant bij Cobusson terecht voor carports en overkappingen van terras. Natuurlijk merken ze in Heeg ook dat de markt onder druk staat en de concurrentie hard is. Toch heeft Fietje er alle vertrouwen in dat het bedrijf zich de komende jaren verder zal uitbreiden. “Uitbreiden is nu misschien wel tegen de draad in, maar wij blijven groeien en we zien nog steeds weer nieuwe mogelijkheden.’’

Harry Fietje startte vol ambitie en met jarenlange ervaring als adviseur in onder meer overheaddeuren met een eigen bedrijf. Hij begon twaalf jaar geleden met een kantoor en de showroom aan huis. Al snel kwam er een kantoor met bedrijfsloods. Met vijf medewerkers en de uitbreiding met een ruime showroom maakt het bedrijf nu weer een flinke stap. Bij de huidige stagnatie in de bouw en huizenmarkt, kiezen steeds meer mensen voor investeren in de eigen woning en daar profiteert Cobusson van. Fietje merkt dat mensen een garagedeur steeds meer zien als een meerwaarde van hun woning. “Vroeger vond men een eenvoudige kanteldeur vaak wel prima en was de garage in veel gevallen niet veel meer dan een onderkomen voor de auto en de fietsen. Nu zien mensen

. K i j k o p w w w . o f. n l .

Vertrouwen

47

Harry Fietje Directeur Cobusson v.o.f. Woonplaats Heeg. Geboren 20 mei 1963. Opleiding HTS werktuigbouwkunde. Burgerlijke staat Gehuwd met Ida de Haas, samen vormen ze de directie van Cobusson en hebben drie kinderen. Hobby Paardrijden. Drijfveer Blijven onderscheiden door creatief denken en innoveren.

AUGU S TU S 2 0 1 2


Met de juiste bemanning gaan voor de winst

■ Accountantscontrole ■ Jaarrapporten ■ Salarisadministratie en advies ■ Bedrijfswaardering en overnames ■ Belastingadvies ■ MKB bedrijfsadvies ■ Agro bedrijfsadvies

www.kromhout.com

Met de juiste bemanning kun je het meest effectief werken aan succes. Je maakt gebruik van ieders sterke kanten en voelt precies aan waar, op welk moment en door wie actie moet worden ondernomen. Op een vertrouwd en op elkaar ingespeeld team kun je rekenen. Je hebt aan één woord genoeg en gaat samen voor het mooiste eindresultaat. Wil je samen met ons een succesvol team vormen, neem dan gerust contact met ons op.

Gorredijk

Drachten

Joure

(0513) 468 468

(0512) 584 800

(0513) 480 480

Daar kun je op sturen.


Frappez toujours! ‘Frappez toujours’, ofwel: ga door met het herhalen van je punt. Kies je doel en vertel ter onderbouwing iedere keer je boodschap, maar steeds anders verpakt in mooie, authentieke verhalen. Dat was een van de vele communicatietips die Menno Bakker (een kiekje treft de lezer op pagina 51 rechtsonder), hoofdredacteur van Ondernemend Friesland gaf tijdens het Open Podium van Academy Noord, op donderdag 12 juli 2012. Een zéér succesvol open podium overigens, waar ruim 200 mensen op af kwamen.Partners en seatholders van Academy Noord lieten in korte presentaties van alles zien over internet, marketing en online marketing. Locatie: Gameship, aan de Willemskade in Leeuwarden.

Volg OF nu ook via

en

. K i j k o p w w w . o f. n l .

49

AUGU S TU S 2 0 1 2


Edens Horeca Makelaars

Als horeca-makelaars hebben we eigenlijk maar een taak: u adviseren en begeleiden bij belangrijke beslissingen, want zo mogen we het kopen of verkopen van een bedrijfsruimte wel noemen. Nu kunnen we wel een zeer uitgebreid verhaal vertellen over wat we allemaal voor u doen? Zo zijn we niet. We vinden het vanzelfsprekend dat we alles van A tot Z voor u verzorgen. Wij zijn specialisten die weten waar het om draait om tot een verantwoord resultaat te komen. Natuurlijk hebben we verstand van de markt. Natuurlijk hebben we onze contacten, want zo werkt het nu eenmaal en we weten op welke details we moeten letten om u goed te kunnen adviseren. Deze expertise is voor u, zodat u de toegevoegde waarde krijgt die u van een makelaar mag verwachten. Wij zijn gecertificeerd door de Vereniging van Kamer van Koophandels te Woerden.

Veiligheid is een beleving, beleef uw veiligheid met 514 Security.  Objectbewaking  Evenementen  Planning, advies en organisatie voor beveiliging en bewaking  Particulier onderzoek Technisch advies, ontwikkeling en aanleg van o.a.:  Camerasystemen  Alarmsystemen  Toegangscontrolesystemen Vraag vrijblijvend een offerte aan voor de beveiliging van uw evenement of de bewaking van uw pand.

Edens Horeca Makelaars Oostergrachtswal 51 • 8921 AB Leeuwarden Tel.: (058) 216 24 23 • Fax: (058) 216 24 43 E-mail: edensmakelaars@hetnet.nl www.edensmakelaars.nl • www.bogfriesland.nl

Mail naar support@514security.nl of bel voor meer informatie naar: 0627 29 12 58 / 0517 850 323

www.514security.nl

Zuiver water binnen handbereik. Het lijkt zo Dítvoor is de toekomst van w vanzelf sprekend, maar het is dé uitdaging de toekomst. De beschikbaarheid van zoet water staat wereldwijd onder druk terwijl de waterbehoefte explosief groeit. Dit vraagt in de hele watersector om innovatieve oplossingen en nieuwe technieken.

WATERCA

LEEUWA

De Watercampus Leeuwarden neemt hierin het voor touw. Wetenschappers uit alle delen van de wereld doen op de Watercampus onderzoek naar Zuiver water binnen handbereik. Het lijkt zo oplossingen op het gebied van o.a. drinkwatervanzelfsprekend, maar het is dé uitdaging voor de toekomst. De opgave is complex: de productie en afvalwaterzuivering.

Science Centre

beschikbaarheid van zoet water staat wereldwijd onder druk terwijl de waterbehoefte explosief groeit. Dit vraagt in de hele waterketen om De Watercampus biedt bedrijven, kennisinstituten innovatieve oplossingen en nieuwe technieken. De Watercampus Leeuwarden neemt hierin het en onderwijsinstellingen alle voorwaarden om voortouw.

Dít is de toekomst van watertechnologie

Watercampus Leeuwarden

kennis te bundelen en innovatie mogelijk te maken. Hiermee is Leeuwarden hard op weg om Kennis de Europese samenbrengen, innovatie mogelijk maken hoofdstad van watertechnologie te worden. wereldwijd vermarkten

kijk

B

Vel elk de fys op ver 12.

V

In we ins en daa ge Le Aa ge

Wat is de Watercampus?

dat is ’t mooie van

leeuwarden Meer informatie? Kijk op www.wetsus.nl of www.wateralliance.nl

De Watercampus bestaat uit ruim 20 bedrijven en instellingen, waaronder Wetsus. Wetenschappers uit alle delen van de wereld doen hier onderzoek naar oplossingen op het gebied van o.a. drinkwater, afvalwaterzuivering en waterdistributie. De Watercampus fungeert hiermee als ‘hub’ in een wereldwijd watertechnologisch netwerk. Een spil die kennis samenbrengt en innovatie mogelijk maakt.

Meer informatie? Kijk op ww


Volg OF nu ook via

en

. K i j k o p w w w . o f. n l .

51

AUGU S TU S 2 0 1 2


Jailbreak!

Op bijgaande fotoâ&#x20AC;&#x2122;s een verslag van het Jailbreak Festival, half juli in de Blokhuispoort in Leeuwarden. Een tatto conventie annex festibval, waar menig tattoo-Fries ondernemer de kunsten kon vertonen. Al met al was het een zeer geslaagd festival met zoâ&#x20AC;&#x2122;n 3000 bezoekers en vooral: een puike sfeer. Zelfs de Hells Angels lieten zich als vriendelijke padvinders door de OF-fotograaf op de foto zetten.

52

AUGU S TU S 2 0 1 2


of in retro

Doe mee aan OF in retro en win een gratis artikel! Je schrikt je soms lam, wanneer je kijkt wat voor foto’s bedrijven soms opsturen naar de redactie. Categorie gestresste ondernemer strak in ’t pak voor gezandstraald bedrijfspand, maar de camera die de vrouw van de ondernemer mocht bedienen stond per ongeluk nog op ‘landschap’. Dus: vage foto’s. Het kan ook anders. Zelfs met uw mobieltje! Met zijn gemanipuleerde foto’s geeft de app Hipstamatic (of Instagram) een nieuwe, hippe dynamiek aan de soms saaie werkelijkheid. Gerenommeerde kranten als NRC Handelsblad en The New York Times drukken Hipstamatics af. OF kon natuurlijk niet achterblijven. En zo is ontstaan: OF in retro-stijl. Een serie reteleuke retrofoto’s. Meedoen mag! Sterker: je kunt er een leuke prijs mee winnen! Fotografeer iets of iemand in en om uw bedrijf. Dat mag ieder detail zijn; een portret van een medewerker, een productfoto, maar ook een artistiek detail. Van een vlek op de muur in uw kantoor, tot het dashboard van uw bedrijfsauto. Niet bang zijn voor het artistieke! Aan het eind van het jaar kiest de redactie de leukste, beste, origineelste foto. Drie winnaars krijgen een volledig bedrijfsprofiel in OF, december. De spelregels: De foto’s kunnen gemaild worden naar info@narvic.nl Liever niet groter dan 2 MB en niet kleiner dan 200 KB Daarbij vermelden: Naam fotograaf en/of inzender + korte omschrijving (maximaal 50 woorden) van wat of wie er op de foto staat en vooral: bij welk bedrijf de foto hoort. Succes!

Volg OF nu ook via

en

. K i j k o p w w w . o f. n l .

53

AUGU S TU S 2 0 1 2


www.rondaan.nl

Berltsum

erltsum ltsum

Sneek Sneek Sneek

www.rondaan.nl www.rondaan.nl www.rondaan.nl

Berltsum

ltsum um

Sneek

Sne Sneek Sneek Sneek

www.rondaan.nl www.rondaan.nl Berltsum www.rondaan.nl Berltsum www.rondaan.nl www.rondaan.nl www.rondaan.nl

kranen en • Aanhangwagens Berltsum • Aanhangwagens • Bulkkippers • Bulkkippers • Bulkkippers • Overheidsmaterieel • Bulkkippers • Overheidsmaterieel ossystemen stemen • Container • Container AHW • Kippers • Kippers • KippersAHW • Wegbeheermaterieel • Wegbeheermaterieel • Kippers • Laadbakken • Wintermaterieel • Laadbakken • Wintermaterieel mheftrucks trucks • Opleggers • Opleggers • Laadbakken • Laadbakken

Berltsum

Autolaadkranen tolaadkranen • Aanhangwagens • Aanhangwagens & Lossystemen • Container adLaad & Lossystemen • Container AHWAHW Meeneemheftrucks • Opleggers eneemheftrucks • Opleggers

• Autolaadkranen • Autolaadkranen • Aanhangwagens • Aanhangwagens • Laad & Lossystemen • Container • Laad & Lossystemen • Container AHWAHW • Meeneemheftrucks • Meeneemheftrucks Engineering – Fabricage – Coating – Onderhoud & keuringen – 24/7 Hydrauliekservice neering – Fabricage – Coating – Onderhoud & keuringen – 24/7 Hydrauliekservice • Opleggers • Opleggers

• Overhe •Sneek Overheidsm • Wegbe • Wegbeheer • Winter • Wintermate

Sneek

• Bulkkippers • Bulkkippers • Kippers • Kippers • Laadbakken • Laadbakken

• Overheidsmateriee • Overheidsmaterieel • Wegbeheermaterie • Wegbeheermaterieel • Wintermaterieel • Wintermaterieel

Engineering – Fabricage – Coating – Onderhoud & keuringen – 24/7 Hydrauliekservic Engineering – Fabricage – Coating – Onderhoud & keuringen – 24/7 Hydrauliekservice

olaadkranen dkranen •– Aanhangwagens • Aanhangwagens •& Bulkkippers •24/7 Overheidsmat • Bulkkippers • – Overheidsmaterie ng – Fabricage Coating – Onderhoud & keuringen Hydra – Fabricage – Coating – Onderhoud keuringen – 24/7 Hydrauliek d & Lossystemen • Container Lossystemen • Container AHWAHW • Kippers • Wegbeheerma • Kippers • Wegbeheermaterie eneemheftrucks mheftrucks • Opleggers • Opleggers • Laadbakken • Wintermaterie • Laadbakken • Wintermaterieel

• Autolaadkranen • Laad en lossystemen • Meeneemheftrucks

• Autolaadkranen • Laad en lossystemen • Meeneemheftrucks Autolaadkranen • Laad en lossystemen • Meeneemheftrucks

neering – Fabricage – Coating – Onderhoud & keuringen – 24/7 Hydrauliekse ing – Fabricage – Coating – Onderhoud & keuringen – 24/7 Hydrauliekservic

• Autolaadkranen • Laad en lossystemen

Engineering – Fabricage – Coating Fabricage • Coating – Onderhoud &Engineering keuringen • – 24/7Onderhoud Hydrauliekservice en Keuringen • 24/7 Hydrauliekservice Engineering – Fabricage – Coating – Onderhoud & keuringen –


D e k r a c h t va n t e st i m o n i a l s

Groei ledverlichting zet door

Meedenken

‘Explosief’. Zo zou je de wereldwijde groei van ledverlichting gerust kunnen noemen. Volgens Robert Jan Vos, onafhankelijk lichtontwerper en voorzitter van de commissie ledverlichting van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV), is de groei de komende jaren honderden procenten. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Met die groei neemt ook het aantal aanbieders van ledverlichting toe. Wie ledverlichting in de markt wil zetten moet zich dus onderscheiden. Een bedrijf dat daar al jaren op een bijzondere manier mee bezig is, is de Led Factory uit Leeuwarden. ‘Meedenken met de klant’ is het credo waar het bij dit bedrijf om draait. Maar is dit ook zo? OF ging eens een keer niet langs de ondernemer zelf, maar vroeg het de klanten. Aan de Voorstraat in Harlingen zit de lingerie speciaalzaak ‘Alkema de Zon’. Ondernemer Victor Alkema nam de zaak in het jaar 2000 over. Voor de verlichting koos hij een tijdje terug voor ledlampen van Led Factory. “Ledverlichting bleek voor ons voordeliger. Het is bovendien ook nog eens milieuvriendelijk. Door die optelsom waren we gelijk verkocht”, zo verklaart Alkema. Over de service van Led Factory is de ondernemer erg tevreden. “Led Factory heeft ons prima geholpen en daar zijn wij erg blij mee. Ze denken goed mee en willen altijd het beste voor de klant. De armaturen die ze verkopen, produceren ze zelf. Dat is heel bijzonder, zo heb ik begrepen. Ik vind ook dat Led Fac-

Volg OF nu ook via

en

tory zich onderscheidt van andere bedrijven door producten te bieden met kwaliteit”, aldus de ondernemer.

Duurzame bedrijfsvoering Ook voor Buro360 accountants en adviseurs (slogan: ‘Anders denken, beter doen’) in Leeuwarden was het financiële voordeel van ledverlichting al snel duidelijk. “Voor ons is het gebruik van led niet een doel op zich, maar een middel om duurzaam om te gaan met onze bedrijfsvoering”, aldus mede-eigenaar Gerke Wispelwey. “We doen meer dan alleen ledverlichting. We gebruiken aardwarmte om ons pand te verwarmen en voor een goed gesprek met een klant gaan

. K i j k o p w w w . o f. n l .

we aan een beeldscherm zitten en printen we niet direct meer allerlei velletjes papier uit. Sinds we ons nieuwe pand hebben neergezet aan de Polluxweg in Leeuwarden zijn we steeds meer met het duurzaamheidvirus besmet geraakt. De cijfers maken ons dan ook enthousiast. Onze energiekosten in het oude pand waren 20.000 euro per jaar. Dat is gezakt tot 6.000 euro.”

Eigen mening Wispelwey vindt samenwerking met andere bedrijven erg belangrijk. Hij houdt ervan wanneer bedrijven een eigen mening hebben. En die eigen visie trof hij aan bij Led Factory. “Ik ga altijd voor de klikfactor en die is er. Led Factory

55

denkt mee, maar durft ook kritisch te zijn en een eigen mening te hebben. Dat spreekt mij aan.” Wispelwey is erg duidelijk. Volgens hem is het gebruik van Led in economisch opzicht een aanrader. “Veel mensen durven de eerste stap niet te zetten omdat de aanschaf duurder is dan bij conventionele verlichting, maar na een paar maanden merk je het al in de portemonnee.” Ook een bijzondere ervaring met een bedrijf waarvan u vindt dat het een pluim verdient? Mail uw tip met korte motivatie door naar redactie@of.nlv

AUGU S TU S 2 0 1 2


RENAULT SCHRIJFT GESCHIEDENIS MET DE AUTO'S VAN DE TOEKOMST KOM VOOR DE WAARHEID NAAR ABD RENAULT

FLUENCE VANAF

ZOE 2012 IN DE SHOWROOM

TWIZY VANAF

€25.990,-

KANGOO Z.E. VANAF

€20.000,-

Exclusief kosten rijklaar maken á € 895,-

Exclusief kosten rijklaar maken á € 895,-

€6.990,-

Exclusief kosten rijklaar maken á € 595,-

LEES ALLES OVER ELEKTRISCH RIJDEN OP WWW.ABDRENAULT.NL

WWW.RENAULT-ZE.COM WWW.ABDRENAULT.NL

ABD LEEUWARDEN HORTENSIASTRAAT 2 8922 HD LEEUWARDEN TEL. (058) 266 35 55

ABD IS OOK GEVESTIGD IN: DRACHTEN JADE 1 HEERENVEEN SKRYNMAKKER 26 SNEEK LORENTZSTRA AT 11

TEL. (0512) 515 615 TEL. (0513) 650 222 TEL. (0515) 413 291

Genoemde prijzen zijn excl. BTW, fiscale stimuleringsmogelijkheden en kosten leasing accupakket. BPM en motor voertuigenbelasting vrij en 0% belasting. Informeer bij ABD Renault naar mogelijkheden en subsidieregelingen. Lees alle informatie over elektrisch rijden op www.renault-ze.com.


a r lum co t i k enlar n oud annem a / datacen t r e frysl ân

Internet als water

Er was eens…… een wereld zonder internet. Het lijkt een verhaal dat ik zo uit het grote sprookjesboek aan mijn kinderen zou kunnen vertellen. Ik kan zeggen dat ik het nog net heb meegemaakt , maar het lijkt bijna onwerkelijk ver weg. Als ik terug kijk, realiseer ik me hoe internet ons leven heeft veranderd en zijn de alternatieven bijna vergeten. Niet zozeer het straatbeeld is veranderd, maar de wijze waarop we communiceren en hoe we aan onze informatie komen. Weten hoe je moet zoeken is in de plaats gekomen van het weten. Wilt u iets kopen dan vergelijkt u eerst op het internet. Daarna gaat u bestellen via internet om vervolgens de betaling ook via het internet te doen. U werkt even thuis online uw offertes bij en mailt met uw medewerkers en collega’s alsof ze in de kamer naast u zitten. U belt nog even met uw softphone en uw bedrijfsnummer op uw labtop naar een klant. ‘s Avonds regelt u uw vakantie op internet, kijkt u direct even hoe u moet rijden of welke vlucht u moet hebben en bekijkt de omgeving nog even met streetview. Op de achtergrond heeft u uw internetradiostation aan staan. En als u dan even van uw plek bent, is deze alweer door uw kinderen ingenomen om op kleurplaten.nl de nodige kleurplaten te downloaden voor de vakantie of een online spel spelen. U Facebookt wat, de kinderen twitteren wat, nog beetje LinkedIn, even wat foto’s uploaden en dan… slapen. Het ding staat de hele dag aan. Zakelijk en privé lopen vloeiend in elkaar over. Internet is inmiddels zo verweven met ons dagelijks leven en werken dat het een eerste levensbehoefte is geworden voor iedereen. Na water komt …. jaaa…. internet en dan eten. Een groot aantal mensen weet zich met het uitvallen van internet geen raad en voelen zich onthand. Zakelijk gezien worden grote bedragen gehangen aan de uitval van internet voor bijvoorbeeld het pinverkeer. Die ‘geprognosticeerde verloren’ omzetbedragen zijn vele malen groter dan dat men aan abonnementskosten betaald voor alle aansluitingen die zijn uitgevallen. Maar ja, de verwachtingen zijn hoog en het belang is groot. Net als water en brood is de verwachting dat internet er altijd is, dat het veilig is,de privacy gewaarborgd is en vooral goedkoop is. Maar zoals marktplaats ons leert: “Laat uw gezonde verstand spreken en vertrouw op uw gevoel: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.” Kortom, alle waar heeft zo z’n prijs. En valt internet toch een keer uit bedenk dan dat, hoewel ze inmiddels nagenoeg verdwenen zijn, er ook een tijd was dat er alternatieven bestonden. Arnoud Annema, Marketing & Sales DDF

Volg OF nu ook via

en

. K i j k o p w w w . o f. n l .

57

AUGUSTUS 2012


Uw installateur voor:

• Water- en gasleidingen

• Duurzame energietechnieken

• Sanitaire installaties

• Verwarmingsinstallaties

• Ventilatie installaties

• Airconditioning en koeling

• Riolering en hemelwaterafvoeren

• Elektrische installaties

• Dak- en zinkwerk

DUURZAAM INSTALLEREN? JE KRIJGT HET ER WARM VAN! Pyriet 27 Veiligheidsschoenen | 9207 GK | Drachten | 0512Bedrijfskleding - 371526 | www.vriestech.nl

Veiligheidsschoenen Veiligheidsschoenen

Bedrijfskle Be

Bedrijfskleding

NIEUW OPHEMRIK DE HEMRIK IN LEEUWA NIEUW OP DE IN LEEUWARD NIEUW OP DE HEMRIK IN LEEUWARDEN: Veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen

Bedrijfskleding

OP DE HEMRIK INmet LEEUWARDEN: Winkel met beroepsmode &m Winkel beroepsmode & mee Winkel met beroepsmodeNIEUW & meer. NIEUW OP DE HEMRIK IN LEEUWARDEN: Winkel met beroepsmode & meer.

Winkel met beroepsmode & meer.

Reclametextiel

Vlaggen

Veiligheidsschoenen

Vlaggen

Vlaggen

Reclametextiel P.B.M’s Bedrijfskleding Veiligheidsschoenen Bedrijfskleding Bedrijfskleding Reclametextiel P.B.M’s Veiligheidsschoenen Vlaggen Vlaggen

P.B.M’s

Reclametextiel Reclametextiel

Ceresweg 46, 8938 BG LEEUWARDEN (achter de Makro), 058 - 7113320 | Rondweg nrd 60a, 9101 AE DOKKUM, 0519 - 297942

www.santexo.nl NIEUW OP DE HEMRIK IN LEEUWARDEN: P DE HEMRIK IN LEEUWARDEN: NIEUW OP DE HEMRIK IN LEEUWARDEN:

WinkelWinkel met beroepsmode & meer.& meer. l met beroepsmode & meer. met beroepsmode

Vlaggen Reclametextiel

VlaggenP.B.M’sReclametextiel Reclametextiel

P.B.M’s

P.B.M’s

P.B.M’


fa rr itei zk ee n l in den vreemde

Ondernemer hein-willem leeraar:

â&#x20AC;&#x2DC;Een open houding is voor de vrije handel essentieelâ&#x20AC;&#x2122; H

ein-Willem Leeraar is al bijna vijftien jaar actief als adviseur van agrarische ondernemers. Sinds 2006 doet hij dat onder de vlag van zijn bedrijf Hein-Willem Leeraar en partners. Voor zijn bedrijf vertoeft hij veel in het buitenland. Zo trok hij in 2012 naar Schotland voor een agrarische studiereis.

Volg OF nu ook via

en

. K i j k o p w w w . o f. n l .

59

AUGUSTUS 2012


D E G RO OT S T E WO O N B E L E V E N I S VA N N O O R D - N E D E R L A N D D E G RO OT S T E WO O N B E L E V E N I S VA N N O O R D - N E D E R L A N D

Ontdek de nieuwste woontrends Ontdek de nieuwste woontrends bij Home Center Wolvega! Ontdek de nieuwste nieuwste woontrends Ontdek de woontrends bij Home Center Wolvega! bij Home Home Center Center Wolvega! bij Wolvega!

50 50 50 50 50 50 50

MEER DAN

WOONWINKELS

ONDER ÉÉN DAK MEER DAN WOONWINKELS MEER o.a.: ArtDAN & Light - Trendhopper XXL ONDER DAK Feraghan Tapijten ÉÉN - Fauteuil Wereld WOONWINKELS MEER DAN GerlachONDER & Gerlach ÉÉN - Henders & Hazel DAK o.a.: Art & Light - Trendhopper XXL WOONWINKELS Superkeukens XXL - Leolux Plaza Feraghan Tapijten - Fauteuil Wereld ONDER ÉÉN -DAK o.a.: Art & LightDesignkeukens - Trendhopper XXL Home Matic Lifestyle

50

De grootste, maar vooral deDe mooiste woonbelevenis grootste, maar vooral van Noord-Nederland de woonbelevenis Demooiste grootste, maar vooral Naast veel meubelen vindt u bij ons alles op het van Noord-Nederland de mooiste woonbelevenis gebied vangrootste, wonen onder éénmaar dak. Vanvooral lamp tot vaas De veel meubelen vindt u bijZelfs ons uw alleskinderen op het van Noord-Nederland en Naast van keukens tot slaapkamers. de mooiste gebied van geen wonen onderwoonbelevenis één dak. Van lamp tothun vaas zullen zich moment vervelen, die kunnen veel meubelen vindt u bijZelfs ons alles op het enNaast van keukens tot slaapkamers. uw kinderen hart op halen in ons kinderdorp. Veel redenen om van Noord-Nederland gebied onder één dak. Van tot hun vaas zullen van zich wonen geen moment vervelen, die lamp kunnen

Gerlach & Gerlach - Henders & Hazel Feraghan Tapijten - Fauteuil Wereld Ambiënte - XXL Bert Studio Superkeukens - Plantagie Leolux Plaza o.a.: Art & Light - Trendhopper XXL Gerlach & Gerlach -- Henders & Hazel DroomDomein Rolf Benz studio Home Matic Designkeukens Lifestyle Feraghan Tapijten - Fauteuil Wereld Superkeukens XXL - Leolux Plaza In House - Bert Jori Gallery - Riverdale Ambiënte Plantagie Gerlach &- Gerlach - HendersStudio & Hazel Home Matic Designkeukens - -Lifestyle Parket Center Xooon TopForm DroomDomein Rolf -Benz studio Superkeukens -XXL Leolux Plaza Ambiënte - Bert Plantagie Studio Knipping - Sfeervol Klassiek InHome HouseMatic -Kozijnen JoriDesignkeukens Gallery - Riverdale - Lifestyle DroomDomein - Rolf Benz studio Sfeerhaarden - Happy@Home Parket Center- Center -Bert Xooon - TopForm Ambiënte Plantagie Studio In House - Jori Gallery - Riverdale Lirio Lichtshop Philips Lighting Knipping Kozijnen Sfeervol Klassiek DroomDomein Rolf Benz studio Parket Center - Xooon - TopForm Natuzzi Gallery World of Riverdale Comfort Sfeerhaarden - Happy@Home In House -Center Jori -- Gallery Knipping Kozijnen Sfeervol - Klassiek ProfijtLichtshop Bed - Profi jt Meubel - Lippe Lirio Philips Parket Center -- Xooon -Lighting TopForm Sfeerhaarden Center - Happy@Home Wonen Carpe Diem Studio Design Natuzzi Gallery World of Comfort Knipping Kozijnen SfeervolLighting Klassiek Lirio Lichtshop - -Philips Profi jt Bed- Pronto - ProfijtWonen Meubel- Hans - Lippe Center DaalSfeerhaarden - Happy@Home Natuzzi GalleryCenter - World of Comfort Wonen - Carpe Diem Studio - Design der Studio - Rivièra Maison - Lighting Spectral Lirio Lichtshop Philips Profijt Bed - Profijt Meubel - Lippe Center Hans DaalStudio- -Pronto HappyWonen Living - Hulsta Design Natuzzi Gallery - World Comfort Wonen - Carpe Diem Studioof- Design der StudioDutch - Rivièra Maison - Spectral Studio Design Studio's Profijt - Bed - Profi jt Meubel - Esprit Lippe Center Pronto Wonen - Hans DaalStudio - Happy Living - Studio Hulsta Design Studio - Stressless - - Scholte Wonen Diem Studio Design der Studio- Carpe - Rivièra Maison - Spectral Studio Dutch Design Studio's - Esprit Klokken - LinnenPlaza -- Topselected Center - Pronto Wonen Hans DaalStudio - Happy Living - Hulsta Design Studio - Stressless Studio -veel Scholte Auping Studio en nog meer.... der Studio Rivièra Studio's Maison -- Esprit Spectral Studio Dutch- Design Klokken - LinnenPlaza - Topselected Studio Studio - Scholte Studio- - Stressless Happy Living - Hulsta Design Auping Studio - en nog veel meer.... Klokken LinnenPlaza Topselected Studio -Dutch Design -Studio's - Esprit Auping - en nog veel -meer.... StudioStudio - Stressless Studio Scholte

Klokken - LinnenPlaza - Topselected Auping Studio - en nog veel meer....

gezellig een dagje naar Home Center tekinderen gaan. en vanopkeukens Zelfs uw hart halen intot onsslaapkamers. kinderdorp. Veelalles redenen om Naast veel meubelen vindtvervelen, u bij ons op het zullen zich geen moment die kunnen gezelligwonen een dagje naaréén Home te tot gaan.hun gebied dak. Center Van vaas hart van op halen in onder ons kinderdorp. Veel lamp redenen om en van keukens slaapkamers. uwtekinderen gezellig een tot dagje naar HomeZelfs Center gaan. De specialist in totaal inrichting zullen zich geen moment vervelen, die kunnen hun hart halen in ons kinderdorp. redenen om Deopspecialist in totaalVeel inrichting gezellig een dagje naar Home Center te gaan.

De specialist in totaal inrichting

De specialist in totaal inrichting

De gezellige wereld vol wonen! De gezellige wereld vol wonen! De gezellige wereld vol wonen! • Eindeloos combineren met meubelen, accessoires en kleuren

• Eindeloos met meubelen, accessoires en kleuren • Alles op hetcombineren gebied van wonen onder één dak • Alles op het gebied vanmet wonen Eindeloos combineren accessoires • Van keuken tot slaapkamer enmeubelen, vanonder lampéén tot dak bankstelen kleuren

De gezellige wereld vol wonen! • Van slaapkamer en van lampéén totdak bankstel Alleskeuken op hettot gebied van wonen onder

Frisaxstraat 12 (ind. Schipsloot) Wolvega tel (0561) 61 611261(ind. WWW.HOMECENTER.NL Frisaxstraat Schipsloot) Wolvega tel (0561) 61 61 61 WWW.HOMECENTER.NL Frisaxstraat 12 (ind. Schipsloot) Wolvega


friezen in den vreemde

Je bent naar Schotland gegaan. Wat was je ambitie?

Wat is het meest opvallende aan Schotland?

Ik wilde een indruk van agrarisch Schotland krijgen.

Er heerst een open en vriendelijke sfeer.

Wat is meegevallen?

Wat is een opmerkelijk voorbeeld van het leven, het zakendoen of de ethiek?

De agrarische sector blijkt hier heel constructief samen te werken met de supermarkten. Dat zie je met name terug in de organisatie van grote beurzen zoals de Royal Highland Show in Edinburgh.

Hoe ging het? Zijn er valkuilen geweest waar je in bent gevallen? Het ging prima! Wel veel regen, maar dat hoort erbij. Valkuilen zijn er niet geweest.

Mensen vinden het hier belangrijk om een persoonlijk relatienetwerk op te bouwen. Zo werden we door de eigenaar van Scotbeef op een prachtig landgoed ontvangen met een geweldig gastvrij diner.

Wat deed je in Schotland in je vrije tijd?

Wat zijn de toekomstplannen? Ik wil mijn blikveld blijven verbreden om zo mijn huidige agrarische adviespraktijk uit te breiden. Mijn doel is om agrariĂŤrs te begeleiden bij uitdagingen in de toekomst, zoals hervormingen van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid.

Heb je tips voor ondernemers die iets soortgelijks willen doen?

Hein-Willem Leeraar

Stel je proactief op naar de klant. Een open houding naar de wereld om ons heen, voor onze economie en vrije handel is dat essentieel.

Vakliteratuur lezen.

Volg OF nu ook via

en

. K i j k o p w w w . o f. n l .

61

Bedrijf Hein-Willem Leeraar & partners Functie Directeur/eigenaar. Geboren 1960 in Delft. Burgelijke staat Gehuwd. Hobbyâ&#x20AC;&#x2122;s Klaverjassen, vakliteratuur lezen.

AUGU S TU S 2 0 1 2


62

AUGUSTUS 2012


ao c r tl iukme n l at e va n d e r m e e r / s n a k e w a r e

Kwatrijnen, goud winnen, verliezen en een koning uit Friesland Het is echt waar, de mensheid wil van zijn fouten niet leren. Hoe kan dat nu? Waarom vallen wij, zonder enige uitzondering, als bewoners van onze mooie planeet aarde altijd in herhaling? Vertelt de geschiedenis dan niet wat er komen gaat? Het antwoord daarop is: jazeker, alles staat al in de geschiedenis opgetekend! ‘ Alles?’, hoor ik u denken. Ja. En het mooiste en wellicht op dit moment meest aansprekende voorbeeld van de afgelopen tijd is te vinden in het volgende kwartijn dat de Franse ziener en astroloog Nostradamus in 1555 in zijn boek optekende: Aan het begin van de tweede grote Ronde zal een Man zonder Land vliegen zonder Vleugels Met een gelukkige Meester in zijn Hand Legt hij de Lat hoger en vindt onbetaalbaar Goud Dit kwatrijn kun je maar op één manier interpreteren: een Man zonder land vindt Goud. Met andere woorden 4,5 eeuw geleden was er al een man die de gouden medaille van onze Epke Zonderland in zijn boeken wist op te tekenen. Advies aan een ieder is dan ook om snel in de geschiedenisboeken te duiken en hier je voordeel mee te doen. Want in al die oude data kom je dus een schat aan waardevolle informatie tegen waar je als persoon je voordeel mee kunt doen. O, u wilt een recenter voorbeeld? Iets met technologie misschien. Heb ik voor u paraat en van dichtbij meegemaakt. In 1999, Snakeware bestond toen 4 jaar, was iedereen in Nederland en ver daarbuiten in de ban van de opkomst van het internet, verpersoonlijkt door mevrouw Nina Brink en ‘haar’ World Online. Op vrijdag 17 maart 2000 vond de beursgang plaats. Geholpen door een enorme reclamecampagne en veel media-aandacht, verdrongen beleggers zich rondom het nieuwe aandeel. Het aandeel World Online noteerde een koers van €43, waarmee de totale waarde van

Volg OF nu ook via

en

. K i j k o p w w w . o f. n l .

World Online € 12 miljard was. Al na enkele dagen regende het klachten en vlogen de verkooporders de beurshandelaren om de oren waardoor de koers in rap tempo daalde tot kritische waarden waarna Tiscali het gehele bedrijf voor een fractie van de eerder genoemde 12 miljard overnam en van de beurs haalde. Wat ben ik blij dat wij toen niet in staat waren om mee te doen aan de internethype. Dat was 12 jaar geleden. Nu is alles anders, toch? Nee hoor! Analoog aan het vorige voorbeeld speelt zich sinds enkele maanden eenzelfde voorval af: het aandeel Facebook werd voor 38 dollar naar de beurs gebracht, maar wist niet te spetteren. Dat was een teleurstelling voor veel beleggers die op een sterke koerssprong hadden gerekend. Facebook kreeg een notering aan de Nasdaq. De opening werd ingeluid door Facebook-oprichter en topman Mark Zuckerberg. De totale waarde van de Amerikaanse socialenetwerksite bedroeg bij de beursgang meer dan 100 miljard dollar en er werd ruim 16 miljard dollar opgehaald. Het was de grootste beursgang van een internetbedrijf ooit. Net als bij World Online was hier na enkele dagen al rook en begon het te piepen en kraken op de Nasdaq. Binnen enkele maanden heeft het aandeel een duikeling gemaakt van de 38 dollar naar, op het moment van schrijven midden augustus 2012, 20 dollar en ik vraag mij oprecht af of Facebook in zijn huidige vorm nog zal bestaan op het moment van verschijnen van deze column in de OF. Wat valt hier dan op? Het winnen, verdienen of verliezen van goud staat in de geschiedenis beschreven. In de jaren negentig hadden wij het over miljoenen. Anno nu, slechts 10 jaar later, over miljarden. En alles lijkt een herhaling van zetten, het gebeurt gewoon weer en we leren niets van het recente verleden. Gaat u veel geld verliezen of verdienen? Veel partijen lijken ruim overgewaardeerd waar andere ruim zijn ondergewaardeerd. Komt er een correctie en wanneer staat de volgende Google, Apple, Intel of Facebook op? In Friesland misschien? Nostradamus heeft daarop vast het goede antwoord. Dit is wat ik vond: Dertig van Londen zal het geheim samenzweren, Tegen hun Koning de onderneming op de brug, Hij en zijn satellieten zal een afkeer van de dood. Een eerlijke koning verkozen, afkomstig uit Friesland. Dit kwatrijn kun je maar op één manier interpreteren: een Fries wordt koning. Het staat er echt in het 89ste kwartijn van Nostradamus. Wie o wie zal dat dan wel niet zijn? We gaan het zien! Veel plezier met uw toekomst door te kijken in het verleden.

63

AUGUSTUS 2012


DHL FOR GERRIT ·······

Nieuw bij DHL Express: snelle levering van uw pakketten aan consumenten. Dat heet DHL FOR YOU. En dat heet niet voor niets zo, want hiermee leveren we ’s middags of ‘s avonds én op de gewenste locatie van uw klant. Kortom, we bezorgen u een goede dienst. En Gerrit een leuke avond. Meer weten over DHL FOR YOU? Kijk op mkbeasydesk.nl of bel 026 - 324 6700.

NIEUW: DHL FOR YOU!

DHL_068_adv_170x115mm_.indd 1

26-07-12 16:34

Eekels is al decennia lang een begrip in Noord-Nederland. Met vestigingen in Kolham, Joure, Emmen en Schoonebeek is er altijd een vestiging bij u in de buurt.

Eekels onderneemt in Friesland!


S t o p ! c o n ta c t !

Stop!Contact!

STOP! CONTACT!

U stapt een restaurant binnen en de camera koppelt u direct aan uw Facebook-account. Het levert u een gratis aperitief op. Binnenkort is dat wellicht geen toekomstmuziek meer! Verder in deze Stop!Contact!: de kracht van Infographics, deze kunnen u meer retweets en shares bezorgen. En zoals in iedere editie van Stop!Contact! deelt één van onze volgers van zijn Twitter-ervaringen met ons. Dit keer: Eko Kooistra van Opmerklik.nl uit Aldeboarn.

Volgers van @OF_nl Naam Eko Kooistra Bedrijf

Opmerklik.nl Account

@opmerklik Volger 1.255 van @OF_nl Hoe lang volgt u @OF_nl al op Twitter en waarom bent u dat gaan doen?

Sinds een aantal weken volgen we OF via online media. We kennen OF natuurlijk van naam en het magazine. We waren benieuwd vanuit welk oogpunt zij dit online doorzetten qua actualiteit, activiteit en content. OF doet dit goed: denk aan de video’s via Youtube en de LinkedIn groep. Dit alles is erop gericht wat de ondernemer in Friesland wil weten. Kortom: relevante informatie in de juiste context.

aanpak activeren we de eindgebruiker door het selecteren van de juiste communicatiemix. Dit toetsen we aan voorafgestelde doelstellingen. We onderscheiden ons in creativiteit en kennis van online toepassingen. Wat is de meerwaarde van Twitter voor uw bedrijf in het zakendoen?

Onze zichtbaarheid is vergroot waardoor we meer in contact komen met mensen. En zij komen weer in aanraking met ons enthousiasme en kennis.

Wat is voor u de (meer)waarde van ons Twitter-account?

Voor ons is dat het directe contact, het geven van relevante informatie die waarde heeft voor onze volgers en alle andere opmerkelijke zaken. Daarbij komt de informatie naar ons toe, zodat we weten wat zich nu afspeelt in de markt, bij onze klanten en in Friesland. Wij zijn de online gids voor onze klanten. We monitoren onder meer trends, actualiteit en resultaten, die informatie delen we met onze klanten.

Wat zijn volgens u de valkuilen van zakelijk Twitteren?

Een valkuil van Twitter is alleen maar praten over jezelf. Dat vinden we tijdens een normaal gesprek al irritant, op Twitter wordt dat uitvergroot in het negatieve. Elke organisatie heeft wel iets unieks te vertellen. Laat dat dan ook zien! Wij helpen organisaties daar graag bij.

Twittert u zelf ook voor uw bedrijf?

Welke Twitter-account(-s) kunt u de ondernemers aanbevelen om te gaan volgen en waarom?

Wij Twitteren onder de accountnaam @opmerklik. Wij zijn de gids in de online wereld. Het gebruik van online kanalen is enorm gestegen en daarmee is ook het gedrag en de wens van de gebruiker veranderd. Met onze

Wij volgen @preziuniversity omdat je jezelf door presentaties kunt onderscheiden. Met deze presentatietool creëer je een onvergetelijke presentatie-ervaring.

Volg OF nu ook via

en

. K i j k o p w w w . o f. n l .

65

AUGU S TU S 2 0 1 2


S t o p ! c o n ta c t !

Herkend door de Facebookcamera

U stapt een winkel binnen. Een camera legt uw beeltenis vast. De applicatie doorzoekt vervolgens de gehele Facebookdatabase, op zoek naar uw account. Het concept heet Facedeals en geeft mensen die hun akkoord geven om te worden herkend speciale aanbiedingen in de winkels die ze bezoeken. De nieuwe technologie is ontwikkeld door Face.com, een Israëlisch bedrijf dat een tijd geleden door Facebook werd overgenomen en gespecialiseerd is in online gezichtsherkenningstechnologie. De software in kwestie gebruikt een complex algoritme om de correcte persoon terug te vinden in de miljarden foto’s die op Facebook staan. De Facedeals-camera kan op afstand worden bediend en heeft alleen stroom en een wificonnectie nodig. De commerciële applicatie is ontwikkeld door het bedrijf Redpepper, een bedrijf dat verder geen banden heeft met Facebook. De vraag is of Facebook akkoord gaat geven op het gebruik van de blauwe (Facebook-huisstijl) en de vermelding van de naam op de camera. Een tikje gevoelig ligt de nieuwe applicatie wel: Facebook wordt kritisch gevolgd als het om hun privacy-policy gaat. Facebook probeert bezorgde consumenten gerust te stellen: “We vinden het belangrijk dat mensen weloverwegen beslissingen kunnen nemen over de apps die zij gebruiken. App-ontwikkelaars stemmen in met onze policies wanneer zij zich aanmelden. Als er een app gevonden wordt die zich niet aan onze richtlijnen houdt – ofwel door ons automatisch systeem, of na aangeven van onze gebruikers – zullen wij in actie komen.”

Het succes van Infographics

Niet teveel over jezelf praten, een link insluiten bij je Tweet, ervoor zorgen dat je Tweets nieuws bevatten. Het zijn veelgehoorde aanbevelingen als het om succesvol zakelijk Twitteren gaat. Hierbij nog een extra tip: Infographics blijken het erg goed te doen. Het delen van Infographics zorgt maar voor liefst 832% meer retweets. Maar ook in het LinkedIn-circuit blijkt de Infographic het goed te doen: het gebruik ervan zorgt maar liefst voor 629% meer shares. Opmerkelijk genoeg is het effect op Facebook juist negatief: wie daar Infographics gebruikt kan rekenen op een afname van Likes met 12%. Bron: Twittermania

Nuttige adressen:

t @OF_nl i linkedin.com/ondernemendfriesland

Bron: www.dutchcowboys.nl

66

AUGU S TU S 2 0 1 2


yspeert vwl advocaten scherp zicht op uw zaak

kantoren in Drachten ĂŠn Groningen

www.yspeertvwl.nl


IJzersterk in Noord Nederland

Dokkum

Heerenveen

Leeuwarden

Groningen Dokkum

P. Prinslaan 15 Telefoon (0519) 29 23 25 Fax (0519) 29 23 22 E-mail: info@raadsma.nl

Heerenveen

De Kuinder 10 Telefoon (0513) 63 16 00 Fax (0513) 63 16 24

Leeuwarden

Archimedesweg 16 Telefoon (058) 21 27 099 Fax (058) 21 27 055

Groningen

Wismarweg 32 Telefoon (050) 54 70 070 Fax (050) 54 70 079

OF 06 augustus 2012  
OF 06 augustus 2012  

OF | Hét zakelijk magazine voor Ondernemend Friesland! Uw on & offline partner Ondernemend Friesland (OF) is al 25 jaar dé informatie- én in...

Advertisement