Page 1

VAN

OVERIJSSEL

Glasvezel: de digitale snelweg door het bedrijventerrein Goed leiderschap? Beter luisteren! Is jouw organisatie in staat mee te veranderen?

EDITIE

01 2017


RUIMTE

voor ondernemen

TE HUUR

TE KOOP / TE HUUR

TE HUUR

Hanzeweg 1, Deventer

Oostzeestraat 4, Zutphen

Mr. H.F. de Boerlaan 32-40, Deventer

Een zeer courante KANTOORRUIMTE, gelegen op een uitstekende zichtlocatie aan de belangrijkste aanrijroute van Deventer. Totaal 5.232 m² verdeeld over negen verdiepingen. Deelverhuur vanaf 284 m². Turn-key oplevering mogelijk.

HUURPRIJS V.A. € 115,- P/M² PER JAAR EXCL. BTW

Hal 1: ± 15.000 m² en ± 1.200 m² kantoor. Deelverhuur v.a. 1.800 m². Perceeloppervlakte 30.595 m² PRIJS OP AANVRAAG

Direct aan de buitengracht bevindt zich het kantoorgebouw ‘Nieuwe Poort II’, die samen met ‘Nieuwe Poort I’ de poort naar het centrum van Deventer vormt.

Hal 2: ± 2.000 m² bedrijfshal en ± 400 m² kantoor. Perceeloppervlakte: 5.501 m². Eeuwigdurende erfpacht met gunstige voorwaarden. Huurprijs op aanvraag, deelverhuur mogelijk! VRAAGPRIJS: € 990.000,- K.K.

Totaal 2.878 m², waarvan nog 1.749 m² beschikbaar. Deelverhuur vanaf 326 m². Turn-key oplevering mogelijk. HUURPRIJS V.A. € 100,- P/M² EXCL. BTW

TE HUUR

Zutphenseweg 29, Deventer Het kantoorgebouw is gelegen aan de belangrijkste aanrijroute van Deventer. De indeling is multifunctioneel zodat zowel één als meerdere organisaties binnen het gebouw gehuisvest kunnen worden. Nog ca. 2.650 m² kantoorruimte beschikbaar. Deelverhuur vanaf circa 90 m². Zeer hoogwaardig opleveringsniveau. HUURPRIJS V.A. € 110,- P/M² PER JAAR EXCL. BTW

TE HUUR

Bent u geïnteresseerd in bedrijfsmatig onroerend goed in de Stedendriehoek, de Achterhoek of Twente dan bent u bij Thoma Post Bedrijfsmakelaars aan het juiste adres.

GEZOCHT!

Bedrijfspanden om te verkopen... of te verhuren U heeft het pand , wij de juiste huurder of koper! Bel voor een vrijblijvend gesprek met één van onze vestigingen.

Londenstraat 11, Deventer

Elke dag werken wij als vastgoedprofessionals vanuit onze 7 vestigingen aan het verbeteren van onze dienstverlening. Thoma Post Bedrijfsmakelaars richt zich op alle facetten van de bedrijfshuisvesting, dus niet alleen verhuur en verkoop, maar ook de begeleiding bij aanhuur of aankoop, sale & leaseback, taxaties, beleggingen en huisvestingsadviezen. Graag nodigen wij u geheel vrijblijvend uit om op één van onze vestigingen eens met ons te komen kennismaken en van gedachten te wisselen over uw vastgoedvraagstukken. Het verplicht u helemaal tot niets en kan u mogelijk tot geheel nieuwe inzichten brengen. De koffie staat vanzelfsprekend voor u klaar!

Op ‘Kloosterlanden’ gelegen LOGISTIEK BEDRIJFSCOMPLEX met overheaddeuren en 7 LOADINGDOCKS. ± 5.100 m² bedrijfshal en 175 m² expeditiekantoren. ± 690 m² kantoorruimte verdeeld over 2 verdiepingen. Afsluitbaar buitenterrein v.v. 30 parkeerplaatsen. Bedrijfshal v.v. gasheaters, grote laadkuil v.v. 7 loading docks met elektrische deuren, verlichting en lichtstraten, vrije hoogte 5 à 6 meter en vloerbelasting van ca. 1.500 kg/m².

En uiteraard komen we ook graag naar ú toe!

HUURPRIJS OP AANVRAAG

APELDOORN: 055-5260860 | DEVENTER: 0570-614607 | DOETINCHEM: 0314-369859 ENSCHEDE: 053-4340038 | HENGELO: 088-6336336 | LOCHEM: 0573-222450 | ZUTPHEN: 0575-519466 APELDOORN • DEVENTER • DOETINCHEM ENSCHEDE • HENGELO • LOCHEM • ZUTPHEN


INHOUD RONDE TAFEL EFFICIËNT PARKMANAGEMENT

RONDE TAFEL MENS, ORGANISATIE EN LEIDERSCHAP

ONDERWIJS

HET INSPIRERENDE EFFECT VAN EFFICIËNT PARKMANAGEMENT

GOED LEIDERSCHAP? BETER LUISTEREN!

IS JOUW ORGANISATIE IN STAAT MEE TE VERANDEREN?

Verschillende specialisten die zich bezighouden met het hedendaagse bedrijvenpark zijn samengekomen in het fractiehuis van Zwolle voor een rondetafelgesprek over modern en efficiënt parkmanagement. De grote inhoudelijke vraag waar het bij dit gesprek om draait is deze: wat zijn momenteel de belangrijkste thema’s in het management van bedrijventerreinen? De aanwezige specialisten zijn ieder op hun eigen vakgebied betrokken bij het totaal van gerelateerde aspecten.

LEES VERDER OP PAGINA 12

COVERINTERVIEW

We zijn vandaag te gast bij de Saxion Parttime School in Deventer. Een beetje onwennig lopen wij tussen de studenten. Vreemd eigenlijk want tijdens dit rondetafelgesprek concluderen we dat wij allemaal een leven lang moeten leren. Terug naar de schoolbanken dus! We discussiëren met acht deelnemers over het onderwerp Mens, Organisatie en Leiderschap.

De wereld verandert razendsnel. De markt stelt jouw bedrijf of organisatie elke dag weer op de proef. Hoe anticipeer je op vragen uit de markt en hoe maak je de (vertaal)slag naar ontwikkeling en innovatie? Met goede mensen die beschikken over de juiste kennis en opleiding. Saxion Parttime School leidt die mensen op. Saxion Parttime School biedt flexibel, modulair hbo-onderwijs met een uitgekiende mix van kennis en skills.

LEES VERDER OP PAGINA 30

LEES VERDER OP PAGINA 35

GLASVEZEL: DE DIGITALE SNELWEG DOOR HET BEDRIJVENTERREIN “Het glasvezelnetwerk is van niet te onderschatten belang. Wij zien glasvezel als een autoweg met een oneindig aantal rijbanen. En iedereen krijgt zijn eigen highway tot in het pand.” Aan het woord is Jeroen van de Lagemaat, directeur van NDIX in Enschede. “Als we kijken naar alle moderne ICT-voorzieningen die erover gebruikt worden, zijn bedrijven tegenwoordig volledig afhankelijk van glasvezel.”

LEES VERDER OP PAGINA 8

PLUS AMBITIE ALS NIEUWE BEPALENDE FACTOR De flexibilisering van de arbeid lijkt van tijdelijkheid het nieuwe criterium te hebben gemaakt. Werknemers blijven niet langer hun hele carrière bij één bedrijf, dus is elke verbintenis per definitie beperkt in de tijd. Volgens Hein Pouw is niet tijd maar ambitie de nieuwe bepalende factor. Talenten blijven slechts zo lang in dienst als hun ambities parallel lopen met die van de organisatie. Dat kan kort zijn maar evengoed dertig jaar. De grote uitdaging voor werkgevers is talenten in hun ontwikkeling te blijven faciliteren.

LEES VERDER OP PAGINA 18

EN VERDER... 5 Column / colofon 6 Nieuws 7 Van vacature naar winnend aanbod 11 Sparren met De Arbodienst 17 Al veertig jaar een sterk merk in smeermiddelen

20 Ondernemerspanel 22 Symbiose van mens en machine 25 Van beursbezoek naar Business Software Architectuur 27 De missing link tussen onderwijs en bedrijfsleven

28 Wie is werkelijk innovatief? 34 Continu kijken naar de klant van morgen 36 Het belang van goed vastleggen 38 Rendement verbeteren door risicomanagement

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017

3


Maakt ondernemen internationaal Bent u als ondernemer met meerdere vennootschappen in meerdere landen actief? Dan kunt u te maken hebben met transfer pricing. De wettelijke verplichting om gehanteerde verrekenprijzen en belastingtarieven goed te onderbouwen is veranderd. Baker Tilly Berk brengt mogelijke consequenties van de gewijzigde wetgeving voor u in kaart en helpt u aan de (nieuwe) vereisten te voldoen.

Baker Tilly Berk Almelo Accountants en belastingadviseurs Adastraat 7 t (0546) 827 000 e almelo@bakertillyberk.nl

www.bakertillyberk.nl

An independent member of Baker Tilly International

Wij bieden onze klanten optimale beschikbaarheid en een veilige cloudomgeving!

Wij zijn 24/7 bereikbaar!

HOSTED DESKTOP

HOSTED EXCHANGE

HOSTED CRM

SKYPE FOR BUSINESS

CLOUD INFRA STRUCTURE

OPEN STACK

SECURE CLOUDSERVER

Kopersteden 22-3 • 7547 TK Enschede • 085 - 273 22 82 • info@icsolutions.nl • www.icsolutions.nl


COLUMN

ZAKENKABINET Laten we één ding vaststellen. Het gaat hartstikke goed met Nederland. Miljoenen landgenoten gaan twee, drie keer per jaar op vakantie. Met Kerstmis zaten de restaurants voor het eerst in jaren afgeladen vol. We kopen ons helemaal suf bij bol.com en Coolblue, waar ze in december 1.400 man nodig hadden om alle bestellingen op tijd te verwerken. Buiten Europa zijn er heel weinig landen met zo’n hoge levensstandaard als bij ons. Toch zijn we een ontevreden volkje. Meer dan vroeger voor mijn gevoel. We zeuren overal over, zelfs van pietluttige dingen maken we een drama. Dat wil zeggen, dat doen de media. Als kranten en televisie niet zo’n absurde ophef hadden gemaakt van de ‘discriminatie’ van Zwarte Piet, was de intocht van Sinterklaas niet verziekt door een stel mafkezen die in Rotterdam de confrontatie met de politie meenden te moeten aangaan. De onvrede heeft soms ook een gerechtvaardigd motief. De snelheid waarmee de overheidszorg voor ouderen wordt afgebouwd in een cultuur die geen rekening houdt met opvang door eigen kinderen, zoals in Zuid-Europa, is schrijnend. Het gesol van de regering met nadelige wetgeving voor de 900.000 zzp’ers – veelal door diezelfde regering in die rol gedwongen - is een aanfluiting. Zo zijn er wel meer zaken waarmee ons landsbestuur zich vervreemdt van z’n volk. Dat hebben we ook gezien in de Verenigde Staten, waar tegen alle verwachtingen in Donald Trump president is geworden. De wereld was in shock om deze verkiezingsuitslag. Alleen de Russen stonden te juichen. Het heeft er alle schijn van dat de Trump-stemmers dezelfden zijn als zij die in Nederland op 15 maart op Geert Wilders (PVV), Henk Krol (50Plus) en

het Nederlands-Turkse duo van DENK gaan stemmen. Grote bevolkingsgroepen die zich niet gehoord voelen door de overheid. Als de PVV de grootste partij wordt - waar het naar uitziet - zullen de andere partijen Wilders boycotten voor regeringsdeelname. Partijen die niet met elkaar willen samenwerken, zullen wel moeten. Een ongewenste situatie, waar niemand op zit te wachten. Het derde kabinet-Rutte, áls het er komt, gaat de rit van vier jaar dan niet uitzitten. Trump heeft een zakenkabinet samengesteld met als doelstelling om de Verenigde Staten te renoveren. Of hem dat gaat lukken, is de grote vraag. Volgend jaar om deze tijd zal veel duidelijk zijn. Het zou in Nederland ook niet misstaan om de komende vier jaar een zakenkabinet op het Binnenhof te hebben. Door de stroperigheid van de Haagse processen duurt het vaak jarenlang voordat iets in gang wordt gezet. Tien topondernemers, mannen en vrouwen, die helder denken en duidelijk spreken, die realististische plannen maken én laten uitvoeren na een globale toetsing door het parlement. Die ervoor zorgen dat het fileprobleem wordt aangepakt, dat Schiphol weer lucht krijgt, dat de arbeidsmarkt weer gaat functioneren zonder ondoordachte maatregelen, bedacht door ambtenaren zonder benul van marktwerking. Die het onderwijs weer op niveau brengen, zodat toekomstige generaties kunnen schrijven en rekenen. Die de krijgsmacht weer op orde brengen en de politie weer laat doen waarvoor ze ooit is ingesteld. Kortom, die alles op de schop nemen dat op de schop moet. Zou dat niet geweldig zijn?

«

André Vermeulen // info@avoor.nl

COLOFON Hét Ondernemersbelang Overijssel verschijnt vijf keer per jaar.

Oplage: 6.000 exemplaren

Uitgever Novema Noord bv / Jelte Hut Morra 2-41, 9204 KH Drachten Telefoon 0512 - 74 52 20 E-mail info@ondernemersbelang.nl www.ondernemersbelang.nl

Coverfoto V.l.n.r.: Jeroen van de Lagemaat, Dennis Snijder en Dennis Seppenwoold Fotografie: Wim van ‘t Hoff

Eindredactie Baukje Bosma Telefoon 0512 – 74 52 20 E-mail b.bosma@ondernemersbelang.nl

Veertiende jaargang, nummer 1, 2017

Bladmanager Albert Sliedrecht Telefoon 0512 – 74 52 20 a.sliedrecht@ondernemersbelang.nl Website www.ondernemersbelang.nl Vormgeving VDS Crossmedia BV, Emmen Druk Veldhuis Media, Raalte

Aan deze uitgave werkten mee: Marion van Amelrooij Liesbeth van Asselt Theo Bennes Michiel Fischer Lin François Wim van ‘t Hoff Jeroen Kuypers Marco Magielse Jessica Schutten André Vermeulen (column)

Adreswijzigingen Adreswijzigingen, verandering van contactpersoon of afmeldingen kunt u per mail doorgeven aan Tiny Klunder, t.klunder@ondernemersbelang.nl. Vermeld s.v.p. ook de editie er bij, die vindt u aan het begin van deze colofon. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uit­gever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017

5


KORT NIEUWS

BOEG OPLEIDINGEN BREIDT AANBOD UIT

Boeg Opleidingen breidt haar pakket opleidingen en trainingen sterk uit. Door een samenwerkingsverband is het nu ook mogelijk opleidingen en trainingen op het gebied van o.a. Veiligheid (VCA – VCU), NEN 3140, Voedselveiligheid en kwaliteit te volgen. In Deventer en omgeving is op dit moment weinig tot geen aanbod op dit gebied. Ook is het mogelijk een opleiding te volgen tot preventiemedewerker of Middelbaar Veiligheidskundige (MVK). Een MVK wordt onder andere opgeleid voor het opstellen van een RI&E. De meeste bedrijven zijn vanuit de Arbowet verplicht een RI&E op te laten stellen. Grotere organisaties leiden intern steeds vaker medewerkers op tot Middelbaar Veiligheidskundige. De uitbreiding is een mooie aanvulling op het al bestaande pakket trainingen zoals BHV, AED en reanimatie en eerstehulpverlening. Boeg Opleidingen, Deventer, telefoon 0570 – 572247 www.boegopleidingen.nl

HET GEWOONSTE ADVOCATENKANTOOR VOOR ONDERNEMERS

MORSINK ADVOCATEN

Piet Heinstraat 1 | 7511 JE Enschede | 053 – 820 03 80 www.advocoeur-morsink.nl

VOS INVESTEERT FORS IN RUIM 300 NIEUWE BOORDCOMPUTERS

De eerste van ruim driehonderd nieuw aangeschafte boordcomputers bij het transportbedrijf in Deventer zijn vervangen. Vos streeft ernaar haar klanten de meest optimale service te bieden en deze nieuwste generatie boordcomputers zullen daar zeker een bijdrage aanleveren. Naast het gebruiksgemak voor de chauffeurs zullen documenten na het leveren direct inzichtelijk zijn op de Webportal van Vos en zijn hierdoor dus gelijk voor de opdrachtgever inzichtelijk. Een mooie aanvulling aan het track- en tracesysteem. De snelheid hierbij en de hoeveelheid documentatie die in één keer kunnen worden geüpgeload is hierbij fors toegenomen. Ook is er een mobiele dataconnectie mogelijk zodat de chauffeur buiten zijn auto ook direct kan communiceren via het systeem en eventueel foto’s kan uploaden en delen met de planners van Vos. Vos is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een middelgroot internationaal transportbedrijf en is gespecialiseerd in transporten naar Scandinavië, Duitsland, Groot Brittannië, de Benelux, Frankrijk en Roemenië. Vos is een belangrijke schakel in de toeleveringsketen van veel gerenommeerde opdrachtgevers en wil dit graag blijven. Investeren is hierbij een must om kwaliteit en een optimale service te kunnen blijven garanderen. De bedrijfsvoering van Vos is volledig toegespitst op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Meer informatie over Vos Expeditie B.V. op www.vosdeventer.com

UW NIEUWS IN HÉT ONDERNEMERSBELANG? Is er een nieuwe directie aangetreden? Gaat u verhuizen, een nieuwe vestiging openen, fuseren of heeft u een nieuw product? Laat het ons weten en mail uw persberichten naar: b.bosma@ondernemersbelang.nl. Dan staat wellicht ook uw nieuws binnenkort in Hét Ondernemersbelang.

6

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017


COLUMN ZONDER GOED DOSSIER GEEN ONTSLAGZAAK

Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid is het veel lastiger geworden om disfunctionerende werknemers te ontslaan. Werkgevers krijgen alleen nog toestemming om een problematische werknemer te ontslaan als ze overtuigend kunnen aantonen dat er sprake is van disfunctioneren, een verstoorde arbeidsrelatie of verwijtbaar handelen. Ook moeten ze kunnen laten zien dat ze hun uiterste best hebben gedaan om de ontstane situatie te voorkomen, door een goed verbetertraject aan te bieden. In de geheel herziene derde editie van het standaardwerk ‘Dossieropbouw en ontslag’ vertelt de arbeidsrechtjurist Margit Eijsenga hoe het nieuwe ontslagrecht in de praktijk uitpakt en welke stappen nodig zijn om over goede dossiers te beschikken. Dit praktische boek is onmisbaar voor elke leidinggevende en elke HR-afdeling. De arbeidsrechtjurist Margit Eijsenga is mede-eigenaar van Het Arbeidsrechtkantoor. Ze heeft ruime praktijkervaring in het ontslagrecht bij gerenommeerde advocatenkantoren. Regelmatig verzorgt ze workshops over dossieropbouw. Margit Eijsenga - Dossieropbouw en ontslag, De praktijkgids voor leidinggevenden, editie 2017-2018, ISBN 9789491757419, 174 blz. € 34,50, www.bbpublishers.nl/dossieropbouw

2000STE VOLVO-TRUCK VOOR NIJHOF-WASSINK EN 50 JAAR ON THE MOVE

Nijhof-Wassink heeft uit handen van de President van Volvo Trucks Claes Nilsson haar 2000ste truck ontvangen tijdens het vijftigjarig jubileumfeest van Nijhof-Wassink Groep. Met een druk op de knop werd door medeoprichter Harman Nijhof de bijzondere Volvo FH trekker onthuld. Op 1 januari 1967 trokken Evert Wassink en Herman Nijhof, beiden zelfstandig transportondernemers, de stoute schoenen aan door hun krachten te bundelen en verder te gaan onder de naam Nijhof-Wassink. De keuze voor het merk Volvo Trucks sluit aan bij de ambitie van Nijhof-Wassink om niet de grootste te zijn, maar wel de beste. Nijhof-Wassink is de transporttak van de Nijhof-Wassink Groep en heeft vestigingen in Nederland, Duitsland, Polen, Hongarije en België. Voor producenten en leveranciers van onder andere mengvoederproducten, mineralen, poeders, plastics, ADR-goederen en brandstof vervoert Nijhof-Wassink een grote variatie aan droge en vloeibare bulkproducten. Ook verzorgt Nijhof-Wassink vanuit haar verschillende vestigingen in Nederland en Polen de op- en overslag van zowel ADR als non-ADR goederen.

VAN VACATURE NAAR WINNEND AANBOD Het vinden van goed personeel wordt steeds moeilijker. Veel mensen met de juiste talenten hebben al elders een baan en bewegen minder snel in de huidige arbeidsmarkt. Het gaat er tegenwoordig niet alleen om waar talent te vinden is, maar ook met welk aanbod talent bereid is te bewegen. Het is dus belangrijk dat er duidelijk gekeken wordt wat u centraal zet. Is dat uw eigen vraag of de wensen van het talent dat u wilt bereiken? Ik vind dat laatste. U zou uw vraag moeten omzetten naar het winnend aanbod dat aansluit op de specifieke zoek- en besliscriteria van uw doelgroep. Pas dan zou u goed kunnen bepalen wat de meest effectieve wervingsmix is om het ideale talent te vinden en te verleiden. En dan werft u vanuit de beweegredenen van dat talent dat bij uw organisatie past. U verwacht het wellicht al: alles is gebaseerd op data waarmee zoeken besliscriteria continu gemonitord en bijgestuurd worden. Maar goed, hoe doe je dat. In ieder geval niet zelf. Dit is zo’n vak apart en specialisme dat kan alleen een gespecialiseerd bureau voor u doen. Er zijn bemiddelingsbureaus, die aangeven minder te geloven in data en net als vijftien jaar geleden, uw vacature 1 op 1 op eigen naam online zetten op eigen website. U ontvangt de geselecteerde kandidaten die matchen op hard skills per mail en de CV’s worden 1 op 1 doorgezet met een laffe motivatie vanuit het bureau. Voor de wat zwaardere functies is benadrukt dat er een persoonlijk gesprek is geweest om de hogere tarieven te kunnen verantwoorden. U ontvangt drie à vier CV’s en dan begint de misleiding. Het eerste CV is niets waardoor het tweede CV al heel wat beter lijkt, u maakt een keuze uit het beperkte aanbod dat u voorgesteld heeft gekregen. Maar heeft u de beste kandidaat gekregen? 36% van de nieuw gestarte medewerkers stopt binnen een jaar omdat de klik er niet was of er een verkeerde verwachting is geschept. Dan nog eens 28% binnen twee jaar om dezelfde reden. Het is tijd voor de nieuwe orde die anno nu veel meer data gebruikt om de juiste kandidaten te werven en te selecteren. Als u gebruikmaakt van werving- en selectiebureaus, vraagt u dan eens hoe zij tegen het gebruik van data aankijken, u zult versteld staan dat menig bureau een veredeld uitzendbureau is. Bent u benieuwd hoe mijn aanpak is wat betreft werving en selectie en wat ons anders maakt? Neemt u dan vooral contact met mij op.

«

ROBERT HEINST Olympia Haaksbergen E-mail haaksbergen@olympia.nl www. olympia.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017

7


COVERINTERVIEW

Tekst: Theo Bennes // Fotografie: Wim van ‘t Hoff

Glasvezel: de digitale snelweg door het bedrijventerrein “Het glasvezelnetwerk is van niet te onderschatten belang. Wij zien glasvezel als een autoweg met een oneindig aantal rijbanen. En iedereen krijgt zijn eigen highway tot in het pand.” Aan het woord is Jeroen van de Lagemaat, directeur van NDIX in Enschede. “Als we kijken naar alle moderne ICT-voorzieningen die erover gebruikt worden, zijn bedrijven tegenwoordig volledig afhankelijk van glasvezel. En zonder die ICT kan geen bedrijf functioneren. Als ondernemersvereniging van een bedrijventerrein leg je bij voorkeur zelf op het terrein je eigen glasvezels neer. Vervolgens gaan wij die afzonderlijke glasvezelnetwerken verbinden met alle mogelijke aanbieders van ICT-diensten

die nodig zijn om een bedrijf efficiënt en effectief te laten functioneren.” Dennis Seppenwoold (Project & Account Management) vult aan: “In onze missie hebben wij dat als volgt geformuleerd: ‘Het structureel verbeteren van het vestigingsklimaat en het bevorderen van bedrijvigheid en innovatie door het realiseren van een onbeperkte en grensoverschrijdende beschikbaarheid van ICT-diensten en breedbandverbindingen voor bedrijven en instellingen.’ Elke ondernemer moet zonder

capaciteitsbeperkingen kunnen profiteren van alle moderne ICT-mogelijkheden. Glasvezel maakt dat mogelijk.” “Wij zijn een open en onafhankelijk breedbandnetwerk in Nederland én Duitsland”, zegt Jeroen van de Lagemaat. “Duitsland maakt momenteel een inhaalslag, daar lag voorheen niet zo veel glasvezel. De maakindustrie maakt binnen ‘Industrie 4.0’ steeds meer gebruik van ICT-voorzieningen. Hiermee wil ik maar aangeven dat ICT simpelweg de kern van je business is of heel binnenkort wordt.”

“ICT is simpelweg de kern van je business” 8

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017


“Glasvezel maakt het mogelijk te profiteren van alle moderne ICTmogelijkheden” merkt eveneens dat hij steeds afhankelijker wordt van de digitale wereld”, vult Dennis Snijder (Manager Verkoop) aan. “Bijvoorbeeld in de maakindustrie zorgen digitale voorzieningen ervoor dat diensten en producten anders geleverd, maar vaak ook anders gemaakt gaan worden. Je kunt meer leveren dan alleen de machine, onderhoud op afstand en naleveren van slijtdelen kan volledig geautomatiseerd worden. Het kan zover gaan dat in plaats van machines, productiecapaciteit on demand geleverd wordt bij de klant op locatie”, legt Jeroen van de Lagemaat uit. “En zaken als bedieningsinstructies kunnen live via Skype ter plekke worden aangeboden.”

“Meer samenwerken voor verglazing van bedrijventerreinen”

ONBEPERKTE BANDBREEDTE

GLASVEZEL EN ICT-MOGELIJKHEDEN De grensoverschrijdende digitale marktplaats die NDIX vormt, koppelt (in samenwerking met 45 glasvezelleveranciers) zo’n negentig ICT-aanbieders met circa 1750 bedrijven en instellingen. Jeroen van de Lagemaat: “Glasvezel voldoet aan alle moderne eisen van mogelijkheden en snelheid – er zal de komende jaren echt niet iets worden uitgevonden dat nog sneller en/of beter is.” “Glasvezel en zijn toepassingen maken sterk deel uit van het bedrijfsleven”, stelt Dennis Seppenwoold. “De ondernemer mag best meer gaan beseffen dat ICT een steeds grotere rol speelt bij zijn bedrijfsprocessen, in de manier waarop hij zijn producten vermarkt, maar ook direct in de producten en diensten die hij levert of in de toekomst gaat leveren.” “Dat geldt ook voor de doorsnee mkb’er, die

“Eigenlijk is dit nu het Internet of Things”, zegt Dennis Seppenwoold. Jeroen van de Lagemaat: “En dat is niet een buzzword, die ontwikkeling gaat steeds verder dan enkel het digitaal maken van processen.” “Om bijvoorbeeld honderden apparaten op afstand te kunnen bewaken en beheren voor klanten heb je wel een perfecte verbinding nodig”, vertelt Dennis Seppenwoold. “Er is inmiddels een omslag geweest”, zegt Dennis Snijder. “Vroeger was het bedrijfsleven leading in ICT. Dat is nu omgedraaid, de burgers lopen voorop ten opzichte van het bedrijfsleven; snelheid en efficiency hebben volop bandbreedte nodig – glasvezel dus.” “Een machinefabrikant die niet als bol.com gaat denken, raakt out of business”, vult Jeroen van de Lagemaat aan. Dennis Seppenwoold: “Je tv, je mobiele telefoon, zelfs je moderne koelkast: alles zit op het internet.” “En je markt wordt verveelvoudigd: wereldwijd kan immers iedereen wat bij je bestellen, of juist bij iemand anders”, zegt Dennis Snijder.

Op Jeroen van de Lagemaat’s opmerking dat er momenteel alleen al in Nederland 75.000 webshops actief zijn, reageert Dennis Seppenwoold: “En 3,5 miljard mensen hebben wereldwijd toegang tot internet en gebruiken het ook daadwerkelijk.”

INNOVEREND PARKMANAGEMENT “Als er beslissingen moeten worden genomen is er altijd sprake van prioriteiten”, merkt Dennis Snijder op. “Want wat is het belangrijkste: nog een leaseauto voor een medewerker of een goede en doeltreffende aansluiting op het glasvezelnetwerk?” “Op een groot aantal bedrijventerreinen is het besef niet of lang niet voldoende aanwezig, dat glasvezel onontbeerlijk is om zowel effectief als efficiënt te kunnen blijven functioneren”, reageert Jeroen van de Lagemaat. “Men realiseert zich nog onvoldoende wat de mogelijkheden zijn, en dus ook niet in hoeverre men nog mee kan doen in de ontwikkelingen en concurrentie. Leden van ondernemersverenigingen op bedrijventerreinen moeten er absoluut van overtuigd worden om het nú wel te doen.” Dennis Snijder: “Tegelijk willen bedrijven op zo’n bedrijventerrein overgaan tot camerabewaking, en ook daarvoor is glasvezel nodig. De verglazing van bedrijventerreinen maakt grotere kans van slagen als glasvezels voor de bedrijven zelf én voor camerabewaking gecombineerd worden.” “Het is een kwestie van disruptive technology: businessmodellen gaan totaal op zijn kop”, stelt Jeroen van de Lagemaat. “Je moet je er als ondernemer bewust van zijn dat zich een anarchist in jouw markt bevindt, die heel snel jouw business kan overnemen op een digitale manier. Dat moet je dus nú aanpakken.” Dennis Seppenwoold zegt dat glasvezel hét middel voor innovatie is voor de ondernemer, waarop Dennis Snijder reageert: “Het is net als bij tv-kijken: on demand gaat ook spelen op allerlei andere terreinen.” Jeroen van de Lagemaat: “Voor de komende twintig jaar geldt absoluut: you ain’t seen nothing yet.”

«

www.ndix.net

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017

9


Zit uw bedrijfsarts ook zo ver weg? We komen graag bij u langs! De Arbodienst werkt landelijk en bij u op locatie. Hoe klein of hoe groot uw bedrijf ook is en hoeveel locaties u ook heeft. Dat geldt voor de spreekuren van de bedrijfsarts, de arbeidsdeskundige onderzoeken, maar ook voor trainingen, risico inventarisaties, keuringen en onze andere dienstverlening. Hierdoor zijn er korte lijnen en is er persoonlijk contact, kunnen we direct op de werkvloer overleggen en is onze advisering altijd op maat gesneden en passend bij uw bedrijf. Wilt u met onze werkwijze kennismaken? Laat ons langskomen voor een kennismakingsgesprek. De Arbodienst 088 - 700 20 00 www.de-arbodienst.nl

Tango als metafoor Een goed arbo- en verzuimbeleid is als een Tango, samen werken aan iets moois, ieder in zijn eigen rol. De danspartners zijn vrij, maar ook door de dans verbonden om samen te werken aan complexe vraagstukken. De Arbodienst ziet u als de regisseur van de dans. U schakelt De Arbodienst in om de choreografie professioneel en deskundig vorm te geven. Wij gaan graag met uw bedrijf zo’n partnerschap aan, waarbij wij elk onze professionele passen zetten. Mogen wij deze dans van u?


ARBODIENST

Fotografie: Michiel Fischer

Sparren met De Arbodienst Veel ondernemers komen voor het eerst in aanraking met een arbodienst wanneer er (langdurig) verzuim is. Dat is jammer want een arbodienst kan veel meer betekenen voor ondernemers.

GEZONDE WERKNEMERS HELPEN HET BEDRIJFSRESULTAAT VERBETEREN “Een arbodienst kan eraan bijdragen dat werknemers gezond en in balans blijven. Op die manier wordt verzuim zoveel mogelijk voorkomen en dit beïnvloedt in positieve zin de bedrijfsresultaten”, vertelt Nathalie de Haas, algemeen directeur van De Arbodienst. Om in balans en fit te blijven doet Nathalie in haar vrije tijd aan kickboksen. Op de vraag wat dat te maken heeft met De Arbodienst, antwoordt Nathalie: “Bij lastige vraagstukken over preventie, verzuim en re-integratie is De Arbodienst een belangrijke sparringpartner voor ondernemers. Bij kickboksen is het ook van belang een goede sparringpartner te hebben om zelf beter te worden. Kickboksen past bij mij omdat ik competitief ben ingesteld en wel tegen een stootje kan.”

LANDELIJKE DEKKING MET EEN REGIONALE AANPAK De Arbodienst is met vijftig werknemers groot genoeg om werkgevers in heel Nederland daadkrachtig en persoonlijk bij te staan bij hun arbo- en verzuimbeleid en werknemers bij een duurzame re-integratie. Dat doet De Arbodienst altijd op locatie bij de klant! “De Arbodienst is de enige arbodienst in Nederland die ook spreekuren houdt bij de kleinere bedrijven”, vertelt Nathalie. “De arts spreekt eerst met de manager of leidinggevende en hoort zijn of haar visie op de zaak. Dan heeft de arts een gesprek met de werknemer. Tot slot vindt er een afsluitend gesprek plaats met de manager, de werknemer en de arts. Dat zorgt voor korte communicatielijnen en alle neuzen staan meteen dezelfde kant op.

“De Arbodienst is altijd dichtbij” Omdat we regionaal werken kunnen we snel en adequaat doorverwijzen naar de juiste partijen. Onze professionals hebben korte lijnen met ziekenhuizen, behandelaars en re-integratiebedrijven.”

WIJ KOMEN NAAR U TOE! Nathalie vertelt verder: “We vinden het belangrijk om dichtbij de klant te staan. Betrokkenheid en persoonlijke aandacht, zijn de belangrijkste voorwaarden voor een succesvolle samenwerking. Onze arts zoekt de ondernemer op en leert het bedrijf echt van binnenuit kennen. Hij kijkt bij een bedrijfsbezoek naar de cultuur, de werkplekken, de sfeer en dergelijke. De indruk die hij dan krijgt, helpt in onze ogen goed bij het snel oplossen van mogelijke oorzaken van verzuim en het bedenken van oplossingen om werknemers duurzaam te laten re-integreren.”

SNELLE TERUGKEER NAAR WERK “Verzuim komt altijd ongelegen”, weet Nathalie de Haas. “MKB-ers verliezen gemiddeld zo’n tien procent van de loonsom aan de directe en indirecte verzuimkosten. Vooral bij kleine en middelgrote bedrijven zijn die kosten direct voelbaar. Door snel te handelen, zijn hoge kosten te voorkomen. Ook hebben we een uitgebreid pakket aan preventieve diensten, als er toch sprake is van verzuim dan is De Arbodienst succesvol in het duurzaam re-integreren van arbeidsongeschikte werknemers. Bij een ziekmelding bellen we eerst met de werkgever voor een intake. Wij vertellen wat er nu voor hem gaat spelen, waar hij op moet letten en wat hij wel en niet moet doen”, legt Nathalie

de Haas uit. “Wat moet en mag hij vragen aan de werknemer, hoe vaak neemt hij contact op, wat moet hij wel en niet accepteren van de werknemer. Daarna bepalen we in samenspraak of en welke interventies we gaan inzetten. Onze aanpak is altijd gericht op een snelle terugkeer naar werk.”

PREVENTIE BESPAART KOSTEN De Arbodienst richt zich op duurzame inzetbaarheid van werknemers gedurende hun hele loopbaan. Preventieve maatregelen zijn hierbij van belang. Als een werknemer een werk/privé disbalans heeft of tegen een burn-out aanzit, is snelle psychische hulpverlening essentieel. “Daarvoor hebben we vorig jaar De Preventiedienst opgericht”, zegt Nathalie de Haas met trots. “We kunnen binnen enkele dagen een psychologische interventie inzetten. Dat is uniek in de markt.” Bent u op zoek naar een arbodienst die ruime ervaring heeft met ondernemers wegwijs te maken in de wereld van arbodienstverlening? Of wilt u eens (on)gewoon sparren met De Arbodienst. Bel De Arbodienst voor een vrijblijvende kennismaking.

«

DE ARBODIENST Rigastraat 4, 1531 BV Wormer Telefoon 088 - 700 20 00 E-mail sales@de-arbodienst.nl www.de-arbodienst.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017

11


Het inspirerende effect van efficiënt parkmanagement 12

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017


RONDE TAFEL EFFICIËNT PARKMANAGEMENT

Tekst: Theo Bennes // Fotografie: Liesbeth van Asselt

Verschillende specialisten die zich bezighouden met het hedendaagse bedrijvenpark zijn samengekomen in het fractiehuis van Zwolle voor een rondetafelgesprek over modern en efficiënt parkmanagement. De grote inhoudelijke vraag waar het bij dit gesprek om draait is deze: wat zijn momenteel de belangrijkste thema’s in het management van bedrijventerreinen? De aanwezige specialisten zijn ieder op hun eigen vakgebied betrokken bij het totaal van gerelateerde aspecten of houden zich bezig met een onderdeel van het antwoord op die vraag. Maar uit de reacties van de deelnemers komt één ding telkens overduidelijk naar voren – een goed functionerend bedrijventerrein is veel meer dan enkel de som der delen.

AFNAME MISDAADCIJFERS “Een duidelijke ontwikkeling van de afgelopen vijf jaar is het toepassen van digitale beveiligingsoplossingen”, zegt Mark van Mast (Bedrijvenparkmanagement Deventer). “Er wordt de laatste jaren steeds meer toegewerkt naar cameratoezicht – de misdaadcijfers zijn gaandeweg enorm gedaald.” Jan Wiggers van Thoma Post Bedrijfsmakelaars beaamt dat: “In Deventer krijg ik vaak de vraag hoe het hier zit met inbraken. Dat is vrijwel tot nul gereduceerd.” “Vanaf 2013 zijn grootscheeps camera’s geplaatst”, vervolgt Mark van Mast. “Ook de cijfers van 2016 laten zien dat met betrekking tot bedrijventerreinen er weer een daling is van 25%. Bij winkels en woonwijken is er echter weer een toename. Maar we zien ook dat nog steeds een grote groep ondernemers geen lid wil worden van een ondernemersvereniging. Bij de meeste grote bedrijventerreinen is circa eenderde van de ondernemers lid. Dat maakt grote en kostbare projecten als cameratoezicht of herstructurering extra lastig. Er zijn gelukkig wettelijk meer mogelijkheden gekomen om ondernemers te laten meebetalen aan gezamenlijke voorzieningen zoals de BIZ, Wet op de Bedrijven InvesteringsZones. Hierin kan de gemeente op aanvraag van de

ondernemersvereniging een extra heffing doen bij alle ondernemers in een bepaald gebied. Blijft het feit dat als maar 35% lid is, het moeilijk is om bij een meerderheid draagvlak te krijgen voor een BIZ.” Jeroen van de Lagemaat van NDIX stelt dat glasvezel steeds belangrijker wordt: “En niet alleen voor cameratoezicht, bedrijven zijn er volledig afhankelijk van met hun moderne ICT-voorzieningen. Zonder die ICT kan een bedrijf niet functioneren. Bedrijven realiseren zich vaak de noodzaak, mogelijkheden en voordelen van glasvezel niet, maar zodra het gebruikt wordt, wil je niet meer zonder.”

GLASVEZEL EN BEVEILIGING Hij legt uit dat NDIX glasvezel ziet als het digitale wegennet. “Wij kijken steeds of we dat kunnen regelen met bedrijvenverenigingen. Bij voorkeur leg je als ondernemersvereniging/parkmanagement je eigen glasvezels op het terrein neer, dan ben je eigen baas. Vervolgens gaan wij al die glasvezelnetwerken verbinden met alle mogelijke aanbieders van ICT-diensten die nodig zijn om een bedrijf efficiënt en effectief te laten werken. Daarnaast inventariseert NDIX momenteel hoe op verschillende bedrijventerreinen camerabeveiliging is opgezet en ingericht. Die kennis en informatie stellen wij aan iedere geïnteresseerde partij ter beschikking.” Op mijn vraag of camerabeveiliging en glasvezel op dit moment dan de belangrijkste aspecten zijn van doeltreffend parkmanagement, wordt instemmend gereageerd, met de kanttekening dat daar nog wel enkele andere factoren een belangrijke rol in meespelen. “De hele structuur in Deventer heeft 7 ton gekost”, vertelt Mark van Mast. “Bij de meeste bedrijventerreinen is zo’n investering niet mogelijk, dus moet je op zoek naar financieringsmogelijkheden.

Dat geldt ook voor andere verbeteringen om bedrijventerreinen te laten voldoen aan de huidige wensen van werkgevers en medewerkers. De laatste revitaliseringsprojecten stammen immers al van voor de crisis. Voor zaken als een hoger niveau van onderhoud van de openbare ruimte gaan bedrijven steeds meer op zoek naar mogelijkheden om dit (deels) over te nemen van de gemeente. Ondernemersfondsen zoals de BIZ kunnen daarbij ook van dienst zijn.” Jan Wiggers: “We hebben de afgelopen tien jaar te maken gehad met crisis, toen was het dus lastiger om fondsen boven water te krijgen. Dat kan nu iets makkelijker worden. Je ziet dat ondernemers door gemeentes worden verplicht om lid te worden van parkmanagement, anders krijg je de grond niet eens. Achteraf vindt men het wel logisch en prettig dat het geregeld wordt.”

DE ROL VAN DE OVERHEID Mark van Mast: “Het voordeel van de crisis is wel dat er nu meer saamhorigheid is ontstaan.” Jan Wiggers vraagt hem of zijn stichting ook groenonderhoud doet. “De gemeente doet dat, maar we zijn in overleg om dat terug te krijgen. Vooral ambtenaren moeten hieraan wennen, die zien hun werkgebied verkleinen.” William Dogger (Dogger Facility) zegt dat hij niet gelooft dat ambtenaren dit bewust tegenhouden, dat die tijd wel achterhaald is. “Er zijn veel ondernemers die zeggen: ‘Daar heb je toch de gemeente voor?’ Maar er zijn gemeentes waar groenvoorziening sterk te wensen overlaat”, aldus Mark van Mast. Jan Wiggers vindt dat dat kansen biedt om meer bedrijven aan je te binden: “Het parkeren van buitenlandse vrachtwagens op bedrijventerreinen is een grote ergernis voor ondernemers. Dat kun je samen aanpakken. Er ontstaan speciale truckparkings met allerlei voorzieningen voor

DEELNEMERS

WILLIAM DOGGER

JAN WIGGERS

JEROEN VAN DE LAGEMAAT

MARK VAN MAST

Directeur-eigenaar van Dogger Facility, maatwerk in facilitair management, in Zwolle. Daarnaast fractievoorzitter Swollwacht en raadslid van gemeenteraad Zwolle. www.doggerfacility.nl

Bedrijfsmakelaar, Taxateur o.z. en Partner bij Thoma Post Bedrijfsmakelaars, met acht vestigingen in Overijssel en Gelderland: “Ik houd mij puur bezig met bedrijfsmakelaardij.” www.thomapost.nl

Directeur van NDIX Enschede; specialisten breedbandaansluitingen (o.a. glasvezelnetwerken op bedrijventerreinen) en digitale marktplaats voor ICT-diensten in Nederland en Duitsland. www.ndix.net

Parkmanager van de bedrijventerreinen in Deventer namens stichting Bedrijvenparkmanagement Deventer; verder als parkmanager werkzaam in Overijssel en een deel van de Achterhoek. www.pmdeventer.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017

13


WE GROW TRADE De missie van het World Trade Center (WTC) Twente is het ondersteunen van bedrijven bij hun internationalisering en het bevorderen van internationale handel. Het World Trade Center Twente maakt deel uit van de World Trade Centers Association (WTCA), een wereldwijd netwerk van 750.000 bedrijven in 330 steden in bijna 100 landen. Het WTC Twente ondersteunt bedrijven met verschillende services waaronder een Business Club, handelsinformatie, internationale starters coaching, handelsscholing, economische missies en een Expat Center.

Business Club Ontmoetingsplatform voor internationaal georiÍnteerde bedrijven en organisaties. Handelsinformatie Ondersteuning van bedrijven bij internationalisatie. Matchmaking, coaching, landenanalyse en marktonderzoek. Expat Center Vraagbaak voor bedrijven en expats betreffende: scholing, carrière, samenbrengen van internationale medewerkers en formaliteiten. Economische missies Inkomende en uitgaande economische missies. Deelname aan (internationale) beurzen. Handelsscholing Praktijkgerichte workshops, seminars en training over internationaal zakendoen.

World Trade Center Twente Industrieplein 2, 7553 LL Hengelo Nederland T +31 (0)74 2915604 E info@wtctwente.eu I www.wtctwente.nl

Business Center Diverse diensten, zoals vertaalservice, visumservice en vergadermogelijkheden. Kantoren en flexplekken Verhuur flexplekken, kantoorruimte, vergaderruimte, virtual office. Starters International Business Coaching starters op internationale markt.

WWW.WTCTWENTE.NL


RONDE TAFEL EFFICIËNT PARKMANAGEMENT

de chauffeurs; dat maakt het makkelijker om op bedrijventerreinen te zeggen ‘parkeren hier niet toegestaan’.” “Met deze dingen houden wij ons bezig, waarvan je zou verwachten dat de overheid dat regelt”, reageert Mark van Mast. Jeroen van de Lagemaat: “Maar ook als de overheid het moet doen, moet het betaald worden.” “Je kunt niet alles met publiek geld doen”, stelt William Dogger. “Maar gemeentes leunen wel vaak op ondernemers en dat is te gemakkelijk, een goed ondernemersklimaat is goed voor je gemeente. Bij goede projecten zou je als gemeente ook over de brug moeten durven komen. Daartegenover zou je dan als gemeente voor nieuwe parken ook regels kunnen stellen: bijvoorbeeld ondernemers verplichten deel te nemen aan parkmanagement. Overigens heb ik ook wel weer compassie met die ondernemers die moeite hebben met die verplichting, zonder dat ze er werkelijk van profiteren.”

LEEGSTAND: PROBLEEM OF … “Beveiliging heeft ook te maken met waardebehoud van het gebied en veilige doorgang van personeel en klanten bijvoorbeeld”, legt Mark van Mast uit. “Het gaat niet alleen om het beschermen van je voorraad en waardevolle inventaris, maar ook om een aantrekkelijke werklocatie.” William Dogger: “Belangrijk is: wat is de rol van de gemeente en hoe zou die een bijdrage kunnen leveren. Dat geldt voor de hele infrastructuur, inclusief glasvezel, wegen, nutsvoorzieningen, enzovoort. Dat zou ze dan samen met de betreffende ondernemers in orde kunnen

maken, al in het stadium van de voorvoorzieningen. Dán ontstaat vervolgens pas parkmanagement. Het beeld bestaat van ‘wij betalen voor de groten’; gemeentes moeten meer regisseren, dat is vooral belangrijk voor kleine ondernemers.” Jan Wiggers: “Zo’n heffing is bij een nieuw bedrijventerrein goed te verdedigen, dan is het draagvlak ook groter. Bij een bestaand is dat lastiger.” “Ik kan mij voorstellen dat bij de al jaren bestaande bedrijventerreinen het steeds moeilijker wordt om bedrijven te lokken”, zegt William Dogger. “Bij een aantrekkende economie heeft juist een goed gerevitaliseerd bedrijventerrein aanzuigende kracht.” “Toch is niet veel aan te merken als structurele leegstand”, constateert Jan Wiggers. “Probleem blijft wel dat pandeigenaren nogal eens een korte horizon hebben: investeren in het eigen pand gebeurt dan helaas alleen als het echt niet anders kan. Bij het welslagen van parkmanagement is het echter belangrijk dat eigenaren óók het eigen pand en terrein aantrekkelijk houden. Lidmaatschap van de ondernemersvereniging is daarom belangrijk voor zowel eigenaar als gebruiker van een bedrijfspand en dat brengen wij als bedrijfsmakelaar wel specifiek onder de aandacht.” “Een ander punt waar je voor moet oppassen: als er veel borden met ‘te koop’ staan”, zegt Mark van Mast. “Daar wordt het aanzien van een bedrijventerrein niet aantrekkelijker van.”

FACTOREN VESTIGINGSKLIMAAT William Dogger: “De verbreding van de A28 is erg positief voor Zwolle en een gunstige

factor voor vestiging van grotere bedrijven.” “Qua vestigingsklimaat zijn grondprijs en kwaliteit van beschikbaar ongeschoold dan wel hoger opgeleid personeel van groot belang”, vindt Mark van Mast. “Maar met de digitale snelweg is de vestigingsplek voor sommige bedrijven minder belangrijk.” “Als gemeentes zorgen voor een aantal basisvoorzieningen zoals goede infrastructuur, dan kunnen bedrijven daarop voortborduren”, zegt Jeroen van de Lagemaat. “En bereikbaarheid is uitermate belangrijk.” “Hoewel ik wel vind dat de participatiemaatschappij erg een containerbegrip begint te worden – de ondernemer moet uiteraard actief zijn, de gemeente moet blijven verbinden en indien nodig ook de portemonnee trekken”, stelt William Dogger. “Je moet het wel inmasseren met elkaar en een lange adem hebben”, zegt Jan Wiggers. “Als je als gemeente weinig oog hebt voor de problemen of te weinig je gezicht laat zien, werkt het niet. Aandacht geven en oor hebben voor de problemen van ondernemers is waar het om draait.” Jeroen van de Lagemaat: “In Duitsland zien wij dat lokale en regionale ‘Wirtschaftsförderungen’, ontwikkelingsmaatschappijen van steden en Kreisen, minimaal twee keer per jaar persoonlijk en intensief spreken met elke ondernemer in hun gebied. Die weten wat er speelt bij de ondernemers.” “Maar de ondernemer moet zijn gemeente wél aangeven wat hij nodig heeft”, besluit Mark van Mast. “Het draait wel om visie.”

«

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017

15


Be Smart! Vergeet de subsidiemogelijkheden voor uw Smart Industry project niet

We hebben ruime ervaring met het aanvragen en afwikkelen van Smart Industry subsidietrajecten, zoals de lopende projecten Smart Bending Factory en Smart Welding Factory. Neem voor advies en een vrijblijvend kennismakingsgesprek contact op met Knippenborg Subsidieadvies www.knippenborg.com

De toekomst vormgeven. Dat zien we bij VIRO als de belangrijkste taak en uitdaging van de moderne technologie. Bijdragen aan de ontwikkeling van innovatieve producten, machines en processen, die beantwoorden aan de eisen van morgen.


SMEERMIDDELEN

Eurol is geen onbekende in de rallysportwereld. Al jaren verbindt de smeermiddelenfabrikant uit Nijverdal zijn naam aan diverse teams uit de gemotoriseerde sport, waaronder de Dakar rally. In deze zwaarste rally ter wereld draait het om topprestaties. Het uiterste wordt gevergd van mens en machine. Juist daarom verbindt Eurol zijn naam aan vele Dakar teams.

“ZONDER KWALITEIT KOM JE NERGENS”

Eurol: Al veertig jaar een sterk merk in smeermiddelen “Eurol smeermiddelen presteren goed in de meest zware omstandigheden. We hebben het volste vertrouwen in onze producten”, vertelt Johan Pfeiffer, oprichter van Eurol. Zoon Martijn Pfeiffer sluit zich daarbij aan. Hij nam twee jaar geleden de dagelijkse leiding van het bedrijf over. “Dakar is niet alleen een geweldig podium voor onze naamsbekendheid, maar vooral voor bewijsvoering van onze producten. Zonder kwaliteit komen we immers nergens.”

DE KRACHT VAN SPONSORING Johan Pfeiffer wist in de jaren negentig al de koppeling te maken tussen Eurol kwaliteit en sponsoring door diverse teams in de motorsport te sponsoren. “De kracht van sponsoring? Dat is de kracht van herhaling”, zegt Johan. “Men ziet de naam en het logo steeds meer en men ontdekt de kwaliteit. Zo vinden uiteindelijk de producten hun weg naar de grossier, garagehouders en uiteindelijk de consument.”

BREED PRODUCTAANBOD Eurol produceert een breed scala aan smeermiddelen vanaf de hoofdlocatie in Nijverdal. Het assortiment omvat ook additieven, technische vloeistoffen, reinigings- en onderhoudsproducten en een lijn speciaal smeermiddelen met de naam ‘Specialty Lubricants’. Eurol bedient daarmee uiteenlopende segmenten zoals automotive, transport, tweewieler- en motorfietsmarkt, agri, grondverzet, industrie en scheepvaart. De producten dragen de goedkeuringen van vooraanstaande motorvoertuigfabrikanten en zijn verkrijgbaar in meer dan 75 landen.

gebleven, met een duidelijke Twentse afkomst. Martijn Pfeiffer: “Onze medewerkers zetten zich elke dag in om klantverwachtingen te overtreffen. Ondernemerschap, kwaliteitsbewustzijn en een gezonde ambitie zijn voor ons belangrijke succesfactoren.” “Eén ding is in die veertig jaar tijd onveranderd gebleven”, vult Johan aan, “namelijk de dienstbaarheid richting de klant. Het is belangrijk om altijd meerwaarde te creëren voor de klant. De markt is continu in beweging, daarom is het voor een klant prettig om te weten dat Eurol in alles meedenkt.”

«

VEERTIG JAAR KWALITEIT EN DIENSTBAARHEID Eurol viert dit jaar zijn veertigjarig bestaan. Sinds de start in 1977 tot aan nu is Eurol te vinden op elk continent van de wereld en wordt er door de tweehonderd medewerkers gemiddeld zo’n 200.000 liter per dag geproduceerd. Ondanks de internationale expansie is Eurol een Nederlands familiebedrijf

EUROL B.V. Energiestraat 12, 7442 DA Nijverdal Telefoon 0548 – 61 51 65 E-mail info@eurol.com www.eurol.com

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017

17


ARBEIDSMARKT

Tekst: Jeroen Kuypers // Fotografie: Marco Magielse

Ambitie als nieuwe bepalende De flexibilisering van de arbeid lijkt van tijdelijkheid het nieuwe criterium te hebben gemaakt. Werknemers blijven niet langer hun hele carrière bij één bedrijf, dus is elke verbintenis per definitie beperkt in de tijd. Volgens Hein Pouw is niet tijd maar ambitie de nieuwe bepalende factor. Talenten blijven slechts zo lang in dienst als hun ambities parallel lopen met die van de organisatie. Dat kan kort zijn maar evengoed dertig jaar. De grote uitdaging voor werkgevers is talenten in hun ontwikkeling te blijven faciliteren. Hein Pouw was een van de directeuren/aandeelhouders van detacheringsbureau Vitae toen dat in 2008 door het Amerikaanse uitzendbureau Manpower werd overgenomen. Tegenwoordig is hij werkzaam bij marketingorganisatie Buurt & Co maar ook betrokken bij andere bedrijven en instellingen die zich met diverse aspecten van personeelsbeleid bezig houden. Vanuit zijn lange ervaring met werkgeverschap in een snel en sterk veranderende wereld ontwikkelde hij een heldere visie op de evolutie van werk. Voor een land als Nederland vindt hij die evolutie overigens erg gunstig.

TALENT VOOR INNOVATIE “Economisch moeten wij het niet hebben van natuurlijke hulpbronnen. We hebben nog wat

18

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017

aardgas in de bodem maar die kraan zijn ze nu al aan het dichtdraaien. Het Nederlands bedrijfsleven is sterk in innovatie, en dan niet zozeer die ‘harde’ productinnovatie maar vooral de ‘zachte’ sociale innovatie: het constant verbeteren van processen en het geleidelijk verhogen van rendement. Daarvoor is het van essentieel belang dat je talenten ruim baan geeft binnen je organisatie. De bestaande tools van het personeelsbeleid zijn niet altijd voldoende om die talenten de kans te geven zich te ontplooien.”

ANDERE BESLISSTRUCTUUR Hein Pouw doelt daarmee onder andere op de traditionele organisatiestructuren, de befaamde ‘hark’, waarbij de CEO bovenaan staat en alle lijntjes via de top lopen. “Dat

werkt vertragend op de beslissingen en creëert nauwelijks draagvlak binnen de organisatie. Bij Vitae kozen wij daarom voor een netwerkstructuur. Beslissingen werden genomen in een ‘beslisteam’. We lieten ons als driekoppige directie bijstaan door maximaal vier mensen vanuit het management. Dat waren ofwel mensen die verstand hadden van het onderwerp, ofwel veel impact zouden ondervinden van dat besluit. We beslisten bij consensus. De betrokkenheid van die besluiten was groot op deze manier en daarmee ook het draagvlak.“ Het klinkt naar een werkbare aanpak voor een bedrijf dat groeit en dus extra personeel nodig heeft, maar volgens Hein Pouw bleek het even adequaat in een situatie van krimp. “We hebben op een bepaald moment personeel


Veel werkgevers zijn bereid ver te gaan in het verlenen van extra’s maar het zelf laten invullen van werktijden is meestal één stap te ver. Een onnodige angst, vindt Hein Pouw.

PRESTEREN IN BEPERKTE TIJD “Ik heb iemand in dienst die ieder jaar een maand naar het buitenland wil. En het liefst een combinatie van werk en vakantie, buiten zijn ‘gewone’ overige vakantie om. Dat levert geen probleem op, want deze jonge werknemer neemt zijn eigen verantwoordelijkheid heel goed op en kan veel presteren in een beperkte tijd. Als ik zijn voorstel niet had geaccepteerd, was ik hem misschien al kwijt geweest. Maar ik heb ook een medewerker gehad die tijd nodig had zich te ontwikkelen en van veertig uur terug wilde naar zesendertig, en naar een vierdaagse week van negen uur per dag. Hij zou elke dag de deur openen en de deur sluiten maar in de praktijk was er vaak een ziek kind of was er iets anders thuis waardoor dit niet lukte. In mijn ogen wilde deze medewerker niet de benodigde offers brengen. Eigenlijk wilde hij niet werkelijk veranderen en onze wegen hebben zich gescheiden. Ontwikkelen is nu eenmaal een proces dat inspanning en soms ook ongemak en pijn kost. We wijzen er altijd graag op dat we nu ergens staan maar we vergeten vaak de moeizame periode vol slapeloze nachten die daaraan vooraf ging.“

factor moeten ontslaan en ook dan creëerde de betrokkenheid van met name de vier overige ‘beslisteamleden’ draagvlak binnen de organisatie. Men begreep des te beter dat het niet anders kon.“

INDIVIDUEN VERSUS MODELLEN Talenten de vrijheid geven zich te ontwikkelen is een kwestie van vertrouwen, maar ook van controle. “Je kunt heel goed met elkaar

afspreken welke output de werknemer geacht wordt te leveren”, aldus Hein Pouw, “waar die output gegenereerd wordt – op kantoor, op reis of thuis – en in hoeveel tijd is dan bijzaak. Ik geef toe dat je dit soort afspraken makkelijker maakt met hoger opgeleiden dan met medewerkers aan de lopende band, maar het zou een misvatting zijn te menen dat deze evolutie is voorbehouden aan de creatieve bovenlaag. Ik zie dit soort afspraken ook worden gemaakt met mbo’ers en deze manier van werk organiseren doorsijpelen naar productiebedrijven. Ik denk ook niet dat het succes ervan afhankelijk is van het organisatiemodel van het bedrijf. Überhaupt geloof ik niet zo in modellen en veel meer in individuen. Ook organisaties met een ouderwetse ‘hark’-structuur proberen op deze nieuwe manier talenten aan zich te binden.”

MERK EN IDENTITEIT Of de talenten blijven hangt in laatste instantie af van de uitstraling van het bedrijf. De identiteit wordt steeds belangrijker en moet ook steeds meer gedragen worden door alle werknemers. “In deze tijd van toenemende transparantie valt het merk van je product of dienst steeds meer samen met de identiteit van je organisatie. Daar mag een beetje rek op zitten maar het elastiekje mag niet breken. Als het breekt verlies je geloofwaardigheid én medewerkers. Al die uitdagingen kun je als HR-functionaris of ondernemer niet meer alleen aan. Daar heb je hulp voor nodig, niet in het minst van je eigen afdeling marketing. HR en Marketing zouden innig moeten samenwerken.“

«

“Je kunt heel goed met elkaar afspreken welke output de werknemer geacht wordt te leveren”

ZELF INVULLEN Dat een goed salaris alleen niet voldoende is om talenten aan je bedrijf te binden weten we volgens Hein Pouw al vele jaren. De afgelopen twintig jaar proberen werkgevers de betrokkenheid van medewerkers op allerlei manieren te vergroten, eerst vooral met extraatjes, later ook door het creëren van een collectieve identiteit en het delen van waarden. Google is daarvan een goed voorbeeld. Het bedrijf zorgde voor gratis maaltijden en gratis kinderopvang maar gaf iedereen ook de mogelijkheid 20% van zijn werktijd aan andere, vaak eigen, projecten te werken. Vooral door dat laatste ontstond bij iedereen het idee voor een wel heel bijzondere onderneming te werken en eigenlijk mee gestalte te geven aan de toekomst.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017

19


ONDERNEMERSPANEL

Tijdelijke arbeid wordt de norm! Tijden veranderen. Organisaties moeten hierop inspelen en in staat zijn om mee te veranderen en zich aan te passen aan hun omgeving. Dit vraagt om flexibiliteit. Bovendien verandert ook de visie van mensen op arbeid aanzienlijk en daarmee de arbeidsrelatie eromheen. Mensen willen aan de ene kant zekerheid, maar aan de andere kant ook voldoende mogelijkheden tot ontplooiing en ontwikkeling. De individualisering en de kenniseconomie laten hun invloed gelden, ook op de arbeidsmarkt. De verwachting is dat in 2020 gemiddeld één op de drie werknemers zzp’er, uitzend- of oproepkracht is. Wat betekent dit voor overheid, werkgevers en werknemers? De mening van ons panel.

20

JULES MENHEERE

MARTIN KLINKER

GERRIT BOEGBORN

VOS TRANSPORT

EURORISK NEDERLAND

BOEG OPLEIDINGEN

“Kortlopende contracten geven werknemers weinig zekerheid”

“De arbeidsmarkt zou vergelijkbaar moeten zijn met de voetbalwereld”

“Minder personeel in rustige tijden, meer in piektijden”

Werkgevers zetten veel sneller dan vroeger in op flexibele arbeid. Logisch natuurlijk omdat de nieuwe wetgeving het niet gemakkelijker heeft gemaakt om de arbeidsrelatie van werknemers met vaste contracten te beëindigen. Korte economische cyclussen tussen groei en stagnatie maken dat bedrijven een flexibele schil willen opbouwen. Echter vanuit de wetgever wordt het werken met zzp’ers en ook het werken met werknemers voor bepaalde tijd steeds moeilijker gemaakt. Hierdoor zullen werkgevers meer kortere contracten voor bepaalde tijd gaan verstrekken en daardoor zal de samenstelling van de flexibele schil vaker en sneller veranderen. Kortlopende contracten geven werknemers weinig zekerheid en als daadwerkelijk een groter gedeelte van de werknemers op die manier ingezet wordt, zal dit tot minder zekerheid leiden en daarmee bestedingspatronen veranderen. «

Naar mijn overtuiging moet de arbeidsmarkt in zijn geheel nog flexibeler worden. Het 25 jaar onafgebroken op dezelfde plek zitten is niet goed voor de medewerker en werkgever. Mijn idee is dat de arbeidsmarkt vergelijkbaar zou moeten zijn met de voetbalwereld. Tijdelijke contracten voor een duur van een aantal jaren, afhankelijk van de functie. Dat houdt het positief spannend, en scherp naar beide kanten. Maar dat moet dan ook echt voor iedereen gelden. Marktwerking in optima forma waarbij er ook voor oudere werknemers nog volop kansen zijn. Dan ontstaat een gelijk speelveld. Dit dan weer aangevuld met zzp’ers, uitzend- of oproepkrachten. Op deze wijze wordt naar mijn overtuiging voor de gehele arbeidsmarkt de productiviteit op natuurlijke wijze vergroot, ook internationaal gezien. «

Was het vroeger zo dat je voor je leven verbonden kon zijn aan een werkgever, vandaag de dag hebben werkgever en werknemer een heel andere visie op de arbeidsrelatie. Voor de werkgever is het prettig als hij flexibel is bij het inzetten van personeel, een uitzendkracht of zzp’er. Minder personeel in rustige tijden, meer in piektijden. Betekent waarschijnlijk wel een hogere gemiddelde uurvergoeding, maar dat moet ruimschoots gecompenseerd worden door het reduceren van inzetbare uren. Met daarnaast minder verplichting richting arbeidskracht. Ook voor de werknemer betekent dit voordelen, bijvoorbeeld een zzp’er. Voor hem of haar ontstaan er kansen op omzetverhoging. Door de juiste keuzes te maken bij het aannemen van opdrachten en hierbij goed te kijken naar seizoenpatronen etc. bij klanten. «

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017


CHIEL BERNDSEN

DOUWE MEETSMA

NATHALIE DE HAAS-VAN HEIJNINGEN

ALTOP KUNSTSTOFTECHNIEK

MEETSMA ADVIES

DE ARBODIENST

“Een tweede Wet DBA hebben we echt niet nodig!”

“Flexwerkers zijn voor werkgevers belangrijke kennisdragers”

De enige zekerheid die we hebben is dat er geen zekerheid is. De wereld om ons heen verandert zeer snel. De onderlinge relaties moeten daar constant op aangepast worden, zowel arbeidscontracten alsook wet- en regelgeving. Met name de wetgever moet haast maken met deze noodzakelijke aanpassingen. Niet gebaseerd op argwaan en wantrouwen, maar op wederzijds vertrouwen en respect. Een tweede Wet DBA hebben we echt niet nodig! Wel zal er structureel iets nieuws geregeld moeten worden, al is het maar om banken / hypotheekverstrekkers inzicht te kunnen geven in de te nemen risico’s … En dan zijn we weer terug bij de zekerheden waarmee ik deze reactie begon. «

In 2020 is één op de drie werknemers zzp’er, uitzend- of oproepkracht. De Arbodienst bereidt werkgevers voor op deze ontwikkeling. Voor zzp’ers is in Nederland niets geregeld, want zij hebben geen directe toegang tot een arbodienst als zij uitvallen. De grote groep zzp’ers mag niet buiten de boot vallen. Ook voor hen is De Arbodienst toegankelijk, daar kun je gezamenlijk afspraken over maken. Flexwerkers zijn voor werkgevers belangrijke kennisdragers en worden immers niet voor niets ingehuurd. Het voorkomen van uitval binnen deze groep is van groot belang. Werkgevers die veel gebruik maken van inhuur, kunnen met De Arbodienst in gesprek gaan om een effectief en specifiek inzetbaarheidsbeleid te ontwikkelen. We kunnen ons niet permitteren iemand over het hoofd te zien! «

“De combinatie van vast personeel met uitzendkrachten maakt je bedrijf flexibel” Bij Altop Kunststoftechniek werken we regelmatig met uitzendkrachten. Juist de combinatie van vast personeel met uitzendkrachten maakt je bedrijf flexibel. Het geeft je de mogelijkheid je capaciteit aan te passen aan de klant of de opdracht. Het vaste personeel zorgt voor de stabiele basis met de benodigde kennis en kunde die je van binnenuit kunt blijven ontwikkelen. Eén op de drie tijdelijke medewerkers, lijkt mij veel. Met name het werken met zzp’ers stuit nog weleens op weerstand door veranderende wet- en regelgeving. Wij werken graag met zzp’ers op gebieden waar wij zelf ‘geen verstand van hebben’, zoals personeelszaken en netwerkbeheer. Dat kan ik elk bedrijf aanraden, het ontzorgt je. «

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017

21


RONDE TAFEL TRANSPORT EN LOGISTIEK

Tekst: Theo Bennes // Fotografie: Liesbeth van Asselt

Transport en logistiek: Symbiose van mens en machine Het thema van dit rondetafelgesprek waarvoor de deskundigen uit verschillende disciplines van de branche zijn aangeschoven is ‘Transport en logistiek’ – een veelzijdig onderwerp dat nooit ophoudt actueel te zijn. Als het gaat over transport en logistiek is de motivatie van de deelnemers altijd groot en het aantal invalshoeken onveranderd legio. Al pratende blijkt namelijk telkens opnieuw dat dit een onderwerp c.q. vakgebied is dat zich te allen tijde leent voor een verse dan wel alternatieve benadering. Ook vandaag komen weer verschillende onverwachte aspecten aan

22

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017

bod, die zowel actueel zijn als relevant in de algemene beleving van de deelnemers.

DE INVLOED VAN REGELGEVING Er is een tekort aan hoogopgeleide logistieke vakmensen en de aanwas van jong personeel stokt momenteel, luidt de eerste stelling. Wie zou dat moeten aanpakken, en hoe? “Dit beeld herken ik niet”, zegt Gerrit Boegborn van Boeg

Opleidingen. “Er studeren juist steeds minder mensen die met hun handen werken.” Gert Hofmeijer (BEST Groep): “Maar uiteindelijk leer je het vak veel meer in de praktijk.” “Het probleem in de logistiek is, dat je er veel tijd in moet investeren – en dat wil niet iedereen”, stelt Jules Menheere van Vos Transport. “En tegenwoordig verlangt men dat de goederen binnen een uur op de orderpick zijn en binnen twee uur op de bestemming.” “Wij houden soms presentaties bij het UWV, om mensen voor het vak te enthousiasmeren; ook dan blijkt dat een magazijnkracht makkelijker te vinden is dan een goede


“Ook in de transportsector zullen medewerkers qua pensioenleeftijd langer moeten doorwerken”, stelt Gerrit Boegborn. “Hoe gaan werkgevers daarmee om? Hoe houd je mensen gemotiveerd?” Jules Menheere: “Volgens CAO hebben oudere werknemers recht op jaarlijks een 18-tal extra dagen vrij. Het is gewoon een superzwaar beroep, je bent veel van huis. Maar die extra ATV-dagen willen ze nu zelfs alweer afschaffen.”

de werkgever moet liggen: “In principe ligt het immers bij de werknemer zelf. Hoe kijken werkgevers daartegenaan, die vette hap en weinig beweging?” Als Jules Menheere zegt dat je daar wel wat mee zou moeten doen, reageert Gert Hofmeijer: “Maar waar ligt de grens?”

BELANG VAN DUURZAAMHEID

chauffeur”, aldus Gert Hofmeijer. “Het wordt steeds moeilijker om mensen te vinden die níét die 9-tot-5-mentaliteit hebben”, vindt Jules Menheere. “Alles is ook zo strikt in hokjes gestopt. Het is minder leuk voor de mensen. Een internationale chauffeur kon vroeger uren maken; beroepschauffeurs zijn zo gebonden aan regels en urenlimitering.” Gerrit Boegborn vraagt of de chauffeur dat ook financieel merkt, hetgeen Jules Menheere bevestigt.

“Wij hebben wel oudere chauffeurs; die proberen we te plannen naar makkelijkere afleveradressen”, vertelt Gert Hofmeijer. “Maar je laat ze evengoed langer doorwerken”, reageert Gerrit Boegborn. “Ja, want er is een tekort aan goede chauffeurs”, antwoordt hij. Jules Menheere: “De werkgelegenheid is weer sterk aangetrokken, dus een tekort aan chauffeurs is logisch. Maar het is sociaal allemaal zo goed geregeld, dat ze niet staan te trappelen om te gaan werken. Het welvaartspeil is dusdanig hoog dat de motivatie om te werken laag ligt.” “Dus we maken het ze te makkelijk”, vat Gerrit Boegborn samen. “Bovendien kan de Nederlandse transporteur niet werken voor de tarieven die OostEuropese concurrenten hanteren”, zegt Gert Hofmeijer. “Dat geldt niet alleen voor Oost-Europa, Nederlandse bedrijven doen het ook zo”, reageert Jules Menheere. “Concurrentievervalsing is een belangrijk punt in de branche. De regelgeving nekt ons vaak.” Gerrit Boegborn: “Zijn werkgevers wel actief bezig met het gezondheidsaspect, zoals begeleiding of informatieverstrekking op het gebied van voeding en beweging? Mijn beeld is: de chauffeur gaat om 5 uur weg en komt ’s avonds om 8 uur terug. Onderweg ongezond eten en veel zitten. Wat doet dat voor het ziekteverzuim?” “Niet veel”, zegt Jules Menheere. “Langdurig zieken heb je helaas altijd wel, maar kortstondig is bij ons minimaal. We hebben een goede band met onze chauffeurs, dus je ziet ook eerder als het mis gaat.” Gerrit Boegborn vraagt zich af of het wel altijd bij

“Zo wordt de middagpauze hier strikt gehanteerd: dan sluiten we, hoewel de planners natuurlijk wel bereikbaar blijven”, aldus Jules Menheere. “Wij sluiten niet”, zegt Gert Hofmeijer. “Maar dat is wel knap, dan ben je er voor je werknemers. Maar andere aspecten, zoals het investeren in aanpassing van een chauffeursstoel – hoe ver ga je? Want zo’n stoel is dan zo op maat gemaakt, daar kan een ander dus niet mee rijden.” Gerrit Boegborn: “Je kunt het ook omdraaien: wat als die chauffeur thuis komt te zitten omdat de voorzieningen niet in orde zijn. Het zijn afwegingen die je als werkgever continu moet maken. En je moet uitdagingen blijven bieden.” “Als werkgever ben je sociaal, als werknemer ben je betrokken – het is altijd een ‘kip of het ei’-verhaal”, stelt Jules Menheere. Gert Hofmeijer: “Ik wil graag dat mijn chauffeurs weer bij me terugkomen. Want het zingt ook rond hè, hoe je met je mensen omgaat.” Dan komt het gesprek op (de noodzaak van) verduurzaming van de transportbranche. “Wij waren de eerste die de Lean & Green Award kregen, wij zijn daar dan ook heel veel mee bezig”, vertelt Jules Menheere. “MVO met betrekking tot je personeel geeft aan hoe je in de samenleving staat. Al onze wagens qua emissie zijn op Euro 6 ingesteld, op ons pand liggen zonnepanelen – je moet het breder aanpakken dan enkel je rol onderweg buiten de deur. Maatschappelijk moet je je ook in je eigen stad op die manier profileren.” “En ook zo’n aanpak zingt rond”, zegt Gert Hofmeijer. “Om dat goed te doen moet je er wel bewust beleid op maken”, stelt Jules Menheere. “Bij voorkeur samen met andere bedrijven. We merken echter dat de denkbeelden en belangen lang niet altijd synchroon lopen.”

JULES MENHEERE

GERT HOFMEIJER

GERRIT BOEGBORN

Directeur-eigenaar van Vos in Deventer, internationale transportonderneming met 300 wagens, 500 man personeel en vestigingen door heel Nederland en Europa. www.vosdeventer.com

BEST Groep in Hengelo (met vestigingen in Deventer, Meppel en Assen) verzorgt het uitzenden en detacheren van chauffeurs en logistiek personeel. www.bestgroep.nl

Sinds 2015 verzorgt zijn bedrijf Boeg Opleidingen in Deventer met een achttal docenten trainingen en opleidingen op het gebied van veiligheid, hulpverlening en gezondheid. www.boegopleidingen.nl

WERKGELEGENHEID EN CONCURRENTIE

«

DEELNEMERS HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017

23


CHAUFFEURS & LOGISTIEK

&

PERSONEELSDIENSTEN NOORD-OOST NEDERLAND

Postbus 1044 7550 BA Hengelo Hazenweg 50 - Hengelo +31 (0)85 - 273 88 00

info@bestgroep.nl www.bestgroep.nl

met

BESTChauffeurs & Logistiek

BEST

onderweg!

Detacheren Uitzenden Werving & selectie Opleidingen Personeelsadvies


BUSINESS SOFTWARE ARCHITECTUUR

Van beursbezoek naar Business Software Architectuur Op 29 en 30 november heeft u weer inspiratie op kunnen doen over business softwareproducten en de dienstverlening. Naast de stands op de beursvloer kon u genieten van de vele lezingen. Skopos mocht zelf ook een lezing verzorgen. We hebben verteld over: Uw bedrijf over tien jaar, wat betekent dat voor uw business software, en waar moet u dus in 2017 al mee starten? DE TOEKOMST IS ER AL Wat we op de beurs herkenden: • De mogelijkheden van de pakketten en de connectivity zijn al een stuk verder dan de succesvolle implementaties hiervan in het bedrijfsleven. Implementeren is weliswaar geen ambacht meer, maar is nog verre van een 100% beheerst proces. • Voor PLM, MES, schedulingpakketten, productconfiguratie en business apps ligt nog een mooie groeimarkt. Het gaat dus niet zozeer om nieuwe innovaties, maar vooral om implementatie. Veel bedrijven implementeren de software slechts beperkt en halen lang niet het onderste uit de kan. Kennelijk zijn de leveranciers ook onvoldoende in staat om deze brug te slaan. Wat we aflezen aan de diversiteit van de aanbieders van de beurs: • Er is meer dan alleen ERP, vroeger alleen de grote bedrijven, maar nu ook steeds meer in de praktijk van het middenbedrijf • Het is nu noodzaak geworden om naar meerdere soorten software te kijken, die in gezamenlijkheid alle bedrijfsprocessen kunnen ondersteunen. • Bij grote bedrijven en high tech bedrijven is kennis over PLM, MES en productconfiguratoren in huis. Maar in het middenbedrijf is er nog een kennisachterstand over de toegevoegde waarde van deze andere software platforms. Naast implementatiekracht ligt hier dus een tweede uitdaging voor de maakindustrie: kennis opdoen van deze andere typen software en beoordelen welke voordelen ze kunnen brengen voor je eigen bedrijf. Vanuit deze tweede uitdaging volgt vanzelf de derde: hoe knopen we deze systemen aan elkaar?

Het antwoord op deze vraag is de applicatiearchitectuur. • Wat is applicatie-architectuur? • Welke voordelen levert het op? • Hoe pak je het aan? In genoemde lezing hebben we antwoord gegeven op deze vragen.

DE DRIE UITDAGINGEN Skopos raakt met haar specialisaties de kern van de drie uitdagingen van dit moment: 1. Applicatiearchitectuur van business software; 2. K  ennis van PLM, MES, productconfiguratie, naast ERP; 3. V  erstand van implementeren, en daarmee het onderste uit de kan halen van business software. Skopos is dus prima uitgerust voor de toekomst; nu onze toekomstige opdrachtgevers nog!

BUSINESS SOFTWARE AWARD Leuk was het nieuwe programmaonderdeel over de beste software implementaties van 2016. Deze prijs werd gewonnen door Euramax, waar over meerdere bedrijfsprocessen heen efficiency verbeteringen gerealiseerd zijn, van product configuratie tot marketing & relatiebeheer. Wilt u ook de business software Award winnen? Laat u begeleiden bij de implementatie door Skopos!

«

SKOPOS Beukweg 73, 7556 DD Hengelo Telefoon 085 - 773 18 31 E-mail info@skopos.nl www.skopos.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017

25


NIEUWE ECONOMIE

“De missing link tussen onderwijs en bedrijfsleven” SAMEN WERKEN AAN DE ECONOMIE VAN MORGEN

In juni 2015 werd Het Groene Brein Roots gelanceerd. Het Groene Brein Roots is een initiatief van Het Groene Brein - een netwerk van ruim 115 wetenschappers dat ondernemers ondersteunt richting de nieuwe economie. Roots verbindt als netwerkorganisatie progressieve onderwijsinstellingen en vooroplopende bedrijven aan elkaar om de transitie naar de nieuwe economie te versnellen. Dat doet zij o.a. via Finding Roots: een negen maanden durend actieprogramma in Zeeland, waarbij vijftien jongeren zich focussen op persoonlijk, authentiek leiderschap op het gebied van duurzaamheid. Het programma wordt ondersteund door DuurzaamDoor en de provincie Zeeland. Andere lopende projecten zijn de Versnellerfiets en Future Quest . Wat heeft Het Groene Brein Roots tot nu toe opgeleverd? FINDING ROOTS Negen jongeren van mbo Scalda deden mee aan het programma dat inmiddels is afgerond, en zij hebben dit volgens Ira von Harras, medeoprichter Het Groene Brein Roots, hard nodig: “Ik werk in het mbo en miste de aansluiting met het werkveld.” Imke Elstak, projectleider van Finding Roots beaamt dit: “Het mbo is vooral ingericht als een voorportaal van het hbo. Wij wilden een verbinding met het bedrijfsleven leggen voor de studenten die wél direct aan het werk gaan. Scholen zouden veel meer kunnen samenwerken met bedrijven.” Ook zes jongeren van hbo HZ University of Applied Sciences deden mee aan Finding Roots. Von Harras: “In overleg met de jongeren hebben we het programma samengesteld. We wilden dat zij enthousiast zouden zijn over de programmaonderdelen. De groep volgde workshops en gastlessen en woonde een lezing bij. Een hoogtepunt was een reis naar de klimaattop in Parijs.”

LEIDERSCHAP Het programma draait om authentiek leiderschap. Elstak: “We hebben ons niet zo zeer gericht op traditioneel leiderschap. Wel op hoe je vanuit eigen waarde en talent de leiding kunt nemen over je eigen leven en je eigen keuzes. En hoe je daarmee impact hebt op je omgeving.” Von Harras: “Tijdens een stiltewandeling en meditatie hebben we ervaren hoe wij in het kader van duurzaamheid het beste uit onszelf kunnen halen.”

DE VERSNELLERFIETS In deze campagne haalde Het Groene Brein Roots samen met Platform Bèta Techniek innovatieve ideeën op voor de wereld van morgen. De gezamenlijke missie van beiden is het stimuleren van samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven voor een innovatie en versterking om zo hard mee te werken aan een nieuwe economie. De Versnellerfiets reisde van Middelburg naar Emmen en van Leiden naar Boxmeer. Ze stonden in bibliotheken, gemeentehuizen, boerderijen en natuurlijk scholen. En wat zijn er mooie ideeën opgehaald. Een professioneel expertteam heeft ieder idee twee stappen verder gebracht.

Daar willen we mbo-studenten op voorbereiden. We verwachten dat beroepen zullen verschijnen en verdwijnen. We willen de studenten een realistisch toekomstbeeld voorschotelen. En daarin een verbinding leggen met een circulaire economie. Hoe we dat precies gaan invullen is nog niet duidelijk maar het idee is een 3D-film of animatie, en een lespakket met de skills en competenties voor de toekomst.” Elegeert hoopt Future Quest in april 2017 te lanceren. Scholen kiezen zelf of ze het willen gebruiken. DuurzaamDoor is een van de belangrijkste partners van Het Groene Brein Roots en steunt haar in alle vormen die denkbaar zijn.

«

BEROEPEN IN 2050 Pascal Elegeert is coördinator bij Switch en bereidt samen met Het Groene Brein Roots de virtual reality experience Future Quest voor. Elegeert: “We richten ons op 2050: het jaar waarin de nieuwe economie genesteld moet zijn.

Meer info: www.hetgroenebrein.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017

27


INNOVATIETOOL

Tekst: Jeroen Kuypers // Fotografie: Lin François

WIE IS WERKELIJK INNOVATIEF?

Ongemeten blijft onbenut Innovatie wordt langzamerhand de sleutelfactor in het succes van bedrijven. ‘Harde’ innovatie, in de betekenis van het op de markt brengen van nieuwe producten, is echter maar voor weinig ondernemingen weggelegd. De meeste moeten het hebben van ‘zachte’: een constante verbetering van de bedrijfsprocessen. Daarvoor heb je innovatieve medewerkers nodig, maar hoe meet je objectief hun innoverend vermogen? Het Belgische CREAX stond aan de wieg van een methode waarbij simulatie centraal staat. Economen en politici hebben er de mond vol van: innovatie. Managers en ondernemers sporen hun medewerkers aan de daad bij het woord te voegen, maar daar gaat het vaak mis. Je kunt niet op afroepbasis innovatief zijn. Een bedrijf moet dus een innovatiestrategie ontwikkelen. En tenslotte omvat innovatie veel meer dan het Willie Wortel type dat een lumineus idee te berde brengt. Daarmee begint het weliswaar, maar loopt het helaas ook vaak vast. Volgens Jef Vandenberghe, managing partner van CREAX, zijn er drie profielen bij het innovatieproces betrokken die alle drie even belangrijk zijn voor het slagen ervan: de ‘ideator’, de ‘champion’ en de ‘implementor’. Samen met het departement sociale psychologie van de Universiteit Gent ontwikkelde CREAX een tool om te bepalen hoe innovatief werknemers zijn en welk profiel bij hen past. De tool kreeg als naam Innduce.me.

AANVULLENDE COMPETENTIES “Innovatie is teamwork en voor een succesvol werkend team heb je aanvullende competenties nodig. Als het uit louter dezelfde types bestaat krijg je niets van de grond. De champion is degene die er slaagt de steun van de directie te krijgen voor het innovatieproject – en die te behouden. De implementor is de manager van het project, wanneer het de ideeënfase gepasseerd is. Dat zijn taken die een ander soort creativiteit en inzet vereisen. De ideator mag out of the box denken, moét dat zelfs, maar de implementor moet juist heel concreet en cijfermatig kunnen werken, het soort mens zijn dat graag lijstjes afvinkt op een excellsheet. De champion hoort dan weer iemand te zijn die anderen kan overtuigen en enthousiasmeren. Dat vereist vooral communicatieve vaardigheden. Het coachen van een innovatieproject is van even essentieel belang voor het slagen ervan als het genereren van goede ideeën.“

28

‘hei-sessies’ waarbij ideeën worden besproken en een team wordt geformeerd, maar zo worden het altijd dezelfden die de innovatiekar trekken en kom je er nooit achter welk potentieel er in je organisatie verborgen zit”, zegt Jef Vandenberghe. “Via Innduce.me kun je álle werknemers laten testen, tot en met de receptioniste. Minstens zo belangrijk is dat andere methoden om het innovatief vermogen boven water te krijgen in feite niets anders zijn dan ‘sel assesments’. Degene die de tekst ondergaat schat zijn eigen vermogen in. Het resultaat is niet objectief.”

EXPERTBASED Waarom zou Innduce.me dat dan echter als eerste wél zijn? Toch niet alleen omdat er met simulaties van werkelijke situaties op de werkvloer gewerkt wordt? “Nee, omdat wij die vijftien simulaties eerst aan vijftig mensen hebben voorgelegd die bij succesvolle innovaties betrokken zijn gewéést. Die testresultaten hebben we gebruikt voor de sleutel waarmee wij de scores van de kandidaten berekenen. We meten dus hoe dicht de kandidaat in de buurt komt van de expert. We kunnen aan de hand van zijn resultaten ook bepalen in welk profiel hij past. Als iemand niet duidelijk een ideator, champion of implementor is beschouwen we hem of haar als generalist.” De kandidaten krijgen alleen het profiel te zien, de directie krijgt ook de scores. “Waarom hebben we dat gedaan? Omdat iemand die getest heeft geneigd is alleen maar te kijken naar een score onder de vijftig, naar iets wat hij dus niet of onvoldoende kan. Maar als je in het ene profiel past is het helemaal niet belangrijk dat je nauwelijks aan de vereisten van het andere voldoet. Waar het om gaat is dat je beter wordt in wat je wél kan. De uitslag is dus ook een startpunt om na te gaan welke opleidingen daaraan gekoppeld kunnen worden.“

GEEN SELF-ASSESMENTS

AL TIJDENS DE STUDIE

Maar beschikken bedrijven niet over oude en beproefde methoden om zo’n team samen te stellen? “Je hebt natuurlijk de zogenaamde

CREAX is zelf een innovatief bedrijf dat sinds zijn oprichting door CEO Simon Dewulf zestien jaar geleden al meer dan 650

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017

innovatieprojecten heeft begeleid en naast Innduce.me onder andere een octrooidatabank heeft ontwikkeld. Vanuit zijn vestiging in het West-Vlaamse Kortrijk helpt een twintigtal innovatieadviseurs nationale en internationale ondernemingen op het vlak van innovatie. Innduce.me is een tool waarvan juist in Nederland steeds meer gebruik wordt gemaakt, door multinationals als Heineken, door een bureau als Deloitte & Touche, dat het inzet voor het adviseren en implementeren van een innovatiestrategie bij zijn eigen klanten. Maar ook mkb-bedrijven surfen naar de website. Gebruikersgemak en betaalbaarheid spelen daarbij ongetwijfeld ook een rol. Een test is online af te leggen, kost vijfenzestig euro per kandidaat, met kortingen voor grotere groepen en de resultaten worden overzichtelijk gepresenteerd. “Je kunt echter nog een stap verder gaan”, vindt Jef Vandenberghe. “Nu meten we het innovatiepotentieel van volwassen werknemers en proberen we dat met cursussen en trainingen bij te schaven. Avans Hogeschool wil Innduce.me al tijdens de opleiding gaan inzetten, zodat studenten afstuderen met innovatie in hun portfolio. Dan krijgt het bedrijf waar de afgestudeerde gaat werken een medewerker die direct kan helpen bij het verbeteren van producten en processen en dus bij het verlagen van kosten en verhogen van rendement. Want de levenscycli van bedrijven zijn zo kort geworden dat ondernemers het zich niet langer kunnen veroorloven innovatie te negeren. Innoveer jij niet, dan kun je er vergif op innemen dat je concurrenten het wel doen. Als je geen keuze meer hebt kun je er maar beter zo gestructureerd mogelijk aan beginnen.”

«

Voor meer informatie, ga naar www.innduce.me


HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017

29


DEELNEMERS Eline Bleijswijk is accountmanager bij Saxion Parttime School en adviseert bedrijven over het in deeltijd en flexibel opleiden van hun medewerkers.

Lisa Pieters, voormalig advocate arbeidsrecht, is sinds 2016 arbeidsrechtjurist bij Baker Tilly Berk. “Niets is vanzelfsprekend: onderschat niet het belang van goed vastleggen”.

Gerrit Boegborn van Boeg Opleidingen verzorgt met een team van praktijkprofessionals diverse opleidingen zoals BHV, AED, reanimatie en EHBO.

www.saxion.nl

www.bakertillyberk.nl

www.boegopleidingen.nl

30

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017

Ton Veldscholte is directeur van de at groep Personeel, een re-integratiebureau dat ondernemers ontzorgt op het gebied van personeelszaken waaronder outplacement, arbeidsdeskundig advies, ziekte en arbeidsongeschiktheid. www.at-groep.nl


RONDE TAFEL MENS, ORGANISATIE EN LEIDERSCHAP

Tekst: Marion van Amelrooij // Fotografie: Liesbeth van Asselt

Goed leiderschap? Beter luisteren! We zijn vandaag te gast bij de Saxion Parttime School in Deventer. Een beetje onwennig lopen wij tussen de studenten. Vreemd eigenlijk want tijdens dit rondetafelgesprek concluderen we dat wij allemaal een leven lang moeten leren. Terug naar de schoolbanken dus! We discussiëren met acht deelnemers over het onderwerp Mens, Organisatie en Leiderschap. “Een hbo-diploma veroudert, je kunt niet meer een leven lang teren op een eens behaald diploma”, stelt Sigrid Schinkel, zelfstandig advocate. “De arbeidsmarkt verandert en daar moet je in mee.” Grow or go dus waarbij de werknemer zelf verantwoordelijk is voor zijn ontwikkeling? HR-manager Patrick Tempelman is het niet volledig eens met deze stelling: “Het verplichtende element spreekt mij niet aan. De mogelijkheden om te groeien zijn van veel factoren afhankelijk en zeker van de functie in kwestie. Als een vuilnisman zonder schades rijdt en keurig de afvalbakken op tijd leegt, vervult hij prima zijn functie. Moet ik dan iemand dwingen om zich te ontwikkelen terwijl hij zelf tevreden is?” Eric van de Straat, directeur van Straight Human Support, mengt zich in de discussie door te stellen dat deze vuilnisman zich toch zal moeten aanpassen aan veranderende wetgeving en nieuwe regels voor chauffeurs. “Dat klopt, in dat geval moet de chauffeur op cursus. Maar die verplichting wordt niet door de werkgever geïnitieerd”, zegt Tempelman.

Van de Straat: “Functies evalueren en daar moet de werknemer in mee. Simpele activiteiten verdwijnen.” De algemene overtuiging aan tafel is daarom dat je als bedrijf mag verwachten dat personeel zich ontwikkelt en aanpast aan veranderingen in de markt. “Je moet als bedrijf daar wel de tools voor aanreiken. En je moet er oog voor hebben dat niet iedereen de intrinsieke motivatie heeft om zich te ontwikkelen. Ga daar het gesprek over aan: communiceer

situatie. Ze zien ieder alleen hun eigen verhaal. Praat eens met elkaar voordat je de boel laat escaleren, denk ik dan.”

ONWIL? ONACCEPTABEL! Directeur van de at groep Ton Veldscholte kent uit eigen praktijk een voorbeeld waarbij de verantwoordelijkheid voor ontwikkeling bij de werknemer wordt gelegd. “Jaarlijks moeten deze medewerkers lesmodules volgen. Als je de lesmodules niet behaalt, en dus niet voldoet aan de kwaliteitseis, heeft dit consequenties voor het uitoefenen van je functie in de toekomst.” Dit voorbeeld ontketent een heftige discussie. Tempelman: “Kan dat arbeidsrechtelijk wel?” Ook Schinkel vraagt zich af wat het juridisch kader voor dit beleid is. De kritische houding van de deelnemers illustreert dat niet kúnnen meer geaccepteerd wordt dan niet wíllen. Bij onwil rijzen de haren overeind. Tempelman: “Als iemand zich moedwillig ziek meldt om een cursus te ontlopen, word ik nijdig. Dat vind ik onacceptabel dus in dat geval geldt voor mij wel het verplichtende aspect van grow or go.”

“Misschien moeten we naar optimalisatie in plaats van maximalisatie” helder wat je verwacht. Als werknemers dan nog niet in beweging komen dan mag je ze daarop aanspreken”, stelt arbeidsjuriste Lisa Pieters. Schinkel deelt deze mening: “Het gaat om verwachtingenmanagement. Vaak verschillen de verwachtingen van werkgever en werknemer heel sterk van elkaar. Ik word als advocaat erbij gehaald en hoor twee verschillende versies van de ontstane

Sigrid Schinkel is advocaat arbeidsrecht. Na een carrière als manager en bedrijfsjurist in het bedrijfsleven heeft zij haar een eigen advocatenkantoor Schinkel gestart.

Patrick Tempelman is HR-manager bij de Best Groep, een uitzendorganisatie gespecialiseerd in het uitzenden en detacheren van chauffeurs en logistiek personeel.

www.advocatenkantoorschinkel.nl

www.bestgroep.nl

Binne Visser werkt als Head of HR & Internal Communication bij Kramp Group. Kramp is één van de grootste technische groothandels in Europa en richt zich met name op de agrarische sector. www.kramp.com

Eric van de Straat heeft vijftien jaar geleden STRAIGHT Human Support opgericht, de HR-partner voor zowel het mkb als enkele multinationals.

www.straight-hs.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017

31


RONDE TAFEL MENS, ORGANISATIE EN LEIDERSCHAP STRATEGISCHE PERSONEELSPLANNING

LIFETIME EMPLOYABILITY

Niet alleen diploma’s verouderen, de kennis van een werknemer veroudert ook. Zijn organisaties daar wel voldoende op voorbereid? Eline Bleijswijk, accountmanager bij Saxion Parttime School: “Organisaties kunnen een strategische personeelsplanning voeren, zodat er meer zicht ontstaat op aanwezige kennis en te verwachten uitstroom. Maar hoe breng je kennis in beeld?” Volgens Veldscholte zijn mkb-bedrijven daar niet mee bezig. “Mkb’ers zijn bezig met de waan van de dag. Zij hebben geen aparte HRafdeling. Als er dan toch een HR-adviseur binnenkomt, beginnen ze eerst met het opzetten van functioneringsmanagement.” Binne Visser, Head of HR en IC bij Kramp Group, met 3100 man personeel een groot bedrijf, vertelt over het ‘2020’ plan dat zij hebben gemaakt. “Met het hoger- en middenmanagement hebben wij gekeken naar ontwikkelingen bij onze eindgebruikers. Onder leiding van externen die ons prikkelden en een spiegel voorhielden, hebben we de vraag beantwoord ‘Waar gaan we naartoe?’ Vervolgens hebben we gekeken wat we daarvoor nodig hebben aan competenties, dus van ist naar soll. We hebben een scenarioplanning gemaakt en deze gebruiken we nu bij de functioneringsgesprekken.”

Employability is een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer. Maar hoe faciliteer je ‘ouderen’? Een 50+’er moet nog zeker vijftien jaar mee in het arbeidsproces. Van de Straat: “Ik ben best positief. In vijf jaar tijd zie je dat de gemiddelde uitstroomleeftijd van 60 naar 65 jaar is opgelopen.” Pieters ziet arbeidsgeschillen waar 65+ of 67+’ers nog niet weg willen. “De AOW-gerechtigde leeftijd is in veel contracten een reden voor einde dienstverband. De Wet langer doorwerken stimuleert wel dat werknemers langer werkzaam blijven.” Maar kunnen die ouderen wel mee? Schinkel constateert dat veel medewerkers tegen hun grenzen aanzitten. Als er dan iets verandert, gaat het mis. Ze kunnen niet meer mee en eigenlijk zou een andere functie passender zijn. Maar dat betekent dat ze ook een inkomensval moeten accepteren. En dat is lastig voor 50+’ers met hoge lasten zoals een hypotheek en studerende kinderen.”

Visser ziet digitalisering en big data als game changers. “Alle bedrijven krijgen last van digitalisering. Ook voor ons als groothandelsorganisatie is het de uitdaging om toegevoegde waarde te houden.” Maar digitalisering is toch juist een kans voor veel bedrijven om nieuwe markten te bedienen en efficiënter te opereren? “Dat klopt, maar ik vraag me af of het goed is voor de maatschappij. De gemiddelde levensduur van een organisatie is inmiddels teruggelopen tot acht jaar. Macroeconomisch gezien is de beste oplossing om iedereen aan het werk te houden, het verlengen van deze levensduur”, stelt Visser. Grow or go geldt niet alleen voor werknemers, maar dus ook voor bedrijven. Toch plaatst Visser een kanttekening. “Misschien moeten we naar optimalisatie in plaats van maximalisatie. Bij maximalisatie is er een kortetermijnvisie en telt vooral de aandeelhouderswaarde. Een manager, die later de zoveelste passant blijkt te zijn, gooit alles op de kop en richt zich alleen op het uitnutten van mensen. Daarentegen zie je dat juist veel familiebedrijven niet uitsluitend voor de kortetermijnwinst gaan: duurzaamheid en continuïteit spelen hier een belangrijke rol. Dan heb je ook een heel ander gesprek met je medewerkers.”

32

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017

“Goed leiderschap is vooral goed kunnen luisteren” Directeur Gerrit Boegborn van Boeg Opleidingen ziet dat ouderen loyaler zijn. “En ze hebben kennis en ervaring.” Waarom worden ze dan niet aangenomen? Het is enerzijds een risicokwestie. Veldscholte: “Wij brengen ouderen wel onder de aandacht. Hierbij benoemen we de voordelen die samenhangen met de inzet van ouderen. Vaak geeft de organisatie aan dat ze een dienstverband toch een te groot risico vinden vanwege mogelijke ziekte en eventuele transitievergoedingen bij uitstroom. De mkb’er durft die risico’s qua kosten maar moeilijk aan.” Anderzijds is het kennis. Bleijswijk: “Kijk naar de kansberoepen in onder meer de ICT-sector. Daar ben je met 50+ oud. Maar je kunt kijken wat de basiscompetenties en skills voor een developer zijn. Als een oudere daaraan voldoet, kun je daarin investeren. Dat is wel een kostenafweging.” Tempelman: “Het is ook het beeld van de 50’er. Als jonge dynamische start-up ondernemer neem je niet zo snel een oudere aan. Dat matcht niet qua houding en cultuur.” Van de Straat probeert juist wel een lans te breken voor de 50+’ers. “Ik geef naar bedrijven aan dat een jongere ook een risico is: die blijft slechts drie à vier jaar en

gaat dan op zoek naar een nieuwe uitdaging. Een oudere werknemer blijft meestal langer binnen het bedrijf.” Toch verandert de houding en loyaliteit van werkenden. Visser: “Steeds meer managers zien hun werk als een project, met een kop en een staart. Dat zie je ook bij succesvolle IT‘ers, die pakken projecten op die ze leuk vinden en stappen steeds over naar een volgende uitdagende klus, ze kiezen voor de inhoudelijke uitdaging en niet voor een baan.” Van de Straat vult aan: “Wat mij betreft is het aan werknemers om te zorgen dat zij een aantrekkelijke partner blijven voor bedrijven. Maar ik geloof niet in carrièreplanning in de zin van ‘ik ben over zoveel jaar manager of leidinggevende’. De snelheid van veranderingen binnen bedrijven is dusdanig groot dat dit een achterhaalde vorm van carrièreplanning is. Daarbij heb ik zeker niet alleen het werknemerschap voor ogen.” Boegborn: “Ontwikkelingen zijn vaak ook afhankelijk van kansen die zich aandienen. Kansen creëren en kansen benutten, daar gaat het om”, aldus Boegborn.

EEN LEVEN LANG LEREN De overheid heeft, succesvol of niet, de vergrijzende arbeidsmarkt geagendeerd. Maar strategische personeelsplanning blijft de verantwoordelijkheid van de bedrijven. Niet iedereen past binnen de strategie en koers van het bedrijf. Medewerkers die willen overstappen zitten vaak vast. Vast in hun vak maar ook ‘vast’ in de cultuur van hun sector. Bleijswijk: “Kijk naar de uitstroom in de bankensector, daar kunnen we gezamenlijk lering uit trekken. Deze medewerkers kunnen moeilijk in een andere sector aan de slag; zij moeten ze eerst ‘ontbanken’ en soms omscholen. Inmiddels beschikken een aantal banken over een programma ‘leven lang leren’. Vier keer per jaar evalueren manager en medewerker zelf de ontwikkelingen en inzetbaarheid. Dit werkt beter dan functioneringsmanagement waarbij aan het eind van het jaar nog snel lijstjes moeten worden afgevinkt.” Saxion doet mee aan een pilot van het ministerie om hoger onderwijs op flexibele basis aan te bieden. Bleijswijk: “We zijn binnen Saxion Parttime School zo georganiseerd dat we de gewenste flexibiliteit kunnen bieden. Ons deeltijd studieprogramma is modulair opgezet rondom kennisclusters. Je kunt vier keer per jaar instappen en op meerdere locaties het programma volgen. Studenten bepalen zelf welke modules ze volgen en ze kunnen modules stapelen tot een volledige bachelor. Ons onderwijs is wel heel praktijkgericht, studenten moeten een beroepsproduct opleveren om een certificaat te behalen.” Ook voor het mkb lijkt deze opzet met lage instapkosten aantrekkelijk.


“Praat eens met elkaar voordat je de boel laat escaleren” Boegborn richt zich met zijn bedrijfsopleidingen op het gebied van hulpverlening en gezondheid op een totaal andere doelgroep. “Als bijvoorbeeld BHV’er ben je geen medisch professional, je vervult een rol die je er ‘toevallig’ bij krijgt. Maar om deze rol zo goed mogelijk uit te voeren, leiden we de mensen op door onder andere trainers uit de medische praktijk.” Daarbij kijkt Boegborn verder dan de individuele medewerkers: “Wij proberen de organisatie te begeleiden bij het opzetten en onderhouden van een goede BHV-organisatie.”

MODERN LEIDERSCHAP Hoe stimuleer je dat medewerkers zich blijven ontwikkelen? Bleijswijk: “Een medewerker is zo flexibel als het bedrijf waar hij of zij werkt. Daarmee bedoel ik dat je als werkgever door een flexibele werkomgeving je medewerkers kan stimuleren om eigen verantwoordelijkheid te nemen.” Pieters plaatst hierbij wel een kanttekening: “De ruimte om je werk in te delen hangt af van de functie. Aan de lopende band kun je moeilijk zelf je tijden indelen.” Toch ziet Schinkel ook binnen uitvoerende functies mogelijkheden voor eigen initiatief.

“Medewerkers van een groot bouwbedrijf kwamen met wensen die niet serieus genomen werden door de directie. Hun voorstellen en vragen om iets simpels als een andere boor werden direct afgewezen. Daar knappen medewerkers op af. Je kunt bijvoorbeeld installateurs ook vragen hoeveel tijd zij nodig hebben om een verwarmingsketel te installeren. Laat ze zelf hun tijd indelen en beoordeel ze op hun productie.” Visser beaamt dit. “Wij hebben bijvoorbeeld vijftig medewerkers aan het werk via Hameland, mensen die alleen onder aangepaste omstandigheden kunnen werken. Maar deze medewerkers zijn enorm enthousiast en ook zij komen zelf met ideeën hoe zij ‘hun’ productiestraat efficiënter kunnen maken.” Veldscholte: “Onze coaches werken vanuit huis. Dit zijn allemaal hbo-geschoolde mensen die zelf hun agenda bijhouden en hun werk indelen. Ze hebben grote vrijheid. Daar krijg je dus allemaal ambassadeurs voor terug die het bedrijf promoten. Mensen worden gewaardeerd en hebben plezier in hun werk.” We mogen dus concluderen dat

organisaties die meer flexibiliteit geven aan hun medewerkers daar veel voor terugkrijgen. Van de Straat: “In veel gevallen kiezen werknemers voor een bedrijf dat qua cultuur bij hen past en omgekeerd. Echter, als het bedrijf je niet de mogelijkheden biedt om de bijdrage te leveren die jij prettig vindt dan passen jullie niet bij elkaar. Kom voor jezelf op en ga op zoek naar iets beters.”

ECHT LUISTEREN MOTIVEERT Goed leiderschap is vooral goed kunnen luisteren. Pieters: “Hoe vaak gebeurt het niet dat je een praatje begint terwijl je gesprekspartner nauwelijks opkijkt van zijn scherm? Je krijgt niet 100% aandacht. Dat is een heel verkeerd signaal; je wordt niet gewaardeerd.” Toch is luisteren moeilijker dan het lijkt. Visser citeert: “People listen to reply, not to understand”. Schinkel vult aan: “Luisteren is niet gelijk aan instemmen. Je mág een voorstel afwijzen maar motiveer je reactie!” Boegborn toont zich een bekwaam en vrijwillig luisteraar: “Echt luisteren motiveert.”

«

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017

33


TECHNISCHE GROOTHANDEL

Tekst: Jessica Schutten

Continu kijken naar de klant van morgen Voortdurend is Kramp in Varsseveld op zoek naar oplossingen die de samenwerking met klanten intensiveren. Structureel investeren in e-commerce biedt de technische groothandel een kans om nog effectiever te zijn én de klant te helpen succesvol te zijn. Met ruim 3.100 medewerkers in meer dan twintig landen is Kramp één van Europa’s grootste leveranciers van onderdelen, gereedschappen en accessoires voor landbouwmachines en bouw-, tuin- en parkmachines. Het bedrijf, dat in 1951 werd opgericht en het hoofdkantoor heeft in Varsseveld is leverancier aan dealers en reparatiebedrijven voor onderhoud en revisie. De kracht van Kramp is een zeer snel en efficiënt logistiek proces, technisch advies, innovatieve serviceconcepten en e-businessoplossingen. “Het draait bij Kramp om de klant. ‘Customer first’ is één van de kernwaarden van ons familiebedrijf naast ‘together’, ‘engaged’ en ‘entrepeneurship’”, vertelt Binne Visser, hoofd HR & Interne Communicatie. “Wij moeten als groothandel blijven kijken naar onze toevoegde waarde in de keten en naar de klant van morgen. En die wereld gaat snel. Alles draait om big data en digitalisering. Neem ontwikkelingen als autonome tractoren, sensortechnologie en melkrobots waarbij met Kritische Prestatie Indicatoren diverse

ontwikkelingen van de koe gevolgd worden. De rol van onze klant, maar ook die van ons als groothandel verandert. Wij willen proactief blijven anticiperen en denken vanuit die klant. Daarbij staan het succesvol samenwerken met de klant en dichtbij aanwezig zijn centraal.”

ONTWIKKELEN VAN TALENTEN Om haar positie in de markt te behouden, moet Kramp efficiënt en agile zijn. De slimme logistieke concepten en een geoptimaliseerd voorraadbeheer worden ingezet om dealers snel te kunnen bedienen. Binne Visser: “We blijven echter continu verbeteren en de beste service bieden. E-commerce en customer experience worden steeds belangrijkere pijlers. Dat heeft gevolgen voor de interne bedrijfsprocessen.” Om slagvaardig te blijven, alle ontwikkelingen bij te houden en in staat te zijn werving en selectie en doorstroming te laten aansluiten bij toekomstige marktontwikkelingen en nieuwe ambities koos Kramp recent voor Workday, een cloudoplossing voor financiële en HR-systemen.

PERSONALIA Naam: Binne Visser Leeftijd: 46 jaar Burgerlijke staat: Gehuwd Bedrijfsnaam: Kramp Group Functie: Head of HR and Internal Communication Specialiteit: Verbinden en richting geven Motto: Wat komt dat komt en wat niet komt, komt niet Bucketlist: Afgelopen zomer Route 66 op HD gereden, was even genoeg

“Het is een uniform HR-systeem dat eenduidig en eenvoudig te gebruiken is en waarmee het management en de werknemers in heel Europa kunnen beschikken over de juiste informatie. Workforce Planning, Recruiting, Talent Management en Learning zijn geïntegreerd in het systeem. Zo hebben we ook een volledig overzicht en inzicht in de ontwikkeling van talenten. De ontwikkelingen vragen ook van onze medewerkers dat ze blijven veranderen en meebewegen en e-minded zijn.”

THE KRAMP WAY Kramp is in 2016 als vijfde in de lijst van beste werkgevers van Nederland uit de bus gekomen. Trotsheid heerst in het hele bedrijf. Deze positie is het gevolg van dagelijks investeren in ‘The Kramp Way’, de cultuur en kernwaarden van het oorspronkelijke familiebedrijf. Visser: “We zetten volop in op employer branding. Dat begint bij goede werving en relatiemanagement tot het geven van vrijheid en ontwikkelingsmogelijkheden in een moderne organisatie en het open en eerlijk communiceren met medewerkers. We werken nauw samen met universiteiten en hogescholen om talenten aan te trekken en bieden traineeships aan. Onze bestaande medewerkers willen we binden en boeien. Daarom zetten we volop in op leiderschapsontwikkeling en bieden we mogelijkheden voor ontwikkeling en doorstroming. We stimuleren het ‘van buiten naar binnen denken’ en lokaal ondernemerschap, altijd met het belang van de klant voorop. We koesteren onze medewerkers. Ondanks dat we blijven innoveren en vooroplopen in de markt, geven we medewerkers de ruimte en tijd om zich voor te bereiden op de wereld van morgen. We hebben haast om de goede dingen te doen, maar nemen de tijd om de dingen goed te doen.”

«

KRAMP NEDERLAND B.V. Breukelaarweg 33 7050 AA Varsseveld Telefoon 088 - 000 10 00 www.kramp.com

34

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017


ONDERWIJS

Is jouw organisatie in staat mee te veranderen? De wereld verandert razendsnel. De markt stelt jouw bedrijf of organisatie elke dag weer op de proef. Hoe anticipeer je op vragen uit de markt en hoe maak je de (vertaal)slag naar ontwikkeling en innovatie? Met goede mensen die beschikken over de juiste kennis en opleiding. Saxion Parttime School leidt die mensen op.

SUCCESVOL STUDEREN IN DEELTIJD Stappen zetten in je bedrijf of carrière? Doorgroeien? Kies dan voor een opleiding in deeltijd! Saxion Parttime School biedt een uitgebreid studieaanbod, van cursussen en (losse) modulen tot complete hbo-studies. Met flexibel en blended onderwijs, online waar het kan en groepslessen in de locaties in Deventer en Enschede. Met stapelbare modulen, die worden afgesloten met een erkend hbo-certificaat. Met persoonlijke begeleiding door een studiecoach. Met docenten en experts uit de praktijk. En altijd met de eigen dagelijkse werkomgeving als uitgangspunt. Pas kennis direct toe in de praktijk. Dat is succesvol studeren in deeltijd.

Saxion Parttime School biedt flexibel, modulair hbo-onderwijs met een uitgekiende mix van kennis en skills. Of het nu gaat om een kort of lang(er) opleidingstraject, er is veel mogelijk. Een cursus, een module, modulen stapelen, Ad’s, bachelors, masters. Elk traject wordt afgesloten met een erkend hbo-certificaat of een hbo-graad. Er wordt een persoonlijke studieroute samengesteld, afgestemd op de behoefte van jouw organisatie of medewerkers.

DICHTBIJ

EIGENTIJDS

Saxion Parttime School is dé onderwijspartner van werkgevers, bedrijfsleven en overheid in de regio. De lectoraten doen onderzoek en komen met antwoorden op de vragen van morgen. “Samen met onze partners werken we aan innovatie, om het kennisniveau in de regio te verhogen, de concurrentiekracht te versterken en de arbeidsmarkt nieuwe impulsen te geven.”

Bekijk het uitgebreide deeltijdaanbod: van cursussen en (losse) modulen die stapelbaar zijn, tot post-hbo, Ad’s, bachelors en masters. Of bezoek de open dagen in maart. Kijk voor meer informatie op saxion.nl/parttimeschool.

VERANDERKRACHT

Twijfel je nog over je studiekeuze, vraag dan een studieadvies op maat aan: saxion.nl/studieadviesopmaat

“We geloven in een mix van online studeren waar het kan, werkplek-leren en studeren in de groep aan onze hogeschool.” Zo ontstaat ‘tijd-efficiënt onderwijs’ dat is afgestemd op de kenmerken van medewerkers. Deeltijdstudenten van diverse bedrijven, docenten en marktpartijen ontmoeten elkaar in de learning community. Dat bevordert kennis en motivatie, geeft waardevolle inzichten in andere beroepssectoren en leidt tot innovatie.

PRAKTIJKGERICHT “Binnen onze opleidingen staat de werkomgeving centraal: de uitdagingen en vraagstukken uit de eigen organisatie zijn leidend in de lessen en bij de opdrachten. We vragen een relevante praktijkomgeving voor de werkopdrachten, zodat de opgedane kennis en skills direct in de praktijk kunnen worden gebracht. We leren vakoverstijgend te denken en te innoveren door met en van elkaar te leren. Daar plukken student én werkgever de vruchten van!”

Waarom veraf als het dichtbij kan? “We hebben jarenlange hbo-ervaring, uitstekende onderwijsfaciliteiten, aandacht voor de toepassing van moderne technologie in onderwijs en samenleving (Living Technology). Onze persoonlijke studiecoaches helpen studenten bij het kiezen van de juiste studietrajecten en bij het succesvol combineren van hun studie met werk en privé. Het succes ligt dichtbij!”

REGIO

Geef jouw organisatie en je medewerkers een boost met het modulaire hbo-deeltijdonderwijs. Pak nieuwe kansen voor de toekomst. Charge your business!

«

MEER WETEN?

Voor wie nog niet weet wat hij/zij wil, is er het oriëntatietraject ‘Maak werk van je talent’: saxion.nl/oriëntatietraject Saxion Parttime School. Charge your business. Charge your career.

Telefoon 088 – 019 19 19 E-mail info@saxion.nl www.saxion.nl/parttimeschool

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017

35


ARBEIDSRECHT

Niets is vanzelfsprekend: het belang van goed vastleggen Wesley Bruins en Lisa Pieters, beiden jurist bij Baker Tilly Berk, melden vaak al vooraf dat ze kunnen overkomen als muggenzifters, doemdenkers of advocaten van de duivel. Dagelijks lopen zij contracten na om te bepalen of duidelijk is wat er wordt beoogd met zo’n contract en denken vooral in risico’s. Ondanks dat zij allebei op een ander juridisch gebied adviseren, zien zij beiden in hun dagelijkse praktijk waar het toe kan leiden als je afspraken vooraf niet goed vastlegt. Wesley Bruins, richt zich als jurist op het ondernemingsrecht en gezondheidsrecht: “De ondernemer is in de regel sterk gefocust op kansen en minder op bedreigingen. Het is mijn taak de ondernemer op die bedreigingen te wijzen. Ondanks dat hij daar niet altijd op zit te wachten.” Voor Lisa Pieters, die zich op het arbeidsrecht richt, is dat heel herkenbaar: “Niet lullen, maar poetsen. Of: gewoon zeggen waar het op staat. Vertrouwen doe je op iemands woord. Helaas zorgt dat ‘blauweogen’ principe ook vaak voor situaties, die achteraf bekeken, voorkomen hadden kunnen worden. Oorzaak: afspraken tussen werkgever en werknemer zijn niet of onvoldoende expliciet vastgelegd.”

VERTROUWEN IS GOED, VASTLEGGEN IS BETER Lisa: “Zolang een werknemer ‘gewoon’ zijn werk doet en doet wat er van hem wordt verwacht, is er niets aan de hand. Zo kun je jaren achtereen doorgaan met elkaar. Maar wat nu als die werknemer ziek wordt, en wel zodanig dat hij langere tijd zijn werkzaamheden niet kan verrichten? Of wat nu als de werknemer keer op keer bepaalde afspraken niet nakomt? Als dan niets is vastgelegd in een contract, brief of e-mail, dan kan dit voor problemen gaan zorgen. Ik heb weleens meegemaakt dat een zieke werknemer ervan uitging dat hij zijn loon volledig doorbetaald zou krijgen en niet het door de werkgever gehanteerde percentage van 70 procent. Hij vertrouwde op een eerdere

WESLEY BRUINS (38) - ONDERNEMINGSRECHTJURIST Wesley is ruim tien jaar als advocaat en curator werkzaam geweest op het gebied van het ondernemings- en het faillissementsrecht. Hij houdt zich bij Baker Tilly Berk bezig met het opstellen en beoordelen van contracten, geeft klanten strategisch juridisch advies, begeleidt organisaties bij fusies en overnames en de verkoop van losse bedrijfsonderdelen, huur en verhuur van onroerend goed. Ook advies op het gebied van privacywetgeving en het gezondheidsrecht behoort tot zijn werkterrein. E-mail w.bruins@bakertillyberk.nl | Telefoon 06 – 52 76 11 60

opmerking van zijn leidinggevende ‘dat hij gewoon zijn salaris kreeg doorbetaald’. De vraag is dan: waar dient nu van uitgegaan te worden?”

CONFLICTEN Niet alleen in het arbeidsrecht leidt het niet vastleggen van afspraken tot problemen. Wesley: “Ook in het handelsverkeer worden dagelijks afspraken gemaakt op basis van vertrouwen. Vaak gaat het om mondelinge afspraken. Een eventueel risico van nietnakoming wordt op de koop toegenomen en gelukkig gaat het in de meeste gevallen goed. Maar wanneer er grote belangen in het spel zijn, kunnen onduidelijke afspraken tot enorme conflicten leiden.”

CONTRACTVRIJHEID Wesley: “In Nederland vormt contractsvrijheid het uitgangspunt. Dit betekent dat men in principe kan afspreken wat en met wie men wil en hoe de overeenkomst wordt uitgevoerd, tenzij de wet de overeenkomst of onderdelen daarvan verbiedt. Op sommige terreinen,

LISA PIETERS (28) – ARBEIDSRECHTJURIST Lisa is ruim vijf jaar als advocaat werkzaam geweest, waarbij zij zich onder andere met het arbeidsrecht bezighield. Bij Baker Tilly Berk helpt Lisa werkgevers met arbeidsovereenkomsten, cao-checks, ontslagprocedures, maar ook de perikelen rondom de zieke werknemer. Haar werk maakt onderdeel uit van de HR-dienstverlening van Baker Tilly Berk: Employment Advisory. Samen met salarisadviseurs, specialisten loonheffingen en HR-consultants bieden de arbeidsrechtjuristen werkgevers ondersteuning bij typische HR-vraagstukken. E-mail l.pieters@bakertillyberk.nl | Telefoon 06 – 21 10 99 35

36

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017

zoals het arbeidsrecht en het huurrecht, mag bijvoorbeeld niet van deze zogenaamde dwingendrechtelijke bepalingen worden afgeweken. Wordt hieraan voorbijgegaan, dan lopen betrokken partijen het gevaar dat de overeenkomst, of onderdelen daarvan, van geen enkele waarde zijn.”

SCHAT RISICO’S OP JUISTE WAARDE Wesley: “Mijn advies is dan ook om een jurist te betrekken bij het opstellen van een overeenkomst. Die kent de beperkingen van de contractsvrijheid en kan daar bij het opstellen van een overeenkomst rekening mee houden. Bepaal ook samen met je jurist welke risico’s acceptabel zijn. Een jurist denkt net als een schaker. Door zoveel mogelijk zetten vooruit te denken, kunnen risico’s beter op hun waarde worden geschat. Ik beschouw dat persoonlijk als dé uitdaging van mijn werk: klanten zoveel mogelijk behoeden voor risico’s zonder afbreuk te doen aan het enthousiasme en de gedrevenheid, die zo typerend zijn voor ondernemers.”

GROTE VERSCHILLEN Lisa: “Ondanks dat er veel bij wet is geregeld, kent de werkgever natuurlijk ook een zekere mate van vrijheid als het om contracteren gaat. De ene werkgever is daarin de andere niet, ik zie grote verschillen. Van werkgevers die niet eens met arbeidsovereenkomsten werken (‘een mondelinge overeenkomst is ook een overeenkomst’) tot werkgevers die alles tot in de puntjes hebben vastgelegd. Zoals verzuim-, exit- en social mediaprotocollen.”


BEPERKINGEN ARBEIDSOVEREENKOMST Lisa: “Het is mijn taak als jurist om aan te geven wat wel en wat niet mogelijk is om in een contract op te nemen. Helaas loop je dan als werkgever weleens tegen regelgeving aan, waar je liever vrij in was geweest. Een cao is hier een treffend voorbeeld van. Ondernemers zijn zich er niet altijd bewust van dat zij met hun onderneming onder een bepaalde cao zouden kunnen vallen. Je kunt als ondernemer niet (altijd) kiezen onder welke cao jouw werknemers vallen. De cao-afspraken overstijgen de eigen arbeidsvoorwaarden. Ga je aan die afspraken voorbij, dan loop je als werkgever het risico om op de vingers te worden getikt door o.a. de cao-partijen. Omdat dat natuurlijk weleens lastig is, probeer ik in die gevallen altijd samen met de werkgever tot de beste oplossing te komen. In Friesland zeggen we dan: ‘As it net kin sa as it moat, dan moat it mar sa as it kin’.”

«

BAKER TILLY BERK Adastraat 7, 7607 HA Almelo Telefoon 0546 - 82 70 00 www.bakertillyberk.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017

37


RISICOMANAGEMENT

Rendement verbeteren door risicomanagement Risico’s inventariseren is voor veel ondernemers geen enkele moeite. Voordat een polis wordt afgesloten, wordt samen met een adviseur geïnventariseerd welke risico’s spelen bij de onderneming. Voor de gekozen oplossing wordt een polis afgesloten en hiervoor moet premie worden betaald. Het lijkt een logische weg, echter de praktijk leert dat de aanpak om de risico’s daadwerkelijk te verkleinen in heel veel gevallen niet wordt uitgevoerd. Cruciaal is om de kans op schade te verkleinen en daarnaast om de impact ervan terug te brengen. De schadekans verkleinen kan door in een bedrijfspand gerichte, fysieke en technische maatregelen te nemen, maar ook in de organisatie kunnen (gerichte) procedures toegepast worden. Daarnaast kan men juridische aspecten, maar ook de bestuurlijke optimaliseren naar een geringere schadekans en impact. Een goed uitgevoerd risicomanagement zal leiden tot een drietal conclusies: 1. Vermijden 2. Verminderen 3. Overdragen De rendementsverbetering ontstaat nu door het overdragen van de risico’s (naar bijvoorbeeld een verzekeraar) zoveel mogelijk te beperken en daarvoor de premie niet te hoeven uitgeven. Echter, door optimalisatie van het risicoprofiel zal de premie ook lager zijn. En ook heel belangrijk is dat de bedrijfscontinuïteit inzichtelijk is en de ondernemer zich hiervan bewust is. Door middel van een guide of risksscan kan dit geïnventariseerd worden.

CYBER RISK VOOR BEDRIJVEN Met een druk op de knop bestellen wij eten, worden artikelen gekocht, creditcardbetalingen verricht etc.

Bedrijven moeten doordrongen zijn van de risico’s die het verzamelen van persoonsgegevens met zich meebrengt. De hoeveelheid gegevens neemt exceptioneel toe. Bedrijven hebben de wettelijke en maatschappelijke verplichting hier veilig mee om te gaan. Geconstateerd is, dat door criminele activiteiten het cyberrisk zeer sterk toeneemt. Verspreiden van computervirussen, hackers, wormen, DDOS-aanvallen, Trojaanse paarden, zombienetwerken, logische bommen, ransomware en dergelijke. Je hoort en leest het dagelijks in de media. Hacking is de grootste bedreiging voor gegevensverlies. In ruim 40% van de inbreuk van gegevensverlies is hacking de oorzaak. En dit percentage stijgt enorm. De hackers bestaan uit door de staat gesteund, georganiseerde misdaad, Hacktivisten, cyberterroristen maar ook ‘grappenmakers’. En dit speelt wereldwijd.

WETGEVING Met ingang van 1 januari 2016 is een wijziging van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) van kracht geworden en deze wet regelt een meldplicht aan het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) voor datalekken voor bedrijven, organisaties en overheden die persoonsgegevens verwerken. De boetes in geval van een datalek kunnen aardig oplopen, want de opvolger van het CBP kan boetes geven tot maximaal 810.000 euro of 10% van de jaaromzet.

Welke eigen kosten kunnen onder andere ontstaan bij een hackaanval? • Kosten van digitaal forensisch onderzoek • Public relations, crisismanagement, melden en inlichten van gedupeerden • Opsporen en verwijderen virus, worm, toegang hacker • Bedrijfsschade door onbeschikbaarheid eigen systemen en websites

WELKE KOSTEN AAN DERDEN? • Meldkosten toezichthouder, betaalkaartbedrijven, en andere gedupeerden • Verweerkosten en juridische bijstand ten opzichte van toezichthouder betaalkaartbedrijven en overige derden • Boetes van de toezichthouder(s) zoals door College Bescherming Persoonsgegevens Er kunnen uitgebreide verzekeringen worden afgesloten, maar veel belangrijker is of een bedrijf voldoende gedaan heeft aan risicobeheersing. De bedrijfscultuur met een goede verantwoordelijkheid voor beveiliging en gegevensbescherming is een must. Door middel van een guide of riskscan kan een gerichte risicobeheersing uitstekend inzicht geven op het voorkomen en aanpakken van inbreuk op persoonsgegevens.

«

Voor nadere informatie: Eurorisk Nederland, martin.klinker@eurorisk.nl of 06-54338575

EURORISK NEDERLAND Postbus 40044 7504 RA Enschede Telefoon 053 - 430 58 11 E-mail info@eurorisk.nl www.eurorisk.nl

Martin Klinker, eigenaar/risicoverbeteraar

38

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2017


High-Tech Offset

Groen drukken

Makkelijker met 5 kleuren produceren Veldhuis Media niet zomaar een drukker!

Met 45 medewerkers verzorgen we dagelijks de productie van vele brochures, magazines, kalenders en boeken. Met onze DTP-studio en moderne prepress verwerken we de orders via internet en ftp applicaties. Onze drukkerij beschikt over drie 5-kleuren persen op het formaat 72 x 102 (16 pag. A4 per drukvel). In onze binderij verzorgen we het vouwen, hechten en de postale verwerking van periodieken en brochures. Bovendien beschikken we over apparatuur om Wire-O kalenders te maken. Veldhuis Media is FSC- en ISO 12647 gecertificeerd. Daarnaast zijn we een erkend BPV-bedrijf. Dit betekent voor U: • Prettige samenwerking op menselijke maat. • Een leverancier die met u mee denkt, óók op het gebied van MVO. High-Tech Offset volgens • Al uw grafische wensen worden door één bedrijf uitgevoerd. Veldhuis Media • Door vergaande automatisering en onderlinge afstemming een voorspelbaar drukresultaat. Media heeft het drukproces Kortom: Uw drukwerk Veldhuis top verzorgd, is voor u een zorg minder. volledig geïntegreerd, geautomatiseerd

Meer informatie? en gedigitaliseerd. Dit supersnelle en Neem contact op met één van onze account managers. slimme concept noemen we High-Tech set. @veldhuismedia Volg ons ook opOff Twitter: Door uw en ons drukwerkproces

Veldhuis Media daarvolledig krijg je een kleur van! en naadloos op elkaar aan te sluiten, krijgt u uw kwaliteitsdrukwerk een stuk sneller, efficiënter en toch voordelig. Snel en efficiënt het drukwerk op de

Kanaaldijk OZ 3 8102 HL Raalte

T 0572 - 34 97 00 F 0572 - 34 97 99

F I ME

D

I

T. 0572 - 34 97 00 F. 0572 - 34 97 99 info@veldhuis.nl www.veldhuis.nl info@veldhuis.nl www.veldhuis.nl

C

ER

T I FI C EE

R

E

D

SCGM ISO 12647 G

Veldhuis Media b.v. Kanaaldijk OZ 3 8102 HL Raalte Postbus 2 8100 AA Raalte

RA

A

G

plaats van bestemming.

Profile for Uitgeverij Novema

Het Ondernemersbelang Overijssel 1-2017  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Het Ondernemersbelang Overijssel 1-2017  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Profile for novema
Advertisement