Page 20

INNOVATIE QUICK SCAN HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT » Ondernemers zijn bezig met de waan van de dag, ze moeten het bedrijf en het personeel aan de gang houden. Tijd om afstand te nemen en zien wat er gebeurt op het gebied van technologie is nodig om juiste keuzes te kunnen maken.

ONZE VISIE » We organiseren bijeenkomsten om kennis te delen over nieuwe ontwikkelingen. Als bedrijven op de hoogte zijn van kansen en bedreigingen kunnen ze producten sneller op de markt brengen en hun omzet verhogen. Bedrijven moeten bovendien geld gaan verdienen met een dienst om hun product heen.

UW OPLOSSING » Als netwerkorganisatie pakken we inhoudelijke thema’s op als smart industry, duurzaamheid, robotisering, 3D-printen en digitalisering. De innovatiemakelaars van RCT Gelderland kunnen een-op-een makelen en schakelen tussen bedrijven en willen innovatie versnellen door bedrijven met elkaar in contact te brengen. Aan de dienstverlening zijn geen kosten verbonden. Meer weten? Kijk op www.rctgelderland.nl.

RCT GELDERLAND Joost Bouman Telefoon: 06 - 53 67 29 33 E-mail: joost@rctgelderland.nl

Tekst: Tefke van Dijk // Fotografie: Kees van Welzenis

De innovatiemakelaars van RCT Gelderland verbinden bedrijven in de regio Zelf heeft innovatiemakelaar van RCT Gelderland Joost Bouman geen fysieke bedrijfslocatie. Die heeft hij ook niet nodig, hij komt graag naar je toe. “Ik ben altijd bij een ondernemer of onderweg naar een ondernemer. Zonde om dan een kantoor te hebben. Het geld steken we liever in innovatie en samenwerking.” RCT Gelderland is een onafhankelijk netwerk voor en door ondernemers met als doel de industrie in de regio te versterken. Met de verandering van Regionaal Nijmeegs Centrum voor Technologie (RNCT) naar RCT Gelderland is de regio van Joost Bouman uitgebreid van Nijmegen naar Nijmegen-Rivierenland. Als innovatiemakelaar makelt en schakelt hij daar tussen ondernemers en organisaties en bezoekt vele bedrijven in de maakindustrie. “Ik breng hun expertises in kaart en bespreek recente ontwikkelingen. Welke ideeën hebben ze, tegen welke problemen lopen ze aan en welke kennis missen ze? Daarna probeer ik ze te verbinden aan een andere partij. Dat kan een andere ondernemer zijn, maar ook een onderwijsinstelling of onderzoeksinstituut.”

SPECIALISTISCHE KENNIS Bouman bezocht de afgelopen jaren 1200 bedrijven. Heel divers: kleine en grote ondernemingen, organisaties die al 150 jaar bestaan tot bedrijven die net een half jaar zijn gestart. “Iedere organisatie heeft andere vragen. Als RCT hebben we een breed netwerk, ook buiten Gelderland. Soms heeft een bedrijf specialistische kennis of kunde nodig en die vind je niet altijd in de buurt.” Succesvoorbeelden zijn er zat. Zoals de industrieel productontwerper Jorg Rijkschroeff met zijn alternatief voor de milieuonvriendelijke terrasverwarmingen: verwarmde stoelkussens. Bouman: “Deze kussens verbruiken maar

liefst negentig keer minder energie dan de kachels die er nu vaak staan. Prachtig, maar als café wil je niet tientallen snoeren op je terras. Een ingenieursbureau waarmee ik hem in contact bracht heeft toen een oplaadbare accu ontwikkeld. Uiteindelijk zijn er drie tot vier regionale bedrijven betrokken bij het project en nu mag hij de business seats van Heracles voorzien van verwarmde stoelen. Fantastisch.”

CIRCULAIRE PRODUCTIE Volgens Bouman hoef je niet altijd naar China, soms kun je ook prima in de regio terecht. “Als klein bedrijf kun je veel bereiken. Kijk naar de drukkerij in Wijchen waar ze zich erover verbaasden dat industriële inktcartridges de vuilnisbak in gaan terwijl je thuis cartridges recyclet. Na overleg met een grote fabrikant recyclen ze de industriële cartridges nu. Zo zie je maar: ook als klein bedrijf kun je het systeem veranderen.” Vanuit RCT Gelderland houdt Bouman algemene ontwikkelingen in de gaten, ziet trends en vertaalt die naar het MKB in de regio. Bijvoorbeeld als het gaat om duurzaamheid. “Nijmegen heeft een uitgesproken ambitie: de stad wil CO2-neutraal worden. Voor veel bedrijven is dat ingewikkeld, zeker als het gaat om circulaire productie, terwijl het een mooie trigger kan zijn voor innovatie en samenwerking. Circulair werken doe je samen, maar je moet wel kennis hebben van elkaars werkzaamheden. Dat kan via ons netwerk.”

«

“Circulair werken doe je samen, maar je moet wel kennis hebben van elkaars werkzaamheden, dat kan via ons netwerk”

20

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 03 • 2016

Het Ondernemersbelang Nijmegen-Rivierenland 3-2016  
Het Ondernemersbelang Nijmegen-Rivierenland 3-2016  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Advertisement