Page 25

SAMENWERKEN

Tekst: Tefke van Dijk // Fotografie: Kees van Welzenis

Smart Industry? Smart opleiden! Smart Industry begint met smart opleiden. Dat betekent samenwerken, versnellen en verbeteren. Daar schieten veel opleidingen op het moment tekort, meent directeur Tom Kokke van Berko Kompressoren uit Wijchen. “Veel bedrijven besluiten daarom zelf mensen op te gaan leiden. Als het zo doorgaat lopen de scholen leeg. We moeten in actie komen en écht gaan samenwerken. Alleen samen kun je Smart Industry op een hoger niveau tillen.”

Directeur Tom Kokke gaat er goed voor zitten. “De afgelopen dertig jaar heeft er een enorme versnelling plaatsgevonden in de industrialisering. De komende vijf jaar gaat het misschien nog sneller dan in de voorgaande decennia. Dan is het smart om kennis verder te specialiseren en dat betekent meer focus in de opleiding. We moeten mensen niet langer heel breed opleiden maar goed kijken wat voor mensen we willen opleiden en hoe we dat samen kunnen doen. Belangrijke vraag daarbij is hoe we ervoor zorgen dat de diverse onderwijsinstellingen bij elkaar komen.”

GROEI IN CRISISTIJD Berko is al ruim vijftig jaar een succesvol familiebedrijf in persluchtinstallaties en heeft op het moment ruim veertig medewerkers in dienst, die wekelijks worden bijgespijkerd met nieuwe kennis en kunde. Ook in crisistijd groeide het bedrijf. Focus is daarbij het toverwoord, aldus Kokke. “Focus op de kern, op wat goed is. In de crisistijd hebben we de focus op verkoop bijvoorbeeld laten vallen. Veel bedrijven leggen daar dan juist de focus op. Bij Smart Industry gaat het erom dat je in behoeften kunt voorzien. Dat vraagt maatwerk.”

SAMENWERKEN MOET Het baart Kokke zorgen dat veel (grote) bedrijven nu intern mensen opleiden, soms in samenwerking met andere bedrijven. “Grote

bedrijven hebben direct baat bij goed opgeleide medewerkers. Het is echter de vraag of deze vorm van onderwijs goed is voor de studenten, en daarmee de toekomstige generatie medewerkers. Waarom trekken we niet gezamenlijk op om innovatie te bewerkstelligen? Samen kun je Smart Industry op een hoger niveau tillen.”

“Werk samen, deel kennis en kom in actie!” Volgens Kokke is goede samenwerking noodzakelijk voor smart opleiden, anders ‘verliezen we het van China’. “Bestaande samenwerkingsverbanden zijn mooi, maar we moeten nu stoppen met praten en actie ondernemen. Ga met de goede ideeën aan de slag. Met betere samenwerking kunnen we echt versnellen en verbeteren. Scholen versnellen nu niet snel genoeg. Studenten moeten met hun opdrachten aan allerlei onbenullige regels voldoen. Een mooi verslag laat echter niet zien wat iemand kan. En bedrijven denken ‘we doen het zelf wel’.”

OVERZICHT EN ACTIE Om de eigen Smart Industry meer handen en voeten te geven gaat Berko uit van het idee ‘database, matrix en agenda’. Een goede logica in de database zorgt ervoor dat je alles binnen tien seconden kunt vinden en in de matrix staat wie wat waar en hoe doet. “Mensen hebben overzicht nodig, anders red je het niet”, zegt Kokke. Hij wijst op de uitspraak van emeritus hoogleraar Ron de Kloet die op de vergadertafel ligt: ‘Van hard werken krijg je geen stress. Dat krijg je als je het niet kunt overzien of geen resultaat ziet.’ De agenda moet mensen vervolgens aanzetten tot actie. Iets wat nu ook echt bij de opleidingen moet gaan gebeuren, benadrukt Kokke. “Werk samen, deel kennis en kom in actie! Samen is echt niet alleen. Samen zorg je voor continuïteit. Als je de beste wilt zijn - en dat wil je, moet je elke dag een stapje verbeteren in het proces. Daar valt nog veel te winnen als het om opleiden gaat. Ik blijf het zeggen.”

«

BERKO WIJCHEN BV Havenweg 14, 6603 AS Wijchen Telefoon 024 - 641 11 11 E-mail info@berko.eu www.berko.eu

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 02 • 2016

25

Het Ondernemersbelang Nijmegen-Rivierenland 2-2016  
Het Ondernemersbelang Nijmegen-Rivierenland 2-2016  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Advertisement