Page 1

NIJMEGEN - RIVIERENLAND

Zorginnovaties versnellen door samenwerking in Digital Health Center Focus op zorginnovaties

De professional moet geen uitvoerder worden, maar eigenaar van een probleem

Inclusief ondernemen, goed voor maatschappij ĂŠn onderneming

01 2018 JAARGANG 16


te huur: warehouse op toplocatie DocksNLD te ‘s-Heerenberg DocksNLD te ’s-Heerenberg 27.000 m² magazijn 800 m² kantoren 3.100 m² mezzanine Bereikbaarheid: - Snelwegen A12, A18 en A3 - Rhein Waal Terminal in Emmerich am Rhein - Per spoor

Montea, ontwikkelende belegger in logistiek vastgoed, ontwikkelt een ultramodern magazijn op het bedrijventerrein DocksNLD in ’s-Heerenberg. Een state-of-theart distributiecentrum, gelegen tussen de haven van Rotterdam en het Duitse achterland. Kortom, de winst zit ‘m in deze toplocatie.

Meer weten? Neem contact op met Hylcke Okkinga: 088 2053 888 Of kijk op www.montea.com


INHOUD RONDE TAFEL ZORGINNOVATIES

ARBEIDSMARKT

RONDE TAFEL INCLUSIEF ONDERNEMEN

FOCUS OP ZORGINNOVATIES

EERSTE ION KEURMERK INCLUSIEF ONDERNEMEN UITGEREIKT

INCLUSIEF ONDERNEMEN, GOED VOOR MAATSCHAPPIJ ÉN ONDERNEMING

Hoe zorg je ervoor dat de banenafspraak om 125.000 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk te begeleiden een feestje wordt? Het Inclusief Ondernemers Netwerk (ION) in de regio Rijk van Nijmegen heeft hier iets op gevonden. Niet alleen door elk jaar een bijzonder succesvol match-event te organiseren maar ook door inclusieve ondernemers met een ION keurmerk in het zonnetje te zetten.

Spread the word, vertel elkaar over de leuke kanten van inclusief ondernemen. Maar sluit je ogen er niet voor dat het ook tegen kan zitten als je een werknemer met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst neemt. Over dat evenwichtige uitgangspunt waren de deelnemers aan het tafelgesprek over inclusief ondernemen het roerend eens. Het gesprek vond plaats bij het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen.

Innovaties in de zorg zijn gericht op verbeterde zorg- en dienstverlening, efficiency en kostenbesparing. Hoe hou je die focus scherp? Zeven deskundigen spraken er over bij Pluryn, zorgaanbieder voor mensen met een complexe problematiek.

LEES VERDER OP PAGINA 12

COVERINTERVIEW

LEES VERDER OP PAGINA 24

LEES VERDER OP PAGINA 28

ZORGINNOVATIES VERSNELLEN DOOR SAMENWERKING IN DIGITAL HEALTH CENTER Innoveren is één ding, maar op een vernieuwende manier de samenwerking zoeken om innovaties te versnellen is iets heel anders. Zorginstelling Pluryn is er druk mee bezig en zette daartoe het Digital Health Center op. Innovatiemanager Sanneke Langendoen van Pluryn is er nauw bij betrokken.

LEES VERDER OP PAGINA 8

KNOWLEDGE TOUR DE PROFESSIONAL MOET GEEN UITVOERDER WORDEN, MAAR EIGENAAR VAN EEN PROBLEEM Wie weleens gekampeerd heeft, kent het probleem van een wiebelende campingtafel. De oplossing is gevonden door alle poten verstelbaar te maken. Maar hoe geef je instructie aan personeel dat honderd of duizend campingtafels moet opbouwen? Alle poten even lang uitschuiven? Of zorg dat alle tafels vlak en stabiel staan? Dat laatste is natuurlijk de bedoeling met name op een hobbelig veld, maar is lastiger te besturen. Of toch niet? Wouter Hart onderzocht succesvolle organisaties. Hij is te gast bij de elfde FEM Knowledge Tour.

LEES VERDER OP PAGINA 32

EN VERDER... 3 Inhoud 4 Van Wijnen voegt al 111 jaar waarde toe 5 Column / Colofon 16 “Gebouwen voelen soms als een vriend” 18 ’s Heeren Loo zoekt nieuwe vormen van verbinding 20 “Techniek en vernieuwing gaan hand in hand”

22 Statushouders aan het werk 26 Duurzaam personeelsbeleid vraagt coachend leiderschap 34 De RIBW helpt mij zoeken naar een baan die écht bij mij past 35 De Bedrijfspoli focust op kracht 36 Specialist in complex precisiewerk blijft vernieuwen

38 Wildenberg advocaten is diepgaand én allround 39 Scheiden? Doe het samen! 40 Actie, avontuur, inspiratie en natuur 41 Gemeente Nijmegen bespaart energie in eigen gebouwen 42 Panel: Nederland heeft een solide basis voor de flexibele werkcultuur HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

3


BOUW- EN PROJECTONTWIKKELING

Tekst en foto: Dick Leseman

Van Wijnen voegt al 111 jaar waarde toe In 2018 viert Van Wijnen haar 111-jarig bestaan. De bouwonderneming pakt dit moment om terug te blikken op welke manier zij van betekenis is geweest voor haar klanten. Zo vraagt Van Wijnen aan de mensen die wonen, zorgen, werken en leven in de gebouwen die zij gemaakt heeft wat die plek voor hen betekent. Om van te leren én om trots op te zijn. Die nieuwsgierigheid, dat centraal stellen van de gebruiker, kenmerkt het bedrijf. We spraken met Richard van Kleef, commercieel manager van de Arnhemse vestiging, over zijn drijfveren en over Van Wijnen Arnhem.

GROTE SPELER MET MENSELIJKE MAAT Van Wijnen is met 24 locaties door het hele land een grote speler in de bouwwereld. Iedere locatie bedient de lokale markt. “Mede daardoor zijn we in staat de menselijke maat centraal te stellen”, vindt Richard van Kleef. Hij is nog geen jaar werkzaam bij Van Wijnen, maar voelt zich helemaal thuis bij de Arnhemse vestiging van de bouw- en projectontwikkelingsgigant. “Tijdens een opleiding in 2009 werd ik geconfronteerd met een citaat van Albert Einstein. Sindsdien is het mijn lijfspreuk: ‘Try not to become a man of success, but rather try to become a man of value’.” Dat is waar Van Wijnen ook voor staat, stelt Van Kleef. “Wij werken samen met de eindgebruiker en proberen waarde toe te voegen.” Of zoals de missie van Van Wijnen luidt: “Samen bouwen aan ruimte voor een beter leven.” Richard van Kleef vult aan: “Wij zoeken in elke opdracht naar de verbinding met de klant, de gebruikers van een gebouw, de omgeving en luisteren naar hun ideeën en wensen. Samen met andere partners in de keten zoeken we naar de juiste oplossingen. Bouwen is meer dan alleen vastgoed.”

4

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

DE BOUWOPGAVE Richard van Kleef is verantwoordelijk voor alle acquisitieprojecten met een bouwopgave, zoals hij het zelf noemt. “Nieuwbouw, transformaties, energetische aanpassingen en dat voor woningcorporaties, zorginstellingen, beleggers en projectontwikkelaars. De grootste opgave komende jaren is de energetische verbetering van bestaande woningen. Naast onze mensen op de afdelingen wonen, zorg en werken zijn onze mensen van onderhoud en beheer bezig met het verduurzamen, renoveren, transformeren en onderhouden van woningen en gebouwen om deze toekomstbestendig te maken. Ook op die manier maken we betekenisvolle plekken voor mens en maatschappij”, verduidelijkt Richard van Kleef.

IN DE PRIJZEN Van Wijnen bemoeit zich met meer duurzame projecten. “Naast bijna energie neutrale gebouwen, Nul-op-de-Meter en energieprestatie coëfficiënt nul woningen hebben we bijvoorbeeld in Zutphen bestaande woningen aardgasvrij gemaakt”, zegt Van Kleef trots. Een ander voorbeeld van duurzaam bouwen is het streven naar het toepassen van circulaire materialen.

“Wij proberen bij nieuwbouwprojecten circulaire materialen te gebruiken. Maar ook juist bij renovatie bekijken we nauwkeurig welke materialen echt vervangen moeten worden en welke een tweede leven krijgen, waarbij kwaliteit voorop staat, zoals bij het prijswinnende project van Tandheelkunde in Nijmegen.” Het juryrapport meldde: “De manier waarop het interieur is aangepakt – de tapijten, de verlichting, de uitsparingen – zijn een feest.” Van Wijnen viel nog een keer in de prijzen. Het Van Der Valk Hotel in Nijmegen, gebouwd samen met Wiegerinck architecten uit Arnhem, ontving de duurzaamheidsprijs. “Dat duurzaamheid hier als uitgangspunt is genomen voor een commercieel hotelbedrijf is erg bijzonder”, verduidelijkt de jury in het rapport. De jury hoopt dat hierdoor duurzaam en circulair bouwen de norm wordt in de hotelbranche. “Het circulaire en duurzame bouwen creëert meerwaarde voor de generatie na ons. En dat willen we graag: waarde toevoegen”, aldus Richard van Kleef.

«

VAN WIJNEN ARNHEM B.V. Van Oldenbarneveldtstraat 117 6827 AM Arnhem


COLUMN

TOPTALENT VALT VOOR INSPIRERENDE IDEALEN Onlangs meldde mijn jonge communicatiemedewerker dat hij een andere baan had gevonden. Kon ik op zoek naar een vervanger. In deze tijd is het best lastig om goede mensen te vinden, dus u kunt begrijpen dat ik niet blij was.

Het beschikken over talentvolle medewerkers is van belang om je als bedrijf te kunnen blijven ontwikkelen. Dat geldt voor alle functies. De zorgverlener aan het bed met gevoel voor de patiënt is net zo belangrijk als de developer die de slimme e-health oplossingen verzint.

Het binnenhalen van talent gaat steeds meer over het verbinden van mensen met grotere idealen. Niet: “Wij zoeken een jonge en ambitieuze communicatiemedewerker met affiniteit met techniek en gezondheidszorg”, maar: “Wij ondersteunen bedrijven met het oplossen van wereldvraagstukken op het vlak van Health & High Tech. Onderzoek naar malaria, kanker en het door snelle 5G-verbindingen mogelijk maken van zelfrijdende auto’s. Dat alles en meer gebeurt in Nijmegen. Wie helpt ons dit verhaal te vertellen?” Hoewel het wat ronkend taalgebruik is, trek je hiermee wel de aandacht en krijg je reacties van talenten die het verschil willen maken.

Bij Briskr, het consortium dat zich richt op het ondersteunen van bedrijven in de Health en High Tech in Gelderland zodat zij zich sneller kunnen ontwikkelen, werken we samen aan het ontwikkelen en verbinden van talenten. Je kunt nu eenmaal niet alles zelf doen en weten.

Talent vinden en vasthouden vraagt ook meer dan alleen het binnenhalen ervan. Welke persoonlijke ontwikkeling kun je bieden, wat is het perspectief, hoe blijf je de verbinding met het grote geheel vasthouden? Ook als je met je dagelijkse beslommeringen bezig bent? Het werven en opleiden van nieuwe mensen is een stevige investering. Soms kun je dan ook beter net even wat meer energie in de bestaande medewerkers steken om ze te behouden. Maar ja, daar hebben we vaak weer geen tijd voor.

Briskr bestaat uit alle relevante regionale partijen die zich bezig houden met het supporten van jonge en bestaande bedrijven in de Health & High Tech sectoren. Het grote ideaal van Briskr is om de impact van Health & High Tech in de regio Nijmegen te vergroten. Door een mooi programma van lezingen en workshops, coaching en het inzetten van onze netwerken ondersteunen we veel bedrijven. Daarmee versnellen we de innovaties en de groei in de Health & High Tech sectoren en binden we talenten aan de regio. Dat zo’n ideaal talent aantrekt is wel gebleken, de vacature is naar volle tevredenheid ingevuld!

«

RIKUS WOLBERS Novio Tech Campus E-mail rikus.wolbers@noviotechcampus.com www.noviotechcampus.com

COLOFON Hét Ondernemersbelang NijmegenRivierenland verschijnt vijf keer per jaar. Zestiende jaargang, nummer 1, 2018 Oplage: 6.500 exemplaren Coverfoto Sanneke Langendoen, Pluryn Fotografie: Istar Verspuij

Uitgever Smart Business Publishers Noord B.V. Morra 2-41, 9204 KH Drachten Telefoon 0512 - 74 52 20 E-mail info@ondernemersbelang.nl www.ondernemersbelang.nl Eindredactie Sietske Postema E-mail s.postema@ondernemersbelang.nl Telefoon 0512 – 74 52 20

Media-adviseur Johannes Swieringa E-mail j.swieringa@novema.nl Telefoon 0512 - 74 52 20 Website www.ondernemersbelang.nl Vormgeving VDS Crossmedia BV, Emmen Druk Scholma Druk, Bedum

Aan deze uitgave werkten mee: Paul de Jager Istar Verspuij Huub Luijten Mathilde Lentjes Jacques Kok Dick Leseman

Adreswijzigingen Adreswijzigingen, verandering van contactpersoon of afmeldingen kunt u per mail doorgeven aan Tiny Klunder, t.klunder@ondernemersbelang.nl. Vermeld s.v.p. ook de editie er bij, die vindt u aan het begin van deze colofon. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uit­gever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

5


COLUMN

HET DILEMMA VAN PERSOONLIJKE ONTWIKKELING Ruim 80% van de mkb-ondernemers wil meer aandacht geven aan persoonlijke ontwikkeling. Met deze conclusie sloot MKB Servicedesk eind 2017 een onderzoek onder mkb-ondernemers af. Deze conclusie geldt voor heel veel mensen, als je bedenkt dat het mkb meer dan 90% van het Nederlandse bedrijfsleven vertegenwoordigt. Wij zien hierin het dilemma voor de gemiddelde ondernemer. Persoonlijke ontwikkeling impliceert dat het een investering in de ondernemer zelf is en niet in het bedrijf. Daar wringt de schoen want dit staat in schril contrast met de no-nonsens cultuur die heerst in het midden- en kleinbedrijf. Gewoon doen en op de kosten letten, dan doe je al gek genoeg. Vooral de DGA zelf. En dat in de huidige werknemersmarkt waarin de mogelijkheid tot persoonlijke groei in hoge mate je aantrekkelijkheid als werkgever bepaalt. Maar wat nu als je het anders aanpakt? Als je persoonlijke- en bedrijfsontwikkeling hand in hand laat gaan? Dan versterken ze elkaar en wordt persoonlijke ontwikkeling relevanter. Het draagt rechtstreeks bij aan het bedrijfsresultaat. Sinds 2015 bouwen wij op deze manier aan ondernemingen: houding, gedrag en leiderschap ontwikkelen samen met de bedrijfsstrategie, in plaats van ernaast of erna.

Petra van de Rijken & Luuk van der Knaap, Prestatiebouwers

Met succes, maar het vraagt ook veel van onze deelnemers. Allereerst een duidelijk beeld van de strategie. Iets wat bij veel ondernemingen ondergeschikt is gemaakt aan de tredmolen van de dagelijkse operatie. Daarnaast een voorbeeldrol in het uitdragen van het bijbehorende leiderschap. En het consequent en ontwikkelingsgericht sturen op houding en gedrag van medewerkers. Al die zaken die bij aanvang van onze trajecten vaak niet of niet volledig zijn. Voor die 80% van de mkb-ondernemers in Nederland hebben wij daarom een antwoord op jouw uitdaging. Durf jij proactief te gaan werken aan persoonlijke ontwikkeling ondersteunend aan jouw zakelijke context? Of wacht je liever af tot je bedrijfsresultaten de noodzaak tot verandering onderstrepen? Een ding weten we zeker: in de reactieve bijsturing die daarop volgt, is persoonlijke ontwikkeling het laatste waar je aan denkt.

«

PETRA VAN DE RIJKEN & LUUK VAN DER KNAAP Prestatiebouwers: organisatieontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling voor het mkb. E-mail info@prestatiebouwers.nl www.prestatiebouwers.nl

INNOVATIEMAKELAAR JOOST BOUMAN GAAT VERDER ALS ONDERNEMER De afgelopen 7 jaar heeft Innovatiemakelaar Joost Bouman doorgebracht tussen de innovatieve ondernemers in onze regio. Sinds 1 januari van dit jaar is hij zelf actief als ondernemer. Joost Bouman: “Op 1 januari 2011 startte ik als Innovatiemakelaar voor het Regionaal Nijmeegs Centrum voor Technologie (RNCT) en later voor RCT Gelderland. In 7 jaar heb ik ruim 1.400 innovatieve bedrijven in onze regio mogen bezoeken. Fantastisch om te doen.” Waarom dan de stap naar het ondernemerschap? “Het bezoeken van al deze bedrijven, het makelen en schakelen tussen vraag van de ene ondernemer en aanbod/kennis/ervaring van de andere ondernemer of het onderwijs is geweldig om te doen. Maar, als het linkje is gelegd moest ik weer verder. Op zoek naar de volgende ondernemer met een innovatievraag. Ik had steeds meer de behoefte om ook inhoudelijk mee te denken en te doen. Dus niet alleen verbindingen leggen, ook mede verantwoordelijk zijn voor het resultaat. Dat is wat ik vanaf 1 januari 2018 ben gaan doen.” Samen met zakenpartner Marcel Wetzels helpt Joost nu innovatieve ondernemers en ondernemingen bij groei en innovatie en het financieren daarvan. Bouman: “Makelen en schakelen zal ik altijd blijven doen. Daar is het volgende bij gekomen: •B  egeleiding van innovatieve ondernemers: strategie en business development •F  inancieren van innovaties: participaties, financieringen en subsidies •O  ndersteuning bij bedrijfsoverdracht en bedrijfsovernames Door onze jarenlange ervaring met innovatie in het mkb en onze interesse en nieuwsgierigheid in wat ondernemers bezighoudt kijken we vaak vanuit een onverwachte invalshoek. Vandaar onze bedrijfsnaam Onverwacht Bedrijven.” Bouman blijft dus actief in de regio, maar in een (veel) inhoudelijker rol.

JOOST BOUMAN Onverwacht Bedrijven Telefoon 06 - 53 67 29 33 E-mail joost@onverwachtbedrijven.nl www.onverwachtbedrijven.nl www.subsidiebedrijven.nl

6

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018


COLUMN TOPKANDIDATEN NAAR DE REGIO: ZORG DAT ZE LANGSKOMEN

STIJGEN EN DALEN

We streven er allemaal naar om bij de top te horen: de beste universiteit, de aantrekkelijkste gemeente, de meest innovatieve onderneming. Niet om het lijstje aan te voeren, maar omdat we daadwerkelijk een impact willen maken op het gebied waarop we actief zijn. Daarvoor hebben we de beste onderzoekers, ambtenaren en werknemers op de juiste plek nodig. Gelukkig kunnen we vaak putten uit de eigen organisatie om posities in te vullen, maar er zijn toch ook echt mensen ‘van buiten’ nodig.

De komende tijd zullen we vaak geconfronteerd worden met ‘stijgen en dalen’. Dat zijn bij een vliegreis altijd de spannendste momenten. En in de economie ook…! Zo voorspelde de Rabobank, dat huizenprijzen dit jaar gemiddeld nog wel zo’n 8 % zullen stijgen.

Bij NXP hebben we een young talent programma waar de leiders van morgen worden opgeleid en een ‘shadow’ programma waar jonge technici in een ‘meester-gezel’ setting groeien naar een expert-rol. De kandidaten voor beide programma’s en voor een aantal andere specialistische functies komen van over de hele wereld. Komend van verre oorden, heeft de locatie ‘Nijmegen’, ‘Gelderland’ of ‘Oost-Nederland’ meestal niet de aantrekkingskracht die we zouden willen en die haar toekomt. Dit speelt overigens niet alleen bij kandidaten uit het buitenland, ook kandidaten uit andere delen van Nederland (h)erkennen de kracht van de regio Nijmegen onvoldoende. Hoe anders is het wanneer zij, waar dan ook vandaan, eenmaal een bezoek aan Nijmegen hebben gebracht. Het zelf ervaren van de dynamiek bij NXP en op de Novio Tech Campus, de laagdrempelige en veelzijdige stad en de natuurlijke rust van de omgeving heeft een enorm positieve uitwerking. Ik kan uit eigen waarneming zeggen dat wanneer een bezoek aan Nijmegen aanvankelijk met scepsis ten aanzien van vestiging begint, men toch vaak enthousiast huiswaarts keert. We proberen bij zo’n bezoek dan ook te zorgen dat de kandidaat een eerste kennismaking heeft met de stad en de omgeving. We geven ook in de gesprekken expliciet aandacht aan wat de ‘way of life’ hier te bieden heeft. Nu gaat onze aandacht er met name naar uit om nog meer goede kandidaten tot een bezoek te verleiden. Wat men op internet over de regio vindt, is het eerste uithangbord. En dat kan in mijn ogen overigens nog een stuk beter. Verbeter de internationale online zichtbaarheid van Nijmegen en zorg dat je topkandidaten langskomen, het resultaat spreekt voor zich!

Dat kan een dilemma vormen voor mensen die denken dat ze nu de hoofdprijs voor hun huis kunnen krijgen. Ik ken diverse mensen, die zeggen ‘Nou, àls er een goed bod zou komen, dan wil ik het best overwegen. Dus ik zit nu te wachten op de slimmerik die de site of app ‘Een goed bod’ in het leven roept, waar je je ideale woonwens èn een openingsbod aan kunt geven, waarna vervolgens de nietsvermoedende bewoner daarmee geconfronteerd wordt. Je moet je eigen markt tenslotte creëren! De makelaars hebben veel te weinig huizen in de verkoop vergeleken met vorige jaren en veel te veel vraag vanuit de markt, waardoor enerzijds hun tarieven dalen en anderzijds de huizenprijzen verder stijgen. Het woord ‘vraagprijs’ wordt verbasterd tot ‘vanaf prijs’. Nijmegen en haar buurgemeenten willen het woningbestand laten stijgen. De komende 5 jaar 11.500 woningen bouwen, 70 % van het aantal dat er in 2027 moet staan. Intussen wordt verwacht dat de hypotheekrente zal stijgen. En de inflatie. En de beurskoersen terwijl niemand iets durf te voorspellen over die vermaledijde cryptomunten. Onze bestuurders kijken met stijgende belangstelling of het zetelaantal van hun partij in de gemeenteraad zal stijgen of dalen na de verkiezingen van 21 maart? Dat wordt een spannend weekje overigens. Zondag 18 maart de Stevensloop, woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen, op diezelfde dag het begin van de lente! Een ding weten we zeker: de temperaturen en het aantal uren daglicht gaan weer stijgen en de stookkosten dalen! Alleen maar winnaars dus! Laat intussen ‘Een goed bod’ maar komen. Daar zal mijn bloeddruk ongetwijfeld van stijgen!

«

TONI VERSLUIJS Lid van The Economic Board en Directeur NXP Nederland

VAN ASSENDELFT & PARTNERS BV Reinoud van Assendelft de Coningh Twitter @rvanassendelft E-mail r.van.assendelft@me.com www.vanassendelftpartners.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

7


Zorginnovaties versnellen door samenwerking in Digital Health Center Innoveren is één ding, maar op een vernieuwende manier de samenwerking zoeken om innovaties te versnellen is iets heel anders. Zorginstelling Pluryn is er druk mee bezig en zette daartoe het Digital Health Center op. Innovatiemanager Sanneke Langendoen van Pluryn is er nauw bij betrokken.

“We zien het als onze maatschappelijke opdracht om innovatie sneller in de praktijk bij de cliënt te brengen”

8

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018


COVERINTERVIEW

Tekst: Paul de Jager // Fotografie: Istar Verspuij

Pluryn biedt zorg aan mensen met een complexe problematiek. Vaak zijn dat meerdere zorgvragen ineen. Bijvoorbeeld een verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Iedereen krijgt passende behandeling en ondersteuning bij wonen, werken, leren en vrije tijd. Het doel is om de cliënten te begeleiden naar een zo zelfstandig mogelijk bestaan. De innovaties staan uiteraard ook in dat teken. Om de cliënten te begeleiden naar een zelfstandig bestaan heeft Pluryn deskundige medewerkers in dienst. Maar techniek kan een welkome aanvulling zijn. Zeker digitale techniek. “Neem een cliënt die zelfstandig woont en eens in de week een begeleider op bezoek krijgt voor ondersteuning. Vaak zijn er op meerdere momenten in de week vragen.

Dat kan ook buiten werktijd van de begeleider zijn. Dan is eHealth in de vorm van een portal of app waar je 24/7 kan inloggen en een vraag kan stellen een hele welkome aanvulling”, vertelt Langendoen. Er zijn ook games ontwikkeld die cliënten helpen om weerbaarder in de maatschappij te staan. Pluryn ontwikkelde Dojo, een game die de cliënt leert om te gaan met stressvolle situaties. Gedurende de game worden die situaties gecreëerd. “De cliënt leert rustig te blijven in die situaties en niet in de stress te schieten. Als hij of zij dat een aantal keren doet, dan beklijft dat in de praktijk”, weet Langendoen. Ook apps zijn een uitkomst. Want mensen die zorg krijgen van Pluryn hebben – net als iedereen - mobiele telefoons. De Go-OV app is een uitkomst voor mensen met een beperking die zelfstandig reizen. Als ze de weg kwijt zijn, of even niet meer weten hoe ze verder moeten, kunnen ze contact opnemen met een callcenter. Een ander voorbeeld is de online coach app die helpt met de stappen die nodig zijn tussen het moment dat ’s ochtends de wekker gaat en het verlaten van het huis.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

9


Ideaal voor MKB en retail Brandmeldsystemen Telefooncentrales Datanetwerken (LED)verlichting Stopcontacten en schakelaars Camersystemen Laadpalen Meterkasten Advies bij verbouwing en renovatie

PRESTATIEBOUWERS Persoonlijke ontwikkeling en organisatieontwikkeling voor het MKB Gedrag, samenwerking en leiderschap versterken? Van reactief aansturen naar proactief ontwikkelen! Prestatiebouwers verbetert de bijdrage van de menselijke factor aan jouw bedrijfsresultaat

SANACOUNT - SAMEN SUCCESVOL! Met onze digitale administratie verwerken wij accuraat jouw boekhouding en belastingaangiften, maar wij kijken ook naar jou als ondernemer en als mens. Welke doelen wil jij realiseren? Daar werken wij voor. Wij drinken onze koffie aan de Wijchenseweg 114 te Nijmegen. Wil je weten wat Sanacount voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op of kom op de koffie! Sanacount Bedrijfs- en Belastingadvies T. 024 737 05 44

QUICK SCAN * €2450,*excl. BTW van €2950,- voor €2450,aanbod geldt tot 27 april 2018

Aanbieding voor lezers van Hét Ondernemersbelang. Maak kennis met Prestatiebouwers tijdens onze Quick Scan. Een persoonlijke intake en een inspirerende strategie- en koersbijeenkomst. Hierin verbind je met je team gedrag, samenwerking en leiderschap aan je bedrijfsdoelstellingen. We sluiten af met een passend ontwikkeladvies. www.prestatiebouwers.nl/ondernemersbelang

Naast de Quick Scan biedt Prestatiebouwers onder andere het unieke teamontwikkelingsprogramma Team in de Steigers en het MKB-Jaarprogramma. In al onze programma’s staat het bedrijfsresultaat centraal en werken we gelijktijdig aan proces-optimalisatie, samenwerking en leiderschapsontwikkeling. Meer weten over onze aanpak? Kijk op: www.prestatiebouwers.nl of mail info@prestatiebouwers.nl

www.prestatiebouwers.nl


COVERINTERVIEW DIGITAL HEALTH CENTER

LIVING LAB

Pluryn is niet de enige zorginstelling in het land die innoveert. Elke zorginstelling is er op eigen wijze mee bezig. Alle zorgaanbieders worstelen met dezelfde vragen en zoeken naar antwoorden. Daarmee ontstond een situatie waarin elke zorginstelling het wiel probeerde uit te vinden. Met de oprichting van het Digital Health Center proberen de voortrekkers Pluryn en Koraal dat te voorkomen. In het Digital Health Center wisselen de aangesloten zorginstellingen hun kennis over innovaties uit. Ook bundelen ze hun krachten om sterk te staan richting leveranciers. Samen kunnen ze duidelijk aangeven waar de behoeften liggen. En gezamenlijk kunnen de instellingen ook efficiënter innovaties testen, een pilot draaien en bepalen wanneer een innovatie goed genoeg werkt om die te kunnen gaan inzetten. Dat niet alleen in de provincie Gelderland, maar landelijk. Langendoen: “Het is fijn als je bij elkaar terecht kunt. Stel dat bij ons al een project voor een nieuwe zorgapp loopt, dan kunnen anderen met hun kennis aanhaken. Twee weten meer dan een.” Het Digital Health Center staat nog in de kinderschoenen. Voorjaar 2018 wordt de start formeel bekrachtigd door de deelnemende instellingen. Onderdeel van het contract is een business model. Wat brengt een instelling in aan geld of kennis en wat mag terug verwacht worden?

Het Digital Health Center ondersteunt zorgorganisaties ook bij het opzetten van een eigen Living Lab. Het Living Lab heeft als hoofdtaak de innovatie binnen een organisatie te stimuleren, door te motiveren, inspireren en co-creëren. Zo draagt het bij aan een cultuuromslag, die nodig is om het gebruik van nieuwe technologieën binnen de zorginstelling te omarmen. Ook maakt het Digital Health Center de verbinding tussen nieuwe en bestaande Living Labs/ Innovatiecentra. Door kennis en ervaringen op een structurele manier aan elkaar te binden, ontstaat een duurzaam lerend systeem.

DIGITAL HEALTH TOOL Om de communicatie tussen de innoverende instellingen nog verder te optimaliseren, is de Digital Health Tool in het leven geroepen. Dit is ook een onderdeel van het Digital Health Center. De Digital Health Tool is een website met een overzicht van alle getoetste eHealth-producten. Hier zoeken cliënten en medewerkers naar een product dat bij hun hulpvraag past. Aan de productencatalogus kan gebruikersinformatie worden toegevoegd, waardoor cliënten en medewerkers vooraf een betere inschatting kunnen maken of een gevonden innovatie past bij hun wens. Door ervaringen te delen met de betrokken leveranciers, zijn Pluryn en

andere aangesloten zorgaanbieders in staat om de match nog verder te optimaliseren. Cliënten en medewerkers kunnen eHealthproducten via de Digital Health Tool lenen om de meerwaarde zelf te ervaren. De uitleenservice die aan deze Tool is gekoppeld heeft als doel technologie toegankelijk te maken door drempels te verlagen. In de Digital Health Tool verzamelen de gebruikers alle ervaringen en kennis die zijn opgedaan tijdens de leen- en gebruiksperiode bij de Living Labs en de Uitleenservice. “Onze missie is om meer en sneller toepasbare innovaties te realiseren op het gebied van zelfregie en zelfredzaamheid voor de cliënt in de Verstandelijk Gehandicapten en Jeugdsector. We zien het als onze maatschappelijke opdracht om innovatie sneller in de praktijk bij de cliënt te brengen. Dit willen we bereiken onder het motto: ‘Iedereen heeft recht op innovatie’, vat Langendoen tenslotte samen.

«

www.digitalhealthcenter.nl

De sponsorsessie van Pluryn tijdens het Health Valley Event heeft de titel ‘Digital Health Center: startpunt & accelerator voor innovatie in de zorg’. Deze vindt plaats van 15.20 tot 16.00 uur. In deze sessie neemt Monique Kavelaars, lid Raad van Bestuur, bezoekers mee in de visie van Pluryn op innovatie, technologie en digitalisering. Daarna vertelt Lieke van Domburgh, directeur Kwaliteit van Zorg & Innovatie, hoe het Digital Health Center deze visie vertaalt naar de praktijk. Het Digital Health Center is startpunt voor innovatie, de accelerator voor innovatie in de zorg. Hier werken zorginstellingen, bedrijven, kennisinstituten én cliënten samen aan kansrijke eHealth innovaties en een gezondere, inclusieve samenleving. Ook gaat het over online marketing waarbij de digitale zorgconsument centraal staat en hoe Pluryn daarop inspeelt. Marian Draaisma, marketing director, licht een aantal onderwerpen toe en presenteert het boek Power to the people – Online marketing in de zorg. Een aansprekend vervolg op het eerste boek over marketing in de zorg. https://www.healthvalleyevent.com/timetable/

Monique Kavelaars

Lieke van Domburgh

Marian Draaisma

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

11


RONDETAFELGESPREK ZORGINNOVATIES

Tekst: Paul de Jager // Fotografie: Istar Verspuij

Focus op zorginnovaties Innovaties in de zorg zijn gericht op verbeterde zorg- en dienstverlening, efficiency en kostenbesparing. Hoe hou je die focus scherp? Zeven deskundigen spraken er over bij Pluryn, zorgaanbieder voor mensen met een complexe problematiek.

12

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

Innovaties, waar komen ze eigenlijk vandaan? Op het jaarlijkse Health Valley Event wordt dit jaar een antwoord geformuleerd. Chris Doomernik is directeur van netwerkorganisatie Health Valley. Ze vertelt: “Het thema van het event is ‘where people make the difference’. Het idee daarachter is dat we meer aandacht willen schenken aan de mens achter de innovatie. Wie zijn de onderzoekers en ondernemers, patiënten en zorgprofessionals die maken dat er innovaties tot stand komen? Vaak gaat het om mensen die gedreven zijn omdat ze een familielid hebben


die een bepaalde ziekte of beperkingen heeft waarvoor niet het juiste zorgaanbod aanwezig is. Of ze beschikken over bijzondere vaardigheden of kennis waarmee ze net dat beetje extra kunnen betekenen voor zorginnovatie. Op het Health Valley Event is aandacht voor mensen die het verschil maken voor de zorg.” Harry Crijns is sinds 2000 zelfstandig ondernemer. Hij is CEO bij Crijns Energy Controlling. Het bedrijf bedenkt slimme oplossingen om het energieverbruik in de zorg terug te dringen. Ook biedt het oplossingen voor de verbetering van het binnenklimaat. “Ik zag een probleem waar nog geen oplossing voor was”, zegt hij over zijn motief om te gaan innoveren op binnenklimaat en energiebesparing. Crijns constateerde dat gebouwen tegenwoordig potdicht gemaakt

worden, om maar geen energie te verliezen. Daarbij is aandacht voor ventilatie vaak een sluitpost. Het sick building syndrome is het gevolg. Werknemers en patiënten voelen zich niet prettig in zo’n onbehandeld binnenklimaat. Terwijl beide groepen er wel hun hele dag in door brengen. Hij ontwikkelde een systeem dat meer vrije zuurstof in de binnenlucht brengt. Door middel van ionisatie weet hij de lucht te reinigen, wat de kwaliteit van het binnenklimaat enorm verbetert. Rick Lukassen is beleidsmedewerker bij ’s Heeren Loo. ’s Heeren Loo is een organisatie die zorg verleent aan 10.000 mensen met een verstandelijke beperking. Hij onderkent het belang van een goed binnenklimaat waarin het prettig werken en wonen is. “Maar om je lekker te voelen is er meer nodig dan alleen dat. Je moet kijken naar de hele leefruimte.

Chris Doomernik Directeur, Health Valley www.healthvalley.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

13


RONDETAFELGESPREK ZORGINNOVATIES

Harry Crijns CEO, Crijns Energy Controlling www.energycontrolling.eu Hoe groot en vriendelijk is die, welke kleurstelling gebruik je bij de inrichting. We zijn nu bezig te onderzoeken hoe een healthy environment, de totale leefomgeving er idealiter uit zou moeten zien. Zodat het voor de cliënt fraai wonen is en voor de medewerker fijn werken. Je moet het totaalplaatje bezien en lucht is daar een onderdeel van.” ’s Heeren Loo heeft een innovatieplatform, vertelt Lukassen. Hier wordt de vraag van de cliënt vertaald naar een technologie of een andersoortige innovatie. Dat hoeft niet alleen te gaan om het ontwikkelen van nieuwe apparaten. Lukassen: “Onze doelgroep is afhankelijk van anderen. Het netwerk rond de cliënt spreken we ook aan op innoverend vermogen. Dat is best lastig, want een grote groep ziet innovatie nog niet als onderdeel van de zorg. Gelukkig zijn we een organisatie die innovatie hoog in het vaandel heeft staan.” Miranda Laurant is lector organisatie van zorg en dienstverlening bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ze vindt het belangrijk om bij innovaties niet van de techniek uit te gaan, maar van de vraag waarom een innovatie wenselijk is. Laurant: “Waarom zou het helpen dat we een healthy environment inrichten? Wat is het doel dat we willen bereiken? Als je vanuit die vragen gaat denken kom je tot de juiste oplossingen. Innovaties kunnen in de techniek, maar ook in de arbeidskracht zitten. Ik doe onder andere veel onderzoek naar taak herschikking in de gezondheidszorg. Waarbij taken van artsen aan andere –wettelijk bevoegde- master opgeleide professionals worden over gedragen. De inzet is dat op die manier ieders capaciteiten maximaal benut worden. Helaas vinden artsen het vaak nog moeilijk om taken uit handen te geven. Daarmee benut je onvoldoende de capaciteiten van de andere professionals die er zijn. Ook doen artsen zichzelf tekort, door taakherschikking kunnen artsen zich richten op meer complexe vraagstukken passend bij hun capaciteiten.” Laurant houdt zich ook bezig met de verbinding tussen het zorg- en het welzijnsdomein.

14

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

Rick Lukassen Beleidsmedewerker, ‘s Heeren Loo www.sheerenloo.nl Daarin werken verschillende typen professionals die elk een eigen taal spreken. Toch hebben beide sectoren het welzijn en gezondheid van burgers als doel. Laurant: “Hoe kunnen we elkaar vinden in dat doel? Dat kan door menskracht en innovaties bij elkaar te brengen. Daarin probeer ik met onderwijs en onderzoek in de praktijk beweging op gang te brengen. Welke talenten zitten er bijvoorbeeld bij verpleegkundigen of andere professionals? Ze kunnen innovaties niet zelf ontwikkelen maar wel erover mee denken. Daarvoor is ondernemendheid nodig, lef tonen, die competenties mogen vroeg in het onderwijs voor het voetlicht worden gebracht.”

“Innovaties moeten starten vanuit visie” BREED GEDRAGEN Sanneke Langendoen is innovatiemanager bij zorginstelling Pluryn, zorgaanbieder voor mensen met een complexe problematiek. Vaak zijn dat meerdere zorgvragen ineen. Bijvoorbeeld een verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Iedereen krijgt passende hulp. Bij wonen, werken, leren en vrije tijd. Samen met andere zorginstellingen werkt ze aan innovatieve oplossingen in de zorg. Langendoen: “Mijn werk is om in de zorg de beweging te maken richting innovatie. Daar heeft de cliënt recht op. We moeten toekomstbestendig werken.” Langendoen vindt dat innovaties moeten starten vanuit visie. Die visie moet breed onderschreven worden, anders verzandt de innovatie. Er kan nog zo’n mooi stuk vernieuwende techniek liggen; er moet wel iets mee gedaan worden. Daartoe zijn gemotiveerde betrokken medewerkers en cliënten nodig.

Chris Doomernik onderkent ook het belang van een breed gedragen visie. Het valt volgens haar niet altijd mee om die consensus te bereiken, domweg omdat tussen organisaties zoals een ziekenhuis en eerstelijns centrum, maar ook intern, tussen afdelingen, sprake kan zijn van verschillende belangen. Doomernik: “In een groot ziekenhuis heb je allerlei medisch specialisten, een afdeling financiën, een facilitaire dienst, een ICT-afdeling, HRM, Raad van bestuur en ga zo maar door. Dat zijn soms verkokerde eenheden die niet altijd goed met elkaar in contact staan.” Oscar Arenz is commercieel verantwoordelijk voor de healthcare solutions van installatiebedrijf Modderkolk uit Wijchen. Modderkolk bouwt facilitaire installaties voor zorginstellingen. Daarbij valt te denken aan operatiekamers, noodoperatiekamers en mobiele oplossingen. Dat doet het bedrijf in Nederland, maar ook op Bonaire of Guadeloupe. Hij erkent dat het soms spitsroeden lopen is bij het vinden van een werkbare consensus: “De patiëntengroep wil het soms lekker warm hebben terwijl het voor de verzorgenden best een graadje lager mag. Je wilt beide groepen te vriend houden. Je wilt de patiënt een goede leefomgeving bieden en aan de andere kant de verzorgende in een fatsoenlijke omgeving met plezier zijn werk laten doen.”

VERBINDEN Sabine Mulders is CEO van MedValue. Dat is een dochterbedrijf van het Radboudumc. Het voert health technology assessments uit voor bedrijven die innovaties voor de zorg maken. Mulders: “Wij kijken of die innovatie wel echt iets oplevert voor de gezondheidszorg. Verbinden is bij ons heel belangrijk. Veel innovaties ontstaan buiten de zorg. Vaak vanuit de techniek. Die bedrijven hebben soms weinig connectie met de zorg. Wij proberen in een vroeg stadium die partijen met de zorg te verbinden waardoor ze een idee krijgen of er iemand op hun innovatie zit te wachten; of het wel echt een probleem oplost, aansluit bij de behoeften van de zorgprofessionals.

Miranda Laurant Lector organisatie zorg en dienstverlening, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen www.han.nl


In een vroeg stadium verbanden leggen. Dat is heel essentieel. Toch beseffen niet alle bedrijven hoe essentieel dat is. Het kost dan veel tijd en geld om later bij te sturen. Soms zijn bedrijven aan één arts verbonden en dat geeft ook niet altijd het juiste beeld. We zetten de problematiek iets breder neer.” Het komt er bij innoveren volgens Mulders altijd weer op neer dat het probleem goed gedefinieerd wordt: “Ervaart iedereen hetzelfde? Vinden alle betrokkenen dat dat het probleem is? Dan pas kijken naar de oplossing.” Miranda Laurant: “Soms is het probleem wel voor iedereen hetzelfde maar doordat je een andere taal spreekt wordt dat niet als zodanig herkend. Dus hoe kan je ervoor zorgen dat dat probleem in dezelfde taal besproken wordt? Denk niet te snel in oplossingen want dan loop je het gevaar aan verschillende problemen te werken.” Arenz brengt innovaties in verband met de vergrijzing. Daardoor verlaten steeds meer techneuten de arbeidsmarkt. En er is te weinig nieuwe aanwas. Modderkolk anticipeerde op die ontwikkeling door zelf een bedrijfsschool op te zetten. Daarin wordt de jeugd geënthousiasmeerd en klaargestoomd voor een baan in de techniek. Leuke bijkomstigheid: die jongeren dragen met hun kennis van apps, tablets en social media allerlei innovaties aan. Arenz: ”Hun kijk op de wereld levert ons een frisse blik op bestaande processen. Wij zitten vast in oude denkpatronen; de jeugd kijkt er opener naar. Daar willen we gebruik van maken.”

protocollen. Doomernik: “Eigenlijk staat dat haaks op innoveren. Mijn oproep is dan ook aan managers, directeuren en bestuurders om ervoor te zorgen dat er ruimte gecreëerd wordt, zodat mensen kunnen experimenteren, kunnen vernieuwen.” Sanneke Langendoen: “Eigenlijk moet elke medewerker de kans kunnen krijgen om ermee bezig te zijn. Om een idee in te dienen en de ruimte en tijd te krijgen om daar mee te werken. Ik praat met mensen van de werkvloer en zie dat daar prachtige ideeën leven. We hebben goud in de organisatie zitten, dat we er niet altijd uit halen.”

Miranda Laurant: “Soms is er de angst dat we door innovatie de zorg alleen maar duurder maken en dat we daardoor nog meer moeten betalen. Volgens mij is die angst ten onrechte. Innovatie kan in het begin investering vragen, maar kan op termijn veel efficiency opleveren. Het vraagt lef van bestuurders om daarin medewerkers de ruimte te geven.” Sanneke Langendoen: “Van de tien ideeën slagen er misschien twee. Dat maakt het lastig voor bestuurders om medewerkers de vrije hand te geven bij innovaties. Je investeert namelijk in onzekerheid.” Harry Crijns vindt dat het management medewerkers de ruimte moet bieden om te mislukken. Als die vrijheid er niet is, wordt het knap lastig om innovaties te ontwikkelen. Sabine Mulders: “Je moet lef hebben om te innoveren maar je moet ook lef hebben om heel kritisch naar je eigen innovaties te kijken en zo nodig te zeggen: we gaan stoppen. En daarom sta ik zo achter de principes van MedValue. Wij kijken in een heel vroeg stadium of het wel echt waarde en zin heeft.” Rick Lukassen: “Ik denk dat het belangrijk is bij innovaties om altijd te kijken naar het eigen handelen. Doen wij nou de goeie dingen? Een medewerker vertelde me dat hij te veel bij de cliënt weg moest om op kantoor administratie te doen. Hoe kan je dat oplossen? Heel eenvoudig door een IPad neer te leggen in de woning van de cliënt. Daarmee bied je de medewerker de gelegenheid om ter plaatse zijn administratie te doen en zijn mail af te werken zonder de cliënt uit het oog te verliezen.” De gespreksgenoten zijn ervan overtuigd dat innovatieve organisaties garant staan voor betere zorg. Ze juichen dan ook toe dat steeds meer organisaties elkaar op zoeken om gezamenlijk vernieuwend aan de slag te gaan.

“Er kan nog zo’n mooi stuk vernieuwende techniek liggen; er moet wel iets mee gedaan worden”

RUIMTE BIEDEN Chris Doomernik ziet innoveren primair als mensenwerk. Innoveren is vernieuwen, buiten de lijntjes kleuren. Daar moeten de medewerkers volgens haar wél de ruimte voor krijgen. Maar dat valt niet altijd mee, weten alle aanwezigen. Want de zorg kent vele regels en

Sanneke Langendoen Innovatiemanager, Pluryn www.pluryn.nl

VERANDEREN Sabine Mulders: “In de zorg zijn werkprocessen strak gestructureerd. Daar vanaf wijken omdat een innovatie dat vraagt, is heel ingewikkeld. Het wordt nog lastiger als bijvoorbeeld de zorg vanwege innovatie wordt verplaatst van de ene naar de andere afdeling. Zorg dat mensen open staan voor verandering en dat ze er niet bang voor zijn. Dat ze deze als kansen zien en niet als bedreigingen. Verandering is onderdeel van innovatie en dat betekent onzekerheid. Ik denk dat je de goede dingen moet onderstrepen maar niet onder tafel schuiven dat dingen anders zullen gaan.” Oscar Arenz vertelt dat Modderkolk lean is gaan werken, en bij het begin van het proces vast legde dat dat geen ontslagen zou opleveren. Dat motiveerde enorm. Arenz: “En voor Modderkolk was dat geen groot offer. Want de vrijgekomen techneuten konden we meteen weer op een andere plaats inzetten.”

Oscar Arenz Commercieel directeur, Installatiebedrijf Modderkolk www.modderkolk.nl

«

Sabine Mulders CEO, MedValue www.medvalue.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

15


ARCHITECTUUR

Tekst: Mathilde Lentjes // Fotografie: Jacques Kok

WIEGERINCK ARCHITECTUUR & STEDENBOUW:

“Gebouwen voelen soms als een vriend” Wiegerinck Architectuur & Stedenbouw is gespecialiseerd in gebouwen die gedomineerd worden door hoogwaardige techniek: ziekenhuizen, laboratoria en onderwijsinstellingen.

Jörn-Ole Stellmann, associate partner bij Wiegerinck: “We vieren dit jaar ons 70-jarig jubileum. Onze opdrachtgevers bevinden zich in Nederland, België, Zwitserland en sinds kort ook in Duitsland. In Nederland zijn we momenteel bezig met drie grote ziekenhuizen: het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem; het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum en het Amphia Ziekenhuis in Breda. Gebouwen moeten altijd in dienst staan van mensen, dat is het kernthema van onze dienstverlening.”

Door kritisch te kijken naar de plannen van eisen, door in gesprek te gaan met collegaprofessionals om kennis te vergaren en door kennis te delen via symposia die wij regelmatig zelf organiseren. Met de kennis die wij vanuit verschillende kanalen verzamelen, ontwikkelen we visies en delen die met onze opdrachtgevers. Met hen gaan we intensieve dialogen aan om er achter te komen wat de uiteindelijke gebruiker – de mens – daadwerkelijk nodig heeft. Door in de essentie te investeren, zorg je uiteindelijk dat de kwaliteit omhoog gaat.”

KENNIS DELEN

“In de samenwerkingsverbanden die wij de afgelopen 70 jaar extern hebben ontwikkeld, liggen grote synoniemen met de manier waarop wij binnen ons bureau met elkaar werken. In een zo vroeg mogelijk stadium zetten wij iedereen bij elkaar vanuit alle disciplines. Zo kunnen alle medewerkers vanaf dag 1 gelijkwaardig een project beleven en even veel passie ontwikkelen.”

“Techniek is voortdurend aan verandering onderhevig. Bij elk project vragen wij ons af in hoeverre de ontwikkelingen zich doorzetten. We kunnen nu een ontwerptekening maken, maar is dat ontwerp over drie jaar ook nog relevant? Daarom kijken wij altijd verder dan de waan van de dag. Hoe wij dat doen?

16

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

PASSIE

HEALING ENVIRONMENT Stellmann: “Veranderingen worden ingegeven door vooruitgang. Dat wil echter niet zeggen dat wij voorbij gaan aan de geschiedenis van de architectuur binnen de gezondheidszorg. Een voorbeeld: rond 1950 ontwierp Wiegerinck een ziekenhuis waarbij veel gebruik werd gemaakt van het natuurlijk licht. Die ontwikkeling zie je nu ook weer terug en valt onder het containerbegrip healing environment: een fysieke omgeving die zich er op richt om het welzijn van – in ons geval – patiënten zo veel mogelijk te bevorderen en de stress te verminderen. Het doel is dat mensen hierdoor sneller genezen of, in ieder geval, dat de omgeving de situatie van ziek zijn niet vervelender maakt. Er is sterk bewijs dat het zicht op natuur en frisse lucht (door ramen die open kunnen) hier aan bijdraagt. We hebben onlangs de ontwerpwedstrijd voor het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gewonnen mede omdat wij een


maximale verbinding tussen het gebouw en het omliggende landschap tot stand willen brengen. Zo wordt het ziekenhuis een gebouw waar de natuur, de gezondheidszorg en de architectuur elkaar optimaal versterken, hetgeen ten goede komt aan de uiteindelijke gebruikers.”

FLEXIBEL AANPASSEN “Het ontwerpen en bouwen van een ziekenhuis is complex omdat er veel belanghebbenden zijn. Het geheel neemt zeker 5 jaar in beslag. Aangezien we er zo lang en vanuit iedere mogelijke hoek mee bezig zijn, voelt een gebouw vaak als een vriend. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar zo voelen wij dat. We komen telkens tot nieuwe inzichten en ontwerpen dusdanig dat we de ruimtes flexibel kunnen aanpassen. Neem een polikliniek: daarin kun je een bepaalde mate van standaardisatie toepassen wat wil zeggen dat meerdere medische disciplines

er gebruik van kunnen maken. Daardoor creëer je ruimte voor andere doeleinden. Wij hebben liever iets minder ruimte die wel hoogwaardig is dan veel inferieure ruimte. ”

onze activiteiten in Duitsland uit te breiden. Ik hoop dat wij onze relevantie kunnen behouden en een klankbord kunnen blijven voor onze opdrachtgevers.”

«

GEZOND GEBOUW “Hoe gezond is een gebouw? En, als het ongezonde elementen bevat hoe kun je die dan wegnemen? Ook daarover denken wij kritisch na. Neem de stralingen vanuit bijvoorbeeld elektriciteitskabels of het feit dat gebouwen op temperatuur worden gehouden door middel van airconditioning. Hoe gezond is dat? Om onze opdrachtgevers ook op dit gebied optimaal te kunnen adviseren, hebben wij een bouwbioloog in dienst. En - vanzelfsprekend -ontwerpen wij vanuit de gedachte dat alle bouwmaterialen zo duurzaam mogelijk moeten zijn.”

TOEKOMST “Hoe de toekomst van Wiegerinck er uit ziet? Goed, we zijn onder andere bezig om

WIEGERINCK ARCHITECTUUR & STEDENBOUW Eusebiusbuitensingel 80 6802 CE Arnhem Telefoon 026 - 352 60 60 E-mail info@wiegerinck.nl www.wiegerinck.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

17


INNOVATIE

Tekst: Paul de Jager // Fotografie: Istar Verspuij

’s Heeren Loo zoekt nieuwe vormen van verbinding Innovatie staat bij ’s Heeren Loo in het teken van meedoen in de maatschappij. Ook voor ondernemers is een rol weggelegd. ’s Heeren Loo ondersteunt mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Zo’n 10.000 cliënten in heel Nederland krijgen hulp, die varieert van lichte ondersteuning aan huis tot intensieve 24-uurs opvang op woonlocaties. De Hartenberg in Wekerom is een woonlocatie van ‘s Heeren Loo waar 220 cliënten wonen. De komende tijd zal dat aantal doorgroeien naar 300. Hier, op het hoofdkantoor, spreekt Hét Ondernemersbelang met regiodirecteur Anke Visserman. Woonlocatie De Hartenberg bestaat volgend jaar 50 jaar. Cliënten woonden er in groepen. De zorg was in 1968 medisch georiënteerd. Visserman: “Na een lange tijd van ontwikkelen waarin ook integratie centraal stond betekent innovatie nu voor ons dat we de zorg opnieuw labelen om het individueel perspectief te versterken van onze cliënten. Meedoen in de maatschappij is prima. Maar ieder kiest daarin zijn eigen pad. Mensen met een beperking moeten op een specifieke manier geholpen worden om zich te manifesteren in wonen, werk, familie en vrije tijd.” Een eerste stap in dat nieuwe denken over zorg is dat alle cliënten een eigen studio krijgen met een eigen huisnummer. Wonen in een groep blijkt een achterhaald concept. Visserman legt een link met een weekendje met familie in een vakantiehuisje. Op zondagavond is iedereen blij dat die weer naar huis kan. Het is even leuk, maar langdurig in een groep zitten is blijkbaar niet goed voor mensen. Dat geldt natuurlijk vice versa voor mensen met een beperking. Ook voor hen heeft een eigen domein een enorme meerwaarde. Vanuit hun eigen studio gaan ze met plezier bij de buren koffie drinken in plaats van elke dag met alle huisgenoten aan tafel te zitten. Dat is een heel andere benadering.

JONGEREN De Hartenberg ligt in het bos. “En dat bos willen we uit en delen met anderen”, verklaart Visserman. Daarmee bedoelt ze dat op veel verschillende manieren contact gezocht wordt met de nabij gelegen gemeente Ede. De locatie wordt nu nadrukkelijk gezien als een wijk van Ede. Jongeren uit Ede die van school dreigen te

18

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

gaan, biedt ’s Heeren Loo een traject aan om zich te oriënteren op een beroepsperspectief. Jongeren die geen ROC 1 – niveau hebben, krijgen een kans om op het terrein die startkwalificatie wél te halen samen met de Academie voor Zelfstandigheid. Dat is een niet-talige opleiding, ontwikkeld voor mensen waarbij het gewone leren onvoldoende aansluit. Ondersteuning met beeldmateriaal en leren in de praktijk werkt goed voor deze groep. “Jongeren blijven zo bij de les en voor onze bewoners hebben dergelijke initiatieven een grote meerwaarde. Want ze komen in aanraking met nieuwe mensen”, vindt Visserman. ROC-studenten en bewoners van De Hartenberg werken samen in het Open Lucht Theater op het terrein. Dat kan gaan om verkeer regelen en het bedienen van de verlichting tijdens een voorstelling tot schoonmaken en activiteiten plannen. Edenaren komen door nieuwe initiatieven op De Hartenberg, maar andersom gebeurt ook. Zo werken cliënten van ’s Heeren Loo in publieksboerderij De proosdij in de Edense wijk Veldhuizen. Jaarlijks komen daar maar liefst 60.000 bezoekers. Visserman: “Zo ontwikkelen we allerlei activiteiten die beide doelgroepen raken.”

ONDERNEMERS De gemeente Ede ziet De Hartenberg als een serieuze partner en werkt volop mee aan de initiatieven. Een project dat nog in de pijplijn zit is het opzetten van een Talent Experience Center. Dat moet een platform voor jongeren en bedrijven worden. De boer die zonder tussenhandel zijn producten kwijt wil, kan daar bijvoorbeeld gebruik maken van het distributiecentrum om de keten tussen boer en klant kort te houden. Een bedrijf in verlichting mag uitproberen welke verlichtingsvorm het beste past bij de verschillende bebouwingen op het terrein. Samen met de Wageningen Universiteit wordt Aqua Phonics opgezet; een basin met planten die zich voeden met de uitwerpselen van de vissen die erin rond zwemmen. Een ondernemer zette een klimbos op en er werkt een professionele kapster op het terrein. Ook de Albert Heijn supermarkt wordt professioneel gerund vanuit een distributie centrum.

HEIDAG Het Cultureel Centrum wordt in de nabije toekomst ingericht als congrescentrum. Bedrijven en anderen kunnen er hun heidag houden; bewoners van De Hartenberg verlenen naar vermogen hun diensten. Optredens in de grote zaal kunnen life gestreamd worden zodat een enthousiaste ‘TED-talk’ digitaal de wereld in kan, maar ook de zondagochtenddienst. “Steeds zijn de activiteiten erop gericht dat onze cliënten er beter van worden. We zoeken zinvolle activiteiten in co-creatie met de gemeente en met ondernemers”, vertelt Visserman.

TECHNIEK Innovatie betekent voor ’s Heeren Loo ook gebruik maken van moderne technieken. Als de familie van cliënten in Friesland woont, is er doorgaans minder bezoek en dreigt de betrokkenheid af te nemen. Skype op tablet en IPhone brengen familie en cliënten op een nieuwe manier bij elkaar. Zelfs als een deel van de familie in Nieuw Zeeland woont is dat geen beletsel om online contact te hebben. Visserman: “De mogelijkheden zijn we nog volop aan het ontdekken; ze zijn gigantisch.”

BEGELEIDING Ook de begeleiding van cliënten kan beter met behulp van beeldbellen via het internet. Een moeilijke brief van de gemeente kan nu meteen online besproken worden met de begeleider. Er hoeft niet gewacht te worden tot die volgens schema langs zou komen. En computerbediening met behulp van de ogen in plaats van de handen, biedt uitkomst voor cliënten die grotendeels verlamd zijn. Visserman tot slot: “We willen de wereld groter maken voor onze cliënten. En de wereld verrijken met wat we ontdekken voor en met onze cliënten. Samen kijken we wat passend is.”

«

’S HEEREN LOO Apeldoornseweg 60, 6733 SC Wekerom Telefoon 0800 – 355 55 55 www.sheerenloo.nl


“We willen de wereld groter maken voor onze cliënten”

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

19


INNOVATIE

Tekst en foto: Huub Luijten

Oscar Arenz, commercieel directeur Healthcare Solutions Modderkolk Projects & Maintenance B.V.:

“Techniek en vernieuwing gaan hand in hand” De technici van Modderkolk zoeken altijd gericht naar oplossingen. Met nieuwe en bestaande instrumenten, altijd met een open blik en gericht op het gewenste doel.

Oscar Arenz: “Het ontwerpen, bouwen, beheren en onderhouden van technische installaties is altijd maatwerk.”

20

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

Voor Oscar Arenz is techniek in de eerste plaats een gereedschap waarmee je een bijdrage kunt leveren aan het oplossen van huidige en toekomstige maatschappelijke problemen. “Technici zijn denkers én doeners pur sang.” Als Commercieel directeur Healthcare Solutions bij Modderkolk ligt zijn focus op hoogtechnologische aandachtsgebieden als ziekenhuizen, klinieken, zorginstellingen en farmacie.

SPECIFIEKE VRAGEN Het zijn organisaties die in technologisch opzicht in de voorhoede opereren. En allemaal liggen ze onder een maatschappelijk vergrootglas, omdat van hen een belangrijke bijdrage wordt verwacht aan het verbeteren van de levenskwaliteit en duurzaamheid. Insteek hierbij is dat het op de juiste plek en de juiste manier inzetten van slimme technieken en slimme werkmethoden substantiële gezondheids- en efficiencywinst kan opleveren.


In de zorg speelt dat de vraag ernaar in beginsel onbeperkt is en de zorgtechnische behoeften en mogelijkheden blijven groeien. En bijgevolg ook de kosten. Ziekenhuizen en klinieken moeten steeds efficiënter werken. Slimme techniek en slim omgaan met technisch onderhoud is steeds belangrijker. “Modderkolk levert hieraan een bijdrage in de vorm van een multidisciplinaire aanpak”, aldus Arenz. “Wij ontwerpen, bouwen, beheren en onderhouden technische installaties. Dat is altijd maatwerk. Elke klantvraag is een specifieke vraag, waarvoor onze vakmensen een sluitende creatieve oplossing moeten vinden. Dat vereist gedegen vakkennis, een open blik en de bereidheid kennis en vaardigheden met elkaar te delen.”

GEDREVEN Klanten van Modderkolk weten wat ze kunnen en mogen verwachten. Datzelfde geldt voor de medewerkers. Arenz: “Klanten én medewerkers zijn voor ons twee kanten van dezelfde medaille. Alleen in nauwe onderlinge samenwerking kun je resultaten behalen waarmee beide partijen tevreden zijn.” “Voor medewerkers betekent het als individu en als team topprestaties leveren. De mensen die bij ons werken zijn gedreven om het beste resultaat te bereiken. Dat faciliteren we door goed werkgeverschap; investeren in goede werkomstandigheden en gerichte (bij) scholing.” “We bieden sinds 2012 opleidingen aan onze bedrijfsschool, in samenwerking met de Hogeschool Arnhem – Nijmegen en het Willem I College uit Den Bosch. In een combinatie van werken en leren bieden we opleidingen voor zowel hbo’ers als mbo’ers. Zo ervaren medewerkers dat werken bij Modderkolk ook samengaat met studeren, en uitdagingen en goede doorgroeimogelijkheden met zich brengt.” “We willen de beste mensen aan ons binden. Dat zijn we verplicht aan onze klanten en aan onszelf. Hoogtechnologische vragen kun je alleen oplossen in maximaal onderling vertrouwen en door het delen van vakkennis.” Arenz beschrijft enkele voorbeelden: “Voor Equipe Zorgbedrijven, een groep gespecialiseerde klinieken door heel Nederland, levert Modderkolk een totaalpakket van technische diensten. Die variëren van de bouw en onderhoud van een operatiekamer, tot het vervangen van verlichting. Tevens alles met betrekking tot beheer van medische apparatuur, digitale logboeken (in het kader

van ‘track & trace-ability’) en het opstellen van risicoanalyses. Die data slaan we veilig op binnen onze eigen Assetdatabase Magic.” “Ook voor ziekenhuizen richten we operatiekamers en behandelruimtes in. We voeren onderhouds-, validatie- en inspectiewerkzaamheden uit, bouwen en beheren installaties (waaronder luchtbehandeling) en besturingssystemen. Zo is er bij het Radboudumc een vaste ploeg op locatie werkzaam voor beheer en onderhoud. Bij het CWZ valideren we operatiekamers en renoveren we afdelingen zoals Radiologie, Geriatrie en Klinische Neuro Fysiologie.” “Het is werken in een organisatie in bedrijf, waarbinnen zeer specifieke condities gelden. Een patiëntomgeving stelt de hoogste eisen wat betreft veiligheid. Het betekent dat we in voortdurend overleg met opdrachtgevers exact elke stap in kaart brengen: wat gaan we doen? Hoe? Waarom zo? Op welk moment? Realiseren we zo dat de normale bedrijvigheid zo goed mogelijk doorgang vindt? En dat alles niet alleen op papier, maar in de praktijk! Dat vergt voortdurende scherpte van iedereen. En de professionaliteit om elkaar op een open manier aan te spreken op zaken die anders en beter kunnen.”

MOBIELE UNITS

PERSONALIA Naam Oscar Arenz Leeftijd 50 jaar Burgerlijke staat Gehuwd Bedrijfsnaam Modderkolk Projects & Maintenance B.V. Functie Commercieel directeur Specialiteit Cleanroom- en operatiekamertechniek Bucketlist – top 3 parachutesprong maken uit een vliegtuig, de auto kopen waarin ik ben getrouwd, een subtropisch oerwoud bezoeken

Binnenkort worden de inklapbare unit verscheept. Een team van Modderkolk zal op Guadeloupe alles inregelen, testen en valideren.” “Onze teams werken altijd in nauw overleg met de klant aan slimme innovatieve oplossingen voor specifieke vragen. Daarbij houden we rekening met de omstandigheden ter plekke, zowel bouwkundig als wat betreft bedrijfsvoering. Functionele en praktische oplossingen staan bij ons voorop, zowel in een multidisciplinaire aanpak als bij specialistisch maatwerk.”

«

Modderkolk ontwerpt en bouwt eveneens mobiele units voor zorgaanbieders. Arenz: “Voor een instelling hebben we een volledig geautomatiseerde mobiele crisisopvang gebouwd. Wat betreft elektrotechniek zitten we nu in de afronding. De unit zit vol sensoren en besturingssystemen voor geluid, luchtbehandeling en licht (regelbare kleurtemperatuur). Alles is op afstand te bedienen en gericht op het analyseren van alle variabelen die het gedrag en welbevinden beïnvloeden van de cliënt die er verblijft. Het is een mooi voorbeeld van de inzet van de modernste techniek als vernieuwend instrument voor betere en efficiëntere zorg.” Een andere unit waarvoor Modderkolk elektrotechnische snufjes uit de kast haalde is een mobiele operatiekamer (zie foto). “Bestemd voor het ziekenhuis op Guadeloupe”, zegt Arenz met enige trots. “De unit is in Engeland gebouwd, wij hebben in Wijchen de voorbehandeling van de klimaatinstallatie verzorgd. Alle benodigde faciliteiten en techniek zijn verwerkt in deze unit, zodat deze in ‘no-time’ kan worden ingezet.

MODDERKOLK PROJECTS & MAINTENANCE B.V. Nieuweweg 131 6603 BL Wijchen Telefoon 024 – 648 64 00 E-mail info@modderkolk.nl www.modderkolk.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

21


INTEGRATIE & SAMENLEVING

Statushouders aan het werk De gemeente Nijmegen vindt werk een ontzettend belangrijke manier voor statushouders om te integreren, kennis te maken met de Nederlandse samenleving en vorm te geven aan hun toekomst in Nederland. Daarom zet de gemeente er vol op in om deze nieuwe Nederlanders, vaak vluchtelingen uit oorlogsgebieden zoals Syrië en Eritrea, naar een passende baan te begeleiden. “Ondernemers, geef statushouders een kans”, is de welgemeende oproep van wethouder Werk en Inkomen Jan Zoetelief.

22

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

WerkBedrijf Rijk van Nijmegen is door de gemeente ingehuurd om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk statushouders aan het werk gaan of een opleiding volgen. WerkBedrijf is ontstaan uit een samenwerking tussen voormalig Breed (sociale werkvoorziening) en de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Nijmegen en Wijchen. Werkbedrijven vormen de schakel tussen werkgevers in de regio en mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Een brede doelgroep, waar de statushouders onderdeel van zijn.

Werk aan de winkel dus, voor WerkBedrijf én de statushouders. En dat lukt. Jan Zoetelief: “Vorig jaar zijn 370 statushouders uit de aangesloten gemeenten aangemeld bij het WerkBedrijf. Daarvan zijn er 52 geplaatst op een betaalde baan, 56 zijn met behulp van studiefinanciering gestart met een opleiding en 121 statushouders hebben een werkplek met behoud van uitkering gekregen, bijvoorbeeld een oriëntatietraject, taalstage of leerwerkplek.”

KENNISMAKING WerkBedrijf schuwt onorthodoxe middelen niet om statushouders en werkgevers met elkaar in contact te brengen. Zo worden ‘meet and eat’ bijeenkomsten georganiseerd, waarbij statushouders en werkgevers samen koken en eten. Deze informele kennismaking helpt enorm bij het maken van een geslaagde match, leert de ervaring. Natuurlijk is er ook een formele benadering. Als statushouders bij WerkBedrijf komen, krijgen ze eerst een digitaal assessment in de eigen taal. Met vragen over hun opleiding, werkervaring, een intelligentietest,


een niveautest Nederlands en Engels, competenties en hun gezondheid. De uitkomst van dit assessment wordt gebruikt bij het intakegesprek. Zo kan een gericht traject worden ingezet. Statushouders die werkfit zijn en aanspreekbaar in de Nederlandse taal, worden daarna gekoppeld aan een bedrijfsdienstverlener die samen met hen op zoek gaat naar werk. Statushouders die niet direct aan de slag kunnen, krijgen intensieve begeleiding. Bijvoorbeeld door de inzet van een training oriëntatie op de arbeidsmarkt, een taalstage, een oriëntatietraject of een werkervaringsaanbod.

OPLEIDINGEN WerkBedrijf stimuleert jonge onopgeleide statushouders om een opleiding te volgen. In september startte een groep Eritreeërs met de Entree opleiding bij het ROC. WerkBedrijf hielp hen bij de inschrijving en de aanvraag voor studiefinanciering en organiseerde budgettrainingen. Daarnaast ondersteunde WerkBedrijf hen met het vinden van bijbaantjes.

Een andere groep begon met een opleiding in de bouw of techniek, dankzij een samenwerking met Vluchtelingenwerk, Bouwmensen en diverse bedrijven in de regio. In februari 2018 is er een project in de logistiek gestart, een BBL opleiding in combinatie met werk.

HELDERHEID Turgay Tankir is directeur van MVO Solutions Nijmegen en omstreken. Het bedrijf is vijf jaar geleden opgericht en verzorgt opleidingen en werk voor mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt en geeft invulling aan Social Return. Statushouders zijn onderdeel van de doelgroep. Tankir is voor een efficiënte aanpak om de doelgroep aan werk te helpen: “Van werkloos thuis zitten worden mensen ongelukkig. Dat geldt ook voor statushouders. Hoe langer ze thuis zitten, hoe moeilijker het wordt om weer aan de slag te gaan. Dat bevestigt het vooroordeel dat deze mensen niet gemotiveerd zijn en de statushouders op hun beurt voelen zich in de steek gelaten door de maatschappij.”

MVO Solutions zette een traject van een half jaar op voor de doelgroep. Dat leidt toe naar banen in de bouw, techniek, logistiek en binnenkort de zorg. Het traject begint met het scheppen van duidelijkheid. Wat wordt er van de statushouders verwacht en wat mogen ze terug verwachten. Die helderheid is belangrijk volgens Tankir: “Want we verlangen dat ze een half jaar flink aan het werk gaan op MBO-niveau, inclusief opleiding en stage. Dat betekent flink aanpoten. Indien nodig zetten we ter ondersteuning een jobcoach in, zorgen voor taalondersteuning of regelen vervoer. Na dat halve jaar stromen ze door naar regulier werk. We hebben veel werkgevers die mensen van ons aannemen. Het zijn mensen waar je van op aan kunt; dat hebben ze in dat half jarig traject wel bewezen.” De relatie met WerkBedrijf omschrijft Tankir als prettig en belangrijk. WerkBedrijf levert kandidaten aan. “De lijnen zijn kort, dus als we elkaar nodig hebben, dan weten we elkaar te vinden”, zegt hij.

SAMENWERKING Mark Nijhuis is eigenaar van hotel Credible in de Nijmeegse binnenstad. Hij vindt het belangrijk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te bieden. Daar is de horeca wat hem betreft ook uitermate geschikt voor omdat er een grote variatie aan functies is. Dat verschilt van de technische afdeling, tot spoelkeuken of de bediening. “Op allerlei plekken zijn kansen en mogelijkheden om door te groeien”, weet Nijhuis. Hij vindt de statushouders waar hij mee werkt enthousiast en gemotiveerd. Hij is positief, maar spreekt ook van ‘vallen en opstaan’, vanwege de ‘enorme taaluitdaging’. Soms geven de Eritreeërs die bij hem aan de slag zijn bijvoorbeeld aan dat werkinstructies begrepen zijn, terwijl dat later niet zo blijkt te zijn. Dat had bijvoorbeeld tot gevolg dat het trappenhuis van het hotel met bleekmiddel werd gereinigd en vervangen moet worden. Ook zag Nijhuis een jongen vertrekken omdat hij niet kon bevatten dat hij een uitkering van een instantie kreeg terwijl hij voor zijn gevoel voor niks bij Credible werkte. De samenwerking met WerkBedrijf omschrijft Nijhuis als goed. WerkBedrijf verricht goed werk als er bijvoorbeeld een tolk nodig is of als de statushouders geholpen moeten worden met uitkeringskwesties of woonbegeleiding. WerkBedrijf zorgt dan voor een goede verwijzing. “Die samenwerking met WerkBedrijf is noodzakelijk”, vindt Nijhuis, “Want we werken met de statushouders vanuit een sociale gedachte. Maar ik ben ook ontzettend druk met het runnen van mijn bedrijf. Daarom is het belangrijk dat WerkBedrijf er is voor allerlei kwesties die tijdens of na het werk spelen.”

«

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

23


ARBEIDSMARKT

Tekst: Julia Arnscheidt

Eerste ION keurmerk inclusief ondernemen uitgereikt Hoe zorg je ervoor dat de banenafspraak om 125.000 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk te begeleiden een feestje wordt? Het Inclusief Ondernemers Netwerk (ION) in de regio Rijk van Nijmegen heeft hier iets op gevonden. Niet alleen door elk jaar een bijzonder succesvol match-event te organiseren maar ook door inclusieve ondernemers met een ION keurmerk in het zonnetje te zetten. Op 8 februari 2018 hebben Johan Spierings, voorzitter van het ION bestuur, en Werner van der Linden van WerkBedrijf het eerste keurmerk voor inclusief ondernemen uitgereikt aan Jan-Willem Romijnders, directeur van Installatiebedrijf Romijnders in Wijchen. Enthousiast vertellen de drie over hun visie en ervaringen. “Ik voel me blij en vereerd”, zegt Jan-Willem Romijnders. “Dit keurmerk te mogen ontvangen is natuurlijk heel mooi voor ons bedrijf. Maar ik ben ook blij voor het ION. En ik draag de boodschap van inclusief ondernemen graag in elk gesprek uit. Want uiteindelijk gaat het erom dat ook de werkgevers die nu nog niet enthousiast zijn, het gaan worden.” “Romijnders is een toonbeeld van inclusief ondernemen.” Daar zijn Johan Spierings en

24

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

Werner van der Linden trots op. “En daarom reiken we vandaag het eerste keurmerk aan dit bedrijf uit”, licht Van der Linden toe. Natuurlijk zijn er meer bedrijven in de regio Nijmegen die het keurmerk verdienen. “Uiteindelijk willen we met de keuze voor dit mkb bedrijf ook laten zien dat elk bedrijf op zijn eigen schaal een zinvolle bijdrage kan leveren.” Zo heeft Romijnders nu bijvoorbeeld twee mensen met behulp van WerkBedrijf aan het werk geholpen. “Maar we willen er heel graag een derde bij,” vult Romijnders aan.

EERST GEFRONSTE WENKBRAUWEN Hoe Jan-Willem Romijnders bij het inclusief ondernemen is gekomen? “Enige tijd geleden sprak ik met Ivo Hermsen (bestuurslid ION en directeur De Overhaag), die me vertelde dat hij op zoek was naar personeel en uiteindelijk bij een kandidaat met afstand tot de arbeidsmarkt was uitgekomen, hij was hier zeer positief over. We waren met een groep uit eten en daar liep iemand in de bediening die mijn wenkbrauwen deed fronsen. Maar toen besefte ik ineens dat je er ook heel anders


naar kunt kijken.” Het vervolg beschrijft Romijnders als meer dan een positieve ervaring. “De kandidaat die WerkBedrijf aan ons voorstelde beviel zó goed dat we ons nog meer willen committeren aan inclusief ondernemen.” Al snel was er het gevoel van ‘je bent eentje van ons’. Inmiddels is er een tweede kandidaat bijgekomen. Die heeft weliswaar geen technische achtergrond maar pakt de ondersteunende diensten heel goed op.” Belangrijker dan wat een kandidaat kan, vindt Romijnders dan ook hoe gemotiveerd iemand is.

BIJZONDERE BUSINESSCLUB Inmiddels is Romijnders natuurlijk ook lid van het ION, een bijzondere businessclub voor ondernemers in de regio Rijk van Nijmegen. Opgericht in december 2015 telt het netwerk inmiddels 60 leden. Hen verbindt hun passie voor mensen met een zogenaamde afstand tot de arbeidsmarkt. “Wat ons betreft bestaat die afstand niet. Wij zien hen liever als mensen met ongekende talenten”, aldus Spierings. “En als je die een kans biedt binnen je bedrijf mag je bij ons lid worden. Dat is je contributie.” Door mond-tot-mond reclame van de enthousiaste leden blijft de businessclub groeien. Om zijn leden te bedanken heeft het ION in samenwerking met Werkbedrijf, nu een eigen keurmerk gemaakt. En er is meer. Bij een bepaald soort aanbestedingen van de gemeente krijgen de leden inmiddels voorrang.

ELK JAAR EEN GROTE MATCHBIJEENKOMST Uiteindelijk gaat het ION erom dat iedereen in onze maatschappij mee kan doen. Met dat doel organiseert het elk jaar een bijzondere matchbijeenkomst. In 2017 was dat ‘So you think you can match?!’. Die bijeenkomst heeft maar liefst 104 matches opgeleverd. Dit jaar staat voor 8 oktober een dinner-and-matchevent op het programma. Spierings: “Zet de datum maar vast in uw agenda! In totaal hebben we afgelopen jaar 150 levens positief veranderd en daarmee onze doelstelling van 75 ruimschoots overtroffen. Dat lijkt misschien weinig maar het betekent dat deze 150 mensen weer

meedoen. Hun omgeving profiteert er ook van. En ze hebben geen uitkering meer nodig.” Ook dit jaar wil het ION samen met Werkbedrijf weer minimaal 150 mensen aan het werk helpen.

HET MOET NORMAAL WORDEN DAT WE IEDEREEN EEN KANS GEVEN WerkBedrijf ondersteunt werkgevers met de praktische kant van het inclusieve ondernemen. Ze selecteren geschikte kandidaten en ondersteunen de kandidaten en bedrijven, ook als er iets niet goed gaat. Want natuurlijk gebeurt ook dat af en toe. “Maar dat heb je ook met reguliere sollicitaties”, aldus Van der Linden. Als werkgever kan je WerkBedrijf rechtstreeks benaderen. Je krijgt dan een vast contactpersoon wat Romijnders als zeer prettig ervaart: “Als er iets is, weet je altijd bij wie je terecht kan.” WerkBedrijf heeft trouwens niet alleen ongeveer 1800 kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt maar ook zo’n 4000 bijstandsgerechtigden in de aanbieding. Van der Linden: “Werkloos worden kan ons allemaal overkomen. Het moet normaal worden dat we deze mensen een kans durven te geven. Zij missen vaak zelfvertrouwen. Maar als bedrijven hen hun vertrouwen schenken, krijgen ze daardoor een heel loyale medewerker in dienst. Die vergeet namelijk nooit meer dat jij hem of haar die kans hebt gegeven.” “En” vult Romijnders aan, “ze hebben het echt naar hun zin. En hun motivatie heeft weer een positief effect op het hele bedrijf. Dus geef het een kans en kijk wat voor moois je ervoor terugkrijgt.” Wilt u ook kennismaken met ION? Dat kan op 14 maart tijdens een ION leadsontbijt of op 29 maart bij de ION-borrel in het Mercure Hotel. Kijk voor meer informatie op www.ion-netwerk.nl

«

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

25


Duurzaam personeelsbeleid vraagt coachend leiderschap 26

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018


DUURZAAM PERSONEELSBELEID

Tekst: Paul de Jager // Fotografie: Istar Verspuij

Arbeidsmarktonderzoeken laten zien dat veel sectoren te kampen krijgen met een tekort aan personeel. “Dat doet een enorm appèl op ondernemers om te werken aan een duurzaam personeelsbeleid”, zegt Annet de Lange, lector Human Resource management bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Duurzaam personeelsbeleid betekent zuinig zijn op je medewerkers en die bron verrijken in plaats van uitputten. In personeelstermen: werven van mensen, ze boeien, ontwikkelen, opleiden en managen op een manier die bij hun talenten en mogelijkheden past. En dat gedurende hun hele loopbaan. Want niet alleen zijn alle beschikbare arbeidskrachten nodig, de komende jaren. Duurzaam personeelsbeleid voorkomt ook dat werknemers in de bijstand verdwijnen, met alle maatschappelijke kosten en persoonlijke risico’s van dien. “Ga dus zuinig om met de mensen die je hebt”, adviseert De Lange de werkgevers.

GESPREKKEN “Je leent als werkgever mensen van hun familie. Hoe zorg je ervoor dat ze sterker je bedrijf weer uit gaan?”, zo omschrijft De Lange een nieuwe manier van kijken naar personeel. Personeelsbeleid met een dergelijke inzet vraagt om intensieve gesprekken met de werknemer en aandacht voor zelfregie of zelfmanagement van medewerkers. Daarbij gaat het erover wat het werk betekenisvol maakt, hoe hij of zij denkt plezier in het werk te houden. Maar ook of kennis en kunde van mensen aansluit bij de arbeid van de toekomst en of zij zelf genoeg nadenken over om- en bijscholing. Wat zijn iemands talenten en hoe versterken we die? “Duurzame inzetbaarheid draait om de vraag wat iemand écht drijft in zijn werk”, vindt De Lange. “Van de leidinggevende vraagt dat persoonlijke betrokkenheid bij de werknemer; coachend leiderschap.”

IMAGO Bedrijven zullen er de komende jaren nog een hele klus aan hebben om het juiste personeel aan te trekken. “Employer branding helpt daarbij”, weet De Lange. Ze legt uit wat ze met de term bedoelt: “Employer branding betekent dat bedrijven potentiële werknemers boeien en binden en een aantrekkelijk imago hebben als werkgever (‘goed werkgeverschap’). Het gaat erom het bedrijf zó te ‘marketen’ dat mensen er graag willen komen en blijven werken.” Vroeger gebeurde dat met behulp van een interessant salaris aanbod. Maar dat is tegenwoordig niet meer voldoende. Werknemers werken zelden nog hun hele leven lang bij hetzelfde bedrijf. Er tellen andere zaken.

Bijvoorbeeld een groen imago. Niet alleen qua milieu, maar ook qua duurzame inzetbaarheid. Is het bedrijf bereid in te zetten op scholing om de kennis en kunde van de werknemer up-to-date te houden? Welke sociale waarden zijn belangrijk bij een bedrijf? En is er ook een gezondheidsbeleid? De Lange: “Ik verwacht nieuwe bedrijfsmodellen gericht op circulaire economie met de nadruk op meervoudige waardes die het bedrijf nastreeft. Daaronder valt de sociale waarde, het vitaal en inzetbaar houden van menselijk kapitaal. Er komt steeds meer aandacht voor het ’includeren’ van kwetsbare mensen in de organisatie. Dit noemen wij ‘inclusief HRM’. Het lectoraat lanceerde op 18 januari een nieuw boek over dit thema en startte een belangrijk nieuw vak op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Tegelijkertijd wist ik ook nog vier andere hbo’s makkelijk te overtuigen van de noodzaak voor deze nieuwe cursus (Windesheim, Hanzehogeschool, Saxion en Hogeschool Utrecht). In de verhouding van de drie P’s: people, planet en profit, zal de nadruk op de laatste waarde de P (van people) steeds belangrijker gaan worden.”

ARBEIDSRITME Zorg voor personeel in organisaties is belangrijk, maar er is ondanks de aantrekkende economie nog steeds een grote groep met name langdurig werkloze ouderen die naast het arbeidsproces staat. Ze ontberen arbeidsritme, hebben niet meer de juiste actuele vaardigheden in huis of krijgen niet de kans van werkgevers om weer aan het werk te komen. Er spelen veel redenen een rol waarom deze ouderen niet allemaal in het arbeidsproces kunnen terugkeren. Uit cijfers van het UWV blijkt dat die groep langdurig werkloze 55-plussers groeiende is. In weerwil van de aantrekkende economie. Volgens Annet de Lange is hier een gezamenlijke inspanning van gemeenten, UWV’s, vakbonden en werkgevers nodig. En natuurlijk mag er ook inzet van de doelgroep verwacht worden. Zelfmanagement heet dat. Maar De Lange ziet ook veel in flexibiliteit tussen sectoren. In de zorg zijn bijvoorbeeld extra mensen nodig. Er zijn zorgtaken die ouderen uit een ander beroepsveld best op zouden kunnen pakken. Het zou helpen als minder strikt om diploma’s verzorgende A of B gevraagd wordt. Het ROC kan daartoe toegepaste kortdurende scholing aanbieden om ouderen uit andere sectoren in de zorg aan het werk te krijgen.

PERSONALIA Naam: Annet de Lange Leeftijd: 40 jaar Burgerlijke staat: Gehuwd, 2 kinderen Bedrijfsnaam: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Specialiteit: Onderzoek en advies Motto: Omdat ’t kan! Bucketlist: Vitaliteitsreis maken naar Noorwegen (zie http://www.nkdi.nl/studiereizennkdi/ u kunt ook nog mee.)

Ook de Hogeschool Arnhem en Nijmegen helpt mee via verkorte scholingstrajecten of het opzetten van associate degrees.

VOORBEELDEN Annet de Lange voltooide onlangs samen met enkele andere auteurs een boek over de inclusieve arbeidsmarkt. De titel ervan is ‘Omdat het kan: HRM handvatten voor een inclusieve arbeidsmarkt!’ Daar hebben de schrijvers bewust voor gekozen. Ze geloven niet zo erg in het opleggen van strenge regels. In de praktijk worden die vaak gemakkelijk ontdoken. Beter is het om te beschrijven hoe vruchtbaar personeelsbeleid er in de toekomst uit kan zien. Het boek biedt dan ook diverse voorbeelden van inclusief arbeidsmarktbeleid. Lector De Lange vertaalde de aanpak ook naar het onderwijs. Vandaar dat naast de HAN ook op vier andere hbo’s in het land aandacht besteed gaat worden aan de HRM-handvatten voor een inclusieve arbeidsmarkt.

«

Boek te bestellen via: https:// www.managementboek.nl/ boek/9789462155534/omdat-het-kanannet-de-lange

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

27


RONDETAFELGESPREK INCLUSIEF ONDERNEMEN

Tekst: Paul de Jager // Fotografie: Istar Verspuij

Inclusief ondernemen, goed voor maatschappij én onderneming Spread the word, vertel elkaar over de leuke kanten van inclusief ondernemen. Maar sluit je ogen er niet voor dat het ook tegen kan zitten als je een werknemer met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst neemt. Over dat evenwichtige uitgangspunt waren de deelnemers aan het tafelgesprek over inclusief ondernemen het roerend eens. Het gesprek vond plaats bij het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen. Een ‘inclusieve ondernemer’ biedt werkgelegenheid aan werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kan gaan om mensen met een lichamelijke of psychische beperking, maar ook simpelweg om langdurige werkloosheid waardoor iemand zijn arbeidsritme is kwijt geraakt. De inclusief ondernemer kan omgaan met die verschillen, vindt er voldoening in om mensen een kans te geven. De Participatiewet, van kracht sinds 2015, moet ervoor zorgen dat meer mensen met een arbeidsbeperking, werk vinden bij een reguliere werkgever. Jan Zoetelief is wethouder werk en inkomen van de gemeente Nijmegen. Hij vindt het bijzonder dat ondernemers ervoor kiezen om in zee te gaan met arbeidsbeperkten. Immers, de tijdgeest is een andere. Veel bedrijven richten zich – vaak heel succesvol – op winst maken. Daar is op zich niks op tegen. Maar ze kunnen er in door schieten. Dan wordt de afstand van werkgever tot werknemer groot. Dat was vroeger wel anders, weet de wethouder uit ervaring: “Ik kom uit een Limburgs gezin, mijn vader heeft na de oorlog Philips mee helpen opbouwen in Sittard. Ik was een jochie dat woonde in een huis van Philips. In dezelfde straat lagen woningen van de DSM. Mijn studie werd betaald door het Philips pensioenfonds.

28

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

Een bedrijf had in die tijd de integrale zorg over de werknemer én zijn gezin.” Dat het nu heel anders is spijt Zoetelief. Hij vindt het ook onnodig: “We staan in top vijf van rijkste landen ter wereld, in zo’n land moet inclusief ondernemen toch haalbaar zijn?”

ONBEKENDHEID Angst bij ondernemers om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen komt deels voort uit onbekendheid, denkt Werner van der Linden, directielid bij het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen. Hij onderschrijft dat er problemen kunnen ontstaan en dat bijvoorbeeld de wetgeving rondom ziekte belemmerend kan werken. Van der Linden: “Dat ben ik eens met werkgevers. Daar hebben we in de wet- en regelgeving nog wat in te doen. Maar er gaat ook zoveel goed. Dat kunnen we als ambtenaren wel ‘prediken’, maar dat werkt averechts. Daarom hebben we het Inclusief Ondernemers Netwerk (ION) opgezet. Dat heeft als belangrijkste opgave om die onbekendheid weg te nemen bij collega ondernemers. Laat ondernemers die aan inclusief ondernemen doen, hun collega’s overtuigen. Dat werkt het allerbeste. We sluiten bij bestaande ondernemersnetwerken aan en werken de onbekendheid weg.


“Succes wordt bevorderd door de bereidheid van ondernemers om te zoeken naar geschikt werk voor de doelgroep”

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

29


RONDETAFELGESPREK INCLUSIEF ONDERNEMEN “Een ‘inclusieve ondernemer’ biedt werkgelegenheid aan werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt”

Jan Zoetelief, wethouder werk en inkomen Gemeente Nijmegen www.nijmegen.nl Iemand met een florerend bedrijf die vertelt dat het gewoon leuk is om met mensen te werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat het de meest loyale mensen zijn die er werken. Want die hebben vertrouwen gekregen en die laten je niet meer in de steek. Dat zijn de mooiste verhalen.”

PRAKTISCHE TIPS Sarah Detaille is als lector arbeidsmarkt en onderwijs verbonden aan het lectoraat HRM van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Het lectoraat HRM heeft veel onderzoek gedaan naar duurzame arbeid. Detaille: “We zien dat de ondernemer soms verkeerde oordelen heeft over de doelgroep. Verzuim bijvoorbeeld, is bij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt niet groter dan bij reguliere werknemers. En ze zijn bovendien nog eens gemotiveerder. En diversiteitsbeleid (werken met mensen uit verschillende culturen), als onderdeel van sociaal ondernemerschap, leidt tot een hogere tevredenheid van de medewerkers en tot hogere productiviteit. We hebben een taak om het ‘omdenken’ vorm te geven aan de hand van actuele cijfers. Er zijn veel best practices waardoor bedrijven gemotiveerd kunnen worden om mee te doen. We moeten ook meer businesscases gaan creëren. Goed voor mensen zorgen is één ding, maar ondernemers willen het ook over geld hebben.” Het lectoraat bracht een boek uit met praktische tips over inclusief ondernemen. Het heet ‘Omdat het kan’.

Als Evers een kandidaat zoekt dan zet ze die uit bij het werkbedrijf maar kijkt ook breder om zich heen. Soms brengt een medewerker een geschikte nieuwe medewerker mee. “Ik ben wel heel bewust bezig met het selecteren van functies die we kunnen laten invullen door iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar uiteindelijk gaat het bij ons ook om de harde cijfers. Die moeten kloppen. Daarom ben ik scherp op de risico’s zoals ziektekosten. Gelukkig staat daar dan de mogelijkheid van een no-riskpolis tegenover waardoor je niet meteen als werkgever wordt aangeslagen als iemand ziek is. Belangrijk is wel dat het hele bedrijf erbij betrokken wordt. Via het ION-netwerk liet ik eens iemand een dagje meelopen en het afdelingshoofd had daar weinig tijd voor op dat moment. Je moet dus goed communiceren.”

PLAATSINGSBELEID Sjoerd Ouwens is clusterleider/manager bij zorgorganisatie Pluryn en verantwoordelijk voor het thema arbeidsmarktparticipatie in het Rijk van Nijmegen. Pluryn is een landelijk opererende organisatie die mensen met een complexe problematiek begeleidt bij wonen en werk. Hij stelt: “Succes wordt bevorderd door de bereidheid van ondernemers om te zoeken naar geschikt werk voor de doelgroep. Je kunt in functies denken, maar ook in taken. Job carving heet dat in vakjargon. Deeltaken kunnen interessant zijn voor de doelgroep. En in elk bedrijf zijn taken te vinden die blijven liggen of gedaan worden door te dure krachten. Daar liggen ook kansen.” Medewerkers van Pluryn helpen ondernemers door mee te denken over de positieve en

lastige kanten van het in dienst nemen van arbeidsbeperkten. “Een onderdeel van ons plaatsingsbeleid is om verder te kijken dan die ene werkgever. Als een werknemer uitvalt, dan wordt vaak gekeken naar vervangend werk binnen dezelfde organisatie. Maar kijk dan ook daarbuiten waar iemand zijn talent kan inzetten.”

RISICO Christian van Munster is oprichter en directeur van HCM Medical. Het is een jong bedrijf voor implantaten uit dierlijk of menselijk weefsel. Iedere financiële uitgave wordt beoordeeld. Hij vertelt dat iemand zonder afstand tot de arbeidsmarkt werd aangenomen met een jaarcontract op een reguliere functie. Ook in deze situatie kwam langdurige ziekte voor. Arbeidsbeperkt of niet; die dingen gebeuren. HCM organiseerde een avond voor vluchtelingen waar vier Eritreeërs en zes Syriërs op af kwamen. Daarvan zijn twee Syriërs bij HCM aan de slag gegaan. Eén ervan heeft inmiddels een vast contract. Een kandidaat die een tijd thuis zat, heeft inmiddels een managementfunctie bij HCM Medical. Van Munster: “Als je mensen een kans biedt en die wordt aangepakt, dan zal dat stimuleren om kwaliteiten eruit te laten komen. Geef ze de kans. Dat is alles. Als een kandidaat in tranen is tijdens het sollicitatiegesprek, vanwege de zenuwen, dan moet je daar doorheen kijken. Kijken wat in iemand zit. Het is een kwestie van mensen een kans geven, maar wel zorgen dat stressfracturen niet gelijk op zijn of haar bordje komen.

GOED COMMUNICEREN Sheila Evers is adjunct-directeur van Golfbaan Het Rijk van Nijmegen in Groesbeek. Een bedrijf met 32 voltijds banen en met verschillende afdelingen zoals horeca, golfshop, administratie, greenkeeping en een golfschool. De ene afdeling is meer geschikt voor de doelgroep arbeidsbeperkten dan andere. Dat maakt het mogelijk om altijd wel een plaatsje te vinden. “Ik vind het de moeite waard, het geeft me plezier en over het algemeen functioneert het goed”, zegt ze.

30

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

Werner van der Linden, directielid Werkbedrijf Rijk van Nijmegen www.werkbedrijfrvn.nl

Sarah Detaille, lector arbeidsmarkt en onderwijs Hogeschool Arnhem en Nijmegen www.han.nl


Maar ze zijn zich niet bewust van de mogelijkheden. Daar is veel winst te behalen. Spread the word.” Christian van Munster: “Ondernemers zeggen soms dat ze in hun hart wel inclusief willen ondernemen maar dat het niet kan vanwege de hoogwaardige arbeid. HCM is een zeer innovatief bedrijf en bij ons is alles mogelijk, zelfs medewerkers met een afstand inzetten op de hoogwaardige arbeid. Als wij dat kunnen, moet ieder bedrijf dat kunnen, lijkt me.”

SYMPATHIEK BEDRIJF Sheila Evers, adjunct-directeur Golfbaan Het Rijk van Nijmegen in Groesbeek www.golfenophetrijk.nl Dan kan zo iemand zich ontwikkelen, de afgelopen periode achter zich laten. Het helpt ons wel dat het Werkbedrijf ons de kans biedt om iemand twee maanden in dienst te hebben, voor we ze eventueel een contract aanbieden.” Van der Linden geeft aan dat risico’s ook beperkt kunnen worden met een no-riskpolis of door detachering. “We willen tegemoet komen aan de ondernemer die bereid is om risico te lopen”, zegt hij. Detaille weet dat het belangrijk is dat medewerkers leren werken aan de eigen regie. Vaak heeft de arbeidsbeperkte een laag zelfvertrouwen of is niet in staat om grenzen aan te geven. Het bedrijf kan daarop coachen. “Goed leren communiceren met zijn collega’s over wat hij wel of niet kan. Dat voorkomt vaak uitval”, vat ze samen.

LANGE TERMIJN Vincent van Waterschoot is advocaat bij Wildenberg Advocaten. Hij werkt in het arbeids-, ambtenaren- en letselschaderecht. Op al die rechtsterreinen komt hij mensen tegen die in hun integriteit zijn aangetast of ziek zijn. Het kan bijvoorbeeld gaan om letselschade na een auto ongeluk of vanwege een arbeidsongeval. Soms lukt het niet om de oude baan weer op te pakken. Van Waterschoot: “Dan is het heel belangrijk dat zowel de werknemer als het bedrijf open staan om een nieuwe plek te vinden. Ook al is dat niet voor honderd procent de oude plek. Pas dat werk, die functie zo aan, dat tot een werkbare nieuwe baan gekomen wordt. Ik zie dat helaas nog te weinig in de praktijk.” Als jurist ziet Van Waterschoot de invloed die de landelijke wetgeving op de Nijmeegse situatie heeft. Waar vroeger de overheid na twee weken de kosten voor de zieke werknemer over nam, moet de werkgever nu twee jaar het loon door betalen. Hij pleit voor een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor zowel overheid als ondernemer: “Het is goed voor het bedrijf op de lange termijn als het zorgt voor de werknemer en zijn gezin. Kijk niet alleen op de korte termijn en naar de beperkingen maar kijk ook op individueel niveau wat er wél kan,

Sjoerd Ouwens, clusterleider/manager Pluryn www.pluryn.nl zodat het uiteindelijk leidt tot mobiliteit. Dat zijn misschien hele grote woorden, maar als je alleen naar de beperkingen kijkt, dan doet dat duurzame arbeid geen goed. Met die andere focus kom je verder. En het Werkbedrijf zal op meer deuren moeten kloppen. Nodig de advocatuur of andere dienstverlenende bedrijven eens uit.”

“Hoe productiever mensen zijn, hoe gelukkiger de collega’s” WINST De problemen rond inclusief ondernemen lijken soms groter dan ze in werkelijkheid zijn. Detaille: “Vorig jaar hebben we zestig bedrijven geïnterviewd en gevraagd wat hun belemmeringen zijn bij het aannemen van de doelgroep. Het antwoord was: we hebben helemaal geen belemmeringen.

Christian van Munster, oprichter en directeur HCM Medical www.hcm-medical.com

Ouwens vindt dat er alles aan gedaan moet worden om de plaatsing van arbeidsbeperkten als een normale zaak te zien: “Ik wil niet dat ze met een shirt rondlopen van Pluryn, nee, van het Radboud of van jouw bedrijf. Dat ze bij jou een Kerstpakket krijgen. Ze gaan zich gewaardeerd voelen want ze vervullen sociaal gewaardeerde rollen. Dat heeft effect op hen, maar ook op hun gezin en de maatschappij.” Wethouder Zoetelief onderschrijft dat: “Voor de kinderen maakt het ook uit of vader en moeder werken en een positief zelfbeeld hebben. Dat effect valt niet te onderschatten.” “Hoe productiever mensen zijn, hoe gelukkiger de collega’s”, weet Detaille. En als de bijzondere waarden van inclusief ondernemen in de missie en visie van een bedrijf worden verwerkt, zal het talent aantrekken dat zich daardoor aangesproken voelt. Van der Linden: “Ik was vorige week bij Albert Heijn in Zaandam, die hebben een heel traject uitgerold om mensen met een beperking aan te nemen. Ze doen jobcoaching in de zaak zelf. Het gaat om mensen uit de wijk waar de supermarkt in ligt. Dat sluit aan bij de kernwaarde van de supermarkt, die immers een goede verbinding met de wijk wil.” Van Waterschoot ziet hier een win-winsituatie: “De betrokkene, zijn sociale omgeving, de filiaalhouder, er is winst voor alle partijen. En het trekt klanten, want immers, ‘ons Marietje’ heeft nu werk bij de supermarkt. De supermarkt wordt een sympathiek bedrijf.”

«

Vincent van Waterschoot, advocaat Wildenberg Advocaten www.wildenbergadvocaten.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

31


De professional moet geen uitvoerder worden, maar eigenaar van een probleem Wie weleens gekampeerd heeft, kent het probleem van een wiebelende campingtafel. De oplossing is gevonden door alle poten verstelbaar te maken. Maar hoe geef je instructie aan personeel dat honderd of duizend campingtafels moet opbouwen? Alle poten even lang uitschuiven? Of zorg dat alle tafels vlak en stabiel staan? Dat laatste is natuurlijk de bedoeling met name op een hobbelig veld, maar is lastiger te besturen. Of toch niet? Wouter Hart onderzocht succesvolle organisaties. Hij is te gast bij de elfde FEM Knowledge Tour.

32

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018


HAN KNOWLEDGE TOUR

Tekst en foto: Dick Leseman

De FEM Knowledge Tour wil informeren en debat voeren op de grote actuele thema’s in de financiële en economische wereld. Onder meer Ben Tiggelaar, Barbara Baarsma, Jeroen Smit, Maurits van Oranje, Jeroen Dijsselbloem en André Kuipers spraken in een serie van tien opeenvolgende Knowledge Tours. Wouter Hart leidt ons in deze elfde Knowledge Tour de weg terug naar de bedoeling. Wouter Hart volgde een opleiding in het sociale domein, culturele maatschappelijke vorming. “Tot en met mijn studie heb ik mij vooral beziggehouden met creativiteit, psychologie en persoonlijke ontwikkeling. Sindsdien houd ik mij vooral bezig met de mythe van beheersbaarheid in organisaties en de daarbij behorende vraag hoe organisaties beter kunnen presteren door anders na te denken over performance, leiderschap en beheersing”, schrijft hij op zijn LinkedIn. Hij is auteur van het boek ‘Verdraaide organisaties’ waarin de dynamiek onder de meest succesvolle organisaties eenvoudig en helder is beschreven. “Terug naar de bedoeling”, luidt de subtitel van het boek. Als de bedoeling leidend wordt, dan beginnen de oplossingen werkelijk in de praktijk.

GEEN OPLOSSINGEN GEVEN Wouter Hart houdt ervan voortdurend verhalen uit zijn privé-omgeving te delen en te vertalen naar bedrijven of bijvoorbeeld naar de situatie binnen de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Een illustratief en herkenbaar voorbeeld komt van zijn kinderen, van wie kamers een puinhoop waren en Wouter zijn kinderen, Jasper (8) en Sterre (6), opdroeg hun kamers op te ruimen. Binnen twee minuten stond Jasper beneden. ‘Ik ben klaar’, zei hij. Wouter bedacht dat het wel erg snel was en dat als hij de kamer zou controleren hij zou constateren dat er nog het een en ander gedaan moest worden. Daarmee zou Wouter dan eigenaar van het probleem worden en de oplossing aandragen: “dat en dat moet daar, en dat moet ook nog enzovoort.” Hij zei toen tegen zijn zoon of hij dacht dat zijn vader ook zou denken dat het opgeruimd was. “Nee”, was het antwoord waarop hij weer naar boven ging om een nieuwe poging te doen. Na vijf minuten kwam hij trots naar beneden. Wouter ging mee kijken en inderdaad het was zo goed als helemaal opgeruimd. Nog even samen scannen en klaar. “We moeten als leidinggevenden geen oplossingen aandragen, maar de professional het probleem laten oplossen. We moeten naast de ander gaan staan en vragen wat er nodig is om het probleem op te kunnen lossen”, concludeerde Wouter Hart naar aanleiding van dit voorbeeld.

VAN GOED ZIJN, NAAR GOED WORDEN Een ander sprekend voorbeeld kwam van de jeugdopleiding van voorbalclub AZ. Bij selectie in de jeugd bleek dat jeugd geboren in de eerste vier maanden van het jaar beter presteerden dat de rest. Logisch, ze zijn fysiek en mentaal sterker, krijgen vaker de bal, krijgen meer positieve feedback en presteren daardoor beter. Maar daarmee laat je een groot potentieel liggen. “Het verhaal tot dan toe was een verhaal van willen winnen”, legde Wouter Hart uit. “AZ draaide het verhaal om naar ‘Vooral niet altijd willen winnen’. We moeten niet goed zijn, maar goed worden.” Wouter Hart refereerde aan een artikel in de Correspondent over de jeugd bij AZ. “Achteraf snappen we wat we eerst verkeerd deden. Dat talentvolle maar laatgeboren kinderen het plezier verliezen.” Een citaat uit het artikel. Ook liet Wouter Hart een kort stukje zien van College Tour, waar Reed Hastings, CEO van Netflix te gast was. Over het succes van Netflix zei Hastings: “We have very few rules at work. For example for hotels and flights etcetera we have the policy ‘act best in Netflix’s interest’.” Wouter Hart haalt dit voorbeeld aan om aan te geven dat wanneer je strikte regels gaat hanteren, bijvoorbeeld maximaal € 120 per hotelovernachting, de marges zoveel mogelijk opgezocht zullen worden. “In Dubai zal het moeite kosten een fatsoenlijke kamer te vinden voor dit bedrag, maar in Drachten kun je wellicht voor € 70 een hele aardige kamer vinden. Met deze regel lukt het ook om een kamer te vinden van € 119.” Met andere woorden, geef je personeel de vrijheid om te handelen in het belang van het bedrijf. “We trust the judgement of our staff and every year we evaluate this judgement.”

WAT MOET DE HAN HIERMEE Wouter Hart is op uitnodiging van Jolanda Berndtsen, directeur van het Instituut Financieel Management van de faculteit. Zij raakte geïnspireerd door het boek ‘Verdraaide organisaties’ en probeert in haar praktijk de professionals, de docenten, de ruimte en inspiratie te geven om te streven naar kwaliteit van het onderwijs. “Ik wil een sfeer die zich kenmerkt door collegiale inspiratie, samenwerking, trots en vooral ook vertrouwen”, verduidelijkt ze. In de discussieronde komt de HAN vaker aan de orde. Wouter Hart onderschrijft een aantal suggesties uit het publiek, bijvoorbeeld ‘stop met toetsen’. De student bepaalt wat hij nodig heeft en moet dat aannemelijk maken wat hij nodig heeft met bijvoorbeeld een portfolio. “Vindt het haakje bij de student en sluit daarop aan”, is de stellige overtuiging van Wouter Hart.

«

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

33


TRAJECTBEGELEIDING

DE TOEGEVOEGDE WAARDE VAN IPS

De RIBW helpt mij zoeken naar een baan die écht bij mij past Sinds kort werkt de RIBW met IPS, Individuele Plaatsing en Steun. IPS is speciaal ontwikkeld voor mensen die behandeling of begeleiding ontvangen in de geestelijke gezondheidszorg. Het doel is om mensen met een psychiatrische aandoening te laten meedoen in de maatschappij, bij voorkeur met een betaalde baan. Bart Lindner, gecertificeerd IPS-trajectbegeleider: “Voor mensen met een psychiatrische aandoening is het hebben van werk heel belangrijk. Een baan brengt veel voordelen met zich mee zoals structuur, inkomen, sociale contacten, zingeving en toekomstperspectief. Bij de RIBW boden we al leerwerktrajecten aan, en sinds kort dus ook de IPS re-intregatiemethode. We richten ons op het verkrijgen en behouden van betaald werk, of op het ondersteunen bij het starten van een studie.“

zoeken naar een baan met omstandigheden die écht bij mij passen, waar ik mij in de toekomst verder kan ontwikkelen. Ik word opgeleid tot fietshersteller, een mooi vak. Ik ben mijn huidige werkgever 2Switch heel dankbaar dat ze mij deze kans wil geven en die maak ik dan ook graag waar.“

Robin is een mooi voorbeeld van iemand die na een langere periode van teleurstellingen zijn plek heeft gevonden. Robin: “Wat mij vooral aanspreekt is de persoonlijke aanpak binnen IPS. Het is voor mij belangrijk dat de werkomstandigheden zijn afgestemd op mijn individuele situatie. In mijn vorige baan als fietshersteller bij een fietsenmaker is het mij niet gelukt om mij staande te houden. Mijn IPS-trajectbegeleider bij de RIBW heeft ruim de tijd genomen om samen met mij te

“De meerwaarde voor 2Switch is dat Robin voldoende kennis heeft om in de productieomgeving van de fietsherstellers mee te kunnen werken. Hierdoor verhoogt hij de output. Hij past prima binnen het team. Je kunt zien dat hij zich bij ons op zijn gemak voelt”, aldus Peter ten Velde van 2Switch.

tussen werkgever en deelnemer is een voorwaarde voor een succesvol traject. Voor werkgevers levert het in dienst nemen van mensen zoals Robin ook het nodige op, zoals toegevoegde waarde en diversiteit op de werkvloer.”

“Een goede match tussen werkgever en deelnemer is een voorwaarde voor een succesvol traject”

34

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

Bart: “Wij investeren veel energie en tijd in mensen om hen op de juiste plek te krijgen. Dat is onze meerwaarde. Een goede match

Bent u werkgever en wilt u ook net als 2Switch mensen als Robin een kans geven op de arbeidsmarkt, neem dan contact op met Bureau Daadwerk, b.daadwerk@ribw-nr.nl.

RIBW NIJMEGEN & RIVIERENLAND Kerkenbos 1103a 6546 BC Nijmegen Telefoon - 088 382 24 22 www.ribw-nr.nl

«


Tekst: Paul de Jager // Fotografie: Istar Verspuij

De Bedrijfspoli focust op kracht De Bedrijfspoli profileert zich als een Arbodienst met de focus op kracht. Bij die kracht refereert De Bedrijfspoli aan Medewerkerkracht; de inspanningen die een medewerker zélf kan verrichten om gezond en van toegevoegde waarde voor zijn werkgever te blijven. Die eigen verantwoordelijkheid is belangrijk, mede omdat de pensioengerechtigde leeftijd de laatste jaren omhoog is gegaan. Mensen werken langer door.

Als een medewerker ziek wordt, heeft de werkgever de verplichting om twee jaar het loon door te betalen. Iedere werkgever moet aangesloten zijn bij een Arbodienst, die ondersteunt om die ziekteperiode zo kort mogelijk te laten zijn. “Maar het is nog mooier om te voorkomen dat een medewerker ziek wordt”, vertelt Ton Theloosen, samen met Antoine van Loosbroek directie van De Bedrijfspoli. Hij constateert een verschuiving in het denken daarin. Vroeger leek het vooral de verantwoordelijkheid van de werkgever om de medewerker gezond aan het werk te houden. Tegenwoordig wordt dat veel meer als een gezamenlijke inspanning van werkgever én medewerker gezien. Theloosen: “De medewerker heeft hierin een eigen verantwoordelijkheid. Medewerkerkracht kan hij bevorderen door een gezonde leefstijl, maar ook door na te denken over zijn functie en wat hij nodig heeft om over vijf jaar het werk nog te kunnen doen. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Dat vraagt van de medewerker dat hij de ontwikkelingen in zijn vakgebied volgt. De focus ligt op inzetbaarheid, mobiliteit en vitaliteit, niet op ziekte. Zorg dat je als medewerker fit for the job bent, vandaag en morgen.”

DUURZAME INZETBAARHEID De Bedrijfspoli helpt bij het bevorderen van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Dit bestaat uit drie thema’s; ontwikkelen, behouden en herstellen van de inzetbaarheid. Het gesprek tussen werkgever en medewerker vormt de basis. Digitale vragenlijsten en begeleiding door De Bedrijfspoli dragen hier aan bij. Met werkgevers denkt De Bedrijfspoli na over de ontwikkelkansen die een bedrijf medewerkers biedt. Het vraagt creativiteit van de medewerker om proactief met de carrièrekansen om te gaan, maar ook als je carrière een andere wending krijgt doordat je inzetbaarheid minder wordt. “Ik zie dat de medewerker centraal komt te staan in het nieuwe arbeidsmarktbeleid. We helpen hem graag bij het verbeteren of in stand houden van zijn inzetbaarheid”, vertelt Theloosen.

WERKPLEK Aan werkgevers biedt De Bedrijfspoli ondersteuning bij het inrichten van een gezonde en veilige werkplek. Natuurlijk kan preventie tekort schieten en treedt verzuim op. Dan biedt De Bedrijfspoli ondersteuning bij de terugkeer naar het werk. Samenwerking in de driehoek werkgever, medewerker en arbodienst is hierin essentieel, volgens Theloosen. Indien nodig zet De Bedrijfspoli een arbeidsdeskundige in, die zich richt op de werksituatie. Soms zijn aanpassingen nodig zoals een in hoogte verstelbaar bureau en soms is een functie-aanpassing de aangewezen weg voor de medewerker om de draad weer op te pakken.

PERSONALIA Naam: Ton Theloosen Leeftijd: 57 jaar Burgerlijke staat: Gehuwd Bedrijfsnaam: De Bedrijfspoli Specialiteit: Advisering rondom inzetbaarheid Motto: Werk en geniet! Bucketlist: Met vrienden door Amerika reizen

fotobijschrift: Antoine van Loosbroek (links) en Ton Theloosen (rechts)

MEDEWERKERKRACHT

KRACHT De Bedrijfspoli slaagt er sinds 2005 in om de rol van Arbodienst waar te maken. Het bedrijf is begonnen in Nijmegen en daar staat ook het hoofdkantoor. Inmiddels heeft De Bedrijfspoli 45 medewerkers in dienst. Ze zijn verantwoordelijk voor 60.000 werknemers bij 450 bedrijven in de regio Zwolle, Eindhoven, Utrecht. Theloosen is enthousiast over Medewerkerkracht. “En iedere uitval vanwege werk is een gemiste preventiekans”, vindt hij, “Wat leidde tot het verzuim? Met dat gegeven willen we aan de slag zodat het geen volgende keer gebeurt.” Geïnteresseerd om met ons in gesprek te komen? Bel De Bedrijfspoli 024 - 3717799 of mail naar accountmanagement@debedrijfspoli.nl.

«

DE BEDRIJFSPOLI Kerkenbos 10-75B 6546 BB Nijmegen Telefoon 024 – 371 77 99 E-mail info@debedrijfspoli.nl www.debedrijfspoli.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

35


DOEKO B.V.

Specialist in complex precisiewerk blijft vernieuwen Techniek, werkprocessen, productiemethodes en de markt veranderen voortdurend. Het is de kunst te zien waar de kansen liggen. Voor Doeko betekent het vernieuwen zonder het oude overboord te zetten.

36

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018


ENGINEERING Doeko bestaat inmiddels 54 jaar. In die periode heeft het bedrijf zich voortdurend ontwikkeld. In 1964 start het bedrijf als ontwerpbureau en fabrikant van stempels en mallen, oftewel een gereedschapsmakerij voor productiegereedschappen. Begin jaren ’80 komt daar de productie van thermoformen spuitgietmatrijzen voor dunwandige producten bij. Een volgende stap is het produceren van fijnmechanische modules en componenten eind jaren ’90.

KERNACTIVITEITEN In 2013 breidt Doeko uit. Kernactiviteiten blijven stempels, matrijzen en fijnmechanica. Wel worden digitalisering en robotisering steeds prominenter in het bedrijfs- en productieproces. Een deel van die robots ontwerpt en maakt Doeko zelf, een andere deel wordt aangekocht en ter plekke ‘gefinetuned’.

Tekst en foto: Huub Luijten

In 2017 is de inzet van mechatronica uitgebreid en heeft ook het werken met LSR injectie verdere specialisatie ondergaan. Van de totale productie van Doeko is thans ongeveer de helft bestemd voor de Nederlandse markt, de andere helft gaat naar landen in Europa en de rest van de wereld.

AMBITIE Rode draad in de geschiedenis en de strategie van Doeko: gecontroleerd vernieuwen. Directeur- eigenaar, Gertjan van Doesburg: “Het heeft alles te maken met onze ambitie, de mensen en middelen die we daarvoor kunnen inzetten en de marktontwikkeling. Die ambitie houdt kortgezegd in dat wij verdergaan waar anderen ophouden. Onze kracht is een hoog kwaliteitsniveau, plus specialistische kennis en kunde op verschillende vakgebieden. We beschikken over een compleet en state of the art machinepark en de vakmensen die daar het uiterste uithalen. Door het toepassen van moderne bewerkingstechnieken kan Doeko samenstellingen maken die zowel zeer nauwkeurig als complex zijn.”

VERNIEUWEN EN VERBETEREN Gertjan en Bart van Doesburg: “Onze kracht is een hoog kwaliteitsniveau, plus specialistische kennis en kunde op verschillende vakgebieden.”

Op grond van bovenstaande kwaliteiten is Doeko, zowel wat betreft de bouw van prototypes als seriefabricage, een gewilde partner voor klanten. Bart van Doesburg, bedrijfsleider: “We hebben op basis van de ontwikkelingen in de markt aandachtsgebieden waaraan we komende jaren heel gericht werken. Voor de productie gaan we extra inzetten op toegepaste robottechnieken. De kennis die we hieromtrent al in huis hebben bouwen we verder uit.” “Ook aan het zelf ontwikkelen van fijnmechanische modules gaan we extra aandacht schenken. Onlangs hebben we de eerste module verkocht aan een bekende chipverwerker. Die hebben we van eerste ontwerp tot volledig product ontwikkeld. Nu nog met hulp van externe partijen, maar straks willen we dat helemaal zelf kunnen.” Hightech gereedschappen worden steeds complexer, dus ook hier wordt een slag gemaakt. Doeko investeert in nieuwe machines en kennis op het gebied van het maken van matrijzen en stempels. Hierbij wordt ingezet op computergestuurde machines, hetgeen winst moet opleveren in tijd, kennis en kosten. Gertjan van Doesburg: “We zien toekomst in enkelstuks, dus matrijzen en stempels. Het is een markt die in principe oneindig is, want bedenk dat voor ieder nieuw product gereedschap nodig is om het te maken. De productie hiervan willen we zo efficiënt en zo geautomatiseerd mogelijk maken. Dit betekent dat we maximaal gaan standaardiseren. Concreet wil het zeggen dat we winst boeken in tijd en kosten zonder in te leveren aan precisie en de beste materiaalkeuze. Stel dat een machine instellen nu vier uur duurt, dan kan dat straks in bijvoorbeeld één uur.”

PERSONALIA Naam: Gertjan van Doesburg Leeftijd: 58 Naam: Bart van Doesburg Leeftijd: 27

STUREN “Software wordt hierin doorslaggevend”, vult Bart van Doesburg aan. “Het koppelen van software en het optimaliseren van functionaliteiten is hier de sleutel voor succes. We verwachten medio 2018 volledig papierloos te werken. Dan moeten al onze besturingssystemen dus met elkaar verknoopt zijn, zodat we op elk moment van elke machine en elk product een actueel beeld van de productiestatus hebben. Het is een vereiste om efficiënt te kunnen sturen en steeds kortere levertijden te kunnen realiseren.” Om al die techniek volledig te kunnen benutten zijn gekwalificeerde vakmensen nodig. Gertjan van Doesburg: “We hebben een redelijk jonge ploeg mensen. Gemiddeld 37 jaar. Allemaal mbo- en hbo-vakmensen die we tijdens en na hun opleiding ook nog in het bedrijf hebben opgeleid. Om goede mensen te rekruteren werken we samen met de hbo-opleidingen en ROC’s in de regio. En ook met de Novio Tech Campus zijn de contacten goed.” “Wat betreft engineering willen we groeien, dus meer in eigen huis ontwerpen vanaf nul tot en met het hele product”, aldus Bart van Doesburg. “Modules die kant en klaar de deur uitgaan. Dat realiseren kost tijd en moeite, maar we zijn er enorm gemotiveerd voor. De betrokkenheid van onze medewerkers is groot, omdat zij zich door deze ambitie ook steeds verder kunnen ontwikkelen op hun vakgebied.” De sfeer in het bedrijf is goed, dat geldt ook voor de werkomstandigheden. Binnenkort wordt er een nieuwe kantine ingericht, compleet met buitenterras en vijver. “Goede faciliteiten horen er gewoon bij, tijdens het werk maar ook in de pauze. We zijn een hechte club vakmensen die weet wat nodig is om in de metaal mee te draaien in de eredivisie”, besluit Gertjan van Doesburg.

«

DOEKO B.V. Thomas van Heereveldstraat 1 6551 AK Weurt Telefoon 024 - 679 07 50 E-mail info@doeko.nl www.doeko.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

37


FINANCIEEL EN JURIDISCH

Tekst: Paul de Jager // Fotografie: Istar Verspuij

Wildenberg Advocaten is diepgaand én allround Wildenberg Advocaten heet het Nijmeegse advocatenkantoor sinds 1 januari 2018. Kernachtig en herkenbaar, omdat Wildenberg ook in de oude naam zat. “Een kortere naam past ook beter bij onze werkstijl korte lijntjes en (daad)krachtig optreden”, verklaart mr. Natalja Stommels over de naamswijziging. Mr. Sigrid Ebbeng vult aan: “We zitten ‘boven op de bal’: we komen snel tot de kern over de behoefte van de klant. Dat doen we door goed door te vragen. Soms speelt er een heel andere kwestie dan de oorspronkelijke vraag. Het is in het belang van de klant dat we daar snel zicht op krijgen zodat we kunnen bepalen wat de mogelijkheden zijn. De directe werkstijl verwijst naar onze goede bereikbaarheid, ook ’s avonds of in het weekend als dat nodig is. We zijn toegankelijk en betrokken.”

BREED WERKVELD Wildenberg Advocaten bespeelt een breed juridisch werkveld. Enkele belangrijke aandachtgebieden zijn die van wonen, werken, leren en zorg. Over het werkveld ‘wonen’ vertelt Stommels: “Hierbij valt te denken aan de bedrijfsruimte huurmarkt en de woonruimte huurmarkt. We treden onder andere op voor woningcorporaties. Woningcorporaties pakken hun rol als het gaat om langdurige overlastpanden. Als het onvermijdelijk is starten ze procedures om de panden te sluiten. Om hen te ondersteunen hebben we gespecialiseerde huurrechtadvocaten in dienst. In de bedrijfsruimte huurmarkt spelen werkzaamheden als het opstellen van huurcontracten, huurprijs beoordelen en het bemiddelen bij geschillen.”

PERSONALIA Naam: Sigrid Ebbeng-Horstman Leeftijd: 34 Bucketlist: Genieten van ons gezinsleven thuis en een hapje eten met vrienden. Naam: Natalja Stommels Leeftijd: 48 Motto: Keep calm and carry on

38

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

Omdat ouders steeds mondiger worden, komen conflicten tussen onderwijsinstelling en ouders steeds vaker voor. Onderwijs is een groeiende tak bij Wildenberg. Willem Kampschreur en Natalja Stommels zijn al geruime tijd betrokken bij het adviseren van diverse (grote) onderwijsinstellingen.

ZORG

Ebbeng: “Vaak worden we erbij betrokken op het moment dat er problemen zijn. Maar het liefst worden we vroeg bij het vastleggen van huurovereenkomsten betrokken. Dat kost dan even geld, maar met een goede huurovereenkomst kan je jezelf veel - ook financiële - narigheid besparen.”

Wildenberg staat zorginstellingen of hun cliënten bij als er geschillen zijn. Van oudsher rekent het kantoor in Nijmegen ook instellingen met een geestelijke achtergrond tot klant. Ook kunnen er ontevreden patiënten zijn over de verleende zorg of kunnen er zich medische fouten voordoen. Vincent van Waterschoot (LSA-lid) en Sigrid Ebbeng hebben jarenlange ervaring met letselschadezaken en staan slachtoffers van medische fouten, maar bijvoorbeeld ook van verkeersongevallen of arbeidsongevallen daarin bij.

ARBEIDSRECHT

DOORTASTEND

De sectie arbeidsrecht van Wildenberg bestaat volgens Stommels en Ebbeng uit doorgewinterde advocaten. Ze houden zich onder andere bezig met ontslagrecht, medezeggenschapsrecht en het opstellen van arbeidscontracten met daarin indien nodig speciale bedingen zoals het concurrentiebeding. Ook is er ruime expertise in huis om bij conflicten van en met bestuurders in adequate rechtsbijstand te voorzien.

“We zijn als kantoor van vele markten thuis”, vat Stommels samen. Ebbeng: “De rechtsgebieden staan niet op zichzelf. Er is veel overlap. Daarom hebben we als advocaten bij voorkeur elk twee specialisaties. En we lopen gemakkelijk bij elkaar binnen. Gezamenlijk bieden we een integrale aanpak.” Stommels onderschrijft het belang van over de schutting van het eigen specialisme heen kijken. Wildenberg wil volgens haar diepgaand én allround zijn. Ebbeng: “Uiteindelijk gaat het erom de problemen van de klant op te lossen.” Stommels tot slot: “En daar zijn we doortastend in.”

ONDERWIJS In het onderwijsveld is het arbeidsrecht gereguleerd door onderwijs cao’s en dat vereist specialistische kennis, die Wildenberg in huis heeft. Er spelen ook juridische kwesties rond financiële vraagstukken, medezeggenschap en huisvesting. Heel praktisch speelt soms de kwestie van een schorsing of verwijdering van een leerling.

«

WILDENBERG ADVOCATEN St. Annastraat 125-127, 6524 EM Nijmegen Telefoon 024 – 323 96 80 E-mail info@wildenbergadvocaten.nl www.wildenbergadvocaten.nl


ECHTSCHEIDINGSADVIES

Tekst en foto: Huub Luijten

SANNE ELBERS, FINANCIEEL ECHTSCHEIDINGSADVISEUR MJFP:

Scheiden? Doe het samen! Scheiden is een ingrijpende gebeurtenis, emotioneel en financieel-juridisch. Deskundig financieel echtscheidingsadvies schept helderheid en nieuw perspectief.

Inmiddels eindigt in Nederland meer dan een derde van alle relaties in een scheiding. Januari en september zijn de maanden waarin het aantal scheidingen al jaren een piek kent. “Het ontbinden van een relatie heeft altijd consequenties”, aldus Sanne Elbers, juriste, hypotheekexpert en register financieel echtscheidingsadviseur (RFEA) bij MJFP. “Dat is zo bij het ontbinden van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap, maar ook bij samenwoners. Scheiden is ‘gedoe’. En daarom is het belangrijk zaken snel en goed te verhelderen, zodat er nieuw perspectief ontstaat.”

INGEWIKKELDE VRAGEN Als mensen besluiten om te scheiden, dringen zich direct vragen op. Elbers benoemt: “Kan een van beiden blijven wonen en kan de hypotheek worden overgenomen? Hoe regelen partijen het goed voor de kinderen? Moet een alimentatieregeling worden getroffen voor de kinderen en of voor een van de partners? Zijn er huwelijkse voorwaarden opgesteld? Zijn deze altijd uitgevoerd en nog actueel? Indien een van de partners een eigen bedrijf heeft, of als beide partners een gezamenlijk bedrijf hebben, hoe wordt dit dan ontvlochten?” Allemaal ingewikkelde zaken en actie is vereist... Waar te beginnen?

GOED ADVIES “Juiste informatie, zowel financieel, fiscaal als juridisch voorkomt spanningen en irritaties.

Ga op zoek naar erkende professionals die samen met u de zaken in kaart brengen en kunnen adviseren wat in uw geval de beste oplossing is. Zo ontstaat inzicht en kun je toewerken naar een nieuwe toekomst”, betoogt Elbers. In de regio Nijmegen verzorgt MJFP samen met een aantal andere specialisten, zijnde een mediator, notaris, fiscalist en advocaat het Scheidingsspreekuur. Het spreekuur op elke eerste en derde woensdag van de maand – overigens gratis, is er voor wie antwoorden zoekt op eerste vragen bij een scheiding. “Het idee van een spreekuur is ontstaan uit de gedachte dat het in één loket bundelen van expertise rond scheiding bijdraagt aan het snel en adequaat oppakken van de vele vragen waarmee mensen geconfronteerd worden.” Afhankelijk van de vragen vindt verwijzing plaats. Als het om financieel-juridisch echtscheidingsadvies gaat komen Elbers of collega RFEA Mathieu Fluit van MJFP in beeld. “Wij bieden een breed palet aan specialistische dienstverlening betreffende zaken die ook bij een scheiding belangrijk zijn: vermogensverdeling, hypotheekadvies, financiële planning en particuliere - en zakelijke verzekeringen. Ook het maken van alimentatieberekeningen en hulp bij het ouderschapsplan behoren tot onze dienstverlening.”

SNEL DUIDELIJKHEID MJFP hanteert een checklist aan de hand waarvan mensen een groot aantal zaken al zelf in beeld kunnen brengen.

PERSONALIA Naam: Sanne Elbers Leeftijd: 31 jaar Bedrijfsnaam: MJFP Financiële Planning Functie: Financieel Adviseur / Echtscheidingsadviseur Specialiteit: Hypotheken & Scheidingen Motto: Doe iets wat je leuk vindt! Bucketlist: - Reizen, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en meer… - Dineren bij een driesterren restaurant in het buitenland

Het gaat hierbij om officiële stukken als polissen, rekeningen, eigendomsbewijzen, belastingopgaven et cetera. Wie al klant is bij MJFP heeft het voordeel dat een deel van de financiële zaken al in kaart zijn gebracht. Dat vergemakkelijkt en versnelt de adviesmogelijkheden. “Onze insteek is altijd dat er op zo kort mogelijke termijn duidelijk is wat er wel of niet mogelijk en gewenst is”, aldus Elbers. “Dat helpt mensen om keuzes te maken en concrete stappen te zetten.” Wilt u vrijblijvend informatie of kennis maken? Raadpleeg dan www.mjfp.nl of kijk op www.scheidingsspreekuur.com.

«

MJFP Bijsterhuizen 30-07 J, 6604 LP Wijchen Telefoon 024 – 371 52 30 E-mail info@mjfp.nl www.mjfp.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

39


BEDRIJFSEVENEMENTEN

Tekst: Huub Luijten

Actie, avontuur, inspiratie en natuur Wilt u een avontuurlijk, feestelijk, inspirerend of leerzaam evenement organiseren? Dan is evenementenlocatie Eiland van Maurik 19 uw perfecte partner om er een onvergetelijke belevenis van te maken.

PERSONALIA Naam: Jouke van Dijk Leeftijd: 44 Bedrijfsnaam: Evenementenlocatie EVM19 & Valk Events Functie: Commercieel manager Specialiteit: Mensen activeren middels evenementen Motto: Life long action learning Bucketlist- top3: - Kitesafari langs de kust van Brazilië - zeezeilen naar Portugal - Ocean Cleanup project supporten als vrijwilliger

EVM19 is een fraai gelegen terrein in het natuurgebied bij de stuw van Amerongen, pal aan de Rijn en recreatiegebied Eiland van Maurik. “Het is een omgeving die bezoekers meteen een vakantiegevoel geeft”, aldus Jouke van Dijk, commercieel manager Van der Valk Events en als zodanig verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van EVM19. De focus van EVM19 ligt op de markt van (inter)actieve bedrijfsevenementen, met service en kwaliteit op het hoogste niveau. Daartoe werkt het team van EVM19, bestaand uit 25 ervaren instructeurs, projectmatig samen met verschillende bureaus, cateraars en leveranciers. Van Dijk: “Voor groepen vanaf 25 tot maximaal 2500 deelnemers ontwikkelen we, in nauwe samenwerking met onze klanten, een concept dat volledig is afgestemd op hun interne of externe (communicatie) doelstellingen. Dat is altijd maatwerk.”

40

Boathouse bestaat uit een vergaderzaal, bar, keuken en toiletgroep. Dan is er de Serre met aangrenzend terras aan het water en uitzicht op de botensteiger. Een ruimte die zeer geschikt is als restaurant en ontvangstruimte. Voor presentaties en feesten is er de Werf, een grote verduisterde zaal van 225 vierkante meter. Beach House is een aparte accommodatie met uitzicht op het eiland en aangrenzend strandterras. River Beach tenslotte is de openlucht bar met strand op het eiland. “Elke accommodatie is geschikt voor verschillende doeleinden. Wij richten de ruimtes naar uw wens in, samen met onze partners voor audiovisuele techniek, meubilair en decoratie. Het is zelfs mogelijk hiervoor eigen leveranciers in te schakelen”, schetst Van Dijk. “Overnachten is mogelijk in tenten. Die huren we in, of de klanten regelen deze zelf. Andere opties zijn overnachten bij onze buren van vakantiepark Eiland van Maurik of in Hotel Tiel.”

FACILITEITEN

ACTIVITEITEN

De beleving van de deelnemers staat bij EVM19 centraal. “Of het nu gaat om een bedrijfsuitje, een personeelsfeest, teambuilding of activiteiten om klantrelaties te verstevigen, we streven er altijd naar de verwachtingen van onze klanten te overtreffen”, aldus Van Dijk. “Onze sfeervolle accommodaties Boathouse, Beach House en River Beach zijn geschikt voor vergaderingen, presentaties, workshops, lunches, diners en feesten.”

Het buitengebeuren bij EVM19 is gericht op avontuurlijk sporten en actie. De outdoor locatie heeft daarvoor verschillende terreinen, parcoursen, eilanden en accommodaties. Wie kiest voor een gemotoriseerd evenement kan quadrijden, enduro motorrijden, jetskiën, RIB varen en 4 x 4 terreinrijden. Alles onder deskundige begeleiding en met aandacht voor veiligheid van de deelnemers. Wie zelf wil bewegen kan wandelen, joggen, hardlopen of deelnemen aan obstakelrun training.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

Wat te denken van persluchtduiken, boksen of schermen? Toch liever kanoën of een partij beachvolleybal. Yoga? Schilderen? Het kan allemaal. Samen met partners ontwikkelt EVM19 ook vitaliteitsprogramma’s voor medewerkers van organisaties. Zo fungeert EVM19 als locatie voor Van der Valk Vitaal. Een initiatief dat een breed aanbod biedt van vitaliteits-diensten zoals psychologie, fysiotherapie, orthopedie, oefentherapie en andere paramedische specialismen. EVM19 biedt in dit kader mogelijkheden voor fitness, zwemlessen, loop- of hardlooptochten en andere fysieke trainingen als wandelen, running- en bootcamptraining, maar ook yoga op het strand of openwater zwemmen. “We afficheren ons als de meest avontuurlijke evenementenlocatie van Nederland”, zegt Van Dijk. “Die ambitie willen we elke dag op alle fronten waarmaken voor onze klanten.” Wilt u meer weten over de mogelijkheden, het vitaliteitsprogramma en de evenementenkalender? Kijk dan op de website voor alle actuele informatie.

«

EVM19 Eiland van Maurik 19, 4021 GG Maurik Telefoon 0344- 62 11 91 E-mail info@evm19.nl www.evm19.nl www.valkevents.com


ENERGIEBESPARING

Tekst: Paul de Jager // Fotografie: Istar Verspuij

European Green Capital Award - Gemeente Nijmegen bespaart energie in eigen gebouwen De doelstellingen van Crijns Energy Controlling sluiten naadloos aan bij de gemeente Nijmegen als European Green Capital 2018. Het ingenieursbureau houdt zich, voor de utiliteitsbouw, namelijk bezig met energiebesparing en verbetering van het binnenklimaat. De diensten van Crijns Energy Controlling leveren al gauw een jaarlijkse energiebesparing van 20 tot 30 procent op. Dat tikt aan als het gaat om de enorme energierekeningen van gebouwen, scholen of ziekenhuizen en zo ook voor enkele grote gebouwen van de gemeente Nijmegen. Crijns Energy Controlling biedt energiebesparing als dienstverlening aan. Het gaat hierbij niet om bouwkundige maatregelen, zoals dubbelglas of dak- of gevelisolatie, maar om een slim samenspel tussen de verwarming, koeling en ventilatie die het energieverbruik in een gebouw bepalen. “Natuurlijk hebben we te maken met de bouwkundige factoren van een gebouw”, vertelt Harry Crijns. “Maar ook met het gebruik en het aantal personen in het gebouw. Vergeet daarbij niet de plaatselijke weersverwachting. Al deze factoren beïnvloeden het energieverbruik in een gebouw. Het energiebeheer wat wij aanbieden gaat veel verder dan op tijd de thermostaat ’s ochtends op 21 graden zetten”, weet Crijns. Harry Crijns constateert dat in veel gebouwen flink gestookt wordt. Tot het te warm is en dan moet er weer gekoeld worden. Dat kan efficiënter, weet hij. “Als je het temperatuurverloop gedurende de dag weet, dan kan je daar op anticiperen en hoef je minder te stoken. Zon die door komt, een regenfront, ze zijn van invloed op de binnentemperatuur.” Het bedrijf beschikt over de weersverwachting per postcode en kan daarmee zeer nauwkeurig anticiperen op buitentemperatuur, luchtvochtigheid en andere factoren die het binnenklimaat bepalen.

KLIMAATBEHANDELING Er zijn nog meer factoren die het bedrijf mee laat wegen om een lager energieverbruik te realiseren. Zo zal meer energie nodig zijn voor verwarming bij een lage bezettingsgraad dan als iedere werkplek benut wordt (mensen zijn ook warmtebronnen) en alle pc’s en printers volop in bedrijf zijn. De politieke avonden in het gemeentehuis bijvoorbeeld, als zo’n 150 personen in en rond de hal aanwezig zijn, vragen om een andere instelling van de klimaatinstallatie. Dan zorgen de vele aanwezigen voor een deel van de verwarming en wordt het gauw te warm. “Er zijn ook kantoorgebouwen die een hele lage bezettingsgraad hebben op bijvoorbeeld woensdagmiddag en vrijdag. Op die dagen zou je een verdieping niet kunnen gebruiken en daar een lage temperatuur aanhouden”, vertelt Harry Crijns. Voor de energiebesparende maatregelen zijn geen ingewikkelde technische aanpassingen nodig. De bestaande apparatuur kan bediend worden met eenvoudig te plaatsen software en een eigen communicatiesysteem zodat de privacy van de gebouweigen communicatie gerespecteerd wordt. Crijns Energy Controlling wist met deze werkwijze al flinke energiebesparingen te realiseren in gebouwen van de gemeente Nijmegen, zoals het stadhuis en het Dienstencentrum, maar ook in de Openbare Bibliotheek en Het Regionaal Archief

PERSONALIA Naam: Harry Crijns Leeftijd: 62 Burgerlijke staat: Gehuwd Bedrijf: Crijns Energy Controlling Specialiteit: Innovaties naar de markt brengen Bucketlist: Een mooie wijn creëren met druiven uit eigen wijngaard

aan de Mariënburg en het UWV werkbedrijf aan de Nieuwe Dukenburgseweg.

ZIEKENHUIZEN In ziekenhuizen staat de patiëntveiligheid voorop. Er wordt druk geventileerd om het binnenklimaat van voldoende zuurstof te voorzien. Dat gebeurt met buitenlucht, waarin ook uitlaatgassen en ziektekiemen zitten. Door middel van het ioniseren van deze ventilatielucht komen microorganismen niet tot ontkiemen en kan volstaan worden met minder, energiezuiniger ventileren. De ziekenhuizen van Tongeren en Aalst in België en het VU Medisch Centrum van Amsterdam en het UMC Maastricht tonen concrete belangstelling voor deze techniek. “Ziekenhuizen hebben een gigantisch energieverbruik”, weet Harry Crijns, “Twintig procent energiebesparing scheelt al gauw tonnen op de eindafrekening. Doen of niet doen?”

«

CRIJNS ENERGY CONTROLLING Mezenlaan 10, 6581 CM Malden Telefoon 024 - 388 07 99 E-mail info@energycontrolling.eu www.energycontrolling.eu

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

41


ONDERNEMERSPANEL

Nederland heeft een solide basis voor de flexibele werkcultuur Verschillende generaties met verschillende wensen op de werkvloer, een verdere globalisering en een toename van het aantal jobhoppers vraagt om een nieuwe aanpak. Flexibel werken is voor werknemers niet langer een wens, het is een verwachting. Bedrijven die daar slim op inspelen krijgen daar extra productiviteit voor terug. Flexibel werken is niet alleen voordelig voor de werknemer, ook de werkgever plukt hier de vruchten van. Bedrijven die niet mee gaan met de verdere digitalisatie lopen het risico ingehaald te worden. Is uw bedrijf al ingespeeld op de flexibele werkcultuur? De mening van ons panel.

ROBBERT VOS

ERTUG KOSMACI

MJFP FINANCIËLE PLANNING

SANACOUNT

“Bij MJFP werken de meeste mensen parttime en met flexibele tijden” De uren worden collegiaal afgestemd, zodat dit niet ten kostte gaat van onze service en bereikbaarheid. Ook hebben we steeds meer opties om buiten de traditionele tijden te werken, nieuwe infrastructuur geeft daartoe ruimere mogelijkheid en heeft onze bereikbaarheid vergroot. Vanuit het bedrijf en werknemer wordt dit als zeer positief ervaren. Aan de andere kant zien we in onze praktijk (hypotheekadvies) dat deze ontwikkelingen ook qua financieringen steeds meer voorkomen en dat geldverstrekkers steeds meer opties bieden. Waar voorheen bij tijdelijke contracten standaard een intentieverklaring vereist was, zijn er nu ook in bepaalde gevallen mogelijkheden zonder deze verklaring. Ook de financiers gaan dus mee met deze ontwikkelingen! «

42

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2018

“Flexibel werken en flexibele werkcultuur wordt vaak door elkaar gebruikt” Een flexibele werkcultuur is groter en meer omvattend. Het gaat verder dan enkel tijd en plaats onafhankelijk werken. Het maakt een onderdeel uit van je bedrijfsstrategie. Een strategie die je in staat stelt te kunnen reageren op de toenemende veranderingen en de schaarste op de arbeidsmarkt. Het draagt bij aan het duurzaam kunnen inzetten, behouden en aantrekken van (eigen) personeel. Binnen Sanacount zijn wij bezig om flexibele werkcultuur een onderdeel te maken van onze IT- en HR-beleid. De medewerkers krijgen vrijheid, verantwoordelijkheid en volop ruimte om mee te denken. Dit verhoogt de motivatie, de organisatiebinding en de productiviteit. «


DUCATO P R O

WWW.KIEN.NL

E D I T I O N

G E L I M I T E E R D E V E R S I E VA N P R O F E S S I O N A L S - V O O R P R O F E S S I O N A L S

• 2.3 MJ 130 pk EURO-6 MOTOR • RADIO U-CONNECT 5’’ TOUCHSCREEN NAVIGATIE MET BLUETOOTH EN STUURWIELBEDIENING • CRUISE CONTROL • AUTOMATISCH GEREGELDE AIRCO • TWEEZITS BIJRIJDERSBANK • PARKEERSENTOREN ACHTER • VOLLEDIG TUSSENSCHOT• VEILIGHEIDSVOORZIENINGEN ZOALS ESC, ABS, ASR, HBA EN HILL HOLDER • EN NOG VEEL MEER

w 26.795 NÙ VANAF € 17.955

DE FIAT DUCATO IS EEN BETROUWBARE PARTNER. HIJ IS ROBUUST EN DYNAMISCH, BESCHIKT OVER EEN ROYAAL LAADVOLUME EN LAADVERMOGEN, EEN RUIM MOTORENAANBOD EN VRIJWEL ONEINDIGE IN- EN OMBOUWMOGELIJKHEIDEN. WIJ INTRODUCEREN NU DE GELIMITEERDE DUCATO PRO EDITION. EEN SCHERP GEPRIJSDE EN ZEER RIJK UITGERUSTE EDITIE. BESLIS SNEL EN PROFITEER VAN DIT SCHERPE, TIJDELIJKE AANBOD. PRIJS EXCL. BTW/BPM, AFLEVERINGSKOSTEN EN LEGES. ZOLANG DE VOORRAAD STREKT. WIJZIGINGEN EN ZETFOUTEN VOORBEHOUDEN. VRAAG MAAR DE VOORWAARDEN OF KIJK OP FIATPROFESSIONAL.NL/VERKOOPVOORWAARDEN.

Kien Arnhem B.V. Markweg 2, VELP Telefoon 026-369 00 00

Kien Nijmegen B.V. Microweg 49, NIJMEGEN Telefoon 024-751 11 11

A PRO LIKE YOU Kien Veenendaal B.V. Galileistraat 20, VEENENDAAL Telefoon 0318-41 34 42

WWW.KIEN.NL

2546-00_FP_Ducato Pro_220x315_Kien.indd 1

19-02-18 10:49


> 15.000 jobs in health and high tech Innovation is key for economic growth and employment. Startups, scaleups and grownups encounter many challenges in their road to successful growth.

> 50.000 students 57% of the population is highly educated

Briskr supports entrepreneurs facing these challenges.

Briskr offers:

> 650 companies in health and high tech

large variety of knowledge institutes:

Business support & coaching

Briskr Academy: workshops, training and network meetings

research • hospitals university

Housing: offices, high quality labs, clean rooms

Shared equipment

Radboud Research Facilities

Meet & Greet: conference room and meeting rooms

Access to funding

Access to (inter)national networks

www.briskr.eu

Our partners:

Associate partners:

S C I E N C E PA R T N E R

Het Ondernemersbelang Nijmegen-Rivierenland 1-2018  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Het Ondernemersbelang Nijmegen-Rivierenland 1-2018  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Advertisement