Page 1

210 l jaargang 32 l 2013

“Wij zijn advocaten. | nummer 210 | jaargang 32 | 2013

We denken als

ondernemers.”

Juridische analyses? Liever heeft u als ondernemer praktische oplossingen. Daarom werken onze 55 advocaten vanuit úw ondernemersperspectief. Ze doen dat persoonlijk, betrokken, creatief en oplossingsgericht. Eigenzinnig professioneel noemen we dat. Kijk op www. jpr.nl voor meer informatie.

Deventer 0570 – 61 40 80

Doetinchem 0314 – 37 23 11

10

33

Ondernemingsrecht ■ Vastgoed ■ Verzekeringsrecht ■ Arbeidsrecht ■ Familierecht

210-Z-coverDEF.indd 1 7055133 JPR adv Kijk op OostNederland.indd 1

Landschappelijk ondernemen in de Achterhoek

14

Enschede 053 – 433 11 33

24-01-12 13:28

Financiering met een gunfactor: crowdfunding voor ondernemers

Echt innoveren is durven loslaten

23-05-13 12:46


Alles-in-één gemak met Vidi-Touch

Het betere werk

Bouwhelm en denkpet! AAR LEVERB IN ELKE STE GEWEN R! U RAL KLE

Het betere werk leidt tot het gewenste eindresultaat

Interactief naar een hoger niveau! Vidi-Touch is een Full HD LCD monitor met ingebouwde infrarood multi-touch technologie bestaande uit één geheel.

en tevreden bewoners. Met zo’n 170 medewerkers werken we dagelijks aan hoogwaardige milieu-, bouwkundige en infrastructurele projecten voor (semi-)

Vidi-Touch is Plug and Play met uw computer. Door

overheden, bedrijven en instellingen. Met de kwaliteit

het ingebouwde luidsprekersysteem en diverse

en know how van onze mensen en onze innovatieve

aansluitmogelijkheden is Vidi-Touch uiterst

werkwijze proberen we onze klanten iedere dag

gebruiksvriendelijk en geschikt voor boardrooms en klaslokalen. Monitor leverbaar in 47, 55, 65 en 82 inch.

opnieuw het betere werk te leveren. Wij noemen dat ontzorgen. Als opdrachtgever merkt u het verschil. Voor meer informatie kijkt u op www.ntp-groep.nl

Vidistri | Vidi-Touch International B.V. T 026 3618232 | verkoop@vidistri.nl www.vidistri.nl | www.vidi-touch.eu

210-Z-coverDEF.indd 2

23-05-13 12:46


STEEL EFFICIENCY De TTL groep levert een totaalconcept in hoogwaardige materialen als edelstaal en non ferro metalen, in halffabricaat en compleet bewerkte delen voor nagenoeg elke denkbare industrie. Wij denken na over kostenreductie en doorlooptijden, het vereenvoudigen van processen en nemen, als het kan, werk uit handen. Vakkundige advisering is ons sterke punt. Daar ligt een goede gefundeerde kennis en jarenlange ervaring aan ten grondslag. Sterkte en kracht door samenwerking. De TTL Group bestaat uit een drietal pijlers, Telmastaal, Telmastainless en Nimadi. Drie bedrijven in de staal sector met elk een eigen specialisatie die elkaar perfect aanvullen, gecombineerd met korte lijnen. Snelheid van reageren op een dynamische markt, een wereldwijd netwerk van toeleveranciers, sparringspartner van kenniscentra, efficiëntie en adequaat reageren op de vragen vanuit de markt: Dat zijn de kenmerken van de TTL group De gebundelde kennis van deze drie bedrijven staat garant voor een betrouwbaar en gedegen advies. Maak gebruik van deze ervaring en creëer een maximale besparing. Zo ontstaat er meer tijd voor uw kernactiviteiten.

TTL Group Bredesteeg 4, NL 7041 GV ‘s-Heerenberg. Tel: +31 (0)314 - 66 49 00. info@ttlgroup.nl, www.ttlgroup.nl

www.ttlgroup.nl

Advertentie voor Wendy-NIEUW.indd 1

Dusseldorp levert sinds 1949 een uitgebreid dienstenpakket, verdeeld over drie businessunits: Inzameling en Recycling Rioolservice Infra, Sloop en Milieutechniek

• • •

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met ons.

Service en informatie:

0900-0955 www.dusseldorp.nl

19-6-12 14:27

Centraal kantoor: Postbus 31 7130 AA Lichtenvoorde Tevens vestigingen in Borne, Deventer, Doetinchem, Ermelo, Midwolde, Nijmegen en Veendam.

inzameling en recycling rioolservice infra, sloop en milieutechniek

1

210-P001-003.indd 1

22-05-13 09:30


(pré-)incasso - juridische bijstand & advies debiteurenbeheer - huurzaken Moeilijk incasseerbare vorderingen waarvan de inning tijd – dus geld – en stress opleveren. Niemand zit er echt op te wachten, maar ieder bedrijf wordt er mee geconfronteerd. Wij kunnen als gerechtsdeurwaarders het hele incasso-traject snel en effectief uitvoeren: vanaf de eerste aanmaning tot het voeren van de procedure voor de rechtbank en de nodige maatregelen daarna, uiteraard met inachtneming van uw relatie met uw klant. Ook nemen wij kleine vorderingen in behandeling, want voor ons geldt, net als voor u, dat iedere factuur telt!! Wij bieden onder andere online-incasso, scherpe tarieven, vaste aanspreekpunten en rechtstreeks contact met de deurwaarders, online inzage in uw dossiers en zelfs no-cure-no-pay behoort tot de mogelijkheden. Wij helpen u graag verder.

IJsselkade 28a - 7201 HD Zutphen • Postbus 295 - 7200 AG Zutphen • Te T l. 0575 51 46 65 • Fax 0575 51 99 38 E-mail: info@wvm-deurwaarders.nl • www.wvm-deurwaarders.nl 2

210-P001-003.indd 2

22-05-13 09:30


3

210-P001-003.indd 3

22-05-13 09:30


op oost nederland signalement van het economische, culturele, maatschappelijke en recreatieve leven in Oost-Nederland

inhoud Landschappelijk ondernemen in de Achterhoek Het van oorsprong kleinschalige landschap in de Achterhoek is opener geworden, dat is het logische gevolg van economische ontwikkelingen in de afgelopen eeuw. Alleen wel jammer dat het landschap tegelijkertijd minder natuurrijk werd, stellen André Kaminski en Anne Oosterbaan, auteurs van Landschappelijk ondernemen in de Achterhoek.

14

10 Financiering met een gunfactor Crowdfunding is het nieuwe buzz-woord onder ondernemers. Het wordt genoemd als hét alternatief voor subsidie of bankfinanciering. Maar wat is crowdfunding eigenlijk. Kun je als ondernemer crowdfunding inzetten als marketinginstrument bijvoorbeeld ?

37

33

Echt innoveren is durven loslaten ‘Juist in deze economie wordt het steeds belangrijker om je te onderscheiden en te vernieuwen. Creatieven kijken anders. Zij verzinnen oplossingen voor problemen waar wij nooit aan zouden denken’, aldus innovatieadviseur en projectleider Met creativiteit meer economie, Paul Jansman van Syntens Innovatiecentrum.

omslagfoto

en verder

Het Gerrit Rietveldontwerp van Hogeschool ArtEZ is door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed genomineerd voor de titel rijksmonument. Het grafisch ontwerp in het trappenhuis is van Yvonne van der Poel, gemaakt voor haar afstuderen aan de Docentenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving in 2010. Foto: Fred Roest, Tweeluik.com

210-P004-006.indd 4

43

Verrassend veelzijdig kaaspalet ‘Onze kleinschaligheid had een zwakte kunnen zijn, maar we hebben het omgebogen tot onze grootste kracht.’ Was getekend: Ben Wevers, directeur van de kleinste zuivelcoöperatie van ons land, Rouveen Kaasspecialiteiten.

Wereldwijd glanzend stalen landmarks

7

Effecten van de ‘maakbare’ samenleving in Flevoland Eva Vriend schreef het boek Het nieuwe land, dat in januari 2013 verscheen en nog diezelfde maand de eerste herdruk beleefde. Drie jaar heeft ze gezocht naar en gesproken met mensen die graag tot de zogenoemde polderpioniers hadden behoord, maar werden afgewezen tijdens het strenge toelatingsbeleid van de overheid.

Intellectueel eigendom

65

Groen leven en ondernemen

87

Oost-Nederland in beeld

21

Rechtszaak

67

ICTech en gadgets

91

Wondere wereld van het web

31

Recht over de grenzen

69

Bedrijfspresentaties

Van denken naar doen

41

Waarvan akte

73

Nieuws en noviteiten zakelijk

105

Onderneming en financiële planning

51

Nieuws en noviteiten cultuur

75

Adverteerdersindex

116

Onderneming en fiscus

53

Wijn en spijs

81

Bedrijfspresentaties

55

Onderneming en management

85

95

23-05-13 12:35


column

Slapend rijk Kijk op oost nederland is een uitgave van Novema Uitgevers bv Bruchterweg 108 Postbus 20, 7770 AA Hardenberg www.kijkopoostnederland.nl Hoofdredacteur: Anita Meuleman T. 0523 285 331 E. a.meuleman@novema.nl Eindredacteur: Harriet Koning Advertenties en abonnementen: Tina Zoombelt T. 0523 285 330 E. t.zoombelt@novema.nl Advertentie-exploitatie en planning bedrijfspresentaties: M.J.E. Neep: E. m.neep@novema.nl Advertentietarieven: Op aanvraag: T. 0523 285 330 Vormgeving: FIZZ ondernemers in marketing & communicatie, Meppel Druk en afwerking: Ten Brink, Meppel

€ 42,85 (incl. 6 % btw)

colofon

Abonnementsprijs per jaar:

Aan de inhoud van de artikelen is veel aandacht besteed. De redactie en de uitgever

In de aanloop naar de kroning brak eindelijk – ruim een maand later dan normaal – het voorjaar door. En dat gold niet alleen voor de natuur waarin alles tegelijk in blad of bloem leek te schieten. Het werkte ook door op de moraal van ondernemend Nederland dat ontwaakte uit zijn lange winterslaap en bruisend van energie van start ging met nieuwe innovaties en co-creaties.

Ik denk aan de ondernemer die me trots vertelde dat hij maar vijf uur slaap nodig had om goed te functioneren. Het lijkt een norm te zijn waaraan meer ondernemers zich conformeren: ze hebben geen tijd om te slapen en ook niet om op vakantie te gaan. Komen ze echt niet onder een vakantie uit, dan gaan doorgaans laptop en smartphone mee om zo veel mogelijk door te kunnen werken.

Mei en juni zijn in het bedrijfsleven de maanden vol beloften. Het jaar is nog niet op de helft, de budgetten nog niet opgesoupeerd en in principe is alles nog mogelijk. En er is de zomervakantie, de collectieve deadline die garant staat voor een uitermate strakke planning. Voor die tijd moet het project gerealiseerd worden zodat de presentatie in september kan plaatsvinden.

Maar schijn bedriegt. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat al na een week van minder dan zes uur slapen per nacht, onder andere het stofwisselings - en immuunsysteem is verstoord. En ook dat je bij weinig slaap meer stresshormoon aanmaakt. En dit is nog maar een fractie van de bijwerkingen.

En daar zit ook meteen de crux. Want als de deadline niet gehaald wordt, verandert de zomervakantie van een motivator in een collectieve rem. Uiteraard probeer je zo lang mogelijk door te gaan, je eigen vakantie heb je uit voorzorg zo laat mogelijk gepland. Maar zodra eind juni de eerste werknemers, freelancers of medewerkers van partnerbedrijven hun vakantieafwezigheid aankondigen schiet het project in de vakantiemodus. En door de vakantiespreiding kan dat rustig blijven doorsudderen tot begin september.

De collectieve vakantierem blijkt eigenlijk een zegen. Eindelijk krijg je gedurende een langere periode voldoende ontspanning waardoor je – mede door de gezonde berg-, bos- of zeelucht – iedere avond als een blok in slaap valt. Pak je vervolgens ook na je vakantie voldoende slaapuren dan heb je goud in handen. Je gaat helder denken, beter overzicht houden en bent productiever overdag. Over rendement gesproken. Anita Meuleman

Een ambitieuze ondernemer heeft tandenknarsend en handenwrijvend het nakijken, terwijl het stresshormoon cortisol overuren draait omdat je in deze moeilijke economische tijden startklaar wilt zijn voor het moment waarop de economie weer aantrekt. Een valse of late start geeft immers zelden kans op een overwinning.

aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheden of onjuistheden in de tekst. Overname van artikelen uit

deze uitgave is uitsluitend toegestaan met bronvermelding en na schriftelijke toestemming van de uitgever. ISSN 0929-3116

kijk op oost nederland 210-P004-006.indd 5

5

22-05-13 09:34


Virulyweg 21 L 7602 RG Almelo

T. 0546 - 81 97 72

Extra veiligheid creeren met de nieuwste cameratechnieken www.directfiberview.nl

n

de n a p

Aann

e

Ontw mer in de erp u uw be , bouwaan tiliteitsb ouw drijfsp vraag , a bekw ame h nd is bij on cascobouw s in anden of turn . key,

rsvan e jfs w i r u d o B Be BV

Stalen Enk 2 a 6881 BP Velp 026-361 98 77 Trinfo@Triconbouw.nl www.Triconbouw.nl

Scan de QR code

6

210-P004-006.indd 6

22-05-13 09:34


Wereldwijd glanzend stalen landmarks De drukte van een miljoenenstad en de rust van een huisje aan de IJssel, dat is de ideale combinatie voor kunstenaar Ronald A. Westerhuis. ‘Dus woon en werk ik acht maanden per jaar in Shanghai en de rest van de tijd ben ik in Zwolle’, vertelt hij via Skype. Want nu zit hij in China. Hij werkt er aan een grote overzichtstentoonstelling met werken uit de afgelopen twaalf jaar. Tekst: Leendert Douma, Foto’s: Ronald A. Westerhuis ‘Beter kun je het niet krijgen’, zegt Westerhuis en met de camera laat hij de zevenhonderd vierkante meter grote expositieruimte zien. Die ligt in ‘downtown’ Shanghai en is eigendom van Steve Wang, een regisseur en producent die wereldberoemd werd met kungfufilms. ‘Dat is goed te zien aan mijn tentoonstelling’, vertelt Westerhuis. ‘Als geen ander heeft Wang verstand van de belichting van de beelden.’ Ronald A. Westerhuis, geboren in 1971 in Tiel, is ook een grote naam in China. Hij maakt enorme beelden van roestvast staal (rvs) en was genomineerd voor het maken van het symbool voor de Olympische Spelen in Peking in 2008. Westerhuis: ‘Veel meer dan in Europa wordt je populariteit hier bepaald door je succes, door hoe je hebt verkocht. Naast het Olympisch project heb ik veel beelden verkocht aan Prins Albert van Monaco en maakte ik grote werken voor Shell.’ En voor de Noorse provincie Hardanger ontwierp Westerhuis een ‘landmark’ van driehonderd meter hoog in de Hardanger fjord, met een budget van bijna honderd miljoen euro. De overzichtstentoonstelling wordt niet voor niets dit jaar gehouden, zo legt de kunstenaar uit. ‘In China is 12 jaar een jubileum, zoals bij ons 12,5 of 25. Ik had Wang al in 2005 ontmoet. Altijd wilden we samen wat doen en nu was er een goede reden. Eindelijk kwam het er van.’ Offshore Westerhuis begon zijn kunstenaarscarrière in een kraakpand in Zwolle: De Oude Ambacht School, nog steeds een culturele broedplaats. ‘Maar ik was een totale leek. Ik had nog nooit een museum van binnen gezien’, zegt de beeldhouwer. ‘Ik ben gewoon begonnen. Na een tijdje vroeg een kunstcommissie of ik een expositie wilde inrichten. Ik heb toen alle vrienden aan wie ik iets

gegeven had gevraagd om m’n objecten tijdelijk terug te geven. Nu zijn we twaalf jaar verder en heb ik veel geleerd. Ik heb veel kunst leren waarderen, maar ben altijd autodidact gebleven.’ ‘Op mijn zeventiende ben ik van huis gegaan. Ik heb zeven jaar over de wereld gereisd en kwam berooid weer terug’, vertelt Westerhuis. ‘Om snel geld te verdienen ben ik in de offshore gaan werken. Dat heb ik zes jaar gedaan, eerst als medewerker en later als supervisor met ongeveer vijftien man aan het werk. De offshore is een fantastische wereld waarin de kameraadschap centraal staat.’ Door de olieplatforms ontwaakte zijn passie voor gigantische staalobjecten. ‘Op een booreiland is driehonderd meter niet zo raar’, lacht de kunstenaar. ‘Maar dan

kijk op oost nederland 210-P007-009.indd 7

Ronald A. Westerhuis in de galerie van Steve Wang

7

22-05-13 09:35


zit je ook ongeveer aan de hoogte van de Eiffeltoren. Zulke staalconstructies wilde ik ook maken. Maar er dan mijn eigen handtekening op zetten.’ De Zwollenaar is allang geen ‘eenzame’ kunstenaar meer, die op een zoldertje zijn objecten in elkaar knutselt. Hij is een internationaal bedrijf dat wereldwijd exposeert. Westerhuis: ‘Ik werk met een team van acht man in Nederland, China en Verenigde Staten. Zij verzorgen bijvoorbeeld de techniek en afwerking van de objecten en er zijn mensen die pr en communicatie doen.’ Van die mensen verwacht hij dezelfde passie en visie als hij heeft. ‘Het gaat niet om het geld, maar om

het werken vanuit jezelf. Die oerkracht herkennen de mensen meteen, maar ze zien het ook direct als die er niet in zit. Dat is in Zwolle niet anders dan in Shanghai.’ Perfecte mix De energie in China verschilt wel met die in Nederland, constateerde Westerhuis al vroeg. ‘In Nederland zijn de mensen gauw blasé. Ze weten het allemaal wel, hebben het al gezien. Het mooie van Chinezen is dat alles nieuw voor ze is. Ze duiken echt in mijn werk. Ze zijn heel open en stellen veel vragen. Daar leer ik veel van.’ Toch werkt de wereldreiziger graag in Oost-Nederland. Zo maakte hij vorig jaar in opdracht van Museum De Fundatie in Zwolle ‘RAWsome’, een stalen bol met een doorsnee van vier meter. Dat gaat iedere zomer naar

‘De gekte van Shanghai en de rust van OostNederland zijn voor mij de perfecte mix’ Biddinghuizen voor het Lowlandsfestival. Westerhuis was te zien in Rijssen, Dalfsen, Almelo en Vriezenveen. En ook hier is de cirkel rond. Zijn doorbraak was in 2005 toen hij exposeerde met Beelden in Gees. En dit jaar staat zijn werk daar weer. ‘De gekte van een stad als Shanghai met 26 miljoen inwoners en de rust van Oost-Nederland zijn de perfecte mix’, zegt Ronald Westerhuis. ‘Even buiten Zwolle heb ik een prachtig huis met atelier aan de IJssel. Vanuit mijn bed zie ik de bootjes varen. Dat gevoel van vrijheid zou ik niet willen missen.’ Landmarks Op zee bedacht hij dus dat zijn werken groots moesten worden, als landmarks in het landschap. ‘Een sculptuur wordt niet beter als het groter wordt, maar de impact van het beeld wel’, vindt Westerhuis. Hij groeide op in Zwartsluis en Zwolle. Dus vlakbij eeuwenoude reusachtige landmarks: de hunebedden. ‘Met mijn werk probeer ik een moderne versie te maken van de hunebedden, de Egyptische piramides of de beelden op Paaseiland.’ Maar regelmatig vergelijkt hij zijn werken ook met het Vrijheidsbeeld of de Eiffeltoren, waarbij hij ook verwijst

Linksboven: In 2009 maakte Westerhuis Pride, in opdracht van Shell Linksonder en midden boven: Ronald Westerhuis maakte in 2011 RAWSOME!, een stalen bol met een doorsnee van vier meter. Die staat bij Museum De Fundatie in

8

210-P007-009.indd 8

Westerhuis: ‘Rvs is hard materiaal, weerbarstig.

Zwolle. Behalve tijdens het

Maar het heeft ook een erg sensitieve, kwetsbare kant.’

Lowlandsfestival, dan staat

Foto: Raymond van Olphen

‘ie in Biddinghuizen

kijk op oost nederland 22-05-13 09:35


naar de waarde van de megawerken als toeristische trekpleisters. ‘Grote landmarks geven de plek waar ze staan niet alleen een identiteit maar ook een economische motor.’ ‘Het materiaal rvs geeft misschien ook wel wat van mijn karakter weer’, vindt Ronald Westerhuis. ‘Het is hard materiaal, weerbarstig. Maar het heeft ook een sensitieve, kwetsbare kant. Het is materiaal dat uitnodigt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld brons. Niemand zal aan een bronzen beeld zitten, maar rvs wil iedereen aanraken.’ En wil Westerhuis met het gladde weerkaatsende metaal zijn publiek ook een spiegel voorhouden? ‘Niet in de zin dat ik een wereldverbeteraar wil zijn. Mijn objecten zijn ook eigenlijk meer een vervormende spiegel. Mensen leven

teveel in hun eigen wereld. Met mijn kunst dwing ik ze ook op een andere manier naar de dingen te kijken, ze een ander idee te geven van wat er speelt.’ Een overzichtstentoonstelling in China en terug naar Beelden in Gees, waar het succes begon. Het lijkt erop of de kunstenaar op twee continenten een stuk van zijn leven afsluit. Dus rijst de vraag: wat nu? Westerhuis: ‘Aan plannen ontbreekt het niet. Nu nemen deze projecten nog volledig mijn tijd in beslag. Daarna gaan we nog meer materiaal en nog meer beelden maken. En mijn uiteindelijke doel is om een landmark te maken dat net zo groot is als de 320 meter hoge Eiffeltoren. Maar die moet ik niet te snel realiseren. Anders heb ik geen doel meer…’

kijk op oost nederland 210-P007-009.indd 9

Midden onder: Self Portrait Rechtsboven: Elian Rechtsonder: Circle

9

22-05-13 09:36


Financiering met een gunfactor Crowdfunding is het nieuwe buzz-woord onder ondernemers in binnen- en buitenland. Het wordt genoemd als hét alternatief voor subsidie of bankfinanciering. Maar wat is crowdfunding eigenlijk. Kun je er als ondernemer ook iets mee, door het in te zetten als marketinginstrument bijvoorbeeld. En is crowdfunding wellicht een goed alternatief voor het stugge kredietbeleid van de banken? Tekst: Anita Meuleman – Illustraties: Helen van Vliet In 2009 werd in de VS het crowdfundingplatform Kickstarter gelanceerd. Hier konden – na een strenge selectie – ontwerpers hun ideeën voor designproducten presenteren: een mooie combinatie van crowdfunding en creativiteit. Sinds de start is Kickstarter een succes; mensen vinden het leuk om te participeren en daarmee een concreet project te realiseren. En dat is meteen ook de kern van crowdfunding: een groep mensen maakt met vele kleine en grotere bijdragen een project financieel mogelijk. Je ontvangt geld van je toekomstige klanten en dat maakt dat het meer is dan alleen geld. Betrokkenheid en vertrouwen in een succesvolle realisatie maken dat de gunfactor voor een belangrijk deel bepaalt of mensen hun portemonnee trekken en daarmee of een project slaagt of niet. Vertellen met passie Veel (startende) ondernemers lopen rond met goede ideeën maar krijgen – omdat de banken geen risicokapitaal willen uitlenen – niet makkelijk een krediet. Om van start te kunnen of niet stil te staan kijkt menig ondernemer naar mogelijke alternatieven. Gaat het om een concreet project dan kan crowdfunding – ook wel crowdfinancing genoemd – een optie zijn. Een goede start is cruciaal voor het welslagen van een crowdfundingproject. De eerste 10 tot 20 procent van de potentiële investeerders komt uit de familie- of vriendenkring. En vervolgens komt een flink percentage uit het netwerk van deze bekendenkring. Zorg voor een goed doortimmerde crowdfundingstrategie met een concreet verhaal dat je brengt met passie. Hiermee spreek je mensen aan die een overeenkomstig doel hebben of iets mooi of leuk vinden om zelf aan te schaffen. Via een blog op internet of een crowdfunding-

10

210-P010-013.indd 10

kijk op oost nederland 22-05-13 09:37


Lezen en laven Een succesvol crowdfunding project is de realisatie van de theetuin van Boekhandel Jansen & de Feijter in Velp. Om een horecavoorziening te kunnen realiseren achterin de boekwinkel en samen met groenopleiding Helicon uit Velp een theetuin achter het pand, gaf Boekhandel Jansen & de Feijter 600 obligaties uit van ieder 100 euro. De investeerder krijgt een rentevergoeding over het investeringsbedrag en na uiterlijk tien jaar zijn geld terug. Er werd aandacht aan het project gegeven binnen het eigen netwerk van klanten en in vakblad- en krantenartikelen. Het project Lezen en laven liep boven verwachting

goed. ‘Al in de boekenweek, half maart, waren alle obligaties uitgegeven terwijl we hadden gedacht op dat moment ongeveer halverwege te zijn’, vertelt een medewerker van de boekhandel. ‘Het is erg leuk te merken dat klanten zo enthousiast achter ons idee staan en hun spontane medewerking geven.’ Al vanaf half juni kunnen klanten in de boekhandel of op het terras in theetuin genieten van lekkere koffie of een goed glas wijn. Vrijdag en zaterdag wordt na reservering een high tea geserveerd. Meer informatie: www.eenpassievoorboeken.nl

platform zijn er mogelijkheden om dit inspirerende verhaal zelf in brede kring te vertellen en te verspreiden. En als mensen het leuk vinden, vertelt het zich door. Kun of wil je geen enthousiast verhaal brengen dan is crowdfunding waarschijnlijk geen geschikt medium om je financiering rond te krijgen.

tage commissie gevraagd. Meestal wordt alleen uitbetaald als het eindbedrag is gehaald: dan pas worden de toegezegde bedragen geïnd.

Ook de noodzaak van het project moet duidelijk zijn: geen geld, geen project. Want waarom zou je iets bijdragen als het project sowieso doorgaat of al (deels) gerealiseerd is? Het voordeel van kiezen voor crowdfunding is dat je in iedere fase kunt zien hoe het loopt. Indien nodig kun je het project opnieuw en anders onder de aandacht brengen of bijsturen. Je betrekt bovendien mensen bij het maakproces – en zult dan ook ongevraagd commentaar of feedback krijgen. Dat klinkt als een directe maar leuke manier om je doel te realiseren en dat is het ook. Maar let wel, het gaat niet vanzelf: crowdfunding is keihard werken.

ze zijn tevens je ambassadeurs

Koester je sponsoren want

Avontuur Erwin Blom, de auteur van het overzichtelijke boek Crowdfunding, spreekt van zes pijlers van crowdfunding: financiering, marktonderzoek, productontwikkeling, marketing, sales en klantenbinding. Dat crowdfunding een ludieke manier is om geld bij elkaar te krijgen voor een plan, product of bedrijf spreekt voor zich. Maar crowdfunding is ook een vorm

Op de zeepkist Kies een concreet doel met een realistisch en haalbaar eindbedrag. Ook moet het project transparant zijn met een inzichtelijke begroting en een duidelijke motivatie. Je kunt zelf een crowdfundingproject opstarten vanuit je eigen netwerk en met behulp van de pers. Of je kunt met behulp van een crowdfundingplatform aandacht vragen voor je project. Er zijn crowdfundingplatforms op allerlei gebied, van kunst tot boeken en van uitvinders tot sport. De meeste platforms eisen een haalbaar doel en selecteren hier vaak op. Ook de vorm van de bijdrage verschilt per platform. Denk hierbij aan donaties waarvoor je geen tegenprestatie geeft, geld lenen waarbij de geldschieter rendement over het leenbedrag ontvangt, het uitgeven van aandelen tegen bijvoorbeeld dividend of participatie in de onderneming of een beloning voor de geldschieter in de vorm van een exemplaar van het eindproduct (voorverkoop), toegangskaarten of een gesigneerd boek. Afhankelijk van het platform wordt een percen-

kijk op oost nederland 210-P010-013.indd 11

22-05-13 09:37


Sterk in kunststof bewerken • • • • •

standaard technische kunststoffen high performance kunststoffen CNC-draaien, CNC-frezen en zagen van prototypes en enkele stuks tot seriewerk van engineering tot bewerking

PPE Almelo B.V. Planthofsweg 41, 7601 PH Almelo

Kijk ook op www.ppealmelo.nl

Pragmatische oplossingen voor complexe engineering vraagstukken en uitvoering van multidisciplinaire projecten

Geavanceerde oplossingen voor expansie vraagstukken Hilux5 B.V. www.Hilux5.coo info@hilux5.com Follibus B.V. www.Follibus.eu info@follibus.eu Spinelstraat 20 7554 TW Hengelo Hilux5 B.V. en Follibus B.V. maken deel uit van H5 Investments B.V.

Sterk in Thermisch werk 12

210-P010-013.indd 12

22-05-13 09:37


D’ran Voetbalclub De Graafschap vulde in 2011 een gat in de begroting met een ludieke crowdfundingactie. Gerard Russchen, een van de initiatiefnemers, vertelt dat hij met twee medestanders een plan bedacht. ‘Met negen zakelijke supporters hebben we uiteindelijk 18 wedstrijden kunnen financieren. Daarnaast werden op de shirts in het logo D’ran tegen betaling 2500 namen van supporters vermeld die vervolgens een shirt konden kopen. Dit liep uit tot een zeer succesvolle merchandising actie. Door out of the box te denken kun je met crowdfunding op een hele nieuwe manier dingen van de grond krijgen.’

van marktonderzoek. Immers, of mensen geld willen steken in een product in ontwikkeling zegt iets over of ze het een goed idee vinden of een product dat ze handig of mooi vinden. Met dat mensen geld investeren of sponsoren zijn ze betrokken bij je product of bedrijf. Ze zullen graag hun mening geven over een eerste ervaring met een prototype of betaversie van het product. Je kunt dus rekenen op een kritisch publiek. Met crowdfunding maak je mensen onderdeel van een verhaal. Ze hopen dat het doel gehaald wordt en leven met je mee. Je (persoonlijke) verhaal, de uitwerking van je product of dienst en manier waarop je dit denkt te realiseren vormt de essentie van crowdfunding. Verhaal dus niet alleen over succesjes maar ook over de tegenslagen. Mensen doneren om mee te doen met het avontuur. De factor onzekerheid maakt het spannend.

Kort en aantrekkelijk De aantrekkingskracht van een originele beloning is groot. Zorg dat er verschillende instapmogelijkheden zijn: van laag naar hoog met bijpassende bonussen: als mensen al voor 10 of 20 euro kunnen instappen is de

Blog, tweet en vertel je verhaal: het vergroot je kans op succes drempel laag. De beloning geeft een meerwaarde: een exemplaar van het product, een korting of een unieke ervaring. Laat het project niet te lang duren. Uit onderzoek van Douw&Koren crowdfunding consultancy blijkt dat mensen vooral aan het begin en aan het eind van het project doneren. Duurt een project te lang dan verdwijnt de aandacht. Projecten die korter dan 30 dagen lopen hebben daarom meer kans op slagen. Crowdfunding is niet de gemakkelijkste manier om een project te financieren; het kost echt heel veel tijd. En succes is niet verzekerd. Maar het grote voordeel is dat je een groep betrokken mensen hebt gemobiliseerd. Mensen die geloven in jouw product of project. Klanten die betrokken zijn en dat ook zullen uitdragen.

Meer weten? Twee publicaties over crowdfunding met veel tips en trucs voor ondernemers die zich daadwerkelijk op het crowdfundingpad willen begeven. Crowdfunding, financier je droom zonder bank of subsidie, Erwin Blom Uitgeverij Lebowski, Isbn 978 90 48815 76 0, € 17,50 Crowdfunding, Hoe u de massa mobiliseert Simon Douw, Gijsbert Koren, Armand Landman, Tom Vroemen De Zaak, kennisnetwerk voor ondernemers, Isbn 978 90 78586 29 6, € 8,50 excl. btw Enkele Nederlandse crowdfundingplatforms gericht op ondernemers zijn: We komen er wel, CrowdAboutNow en Mkb crowdfunding. De initiatieven variëren van het ontwikkelen van een opvouwbare elektrische scooter tot het opzetten van een nieuw platform van kwaliteitstrainers voor de zakelijke markt.

kijk op oost nederland 210-P010-013.indd 13

13

22-05-13 09:37


Landschappelijk ondernemen in de Achterhoek Ondernemerschap en landschap beïnvloeden elkaar al eeuwen, wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon. Dat het van oorsprong kleinschalige landschap in de Achterhoek opener is geworden, is dan ook het logische gevolg van economische ontwikkelingen in de afgelopen eeuw. Alleen wel jammer dat het landschap tegelijkertijd minder natuurrijk werd, stellen André Kaminski van Stichting Achterhoek weer Mooi (StAM) en Anne Oosterbaan van Alterra Wageningen UR, schrijvers van het inspiratieboek Landschappelijk ondernemen in de Achterhoek. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. Her en der ontstaan initiatieven die een vruchtbare koppeling tussen economie en het behoud (en versterking) van het landschap voorstaan. ‘Ons boek is hiervan een weerslag. We willen mensen laten zien hoe het ook kan.’ Tekst: Hedvig Beunk

‘Wie ons verhaal afdoet als idealisme, onderkent niet dat economie de motor is in het geheel’, aldus Anne Oosterbaan (rechts) en André Kaminski

14

210-P014-020.indd 14

kijk op het oost nederland 23-05-13 12:07


Kruidenrijk grasland is een verrijking voor vee en landschap

Slechts enkele maanden na de boekpresentatie is duidelijk dat het een groot succes is. ‘We horen mensen zeggen: ‘Ik word zo blij van dit boek’. Blijkbaar raken we iets bij de lezer. Men voelt zich aangesproken, geïnspireerd, en dat was ook precies onze bedoeling’, vertelt Anne Oosterbaan, werkzaam bij Alterra Wageningen UR, een instituut dat met onafhankelijk onderzoek wil bijdragen aan een hoogwaardige en duurzame groene leefomgeving. ‘In juni 2012 kwam er budget en tijd vrij voor onderzoek naar regionaal landschapsbeheer. Maar wie zou dat moeten doen? Nu de rijksoverheid de verantwoordelijkheid zo duidelijk doorschuift naar lagere overheden en regionale partijen is het niet onbelangrijk dat ondernemers - waar mogelijk - de landschappelijke kwaliteit een warm hart toedragen. Ik zocht contact met André Kaminski van StAM, een club die zich inzet voor de kwaliteit van het cultuurlandschap. De acht regiogemeenten hielpen ons bij het vinden van (ruim 250) initiatieven van ondernemers die in hun bedrijfsvoering serieus rekening houden met natuur en landschap of er zelfs aan verdienen. Voor het boek selecteerden we tien representatieve voorbeelden.’

landschap zoeken. Als aanvulling op hun kernactiviteiten of om er een belangrijke meerwaarde aan te ontlenen. Circa 10 procent van de vierduizend Achterhoekse landbouwbedrijven genereert een substantieel inkomen door ook horeca/recreatie, educatie en/of zorg aan te bieden, de zogenoemde verbreders. Geheel los daarvan staat het handjevol agrariërs dat het lef heeft tegen de stroom in te roeien en hun bedrijf radicaal ombouwt. In het boek staan twee indrukwekkende voorbeelden: Gerjo Koskamp in Halle en Erik Smeenk in Wehl. De eerste verkoopt kaas, gemaakt van de melk van zijn biologisch gehouden koeien, en experimenteert met

Erik Smeenk in Wehl verbouwt biologische akker- en tuin-

Boeren en buitenlui Waren het eeuwenlang de agrariërs die het landschap vormgaven, tegenwoordig zijn er ondernemers in andere sectoren die een economische binding met het

bouwgewassen zoals oude en nieuwe wortelrassen

kijk op oost nederland 210-P014-020.indd 15

15

22-05-13 09:45


Ê Wij leveren uw Dredger, componenten en/of toebehoren

Ê

EUREKA for your performance

Engineering & technische projecten Eureka klant specifieke producten garanderen: Moderne technologie, hoog rendement, veiligheid, betrouwbaarheid en lage kosten Ê Alpha Dredger

Telefoon Fax

0315 377 608 0315 377 609

Klasseerinstallatie

Kappa Dredger

Maasstraat 3 NL-7071 VR ULFT

Componenten

Website

Website Email

www.eureka-bv.com info@eureka-bv.com

16

210-P014-020.indd 16

23-05-13 12:05


Inspiratieboek voor groen ondernemen Landschappelijk ondernemen in de Achterhoek omvat verschillende thema’s. Het eerste deel vertelt over de landschappelijke veranderingen sinds 1900, hoe de ‘woeste gronden’ in cultuur werden gebracht en landschap en natuur door economische ontwikkelingen steeds meer onder druk kwamen te staan. In een volgend thema vertellen ondernemers inspirerende verhalen over de respectvolle wijze waarop ze gebruikmaken van het landschap en zijn kwaliteiten. In het laatste onderdeel komen een aantal kenners aan het woord; zij vertellen waar ze kansen zien voor nieuwe landschappelijke verdienmodellen. Landschappelijk ondernemen in de Achterhoek is voor € 19,95 verkrijgbaar in de regionale boekhandels of te bestellen via info@achterhoekweermooi.nl.

traditionele teelwijzen zoals kruidenrijk gras; de tweede verbouwt op biologisch verantwoorde wijze akker- en tuinbouwgewassen. Maar ook steeds meer particulieren, de zogenoemde buitenlui, met een leuk stukje grond bedenken plannen om ‘hun’ natuur te laten renderen, zowel landschappelijk als financieel. Dan zijn er nog de recreatiebedrijven die het landschap benutten als decor voor hun activiteiten, zoals Markant Outdoorcentrum in Braamt, dat een terrein van twaalf hectare beheert. En niet te vergeten, de delfstofwinningsbedrijven en hieraan gerelateerde bedrijven, zoals Netterden Zand en Grind BV en Daas Baksteen, die er alles aan doen om een positieve ‘footprint’ achter te laten. Overigens telt de Achterhoek maarliefst 268 geregistreerde landgoederen. Goed rentmeesterschap ‘Al deze initiatieven staan voor goed rentmeesterschap en stemmen ons optimistisch’, zegt André Kaminski. Maar het kan natuurlijk altijd beter - en vooral méér. ‘Neem Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, dat kun je op allerlei manieren invullen: verre landen, lokale sporten, evenementen. Maar waarom blijf je als bedrijf niet dichter bij huis door de eigen omgeving met natuur en poelen te verfraaien. Dit biedt niet alleen ‘toevallige kansen’ aan vogeltjes, kikkers en insecten, maar werkt ook rustgevend voor de mens zelf, zoals meermalen wetenschappelijk is vastgesteld. Bovendien kan het prima als uithangbord dienen; het laat zien waar je voor

De klimtoren van Markant Outdoorcentrum in Braamt

staat. Een zorgzaam en betrokken mens is misschien ook een zorgzaam en betrokken ondernemer.’ De twee mannen, die ook persoonlijk veel affiniteit met de natuur hebben, houden niet van doemverhalen, dat schrikt alleen maar af. Wel willen ze wijzen op het belang van evenwicht. En dat die verstoord dreigt te

Schaalvergroting staat haaks op het unieke coulisselandschap van de Achterhoek raken. Anne Oosterbaan: ‘Het gaat nog heel spannend worden hoe dit jaar het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid van de EU uitpakt. Mijn Alterra-collega Anton Stortelder wijdt hier een stuk aan in ons boek. Het komt er op neer dat de vaste subsidietoeslag per hectare naar beneden gaat, tenzij een agrariër prestaties levert op het gebied van natuur en landschap en

kijk op oost nederland 210-P014-020.indd 17

17

22-05-13 09:45


· het nieuwe werken · cloud computing · managed services · ICT projecten · web & apps

Loyall ICT Group B.V. Zwolle – Deventer – Rotterdam www.Loyall.nl 18

210-P014-020.indd 18

22-05-13 09:45


7 procent van zijn bedrijfsoppervlakte tot Ecological Focus Areas omkat – over het percentage wordt overigens nog gestoeid. Deze EFA’s kunnen de biodiversiteit, maar ook het toekomstig waterbeleid, een enorme boost geven. Als dit niet doorgaat zal, zeker nu de melkquotering in 2015 wordt afgeschaft waardoor melkveehouders onbeperkt mogen produceren, de schaalvergroting alleen maar toenemen, de verschraling incluis.’ Recreatie of agrarisch? En schaalvergroting staat haaks op het kleinschalige coulisselandschap waar de Achterhoek (en ook Twente) zo bekend om staat, en waar recreatie- en horecabedrijven zulke mooie inkomsten uit halen. De Achterhoek kent allerlei routes voor fietsers, wandelaars, paarden en ATB’ers; de regio is in 2012 zelfs tot beste fietsregio in Nederland uitgeroepen. Oosterbaan: ‘De agrarische sector heeft hier weliswaar 50 tot 60 procent van het cultuurland in gebruik, maar genereert nagenoeg dezelfde hoeveelheid inkomsten als de recreatieve sector. Bovendien biedt de laatste ook nog eens méér werkgelegenheid. Daarmee doemt een groot dilemma

Buitenlessen Het is moeilijk een favoriet aan te wijzen, maar de moraal van Stichting Boerderijschool onderschrijven André Kaminski en Anne Oosterbaan van harte. Kaminski: ‘Als je kansen voor het landschap wilt creëren, betrek dan de kinderen erbij; zij zijn immers de toekomstige hoeders ervan. Dit was het uitgangspunt bij de oprichting van de boerderijschool, waarbij ruim 20 boerderijen, 23 dagdelen per jaar per klas educatie bieden. Naast de praktijklessen is er aandacht voor rekenen en taal. Als een kind moet berekenen hoeveel afrasterpalen er om een wei moeten, gaat rekenen ineens voor ze leven. Het mes snijdt aan twee kanten: de agrariërs krijgen een vergoeding voor hun inzet en de kinderen nemen voor het leven een nieuw ontwikkeld begrip voor natuur en landschap mee. En dat is hard nodig.’

op. Vooral bestuurders zullen een afweging moeten maken. Stimuleren we landbouw en veeteelt of steken we meer tijd en moeite in behoud en versterking van ons unieke regionale landschap, dat als basis dient voor recreatieve inkomsten? De keuze lijkt mij duidelijk - en als agrarische bedrijven ondertussen naar meer manieren zoeken om toch rendabel te kunnen boeren in een kleinschalig landschap, gaan we helemaal de goede kant op.’ André Kaminski: ‘Wie ons verhaal afdoet als idealisme, onderkent niet dat economie de motor is in het geheel. In ons vervolgproject, dat we nu aan het opstarten zijn, willen we mensen die met oog voor landschappelijk waarden een onderneming opzetten, actief bijstaan. Dit boek diende ter inspiratie, en vanaf nu gaan we daadwerkelijk iets doen.’ Wordt vervolgd.

kijk op het oost nederland 210-P014-020.indd 19

Boven: Buitenlui bezitten in de Achterhoek 10 tot 15.000 hectare grond en daarmee veel potentieel voor natuuren landschapsontwikkeling Onder: De eigenaren van Landgoed ’t Zelle in Hengelo vonden nieuwe economische dragers waaronder de aanleg en exploitatie van een 18-holes golfbaan

19

23-05-13 12:05


training, advies en ondersteuning

IT Believe in Al 15 jaar verzorgt Taal & Computer trainingen door heel Nederland. Taal & Computer maakt van u en uw medewerkers echte professionals op het gebied van: ICT Office-trainingen: • Outlook • PowerPoint • Excel • Visio • Toetsenbordvaardigheid • Word • Digitaal archiveren

Taaltrainingen: • Notuleren op de laptop • Correct Nederlands • Zakelijke correspondentie • Rapporteren • Vergadertechnieken • Gesprekstechnieken • Spelling

Gunstige tarieven: • Trainingen op locatie per groep van maximaal 12 medewerkers • Computertrainingen € 650,– per groep per dag • Taaltrainingen € 795,– per groep per dag • Inclusief apparatuur en reiskosten Kerkstraat 5 • 8096 BS Oldebroek • (0525) 630116 • (06) 5096 6936 g.veldman@taal-computer.nl • taal-computer@live.nl

www.taal-computer.nl

POEDERCOAT ATEN & KTL AT MATERIALEN: MATERIALEN: ATERIALEN: staal (koudgewalst, waarmge rmgewalst) olytisch, verzinkt staal (thermisch, electr verzinkt electrolytisch, sendzimir) zincor, zincor, coil-coated aluminium (gewalst, geëxtrudeer xxtrudeerd, trudeerd, d, alu-cast) VOORBEHANDELINGEN: VOORBEHANDELINGEN: oniseren, n, zinkfosfateren en KTL, ijzerfosfatere K zerfosfatereen, zirkonisere oniser COA CO ATING: ATING: COATING: epoxy,, epoxy x -polyeester ster en polyester ster poedercoating coating tweee-laagssy tw e-laagssyssteem teem (epoxxyprimer xyprimer, yprimer, zinkprimer) mat, zijdemat, hoogglans, tr traansparant nsparant ant

Professionals Pr rofessionals in poedercoaten en kataforese lakken...! Lid van de vereniging Industriële Spuit en Moffelbedrijven

www.visem.nl

Gars arsstw tw weg 10, 7676 ST Westerhaar Tel. el. +31 (0)546 - 659 125 | Fa ax +31 (0)546 - 658 205 info@aalderink-coating.nl | www.aalderink-coating.nl info@aalderink info@aalderink.aalderink-coating.nl .aalderink

20

210-P014-020.indd 20

22-05-13 09:45


Oost-Nederland in beeld

Torenhoge uitkijk op de natuur In het kader van natuurontwikkeling Wetering Oost in Steenwijk Overijssel - 350 hectare natuurgebied - heeft de Roelofs Groep uit Den Ham onlangs een uitkijktoren geplaatst. De vogelkijkhut geeft zicht op het omringende landschap van de polder Wetering Oost en is zes meter hoog. Het is geplaatst op de kade van de toekomstige waterberging. Foto: Ruud Ploeg

Papier metaal Industrieterrein Beukenlaan, in het Renkums Beekdal, maakt plaats voor natuur. De gebouwen zijn gesloopt. Ter herinnering aan papierfabriek Parenco worden door kunstenaar Jan van IJzendoorn kunstwerken op het terrein gemaakt. Qumey Metaal BV uit Maarssen plaatst in opdracht van de kunstenaar metalen papierrollen op de plek waar vroeger de PM24 - een enorme papiermachine van veertig å vijftig meter lang, bestaande uit allemaal papierrollen achter elkaar – van Parenco stond. Foto: APA Foto/Sjef Prins

kijk op oost nederland 210-P021-030.indd 21

21

22-05-13 09:46




     

      

    Basisveiligheid / VOL

De gestaalde perfectie

VCA in 1 dag! BASIS

. 5 8 1 . pp ex

bt w

Onze V BH VCA & e voor me tellen ingsuren ol nasch e-95!!! cod

vanaf 6 deelnemers op uw lokatie

UW BEDRIJF VCA LATEN CERTIFICEREN? Staalconstructies Trappen Bordessen en hekwerken Utiliteitsbouw Hallenbouw Stallenbouw Woningbouw

Wij helpen met uw handboek RI&E of daar waar nodig.

SAFEINSPECT, OOK UW PARTNER VOOR: Opleiding of herhaling BHV Veilig werken met de vorkheftruck Brandveiligheid

tel.: 0318 - 48 17 13 info@vcain1dag.nl www.vcain1dag.nl www.safeinspect.nl

+31 (0) 546 - 644 411 l Vroomshoop (NL) www.hofmanconstructies.nl l info@hofmanconstructies.nl

SPECIALIST IN HORECA- EN PARTYVERHUUR

VOOR BEDRIJF EN PARTICULIER

Welkom bij RS-Verhuur, wij verhuren alles om uw feest, party, bruiloft, bedrijfsevenement e.d. tot een succes te maken. Kwaliteit, betrouwbaarheid en flexibiliteit staan bij ons centraal. Kortom: well d de lu lusten, niet d de la l sten! Een prima basis voor eeen gesla l agg d fe la f e est ooff eevenement.

Nieuw in ons assortiment: Luxe Champagne wagen, diversen bars, statafels en tafels met verschillende kleuren LED verlichting.

RS-Verhuur, Doesburgstraat 5, 7575 EN Oldenzaal T 0541 352 331 F 0541 356 667 M 06 5156 6683

info@rs-verhuur.nl

www.rs-verhuur.nl

22

210-P021-030.indd 22

22-05-13 09:47


Oost-Nederland in beeld

Energiezuinig lampje De campagne van LTO, de werkgeversvereniging van de agrarische sector, om agrarische ondernemers te helpen met het opwekken van duurzame energie heeft steeds meer succes. Op dit moment is 15 procent van de boeren bezig met duurzame energie. Vooral het gebruik van zonnepanelen is populair. Ook worden bij steeds meer boerenstallen led-verlichting gebruikt vanwege het fors lagere energieverbruik. Foto: Ruud Ploeg

Behoefte aan bowlen Stichting Welzijn Hattem heeft op basis van de ontwikkelingen en wensen van de inwoners een nieuw aanbod van activiteiten opgezet. Om ouderen actief te krijgen zijn er met succes - het levert een toestroom van deelnemers op - een aantal nieuwe wekelijkse sportactiviteiten van start gegaan, waaronder low-impact yoga en bowlen. Foto: Henri van der Beek

kijk op oost nederland 210-P021-030.indd 23

23

22-05-13 09:47


ALS SORRY NIET GENOEG IS Gedr dre dr reve v n in i Wa W ter

Abe Lenstra Boulevard 10 8448 JB Heerenveen T (0513) 644 499

Spiekampenweg 4 7921 PA Zuidwolde (dr) T (0528) 242 669

www.wolthersjagersma.nl

www.wttwente.nl – info@wttwente.nl

24

210-P021-030.indd 24

22-05-13 09:47


Oost-Nederland in beeld

Maxi minikraanmachines Tijdens de jaarlijkse modelbouw tentoonstelling, Modelshow Europe in het Plantion in Ede, waren vele modellen van kranen, zwaartransport en grondverzetmachines te zien. Bezoekers bewonderen de kranen van Erik Riphagen – die ook in het dagelijks leven zijn geld verdient als kraanmachinist. Foto: APA Foto/Sjef Prins

Urnenbasiliek De St. Janskerk in het Arnhemse Klarendal wordt verbouwd tot binnenbegraafplaats. Eigenaren Hans de Kluijver en Martin Vissers willen het gebouw herbestemmen tot memorarium, het eerste van Nederland. Het memorarium zal aan nabestaanden de ruimte en mogelijkheden geven hun overledenen te herdenken. De ruimte biedt een bijzondere indrukwekkende omgeving met een spirituele sfeer. De gebroeders Bosveld restaureren de schitterende plafonds. Foto: APA Foto/Sjef Prins

kijk op oost nederland 210-P021-030.indd 25

25

22-05-13 09:47


V rz Ve r org r in rg i g va v n: • • • • •

administraties jaarrekeningen salarisadministraties fiscale wetgeving overige bedrijfsadviezen

Kosterstraat 1 • Postbus 33 • 7580 AA Losser • Te T l. 053 - 538 20 86 • Fax 053 - 538 74 75 • Email info@bouwmabv.nl

➨ Voor al uw installatiewerk, verbouwingen en kunststof dakbedekkingen ➨ Voor een goed advies en een transparante offerte ➨ Servicegericht en kwalitatief vakkundig werk: 10 jaar garantie op kunststof dakbedekkingen en 3 jaar op installatiewerk Middenlaan 20 – 3843 BC Harderwijk – Te T l. (06) 51915174 E-mail: r.roselaar@caiway.nl – Website: www.roselaardakbedekking.nl

HOKSBERG SYSTEEMPLAFONDS Specialist in systeemwanden en -plaf afo af fonds Betaalbaar maat atw at twerk r , keuri rk r g en snel voor u verzorgd ri Kolibri 2 • 3853 DV Ermelo T l.: (0341) 563116 • (06) 55131647 Te E-mail: hoksberg@chello.nl Website: ww www ww.hoksbergsysteemplafonds.nl

26

210-P021-030.indd 26

22-05-13 09:47


Oost-Nederland in beeld

Van kolenhok tot appeltjeszolder Het Vrouwenhuis van Aleida Greve is een bijzonder museum in het hart van Zwolle. Tijdens een rondleiding vertelt ‘Aleida Greve’ – een amateurschilderes die leefde van 1670 tot 1742 – over haar leven, opvoeding en kunst anno 1686. Hierbij laat ze haar unieke huis zien. Zij bepaalde bij testament dat na haar dood haar woning tot een hofje voor bejaarde dames moest worden bestemd. Foto: Henri van der Beek

Bottenruilhandel ‘Faust wist wat hij wou. De duivel kon alles ritselen, maar hij had ook zijn handel. Voor wat hoort wat. Je krijgt wat je wilt in ruil voor je botten, zodra je er klaar mee bent.’ Productiehuis Oost Nederland repeteert in het vestzaktheater Stadsgehoorzaal Kampen de voorstelling Mijn Faust. Tijdens de voorstelling zijn videoprojecties van de Zwolse videomaker/vormgever Douwe Dijkstra te zien. De regie is in handen van oud-Kamperse Jellie Schippers en de fraaie vormgeving is van Myriam van Gucht. Foto: Freddy Schinkel

kijk op oost nederland 210-P021-030.indd 27

27

22-05-13 09:47


BESTEMMINGSPLAN OF RUIMTELIJKE ONDERBOUWING NODIG? KIJK OP WWW.BJZ.NU BJZ.NU is œ w partner op het gebied van bestemmingsplannen en ruimtelijke onderbouwingen in het kader van de Wabo.

rk in maatwe d e o g n e te S keukenbladen haardplateaus wastafelbladen vensterbanken

Of het nu een bestemmingsplan voor een groot of een klein project betreft, wij draaien onze hand nergens voor om en staan u met raad en daad bij. Door onze jarenlange brede ervaring zijn wij helemaal thuis in het opstellen van bestemmingsplannen en ruimtelijke onderbouwingen.

HŽ t bureau voor bestemmingsplannen in Oost en Noord Nederland. Business Centre Utopia, Tw T entepoort Oost 16A, 7609 RG Almelo telefoon 0546 - 45 44 66, e-mail info@bjz.nu

dorpels en neuten stoepplaten muurafdekken NijverheidsstraatÊ 27Ê Ê -Ê Ê TwelloÊ Ê -Ê Ê tel:Ê 0571-290972 maÊ t/mÊ vr:Ê 7.30-16.00Ê uurÊ Ê -Ê Ê za:Ê 8.00-12.00Ê uur

www.bmnatuursteen.nl

Montagebedrij if ij Jan Va V andering MONTAGE Amb mba mb bachte t li te lij ijk jke ke to top opk pkwa w li lit ite teit i te teg ege gen en een e scher en erp er rpe pr pri rij ijs js

ALW L O Bestratingsbedrijf verzorgt, zowel voor particulieren en bedrijven, LW bestratingen tot in de puntjes en dat tegen een scherpe prijs, op nette en efficiënte wijze, met een perfecte afwerking en indien noodzakelijk een ambachtelijke aanpak. Alwo werkt uitsluitend met hoogwaardige materialen en vakkundige, gediplomeerde stratenmakers. Kwaliteit staat voorop.

BEDRIJF

V or al uw installatiewerk Vo zoals ketels, (design)radiatoren, badkamers, toiletten, zink, riool, mechanische ventilatie, wateren gasleidingen ■ Ve V rb r ouwi w ng van keukens, wi badk d amers en toilett dk t en tt ■ Kleine en grote proj o ect oj c en ct

Albert Lenters & Wim Oostenga Kanaalweg Oost 78b, 7691CG Bergentheim T l. Albert Lenters: (06) 21685304 Te T l. Wim Oostenga: (06) 46596444 Te Fax: (0523) 231112 E-mail: info@alwo.nl www.alwo.nl

■ Leveri r ng van sanitai ri a r, ai ketels en radi d at di a oren Lij i ster 34 – 8281 GR Genemuiden – Te ij T l. 06 101 153 33 jvaandering@home.nl – ww www ww.@montagebedrij i fj ij f anvaandering.nl

28

210-P021-030.indd 28

22-05-13 09:47


Oost-Nederland in beeld

Tien Gelderse monumenten Het Bio-herstellingsoord in het bos ten noorden van de stad Arnhem is met negen andere Gelderse bouwwerken uit de late wederopbouwperiode genomineerd voor de titel rijksmonument door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Het Bioherstellingsoord is een ontwerp van de befaamde architect J.J.P. Oud en werd in 1960 geopend als kinderrevalidatiecentrum voor kinderen met een lichamelijke beperking. Foto: Fred Roest, Tweeluik.com

Rietveld’s glaspaleis Ook het ontwerp de Academie voor Beeldende Kunsten - Hogeschool ArtEZ - van de vermaarde architect Gerrit Rietveld is genomineerd voor de titel rijksmonument door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Het verhaal gaat dat Rietveld het ontwerp in slechts enkele minuten schetste. De oorspronkelijke tekening was te duur in uitvoer. Maar goedkoop is duurkoop: op warme dagen was het gebouw bloedheet, de deuren trokken krom en het dak lekte. Met de reparaties en aanpassingen was uiteindelijk veel geld gemoeid. Foto: Fred Roest, Tweeluik.com

kijk op oost nederland 210-P021-030.indd 29

29

22-05-13 09:47


Groen drukken

High-Tech Offset

met 5 kleuren Een super

kwaliteit

Veldhuis Media niet zomaar een drukker! Met 45 medewerkers verzorgen we dagelijks de productie van vele brochures, magazines, kalenders en boeken. Met onze DTP-studio en moderne prepress verwerken we de orders via internet en ftp applicaties. Onze drukkerij beschikt over drie 5-kleuren persen op het formaat 72 x 102 (16 pag. A4 per drukvel). In onze binderij verzorgen we het vouwen, hechten en de postale verwerking van periodieken en brochures. Bovendien beschikken we over apparatuur om Wire-O kalenders te maken. Veldhuis Media is FSC- en ISO 12647 gecertificeerd. Daarnaast zijn we een erkend BPV-bedrijf. Dit betekent voor U: High-Tech Offset volgens • Prettige samenwerking op menselijke maat. • Een leverancier die met u mee denkt, óók op het gebied van MVO. Veldhuis Media • Al uw grafische wensen worden door één bedrijf uitgevoerd. • Door vergaande automatisering enheeft onderlinge afstemming een Veldhuis Media het drukproces voorspelbaar drukresultaat. volledig geïntegreerd, geautomatiKortom: Uw drukwerk top verzorgd, is voor u eenDitzorg minder. seerd en gedigitaliseerd. supersnelle en slimme concept noemen we Meer informatie? Offaccount set. High-Tech Neem contact op met één van onze managers. Door uw en ons drukwerkproces

Volg ons ook op Twitter: @veldhuismedia

volledig en naadloos op elkaar aan te

u uw kwaliteitsdrukwerk Veldhuis Media daarsluiten, krijg je krijgt een kleur van! een stuk sneller, efficiënter en toch voordelig. Een super kwaliteit voor een nog

Kanaaldijk OZ 3 8102 HL Raalte 210-P021-030.indd 30

T 0572 - 34 97 00 F 0572 - 34 97 99

F I ME

D

I

T. 0572 - 34 97 00 F. 0572 - 34 97 99 info@veldhuis.nl www.veldhuis.nl

C

ER

T I FI C EE

R

E

D

SCGM ISO 12647 G

Veldhuis Media b.v. Kanaaldijk OZ 3 8102 HL Raalte Postbus 2 8100 AA Raalte

RA

A

G

betere prijs.

info@veldhuis.nl www.veldhuis.nl 23-05-13 12:09


web

wondere wereld van het web

De vervagende lijn tussen werk en privé Zegt de term BYOD u wat? Nee, dan heeft u een belang­ rijke ontwikkeling gemist die in het bedrijfsleven alweer een paar jaar aan een opmars bezig is. BYOD staat voor Bring your own device, waarbij werknemers hun eigen smartphone, tablet of laptop op het werk gebruiken. Hierdoor kunnen ze flexibel werken, op een tijd en plaats die hun het beste uitkomt. Het BYODconcept wordt snel populairder en veel organisaties tonen interesse in de toepassingen. Beleidsmakers verwachten dit jaar bijna een halvering van het aantal organisaties dat BYOD verbiedt (van 69% naar 37%). Het aandeel organisaties dat BYOD gaat aanmoedigen, zal bijna verdubbelen (van 24% naar 46%). De verwachting is zelfs dat Nederland leidend wordt op het gebied van eigen apparatuur binnen organisaties: in 2013 zal ongeveer 37% van de organisaties een vorm van BYOD toepassen. Dat werknemers hun eigen apparaten op het werk willen gebruiken heeft alles te maken met de enorme groei aan consumentenapparaten, de nieuwe generatie digital natives die is opgegroeid met internet en een vervagende lijn tussen werk en privé. BYOD is een logisch vervolg op deze ontwikkeling en is onderdeel van de zogeheten consumerization of IT. Technologische trends die door consumenten worden beïnvloed en daardoor veranderingen teweegbrengen in ondernemingen, waarbij werknemers ook verlangen dat bedrijven in deze ontwikkeling meegaan. De verwachting is dan ook dat een groeiend aantal organisaties de komende jaren met een speciaal BYOD-programma komt. Werknemers krijgen een vergoeding voor de aanschaf van hun eigen laptop, netbook, tablet of smartphone, die ondersteund worden met bijpassende programma’s.

Relaxte werknemers Aan BYOD zitten zeker voordelen. Werknemers werken meer uren als gevolg van de toegenomen flexibiliteit; ze zijn productiever en efficiënter. De balans tussen werk en privé verbetert waardoor werknemers relaxter zijn. De klanttevredenheid en

loyaliteit gaan omhoog zodra medewerkers eigen apparatuur op het werk mogen gebruiken. Ook de kosten van ICT-ondersteuning en trainingkosten voor bedrijven verminderen op langere termijn. Dat klinkt allemaal bijzonder positief, maar aan BYOD kleeft een groot nadeel wat bedrijven nog steeds wat huiverig maakt. En dat zijn de beveiligingsproblemen. Vooral de beveiliging van bedrijfsgegevens is cruciaal. Hoe zit het met de beheersbaarheid als iedereen zijn eigen spullen gaat meenemen? Wat gebeurt er

De beveiliging van bedrijfs­ gegevens is cruciaal met data als die buiten uw organisatie zijn? En wat als bedrijfskritische software crasht omdat een medewerker een virus heeft op zijn Angry Bird- of Wordfeud-app? Of wat als devices worden verloren of gestolen? Systeembeheerders krijgen flinke hoofdpijn van dergelijke scenario’s. Vandaar dat bedrijven met CYOD (Choose your own device) en PYOD (Pick your own device) BYOD-varianten hebben ontwikkeld om zo de beveiligingsrisico’s te beperken. Bij CYOD selecteert de medewerker zijn eigen device binnen de kaders die de organisatie bepaalt en gebruikt deze zowel zakelijk als privé. Bij PYOD wordt de keuzevrijheid nog meer ingeperkt. De medewerker kan kiezen uit vooraf zorgvuldig geselecteerde sets met hardwareoplossingen en hulpmiddelen.

Overwaaien Organisaties die menen dat de BYOD-trend wel zal overwaaien, hebben het mis. Volgens deskundigen is de tijd voorbij van een ICT-omgeving waar alles draait om standaardisatie, centralisatie en consolidatie. De bedrijven van de toekomst zijn veel kleiner en maken gebruik van een flexibele schil van partners en zzp-professionals, die allemaal hun eigen tools en onlinediensten hebben. Dat vraagt om een ICT-omgeving waarin je snel kunt schakelen en gegevens kunt uitwisselen, zonder dat ICT een beperkende factor is. Sommige restaurants in Amsterdam hebben al heel goed door dat de BYO-ontwikkeling niet meer te stoppen is. Zij hanteren dan ook het BYOW-concept; Bring your own wine. Mensen kunnen hun eigen wijn meenemen en het restaurant kookt er een bijpassend gerecht bij. Arjen de Jong

kijk op oost nederland 210-P031-032.indd 31

31

22-05-13 09:53


DUIDELIJK – DAADKRACHTIG – FLEXIBEL

TEN BRINKE TRANSPORT RECYCLING GRONDWERKEN

Bezoekadres recycling: Noordermossingel 19 - Rijssen Bezoekadres transport/grondwerken: Morsweg 24 - Rijssen Postadres: Postbus 277 - 7460 AG Rijssen Tel. 0548 53 86 86 - Fax 0548 53 86 81 E-mail: info@tenbrinke.nl Internet: www.tenbrinke.nl

Leitz Metaalgereedschap Service Dé partner met een passie voor scherpte We halen het gereedschap op en brengen het in topconditie terug! Ons service pakket bestaat uit: – Slijpen van gereedschap – Coaten/hercoaten

– Reparatie van wisselplaatgereedschap – Eroderen van PKD gereedschap – Produceren van specials

– Leveren van nieuw gereedschap

Leitz Service BV Mercuriusweg 5 – Postbus 203 – 2740 AE Waddinxveen metaalinfo@leitz-service.org – www.leitz-service.nl

32

210-P031-032.indd 32

22-05-13 09:53


Echt innoveren is durven loslaten Blijf als ondernemer altijd kijken naar de wensen, behoeften en het koopgedrag van (potentiële) klanten. Veel bedrijven vergeten dat en richten zich te veel op bestaande eigen producten of diensten en hoe zij deze kunnen verbeteren. ‘Maar wil je écht innoveren, dan moet je dat durven loslaten,’ zegt innovatieadviseur en projectleider ‘Met creativiteit meer economie’ Paul Jansman van Syntens Innovatiecentrum. ‘Juist in deze economie wordt het steeds belangrijker om je te onderscheiden en te vernieuwen. En precies daar komt de creatieve industrie om de hoek: creatieven kijken anders. Zij verzinnen oplossingen voor problemen waar wij nooit aan zouden denken.’ Tekst: Debby van Wijngaarden Middels het project Met creativiteit meer economie stimuleerde de provincie Overijssel ondernemers uit de maakindustrie, bouw en hightech sector. Door ondernemers te koppelen aan creatieve professionals werden succesvolle producten of concepten ontwikkeld. Met de frisse blik en de creativiteit van de ontwerpers werden kansen geboden om een sterk concept neer te zetten,

efficiënter te produceren en met nieuwe verpakkingsconcepten de markt te veroveren. Eén van de deelnemers, Gijs Fietsen uit Zwolle, werd door de Syntens Innovatiecentrum, uitvoerder van het Overijsselse project ‘Met creativiteit meer economie’ gekoppeld aan meubelmaker Elmer ter Berg. Samen

Gijs Fietsen werd gekoppeld aan meubelmaker Elmer ter Berg voor de vormgeving van een demontabele bakfiets (niet op de foto). Foto: Hans van de Vlekkert

kijk op oost nederland 210-P033-036.indd 33

33

23-05-13 12:12


gaven ze vorm aan de demontabele bakfiets. Meubelmaker Ter Berg ontwerpt en maakt functionele meubelen en projecten die een tikje anders zijn. Binnen dit project werkten de twee bedrijven samen aan het ontwerp van een demontabele bakfiets. ‘Daarbij ging het niet alleen om de bak, maar ook om de constructie’, vertelt Ter Berg. ‘De bak kan op iedere fiets gemonteerd worden en is dus geen standaard bakfiets. De bak moest nog helemaal

‘Creatieven kijken anders en verzinnen die andere oplossing’ ontwikkeld worden en daarnaast heb ik ook over de uitstraling van de bak meegedacht. In goede samenspraak en met een prettige samenwerking staan we nu op het punt dat de bak bijna op de markt wordt gebracht. Het was een leuke en creatieve uitdaging om tot een succesvol product te komen.’ Lean thinking verbetert productieproces Van Dijk Bouw uit Hardenberg ontwikkelde een nieuw product waarmee woningen snel en efficiënt gebouwd of verbouwd kunnen worden. De basis van het product is een betonmodule, die door Van Dijk Bouw in house wordt aangekleed tot specifieke ruimtes als bijvoorbeeld een badkamer of schuur. Het bedrijf had over de betonnen behuizing en de invulling goed nagedacht. Het logistieke proces was nog wel een probleem. Henk Bunskoeken, technisch directeur van de Van Dijk Groep: ‘Het betonstorten hadden we vrij snel onder de knie, maar de modules moesten ook worden afgebouwd. We hebben dan te maken met een verscheidenheid aan afbouwmaterialen en wensen van de opdrachtgever. De productie en afbouw van de modules vinden plaats in een bestaande bedrijfshal, waar men er op verschillende plaatsen aan werkt. Onze hal moest dus slim en doordacht worden ingericht, zodat we lean kunnen produceren.’ En daarbij bood IJsseltechnologie uit Zwolle een helpende hand. De bedrijven hadden tweewekelijks overleg met een daarvoor samengestelde werkgroep. ‘IJsseltechnologie heeft over het hele proces meegedacht: van het plaatsen van de modules tot de opslag van grondstoffen en ketensamenwerking met leveranciers. Ze hebben met lean thinking ons productieproces verbeterd. De productie is nu in volle gang: we hebben inmiddels zeven betonmodules geplaatst en zijn met de volgende 56 modules bezig,’ aldus Bunskoeken.

34

210-P033-036.indd 34

Bruggen slaan Zevenentwintig ondernemers uit de Overijssels industrie, hightech- en bouwsector deden mee aan het project. Provincie Overijssel stimuleerde ondernemers om samen met creatieve professionals succesvolle producten of concepten te ontwikkelen. Syntens bracht de ondernemers samen met creatieve professionals. ‘In het project koppelden wij één mkb-ondernemer aan één creatieveling,’ legt projectleider Paul Jansman uit. ‘Onderdeel van het traject was een creativiteitsessie, waarbij we met een groep van vijf creatieve professionals een bezoek brachten aan de vijf bedrijven waaraan zij gekoppeld zijn.’ Alleen al die bezoeken leverden een heleboel ideeën op voor de betrokken ondernemers en boden de creatievelingen een kijkje in de keuken van

IJsseltechnologie heeft lean thinking het productieproces van Van Dijk Bouw verbeterd

De betonmodule wordt door Van Dijk Bouw in house aangekleed tot specifieke ruimtes zoals een hal

kijk op oost nederland 23-05-13 12:13


De VirtuScope is een moderne 3D-variant op de alom bekende strandverrekijker

Thijs & Snijder werkte samen met 100%FAT aan de VirtuScope

uiteenlopende bedrijven. Zo zorgen wij voor de crossover die voor zowel de mkb’ers als de creatieven veel kan opleveren.’ Jansman: ‘In de praktijk zien we een kloof tussen mkb-ondernemers en creatieven: de manier van denken en werken verschilt zo veel dat er onvoldoende aansluiting is. Dat is waar wij, als Syntens, een rol kunnen vervullen: door bruggen te slaan.’ VirtuScope laat zien wat er niet is Thijs & Snijder werkte aan het unieke product van 100%FAT uit Enschede: de VirtuScope, een moderne 3D-variant op de alom bekende strandverrekijker. ‘Ons product is bedacht vanuit een probleem’, vertelt Lieven Maes, één van de oprichters van 100%FAT. ‘Iedereen kent wel de strandverrekijkers waarmee je mooie vergezichten kunt bekijken. Maar waarom zou je die niet inzetten op bouwplaatsen, waar mensen zich vaak ergeren aan de saaie borden waarop een schets te zien is van hoe het er na oplevering uit komt te zien? Met onze verrekijker kunnen we in 3D - met behulp van stereoscopie en augmented reality - een beeld geven van hoe een wijk of gebouw eruit komt te zien. Je ziet als het ware de wereld over een paar jaar. De kijker is ook goed te gebruiken bij natuurgebieden of in musea. Hij is ideaal overal waar je iets wilt laten zien dat er (nog) niet

is.’ Met Thijs & Snijder is volop gebrainstormd over uitstraling, technieken en functionaliteiten. ‘Qua design hebben we Thijs Mellema en Erik Snijder de vrije hand gegeven. En dat heeft heel goed uitgepakt.’ zegt Maes tevreden. De verwachting is dat er over een half jaar een volwaardig product is, dat 100%FAT onder meer dankzij het design bij allerlei partijen en doelgroepen kan worden ingezet.

kijk op oost nederland 210-P033-036.indd 35

Meer informatie: I. www.syntens.nl/creatieveimpuls T. 088 444 02 22 Download de gratis app Creatieve impuls via de Applestore of Google-play – geschikt voor Apple en Android tablets. #CreatieveImpuls

35

22-05-13 09:55


Galvanisch verzilveren Galvanisch verzinken Galvanisch zink-nikkel (Protalloy®)

Galvanisch vernikkelen Galvanisch vertinnen Galvanisch tin-nikkel Galvanisch verkoperen Chemisch vergulden Chemisch vernikkelen Passiveren aluminium Passiveren RVS

Galvaniseren als specialisme Galvano Hengelo is een middelgroot gespecialiseerd galvaniseerbedrijf met een zeer brede en stabiele klantenkring die in nagenoeg alle marktsegmenten actief is. Wij willen u bij de planning en uitvoering van een breed assortiment galvaniseerprocessen op alle mogelijke vlakken helpen. Ons motto: DO IT! Dienstencentrum Oppervlaktebehandeling voor Industriële Toepassingen. Adres: Scandinaviëlaan 21 7559 SJ Hengelo Telefoon: +31 74 30 300 90 Email: info@galvanohengelo.nl Internet: www.galvanohengelo.nl

Woningbouw Utiliteitsbouw Interieurbouw Renovatie & Verbouw

Bouwbedrijf Louis Wijnhout BV, Paalweg 5, 8141 RT Heino T: 0572 39 29 40 E: info@louiswijnhout.nl I: www.louiswijnhout.nl 36

210-P033-036.indd 36

22-05-13 09:55


Effecten van de ‘maakbare’ samenleving in Flevoland Eva Vriend schreef een aangrijpend relaas over de effecten van de ‘maakbare’ samenleving in Flevoland. Haar boek Het nieuwe land is in januari 2013 verschenen en beleeft nog diezelfde maand de eerste herdruk. Drie jaar heeft ze gewerkt aan Het nieuwe land, gezocht naar en gesproken met mensen die zijn afgewezen bij hun pogingen om een leven te gaan opbouwen in wat nu de provincie Flevoland heet. Nederlanders die ook graag tot de zogenoemde polderpioniers hadden behoord, maar die hun droom gedwarsboomd zagen door het zeer strenge toelatingsbeleid van de overheid. Tekst: Gerry Herbst, Foto’s: Potuyt - Nieuw Land Erfgoedcentrum, Rogier Veldman Om het geheugen even op te frissen: als de Noordoostpolder en later Oostelijk en Zuidelijk Flevoland droogvallen, gaan eerst de polderarbeiders aan de slag: vanuit de barakkenkampen waarin ze eten en slapen maken ze lange dagen om in de zware klei o.a. handmatig greppels te graven en drainagebuizen aan te brengen. Als de grond bouwrijp is, gaat de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP) geschikte pachters voor haar boerderijen zoeken. Dat gebeurt vanaf 1947 tot in de jaren tachtig in jaarlijkse rondes. De belangstelling overtreft altijd ruimschoots het aantal beschikbare boerderijen. Het is vooral A.G. Lindenbergh, een hoge ambtenaar bij de RIJP, die leiding geeft aan het selectieproces dat – tot de Tweede Kamer er in 1981 een eind aan maakt – daar toen gehanteerd is. Overigens niet alleen in de agrarische sector: ook potentiële huurders, geïnteresseerde onderwijzers en middenstanders is door de ambtenaren van de RIJP de maat genomen. Voordat ze werden aangesteld werd gekeken of ook zij wel in de polders pasten, in de in de ogen van de overheid ideale samenleving daar, die een afspiegeling zou moeten gaan vormen van de rest van Nederland. Historica en jour-

Eva Vriend – historica en journaliste – heeft de impact van dit ongewoon hard uitgevoerde selectieproces op mensen blootgelegd. Ze is de kleindochter van een polderpionier, haar grootvader kreeg in 1951 een boerderij toegewezen, die haar vader heeft overgenomen.

naliste Eva Vriend (1973) groeide op in de Noordoostpolder. Foto: Rogier Veldman

kijk op oost nederland 210-P037-040.indd 37

37

22-05-13 10:23


Het intrigeerde haar altijd nog meewarige opmerkingen te horen over de mensen die werden afgewezen, en dat de mensen die het overkomen is daar liever over zwijgen. In een toelichting vertelt ze over haar fascinatie voor dit onderwerp. ‘Je ziet het voor je, ambtenaren die vanachter de tekentafel op een blanco A4tje het ideale gebied op

en zijn selecteurs, benoemt Eva Vriend: ‘Als ze het niet hadden gedaan, had er niet die geest van vooruitgang geheerst. Ze handelden vanuit idealisme, ze wilden het beste voor het nieuwe land. Maar geen rekening houden met het effect op mensen, die van iemand die aan de poort staat hoort: ‘Jij wel, jij niet!’ is ook wel heel naïef.’

Links: Noordoostpolder: Emmeloord, februari 1944 Fotocollectie Nieuw Land Erfgoedcentrum

Alles in Flevoland werd van tevoren bedacht papier zetten. De rechte wegen, met rechte sloten afgebakende kavels. En vervolgens vaststellen welke mensen daarbij passen. Zonder zich te bedenken wat de uitvoering van dat plan voor mensen zal gaan betekenen.’ Er zitten twee kanten aan de werkwijze van Lindenbergh

Het heeft Eva Vriend veel moeite gekost om in gesprek te komen met mensen die geen boerderij kregen toegewezen. De ruim 45.000 inschrijvingsformulieren zijn inmiddels vernietigd, evenals de duizenden rapporten van de selecteurs van Lindenbergh, die zijn opgemaakt na onaangekondigde huisbezoeken bij agrariërs die door de eerste selectie heen kwamen. Uit de opsomming van de selectiecriteria die Eva Vriend in haar boek heeft opgenomen blijkt dat je dan tussen de 30 en 50 jaar was, getrouwd, een innovatieve ondernemer in de agrarische sector met voldoende scholing en ervaring, bestuursfuncties had in het maatschappelijk leven, goede

Lelystad Rechts: Domeinopzichter op inspectie bij agrariër op het Kampereiland 1968 Fotocollectie Nieuw Land Erfgoedcentrum

Nieuw Land Erfgoedcentrum Eva Vriend deed voor haar boek Het nieuwe land vele uren research in de archieven en het studiecentrum van het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad, waarin de gemeentearchieven van Urk, Noordoostpolder, Dronten, Lelystad en Zeewolde zijn ondergebracht, evenals het archief van het Waterschap Zuiderzeeland, het Rijksarchief in de provincie en het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten van Flevoland. Nieuw Land is ook museum dat vertelt over de geschiedenis van Flevoland, de jongste provincie van Nederland. Onderdeel van het museum is een originele schokbetonschuur uit de Noordoostpolder. Daar wordt een indrukwekkend groot scheepswrak

38

210-P037-040.indd 38

van een ventjager tentoongesteld, die rond 1710 ten onder is gegaan. Flevoland is een van de grootste ‘droge’ scheepskerkhoven ter wereld, dank zij de ruige Zuiderzee die er is drooggelegd. • Van juni tot september zijn er foto’s van het IJsselmeer met een bijzonder licht te zien van fotograaf Wout Berger. • 4, 5 en 6 oktober - landelijk Weekend van de Wetenschap, op initiatief van OC&W - wordt het Archeologie Festival georganiseerd. • Vanaf medio oktober is de tentoonstelling Nederlanders Wereldburgers rond de verhalen van de vele in Flevoland wonende immigranten. Meer informatie: www.nieuwlanderfgoed.nl

kijk op oost nederland 22-05-13 10:23


referenties en er financieel goed voor stond. Met die uitkomsten moest dan ook de gewenste sociale spreiding worden gerealiseerd. De overgrote meerderheid paste niet in dat ideaalplaatje, moest afvallen. ‘De ambtenaren van de RIJP hebben heel veel invloed gehad op de levens van heel veel mensen’, zegt ze, terugblikkend op de verregaande selectieprocedure onder leiding van Lindenbergh. Selectie waarvoor je tegenwoordig gerust het woord discriminatie in de mond neemt: mensen uitsluiten op basis van leeftijd, van godsdienst.

Eva Vriend brengt daar een nuance in aan: ‘Bij discrimineren gaat het over een groep, selecteren gaat per individu. En iedereen kon zelf besluiten om zich al dan niet in te schrijven. Zie het als een sollicitatie. Bij een kredietaanvraag bij een bank gaat het niet anders. Of als je je aanmeldt als pleeggezin.’ Maar toch gaan veel van de toen afgewezen gegadigden nog altijd gebukt onder schaamte, voelen nu nog de teleurstelling. ‘Ze hebben er het gevoel aan overgehouden dat zij mindere mensen waren, niet goed genoeg. De ambtenaren van de RIJP hebben hen nooit uitgelegd waarom ze zijn afgewezen. Het was veel menselijker geweest om dat wel te doen.’ In een interview met huisarts De Jongh over de vele gezondheidsklachten in deze groep zegt hij tegen Eva Vriend: ‘Als de inrichting van de polder niet dictatoriaal was opgezet, was er niets van terecht gekomen, maar er is gegoocheld met mensen.’ Ja, het was de moeite waard, haar onderzoek naar het effect van de bevolkingspolitiek bij de inrichting van Flevoland. ‘Wat betekenen gebeurtenissen voor mensen, dat is mijn grote journalistieke drijfveer.’ Wat Eva Vriend achteraf in het bijzonder tegen ambtenaren wil zeggen: ‘Burgers zijn op verschillende momenten van je afhankelijk. Ben je in de uitoefening van je functie alsjeblieft bewust van de macht die je hebt en de invloed die je daarmee uitoefent op het leven van mensen.’ Dat besef is er vaak niet, ervaart ze. Sinds de verschijning van haar boek krijgt ze uitnodigingen voor lezingen. ‘Ontluisterend om te merken hoe gevangen medewerkers van ministeries, gemeenten of andere dienstinstellingen, zitten in hun eigen beleid en in het jargon dat daar gehanteerd wordt.’ Ze geeft sinds kort ook – samen met haar broer, kunstenaar Gert Vriend – creatieve workshops: Het Nieuwe Pionieren. ‘Met mensen uit het bedrijfsleven onderzoeken we wat een pionier nou precies doet. Voor ze het weten zitten de deelnemers met de handen in de klei’, licht ze alvast een tipje van de sluier.

kijk op oost nederland 210-P037-040.indd 39

Links: Boerderij op kavel Q118, Noordoostpolder 1948 Fotocollectie RIJP Nieuw Land Erfgoedcentrum Rechts: Dorpsbeeld Marknesse, Noordoostpolder 1947 Fotocollectie RIJP Nieuw Land Erfgoedcentrum

Arbeider bij de aanleg van Ketelhaven, Oostelijk Flevoland 1955 Fotocollectie Nieuw Land Erfgoedcentrum

39

22-05-13 10:23


Burgemeester Dijckmeesterweg 12 7201 AL Zutphen directie@ondernemersinbedrijf.nl 088 - 54 375 00

Wilt u een effectief, informeel en gezellig netwerk? Een netwerk dat er toe doet met goede bijeenkomst? Dan bent u meer dan welkom binnen één van onze regio’s!

DEVENTER

Ondernemers in Bedrijf is een overkoepelende netwerkorganisatie, actief in 13 regio’s met meer dan 950 aangesloten ondernemers. Een netwerkclub waar ondernemers samenwerken, relaties onderhouden en nieuwe contacten opdoen in een informele setting. Verbinden, dát is de kracht van Ondernemers in Bedrijf! @Ondernemersib

Ondernemers in Bedrijf

ondernemersinbedrijf.nl

Het doel van Ondernemers in Bedrijf is om een platform te bieden van ondernemers binnen verschillende regio’s. Er worden regionale netwerkevenementen georganiseerd. Maar ook grensoverschrijdende bijeenkomsten.1 keer per jaar is er een businessdag waarbij alle geïnteresseerde ondernemers welkom zijn.

DOETINCHEM

Verbinden dát is de kracht van Ondernemers in Bedrijf !

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor u als ondernemer? Neem dan contact met ons op en we maken graag een afspraak! Telefoonnummer: 088 - 54 375 00

WWW.ONDERNEMERSINBEDRIJF.NL

opmaak: janssenprint.nl

40

210-P037-040.indd 40

22-05-13 10:23


vdnd van denken naar doen

Vaste klanten lekker in de watten leggen Iedere dag ‘schreeuwen’ reclame-uitingen u toe om u te verleiden tot klant worden van een tot dan toe onbekende onderneming. Maar hoe vaak per jaar krijgt u van organisaties waarvan u al jaren lid bent enige extra belangstelling? Dit schrille contrast verdient meer attentie, want hier liggen kansen. Als het hok zo lek is als een mandje, heeft het voor de herder geen zin om de schapen erin te drijven, dan moet er iets gebeuren. Indien u besluit om met de hulp van een aannemer de schuur te verbouwen, krijgt u zijn volle aandacht. Tijdens de bouw, komt de aannemer ook nog een paar keer kijken. Maar nadat de schuur is opgeleverd en de laatste rekening betaald, lijkt u niet meer te bestaan. U herkent dit vast van leveranciers in welke branche dan ook. Maar, hoe is dit in uw eigen onderneming geregeld? Vaste klanten zijn goed voor regelmatige opdrachten. Elk jaar een paar schoenen, enkele kledingstukken en regelmatige aanschaf van kantoorartikelen zijn slechts enkele voorbeelden van jaarlijkse uitgaven door bestaande klanten. Het benaderen van vaste klanten kent dan ook een hogere conversie naar aankopen dan het benaderen van nieuwe, onbekende, potentiële klanten. Vaste klanten kunnen bovendien uw actieve referenten zijn. Mensen die uw onderneming graag aanprijzen, om de simpele reden dat zij trots zijn op hun keuze om klant bij u te zijn. Goede service, goede producten, goede prijs en vooral een goede mate van aandacht zijn daarbij bepalende succesfactoren. Echter ongefundeerd geloven dat de klant toch wel blijft en uw focus richten op de klanten van de concurrent, is een misser van de bovenste plank. Nieuwe opgesmukte abonnementen met forse kortingen voor nieuwe klanten aanbieden terwijl bestaande klanten gewoon de geïndexeerde - veel duurdere - maandtarieven betalen is bedenkelijk. Trouwe klanten worden veel te vaak minder beloond, dan abonnementenhoppende eendagskopers.

Oog voor klantentrouw Er zijn echter ook prachtige Nederlandse initiatieven te benoemen die wel de trouwe klant belonen. Zo kunnen alle sociale diensten en gemeenten in Nederland sinds enkele maanden gebruik maken van het kennis- en leerplatform Zivier. Hoe meer hun cliënten leren, hoe goedkoper het gebruik wordt. Binnen een ander initiatief ontvouwt zich momenteel een nieuwe winkelformule onder de naam ‘Wimpelen’. Hierbij versterken bestaande winkeliers elkaar het benutten van de referentiekracht van hun trouwe klanten. De marketingbudgetten worden bij deze initiatieven vooral ingezet aan de kant van de bestaande klant en minder aan

de voorkant van het ‘nieuwe-klanten-proces’. Omdenkende marketeers hebben het echt begrepen. De voorkant wordt de achterkant en omgekeerd. Eindelijk krijgen bestaande klanten dat waaraan ze behoefte hebben; aandacht en voordeel. Wat zou er gebeuren wanneer u binnen uw onderneming dit omdenken introduceert en de marketingbudgetten omdraait? De kans is groot dat uw trouwe klanten zich onmiddellijk positief over uw bedrijf uitspreken. Maar niet alleen marketingbudgetten zouden omgedraaid moeten worden. Ook de houding van medewerkers binnen organisatie verdient aandacht. Zo wordt een beller die nog niet voorkomt in het klantenbestand vaak omzichtig geholpen, terwijl de bekende beller al snel als lastig wordt ervaren.

Trouwe klanten belonen geeft heel veel rendement Draai het om: reserveer alvast een parkeerplaats voor die trouwe klant en bedenk een aantal aanbiedingen voor bestaande klanten. De ondernemer die zijn klanten persoonlijk aanspreekt en oprechte interesse toont, heeft altijd een streepje voor.

Groeiprognose door trouwe klanten Onlangs vervulde Zivier een kleine adviserende rol bij een MKB-ondernemer. Na inzage in zijn klantenbestand viel ons op, dat er nauwelijks van deze databank gebruik gemaakt werd. Wel gingen er met duur aangeschaft adressenbestanden mailings de deur uit om nieuwe klanten te verkrijgen. De gerealiseerde conversie was extreem laag. ‘Doorgaan’, adviseerde het marketingbureau. ‘Omdenken’, was ons advies. Inmiddels is het adressenbestand van bestaande klanten geactualiseerd en is er een open source mailingsysteem ingericht om via diverse mailinglijsten de juiste mensen te voorzien van de juiste informatie. De conversie toont een flinke stijging en tevens zijn de kosten aanzienlijk verlaagd: meer groeien met minder inspanning. Het ‘omdenken’ in bestaande klanten is niet moeilijk. Het kost even iets meer denktijd waarmee u op een regenachtige zondagmiddag zou kunnen beginnen. Natuurlijk is er meer informatie te verkrijgen over de bedrijfsmatige aanpak van het groeien met behulp van trouwe klanten. Laten we deze uitdaging met elkaar oppakken! Ing. Harry J. Vorenkamp kennisdeling@zivier.nl

kijk op oost nederland 210-P041-042.indd 41

41

22-05-13 09:58


SPIE een gezamenlijke ambitie SPIE-Industry SPIE-Industry stelt uw opslag-, productie- en bedrijfszekerheid veilig in elke fase waarin u deze nodig acht. Of het nu gaat om de nieuwbouw, of onderhoud inclusief de inbedrijfstelling, of het opstellen en managen van uw werkprocedures, u kunt altijd rekenen op ons team. Met respect voor veiligheid en het milieu bieden wij een duurzame oplossing voor elk industrieel probleem. Met SPIE-Industry haalt u een ervaren partner in huis als het gaat om werktuigbouw, elektro-, meet- en regel-techniek, procesautomatisering, piping, apparatenbouw, skid-bouw, betonbouw, HVAC en analysertechniek. Wij bouwen en verbeteren technische installaties voor (petro)chemische bedrijven, olie- en gasbedrijven, op- en overslagbedrijven, de staalindustrie, energiecentrales en de voedingsmiddelen, farmaceutische en papierkartonnage industrie. Vanzelfsprekend nemen wij de zorg op ons over alle onderdelen die extra aandacht vereisen. Steeds vaker krijgen wij daarom de verantwoordelijkheid over het volledige ontwerp, installatie- en onderhoudtraject. SPIE-Industry I Middenstraat 5 I 9611 KE Sappemeer I T +31(0)598 343 800 I SPIE-Industry I Oosterhorn 30 I 9936 HD Farmsum T +31(0)596 633 444 I SPIE-Industry I Driepoortenweg 22 I 6827 BR Arnhem I T +31(0)26 368 47 00 I www.spie-nl.com

briljant in roestvaststaal SUN is een onderneming voor het ver-

Toepassingen:

werken van roestvaststaal en aluminium,

• verlichting

gespecialiseerd in interieurbouw, industriële

• trappen

en nautische toepassingen.

• leuningen/balustrades • (tuin)tafels

Voor meer informatie:

• interieurs

ga naar www.sun-rvs.nl

• winkels

of bel 026 - 325 16 66

• informatiezuilen • etcetera

SUN Roestvaststaal B.V. • Nijverheidstraat 58 6681 LN Bemmel • T +31(0)26 - 325 16 66 • E info@sun-rvs.nl • I www.sun-rvs.nl 42

210-P041-042.indd 42

22-05-13 09:58


Verrassend veelzijdig kaaspalet ‘Onze kleinschaligheid had een zwakte kunnen zijn, maar we hebben het omgebogen tot onze grootste kracht.’ Was getekend: Ben Wevers, directeur van de kleinste zuivelcoöperatie van ons land, Rouveen Kaasspecialiteiten. Waar in het verleden vrijwel alle kleine fabriekjes werden opgeslokt door hapgrage zuivelgiganten, bleef ‘Rouveen’ op eigen houtje doorgaan. Met succes. Tekst: Roelof Tienkamp, Foto’s: Fred Roest Kaas à la carte noemen ze het in Rouveen met een knipoog. De diversiteit aan kaas is enorm. Handelshui­ zen en exporteurs (de coöperatie doet niet rechtstreeks zaken met winkelketens) hebben de keuze uit een waar palet aan mogelijkheden. De melksoorten (koe, geit, schaap, biologisch, biologisch dynamisch, koosjer, halal), het vet (dierlijk, plantaardig, cholesterolarm), het vetgehalte (van 20+ tot 60+), het zoutgehalte, de hulpstoffen, de vorm, de coating en talloze ingrediënten als mosterd, knoflook, koriander, komijn, peterselie, olijven, sambal, pesto. Zelfs fruit. Het indrukwekkende assortiment wordt gecompleteerd door de schimmel­ kazen van dochteronderneming Bastiaansen Kaas in Molenschot, dat in 2002 werd overgenomen. ‘Heel veel is mogelijk’, zegt Wevers, ‘zoals seizoenenkaas of gelegenheidskaas. Zo hebben we bij de troonswisseling eind april een Kroningskaas op de markt gebracht: een oranje kaas, blauw geaderd.’ Niet voor niets afficheert het bedrijf zich als de meest veelzijdige kaasproducent van Europa. Er wordt onder

private label gewerkt, de naamsbekendheid van Rouveen Kaasspecialiteiten is daarom gering. ‘Toch liggen onze producten in 80 tot 90 procent van de Nederlandse kaaswinkels en exporteren we wereldwijd’, zegt Wevers. Het stoort hem niet dat de naam bij de consument geen belletje doet rinkelen. ‘Wij hebben er plezier in nieuwe kazen te ontwikkelen en daarmee onze afnemers te verrassen. Daar ligt onze passie.’ Ben Wevers is als directeur al meer dan 30 jaar de spil van een bijzondere onderneming die werk biedt aan 150 fte’s. Eigenzinnig. Innovatief. En zelfstandig. Om aan het fusiegeweld te ontkomen werd in 1993 besloten zich volledig te richten op het maken van speciale kazen. Wevers: ‘En dat is een belangrijke beslissing geweest, we zijn er niet alleen in geslaagd te overleven, maar zijn ook onderscheidend in de markt.’ Van 260 boeren wordt jaarlijks 150 miljoen kilogram melk verwerkt. Het bedrijf draait het hele jaar dag en nacht continue door, alleen op zondag ligt het werk stil. ‘Dat hoort ook bij onze cultuur.’ Links: ‘Onze kleinschaligheid is onze grootste kracht,’aldus Ben Wevers, directeur van Rouveen Kaasspecialiteiten

Productieleider Justin Koster bij de transportband met pestokaas

kijk op oost nederland 210-P043-047.indd 43

43

22-05-13 10:05


Agrarisch A grarisch grarisch rarisch loonwerk loonwerk - Aanleg A anleg mengkuilen meng kuilen - Verhuur Verhuur grondverzetmachines grond ver zetmachines en en containers cont ainer s - Aanleg A anleg riolering riole rin g Minigrondverzet Minigrondverzet inigrond ver zet - Sloopwerk Sloopwerk - Takkenschaar Takkenschaar - Bestratingen Bestratingen - Levering Levering zand z and en en verhardingsmateriaal verharding smateriaal

Mini-grondverzet? Mini-grondverzet? ini-gro rondverzet? w www.elweco.nl w ww.elweco.nl w.elweco.nl

Bel ( 0573 ) 25 23 37 O u d e L o c h e m s e w e g 3a Exel ( Laren Gld ) elweco @ elweco.nl

Kunststof recycling products (sinds 1978). ZĂŠĂŠr lange levensduur. Milieuvriendelijk. Onderhoudsvrij.

Fabricage / Verkoop van o.a. Antiparkeerpalen; Kunststof palen en planken; Straatmeubilair etc.

Bezoek ook onze website: www.meerpak.nl

44

210-P043-047.indd 44

22-05-13 10:05


In de fabriek vinden complexe stromen van meerdere soorten melk hun weg in een waar labyrint van tanks en leidingen. Alle grondstoffen worden strikt van elkaar gescheiden verwerkt. Het productieschema van Rouveen Kaasspecialiteiten oogt als een spoorboekje, maar dan ingewikkelder. Dat heeft alles te maken met de waaier aan kazen die worden geproduceerd. Ben Wevers: ‘Wij maken altijd kleine hoeveelheden, daar ligt onze kracht. Een groot bedrijf zal nooit het gaande productieproces afbreken voor een klein aantal kazen van een ander soort. Dat kost veel geld.’ In Rouveen produceert men per charge. Elk half uur wordt één charge afgewerkt: dat betekent de productie van 1000 kilogram kaas. Wevers: ‘Tijdens de volgende charge kunnen we een totaal ander soort kaas maken. Dat maakt ons flexibel. We draaien elke week ongeveer 250 charges, dat betekent dat we in principe wekelijks 250 verschillende soorten kazen kunnen produceren. Er is geen enkele andere kaasfabriek in ons land die dat kan. Daar wordt gedacht in partijen van 35 ton of meer. Onze kleine omvang geeft ons een enorm voordeel. We zijn ingericht

Wekelijks kunnen we 250 soorten verschillende kazen produceren op het maken van de moeilijkste producten in relatief kleine hoeveelheden. Daar hebben we de mensen en machines voor.’ De Rouveense coöperatie werkt op bestelling. Dat gebeurt voor een groep van ongeveer 80 afnemers, handelshuizen, exporteurs en collegakaasfabrieken. Het spreekt voor zich dat productontwikkeling een belangrijke rol speelt bij Rouveen Kaasspecialiteiten. Wevers: ‘De focus ligt bij ons voortdurend op nieuw te ontwikkelen kaas. We hebben daar een eigen afdeling voor, we krijgen input van leveranciers van grondstoffen en afnemers, maar ook van onze eigen medewerkers.’ Wevers vertelt dat de coöperatie er alles aan doet de medewerkers bij het creatieve proces te betrekken. ‘Maar dat kan alleen als men zich betrokken voelt bij het bedrijf, loyaal is, bereid is actief mee te denken. Onze medewerkers moeten goed in hun vel zitten. En daar proberen we met een flink pakket personeelszorg alles aan te doen.’ Zo is een lifestyle coach bij het bedrijf betrokken om de levensstijl van de medewerkers

Rijke zuivelhistorie De gemeente Staphorst kent een rijke zuiveltraditie. Het eerste fabriekje Tubantia opende de deuren in 1895, vervolgens schoten ze als paddenstoelen uit de grond. Luisterend naar illustere namen als De Vlijt, De Kleine Winst, Helpt Elkaar, De Nijverheid, De Eendracht, Ons Belang en Ons Voordeel telde de gemeente ooit maar liefst 16 fabriekjes. In 1930 waren er nog zeven. Na de oorlog waren er nog vier over: Ons Belang en De Nijverheid in Staphorst en De Kleine Winst en De Vlijt in Rouveen. Ze bleven tot 1987 zelfstandig. Dat jaar fuseerde De Vlijt met De Kleine Winst (stammend uit 1905) en werd hieruit het huidige Rouveen Kaasspecialiteiten geboren. Eind jaren negentig werd ‘Staphorst’ opgeslokt door zuivelgigant Coberco-Frico Cheese. Rouveen Kaasspecialiteiten bleef als enige en laatste over.

kijk op oost nederland 210-P043-047.indd 45

45

23-05-13 12:14


IN- EN VERKOOP VAN: OUDE GEBAKKEN BESTRATING aag n wij u ook gr Daarnaast zij en, m ne or het op van dienst vo ren rte so en en ig in vervoeren, re n. le ia er at tingsm van uw bestra

PARTIJEN GEBRUIKTE BETONKLINKERS STELCONPLATEN, INDUSTRIEPLATEN KEERWANDEN, LEGOBLOKKEN

www.groothuishandel.nl groothuishandel groothuishandel.nl

VERKOOP VAN KLASSIEKE SIERBESTRATING

Roelof Brinkstraat 3 7951 DW Staphorst T l. (0522) 46 30 98 Te info@smitwelding.nl www.smitwelding.nl

V or deskundig laswerk waarbij kwaliteit voorop staat Vo

NU OOK! N KLINKERS! E K K A B E G E NIEUW www.twenteklinker. www. twenteklinker.nl Nobelstraat 29 • Tubbergen • T 06-51453077

J Zwi J. wie wi iers r Aannemers r bedr rs dri dr rij ijf

Ook uw specialist in service en onderhoud

Jaap Zwiers staat garant voor kwaliteitsbouw

Voor alle centrale verwarmingsinstallaties en ventilatiesystemen in Gelderland, Noord-Brabant en het noorden van Limburg.

U ku k nt bij i ons te ij t re r cht vo v or • verbouw • nieuwbouw • onderhoud • renovatie

T 0900-8212174

www.breman.nl

Meidoornhof 2 • 8266 GR Kampen • Te T l. 038 460 7185 • 06 53 35 1614 info@zwiersaannemersbedrijf.nl • www.zwiersaannemersbedrijff.nl

46

210-P043-047.indd 46

22-05-13 10:05


Links: Verzameling Bastiaansenkazen met ingrediënten als mosterd, knoflook, koriander, komijn, peterselie, olijven, sambal, pesto. Zelfs fruit is mogelijk. Rechts: We willen de afnemers verrassen: de oranje Kro-

positief te beïnvloeden, hen daarbij te begeleiden. Er wordt proactief naar de werkplekken gekeken, wat kan waar worden verbeterd en hoe. ‘We wachten niet tot ons klachten bereiken’, zegt Wevers, ‘dan ben je eigenlijk al te laat. Onze mensen zijn ons kapitaal. Dat is hier meer dan een kreet.’ ‘Rouveen’ is breed maatschappelijk betrokken. Zo worden – om maar enkele voorbeelden te geven – enkele voedselbanken op gezette tijden voorzien van kaas en heeft het bedrijf door middel van een speciale werkgroep contact met deze voedselbanken voor het verrichten van vrijwilligerswerk. Anderen doen namens de coöperatie mee aan Cycle for Hope, 1200 kilometer fietsen voor het goede doel. ‘We willen als bedrijf toegevoegde waarde hebben’, zegt Wevers. ‘Een dergelijke instelling van mensen levert een organisatie op die innovatief, creatief, consistent en krachtig is. Een organisatie die staat.’ Hij merkt het als hij door het bedrijf loopt. ‘Men is betrokken bij elkaar, bij het werk én het product. Dat voel je.’ Er is niet alleen extra zorg voor de medewerkers, maar ook voor de melkveehouders én hun dieren. Het bedrijf garandeert weidegang. ‘Onze boeren laten hun koeien van april tot en met oktober buiten grazen. Weidegang is goed voor het welzijn en de gezondheid van de koe. Dat betekent verantwoorde melkproductie door tevreden koeien’, zegt Wevers. In 2011 is de coöperatie begonnen met het project ‘Rouveen Gewoon Duurzaam’. Door workshops op locatie wordt kennis gedeeld op het gebied van bijvoorbeeld kosten- en energiebesparing, efficiëntie, rendementsverhoging, bodemvruchtbaarheid, voeding, dierenwelzijn, minder antibiotica, milieu. Inmiddels doet 70 procent van de boeren mee. Wevers gaat ervan uit dat het percentage dit jaar kan worden opgekrikt tot 100 procent. Rouveen Kaasspecialiteiten kan nog steeds zelfstandig opereren omdat het vizier altijd gericht is geweest op de toekomst. Dat gebeurt nog. De focus ligt daarbij niet op groei van de productie, maar op steeds weer nieuwe

ningskaas is blauw geaderd

‘Wij ontwikkelen met plezier nieuwe kazen om daarmee onze afnemers te verrassen. Daar ligt onze passie’ producten én duurzaamheid. Ben Wevers: ‘We streven naar een energieneutrale zuivelketen. Rond 2020 moet het zo zijn dat de productie van zuivel bij onze coöperatie evenveel energie oplevert dan dat het kost.’ Er zijn al flinke stappen gezet (gebruik van aardwarmte, hergebruik van water, een warmte terugwinstation, vloerverwarming met restwater), maar er zijn nog legio mogelijkheden dat doel te bereiken. Hierbij wordt gedacht aan een vergister en zonnepanelen. Ben Wevers: ‘We zijn hier in Rouveen uitdagingen nog nooit uit de weg gegaan. Dus ook deze handschoen pakken we vol optimisme op.’

kijk op oost nederland 210-P043-047.indd 47

47

23-05-13 12:15


20 workshops | 2 congressen

over online marketing

reserveer uw seat www.academyoost.nl

De seat is overdraagbaar: bepaal zelf wie wanneer komt!

¤ 5 9 5 ,per jaar

Academy Oost?

Academy Oost op koers

Online marketing wordt steeds belangrijker. Academy Oost

Goed nieuws van Academy Oost. Er zijn inmiddels 100 seats

helpt door mensen uit de praktijk te laten vertellen over

door allerlei organisaties ingenomen. ’De eerste workshops

sitebouw en onderhoud, vindbaarheid mobiele marketing,

zijn inmiddels ook achter de rug en natuurlijk hartstikke mooi

apps, online adverteren, experimenteren met social media,

dat die druk bezocht waren. Maar we groeien nog steeds’, aldus

leadgeneratie, online producten en diensten verkopen.

een van de initiatiefnemers Rudie Jansman. ’We hebben niet een bepaald streefgetal in ons hoofd, maar kijken natuurlijk met een

In 20 praktische workshops en 2 complete dagprogramma’s

scheef oog naar Noord-Nederland waar maar liefst 500 organisaties

voor ¤ 595,- per ’seat’ wordt u volledig bijgepraat. De plek

meedoen. Prachtig omdat zo een nieuw netwerk ontstaat,

is overdraagbaar dus per bijeenkomst kunt u kijken wie deze

waar mensen elkaar leren kennen en hopelijk zaken met elkaar

het beste bij kan wonen.

gaan doen. Maar waar ook een sterk inhoudelijk programma aan ten grondslag ligt. En dat maakt het natuurlijk wel flink uniek. Inschrijven kan dan ook nog steeds via de website.’

Kennispar tners

Onderzoek en leren

Mediapar tner

Strategische par tners

Postbus 960 | 7550 AZ Hengelo | E info@academyoost.nl

210-P048-050.indd 48

22-05-13 10:07


Jeroen Olthof | The Webmen Internetworkers

AcademyOost sluit goed aan op de huidige trends: het delen van kennis The Webmen Internetworkers is een enthousiast, full service internetbureau uit Apeldoorn, 15 man sterk. 'Of beter gezegd: 14 man 1 vrouw.' Aan het woord is Jeroen Olthof. 'We waren gelijk enthousiast over het Academy Oost concept. Het sluit goed aan op de huidige trend: het delen van kennis. Ons werk is heel divers. Als ik het in procenten zou moeten aangeven zou ik zeggen dat we voor 80% werken aan webshops en actiewebsites, maar ook reguliere websites maakt nog voor ongeveer 20% van onze activiteiten uit. Wij zitten precies op de grens van Noord- en Oost Nederland en hebben ons daarom ook als kennispartner verbonden aan Academy Oost.'

Een topptoject van vorig jaar was de zonnepanelen simulator voor Eneco. Bij dit project zijn we er in geslaagd een bijna werkelijke situatie na te bootsen van je eigen woning waarop je virtueel zonnepanelen kan plaatsen om zo je actuele persoonlijke opwek te bepalen. Tijdens het aanmaken van je 'virtuele huis' vragen we door middel van Google Maps de geografische locatie op. Je 'virtuele huis' plaats je over jouw eigen woning en draait hem in dezelfde richting. Op deze manier weten wij de oriĂŤntatie ten opzichte van de zon. Na vervolgens je huistype en dakgrootte en hellingshoek van het dak visueel op te hebben gegeven en je panelen te hebben geplaatst gaat je huis virtueel energie opwekken. Wij lezen via het KNMI op 1000 punten in Nederland de zonnestraling in en op basis van al deze gegevens berekenen wij op het kwartier nauwkeurig de energie opwek. Erg gaaf! je zou het eens moeten proberen!'

E er s t v ol g e nd e b ij e en k om s t

Bekijk het op: zonnepanelensimulator.eneco.nl

210-P048-050.indd 49

Dinsdag 18 juni

Leer alles over: Google Analy-

de kansen die mobiel internet

Enschede

tics, doelstellingen bepalen

biedt en wat betekent dit

Open Dialoog

en realiseren, praktijk voor-

voor je strategie en je website.

beelden analyseren en toepasEen dialoog over de invloed

sen, rapportages maken met

Maandag 16 september -

van alle ontwikkelingen op het

behulp van Google Analytics,

Enschede

gebied van online communica-

enzovoorts!

Een online strategie

Maandag 2 september

Hoe vertaald je je organisatie-

Deventer

doelen naar online doelstel-

Mobiel Internet En, doet u het ook al?

lingen en het bijbehorende

tie op het gebied van wonen, werken en leven. Maandag 24 juni Deventer

Alles over Google Analytics (meten is weten)

actieplan hoe dit te bereiken? Op interactieve wijze gaan

Hoe kan je als organisatie

we aan de slag met het maken

optimaal gebruik maken van

van een online strategie.

Naast de 20 workshops komen er ieder jaar ook twee complete dagcongressen met nationale topsprekers, maar ook worden er praktische cases behandeld. Het eerste congres was op 28 mei in de Deventer Schouwburg, de tweede is op 12 november in Enschede. Wat je in Noord Nederland ziet is dat er een compleet nieuw netwerk ontstaat. Alleen dat kan de moeite al waard zijn. Het volledige programma op www.academyoost.nl

22-05-13 10:07


YOUR SUPPLY CHAIN PARTNER IN SHEET METAL ENGINEERING - LASERCUTTING - BENDING - WELDING - PRECISION PARTS SEMICONDUCTOR - MEDICAL - FOOD - PHARMACEUTICAL AUDACIOUS Sheet Metal B.V. is gespecialiseerd in ontwikkeling en vervaardiging van plaatwerk producten voor de halfgeleider-, medische, voedsel- en farmaceutische industrie.

Van lasergesneden monodelen tot samengestelde precisie plaatwerk producten uit roestvaststaal, aluminium en staal met elke gewenste oppervlaktebehandeling.

Kwaliteit, flexibiliteit, service en een klantgerichte werkwijze zijn de kracht van onze organisatie. Dat merkt u aan onze producten en uiteindelijk aan uw resultaat!

AUDACIOUS SHEET METAL B.V. Postbus 300 6900 AH Zevenaar Einsteinstraat 7 6902 PB Zevenaar T 0316 581 470 info@audacious.com F 0316 581 480 WWW.AUDACIOUS.COM

Goed voor elkaar! Wij ondernemen duurzaam en bewust, zonder concessies te doen aan kwaliteit en comfort. Met uw bijeenkomst bij Congrescentrum.com ondersteunt u vakanties van Stichting Hetvakantiebureau.nl voor ouderen en mensen met een functionele beperking. U vindt onze locaties in het midden van Nederland.

Duurzame ontmoetingen (0318) 48 46 41 50

210-P048-050.indd 50

22-05-13 10:07


&fin

financiële planning

Wijziging van de pensioenovereenkomst Met de verhoging van de AOW-leeftijd (per 1 januari 2013) en van de fiscale pensioenrechtleeftijd naar 67 jaar (per 1 januari 2014) zullen werkgevers de pensioenregeling aan (moeten/willen) passen. Door de lage rentestand en de toenemende levensverwachting blijven de pensioenpremies stijgen. Werkgevers denken na over een wijziging van premieverdeling tussen de werkgever en werknemer. Onder het mom van ‘de wet is gewijzigd ’of ‘de premie is verhoogd’ worden de regelingen eenzijdig gewijzigd. Kan dit zonder instemming van de werknemer? Wijziging van pensioenovereenkomsten is een lastig thema. De hoofdregel is immers dat contracten (ongewijzigd) moeten worden nagekomen. Als een partij een overeenkomst wil wijzigen, heeft hij over het algemeen de instemming van de andere partij nodig. In artikel 19 van de Pensioenwet is hierover een bepaling opgenomen. Een werkgever kan de pensioenovereenkomst zonder instemming van de werknemer wijzigen indien de bevoegdheid daartoe schriftelijk in de pensioenovereenkomst is opgenomen en er tevens sprake is van een zodanig zwaarwich­ tig belang van de werkgever dat het belang van de werknemer dat door de wijziging zou worden geschaad daarvoor naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid moet wijken. Deze bepaling is geënt op artikel 7.613 van het Burgerlijk Wetboek. De werkgever dient aan te tonen dat er sprake is van een zwaar­ wichtig belang en dat het belang van de werknemer moet wijken voor het belang van de werkgever. Dit wijzigingsbeding moet uiteraard wel in de pensioenovereenkomst (of arbeidsovereen­ komst) zijn opgenomen. U kunt hieruit concluderen dat het eenzijdig aanpassen van de regeling zonder instemming van de werknemer niet eenvoudig is. Indien er in het kader van een collectieve arbeidsovereen­ komst afspraken gemaakt worden over de inhoud van de pensioenregeling, welke een wijziging van de pensioenover­ eenkomst inhouden, dan worden de individuele deelnemers daardoor wel gebonden zonder dat zij met die wijziging hoeven in te stemmen.

rechter als een individuele werknemer naar de rechter stapt voor een belangenafweging. Daarnaast heeft een vereniging van pensioengerechtigden (als die bestaat) hoorrecht bij een voorgenomen besluit van een werkgever ten aanzien van de uitvoeringsovereenkomst met de verzekeraar. Tenminste als dit besluit van invloed is op de uitvoering of de hoogte van de pensioenrechten (art. 22 Pensioenwet).

Praktijkvoorbeeld Onlangs heeft de rechtbank in Leeuwarden (LJN BZ1430) geoordeeld over een zaak waarbij de werkgever voor een groep werknemers de premieverdeling van 1/3 werknemer – 2/3 werkgever wilde aanpassen naar ieder de helft. Voor een deel van het personeel gold dit al en de werkgever wilde dit uit harmonisatieoogpunt voor iedereen gelijk trekken. De werkgever beriep zich op het overeengekomen ­ hierboven genoemde ­ eenzijdige wijzigingsbeding. De ondernemingsraad verleende geen instemming en de individuele werknemers gingen evenmin akkoord. De werkgever voerde de regeling desondanks door maar de rechtbank heeft hier een streep door gehaald. De recht­ bank beschouwde de weigering van de ondernemingsraad om in te stemmen, als een belangrijke aanwijzing dat er geen sprake was van een zwaarwichtig belang. De rechtbank erkende het belang van harmonisatie maar vond dat niet zwaarwichtig. De rechtbank zou dat overwogen hebben indien het bedrijf in (aantoonbaar) grote financiële moeilijkheden zou zijn gekomen. We kunnen concluderend stellen dat de werknemer al snel goedkeuring zal moeten geven aan het wijzigen van een pensioenovereenkomst. Het advies is om een wijziging in overleg met de OR te doorlopen. Aan het eind wordt om instemming van de OR gevraagd. Nadat instemming is ver­ kregen wordt aan alle werknemers (en waar nodig ook de partner) individueel instemming gevraagd. Dit om problemen achteraf te voorkomen. H. Jansen Pensioenconsultants B.V Bert Nieuwenhuis FFP Pensioenadviseur T. 0543 55 14 14

De te volgen route De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht bij een wijziging van een pensioenregeling (art. 27 WOR). Het instemmingsrecht van de ondernemingsraad treedt echter niet automatisch in de plaats van de individuele beslissingsbevoegdheid. Wel geldt de instemming van de ondernemingsraad zwaarder bij een

kijk op oost nederland 210-P051-052.indd 51

51

22-05-13 10:17


Nobelstraat 48 • 3846 CG Harderwijk • Te T l. (0341) 462020 • Fax (0341) 425267 • info@belpa.nl • www.belpa.nl

Producent / leverancier van:

• Tr T ansformatoren tot 1000 kVA V VA • Gelijkrichters/v / oedingen /v • DC/A //AC-omvormers

• EMC/RFI-filters • Isolatiebewaking mobiele werkplaatsen • Elektro Medische Te T chniek

slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat

handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat Aanzienlijke vermindering van ineen! uw administratie en risico’s. slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat Steeds meer werkgevers in uiteenlopende branches werken met ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! samen slaat handen Mupol om haar specialisme het gebied payrolling, dehanden concur-ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaatop handen ineen!van slaat handen vanwege ineen! slaat tarieven en omdat eenhanden gedreven professionele organisatie is. handen ineen! slaat slaat handen rerende ineen! slaat handen ineen! zij slaat ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat • flexibele contracten handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat • slaat geenhanden verzuimverzekering handen ineen! ineen! slaat handenmeer ineen!nodig slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen!uslaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat • re-integratietraject bij ziekte wordt uit handen genomen handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat • pensioenregeling doorineen! Mupol afgesloten handen ineen! slaat handen ineen! wordt slaat handen slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat • slaat geenhanden papierwerk voor belastingdienst en UWV slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat • een heldere factuur handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat accountantskosten handen ineen! slaat handen ineen! handen ineen! slaat handen ineen! slaat • geen voor uw slaat salarissen handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat medewerkers of zelfs blijft wel de feitelijke slaat handen Mupol ineen! kan slaatuw handen ineen! slaat handen accountant. ineen! slaat U handen ineen! slaat handen ineen! slaat complete op slaat de payroll maarineen! omdatslaat u juridisch handen ineen!uw slaat handenteam ineen! handen ineen!werkgever slaat handen handen ineen! slaat zetten. Payrolling veel voorgeen werkgever bent, hoeftslaat u zich handen ineen! slaat handenlevert ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! handen ineen! slaat delen voor u als ondernemer ten ineen! geenslaat zorgen te maken hethanden ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat op handen handen ineen!over slaat opzichte van uw loonadministratie in afsluiten en bewaken van de slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat via deslaat boekhouder/ handen ineen!eigen slaatbeheer handenofineen! handen ineen!arbeidscontracten. slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat Is slaat uw handen interesse gewekt? slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat Neem dan contact met ons op. handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat Veenweg 22 | ineen! Elspeetslaat | Thanden (0577) ineen! 49 13 30 www.mupol-payrolling.nl handen ineen! slaat handen slaat| handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat handen ineen! slaat

52

210-P051-052.indd 52

22-05-13 10:17


&fis

onderneming en fiscus

Werkkostenregeling veel aantrekkelijker In 2011 is de nieuwe regeling voor onbelaste kosten­ vergoedingen voor werknemers ingevoerd met daarbij een overgangsregeling. Werkgevers hadden tot 1 januari 2014 de keuze om nog de oude regeling toe te passen of al de nieuwe werkkostenregeling. Met ingang van 2014 zou de werkkostenregeling verplicht worden. In het najaar van 2012 werden de uitkomsten bekend van de evaluatie van de ervaringen tot dan toe van deze nieuwe regeling. Deze evaluatie heeft er toe geleid dat de invoering van de werkkostenregeling een jaar wordt opgeschoven. Deze extra tijd zal worden gebruikt voor consultatie van onder andere werkgevers en de fiscale praktijk. Bij deze consultatie krijgt een ieder de mogelijkheid om aan te geven wat men vindt van de werkkostenregeling en de voorgenomen aanpassing, waarbij er meer ruimte komt voor het onbelast vergoeden van kosten aan werknemers. De basis van de werkkostenregeling wordt gevormd door het zogenaamde forfait van 1,4%. Een werkgever kan maximaal 1,4% van zijn totale loonsom besteden aan onbelaste kostenvergoedingen en verstrekkingen voor zijn werknemers. Over het bedrag boven deze vrije ruimte is de werkgever een eindheffing verschuldigd van 80%. Daarnaast kan een werkgever bepaalde zaken onbelast blijven vergoeden of verstrekken door gebruik te maken van de gerichte vrijstellingen, zoals de kilometervergoeding van € 0,19.

Loon of geen loon De evaluatie van 2012 heeft geleerd dat de systematiek als goed wordt ervaren, maar er zijn nog twijfels of de beoogde vereenvoudiging en administratieve lastenverlichting wel worden bereikt. Vooral ten aanzien van middelen die èn het werken ondersteunen èn ook in privé gebruikt kunnen worden, de zogenaamde gemengde kosten, was en is er discussie over de vraag in hoeverre een verstrekking of vergoeding tot het loon behoort. De bedoeling was om deze discussie weg te nemen door de invoering van de vrije ruimte in de werkkostenregeling. Het tegendeel bleek echter waar te zijn. Een alom in de praktijk gehoorde opvatting is, dat (nood)zakelijke kosten – ook al zit daar een privévoordeel in – eigenlijk helemaal niet tot het loon zouden moeten horen en vergoedingen daarvoor dan ook niet ten laste van de vrije ruimte zouden mogen gaan. Het is bijvoorbeeld niet te begrijpen dat een printer op een thuiswerkplek vanwege het mogelijke privégebruik niet en een bureaustoel op diezelfde thuiswerkplek wel onbelast vergoed of verstrekt kan worden. Dit omdat hiervoor als ARBO-voorziening een nihilwaardering geldt.

Het loonbegrip en de daarmee samenhangende voorschriften voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen sluiten dus niet meer helemaal aan bij de maatschappelijke opvattingen daarover. Hiervoor worden twee aanpassingen voorgesteld. In de eerste plaats wordt het zogenaamde noodzakelijkheidscriterium ingevoerd. Verder zal worden gekeken hoe knelpunten uit de praktijk zoveel mogelijk weggenomen kunnen worden.

Meer vrijheid Het noodzakelijkheidscriterium gaat uit van de gedachte dat het verstrekken, vergoeden of ter beschikking stellen van zaken waarvan de werkgever het nodig en noodzakelijk vindt dat zijn werknemers die in hun werk gebruiken, geheel buiten het loonbegrip vallen en dat dergelijke zaken dus onbelast verstrekt, vergoed of ter beschikking gesteld kunnen worden. Het feit dat een noodzakelijke verstrekking ook privé gebruikt wordt of kan worden, speelt dan geen rol meer. Aan de ene kant geeft dit een werkgever meer vrijheid, terwijl er aan de andere kant niet meer de zekerheid is van specifiek omschreven vrijstellingen. De consultatie zal dan ook gaan over de vraag: Wil het bedrijfsleven een open norm als het noodzakelijkheidscriterium voor onbelaste vergoedingen of geeft men de voorkeur aan duidelijke regels met minder vrijheid? Hoewel het noodzakelijkheidscriterium zich in het algemeen niet leent voor uitzonderingen, zullen er toch voor bepaalde situaties specifieke regelingen blijven gelden. Deze zouden anders in strijd met de maatschappelijke opvattingen zijn om privévoordelen buiten aanmerking te laten. Het gaat dan om gevallen waarin het privévoordeel zo duidelijk aanwezig en substantieel van omvang is, dat het niet acceptabel is indien dat voordeel niet belast zou worden. Zo zullen bijvoorbeeld de auto van de zaak en door de werkgever ter beschikking gestelde huisvesting buiten het bereik van het noodzakelijkheidscriterium worden gehouden en dus belast blijven. Al met al lijkt er met de invoering van het noodzakelijkheidscriterium toch een vereenvoudiging aan te komen en daarmee ook een administratieve lastenverlichting. Mocht u als ondernemer nog ideeën of wensen hebben met betrekking tot de werkkostenregeling, laat de kans dan niet voorbij gaan en laat uw idee of wens horen, bijvoorbeeld via uw brancheorganisatie of uw adviseur. Drs. Henk Dollekamp FB de Jong & Laan Accountants Belastingadviseurs

kijk op oost nederland 210-P053-054.indd 53

53

22-05-13 10:25


Specialis Sp i t in is

Voortman

Dakkapel

Dakbedekking

Eibergen

Extra diensten! kka kk kap apell lle ll le n * Dakk k ancoati kp tin ti in g * Dakp T in i huiz i en iz * Tu

dri dr rij ijf en parti tic ti iculi lie li ie r * Bedr Kantoor: Ballastweg 16-1 - 7151 JC Eibergen Nie ieuwb w ouw en re wb r nova v ti va tie ie * Ni T l.: Te +31(0) 545-472980 Fax: +31(0) 545-478088 tro tr rouwb w are wb r servi re vic vi ice en kwa w li wa l te t it * Betr Spoed: +31(0) 6-13-571-502 Mil ili lie ieubewu w st, wu t duurz t, rza rz zaam E-mail: info@voortmandakbedekking.nl * Mi www.voortmandakbedekking.nl

RPP足Holding Ontwikkeling en productie van innovatieve kunststofproducten Kunststof het juiste materiaal voor uw idee? Wij informeren u graag op basis van jarenlange ervaring, gedegen kennis en een flexibele instelling; van idee tot eindproduct.

RPP Kunststofbewerking & Assemblage BV De Grift 14 足 7711 EJ Nieuwleusen Tel.: (0529) 480853 Fax: (0529) 483973 E足mail: info@rppkunststoffen.nl www.rppkunststoffen.nl / www.frejo.nl

W

rvs en staalproducten B.V. V V.

O L B E R S

Onze specialismen - Lassen van RV R S, staal & aluminium - Plaatbewerking - Montage & onderhoud - Licht constructiewerk - Interieurbouw

W lbers rvs en staalproducten B.V. Wo V V. Echelpoel 13 7595 KA K WEERSELO

* TUV-gecertificeerd

T l. Te 0541 - 66 25 16 E-mail info@wolbersrvs.com www ww ww.wolbersrvs.com

W t u ook bedenkt, Wa wij maken het voor u......

en natuurlijk (be)denken we met u mee......

54

210-P053-054.indd 54

22-05-13 10:25


bedrijfspresentatie

Gezond water met Tol Watertechniek Bas van Tol was veertien. Hij had een prachtige vijver, maar voortdurend grote problemen met de waterzuivering. Omdat er niemand was die het euvel adequaat kon verhelpen nam hij een rigoureus besluit: zelf een ozongenerator bouwen. Dat apparaat stond aan de basis van Tol Watertechniek, producent van innovatieve producten voor de behandeling van water. Tekst: Roelof Tienkamp Het in Eesveen bij Steenwijk gevestigde bedrijf geldt sinds de oprichting in 2007 als specialist op het gebied van ozon­ systemen, trommelzeven en afschuimers. De zuiveringsinstallaties voor water­ behandeling van Tol Watertechniek worden inmiddels door het hele land toegepast bij vijvers, zwembaden, dierentuinen, brouwerijen en viskweke­ rijen. ‘Het heeft inderdaad een aardige vlucht genomen’, stelt Van Tol (28) met gevoel voor understatement vast.

Jarenlange zelfstudie Hij is een selfmade man. Zijn fascinatie voor de inzet van ozontechnieken voor waterzuivering in combinatie met het gebrek aan kennis daarvan bij leveran­ ciers noopte hem tot jarenlange zelf­ studie. ‘Ik heb over deze materie alles gelezen wat los en vast zit. Net zo lang gebouwd, geëxperimenteerd en getest totdat ik een diepgaande kennis had verworven. Ozon en de toepassing ervan

Geautomatiseerd filtersysteem

hebben voor mij zo langzamerhand geen geheimen meer.’ Door die specifieke kennis kan Tol Watertechniek zich onderscheiden door een range van in eigen huis ontwikkelde producten. Bas van Tol: ‘Veel collega’s kopen apparatuur in, zijn doorgeefluik. Ik kan een beter product aanbieden omdat hier vrijwel alles door onszelf wordt ontwikkeld, getest en gebouwd. Voor iedere opdrachtgever op maat.’ Alle producten worden ontworpen met het oog op een zo laag mogelijk energie­ verbruik in combinatie met een hoog gebruiksgemak. De door Tol Watertech­ niek ontwikkelde installaties worden op de markt gebracht onder de merknaam Purusaqua®. ‘Dat staat voor gezond water, want daar streef ik natuurlijk naar’, zegt Van Tol. In de achterliggende jaren wordt Tol Watertechniek naast nieuwbouw, onderhoud, reparatie en revisie in toenemende mate ingeschakeld om problemen (al dan niet met bestaande installaties) op te lossen. De hoogwaar­ dige kennis van Bas van Tol blijkt maar al te vaak de basis voor huzarenstukjes. ‘Waar collega’s afhaken gaan wij verder’, zegt Van Tol, ‘we komen hoe dan ook met een oplossing voor eventuele problemen op het gebied van zuivering.’ Hij deed dat al op zijn veertiende. En dat doet hij nog steeds.

kijk op oost nederland 210-P055.indd 55

Meetsysteem waarden scherm Purusaqua®

Basic serie ozongenerator

Tol Watertechniek

Eesveenseweg 54 8347 JE Eesveen T. 06 12 45 40 88 E. info@tolwatertechniek.nl I. www.tolwatertechniek.nl

55

22-05-13 10:26


bedrijfspresentatie

Pragmatische en oplossingsgerichte engineers In 2005 richtten vijf techneuten een eigen onderneming op. De naam HiLux5 werd gekozen. De verklaring voor het cijfer in de naam ligt bij het aantal oprichters. ‘En HiLux kozen we, omdat op dat moment door de mannen van het televisieprogramma Top Gear een Toyota HiLux onderhanden werd genomen.’ De pick-up van Japanse makelij overleefde talloze verwoestingpogingen, maar bleef draaien. Dat sprak het kwintet zo aan, dat ze besloten de auto te eren in hun bedrijfsnaam. Tekst: Johan Koning Het geeft ook wel een beetje de sfeer binnen HiLux5 aan; een ongedwongen, down-to-earth bedrijf, dat gewoon doet wat het zegt te doen. ‘Ons handelsmerk is dat we pragmatisch zijn en doelgericht, met als voordeel dat we bijna alle installaties in Nederland wel eens hebben gezien’, vertelt Piet Binkhorst, één van de vijf musketiers die in 2005

HiLux5 oprichtten. Tegenwoordig zijn er drie bedrijven: HiLux5, HiLux5 Logistic Solutions en Follibus. Laatstgenoemde is onlangs opgericht en staat onder leiding van Rob Hermans. ‘De drie bedrijven bewegen zich rond thermische installaties zoals ketels, fornuizen, piping en kanalen. We leveren kennis, kunde en oplossingen voor alle

mogelijke problemen rondom die installaties.’ ‘We ondersteunen de klant’, gaat Binkhorst verder. ‘Die heeft niet altijd de specifieke kennis in huis op het niveau dat wij wel hebben. Daarbij zijn we overigens niet altijd de club die de werkzaamheden uitvoert. We detecteren het probleem op een multidisciplinaire manier. We kijken bijvoorbeeld ook naar de bouwkundige kant. We inspecteren, definiëren de problemen, engineeren vervolgens oplossingen en kunnen de werkzaamheden ook uitvoeren. One stop shopping. De klant bepaalt wat hij ons wil laten doen. In Harlingen deden we het constructiemanagement bij de bouw van de grootste vuilverbrandingsoven van Nederland. Dat was een project waar we in totaal zes jaar aan gewerkt hebben. We zijn er vanaf dag 1 bij betrokken geweest, van ontwikkeling en aanbesteding tot oplevering.’

Rankine Group ‘Het project in Harlingen deden we als onderdeel van een groep; een verzameling bedrijven met ieder een eigen

56

210-P056-057.indd 56

kijk op oost nederland 22-05-13 10:27


specialisme als het om de bouw van dergelijke grote projecten gaat. Dat continueren we nu binnen de Rankine Group. Daar waar het past werken we samen, met ieder de verantwoordelijkheid over het eigen gedeelte. We kennen elkaar als samenwerkende bedrijven door en door, voor klanten is dat een enorm pluspunt. Daarbij hebben klanten één aanspreekpunt en een bijzonder interessant kostenvoordeel want wij werken naast elkaar. Dus geen hoge overhead of marges over verrichtingen van een partner.’

steuningsvloeren waarop de steiger kan worden opgebouwd. Die ondersteuningen kunnen vele malen opnieuw gebruikt worden en ze zorgen voor een snelle montage en een veilige basis om te werken.’

Turnkey Speciaalmachines De knowhow binnen het bedrijf komt ook van pas bij het maken van speciale machines. ‘Eerst hebben we ons vooral beperkt tot engineeringwerkzaamheden, vooral bij nieuwbouw. Maar langzamerhand verbreden we ons werkterrein. Zo hebben we recent ons eerste project als constructeurs van een maatgebonden machine afgerond. Het gaat om een productiemachine voor het maken van enorme vaten. Onze klant had behoefte aan een machine die de vaten volautomatisch zou kunnen lassen. En die machine hebben wij ontwikkeld.’

Veiligheid ‘Steigers veilig in installaties inbouwen is één van onze specialiteiten. Bij veel van onze klanten bouwen we deze steigers in ketelinstallaties. Omdat de vorm van deze ketels nooit gelijk is, is het belangrijk dat de steigers stabiel afgesteund worden. We kennen voorbeelden waarbij dat mis ging en om dat te voorkomen, berekenen en leveren wij klantspecifieke onder-

‘We willen de kennis en kunde binnen het bedrijf breder inzetten naar projecten waarvan men ons wellicht niet kent. HiLux5 Logistic Solutions werd daarom destijds al opgericht als logische uitbreiding naar de uitvoerende kant van de werkzaamheden. We nemen een turnkeyproject aan als we zeker zijn daarin al onze kennis en ervaring te kunnen inzetten. Het oprichten van een productiebedrijf met 150 man in dienst is geen doelstelling op zich.’

Expansievraagstukken Hermans komt met een voorbeeld: ‘Denk aan leidingen die door een installatie lopen, waar bijvoorbeeld stoom doorheen gaat. Die leidingen zijn in beweging door die stoom. Het controleren van die beweging is belangrijk om uit te kunnen rekenen hoe de constructie veilig kan worden aangelegd en opgehangen. Met Follibus bieden we geavanceerde oplossingen voor expansievraagstukken. In installaties worden bewegingsverschillen niet alleen door temperatuur, maar ook door trillen en schudden veroorzaakt.

kijk op oost nederland 210-P056-057.indd 57

Die bewegende delen moeten aan elkaar worden vastgemaakt, terwijl het verbindingsstuk moet kunnen blijven bewegen, niet mag lekken en dicht moet blijven.’

Totale constructie ‘Daarbij kijken wij naar de totale constructie, niet alleen naar het medium dat er door moet. Hierin onderscheiden wij ons van veel leveranciers. Zo ervoer een klant dat de compensatoren in zijn constructie in de praktijk maar twee maanden meegaan. Vervolgens is de downtime van die installatie in die fabriek liefst vijf dagen, een enorme kostenpost. Wij zijn nu aan het onderzoeken waarom die onderdelen kapot gaan, om vervolgens een oplossing te bedenken om de standtijd significant te verhogen en de tijd voor het vervangen terug te brengen tot minder dan twee dagen. Dat is voor de klant een hele vooruitgang.’ En voor de pragmatici van HiLux5 en Follibus een ideale klus.

HiLux5 / Follibus Spinelstraat 20 7554 TW Hengelo I.

www.hilux5.com www.follibus.eu

57

22-05-13 10:27


bedrijfspresentatie

HECTAS Facility Services verfrist en ontzorgt In een krappe eeuw tijd groeide HECTAS van een Arnhems glasbewassingsbedrijf uit tot een Europees opererende facilitair dienstverlener, met vijf vestigingen in Nederland en tientallen filialen in negen andere Europese landen. Maar de nuchtere mentaliteit uit de beginjaren is nog altijd herkenbaar in het bedrijf. ‘Wij werken hard, zijn ondernemend en komen onze afspraken na.’ Tekst: Femke van den Berg HECTAS biedt een breed palet aan schoonmaakwerkzaamheden, waaronder vloer-, gevel- en computerreiniging, stadsreiniging, glasbewassing, huismeesterservice en specialistische reiniging. Via de eigen handelsonderneming Deverco levert HECTAS bovendien schoonmaakproducten tegen een gunstige prijs. Daarnaast kan het bedrijf klanten volledig ontzorgen op facilitair gebied, dankzij samenwerking met een aantal selected partners. Samen leveren zij een totaalpakket aan facilitaire diensten: van schoonmaakonderhoud tot beveiliging en afvalverwerking. Alle Nederlandse vestigingen van HECTAS zijn ISO-9001, ISO-140001 en VCA** gecertificeerd. Sinds kort beschikt de onderneming bovendien over het OSB Keurmerk voor de schoonmaakbranche.

Oplossingen op maat Persoonlijk contact vormt sinds jaar en dag de basis van de dienstverlening van HECTAS. ‘Wij brengen samen met onze klanten hun behoeften in kaart’, vertelt Wendy Melchers, regiomanager OostNederland. ‘Hoe ziet hun facilitaire proces eruit? Wat kunnen wij hen uit handen nemen? Willen ze bijvoorbeeld dat we alleen schoonmaken of zien ze

58

210-P058-059.indd 58

ook graag dat we de planten water geven en af en toe eens een tl-buis verwisselen? Hoe vaak moet er iemand langskomen en op welke tijdstippen? Vervolgens stemmen we ons aanbod af op hun wensen én op het beschikbare budget.’ HECTAS zorgt niet alleen voor gedegen advies en uitvoering, maar meet ook maandelijks de klantbeleving. Zo nodig, wordt de dienstverlening bijgesteld op basis van de uitkomsten. ‘Klanttevredenheid is onze belangrijkste prioriteit’, zegt Wendy. ‘Daarom investeren we doorlopend in kwaliteit en innovaties, zodat we nog beter aan de verwachtingen kunnen voldoen.’ HECTAS werkt door het hele land voor onder meer zorginstellingen, industrie, scholen, de foodsector en de kantorenmarkt. Wendy: ‘Vanwege haar jarenlange ervaring kent HECTAS de processen, wensen en behoeften van verschillende branches en kunnen onze medewerkers hier uitstekend op inspelen.’

Opleiding en perspectief HECTAS werkt met ervaren, deskundig en flexibel personeel. Nieuwe medewerkers krijgen eerst een interne opleiding. ‘Wij vinden het belangrijk dat zij volgens onze kwaliteitsnormen werken’, zegt

kijk op oost nederland 23-05-13 12:16


Wendy. ‘Schoonmaken is een vak en wij trainen onze mensen om het in de vingers te krijgen.’ HECTAS heeft een eigen opleidingenboek gemaakt, samen met brancheopleidingsinstituut SVS. Medewerkers die de Nederlandse taal onvoldoende machtig zijn, krijgen bovendien vaak de mogelijkheid om extra scholing te volgen. ‘Zo bieden we perspectief én realiseren we een hechte medewerkerrelatie: er is relatief weinig verloop’, stelt Wendy. Bij HECTAS werken zo’n drieduizend personeelsleden, het merendeel parttime. ‘We zijn er voorstander van om medewerkers langere dienstverbanden aan te bieden en niet alleen twee uurtjes in de ochtend en een uurtje in de avond’, zegt Wendy. ‘Met opdrachtgevers maken we steeds vaker de afspraak dat onze mensen tijdens kantooruren komen werken. Het voordeel is dat de lijnen korter zijn: opdrachtgevers kunnen direct persoonlijk met onze medewerkers communiceren.’

Over het logo Het logo van HECTAS bestaat uit drie zwemmende dolfijnen in een frisse, heldere omgeving, de neuzen naar de toekomst gericht. Net als HECTAS. De dolfijn heeft bovendien een uniek communicatie- en oriëntatiesysteem en kan uitstekend samenwerken. Eigenschappen die eveneens symbool staan voor HECTAS.

Nieuwe concepten HECTAS staat open voor verandering en heeft een continue wil tot verbetering. ‘We zien dat klanten steeds beter weten wat ze zelf willen. Daar spelen we op in met nieuwe concepten’, geeft Wendy als voorbeeld. Binnenkort lanceert HECTAS vier nieuwe modules: Basis, Plus, Full Support en Green Cleaning. Het Basispakket omvat een basale dienstverlening tegen minimale kosten. Bij het

Pluspakket biedt HECTAS meer service, tegen een afgewogen prijs. Voor opdrachtgevers met een Full Supportpakket voeren HECTAS-medewerkers verschillende facilitaire taken uit, naast de schoonmaak. Bij Green Cleaning ligt het accent op duurzaamheid. ‘HECTAS voelt zich sterk betrokken bij mens en milieu’, vertelt Wendy. ‘We zijn partner

Wendy Melchers is regiomanager OostNederland en werkt inmiddels al meer dan twaalf jaar voor HECTAS. De veelzij-

van MVO Nederland, een netwerk van bedrijven en organisaties die proberen zo duurzaam mogelijk te ondernemen, en we sponsoren diverse goede doelen. Met dit pakket geven we klanten de mogelijkheid om voor ‘groene schoonmaak’ te kiezen.’ Klanten van HECTAS kunnen ook diverse modules met elkaar combineren en zo hun eigen programma samenstellen. ‘Dankzij deze vernieuwing is HECTAS nog beter in staat klanten individuele, op maat gesneden oplossingen te bieden’, aldus Wendy.

digheid van de dienstverlening spreekt haar aan. Verder biedt de organisatie Wendy de doorgroeimogelijkheden die zij ambieert. Zij is begonnen als trainee, doorgegroeid naar assistent-regioma-

HECTAS Facility Services

nager en uiteindelijk is zij regiomanager

Geograaf 30

geworden. Haar team heeft veel ervaring

6921 EW DUIVEN

en eigen specialismen als het gaat om

T.

facilitaire dienstverlening. ‘Doen!’ is het

M. 06 10 26 38 68

motto van Wendy.

E. info@hectas.nl I.

kijk op oost nederland 210-P058-059.indd 59

026 317 17 17

www.hectas.nl

59

22-05-13 10:28


bedrijfspresentatie

Hollandse kwaliteit tegen Tsjechische prijzen Gevoelsmatig is het misschien een hele stap: het outsourcen van (delen van de) productie naar een lagelonenland. Maar is dat in de praktijk ook zo? Marc Wolterinck van Timéco Outsourcing B.V. in Winterswijk is ervan overtuigd dat outsourcen in Tsjechië in sommige gevallen heel interessant kan zijn - en niet alleen voor grote ondernemingen. ‘Voor het midden- en kleinbedrijf hebben we een concept bedacht dat uitgaat van kwaliteit, snelheid en veiligheid, met arbeidskostenbesparingen tot wel 50 procent.’ Het overwegen waard? Tekst: Hedvig Beunk Grote ondernemingen zijn meestal zelf wel in staat om een vestiging in een lagelonenland op te zetten. Voor het midden- en kleinbedrijf ligt dat iets moeilijker; hiervoor ontbreekt het ze vaak aan tijd, geld en vaardigheden. ‘En dan komen wij in zicht’, vertelt Marc Wolterinck, die sinds 2000 ervaring heeft met het Tsjechische ondernemersklimaat en in 2004 Timéco oprichtte. ‘In onze productiehallen in Tsjechië produceren

en of assembleren we exclusief voor Nederlandse opdrachtgevers allerhande producten, waarbij de focus ligt op de meubel-, metaal en de elektrotechnische industrie. We zijn geen intermediair, wat nog al eens wordt gedacht. We zijn een fabrikant aan wie je werk kunt uitbesteden, met dát verschil dat de productie niet in eigen land plaatsvindt. Opdrachtgevers doen echter wel zaken met Nederlandse bv’s, ook in juridisch

opzicht. We zijn een stukje Nederland in Tsjechië.’

Geen tijdverlies Als belangrijke obstakels voor outsourcen worden vaak de taalbarrière en traagheid genoemd, twee factoren die Marc Wolterinck met zijn concept handig heeft getackeld. ‘Ikzelf ben in eerste instantie het aanspreekpunt, waardoor de spreektaal in het voortraject Neder-

‘Outsourcing moet ingebed zijn in het productieproces en daadwerkelijk de productie ondersteunen; anders heeft het geen zin’, aldus directeur-eigenaar

Timéco werkt met twee vaste transporteurs die producten en materialen van deur tot

Marc Wolterinck.

deur vervoeren

60

210-P060-061.indd 60

kijk op oost nederland 22-05-13 10:29


Outsourcen in Tsjechië Timéco bezit vier productiehallen in het Tsjechische dorp Jindrichuv Hradec, gelegen in het heuvelachtige

verstaan.’ Om vertragingen in het productieproces te voorkomen wordt er doelbewust afgestemd op Nederlandse kwaliteitsnormen en maatstaven. Wolterinck: ‘Als in Nederland een traject een x-aantal uren in beslag neemt, garanderen wij eenzelfde productietijd in Tsjechië. Outsourcen betekent dus geenszins tijdverlies. Ook het transport steekt in dit opzicht geen onnodige spaken in het wiel. We werken met twee vaste transporteurs die van deur tot deur vervoeren. Als het moet staat een op vrijdagmiddag opgegeven order de volgende maandagochtend vóór acht uur kant-en-klaar bij de opdrachtgever in huis. Door de snelle transporttijd en onze flexibiliteit merken bedrijven in de praktijk nauwelijks dat de productie duizend kilometer verderop gebeurt.’

Zuid-Bohemen, ongeveer dertig kilometer van de Oostenrijkse grens.

Orderportefeuille

Het dorp heeft circa twintigduizend

Ieder midden- en kleinbedrijf in de maakindustrie kan terecht bij Timéco. Marc Wolterinck: ‘Opdrachtgevers kunnen elke mogelijke vraag bij ons neerleggen. We houden van een uitdaging en specialiseren ons graag in productie(delen) van de klant. Onze orderportefeuille is zeer gevarieerd. Tot onze kernactiviteiten behoort de productie en/of assemblage van schakelkasten en sandwichpanelen. We verwerken onder meer rvs, metaal, aluminium, hout, kunststof en polystyreen. Arbeidsintensieve productie verdient de voorkeur, die biedt klanten het meeste kostenvoordeel bij outsourcing. Naast productie en of assemblage verzorgen we de inkoop van materialen. We hebben een breed netwerk van Tsjechische leveranciers en kunnen daardoor niet alleen concurrerend inslaan, maar ook aanzienlijk besparen op de transportkosten.’

inwoners. Als belangrijk centrum voor de automotive, elektro- en luchtvaarttechniek van de voormalige SovjetUnie wordt Tsjechië ook wel de ‘technokeuken’ van het vroegere Oostblok genoemd. Bij Timéco verdienen alle dertig medewerkers een marktconform salaris; ook werkt iedereen volgens westerse kwaliteitsnormen. Marc Wolterinck: ‘De Tsjechische Republiek is aangesloten bij de EU, waardoor het comparatief voordeel binnen de Europese gemeenschap is gewaarborgd. Omdat Timéco geen eigen productie heeft, is de R&D knowhow in veilige handen. Opdrachtgevers hoeven dus niet bang te zijn dat een Oost-Europese concurrent er met zijn knowhow vandoor gaat.’

lands is. Daarnaast is ons Tsjechische management tweetalig, afgezien van hun moedertaal spreken ze ofwel goed Duits ofwel goed Engels. Opdrachtgevers kunnen dus rechtstreeks met ze communiceren, wat in een later stadium van belang kan zijn. Met andere woorden: er zijn geen tolken nodig en er is geen twijfel of we elkaar wel goed hebben

Gestroomlijnde productie Outsourcing vereist een goed plan van aanpak. ‘Outsourcen mag nooit tot gevolg hebben dat een bedrijf controle en overzicht verliest’, aldus Wolterinck. ‘Het moet ingebed zijn in het productieproces en daadwerkelijk de productie

kijk op oost nederland 210-P060-061.indd 61

ondersteunen. Om die reden gaan we zorgvuldig te werk. Het vaak intensieve voortraject beoogt een gestroomlijnde, efficiënte en naar westerse maatstaven kwalitatief hoogstaande productie die voor onze klant een significante kostenreductie met zich meebrengt. Alle facetten leggen we daarom vooraf en in samenspraak met de opdrachtgever onder de loep: product, mens en machines. Pas als het proces geborgd is, gaan we met de productie van start. En dit kunnen we met een gerust hart aan onze dertig hoogopgeleide, gemotiveerde en hardwerkende Tsjechische medewerkers overlaten.’

Timéco Outsourcing B.V.

Weurden 40 7101 NK Winterswijk T. 06 53 97 15 63 E. info@timeco.nl I. www.timeco.nl

61

22-05-13 10:30


bedrijfspresentatie

Alle bommen en granaten in goede handen Gevaarlijk werk is het, als het tenminste niet zorgvuldig gebeurd. Er zijn dan ook maar zo’n zestien bedrijven in Nederland die actief zijn in dezelfde branche als Armaex uit Rijssen. Wat Armaex doet? In de (water)bodem achtergebleven explosieven opsporen en veiligstellen. Directeur en medeoprichter Jan Slagers nodigde kijk op oost nederland uit voor een gloedvol verhaal. Tekst: Johan Koning Armaex is in 2008 opgericht en maakt deel uit van de TechCleaning holding. De directie van de holding wordt gevoerd door André Schrooten en Bas Niemeijer. Onder deze holding vallen diverse bedrijven waaronder Kleentec BV (Reiniging & Desinfectie voedsel­ verwerkende industrie), Cimex Project­ afbouw BV (levering en montage wand­ en plafondsystemen), Certafix BV (adviesbureau op het gebied van integrale gebouwveiligheid, onder andere asbest, brand, legionella), Aquatrust (ontwikkeling software­ applicaties) en Kleentec Reiniging & Onderhoud BV (totaal gevelonderhoud).

De holding biedt werk aan totaal 380 medewerkers.

Simpele regels Explosieven die in de bodem zijn achtergebleven na de Tweede Wereld­ oorlog leveren nog altijd een groot gevaar op voor de openbare orde en veiligheid. Toch valt dat wel mee, aldus Slagers: ‘Als je maar weet wat je doet. Er zijn een paar simpele spelregels die je in acht moet nemen. De belangrijkste regel voor de gespecialiseerde mede­ werkers die buiten lopen, is handen af van dingen die je niet 100% kent.’ Hoewel de werkzaamheden voor een

groot deel nog uit ouderwets handwerk bestaan, zijn er de laatste jaren veel nieuwe technieken en hulpmiddelen bijgekomen. ‘De branche’ is van een hoge kwaliteit. Zaken zoals het uitvoeren van vooronderzoeken en hiermee afbakenen van explosieven verdachte gebieden gebeurt tegenwoordig volgens strikte regels vastgelegd in de WSCS­ OCE. Door technische hulpmiddelen zoals detectiesystemen gecombineerd met GPS kunnen we veel sneller werken dan vroeger. Voorheen deden ze een maand over een stukje grond van twee hectare. Tegenwoordig is het een dag detecteren, dataverwerken en daarna een paar dagen gericht verdachte objecten benaderen. De technische knowhow is veel beter dan toen.’

EOD ‘Tot 1997 werd het opruimingswerk door de explosievenopruimingsdienst (EOD) gedaan, maar ze konden de hoeveelheid werk niet aan. Door een uitspraak van het Europese Hof kunnen civieltechnische bedrijven onder strenge voorwaarden nu zelf opsporingswerkzaamheden uitvoe­ ren. Veel gemeenten hadden destijds aanvragen gedaan voor gebieden waarvan bekend was dat er in de oorlog gevechten hadden plaats gevonden en die ze nu wilden ontwikkelen. Zo’n gebied moest dus onderzocht en schoonge­ maakt worden’, vertelt de oud­militair én oud­EOD­medewerker Slagers.

62

210-P062-064.indd 62

kijk op oost nederland 22-05-13 10:37


Advies Wij merken dat opdrachtgevers vaak worstelen met het explosievenprobleem. Ik zie het als onze taak om dit probleem voor hen op te lossen en hen hierbij met raad en daad bij te staan. Zaken als subsidieregelingen waar een deel van de opsporingskosten kunnen worden gedeclareerd en de meest pragmatische aanpak horen daar vanzelfsprekend bij.

richtlijnen analyseren.’ Daarbij gaan de mensen van Armaex niet over één nacht ijs. ‘Als er bijvoorbeeld een indicatie is gevonden van een bombardement in een bepaald gebied, dan zoek je een tweede indicatie in de archieven om het te verifiëren. In het vooronderzoek wordt ook omschreven welke soorten explosie­ ven er aangetroffen kunnen worden, tot hoe diep en hoeveel.’

Bureauonderzoek

Veldwerk

‘Als een gemeente of waterschap ergens iets wil ontwikkelen – bijvoor­ beeld een nieuwe woonwijk of een bedrijventerrein – dan is er de verplich­ ting om te kijken naar milieu, archeologie maar ook explosieven. Bestaat er een vermoeden dat er ‘iets’ met het stuk grond aan de hand is, dan wordt een bureauonderzoek uitgevoerd bestaande uit een inventarisatie en analyse. Wij als opsporingsbedrijf kijken dan naar een aantal vaste bronnen zoals luchtfoto’s en diverse archieven. Als er tijdens de Tweede Wereldoorlog iets gebombar­ deerd werd, maakte men meteen daarna luchtfoto’s om het resultaat te kunnen bekijken. Daar kun je heel veel informatie uit halen. We hebben hier in Nederland luchtfotoarchieven, maar ook in Enge­ land, Amerika en Duitsland. En er zijn verschillende archieven waar alle oorlogsdocumentatie is opgeslagen. ‘Wij voeren bijvoorbeeld momenteel samen met een ander onderzoeksbureau een volledig nieuw vooronderzoek uit voor Schiphol’, vertelt Slagers met enige trots. ‘Uit zo’n vooronderzoek komt allerlei informatie, die we volgens strakke

Daarna kan het fysieke veldwerk beginnen. ‘Op basis van het bureauwerk starten we een fysiek onderzoek, waarbij het gebied meestal wordt gedetecteerd. Vroeger gebeurde dat vaak handmatig, maar tegenwoordig gaan we met een detectiesysteem van 1 tot 3,5 meter breed naar buiten. Daarop zitten detecto­ ren, DGPS en een datalogger. Hiermee wordt het gehele onderzoeksgebied gedetecteerd en worden de detectie­ resultaten geanalyseerd. Uiteindelijk komen we tot een selectie van verdachte voorwerpen in de grond: grootte, diepte, of het mogelijk een explosief is en de coördinaten waar dit object zich bevindt. Het detectierapport gaat naar de opdrachtgever, die ons vervolgens meestal de opdracht geeft de objecten te benaderen en te identificeren. Dan begint het echte opsporingswerk.’

In Nederland is nog veel werk te doen. ‘Toen ik in 2002 bij de EOD wegging, kregen we hier nog zo’n 3200 meldingen per jaar binnen van explosieven die tijdens reguliere werkzaamheden werden aangetroffen. Er zit, mede door de bewustwording bij opdrachtgevers van de noodzaak tot opsporen, wel een dalende lijn in. Maar er zijn in Nederland nog veel gebieden, zoals rondom Arnhem en Nijmegen, waar nog erg veel munitie in de grond zit. Het blijft nood­ zaak uit te kijken.’

Armaex

Scheppen

Heliumstraat 15

‘Wederom met GPS, detector en een schep gaan we dan naar buiten. De GPS geeft aan waar we moeten zijn, de detector gebruiken we ter verificatie van de ligging van het object en vervolgens

7463 PL Rijssen

kijk op oost nederland 210-P062-064.indd 63

gaan we graven. Het belangrijkste is dat een object niet wordt beroerd voordat je 100% zeker weet wat het is. Er zijn bijvoorbeeld wel 40 verschillende soorten handgranaten met misschien wel 45 verschillende soorten ontstekers. Een groot deel hiervan levert direct een groot gevaar op voor de omgeving. Deze moeten door de EOD ter plekke onscha­ delijk worden gemaakt. Het is zaak om op je hoede te zijn, altijd.’

T.

0548 53 83 02

F.

0548 53 83 09

E. info@armaex.nl I.

www.armaex.nl

63

22-05-13 10:37


Administratie- en bedrijfsadviesbureau

folio L I D VA N D E N E D E R L A N D S E O R D E VA N A D M I N I S T R A T I E - E N BELASTINGDESKUNDIGEN

Dorpssttraatt 99 6681 BM Bemmel T l. (0481) 46 51 32 Te www.foliobv.nl

Wij produceren kunststof plaatmateriaal in ieder gewenst formaat (max. 1700 mm breed en 25 mm dik) en/of kleur. Deze wordt onder andere geproduceerd uit de volgende grondstoffen, zowel gerecycled als nieuw materiaal: PPC, HDPE, HMPE, LDPE en PS en kunnen wij tevens voorzien van een rubberen toplaag, ribbelgrip, kleurlaag, nerfstructuur, etc.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze website www.jansenkunststoffen.nl of kunt u contact opnemen met onze afdeling verkoop 0548-616676

Wij onderscheiden ons in de markt door ons te concentreren op innovatie en klantspecifieke producten. Onze hoofdactiviteit is het produceren van kunststof platen voor speciale toepassingen. Voor sterk uiteenlopende opdrachtgevers voeren wij Research & Development uit en verleggen wij de grenzen van plaatextrusie.

64

210-P062-064.indd 64

22-05-13 10:37


intellectueel eigendom

Octrooibescherming in Amerika Op 16 september 2011 werd in Amerika de nieuwe ‘America Invents Act’ (AIA) goedgekeurd en deze is dit jaar op 16 maart in werking getreden. De wet staat voor een flinke koerswijziging voor de Amerikaanse octrooipraktijk, welke ook voor uw belangen in Amerika gevolgen kan hebben. Enkele van de bestaande en nieuwe aspecten van de Amerikaanse octrooiwet. Amerika kende tot 16 maart 2013 een ‘first to invent’ systeem. In een ‘first to invent’ systeem verkreeg de uitvinder die als eerste tot een bepaald idee kwam en middels een (theoretisch) model of prototype kon aantonen dat dit werkte, aanspraak op een octrooi. Het daadwerkelijke octrooi kon later worden aangevraagd, waarbij – met het juiste bewijs – de datum voor de conceptie van de uitvinding, en dus het recht op octrooi, tot maximaal een jaar kon worden bijgesteld. Het ‘first to invent’ systeem wordt gezien als een eerlijk systeem, omdat de rechtmatige uitvinder aanspraak kan maken op octrooi, en niet zozeer diegene die als eerste het octrooi aanvraagt. Echter, het systeem bood de mogelijkheid om de aanspraak op octrooi aan te vechten. Wanneer meerdere uitvinders aanspraak dachten te hebben op een octrooi, dan leidde dit dikwijls tot kostbare bewijsprocedures. De Amerikaanse wetgever heeft daarom besloten om – net als nagenoeg alle andere landen en regio’s in de wereld, waaronder Europa – over te stappen naar het ‘first to file’ systeem. Bij een ‘first to file’ systeem wordt de aanvraagdatum van het octrooi als uitgangspunt genomen en speelt de datum waarop de uitvinder zijn idee had geen rol. Er wordt dus van de uitvinder verwacht dat hij actief octrooi aanvraagt op zijn uitvinding, voordat een ander dat doet. De uitvinder kan alleen aanspraak maken op een eerder octrooi van een andere partij als hij kan aantonen dat er sprake is van ontlening, d.w.z. dat het idee door die partij van hem gestolen is.

Respijtperiode In Europa geldt dat elke openbaarmaking van de uitvinder voorafgaand aan het indienen van een Europese of nationale octrooiaanvraag schadelijk kan zijn voor de nieuwheid van de uitvinding. Hoewel de aanvraagdatum als datum voor het vaststellen van de nieuwheid van de uitvinding wordt genomen, worden de eerdere openbaarmakingen door de uitvinder in Amerika buiten beschouwing gelaten. In dat geval zal de uitvinder in veel landen en regio’s buiten Amerika - waaronder Europa - geen geldig octrooi meer kunnen verkrijgen.

Een rechtspersoon als aanvrager Tot 16 maart 2013 was het in Amerika alleen mogelijk om in naam van de uitvinder een octrooi aan te vragen. Dit hing samen met het ‘first to invent’ systeem, op basis waarvan de aanspraak op octrooi toekomt aan de uitvinder. Met de overgang naar het ‘first to file’ systeem wordt het ook mogelijk om in Amerika onder de naam van de aanvrager een octrooi aan te vragen. Deze aanvrager kan een natuurlijk persoon zijn, bijvoorbeeld de uitvinder, maar ook een rechtspersoon, bijvoorbeeld het bedrijf waar de uitvinder werkzaam is. Dit maakt de procedure in Amerika aanzienlijk eenvoudiger aangezien niet meer voor elke handeling in het verleningstraject toestemming nodig is van de uitvinder. Kosten De Amerikaanse wetgever heeft de wetswijziging aangegrepen om de kosten voor bijna alle procedurele handelingen aanzienlijk te verhogen, teneinde deze kostendekkend te maken. Zo kost het starten van een ‘post-grant review’, vergelijkbaar aan een oppositie in Europa, vanaf 16 maart 2013 ruim 35.000 dollar. Ter vergelijking; in Europa kost het starten van een oppositie bij de Europese octrooiraad ongeveer 745 euro. Deze bedragen zijn exclusief de kosten van uw gemachtigde en de kosten tijdens het verdere verloop van de procedure. Nieuwe literatuur Een belangrijk, ongewijzigd aspect van de Amerikaanse octrooiwet is het ‘Information Disclosure Statement’ (IDS). De aanvrager van een Amerikaans octrooi is verplicht tot aan verlening van het octrooi alle voor hem beschikbare, relevante literatuur met betrekking tot de uitvinding middels het IDS te melden bij de Amerikaanse octrooiraad. Hiermee hoopt de Amerikaanse octrooiraad, afgezien van de literatuur uit hun eigen literatuuronderzoek, een beter inzicht te krijgen in de wereldwijd beschikbare literatuur op het gebied van de uitvinding. Dit klinkt schappelijk, maar legt een complexe verplichting op aan de aanvrager, die gedurende de verleningsprocedure regelmatig via diverse kanalen, en in het bijzonder vanuit parallelle octrooiaanvragen in andere landen, geconfronteerd wordt met nieuwe literatuur. Deze nieuwe literatuur moet telkens binnen 3 maanden nadat de aanvrager zich hiervan bewust is geworden, gemeld worden bij de Amerikaanse octrooiraad. Het niet voldoen aan deze verplichting kan leiden tot boetes en zelfs tot ongeldigheid van het Amerikaanse octrooi. Indien u belangen heeft in Amerika en uw uitvindingen ook daar wilt beschermen, voorziet uw octrooigemachtigde u graag van advies. Ir. Robin Melchior Octrooigemachtigde bij Vriesendorp & Gaade

kijk op oost nederland 210-P065-066.indd 65

65

22-05-13 10:38


66

210-P065-066.indd 66

22-05-13 10:38


rechtszaak

De coöperatie in crisistijd De media publiceren regelmatig dat de coöperatie op dit moment, juist in crisistijd, ongekend populair is. Dat is bijzonder, omdat de coöperatie lange tijd een wat oubollig en stoffig imago had. En het roept de vraag op wat deze rechtsvorm juist nu zo populair maakt. De coöperatie is een vereniging die krachtens met haar leden gesloten overeenkomsten, voorziet in stoffelijke behoeften van haar leden. Hoe werkt dat in de praktijk met bijvoorbeeld een melkveehoudende boer? De boer melkt zijn koeien, maar kan de melk niet massaal verkopen omdat het verpakken hem teveel kost. De melkveehoudende agrariër sluit zich daarom aan bij een coöperatie waarbij meerdere melkveehouderijen zijn aangesloten. Iedere melkveehouder betaalt een instapbedrag aan de coöperatie, mogelijk een jaarlijkse bijdrage en contribu­ tie. De coöperatie sluit vervolgens met de melkveehouder een overeenkomst waarbij wordt afgesproken dat de coöperatie melk bij de melkveehouderij komt ophalen en zorgt ervoor dat de melk wordt verpakt in pakken. De voorwaarden waaronder die overeenkomst wordt gesloten zijn voor de melkveehouders zo goed mogelijk, want de melkveehouders die lid zijn van de coöperatie, hebben ook zeggenschap in de coöperatie. De pakken melk worden door de coöperatie verkocht en de melkveehouder ontvangt het met de coöperatie overeenge­ komen deel van de opbrengst. Juist doordat de melkveehou­ ders zijn verenigd in de coöperatie en zij daarin zeggenschap hebben, kan een gezamenlijk voordeel worden bereikt. Een win­winsituatie dus.

Hippe rechtsvorm Nu is dit een redelijk gangbaar voorbeeld van de coöperatie – een van de bekendste en grootste coöperaties van Neder­ land, Friesland Campina, werkt op deze manier. Bij een coöpe­ ratie denkt men al snel aan de financiële sector (Rabobank) en de agrarische sector. Maar de coöperatie biedt in veel meer sectoren een uitkomst. Juist de afgelopen jaren heeft de coöperatie zich ontwikkeld van stoffig en oubollig tot een trendy en hippe rechtsvorm. De juridische dienstverlening – mijn branche – bleek ook groot fan van de coöperatie. Advocaten­ kantoren – waaronder ook ons eigen kantoor, JPR Advocaten coöperatief u.a. – kozen massaal voor de rechtsvorm coöpe­ ratie. Gebruiksgemak De rechtsvorm coöperatie heeft namelijk fiscale voordelen en biedt bovendien meer vrijheid om interne regelingen vorm te geven. Zo kleven aan de rechtsvorm coöperatie weinig dwin­ gendrechtelijke wettelijke bepalingen ten aanzien van stemrecht en winstrecht. Bovendien is toe­ en uittreding bij een coöperatie

veel eenvoudiger omdat het in feite om een lidmaatschap gaat en dus geen notariële akte vereist is bij mutaties in de deel­ nemers. De coöperatie is derhalve een heel soepele rechtsvorm die voor haar leden erg veel slagkracht met zich meebrengt. Naast de advocatuur, is ook het aantal coöperaties in de branches zorg, ICT en duurzame energie toegenomen.

Stabiel Tijdens de crisis is gebleken dat de coöperatie standvastig is en de crisis goed doorstaat. Zo heeft de Rabobank in tegenstelling tot andere, niet coöperatieve banken, tot nu toe nog geen overheidssteun nodig gehad om de crisis door te komen. Ook de coöperatieve zorgverzekeraars schijnen het beter te doen dan de niet coöperatieve zorgverzekeraars. De reden hiervoor zal zijn gelegen in het feit dat de leden die zeggenschap hebben over de coöperatie, tevens klant zijn. De leden zijn zich er immers van bewust dat het beleid van de coöperatie direct invloed heeft op de klantleden zelf. Dat maakt dat er veelal minder risicovol wordt geopereerd dan in ondernemingen die in een rechtsvorm als een bv of nv zijn gegoten. Het gaat niet om ‘snel geld’ maar om het handhaven van de coöperatie en daar hebben alle leden belang bij. Win-winsituatie Een relatief nieuw verschijnsel in ‘coöperatieland’ zijn de zzp­ netwerken. Zzp’ers verenigen zich in coöperaties die zowel commerciële als ideële doelstellingen hebben. Zo delen zzp’ers bijvoorbeeld kennis en ervaring, ze zijn verbonden en genieten daarvan de voordelen, maar ze hebben hun onderneming niet ingebracht en blijven dus zelfstandig. Het biedt dus ook voor zzp’ers een win­winsituatie. Niet alleen in Nederland maar wereldwijd is de coöperatie bezig met een opmars. 2012 werd door de Verenigde Naties zelfs uitgeroepen tot het jaar van de coöperatie met als doel om de coöperatie wereldwijd onder de aandacht te brengen. De coöperatie belooft meer terrein te gaan winnen en een steeds populairdere rechtsvorm te worden. Mocht u er over denken om met één of meer partners een onderneming op te richten, denk dan eens aan de trendy, hippe en crisisbestendige coöperatie als rechtsvorm. Marjolein van Leeuwen Advocaat bij JPR Advocaten, vestiging Doetinchem

kijk op oost nederland 210-P067-068.indd 67

67

22-05-13 10:40


Op afstand de veiligste

ADMINISTRAT A IEKANTOOR AT ARNAD

Schmersal nederland B.v. is de officiële leverancier van Schmersal en elan componenten in nederland en voert ook een complete lijn encoders van Wachendorff en machine-afschermingen van Satech.

Breed en toonaangevend programma

Machineveiligheid • autoMatiseringstechniek • lifttechniek • elan produkten

TQ 900 Trekkoordschakelaar programmeerbare veiligheids plc

incremenTele ncremenTele indusTriële encoders

impuls-echo mpuls-echoTTechniek

paneelschakelaars

6812 AH Arnhem Fax: (026) 4457544 W bsite: www.arnad.nl We

lich ichTTschermen & inloopbeveiliging

commondokasT

veiligheidsvergrendeling

Utrechtseweg 70 T l.: (026) 4457677 Te E-mail: info f @arnad.nl fo

magnee agneeTTveiligheidsschakelaars

W j verzorg Wi r en voor het middenrg en kleinbedrijf alle mogelijke administratie- en belastingwerkzaamheden

info@schmersal.nl www.schmersal.nl

BEMEI, BEMEI, EMEI, uw uw partner part r ner in in RVS RVS 365 dagen genieten van het buitenleven!

Creëer extra ruimte door uw woonkamer te verlengen.

Meer info Scan de QR-code en bekijk alvast de demonstratie.

U bent van harte welkom in onze showroom.

Elke veranda en zonwering wordt speciaal voor u op maat gemaakt.

Adres

Ruitenbeek 8 3881 LW Putten

Telefoon

+31 (0)341 - 35 60 04

Fax

+31 (0)341 - 35 64 53

Website

www.dugreja.nl

Website

www.terrasdak.com

pecialiist in in maatwerk maa attwe tw werk specialist specialist

68

210-P067-068.indd 68

22-05-13 10:41


recht over de grenzen

Parallelimport en bewijslast Een vraag van bewijsrecht in een zaak tussen Converse en Schoenenreus. Het bekende merk Converse Inc., gevestigd te Massachusetts in de VS was in Nederland te verkrijgen bij de Schoenenreus. Schoenenreus had de schoenen betrokken van een derde partij, genaamd AG, gevestigd binnen de Europese Economische Ruimte. In het geding ging het om de vraag of er sprake was van parallelimport en over wie wat nu precies moest bewijzen. Lastig blijkt dat Converse en Schoenenreus beide één Europese zaak van het Hof in Luxemburg over deze bewijslastkwestie aanhalen. Hun conclusies daaruit staan echter lijnrecht tegenover elkaar. Schoenenreus bood Converse All Stars te koop aan. Volgens Converse, die na twee proefaankopen 400 paar schoenen in beslag nam, werd hiermee inbreuk gemaakt op haar merk. Een merk is een teken dat dient ter onderscheiding van waren of diensten en wil de herkomst aanduiden en staat garant voor een bepaalde kwaliteit. Op een merk kan op vele wijzen een inbreuk worden gemaakt: door te adverteren met het merk of het na te maken (merkpiraterij of counterfeiting) of het zonder toestemming van de producent op de markt te brengen. Een inbreuk van de laatste categorie was mogelijk in deze zaak aan de orde. Volgens het hof ging het niet om namaakschoenen, maar om authentieke Converse: vervaardigd in fabrieken van de merkhouder zelf dan wel in opdracht van de merkhouder in fabrieken van derden, volgens een nauwkeurig door de merkhouder omschreven procedé met gebruikmaking van door deze nauwkeurig omschreven grondstoffen of halffabricaten, en - in voorkomend geval - onder het aanbrengen van alle door de merkhouder verlangde zichtbare en onzichtbare kenmerken welke het mogelijk maken de waren als echt of namaak te onderscheiden. Met authentieke producten kan echter ook een merkinbreuk worden gemaakt door illegale parallelimport.

Vrij goederenverkeer Parallelimport is het importeren van goederen buiten de contractueel overeengekomen importkanalen om of door andere dan de door de fabrikant aangewezen importimporteurs, via andere distributiekanalen. Parallelimport kan op vele manieren nadelig zijn: goederen worden aangeboden tegen een lagere prijs of op een manier in de winkels aangeboden die de fabrikant niet passend vindt bij het merk of de stijl die inherent is aan het merk. Parallelimport uit derde landen, van goederen waarvan het merk is gedeponeerd, is sinds 1996 verboden. Maar binnen de EU geldt dat import tussen EU-lidstaten is toegestaan als het product door de fabrikant zelf binnen de EU op de markt is gebracht. Dat heeft te maken met artikel 2.23 lid 3 BVIE

(Benelux-verdrag inzake de intellectuele eigendom). Volgens dat artikel kan een merkhouder niet tegen het gebruik van zijn merk optreden als sprake is van een eerlijk gebruik in nijverheid en handel. Voorbeelden zijn het vermelden van bepaalde merkartikelen als onderdelen daarin passen (‘dit onderdeel past bij Merk Z’) of zoals het bedrijf LA-Laboratories schreef: ‘de heften van Gillette Sensor zijn compatibel met dit mesje’. Ook kan een merkhouder zich niet verzetten als hij de waren zelf of met zijn toestemming, bijvoorbeeld door een licentiehouder, in de EER in het verkeer zijn gebracht. Er is dan sprake van uitputting. Als de schoenen eenmaal rechtmatig in het verkeer zijn gebracht, mogen ze vrij verhandeld worden, vanwege het vrije verkeer van goederen binnen de Europese Unie. Het artikel is opgenomen om te voorkomen dat de merkhouder een al te grote invloed op de verhandeling van zijn producten houdt.

Op een merk kan op vele wijzen een inbreuk worden gemaakt Zou hij zich namelijk kunnen verzetten, dan zou hij bij het hanteren van een gesloten distributiestelsel voor een scheiding van verschillende markten kunnen zorgen, met verschillende prijzen, hetgeen niet bevorderlijk is voor de gemeenschappelijke binnenmarkt. Zelfs zou hij kunnen voorkomen dat iemand die genoeg heeft van zijn spullen deze niet zou mogen verkopen op een internetveiling. Dat is niet de bedoeling.

Toestemming De vraag in dit geschil was daarmee of Converse zodanig toestemming heeft gegeven, dat het merkenrecht – voor deze 400 paar schoenen – is uitgeput. Is er wellicht sprake van een soort indirecte toestemming verleend aan Schoenenreus doordat ze de schoenen eerder al met toestemming binnen de EER op de markt heeft gebracht? Kan de toestemming aan Schoenenreus worden afgeleid uit de toestemming aan de leverancier van Schoenenreus? In de systematiek van het Benelux-verdrag moet men er volgens het hof vanuit gaan dat een rechtstreekse toestemming is vereist. Dat is eerder bepaald in rechtspraak: de toestemming dient uitdrukkelijk te blijken. Het woord toestemming uit artikel 2:20 lid 1 aanhef BVIE mag niet als indirecte toestemming worden gelezen. Toestemming aan de leverancier van Schoenenreus is dus slechts toestemming aan de leverancier. De bewijslast van het bestaan van de toestemming rust bovendien op de partij die zich erop beroep dat hij waren verkoopt die

kijk op oost nederland 210-P069-072.indd 69

69

22-05-13 11:02


BETER BINNEN KOMEN VOLGENS BRAND

E

en prettige werkomgeving speelt in op de gemoedstoestand van de gebruiker. er. De 3 grote factoren er die hierbij een rol spelen zijn: efficiënte indelingen, het materiaalgebruik en de kleurkeuzes. Niet iedere ruimte leent zich voor standaard oplossingen. Brand biedt dan ook de mogelijkheid om hier (in eigen huis) geproduceerd maatwerkmeubilair in te zetten, tegen betaalbare tarieven. Wij komen niet met standaard oplossingen of toepassingen, maar denken veel verder! Zo kan apparatuur, atuur atuur, verlichting of het kabelmanagement volledig in ons meubilair worden geïntegreerd, waardoor er een praktische en veilige ruimte ontstaat. Brand is al decennia toonaangevend op het gebied van maatwerkoplossingen en kantoorinrichting. Ga voor inspiratie naar brandinterieurs.nl of bezoek onze showroom in Deventer. Deventer

++ Duurstedeweg 13 | 7418 CK Deventer | tel 0570 63 70 55 | www.brandinterieurs.nl

Strategisch onderhoud voor een betere prestatie Optimale beschikking over uw machinepark. Betere prestaties. Én hogere betrouwbaarheid. Kernpunten waar Primoteq dagelijks aan werkt. Samen met u. Dat is méér dan alleen de controle en onderhoud van de technische staat: dat is weten waar u voor staat. Wat uw strategie is en welk resultaat behaald moeten worden.

Rotterdam | Hengelo | Nederweert | Luik (B)

Van onderhoud tot Excellent Maintenance - 24/7 Service en Storingsopvolging. - Revisie en Retrofit. - Merkonafhankelijk. - Beschermingmaterialen. - Siemens Solution Partner | Automation

www.primoteq.com

70

210-P069-072.indd 70

22-05-13 11:02


recht over de grenzen

door de merkhouder (Converse) zelf binnen de EER in het verkeer zijn gebracht, dus op Schoenenreus.

Duitse of Nederlandse Van Doren? Een tweede Luxemburgs arrest dat het Hof bespreekt is het arrest Van Doren/Lifestyle dat ook over parallelimport handelde. Converse noemde dit arrest om haar stelling kracht bij te zetten dat de import illegaal was en dat de bewijslast rust op Schoenenreus. Maar Schoenenreus beroept zich ook op dat arrest, om het tegenovergestelde te beweren. Lastig blijkt ook nog eens dat Converse uitgaat van de Duitse versie van het arrest – de rechtstaal in het proces was ook Duits – en dat Schoenenreus uitgaat van de Nederlandse vertaling. Welke uitleg geldt? In de oorspronkelijke, Duitse zaak had de rechter geoordeeld dat de uitputting van het merkrecht voor de door de merkhouder (een partij als Converse) aangesproken derde (zoals Schoenenreus) naar Duits recht een verweermiddel van de derde is. Ofwel: Converse roept haar merkenrecht in. Vervolgens verweert Schoenenreus zich met de stelling dat het merkenrecht is uitgeput. Dan moet worden bewezen door de partij die zich erop beroept. Als deze bewijsregel het echter voor een derde zoals Schoenenreus zo moeilijk maakt dat de merkhouder de nationale markten nog steeds kan afschermen, kan de bewijslast van de derde worden verlicht. Een reëel gevaar van afscherming is er volgens de Duitse tekst, wanneer de merkhouder zijn waren binnen de EER in de handel brengt door een exclusief distributiesysteem en moet bewijzen waar de waren voor het eerst in de handel zijn gebracht. De Nederlandse regel zoals Schoenenreus die uitlegt, suggereert dat als Schoenenreus bewijst dat Converse een gesloten, exclusief distributiestelsel hanteert, daarmee ook is bewezen dat er een reëel gevaar van marktafscherming bestaat. De Duitse versie echter legt niet die relatie: bij een exclusief distributiestelsel is niet automatisch ‘eine tatsächliche Gefahr der Abschottung der nationalen Märkte’. Literatuur In de literatuur gaat men er vanuit dat er wanneer de merkhouder een exclusief distributiesysteem hanteert en de derde erin slaagt aan te tonen dat er een reëel gevaar bestaat dat de nationale markten worden afgeschermd, de merkhouder zelf moet aantonen dat de waren aanvankelijk door hemzelf of met zijn toestemming buiten (en niet binnen) de EER in de handel zijn gebracht. Heeft de merkhouder aangetoond dat de waren door hemzelf of met zijn toestemming buiten de EER op de markt werden gebracht, dan is het aan de derde om aan te tonen dat de merkhouder vervolgens heeft ingestemd de waren binnen de EER te brengen. Dus: de bewijslast moet worden omgekeerd en op Converse rusten, indien blijkt dat er inderdaad een reëel gevaar voor afscheiding van nationale markten bestaat.

kwalificeren van het distributiestelsel van Converse. Wijst dat erop dat er een reëel gevaar bestaat dat de nationale markten worden afgeschermd? Het hof oordeelt van niet en grijpt daartoe terug naar een vergelijkbare zaak voor het Bundesgerichtshof in Duitsland, ook over haar distributiestelsel. In die zaak werd na bestudering van de bestaande contracten geoordeeld dat het enkele feit dat er een exclusief distributiestelsel bestaat met in elk land een alleenimporteur, geen afscherming van nationale markten impliceert. De contracten die daarin werden besproken, lieten niet zien dat het de alleenimporteurs

Een gesloten exclusief distributiestelsel kan duiden op marktafscherming verboden was naar andere landen te leveren. De overeenkomsten bewezen dus niet een afscherming van de nationale markten. Het is dan echter nog mogelijk dat er feitelijk druk bestaat om niet aan andere landen te leveren. Dat was volgens het BGH onvoldoende aannemelijk geworden. Het hof hier te lande komt ook tot de conclusie dat de wijze waarop Converse haar distributiestelsel heeft vormgegeven niet kan leiden tot de conclusie dat er een reëel gevaar voor afscherming van nationale markten bestaat. Dat feitelijk wél sprake is van een beleid waarbij Converse haar alleenvertegenwoordigers ontmoedigt naar andere landen te exporteren, heeft Schoenenreus met de concrete feiten en omstandigheden ook niet hard kunnen maken. Bij verdere afdoening door de rechtbank, zal Schoenenreus dus zelf dienen te bewijzen dat de schoenen waren verkregen via legale parallelimport vanuit een ander EER-land. Voor haar gaat de verlichting niet op. Mr. dr. Rosalie Koolhoven Verbonden aan de vakgroep privaatrecht van de Rijksuniversiteit Groningen

Het distributiestelsel Het oplossen van ‘het bewijsprobleem’ begint dus bij het

kijk op oost nederland 210-P069-072.indd 71

71

22-05-13 11:02


Samen naar een beter online resultaat! kwaliteit betaalbaar

stijlvol

actief

en blad l e f a st n wa oering e k r tv in we ste maa t s i l a n i e Spec elk gew in

webshops sterk huisstijlen

websites duidelijk modern

zoekmachines meedenken ontzorgen logo’s vormgeving social media samenwerken internet

conversie snel vindbaarheid Sofito biedt

Ons aanbod omvat onder meer: T p-laminaat, Massief Edelhout, Corian en LG Hi-Macs To

Scherpe prijs Goede kwaliteit Snelle levertijd

Ook liever samenwerken dan alles zelf uitpuzzelen?

Neem dan contact op!

W thouder Hulsstraat 1-22 – 7951 SE Staphorst We T 0522 460 775 – F. 0522 460 228 T. E. info@luttelinterieur-werkbladen.nl I. www. w luttelinterieur-werkbladen.nl w.

Op een goede fundering 100% kun je verder bouwen. TRILL INGS VRIJ

Een compleet verzorgde website al vanaf Û 1.495

adres Watermolen 92, 7461 AZ Rijssen telefoon 0548 - 54 51 78 e-mail info@sofito.nl

Hylkema is gespecialiseerd in:

Bufix is gespecialiseerd in:

Geluidsarm Mortelschroefpalen ✱ Buisschroefpalen ✱ Schroefinjectiepalen

Industrieweg 3-i 8263 AA Kampen tel. (038) 333 80 20 www.hylkemafunderingstechniek.nl

Ekkersrijt 4407 5692 DL Son en Breugel tel. (0499) 47 33 09 www.bufix.nl

Beperkte ruimtes Stalen buispalen geschroefd/geheid ✱ Funderingsherstel (consoles) ✱ Schroefinjectiepalen

www.sofito.nl

72

210-P069-072.indd 72

22-05-13 11:02


waarvan akte

Een nieuwe relatie officieel maken? U heeft al wat meegemaakt in uw leven en u komt een nieuwe partner tegen. Moet u dan uw relatie met deze partner ook officieel maken? Het officieel maken van een relatie kan door te trouwen, een geregistreerd partnerschap aan te gaan of te gaan samenwonen en een samenlevingscontract te maken bij de notaris. Wat betekent dit voor u en uw partner en voor de eventuele kinderen uit een vorige relatie? Er zijn verschillende wetten en regels waarmee u rekening moet houden als u nadenkt over het officieel maken van de relatie met uw nieuwe partner. Maar het gaat er vooral om wat u zelf wilt. Samenwonen, een geregistreerd partnerschap aangaan of trouwen is namelijk niet alleen een zakelijke maar vooral een persoonlijke keus. Het hangt dan ook sterk van ieders persoonlijke situatie en wensen af waarvoor men kiest.

Eerdere relatie Voordat u de relatie met uw nieuwe partner vormgeeft, is het goed om terug te kijken. Na een scheiding bijvoorbeeld is het belangrijk om te controleren of de scheiding helemaal is afgewikkeld. Vaak blijken er namelijk nog onverwacht regelingen te zijn voor uw ex-partner die vergeten zijn op te zeggen. Een voorbeeld hiervan is de levensverzekeringspolis. Het komt vaak voor dat een expartner nog als begunstigde op de polis is vermeld. Terugkijken is ook belangrijk als uw partner is overleden. Is bijvoorbeeld de erfenis helemaal afgewikkeld. En wat zijn de gevolgen van het overlijden op uw testament. Een keuze maken Vaak wordt een relatie met een nieuwe partner officieel gemaakt om er voor te zorgen dat de partner bij overlijden een aanspraak krijgt op de erfenis en/of partnerpensioen - het nabestaandenpensioen voor een officiële partner. Of om te regelen wat er moet gebeuren als de partners uit elkaar mochten gaan. Wat zijn hiervoor de mogelijkheden? Samenwonen Er zijn maar weinig wettelijke regels voor ongetrouwd samenwonende partners. De regels die er zijn, hebben vooral te maken met de belastingen. Voor verschillende belastingwetten is het belangrijk een notarieel samenlevingscontract te hebben als het de bedoeling is dat de partner een deel van de erfenis krijgt. Met een samenlevingscontract dat bij de notaris is afgesloten komt u namelijk in aanmerking voor de grote belastingvrijstelling van ruim € 600.000 bij overlijden. Voor het fiscaal partnerschap in de inkomstenbelasting is het hebben van een samenlevingscontract ook van belang. Veel pensioenmaatschappijen stellen een notarieel samenlevingscontract verplicht als partners elkaar voor hun nabestaanden-

pensioen willen aanwijzen. Een andere belangrijke reden om een samenlevingscontract te maken, is het vastleggen van afspraken bij scheiding. Het is doorgaans makkelijker om afspraken te maken bij het begin van een relatie dan bij scheiding als er vaak onenigheid is. Omdat ongetrouwde partners bij overlijden niet automatisch van elkaar erven, is een samenlevingscontract of testament nodig om bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat de partner die overblijft in het huis kan blijven wonen. Een testament en samenlevingscontract kunnen worden ingericht zoals de partners dat willen. In het testament kan bijvoorbeeld rekening worden gehouden met kinderen uit een eerdere relatie.

Trouwen of geregistreerd partnerschap Het klinkt misschien niet zo romantisch, maar het huwelijk kunt u ook zien als een instituut waarvoor de wet allerlei regels heeft gemaakt. Het geregistreerd partnerschap lijkt in veel opzichten op een huwelijk zodat wat hierna geschreven is ook geldt voor het geregistreerd partnerschap. De wet regelt dat als één van de getrouwde partners overlijdt, de

De ex-partner staat vaak nog als begunstigde op de polis van de levensverzekering vermeld achterblijvende partner alles erft. En, als er ook nog kinderen zijn, dat de kinderen op hun erfdeel moeten wachten tot beide partners zijn overleden. Hiervan kan overigens in een testament worden afgeweken, bijvoorbeeld ten behoeve van kinderen uit een eerdere relatie. Daarnaast zijn er regels over het vermogen van de partners bij het aangaan van het huwelijk en scheiden. De wet gaat uit van de gemeenschap van goederen. Bij het sluiten van het huwelijk worden alle bezittingen en schulden van de echtgenoten samengevoegd. Dit betekent dat deze bezittingen en schulden verdeeld moeten worden bij echtscheiding. Ieder heeft dan recht op de helft daarvan. Partners die dat te ver vinden gaan, kunnen vóór de trouwdag huwelijkse voorwaarden bij de notaris laten maken. Met huwelijkse voorwaarden regelt u zelf hoeveel u wilt delen tijdens het huwelijk en bij scheiding. Belastingvoordelen, pensioen en alimentatie zijn zaken die voor getrouwde partners automatisch geregeld zijn. Mr. Daan Siebelink, Notaris te Lochem Tap & van Hoff Notarissen Aangesloten bij Netwerk Notarissen www.netwerknotarissen.nl/mijnnotaris

kijk op oost nederland 210-P073-074.indd 73

73

22-05-13 10:50


Mess-Nederland totaalleverancier voor de Food Industry V rkoop, service, reparatie en gereviseerde machines met garantie Ve

Stopbus 20 l., 30 l., 50 l.

Zwoerdmachines van We W ber. Compacte eiwitteerren paneermachinee. 4 verschillende typees.

Mess-Nederland

Auttomatische ham mb burgermachines met 30 liter bunker. Enkelzij i dig papier aanb ij n rengen. nb Machine kan heel veel verschillende vormen maken.

Krokettten en gehaktb t allenmach tb hines. V or kip, aardappel, Vo varkens- en rundvlees, etc.

André Kraay | Bosrand 23a | 3852 GZ Ermelo | T (0341) 564811 | F (0341) 564877 | info@mess-nederland.nl | www.mess-nederland.nl

The Fellowship of Acoustics f r fi fo f ne, e vintag e, age ag ge & rare r gu re g itars

We can handle it!

In- en verkoop, taxatie, reparatie van akoestische en elektrische gitaren, nieuw én vintage

Kanaalweg Oost 36 7691 CE Bergentheim Tel.: (0523) 232205 Fax: (0523) 233011 E-mail: info@tfoa.eu www.tfoa.eu Geopend op woensdag-zaterdag 10.00-18.00 uur, maandag en dinsdag na telefonische afspraak

U wilt verschillende onderdelen aanvoeren en assembleren. Snel, efficiënt en volledig geautomatiseerd.

Radine leveRt de oploSSing! Energieweg 15 | 3771 NA Barneveld | www.radine.nl

Uw ventilatiesystemen in perfecte conditie? B vi Be vic ico is i dé d sp s ecia i li ia lis ist in i bin inn in nnen enm nmil ili lie ieu-op o lo op los oss ssi sin ing nge gen en vo v or o uti til ti ili lit ite teit its ts- en e wo w nin ing in ngb gbouw Voor aanleg, onderhoud en renovatie van ventilatie-, luchtbehandelingen rookgasafvoersystemen ten behoeve van woningbouwcorporaties, installateurs, zorginstellingen, vastgoedbeheerders, VVE’s en de detailhandel. Bevi vic vi ico beschikt over zeer moderne apparatuur voor kanaalendoscopie, kanaalcamera-inspecties, rookgasanalyse en koolmonoxidemetingen. Op verzoek kunnen alle denkbare inspecties uitgevoerd worden, Handelsweg 5 7461 JJ Rijssen incl. complete opname van het object, beeldmateriaal, uitgebreide T Te l.: (0548) 531320 Fax: (0548) 531321 rapportage, advies en prijsopgave voor herstel. E-mail: info@bevico.nl Alle Bevi vic vi ico-monteurs zijn uiterst vakkundig en in het bezit van VCAwww.bevico.nl certificering, een garantie dat zij veilig, gezond en milieubewust werken.

74

210-P073-074.indd 74

22-05-13 10:50


n&n

nieuws en noviteiten cultuur

Deventer op stelten Van vrijdagavond 5 t/m zondagmiddag 7 juli 2013, met openingsvoorstellingen op donderdagavond 4 juli, vindt de 17e editie van het internationaal buitentheaterfestival ‘Deventer Op Stelten’ plaats. Op het programma staan ruim 150 gratis toegankelijke voorstellingen. Het Franse gezelschap Transe Express komt met de Nederlandse première van Les poupées géantes; een parade Transe Express (FR) van drie metershoge operazangeressen in kleurrijke jurken, begeleid door met Les Poupées Géantes. Foto: Juan zeven drummers. Het festival toont verder optredens van jonge circusJosé Amengual en theatertalenten uit Deventer. Naast de vele buitenlocaties, zijn er ook enkele binnenvoorstellingen. In de Bergkerk speelt David Moreno & Cia (SP) live op een piano op 12 meter hoogte in Floten tecles. Toeschouwers kunnen liggend op kartonnen bedden kijken naar projectie die tegelijkertijd op de piano wordt vertoond.

Eén van hoogtepunten dit jaar is Wired Aerial Theatre (UK) met de Nederlandse première van As the world tipped’, een indrukwekkend en dynamisch spektakel met verticale dans en projectie op een groot scherm hoog in de lucht. De voorstelling vertelt een krachtig verhaal over de ecologische crisis. Het festival Deventer op stelten geeft dit jaar speciale aandacht aan duurzaamheid en het As The World Tipped van Wired gebruik van milieuvriendelijk Aerial Theatre (UK). Foto: Mark materiaal. Achterliggende McNulty gedachte hierbij is dat kunst en cultuur bijdragen aan een ‘andere kijk op de wereld’. Meer informatie: www.deventeropstelten.nl

Verontrustend en poëtisch ‘En dus stond hij op. Schoof het gordijn aan de kant en zag hoe het inktblauw van de nacht oploste in een onbestemd grijs.’ In haar roman Om adem te kunnen halen gaat Christine Otten voor het eerst in twaalf jaar op bezoek bij haar vader. Het is kort voor zijn tachtigste verjaardag als ze afreist naar Deventer om hem te bezoeken in Brinkgeven, het vroegere psychiatrische ziekenhuis. Oom Bep is er ook bij, ze is blij dat de twee spreken alsof ze er niet bij is, beseffend dat ze haar nodig hebben als publiek. ‘Nooit meer had ik teruggedacht aan die middag, de complete openlijke ontreddering van ons gezin, maar nu ik hier zat in deze mooie flat en Bep en Catrien hoorde praten over vroeger, zichtbaar genietend, alsof het onder woorden brengen

van herinneringen op zichzelf al een soort herkansing inhield, begreep ik waarom ze me nooit hadden aangesproken op mijn verantwoordelijkheden jegens mijn vader.’ Om adem te kunnen halen is een liefdevol geschreven verhaal over een intellectuele vader die uit de pas liep en een meisje dat niet wist hoe vorm te geven aan haar eigen jonge leven. De hoofdstukken in het heden en verleden wisselen elkaar af. Met Schrijver Christine Otten herinneringen uit de jeugd van de Foto: Tessa Posthuma de Boer schrijfster en haar ouders tot haar reizen naar Amerika waar ze in Manhattan, New York, de zwarte dichter Umar Bin Hassan ontmoet. Hoe onwaarschijnlijk ook, het blijkt haar soulmate, die uiteindelijk zorgt dat ze alle stukjes - ook die uit haar verleden - op hun plaats kan laten vallen. Om adem te kunnen halen, Christine Otten Uitgeverij Atlas Contact, Isbn 978 9025 435 82 0, € 18,95

kijk op oost nederland 210-P075-080.indd 75

75

23-05-13 12:17


Industrieterrein Marslanden F • Ohmanstraat 8 • 8013 PZ Zwolle Tel. (038) 465 51 33 • Fax (038) 465 43 99 • klepke.lvp@tiscali.nl

Duurzaamheid is onze missie.

EN 1090 ISO 3843 PED ASME W renwet Wa EURO-normen T aining Tr

Coördinatie

Begeleiding

M t ja Me j re r nla l nge erva la v ri va rin ing ku k nt u geholp l en wo lp w rd rde den om ve v rd rde der te t ko k men T l. Te +31 620 155 268 E-mail info@inspectieconsultancyoost.nl Website www.inspectieconsultancyoost.nl

76

210-P075-080.indd 76

22-05-13 11:06


n&n

nieuws en noviteiten cultuur

5 jaar Galerie de Paardenstal Ada en Bob Brug startten in 2008 met Galerie de Paardenstal en een jaar later met de beeldentuin. In vijf jaar tijd groeide Galerie de Paardenstal, art & garden uit tot een kunstgalerie en beeldentuin met ruim 3000 bezoekers per jaar. Beide galeriehouders streven naar een exclusief programma waarvoor kunstliefhebbers graag terugkomen. De beeldentuin is ook voor tuinliefhebbers de moeite waard en bestaat uit een strakke tuin met vijver en een parkachtig gedeelte. De galerie ligt in het buitengebied van Emmeloord. Jaarlijks worden in de galerie vijf exposities georganiseerd en in de beeldentuin een seizoensexpositie van begin april tot half oktober. Vaste kunstenaars in de galerie en/of beeldentuin zijn Gertjan Scholte-Albers, Doet Boersma, Cees van Es, Yvon van Wordragen, Puck Steinbrecher, Jenny Verplanke, Pauline Bakker, Hans Jouta, Els van der Glas, Frank Boogaard, Hedda Willem Buijs en Edith Madou. Er wordt van hen regelmatig nieuw werk geëxposeerd en de galerie heeft tevens een groot aantal werken in stock.

In dit lustrumjaar staan er naast vijf exposities nog enkele

manifestaties gepland, zoals een schilderdemonstratie, een keramiekmarkt en een concert. Meer informatie: www.galeriedepaardenstal.nl

100 jaar Burgers’ Zoo! Burgers’ Zoo 1913-2013 is een kleurrijk jubileumboek over het 100-jarige - en sinds begin april Koninklijke dierenpark in Arnhem. Liefde voor dieren bewoog honderd jaar geleden Johan Burgers en Marie Burgers-Erwig om in ’s Heerenberg een dierenpark te openen. Tien jaar later verhuisde het park naar Arnhem. Antoon van Hooff en Greet van Hooff-Wierenga bouwden Burgers’ Zoo na de Tweede Wereldoorlog uit met het leeuwenpark, de safari, de chimpanseekolonie, de bush, de Sonorawoestijn, Burgers’ Ocean, het gorillaverblijf en het congrescentrum. Ook de vierde generatie, Alex van Hooff en Bertine van Hooff-Nusselder, bezit dezelfde ambitie en passie.

Ieder hoofdstuk getuigt van de passie van mensen voor dieren. Alle veranderingen in het park door de jaren heen wordt getoond aan de hand van de vele historische foto’s maar ook de fokresultaten met vele bijzondere diersoorten. Tevens kun je interviews lezen met de mensen achter de schermen zoals de tuinmannen en de dierverzorgers. De prachtige recente en vaak paginagrote foto’s van de vele dieren, veelal gemaakt door natuurfotograaf Jan Vermeer, maken het tot een waardig koffietafelboek dat nog menig keer ter hand zal worden genomen. Honderd jaar Burgers’ Zoo! Uitgeverij Waanders Zwolle, Isbn 978 94 91196 46 1, € 29,95

kijk op oost nederland 210-P075-080.indd 77

77

23-05-13 12:17


V or het leve Vo v re ve r n en pla l ats la t en va ts v n di d ve v rs r e soort r en gla rt l s! la

Nijijve Ni v rh r eids d str ds tra tr raat 19 – 73 391 ZT Tw Twe welll o T l.l 0571 276 812 – 06 228 002 75 – Fa Te Fax ax 0571 274 7 632 74 gla l steamtwe la w lll o@telfo we f rt fo rt. t.nl – in i fo f @gla l steamtwe la w lll o.nl – www. we w gla w. l steamtwe la w lll o.nl we

A gemeen Pallet Centrum B.V Al .V. .V V. I - en ve In v rk r oop o va op v n nie i uwe ie w we en gebru r ik ru i te t palllllle lets t , ki kis iste t n en op opz pzetr tra tr rande d n de De Bolanden 5 • 7071 PW ULFT • Te T l. (0315) 617799 • Fax (0315) 684288 • info@apc-pallets.nl • www.apc-pallets.nl 78

210-P075-080.indd 78

22-05-13 11:06


n&n

nieuws en noviteiten cultuur

Winterkoninkje geëerd In Museum Elburg en het Voerman Museum Hattem wordt tien jaar na zijn overlijden de schilder Chris ten Bruggen Kate herdacht met een omvangrijke overzichtstentoonstelling en een boek. Ten Bruggen Kate was leerling van de neoimpressionistische kunstschilder Hendrik Willem de Jong (18671950) uit Nunspeet – zijn eerste opdracht betrof een houtskooltekening

van een wit ei op een wit bord op een wit tafellaken. Na de Tweede Wereldoorlog vestigt Ten Bruggen Kate zich als zelfstandig kunstenaar in Nunspeet. Halverwege de jaren vijftig vindt Ten Bruggen Kate inspiratie voor zijn schilderstijl in het magisch realisme. Onrealistische strakke lijnen en kleurgebruik, buitenproportionele schaduwen en vreemde perspectieven worden typerend voor de schilderstijl van Ten Bruggen Kate. Zijn voorkeur voor winterlandschappen levert hem de geuzennaam Winterkoninkje op. In zijn portretten kiest hij voor eenvoud. Een emotieloze weergave van de onbeweeglijke, versteende figuren. De tentoonstelling is tot 1 september te zien in Museum Elburg en in het Voerman Museum te Hattem Meer informatie: www.museumelburg.nl en www.voermanmuseumhattem.nl

Beeldentuin Kasteel het Nijenhuis De beeldentuin van Museum de Fundatie in Heino/Wijhe, één van de grootste en meest bijzondere van Nederland, gaat zijn tweede seizoen in. In de siertuin, op de gazons en tussen de bomen van het park rond het kasteel, samen goed voor 4,5 hectare, worden zo’n 80 beelden van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland tentoongesteld. De beelden zijn afkomstig uit de collecties van Museum de Fundatie, Beelden aan Zee en de Provincie Overijssel. Een van de eerste beelden op de route is de kubistische ‘Zonnewijzer’ van Ossip Zadkine. Het beeld werd geplaatst door Dirk Hannema, die in 1958 in het Nijenhuis ging wonen en zijn kunstcollectie openstelde voor publiek.

eigen collectie en tijdelijke tentoonstellingen te zien. Tot en met 25 augustus is er de expositie Dolce Vita met magisch realistische schilderijen van schilder Hieron Pessers. Kasteel het Nijenhuis, ’t Nijenhuis 10, 8131 RD Heino/Wijhe Open: di t/m zo 11-17 uur Meer informatie: www.museumdefundatie.nl

De Nederlandse beeldhouwkunst wordt vertegenwoordigd door onder meer Charlotte van Pallandt, Han Wezelaar, Karel Appel, Nic Jonk, Arthur Spronken, Dora Dolz, Pjotr Müller, Tom Claassen, Elisabet Stienstra en Ronald A. Westerhuis. In Kasteel het Nijenhuis zijn in wisselende opstelling stukken uit

kijk op oost nederland 210-P075-080.indd 79

79

22-05-13 11:06


NatuurcontactÊver zorgt natuurbelevingsactiviteitenÊ voorÊs cholenÊen Êkin deropvang,Ê eenÊp ersoneelsuitje,Ê kinderfeestÊof Êf amiliedag.

Contactpersoon:Ê BertinaÊHeijn ens Contactpersoon: Tel. 0570-560Ê446Ê/Ê06-Ê1080Ê7822 Adres:Ê ErvewegÊ11,Ê8196ÊKE ÊW elsum Informatie: www.natuurcontact.nlÊ | www.erveweg11.nl

Buitengewoon vergaderen? Buiten vergaderen is bij ons heel gewoon! ProfessioneleÊver gaderfaciliteitenÊ(met ÊWI FI,Êair co,Ê catering,Êgr atisÊp arkeren)Êop Êh etÊn atuurrijkeÊ erfÊvan eenÊou deÊI Jsselhoeve.

Hollandse kwaliteit

tegen Tsjechische prijzen

Weurden 40 7101 NK Winterswijk T. 06 53 97 15 63 E. info@timeco.nl I. www.timeco.nl

Wolters Engineering is een niet branche-gebonden teken-, design- en adviesburo met meer dan 30 jaar ervaring in diverse takken van de industrie. Onze dienstverlening is te samen te vatten in 3 hoofdgroepen, te weten:

Werktuigbouwkundige engineering

Design & Productontwikkeling

Advisering & Analyse

De activiteiten die wij binnen deze dienstverlening uit kunnen voeren zijn: - Concept-, basic- en detailengineering - Productie automatisering en optimalisatie - Product design en analyse - Productrealisatie middels prototypebouw en eventuele 0-serie - Statische en dynamische berekeningen - Computerberekeningen middels FEA (Finite Element Analysis, eindige elementen analyse) - Risico inventarisatie en evaluatie (RIE) t.b.v. CE-certificering - Projectmanagement - Bestekken en handleidingen schrijven Wolters Engineering werkt met verschillende engineering tools, waaronder Solidworks, Inventor en Autocad. Herfordstraat 16 7418 EX Deventer T 0570 629120 E info@wolters-engineering.nl I www.wolters-engineering.nl

Middeldijk 24 7462 PB Rijssen T. 0548 - 364221 F. 0548 - 364225 info@egberts-landschapsbouw.nl www.egberts-landschapsbouw.nl

80

210-P075-080.indd 80

22-05-13 11:06


w&s wijn en spijs

Onbekend veelzijdig Gaillac Een van de oudste Franse wijngebieden is Gaillac dat echter geen grote bekendheid geniet. Dat komt enerzijds door de geschiedenis van het gebied. Maar ook wellicht door het ontbreken van een eenduidig karakter. Bordeaux bijvoorbeeld staat voor strak droog en elegant, Bourgogne voor rond en gul, Elzas voor stijlvol droog wit, maar Gaillac is niet onder één noemer te vangen. Het wijngebied telt maar liefst vijftien verschillende druivenrassen en bijna net zoveel wijntypen. Een ‘typische’ gaillac bestaat niet. Gaillac kampt dus met een identiteitscrisis. Al is voor de ware wijnliefhebber die verscheidenheid juist heel interessant: er valt veel te ontdekken. Bovendien biedt is de streek meer dan aantrekkelijk en heeft het ontelbare bezienswaardigheden. Tekst en foto’s: Karel Koolhoven De wijnstreek Gaillac is vernoemd naar het aardige provinciestadje van die naam en ligt in het departement Tarn. De hoofdstad van het departement is echter Albi, een plezierige, levendige universiteitsstad van aangenaam formaat met fraaie pleinen en pleintjes, gezellige, smalle winkelstraten en talloze terrassen. Beroemd is de enorme bakstenen kathedraal en het ernaast staande geboortehuis van Toulouse-Lautrec, dat als museum is ingericht. Albigenzen Albi is ook bekend van een belangrijke geloofsstroming en wel die van de Albigenzen of Katharen. Aanhangers waren te vinden in geheel zuidelijk Frankrijk, maar ook elders, tot in Duitsland toe. Zij wezen het gezag van de paus af, wat ze duur kwam te staan. In de dertiende eeuw werden bij herhaling kruistochten tegen hen ondernomen en velen eindigden op de brandstapel. Naar schatting telde het aantal slachtoffers onder de Albigenzen circa een miljoen. Nog altijd is de invloed van de Albigenzen in de streek voelbaar en zichtbaar.

Gaillac is een van de oudste wijnstreken van Frankrijk Naast vele andere dorpen en stadjes is zeker ook Cordes sur Ciel bezienswaardig. De huizen in Cordes sur Ciel liggen op een hoge, steile heuvel, die, zoals de naam verraadt, tot in de hemel reikt. En de bezoeker moet dus fiks klimmen. Wie daar tegenop ziet, kan een ‘autotrein-

Wijngaarden bij Campagnac

tje’ nemen dat naar de top rijdt. Waarna je via de monumentale straten en pleinen kunt afdalen. Transportproblemen De Romeinen worden gezien als de stichters van de Franse wijngebieden. Dit klopt, maar Gaillac kende hoogstwaarschijnlijk al voor de komst van de Romeinen wijnbouw en is daarmee een van de oudste wijnstreken van het land. Gaillac ligt even ver van de Middellandse Zee als van de Atlantische Oceaan (ca 200 km). Sinds de middeleeuwen was er sprake van een toenemende wijnexport van Frankrijk naar noordelijk Europa - vooral Groot-Brittannië, maar ook naar de Nederlanden; Dordrecht was een belangrijke wijnhaven. Schepen vormden in die tijd de enige mogelijkheid de wijnen te transporteren. Vervoer over de weg was te gevaarlijk en duurde te lang. De belangrijkste en meest nabij gelegen Franse haven voor Gaillac was Bordeaux. De ‘Bordelais’ dwarsboomden echter de export van wijnen uit andere gebieden dan die van henzelf, waardoor er lange tijd nauwelijks een fles of vat het

kijk op oost nederland 210-P081-084.indd 81

81

23-05-13 12:26


www.SHIPWOODSHOP.com

PERM TEEK Kunststof teakdekken

Betimmeringsmaterialen voor uw jacht • Bos- en landschapswerken • Kappen en snoeien van moeilijke bomen prefab meubelen

plaatmateriaal

hang- en sluitwerk

lak

• Boomcontrole en advies • Eikenprocessierupsbestrijding Larixw x eg 14 • 8084 HV ’t Harde • 06 10 888 256 • info@jansenbosbouw. xw w nl w.

www.jansenbosbouw.nl

STA TAALBOUW TA A BOOM BV

Ploegschaar 80 • 8256 SM Biddinghuizen • (0321) 326380

Projectmanagement Ontwerp Engineering

Ontwe w rp we r bure r au vo re v or concep e tu ep t eel ontwe w rp we r v n uw te va t chnis i che ap is app ppli lic icati tie ti ies Uw idee omzetten in een tastbare machine, als werkend prototype of als tastbaar 3D-model (geprint)? vHTe T ch kan u daarbij Te begeleiden!

MACHINE- EN APPA P RAT PA A ENBOUW AT & MACHINALE BEWERKINGEN

STA TAALBOUW TA A BOOM BV Oost Kluinveenweg 23 • 7641 AN Wierden T l.: (0546) 571504 • Fax: (0546) 575505 Te E-mail: wvb@staalbouwboom.nl

www.staalbouwboom.nl

Met 30 jaar ervaring kan vHTe T ch participeren Te in uw team of geheel zelfstandig een ontwerpplan opzetten en uitvoeren H-Dri r ve ri v Im I ote t c bv te te t Ni Nijijm jmegen

T: (+31)53 478 1500 E: info@vhtech.nl W: www.vhtech.nl

82

210-P081-084.indd 82

22-05-13 11:07


w&s wijn en spijs

land uit kwam. Hieronder had niet alleen Gaillac te lijden, maar ook alle in het ‘achterland’ gelegen wijngebieden, zoals Bergerac en Monbazillac. Daar kwam nog bij dat veel van de betere wijnen uit het achterland in Bordeaux werden gebruikt om de eigen wat magere wijnen op te peppen. Het gevolg was dat de naamsbekendheid van deze ‘vins médécins’, zoals ze om die reden wel werden aangeduid, eeuwenlang achterbleef. Inheemse druivenrassen Het heuvelachtige landschap van Gaillac is tamelijk open en wijds. De hellingen zijn gestoffeerd met koren- en maïsvelden, weilanden en in totaal ruim 6.000 hectare wijngaard. Het gebied kent vele verschillende druivenrassen, waaronder algemeen bekende zoals de witte sauvignon, muscadelle en sémillon en de blauwe cabernet-sauvignon, cabernet-franc, gamay, syrah en merlot. Deze druivenrassen zijn oorspronkelijk afkomstig uit verscheidene andere Franse streken. Interessanter zijn de typisch inheemse rassen als de witte mauzac (het belangrijkste witte ras), de ondenc en de len de l’el (ook loin de l’oeil gespeld) en de blauwe duras en fer servadou (ofwel braucol). Iets meer rood dan wit Tegenwoordig is ongeveer 60 procent van de wijnproductie rood. Dat was in het verleden anders. Oorspronkelijk legde men zich vooral toe op wit. Ik beperk me bij de beschrijving van de karakteristieken van de wijnen tot die welke zijn gemaakt van de typische eigen rassen. De overige wijnen hebben geen specifiek, voor Gaillac kenmerkend karakter. De mauzac levert verschillende wijntypen. De ‘stille’ droge wijnen zijn fris, een beetje wrang, en hun smaak is wel omschreven als ‘ciderachtig’. Aan de droge witte wijn moet ook 15 procent len de l’el worden toegevoegd. Deze laatste druif levert vaak alcoholrijke wijnen. Er worden ook zoete wijnen van beide rassen gemaakt. De mauzac leent zich echter nog meer voor het maken van mousserende wijnen. In Gaillac is vooral de licht mousserende versie in trek. De wijn gaat gehuld in een fles, waarvan het model is afgeleid van de amfoor. De mousse verleent de wijn een extra fris accent. Deze ‘pétillant’ is helemaal niet duur (rond de vijf euro) en vooral geschikt als zomers aperitief: een aanrader.

Machinale oogst in Gaillac

De mauzac vormt ook elders de basis voor mousserende wijnen, zoals de meer bekende Blanquette de Limoux (uit de buurt van Carcassonne). Blanquette is een synoniem voor mauzac. De ondenc is een druivenras dat krachtige, geparfumeerde wijnen oplevert, maar helaas zie je hem steeds minder. Hij is uit de gratie omdat hij een geringe oogst biedt en erg vatbaar is voor ziekten. De duras (dit druivenras heeft niets te maken met het wijngebied Côtes de Duras nabij Bordeaux) is ook een lastpak, want het is gevoelig voor nachtvorst en allerlei ziektes. Gek genoeg wordt het steeds meer aangeplant maar dit levert geen opmerkelijke goede wijn. Meestal wordt duras gemengd met wijnen van druivenrassen als cabernet-sauvignon, merlot enzovoorts. De fer servadou ten slotte biedt wijn met een gezonde kleur en stevige smaak. Ook deze wordt meestal gemengd met andere druivenrassen. De rode gaillacs zijn lastig te typeren, want ze variëren van betrekkelijk vlak en oninteressant tot uitstekend en robuust. De prijzen zijn navenant: van enkele euro’s voor de simpele tot 20 euro voor de betere. Gaillac produceert ook voortreffelijke zoete witte wijnen. Deze ‘liqoureuze’ wijnen hebben zelden de ‘botrytis-smaak’ (veroorzaakt door edele rotting) die zo kenmerkend is voor bijvoorbeeld sauternes. Voor de betere moet u rekenen op prijzen boven de 20 euro.

kijk op oost nederland 210-P081-084.indd 83

83

22-05-13 11:07


HTIO

“een tijdelijke oplossing voor een blijvend succes” K ningin Wilhelminastraat 18 Ko 8019 AM Zwolle +31 (0) 6 175 28 360 www.htio.nl ge.lokhorst@htio.nl

Advies

Interim management

Coaching

  

 

Zonnepanelen geven momenteel een veel hoger rendement dan de gemiddelde beleggings- of spaarproducten... Volgens onderzoek van Solvari is met zonnepanelen een effectief financieel rendement van 12,5% per jaar goed mogelijk. Dat is tot twee maal meer dan spaardeposito’s op dit moment kunnen bieden. In economische tijden als deze en met de huidige energieprijzen zijn investeringen in het zelf opwekken en besparen van energie het meest rendabel. Isolatie en zonne-energie zijn hier een goed voorbeeld van. De prijzen van de zonnepanelen zijn als gevolg van overproductie in AziÍ de laatste tijd gigantisch gedaald, terwijl de elektriciteitsprijzen juist al een tijdje in de lift zitten. Hierdoor is het goedkoper geworden om zelf elektriciteit op te wekken met zonnepanelen, dan dit af te nemen bij een energieleverancier!

Putman Installatietechniek helpt u met het beste rendement op zonne-energie ĂŠn geeft u advies op maat: 1. Salderingsregeling 2. Provinciale subsidiemogelijkheden 3. Maak nu gebruik van de aantrekkelijke regeling voor LTO 4. Onderhouds- en Garantieplan Benieuwd naar de mogelijkheden? Maak dan een afspraak voor een geheel vrijblijvend advies voor uw bedrijf en/of woning. Binnen 5 jaar uw investering terugverdienen is hierdoor mogelijk!

  0 

    %' '%' ' ) ') ('' (' ,# 

$ $ "-#' & ++"-# , &*  (',!+/++,& &.(**&* &.(  '%-+## ##'%-+       

% 12.750,-

* Exclusief BTW. Exclusief bekabelinger. van de meterkast tot aan de omvorm

$&! '(!* $&! '(! *"%&'% %&$(""$& * 

  * * #'& ! #'& !!%&&&!!  * )))#'& )))#'& !!%&&&!!

www.stijkelcampers.nl - Noorderbreedte 10, 3845 MB Harderwijk - Telefoon 0341 - 413215 84

210-P081-084.indd 84

22-05-13 11:07


&man onderneming en management

Buiten winnen, begint binnen Veel bedrijven en organisaties hebben het door de langdurige crisis moeilijk. Ze zouden graag meer aan promotie doen, maar de kleine budgetten en dito marges laten dit nauwelijks toe. Toch functioneren sommige organisaties in eenzelfde situatie veel beter dan anderen. Hebben zij geluk of zijn zij in het bezit van een wondermiddel? Enkele wellicht wel; anderen hebben van hun organisatie een sterk merk weten te maken. Dat levert veel op, zeker nu in de crisis. Van sterke merken weten we dat ze aantrekkelijk zijn. Onderzoek laat zien dat zij duurzaam betere financiële resultaten hebben en dat dit vooral komt omdat ze meer klanten hebben die fan zijn en meer medewerkers die het naar hun zin hebben. Klanten die fan zijn kopen niet alleen meer, vaker en duurder, maar vertellen graag aan hun omgeving hoe goed uw merk is. Zij nemen dus letterlijk een deel van uw promotie over. Dat is én aantrekkelijk én heel erg efficiënt. De grote vraag is natuurlijk hoe bouwt u nu een sterk merk. Natuurlijk is dit deels Fingerspitzengefühl, maar gelukkig zijn er ook praktische handvatten. Dit begint met een sterke positionering. Karaktervol positioneren De eerste stap om een sterk merk te bouwen noemen we positioneren. In tegenstelling tot wat veel mensen aannemen gaat dit niet zozeer over WAT een organisatie doet, maar veel meer WAAROM en HOE een organisatie het doet. Hoe meer een merk lijkt op een mens met een eigen karakter, hoe aantrekkelijker wij mensen dat vinden. Merken moeten dus niet zozeer bijzonder zijn, of uniek, maar veel meer eigen. Dus is het van belang een karakter te kiezen. Een karakter dat de organisatie of het bedrijf echt kan en wil waarmaken. Meestal is dit karakter al aanwezig, maar is de organisatie zich dit

onvoldoende bewust en maakt het mede daarom onvoldoende waar. Met behulp van archetype modellen, zoals Business Openers’ BrandPositioner© model, kunnen merken razendsnel hun karakter ontdekken. Kleur bekennen Na het bewust worden van het merkkarakter gaat het vervolgens om het consistent en consequent waarmaken van de positionering, om echt kleur bekennen. De interne organisatie, dat wil zeggen alle medewerkers, moet hiervoor bewust en enthousiast gemaakt worden over de positionering en leren het merk te gebruiken als kompas in alle facetten van de organisatie. Dit noemen we Internal branding. Het is stukken goedkoper dan external branding en nog veel effectiever ook. Idealiter gaan internal en external branding overigens hand in hand. Met Internal branding werk je aan een sterk merk door de positionering en merkwaarden van de organisatie te vertalen naar alle marketing P’s en – misschien wel het belangrijkst – naar het gedrag van medewerkers. Praktische aanpak Internal branding is geen project, maar een overtuiging. Toch is er een basis aanpak om het merk binnen de organisatie tot leven te brengen. Het Internal branding fasemodel© geeft houvast aan het stap voor stap tot leven brengen van het merk en voorkomt dat het een dun laagje chroom blijft. De fases zijn zo ontwikkeld dat de kans dat mensen mee gaan doen en blijven doen maximaal is. Het model bouwt namelijk voort op inzichten hoe mensen tot ontwikkeling komen. Het tot leven brengen en verankeren van een merk in een organisatie kent vier fases: verklaren, laden, beleven en verankeren. Allereerst worden medewerkers emotioneel verleid door het merkverhaal te vertellen, hun hart moet sneller gaan kloppen. Pas daarna worden medewerkers meegenomen in een proces waarbij ze zelf gaan bedenken wat het merk voor hen betekent in hun

kijk op oost nederland 210-P085-086.indd 85

concrete dagelijkse werkzaamheden. Zo gaat het merk van het hart naar het hoofd. Daarna worden medewerkers uitgedaagd om dat wat ze zelf bedacht hebben te vertalen naar concrete acties in de praktijk, naar hun handen. Tot slot worden de processen en systemen aangepast om de gerealiseerde verandering te verankeren. Deze gefaseerde aanpak leidt tot een duurzaam levend merk aan de binnenkant dat door klanten opgemerkt wordt. Verrassend genoeg blijkt deze merkbaarheid al snel op te treden, zelfs als organisaties nog in de eerste fasen zitten. De grote kracht van Internal Branding is dat het merk in de gehele organisatie wordt waargemaakt, van boven tot beneden, van links tot rechts en van binnen naar buiten. Zo wordt de organisatie intern marktgericht, om de externe marktpositie te versterken én medewerkers emotioneel aan zich te binden. Buiten winnen, begint dus binnen. Je kunt intern immers niet iets anders zijn dan wat je extern uitdraagt. Marc van Eck, Business Openers Medeauteur van o.a. ‘Het succes van Internal Branding’, ‘Internal Branding in de praktijk, het merk als kompas’ en ‘Businessplan op 1 A4’. Meer informatie: www.businessopeners.nl

85

23-05-13 12:28


Simon Stevinweg 27 6827 BS Arnhem T: (026) 36 84 877 F: (026) 36 84 878 info@socius.nl

  

             MIJA wood coatings UW PARTNER IN VERFBEHANDELING

   

Voor het industrieel behandelen van rabbatdelen, plaatmaterialen, meubelpanelen, traponderdelen, binnendeuren en hout.

3dPrintCompany is een high-end servicebedrijf met focus op co-creatie en concept-ontwikkelingen met behulp van 3dprinttechnieken. De partner voor de maakindustrie, ontwerpbureaus, architecten en projectontwikkelaars. Wij Wi ij ko k men gra r ag met u in ra i conta t ct! ta

• Prototypes

MIJA Wood Coatings Slakweg 8, 7011 EW Gaanderen 0315-395871 info@loonspuiten.nl www.loonspuiten.nl

• Kleine seriematige producties • Custom made

3dPrintCompany BV Gebouw B04 • Floris Hazemeijerstraat 400 • 7555 RJ Hengelo T: +31(0)747600300 • E: info@3dprintcompany.nl

FLIER KAMPEN B.V. V V. Gro r ndro d en Str dtra tr raatwe w rk we rke ken / Agro r lo ro l on b.v Ertsstraat 1a – 8263 BN Kampen – Te T l. 06-55508629 / 038-3335207 arj r anflier@hetnet.nl – www.flierkampen.nl rj

86

210-P085-086.indd 86

22-05-13 11:09


&gro groen leven en ondernemen

Groei zonne-energie explodeert De groei van zonne-energie in Nederland is niet meer te stoppen. Dankzij honderden lokale initiatieven, die zowel streven naar duurzaamheid als onafhankelijkheid, groeit de markt van onderaf. In 2012 zelfs met 250 procent. Ook de komende jaren zal het aantal zonnepanelen en opgewekte zonnestroom meer dan verdubbelen, verwachten deskundigen. In Nederland werd vorig jaar 145 megawatt aan nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd. Dat is 3,5 keer zoveel als er in 2011 aan vermogen bijkwam. De meeste panelen worden aangeschaft door gezamenlijke initiatieven van burgers. Wereldwijd groeide het aantal zonneenergiesystemen met dubbele cijfers. In Europa zal de markt in 2016 verdubbeld zijn ten opzichte van dit jaar, verwacht de Europese brancheorganisatie EPIA. Hoogleraar sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en voorzitter van de lokale energiecoöperatie Grunneger Power prof. Dr. Frans Stokman verwacht dat zonne-energie in Nederland de komende jaren meer dan verdubbelen zal, puur door die kracht van onderuit. ‘Ondanks de beperkingen van de saldering en de moeilijkheden om te investeren in zonne-energie op een andere locatie dan je eigen dak, zien we toch een enorme groei. Coöperaties als Grunneger Power laten mensen zien dat het rendabel en goedkoper is dan stroom van het energiebedrijf,’ zegt de professor. ‘Je ziet wereldwijd het aantal zonnepanelen groeien met een snelheid waar je u tegen zegt. In Nederland schaffen mensen uit een straat gezamenlijk zonnepanelen aan. Dat is het sociaal effect dat we steeds beoogd hebben en dat zich nu waarmaakt.’ In Nederland kost een kilowattuur zonnestroom circa 16 cent. Stroom uit het stopcontact kost gemiddeld 21 cent. Zonnepanelen verdienen zich in tien jaar

terug, terwijl ze minstens twintig jaar meegaan. ‘Oftewel tien jaar gratis stroom,’ zegt Edwin Koot van Solarplaza. Hij heeft verschillende verklaringen voor de enorme groei die Nederland doormaakt. ‘Enerzijds willen mensen bijdragen aan een duurzame groene energievoorziening. Anderzijds willen ze onafhankelijk zijn van grote instanties als banken en energiebedrijven.’ Tijdelijke importheffingen op zonnepanelen uit China, waar de EU momenteel mee dreigt, zullen dit proces volgens Koot niet stoppen. ‘In Amerika is de markt in 2012 ondanks vergelijkbare importheffingen verder gegroeid.’

50 kilo restafval per Tukker Als het aan de 14 Twentse gemeenten ligt, heeft de gemiddelde Tukker in 2030 nog slechts 50 kilo restafval per persoon. Deze ambitie is uitgesproken tijdens het symposium ‘Naar een afvalloos Twente‘, dat in april heeft plaatsgevonden. Centraal stond het onderzoek ‘Onderzoek naar de meerwaarde van intergemeentelijk afgestemd afvalstoffenbeleid en samenwerking bij afvalbeheer’ dat in opdracht van de 14 Twentse gemeenten door IPR Normag is uitgevoerd. De 14 gemeenten zijn het erover eens: om de ambitie van 50 kilo restafval per persoon te behalen is nu een trendbreuk nodig én een nauwe samenwerking tussen de gemeenten - die voor de uitdaging staan om de hoeveelheden huishoudelijk restafval terug te dringen en het hergebruik van grondstoffen verder te optimaliseren. Herbruikbare grondstoffen voorzien in een schaarste en hebben een economische waarde. De perspectieven voor de Twentse gemeenten zijn gunstig. Op basis van onderzoek naar de samenstelling van het huishoudelijk restafval blijkt ruim 75% van het restafval te bestaan uit in principe herbruikbare grondstoffen. Tijdens het symposium zijn vier moge-

kijk op oost nederland 210-P087-090.indd 87

lijke scenario’s besproken om tot een meer ‘afvalloos’ Twente te komen: Optimaliseren van het huidige afvalbeheermodel. Omgekeerd inzamelen (ondergrondse afvalcontainers en enkele tonnen aan huis voor bijvoorbeeld gft, plastic en papier). Gebruik maken van meerdere tonnen aan huis inclusief een grondstoffenton en restafval op afstand in ondergrondse afvalcontainers. Milieu eilandjes (meerdere locaties op buurtniveau). Alle scenario’s vragen om een aanpak die enerzijds gebiedsgericht moet zijn en tevens maatwerk in zich moet hebben.

Trein versus auto De NS en Milieu Centraal hebben de handen ineengeslagen: met een nieuwe app kunnen reizigers real time inzicht krijgen in de CO2-uitstoot van hun auto in vergelijking tot de trein. Door over een afstand van 10 kilometer de trein te pakken in plaats van de auto bespaar je al grofweg een kilo CO2. Gemiddeld is de CO2-uitstoot van een treinreis 75% minder dan met de auto. Je kunt in de app je eigen brandstofsoort en autoklasse invoeren. De berekeningen zijn gebaseerd op 1,5 persoon in de auto en een gemiddelde bezetting van de trein. Zodra de trein wegrijdt start je de app en je ziet dan tijdens de reis hoe het verschil in CO2-uitstoot oploopt. De uitkomsten kun je eenvoudig delen via twitter, facebook of mail. De nieuwe CO2vergelijker kun je downloaden in de app-stores voor iPhone en Android of via ns.nl

Houtwal te koop Staatsbosbeheer (SBB) gaat delen van twee natuurgebieden – in totaal 17.000 hectare grond in Overijssel – verkopen. De eerste terreinen betreffen 128 hectare verdeeld in 76 kavels in de omgeving van het dorp Daarle, Overijssel. De eerste 16 kavels zijn

87

23-05-13 12:30


V or alle voorkomende vochtproblemen en reparatiewerken Vo in beton en metselwerken BETONDOKTER Vo V chtbestrijding & Betonconservering is een bedrijf met meerdere jaren ervaring op het gebied van vochtproblemen. Wij zijn gespecialiseerd op het gebied van kelderafdichtingen, optrekkend vocht, reinigen en impregneren. Door de jarenlange ervaring kunnen wij u snel vertellen wat de oorzaak van het probleem is en hoe dit aan te pakken. Wij werken met materialen welke tegen de waterdruk in gaan, ook woonboten met een betonnen casco kunnen daardoor in het water blijven liggen tijdens behandeling. Wij werken o.a. voor particulieren, bouwbedrijven, aannemers, woningbouwverenigingen, monumentenzorg, gemeentes, verenigingen van eigenaren etc. BETONDOKTER Vo V chtbestrijding & betonconservering gebruikt uitsluitend door officiële instanties goedgekeurde en milieuvriendelijke producten. Sinds kort samenwerking aangegaan met gerenommeerd bedrijf uit Aalten, hierdoor betere bereikbaarheid voor onze klanten. VOOR INFORMAT A IE: (0512) 584575 - 06 21656417 AT info@betondokter.nl - www.betondokter.nl

VOOR ALLE VOCHTPROBLEMEN EN BETONREPA P RAT PA A IES AT BETONDOKTER een onderneming van INSI Drachten

Reïntegratie- en JobCoachbedrijf R

Reïntegratie naar arbeid JobCoaching Scholingsprojecten Methodiekontwikkeling Bedrijfsadvisering Kadertrainingen

Adviesbureau De Overstap Hengelo en Zwolle t (074) 250 90 02 i www.overstap.nl

Invalpool voor basisonderwijs en kinderopvang ❍

Toegankelijk en overzichtelijk voor elke school/locatie

Webbased programma en altijd en overal beschikbaar

Kostenbesparend door tijdwinst

Uitsluitend beschikbare invalkrachten zijn zichtbaar

Mogelijkheid om op korte of langere termijn te plannen

Sintact Zr. Meyboomlaan 5 7334 DX Apeldoorn 06-54700575 info@sintact.nl Uitgebreide informatie is beschikbaar op de website: www.sintact.nl

88

210-P087-090.indd 88

22-05-13 11:15


&gro groen leven en ondernemen

vanaf 11 mei aangeboden. Later wordt ook natuurgebied Bruineveld (21 hectare) verkocht. Om aan de financiële taakstelling van 100 miljoen euro te voldoen, verkoopt SBB natuurterreinen die buiten de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) liggen. De EHS is het netwerk van waardevolle natuurgebieden in Nederland die min of meer met elkaar verbonden zijn. De verkoop betreft uitsluitend natuurgebieden die buiten dit netwerk liggen. De netto-opbrengst gaat rechtstreeks naar de Staatskas. Bij de uitvoering van deze verkoop werkt SBB samen met externe partijen. De verkoop verloopt gefaseerd via internet. Op www.troostwijkvastgoedverkoop.nl kunnen belangstellenden een bod uitbrengen op een natuurterrein. Aan de verkoop zijn geen voorwaarden voor gebruik verbonden, maar uiteraard gelden wel de kaders van bestaande wetgeving, zoals de Flora- en faunawet, het door de provincie opgestelde Natuurbeheerplan en het gemeentelijke bestemmingsplan (met vaak een natuurgerichte invulling). De nieuwe eigenaar heeft altijd de mogelijkheid tot het aanvragen van een bestemmingsplanwijziging. Niet iedereen staat positief ten opzichte van het initiatief: eind mei dient het kort geding van de stichting Das&Boom tegen SBB. De natuurorganisatie wil daarmee voorkomen dat SBB percelen natuur bij Daarle verkoopt.

Primeur houtsnipper­ verwarming De Zwolse wijk Breecamp-Oost heeft de primeur in Nederland voor houtsnipperverwarming. De houtenergie-installatie is eind april officieel in gebruik gesteld. Op het collectieve warmtenet in de wijk zijn het zwembad, de activiteitenaccommodatie, de school en de voetbalvereniging en ca. 150 koop- en huurwoningen

aangesloten. De bouw van nieuwe woningen is in volle gang. Voor het einde van 2013 zijn er ca. 250 woningen aangesloten en in 2014 is het aantal verdrievoudigd tot ca. 450 woningen, die alle hun warmwatervoorziening putten uit duurzame houtsnippers afkomstig van regionaal knip- en snoeihout, waarmee de installatie wordt gestookt. Stoken op houtsnippers is geen nieuwe techniek, maar de toepassing op deze schaal via een warmtenet in een woonwijk is een primeur voor ons land. De techniek kwam in beeld nadat de gemeente Zwolle besloot dat er in Breecamp-Oost geen gasnet zou worden aangelegd. ‘Willen we gezamenlijk de energie footprint veranderen in Nederland, dan moet het anders dan voorheen. Geen gas in de wijk zodat de markt kan bepalen welke duurzame techniek het meest interessant is,’ aldus Jan Nabers, hoofd afdeling Ruimte en Economie van de Gemeente Zwolle tijdens een panelgesprek voorafgaand aan de ingebruikstelling. Centrale warmteopwekking door middel van regionale houtsnippers bleek de beste oplossing. ‘Veel verse houtsnippers uit Nederland worden nu nog naar Scandinavië vervoerd waar dit soort installaties al tientallen jaren probleemloos voor warmte zorgen. BeGreen wil regionale houtsnippers ook regionaal inzetten. Zo is duurzaam ook écht duurzaam’, verklaart Maarten Grooters, directeur van BeGreen Energy. De biomassa zal vooral uit de regio komen, binnen een straal van 50 kilometer. Parenco Hout uit Doorwerth, die kleinere opslagplaatsen heeft in het hele land zorgt voor de structurele houttoevoer. De installatie van BeGreen Energy is aangelegd door installatiebedrijf Unica. Het geld voor de bouw van de houtenergie-installatie komt van private partijen, deels van de Rabobank en deels uit aansluitbijdragen. ‘We willen graag bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie en in lokale leefgemeen-

kijk op oost nederland 210-P087-090.indd 89

schappen,’ stelt Adriaan Vos, manager Groot Zakelijk van Rabobank IJsseldelta.

Zware natuurtijden Hoe kunnen we meer geld verdienen aan de natuur? De Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp en Natuurmonumenten gaan proberen op deze vraag een antwoord te vinden. In maart tekenden de beide organisaties een samenwerkingsovereenkomst. Het zijn zware tijden voor de natuur: consumenten betalen – zo goed als – niets voor het bezoeken van een natuurgebied. En ook vanuit de regering is steeds minder geld beschikbaar voor natuurbeheer. Er zijn nog geen concrete plannen voor de invulling van de samenwerking. Goede ideeën kosten veel tijd, denk alleen al aan de verschillende bestuurslagen die een plan moet passeren, aldus een woordvoerder van Hogeschool Van Hall Larenstein. Bron: De Gelderlander

Krediet voor energiezuinige woning De Ministeriële Regeling Hypothecair Krediet biedt kopers mogelijkheden voor het verkrijgen van een hogere hypotheek voor een energiezuinige woning of het financieren van energiebesparende maatregelen. Hypotheekadviseurs adviseren deze nieuwe kredietregeling nog nauwelijks. Tevens kan een duurzaamheidlening worden afgesloten voor energiebesparende maatregelen - dit ook als geen sprake is van een koopsituatie of het afsluiten van een hypotheek. De duurzaamheidlening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN) bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 en heeft een looptijd van 10 jaar voor bedragen tot € 7.500 en 15 jaar voor hogere bedragen. Meer informatie: www.svn.nl en www.meermetminder.nl

89

23-05-13 12:30


STAALKAT ontwikkelt en produceert al meer dan 50 jaar geautomatiseerde systemen voor het sorteren en verpakken van eieren. Door de innovatieve kracht, expertise en ervaring, bieden de STAALKAT producten u oplossingen en mogelijkheden voor een nog efficiĂŤntere en rendabelere bedrijfsvoering. www.sanovogroup.com staalkat@sanovogroup.com Tel.: +31 543 473 868 STAALKAT maakt onderdeel uit van de SANOVO TECHNOLOGY GROUP, wereldwijd toonaangevend in de eierverwerkingsindustrie

projectborden infopanelen display-systemen artist impressions signmaking brochures huisstijlen -

Folkersma Reclame T 0594 - 64 34 10 -

-

Transportweg 22

F 0594 - 64 34 11

-

-

9363 TL Marum

E info@folkersma-marum.nl

www.folkersma-marum.nl

90

210-P087-090.indd 90

22-05-13 11:16


&tec ICTech en gadgets

Chipknip verdwijnt in 2015 Nog twee jaar en dan is de chipknip verleden tijd. Begin 2015 verdwijnt de elektronische portemonnee als betaalmiddel. Het is financieel niet langer aantrekkelijk, aldus Currence. Currence is de organisatie die het betalingsverkeer organiseert. Eerder was al bekend dat er alleen nog kon worden gechipt in kantines en bij parkeer- en snoepautomaten. In winkels kunt u vanaf april al niet meer chippen. De belangstelling voor het chippen is de laatste jaren flink afgenomen. 2010 was een recordjaar met 178 miljoen transacties. Vorig jaar was dat aantal gedaald tot 148 miljoen. Met het verdwijnen van de chipknip moeten gemeenten parkeerautomaten met chipbetaling vervangen of aanpassen. Banken moeten tegoeden gaan terugstorten. Klanten van de chipknip waren vaak ontevreden over het gebruiksgemak. Hij kon niet overal gebruikt worden en het aantal oplaadpunten was beperkt. De chipknip werd in 1996 ingevoerd.

Internetbankieren en fraude De fraude met internetbankieren is in de tweede helft van vorig jaar scherp gedaald met 60 procent ten opzichte van het eerste halfjaar. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) die begin april werden gepubliceerd. Het totale schadebedrag daalde van 24,8 miljoen euro naar 10 miljoen euro. Het is voor het eerst in vijf jaar dat er sprake is van een dergelijke scherpe

daling. In de eerste helft van vorig jaar steeg deze fraudevorm nog met 14 procent. In heel 2010 verviervoudigde de zwendel met het internetbankieren en in 2011 was er sprake van een verdubbeling. In heel 2012 bedroeg de fraude met internetbankieren 34,8 miljoen euro, iets minder dan in 2011. De schade door ‘skimming’, het kopiëren van betaalpassen, daalde vorig jaar met meer dan een kwart tot 29 miljoen euro. Dit is vooral te danken aan de invoering van de chip op pinpassen.

Digitaal je krantje lezen Het aantal mensen dat de krant op hun tablet of telefoon leest neemt gestaag toe. Vooral de tablet blijkt populair: zo’n 1,4 miljoen mensen lazen vorig jaar de dagbladen op een tablet, terwijl dit in 2011 nog een half miljoen mensen waren. Dat blijkt uit gegevens van de onlangs gepubliceerde NOM Print Monitor 2012. Het lezen van de digitale kranten op een tablet bleek het meest populair onder mannen en hoger opgeleiden tussen de 35 en 49 jaar. Jongeren tussen de 20 en 34 jaar gebruikten juist vaker hun telefoon hiervoor. De stijging komt volgens de brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia vooral doordat meer mensen een tablet in huis hebben. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 20.000 Nederlanders die elektronisch vragen hebben beantwoord over ruim 200 dagbladen en tijdschriften.

Bureaublad verdwijnt Uitgelekte plannen van Microsoft tonen aan dat de dagen van het Windows-

kijk op oost nederland 210-P091-094.indd 91

bureaublad zijn geteld. Dat concluderen analisten uit een voorlopige versie van Windows Blue, aldus De Automatiseringsgids. Windows Blue is de codenaam voor het volgende besturingssysteem van Microsoft. In het nieuwe ontwerp vallen vooral de kleinere actieve tegeltjes op, waardoor er meer apps op het eerste scherm mogelijk zijn. Ook kunnen er met Snap View meer actieve apps - tot vier apps tegelijk naast elkaar op het scherm vertoond worden. Windows Blue wordt standaard uitgerust met Internet Explorer 11.

Windows Blue krijgt ook meer ‘touch’bewegingen waarop de pc speciale acties onderneemt. Door vanuit de onderbalk omhoog te vegen, komt een lijst met alle apps tevoorschijn. De officiële introductie van Windows Blue staat voor na de zomer op het programma.

Bedrijfsgegevens lekken Een meerderheid van de Nederlandse mkb-ondernemers weet niet waar zijn bedrijfsgegevens zich bevinden, terwijl medewerkers vooral druk zijn om zich de toegang tot die gegevens zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dit blijkt uit een onderzoek dat beveiliger Kaspersky Labs onder een groot aantal werkgevers in het mkb heeft gehouden. Werknemers die hun privé smartphones en tablets aan het bedrijfsnetwerk koppelen, doen vervolgens bijzonder weinig om de gegevens die ze op die apparaten verzamelen, te beveiligen. Bij het verlies van een notebook, smart-

91

22-05-13 11:20


Maro Machinebouw b.v. v v. Industriële automatisering Uw leverancier voor al uw automatiseringsvraagstukken U kunt hierbij denken aan speciaalmachines voor: • buis- en plaatverwerking • papierverwerking • houtverwerking

AANNEMER VA V N STRAAT AT-T-, GROND- EN RIOLERINGSWERKEN AT Pioniersweg 29 – 8251 KS Dronten T l.: (0321) 314225 – Fax: (0321) 339758 Te Mobiel: (06) 55504968

Ook voor nieuwbouw en revisie van: • excenterpersen • hydraulische persen Maar ook voor revisie en/of onderhoud van uw bestaande machines bent u bij ons aan het juiste adres! V rder kunt u bij ons ook terecht voor: Ve • • • •

CNC-draaien, CNC-frezen, CNC-kotteren spiebaansteken tot 50 mm breedte constructiewerkzaamheden aluminiumlassen

V or een compleet overzicht zie onze website: Vo www.maromachinebouw.nl IJsselweg 31 • 7061 XT Te T rborg • Te T l. (0315) 340842 • Fax (0315) 340854 E-mail: info@maromachinebouw.nl • Website: www.maromachinebouw.nl

Sterk in renovatie en straatwerk

INSTA T LLAT TA A IETECHNIEK AT

T ansport van bouwmaterialen, Tr • bouwketen en containers

• TrT ansport van staalconstructies transport, • Speciaal lang en/of breed

ZINK- EN DAKWERK WAT WA ATER- EN GASLEIDING

en plaatsen • TrTvanansport kozijnen

Onz On nze ze sp s ecia i li ia lit ite teit it: t: gl gla las astr tra ran ans nsp spor ort rt en e het pla laa la aats tse sen en va van an gla gl las as met een e auto en t -la to laa la aadd lo los osk skr kra raa aan an met va v cuü uüm uü ümz mzu zui uig ige ger ers rs!!!

ELEKTRA - CV - RIOLERING

De laad-loskranen hebben een capaciteit van 10 ton/m tot 80 ton/m en een bereik van 34 m

• TrT ansport van zeecontainers van dakkapellen • TrTenansport trappen en het monteren daarvan

van trekkers • Verhuur met of zonder oplegger met chauffeur

V N DEN TOP TRANSPORTEN VA De Stroet 32 – 6741 PT Lunteren T 0318 48 39 07 – F 0318 48 60 82

info@toptransporten.nl www.toptransporten.nl

Epe – 0 g2 l ewe t n ek.n i e e n V h e tec 253 l Lang llatie hniek.n 3 06 a 3 t 5 s n 6 c i 0 e e et Tel. lldon nstallati e w i info@ elldone.w www

92

210-P091-094.indd 92

22-05-13 11:20


&tec ICTech en gadgets

phone of tablet vol bedrijfsgegevens zijn Nederlandse werknemers ook nog eens bijzonder laks. Een derde van de medewerkers doet pas na een dag melding van het verlies, bijna twintig procent komt pas na drie dagen in actie. Bedrijven worden hierdoor te laat geĂŻnformeerd over het risico dat ze lopen om op dat moment bedrijfsgegevens te verliezen. Het risico op dataverlies of imagoschade door het verlies van een mobiel apparaat met bedrijfsgegevens en toegang tot het bedrijfsnetwerk, wordt bovendien vergroot doordat veel Nederlandse mkb-bedrijven geen maatregelen nemen om de mobiele apparaten centraal te beheren en te beveiligen. Bedrijven laten de beveiliging van smartphones, tablets en zelfs notebooks vooral over aan de individuele medewerker.

APPetite Beweging in beeld Wil je weten wat je tijdens een dag zoal doet, dan moet je de gratis iPhone-app Moves eens proberen. Moves houdt de hele dag bij hoe je beweegt en waar je bent geweest en geeft een gedetailleerd overzicht van je dagelijkse bezigheden. Het gebruikt de sensor- en locatie-informatie van je iPhone om activiteiten, routes en plaatsen te herkennen. De app werkt alleen als je de iPhone bij je hebt. Of je nu loopt, fietst of aan het hardlopen bent. En Moves herkent ook of je met de auto, trein of bus onderweg bent. Omdat de app constant op de achtergrond actief is, gaat dit wel ten koste van de levensduur van je batterij. Uiteraard kun je de app uitschakelen, zodat er geen tracking plaatsvindt, maar daarmee wordt het ook lastiger om je dagelijkse activiteiten in beeld te brengen.

Warm, warmer, warmst

Zwarte applijst Bepaalde apps komen steeds vaker op een zwarte lijst te staan bij bedrijven. Werknemers mogen die apps dan niet meer gebruiken. Dit signaleert Citrix, in zijn Enterprise Mobility Cloud Report. Van de ondervraagde bedrijven hanteert 18 procent een zwarte lijst, drie maanden geleden was dat nog 11 procent. Met name Angry Birds, Facebook, Dropbox en YouTube worden geblokkeerd op mobiele apparaten van werknemers. Uit het onderzoek van Citrix komt naar voren dat vooral apps die data delen buiten de bedrijfsmuren eerder op de zwarte lijst staan. Ook apps die de productiviteit zouden verlagen (games en sociale media) worden vaker geblokkeerd. Tevens is er een lijst met apps en programma’s die wel zijn toegestaan - bijvoorbeeld Evernote, NitroDesk, TouchDown, Google Chrome en Adobe Reader.

Voor de echte sloddervos die vaak zijn sleutels, portemonnee of agenda kwijtraakt, is er nu StickNFind. Het Amerikaanse bedrijf StickNFind Technologies heeft een Blue Low Energy-chip ontwikkeld die je op voorwerpen kunt plakken die je liever niet kwijtraakt. Mocht dat toch gebeuren, dan kun je met een app, op basis van het principe warm warmer warmst, je spullen weer opsporen. StickNFind is een apparaatje ter grootte van een euromunt. Het herbergt een Bluetooth radio, een ring van rode led-verlichting en een speakertje. De chip gebruikt zo weinig energie dat het batterijtje meer dan een jaar blijft werken. De chip heeft een bereik van maximaal 50 meter, zodat je spullen die je ergens in je huis bent kwijtgeraakt wel kunt terugvinden. Met de gratis app voor iPhone of Android kun je zien wat de afstand is tussen het object waar je het apparaatje op hebt geplakt en de smartphone of tablet. Ook laat de app zien in welke richting je moet lopen. De fabrikant heeft overigens nog geen oplossing bedacht voor het kwijtraken van je smartphone.

Kilometerregistratie Eenvoudig een sluitende kilometer- of rittenadministratie bijhouden volgens de regelgeving van de Belastingdienst? Dat kan met de app KM van Alphabet, die door alle automobilisten gebruikt kan worden. De app werkt niet met een database of een website. Alles wat je nodig hebt zit in de app zelf. De app is beschikbaar voor de Blackberry, iPhone en Android en bevat talloze features zoals een koppeling met contactpersonen en het adresboek. Je kunt de rithistorie inzien, aanpassen dan wel verwijderen. Ook kun je de eindkilometerstand berekenen op basis van de start- en eindpositie. Opgeslagen ritten kun je exporteren naar een Excel-bestand. Handig!

kijk op oost nederland 210-P091-094.indd 93

93

22-05-13 11:20


De flex e ibele betaalbare installateur ex Gespecialiseerd in: ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

Licht- en krachtinstallaties Camerabew e aking ew Inbraakbeveiligingen Intercominstallaties Data- en telecommunicatie T tale keukeninstallaties To Renoveren van monumentale panden V rlichtingsinstallatie Ve Marcel Aalbers - VM Elektrotechniek Leemdonk 3 - 6641 LP Beuningen T l.: 024 - 6754708 Te Fax: 024 - 6751730 E-mail: Vmelektro@hetnet.nl

94

210-P091-094.indd 94

22-05-13 11:20


bedrijfspresentatie

Dierenwelzijn centraal voor koispecialist Hij ziet het regelmatig in de sfeervolle showtuin. Klanten op het terras als ademloze toe­ schouwers vanwege de pracht en praal in de vijver. De sierlijke en kleurrijke koi als levende schilderijen. Wouter van Tol vindt het prachtig om te zien. ‘Dit bedrijf is uit hobby ontstaan. Wat is er dan mooier dan anderen ook van deze bijzondere vissen te zien genieten?’ Tekst: Roelof Tienkamp De liefde voor vijvers en vissen zat er al vroeg in. Wouter van Tol (32) was een jaar of tien toen hij gegrepen werd door de schoonheid van die wereld onder water. Het zou hem nooit meer loslaten. In de loop der jaren werden de goudvissen vervangen door Japanse koi en groeide zijn specialistische kennis. In 2001 vond Van Tol de tijd rijp om een eigen bedrijf te beginnen, koi- en vijverspecialist The Rising Sun KOI.

vissen die kerngezond zijn, Van Tol heeft ook veel geïnvesteerd in het opdoen van specifieke kennis. ‘Mensen kunnen met zieke vissen ook bij ons terecht voor advies of behandeling.’ Klanten uit een wijde regio weten The Rising Sun KOI inmiddels te vinden voor (microscopisch) onderzoek. ‘Heel vaak kunnen we de ziekteoorzaak achterhalen en er met de juiste behandeling voor zorgen dat het dier weer beter wordt.’

Uitstekende kwaliteit

Wouter van Tol: ‘Deze hobby geeft extra voldoening met een goed aangelegde vijver. Ook hierover kunnen we advies op maat geven.’ The Rising Sun KOI kan niet alleen worden ingeschakeld voor de aanleg van de vijver, maar heeft ook alle knowhow wat betreft filterinstallaties in huis.

Het in Eesveen gevestigde bedrijf is uitgegroeid tot hét adres voor uitstekende kwaliteit koikarpers en (vijver)advies op maat. Wouter van Tol: ‘We staan voor kwaliteit, klantgerichtheid en zorg. Het gaat om levende dieren. Wij vinden dat hun welzijn centraal moet staan.’ Daarom levert The Rising Sun KOI niet alleen

Persoonlijk contact De specialist hecht aan persoonlijk contact met zijn klanten. ‘Onze website biedt natuurlijk veel informatie, maar in een één op één gesprek kan ik veel gerichter voorlichting geven.’ Om die reden is The Rising Sun KOI gestopt met zijn webshop. ‘De ervaring leerde dat men regelmatig verkeerde producten bestelde. Dat is zonde van het geld en het is niet goed voor de vissen. Ik zorg liever voor gezonde dieren en tevreden klanten door een goede begeleiding. Het welzijn van de dieren staat daarbij altijd voorop.’

kijk op oost nederland 210-P095.indd 95

The Rising Sun KOI

Eesveenseweg 54 8347 JE Eesveen T. 0521 57 80 78 E. info@trskoi.nl I. www.trskoi.nl

95

22-05-13 11:21


bedrijfspresentatie

Loyall ICT Group groeit door Met vestigingen in Zwolle, Rotterdam en sinds vorig jaar ook in Deventer staat Loyall ICT Group dicht bij de klant. Een totaalpakket aan ICT-diensten en een tweetal eigen datacentra staan garant voor betrouwbare en flexibele maatwerk dienstverlening. ‘Door de business, de wensen en de ideeën van onze klanten te kennen, kunnen we de techniek naadloos laten aansluiten’‚ zegt algemeen directeur Gerard Dresens. Tekst: Ronald Schalekamp De bedrijfsvisie en totaalservice van de Loyall ICT Group slaan aan. Dat blijkt uit de gecontroleerde, maar gestage groei sinds de start van de ICT-specialist in 1998. Loyall ging van start in Zwolle met

96

210-P096-097.indd 96

drie medewerkers en verhuisde kort daarna naar Wijhe. In 2009 keerde de ICT-onderneming - inmiddels met 15 vaste krachten - terug naar Zwolle om daar een eigen datacenter te realiseren.

In hetzelfde jaar werd de vestiging in Rotterdam gestart, na een overname. Vanuit Rotterdam worden vooral projecten voor beheer op locatie uitgevoerd, voor grotere klanten waar-

kijk op oost nederland 22-05-13 11:22


onder enkele winkelketens. Sinds 2010 staat Dresens aan het roer van de Loyall ICT Group, dat nu met 35 fte’s werkt. Medio 2012 nam Loyall de activiteiten, klanten en een deel van de medewerkers van New Release uit Deventer over. Dresens argumenteert: ‘We willen - ook in de Stedendriehoek - dicht bij onze klanten staan. Uiteraard draait ICT om techniek. Maar niet alleen. Het contact tussen dienstverleners en klanten staat centraal. Uiteindelijk is ook ICT gewoon mensenwerk. Niet voor niets hanteren wij de slogan: Laten we het niet over ICT hebben.’

Drie pijlers Ondanks de economische recessie breidt de klantenkring van Loyall zich nog steeds verder uit. Dat werd in maart 2013 ook opgemerkt door Microsoft Nederland die Loyall ICT uitnodigde om ’managed partner’ te worden. De groei heeft volgens Dresens alles te maken met de uitgebreide dienstverlening van zijn onderneming, die zich stevig grondvest op een drietal pijlers: managed services, cloud computing en Web & apps. De diensten op het gebied van Web & apps omvatten slimme mobiele, softwarematige oplossingen voor een betere bedrijfsvoering. Binnen managed services worden complete ICT-systemen van klanten op locatie beheerd. Daarbij gaat het om grotere mkb-ondernemingen vanaf 20 tot 500 computerwerkplekken, waaronder veel bedrijven die actief zijn in de retailmarkt, transport en logistiek, industrie en productie.

Cloud computing vanuit eigen datacenter Bij cloud computing, of het nieuwe werken, worden hardware, applicaties en data beschikbaar gesteld via internet. Dresens: ’Je kunt dan plaats-, tijd- en systeemonafhankelijk van de ICTomgeving in de cloud gebruik maken, ongeacht welk medium je daarvoor gebruikt (iPad, iPhone, laptop, desktop etc.). Werken in de cloud biedt veel voordelen ten opzichte van traditioneel werken. Er hoeft niet meer geïnvesteerd

te worden in servers en zware computers op de werkplek zijn overbodig. Het configureren, updaten en beveiligen nemen wij voor onze rekening en men betaalt alleen voor wat men afneemt: pay-per-use. Cloud computing is ideaal wanneer je bijvoorbeeld vanuit meerdere vestigingen werkt; je hebt dan nooit afstemmingsproblemen. En omdat we onze eigen datacentra hebben in Zwolle, weet de klant precies waar zijn gegevens zijn ondergebracht. Niet ergens in de wereld op een gehuurde server, maar op een concrete plaats, die maximaal beheerd en beveiligd wordt. Zeker wanneer je omgaat met privacygevoelige gegevens is dat een uiterst vertrouwde manier van werken. Veel van onze klanten zijn actief in de accountancy, het notariaat en de advocatuur. Met die data ga je zo zorgvuldig mogelijk om. Daarom ook bieden wij onze klanten sinds kort met BINN een beveiligd webplatform voor de uitwisseling van bedrijfskritische bestanden en dossiers. Klanten, toeleveranciers en andere relaties kunnen dossiers rechtstreeks raadplegen, op een 100% veilige wijze. Dat kan dankzij een uitgekiend rollenen rechtensysteem, met een 7-laags beveiliging.’

Compleet uitbesteden De ICT-diensten van Loyall ICT Group worden door steeds meer bedrijven als geheel ingekocht. Dresens: ’Onlangs zei een klant: ik heb nu geen eigen ICTkennis meer in huis en dat voelt prima. Bij Loyall hoeft de ondernemer slechts na te denken over wat hij wil met zijn bedrijf. Welke kant hij uit wil en hoe hij bepaalde programmatuur wil gebruiken. Wij verzorgen vervolgens de technische uitvoering en het onderhoud, met als doelstellingen: lagere kosten, meer efficiëntie en rendement en een betere beheersing van automatiseringsprocessen.’ Voor een kennismaking, een quickscan of een second opinion van de huidige ICT-omgeving kan men vrijblijvend contact opnemen met een vestiging van Loyall ICT-Group.

kijk op oost nederland 210-P096-097.indd 97

Loyall ICT Group

E. info@loyall.nl I. www.loyall.nl Vestiging Zwolle Wilhelm Röntgenstraat 8A 8013 NE Zwolle T. 038 852 8710 Vestiging Deventer Hanzeweg 70 7418 AT Deventer T. 0570 75 02 32 Vestiging Rotterdam Vareseweg 5 3047 AT Rotterdam T. 010 820 09 93

97

22-05-13 11:22


bedrijfspresentatie

PBS Food en PBS Feed: experts in op- en overslag, blenden en verpakken De zusterbedrijven PBS Food in Heerenveen en PBS Feed in Haulerwijk zijn experts op het gebied van op- en overslag, blenden en verpakken van uiteenlopende zuivelpoeders. Hoogwaardige machines, strikte handhaving van hygiëne-eisen en reinigingsprocedures én gekwalificeerd personeel garanderen de allerbeste kwaliteit. Beide locaties zijn logistiek gunstig gelegen. Tekst: Roelof Tienkamp Bij zowel PBS Food als PBS Feed (beide ressorterend onder PBS Oosterwolde BV) staat de wens van de klant centraal. Groot genoeg om flinke volumes te kunnen verwerken en eventueel op te slaan, maar ook klein genoeg voor persoonlijk contact, vertrouwen en flexibiliteit. ‘En dat is heel belangrijk’, zegt directeur Lennert Staat (31), ‘want wij zijn voor onze opdrachtgevers een tussenstation. Ze moeten kunnen rekenen op een snelle en betrouwbare verwerking van de door hen aangeleverde producten.’ Omdat het gaat om voedingsmiddelen voor mens (food) en dier (feed) wordt gewerkt volgens HACCP-richtlijnen, is

98

210-P098-099.indd 98

PBS Food ISO FSSC 22000 gecertificeerd en COZK-erkend (erkend zuivelbedrijf). Daarnaast kan het bedrijf halal verpakken.

Stukje historie De ontstaansgeschiedenis van PBS Food en PBS Feed gaat terug naar Buisman Oosterwolde BV, dat zuivelpoeders voor humane consumptie en de diervoedselindustrie verpakte. Pieter Staat (56) bekleedde er de functie van bedrijfsleider. Door de voortdurende aanscherpende regelgeving was Buisman in 2003 genoodzaakt afscheid te nemen van de food-tak. Een jaar later (april 2004) nam Staat sr. het bedrijf over.

Een kleine tien jaar lang verwerkte het bedrijf - nog steeds onder de naam Buisman - uitsluitend feed-producten. Lennert Staat: ‘Maar vanuit de markt kwam steeds vaker de vraag of we niet

kijk op oost nederland 22-05-13 11:23


ook food weer voor onze rekening wilden nemen. Met name onze eigen klanten wilden graag ook met hun food bij ons terecht. Op zich is dat een groot compliment natuurlijk. Dus daar zijn we mee aan de slag gegaan.’

Nieuwe machines De mogelijkheden werden geïnventariseerd, de grootte van de behoefte onderzocht en er werd gekeken naar de financiële haalbaarheid. ‘Er moesten splinternieuwe machines komen, dat vraagt nogal om een investering.’ Uiteindelijk ging de kogel door de kerk en werd besloten de uitdaging aan te gaan. Er werd een naamsverandering doorgevoerd: Buisman werd PBS (Powder Bulk Solutions). Begin dit jaar verhuisde het ‘oude’ bedrijf van Oosterwolde naar Haulerwijk onder de naam PBS Feed en betrok PBS Food een pand op het Businesspark Friesland West. Bij beide bedrijven staan acht medewerkers op de loonlijst. Ze zijn uitwisselbaar over de locaties, een gegeven dat de mate van flexibiliteit flink verhoogt.

Zakken en big bags worden in de stortzaal al naar gelang verwerkt in de big bag stortmachine, de volautomatische zakkensnijmachine of de incidentele zakkenstort. Vervolgens gaat het product naar de mengzaal, waar de poeders exact volgens de door de klant opgegeven receptuur computergestuurd worden gemengd. In de afzakzaal ten slotte worden de 25 kilogram zakken gevuld, ontlucht, gestrekt, gesealed, genaaid en van de benodigde prints voorzien. Het transport van de poeders is gesloten en aerodynamisch. Voordat de zakken de afzakzaal verlaten, gaan ze door een metaaldetector om eventuele verontreiniging van het eindproduct te kunnen signaleren. Uiteindelijk brengt het transportsysteem de gevulde zakken naar de palletafdeling waar ze automatisch op pallets worden gezet en - zo nodig - omwikkelt. Het eindproduct kan bij PBS Food in kleinverpakking in big bags worden afgeleverd, bij PBS Feed in kleinverpakking, big bag én bulk.

Hygiëne sleutelwoord Volautomatisch Beide bedrijven hebben de beschikking over een modern laaddok waar zakgoed en big bags kunnen worden ontvangen. Bulkwagens worden gelost in silo’s.

Hygiëne is duidelijk een sleutelwoord bij beide bedrijven. Zo wordt gewerkt met een duidelijke zonering. De mengzaal en de afzakzaal zijn highcare ruimtes waar HACCP-regel-

geving van kracht is. Werknemers dragen foodwaardige kleding, wassen de handen en ontsmetten vervolgens hun handen met alcohol. Om de voedselveiligheid te waarborgen wordt gewerkt met een streng schoonmaakregime: kleurcodering aan bezems is daar een voorbeeld van. Een bezem ‘van buiten’ mag niet per abuis in een highcare ruimte worden gebruikt. Ook de schoonmaakroosters worden minutieus bijgehouden. Om stofdeeltjes te voorkomen, is sprake van overdruk in de diverse zalen. Lennert Staat: ‘We voldoen aan hoge eisen en strenge regels. Het komt allemaal heel precies en dat moet ook. Onze medewerkers zijn daar op getraind, weten niet anders dan dat dat een prominente rol speelt binnen onze organisatie.’ Bij PBS Food kan 75 ton per dag worden verwerkt, bij PBS Feed 80 ton. De opslagcapaciteit is respectievelijk 4000 en 3500 ton. Deze grote capaciteit is van groot belang, vertelt Lennert Staat. ‘De producten zijn tot twee jaar houdbaar. Het hangt van de marktwaarde van dat moment af of het verhandeld wordt of niet. Daar houden we met deze grote capaciteit rekening mee. Onze klanten weten dat hun handelswaar bij ons in vertrouwde handen is.’

PBS Food Businesspark Friesland West 57 8466 SL Nijehaske T.

0513 76 00 99

E. info@pbsfoof.nl I.

kijk op oost nederland 210-P098-099.indd 99

www.pbsfood

99

22-05-13 11:23


bedrijfspresentatie

Dankert & Castelein, Haarlemmerolie in dataen telecommunicatie In de gemiddelde offerteaanvraag aan Dankert & Castelein schuilt een hartgrondige kreet om hulp. De aanschaf van data- en telecommunicatie is een ding, de installatie optimaal te laten functioneren iets heel anders. ‘Iedereen krijgt de lampjes wel op groen’, simplificeert Folkert Castelein, ‘maar in negen van de tien gevallen sluit het dan nog niet optimaal aan op de behoefte.’ Wie Dankert & Castelein inschakelt als brug tussen techniek en organisatie voorkomt die valkuil. Ieder z’n vak. Tekst: Roelof Tienkamp Dankert & Castelein, toepasselijk gevestigd in het schitterende pand van de voormalige Technische School aan de rand van de Heerenveense binnenstad, viert het eerste lustrum. Want het was in 2008 dat de jonge ondernemers Theun Dankert (39) en Folkert Castelein (38) - de een met jarenlange ervaring in sales en consultancy, de ander op het gebied van design, engineering en implementatie - besloten gezamenlijk de toekomst in te gaan: Dankert & Castelein was een feit. Theun Dankert omschrijft het zo: ‘Je springt over een rand, terwijl je niet weet wat daaronder zit.’ Folkert Castelein:

100

210-P100-101.indd 100

‘Maar de voors en tegens overwegend dachten we wel dat het zou kunnen.’ Die prognose bleek juist: Dankert & Castelein heeft inmiddels vier medewerkers op de loonlijst staan, mag zich verheugen in een goed gevulde orderportefeuille en - niet minder belangrijk - een klinkende naam binnen de branche.

Haarlemmerolie Dankert & Castelein is als Haarlemmerolie. Dat compliment krijgt het tweetal nogal eens mee van tevreden klanten. Ze halen hun schouders op. ‘Het is een mix van gezond boerenverstand, vakkennis en een nuchtere kijk op de zaak. Meer niet.’

Dat mag zo zijn, het jonge bedrijf is wel uitgegroeid tot dé vraagbaak op het gebied van alle data- en telecommunicatievraagstukken. Dankert & Castelein werkt onafhankelijk van fabrikanten en leveranciers en kan zijn opdrachtgevers daarom objectief adviseren en invulling geven aan de communicatiebehoeften van iedere specifieke organisatie. De dienstverlening is uiterst breed en varieert van strategiebepaling (wat betekent communicatie voor mijn organisatie) tot optimalisatie van huidige faciliteiten en van het opstellen van IPen telefonienummerplannen tot het verzorgen van projectmanagement

kijk op oost nederland 22-05-13 11:24


Theun Dankert: ‘Veel bedrijven schaffen apparatuur aan en beginnen dan met het uitrollen ervan. Wij redeneren precies andersom, denken vanuit de eindsituatie. Wat wil je bereiken? Vervolgens redeneren we met een plan van aanpak terug en brengen zo de eventuele risico’s en problemen al bij voorbaat in kaart. Zo kunnen we met een minimum aan tijd een maximaal resultaat bereiken.’ Folkert Castelein: ‘In een ideale wereld zouden wij niet nodig zijn, maar het loopt niet altijd op rolletjes. En dan worden wij ingeschakeld.’ Waarbij hij wel wil aantekenen dat Dankert & Castelein altijd zal proberen zichzelf zo snel mogelijk overbodig te maken. ‘Dat is een kwestie van vertrouwen. En dat zullen we nooit beschamen.’ tijdens een realisatie of migratie. Dat kan op verschillende manieren: detachering, incidentele inhuur op uurbasis tot en met fixed-price voor projectrealisatie. Folkert Castelein: ‘Geen organisatie is dezelfde. De eisen, die aan communicatieapparatuur worden gesteld zijn overal anders. Het is allemaal op de klant toegespitst maatwerk.’ Theun Dankert: ‘Communicatie moet een hulpmiddel zijn dat aansluit bij het bedrijfsproces. Een soepel werkend hulpmiddel, geen haperende bron van ergernis.’

Troubleshooter De projecten waarvoor Dankert & Castelein wordt ingeschakeld lopen sterk uiteen. Soms wordt het proces van A tot Z begeleid en ondersteund, dan weer

wordt het Heerenveense bedrijf gevraagd een programma van eisen op te stellen of halverwege een traject op te treden als troubleshooter. Dat wil nog wel eens voorkomen wanneer bedrijven de eigen ict-afdeling met het proces belasten. Maar de reguliere beheerorganisatie heeft doorgaans nauwelijks routine met deze specifieke tak van sport: een gemiddeld netwerk wordt eens in de vijf jaar vervangen, een doorsnee centrale een keer per acht tot tien jaar, terwijl de meeste bekabelingen wel vijftien jaar of langer blijven liggen. ‘En dan blijkt halverwege het proces dat het allemaal toch niet zo gemakkelijk is’, zegt Folkert Castelein. ‘Het komt maar al te vaak voor dat wij dan worden benaderd om orde te scheppen in de ontstane chaos.’

Aan het roer Niet alleen afnemers van data- en telecommunicatie schakelen Dankert & Castelein in. Het gebeurt zelfs steeds meer dat ook leveranciers het bedrijf vragen het projectmanagement op zich te nemen voor de afnemer. Leverancier en afnemer zijn twee partijen, maar al te vaak met een verschillend inzicht over de realisatie van een project. Theun Dankert: ‘Wij hebben onafhankelijke en objectieve ervaring en kennis in huis om dat proces in goede banen te leiden. We vergelijken het wel eens met twee roeiers in een boot. Peddelt de een wat harder dan de ander dan wijken ze van hun koers af. Dankert & Castelein is dan de stuurman achterin. Die houdt het hoofd koel en zorgt ervoor volgens de beste koers op het einddoel af te stevenen.’

Burgemeester Falkenaweg 54 8442 LE Heerenveen T.

088 683 83 83

E. info@dankertencastelein.nl I.

kijk op oost nederland 210-P100-101.indd 101

www.dankertencastelein.nl

101

22-05-13 11:24


bedrijfspresentatie

Verbinding van talenten Joost van Loon, algemeen directeur van Presikhaaf Bedrijven, heeft een ambitieuze doelstelling: in 2013 wil hij in totaal 1.350 mensen geplaatst hebben bij werkgevers in de regio Midden Gelderland. Volgens hem heeft Presikhaaf Bedrijven een ijzersterke formule als het gaat om de verbinding tussen het leerwerkbedrijf Presikhaaf en werkgevers. Presikhaaf Bedrijven gaat de focus richten op haar activiteiten als mens- en arbeidsontwikkelbedrijf en zoekt daarbij aansluiting met werkgevers. Presikhaaf Bedrijven is al een andere koers gaan varen door haar eigen productiecapaciteit te verminderen. Deze koerswijziging is noodzakelijk om het gewijzigde overheidsbeleid concreet te maken en omdat het Rijk de beschikbare subsidies fors zal verlagen. Zowel landelijk als regionaal is het beleid er op gericht zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. Mensen worden aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid en de overheid biedt ondersteuning bij het vinden van werk.

Gelderse ondernemers Presikhaaf Bedrijven zal haar inspanningen de komende jaren inzetten op de ontwikkeling van mensen, het extern plaatsen van medewerkers door marktverbinden en arbeidsmarktcommunicatie. Presikhaaf Bedrijven zal

daarvoor samenwerkingsverbanden aangaan met werkgevers, partners en andere relevante marktpartijen om zoveel mogelijk externe plaatsingen te realiseren. Met deze koerswijziging wil Presikhaaf Bedrijven komend jaar in totaal 1.350 medewerkers extern geplaatst hebben.

Bedrijfsvoering in verandering In het verleden is ervoor gekozen om bij Presikhaaf Bedrijven bedrijfsmatige activiteiten op te zetten om mensen aan het werk te krijgen. Dit heeft ertoe geleid dat Presikhaaf Bedrijven nu een gekende organisatie is met ruim 3.000 medewerkers. De organisatie heeft diverse bedrijfsonderdelen die met ondernemersrisico’s actief in verschillende markten opereren.

Joost van Loon, algemeen directeur van Presikhaaf Bedrijven. Foto: Gerard Burgers

Doorgaan met deze bedrijfsvoering vraagt om een toenemend beslag op financiële (publieke) middelen en managementaandacht. Dit is niet ten

gunste van de primaire doelstelling van Presikhaaf Bedrijven. De nieuwe koers betekent onder andere dat enkele bedrijfsactiviteiten worden afgebouwd of overgenomen door een commerciële partij of dat in samenwerking activiteiten worden uitgevoerd. Daarbij brengt de samenwerkingspartner kennis van de markt, operationeel management en sturing alsmede investeringsvermogen in, terwijl Presikhaaf Bedrijven zorgt voor gekwalificeerde medewerkers en begeleiding.

Ontwikkeling van mensen Presikhaaf Bedrijven is in essentie een LeerWerkBedrijf dat mensen uitplaatst bij werkgevers. Werkervaring en ontwikkeling van medewerkers spelen hierbij een centrale rol. Presikhaaf

210-P102-104.indd 102

23-05-13 12:38


Bedrijven biedt mensen een toekomstperspectief om zo zelfstandig mogelijk deel te nemen aan het reguliere arbeidsproces op grond van hun mogelijkheden. Opleidingen en on-thejob ervaring leiden tot kwalificaties die in overeenstemming zijn met de eisen die werkgevers stellen aan functies.

Opleiden als hoeksteen van beleid Presikhaaf Bedrijven heeft in de afgelopen jaren in samenwerking met het ROC RijnIJssel een effectief opleidingsprogramma ontwikkeld dat nu al ruim 650 gediplomeerden op mboniveau heeft opgeleverd. Dit programma heeft in 2009 de Ginjaar-Maas prijs ontvangen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het ontwikkelen van mensen en hun competenties naar de kwalificaties van functies zoals die door werkgevers zijn geformuleerd, zal een hoeksteen blijven in het beleid.

Verbinding met werkgevers Bij de verbinding met werkgevers maakt Presikhaaf Bedrijven ook gebruik van netwerken via kenniscentra. Samenwerken met verschillende kenniscentra is voor de scholing en ontwikkeling van mensen richtinggevend omdat zij de verbinding zijn met de werkgevers. Op die manier kun je het leren en ontwikkelen in de praktijk, afstemmen op de vraag en behoefte van werkgevers. Joost van Loon: ‘Daarmee geven we ook aan hoe we intern omgaan met de ontwikkeling van medewerkers: we

ontwikkelen en scholen medewerkers op de behoefte waar door werkgevers om gevraagd wordt’.

Beroepskwalificaties Vanuit zijn werkervaring op nationaal en internationaal niveau gelooft Joost in ‘je leven lang leren door te werken’. Volgens Joost is scholing en vooral ook werkervaring in een echte werkomgeving onmisbaar in de ontwikkeling van medewerkers. ‘Het verhoogt hun eigenwaarde en stelt ze in staat competenties te ontwikkelen die aansluiten op beroepskwalificaties van de arbeidsmarkt. Dat is waar werkgevers om vragen’. Branchegericht Presikhaaf Bedrijven heeft ervoor gekozen om werkgevers branchegericht te benaderen. Hiervoor zijn branche specifieke accountteams opgezet die met hun specifieke kennis en ervaring over de branche, werkgevers benaderen voor samenwerking met Presikhaaf Bedrijven. Diverse kenniscentra hebben het leerwerkbedrijf Presikhaaf Bedrijven inmiddels 18 accreditaties toegekend. Met name in de branches Groen, Schoonmaak/facilitair, Logistiek, Industrie, Horeca, Detailhandel, Tuinbouw en Zorg/Welzijn heeft het bedrijf in de afgelopen jaren veel kennis en ervaring opgebouwd.

Joost van Loon roept ondernemers en werkgevers op om het gesprek aan te gaan. Er zijn vaak meer mogelijkheden dan gedacht, en ook ondernemers waarmee we misschien niet direct zaken kunnen doen maar die wel goede ideeën hebben, nodigen we graag uit om van gedachten te wisselen.

Presikhaaf Bedrijven Bruningweg 10 6827 BM Arnhem

Toekomst De overname van het Groenproject, dat voorheen onderdeel uitmaakte van Presikhaaf Bedrijven, door Ten Brinke

kijk op oost nederland 210-P102-104.indd 103

interieurbeplanting uit Zevenaar en de overname van groenvoorzieningsactiviteiten door Monsdal uit Duiven waarbij ruim 100 mensen zijn geplaatst, zijn voorbeelden van de nieuwe weg die Presikhaaf Bedrijven inslaat om haar activiteiten onder te brengen bij ondernemers en zich te richten op haar corebusiness: het ontwikkelen en begeleiden van mensen naar de arbeidsmarkt. Joost: ‘Onze medewerkers zijn talenten die we kunnen verbinden met werkgevers die zitten te springen om gemotiveerde en gekwalificeerde medewerkers’.

T.

026 368 51 11

E. info@presikhaaf.org I.

www.presikhaaf.org

103

22-05-13 11:25


UitblinQers in de publieke sector delen

Finance & control Procesverbetering Interim management Projectbegeleiding

sa m

en

ve rt

u ro

sy

w en

rg ne ste

er

gelijkgest e

rken

ie

v

m

dh

eid gedreve nh

www.blinQ-bemiddeling.nl Kanaalweg 2

06 - 145 45 199

8356 VS

Blokzijl

info@blinQ-bemiddeling.nl

eid

Doeners met Denkkracht

Bouwbedrijf Oonk b.v. is een jong en dynamisch bouwbedrijf, met jarenlange ervaring in de bedrijfstak, waarin zeer toekomst­ gericht en met de modernste middelen wordt gewerkt in de Woningbouw en Utiliteitsbouw. Waar de werkzaamheden al (kunnen) beginnen op de teken­ tafel, zodat u geheel vrij bent in architectuur keuze, dus “van idee tot werkelijkheid”. Geheel nieuw bij ons, een goedkoper bouwconcept! De I’KES-woning die inspeelt op de zich snel ontwikkelende­ en veranderende woningmarkt. I’KES® is een geregistreerd product dat staat voor Innovatief Kwaliteit K Energiezuinig en Supersnel. Het zijn de kernbegrippen die het concept van deze woning karakteriseren. I’KES is onderscheidend ten opzichte van alle andere woning­ bouwsystemen en vooral erg flexibel. Niet alleen door de talloze uitvoeringsvarianten die gekozen kunnen worden, maar ook omdat I’KES met de modernste technieken nu veel goedkoper kan worden gerealiseerd. Voor meer informatie bel of stuur e­mail naar: info@bouwbedrijfoonk.nl

Volledig eigen productie

Zandwinningproject Duitsland

HDPE-buizen 400 mm

Project Glockner Kaprun

Inn In nnova v ti va tie ief en e to t ona naa na aan ang nge geve ven end in i de d gr gro rondb d oor db oror r-, br bro ronb n em ema mali lin ing ng- en e ba bag agg gge ger ers rse secto tor to or Weegschaalstraat 44 • 7324 BH Apeldoorn • Te T l. (055) 3666173 • Fax (055) 3664491 E-mail: midap@midap.nl • www.midap.nl 104

210-P102-104.indd 104

22-05-13 11:25


n&n

nieuws en noviteiten zakelijk

Printadvertentie gewaardeerd De geprinte advertentie is voor de consument het meest geloofwaardig. Er is derhalve een positieve houding ten aanzien van tijdschriftreclame. Dit is één van de conclusies uit de Europese studie ‘Consumer attitudes towards advertising in media in Europe’. Het onderzoek brengt het mediagebruik van consumenten en hun houding ten aanzien van advertising in kaart. Het onderzoek is uitgevoerd door VTT (Finnish Research Institute) in opdracht van Print Power. (Bron: Magazines.nl). Dit sluit tevens aan bij de conclusies van het vorig jaar gehouden vierde Mediabelevingsonderzoek van TNS NIPO. In deze presentatie de belangrijkste bevindingen op het gebied van reclamebeleving in verschillende mediumtypen en in het bijzonder tijdschriften. De reclamebeleving van tijdschriften is de afgelopen vier jaar nauwelijks veranderd, deze blijft positief. In tegenstelling tot veel andere media is de irritatie niet toegenomen en is deze ook het laagst bij tijdschriften. De lezer ervaart de kwaliteit van de advertenties als hoog.

Fietsreparatie paal FixIt Fietsmarketing is een belangrijk onderdeel van het Falco assortiment. Om het aantal fietsers verder uit te breiden, is het creëren van een fietsvriendelijke omgeving essentieel. Het aanbieden van een fietsreparatiebeugel met fietspomp draagt hieraan zeker bij. Niets zo vervelend voor een fietser als een lekke band, onderdelen die los raken of een niet juist afgestelde fiets. Falco FixIt bevat alles dat nodig is om eenvoudige reparaties en onderhoud uit te voeren; van het wisselen van een band tot het afstellen van remmen en versnellingen. De FixIt is geschikt voor plaatsing in de buitenruimte, mits overkapt. Alle soorten fietsen kunnen in de FixIt worden gehangen waardoor er een goede werkhoogte ontstaat. Tevens is de FixIt pomp voorzien van een verloopnippel voor alle ventielen, zodat de banden van alle voorkomende fietsen op spanning gehouden kunnen worden. Bedrijven, instellingen en steden kunnen de reparatiezuil personaliseren door de FixIt in een gewenste huisstijl te laten produceren. Op het gebied van bergingen is de FalcoLok 600 een verdere – nog ruimere uitbreiding in de FalcoLok serie. De fietsoverkapping is opgebouwd uit stalen dakframes van het Falco G-profiel. Deze kenmerkt zich door een rondom lopende goot en een mooie boei en de berging is zowel in de breedte als in de diepte onbeperkt uit te breiden. De ruime FalcoLok 600 is inzetbaar als fietsenstalling, opslag voor goederen, containers en meer. Meer informatie: www.falco.nl

Tijdschriftreclame wordt het meest duidelijk gevonden, maakt het meest enthousiast en voelt men zich het meest bij betrokken. Tijdschriftenreclame wordt op een medium na, ook het meest origineel gevonden. Printmedia in het algemeen worden door de consument als nuttig en geloofwaardig beschouwd, meer dan audiovisuele media.

n&n

De rubriek Nieuws en noviteiten in Kijk op oost nederland wordt deels samengesteld uit ingezonden persberichten. Uw persberichten voor Nieuws en noviteiten kunt u sturen naar het volgende e-mailadres: a.meuleman@novema.nl. We gaan uit van een tekst van maximaal 200 woorden, eventueel bijgevoegde foto in HR: minimaal 300 dpi 10 x 15 cm. Plaatsing van persberichten is afhankelijk van de beschikbare ruimte, de nieuwswaarde van het bericht en de gewenste diversiteit van de rubriek. U kunt persberichten insturen voor plaatsing in editie 211 tot uiterlijk 24 juni en voor plaatsing in editie 212 tot uiterlijk 9 september. Kijk voor actuele nieuwsberichten op www.kijkopoostnederland.nl

kijk op oost nederland 210-P105-115.indd 105

105

22-05-13 11:32


KENNIS VAN KRANEN.

Konecranes is als wereldmarktleider op het gebied van service en onderhoud aan hijskranen nu ook gevestigd in LEEK. Onze goed opgeleide monteurs onderhouden, repareren en moderniseren uw kranen en andere hijsmiddelen zodanig dat de kans op storingen en stilstand enorm wordt beperkt. Voor informatie over onze service, alsmede over nieuwe kranen en takels staan onze deskundige medewerkers u graag te woord.

Konecranes BV Kamerlingh Onnesstraat 8, 9351 VD Leek Tel: 0594-695640, Fax: 0594-511196 www.konecranes.com, info.nl@konecranes.com

Grovako NIJMEGEN vof

Technical Service Panelenbuigers Kantpersen Scharen Fiberlaser Veiligheidssystemen Gereedschappen Service

Grovako Nijmegen v.o.f. is een klein teken- en adviesbureau, werkzaam in de omgeving van Nijmegen. Onze werkzaamheden hebben betrekking op werktuigbouwkundige zaken, van tekenwerk (2D en 3D) tot complete werkvoorbereiding en projectbegeleiding. Onze diensten bestaan onder andere uit: Werktuigbouwkundig tekenwerk in zowel AutoCAD (2D) als Inventor (3D): * Tekenen vanaf aangeleverd model of schets; * Ontwerpen / construeren op aanwijzingen van de klant; * Constructiedossiers samenstellen; * Vectoriseren van tekeningen (PDF/TIFF naar DWG); * Digitaliseren fysieke (tekeningen)archieven. Technische ondersteuning, ook mogelijk op locatie: * Werkvoorbereiding; * Technische inkoop; * Onderhoudsprojecten; * Beheer van tekeningen database.

Siboma BV

Riezenweg 20, 7071 PV Ulft T. +31 (0) 315 640860, F. +31 (0) 315 642257 E-mail info@siboma.nl, Internet www.siboma.nl

Is uw interesse gewekt na het lezen van bovenstaande? Dan nodigen wij u uit contact met ons op te nemen. Of kijkt u gerust eens voor meer informatie op onze vernieuwde website. Tel.: 06-48 71 3007 Fax: 024-343 00 34

E-mail: info@grovako.nl Website: www.grovako.nl

106

210-P105-115.indd 106

22-05-13 11:32


n&n

nieuws en noviteiten zakelijk

Werken áán je bedrijf Het onlangs verschenen De ondernemersmythe is de Nederlandse vertaling van The E-Myth, een internationale bestseller met ruim 3 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Dit boek heeft sinds zijn verschijnen in 1995 niets aan kracht en relevantie ingeboet en mag met recht een klassieker genoemd worden. De ondernemersmythe analyseert de klassieke valkuilen voor (beginnende) ondernemers en geeft adviezen om te voorkomen dat zij dezelfde fouten maken. De grootste valkuil voor veel ondernemers is dat ze heel hard ín hun bedrijf werken, terwijl ze vergeten áán hun bedrijf te werken. Ze hebben een baan, geen onderneming en houden zich bezig met de dagelijkse werkzaamheden, zonder strategisch na te denken over de toekomst van hun bedrijf. Veel ondernemers hadden een goed idee, waarmee ze hun eigen bedrijf zijn gestart. Ze werken hard, maar ondanks hun inzet lukt het niet om hun bedrijf uit te bouwen tot een succesvolle onderneming. Het is een mythe dat iedereen met een eigen bedrijf ook een goede ondernemer is. Auteur Michael Gerbers schreef dit boek na jarenlange ervaring als bedrijfsadviseur. Hij signaleerde dat veel ondernemers in dezelfde val trapten en geeft in dit boek handvatten hoe dit te voorkomen. Hij laat zien hoe je een bedrijf op productieve wijze kunt laten groeien en beschrijft aan de hand van praktijkvoorbeelden de verschillende fasen die iedere onderneming doorloopt – van kindertijd, via adolescentie naar volwassenheid.

Gerbers laat ondernemers verder denken. ‘Doe alsof je je onderneming gaat franchisen. Daarvoor moet je het bedrijf klonen en zal een franchisenemer er ook heel graag mee willen werken. De eerste stap is een stap achteruit. Om je bedrijf te kunnen bekijken door een ‘nieuwe bril’. En analyseren zoals het nu is, beslissen hoe het er uit moet gaan zien en dan bepalen hoe groot de kloof is die je moet overbruggen om je droombedrijf te realiseren, ontdaan van de ondernemersmythe. De ondernemersmythe, Michael Gerbers Paperback: Isbn 978 90 430 2766 3, € 19,95 E-book: Isbn 978 90 430 2771 7, € 14,99

Aanbestedingsspecialist bij JPR Advocaten Luuk van Kreij, advocaat bouw- en aanbestedingsrecht is sinds april werkzaam bij JPR Advocaten te Deventer. Met zijn aanstelling versterkt het in Oost-Nederland gevestigde advocatenkantoor haar specialisme op het gebied van het aanbestedingsrecht. Voor zijn indiensttreding bij JPR was Luuk van Kreij 15 jaar als specialist bouwen aanbestedingsrecht werkzaam bij juridisch advies- en ingenieursbureau Tauw B.V., onder andere voor het bedrijfsonderdeel PurpleBlue (gespecialiseerd in het omgevingsrecht). Ook was hij als adviseur betrokken bij tal van grote aanbestedingen. Zijn zeer specialistische kennis op het gebied van het aanbestedingsrecht – gecombineerd met praktijkervaring bij een ingenieursbureau gefocust op ruimtelijke ontwikkeling – maakt Luuk van Kreij tot een zeer gewaardeerd sparringpartner. Bij JPR Advocaten is Luuk van Kreij lid van de sectie vastgoed en de vakgroep bouw- en aanbestedingsrecht. De sectie vastgoed bestaat uit vijftien advocaten, waarvan zes zich hebben gespecialiseerd in het bouw- en aanbestedingsrecht. Luuk van Kreij, advocaat bouw- en aanbestedingsrecht JPR Advocaten

Meer informatie: www.jpr.nl

kijk op oost nederland 210-P105-115.indd 107

107

22-05-13 11:32


Didamseweg 33-35 7037 DJ BEEK (gem. Montfe f rland) fe T l.: 0316-531451 Te Fax: 0316-532086 W bsite: www.boerslastechniek.nl We E-mail: info f @boerslastechniek.nl fo

• • • • • • • • • • • • • •

A togeen las-, snij Au i - en soldeer-apparatuur ij Elektrische las-apparatuur, r o.a. Mig-Tig-Plasma r, Diverse soorten toevoegmaterialen Lasdampafz f uiging fz Gasdistributiesystemen Laskleding V iligheidsschoenen Ve V rhuur van Mig-Tig-Plasma en Au Ve A togeen apparatuur Reparatie van lastoortsen en lasapparatuur Propaan depot van Primagaz-Benegas-Camping gaz Propaan gereedschap LPG tankj k es (speciaal voor heft kj f ruck) ft Industriële en Speciale gassen Slij i pschij ij i ven, Schuurbanden ij

Particuliere en bedrijfsverhuizingen • Kantoor- en rijksverhuizingen • Luchtgeveerd materieel • Ve V rwarmde opslagmogelijkheid • Geschikt voor piano-, computeren antiekvervoer • Ve V rhuislift aanwezig

www.veijerverhuizingen.nl

BRUGGEN SLAAN. DAT DOEN WIJ. AL BIJNA 100 JAAR.

Marconistraat 3 7442 DD Nijverdal T E W

0548 - 63 12 12 info@vada.nl www.vada.nl

Staat uw archief u in de weg? Bij ons is uw archief in verzekerde bewaring! Vada Archieven verzorgt archief opslag & beheer voor o.a.

-

Accountants

-

(Semi-)Overheid

-

Advocaten

-

Notarissen

-

Bankwezen

-

Zorginstellingen

-

Makelaars

-

En voor ú!

Specialisten in (civiele) betonwerken bruggen, viaducten, tunnels, parkeerkelders, b e r g i n g s k e l d e r s , ( r e i n w a t e r ) p o m p s t a t i o n s , R W Z I ’s W W W. H VA N H A A R S T. N L

108

210-P105-115.indd 108

22-05-13 11:32


n&n

nieuws en noviteiten zakelijk

Ondergrond informatie hydrogeologische onderzoeken. Borehole Radar R/T™ (2D BHR) is een eenvoudige, veilige en duidelijke manier om informatie te verkrijgen over de ondergrond. Deze kan zowel vanuit een enkel boorgat als vanuit twee boorgaten gebruikt worden. De data worden vervolgens verwerkt met bijbehorende door T&A ontwikkelde software. Eén van de eerste projecten die met de 2D BHR R/T™ zijn uitgevoerd betrof een detectieonderzoek in Berlijn naar blindgangers (explosieven) uit de Tweede Wereldoorlog. In Arnhem is de 2D BHR R/T™ ingezet om te onderzoeken wat de reden was voor terugkerende verzakkingen in een parkeerplaats. Met behulp van een meting vanuit twee boorgaten is de oorzaak, een holle ruimte op ongeveer tien meter diepte, gevonden.

De 2D Borehole Radar kan gebruikt worden voor het detecteren van funderingen en ondergrondse constructies, explosieven, holtes en breuklijnen en voor mijnbouw en

Meer informatie: Stefan Carpentier, carpentier@ta-survey.nl

Duurzaam kantoor Symbol Symbol een completer dienstenpakket aanbieden.

Wethouder Marijke van Hees gaf eind maart het startsein voor de nieuwbouw van het Symbol kantoor op het Business & Science Park in Enschede. Symbol geeft advies en trainingen op het gebied van organisatieontwikkeling, procesverbetering, kwaliteit, milieu en veiligheid. Symbol ondersteunt bedrijven en organisaties in het versterken van de concurrentiepositie en een efficiëntere overheid. Naast consultancy is het geven van trainingen een kernactiviteit. Het nieuwe kantoor biedt tevens werkplekken voor de nieuwe collega’s van FirmXperts uit Zwolle die sinds maart bij Symbol werkzaam zijn. FirmXperts heeft in de afgelopen 20 jaar een sterke naam opgebouwd in kwaliteitsmanagement, milieu en veiligheid, voornamelijk in de automotive en industrie. Door de overname kan

In samenwerking met BCT architecten is voor een ontwerp gekozen dat aansluit bij het bedrijf Symbol en haar activiteiten: een transparant kantoor met creatief ingerichte trainingszalen waarin cursisten kennis en inspiratie op zullen doen. Het kantoor heeft een oppervlakte van 900 m2 en voldoet aan de GPR normen voor duurzaamheid, waaronder energie, milieu en toekomstwaarde. Het nieuwe kantoor voor Symbol past bij de visie van BAM Utiliteitsbouw als het gaat om duurzaam en LEAN bouwen. BAM maakt veelvuldig gebruik van de expertise van Symbol bij het toepassen van de LEAN principes en instrumenten in het ontwerp en realisatie proces. Deze manier van LEAN bouwen leidt tot kortere bouwtijden en minder faalkosten.

Voor koffie, lunch of diner Met vrienden, familie of zakelijk Ongedwongen, sfeervol en gastvrij

Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Door de lage drempel en ongedwongen sfeer is het hier voor jong en oud “natuurlijk” genieten. Samen met ons team heten wij u van harte welkom in ons restaurant. Kijk voor onze actuele lunch- en dinerkaart op onze website: www.bosrestaurant.nl Joppelaan 100, 7215 AE Joppe. Tel. 0575-494206

kijk op oost nederland 210-P105-115.indd 109

109

23-05-13 12:42


T l. (0316) 340084 – www.aapeople.nl Te

Personeelsaanbod op elk niveau in elke branche ● uitzenden / detacheren V el erva Ve v ri va rin ing in i ka k nte t n, wa te w ls l en en buig i en va ig v n sta t al, ta l l, alu l min lu i iu in i m, rvs v , sli vs lij li ijt jtva v ste t pla te l te la t n of pro r fi ro f elen

● werving en selectie ● Europese arbeidskrachten ● pay-roll

Cap Ca apacit ite it teit i ka k ntb t ank: tb k k: 6 mete t r lengte te t te 5000 kN k pers rsk rs skr kra racht

N ast de toeleve Na v ri ve rin ing ook een ve v rt rtr tro rouwd w part wd rtn rt tner v or het leve vo v re ve r n va v n in i sta t ll ta lla lati t es en machin i es in v or de re vo r cy cyc ycli lin ingin i du in d str tri tr rie

Nijverheidsstraat 11 – 7482 GZ HAAKSBERGEN T l. (053) 850 77 70 – Fax. (053) 850 77 71 Te E-mail: info@busschers.nl – Website: www.busschers.nl

1951 ✷ 62 jaar ✷ 2013

• Nieuwbouw • Ve V rbouw • Renovatie Wiekenseweg 18 7081 HV Gendringen T l. 0315 - 68 31 05 Te Fax 0315 - 63 23 64 info@th-jansen-bouw.nl www.th-jansen-bouw.nl

110

210-P105-115.indd 110

22-05-13 11:32


n&n

nieuws en noviteiten zakelijk

Detacheren medewerkers Honderd medewerkers van de schoonmaakafdeling van Delta gaan hun werk voortzetten bij DeltaCare Dienstverlening. Nog nooit eerder heeft Delta in een keer zoveel medewerkers gedetacheerd. DeltaCare Dienstverlening is een nieuw schoonmaakbedrijf, opgericht door Albert Kars, voormalig unitmanager Delta Schoonmaak. Delta heeft al haar schoonmaakactiviteiten overgeheveld naar DeltaCare Dienstverlening BV. Delta medewerkers zullen de werkzaamheden op de hun vertrouwde locaties blijven verrichten. Naast het feit dat DeltaCare Dienstverlening alle schoonmaakmedewerkers van Delta op detacheringbasis heeft overgenomen, zijn ook de rayonmanagers in dienst gekomen bij het nieuwe schoonmaakbedrijf. Hierdoor is de kennis van de medewerkers en de werklocaties optimaal geborgd. Delta is ervan overtuigd dat zij de kwaliteit van dienstverlening die opdrachtgevers gewend zijn in deze samenwerking kan blijven waarborgen. De ontwikkelingsmogelijkheden van de medewerkers worden vergroot en zij zullen, indien dit tot de mogelijkheden behoort, breder ingezet gaan worden. Een regulier schoonmaakbedrijf heeft meer commerciële slagkracht, waardoor er een grotere diversiteit aan opdrachtgevers ontstaat. Hierdoor zijn op termijn de continuïteit en duurzaamheid van behoud van passend werk en doorstroom naar regulier werken beter geborgd. De opdrachtgevers, bestaande uit scholen, instellingen en overheidsin-

Kansen waarmaken Begin april organiseerde Maket een inspirerende sessie bij het CVJO te Doetinchem met als thema Duurzaam wonen en werken. Maket is het nieuwe, creatieve uitvoeringsorgaan voor het waarmaken van kansen. Door middel van energieke cocreatie-sessies helpt Maket organisaties, bedrijven, stichtingen, kennisinstellingen, overheden en ondernemers hun ambities waar te maken.

stanties, zijn een belangrijke schakel in het ontwikkelingsproces van mensen met een afstand tot arbeidsmarkt naar zo regulier mogelijk werken. Op deze manier leveren zij een belangrijke maatschappelijke bijdrage om mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt hun vak te laten uitoefenen.

Van links naar rechts: Albert Kars, directeur DeltaCare, Mieke van Aspert, bedrijfsmanager Delta Diensten, Walter Cantrijn, algemeen directeur Delta.

Nieuw zakelijk netwerk Coöperatie Sprakel

Wijbrand Pauw startte zijn bedrijf Live Green vanuit een privé situatie. Zijn doel was om zijn eigen woning duurzamer te maken, maar bemerkte dat je zelf een expert moet zijn. Live Green adviseert en ondersteunt bedrijven en particulieren bij het duurzaam maken van wonen en werken. Tijdens de volgende Maket sessie zal Jos Bus van Arboriginals het woord voeren. Arboriginals communiceert voor meer werkplezier en het verbeteren van de veiligheid op de werkvloer.

Het nieuwe zakelijke netwerk Coöperatie ‘Sprakel’, een initiatief van PROGRESS Consulting, is open voor leden. De belangrijkste doelstellingen van Coöperatie Sprakel zijn: kennis, tips & tricks delen, contacten en netwerken openstellen, leads, klanten en omzet genereren en samen nieuwe innovatieve initiatieven ontwikkelen. Coöperatie ‘Sprakel’ onderscheidt zich door de zakelijk georganiseerde structuur in een open, vertrouwde en gezellige sfeer. Bovendien is deelname gratis: de leden dragen bij door hun inbreng van human en social capital. PROGRESS Consulting adviseert en begeleidt ondernemers ten aanzien van strategie, cultuur en financiën. PROGRESS Consulting inventariseert en begeleidt verander- en verbetertrajecten als uitvoerder en als regisseur.

Meer informatie: www.maket.nl

Meer informatie: www.progressconsulting.nl

kijk op oost nederland 210-P105-115.indd 111

111

23-05-13 12:42


➤ Rein i ig in i in i g va v n ke k uke k n, ke afz f uig fz i - en ve ig v nti tilila ti lati tie iesy sys yste t men ➤ Die iep ie epte t re r in i ig i in i g ke k uke k ns ke ➤ Die iep ie epte t re r in i ig i in i g sanita t ir ta i ➤ 24-uurs r Cala rs l mite la t ite te t n te ( 6 13 96 10 59) (0 9 9)

Celsiusstraat 17 • 3846 BK Harderwijk T l.: (0341) 41 51 75 • Fax: (0341) 41 78 18 Te info@dieptereiniging.com

Hoeben Metalen BV is een modern metaalrecyclingbedrijf. Het familiebedrijf houdt zich bezig met de inname van alle ferro-, non-ferro-, en kabelafvallen. Tevens kan men bij Hoeben terecht voor het inleveren van de oude loodaccu’s. Al het afval wordt be- en verwerkt tot grondstof voor de staalverwerkingsbedrijven en/of de non-ferrosmelterijen. Tot de klantenkring van Hoeben Metalen B.V. behoren zowel bedrijven als particulieren. Hoeben betaalt een all-in prijs per kilogram aan de klant. Dit houdt in dat het bedrijf geen huur of transport in rekening brengt, dit is in de prijs verdisconteerd. Op deze manier weet de klant precies waar hij aan toe is!

Oslokade 1 8263 CH Kampen

Tel. (038) 4772935 Fax (038) 4771506

E-mail: info@hoeben-metalen.nl www.hoeben-metalen.nl

112

210-P105-115.indd 112

22-05-13 11:32


n&n

nieuws en noviteiten zakelijk

Kroon op milieubeleid Ter Steege Bouw Rijssen is onlangs ISO 14001 gecertificeerd. ISO 14001 is een wereldwijd erkende normering om het milieubeleid van bedrijven en instellingen te waarborgen en te toetsen. Judith ten Wolthuis, Kwaliteitsmanager bij Ter Steege heeft het afgelopen jaar de milieuprocedures vastgelegd en de certificering begeleid. ‘Gedurende twee dagen heeft de auditor van DNV (Det Norske Veritas) medewerkers op kantoor geïnterviewd en bouwplaatsen bezocht. Na de auditdagen was de algemene conclusie dat de medewerkers enthousiast waren over dit onderwerp en veel milieuzaken onbewust opgepakt worden, zonder dat dit door ‘regeltjes’ wordt opgelegd’, aldus Judith. ‘Het certificaat is dan ook de kroon op het milieubeleid van Ter Steege Bouw Rijssen dat al jaren op deze manier wordt uitgevoerd.’ Eén van de eerste doelstellingen binnen ISO 14001 is het behalen van het FSC-keurmerk. Daarnaast wil Ter Steege Bouw Rijssen zich dit jaar ook certificeren voor de MVO-prestatieladder. ‘Zowel het milieucertificaat als de normering voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zijn belangrijke instrumenten om (potentiële) opdrachtgevers te laten zien dat het al lang niet meer alleen blijft bij bouwen, maar dat onze plicht en zorg veel verder gaat.’

Judith ten Wolthuis toont behaalde certificaat ISO 14001 (Milieunorm)

Grafisch maatwerk collectief

Verdubbeling bedrijfsruimte Van Hooff Intern Transport heeft het contract voor haar nieuwe bedrijfspand getekend. Het pand aan de Morsestraat 26 te Tiel is tweemaal zo groot als het huidige bedrijfspand. Door de verdubbeling van het werkplaatsoppervlak en de veelvoud in opslagcapaciteit kan Van Hooff Intern Transport haar servicegraad verder optimaliseren en de afstemming tussen afdelingen verder verbeteren. Van Hooff Intern Transport paste haar vestigingsbeleid aan en sloot per 1 mei de vestiging in Deventer. De landelijke servicedekking blijft mede gewaarborgd door lokaal aanwezige servicemonteurs en accountmanagers.

Samenwerkingsovereenkomst werkvoorziening Presikhaaf en HPC Drukkerij Presikhaaf Bedrijven gaat met haar grafische dienstverlening een vergaande samenwerking aan met de landelijk opererende HPC drukkerij. De overeenkomst past in de koers van Presikhaaf Bedrijven om eigen activiteiten zoveel mogelijk in samenwerking met ondernemers uit te voeren of over te dragen aan ondernemers. Uitgangspunt bij het aangaan van samenwerkingen is het duurzaam plaatsen van mensen bij ondernemers. Daarbij is de ondernemer verantwoordelijk voor het investeren in de productie en bedrijfsvoering, terwijl Presikhaaf Bedrijven zich richt op haar belangrijkste taak: het ontwikkelen, begeleiden en plaatsen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in een zo regulier mogelijke werkomgeving.

Achterhoek 2020-avond Op woensdag 19 juni 2013, 19.30-22.00 uur is de eerstvolgende informatieavond over Achterhoek Agenda 2020. De locatie en het programma volgen zo spoedig mogelijk. Aanmelden kan per e-mail met vermelding van het aantal personen: 19juni@achterhoek2020.nl.

Meer informatie naar www.vanhooffinterntransport.nl

kijk op oost nederland 210-P105-115.indd 113

113

22-05-13 11:32


Creatieve innovatieve oplossingen IBZ is een raadgevend ingenieursburo voor bouwconstructies. IBZ wil bijdragen aan een duurzame samenleving door het leveren van creatieve en innovatieve oplossingen voor uitdagingen die steeds complexer worden. Hierbij durft ze vernieuwend te denken en te handelen en worden onorthodoxe oplossingen niet geschuwd. Smidsweg 13 • Postbus 207 • 7440 AE Nijverdal • Nederland • Tel.: 0548-631919 • Fax: 0548-631918 • E-mail: info@ibz-bv.nl • Website: www.ibz-bv.nl

Tal van luxe rondvaarten over de randmeren! Op onze luxe rondvaartboten bieden wij u tal van mogelijkheden. Zo verzorgen wij o.a.: s s

Complete bruiloften en personeelsfeesten al vanaf € 26,= pp. all in. Uitgebreide diners en buffetten.

s

Randmerentochten Elburg-Harderwijk en

s

Rondvaarten Elburg.

s

Dagtocht van Elburg naar Urk

Elburg-Kampen.

Zonnehorst 7 – 7207 BT Zutphen Tel.: 0575 44 29 52 Fax: 0575 44 27 92 info@gewotimmerbedrijf.nl www.gewotimmerbedrijf.nl

Informeer naar de vele mogelijkheden die we te bieden hebben. Wij helpen u graag op weg!

Rederij Randmeer Lemmerpad 12, 3844 JJ Harderwijk 0341 41 41 59 / 06 51 41 62 10 www.rederij-randmeer.nl

Eén van onze luxe rondvaartboten.

ramen – deuren – kozijnen – hefschuifpuien – draaikiepramen – bergkappen – tuinhuisjes – landhekken – verbouw – nieuwbouw – alle andere voorkomende timmerwerkzaamheden

Neem contact op met Jelle Rozema via 0522-474468 of mail naar jelle.rozema@akwaak.nl

114

210-P105-115.indd 114

22-05-13 11:32


n&n

nieuws en noviteiten zakelijk

Het succes van Internal Branding Nu het langdurig crisis is, beseffen organisaties dat ze onderscheidend vermogen nodig hebben en durven ze steeds meer te investeren in Internal branding. Want een sterk merk leidt tot fans die positief over het merk spreken en meer, vaker en duurder willen kopen. Gevolg: gezonde financiële resultaten en gelukkige medewerkers. Met Internal Branding werk je aan een sterke merkpositionering door deze te vertalen naar alle marketing P’s en, misschien wel het belangrijkst, het gedrag van medewerkers. Geïnspireerd aan de slag met het bouwen van een sterk merk? Het succes van Internal branding – sterke merken bouwen en onderhouden, geeft een praktische start en tevens een goede theoretische onderbouwing voor het creëren van een sterke merkpositionering die past bij de organisatie of het bedrijf en tegelijkertijd aantrekkelijk is voor klanten. Essentieel hierbij is het doorvertalen van deze merkpositionering naar de werkvloer zodat ook de medewerkers die gaan beleven. Ze zullen zich daardoor verbonden voelen met de organisatie of het bedrijf én het merk.

Samen sterk De wereld staat niet stil. Snelle technologische ontwikkelingen en veranderde klantbehoeften zijn realiteit. Er ontstaan steeds meer specialismen en het specialisme van Helmink woon Techniek bestaat uit het leveren en installeren van luxe badkamers, keukens, haarden en zonnepanelen. Daarom besloot Helmink woon Techniek onlangs zich volledig hierop te richten en de service en onderhoudswerkzaamheden aan verwarmings- en warmwaterinstallaties over te dragen aan Geas Energiewacht. Geas Energiewacht – van oorsprong een Enschedees bedrijf – is in ruim 45 jaar uitgegroeid tot marktleider in Oost-Nederland. Inmiddels zijn er, naast het hoofdkantoor in Enschede, vestigingen in Hengelo (Ov), Almelo, Oldenzaal, Hengelo GLD en dus nu ook in Doetinchem. 135.000 abonnees en ruim 1.200 zakelijke opdrachtgevers worden vanuit deze vestigingen optimaal bediend. Daarnaast wil Geas Energiewacht doorgroeien in de Achterhoek, de Graafschap en Liemers. Woningcorporaties Wonion uit Ulft, Laris uit Didam en IJsselland uit Doesburg kozen al voor de service van Geas Energiewacht. Door de vergaande automatisering en digitale aansturing van de servicemedewerkers op de weg werkt Geas Energiewacht snel en efficiënt. Storingen worden gemiddeld binnen vier uur verholpen, waar ook in het verzorgingsgebied.

In het boek bijzondere praktijkcases en interviews met verantwoordelijken voor Internal branding. Tevens gaan de auteurs in op sociale media, positioneren met archetypes en bieden ze theoretische achtergronden, heldere en praktische modellen en praktische tips en voorbeelden uit de praktijk die direct in de eigen situatie toegepast kunnen worden. Hieruit blijkt dat Internal branding ook leuk is: het is samenwerken aan de vooruitgang. Tevens wordt duidelijk dat het een langdurig proces is wat nooit meer weg gaat. Natuurlijk zie je al na een halfjaar meetbare effecten maar Internal branding is geen quick fix voor acute problemen. Het is vasthouden, volhouden en verleiden. De auteurs Marc van Eck, Ellen Leenhouts en Linda Rutten zijn allen werkzaam bij Business Openers. De afgelopen twaalf jaar heeft Business Openers in Nederland Internal Branding op de kaart gezet en vele merken geholpen bij hun merkpositionering en het waarmaken hiervan. Marc van Eck en Ellen Leenhouts zijn tevens medeauteur van ‘Internal Branding in de praktijk, het merk als kompas’ en ‘Businessplan op 1 A4, word succesvoller met OGSM’. Pearson Benelux, Isbn 978 90 430 2767 0, € 24,95 Meer informatie: www.businessopeners.nl

Pitstop reclame Sinds kort is een nieuwe leverancier van alle reclametoepassingen gevestigd in Hardenberg. Of het nu gaat om belettering op uw auto of mooie letters op de gevel, bij Pitstop helpen ze u graag. Eigenaar Ellert Pater: ‘Wij helpen onze klanten als in een echte pitstop: de klant komt langs en wordt vlot geholpen met alles op het gebied van reclame’. Voor zowel beginnende ondernemers, die snel hun naam gevestigd willen zien, als bestaande bedrijven hebben wij een uitgebreid assortiment. Pitstop, onderdeel van Phyxsius, wil zich onderscheiden van de internetaanbieders door kwaliteit te leveren tegen een goede prijs: een spandoek, magneetplaten of reclamebord met een mooi ontwerp en in haarscherpe kwaliteit. Ook promotiematerialen als flyers, posters en stickers met een fullcolour opdruk zijn snel leverbaar. Meer informatie: www.pitstopreclame.nl

115

210-P105-115.indd 115

22-05-13 11:32


adv adverteerdersindex

A&A People Personeelsdiensten G. Aalderink en Zn. A.B. Specialistische Reiniging AcademyOost Akwaak Zwemscholen Algemeen Pallet Centrum Altez Construction Group Althea Products Alwo Bestratingsbedrijf Armaex Administratiekantoor Arnad Attema van Schaik Audacious Sheet Metal

110 20 112 48/49 114 78 22 88 28 16 68 112 50

Bastiaan Belpa Bemei R.V.S. Industrie Betondokter Bevico De Bielheimerbeek BJZ.nu BlinQ Bemiddeling BM Natuursteen Boers – Beek Staalbouw Boom Bouwma Administratie- en Belastingadviesbureau Brand Interieurs Breman Service Arnhem Ten Brinke Bufix Funderingstechniek Busschers Staalwerken

92 52 68 88 74 44 28 104 28 108 82

3dPrintCompany DAC Electric DC28 Advies Directfiberview Dommerholt Reclameverspreiding Dugreja deuren en zonwering Dusseldorp

86 78 104 6 94 68 1

26 70 46 32 72 110

Egberts Landschapsbouw Elweco Eureka Group

80 44 16

The Fellowship of Acoustics Flexellon A. Flier Grond & Straatwerk Folio Administratie- en bedrijfsadviesbureau Folkersma Reclame Follibus Frean Administratieve Dienstverlening

74 94 86

Galvano Hengelo Gewo Ambachtelijk Timmerbedrijf Glasteam Twello Groothuis Handel

64 90 12 78 36 114 78 46

Grovako Nijmegen

106

H. van Haarst Aannemersbedrijf Grondboorbedrijf Haitjema Hero-Folie Hilux5 Hoeben Metalen Hofman Constructies Hoksberg Systeemplafonds HTIO Hylkema Funderingstechniek

108 88 64 12 112 22 26 84 72

IBZ Raadgevend Ingenieursburo Imtho Werk- en bedrijfskleding Intergas

114 94 3

E. Jansen Bosbouw 82 Jansen Kunststoffen 64 Aannemingsbedrijf Th. Jansen en Zn. 110 Het Bosrestaurant Joppe 109 JPR Advocaten Cover 4 JV Montagebedrijf 28 Kienhuis Bouw/projectmanagement & advies Klepke Loonverpakkingen Konecranes Jachthaven De Kranerweerd

24 76 106 52

Borduurstudio Le fil d’ Or Leitz Metaalgereedschap Service Loyall ICT Group Luttel Interieur-werkbladen

76 32 18 72

Maro Machinebouw Meerpak Mess-Nederland Midap Leidingsystemen Mija Binnenkozijnen Rinus Minkjan Mupol Payrolling Natuurcontact NTP Groep

92 44 74 104 86 90 52 80 Cover 3

OAF Holland Ondernemers in Bedrijf Bouwbedrijf Oonk Inspectie & Consultancy Oost Oost Verhuur De Overstap Adviesbureau

20 40 104 76 64 88

Maatschap Pietersen & van der Sluijs Poly Plastics Engineering Almelo Primoteq Putman Installatietechniek

52 12 70 84

Radine

74

Rederij Randmeer Ravenshorst Bouwservice Rodo Campers Tekenburo Roeland Rooks Interieur Systemen Roselaar Dakdekkers RPP Kunststofbewerking & Assemblage RS Verhuur

114 76 44 22 54 26

Safeinspect Sanovo Technology Group Schmersal Nederland ShipWoodshop Siboma Sintact Smit Welding Technology Socius ict groep Sofito SPIE-Industry Straatman Stijkel Campers Sun Roestvaststaal

22 90 68 82 106 88 46 86 72 42 66 84 42

T&A Survey Taal & Computer The Rising Sun KOI Houtbouw Jan Theuns Timeco Van den Top Transporten Tricon Bouw TTL Group

76 20 26 112 80 92 6 1

Vada Archieven Veijer Verhuizingen Veldhuis Media vHTech Vidistri I Vidi-Touch International VM Elektrotechniek Voortman Dakbedekking Vos Noodstroom Systemen

54 22

108 108 30 82 Cover 2 94 54 24

De Waal BSP Water Techniek Twente Welldone Installatietechniek Congrescentrum De Werelt Wessels Vakbouwers Wiggers van Meggelen Bouwbedrijf Louis Wijnhout Wolbers rvs en staalproducten Wolters Engineering Wolthers Jagersma Letselschade Advocaten Womime Wakan

84 24 92 50 2 2 36 54 80

Aannemersbedrijf J. Zwiers

46

24 90

116

210-P116.indd 116

22-05-13 11:33


Alles-in-één gemak met Vidi-Touch

Het betere werk

Bouwhelm en denkpet! AAR LEVERB IN ELKE STE GEWEN R! U RAL KLE

Het betere werk leidt tot het gewenste eindresultaat

Interactief naar een hoger niveau! Vidi-Touch is een Full HD LCD monitor met ingebouwde infrarood multi-touch technologie bestaande uit één geheel.

en tevreden bewoners. Met zo’n 170 medewerkers werken we dagelijks aan hoogwaardige milieu-, bouwkundige en infrastructurele projecten voor (semi-)

Vidi-Touch is Plug and Play met uw computer. Door

overheden, bedrijven en instellingen. Met de kwaliteit

het ingebouwde luidsprekersysteem en diverse

en know how van onze mensen en onze innovatieve

aansluitmogelijkheden is Vidi-Touch uiterst

werkwijze proberen we onze klanten iedere dag

gebruiksvriendelijk en geschikt voor boardrooms en klaslokalen. Monitor leverbaar in 47, 55, 65 en 82 inch.

opnieuw het betere werk te leveren. Wij noemen dat ontzorgen. Als opdrachtgever merkt u het verschil. Voor meer informatie kijkt u op www.ntp-groep.nl

Vidistri | Vidi-Touch International B.V. T 026 3618232 | verkoop@vidistri.nl www.vidistri.nl | www.vidi-touch.eu

210-Z-coverDEF.indd 2

23-05-13 12:46


210 l jaargang 32 l 2013

“Wij zijn advocaten. | nummer 210 | jaargang 32 | 2013

We denken als

ondernemers.”

Juridische analyses? Liever heeft u als ondernemer praktische oplossingen. Daarom werken onze 55 advocaten vanuit úw ondernemersperspectief. Ze doen dat persoonlijk, betrokken, creatief en oplossingsgericht. Eigenzinnig professioneel noemen we dat. Kijk op www. jpr.nl voor meer informatie.

Deventer 0570 – 61 40 80

Doetinchem 0314 – 37 23 11

10

33

Ondernemingsrecht ■ Vastgoed ■ Verzekeringsrecht ■ Arbeidsrecht ■ Familierecht

210-Z-coverDEF.indd 1 7055133 JPR adv Kijk op OostNederland.indd 1

Landschappelijk ondernemen in de Achterhoek

14

Enschede 053 – 433 11 33

24-01-12 13:28

Financiering met een gunfactor: crowdfunding voor ondernemers

Echt innoveren is durven loslaten

23-05-13 12:46

Kijk op oost nederland 2013-210  

Kijk op oost nederland | Signalement van het economische, culturele, maatschappelijke en recreatieve leven in Oost-Nederland Het magazine K...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you