Page 1

NR. 5

2012

B E L A N G

TWENTE & SALLAND

Waar gehackt wordt, vallen spaanders

De kracht van Micral: kennis en kleinschaligheid

Bij een goed ICT beleid en de juiste investering draag je bij tot groei van het bedrijf.

•••••••••••••••

Dagelijks denken in uitdagingen

Efficiënter werken en kosten besparen met Contict

WWW.ONDERNEMERSBELANG.NL het ONDERNEMERS BELANG


Vermogenspositie

Maatregelen Bedrijfsvoering

Balans

In control

Serviceorganisatie

Zekerheid Processen

SOC 2

Toegevoegde waarde Controle Vooruitzicht Bank

Verbeterpunten SOC 1 Budget Beheersen

ISAE 3402

Ambities

Kwaliteitsbewaking

Analyse

Uitbesteden

Ondersteuning

Wet- en regelgeving

Begeleiding

Standaarden

Middelen Financiën

Keurmerk

Administratie

Risico’s

Assurance

Kwaliteit

Krijgt u regelmatig de vraag aan te tonen dat u ‘in control’ bent ten aanzien van de diensten die u levert aan uw opdrachtgevers? Met een ISAE 3402 of SOC 2 audit / certificering brengt u risico’s in kaart en kunt u laten zien dat u maatregelen treft, zodat u de aan u uitbestede processen of diensten volledig beheerst. Meer weten over dit kwaliteitskeurmerk voor mkb-serviceorganisaties? Neem contact op met Roy Kremer RE, Senior Manager IT Advisory bij Baker Tilly Berk Almelo, (0546) 82 70 00.

www.bakertillyberk.nl/itadvisory

IT ADVISORY


Drienerburght, al 25 jaar hèt conferentiehotel voor ondernemend Twente.

JAG UA R X F 2.. 2D D L IM M I TE E D E D IT T IO ON VA N A F â‚Ź 49.9 99 0

In het hart van Kennispark Enschede biedt

LUXE KRIJGT TIJDELIJK EEN NIEUWE DIMENSIE. De Jaguar XF. Standaard imponerend. Wat dacht u van een nieuwe krachtige 2.2 liter dieselmotor. Goed voor 190 pk (140 kw) en een koppel van 450 Nm. Met 8-traps automaat en intelligent Stop/Start systeem.

instellingen alle ruimte, service en faciliteiten

H OW W A L I V E A R E YO U ?

We zien u graag.

Drienerburght bedrijven en (onderwijs-) voor ontmoeten, vergaderen, congressen, inspiratie en overnachten.

Gemiddeld brandstofverbruik varieert van 5,4 l/100 km tot 12,5 l/100 km. Gemiddelde CO2-uitstoot varieert van 149 g/km tot 292 g/km. De Jaguar XF is leverbaar als gelimiteerde XF 2.2D LE vanaf ¤ 49.990,– incl. BTW en BPM. Prijs- en specificatiewijzigingen voorbehouden. 3 jaar fabrieksgarantie zonder kilometerbeperking. Leaseprijs vanaf ¤ 999,– p/m excl. BTW op basis van Operational Lease (Bron: Jaguar Financial Services, 48 mnd/20.000 km/jaar).

REGIONAAL JAGUAR CENTRUM MUNSTERHUIS EXCLUSIEF B.V. *RXGVWUDDW1*+HQJHOR7HOZZZPXQVWHUKXLVQO

(053) 433 1366 | www.drienerburght.nl

DfaTXbX]eTaca^dfSTWP]ST] }3PVc^RWcT] }BcTST]aTXiT] }EPZP]cXTaTXiT] }6a^T_baTXiT] ^_\PPc

7HU%HHN5HL]HQ8HOVHUZHJ.77XEEHUJHQ 7HO_ZZZWHUEHHNUHL]HQQO_579RRVWWHNVW


Inhoud

COLOFON Het Ondernemersbelang van Twente & Salland verschijnt viif keer per jaar. Tiende jaargang, nummer 5, 2012

DE KRACHT VAN MICRAL: KENNIS EN KLEINSCHALIGHEID Hoe blijf je als relatief klein bedrijf overeind in een ICT-markt die vooral wordt gedomineerd door grote partijen? Micral geeft daar al jarenlang het antwoord op. En er liggen geen toverwoorden of ingewikkelde bedrijfsgeheimen aan de basis van het succes. Het motto van Micral: doen waar je goed in bent en zorgen dat je nog beter wordt door de nieuwste ontwikkelingen op de voet te volgen.

Oplage 5.500 exemplaren COVERFOTO v.l.n.r. Achterste rij Philip Lansink (Selecsys), Peter Peters (IAF) Eric Ruumpol (ICT Spirit) en Gert-Jan Slot (Direct ICT) Middenrij: mevrouw???, Frank Verhagen (Ti-WMC) en Eric Damink (Xpert Data)

06

Voorste rij: Gerard Heskamp (Contict), Bas Oosterhof (OA Systems), Jeroen van de Lagemaat (NDIX), René Jansen (RJ Safety and Security) en Frank Brouwer (Ti-WMC)

BIJ EEN GOED ICT BELEID EN DE JUISTE INVESTERING DRAAG JE BIJ TOT GROEI VAN HET BEDRIJF. Bijna 9 jaar geleden begon Harjo Kompagnie in Vroomshoop zijn eigen ICT bedrijf. Direct ICT. Sinds 2008 is hij met zijn team gevestigd in een kantoor in Den Ham. Nu, anno 2012 zijn er plannen om te verhuizen naar een nieuw te bouwen pand op het industrieterrein Kroezenhoek.

Fotografie: Wim van ’t Hoff, EyeMagic UITGEVER Jelte Hut Novema Uitgevers BV Postbus 30 9860 AA Grootegast Weegbree 1 9861 ES Grootegast Telefoon 0594 – 51 03 03 Fax 0594 – 61 18 63 E-mail info@novema.nl

12 DAGELIJKS DENKEN IN UITDAGINGEN

EINDREDACTIE Myra taal&tekst Telefoon 0594 – 614 714 06 – 22 99 33 74 myra@myrataalentekst.nl

IAF (Internet Access Facilities) is de oudste Nederlandse internetprovider voor particulieren en MKB. “Wij zijn in 1992 van start gegaan” vertelt security manager Peter Peters. “Vanaf het begin heeft IAF zich gericht op specialties en uitdagingen. Toen wij destijds begonnen in Groningen, was er helemaal niets. Dus allereerst moesten er wat ‘draadjes’ komen tussen Groningen en Amsterdam; aangezien de NS overal leidingen had lopen, hebben we dat via hun geregeld. Zo hebben we alles tot stand gebracht.”

BLADMANAGER Arthur Sakko Telefoon 040-8450457

VORMGEVING Sprog | strategie + communicatie, Sneek

23

DRUK Veldhuis Media, Raalte AAN DEZE UITGAVE WERKTEN MEE: André Staat (Comm’Art) Guy Ackermans Hans van Asch Theo Bennes Blinkfotografie Myra Eeken-Hermans (eindredactie) Hugo Fermont René Fokkink Jan Hammink (De Planthof Communicatie) Jerry Helmers (Crown Media) Loes van der Hoeven Wim van ’t Hoff (EyeMagic) Jeroen Kuypers IngerMarlies Leeuwenburgh Marco Magielse Jelmer van Nimwegen Henk Roede (strip) Erik van Raalte (landelijk) André Vermeulen (column) ISSN:1873 - 667X ADRESWIJZIGINGEN Adreswijzigingen, veranderingen van contactpersoon of afmeldingen kunt u per mail doorgeven aan Tiny Klunder, t.klunder@novema.nl. Vermeldt svp ook de editie er bij, die vindt u bovenaan in het colofon. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties.

02

het ONDERNEMERS BELANG

EFFICIËNTER WERKEN EN KOSTEN BESPAREN MET CONTICT Betrouwbare, veilige, snelle en betaalbare communicatie is een levensvoorwaarde voor ieder bedrijf. IT en telefonie moeten daarom perfect op orde zijn. Het Oldenzaalse Contict integreert beide in complete systemen en ontzorgt zo zijn klanten.

28 Dirk Zeur - de directeur Dus u eist als supermarktketen 2% extra korting op uw bestelling van onze Zeur-chips?! Precies.

Nou, dan eet ik het allemaal nog liever zelf op!!

Voor al uw strips en illustraties: www.studioroede.nl Oké, dit gaat lukken…


Column ■

En verder

4 7 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 24 25 26 27

Nieuws Alles waar een kabel aan zit Bring Your Own Device – met duizenden tegelijk FIGO verschaft direct alle info vanaf elke denkbare plek Zonder datacommunicatie valt alles stil RJ Safety & Security Wat is Selecsys? Lansing-Unitra Hengelo: Wij zijn de beste partner voor onze klant ICT-diensten kiezen op de marktplaats Intensieve printinventarisatie Informatiebeveiliging – ondergeschoven kindje binnen het MKB IT-oplossingen in consequent partnerverband SaaS applicaties voor verlof en sollicitaties Xpert Data innoveert voortdurend in datacommunicatie Ondernemerspanel: Bent u wel voldoende voorbereid op de komst van de Flex BV? OA Systems: dé partner voor data en beveiliging

Overwerk verboden Japan heeft 127 miljoen inwoners. Ongeveer de helft heeft een baan of werkt als zelfstandig ondernemer. De andere helft is nog te jong om te werken of inmiddels te oud. Evenals in Nederland neemt de zogenoemde vergrijzing van de bevolking enorm toe. Hier aan de Noordzee is één op de drie landgenoten ouder dan 50 jaar. In Japan is het nog ’erger’. Ook worden steeds minder kinderen geboren. Bij ons komt dat doordat het aantal vrouwen in de vruchtbare jaren afneemt. En door de economische malaise, die nu z’n vijfde jaar ingaat. In Japan, land van de rijzende zon, heerst een geheel andere oorzaak. Daar worden steeds minder kinderen geboren omdat de jongere generaties geen zin meer hebben in seks. Dat lijkt onvoorstelbaar, maar het is de

WAAR GEHACKT WORDT, VALLEN SPAANDERS

08

De enorme groei van de datacommunicatie is aan de orde van de dag, zeker in het dagelijkse werk van de specialisten die hier vandaag rond de tafel zitten. We zijn immers allemaal continu op pad met onze smartphones, tablet pc’s en laptops en willen overal en altijd over alle informatie kunnen beschikken. En dat kan. Of dat ook altijd veilig is, is een tweede. Zaken als security, congestie, dekking en hackers zijn actuele hete hangijzers. Het is de vraag of iedere ondernemer zich wel voldoende bewust is van de mogelijke gevaren.

officiële lezing van de Japanse regering, die een Nationaal Bureau voor Familieplanning heeft ingesteld. Bijna de helft van de getrouwde stellen tussen 25 en 40 jaar doet het nooit met elkaar. Te druk, te moe. Het is werknemers onder de 35 jaar nu verboden om ’s avonds over te werken. Werkgevers die hier de hand mee lichten, krijgen hoge boetes. De gedachte van de Japanse hoogmogendheden is kennelijk dat jonge stellen alleen ’s avonds na het werk tot de geslachtsdaad

In het hartkatern

(kunnen) komen. ’s Ochtends en in het weekeinde voeren zij andere activiteiten uit, lijkt de Japanse Staat

De norm is een uitgangspunt en geen eindpunt

te redeneren.

De NEN-norm heeft geen kracht van wet maar is de voorbije eeuw wel diep verankerd geraakt in ons bewustzijn. Als een product aan deze norm voldoet, biedt het de gebruiker een basisgarantie van veiligheid. NEN-normen lijken van bovenaf opgelegd maar komen in feite met verrassend veel inspraak vanuit de markt tot stand. NEN-normen bestaan er voor nagenoeg alle producten. Volgens Stephanie Jansen, consultant bij NEN (het Nederlands Normalisatie-instituut), is een norm een uitgangspunt en geen eindpunt als het op veiligheid aankomt.

Je hoeft geen econoom te zijn om te begrijpen dat de welvaart op termijn daalt als het aantal werkenden afneemt. Daar stevent Nederland uiteindelijk ook op af en dat proces is al begonnen. Crisis of geen crisis, minder werknemers betekent lagere productie, minder omzet enzovoort. De overheid heeft geen plannen om het tij te keren. De Japanse fabrikant van computerspelletjes Namco Bandai voorziet op lange termijn grote problemen met perso-

- Milieu Systemen Tiel - Biopark Terneuzen investeert in een mooie groene toekomst - Het OSB-keurmerk is er ook voor u - Bazuin & Partners Gerechtsdeurwaarders - Ondernemers vaak stomverbaasd over besparingsmogelijkheden mobiele telefonie!

neelsvoorziening en biedt medewerkers 2.000 euro voor het eerste kind, nog eens 2.000 voor het tweede en wie de smaak te pakken heeft en een derde baby aan het levenslicht toevertrouwt, ziet de bonus naar 18.000 euro stijgen. Ieder volgend kindje levert nog eens 18.000 euro op.

SMS als Smart Money System

Dit stimuleringsprogramma kan in Nederland voor een

Spryng is het type bedrijf dat politici graag als voorbeeld nemen voor het innovatieve vermogen van de Nederlandse economie. Spryng is opgericht door Alexander Wanders en Marc Rottinghuis die met hun dienst grotere organisaties in staat hebben gesteld hun efficiency aanzienlijk te verhogen. Met SMS als communicatiemiddel waarvan de attentiewaarde onverminderd

doorbraak zorgen. Als ieder stel een babybonus van

hoog is gebleven en bijzonder geschikt is gebleken om klanten aan hun afspraken of betalingen te herinneren.

18.000 euro toucheert, is de calculerende Hollandse volksaard er als de kippen bij om de ‘ontgroening’ effectief om zeep te helpen. Daarvoor hoef je in Nederland overwerk niet te verbieden. André Vermeulen info@avoor.nl het ONDERNEMERS BELANG

03


Nieuws José Veldkamp treedt naar buiten met eigen kledingatelier WIERDEN – José Veldkamp in Wierden is onlangs voor het eerst met een grote presentatie met haar eigen kledingatelier naar buiten getreden. Er kwamen honderden bezoekers naar een bijzondere modeshow in het Almelose uitgaanscentrum Preston Palace. Het werd een avondvullend programma met medewerking van onder meer de zangeressen Hind en Marga Bult, die de presentatie voor haar rekening nam. Veldman begon onlangs met het opstarten van een eigen kledinglijn onder de naam JoséVeldkampCouture. Haar atelier is gevestigd in een bedrijfspand aan de Gildenweg. Daar ontwerpt en produceert ze onder meer jurken, jassen, broeken en bijpassende tassen. “Bij het ontwerpen van kleding voor een bepaald seizoen moet je altijd heel ver vooruit denken”, aldus Velkamp. Zij leerde het vak zonder enige scholing in de praktijk. “Het is gewoon een grote hobby en ik heb de talenten van mijn moeder geërfd.” Ze werkt veel alleen, maar krijgt ook regelmatig assistentie bij de productie. Haar eerste grote show heeft direct geleid tot een aantal bijzondere opdrachten. “Dat stimuleert enorm. Ik ben van plan mijn collectie aan te bieden in diverse exclusieve modezaken in heel Nederland.” De kledinglijn van Veldkamp is in principe uniek, voor iedere vrouw op maat gemaakt, maar het is mogelijk om ook over te gaan op serielevering. “Dat zal ik dan wel moeten uitbesteden.”

Alfa en Webbink accountants onder één dak

ETC Almelo gaat drastisch reorganiseren ALMELO – Enrichment Technology Company (ETC) in Almelo gaat drastisch reorganiseren. Bij de hoofdproductielocatie in Almelo is straks in het slechtste scenario nog maar plek voor ongeveer 240 van de ruim 700 medewerkers. Wereldwijd verdwijnen ongeveer 1.400 van de 2.000 banen. De ingrepen vinden plaats vanaf begin 2014. Het personeel is een goed sociaal plan in het vooruitzicht gesteld met veel aandacht voor begeleiding naar een andere baan. Daarmee hoopt de leiding ETC het personeel een jaar vast te kunnen houden. Tot 2014 zijn er nog veel opdrachten. Daarna is er op dit moment nog nauwelijks sprake van nieuwe orders. ETC is gespecialiseerd in de ontwikkeling en de productie van centrifuges voor uraniumverrijking. Het personeel is onlangs al ingelicht, omdat volgens directeur Georg Blömer de leiding eerlijk wil zijn ten opzichte van haar mensen. Dat er na 2014 nauwelijks orders in de pijplijn zitten komt onder meer doordat de twee klanten Urenco en het Franse Areva, tegelijk ook de aandeelhouders van ETC, op de rem hebben getrapt voor de geplande uitbreidingen van verrijkingsfabrieken. De opstelling van veel landen ten opzichte van kernenergie is in korte tijd ook drastisch veranderd, mede door de ramp in het Japanse Fukushima. Bovendien speelt de economische recessie een rol.

04

het ONDERNEMERS BELANG

Rabobank stopt met sponsoring professionele wielerploegen Rabobank stopt per 31 december 2012 met de sponsoring van de professionele wielerploegen, zowel van de heren als van de dames. Rabobank blijft als sponsor verbonden aan de amateursport, waaronder de jeugdopleiding en het veldrijden. Rabobank is tot dit besluit gekomen na verschijning van het rapport van de Amerikaanse dopingautoriteit USADA vorige week. Dit rapport spreekt boekdelen. Bert Bruggink, lid van de raad van bestuur: “Het gaat met pijn in het hart, maar voor onze bank is het een onvermijdelijke beslissing. Wij zijn er niet meer van overtuigd dat de internationale professionele wielerwereld in staat is om een schone en eerlijke sport mogelijk te maken. Wij hebben niet het vertrouwen dat dit op afzienbare termijn ten goede zal keren.” Rabobank is 17 jaar geleden in de wielersport gestapt. Vol overtuiging en met een duidelijke missie. Want wielrennen past bij de Rabobank, bij haar klanten en bij haar medewerkers. Rabobank heeft de wielersponsoring in de loop der jaren uitgebreid tot een compleet pakket, van de heren- en damesprofploeg tot de jeugdopleiding en het veldrijden. Bert Bruggink: ”Wielrennen is een prachtige sport waaraan miljoenen Nederlanders plezier beleven en een groot deel van die Nederlanders is klant van de Rabobank. Maar ons besluit staat vast: we trekken ons terug uit de professionele wielersport. Het is pijnlijk, niet alleen voor de Rabobank, maar vooral voor de liefhebbers en de sporters die geen blaam treft.”

Wessels koopt grootste belang VolkerWessels terug RIJSSEN – De Twentse familie Wessels heeft weer een controlerend belang in bouwbedrijf VolkerWessels genomen. Investeringsmaatschappij Reggeborgh van de Rijssense grootondernemer Dik Wessels, heeft haar aandeel in VolkerWessels met 17,5 procent uitgebreid naar een totaal van zestig procent. Reggeborgh kocht de aandelen van CVC Capital Partners die een belang behoudt van 25 procent. De overige vijftien procent is in handen van de managers bij VolkerWessels dat in Amersfoort haar hoofdkantoor heeft. CVC Capital Partners kocht zich in 2007 in met de visie VolkerWessels voor een tweede keer naar de beurs te brengen, maar ziet daar nu vanaf. Dik Wessels kijkt met de uitbreiding volgens zijn visie naar de lange termijn en wil het bedrijf dat hij in de eind jaren negentig van de vorige eeuw met zijn broer (wijlen Herman) van zijn vader overnam. Ze brachten het naar de beurs en haalden het er in 2003 weer vanaf voor 600 miljoen euro. Ook deze transactie is met eigen geld gefinancierd. Dik Wessels is en blijft lid van de Raad van Commissarissen en de familie neemt geen plek in de directie. VolkerWessels heeft 16.000 medewerkers in 120 werkmaatschappijen, verdeeld over vestigingen in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Canada.

SALLAND/TWENTE – Webbink accountants & adviseurs en Alfa Accountants en Adviseurs zijn met ingang van oktober gaan samenwerken onder één dak. Er is voor het samengaan een nieuw pand gebouwd aan de Anders Celiusstraat op het bedrijventerrein ’t Lochter III. Webbink gaat verder onder de naam Alfa Accountants en Adviseurs. Voor Alfa vormt het samengaan, door het samenvoegen van kennis en contacten, een goede aanvulling op de groei die de organisatie beoogt. Alfa is een adviesorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf en de agrarische sector. Met dertig vestigingen en 800 medewerkers biedt Alfa ondersteuning op het gebied van accountancy, belastingen, salaris en personeel, subsidies, bedrijfsadvisering, financiële dienstverlening en alles wat daarmee verband houdt. Directeur Hendrik Bouwmeester: “Met de komst van Webbink hebben we twee bestaande vestigingen in Ommen en Wierden samengevoegd tot de vestiging Twente-Salland in Nijverdal. We zijn blij dat Webbink zich bij ons heeft aangesloten: het is een lokale organisatie met een grote klantenkring en een goede reputatie.” Webbink bedient MKB-ondernemingen, non-profitorganisaties, vrije beroepsbeoefenaren en particulieren. Eigenaar Bertus Webbink: “Ik heb voor Alfa gekozen omdat zij beschikken over een landelijk netwerk met lokale vestigingskantoren. Ze zijn écht in de regio actief, spreken de taal van de ondernemers. En dat vinden we een pre. Dus alle voordelen van groot maar toch dichtbij. Dit sluit prima aan bij onze werkwijze.”


KORT KORT KORT KORT KORT KORT KORT KORT

Evenementenhal bereidt zich voor Evenementenhal Hardenberg bereidt zich voor op hét netwerkevenement voor Noord- en Oost Nederland. Op 26,27 & 28 maart 2013 zal Business Inspiratiedagen plaatsvinden. Na 15 edities Business Vakdagen te hebben georganiseerd zijn we voor deze 16e editie een nieuwe weg ingeslagen met een nieuwe naam; Business Inspiratiedagen. Met een benadering van een breder gebied, meer activiteiten op de beursvloer en meer pleinen waar ondernemers zich gezamenlijk presenteren is Business Inspiratiedagen een mooi platform voor de ondernemer van de toekomst. Zaken doen is netwerken!

In dit digitale tijdperk kan een persoonlijk benadering het verschil maken. Tijdens deze vakbeurs is ook de unieke full service formule van toepassing. Evenementenhal ontzorgt! Zelf ook exposant worden? Of graag meer informatie? Neem contact op met de beursorganisatie tel: 0523-289898

Circusfestival Enschede trekt opnieuw veel bedrijven ENSCHEDE – Het internationaal Circusfestival in Enschede trekt ook dit keer weer opnieuw veel bedrijven. Uit heel Oost-Nederland hebben bedrijven diverse arrangementen gereserveerd. Het festival vindt plaats van 21 tot en met 29 december in

het Enschedese Go Planet. Daar vindt het voor de derde keer plaats. Het gaat echter om de zeventiende editie van het festival, waarvan de eerste plaatsvond in 1996. Directeur en initiatiefnemer van het eerste uur, Bram van der Weide, heeft opnieuw topartiesten uit de hele wereld weten te strikken, waaronder het bijzondere acrobatenduo Abduakhassova uit Kazachstan (foto). Arrangementen die voor bedrijven worden geboden zijn er talrijk voor tien tot 2000 personen per voorstelling. Top circusacts en een goede catering zijn twee onmisbare ingrediënten voor een geslaagde avond. De bereikbaarheid is optimaal, er is volop parkeergelegenheid, een warme entourage in een goed geoutilleerde ambiance en het zicht op de piste is uitstekend: niet gehinderd door lastige palen. Voor meer info zie www.circusfestival.com.

Doorgaan FBK-Games onzeker HENGELO – Er bestaat nog steeds kans dat de FBK-Games in Hengelo van afgelopen jaar de laatste zijn geweest. De editie van 2013 staat op losse schroeven. De organisatie kampt met een fors financieel tekort van ruim twee ton. Dat zou zelfs een half miljoen zijn geweest als de begroting niet was teruggebracht van 1,3 naar één miljoen euro. Deze besparing is gevonden door de wedstrijd te verplaatsen naar de zaterdagavond: 15 juni 2013. De organisatie spreekt van een compact programma van twee tot twee en een half uur. Dat is ongeveer een uur korter dan tot dusver op de zondagmiddag. Ondertussen rekent vicevoorzitter Kloosterman van de Raad van Toezicht op financiële steun van de gemeente Hengelo. Wethouder Lievers: “Ze vragen om twee ton, maar dat is in deze tijden van bezuinigingen niet reëel.”

In tegenstelling tot landelijke berichtgevingen over de slechte verkoop van grond, verloopt de kaveluitgifte in Salland II prima. Van de 54 bouwkavels die de gemeente Raalte in de 1e fase op de bouwlocatie Salland II uitgaf, zijn er inmiddels nog maar acht te koop. Zes kavels zijn nog in optie, de overige 40 zijn inmiddels verkocht. Koninklijke Ten Cate is official partner geworden van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB). Ir Loek de Vries, bestuursvoorzitter en CEO van Ten Cate en KNHB-voorzitter Jan Albers hebben de partnerovereenkomst voor een periode van vier jaar tot en met 31 augustus 2016 ondertekend. De samenwerking tussen Ten Cate en de KNHB richt zich onder andere op het wereldkampioenschap Hockey Heren en Dames, dat in 2014 in en rond Den Haag zal plaatsvinden. TenCate zet hiervoor haar ‘state of the art’ hockeykunstgrassystemen in. Het duurzaamste gemeentehuis van Nederland is na twee jaar bouwen klaar. Het gemeentehuis wordt al sinds juli gebruikt door ambtenaren van de Bestuursdienst OmmenHardenberg (de ambtelijke organisatie van de gemeenten Hardenberg en Ommen). Het bijzondere gebouw is officieel geopend op de dag van de duurzaamheid: 10 oktober 2012. Het is een transparant, opvallend gemeentehuis midden in de kern van de gemeente Hardenberg. Op initiatief van Netwerkstad Twente (Almelo, Borne, Hengelo, Enschede en Oldenzaal) is een traject gestart om de kansen en mogelijkheden voor een economisch sterker en duurzamer Twente in beeld te brengen. De vijf wethouders Economie van de netwerksteden hebben de overtuiging dat door samen te werken de economische motor van Twente wordt aangejaagd. Firma KWS Infra is, in opdracht van de gemeenten Dalfsen en Ommen, gestart met de uitvoering van project Migaweg. De bestaande Migaweg wordt opgeknapt en er wordt deels een nieuw tracé aangelegd voor fietsers en wandelaars. De aannemingsmaatschappij Hegeman in Nijverdal is door een overname nu ook actief in het zuiden van het land door de overname van het bouwbedrijf Van Bree te Someren. Dit bedrijf, met een omzet van dertig miljoen, ging eerder dit jaar plotseling failliet. Hegeman kwam tot een akkoord en nam daarbij ook een deel van het personeelsbestand over. Het waterschap Regge en Dinkel is samen met Landschap Overijssel en de gemeente Hellendoorn gestart met de uitvoering van de afrondende fase III van de Groene Mal. Voor de uitvoering van de vele grondwerkzaamheden is het noodzakelijk dat het gedeelte van de Boskronkel vanaf de brug over de huidige Regge en het begin van het Eversbergbos wordt afgesloten. Enschede krijgt nog vóór de week van 3FM Serious Request in december gratis WiFi in een groot deel van de binnenstad. Het college van B&W kiest voor een gefaseerde aanleg. Als eerste zijn de Oude Markt, het Van Heekplein en het Ei van Ko aan de beurt. De andere gebieden volgen begin 2013. In Almelo zijn gesprekken gestart om te onderzoeken of een vergaande samenwerking tussen bibliotheek en theater Hof88 mogelijk is. Daarmee zou een aanmerkelijke kostenbesparing gerealiseerd kunnen worden. Aanvankelijk was ook de muziekschool betrokken bij dat overleg maar deze heeft afgehaakt. De gemeente Enschede heeft tijdens de Military Boekelo-Enschede het Werkpakt keurmerk uitgereikt aan Asito, Bolscher, Huiskes Kokkeler, Livio, RJ Safety & Security en Visschedijk. Zij droegen het afgelopen jaar namelijk concreet bij aan duurzame oplossingen voor werkzoekenden en traden daarbij op als ambassadeur en betrokken partner. Het tekort op de begroting voor volgend jaar van de sociale werkvoorziening Soweco valt een miljoen hoger uit dan verwacht. Het geprognosticeerde tekort stijgt van 3,5 miljoen euro tot 4,5 miljoen euro. De zes Twentse gemeenten die aandeelhouder zijn moeten dit geld in hun eigen begroting voor 2013 zien op te vangen. Om die reden geeft Soweco nu al aan dat er forse tegenvallers zijn te verwachten. Leonie Dennenberg is met ingang van 1 januari 2013 de nieuwe gemeentesecretaris van de gemeente Ommen. De huidige gemeentesecretaris, Ties de Groot, gaat dan met pensioen. Dennenberg, woonachtig in Zwolle, is op dit moment werkzaam bij de gemeente Zwolle.

het ONDERNEMERS BELANG

05


Bedrijfsreportage

Tekst: Jan Hammink (De Planthof Communicatie)/Fotografie: Wim van ’t Hoff (EyeMagic)

Sander Revenboer (links) en Henk Broekman: we behoren tot de meest gewaardeerde en onafhankelijke ICT-dienstverleners van Oost-Nederland

De kracht van Micral:

Kennis & kleinschaligheid Hoe blijf je als relatief klein bedrijf overeind in een ICT-markt die vooral wordt gedomineerd door grote partijen? Micral geeft daar al jarenlang het antwoord op. En er liggen geen toverwoorden of ingewikkelde bedrijfsgeheimen aan de basis van het succes. Het motto van Micral: doen waar je goed in bent en zorgen dat je nog beter wordt door de nieuwste ontwikkelingen op de voet te volgen.

D

e kernactiviteit van Micral is het adviseren en implementeren van ICT oplossingen. Dat klinkt simpel, maar het zijn vooral de achterliggende structuren en de specifieke wensen die aandacht en vakkennis vergen. Precies de kracht van Micral. Mooie bijkomstigheid: ook de reden waarom veel grotere ‘concurrenten’ bij Micral aankloppen voor ondersteuning bij grote ICT-projecten. “Bedrijven kiezen snel voor grotere dienstverleners. Dat voelt veiliger. Wij beschikken over zeer specifieke kennis op een aantal essentiële vakgebieden. Om een voorbeeld te noemen: wij hebben de hoogste status als het gaat om kennis van Microsoft, Citrix en Vmware. Vanwege die kennis worden wij vaak ingehuurd door grotere collega’s.” Eind november 2003 begonnen Henk Broekman en Sander Revenboer samen vanuit huis met het bedrijf Micral. Het bedrijf groeide in korte tijd snel, vestigde zich in het BPC en kreeg steeds meer klanten. Vooral door hele goede mond-tot-mond reclame. Vanaf 2005 kwam

06

het ONDERNEMERS BELANG

Henri Verdriet het team versterken waarna anderen volgden. Een jaar later verhuisde Micral schuin naar de overkant op Bedrijvenpark Twente 300. De basis van het bedrijf is in al die jaren hetzelfde gebleven: vakkennis gekoppeld aan een no-nonsens-mentaliteit. Toekomst “We begeleiden onze klanten naar de toekomst. Laten ze de juiste keuzes maken. Wij bieden onder andere dataoplossingen. Zoals bijvoorbeeld cloud-oplossingen. Ook begeleiden wij in het zo efficiënt mogelijk gebruik maken van ICT. Aanbieden wat werkelijk nodig is zodat de klant precies datgene betaalt wat echt gebruikt is. Vergelijk het maar met de energierekening. Om dit goed te realiseren heb je passende systemen nodig. Onze kracht is het deskundige advies en de geleverde diensten. Daarbij streven we naar het behalen van een blijvend optimaal niveau. Ons motto: beter veel van iets weten dan weinig van veel. Onze specialisatie op IT onderdelen maakt ons aantrekkelijk als ICT partner voor onze klanten waaronder enkele grote collega’s.”

Daarom beschikt Micral nu volgens het management over een klantenbestand van kleine en grotere bedrijven, zowel binnen als buiten de ICT. Voorbeelden zijn het ministerie van Economische Zaken, Kroon Oil en Koninklijke Nooteboom. Maar ook ’giganten’ als Lesscher IT, Deltics en Detron kloppen regelmatig bij Micral aan. “Daar werken wij voor als intermediair. Mede voor hen trekken we letterlijk de hele wereld in om steeds weer nieuwe ontwikkelingen op de voet te volgen en ons geheel eigen te maken. Ook die vorm van kennisontwikkeling is dus uitgegroeid tot één van onze sterkste eigenschappen. En daarom durven we gerust te beweren dat we tot de meest gewaardeerde en onafhankelijke ICT-dienstverleners van Oost-Nederland behoren.”

Micral Automatisering Bedrijvenpark Twente 300, 7602 KK Almelo Tel : 0546-576006 www.micral.nl


Bedrijfsreportage

Tekst: Theo Bennes/Fotografie: René Fokkink

Alles waar een kabel aan zit Thijs Westra: Automatisering in de breedste zin van het woord, dat is wat wij doen

Thijs Westra, eigenaar en oprichter van ConfiguLAN in Almelo, vat de identiteit van zijn bedrijf heel resoluut samen: “Automatisering in de breedste zin van het woord, dat is wat wij doen.” Het – zoals gezegd – breed opererende automatiseringsbedrijf oefent dit specialisme al uit sinds 1998. “De ondernemer ziet ICT simpelweg als een stuk gereedschap. Ik zie regelmatig dat een ondernemer geïrriteerd raakt door het niet functioneren van zijn netwerk. Wij zorgen ervoor dat het werkt.”

Uitdagingen en maatwerk Bedrijfsleider Jan Willem Heuver: “Dat hele stuk ICT nemen wij de ondernemer uit handen, inclusief de bijbehorende softwarecontracten, hardware op diverse vlakken en alle zorg eromheen.” “Het is in veel gevallen de uitdaging die ons aanspreekt in een project” vult financieel manager Maureen Rosenkamp aan. “ConfiguLAN levert oplossingen op maat, kwaliteitgericht.” “We doen dit nu 14 jaar. En eerlijk gezegd ben ik in al die jaren nog geen concurrent tegengekomen, niemand die het op onze manier doet” stelt Thijs Westra. “Het is niet alleen de software die wij leveren, maar ook de serversystemen, de infrastructuur, internet, telefonie – uiteindelijk alles waar een kabel aan zit.” De naam ConfiguLAN staat voor ‘configureer uw netwerk (LAN)’, met behulp van systeembeheer, computerbeveiliging, flexwerkplekken, tele- en datacommunicatie, VoIP en netwerkoptimalisatie. Het automatiseringsbedrijf heeft in Almelo de beschikking over een modern eigen datacentrum. “Doel is door een klantgerichte benadering ondersteuning bieden bij het inpassen van

nieuwe technologieën en systemen, om uiteindelijk een organisatie zo optimaal mogelijk te laten presteren. Maar bovenal gaat het erom hoe wij kijken naar de markt – om de wensen van de klant te realiseren.” Regionaal werkgebied Thijs Westra vervolgt: “De projecten die wij onder handen hebben zijn dermate specifiek, er is momenteel geen pakket in de markt dat dat ondersteunt. Daar maken wij dus een speciale maatwerkoplossing voor. Dat brengt een zekere verantwoordelijkheid naar de klant met zich mee. Wij willen dan ook de denkbeelden van een ondernemer daadwerkelijk verwoorden in een compleet stuk automatisering. Daar gaat vaak al een traject aan vooraf: de ondernemer heeft al een poos gezocht, rondgekeken in de markt, en kan geen oplossing vinden voor zijn vraag. Ik heb het overigens bewust niet over ‘zijn probleem’ – wij denken namelijk niet in termen van problemen maar in uitdagingen, we zoeken samen naar een oplossing. Na het eerste gesprek met de klant maak ik een miniverslagje, dat ik doorschuif naar Jan Willem. Dan volgt er in de regel een tweede gesprek. Aan de hand van onze gezamenlijke bevindingen ontstaat er zo

een beeld van wat er intern gerealiseerd moet worden. Vervolgens komt Maureen dan in actie op het financiële vlak.” Het werkgebied van ConfiguLAN is in principe regionaal, met een aantal ‘uitlopers’ verder weg in Nederland. “Dat heeft te maken met klanten die vestigingen elders hebben. Maar hoofdzakelijk beperken wij ons tot de regio. Wij willen namelijk ons uurtarief laag houden; dat lukt niet als je je mensen – voor het merendeel Twentenaren – constant het hele land door stuurt.” Maureen Rosenkamp: “Onze kracht ligt namelijk niet alleen in ons brede pakket, het is ook het enthousiasme van het team dat wij uitstralen naar buiten.” “En wat van groot belang is: nooit vergeten hoe je zo ver bent gekomen”, zegt Thijs Westra. “Daarom is het belangrijk je klanten te blijven koesteren, zij hebben immers aan dat feit bijgedragen.”

ConfiguLAN Virulyweg 45 7602 RG Almelo tel. 0546 – 491435 fax 0546 – 491271 www.configulan.nl

het ONDERNEMERS BELANG

07


Rondetafelgesprek

Tekst: Theo Bennes/Fotografie: Wim van ’t Hoff (EyeMagic)

Waar gehackt wordt, vallen spaanders De enorme groei van de datacommunicatie is aan de orde van de dag, zeker in het dagelijkse werk van de specialisten die hier vandaag rond de tafel zitten. We zijn immers allemaal continu op pad met onze smartphones, tablet pc’s en laptops en willen overal en altijd over alle informatie kunnen beschikken. En dat kan. Of dat ook altijd veilig is, is een tweede. Zaken als security, congestie, dekking en hackers zijn actuele hete hangijzers. Het is de vraag of iedere ondernemer zich wel voldoende bewust is van de mogelijke gevaren.

08

het ONDERNEMERS BELANG


Peter Peters

Philip Lansink

Gerard Heskamp

W

e zijn voor dit rondetafelgesprek te gast bij WMC – Twente Institute for Wireless and Mobile Communications, op het Business & Science Park in Enschede; gastheren zijn CEO Frank Verhagen en CTO Frank Brouwer. Namens NDIX Enschede (breedbandaansluitingen en digitale marktplaats voor ICT-diensten) is directeur Jeroen van de Lagemaat aanwezig. Senior Accountmanager Eric Ruumpol vertegenwoordigt ICT Spirit (Cloud Services) uit Haaksbergen. Senior ICT Consultant Gert-Jan Slot spreekt namens Direct ICT (business software, internetdiensten en automatisering) in Den Ham en Eric Damink namens Xpert Data (import en distributie van datacommunicatieapparatuur) Oldenzaal. Gerard Heskamp is algemeen directeur van Contict (verbindingen, VoIP, Cloud en mobiele communicatie) in Oldenzaal en Philip Lansink is verantwoordelijk voor Marketing & Sales bij Selecsys (mobiele communicatie). RJ Safety & Security Enschede is aanwezig in de persoon van directeur René Jansen. Bas Oosterhof spreekt namens zijn O.A. Systems (applicatiesoftware, dataopslag, hosting en security) in Neede. Peter Peters neemt deel uit naam van internetprovider IAF (Internet Access Facilities) uit Enschede. (Over verschillende deelnemers kunt u meer lezen in afzonderlijke artikelen in dit magazine). Als we praten over de groei van datacommunicatie, waar hebben we het dan eigenlijk precies over? Doelen we dan met

name op de stijging van aantal smartphones dat in omloop is of juist op de explosieve toename van het communiceren van data c.q de hoeveelheid ervan? Bovendien: met welke risico’s en problemen hebben en/of krijgen we te maken? Het wordt al snel duidelijk waar binnen dit geheel van factoren voor de meeste deelnemers de uitdagingen liggen. Zowel onafhankelijk als afhankelijk “Er is bij de mens overduidelijk een stijgende behoefte aan mogelijkheden aanwezig”, begint Bas Oosterhof van O.A. Systems. “Een doodgewone mobiele telefoon vind je al bijna niet meer, de verschuiving naar de smartphone is in volle gang.” “Het is een trend: alle informatie is voor iedereen beschikbaar, op elk moment en op elk device”, zegt Jeroen van de Lagemaat (NDIX). “Het gaat echter niet alleen om de hoeveelheid informatie, maar vooral ook wat we ermee doen.” Op de vraag van Bas Oosterhof of de techniek de behoefte creëert of andersom, is de reactie van de andere deelnemers unaniem: de techniek schept een behoefte bij de gebruiker. Hij constateert echter ook een risico: “Als ik over een bedrijventerrein rijd, blijkt dat het merendeel van de WiFinetwerken gewoon open staat.“ “Dat geeft mij juist meer vrijheid, als ik mijn device op elke plek kan gebruiken”, reageert Gerard Heskamp van Contict. “En door het gebruik van beeldtelefonie hoeft men sowieso minder op de weg.” Frank Verhagen van TI-WMC merkt op dat door de toepassing

van moderne communicatiemiddelen in de zorg, mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen, een belangrijke maatschappelijke ontwikkeling, die echter tegelijkertijd weer een stuk afhankelijkheid van de techniek in de hand werkt. “Dat zie je inderdaad sterk in de zorg: de verzorgende loopt met een iPad in plaats van stapels paperassen”, zegt Eric Ruumpol (ICT Spirit). “Efficiënter, sneller en beter werken dus.” Veilig voelen of veilig zijn Er is inmiddels een oceaan aan data ontstaan. Waar blijft dat allemaal? Wordt er wel eens wat weggegooid? Daarbij lopen we ontegenzeglijk risico’s. Menigeen heeft echter geen idee welke. Vergroot datacommunicatie de veiligheid of wordt deze juist verkleind – zeker in relatie tot ondernemen? “Mensen gooien minder makkelijk wat weg, alles wordt digitaal opgeslagen” stelt Peter Peters van IAF. Gert-Jan Slot van Direct ICT: “Dat gebeurt zelfs vaak al online. Alle data exposure is de afgelopen jaren verdrievoudigd.” “Security is daarbij van groot belang”, vervolgt Peter Peters. “Heeft een werknemer alles thuis opgeslagen staan en gaat hij weg bij zijn baas, dan heeft ie die data nog. Die zou zó versleuteld moeten zijn, dat het na een bepaald tijdstip niet meer te openen is.” “Maar iemand die kwaad wil doen, kan dat altijd”, zegt Frank Verhagen. Selecsys’ Philip Lansink noemt het een organisatieprobleem. Eric Ruumpol: “Stagiaires komen bijvoorbeeld al met hun eigen device binnen; ze werken op die manier, ze zorgen voor

het ONDERNEMERS BELANG

09


Rondetafelgesprek

Tekst: Theo Bennes/Fotografie: Wim van ’t Hoff (EyeMagic)

Frank Verhagen

hun eigen device.” “Die vertrouwelijkheid van data moet je als bedrijf vastleggen” ,zegt Bas Oosterhof. “We zijn toch niet op het punt beland dat we dat moeten accepteren? Je moet een aantal kapstokken hebben om indien nodig iemand aan ‘op te kunnen hangen’. Blokkering moet je deels door regelgeving realiseren en deels door techniek.” “We hebben onlangs bij een geval van datadiefstal uiteindelijk alles weer boven water kunnen halen”, vertelt René Jansen van RJ Safety & Security. Philip Lansink: “Je zult vooraf actie moeten ondernemen, niet achteraf.” “Stelen van informatie is al van alle tijden”, zegt Jeroen van de Lagemaat. “Digitaal lijkt de bedreiging alleen groter.” Gerard Heskamp: “Bovendien hebben we te maken met een ander soort crimineel.” Expertise en ervaringen delen Bas Oosterhof merkt op dat het modificeren van informatie nog veel kwalijker is dan louter diefstal: “Denk aan het veranderen van prijzen in webshops en patiënteninformatie van zorginstellingen.” “En het installeren van BOT’s op websites” vult Gert-Jan Slot aan. “Zo nu en dan hoor je over incidenten maar dat wordt nooit breed uitgespeld” zegt Frank Verhagen. “Op die manier kun je er onderling niet van leren.” Er wordt opgemerkt dat bij gebruik van een openbaar WiFi-netwerk het discutabel is of er sprake is van inbraak en diefstal of niet. “Verander jij vertrouwelijke data in de zorg dan gaat zo’n medicus met verkeerde data aan de slag – dat kan

10

het ONDERNEMERS BELANG

v.l.n.r. Eric Ruumpol, Jeroen van de Lagemaat en Eric Damink

levens kosten” zegt Bas Oosterhof. Gerard Heskamp: “De overheid moet richtlijnen opstellen. En er zijn technieken om die mensen op te sporen.” “Strafrechtelijk is het op het gebied van datacriminaliteit slecht geregeld” constateert René Jansen. “Er vindt dan ook een verschuiving plaats naar bedrijfsrecherche vanwege eventuele imagoschade van een bedrijf; bedrijven zijn bang om naar de politie te gaan omdat dan hun bedrijfsnaam in de krant komt. Hun klanten denken dan: Zijn mijn gegevens daar nog wel veilig?” Philip Lansink: “Bovendien is de politie op dat gebied juridisch slecht bemand.” “Maar we moeten er wel met z’n allen van leren” zegt Frank Verhagen. Peter Peters: “In de securitywereld is onderling veel overleg – brancheoverleg, dus in feite overleg op de werkvloer. Weliswaar is dat een enorme werkvloer, maar toch.” Beveiliging versus cyberterrorisme Jeroen van de Lagemaat vraagt zich af of er bij elke provider wel een even grote awareness aanwezig is. “Bedrijven besteden vaak hun fysieke beveiliging uit, maar het beveiliging van hun computernetwerk doen ze zelf nog wel even”, zegt Peter Peters. “De auto, de bureaustoel, alles wordt aangeschaft in een nieuw bedrijf” reageert Gerard Heskamp. “De IT mag dan vaak niks meer kosten.” “Terwijl dat toch een vóórinvestering is”, aldus Philip Lansink. Frank Verhagen: “Bij brandbeveiliging bijvoorbeeld moet je aan een hele reeks voorschriften voldoen, in tegenstelling tot databeveiliging. Het is toch een relatief

jonge branche. Een milieu-inspecteur kijkt wel naar je aantal lampen, maar nooit naar je dataopslag en wat die verbruikt. Er is nog veel onwetendheid.” “Wij komen soms de gekste situaties tegen als we bedrijven en overheidsinstellingen doorlichten wat betreft security”, vertelt René Jansen. “Dataopslag is in veel gevallen zo lek als een mandje.” “Over hypes gesproken: cyberterrorisme blijkt in de praktijk enorm mee te vallen”, brengt Frank Verhagen ter sprake. “Dat is – nog – niet de bedreiging die men verwacht had.” Peter Peters: “Maar er zijn wel overheden die netwerken in vijandige landen op die manier willen platleggen: omgekeerd cyberterrorisme dus. Bankgegevens van particulieren zijn nog steeds beangstigend makkelijk verkrijgbaar. Aan de andere kant neemt de hoeveelheid data enorm toe, het wordt voor de digitale inbreker steeds lastiger om daar het juiste uit te halen.” “Dus moet je in je beveiliging meerdere beschermingslagen aanbrengen, zodat een hacker niet bij de eerste laag al heeft wat hij zoekt”, zegt Frank Brouwer. “Een extra laag op laag beveiliging.” Jeroen van de Lagemaat: “Als we nog jaren zo doorgaan moeten we echter wel oppassen dat een systeem niet instabiel wordt.” Phishing, hackers en onderwijs “Onze afhankelijkheid wordt steeds groter”, zegt Gerard Heskamp. “De globalisering werkt daaraan mee. Wij moeten zorgen voor de bedrijfsbeveiliging, de rest is aan de overheid.” “Maar met elk stuk net dat je erbij maakt, creëer je ook weer extra


Gert Jan Slot

mazen”, stelt Frank Verhagen. “Kennis is en blijft één van de belangrijkste onderdelen – en daar ontbreekt het in veel gevallen aan”, volgens Eric Damink van Xpert Data. “Zoals bij Bring Your Own Device: men vertrouwt er maar op dat de automatiseerder het wel regelt – of staat er soms zelfs niet eens bij stil. Maar hoeveel mensen hebben nu uiteindelijk daadwerkelijk verstand van alle methodes om de encryptie te omzeilen en binnen te komen?” “Al die phishing-middeltjes zijn heel makkelijk te bestrijden, maar wie heeft er echt de kennis van?”, stelt Bas Oosterhof daar tegenover. “En van alle firewalls is het merendeel geen firewall. Gerichte opleidingen daarin zijn gewoon niet voldoende beschikbaar.” “Wij zien het patroon steeds meer verschuiven naar digitale fraude” vult René Jansen aan. “En nogmaals: de politie in Nederland beschikt niet over de juiste mensen op dat gebied.” Philip Lansink: “De hackers waar wij het over hebben, zijn vaak jongens die gewoon op Google hebben gezocht en gevonden.” “De nieuwe generatie accepteert simpelweg dat er een constante stroom van informatie binnenkomt”, zegt Jeroen van de Lagemaat over phishing. “Die klikken zonder nadenken op van alles en nog wat.” “Naast verkeersonderwijs zou op basisscholen ook internetverkeersonderwijs moeten worden gegeven”, vindt Peter Peters. Gerard Heskamp: “De huidige generatie denkt: Wat op internet staat is waar. Er is geen kritische blik, geen wederhoor.”

Bewust zijn van de gevaren “Wij weten allemaal: Hou je je aan de verkeersregels, dan ben je veilig”, zegt Jeroen van de Lagemaat. “Datzelfde geldt niet voor datacommunicatie, daar is een gebrek aan regels. Bring Your Own Device is nog veel te vrijblijvend.” Gerard Heskamp: “Data-aanvallen en het beveiligen ertegen – dat is weer het aloude de-kip-ofhet-ei-verhaal.” “Wat betreft beveiliging is het zo dat we allemaal lucht verkopen – en vertrouwen”, legt René Jansen uit. “In deze financieel moeilijke tijden is beveiliging het ondergeschoven kindje.” “Je moet dan ook zeker nu juist zorgen dat beveiliging ondersteunend is aan het bedrijfsproces” zegt Frank Brouwer. “Zo wordt beveiligen ook besparen.” René Jansen: “Installatiebedrijven kijken er anders naar dan wij als beveiligers. Ik zie soms de recorder van beveiligingscamera’s op een plek staan waar iedereen er gewoon bij kan.” “En kijk eens naar je accountant: die gooit al je administratie gewoon over de mail” zegt Gerard Heskamp. “Daar staat geen mens bij stil.” Dan zegt René Jansen: “Je zou als bedrijven in de branche eens een aantal IT- en beveiligingsbijeenkomsten moeten organiseren, een informatief symposium om ondernemers te instrueren. Uitleggen wat wij allemaal tegenhouden.” Jeroen van de Lagemaat reageert enthousiast en zegt dat hij daar wel een begin mee zou willen maken. “Je moet alleen voorkomen dat alleen de techneuten eropaf komen,

René Jansen

je moet juist de mensen hebben die het organisatorisch moeten aanpakken” benadrukt Frank Verhagen. Er wordt afgesproken daar na dit rondetafelgesprek samen dieper op in te gaan. Levens redden met datacommunicatie “Je kunt ook fysieke veiligheid ondersteunen met ICT”, zegt Jeroen van de Lagemaat. “Wij zijn momenteel druk bezig met de aanleg van WiFi in de stad Enschede, waarbij niet alleen burgers gratis van internet gebruik kunnen maken maar ook de politie op straat veel beter kan communiceren dan via C2000. Of plaatsbepaling van personen in een brandend pand – zo kan ook de inzet van de brandweer gerichter plaatsvinden.” Met de veiligheidsregio Twente wordt gekeken naar het zinvol en effectief gebruik van tele- en datacommunicatie om veiligheid te vergroten. “Er zijn al brandweerkorpsen die werken met Bring Your Own Device”, vertelt Peter Peters. “Op die manier zijn ze veel sneller bereikbaar.” Frank Brouwer: “In een situatie als in Haren afgelopen september was dat ook nodig, niet ieder hulpkorps dat werd ingeschakeld was daar ter plaatse bekend.” “Uiteindelijk gaat het om de mogelijkheden die digitale voorzieningen extra bieden” besluit Eric Damink. “Hoe snel ben je up-to-date, dat wordt steeds belangrijker. Dat geldt in alle lagen en leeftijden van de samenleving.”

het ONDERNEMERS BELANG

11


Bedrijfsreportage Bijna 9 jaar geleden begon Harjo Kompagnie in Vroomshoop zijn eigen ICT bedrijf. Direct ICT. Sinds 2008 is hij met zijn team gevestigd in een kantoor in Den Ham. Nu, anno 2012 zijn er plannen om te verhuizen naar een nieuw te bouwen pand op het industrieterrein Kroezenhoek. Vanuit Den Ham, wordt er met het hele team gepassioneerd gewerkt aan een goed functionerende ICT structuur bij de klanten in de breedste zin van het woord.

Een goed ICT beleid de juiste investering

&

dragen bij tot de groei van een bedrijf

O

m dit werk goed te doen is het belangrijk om dichtbij en op een eerlijke manier naast de klant te staan”, vertelt Harjo. “Je moet de taal van de klant spreken en dit op een eerlijke manier centraal stellen. Dat is onze kracht, zo bouwen we een jarenlange relatie op met onze klanten.” Ervaren Binnen Direct ICT zijn de goed geschoolde, ervaren en enthousiaste medewerkers actief op het gebied van automatisering, internetdiensten en business software. Direct ICT heeft alles in huis om een goed functionerende ICT structuur binnen een onderneming te creëren. Automatisering “Voor eigenlijk alle automatiseringsopdrachten kan men bij ons terecht. Wij leveren computersystemen, printers, netwerken, etc. Ook voor het werken ‘in de cloud’ en ‘24/7-monitoring’ van uw netwerk bent u bij Direct ICT aan het juiste adres. Met werken in de Cloud moet u denken aan minimale ICT investering, een goede online back-up, altijd en overal veilig kunnen

werken; op kantoor, thuis of onderweg. We gaan naast de ondernemer staan, bekijken welke oplossing het best passend is en als dat ‘het werken in de cloud’ is, dan ontvangt de ondernemer een eerlijke offerte van ons. Internetdiensten “De tweede productgroep van Direct ICT is Internetdiensten. Een goed functionerende website is iets waar geen bedrijf meer zonder kan. Een website moet informatief en communicatief goed in elkaar steken en goed vindbaar zijn. Daar zijn onze specialisten een kei in…..Verder verzorgt Direct ICT naast het design, ook de hosting. Op dit moment beheren we een groot aantal websites, in ons eigen serverrack in het datacenter Previder te Hengelo. Daar beheren we ook de servers van onze klanten uit het binnen en buitenland”, aldus Kompagnie. Business software DirectManager is het in eigen beheer ontwikkelde online CRMsysteem. Harjo Kompagnie, is van origine software ontwikkelaar. “Vanaf de start van Direct ICT ben ik begonnen om DirectManager te ontwikkelen. Het moest snel, efficiënt en

gebruiksvriendelijk worden. Dat is gelukt; we hebben nu een uniek uitgebreid CRM-pakket.” Synergie In de praktijk gaat van de productgroepen Automatisering, Internetdiensten en Business Software een onderlinge synergie uit. ”Alles onder één dak, dat is ook een van de voordelen van het werken met Direct ICT. Want dat betekent gemak. Direct ICT werkt onder andere voor: Foto Konijnenberg, Moneypenny, PCOB, NVM, CBD en Hein Heun.” Kompagnie heeft geen wilde groeiambities, maar wil zich nadrukkelijk concentreren op aandacht, meedenken en het opbouwen van hechte relaties.

Direct ICT Voorstraat 2 7683 VB Den Ham T (0546) 64 11 44 E info@directict.nl W www.directict.nl

12

het ONDERNEMERS BELANG


Bedrijfsreportage

Tekst: Theo Bennes/Fotografie: Wim van ’t Hoff (EyeMagic)

Bring Your Own Device met duizenden tegelijk Nog geen halfjaar geleden stond er in dit magazine een artikel over Loohuis Communicatie & Beveiliging. Het ging toen nog over onderwerpen als innovatie, Cloud-diensten en VoIP. “De ontwikkelingen gaan ontzettend snel, de laatste paar jaar zelfs nog sneller dan voorheen”, waren destijds de woorden van Erik Masselink, verantwoordelijk voor procesmanagement en innovatie bij Loohuis. “De actualiteit heeft mijn opmerking ondertussen razendsnel ingehaald”, zegt hij nu. WiFi, BYOD en beveiliging Zakelijke communicatieoplossingen in alle branches en instellingen, en beveiligingsoplossingen in gebouwen en woonhuizen – dat zijn de hoofddisciplines waarmee Loohuis Communicatie & Beveiliging haar klanten ontzorgt. Opgericht in 1987 is de organisatie (met vestigingen in Deventer, Enschede, Fleringen, Hardenberg en Zwolle) inmiddels toonaangevend op haar vakgebied, zowel binnen Oost-Nederland als ver daarbuiten. Erik Masselink: “Beveiliging en het hacken ervan is van alle tijden. Aangezien tegenwoordig alle data wordt gedigitaliseerd en opgeslagen staat op locatie of in de Cloud, wordt beveiliging steeds belangrijker, omvangrijker en geavanceerder. Dat wil echter niet zeggen dat het ook complexer wordt.” De meeste bedrijven beschermen hun internet- en traditionele telefonieverbindingen goed tegen virussen en

hackers: virusscanners, firewalls en de huidige WPA2-encryptie maken het ongewenste ‘bezoekers’ moeilijk om illegaal op een draadloos netwerk te komen. “Twee enorm snel groeiende ontwikkelingen die echter zorgen voor de nodige gaten in beveiliging, zijn WiFi en BYOD (Bring Your Own Device) en bellen via SIP. Vrijwel iedere organisatie is bezig met BYOD-initiatieven als onderdeel van Het Nieuwe Werken. Beheer en security met BYOD worden nog belangrijker dan met corporate beheerde pc’s. IT-managers zien de bui al hangen met al die verschillende devices die allemaal toegang willen hebben; en wat hebben die gebruikers er allemaal op staan?” 2000 connecties tegelijk actief Hij legt uit dat ervoor gezorgd moet worden dat het WiFi-netwerk in control is, en niet de devices die er gebruik van maken. “Dus het WiFi-netwerk stuurt een

verzoek naar het device. Vervolgens logt de gebruiker één keer in met zijn eigen credentials die hij ook gebruikte voor zijn werkplek en bouwt zo een transparante, beveiligde connectie. De IT-manager heeft er geen omkijken naar. We moeten security policies centraal afdwingen en bedrijfscontent en apps centraal beheren en ter beschikking stellen. Een goed praktijkvoorbeeld is het Penta College in Rotterdam, met circa 5000 leerlingen over zes locaties. Die komen allemaal binnen met hun smartphones, laptops en iPads; iedere dag zijn daar minimaal 2000 connecties tegelijkertijd actief – en dat moet het systeem wel aan kunnen. Voor het Stedelijk Lyceum Enschede hebben wij vier locaties voorzien van een WiFi-netwerk, inclusief management tools, helemaal compleet. In totaal heb je het dan wel over zo’n 200 access points.” SIP-hackers Het aantal meldingen van hacker-activiteit betreffende het inbreken op SIP-accounts (Session Initiation Protocol) via openbaar internet neemt aanzienlijk toe; vervolgens wordt er gebeld naar allerlei exotische bestemmingen, met als gevolg enorme telefoonnota’s. “Er zijn op YouTube zelfs al handleidingen van te vinden”, vertelt Erik Masselink. “Wij hebben diverse mogelijkheden om dergelijk misbruik te signaleren en te beperken, zoals het instellen van een kredietlimiet of het blokkeren van bepaalde nummers c.q. landen. Maar uiteindelijk draait het ook hier toch om beveiliging. Loohuis Communicatie & Beveiliging helpt de ondernemer daar graag mee.”

Loohuis Communicatie & Beveiliging Oldenzaalseweg 99 7666 LG Fleringen tel. 0546 – 629600 fax 0546 – 629610

Erik Masselink: Beveiliging en het hacken ervan is van alle tijden

www.loohuis.nl

het ONDERNEMERS BELANG

13


Bedrijfsreportage

Tekst: Jan Hammink (De Planthof Communicatie)/Fotografie: René Fokkink

Frank Verhagen: Ons systeem is erg flexibel en toepasbaar in vele denkbare vormen.

Zeer succesvol product van TI-WMC:

FIGO verschaft direct alle info vanaf elke denkbare plek Mensen op alle denkbare plekken eenvoudig, veilig en betrouwbaar alle belangrijke informatie verschaffen. Dat is in één zin samengevat de kracht van het communicatienetwerk FIGO. Het is een product dat op steeds meer plaatsen in ons land wordt toegepast en is ontwikkeld door de kern van de voormalige kennistak van Ericsson in een nieuw bedrijf: TI-WMC.

F

IGO is in eerste instantie ontwikkeld voor de openbare orde en veiligheid, en is inmiddels ook toegepast in andere branches: van gezondheidszorg tot beveiligingsbedrijven, van installatietechniek tot alle denkbare vormen van industriële toepassingen. FIGO is eenvoudig en kan worden gebruikt door mensen in het veld zonder dat die zelf kennis van de technische werking moeten hebben. De complexiteit zit onder de motorkap en is opgelost. FIGO is veilig, zodat de gebruiker weet dat zijn informatie niet voor anderen toegankelijk is. FIGO is betrouwbaar omdat het altijd de beste weg vindt voor data communicatie tussen a en b. FIGO geeft, indien gebruikt in combinatie met camera’s in het netwerk, direct een scherp en compleet visueel beeld van situaties in het veld. Men kan beslissingen nemen over de juiste handelingen op afstand”, legt CEO drs. Frank Verhagen uit. Nieuwe oplossingen Volgens CTO ir. Frank Brouwer, één van de mensen van het eerste uur, is FIGO een perfect voorbeeld van wat de doelstelling van TI-WMC was bij de start in 2003. “We wilden met onze hoogwaardige kennis nieuwe oplossingen bedenken op het

14

het ONDERNEMERS BELANG

gebied van datacommunicatie. Om een nieuw product te ontwikkelen is veel tijd nodig. TI-WMC heeft FIGO van proof-of-concept via prototype tot volwaardig commercieel product door ontwikkeld. Als je aantoont dat het heel goed toepasbaar is in het werkveld, bereik je pas echt resultaat. Met FIGO hebben we dat inmiddels zeer succesvol bewezen, vooral omdat het direct toepasbaar is op elke denkbare plek.” FIGO is een product (en inmiddels tevens een zelfstandige werkmaatschappij) dat heel gemakkelijk aansluit op tal van bestaande producten waarmee men communiceert en geeft het vervolgens een bijzondere meerwaarde als mobiel intranet. De informatie blijft inzichtelijk en controleerbaar voor de groep waarvoor het ook daadwerkelijk bestemd is en die samen naar dezelfde plek kunnen kijken om belangrijke zaken te kunnen invullen, te controleren en vervolgens zaken kunnen regelen. Alle middelen zitten daarvoor in het veld en kunnen worden bereikt zonder gebruik van een kabelnet. “Dat maakt ons systeem erg flexibel en toepasbaar in vele denkbare vormen.”

bedrijven die actief zijn in de installatietechniek en de gezondheidszorg. Zo wordt op dit moment een systeem ontwikkeld waarbij zorgverleners op afstand patiënten constant in de gaten kunnen houden. Bijvoorbeeld ouderen in hun eigen woonomgeving, terminale patiënten en mensen met psychische problemen. FIGO is ook een belangrijk hulpmiddel voor artsen die voor een spoedzaak onderweg zijn naar een patiënt en deze biedt waar dan ook constante internetverbindingen. “Het mooie van FIGO is dat er steeds meer instanties en bedrijven bij ons met ideeën komen waarvoor wij met FIGO veel kunnen betekenen. Zo doen wij zaken met een grote exploitant van zonnepanelen, die op afstand alles kan overzien en beheren, wordt FIGO gebruikt bij verkeerstellingen en noem maar op. De markt vraagt vanzelf om nieuwe mogelijkheden waar wij graag op inspringen”, aldus Brouwer en Verhagen.

Ti-WMC en FIGO BV

Partners Partners die FIGO afnemen zijn overheidsinstanties, industriële bedrijven, beveiligingsorganisaties,

Institutenweg 30 7521 PK Enschede Tel : 053 481 03 00


Bedrijfsreportage

Tekst: Jelmer van Nimwegen • Fotografie: Guy Ackermans

Waar gehakt wordt vallen spaanders en waar ge-

Milieusystemen Tiel

Opslag en zuivering van afvalwater en andere milieuvervuilende vloeistoffen

produceerd wordt ontstaan afvalstoffen. Als die afvalstoffen vloeibaar zijn én milieuvervuilende componenten bevatten die niet in de bodem of in lucht terecht mogen komen en bovendien niet ongezuiverd op het rioolstelsel mogen worden geloosd, heeft de producent een probleem. Dat probleem op te lossen is de specialiteit van Milieusystemen Tiel. Opslag in silo’s en bassins onder

R

egenwater, afvalwater, zuiveringsslib of mest, meldt Gilbert Jacobs. “We kunnen alles aan. We kunnen het verpompen, mixen, opslaan en zuiveren. Waar mogelijk maken we gebruik van duurzame materialen, zoals bijvoorbeeld LDPE-folie, ofwel polyethyleen. Dat is niet alleen in de fabricage duurzamer, maar het is, anders dan PVC-folie, dat vrijwel overal wordt toegepast, bijna geheel te hergebruiken.” Milieusystemen Tiel levert ook rietvelden, een milieuvriendelijke oplossing die wordt toegepast voor de reductie van afvalwater van huishoudens, woonwijken of zelfs complete dorpskernen. “Thedingsweert gebruikt dit systeem. Het is een milieuvriendelijke, duurzame natuurlijke methode, waarbij het afvalwater over een bak wordt geleid, gevuld met filtermateriaal en rietplanten. De combinatie van het filtermateriaal en de planten zorgen ervoor dat een biologisch proces in gang gezet wordt, waarbij het afvalwater wordt gezuiverd. Zo een systeem is overal toepasbaar en het past goed in een natuurlijke omgeving, ons bedrijf heeft vorig een rietveldsysteem geplaatst bij de molen van Geldermalsen, toen die daar opnieuw werd opgebouwd, en onlangs in Herwijnen bij GeoFort, een attractie op een fort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie op het gebied van cartografie en navigatie.”

Ook levert het bedrijf aanverwante artikelen zoals mixers, pompen en buizen. Daarnaast worden onder certificaat keuringen verzorgd voor opslagsystemen en afdekkingen. Directeur Gilbert Jacobs licht toe: “Wie bij ons een opdracht plaatst, kan er verzekerd van zijn dat de begeleiding gedurende het complete traject op een hoog deskundigheidsniveau ligt. Van vergunningen aanvragen en contacten onderhouden met de gemeente tot aan de productie en het realiseren van het opslagsysteem.” Mestoplossing

Veel van de klanten van MST zijn actief in de agrarische sector. “Voor veehouders bouwen wij systemen waarin mest opgeslagen kan worden tijdens perioden waarin dit niet uitgereden mag worden. Daarnaast zijn andere opslagmethoden mogelijk, zoals buffertanks bij waterzuiveringen, watertanks voor brandpreventie, tanks voor afval- of proceswater en slib- en septictanks.” Betonsilo’s worden gebruikt voor opslag van mest, water en slib en afgedekt met een dak of drijfdek.

allerhande afdekkingen, zuivering op locatie en ook ter plaatse omzetten in biogas hoort tot de mogelijkheden.

Een flexobassin is voordelig en kan snel geplaatst worden. Zo’n bassin bestaat uit een frame met daarin kunststofplaten die door staalkabels bij elkaar worden gehouden. Een foliebassin is relatief goedkoop en eenvoudig te plaatsen. Ook geuren kunnen worden gereduceerd. “Dit doen we door afdekkingen”, legt Jacobs uit. “Er zijn twee methoden: drijvend, met een op maat gemaakt folie, of met een spankap aan een middelpaal, waarbij een zeildoek naar de rand van de silo wordt getrokken.”

Milieusystemen Tiel BV   Polderweg 9   4005 GA Tiel  T 0344 - 63 33 63  www.milieusystemen.nl

Optimale opslag

Tuinbouw, viskwekerijen, mestdistributie- en waterleidingbedrijven, maar ook overheden hebben te maken met vloeistoffen die moeten worden afgedekt om te voorkomen dat er schadelijke stoffen in de lucht komen – denk aan ammoniak, een van de factoren die zure regen veroorzaakt. “Hiervoor gelden strenge wetten en regels om het milieu te sparen; er wordt voortdurend gezocht naar innovatieve methoden en materialen om optimale opslag te kunnen garanderen. Milieusystemen Tiel is al ruim vijftien jaar specialist op dit gebied.

het ONDERNEMERS BELANG


Bedrijfsreportage

Tekst: Loes van der Hoeven • Fotografie: Hugo Fermont

Biopark Terneuzen investeert in een mooie groene toekomst Een van de grootste uitdagingen van industriële bedrijven in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone is duurzaam groeien op een effectieve en economische manier. Daarbij dient dus rekening te worden gehouden met ons milieu en de beschikbare grondstoffen. Met de oprichting van Biopark Terneuzen heeft Zeeland Seaports alweer een aantal jaar geleden de weg gevonden naar een unieke en innovatieve mogelijkheid daartoe: het met succes samenbrengen van agro en industriële bedrijven en instellingen, waarbij het restproduct van het ene bedrijf de grondstof voor het andere is geworden.

B

iopark Terneuzen is een platform van bedrijven in de Kanaalzone Gent-Teneuzen, dat zich inzet voor verdere verduurzaming en vergroening van productieprocessen, licht Dick Gilhuis toe. Hij is commercieel directeur van Zeeland Seaports, een van de initiatiefnemers van het project. “Zeeland Seaports is eigenaar van de grond, beheert de benodigde infrastructuur en faciliteert de bedrijven binnen Biopark Terneuzen. Dit is een uniek platform, het is namelijk het enige in Nederland dat praktijkvoorbeelden van verduurzaming kan laten zien. De procesindustrie, zoals DOW Benelux, is er onder andere bezig met de omvorming van fossiele naar groene grondstoffen. Ook andere bedrijven in de regio willen verduurzamen. Daarbij staat synergie tussen de bedrijven centraal. Met name onderzoeken wij of het mogelijk is om bij- en afvalproducten, de zogenaamde ‘smart links’ van de participanten in Biopark Terneuzen, uit te wisselen. Cargill bijvoorbeeld, levert zijn zetmeelresidu, water, energie en stoom aan het voormalige Nedalco, die dit weer gebruikt om alcohol te produceren. Inmiddels heeft Cargill Nedalco overgenomen, waardoor de residuen binnen eigen organisatie worden hergebruikt. Het succes van het Biopark Terneuzen is te danken aan het soort bedrijven dat er is gevestigd. Die zijn zonder uitzondering zeer coöperatief en maken deel uit van het platform. Deze bedrijven hebben zich bovendien door

het ONDERNEMERS BELANG

hun participatie gecommitteerd aan verduurzaming van het productieproces. Het platform zelf ten slotte, is al de verbindende schakel voor samenwerking tussen die bedrijven.” Ontwikkelingen

Een andere belangrijke speler in Biopark Terneuzen is het nieuwe en duurzame glastuinbouwgebied Glastuinbouw ZeeuwsVlaanderen, waarvan inmiddels 30 hectare is gerealiseerd in de nabije omgeving van de industriële bedrijven in de Kanaalzone. De energiebehoefte van het glastuinbouwgebied wordt geheel voorzien door de reststromen van kunstmestfabriek Yara Sluiskil. Deze hebben een temperatuur van 95 graden Celsius. De door de glastuinbouw verbruikte stromen hebben nog een temperatuur van 40 graden Celsius. Die gaan weer terug naar Yara Sluiskil om daar vervolgens als koelwater te worden gebruikt. Tevens wordt CO2 afgevangen en via pijpleidingen naar de glastuinbouw getransporteerd. “Ook hier fungeert Zeeland Seaports als ‘matchmaker’, vervolgt Dick Gilhuis, “want om de verbindingen tussen Yara Sluiskil en de glastuinbouwbedrijven te kunnen leggen, hebben wij samen met Yara WarmCO2 opgericht. Deze neutrale partij moet de nodige garanties kunnen afgeven, dat de gevraagde CO2 en warmte daadwerkelijk wordt geleverd aan de verschillende bedrijven binnen Glastuinbouw Zeeuws-Vlaanderen. Onlangs heeft Zeeland Seaports speciaal voor dit

glastuinbouwproject een commercieel manager aangesteld in de persoon van Jenny Crone, die hiervoor verantwoordelijk is. Wij zijn namelijk graag de uitdaging aangegaan dat wij de garanties kunnen geven voor honderd procent leverbetrouwbaarheid. Dat kunnen wij ook, doordat wij met buffers en back-ups werken, terwijl de warmte en CO2 vanuit vier verschillende punten bij Yara worden verzameld. Als het bedrijf komt stil te liggen, zoekt WarmCO2 naar alternatieven voor levering. Een andere uitdaging die wij graag aangaan, is nog uitgeefbare hectares in de regio vol te krijgen met glastuinbouw of andere partijen, die zich in de regio willen vestigen, want daarin is met de recessie de klad gekomen. Deze laatste proberen wij te vestigen naast een bedrijf dat van toegevoegde waarde kan zijn om zo de duurzaamheid in dit gebied verder te verbeteren. Hierbij gaan wij uit van samenwerking tussen maximaal drie partijen, waardoor de communicatielijnen kort zijn en deze snel kunnen worden geïmplementeerd. In dit kader is onlangs een Green Deal gesloten tussen de Provincie Zeeland, de Ministeries van Economische Zaken, Landbouw en & Innovatie en van Infrastructuur & Milieu en Zeeland Seaports. Daarin is geregeld dat de duurzame restwarmte van Lijnco Green Energy wordt getransporteerd naar ICL Industrial Products. Dit laatste bedrijf is gespecialiseerd in de productie en verwerking van een breed scala aan chemische producten. Dankzij het financiële duwtje in de rug van deze Green


Deal kan de afronding van deze business case snel worden afgerond. In navolging van de onlangs afgesloten Green Deal LNG in Rotterdam, is Zeeland Seaports door rederijen benaderd voor het afsluiten van een vergelijkbare deal. Liquid Natural Gas zorgt voor schoner transport, stimuleert innovatie en versterkt de positie van Nederland als gasrotonde van Noordwest Europa. Bovendien kan het worden geproduceerd in Biopark Terneuzen. Hoewel dit een moeilijke opgave is vanwege de veiligheid, onderzoekt Zeeland Seaports momenteel wel de mogelijkheden daartoe. Ten slotte besteden wij extra aandacht aan de Axelse Vlakte. Dat terrein willen wij onder meer ontwikkelen voor de opslag van afvalhout en andere houtachtige gewassen. Die zullen worden verbrand in de biomassa gestookte elektriciteitscentrale die Express Energy gaat exploiteren. Deze krijgt een verwerkingscapaciteit van 50-60.000 ton wat circa 5 megawatt groene elektriciteit zal opleveren.”

De eerste is een modulair opgebouwde proeffabriek voor innovaties in duurzame bioprocessen met als sleuteltechnologie industriële biotechnologie. De tweede legt vooralsnog de focus op een opleiding van procesoperators voor de bioprocesindustrie. “Door dit initiatief zijn de bedrijven in de regio Gent-Terneuzen nog nauwer met elkaar gaan samenwerken binnen dit grensoverschrijdende cluster. Dit maakt de betrokken partijen sterker waardoor wij ons nog beter kunnen profileren als hét centrum voor de biobased economie. Vanuit Biobase Europe kunnen wij grote duurzame stappen voorwaarts zetten in het duurzaam opereren op een economisch gezonde manier en nog meer investeren in een mooie groene toekomst”, besluit Dick Gilhuis.

Biobase Europe

Samen met Ghent Bio-Energy Valley vormt het Biopark Terneuzen het grensoverschrijdende Biobase Europe. Deze samenwerking is een belangrijk onderdeel van de biobase gerelateerde economie, die onder meer is gegrond op een duurzame biogebaseerde productie. Bio Base Europe waarin beide partijen 21 miljoen euro hebben geïnvesteerd, bestaat uit een pilot plant in de haven van Gent en een opleidingscentrum in Terneuzen.

Schelpenpad 2 Postbus 132 4530 AC Terneuzen T 0115 - 64 74 00 F 0115 - 64 75 00 port@zeeland-seaports.com

Dick Gilhuis: “Het succes van het Biopark Terneuzen is te danken aan het soort bedrijven dat er is gevestigd”

www.bioparkterneuzen.com

het ONDERNEMERS BELANG


Interview

Tekst: Jeroen Kuypers • Fotografie: Marco Magielse

De NEN-norm heeft geen kracht van wet maar is de voorbije eeuw wel diep verankerd geraakt in ons bewustzijn. Als een product aan deze norm voldoet, biedt het de gebruiker een basisgarantie van veiligheid. NEN-normen lijken van bovenaf opgelegd maar komen in feite met verrassend veel inspraak vanuit de markt tot stand. Fabrikanten en distributeurs kunnen deelnemen aan werkgroepen en commissies of commentaar leveren op tekstvoorstellen, tot op Europees en internationaal niveau toe. Bovendien wordt elke NEN-norm om de vijf jaar bekeken om te beoordelen of deze herzien moet worden. Zo leveren NEN-normen een belangrijke bijdrage aan het creĂŤren van eenduidigheid, zonder dat de innovatie of vrije concurrentie erdoor gehinderd worden.

De norm is een uitgangspunt en geen eindpunt het ONDERNEMERS BELANG


N

EN-normen bestaan er voor nagenoeg alle producten, evengoed voor consumentenproducten als halal-vlees en cosmetische artikelen als voor persoonlijke beschermingsmiddelen die op de werkvloer worden gebruikt. Maar volgens Stephanie Jansen, consultant bij NEN (het Nederlands Normalisatie-instituut) in Delft, en als zodanig belast met het begeleiden van het normalisatieproces van onder meer persoonlijke beschermingsmiddelen, is een norm een uitgangspunt en geen eindpunt als het op veiligheid aankomt: “Neem een helm. De NEN-norm kan bepalen dat dit hoofddeksel een bepaalde weerstand moet bieden als er vanaf een meter hoogte een voorwerp op valt. Maar die effectiviteit is niet automatisch permanent. Als een helm op de hoedenplank van een auto aan de UV stralen van de zon wordt blootgesteld wordt de beschermende laag en dus werking op den duur aangetast. Het gebruik heeft effect op de veiligheid. Daarom is het niet alleen belangrijk dat een helm aan de NEN-norm voldoet maar ook dat de werknemer die hem dagelijks opzet voorlichting krijgt over het beste gebruik ervan.” Commissies, werkgroepen en documenten

NEN is al 96 jaar actief als opsteller van productnormen. Maar deze normen zijn allerminst dictaten. “Iedereen die belang heeft bij zo’n norm heeft de mogelijkheid om zijn of haar inbreng te leveren,” zegt Stephanie Jansen. “Het normalisatieproces is zo ingericht dat je er actief aan kunt deelnemen. Je kunt lid worden van een van de werkgroepen die onder de technische commissies hangen en het is voor degenen die als expert plaatsnemen in een nationale commissie zelfs mogelijk om als Nederlandse delegatie naar Europese vergaderingen te worden afgevaardigd. Het kost natuurlijk wel relatief meer tijd om je tot op Brussels niveau met het opstellen van een norm bezig te houden, maar voor sommige ondernemers is dat de moeite meer dan waard. Een andere mogelijkheid is commentaar leveren op de voorlopige versie van een document dat door de vergadering wordt opgesteld. Daarvoor bestaat een termijn van drie maanden. Maar schriftelijk commentaar

dat mondeling wordt toegelicht tijdens een bijeenkomst maakt altijd meer kans om in de definitieve norm terecht te komen. Stand van de techniek

Omdat NEN de markt voor een product goed in kaart brengt en het normalisatieproces heel open verloopt worden kleinere spelers niet benadeeld tegenover grotere. Dat neemt niet weg dat er voor veel producten (nog) slechts een beperkt aantal fabrikanten bestaat, meestal nog op Europees of wereldwijd niveau. Normen zijn ook zo opgesteld dat ze de innovatie niet aan banden kunnen leggen. “Om de vijf jaar wordt nagegaan of de norm nog wel voldoet aan de stand van de techniek,” zegt Stephanie Jansen. “En die vijf jaar zijn een maximum. Als er aanwijzingen zijn dat de techniek sneller evolueert kan die herziening ook eerder plaatsvinden. Ook dat is een moment waarop de stakeholders van een product weer inspraak kunnen hebben in de formulering van de norm.” Onnodige verscheidenheid

Vóór 1916 kende Nederland geen NEN-normen. Fabrikanten konden naar eigen inzicht maten, afmetingen, diktes en coatings toepassen. Dat ze die vrijheid vrijwillig opgaven heeft alles te maken met de chaos die hier het gevolg van was. Als machinebouwers met bouten en moeren van willekeurige afmetingen moeten werken trillen de onderdelen los of lopen ze muurvast. Verscheidenheid is nodig, onnodige verscheidenheid is echter schadelijk. De economie had in toenemende mate behoefte aan onderlinge afstemming over de eisen waaraan producten dienen te voldoen en dus aan normalisatie. Het Nederlands Normalisatie-instituut dat deze taak op zich nam is in de loop van de afgelopen eeuw uitgegroeid tot een organisatie met een omzet van ruim € 32 miljoen, ongeveer 300 medewerkers en niet minder dan 1400 normcommissies. Dat indrukwekkende aantal groeit nog steeds omdat normalisatie tegenwoordig niet alleen meer betrekking heeft op materiële producten maar in toenemende mate ook op immateriële, namelijk diensten. Daarnaast worden landennormen, zoals ‘onze’ NEN, steeds meer gekoppeld

aan internationale, zoals ISO en CEN. “Wereldwijd zie je dat de Verenigde Staten vasthouden aan hun eigen normeringsysteem en een land als Rusland zich nog steeds grotendeels afsluit van wat er op dit gebied in de rest van de wereld gebeurt,” aldus Stephanie Jansen. “Nederland heeft zich vrij gemakkelijk kunnen aanpassen aan het Europese systeem omdat wij, anders dan bijvoorbeeld Duitsland, minder nationale normen hadden.” Ook in dit opzicht doen wij onze reputatie van open economie dus blijkbaar alle eer aan.

Stephanie Jansen: “Het normalisatieproces is zo ingericht dat je er actief aan kunt deelnemen”

De nazorg van een norm

Voldoen aan normen is een noodzaak voor elke producent die een rol van betekenis wil spelen, zeker internationaal. Normen helpen bovendien om de kosten van productontwikkeling in de hand te houden, door het bedrijf duidelijke richtlijnen te bezorgen, terwijl het design van een product wel vrij blijft. Tenslotte fungeren normen ook nog als informatiebron voor gebruikers. Verwijzen naar een NEN-norm kan een marketingtool zijn, maar met het vaststellen ervan is nog niet bereikt dat de inhoud ook algemeen bekend is. Stephanie Jansen: “Als ik de handleidingen van persoonlijke beschermingsmiddelen als voorbeeld neem, dan blijkt de laatste jaren dat fabrikanten met papieren versies communicatief tekort schieten. Wie leest een handleiding? Vaak wordt die meteen na het uitpakken weggegooid of in een lade weggeborgen. Daarom denken we dat ze ook virtueel makkelijker beschikbaar moeten zijn of dat de producten bijvoorbeeld van een QR code voorzien moeten worden. Dat valt allemaal onder de nazorg van een norm, net als de voorlichting aan werknemers over het juiste gebruik en onderhoud van de producten. Er is altijd een zeker spanningsveld tussen het papier en de praktijk van een norm. Ook daar is de inbreng van de ondernemer dus welkom en noodzakelijk.”

Voor meer informatie, surf naar: www.nen.nl/pbm

het ONDERNEMERS BELANG


BOEKHOUDEN & FACTUREREN Slim

Simpel

OVER SNELSTART

Solide

Probeer SnelStart 6 maanden gratis! Kijk op www.snelstart.nl of bel met Nelleke, Anoeska, Jakob Jan, Mirjam of Patriek: 0222 36 30 61

0222 36 30 61

WWW.SNELSTART.NL

@snelstart


Bedrijfsreportage

Tekst: IngerMarlies Leeuwenburgh • Fotografie: Hans van Asch

Het OSB-keurmerk is er ook voor u Het OSB-keurmerk, vraag ernaar bij uw schoonmaak- of glazenwassersbedrijf!

de SchoonmaakBranche. Doordat OSB op 1 januari 2013 een duidelijk keurmerk

bij aanbesteding en contractering, hoe de organisatie de implementatie en naleving van sociaal beleid conform de code waarborgt en hoe het schoonmaakbedrijf de algemene tevredenheid van haar medewerkers meet.”

invoert, weet u zeker dat u te maken heeft met een bedrijf dat betrouwbaar is

Schoonmaakspecialistische eisen

OSB staat voor Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten. OSB zorgt dat schoonmaak- en glazenwassersbedrijven zich kunnen Onderscheiden in

en z’n zaakjes netjes op orde heeft. Opdrachtgevers zullen het prettig vinden dat het keurmerk er komt.

V

an oorsprong was OSB een traditionele belangenbehartiger voor schoonmaakbedrijven. “Drie jaar geleden zijn we gestart met een positioneringonderzoek bij klanten”, vertelt directeur Rob Bongenaar. “Daaruit werd duidelijk dat voor klanten van schoonmaakbedrijven betrouwbaarheid en kwaliteit het allerbelangrijkste werden gevonden. Ook de ketenaansprakelijkheid was een item. Immers als een schoonmaakbedrijf met illegale werknemers werkt of belasting ontduikt, dan is de klant als opdrachtgever uiteindelijk aansprakelijk. Daarom is eind 2010 besloten een keurmerk in het leven te roepen, zodat de klant weet: ‘dat bedrijf heeft z’n administratie goed op orde, levert kwaliteit tegen een redelijke prijs en komt afspraken na. Daar krijg je dus geen gedoe mee.’ Voor opdrachtgevers is het derhalve heel prettig als z’n keurmerk gehanteerd wordt. De leden van OSB hebben hier ook massaal mee ingestemd.”

ook voldoen aan de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Hieronder vallen: goed opdrachtgeverschap, goed werkgever- en opdrachtnemerschap, goed werknemerschap en goed makelaarschap. Rob Bongenaar: “Dit deel van het keurmerk is met name voortgekomen uit de onrust en de stakingen in onze branche in 2010. De druk op de prijzen in de branche werd zo groot, dat de last voor de werknemers onevenredig zwaar werd. Met de Code Verantwoordelijk Marktgedrag wordt er een moreel appèl op de werkgevers, opdrachtgevers, makelaars en schoonmakers gedaan om eerlijk werk te leveren tegen een eerlijke prijs. Met de Code Verantwoordelijk Marktgedrag maakt het OSB-lid duidelijk hoe hij handelt

OSB heeft de schoonmaakspecialistische eisen zoals die al langer bestaan aangevuld met extra eisen. Zo moet het bedrijf bij aanmelding minimaal drie jaar schoonmaakactiviteiten hebben uitgevoerd. Er vindt een CAO-controle plaats. Het bedrijf dient te beschikken over de juiste bedrijfsaansprakelijkheid- en opzichtverzekering. “Ook hier”, aldus Bongenaar, “gaat het zowel om het belang van de bedrijven en hun werknemers als om de opdrachtgevers. Zorgvuldig omgaan met elkaar is het uitgangspunt. Betrouwbaarheid en kwaliteit zijn de peilers.” OSB Rompertsebaan 50 Postbus 3265 5203 DG ‘s-Hertogenbosch T 073 - 648 38 50 info@osb.nl www.osb.nl

Rob Bongenaar: “Alle OSB-leden moeten vanaf 1 januari 2013 het OSB-keurmerk dragen”

OSB-keurmerk

“Alle OSB-leden moeten vanaf 1 januari 2013 het OSB-keurmerk dragen”, aldus Bongenaar. “Of een bedrijf voldoet aan de OSB keurmerkeisen wordt getoetst door een onafhankelijke inspectieinstelling, dat doen wij dus niet zelf. De inspectieinstelling hanteert daarbij strenge eisen en richt zich als eerste op de vraag of het schoonmaakbedrijf voldoet aan de NEN 4400-1 norm, dus of de administratie en personeelsadministratie op orde zijn en alle afdrachten aan belastingen en sociale premies goed geregeld zijn. Het doel hiervan is het beperken van risico’s voor opdrachtgevers op verhaal en boetes van de Belastingdienst, de Arbeidsinspectie en andere overheidinstanties.” Code Verantwoordelijk Marktgedrag

De schoonmaak- en glazenwassersbedrijven die het OSB-Keurmerk willen dragen, moeten

het ONDERNEMERS BELANG


Interview

Tekst: Jeroen Kuypers • Fotografie: Marco Magielse

SMS is als communicatiemiddel steeds goedkoper geworden terwijl de attentiewaarde ervan onverminderd hoog is gebleven. E-mail daarentegen wordt door de groeiende hoeveelheid berichten die iedereen dagelijks ontvangt vaak niet of veel later gelezen. Dat maakt SMS bijzonder geschikt om klanten aan hun afspraken of betalingen te herinneren. Spryng zette zes jaar geleden SMS voor het eerst in om het probleem van niet opdagende patiënten in ziekenhuizen aan te pakken. De tekstberichtjes bleken zo effectief dat het bedrijf sindsdien met succes zijn diensten overal in de zorgsector aanbiedt, en in groeiende mate ook aan uitzendbureaus, sportbonden en incassobureaus, in binnen- en buitenland.

SMS als Smart Money System:

Een hoge attentiewaarde voor een lage kostprijs S

pryng is het type bedrijf dat politici graag als voorbeeld nemen voor het innovatieve vermogen van de Nederlandse economie. Het is opgericht door twee relatief jonge ondernemers die met hun dienst grotere organisaties in staat hebben gesteld hun efficiency aanzienlijk te verhogen. Het ‘no- show’probleem dat Alexander Wanders en Marc Rottinghuis zes jaar geleden oplosten, kost de Nederlandse zorgsector in totaal namelijk zo’n 300 miljoen euro per jaar. “Uit ons eigen onderzoek bleek dat 10-15% van de patiënten niet komt opdagen bij een consult met een specialist,” aldus Marc Rottinghuis.

het ONDERNEMERS BELANG

“In een stad als Amsterdam lag dat deels aan ‘afsprakenshoppen’: ik maak in elk ziekenhuis een afspraak en ik ga naar dat waar ik het eerst terecht kan. Maar in verreweg de meeste gevallen blijken patiënten hun afspraak simpelweg te vergeten. Een Sms’je helpt om ze er aan te herinneren. Een gemiste afspraak kost gemiddeld honderdvijftig euro, een berichtje 7 cent.” Gratis account aanmaken

Waarom werkt SMS in dit geval wel en e-mail niet? “Bijna iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon, zodat het bereik bijna totaal is,” zegt Alexander Wanders.


“Je kunt bovendien zien of een bericht is aangekomen en gelezen. Met de toenemende populariteit van ping en WhatsApp neemt het belang van SMS voor de consumentenmarkt sterk af, maar wordt de attentiewaarde ervan feitelijk hoger. Zakelijk neemt het gebruik van SMS juist toe. E-mail is zo geëxplodeerd dat berichten makkelijk als spam worden gezien en dus genegeerd. Een tekstbericht wordt echter altijd gelezen. En vervolgens slaat de geadresseerde het vaak op in de agenda van zijn telefoon.” Ook het kostenaspect speelt mee. Spryng rekent geen abonnementskosten aan, enkel de SMS-kosten. “Het aanmaken van een account is gratis,” legt Marc Rottinghuis uit. “Wij regelen alles voor de klant en kopen voor hem de SMS-bundel aan bij de grote SMS-centra. Als hij er honderdduizend per maand wil versturen is dat geen probleem, als hij er slechts honderd nodig heeft ook niet. Grote organisaties communiceren met duizenden klanten tegelijk, maar ook voor een koeriersbedrijf met tien chauffeurs is SMS een uitstekend middel.” Uniek softwareplatform

De oplossing voor het ‘no show’ probleem in de zorg kan makkelijk door een concurrent gekopieerd worden, het softwareplatform waaraan vier programmeurs jarenlang dagelijks bouwden niet. Die technologische voorsprong in combinatie met lage overheadkosten (Spryng bestaat ook in haar internationale expansiefase nog slechts uit tien mensen) zorgt ervoor dat het in Amsterdam gevestigde bedrijf van Wanders en Rottinghuis ook nu nog uniek is in zijn soort. “We hebben moeten oppassen om niet te snel te groeien,” geeft Marc Rottinghuis toe. “Op een bepaald moment kwam er vanuit het buitenland zoveel belangstelling dat we een aantal markten tegelijk hadden kunnen bespelen, maar we hebben er doelbewust voor gekozen jaarlijks slechts één

land erbij te nemen. Daardoor zijn we nu al heel sterk in onze buurlanden. Ook voor het ontwikkelen van nieuwe applicaties nemen we onze tijd.” Liever niet bellen

Nieuwe toepassingen zijn er echter legio, denkbaar maar ook concreet realiseerbaar. “We zijn bijvoorbeeld gaan onderzoeken hoe gemeenten hun burgers tijd kunnen besparen via SMS,” zegt Alexander Wanders. “Het is onvoorstelbaar hoeveel mensen aan het loket worden teruggestuurd omdat ze niet de juiste documenten bij zich hebben. Dat kun je voorkomen door van tevoren een lijstje te Sms’en. Je kunt ook een berichtje sturen met de mededeling dat een paspoort klaar ligt.” SMS blijkt zo mogelijk een nog krachtiger communicatiemiddel voor verzekeraars, vult Marc Rottinghuis aan. “Die krijgen tienduizenden telefoontjes van klanten die zich afvragen hoe het met de afhandeling van hun schadeclaim zit. Je kunt wel verwijzen naar een website met een inlogcode, maar in de praktijk blijken mensen daar niet naar te surfen en liever te bellen – en helaas ook te blijven bellen. Dankzij een SMS-update kunnen verzekeringsmaatschappijen aanzienlijke kosten besparen doordat ze die telefoontjes niet meer hoeven te beantwoorden.”

heeft zal merken dat Spryng hiervoor eenvoudigweg een nieuwe applicatie ontwikkelt en die aan het softwareplatform toevoegt. Na zes jaar heeft SMS geen enkel geheim meer voor deze beide heren, maar minstens zo belangrijk is dat SMS nog altijd geen gedateerd of uitontwikkeld communicatiemiddel is. Wie had tien jaar geleden bijvoorbeeld kunnen bedenken dat veel automobilisten inmiddels hun parkeergeld betalen via SMS? Die drie letters staan daarom tegenwoordig voor steeds meer ondernemers niet langer enkel voor ‘short message service’ maar evengoed voor ‘smart money system’.

Voor meer informatie, surf naar: www.spryng.nl en lees hoe Spryng u helpt. Het platform staat gratis ter beschikking voor allen die verbetering van de work-flow, hogere rendementen zoekt en het effectief wil inzetten bij marketing doelstellingen, campagnes, informatieverstrekking of afspraakbevestigingen.

Tijdsaspect

Maar een van de meest interessante toepassingen is toch wel die bij de planning van werkzaamheden. Een uitzendbureau dat vierhonderd flexwerkers nodig heeft voor een klus moest tot nog toe die mensen bellen en nabellen. “Nu fungeert het SMSbericht al als eerste selectie,” legt Alexander Wanders uit. “Degenen die interesse hebben in het werk bellen zelf terug. Dat scheelt veel werk en veel tijd. Dat tijdsaspect is van nog groter belang bij een luchthaven als Schiphol. Dagelijks worden tal van vliegtuigen op het laatste moment omgeleid van de ene gate naar de andere. Dan is het bijzonder efficiënt al het betrokken personeel via een bulk-SMS daarvan te verwittigen.” Noch gedateerd of uitontwikkeld

Spryng behoudt zijn positie als pionier door enerzijds nieuwe en bestaande klanten te helpen met technische zaken, zoals het leggen van een koppeling met de agendasystemen in outlook, en anderzijds te adviseren met ideeën. Wie nauwelijks kaas heeft gegeten van SMS-marketing kan daarvoor een beroep doen op de expertise van de beide ondernemers en samen met hen een campagne vormgeven. Wie met zijn branche buiten het bestaande klantenbestand valt of speciale wensen

het ONDERNEMERS BELANG


Bedrijfsreportage

Bazuin & Partners Gerechtsdeurwaarders:

Streng, rechtvaardig, transparant….. En een beetje eigenwijs “Daar heb ik nooit mee te maken!”, roept nagenoeg iedereen wanneer wij van Bazuin & Partners vertellen voor een Gerechtsdeurwaarder te werken. Vreemd, want in een aanhoudend slecht economische tijd is het toch wel erg zinvol om een goede relatie met je Gerechtsdeurwaarder te hebben....

H

et oorspronkelijk wat stoffige beroep van deurwaarder maakt anno 2012 een ware metamorfose door. Van de traditionele “strenge man in de lange jas”, naar een adviserende partner die in het verlengde van uw bedrijfsprocessen meedenkt en u helpt uw doelstellingen te realiseren. Of het nu gaat om het verbeteren van uw ratio’ s voor een kredietaanvraag bij uw bank, het optimaliseren van uw liquiditeit of het opstellen (en uitvoeren) van een sociaal convenant voor een woningbouwcorporatie, wij hebben de ervaring. Deze ervaring zetten wij ook in om uw mening tegen te spreken, immers een adviseur die u naar de mond praat, voegt weinig toe. Noem dit gerust “eigenwijs”.

Bazuin & Partners verzorgt vanuit haar vestigingen de minnelijke en gerechtelijke incasso voor ondernemers in het MKB en de grootzakelijke markt. De oorspronkelijk Rotterdamse ”geen woorden, maar daden” mentaliteit past goed bij het ambt van deurwaarder, niet vreemd dat ons hoofdkantoor dan ook bijna tegen de Erasmusbrug aan staat. Al zo’n 50 jaar bedienen wij van hieruit opdrachtgevers uit de meest uiteenlopende sectoren: banken,

energieleveranciers, transportondernemers, woningbouwverenigingen en MKB-relaties in al hun diversiteit. Er valt nogal wat te kiezen als u onbetaalde vorderingen heeft. U kunt uw risico kredietverzekeren, de keuze maken voor een incassobureau, een advocaat of een gerechtsdeurwaarder (wij weten nog wel een goeie…). De voordelen van het werken met een gerechtsdeurwaarder zijn legio… Een speciale klantengroep die wij van oudsher bedienen zijn de advocaten. Speciaal, omdat zij gebaat zijn bij snelheid en bereikbaarheid. Dat regelen we dan gewoon. Niets moeilijks aan. Een vaak wat onderbelichtte kant van ons vak is de juridische dienstverlening. Terwijl juist in deze tijden preventie op non-betaling en het gedegen vastleggen van afspraken ervoor kunnen zorgen dat uw bedrijf minder risico’ s loopt. Bazuin & Partners fungeert met haar eigen juristen als uw partner voor de zaken waar u zelf nou net even geen kaas van gegeten heeft. Door onze landelijke dekking en verregaande automatisering zijn wij in staat

grote volumes vorderingen adequaat te behandelen wat ook zijn voordelen heeft voor de MKB ondernemer die nou net buiten zijn/haar regio een debiteur tot betalen wil manen (nu we er toch zijn….). Persoonlijk contact en duidelijke afspraken gelden voor iedere relatie, of u nu eenmalig een vordering voor ons heeft of enkele duizenden per maand. Bij alles wat we voor u doen, kunt u over onze schouder meekijken middels een online inkijk applicatie, wel zo transparant. Zelf vatten we deze manier van werken samen met de kreet: ”de professionaliteit van een grote organisatie met de betrokkenheid van een klein kantoor”. De vestigingen van Bazuin & Partners treft u in de regio’s Rijnmond, Haaglanden, Noord Holland, Hoekse Waard/Drechtsteden en Noord-Brabant. In dat deel van Nederland, waar u onze kantoren niet treft, werken wij met deurwaarders die van huis uit op pad gaan. Onze adviseurs bestrijken het gehele land. Maak eens kennis met deurwaarder die aan uw kant staat en mail ons op advies@bazuin.nl of bel met 010 - 433 24 88.

het ONDERNEMERS BELANG


Bedrijfsreportage

Tekst: Jerry Helmers (Crown Media) • Fotografie: Blinkfotografie

‘Ondernemers vaak stomverbaasd over besparingsmogelijkheden mobiele telefonie!’ De klein zakelijke markt – zoals de Zelfstandigen Zonder Personeel en het MKB – betalen veel te veel voor hun mobiele telefoonrekeningen. Soms wel 50%. Ellen van Egmond, commercieel directeur bij het in Amsterdam gevestigde GSMWEB, zegt dat er volop besparingsmogelijkheden zijn, maar dat

I

n de afgelopen maanden zijn er vier nieuwe medewerkers aangenomen om de toegenomen vraag uit de zakelijke markt op te kunnen vangen. “We hebben het drukker gekregen. Ook de kleine ondernemers ontdekken dat er feitelijk nog veel te besparen valt op de kosten van mobiele telefonie. Dat geldt ook voor ZZP’ers; zij komen er achter dat het abonnement – dat ze hebben – eigenlijk niet het juiste of meest passende abonnement is. Die medewerkers hadden we hard nodig om aan de toegenomen vraag te voldoen.”

die in het woud van aanbieders en aanbiedingen niet eenvoudig te vinden zijn. “Wij slagen daar echter wel in,” zegt ze. “Wij zoeken het meest optimale voordeel voor deze ondernemersgroep. Aan de hand van slechts een aantal facturen uit het recente verleden, zien wij al binnen een half uur, waar op kan worden bespaard zonder in te leveren op belminuten of internetdata. Welke ondernemer wil dat nu niet horen?”

Volgens Ellen is de meest gemaakte fout dat ondernemers instappen op een zo laag mogelijk tarief. “Dat ziet er aan ‘de voorkant’ interessant uit, maar achteraf blijkt dat vaak een duurkoop,” zegt ze. “Bovendien zie je dat bijvoorbeeld de ZZP’ers hetzelfde aankoopgedrag vertonen als de consument. Echter, omdat ze ondernemer zijn, blijkt in de praktijk toch een ander belgedrag te zijn ontstaan. Zonde van het geld dus. Of in ieder geval niet effectief. En daarnaast: het is er in de laatste jaren voor niemand eenvoudiger op geworden. De I-Phones en I-pads zijn opgekomen. Een groot aantal internetbundels is aan de markt aangeboden. En natuurlijk gebruiken velen nog steeds de laptop onderweg waar ook een data-abonnement aan hangt. Tja, waar moet je je keuze op baseren?”

v.l.n.r.: Ellen, Belinda, Marc, Vedat, Hannah, Richard, Tom en Joost.

het ONDERNEMERS BELANG

Ellen vertelt dat ondernemers ‘stomverbaasd’ zijn als blijkt dat ze jarenlang écht te veel hebben betaald. “Onze analyses zijn een eye-opener. Bovendien bieden we gemak. Wij hebben als reseller alle toestellen op voorraad. We zorgen er voor dat oude abonnementen eenvoudig worden omgezet naar nieuwe abonnementen, vaak ook bij andere providers. De ZZP’er en de MKB-er hebben er geen omkijken naar. Wij regelen het.” Ellen zegt dat een check van de laatste twee of drie nota’s al voldoende is om te kunnen constateren dat er te veel wordt betaald. “Bovendien zijn we niet gebonden aan bepaalde telecomaanbieders. We zijn compleet onafhankelijk. Wij kijken – als intermediair – louter naar het beste voor de eindgebruikers.” De huidige groei van GSMWEB verrast Ellen en haar collega’s dus niet. “In een periode als deze, kijkt iedereen – van ZZP’er tot ondernemer met personeel – steeds scherper naar de bedrijfskosten die hij maakt. Logisch dat men dus ook op zoek is naar meer besparingen op de mobiele telefonie. Wel, wij hebben het antwoord. We dagen alle ondernemers dan ook uit om bij ons de gratis factuurcheck te doen!” GSMWEB Van Marwijk Kooystraat 10 A 1096 BR Amsterdam T 020 - 776 63 55 www.gsmweb.nl


Bedrijfsreportage

Zonder datacommunicatie valt alles stil Moderne tijden. Werken op afstand met tablet, smartphone of vanuit huis. Werken waar en wanneer mensen willen. Daarbij is er veel aandacht voor cloud computing, moderne apparaten en het welbevinden van medewerkers. Wat veel klanten en leveranciers vaak vergeten is een goede, betrouwbare dataverbinding en bijbehorende beveiliging. Want zonder dat valt al dat moois wat ‘we’ bedacht hebben volledig stil. Alles over het internet Bij veel taken die medewerkers met een computer uitvoeren gaat informatie over het internet. Het zoeken van informatie, online boekhouden, e-mail ‘uit de muur’ en meer. Wij realiseren ons het veelal niet, maar het World Wide Web, pas zo’n 20 jaar oud, is vandaag de dag niet meer weg te denken uit ons zakelijke leven. Wat wij ons veelal ook niet realiseren is dat het een ‘groot boos internet’ is. De beveiligingslekken, hacks op toezichtcamera’s en inbraken in digitale bestanden vliegen ons om de oren. Tom Altena, directeur ICT Spirit: ‘Enerzijds heeft dat te maken met de populariteit van internet als medium om informatie te delen, anderzijds hebben veel organisaties gewoonweg de beveiliging niet op orde. Het is vaak een kwestie van er niet bij nadenken en soms een sluitpost op de begroting. Die sluitpost kan snel een grote kostenpost worden als organisaties beveiligde verbindingen niet de aandacht geven die het verdient.’

de beveiliging van de informatiestroom? Wanneer je alles in eigen hand hebt zijn verantwoordelijkheden naar de klant toe gewoon duidelijk.”

Traditioneel bij telecom Dataverbindingen horen traditioneel bij de telecom partijen. Het was nog niet lang geleden een uitbreiding op klassieke PSTN of ISDN telefoonlijnen. Grote bedrijven kozen ‘leased lines’ voor het veilig versturen van grote hoeveelheden data. Nu de ICT sector steeds vaker praktische oplossingen voor werken op afstand uitvindt en aanbiedt verhuizen verbindingen mondjesmaat mee naar de ICT bedrijven. Tom Altena: “Wij als ICT Spirit bieden al jarenlang verbindingen en de beveiliging daarvan aan onze klanten. Dit doen wij niet alleen vanuit een commercieel perspectief maar ook om alles zelf in de hand te houden. Kijk, beveiliging van informatie hoort bij ICT. Wanneer een derde telecompartij aan een klant de verbindingen levert, wie is dan verantwoordelijk voor

Kennis belangrijk Voor goede datacommunicatie, zoals 3G/4G, Voice over IP en glasvezeloplossingen is veel kennis nodig. ICT partijen ontberen die kennis klassiek gezien. Tom Altena: ‘Precies om die reden heeft ICT Spirit een speciaal Unified Communications team waarbinnen die kennis aanwezig is en continu wordt uitgebreid.’ Volgens Tom Altena is dit de enige manier om de belangrijke beveiligde verbindingen op een juiste wijze bij de klant te realiseren. Op 1 november organiseerde ICT Spirit het jaarlijkse congres ICT in Business 2012 (VIP spreker dr. André Kuipers) met als centraal thema Cloud2.0. Dataverbindingen en de beveiliging daarvan zijn onderdeel van het programma. Voor meer informatie over veilige datacommunicatie www.ictspirit.nl.

Unified Communications ‘Combineer je dataverbindingen met spraak, video vergaderen of chat dan krijg je een geïntegreerde oplossing, bekend onder de naam ‘Unified Communications’, gaat Tom Altena verder. Volgens Altena is een klant gebaat bij een veilige totaaloplossing. Dat wil overigens niet zeggen dat telecompartijen geen goede beveiligde verbindingen kunnen leveren, integendeel. De klant echter wil graag een totaalpakket, liefst van één leverancier met slechts één maandelijkse factuur en geen gedeelde verantwoordelijkheid. Bij Unified Communications vallen alle onderdelen, van verbinding tot en met functionaliteit op de werkplek, onder één oplossing van een ICT specialist. Niet voor niets staat de ‘C’ in ICT voor Communicatie.

Tom Altena: “Een klant is gebaat bij een totaaloplossing” ICT Spirit Postbus 135 7480 AC Haaksbergen Tolstraat 35 7482 DC Haaksbergen Telefoon: Algemeen: 053 – 852 77 77 Fax: 053 – 852 77 78 Support: 053 – 852 77 00 Serviceplanning: 053 – 852 77 88

het ONDERNEMERS BELANG

15


Bedrijfsreportage

Tekst: René Jansen, Directeur RJ Safety & Security

Digitale recherche, tegenwoordig een must! RJ Safety & Security is een toonaangevende beveiligingsorganisatie in Noordoost Nederland met vestigingen in Almelo, Oldenzaal en Enschede (hoofdvestiging). Het aantal medewerkers bedraagt thans 340 personen (225 FTE-ers). Security is een ruim begrip. In dit magazine, gelieerd aan het onderwerp IT-security willen wij de inzet van onze afdeling bedrijfsrecherche onder uw aandacht brengen.

D

eze afdeling beschikt sinds 2004 over een vergunning van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, en bezit ook het Keurmerk Particulier Onderzoeksbureau. Slechts 14 bureaus in Nederland bezitten dit Keurmerk. Wij zien steeds meer verschuivingen, ten aanzien van de bewijslast, richting digitaal Forensisch onderzoek. Uiteraard doen wij ook het “ouderwetse” veldwerk zoals observaties van verdachte personen, onderzoek naar ongewenst ziekteverzuim, of het plaatsen van heimelijke camera’s. Het laatste jaar bestond ongeveer 60% van onze onderzoeken uit Digitaal Forensisch onderzoek, zoals digitaal sporenonderzoek, Data Recovery en GSM onderzoek. Twee praktijkgevallen die wij hebben onderzocht: • Enkele werknemers van een bedrijf wilden voor zichzelf beginnen en kopieerden klantengegevens van hun werkgever naar een externe schijf. Bij verlies van deze klanten zou hun werkgever een schade kunnen oplopen tot € 20 miljoen! Een klokkenluider tipte de directie hierover. Door data te recoveren, notebooks uit te lezen en GSM-telefoons te onderzoeken en/of te recoveren, werd deze bedrijfsspionage aangetoond. Ook werden deze personen geobserveerd door onze onderzoekers. Tijdens de verhoren konden

16

het ONDERNEMERS BELANG

de 3 verdachten niets anders doen dan bekennen. •

Een Poolse werknemer van een Nederlands bedrijf, die in Polen de vestiging runde, was zo teleurgesteld dat zijn contract niet werd verlengd, dat hij willens en wetens data-bedrijfsgegevens professioneel had gewist (wipe). Op enig moment miste de werkgever belangrijke informatie, kreeg argwaan en schakelde RJ Safety & Security in. Ook hier werd data recovery toegepast op notebooks, werkstations en de server. Uiteindelijk werden de ‘verwijderde’ bestanden teruggevonden. Onze rapportage werd door de rechter gebruikt in de strafzaak. Het betreft hier een strafrechtelijk economisch delict, omschreven in het Wetboek van Strafrecht.

Holmes spelen, dan wordt u genadeloos afgestraft door de rechter, immers u bent niet onafhankelijk, maar juist partij in deze. De praktijk wijst ook vaak uit dat werkgevers geen aangifte doen om imagoschade te voorkomen. Het bedrijfsbelang gaat dan voor het algemeen belang. Dit is voor ons wel eens frustrerend, omdat wij vanuit ons beroepsethiek dergelijke zware onderzoeken graag gevolgd zien worden door een aangifte, om daarna het onderzoek over te dragen aan Politie en Justitie. Uiteindelijk bepaalt de opdrachtgever hoe men hier mee om wil gaan. Zo ziet u maar dat “verwijderde” data vaak te recoveren is. In goede en in kwade zin! Voor meer informatie over onze bedrijfsrecherche zie www.rjsafety-security. nl/bedrijfsrecherche

Diefstal en heling van data is op dit moment een belangrijk onderwerp v.w.b. de strafbaarstelling in Nederland. Zie hiervoor www. webwereld.nl/nieuws/112201 Om onafhankelijke bewijslast als wettig bewijs bij een eventuele strafzaak te verkrijgen, worden Justitieel erkende recherchebureaus steeds vaker ingeschakeld. Zij hebben hier een vergunning voor en hun officiële rapportage kan worden gebruikt door advocaten. Gaat u zelf als ondernemer Sherlock

RJ Safety & Security Twekkeler Es 7 7547 ST Enschede T: 088-4349904 E: info@rjsafety-security.nl W: www.rjsafety-security.nl


Bedrijfsreportage

Wat is Selecsys? Selecsys, opgericht in 1997, is een B2B marketing-, distributie- en service organisatie op het gebied van draadloze breedband en mobiele communicatie-oplossingen en is een geautoriseerd distributeur van Motorola Solutions, Vertex Standard en Cambium Network Producten in België en Nederland.

S

elecsys is een VAD (Value Added Distributeur) en levert aan een breed netwerk van dealers, resellers en system integrators en voorziet in een volwaardig zakelijk programma wat bestaat uit marketing, distributie, consultancy, projectbegeleiding en after sales services. Hierdoor is de eindgebruiker altijd verzekerd van een optimale oplossing voor zijn mobiele communicatie vraagstukken. Assortiment Het product portfolio omvat Cambium Networks, Motorola Solutions en Vertex Standard PMR (Private Mobile Radio), WNS (Wireless Network Solutions) en TEAM (Total Enterprise Access and Mobility) producten, aangevuld met producten van derden voor specifieke toepassingen zodat een totale geïntegreerde, Voice en Data oplossing aangeboden kan worden in zowel kleine als grote communicatie systemen die betaalbaar en goed beheersbaar zijn. Radio Onder de digitale radio oplossing van Motorola Solutions worden de Tetra en DMR systemen verstaan, welke over een extra IP applicatie laag beschikken, zodat ook IP gerelateerde applicaties gebruik kunnen

maken van de verschillende radio mogelijkheden. Voor de porto/mobilofoon gebruiker is er een range aan verschillende producten en applicaties beschikbaar, afhankelijk van de gestelde vraag en/of de gewenste oplossing waarmee invulling gegeven kan worden aan een oplossing opmaat aan specifieke communicatie vraagstukken. Wi-Fi Voor de Wi-Fi gebruiker is een totaal oplossing beschikbaar door middel van het WNS portfolio welke onder meer voorziet in Access, Defense, Security en EWP toestellen voor de industriële en zakelijke markt omgevingen. Een belangrijk aspect waar tegenwoordig steeds meer aandacht aan wordt gegeven is het beveiligen van het Wi-Fi netwerk. Dit is mede doordat , steeds meer, gebruik gemaakt wordt van privé Wi-Fi apparatuur (Smartphones, Tablets) in de zakelijke omgeving. Deze trend wordt ook wel BYOD (Bring Your Own Device) genoemd en vergt een extra beveiliging laag binnen het netwerk om ongewenste software te verhinderen het bedrijfsnetwerk te schaden. Straal verbindingen Ondanks de grotte bekabelingsdichtheid

in Nederland en België is er nog vaak de behoefte aan een onafhankelijke verbinding t.b.v. Back-up of Redundantie tussen bestaande netwerken en/of locaties. Deze behoefte kan zeer goed ingevuld worden met producten van Cambium Networks. TEAM TEAM is een Enterprise communicatie platform product waarbij PABX, GSM, Wi-Fi en Porto/Mobilofoon gebruikers onderling kunnen communiceren door middel van spraak, tekst en alarm berichten. Het product verzorgt de integratie van deze verschillende platformen tot één gebruikersplatform. Voor de integratie van de bestaande PABX en GSM gebruiker wordt een onderdeel van dit product gebruikt, waardoor de mogelijkheid wordt gecreëerd om zowel binnen als buiten de kantoor omgeving doormiddel van FMC (Fix Mobile Conversion) te kunnen blijven communiceren met de gehele samen gestelde gebruikersgroep. Verdere Informatie Voor meer productinformatie kunt u terecht op: www.selecsys.nl

het ONDERNEMERS BELANG

17


Bedrijfsreportage

Tekst: Albert Heller – Tekstbureau Vakmaten /Tekst: Fotografi Loese:Stadhouders Bob Bakker

Lansing-Unitra Hengelo:

Wij zijn de beste partner voor onze klant In een notendop Lansing-Unitra is bedenker en bouwer van transportoplossingen. Het familiebedrijf is specialist in de inrichting en opbouw van bedrijfswagens. Men ontwikkelt en produceert de transportmiddelen volledig in eigen beheer. Lansing bestaat sinds 1873 en heeft 30 werknemers verdeeld over twee vestigingen: in Hengelo (Overijssel) en in Vreden (Duitsland). Winst is ... “Persoonlijk contact is kenmerkend voor de manier waarop wij werken”, vertelt Tom Seiger, directeur van Lansing-Unitra. “Het gaat ons er om een klant tegemoet te komen in zijn transportbehoefte. Daarvoor moet je in gesprek. Wij werken dan ook het liefst met de eindgebruiker in plaats van met de inkoper of directeur van een bedrijf. Een goed resultaat ontstaat pas als de vakman prettig werkt met zijn bedrijfswagen, omdat deze is ontworpen op basis van zijn werkwijze. Als we na verloop van tijd horen hoe tevreden iedereen is met het resultaat dan is dát voor ons de winst. Wij versturen facturen ook vaak nét iets later, waardoor het betalingsmoment meestal samenvalt met het moment waarop er sprake is van tevredenheid bij de klant over het product.” Efficiency kan beter “Het meest ideaal zou zijn dat klanten éérst bij ons komen”, vervolgt Seiger. “Vaak zien we dat men eerst een bedrijfswagen aanschaft om daarna bij ons te komen om de auto op maat te laten maken. Dat is jammer. Wij merken namelijk dat er een veel mooier eindresultaat ontstaat als klanten eerst met ons hun behoefte bespreken en we van daaruit samen toe werken naar het beste totaalplaatje, waarbij type auto, binneninrichting en opbouw goed op elkaar aansluiten.”

18

het ONDERNEMERS BELANG

Veiligheid voorop Uiteraard werkt Lansing-Unitra daarbij met de beste materialen. Veiligheid staat voorop en daarin is de veiligheidsnorm van TüV leidend. Deze kwaliteitscertificering ten aanzien van veiligheid wordt wereldwijd erkend. Lansing-Unitra werkt, als exclusieve servicepartner in Overijssel, dan ook veel met Bott Vario, een leverancier van gecertificeerde kastensystemen. Met betrekking tot het aspect veiligheid voorspelt Seiger dat het zekeren van lading de komende jaren steeds belangrijker zal worden. “Wij zitten daar via onze vestiging in Duitsland natuurlijk bovenop en qua veiligheid durf ik wel te stellen dat wij in Nederland voorop lopen.” Vaste klantenkring Dat de vestiging in Hengelo goed werk levert en een hoge klanttevredenheid kent, blijkt wel uit het gegeven dat nieuwe klanten meestal vaste klanten worden. Ook het feit dat hun klanten zich verspreid over heel Nederland bevinden, is een goed signaal. “Het is prettig dat bedrijven het geen probleem vinden dat wij niet bij hen in de buurt zitten. Dat zegt iets over de aantrekkingskracht die je bezit. In de feedback die wij krijgen, horen we bovendien steeds de essentie van onze bedrijfsvoering terug: laagdrempelig, klantgericht en betrokken. Daar zijn wij natuurlijk erg trots op.” Onafhankelijk maar betrokkken Het team van Lansing-Unitra Hengelo stelt zich in hun ondernemerschap onafhankelijk op ten opzichte van merken en dealers. “Het gaat er ons in eerste instantie níet om een bepaald type kast of resteel te verkopen”, benadrukt Seiger. “Als een klant

met een idee komt, dan volgen wij dat; wij houden wel altijd de veiligheid en kwaliteit in de gaten.” Een goed voorbeeld van hun betrokkenheid is de wijze waarop het bedrijf zijn maatschappelijke verantwoording neemt. Structureel worden één tot twee mensen gedurende een halfjaar begeleid binnen het bedrijf. Het gaat dan om mannen die een werkplek nodig hebben om een dagritme te krijgen en positieve invloeden nodig hebben in hun leven. Lansing-Unitra creëert daarvoor de gelegenheid. Zo doen ze dat daar in Hengelo: op een eigen doordachte wijze werken aan een goed product en mooi ondernemerschap.

“Bij ons geen dikke auto voor de deur of een hoop blabla. Interessant-doenerij past niet bij ons. Maar we mogen best wat meer op de tamtam slaan, want we maken prachtige producten. En het is de hoogste tijd dat de rest van Nederland dat ook weet.”

Lansing Unitra B.V. Platinastraat 35 7554 NC Hengelo www.lansing-unitra.nl


Bedrijfsreportage

ICT-diensten kiezen op de marktplaats “Het verschil tussen NDIX en andere telecompartijen is onze marktplaats”, vertelt Jeroen van de Lagemaat, directeur van NDIX in Enschede. NDIX behelst meerdere functies: een digitale marktplaats, internet exchange, een koppelvlak voor glasvezelverbindingen en een platform voor kennisuitwisseling. “De klant heeft op de digitale marktplaats de vrije keuze tussen meerdere aanbieders tegelijk – telefonie van de ene partij, internet van de andere: de klant kiest zelf. NDIX zorgt voor het netwerk tussen de klant en de dienstaanbieders.”

Jeroen van Lagemaat

Breedband gekoppeld Hij vervolgt: “De klant kan zelf zijn keuze maken tussen de aanbieders en hun diensten op onze marktplaats en gebruik maken van adviseurs die hem objectief adviseren over de beste mogelijkheden voor zijn specifieke situatie. Je kunt het concept dan ook het beste vergelijken met een echte, fysieke warenmarkt: wij zijn als de gemeente die de marktruimte aanbiedt aan de marktlui die er met hun kramen staan. Als op die markt iemand rondloopt die bijvoorbeeld op zoek is naar goede sinaasappels, dan kan hij zelf inkopen bij verschillende marktkramen waar sinaasappels worden verkocht, of advies inwinnen bij een ter zake kundige adviseur. Aan een breedbandstructuur alleen heeft de klant nog niets. Waar het om draait, zijn de diensten die hij over die breedband gaat gebruiken. Onze digitale marktplaats vormt het platform waar vraag en aanbod van die

breedbanddiensten samenkomen.” Door die bundeling van vraag en aanbod worden bedrijven in staat gesteld om sterk te besparen op kosten en ontstaan er tegelijkertijd nieuwe mogelijkheden aangaande innovatie. De klant krijgt toegang tot een open netwerk waarbij infrastructuur en diensten gescheiden zijn. “Voor je benodigde diensten ben je als ondernemer dus niet meer afhankelijk van je infrastructuurleverancier. Aansluiting op de NDIX-marktplaats biedt je de mogelijkheid zelf de keuze te maken uit de daar aangeboden diensten en met de dienstaanbieder van je keuze afspraken te maken over de kosten van zo’n dienst.” Een succesvol concept Het dienstenpakket dat via NDIX door leveranciers wordt aangeboden, bestaat uit internet en telefonie, ontzorgingsdiensten op het gebied van ICT (zoals uitbesteding van de mailserver en pc-beheer op afstand) en zaken als videoconferencing, beveiliging en onderwijs op afstand. Jeroen van de Lagemaat: “Dergelijke jonge ontwikkelingen zorgen ervoor dat mensen en organisaties effectiever kunnen werken.” NDIX bestaat sinds 2001. De organisatie wil een onbeperkte en grensoverschrijdende beschikbaarheid van ICT-diensten en breedbandverbindingen realiseren voor bedrijven en instellingen, om zodoende zowel het regionale vestigingsklimaat te verbeteren als innovatie te bevorderen. “Het innovatieve marktplaatsconcept

zorgde er wel voor dat onze groei langzaam op gang kwam”, legt hij uit. “Bovendien opereren wij in een behoorlijk concurrerende markt. Wij besteden het overgrote deel van de tijd aan relatiebeheer en het onderhouden van de samenwerkingsverbanden met de aanbieders op onze marktplaats. De afgelopen jaren zijn wij dan ook met ruim 30% per jaar gegroeid. Het concept is zo succesvol door een drietal aspecten. Om te beginnen heeft de klant de keuze, hij vindt altijd één of meer diensten en aanbieders die hem verder kunnen helpen. En aanbieders zien op hun beurt veel mogelijke klanten ‘langskomen’. Ten derde: glasvezels liggen niet overal, dus daarin moet geïnvesteerd worden. Maar investeerders willen natuurlijk dat het vervolgens zo veel mogelijk gebruikt wordt. Hoe groter het aanbod van diensten en aanbieders, hoe groter de kans dat bedrijven een aansluiting nemen op het glasvezelnetwerk en de digitale marktplaats. Wij bevorderen daarmee het investeren in glasvezelnetwerken.”

NDIX Zuiderval 64 7543 EZ Enschede T 053 711 41 50 info@ndix.net www.ndix.net

het ONDERNEMERS BELANG

19


Bedrijfsreportage

Tekst: Theo Bennes/Fotografie: Wim van ’t Hoff (EyeMagic)

Hans Gerrits en Miranda Nijenhuis: Naast onze reguliere verkoop is de inventarisatie van bedrijven onze specialisatie

Intensieve printinventarisatie De afkorting TAB in TAB Solution Center staat voor Triumph-Adler Benelux. Voor de oorsprong van het Duitse merk Triumph-Adler moeten we een behoorlijke stap terug in de tijd; al in 1897 vond het bedrijf de eerste typemachine uit. “Anno 2012 levert Triumph-Adler een collectie uiterst efficiënte copiers, printers, multifunctionals, faxen en de benodigde bijbehorende verbruiksmaterialen”, vertelt Hans Gerrits van TAB Solution Center Benelux. “Hypermodern, zuinig en betrouwbaar.”

Lage kosten per afdruk Hans Gerrits werkt al sinds 2000 met de producten van Triumph-Adler: “Destijds werkte ik voor Triumph-Adler Duitsland vanuit Bonn. We hadden toen een vestiging in Hengelo; in 2009 ben ik voor mezelf begonnen met TAB Solution Center Benelux en de exclusieve import en vertegenwoordiging van Triumph-Adler. Naast multifunctionals leveren wij laserprinters, zowel zwart-wit als kleur – van kleine systemen tot hoogvolume. Bij hoogvolume printen moet je denken aan snelheden tot 90 pagina’s per minuut, scannen tot 270 pagina’s per minuut. Ook digitaliseren wij bedrijven, met de Triumph-Adler producten SCAN2OCR en ACCOUNTING4WORK/aQrate.” Multinational Triumph-Adler is vertegenwoordigd in 42 landen. “Het merk is degelijk en even vertrouwd als betrouwbaar. Het staat bekend om zijn lage kosten per afdruk en qua verbruiksmaterialen. Bovendien biedt het een lange levensduur vanwege het gebruik van keramische onderdelen. Wij houden als TAB Solution Center Benelux zelf voorraad in ons magazijn in de Achterhoek, waar ook onderhoud en service plaatsvindt – alles in eigen beheer. Voor alle klanten van Triumph-Adler in Duitsland die dochtervestigingen in Nederland

20

het ONDERNEMERS BELANG

hebben, doen wij ook het benodigde onderhoud van de apparatuur.” TAB Solution Center Benelux biedt klanten de mogelijkheid van koop, huur (beide desgewenst met servicecontract) of lease. “Daarbij hebben we de service altijd in eigen hand”, zegt verkoopassistente Miranda Nijenhuis. “Klanttevredenheid staat bij ons hoog in het vaandel.” Inventarisatie als specialisatie “Wat wij doen is het inventariseren van middelgrote tot grote bedrijven”, legt Hans Gerrits uit. “Tijdens die kostenloze analyse inventariseer ik alles: de aanwezige printers binnen het bedrijf, verbruiksmaterialen, wanneer aangeschaft, om alles wat betreft supplies helemaal helder in beeld te krijgen. Dan bekijk ik welke apparaten we eventueel kunnen samenvoegen of op een andere plek kunnen plaatsen. Belangrijk aspect in zo’n inventarisatie is het praten met het personeel, de gebruikers op de werkvloer. Uiteindelijk kan voor de werkgever blijken dat het een stuk voordeliger mogelijk is. Na de inventarisatie krijgt de ondernemer van ons het verslag in de vorm van een TOM: Total Output Management. Vervolgens werken we dat uit naar een nieuw

concept, waarbij we specifiek adviseren met het oog op besparing, meer functionaliteit en nieuwe technieken die de efficiency kunnen verhogen.” “Het inventariseren in deze aanpak is vanaf het begin altijd al de kracht geweest van TAB Solution Center Benelux”, vult Miranda Nijenhuis aan. Hans Gerrits: “Naast onze reguliere verkoop is de inventarisatie van bedrijven onze specialisatie. Want menige ondernemer realiseert zich niet wat er in de praktijk intern allemaal wordt geprint en gekopieerd: facturen, offertes, verslagen, rapporten, mailings – en vaak staat men er amper bij stil hoeveel dit kost. Met ons alternatief haalt men de hoogste kwaliteit in huis, met afdrukken die ook nog eens stukken voordeliger zijn.”

TAB Solution Center Benelux Hondelink 175 7482 KT Haaksbergen tel. 053 – 4785551 www.tabsolutioncenter.nl


Advies Informatiebeveiliging:

Ondergeschoven kindje binnen het MKB Een medewerker die zijn usb-stick in de leaseauto laat liggen waardoor bedrijfskritische informatie op straat komt te liggen, onveilig surfgedrag waarmee virussen of spyware op bedrijfspc`s belanden, diefstal van informatie door hackers, rancuneus personeel of ketenpartners, IT-systemen die stilvallen. Het zijn geen incidenten, maar dagelijkse realiteit in het bedrijfsleven. Een realiteit waar een flink kostenplaatje aan hangt. Toch staat informatiebeveiliging niet altijd bovenaan de agenda van ondernemers. Zonde en riskant.

O

ndernemingen worden steeds kwetsbaarder. De afhankelijkheid van IT neemt toe, via internet komt de buitenwereld de organisatie binnen en medewerkers nemen in het kader van het Nieuwe Werken het werk mee naar huis. Ook wordt meer informatie gedeeld met bijvoorbeeld ketenpartners of met de IT-leverancier van de organisatie waardoor informatie evenmin binnen de organisatiegrenzen blijft. Tegelijkertijd neemt het aantal IT-risico’s toe en wordt hacken steeds eenvoudiger: even Googelen of zoeken op YouTube levert complete handleidingen en filmpjes op waarmee een beginnend hacker aan de slag kan. Dat alles eist zijn tol. Onderzoek geeft aan dat meer dan de helft van de getroffen bedrijven forse financiële schade door cybercrime of uitvallende IT-systemen. Beveiliging van informatie en van systemen is dus een must. En daarbij moet niet alleen gedacht worden aan beveiliging tegen inbraken van buitenaf, maar ook aan uitval van apparatuur (downtime & data recovery), virussen en spyware en het ontvreemden van bedrijfskritische gegevens (bijvoorbeeld offertes, bouwtechnische tekeningen, prijsafspraken en klantgegevens) door medewerkers. Beveiliging – geen eenvoudige opgave Hoe kan een ondernemer die geconfronteerd wordt met zo veel uiteenlopende risico’s zijn informatie en systemen nu het beste beveiligen? Het is een vraag waar geen eenduidig antwoord op bestaat. Elke organisatie is immers anders ingericht en kent andere informatiestromen en systemen waar de primaire processen op draaien. Maar ook: niet elke organisatie hecht dezelfde waarde aan informatie. Kortom: beveiligen is maatwerk en geen kwestie van een eenvoudig afvinklijstje. Toch zijn er een aantal stappen waarmee veel risico`s afgedekt kunnen worden. Eerst dient een ondernemer te kijken hoe belangrijk hij IT vindt, in hoeverre IT zijn bedrijfsprocessen ondersteunt en hoe hij tegenover risico`s staat.

Roy Kremer is met ingang van 1 september 2006 werkzaam bij Baker Tilly Berk. Roy is mede-verantwoordelijk voor IT Advisory binnen Nederland. Hij houdt zich voornamelijk bezig met cloud computing, SaaS, risicomanagement, certificeringstrajecten zoals ISAE3402, TPM en SOC 2, diverse IT-vraagstukken ten aanzien van onder andere investeringen en IT-kostenbeheersing. Roy is daarnaast gastdocent aan de Saxion Hogescholen in Deventer en Enschede waar hij IT-auditing onderricht. Zijn cliënten zijn middelgrote ondernemingen die actief zijn in verschillende branches.

Iemands opvatting van risico is namelijk heel belangrijk, dat richt zich met name op wanneer de ondernemer pijn (in zijn portemonnee) voelt. Daarna voer je een risicoanalyse uit om de eisen te toetsen aan de dagelijkse realiteit van je bedrijfsvoering. Heb je de risico`s helder, dan kijk je hoe groot de kans is dat ze manifest worden en wat hun impact op je bedrijf is. De vroegere code voor informatiebeveiliging (ISO 27002), biedt een goede leidraad om de belangrijkste risico’s te onderkennen. Op grond van die combinaties selecteer je maatregelen. We noemen dat het adopteren van een baseline. Ga niet blind implementeren, maar neem alleen maatregelen die van toepassing zijn op jouw organisatie. Te veel procedures kunnen namelijk ook weer belemmerend werken en schijnzekerheden opleveren. Bewustwording, zowel bij de ondernemer als bij zijn medewerkers, blijft echter de belangrijkste succesfactor. Bewustwording Wij voeren dagelijks IT-audits uit bij MKB-bedrijven. Dan beoordelen we de risico’s en de getroffen beheersmaatregelen binnen ICT-omgevingen en adviseren we management en directie over te

nemen maatregelen. Risico’s concreet maken hoort daarbij. Zaken als beschikbaarheid drukken wij altijd uit in omzetverlies: wat kost het je nou als je systemen niet meer beschikbaar zijn? En waarom vind je het niet erg dat jouw leverancier overal bij kan? Hoe dring je de rechten van systeembeheerders terug zodat ze minder aan je systemen kunnen wijzigen? En hoe regel je de rollen en rechten van je medewerkers? Bewustwording is altijd een belangrijke uitkomst van een IT-audit. Als we een risicoanalyse hebben uitgevoerd, blijkt vaak dat de werkelijke risico’s ontbreken in die opvatting. En dat kan een eye-opener zijn. De audit wijst de ondernemer op risico’s waar hij voordien nooit bij stil stond, maar die reëel zijn en zijn bedrijfsvoering in gevaar kunnen brengen. Door de vinger op de zere plek te leggen gaat een ondernemer zich afvragen hoe belangrijk hij zijn IT eigenlijk vindt. Bewustwording is echt cruciaal. En dat gaat niet vanzelf. Een actief informatiebeveiligingsbeleid en trainingen kunnen dat ondersteunen, maar het is ook een kwestie van de juiste cultuur dat medewerkers en ondernemers elkaar aanspreken op gedrag. Beveiliging moet meer gaan leven in het MKB. Meer weten? www.bakertillyberk.nl

het ONDERNEMERS BELANG

21


Bedrijfsreportage

Tekst: Theo Bennes

IT-oplossingen in consequent partnerverband “Boin IT staat voor het adviseren van MKB-ondernemingen in het verantwoord gebruiken en toepassen van internet; de levering van internetgerelateerde, professionele producten die voor de gebruiker begrijpelijk zijn en van hoge kwaliteit” vat Han Boin zijn bedrijf in Losser samen. Dennis Doeve van IC Solutions in Hengelo: “Naast Cloud-leverancier zijn wij internet- en applicatieserviceprovider en werken daarbij samen met partners. Boin IT is partner van IC Solutions en vice versa.”

Boin IT en IC Solutions De virtuele diensten die Boin IT levert, zijn onder te verdelen in een viertal groepen: websites, hosted oplossingen (zoals desktop op afstand en hosted e-mail), online backup en telefonie via internet (VoIP). Han Boin: “Die vier producten komen bij vier partners in Nederland vandaan. Wij hebben daarbij altijd rechtstreeks contact met de betreffende leverancier, hetgeen voor de klant een geruststellende constructie is. Eén van die partners is IC Solutions.” De ervaring die Han Boin heeft in de branche, beslaat inmiddels een periode van 30 jaar. “Het draait vaak met nadruk om advies, het realiseren van oplossingen. Die consultancy geven we aan bedrijven tot circa 50 werknemers. Dat vindt plaats in een onafhankelijk adviestraject, waarbij ik de klant de zorg voor ICT uit handen neem.” Dennis Doeve legt uit dat IC Solutions louter samenwerkt met partners: “Daar zijn wij uniek in. De diensten die wij leveren bestaan hoofdzakelijk uit werkplekken op afstand, wat in alle gevallen maatwerk is en Hosted Exchange: daarmee hoeven MKBbedrijven geen eigen systeembeheerder te hebben. Wij hebben dataopslag in onze eigen datacenters in Amsterdam en Enschede. De klant betaalt een tarief per gebruiker per maand; heeft hij een maand extra capaciteit nodig, dan kan hij dat voor die maand inhuren. Communicatie is bij ons van groot belang – als er onverhoopt eens iets fout gaat, ligt het negen van de tien keer aan verkeerd of niet communiceren.” Han Boin beaamt dat: “Ik ben vaak intermediair tussen de programmeur en de klant, die spreken over het algemeen niet dezelfde taal.”

van hosted diensten”, vertelt Han Boin. “Toen Dennis en ik elkaar ontmoetten, merkten we dat wij op dezelfde manier tegen zaken aankeken, er was meteen een klik. We hebben in de loop der jaren een heel goede samenwerking opgebouwd, er is synergie; een vertrouwensrelatie. Allebei staan we sterk voor een flexibele, transparante klantrelatie. Wij willen geen ‘nee’ verkopen, er moet een passende oplossing te realiseren zijn voor de eindgebruiker c.q. een oplossing die zo dicht mogelijk bij zijn behoefte in de buurt komt. Daarvoor doe ik een beroep op de expertise van partners als Dennis, zeker als de materie te specifiek is voor mijn technische kennis.” “Momenteel lopen we in verband met de economische crisis vaak op tegen veranderd financieel denken van de klant” zegt Dennis Doeve. “Er wordt op de korte termijn gedacht, resultaat over langere tijd wordt uit het oog verloren. Dat vergt van ons weleens een andere aanpak in het bieden van een oplossing.” “Een samenwerking als de onze, van partners onderling, is als kleine zelfstandige in de IT van cruciaal belang”, aldus Han Boin. “Datzelfde geldt voor vertouwen in elkaar”, stelt Dennis Doeve. “Wij willen dan ook niet te groot worden – ik wil mijn flexibiliteit kunnen behouden.”

Boin IT Het Egbertink 128 7582 DH Losser tel. 053 – 5360998 www.boin.nl I.C. Solutions Oude Boekeloseweg 31

Samenwerken met partners Dennis Doeve: “Wij willen binnen onze samenwerking de klant ontzorgen wat betreft IT.” “Ik zocht destijds een leverancier

22

het ONDERNEMERS BELANG

7553 DS Hengelo tel. 074 – 2594081 fax 087 – 7843491 www.ic-sol.nl


Bedrijfsreportage

Tekst: Theo Bennes

Dagelijks denken in uitdagingen IAF (Internet Access Facilities) is de oudste Nederlandse internetprovider voor particulieren en MKB. “Wij zijn in 1992 van start gegaan” vertelt security manager Peter Peters. “Vanaf het begin heeft IAF zich gericht op specialties en uitdagingen. Toen wij destijds begonnen in Groningen, was er helemaal niets. Dus allereerst moesten er wat ‘draadjes’ komen tussen Groningen en Amsterdam; aangezien de NS overal leidingen had lopen, hebben we dat via hun geregeld. Zo hebben we alles tot stand gebracht.”

n

nop de nieuwste ontwikkelinge

Peter Peters: Wij zitten altijd bove

Internetpioniers pur sang Op den duur werd er een extra vestiging geopend in Enschede. “Een toenmalige klant van ons was het Dish Hotel in het centrum van Enschede”, zegt Peter Peters. “Die hadden binnen hun pand een stuk ongebruikte ruimte beschikbaar, waar wij onze apparatuur voorlopig wel konden onderbrengen. Zodoende konden we in eerste instantie relatief eenvoudig en snel van start. In die periode was het echt voortdurend behoorlijk pionieren. IAF was toen nog een stichting, geen bank zag in die tijd immers nog handel in internet. In 1995 werd ik voorzitter van de stichting. Wij liepen altijd voorop in nieuwe ontwikkelingen. Zo was IAF de eerste provider die internet meeleverde bij een nieuwe pc. We waren technici die dachten in uitdagingen – liever iets nieuws dan iets doen wat een ander al gedaan heeft. Op een gegeven moment realiseerden we ons dat als we onze diensten optimaal wilden kunnen aanbieden, we een eigen datacentrum moesten hebben.” Het datacentrum dat IAF vervolgens heeft opgezet, was tot 2005 louter operationeel

voor eigen gebruik. “Er waren echter steeds meer klanten die vroegen of er voor hen niet ook dataopslag bij ons mogelijk was. In 2009 namen we uiteindelijk de beslissing: we gaan het zelf doen, maar dan wel op ónze manier opgezet. Dat werd het Twents DataCentrum in Enschede. Het gaat er bij ons anders dan gebruikelijk aan toe: belt een klant de helpdesk, dan krijgt hij een technicus aan de lijn die het probleem persoonlijk voor hem oplost. Natuurlijk hebben we ook standaard producten, maar wil je wat speciaals dan is het voor ons een uitdaging om te proberen dat te realiseren.” Een hypermodern datacentrum Zo kan IAF speciale voorzieningen leveren bovenop ADSL, zoals pinnen over IP, een gecertificeerde dienst. Peter Peters: “Wij zijn een full-serviceprovider: de klant, zijn bedrijf en zijn service komen on line, daar zorgen wij voor. We bieden inbellen, ADSL, glasvezelverbindingen, direct hosting pakketten en dedicated; zowel lease en virtuele als eigen servers zijn mogelijk. Vanuit ons out-of-the-box denken en het sparren met onze leveranciers creëren we een oplossing voor elke mogelijke situatie, optimaler dan standaard. Twents DataCentrum is ingericht volgens de modernste technische methodes; we ontvangen subsidie van de provincie Overijssel vanwege de energieefficiency van het datacentrum.

Omdat we flexibel willen blijven, hoeven we niet zo nodig snel en hard te groeien – we maken dan ook amper reclame, onze groei komt tot stand door mondtot-mondpubliciteit.” Tegenwoordig is IAF alleen nog in Enschede gevestigd. Aangezien het bedrijf security hoog in het vaandel heeft, neemt Peter Peters deel in verschillende nationale en wereldwijde organisaties op dat gebied: “Zodoende kunnen wij actuele adviezen geven betreffende oplossingen, werkwijze, enzovoort. Bovendien zijn we snel op de hoogte van mogelijke problemen in het netwerk waar ook ter wereld. Wij zitten altijd bovenop de nieuwste ontwikkelingen.”

+PVGTPGV #EEGUU (CEKNKVKGU IAF Marssteden 100 7547 TD Enschede tel. 053 – 4285811 fax 053 – 4285819 www.iaf.nl Twents DataCentrum Marssteden 100 7547 TD Enschede tel. 053 – 4285818 fax 053 – 4285819 www.twentsdc.nl

het ONDERNEMERS BELANG

23


Bedrijfsreportage

Tekst: Theo Bennes

SaaS applicaties voor verlof en sollicitaties “EPOS BV creëert subsidiesoftware en SaaS oplossingen. Wij zijn voortgekomen uit ECG, een adviesbureau op het gebied van subsidies, met vestigingen in Enschede en Berlijn.” Aan het woord is Herman Jonker, directeur van EPOS BV. “Begin jaren 90 ontwikkelde ik in dienst van ECG Berlijn software voor het aanvragen, beheren en afwikkelen van ESF-subsidies. Eind jaren 90 begonnen we daarmee ook in Enschede, voor de ministeries van Onderwijs, Landbouw en Justitie.” Verlofdagen.nl Om naast subsidiesoftware de ontwikkeling van andere producten mogelijk te maken, werd automatiseringsbedrijf EPOS BV opgericht. “Wij hebben ons gespecialiseerd in software die niet meer op lokale netwerken geïnstalleerd hoeft te worden maar als ‘Software as a Service’ wordt aangeboden: vanaf elke willekeurige plek te gebruiken en te beheren, mits er internet voorhanden is” legt Herman Jonker uit. “Het eerste SaaS product dat wij hebben ontwikkeld is verlofdagen.nl, een voor zowel werknemer als werkgever uiterst gebruiksvriendelijke, transparante applicatie die rekening houdt met actuele wetgeving op dit gebied. De gebruiker logt simpelweg in en heeft inzicht in hoeveel verlofdagen men nog heeft. Degene die de verlofdagen intern regelt – de supervisor of directeur – krijgt melding van een aanvraag. Zuiver door mond-tot-mondreclame breidde het aantal klanten voor het product zich heel snel uit; zo kregen we er in korte tijd opeens talloze drukkerijen bij, vervolgens diverse banken en de volgende stap was een internationale versie voor klanten met vestigingen in het buitenland: qua taal, afwijkende feestdagen per land, enzovoort. Wij spelen constant in op vragen en behoeften uit de markt; momenteel zijn we bezig er verzuimregistratie bij in te bouwen.”

24

het ONDERNEMERS BELANG

Het product is in zijn huidige vorm nu sinds 2003 operationeel en wordt gebruikt door bedrijven met 10 tot 1000 medewerkers. “Onder onze klanten bevinden zich onder meer een grote postverwerker en een grote luchtvaartmaatschappij… Verlofdagen.nl is inmiddels een breed draagvlak geworden voor EPOS. Zo is een bijproduct uitgegroeid tot ons hoofdproduct.” Sollicitatiecommissie.nl De afgelopen jaren heeft EPOS nieuwe SaaS producten voor subsidiebeheer geïntroduceerd en daarnaast voor derden verschillende apps ontwikkeld voor gebruik op smartphones. “Onze meest recente innovatie is sollicitatiecommissie.nl: gloednieuw en operationeel sinds 26 september” vertelt Herman Jonker. “Hiermee kan de werkgever snel en efficiënt sollicitatieprocedures uitvoeren. Het product neemt de complete administratie rondom het sollicitatieproces over – een besparing van veel tijd, geld én rompslomp. De werkgever kan daarbij digitaal vragen aan de sollicitant voorleggen alsof het een eerste sollicitatiegesprek betreft. De sollicitant hoeft niet in te loggen en geen profiel aan te maken – aspecten die duidelijk drempelverlagend werken.”

kracht van de applicatie ligt echter in de selectie- en beoordelingsmethodiek, waar de makers veel aandacht aan hebben besteed. Herman Jonker: “Naast het nauwlettend volgen van alle ontwikkelingen op subsidiegebied zullen wij de komende jaren verlofdagen.nl en sollicitatiecommissie.nl verder uitbouwen. Beide producten zijn ontstaan uit ervaringen in de eigen dagelijkse praktijk: ‘wat mis ik?’, op die manier reageren wij praktijkgericht op wat er leeft in de markt.” EPOS Enschede BV Auke Vleerstraat 3 7521 PE Enschede tel. 053 – 4325920 fax 053 – 4831033 www.eposbv.nl www.verlofdagen.nl www.sollicitatiecommissie.nl

Eenvoudig, snel en overzichtelijk

Sollicitanten kunnen eventueel een videolink aan de digitale sollicitatie koppelen om zichzelf persoonlijk te presenteren. De grootste


Bedrijfsreportage

Tekst: André Staas (Comm’Art)

innoveert voortdurend in datacommunicatie Eric Damink: Kennis wordt een steeds belangrijkere factor in dataverkeer.

Nergens gaan ontwikkeling en innovatie zo snel als in datacommunicatie. Apparaten en verbindingen hebben steeds meer functionaliteiten en kunnen hogere snelheden aan. Xpert Data uit Oldenzaal, groothandel in producten voor datacommunicatie, levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van deze producten. Netwerkproducten en camera’s Ondernemers stellen steeds hogere eisen aan de mogelijkheden van hun ICT-systemen. Technische innovaties maken steeds meer mogelijk op het gebied van datacommunicatie en ook hier creëert nieuw aanbod nieuwe vraag. De toenemende capaciteit en snelheid van apparaten en verbindingen jagen dit extra aan. Xpert Data speelt hierop in met een uitgebreid assortiment aan netwerkproducten en camera’s. Het Oldenzaalse bedrijf bedient samen met zijn nevenvestiging in het Belgische Leuven zo’n tweeduizend resellers in Nederland, België en Luxemburg. Kundige en betrokken medewerkers zijn dag in, dag uit bezig met de inkoop, verkoop en de ondersteuning van ACTi camera’s en DrayTek netwerkproducten als modems, routers, switches en access points. Beide zijn Taiwanese wereldmerken. Meer capaciteit en snelheid Van economische stagnatie heeft het bedrijf van directeur Eric Damink nagenoeg geen last. “Gas, water, elektriciteit en internet zijn primaire goederen waar we niet zonder kunnen. Onze producten worden toegepast door eindgebruikers die worden bediend door onze resellers. Dat kunnen eenmanscomputerbedrijven

zijn, maar ook internationaal opererende service providers, die internet aanbieden en daarbij onze routers leveren. Ook leveren we via technische installatiebedrijven en telecomaanbieders.” Zowel de netwerkproducten als de camera’s levert Xpert Data in verschillende prijs- en kwaliteitsklassen. Gezien de snelle technologische ontwikkelingen wordt het assortiment regelmatig uitgebreid met nieuwe producten. “Aangejaagd door de snelle ontsluiting door glasvezelverbindingen worden modems, routers, switches en access points van steeds krachtiger chips voorzien, waardoor de snelheid en de capaciteit van het dataverkeer continu kunnen toenemen. Nederland loopt hierin voorop. Samen met onze Taiwanese producenten ontwikkelen we nieuwe producten. Zo hebben we een strak vormgegeven router ontwikkeld die past op de universele aansluiting van de glasvezelkabel in de meterkast.” “Ook op het gebied van camera’s zijn er de nodige ontwikkelingen. De IP camera’s van ACTi leveren kwalitatief uitstekende beelden tegen een betaalbare prijs. Op IPad en IPhone zijn de beelden altijd bereikbaar en beschikbaar. Je kunt als ondernemer heel eenvoudig real time kijken wat er gebeurt in jouw bedrijf.”

Specialiseren en focussen De kwaliteit en de vele functionaliteiten van de producten maken Xpert Data tot een succes, samen met de ondersteuning die resellers krijgen. “We zijn gespecialiseerd in ACTi en DrayTek; we weten veel van deze producten en we delen onze kennis graag met onze resellers. Regelmatig organiseren wij trainingen voor de resellers, waarbij ze worden geïnformeerd over nieuwe ontwikkelingen, producten en toepassingen.” Kennis wordt een steeds belangrijkere factor in dataverkeer. Niet alleen de kennis van de ontwikkelaars en producenten in Taiwan, maar ook de kennis van de resellers en natuurlijk de kennis van Xpert Data als tussenschakel. “We zijn continu bezig met opleiden, met nieuwe kennis, voor onszelf en onze resellers. We innoveren continu. Het blijven producten, maar de eigenschappen zijn morgen weer anders dan vandaag, waardoor we alert moeten zijn.”

Xpert Data Münsterstraat 21 7575 ED Oldenzaal T 0541 571 818 E info@xpertdata.nl I www.xpertdata.nl

het ONDERNEMERS BELANG

25


Ondernemerspanel

Bent u voldoende voorbereid op de komst van de Flex BV? Op 1 oktober 2012 is de wetgeving voor het BV-recht in werking getreden. Dit gezamenlijke project van de ministeries van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) en Veiligheid heeft als doel het BV-recht beter te laten aansluiten op de praktijk zodat het oprichten van een BV aantrekkelijker wordt. Zo komt het verplichte startkapitaal van minimaal € 18.000 te vervallen en wordt het een stuk eenvoudiger om de statuten aan te passen. Ziet u nieuwe kansen met de komst van de Flex BV? De mening van ons panel.

■ Rob de Koning Rob de Koning – BTC Twente De wet Flex BV, op 1 oktober 2012 in werking getreden, maakt het voor ondernemers gemakkelijker om een BV op te richten. Vooral omdat het benodigde startkapitaal van € 18.000 niet meer nodig is. Dit is een groot voordeel voor startende ondernemers. Het omzetten van een bestaande BV in een Flex BV behoort ook tot de mogelijkheden. Op deze manier kan mogelijk het startkapitaal weer aangewend worden voor de

business. De vraag is echter of dit fiscaal allemaal zo maar kan. Ook zullen de statuten, e.d. aangepast moeten worden, waardoor een bezoekje aan de notaris noodzakelijk is. Bovendien is onduidelijk welke gevolgen er nog meer zijn. Onder andere bij de persoonlijke aansprakelijkheid van aandeelhouders en bestuurders schijnt nogal wat veranderd te zijn bij de Flex BV. Dus of de Flex BV werkelijk nieuwe kansen biedt voor ondernemers is voor mij nog de vraag.

■ Henk ter Heegde Henk ter Heegde – Makelaardij ter Heegde Ik ben vanaf 1994 zelfstandig makelaar en toen was een B.V. als ondernemingsvorm interessant. Het verplichte startkapitaal heb ik toen niet als bezwaarlijk ervaren. Van de gedachte dat je dit kapitaal kwijt bent, als de B.V. over kop gaat, gaat heilzame werking uit. Tegenwoordig moet je meer dan € 150.000,- verdienen, voordat een B.V. als ondernemingsvorm interessant

is. Ik vind dat, voor een ondernemer die dat vooruitzicht heeft geen beletsel is om een startkapitaal van € 18.000,- aan te houden. De flex- B.V. kan nu een kans zijn voor ondernemers het aanhouden van het verplichte startkapitaal als een te hoge barrière hebben ervaren. Maar bij kansen horen ook risico’s. Het is te hopen dat die risico’s niet meer dan voorheen worden afgewenteld op onze samenleving. De tijd zal het ons leren, maar ik ben er niet gerust op.

■ Harold Eggenkamp Harold Eggenkamp - Univé Regio Utrecht De flexibiliteit voor het starten van de Flex BV heeft zeker voordelen, maar eveneens een keerzijde. Dat heeft o.a. te maken met de persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurder bij bijvoorbeeld onttrekkingen aan de BV. De inkomenstoetsing door de belastingdienst wordt namelijk uitgevoerd op de liquiditeit, de solvabiliteit en de rentabiliteit van een onderneming. Denk bijvoorbeeld ook aan het ver-

26

het ONDERNEMERS BELANG

mogen ten behoeve van de pensioen-BV. Daarnaast is het hebben van aandelen met stem- of winstrecht van invloed op de verzekeringsplicht voor de werknemersverzekeringen. Al met al zorgt de flexibiliteit zeker voor kansen voor de ondernemers, maar ook voor “extra” risico’s. Het inventariseren en afdekken van deze risico’s is een belangrijke taak voor de accountant/boekhouder en de financieel adviseur.


Bedrijfsreportage

Tekst: André Staas (Comm’Art)

OA Systems:

Dé partner voor data en beveiliging In Neede is een bijzondere ICT-dienstverlener gevestigd: OA Systems. Directeur Bas Oosterhof omschrijft zichzelf weleens als elektronisch vrachtwagenchauffeur die informatie vervoert. Problemen vertaalt hij meteen in uitdagingen en oplossingen. ICT-fundament In 1993, e-mail bestond nog maar net, startte Bas Oosterhof OA Systems in Hengelo. Vorig jaar voegde hij zijn bedrijf samen met Novuss ICT en betrok hij in Neede het pand, waar hij nu samen met acht professionals werkt aan zakelijke ICT-oplossingen. Richt Novuss ICT zich vooral op de inrichting en beheer van lokale netwerken (servers, werkstations en dergelijke), OA Systems zorgt voor het netwerkfundament en de netwerkbeveiliging, naast internetkoppeling van bedrijven en instellingen. “We leveren samen een compleet pakket hard- en software in echte oplossingen en geen symptoombestrijders...”. Het hart van de dienstverlening van OA Systems is hosting. “Wij registreren domeinnamen en ontwerpen en bouwen websites, al dan niet met een webshop. Daarnaast bouwen wij netwerken en richten wij configuraties in. Vooral de beveiliging is hier van groot belang.” Advies, installatie en beheer Of het nu gaat om een bestaand of een nieuw bedrijf, OA Systems zorgt ervoor dat de ICT-ondersteuning 100% klopt. “Als het gaat om een nieuw bedrijf, nemen we samen met onze klant zijn wensen en eisen door en adviseren dan, afhankelijk van de omvang en de aard van het bedrijf, een netwerksysteem. We zorgen dan voor zowel de hardware als de infrastructuur. De hardware installeren en configureren we in onze werkplaats, zodat de klant bij installatie zo weinig mogelijk hinder ervaart.

Ook voor beheer en onderhoud kan de klant bij ons terecht. Dat wordt nog wel eens vergeten of verwaarloosd, maar is écht nodig. Zeker afdoende beveiliging is van belang.” Ook bestaande bedrijven is OA Systems van dienst. Zo renoveerde het voor een aantal garagebedrijven in Twente de netwerksystemen. “We hebben de inmiddels zes vestigingen door middel van glasvezelverbindingen aan elkaar gekoppeld. Eén serverrack op de hoofdvestiging volstaat nu. We doen daar ook het netwerkbeheer en de service.” Een storing duurt bij OA Systems ultrakort omdat de medewerkers van het bedrijf -uiteraard- 24/7 bereikbaar zijn en op afstand meteen in het systeem van de klant kunnen inloggen, zelfs met een iPhone. Aan veiligheid besteedt OA Systems veel aandacht. “Net zoals je een gebouw beveiligt, moet je dat ook met je netwerk doen. Wij beschikken over uitgebreide kennis en mogelijkheden om het netwerk van onze klant maximaal te beveiligen tegen allerlei gevaren. Op ons datacenter registreren we talloze aanvalspogingen per dag.” Eigen datacenter Dat OA Systems een kennisbedrijf bij uitstek is, bewees Bas al eens door de politie uit de brand te helpen met de bewijsvoering in een digitale recherchezaak. “Wij ontlenen ons bestaansrecht aan onze kennis. We zijn een serieus ICT-dienstverlener dat professionele oplossingen van hoge kwaliteit levert. Op dit gebied doen we geen concessies; we willen niet het nijvere neefje uithangen!”

Klantgerichtheid staat bij OA Systems op nummer één. “We besteden veel energie aan het ontzorgen van onze klanten. We denken en doen klantgericht en dragen altijd perfect passende oplossingen aan. We hebben een eigen datacenter met glasvezelverbindingen. Dit betekent dat we bij storing meteen kunnen ingrijpen en niet eerst naar een extern datacenter hoeven te rijden.” De komende tijd wil OA Systems zich verder toeleggen op de hosting en beveiliging. “We willen samen met Novuss ICT completer worden in ons aanbod naar de klant. Ook IP-telefonie gaan we verder uitbouwen. Klanten, die bellen via een internetverbinding, zijn zo vaak meer dan de helft goedkoper uit dan met een conventioneel telefoonabonnement. Wij zorgen voor een integrale ICT-oplossing waarbij PC, netwerk en Voice over IP (VoIP) aan elkaar zijn verbonden. Ook de mobiele eenheden, waaronder smartphones, worden hierin meegenomen. Als netwerkprofessionals kunnen we dat als geen ander, want we denken niet in koperdraad, maar in datastromen.”

OA Systems BV Magnoliastraat 28 7161 BW Neede T 0545 280 285 E info@oa-systems.nl I www.oa-systems.nl

het ONDERNEMERS BELANG

27


Bedrijfsreportage

Tekst: André Staas (Comm’Art)/Fotografie: Wim van ’t Hoff (EyeMagic) Gerard Heskamp: Wij besteden alle aandacht aan onze diensten en onze klanten

Efficiënter werken & kosten besparen met Contict Betrouwbare, veilige, snelle en betaalbare communicatie is een levensvoorwaarde voor ieder bedrijf. IT en telefonie moeten daarom perfect op orde zijn. Het Oldenzaalse Contict integreert beide in complete systemen en ontzorgt zo zijn klanten. Verdubbeling bedrijf in drie jaar Met geïntegreerde diensten op het gebied van dataverbindingen, private cloud, mobiele telefonie en IP-telefonie biedt Contict ondernemers de zekerheid dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over hun IT en telefonie. Directeur Gerard Heskamp vertelt: “We bieden klanten hostingoplossingen, ze hoeven geen servers en telefooncentrales in huis te hebben, maar kunnen volstaan met werkstations en telefoontoestellen. Ze kunnen 24/7 werken en bellen, het is onze zorg dat alles functioneert. Waar je zit, maakt niet uit: op je werk, thuis of onderweg. Je kunt altijd en overal bij je bestanden en staat altijd en overal in contact.” De naam Contict ontstond eerder dit jaar door de samenvoeging van Contict Connect en Contict Mobile. “Vanwege de steeds verdere integratie van IT en telefonie is besloten verder te gaan onder één naam: Contict. We werken nu met 25 collega’s en streven binnen drie jaar naar het dubbele aantal te groeien. Dit is een must om onze disciplines verder door te ontwikkelen en uit te breiden.” Verbindingen en private cloud Goede verbindingen, Connectivity zoals de eerste productgroep van Contict heet, zijn cruciaal voor zowel het data- als het telefoonverkeer. Contict is intermediair in verbindingen. “We adviseren en zorgen ervoor dat de klant een werkbare oplossing krijgt op zijn verbinding. De klant krijgt altijd de oplossing die het

beste past bij zijn organisatie. Zo kan hij op een veilige en betrouwbare wijze zijn bedrijfsnetwerk koppelen aan bijvoorbeeld andere vestigingen of thuisadressen van medewerkers. Het type verbinding hangt af van de omvang en de gewenste snelheid van de datastromen.” Aan de hand van private cloud computing biedt Contict een Virtual Office aan: een werkplek waar dan ook die altijd toegang geeft tot bedrijfsapplicaties en –data, veilig opgeslagen in een groot datacenter in Enschede. “Als ondernemer heb je geen servers, software en kennis meer nodig. Alles staat in het datacenter dat je altijd kunt benaderen: ieder moment van de dag vanaf iedere locatie. In het datacenter hebben we alles beveiligd met de meest vooraanstaande antispam- en antivirussoftware, en back-ups vinden dagelijks plaats. Dit betekent maximale vrijheid en veiligheid voor de ondernemer die bovendien profiteert van lagere ITen telefoniekosten.” IP-telefonie en mobiele telefonie Steeds meer ondernemers kiezen voor spraak over het internet, ook wel IP-telefonie of VoIP genoemd. “IP-telefonie betekent naast tijd- en geldbesparing een betere bereikbaarheid, een grotere flexibiliteit en een gemakkelijke schaalbaarheid. Met Hosted IP-Telefonie (HIT) zijn alle medewerkers, op welke locatie ze ook aan het werk zijn, bereikbaar via één centrale die in ons datacenter staat. Een nieuwe mogelijkheid biedt de

functie Presence: collega’s kunnen van elkaar op hun beeldscherm live zien wie aanwezig en beschikbaar is. Een abonnement en een paar toestellen en klaar is kees. Het telefoonverkeer tussen de verschillende locaties wordt bovendien gezien als intern verkeer, waardoor hier geen kosten aan verbonden zijn. Tot slot de productgroep Mobile: als onafhankelijke partij adviseert en levert Contict mobiele abonnementen en toestellen van grote providers als KPN, Vodafone en T-Mobile. Een bijzondere service is de vast-mobiel-integratie: de mobiele telefoon wordt opgenomen in de bedrijfscentrale waardoor men altijd en overal op één vast nummer te bereiken is. Dit brengt, behalve het gemak van één nummer, ook weer kostenbesparing met zich mee.” Dat Heskamp overtuigd is van de kwaliteit van de dienstverlening van Contict, bewijst hij door alle diensten aan te bieden in abonnementen, die maandelijks opzegbaar zijn. “Dit dwingt ons om alle aandacht te besteden aan onze diensten en onze klanten.” Contict ontwikkelt zich de komende jaren door als totaalontzorger op het gebied van IT en telefonie en belooft naast zorgeloosheid efficiency en kostenbesparing.

Contict Postbus 87 7570 AB Oldenzaal T 0541 745100 E info@contict.nl I www.contict.nl

28

het ONDERNEMERS BELANG


• Kantoor-, bedrijfs- en labruimtes op verschillende locaties in Enschede • Compleet en exibel; verhuur op basis van full-service concept • Kortlopende huurcontracten • Facilitaire diensten • Hoogwaardig datanetwerk • Ontmoetingsplaats voor innovatieve ondernemers

DĂŠ vestigingsplaats voor DĂŠ vestigingsplaats voor innovatieve ondernemers innovatieve ondernemers

%*3&$5#&41"3&/ t5FSVHWFSEJFOUJKENBBOEFOt tPQWFSWBOHCBBSt tNJOEFSLXJLFOGPTGPSt t%VVS[BBNFONBBUTDIBQQFMJKLt t4VCTJEJFNPHFMJKLIFEFO &*" t t(SPPUTUFNFSLPOBGIBOLFMJKLFMFWFSBODJFSWBO /PPSE0PTU/FEFSMBOEt

En de mogelijkheid om in de nabije toekomst te ondernemen in een uniek gebouw op de meest prominente plek in Twente: tXXXUMCFTQBSFOOMFJOEFKBBSTBDUJFt

The Gallery (voormalig CT-gebouw van de Universiteit Twente, recht tegenover de Kamer van Koophandel) Geïnteresseerd? Bel: 053 – 4836 355 Mail: info@btc-twente.nl

www.exibele-ruimtes.nl

)PPGELBOUPPS5-#FTQBSFOt4UBBMTUFEFOt5"&OTDIFEF JOGP!UMCFTQBSFOOMtXXXUMCFTQBSFOOMt

“Ik wil een systeem dat werkt, gemakkelijk in gebruik is en lage gebruikskosten heeft� De techniek. De oplossing Bij ons koopt u niet alleen techniek, maar koopt u vooral een oplossing met toegevoegde waarde. Bijvoorbeeld een betere bereikbaarheid, een snellere verbinding, of een veiliger pand. Techniek vertaald naar oplossing. Simpel toch?

De techniek. De oplossing

www.loohuis.nl

Communicatie IP oplossingen Telecom Netwerken Narrowcasting Beveiliging Inbraak Brand Toegang Camera-observatie


Het Ondernemersbelang Twente Salland 5-2012  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you